CLARKTRACKS. Metsäkoneen telat. Käyttöopas. E: T: +44 (0)

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "CLARKTRACKS. Metsäkoneen telat. Käyttöopas. www.clarktracks.com E: clarktracks@clarktracks.com T: +44 (0) 1387 722370"

Transkriptio

1 Metsäkoneen telat Kestävyyttä ja pitoa haastaviin olosuhteisiin Käyttöopas

2 01 02 Clark Tracks -yhtiö on metsäkoneiden telojen valmistamiseen erikoistunut yhtiö. Clark Tracks toimittaa erilaisia telamalleja ja telakokoja lukuisiin eri puunkorjuun sovelluksiin eri puolille maailmaa. Tämä käyttöopas on tarkoitettu avuksi sekä telojen valitsemisessa että telojen pitkäaikaisessa käytössä. Oppaan sisältämä tieto auttaa käyttäjää saavuttamaan parhaimman suorituskyvyn ja ongelmattoman käytön. Sisältö 01 Johdanto 02 Miksi valita Clark - telat? 03 Sivulenkkijärjestelmät Lite-Link-järjestelmä 05 Side-Link-järjestelmä 06 Telojen valitseminen 07 Yleisperiaatteet 08 Lite-Link-telat FL15 Flotation 09 FL16 Flotation 09 TL85 Terra 10 TXL150 Terra-X 11 Terra-X Combi 12 GL84 Grouzer 13 RL50 Rocky 14 Side-link-telat F15 Flotation 15 R50 Rocky Ground 16 R50/F15 Combi 17 SuperGrip Single Wheel 18 Varaosat Telojen sivulenkit 19 Telojen korjauslenkit 19 Telojen päätylenkit 19 Tealhokit 20 Clark Tracks -telankiristin 20 Sovitushakaset 20 Erikoisvalmisteiset telat 21 Telahokit 22 Telahokkien hitsaus 23 Telatietoa Ajaminen koneella, jossa on telat 24 Telojen ja renkaiden välinen vuorovaikutus 25 Ajonopeudet 25 Renkaiden sopivuus 26 Rengaspaineet 27 Telojen asentaminen 28 Telojen huolto Koneen ja telojen välinen välys 31 Telojen uudelleenkiristys 32 Suunnittelu ja laatu 33 Tuotemyynti ja -tuki Toimitus 33 Tekninen tuki 34 Korjaus 34 Takuu 34 Johdanto ja Clark Tracks Clark Tracks -yhtiön kotipaikka on Dumfries, Skotlannin lounaisosassa. Clark Tracks on kuulunut Gunnebo Industries -konserniin vuodesta 2007 alkaen. Metsäkoneisiin asennettavien telojen valmistusta Clark Tracks on harjoittanut yli 20 vuotta ja yhtiö on saavuttanut vankan maineen tämän tuoteryhmän yhtenä parhaana valmistajana. Clark Tracks on korkealaatuisten tuotteiden valmistaja ja sen asiakaskunta käsittää alan suurimmat metsäkonevalmistajat ja puunkorjuuyrittäjät eri puolilla maailmaa. Suuren kysynnän ja laajentumismahdollisuuksien ansiosta, yhtiö on äskettäin siirtänyt telatuotantonsa uusiin tiloihin n. 3 km Dumfriesin ulkopuolelle. Telojen valmistuksen siirtämisen myötä Clark Tracks on voinut lisätä korkealaatuisten tuotteidensa tuotantomäärää. Clark Tracks Ltd. Pääkonttori Irongray Park, Dumfries, DG2 0HT, Scotland, UK Puh: +44 (0) Faksi: +44 (0) Sähköposti: clarktracks@clarktracks.com Clark Tracks -yhtiössä pidetään kunnia-asiana, että jokaiselle asiakkaalle voidaan toimittaa korkealaatuiset metsätelat asiakkaan toiveiden mukaisesti oikeisiin puunkorjuukohteisiin.

3 03 Pienempi pintapaine 04 Miksi valita Clark Tracks -telat? Telat lisäävät koneen kosketusalaa maata vasten ja jakavat sen painoa paljon suuremmalle maa-alalle. Näin pintapaine on jopa 50 % pienempi kuin ajettaessa pelkillä renkailla. Tämän ansiosta telakoneella voidaan ajaa kohteissa, joissa pelkkä pyöräkone olisi avuton. Kaikki Clark Tracks -yhtiön valmistamat metsäkoneiden telat valmistetaan erikoisbooriteräksestä. Käytetyn teräksen kestävyys ja sitkeys on maksimoitu käyttämällä erityistä induktiokarkaisumenetelmää. Valmistuksessa sovelletaan eri olosuhteisiin suunniteltuja ja valmistettuja valmiiksi valssattuja Clarkin teräsprofiileja ja taontakappaleita. Telakengät katkaistaan oikeaan mittaan ja induktiokarkaistaan, prässätään ja sammutetaan veteen. Näin saadaan telakengistä kulutusta kestävät ja pitkäikäiset. Kukin telasarja valmistetaan käytettäväksi tietyn rengastyypin yhteydessä ja käytössä yleisesti on noudatettava tässä annettuja ohjeita. Paremmat koneen ajo-ominaisuudet Clark-telat mahdollistavat merkittävää parannusta koneen ajovakavuudessa lisäämällä vetovoimaa ja alentamalla koneen painopistettä. Nämä seikat ovat erityisesti havaittavissa silloin, kun kuormainta käytetään jyrkissä rinteissä. Lisääntynyt vetokyky Clark-telojen käyttö antaa merkittävästi lisää vetovoimaa ja suorituskykyä tavanomaisiin renkaisiin verrattuna. Telojen ansiosta metsäkone pystyy nousemaan ylös jyrkkiä rinteitä ja selviämään sellaisista esteitä, jotka muuten estäisivät etenemisen. ENNEN Ajettaessa pelkillä renkailla: Suuri pintapaine Vähemmän kantavuutta Syvät urat Maanpinnan rikkoontuminen ja maan tiivistyminen JÄLKEEN Ajettaessa Clark -teloilla: Suurempi kosketuspinta Pienempi pintapaine Suurempi kantavuus Paremmat koneen ajo-ominaisuudet Lisääntynyt vetokyky Pienemmät juuristoja maavauriot Vähäisempi maaston vaurioituminen Clark - telojen Lite-Link järjestelmä yhdistettynä kantaviin poikkilevyihin (ks. FL-, TXL- ja TXCL-telat) on suunniteltu minimoimaan maastovaurioiden syntyminen siten, että pintapaine pehmeillä mailla on pienempi ja vetovoima pysyy hyvänä. Renkaiden suojaaminen Clark-telat ovat yhteensopivia monien valmistajien rengastyyppien kanssa ja ne suojaavat renkaita reikiintymiseltä ja kulutukselta. Näin telat pidentävät renkaiden käyttöikää. Pienentynyt polttoaineenkulutus Lite link-järjestelmän sijoittaminen lähelle renkaiden tehollista pyörintäsädettä on omiaan alentamaan vierintävastusta telojen ja renkaan välillä.

4 05 06 Lite-Link-järjestelmä Side-Link-järjestelmä Lite-Link-järjestelmälle eli sivulenkki järjestelmälle on ominaista sivulle asennetut sivulenkit, joka sijaitsevat jokseenkin samalla tasolla kuin renkaan pinta. Tämän seurauksena telaa juoksee sujuvammin ja samalla kuluttaa paljon vähemmän koneen tuottamasta käyttövoimasta kuin muut lenkkijärjestelmät. Kun näin vierintävastus on pienempi, on polttoaineen kulutus vähäisempää perinteisiin teloihin verrattuna. Tela pysyy kiinni koneen renkaissa telan sivulla olevien sivuohjurien ansiosta, jotka lisäksi suojaavat renkaan sivua. Clark Tracks -yhtiön Lite-tuotevalikoimassa on kyse teloista, jotka kuluttavat maaperää ja metsäteitä suhteellisen vähän ja kuitenkin mahdollistavat erinomaisen pidon, suorituskyvyn, vetovoiman ja kantavuuden. Side-Link-järjestelmä on kehitetty sellaiseksi, että asennuksen jälkeen telalinkit sijaitsevat n. 100 mm renkaiden pinnan alapuolella. Se, että jokainen telasarja valmistetaan tällä, johtaa siihen, että linkkien matala sijainti aikaansaa kuopivan ilmiön ajettaessa. Tämän johdosta Side-Linkjärjestelmä on tehokas ja erityisesti siellä, missä tarvitaan vetovoimaa savipohjalla, lumella tai jäällä. Side-Link-järjestelmä on saatavissa halkaisijaltaan 24 mm ja 28 mm lenkeillä ja se edustaa alkuperäistä metsäkoneiden telamuotoilua. Lite-Link-järjestelmän teloja on saatavissa halkaisijaltaan 24 mm STANDARD- tai 28 mm HEAVY DUTY -lenkeillä. Näiden telojen edut muihin telalinkkijärjestelmiin ovat seuraavat: Kulutusvaikutus metsämaahan ja teiden pintaan on suhteellisen vähäinen Sopivat käytettäviksi maaperältään herkissä korjuukohteissa Alhainen tehon tarve Pienentävät polttoaineen kulutusta Helposti asennettavissa ja kiristettävissä Laaja valikoima saatavilla vastaamaan eri maaperäolosuhteita Pitkä käyttöikä. 24mm links = 190mm 28mm links = 205mm Sopivuus Lite-Link-järjestelmät soveltuvat kaikkiin metsäkoneisiin: kuormatraktoreihin, harvestereihin, maanmuokkareihin, laikutuskoneisiin, ym. Tämän telajärjestelmän edut ovat seuraavat: Helposti asennettavissa ja kiristettävissä Kevyempi kuin muut vastaavat telat Hankintakustannus Huom. Side-Link-järjestelmän teloja ei suositella käytettäviksi ns. traction grip -pintakuviomallilla varustetuilla renkailla, esim. Nokian TRS L-2. 24mm links = 225mm 28mm links = 210mm Sopivuus Side-Link-järjestelmän telat soveltuvat erinomaisesti harvestereihin ja muihin vastaaviin koneisiin asennettaviksi, kun työmaiden väliset siirtymiset ovat vähäisiä ja teloilta edellytetään vetovoimaa, kantavuutta ja ajovakautta.

5 07 08 Telojen valitseminen Yleiset ohjeet Telojen valinta kannattaa suorittaa huolella, sillä telojen suorituskyky vaihtelee maasto-olosuhteista riippuen. Vaikka Clark Tracks -yhtiö ei voi esittää tarkkoja suosituksia siksi, että työskentelyolosuhteet, koneen tai renkaiden asettamat rajoitteet ja maaperä voivat vaihdella huomattavasti, tämän oppaan tavoitteena on auttaa asiakkaitamme tekemään parhaaseen tietoon perustuvan valintapäätöksen. Kun olet valmis valitsemaan telat, ole yhteydessä Clark Tracks -jälleenmyyjään saadaksesi hinta- ja saatavuustietoja. Voit myös ottaa yhteyttä meihin suoraan sähköpostitse tai puhelimitse: Sähköposti: Puh: +44 (0) Yleisesti ottaen voidaan todeta, että tiheään asennetuilla ja leveillä telakengillä varustetut telat soveltuvat paremmin pehmeällä maaperällä työskentelyyn. Laajemmin välein asennetuilla ja kapeammilla telakengillä varustetut telat soveltuvat paremmin kovassa ja/tai jyrkemmässä maastossa työskentelyyn ja tällöin myös koneen nousukyky on parempi. On kuitenkin syytä huomioida, että tiheään asennetuilla telakengillä varustetut telat eivät sovellu työskentelyyn paksussa lumessa tai mutaisissa ja liejuisissa olosuhteissa. Tämä johtuu siitä, että lumi tai maa-aines mahdollisesti ei pysty poistumaan ja puhdistumaan telakenkien välisistä raoista ja alkaa kerääntyä telojen ja renkaiden väliin. Tämänlaisesta pakkaantumisesta voi ääritapauksissa aiheutua ongelmia koneen ja telien väliselle voimaansiirrolle. Kukin telasto on varustettu tunnistusmerkinnöillä, joissa ilmoitetaan tarkka rengaskoko ja pintakuvio. Myös valmistuspäivämäärä ja sarjanumero on merkitty. On olennaisen tärkeää, että käytetään rengastyypin mukaista telatyyppiä. Sopivuus Varoitus... Lite-Link-järjestelmän Valmistamiemme telatyyppien tuotteet soveltuvat kaikkiin joukossa on joitakin, jotka eivät metsäkonemalleihin: sovellu paksussa lumessa ja/tai kuormatraktoreihin, harvestereihin, laikutuskoneisiin, ym. sitkeässä mudassa tai liejussa tapahtuvaan työskentelyyn. Rengaskoko Renkaan kulutuspintakuvio Sarjanumerokoodi Valmistuspäivämäärä

6 09 10 Terra TL85 Lenkkijärjestelmä: 24 mm / 28 mm Terra TL95 Lenkkijärjestelmä: 28 mm Terra-telat ovat hyvät yleistelat, joiden erikoisuutena ovat kaksinkertaisella grouser-rivalla varustetut telakengät, joiden ansiosta Terra-telojen pito ja vetovoima ovat erittäin hyviä eri maasto-oloissa. Lisäksi rakenteeseen kuuluva Lite-Link-järjestelmä mahdollistaa korkean suorituskyvyn ja jouhevan toiminnan suhteellisen vähän maanpintaa rikkoen. Terra-telat sopivat useimpiin eri metsäkoneisiin ja rengastyyppeihin. Terra-X Käyttö * Matala profiili vähentää tärinää ja sitä kautta käyttäjällä on miellyttävämpi työympäristö Terra-teloja voidaan pitää markkinoiden parhaina yleisteloina monipuolisen maastosoveltuvuutensa ansiosta Soveltuvat ympärivuotiseen käyttöön: varmatoiminen tela sekä talvella että kesällä Karkaistu kestämään kovaa käyttöä kylmissäkin olosuhteissa. 85mm UUSI Terra TL95 metsäkonetela on huippuunsa kehitetty ja monenlaisiin maastoihin soveltuva yleistela. Se on tarkoitettu suurimpiin kuormatraktoreihin ja harvestereihin asennettavaksi. TL95:n ominaisuuksiin kuuluvat kaksinkertaisella grouser-rivalla varustetut telakengät, joiden ansiosta Terra-telojen pito ja vetovoima ovat erittäin hyviä eri maasto-oloissa ja se toimii jouhevasti ja suhteellisen vähän maanpintaa rikkoen. 85mm Terra-teloja voidaan pitää markkinoiden parhaina yleisteloina monipuolisen maastosoveltuvuutensa ansiosta Erityisen sopiva keskikokoisiin ja suuriin harvestereihin ja kuormatraktoreihin, joiden hyötykuorma ylittää 14 tonnia Ympärivuotiseen käyttöön: varmatoiminen tela sekä talvella että kesällä Selviää vaivatta kivikkoisesta ja epätasaisesta maastosta. Sopiva myös maanmuokkaus ja laikutuskäyttöön. Pehmeä maa Lumi 45mm 54mm Terra TL95 Käyttö * Pehmeä maa Lumi

7 11 12 Terra-X TXL150 Lenkkijärjestelmä: 24 mm / 28 mm Terra-X-telatyyppi on kehittynein kantava metsätela suuria metsäkoneita varten. Tuloksena on erinomainen pito ja suhteellisen vähäinen maanpinnan rikkoutuminen. Nämä telat on valmistettu erikoisprofiilisesta booriterässeoksesta ja ne voidaan toimittaa myös tavallista leveämpinä kantavuuden parantamiseksi entisestään. Pitkälle kehitetty kantava telatyyppi, jonka pito on erinomainen Lyhyin välein asennetut telakengät ja erityisleveät telat takaavat huipputason kantavuuden Raskaaseen käyttöön suunniteltu suuria koneita ajatellen Soveltuu metsäteillä ja pehmeille maaperille kuten turv le. Saatavissa ylileveänä mallina, mikäli koneen tekniset ominaisuudet sellaisen sallivat Lukuisia telahokkimalleja valittavissa Clark -telavalikoiman pienin pintapaine. Terra-X Combi Lenkkijärjestelmä: 24 mm / 28 mm Tässä uudessa telamallissa olemme yhdistäneet Terra-X-telojen pitkälle kehitetyt ominaisuudet Terra-telojen suorituskyvyn. Lopputuloksena on isoille koneille hyvä kantavuus sekä sekä parantunut pito- ja nousukyky. Telakenkien väliin jätetty laajempi tila mahdollistaa paremman telojen puhdistumisen. 150mm Lite-Link-järjestelmä mahdollistaa jouhevan toiminnan pienellä pintapaineella ja suhteellisen vähäisellä maanpinnan rikkoutumisella Parantunut pito- ja nousukyky verrattuna TXL-telamalliin Parempi puhdistuminen tietyissä muta- ja lumiolosuhteissa. Terra-X Käyttö * Pehmeä maa Lumi 150mm Ei ole tarkoitettu käytettäväksi paksussa lumessa tai tarttuvassa mudassa. 45mm 85mm 45mm 45mm Ei ole tarkoitettu käytettäväksi paksussa lumessa tai tarttuvassa mudassa. Terra-X Combi Käyttö * Pehmeä maa Lumi

8 13 14 Flotation FL15 Lenkkijärjestelmä: 24 mm / 28 mm FL15 Flotation -tela on hyväksi todettu ja siinä Lite-Link-järjestelmä sekä kantavat telakengät takaavat pidon ja erinomaisen kantavuuden monille eri maastopohjille. Leveät, tiheään asennetut kantavat telakengät mahdollistavat pienen pintapaineen Lite-link-järjestelmän suunnittelu takaa jouhevan toiminnan, jolle on ominaista vähäinen vierintävastus Testatut ja hyviksi todetut poikkileikkaukseltaan U-muotoiset telakengät takaavat erinomaisen pidon Flotation FL16 Lenkkijärjestelmä: 28 mm FL16 Flotation omaa samat ominaisuudet kuin FL15, mutta sen telakengät ovat suurempia, raskaampia ja leveämpiä. Tämä telatyyppi on tarkoitettu suuriin metsäkoneisiin. FL15 120mm Grouzer GL84 Lenkkijärjestelmä: 24 mm / 28 mm Grouzer-telat on suunniteltu tuomaan varmuutta vaativissa rinneolosuhteissa ja epätasaisessa maastossa työskenneltäessä. Samalla Grouzertelojen kantavuus mahdollistaa työskentelyn pehmeässä maastossa, jossa ilman teloja ei voi toimia. Luottamusta ja varmuutta työskentelyyn lähes kaikissa maastoolosuhteissa Lite-Link-järjestelmä mahdollistaa sujuvan työskentelyn ja vähäisen maapinnan rikkoutumisen Poikkeuksellisen hyvä nousukyky jyrkissä rinteissä. 84mm Flotation Käyttö * Pehmeä maa Lumi FL16 150mm 15mm 16mm 60mm Grouzer Käyttö * Pehmeä maa Lumi

9 15 16 Rocky Ground R50 Sivulenkkijärjestelmä: 24 mm / 28 mm Flotation F15 Sivulenkkijärjestelmä: 24 mm / 28 mm Rocky RL50 Lenkkijärjestelmä: 24 mm / 28 mm Rocky-teloille on ominaista levein välein asennetut ja poikkileikkaukseltaan neliönmuotoiset telakengät, jotka on suunniteltu tuottamaan erinomaista pitoa ja vetovoimaa. Rocky-telat ovat tarkoitettu erityisesti keskikokoisiin ja isoihin metsäkoneisiin, jotka työskentelevät vaativissa jyrkissä rinteissä ja kivikkoisessa maastossa. Poikkileikkaukseltaan neliönmuotoiset telakengät, jotka on suunniteltu tuottamaan erinomainen pito kivikkoisessa maastossa Raskaaseen käyttöön keskikokoisiin ja suuriin koneisiin asennettuna Poikkeuksellisen hyvä nousukyky jyrkissä rinteissä Hyvä vetokyky syvässä lumessa. R50 Rocky Ground -telat on suunniteltu asennettaviksi suuriin metsäkoneisiin työskenneltäessä epätasaisessa ja kivikkoisessa maastossa, jolloin pito- ja vetovoima pysyvät erinomaisina. Poikkileikkaukseltaan neliönmuotoiset telakengät, jotka on suunniteltu tuottamaan erinomainen pito kivikkoisessa maastossa Raskaaseen käyttöön asennettuna kevyisiin tai keskikokoisiin koneisiin. 50mm 50mm F-sarjan flotation-telat aikaansaavat erinomaisen vetovoiman ja alentavat koneen pintapainetta. Poikkileikkaukseltaan U-muotoinen telakenkä mahdollistaa erinomaisen flotation-kyvyn ja vetovoiman 15 mm raskaaseen käyttöön tarkoitettua terästä käytetään kevyisiin ja keskikokoisiin koneisiin tarkoitetuissa teloissa. 125mm 50mm 15mm Rocky Käyttö * Pehmeä maa Lumi 50mm Rocky Ground Käyttö * Pehmeä maa Lumi Flotation Käyttö * Pehmeä maa Lumi

10 SuperGrip Single Sivulenkkijärjestelmä: 24 mm SuperGrip Single -pyörätelat ovat vaihtoehto ketjuille, kun kyse on 6-pyöräisistä harvestereista ja kuormatraktoreista. Pyörätelat parantavat tuottavuutta vähäisen huoltotarpeensa ansiosta ja niitä käyttämällä koneella voidaan työskennellä jyrkemmässä ja vaativammassa maastossa. Combi R50/F15 Sivulenkkijärjestelmä: 24 mm / 28 mm Vakiotoimitukseen kuuluu Multi Studs -nastat R50/F15 Combi -telat on suunniteltu asennettaviksi suuriin metsäkoneisiin mahdollistamaan erinomaisen vetovoiman sekä hyvän flotation-kyvyn ja alhaisen pintapaineen. Vetovoima ja kantavuus yhdistyvät Raskaaseen käyttöön asennettuna kevyisiin tai keskikokoisiin koneisiin. Combi Käyttö * Pehmeä maa Lumi 125mm 50mm 15mm 50mm Saatavissa Terra- ja Grouzerprofiileilla paremman pito- ja vetovoiman varmistamiseksi UUTTA: Saatavissa TXL-profiililla ja Lite-Links-järjestelmällä kantavuuden parantamiseksi TXL Single Wheel -tela Suunniteltu parantamaan suorituskykyä ja kantavuutta 6-pyöräisille harvestereille. Lisää kantavuutta pehmeillä mailla kuten turvemaiden puunkorjuussa. Saatavana eri leveyksillä.

11 19 20 Varaosat Clark Tracks -yhtiö ylläpitää laajaa varaosavarastoa ja kykenee toimittamaan tilaukset eri puolille maailmaa lyhyessä ajassa. Sähköposti: Puh: +44 (0) Telojen sivulenkit LISÄTIETOJA SIVULLA 22 Telahokit Teloihin kiinni hitsattavia telahokkeja valmistetaan useita eri kokoja. Hokit ovat valmistettu lämpökäsitellystä booriterässeoksesta hitsaamisen helpottamiseksi ja ne ovat vahvoja ja kovia. Clark Tracks sivulenkkejä valmistetaan halkaisijaltaan 18 mm, 24 mm ja 28 mm. Sivulenkit on valmistettu taotusta lämpökäsitellystä booriterässeoksesta, mikä takaa niiden suuren pintakovuuden ja kulutuskestävyyden. Lenkki lukittuu yhdellä pultilla ja tuloksena on sileä rengasta myötäilevä profiili. Uudet 24 mm ja 28 mm lenkit lukittuvat yhdellä pultilla ja ne kiristetään avaimella. Lisäksi niiden rakenteeseen kuuluu kartiomainen lukituskieli. Quickie Track Tensioner QTT400 -telakiristin Tämä työkalu nopeuttaa ja helpottaa useimpien telatyyppien kiristämistä. Säätö tehdään 3/4 räikällä ja sovittamalle 38 mm holkki päätymutteriin (räikkä ja holkki eivät sisälly toimitukseen). Telojen korjauslenkit Taottuja lenkkejä ja telakenkien päätylenkkejä on saatavilla eri kokoisina telojen korjaamiseen ja huoltamiseen. Ne on valmistettu lämpökäsitellystä booriterässeoksesta, minkä ansiosta ne ovat lujia ja kulutusta kestäviä. Telojen päätylenkit Nämä soveltuvat Clarkin 24 mm ja 28 mm telojen korjauslenkkien yhteydessä käytettäviksi. Päätylenkit voidaan hitsata muidenkin valmistajien teloihin kunnostuksen yhteydessä. Sovitushakaset (310mm) Myös sovitushakaset helpottavat telojen kiristämistä. Käytettäessä yhdessä Quickie Track Tensioner -kiristimen kanssa, sovitushakaset pitävät telan oikeassa asennossa renkaille asennuksen aikana.

12 21 22 Erikoisvalmisteiset telat Telahokit Vaikka meillä Clark Tracks -yhtiössä onkin laaja telavalikoima, on monia seikkoja, jotka vaikuttavat telavalintaan, mm. maaperä ja muut työskentelyolosuhteet ja konetyyppi. Jos havaitset, että mikään esitellyistä telamalleistamme ei täysin sovellu tarpeisiisi, voimme muokata olemassa olevia telatuotteitamme vastaamaan vaatimuksiasi tai tarvittaessa valmistaa erikoistelat. Telahokit ovat tarkoitettu estämään koneen sivuttaista liukumista varsinkin kun ajetaan rinnemaastoissa. Tavallisesti telahokit ovat 40 mm tai 50 mm pitkät ja ne ovat asetettu n. 150 mm telan laidoilta sisäänpäin, vuorotellen vasemmalta ja oikealta laidalta. Ylipitkät telakengät Pystymme usein lisäämään telojen kokonaisleveyttä lisäämällä pelkästään telakengän pituutta valmistuksen aikana. Siksi voimmekin tarjota seuraavia telalevyjen vaihtoehtoja: Levennetty molemmista päistä Levennetty toiselta sivulta enemmän kuin toiselta. Näin tehdäänkin usein, jos koneen rungon ja renkaan sivun välillä on vähäinen vapaa tila. Telakengän päädyt taivutettu alas, jotta koneen kääntyessä ei telakenkien päädyt riko maaperää. Päätyjen taivutuksia ei ole saatavilla kaikkiin malleihin. Huomautus Standardituotteista poikkeavista asiakas- ja tilauskohtaisista tuoteräätälöinneistä tulee aina ilmoittaa tilauksen yhteydessä. Räätälöidyt muutokset voivat vaikuttaa tilausaikoihin ja niistä voidaan veloittaa erikseen. Tuotannossa on seuraavat telahokkivaihtoehdot: Ei lainkaan telahokkeja Kaksi telahokkia per telakenkä (yksi kummallakin laidalle) Pidemmät tai lyhyemmät telahokit Eri kohtiin telakenkää hitsatut telahokit

13 23 24 Telahokkien hitsaus Ajaminen koneella, jossa on telat Telahokkien väärä tai puutteellinen hitsaus voi aiheuttaa säröjen kasvun telakenkiin ja niiden katkeamisen. Kun Telahokkeja hitsataan telakenkiin, on ratkaisevan tärkeää, että telan pinta on puhdas ja kuiva. Lämpötilan tulee olla vähintään +18 C. Esikuumennus 200 C on myös suositeltavaa, jotta hitsin tunkeuma on riittävä. Suosittelemamme hitsauselektrodi ESAB OK74.78 (tai vastaava) Vaihe 1 Aloita heppaamalla kaikki telahokit paikoilleen. Älä sijoita telahokkeja telakengän keskivaiheille eikä 100 mm lähemmäksi toisiaan. Vältä telakengän ylikuumentaminen, suorita hitsaus kerralla vain yhden telahokin sivulla noudattaen vaiheita 2-5 kuten alla on kuvailtu. Älä siis hitsaa telahokin molempia puolia kerralla ettei telakengän materiaali kuumene liikaa ja näin heikennä materiaalin ominaisuuksia. Suosittelemamme MIG-lankaelektrodi ESAB AUTROD (tai vastaava) Vaihe 2 Hitsaa ensin telan suuntaisesti telahokin toiselta sivulta. Pienahitsin tulee olla enintään 5 mm (Terra). Vaihe 3 Hitsaa sitten telakengän toisen päädyn telahokin sivu. Pienahitsin tulee olla enintään 5 mm (Terra). Telat lisäävät koneen ajovakavuutta, antavat lisää vetovoimaa ja kantavuutta. Tästä huolimatta kannattaa huomioida seuraavat seikat, jotta saat kaiken hyödyn teloista: On valittava oikea telatyyppi kutakin tehtävää varten. Huomioi etenkin maasto-olosuhteet, koneen koko ja tyyppi, rengaskoko ja -tyyppi, kuljettajan kokemus ja työmenetelmät Telat on asennettava ja kiristettävä asianmukaisesti Renkaat on täytettävä oikeaan työpaineeseen mikä tavallisesti vastaa suurinta sallittua rengaspainetta Telat eivät saa osua koneen runkoon tai teliin. Erityisesti on huomioitava sellaiset telat, joiden telahokit ovat kuluneet. Näiden hokkien tarkoituksena on ehkäistä sivusuuntaan tapahtuva liukuminen, erityisesti ajettaessa rinteen poikki, ja kuluneet tapit on uusittava. LISÄTIETOJA SIVULLA 27 Vaihe 4 Hitsaa saman telakengän ensimmäisen telahokin vastakkainen hitsaamaton sivu. (vaihe 2). Vaihe 5 Viimeistele telakengän toisen päädyn telahokin hitsaamaton sivu (kuten vaiheessa 3).

14 25 26 Ajonopeudet Telojen kanssa ajettaessa enimmäisajonopeus ei saa koskaan ylittää 12 km/tunnissa. Tämä koskee myös tasaisilla pinnoilla tai metsäautoteillä ajettaessa. Nopeuksia on pudotettava huomattavasti ajettaessa metsässä ja erityisesti silloin, kun ajetaan kuormattuna ja hankalassa maastossa. Telojen vuorovaikutus renkaiden kanssa Renkaiden Sopivuus Telat voidaan asentaa lähes jokaisen rengastyypin päälle, mutta tietyt rengastyypit ovat sopivampia kuin muut. Renkaiden tulisi olla suunnitella telakäyttöä varten Parhaimmassa tapauksessa renkaiden kulutuspintakuvio on sileä, vähemmän ulkoneva ja sen reunojen tulee olla hieman pyöristetyt Renkaiden tulee olla teräsvahvistetut ja niiden lujuusluokan on oltava raskasta käyttöä vastaava Renkaiden on oltava asennettuna asianmukaisille metsäkäyttöön tarkoitetuille teräsvahvistetuille vanteille Renkaiden on tarvittaessa oltava varustettu valmistajan suosituksen mukaisilla sisärenkailla. Vyörenkaiden on yleensä todettu olevan sopimattomia telakäyttöön. Poikkeuksena ovat NOKIAN Forest Rider -renkaat On joitakin rengaskumiseoksia, jotka eivät siedä terästeloja kannattaa olla yhteydessä renkaanvalmistajaan, jos et ole varma asiasta Teloja voidaan asentaa ainoastaan koneisiin, jotka on varustettu kiinteillä keinuvilla keskiöteleillä, joiden renkaiden napojen etäisyys pysyy aina vakiona. Teloja ei voida asentaa koneisiin, joissa pyörille on järjestetty erillisjousitus, esim. eräät kippiautot ovat tällaisia. Clark Tracks yhtiön suunnitteluperiaatteena on aina ollut hyvä renkaan ja telat yhteensopivuus. Eri rengastyypeille ja malleille on suunniteltu oma telaprofiili, jotta telojen luistaminen on vähäistä ja rengasvauriot minimoitu. Jokainen telakenkä on valmistettu sellaiseksi, että siinä on alapinnalla ns. grouserriparakenne, jonka ansiosta tela saa hyvän otteen renkaasta. Mikäli tämä grouserriparakenneosa tulee voidelluksi esim. kun ajetaan märällä turve- tai savimaalla tai jos se on käytössä kulunut, voi telan ja renkaan välillä ilmetä luistamista. Renkaiden luistaminen voi olla ongelma myös silloin, kun käytössä on hyvin suuri ja tehokas kone, joka on raskaasti kuormattuna ja maasto on jyrkkää ja maaperä märkä. Mikäli grouserriparakenne on liian terävä tai liian ulkoneva, seurauksena on rengasvaurio. Eräänlaisena standardina pidetään 5-10 mm rakoa telakengän sivuohjurin ja renkaan välillä (mitoitusväli 2 20 mm, riippuen telan muotoilusta ja renkaan kunnosta). Forest Rider Forest King F ELS L-2 TRS LS-2 Twin 422 Twin 423 Twin 428 Lisätietoja Nokian- ja Trelleborg-renkaista ja niiden sopivuudesta Clark Tracks -tuotteiden kanssa käytettäviksi löytyy sivustoltamme ladattavasta Tyre Suitability Guide -ohjeesta.

15 27 28 Rengaspaine MORE INFO available in appendix Telojen Asentaminen NOKIAN CROSS PLY Dimension Ply Rating kpa PSI 600/ / / / / / / / / / / / / / / / / / / RADIAL 650/45R /55R /45R /50R /65R /55R TRELLEBORG Tietoa Trelleborg-renkaiden rengaspaineista löytyy sivustollamme. Telojen asennuksen saa suorittaa vain asianmukaisesti koulutettu henkilö. Ensin on suoritettava riskien arviointi oman ja muiden turvallisuuden varmistamiseksi. Telat toimitetaan neljässä osassa siten, että kummallekin puolelle konetta menee kaksi yhteen liitettyä osaa. Telat valmistetaan määrämittaisina kullekin rengaskoolle. Renkaan kulumisesta tai valmistustoleransseista, johtuen voivat telat olla joskus liian pitkät, jolloin yksi kokonainen telakenkäosuus on poistettava ennen lopullista asennusta. Tämä riippuu siitä, sovitetaanko telat uusille vai kuluneille renkaille. Lisäksi asiaan voi vaikuttaa konetyyppi ja telirakenne. Vaihe 1 Aseta telat maahan telakengät ylöspäin. Vaihe 2 Käytä hyvälaatuista vahvaa köyttä, esim. Ø 20 mm nailonköyttä ja kiinnitä sen toinen pää viimeisen telakengän keskipisteeseen. Pujota köysi telin renkaiden keskilinjaa pitkin niiden ylitse ja sijoita ylimäärä köyttä toisen renkaan alla olevan kuvan esittämällä tavalla. Köysi on saatava asettumaan tiukasti renkaan alle. Vaihe 3 Aja konetta eteenpäin niin, että sen pyörät painuvat köyttä vasten alla olevan kuvan esittämällä tavalla. Tämä saa telat siirtymään takarenkaiden päälle.

16 29 30 Telojen Asentaminen Vaihe 4 Kun tela on siirtynyt täysin koneen renkailla kuvan esittämällä tavalla, on aika asentaa kaksi sovitushakasta (sisältyvät telapakettiin) pitämään päät yhdessä. Ota seuraavaksi köysi pois. Vaihe 6 Telankiristin on seuraavaksi asennettava kiinni telan päihin, joko oikealle tai vasemmalle puolelle, ja käytettävä räikkää, jolloin tela kiristyy. Kun riittävä kireys on saavutettu, hakasen tilalle asennetaan sidelenkki. Toista samat toimenpiteet telan toisella puolella. Telat on valmistettu vakiopituuteen, joten oikean kireyden saavuttamiseksi voi ehkä joutua poistamaan telakenkiä. Tämä riippuu siitä, sovitetaanko telat uusille vai kuluneille renkaille. Lisäksi asiaan voi vaikuttaa konetyyppi ja telirakenne. Vaihe 5 Aja konetta eteenpäin niin, että sovitushakasilla kiinnitetty kohta on keskellä teliä Telan sidelenkkien asennus Nämä lenkit on asennettava siten, että lenkin sileä pinta osoittaa renkaaseen päin päätylevyn ollessa asennettuna ulkopuolelle. Jos lenkit asennetaan väärin päin, voi seurauksena olla rengasvaurio, kun lenkkien tapit joutuvat kosketukseen renkaan sivuseinämän kanssa. Huomautus 3/4 räikkäavain ja 38mm avain tarvitaan kiristimen käyttöön. Varmista että kiristin on oikein ja turvallisesti kiinnitetty ennen käyttöä. Vaihe 7 Varmista, että telan kireys on oikea. Mikäli telat jäävät liian löysälle ja painuma keskivaiheilla on haitallisen suuri, on olemassa mahdollisuus sille, että telat putoavat pois päältä ajon aikana. Lisäksi on olemassa vaara, että telat osuvat telikotelohin ja hankaavat niitä. Äärimmäisessä tapauksessa seurauksena voi olla jopa urien ja reikiä muodostuminen telikoteloihin. Painuma keskellä 40 mm 70 mm

17 31 32 Koneen ja telojen välinen välys Jotta telat eivät pääse osumaan itse koneeseen (ja ääritapauksissa aiheuttaa voimansiirto-ongelmia), telojen ja koneen välillä on oltava vähintään 50 mm välys. Telojen tulee aina olla asianmukaisesti kiristettyinä. Tässä tarkoitettu välys on mitattava seuraavasti: Telan ollessa renkailla ja työnnettynä täysin konetta kohti, jolloin ulommainen sivuohjuri on renkaassa kiinni. Teli ohjattuna sen enimmäiskallistuskulmaan mikä edustaa pahinta mahdollista ääriasentoa. Ilman tätä välystä on olemassa mahdollisuus, että telat/kone jumittuvat telojen kuluessa tai tullessa löysiksi tai jos niillä ajetaan ylinopeutta. Huomautus Monissa 8-pyöräisissä peruskoneissa on teloille vähemmän välystä koneen etupäässä kuin takana. Kun teloja asennetaan koneen etupäähän, on varmistettava, että välys on riittävä: välys oviin nähden ilmanottoaukkoihin nähden edessä olevaan puskulevyyn nähden ohjaamon portaisiin nähden Tämä seikka on todennettava kaikissa telin asennoissa ja telan ollessa työnnettynä täysin konetta kohti. Kun koneen takaosaan on asennettu telat, tarvitaan riittävä välys telojen ja koneen rungon välillä. Kun koneen runko on eri asennoissa, esim. eri puutavarapituuksia varten, tästä voi aiheutua muutos telan ja rungon välisessä välyksessä ja siksi asia on tarkastettava. Eräät koneet on varusteltu hydraulisilla telinnostimilla ja voi olla, että niissä ei voi käyttää teloja riittämättömän vapaan tilan johdosta. Tilanne on aina tarkistettava ennen kuin ryhdytään asentamaan teloja. Telojen uudelleenkiristys Uudet telat löystyvät nopeasti muutaman käyttöpäivän jälkeen ja niitä on kiristettävä uudelleen. Telojen uudelleenkiristyksellä tarkoitetaan pitkien telalenkkien korvaamista lyhyillä telalenkeillä, jonka jälkeen yksi kokonainen telakenkä on poistettava oikean kireyden ylläpitämiseksi. Nämä toimenpiteet tulisi suorittaa Clark Track Quickie Tensioner -kiristintyökalulla siten kuin tämän käsikirjan Varaosat-kohdassa ja sovitusohjeissamme on kuvailtu. Uusien telojen löystymisessä ei ole kysymys materiaalin venymisestä. Kyse on yksinkertaisesti asettumisesta, joka johtuu telaston lenkkijärjestelmän suuresta komponenttien lukumäärästä. On odotettavissa, että teloja on kiristettävä uudelleen usein ensimmäisen työviikon aikana, jonka jälkeen sitten harvemmin, kun telat pääsevät asettumaan. Samoin on odotettavissa, että yksi kokonainen telakenkä täytyy poistaa 3 4 työviikon kuluttua ja ehkä toinenkin telakenkä 3 6 työkuukauden jälkeen. Sivulenkkijärjestelmän kulumisen määrä sen käyttöiän aikana riippuu maasto-olosuhteiden aiheuttamasta kulumisesta, kuormituksesta sekä teloihin kohdistuvasta kiristysvoimasta ylikireät telat kuluvat nopeammin. Muista että renkaan paineet tulee olla oikealla tasolla Teloja tulisi käyttää mahdollisimman alhaisella kireydellä, mutta edellyttäen kuitenkin että: renkaat eivät pyöri tyhjää telojen alla telat eivät putoa pois renkailta telat eivät osu itse koneen osiin telat eivät vaurioita renkaita. Ylikireät telat rasittavat koneen akseleita ja pyörien napojen laakereita sekä lisäävät renkaiden ja itse telojen kulumista.

18 33 34 Suunnittelu ja laatu Korjaaminen Tuki Kaikki Clark Tracks -yhtiön valmistamat metsäkonetelat on suunniteltu ja valmistettu yhtiön omissa tiloissa ammattitaitoisten työntekijöiden toimesta. Tämän ansiosta pystymme reagoimaan nopeasti ja ammattitaitoisesti asiakkaidemme tarpeisiin ja voimme myös taata, että hallitsemme kaikki valmistukseen ja laadunvalvontaan liittyvät seikat. Kaikki Clark Tracks -yhtiön valmistamat metsäkonetelat tarkastetaan ja testataan ja nämä toimenpiteet dokumentoidaan perusteellisesti. Telakohtaiset tiedot tallennetaan siten, että me voimme jatkaa kehitystyötämme ja siten toimittaa laadukkaita tuotteita asiakkaillemme. Jokainen yhtiömme valmistama metsäkonetela varustetaan tunnisteilla, joihin on leimattu täydellisen jäljitettävyyden mahdollistava sarjanumero. Kaikki Clark Tracks -yhtiön valmistamat metsäkonetelat valmistetaan lämpökäsitellystä booriterässeoksesta, jota voidaan hitsata kuten mitä tahansa tavanomaista suurlujuusterästä. Hitsattava materiaali on puhdistettava ja kuivattava Suosittelemme esikuumentamista n C lämpötilaan Tavanomaisia hitsausmateriaaleja voidaan käyttää MIG-hitsauksessa Olemme ylpeitä yhtiömme jälleenmyyjillemme ja asiakkaille tarjoamastamme teknisen tuen tasosta. Sama koskee tämän käsikirjan sisältöä ja henkilöstömme kykyä ratkoa teknisiä ongelmia nopeasti ja tehokkaasti. Olemme valmiina myös keskustelemaan suoraan asiakkaidemme kanssa teknisistä kysymyksistä. Olemme yhtä kaukana kuin lähin puhelin. Clark Tracks -yhtiön teknisen tuen henkilöstö vastaa ja opastaa mielellään korjaukseen liittyviin kysymyksiin. Rengaskoko Toimitus Renkaan kulutuspintakuvio Sarjanumerokoodi Valmistuspäivämäärä LISÄTIETOJA SIVULLA 23 Kukin Clark Tracks -telasto toimitetaan neljään osaan jaettuna ja toimitus sisältää kaikki tarpeelliset sidelenkit. Normaalisti telat pakataan kahdelle avoimelle kuormalavalle kuljetusta varten, kaksi osaa per kuormalava. Takuu Lisätietoja takuuehdoistamme on saatavissa sähköpostitse ja puhelimitse.

19 Clark Tracks Ltd. Pääkonttori Irongray Park, Dumfries, DG2 0HT, Scotland, UK Puh: +44 (0) Faksi: +44 (0) Sähköposti: CT038 Design & Print by *Käyttöön liittyvä huomautus: Käyttäjien tulee soveltaa omaa harkintakykyään, koska Clark Tracks -yhtiö ei voi laatia tarkkoja käyttösuosituksia, koska työskentelyolosuhteet, koneen tai renkaiden asettamat rajoitteet ja maasto-olosuhteet vaihtelevat suuresti. Päämääränämme on auttaa asiakkaita löytämään parhaan mahdollisen Clark-telaratkaisun omiin käyttötarpeisiin Clark Tracks.

Telojen Asentaminen. Telojen asennuksen saa suorittaa vain asianmukaisesti koulutettu henkilö.

Telojen Asentaminen. Telojen asennuksen saa suorittaa vain asianmukaisesti koulutettu henkilö. 28 Telojen Asentaminen Telojen asennuksen saa suorittaa vain asianmukaisesti koulutettu henkilö. Ensin on suoritettava riskien arviointi oman ja muiden turvallisuuden varmistamiseksi. Telat toimitetaan

Lisätiedot

Metsäkoneen telat. Kantava tela Yleistela Erikoistela.

Metsäkoneen telat. Kantava tela Yleistela Erikoistela. Metsäkoneen telat Kantava tela Yleistela Erikoistela www.clarktracks.fi Yleistela Erikoistela Kantava tela KOKEMUKSELLA KEHITETTY YLPEYDELLÄ VALMISTETTU Tervetuloa Clark Tracks Ltd on metsäkoneiden telojen

Lisätiedot

TRAKTORI MAXI TRACTION IF MAXI TRACTION PERFORMER 65. Erinomainen työrengas: ehkäisee maan pakkautumista ja tehostaa työskentelyä.

TRAKTORI MAXI TRACTION IF MAXI TRACTION PERFORMER 65. Erinomainen työrengas: ehkäisee maan pakkautumista ja tehostaa työskentelyä. RENGASVALIKOIMA MAATALOUSVYÖRENKAAT 2016 TRAKTORI MAXI TRACTION IF Erinomainen työrengas: ehkäisee maan pakkautumista ja tehostaa työskentelyä. Jopa 20 % suuremmat kuormat. Erinomainen ajomukavuus suurissakin

Lisätiedot

INDUSTRIAL HYÖDYLLISTÄ TIETOA. Tutustu Firestonen etuihin. DURAFORCE-UTILITY R8000 UTILITY

INDUSTRIAL HYÖDYLLISTÄ TIETOA. Tutustu Firestonen etuihin. DURAFORCE-UTILITY R8000 UTILITY RENGASVALIKOIMA MAATALOUSVYÖRENKAAT 2015 HYÖDYLLISTÄ TIETOA Tutustu Firestonen etuihin. Italiassa suunnitellut ja Espanjassa valmistetut Firestonen eurooppalaiset maataloustuotteet vastaavat eurooppalaisten

Lisätiedot

Asennusohje. Fast Trac jääketjut

Asennusohje. Fast Trac jääketjut Asennusohje Fast Trac jääketjut Arvoisa lukija Tämä kirja sisältää ohjeet TRYGG Fast Trac jääketjujen asentamiseksi. Noudata aina näitä ohjeita, kun asennat jääketjut ensimmäisen kerran traktorin pyöriin.

Lisätiedot

CSEasyn toimintaperiaate

CSEasyn toimintaperiaate CSEasyn toimintaperiaate Pultti (6x) Rajoitinkappale Tavallinen vanne CSEasy-rengas CSEasy-sovitin Puristuslevy Sisäsovitin koostuu kolmesta esiasennetusta lohkosta ja yhdestä esiasennetusta kumisesta

Lisätiedot

AL02 Ohjaaville ja vapaasti pyöriville akseleille. Lyhyet ja keskipitkät matkat

AL02 Ohjaaville ja vapaasti pyöriville akseleille. Lyhyet ja keskipitkät matkat hankook.fi HANKOOK Kuorma-auto rengashinnasto KESÄ 2015 www.hankook.fi KM-RRR YHTIÖT OY Virkamaankatu 7 95420 Tornio, Suomi puh. 040-5868199 tai 016-431066 info@kmrrr.fi tilaukset@kmrrr.fi DM09 Uusi vetorengas

Lisätiedot

ketteryyttä ja tehoa harvennukseen PONSSE fox

ketteryyttä ja tehoa harvennukseen PONSSE fox ketteryyttä ja tehoa harvennukseen PONSSE fox ponsse fox -harvesteri sujuvaa tuottavuutta PONSSE Fox -harvesteri on uusimman teknologian ja luotettavien perusratkaisujen tehokas kokonaisuus. Innovatiivinen

Lisätiedot

Installation instructions, accessories. Lumiketju. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden. Sivu 1 / 14 R7700468

Installation instructions, accessories. Lumiketju. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden. Sivu 1 / 14 R7700468 Installation instructions, accessories Ohje nro 30664147 Versio 1.0 Osa nro Lumiketju R7700468 Volvo Car Corporation Lumiketju- 30664147 - V1.0 Sivu 1 / 14 Varuste A0000162 R7700458 Sivu 2 / 14 R7700448

Lisätiedot

Metsäkoneen telat. Kantava tela Yleistela Erikoistela.

Metsäkoneen telat. Kantava tela Yleistela Erikoistela. Metsäkoneen telat Kantava tela Yleistela Erikoistela www.clarktracks.com/fi Yleistela Erikoistela Kantava tela KOKEMUKSELLA KEHITETTY YLPEYDELLÄ VALMISTETTU Tervetuloa Clark Tracks Ltd yhtiö on metsäkoneiden

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJEKIRJA KULMAVAIHTEELLISELLE OLOFSFORS-TELAKIRISTIMELLE

KÄYTTÖOHJEKIRJA KULMAVAIHTEELLISELLE OLOFSFORS-TELAKIRISTIMELLE KÄYTTÖOHJEKIRJA KULMAVAIHTEELLISELLE OLOFSFORS-TELAKIRISTIMELLE Lue kiristimen käyttöohjekirja ennen työkalun käyttöönottoa. February 2009 FI www.olofsfors.se Tel 0930-311 40 Olofsfors 11, 914 91 Nordmaling,

Lisätiedot

ASENNUS, KÄYTTÖ JA TURVALLISUUS

ASENNUS, KÄYTTÖ JA TURVALLISUUS ASENNUS, KÄYTTÖ JA TURVALLISUUS Trygg- rengasketjujen käyttäjälle annetaan luettavaksi ja huomioitavaksi alla olevat varoitukset ja ohjeet, mikäli ohjeita ei ole noudatettu, ei myöskään voida vaatia korvauksia

Lisätiedot

Työkonerenkaat. Myynti ja varastointi:

Työkonerenkaat. Myynti ja varastointi: 20 Työkonerenkaat Myynti ja varastointi: 02/ Pääkonttori: Apollo Vredestein B.V., Tel. +31-53- 888 35, E-mail: agri-ind@apollovredestein.com Suomi: Vredestein Däck AB, Puh. 08001 128, S-posti: customer.fi@apollovredestein.com

Lisätiedot

TRAKTOREIDEN VYÖRENKAAT

TRAKTOREIDEN VYÖRENKAAT TRAKTOREIDEN VYÖRENKAAT MEILTÄ PITOA. SINULLE SATOA. SUORITUSKYKYISET TRAKTORIN RENKAAT PARANTAVAT TUOTTAVUUTTASI Tilastothan me tunnemme. Maailman väestön odotetaan kasvavan 9 miljardiin vuoteen 2050

Lisätiedot

Turussa Scason Oy:n kehittämä ja valmistama XT-Turbine-nasta on suunniteltu Kumhon WI31-renkaalle. XT-Turbine-nasta on suurempi. Se lisää kulutuskestä

Turussa Scason Oy:n kehittämä ja valmistama XT-Turbine-nasta on suunniteltu Kumhon WI31-renkaalle. XT-Turbine-nasta on suurempi. Se lisää kulutuskestä KUMHO2017-18 TALVIRENGASOPAS henkilöauto SUV maastoauto pakettiauto Turussa Scason Oy:n kehittämä ja valmistama XT-Turbine-nasta on suunniteltu Kumhon WI31-renkaalle. XT-Turbine-nasta on suurempi. Se lisää

Lisätiedot

OIKEA PETO PUUNKORJUUSEEN

OIKEA PETO PUUNKORJUUSEEN OIKEA PETO PUUNKORJUUSEEN PONSSE SCORPION PONSSE SCORPION -HARVESTERI YLIVOIMAISTA TEHOA & ERGONOMIAA Uskomaton näkyvyys ja ohjattavuus, vakaudeltaan voittamaton, tehoa ja tuottavuutta ympäristön ehdoilla,

Lisätiedot

Uponor-paineputkijärjestelmä PVC juomaveden johtamiseen 04 I 2009 51016

Uponor-paineputkijärjestelmä PVC juomaveden johtamiseen 04 I 2009 51016 U P O N O R Y H D Y S K U N TA - J A Y M P Ä R I S T Ö T E K N I I K K A U p o n o r - P a i n e p u t k i - j ä r j e s t e l m ä P V C Uponor-paineputkijärjestelmä PVC juomaveden johtamiseen 04 I 2009

Lisätiedot

Honda-takuu neljä vuotta. Takuuehdot kauppiaaltasi.

Honda-takuu neljä vuotta. Takuuehdot kauppiaaltasi. Lumilingot 2015-2016 Honda-takuu neljä vuotta. Takuuehdot kauppiaaltasi. HONDA ON TALTUTTANUT TALVEA JO 35 VUOTTA. Hondan lumilinkoja on valmistettu jo 35 vuotta ja juhlan kunniaksi koko lumilinkomallistomme

Lisätiedot

Nostureita on monenlaisia, akseleista puhumattakaan. Uddeholmin teräkset akseleihin

Nostureita on monenlaisia, akseleista puhumattakaan. Uddeholmin teräkset akseleihin Nostureita on monenlaisia, akseleista puhumattakaan. Uddeholmin teräkset akseleihin Uddeholmin teräkset kestävät kaikenlaista kuormaa Akselit ovat tärkeitä koneenosia varsinkin nostureissa. Akseleiden

Lisätiedot

Säiliöautot. Yleistä tietoa säiliöautoista. Malli PGRT. Säiliöpäällirakennetta pidetään erityisen vääntöjäykkänä.

Säiliöautot. Yleistä tietoa säiliöautoista. Malli PGRT. Säiliöpäällirakennetta pidetään erityisen vääntöjäykkänä. Yleistä tietoa säiliöautoista Yleistä tietoa säiliöautoista Säiliöpäällirakennetta pidetään erityisen vääntöjäykkänä. Malli Akselivälin tulee olla mahdollisimman lyhyt, jotta rungon värähtelyjen vaara

Lisätiedot

TUOTETIEDOT SAHATARVIKKEET. Text

TUOTETIEDOT SAHATARVIKKEET. Text TUOTETIEDOT Text SAHATARVIKKEET ProSelect on ainutlaatuinen valikoimamme metsäkoneiden varaosia, lisätarvikkeita ja kuluvia osia. Sarja on suunniteltu tarjoamaan metsäkoneen käyttäjälle mahdollisuus parantaa

Lisätiedot

BETRIEBSANLEITUNG RESERVETEILKATALOG OPERATOR S INSTRUCTION BOOK SPARE PARTS LIST

BETRIEBSANLEITUNG RESERVETEILKATALOG OPERATOR S INSTRUCTION BOOK SPARE PARTS LIST VÄLI99KA BETRIEBSANLEITUNG RESERVETEILKATALOG OPERATOR S INSTRUCTION BOOK SPARE PARTS LIST 62375 YLIHÄRMÄ FINLAND TEL. +358-(0)6-4835111 FAX +358-(0)6-4846401 Suomi 2 Arvoisa Asiakas Kiitämme osoittamastanne

Lisätiedot

LEHDISTÖTIEDOTE Goodyearin linja-autonrenkaat saatavilla Suomessa

LEHDISTÖTIEDOTE Goodyearin linja-autonrenkaat saatavilla Suomessa Yhteystiedot: Hindrek Pikk Commercial Marketing Manager Nordic +372 565 5880 hindrek_pikk@goodyear.com LEHDISTÖTIEDOTE Goodyearin linja-autonrenkaat saatavilla Suomessa Goodyearin uusimpien polttoainetehokkaiden

Lisätiedot

Kierukkavaihteet GS 50.3 GS 250.3 varustettu jalalla ja vivulla

Kierukkavaihteet GS 50.3 GS 250.3 varustettu jalalla ja vivulla Kierukkavaihteet GS 50.3 GS 250.3 varustettu jalalla ja vivulla Käytettäväksi ainoastaan käyttöohjeen yhteydessä! Tämä pikaopas EI korvaa käyttöohjetta! Pikaopas on tarkoitettu ainoastaan henkilöille,

Lisätiedot

PESUKONEEN JA LINGON ASENNUS

PESUKONEEN JA LINGON ASENNUS PESUKONEEN JA LINGON ASENNUS Vaatehoitotila kuuluu tärkeänä osana kiinteistöön. Laitteet ja varusteet on määriteltävä ja sijoitettava tilaan siten, että niiden käyttö on mahdollisimman helppoa ja esteetöntä.

Lisätiedot

Takaosan alleajosuoja. Yleistä

Takaosan alleajosuoja. Yleistä Yleistä Yleistä Standardin UN ECE R58 vaatimusten täyttämiseksi kuorma-autot on varustettava takaosan alleajosuojalla. Alleajosuoja voidaan toimittaa tehtaalta tai sen voi asentaa päällirakentaja. Tässä

Lisätiedot

KASVIHUONE PRE-440 YLEISET TAKUUEHDOT

KASVIHUONE PRE-440 YLEISET TAKUUEHDOT KASVIHUONE PRE-440 YLEISET TAKUUEHDOT Tuotteella on kahdentoista (60) kuukauden materiaali ja valmistusvirhetakuu. Takuu edellyttää, että tuote on koottu ja asennettu paikalleen asianmukaisella tavalla

Lisätiedot

Ulko- ja sisärenkaiden merkinnät ja sopivuudet

Ulko- ja sisärenkaiden merkinnät ja sopivuudet Ulko- ja sisärenkaiden merkinnät ja sopivuudet Renkaiden kokomerkinnät Yleisessä käytössä on kolme eri renkaiden koon merkintätapaa: tuumakoot, ranskalainen merkintätapa ja ISO-standardi (ETRTO). Kokomerkinnöille

Lisätiedot

ATV-sarja FOREST PRO. kuormainvaunut mönkijään MADE IN FINLAND

ATV-sarja FOREST PRO. kuormainvaunut mönkijään MADE IN FINLAND ATV-sarja kuormainvaunut mönkijään MADE IN FINLAND Forest Pro Forest Pro FL Forest Pro Plus 2016 MALLISTO ON SAAPUNUT! Tee mönkijästäsi metsäkone Mönkijä on mainio kulkupeli monenlaisissa maastoissa, mutta

Lisätiedot

Valitse voittajarengas

Valitse voittajarengas Valitse voittajarengas Monipuolisuus on nyt tärkeämpää kuin koskaan Nykyisessä vaikeassa taloustilanteessa yksi parhaista kuljetus- ja kalustotoimintojen optimointitavoista on hyödyntää jokaista kuorma-autoa

Lisätiedot

Ruuviliitokset. Yleistä tietoa ruuviliitoksista. Kitkaliitoksen ja muotoliitoksen yhdistelmä

Ruuviliitokset. Yleistä tietoa ruuviliitoksista. Kitkaliitoksen ja muotoliitoksen yhdistelmä Yleistä tietoa ruuviliitoksista Yleistä tietoa ruuviliitoksista Ruuviliitokset voidaan tehdä kitkaliitoksina, muotoliitoksina tai näiden kahden yhdistelmänä. Kitkaliitos vaatii noin 10 kertaa enemmän ruuveja

Lisätiedot

Uusi Arocs Loader. Uusi Arocs Grounder.

Uusi Arocs Loader. Uusi Arocs Grounder. Uusi Arocs Loader. Uusi Arocs Grounder. Äärimmäistä voimaa äärimmäistä kuormitusta varten. Arocs Loader ja Arocs Grounder. Erityisen korkeaa hyötykuormaa ja äärimmäistä kuormitusta varten. Arocs Loaderin

Lisätiedot

Honda pelaa varmasti.

Honda pelaa varmasti. Lumilingot 2011 Honda pelaa varmasti. Honda-lumilinkojen perusominaisuuksiin kuuluvat varmatoimisuus, suuri suorituskyky ja helppo hallittavuus. Jokaisessa mallissa on leveä ja korkea linkopesä, työvalo

Lisätiedot

Move For The Better Life, KUMHO TYRE KUMHO KESÄRENGASKUVASTO henkilöauto, SUV, maastoauto, pakettiauto KH17 on kestävä, hiljainen rengas ja vaivaton ajettaessa. Optimaalinen vierintävastus. KH27 on edullinen

Lisätiedot

Vahvistus. Takaylitys. Päätypalkki TÄRKEÄÄ! Jos kuorma-autossa ei ole keskiasennettua vetopalkkia, on asennettava päätypalkki.

Vahvistus. Takaylitys. Päätypalkki TÄRKEÄÄ! Jos kuorma-autossa ei ole keskiasennettua vetopalkkia, on asennettava päätypalkki. Päätypalkki TÄRKEÄÄ! Jos kuorma-autossa ei ole keskiasennettua vetopalkkia, on asennettava päätypalkki. Kuorma-auto, joka on varustettu puolittain tai täysin alle asennetulla vetopalkilla tai jossa ei

Lisätiedot

Typpeä renkaisiin Pitää paineen vakaana ja vähentää kustannuksia

Typpeä renkaisiin Pitää paineen vakaana ja vähentää kustannuksia Typpeä renkaisiin Pitää paineen vakaana ja vähentää kustannuksia Rengaspaineet pysyvät kun käytät typpeä Ilma ympärillämme koostuu pääosin hapesta ja typestä. Erottamalla nämä kaasumaiset alkuaineet toisistaan

Lisätiedot

METSÄÄN, MAANTEILLE, MAATALOUTEEN JA URAKOINTIIN

METSÄÄN, MAANTEILLE, MAATALOUTEEN JA URAKOINTIIN METSÄÄN, MAANTEILLE, MAATALOUTEEN JA URAKOINTIIN 2 SISÄLTÖ: 3. HISTORIA 4. OMINAISUUDET 5. MEGAHOKKI 6. SUPERHOKKI JA VERKKOKETJU 16 mm 7. SUPERHOKKI JA VERKKOKETJU 13 mm 8. METSÄ-ÄSSÄ 9. PIGGELIN FLEX,SR-FLEX

Lisätiedot

MAASTO JA TYÖMAALIIKENNE

MAASTO JA TYÖMAALIIKENNE MAASTO JA TYÖMAALIIKENNE VETO XDY4 M+S ERINOMAINEN Pintakuvion keskellä olevien limittäisten ja massiivisten kuviopalojen sekä olka-alueen kulmittaisten kuviopalojen ansiosta rengas kestää erittäin hyvin

Lisätiedot

KETJUHINNASTO. Laadukkaat lumiketjut edullisesti. Mönkijät Trukit Kuormaajat Henkilöautot Linja-autot Kuorma-autot Traktorit.

KETJUHINNASTO. Laadukkaat lumiketjut edullisesti. Mönkijät Trukit Kuormaajat Henkilöautot Linja-autot Kuorma-autot Traktorit. KETJUHINNASTO Laadukkaat lumiketjut edullisesti Mönkijät Trukit Kuormaajat Henkilöautot Linja-autot Kuorma-autot Traktorit www.gripx.fi Sisällysluettelo 3 Mönkijät 4 Pienkuormaajat, trukit ja kuormaajat

Lisätiedot

KETJUHINNASTO. Laadukkaat lumiketjut edullisesti. Mönkijät Trukit Kuormaajat Henkilöautot Linja-autot Kuorma-autot Traktorit.

KETJUHINNASTO. Laadukkaat lumiketjut edullisesti. Mönkijät Trukit Kuormaajat Henkilöautot Linja-autot Kuorma-autot Traktorit. KETJUHINNASTO Laadukkaat lumiketjut edullisesti Mönkijät Trukit Kuormaajat Henkilöautot Linja-autot Kuorma-autot Traktorit www.gripx.fi Sisällysluettelo 3 Mönkijät 4 Pienkuormaajat, trukit ja kuormaajat

Lisätiedot

Rengas. pidemmälle. , jolla pääset SISÄLTÖ TUOTTEET JA HINNAT KESÄRENKAAT 2015 HENKILÖAUTON, SUV-/4X4- JA JAKELUAUTON RENKAAT

Rengas. pidemmälle. , jolla pääset SISÄLTÖ TUOTTEET JA HINNAT KESÄRENKAAT 2015 HENKILÖAUTON, SUV-/4X4- JA JAKELUAUTON RENKAAT Rengas, jolla pääset pidemmälle N 7 44 E 98 46 TUOTTEET JA HINNAT KESÄRENKAAT 2015 HENKILÖAUTON, SUV-/4X4- JA JAKELUAUTON RENKAAT SISÄLTÖ HENKILÖAUTON RENKAAT SIVU 27 SUV-/4X4-RENKAAT SIVU 28 JAKELUAUTON

Lisätiedot

MAASTOON JA MAANTEILLE

MAASTOON JA MAANTEILLE MAASTOON JA MAANTEILLE VETO XDY4 M+S ERINOMAINEN Pintakuvion keskellä olevien limittäisten ja massiivisten kuviopalojen sekä olka-alueen kulmittaisten kuviopalojen ansiosta rengas kestää erittäin hyvin

Lisätiedot

RASKAAN KALUSTON RENKAAT JA LEVYPYÖRÄT 2011

RASKAAN KALUSTON RENKAAT JA LEVYPYÖRÄT 2011 Ryhmä 18-08 1118-785 05/11 RASKAAN KALUSTON RENKAAT JA LEVYPYÖRÄT 2011 AL10 AL15 AM15 DL10 TL10 1 Raskaan kaluston Hankook-renkaiden tyyppimerkinnät AH11 Akseli Käyttö Sarjanumero Akseli Pitkän matkan

Lisätiedot

LMM KARTING TEAM. Rungon perussäädöt

LMM KARTING TEAM. Rungon perussäädöt Rungon perussäädöt 1. Aurauskulma 1. Auraus 2. Haritus Auraus ja haritus on kulma jolla etupyörien kulmat poikkeavat ajosuunnassa toisistaan. Auraus = pyörät on kääntynyt sisäänpäin. Haritus = pyörät sojottavat

Lisätiedot

Päällirakenteen kiinnitys. Kiinnitys apurungon etuosassa

Päällirakenteen kiinnitys. Kiinnitys apurungon etuosassa Kiinnitys apurungon etuosassa Kiinnitys apurungon etuosassa Lisätietoa kiinnityksen valinnasta on asiakirjassa Apurungon valinta ja kiinnitys. Rungon etuosassa on 4 erityyppistä päällirakenteen kiinnikettä:

Lisätiedot

KULMAVAIHTEET. Tyypit W 088, 110, 136,156, 199 ja 260 TILAUSAVAIN 3:19

KULMAVAIHTEET. Tyypit W 088, 110, 136,156, 199 ja 260 TILAUSAVAIN 3:19 Tyypit W 088, 110, 16,156, 199 ja 260 Välitykset 1:1, 2:1, :1 ja 4:1 Suurin lähtevä vääntömomentti 2419 Nm. Suurin tuleva pyörimisnopeus 000 min -1 IEC-moottorilaippa valinnaisena. Yleistä Tyyppi W on

Lisätiedot

Vaihtolava-autot. Yleistä tietoa vaihtolava-autoista

Vaihtolava-autot. Yleistä tietoa vaihtolava-autoista Yleistä tietoa vaihtolava-autoista Yleistä tietoa vaihtolava-autoista Vaihtolava-autoja käytetään, jotta kuormalava olisi nopea vaihtaa, mikä lisää ajoneuvon monipuolisuutta ja lyhentää seisokkeja. Esivalmiudet

Lisätiedot

Metsjö MetaQ monitoimiperävaunut

Metsjö MetaQ monitoimiperävaunut Metsjö MetaQ monitoimiperävaunut Metsjö perävaunutehdas on ollut uranuurtaja isoissa maatalousperävaunujen valmistuksessa. MetaQ perävaunuissa on huomioitu nykyaikaisten tilojen kasvaneet kuljetusvaatimukset.

Lisätiedot

YDINVOIMALANOSTURIT SATAMANOSTURIT RASKAAT HAARUKKATRUKIT KUNNOSSAPITO TYÖSTÖKONEHUOLTO. CLX-ketjunostin INNOVATIIVISTA KUORMANKÄSITTELYÄ

YDINVOIMALANOSTURIT SATAMANOSTURIT RASKAAT HAARUKKATRUKIT KUNNOSSAPITO TYÖSTÖKONEHUOLTO. CLX-ketjunostin INNOVATIIVISTA KUORMANKÄSITTELYÄ TEOLLISUUSNOSTURIT YDINVOIMALANOSTURIT SATAMANOSTURIT RASKAAT HAARUKKATRUKIT KUNNOSSAPITO TYÖSTÖKONEHUOLTO TYÖPISTENOSTURIT CLX-ketjunostin INNOVATIIVISTA KUORMANKÄSITTELYÄ Konecranes CLX-ketjunostin UUDISTA

Lisätiedot

301.4C. Minikaivukone

301.4C. Minikaivukone 301.4C Minikaivukone Moottori Nettoteho 13,2 kw 17,7 hp Paino Työpaino turvakaaren kanssa 1 380 kg 3 042 lb Työpaino ohjaamon kanssa 1 470 kg 3 241 lb Monipuolisuus Helppo kuljettaa ja käyttää erilaisilla

Lisätiedot

Tynnyrisaunan asennusohje (1013)

Tynnyrisaunan asennusohje (1013) Tynnyrisaunan asennusohje (1013) 1 Asenna tynnyri suoralla alustalla Huom: Osa no: 1 ei kuulu toimitukseen. Asenna saunan tukiosa, osat sopivat jyrsittyihin uriin. Ruuvaa kiinni osat (ruuvien reijät merkittyinä,

Lisätiedot

HINNASTO 2013 Kotimaan myynti: Jarmo Mäkelä Puh. 0207 927 500 Fax. 0207 927 501 www.ofachain.net

HINNASTO 2013 Kotimaan myynti: Jarmo Mäkelä Puh. 0207 927 500 Fax. 0207 927 501 www.ofachain.net HINNASTO 2013 Kotimaan myynti: Jarmo Mäkelä Puh. 0207 927 500 Fax. 0207 927 501 www.ofachain.net Twist 11 (Matti 11) Liukuesteketju kevyempiin metsä- ja työkoneisiin sekä metsätraktoreihin. Ketju soveltuu

Lisätiedot

Yleistietoja polttoaineenkulutuksesta. Yhteenveto PGRT

Yleistietoja polttoaineenkulutuksesta. Yhteenveto PGRT Yhteenveto Yhteenveto Tässä asiakirjassa esitellään ja selitetään lyhyesti ajoneuvon polttoaineenkulutukseen vaikuttavat tekijät. Ajoneuvon polttoaineenkulutukseen vaikuttavat useat eri tekijät: Renkaat

Lisätiedot

MAANTIE Etunapa / Vapaanapa, 11-vaihteinen

MAANTIE Etunapa / Vapaanapa, 11-vaihteinen (Finnish) DM-HB0003-04 Jälleenmyyjän opas MAANTIE Etunapa / Vapaanapa, 11-vaihteinen HB-9000 HB-6800 HB-5800 FH-9000 FH-6800 FH-5800 TÄRKEÄ TIEDOTE Tämä jälleenmyyjän opas on tarkoitettu ensisijaisesti

Lisätiedot

Jälleenmyyjän opas Ketju (11 vaihdetta)

Jälleenmyyjän opas Ketju (11 vaihdetta) (Finnish) DM-CN0001-05 Jälleenmyyjän opas Ketju (11 vaihdetta) CN-9000 CN-6800 CN-HG901-11 CN-HG900-11 CN-HG701-11 CN-HG700-11 CN-HG601-11 CN-HG600-11 SISÄLLYSLUETTELO TÄRKEÄ TIEDOTE... 3 TURVALLISUUSOHJEITA...

Lisätiedot

Perävaunun käyttöohje

Perävaunun käyttöohje Perävaunun käyttöohje Ennen ajoa tarkistakaa: vetolaitteen ja sen kiinnitysosien kunto perävaunun ja auton kiinnityksen varmuus, perävaunun turvavaijerin tulee olla kiinnitetty autoon valojen kunto pyörien

Lisätiedot

TUOTELUETTELO: LIUKUESTEKETTINGIT VARUSTEINEEN: KULUTUSKETTINGIT: Koko mm. Paino kg/m SIVUKETTINGIT: Paino. Keski-/ Sivuhaka. Sivulenkki AVO SL.

TUOTELUETTELO: LIUKUESTEKETTINGIT VARUSTEINEEN: KULUTUSKETTINGIT: Koko mm. Paino kg/m SIVUKETTINGIT: Paino. Keski-/ Sivuhaka. Sivulenkki AVO SL. . LIUKUESTEKETTINGIT VARUSTEINEEN: KULUTUSKETTINGIT: Koko mm 3,7 4,5 5,6 7,0 8,2 10,0 Paino kg/m 0,35 0,52 0,78 1,18 1,65 2,51 SIVUKETTINGIT: Koko mm 3,0 4,0 5,0 6,0 7,0 8,0 10,0 Paino Kg/m 0,22 0,36 0,50

Lisätiedot

K2 CombiCutter Mallit 1600 ja 1200

K2 CombiCutter Mallit 1600 ja 1200 K2 CombiCutter Mallit 1600 ja 1200 Pyöröpaalisilppuri ja ruokintakone Markkinoiden täydellisin ohjelma www.tks-as.no Kiinteä kone Vaunumalli Kattokiskoihin asennettu kone Täyttölava K2 COMBICUTTER Työtä

Lisätiedot

Rengastyypin ja ilmanpaineen merkitys maantiivistymisen ehkäisyssä

Rengastyypin ja ilmanpaineen merkitys maantiivistymisen ehkäisyssä 11.4.2018 Rengastyypin ja ilmanpaineen merkitys maantiivistymisen ehkäisyssä Rengasmerkinnät Renkaan rakenne Vyö Ristikudos Vyörenkaan kosketuspinta-ala +30% verrattuna vastaavan kokoiseen ristikudosrenkaaseen

Lisätiedot

Rengaspaineiden alentamisen vaikutus metsäkoneen tärinään. Esko Rytkönen & Aki Vähänikkilä Työterveyslaitos

Rengaspaineiden alentamisen vaikutus metsäkoneen tärinään. Esko Rytkönen & Aki Vähänikkilä Työterveyslaitos Rengaspaineiden alentamisen vaikutus metsäkoneen tärinään Esko Rytkönen & Aki Vähänikkilä Työterveyslaitos Metsätehon tuloskalvosarja 14/2010 Tausta Metsäkoneiden kuljettajilla on tärinän aiheuttamia vaivoja

Lisätiedot

Millaiset renkaat valitsin ja miksi?

Millaiset renkaat valitsin ja miksi? Millaiset renkaat valitsin ja miksi? Jukka Rajala Erikoissuunnittelija Helsingin yliopisto, Ruralia Instituutti Paimio 13.12.2027 Rikalan Säätiö Renkaiden valinnan vaiheet 1/3 Varaa riittävästi aikaa 2-3

Lisätiedot

METSÄKONETELOJA AMMATTILAISILLE.

METSÄKONETELOJA AMMATTILAISILLE. 2019 METSÄKONETELOJA AMMATTILAISILLE www.olofsfors.com 2 -METSÄKONETELOJA AMMATTILAISILLE Olofsfors-metsäkonetelat ovat laadustaan tunnettuja koneellisen puunkorjuun alkuajoista lähtien. Ensin teloja toimitettiin

Lisätiedot

Väyläleikkurimallisto JD 7000 ja JD 8000. John Deere Erinomainen leikkuujälki

Väyläleikkurimallisto JD 7000 ja JD 8000. John Deere Erinomainen leikkuujälki Väyläleikkurimallisto JD 7000 ja JD 8000 John Deere Erinomainen leikkuujälki Helppo suoraan ajettavuus on väyläleikkurin tärkeimpiä ominaisuuksia. Maailman suurimpana golfkenttien hoitokoneiden valmistajana

Lisätiedot

OFIX. Lukitusholkit. Pyymosantie 4, 01720 VANTAA puh. 09-2532 3100 fax 09-2532 3177. Hermiankatu 6 G, 33720 TAMPERE puh. 09-2532 3190 fax 03-318 0344

OFIX. Lukitusholkit. Pyymosantie 4, 01720 VANTAA puh. 09-2532 3100 fax 09-2532 3177. Hermiankatu 6 G, 33720 TAMPERE puh. 09-2532 3190 fax 03-318 0344 OFIX Lukitusholkit Pyymosantie 4, 01720 VANTAA puh. 09-2532 3100 fax 09-2532 3177 e-mail: konaflex@konaflex.fi Hermiankatu 6 G, 33720 TAMPERE puh. 09-2532 3190 fax 03-318 0344 Internet: www.konaflex.fi

Lisätiedot

y Polttonestetoiminen lämmitin 87

y Polttonestetoiminen lämmitin 87 Klimat 5 1 y Polttonestetoiminen lämmitin 87 912-B, 912-D Op. no. 87516 01- Bensiini 30618 095-1 Diesel 3730 340-1 20000 paitsi AT Bensiini 30618 095-1 912-B edustaa lämmittimien uuttaa sukupolvea. Tämä

Lisätiedot

Kuorma-auton rengashinnasto

Kuorma-auton rengashinnasto hankook.fi shop.kmrrr.fi Kuorma-auton rengashinnasto KM-RRR YHTIÖT OY Virkamaankatu 7 95420 Tornio, Suomi KESÄ 2017 www.hankook.fi puh. 040-5868199 016-431066 shop.kmrrr.fi info@kmrrr.fi tilaukset@kmrrr.fi

Lisätiedot

KÄÄNTÖPUOMINOSTURIT. TEOLLISUUSNOSTURIT Ydinvoimalanosturit. Raskaat haarukkatrukit KÄÄNTÖPUOMINOSTURIT

KÄÄNTÖPUOMINOSTURIT. TEOLLISUUSNOSTURIT Ydinvoimalanosturit. Raskaat haarukkatrukit KÄÄNTÖPUOMINOSTURIT TEOLLISUUSNOSTURIT Ydinvoimalanosturit SATAMANOSTURIT Raskaat haarukkatrukit KUNNOSSAPITO TYÖSTÖKONEHUOLTO KÄÄNTÖPUOMINOSTURIT KÄÄNTÖPUOMINOSTURIT 2 Konecranes Kääntöpuominosturit TYÖPISTEEN SELKÄRANKA

Lisätiedot

CONSTANT FINESS SUNFLEX

CONSTANT FINESS SUNFLEX Tamar terassimarkiisien asennus ja käyttöohje CONSTNT FINESS SUNFLEX 4 5 6 Markiisin osat ja mitat Kiinnikkeiden sijoittelu Kaltevuuden säätö Nivelvarsien säätö samaan tasoon Käyttö ja hoito www.tamar.fi

Lisätiedot

CP8-JL AUTOKATOS ALUMIINIRUNGOLLA. KOKO: 576 x 300 x192 (219)cm. Väri: Valkoinen RAL9016 Katto: Polykarbonaatti 8mm

CP8-JL AUTOKATOS ALUMIINIRUNGOLLA. KOKO: 576 x 300 x192 (219)cm. Väri: Valkoinen RAL9016 Katto: Polykarbonaatti 8mm AUTOKATOS ALUMIINIRUNGOLLA KOKO: 576 x 300 x92 (29)cm Väri: Valkoinen RAL906 Katto: Polykarbonaatti 8mm CP8-JL Tuotteella on kahdenkymmenenneljän (24) kuukauden materiaali ja valmistusvirhetakuu. Takuu

Lisätiedot

KASVIHUONE PRE-220 YLEISET TAKUUEHDOT

KASVIHUONE PRE-220 YLEISET TAKUUEHDOT KASVIHUONE PRE-220 YLEISET TAKUUEHDOT Tuotteella on kahdentoista (60) kuukauden materiaali ja valmistusvirhetakuu. Takuu edellyttää, että tuote on koottu ja asennettu paikalleen asianmukaisella tavalla

Lisätiedot

Asiantuntijasi rikkojen torjunnassa

Asiantuntijasi rikkojen torjunnassa Asiantuntijasi rikkojen torjunnassa Kun viljelykasvien valikoima on laaja, kasvit ovat eri kasvuasteilla ja rivivälit erilevyisiä, ei oikean koneen löytäminen ole helppoa. Usein huomaat etteivät valmistajien

Lisätiedot

Noranza 2 EVO NASTARENKAAT 175/65R14 411 185/65R14 436 185/65R15 442 195/65R15 490 205/55R16 633 205/60R16 636 215/55R16 677

Noranza 2 EVO NASTARENKAAT 175/65R14 411 185/65R14 436 185/65R15 442 195/65R15 490 205/55R16 633 205/60R16 636 215/55R16 677 Noranza 2 EVO NASTARENKAAT 175/65R14 411 185/65R14 436 185/65R15 442 195/65R15 490 205/55R16 633 205/60R16 636 215/55R16 677 Vaikeimmat talviolosuhteet vaativat innovatiivisen ja ehdottoman lähestymisen

Lisätiedot

HONDA PELAA VARMASTI.

HONDA PELAA VARMASTI. Lumilingot 2014-2015 HONDA PELAA VARMASTI. Honda-lumilinkojen perusominaisuuksiin kuuluvat varmatoimisuus, suuri suorituskyky ja helppo hallittavuus. Hondan ylistettyjä ominaisuuksia ovat leveä ja korkea

Lisätiedot

Takaosan alleajosuoja

Takaosan alleajosuoja Yleistä Yleistä UNECE R58 -asetusten turvallisuusvaatimusten täyttämiseksi kuorma-autoihin on asennettava takaosan alleajosuoja. Alleajosuoja voidaan toimittaa tehtaalta tai sen voi asentaa päällirakentaja.

Lisätiedot

ketteryyttä ja tehoa harvennukseen PONSSE fox

ketteryyttä ja tehoa harvennukseen PONSSE fox ketteryyttä ja tehoa harvennukseen PONSSE fox ponsse fox -harvesteri sujuvaa tuottavuutta PONSSE Fox -harvesteri on uusimman teknologian ja luotettavien perusratkaisujen tehokas kokonaisuus. Innovatiivinen

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJEET HAKLIFT KETJUVIPUTALJOILLE. Kapasiteetti: 0.8 t, 1.6 t, 3.2 t, 6.0 t, 9.0 t

KÄYTTÖOHJEET HAKLIFT KETJUVIPUTALJOILLE. Kapasiteetti: 0.8 t, 1.6 t, 3.2 t, 6.0 t, 9.0 t KÄYTTÖOHJEET HAKLIFT KETJUVIPUTALJOILLE Kapasiteetti: 0.8 t, 1.6 t, 3.2 t, 6.0 t, 9.0 t Huomio: Lue tämä käyttöohje ennen ketjuviputaljan käyttöönottoa. Sisällys 1. Esipuhe 2. Erittely 3. Turvallisuusohjeet

Lisätiedot

VARASTOHALLI 9m 12m LAGERHALL 9m 12m

VARASTOHALLI 9m 12m LAGERHALL 9m 12m VARASTOHALLI 9m 12m LAGERHALL 9m 12m TUOTE 25180 YLEISET TAKUUEHDOT Tuotteella on kahdentoista (12) kuukauden materiaali ja valmistusvirhetakuu. Takuu edellyttää, että halli on asennettu asianmukaisella

Lisätiedot

RENGASKONE. Käsikäyttöinen rengaskone. Käyttöopas

RENGASKONE. Käsikäyttöinen rengaskone. Käyttöopas RENGASKONE Käsikäyttöinen rengaskone Käyttöopas PIDÄ KÄYTTÖOPAS TURVALLISESSA PAIKASSA. Käyttöopas antaa tietoja tuotteen kokoamisesta, käytöstä, turvallisuudesta ja osista. KOKOAMISOHJEET 1. Etsi ja

Lisätiedot

TYÖKONERENKAAT. plementbanden_omslag_2017.indd :2

TYÖKONERENKAAT. plementbanden_omslag_2017.indd :2 TYÖKONERENKAAT plementbanden_omslag_2017.indd 2 04-01-17 12:2 Sinun tuottosi, Meidän työkonerenkaamme Kantavuudeltaan suuret perävaunut sekä raskaat työkoneet ovat erottamaton osa modernia maatalousyritystä.

Lisätiedot

STIGA ST 1200 8219-3204-08

STIGA ST 1200 8219-3204-08 STIGA ST 1200 8219-3204-08 B A D C 1. 2 E F 2. 3. H I 4. G M J 5. 6. 3 K 7. 8. L 9. 10. 11. 12. 4 SUOMALAINEN FI SYMBOLIT TURVAMÄÄRÄYKSET Koneessa on seuraavat symbolit, jotka muistuttavat käytössä vaadittavasta

Lisätiedot

Hinnasto 18.8.2014 Talvirenkaat

Hinnasto 18.8.2014 Talvirenkaat Hinnasto 18.8.2014 Talvirenkaat 2 Nokian Renkaat Talvirenkaat, hinnasto 18.8.2014 HAKKAPELIITTA 8 Ennenkokematonta pitoa Vakaa ja tarkka ohjaustuntuma, luotettava talvipito Ympäristöystävällinen: pienempi

Lisätiedot

Sulky maalikelkka 1200

Sulky maalikelkka 1200 Form No. 3355 5 Rev C Sulky maalikelkka 00 Mallinrosta 403 6000000 alkaen Käyttöopas Rekisteröi tuotteesi osoitteessa www.toro.com. Käännös alkutekstistä (FI) Sisältö Sivu Johdanto....................................

Lisätiedot

is KUMHO. 758 KH11

is KUMHO. 758 KH11 KUMHO KESÄRENGASOPAS henkilöauto SUV maastoauto pakettiauto 2017 www.kumho.fi is KUMHO. 758 KH11 www.kumho.fi H E N K I L Ö A U T O 10-15 10 13 14 KOODI KOKO MALLI NL LI 1758004 145/80 R10 758 T 69 0 0

Lisätiedot

Lue Kaikki Renkaista. KAIKKI RENKAIDEN KOKOLUOKISTA. Rengaskokomerkintä:

Lue Kaikki Renkaista. KAIKKI RENKAIDEN KOKOLUOKISTA. Rengaskokomerkintä: Lue Kaikki Renkaista Pirellin Rengastietous Yli satavuotisen rengastekniikan kokemuksensa ansiosta Pirelli on pystynyt yhdistämään tuotteissaan mahdollisimman hyvin turvallisuuden, pitkäikäisyyden, ajomukavuuden

Lisätiedot

Atlas Copco Alumiiniset mäntäkompressorit ammattikäyttöön. Automan-sarja Öljyvoidellut (1,5-7,5 kw / 2-10 hv)

Atlas Copco Alumiiniset mäntäkompressorit ammattikäyttöön. Automan-sarja Öljyvoidellut (1,5-7,5 kw / 2-10 hv) Atlas Copco Alumiiniset mäntäkompressorit ammattikäyttöön Automan-sarja Öljyvoidellut (1,5-7,5 kw / 2-10 hv) Kaikki mahdollisuudet, täysi vastuu Atlas Copco tarjoaa juuri asiakkaan liiketoimintaan sopivat

Lisätiedot

MULTIWAY D M+S XDE2 LT M+S XDE2+ MT M+S (2) / XDE2+ M+S (1) VETO VETO ERINOMAINEN KILOMETRITULOS ERINOMAINEN VETO- JA PITOKYKY PITO-/VETO-OMINAISUUDET

MULTIWAY D M+S XDE2 LT M+S XDE2+ MT M+S (2) / XDE2+ M+S (1) VETO VETO ERINOMAINEN KILOMETRITULOS ERINOMAINEN VETO- JA PITOKYKY PITO-/VETO-OMINAISUUDET MAANTIEKULJETUKSET MULTIWAY D M+S KAIKKIIN OLOSUHTEISIIN ERINOMAINEN - JA PITOKYKY MICHELIN-pintamalli yksinoikeudella. Renkaan poikkeuksellinen suorituskyky säilyy sen koko käyttöiän ajan MICHELINin patentoiman

Lisätiedot

Kuorma-auton renkaat TALVI 2016

Kuorma-auton renkaat TALVI 2016 Kuorma-auton renkaat TALVI 2016 KM-RRR YHTIÖT OY shop.kmrrr.fi www.hankook.fi Virkamaankatu 7 info@kmrrr.fi 95420 Tornio, Suomi puh. 040-5868199 tai 016-431066 tilaukset@kmrrr.fi Sisältö 02: Myyntiehdot

Lisätiedot

Synteettiset Mobil-teollisuusvoiteluaineet. Suunniteltua suorituskykyä

Synteettiset Mobil-teollisuusvoiteluaineet. Suunniteltua suorituskykyä Synteettiset Mobil-teollisuusvoiteluaineet Suunniteltua suorituskykyä Erinomainen voiteluratkaisu takaa sujuvan toiminnan... Johtavaa teknologiaa Synteettiset Mobil-voiteluaineet - suunniteltua suorituskykyä

Lisätiedot

F75E ALKUPERÄINEN OHJEKIRJA

F75E ALKUPERÄINEN OHJEKIRJA ALKUPERÄINEN OHJEKIRJA 2 KÄYTTÖ SWEPAC F75E Koneella tiivistetään soraa ja hiekkaa pienissä rakennustöissä, kuten valmistaessa alustaa betonikiville tai puutarhojen kivilaatoille. Koneen kompakti muotoilu

Lisätiedot

MEHRER -Öljyvapaat kompressorit paineilmalle ja kaasuille

MEHRER -Öljyvapaat kompressorit paineilmalle ja kaasuille MEHRER -Öljyvapaat kompressorit paineilmalle ja kaasuille Öljyvapaa paineilma 100% öljyvapaata paineilmaa Puhdas ja ehdottoman öljytön paineilma on elintärkeä käyttöhyödyke sairaaloiden ja terveyskeskusten

Lisätiedot

Kopadi Oy, timanttihiomalaikat

Kopadi Oy, timanttihiomalaikat Timanttihiomalaikat Kopadi Oy, timanttihiomalaikat Kopadi Oy:n timanttihiomalaikat on suunniteltu betonin hiontaan sekä erilaisten pintamateriaalien poistamiseen kuten: tasoitteet, liimat, maalit, epoksi,

Lisätiedot

Saab Asennusohje MONTERINGSANVISNING INSTALLATION INSTRUCTIONS MONTAGEANLEITUNG INSTRUCTIONS DE MONTAGE. SITdefault.

Saab Asennusohje MONTERINGSANVISNING INSTALLATION INSTRUCTIONS MONTAGEANLEITUNG INSTRUCTIONS DE MONTAGE. SITdefault. SCdefault 900 Asennusohje SITdefault Kattokotelo MONTERINGSANVISNING INSTALLATION INSTRUCTIONS MONTAGEANLEITUNG INSTRUCTIONS DE MONTAGE Accessories Part No. Group Date Instruction Part No. Replaces 400

Lisätiedot

Allround-silta. ARS-asennusohje LAYHER -TELINEJÄRJESTELMÄ RAKENNAMME TURVALLISET TYÖOLOSUHTEET

Allround-silta. ARS-asennusohje LAYHER -TELINEJÄRJESTELMÄ RAKENNAMME TURVALLISET TYÖOLOSUHTEET Allround-silta LAYHER -TELINEJÄRJESTELMÄ ARS-asennusohje RAKENNAMME TURVALLISET TYÖOLOSUHTEET 1 1. JOHDANTO Asennuksessa on käytettävä ainoastaan Layherin alkuperäisosia. Ennen asennusta tarkasta huolella

Lisätiedot

Betoniautot. Betoniautoja käytetään betonin kuljetukseen. Pyörintäsäiliö on jaettu 2 tukipisteeseen.

Betoniautot. Betoniautoja käytetään betonin kuljetukseen. Pyörintäsäiliö on jaettu 2 tukipisteeseen. Yleisiä tietoja Yleisiä tietoja Betoniautoja käytetään betonin kuljetukseen. Pyörintäsäiliö on jaettu 2 tukipisteeseen. Päällirakennetta pidetään vääntöherkkänä. Tämän asiakirjan ohjeet on laadittu optimoimaan

Lisätiedot

SPACCER JÄRJESTELMÄ AJONEUVON KOROSTUSTA VARTEN

SPACCER JÄRJESTELMÄ AJONEUVON KOROSTUSTA VARTEN SPACCER JÄRJESTELMÄ AJONEUVON KOROSTUSTA VARTEN KORKEA. KORKEAMPI. SPACCER. SPACCER KOROTUSJÄRJESTELMÄ SPACCER KOROTUSJÄRJESTELMÄ SPACCER korotusjärjestelmä mahdollistaa yksinkertaisen ja yksilöllisen

Lisätiedot

Ratkaisee kulumisongelmat lähes kaikissa tilanteissa Kalenborn GmbH:n tuotteiden avulla.

Ratkaisee kulumisongelmat lähes kaikissa tilanteissa Kalenborn GmbH:n tuotteiden avulla. Ratkaisee kulumisongelmat lähes kaikissa tilanteissa Kalenborn GmbH:n tuotteiden avulla. KALOCER KALOCER KALSICA ABRESIST KALSICA Piikarbidi Piikarbidi Kovasementti Valettu Kovasementti keraami Teollisuuden

Lisätiedot

Akselipainolaskelmat. Yleistä tietoa akselipainolaskelmista

Akselipainolaskelmat. Yleistä tietoa akselipainolaskelmista Yleistä tietoa akselipainolaskelmista Kun kuorma-autoa halutaan käyttää mihin tahansa kuljetustyöhön, tehtaalta toimitettua alustaa täytyy täydentää jonkinlaisella päällirakenteella. Yleistä tietoa akselipainolaskelmista

Lisätiedot

PELTOJYRÄ JH 450, JH 620

PELTOJYRÄ JH 450, JH 620 KÄYTTÖ JA HUOLTO-OHJE PELTOJYRÄ JH 450, JH 620 Alkuperäiset ohjeet 01 / 2015 Sisällysluettelo 1. ESIPUHE... 1 1.1. Koneen käyttötarkoitus... 1 1.2. Tekniset tiedot... 1 1.3. Tyyppikilpi... 2 2. TURVALLISUUSOHJEET...

Lisätiedot

ITAB-KASSAPÖYDÄT. Lyhyemmät F-2000 mallit sopivat erinomaisesti pieniin erikoiskauppoihin.

ITAB-KASSAPÖYDÄT. Lyhyemmät F-2000 mallit sopivat erinomaisesti pieniin erikoiskauppoihin. KASSAPÖYDÄT Lyhyemmät F-2000 mallit sopivat erinomaisesti pieniin erikoiskauppoihin. Kaikkien F-2000 mallien pakkaustasot kestävää korkeapainelaminaattia. F-2000 Laatua ja tehokkuutta ITAB Pan-Ostonin

Lisätiedot

MASADOOR. autotallinovet. Asennusohje

MASADOOR. autotallinovet. Asennusohje MASADOOR autotallinovet Asennusohje Tämä asennusohje on tehty ammattitaitoisen asentajan käyttöön. Ohjeessa on piirroksia, joissa on komponentteja, joita ei aina oveen asenneta. Ennen asennuksen aloittamista

Lisätiedot