OULUN ENERGIA LAANILAN EKOVOIMALAITOKSEN TARKKAILUSUUNNITELMA 2017

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "OULUN ENERGIA LAANILAN EKOVOIMALAITOKSEN TARKKAILUSUUNNITELMA 2017"

Transkriptio

1 TARKKAILUSUUNNITELMA 52A päivitys , S. Drees OULUN ENERGIA LAANILAN EKOVOIMALAITOKSEN TARKKAILUSUUNNITELMA 2017 LIITTEENÄ 11 Ympäristölupahakemukseen,Toiminnan olennainen muuttaminen (täydennys )

2 Kaikki oikeudet pidätetään Tätä asiakirjaa tai osaa siitä ei saa kopioida tai jäljentää missään muodossa ilman Pöyry Management Consulting Oy:n antamaa kirjallista lupaa.

3 1(26) Sisältö 1 JOHDANTO 3 2 KUVAUS LAITOKSESTA Yleistä Prosessikuvaus Savukaasujen puhdistus 5 3 KÄYTTÖTARKKAILU Automaatiojärjestelmä Polttoaineen laadun ja määrän tarkkailu Jätepolttoaine Muut laitoksella käytettävät polttoaineet Kattilan käytön ja palamisen tarkkailu Savukaasujen puhdistuslaitteiden toiminnan tarkkailu Savukaasulauhduttimen toiminnan tarkkailu Veden käyttö 8 4 PÄÄSTÖTARKKAILU Savukaasupäästöjen tarkkailu Savukaasupäästöjen mittaaminen Päästöraja-arvot ja niiden noudattaminen Mittaustulosten käsittely ja säilytys Mittalaitteiden häiriötilanteet Jäte- ja jäähdytysvedet Voimalaitosalueen sadevedet Voimalaitoksen lattioiden pesuvedet ja saniteettivedet Jätebunkkeriin kertyvät vedet Peittausvedet Jäähdytysvedet Savukaasulauhduttimessa syntyvät jätevedet Kuonansammuttimen vesi Viemäriin johdettavien jätevesien tarkkailu Avo-ojaan johdettavien jäähdytysvesien tarkkailu Kiinteät jätteet / jätekirjanpito Tuhkat ja savukaasujen puhdistustuotteet Tuhkien käsittely koekäytön aikana Jätekirjanpito Kemikaalit 17 5 VAIKUTUSTARKKAILU Ilmanlaadun tarkkailu Melu Haju 19

4 6 TARKKAILUN LAADUNVARMISTUS Mittausjärjestelmän ja menetelmän tarkoituksenmukaisuuden arviointi (QAL 1) Asennuksen laadunvarmennus (QAL 2) Jatkuva käytön aikainen laadunvarmennus (QAL 3) Vuosittainen valvonta (AST) 20 7 POIKKEAMAT JA HÄIRIÖTILANTEET Käytön häiriöt Savukaasujen puhdistusjärjestelmä Savukaasulauhdutin Melu Kemikaali- ja öljyvuodot Haju 22 8 HUOLTO JA KUNNOSSAPITO Savukaasupäästöjen mittalaitteet Puhdistusjärjestelmät 23 9 KIRJANPITO JA RAPORTOINTI Tietojen tallentaminen Kuukausiraportointi Tarkkailun vuosiraportointi Muutoksista ja poikkeuksellisista tilanteista ilmoittaminen YHTEYSTIEDOT JA LAITOKSEN VASTAAVA HOITAJA 25 2(26) LIITTEET Liite 1 Eko_vesi_viemäri_rev1

5 1 JOHDANTO Oulun Energia Oulun Energian Laanilan ekovoimalaitoksen ympäristöluvan (Dnro PPO-2004-Y-7-111, oikeuden päätökset VHO /0140/3, KHO /1/06, VHO /0442/1 ja KHO /1/08) lupaehdoissa määrätään, että laitoksen toiminnan, päästöjen ja jätteiden tarkkailusta on laadittava tarkkailusuunnitelma. Tarkkailusuunnitelma sisältää päästöjen kannalta keskeisen laitoksen toiminnan käyttötarkkailun, päästötarkkailun (savukaasupäästöt, jätevedet ja kiinteät jätteet), ympäristövaikutusten tarkkailun (ilmanlaatu, melu ja haju), tarkkailun laadunvarmistuksen sekä tarkkailuun liittyvän raportoinnin kuvauksen. Ekovoimalaitos kuuluu jätteenpolttoasetuksen (VNa 151/2013) piiriin, joten tarkkailussa noudatetaan ko. asetuksen vaatimuksia sekä laitoksen ympäristölupapäätöksen määräyksiä. Tässä raportissa esitetään tarkkailusuunnitelma ekovoimalaitoksen toimintaa koskevan tarkkailun toteuttamiseksi. Tämä tarkkailusuunnitelma on päivitys alkuperäisestä tarkkailusuunnitelmasta ( ) ja se liitetään ekovoimalaitoksen ympäristölupahakemukseen täydennykseen toiminnan olennaisesta muuttamisesta ( ). 2 KUVAUS LAITOKSESTA 2.1 Yleistä Laanilan ekovoimalaitos otettiin kaupalliseen käyttöön elokuussa Ekovoimalaitos sijaitsee Laanilan tehdasalueella. Ekovoimalaitos on höyrykierroltaan yhdistetty alueella toimivaan Laanilan Voima Oy:n voimalaitokseen. Ekovoimalaitos tuottaa höyryä, joka hyödynnetään Laanilan Voiman turbiinissa sekä Kemiran ja Taminco Oy:n teollisessa prosessissa. Laanilan ekovoimalaitoksen polttoaineteho on 53 megawattia. Ekovoimalaitoksella käytetään polttoaineena syntypaikkalajiteltua yhdyskunta- ja teollisuusjätettä sekä jätevedenpuhdistamon lietettä ja penkkanokea. Yhdyskuntajäte on käytännössä lähinnä kotitalouksista peräisin olevaa kierrätykseen kelpaamatonta sekajätettä. Ekovoimalaitos on suunniteltu tonnin vuosittaiselle jätemäärälle, mutta siellä käsitellään n t jätettä vuosittain. Puolet tästä jätemäärästä tulee Oulun Jätehuollon alueelta ja puolet muualta Pohjois- ja Itä-Suomesta. Jätevedenpuhdistamon liete tulee Oulun Taskilan jätevedenpuhdistamolta ja penkkanoki Laanilan teollisuusalueelta penkasta. Periaatekuva ekovoimalaitoksen prosessista on esitetty kuvassa 1. 3(26)

6 4(26) Höyry turbiiniin Höyry tehtaalle Vesi G Sähkö Ammoniakin syöttö Jätepolttoaine Kalkki Aktiivihiili Kaukolämpö Palamisilma Savukaasun käsittely APC-tuhka Kattilatuhka Pohjakuona Kuva 1. Periaatekuva ekovoimalaitoksesta. 2.2 Prosessikuvaus Jätteenpolttokattilan tekniset tiedot: Polttoaineteho: 53 MW + 5 MW:n tulistinkattila Maksimihöyrymäärä: 18 kg/s Vuotuinen käyttöaika: tuntia Teknillistaloudellinen käyttöikä: vuotta Laanilan ekovoimalaitoksessa käytetään arinapolttotekniikkaa. Yhdyskuntajäte vastaanotetaan erillisessä vastaanottohallissa ja puretaan kuljetuskalustosta suoraan polttolaitoksen jätebunkkeriin, jonka tilavuus on noin 9000 m 3. Penkkanoki kuljetetaan kauhakuormaajalla ja puretaan suoraa jätebunkkeriin. Jätevesiliete tuodaan jätevedenpuhdistamolta ekovoimalaitokselle säiliöautoissa ja puretaan jätevesilietesäiliöön, joka sijaitsee voimalaitoksen sisällä omassa purkaushallissa. Säiliöstä liete syötetään pumpuilla lietteen kuivainlaitokseen, missä sisään tuleva liete sekoitetaan jo kuivattuun pellettivirtaan. Pelletit jäähdytetään ennen pneumaattista siirtoa polttolaitoksen pääpolttoainevirtaan. Jätevesilietteestä kuivauksessa erottunut höyry ja lauhtumattomat kaasut syötetään sellaisinaan jätekattilaan. Hajuhaittojen ehkäisemiseksi vastaanottohalli on alipaineinen ja ilma sieltä imetään polttokattilaan palamisilmaksi. Yhdyskuntajätettä ei esikäsitellä voimalaitostontilla ennen polttoa. Jäte syötetään kahdella kahmarinosturilla mekaaniselle viistoarinalle. Arinalla jäte liikkuu eteenpäin. Arina on jaettu useampaan vyöhykkeeseen, josta ensimmäinen annostelee polttoaineen ja seuraavat kuivaavat ja sytyttävät polttoaineen. Sen jälkeen tapahtuu varsinainen palaminen ja viimeisellä vyöhykkeellä jäännöshiilen loppuun palaminen. Jäte palaa kattilassa mahdollisimman täydellisesti yli 850 C:n lämpötilassa. Kattilassa syntyvällä lämmöllä tuotetaan höyryä, joka pyörittää Laanilan Voiman höyryturbiinia ja sähköä tuottavaa generaattoria. Ekovoimalaitoksessa tuotettu höyry kuumennetaan tulistuskattilassa Laanilan Voima Oy:n turbiinikäyttöön sopivaksi. Tulistuskattilassa on yksi kaasu- / öljypoltin.

7 Kattilan polttoaineteho on 5 MW ja sen polttoaineena voidaan käyttää kevyttä polttoöljyä, Kemiran prosessikaasuja. Savukaasut johdetaan kattilan kautta savukaasujen puhdistusjärjestelmään. 2.3 Savukaasujen puhdistus Savukaasut puhdistetaan nelivaiheisessa prosessissa. Ekonomaiserin eli syöttöveden esilämmittimen jälkeen savukaasut johdetaan puhdistuksen ensimmäiseen vaiheeseen, savukaasun jäähdyttimeen. Jäähdyttimessä savukaasujen lämpötilaa lasketaan haihdutusjäähdytyksellä sopivaksi seuraavan vaiheen kemikaalilisäystä varten. Myös kosteus säädetään jäähdyttimessä sopivaksi kemikaalireaktioita varten. Toisessa vaiheessa savukaasuihin syötetään sammutettua kalkkia ja aktiivihiiltä. Nämä kemikaalit ja savukaasu reagoivat keskenään reaktoritilassa, joka jälkeen savukaasusta poistetaan reaktiotuotteet ja lentotuhka kolmannessa puhdistusvaiheessa, pussisuodattimissa. Tässä vaiheessa savukaasuista poistuvat myös haitalliset raskasmetallit, furaanit, ja dioksiinit (aktiivihiilellä) sekä kloori-, fluori-, ja rikkiyhdisteet (sammutetulla kalkilla). Reaktiotilaan syötetään myös kiertotuhkaa suodattimien kokoojakammiosta, jotta haitalliset yhdisteet saadaan mahdollisimman tehokkaasti reagoimaan. Savukaasujen puhdistuksen neljännessä vaiheessa suodattimilta tuleva savukaasu johdetaan savukaasunlauhduttimeen, jossa otetaan talteen savukaasujen sisältämä lämpöenergia (5 MW) ja siirretään se kaukolämpöveteen. Savukaasunlauhduttimessa kiertovesi jäähdyttää savukaasuja ja lisäksi savukaasusta saadaan puhdistettua suolahappoa ja rikkidioksidia. Kaukolämmön lämmönvaihtimen jälkeen lauhdevesi johdetaan lauhteen käsittelylaitokselle, jossa vedestä poistetaan raskasmetallit ja suolat sekä säädetään ph. Puhdistettu vesi johdetaan kaupungin viemäriin. Lauhduttimen jälkeen puhdistettu ja jäähdytetty savukaasu johdetaan kahden pisaraerottimen kautta 90 metriä korkeaan piippuun. 5(26) 3 KÄYTTÖTARKKAILU Käyttötarkkailu käsittää mm. polttoaineen kulutuksen ja laadun tarkkailun, kattilan ja savukaasujen puhdistuslaitteiden toiminnan ja kunnon tarkkailun sekä päästömittausten laadunvalvonnan. Voimalaitoksen prosessia, kuten palamisen tehokkuutta ja mahdollisia käyttöhäiriöitä, seurataan automaatiojärjestelmän avulla. Käyttötarkkailu käsittää tarvittavien prosessiin liittyvien muuttujien mittaukset. 3.1 Automaatiojärjestelmä Laanilan Ekovoimalaitoksen automaatioaste on korkea. Prosessinohjaus tehdään pääautomaatiossa (DCS = distributed control system). DCS on toteutettu Siemensin PCS7 -automaatiojärjestelmällä. DCS muodostaa laitoksen säädön, ohjauksen ja käytönvalvonnan kannalta keskeisen laitteiston, johon on liitetty em. tehtävien kannalta kaikki tarpeelliset mittaus-, tila- ja hälytystiedot. DCS:n kautta tapahtuu eri osaprosessien sähkömoottoreiden ohjaukset ja säädön toimilaitteiden asennoittaminen. DCS tukee käytönvalvonnan vaatiman laitoshistorian tietokannan ylläpitoa sekä toteuttaa osaltaan siihen liittyviä laskentatoimenpiteitä.

8 Turvallisuuteen liittyvä järjestelmä (TLJ) on toteutettu Siemensin PCS7- automaatiojärjestelmään kuuluvalla Siemens S FH failsafe logiikalla. Järjestelmä täyttää IEC-61508/511 normien mukaisen SIL-3 eheystason vaatimukset ja sillä on TÜV:n hyväksyntä. 3.2 Polttoaineen laadun ja määrän tarkkailu Jätepolttoaine Syntypaikalla lajiteltu yhdyskunta- ja teollisuusjäte kuljetetaan pääosin suoraan Laanilan ekovoimalaitokselle Oulun Jätehuollon toimialueen ja sen ulkopuolisten kuntien alueelta. Ekovoimalaitoksen kapasiteetin rajoittaessa tuontia, esimerkiksi huoltoseisokin aikana, kuljetetaan osa jätteestä Ruskon jätteenkäsittelyalueelle, jossa se paalataan ja varastoidaan, kunnes se voidaan kuljettaa ekovoimalaitokselle poltettavaksi. Ekovoimalaitokselle tuotavat jätteet punnitaan Kemiran polttoainevaa alla. Punnitustiedot tallentuvat ONCE -polttoainetietojärjestelmään. Järjestelmä tunnistaa polttoaineautot tunnistinlaatoista portilla ja ohjaa liikennevaloilla autojen punnitukseen tulon. Järjestelmästä saadaan tulostettua tarvittavat polttoaineraportit ja se taltioi kuormasta seuraavat tiedot: punnitusaika toimittaja jätelaji auton tiedot punnitustiedot vaa alta. Teollisuudesta tulevat erilliskuormat kirjataan kyseisen jäteluokan mukaisella jätekoodilla. Penkkanoki punnitaan kauhakuormaajan vaa alla ja jätevesiliete punnitaan laitosalueen vaa alla. Laitoksella jäte puretaan suoraan kuljetuskalustosta polttolaitoksen jätebunkkeriin ja jätevesiliete puretaan erillisessä tilassa olevaan vastaanottosiiloon. Ekovoimalaitokselle tuotavan jätepolttoaineen laatu määritellään jätteen toimittajien kanssa tehtävissä sopimuksissa. Jätepolttoaineen tulee olla tavanomaista lajiteltua yhdyskunta- tai teollisuusjätettä sekä kierrätyspuuta, mikä jää jäljelle syntypaikkalajittelussa, kun ongelmajätteet on erilliskerätty asianmukaiseen käsittelyyn ja materiaalikierrätykseen on eroteltu paikallisten jätehuoltomääräysten mukaiset jätejakeet. Jätepolttoaineen tulee vastata laadultaan, lämpöarvoltaan ja kappalekooltaan ekovoimalaitoksen asettamia vaatimuksia, jotta voidaan minimoida laitokselle tuotavan, polttoon kelpaamattoman jätteen määrä sekä taata polttoprosessin tehokas toiminta. Jätevesilietteen tapauksessa lietteen kuiva-ainepitoisuus määritellään sopimuksessa. Voimalaitoksen valvomossa tarkkaillaan silmämääräisesti jätepolttoaineen laatua. Lisäksi yhdyskuntajätekuormia tarkastetaan pistokokein vastaanottohallissa. Pistokokeissa jätekuorma kipataan vastaanottohallin lattialle ja tarkastetaan sen sisältö. Mikäli jäte täyttää vaatimukset, se siirretään pyöräkuormaajalla jätebunkkeriin. Pistokokeet otetaan kuukauden välein ja kuormat tarkastetaan kertaalleen myös kaikilta uusilta toimittajilta. Pistokokeista laaditaan muistiot, jotka arkistoidaan laitoksella. Ekovoimalaitokselle tuotu, kappalekooltaan tai materiaaliltaan polttoon soveltumaton aines erotellaan polttoon menevästä jätejakeesta. Erotettu aines punnitaan ja dokumentoi- 6(26)

9 daan. Polttoon kappalekooltaan liian suuri, mutta materiaaliltaan soveltuva aines murskataan vastaanottohallissa olevalla murskaimella polttoon soveltuvaksi ja siirretään bunkkeriin muun jätepolttoaineen sekaan. Polttoon materiaaliltaan soveltumaton aines käsitellään toimittajan omalla kustannuksella asiaan kuuluvalla käsittelylaitoksella Muut laitoksella käytettävät polttoaineet Tulistuskattilassa käytetään polttoaineena kevyttä polttoöljyä ja Kemiran prosessikaasuja. Arinakattilan käynnistys- ja tukipolttoaineena käytetään kevyttä polttoöljyä. Käytettävän kevyen polttoöljyn rikkipitoisuus saa olla enintään 0,1 p-%. Sekä tulistuskattilassa että arinakattilan varapolttoaineena käytettävä kevyt polttoöljy varastoidaan yhdessä 70 m 3 :n säiliössä. Säiliö varustetaan 110 %:n valuma-altaalla. Myös säiliön täyttöalue ja pumput on allastettu. Säiliössä on ylitäytönesto sekä pinnanmittaus, jonka avulla kulutusta seurataan. Vuosittaista kevyen polttoöljyn kulutusta seurataan ostetun polttoainemäärän ja säiliön pinnanmittauksen perusteella. Kemiran prosessikaasujen käyttöä tulistuskattilassa tarkkaillaan polttoon johdettavan kaasun määrämittauksella. Ekovoimalaitoksella ei käytetä polttoaineena jäteöljyjä. Ruskon kaatopaikalta saatavaa biokaasua ei käytetä polttoaineena tällä hetkellä. 3.3 Kattilan käytön ja palamisen tarkkailu Arinakattilan käyttötarkkailuun kuuluu mm. jätepolttoaineen syötön tarkkailu sekä tulipesän lämpötilan ja palamisprosessin valvonta. Laitoksen käyttöä tarkkaillaan ja ohjataan automaatiojärjestelmän avulla. Tärkeimmät polton säätömuuttujat ovat höyryvirtaus, savukaasun happipitoisuus kattilan loppuosassa ja polttokammion lämpötilat. Näillä säätömuuttujilla säädetään polttoaineen syötintä/peltiä, arinan kuljetusnopeutta ja palamisilman määrää. Palamisen hyvyyttä sekä arinakattilassa että tulistuskattilassa mitataan automaatiojärjestelmässä olevilla mittauksilla. Tärkeimmät hyvyyden mittarit ovat savukaasujen O2-pitoisuus, CO-pitoisuus ja tuhkassa olevat palamattomat jakeet. Myös laitoksen käyntiajat ja käynnistysten lukumäärä kirjautuvat järjestelmään. Liian korkea O2-pitoisuus savukaasuissa lisää kattilan savukaasuhäviöitä ja savukaasupuhaltimen omakäyttösähkön kulutusta. Liian korkea O2-pitoisuus eli savukaasujen jäännöshappipitoisuus näin ollen heikentää laitoksen energiantuotannon tehokkuutta. Pyrkimyksenä on saavuttaa mahdollisimman alhainen savukaasujen jäännöshappipitoisuus. Liian alhainen jäännöshappipitoisuus sen sijaan lisää polttoaineen palamattomien jakeiden osuutta tuhkassa sekä savukaasujen sisältämää häkäpitoisuutta (CO). Häkäpitoisuutta ja typenoksidien pitoisuutta optimoidaan jäännöshapen funktiona. Jätepolttoaineen palamisen kannalta tärkeää on palamislämpötila. Palamislämpötilaa mitataan jatkuvatoimisesti tulipesän sisäseinän läheisyydessä. Mittauksilla varmistetaan, että jätteitä poltettaessa savukaasun lämpötila on kaikissa olosuhteissa 850 C vähintään kahden sekunnin ajan. Tarvittaessa riittävää lämpötilaa ylläpidetään lisäpolttimilla, jotka kytkeytyvät tarvittaessa automaattisesti päälle. Jos vaatimus savukaasun lämpötilasta ei täyty, järjestelmä pysäyttää jätteen syötön kattilaan automaattisesti. 7(26)

10 Kattila varustetaan järjestelmällä, joka estää jätteen syöttämisen kattilaan käynnistyksen aikana kunnes savukaasun lämpötila on saavuttanut 850 C tai jos lämpötila polton aikana alittaa 850 C. Lisäksi jätteen syöttö kattilaan estetään automaattisesti alasajon aikana, sekä polton aikana, jos päästöjen raja-arvot ylittyvät puhdistuslaitteissa ilmenevien häiriöiden tai vikojen vuoksi. Palamisen täydellisyyttä tarkkaillaan seuraamalla pohjakuonaan jäävän hiilen ja orgaanisten aineiden määrää. Ympäristöluvan mukaan kuonassa olevan orgaanisen hiilen kokonaismäärän tulee olla alle kolme prosenttia tai hehkutushäviön alle viisi prosenttia aineksen kuivapainosta. Tuhkan analysointi on esitetty kappaleessa Savukaasujen viipymäaika 2 sekuntia, vähimmäislämpötila 850 C ja happipitoisuus todennettiin laitoksen käyttöönoton aikana. Kattilan toimittaja on antanut tulipesän lämpötiloille takuuarvot. Lisäksi tulipesä on varustettu lämpötilan seurantajärjestelmällä (AGAM) ja savukaasun lämpötilaa voidaan seurata myös kattilaseinillä olevissa, tulipesään ulottuvissa, näytepisteissä. 2 sekunnin viipymäaika todennettiin lämpötilamittausten ja savukaasun kulkeman matkan avulla. 3.4 Savukaasujen puhdistuslaitteiden toiminnan tarkkailu Savukaasujen puhdistuslaitteiden toimintaa ohjataan ja tarkkaillaan automaatiojärjestelmän avulla. Savukaasujen puhdistuslaitteiden tarkkailuun kuuluu ennen savukaasujen jäähdyttimeen menevän savukaasun määrän, lämpötilan, sekä HCl- ja SO2-pitoisuuksien mittaus. Lisäksi pussisuodattimen paine-eroa tarkkaillaan. Savukaasujen puhdistukseen tarvittavien kemikaalien annostelu tapahtuu annostelulaitteiston avulla. Reagenttien kulutusta seurataan säiliöissä olevien pinnanmittauslaitteiden avulla. Puhdistuslaitteiden toimintaa tarkkaillaan myös jatkuvatoimisilla savukaasun päästömittauksilla (kappale 4.1). 3.5 Savukaasulauhduttimen toiminnan tarkkailu Savukaasulauhduttimen toimintaa ohjataan automaatiojärjestelmän avulla. Tärkeimmät seurattavat parametrit ovat savukaasulauhduttimen teho, lauhduttimen kiertoveden ph ja lauhdeveden laatu ja määrä. Savukaasulauhduttimen toimintaa säädetään lauhduttimen kiertoveden ph:n asetusarvojen mukaan. Savukaasulauhduttimella syntyvät lauhteet ohjataan lauhteenpuhdistuslaitokselle, jossa lauhde puhdistetaan ja johdetaan kaupungin viemäriin. Lauhteen saapuessa lauhteenpuhdistuslaitokselle ph säädetään tarvittaessa natriumhydroksidilla, siten että ph arvo on 6 8. Tämän jälkeen lauhde jäähdytetään jokivettä käyttävässä lämmönvaihtimessa. Jokivesi ohjataan levylämmönvaihtimen jälkeen sadevesiviemärin kautta viivästysaltaaseen ja edelleen Kemiran avo-ojaan. 3.6 Veden käyttö Laitoksella käytetään vesijohtovettä (n m 3 /vuosi) käytetään palovetenä, hätäjäähdytysvetenä ja hätäsuihkuissa sekä tauko- ja sosiaalitiloissa. Laitoksella käytetään jokivettä prosessiosien jäähdyttämiseen (kattilatuhkan siirtolaitteisto, kattilan vesinuohous, kattilaveden näytteenotto, ulospuhallussäiliöt, jätemurskain ja savukaasun lauhde). Lisäksi jokivettä käytetään palovesi- ja sprinklerjärjestelmissä, 8(26)

11 lattianpesussa sekä tarvittaessa savukaasunlauhduttimessa. Jokivesi tulee laitokselle Laanilan Voiman olemassa olevalta putkisillalta jokiveden paineenkorotuspumpuille. Jokivettä otetaan laitokselle jäähdytysvedeksi noin 95 m 3 /h ( m 3 /vuosi) Laitoksen vedenkäyttö on kuvattu liitteissä 1 esitetyssä kaavioissa. 9(26) 4 PÄÄSTÖTARKKAILU 4.1 Savukaasupäästöjen tarkkailu Savukaasupäästöjen tarkkailu kattaa päästöjen mittaamisen ja mittaustulosten vertaamisen päästöraja-arvoihin sekä mittalaitteiden käytön tarkkailun. Tulistuskattilan savukaasut johdetaan arinakattilan tulipesään ja edelleen arinakattilassa syntyvien savukaasujen kanssa savukaasujen puhdistusjärjestelmään. Näin ollen arinakattilassa ja tulistuskattilassa syntyviä savukaasuja tarkastellaan yhtenä savukaasuvirtana. Savukaasujen päästöraja-arvojen ylittyessä laitoksen toimintaa ei saa jatkaa yli neljää tuntia keskeytymättä ja tällaisia tilanteita saa olla enintään 60 tuntia vuodessa Savukaasupäästöjen mittaaminen Jatkuvatoimiset mittaukset Savukaasusta mitataan jatkuvatoimisesti: hiilidioksidin (CO2) hiilimonoksidin (CO) typen oksidien (NOx) rikkidioksidin (SO2) vesihöyryn (H2O) ilokaasun eli typpioksiduuli (N2O) orgaanisen hiilen kokonaismäärän (TOC) hapen (O2) suolahapon (HCl) fluorivedyn (HF) ammoniakin (NH3) hiukkasten pitoisuutta. Tämän lisäksi mitataan savukaasujen määrää virtausmittauksella sekä savukaasujen lämpötilaa ja painetta. Oulun Energian Laanilan Ekovoimalaitoksen ilmapäästöjä mitataan GASMET CEM II FTIR -mittausjärjestelmällä. Mittausjärjestelmä koostuu seuraavista osista: GASMET Cx4000 FTIR kaasuanalysaattori GASMET teollisuustietokone, Calcmet-sovellus GASMET ZrO2 Hapen analysaattori Näyteanturi M&C SP2000/H Pöly- ja virtausmittaus PFM 97ED Virtausmittaus FMD 99.

12 10(26) Mittausjärjestelmällä voidaan mitata monia savukaasun komponentteja yhtäaikaisesti ja sillä voidaan mitata myös vesiliukoisia epäorgaanisia kaasuja (kuten HCl, HF ja NH3). Laitteisto mittaa aina myös vesihöyrypitoisuutta, joten savukaasun komponenttien pitoisuudet voidaan esittää sekä kuivalle että märälle savukaasulle. Mittauslaitteistolla ei ole tarvetta välikalibroinnille, vaan nollaus tapahtuu N2:lla tai ilmalla. Mittauslaitteisto on TÜV- (17thBlmSchV) ja MCERTS-sertifioitu ja täyttää myös QAL1 (EN 14181, EN ISO 14956) -vaatimukset. Mittalaitteet sijaitsevat piipun ympärillä olevalla katetulla hoitotasolla ja analysaattori piipun lähellä olevalla katetulla kulkutasolla. Kaikki mittauslaitteen osat lämmitetään 180 C:en. Näin varmistetaan, että vesiliukoiset yhdisteet voidaan mitata luotettavasti. Kerätty näytteenottodata tallennetaan laitoksen tietokoneelle sekä prosessitietokantaan. Mittaustuloksia voidaan seurata laitoksella myös reaaliaikaisesti. Järjestelmässä on myös hälytys, joka ilmoittaa, jos jokin mittausarvo ylittää määritellyn päästörajan. Mittalaitteiden laadunvarmennus toteutetaan standardin SFS-EN 14181:2004 mukaisesti ja on esitetty kappaleessa 0. Kertamittaukset Ekovoimalaitoksen raskasmetallien sekä dioksiinien ja furaanien kertamittausten tulokset ovat olleet aina alle 50 % VNA 151/2013 liitteessä 2 ja 3 asetetuista raja-arvoista. Savukaasupäästöjen dioksiinien ja furaanien sekä raskasmetallien kertamittaukset suoritetaan VNA 151/ :n mukaisesti seuraavasti: - dioksiinit ja furaanit kerran vuodessa AST- ja QAL2-mittausten yhteydessä, - raskasmetallit kahden vuoden välein AST- ja QAL2-mittausten yhteydessä, Mittaukset toteutetaan ulkopuolisen mittaajan toimesta, jolla on tehtävään vaadittava pätevyys Päästöraja-arvot ja niiden noudattaminen Ekovoimalaitoksen päästöt ilmaan kuivissa savukaasuissa saavat olla korkeintaan taulukoissa 1 ja 2 esitettyjen raja-arvojen suuruiset.

13 Taulukko 1. Savukaasupäästöjen vuorokausikeskiarvojen ja kertamittausten raja-arvot. Vuorokausikeskiarvot, jatkuvatoimiset mittaukset hiukkaset 10 mg/m 3 (n) SO2 50 mg/m 3 (n) NOx 200 mg/m 3 (n) HCl 10 mg/m 3 (n) HF 1 mg/m 3 (n) CO 50 mg/m 3 (n) TOC 10 mg/m 3 (n) Kertamittaukset Cd + Tl 0,05 mg/m 3 (n) Hg 0,05 mg/m 3 (n) Sb + As + Pb + Cr + Co + Cu 0,5 mg/m 3 (n) + Mn + Ni + V Dioksiinit ja furaanit 0,1 ng/m 3 (n) 11(26) Taulukko 2. Savukaasupäästöjen puolen tunnin keskiarvojen raja-arvot. Puolen tunnin keskiarvot Hiukkasten kokonaismäärä Kaasumaiset ja höyrymäiset orgaaniset aineet orgaanisen hiilen kokonaismääränä (TOC) Suolahappo (HCl) Fluorivety (HF) Rikkidioksidi (SO2) Typpimonoksidi (NO) ja typpidioksidi (NO2) typpidioksidina Päästöraja-arvojen noudattaminen Päästöraja-arvoja katsotaan noudatetun, jos: (100 %) A 30 mg/m 3 (n) 20 mg/m 3 (n) 60 mg/m 3 (n) 4 mg/m 3 (n) 200 mg/m 3 (n) 400 mg/m 3 (n) yksikään hiukkasten, orgaanisen hiilen, suolahapon, fluorivedyn, rikkidioksidin tai typenoksidien vuorokausikeskiarvo ei ylitä raja-arvoa yksikään hiilimonoksidin minkä tahansa 24 tunnin jakson keskiarvo ei ylitä raja-arvoa yksikään raskasmetallien vähintään 30 minuutin ja enintään kahdeksan tunnin näytteenottoajan kuluessa tehtävien kertamittausten keskiarvoista ei ylitä raja-arvoa yksikään dioksiinien ja furaanien vähintään kuuden ja enintään kahdeksan tunnin näytteenottoajan kuluessa tehtävien kertamittausten keskiarvioista ei ylitä raja-arvoa yksikään puolen tunnin keskiarvoista ei ylitä jätteen polttamisesta annetun valtioneuvoston asetuksen (362/2003) liitteessä V olevassa 2 kohdan sarakkeessa A tarkoitettuja raja-arvoja (tämän tarkkailusuunnitelman taulukko 2). Jatkuvatoimisissa mittauksissa päästöjen vuorokausikeskiarvoja koskevien yksittäisten mitattujen tulosten 95 %:n luottamusvälit eivät saa ylittää seuraavia prosenttiosuuksia: hiukkasten kokonaismäärä 30 % rikkidioksidi 20 % typpidioksidi 20 % hiilimonoksidi 10 % orgaanisen hiilen kokonaismäärä 30 %

14 suolahappo 40 % fluorivety 40 %. Oulun Energia 12(26) Savukaasupäästöjen pysymistä ympäristöluvan mukaisissa raja-arvoissa seurataan jatkuvasti vertaamalla mittaustuloksista laskettavia puolen tunnin ja vuorokauden pitoisuuskeskiarvoja raja-arvoihin. Mitattu tulos muutetaan laskennallisesti vastaamaan ympäristöluvan raja-arvojen olosuhteita (kuivaa savukaasua redusoituna 11 %:n happipitoisuuteen). Laitoksen ylös- ja alasajotilanteet Päästöraja-arvoja laskettaessa toiminta-aikaan ei lueta kattilan käynnistys- ja pysäytysvaiheita. Käynnistys- eli ylösajotilanteessa kattila lämmitetään öljypolttimilla 850 C:een, jonka jälkeen jätepolttoaineen syöttösuppilon pelti avataan ja jätettä otetaan arinalle. Kun jätetuli on syttynyt ja öljypolttimen teho on alle 15 MW voidaan katsoa ylösajotilanteen päättyneen. Pysäytys- eli alasajotilanteeksi voidaan vastaavasti katsoa se, kun syöttösuppilon pelti laitetaan kiinni ja öljynpolttoteho on yli 15 MW. Tällöin jäte on käytännössä katsoen palanut arinalla Mittaustulosten käsittely ja säilytys Jatkuvatoimisista mittauksista kertyvää tietoa hallitaan automaattisen tietojen keräys- ja raportointijärjestelmän avulla. Mittaustulosten oikeellisuuden arvioinnille laaditaan automaattinen laskenta huoltohälytyksiä sekä mittausten häiriöajan laskentaa varten. Raportointijärjestelmässä muunnetaan alkuperäinen mittaustieto haluttuihin olosuhteisiin ja yksiköihin, lasketaan pitoisuuskeskiarvot sekä tunti-, vuorokausi- ja vuosipäästöt Mittalaitteiden häiriötilanteet Päästöjen mittaamiseen tarkoitettavat laitteet saavat olla laitteiden huollon, häiriöiden tai vikojen vuoksi poissa käytöstä yhtäjaksoisesti korkeintaan neljä tuntia ja kalenterivuoden aikana yhteensä enintään 60 tuntia. Ympäristöluvan mukaan polttoa voidaan kuitenkin jatkaa, jos luotettavilla manuaalisilla mittauksilla tai korreloivilla mittauksilla voidaan varmistua siitä, että päästöraja-arvot eivät ylity. Mittalaitteiden käytöstä poissaolotilanteita varten on ekovoimalaitoksella varsinaisen mittausjärjestelmän kanssa identtinen varajärjestelmä, joka otetaan automaattisesti käyttöön heti varsinaisten mittalaitteiden vikaantuessa. Kahdennettu mittalaite pitää sisällään kaikkien kaasumaisten komponenttien mittauksen. Hiukkasmittaus laitteita on vain yksi. Hiukkasmittauksen vikaantuessa voidaan pussisuodattimien jälkeen olevalla korreloivalla hiukkasmittauksella varmistua, että päästörajat eivät ylity. Mittalaitteiden vikaantumisiin varustaudutaan tarvittavilla varaosilla, jotka varastoidaan valmiiksi laitoksella. Mittalaitteiden häiriöiden tai huoltojen takia hylätyt mittaustulokset korvataan vuosipäästöä laskettaessa vuoden keskimääräisellä pitoisuudella/päästöllä. Jos mittalaite ei pysty tuottamaan esim. prosessihäiriön vuoksi riittävän luotettavaa tulosta (mitta-alue ylittynyt) ja mittaustulos joudutaan hylkäämään sen takia, vuosipäästöä laskettaessa käytetään parasta mahdollista arviota häiriöajan päästöstä.

15 4.2 Jäte- ja jäähdytysvedet Oulun Energia 13(26) Ekovoimalaitoksella syntyy normaalin käytön yhteydessä jätevesiä prosessivesien puhdistuksesta, höyryprosessista, sade- ja perusvesistä ja sosiaalijätevesistä sekä laitoksen pesu- ja lattiavesistä. Laitoksen vedenkäyttö ja vesien johtaminen on kuvattu liitteessä 1 esitetyissä kaavioissa Voimalaitosalueen sadevedet Laitosalueella syntyvät sadevedet johdetaan voimalaitoksen vieressä sijaitsevaan viivästysaltaaseen ja siitä edelleen sulkuventtiilikaivon kautta Kemiran avo-ojaan. Viivästysaltaasta voidaan ottaa tarvittaessa vesinäytteitä Voimalaitoksen lattioiden pesuvedet ja saniteettivedet Jätepolttoaineen vastaanottorakennuksen ja diesel-varavoimakoneen lattioiden pesuvedet johdetaan hiekanerottimen, öljynerottimen ja sulkuventtiilikaivon kautta kaupungin viemäriverkkoon. Kattilarakennuksen pesuvedet johdetaan hiekan- sekä öljynerottimen ja sulkuventtiilikaivon kautta yhteiseen kaivoon voimalaitoksen saniteettivesien kanssa ja tästä edelleen kaupungin viemäriverkkoon Jätebunkkeriin kertyvät vedet Jätebunkkerikaivoon ja kuonabunkkerikaivoon mahdollisesti kertyvä vesi johdetaan yhteiseen kaivoon ja edelleen arinalta tulevan pohjakuonan sammuttimen altaaseen. Sammuttimessa osa vedestä sitoutuu kuonaan ja loput haihtuu höyrynä kattilaan Peittausvedet Vuosihuoltojen yhteydessä syntyvät lämpöpintojen puhdistusvedet johdetaan laaduntarkastuksen jälkeen kaupungin viemäriverkostoon. Puhdistuksen yhteydessä syntyvä liete analysoidaan ja toimitetaan sen laadun edellyttämällä tavalla joko kaatopaikalle tai ongelmajätelaitokselle Jäähdytysvedet Laitoksen jäähdytysvetenä käytetään jokivettä. Osa otettavasta jäähdytysvesimäärästä haihtuu, osa ohjataan prosessiin ja loput palautetaan viivästysaltaan kautta takaisin jokeen. Kattila-alue Kattila-alueella käytettävä jokivesi jakautuu kattilan vesinuohoukselle, palamisen valvontakameran jäähdytykseen, kattilan lentotuhkan jäähdytykseen, näytteenottolaitteiston jäähdytykseen ja ulospuhallussäiliölle. Jäähdytyksien jälkeen kaikki jäähdytysvedet ohjataan kattilarakennuksessa olevaan jäähdytysvesialtaaseen. Lisäksi jäähdytysvesialtaaseen tulee suodattimen jälkeen Laanilan Voiman lauhdesäiliöstä likaisen lauhteen ulosajo, prosessin vesitysvedet ja kattilan ns. jatkuva ulospuhallus. Jäähdytysvesialtaasta pumpataan vettä kuonansammuttimelle.

16 14(26) Jäähdytysvesialtaan ylikaato menee viivästysaltaaseen, josta se sulkuventtiilikaivon ja näytteenoton jälkeen ohjataan Kemiran avo-ojaan. Savukaasunpuhdistus Savukaasun puhdistuksessa käytettävä jäähdytysvetenä käytetään täyssuolapoistettua vettä. Se pumpataan Kemiran vesilaitokselta vesisäiliöön, josta se edelleen käytetään savukaasun jäähdyttimessä, CaO:n kostuttimella, reaktiotilassa ja savukaasunlauhduttimella Savukaasulauhduttimessa syntyvät jätevedet Savukaasulauhduttimelta tulevasta (n. 2 t/h) lauhdevedestä noin 3/5 johdetaan takaisin kiertoon savukaasun puhdistuksen vesisäiliölle ja noin 2/5 lauhteenpuhdistuslaitteistolle. Lauhteen saapuessa lauhteenpuhdistuslaitokselle ph säädetään tarvittaessa natriumhydroksidilla, siten että ph arvo on 6 8. Tämän jälkeen lauhde jäähdytetään jokivettä käyttävässä lämmönvaihtimessa. Jokivesi ohjataan levylämmönvaihtimen jälkeen sadevesiviemäriin ja edelleen Kemiran avo-ojaan. Savukaasulauhduttimen lauhde käsitellään ekovoimalaitoksella lauhteenpuhdistusprosessissa. Lauhteenpuhdistus sisältää seuraavia vaiheita: Esiselkeytys, ph:n säätö tarvittaessa tasolle 6 8, lauhteen jäähdytys jokivettä käyttävässä lämmönvaihtimessa; mekaaninen suodatus; pehmennyssuodatus savukaasujen puhdistuksessa käytetyn kalkin poistamiseksi. Esiselkeyttimessä lauhteesta laskeutuu painovoimaisesti kiintoaines altaan pohjalle. Selkeytysaika on virtaamasta riippuen 3 5 tuntia. Esiselkeytyksestä lauhde virtaa ylikaatona puhtaan lauhteen kanavaan, josta pumpataan lauhdesäiliöön. Lauhde esisuodatetaan sekä ajetaan aktiivihiilisuodattimen, patruunasuodattimen, pehmentimien ja uudelleen patruunasuodattimien läpi, minkä jälkeen lauhde viemäröidään Kuonansammuttimen vesi Kuonansammuttimen vesi joudutaan tyhjentämään ajoittain huoltorevisioissa. Kuonan sammuttimen vesi suodatetaan kiintoaineesta ja sen ph säädetään Oulun Veden rajoihin ennen veden johtamista viemäriin. Samaa reittiä ja puhdistusmenetelmien avulla johdetaan myös kattilan vesipiikkauksessa revisioissa syntyvät vedet Viemäriin johdettavien jätevesien tarkkailu Jätevesien johtamisesta yleiseen viemäriin ja jätevedenpuhdistamolle sovitaan Oulun Veden kanssa. Sopimus on tehty Sopimuksessa määritellään viemäriin johdettavien jätevesien määrä ja laatu sekä niiden tarkkailu. Kaupungin viemäriverkostoon johdettavasta jätevedestä tulee teettää ulkopuolisessa laboratoriossa 1 4 kertaa vuodessa analyysi, joka sisältää vähintään seuraavat määritykset: Analyysi ph Sulfaatti Raskasmetallit tarkkailun tiheys 4 krt/vuosi 4 krt/vuosi 1 krt/vuosi

17 Haihtuvat hiilivedyt, kokonaispitoisuus 1 krt/vuosi Mineraaliöljyt 1 krt/vuosi Avo-ojaan johdettavien jäähdytysvesien tarkkailu Oulun Energia 15(26) Viivästysaltaasta Kemiran avo-ojaan johdettavista jäähdytys- ja sadevesistä otettiin ensimmäisen toimintavuoden aikana kertanäytteitä kaksi kertaa vuodessa. Näytteistä määritettiin ph, johtokyky, kiintoaine ja raskasmetallit. Tulosten perusteella jatkotarkkailusta sovittin valvovan viranomaisen kanssa. Koska avo-oja kuuluu Kemiran ympäristöluvan piiriin, Kemiran on antanut erillisen kannanoton avo-ojaan johdettavien vesien tarkkailusta. Jäähdytysvesistä on kannanoton mukaan seurattava säännöllisesti kaksi kertaa viikossa ph, johtokyky, TOC-pitoisuus ja kiintoainepitoisuustaso. Kiintoainepitoisuustaso selvitettiin Analyysien perusteella tullaan Kemiran kanssa neuvottelemaan viivästysaltaan jatkotarkkailusta syksyllä Jäähdytysvesi lämpenee muutaman asteen joesta otettuun veteen verrattuna. Jätteenpolttolaitokselta tuleva lämpökuorma Oulujokeen vastaa enimmillään muutamaa prosenttia nykyisin Kemiran alueelta samaan kohtaan purettavasta lämpökuormasta. 4.3 Kiinteät jätteet / jätekirjanpito Laitoksella syntyvät jätteet lajitellaan syntyvaiheessa ja kerätään omiin merkittyihin astioihin tai lavoille. Ongelmajätteet säilytetään tiiviissä pakkauksissa ongelmajätekontissa ja ne merkitään asianmukaisesti. Jätteet toimitetaan käsiteltäviksi sellaisiin yrityksiin, joilla on toimintaansa tarvittavat luvat. Normaalit käytönaikaiset jätteet ovat yhteisiä Laanilan Voiman kanssa, koska henkilökunta on sama. Nämä jätteet (polttokelpoinen jäte, metalli, lasi, vaaralliset jätteet) jaetaan Laanilan Voiman kanssa puoliksi. Elektroniikkaromun, lasin ja puujätteen keräys tapahtuu Laanilan teollisuusalueella yhteisesti ja niiden raportointi tapahtuu Eastman Oy:n toimesta Laitoksella syntyvät kiinteät jätteet ja niiden käsittelytavat on esitetty taulukossa 3.

18 Taulukko 3. Laitoksella syntyvät kiinteät jätteet ja niiden käsittelytapa. Jätejae Tunnusnumero Käsittely tai loppusijoitus Pohjakuona Jatkokäsittely ja/tai loppusijoitus Kattilatuhka * Jatkokäsittely ja/tai loppusijoitus Savukaasujen puhdistustuote * Jatkokäsittely ja/tai loppusijoitus Polttokelpoinen jäte Poltetaan laitoksella Keräyspaperi ja -pahvi Jatkokäsittely Metalliromu Jatkokäsittely Jäteöljyt Jatkokäsittely Kiinteä öljyinen jäte Jatkokäsittely Paristot Jatkokäsittely Aerosolijäte Jatkokäsittely Romuakut Jatkokäsittely Loisteputket Jatkokäsittely Elektroniikkaromu Jatkokäsittely 16(26) Tuhkat ja savukaasujen puhdistustuotteet Poltossa muodostuu kiinteitä jätteitä arinalta poistettavana pohjakuonana, kattilasta poistettavana kattilatuhkana sekä savukaasujen puhdistuksessa syntyvänä puhdistustuotteena, joka sisältää myös lentotuhkaa. Nämä jakeet toimitetaan asianmukaisen luvan omaavalle toimijalle jatkokäsittelyyn tai loppusijoitukseen. Pohjakuonan, kattilatuhkan ja savukaasujen puhdistustuotteiden käsittelystä on laadittu selvitys kuuden kuukauden kuluessa laitoksen kaupallisen käytön aloittamisesta. Suunnitelma selvityksen sisällöstä on toimitettu Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen hyväksyttäväksi. Selvitys sisälsi mm. tiedot jakeiden fysikaalisista ja kemiallisista ominaisuudesta sekä haitallisuudesta ympäristölle. Selvityksen perusteella ratkaistiin lopullisesti tuhkien käsittely tai hyödyntäminen. Pohjakuonan, kattilatuhkan ja savukaasun puhdistustuotteiden koostumus analysoidaan kokoomanäytteestä vuosittain. Kokoomanäytteet toimitetaan laboratorioon analysoitaviksi. Näytteet analysoidaan noudattaen Valtioneuvoston asetusta 331/2013 koskien menettelyitä jätteen hyväksymiseksi kaatopaikalle. Pohjakuonanäytteistä arvioidaan täyttääkö kuona jätteenpolttoasetuksen polton täydellisyyttä koskevan vaatimuksen orgaanisen hiilen kokonaismäärästä ja hehkutushäviöstä. Orgaanisen hiilen kokonaismäärä tulee olla alle 3 % tai hehkutushäviö alle 5 % aineksen kuivapainosta. Kuonasta analysoidaan TOC, koska hehkutushäviö muuttuu kuonan hapettuessa. Ensimmäisen toimintavuoden aikana pohjakuonasta kerättiin joka kuukausi kokoomanäyte yhden viikon aikana päivittäin otetuista kertanäytteistä. Seuraavina vuosina näytteet on kerätty kolme kertaa vuodessa yhden viikon aikana päivittäin otetuista kertanäytteistä Tuhkien käsittely koekäytön aikana Pohjakuona Pohjakuona toimitetaan ympäristöluvan omaavalle vastaanottajalle, joka toimittaa kuonan luvalliseen vastaanotto- tai hyödyntämiskohteeseen.

19 Oulun Energia 17(26) Pohjakuona käsitellään ikäännyttämällä kasalla. Tämän jälkeen kuona jalostetaan siirrettävällä kuonankäsittelylaitoksella, jossa kuona seulotaan ja siitä erotellaan metallit. Soveltuvat ympäristökelpoiset jakeet hyödynnetään esim. maa- ja kaatopaikkarakentamisessa. Hyötykäyttöön soveltumaton osa sijoitetaan kaatopaikalle. Tuoreelle kuonalle ja jalostetuille jakeille tehdään jäteluokitus, kaatopaikkakelpoisuus- ja ympäristökelpoisuuskokeet. Kokeet tehdään edustavasta kokoomanäytteestä, lisäksi laadunvaihtelu selvitetään tutkimalla erikseen yksittäisiä näytteitä. Hyötykäyttöön ohjattavat jakeet tutkitaan hyötykäyttökohteen ympäristöluvan edellyttämällä tavalla. Kattilatuhka ja savukaasunpuhdistustuote Kattilatuhka ja savukaasun puhdistustuotteet toimitetaan ympäristöluvalliseen vastaanottopisteeseen, missä on tuhkan käsittelyyn soveltuva käsittelylaitos. Kattilatuhka ja savukaasunpuhdistustuote käsitellään ongelmajätteenä. Ne stabiloidaan ja sijoitetaan ongelmajätteiden kaatopaikalle. Kattilatuhkasta ja savukaasunpuhdistustuotteesta kerätään näytteitä vuosikokoomaa ja analyysiä varten Jätekirjanpito 4.4 Kemikaalit Pohjakuona, kattilatuhka ja savukaasujen puhdistustuotteet punnitaan laitoksella ja tiedot tallentuvat punnitustietoina ja voidaan tulostaa raportointia varten. Muiden jätejakeiden määristä saadaan tiedot tahoilta, joille jätteet toimitetaan jatkokäsittelyyn tai loppusijoitukseen. Laitoksen toiminnassa syntyvät jätemäärät kirjataan ylös jätekirjanpitoon jätelajeittain. Jätekirjanpito sisältää tiedot myös jätteiden toimituspaikoista. Luovutettaessa ongelmajätteitä vastaanottajalle niistä täytetään siirtoasiakirjat, joita säilytetään laitoksella vähintään kolme vuotta. Jätteenpolttokattilassa käytetään typenoksidien poistoon ammoniakkia. Savukaasujen puhdistusprosessissa käytetään savukaasujen puhdistukseen kalsiumoksidia, kalsiumhydroksidia ja aktiivihiiltä sekä savukaasulauhduttimen vesikiertoon natriumhydroksidia. Prosessiveden jälkiannostuskemikaalina hapenpoistoon ja ph:n säätöön käytetään Amina-pohjaisia kemikaaleja. Savukaasulauhduttimen lauhdevesien käsittelyssä käytetään natriumhydroksidia, natriumsulfidia ja natriumkloridia. Jätteenpolttokattilan käynnistys- ja tukipolttoaineena sekä tulistuskattilan polttoaineena käytetään kevyttä polttoöljyä. Tiedot laitoksella käytettävistä ja varastoitavista kemikaaleista ja arviot niiden määristä on esitetty taulukossa 4. Taulukko 4. Ekovoimalaitoksella käytettävät kemikaalit. Kulutus Varastointimäärä Kattila Ammoniakki (NH3) 25 % liuos (SNCR) kg/a 42 m 3 Näytteenottokemikaalit Reagenz 130, pieniä määriä 69 x 5 l 8 erilaista kemikaalia Savukaasun käsittely Kalsiumoksidi (CaO) kg/a 70 m 3 Kalsiumhydroksidi, sammutettukalkki (Ca(OH)2) kg/a 60 m 3

20 Aktiivihiili kg/a 60 m 3 Natriumhydroksidi (NaOH) 50 m 3 /a 9,9 m 3 Lisävesi KK Amina 60 ja Amina 8030A seos 800 l/a 1 m 3 Savukaasulauhduttimen lauhteen käsittely NaOH 50 %-liuos 9600 l/a 9,9 m 3, sama säiliö kuin savukaasun käsittelyssä Na2S 20 % liuos (sulfidi) l/a 2 m 3 NaCl kg/a 1 m 3 RO-puhdistuskemikaalit 100 l à 30 l Öljyt Kevyt polttoöljy (POK) 350 l/a 70 m 3 Voiteluöljyt pieniä määriä 1500 l 18(26) Kemikaalit tuodaan laitokselle joko säiliöautoilla tai myyntipakkauksissaan. Nestemäisten kemikaalien varastosäiliöt ovat kaksoisvaippasäiliöitä ja ne ovat suoja-altaissa. Jauhemaiset kemikaalit säilytetään siiloissa. Ekovoimalaitoksella on nk. lisärakennus, jossa pienemmät kemikaalimäärät säilytetään myyntipakkauksissa (esim. näyteanalysaattoreiden kemikaalit). Öljysäiliö varustetaan 110 %:n valuma-altaalla ja lisäksi säiliön täyttöalue ja pumput on allastettu. Säiliö varustetaan ylitäytönestolla. Kemikaalien kulutusta seurataan säiliöiden pinnanmittauslaitteilla ja ostettujen kemikaalimäärien perusteella. 5 VAIKUTUSTARKKAILU 5.1 Ilmanlaadun tarkkailu 5.2 Melu Oulun ilmanlaadun jatkuva seuranta on aloitettu jo vuonna Ilmanlaadun tarkkailusta vastaa Oulun seudun ympäristötoimi. Ilmanlaatua mitataan keskustan, Nokelan ja Pyykösjärven automaattisilla mittausasemilla. Ilmanlaaduntarkkailu käsittää rikkidioksidin, typpidioksidin, hiilimonoksidin, haisevien rikkiyhdisteiden sekä hiukkasten (PM10 ja PM2,5) pitoisuuksien mittauksia. Mittausten lisäksi ilmanlaatua seurataan kasvillisuusvaikutustutkimuksilla. Oulun Energia osallistuu Oulun kaupungin ilmanlaadun seurantaan yhdessä muiden Oulun tarkkailuvelvollisten kanssa. Laitoksen toiminnasta ympäristöön aiheutuva melu ei saa lähimmissä häiriintyvissä kohteissa ylittää päivällä (klo 7-22) ekvivalenttimelutasoa 55 db (LAeq) eikä yöllä (klo 22-07) tasoa 50 db (LAeq). Ekovoimalaitoksen alueella on toteutettu talvella melumittauksia ennen laitoksen toiminnan aloittamista vallitsevan melutilanteen toteamiseksi. Lisäksi toteutettiin melumittaukset elokuussa Lisäksi vuonna 2013 toteutettiin kysely tehdasalueen

21 5.3 Haju Oulun Energia 19(26) työntekijöille. Kyselyssä kartoitettiin hajun, melun ja liikenteen mahdollisesti aiheuttamia haittoja ympäristölle. Melukyselyn ja melumittausten tulosten perusteella ei ole ollut tarvetta toimenpiteille melun pienentämiseksi tai uusille melumittauksille. Laitoksen toiminnasta mahdollisesti aiheutuvia hajuvaikutuksia tarkkailtiin laitoksen ensimmäisenä toimintavuotena tehdasalueella työskenteleville toimitettavan kyselyn avulla. Hajuja koettiin jonkin verran laitoksen lähellä ja sisätiloissa. Haju koettiin ajoittaiseksi ja mm. sääolosuhteista ja erikoistilanteista kuten seisakeista johtuviksi. Hajuja voidaan entisestään vähentää varmistamalla, että jätteiden vastaanottohalli ovet pysyvät kiinni sekä ilmastointia tehostamalla. Jätepolttoainetta tuovien jäteautojen kulkureitillä koettiin myös jonkin verran autoista tulevaa hajua ja teiden roskaantumista. Tuloksista voitiin kuitenkin todeta, että jatkuvalle hajuseurannalle ei nähty tarvetta. 6 TARKKAILUN LAADUNVARMISTUS Tarkkailun laadunvarmistus käsittää päästömittausjärjestelmän laadunvarmistuksen. Laitoksella noudatetaan Euroopan standardointikomitean (CEN) standardia suurten polttolaitosten ja jätteenpolton päästömittausten laadunvarmennuksesta SFS-EN 14181:2004. Standardi jakaa laadunvarmennuksen neljään osaan: QAL 1: QAL 2: QAL 3: AST: Mittausjärjestelmän ja menetelmän tarkoituksenmukaisuuden arviointi Asennuksen laadunvarmennus Jatkuva käytön aikainen laadunvarmennus Vuosittainen valvonta QAL 1 kuuluu mittalaitevalmistajalle, QAL 3:sta huolehtii laitos käytön aikana ja QAL- 2 ja AST osiot suorittaa ulkopuolinen testauslaboratorio. 6.1 Mittausjärjestelmän ja menetelmän tarkoituksenmukaisuuden arviointi (QAL 1) QAL 1:ssä arvioidaan automaattisen mittausjärjestelmän mahdollisuudet saavuttaa mitattujen tulosten epävarmuusvaatimukset. Vaatimusten toteutumisen osoittaminen kuuluu mittalaitevalmistajan vastuulle ja tehdään tyyppihyväksyntätestien avulla. 6.2 Asennuksen laadunvarmennus (QAL 2) Asennuksen laadunvarmennus käsittää ohjeet kiinteästi asennetun mittausjärjestelmän kalibroinnista ja validoinnista, jotka tehdään vertaamalla automaattisen mittausjärjestelmän tuloksia referenssimenetelmällä saatuihin tuloksiin. Ensimmäiset ulkopuolisen tahon toteuttamat vertailumittaukset suoritettiin kolmen kuukauden kuluessa laitoksen keskeytymättömän koekäytön alkamisesta. QAL-2 mittaukset toteutetaan kolmen vuoden välein tai suurten prosessi- tai mittalaitemuutosten jälkeen. Poikkeuksena ns. alhaisen pitoisuuden määritelmän mukaisesti ( 1 ) hiukkas-, SO2-, HCl-, HF- ja TOC-pitoisuuksille tehdään 1 VTT, KIINTEÄSTI ASENNETTUJEN MITTALAITTEIDEN LAADUNVARMISTUSSTANDARDI,(EN 14181) JA SEN KANSALLINEN TULKINTA /Yhteinen menettelytapa, TUTKIMUSRAPORTTI, Nro VTTR , kpl )

22 20(26) jatkossa vain ns. toiminnalliset testit vuosittain AST-ohjeiden mukaisesti. Ensimmäisen QAL2-tarkastelun ( ) yhteydessä todettiin ko. pitoisuudet olivat alhaisia, alle ympäristöluvassa ilmoitettujen epävarmuuskriteerien. QAL 2 laadunvarmennuksen toteuttaa laitoksen ulkopuolinen testauslaboratorio, jolla on standardin SFS-EN ISO/IEC 17025:2005 mukainen akkreditointi päästömittauksiin. Varmennuksesta kalibroidaan laitoksen kiinteästi asennettu mittausjärjestelmä ja todennetaan mittauslaitteiden soveltuvuus käyttötarkoitukseen (validointi). Kalibrointi tehdään vertaamalla automaattisen mittausjärjestelmän tuloksia testauslaboratorion käyttämisen referenssi- ja viitemenetelmän tuloksiin. 6.3 Jatkuva käytön aikainen laadunvarmennus (QAL 3) Käytön aikainen laadunvarmennus ja automaattisen mittausjärjestelmän hallinta saavutetaan mittalaitteiden jaksottaisten tarkastusten ja kalibrointien avulla. Päästömittalaitteet ilmoittavat mahdollisista toimintahäiriöistään automaattisesti hälytyksinä, jotka välittyvät valvomoon. Säätöjä tai laitteiston huoltoja voidaan joutua tekemään riippuen seurannan tuloksista. Seurannan tulosten avulla automaattisen mittausjärjestelmän käyttäjä voi optimoida laitteen huoltoja ja selvittää ajat, jolloin laite ei ole käytössä. 6.4 Vuosittainen valvonta (AST) Mittausjärjestelmän toimivuus tarkastetaan kerran vuodessa, jolloin tehdään kevennetty vertailumittaus AST (Annual Surveillance Test) -menettelyn mukaan. Menettely sisältää kaikki QAL 2:ssa ja QAL 3:ssa mittapaikalle annetut vaatimukset ja kuvaa laitoksella vuosittain tehtävää tarkastusta, mutta vertailumittausten määrä on suppeampi. AST sisältää seuraavat asiat: Näytteenottojärjestelmän fyysinen tarkastus. Kaikkien mekaanisten osien kunto tarkistetaan ja kirjataan ylös. Ilmenneiden vikojen mahdollisesti aiheuttamat vaikutukset mittaustuloksiin tulee arvioida. Mittausjärjestelmän tiiveyden tarkistus. Itse mittalaitteen toimintaan liittyen seuraavat kohdat: dokumentoinnin tarkistus, lineaarisuuden testaus kalibrointikaasuilla, tunnettujen interferenssien vaikutuksen tarkistus, nolla- ja kalibrointipisteen siirtymien tarkistus ja analysointi sekä vasteajan tarkistus. Vertailumittaus referenssimenetelmällä on pääpiirteittäin muuten kuten QAL 2, mutta toteutus 5 mittaparilla yhden päivän aikana riittää. Vertailumittauksen tulosten vertailu QAL 2 kalibrointiin. Tarkistuksen raportointiohjeet. 7 POIKKEAMAT JA HÄIRIÖTILANTEET 7.1 Käytön häiriöt Jätepolttoaineen palamisen kannalta tärkeää on palamislämpötila. Kattila varustetaan järjestelmällä, joka estää jätteen syöttämisen kattilaan käynnistyksen aikana kunnes savukaasun lämpötila on saavuttanut 850 C tai jos lämpötila polton aikana alittaa 850 C. Lisäksi jätteen syöttö kattilaan estetään automaattisesti kattilan alasajojen aikana, sekä jos

23 21(26) polton aikana päästöjen raja-arvot ylittyvät puhdistuslaitteissa ilmenevien häiriöiden tai vikojen vuoksi. 7.2 Savukaasujen puhdistusjärjestelmä Savukaasujen puhdistusjärjestelmän pussisuodatin on jaettu kuuteen toisistaan erotettavissa oleviin osiin. Laitos voi toimia normaalisti ja savukaasujen päästöraja-arvot voidaan saavuttaa, vaikka yksi osa savukaasujen puhdistusjärjestelmän pussisuodatinlohkoista olisi pois käytöstä. Vikaantunut osa voidaan eristää laitteistosta korjauksen ajaksi. Jos päästöraja-arvot ylittyvät, laitoksen toimintaa ei saa jatkaa yli neljää tuntia keskeytymättä. Tällaisia tilanteita saa olla enintään 60 tuntia vuodessa. Päästöraja-arvojen ylittymisestä ilmoitetaan viipymättä Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskukselle sekä Oulun seudun ympäristötoimelle. Savukaasujen mittalaitteiden häiriötilanteissa voidaan ottaa käyttöön mittausten varajärjestelmä ja mittalaitteiden vikojen nopeaan korjaamiseen varaudutaan varastoimalla tarvittavat välineet, niin että ne ovat nopeasti saatavilla (kappale 4.1.4). 7.3 Savukaasulauhdutin Häiriötilanteissa, kuten laitoksen tai tehdasalueen Black-Out -tilanteessa tai savukaasujen lämpötilojen nopean kohoamisen vuoksi (esimerkiksi pussisuodattimen palo), laukeaa savukaasulauhduttimen varojärjestelmä (palovesi), jonka tarkoituksena on suojella savukaasulauhduttimen polypropeeni-täytekappaleita ja -pisaranerottimia sulamiselta. Tällaisessa tilanteessa savukaasujen puhdistuksesta pesurilta tulee hetkellisesti 8 l/s palovettä ja lauhdetta lauhteenpuhdistuslaitokselle. Tällaisia tilanteita tapahtuu äärimäisen harvoin tai ei koskaan. Mikäli tällainen äärimmäinen häiriötilanne tapahtuu, on häiriön kesto arviolta minuuttia (ts. aika jolloin varojärjestelmä eli palovesi on toiminnassa). Tämän puolen tunnin aikana savukaasupesurin lauhteiden pitoisuudet laimenevat paloveden johdosta heti noin 1/10 osaan. Häiriötilanteen aikana savukaasuvirtaus vähenee, koska myös kattilan palamisilma- ja savukaasupuhaltimet menevät Hätä-Seis -tilaan. Savukaasuvirtauksen myötä myös savukaasujen kosteus ja siten myös savukaasulauhteen määrä vähenee jyrkän lineaarisesti saavuttaen lopulta puhtaan paloveden ominaisuudet. Tämän minuutin häiriön aikana se osa, mitä lauhteenpuhdistuslaitos ei pysty käsittelemään, menee ylikaatona kemikaalien purkualueen vuotoaltaaseen, josta veden laatu voidaan tarkastaa ja johtaa vesi joko viivästysaltaan kautta Kemiran avo-ojaan tai tarvittaessa käsiteltäväksi. Häiriötilanteessa, jossa pussisuodattimia on hetkellisesti rikki useampia, on riskinä, että lauhteenkäsittelyprosessiin joutuu kiintoainetta. Kiintoaineen joutuminen viemäriin estetään lauhteenkäsittelyyn asennetun esiselkeyttimen avulla. Savukaasulauhduttimessa syntyvään jäteveteen sovelletaan jätteenpolttoasetuksen savukaasujen puhdistuksessa syntyville jätevesille määritetty päästöjen raja-arvoja (taulukko 5).

Jätteen rinnakkaispolton vuosiraportti

Jätteen rinnakkaispolton vuosiraportti Jätteen rinnakkaispolton vuosiraportti 2016 1 Johdanto Tämä raportti on jätteenpolttoasetuksen 151/2013 26 :n mukainen vuosittain laadittava selvitys Pankakoski Mill Oy:n kartonkitehtaan yhteydessä toimivan

Lisätiedot

KOTKAN ENERGIA OY:N HYÖTYVOIMALAITOKSEN YHTEENVETORAPORTTI 2018

KOTKAN ENERGIA OY:N HYÖTYVOIMALAITOKSEN YHTEENVETORAPORTTI 2018 29.5.2019 KOTKAN ENERGIA OY:N HYÖTYVOIMALAITOKSEN YHTEENVETORAPORTTI 2018 1 Yleistä Tässä raportissa käsitellään Hyötyvoimalaitoksen ympäristöluvan määräyksiä, niiden noudattamista sekä mittaus- ja analyysituloksia

Lisätiedot

HYÖTYVOIMALAN TARKKAILUSUUNNITELMAN TIIVISTELMÄ

HYÖTYVOIMALAN TARKKAILUSUUNNITELMAN TIIVISTELMÄ HYÖTYVOIMALAN TARKKAILUSUUNNITELMAN TIIVISTELMÄ 2 SISÄLLYS 1 TARKKAILUN PERUSTE... 3 2 KUVAUS VOIMALAITOKSESTA... 3 3 KÄYTTÖTARKKAILU... 4 3.1 Polttoaineen laaduntarkkailu... 4 3.2 Arinakattilan käyttö

Lisätiedot

CABB Oy polttolaitoksen toiminta Prosessin toiminta

CABB Oy polttolaitoksen toiminta Prosessin toiminta CABB Oy polttolaitoksen toiminta 2016 1. Prosessin toiminta CABB Oy:n polttolaitoksella poltetaan omassa toiminnassa syntyviä nestemäisiä ja kaasumaisia jätteitä. Nestemäiset jätteet ovat hienokemikaalitehtaan

Lisätiedot

CABB Oy polttolaitos. 1. Prosessin toiminta

CABB Oy polttolaitos. 1. Prosessin toiminta CABB Oy polttolaitos 1. Prosessin toiminta CABB Oy:n polttolaitoksella poltetaan omassa toiminnassa syntyviä nestemäisiä ja kaasumaisia jätteitä. Nestemäiset jätteet ovat hienokemikaalitehtaan orgaanisia

Lisätiedot

Korvenmäen ekovoimalaitoksen ympäristövaikutukset. Yleisötilaisuus Karoliina Joensuu, ÅF-Consult Oy

Korvenmäen ekovoimalaitoksen ympäristövaikutukset. Yleisötilaisuus Karoliina Joensuu, ÅF-Consult Oy Korvenmäen ekovoimalaitoksen ympäristövaikutukset Yleisötilaisuus 18.1.2018 Karoliina Joensuu, ÅF-Consult Oy 1 Muutokset Korvenmäen alueella Sähkön ja kaukolämmön tuotantoa varten rakennetaan uusi ekovoimalaitos

Lisätiedot

NOKIANVIRRAN ENERGIA OY

NOKIANVIRRAN ENERGIA OY 1 26.2.2019 FINAL NOKIANVIRRAN ENERGIA OY SELVITYS RINNAKKAISPOLTTOLAITOKSEN TOIMINNASTA 2018 Copyright Nokianvirran Energia Oy Kaikki oikeudet pidätetään Tätä asiakirjaa tai osaa siitä ei saa kopioida

Lisätiedot

KOTKAN ENERGIA OY:N HYÖTYVOIMALAITOKSEN YHTEENVETORAPORTTI Raportti JMa

KOTKAN ENERGIA OY:N HYÖTYVOIMALAITOKSEN YHTEENVETORAPORTTI Raportti JMa KOTKAN ENERGIA OY:N HYÖTYVOIMALAITOKSEN YHTEENVETORAPORTTI 2016 Raportti Sisällysluettelo 1 Yleistä... 3 2 Tuotanto... 3 2.1 Tuotantoprosessi... 3 3 Käyttötarkkailu... 4 3.1 Polttoainetarkkailu... 5 3.2

Lisätiedot

N:o 1017 4287. Uusien polttolaitosten ja kaasuturbiinien, joiden polttoaineteho on suurempi tai yhtä suuri kuin 50 megawattia päästöraja-arvot

N:o 1017 4287. Uusien polttolaitosten ja kaasuturbiinien, joiden polttoaineteho on suurempi tai yhtä suuri kuin 50 megawattia päästöraja-arvot N:o 1017 4287 Uusien polttolaitosten ja kaasuturbiinien, joiden polttoaineteho on suurempi tai yhtä suuri kuin 50 megawattia päästöraja-arvot Taulukko 1. Kiinteitä polttoaineita polttavien polttolaitosten

Lisätiedot

KOTKAN ENERGIA OY:N HOVINSAAREN VOIMALAITOKSEN YHTEENVETORAPORTTI 2018

KOTKAN ENERGIA OY:N HOVINSAAREN VOIMALAITOKSEN YHTEENVETORAPORTTI 2018 29.5.2019 KOTKAN ENERGIA OY:N HOVINSAAREN VOIMALAITOKSEN YHTEENVETORAPORTTI 2018 Kuva: Paavo Terva 1 Yleistä Tässä raportissa käsitellään Hovinsaaren voimalaitoksen ympäristöluvan määräyksiä, niiden noudattamista

Lisätiedot

Laanilan ekovoimalaitoksen ympäristövuosiraportti 2014

Laanilan ekovoimalaitoksen ympäristövuosiraportti 2014 Ympäristöraportti nro 1/15 Pohjois-Pohjanmaan Elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskus Antti Petänen PL 86 90101 Oulu Oulun seudun ympäristötoimi Marketta Karhu PL 34 90015 Oulun kaupunki Laanilan ekovoimalaitoksen

Lisätiedot

Dibentso-p-dioksiinien ja dibentsofuraanien ekvivalenttikertoimet

Dibentso-p-dioksiinien ja dibentsofuraanien ekvivalenttikertoimet 151/2013 11 Liite 1 Dibentso-p-dioksiinien ja dibentsofuraanien ekvivalenttikertoimet Dioksiinien ja furaanien kokonaispitoisuuksien määrittämiseksi seuraavien dibentso-pdioksiinien ja dibentsofuraanien

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO 1. LAITOKSEN TOIMINTA YMPÄRISTÖN TARKKAILU

SISÄLLYSLUETTELO 1. LAITOKSEN TOIMINTA YMPÄRISTÖN TARKKAILU SISÄLLYSLUETTELO 1. LAITOKSEN TOIMINTA... 2 2. YMPÄRISTÖN TARKKAILU 2013... 2 2.1 Vuoden 2013 mittauksista/tutkimuksista valmistuneet raportit... 3 2.2 Päästöt ilmaan... 3 2.3 Päästöt veteen... 4 2.4 Ilmanlaadun

Lisätiedot

Raportti JMa KOTKAN ENERGIA OY:N HOVINSAAREN VOIMALAITOKSEN YHTEENVETORAPORTTI 2016

Raportti JMa KOTKAN ENERGIA OY:N HOVINSAAREN VOIMALAITOKSEN YHTEENVETORAPORTTI 2016 KOTKAN ENERGIA OY:N HOVINSAAREN VOIMALAITOKSEN YHTEENVETORAPORTTI 216 Sisällysluettelo 1 Yleistä... 3 2 Tuotanto... 3 3 Käyttötarkkailu... 4 3.1 Polttoaineen käyttö ja laatu... 4 3.2 Palaminen... 5 3.3

Lisätiedot

1 (7) Miikka Saarinen UPM SPECIALTY PAPERS OY TERVASAAREN VOIMALAITOKSEN YHTEENVETORAPORTTI 2017

1 (7) Miikka Saarinen UPM SPECIALTY PAPERS OY TERVASAAREN VOIMALAITOKSEN YHTEENVETORAPORTTI 2017 1 (7) Miikka Saarinen 23.03.2018 UPM SPECIALTY PAPERS OY TERVASAAREN VOIMALAITOKSEN YHTEENVETORAPORTTI 2017 UPM Specialty Papers Oy Puh. 0204 16 111 Kotipaikka Helsinki Tervasaari Faksi 0204 16 2369 Y-tunnus

Lisätiedot

Helsingin Energia Tuotannon tukipalvelut Julkinen Anna Häyrinen (6)

Helsingin Energia Tuotannon tukipalvelut Julkinen Anna Häyrinen (6) Anna Häyrinen 14.04.2014 1 (6) Ympäristölupahakemus Helsingin Energian Myllypuron huippulämpökeskuksen ympäristölupamääräysten tarkistamiseksi vastaamaan valtioneuvoston asetuksen (96/2013) määräyksiä

Lisätiedot

HEVOSENLANNAN PIENPOLTTOHANKKEEN TULOKSIA. Erikoistutkija Tuula Pellikka

HEVOSENLANNAN PIENPOLTTOHANKKEEN TULOKSIA. Erikoistutkija Tuula Pellikka HEVOSENLANNAN PIENPOLTTOHANKKEEN TULOKSIA Erikoistutkija Tuula Pellikka TUTKIMUKSEN TAUSTA Tavoitteena oli tutkia käytännön kenttäkokeiden avulla hevosenlannan ja kuivikkeen seoksen polton ilmaan vapautuvia

Lisätiedot

HÄMEENKYRÖN VOIMA OY. Raportti 2018

HÄMEENKYRÖN VOIMA OY. Raportti 2018 HÄMEENKYRÖN VOIMA OY Raportti 2018 23.3.2018 2 (7) Sisällysluettelo 1 Yleistä... 3 2 Tuotanto... 3 3 Käyttötarkkailu... 3 4 Polttoaineiden laadun ja määrän tarkkailu... 4 5 Polton tarkkailu... 4 6 Savukaasujen

Lisätiedot

KOTKAN ENERGIA OY:N HYÖTYVOIMALAITOKSEN YHTEENVETORAPORTTI Raportti ET

KOTKAN ENERGIA OY:N HYÖTYVOIMALAITOKSEN YHTEENVETORAPORTTI Raportti ET KOTKAN ENERGIA OY:N HYÖTYVOIMALAITOKSEN YHTEENVORAPORTTI 2015 Raportti Sisällysluettelo 1 Yleistä...3 2 Tuotanto...3 2.1 Tuotantoprosessi...3 3 Käyttötarkkailu...4 3.1 Polttoainetarkkailu...5 3.2 Arinakattilan

Lisätiedot

Laanilan ekovoimalaitoksen ympäristövuosiraportti 2016

Laanilan ekovoimalaitoksen ympäristövuosiraportti 2016 Ympäristöraportti nro 1/17 Pohjois-Pohjanmaan Elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskus Antti Petänen PL 86 90101 Oulu Oulun seudun ympäristötoimi Marketta Karhu PL 34 90015 Oulun kaupunki Laanilan ekovoimalaitoksen

Lisätiedot

Laanilan ekovoimalaitoksen ympäristövuosiraportti 2015

Laanilan ekovoimalaitoksen ympäristövuosiraportti 2015 Ympäristöraportti nro 1/16 Pohjois-Pohjanmaan Elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskus Antti Petänen PL 86 90101 Oulu Oulun seudun ympäristötoimi Marketta Karhu PL 34 90015 Oulun kaupunki Laanilan ekovoimalaitoksen

Lisätiedot

Helsingin Energia Tuotannon tukipalvelut Julkinen Leena Rantanen (6)

Helsingin Energia Tuotannon tukipalvelut Julkinen Leena Rantanen (6) Leena Rantanen 07.05.2014 1 (6) Ympäristölupahakemus Helsingin Energian Ruskeasuon huippulämpökeskuksen ympäristölupamääräysten tarkistamiseksi vastaamaan Valtioneuvoston asetuksen (96/2013) määräyksiä

Lisätiedot

Helsingin Energia Tuotannon tukipalvelut Julkinen Leena Rantanen 07.05.2014 1 (7)

Helsingin Energia Tuotannon tukipalvelut Julkinen Leena Rantanen 07.05.2014 1 (7) Leena Rantanen 07.05.2014 1 (7) Ympäristölupahakemus Helsingin Energian Lassilan huippulämpökeskuksen ympäristölupamääräysten tarkistamiseksi vastaamaan Valtioneuvoston asetuksen (96/2013) määräyksiä 1.

Lisätiedot

Laanilan ekovoimalaitoksen ympäristövuosiraportti 2015

Laanilan ekovoimalaitoksen ympäristövuosiraportti 2015 Ympäristöraportti nro 1/15 Pohjois-Pohjanmaan Elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskus Antti Petänen PL 86 90101 Oulu Oulun seudun ympäristötoimi Marketta Karhu PL 34 90015 Oulun kaupunki Laanilan ekovoimalaitoksen

Lisätiedot

Laanilan ekovoimalaitoksen ympäristövuosiraportti 2016

Laanilan ekovoimalaitoksen ympäristövuosiraportti 2016 Ympäristöraportti nro 1/18 Pohjois-Pohjanmaan Elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskus Antti Petänen PL 86 90101 Oulu Oulun seudun ympäristötoimi Marketta Karhu PL 34 90015 Oulun kaupunki Laanilan ekovoimalaitoksen

Lisätiedot

1. LAITOKSEN TOIMINTA YMPÄRISTÖN TARKKAILU Päästöt ilmaan Päästöt veteen... 4

1. LAITOKSEN TOIMINTA YMPÄRISTÖN TARKKAILU Päästöt ilmaan Päästöt veteen... 4 EKOKEM OYJ:N JEPUAN HYÖTYVOIMALAITOKSEN ILMAN LAADUN JA YMPÄRISTÖN TILAN TARKKAILUN VUOSIRAPORTTI 2015 SISÄLLYSLUETTELO 1. LAITOKSEN TOIMINTA... 1 2. YMPÄRISTÖN TARKKAILU 2015... 1 2.1 Päästöt ilmaan...

Lisätiedot

Laanilan ekovoimalaitoksen ympäristövuosiraportti 2018

Laanilan ekovoimalaitoksen ympäristövuosiraportti 2018 28.02.2019 Pohjois-Pohjanmaan Elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskus Juha Kangaskokko PL 86 90101 Oulu Oulun seudun ympäristötoimi PL 34 90015 Oulun kaupunki Laanilan ekovoimalaitoksen ympäristövuosiraportti

Lisätiedot

Westenergy Oy Ab:n jätteenpolttolaitos Vuosi 2018

Westenergy Oy Ab:n jätteenpolttolaitos Vuosi 2018 1 / 12 Westenergy Oy Ab:n jätteenpolttolaitos Vuosi 2018 2 / 12 SISÄLLYSLUETTELO 1 Yleistä... 3 2 Jätteenkäsittelyä säätelevä normisto... 3 3 Tuotanto... 4 3.1 Jätteen vastaanotto... 5 3.2 Polttoprosessi...

Lisätiedot

Laanilan ekovoimalaitoksen ympäristövuosiraportti 2017

Laanilan ekovoimalaitoksen ympäristövuosiraportti 2017 Ympäristöraportti nro 1/18 Pohjois-Pohjanmaan Elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskus Vesa Malm PL 86 90101 Oulu Oulun seudun ympäristötoimi Juha Parviainen PL 34 90015 Oulun kaupunki Laanilan ekovoimalaitoksen

Lisätiedot

Lausunto aluehallintovirastolle Äänevoima Oy:n voimalaitoksen lupamääräysten tarkistamishakemuksesta

Lausunto aluehallintovirastolle Äänevoima Oy:n voimalaitoksen lupamääräysten tarkistamishakemuksesta Ympäristölautakunta 53 24.06.2015 Lausunto aluehallintovirastolle Äänevoima Oy:n voimalaitoksen lupamääräysten tarkistamishakemuksesta 366/11.01.00.01/2015 YMPL 53 Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto

Lisätiedot

Ympäristöratkaisut Case Tornion Voima Oy. Results From Assets Environmental Excellence

Ympäristöratkaisut Case Tornion Voima Oy. Results From Assets Environmental Excellence Ympäristöratkaisut Case Tornion Voima Oy Results From Assets Environmental Excellence Sisältö Taustaa - Laitoksen esittely - Ympäristöluvan tarkkailuvaatimukset Päästöjen valvontaratkaisu - Päästölaskennat,

Lisätiedot

SAVUKAASUPESUREIDEN LUVITUSKÄYTÄNNÖT JA JÄTEVESIEN JA LIETTEIDEN YMPÄRISTÖVAIKUTUKSET Energiateollisuuden ympäristötutkimusseminaari Kirsi Koivunen

SAVUKAASUPESUREIDEN LUVITUSKÄYTÄNNÖT JA JÄTEVESIEN JA LIETTEIDEN YMPÄRISTÖVAIKUTUKSET Energiateollisuuden ympäristötutkimusseminaari Kirsi Koivunen SAVUKAASUPESUREIDEN LUVITUSKÄYTÄNNÖT JA JÄTEVESIEN JA LIETTEIDEN YMPÄRISTÖVAIKUTUKSET Energiateollisuuden ympäristötutkimusseminaari Kirsi Koivunen TAUSTA JA SISÄLTÖ Selvitys polttolaitosten savukaasupesureiden

Lisätiedot

HOVINSAAREN VOIMALAITOKSEN TARKKAILUSUUNNITELMAN TIIVISTELMÄ

HOVINSAAREN VOIMALAITOKSEN TARKKAILUSUUNNITELMAN TIIVISTELMÄ HOVINSAAREN VOIMALAITOKSEN TARKKAILUSUUNNITELMAN TIIVISTELMÄ 2 SISÄLLYS 1 TARKKAILUN PERUSTE... 4 2 KUVAUS VOIMALAITOKSESTA... 4 3 KÄYTTÖTARKKAILU... 5 3.1 Polttoaineen laaduntarkkailu... 5 3.2 Palamisen

Lisätiedot

Helsingin Energia Tuotannon tukipalvelut Julkinen Anna Häyrinen (7)

Helsingin Energia Tuotannon tukipalvelut Julkinen Anna Häyrinen (7) Anna Häyrinen 05.05.2014 1 (7) Ympäristölupahakemus Helsingin Energian n huippulämpökeskuksen ympäristölupamääräysten tarkistamiseksi vastaamaan valtioneuvoston asetuksen (96/2013) määräyksiä 1. Hakijan

Lisätiedot

Liite 1A UUDET PÄÄSTÖRAJA-ARVOT

Liite 1A UUDET PÄÄSTÖRAJA-ARVOT LUONNOS 6.9.2017 Liite 1A UUDET PÄÄSTÖRAJA-ARVOT Uudet energiantuotantoyksiköt noudattavat tämän liitteen 1A päästöraja-arvoja 20.12.2018 alkaen, olemassa olevat polttoaineteholtaan yli 5 megawatin energiantuotantoyksiköt

Lisätiedot

Ympäristönsuojelulain mukainen valvonta ilmaan johdettavien päästöjen osalta

Ympäristönsuojelulain mukainen valvonta ilmaan johdettavien päästöjen osalta Ympäristönsuojelulain mukainen valvonta ilmaan johdettavien päästöjen osalta 40. Ilmansuojelupäivät, Lappeenranta 18.-19.8.2015 Ylitarkastaja Juha Lahtela Esityksen sisältö Ympäristönsuojelulain mukainen

Lisätiedot

Laanilan ekovoimalaitoksen ympäristövuosiraportti 2017

Laanilan ekovoimalaitoksen ympäristövuosiraportti 2017 Ympäristöraportti Vuosiraportti 2017 Kiertotalous Laanilan ekovoimalaitos 1/1 28.2.2018 Pohjois-Pohjanmaan Elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskus Vesa Malm PL 86 01 Oulu Oulun seudun ympäristötoimi Juha

Lisätiedot

1(12) Westenergy Oy Ab Y-tunnus 2165379-9 PL 10, 65101 Vaasa Kotipaikka Mustasaari www.westenergy.fi

1(12) Westenergy Oy Ab Y-tunnus 2165379-9 PL 10, 65101 Vaasa Kotipaikka Mustasaari www.westenergy.fi 1(12) Westenergy Oy Ab Y-tunnus 2165379-9 PL 10, 65101 Vaasa Kotipaikka Mustasaari Finland www.westenergy.fi 2(12)... 3... 3... 4... 5... 6... 6... 7... 8... 8... 8... 9... 9... 9... 10... 11... 12...

Lisätiedot

TURUN JÄTTEENPOLT- TOLAITOS SAVUKAASUJEN RASKASMETALLI- JA DIOKSIINIMITTAUKSET 2013

TURUN JÄTTEENPOLT- TOLAITOS SAVUKAASUJEN RASKASMETALLI- JA DIOKSIINIMITTAUKSET 2013 Vastaanottaja Jätteenpolttolaitos TE Asiakirjatyyppi Raportti Päivämäärä 18.12.2013 Viite 1510005392-001A TURUN JÄTTEENPOLT- TOLAITOS SAVUKAASUJEN RASKASMETALLI- JA DIOKSIINIMITTAUKSET 2013 TURUN JÄTTEENPOLTTOLAITOS

Lisätiedot

ÄÄNEVOIMA OY ILMANSUOJELUN VUOSIRAPORTTI 2018

ÄÄNEVOIMA OY ILMANSUOJELUN VUOSIRAPORTTI 2018 ÄÄNEVOIMA OY ILMANSUOJELUN VUOSIRAPORTTI 2018 Sisällysluettelo 1. TUOTANTOTIEDOT 2. POLTTOAINETIEDOT 3. SAVUKAASUPÄÄSTÖT 3.1 BIOKATTILA 3.2 S40-KATTILA 3.3 HÖGFORS-KATTILA 4. VERTAILUMITTAUKSET 5. YHTEENVETO

Lisätiedot

LUPAPÄÄTÖS Nro 52/2018/1 Dnro PSAVI/1393/2017 Annettu julkipanon jälkeen ASIA

LUPAPÄÄTÖS Nro 52/2018/1 Dnro PSAVI/1393/2017 Annettu julkipanon jälkeen ASIA 1 LUPAPÄÄTÖS Nro 52/2018/1 Dnro PSAVI/1393/2017 Annettu julkipanon jälkeen 5.6.2018 ASIA Laanilan ekovoimalaitoksen ja jätevesilietteen kuivauslaitoksen ympäristölupa, Oulu LUVAN HAKIJA Oulun Energia Oy

Lisätiedot

Esko Meloni, JLY-Jätelaitos ry. Ratkaiseeko jätteenpolttolaitos pohjoisen jätehuollon?

Esko Meloni, JLY-Jätelaitos ry. Ratkaiseeko jätteenpolttolaitos pohjoisen jätehuollon? Esko Meloni, JLY-Jätelaitos ry Ratkaiseeko jätteenpolttolaitos pohjoisen jätehuollon? Sisältö Yhdyskuntajätteet ja niiden käsittely Kierrätyksestä Jätteenpolton kehitys Suomessa Jätevoimala ja rinnakkaispoltto

Lisätiedot

Lahti Energian uusi voimalaitos KYMIJÄRVI II. Jaana Lehtovirta Viestintäjohtaja Lahti Energia Oy

Lahti Energian uusi voimalaitos KYMIJÄRVI II. Jaana Lehtovirta Viestintäjohtaja Lahti Energia Oy Lahti Energian uusi voimalaitos KYMIJÄRVI II Jaana Lehtovirta Viestintäjohtaja Lahti Energia Oy Miksi voimalaitos on rakennettu? Lahti Energialla on hyvät kokemukset yli 12 vuotta hiilivoimalan yhteydessä

Lisätiedot

ÄÄNEVOIMA OY ILMANSUOJELUN VUOSIRAPORTTI 2016

ÄÄNEVOIMA OY ILMANSUOJELUN VUOSIRAPORTTI 2016 ÄÄNEVOIMA OY ILMANSUOJELUN VUOSIRAPORTTI 2016 Sisällysluettelo 1. TUOTANTOTIEDOT 2. POLTTOAINETIEDOT 3. SAVUKAASUPÄÄSTÖT 3.1 BIOKATTILA 3.2 S40-KATTILA 3.3 HÖGFORS-KATTILA 4. YKSITTÄISMITTAUKSET 5. YHTEENVETO

Lisätiedot

RIIKINVOIMA OY EKOVOIMALAITOS. Ympäristöluvan mukainen vuosiraportti 2016

RIIKINVOIMA OY EKOVOIMALAITOS. Ympäristöluvan mukainen vuosiraportti 2016 1 22.2.2017 RIIKINVOIMA OY EKOVOIMALAITOS Ympäristöluvan mukainen vuosiraportti 2016 2 22.2.2017 Sisällysluettelo 1. Yleistä... 3 2. Tuotanto... 3 3. Tuotanto ja käyntitiedot... 4 4. Vastaanotetun ja käytetyn

Lisätiedot

Helsingin Energia Tuotannon tukipalvelut Julkinen Anna Häyrinen (6)

Helsingin Energia Tuotannon tukipalvelut Julkinen Anna Häyrinen (6) Anna Häyrinen 05.05.2014 1 (6) Ympäristölupahakemus n Hanasaaren huippulämpökeskuksen ympäristölupamääräysten tarkistamiseksi vastaamaan valtioneuvoston asetuksen (96/2013) määräyksiä 1. Hakijan yhteystiedot

Lisätiedot

Voimalaitoksen vesikemian yleiset tavoitteet ja peruskäsitteitä

Voimalaitoksen vesikemian yleiset tavoitteet ja peruskäsitteitä Voimalaitoksen vesikemian yleiset tavoitteet ja peruskäsitteitä Susanna Vähäsarja ÅF-Consult 4.2.2016 1 Sisältö Vedenkäsittelyn vaatimukset Mitä voimalaitoksen vesikemialla tarkoitetaan? Voimalaitosten

Lisätiedot

Isojen ja pienten polttolaitosten päästövaatimukset

Isojen ja pienten polttolaitosten päästövaatimukset Isojen ja pienten polttolaitosten päästövaatimukset Teollisuuden polttonesteet - seminaari Tampere 9.-10.9.2015 Neuvotteleva virkamies Anneli Karjalainen Polttolaitosten päästöjen sääntely Ympäristönsuojelulaki

Lisätiedot

>> Ekovoimalaitos täydessä toiminnassa

>>  Ekovoimalaitos täydessä toiminnassa Ekovoimalaitos täydessä toiminnassa Riikinvoima Oy lyhyesti 100 % kunnallinen osakeyhtiö, osakkaina Varkauden Aluelämpö ja kahdeksan itä-suomalaista jätehuoltoyhtiötä Osakkaat huolehtivat noin 640 000

Lisätiedot

RIIKINVOIMA OY EKOVOIMALAITOS. Ympäristöluvan mukainen vuosiraportti 2017

RIIKINVOIMA OY EKOVOIMALAITOS. Ympäristöluvan mukainen vuosiraportti 2017 1 16.2.2018 RIIKINVOIMA OY EKOVOIMALAITOS Ympäristöluvan mukainen vuosiraportti 2017 2 16.2.2018 Sisällysluettelo 1. Yleistä... 3 2. Tuotanto... 3 3. Tuotanto ja käyntitiedot... 4 4. Vastaanotetun ja käytetyn

Lisätiedot

MITTAUSRAPORTTI 7017A PÄÄSTÖMITTAUKSET KREMATORIO KAJAANIN SEURAKUNTA

MITTAUSRAPORTTI 7017A PÄÄSTÖMITTAUKSET KREMATORIO KAJAANIN SEURAKUNTA Sivu 1/8 PÄÄSTÖMITTAUKSET KREMATORIO KAJAANIN SEURAKUNTA 14.11.2017 Kotkassa Raportin laatija tekn. Marko Piispa Raportin tarkastaja Ins. Mikko Nykänen Sivu 2/8 1. MITTAUSKOHTEEN KUVAUS... 3 2. MITTAUSTEN

Lisätiedot

Laanilan ekovoimalaitoksen ympäristövuosiraportti 2015

Laanilan ekovoimalaitoksen ympäristövuosiraportti 2015 Ympäristöraportti Laanilan ekovoimalaitos 1/16 2.2.2016 Pohjois-Pohjanmaan Elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskus Antti Petänen PL 86 01 Oulu Oulun seudun ympäristötoimi Marketta Karhu PL 4 0015 Oulun

Lisätiedot

Lannanpolttolainsäädäntö muuttui Mitä se tarkoittaa?

Lannanpolttolainsäädäntö muuttui Mitä se tarkoittaa? Huom: Esityksen pitämisen jälkeen on 13.12.2018 korjattu esityksessä ja lannan polttoa koskevassa ohjeessa ollut virhe typen oksidien päästörajaarvossa. Oikea typen oksidien päästöraja-arvo on 300 mg/m

Lisätiedot

ROMUNKÄSITTELYLAITOS. Raahen Romu Oy SEURANTA- JA TARKKAILUSUUNNITELMA

ROMUNKÄSITTELYLAITOS. Raahen Romu Oy SEURANTA- JA TARKKAILUSUUNNITELMA ROMUNKÄSITTELYLAITOS Raahen Romu Oy SEURANTA- JA TARKKAILUSUUNNITELMA 28.4.2015 Raahen Romu Oy / Seuranta ja tarkkailusuunnitelma 28.4.2014 1/4 1. Laitokselle käsiteltäviksi hyväksyttävät materiaalit Raahen

Lisätiedot

energiatehottomista komponenteista tai turhasta käyntiajasta

energiatehottomista komponenteista tai turhasta käyntiajasta LUT laboratorio- ato o ja mittauspalvelut ut Esimerkkinä energiatehokkuus -> keskeinen keino ilmastomuutoksen hallinnassa Euroopan sähkönkulutuksesta n. 15 % kuluu pumppusovelluksissa On arvioitu, että

Lisätiedot

RIIKINVOIMA OY EKOVOIMALAITOS. Ympäristöluvan mukainen vuosiraportti 2018

RIIKINVOIMA OY EKOVOIMALAITOS. Ympäristöluvan mukainen vuosiraportti 2018 1 4.2.2019 RIIKINVOIMA OY EKOVOIMALAITOS Ympäristöluvan mukainen vuosiraportti 2018 2 4.2.2019 Sisällysluettelo 1. Yleistä... 3 2. Tuotanto... 3 3. Tuotanto ja käyntitiedot... 4 4. Vastaanotetun ja käytetyn

Lisätiedot

MITTAUSPALVELUT. Päästö-, takuu- ja kunnonvalvonta-, melu ja tuulimittaukset

MITTAUSPALVELUT. Päästö-, takuu- ja kunnonvalvonta-, melu ja tuulimittaukset MITTAUSPALVELUT Päästö-, takuu- ja kunnonvalvonta-, melu ja tuulimittaukset 2 PÄÄSTÖMITTAUKSET Pöyry tarjoaa monipuoliset mittauspalvelut teollisuudelle ja energialaitoksille. Päästömittauspalvelumme on

Lisätiedot

Lahti Energia. Kokemuksia termisestä kaasutuksesta Matti Kivelä Puh

Lahti Energia. Kokemuksia termisestä kaasutuksesta Matti Kivelä Puh Lahti Energia Kokemuksia termisestä kaasutuksesta 22.04.2010 Matti Kivelä Puh 050 5981240 matti.kivela@lahtienergia.fi LE:n energiatuotannon polttoaineet 2008 Öljy 0,3 % Muut 0,8 % Energiajäte 3 % Puu

Lisätiedot

LCP päästöjen valvonta miksi sitä tarvitaan?

LCP päästöjen valvonta miksi sitä tarvitaan? LCP päästöjen valvonta miksi sitä tarvitaan? Uudet vaatimukset liittyvät EU:n suuria polttolaitoksia koskevaan LCPdirektiiviin (2001/80/EC) LCP asetus Sovelletaan polttolaitoksiin, joiden polttoaineteho

Lisätiedot

Kaasumittaukset jatkuvatoimiset menetelmät 1. Näytteenotto 1 Näytteenottolinja

Kaasumittaukset jatkuvatoimiset menetelmät 1. Näytteenotto 1 Näytteenottolinja Kaasumittaukset jatkuvatoimiset menetelmät 1 Näytteenotto 1 Näytteenottolinja Kaasumittaukset jatkuvatoimiset menetelmät 2 Näytteenotto 2 Näytteenkäsittelytekniikat y Suositus: näytekaasu suoraan kuumana

Lisätiedot

Jätehierarkian toteuttaminen YTV-alueella

Jätehierarkian toteuttaminen YTV-alueella Pääkaupunkiseudun jätehuolto- ja energiaratkaisut 1 hanke 2002-2007 YTV:n hallitus hyväksyi strategian 1/2002 Osa YTV:n jätehuoltostrategiaa Tavoitteena on syntyvän jätemäärän väheneminen vuoteen 2007

Lisätiedot

YHDYSKUNTAJÄTEVESILIETTEEN KUIVAUS JA POLTTO EKOVOIMALAITOKSELLA Vaihtoehtojen tekninen kuvaus

YHDYSKUNTAJÄTEVESILIETTEEN KUIVAUS JA POLTTO EKOVOIMALAITOKSELLA Vaihtoehtojen tekninen kuvaus RAPORTTI 23.8.2017 OULUN ENERGIA OY YHDYSKUNTAJÄTEVESILIETTEEN KUIVAUS JA POLTTO EKOVOIMALAITOKSELLA Vaihtoehtojen tekninen kuvaus Liite ympäristölupahakemukseen 1 Kaikki oikeudet pidätetään Tätä asiakirjaa

Lisätiedot

Westenergy Oy Ab:n jätteenpolttolaitos Yhteenvetoraportti Vuosi 2013

Westenergy Oy Ab:n jätteenpolttolaitos Yhteenvetoraportti Vuosi 2013 1(11) Westenergy Oy Ab:n jätteenpolttolaitos Yhteenvetoraportti Vuosi 2013 Westenergy Oy Ab Y-tunnus 2165379-9 PL 10, 65101 Vaasa Kotipaikka Mustasaari Finland www.westenergy.fi 2(11) SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 23/2008/2 Dnro LSY 2007 Y 417

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 23/2008/2 Dnro LSY 2007 Y 417 LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 23/2008/2 Dnro LSY 2007 Y 417 Annettu julkipanon jälkeen 21.4.2008 ASIA Fortum Power and Heat Oy:n selvitys Kauttuan voimalaitoksen leijukerroskattilan

Lisätiedot

Valtakunnalliset päästömittaajapäivät Energiateollisuus ja uusi lainsäädäntö

Valtakunnalliset päästömittaajapäivät Energiateollisuus ja uusi lainsäädäntö Valtakunnalliset päästömittaajapäivät 12.- Energiateollisuus ja uusi lainsäädäntö LCP-BREF:n päästö- ja mittausvelvoitteet Heidi Lettojärvi Päästösääntely Jätteenpolttoasetus (151/2013) JÄTTEENPOLTON BREF

Lisätiedot

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus Uudenkaarlepyyn kaupungin ympäristönsuojeluviranomainen

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus Uudenkaarlepyyn kaupungin ympäristönsuojeluviranomainen Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus Uudenkaarlepyyn kaupungin ympäristönsuojeluviranomainen 15.2.2019 SELVITYS ADVEN OY:N JEPUAN HYÖTYVOIMALAITOKSEN TOIMINNASTA 2018 1 TOIMINTAKUVAUS KPA JEPUA MIRKA 8,5 MWH KIINTEÄN

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 116. Ympäristölautakunta 13.11.2014 Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 116. Ympäristölautakunta 13.11.2014 Sivu 1 / 1 Ympäristölautakunta 13.11.2014 Sivu 1 / 1 4278/11.01.00/2014 116 Lausunto Etelä-Suomen aluehallintovirastolle Fortum Power and Heat Oy:n Kivenlahden lämpökeskuksen toiminnan muutosta ja ympäristöluvan

Lisätiedot

Päästömittausten haasteet alhaisilla pitoisuustasoilla

Päästömittausten haasteet alhaisilla pitoisuustasoilla Päästömittausten haasteet alhaisilla pitoisuustasoilla Ilmansuojelupäivät 2019 Johtava tutkija Tuula Pellikka, VTT VTT beyond the obvious Esityksen sisältö Päästömittaukset: - jatkuvatoimiset mittausvaatimukset

Lisätiedot

Riikinvoiman ajankohtaiset

Riikinvoiman ajankohtaiset Riikinvoiman ajankohtaiset Yhdyskuntajätteestä energiaa kiertopetitekniikalla 18.2.2016 Sisältö 1. Hanke- ja prosessiesittely 2. Kiertopetitekniikan haasteet ja mahdollisuudet 3. Tilannekatsaus Riikinvoiman

Lisätiedot

TARKKAILUSUUNNITELMA 60N Q VANTAAN ENERGIA Tarkkailusuunnitelma. JV1 Jätevoimala

TARKKAILUSUUNNITELMA 60N Q VANTAAN ENERGIA Tarkkailusuunnitelma. JV1 Jätevoimala TARKKAILUSUUNNITELMA 60N50179.10-Q107 24.1.2014 VANTAAN ENERGIA Tarkkailusuunnitelma JV1 Jätevoimala Sivu1 (32) Kaikki oikeudet pidätetään. Tätä asiakirjaa tai osaa siitä ei saa kopioida tai jäljentää

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 9/2006/2 Dnro LSY 2006 Y 85

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 9/2006/2 Dnro LSY 2006 Y 85 LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 9/2006/2 Dnro LSY 2006 Y 85 Annettu julkipanon jälkeen 17.5.2006 ASIA Ympäristönsuojelulain 61 :n mukainen ilmoitus Oy Alholmens Kraft Ab:n Pietarsaaren

Lisätiedot

OULUN ENERGIA OY Ekovoimalaitos

OULUN ENERGIA OY Ekovoimalaitos YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUS 101005794-001 23.8.2017 OULUN ENERGIA OY Ekovoimalaitos, Toiminnan olennainen muuttaminen 1 Sisältö 1 HAKEMUS KOSKIEN TOIMINNAN OLENNAISTA MUUTTAMISTA... 4 2 LUVAN HAKIJA... 5 3 LAITOS

Lisätiedot

VOIMA. Swt& POHJOLAN Saate 1 (1) Ilmoitus koeluonteisesta toiminnasta Kaukaan Voima Oy:n Lappeenrannan voimalaitoksella. Ismo Orava 27.3.

VOIMA. Swt& POHJOLAN Saate 1 (1) Ilmoitus koeluonteisesta toiminnasta Kaukaan Voima Oy:n Lappeenrannan voimalaitoksella. Ismo Orava 27.3. V POHJOLAN Saate 1 (1) VOIMA Ismo Orava 27.3.217 Etelä-Suomen aluehallintovirasto PL 15 1311 HÄMEENLINNA kirjaamo.etela@avi.fi Ilmoitus koeluonteisesta toiminnasta Kaukaan Voima Oy:n Lappeenrannan voimalaitoksella

Lisätiedot

PIENEN ENERGIANTUOTANTOYKSIKÖN JA -LAITOKSEN TARKKAILUSUUNNITELMA (LIITE LOMAKKEESEEN 6035)

PIENEN ENERGIANTUOTANTOYKSIKÖN JA -LAITOKSEN TARKKAILUSUUNNITELMA (LIITE LOMAKKEESEEN 6035) PIENEN ENERGIANTUOTANTOYKSIKÖN JA -LAITOKSEN TARKKAILUSUUNNITELMA (LIITE LOMAKKEESEEN 6035) Laitoksen toiminnan sekä sen päästöjen ja vaikutusten tarkkailun keskeisenä tavoitteena on tuottaa tietoa valvontaviranomaiselle

Lisätiedot

PIENEN ENERGIANTUOTANTOYKSIKÖN JA -LAITOKSEN TARKKAILUSUUNNITELMA (LIITE LOMAKKEESEEN 6035)

PIENEN ENERGIANTUOTANTOYKSIKÖN JA -LAITOKSEN TARKKAILUSUUNNITELMA (LIITE LOMAKKEESEEN 6035) PIENEN ENERGIANTUOTANTOYKSIKÖN JA -LAITOKSEN TARKKAILUSUUNNITELMA (LIITE LOMAKKEESEEN 6035) Laitoksen toiminnan sekä sen päästöjen ja vaikutusten tarkkailun keskeisenä tavoitteena on tuottaa tietoa valvontaviranomaiselle

Lisätiedot

28/16/Aku (9)

28/16/Aku (9) VUOSIRAPORTTI 2015 28/16/Aku 5.2.2016 1 (9) OULUN ENERGIA OY LAANILAN EKOVOIMALAITOKSEN POHJAKUONA, KATTILATUHKA JA SAVUKAASUNPUHDISTUSJÄTE Vuosiraportti 2015 VUOSIRAPORTTI 2015 28/16/Aku 5.2.2016 2 (9)

Lisätiedot

Työpaketti TP2.1. polton ja termisen kaasutuksen demonstraatiot Kimmo Puolamäki, Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Työpaketti TP2.1. polton ja termisen kaasutuksen demonstraatiot Kimmo Puolamäki, Jyväskylän ammattikorkeakoulu Kimmo Puolamäki, Jyväskylän ammattikorkeakoulu Tavoitteet Haetaan polton optimiparametrit kuivikelannan ja hakkeen seokselle tutkimuslaboratorion 40 kw ja 500 kw kiinteän polttoaineen testikattiloilla

Lisätiedot

Lähienergialiiton kevätkokous

Lähienergialiiton kevätkokous Lähienergialiiton kevätkokous 23.5.2017 Tarja Hellstén tarja.hellsten@vantaanenergia.fi 050 390 3300 Julkinen Vantaan Energia Oy TUOTAMME Tuotamme kaukolämpöä ja sähköä jätevoimalassa ja Martinlaakson

Lisätiedot

Yhteiskäsittely pienlaitoksessa Case Laihia

Yhteiskäsittely pienlaitoksessa Case Laihia Yhteiskäsittely pienlaitoksessa Case Laihia! Laihia pähkinänkuoressa Laihia on suomalaisittain keskisuuri kunta Pohjanmaalla Vaasan naapurina. Kunnan pinta-ala 508 neliökilometriä. Asukkaita oli 7500 vuonna

Lisätiedot

Ekovoimalaitoshankkeen tilanne ja projektin/toiminnan jatko

Ekovoimalaitoshankkeen tilanne ja projektin/toiminnan jatko Ekovoimalaitoshankkeen tilanne ja projektin/toiminnan jatko Petri Onikki Lounavoima Oy Kotipaikka Salo Perustettu 4.12.2017 Omistajat Lounais-Suomen Jätehuolto Oy (50 %) ja Salon Kaukolämpö Oy (50 %) Toimii

Lisätiedot

Oulun Energia YVA-hanke. Yleisötilaisuus 18.3.2014

Oulun Energia YVA-hanke. Yleisötilaisuus 18.3.2014 Oulun Energia YVA-hanke Yleisötilaisuus 18.3.2014 Oulun Energian uuden voimalaitoksen ympäristövaikutusten arviointi Arviointiohjelman sisältö: Hankkeen tausta ja perustelut Hankkeen kuvaus: vaihtoehdot,

Lisätiedot

'CY/ 2 4, 01, Virtanen Eija-Marja. Lähettäjä: Lähetetty: Vastaanottaja: Aihe: Liitteet:

'CY/ 2 4, 01, Virtanen Eija-Marja. Lähettäjä: Lähetetty: Vastaanottaja: Aihe: Liitteet: Virtanen Eija-Marja Lähettäjä: Lähetetty: Vastaanottaja: Aihe: Liitteet: AVI Ympäristöterveydenhuolto Etelä-Suomi 27. tammikuuta 2014 10:40 AVI Ympäristölupa Etelä-Suomi VL: Vantaan Energian Jätevoimalan

Lisätiedot

KIINTEÄN POLTTOAINEIDEN KATTILOIDEN PÄÄSTÖMITTAUKSIA

KIINTEÄN POLTTOAINEIDEN KATTILOIDEN PÄÄSTÖMITTAUKSIA MITTAUSRAPORTTI 3.4.214 KIINTEÄN POLTTOAINEIDEN KATTILOIDEN PÄÄSTÖMITTAUKSIA Jarmo Lundgren LVI ja energiatekniikan insinööri Metalli ja LVI Lundgren Oy Metalli ja LVI lundgren Oy Autokatu 7 Jarmo Lundgren

Lisätiedot

KANTELEEN VOIMA OY. Haapaveden voimalaitos Polttoaineen hankinta

KANTELEEN VOIMA OY. Haapaveden voimalaitos Polttoaineen hankinta KANTELEEN VOIMA OY Haapaveden voimalaitos Polttoaineen hankinta Konsorttio / Kanteleen Voiman omistajat Oy Katternö Kraft Ab Herrfors, Pietarsaari, uusikaarlepyy, Ähtävä, Veteli, Tammisaari Kaakon Energia

Lisätiedot

Jätteen rinnakkaispolton vuosiraportti

Jätteen rinnakkaispolton vuosiraportti Jätteen rinnakkaispolton vuosiraportti 2013 Sisällys 1 Johdanto... 2 2 Jätepolttoaineen määrä ja laatu... 2 Polttoaine... 2 Jätenumero... 2 Kuiva-aine %... 2 Määrä t/a 2013... 2 REF I ja II... 2 150101,

Lisätiedot

Oulun Energia Oy Laanilan biovoimalaitos

Oulun Energia Oy Laanilan biovoimalaitos Oulun Energia Oy Laanilan biovoimalaitos OEBIO-projekti 23.5.2018 Jukka Salovaara Laanilan Biovoimalaitos Uusi CHP voimalaitos rakennetaan Ouluun, Laanilan teollisuuspuiston alueelle Korvaa v. 1977 valmistuneen

Lisätiedot

Todentaminen - tausta

Todentaminen - tausta ÅF-Enprima Oy Liikevaihto 38,3 milj. v. 2005 260 energia-alan asiantuntijaa Laatujärjestelmä sertifioitu, ISO9001:2000 Omistajana ruotsalainen ÅF- Process AB Käynnissä olevia toimeksiantoja 20 maassa 1

Lisätiedot

SUURTEN POLTTOLAITOSTEN BREF PALJONKO PÄÄSTÖJEN VÄHENTÄMINEN MAKSAA? ENERGIATEOLLISUUDEN YMPÄRISTÖTUTKIMUSSEMINAARI 30.1.2014 Kirsi Koivunen, Pöyry

SUURTEN POLTTOLAITOSTEN BREF PALJONKO PÄÄSTÖJEN VÄHENTÄMINEN MAKSAA? ENERGIATEOLLISUUDEN YMPÄRISTÖTUTKIMUSSEMINAARI 30.1.2014 Kirsi Koivunen, Pöyry SUURTEN POLTTOLAITOSTEN BREF PALJONKO PÄÄSTÖJEN VÄHENTÄMINEN MAKSAA? ENERGIATEOLLISUUDEN YMPÄRISTÖTUTKIMUSSEMINAARI Kirsi Koivunen, Pöyry JOHDANTO Suurten polttolaitosten uuden BREF:n luonnos julkaistiin

Lisätiedot

TULEVIEN BAT-PÄÄTELMIEN VAIKUTUKSET SUURILLA POLTTOLAITOKSILLA PÄÄSTÖJEN JA VAIKUTUSTEN TARKKAILUT JOHTAMIS- JÄRJESTELMÄT JA -STRATEGIAT

TULEVIEN BAT-PÄÄTELMIEN VAIKUTUKSET SUURILLA POLTTOLAITOKSILLA PÄÄSTÖJEN JA VAIKUTUSTEN TARKKAILUT JOHTAMIS- JÄRJESTELMÄT JA -STRATEGIAT TULEVIEN BAT-PÄÄTELMIEN VAIKUTUKSET SUURILLA POLTTOLAITOKSILLA Ilmansuojelupäivät Kirsi Koivunen SOSIAALISTEN VAIKUTUSTEN ARVIOINTI (SVA), SIDOSRYHMÄTYÖ JA VAIKUTUKSET ALUETALOUTEEN YMPÄRISTÖLAINSÄÄNNÖN

Lisätiedot

Westenergy Oy Ab Jätteenpolttolaitos Yhteenvetoraportti Vuosi 2012

Westenergy Oy Ab Jätteenpolttolaitos Yhteenvetoraportti Vuosi 2012 1(12) Westenergy Oy Ab Jätteenpolttolaitos Yhteenvetoraportti Vuosi 2012 Westenergy Oy Ab Y-tunnus 2165379-9 PL 10, 65101 Vaasa Kotipaikka Mustasaari Finland www.westenergy.fi 2(12) SISÄLLYSLUETTELO 1

Lisätiedot

ÄÄNEVOIMA OY ILMANSUOJELUN VUOSIRAPORTTI 2017

ÄÄNEVOIMA OY ILMANSUOJELUN VUOSIRAPORTTI 2017 ÄÄNEVOIMA OY ILMANSUOJELUN VUOSIRAPORTTI 2017 Sisällysluettelo 1. TUOTANTOTIEDOT 2. POLTTOAINETIEDOT 3. SAVUKAASUPÄÄSTÖT 3.1 BIOKATTILA 3.2 S40-KATTILA 3.3 HÖGFORS-KATTILA 4. YKSITTÄISMITTAUKSET 5. YHTEENVETO

Lisätiedot

3/18 4/18 5/18 6/18 7/18 8/18 BENSIINI (20 000 L) GLYKOLI (40 000 L) DIESELÖLJY (4 500 L) GLYKOLI- JÄTE (1000 L) BENSIININ TÄYTTÖ- ASEMA MATERIAALI- LABORATORIO (vähäisiä määriä kaasuja) LIUOTINVÄRI- PUMPPAAMO

Lisätiedot

Tornion tehtaiden hiukkaspäästökohteet ja puhdistinlaitteet osastoittain

Tornion tehtaiden hiukkaspäästökohteet ja puhdistinlaitteet osastoittain LIITE 2 1 (13) Tornion tehtaiden hiukkaspäästökohteet ja puhdistinlaitteet osastoittain Ferrokromitehtaan hiukkaspäästökohteet puhdistinlaitteineen. Päästökohde Puhdistinlaite tai 1 Koksiasema, koksinkuivaus

Lisätiedot

TV LIITE 1

TV LIITE 1 19.12.2013 TV LIITE 1 Riskien ja vaarojen tunnistaminen Riskin arviointi Toimenpiteet Normaalit käyttöolosuhteet/ pysäytys- tai käynnistysolosuhteet/ poikkeus- ja häiriötilanne Riskin todennäköisyys Seurauksien

Lisätiedot

Termisen energiahyötykäytön ilmapäästöt

Termisen energiahyötykäytön ilmapäästöt Kokoeko seminaari 16.2.2012, Kuopio Jätteiden energiahyötykäyttö Termisen energiahyötykäytön ilmapäästöt Tissari Jarkko 1, Sippula Olli 1, Jokiniemi, Jorma 1,2 1 University of Eastern Finland, Department

Lisätiedot

Polttolaitosten sääntely. Kaukolämpöpäivät Heidi Lettojärvi

Polttolaitosten sääntely. Kaukolämpöpäivät Heidi Lettojärvi Polttolaitosten sääntely Kaukolämpöpäivät 23.- Heidi Lettojärvi Kaikkien polttolaitosten ympäristösääntely uudistumassa LCP-BAT Päätelmät julkaistiin 17.8. Lupien tarkistaminen alkaa Kansallisen soveltamisohjeistuksen

Lisätiedot

Mädätys HSY:n jätevedenpuhdistamoilla. Mädätyksen rakenne- ja laitetekniikka seminaari 15.10.2013

Mädätys HSY:n jätevedenpuhdistamoilla. Mädätyksen rakenne- ja laitetekniikka seminaari 15.10.2013 Mädätys HSY:n jätevedenpuhdistamoilla Mädätyksen rakenne- ja laitetekniikka seminaari 15.10.2013 HSY - Helsingin seudun ympäristöpalvelut kuntayhtymä HSY tuottaa jäte- ja vesihuoltopalveluita yli miljoonalle

Lisätiedot

Ilmapäästöjen ennakoiva valvonta teollisuusympäristössä

Ilmapäästöjen ennakoiva valvonta teollisuusympäristössä Ilmapäästöjen ennakoiva valvonta teollisuusympäristössä Ympäristömittauspäivät 3-4.4.2008 Sokos Hotel Vuokatti, Sotkamo Maria Nurmoranta Esityksen sisältö Vaatimukset ja haasteet ilmapäästöjen valvonnalle

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 15/ (5) Kaupunginhallitus Ryj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 15/ (5) Kaupunginhallitus Ryj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 15/2014 1 (5) 415 Lausunto Helsingin Energian Munkkisaaren huippu- ja varalämpökeskuksen ympäristölupamääräysten tarkistamisesta ja toiminnan muuttamisesta HEL 2014-002841

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 6/2008/2 Dnro LSY 2007 Y 229 Annettu julkipanon jälkeen

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 6/2008/2 Dnro LSY 2007 Y 229 Annettu julkipanon jälkeen LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 6/2008/2 Dnro LSY 2007 Y 229 Annettu julkipanon jälkeen 18.1.2008 ASIA Rauman Voima Oy:n Rauman voimalaitoksen ympäristöluvan muuttaminen HAKIJA Rauman

Lisätiedot