Sukellusseura Simppu ry:n jäsenlehti 6/2015

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Sukellusseura Simppu ry:n jäsenlehti 6/2015"

Transkriptio

1 Sukellusseura Simppu ry:n jäsenlehti 6/2015

2 PUHEENJOHTAJALTA Kesän kuluessa Agonusreissujen määrä ei näyttänyt kovin lupaavalta, elokuun alkuun mennessä oli ollut kaksi tavallista reissuviikonloppua. Peruskurssi, kuutti ja norppaleirit oli siihen mennessä kyllä pidetty. Ehdin jo huolestua ja kyselykin lähti seuralaisille. Vastauksia tai ehdotuksia tosin ei kyselyyn tullut, mutta näyttää että huoli oli sittenkin turha. Loppuvuonna Agonukselta sukellettiin sen verran paljon, että koko vuoden kävijämäärä ylitti 2014 luvut. 123 eri henkilöä ja 218 henkilöä yhteensä kävi Agonuksella niinä 44 päivänä, kun vene oli liikkeellä. Reissumaksu pienenee ensi vuodeksi, joten odotellaan uusia kävijäennätyksiä. Aktiivisempaan toimintaankin on vielä varaa, vaikka lisäämällä kumiveneen käyttöä viikolla. Kumiveneen saa Agonuksen vierestä käyttökuntoon muutamassa minuutissa, erillistä maksua ei ole ja sukeltamaan voi lähteä silloin kun keli on kohdallaan. Pakkasta, jäätä ja avantokelejä odotellessa, kiitokset kuluneesta vuodesta. Marko AJANKOHTAISTA Vuoden viimeinen viikkosukellus Vuoden viimeinen viikkosukellus järjestetään uudenvuoden aattona, torstaina Kohde valitaan kelien mukaan ja sukellus toteutuu, mikäli pakkaset eivät yllätä. Venemessut Pohjois Euroopan suurin veneilytapahtuma Vene 16 Båt järjestetään Helsingin Messukeskuksessa Veneilyn ja vesielämän suurtapahtumassa on nähtävillä yhdellä kertaa koko venealan sekä kaikenlaista veneilyharrastuksiin ja vesielämään liittyvää. Hylkyseminaari Lauantaina on messujen seminaariohjelmassa vuorossa vuoden 2016 hylkysukellus seminaari. Ohjelman sisällöstä ei ole vielä sen tarkempaa tietoa, mutta kannattaa seurata järjestäjien Facebook sivua. Uimahallivuorot joulun aikaan Uimahallin ollessa suljettu, on seuraavat Simppujen vuorot peruttu: sunnuntai 6.12., sunnuntai ja torstai Norppien joulutauko Norppatoiminta jää joululomalle sunnuntaina Silloin on syksyn viimeinen harjoituskerta. Kevätkausi aloitetaan Harjoittelua jatketaan huhtikuun loppuun asti. Kevään viimeinen harjoituskerta on SIMPPUPOSTI: Sukellusseura Simppu ry:n jäsenlehti Kansikuva: Norpparallissa selvitettiin, millaista lastia s/s Thistlegormilla oli kyydissä, kun se upposi. Julkaisija: Sukellusseura Simppu ry Päätoimittaja: Olli Pekka Juhantila Puheenjohtaja: Marko Niinistö

3 HALLITUKSEN PÄÄTÖKSIÄ Simpuille sekä norpille, kuuteille ja heidän vanhemmilleen järjestetään ensi vuoden alussa jäsenkysely, jonka tarkoitus on selvittää, missä toimintamme osa alueilla on parannettavaa ja millaisia palveluita jäsenet seuralta toivovat jäsenmaksut laskutetaan jo tämän vuoden puolella. Eräpäiväksi tulee 8.1. Maksumuistutuksiin lisätään 10 euron perintäkulut. Simppupuntteja päätettiin jakaa syyskokouksen yhteydessä aktiivisen seuratoiminnan perusteella. Puntit saivat Riitta Djupfors, Päivi Liuska Kankaanpää ja Vesa Reunanen. SYYSKOKOUKSEN PÄÄTÖKSIÄ Seuran syyskokous järjestettiin Paikalla oli kaikkiaan 17 Simppua. Täydellinen palveluiden hinnasto löytyy tämän lehden lopusta. Marko Niinistö valittiin jatkamaan seuran puheenjohtajana. Hallituksen jäsenistä erovuorossa olivat Timo Karjalainen, Saara Silfver ja Tuukka Virtanen. Heistä Timo Karjalainen valittiin jatkamaan myös seuraavat kaksi vuotta, uusina hallitukseen tulivat valituiksi Jarmo Ihander ja Veera Luhtala. Hallituksen varajäsenet vuonna 2016 ovat Jesse Böös ja Janne Torkkel. Hallituksessa jatkavat Antti Jalava, Olli Pekka Juhantila ja Retu Niemi. Hallituksen parempi esittely tulee Simppupostiin, kun uusi hallitus on järjestäytynyt ja sen tehtäväjako on sovittu. Toiminnantarkastajiksi vuodeksi 2016 valittiin Päivi Liuska Kankaanpää ja Jaakko Valjus, heidän varahenkilöikseen Mika Böös ja Jyrki Grönroos. Kokousväkeä päätöksenteon kimpussa, kuvassa vasemmalta: Kauko Tumma Yrttiranta, Jarmo Ihander, Hannu Suominen, Vesa Reunanen, Jesse Böös, Mika Böös, Eva Böös, Taru Juhantila, Tuukka Virtanen, Retu Niemi ja Timo Karjalainen. Syyskokous vahvisti jäsen ja liittymismaksut sekä jäsenpalveluiden hinnat vuodelle Samoin toimintasuunnitelma ja talousarvio saivat hyväksynnän. Jäsen ja liittymismaksut pysyvät ennallaan, mutta viikonloppujen reissuhinta laskee 40 euroon eikä nitroxista peritä erillistä maksua. Samalla reissujen minimiosallistujamäärä nousee kuuteen. Syyskokouksessa oli tarjolla Simppu pipareita. KOULUTUKSIA Koulutusten osalta vietetään talvitaukoa. Tietoa ensi vuoden koulutuksista on luvassa heti, kun koulutussuunnitelma on valmis. Koulutusten aikataulut julkaistaan seuraavassa Simppupostissa. Lisäksi ne ovat nähtävillä seuran nettisivuilla.

4 LÄHDETÄÄN KAUAS POIS Tulevana kesänä on mahdollisuus päästä muiden Simppujen mukana hieman kotivesiä ja Agonuksen viikonloppureissuja kauemmaksikin sukeltamaan. Tarjolla on kaksikin eri reissua, toinen etelään ja toinen pohjoiseen. Etelän reissu ei tosin vie sen kauemmas kuin Viroon. Pohjoisessa kohteena ovat Norjan vuonojen hylyt. juhlat. Hintaan ei sisälly laivalippuja Helsinki Tallinna Helsinki. Lisätietoja reissusta saa Mika Böösiltä tai Reissun palveluiden tuottajasta on lisää tietoa osoitteessa Viro: Rummu ja Saarenmaa Torstai 9.6 Tavataan aamulla satamassa ja ajetaan suoraan Rummuun sukeltamaan (2 sukellusta Rummussa). Rummusta on löytynyt pari uutta sukelluskohdetta olivat löytäneet pumppuaseman jostain päin monttua. Illaksi ajetaan Saarenmaalle missä illallinen sekä majoittuminen. Perjantai 10.6 Aamiainen 2 sukellusta Hylyillä Päivällinen Yösukellus (Riippuu olosuhteista) Illallinen Lauantai 11.6 Kuva viime kesän reissulta Rummuun. Norja Syksyksi on suunnitteilla sukellusmatka Norjan kirkkaisiin ja kiinnostaviin vuonoihin, tarkemmin Narvikin seudulle. Tarkka ajankohta on vielä päättämättä, mutta reissu ajoittuu joka tapauksessa lokakuulle aikaan, jolloin Agonus on jälleen nostettu talveksi telakalle. Aamiainen 2 sukellusta (Harmahylkeet ja biodyykki) Grillausjuhlat, Sauna, palju ja perinteinen Saarenmaan juhlailta Mukaan mahtuu noin kymmenen sukeltajaa. Lisätietoja reissusta saa Vesa Reunaselta vesa.reunanen@gmail.com tai Sunnuntai 12.6 Aamiainen 1 hylkysukellus Siirtyminen Tallinaan ja paluu kotiin Sukelluskeskus Barrakuudan tarjoaman paketin hinta on 380 /henkilö. Se sisältää Ilmatäytöt, sinkkupullot, kuljetus Saarenmaalla satamaan ja majoituspaikan välillä, täyshoito, ruoka (juomat erikseen), kaikki sukellukset, saunailta, Barbeque Syksyn sukellusmatka Norjaan vie Simppuja näihin maisemiin. Tarkempaa tietoa retken kohteista ja aikataulusta sekä kustannuksista on luvassa kevään kuluessa.

5 ARKISTOLÖYTÖ Simppujen perinteisiä kevättalkoiden kohteita ovat olleet lähiseutujen uimarantojen tarkastukset. Tämä kuva löytyi vanhasta Perttelin kunnan esitteestä. Varusteista päätellen kuva voisi olla 80 luvun alkupuolelta. Tunnistaako kukaan itseään tai sukelluskaveriaan? Jos tunnistit, tee ilmianto osoitteeseen SUKELTAJALIITTO 60 V. Suomalaisten sukellusseurojen kattojärjestö Sukeltajaliitto ry viettää ensi vuonna 60 vuotisjuhliaan. Juhlavuosi tulee näkymään niin liiton kuin seurojenkin toiminnassa. Nykyisin Sukeltajaliitto on 180 sukellusseuran ja henkilöjäsenen kattojärjestö, jonka tehtäviksi on määritelty: Sukelluskouluttajien ja ohjaajien kouluttaminen sukellusseuroille Sukelluskoulutuksen opetusmateriaalin tuottaminen Sukellustapahtumien ja kilpailujen järjestäminen Sukeltaja lehden julkaiseminen Sukellusharrastuksen edunvalvonta Suomalaisten sukeltajien edustaminen maailmalla Sukelluksen asiantuntijoiden tarjoaminen median ja muun yhteiskunnan käyttöön Sukeltajaliitto on Valon, eli Valtakunnallinen liikunta ja urheiluorganisaatio ry:n jäsen. Juhlavuoden leiri Saimaalla Sukeltajaliiton juhlavuoden kunniaksi Itä Suomen sukellusseurat järjestävät sukellusleirin Punkaharju Kitee alueella Saimaan vesistön kirkkaimmilla sukelluskohteilla. Tapahtumat ovat pääasiassa Puru ja Pihlajaveden sekä Valkiajärven alueilla. UUSIA SUKELTAJIA Laura Lehtonen on suorittanut laitesukelluksen peruskurssin (P1) ja Heli Heinonen nitrox kurssin. PADI Deep Diver kurssin ovat suorittaneet Eva Böös, Satu Lehtinen ja Teppo Reunanen; SSI Deep Diver kurssin Simo Luhtala ja Veera Luhtala. Leirialue on norpan kotivesistössä, joten tarkkasilmäisenä voit nähdä myös itse "Nestorin" kivellä lepäämässä tai saatat törmätä siihen tervehtimässä sinua veden alla. Leirille voi osallistua leirille yhden tai useamman päivän ajaksi. Leiriorganisaatio järjestää vesikuljetukset, hengityskaasut, turvallisen sukellusympäristön ja ohjatut sukellukset sekä majoitustilaa.

6 EI AIVAN KUIN STRÖMSÖSSÄ Syksyn tullen Salon Pursiseuran ja Salon Navigaatioseuran suurempien veneiden omistajat kokoontuvat yhteisnoston merkeissä telakoimaan veneensä talveksi niin tänäkin syksynä. Homma sujuu aina saman kaavan mukaisesti: Nosturi saapuu Pursiseuran telakalle, nostaa muutaman veneen rannalle ja siirtyy sitten Navigaatioseuran puolelle jatkamaan työtään. penkereeltä, kuin aikaisempinakin talvina, mutta muutaman veneenmitan verran joen yläjuoksulle päin. Sovitun mukaisesti navigaatioseuralaiset ja heidän mukanaan Agonusta nostamassa olleet Simput valmistelivat veneitään telakointikuntoon. Välillä vilkuiltiin naapuriin, josko siellä olisi kohta valmista. Jonkin ajan kuluttua nähtiinkin, että nosturi laski puominsa ja lähti liikkeelle. Kun saapuminen Navigaatioseuran puolelle tuntui kestävän omituisen kauan, lähdettiin selvittelemään, mitä oli tapahtunut. Nosturia ei näkynyt missään ja joku osasi kertoa sen ajaneen pois telakalta ja kääntyneen Meriniitynkadulle kohti Halikkoa. Jonkin väärinkäsityksen johdosta kuljettaja ilmeisesti oletti, että homma oli jo valmis. Koska kenelläkään ei ollut tiedossa kuljettajan nimeä eikä puhelinnumeroa, kesti oman aikansa, ennen kuin mies saatiin kiinni. Tässä vaiheessa hän oli jo kotonaan Kaarinassa samoin kuin nosturikin. Pienen selvittelyn ja muutaman tunnin odottelun jälkeen saatiin nosturi ja sen lievästi sanottuna kiukkuisen oloinen kuljettaja takaisin Saloon. Alkuperäisellä kuljettajalla oli ilmeisesti joko työtunnit tai mitta täynnä, koska hän poistui saman tien paikalta ja jätti loput veneet toisen kuljettajan nostettaviksi. Sen kummempaa selitystä tapahtuneelle ei saatu kuljettaja ei ollut oikein juttutuulella. Lopulta iltapäivän kuluessa kaikki veneet saatiin kuitenkin omille paikoilleen joen rannalle. Telakka alueella veneiden paikkoja on järjestelty uusiksi, joten Agonuskin on eri kohdassa kuin aikaisemmin. Se löytyy samasta rivistä joen Agonuksen tavarat on siirretty talveksi pumppuhuoneelle ja vene odottelee kevään kunnostuksia. NIKSEJÄ JA VINKKEJÄ Märkäpuvulla sukeltavat voivat pidentää sukelluskauttaan yksinkertaisella tavalla. Sukellusreissulle voi ottaa mukaan pari termospullollista lämmintä vettä. Kun veden kaataa kenkiin ja puvun kauluksesta sisään juuri ennen sukellusta, ei puku täyty samantien kylmällä vedellä. Kun toisen pullollisen tyhjentää pukuun sukelluksen jälkeen, on myös riisuuntuminen mukavampaa

7 NORPPAILUA SILLOIN ENNEN Vuoden 2003 norppaleirin teemana olivat intiaanit. Vastuu Agonuksen lokikirjan täyttämisestä oli annettu norpille itselleen, joten merkinnätkin ovat hieman erinäköisiä kuin lokikirjassa yleensä. Muistijälki leiristä näyttää tältä: Norppaleiri Intiaanit; Jutta, Arvi, Aarne, Otto K, Tuomas, Sanni, Otto N, Minttu, Kimmo, Saima, Ville, Joonas, Joona, Samu Petri, Heljä, Hannu & Satu Lähtö River of Salo Ensin pidettiin nimenhuuto. Sitten kaikki pyydettiin yläkertaan. Kun kaikki oli yläkerrassa niin valittiin 4 heimoa ja niille kapteenit. Kapteenit oli Minttu, Samu, Saima ja Joona. Sitten tehtiin intiaaniheimo säännöt. Sitten kuunneltiin heimotarinoita pysähdyimme uimaan koko porukka Lappdaliin jatkoimme Sandööseen. Sitten teimme omat nimilaatat, jossa luki intiaaninimemme. Teimme hienot koolaasit heimoistamme. Onneksi kaikki saivat valmiiksi. Sitten saavuimme Sandööseen SU Herätys klo 8:00. Aamiainen Uinti saareen Inkkariskabat rannalla, jousiammuntaa, keihäänheittoa, kivipussin tarkkusheittoa Uinti Agonukselle Lähtö kotiin Tomi ja Jani poistuivat omalle alukselle Inkkaritaitokilpailujen viimeinen osa Agonuksen siivous Palkintojen jako Joukkuekisan voittivat Metsäinkkarit: Joona, Petri, Arvi, Sanni Taitokilpailun tulokset I Ville, II Samu, III Arvi Salossa LA Heräsimme n. klo 8.30 Ensiksi söimme aamupalaa, sitten menimme uimaan. Sitten menimme rannalle, missä jokaisella heimolla oli tehtävänä tehdä oma leiri. Kun olimme tehneet ne Heljä ja Satu arvostelivat ne. Kun ne oli arvosteltu niin menimme tekemään luolamaalauksia. Nekin arvosteltiin sitten me uimme Agonukselle. Sitten me saunoimme, jonka jälkeen menimme grillaamaan rantaan. Menimme uimaan klo (Kaiken sortin pientä hämminkiä Agonuksella. Septipumppu ei toiminut!!!). Sandön on ollut norppaleirien vakiokohde jo vuosia (kuva yle.fi)

8 NORPPARALLI PUNAINENMERI Syksyn norpparallin järjestelyvastuu oli annettu Simpuille. Rallin teemaksi valikoitui Punainenmeri. Syynä valinnalle oli, että samaan aikaan, kun rallin suunnittelua aloiteltiin, iso joukko Simppuja suunnitteli sukellusmatkaa Punaisellemerelle. Kaikki tehtävät testattiin ennen rallin alkua. Kun toteutukseen ympättiin vielä TV:stä tuttu Amazing Race, saatiin aikaiseksi omintakeinen sekoitus matkailua ympäri Salon uimahallia höystettynä teemaan sopivilla tehtävillä ja muutamilla hieman päänvaivaakin aiheuttaneilla ohjeilla. Järjestelyjä tehtiin koko syksy norppavastaava Jarmo Ihanderin johdolla. Tehtäviä ja käytännön järjestelyitä pohdittiin norppaohjaajien ja muutamien muiden norppa aktiivisten simppujen kesken. Itse tapahtuman toteutukseen saatiin mukaan lähes kolmekymmentä talkoolaista niin Simppuja kuin norppien vanhempiakin. Osanottajamäärältään ralli oli varsin onnistunut, kisaamassa oli kaikkiaan 62 norppa Simppujen lisäksi kuudesta muusta seurasta: Aboa Aquanauts, Murena, Nokian Urheilusukeltajat, Nousu, Rauman laitesukeltajat ja Urheilusukeltajat. Lisäksi paikalla oli parikymmentä eri seurojen ohjaajaa ja Sukeltajaliiton nuorisovaliokunnan edustajaa. Testien perusteella rasteihin tehtiin vielä pientä säätöä, joten ohjeitakin jouduttiin vielä uusimaan. Aikaisin lauantaiaamuna alkoi ralliradan rakentaminen uimahallille. Kun rastit alkoivat näyttää valmiilta, Joonatan Hollménin, Arvi Sarmialan, Elvi Lehtosen ja Maija Lehtosen muodostama testiryhmä kulki läpi radan useampaan kertaan testaten kaikkien rastien toimivuuden. Tehtävärasteja oli kaikkiaan kahdeksan. Aina tehtävän oikein suoritettuaan kilpailijat saivat kirjallisen vihjeen seuraavan rastin sijainnista ja siellä odottavasta tehtävästä. Osallistujien saapumista odottaessa tehtävien valvojilla ja rallin johtajalla oli vielä hetki aikaa hengähtää.

9 Ralliin saapuvat norpat ja heidän ohjaajansa otettiin vastaan pitopalvelu Vikströmillä, jossa päivä alkoi lounaalla. Missä se Punainenmeri olikaan? Toisena tehtävänä oli asettaa meret paikoilleen. Pienimpien norppien sarjassa riitti se, että löysi kartalta Punaisenmeren. Isommille norpille oli järjestetty hiukan enemmän päänvaivaa Punaisenmeren ja valtamerien lisäksi piti osata asettaa kartalle pari pienempääkin vesialuetta. Makaroonilaatikko maistui myös talkooväelle. Ennen varsinaiseen rallisuoritukseen pääsyä oli ralliparilla tehtävänään heittää noppaa niin monta kertaa, että molemmat saivat saman silmäluvun. Tämän jälkeen päästiin ensimmäisen varsinaisen tehtävän kimppuun. Punainen meri löytyi pienen hakemisen jälkeen. Seuraavaa vihjettä hakiessanne saatatte palella luki rastilta saadussa ohjeessa. Se johdatti kilpailijat kylmäaltaalle. Itse tehtävän suoritusohjeet oli viety altaaseen, josta ne piti hakea. Kylmään veteen kahlaaminen ei toisille ollut temppu eikä mikään, toiset joutuivat hetken ehkä kaksikin keräämään rohkeutta. Ensimmäinen tehtävä oli kilpa altaassa. Toinen parista istui kyydissä ja toinen toimi moottorina, kun matkaa Punaisenmeren toiselle rannalle ja takaisin taitettiin sarjasta riippuen joko patjoilla tai kanooteilla. Varsinainen tehtävä oli yhdistää meret ja niiden suolapitoisuudet keskenään. Tehtävä ei ollut aivan niin helppo kuin olisi voinut kuvitella, erityisesti päänvaivaa tuottivat Atlantin ja Punaisenmeren suolapitoisuudet. Kumpi olikaan 3,7 % ja kumpi 4,2 %? (Punainenmeri on se suolaisempi).

10 tuneen ja uppoamaisillaan olevan laivan kylkeä mereen. Matkalla piti löytää vihje siitä, mikä vuosi tuolloin oli. Vuosiluvun numerot oli sekoitettu ja piilotettu eri puolille liukumäkeä. Kylmää kuin Jäämeressä. Kaikki eivät löytäneet vuosilukua heti ensimmäisellä laskulla. Oliko Punaisenmeren suolapitoisuus sittenkään 25 %? Onneksi seuraava tehtävä oli lämpimämmässä terapia altaassa, jossa etsittiin korallien ja levien seasta simpukkapareja. Mitä aluksella olikaan lastinaan? Sen muistaminen ja selvittäminen oli tehtävä hylyllä, jossa oli kuvia niin aluksen lastista kuin muistakin tavaroista, joita Thistegorm ei kuljettanut tai joita ei tuohon aikaan vielä ollut edes olemassa. Tehtävän vaikeutta lisäsi se, että tunnistetut tavarat piti näyttää hylyllä olleille sukeltajille. Terapia altaasta oli tehty koralliriutta. Liukumäen rappuset saivat toimia portaina s/s Thistlegormin komentosillalle, josta laskettiin kallis s/s Thistlegorm.

11 Merellä kalat ottavat hylyt pian kodikseen, mutta millaiset kalat ja onko niistä vaaraa sukeltajille? Se oli viimeisen tehtävän aihe. Hauki ja Särki oli helppo tunnistaa, niitä ei Punaisessameressä ole. Punaisellamerellä kun oltiin, oli paikalla myös laitesukeltajia. Hylkytehtävän valvojina toimineet Janne Torkkel ja Mika Böös kehuivat upeaa sukellusympäristöä ja hienoa näkyvyyttä. Tosin kahden tunnin ja kymmenen minuutin sukelluksella Punainenmerikin alkoi tuntua kylmältä. Kisaa käytiin pareittain kaikkiaan viidessä sarjassa. Voittajiksi selviytyivät: vuotiaat tytöt: Saga Salminen ja Ada Hakkarainen Urheilusukeltajista vuotiaat pojat: Aslak Hjelm ja Matias Vehmasaho Nokian Urheilusukeltajista. Maalissa kilpailijat otti vastaan Simppujen oma Phil Keoghan eli puheenjohtaja Marko Niinistö vuotiaat tytöt: Tiina Boman ja Viivi Arminen Noususta vuotiaat pojat: Samuli Vehmasaho ja Niilo Santaharju Nokian Urheilusukeltajista. 7 9 vuotiaiden sarjassa palkittiin kaikki osallistujat. Omaa rallivuoroaan odottaville oli tarjolla erilaisia pelejä. Twister oli yksi suosituimmista. 7 9 vuotiaat osallistujat palkintojenjaolla.

12 MITÄ KUIVAPUVUN ALLE? Talvi tulee ja vedet viilenevät, mutta sukeltamaan pitäisi silti päästä. Mitä pukisi kuivapuvun alle, että pysyisi lämpimänä? Kysymys oikeasta aluspuvusta on yhtä vaikea kuin kysymys siitä, mikä on paras kuivapuku. Mielipiteitä ja näkemyksiä on yhtä monta kuin erilaisia pukuja. Tarkoitus ei ole tässä yhteydessä esitellä kattavaa selvitystä kaikista vaihtoehdoista, vaan ainoastaan muutamia mielenkiintoisia vaihtoehtoja. Suuri osa kuivapuvulla sukeltavista simpuista käyttää joko kotimaisen Ursuitin tai englantilaisen eezlen aluspukuja, joten aloitetaan niillä: Ursukin Ursuit X tex pukuja on tarjolla kahtena eri versiona. Toinen on tarkoitettu kesä ja toinen talvikäyttöön. Lisäksi Ursukilla on valikoimissaan erityisesti kylmiin vesiin suunniteltu XTreme aluspuku. Vaikuttaa siltä, että erityisesti Ursuit kuivapuvuilla sukeltavat ovat olleet tyytyväisiä saman valmistajan aluspukuihin. Puvuista on erikseen mallit miehille ja naisille. X tex pukujen hinnat ovat myyjäliikkeestä riippuen noin 230 euroa. XTremen hinta on suunnilleen sata euroa korkeampi. Pukujen materiaali on kerrosrakenteinen. Yksi materiaalikerroksista on hengittävä, mutta vesitiivis kalvo. Puvussa on myös hyvät taskut ja kainaloissa sekä kuivapuvun tyhjennysventtiilin kohdalla tuuletusaukot. Weezle aluspukuja on myös tarjolla useita eri paksuuksia. Kaikkia malleja ei välttämättä saa suomalaisista sukellusliikkeistä. Yleisimmät käytössä olevat mallit ovat Extreme ja Extreme plus, jotka on tarkoitettu erityisesti kylmiin vesiin. Weezle on tunnetusti lämmin, mutta jotkut sukeltajat valittavat, että tiivispintaisesta puvusta ei ilma välttämättä tule ulos kovinkaan helposti ja ohut, tiivis pintakangas saattaa tukkia kuivapuvun poistoventtiilin. Haalarimallisten Weezle aluspukujen hinnat ovat noin 250 euroa, kaksiosaiset ovat kalliimpia. Weezlen puvut ovat unisex malleja. Niissä on kaksi taskua ja erityisen lämpimäksi suunniteltu kaulus. Ellei kokovalikoimasta löydy sopivaa, on tehtaalta mahdollista tilata myös mittatilauspuku. Ursuit ja Weezle pukujen suosioon vaikuttanee se, että molempia on helposti saatavilla ja että ne ovat lämpimiä, kun sukelletaan joko trilaminaatti tai kumipuvulla. Northern Diver on englantilainen kuiva ja märkäpukujen valmistaja, jonka valikoimissa on myös erilaisia aluspukuja. Näiden Metalux pukujen erikoisuutena on puvun välikerrokseen ommellut metallikalvo suikaleet, jotka heijastavat ruumiinlämmön takaisin ja auttavat pitämään sukeltajan lämpimänä. Pukuja on saatavilla kahta eri paksuutta. Hinnat ovat noin 120 puntaa. Käytössä puku on osoittautunut varsin toimivaksi ja talvisukelluksillakin lämpimäksi kokonaisuudeksi. Hieman erikoisempi aluspuku on FourthElementin Halo3, joka on suunniteltu erityisesti tekniikkasukeltajien tarpeisiin. Siinä on kiinnitetty erityistä huomiota puvun kelluttavuuden minimointiin. Lisäksi sen lämpöeristeet on suunniteltu siten, että ne lämmittävät juuri sieltä, missä eristystä tarvitaan ennen kaikkea silloin, kun ollaan normaa

13 lissa uintiasennossa. Pukujen hinnat ovat edullisimmillaan noin 420 euroa. Netissä pukua on kehuttu, mutta autenttisia käyttökokemuksia ei ole. Vaihtoehtoja näille puvuille löytyy toki muiltakin valmistajilta mm. Aqualungin, Baren, Beuchatin, Mareksen ja Subgearin valikoimista. Niitä on tarjolla myös kotimaisissa sukellusvarustekaupoissa. Onko aluspuvuille vaihtoehtoja? Toki. Aina voi harrastaa tässäkin yhteydessä kerrospukeutumista ja koota alusasun sopivasta määrästä vaikkapa teknisiä asusteita. Periaatteessa myös villa on hyvä alusasumateriaali se lämmittää myös kosteana ja märkänä. Neopreenikuivapukuun ohuempi aluspuku Neopreeniset kuivapuvut eivät ole jotain syystä saavuttaneet Suomessa kovinkaan suurta suosiota. Yhtensä syynä on varmaankin se, että kotimaiset kuivapukuvalmistajat eivät sellaisia tee. Neopreenikuivapukujen käyttäjiä tosin tapaa jatkuvasti yhä enemmän. Niillä on pari ylivoimaista ominaisuutta muihin materiaaleihin verrattuna: puvun materiaali itsessään toimii lämmöneristeenä kesäolosuhteissa pärjää jopa kokonaan ilman aluspukua; puvut ovat usein leikattu paremmin istuviksi ja tuntuvat mukavilta päällä; ja niiden hinta on varsin kohtuullinen. Pikaisen markkinakartoituksen perusteella suomalaisista sukellusliikkeistä löytyy ainakin Baren, Mareksen ja Scubapron neopreenikuivapukuja. Näillä puvuilla sukellettaessa ei tarvita yhtä paksua ja lämmintä aluspukua kuin trilaminaattitai kumipuvulla. Usein melko ohut fleecevuorinen aluspuku riittää. Niitä löytyy samoilta valmistajilta kuin neopreenisia kuivapukujakin. Hinnat alkavat noin sadasta eurosta. Ei varsinainen sukellusaluspuku, mutta toimii Yksi hiukan erilainen pukuvaihtoehto, jota Mika pääsi kesällä kokeilemaan, on rautakaupoissa myytävä norjalaisen Brynjen valmistama Arctic 2 kerroksinen villa asu. Tässä hänen kokemuksiaan: Puku on erittäin ohut ja soveltuu ainakin kesällä käytettäväksi sellaisenaan. Itsellä oli tosin tekninen kerrasto alla pukua kokeillessa. Suomen kesän lämpimähköissä vesissä yhdistelmä oli varsin sopiva. Toisin kuin perinteiset aluspuvut, villapuku on erittäin ohut ja ihon myötäinen. Olo olikin kuin teräsmiehellä... tai Peter Panilla, kun puvun veti päälleen. Tämän johdosta kuivapuvun tyhjentäminen oli erittäin helppoa, kun aluspuku ei pakkautunut poistoventtiilin eteen. Ilma suorastaan karkasi puvusta käsivartta nostaessa. Moni lienee törmän nyt ongelmaan esim. Weezlen aluspuvulla sukeltaessa, ettei ilma tahdo tulla puvusta pois. Toisaalta, jos omistat väljän kuivapuvun, niin tällaisen ohuen alusasun käyttö saattaa aiheuttaa yllätyksiä kun puvusta tulee entistä väljempi. Jos oma pelastusrengas on päässyt kasvamaan ja puku ahdistaa, niin tässä voisi olla yksi ratkaisu. Myös neopreenisen kuivapuvun omistajille tällainen ohut aluspuku saattaisi olla oiva vaihtoehto. Valmistajan sanoin puvun teho perustuu punottuun verkkokankaaseen, joka siirtää tehokkaasti kosteuden pois iholta. Kun verkon päälle lisää ohuen kerroksen esim. T paidan, väliin jäävä ilma eristää ja pitää lämpimänä. Ajatuksena onkin, ettei päälle tarvitsisi pukea paksua aluspukua, vaan pärjäisi parilla ohuella kerroksella. Siitä, miten tuo käytännössä toimii kylmissä vesissä esim. talvella, ei ole kokemusta. Valmistajan mukaan kyseiset puvut ovat mm. ammattisukeltajien käyttämiä. Insinööreille ei puvusta ole tarkempaa dataa jaettavaksi, joten lämpöarvojen vertailu muihin pukuihin jää tältä erää. Ekonomeja kiinnostava tieto lienee hinta, joka on n. 200 euroa.

14 HYLKYKOHDE Edellisessä Simppupostissa kerrottiin, että parkkilaiva Siivon hylyllä on käynyt hylynryöstäjiä. Samaa asiaa käsiteltiin myös Sukeltaja lehden numerossa 4/2013. Eli tuolloin julkaistun artikkelin jälkeen hylkytavaran ryöstely on edelleen jatkunut. On käsittämätöntä, mitä iloa joku saa siitä, että voi katsella hylystä peräisin olevia astioita tai muuta tavaraa olohuoneen kirjahyllyn reunalla. Luulisi, että jokainen sukeltaja katselee samoja tavaroita mieluummin hylyn kannella. Siitä huolimatta, että hylkyä on sumeilematta rosvottu, se on upea sukelluskohde. Tosin sijainti melko ulkona merellä tekee kohteen saavuttamisen melko haasteelliseksi. Tarvitaan hyvä keli, jotta sinne pääsee Agonuksella. Millainen alus Siivo oikein oli? Siivo oli vetoisuudeltaan 324,18 rekisteritonnin kolmemastoinen parkkilaiva. Sen pituus oli 39,8 ja leveys 8,7 metriä. Alus oli rakennettu vuonna 1875 Korppoossa. Kun se oli viimeisellä matkallaan vuonna 1900, sitä pidettiin jo liian vanhana ja huonokuntoisena meriliikenteeseen. Onkin totta, että 25 vuotta on melkoinen ikä puiselle purjealukselle. Aluksen omistaja tässä vaiheessa oli föglöläinen varustamo, joka oli ostanut sen Turusta edellisen vuoden helmikuussa markan hintaan. Kuntonsa vuoksi se oli saanut alan ihmisiltä kyseenalaisen lempinimen, uiva ruumisarkku. Marraskuun puolivälissä 1900 se oli lähtenyt kapteeni G. Sjölundin komennossa Helsingborgista kohti Helsinkiä. Lastina oli tulenkestävää tiiltä. Perille Siivo ei koskaan saapunut. Alus upposi Rosalan lounaispuolella lähellä Bengtskäriä. Mukana meni lasti ja aluksen kymmenen hengen miehistö. Tämä oli itse asiassa jo kolmas kerta, kun alus oli merihädässä kapteeni G. Sjölundin komennossa. Edellisenä vuonna alusta kohdanneista vaikeuksista tosin selvittiin pienin vaurioin. Aivan tarkka uppoamisaika ei ole tiedossa. Tuohon aikaan ei laivoissa ollut radioita, eikä aikatauluja osattu arvioida kovinkaan tarkkaan. Ketään ei jäänyt kertomaan, mitä ja koska oikeastaan tapahtui. Keskiviikkona Åland sanomalehdessä oli lyhyt maininta, ettei alus ole edelleenkään saapunut Helsinkiin. Tammikuun 23. samainen lehti arvioi, että alus ja sen kymmenen hengen miehistö on suurella todennäköisyydellä menetetty. Hittisissä oli joulukuussa löydetty maihin ajautuneena osa aluksen rikistä ja muuta materiaalia, joka oli tunnistettu kuuluvan kadonneeseen alukseen. Toukokuun ensimmäisenä päivänä 1901 Åland uutisoi hylyn löytyneen Hiittisten pitäjän alueelta. Uutisen mukaan se oli hajonnut kahteen osaan. Hylyn sijainti jäi kuitenkin unohduksiin, kunnes TV:stäkin tuttu sukellusseura Pargas Tumlare onnistui paikantamaan hylyn jälleen vuonna Siivon haaksirikko oli vain yksi monista alueella tapahtuneista. Alueen vaarat merenkululle olivat ilmeisiä ja asialle piti tehdä jotain. Neljä vuotta myöhemmin samalla alueella tapahtunut höyrylaiva Helsingforsin haaksirikko sai vihdoin aikaan päätöksen rakentaa majakka Bengtskäriin. Melko ehjä hylky makaa kölillään osittain saveen uponneena noin 34 metrin syvyydessä. Aluksen mastot ovat kaatuneet. Hylyn sijainti on Bengtskäristä länteen kohdasta 59 o 44,0 N; 22 o 10,7 E. Siivosta ei ole tallessa kuvia, mutta jonkinlaisen käsityksen aluksesta saa tästä parkkilaiva Wäinämöisen kuvasta (kuva Uudenkaupungin museo)

15 Mielenkiintoinen yksityiskohta on se, että 1870 luvulla Suomen lipun alla purjehti myös toinen Siivo niminen parkki. Toinen, vanhempi Siivo, oli rakennettu Se joutui joulukuussa 1879 Pohjanmerellä kovan syysmyrskyn kouriin, ajautui matalikolle Tanskan rannikolla ja pirstoutui kappaleiksi. Parkkilaiva Parkki on 3 5 mastoinen purjealus, joka on täystakiloitu. Se tarkoittaa, että aluksen mastoissa on takimmaista lukuun ottamatta sekä raaka että haruspurjeet. Takimmaisessa mastossa on kahvelipurje. Tällainen takila tekee aluksesta sekä nopean, vakaan, että helposti ohjattavan. Vaikka lähempänä pintaa olikin levää, oli pohjalla erinomainen näkyvyys. Poijuköysi on kiinni hylyn perässä n. 30 metrissä. Näkyvyys on todellakin kohdallaan, yli 10 metriä. Kauempana hylyssä näkyy edelleen valokeilojen liikettä ja tiheään välähtäviä salamavaloja. Etenemme vasenta kylkeä kohti keulaa. Aluksen mastot ja takilointi löytyy hylyn vasemmalta puolelta. Takiloinnin yksityiskohtien katsomiseen menisi kokonainen sukellus, tehdään se seuraavalla kerralla. Parkkilaiva Onnista tehdystä maalauksesta käy ilmi, millaiset purjeet parkkilaivoissa oli. Sukellus Siivon hylylle On lauantai Agonusreissu numero 17. Reissunvetäjänä toimii Vesa Reunanen. Noin kello 8 Agonus laskee ankkuriin Siivon poijun viereen. Pinnalla keli on mitä parhain, aurinko paistaa ja meri on tyyni. Alkubriiffi, parien valinta ja veteen. Ensimmäinen sukellukseni tälle hylylle alkaa 9:03. Jo noin 10 metrin kohdalla näen edellisen parin valokeilat hylyn päällä. Odotettavissa on siis hyvä näkyvyys, vaikka vielä tässä syvyydessä on paljon levää liikkeellä. Pelkässä jäljellä olevassa takilassa olisi nähtävää ainakin yhdelle, ehkä useammallekin sukulaiselle. Keulassa kansilaudoitus on ehjä ja ankkuripeli hienosti tutkittavissa. Siirryttäessä kohti keskilaivaa, kansilaudoitus puuttuu ja hylyn sisäosat tulevat näkyviin. Astioita, iso saviruukku ja kasoittain tiiliä osuu valokeilaan.

16 poijuköydessä olevaa naruhässäkkää, mikä lienee ollut tuossa ideana. 35 min kohdalla pinnalla, säiliöt täyttöön ja seuraavaa sukellusta varten kyselemään neuvoja, mistä laivakello löytyy. Ankkuripeli on hienossa kunnossa. Hylyn mittasuhteista saa kuvan vertaamalla sukeltajan ja ankkuripelin kokoa. Lähteet: hylyt.net; Wikipedia; Lasse Pekkinen; Sukeltaja 4/2013; retkipaikka.fi; Taavi Kilpi, Historian kuteita; suomenmuseotonline.fi. Kuvat hylyltä Lasse Pekkinen. Sukelluksen hylylle teki Marko Niinistö. Viimeisen parin kolmen vuoden aikana hylynryöstäjät ovat käyneet paikalla ja vieneet osan esineistä. KÄYTETTYJÄ VARUSTEITA? Etenkin kovaa vauhtia kasvavien norppien ja kuuttien vanhemmat kyselevät usein, mistä saisi ostettua edullisesti käytettyjä sukellusvarusteita. Jotain voi löytyä netissä olevilta kaikenlaisen käytetyn tavaran myyntisivuilta, eli huuto.net:stä tai tori.fi:stä. Tarjonta on hyvin rajallista. Laivakellokin on paikoillaan, vaikka sitä ei tällä sukelluksella nähtykään. 20 minuuttia sukellusaikaa on täynnä, on aika aloittaa nousu. Turvapysähdys menee ihmetellessä Joitain sukellusvarusteita on tarjolla omalla nettisivullamme olevalla kirpputorilla, se löytyy osoitteesta Sen suosio ei tosin ole mitenkään huomattava. Varmempia paikkoja ovat snorkkeli.net sivustolla olevat ostetaan ja myydään palstat. Facebookissa käytetyt sukellustavarat liikkuvat ScubaTori ryhmässä, jonka käyttö tosin edellyttää ryhmään liitymistä.

17 NOVEMBERFEST JA DIVERSNIGHT Kansainvälinen yösukellustapahtuma Diversnight on siirretty totutusta torstai illasta lauantaiksi. Niinpä saimme yhdistettyä samaan tapahtumaan kaksi Simppujen perinnettä: Novemberfestin ja Diversnightin. Novemberfestiä vietetään sukelluskauden päätöstapahtumana. Siinä yhdistyvät oktoberfest, pikkujoulut ja sukeltaminen. Eli vanhan kaavan mukaan tarjolla oli grilliruokaa, saunomista, uimista, sukelluksia ja mukavaa seuraa. Vuoden 2015 suurimman DIversnightin tittelin sai Tanskan Middelfartissa 73 osanottajaa koonnut sukellus. Suomessa eniten sukeltajia kokoontui Tampereelle. Oma tapahtumamme oli osanottajamäärältään kolmanneksi suurin Suomessa, yhtä suuri kuin Riihimäen Urheilusukeltajien tapahtuma Iso Melkuttimella. Maailmanlaajuisesti sukeltajia oli 1609 kaikkiaan 21 maassa ja 135 kohteessa. Paikalla oli kuutisenkymmentä Simppua, eikä tunnelmaa latistanut edes tapahtuman kanssa samaan aikaan alkanut vesisade. Heti klo 20 olivat ensimmäiset sukeltajat vedessä valmiina sukellukselle (kuva Jarmo Ihander). Jarmo Ihanderin tuomat salaatit ja grilliruuat katosivat nopeasti parempiin suihin. Tiia Åkerfelt ja Jorma Välimäki lähdössä sukellukselle (kuva Jarmo Ihander). Nuorimmat osallistujat olivat kuutti ikäisiä. Ilta huipentui klo 20:15, jolloin Diversnightiin osallistuneet kuusitoista laitesukeltajaa ja kaksi vapaasukeltajaa painuivat pinnan alle Nummijärven kylmään, mutta kirkkaaseen veteen. Aivan kaikki ravut eivät ole kadonneet Nummijärvestä. Tämä kaveri löytyi järven pohjamudista ihmettelemästä illan menoa (kuva Oskari Sundholm).

18 HARRASTESUKELLUS JA OMATOIMI NEN MERIARKEOLOGINEN TUTKI MUS Lasse Pekkisen artikkelissa johdatellaan Simppuja meriarkeologisen tutkimuksen saloihin. Arkeologinen tutkimus tuo uuden näkökulman myös vanhoihin tuttuihin sukelluskohteisiin. Johdanto Suurin osa Suomessa sukeltavista harrastajista on joskus vieraillut puualuksen hylyllä. Useasti sukeltaja näkee pohjassa vain kasan lankkuja ja erilaisia rakenteita, joista on vaikea saada ymmärrystä. Sukellusharrastuksen edetessä saattaa monelle tarjoutua mahdollisuuksia sukeltaa erilaisissa historiallisissa hylyissä. Sukellukset hylyillä sekä tehdyt havainnot ovat saattaneet herättää kysymyksiä ja tiedonjanon. Juuri näin on käynyt omalla kohdallani. Kirjoitukseni tavoitteena on antaa lukijalle tietoa omatoimisesta hylkytutkimuksesta ja keinoja joilla voi saada vastauksia kysymyksiin. Kutsutaankin asiaa tässä vaikka harrastepohjaiseksi ja omatoimiseksi meriarkeologiseksi tutkimukseksi. Lähdeaineiston etsintä Lähdeaineiston tutkimuksella on oleellinen merkitys, jotta palasia voidaan laittaa oikeille paikoilleen. Lähes jokainen sukeltaja on tutustunut hylyt.net sivustoon, joka onkin hyvä portaali hylkyjen paikantamiseen sekä tiedonhankintaan. Toinen erinomainen lähde on Kulttuuriympäristön rekisteriportaali. Tämä on museoviraston ylläpitämä palvelu, josta löytyy kattavasti tietoa myös vedenalaisista muinaisjäännöksistä. Monesti nämä portaalit ainoana tiedonlähteenä ovat kuitenkin riittämättömiä. Merenkulun historiaan, haaksirikkoihin, laivanrakentamiseen, meriarkeologiaan, hylkytutkimukseen yms. löytyy käyttökelpoista lähdeaineistoa myös sekä kirjallisena että digitaaliarkistoista. Nykyaikaiset digitaaliarkistot ovat helpottaneet harrastelijoiden kotisohvalta ja netin kautta tapahtuvaa tutkimustyötä. Monessa arkistossa aineiston digitalisointi on tosin vasta alkuvaiheessa. Innokkaimmat voivat myös vierailla paikanpäällä mm. merenkulkuhallituksen arkistoissa, kansallisarkistossa tai vaikka Helsingin yliopiston kirjastossa. Ankkuripelin pienoismalli v Collection/Copyright National Maritime Museum, London. Perustiedot kuntoon Fredrik af Chapman piirustus teoksessa Architectura Navalis Mercatoria (1768). Hylyistä innostuneen sukeltajan on hyvä hankkia riittävästi perustietoutta. Tiedon lisääntyessä alkaa sukeltaja katsella hylkyä aivan uudella tapaa. Kiireellä sukeltaminen saattaa vaihtua rauhalliseen ja

19 tutkiskelevaan tarkkailuun. Aikaisemmin tuntemattomat esineet ja rakenteet saavat merkityksen, jolloin sukelluksista saattaa tulla antoisampia. Pohjalla makaava hylky alkaa kertoa omaa tarinaansa. Hyvää perustietoutta on merenkulun ja laivanrakennuksen historian tietämys sekä laivojen kehityksen ymmärtäminen. On tärkeää tietää, ketä vesillä on liikkunut ja miksi; mitkä maat ovat olleet hallitsevia merivaltoja; ja milloin on käyty sotia. Tärkeää on myös tietää, ketkä ovat milloinkin käyneet kauppaa ja millaista kauppaa on käyty. Laivojen ankkuripaikoista ja purjehdusreiteistä on hyvä tietää jotakin. Purjealusten tyypit kuuluvat myös pohjatietouteen. Mitä ovat esimerkiksi koggilaivat, karakit, kuutit, parkkilaivat, fregatit, kuunarit. Laivatyyppien tuntemus helpottaa hylyn ajoittamista ja tunnistamista. Hylyn osien tunnistaminen Hylyn osien tunnistaminen merenpohjassa on mahdollista ainoastaan, jos tuntee puulaivan rakennetta laivana ennen haaksirikkoa. Tällöin on pystyttävä tunnistamaan laivan eri osia ja tiedettävä niiden merkitys. Seuraavassa on mainittu laivan osia, joihin kannattaa perehtyä. Jotkut osat ovat sellaisia, joista voidaan tehdä selkeitä johtopäätöksiä laivan ajoittamiseksi ja tunnistamiseksi. Köli. Erityyppisissä laivoissa on erilaisia kölejä, joista voidaan tehdä päätelmiä alustyypin suhteen. Keula ja peräranka. Kaaret. Aluksen laitojen runko. Kylkilaudoitus. Tasasauma vai limisaumatekniikka. Kapyysi eli keittiö. Keittiön sijainti ja tulipesän rakenne ovat hyviä kohteita tunnistamisen kannalta. Mastot ja takilointi. Mastot olivat hyvin kalliita. Hinta saattoi olla jopa puolet aluksen hinnasta ja ne pyrittiin pelastamaan mikäli mahdollista. Hylky ilman mastoa on merkki pelastuksen suorittamisesta haaksirikon jälkeen. Peräsin ja ruoriratas. Ruori yleistyi vasta 1700 luvun jälkipuoliskolla. Pumppu. Entisaikojen laivat alkoivat vuotamaan ennemmin tai myöhemmin, minkä vuoksi kehitettiin tyhjennyspumput Ankkuri. Hyvä ajoituksen määrittelyyn. Ankkuriketjut tulivat käyttöön vasta 1800 luvun alussa, jonka jälkeen ne levisivät nopeasti maailman merille. Ankkuripeli ja käymäkela. Hyvä myös ajoituksen määrittämiseen. Mikäli laivassa oli laivakello oli se ripustettu ankkuripelin lähelle. Painolasti. Kiviä, rautaharkkoja, betonia. Hylyn esineistön ja lastin tunnistaminen Hylyn kansallisuutta ja ikää voidaan selvittää rakennustavan ja rakennusmateriaalien tutkimisella. Myös hylystä tavattava esineistö auttaa aluksen iän määrittämistä. Tähän on kerätty hylyistä useimmiten tavattuja esineitä: Kaksi Hollantilaista kauppalaivaa kuivattavat purjeita. Piirros v Collection/Copyright National Maritime Museum, London. Lasipullot. Pullon muodot ja painatukset. Poltettu savi. Ajoitus ja kansallisuuden määritys vaihtelevat. Liitupiiput. Posliiniesineet. Kohtalaisen hyvä ajoittaja koska kansallisuus on helppo määrittää. Suosittu kaup

20 pa artikkeli ja siltä osin huono hylyn ajoittaja. Plokit, jumprut ja rustin jumprut. Tykit ja aseet. Kolikot. Laivan lasti. Suositut vienti ja tuontitavarat eri aikakausilta. kuitenkin sellaisen etäisyyden päässä perästä, ettei se liity peräsimeen. Mikä mekanismi tässä on kyseessä? Jokainen sukeltaja voi havainnoida ja kiinnittää huomiota yläpuolella luetteloituihin seikkoihin kajoamatta itse hylkyyn. Valokuvaus ja videointi auttavat hylyn osien tunnistamisessa jälkikäteen. Monesti heti sukelluksen jälkeen voidaan tehdä muistiinpanoja. Hylystä voidaan tehdä piirros, johon lisätään tehtyjä havaintoja. Hylkypiirroksen ei tarvitse olla täydellinen, vaan yksinkertainen luonnos riittää. Seuraavilla sukelluksilla piirrosta voidaan täydentää ja puutteita korjailla, jolloin se paranee ja tarkentuu. Puinen ratasmekanismi purjealuksen peräosassa. L. Pekkisen kotiarkisto. Vanhan kolmimastoisen purjealuksen hamppulastia takakannelta. L. Pekkisen kotiarkisto. Esimerkkejä omatoimisesta tutkimisesta sekä tietojen hakemisesta Esimerkki 1. Puinen ratasmekanismi. Kysymys. Seuraavissa kahdessa valokuvassa on puinen ratasmekanismi. Kuva on otettu Porvoon edustalla makaavasta kolmimastoisen purjealuksen hylystä. Kohteesta on löydetty lastin paalisinetti vuodelta 1777, joka on todennäköisesti myös aluksen uppoamisvuosi. Hylky on edelleen tunnistamaton. Kuvan mekanismi sijaitsee perän puolella, mutta Esimerkki 1. Puinen ratasmekanismi. Vastaus. Asia jäi minua askarruttamaan, joten aloitin tiedon hakemisen netistä sekä myös kirjoista. Ensimmäiset viitteet mahdollisesta vastauksesta löytyivät rakkaan läntisen naapurimme digitaltmuseum.se portaalista. Portaalin hakutoiminto hakee kootusti tietoja useammasta arkistosta. Jäljet johtivat lopulta Sjöhistoriska museet tietokantoihin. Halusin tiedolle vielä vahvistuksen, joten siirryin virtuaalisesti Lontoon Greenwichissä sijaitsevan National Maritime Museum digitaaliarkistoihin. Lopulta löysin useampia viitteitä ja piirustuksia, joista on esimerkki alapuolella olevissa kuvissa. Kyseessä on alkeellinen käymäkela, joka on romahtanut vaakatasoon kannelle. Kela on aikoinaan ollut pystyssä ja

21 kiinni kansirakenteissa. Mekanismia on käytetty voimaa vaativissa veto ja nostotöissä mm. purjetankojen kanssa tai lastin vinssaamiseen. kyseessä saattaisi olla jokin mastoon tai sen rigiin kuuluva osa mutta mikä? Puinen Y muotoinen osa Siivon keskilaivassa paapuurin puolella. L. Pekkisen kotiarkisto. Esimerkki 2. Puinen Y muotoinen osa. Vastaus. Tähän kysymykseen vastausta etsiessäni eksyin pienoismalliharrastelijoiden nettisivuille. Tämä saattaa kuulostaa naurettavalta, mutta ammattimaiset laivojen pienoismallien rakentajat ottavat rakentamisen vakavasti ja jokaisen osan täytyy olla mahdollisimman autenttinen, pienen mittasuhteen kopio. Pienoismallien rakentajat käyttävät paljon arkistoja apunaan etsiessään laivojen piirustuksia sekä rakenteiden yksityiskohtia. Pian löysinkin laivojen mastojen rakentamiseen ja riggaukseen liittyviä ohjeistuksia harrastelijoiden nettisivuilta. Vanhoja rakennepiirrustuksia. Collection/Copyright National Maritime Museum, London. Esimerkki 2. Puinen Y muotoinen osa. Kysymys. Seuraavassa valokuvassa on puinen Y muotoinen osa. Kuva on otettu parkki Siivon keskikannen tietämiltä paapuurin puolelta. Tässä Simppupostissa esitellään Siivoa hylkykohteena, joten en lähde kertomaan itse purjealuksesta sen enempää. Kyseisen osan vuoksi törmäsin jälleen kysymyksiin. Mikä on tämän osan funktio? Miksi se on Y muotoinen ja mihin se liittyy? Aavistelin, että Puomin Y mallinen rakenne ja toimintaperiaate. All model. com/rigging models.

22 Siivo oli kolmimastoinen parkkilaiva, jossa kaksi ensimmäistä mastoa olivat täystakiloidut raaka ja haruspurjeineen ja takimmainen masto oli kuunaritakiloitu kahvelipurjeineen. Kyseinen osa on puomi, joka kuuluu Siivon takimmaiseen kuunaritakiloituun mastoon. Lopuksi Nykyajan digitaaliarkistot ja netissä pursuava tietojen paljous on tuonut omatoimisen meriarkeologisen tutkimuksen jokaisen ulottuville. Tietoa on loputtomasti ja tärkeää on löytää oleellinen paljouden keskeltä. Kannustan Simppuja tutkimaan, mitä internetillä on tarjottavaa meriarkeologian saralla. Lisään artikkelin loppuun muutamia nettiportaaleja sekä kirjasuosituksia, joilla pääsee hyvin alkuun. Itämeren ainutlaatuisilla hylyillä sukeltaminen on etuoikeus. Harvasta maailmankolkasta löytyy näin hyvin säilyneitä historiallisia hylkyjä. Tulen aina muistamaan tutkimusmatkat historiallisille hylyille. Mieleeni on jäänyt mastonkengän kohtaaminen välivedessä kuten myös vanhan purjealuksen aikakapseloitu maailma. Olen suunnannut lampun säteitä kohteisiin, jotka ovat olleet piilossa satoja vuosia. Olen sukeltanut pimeässä, hiljaisessa maailmassa historiallisiin museoihin, joihin ainoastaan sukeltajilla on pääsyliput. Hylkyjä tutkimalla opimme ymmärtämään maailmaa, joka joskus oli olemassa. Se, joka ymmärtää mennyttä, ymmärtää paremmin myös tulevaa. painatuskeskus, Helsinki 1988 Syvyyksien sylistä, C.Ahlström, Karisto, Hämeenlinna 1982 Kohti syvyyksiä, H.Konttinen, Teredo Navalis Ry, 1992 Valkopurjeiden aikaan, H.Heikkinen, Gummerus Kirjapaino Oy, Jyväskylä 2006 Rantarosvojen saaristo, Y.Kaukiainen, Vammalan Kirjapaino Oy, Vammala 2006 Nettiportaalit: portaali/portti/default.aspx Hyödyllistä lähdeaineistoa Kirjat: Purjehdusmerenkulun historia, E.Hornborg, WSOY, Porvoo 1965 Hylystä haaksirikkoon, R. Koivusaari, Gummerus kirjapaino Oy, Jyväskylä 2009 Tietoa syvyyksistä, J.Grönhagen, H.Konttinen, valtion

23 HINNASTO 2016 LIITTYMISMAKSU Varsinaiset jäsenet 390 Simppujen perheenjäsenet 50 % alennus johtokunnan päätöksellä JÄSENMAKSU 50 / kalenterivuosi SUKELLUSMATKAT Simppuviikonloppu (max. 3 yötä) 40 / jäsen (vähintään 6 lähtijää) Pitkä reissu (yli 3 yötä) 60 / jäsen Ei laitesukeltavat aikuiset perheenjäsenet simppuhinta Ei laitesukeltavat alle 15 vuotiaat perheenjäsenet 25 Ei jäsenet kannattavan jäsenen jäsenmaksu 50 + reissun hinta Hinta määräytyy reissun pituuden, ei mukana ollun ajan perusteella ILMA / NITROXTÄYTÖT Ilman ja hapen täyttö sekä Agonuksella että pumppuhuoneella ilmaista ARGON/HELIUM Omakustannushintaan LAITESUKELLUKSEN PERUSKURSSI kolme viimeistä vuotta maksaneena norppajäsenenä olleille LAITESUKELLUKSEN JATKOKURSSI, LAITESUKELLUKSEN SYVENTÄVÄ JATKOKURSSI, NITROX KURSSI, RD KURSSI JA DAN ENSIAPUKURSSIKOKONAISUUS (3 KURSSIA) á 100 LAITESUKELLUKSEN JATKOKURSSI, NITROX KURSSI JA RD KURSSI SEURAN ULKOPUOLISILLE á 240 Jos kurssin osanottaja liittyy kurssivuonna seuran jäseneksi, saa liittymismaksusta 140 alennuksen

24 HINNASTO 2016 DAN ENSIAPUKURSSIT SEURAN ULKOPUOLISILLE á 75 Jos on suorittanut kaikki 3 DAN kurssia ja liittyy kurssien suorittamisvuonna seuran jäseneksi, saa liittymismaksusta 125 alennuksen AGONUS Lainataan Sukellusseura Simpun jäsenille seuraavin ehdoin: Aluksen päällikkönä toimii johtokunnan hyväksymä henkilö Miehistönä on oltava vähintään 3 simppua 400 / viikonloppu + 25 / ajotunti Arkisin 85 / vrk + 25 ajotunti Hintaan sisältyy alus varusteineen, diesel, kumivene. Hinta ei sisällä kumiveneen polttoainetta KUMIVENE + TRAILERI Seuran järjestämille sukellusreissuille veloituksetta (polttoaineet maksavat osallistujat) Muuten 20 / vrk + polttoaine (Rekisteriote on pumppuhuoneen ilmoitustaululla) LAITEPAKETTI Säiliö, liivi, regulaattori, sukellustietokone, kompassi, painovyö ja painot Seuran järjestämiin tapahtumiin kuten keskiviikkosukellukset, Agonus reissut yms. laitepaketit ovat maksutta käytössä seuran jäsenille. Omille sukelluksille korkeintaan viikonlopuksi kerrallaan 10 MATKAKOMPRESSORI 10 / vrk tai 50 /viikko NOSTOPUSSI, MERKINANTOKÖYSI, JÄÄKAIRA, JÄÄSAHA JA AHKIO Veloituksetta Agonus ja kumivene ovat seuran jäsenten lainattavissa johtokunnan luvalla. Muut varusteet ja kalusto ovat seuran jäsenten lainattavissa kalustovastaavan luvalla. Kalustoa ei lainata seuran ulkopuolisille. Lainaus merkitään pumppuhuoneen ilmoitustaululla olevaan listaan. Käytöt maksetaan seuran tilille. SEURA TARJOAA APUA VEDEN ALLA TEHTÄVIIN TOIMIIN KUTEN RANTOJEN PUHDISTUKSET, ETSINNÄT YMS. Sukeltaja 70 / tunti, pintamies 35 / tunti + mahdolliset matkakulukorvaukset.

Rouva Maria. Rallimateriaalit: Sari Koivuniemi, Midnight Divers ry

Rouva Maria. Rallimateriaalit: Sari Koivuniemi, Midnight Divers ry Rouva Maria Vrouw Maria (Rouva Maria) oli hollantilainen kauppa-alus. Alus oli matkalla Amsterdamista Pietariin, kun se törmäsi 3. lokakuuta 1771 Itämerellä kahteen kariin Nauvon ulkosaaristossa. Vrouw

Lisätiedot

TAMPEREEN NAVIGAATIOSEURA R.Y. 1/2019 SISÄLTÄÄ VUOSIKOKOUSKUTSUN!

TAMPEREEN NAVIGAATIOSEURA R.Y. 1/2019 SISÄLTÄÄ VUOSIKOKOUSKUTSUN! TAMPEREEN NAVIGAATIOSEURA R.Y. 1/2019 SISÄLTÄÄ VUOSIKOKOUSKUTSUN! 2 PÄÄKIRJOITUS Kommodori Heimo Valtonen Joulu on vietetty ja vuosi vaihdettu. Hyvää alkanutta vuotta kaikille! Vielä on kuitenkin aikaa

Lisätiedot

Sukellusta Um El Faroud -hylyllä

Sukellusta Um El Faroud -hylyllä Sukellusta Um El Faroud -hylyllä Hylyn sijainti: Wied iz-zurrieq, Malta Sukelluksen tyyppi: Hylkysukellus Sukellusten vaikeusaste: Edistyneet/kokeneet, hylkyihin erikoistuneet Maksimisyvyys: 34 metriä

Lisätiedot

Aika: 13.1.2012 klo 18.00 Paikka: Tampere, Joukahaisenkatu 7, Tampereen uintikeskuksen kahvio

Aika: 13.1.2012 klo 18.00 Paikka: Tampere, Joukahaisenkatu 7, Tampereen uintikeskuksen kahvio Scuba do ry VUOSIKOKOUS 2012 Aika: 13.1.2012 klo 18.00 Paikka: Tampere, Joukahaisenkatu 7, Tampereen uintikeskuksen kahvio Läsnä: Ari Immonen Petri Immonen Jussi Sila Annaleena Sila Veli-Matti Viitala

Lisätiedot

MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN?

MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN? MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN? 1. MILLOIN? KOSKA? 2. MIHIN AIKAAN? 3. MINÄ PÄIVÄNÄ? 4. MILLÄ VIIKOLLA? 5. MISSÄ KUUSSA? 6. MINÄ VUONNA? 7. MILLÄ VUOSIKYMMENELLÄ? 8. MILLÄ

Lisätiedot

LAUSESANAT KONJUNKTIOT

LAUSESANAT KONJUNKTIOT LAUSESANAT KONJUNKTIOT Ruusu ja Pampeliska ovat marsuja. Marja on vanhempi kuin Anna. Otatko teetä vai kahvia? JA TAI VAI (kysymyslause) MUTTA KOSKA (syy) KUN KUIN (vertailu) ETTÄ JOS SEKÄ Mari ja Matti

Lisätiedot

Sukella suomalaiseen. seikkailuun! Kuva: Mikko Saareila

Sukella suomalaiseen. seikkailuun! Kuva: Mikko Saareila Sukella suomalaiseen seikkailuun! Kuva: Mikko Saareila 2 Suomalainen Suomalaisen pinnan alla elää ainutlaatuinen, vilkas ja kaunis maailma, joka tarjoaa sukeltajalle unohtumattomia elämyksiä ja seikkailuja.

Lisätiedot

HÄMEENLINNAN URHEILUSUKELTAJAT RY

HÄMEENLINNAN URHEILUSUKELTAJAT RY HÄMEENLINNAN URHEILUSUKELTAJAT RY Laitesukelluksen peruskurssin kurssisuunnitelma YLEISTÄ Koulutus on Sukeltajaliitto ry:n koulutusohjelman mukainen Pääsyvaatimukset: täytettävä 12 vuotta ennen kurssin

Lisätiedot

Aika: 22.1.2016 klo 18.30 Paikka: Hervannan vapaa-aikakeskus, Sali 222, Lindforsinkatu 5, Tampere

Aika: 22.1.2016 klo 18.30 Paikka: Hervannan vapaa-aikakeskus, Sali 222, Lindforsinkatu 5, Tampere Scuba do ry VUOSIKOKOUS 2016 Aika: 22.1.2016 klo 18.30 Paikka: Hervannan vapaa-aikakeskus, Sali 222, Lindforsinkatu 5, Tampere Läsnä: Ari Immonen Jari Yltävä Tarja Myry Olli Lassinaro Anu Karrimaa Anna

Lisätiedot

B A LTIA N K IE R R O S 10.7. - 16.7.2007

B A LTIA N K IE R R O S 10.7. - 16.7.2007 MAANANTAI 9.7.2007 N. Klo 8.00 startti Huttulasta ja sen jälkeenvesilahdelta Koskenkylästä kohti Vantaata, keli pilvinen ja vesikuurojen mahdollisuus ilmassa Yöpyminen vaimon serkun luona mistä aamulla

Lisätiedot

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen?

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen? 5. Vastaa kysymyksiin (kpl1) Onko sinulla sisaruksia? Asuuko sinun perhe kaukana? Asutko sinä keskustan lähellä? Mitä sinä teet viikonloppuna? Oletko sinä viikonloppuna Lahdessa? Käytkö sinä usein ystävän

Lisätiedot

Sykleissä mennään tiedotuksessakin olet tarkkana

Sykleissä mennään tiedotuksessakin olet tarkkana Sykleissä mennään tiedotuksessakin olet tarkkana Keväällä tapahtuu paljon (touko-kesäkuu) Heinäkuussa hiljenee vaikka kv-kisoja ympäri maailmaa- nyt olisi tiedottamisen paikka Elokuussa jälleen tahti kiihtyy

Lisätiedot

nykyisyydestä ja kenties tulevastakin.

nykyisyydestä ja kenties tulevastakin. Tervepä teille! Kesä, syksy ja kohta jo talvikin on takana. Eli onko nyt tallikausi? Kaipa niin sitten. Pitänee yrittää sitäkin, mutta mutta Lienee tässä hieman muutakin asiaa kuin noista saamattomuuksistani

Lisätiedot

5. Yhdistyksen toimintakertomuksen, tilinpäätöksen ja tilintarkastajien lausunnon esittäminen

5. Yhdistyksen toimintakertomuksen, tilinpäätöksen ja tilintarkastajien lausunnon esittäminen Scuba do ry VUOSIKOKOUS 2014 Aika: 10.1.2014 klo 18.00 Paikka: Tampere, Messukylänkatu 23, Munkkimiesten kahvio Läsnä: Ari Immonen Petri Immonen Susanne Viljanmaa Aino Oura Marjo Westerlund Mika Selkamo

Lisätiedot

Nuoret kilpailunjärjestäjinä

Nuoret kilpailunjärjestäjinä Osallista nuoret mukaan seuratoimintaan! Nuoret kilpailunjärjestäjinä Ennimaria Järventausta & Vesa Suonurmi, Kyrös-Rasti Kyrös-Rasti Hämeenkyröläinen suunnistukseen erikoistunut seura KyRa kuuluu Hämeen

Lisätiedot

Keskiviikkokilpailun järjestäjän ohjeet

Keskiviikkokilpailun järjestäjän ohjeet Keskiviikkokilpailun järjestäjän ohjeet Näiden ohjeiden tarkoituksena on opastaa keskiviikkokisojen järjestäjiä tekemään hyvä kilpailu kaikille purjehtijoille ja helpottaa kisan järjestämistä. Kisan järjestäminen

Lisätiedot

Sukellusseura Simppu ry:n jäsenlehti 1/2015

Sukellusseura Simppu ry:n jäsenlehti 1/2015 Sukellusseura Simppu ry:n jäsenlehti 1/2015 PUHEENJOHTAJALTA Vuosi on vaihtunut ja syyskokouksen päätökset ovat astuneet voimaan. Nöyrimmät kiitokseni saamastani luottamuksesta ja valinnasta Simppujen

Lisätiedot

LASTEN KARKAAMISET KUNNALLISESSA PÄIVÄHOIDOSSA VUONNA 2013 - kunnalliset päiväkodit, perhepäivähoito ja avoin varhaiskasvatus

LASTEN KARKAAMISET KUNNALLISESSA PÄIVÄHOIDOSSA VUONNA 2013 - kunnalliset päiväkodit, perhepäivähoito ja avoin varhaiskasvatus 1 (8) LASTEN KARKAAMISET KUNNALLISESSA PÄIVÄHOIDOSSA VUONNA 2013 - kunnalliset päiväkodit, perhepäivähoito ja avoin varhaiskasvatus 5 lapsi kiipesi päiväkodin aidan yli, työntekijä kiipesi perässä ja sai

Lisätiedot

Luontoa ja kulttuuria kurssi Hailuotoon pyörällä elokuussa 2014

Luontoa ja kulttuuria kurssi Hailuotoon pyörällä elokuussa 2014 Luontoa ja kulttuuria kurssi Hailuotoon pyörällä elokuussa 2014 Reissuun lähdimme koleassa syyssäässä. Sade3a oli luva3u koko matkalle, mu3a kertaakaan ei satanut. Ensimmäinen pysähdyspaikkamme oli torilla,

Lisätiedot

Aika: 24.1.2015 klo 17.00 Paikka: Tampere, Media 54 saunatila iso, Satakunnankatu 18 A, 5.krs

Aika: 24.1.2015 klo 17.00 Paikka: Tampere, Media 54 saunatila iso, Satakunnankatu 18 A, 5.krs Scuba do ry VUOSIKOKOUS 2015 Aika: 24.1.2015 klo 17.00 Paikka: Tampere, Media 54 saunatila iso, Satakunnankatu 18 A, 5.krs Läsnä: Ari Immonen Jari Yltävä Tarja Myry Aino Oura Petri Immonen Veli-Matti Viitala

Lisätiedot

Keskiviikko

Keskiviikko Maanantai 11.6.2018 Piristyspartion toinen viikko lähti käyntiin matkaamalla Rantakylään vanhusten taloille. Kävimme pyytämässä asiakkaita mukaan aamupäivän ohjelmaamme ja saimme kasaan mukavan kokoisen

Lisätiedot

Tervetuloa mukaan Saunaseura SaunaMafia ry:n iloisiin tapahtumiin! Saunaseura SaunaMafia ry:n julkaisu SAUNASEURA 29.9.2013 2/10

Tervetuloa mukaan Saunaseura SaunaMafia ry:n iloisiin tapahtumiin! Saunaseura SaunaMafia ry:n julkaisu SAUNASEURA 29.9.2013 2/10 SAUNASEURA 29.9.2013 1/10 4. NUORGAMIN RUSKAPUNKKU AIKA: Su 8.9. pe 13.92013 PAIKKA: Nuorgam, Pulmankijärvi ja Norja SaunaMafia ry:n jäsenten yksityinen vierailu Jouni Tetrin mökille Nuorgamin Pulmankijärvelle

Lisätiedot

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme Kiinaraportti Sain kuulla lähdöstäni Kiinaan 3 viikkoa ennen matkan alkua ja siinä ajassa en ehtinyt edes alkaa jännittää koko matkaa. Meitä oli reissussa 4 muuta opiskelijaa lisäkseni. Shanghaihin saavuttua

Lisätiedot

Kutsu kendon joukkueiden SM- kisoihin ja Dan cupiin 2012

Kutsu kendon joukkueiden SM- kisoihin ja Dan cupiin 2012 Kutsu kendon joukkueiden SM- kisoihin ja Dan cupiin 2012 Kisat järjestetään Helsingissä 11. 12.2.2012. Järjestävät seurat Tapanilan Erän kendojaosto ja Helsingin Yliopiston Kendoseura toivottavat kaikki

Lisätiedot

SEURASSA TAPAHTUU- TULE MUKAAN!

SEURASSA TAPAHTUU- TULE MUKAAN! 2/2015 SEURASSA TAPAHTUU- TULE MUKAAN! SYKSYN HALLIVUOROT ALKOIVAT JA VÄHÄN MUUTTUIVAT Perinteinen seuran tiistain hallivuoro on siirretty kaupungin toimesta keskustan uimahalliin! Hyvänä puolena saamme

Lisätiedot

Raportti Turun Seudun Luonnonvalokuvaajien toiminnasta Itämeri haasteessa:

Raportti Turun Seudun Luonnonvalokuvaajien toiminnasta Itämeri haasteessa: Turun Seudun Luonnonvalokuvaajat r.y. Raportti Turun Seudun Luonnonvalokuvaajien toiminnasta Itämeri haasteessa: Helsingin ja Turun kaupunkien esittämä haaste toimiin Itämeren tilan parantamiseksi: Tietoisuuden

Lisätiedot

Janne-Pekka Nurmen ja Kari Nurmen matkakertomus Salomon 4Trailsiin 2012.

Janne-Pekka Nurmen ja Kari Nurmen matkakertomus Salomon 4Trailsiin 2012. Janne-Pekka Nurmen ja Kari Nurmen matkakertomus Salomon 4Trailsiin 2012. Vuorijuoksujen ja erilaisten extreme-kisojen suosio on lisääntynyt huimasti viime vuosien aikana. Siispä olihan sitä lähdettävä

Lisätiedot

SAUNASEURA /5 TOIMINTAKERTOMUS Perustettu TAPAHTUMAT 2018 KOKOUKSET + MUITA ASIOITA - Su KUNNIA

SAUNASEURA /5 TOIMINTAKERTOMUS Perustettu TAPAHTUMAT 2018 KOKOUKSET + MUITA ASIOITA - Su KUNNIA 1/5 TAPAHTUMAT 2018 KOKOUKSET + MUITA ASIOITA - Su 18.2.2018 KUNNIAKIRJA Saunaseura SaunaMafia ry täytti 9 vuotta ja samalla luovutimme savusaunojen lämmittäjälle Atte Salolle Saunamajurin kunniakirjan

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

Asumisen suunnitelmani. Kehitysvammaisten Palvelusäätiö Asumisen yksilölliset tukimallit projektin tuottamaa aineistoa

Asumisen suunnitelmani. Kehitysvammaisten Palvelusäätiö Asumisen yksilölliset tukimallit projektin tuottamaa aineistoa Asumisen suunnitelmani Asumisen yksilölliset tukimallit projektin tuottamaa aineistoa Asumisen suunnitelmani Jos suunnittelet muuttoa, on hyödyllistä pohtia etukäteen, millaiset asiat ovat sinulle tärkeitä

Lisätiedot

Englantilaistyyppinen suolalihatynnyri 1800-luvulta.

Englantilaistyyppinen suolalihatynnyri 1800-luvulta. 24 Yleisesti kaikkialla maailmassa käytetty metallivanteilla tuettu puutynnyri. Tällaisissa säilytettiin ja kuljetettiin niin tervaa kuin suolakalaakin peräpohjolasta maailmalle. Englantilaistyyppinen

Lisätiedot

Puumalan saaristoreitti Menestystarina 2017

Puumalan saaristoreitti Menestystarina 2017 Puumalan saaristoreitti Menestystarina 2017 Riitta Viialainen, Nestorinranta 15.11.2017 Puumalan saaristoreitti 300 km Helsingistä 260 km Pietarista Aikataulu, hinnat, kapasiteetti, matka-aika Klo 14

Lisätiedot

Seura tarjoaa edelleenkouluttautumismahdollisuuksia ja kannustaa jäsenistöään kehittämään taitojaan sekä ylläpitämään terveellisiä elämäntapoja.

Seura tarjoaa edelleenkouluttautumismahdollisuuksia ja kannustaa jäsenistöään kehittämään taitojaan sekä ylläpitämään terveellisiä elämäntapoja. TOIMINTALINJA 1. YHTEISÖLLISYYS JA YKSILÖLLISYYS Seuran missio Seuran tarkoituksena on tarjota jäsenilleen turvalliset ja monipuoliset mahdollisuudet eri sukelluslajien harrastamiseen ja edelleenkouluttautumiseen.

Lisätiedot

Aika: 11.1.2013 klo 18.00 Paikka: Tampere, Joukahaisenkatu 7, Tampereen uintikeskuksen kahvio

Aika: 11.1.2013 klo 18.00 Paikka: Tampere, Joukahaisenkatu 7, Tampereen uintikeskuksen kahvio Scuba do ry VUOSIKOKOUS 2013 Aika: 11.1.2013 klo 18.00 Paikka: Tampere, Joukahaisenkatu 7, Tampereen uintikeskuksen kahvio Läsnä: Ari Immonen Petri Immonen Jussi Sila Annaleena Sila Tea Lassinaro Marjo

Lisätiedot

SUKELLUSKUVAUKSEN POHJOISMAISTEN MESTARUUSKILPAILUJEN SÄÄNNÖT 2018

SUKELLUSKUVAUKSEN POHJOISMAISTEN MESTARUUSKILPAILUJEN SÄÄNNÖT 2018 1 SUKELLUSKUVAUKSEN POHJOISMAISTEN MESTARUUSKILPAILUJEN SÄÄNNÖT 2018 Nämä säännöt on käännetty suomeksi alkuperäisistä ruotsinkielisistä säännöistä. Mahdollisessa ristiriitatilanteessa sääntöjen alkuperäinen

Lisätiedot

Kun vesillelasku alkaa lähestyä

Kun vesillelasku alkaa lähestyä Kun vesillelasku alkaa lähestyä Nosturin tilaus Tilaa tai sovi vesillelasku kerhon ohjeiden mukaisella tavalla. Muista, että kerhossa on monta jäsentä ja venettä joten toimi yhteisesti sovitulla tavalla.

Lisätiedot

Preesens, imperfekti ja perfekti

Preesens, imperfekti ja perfekti Preesens, imperfekti ja perfekti ennen nyt Neljä vuotta sitten olin töissä tehtaassa. Nyt minä olen lähihoitaja. r Olen työskennellyt sairaalassa jo kaksi vuotta. J Joo, kävin toissapäivänä. Sinun tukka

Lisätiedot

3. kappale (kolmas kappale) AI KA

3. kappale (kolmas kappale) AI KA 3. kappale (kolmas kappale) AI KA 3.1. Kellonajat: Mitä kello on? Kello on yksi. Kello on tasan yksi. Kello on kaksikymmentä minuuttia vaille kaksi. Kello on kymmenen minuuttia yli yksi. Kello on kymmenen

Lisätiedot

Sukellusseura Simppu ry:n jäsenlehti 5/2015

Sukellusseura Simppu ry:n jäsenlehti 5/2015 Sukellusseura Simppu ry:n jäsenlehti 5/2015 PUHEENJOHTAJALTA Tervehdys Simppu, Siivo hylky on ollut muutaman vuoden ajan yleisesti sukeltajien tiedossa. Myös Simput ovat sukeltaneet hylyllä useampaan kertaan

Lisätiedot

ISSN 0784-2503 1/2007. 100. Monirunkovenelehti. Otteita vuosien varrelta. proaprojekti etenee

ISSN 0784-2503 1/2007. 100. Monirunkovenelehti. Otteita vuosien varrelta. proaprojekti etenee ISSN 0784-2503 6 1/2007 Kaikkien aikojen 100. Otteita vuosien varrelta proaprojekti etenee Martin Hildebrand PUHEENJOHTAJAN P A L S T A Monirunkovenelehdellä alkaa olla ikää. Käsissänne on lehtemme tasan

Lisätiedot

Nuorisopalveluiden kesää sanoin ja kuvin

Nuorisopalveluiden kesää sanoin ja kuvin Nuorisopalveluiden kesää sanoin ja kuvin Oulunsalon kesänuokkari Oulunsalon nuorisotalolla järjestettiin 6. - 23.6.2016 klo 11-19 nuorisotalon avoimen toiminnan lisäksi kursseja ja kerhoja yhteistyössä

Lisätiedot

VIRKISTYSLEIRI SOMPALAN LEIRIKESKUKSESSA

VIRKISTYSLEIRI SOMPALAN LEIRIKESKUKSESSA VIRKISTYSLEIRI SOMPALAN LEIRIKESKUKSESSA 12. 16.8.2013 Olipa tosi mukava kurssi. Sopivan rauhallinen tempoltaan ja kuitenkin tarpeeksi jokaiselle sopivia aktiviteetteja ja paikka mitä loistavin! Lähdimme

Lisätiedot

Kenguru 2015 Mini-Ecolier (2. ja 3. luokka) RATKAISUT

Kenguru 2015 Mini-Ecolier (2. ja 3. luokka) RATKAISUT sivu 1 / 10 3 pistettä 1. Kuinka monta pilkkua kuvan leppäkertuilla on yhteensä? (A) 17 (B) 18 (C) 19 (D) 20 (E) 21 Ratkaisu: Pilkkuja on 1 + 1 + 1 + 2 + 2 + 1 + 3 + 2 + 3 + 3 = 19. 2. Miltä kuvan pyöreä

Lisätiedot

Kyu Cup 2015 SIJAINTI ALUSTAVA OHJELMA KENDO. Kendo, Iaido ja Jodo kilpailut Porissa 31.10. 1.11.2015

Kyu Cup 2015 SIJAINTI ALUSTAVA OHJELMA KENDO. Kendo, Iaido ja Jodo kilpailut Porissa 31.10. 1.11.2015 Kyu Cup 2015 Kendo, Iaido ja Jodo kilpailut Porissa 31.10. 1.11.2015 Pori Kendoseura järjestää Kyu Cup kendokilpailut lokakuun lopulla 31.10. 1.11.2015 Porissa. Kaikki kyu tasoiset kendon, iaidon ja jodon

Lisätiedot

Seuran tarkoituksena on tarjota jäsenilleen turvalliset ja monipuoliset mahdollisuudet eri sukelluslajien harrastamiseen.

Seuran tarkoituksena on tarjota jäsenilleen turvalliset ja monipuoliset mahdollisuudet eri sukelluslajien harrastamiseen. 1. YHTEISÖLLISYYS JA YKSILÖLLISYYS Seuran missio Seuran tarkoituksena on tarjota jäsenilleen turvalliset ja monipuoliset mahdollisuudet eri sukelluslajien harrastamiseen. Seuran visio Seuran tavoitteena

Lisätiedot

VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU

VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU 1. Apuverbi vaatii seuraavan verbin määrämuotoon. Lisää verbi luettelosta ja taivuta se oikeaan muotoon. Voimme Me haluamme Uskallatteko te? Gurli-täti ei tahdo Et kai

Lisätiedot

Nuorten maajoukkueleiri Fuerteventura (Playitas)

Nuorten maajoukkueleiri Fuerteventura (Playitas) Nuorten maajoukkueleiri 6.3-28.3 Fuerteventura (Playitas) Maanantaina 6.3 aamulla klo 6.30 lähdimme Helsinki-Vantaan lentokentältä Triathlonliiton järjestämälle nuorten maajoukkueleirille Fuerteventuralle.

Lisätiedot

Pullopostia johtokunnalta

Pullopostia johtokunnalta Pullopostia johtokunnalta Jäsentiedotteen kuva sen kertoo - jäätä särkemäänaikovilla alkaa olla jo kiire. Vahvasti alkaa vaikuttaa myös siltä, että veneiden yhteislasku tehdään sittenkin jäättömään veteen,

Lisätiedot

PIKAOPAS 1. Kellotaulun kulma säädetään sijainnin leveys- asteen mukaiseksi.

PIKAOPAS 1. Kellotaulun kulma säädetään sijainnin leveys- asteen mukaiseksi. Käyttöohje PIKAOPAS 1. Kellotaulun kulma säädetään sijainnin leveysasteen mukaiseksi. Kellossa olevat kaupungit auttavat alkuun, tarkempi leveysasteluku löytyy sijaintisi koordinaateista. 2. Kello asetetaan

Lisätiedot

SAMU ON TYÖSSÄ KOULUSSA. LAPSET JUOKSEVAT METSÄÄN. POJAT TULEVAT KAUPASTA.

SAMU ON TYÖSSÄ KOULUSSA. LAPSET JUOKSEVAT METSÄÄN. POJAT TULEVAT KAUPASTA. MISSÄ? MISTÄ? MIHIN? SAMU ON TYÖSSÄ KOULUSSA. LAPSET JUOKSEVAT METSÄÄN. POJAT TULEVAT KAUPASTA. MISSÄ? Missä laiva on? Missä sinun paperit ovat? Missä sinun kansio on? Missä rikas nainen istuu? Missä ruoat

Lisätiedot

Brännskä r i n hylky. Mukana Hans Sachse (venekuljettaja). Sukeltajina Harri Köykkälä ja Per- Erik Stenlund.

Brännskä r i n hylky. Mukana Hans Sachse (venekuljettaja). Sukeltajina Harri Köykkälä ja Per- Erik Stenlund. .~.. FM Per-Erik Stenlund Tel. 040-7550268 E-mail maas@surfnet..fi 12-\ ~ ~~ tta N ~ i"js-s Tutkimusraportti 28.7.2000 Brännskä r i n hylky Tutkimuslupa DNRO 11/307 /2000 1. Sukelluspäiväkirja 2. Luonnospiiros

Lisätiedot

Purjehdusohjeet Hamina, Race Board SM

Purjehdusohjeet Hamina, Race Board SM Purjehdusohjeet Hamina, Race Board SM 26.08.-27.08.2017 1. Säännöt: 1.1 Kilpailussa noudatetaan Purjehduksen Kilpailusäännöissä 2013-2016 määriteltyjä sääntöjä, 1.2 liitettä B ja kunkin luokan luokkasääntöjä.

Lisätiedot

Valitse jokaiseen lauseeseen sopiva kysymyssana vastauksen mukaan:

Valitse jokaiseen lauseeseen sopiva kysymyssana vastauksen mukaan: Kero, mitä menet tekemään. Malli: Menen yliopistoon Menen yliopistoon opiskelemaan. Menen kauppaan 5. Menen uimahalliin Menen kotiin 6. Menen kahvilaan Menen ravintolaan 7. Menen pankkiin 4. Menen kirjastoon

Lisätiedot

Kulttisukellus: Thistlegorm

Kulttisukellus: Thistlegorm Kulttisukellus: Thistlegorm Sukelluksen tyyppi: hylkysukellus Sukelluksen taso: edistyneet, kokeneet sukeltajat Hylyn sijainti: 27 48? 51? N, 33 55? 12? E Hylyn pituus: 146 metriä Hylyn uppoamispäivä:

Lisätiedot

KUARA 2/2013. KUOPION URHEILUAUTOILIJAT RY www.kuopionua.fi. Arctic Machine JM 2013/ kuva N-P Rönkkö

KUARA 2/2013. KUOPION URHEILUAUTOILIJAT RY www.kuopionua.fi. Arctic Machine JM 2013/ kuva N-P Rönkkö KUARA 2/2013 Arctic Machine JM 2013/ kuva N-P Rönkkö KUOPION URHEILUAUTOILIJAT RY www.kuopionua.fi PIKKUJOULUT Kuopion Urheiluautoilijoiden pikkujoulut vietetään lauantaina 23.11.2013 Hotelli Savoniassa,

Lisätiedot

1/2015. Huomaathan, että NorppaPosti ilmestyy vain sähköisessä muodossa. Voit tulostaa sen nettisivuilta kohdasta Info -> Norppaposti.

1/2015. Huomaathan, että NorppaPosti ilmestyy vain sähköisessä muodossa. Voit tulostaa sen nettisivuilta kohdasta Info -> Norppaposti. 1/2015 HYVÄÄ ALKANUTTA VUOTTA 2015! Hallikausi on meneillään ja moni odottaa jo sulia vesiä tai on ottanut varaslähdön lämpimissä vesissä. Tutustu tässä tiedotteessa uuteen hallitukseen, seuran uuteen

Lisätiedot

TIEDOTE UUSIKAUPUNKI BOAT RACE 12.-13.6.2010

TIEDOTE UUSIKAUPUNKI BOAT RACE 12.-13.6.2010 TIEDOTE UUSIKAUPUNKI BOAT RACE 12.-13.6.2010 Järjestämme ratavenekilpailut Uudessakaupungissa Merefesti viikonloppuna 12.-13.6.2010. Ajettavat luokat ovat SJ15, T400, T400S, O250 ja OC Hydro Classic. Kilpailut

Lisätiedot

Tuttuja hommia ja mukavaa puuhaa

Tuttuja hommia ja mukavaa puuhaa Maanantai 22.6. Hei olen Joni ja aloitin kesätyöt tänään. Päivä alkoi aamupäivästä kahdentoista pintaan perehdytyksellä työtoimista, sekä ohjeista blogin pitämisen suhteen. Loppu päivä menikin hyllyttäessä

Lisätiedot

Suomen Arkeologinen Seura ry. Arkeologi(a) ja media. Mikä on muinaisjäännös?

Suomen Arkeologinen Seura ry. Arkeologi(a) ja media. Mikä on muinaisjäännös? Suomen Arkeologinen Seura ry Arkeologi(a) ja media. Mikä on muinaisjäännös? A r k e o l o g i p ä i v ä t 2006 ARKEOLOGIPÄIVÄT 2006 Arkeologi(a) ja media & Mikä on muinaisjäännös? Toimittaneet: Teemu Mökkönen

Lisätiedot

SAIMAAN LAIVAMATKAT OY KAHDEN PÄIVÄN RISTEILYT LUOSTARIRISTEILYT HOTELLIRISTEILY

SAIMAAN LAIVAMATKAT OY KAHDEN PÄIVÄN RISTEILYT LUOSTARIRISTEILYT HOTELLIRISTEILY RISTEILYT SINISELLÄ SAIMAALLA KAHDEN PÄIVÄN RISTEILYT Lähtö Kuopiosta (ti, to, la) tai Savonlinnasta (ma, ke, pe) klo 9.00. Risteily Heinäveden reittiä pitkin neljän sulkukanavan ja kahden avokanavan kautta

Lisätiedot

Kutsu sääntömääräiseen kevätkokoukseen

Kutsu sääntömääräiseen kevätkokoukseen Kutsu sääntömääräiseen kevätkokoukseen Tervetuloa sääntömääräiseen kevätkokoukseen maanantaina 22.5.2017 klo 18:00 Hiedanrannan vanhalle tehdasalueelle (www.valiaikainenhiedanranta.fi, www.tampere.fi/hiedanranta).

Lisätiedot

Sukuseuran kesäretki Tervakosken Puuhamaassa ja Tervaniemessä

Sukuseuran kesäretki Tervakosken Puuhamaassa ja Tervaniemessä Sukuseuran kesäretki 12.8.2017 Tervakosken Puuhamaassa ja Tervaniemessä Pitkän sateisen jakson jälkeen vihdoin oli luvassa puolipilvistä ja jopa aurinkoistakin säätä. Tätä viikonloppua oli jo odoteltukin

Lisätiedot

Tervehdys kaikille sulkapallon harrastajille! Vuoden alkuun tiivistelmää kevätkauden 2017 keskeisimmistä asioista:

Tervehdys kaikille sulkapallon harrastajille! Vuoden alkuun tiivistelmää kevätkauden 2017 keskeisimmistä asioista: Sulkasato Iisalmi Jäsentiedote 1 /2017 Tervehdys kaikille sulkapallon harrastajille! Vuoden alkuun tiivistelmää kevätkauden 2017 keskeisimmistä asioista: Pelivuorot: Sulkasadon pelivuorot pelataan Kirkonsalmen

Lisätiedot

Oppaamme ollessamme kohua aiheuttaneen patsaan luona. Pronssisoturi

Oppaamme ollessamme kohua aiheuttaneen patsaan luona. Pronssisoturi EP Senioripoliisit Kevätmatka 2017 Tämän matkan valmistelu alkoi jo kuukausia ennen sen toteutumista taustoittamalla matkakohteita ja nyt päädyttiin perinteisesti Viroon ja siihen, että olemme koko ajan

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

OIKARISTEN. sukuseura ry:n. Toimintakertomus vuodelta. Näkymä Halmevaaralta Kontiomäelle kuvat Sirpa Heikkinen

OIKARISTEN. sukuseura ry:n. Toimintakertomus vuodelta. Näkymä Halmevaaralta Kontiomäelle kuvat Sirpa Heikkinen OIKARISTEN sukuseura ry:n Toimintakertomus vuodelta Näkymä Halmevaaralta Kontiomäelle kuvat Sirpa Heikkinen 2011 OIKARISTEN SUKUSEURA RY TOIMINTAKERTOMUS 30.11.2011 Oikaristen 11-vuotias sukuseura toimii

Lisätiedot

Länsi-Suomen Pelastusalan liitto ry Kerosiinitie TURKU

Länsi-Suomen Pelastusalan liitto ry Kerosiinitie TURKU 1/6 I VALTAKIRJOJEN TARKASTUS klo 11:30 12:00 II LOUNAS klo 12:00 13:00 III LIITON SYYSKOKOUS klo 13:00 sääntöjen 12 :n mukaisten asioiden käsittely: 1 KOKOUKSEN AVAUS Länsi-Suomen Pelastusalan Liitto

Lisätiedot

ARVOSTELU Oikeat laput oikeissa laatikoissa Tehtäväkäskyn vastainen suoritus

ARVOSTELU Oikeat laput oikeissa laatikoissa Tehtäväkäskyn vastainen suoritus Järvikoitos Etelä-Karjalan partiolaisten syys-pt 10.-11.9.2011 Lauritsalassa TEHTÄVÄKÄSKY Sarja SI PU RU HA Rasti 7 7 8 8 Tehtävä 8 8 11 11 Maksimipisteet 5 5 5 5 Taitotehtävä Saimaa ELÄMÄÄ Vartion tehtävänä

Lisätiedot

Yhteystiedot: www.ursa.fi/yhd/planeetta Sähköposti: kajaanin.planeetta@gmail.com

Yhteystiedot: www.ursa.fi/yhd/planeetta Sähköposti: kajaanin.planeetta@gmail.com Julkaisija: Kajaanin Planeetta ry Päätoimittaja: Jari Heikkinen Teksti ja kuvat: Jari Heikkinen, jos ei muuta mainita Ilmestyminen: Kolme numeroa vuodessa (huhtikuu, elokuu, joulukuu) Yhteystiedot: www.ursa.fi/yhd/planeetta

Lisätiedot

Heippa. Jari Vanhakylä

Heippa. Jari Vanhakylä 1 2 Heippa Kevät on tullut taas siihen pisteeseen, että on aika aloitella kalastuskausi. Kohta jäät sulavat ja mm. siikaonginta kevätauringossa kutsuu. Kun kahden kilon siika on saatu vuorossa on yli kolmen

Lisätiedot

Tapahtuma Aika Paikka Yhteyshenkilö

Tapahtuma Aika Paikka Yhteyshenkilö Toimintasuunnitelma 2016 Päivitetty 25.3.2016 Keskiviikkomelonnat ovat 1-2 tunnin kestoisia porukalla tehtäviä kevyitä melontalenkkejä. Peruskurssien jälkeiset neljä ovat ohjattuja. Voi myös lähteä koskeen

Lisätiedot

Tekninen ja ympäristötoimiala

Tekninen ja ympäristötoimiala Lahden seudun ympäristöpalvelut Tekninen ja ympäristötoimiala 6.11.2006 24.11. alkaa kaamos. Aurinko painuu alas Suomen pohjoisimmassa kolkassa, Nuorgamissa noustakseen seuraavan kerran taivaanrantaan

Lisätiedot

SIMPPUPOSTI 3/2013. Sukellusseura Simppu ry:n jäsenlehti

SIMPPUPOSTI 3/2013. Sukellusseura Simppu ry:n jäsenlehti SIMPPUPOSTI 3/2013 Sukellusseura Simppu ry:n jäsenlehti PUHEENJOHTAJAN KYNÄSTÄ Laitesukelluskouluttajakurssille on päätetty lähettää Mika Böös, Olli Pekka Juhantila ja Jarkko Nieminen. Koulutusvastaavalle,

Lisätiedot

Kehitysvammaliitto ry. RATTI-hanke. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun.

Kehitysvammaliitto ry. RATTI-hanke. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun. RISKIARVIOINTILOMAKE 1. Henkilön nimi Pekka P. 2. Asia, jonka henkilö haluaa tehdä. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun. 3. Ketä kutsutaan mukaan

Lisätiedot

istä satuja saadaan Poika ihmetteli: Miten sadut syntyvät? Mistä satuja saadaan? Mene metsään, pojan isoäiti neuvoi. Etsi satuja metsästä.

istä satuja saadaan Poika ihmetteli: Miten sadut syntyvät? Mistä satuja saadaan? Mene metsään, pojan isoäiti neuvoi. Etsi satuja metsästä. M istä satuja saadaan Poika ihmetteli: Miten sadut syntyvät? Mistä satuja saadaan? Mene metsään, pojan isoäiti neuvoi. Etsi satuja metsästä. Poika meni metsään. Hän katseli ympärilleen ja huomasi satuja

Lisätiedot

Tervetuloa mukaan Saunaseura SaunaMafia ry:n iloisiin tapahtumiin! Saunaseura SaunaMafia ry:n julkaisu HURJAA SAUNOMISTA TELTTA- JA SAVUSAUNASSA

Tervetuloa mukaan Saunaseura SaunaMafia ry:n iloisiin tapahtumiin! Saunaseura SaunaMafia ry:n julkaisu HURJAA SAUNOMISTA TELTTA- JA SAVUSAUNASSA SAUNASEURA 26.5.2014 1/6 HURJAA SAUNOMISTA TELTTA- JA SAVUSAUNASSA SaunaMafialaisten vierailu ja tutustuminen jäsenemme Arin tiluksiin ja saunoihin. AIKA: La 24. - Su 25.5.2014 PAIKKA: Korpilahti Kaksin

Lisätiedot

2/2010. Tässä numerossa: Elämys putki. Haastatteluja. Syksyisiä kuvia. Kamera esittely. Tulevia tapahtumia..

2/2010. Tässä numerossa: Elämys putki. Haastatteluja. Syksyisiä kuvia. Kamera esittely. Tulevia tapahtumia.. 2/2010. Tässä numerossa: Elämys putki. Haastatteluja. Syksyisiä kuvia. Kamera esittely. Tulevia tapahtumia.. Pääkirjoitus. Hei vaan kaikki lukijat, tässä olisi nyt toinen numero lehdestä jolla on nyt nimikin.

Lisätiedot

LAHTI-HOLLOLA Koe elämys, ota suunta jääkauden jälkiin! Lahti-Hollola Jukola 2018

LAHTI-HOLLOLA Koe elämys, ota suunta jääkauden jälkiin! Lahti-Hollola Jukola 2018 LAHTI-HOLLOLA 2018 Koe elämys, ota suunta jääkauden jälkiin! 16.-17.6.2018 Lahti-Hollola Jukola 2018 www.jukola.com/2018 LAHTI-HOLLOLA JUKOLAN VIESTIN MISSIO, ARVOT JA STRATEGISET TAVOITTEET Ajassa, perinnettä

Lisätiedot

BARENTS JUDO VIIKKO ROVANIEMI KUTSU

BARENTS JUDO VIIKKO ROVANIEMI KUTSU BARENTS JUDO VIIKKO 13.10. - 17.10.2018 ROVANIEMI KUTSU 13.10. lauantai Samurai Cup 14.10. sunnuntai Barents Judo Cup 15.10. 17.10. Leiriharjoitukset SAMURAI CUP III U15 U18 U21 13.10.2018 ROVANIEMI Järjestäjä:

Lisätiedot

Lehti sisältää: Pääkirjoitus, oppilaskunta ja Iinan esittely 2. Opettajan haastattelu 3. Tutustumispäivä Lypsyniemessä 5. Tervetuloa ykköset!

Lehti sisältää: Pääkirjoitus, oppilaskunta ja Iinan esittely 2. Opettajan haastattelu 3. Tutustumispäivä Lypsyniemessä 5. Tervetuloa ykköset! Vilu Syksy 2016 Lehti sisältää: Pääkirjoitus, oppilaskunta ja Iinan esittely 2 Opettajan haastattelu 3 Tutustumispäivä Lypsyniemessä 5 Tervetuloa ykköset! 8 Kuvarunoja 9 Pääkirjoitus On alkanut uusi lukuvuosi

Lisätiedot

Kenguru 2006 sivu 1 Cadet-ratkaisut

Kenguru 2006 sivu 1 Cadet-ratkaisut Kenguru 2006 sivu 1 3 pistettä 1. Kenguru astuu sisään sokkeloon. Se saa käydä vain kolmion muotoisissa huoneissa. Mistä se pääsee ulos? A) a B) b C) c D) d E) e 2. Kengurukilpailu on pidetty Euroopassa

Lisätiedot

Koulutapahtuma. Ampumaurheilun tietoisku koululaisille. Pohjois-Hämeen Ampujat

Koulutapahtuma. Ampumaurheilun tietoisku koululaisille. Pohjois-Hämeen Ampujat Koulutapahtuma Ampumaurheilun tietoisku koululaisille Koulutapahtuma miksi? Uusista nuorista harrastajista pulaa ampumaseuroissa Isät eivät enää tuo poikiaan automaattisesti radalle Ihmiset eivät oikein

Lisätiedot

Pieksämäen Urheilusukeltajat ry Toimintalinja

Pieksämäen Urheilusukeltajat ry Toimintalinja Pieksämäen Urheilusukeltajat ry Toimintalinja 2014 PiSu:n VISIO Toimintamme tärkeimpänä lähtökohtana on koota Pieksämäen talousalueen sukelluksesta kiinnostuneet henkilöt seuraamme. Seura pyrkii ottamaan

Lisätiedot

S/y KAREN (Bavaria 38) Greifswald Puotila 14.-24.6.2012

S/y KAREN (Bavaria 38) Greifswald Puotila 14.-24.6.2012 14.6 S/y KAREN (Bavaria 38) Greifswald Puotila 14.-24.6.2012 Matka alkoi Marolankadulta Lahdesta 07.00 josta taksikyydillä matkasimme Pirkkalan lentoasemalle. Lento Ryan Air:lla Bremeniin josta vuokrasimme

Lisätiedot

SB-Pro pojat -99 ja -00 Eerikkilän leiri 5. 7.9.2014

SB-Pro pojat -99 ja -00 Eerikkilän leiri 5. 7.9.2014 SB-Pro pojat -99 ja -00 Eerikkilän leiri 5. 7.9.2014 Leiri alkaa perjanitaina 5.9. klo 17:00 ja loppuu sunnuntaina 7.9. noin klo 13:30. Eerikkilän urheilukeskuksen osoite on Urheiluopistontie 138, 31370

Lisätiedot

POP UP kahvilapäivä

POP UP kahvilapäivä POP UP kahvilapäivä 20.5.2017 POP UP -kahvilapäivä Kansainvälisenä ravintolapäivänä 20.5 Järjestettiin toista kertaa Osa Suomi100 ohjelmaa Mukana 24 paikallisyhdistystä Mukana olleet yhdistykset: Laukaan

Lisätiedot

Haastattelut e-kioskin käyttäjäkokemuksista. Mira Hänninen Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Haastattelut e-kioskin käyttäjäkokemuksista. Mira Hänninen Haaga-Helia ammattikorkeakoulu Haastattelut e-kioskin käyttäjäkokemuksista Mira Hänninen Haaga-Helia ammattikorkeakoulu Sukupuoli ja ikä Haastattelin Kirjasto 10:ssä 14 henkilöä, joista seitsemän oli naisia (iät 24, 25, 36, 36, 50,

Lisätiedot

CCI-sanomat 5 19.8.2014

CCI-sanomat 5 19.8.2014 Kyösti Meriläinen Aihe: VL: CCI-sanomat 4 / 28.7.2013 CCI-sanomat 5 19.8.2014 CCI-sanomat uudistuu Turun tuomiokirkon poika- ja koulutuskuoro Turun konservatorion poikakuoromuskari CCI-sanomissa tiedotetaan

Lisätiedot

Kenguru Suomen kilpailun raportti ja tilastot

Kenguru Suomen kilpailun raportti ja tilastot Kenguru 2019 Suomen kilpailun raportti ja tilastot Yleiskuva Kansainvälinen Kenguru-matematiikkakilpailu järjestettiin Suomessa 16. kerran keväällä 2019. Kilpailuaika oli ma 25.3. to 25.4., ja koulut saivat

Lisätiedot

Suomen suurlähetystö Astana

Suomen suurlähetystö Astana LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO Kauppakorkeakoulu Talousjohtaminen Suomen suurlähetystö Astana Harjoitteluraportti Elina Hämäläinen 0372524 Sisällysluettelo 1. Johdanto... 1 2. Lähtövalmistelut...

Lisätiedot

Krav Maga leiri Kroatiassa, 3-10.09.2011

Krav Maga leiri Kroatiassa, 3-10.09.2011 Krav Maga leiri Kroatiassa, 3-10.09.2011 Krav Maga Ry Turku ja Sunnea Oy järjestivat harjoitusleirin Kroatiassa syyskuussa 2011. Matkakohteena oli historiallinen Trogir. lensivät Norwegianilla ja myöhemmin

Lisätiedot

HÄMEENLINNAN SUKELTAJAT RY

HÄMEENLINNAN SUKELTAJAT RY HÄMEENLINNAN SUKELTAJAT RY Laitesukelluksen peruskurssin kurssisuunnitelma 2019 YLEISTÄ Pääsyvaatimukset kurssille: ikä 12 vuotta ennen kurssin alkua, normaali terveys. Alaikäisellä kurssilaisella oltava

Lisätiedot

HÄMEENLINNAN SUKELTAJAT RY

HÄMEENLINNAN SUKELTAJAT RY HÄMEENLINNAN SUKELTAJAT RY Laitesukelluksen peruskurssin kurssisuunnitelma 2015 YLEISTÄ Pääsyvaatimukset kurssille: 12 vuotta ennen kurssin alkua, normaali terveys. Alaikäisellä kurssilaisella oltava,

Lisätiedot

SMM NUORISOJAOSTON JUNNUTIEDOTE / ELOKUU

SMM NUORISOJAOSTON JUNNUTIEDOTE / ELOKUU SMM NUORISOJAOSTON JUNNUTIEDOTE / ELOKUU Tiedotteen sisältö Minimelontaleirin 8.-9.8.2017 kuulumiset... 2 Nuorisomestaruuskilpailuiden 12.-13.8.2017 kuulumiset... 3 Lajikokeilu: iltapurjehdus partiolaisten

Lisätiedot

Sukellusseura Simppu ry:n jäsenlehti 1/2014 SIMPPUPOSTI

Sukellusseura Simppu ry:n jäsenlehti 1/2014 SIMPPUPOSTI Sukellusseura Simppu ry:n jäsenlehti 1/2014 SIMPPUPOSTI PUHEENJOHTAJALTA Alkanut vuosi on seuran historian neljäskymmenes. Kuluneiden vuosien aikana on Salojoen siltojen ali virrannut melkoinen määrä savista

Lisätiedot

Kappale kauneinta Suomea

Kappale kauneinta Suomea Kappale kauneinta Suomea Kapeat mutkaiset vesistöt, saaristoiset järvenselät ja vanhat kanavat tekevät Heinäveden reitistä ainutlaatuisen elämyksen, joka kaikkien pitäisi ainakin kerran elämässään kokea.

Lisätiedot

kurssille: se- ko- Koulutus turvamääräyksiä Kurssille hinta on Kurssin

kurssille: se- ko- Koulutus turvamääräyksiä Kurssille hinta on Kurssin HÄMEENLINNAN SUKELTAJAT RY Laitesukelluksen peruskurssin ohjelma 2016 YLEISTÄ Pääsyvaatimukset kurssille: täytettävä 12 vuotta ennen kurssin alkua, normaali terveys Koulutus koostuuu 10 teoriatunnista,

Lisätiedot

Renkajärven valokuvauskilpailu 2010 suosio kasvaa!

Renkajärven valokuvauskilpailu 2010 suosio kasvaa! Renkajärven valokuvauskilpailu 2010 suosio kasvaa! Suojeluyhdistyksen valokuvauskilpailu järjestettiin nyt toisen kerran ja sen kilpailuaika oli 13.3.-6.6.2010. Yhdistyksen hallitus oli antanut kilpailun

Lisätiedot

1000 Lakes Rally eli Jyväskylän Suurajot 29.6.2013

1000 Lakes Rally eli Jyväskylän Suurajot 29.6.2013 Tarinoita kotikulmilta ja vähän maailmaltakin: Onpa tässä muutama kisa kurvailtu edellisen kirjoittelun jälkeenkin 1000 Lakes Rally eli Jyväskylän Suurajot 29.6.2013 Tuttuja teitä kotikulmilla. Mekaanikkoina

Lisätiedot

Kroatian liveaboard sukellussafari 5.-12.10.2013. Nauti Kroatian saariston tunnelmasta!

Kroatian liveaboard sukellussafari 5.-12.10.2013. Nauti Kroatian saariston tunnelmasta! Kroatian liveaboard sukellussafari 5.-12.10.2013 Nauti Kroatian saariston tunnelmasta! Tervetuloa mukaan kokemaan Kroatian sukellusvedet ja samalla kertaa liveaboardina! Tarjoamme teille jotain uutta.

Lisätiedot