TYÖOPAS. Sora ja hiekka-arvioinnin. Geologian tutkimuskeskus GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS LAATUJÄRJESTELMÄ SFS EN ISO 9001

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "TYÖOPAS. Sora ja hiekka-arvioinnin. Geologian tutkimuskeskus 31.01.2002 2002 GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS LAATUJÄRJESTELMÄ SFS EN ISO 9001"

Transkriptio

1 Maa-ainestutkimukset Työopas 1 Geologian tutkimuskeskus Sora ja hiekka-arvioinnin TYÖOPAS GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS LAATUJÄRJESTELMÄ SFS EN ISO 9001

2 SISÄLLYSLUETTELO Sivu 1. YLEISTÄ 1 2. KARTOITUSPERUSTEET Ainesluokat Muodostumien pohjataso 3 3. VALMISTELEVAT TYÖT 3 4. MAASTOTUTKIMUKSET Tutkimus- ja mittausvälineet Maastohavainnointi Kaivusuunnitelma Koekuoppatutkimukset 5 5. NÄYTTEIDEN OTTO, KÄSITTELY JA ANALYSOINTI 5 6. TÄYDENTÄVÄT TUTKIMUKSET 5 7. TUTKIMUSTULOSTEN ANALYSOINTI Rajaus ja ainesmäärien laskenta 6 LIITTEET : 1. Havaintolomake ja sen täyttöohjeet 2. Ainesmäärälaskennan menetelmät 3. Massojen laskenta 3DWin ohjelmalla

3 GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS Sora- ja hiekka-arvioinnin opas Maa-ainestutkimukset (6) 1. YLEISTÄ Merkittävimmät hiekka- ja soravarat sijaitsevat jäätikköjokimuodostumissa: harjuissa, deltoissa, sandureissa ja lajittuneissa reunamuodostumissa sekä joki- ja rantakerrostumissa. Myös jokikerrostumat ovat usein hiekkaa. Paikoin myös kumpumoreenialueisiin liittyy lajittuneita osia. Suurimmat ainesmäärät ovat harjuissa, lajittuneissa reunamuodostumissa ja deltoissa. Karkein aines sijaitsee yleensä harjujen juuriosissa, hienompien lajittuneiden kerrostumien peitossa (Kuva 1). Lajittuneissa reunamuodostumissa ja deltoissa karkein aines sijaitsee muodostuman vastasivulla eli jäätikön puoleisessa osassa. Rantakerrostumissa karkein aines on yleensä rantakerrostuman yläosassa. 2. KARTOITUSPERUSTEET Sora-arvioinnissa esiintymällä tarkoitetaan hiekka- tai soramuodostumaa. Sen syntytavalla ei sinällään ole merkitystä, vain aineksen laatu ja määrä ratkaisevat. Esiintymästä kartoitetaan pääsääntöisesti vain pohjavedenpinnan yläpuolella olevat osat. Mikäli luotaus ja/tai kairaustietoja on riittävästi voidaan arvioida myös pohjavedenpinnan alapuoliset hiekka- ja soravarat. Esiintymän minimipinta-ala on 2 ha ja pohjavedenpinnan yläpuolella olevan kerroksen minimipaksuus on 1,5 metriä. Muodostuman ainesmäärä on siis vähintään m 3. Supra-akvaattisilla alueilla muodostumien rajaus noudattaa yleensä pintamaalajikuvion rajaa, koska varsinkin jäätikköjokimuodostumissa ohutkerroksiset lievealueet ovat pienialaisia. Subakvaattisilla alueilla jäätikköjokikerrostumia peittävät yleensä rantakerrostumat. Niiden kerrospaksuudet ovat usein laajoilla alueilla ohuita, alle 1,5 metriä, joten muodostumarajaus voi olla huomattavastikin pintamaalajikuvion rajausta pienialaisempi.

4 GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS Sora- ja hiekka-arvioinnin opas Maa-ainestutkimukset (6) Kuva 1. Kaavioita jäätikköjokikerrostumien rakenteesta 2.1 Ainesluokat Arvio esiintymän aineksen laadusta tehdään yleensä hiekka- ja sorakuoppien seinämistä. Mikäli muodostumassa ei ole leikkauksia, niin aineksen laatua voidaan selvittää traktorikaivurilla tehdyistä koekuopista, käyttäen apuna kairauksia sekä geofysikaalisia tutkimusmenetelmiä tai pelkästään geologisin perustein. Aineksen nimeämiseen käytetään d 50 -menetelmää. Arvioitu ainesjakauma ilmoitetaan jaoteltuna kolmeen luokkaan:

5 GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS Sora- ja hiekka-arvioinnin opas Maa-ainestutkimukset (6) A B C murskauskelpoinen aines (Ø mm) soravaltainen aines (Ø 2-60 mm) hiekkavaltainen aines (Ø 0,06-2 mm) Soravaltainen muodostuma tai muodostuman osa, jossa yli 50 % kokonaisainesmäärästä on raekokooltaan yli 2 mm, rajataan alue kartalle tummanvihreänä. Hiekkavaltainen muodostuma tai muodostuman osa, jossa yli 50 % kokonaisainesmäärästä on raekokooltaan alle 2 mm, rajataan alue kartalle vaaleanvihreänä. Liitteessä 4 on esitetty aineksen laadun arviointia helpottavia valokuvia. 2.2 Muodostumien pohjataso Jäätikköjokikerrostumien pohjatason muodostaa yleensä pohjavedenpinta, joskus myös kallio. Muodostumien lieveosissa pohjatasona voi olla myös moreeni. Pohjavedenpinnan taso määrittämiseen käytetään kairauksilla, geofysikaalisilla menetelmillä ja pohjaveden havaintoputkista saatavia syvyystietoja. Mikäli muodostumassa ei ole leikkauksia tai alueella ei ole suoritettu muita tutkimuksia, niin pohjavedenpinta arvioidaan lampien, soiden, lähteiden yms. havaintojen perusteella. Laajoissa muodostumissa pohjavedenpinnan taso saattaa olla keskellä useita metrejä reunaosia korkeammalla. Rantakerrostumissa pohjatasona on usein moreeni, joskus myös kallio ja/tai pohjavesi. Rannikolla saattaa rantakerrostuman pohjatasona olla myös savi. 3. VALMISTELEVAT TYÖT Valmisteluvaiheessa perehdytään alueelta aikaisempien töiden yhteydessä kertyneeseen tutkimusaineistoon. Maastotöiden suunnittelussa pyritään rajaamaan tutkittava alue mahdollisimman tarkkaan sekä määritetään tutkimustarve ja -menetelmät. Tukiaineistot: peruskartat ilmakuvat maaperäkartta-aineisto 1:20 000, 1: , 1: , + selitysosat kairausarkiston tiedot

6 GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS Sora- ja hiekka-arvioinnin opas Maa-ainestutkimukset (6) asiakkaan teettämät tutkimukset muut geologiset tutkimukset, tulokset ja raportit 4. MAASTOTUTKIMUKSET 4.1 Tutkimus- ja mittausvälineet Välttämättömään perusvarustukseen kuuluvat: peruskartta-aineisto 1: (ja/tai ilmakuvat) kompassi lapio maaperäpiikki muistiinpanovälineet ja ei-vesiliukoinen tussi näytteenottovälineet (näytepussit, -säkit, -laput) havaintolomakkeet suositeltavia lisävälineitä : maastotallennin/kannettava mikro GPS-paikannin kamera tai digitaalikamera 4.2 Maastohavainnointi Maastokartoituksella tarkistetaan ennakkotulkinnalla saatuja rajauksia sekä tehdään havaintoja aineksen laadusta olemassa olevien leikkausten ja pintalohkareisuuden perusteella. Mikäli muodostumassa ei ole leikkauksia tai niitä ei ole muodostuman laajuuteen nähden riittävästi aineslaadun ja -määrän selvittämiseksi, tehdään suunnitelma koekuoppatutkimuksia, kairauksia tai geofysikaalisia menetelmiä (maatutkaluotaus, seisminen luotaus) varten. Aineksen laatu arvioidaan visuaalisesti mikäli käytettävissä ei ole muita menetelmiä tai aiempia tutkimustuloksia. Eri raekokoluokista koostuvat kerrostumat havainnoidaan ja muodostumasta erotetaan soravaltaista ainesta sisältävät alueet hiekkavaltaisista alueista. Haittaavat ja rajoittavat tekijät otetaan huomioon laskettaessa ainesmääriä. Havaintolomake täyttöohjeineen on esitetty liitteessä 1.

7 GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS Sora- ja hiekka-arvioinnin opas Maa-ainestutkimukset (6) 4.3 Kaivusuunnitelma Ennakko- ja maastotulkinnan perusteella laaditaan kaivusuunnitelma. Suunnitelmaa tehtäessä otetaan huomioon tiestö ja maaston kulkukelpoisuus sekä maa-aineslain asettamat rajoitukset ja valtakunnallisten suojeluohjelmien rajaukset. 4.4 Koekuoppatutkimukset Koekuopat tehdään pääasiassa neljän metrin syvyyteen ulottuvalla traktorikaivurilla. Kaivannot sijoitetaan kumpujen ja selänteiden lakiosiin sekä ulotetaan vähintään kolmen metrin syvyyteen. Kaivannoista kirjataan tiedot aineksen käyttökelpoisuuteen vaikuttavista tekijöistä sekä kuvataan seinämien kerrosjärjestys. Tärkeimmät havainnot ovat aineksen raekoko, kivisyys, kivikoko ja lohkareet sekä tiedot pohjaveden esiintymisestä. Lopuksi kaivantojen seinämät valokuvataan, otetaan tarvittavat näytteet ja kaivannot peitetään. 5. NÄYTTEIDEN OTTO, KÄSITTELY JA ANALYSOINTI Tarvittaessa leikkausten tai koekuoppien seinämistä voidaan ottaa näytteitä kerrosten raekokojen määrittämiseksi tai aineksen kivimateriaalin teknisten ominaisuuksien selvittämiseksi. Näytekoko on yleensä noin 3 kg. Vaihtoehtoisesti voidaan ottaa kg:n näytteitä. Näytteistä tehdään aina rakeisuuskäyrä Ø 0-60 mm:n ainekselle. Näytteille tehtävän rakeisuusanalyysin perusteella maalaji määritetään GEO-luokituksen mukaan alle 60 mm:n aineksen käyrältä. Aineksen soveltumista eri käyttötarkoituksiin voidaan selvittää tarvittaessa analysoimalla aineksen kivimateriaalin lujuusominaisuuksia (esim. Los Angeles -luku, kuulamyllykoe, puikkoisuus, haurausarvo). 6. TÄYDENTÄVÄT TUTKIMUKSET Leikkaus- ja koekuoppatutkimusten tuloksia täydennetään tarvittaessa kairauksin sekä maatutkaluotauksin ja seismisin luotauksin. Riittävän tiheällä kairauspisteverkolla ja luotauslinjastolla saadaan luotettavaa tietoa hiekka- ja sorakerrosten paksuuksista ja kerrosjärjestyksestä sekä pohjavedenpinnan ja kallionpinnan tasoista.

8 GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS Sora- ja hiekka-arvioinnin opas Maa-ainestutkimukset (6) 7. TUTKIMUSTULOSTEN ANALYSOINTI 7.1 Rajaus ja ainesmäärien laskenta Muodostumasta rajataan pois minimipaksuutta (1,5 m) ohuemmat alueet. Soravaltaisen aineksen alueet rajataan muodostumassa omiksi osa-alueiksi. Aineksen jakautuminen luokkiin arvioidaan laajoissa muodostumissa osa-alueittain. Laskemalla osa-alueitten kuutiomäärät luokittain yhteen saadaan koko muodostuman ainesmäärä sekä eri luokkien kuutiomäärät. Muodostumien ainesmäärät voidaan laskea joko manuaalisesti mallikaavoja käyttäen tai 3DWin -ohjelmalla. Liitteessä 2 on esitetty erityyppisten muodostumien ainesmäärien laskuun soveltuvat kaavat. Mikäli muodostuman tai osa-alueen kohomuoto ei ole rinnastettavissa mallikaavoihin, niin massat lasketaan pinta-alan ja keskipaksuuden perusteella. 3DWin -ohjelmaan perustuva ainesmäärien laskeminen on esitetty tämän oppaan liitteessä 3.

9 GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS Maa-ainestutkimukset Sora- ja hiekka-arvioinnin opas Liitteet Liite 1. HAVAINTOLOMAKE JA SEN TÄYTTÖOHJEET MUODOSTUMAN NIMI esim. SARVIVAARA KIVIHARJU 1 KIVIHARJU 2/I KIVIHARJU 2/II Jos saman kunnan alueella on useita samannimisiä muodostumia erotetaan ne arabialaisella numerolla. Jos muodostuma jaetaan saman kunnan alueella useampaan osaan erotetaan ne roomalaisella numerolla. KARTTALEHTI KUNTA Pudasjärvi VANHA TUNNUS Uusille esiintymille annetaan seuraava vapaana oleva numeroa. Poistettujen muodostumien tunnuksia ei käytetä uudelleen. Peruskartta-alueella: karttalehti - muodostuman numero karttalehdellä - kuntanumero Yleisselvitysalueella (Lapin läänin topografikartta-alue): LA - muodostuman numero yleisselvitysalueella - kuntanumero LA LA-8514/ LA-8514/

10 GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS Maa-ainestutkimukset Sora- ja hiekka-arvioinnin opas Liitteet KOKONAISPINTA-ALA 10 ha (maastossa vain arvio, tarkka pinta-ala saadaan digitoidusta aineistosta) JAKSO (ei täytetä) RAJOITTEET HAITAT 0 = (ei rajoitteita/puuttuva tieto) 1 = asutus (ei vähäinen asutus) 2 = tiestö (ei kärrytie tai metsäautotie) 3 = pohjavesialue 4 = suojelualue ( esim. My, ks. seutukaavat) 5 = hautausmaa 6 = maisemansuojelualue (esim ah, ks. seutukaavat) 7 = maa-aineksenottoalue (esim EO, ks. seutukaavat) 8 = muu 310 = vedenhankinnalle tärkeä pohjavesialue 320 = vedenhankintaan soveltuva pohjavesialue 330 = muu pohjavesialue 400 = muinaismuistolain perusteella suojeltu alue 0 = (ei haittoja/puuttuva tieto) 1 = ylisuuret lohkareet 2 = heikko kiviaines 3 = moreenilaatat aineksessa 4 = siltti/savi kerrostumat 5 = huono lajittuneisuus 6 = muu 100 = peittävä moreenikerros 101 = runsas lohkareisuus MUODOSTUMATYYPPI 0 = (tyhjä on puuttuva tieto) 1 = SS-tyyppi (Salpausselkä) 2 = reunamuodostuma 3 = delta 4 = sanduri 5 = harju 6 = kames/kamesalue 7 = lievemuodostuma

11 GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS Maa-ainestutkimukset Sora- ja hiekka-arvioinnin opas Liitteet 8 = rantakerrostuma 9 = dyyni 10 = muu lajittunut muodostuma 11 = moreenimuodostuma (onko syytä jakaa kumpumoreeni/drumliini?) 12 = savi 100 = extramarginaalimuodostuma AINESMÄÄRÄT Lasketaan 1000 m 3 tarkkuudella (esim. pinta-ala m 2 x keskipaksuus m = ainesmäärä m 3 ). Huom. lomakkeessa ilmoitetaan vain tuhannet kuutiot esim m 3 merkitään 10. Massat pyöristetään varsinkin suurissa muodostumissa vähintäin m 3 tarkkuudelle. ESIM. A 50, B 100, C 200 murskauskelpoista m 3, soraa m 3 ja hiekkaa m 3, yhteensä m 3. POHJATYYPIT JA -TASOT Perustuvat yleensä arvioihin, jolloin ilmoitetaan metrin tarkkuudella, esim Myös tarkkuusluokka merkitään alleviivaamalla (kartta, maasto, mittaus). Esiintymällä voi olla useita pohjatasoja, jolloin niiden sijainnista voi piirtää arvion työkartalle tai kirjoittaa lomakkeen VAPAA TEKSTI - alueelle. VAPAA TEKSTI Lyhyt kuvaus muodostumasta, soran esiintymisestä sekä rajoitteista ja haitoista tarkennuksia. Tässä voi kuvata myös uusia kartalla näkymättömiä sorakuoppia ja niiden aineksen laatua. Arvio murskattavan kiviaineksen laadusta. REVIDOIJA Maastohenkilön nimi REVIDOINTIVUOSI Maastotyövuosi

12

13 AINESMÄÄRÄLASKENNAN PERINTEISET MENETELMÄT LIITE 2.

14 LIITE 3. AINESMÄÄRÄLASKENTA 3D-WIN -OHJELMASOVELLUKSEN AVULLA Yleistä Geologian tutkimuskeskuksen aluetoimistoissa otettiin luvun loppupuolella käyttöön 3D-system Oy:n suunnittelema ja tuottama 3d-win -ohjelmisto. Ohjelmistoon kuuluva 3d - win -perusohjelma korvaa aikaisemmin luvun loppupuolella käyttöönotetun MsDos - käyttöjärjestelmäpohjaisen GT -ohjelmiston. 3d -win -perusohjelma soveltuu eri tyyppisistä maastomittauksista, paikkatietojärjestelmistä ja kartta-aineistosta saatavien koordinaattiaineistojen käsittely-, mallinnus- ja suunnittelutyöhön. 1. Ainesmäärälaskenta maastomallin avulla Maastomalli on atk -avusteisesti lasketettu koordinaattiaineiston kolmioverkko. Sen laskentatoiminto sisältyy 3d -win ohjelman maastomalli -valintaikkunaan. Eri pintojen välinen tilavuus, mikä maa-ainesmuodostumissa vastaa ainesmäärää (kiinto-m 3 ), saadaan selville 3d -win ohjelman maastomalli -valintaikkunan maastomallin A yhdistä mallit@ tai A massat@ -toiminnoilla 2.1 Pinta- ja pohja -aineistot Ainesmäärälaskentaa varten tarvitaan yleensä kaksi koordinaattitiedostoa, joista toinen kuvaa laskettavan maa-ainesmuodostuman yläpintaa ja toinen alapintaa. Näiden pintojen korkeus ilmoitetaan yleisimmin metrinä merenpinnasta (m mpy). Ainesmäärä lasketaan mallintamalla pinnat maastomalliksi, jolloin 3d -win -ohjelma laskee näiden kahden pinnan välisen tilavuuden. Jos korkeuskoordinaatin (m mpy) sijalla on esitetty kerroksen paksuus (m), saadaan ainesmäärä suoraan paksuusaineiston maastomallista. Maa-ainesmuodostuman maanpintaa kuvaava korkeusaineisto voidaan saada 3d -win - ohjelmaan maastomittauksista (täkymetri, gps) tai suoraan erityyppisistä numeerisista maastotietokannoista. Geologian tutkimuskeskuksessa korkeusaineisto voidaan generoida myös maanmittauslaitokselta ostetusta rasterimuotoisesta aineistosta, jossa korkeutta (m mpy) kuvaavien pikseleiden välimatka maastossa vastaa 25 m x 25 m:n ruudukkoa. Rasterimuotoisen pikseliaineiston muuntaminen pisteverkoksi tapahtuu käyttäen ArcInfon makroa, joka tuottaa ArcInfo -muotoisen ascii -tiedoston. Tiedosto muutetaan 3d -win - perusohjelmalle soveltuvaksi MsDos -tyyppiseksi ascii -tiedostoksi käyttämällä GTK:ssa suunniteltua C -kielellä koodattua ohjelmaa.

15 Maa-ainesmuodostuman pohjan tasona lajittuneissa ja lajittumattomissa muodostumissa on yleisimmin pohjavesi tai kallio. Lajittuneen muodostuman reunaosissa se voi olla myös pohjamoreeni. Pohjaveden pinnan tason määrittämisessä voidaan käyttää luonnontilaisten lähteiden ja pohjavesilampien tai -järvien pinnan tasoa sekä mitata se muodostumiin mahdollisesti asennetuista pohjavesiputkista ja -kaivoista sekä vedenottamoilta. Pohjaveden-, kallion- tai moreenin pinta on mahdollista saada selville kairauksilla, koekuopista ja eri tyyppisillä geofysikaalisilla menetelmillä (esim. maatutka, vasara- ja räjäytys seismiset menetelmät, painovoimamittaus, matalalentoaineistot). 2.2 Paksuusaineisto Alueilla, missä maanpinta on suhteellisen tasainen (esim. suot, deltamuodostumat) ja kerrospaksuuden määritystiheys on suuri, voidaan ainesmäärä laskea pelkkien kerrospaksuustietojen perusteella. 2.3 Esimerkki maa-ainesmuodostuman tilavuuden laskennasta Pinta- ja pohjamalli valmiina Jos maanpinnan- ja kalliopinnan korkeusmallit ovat valmiina, voidaan 3d-win -ohjelmalla laskea helposti pintojen välinen tilavuus Maastomalli/Yhdistä pinnat -toiminnon avulla. Kun käytetään rajaustiedostoa, on oltava ehdottoman varma, että rajauksessa käytetty viiva on sulkeutuva. Mikäli pintoja ei ole valmiina tai halutaan saada pintamallit tehdyksi yhdistelemällä erilaisia kartta- ja maastotietoja, on alla olevissa luvuissa esitetty prosessin kulku Valmisteleva osuus: digitointi Digitoidaan maa-ainesmuodostumissa olevien kaivantojen reunaviivat yhdeksi tiedostoksi ja tallennetaan tiedosto kaivannot.xy. Koska kaivantojen rajat muuttuvat maa-ainesten oton seurauksena, on digitoinnin pohjana käytettävä aina uusinta saatavissa olevaa karttapohjaa. Digitoidaan kairauspisteiden ja koekuoppien sijainti. Pisteen Z -koordinaatin arvoksi annetaan kairauksesta tai kaivinkonemontuista määritetty pohjan syvyy (m) miinus merkillä varustettuna. Talletetaan tiedosto nimellä kairaukset.xyd. Digitoidaan seismisten linjapisteiden sijainti. Pisteen Z -koordinaatiksi annetaan luotauksilla saatu syvyys (m) miinus merkillä varustettuna. Talletetaan tiedosto nimellä seisminen.xyd. Digitoidaan pohjavesihavaintopisteiden sijainti (kaivinkonemontut, kairaukset). Pisteen Z -

16 koordinaatiksi annetaan kairauksilla saatu pohjavedenpinnan syvyys (m) miinus merkillä varustettuna. Talletetaan nimellä vedet.xyd. Digitoidaan maatutkalinjojen sijainti. Syvyydet lisätään Z -kenttään 3d win -ohjelman laskenta -valikossa olevan Ataiteviiva@ -toimintoa käyttäen tulkituilta maatutkalinjoilta. Pisteen Z -koordinaatiksi annetaan syvyysarvo (m) miinus merkillä varustettuna. Talletetaan tiedosto nimellä tutka.xyd. Maatutkalinjoilta voidaan tulkita useita erityyppisten pintojen syvyyksiä, jotka merkitään sovitun koodauksen mukaan. Taulukossa 1 on esitetty esimerkinomainen koodilista, mitä voidaan soveltaa, kun talletetaan maatutkatulkintojen syvyyksiä 3d -win -ohjelmaan. Taulukko 1. t1 t3 selitys Pohjavedenpinnan syvyys (m) maanpinnasta, arvio Pohjavedenpinnan syvyys (m) maanpinnasta 3 11 Kallion pinnan syvyys (m) maanpinnasta, kallio pohjavedenpinnan yläpuolella Kallion pinnan syvyys (m) maanpinnasta, kallio pohjavedenpinnan alapuolella Kallion pinnan syvyys (m) maanpinnasta, kallion asemasta pohjavedenpinnan suhteen ei tietoa Moreenin pinnan syvyys (m) maanpinnasta Digitoidaan pohjavesihavaintojen korkeuspisteet (m mpy), kuten lähteet, pohjavesikorteilta saatavat ja karttaan sidotut vedenpinnan korkeustiedot. Mikäli pohjan tason tietoja on vähän, niin lisäksi arvioidaan geologiseen tulkintaan perustuen kartalta mahdollisia pohjaveden pinnan aseman arvoja. Tässä yhteydessä pisteverkkoa voidaan täydentää tulkitsemalla maaainesmuodostuman ympärille ja sisään suuntaa antavia pohjan tasopisteitä (muita, kuin pohjaveden pinnan tasoa osoittavia pisteitä). Pisteen Z -koordinaatiksi annetaan korkeusasema (m mpy). Talletetaan tiedosto nimellä pvesi.xyz. Koodauksessa voidaan käyttää taulukossa 2 esitettyä jakoa:

17 Taulukko 2. t1 t3 selitys Mitattu pohjavedenpinta (m mpy) Kartalta tulkittu pohjavedenpinta (m mpy) Muu arvioitu pohjan pinnan taso (m mpy), arvo suuntaa antava Pintamallin teko 1. Tehdään karttalehtikohtainen ascii -muotoinen tiedosto, missä tiedoston nimi on sama kuin 1: karttalehden numero. Tiedoston yhdelle riville kirjoitetaan muodostuman Ahistoriallinen@ tunnus. 2. Aineisto toimitetaan Väli-Suomen aluetoimistossa Esa Kauniskankaalle. 3. Saadaan muodostumien pisteverkko 25 m x 25 m karttalehdittäin (esim xyz), sekä muodostumien rajaustiedostot (esim 23412fm.raj). 4. Karttalehtikohtaisista aineistoista poimitaan 3d-win -ohjelmalla kukin muodostuma ja sen rajaustiedosto yhdeksi tiedostoksi esim. kuntakohtaiseen hakemistoon. Muodostumapisteverkko nimetään esim. atk -numeron mukaan º [atk.no.]xyz ja rajaustiedosto vastaavasti atk -numeron mukaan, mutta r -etuliitteellä º r[atk.no].xy.

18 5. Haetaan kaivannot.xy -tiedosto, ja poimitaan muodostumaan liittyvät kaivantojen reunaviivat ºk[atk.no].xy 6. Mallinnetaan muodostumapisteverkko kolmioverkoksi ja upotetaan k[atk.no].xy -tiedosto malliin käyttäen hyväksi 3d-win -maastomalli -valikon Akorkeus -toimintoa. Näin digitoiduille kaivantojen reunaviivojen pisteille saadaan korkeus maastomallista. 7. Poimitaan kaivantojen reunaviivojen sisäpuoliset pintapisteverkon hajapisteet ryhmään ja muutetaan ryhmän editointi toiminnan avulla pisteiden z-koordinaatti olemassa olevan kaivannon pohjan tason mukaiseksi. Pohjan taso on määritetty maastokäynnin yhteydessä. 8. Upotetaan muodostuman reunaviiva pintamalliin käyttäen hyväksi 3d-win -maastomalli - valikon Akorkeus mallista@ -toimintoa ºr[atk.no].xyz Pohjamallin teko Poimitaan kallio- ja moreeni-ikkunat sekä pohjavedenpintaa osoittavat vesistöt pintapisteverkosta omaksi tiedostoksi ºn[atk.no].xyz. Muuta tiedoston pisteiden pintakoodi t1=3. Editoidaan muodostuman rajaustiedostoa r[atk.no].xyz niin, että saadaan pohjan tason reunaviivan korkeus. Yleensä r[atk.no].xyz -tiedoston korkeuksista täytyy vähentää 0.5 m m. Annetaan tiedostolle nimi rp[atk.no].xyz Kootaan kaikki xyd -loppuiset tiedostot yhdeksi tiedostoksi ºsyvyydet.xyz -tiedosto. Upotetaan tiedosto pintamalliin käyttäen hyväksi 3d-win -maastomalli -valikon Akorkeus mallista@ - toiminnon AZ+mallin z A -vaihtoehtoa ºpoimitaan syvyydet.xyd -tiedoston pisteet, jotka asettuvat laskennan kohteena olevan muodostuman piiriin ja talletetaan tiedosto nimellä s[atk.no].xyz. Koska tässä tiedostossa on paljon eri menetelmillä tulkittua tietoa, täytyy tämän pohjatiedoston korkeustietoja verrata esim. kairauksilla tai pohjavedenpinnan mittauksilla saatuihin tietoihin. Pisteet, jotka eivät sovi malliin, poistetaan aineistosta tai talletetaan omaksi tiedostoksi.

19 Poimitaan pvesi.xyz -tiedostosta pisteet, jotka asettuvat laskennan kohteena olevan muodostuman piiriin ºv[atk.no].xyz Yhdistetään n+r+rp+s+v-tiedostot p[atk.no].xyz -tiedostoksi eli pohjatiedostoksi. Muutetaan p[atk.no].xyz -tiedoston kaikkien pisteiden pintatunnukseksi t1= Ainesmäärälaskenta Tarkistetaan, että elementtien valintataulussa ovat pintamalli- ja pohjamalli tiedostot (*.mm1 ja *.mm3) sekä muodostuman raja r[atk.no].xyz -tiedosto. Valitaan 3d -win -ohjelman massalaskenta valikosta A yhdistä mallit@ -toiminto. Tarkistetaan, että yläpinta on *.mm1 -tiedosto ja alapinta *.mm3 -tiedosto sekä rajaustiedostona on r[atk.no].xyz. Suoritetaan laske -toiminto. Leikkaus- ja täyttömassat näkyvät suoraan kiintokuutioina taulussa. Ainesmäärä luetaan täyttömassa -sarakkeesta.

Etelä-Savon kiviaineshuollon turvaaminen 19 Savonlinnan seutu

Etelä-Savon kiviaineshuollon turvaaminen 19 Savonlinnan seutu Etelä-Savon kiviaineshuollon turvaaminen 19 2.3 Rantasalmi Rantasalmen kunnan alueelta valittiin kaksi potentiaalista kohdetta, joista Varpasharjun alueella suoritettiin jatkotutkimuksia (taulukko 1 ja

Lisätiedot

Etelä-Savon kiviaineshuollon turvaaminen 79 Mikkelin seutu

Etelä-Savon kiviaineshuollon turvaaminen 79 Mikkelin seutu Etelä-Savon kiviaineshuollon turvaaminen 79 2.3 Hirvensalmi Hirvensalmen kunnan alueella tehtiin tutkimuksia kahdessa kohteessa, joista Iso-Lautharjulla suoritettiin jatkotutkimuksia (taulukko 1 ja karttakuva

Lisätiedot

Pohjois-Pohjanmaan POSKI 1 & 2 Loppuseminaari

Pohjois-Pohjanmaan POSKI 1 & 2 Loppuseminaari Pohjois-Pohjanmaan POSKI 1 & 2 Loppuseminaari 28.4.2015 Olli Breilin, Heidi Laxström & Juha Davidila 28.04.2015 1 GTK:n rooli ja tehtävät Poski 1 & 2 projekteissa GTK kartoitti ja raportoi kiviainekset

Lisätiedot

Etelä-Savon kiviaineshuollon turvaaminen 3 Savonlinnan seutu

Etelä-Savon kiviaineshuollon turvaaminen 3 Savonlinnan seutu Etelä-Savon kiviaineshuollon turvaaminen 3 2.2 Heinävesi Heinäveden kunnan alueella tehtiin tutkimuksia kolmessa kohteessa, joista Konttilanlehdon Hepoharjun alueilla suoritettiin jatkotutkimuksia (taulukko

Lisätiedot

MAATUTKALUOTAUS JÄMIJÄRVEN LAUTTAKANKAALLA 17.9.2009

MAATUTKALUOTAUS JÄMIJÄRVEN LAUTTAKANKAALLA 17.9.2009 GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS LÄNSI-SUOMEN YKSIKKÖ TYÖRAPORTTI 28.10.2009 Miikka Paalijärvi Lounais-Suomen ympäristökeskus MAATUTKALUOTAUS JÄMIJÄRVEN LAUTTAKANKAALLA 17.9.2009 SISÄLLYSLUETTELO 1. JOHDANTO 1

Lisätiedot

LASERKEILAUS JA UUSI VALTAKUNNALLINEN KORKEUSMALLI-SEMINAARI Laserkeilausaineistojen sovelluksista

LASERKEILAUS JA UUSI VALTAKUNNALLINEN KORKEUSMALLI-SEMINAARI Laserkeilausaineistojen sovelluksista LASERKEILAUS JA UUSI VALTAKUNNALLINEN KORKEUSMALLI-SEMINAARI 10.10.2008 Laserkeilausaineistojen sovelluksista Salon testiaineistoa on käytetty arvioitaessa alustavasti käyttökelpoisuutta: maaperäkartoituksessa

Lisätiedot

GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS Pohjavesi -yksikkö Kuopio GTK/83/ /2018. Maatutkaluotaukset Kankaalassa Vuokatin pohjavesialueella

GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS Pohjavesi -yksikkö Kuopio GTK/83/ /2018. Maatutkaluotaukset Kankaalassa Vuokatin pohjavesialueella GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS Pohjavesi -yksikkö Kuopio GTK/83/03.04.19/2018 Maatutkaluotaukset Kankaalassa Vuokatin pohjavesialueella GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS Tutkimusraportti Sisällysluettelo Kuvailulehti

Lisätiedot

Vapo: Turveauman laskenta 1. Asennusohje

Vapo: Turveauman laskenta 1. Asennusohje Turveauman mittaus 3D-system Oy 3D-Win ohjelman lisätoiminto, jolla lasketaan turveaumasta tilaajan haluamat arvot ja piirretään aumasta kuva. Laskentatoiminto löytyy kohdasta Työkalut/Lisätoiminnot. Valitse

Lisätiedot

ROVANIEMEN ALUEEN ASEMAKAAVOITUS, POHJANOLOSUHTEIDEN MAAPERÄN SELVI- TYS - VENNIVAARA

ROVANIEMEN ALUEEN ASEMAKAAVOITUS, POHJANOLOSUHTEIDEN MAAPERÄN SELVI- TYS - VENNIVAARA RAPORTTI 1 (5) Rovaniemen kaupunki Kaavoituspäällikkö Tarja Outila Hallituskatu 7, PL 8216 96100 ROVANIEMI ROVANIEMEN ALUEEN ASEMAKAAVOITUS, POHJANOLOSUHTEIDEN MAAPERÄN SELVI- TYS - VENNIVAARA YLEISTÄ

Lisätiedot

Etelä-Savon kiviaineshuollon turvaaminen 146 Savonlinnan seutu

Etelä-Savon kiviaineshuollon turvaaminen 146 Savonlinnan seutu Etelä-Savon kiviaineshuollon turvaaminen 146 2.7 Savonlinna Savonlinnan kaupungin alueelta valittiin kymmenen potentiaalista kohdetta, joista Tetrikankaan ja Ryöpänharjun alueilla suoritettiin jatkotutkimuksia

Lisätiedot

Happamien sulfaattimaiden kartoitus Keliber Oy:n suunnitelluilla louhosalueilla

Happamien sulfaattimaiden kartoitus Keliber Oy:n suunnitelluilla louhosalueilla GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS Länsi-Suomen yksikkö Kokkola Happamien sulfaattimaiden kartoitus Keliber Oy:n suunnitelluilla louhosalueilla Anton Boman ja Jaakko Auri GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS

Lisätiedot

Maatutkaluotauksen soveltuvuudesta maan lohkareisuuden määrittämiseen Pekka Hänninen, Pekka Huhta, Juha Majaniemi ja Osmo Äikää

Maatutkaluotauksen soveltuvuudesta maan lohkareisuuden määrittämiseen Pekka Hänninen, Pekka Huhta, Juha Majaniemi ja Osmo Äikää Etelä-Suomen yksikkö P 31.4/2009/12 02.03.2009 Espoo Maatutkaluotauksen soveltuvuudesta maan lohkareisuuden määrittämiseen Pekka Hänninen, Pekka Huhta, Juha Majaniemi ja Osmo Äikää GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS

Lisätiedot

Hämeen alueen kallioperän topografiamalli

Hämeen alueen kallioperän topografiamalli GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS Kalliorakentaminen ja sijoituspaikat Espoo 98/2016 Hämeen alueen kallioperän topografiamalli Mira Markovaara-Koivisto GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS Ylätunnisteen lisäteksti Sisällysluettelo

Lisätiedot

TVL:n Kymen piiriss ä

TVL:n Kymen piiriss ä S O R A V A R O J E N A R V I O I N T I TVL:n Kymen piiriss ä Geologinen tutkimuslaitos 1973 Seppo Koho SISÄLLYSLUETTEL O OSA I Sivu I IX Kymen piirin soravarojen arviointi Kymen piirin hiekka- ja soraesiintymien

Lisätiedot

HÄMEENLINNAN KAUPUNKI KANKAANTAUS 78, MAAPERÄ- JA POHJAVESITARKASTELU

HÄMEENLINNAN KAUPUNKI KANKAANTAUS 78, MAAPERÄ- JA POHJAVESITARKASTELU Vastaanottaja Hämeenlinnan kaupunki Asiakirjatyyppi Raportti Päivämäärä 27.4.2016 Viite 1510026179 HÄMEENLINNAN KAUPUNKI KANKAANTAUS 78, MAAPERÄ- JA POHJAVESITARKASTELU HÄMEENLINNAN KAUPUNKI KANKAANTAUS

Lisätiedot

Sauvon pohjavesialueiden luokka- ja rajausmuutokset

Sauvon pohjavesialueiden luokka- ja rajausmuutokset KUULUTUS VARELY/767/2017 8.5.2017 Sauvon pohjavesialueiden luokka- ja rajausmuutokset Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on tarkistanut Sauvon kunnan pohjavesialueiden

Lisätiedot

Hanhikankaan rakennetutkimus ja virtausmallinnus

Hanhikankaan rakennetutkimus ja virtausmallinnus Hanhikankaan rakennetutkimus ja virtausmallinnus Geologi Tapio Väänänen, Geologian tutkimuskeskus, Kuopio Projektin tulosten esittely 25.4.2016 Kohde: Mikkelin pohjavesien suojelun yhteistyöryhmä Paikka:

Lisätiedot

Alustava pohjaveden hallintaselvitys

Alustava pohjaveden hallintaselvitys Alustava pohjaveden hallintaselvitys Ramboll Finland Oy Säterinkatu 6, PL 25 02601 Espoo Finland Puhelin: 020 755 611 Ohivalinta: 020 755 6333 Fax: 020 755 6206 jarno.oinonen@ramboll.fi www.ramboll.fi

Lisätiedot

Esitys pohjavesialueiden luokitus- ja rajausmuutoksista Inarin kunnassa

Esitys pohjavesialueiden luokitus- ja rajausmuutoksista Inarin kunnassa ESITYS LAPELY/3146/2015 Etelä-Savo 14.2.2018 Esitys pohjavesialueiden luokitus- ja rajausmuutoksista Inarin kunnassa Pohjavesialueiden rajauksesta ja luokittelusta säädetään vesienhoidon ja merenhoidon

Lisätiedot

Maaperäkarttojen vertailu - Helsinki, Espoo, Vantaa, GTK

Maaperäkarttojen vertailu - Helsinki, Espoo, Vantaa, GTK Maaperäkarttojen vertailu - Helsinki, Espoo, Vantaa, GTK MAKU digi pilottialueilta pääkaupunkiseudulta ja Tampereelta on esitetty Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupunkien omat maaperäkartat. Kaikista tutkimuskohteista

Lisätiedot

Heralammen pohjavesialueen luokitteluun liittyvä selvitys. pohjavesialueet A ja B KEMIJÄRVI

Heralammen pohjavesialueen luokitteluun liittyvä selvitys. pohjavesialueet A ja B KEMIJÄRVI Dnro LAPELY/4210/2015 Heralammen pohjavesialueen luokitteluun liittyvä selvitys pohjavesialueet 12320109 A ja 12320109 B KEMIJÄRVI 13.1.2017 LAPIN ELINKEINO-, LIIKENNE- JA YMPÄRISTÖKESKUS Kutsunumero 0295

Lisätiedot

Kuulutus koskien pohjavesialueiden kartoitusta ja luokitusta Siikaisten kunnan alueella

Kuulutus koskien pohjavesialueiden kartoitusta ja luokitusta Siikaisten kunnan alueella KUULUTUS VARELY/1831/2018 14.6.2018 Liitteet 1 kpl Kuulutus koskien pohjavesialueiden kartoitusta ja luokitusta Siikaisten kunnan alueella Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus)

Lisätiedot

3.a. Helposti rakennettavaa aluetta -Sr, Hk, Mr, Si. Vaikeasti rakennettava pehmeikkö lyhyehkö paalutus 2-5m

3.a. Helposti rakennettavaa aluetta -Sr, Hk, Mr, Si. Vaikeasti rakennettava pehmeikkö lyhyehkö paalutus 2-5m 2 5 6 5 7 7 1. Helposti rakennettavaa aluetta -Sr, Hk, Mr, Si 3 3.a Vaikeasti rakennettava pehmeikkö lyhyehkö paalutus 2-5m 1. Vaikeasti rakennettava pehmeikkö paaluperustus 5-12m kadut, pihat mahd. kalkkipilarointi

Lisätiedot

GEO-WORK OY Vartiopolku VÄÄKSY MAATUTKALUOTAUS PÄLKÄNEELLÄ

GEO-WORK OY Vartiopolku VÄÄKSY MAATUTKALUOTAUS PÄLKÄNEELLÄ GEO-WORK OY Vartiopolku 5 16.12.2014 17200 VÄÄKSY MAATUTKALUOTAUS PÄLKÄNEELLÄ 26.11.2014 1 TEHTÄVÄ Geo-Work Oy suoritti Destia Oy:n toimeksiannosta maatutkaluotausta Pälkäneen pohjavesialueella. Tutkimuksen

Lisätiedot

Seismiset luotaukset Jyväskylän m1k:n ja Toivakan kunnan alueella syksyllä 1991. Paikka Karttalehti Luotauslinjoja Sijantikuva Tulokset.

Seismiset luotaukset Jyväskylän m1k:n ja Toivakan kunnan alueella syksyllä 1991. Paikka Karttalehti Luotauslinjoja Sijantikuva Tulokset. 4"-&.#&.4. - ARIIISTOKAPPALE a ---pppp ~1913211/94/4/23 GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS Koskee: 3211 09 Väli-Suomen aluetoimisto 3212 08 Ty öraporiii 3212 09 Jwäskvlän mk Toivakka H. Forss 19.11.1991 Seismiset

Lisätiedot

Hydrologia. Pohjaveden esiintyminen ja käyttö

Hydrologia. Pohjaveden esiintyminen ja käyttö Hydrologia Timo Huttula L8 Pohjavedet Pohjaveden esiintyminen ja käyttö Pohjavettä n. 60 % mannerten vesistä. 50% matalaa (syvyys < 800 m) ja loput yli 800 m syvyydessä Suomessa pohjavesivarat noin 50

Lisätiedot

Maaningan kunnan alueella sijaitsevien soranottoalueiden tila ja kunnostustarve

Maaningan kunnan alueella sijaitsevien soranottoalueiden tila ja kunnostustarve Maaningan kunnan alueella sijaitsevien soranottoalueiden tila ja kunnostustarve Elina Nuortimo 11/2010 Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskuksen julkaisuja 2 Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne-

Lisätiedot

Maskun kunnan alueella sijaitsevien pohjavesialueiden luokka- ja rajausmuutokset

Maskun kunnan alueella sijaitsevien pohjavesialueiden luokka- ja rajausmuutokset KUULUTUS VARELY/3793/2016 13.11.2017 Liitteet 1 kpl Maskun kunnan alueella sijaitsevien pohjavesialueiden luokka- ja rajausmuutokset Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus)

Lisätiedot

TVL:n Kymen piiriss ä

TVL:n Kymen piiriss ä S O R A V A R O J E N A R V I O I N T I TVL:n Kymen piiriss ä Geologinen tutkimuslaitos 1973 Seppo Koho Sisällysluettel o Osa IV s. 350 Karttalehti 4121 Torsantaka s. 430 4114 + Simpele 412 3 s. 457 "

Lisätiedot

Pohjavesialueiden luokitus- ja rajausehdotukset perusteluineen sekä pohjavesialuekartat

Pohjavesialueiden luokitus- ja rajausehdotukset perusteluineen sekä pohjavesialuekartat Liite 1 Pohjavesialueiden luokitus- ja rajausehdotukset perusteluineen sekä pohjavesialuekartat Ennen luokitustarkistusta Korsnäs on ollut pääsijaintikuntana 6 vedenhankintaa varten tärkeällä I luokan

Lisätiedot

Rauman kaupungin alueella sijaitsevien pohjavesialueiden luokka- ja rajausmuutokset

Rauman kaupungin alueella sijaitsevien pohjavesialueiden luokka- ja rajausmuutokset KUULUTUS VARELY 43012016 10.8.2017 Liitteet 1 kpl Rauman kaupungin alueella sijaitsevien pohjavesialueiden luokka- ja rajausmuutokset Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus)

Lisätiedot

PAINOVOIMAMITTAUKSET JA KALLIONPINNAN SYVYYSTULKINNAT

PAINOVOIMAMITTAUKSET JA KALLIONPINNAN SYVYYSTULKINNAT 1 (24) PAINOVOIMAMITTAUKSET JA KALLIONPINNAN SYVYYSTULKINNAT Tuire Valjus Menetelmän perusteista Painovoimamittausten avulla voidaan tutkia tiheydeltään ympäristöstä poikkeavien muodostumien paksuutta

Lisätiedot

Kuulutus koskien pohjavesialueiden kartoitusta ja luokitusta Uudenkaupungin alueella

Kuulutus koskien pohjavesialueiden kartoitusta ja luokitusta Uudenkaupungin alueella KUULUTUS VARELY/4302/2016 30.10.2017 Liitteet 1 kpl Kuulutus koskien pohjavesialueiden kartoitusta ja luokitusta Uudenkaupungin alueella Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus)

Lisätiedot

Etelä-Savon kiviaineshuollon turvaaminen 3 Mikkelin seutu

Etelä-Savon kiviaineshuollon turvaaminen 3 Mikkelin seutu Etelä-Savon kiviaineshuollon turvaaminen 3 2.1 Kangasniemi Kangasniemen kunnan alueella tehtiin tutkimuksia viidessä kohteessa, joista Kylmäkorvessa ja Haarajoella suoritettiin jatkotutkimuksia (taulukko

Lisätiedot

Lankilan Metsäkulman alue Alueellinen pohjatutkimus POHJATUTKIMUSLAUSUNTO. Työ 3401/09

Lankilan Metsäkulman alue Alueellinen pohjatutkimus POHJATUTKIMUSLAUSUNTO. Työ 3401/09 VIHDIN KUNTA Lankilan Metsäkulman alue Alueellinen pohjatutkimus POHJATUTKIMUSLAUSUNTO Työ 3401/09 Sisällys: Pohjatutkimuslausunto Pohjatutkimusmerkinnät Pohjatutkimuskartta 3401/09/1 1:3000 Leikkaus A-A

Lisätiedot

NURMIJÄRVEN KUNTA KLAUKKALA, LINTU- METSÄN ALUE RAKENNETTAVUUS- SELVITYS

NURMIJÄRVEN KUNTA KLAUKKALA, LINTU- METSÄN ALUE RAKENNETTAVUUS- SELVITYS Vastaanottaja Nurmijärven kunta Asiakirjatyyppi Rakennettavuusselvitys Päivämäärä 21.9.2010 Viite 82130365 NURMIJÄRVEN KUNTA KLAUKKALA, LINTU- METSÄN ALUE RAKENNETTAVUUS- SELVITYS NURMIJÄRVEN KUNTA KLAUKKALA,

Lisätiedot

Etelä-Savon kiviaineshuollon turvaaminen 10 Pieksämäen seutu

Etelä-Savon kiviaineshuollon turvaaminen 10 Pieksämäen seutu Etelä-Savon kiviaineshuollon turvaaminen 10 2.2 Juva Juvan kunnan alueelta tutkittiin seitsemän kohdetta, joissa oli yhdeksän osa-aluetta (taulukko 1 ja karttakuva 1). Kohteiden pinta-ala oli yhteensä

Lisätiedot

Kehtomaan pohjavesialueen luokitteluun liittyvä selvitys. pohjavesialue , SODANKYLÄ

Kehtomaan pohjavesialueen luokitteluun liittyvä selvitys. pohjavesialue , SODANKYLÄ Dnro LAPELY/423/2017 Kehtomaan pohjavesialueen luokitteluun liittyvä selvitys pohjavesialue 12758209, SODANKYLÄ 13.1.2017 LAPIN ELINKEINO-, LIIKENNE- JA YMPÄRISTÖKESKUS Kutsunumero 0295 037 000 PL 8060

Lisätiedot

Konsernipalvelut/Tekniset palvelut

Konsernipalvelut/Tekniset palvelut GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS Konsernipalvelut/Tekniset palvelut TILAUS JA NÄYTTEENOTTOSELVITYS TILAUS No (KP täyttää) Tilaaja Päiväys 05.11.2015 Hanke Geologinen rakenneselvitys Aakkulanharjun pohjavesialueella

Lisätiedot

JÄÄKAUDEN JÄLJET SUOMEN MAAPERÄSSÄ OLLI RUTH, YLIOPISTONLEHTORI GEOTIETEIDEN JA MAANTIETEEN LAITOS

JÄÄKAUDEN JÄLJET SUOMEN MAAPERÄSSÄ OLLI RUTH, YLIOPISTONLEHTORI GEOTIETEIDEN JA MAANTIETEEN LAITOS JÄÄKAUDEN JÄLJET SUOMEN MAAPERÄSSÄ OLLI RUTH, YLIOPISTONLEHTORI GEOTIETEIDEN JA MAANTIETEEN LAITOS Pohjois-Euroopan mannerjäätiköiden laajimmat levinneisyydet ja reuna-asemat Jäätiköitymishistorialla keskeinen

Lisätiedot

Oulainen, keskustan OYK päivitys

Oulainen, keskustan OYK päivitys OULAINEN Oulainen, keskustan OYK päivitys MAAPERÄSELVITYS FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P35178 MAAPERÄSELVITYS Ruonaniemi Jukka-Pekka Sisällysluettelo 1 Yleistä... 1 2 MAAPERÄKUVAUS... 1 3 RAKENNETTAVUUS...

Lisätiedot

Euran pohjavesialueiden luokka- ja rajausmuutokset

Euran pohjavesialueiden luokka- ja rajausmuutokset KUULUTUS VARELY/3648/2016 13.2.2017 Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on tarkistanut Euran kunnan pohjavesialueiden luokitukset vesienhoidon ja merenhoidon järjestämisestä

Lisätiedot

Maa-aines- ja pohjavesitutkimukset Repomäellä

Maa-aines- ja pohjavesitutkimukset Repomäellä Maankäyttö ja ympäristö Dnro K594/42/2004 31.12.2009 Kuopio Maa-aines- ja pohjavesitutkimukset Repomäellä Rudus Oy, Siilinjärven kunta Tutkimusraportti no 13/2009 Maa-aines- ja pohjavesitutkimukset Repomäellä

Lisätiedot

Juurikankaan pohjavesialueen luokitteluun liittyvä selvitys Pohjavesialue INARI

Juurikankaan pohjavesialueen luokitteluun liittyvä selvitys Pohjavesialue INARI Dnro LAPELY/3146/2015 Juurikankaan pohjavesialueen luokitteluun liittyvä selvitys Pohjavesialue 12 148 208 INARI 13.1.2017 LAPIN ELINKEINO-, LIIKENNE- JA YMPÄRISTÖKESKUS Kutsunumero 0295 037 000 PL 8060

Lisätiedot

16.3T-1. Tutkimusselostus: Vt 6, Taavetti Lappeenranta, Rantsilanmäen pohjavesialueen maatutkaluotaus

16.3T-1. Tutkimusselostus: Vt 6, Taavetti Lappeenranta, Rantsilanmäen pohjavesialueen maatutkaluotaus 16.3T-1 Tutkimusselostus: Vt 6, Taavetti Lappeenranta, Rantsilanmäen pohjavesialueen maatutkaluotaus 2 (5) Vt 6, Taavetti Lappeenranta, Rantsilanmäen pohjavesialueen maatutkaluotaus Yleistä Tämä tutkimus

Lisätiedot

Naantalin kaupungin alueella sijaitsevien pohjavesialueiden luokka- ja rajausmuutokset

Naantalin kaupungin alueella sijaitsevien pohjavesialueiden luokka- ja rajausmuutokset KUULUTUS VARELY/4158/2016 14.6.2017 Liitteet 1 kpl Naantalin pohjavesialueiden luokka- ja rajausmuutokset Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on tarkistanut Naantalin

Lisätiedot

Antti Pasanen, Anu Eskelinen, Jouni Lerssi, Juha Mursu Geologian tutkimuskeskus, Kuopio

Antti Pasanen, Anu Eskelinen, Jouni Lerssi, Juha Mursu Geologian tutkimuskeskus, Kuopio Pohjaveden kulkeutuminen Kaakkolammen kaatopaikalla Antti Pasanen, Anu Eskelinen, Jouni Lerssi, Juha Mursu Geologian tutkimuskeskus, Kuopio Tutkimuksen tavoite Tutkimuksen tavoitteena on selvittää reitit,

Lisätiedot

GEO-WORK OY Vartiopolku VÄÄKSY MAATUTKALUOTAUS KIURUJOELLA SUUNNITELLULLA PERKAUKSEN ALUEELLA

GEO-WORK OY Vartiopolku VÄÄKSY MAATUTKALUOTAUS KIURUJOELLA SUUNNITELLULLA PERKAUKSEN ALUEELLA GEO-WORK OY Vartiopolku 5 17200 VÄÄKSY 19.10.2015 MAATUTKALUOTAUS KIURUJOELLA SUUNNITELLULLA PERKAUKSEN ALUEELLA 30.9.2015 TEHTÄVÄ Geo-Work Oy suoritti Ympäristötekniikan insinööritoimisto Jami Ahon toimeksiannosta

Lisätiedot

TUTKIMUSTYÖSELOSTUS KUUSAMON KUNNASSA VALTAUSALUEELLA SARKANNIEMI 1 KAIV.REK. N:O 4532 SUORITETUISTA MALMITUTKIMUKSISTA

TUTKIMUSTYÖSELOSTUS KUUSAMON KUNNASSA VALTAUSALUEELLA SARKANNIEMI 1 KAIV.REK. N:O 4532 SUORITETUISTA MALMITUTKIMUKSISTA GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS Pohjois-Suomen aluetoimisto M06/4611/-93/1/10 Kuusamo Sarkanniemi Heikki Pankka 29.12.1993 TUTKIMUSTYÖSELOSTUS KUUSAMON KUNNASSA VALTAUSALUEELLA SARKANNIEMI 1 KAIV.REK. N:O 4532

Lisätiedot

IISALMEN KAUPUNKI UIMAHALLIEN SIJOITUSVAIHTOEHDOT ALUEIDEN POHJASUHDEKUVAUS JA RAKENNETTAVUUS

IISALMEN KAUPUNKI UIMAHALLIEN SIJOITUSVAIHTOEHDOT ALUEIDEN POHJASUHDEKUVAUS JA RAKENNETTAVUUS IISAMEN KAUPUNKI UIMAHAIEN SIJOITUSVAIHTOEHDOT AUEIDEN POHJASUHDEKUVAUS JA RAKENNETTAVUUS 26.2.2018 Viite 1539229 Versio 1 Hyväksynyt Tarkistanut Kirjoittanut Jari Hirvonen 1 1.EISTÄ Tilaajan toimeksiannosta

Lisätiedot

Maa-ainesmuodostuma. !. GM200 -kairaus. !. GM50 -kairaus !. KP2 LIITE

Maa-ainesmuodostuma. !. GM200 -kairaus. !. GM50 -kairaus !. KP2 LIITE 526000 527000 528000 LIITE 529000!. AP9 ALAPITKÄ Tutkimuspistekartta!. GM200 -kairaus 7009000!. AP8!. KP_10!. GM50 -kairaus Pohjaveden havaintoputki Maatutkaluotauslinja 7009000 Painovoimamittauslinja

Lisätiedot

TVL:n Kymen piiriss ä

TVL:n Kymen piiriss ä S O R A V A R O J E N A R V I O I N T I TVL:n Kymen piiriss ä Geologinen tutkimuslaitos 1973 Seppo Koho Sisällysluettel o Osa I~ s. 112 Karttalehti 3042 Hamina 138 Karttalehti 3131 Taavetti 180 Karttalehti

Lisätiedot

Päivämäärä 03.04.2014 PAPINKANKAAN KAAVA-ALUE RAKENNETTAVUUSSELVITYS

Päivämäärä 03.04.2014 PAPINKANKAAN KAAVA-ALUE RAKENNETTAVUUSSELVITYS Päivämäärä 03.04.2014 PAPINKANKAAN KAAVA-ALUE RAKENNETTAVUUSSELVITYS PAPINKANKAAN KAAVA-ALUE RAKENNETTAVUUSSELVITYS Päivämäärä 03.04.2014 Laatija Tarkastaja Iikka Hyvönen Jari Hirvonen SISÄLTÖ 1. YLEISTÄ

Lisätiedot

Hautausmaa julkisena ja toiminnallisena tilana

Hautausmaa julkisena ja toiminnallisena tilana Siikaniemi 26. 27.10. 2010 Hautausmaa julkisena ja toiminnallisena tilana Salpausselän haasteet ja mahdollisuudet Mari Aartolahti http://fi.wikipedia.org/wiki/salpaussel%c3%a4t Salpausselät Salpausselät

Lisätiedot

Etelä-Savon kiviaineshuollon turvaaminen 89 Mikkelin seutu

Etelä-Savon kiviaineshuollon turvaaminen 89 Mikkelin seutu Etelä-Savon kiviaineshuollon turvaaminen 89 2.4 Pertunmaa Pertunmaan kunnan alueella tehtiin tutkimuksia seitsemällä kohteella, joista Multakankaalla, Hiekkakankaalla, Pirttiharjulla, ja Susihaudankankaat

Lisätiedot

Maaperäkartoitus metsätalouden vesiensuunnittelun tueksi Timo Huttunen, GTK Timo Makkonen, Tapio

Maaperäkartoitus metsätalouden vesiensuunnittelun tueksi Timo Huttunen, GTK Timo Makkonen, Tapio Maaperäkartoitus metsätalouden vesiensuunnittelun tueksi Timo Huttunen, GTK Timo Makkonen, Tapio 1 Tausta Metsätaloustoimenpiteiden vesiensuojelun kannalta kiintoaineshuuhtouman torjunta on avainasemassa.

Lisätiedot

HOLLOLAN KUNTA, KUNTOTIE, RAKENNETTAVUUSSELVITYS

HOLLOLAN KUNTA, KUNTOTIE, RAKENNETTAVUUSSELVITYS Vastaanottaja Hollolan kunta Kuntatekniikan päällikkö Ari Rinkinen Virastotie 3 15870 Hollola Asiakirjatyyppi Raportti Päivämäärä 8.6.2012 Viite 82143252-01 HOLLOLAN KUNTA, KUNTOTIE, HOLLOLAN KUNTA, KUNTOTIE,

Lisätiedot

Korkeusjärjestelmän muutos ja niiden sijoittuminen tulevaisuuteen

Korkeusjärjestelmän muutos ja niiden sijoittuminen tulevaisuuteen Rakennusvalvontamittaus 15.02.2010-> Korkeusjärjestelmän muutos ja niiden sijoittuminen tulevaisuuteen Ongelmat suurimmillaan parin vuoden kuluttua, kun maastossa on yhtä paljon uuden korkeusjärjestelmän

Lisätiedot

RAKENNETTAVUUSSELVITYS

RAKENNETTAVUUSSELVITYS RAKENNETTAVUUSSEVITYS PAIMIO MEIJERITIEN ÄNSIOSAN ASEMAKAAVA 9.11.2015 1 (5) _Rakennettavuusselvitys1.docx Sisältö 1 Yleistä... 3 2 Tehdyt tutkimukset... 3 2.1 Mittaukset... 3 2.2 Pohjatutkimukset... 3

Lisätiedot

Keiteleen kunnan alueella sijaitsevien soranottoalueiden tila ja kunnostustarve

Keiteleen kunnan alueella sijaitsevien soranottoalueiden tila ja kunnostustarve en kunnan alueella sijaitsevien soranottoalueiden tila ja kunnostustarve Elina Nuortimo 11/2010 Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskuksen julkaisuja 2 Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne-

Lisätiedot

Raportti KOEKUOPPATUTKIMUKSET JA POHJAVESIMITTAUKSET 2/2016

Raportti KOEKUOPPATUTKIMUKSET JA POHJAVESIMITTAUKSET 2/2016 1 (2) Maankäytön, rakentamisen ja ympäristön toimiala Kuntatekniikan keskus Geotekniikka 9.3.2016 Hämeenkylän koulu Raportti KOEKUOPPATUTKIMUKSET JA POHJAVESIMITTAUKSET 2/2016 1. Yleistä Vantaan geotekniikka

Lisätiedot

LENTOKONEESTA TEHDYN LASERKEILAUKSEN KÄYTÖSTÄ GEOLOGISESSA TUTKIMUKSESSA JA KAIVOSSUUNNITTELUSSA. Kaivosseminaari 3.6.2010, Kokkola. J.

LENTOKONEESTA TEHDYN LASERKEILAUKSEN KÄYTÖSTÄ GEOLOGISESSA TUTKIMUKSESSA JA KAIVOSSUUNNITTELUSSA. Kaivosseminaari 3.6.2010, Kokkola. J. LENTOKONEESTA TEHDYN LASERKEILAUKSEN KÄYTÖSTÄ GEOLOGISESSA TUTKIMUKSESSA JA KAIVOSSUUNNITTELUSSA Kaivosseminaari 3.6.2010, Kokkola J. Vanne Geologinen kartoitus Perustietoa kaivannaisteollisuuden, maankäytön

Lisätiedot

Q 19/23/2623/1991/1. GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS Pohjois-Suomen aluetoimisto Työraportti. PELLO Naamij oki Pertti Turunen

Q 19/23/2623/1991/1. GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS Pohjois-Suomen aluetoimisto Työraportti. PELLO Naamij oki Pertti Turunen Q 19/23/2623/1991/1 PELLO Naamij oki Pertti Turunen 30.5.1991 GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS Pohjois-Suomen aluetoimisto Työraportti SEISMISET REFRAKTIOLUOTAUKSET PELLON NAAMWOELLA VUONNA 1989 Q 19/23/2623/1991/1

Lisätiedot

Euran pohjavesialueiden luokka- ja rajausmuutokset

Euran pohjavesialueiden luokka- ja rajausmuutokset KUULUTUS VARELY/3648/216 13.2.217 Euran pohjavesialueiden luokka- ja rajausmuutokset Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on tarkistanut Euran kunnan pohjavesialueiden

Lisätiedot

HAUSJÄRVEN KUNTA PIHONKAARTEEN RAKEN- NETTAVUUSSELVITYS. Vastaanottaja Hausjärven kunta. Asiakirjatyyppi Raportti. Päivämäärä 30.6.

HAUSJÄRVEN KUNTA PIHONKAARTEEN RAKEN- NETTAVUUSSELVITYS. Vastaanottaja Hausjärven kunta. Asiakirjatyyppi Raportti. Päivämäärä 30.6. Vastaanottaja Hausjärven kunta Asiakirjatyyppi Raportti Päivämäärä 30.6.2016 Viite 1510025613 HAUSJÄRVEN KUNTA PIHONKAARTEEN RAKEN- NETTAVUUSSELVITYS HAUSJÄRVEN KUNTA PIHONKAARTEEN RAKENNETTAVUUSSELVITYS

Lisätiedot

Etelä-Savon kiviaineshuollon turvaaminen 103 Savonlinnan seutu

Etelä-Savon kiviaineshuollon turvaaminen 103 Savonlinnan seutu Etelä-Savon kiviaineshuollon turvaaminen 103 2.6 Sulkava Sulkavan kunnan alueelta valittiin kahdeksan potentiaalista kohdetta, joista Siikakosken, Iijärvenkankaan, Musta-Olhavinharjun ja Remesmäen alueilla

Lisätiedot

Hydrogeologisten aineistojen visualisoinnin hyödyntäminen pohjavesiselvityksissä ja tarkkailujen suunnittelussa

Hydrogeologisten aineistojen visualisoinnin hyödyntäminen pohjavesiselvityksissä ja tarkkailujen suunnittelussa Hydrogeologisten aineistojen visualisoinnin hyödyntäminen pohjavesiselvityksissä ja tarkkailujen suunnittelussa Birgitta Backman Jussi Ahonen Samrit Luoma GTK 27.10.2016 Visualisointi Visualisointi tarkoittaa

Lisätiedot

Työraportti Etelä-Suomen aluetoimisto Q 18/23.0/95/1 Erityistoiminnot Seppo Koho

Työraportti Etelä-Suomen aluetoimisto Q 18/23.0/95/1 Erityistoiminnot Seppo Koho ARKISTOKAPPALE GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS Työraportti Etelä-Suomen aluetoimisto Q 18/23.0/95/1 Erityistoiminnot Seppo Koho MAAPERÄKARTOITUKSIIN JA POHJAVEDEN SEURANTAAN LIITTYVÄT SEISPIISET REFRAKTIOLUOTAUKSET

Lisätiedot

Hydrogeologisten aineistojen visualisoinnin hyödyntäminen pohjavesiselvityksissä ja tarkkailujen suunnittelussa

Hydrogeologisten aineistojen visualisoinnin hyödyntäminen pohjavesiselvityksissä ja tarkkailujen suunnittelussa Hydrogeologisten aineistojen visualisoinnin hyödyntäminen pohjavesiselvityksissä ja tarkkailujen suunnittelussa Birgitta Backman Jussi Ahonen Samrit Luoma GTK 11.10.2016 Visualisointi Visualisointi tarkoittaa

Lisätiedot

VANHA PORVOONTIE 256, VANTAA RUSOKALLION POHJAVESISELVITYS

VANHA PORVOONTIE 256, VANTAA RUSOKALLION POHJAVESISELVITYS Tilaaja YIT Rakennus Oy Asiakirjatyyppi Raportti Päivämäärä 2.7.2014 Viite 1510013222 VANHA PORVOONTIE 256, VANTAA RUSOKALLION POHJAVESISELVITYS RUSOKALLION POHJAVESISELVITYS Päivämäärä 2.7.2014 Laatija

Lisätiedot

Esitys pohjavesialueiden luokitusmuutoksista Tornion kaupungissa

Esitys pohjavesialueiden luokitusmuutoksista Tornion kaupungissa ESITYS LAPELY/191/2018 Etelä-Savo 14.2.2018 Esitys pohjavesialueiden luokitusmuutoksista Tornion kaupungissa Pohjavesialueiden rajauksesta ja luokittelusta säädetään vesienhoidon ja merenhoidon järjestämisestä

Lisätiedot

Kiviaineksen määrä Kokkovaaran tilan itäosassa Kontiolahdessa. Akseli Torppa Geologian Tutkimuskeskus (GTK)

Kiviaineksen määrä Kokkovaaran tilan itäosassa Kontiolahdessa. Akseli Torppa Geologian Tutkimuskeskus (GTK) GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS Itä-Suomen yksikkö Kuopio M173K2015 Kiviaineksen määrä Kokkovaaran tilan itäosassa Kontiolahdessa Akseli Torppa Geologian Tutkimuskeskus (GTK) Kokkovaran tilan pintamalli. Korkeusulottuvuutta

Lisätiedot

Kuulutus koskien pohjavesialueiden luokka- ja rajausmuutoksia Kosken Tl kunnan alueella

Kuulutus koskien pohjavesialueiden luokka- ja rajausmuutoksia Kosken Tl kunnan alueella KUULUTUS VARELY/2370/2017 13.11.2018 Liitteet 1 kpl Kuulutus koskien pohjavesialueiden luokka- ja rajausmuutoksia Kosken Tl kunnan alueella Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus)

Lisätiedot

KIRKKORANTA KERIMÄKI ALUEEN MAAPERÄKUVAUS JA RAKENNETTAVUUS 15.2.2013

KIRKKORANTA KERIMÄKI ALUEEN MAAPERÄKUVAUS JA RAKENNETTAVUUS 15.2.2013 KIRKKORANTA KERIMÄKI ALUEEN MAAPERÄKUVAUS JA RAKENNETTAVUUS 15.2.2013 Viite 8214459921 Versio 1 Pvm 15.2.2013 Hyväksynyt Tarkistanut Ari Könönen Kirjoittanut Jari Hirvonen 1 1. YLEISTÄ Tilaajan toimeksiannosta

Lisätiedot

S O R A V A R O J E 1V A R V I 0 I N T. Tvl :n Turun piiriss ä. Geologinen tutkimuslaito s

S O R A V A R O J E 1V A R V I 0 I N T. Tvl :n Turun piiriss ä. Geologinen tutkimuslaito s S O R A V A R O J E 1V A R V I 0 I N T I Tvl :n Turun piiriss ä Geologinen tutkimuslaito s 1972 Geologi Pentti Lindroos Sisällysluettelo : Sivu 1 Yleistä 12 1031 Ut ö 13 1033 Rosala 17 2011 Hanko 18 1032

Lisätiedot

Kuulutus koskien Aikolan ja Kosken pohjavesialueiden luokka- ja rajausmuutoksia

Kuulutus koskien Aikolan ja Kosken pohjavesialueiden luokka- ja rajausmuutoksia KUULUTUS VARELY/2630/2017 16.1.2019 Liitteet 1 kpl Kuulutus koskien Aikolan ja Kosken pohjavesialueiden luokka- ja rajausmuutoksia Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus)

Lisätiedot

SELVITYS KOTKAN POHJAVESIALUEIDEN RAJAUSTEN JA LUOKITUSTEN TARKISTAMISESTA

SELVITYS KOTKAN POHJAVESIALUEIDEN RAJAUSTEN JA LUOKITUSTEN TARKISTAMISESTA Selvitys KASELY/602/2018 Etelä-Savo 7.5.2018 SELVITYS KOTKAN POHJAVESIALUEIDEN RAJAUSTEN JA LUOKITUSTEN TARKISTAMISESTA Tausta Lakiin vesienhoidon ja merenhoidon järjestämisestä (1299/2004) on lisätty

Lisätiedot

Etelä-Savon kiviaineshuollon turvaaminen 3 Pieksämäen seutu

Etelä-Savon kiviaineshuollon turvaaminen 3 Pieksämäen seutu Etelä-Savon kiviaineshuollon turvaaminen 3 2.1 Joroinen Joroisten kunnan alueelta tutkittiin Maavedenkankaan muodostuma (taulukko 1 ja karttakuva 1). Maavedenkankaalla maa-aineksia on yhteensä noin 2,45

Lisätiedot

Pieksämäen Metsäpalstan maa-ainesalueen maa-ainesluvan muutoshakemus

Pieksämäen Metsäpalstan maa-ainesalueen maa-ainesluvan muutoshakemus Hakemus 29.11.2017 Sivu 1/3 Keski-Savon ympäristötoimi Ympäristösihteeri Hanna Kakriainen Pieksämäen Metsäpalstan maa-ainesalueen maa-ainesluvan muutoshakemus Metsäpalstan maa-ainesalue sijaitsee Pieksämäen

Lisätiedot

PYHÄJOEN PARHALAHDEN TUULIPUISTO- HANKEALUEEN SULFAATTIMAAESISELVITYS

PYHÄJOEN PARHALAHDEN TUULIPUISTO- HANKEALUEEN SULFAATTIMAAESISELVITYS Geologian tutkimuskeskus Länsi-Suomen yksikkö Kokkola 21.3.2013 PYHÄJOEN PARHALAHDEN TUULIPUISTO- HANKEALUEEN SULFAATTIMAAESISELVITYS Jaakko Auri GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS KUVAILULEHTI 21.03.2013 / M29L2013

Lisätiedot

MAASTOKARTOITUSAINEISTON VISUALISOINTI. Kai Lappalainen, Ramboll Finland Tampere

MAASTOKARTOITUSAINEISTON VISUALISOINTI. Kai Lappalainen, Ramboll Finland Tampere MAASTOKARTOITUSAINEISTON VISUALISOINTI Kai Lappalainen, Ramboll Finland Tampere RAMBOLL FINLAND OY Perustettu vuonna 1962 Vuonna 2009 lähes 1200 työntekijää 23 paikkakunnalla Liikevaihto 89,9 M (2009)

Lisätiedot

Etelä-Savon kiviaineshuollon turvaaminen 45 Savonlinnan seutu

Etelä-Savon kiviaineshuollon turvaaminen 45 Savonlinnan seutu Etelä-Savon kiviaineshuollon turvaaminen 45 2.5 Kerimäki Savonlinnan Kerimäen alueelta valittiin 11 potentiaalista kohdetta, joista Kuutinkukkulan, Ahmalahti Hangaslammen ja Sorvalammen alueilla suoritettiin

Lisätiedot

eologian tutkimuskeskus Ahvenanmaa, Jomala ---- eofysiikan osasto Seismiset luotaukset Ahvenanmaalla Jomalan alueella 1987.

eologian tutkimuskeskus Ahvenanmaa, Jomala ---- eofysiikan osasto Seismiset luotaukset Ahvenanmaalla Jomalan alueella 1987. eologian tutkimuskeskus Ahvenanmaa, Jomala ---- eofysiikan osasto J Lehtimäki 16.12.1987 Työraportti Seismiset luotaukset Ahvenanmaalla Jomalan alueella 1987. Jomalan kylän pohjoispuolella tavataan paikoin

Lisätiedot

Luonnontieteellinen tutkimuspolku

Luonnontieteellinen tutkimuspolku Luonnontieteellinen tutkimuspolku Tutkitaan oman lähiympäristön luontoa Projektityössä toteutetaan oman koulun lähiympäristöön oma luonnontieteellinen tutkimuspolku. Tavoitteena on tutkia ja havainnoida

Lisätiedot

Sei smi set maaperätutkimukset syyskuussa 1989.

Sei smi set maaperätutkimukset syyskuussa 1989. Ci19/23/90/1 Koskee 2023 06, 09 20Y2 0'4 3111 02, 09 3119 07 J. Lehtimaki 18.0Lf.1990 Geologian tutkimuskeskus Geofysiikan osasto Työraportti Sei smi set maaperätutkimukset syyskuussa 1989. Seismisillä

Lisätiedot

-S O A V A R O E. TVI, s n.mikkelin.,itȧosa*5 0. .. Geologinen tutk4..mus.lai-tas .N A R V Z. O X N T X .197 6 ... . - ., - I ~.

-S O A V A R O E. TVI, s n.mikkelin.,itȧosa*5 0. .. Geologinen tutk4..mus.lai-tas .N A R V Z. O X N T X .197 6 ... . - ., - I ~. -S O A V A R O E. -.N A R V Z. O X N T X TVI, s n.mikkelin.,itȧosa*5 0.. Geologinen tutk4..mus.lai-tas.197 6....., -., - I ~.p~ Kurkisen OSA II Sivu 90 Karttalehti 4122 LOHIKOSKI 112 - - 4211 SAVONLINNA

Lisätiedot

VARPAISJÄRVEN KARTTA-ALUEEN MAAPERÄ

VARPAISJÄRVEN KARTTA-ALUEEN MAAPERÄ MAAPERÄKARTTA 1 : 20 000 SELITYS LEHTI 3332 11 VARPAISJÄRVEN KARTTA-ALUEEN MAAPERÄ Jouko Saarelainen 3332 09 3332 12 3334 03 KIUKONMÄKI PÄLLIKÄS SYVÄRINPÄÄ Lapinlahti Varpaisjärvi 3332 08 3332 11 3334

Lisätiedot

Kauko Nukari, Paasikankaantie 267, 31130 Koijärvi. Soran ottamistoiminnan jatkaminen kahdella vuodella.

Kauko Nukari, Paasikankaantie 267, 31130 Koijärvi. Soran ottamistoiminnan jatkaminen kahdella vuodella. FORSSAN KAUPUNKI PÄÄTÖS Ympäristölautakunta Maa-aineslupahakemus lupamääräysten PL 62 muuttamiseksi (maa-aineslaki 555/81) 30100 FORSSA Annettu julkipanon jälkeen puh. 03-41411 Antopäivä Kokouspäivä ja

Lisätiedot

Pohjavesialueiden kuvaukset, luokat ja rajaukset pääsijaintikunta Varkaus

Pohjavesialueiden kuvaukset, luokat ja rajaukset pääsijaintikunta Varkaus POSELY/1779/2018 7.1.2019 Pohjavesialueiden kuvaukset, luokat ja rajaukset pääsijaintikunta Varkaus Luokka ja rajausmuutokset Varkauden alueella on kaksi pohjavesialuetta, joiden osalta luokitus ja rajaukset

Lisätiedot

Haapaveden pohjavesialueiden luokitus- ja rajausmuutokset Pohjavesialueiden hydrogeologinen kuvaus ja vedenotto

Haapaveden pohjavesialueiden luokitus- ja rajausmuutokset Pohjavesialueiden hydrogeologinen kuvaus ja vedenotto POPELY/64/2018 Haapaveden pohjavesialueiden luokitus- ja rajausmuutokset Laki vesien- ja merenhoidon järjestämisestä (1299/2004) edellyttää, että Pohjois-Pohjanmaan ELYkeskus luokittelee ja rajaa pohjavesialueet

Lisätiedot

Ylitornion kunnan pohjavesialueiden luokitusten muutokset

Ylitornion kunnan pohjavesialueiden luokitusten muutokset LAUSUNTOPYYNTÖ LAPELY/460/2017 Etelä-Savo 13.2.2017 Ylitornion kunta Alkkulanraitti 55 95600 Ylitornio Ylitornion kunnan pohjavesialueiden luokitusten muutokset Pohjavesialueiden rajauksesta ja luokittelusta

Lisätiedot

Pohjois-Savon PaMa -hanke

Pohjois-Savon PaMa -hanke GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS Itä-Suomen yksikkö Kuopio 2.5.2015 Pohjois-Savon PaMa -hanke Pohjavedenpinnan alaisten maa-ainesten tutkimus kahdeksalla harjukohteella Pohjois-Savon alueella Arto Hyvönen Anu

Lisätiedot

Rakennus- ja ympäristölautakunta 9 03.02.2015

Rakennus- ja ympäristölautakunta 9 03.02.2015 Rakennus- ja ympäristölautakunta 9 03.02.2015 RUDUS OY, POHJAVEDENPINNAN ALAPUOLELLE ULOTTUVAA MAA-AINEKSEN OTTAMISTA KOSKEVA HAKEMUS DNRO ESAVI/8241/2014, SONDBY, LAUSUNTO ETELÄ-SUOMEN ALUEHALLINTOVIRASTOLLE

Lisätiedot

TUTKIMUSTYÖSELOSTUS JOROISTEN KUNNASSA VALTAUSALUEELLA TUOHI- LAHTI 1, KAIV.REK.NRO 4183/1, SUORITETUISTA MALMITUTKIMUKSISTA

TUTKIMUSTYÖSELOSTUS JOROISTEN KUNNASSA VALTAUSALUEELLA TUOHI- LAHTI 1, KAIV.REK.NRO 4183/1, SUORITETUISTA MALMITUTKIMUKSISTA GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS M06/3232/-93/1/10 - Joroinen Tuohilahti Olavi Kontoniemi 30.11.1993 TUTKIMUSTYÖSELOSTUS JOROISTEN KUNNASSA VALTAUSALUEELLA TUOHI- LAHTI 1, KAIV.REK.NRO 4183/1, SUORITETUISTA MALMITUTKIMUKSISTA

Lisätiedot

Paadenmäen kalliokiviainesselvitykset Paavo Härmä ja Heikki Nurmi

Paadenmäen kalliokiviainesselvitykset Paavo Härmä ja Heikki Nurmi Etelä-Suomen yksikkö C/KA 33/09/01 3.7.2009 Espoo Paadenmäen kalliokiviainesselvitykset Paavo Härmä ja Heikki Nurmi Geologian tutkimuskeskus Etelä-Suomen yksikkö Sisällysluettelo Kuvailulehti 1 JOHDANTO

Lisätiedot

Avoin maastotieto: Laseraineisto geologisissa kartoituksissa ja tutkimuksissa. Niko Putkinen ja Jukka Pekka Palmu (GTK) sekä Heli Laaksonen (MML)

Avoin maastotieto: Laseraineisto geologisissa kartoituksissa ja tutkimuksissa. Niko Putkinen ja Jukka Pekka Palmu (GTK) sekä Heli Laaksonen (MML) Avoin maastotieto: Laseraineisto geologisissa kartoituksissa ja tutkimuksissa Niko Putkinen ja Jukka Pekka Palmu (GTK) sekä Heli Laaksonen (MML) Maanmittauslaitos - tietoa maasta: Maanmittauslaitos huolehtii:

Lisätiedot

Etelä-Savon kiviaineshuollon turvaaminen 274 Mikkelin seutu

Etelä-Savon kiviaineshuollon turvaaminen 274 Mikkelin seutu Etelä-Savon kiviaineshuollon turvaaminen 274 2.7 Puumala Puumalan kunnan alueella tehtiin tutkimuksia19 kohteella, joista kahdeksalla suoritettiin jatkotutkimuksia (taulukko 1 ja karttakuva 1). Suurimmat

Lisätiedot

Muodostuva 2 Pienialainen tombolo. Muodostuva on kaunista hiekkarantaa, joten sitä ei ole arvioitu.

Muodostuva 2 Pienialainen tombolo. Muodostuva on kaunista hiekkarantaa, joten sitä ei ole arvioitu. - 203-113 2Rauna Karttalehti 113204 Rihtniemi Usk el in saari on pint ahavaint o j en perusteella kivikko a ja 1 ouhikkoa. Siitä on mandollisuus seulonalla saada B-luokan ja murskaus - kelpoista ainesta.

Lisätiedot

6. MAAPERÄN VUOKSI SELLAISENAAN RAKENTAMISEEN SOVELTUMATTOMAT ALUEET KAAKKOIS-PIRKANMAAN SEUTUKUNNAN ALUEELLA Yleistä etoa maaperästä

6. MAAPERÄN VUOKSI SELLAISENAAN RAKENTAMISEEN SOVELTUMATTOMAT ALUEET KAAKKOIS-PIRKANMAAN SEUTUKUNNAN ALUEELLA Yleistä etoa maaperästä 6. MAAPERÄN VUOKSI SELLAISENAAN RAKENTAMISEEN SOVELTUMATTOMAT ALUEET KAAKKOIS-PIRKANMAAN SEUTUKUNNAN ALUEELLA Yleistä etoa maaperästä Maaperä on syntynyt geologisten prosessien tuloksena. Näitä ovat rapautuminen

Lisätiedot

Pohjois-Savon POSKI 2009. Moreenikohteet

Pohjois-Savon POSKI 2009. Moreenikohteet GEOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS Maankäyttö ja ympäristö Kuopio 88 / 2012 31.8.2009 Pohjois-Savon POSKI 2009 Moreenikohteet Hannu Rönty SISÄLLYS 1. JOHDANTO 2 1.1 Moreenin kelpoisuusmääritelmät 2 1.2 Murskauskelpoiset

Lisätiedot