Tulisiko alkoholin myyntiin päihtyneelle puuttua Hangon kaupoissa ja ravintoloissa nykyistä tiukemmin?

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Tulisiko alkoholin myyntiin päihtyneelle puuttua Hangon kaupoissa ja ravintoloissa nykyistä tiukemmin?"

Transkriptio

1 Hangon päihdekyselyn tulokset 2017 Hangon mielenterveys- ja päihdetyön yksikkö kartoitti kuntalaisten näkemyksiä päihteistä, tupakasta ja rahapeleistä kyselyn avulla keväällä Vastaajilta kysyttiin myös näkemyksiä keinoista päihdehaittojen vähentämiseksi. Vastaukset otetaan huomioon päihdetyön ja ehkäisevän päihdetyön suunnittelussa ja kehittämisessä. Sähköinen kysely oli kaikille avoin ja osallistumaan pääsi Hangon kaupungin kotisivujen kautta. Vastaavia kyselyitä on toteutettu myös muualla Suomessa. Kyselyyn vastasi 180 henkilöä, joista hankolaisia oli 93 % ja naisia 72 %. Suurin vastaajaryhmä oli vuotiata (53%), ja toiseksi suurin vuotiaita (36%). Ammattiryhmän mukaan jaoteltuna vastaajista työntekijöitä oli 46 %, ylempiä toimihenkilöitä 22 % ja alempia toimihenkilöitä 14 %. Loput opiskelijoita, eläkeläisiä tai työttömiä. Kysely oli vastattavissa sekä suomen että ruotsinkielellä. Suomenkieliseen versioon vastasi 148 henkilöä ja ruotsinkieliseen 32. Aiheeseen liittyen haastateltiin myös muutamia työntekijöitä, jotka työssään kohtaavat päihteistä aiheutuvia haittoja, esim. pelastuslaitos, poliisi, ravintola ja apteekki. Lisäksi 34 työntekijää vastasi erilliseen ehkäisevää päihdetyötä koskevaan kyselylomakkeeseen. Kuntalaiskyselyn tulokset Yleisiä näkymiä päihteiden käytöstä: 36 % kokee että Hangossa käytetään liikaa alkoholia, 51 % ei osaa sanoa. Suuri osa (67 %) sen sijaan piti tarpeellisena tiukentaa ravintoloiden ja kauppojen myyntiä päihtyneille asiakkaille. Tulisiko alkoholin myyntiin päihtyneelle puuttua Hangon kaupoissa ja ravintoloissa nykyistä tiukemmin? Kyllä 67% Ei 11% En osaa sanoa 22% 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80%

2 Noin kolmannes vastaajista näki tarpeelliseksi rajoittaa päihteiden käyttöä julkisilla paikoilla. Paikkoja, joissa toivottiin päihteiden käytön rajoittamista olivat mm: leikkipuistot, kauppojen edustat, lähiliikuntapuisto, rannat, puistovuoret ja Hyllis. Tapahtumiin, esim. regatta ja muinaistulien yö, toivottiin lisää järjestyksenvalvontaa. Saako Hangosta helposti hankittua huumausaineita? En osaa sanoa Ei Kyllä,% 10,% 20,% 30,% 40,% 50,% 60,% 70,% 39 % vastasi, että Hangosta saa helposti hankittua huumausaineita. 28 % oli kokenut turvallisuuden tunteen heikentyneet päihtyneen ihmisen toimesta. Useat vastaajat kokivat huumeiden käyttäjät arvaamattomiksi ja varsinkin kauppojen ja kioskin edustalla ja sisällä kaupoissa oli koettu turvallisuuden tunnetta heikentäviä tilanteita, mm. uhkailua ja häiriköintiä. Myös junassa moni koki turvattomuutta. Reilu kolmannes (32 %) oli huolissaan läheisen alkoholin käytöstä. Omasta käytöstään huolissaan sen sijaan oli vastaajista 6 %. Noin puolet vastasi tuntevansa riittävästi Hangon tarjoamia päihdetyön palveluita. Vastaajista 46 prosentille kaupungissa tehtävä ehkäisevä päihdetyö oli jonkun verran tuttua ja 31 prosentille ei ollut tuttua.

3 Tiedättekö mitä Savuton Kunta - ohjelma tarkoittaa? Kyllä 59% Osittain 31% En 11% 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 59 % tietää mitä savuton kunta tarkoittaa, 31 % tietää osittain. Toteutuuko mielestänne Hangossa Savuton Kunta- ohjelma? Kyllä 14% Ei 45% En osaa sanoa 41% 0% 5% 10% 15% 20% 25% 30% 35% 40% 45% 50% 14 % on sitä mieltä, että Savuton kunta toteutuu Hangossa. Savuton Hanko ei täytä niitä vaatimuksia, jota siltä odotetaan, en ole nähnyt yhtään kaupungissa järjestettyä vieroituskurssia. Hylliksen alueella tupakointi pitäisi kieltää! Nuuskat pois huulesta työpaikoilla ja kouluissa. Monet vastaajat toivoivat enemmän resursseja päihdetyöhön, jotta työntekijät voisivat jalkautua enemmän ihmisten pariin. Poliiseja ja vartijoita toivotaan myös katukuvaan enemmän, kuin myös eri tahojen tiiviimpää yhteistyötä.

4 Ei myydä päihtyneelle alkoholia, tiukempi valvonta myynnissä. Enemmän kampanjoita esim. älä välitä, ja jos ajat, et ota jne. Matalan kynnyksen paikkoja esim. kahvila, työpaja, toimintaa ym. Tiiviimpi yhteistyö eri tahojen välillä. Alaikäisten ja nuorten päihteiden käyttö Vastaajat toivat selkeästi esiin huolen nuorten ja alaikäisten päihteiden käytöstä. Monen mielestä nuorten päihteiden käyttö on lisääntynyt. Toivottiin mm. että nuorten käyttöön ja myyntiin puututtaisiin tiukemmin ja varhaisemmassa vaiheessa. 67 % on sitä mieltä, että alaikäisten alkoholin käyttöön tulisi puuttua nykyistä tiukemmin, 65 % toivoisi, että tupakointiin tulisi puuttua tiukemmin, 82 % vastaa, että kannabiskokeiluihin ja käyttöön tulisi puuttua tiukemmin ja rahapeleihin puuttumista enemmän toivoo 57 %. 92 % vastaajista oli havainnut viimeisen 12 kuukauden aikana alaikäisten polttavan tupakkaa, 59 % sähkösavuketta, 40 % nuuskan käyttöä ja 80% alkoholin käyttöä ja huumausaineiden käyttöä oli havainnut 24% sekä 41% näki alaikäisen pelaavan rahapelejä. Tarkasteltaessa päihteiden välittämistä alaikäisille, kolmannes oli havainnut alkoholin välittämistä ja reilu kolmannes tupakan välittämistä. Etenkin K-kaupan edustalla useat olivat tätä nähneet. Millaisia keinoja tulisi käyttää ehkäisevän päihdetyön toteuttamisessa? Eniten toivottiin lisää informaatiota niin nuorille kuin vanhemmille. Toiseksi eniten toivottiin lisää valvontaa ja sen jälkeen tasaisesti vastauksia tuli koskien aihetta puuttuminen/puheeksi ottaminen sekä lisää tekemistä nuorille ja heille, ketkä ovat ns. riskissä, ilman työ- tai opiskelupaikkaa. Lisäksi koettiin, että kohdennettua tukea riskiperheille tulisi antaa enemmän. Valistusta ja infoa enemmän kaikille Upplysning till både unga och föräldrar föreläsning av f.d användare eller anhörig, nolltolerans i skola och på arbetsplatser 5-6 luokkaisille tietoa. Nuorten mielenterveyttä ja tukevia ryhmiä enemmän kouluihin. Informera föräldrar om hur drickande påvrkar barnen. Itse kokeneet ja päihderiippuvuudesta selviytyneet kertomaan nuorille esim. kouluun. Työkaluja henkisten ongelmatilanteiden käsittelyyn pitäisi ehkä opettaa jo kouluissa? Yhteinen vastuu, uskallus puuttua! Tilanteisiin puuttuminen, jo kun huoli on!

5 Jalkautuminen ruohonjuuritasolle. Lasten ja nuorten tupakointiin, alkoholin ja huumeiden kokeiluun tulee puutua välittömästi. Riskissä oleville nuorille enemmän kohdennettua työtä! Olla selvillä mitä lapsesi tekee, ja missä on, ei vain puhelimitse, enemmän perheen yhteistä tekemistä. Koko kylä kasvattaa, aikuisten pitäisi uskaltaa puuttua enemmän nuorten tekemisiin. Miten saataisiin koko kylä puuttumaan, kun huomaa ongelmakäyttäytymistä? Visa intresse vad och var ungdomarna finns. Missä vertaistoiminta? Päiväkeskus tekee mittaamattoman arvokasta työtä! Enemmän ohjausta ja tiedostusta NA ja AA ryhmistä! Mihin seikkaan erityisesti tulisi puuttua Hangossa? Tässä kysymyksessä selkeästi suurin osa oli huolissaan nuorista. Lisäksi moni toivoi enemmän matalan kynnyksen paikkoja päihdekuntoutujille. Huumeiden käyttöön ja alaikäisille hankkimiseen. Ongelmakäyttäjät näkyy ja kuuluu, varsinkin varttuneemmat ihmiset kokevat turvattomuutta asioidessaan esim. kaupassa. Det borde SNABBT göras någonting. Barnen gör redan vad dom själva vill och det är inte acceptabelt. Jotkut vanhukset voivat pelata eläkkeensä muutamassa päivässä. Lasten kotioloihin, eli vanhempien alkoholin käyttöön. Hangö borde ta allvarligare på narkotikamissbruket i staden! Alkoholistien ja huumeiden käyttäjien lapsista tulee valitettavan usein saman elämäntyylin jatkajia. Lapsiperheiden arkeen tulisi puuttua rohkeammin ja nopeammin. Poliiseja enemmän iltaisin ja viikonloppuisin. Är orolig över alkoholkonsumtionen hos hangöbor, många unga män som sitter hemma och tar till flaskan bara för att.. Kaikilla, jotka tekevät lasten- ja nuorten kanssa töitä, tulisi olla sama arvopohja ja tavoite, esim. nuorisotyöntekijät, sosiaaliviranomaiset ym. päihteiden käyttö on laitonta alle 18 v.

6 Päihdetyö on hyvää työtä, ja ehkäisevä päihdetyö vielä parempaa ja yhteiskunnalle halvempaa! Päihdehuoltoon pitäisi olla helppo lähestyttävyys! Uskonnottomia kohtaamispaikkoja kuntoutujille. Lisää henkilökuntaa päihdetyöhön. Kyselylomake ehkäisevästä päihdetyöstä työntekijöille Sähköpostikysely lähetettiin 62 työntekijälle Hangossa, jotka jollain tapaa tekevät työssään ehkäisevää päihdetyötä. Vastaajina oli työntekijöitä mm. koulutoimesta, nuorisotoimesta, terveyskeskuksesta, työterveyshuollosta, järjestöistä. Vastauksia tuli 34 kpl. Tämän kyselyn tarkoitus oli saada työntekijöiltä näkemyksiä mm. seuraaviin teemoihin: ehkäisevän päihdetyöhön resurssit, mikä on hyvää ja toimivaa työtä, mitä kehitettävää, kenelle työn tekeminen ja koordinointi kuuluvat. Suurin osa vastaajista oli perusturvan työntekijöitä. Kenelle kuuluu ehkäisevän päihdetyön tekeminen Hangossa? Kolme eniten vastauksia saaneita tahoja oli perusturvakeskus, nuoriso- ja koulutoimi. Ehkäisevän päihdetyön koordinoiminen kuuluu vastausten perusteella eniten ehkäisevän päihdetyön työryhmälle ja toiseksi eniten vastauksia sai ehkäisevän päihdetyön yhdyshenkilö. Yksittäisiä vastauksia oli esim. Osaksi nuorisotoimen työtä. Kaikille. Vanhemmille. Resursseihin liittyvä kysymys sai paljon perusteluja. Suurin osa oli sitä mieltä, että resursseja on riittävästi, mutta vastuualueet ja työnjako ovat epäselviä. Nähtiin myös, että Hangossa on paljon päihteidenkäyttäjiä, joten lisää resursseja kaivataan. Aikoja kuitenkin saa helposti hoitajien avovastaanotolle. Hyvät verrattuna kaupungin kokoon. Kysymykseen mikä on hyvää ehkäisevää päihdetyötä, tärkeimpänä pidettiin päihdeasioiden käsittelyä osana koulujen opetussuunnitelmaa. Toiseksi tärkeimpänä nähtiin päihteiden puheeksi ottaminen kaikkien ikäryhmien sosiaali- ja terveyspalveluissa ja kolmanneksi tärkeimpänä koettiin yleinen informointi päihteistä ja niihin liittyvistä haitoista.

7 Toimintavaoista kysyttiin, mikä on tärkeintä: moniammatillinen yhteistyö, julkisen sektorin ja alkoholielinkeinon (kaupat ja ravintolat) välinen yhteistyö, teemoitetut kampanjat, toiminnalliset menetelmät, yksilöllinen asiakastyö vai jokin muu. Selkeästi tärkeimpänä vastaajat kokivat moniammatillisen yhteistyön. Toiseksi tärkeimpänä nähtiin yksilöllinen asiakastyö ja kolmanneksi tärkeimpänä julkisen sektorin ja alkoholielinkeinon välinen yhteistyö. Kysyttiin myös mikä kuvaa parhaiten ehkäisevän päihdetyön työryhmän tehtävänkuvaa. Eniten ääniä sai vaihtoehto: kunnan ehkäisevän päihdetyön linjaaminen ja toiseksi eniten: ehkäisevän päihdetyön yhteistyön koordinointi ja kolmanneksi vaihtoehto: tiedon ja kokemuksen vaihtaminen paikallisten ehkäisevän päihdetyön toimijoiden välillä. Avoimia kommentteja: jalkautuminen moniyhteisöllisesti ja ehkäisevän päihdetyön juurruttaminen kaikkiin kuntien ja toimijoiden sektoreille. Kaikki lasten ja nuorten kanssa työtä tekeville päivittäinen toiminta on ehkäisevää päihdetyötä, parashan ehkäisevä päihdetyö on se, jos ei tarvitse puhua päihteistä lainkaan. Kuka ottaisi vetovastuun ja alkaisi kehittää moniammatillista ennaltaehkäisevää päihdetyötä? Resursseja on, mutta onko niiden käyttöä kokeiltu tarpeeksi? Ryhmän olemassaolo tulisi tunnistaa korkeammalla taholla, nyt tehtyä työtä ei arvosteta riittävästi tai nähdä riittävän tärkeäksi. Työlle tulisi antaa enemmän aikaa ja budjetti. Tiedottamista laajentaa, ryhmän tavoitteet selkeäksi. Jäsenet kiertämään, että aina mukana olisi uusia oppimassa. Varajäsen systeemi. Nuorille enemmän tapahtumia; elämyksiä, taide, kulttuuri ja tapahtumat päihteettömiä. Yhteistyötä tulisi tiivistää eri toimijoiden välillä Haastattelut työntekijöille Päihdehaitoista liittyen Hankoon, haastateltiin muutamaa työntekijää: poliisia, pelastuslaitosta, apteekkia ja ravintolaa. Haastattelupyyntöjä lähetettiin myös mm. kauppoihin, kioskiin, ja puistoosastoon, joista vastausta ei tullut. Poliisin mukaan Hangossa päihteisiin liittyvät tehtävät ovat hiukan kasvaneet viime vuosina. Erityisesti korostuivat kotihälytyksiin liittyvät perheväkivalta tapaukset, joissa päihteet yleensä ovat mukana. Myös huumausainerikosten määrä on lisääntynyt. Poliisi kärsii tällä hetkellä pahasta

8 resurssipulasta, jolloin työvuorojen aikana ehditään hoitaman vain pakolliset kiireelliset asiat ja alue on laaja, joten varsinkin lähipoliisin tehtävät, (esim. ennaltaehkäisevä työ) ovat lähes olemattomia Hangon seudulla. Valvontaa ja partiointia Hangossa ehditään tehdä liian vähän. Tiedossa on, että Hangossa on paljon huumausaineiden katumyyntiä. Poliisit toivovat lisäresursseja, jotta mm. kohdennettua valvontaa voisi lisätä ja koulupoliiseilla riittäisi taas aikaa lapsille ja nuorille. Poliisi toivoisi myös omaa sosiaalityöntekijää, jotta juuri alaikäisten tilanteissa saataisiin apua heti ja asioita eteenpäin. Ensihoidon sairaanhoitajan mukaan heille tulevia päihteistä aiheutuvia tehtäviä on keskimäärin alle 5 kuukaudessa, vaihtelee tosin kuukaudesta riippuen, esim. kesäkuukausina määrä on suurempi. Heidän näkökulmasta Hangon erityispiirteinä näkyy kovien aineiden käyttö ja tyypillisesti sekakäyttö. Pelastusviranomaisten näkökulmasta Hanko on erityisalue jo sijaintinsa vuoksi. Esim. partioissa tulee aina olla kokenut työntekijä, sillä lisäavun saanti voi kestää. Apteekin mukaan murtoja ja häiriökäyttäytymistä ei ole viimeisen 5 vuoden aikana juurikaan ollut, Näpistyksiä on jonkin verran. Apteekki panostaa hyvään ja asialliseen palveluun, joka lisää työturvallisuutta ja vähentää asiakkaiden mahdollista aggressiivisuutta. Huumeidenkäyttövälineiden osto on ollut vähäisempää viime vuosina verrattuna 2000-luvun alkuvuosiin. Kehitysideana apteekkari miettii, että voisi olla hyvä saada jotain tilastotietoja hankolaisista huumeidenkäyttäjistä ja ainesta mitä on liikkeellä. Ravintola, jossa on sekä baari että ruokapuoli, kokee ettei häiriökäyttäytymistä heillä juurikaan ole, verrattuna esim. 10 vuotta taaksepäin, jolloin kaupungin väkiluku oli huomattavasti suurempi. Myös ravintolassa nautittavien alkoholijuomien määrä on tasaisesti pienentynyt. Huolestuttavaa on kuitenkin huumausaineiden käytön yleistyminen. Ennen huumeidenkäyttäjät oli suht helppo tunnistaa, nykyään aineiden huvikäyttäjiä ei ole helppo erottaa muista asiakkaista. Ravintola toivoisi enemmän yhteistyötä poliisin kanssa, esim. keskustelua miten alueen rauhallisuutta voisi edistää. Käytännössä kun ravintolan järjestyksenvalvojat ovat vastuussa ravintolan edustasta, mutta heillä ei kuitenkaan ole valtuuksia toimia siellä. Anniskelulupaa hakiessa ravintoloitsijoilla on siihen liittyviä koulutusvaatimuksia, mikä on hyvä, eli tietoa lainsäädännöstä ja vastuista on. Toisaalta nykyään ravintoloiden tarjonta on suuri ja kuka vaan voi perustaa ravintolan minne vaan ja lisäksi kun valtioin toimesta kulutus on ohjattu enemmän koteihin, on ravintoloilla vaikeus noudattaa vastuullista myyntiä, kun seurauksena voi herkästi olla konkurssi. Yhteenveto Suuri osa vastaajista kokee että päihteistä aiheutuvat haitat ovat Hangossa suuret. Hankolaiset kaipaavat enemmän ennaltaehkäiseviä ja matalan kynnyksen palveluita, puheeksi ottoa sekä perheiden tukemista jo varhaisessa vaiheessa. Vastauksissa korostui, että erityisesti nuorten päihteiden käyttöön tulisi puuttua entistä tiukemmin ja panostaa informaation viemiseen esim.

9 kouluihin. Vastaajat kokivat myös, että päihdekuntoutujille tulisi olla enemmän kohdennettua tukea ja matalankynnyksen päivätoimintaa. Vastauksista korostui lisäksi vanhempien vastuu ja kaikkien toimijoiden yhteinen vastuu. Päihdetyöhön kaivattiin lisäresurssia. Suurin osa työntekijöistä oli sitä mieltä, että henkilöresursseja ehkäisevään päihdetyöhön on suht hyvin ja moniammatillisesti, mutta selvästi kaivattiin työn koordinointia ja suunnitelmallisempaa työotetta sekä lisää työaikaa ja jonkinlaista yhteistä, edes pientä, budjettia työlle, mikä helpottaisi esim. tapahtumien järjestämistä. Lisätietoja ja koko raportin vastaukset löytyvät: Emmi Koljonen puh / tfn / 3516 emmi.koljonen@hanko.fi sairaanhoitaja / sjukskötare Hangon terveyskeskus / Hangö hälsovårdscentral Mielenterveys- ja päihdetyön yksikkö / Mental- och missbrukarvårdsenheten & Lasten- ja nuorten vastaanotto / Barn- och ungdomsmottagningen Kulmakatu 12 / Vinkelgatan 12 FI Hanko / Hangö

Ota kantaa [kunnan nimi] / [alueen nimi] päihdetilanteeseen!

Ota kantaa [kunnan nimi] / [alueen nimi] päihdetilanteeseen! Ota kantaa [kunnan nimi] / [alueen nimi] päihdetilanteeseen! [kunnan nimi] / [alueen nimi] PÄIHDETILANNEKYSELY Kyselyllä kartoitetaan kunnan asukkaiden päihteisiin, tupakka- ja nikotiinituotteisiin (savukkeet,

Lisätiedot

YHTEENVETO SATAKUNNAN PÄIHDETILANNEKYSELYN TULOKSISTA

YHTEENVETO SATAKUNNAN PÄIHDETILANNEKYSELYN TULOKSISTA YHTEENVETO SATAKUNNAN PÄIHDETILANNEKYSELYN TULOKSISTA Satakunnassa toteutettiin ensimmäinen päihdetilannekysely marrasjoulukuussa 2018. Kysely oli vastattavissa kuntien verkkosivuilla. Päihdetilannekyselyllä

Lisätiedot

Tiedon keruusta ja käsittelystä vastaa [kyselyn järjestävän paikallisen organisaation/kunnan nimi].

Tiedon keruusta ja käsittelystä vastaa [kyselyn järjestävän paikallisen organisaation/kunnan nimi]. Ota kantaa kunnan päihdetilanteeseen! KUNNAN PÄIHDETILANNEKYSELY Kyselyllä kartoitetaan KUNNAN NIMI asukkaiden päihteisiin, tupakkaan ja rahapeleihin liittyviä näkemyksiä ja mielipiteitä päihdehaittojen

Lisätiedot

Kysely päihdeasioista kaupungin asukkaille

Kysely päihdeasioista kaupungin asukkaille Kysely päihdeasioista kaupungin asukkaille Terveyden edistämisen yksikön ehkäisevä päihdetyö ja Länsi 2013- hanke toteuttivat touko-kesäkuussa yli 18-vuotiaille asukkaille ja kaupungin työntekijöille webropol

Lisätiedot

PÄIHDETILANNEKYSELY Alueellinen vertailu Vastaajien kokonaismäärä 2233

PÄIHDETILANNEKYSELY Alueellinen vertailu Vastaajien kokonaismäärä 2233 PÄIHDETILANNEKYSELY Alueellinen vertailu Vastaajien kokonaismäärä 2233 1. Sukupuoli Mies 31% 23% 22% 26% 29% 14% 37% Nainen 68% 76% 76% 72% 70% 60% 85% Muu 1% 1% 2% 2% 1% 1% 3% 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60%

Lisätiedot

Päihdetilannekysely Espoossa 3.3.-15.4.2014

Päihdetilannekysely Espoossa 3.3.-15.4.2014 Päihdetilannekysely Espoossa 3.3.-15.4.2014 Ota kantaa Espoon päihdetilanteeseen Kyselyllä kartoitettiin Espoon asukkaiden päihteisiin, tupakkaan ja rahapeleihin liittyviä näkemyksiä ja mielipiteitä päihdehaittojen

Lisätiedot

Päivän yhteenveto. Pykälistä käytäntöön -aluekierros, Turku. kehittämispäällikkö Jaana Markkula Tupakka, rahapelit ja riippuvuus -yksikkö

Päivän yhteenveto. Pykälistä käytäntöön -aluekierros, Turku. kehittämispäällikkö Jaana Markkula Tupakka, rahapelit ja riippuvuus -yksikkö Päivän yhteenveto Pykälistä käytäntöön -aluekierros, Turku kehittämispäällikkö Jaana Markkula Tupakka, rahapelit ja riippuvuus -yksikkö 26.4.2016 Markkula 1 Lounais-Suomen avin avaus: Parhaimmat menetelmät

Lisätiedot

Pakkatoimintamalli. Yhteistyöllä tehoa paikalliseen alkoholi-, tupakkaja rahapelihaittojen ehkäisyyn PAKKA-TOIMINTAMALLI

Pakkatoimintamalli. Yhteistyöllä tehoa paikalliseen alkoholi-, tupakkaja rahapelihaittojen ehkäisyyn PAKKA-TOIMINTAMALLI Pakkatoimintamalli Yhteistyöllä tehoa paikalliseen alkoholi-, tupakkaja rahapelihaittojen ehkäisyyn Pakka-toiminta kannattaa! Monialainen yhteistyö tekee Pakka-toiminnasta vaikuttavaa: alkoholin, tupakan

Lisätiedot

OTA KANTAA päihdetilannekysely Etelä-Karjalassa

OTA KANTAA päihdetilannekysely Etelä-Karjalassa OTA KANTAA päihdetilannekysely 2018 Etelä-Karjalassa Sisällys 1. KYSELYN TOTEUTUS... 3 2. VASTAAJIEN TAUSTATIEDOT... 3 3. HAITTOJEN EHKÄISY JA VÄHENTÄMINEN... 4 4. ALAIKÄISTEN PÄIHTEIDEN, TUPAKKA- JA NIKOTIINITUOTTEIDEN

Lisätiedot

Nuoret aikuiset, päihteet ja ehkäisevä päihdetyö -tutkimus

Nuoret aikuiset, päihteet ja ehkäisevä päihdetyö -tutkimus Nuoret aikuiset, päihteet ja ehkäisevä päihdetyö -tutkimus Mistä tutkimuksessa on kyse? Tutkimus kartoittaa nuorten aikuisten ajatuksia päihteistä ja ehkäisevästä päihdetyöstä. Tutkimustulokset antavat

Lisätiedot

Seinäjoen päihdetilanne -kysely

Seinäjoen päihdetilanne -kysely Seinäjoen päihdetilanne -kysely 9 8 8,77 1. Sukupuoli 7 6 63 4 1 17,9 14 1 1,28 Mies Nainen Muu En halua vastata 7 6 4 2. Ikä 6 4 3 3 3 3 3 3 3 2 2 2 2 2 2 2 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Lisätiedot

,6 % 44,6 % 0,0 % 20,0 % 40,0 % 60,0 % 80,0 % 100,0 % Kaikki (KA:3.18, Hajonta:2.43) (Vastauksia:606)

,6 % 44,6 % 0,0 % 20,0 % 40,0 % 60,0 % 80,0 % 100,0 % Kaikki (KA:3.18, Hajonta:2.43) (Vastauksia:606) 1 (6) KENELLÄ ON VASTUU NUORILLE ANNETTAVASTA PÄIHDEKASVATUKSESTA Selvitys yläkouluikäisten nuorten vanhempien ajatuksista koskien nuorille suunnattua päihdekasvatusta ja nuorten päihteidenkäyttöä Etelä-Karjalassa

Lisätiedot

EHKÄISEVÄN PÄIHDETYÖN TOIMINTAOHJELMA

EHKÄISEVÄN PÄIHDETYÖN TOIMINTAOHJELMA EHKÄISEVÄN PÄIHDETYÖN TOIMINTAOHJELMA Yhteinen ote alkoholi-, huume- ja rahapelihaittojen sekä tupakoinnin vähentämiseen EHKÄISEVÄN PÄIHDETYÖN TOIMINTAOHJELMA Alkoholin aiheuttamia kuolemia on yli 40 %

Lisätiedot

Pakka-toimintamallin esittely Mistä kyse ja miksi Pakka kannattaa?

Pakka-toimintamallin esittely Mistä kyse ja miksi Pakka kannattaa? Pakka-toimintamallin esittely Mistä kyse ja miksi Pakka kannattaa? Moniammatilliset toimintamallit tutuiksi! -road show 26.3.2014, Rovaniemi Kehittämispäällikkö Jaana Markkula Alkoholiohjelma, Terveyden

Lisätiedot

Pykälistä käytäntöön: ehkäisevän päihdetyönlaki ja toimintaohjelma tutuksi - tilaisuus

Pykälistä käytäntöön: ehkäisevän päihdetyönlaki ja toimintaohjelma tutuksi - tilaisuus Pykälistä käytäntöön: ehkäisevän päihdetyönlaki ja toimintaohjelma tutuksi - tilaisuus Katsaus alkoholi-, tupakka-, huumausaine- ja rahapelitilanteeseen 29.4.2016 Kirsimarja Raitasalo 1 ALKOHOLI 29.4.2016

Lisätiedot

Tupakkalaki ja laki ehkäisevästä päihdetyöstä

Tupakkalaki ja laki ehkäisevästä päihdetyöstä Tupakkalaki ja laki ehkäisevästä päihdetyöstä Miten ne vaikuttavat nuorten parissa toimiessa? Minttu Tavia 29.11.2016 Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry Toimimme valtakunnallisesti koko väestön parissa terveiden

Lisätiedot

Pakka-toimintamallin käynnistäminen Oulun eteläisellä alueella

Pakka-toimintamallin käynnistäminen Oulun eteläisellä alueella Pakka-toimintamallin käynnistäminen Oulun eteläisellä alueella 27.11.2013 Tarjontatyöryhmä Irja Haljoki, Pakka-palaset Alkoholilain uudistaminen on vireillä: Tavoite on saada lakiin kirjatuksi mm.: paikallisen

Lisätiedot

Nuorten trendit ja päihteet. Osaamiskeskus Vahvistamo Verkostokoordinaattori Mika Piipponen

Nuorten trendit ja päihteet. Osaamiskeskus Vahvistamo Verkostokoordinaattori Mika Piipponen Nuorten trendit ja päihteet Osaamiskeskus Vahvistamo Verkostokoordinaattori Mika Piipponen Nuorisoalalla työskentelevien osaamisen vahvistaminen: mielenterveyden edistäminen ja päihde- ja pelihaittojen

Lisätiedot

PÄIHDETILANNE- KYSELYN TULOKSET

PÄIHDETILANNE- KYSELYN TULOKSET PÄIHDETILANNE- KYSELYN TULOKSET 2019 Taustatiedot: vastaajia 223 Kysely suoritettiin verkkokyselynä huhti-toukokuussa 2019 Ylä-Savon SOTE kuntayhtymän toimesta. 1. Sukupuoli 2. Ikä 0,9 % Alle 18 vuotta

Lisätiedot

Kuntani ehkäisevän päihdetyön ilon ja huolen aiheita. Ehkäisevän päihdetyön työkokous

Kuntani ehkäisevän päihdetyön ilon ja huolen aiheita. Ehkäisevän päihdetyön työkokous Kuntani ehkäisevän päihdetyön ilon ja huolen aiheita Ehkäisevän päihdetyön työkokous 31.8.2016 1 Ehkäisevän päihdetyön yhdyshenkilöille tehty kysely Kysely lähetettiin Lapin kuntiin kesäkuussa 2016 Vastauksia

Lisätiedot

Kuka kaipaa alkoholin vapauttamista? #KenenEtu

Kuka kaipaa alkoholin vapauttamista? #KenenEtu Tätä mieltä suomalaiset oikeasti ovat alkoholin vapauttamisesta Kuka kaipaa alkoholin vapauttamista? #KenenEtu Kenen etu? Alkoholin saatavuuden lisäämistä perustellaan usein paitsi alkoholielinkeinon näkökulmilla,

Lisätiedot

Päihdeasenteet Hämeenlinnan seudulla v. 2015

Päihdeasenteet Hämeenlinnan seudulla v. 2015 Päihdeasenteet Hämeenlinnan seudulla v. 2015 Taustatiedot: 1. Sukupuoli * Mies Nainen 2. Ikä * 0-15 v. 15-17 v. 18-30 v. 31-45 v. 46-60 v. yli 60 v. Ympäristö 3. Käytetäänkö Hämeenlinnassa ja seutukunnissa

Lisätiedot

Terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen tulevaisuuden kunnassa

Terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen tulevaisuuden kunnassa Terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen tulevaisuuden kunnassa Tuula Sundman osastopäällikkö EHYT ry ELÄMÄNILOA JA HYVINVOINTIA Ilman päihdeja pelihaittoja JOKAINEN MEISTÄ RAKENTAA SUOMALAISTA PÄIHDEKULTTUURIA

Lisätiedot

Pakka-toimintamallin esittely Miksi Pakka kannattaa?

Pakka-toimintamallin esittely Miksi Pakka kannattaa? Pakka-toimintamallin esittely Miksi Pakka kannattaa? Moniammatilliset toimintamallit tutuiksi! -road show 5.6.2014, Mikkeli Ehkäisevän päihde- ja mielenterveystyön koordinaattori Sari Ilvonen Porin kaupunki,

Lisätiedot

Sari Ilvonen, Pakka-hanke, projektityöntekijä

Sari Ilvonen, Pakka-hanke, projektityöntekijä Sari Ilvonen, Pakka-hanke, projektityöntekijä Ehkäisevä päihdetyö Porissa, Pakka- toimintamallin toteuttamista. Hanke alkanut Porissa vuoden 2010 alussa. Rahoitus Kaste-ohjelmasta, Länsi 2012- osahanke,

Lisätiedot

Raportti Helmikuu 2012. Vastauksia huomisen kysymyksiin

Raportti Helmikuu 2012. Vastauksia huomisen kysymyksiin Raportti Helmikuu 2012 Vastauksia huomisen kysymyksiin Turvallisuus joukkoliikenteessä 2011 -tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää millaisena matkustajat ja henkilökunta kokevat turvallisuustilanteen

Lisätiedot

Ehkäisevän päihdetyön rakenteet Etelä-Suomen aluehallintoviraston toimialueen kunnissa Alustavia tuloksia kartoituksesta

Ehkäisevän päihdetyön rakenteet Etelä-Suomen aluehallintoviraston toimialueen kunnissa Alustavia tuloksia kartoituksesta Ehkäisevän päihdetyön rakenteet Etelä-Suomen aluehallintoviraston toimialueen kunnissa Alustavia tuloksia kartoituksesta 30.1.2014 Heli Heimala Aluekoordinaattori Etelä-Suomen aluehallintovirasto, Peruspalvelut,oikeusturva

Lisätiedot

Suomi, Sinä ja päihteet

Suomi, Sinä ja päihteet Suomi, Sinä ja päihteet Asiaa päihteistä maahanmuuttajille Tule mukaan Päihdetyö Tältä se näyttää: Tähän se johtaa: Kännissä olet ääliö. Suomi ja päihteet Ehkäistään Hoidetaan Laki ohjaa Silti: Nuoria

Lisätiedot

Ehkäisevän päihdetyön laki ja toimintaohjelma tutuksi. Alueellinen päihdepäivä Keski-Suomen sairaanhoitopiiri Jyväskylä

Ehkäisevän päihdetyön laki ja toimintaohjelma tutuksi. Alueellinen päihdepäivä Keski-Suomen sairaanhoitopiiri Jyväskylä Ehkäisevän päihdetyön laki ja toimintaohjelma tutuksi Alueellinen päihdepäivä 26.10.2016 Keski-Suomen sairaanhoitopiiri Jyväskylä Irmeli Tamminen YTM, LSSAVI 27.10.2016 1 Laki ehkäisevän päihdetyön järjestämisestä

Lisätiedot

Pakka-toimintamallin esittely Miksi Pakka kannattaa?

Pakka-toimintamallin esittely Miksi Pakka kannattaa? Pakka-toimintamallin esittely Miksi Pakka kannattaa? Moniammatilliset toimintamallit tutuiksi! -road show 8.5.2014, Turku Seutukoordinaattori, YTM Susanna Leimio Sosiaalialan osaamiskeskus Verso Pakka

Lisätiedot

Pakka-toimintamallin kuvaus

Pakka-toimintamallin kuvaus Pakka-toimintamallin kuvaus Rovaniemi 2.9.2015 Tuula Kokkonen, ylitarkastaja Lapin aluehallintovirasto, Peruspalvelut, oikeusturva ja luvat vastuualue p. 0295 017 392, tuula.kokkonen@avi.fi Paikallisen

Lisätiedot

Pakka-toimintamallin esittely

Pakka-toimintamallin esittely Pakka-toimintamallin esittely Moniammatilliset toimintamallit tutuiksi! Road Show 6.11.2014 Tampere ylitarkastaja Irmeli Tamminen Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto Irmeli Tamminen Pakka yhteisöllistä

Lisätiedot

VASTAANOTTOKESKUSTEN ASIAKASPALAUTTEEN YHTEENVETO 2016

VASTAANOTTOKESKUSTEN ASIAKASPALAUTTEEN YHTEENVETO 2016 YHTEENVETO 10.10.2016 Maahanmuuttovirasto/ Vastaanottoyksikkö VASTAANOTTOKESKUSTEN ASIAKASPALAUTTEEN YHTEENVETO 2016 Taustaa Aikuisten turvapaikanhakijoiden asiakaspalautekysely järjestettiin 49 vastaanottokeskuksessa

Lisätiedot

Katsaus päihdetilanteeseen Länsi- ja Sisä-Suomen alueella

Katsaus päihdetilanteeseen Länsi- ja Sisä-Suomen alueella Katsaus päihdetilanteeseen Länsi- ja Sisä-Suomen alueella Päihteet, tupakka ja rahapelit -seminaari Jyväskylä 12.9.2013 Irmeli Tamminen Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto aluekoordinaattori Irmeli

Lisätiedot

Pakka-toimintamalli käytännössä

Pakka-toimintamalli käytännössä Pakka-toimintamalli käytännössä ROAD SHOW moniammatilliset toimintamallit tutuiksi 26.11.2014, Oulu Ylitarkastaja Raija Fors Pohjois-Suomen aluehallintovirasto Pakka toimintamalli Vaikuttavaksi todettu

Lisätiedot

EHKÄISEVÄ TYÖ KUULUU KAIKILLE!

EHKÄISEVÄ TYÖ KUULUU KAIKILLE! EHKÄISEVÄ TYÖ KUULUU KAIKILLE! 27.11.2013 Susanna Leimio Seutukoordinaattori Ehkäisevä mielenterveys- ja päihdetyö Aluekoordinaattori Tanja Lehtimäki Heinola Aluekoordinaattori Anna Hiltunen Kampanjatyöryhmät

Lisätiedot

ROAD SHOW - moniammatilliset toimintamallit tutuiksi! Tampere

ROAD SHOW - moniammatilliset toimintamallit tutuiksi! Tampere Pakka-toimintamalli ROAD SHOW - moniammatilliset toimintamallit tutuiksi! 6.11.2014 Tampere ylitarkastaja Irmeli Tamminen Länsi ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto, elinkeinovalvontayksikkö, alkoholiohjelma

Lisätiedot

Lasten, nuorten ja lapsiperheiden ehkäisevä päihdetyö kunnissa. Lounais-Uudenmaan kuntien tapaaminen Hangossa

Lasten, nuorten ja lapsiperheiden ehkäisevä päihdetyö kunnissa. Lounais-Uudenmaan kuntien tapaaminen Hangossa Lasten, nuorten ja lapsiperheiden ehkäisevä päihdetyö kunnissa Lounais-Uudenmaan kuntien tapaaminen Hangossa 6.10.2016 Etelä-Suomen aluehallintovirasto, Mikko Valkonen, peruspalvelut, oikeudet ja luvat,

Lisätiedot

Kyselytutkimus Tajua Mut! toimintamallista 2017

Kyselytutkimus Tajua Mut! toimintamallista 2017 Kyselytutkimus Tajua Mut! toimintamallista 2017 Tajua Mut! -kyselytutkimus Tutkimuskysymys: Miten Tajua Mut! -toimintamalliin koulutetut kokevat toimintamallin tarpeellisuuden ja käytön? Kysely lähetettiin

Lisätiedot

Kansalaistutkimus seksuaalisesta häirinnästä STTK /12/2018 Luottamuksellinen 1

Kansalaistutkimus seksuaalisesta häirinnästä STTK /12/2018 Luottamuksellinen 1 Kansalaistutkimus seksuaalisesta häirinnästä STTK 12.2.2018 2/12/2018 Luottamuksellinen 1 Taustaa selvityksestä Aula Research Oy toteutti STTK:n toimeksiannosta kansalaistutkimuksen työssä käyvien parissa

Lisätiedot

Päihdekyselyn koonti. Minna Iivonen Susanna Vilamaa Heidi Virtanen

Päihdekyselyn koonti. Minna Iivonen Susanna Vilamaa Heidi Virtanen Päihdekyselyn koonti Minna Iivonen Susanna Vilamaa Heidi Virtanen Pohjatietoa. Kyselyyn vastasi kaikkiaan 102 henkilöä Kyselyyn vastasi LÄHI14S, DILO13S, DINU13S, LAPE14S, LANU15K,DIL13S, NUVAV14S Kysely

Lisätiedot

VANHUSNEUVOSTON TUNNETTAVUUS. Kyselyn tulokset

VANHUSNEUVOSTON TUNNETTAVUUS. Kyselyn tulokset VANHUSNEUVOSTON TUNNETTAVUUS Kyselyn tulokset Tampereen ammattikorkeakoulu Raportti Lokakuu 215 Sosionomikoulutus 2 SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 3 2 AINEISTONHANKINTA... 4 3 TULOKSET... 5 3.1 Tulokset graafisesti...

Lisätiedot

Monitoimijainen yhteistyö Haastatteluiden yhteenveto Hanko

Monitoimijainen yhteistyö Haastatteluiden yhteenveto Hanko Monitoimijainen yhteistyö Haastatteluiden yhteenveto Hanko 10.11.2017 1 Haastatteluiden yhteenveto / Hanko: Monitoimijaisuuden toteutuminen tällä hetkellä Olemassa olevat rakenteet ja käytänteet Hangossa

Lisätiedot

Vanhemmuuden ja parisuhteen tuki sekä eroauttaminen Etelä- Savossa

Vanhemmuuden ja parisuhteen tuki sekä eroauttaminen Etelä- Savossa Vanhemmuuden ja parisuhteen tuki sekä eroauttaminen Etelä- Savossa XAMK:n kyselykartoitus perheille LAPE-koordinaattori, Kyselyn taustaa Toteutettu LAPE Etelä-Savon muutosohjelman osatoteutuksena syksyllä

Lisätiedot

Ehkäisevän päihdetyön toimintaohjelma. Ehkäisevä mielenterveys- ja päihdetyö Päijät-Häme 2016

Ehkäisevän päihdetyön toimintaohjelma. Ehkäisevä mielenterveys- ja päihdetyö Päijät-Häme 2016 Ehkäisevän päihdetyön toimintaohjelma Ehkäisevä mielenterveys- ja päihdetyö Päijät-Häme 2016 Aluekoordinaattori Tehtävät Alueverkosto (toimielin) Tehtävät Ehkäisevä työ (toiminta) Sisältö - Lapset, nuoret

Lisätiedot

PÄIHDEASIAKAS ON KAIKKIEN ASIAKAS PÄIHDETYÖ ON KAIKKIEN ASIA ONKO NÄIN?

PÄIHDEASIAKAS ON KAIKKIEN ASIAKAS PÄIHDETYÖ ON KAIKKIEN ASIA ONKO NÄIN? PÄIHDEASIAKAS ON KAIKKIEN ASIAKAS PÄIHDETYÖ ON KAIKKIEN ASIA ONKO NÄIN? Anne Tapola hanketyöntekijä (psykiatrinen sairaanhoitaja, sosiaalikasvattaja) Vantaalaisen hyvä mieli -hanke 23.1.2012 1 JOHDANTO

Lisätiedot

VARHAISEN PUUTTUMISEN MERKIT KYSELYN TULOKSET MINNA IIVONEN SUSANNA VILAMAA HEIDI VIRTANEN NUVAV14S

VARHAISEN PUUTTUMISEN MERKIT KYSELYN TULOKSET MINNA IIVONEN SUSANNA VILAMAA HEIDI VIRTANEN NUVAV14S VARHAISEN PUUTTUMISEN MERKIT KYSELYN TULOKSET MINNA IIVONEN SUSANNA VILAMAA HEIDI VIRTANEN NUVAV14S PAIKALLA OLI ASIANTUNTIJOINA TOIMENSA PUOLESTA PAIKALLA OLIVAT HELI MANTILA A- KLINIKKA, TERO RÖNKKÖ

Lisätiedot

Arki terveeksi mieli hyväksi Ehkäisevää työtä Päijät-Hämeessä

Arki terveeksi mieli hyväksi Ehkäisevää työtä Päijät-Hämeessä Arki terveeksi mieli hyväksi Ehkäisevää työtä Päijät-Hämeessä Terve kunta verkoston seminaari 11.4.2019 Hollola Susanna Leimio Ehkäisevän työn seutukoordinaattori, YTM N E L J Ä T U U L T A HYVINVOINNIN

Lisätiedot

LAKI EHKÄISEVÄN PÄIHDETYÖN JÄRJESTÄMISESTÄ: Hyvät Käytännöt

LAKI EHKÄISEVÄN PÄIHDETYÖN JÄRJESTÄMISESTÄ: Hyvät Käytännöt Ehkäisevän päihdetyön, hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen ja lähisuhde- ja perheväkivallan ehkäisemisen yhteistyöpäivä Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan toimijoille LAKI EHKÄISEVÄN PÄIHDETYÖN JÄRJESTÄMISESTÄ:

Lisätiedot

Terveyden edistämisen kuntakokous muistio

Terveyden edistämisen kuntakokous muistio Terveyden edistämisen kuntakokous muistio Kemi 22.3.2010 1.Terveyden edistämisen rakenteet ja päätöksenteko: Kaupunkistrategia jäsentää myös terveyden edistämiseen liittyvää toimintaa. Strategisista päämääristä

Lisätiedot

Rinnakkaislääketutkimus 2009

Rinnakkaislääketutkimus 2009 Rinnakkaislääketutkimus 2009 Rinnakkaislääketeollisuus ry Helmikuu 2009 TNS Gallup Oy Pyry Airaksinen Projektinumero 76303 Tämän tutkimuksen tulokset on tarkoitettu vain tilaajan omaan käyttöön. Niitä

Lisätiedot

Nuva ry:n kysely nuorten vaikuttamismahdollisuuksista kunnassaan

Nuva ry:n kysely nuorten vaikuttamismahdollisuuksista kunnassaan Nuva ry:n kysely nuorten vaikuttamismahdollisuuksista kunnassaan Kyselyn tuloksia käytetään lasten ja nuorten valtuutetun huoneentaulun koostamiseen. Kyselyn tuloksissa on yhdistetty alkuperäiset viisiluokkaiset

Lisätiedot

Hyvinvointia lukioihin tukea ehkäisevään päihdetyöhön ja päihdesuunnitelman laatimiseen

Hyvinvointia lukioihin tukea ehkäisevään päihdetyöhön ja päihdesuunnitelman laatimiseen Hyvinvointia lukioihin tukea ehkäisevään päihdetyöhön ja päihdesuunnitelman laatimiseen Mitä on ehkäisevä päihdetyö? Ehkäisevä päihdetyö edistää päihteettömiä elintapoja, vähentää ja ehkäisee päihdehaittoja

Lisätiedot

Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan laadun arviointi 2016 Degerby skola

Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan laadun arviointi 2016 Degerby skola Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan laadun arviointi 0 toteutti perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan seurantakyselyn lapsille ja huoltajille huhtikuussa 0. Vuoden 0 seurantaan liittyvä kysely

Lisätiedot

Kyselyllä tietoa Kumppanuuskeskuksesta ja vapaaehtoistoiminnasta

Kyselyllä tietoa Kumppanuuskeskuksesta ja vapaaehtoistoiminnasta Kyselyllä tietoa Kumppanuuskeskuksesta ja vapaaehtoistoiminnasta Haastattelukysely 12.9.2011 Lanun aukiolla SOSIAALIALAN OSAAMISKESKUS VERSO 11. marraskuuta 2011 Kyselyllä tietoa Kumppanuuskeskuksesta

Lisätiedot

PERHE JA PÄIHDEKASVATUS. meille myös!!!

PERHE JA PÄIHDEKASVATUS. meille myös!!! PERHE JA PÄIHDEKASVATUS meille myös!!! Pohdinnan pohjaksi päihteistä Lapsen kanssa on hyvä keskustella päihteiden vaikutuksista niissä tilanteissa, joissa asia tulee luontevasti puheeksi. Tällainen tilanne

Lisätiedot

TERVEYSEROMATTI. ALKOHOLI JA TUPAKKA syventävät eriarvoisuutta, kunta voi kaventaa

TERVEYSEROMATTI. ALKOHOLI JA TUPAKKA syventävät eriarvoisuutta, kunta voi kaventaa TERVEYSEROMATTI ALKOHOLI JA TUPAKKA syventävät eriarvoisuutta, kunta voi kaventaa Paikallisesti kiinni alkoholin ja tupakan saatavuuteen Alkoholin ja tupakan haittoja voidaan vähentää tehokkaimmin

Lisätiedot

PÄIHDEHUOLLON TILANNE JA TULEVAISUUS ESPOOSSA gsm Mielenterveys- ja päihdepalvelujen päällikkö

PÄIHDEHUOLLON TILANNE JA TULEVAISUUS ESPOOSSA gsm Mielenterveys- ja päihdepalvelujen päällikkö PÄIHDEHUOLLON TILANNE JA TULEVAISUUS ESPOOSSA 7.4.2014 Eija-Inkeri.Kailassuo@espoo.fi gsm 050 5145 076 Mielenterveys- ja päihdepalvelujen päällikkö Alkoholinkäytöstä on syytä olla huolissaan Lähde: Teuvo

Lisätiedot

Miten ehkäisevän päihdetyön rakenteet pitäisi järjestää kunnassa?

Miten ehkäisevän päihdetyön rakenteet pitäisi järjestää kunnassa? Miten ehkäisevän päihdetyön rakenteet pitäisi järjestää kunnassa? Ehkäisevän päihdetyön yhdyshenkilöpäivä 28.9.2017 Rokua PSAVI, ylitarkastaja Raija Fors 2.10.2017 1 Kunnat vastaavat paikallisen ehkäisevän

Lisätiedot

Päivän yhteenveto. Pykälistä käytäntöön -aluekierros, Tampere. kehittämispäällikkö Jaana Markkula Tupakka, rahapelit ja riippuvuus -yksikkö

Päivän yhteenveto. Pykälistä käytäntöön -aluekierros, Tampere. kehittämispäällikkö Jaana Markkula Tupakka, rahapelit ja riippuvuus -yksikkö Päivän yhteenveto Pykälistä käytäntöön -aluekierros, Tampere kehittämispäällikkö Jaana Markkula Tupakka, rahapelit ja riippuvuus -yksikkö 19.4.2016 Markkula 1 Yhteenveto STM:n tervehdys: Ehkäisevää työtä

Lisätiedot

EOPH Elämä On Parasta Huumetta ry Livet Är Det Bästa Ruset rf

EOPH Elämä On Parasta Huumetta ry Livet Är Det Bästa Ruset rf Ehkäisevää päihdekasvatustyötä valtakunnallisesti Huumeneuvontapuhelin 9 4 ja nettineuvonta IRC-galleria, Habbo hotelli, Demi.fi, Vauva.fi ja Facebook Mobihubu kännykkäpelit Pelitaito projekti Päihdeilmiö

Lisätiedot

Lasten, nuorten ja lapsiperheiden ehkäisevä päihdetyö kunnissa. Keski-Uudenmaan kuntien tapaaminen Keravalla

Lasten, nuorten ja lapsiperheiden ehkäisevä päihdetyö kunnissa. Keski-Uudenmaan kuntien tapaaminen Keravalla Lasten, nuorten ja lapsiperheiden ehkäisevä päihdetyö kunnissa Keski-Uudenmaan kuntien tapaaminen Keravalla 29.9.2015 1 Terveydenhuollon mahdollisuudet Terveydenhuolto tapaa uudet kansalaiset jo ennen

Lisätiedot

Lainsäädännön reunaehdot ehkäisevälle päihdetyölle

Lainsäädännön reunaehdot ehkäisevälle päihdetyölle Lainsäädännön reunaehdot ehkäisevälle päihdetyölle - Päihteiden aiheuttamia haittoja tulee perustuslainkin mukaan ehkäistä - Olemme saaneet työkalupakkiin uusia lakeja - Pakkiin tulee lisää vielä työkaluja

Lisätiedot

EHKÄISEVÄ PÄIHDETYÖ KUNNISSA KYSELY

EHKÄISEVÄ PÄIHDETYÖ KUNNISSA KYSELY EHKÄISEVÄ PÄIHDETYÖ KUNNISSA 2016 -KYSELY Ohjeita vastaamiseen: Kysely on suunnattu kuntien ehkäisevän päihdetyön yhdyshenkilöille tai ehkäisevästä päihdetyöstä vastaaville. Mikäli vastaat seudullisesta

Lisätiedot

Työntekijöiden näkemyksiä työhyvinvoinnin kehittämisestä ja yhteistoiminnasta työpaikoilla. Toimihenkilökeskusjärjestö STTK 14.2.

Työntekijöiden näkemyksiä työhyvinvoinnin kehittämisestä ja yhteistoiminnasta työpaikoilla. Toimihenkilökeskusjärjestö STTK 14.2. Työntekijöiden näkemyksiä työhyvinvoinnin kehittämisestä ja yhteistoiminnasta työpaikoilla Toimihenkilökeskusjärjestö STTK 14.2.2017 Tutkimuksen taustaa Aula Research Oy toteutti STTK:n toimeksiannosta

Lisätiedot

PAKKA-TOIMINTAMALLI JA JÄRJESTÖYHTEISTYÖN MAHDOLLISUUDET. - alustavia ajatusviivoja toiminnan järjestönäkökulman kehittämiseksi

PAKKA-TOIMINTAMALLI JA JÄRJESTÖYHTEISTYÖN MAHDOLLISUUDET. - alustavia ajatusviivoja toiminnan järjestönäkökulman kehittämiseksi PAKKA-TOIMINTAMALLI JA JÄRJESTÖYHTEISTYÖN MAHDOLLISUUDET - alustavia ajatusviivoja toiminnan järjestönäkökulman kehittämiseksi Pakka-toimintamalli pähkinänkuoressa Pakka-toimintamallin erityispiirre on

Lisätiedot

PÄIHTEET TYÖELÄMÄSSÄ -TUTKIMUS. HENRY ry sekä Ehkäisevän Päihdetyön EHYT ry:n HUUGO-työ Syksy 2013

PÄIHTEET TYÖELÄMÄSSÄ -TUTKIMUS. HENRY ry sekä Ehkäisevän Päihdetyön EHYT ry:n HUUGO-työ Syksy 2013 PÄIHTEET TYÖELÄMÄSSÄ -TUTKIMUS HENRY ry sekä Ehkäisevän Päihdetyön EHYT ry:n HUUGO-työ Syksy 2013 TAUSTATIEDOT TUTKIMUKSEN TOTEUTUS & TIETOA VASTAAJISTA! Sähköpostikutsu Päihteet työelämässä - tutkimukseen

Lisätiedot

Raision varhaiskasvatuksessa keväällä 2018 huoltajille tehdyn laatukyselyn tulokset

Raision varhaiskasvatuksessa keväällä 2018 huoltajille tehdyn laatukyselyn tulokset Raision varhaiskasvatuksessa keväällä 2018 huoltajille tehdyn laatukyselyn tulokset Kysely toteutettiin sähköisenä kyselynä toukokuussa 2018. Vastaajia oli kyselyyn 189. Raision varhaiskasvatuksen asiakkaan

Lisätiedot

Kiusattu ei saa apua. Mannerheimin Lastensuojeluliiton kiusaamiskysely Kiusattu ei saa apua

Kiusattu ei saa apua. Mannerheimin Lastensuojeluliiton kiusaamiskysely Kiusattu ei saa apua Mannerheimin Lastensuojeluliiton kiusaamiskysely 2006 Kiusattu ei saa apua Mannerheimin Lastensuojeluliiton kiusaamiskysely 2006 Kiusattu ei saa apua Mannerheimin Lastensuojeluliiton kiusaamiskyselyyn

Lisätiedot

MEIDÄN VESANNON KOULU

MEIDÄN VESANNON KOULU MEIDÄN VESANNON KOULU Mikä on meidän visio? Ajatukset lentoon! Kouluhankkeen työpajapäivät 23.-24.8.2017 Vesannon kunnan hankesuunnittelutyöryhmä yhdessä WSP Finlandin asiantuntijoiden (Monika Gardini

Lisätiedot

Päihde- ja mielenterveysjärjestöjen yhteistyö - tarve, haasteet ja mahdollisuudet. M/S Soste-risteily Tutkija Sari Jurvansuu/EHYT ry

Päihde- ja mielenterveysjärjestöjen yhteistyö - tarve, haasteet ja mahdollisuudet. M/S Soste-risteily Tutkija Sari Jurvansuu/EHYT ry Päihde- ja mielenterveysjärjestöjen yhteistyö - tarve, haasteet ja mahdollisuudet M/S Soste-risteily 5.10.2016 Tutkija Sari Jurvansuu/EHYT ry Jurvansuu 2016 1 Päihde- ja mielenterveysjärjestöjen tutkimusohjelma

Lisätiedot

Katsaus Lapin päihdetilanteeseen

Katsaus Lapin päihdetilanteeseen Katsaus Lapin päihdetilanteeseen Rundi 2013 Tupakka, päihteet- ja (raha)pelit, -varhaisen puuttumisen työvälineitä haittojen ehkäisyyn Ylitarkastaja Marika Pitkänen Lapin aluehallintovirasto Lapin aluehallintovirasto

Lisätiedot

TUKENA-hanke Kysely perheryhmäkotien työntekijöille 9/2018

TUKENA-hanke Kysely perheryhmäkotien työntekijöille 9/2018 Kysely perheryhmäkotien työntekijöille 9/2018 Kysely Uudenmaan alueen kuntien sosiaalityöntekijöille Kyselylomakkeet kohdistettiin perheryhmäkoti- ja tukiasuntopaikkakunnilla selvittämällä alueen asumisyksiköistä,

Lisätiedot

Tietoa, tukea ja työkaluja ehkäisevään päihdetyöhön

Tietoa, tukea ja työkaluja ehkäisevään päihdetyöhön Tietoa, tukea ja työkaluja ehkäisevään päihdetyöhön Iltapvän tavoitteena on saada kuulijat ajattelemaan ehkäisevästä päihdetyöstä monimuotoisemmin ja ottamaan hyväksi havaittuja malleja käyttöönsä. Aluksi/Kataisen

Lisätiedot

Kartoitus sijaisisien asemasta. Hakala, Joonas Murtonen, Veikka

Kartoitus sijaisisien asemasta. Hakala, Joonas Murtonen, Veikka Kartoitus sijaisisien asemasta Hakala, Joonas Murtonen, Veikka Tutkimuksen taustaa Idea sijaisisiä koskevasta opinnäytetyöstä syntyi PePPihankkeen toimesta, kyseltyämme sähköpostitse opinnäytetyön aihetta

Lisätiedot

Klaarin kehittämishanke

Klaarin kehittämishanke Työpaja 10.10.2014 Klaarin kehittämishanke Klaarin suunnat Kysely verkostoille syyskuussa 2014 lasten ja nuorten parissa toimiville Vastaajamäärät: 248 suomenkielinen 23 ruotsinkielinen 271 yhteensä Vastaajat

Lisätiedot

PAINOPISTEALUE TAVOITTEET TOIMENPITEET VASTUUTOIMIJAT AIKATAULU MITTARIT

PAINOPISTEALUE TAVOITTEET TOIMENPITEET VASTUUTOIMIJAT AIKATAULU MITTARIT Liite 1: Tavoitteet ja toimenpiteet ehkäisevän päihdetyön ja edistävän mielenterveystyön kehittämiseksi vuosina 2018 2021 PAINOPISTEALUE TAVOITTEET TOIMENPITEET VASTUUTOIMIJAT AIKATAULU MITTARIT 1. EHKÄISEVÄN

Lisätiedot

Kouluterveyskysely 2017 Poimintoja Turun tuloksista

Kouluterveyskysely 2017 Poimintoja Turun tuloksista Kouluterveyskysely 2017 Poimintoja Turun tuloksista Sisältö 1. Kyselyn taustatietoja THL:n kansallinen Kouluterveyskysely Kouluterveyskyselyyn 2017 vastanneet 2. Kyselyn tuloksia 2.1 Hyvinvointi, osallisuus

Lisätiedot

Päihdehaittojen ehkäisyn strategiset tavoitteet Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella vuoteen 2020

Päihdehaittojen ehkäisyn strategiset tavoitteet Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella vuoteen 2020 Päihdehaittojen ehkäisyn strategiset tavoitteet Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella vuoteen 2020 Mervi Ropponen Projektikoordinaattori Välittäjä 2013 -hanke Pohjanmaa-hanke Mauri Aalto Ylilääkäri

Lisätiedot

Ylitarkastaja Heli Heimala ESAVI. Peruspalvelut, oikeusturva ja luvat - vastuualue, ESAVI, Heli Heimala

Ylitarkastaja Heli Heimala ESAVI. Peruspalvelut, oikeusturva ja luvat - vastuualue, ESAVI, Heli Heimala Ehkäisevän päihdetyön, hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen ja lähisuhde- ja perheväkivallan ehkäisemisen yhteistyöpäivä Uudenmaan maakunnan toimijoille 12.10.2017 Ylitarkastaja Heli Heimala ESAVI 1 ESITYKSEN

Lisätiedot

Kouluterveyskyselyn tulokset maakunnittain v. 2017: alkoholin ja tupakkatuotteiden hankintapaikat alaikäisillä

Kouluterveyskyselyn tulokset maakunnittain v. 2017: alkoholin ja tupakkatuotteiden hankintapaikat alaikäisillä Kouluterveyskyselyn tulokset maakunnittain v. 2017: alkoholin ja tupakkatuotteiden hankintapaikat alaikäisillä 8.2.2018 Tupakoi päivittäin (%), kaikki 8.2.2018 Ollila, THL 2 Nuuskaa päivittäin (%), pojat

Lisätiedot

ITÄISEN UUDENMAAN TURVALLISUUSKYSELY 2016 SIPOOLAISTEN VASTAUKSET

ITÄISEN UUDENMAAN TURVALLISUUSKYSELY 2016 SIPOOLAISTEN VASTAUKSET ITÄISEN UUDENMAAN TURVALLISUUSKYSELY 2016 SIPOOLAISTEN VASTAUKSET Itäuusmaalaiset kunnat, Itä-Uudenmaan poliisilaitos ja Itä-Uudenmaan pelastuslaitos järjestivät turvallisuuskyselyn maaliskuussa 2016.

Lisätiedot

Pakka-toimintamalli. Ehkäisevän päihdetyön työkokous

Pakka-toimintamalli. Ehkäisevän päihdetyön työkokous Pakka-toimintamalli Ehkäisevän päihdetyön työkokous 31.8.2016 Tuula Kokkonen, ylitarkastaja Lapin aluehallintovirasto, Peruspalvelut, oikeusturva ja luvat vastuualue p. 0295 017 392, tuula.kokkonen@avi.fi

Lisätiedot

Kysely kuntien sivistysjohdolle lasten ja perheiden palveluiden valmistelusta sote- ja maakuntauudistuksessa Kyselyn tuloksia

Kysely kuntien sivistysjohdolle lasten ja perheiden palveluiden valmistelusta sote- ja maakuntauudistuksessa Kyselyn tuloksia Kysely kuntien sivistysjohdolle lasten ja perheiden palveluiden valmistelusta sote- ja maakuntauudistuksessa Kyselyn tuloksia Irmeli Myllymäki Projektipäällikkö, Opetus ja kulttuuri -yksikkö Kyselyn toteuttaminen

Lisätiedot

Kouluterveyskysely Poimintoja Turun tuloksista

Kouluterveyskysely Poimintoja Turun tuloksista Kouluterveyskysely 2017 Poimintoja Turun tuloksista Sisältö 1. Kyselyn taustatietoja THL:n kansallinen Kouluterveyskysely Kouluterveyskyselyyn 2017 vastanneet 2. Kyselyn tuloksia 2.1 Hyvinvointi, osallisuus

Lisätiedot

Tupakointi ja päihteiden käyttö on kielletty kouluaikana ja koulun tapahtumissa sekä koulualueella. Vrt. tupakkalaki

Tupakointi ja päihteiden käyttö on kielletty kouluaikana ja koulun tapahtumissa sekä koulualueella. Vrt. tupakkalaki HANKONIEMEN YLÄASTEEN JA LUKION PÄIHDESTRATEGIA 1. TUPAKKATUOTTEIDEN KÄYTÖN EHKÄISEMINEN Tupakkatuotteiden käytön ehkäisevä työ on tarpeen tupakoinnista aiheutuvien huomattavien niin yksilölle, kuin yhteiskunnallekin

Lisätiedot

Yhteenveto: kysely globaalikasvatusverkostolle 2017

Yhteenveto: kysely globaalikasvatusverkostolle 2017 Yhteenveto: kysely globaalikasvatusverkostolle 2017 Kepan globaalikasvatusverkostolle teetettyyn kyselyyn vastasi määräajassa 32 toimijaa. Pyyntö vastata kyselyyn lähetettiin verkostoon kuuluvien toimijoiden

Lisätiedot

FESTARIPAKKA. Vastuullista juhlimista, vastuullista anniskelua ja vastuullista vanhemmuutta

FESTARIPAKKA. Vastuullista juhlimista, vastuullista anniskelua ja vastuullista vanhemmuutta FESTARIPAKKA Vastuullista juhlimista, vastuullista anniskelua ja vastuullista vanhemmuutta Ulla Frantti-Malinen, hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen koordinaattori, Seinäjoen kaupunki 2018 FESTARIPAKKA

Lisätiedot

Vanhempien alkoholikulttuurille ei ole vastinetta lasten alkoholimaailmassa

Vanhempien alkoholikulttuurille ei ole vastinetta lasten alkoholimaailmassa Vanhempien alkoholikulttuurille ei ole vastinetta lasten alkoholimaailmassa Salme Ahlström tutkimusprofessori Päihteet ja riippuvuus 20.10.2009 1 Sisältö Lapsuuden inho Mitä lapset tietävät vanhempiensa

Lisätiedot

Laki ehkäisevän päihdetyön järjestämisestä (523/2015) Elina Kotovirta, neuvotteleva virkamies, VTT Tupakka ja terveys -päivät

Laki ehkäisevän päihdetyön järjestämisestä (523/2015) Elina Kotovirta, neuvotteleva virkamies, VTT Tupakka ja terveys -päivät Laki ehkäisevän päihdetyön järjestämisestä (523/2015) Elina Kotovirta, neuvotteleva virkamies, VTT Tupakka ja terveys -päivät Miksi EPT-laki? Perustuslaki: Julkisen vallan tulee edistää väestön terveyttä

Lisätiedot

Laaja 4-vuotistarkastus - Vanhempien kokemuksia laajasta 4- vuotistarkastuksesta. Tekijät: Lehto Marjo ja Lehto Sari

Laaja 4-vuotistarkastus - Vanhempien kokemuksia laajasta 4- vuotistarkastuksesta. Tekijät: Lehto Marjo ja Lehto Sari Laaja 4-vuotistarkastus - Vanhempien kokemuksia laajasta 4- vuotistarkastuksesta Tekijät: Lehto Marjo ja Lehto Sari Laaja 4-vuotistarkastus Opinnäytetyömme teoria pohjautuu laajaan 4- vuotistarkastukseen

Lisätiedot

Nuorisotyön seminaari Kanneljärven opisto 28.4.2014 Mika Piipponen Kouluttaja, EHYT ry

Nuorisotyön seminaari Kanneljärven opisto 28.4.2014 Mika Piipponen Kouluttaja, EHYT ry Nuorisotyön seminaari Kanneljärven opisto 28.4.2014 Mika Piipponen Kouluttaja, EHYT ry Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry Yhdistys aloitti toimintansa 1.1.2012, kun Elämäntapaliitto, Elämä On Parasta Huumetta

Lisätiedot

Aikuisten kokemuksia mopoilun riskeistä

Aikuisten kokemuksia mopoilun riskeistä Aikuisten kokemuksia mopoilun riskeistä Kysely vuonna 2010 Leena Pöysti Sisältö Johdanto... 3 Kokemuksia mopoilusta osana muuta liikennettä... 3 Mikä olisi mopolle sopiva huippunopeus liikenteessä... 3

Lisätiedot

Yksintulleiden alaikäisten turvapaikanhakijoiden asiakaspalautekysely järjestettiin 32 alaikäisyksikössä vuoden 2016 aikana. Vastaajia oli noin 610.

Yksintulleiden alaikäisten turvapaikanhakijoiden asiakaspalautekysely järjestettiin 32 alaikäisyksikössä vuoden 2016 aikana. Vastaajia oli noin 610. YHTEENVETO 10.10.2016 Maahanmuuttovirasto/ Vastaanottoyksikkö ALAIKÄISYKSIKÖIDEN ASIAKASPALAUTTEEN YHTEENVETO 2016 Taustaa Yksintulleiden alaikäisten turvapaikanhakijoiden asiakaspalautekysely järjestettiin

Lisätiedot

Aamu- ja iltapäivätoiminnan arviointi Västankvarns skola/ Stödsföreningen Almus rf.

Aamu- ja iltapäivätoiminnan arviointi Västankvarns skola/ Stödsföreningen Almus rf. Aamu- ja iltapäivätoiminnan arviointi Västankvarns skola/ Stödsföreningen Almus rf. Inkoon kunta toteutti perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan seurantakyselyn lapsille ja huoltajille toukokuussa

Lisätiedot

TYÖPAIKKA JA ALKOHOLI

TYÖPAIKKA JA ALKOHOLI TYÖPAIKKA JA ALKOHOLI 23.4.2013 TYÖTERVEYSHUOLLON ROOLI PÄIHTEIDENKÄYTÖN PUHEEKSIOTOSSA Jarmo Taipale Johtava työterveyslääkäri UPM Työterveyshuolto Lappeenrannan aluekeskus ESITYKSEN SISÄLTÖ 1. UPM Työhyvinvointilupaukset

Lisätiedot

VUOROVAIKUTUSRAPORTTI

VUOROVAIKUTUSRAPORTTI Kaavatunnus 1/5 1-152 Asianumero 546/10.02.03/2017 Pvm 17.5.2019 VUOROVAIKUTUSRAPORTTI Nurmijärven kunta Ympäristötoimiala Asemakaavoitus PL 37 01900 Nurmijärvi Tuuli Virtanen, kaavoitusarkkitehti puh.

Lisätiedot

TUKENA-hanke Kysely perheryhmäkotien työntekijöille 9/2018

TUKENA-hanke Kysely perheryhmäkotien työntekijöille 9/2018 Kysely perheryhmäkotien työntekijöille 9/2018 Kysely perheryhmäkodeissa ja tukiasunnoissa oleville nuorille Nuorten kysely lähetettiin yksiköiden esimiesten kautta anonyyminä Surveypal-nettilinkkinä välitettäväksi

Lisätiedot

Alkoholin saatavuus ja haitat 2016

Alkoholin saatavuus ja haitat 2016 Sakari Nurmela Tutkimuksen toteuttaminen ja sisältö Tutkimuksen toteuttaminen Tutkimukseen vastanneet edustavat maamme 15-74-vuotiaista väestöä (pl. Ahvenanmaan maakunnassa asuvat). Kyselyyn vastasi 1.011

Lisätiedot

Lasten ja nuorten psykososiaalisten erityispalvelujen seudullinen kehittäminen Lapissa

Lasten ja nuorten psykososiaalisten erityispalvelujen seudullinen kehittäminen Lapissa Lasten ja nuorten psykososiaalisten erityispalvelujen seudullinen kehittäminen Lapissa Hanketta hallinnoi Rovaniemen kaupunki Toteutuksesta vastaa Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Mukana Lapin

Lisätiedot