Porsche Club Finland ry

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Porsche Club Finland ry"

Transkriptio

1 Kohta Kommentti Lausunnon antaja Trafi yleistämääräysluonnoksesta A-Katsastus yleistämääräysluonnoksesta yleistä määräysluonnoksesta Pääpiirteittäin ja yleisiltä linjauksiltaan määräysluonnos vaikuttaa siltä, että auton rakenteen muuttaminen ja muutosten hyväksyttävyyden osoittaminen voidaan toteuttaa aiempaa väljemmin rajauksin. Useissa, liikenneturvallisuuden kannalta kiistatta kriittisissä rakenteissa, muutoskohteen hyväksyttävyyteen olisi liitettävä selvitys, jonka sisällöstä ei kuitenkaan ole mitään yhtenäisiä minimilinjauksia. Tällaisesta räikein esimerkki on kohdassa 3.2. akseliston muutokset, joihin tietyin rajauksin edellytetään esitettäväksi valmistajan edustajan asennus- ja työohjeet. Heti seuraavassa vaatimus vesittyy, koska ao. ohjeita ei oikeastaan tarvitsekaan esittää liian monessa kohdassa sanotaan, että pitää esittää selvitys tai ei saa olennaisesti muuttua. Tällaiset maininnat ovat epämääräisiä ja ne jättävät täysin auki sen mitä täytyy tehdä ja vaatia. esitämme, että määräyksen vaikutuspiiriin kuuluvat autot jaetaan kolmeen eri luokkaan käyttötarkoituksen mukaan ja näihin luokkiin sovelletaan säännöksiä eri tavalla: 1. Ainoastaan kilpailukäyttöön tarkoitetut ajoneuvot, jotka kilpailun tyypin tai kilpailuluokan vaatimusten mukaan täytyy olla rekisteröityjä. Esimerkiksi ralliautot tai Historic - luokissa kilpailevat ajoneuvot. 2. Katuautot rajoitetulla kilpailukäytöllä. Esimerkiksi Time Trial tai Time Attack- kilpailuihin osallistuvat autot. 3. Katuautot. YKL ry Porsche Club Finland ry Porsche Racing Club Finland ry KOMMENTTIKOOSTE Määräys TRAFI/8777/ /2013 1(72) Perustelumuistion liite Raskaiden ajoneuvojen akselistomuutokset vaativat aina valmistajan tai valmistajan edustajan luvan ja ohjeet, mutta muissa ajoneuvoissa tällaista vaatimusta ei ole. Selvitysten sisältöä voidaan tarvittaessa täsmentää katsastuksen ohjeistuksella. Ohjeiden sisällön mahdollista siirtämistä suoraan määräykseen harkitaan määräyksen seuraavissa muutoksissa. Selvitysten sisältöä voidaan tarvittaessa täsmentää katsastuksen ohjeistuksella. Ohjeiden sisällön mahdollista siirtämistä suoraan määräykseen harkitaan määräyksen seuraavissa muutoksissa. Tässä määräyksessä ei voida rajoittaa ajoneuvojen käyttöä tiellä, josta säädetään tieliikennelaissa ja sen alaisissa asetuksissa. Tämän vuoksi Trafi ei kannata määräykseen erillisiä vaatimuksia kilpa-autoille. Kilpa-autolle voidaan kuitenkin hakea Trafin poikkeuslupaa ajoneuvon rakenteesta ja varusteista. Tällaisessa poikkeusluvassa voidaan myös rajata auton käyttöä tiellä. Poikkeusluvissa hyviksi todettuja ratkaisuja voidaan siirtää tulevissa muutoksissa suoraan määräykseen. Ajoneuvolain mukaan siirtolupien myöntämisestä säädetään tarkemmin valtioneuvoston asetuksella, joten Trafilla ei ole valtuuksia määrätä asiasta.

2 2(72) Näistä luokalle1 esitämme vapautusta turvavarusteita ja päästöjä koskevista säädöksistä, koska autojen rakentamisessa noudatetaan FIA / AKK sääntökirjan mukaisia määräyksiä. Turvatyynyjen poisto, FIA-hyväksytyt istuimet ja turvavyöt sekä FIA-hyväksytyt katalysaattorit tulisivat olla sallitut katsastuksessa. Lisäksi päästömittauksista luovutaan näiden autojen osalta. Erivapautta käyttää ns. piikkipyöriä siirtymillä, sekä pitää pikataipaleille tarkoitettuja valaisimia kiinni autossa siirtymillä jatketaan kuten tähänkin saakka. Luokiteltujen, ei e-hyväksyttyjen osien käyttäminen tulisi olla sallittua. FIA-luokitustodistuksella tai Historic-passilla osoitettaisiin auton (kilpailu)määräystenmukaisuus ja käyttötarkoitus. Rekisterikilvin varustetut autot olisivat erikseen katsastetut kilpa-autoiksi. Mahdollisten väärinkäytösten ehkäisemiseksi, mikäli tarpeellista, esitämme erillisen, rekisterikilpeen kiinnitettävän tarran käyttöönottoa. Tällä osoitettaisiin auton kilpailukäyttötarkoitus liikenteenvalvontatilanteissa, ilman tarvetta turhiin pysäytyksiin. Tähän samaan asiaan liittyen esitämme ns. siirtokilpien jakamista kahteen luokkaan, jolloin nykyiset punakirjaimiset kilvet säilyvät tilapäiskäytön merkkinä ja uudet, esimerkiksi sinikirjaimiset tulevat käyttöön veropäätöstä odottaville autoille. Käytännössä näin päästäisiin eroon vaihtelevista käytännöistä ja osin laittomasta olotilasta.

3 Sami L, yksityinen autoharrastaja Perustelumuistio Luokalle 2 esitämme vapautusta e-hyväksynnän mukaisista istuimista ja turvavöistä, eli FIAhyväksytyt kilpaistuimet ja -turvavyöt olisivat sallitut katsastuksessa. Käytännössähän ne on testattu tiukempien kriteerien perusteella kuin e-hyväksytyt. Lisäksi esitämme, että e-hyväksyttyjen katalysaattoreiden tilalla saa käyttää myös FIAhyväksyttyjä, kunhan ko ajoneuvon vaatimustenmukaiset päästörajat täyttyvät. Ja sitten mistä vanhojen autojen omistajia ja harrastajia rankaistaan ja harrastusta rajoitetaan näin? tietääkseni vähemmän harrastevehkeillä ajetaa vähemmän kolareitakin kuin täyspäiväsillä käyttiksillä Mielestäni nykyisen lain raja-arvojen löysentäminen toisi lisää harrastetoimintaa, joka taas toisi myös lisää katsastustuloja kasvavan muutoskatsastusten määrän vuoksi. Näitä ehdotuksia kannattaa miettiä vakavasti, koska turhan tiukalla kieltämisellä saadaan vain aikaiseksi se, että sääntöjä aletaan kiertämään, joka on pois mm. rahallisesti katsastustoiminnasta. Perusteluissa ei ole ollut oikeasti harrastajan ääni lähtökohtana. Tulisi olla. Nyt on lähdetty enemmän viranomaistarpeista. 1.1 Määräyksessä annetaan määräykset miten auton rakennetta saa muuttaa ilman poikkeuslupaa. Olen kuitenkin todennut että poikkeuslupia myönnetään vain toisiin kohtiin ja toisiin taas ei. Tätä seikkaa tulisi selventää. Toisaalta jos asiaa selvennetään riittävästi voidaan poikkeusluvat saattaa kokonaan tarpeettomiksi. 1.2 Sovelletaan myös korillisiin L6e ja L7e luokkien ajoneuvoihin. Vastaavasti/vaihtoehtoisesti L- luokkien rakennemuutosasetuksen viittausta olisi tarvittaessa muutettava. Krister Valkeinen Juha Tapio Rimmi Teppo Järvi K1 Katsastajat Oy/ Esko Karhu 3(72) Trafi aikoo keventää hallitusti sääntelyä. Harrastajien näkökulmat otetaan huomioon. Trafi aikoo keventää hallitusti sääntelyä. Harrastajien näkökulmat otetaan huomioon. Trafi aikoo keventää hallitusti sääntelyä. Harrastajien näkökulmat otetaan huomioon. Trafin linjaus on siirtää poikkeusluvissa hyviksi havaitut käytännöt suoraan määräyksellä sallittavaksi. Poikkeuslupia kuitenkin tarvitaan erityistapauksissa myös jatkossa. Poikkeuslupia myönnettäessä käytetään tapauskohtaista harkintaa. L-luokkien ajoneuvojen rakenteen muuttamista koskee liikenne- ja viestintäministeriön asetus 1078/2009. Tämän asetuksen korvaamista Trafin määräyksellä aiotaan ryhtyä valmistelemaan vuonna Määräyksen 1.2 kohdassa todetaan määräyksen Poliisihallitus Termi "ajoneuvo" on liian laaja, koska esimerkiksi L-luokkien ajoneuvot eivät kuulu so-

4 4(72) soveltamisalaksi M- ja N-luokan ajoneuvon (auton) sekä O-luokan ajoneuvon (auton perävaunun) rakenteen muuttaminen. Määräystä koskevan perustelumuistion sivulla 2 todetaan soveltamisalaan liittyen, että sitä lavennettaisiin kaikkiin autoihin ja niiden perävaunuihin sekä todetaan rakennemuutospäätöksen termin "auto" korvattavan pääosin laajemmalla nimityksellä "ajoneuvo". veltamisalaan. Muutetaan määräyksen nimeksi "Auton ja sen perävaunun rakenteen muuttaminen". Soveltamisalan laajentaminen selkeyttää nykyistä osittain epäselvänä pidettävää tilannetta. Tämän selkeyttämisen tulisi näkyä myös itse määräyksen nimessä. Poliisihallitus ehdottaa, että määräys nimettäisiin muotoon "Ajoneuvon rakenteen muuttaminen". 1.2 Soveltamisalaa tulisi pohtia myös niin että moottoripyörien ja autojen rakentelumääräykset olisivat soveltuvin osin yhdenveroisia esim. tukivarsien muokkauksen suhteen. 1.3 a) Samaan tyyppiin kuuluvaksi tulee lukea myös muille kuin EU:n tai USA:n markkinoille tarkoitetut ajoneuvot. Määrittelyssä olennaista pitää olla tekniset seikat, ei merkki, malli tai mallikoodi. 1.3 a) Tekstissä sanotaan sukupolvien välillä on olennaisia teknisiä eroja. Sanat olennaisia eroja tulisi rajata ja selventää tulkintojen helpottamiseksi. Missä kulkee oleellisen ja ei oleellisen raja? 1.3 b), c) Euro 3 ja Euro III määrittely on tehty direktiivien suhteen yksityiskohtaisesti. Vastaavanlainen tarkka määrittely (versio) tulisi tehdä myös E-sääntöön viitattaessa. 1.3 d) Millainen on pätevä yritys? Selvennettävä. Määrittelyyn pitäisi kirjoittaa se, mitä mittausarvoja tehonmittauksesta annettu lausunto tulee sisältää. Teppo Järvi Autoharrastajat ry YKL ry YKL ry YKL ry Moottoripyörien rakenteen muuttamista koskee liikenne- ja viestintäministeriön asetus 1078/2009. Tämän asetuksen korvaamista Trafin määräyksellä aiotaan ryhtyä valmistelemaan vuonna Trafi pyrkii siihen, että vaatimukset moottoripyörien ja autojen muutoksissa olisivat samantasoisia. Muilla markkinoilla ei ole välttämättä EU:n tai Suomen säädösten mukaista tyypin määritelmää, joten Trafi ei katso kohdan muuttamista perustelluksi. Trafi voi harkita tapauskohtaisesti, katsotaanko ajoneuvo kuuluvaksi johonkin tyyppiin. Katsastuksen ohjeistuksella täsmennetään tarvittaessa asiaa. E-säännöistä löytyvät direktiivien kanssa yhtenevät taulukot ja raja-arvot, joten nykyinen sanamuoto on Trafin mielestä riittävän täsmällinen. Lisätään määräykseen, että tehonmittaustodistuksessa tulee olla suurin ahtopaine. Katsastuksen ohjeistuksella voidaan täsmentää tarvittaessa todistuksen sisältöä.

5 5(72) Mielestämme lausunnon liitteenä tulisi olla yksilöity tehonmittauspöytäkirja. Sen kaikki arvot tulisi saada suoraan mittalaitteilta, eikä käsikirjoitettuja arvoja tulisi hyväksyä. Ahtopaineen muutos olisi ilmoitettava (tulostettava) koko tehokäyrän alueelta. Perustelumuistiossa todetaan, että tehonmittaustodistuksen määrittely yhtenäistäisi käytäntöä. Määräysehdotukseen kirjoitettu määrittely on liian suppea yhtenäisen käytännön varmistamiseen. 1.3 d) Tehonmittaustodistuksessa ei pidä edellyttää listaa vaihdetuista osista tai tehdyistä muutoksista. Todistuksen antajalla ei ole mitään mahdollisuuksia varmistua näistä. Elinkeinonharjoittajan antaman tehonmittaustodistus tulee aina olla pätevä. 1.3 d) Tehonmittaustodistuksen osalta ei oteta kantaa siihen, onko mittaus suoritettu moottoridynamometrillä vai alustadynamometrillä. Molemmat ovat mielestämme hyväksyttäviä mittaustapoja 1.3 e) Tässä pitäisi ottaa kantaa siihen, kuuluuko apurunko, johon akselistorakenne kiinnitetään akselistoon vai koriin? 1.3 e) Jousille ja heilahduksenvaimentimille on omia muista akseliston osista poikkeavia säädöksiä. Pitäisi harkita niiden poistamista akseliston määritelmästä ristiriitaisten määräysten välttämiseksi. 1.3 e) Irroitettava apukelkka lienee akseliston osa, mutta jos kelkka hitsataan kiinni runkoon, niin se muuttuu osaksi runkoa. 1.3 g) Tehdasvalmisteisen osan määritelmä voi olla tässä näin, mutta myös yksittäiskappalein valmistettu osa voi olla yhtä luja ja turvallinen tai parempikin. Pitäisikö lisätä määritelmä ammattimaisesti ja asiantuntevasti yksittäiskappalein tai muutaman kappaleen erissä valmistetulle osille? Autoharrastajat ry FHRA ry Pekka Vaisto YKL ry Autoharrastajat ry Teppo Järvi Teppo Järvi Trafi pitää listaa vaihdetuista osista tai tehdyistä muutoksista tarpeellisena, jotta katsastajalla on paremmat mahdollisuudet varmistua todistuksen ja moottorin vastaavuudesta. Molemmat mittaustavat ovat mahdollisia. Lisätään apurunko akselistoon kuuluviin osiin. Jousille ja heilahduksenvaimentimille erikseen kirjattuja kohtia saa toki noudattaa, joten Trafi ei näe ristiriitoja niiden määrittelemisessä akseliston osiksi. Tämä on järkevä linjaus. Muutetaan vaatimus muotoon: "tehdasvalmisteisella osalla kyseiseen tarkoitukseen valmistettua, tieliikenteeseen tarkoitettua osaa, jonka valmistavalla yrityksellä voidaan katsoa olevan kyseisen tyyppisen osan valmistamiseen riittävä asiantuntemus ja kokemus."

6 1.3 g) tehdasvalmisteisella osalla kyseiseen tarkoitukseen sarjatuotantona valmistettua, ei yksin kappalein tai muutaman kappaleen erissä, tieliikenteeseen tarkoitettuja osaa. Myös yksin kappalein tai muutaman kappaleen erissä valmistettu tieliikenteeseen tarkoitettu osa, jonka valmistavalla yrityksellä voidaan katsoa olevan kyseisen tyyppisen osan valmistamiseen riittävä asiantuntemus ja kokemus. Yksittäiskappaleena tai piensarjana valmistetun osan mukana tulee aina seurata yksilöity valmistajan antama valmistustodistus. 1.3 g) Tehdasvalmisteisen määritelmä on epätarkoituksen mukainen. Myös esim. mittatilausosat on sallittava. Määritelmä tieliikenteeseen tarkoitettu on muutettava muotoon tieliikenteeseen soveltuva. 1.3 tehdasvalmisteisen osan edellytetään olevan sarjavalmisteinen, vaikka tunnettu valmistaja voi hyvinkin tuottaa markkinoille vain muutaman osan erän. Pieni tuotantoerä ei kuitenkaan sulje pois sitä, ettei valmistaja voisi olla kokenut ja asiantunteva 1.4 Mitkä muutokset tulee muutoskatsastaa? Ovatko kaikki mainitut muutokset sellaisia, että ne tulee muutoskatsastaa (esim. valaisinmuutokset)? Hyväksyntäasetuksen muutoskatsastuskynnyksen kuvaus on kuitenkin melko suppea. Renkaiden kohdalla on kuitenkin mainittu erikseen muutoskatsastusvelvollisuus. 1.4 Ajoneuvon passiivista turvallisuutta koskevien vaatimusten tulee kuitenkin täyttyä myös muutosten jälkeen. Saisiko turvalaitteita poistaa enää jatkossa? (Pätisikö vanha käytäntö edelleen, että turvalaitteita saa poistaa, jos mallisarjasta löy- AKK-Motorsport ry Autoharrastajat ry A-Katsastus K1 Katsastajat Oy/ Esko Karhu Sami Peuranen Autotuojat ry (Toyota Auto Finland Oy) Muutetaan vaatimus muotoon: 6(72) "tehdasvalmisteisella osalla kyseiseen tarkoitukseen valmistettua, tieliikenteeseen tarkoitettua osaa, jonka valmistavalla yrityksellä voidaan katsoa olevan kyseisen tyyppisen osan valmistamiseen riittävä asiantuntemus ja kokemus." Pidetään termi "tarkoitettua" ennallaan, jolloin käy selkeästi ilmi, että valmistaja määrittelee osan soveltuvuuden tieliikenteeseen. Muutetaan vaatimus muotoon: "tehdasvalmisteisella osalla kyseiseen tarkoitukseen valmistettua, tieliikenteeseen tarkoitettua osaa, jonka valmistavalla yrityksellä voidaan katsoa olevan kyseisen tyyppisen osan valmistamiseen riittävä asiantuntemus ja kokemus." Muutetaan vaatimus muotoon: "tehdasvalmisteisella osalla kyseiseen tarkoitukseen valmistettua, tieliikenteeseen tarkoitettua osaa, jonka valmistavalla yrityksellä voidaan katsoa olevan kyseisen tyyppisen osan valmistamiseen riittävä asiantuntemus ja kokemus." Muutokset vaativat pääsääntöisesti muutoskatsastusta, jos ei toisin rajata. Ajoneuvojen hyväksynnästä annetun asetuksen (1244/2002) 25 antaa muutoskatsastuksen yleiset ehdot. Nykykäytäntöä ei ole tarkoitus muuttaa.

7 7(72) tyy versioita ilman kyseisiä turvalaitteita?) 1.4 Miten passiivista turvallisuutta koskevien vaatimusten täyttyminen osoitetaan? Mikä tai minkä suuruinen on oleellinen kuormituksen lisäys? 1.4 Passiivisen turvallisuuden osalta sanamuoto muutettava vähemmän ehdottomaksi. Riittävä pitäisi olla keskeisten vaatimusten täyttäminen (liitteen 8 C-tason selvitys). Määräyksestä tulee voida poiketa jos autossa on autourheilusääntöjen mukaiset turvavarusteet. Kommentti muutosten hyväksymisestä muutoskatsastuksessa on tarpeeton tässä kohtaa. Jokaisessa määräyksen kohdassa tulee erikseen ottaa kantaa muutoskatsastuksen tarpeellisuuteen. Akseli- ja kokonaismassojen suhteen pitää ottaa huomioon eri markkina-alueiden ilmoittamiskäytännöt. Tarvittaessa on oltava mahdollisuus poikkeuksiin tarkoituksenmukaisuusperusteella. 1.4 Luvun viimeisessä kappaleessa vaaditaan seuraavaa: Muutosten seurauksena valmistajan ajoneuvolle sallima suurin teknisesti sallittu kokonaismassa ei saa ylittyä. Kuitenkin on erittäin tavallista että omamassalle määritetyssä varustuksessa olevan ajoneuvon omamassa on huomattavasti valmistajan ilmoittamaa suurempi. Tällöin on ääritapauksissa mahdollista tilanne, että vaihdettaessa esimerkiksi 20kg alkuperäistä kevyempi moottori, joudutaan ajoneuvon YKL ry Autoharrastajat ry Ville Väre, ohjausjärjestelmäinsinööri, pitkäaikainen kilpa- ja muun ajoneuvotekniikan harrastaja Harry Lundström, autokorjaamo- ja varaosatoiminnan ammattilainen, pitkäaikainen ajoneuvoharrastaja Pekka Anttila, lasertek- Asetuksen 1248/2002 liitteen 8 osoittamistapoja voidaan jatkossakin soveltaa. Oleellista kuormituksen lisäystä voidaan täsmentää tarvittaessa katsastuksen ohjeistuksella. Ylempiasteisen säädöksen, kuten asetuksen 1248/2002 liitteen 8, sallimia helpotuksia osoittamistavoista voidaan toki hyödyntää. Autourheilusääntöjen mukaisten varusteiden kelpuuttamista voidaan harkita määräyksen seuraavissa muutoksissa. Ajoneuvojen hyväksynnästä annetun asetuksen (1244/2002) 25 antaa muutoskatsastuksen yleiset ehdot. Trafi voi ohjeistaa tarvittaessa katsastajia massojen merkinnöistä. Omamassan määrittelyä katsastuksessa voidaan tarvittaessa selventää ohjeistuksella.

8 8(72) henkilölukua pienentämään kantavuuden ylittymisen vuoksi, koska ilmoitettu omamassa on merkittävästi (yli standardimatkustajan painon verran) todellista omamassaa pienempi. Tällaisen tilanteen estämiseksi olisi käytettävä joko etukäteispunnitusta ajoneuvon todellisen omamassan selvittämiseksi, tai muutoksen jälkeistä omamassaa korjattuna muutoksen aiheuttamilla massamuutoksilla kuten kohdassa 2.1f laskettaessa muutetun tai vaihdetun moottorin tapauksessa ajoneuvon tehon ja painon suhdetta. Jos tällöin todetaan omamassan poikkeavan suuresti ilmoitetusta, voidaan hyväksyä ilmoitetun ja todellisen omamassan erotuksen suuruinen kokonaismassan ylitys, jolloin vältytään aiheettomalta paikkaluvun vähennykseltä tai ajoneuvon keventämiseltä. 1.5 Nykyisessä rakennemuutospäätöksessä (3 f kohta) on mainittu kouluauton hallintalaitteet. Uudessa määräysehdotuksessa mainintaa ei ole. Määräyksestä tulisi ilmetä selvästi miten menetellään, jos muutos ei vaikuta suoranaisesti ajoneuvon tyyppihyväksyntään. Olisi myös otettava kantaa siihen miten vammaisten käyttöön tarkoitettujen laitteiden kanssa menetellään. ANL 27 toteaa epämääräisesti, että ne voidaan hyväksyä edellyttäen, että liikenneturvallisuus ei merkittävästi vaarannu. 1.5 Ehdottomasta vaatimuksesta tyyppihyväksynnänmukaisuudesta pitää luopua. Useimmat jälkivarusteluosat eivät ole tyyppihyväksyttyjä, joten niiden käyttäminen ei ole tällä hetkellä lähtökohtaisesti sallittuja. Yleensä niiden asianmukaisuudesta ei ole epäselvää, joten niiden kategorinen kieltäminen ei ole ympäristö- tai liikenneturvallisuusnäkökohdista niikan huoltoasiantuntija, pitkäaikainen kilpaja muun ajoneuvotekniikan harrastaja Henry Wideroos, myynti-insinööri, pitkäaikainen erityisesti museoajoneuvoihin keskittynyt ajoneuvoharrastaja YKL ry Autoharrastajat ry Ajoneuvojen hyväksynnästä annetun asetuksen 25 säätää kouluautojen muutoskatsastusvelvollisuudesta. Vammaisten käyttöön tarkoitetut laitteet ovat yksilöllisesti suunniteltuja, joten sääntely aiheesta on haluttu pitää yleisluontoisena. Trafilla ei ole valtuuksia antaa asiasta tarkempia määräyksiä ajoneuvolain 27 :n lisäksi. Asia on jätetty siis tarkoituksella katsastajan päätettäväksi. Uusien autojen muutoksissa on suurempi riski heikentää turvallisuuden ja ympäristöystävällisyyden tasoa kuin vanhojen autojen muutoksissa. Trafissa on meneillään poikkeuslupien kehittämistä koskeva hanke, jossa pohditaan testejä rakennemuutosten turvallisuuden varmistamiseksi. Määräyksen seuraavassa päivityksessä voitaisiin sallia suurempia rakennemuutoksia, jos ajoneuvon turvallisuus varmistettaisiin esimerkiksi hyväksytyn asiantuntijan suorittamalla jarrutus- ja väistöko-

9 9(72) tarkoituksenmukaista. Yksinkertaisuuden vuoksi rakennemuutosmääräyksen vaatimukset tulisi koskea samalla tavalla kaikkia autoja. 1.5 Ehdoton vaatimus EYtyyppihyväksynnänmukaisuudesta tulisi poistaa. Kaikki muutokset saisi tehdä rakennemuutosmääräyksen ehdoin. Tämä mahdollistaisi myös tyyppihyväksyttyjen rakentamisen. Direktiivi ei aseta esteitä l) ajoneuvomallikohtaiset korin muotoiluosat, jos niiden asennuksen jälkeen ei ylitetä ajoneuvon tyyppihyväksynnän mukaisia mittoja eikä massoja; Kiristyisikö vaatimus N1G-luokan ajoneuvojen leventämisestä lokasuojiin asennettavien levikkeiden avulla? Määräysluonnoksen perusteluissa on esitetty ennen ensimmäistä käyttöönottoa sallituista varustemuutoksista poistettavaksi muutoskatsastusta edellyttävät kohteet: kouluauton hallintalaitteet. Liikenneturvallisuus syistä esitämme kyseisen muutoskatsastuksen säilyttämistä edelleen määräyksen piirissä. Kouluauton/kouluajoneuvon hallintalaitteet ovat opetustilanteessa opettajalla mahdollisessa hätätilanteessa ainoa mahdollisuus puuttua tehokkaasti tapahtumien kulkuun. Pääsääntöisesti kyseisiä opettajille asennettuja hallintalaitteita tarvitsee erittäin harvoin, mutta kun niitä tarvitaan pitää niiden olla toimintavarmoja. Mielestämme niiden toimintavarmuus pystytään todentamaan ainoastaan muutoskatsastuksessa kouluajoneuvojen hallinta- THE-Enterprise Oy Sami Peuranen Autotuojat ry (Toyota Auto Finland Oy) Oulun- ja Lapin läänin Autokouluyhdistys r.y. keella. Uusien autojen muutoksissa on suurempi riski heikentää turvallisuuden ja ympäristöystävällisyyden tasoa kuin vanhojen autojen muutoksissa. Trafissa on meneillään poikkeuslupien kehittämistä koskeva hanke, jossa pohditaan testejä rakennemuutosten turvallisuuden varmistamiseksi. Määräyksen seuraavassa päivityksessä voitaisiin sallia suurempia rakennemuutoksia, jos ajoneuvon turvallisuus varmistettaisiin esimerkiksi hyväksytyn asiantuntijan suorittamalla jarrutus- ja väistökokeella. Jos tyyppihyväksynnän mukainen leveys on aiemmin ylitetty muotoiluosilla, niin vaatimus käytännössä kiristyisi. Ajoneuvojen hyväksynnästä annetun asetuksen 25 säätää kouluautojen muutoskatsastusvelvollisuudesta. Tarkoitus on juuri selventää, että kouluauton hallintalaitteita ei voida asentaa ensirekisteröinnin jälkeen ilman muutoskatsastusta.

10 10(72) laitteiden tarkastukseen erikoistuneen ajoneuvonkatsastajan suorittaman muutoskatsastuksen yhteydessä Onko tulkittava, että kouluajoneuvo on aina yksittäishyväksyttävä? Entä vammaisen kuljettajan käyttöön tulevat varustelut? K1 Katsastajat Oy/ Esko Karhu Ajoneuvojen hyväksynnästä annetun asetuksen 25 säätää kouluautojen muutoskatsastusvelvollisuudesta. Vammaisten käyttöön tarkoitetut laitteet ovat yksilöllisesti suunniteltuja, joten sääntely aiheesta on haluttu pitää yleisluontoisena. Trafilla ei ole valtuuksia antaa asiasta tarkempia määräyksiä ajoneuvolain 27 :n lisäksi. Asia on jätetty siis tarkoituksella katsastajan päätettäväksi. 2.1 Autot joihin on voi olla vaikea löytää moottoria ikänsä tai harvinaisuutensa takia tulisi 20% teho ja vääntö rajaa väljentää esimerkiksi tehopainosuhde 10kg/kw tai 20%.kumpi mahdollistaa suuremman tehon.jarrujen päivittämisestä voisi mahdollisesti tässä tapauksessa harkita jos 20% ylittyy. 2.1 Väännön ylittäminen 20% voitaisiin sallia jos vaihteisto vaihdetaan vastaavan tehoisesta tai vääntömomentin omaavasta. iso vääntö vaan parantaa liikenneturvallisuutta kun ei tarvitse vaihdella vaihteita jatkuvasti. 2.1 Mitään näyttöä ei ole siitä että auton moottorin tehoa rajoittamalla sääntelyllä olisi mitään vaikutusta liikenneturvallisuuteen huonontavasti. ajoneuvoja on tuhansia liikenteessä joissa on ylitetty tehorajat ja ongelmia ei ole ilmennyt. tarkoituksena on vain pitää virkakoneisto synnyttämässä lisää pykäliä jotta suojatyöpaikat säilyisivät. 2.1 Moottorin vaihto, sallittu myös sellaisen vertailumoottorin vaihto, joka on saman ajoneuvomerkin uudemmasta mallista, jonka päästöt ovat vanhaa mallia pienemmät. Heikki Silvasti Heikki Silvasti Heikki Silvasti Hannu Ruokosalo Alikonemestari, Insinööri (AMK) Trafissa on meneillään poikkeuslupien kehittämistä koskeva hanke, jossa pohditaan testejä rakennemuutosten turvallisuuden varmistamiseksi. Määräyksen seuraavassa päivityksessä voitaisiin sallia suurempia moottorin muutoksia, jos ajoneuvon turvallisuus varmistettaisiin esimerkiksi hyväksytyn asiantuntijan suorittamalla jarrutus- ja väistökokeella. Vääntömomentin rajaa ei ole nykyisessä päätöksessä (779/1998). Trafi jättää lausuntojen palautteen perusteella rajoituksen pois myös määräyksestä. Sen sijaan iskutilavuuden raja pidetään nykyisen päätöksen mukaisena. Trafissa on meneillään poikkeuslupien kehittämistä koskeva hanke, jossa pohditaan testejä rakennemuutosten turvallisuuden varmistamiseksi. Määräyksen seuraavassa päivityksessä voitaisiin sallia suurempia moottorin muutoksia, jos ajoneuvon turvallisuus varmistettaisiin esimerkiksi hyväksytyn asiantuntijan suorittamalla jarrutus- ja väistökokeella. Määräyksen kohdat 2.1 ja 2.3 sallivat jo nyt vaihdettavaksi tällaisen moottorin, koska vaihdettava moottori voi olla myös muu kuin vertailumoottori.

11 11(72) 2.1 Moottorin vaihtoon rinnastetaan C) ahtimen tai ahtoilman jäähdyttimen asentaminen tai ahtimella varustetun moottorin muuttaminen, (=LISÄYKSENÄ) jos moottorin teho tai vääntömomentti nousee yli 20%. 2.1 Teksti ehdotetussa muodossa antaa sellaisen kuvan, että moottorin vaihtaminen tehokkaampaan edellyttää ainoastaan jarrujen ja voimansiirron muutoksen. Kohdan 1.4 yleisvaatimuksista ei yksiselitteisesti käy ilmi, että myös alusta olisi muutettava vastamaan vertailumoottorilla varustettua ajoneuvoa. 2.1 Vääntömomentin kasvun rajoittaminen 20 % rajoittaa moottorin muuttamista verrattuna nykyiseen 25% tilavuuskasvuun. Vääntömomentti on ainakin vapaasti hengittävissä moottoreissa suoraan verrannollinen moottorin tilavuuteen. Miten määritellään väännölle eri normien mukaisia vertailuja (DIN, 2.1 ja 2.2 SAE, yms) Ajoneuvoon vaihdetaan vapaasti hengittävä moottori, joka on 20% vertailumoottoria tehokkaampi. Saako kyseistä moottoria muuttaa 2.2 ehdoin niin, että mennään tehoissa yli 20 % vertailumoottorin tehoista, mutta pysytään kuitenkin omamassan ja tehon suhteen yllä? 2.1 Tässä kohtaa olisi myös syytä ottaa kantaa vaihdettavan moottorin kuristamiseen. Onko se sallittua vai ei? Tällä hetkellä tulee usein kyselyjä tämän tyyppisille muutoksille. 2.1 Tämä kohta mahdollistaa alkuperäistä suuremman alkuperäistä moottorin vaihdon ilman, että alustarakenteiden eroista vaaditaan selvitystä (esim. ovatko alkuperäiset jouset riittävät). Vaatimuksia on asetettu ainoastaan ajoneuvon jarrujen ja voimansiirron osalta. Hannu Ruokosalo Alikonemestari, Insinööri (AMK) K1 Katsastajat Oy/ Esko Karhu K1 Katsastajat Oy/ Esko Karhu K1 Katsastajat Oy/ Esko Karhu K1 Katsastajat Oy/ Esko Karhu YKL ry Trafi harkitsee asiaa määräyksen seuraavassa muutoksessa. Trafi katsoo, että kohdan 1.4 yleisvaatimukset antavat riittävän selvät reunaehdot. Vääntömomentin rajaa ei ole nykyisessä päätöksessä (779/1998). Trafi jättää lausuntojen palautteen perusteella rajoituksen pois myös määräyksestä. Sen sijaan iskutilavuuden raja pidetään nykyisen päätöksen mukaisena. Tämä on määräyksen mukaan mahdollista. Moottorin tehon alentamista ei ole kielletty. Kohdan 2.3 päästövaatimusten pitää toki täyttyä muutosten jälkeen. Täsmennetään kohtaa 2.1.e muuttamalla teksti "tehoa ilmeisesti lisääviä muutoksia" muotoon " tehoon ilmeisesti vaikuttavia muutoksia". Kohdan 1.3 e määritelmässä akseliston osiin lasketaan myös jouset, joten määräys on Trafin mielestä riittävän selvä.

12 12(72) Kohdassa 1.4 on mainittu asiasta yleisesti. Olisi selventävää, että mainittuna olisi myös jousitus ja jouset. Sana akselistoihin ei ole riittävän selvä 2.1 edellytetään moottorin muutettujen kiinnikkeiden lujuudesta jonkinlainen selvitys, mitä ei liene pidettävä näin väljästi ilmaistuna lainkaan tarpeellisena 2.1 Vertailumoottoriksi on hyväksyttävä myös muille markkina-alueille tarkoitettu samaan tyyppiin kuuluva moottori 2.1 "Sallittua on myös sellaisen teholtaan tai vääntömomentiltaan alkuperäistä suuremman moottorin (vertailumoottori) vaihtaminen, jonka ajoneuvon valmistaja on tarkoittanut käytettäväksi samaan tyyppiin kuuluvassa, yleiseen tieliikenteeseen tarkoitetussa ajoneuvossa, taikka vertailumoottoreita tehokkaamman tai vääntömomentiltaan suuremman moottorin vaihtaminen. Vaihtaminen on sallittua seuraavin edellytyksin" Tuosta lauseesta saa sellaisen käsityksen että isompitilavuuksista moottoria ei ole mahdollista vaihtaa kuin auton valmistajan mallistosta. Eli esim Nissaniin ei ole mahdollista vaihtaa BMW:n moottoria koska se ei ole saman valmistajan moottori. Onko tosiaan näin? 2.1 a) Vaatimus voimansiirron vaihtamisesta vertailumoottorilla varustettua ajoneuvoa vastaavaksi tulee poistaa. Riittää, että voimansiirron on oltava soveltuva. 2.1 b) Säädösluonnoksen teksti moottorin teho on korkeintaan 20 % suurempi kuin tehokkaimman vertailumoottorin teho saman normin mukaan mitattuna vaatisi selvennystä. Jos moottori on ns. omavalmistemoottori, tai siihen on tehty ilmeisesti teho lisääviä muutoksia (kohta 2.2) ja joudutaan teke- A-Katsastus Autoharrastajat ry Krister Kalska, autoharrastaja Autoharrastajat ry Heikki Mantsinen Trafi katsoo, että väljästi määritelty selvitys on perusteltu, jotta katsastaja voi edellyttää edes jonkinlaista selvitystä. Jos moottori voidaan katsoa kuuluvaksi samaan tyyppiin, niin asia on mahdollinen. Tyypin määritelmä muille kuin EU:n tai Suomen markkinoille tarkoitetuilla moottoreilla voi vaatia selvitystä. Vertailumoottori on valmistajan itse käyttämä moottori, mutta vaihdettava moottori voi olla myös erimerkkinen. Termi "soveltuva" on hankalasti tulkittava katsastusasemilla. Erityisiin tapauksiin voidaan hakea Trafin poikkeuslupia. Trafi pitäisi siis tekstin ehdotuksensa mukaisena. Tehomittauksiin liittyvät määritelmät ovat nykyisen päätöksen (779/1998) mukaisia. Trafi ohjeistaa tarvittaessa katsastajia tehonmittauksista ja niistä annettavista todistuksista.

13 13(72) mään tehonmittaus, on se hankalaa toteuttaa SAE-, DIN- tai EC-normien mukaan. Ainoa yleisesti saatavilla oleva tehonmittausmetodi on nettotehon mittaaminen dynamometrillä vetävistä pyöristä, mikä ei vastaa em. Normeja. Esitän, että säädöksen laatija varmistaisi, että yleisesti saatavilla olevilla tehonmittausmetodeilla saadaan lain mukaan hyväksyttäviä vertailuarvoja, eli SAE- DIN- tai EC-normien mukaan mitattuja tehoja voidaan verrata ennalta määrätyllä ja yksiselitteisellä tavalla mm. dynamometrillä suoritettuihin mittauksiin. 2.1 b) Tulisi sallia ilman poikkeuslupaa teholtaan vertailumoottoria 50% suurempi moottori jos käytetään esim. FHRA:n poikkeuslupatarkastajia ja tehdään asianmukaiset alusta/jarrumuutokset, rakennetarkastus ja koeajo. 2.1 b) Tehorajaa saisi nostaa, koska 80-luvulla valmistettuun, tai vanhempaan harraste-ajoneuvoon uudemman, vähempipäästöisen moottorin muutoskatsastus ei onnistu, koska uudemmat moottorit ovat hyötysuhteeltaan parempia ja näin ollen tehokkaampia. Esimerkki: Ajoneuvo Opel Kadett C. Mallisarjan tehokkain moottori 2.0-litrainen 115hv/162Nm bensiinimoottori. Tilalle haluttaisiin vaihtaa uudemman sukupolven Opel Calibran 2.0-litrainen 16-venttiilinen moottori, jonka teholukemat ovat 150hv/196Nm. Vaihto ei voimassa olevankaan lain mukaan onnistu, koska teho nousisi n. 30%. FHRA ry Pekka Vaisto Sami L, yksityinen autoharrastaja Tämä asia on tarkoitus tuoda määräykseen sen seuraavassa muutoksessa. Trafissa on meneillään poikkeuslupien kehittämistä koskeva hanke, jossa pohditaan testejä rakennemuutosten turvallisuuden varmistamiseksi. Määräyksen seuraavassa päivityksessä voitaisiin sallia suurempia moottorin muutoksia, jos ajoneuvon turvallisuus varmistettaisiin esimerkiksi hyväksytyn asiantuntijan suorittamalla jarrutus- ja väistökokeella.

14 14(72) Ehdotus: Tehorajaa nostettaisiin joko prosentuaalisesti selvästi ylemmäksi, tai prosentuaalinen rajoitus poistettaisiin kokonaan, koska paino/teho-suhde on jo rajoitettu 7kg/kW. Opel Kadetin pienimmäksi omaksi massaksi on ilmoitettu 770kg, joka tekee 7kg/kW rajan mukaan max. tehoksi oman massan mukaan n. 150hv. Mielestäni tehorajaa on turha rajoittaa kahteen kertaan, vaan rajoitus voisi pikemminkin muuttua täysin nimenomaan auton omaan massaan perustuvaksi, mutta järkevillä(ei ainakaan nykyistä tiukemmilla, mielellään lievemmillä) raja-arvoilla määrätyksi. Näin ollen rajoitus olisi selkeämpi ja katsastustoimintakin helpottuisi. 2.1 c) Moottorinvaihdoissa vääntömomentin rajaaminen enintään 20 % vertailumoottoria suuremmaksi rajoittaa erittäin paljon muutoksia, joissa dieselmoottori vaihdetaan iäkkääseen mallisarjaan. Ahtamattomissa bensiinimoottoreissa on suurimpaan tehoon nähden varsin pieni suurin vääntömomentti. Ahdetut bensiinimoottorit ovat yleistyneet vasta 2000-luvulla myyntiin tulleissa mallisarjoissa, joten ongelma koskee pääsääntöisesti kaikkia luvulla tai aiemmin myyntiin tulleita mallisarjoja. Esimerkki: Volkswagen Golf/Jetta II (typ E19, vuosimallit ) lienee eräs rakennelluimpia mallisarjoja Suomessa ja Euroopassa. Bensiinikäyttöisessä 16V GTI mallissa on tehoa 139 hv/102 kw, ja vääntöä 168 Nm. Malli on mallisarjan tehokkain (pl. tietyt erikoismallit), joten se on vertailuautona käytetyin. Jos ko. korimalliin asennettaisiin uudemman korimallin 90 hp/66 kw TDI-dieselmoottori, ei se olisi mahdollista, sillä TDI-moottorin vääntömo- Heikki Mantsinen Vääntömomentin rajaa ei ole nykyisessä päätöksessä (779/1998). Trafi jättää lausuntojen palautteen perusteella rajoituksen pois myös määräyksestä. Sen sijaan iskutilavuuden raja pidetään nykyisen päätöksen mukaisena.

15 15(72) mentti on 210 Nm (168 Nm*1,2=201,6 Nm). Jos halutaan, että vertailubensiinimoottorin tilalle voisi asentaa suurin piirtein yhtä tehokkaan dieselmoottorin, pitäisi vääntömomentin sallia kasvaa %. Em. Esimerkkiin viitaten, tyypillinen 100 kw:n tehoisen diesel-moottorin vääntömomentti on noin 300 Nm. Näin ollen esitän, että kohdan 2.1 c vääntömomentin kasvattamista koskeva rajoitus muutetaan vähintään 75 %:iin. 2.1 c) Mikäli vääntömomenttiin perustuva rajoitus tulisi käytäntöön, se vaikeuttaisi huomattavasti esim luvun ja vanhempien harraste-ajoneuvojen moottorin vaihtoja, etenkin käyttövoiman vaihdosta bensiinistä dieseliksi, koska kyseisen ikäluokan autojen tehokkaimmatkaan bensiini-moottorit eivät omaa isoja vääntömomentteja saati tehoja. Tämä on mielestäni huono asia, koska yleensä kyseisen ikäluokan autoihin vaihdetaan uudempi, vähempipäästöinen moottori, ja koska uudemmat moottorit toimivat jo paremmalla hyötysuhteella, on niiden teho ja vääntömomentti ehdotuksessa olevan vääntömomenttirajan ulkopuolella reilusti. Esimerkki : Ajoneuvo VW Golf mk1. Mallisarjan tehokkain yksilö varustettu 112hv/150Nm 1.8-litraisella bensamoottorilla. Tilalle haluttaisiin vaihtaa uudemman VW Golf mk3 sukupolven taloudellisempi 1.9-litrainen TDI-dieselmoottori, jonka teholukemat ovat 110hv/235Nm. Vaihto onnistuisi nykyisin voimassa olevien lakien mukaan, koska teho ei nouse yli 20% mutta uuden ehdotuksen mukaan tästä tehtäisiin Sami L, yksityinen autoharrastaja Vääntömomentin rajaa ei ole nykyisessä päätöksessä (779/1998). Trafi jättää lausuntojen palautteen perusteella rajoituksen pois myös määräyksestä. Sen sijaan iskutilavuuden raja pidetään nykyisen päätöksen mukaisena.

16 16(72) mahdotonta, koska vääntömomentti nousisi n. 57%. Ehdotus: Vääntömomenttiin perustuva rajoitus jätettäisiin toteuttamatta tai prosenttirajaa nostettaisiin reilusti ylöspäin, vähintään luokkaan 60-70%, jopa siitä ylemmäksi. Nykyinen laki on sallinut vastaavan vääntömomentin lisäyksen jo useita vuosia, koska vääntömomenttia ei ole rajoitettu. Auto-harrastajia tämä uusi ehdotus ei helpottaisi, sillä nimenomaan vanhempiin autoihin vaihdetaan paljon uudempaa ja paremmalla hyötysuhteella toimivaa moottoritekniikkaa. Harrastajille tämä tietäisi runsaasti takapakkia. 2.1 c) Vääntömomenttitietoja ei aina ole saatavilla, eikä rajoitus ole oleellinen liikenneturvallisuuden kannalta. Kohta tulisi poistaa. 2.1 c) Sallittu vääntömomentin kasvattaminen tulisi olla suurempi kuin 20%. Varsinkin vanhojen autojen suurimmatkin moottorit tuotavat verrattaen pienen vääntömomentin, jolloin suuri osa mahdollisista vaihtomoottoreista jää sallitun rajan ulkopuolelle. Esim 90-luvun taloudelliset ja vääntävät TDImoottorit jäävät asentamatta moniin 60- ja 70 luvun autoihin. Ehdotan suurempaa sallittua prosenttimäärää väännön kasvattamiselle esim ajoneuvon iän mukaan tai 30% ja vähintään 60Nm. 2.1 c) Määräyksessä ehdotetaan iskutilavuuden prosenttirajan korvaamista vääntömomentilla. Perusteluna mainitaan, että iskutilavuuden muutoksen prosenttirajan merkitystä pidetään turvallisuuden kannalta vähäisenä. Siksi iskutilavuuden tilalle otettaisiin vääntömomentti, jolle sallittaisiin sama 20 % kasva- FHRA ry Pekka Vaisto Kimmo Hämäläinen Sami Peuranen Autotuojat ry (Jouko Ryynänen, DI (Auto- ja työkonetekniikka), Toyota Auto Finland Oy) Vääntömomentin rajaa ei ole nykyisessä päätöksessä (779/1998). Trafi jättää lausuntojen palautteen perusteella rajoituksen pois myös määräyksestä. Sen sijaan iskutilavuuden raja pidetään nykyisen päätöksen mukaisena. Vääntömomentin rajaa ei ole nykyisessä päätöksessä (779/1998). Trafi jättää lausuntojen palautteen perusteella rajoituksen pois myös määräyksestä. Sen sijaan iskutilavuuden raja pidetään nykyisen päätöksen mukaisena. Vääntömomentin rajaa ei ole nykyisessä päätöksessä (779/1998). Trafi jättää lausuntojen palautteen perusteella rajoituksen pois myös määräyksestä. Sen sijaan iskutilavuuden raja pidetään nykyisen päätöksen mukaisena.

17 17(72) tus kuin teholle. Perustelun lähtökohta on hyvä, mutta ehdotettu 20% raja sallitulle vääntömomentin kasvulle käytännössä tiukentaa nykyistä käytäntöä, sillä aiemmin sallittiin 25% kasvu iskutilavuudelle ja iskutilavuus korreloi varsin suoraan vääntömomenttiin. Siten ehdotan, että määräyksessä sallittaisiin vääntömomentin 25% kasvu ehdotetun 20% sijaan, mikä olisi analoginen nykyisen käytännön kanssa. Vääntömomentin suuremmalla kasvulla ei ole myöskään haitallista vaikutusta turvallisuuden kannalta; se ei esimerkiksi kasvata auton huippunopeutta mikäli tehon kasvattamisen rajan edelleen pidetään 20%:ssa. 2.1 c) 20% vääntömomentin rajoitusta. Se tekee nykyaikaisen dieselin asentamisesta mahdotonta vanhoihin autoihin, lisäksi jälkiahtamista ei voisi enää tehdä. 2.1 c) Vääntömomenttirajoitus vaikuttaa turhalta, koska ajoneuvon suorituskyky liikenteessä määräytyy lähinnä käytettävissä olevan moottoritehon perusteella. Koriin kohdistuvat voimat määrätyvät moottori-voimansiirtopaketista kokonaisuudessaan. Esim. vääntävää dieselmoottoria ei yleensä voi asentaa bensiinimoottorin vaihteistoon. Moottorin vääntömomentin suora mittaaminen on vaikeaa. Harri Savela M Santala Vääntömomentin rajaa ei ole nykyisessä päätöksessä (779/1998). Trafi jättää lausuntojen palautteen perusteella rajoituksen pois myös määräyksestä. Sen sijaan iskutilavuuden raja pidetään nykyisen päätöksen mukaisena. Vääntömomentin rajaa ei ole nykyisessä päätöksessä (779/1998). Trafi jättää lausuntojen palautteen perusteella rajoituksen pois myös määräyksestä. Sen sijaan iskutilavuuden raja pidetään nykyisen päätöksen mukaisena. 2.1 c) (2) Onko Trafilla näyttöä nimenomaan vääntömomentin aiheuttamista ongelmista, joihin ei liity tehorajojen ylittymistä? Tavanomaisen ajoviimajäähdytteisen ahtoilman välijäähdyttimen asentaminen jo ahdettuun moottoriin voitaisiin ehkä rinnastaa kaasuttimien vaihtamiseen polttoaineen suihkutukseen ja katsoa sen lisäävän tehoa 20% ellei muuta näytetä? M Santala Trafi pitää selkeimpänä rinnastaa kaikki ahtamiseen liittyvät muutokset moottorin vaihtoon, kuten nykyisessä päätöksessä 779/1998. Moottorin muuttamisen ja vaihtamisen kriteerien yhdistämistä voidaan harkita määräyksen seuraavissa muutoksissa.

18 18(72) Olemassaolevan välijäähdyttimen muuttaminen? 2.1 c) Vaihdettavan moottorin maksimivääntömomentin rajaaminen 120%:iin vääntömomentiltaan suurimman vertailumoottorin vääntömomentista, käytännössä estää käyttämästä ajoneuvossa nykyaikaista ahtimella varustettua moottoria. Ahtimella varustetun moottorin käyntinopeusalue on huomattavan erilainen verrattuna vapaasti hengittävän moottorin käyntinopeusalueeseen, koska moottorin suurempi vääntö mahdollistaa riittävän tehon tuottamisen huomattavasti alemmalla käyntinopeusalueella. Jos moottorinvaihdon kohteena olevassa ajoneuvomallissa ei alun perin ole ollut ahtimella varustettua vertailumoottoria, estää vääntömomentin rajoitus käyttämästä huomattavasti vähäpäästöisempää, ja luotettavampaa ahtimella varustettua moottoria, jonka teho saattaa olla jopa huomattavasti pienempi kuin suuritehoisimman vertailumoottorin teho. Myöskään voimansiirron soveltuvuus ei aiheuta tarvetta vääntömomentin rajaamiselle sillä muutokset joihin vääntömomenttiraja vaikuttaisi, yleensä sisältävät moottorin iän ja tyypin muuttumisen niin radikaalisti että alkuperäinen vaihteisto ei olisi enää käytettävissä. Näillä perusteilla katsomme ajoneuvoon vaihdettavan moottorin maksimivääntömomentin rajoittamisen olevan tarpeetonta. 3.1 c) Moottorin vääntömomentin lisäyksen rajaaminen 20%:iin aiheuttaisi etenkin dieselmoottorisen auton moottorinvaihdossa ongelmia. Liikenneturvallisuuteenkaan se ei vaikuta, ainoastaan voimansiirron Ville Väre Harry Lundström Pekka Anttila Henry Wideroos PÄIJÄT-HÄMEEN MAASTOAUTOILIJAT RY, Suomen Land Cruiser Klubi ry Vääntömomentin rajaa ei ole nykyisessä päätöksessä (779/1998). Trafi jättää lausuntojen palautteen perusteella rajoituksen pois myös määräyksestä. Tämän sijasta iskutilavuuden raja pidetään nykyisen päätöksen mukaisena. Vääntömomentin rajaa ei ole nykyisessä päätöksessä (779/1998). Trafi jättää lausuntojen palautteen perusteella rajoituksen pois myös määräyksestä. Tämän sijasta iskutilavuuden raja pidetään nykyisen päätöksen mukaisena.

19 19(72) kestävyyteen pitkällä aikavälillä. Sähkömoottoreissa on tunnetusti myös suuri vääntömomentti, joten polttomoottorin vaihdossa sähkökäyttöiseksi muodostuisi myös ongelmia. Lisäksi vanhempien autojen vääntömomenttitietoja on välillä suorastaan mahdotonta saada selville, tämä aiheuttaisi turhaa työtä ja vaivaa sekä asiakkaalle että katsastustoimipaikoille. Esitämme vääntömomenttirajasta luopumista tai vähintään sen muuttamista 30%:iin. Ahtoilman jäähdyttimen vaihto suurempaan on saamiemme tietojen mukaan tulkitaan esimerkiksi Saksassa vähäiseksi muutokseksi, mitä ei tarvitse muutoskatsastaa, eikä siitä tarvitse esittää mitään todistuksia. 2.1 Liittyen edelliseen kohtaan, kappaleen 2.1 ensimmäinen lause. Jos vaihdettavan moottorin tulee olla vääntömomentiltaan alkuperäistä pienempi, saatetaan kuitenkin joutua tarpeettomiin muutoksiin vaihdettaessa nykyaikainen ahtimella varustettu moottori. Tällöin moottoritehon ollessa sama, tai pienempi, voidaan joutua mittaviin muutoksiin esimerkiksi jarrujen osalta, koska vääntömomentin rajoituksen vuoksi ne joudutaankin muuttamaan vertailumoottorilla varustettua ajoneuvoa vastaaviin. Kuitenkaan vääntömomentilla ei ole merkitystä tässä tapauksessa koska jarrujen maksimirasituksen ratkaisee ajoneuvon huippunopeus ja sitä kautta moottorin teho, eikä vääntömomentti, joten maksimivääntömomentin rajoitus on tältäkin osin tarpeeton. Ville Väre Harry Lundström Pekka Anttila Henry Wideroos Vääntömomentin rajaa ei ole nykyisessä päätöksessä (779/1998). Trafi jättää lausuntojen palautteen perusteella rajoituksen pois myös määräyksestä. Sen sijaan iskutilavuuden raja pidetään nykyisen päätöksen mukaisena.

20 20(72) 2.1 c) Koko pykälä 2.1.c pois. 2.1.b rajoite teholle ja tilavuudelle riittää. Tilavuus korreloi vääntömomenttia riittävästi ja siksi vääntömomentin kasvattamiselle ei rajoitteita. Ei sovellu klassisten Hot Rod:ien ja muskeliautojen harrastajille. 2.1 c) Ensinnäkää eihä tuossa muutoksessa oo mitään tolkkua, tuolla tapettas kokonaa hiemankaa vanhempien autojen ennestään hankala harrastaminen tässä maassa esim. 1. dieselöinti-> nykyaikaisella taloudellisemmalla,vähemmän saastuttavalla moottorilla= ei puhettakaa, vääntöraja pukkaa heti vastaan c) 2. nykyaikaistaminen ruiskulla varustetulla bensiinimoottorilla, ja taas pomppaa väännöissä raja vastaan tuntuu olevan nykyaikaisessa sylinterisessäkin moottorissa jo enemmän vääntöä kuin -70 luvun japanilaisessa kuusimoottorissa,vaikka siihen alkuperäsee lisäis yli 20% lisää c) Näin äkkiseltään ainoa asia, minkä haluaisin muuttaa on tuo 20% vääntömomentin maksimikasvu. Tämä rajaa joissakin tapauksissa bensiinimoottoristen auojen diiselöinnin kokonaan pois. Eli että bensiini moottorin tilalle vaihdetaan diesel moottori. Keskimäärin dieselmoottorit on varustettu enemmä turboahtimella, kun ilman.tästä syystä saman tehoisessa dieselmottorissa on reilusti enemmän vääntöä, kun vastaavan tehoisessa, taikka tehokkaammassa bensiinimoottorissa. Esimerkkinä kaksi samankorista perus mersua. 1. Mercedes Benz korimalli w210, moottori 220CDI Juha Tapio Rimmi Krister Valkeinen Krister Valkeinen Perttu P, autoharrastaja Vääntömomentin rajaa ei ole nykyisessä päätöksessä (779/1998). Trafi jättää lausuntojen palautteen perusteella rajoituksen pois myös määräyksestä. Sen sijaan iskutilavuuden raja pidetään nykyisen päätöksen mukaisena. Vääntömomentin rajaa ei ole nykyisessä päätöksessä (779/1998). Trafi jättää lausuntojen palautteen perusteella rajoituksen pois myös määräyksestä. Sen sijaan iskutilavuuden raja pidetään nykyisen päätöksen mukaisena. Vääntömomentin rajaa ei ole nykyisessä päätöksessä (779/1998). Trafi jättää lausuntojen palautteen perusteella rajoituksen pois myös määräyksestä. Sen sijaan iskutilavuuden raja pidetään nykyisen päätöksen mukaisena. Vääntömomentin rajaa ei ole nykyisessä päätöksessä (779/1998). Trafi jättää lausuntojen palautteen perusteella rajoituksen pois myös määräyksestä. Sen sijaan iskutilavuuden raja pidetään nykyisen päätöksen mukaisena.

21 21(72) turbodiesel, iskutilavuus 2014cc. teho 143 hevosvoimaa. vääntö 315Nm. 2. Mercedes Benz korimalli w210, moottori 230 vapaastihengittävä bensiinimoottori, iskutilavuus 22954cc. teho 150 hevosvoimaa. vääntö 220Nm. Autot on melki saman tehosia, mutta dieselissä on vääntöä melkein 100Nm enemmän. Tämänkaltainen vääntömomentin ero aiheuttaa joissakin korimalleissa jopa mahdottomuuden dieselöintiin. esim. vanhassa gee mersussa tehokkain kone on bensa jossa rapiat 200Nm vääntöä tuohon 20% lisää, niin ei sinne voi laittaa käytännössä mitään lähellekkään samantehosta turbodieselmoottoria, koska kaikissa on vääntöä enemmän, kun 240Nm. sikäli mikäli tuon asian nyt oikein ymmärsin. Toivon, että otatte tämän asian huomioon. 2.1 c) Mielenkiintoni kohdistuu tuohon 20% vääntö lisään, moottorin vaihdoksessa. Pääasiassahan tuo toimii. Esimerkki missä se on huonohko, on esimerkiksi 70 luvun perus henkilöautot, monessa esimerkiksi 1.6 moottorissa on nm vääntöä, mukaanlukien harrastamani Toyota Carina TA12, tuohon kun lisätään 20%, päästään alle 160 newtoniin, eli nykyaikaisista moottoreista sopisi ainoastaan luokan moottorit!! Ennen tuo oli 25% cc ja sitä aiemmin 30%. Voisikohan tuohon mahdollisesti laittaa vaihtoehtoiseksi esimerkiksi joko 20% vääntöä tai 20-25% tilavuutta valinnaisesti. Kumpiakin koskien kuitenkin saman kaavan tehorajat. Juha-Matti Kujala Vääntömomentin rajaa ei ole nykyisessä päätöksessä (779/1998). Trafi jättää lausuntojen palautteen perusteella rajoituksen pois myös määräyksestä. Sen sijaan iskutilavuuden raja pidetään nykyisen päätöksen mukaisena.

22 22(72) Sähkökonversioihin ja bensa / diesel konversioihin tuo 20% tuo myös oman hankaluutensa, moottorille ominaisten käyntinopeusten takia. 2.1 d) Kiinnikkeiden lujuudesta tulisi vaatia selvitys tarvittaessa, kuten tähän saakka. Tämän tiimoilta ei ole esiintynyt käytännön ongelmia. 2.1 d) Kohdassa 2.1d vaaditaan selvitys moottorin vaihdon edellyttämien uusien tai muutettujen kiinnikkeiden lujuudesta. Kyseinen vaatimus aiheuttaa erittäin suuren toisistaan poikkeavien tulkintojen mahdollisuuden, koska ei ole määritelty mitä kyseisen selvityksen tulee sisältää. Tällöin on mahdollista aivan nykyistä vastaava tilanne, jossa toinen katsastushenkilö vaatii pahimmillaan tuhansien eurojen hintaisen insinööritoimiston tekemän selvityksen, toisen kelpuuttaessa käsinkirjoitetun selvityksen jonka sisältö on täysin merkityksetön. Tulkintavaihteluiden poistamiseksi tulisi määritellä riittävän tarkoin mitä kyseisen selvityksen tulee sisältää. Toinen tarkempaa määrittelyä tukeva seikka on katsastushenkilöstön kompetenssi. Jos selvityksen sisältö olisi tarkoin määritelty, on katsastushenkilöstön koulutus selvitysten tulkintaan huomattavasti helpompaa. Ilman määrittelyä on mahdollista tehdä vakuuttavan oloinen selvitys, jonka tulkitsemiseen henkilöstön kompetenssi ei riitä, vaikka selvityksen asiasisältö olisi täysin vajavainen. Autoharrastajat ry Ville Väre Harry Lundström Pekka Anttila Henry Wideroos Rajaus "tarvittaessa" on johtanut hyvin erilaisiin linjoihin katsastusasemilla. Trafi katsoo siksi paremmaksi vaatia selvityksen aina. Selvityksen laatua ja yksityiskohtia voidaan tarvittaessa linjata tarkemmin katsastuksen tiedotteilla ja ohjeilla. 2.1 d) Mikäli kiinnikkeet ovat asianmukaisia, täytyy katsas- AKK-Motorsport ry Selvityksen laatua ja yksityiskohtia voidaan tarvittaessa linjat tarkemmin katsastuksen

23 tajan ammattitaito ja tarkastus riittää. Mikä on riittävä lujuus? Kuka määrittelee kiinnikkeiden riittävän lujuuden, katsastaja? Kenellä on oikeus kirjoittaa selvitys? 2.1.e Jos ajoneuvoon vaihdettavaan moottoriin on tehty alkuperäiseen tehoon ilmeisesti VAIKUTTAVIA muutoksia,on tehtävä tehonmittaus. tämä sanamuoto olisi järkevämpi jolloin joissain tapauksissa olisi moottorinvaihdoissa mahdollista alentaa moottorin tehoa ja saada modernimmat ja ympäristöystävällisemmät moottorit ulottuville myös vanhempiin ajoneuvoihin. 2.1 e) Tehonmittaustodistuksella on sallittava myös moottori, jonka tehoa on pienennetty. 2.1 e) Kohtaan olisi lisättävä myös se miten menetellään, jos vaihdettavan moottorin alkuperäistä tehoa pienennetään. Mielestämme vaihdettavan moottorin tehon keinotekoista laskemista ei tulisi sallia. Tämä tulee erityisesti muutoskatsastuksissa esiin, kun tehokkaaseen moottoriin on tehty muutoksia jotka alentavat tehoa ja asiakas sanoo, että moottori ei ole enää alkuperäisen mukainen. Tällöin mennään esitetyn tehomittaustodistuksen mukaan ja on ilmiselvää, että tehoa nostetaan välittömästi muutoskatsastuksen jälkeen. Määräyksessä pitäisi määritellä niin, että tällaisessa tapauksessa teho määriteltäisiin moottorin rungon perusteella, ei sen perusteella miten asiakas on laskenut moottorin tehoa. 2.1 b), c) ja f) Vääntöraja tulee poistaa kokonaan epätarkoituksenmukaisena. Tehorajaksi pitää tulla tehopainosuhde 5kg/kW tai 20% lisäys tehokkaimpaan vertailumoottoriin verrattuna sen mukaan kumpi johtaa suurempaan lopputulokseen. Jarrujen ja voimansiirron osalta sovelletaan a) alakohdan määrä- Heikki Silvasti Autoharrastajat ry YKL ry Autoharrastajat ry tiedotteilla ja ohjeilla. 23(72) Muutetaan teksti "tehoa ilmeisesti lisääviä muutoksia" muotoon " tehoon ilmeisesti vaikuttavia muutoksia". Muutetaan teksti "tehoa ilmeisesti lisääviä muutoksia" muotoon " tehoon ilmeisesti vaikuttavia muutoksia". Tehon pienentämisen tarvetta on pidetty tärkeänä muissa lausunnoissa, joten Trafi ei aio kieltää sitä. Vääntömomentin rajaa ei ole nykyisessä päätöksessä (779/1998). Trafi jättää lausuntojen palautteen perusteella rajoituksen pois myös määräyksestä. Sen sijaan iskutilavuuden raja pidetään nykyisen päätöksen mukaisena. Moottorin muuttamisen ja vaihtamisen kriteerien yhdistämistä voidaan harkita määräyksen seuraavissa muutoksissa.

Autoharrastajat ry. Autoharrastajat ry

Autoharrastajat ry. Autoharrastajat ry KOMMENTTIKOOSTE Määräys TRAFI/8777/03.04.03.00/20131(6) Perustelumuistion liite Kohta Kommentti Lausunnon antaja Trafi 1.3 a) Samaan tyyppiin kuuluvaksi tulee lukea myös muille kuin EU:n tai USA:n markkinoille

Lisätiedot

Voimassa: Toistaiseksi

Voimassa: Toistaiseksi 1 (7) Antopäivä: 17.06.2015 Voimaantulopäivä: 01.07.2015 Voimassa: Toistaiseksi Säädösperusta: Laki Liikenteen turvallisuusvirastosta 863/2009 Muutostiedot: Soveltamisala: O-luokan ajoneuvot Sisällysluettelo

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus Valtioneuvoston asetus ajoneuvojen rakenteesta ja varusteista annetun valtioneuvoston asetuksen muuttamisesta Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti muutetaan ajoneuvojen rakenteesta ja varusteista annetun

Lisätiedot

M-, N- ja O-luokan ajoneuvon valmistajan kilpi ja kokonaismassan määrääminen

M-, N- ja O-luokan ajoneuvon valmistajan kilpi ja kokonaismassan määrääminen Ohje 1 (5) Antopäivä: 27.5.2011 Voimaantulopäivä: 27.5.2011 Säädösperusta: Laki Liikenteen turvallisuusvirastosta 863/2009 Voimassa: toistaiseksi Muutostiedot: Kumoaa ohjeen 759/208/2009, 26.6.2009 Soveltamisala:

Lisätiedot

1. Asia Päätös muutoskatsastuksesta tehtyyn oikaisuvaatimukseen

1. Asia Päätös muutoskatsastuksesta tehtyyn oikaisuvaatimukseen PÄÄTÖS Päiväys/Datum 11.3.2014 Dnro/Dnr Viite/Referens TRAFI/2434/03.05.00/2014 Oikaisuvaatimus auton XXX- 123 muutoskatsastuksesta 1. Asia Päätös muutoskatsastuksesta tehtyyn oikaisuvaatimukseen 2. Hakija

Lisätiedot

Vaurioituneen ajoneuvon katsastukseen liittyvät säädökset ja ohjeet

Vaurioituneen ajoneuvon katsastukseen liittyvät säädökset ja ohjeet Ajoneuvolaki 1090/2002 7 Ajoneuvon rakenteen muuttaminen, ajoneuvon rakentaminen ja vaurioituneen ajoneuvon katsastaminen Jos ajoneuvon alkuperäisistä osista vaihdetaan 50 prosenttia tai enemmän, ajoneuvolle

Lisätiedot

HE 40/1998 vp YLEISPERUSTELUT

HE 40/1998 vp YLEISPERUSTELUT HE 40/1998 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi tieliikennelain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi tieliikennelakia 26711981 siten, että turvavyön käyttöpakkoa

Lisätiedot

Tekniset tiedot Mallivuosi 2014. Caravelle

Tekniset tiedot Mallivuosi 2014. Caravelle Tekniset tiedot Mallivuosi 2014 Caravelle Näissä teknisissä tiedoissa kerrotaan polttoaineenkulutuksesta ja CO 2 -päästöistä. Erilaiset moottori-, vaihteisto- ja korivaihtoehdot ovat mahdollisia. Lisätietoja

Lisätiedot

Tekniset tiedot Mallivuosi 2014. Amarok

Tekniset tiedot Mallivuosi 2014. Amarok Tekniset tiedot Mallivuosi 2014 Amarok Näissä teknisissä tiedoissa kerrotaan polttoaineenkulutuksesta ja CO 2 -päästöistä. Erilaiset moottori-, vaihteisto- ja korivaihtoehdot ovat mahdollisia. Lisätietoja

Lisätiedot

Tekniset tiedot Mallivuosi 2014. Caddy

Tekniset tiedot Mallivuosi 2014. Caddy Tekniset tiedot Mallivuosi 2014 Caddy Näissä teknisissä tiedoissa kerrotaan polttoaineenkulutuksesta ja CO 2 -päästöistä. Erilaiset moottori-, vaihteisto- ja korivaihtoehdot ovat mahdollisia. Lisätietoja

Lisätiedot

Ralliautojen hyväksyminen museoajoneuvoksi

Ralliautojen hyväksyminen museoajoneuvoksi Ralliautojen hyväksyminen museoajoneuvoksi Laatinut: Hannu Lampinen 2009 ALUKSI SA-HK on FIVA:n alainen järjestö. FIVA tarkoittaa vapaasti käännettynä kansainvälistä vanhojen ajoneuvojen järjestöä. FIVA:n

Lisätiedot

Autoharrastajat ry:n lausunto ehdotukseen auton rakenteen muuttamista koskevaksi määräykseksi

Autoharrastajat ry:n lausunto ehdotukseen auton rakenteen muuttamista koskevaksi määräykseksi Liikenteen turvallisuusvirasto PL 320 00101 Helsinki TRAFI/8777/03.04.03.00/2013 Autoharrastajat ry:n lausunto ehdotukseen auton rakenteen muuttamista koskevaksi määräykseksi SISÄLLYSLUETTELO AUTOHARRASTAJAT

Lisätiedot

Tekniset tiedot Mallivuosi 2014. Transporter

Tekniset tiedot Mallivuosi 2014. Transporter Tekniset tiedot Mallivuosi 2014 Transporter Näissä teknisissä tiedoissa kerrotaan polttoaineenkulutuksesta ja CO 2 -päästöistä. Erilaiset moottori-, vaihteisto- ja korivaihtoehdot ovat mahdollisia. Lisätietoja

Lisätiedot

Istuinten hyväksyminen pakettiauton ja kuorma-auton ohjaamoon tai kuormatilaan

Istuinten hyväksyminen pakettiauton ja kuorma-auton ohjaamoon tai kuormatilaan Päivämäärä MÄÄRÄYS OHJE Nro 18.6.2009 793/208/2009 Sisältöalue Istuinten hyväksyminen N-luokan ajoneuvon ohjaamoon tai kuormatilaan Toimivallan säädösperusta Ajoneuvolaki 1090/2002 99, LVMa 1248/2002 Kohderyhmät

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus Valtioneuvoston asetus ajoneuvojen käytöstä tiellä annetun asetuksen muuttamisesta Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti muutetaan ajoneuvojen käytöstä tiellä annetun valtioneuvoston asetuksen (1257/1992)

Lisätiedot

Tämä määräys koskee M- ja N-luokan ajoneuvon (auton) sekä O-luokan ajoneuvon (auton perävaunun) rakenteen muuttamista.

Tämä määräys koskee M- ja N-luokan ajoneuvon (auton) sekä O-luokan ajoneuvon (auton perävaunun) rakenteen muuttamista. Autoharrastajat ry Rakennemuutosmääräyksen tulkintaohje Versio 1 8.10.2015 Tämän dokumentin tarkoitus on selventää Trafin auton ja sen perävaunun rakenteen muuttamisesta annetun määräyksen (TRAFI/8777/03.04.03.00/2013)

Lisätiedot

Norminsiirto II ja automääräys

Norminsiirto II ja automääräys Norminsiirto II ja automääräys Tieliikenteen säädösinfo 8.11.2016 Erityisasiantuntija Timo Kärkkäinen Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Aluksi historiaa: Norminsiirto I -hanke 1.1.2015 voimaan

Lisätiedot

Määräys autojen ja niiden perävaunujen teknisistä vaatimuksista

Määräys autojen ja niiden perävaunujen teknisistä vaatimuksista Määräys autojen ja niiden perävaunujen teknisistä vaatimuksista Tieliikenteen säädösinfo 31.10.2017 Erityisasiantuntija Timo Kärkkäinen Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Trafin määräys: Autojen

Lisätiedot

I OSA. Ajoneuvoluokat, joita vaatimus. koskee. uudelle ajoneuvotyypille. M, N M 1 -luokka:

I OSA. Ajoneuvoluokat, joita vaatimus. koskee. uudelle ajoneuvotyypille. M, N M 1 -luokka: N:o 382 1117 I OSA Liite 1 15. Istuinten ja niiden kiinnityspisteiden lujuus 43a 74/408/ETY 44 17, 80 (M 2 - ja M 3 - luokka) M, N 1.1. - 81/577/ETY 14 (jos turvavyön kiinnityspisteet istuimessa) 43a Ei

Lisätiedot

DIREKTIIVIEN JA E-SÄÄNTÖJEN MUKAISET VAATIMUKSET L-LUOKAN AJONEUVOILLE SEKÄ JÄRJESTELMILLE, OSILLE JA ERILLISILLE TEKNI- SILLE YKSIKÖILLE

DIREKTIIVIEN JA E-SÄÄNTÖJEN MUKAISET VAATIMUKSET L-LUOKAN AJONEUVOILLE SEKÄ JÄRJESTELMILLE, OSILLE JA ERILLISILLE TEKNI- SILLE YKSIKÖILLE 5158 Liite 1 DIREKTIIVIEN J SÄÄNTÖJEN MUKISET VTIMUKSET L-LUOKN JONEUVOILLE SEKÄ JÄRJESTELMILLE, OSILLE J ERILLISILLE TEKNI- SILLE YKSIKÖILLE 1. Tätä taulukkoa sovelletaan vuonna tai sen jälkeen otettuun

Lisätiedot

Linja-autoliiton ajankohtaiskatsaus Joulukuu 2017

Linja-autoliiton ajankohtaiskatsaus Joulukuu 2017 Linja-autoliiton ajankohtaiskatsaus Joulukuu 2017 Tieliikennelain kokonaisuudistus Kokonaisuudistus on edennyt eduskuntaan (23.11.2017) HE 180 / 2017 (23.11.2017) Nykyinen laki vuodelta 1981 (täydentäviä

Lisätiedot

HE 24/2015 vp ajoneuvolain, tieliikennelain ja rikoslain 23 luvun 9 ja 12 :n muuttamisesta. LiV 23.9.2015, Yli-insinööri Maria Rautavirta, LVM

HE 24/2015 vp ajoneuvolain, tieliikennelain ja rikoslain 23 luvun 9 ja 12 :n muuttamisesta. LiV 23.9.2015, Yli-insinööri Maria Rautavirta, LVM HE 24/2015 vp ajoneuvolain, tieliikennelain ja rikoslain 23 luvun 9 ja 12 :n muuttamisesta LiV 23.9.2015, Yli-insinööri Maria Rautavirta, LVM Lakiehdotuksen EU-tausta Mopojen, moottoripyörien, nelipyörien

Lisätiedot

HE 21/1996 vp. Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi tieliikennelain 70 ja 108 :n muuttamisesta

HE 21/1996 vp. Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi tieliikennelain 70 ja 108 :n muuttamisesta HE 21/1996 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi tieliikennelain 70 ja 108 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi tieliikennelain ajokorttiluvan myöntämistä

Lisätiedot

Tekniset tiedot Mallivuosi 2014. Caddy

Tekniset tiedot Mallivuosi 2014. Caddy Tekniset tiedot Mallivuosi 14 Caddy Näissä teknisissä tiedoissa kerrotaan polttoaineenkulutuksesta ja CO 2 -päästöistä. Erilaiset moottori-, vaihteisto- ja korivaihtoehdot ovat mahdollisia. Lisätietoja

Lisätiedot

HE-luonnos ajoneuvolain ja tieliikennelain muuttamisesta

HE-luonnos ajoneuvolain ja tieliikennelain muuttamisesta HE-luonnos ajoneuvolain ja tieliikennelain muuttamisesta Keskustelutilaisuus 7.5.2015 Aikataulua Lausuntovaihe päättyy 8.5.2015 Lausuntoyhteenveto ja mahdolliset tarkistukset säädöksiin toukokuu Käännättäminen

Lisätiedot

Ajankohtaista AKEn ajoneuvotekniikasta

Ajankohtaista AKEn ajoneuvotekniikasta Ajankohtaista AKEn ajoneuvotekniikasta Björn Ziessler 2.10.2009 1.10.2009 1 Katsastusalan muutokset Katsastusala Suomessa Markkinaosuudet: A-katsastus ~64% (pääomasijoittajien omistuksessa) K1-katsastajat

Lisätiedot

Lisäksi on tarpeen selventää non-solas-direktiivin soveltamisalaan kuuluvien kotimaanliikenteen matkustaja-alusten vakavuusvaatimuksia.

Lisäksi on tarpeen selventää non-solas-direktiivin soveltamisalaan kuuluvien kotimaanliikenteen matkustaja-alusten vakavuusvaatimuksia. PerustelumuistioLUONNOS 1 (5) 19.9.2019 Alusten vakavuus TRAFICOM/193813/03.04.01.00/2019 Määräyksen tausta ja säädösperusta Aluksen teknisestä turvallisuudesta ja turvallisesta käytöstä annetun lain (1686/2009;

Lisätiedot

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 212/2002 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi tieliikennelain :n muuttamisesta Tieliikennelakiin ehdotetaan koottaviksi liikenteen ohjauslaitteista annettavia asetuksia ja määräyksiä koskevat valtuussäännökset.

Lisätiedot

Vuokraveneiden laitteet ja varusteet

Vuokraveneiden laitteet ja varusteet Perustelumuistio 1(5) 27.2.2015 Vuokraveneiden laitteet ja varusteet Määräyksen tausta ja säädösperusta Voimassa oleva määräys vuokraveneiden laitteista ja varusteista (Trafi) on vuonna 2010 antanut aluksen

Lisätiedot

Hyväksytyt asiantuntijat

Hyväksytyt asiantuntijat 1(4) Hyväksytyt asiantuntijat Pätevyysalue Pätevyysluokat Tarkastuskohteet Tässä muistiossa käsitellään ajoneuvolain 1090/2002 (muutettuna viimeksi 1042/2014) 48 2 momentin nojalla Liikenteen turvallisuusviraston

Lisätiedot

Tieliikennemassojen korotus 3-5 -akselisille autoille tarkastettavat tiedot ja KATSA-merkinnät. Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä.

Tieliikennemassojen korotus 3-5 -akselisille autoille tarkastettavat tiedot ja KATSA-merkinnät. Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Tieliikennemassojen korotus 3-5 -akselisille autoille tarkastettavat tiedot ja KATSA-merkinnät Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Sisältö Tarkastettavat tiedot (diat 3-12) KATSA-merkinnät (diat

Lisätiedot

Autoasetuksen liitteen 8 soveltamisohje

Autoasetuksen liitteen 8 soveltamisohje Antopäivä: 26.10.2011 Voimaantulopäivä: 29.10.2011 Voimassa: toistaiseksi Säädösperusta: Laki liikenteen turvallisuusvirastosta 863/2009, Ajoneuvolaki 1090/2002 Muutostiedot: Kumoaa ohjeen 1583/208/2009;

Lisätiedot

Seuraava katsastus 14 päivän kuluessa. Auto on yksittäin maahantuotu. Tuontimaa: Iso-Britannia. Matkamittarilukema on suuri auton ikään nähden.

Seuraava katsastus 14 päivän kuluessa. Auto on yksittäin maahantuotu. Tuontimaa: Iso-Britannia. Matkamittarilukema on suuri auton ikään nähden. Dirica.fi Hae auton tiedot AUDI A6, 2008 DIR-1 Ajoneuvovero erääntynyt Seuraava katsastus 14 päivän kuluessa. Auto on yksittäin maahantuotu. Tuontimaa: Iso-Britannia. Matkamittarilukema on suuri auton

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 4. marraskuuta 2014 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 4. marraskuuta 2014 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 4. marraskuuta 2014 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2014/0288 (NLE) 14521/1/14 REV 1 SC 163 ECON 944 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS

Lisätiedot

Voimassa: Toistaiseksi. Muutostiedot: Kumoaa Liikenteen turvallisuusviraston antaman ohjeen TRAFI/336/ /2012

Voimassa: Toistaiseksi. Muutostiedot: Kumoaa Liikenteen turvallisuusviraston antaman ohjeen TRAFI/336/ /2012 1 (10) Antopäivä: 15.06.2017 Voimaantulopäivä: 28.08.2017 Voimassa: Toistaiseksi Säädösperusta: Laki Liikenteen turvallisuusvirastosta 863/2009 Täytäntöönpantava EU-lainsäädäntö: Muutostiedot: Kumoaa Liikenteen

Lisätiedot

SISÄLLYS. N:o 840. Liikenne- ja viestintäministeriön asetus

SISÄLLYS. N:o 840. Liikenne- ja viestintäministeriön asetus SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 2004 Julkaistu Helsingissä 9 päivänä syyskuuta 2004 N:o 840 SISÄLLYS N:o Sivu 840 Liikenne- ja viestintäministeriön asetus autojen ja perävaunujen rakenteesta ja varusteista annetun

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 10.10.2014 COM(2014) 622 final 2014/0288 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS luvan antamisesta Viron tasavallalle ottaa käyttöön yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä

Lisätiedot

I OSA AUTOJA JA PERÄVAUNUJA SEKÄ JÄRJESTELMIÄ, OSIA JA ERILLISIÄ TEKNISIÄ YKSIKÖITÄ KOSKEVAT VAATIMUKSET. Ajoneuvoluokat, joita vaatimus.

I OSA AUTOJA JA PERÄVAUNUJA SEKÄ JÄRJESTELMIÄ, OSIA JA ERILLISIÄ TEKNISIÄ YKSIKÖITÄ KOSKEVAT VAATIMUKSET. Ajoneuvoluokat, joita vaatimus. 2320 N:o 840 Liite 1 I OSA AUTOJA JA PERÄVAUNUJA SEKÄ JÄRJESTELMIÄ, OSIA JA ERILLISIÄ TEKNISIÄ YKSIKÖITÄ KOSKEVAT VAATIMUKSET 0. Auton ja sen perävaunun (M-, N- ja O- luokan ajoneuvotyypit) tyyppihyväksyntä

Lisätiedot

Nastarenkaiden tyyppihyväksynnän määräys ja talvirengasvaatimusten täsmennystarpeet Keijo Kuikka Tieliikenteen säädösinfo

Nastarenkaiden tyyppihyväksynnän määräys ja talvirengasvaatimusten täsmennystarpeet Keijo Kuikka Tieliikenteen säädösinfo Nastarenkaiden tyyppihyväksynnän määräys ja talvirengasvaatimusten täsmennystarpeet Keijo Kuikka Tieliikenteen säädösinfo 27.11.2018 Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Ajoneuvon nastarenkaiden vaatimukset

Lisätiedot

Tieliikennteen sääntelyn sidosryhmätilaisuus - Vares-info

Tieliikennteen sääntelyn sidosryhmätilaisuus - Vares-info Tieliikennteen sääntelyn sidosryhmätilaisuus - Vares-info 24.11.2015 Esa Aaltonen Reijo Jälkö Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Muutoksen tavoitteet VAkuuttaminen ja REkisteröinti Sähköiseksi Asiointi

Lisätiedot

KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) /, annettu , (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) /, annettu , (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti) EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 17.4.2019 C(2019) 2859 final KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) /, annettu 17.4.2019, katsastettavien kohteiden katsastamiseksi tarvittavista teknisistä tiedoista, suositeltavien

Lisätiedot

Toledo North Assembly Plant, Ohio, USA

Toledo North Assembly Plant, Ohio, USA TECHNICAL SPECIFICATIONS Dodge Nitro Alla esitetyt tiedot pohjautuvat julkaisuajankohdan (20.06.2007) tietoihin ja ne voivat muuttua ilman erillistä ilmoitusta. Tiedot ovat Euroopan markkina-alueelle tarkoitettuja

Lisätiedot

Hallituksen esitys katsastuslupalaista. Tiedotustilaisuus 9.12.2010

Hallituksen esitys katsastuslupalaista. Tiedotustilaisuus 9.12.2010 Hallituksen esitys katsastuslupalaista Tiedotustilaisuus 9.12.2010 Taustaa Katsastusala vapautettiin asteittain kilpailulle vuodesta 1994. Kohonneet katsastushinnat sekä keskittynyt toimialarakenne edelleen

Lisätiedot

Trafin ohje matkailuauton luokitteluun liittyviin kysymyksiin

Trafin ohje matkailuauton luokitteluun liittyviin kysymyksiin 1 (5) Antopäivä: 29.6.2016 Voimaantulopäivä: 1.7.2016 Voimassa: Toistaiseksi Säädösperusta: Laki Liikenteen turvallisuusvirastosta 863/2009 Täytäntöönpantava EU-lainsäädäntö: Muutostiedot: Kumoaa Trafin

Lisätiedot

Soveltamisohjeita liikenneministeriön päätökseen auton rakenteen muuttamisesta (779/1998)

Soveltamisohjeita liikenneministeriön päätökseen auton rakenteen muuttamisesta (779/1998) Ohje 1 (8) Antopäivä: 28.10.2011 Voimaantulopäivä: 29.10.2011 Säädösperusta: Laki Liikenteen turvallisuusvirastosta 863/2009 Voimassa: toistaiseksi Muutostiedot: Kumoaa ohjeen 533/208/2009 Soveltamisala:

Lisätiedot

Retro Superbike luokkasääntö , Retro Superbike luokkasääntö 1.0

Retro Superbike luokkasääntö , Retro Superbike luokkasääntö 1.0 021.11.15 Retro Superbike luokkasääntö 2018 1.0 SISÄLLYSLUETTELO 1.0 Soveltamisala... 3 1.1 Yleistä... 3 1.2 Kilpailut... 3 1.3 Numerolaatat ja numerot... 3 2.0 Ajajat... 3 2.1 Ajajatutkinto... 3 2.2 Kuljettajan

Lisätiedot

Voimassa: Toistaiseksi. Paperittoman ajoneuvon rekisteröintikatsastus ja rekisteröinti

Voimassa: Toistaiseksi. Paperittoman ajoneuvon rekisteröintikatsastus ja rekisteröinti 1 (7) Antopäivä: 28.12.2015 Voimaantulopäivä: 4.1.2016 Säädösperusta: Laki Liikenteen turvallisuusvirastosta 2 Voimassa: Toistaiseksi Muutostiedot: TRAFI/49966/03.04.03.02/2015 Soveltamisala: Rekisteröintitehtävien

Lisätiedot

Auton ja sen perävaunun rakenteen muuttaminen TRAFI/8777/03.04.03.00/2013

Auton ja sen perävaunun rakenteen muuttaminen TRAFI/8777/03.04.03.00/2013 Perustelumuistio 1(8) 17.9.2015 Auton ja sen perävaunun rakenteen muuttaminen TRAFI/8777/03.04.03.00/2013 Määräyksen tausta ja säädösperusta Tämä määräys korvaa auton rakenteen muuttamisesta annetun liikenneministeriön

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 125/2007 vp. Hallituksen esitys laiksi autoverolain muuttamisesta. Asia. Päätös. Valiokuntakäsittely

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 125/2007 vp. Hallituksen esitys laiksi autoverolain muuttamisesta. Asia. Päätös. Valiokuntakäsittely EDUSKUNNAN VASTAUS 125/2007 vp Hallituksen esitys laiksi autoverolain muuttamisesta Asia Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä laiksi autoverolain muuttamisesta (HE 147/2007 vp). Valiokuntakäsittely

Lisätiedot

I OSA AUTOJA JA PERÄVAUNUJA SEKÄ JÄRJESTELMIÄ, OSIA JA ERILLISIÄ TEK- NISIÄ YKSIKÖITÄ KOSKEVAT VAATIMUKSET

I OSA AUTOJA JA PERÄVAUNUJA SEKÄ JÄRJESTELMIÄ, OSIA JA ERILLISIÄ TEK- NISIÄ YKSIKÖITÄ KOSKEVAT VAATIMUKSET 1030 Liite 1 I OSA AUTOJA JA PERÄVAUNUJA SEKÄ JÄRJESTELMIÄ, OSIA JA ERILLISIÄ TEK- NISIÄ YKSIKÖITÄ KOSKEVAT VAATIMUKSET - 89/491/ETY 38 1.1.1997 11. Dieselmoottorin 72/306/ETY 24 M, N savutus - 97/20/EY

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi tieliikennelain ja ajoneuvolain 89 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan tieliikennelakia ja ajoneuvolakia muutettavaksi. Lakeihin

Lisätiedot

Asia: Lausuntopyyntö ehdotuksiin traktoria kuljettavan ajokortti- ja ammattipätevyysvaatimuksiksi

Asia: Lausuntopyyntö ehdotuksiin traktoria kuljettavan ajokortti- ja ammattipätevyysvaatimuksiksi 1 (6) 22.9.2015 Liikenne- ja viestintäministeriö kirjaamo@lvm.fi eija.maunu@lvm.fi kirsi.miettinen@lvm.fi Asia: Lausuntopyyntö ehdotuksiin traktoria kuljettavan ajokortti- ja ammattipätevyysvaatimuksiksi

Lisätiedot

2010 Autotuojat ry Julkaisun osittainenkin kopiointi ilman tekijänoikeudenhaltijan lupaa on kielletty.

2010 Autotuojat ry Julkaisun osittainenkin kopiointi ilman tekijänoikeudenhaltijan lupaa on kielletty. 1 Autotuojat ry Alkuperäinen julkaisupäivä 26.11.2010 2010 Autotuojat ry Julkaisun osittainenkin kopiointi ilman tekijänoikeudenhaltijan lupaa on kielletty. AUTOMALLIKOHTAISET E10 SOVELTUVUUSTIEDOT PAKETTIAUTOIHIN

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 17.9.2013 COM(2013) 633 final 2013/0312 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS luvan antamisesta Yhdistyneelle kuningaskunnalle jatkaa yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä

Lisätiedot

liikenne säännöistä. Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan mahdollisimman pian sen jälkeen, kun se on hyväksytty ja vahvistettu.

liikenne säännöistä. Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan mahdollisimman pian sen jälkeen, kun se on hyväksytty ja vahvistettu. HE 72/2000 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi tieliikennelain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi tieliikennelakia. Tieliikennelaissa määriteltäisiin

Lisätiedot

Nelipyörä L7e / Maastoajoneuvo / Traktori T 3 Mitä juridisia eroja samankaltaisilla ajoneuvoilla?

Nelipyörä L7e / Maastoajoneuvo / Traktori T 3 Mitä juridisia eroja samankaltaisilla ajoneuvoilla? Nelipyörä L7e / Maastoajoneuvo / Traktori T 3 Mitä juridisia eroja samankaltaisilla ajoneuvoilla? Yhteistä ajoneuvolaissa luokitelluille em. ajoneuvoille on kansan suussa kulkeva nimitys mönkijä. Kauppiaat

Lisätiedot

Voimassa: Toistaiseksi

Voimassa: Toistaiseksi 1 (6) Antopäivä: 16.9.2015 Voimaantulopäivä: 21.9.2015 Säädösperusta: Laki Liikenteen turvallisuusvirastosta 2 Voimassa: Toistaiseksi Muutostiedot: TRAFI/23887/03.04.03.02/2013 Soveltamisala: Rekisteröintitehtävien

Lisätiedot

Jeep Wrangler ja Jeep Wrangler Unlimited

Jeep Wrangler ja Jeep Wrangler Unlimited TEKNISET TIEDOT Jeep Wrangler ja Jeep Wrangler Unlimited Perustiedot Korimallit Kokoonpanotehdas 3-ovinen monikäyttöauto tai avoauto 5-ovinen monikäyttöauto Toledo South Assembly Plant, Ohio, USA Moottorit

Lisätiedot

Uudet kevyet kulkuvälineet mukaan liikenteeseen

Uudet kevyet kulkuvälineet mukaan liikenteeseen Uudet kevyet kulkuvälineet mukaan liikenteeseen Liikenne ja maankäyttö 2015 7.10.2015, Helsinki, Kuntatalo Mikko Karhunen, LVM Taustaa EU:n sääntelykehys muuttunut Toimintaympäristö muuttuu Räätälöidyt

Lisätiedot

HCT-poikkeuslupien tilanne ja tulevaisuus

HCT-poikkeuslupien tilanne ja tulevaisuus HCT-poikkeuslupien tilanne ja tulevaisuus HCT-foorumi 14.2.2018 Mika Matilainen Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. HCT-poikkeusluvat Lähtökohta (Normaaliliikenne) Ajoneuvon ja ajoneuvoyhdistelmän

Lisätiedot

Ajoneuvon OTM-493 kaikki tiedot

Ajoneuvon OTM-493 kaikki tiedot Ajoneuvon OTM-493 kaikki tiedot Huom. Liikenteestä poisto (alkaen 06.08.2015) Tietoja ajoneuvosta Ajoneuvo: Audi A4 LIMOUSINE Sedan (AA) 4ov 1968cm3 Ajoneuvolaji: Henkilöauto Väri: Harmaa Istumapaikkojen

Lisätiedot

Katsastuksessa tehtävä tarkastus, ml. OBD-mittaus ei riitä yksinään sen toteamiseen, että ajoneuvo edelleen täyttää sitä koskevat päästövaatimukset.

Katsastuksessa tehtävä tarkastus, ml. OBD-mittaus ei riitä yksinään sen toteamiseen, että ajoneuvo edelleen täyttää sitä koskevat päästövaatimukset. KOMMENTTIKOOSTE Määräys TRAFI/66404/03.04.03.00/2015 1(7) Perustelumuistion liite Kohta Kommentti Lausunnon antaja Trafi 2.3 Uusi määräys on lähtökohtaisesti hyvä ja kannatettava. Soveltuvien autojen rajaaminen

Lisätiedot

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO KOMISSION LAUSUNTO

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO KOMISSION LAUSUNTO EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO Bryssel 22.04.2003 KOM(2003) 193 lopullinen 2001/0265 (COD) KOMISSION LAUSUNTO EY:n perustamissopimuksen 251 artiklan 2 kohdan kolmannen alakohdan c alakohdan nojalla Euroopan

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi ajoneuvojen katsastusluvista annetun lain 5 ja 10 :n muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi ajoneuvojen katsastusluvista annettua lakia siten, että henkilö

Lisätiedot

Dodge Avenger TEKNISET TIEDOT. Yleistä. Sterling Heights Assembly, Michigan, USA

Dodge Avenger TEKNISET TIEDOT. Yleistä. Sterling Heights Assembly, Michigan, USA TEKNISET TIEDOT Dodge Avenger Alla esitetyt tiedot pohjautuvat julkaisuajankohdan (20.06.2007) tietoihin ja ne voivat muuttua ilman erillistä ilmoitusta. Tiedot ovat Euroopan markkina-alueelle tarkoitettuja

Lisätiedot

Ehdotus: NEUVOSTON PÄÄTÖS,

Ehdotus: NEUVOSTON PÄÄTÖS, EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 15.6.2010 KOM(2010)280 lopullinen 2010/0168 (NLE) Ehdotus: NEUVOSTON PÄÄTÖS, moottoriajoneuvojen hyväksymistä sähköturvallisuuden osalta koskevan Yhdistyneiden Kansakuntien Euroopan

Lisätiedot

Voimassa: Toistaiseksi. Säädösperusta: Auton ja sen perävaunun rakenteen muuttaminen (TRAFI/8777/03.04.03.00/2013)

Voimassa: Toistaiseksi. Säädösperusta: Auton ja sen perävaunun rakenteen muuttaminen (TRAFI/8777/03.04.03.00/2013) 1 (10) Antopäivä: 30.9.2015 Voimaantulopäivä: 01.10.2015 Voimassa: Toistaiseksi Säädösperusta: Auton ja sen perävaunun rakenteen muuttaminen (TRAFI/8777/03.04.03.00/2013) Täytäntöönpantava EU-lainsäädäntö:

Lisätiedot

AUTON LIIKETEHTÄVIÄ: KESKIKIIHTYVYYS ak JA HETKELLINEN KIIHTYVYYS a(t) (tangenttitulkinta) sekä matka fysikaalisena pinta-alana (t,

AUTON LIIKETEHTÄVIÄ: KESKIKIIHTYVYYS ak JA HETKELLINEN KIIHTYVYYS a(t) (tangenttitulkinta) sekä matka fysikaalisena pinta-alana (t, AUTON LIIKETEHTÄVIÄ: KESKIKIIHTYVYYS ak JA HETKELLINEN KIIHTYVYYS a(t) (tangenttitulkinta) sekä matka fysikaalisena pinta-alana (t, v)-koordinaatistossa ruutumenetelmällä. Tehtävä 4 (~YO-K97-1). Tekniikan

Lisätiedot

VAK-velvollisuudet. Anu Häkkinen, Trafi Trafin VAK-päivä Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä.

VAK-velvollisuudet. Anu Häkkinen, Trafi Trafin VAK-päivä Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. VAK-velvollisuudet Anu Häkkinen, Trafi Trafin VAK-päivä 2018 Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. www.trafi.fi/vak Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Vaarallisten aineiden kuljetus VAK Kuljetuksella

Lisätiedot

Takseihin liittyvät tekniset vaatimukset alkaen

Takseihin liittyvät tekniset vaatimukset alkaen Takseihin liittyvät tekniset vaatimukset 1.7.2018 alkaen Liikenteen palveluista annettuun lakiin liittyvien määräyshankkeiden sidosryhmätilaisuus 23.8.2017 Timo Kärkkäinen Vastuullinen liikenne. Rohkeasti

Lisätiedot

asennettujen AVAS-järjestelmien suurimmasta sallitusta melutasosta. Or. en FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI

asennettujen AVAS-järjestelmien suurimmasta sallitusta melutasosta. Or. en FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI 30.1.2013 A7-0435/66 66 Chris Davies, Fiona Hall ALDE-ryhmän puolesta 9 artikla Jos valmistaja päättää asentaa ajoneuvoihin ajoneuvon akustisen varoitusjärjestelmän, liitteen X vaatimusten on täytyttävä.

Lisätiedot

Liikenteen palveluista annettuun lainsäädäntöön liittyvät Trafin määräyksenantovaltuudet. Aino Still

Liikenteen palveluista annettuun lainsäädäntöön liittyvät Trafin määräyksenantovaltuudet. Aino Still Liikenteen palveluista annettuun lainsäädäntöön liittyvät Trafin määräyksenantovaltuudet Aino Still 23.8.2017 Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Viranomaisen valtuudesta antaa määräyksiä Perustuslain

Lisätiedot

Kevytautojen koeajotilaisuus Nokia, Toimitusjohtaja Tero Kallio Autotuojat ja -teollisuus ry

Kevytautojen koeajotilaisuus Nokia, Toimitusjohtaja Tero Kallio Autotuojat ja -teollisuus ry Kevytautojen koeajotilaisuus Nokia, 9.10.2018 Toimitusjohtaja Tero Kallio Autotuojat ja -teollisuus ry Perustelut kevytautojen lainsäädännölle kevytautojen salliminen parantaisi huomattavasti nuorten liikenneturvallisuutta,

Lisätiedot

KULMAVAIHTEET. Tyypit W 088, 110, 136,156, 199 ja 260 TILAUSAVAIN 3:19

KULMAVAIHTEET. Tyypit W 088, 110, 136,156, 199 ja 260 TILAUSAVAIN 3:19 Tyypit W 088, 110, 16,156, 199 ja 260 Välitykset 1:1, 2:1, :1 ja 4:1 Suurin lähtevä vääntömomentti 2419 Nm. Suurin tuleva pyörimisnopeus 000 min -1 IEC-moottorilaippa valinnaisena. Yleistä Tyyppi W on

Lisätiedot

Koneyhdistelmät. Kiwa & Kiwa Inspecta Lukuina. Turvallisen tekniikan seminaari Kiwa Inspecta. Kiwa Inspecta Suomi. Kiwa Inspecta.

Koneyhdistelmät. Kiwa & Kiwa Inspecta Lukuina. Turvallisen tekniikan seminaari Kiwa Inspecta. Kiwa Inspecta Suomi. Kiwa Inspecta. [presentation title] via >Insert >Header & Footer Koneyhdistelmät Turvallisen tekniikan seminaari 6.6.2018 Kiwa Inspecta Katri Tytykoski Johtava asiantuntija Inspecta Tarkastus Oy Kiwa & Kiwa Inspecta

Lisätiedot

Katsaus tieliikenteen säädöksiin ja määräyksiin

Katsaus tieliikenteen säädöksiin ja määräyksiin Katsaus tieliikenteen säädöksiin ja määräyksiin Tieliikenteen säädösinfo Susanna Metsälampi 27.11.2018 Vastuullinen liikenne. Rohkeasti yhdessä. Lainsäädäntökokonaisuus on palapeli EU-säädökset (asetukset

Lisätiedot

Liikenneministeriön päätös. auton rakenteen muuttamisesta. Annettu Helsingissä 23 päivänä lokakuuta 1998

Liikenneministeriön päätös. auton rakenteen muuttamisesta. Annettu Helsingissä 23 päivänä lokakuuta 1998 Annettu Helsingissä 23 päivänä lokakuuta 1998 Liikenneministeriön päätös auton rakenteen muuttamisesta Liikenneministeriö on päättänyt 3 päivänä huhtikuuta 1981 annetun tieliikennelain (267/1981) 108 :n

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysministeriö Kirjaamo PL VALTIONEUVOSTO. Sosiaali- ja terveysministeriön lausuntopyyntö STM015:00/2015

Sosiaali- ja terveysministeriö Kirjaamo PL VALTIONEUVOSTO. Sosiaali- ja terveysministeriön lausuntopyyntö STM015:00/2015 Lausunto 1 (5) Sosiaali- ja terveysministeriö Kirjaamo PL 33 00023 VALTIONEUVOSTO Sosiaali- ja terveysministeriön lausuntopyyntö STM015:00/2015 Eläketurvakeskuksen lausunto Eläketurvakeskuksen kanta asiakastietolakiin

Lisätiedot

Poikkeuslupahakemus: Ylimittainen ja/tai -massainen ajoneuvoyhdistelmä (ns. HCT-yhdistelmä)

Poikkeuslupahakemus: Ylimittainen ja/tai -massainen ajoneuvoyhdistelmä (ns. HCT-yhdistelmä) Poikkeuslupahakemus: Ylimittainen ja/tai -massainen ajoneuvoyhdistelmä (ns. HCT-yhdistelmä) Lomakkeen kaikki *-merkityt kentät ovat pakollisia. Pakolliset liitteet: - Hakemuksen mukaisen ajoneuvoyhdistelmän

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus Valtioneuvoston asetus liikenteessä käytettävien ajoneuvojen liikennekelpoisuuden valvonnasta annetun valtioneuvoston asetuksen muuttamisesta Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti kumotaan liikenteessä

Lisätiedot

Kaasuauto. Autoalan opettaja- ja kouluttajapäivät 23.-24.4.2015 Tampere. www.kvlakk.fi. Jussi Sireeni. www.kvlakk.fi

Kaasuauto. Autoalan opettaja- ja kouluttajapäivät 23.-24.4.2015 Tampere. www.kvlakk.fi. Jussi Sireeni. www.kvlakk.fi Kaasuauto Autoalan opettaja- ja kouluttajapäivät 23.-24.4.2015 Tampere Miksi kaasua autoihin? Maa- ja biokaasu on edullinen polttoaine verrattuna öljyjalosteisiin jopa 40% säästöä polttoainekustannuksissa

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 25/2013 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi vaarallisten kemikaalien ja räjähteiden käsittelyn turvallisuudesta annetun lain 82 ja 84 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä

Lisätiedot

N:o 829 3127 I OSA. Ajoneuvoluokat, joita vaatimus. koskee. uudelle ajoneuvotyypille. - M, N, O M 1 -luokka: 1.1.1996 2 M 1 -luokka:

N:o 829 3127 I OSA. Ajoneuvoluokat, joita vaatimus. koskee. uudelle ajoneuvotyypille. - M, N, O M 1 -luokka: 1.1.1996 2 M 1 -luokka: N:o 829 3127 I OSA Liite 1 0. Auton ja sen perävaunun (M-, N- ja O- luokan ajoneuvotyypit) tyyppihyväksyntä 70/156/ETY 1-78/315/ETY 3 - M, 1.1.1996 2 1.1.1998 2 1993-78/547/ETY 4-80/1267/ETY 5-87/358/ETY

Lisätiedot

Käyttö ja velvollisuudet. Käyttötarkoitus. Kohderyhmä. Edellytykset. Dokumentoidun tarkastuksen vaatimukset

Käyttö ja velvollisuudet. Käyttötarkoitus. Kohderyhmä. Edellytykset. Dokumentoidun tarkastuksen vaatimukset Kohderyhmä Scanian päällirakennetiedot on pääosin tarkoitettu päällirakentajille ja ne koskevat kaikkia Scanian kuorma-autoalustoihin ja valmiisiin kuorma-autoihin tehtyjä päällirakenteita ja muutostöitä.

Lisätiedot

Hallituksen esitysluonnos tieliikennelaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi

Hallituksen esitysluonnos tieliikennelaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Turun kaupunki Lausunto 12.04.2017 LVM/417/03/2013 Asia: LVM/417/03/2013 Hallituksen esitysluonnos tieliikennelaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Lausunnonantajan lausunto Voitte kirjoittaa lausuntonne

Lisätiedot

Hyvän hallintopäätöksen sisältö. Lakimies Marko Nurmikolu

Hyvän hallintopäätöksen sisältö. Lakimies Marko Nurmikolu Hyvän hallintopäätöksen sisältö Lakimies Marko Nurmikolu Hallintopäätöksen sisältö Hallintolain 44 (Päätöksen sisältö) Kirjallisesta päätöksestä on käytävä selvästi ilmi: 1) päätöksen tehnyt viranomainen

Lisätiedot

Ref. Ares(2014) /07/2014

Ref. Ares(2014) /07/2014 Ref. Ares(2014)2338517-14/07/2014 EUROOPAN KOMISSIO YRITYS- JA TEOLLISUUSTOIMINNAN PÄÄOSASTO Toimintaohjeet 1 Bryssel 1.2.2010 - Direktiivin 2001/95/EY ja vastavuoroista tunnustamista koskevan asetuksen

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus liikenteessä käytettävien ajoneuvojen liikennekelpoisuuden valvonnasta

Valtioneuvoston asetus liikenteessä käytettävien ajoneuvojen liikennekelpoisuuden valvonnasta Valtioneuvoston asetus liikenteessä käytettävien ajoneuvojen 3 Määräaikaiskatsastusvelvollisuus 1. Ajoneuvolain 51 :ssä tarkoitettu määräaikaiskatsastusvelvollisuus koskee autoja (M- ja N-luokan ajoneuvot),

Lisätiedot

Laki alkolukon hyväksymisestä liikenteeseen

Laki alkolukon hyväksymisestä liikenteeseen Lakiehdotus 1. Laki alkolukon hyväksymisestä liikenteeseen Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään: 1 Lain tarkoitus Tässä laissa säädetään alkolukolla valvotusta ajo-oikeudesta annetun lain (439/2008)

Lisätiedot

Non-SOLAS-direktiivin soveltamisalaan kuuluvien kotimaan matkoilla liikennöivien matkustaja-alusten turvallisuus

Non-SOLAS-direktiivin soveltamisalaan kuuluvien kotimaan matkoilla liikennöivien matkustaja-alusten turvallisuus 1 (6) Antopäivä: [pp.kk.vvvv] Voimaantulopäivä: [pp.kk.vvvv] Voimassa: toistaiseksi Säädösperusta: Laki aluksen teknisestä turvallisuudesta ja turvallisesta käytöstä (1686/2009), 15 :n 3 momentti ja 18

Lisätiedot

Terveydenhuollon yksikön oma laitevalmistus: uudet velvoitteet ja menettelytavat. Kimmo Linnavuori. Ylilääkäri

Terveydenhuollon yksikön oma laitevalmistus: uudet velvoitteet ja menettelytavat. Kimmo Linnavuori. Ylilääkäri Terveydenhuollon yksikön oma laitevalmistus: uudet velvoitteet ja menettelytavat Ylilääkäri Lain 629/2010 2 Soveltamisala Tätä lakia sovelletaan terveydenhuollon laitteiden ja tarvikkeiden ja niiden lisälaitteiden

Lisätiedot

SISÄLLYS. N:o 757. Liikenne- ja viestintäministeriön asetus

SISÄLLYS. N:o 757. Liikenne- ja viestintäministeriön asetus SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 2008 Julkaistu Helsingissä 4 päivänä joulukuuta 2008 N:o 757 SISÄLLYS N:o Sivu 757 Liikenne- ja viestintäministeriön asetus autojen ja perävaunujen rakenteesta ja varusteista annetun

Lisätiedot

Polttoaineen kulutus kauppalaatuisilla bensiineillä 95E10 ja 98E5

Polttoaineen kulutus kauppalaatuisilla bensiineillä 95E10 ja 98E5 Polttoaineen kulutus kauppalaatuisilla bensiineillä 95E10 ja 98E5 Juhani Laurikko Principal Scientist VTT 6.6.2011 3.6.2011 2 TAUSTAT EU:n pakottavana tavoitteena on lisätä bioenergian käyttöä myös liikenteessä

Lisätiedot

LÄÄKINTÄLAITTEEN VASTAANOTTOTARKASTUS

LÄÄKINTÄLAITTEEN VASTAANOTTOTARKASTUS LÄÄKINTÄLAITTEEN VASTAANOTTOTARKASTUS SGS Fimko Oy Ilpo Pöyhönen Ilpo.Poyhonen@sgs.com Hermiankatu 12 B 33720 Tampere, Finland Puh. 043 8251326 MISTÄ PUHUTAAN Tarkoitus Vastaako hankinnassa sovitut asiat

Lisätiedot

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 10.4.2013 COM(2013) 193 final 2013/0104 (COD) Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS yhteisön tullikoodeksista (uudistettu tullikoodeksi) annetun asetuksen (EY) N:o

Lisätiedot

LAUSUNTOLUONNOS. FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI 2012/0184(COD) 26.2.2013. teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunnalta

LAUSUNTOLUONNOS. FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI 2012/0184(COD) 26.2.2013. teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunnalta EUROOPAN PARLAMENTTI 2009-2014 Teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunta 26.2.2013 2012/0184(COD) LAUSUNTOLUONNOS teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunnalta liikenne- ja matkailuvaliokunnalle ehdotuksesta

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 19 päivänä maaliskuuta /2014 Liikenne- ja viestintäministeriön asetus

Julkaistu Helsingissä 19 päivänä maaliskuuta /2014 Liikenne- ja viestintäministeriön asetus SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 19 päivänä maaliskuuta 2014 220/2014 Liikenne- ja viestintäministeriön asetus kaksi- ja kolmipyöräisten ajoneuvojen sekä nelipyörien rakenteesta ja varusteista

Lisätiedot

Istuinten hyväksyminen N-luokan ajoneuvon ohjaamoon tai kuormatilaan

Istuinten hyväksyminen N-luokan ajoneuvon ohjaamoon tai kuormatilaan 1 (6) Antopäivä: 27.6.2016 Voimaantulopäivä: 1.8.2016 Voimassa: Toistaiseksi Säädösperusta: Laki Liikenteen turvallisuusvirastosta (863/2009) 2 8 mom Täytäntöönpantava EU-lainsäädäntö: Muutostiedot: Kumoaa

Lisätiedot

Lakisääteiset vaatimukset. Yleisiä tietoja laeista ja määräyksistä

Lakisääteiset vaatimukset. Yleisiä tietoja laeista ja määräyksistä Yleisiä tietoja laeista ja määräyksistä Yleisiä tietoja laeista ja määräyksistä Kaikissa maissa sovelletaan lakisääteisiä vaatimuksia ajoneuvoille, joilla ajetaan yleisillä teillä. EU:ssa ne koordinoidaan

Lisätiedot

Laki terveydenhuollon laitteista ja tarvikkeista velvoitteita välinehuollolle. Kimmo Linnavuori

Laki terveydenhuollon laitteista ja tarvikkeista velvoitteita välinehuollolle. Kimmo Linnavuori Laki terveydenhuollon laitteista ja tarvikkeista velvoitteita välinehuollolle Kimmo Linnavuori Valviran tehtävä lääkinnällisten laitteiden valvonnassa Laki 629/2010 terveydenhuollon laitteista ja tarvikkeista:

Lisätiedot