MII Sen vessapaperin, joka me oltiin myyty, olis voinut vetää maapallon ympäri.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "MII Sen vessapaperin, joka me oltiin myyty, olis voinut vetää maapallon ympäri."

Transkriptio

1 1 MAANANTAINA - TAPOJEN HISTORIAA HENKILÖT:, joka voi olla JENNA tai JESSE MIEKKAMIES Koululaiset notkuvat reppuineen odottamassa autoa. Me oltiin koottu rahaa tätä leirikoulua varten jo neljä vuotta. Sen vessapaperin, joka me oltiin myyty, olis voinut vetää maapallon ympäri. Mun isä tuli allergiseksi mokkapaloille jo sillon, kun me oltiin nelosella. Silti rahat ei riittäneet yhteiseen bussiin, vaan meidän piti lähteä omilla autoilla. Onneksi Pökön äidillä oli seitsenpaikkainen nelivetomaasturi, johon mahtui just meidän jengi ja kaikki meidän kamat. Samassa tulee ratti kourassa paikalle ja pysähtyy näyttävästi lasten kohdalle. Ja sitten kyytiin kaikki! Leirikoulumatka voi alkaa!

2 Missä äiti on? Voivoi, kun Leena putosi vintinportaista just äsken. Isäsi lähti viemään häntä sairaalaan ja hälytti minut kuskiksi teille. Kaikki muut menevät ikään kuin autoon, toisin sanoen ryhmittyvät muodostelmaksi mummon viereen ja taakse. Kertoja kertoo katsojille Hei, toi on Pökön mummo, se on joku professori tai jotain. Pökö on mun kaveri, tosi kiva vaikka töppäileekin, kun se hosuu aina. TOI Nikke on meidän luokan hipsteri, joka luulee aina tietävänsä kaiken. Se on asunut pienempänä Ranskassa. Nikke känää aina Miin kanssa, sillä kun on aina revityt farkut ja koskaan ei tiedä, minkävärinen tukka sillä on maanantaina. Mii ei pelkää mitään. Se väittää vastaan reksillekin, soittaa suutaan ja vähän kitaraa. Lillukka on meidän luokan ihana nörtti, joka jeesaa aina toisia. Sillon kotona viis hymytyttöö rivissä ja tänä vuonna tulee varmaan kuudes. Jesse/Jenna! Tuu jo niin päästään lähtemään! Kertoja liittyy autoseurueeseen, mummo toteaa olkansa yli Nyt ajetaankin historiallista Suolatietä suoraan rannikolle! Seuraa keikkuvaa ajoa vauhdilla esim. ympäri luokkaa. Aja hiljempaa, mummo, tai mä oksennan kohta. Samassa auto seisahtuu kuin seinään.

3 Mikäs tähän nyt tuli? Hetkinen... mä katon ajotietokoneesta... joo, tankki on tyhjä. Mä soitan tiepalveluun! Kaikki ovat etsivinään kenttää kännykälle Eihän täällä oo kenttää. Missä ihmeessä me ollaan? Täällähän on ihan pimeetä! Siinä samassa Pökö, joka on jo lähtenyt hortoilemaan ympäriinsä, huutaa kauempaa. Hei, tuolta näkyy jotain valoa. Mummo lähtee ääntä kohti ja huutaa Eteenpäin! Älkää kompastuko risuihin! Äkkiä ovesta - esim. luokan ovesta - tulee jäykästi miekka koholla MIEKKAMIES Seis! Sillon miekka kädessä!

4 Ei hätää! Nostakaa kaikki oikea käsi pystyyn, näin, ja heiluttakaa sitä ja hymyilkää, niin hän näkee, ettei meillä ole asetta kädessä. Kaikki heiluttavat. Miekkamies panee miekan vyölleen ja heiluttaa hänkin. Jaha! Tässä on varmaan jokin aikaryppy. Mennäänpä tervehtimään! Mummo kättelee miekkamiestä, samoin kaikki muutkin. Lapset hätkähtelevät, pitelevät kättään yms. kun miekkamies puristaa sitä niin lujasti. Lopuksi miekkamies ottaa hatun päästään ja sanoo kumartaen kaikille MIEKKAMIES Beenovoone nastra cassida! (lapsille) Lippalakit pois päästä! Meidän on kunnioitettava isäntäämme! Mummo? Mitä kieltä toi puhuu? En tiedä. Ei ainakaan mitään niistä kahdestatoista, joita minä osaan mutta ehkä se hiukan muistuttaa latinaa. Näettehän te joka tapauksessa, että hän kutsuu meitä illalliselle. Nyt täytyy käyttäytyä hyvin, ettemme loukkaa isäntäämme! Miekkamies kääntyy ja menee ovesta ulos. Mummo ja muut perässä, vain kertoja ja Lillukka jäävät viimeisiksi Näitsä! Sen jalat ei koskettanut lattiaa. Mihin ihmeeseen me ollaan jouduttu?

5 2 TIISTAINA - PIENIÄ SANOJA HENKILÖT:, joka voi olla JENNA tai JESSE MIEKKAMIES Joukko tulee ovesta sisään - esim. luokkaan - samassa järjestyksessä kuin edellisen päivän lopulla - ensin miekkamies ja mummo, sitten muut ja lopuksi Lillukka ja Kertoja. Tää on muuten kummituslinna. Joo, siin yhdessä pelissä on samanlainen paitsi että siinä on vallihauta. Mä en sitten syö mitään hirveitä mössöjä! Mummo kääntyy hyssyttämään porukan hiljaiseksi Hssss! Ei mitään mutinoita. Kaikki syövät mitä tarjotaan! Samassa seisahdutaan ikään kuin katetun pöydän ääreen - voi olla opettajanpöytä. Oho mikä kinkku! Ihan ku jouluna!

6 Ihanantuoksusta leipää. Se on varmaan just leivottua. Hyvännäkösiä makkaroita, mut onks täällä sinappia. JESSE Ketsuppia ei ainakaan oo pöydässä. Pökö on jo istunut tuolille, kun mummo komentaa - Pökö ponnahtaa seisomaan Ei saa istua vielä pöytään! Isäntä antaa merkin! Miekkamies auttaa tuolin mummolle ja sanoo MIEKKAMIES "Simenadas, amagiles! N Kiitos, kiitos! Gratias! Istukaa nyt tekin. Kun talon isäntä tarjoaa Pökön mummolle leipää, Pökö kurottuu ottamaan makkaran keskellä pöytää olevasta kulhosta ja kaataa vahingossa suuren juomakannun, joka oli ollut hänen kyynärpäänsä kohdalla. Oho! Senkin törppö! Pyydä anteeksi Niin mutta mitä mä sanon tolle?

7 No vaikka pardon tai sori! Kai se nyt sen verran ranskaa tai englantia ymmärtää Pökö yrittää kuivata pöytää hihallaan Sori hei! Miekkamies naurahtaa ja taputtaa käsiään. MIEKKAMIES Nihiles, nihiles! Hei katsokaa, pöytähän on kuiva. Pökö kumartaa kohti miekkamiestä Kiitos! Kiitos oikein paljon! Mitä järkee, hei, on kiittää suomeksi, eihän toi äijä sitä ymmärrä? Pökön mummo sanoo ensin miekkamiehelle N Pardon! Ja alkaa sitten puhua lapsille N Kuulkaapas nyt kaikki ja sinä neiti Mutruhuuli erityisesti! Me olemme täällä tämän ystävällisen herrasmiehen vieraina. On aivan sama mitä kieltä kukin puhuu, kunhan

8 olemme kohteliaita. Pienillä sanoilla ja eleillä osoitetaan, että otamme toiset huomioon. Niin kuin näitte, isäntämme ymmärsi kyllä, että Pökö oli pahoillaan kaadettuaan vahingossa tuon astian. Hän vastasi anteeksipyyntöön niin kuin kuuluukin, ettei se mitään haittaa, ja mikä parasta, hän korjasi samantien vahingon. Sitä minä sanon hyväksi käytökseksi! Kaikkia muita naurattaa paitsi Miitä, joka istuu tympeänä eikä syö mitään. Lillukka pudottaa pöydältä jotakin Kertojan syliin Sori hei, pardon, förlåt! Nihiles! Nihiles! Kaikki nauravat ja nousevat pöydästä kumartaen kohteliaasti isännälle, joka vie heidät taas kohti ovea ja kumartaa kohteliaasti MIEKKAMIES Beenos notagenas! Mummo menee kumartaen ovesta ensimmäisenä Beenos notagenas! Sanokaa hyvää yötä! Good night! Buona notte! Bon nuit!

9 Gud tota natt eli siis hyvää yötä! Mii tulee viimeisenä, nyökkää vähän miekkamiehelle, mutta kääntyy sanomaan kiukkuisesti yleisölle Huomenna mä muuten häivyn täältä vaikka kävellen!

10 3 KESKIVIIKKONA - TAVAT JA TEKNIIKKA HENKILÖT:, joka voi olla JENNA tai JESSE Kaikki makaavat näyttämöllä/ luokan edessä sikin sokin. Kertoja hätkähtää ja vääntäytyy pystyyn Auts! Kuka potkas mua kylkeen? Missä me ollaan? Pojatkin heräävät Joks me ollaan siellä leirikoulussa? Hei, missä se linna on? Mii ponnahtaa pystyyn ja alkaa raivoisasti pudistella vaatteitaan Apuu! Täällon murkkuja joka paikassa! No mutta... jaha... aikaryppy on tainnut oijeta.

11 Nikke kaivaa kännykkänsä esiin ja tutkii sitä Mulla on muuten kuva siitä äijästä! Mä otin sen silloin, kun se leikkasi miekalla sitä porsasta. Ei tarvittu edes salamaa! Hyvänen aika! Menitkö sinä ottamaan hänestä kuvan ilman lupaa? Nikke on edelleen kännykän kimpussa, selittää samalla Totta kai! Ja otin mä videotakin! Tästä tulee mahtava hitti, kun mä laitan tän youtubeen! Et muuten laita, et missään tapauksessa! Kenestäkään ei saa laittaa kuvia tai videoita ilman lupaa nettiin! Eikä ainakaan, jos on kuvattu toisen kodissa eikä julkisella paikalla. Koulussakin kuvaaminen on kielletty. Oikeasti kuvien julkaisemiseen pitäis saada aina vanhempien lupa. Musta oli tosi typerää, että sä laitot youtubeen sen videon, jossa Pökö kaatui fillarilla lätäkköön koulun pihalla! Mähän otin sen pois. Mummo tulee ja ojentaa kätensä siihen malliin, että Niken on pakko antaa kännykkänsä mummolle, joka rupeaa pleraamaan kuva-arkistoa

12 Tänne se kännykkä ja heti! No niin... missä se kuva ja video on? Eihän täällä ole lopussa kuin kaksi mustaa ruutua! Kertoja naureskelee Miille Ihan oikein sille. Nikke on aina kuvaamassa meitä just noloimmalla hetkellä ja levittelee niitä kuvia sit joka paikkaan. Ei muuten levittele enää, ei sen jälkeen, kun mä otin siitä kuvan, kun sen jumppahousut oli revenneet ja uhkasin panna sen nettiin, jos se lopeta tota hölmöilyä! Hyvä Mii! Kyllä jokaisen pitää saada itte päättää, millaisia juttuja ja kuvia siitä julkastaan. Joo, totta kai. Kaikkihan sen tietää, ettei netistä mikään häviä ikinä. Mummo taputtaa käsiään. No niin! Nyt tarvitaan aamiaista ja ennen kaikkea vettä! Otetaanpas parit ja lähdetään tästä pisteestä kukin pari omaan suuntaansa - tuhat askelta ja sitten samaa tietä takaisin. Huudatte heti, jos löydätte puron tai lähteen! Pökö, sinä tulet minun kanssani. Pökö ja mummo lähtevät yhteen suuntaan laskemaan askeleita, Lillukka ja Mii toiseen suuntaan, kertoja ja Nikke jäävät lähtöpaikalle, sille Nikke on taas ruvennut pelaamaan kännykällään Hei, kamoon, mennään nyt. Paa sen kännykän pois! Muut ettii vettä ja sä vaan pelaat!

13 Nikke ei nosta katsetta kännykästään vaan pelaa ja pelaa Voithan sä mennä yksinkin. Samassa kertoja on näkevinään käärmeen ja kauhistuu Varo! Käärme! Nikke pomppaa syrjään, pudottaa kännykkäänsä, kumpikin on kauhuissaan seuraavinaan maassa kiemurtelevaa käärmettä Hirveen iso kyy... näätsä ton sahaviivan sen selässä... no nyt se menee tonne kivien väliin... Nikke nostaa kännykän maasta ja tutkii sitä itku kurkussa Kirottua! Näyttö hajos! huutaa käytävästä tms. Hei, missä te ootte! Nikke lähtee menemään, Kertoja sanoo katsojille ennen kuin menee ovesta ulos Huomasitteks te sen jäätävän tuulenpuuskan... ja se käärme tuli kuin tyhjästä... tää on tosi pelottavaa.

14 4 TORSTAINA - RYHMÄTYÖT HENKILÖT:, joka voi olla JENNA tai JESSE Kaikki tulevat mummon johdolla ovesta näyttämölle tai luokan eteen. No niin! Ei hätää vaikkei vettä löytynytkään. Työnnetään auto liikkeelle ja lähdetään eteenpäin. Suolatien varrella on vanhoja kyliä. Kyllä me kohta pääsemme ihmisten ilmoille! Mii vetäytyy murjottamaan Mä en kyllä lähde mihinkään! Mummo harppoo Miin eteen ja sanoo tiukasti Totta kai sinä tulet mukaan! Porukan on pysyttävä yhdessä. Sitä paitsi meidän on työnnettävä autoa ja siihen tarvitaan jokaista! Mii nousee ja menee muka autoa työntämään - voisi olla esim. opettajanpöytä - huutaa sieltä äkeänä Mitä te kuppaatte? Tulkaa työntämään! Mummo menee muka ohjaamaan, muut työntävät takaa ja sivuilta

15 Onks vaihde vapaalla ja käsijarru pois päältä? On, on! Työntäkää yhtä aikaa! Yksi! Kaksi! Työntäkää! Muutaman keinahduksen jälkeen auto ikäänkuin nytkähtää lopultakin liikkeelle ja alkoi hitaasti liikkua eteenpäin. Hei, täähän liikkuu! Tässon alamäki... Varokaa, vettä näkyvissä! Seis! Seis! Siellon silta poikki! Mummo! Vedä käsijarrusta! Mummo on vetävinään jarrusta, jolloin auto pysähtyy nytkähtäen. Muut juoksevat auton luo, Nikke on katsovinaan alas jokeen Huhhuh! Olipa tipalla! tosson hirvee pudotus ja kiviä alla! Hei, kattokaa tonne joen toiselle puolelle! Eiks tuolla kaukana oo jotain taloja? Tähyillään

16 Sanoinhan minä, että siellä on kylä! Nyt täytyy vain miettiä, kuinka päästään joen yli. Pökö alkaa riisua paitaansa Mä voin uida yli ja juosta tonne kylään hakemaan apua! Hei kamoon! Ei oo mitään järkeä mennä hukkumaan noihin pyörteisiin. Niin mut jos tehtäis lautta. Ai mistä muka. Onks sul repussa nauloja ja vasara? Heiheihei! Ei saa tyrmätä tuolla lailla toisten ehdotuksia. Miettikää yhdessä.. Lillukka alkaa hyppiä ja huutaa Hei haloo! Tuolla menee joku hevosen kanssa pitkin peltotietä... Haloo! Apuaaaa! Voi ei se kuule, kun tuuli tulee sieltä päin! Äkkiä tulta nuotioon! Kertoja ja Pökö syöksyvät sivummalle keräämään oksia ja risuja Hei nää on ihan kuivia, Pökö tuu auttamaan!

17 Antakaa mulle, mä teen näistä kokon! Mullon tässä kuivaa heinää, pannaan sitä väliin. Mummo kokeilee taskujaan Mutta mistä me saadaan tulta, kun minullakaan ei ole... Mii syöksyy autolle ja palaa kohta sytkäriä pidellen Oottakaa... kokeillaan tällä auton sytkärillä! Mii sytyttää tulen nuotioon, kaikki puhkeavat riemuun! Hei me onnistuttiin! Pökö tähyilee ja selostaa Se hevonen käänty... ne tulee tänne päin! Mennään vastaan. Lapset ovesta ulos, mummo perässä, huutelee toisten jälkeen Hyvää ryhmätyötä, lapset! Oikein hieno työnjako!

18 5 PERJANTAINA - SYNTYMÄPÄIVILLÄ, joka voi olla JENNA tai JESSE PÄIVÄNSANKARI TARJOILIJA MIEKKAMIES Kertoja ja Lillukka tuovat penkin/kaksi tuolia näyttämölle/luokan eteen opettajanpöydän ympärille Ihan hyvinhän tässä sit kävi, kun päästiin joen yli ja vielä synttäreillekin. Mä en oo ikinä ollut kenenkään kuuskytvuotispäivillä! Vähän mua pelotti, kun ne miehet tankkas auton ja ajo sen sitten niitä lankkuja pitkin sen risan sillan ja joen yli. Samassa Mii ja Pökö tuovat seuraavaa penkkiä/tuoliparia paikalle ja Nikke tulee perässä tuolin kanssa Hirveen pölystä siellä aitassa! Mun on pakko päästä pesemään ees kädet. Onhan tossa kaivo tossa talon edessä. Pumppaat siitä vaan. Niin mut se on ihan kylmää.

19 Samassa Mummo tulla touhottaa paikalle No niin lapset! Nyt onnittelujonoon ja muistakaa sitten ottaa lippikset pois päästä. Päivänsankari tulee sopivasti paikalle, kaikki jonossa onnittelemaan, pojat kumartavat, tytöt niiaavat, sanovat vuoron perään Onneksi olkoon tai Hyvää syntymäpäivää tai Paljon onnea, ottavat sitten tarjoilijan tarjottimelta jalkalasit ja asettuvat sivulle odottelemaan, Pökö maistaa jo lasista Hei tässon omenamehuu ja vissyä. Älä nyt juo sitä kaikkea! Pitää odottaa, että juodaan yhdessä onnittelumalja! Mummo on jonon viimeisenä, pitää pienen onnittelupuheen ja lopettaa sen lasinnostoon Kiitos vielä kerran siitä ystävällisyydestä, jota meille on täällä osoitettu. Kaikesta näkee, että talossa on ehtoisa emäntä, joka pitää kaikista huolta, niin omista kuin vieraistakin. Saanko ehdottaa, kolminkertainen eläköönhuuto ja sankarittaren malja! KAIKKI Eläköön! Eläköön! Eläköön! Kippistetään ilmassa ja juodaan lasit tyhjiksi. EMÄNTÄ Voi kiitos, kiitos, tehän tässä meitä autoitte juhlan järjestelyissä. Menkää nyt kuulkaa syömään, siellä on tuvassa seisova pöytä. Seisova pöytä on ikään kuin näyttämön sivussa tai käytävälle, jonne mennään ovesta

20 Mii on jo menossa Taasko te kuppaatte! Mennään nyt ottamaan ruokaa! Mä kuolen nälkään! Lillukka estelee Hei annetaan noiden vanhojen ihmisten ottaa ensin. Me jaksetaan kyllä seistä jonossa vähän aikaa. Ja muistakaa sitten oikea järjestys, ensin kalapuoli, sitten kylmät lihaleikkeleet ja lopuksi lämmin ruoka... Joojoo, ollaanhan me nyt kaikki oltu ruotsinlaivalla! Niken ja kertojan puhuessa miekkamies on tullut ruokatarjottimen kanssa ovesta ja mennyt istumaan pöydän ääreen. Kertoja ja Lillukkakin ovat menneet jo ovesta, ja palaavat näkyville ruokatarjotinten kanssa, kun muut menevät pois näkyviltä Mihin me mennään syömään? Mennään tonne koivun alle, siellon melkein tyhjä pöytä... Anteeksi, mutta olisikohan tässä tilaa meille viidelle? MIEKKAMIES On, on, siihen vaan. Kertoja istuu Miekkamiehen viereen, kakoo vähän

21 Tota... hieno ilma... Miekkamies syö suu täynnä ruokaa, nyökkää vain, ei vastaa. Samassa Nikke tulee tarjottimen kanssa, laittaa sen pöydälle, kättelee komeasti miekkamiestä ja esittelee muutkin, jotka tulevat hänen vanavedessään pöydän ääreen Päivää, minä olen Nikke Parrot ja tässä ovat luokkatoverini Lillukka, Jenna/Jesse, Petteri, jota me sanotaan kyllä Pököksi ja Miia eli Mii. Me ollaan menossa Rymättylään leirikouluun, mutta jouduttiin nyt pysähtymään tässä, kun auton kanssa tuli ongelmia.. MIEKKAMIES Juu, ne semmosia rakkineita ne autot nykyään, tiatokoneet ja kaikki... Minä oon vaan tuosta naapurista, Villeksi sanovat vaikka papinkirjassa lukee kyllä Wilhelmi... Samassa Mummo tulee paikalle No niin lapset! Minä lupasin että lauletaan sankarittarelle. Osaattehan te kaikki sen Neito kaunoisen? Kaikki nousevat pöydästä, Kertoja viimeisenä, tönäisee ohimennen Miekkamiestä ja seisahtuu pyytämään anteeksi Voi anteeksi, ei ollut tarkoitus. Mies pyyhkii suunsa lautasliinaan, nousee, kumartaa ja sanoo lähtiessään pois MIEKKAMIES Nihiles! Nihiles!

22 Kertoja on ihan tyrmistynyt, sanoo yleisölle Kuulittekste? Mä tiesin heti, että mä oon nähnyt ton jossain!

Tapakasvatusmateriaali 3-6 vuosiluokille. Henkilöt

Tapakasvatusmateriaali 3-6 vuosiluokille. Henkilöt Tapakasvatusmateriaali 3-6 vuosiluokille Henkilöt kertojaminä, joka on yksi lapsista Mii, kapinallinen Lillukka, kiltti tyttö Nikke, viisastelija-hipsteri Pökö, joka tekee ensin ja ajattelee sitten Pökön

Lisätiedot

PIHALLA (WORKING TITLE) by Tom Norrgrann & Nils-Erik Ekblom. Mikun koekuvausmateriaali

PIHALLA (WORKING TITLE) by Tom Norrgrann & Nils-Erik Ekblom. Mikun koekuvausmateriaali PIHALLA (WORKING TITLE) by Tom Norrgrann & Nils-Erik Ekblom Mikun koekuvausmateriaali MUSTA RUUTU. Kuulemme musiikkia. Ruudun oikeaan ala-laitaan ilmestyy grafiikkaa: SANNA on POKEttanut sinua. S0 INT.

Lisätiedot

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

Objektiharjoituksia. Harjoitus 2 Tässä on lyhyitä dialogeja. Pane objektit oikeaan muotoon. 1) - Vien... TÄMÄ KIRJE postiin.

Objektiharjoituksia. Harjoitus 2 Tässä on lyhyitä dialogeja. Pane objektit oikeaan muotoon. 1) - Vien... TÄMÄ KIRJE postiin. Objektiharjoituksia Harjoitus 1 Pane objekti oikeaan muotoon. 1. Ensin te kirjoitatte... TÄMÄ TESTI ja sitten annatte... PAPERI minulle. 2. Haluan... KUPPI - KAHVI. 3. Ostan... TUO MUSTA KENKÄ (mon.).

Lisätiedot

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei Tavallinen tyttö Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei minulla ei ollut edes mitään. - Noh katsotaanpa

Lisätiedot

4.1 Samirin uusi puhelin

4.1 Samirin uusi puhelin 4. kappale (neljäs kappale) VÄRI T JA VAATTEET 4.1 Samirin uusi puhelin Samir: Tänään on minun syntymäpäivä. Katso, minun lahja on uusi kännykkä. Se on sedän vanha. Mohamed: Se on hieno. Sinun valkoinen

Lisätiedot

Omistusliitteillä ilmaistaan, kenen jokin esine tai asia on. Aina ei tarvita edes persoonapronominia sanan eteen.

Omistusliitteillä ilmaistaan, kenen jokin esine tai asia on. Aina ei tarvita edes persoonapronominia sanan eteen. Oppilaan nimi: PRONOMINIT Persoonapronominien omistusliitteet Omistusliitteillä ilmaistaan, kenen jokin esine tai asia on. Aina ei tarvita edes persoonapronominia sanan eteen. Esimerkiksi: - Kenen pipo

Lisätiedot

Joka kaupungissa on oma presidentti

Joka kaupungissa on oma presidentti Kaupungissa on johtajia. Ne määrää. Johtaja soittaa ja kysyy, onko tarpeeksi hoitajia Presidentti päättää miten talot on rakennettu ja miten tää kaupunki on perustettu ja se määrää tätä kaupunkia, Niinkun

Lisätiedot

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni.

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni. Welcome to my life Kohtaus X: Vanhempien tapaaminen Henkilöt: Sari Lehtipuro Petra, Sarin äiti Matti, Sarin isä Paju (Lehtipurot ja Paju istuvat pöydän ääressä syömässä) Mitäs koulua sinä Paju nyt käyt?

Lisätiedot

Gepa Käpälä Jännittävä valinta

Gepa Käpälä Jännittävä valinta Gepa Käpälä Jännittävä valinta Moikka! Mä oon Gepa Käpälä. Oon 7-vuotias ja käyn eskaria. Siili Iikelkotti ja oravakaksoset on siellä kanssa. Mutta mä oon niitä nopeampi. Oon koko Aparaattisaaren nopein.

Lisätiedot

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Riikka Niemi, projektipäällikkö ja Pauliina Hytönen, projektityöntekijä, Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen.

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. 6. SAIRAANA 6.1 Dialogit SAIRAANA Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. Lasse: Lasse: Huomenta! Millainen olo sulla on?

Lisätiedot

TIMO LOUHIKARI: RONDO

TIMO LOUHIKARI: RONDO TIMO LOUHIKARI: AVAINKOHTAUS 1. INT. IN TALO, ETEINEN PÄIVÄ Ovikello soi, Rondo menee avaamaan oven, TV:n ääni pauhaa taustalla. Oven takana seisoo Artsi apureidensa kanssa. Katohan, huhu piti paikkansa.

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen.

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. 6. SAIRAANA 6.1 Dialogit SAIRAANA Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. Lasse: Huomenta! Millainen olo sulla on? Huomenta,

Lisätiedot

PUHEKIELEN PRONOMINIT

PUHEKIELEN PRONOMINIT PUHEKIELEN PRONOMINIT Mä: mua, mut, mussa, musta, muhun, mulla, multa, mulle Sä: sua, sut, sussa, susta, suhun, sulla, sulta, sulle Pk. Mä luulen, et huomenna mul on aikaa. Kk. Luulen, että huomenna minulla

Lisätiedot

Kaksi taakan kantajaa. (Pojalla raskas taakka ja tytöllä kevyt)

Kaksi taakan kantajaa. (Pojalla raskas taakka ja tytöllä kevyt) Draama-Taakankantajat Kirjoittanut Irma Kontu Draama perustuu Raamatunjakeisiin: Fil. 4:6-7 Älkää olko mistään huolissanne, vaan saattakaa aina se, mitä tarvitsette, rukoillen, anoen ja kiittäen Jumalan

Lisätiedot

tarttua härkää sarvista elämäntaparemontti muuttua väsymys nukun huonosti terveys kunto hyvässä kunnossa

tarttua härkää sarvista elämäntaparemontti muuttua väsymys nukun huonosti terveys kunto hyvässä kunnossa Lämmittely HYVINVOINTI ALIAS pystyä + tekemään ajatella positiivisesti tarttua härkää sarvista elämäntaparemontti dieetti tottumus muuttaa elämää muuttua väsymys nukun huonosti ruokavalio säännöllisesti

Lisätiedot

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen.

Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. 6. SAIRAANA 6.1 Dialogit SAIRAANA Yöllä Fan nukkuu huonosti. Hänellä on nenä tukossa ja häntä palelee. Aamulla hän etsii kuumemittarin ja mittaa kuumeen. Lasse: Huomenta! Millainen olo sulla on? Huomenta,

Lisätiedot

Pikkuinen Amina istuu mutustelemassa leipää, äiti Safia korjaa tytön lettejä. Samalla Amila harjaa äitinsä paksua, mustia hiuksia.

Pikkuinen Amina istuu mutustelemassa leipää, äiti Safia korjaa tytön lettejä. Samalla Amila harjaa äitinsä paksua, mustia hiuksia. Käsikirjoitus ENSIMMÄINEN AVAINKOHTAUS INT. KEITTIÖ - AIKAINEN AAMU Pikkuinen Amina istuu mutustelemassa leipää, äiti Safia korjaa tytön lettejä. Samalla Amila harjaa äitinsä paksua, mustia hiuksia. Äiti,

Lisätiedot

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia.

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. LAUSEEN KIRJOITTAMINEN Peruslause aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. minä - täti - ja - setä - asua Kemi Valtakatu Minun täti ja setä asuvat

Lisätiedot

Osaava henkilöstö kotouttaa kulttuurien välisen osaamisen arviointi. Työpaja 8.5.2014 Hämeenlinna

Osaava henkilöstö kotouttaa kulttuurien välisen osaamisen arviointi. Työpaja 8.5.2014 Hämeenlinna Osaava henkilöstö kotouttaa kulttuurien välisen osaamisen arviointi Työpaja 8.5.2014 Hämeenlinna Osaamisen arviointi Osaamisen arvioinnin tavoitteena oli LEVEL5:n avulla tunnistaa osaamisen taso, oppiminen

Lisätiedot

JUHLAT JUHLAKULTTUURIT YKI-harjoituksia

JUHLAT JUHLAKULTTUURIT YKI-harjoituksia JUHLAT JUHLAKULTTUURIT YKI-harjoituksia Lämmittely Mitä Suomen juhlia tiedät? Miten niitä vietetään? Ketä kutsutaan? Miten? Mitä tehdään? Mitä syödään? Mitä annetaan lahjaksi? Miten pukeudutaan? Millainen

Lisätiedot

TERVETULOA VOIMANPESÄÄN. Miian tarina

TERVETULOA VOIMANPESÄÄN. Miian tarina TERVETULOA VOIMANPESÄÄN Miian tarina Ajattelin, että tää on viimeinen ovi, jonka avaan. Oon hakenut apua jo niin monesta paikasta tuntuu, että kukaan ei osaa auttaa. Sossu sanoi, että mun kannattais mennä

Lisätiedot

Mohamedin serkku Omid tulee ensi viikonloppuna Helsingistä Tampereelle. Mohamed soittaa Omidille.

Mohamedin serkku Omid tulee ensi viikonloppuna Helsingistä Tampereelle. Mohamed soittaa Omidille. 14. kappale (neljästoista kappale): P UHELIMESSA 14.1 Treffit Mohamedin serkku Omid tulee ensi viikonloppuna Helsingistä Tampereelle. Mohamed soittaa Omidille. Omidin äiti: Mohamed: Omidin äiti: Mohamed:

Lisätiedot

Vuorovaikutus sairaanhoitajan työvälineenä ja kielenoppimisympäristönä. Inkeri Lehtimaja & Salla Kurhila Urareitti-seminaari 30.5.

Vuorovaikutus sairaanhoitajan työvälineenä ja kielenoppimisympäristönä. Inkeri Lehtimaja & Salla Kurhila Urareitti-seminaari 30.5. Vuorovaikutus sairaanhoitajan työvälineenä ja kielenoppimisympäristönä Inkeri Lehtimaja & Salla Kurhila Urareitti-seminaari 30.5.2017 S2 ja tilanteinen oppiminen -projekti - HUS: tukea suomen kielen käyttöön

Lisätiedot

AV = ALUS- TAVA VARAUS MYYDÄÄN VUOKRATAAN OSTETAAN ANNETAAN NOUTO

AV = ALUS- TAVA VARAUS MYYDÄÄN VUOKRATAAN OSTETAAN ANNETAAN NOUTO Lämmittely YP= YLLÄPITO YV = YKSITYIS- VIESTI AV = ALUS- TAVA VARAUS JONO = JONOSSA VAIN NOUTO = VOI VAIN HAKEA SPK = SISÄLTÄÄ POSTIKULUT MMM = MYYNNISSÄ MYÖS MUUALLA KÄYTETTY KÄYTTÄMÄTÖN VÄHÄN- KÄYTETTY

Lisätiedot

MORSIAN SULHANEN HÄÄT SYNTTÄRIT TUPARIT RISTIÄISET PÄÄSIÄINEN JOULU HAUTAJAISET YLIOPPILAS LAKIAISET SYNTYMÄPÄIVÄ RIPPIKOULU ONNITELLA LAHJA

MORSIAN SULHANEN HÄÄT SYNTTÄRIT TUPARIT RISTIÄISET PÄÄSIÄINEN JOULU HAUTAJAISET YLIOPPILAS LAKIAISET SYNTYMÄPÄIVÄ RIPPIKOULU ONNITELLA LAHJA Sanasto ja lämmittely ALIAS: valitse listasta sana ja selitä se. Muut arvaavat. MORSIAN SULHANEN HÄÄT SYNTTÄRIT TUPARIT RISTIÄISET PÄÄSIÄINEN JOULU HAUTAJAISET YLIOPPILAS LAKIAISET SYNTYMÄPÄIVÄ RIPPIKOULU

Lisätiedot

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ EURO RUN -PELI www.uudet-eurosetelit.eu ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ - 2 - Anna ja Aleksi ovat samalla luokalla ja parhaat kaverit. Heillä on tapana joutua erilaisiin seikkailuihin. Taas

Lisätiedot

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ EURO RUN -PELI www.uudet-eurosetelit.eu ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ Anna ja Aleksi ovat samalla luokalla ja parhaat kaverit. Heillä on tapana joutua erilaisiin seikkailuihin. Taas alkaa

Lisätiedot

ASUNNOTTOMIEN NAISTEN OSALLISUUS JA IDENTITEETIT DIAKONIATYÖN PALVELUKETJUSSA

ASUNNOTTOMIEN NAISTEN OSALLISUUS JA IDENTITEETIT DIAKONIATYÖN PALVELUKETJUSSA ASUNNOTTOMIEN NAISTEN OSALLISUUS JA IDENTITEETIT DIAKONIATYÖN PALVELUKETJUSSA Diakonian tutkimuksen päivä 9.11.2007 Riikka Haahtela Sosiaalipolitiikan ja sosiaalityön laitos Tampereen yliopisto NAISTYÖN

Lisätiedot

Sinettiseminaari 2013 ryhmätyöt

Sinettiseminaari 2013 ryhmätyöt Sinettiseminaari 2013 ryhmätyöt Suomen Taitoluisteluliitto Radiokatu 20, 00093 VALO, Finland puhelin 02 919 333 20 fax 09 3481 2095 office@stll.fi www.stll.fi www.facebook.com/taitoluistelu Tehtävä: Lämmittely

Lisätiedot

9.1. Mikä sinulla on?

9.1. Mikä sinulla on? 9.kappale (yhdeksäs kappale) 9.1. Mikä sinulla on? Minulla on yskä. Minulla on nuha. Minulla on kuumetta. Minulla on kurkku kipeä. Minulla on vesirokko. Minulla on flunssa. Minulla on vatsa kipeä. Minulla

Lisätiedot

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen ilot Koulun jälkeen rättipoikki, kotiin laahustin tien poikki. Ajattelin: voisin mennä nukkumaan, ihan vain hetkeksi torkkumaan. Sitten

Lisätiedot

12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA

12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA 12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA 12.1. Liian pieni asunto Fereshten perheessä on äiti ja neljä lasta. Heidän koti on Hervannassa. Koti on liian pieni. Asunnossa on vain kaksi huonetta,

Lisätiedot

PUHELINKESKUSTELUJA LAKKA-ryhmä 3.8.2015. Lääkäriasia Olga on potilas, Titi on lääkäri.

PUHELINKESKUSTELUJA LAKKA-ryhmä 3.8.2015. Lääkäriasia Olga on potilas, Titi on lääkäri. PUHELINKESKUSTELUJA LAKKA-ryhmä 3.8.2015 Lääkäriasia Olga on potilas, Titi on lääkäri. - Hei, täällä on Olga Komulainen. - Hei, terveyskeskus. Titikan Phuakphool täällä. - Tota, haluan varata ajan hammaslääkärille.

Lisätiedot

KÄSIKIRJOITUS TYÖ ENNEN HUVIA. (Lyhytelokuva, draama komedia)

KÄSIKIRJOITUS TYÖ ENNEN HUVIA. (Lyhytelokuva, draama komedia) KÄSIKIRJOITUS TYÖ ENNEN HUVIA (Lyhytelokuva, draama komedia) 1. INT. Työpaikka, toimisto. Ilta klo.19.45. Kesto 30s. istuu yksin työpaikan suuressa toimistotilassa omassa työpisteessään. Yösiivooja tulee

Lisätiedot

Kuluttajien luottamusmaailma

Kuluttajien luottamusmaailma Kuluttajien luottamusmaailma Minna-Kristiina Paakki Tutkimusyliopettaja, T&K ICT ja Tietoturva Rovaniemen Ammattikorkeakoulu 12.12.06 minna.paakki@ramk.fi 1 Tausta eeste projekti, 2003 Alustava kehikko

Lisätiedot

TUEXI lasten, nuorten ja perheiden tukena

TUEXI lasten, nuorten ja perheiden tukena TUEXI lasten, nuorten ja perheiden tukena Turun alueen koordinaattori Karoliina Kallio KM ja Salon ja Paimion koordinaattori Sirpa Stenström sosiaaliohjaaja Miten nuori ohjautuu toimintaan? Kunnan ammattilainen

Lisätiedot

Yleinen kielitutkinto, keskitaso, harjoituksia /

Yleinen kielitutkinto, keskitaso, harjoituksia / RUOKA LÄMMITTELY 1. Mitä teet aamulla ensimmäiseksi? Entä sen jälkeen? 2. Mihin aikaan syöt yleensä aamupalaa / lounasta / päivällistä / iltapalaa? 3. Mitä teet iltapäivällä? 4. Mitä sinä syöt usein? 5.

Lisätiedot

OMAN VUORON ODOTTAMINEN. Materiaali 2018 Viitottu Rakkaus Kuvat MyCuteGraphics.com Diapohjat SlidesCarnival.

OMAN VUORON ODOTTAMINEN. Materiaali 2018 Viitottu Rakkaus   Kuvat MyCuteGraphics.com Diapohjat SlidesCarnival. OMAN VUORON ODOTTAMINEN Materiaali 2018 Viitottu Rakkaus www.viitotturakkaus.fi Kuvat MyCuteGraphics.com Diapohjat SlidesCarnival.com OMAN VUORON ODOTTAMINEN OMAN VUORON ODOTTAMINEN Oman vuoron odottaminen

Lisätiedot

JOKA -pronomini. joka ja mikä

JOKA -pronomini. joka ja mikä JOKA -pronomini joka ja mikä Talon edessä on auto. Auto kolisee kovasti. Talon edessä on auto, joka kolisee kovasti. Tuolla on opettaja. Opettaja kirjoittaa jotain taululle. Tuolla on opettaja, joka kirjoittaa

Lisätiedot

KIRJASTO. Lämmittely. Selitä sana. lainata varata kaukolaina palauttaa maksaa sakkoa. myöhästymismaksu. printata tulostaa.

KIRJASTO. Lämmittely. Selitä sana. lainata varata kaukolaina palauttaa maksaa sakkoa. myöhästymismaksu. printata tulostaa. Lämmittely KIRJASTO Puhutaan kirjastosta! 1. Käytkö sinä usein kirjastossa? Miksi / miksi et? 2. Mitä mieltä olet suomalaisesta kirjastosta? 3. Onko kirjasto sinulle tärkeä paikka? Miksi / miksi ei? 4.

Lisätiedot

MILLOIN PARTITIIVIA KÄYTETÄÄN? 1. NEGATIIVINEN LAUSE o Minulla ei ole autoa. o Lauralla ei ole työtä. o En osta uutta kännykkää.

MILLOIN PARTITIIVIA KÄYTETÄÄN? 1. NEGATIIVINEN LAUSE o Minulla ei ole autoa. o Lauralla ei ole työtä. o En osta uutta kännykkää. MILLOIN PARTITIIVIA KÄYTETÄÄN? 1. NEGATIIVINEN LAUSE o Minulla ei ole autoa. o Lauralla ei ole työtä. o En osta uutta kännykkää. 2. NUMERO (EI 1) + PARTITIIVI o Minulla on kaksi autoa. o Kadulla seisoo

Lisätiedot

U N E L M +1 +1. Motivaatio Hyvinvointi. Pohdintakortti

U N E L M +1 +1. Motivaatio Hyvinvointi. Pohdintakortti ONKS U N E L M I? I! Motivaatio Hyvinvointi Raha Pohdintakortti KÄDEN TAIDOT Käden taidot ovat nykyään tosi arvostettuja. Työssäoppimisjakso vakuutti, että tää on mun ala ja on siistii päästä tekee just

Lisätiedot

SOSIAALISESTI MONIMUOTOINEN KAUPUNKI. Liisa Häikiö & Liina Sointu Yhteiskuntatieteiden tiedekunta Tampereen yliopisto Ketterä kaupunki

SOSIAALISESTI MONIMUOTOINEN KAUPUNKI. Liisa Häikiö & Liina Sointu Yhteiskuntatieteiden tiedekunta Tampereen yliopisto Ketterä kaupunki SOSIAALISESTI MONIMUOTOINEN KAUPUNKI Liisa Häikiö & Liina Sointu Yhteiskuntatieteiden tiedekunta Tampereen yliopisto Ketterä kaupunki AAMUSTA ILTAAN ON KIINNI. JA YÖTKIN JOSKUS Se menikin sitten sillain,

Lisätiedot

Vastuuta ja valikoimaa

Vastuuta ja valikoimaa interventio Vastuuta ja valikoimaa Keinoja nuorten ruokailuympäristön kehittämiseen ETM Sini Garam Leipätiedotus ry 2.12.2008 Lapsista terveitä aikuisia ravitsemusta parantamalla julkisen ja yksityisen

Lisätiedot

liikkua liikunta laihtua lihoa kunto palautua venytellä lihakset vahva hengästyä treenata treeni pelata peli voittaa hävitä joukkue valmentaja seurata

liikkua liikunta laihtua lihoa kunto palautua venytellä lihakset vahva hengästyä treenata treeni pelata peli voittaa hävitä joukkue valmentaja seurata LIIKUNTA Lämmittely Harrastatko liikuntaa? Miksi / miksi et? Millainen liikunta sopii sinulle? Mitkä asiat ovat tärkeitä, kun valitset kuntosalin / liikuntakeskuksen? Mitä liikuntapaikkoja tiedät sinun

Lisätiedot

KESKUSTELUTEHTÄVIÄ MATKUSTUS

KESKUSTELUTEHTÄVIÄ MATKUSTUS KESKUSTELUTEHTÄVIÄ MATKUSTUS Alla on kuvattu keskustelutilanteita. Ennen tilannetta sinulla on aikaa tutustua siihen. Näet sulkeissa vihjeen, mitä sinun pitää sanoa suomeksi. Kuulet keskustelun toisen

Lisätiedot

Bussipysäkillä. Hei sori, onks sulla kelloa? Okei, kiitti kuitenkin. Anteeks, tiiätkö, paljonko kello on? Se on kakskyt vaille kymmenen.

Bussipysäkillä. Hei sori, onks sulla kelloa? Okei, kiitti kuitenkin. Anteeks, tiiätkö, paljonko kello on? Se on kakskyt vaille kymmenen. 1 Bussipysäkillä 1. Hei sori, onks sulla kelloa? puhekieli kirjakieli bussipysäkki = linja-autopysäkki = 2. Mies: Sori, ei oo. Okei, kiitti kuitenkin. Anteeks, tiiätkö, paljonko kello on? Joo, hetki Se

Lisätiedot

KOTITYÖT. Sanasto ja lämmittely

KOTITYÖT. Sanasto ja lämmittely Sanasto ja lämmittely 1. Teitkö kotitöitä, kun olit lapsi? 2. Saitko viikkorahaa? 3. Miksi siivoat? 4. Onko sulla kengät jalassa sisällä? 5. Tuuletatko kotona? 6. Mihin viet paperiroskat ja lehdet? 7.

Lisätiedot

Välähdyksiä lasten maailmasta välähdyksiä tulevaisuudesta

Välähdyksiä lasten maailmasta välähdyksiä tulevaisuudesta Välähdyksiä lasten maailmasta välähdyksiä tulevaisuudesta Lapsen ääni ja peruspalvelut -päivä Jyrki Reunamo Merja Salmi 7.4.2011 Hyvinkää, Laurea Helsingin yliopisto 1. Ajatellaan että olet leikkimässä

Lisätiedot

VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ

VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ EI taipuu tekijän mukaan + VERBI NUKU/N EI NUKU (minä) EN NUKU (sinä) ET NUKU hän EI NUKU (me) EMME NUKU (te) ETTE NUKU he EIVÄT NUKU (tekijänä joku, jota

Lisätiedot

LAUSESANAT KONJUNKTIOT

LAUSESANAT KONJUNKTIOT LAUSESANAT KONJUNKTIOT Ruusu ja Pampeliska ovat marsuja. Marja on vanhempi kuin Anna. Otatko teetä vai kahvia? JA TAI VAI (kysymyslause) MUTTA KOSKA (syy) KUN KUIN (vertailu) ETTÄ JOS SEKÄ Mari ja Matti

Lisätiedot

Agricolan Monenlaista luettavaa 2

Agricolan Monenlaista luettavaa 2 Helikopteri Jo 500 vuotta sitten italialainen keksijä Leonardo da Vinci suunnitteli helikopterin. Silloin sellaista ei kuitenkaan osattu vielä valmistaa. Vasta 70 vuotta sitten tehtiin ensimmäinen toimiva

Lisätiedot

OLESKELULUPA PYSYVÄ TOISTAISEKSI VOIMASSA LUPA KANSALAISUUS TURVAPAIKKA PAKOLAINEN VELVOLLISUUS TURVALLISUUS

OLESKELULUPA PYSYVÄ TOISTAISEKSI VOIMASSA LUPA KANSALAISUUS TURVAPAIKKA PAKOLAINEN VELVOLLISUUS TURVALLISUUS Lämmittely / Sanastoa OLESKELULUPA PYSYVÄ TOISTAISEKSI VOIMASSA LUPA KANSALAISUUS TURVAPAIKKA PAKOLAINEN VELVOLLISUUS TURVALLISUUS OIKEUS SIVIILISÄÄTY LAITON LAILLINEN MAAHANMUUTTO HOITAA MAASTAMUUTTO

Lisätiedot

PUHELINKESKUSTELUJA. Lääkäriasia Olga on potilas, Titi on lääkäri.

PUHELINKESKUSTELUJA. Lääkäriasia Olga on potilas, Titi on lääkäri. PUHELINKESKUSTELUJA Lääkäriasia Olga on potilas, Titi on lääkäri. - Hei, täällä on Olga Komulainen. - Hei,tervekeskus. Titikan Phuakphool täällä. - Tota, haluan varata ajan hammaslääkärille. Voisitko auttaa

Lisätiedot

POSTPOSITIOT 1. - Kenen vieressä sinä istut? - Istun vieressä. 2. (TUNTI) jälkeen menen syömään. 3. Kirjasto on (TEATTERI) lähellä. 4. (HYLLY) päällä on kirja. 5. Me seisomme (OVI) vieressä. 6. Koirat

Lisätiedot

KAPPALE 3 RADEK TUTUSTUU JUSSIIN. Tunnetko jo Jussin?

KAPPALE 3 RADEK TUTUSTUU JUSSIIN. Tunnetko jo Jussin? KAPPALE 3 RADEK TUTUSTUU JUSSIIN. Moi Radek! Moi! Tunnetko jo Jussin? En tunne. Hän on Jussi, meidän työkaveri. Hauska tutustua. Mä oon Radek. Ootko sä se uus puolalainen? Joo, kyllä olen. Hauska tutustua

Lisätiedot

Päätöksenteko kuulokojekuntoutuksessa. Johanna Ruusuvuori & Minna Laaksoº *Tampereen yliopisto º Helsingin yliopisto

Päätöksenteko kuulokojekuntoutuksessa. Johanna Ruusuvuori & Minna Laaksoº *Tampereen yliopisto º Helsingin yliopisto Päätöksenteko kuulokojekuntoutuksessa Johanna Ruusuvuori & Minna Laaksoº *Tampereen yliopisto º Helsingin yliopisto. Tutkimuskysymykset Miten päätös kuulokojekuntoutuksen aloituksesta tehdään? Miten ammattilaiset

Lisätiedot

ANOPPI NAIMATON SORMUS LAPSETON KIHLOISSA KOTI UUSPERHE VANHEMMAT PARISKUNTA PUOLISO NAMISISSA SINKKU AVIOLIITOSSA VAIMO SUURPERHE

ANOPPI NAIMATON SORMUS LAPSETON KIHLOISSA KOTI UUSPERHE VANHEMMAT PARISKUNTA PUOLISO NAMISISSA SINKKU AVIOLIITOSSA VAIMO SUURPERHE Sanasto ja lämmittely Perhe-alias YKSIN ISOÄITI ERONNUT RASKAANA SINKKU ANOPPI NAIMATON SORMUS LAPSETON KIHLOISSA KOTI UUSPERHE VANHEMMAT PARISKUNTA PUOLISO NAMISISSA SINKKU AVIOLIITOSSA VAIMO SUURPERHE

Lisätiedot

Kirjoita dialogi (yksi tai monta!)

Kirjoita dialogi (yksi tai monta!) Kirjoita dialogi (yksi tai monta!) Poliisilaitos Kela Posti Pankki Työvoimatoimisto Poliisiasema Trafi Katsastus Poliisilaitos Kela Posti Pankki Työvoimatoimisto Poliisiasema Trafi Katsastus Maistraatti

Lisätiedot

VAIN NAISASIAKKAITA VARTEN Asunnottomien naisten tulkintoja naiserityisestä asunnottomuustyöstä

VAIN NAISASIAKKAITA VARTEN Asunnottomien naisten tulkintoja naiserityisestä asunnottomuustyöstä VAIN NAISASIAKKAITA VARTEN Asunnottomien naisten tulkintoja naiserityisestä asunnottomuustyöstä Diakonian tutkimuksen päivä 7.11.2008 Riikka Haahtela, YTM, jatko-opiskelija sosiaalipolitiikan ja sosiaalityön

Lisätiedot

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme Kiinaraportti Sain kuulla lähdöstäni Kiinaan 3 viikkoa ennen matkan alkua ja siinä ajassa en ehtinyt edes alkaa jännittää koko matkaa. Meitä oli reissussa 4 muuta opiskelijaa lisäkseni. Shanghaihin saavuttua

Lisätiedot

Kun isä jää kotiin. Teksti: Liisi Jukka Kuvat: Iida Vainionpää

Kun isä jää kotiin. Teksti: Liisi Jukka Kuvat: Iida Vainionpää Teksti: Liisi Jukka Kuvat: Iida Vainionpää Kun isä jää kotiin Mikko Ratia, 32, istuu rennosti olohuoneen tuolilla, samalla kun hänen tyttärensä Kerttu seisoo tuolista tukea ottaen samaisessa huoneessa.

Lisätiedot

Mitä teet viikonloppuna?

Mitä teet viikonloppuna? Mitä teet viikonloppuna? On sunnuntai ja Saidin ja Leilan perhe menee uimahalliin. He harrastavat uimista ja saunomista usein viikonloppuisin. Tänään he pakkaavat uimapuvut, pyyhkeet, shampoot, saippuat,

Lisätiedot

Minun elämäni. Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, 2017

Minun elämäni. Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, 2017 Minun elämäni Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, Nid Minä olen syntynyt Buriramissa Thaimaassa. Minun perheeni oli iskä äiskä 2 veljeä ja 2 siskoa. Minun

Lisätiedot

Tästä se alkoi Tiinan talli. 8.6.1985 BLACK EDITION - tum0r Tiina

Tästä se alkoi Tiinan talli. 8.6.1985 BLACK EDITION - tum0r Tiina Tästä se alkoi Tiinan talli 8.6.1985 BLACK EDITION - tum0r Tiina 2 Tässä se kauan odotettu kirjoitus, mitä joskus vuosia sitten lupasin ja itse asiassa jo aloitinkin. Eli mistä kaikki alkoi. Vuosi -85

Lisätiedot

Herra on Paimen. Ps. 100:3 Tietäkää, että Herra on Jumala. Hän on meidät luonut, ja hänen me olemme, hänen kansansa, hänen laitumensa lampaat.

Herra on Paimen. Ps. 100:3 Tietäkää, että Herra on Jumala. Hän on meidät luonut, ja hänen me olemme, hänen kansansa, hänen laitumensa lampaat. Herra on Paimen Ps. 100:3 Tietäkää, että Herra on Jumala. Hän on meidät luonut, ja hänen me olemme, hänen kansansa, hänen laitumensa lampaat. Joh. 10:11 Minä olen se hyvä paimen. Joh. 10:11 Minä olen

Lisätiedot

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi Akuliinan tarina Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi muuten kerennyt kouluun. Oli matikan

Lisätiedot

PERFEKTIN JA PLUSKVAMPERFEKTIN KERTAUSTA

PERFEKTIN JA PLUSKVAMPERFEKTIN KERTAUSTA PERFEKTIN JA PLUSKVAMPERFEKTIN KERTAUSTA Miten perfekti muodostetaan? Perusmuoto Perfekti 1. verbityyppi ottaa olen, olet, on ottanut, olemme, olette, ovat en ole, et ole, ei ole ottanut emme ole, ette

Lisätiedot

Sisällys. Aakkoset 9 Numerot, viikonpäivät ja kuukaudet Tervetuloa! Kuka sä oot? Hyvää ruokaa 42. Itsearviointi Kappaleet

Sisällys. Aakkoset 9 Numerot, viikonpäivät ja kuukaudet Tervetuloa! Kuka sä oot? Hyvää ruokaa 42. Itsearviointi Kappaleet Sisällys Aakkoset 9 Numerot, viikonpäivät ja kuukaudet 10 1 Tervetuloa! 12 Nyt opiskellaan tutustuminen tervehdykset aakkoset henkilötiedot numerot 0 10 2 Kuka sä oot? 26 Nyt opiskellaan äidinkieli ja

Lisätiedot

Elena haluaa uuden auton

Elena haluaa uuden auton Auton kanssa Elena haluaa uuden auton Hei! Hei! Minä haluan ostaa uuden auton. Joo, minulla on vanha Volkswagen Golf. Paljonko se maksaa? Se maksaa 5500. Kuinka monta kilometriä sillä on ajettu? 95000

Lisätiedot

AVM-TUUTORIKIRJE Written by. Arttu Haavikko Ida Tirkkonen Samuli Valkama. Based on a true story.

AVM-TUUTORIKIRJE Written by. Arttu Haavikko Ida Tirkkonen Samuli Valkama. Based on a true story. AVM-TUUTORIKIRJE 2019 Written by Arttu Haavikko Ida Tirkkonen Samuli Valkama Based on a true story. Yliopistonkatu 8 Puh. 0500 901 776 (Ida) samuli@valkama.media tirkkonen.ida@gmail.com arttu@visto.fi

Lisätiedot

Paloaukean päiväkoti. Eläimet mukana päiväkodin arjessa

Paloaukean päiväkoti. Eläimet mukana päiväkodin arjessa Paloaukean päiväkoti Eläimet mukana päiväkodin arjessa Heti sisään astuessa me isin ja äidin kanssa tiedämme, mitä päiväkodissa tapahtuu tällä viikolla. Seinällä, melkein katossa asti on iso näyttö. Näytöllä

Lisätiedot

Kielellisten taitojen ja oppimisen tukeminen vuorovaikutuksessa. Esimerkki: Lintujen tarkkailua

Kielellisten taitojen ja oppimisen tukeminen vuorovaikutuksessa. Esimerkki: Lintujen tarkkailua Kielellisten taitojen ja oppimisen tukeminen vuorovaikutuksessa Esimerkki: Lintujen tarkkailua Osallistujat: lastentarhanopettaja ja 6 lasta (Suomi) Lasten ikä: 2v 6kk 4v Lähde: EU CARE-hanke, http://ecec-care.org/

Lisätiedot

Anni sydäntutkimuksissa

Anni sydäntutkimuksissa Anni sydäntutkimuksissa Tietopaketti vanhemmalle Lapsenne on saanut kutsun lasten sydäntautien poliklinikalle. Käynnille tullessanne lapsella olisi hyvä olla yllään helposti riisuttavat vaatteet niin,

Lisätiedot

HARRASTUKSET. Selitä sana. kiinnostunut+ mistä? pitää + mistä? mitä tehdä? tykätä + mistä? mitä tehdä? harrastaa + mitä? harrastus

HARRASTUKSET. Selitä sana. kiinnostunut+ mistä? pitää + mistä? mitä tehdä? tykätä + mistä? mitä tehdä? harrastaa + mitä? harrastus HARRASTUKSET Selitä sana. harrastus harrastaa + mitä? kiinnostunut+ mistä? tykätä + mistä? mitä tehdä? pitää + mistä? mitä tehdä? säännöllisesti joka viikko päivittäin joka toinen päivä soittaa + mitä

Lisätiedot

ELÄMÄNOTE-TUTKIMUS

ELÄMÄNOTE-TUTKIMUS 11.4.2019 ELÄMÄNOTE-TUTKIMUS Elämänote-tutkimus Pilotti tammikuussa 2019 7 tiedonkerääjää ja 7 haastateltavaa pääkaupunkiseudulla Kutsut, koulutus, käytännöt, haastattelurungot Levitys muihin hankkeisiin

Lisätiedot

TAIKURI VERTAISRYHMÄT

TAIKURI VERTAISRYHMÄT TAIKURI VERTAISRYHMÄT C LAPSILLE JOIDEN VANHEMMAT OVAT ERONNEET Erofoorumi 3.11.15 Tina Hav erinen Suom en Kasv atus- ja perheneuvontaliitto Kenelle ja miksi? Alakouluikäisille kahden kodin lapsille joiden

Lisätiedot

1. Missä koulussa olet? Vastaajien määrä: 45

1. Missä koulussa olet? Vastaajien määrä: 45 Koulukysely oppilaille 1. Missä koulussa olet? Vastaajien määrä: 45 1/19 2/19 N Prosentti Hirvijärvi 0 0% Jurvan yhtenäiskoulu 0 0% Kangas 0 0% Keskikylä 0 0% Kirkonkylä 0 0% Koivisto 0 0% Koskue 0 0%

Lisätiedot

EDUSKUNTA EHDOKAS VAALIT ÄÄNESTÄÄ VAALIUURNA VAALI- KUNTA- VALVO- KAMPANJA ÄÄNIOIKEUS OIKEUS VAALI LEIMA POLIITTINEN KAMPANJOIDA

EDUSKUNTA EHDOKAS VAALIT ÄÄNESTÄÄ VAALIUURNA VAALI- KUNTA- VALVO- KAMPANJA ÄÄNIOIKEUS OIKEUS VAALI LEIMA POLIITTINEN KAMPANJOIDA Lämmittely Selitä sana EDUSKUNTA EHDOKAS ÄÄNESTÄÄ VAALIUURNA VAALI- KUNTA- VALVO- KAMPANJA ÄÄNIOIKEUS OIKEUS VAALI JAISET KUNNAN- VELVOL- ÄÄNI- POLIITIKKO PUOLUE VALTUUSTO LISUUS OIKEUS Keskustellaan ÄÄNESTYS-

Lisätiedot

asiakas työntekijä suhde pitkäaikaistyöttömän identiteetti Outi Välimaa Tampereen yliopisto Sosiaalipolitiikan ja sosiaalityön laitos

asiakas työntekijä suhde pitkäaikaistyöttömän identiteetti Outi Välimaa Tampereen yliopisto Sosiaalipolitiikan ja sosiaalityön laitos asiakas työntekijä suhde pitkäaikaistyöttömän identiteetti Outi Välimaa Tampereen yliopisto Sosiaalipolitiikan ja sosiaalityön laitos asiakas työntekijä suhde työn ydin on asiakkaan ja työntekijän kohtaamisessa

Lisätiedot

Yksinäisyys palvelutaloasukkaiden kokemana

Yksinäisyys palvelutaloasukkaiden kokemana Yksinäisyys palvelutaloasukkaiden kokemana Suomalaisten yksinäisyys hankkeen työpaja Seinäjoki 17. 18.2.2016 Jari Pirhonen, Elisa Tiilikainen, Marjut Lemivaara Taustaa Tieteellinen artikkeli, jonka aiheena

Lisätiedot

Täytyy-lause. Minun täytyy lukea kirja.

Täytyy-lause. Minun täytyy lukea kirja. Täytyy-lause Minun täytyy lukea kirja. Kenen? (-N) TÄYTYY / EI TARVITSE perusmuoto missä? mistä? mihin? milloin? miten? millä? Minun täytyy olla luokassa. Pojan täytyy tulla kotiin aikaisin. Heidän täytyy

Lisätiedot

HENKISTÄ TASAPAINOILUA

HENKISTÄ TASAPAINOILUA HENKISTÄ TASAPAINOILUA www.tasapainoa.fi TASAPAINOA! Kaiken ei tarvitse olla täydellisesti, itse asiassa kaikki ei koskaan ole täydellisesti. Tässä diasarjassa käydään läpi asioita, jotka vaikuttavat siihen,

Lisätiedot

Pupu Painokkaan pihapuuhakirja

Pupu Painokkaan pihapuuhakirja Pupu Painokkaan pihapuuhakirja Turun Kaupungin Terveystoimi Tartuthan käpälään! --hei, näin me lähdetään! --pihapoluille leikkimään! --pupun loikkia hyppimään! Nurkkajussia Yksi leikkijöistä on nurkkajussi,

Lisätiedot

Yksikön esittely Pretzissä. http://prezi.com/ktbm3nyfyvni/?utm_campaig n=share&utm_medium=copy&rc=ex0share

Yksikön esittely Pretzissä. http://prezi.com/ktbm3nyfyvni/?utm_campaig n=share&utm_medium=copy&rc=ex0share Yksikön esittely Pretzissä http://prezi.com/ktbm3nyfyvni/?utm_campaig n=share&utm_medium=copy&rc=ex0share NUORET RAKENTAVAT MIELIPITEITÄÄN Onko aikuisista tukea sosiaalisessa mediassa? Ilmo Jokinen Nuoruuden

Lisätiedot

U N E L M. Motivaatio Hyvinvointi. Elämäkortti

U N E L M. Motivaatio Hyvinvointi. Elämäkortti Raha HYVÄ RUOKA Söit aamulla kunnon aamupalan ja koulussakin oli hyvää ruokaa. Raha -1 E HUVTA MKÄÄN Oikein mikään ei huvita. Miksi en saa mitään aikaiseksi? Raha RKAS SUKULANEN Sori, etten oo pitänyt

Lisätiedot

Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden

Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden Teidän talonne on upouusi. MINKÄ? KENEN? MILLAISEN? = talon, teidän, sinisen huoneen= GENETIIVI Monikossa: talojen, koirien, sinisten huoneitten / huoneiden Genetiivi ilmaisee omistusta Laurin koira, minun

Lisätiedot

TEE OIKEIN. Minun naapuri on (rikas) kuin minä. Hänellä on (iso) asunto ja (hieno) auto.

TEE OIKEIN. Minun naapuri on (rikas) kuin minä. Hänellä on (iso) asunto ja (hieno) auto. TEE OIKEIN Kumpi on (suuri), Rovaniemi vai Ylitornio? Tämä talo on paljon (valoisa) kuin teidän vanha talo. Pusero on (halpa) kuin takki. Tämä tehtävä on vähän (helppo) kuin tuo. Minä olen (pitkä) kuin

Lisätiedot

ITSENÄISTYVILLE NUORILLE

ITSENÄISTYVILLE NUORILLE JO ITSENÄISTYNEILTÄ- ITSENÄISTYVILLE NUORILLE Talla.... vihkolla haluamme jakaa kokemuksiamme teille. Omilleen-toiminnan kokemusasiantuntijaryhmä on suunnitellut vihkon sisällön. Ryhmään on osallistunut

Lisätiedot

Et kai sä nyt mennyt sinne koneelle? Mun pitää tehdä tää sun helvetan mekkos eikä siitä tuu mitään, jos sä et oo tässä mallinukkena.

Et kai sä nyt mennyt sinne koneelle? Mun pitää tehdä tää sun helvetan mekkos eikä siitä tuu mitään, jos sä et oo tässä mallinukkena. Hämärä huone, jonka keskellä on sänky ja sivussa ovi. Sängyssä on pastellin väriset petivaatteet ja sänky on petaamatta, vuodevaatteet myllättyinä. Huoneen päävalonlähde on karusellilamppu, joka piirtää

Lisätiedot

ME, MYSELF & I/JAKSO: ROSA MERILÄINEN/2. VERSIO/JARI PELTOLA. VÄYRYNEN puhuu studion ulkopuolella kameralle.

ME, MYSELF & I/JAKSO: ROSA MERILÄINEN/2. VERSIO/JARI PELTOLA. VÄYRYNEN puhuu studion ulkopuolella kameralle. ME, MYSELF & I/JAKSO: ROSA MERILÄINEN/2. VERSIO/JARI PELTOLA 1. INT. STUDION ULKOPUOLI VÄYRYNEN puhuu studion ulkopuolella kameralle. VÄYRYNEN Kun jostakusta ihmisestä käytetään termiä kansakunnan toivo,

Lisätiedot

Poimintoja hankkeessa tehdyistä maahanmuuttajien haastatteluista. Niitty - Vertaisohjattu perhevalmennusmalli maahanmuuttajille

Poimintoja hankkeessa tehdyistä maahanmuuttajien haastatteluista. Niitty - Vertaisohjattu perhevalmennusmalli maahanmuuttajille Poimintoja hankkeessa tehdyistä maahanmuuttajien haastatteluista Niitty - Vertaisohjattu perhevalmennusmalli maahanmuuttajille Maahanmuuttajien kokemuksia perhevalmennuksesta ja sen tarpeesta Kävitkö perhevalmennuksessa?

Lisätiedot

Reetta Minkkinen

Reetta Minkkinen 28.4.2016 Reetta Minkkinen Perhe Koska kertaus on opintojen äiti (minun) kirjani. (sinun) kirjasi. hänen kirjansa. (meidän) kirjamme. (teidän) kirjanne. heidän kirjansa. Muistatko: 5 perheenjäsentä 5 eläintä

Lisätiedot

Dialogi 1 Luonto ja ympäristö

Dialogi 1 Luonto ja ympäristö Lämmittely Kuinka paljon Suomen pinta-alasta on metsää? Mikä suo on? Miksi ihmiset liikkuvat syksyllä paljon metsässä? Mikä on villieläimen ja kesyn eläimen ero? Millainen eläin karhu / susi on? Mitkä

Lisätiedot

VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU

VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU 1. Apuverbi vaatii seuraavan verbin määrämuotoon. Lisää verbi luettelosta ja taivuta se oikeaan muotoon. Voimme Me haluamme Uskallatteko te? Gurli-täti ei tahdo Et kai

Lisätiedot

3. kappale (kolmas kappale) AI KA

3. kappale (kolmas kappale) AI KA 3. kappale (kolmas kappale) AI KA 3.1. Kellonajat: Mitä kello on? Kello on yksi. Kello on tasan yksi. Kello on kaksikymmentä minuuttia vaille kaksi. Kello on kymmenen minuuttia yli yksi. Kello on kymmenen

Lisätiedot

LÄÄKÄRISSÄ TERVEYS JA SAIRAUS

LÄÄKÄRISSÄ TERVEYS JA SAIRAUS LÄÄKÄRISSÄ TERVEYS JA SAIRAUS APTEEKISSA Mitä apteekista voi ostaa? Käytkö sinä usein apteekissa? Mitä sinä ostat apteekista? Taina ottaa vuoronumeron ja istuu penkille. Hänen vuoro tulee. Hän menee tiskille

Lisätiedot