Omenat Kesälajikkeet Borgovskoje Esteri Junost Norland Pirja

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Omenat Kesälajikkeet Borgovskoje Esteri Junost Norland Pirja"

Transkriptio

1 Omenat Kesälajikkeet Borgovskoje, V (VI), kesä (Peltosalmen imelä) Venäläistä alkuperää. Ehdottomasti talvenkestävimpiä kesälajikkeitamme. Hedelmä keskikokoinen, usein pitkulainen, kypsänä keltainen ja hyvin lievästi punaviiruinen. Maku puhtaan makea, lähes hapoton, lasten suosiossa. Hyvin terve ja satoisa lajike. Esteri, V (jopa VI), kesä Kannan emopuu löydetty Kyyjärveltä. Hedelmä pieni, litteänpyöreä, oranssinruskehtava, pinnalla korkkiutumaa. Maku erittäin miellyttävä voimakkaan päärynäarominen, makea. Puu isokokoinen ja hyvin terve ja talvenkestävä pohjoisillakin alueilla. Todennäköisesti sama lajike kuin Långsjön päärynäomena ja Korobovka. Junost, V, kesä (Oktjabrenok) Venäläinen risteytysjaloste (Keltakaneli x Valkea kuulas) Moskovan hedelmäkoeasemalta v Huomionarvoinen lajike Keski- ja Pohjois- Suomeen. Hedelmä keskikokoa pienempi, keltainen, pinnaltaan vahainen. Malto pehmeää, mehevää, heikosti mausteista, makeaa. Hyvä ruvenkestävyys. Sopii luomuviljelyyn. Norland, VI, kesä (Resque x Melba) Hedelmä pitkänomainen, täysin tummanpunainen kesäomena. Maku hapahko, mutta aromikas. Runsassatoinen ja tulee aikaisin satoikään. Menestynyt hyvin Pohjois-Suomessa mm Sallassa ja Sotkamon kauppaviljelmillä. Sadekesinä saattaa saada omenarupea. Pirja, V, aik. Kesä Suomalainen risteytysjaloste (Huvitus x Melba). Hedelmä pienehkö, kauniin punaviiruinen. Malto pehmeä ja hienorakeinen. Maku hyvin miellyttävä, Melba-arominen. Hedelmät kypsyvät aikaisin, lämpiminä kesinä jo heinäkuun lopulla. Puu on hillittykasvuinen ja talveentuu aikaisin. Omaa jonkin verran alttiutta ruvelle. Osoittautunut hyvin satoisaksi ja talvenkestäväksi vielä V vyöhykkeelläkin.

2 Rescue, V, kesä Puu on keskikokoinen, valkokukkainen. Ovaalinpyöreä hedelmä on pieni, läpimitaltaan noin 3,5-4 cm, ja ohut kuori vahapeitteisen kirkkaan punanen. Kypsyy aikaisin elokuun lopulta alkaen ja säilyy kolmisen viikkoa, jonka jälkeen jauhottuu. Hyvä siideriomena, mutta sopii makeahkona myös tuoreomenaksi. Ylenpalttinen valkoinen kukinta. Hedelmät hyvän makuisia. Tshudnoje, V, kesä (Ihmeellinen) Kookas g kesäomena. Korkea talvenkestävyys. Ruvenkestävä. Sato alkaa kolmantena vuonna 100 kg/puu. Pieni ja kääpiöivä puu, korkeus n. 2-2,5 m. Omena vihreänkeltainen, peitevärinä voimakasta tummaa punaa. Erinomaisen makuinen. Omenat Syyslajikkeet Särsö, V, syys (Cloetta) Ruotsista lähtöinen hieno syyslajike. Hedelmä keskikokoinen tai suuri, litteänpyöreä, sileäpintainen, oranssi-pisteinen tai viiruinen. Malto kiinteä, hienon happoinen, maku todella miellyttävä. Hedelmä kypsyy syys-lokakuussa ja säilyy pari kuukautta. Puun kasvutapa on luontojaan hyvä, hyvät oksakulmat, aikaissatoinen, terve, soveltuu hyvin luomuviljelyyn. Menestyy jopa VI-vyöhykkellä, ei ole ollut pakkasvaurioita edes kovina pakkastalvina. Osennaje nizkorosloje, V, syys (Syys-matalakasvuinen) Keskikokoinen ( g) syysomena. Korkea talvenkesto, ruvenkestävä. Sato alkaa 3-vuotiaana. Omenan pyöreä, väri keltaisenvalkoinen, jossa aavistus punaista. Hyvin satoisa. Hedelmät pyöreitä, kellahtavan valkeita lievin punerruksin. Malto happamanmakeaa, hyvän makuista. Lajike on puolikääpiöivä saavuttaen vain 2,5 metrin korkeuden. Ahosen lakkaomena, IV, syys Ahosen taimistolta Karstulasta. Hedelmä keskikokoinen, litteänpyöreä, kauniin lakanpunainen, punapisteinen. Malto kiinteä ja mehukas. Maku sopivan happoinen, viinimäisen makea, lievästi suomuuraimen aromia. Vaikuttaa hyvin terveeltä lajikkeelta.

3 Prizemlennoje, V, syys Luontaisesti kääpiöivä omenahybridi Tseljabinskistä. Omena keskikokoinen tai kookas g. Erinomainen talvenkestävyys Uralilla. Aikaissatoinen, sato alkaa 2-vuotiaana. Satoisa, 130 kg/puu. Voidaan suositella hyvin pohjoiseen. Hedelmän pohjaväri vihreänkeltainen, kirkkaan punainen peiteväri peittää hedelmän lähes kokonaan. Maku hapokkaan imelää, aromista ja raikasta. Puolikääpiöivä puun korkeus vain 2,5 m Renown, V, aik. syys Englantilainen marjaomenalajike, jota Suomessa on kokeiltu parikymmentä vuotta. Kukat valkoiset. Hedelmät n. 4-5 cm kokoiset, litteänpyöreät. punaoranssiset. Maku hyvin lievästi happoinen ja voimakkaasti sokerinen ja hyvin mehuisa. Todellinen pieni herkkuomena tuorekäyttöön. Oikea lasten herkku. Hyvä pölyttäjä. Talvilajikkeet Plastun, V, talvi Luontaisesti kääpiöivä pieni puu, korkeus 1,5-2 m. Omena isokokoinen 160 g. Hyvä ja aromikas syöntiomena. Malto valkeaa ja hienorakeista ja melkoisen kovaa, mehukasta. Pohjaväri kellanvihreä, päivänpuolella oranssinruskehtavaa läpikuultavaa peiteväriä. Maku lievästi happoinen, runsassokerinen, lieväarominen. Kevytsyöntinen ja miellyttävä. Säilyvyys n. 3 kuukautta. Ei ole esiintynyt rupea. Hedelmät kestävät puussa hyvin pakkasta. Poimittava lokakuussa. Sariola, V, syys/talvi Eräjärvellä Nisulan talossa 1900-luvun alkupuolella syntynyt lajike. Hedelmä keskikokoa pienempi, litteänpyöreä. Pohjaväri keltainen, peitevärinä juovittaista punaa. Malto kovaa ja tiivistä. Maku makean viinihappoinen, hienoarominen. Korkealaatuinen herkkuhedelmä. Tulee myöhään satoikään, mutta kääpiöpuuna sato alkaa jo aikaisin. Vaatii pölyttäjän. Puu kehittyy korkearakenteiseksi. Hyvä pakkasen ja taudinkestävyys. Sopii luomuviljelyyn.

4 Koristeomenapuut Dolgo, V Alunperin venäläinen lajike. Hillittykasvuinen ja keskikokoisensi jäävä puu. Kukinta runsas, valkoinen. Hedelmät n. 3 cm, soikeita voimakkaan kirkkaanpunaisia. Malto kellertävää, happoista ja hyvin soseutuvaa. Mehuihin ja hilloihin Dolgo antaa punaisen värin. Sopiva Rose-tyyppisten viinien valmistukseen höyrymehusta. Melko kestävä rupea vastaan. Hyvä pölyttäjä aikaisin kukkiville lajikkeille. Mainio pikkupihan koristepuu. Makamik, VI Isabellanomenapuu (Malus x adstringens) on tunnetuimpia koristeomenalajikkeitamme. Se on lähtöisin Ontariosta Kanadasta ollen Isabella Prestonin risteytyksiä vuodelta Kukkien väri on alussa tummanpunainen, kukinnan jatkuessa vaaleneva, ja kukkiessaan kesäkuussa 4,8 cm läpimittaisin kukin pysähdyttävän upea. Puun lehdet ovat punertavat. Hedelmät ovat kirkkaanpunaisia ja läpimitaltaan keskimäärin 2,6 cm Luumut Podarok sankt Petersburg, IV Venäläinen myrobalaani. Lajikkeen kehitystyössä on ollut mukana mm Pavlovskin tutkimusasema Pietarin lähellä. Otettu lajikekokeisiin venäjällä 1995 ja rekisteröity lajikkeeksi Kukkii toukokuussa ennen lehtien puhkeamista. Kukinta valtavan runsas, upea koristekasvi kukkiessaan. Hedelmä g, lähes pyöreä, kullankeltainen. Malto keltaista, mehukasta ja tiivistä. Maku makea, runsaan luumuarominen. Kypsyy elokuun loppupuolella Päärynät Detskaja, IV, aik. kesä Venäläinen lajike Moskovasta (hybridi n:o 8 x Djushes Letnij). Hyvin aikainen kesäpäärynä, kypsyy elokuussa. Hedelmiä voi säilyttää n 3 viikkoa. Aikaissatoinen ja satoisa. Hyvä ruven- ja talvenkestävyys. Kookas puu. Hedelmä keltainen ja kooltaan g. Malto kermanväristä, pehmeää ja mehukasta, maku makea.

5 Kafedralnaja, vähintään IV, kesä Moskovan Timirjazovin akatemiassa kehitetty hieno kesäpäärynä. Lajike otettiin Venäjällä koeviljelyyn Talvenkestävyys on erinomainen ja ruvenkestävyys hyvä. Kypsyy elo-syyskuun vaihteessa ja säilyy parisen viikkoa. Satoisa ja aikaissatoinen. Hedelmien koko on g. Keltaista pohjaväriä peittää kirkas puna. Malto on vaaleaa, tiivistä ja erittäin mehukasta, hienorakeista. Maku erittäin hyvä, mietohappoinen ja arominen. Puu keskikokoinen. Lada, IV, aik. kesä Lajike on erinomaisen talvenkestävä ja hyvin rupea kestävä. Hedelmät ovat g leveän päärynämäisiä Väritys on pohjaltaan vaaleankeltainen, kirkas vaalea puna peittää hedelmän valopuolta. Malto kellertävää, mehukasta ja hienorakeista. Maku hyvä, makeanhappoinen ja lievästi arominen. Ladan kukkanuput ovat kauniin vaaleanpunaisia. Lel, IV (V), kesä Venäjän Barnaulista lähtöisin oleva kesäpäärynä. Koeviljely aloitettiin 1993 ja lajike nimettiin Venäjän lajikerekisteriin 1998 mm Altain ja Krasnojarskin alueille. Kypsyy elokuussa. Hyvä ruven ja talven kestävyys. Hedelmä keltapunaviiruinen, pienehkö, g, erittäin hyvä kesäinen syöntihedelmä. Malto valkoista, pehmeää, mehukasta, suussa sulavaa. Maku makeahkoa mausteista. Puu keskikokoinen tai suuri. Tshizhovskaja, vähintään V, myöh. kesä Risteytysjaloste Moskovan Timirjazovin akatemiasta (Olga x Lesnaja krasavitsa). Hedelmä suurehko g. Muoto säännöllisen pitkulainen, vain lievästi kantaan päin suippeneva. Malto pehmeää, mehukasta, ei juurikaan kivisoluja. Maku erittäin makea ja aromikas. Kypsä syyskuun puolivälissä. Ei ole esiintynyt päärynärupea. Talvenkestävyys erittäin hyvä, tuottanut satoa mm. Sallassa. Vekovaja, IV (V), syys Mielenkiintoinen syyspäärynälajike Uralilta, Hedelmä suuri g, vihertävänkeltaisia, toispuoleisesti punaisia. Hyvän makuinen. Makupisteet 4,4 asteikolla 0-5. Malto mehukasta imelänhappoista, miellyttävää. Talvenkestävyys on erinomainen ja ruvenkestävyys hyvä. Puu leveähkö, kasvu keskivoimakasta.

!""#$%"&'()**+*&((,-(./#0/.-&

!#$%&'()**+*&((,-(./#0/.-& !""#$%"&'()**+*&((,-(./#0/.-& Pyrus communis PÄÄRYNÄT Aunen Päärynä (IV) Hedelmä keskikokoinen, pitkänomainen, peiteväri punaruskea. Maultaan miedohkon makea. Kypsyy syyskuun alkupuolella. Säilyy poiminnan

Lisätiedot

Omenapuupuistoon istutettiin yhteensä 14 eri lajiketta. Jokaiselle kuukaudelle tuli oma nimikkolajikkeensa:

Omenapuupuistoon istutettiin yhteensä 14 eri lajiketta. Jokaiselle kuukaudelle tuli oma nimikkolajikkeensa: Vuonna 2001 valmistui kaikkien imatralaisten käyttöön Vuoksen kauniille rantamaille vanhan rautatiesillan kupeeseen Omenapuupuisto. Puistossa kasvaa lähes 300 omenapuuta - henkilökohtaisesti nimettynä

Lisätiedot

Luomuviljelyyn soveltuvia omenalajikkeita Osa 2. Anssi Krannila Hortonomi, puutarhaneuvos 19.10.2011

Luomuviljelyyn soveltuvia omenalajikkeita Osa 2. Anssi Krannila Hortonomi, puutarhaneuvos 19.10.2011 Luomuviljelyyn soveltuvia omenalajikkeita Osa 2 Anssi Krannila Hortonomi, puutarhaneuvos 19.10.2011 Moskovskoje Zimneje (Moskovan Talvi) 1/2 Risteytys: Wealthy X Antonovka Obuknovennaja Jalostettu Moskovan

Lisätiedot

Luomuviljelyyn soveltuvia omenalajikkeita Osa 1. Anssi Krannila Hortonomi, puutarhaneuvos 19.10.2011

Luomuviljelyyn soveltuvia omenalajikkeita Osa 1. Anssi Krannila Hortonomi, puutarhaneuvos 19.10.2011 Luomuviljelyyn soveltuvia omenalajikkeita Osa 1 Anssi Krannila Hortonomi, puutarhaneuvos 19.10.2011 Aape (Venäläinen nimi ei tiedossa) Valkovenäläinen risteytys, Lobo X Prima Venäjällä ilmeisesti numerolajike

Lisätiedot

Itsepölyttyvienkin hedelmäpuulajikkeiden sato voi jopa kaksinkertaistua käyttämällä pölyttäjänä toista lajiketta.

Itsepölyttyvienkin hedelmäpuulajikkeiden sato voi jopa kaksinkertaistua käyttämällä pölyttäjänä toista lajiketta. 3. HEDELMÄPUUT Hedelmäpuumme ovat joko astiataimia 5 tai 7,5 litran ruukuissa tai esipakattuja 7,5 litran ruukuissa. Useimpia laijikkeita on saatavissa myös hillittykasvisille perusrungoille vartettuna.

Lisätiedot

Marjaomenapuu. Aamurusko. Cowichan (ent. Kadetti ) FinE. Hopa. PURPPURAOMENAPUUT Purpurea -ryhmä I VII

Marjaomenapuu. Aamurusko. Cowichan (ent. Kadetti ) FinE. Hopa. PURPPURAOMENAPUUT Purpurea -ryhmä I VII !"#$%&'"(')*+,,& Marjaomenapuu I VII Malus baccata Leveälatvuksinen pikkupuu. Lehdistö on vaaleanvihreä. Nuput ovat vaaleanpunaiset, valkoiset tai punertavat. Valkoiset kukat halk. n. 5 cm. Hedelmät punaiset

Lisätiedot

ÅTH Hedelmät ÅTH Frukt

ÅTH Hedelmät ÅTH Frukt ÅTH Hedelmät ÅTH Frukt Saaristo-omena Toimitamme omenaa noin 40:tä viljelijältä Ahvenanmaan saaristosta. Viljelyllä on pitkät perinteet ja on osaavien viljelijöiden käsissä. Omenat kehittyvät suotuisasti

Lisätiedot

IMELÄKIRSIKAT. FANAL I-II Saksa. HUVIMAJA I-IV Suomi. NORDIA I-IV Ruotsi, Balsgård. SIKKOLA I-IV (V) Suomi

IMELÄKIRSIKAT. FANAL I-II Saksa. HUVIMAJA I-IV Suomi. NORDIA I-IV Ruotsi, Balsgård. SIKKOLA I-IV (V) Suomi IMELÄKIRSIKAT FANAL I-II Saksa Melko voimakaskasvuinen puu. Leveä ja melko tiivis latvus, hieman riippuvat oksat. Aikainen ja runsas sato. Hedelmä keskisuuri, litteänpyöreä ja tumma violetinpunainen. Malto

Lisätiedot

Luomuviljelyyn suositeltavat omenalajikkeet

Luomuviljelyyn suositeltavat omenalajikkeet Luomuviljelyyn suositeltavat omenalajikkeet Mikko Rahtola, Luomulajiketyöryhmä/Puutarhaliitto ry, Taimistoviljelijät ry 2007 Kesäomenat vyöhyke I Lavia, Nanna, Pirja, Viurilan ananas, Orlovim, Suislepp

Lisätiedot

OMENAT. ANANASKANELI I-III Venäjä. ANTONOVKA I-V Ukraina. AMOROSA I-III Ruotsi, Balsgård Ingrid Marie x Filippa

OMENAT. ANANASKANELI I-III Venäjä. ANTONOVKA I-V Ukraina. AMOROSA I-III Ruotsi, Balsgård Ingrid Marie x Filippa OMENAT ANANASKANELI I-III Venäjä Voimakaskasvuinen, ilmava ja pystykasvuinen latvus. Vanhin ja kestävin kanelilajike. Aikainen kukinta. Keskikokoinen, litteänpyöreä hedelmä. Keltainen pohjaväri, oranssinpunainen

Lisätiedot

Omenakalenteri 2013. suomalaisia maatiaislajikkeita. o m e n a k a l e n t e r i esittelee kuukausittain kotimaisen

Omenakalenteri 2013. suomalaisia maatiaislajikkeita. o m e n a k a l e n t e r i esittelee kuukausittain kotimaisen Omenakalenteri 2013 suomalaisia maatiaislajikkeita o m e n a k a l e n t e r i esittelee kuukausittain kotimaisen maatiaisomenalajikkeen, jonka tuore- tai varastosadon hyödyntämisen aika tuolloin on. Kotimaisen

Lisätiedot

Taimesta kirsikkapuuksi ohjeita kotipuutarhurille kirsikkapuun istuttamisesta, hoidosta ja lajikkeista

Taimesta kirsikkapuuksi ohjeita kotipuutarhurille kirsikkapuun istuttamisesta, hoidosta ja lajikkeista Taimesta kirsikkapuuksi ohjeita kotipuutarhurille kirsikkapuun istuttamisesta, hoidosta ja lajikkeista Kasvupaikan valinta Kirsikkapuulle valitaan pihasta valoisa, kostea ja aurinkoinen paikka. Parhaiten

Lisätiedot

Honeoye FinE. Jonsok FinE. Kaunotar FinE. Lumotar. Valotar FinE AIKAISET LAJIKKEET KESKIKAUTISET LAJIKKEET

Honeoye FinE. Jonsok FinE. Kaunotar FinE. Lumotar. Valotar FinE AIKAISET LAJIKKEET KESKIKAUTISET LAJIKKEET Mansikat AIKAISET LAJIKKEET Honeoye FinE Erinomainen varhaislajike, soveltuu myös luomuviljelyyn. Marjat säännöllisen muotoisia, hieman kartiomaisia, väriltään kirkkaanpunaisia ja kiiltäväpintaisia, myös

Lisätiedot

Marjasinikuusama. Lonicera caerulea var. edulis. var. kamtschatica

Marjasinikuusama. Lonicera caerulea var. edulis. var. kamtschatica Marjasinikuusama Lonicera caerulea var. edulis Lonicera caerulea var. kamtschatica Alkuperä ja hakusanat 2 Haskaps, Blue Honeysuckle, Honeyberry haskap Japani honeyberry Venäjä kamtschatica ja edulis Venäläiset

Lisätiedot

MAISTUVIA OMENOITA OMASTA PIHASTA. Kesälajikkeita

MAISTUVIA OMENOITA OMASTA PIHASTA. Kesälajikkeita MAISTUVIA OMENOITA OMASTA PIHASTA Kesälajikkeita Borgovskoje. (VI). on yleinen lajike Pohjois-Suomessa. Lajike on selvinnyt Lapissa Sallan seudulla. Venäläinen lajike, joka tunnetaan myös nimellä Peltosalmen

Lisätiedot

LEHMON PUUTARHATILA OY Hinnasto 2012 Kukkakauppa ruukkukukat viherkasvit leikkokukat sidontatyöt lahjatavarat Taimitarha koristepuut ja -pensaat hedelmäpuut, marjakasvit perennat, kesäkukat lannoitteet,

Lisätiedot

Muskoka FinE. Ottawa FinE. Ville pensasvadelma. Fall Gold keltainen vadelma. Jatsi FinE AIKAISET LAJIKKEET KESKIKAUTISET LAJIKKEET I IV

Muskoka FinE. Ottawa FinE. Ville pensasvadelma. Fall Gold keltainen vadelma. Jatsi FinE AIKAISET LAJIKKEET KESKIKAUTISET LAJIKKEET I IV Vadelmat AIKAISET LAJIKKEET Muskoka FinE I IV Keskikokoiset tai suuret marjat ovat pyöreitä ja väriltään tummanpunaisia. Aromikkaat, makeat marjat. Satoisa tai runsassatoinen lajike pakastukseen. Hennohkot,

Lisätiedot

Marjojen lajikesuositukset Pohjois-Suomeen, Herukka

Marjojen lajikesuositukset Pohjois-Suomeen, Herukka Marjojen lajikesuositukset Pohjois-Suomeen, Herukka Tutkija Kati Hoppula Vanhempi tutkija Kalle Hoppula Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus, MTT Marjanviljelystä vahva elinkeino Pohjois- Suomeen

Lisätiedot

Taimesta omenapuuksi ohjeita kotipuutarhurille omenapuun istuttamisesta, hoidosta ja lajikkeista

Taimesta omenapuuksi ohjeita kotipuutarhurille omenapuun istuttamisesta, hoidosta ja lajikkeista Taimesta omenapuuksi ohjeita kotipuutarhurille omenapuun istuttamisesta, hoidosta ja lajikkeista Kasvupaikan valinta Kun omenapuun paikkaa valitaan, on kiinnitettävä huomiota maan kosteuteen, tuulisuuteen,

Lisätiedot

LEHMON PUUTARHATILA OY Hinnasto 2014 Kukkakauppa ruukkukukat viherkasvit leikkokukat sidontatyöt lahjatavarat Taimitarha koristepuut ja -pensaat hedelmäpuut, marjakasvit perennat, kesäkukat lannoitteet,

Lisätiedot

A `St. Michel (Mikkeli) `Haaga`

A `St. Michel (Mikkeli)  `Haaga` A `St. Michel (Mikkeli) Kukka on nuppuasteella vaaleanpunainen, auetessaan lähes valkoinen, vaaleanvihreä pilkkuinen. Lajike on kotimaisista alppiruusuista talvenkestävin ja se kukkii kotimaista alppiruusuista

Lisätiedot

KIVIMÄENPUISTON ALPPIRUUSUTARHA

KIVIMÄENPUISTON ALPPIRUUSUTARHA KIVIMÄENPUISTON ALPPIRUUSUTARHA Tervetuloa vuonna 2000 2001 Kivimäenpuistoon rakennettuun Alppiruusutarhaan. Alppiruusutarhan tarkoituksena on esitellä kotimaisia rhododendronlajikkeita. Kanervakasviheimon

Lisätiedot

1. Mustikka (Vaccinium myrtillus)

1. Mustikka (Vaccinium myrtillus) 1. Mustikka (Vaccinium myrtillus) 1. Mustikka (Vaccinium myrtillus) Mustikka on tyypillinen havumetsien kasvi, jonka varpu voi kasvaa jopa 30 vuotta. Mustikka on yleinen koko Suomessa. 6-8 mm Lehdet ovat

Lisätiedot

Au, suojaisa Tulee nuorena satoikään ja kypsyy aikaisin. Hedelmä on pienehkö, punertava, makea. Hillittykasvuinen, itsepölyttävä.

Au, suojaisa Tulee nuorena satoikään ja kypsyy aikaisin. Hedelmä on pienehkö, punertava, makea. Hillittykasvuinen, itsepölyttävä. 9. HEDELMÄPUUT Tieteellinen nimi SUOMALAINEN NIMI Kasvikuvaus Valo Hinta Vyöhyke Kotimaisten hedelmäpuiden hedelmät ovat arvonsa ansainneet. Nämä yleensä kokonaan ilman torjunta-aineita tuotetut hedelmät

Lisätiedot

Sivu 1. Tulee nuorena satoikään ja kypsyy aikaisin. Hedelmä on pienehkö, punertava, makea. Hillittykasvuinen, itsepölyttävä.

Sivu 1. Tulee nuorena satoikään ja kypsyy aikaisin. Hedelmä on pienehkö, punertava, makea. Hillittykasvuinen, itsepölyttävä. 9. HEDELMÄPUUT Sivu 1 Tieteellinen nimi SUOMALAINEN NIMI Kasvikuvaus Valo Hinta Vyöhyke Kotimaisten hedelmäpuiden hedelmät ovat arvonsa ansainneet. Nämä yleensä kokonaan ilman torjunta-aineita tuotetut

Lisätiedot

Violetta kanadanatsalea FinE. Kevätatsalea FinE. Kuningasatsalea Estelle FinE. Ruususen Uni FinE. Puistoatsalea Adalmina FinE I V

Violetta kanadanatsalea FinE. Kevätatsalea FinE. Kuningasatsalea Estelle FinE. Ruususen Uni FinE. Puistoatsalea Adalmina FinE I V Atsaleat Violetta kanadanatsalea FinE I V Yksi talvenkestävimmistä lajikkeistamme. Aurinkoisella paikalla kauniin pyöreäksi kehittyvä pensas on erittäin hento ja tuuhea. Kukkii sinivioletein, perhosmaisin

Lisätiedot

ALPPIRUUSUPUISTO SUONENJOKI

ALPPIRUUSUPUISTO SUONENJOKI ALPPIRUUSUPUISTO SUONENJOKI KOULUKATU 2; IISVEDENTIEN JA KOULUKADUN KULMASSA SISÄ-SAVON MIELENTERVEYSSEURA JUHLAVUODEN 2017 TEEMAT: SUOMI100 -ITSENÄISYYDEN JUHLAVUOSI (1917-2017): 'YHDESSÄ' SUOMEN MIELENTERVEYSSEURA

Lisätiedot

Hedelmäpuut. HEDELMÄPUUT 2018 Loppumisvarauksella.Uusien erien tullessa varastoon saattavat hinnat muuttua.

Hedelmäpuut. HEDELMÄPUUT 2018 Loppumisvarauksella.Uusien erien tullessa varastoon saattavat hinnat muuttua. HEDELMÄPUUT 2018 Loppumisvarauksella.Uusien erien tullessa varastoon saattavat hinnat muuttua. Astiataimia 5-7,5-10 L ruukuissa X= nimen jäljessä = vain muutamia kappaleita. tai esipakattuja taimia. Tieteellinen

Lisätiedot

Tietoja ja kokemuksia koetilalla viljellyistä mansikkalajikkeista Raija Kumpula Martta Laakkonen Olli Tuovinen

Tietoja ja kokemuksia koetilalla viljellyistä mansikkalajikkeista Raija Kumpula Martta Laakkonen Olli Tuovinen Tietoja ja kokemuksia koetilalla viljellyistä mansikkalajikkeista 216-217 Raija Kumpula Martta Laakkonen Olli Tuovinen Sivu 1 28.3.218 Tietoja ja kokemuksia koetilalla 216-17 viljellyistä mansikkalajikkeista

Lisätiedot

Ruvenkestävät omenalajikkeet luomuun

Ruvenkestävät omenalajikkeet luomuun Ruvenkestävät omenalajikkeet luomuun Sanna Kauppinen, MTT Mikkeli sanna.kauppinen@mtt.fi, 040 183 4845 Tutkittua tietoa luomusta -luentosarja 29.10.2013 Luomuinstituutti Orlovim This project is co-funded

Lisätiedot

Hedelmäpuut. HEDELMÄPUUT 2019 Loppumisvarauksella.Uusien erien tullessa varastoon saattavat hinnat muuttua.

Hedelmäpuut. HEDELMÄPUUT 2019 Loppumisvarauksella.Uusien erien tullessa varastoon saattavat hinnat muuttua. HEDELMÄPUUT 2019 Loppumisvarauksella.Uusien erien tullessa varastoon saattavat hinnat muuttua. Astiataimia 5-7,5-10 L ruukuissa X= nimen jäljessä = vain muutamia kappaleita. tai esipakattuja taimia. Tieteellinen

Lisätiedot

4. MARJAKASVIT JA MANSIKAT

4. MARJAKASVIT JA MANSIKAT 4. MARJAKASVIT JA MANSIKAT Marjakasvit Marjakasvimme myydään pääasiassa astiataimina 3 litran ruukussa. Joidenkin tuotteiden astian myyntikoko on 2 litraa. Keväällä on saatavana herukoista ja vadelmista

Lisätiedot

Alppiruusut ja atsaleat

Alppiruusut ja atsaleat Alppiruusut ja atsaleat Alppiruusut kaipaavat hapanta maata, tuulilta suojatun, puolivarjoisan tai varjoi- san kasvupaikan. Heikkojuurisina ne hyö- tyvät katteen käytöstä, joka tasaa koste- us-olosuhteita

Lisätiedot

Viinirypälelajikkeiden kuvasto

Viinirypälelajikkeiden kuvasto Viinirypälelajikkeiden kuvasto Tästä löydät Suomessa avomaalla tai kasvihuoneessa kasvatettavien viiniköynnösten lajikkeiden kuvauksia. Lista ei ole kattava, sillä viiniköynnöksen saa selviytymään kylmistä

Lisätiedot

Amppelitomaatti Tumbling. Coctailtomaatti Donna F1

Amppelitomaatti Tumbling. Coctailtomaatti Donna F1 Amppelitomaatti Microtom Tuotekoodi: 144151 10s 2,00 Amppelitomaatti Tumbler Tuotekoodi: 145702 100s 16,00 Amppelitomaatti Tumbling Tom Red Tuotekoodi: 145151 10s 4,00 Pienihedelmäinen, matala tomaatti

Lisätiedot

Herukkalajikkeet. Tutkija Kati Hoppula Vanhempi tutkija, asiakaspäällikkö Kalle Hoppula. MTT Sotkamo

Herukkalajikkeet. Tutkija Kati Hoppula Vanhempi tutkija, asiakaspäällikkö Kalle Hoppula. MTT Sotkamo Herukkalajikkeet Tutkija Kati Hoppula Vanhempi tutkija, asiakaspäällikkö Kalle Hoppula MTT Sotkamo Hanke: Marjanviljelystä vahva elinkeino Pohjois-Suomeen 2 Rahoittajat: EU:n maaseuturahasto / Kainuun

Lisätiedot

Sivu 1 I-IV I-II I-III I-III

Sivu 1 I-IV I-II I-III I-III 9. HEDELMÄPUUT Sivu 1 Tieteellinen nimi SUOMALAINEN NIMI Kasvikuvaus Valo Hinta Vyöhyke Kotimaisten hedelmäpuiden hedelmät ovat arvonsa ansainneet. Nämä yleensä kokonaan ilman torjunta-aineita tuotetut

Lisätiedot

Tulee nuorena satoikään ja kypsyy aikaisin. Hedelmä on pienehkö, punertava, makea. Hillittykasvuinen, itsepölyttävä.

Tulee nuorena satoikään ja kypsyy aikaisin. Hedelmä on pienehkö, punertava, makea. Hillittykasvuinen, itsepölyttävä. 9. HEDELMÄPUUT Tieteellinen nimi SUOMALAINEN NIMI Kavikuvau RAI TUU RII HKI Hinta RAI TUU RII HKI Valo Vyöhyke Kotimaiten hedelmäpuiden hedelmät ovat arvona anainneet. Nämä yleenä kokonaan ilman torjunta-aineita

Lisätiedot

Keräkaali. Keräkaali Premiere

Keräkaali. Keräkaali Premiere Bourbon F1 Tuotekoodi: 111001 100s 4,50 Castello F1 NiZ Tuotekoodi: 111101 100S 5.00 Coronet F1 Tuotekoodi: 111201 50s 4,50 Hyvänlaatuinen ja satoisa kesälajike. Muistuttaa ominaisuuksiltaan Balbroa. Kerä

Lisätiedot

Herukat säiden armoilla

Herukat säiden armoilla Liite 18.10.2004 61. vuosikerta Numero 3 Sivu 5 Herukat säiden armoilla Marja Aaltonen, MTT Laadukas hedelmä- ja marjasato saadaan jo pienestä määrästä kukkia. Herukan raakileita varisi kuitenkin tänä

Lisätiedot

MARJAOSAAMISKESKUS. Mansikan lajikeseuranta tiloilla 2009 2011 Kesä 2009

MARJAOSAAMISKESKUS. Mansikan lajikeseuranta tiloilla 2009 2011 Kesä 2009 MARJAOSAAMISKESKUS Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto: Eurooppa investoi maatalousalueisiin Mansikan lajikeseuranta tiloilla 2009 2011 Kesä 2009 AIKAISET LAJIKKEET... 2 Zumba (FF 06-01 )...

Lisätiedot

mustikka puolukka lakka vadelma variksenmarja juolukka

mustikka puolukka lakka vadelma variksenmarja juolukka Opi tunnistamaan syötävän hyvät LUONNON- MARJAT mustikka puolukka lakka vadelma variksenmarja juolukka 2 mukaan! Marjaretkelle Sanko tai muu sinun marjaretkelle sopivan kokoinen astia. Luonnossa retkieväät

Lisätiedot

Tietoja koetilalla viljellyistä Graminor -jalosteista Raija Kumpula Martta Laakkonen Olli Tuovinen

Tietoja koetilalla viljellyistä Graminor -jalosteista Raija Kumpula Martta Laakkonen Olli Tuovinen Tietoja koetilalla viljellyistä Graminor -jalosteista 2016-2017 Raija Kumpula Martta Laakkonen Olli Tuovinen Sivu 1 4.4.2018 Tietoja ja kokemuksia koetilalla 2016-17 viljellyistä Graminorin mansikkajalosteista

Lisätiedot

Mansikkapellot marjomaan. Marja-Suomen Taimituotanto Oy Mikkeli Jarmo Röppänen

Mansikkapellot marjomaan. Marja-Suomen Taimituotanto Oy Mikkeli Jarmo Röppänen Mansikkapellot marjomaan Marja-Suomen Taimituotanto Oy Mikkeli 3.11.2017Jarmo Röppänen Tunneliviljely muuttaa marjojen satokautta ja viljelyn kustannusrakennetta Viljelykausi jatkuu jolloin marjan keskihinta

Lisätiedot

Marjojen lajikesuositukset Pohjois-Suomeen, Vadelma

Marjojen lajikesuositukset Pohjois-Suomeen, Vadelma Marjojen lajikesuositukset Pohjois-Suomeen, Vadelma Tutkija Kati Hoppula Vanhempi tutkija Kalle Hoppula Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus, MTT 2014 Marjanviljelystä vahva elinkeino Pohjois- Suomeen

Lisätiedot

Hinnasto kevät & kesä 2015

Hinnasto kevät & kesä 2015 Hinnasto kevät & kesä 2015 Puutarhatie 23 85180 Rahja, Kalajoki Puhelin 010 321 1430 puutarha@siiponpuutarha.fi Hei! On taas se aika vuodesta kun on aika siistiä pihat ja istutukset kevätkuntoon ja istuttaa

Lisätiedot

Uusi omppupuu omaan pihaan

Uusi omppupuu omaan pihaan Omenat Lohjan Fruticetum teksti Heli Einesalo kuvat Hanna Marttinen omenalajikket Fruticetum Uusi omppupuu omaan pihaan Kaunis, sitkeä, hyödyllinen omenapuu on puutarhan kuningatar. Puu kestää pohjoista

Lisätiedot

I IV III. Viinin nimi Rypälelajike Tuottaja Myyjä Äänet Sijaluku. Vilkaise muutamaa, illan aikana kuultua kommenttia.

I IV III. Viinin nimi Rypälelajike Tuottaja Myyjä Äänet Sijaluku. Vilkaise muutamaa, illan aikana kuultua kommenttia. 1 2 3 4 5 6 Viinin nimi Rypälelajike Tuottaja Myyjä Äänet Sijaluku Zuccardi Serie A Torrontés Torrontés Zuccardi, Salta Alko Oy 590277 Terrazas de los Andes Reserva Chardonnay Chardonnay Terrazas de los

Lisätiedot

Karhunvadelman viljely

Karhunvadelman viljely UUTTA TIETOA JA HYVIÄ KÄYTÄNTÖJÄ MARJA- JA HEDELMÄYRITTÄJILLE Karhunvadelman viljely Erikoismarjojen viljely 25.4. ja 9.5.2018 Marjamaat-hanke Elli Ruutiainen, Hanketyöntekijä Onko karhunvadelmalle kysyntää?

Lisätiedot

Munskänkarna 12.11.2012

Munskänkarna 12.11.2012 Munskänkarna 12.11.2012 Riistaviinit Yleisesti riistaviineistä Yleisesti riistaa pidetään juhlaruokana ja sen kanssa avataan yleensä laatuviini. Riistan voimakkaaseen makuun sopivat useimmissa tapauksissa

Lisätiedot

PIONIEN KOTI

PIONIEN KOTI Seuraavat kuvat on otettu ennen kiinanpionien kukinta-aikaa. Puutarhalla kannattaa vierailla jo toukokuun loppupuolella. Useat luonnonlajit kukkivat normaalisti silloin. 1. Puutarhan varhaisin pionilaji

Lisätiedot

Digikasvio. Oleg ja Konsta 8E

Digikasvio. Oleg ja Konsta 8E Digikasvio Oleg ja Konsta 8E Vaahteran parhaita tuntomerkkejä ovat isot 3- tai 5-halkioiset lehdet.vaahtera kasvaa 10 20 metriä korkeaksi. Pvm: 13.9.2011 Paikka: Varisssuo Kasvupaikka: Sekametsä Vaahtera

Lisätiedot

Marja-Suomen Taimituotanto Oy Joensuu Jarmo Röppänen

Marja-Suomen Taimituotanto Oy Joensuu Jarmo Röppänen Marja-Suomen Taimituotanto Oy Joensuu 21.02.2018Jarmo Röppänen Muutoksen tuulet viljelyssä Tunneliviljely muuttaa marjojen satokautta ja viljelyn kustannusrakennetta Viljelykausi jatkuu jolloin marjan

Lisätiedot

Digikasvio. By: Linda H

Digikasvio. By: Linda H Digikasvio By: Linda H Haapa Haapa Kuvauspäivä:10.9.2011 Kuvauspaikka: Suomusjärvi Kuvausmaasto: Sekametsä (Lehto) Tuntomerkit: lehti on sahalaitainen, Jonka lehti on pehmeä. Juolukka Juolukka Kuvauspäivä:

Lisätiedot

Saskatoonin viljely Amelanchier alnifolia. Kainuun ammattiopisto, aikuiskoulutus

Saskatoonin viljely Amelanchier alnifolia. Kainuun ammattiopisto, aikuiskoulutus Saskatoonin viljely Amelanchier alnifolia Yleistietoa Viljelty Pohjois-Amerikassa 1900-luvulta saakka Nykyiset lajikkeet peräisin luonnonkannoista Nimetty saskatoon kaupungin mukaan Kasvin tuntomerkit

Lisätiedot

IHANA PIHA. 50,- 2 kpl. Syyspihaan Syksy on parasta istutusaikaa! Iloa ja väriä. Anna unelmien kasvaa. Syyshortensiat. Siloposki - omenapuut

IHANA PIHA. 50,- 2 kpl. Syyspihaan Syksy on parasta istutusaikaa! Iloa ja väriä. Anna unelmien kasvaa. Syyshortensiat. Siloposki - omenapuut Viherrinki-kauppiaiden asiakaslehti 2/2018 IHANA PIHA Terveet & satoisat Iloa ja väriä Syyspihaan Syksy on parasta istutusaikaa! Syksyn upeimmat kukkijat! Siloposki - omenapuut 50,- 2 2 Trendikkäät & hehkuvat

Lisätiedot

Marjaomenapensas kasvaa noin kaksi metriä korkeaksi ja saman verran leveäksi.

Marjaomenapensas kasvaa noin kaksi metriä korkeaksi ja saman verran leveäksi. Marjaomenapensas Marjaomenapensas kasvaa noin kaksi metriä korkeaksi ja saman verran leveäksi. Marjaomenapensasta leikataan ainoastaan harventamalla, jotta se saadaan kukkimaan täydessä loistossaan. Vanhoista

Lisätiedot

AKSELI BOR. Akseli nostaa aikaisen kauran sadot täysin uudelle tasolle ja haastaa sadontuottokyvyllään jopa myöhäisiä kauroja. Kasvuaikaryhmässään

AKSELI BOR. Akseli nostaa aikaisen kauran sadot täysin uudelle tasolle ja haastaa sadontuottokyvyllään jopa myöhäisiä kauroja. Kasvuaikaryhmässään CHARMAY FAIRYTALE SALOME SW MAGNIFIC MIRELLA SEVERI PIONEER Ylivoimainen MAXIMUS kaurasadontuottaja Akseli nostaa aikaisen kauran sadot täysin uudelle tasolle ja haastaa sadontuottokyvyllään jopa myöhäisiä

Lisätiedot

Keltasipuli Borettana

Keltasipuli Borettana Uutuus Retiisi-sekoitus Tuotekoodi: 132171 500s 3,60 Uutuus Kaurajuuri Tuotekoodi: 116651 60s 4,50 Uutuus Retikka Rex Tuotekoodi: 132741 200s 1,60 Keltainen, violetti ja valkoinen ja puna-valkoinen retiisi.

Lisätiedot

VUODEN 2019 VIHANNES Puutarhamarttailua. Marttaliitto 2019

VUODEN 2019 VIHANNES Puutarhamarttailua. Marttaliitto 2019 VUODEN 2019 VIHANNES Puutarhamarttailua Marttaliitto 2019 VÄRIKKÄÄT JUURIKKAAT Juurikkaiden suku Beta vulgaris on vuoden 2019 vihannes. Juurikkaisiin kuuluvat punajuurikas sekä kelta-, raita- ja valkojuurikas

Lisätiedot

PUIDEN JA PENSAIDEN LEIKKAUKSET

PUIDEN JA PENSAIDEN LEIKKAUKSET Matti Lahtinen 7.3.2013 PUIDEN JA PENSAIDEN LEIKKAUKSET Osa puuvartisista kasveista kukkii vasta toisen vuoden versoille. Esimerkki; jos norjanangervo ja syreeni leikataan lyhyeksi keväällä, ne eivät kuki

Lisätiedot

Herukat: Taimet ja lajikkeet

Herukat: Taimet ja lajikkeet Herukat: Taimet ja lajikkeet Kalle Hoppula Kati Hoppula 23.1.2017 Herukoiden taimityypit Juurtumaton lepotilainen pistokas viljelijä juurruttaa itse Hintataso 30-75 snt/kpl, lisenssimaksu määrittää hintaa.

Lisätiedot

Karviaisen viljely. Marjamaat -hanke. Erikoismarjojen viljely ja Marjamaat-hanke Elli Ruutiainen, Hanketyöntekijä

Karviaisen viljely. Marjamaat -hanke. Erikoismarjojen viljely ja Marjamaat-hanke Elli Ruutiainen, Hanketyöntekijä UUTTA TIETOA JA HYVIÄ KÄYTÄNTÖJÄ MARJA- JA HEDELMÄYRITTÄJILLE Karviaisen viljely Erikoismarjojen viljely 25.4. ja 9.5.2018 Marjamaat-hanke Elli Ruutiainen, Hanketyöntekijä Karviaisen viljely Suomessa Puutarhatilastot

Lisätiedot

MALLASOHRALAJIKKEITA LUOMUVILJELYYN

MALLASOHRALAJIKKEITA LUOMUVILJELYYN MALLASOHRALAJIKKEITA LUOMUVILJELYYN VIKING MALT, LAHTI 31.1.2013 REINO AIKASALO BOREAL KASVINJALOSTUS OY PANIMOLABORATORION OHRAKOMITEAN SUOSITTELEMAT MALLASOHRALAJIKKEET Lajike Hyväksytty Harbinger BOR

Lisätiedot

Pomares Tinto. Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz Douro, Portugal 13,5%

Pomares Tinto. Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz Douro, Portugal 13,5% Pomares Tinto Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz Douro, Portugal 13,5% Tuoksussa kypsää marjaa, vaniljaa ja paahteisuutta. Maku on pehmeän täyteläinen ja toistaa tuoksun aromit. Maukas viini

Lisätiedot

Korvat: Muoto Keskikokoiset, leveät tyvestä, pyöristyneet kärjet. Sijainti Sijoittuneet päälaelle kauas toisistaan hiukan eteenpäin kaareutuneet.

Korvat: Muoto Keskikokoiset, leveät tyvestä, pyöristyneet kärjet. Sijainti Sijoittuneet päälaelle kauas toisistaan hiukan eteenpäin kaareutuneet. RAG RAGDOLL ROTUMÄÄRITELMÄ Yleistä: Ulkomuoto Ragdolleissa on kolme erilaista kuviota: colourpoint, mitted ja bicolour ja 20 värimuunnosta kussakin, yhteensä 60. Ragdoll on kiinteä, suuri kissa, jolla

Lisätiedot

Vapaudenkatu, vaihtoehtoja siirrettäviksi istutusastioiksi välikaistalle

Vapaudenkatu, vaihtoehtoja siirrettäviksi istutusastioiksi välikaistalle A-betoni, istutusastia TORI Tori on suorakaiteenmuotoinen sileä- tai rouhepintainen istutusastia. Leveys on 400 mm, pituus 1000 mm ja korkeus 400 mm. Paino 220 kg. Tori ja Puisto sarjojen istutusastioita

Lisätiedot

Maistelupuisto. Ferrarian rinne. kartat, kasviluettelo ja lajiketiedot

Maistelupuisto. Ferrarian rinne. kartat, kasviluettelo ja lajiketiedot Maistelupuisto Ferrarian rinne kartat, kasviluettelo ja lajiketiedot Puutarhakasvien menestymisvyöhykkeet Tekstit: Merja Hartikainen, MTT Kartat: Hannu Ojanen, MTT Kuvat: MTT/Tarja Hietaranta, Saila Karhu,

Lisätiedot

Koe unohtumattomia. Forbidden Fantasy. Hetkiä. PartyLiten parissa

Koe unohtumattomia. Forbidden Fantasy. Hetkiä. PartyLiten parissa Koe unohtumattomia Forbidden Fantasy Hetkiä PartyLiten parissa Kun haluat jotakin kiellettyä jotakin, joka tyydyttää poltteen ja intohimon sielussasi... Huumaava tuoksu, joka päästää kiellettyjen fantasioiden

Lisätiedot

Jokamiehen oikeudet. Sinulla täytyy olla alueen omistajan lupa, jos haluat:

Jokamiehen oikeudet. Sinulla täytyy olla alueen omistajan lupa, jos haluat: Jokamiehen oikeudet Ilman lupaa saat: Kerätä metsästä marjoja, sieniä, kukkia ja ruohokasveja. Kerätä käpyjä tai kuivia risuja maasta. Kävellä, hiihtää tai pyöräillä luonnossa, ei kuitenkaan pelloilla,

Lisätiedot

Pohjoiset hedelmäpuut - lajikekuvaukset

Pohjoiset hedelmäpuut - lajikekuvaukset Pohjoiset hedelmäpuut - lajikekuvaukset Nissinen Mikko ja Kokko Harri Kuopion yliopisto 2008 Taustaa Kuopion yliopiston, Biotieteiden laitoksella toteutettiin projekti: Pohjoisen hedelmäpuut, esiselvitys,

Lisätiedot

ROBERTS HILLOT, MARMELADIT JA TÄYTTEET 3 / 2015

ROBERTS HILLOT, MARMELADIT JA TÄYTTEET 3 / 2015 HILLOT, MARMELADIT JA TÄYTTEET 3 / 2015 HILLOT, MARMELADIT JA TÄYTTEET Roberts on yli satavuotias suomalainen perheyritys, jolla on pitkä historia elintarvikealalla. Olemme erikoistuneet korkealaatuisiin

Lisätiedot

Viognierin matkassa maailmalla. tasting-tilaisuus / Kaarina Tilli

Viognierin matkassa maailmalla. tasting-tilaisuus / Kaarina Tilli Viognierin matkassa maailmalla tasting-tilaisuus 26.2.2016 / Kaarina Tilli Perustietoja Kotiseutu Ranskassa pohjois-rhonen laaksossa, mutta viljellään Ranskassa myös Lanquedoc- Rousillon alueella Viitteitä,

Lisätiedot

Herukka- ja omenaraaka-aineiden vaikutus tilaviinituotteiden prosessoitavuuteen ja laatuun

Herukka- ja omenaraaka-aineiden vaikutus tilaviinituotteiden prosessoitavuuteen ja laatuun Herukka- ja omenaraaka-aineiden vaikutus tilaviinituotteiden prosessoitavuuteen ja laatuun Herukka- ja omenaraaka-aineiden vaikutus tilaviinituotteiden prosessoitavuuteen ja laatuun (Viinipro) -tutkimushankkeen

Lisätiedot

Argentiinalaiset punaviinit. 11.01.2012 Lambropoulos Paavo

Argentiinalaiset punaviinit. 11.01.2012 Lambropoulos Paavo Argentiinalaiset punaviinit 11.01.2012 Lambropoulos Paavo Argentiina viinimaana Kansainvälisesti uusi viinimaa, tullut tunnetuksi vasta 1990 luvulla Viininviljely aloitettu 400 vuotta sitten katolisten

Lisätiedot

Suomalainen siideriomena mitattavan tiedon näkökulmasta. Johannes Vuorinen, Terissaari Oy Suomalaisen Aidon Siiderin Seuran seminaari

Suomalainen siideriomena mitattavan tiedon näkökulmasta. Johannes Vuorinen, Terissaari Oy Suomalaisen Aidon Siiderin Seuran seminaari Suomalainen siideriomena mitattavan tiedon näkökulmasta Johannes Vuorinen, Terissaari Oy Suomalaisen Aidon Siiderin Seuran seminaari 14.04.2018 Pääominaisuudet Sokeri ( 50% CO2, 50% etanoli) Hapot (lähes

Lisätiedot

TUOTELUETTELO 2016 SISÄLLYSLUETTELO

TUOTELUETTELO 2016 SISÄLLYSLUETTELO TUOTELUETTELO 1 TUOTELUETTELO 2016 SISÄLLYSLUETTELO Kasvien menestymisvyöhykkeet 2 Merkkien selitykset 2 Aitataimet 3 Alppiruusut 4 Havut 6 Hedelmäpuut 13 Omenat 13 Kirsikat 15 Makeakirsikat 16 Luumut

Lisätiedot

TUOTELUETTELO 2014 SISÄLLYSLUETTELO

TUOTELUETTELO 2014 SISÄLLYSLUETTELO 1 1 TUOTELUETTELO 2014 SISÄLLYSLUETTELO Kasvien menestymisvyöhykkeet 2 Merkkien selitykset 2 Aitataimet 3 Alppiruusut 4 Havut 6 Hedelmäpuut 12 Omenat 12 Kirsikat 14 Makeakirsikat 15 Luumut 15 Kirsikkaluumut

Lisätiedot

Talvi & Joulu 2012. Talvi & Joulu 2013. www.mariadrockila.fi

Talvi & Joulu 2012. Talvi & Joulu 2013. www.mariadrockila.fi Talvi & Joulu 2012 Talvi & Joulu 2013 www.mariadrockila.fi Arvoisat asiakkaamme, Suomalainen käsityö kantaa. Maria Drockilan kynttiläpajaa kotimainen kädentaito ja sinivalkoisesta luonnosta syntyvät ideat

Lisätiedot

Hinnasto kevät & kesä Puutarhatie Rahja, Kalajoki Puhelin

Hinnasto kevät & kesä Puutarhatie Rahja, Kalajoki Puhelin Hinnasto kevät & kesä 2017 Puutarhatie 23 85180 Rahja, Kalajoki Puhelin 010 321 1430 puutarha@siiponpuutarha.fi Terveiset täältä puutarhalta! Tämä vuosi on meille juhlavuosi, sillä puutarhallemme tulee

Lisätiedot

TUOTELUETTELO 2015 SISÄLLYSLUETTELO

TUOTELUETTELO 2015 SISÄLLYSLUETTELO 2015 TUOTELUETTELO 1 TUOTELUETTELO 2015 SISÄLLYSLUETTELO Kasvien menestymisvyöhykkeet 2 Merkkien selitykset 2 Aitataimet 3 Alppiruusut 4 Havut 6 Hedelmäpuut 13 Omenat 13 Kirsikat 15 Makeakirsikat 16 Luumut

Lisätiedot

UUDET LAJIKKEET ERI KÄYTTÖTARKOITUKSIIN

UUDET LAJIKKEET ERI KÄYTTÖTARKOITUKSIIN UUDET LAJIKKEET ERI KÄYTTÖTARKOITUKSIIN Sadonkorjuu 2013 -seminaari Lahti 4.10.2013 Satu Pura KAURAUUTUUS: AKSELI BOR Satoisin aikainen kaura kaikilla maalajeilla ja kaikilla viljelyvyöhykkeillä Korkea

Lisätiedot

UUTTA TIETOA JA HYVIÄ KÄYTÄNTÖJÄ MARJA-JA HEDELMÄYRITTÄJILLE. Katse syyshoitoon. Kokemuksia Norjasta ja Tanskasta. Mikkeli

UUTTA TIETOA JA HYVIÄ KÄYTÄNTÖJÄ MARJA-JA HEDELMÄYRITTÄJILLE. Katse syyshoitoon. Kokemuksia Norjasta ja Tanskasta. Mikkeli UUTTA TIETOA JA HYVIÄ KÄYTÄNTÖJÄ MARJA-JA HEDELMÄYRITTÄJILLE Katse syyshoitoon Kokemuksia Norjasta ja Tanskasta Mikkeli 3.11.2017 Matala V. 2006: Mansikan viljely Syyshoito eli sadonkorjuun jälkeiset

Lisätiedot

monta vanupuikkoa vetoketju kaksi vetoketjua kolme vetoketjua Sanasto paristo kaukosäädin lokki savuke tupakka pyykkipoika pingviini vanupuikko

monta vanupuikkoa vetoketju kaksi vetoketjua kolme vetoketjua Sanasto paristo kaukosäädin lokki savuke tupakka pyykkipoika pingviini vanupuikko Oppitunti 5 - numerot yhdestä kymmeneen, monta yksi, kaksi, kolme, neljä, viisi, kuusi, seitsemän, kahdeksan, yhdeksän, kymmenen monta vanupuikkoa vetoketju kaksi vetoketjua kolme vetoketjua 1 pilvi kaksi

Lisätiedot

Kotimaiset Alppiruusut

Kotimaiset Alppiruusut Kotimaiset Alppiruusut Kookkaat lajikkeet ovat täysikasvuisina yli kahden metrin korkuisia. Ne ovat parhaita puistojen ja puistometsien lajikkeita. Kookkailla lajikkeilla talvenkestävyys on erityisen tärkeää,

Lisätiedot

Mantukimalaisen kaltaiset

Mantukimalaisen kaltaiset EIVÄT EROTETTAVISSA MAASTOSSA Mantukimalaisen kaltaiset - Yleinen (Lapissa harvinainen) - Koiraalla vaaleat naamakarvat. - Kuningattarella keltainen kaulus ulottuu hieman siiven tyven alapuolelle. Mantukimalainen

Lisätiedot

LEIPURIN KONDIS KAMPANJA KEVÄT 2010

LEIPURIN KONDIS KAMPANJA KEVÄT 2010 LEIPURIN KONDIS KAMPANJA KEVÄT 2010 Kampanja-aika 1.2.-30.4.2010 www.leipurin.com Leipurin Oy PL 40 (Kutojantie 4), 02631 Espoo Puh. (09) 52170 Fax. (09) 521 2121 KONDISKEVÄT 920248 Leipurin Appelsiini-omenatäyte,

Lisätiedot

Bataviansalaatti Lollo Rossa. Keräsalaatti Barcelona

Bataviansalaatti Lollo Rossa. Keräsalaatti Barcelona Bataviansalaatti Lollo Tuotekoodi: 133151 1g/900s 1,00 Bataviansalaatti Lollo Rossa Tuotekoodi: 133201 1g/n.900s 1,00 Bataviansalaatti sekoitus Tuotekoodi: 133401 n.500s 4,40 Kiharaiset, rapeat lehdet

Lisätiedot

Väritystehtävä VESILINTUJA Kesä tulee muuttolinnun siivin

Väritystehtävä VESILINTUJA Kesä tulee muuttolinnun siivin Väritystehtävä VESILINTUJA Kesä tulee muuttolinnun siivin Suurin osa Lapin linnuista on muuttolintuja. Kaukaisimmat muuttolinnut viettävät talvensa tuhansien kilometrien päässä, Afrikassa tai Intiassa

Lisätiedot

Puutarhamarttailua Pavut vuoden 2018 vihannes

Puutarhamarttailua Pavut vuoden 2018 vihannes Puutarhamarttailua Pavut vuoden 2018 vihannes Marttaliitto ry Miksi papuja kannattaa kasvattaa? Papujen kasvatus on ekoteko: palkokasvit ylläpitävät maan kasvukuntoa, parantavat maan rakennetta ja sitovat

Lisätiedot

Vadelman lajikeseuranta 2007 2010 Loppuraportti

Vadelman lajikeseuranta 2007 2010 Loppuraportti Vadelman lajikeseuranta 27 21 Loppuraportti Helena Kauppinen Marjaosaamiskeskus 21 1 1. Tiivistelmä...3 2. Seurannan toteutus...4 2.1. Taimet...4 2.2. Marjatilat...4 2.3. Olosuhteet...5 3. Versojen pituus...9

Lisätiedot

Pikkumittareiden tunnistus osa 2

Pikkumittareiden tunnistus osa 2 Pikkumittareiden tunnistus osa 2 Tekstit: Lassi Jalonen, Jari Kaitila Kuvat: Pekka Malinen, Juha Tyllinen, lepiforum.de Tekninen toteutus: Lassi Jalonen Kiitokset: Kimmo Silvonen (Suomen päivä- ja yöperhoset

Lisätiedot

LUOMUTUOTANTOON SOPIVIA LAJIKKEITA

LUOMUTUOTANTOON SOPIVIA LAJIKKEITA LUOMUTUOTANTOON SOPIVIA LAJIKKEITA Pellonpiennarpäivä 13.7.2017 Ulvila Anne Rahkonen Luonnonvarakeskus Menestyvän tärkkelyslajikkeen tuntomerkit Riittävä tärkkelyspitoisuus Satoisuus, viljelyvarmuus Siementuotannon

Lisätiedot

ROSE. Vuosikerta Rypäleet: Grenache 50% Cinsault 30% Syrah 20%

ROSE. Vuosikerta Rypäleet: Grenache 50% Cinsault 30% Syrah 20% Vuosikerta Grenache 50% Cinsault 30% Syrah 20% Käyminen pysäytetty 7-8 g/l jäännössokeripitoisuuden kohdalle. Vaalean lohenpunainen kaunis väri. Raikas ja aromaattinen tuoksu, jossa selkeästi havaittavissa

Lisätiedot

TAMMIKUU 2017 VIIKKO 1

TAMMIKUU 2017 VIIKKO 1 TAMMIKUU 2017 VIIKKO 1 MAANANTAI 2 TIISTAI 3 KESKIVIIKKO 4 TORSTAI 5 PERJANTAI 6 Loppiainen LAUANTAI 7 SUNNUNTAI 8 1 TAMMIKUU 2017 VIIKKO 2 MAANANTAI 9 TIISTAI 10 KESKIVIIKKO 11 TORSTAI 12 PERJANTAI 13

Lisätiedot

TUOTELUETTELO 2010 SISÄLLYSLUETTELO

TUOTELUETTELO 2010 SISÄLLYSLUETTELO TUOTELUETTELO 2010 SISÄLLYSLUETTELO Aitataimet 3 Alppiruusut 5 Havut 6 Hedelmäpuut 15 Kirsikat 15 Luumut 16 Kirsikkaluumut 17 Omenat 18 Päärynät 22 Muut hedelmäpuut 22 Koristepensaat 23 Köynnöskasvit 36

Lisätiedot

Arkkulaite 1. Kuvan laite 225

Arkkulaite 1. Kuvan laite 225 Arkkulaite 1 Kuvan laite 225 Valkolilja 5 10 Valkoinen neilikka 10 20 Sininen iiris 10 20 Vaalean lila freesia 10 10 Valkoinen tulppaani 10 10 TAI valkoinen eustoma 5 5 155 225 Arkkulaite 2 Kuvan laite

Lisätiedot

EXTENSIONS CATALOG HIUSTENPIDENNYKSET HOITOTUOTTEET TARVIKKEET

EXTENSIONS CATALOG HIUSTENPIDENNYKSET HOITOTUOTTEET TARVIKKEET EXTENSIONS CATALOG HIUSTENPIDENNYKSET HOITOTUOTTEET TARVIKKEET HIUSEXTRA HEINILÄ OY Yrityksemme on toiminut pidennyshiusten ja -tarvikkeiden maahantuojana jo vuodesta 1985 lähtien. Jäsenyytemme kansainvälisessä

Lisätiedot

Suomen makein mainosluettelo. Perusvalikoima 2014

Suomen makein mainosluettelo. Perusvalikoima 2014 p Suomen makein mainosluettelo Perusvalikoima 2014 TUOTE SIVU nro Yksittäispakatut Twist -kierrekääre 3-6 Flow- tyynykääre 7 Tikkarit 8 Annokset Peltirasiat 9 Makeispussit 10 Pastilliaskit 11 Purukumit

Lisätiedot

Elokuun alusta palvelemme jälleen aivan normaalisti, tervetuloa! KukkaMylly

Elokuun alusta palvelemme jälleen aivan normaalisti, tervetuloa! KukkaMylly 1. - 31.7.2019 Hautaus- ja siunaustilaisuuden kukat ja muut tilaustyöt teemme ja toimitamme 2019 heinäkuun ajan näistä tuotteista. Kukkatilaus tulee jättää toimitusta edeltävänä tiistaina. Keskiviikon

Lisätiedot