Selvitys verkkoon kytketyn akullisen aurinkosähköjärjestelmän toimintaperiaatteesta

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Selvitys verkkoon kytketyn akullisen aurinkosähköjärjestelmän toimintaperiaatteesta"

Transkriptio

1 Poveria biomassasta -hanke 1 Selvitys verkkoon kytketyn akullisen aurinkosähköjärjestelmän toimintaperiaatteesta ja kannattavuudesta Antti Niemi, PIKES Oy Kim Blomqvist, Karelia AMK Kuva 1. 5,9 kw p:n paneelit mallinnettuna Haikolan talon katolle.

2 Poveria biomassasta -hanke 2 1. Taustatiedot Johdanto Tämän selvityksen kohteena on Nurmeksen evankelisen opiston ystävät ry:n Haikolan talo Nurmeksen Lipinlahdessa. Talolla on pitkä historia osana Nurmeksen evankelisen opiston toimintaa. Kansanopistotoiminta lakkasi vuonna 2005 ja Nurmeksen evankelisen opiston ystävät ry korjasi talon sittemmin kurssi-, kokous- ja juhlatilaksi. Tämä toiminta alkoi vuonna Yhdistys on nyt kiinnostunut hankkimaan talolle akullisen aurinkosähköjärjestelmän, jolla tuotettaisiin sähköä talon omiin tarpeisiin. Tässä selvityksessä on kuvattu erilaisten järjestelmävaihtoehtojen tuotantoennusteita ja kannattavuutta. Selvityksen toteutuksesta on vastannut Poveria biomassasta -hanke, jonka yhtenä tavoitteena on edistää uusiutuvan energian esimerkkikohteiden syntyä Pohjois-Karjalassa ja levittää niistä saatavaa tietoa kaikkien saataville. Hankkeessa tehtävien kirjallisten selvitysten tavoitteena on tuottaa informaatiota, joka on vapaasti hyödynnettävissä ja, josta voi olla hyötyä myös muille vastaavia investointeja suunnitteleville. Laskennan taustaa Kohteen aurinkosähkön tuotannon ja akkujen toiminnan simulointiin käytettiin PVSOL-suunnitteluohjelmistoa. Mallinnusohjelman säteilytiedot perustuvat pitkäaikaisiin ilmastotieteellisiin satelliittimittauksiin ja lämpötilatilastoihin vuosilta Vuosittaisiin aurinkosähkön tuotantoarvoihin vaikuttavat luonnollisesti myös erilaiset vuodet sään ja saatavissa olevan säteilyn suhteen. Aurinkosähköjärjestelmien teho ilmoitetaan nimellistehona (kw p), joka tarkoittaa sitä sähkötehoa, jonka paneeli tuottaa standardiolosuhteissa, kun auringon säteily kohtisuoraan paneelia on 1000 W/m². Suomen oloissa säteilyn intensiteetti on pienempi, joten aurinkopaneelin nimellistehon suuruista sähkötehoa paneeleista ei käytännössä saada. Nimellistehosta jäädään tavallisesti noin 20 %. Aurinkosähköjärjestelmän elinkaaren odotetaan yleensä olevan vähintään 30 vuotta. Nykypaneelit kestävät todennäköisesti jopa 40 vuotta ja paneeleille myönnetään yleisesti vuoden materiaalitakuu. Piin ominaisuuksista johtuen paneeleissa tapahtuu seurantatietojen perusteella tehon heikkenemistä noin 0,1-0,5 %/vuodessa (Fraunhofer 2017). Valmistajien myöntämä paneelien tehontuottotakuu on usein esimerkiksi 80 % 25 vuoden aikana. Tuotanto- ja kannattavuuslaskelmien lähtöarvoja on esitetty taulukossa 1.

3 Keskimääräinen kulutus (kwh) Poveria biomassasta -hanke 3 Taulukko 1. Laskennan lähtöarvoja. Paneeli Aurinkopaneelien tuoton heikentymä (perustuu Fraunhofer Institituutin julkaisuun vuodelta 2017) Performance ratio Noin 80 % Paneelien suuntaus Paneelien tuottoennuste Ostosähkön hinta keskimäärin Verkkoon myytävän sähkön hinta keskimäärin Arvio sähkönhinnan noususta järjestelmän käyttöiän 3 %/v aikana Laskentakorko 0 % Investointituki 60 % Huoltokulut Tarkastelujakso Saksalainen IBC Solar AG:n 270 W poly H-type/4. Materiaalitakuu 15 vuotta, tehontuottoakuu (80 %) 25 vuotta. 0,3 %/v Kallistus 23 astetta, suunta 5 astetta etelästä itään Noin kwh/kwp. Vaihtelee hieman eri järjestelmien kohdalla. 10,4 snt/kwh 4,5 snt/kwh 0,3 % tuettomasta investointihinnasta/v (sis. invertterin vaihdon kerran käyttöiän aikana) 20 vuotta Aurinkosähköjärjestelmän mitoitus Aurinkosähköjärjestelmän mitoitus tehdään kohteen sähkönkulutustietojen perusteella. Haikolan talon sähkönkulutus oli vuonna kwh. Aurinkosähköjärjestelmän mitoitusta varten tarvitaan tarkat tuntikohtaiset sähkönkulutustiedot, jotka saadaan PKS:n nettipalvelusta. Omasta kulutuksesta yli jäävä osuus myydään yleensä valtakunnan verkkoon, mutta siitä saatava korvaus on vain noin 3-5 snt/kwh. Sähkön ostohinta on huomattavasti korkeampi, joten ostosähkön korvaaminen omassa kulutuksessa on kannattavampaa kuin sähkön myyminen verkkoon. Tästä syystä aurinkosähköjärjestelmä kannattaa useimmissa tapauksissa mitoittaa siten, että valtaosa tuotetusta sähköstä saadaan hyödynnettyä itse. Kuvassa 2 on esitetty Haikolan talon huhti-elokuun keskimääräinen tuntikulutus vuorokauden aikana. 4,00 3,50 3,00 2,50 2,00 1,50 1,00 0,50 0, Kellonaika Kuva 2. Sähkönkulutus tunneittain Haikolan talolla keskimäärin huhti-elokuussa.

4 Poveria biomassasta -hanke 4 Kuvasta 2 nähdään, että keskimääräinen kulutus on valoisimpaan aikaan noin 2,8 kw:a. PVSOL-ohjelman simuloinnin perusteella aurinkosähköjärjestelmän teho jää kohteessa noin 20 % nimellistehosta. Jos kaikki tuotettu sähkö halutaan hyödyntää itse, tulisi järjestelmän tehon olla siis noin 3,5 kw p. Pohjakulutuksen perusteella tehty mitoitus ei kuitenkaan aina ole taloudellisesti kannattavin, koska aurinkosähköjärjestelmien yksikköhinta laskee järjestelmäkoon kasvaessa. Lisäksi akkujen käyttö mahdollistaa ylituotannon varastoinnin, mikä puolestaan mahdollistaa aurinkosähköjärjestelmän tehon kasvattamisen. Hankintaan voi liittyä myös muita, esimerkiksi energiaomavaraisuuden lisäämiseen liittyviä intressejä järjestelmäkoon valintaa tehdessä. Simulointiohjelmalla voidaan vertailla erikokoisten järjestelmien tuotantoa sekä omaan käyttöön kuluvan sähkön osuutta, ja etsiä näin taloudellisen kannattavuuden ja muiden kriteerien kannalta järkevin järjestelmäkoko. Selvityksessä tarkasteltavat järjestelmät Tässä kohteessa tarkasteluun otetaan tavallisen aurinkosähköjärjestelmän lisäksi järjestelmiä, joiden osaksi on liitetty litium-pohjainen akku. Sähköverkon ulkopuolisissa ns. kesämökkijärjestelmissä on jo pitkään yleisesti käytetty lyijyakkuja, mutta verkkoon kytketyissä järjestelmissä akut eivät ole Suomessa yleistyneet. Litiumioniakut soveltuvat verkkoon kytkettyihin järjestelmiin paremmin ja niiden käyttö esimerkiksi Saksassa on yleistymässä pienen mittakaavan aurinkosähköjärjestelmien yhteydessä. Niiden etuja lyijyakkuihin nähden ovat mm. parempi purkauksen ja latauksen hyötysuhde, purkautumissyvyys ja lataussyklien suurempi määrä. Kuva 3. Aurinkosähkön varastointiin tarkoitettu Kostal-merkkinen sähkövarasto esimerkkitalossa Saksassa. Akku toimii aurinkosähkön puskurivarastona siten, että se varastoi kiinteistön kulutuksesta ylijäävän aurinkosähkön ja purkaa sen jälleen kun kulutus kasvaa suuremmaksi kuin tuotanto. Akku mahdollistaa siis aurinkosähkön käytön esimerkiksi iltaisin tai sähkökatkojen aikana ja lisää siten energiaomavaraisuutta. Akku mahdollistaa lisäksi aurinkosähköjärjestelmän koon kasvattamisen ilman, että verkkoon syötetyn sähkön määrä kasvaa. Akun liittäminen järjestelmän osaksi edellyttää hybridi-invertterin käyttöä, joka ohjaa sähkön syöttöä tilanteesta riippuen joko suoraan kulutukseen, akkuun tai sähköverkkoon. Järjestelmän yksinkertaistettu toimintaperiaate on esitetty kuvassa 4.

5 Poveria biomassasta -hanke 5 Kuva 4. Verkkoon kytketyn akullisen aurinkosähköjärjestelmän yksinkertaistettu toimintaperiaate. Erikokoisten aurinkosähköjärjestelmien ja akkujen hintojen selvittämiseksi pyydettiin budjettitarjous pohjoiskarjalaiselta aurinkosähköjärjestelmien laitetoimittajalta. Aurinkosähkön varastointiin tarkoitetut litium-pohjaiset akut ovat Suomessa vielä hyvin harvinaisia ja harvalla aurinkosähköjärjestelmien laitetoimittajalla on referenssejä niiden toimittamisesta. Hinnat ovat avaimet käteen -paketeille, joihin sisältyy kaikki tarvittava laitteisto ja asennuskulut. Matkakulut on kuitenkin jätetty pois hinnoista ja laskennasta tulosten vertailtavuuden parantamiseksi. Hinnat ovat hyvin linjassa viimeaikoina toteutuneiden aurinkosähköjärjestelmien investointihintojen kanssa, joten niitä voidaan pitää edustavina kannattavuuslaskennan lähtöarvoina. Budjettitarjouksessa on lisäksi eritelty Fronius Solar Battery 4.5 ja Fronius Solar Battery 7.5 -akkujen hinnat. Näiden lisäksi tarkasteluun otetaan mahdollisesti kesällä 2017 markkinoille tuleva Tesla Powerwall 2 -akku, jonka hinta-arvio saatiin Teslan kotisivuilta (Tesla 2017). Akkujen käyttöä ja kannattavuutta tarkastellaan kolmen erikokoisen aurinkosähköjärjestelmän kanssa (3,78 kw p-5,94 kw p). Aurinkosähköjärjestelmiin sisältyy hybridi-invertterin, jonka hinnan arvioidaan olevan tässä kokoluokassa noin 600 kalliimpi kuin tavallisen invertterin. Tämä huomioidaan akuttomien järjestelmän kannattavuuslaskennassa. Laskentaan valittujen järjestelmien investointihinnat on esitetty taulukossa 2. Taulukko 2. Selvityksessä tarkasteltavien järjestelmien hintoja (alv 24 %). Aurinkosähköjärjestelmä Aurinkosähköjärjestelmä sis. akku ( ) Teho (Wp) Hinta /kw Fronius Solar Battery 4.5 Fronius Solar Battery 7.5 Tesla Powerwall

6 Poveria biomassasta -hanke 6 Taulukossa 3 on esitetty laskelmissa tarkasteltavien akkujen tietoja. Froniuksen akut ovat olleet jo jonkin aikaa markkinoilla, mutta Teslan Powerwall 2 -akun saatavuudesta on vielä epävarmuutta. Yhtiön omilla sivuilla luvataan, että toimitukset Suomeen aloitetaan kesällä 2017, mutta tämän tarkempia tietoja ei anneta. Teslan akku on alustavien hintatietojen mukaan kapasiteettinsa nähden edullisempi verrattuna Froniuksen akkuihin. Hinnaksi arvioidaan Teslan kotisivuilla ( ) asennuksineen (alv 24 %). Akun käytettävissä oleva kapasiteetti on 13,1 kwh. Vertailun vuoksi Froniuksen 7.5:n hinta on asennuksineen (alv 24 %) ja kapasiteetti 6 kwh. Taulukko 3. Akkujen ominaisuuksia (Lähteet: Tesla Powerwall warranty 2016 ja Fronius warranty conditions 2017) Fronius 4.5 Fronius 7.5 Tesla Powerwall 2 Käytettävissä oleva kapasiteetti 3,6 kwh (1,3 h)* 6 kwh (2,2 h)* 13,1 kwh (4,9 h)* Materiaalitakuu 5 vuotta 5 vuotta 10 vuotta 68 % kapasiteetista jäljellä 68 % kapasiteetista jäl- Kapasiteettitakuu 15 vuoden jälkeen jellä 15 vuoden jälkeen Valmistajan arvioima käyttöikä 20 vuotta 20 vuotta Ei tietoa Hinta sis. asennus (alv 24 %) *** *Aika, jossa kuluu keskimääräisellä kulutuksella kesäkuukausina yhtä paljon sähköä, kuin mitä akun kapasiteetti on. **Takuutiedot koskevat useimpia Euroopan maita, Suomen maakohtaisia takuutietoja ei löytynyt. ***Perustuu valmistajan sivuilta löytyvään hinta-arvioon ( ). 80 % kapasiteetista jäljellä 10 vuoden jälkeen** Varjostuksen vaikutus aurinkosähkön tuotantoon Aurinkopaneelit ovat hyvin herkkiä puiden tai muiden esteiden aiheuttamille varjoille. Jo yhden paneelin osittainen varjostus voi vaikuttaa koko järjestelmän tuotantoon. Haikolan talon etelän puoleisen lappeen edessä on muutamia puita, joiden vaikutuksen arvioimiseksi talosta ja pisimmistä puista luotiin simulointiohjelmalla 3D-malli. Ohjelma laskee mallin perusteella tuotannon ja huomioi puuston aiheuttamat varjot tunnin tarkkuudella. 3D-mallin tekemisessä hyödynnettiin ilmakuvaa ja paikanpäällä tehtyjä mittauksia. Mittauksiin sisältyy epätarkkuutta, joten mallilla pyritään lähinnä luomaan suuntaa antavaan arvio puiden varjostuksen vaikutuksesta aurinkosähkön tuotantoon. Eteläisen lappeen edessä olevat puiden varjot eivät näytä yltävän paneeleihin huhtikuun puolesta välistä syyskuun alkuun. Kuvissa 5 ja 6 on esitetty varjostuksen mallinnus 12.4., kun puiden varjot vielä juuri ja juuri yltävät alempaan paneeliriviin sekä 1.8., jolloin varjot eivät yllä paneeleihin. Varjostuksen vaikutus ei mallinnuksen perustella ole kovin suuri, tuotanto tippuu noin 814 kwh/kw p:sta hieman alle 800 kwh/kw p:iin. Lappeen edessä olevien puiden kasvaessa tilannetta kannattaa tarkkailla ja tarvittaessa poistaa pisimpiä puita.

7 Poveria biomassasta -hanke 7 Kuva 5. Varjostuksen mallinnus klo 15. Kuva 6. Varjostuksen mallinnus 1.8. klo Investoinnin kannattavuus Suurin este akkujen laajamittaisemmalle käytölle verkkoon kytkettyjen aurinkosähköjärjestelmien yhteydessä on tällä hetkellä akkujen korkea hinta suhteessa sähkön varastointikapasiteettiin. Toisin sanoen akkujen käyttöä kannattavampaa on syöttää aurinkosähköjärjestelmän ylituotanto sähköverkkoon ja ostaa sähkö verkosta

8 Poveria biomassasta -hanke 8 silloin, kuin aurinkosähkö ei riitä kattamaan kulutusta. Litiumioniakkujen hinnat ovat laskeneet viimevuosina nopeasti, mutta kehitystä tarvitaan vielä kannattavan tason saavuttamiseksi. Yritykset, yhdistykset ja maatilat voivat hakea aurinkosähköjärjestelmien hankintaan erilaisia investointitukia, joiden suuruus vaihtelee. Esimerkiksi yrityksille tavanomaisen teknologian aurinkosähköhankkeille tuki on tyypillisesti 25 %, mutta uuden teknologian tapauksessa tukitasoa on mahdollistaa korottaa (yleensä enintään 35 %:iin). Akullinen verkkoon kytketty aurinkosähköjärjestelmä voisi TEM:ltä saatujen tietojen mukaan mahdollisesti sopia uuden teknologian investoinniksi. Yhdistyksille tukitaso voi joissakin tapauksissa olla korkeampi. Esimerkiksi tässä tarkeasteltavaan Haikolan talon investointiin haetaan tukea Vaara-Karjalan Leaderin Kestävästi kehittyvät kylät -teemahankkeesta, jonka tukitaso on 60 %. Korkea investointituki parantaa kannattavuutta huomattavasti ja mahdollistaa uuden teknologian pilotoinnin suhteellisen pienin kustannuksin. Kannattavuuslaskelmat tehtiin aurinkosähköjärjestelmä+akku -systeemeille siten, että niitä tarkasteltiin yhtenä kokonaisuutena, jonka käyttöiäksi oletettiin 20 vuotta. Aurinkosähköjärjestelmien käyttöiäksi arvioidaan yleensä 30-40, mutta akkujen elinikä ei ole yhtä pitkä ja niiden kapasiteetti laskee käytön aikana. Esimerkiksi Fronius arvioi omien akkujensa käyttöiäksi kuitenkin vähintään 20 vuotta. Laskennassa käytettävä simulaatioohjelma ei huomioi akkujen kapasiteetin laskua, joten se jää laskelmissa huomioimatta. Akkujen kautta kiertävän aurinkosähkön määrä on kuitenkin suhteellisen pieni, joten sillä ei ole suurta vaikutusta tuloksiin. Laskelmat tehtiin takaisinmaksuajan-, nykyarvon- sekä sisäisen koron menetelmillä. Laskelmissa huomioitiin investointiin haettava 60 %:n investointituki. Muita tukitasoja ei tarkastella, koska esimerkiksi 35 %:n investointituella akulliset järjestelmät eivät tässä tapauksessa maksa itseään takaisin 20 vuoden käyttöiän aikana. Järjestelmävaihtoehtojen kannattavuuksia on esitetty taulukossa 4. Taulukko 4. Järjestelmävaihtoehtojen kannattavuus 60 %:n investointituki huomioituna (alv 24 %). Aurinkosähköjärjestelmän koko (kw p) 3,78 4,86 5,94 Sisäinen korkokanta Takaisinmaksu- Nettonykyarvo Akku (%) aika (vuotta) ( ) Ei akkua 9,9 % Fronius 4.5 2,1 % Fronius 7.5 0,7 % Tesla Powerwall 2 1,6 % Ei akkua 10,4 % Fronius 4.5 3,5 % Fronius 7.5 2,2 % Tesla Powerwall 2 3,6 % Ei akkua 10,7 % Fronius 4.5 4,5 % Fronius 7.5 3,4 % Tesla Powerwall 2 3,8 % Akullisten aurinkosähköjärjestelmien taloudellinen kannattavuus on odotetusti heikompi, kuin akuttomien järjestelmien. Esimerkiksi takaisinmaksuajat ovat noin 6 vuotta pidempiä. Akullisten järjestelmien kannattavuus 60 %:n investointituella on kuitenkin samaa tasoa kuin, mitä kannattavuus on usein akuttomilla systeemeillä esimerkiksi maatiloilla. Kaikkien järjestelmien kohdalla investoinnit maksavat itsensä takaisin 20 vuoden käyttöiän aikana, joten investointeja voidaan pitää kannattavina.

9 Poveria biomassasta -hanke 9 Kannattavuuslaskelmien tuloksia tarkasteltaessa on huomioitava, että laskelmia varten on tehty useita lähtöoletuksia, jotka sisältävät epävarmuutta. Esimerkiksi sähkön kokonaishinnan nousua tuleville 20 vuodelle on vaikea ennustaa. Tällä hetkellä itse sähköenergian hinta on maltillinen, mutta siirtomaksujen osalta on nostopaineita etenkin haja-asutus alueilla. Sähkön kokonaishinta on noussut viimeisen 10 vuoden aikana keskimäärin muutaman prosentin vuodessa. Näissä laskemissa hinnan nousuksi oletettiin 3 %/v. Laskelmien perusteella akkujen käyttö on kannattavinta suurimmalla 5,94 kw p:n järjestelmäkoolla. Tarkastellaan tämän kokoluokan tuotantoa tarkemmin seuraavassa kappaleessa. Fronius 4.5 -akku jätetään pois tarkemmasta tarkastelusta, koska se on kapasiteetiltaan melko pieni ja vaikutus omavaraisuuteen jää vähäiseksi. 3. Aurinkosähkön tuotanto ja käyttö Taulukko 5. 5,94 kw p:n järjestelmän tuotanto ja järjestelmävaihtoehtojen vertailu. Omakäyttöaste* Kuukausi Kulutus (kwh) Taulukossa 5 on esitetty 5,94 kw p:n aurinkosähköjärjestelmän kuukausikohtainen tuotantoennuste sekä omakäyttö- ja omavaraisuusasteet eri järjestelmävaihtoehdoille. Vuositasolla akkujen vaikutus omavaraisuuteen ei ole merkittävä, mikä johtuu pitkälti siitä, että aurinkosähkön osuus on suuren talvikulutuksen takia joka tapauksessa suhteellisen pieni vuosikulutuksesta. Kesäkuukausina akut lisäävät omavaraisuutta parhaimmillaan noin 7-11 %. Aurinkosähkön omakäyttöastetta akut lisäävät vuositasolla %. Etenkin Teslan akun kanssa järjestelmäkokoa olisi mahdollista kasvattaa vielä hieman, jotta akusta saataisiin enemmän hyötyä ja omavaraisuusaste kasvaisi. Esimerkiksi 10 kw p:n järjestelmällä ja Teslan akulla päästäisiin vuositasolla 16 %:n omavaraisuuteen. Aurinkosähkön tuotanto (kwh) Omavaraisuusaste** Ei akkua Fronius 7.5 Tesla Ei akkua Fronius 7.5 Tesla Tammikuu % 100 % 100 % 0 % 0 % 0 % Helmikuu % 100 % 100 % 1 % 0 % 0 % Maaliskuu % 100 % 100 % 8 % 8 % 8 % Huhtikuu % 100 % 100 % 21 % 22 % 22 % Toukokuu % 84 % 94 % 31 % 37 % 40 % Kesäkuu % 95 % 99 % 35 % 40 % 41 % Heinäkuu % 85 % 94 % 38 % 45 % 49 % Elokuu % 94 % 99 % 30 % 35 % 36 % Syyskuu % 96 % 100 % 15 % 17 % 17 % Lokakuu % 100 % 100 % 4 % 4 % 4 % Marraskuu % 100 % 100 % 1 % 0 % 0 % Joulukuu % 100 % 100 % 0 % 0 % 0 % Yhteensä % 93 % 98 % 10 % 11 % 11 % *Itse kulutettavan aurinkosähkön osuus koko aurinkosähkön tuotannosta **Itse kulutettavan aurinkosähkön osuus kokonaiskulutuksesta

10 kwh Poveria biomassasta -hanke 10 Teslan Powerwall 2 -akku on kapasiteetiltaan suurempi, joten käytetään sitä alla olevissa kuvissa havainnollistamaan akun vaikutusta aurinkosähkön käyttöön. Kuvasta 7 nähdään hyvin aurinkosähköön liittyvä heikkous Suomen olosuhteissa. Sähkönkulutus on korkeimmillaan talvikuukausina, kun taas aurinkosähkön tuotannon huippu sijoittuu kesäkuukausille. Tämä rajoittaa aurinkosähköjärjestelmän järkevää maksimikokoa ja siten korvattavan ostosähkön määrää. Akun käytöllä tätä ongelmaa pystytään hieman kiertämään, koska akku lisää omaan käyttöön kuluvan aurinkosähkön osuutta, mikä puolestaan mahdollistaa suuremman aurinkosähköjärjestelmän ja kasvattaa omavaraisuusastetta Kuukausi Aurinkosähkö suoraan kulutukseen Aurinkosähkö akusta Kulutus Kuva 7. Aurinkosähkön käyttö kuukausitasolla Tesla Powerall 2 -akun kanssa. Kuvassa 8 on esitetty aurinkosähkön käyttö suhteessa kulutukseen tyypillisenä aurinkoisena huipputuotantopäivänä. Esimerkissä käytetty sähkönkulutus on klo Haikolan talolla toteutunut kulutus. Aurinkosähkön tuotanto ja käyttö on mallinnusohjelman samalle päivälle ilmastotilastojen perusteella laskema arvio. Kuvassa on esitetty keltaisella viivalla aurinkosähkön tuotanto, oranssilla suoraan talon kulutukseen menevä aurinkosähkö ja vihreällä akusta saatava aurinkosähkö. Tuotannon ylittäessä kulutuksen ylijäämäsähkö ohjataan ensisijaisesti akun lataukseen ja tästä ylijäävä osuus syötetään sähköverkkoon. Kuvasta nähdään, että sähköntuotanto ylittää kulutuksen esimerkiksi klo ja , jolloin aurinkosähkö ohjataan akkuun. Akkuun ladattu sähkö käytetään illalla ja keskipäivällä suurimman kulutuspiikin aikana. Akun avulla tasapainotetaan näin tuotannon ja kulutuksen kohtaamista. Tässä tarkasteltuna ajanjaksona aurinkosähkön osuus kulutuksesta on 93 %, kun se ilman akkua olisi 66 %.

11 Sähkönkulutus (kwh) Poveria biomassasta -hanke Kellonaika Sähkönkulutus Aurinkosähkö suoraan kulutukseen Aurinkosähkö akusta Aurinkosähkön tuotanto Kuva 8. Esimerkki aurinkosähkön käytöstä suhteessa kulutukseen aurinkoisena kesäpäivänä. 4. Yhteenveto Sähkön varastointi on ajankohtainen ja paljon tutkittu aihe, jonka odotetaan tuovan ratkaisuja uusituvan energian tuotantoon ja kulutukseen liittyvin kohtaanto-ongelmiin. Tällä hetkellä akkujen hinnat ovat vielä sen verran korkeita kapasiteetteihin nähden, että niiden käyttö ei ole yleensä ilman tavallista korkeampaa investointitukea taloudellisesti kannattavaa sähköverkkoon kytketyissä kohteissa. Akkujen hintojen odotetaan kuitenkin laskevan valmistusvolyymien kasvaessa vastaavalla tavalla, kuin on nähty aurinkopaneelien kohdalla viime vuosina. Tulevaisuudessa sähköautojen yleistymisen myötä myös käytetyt sähköautojen akut voivat osaltaan luoda kohtuuhintaista tarjontaa akkumarkkinoille. Sähköautojen akut vaihdetaan yleensä, kun akun kapasiteettista on jopa 70 % jäljellä, jolloin ne soveltuvat vielä käytettäväksi kiinteistöissä. Suomessa sähkön varastoinnin kannattavuuteen vaikuttaa myös suhteellisen halpa sähkönhinta. Esimerkiksi Saksassa hinta on huomattavasti korkeampi ja akkujen käyttö verkkoon kytkettyjen aurinkosähköjärjestelmien yhteydessä on yleistymässä. Ruotsissa puolestaan otettiin marraskuussa 2016 käyttöön tukiohjelma, josta myönnetään jopa 60 % investointitukia yksityisten ihmisten sähkövarasto-investointeihin (RenewableEnergyWorld.com 2016). Aurinkosähköinvestoinneissa kannattavuuden arviointiin on useita näkökulmia. Takaisinmaksuaikaa ei yleensä pidetä parhaana mittarina, koska järjestelmät ovat pitkäikäisiä. Investoinnin kannattavuudesta paremman käsityksen antaa usein sisäinen korkokanta, jota kannattaa verrata muihin vaihtoehtoisiin sijoitusmuotoihin. Esimerkiksi perinteinen säästötili tuottaa 0,00 1,75 % tällä hetkellä. Rahastoilla ja osakkeille voidaan päästä isoihin tuottoihin, mutta niihin sisältyy aina riski pääoman menettämisestä. Riski aurinkosähköön sijoittamisessa on pientä ja laitteilla sekä komponenteilla on pitkät takuut ja ne ovat varmatoimisia. Lisäksi laitteisto

12 Poveria biomassasta -hanke 12 jatkaa tuottamistaan suurella todennäköisyydellä vielä laskennallisen pitoajan jälkeenkin. Kiinteistön käyttökulujen pienentämisen lisäksi energiatehokkuus vaikuttaa myös positiivisesti kiinteistön arvoon. (Auvinen & Jalas 2017). Taloudellinen kannattavuus on kuitenkin vain yksi näkökulma arvioitaessa sähkön varastoinnin mielekkyyttä. Akun käyttö aurinkosähköjärjestelmän osana lisää energiaomavaraisuutta ja mahdollistaa aurinkosähkön käytön silloinkin kun paneelit eivät tuota sähköä. Lisäksi akku mahdollistaa aurinkosähköjärjestelmän koon järkevän kasvattamisen ilman, että verkkoon syötetyn sähkön määrä kasvaa. Kuten minkä tahansa uuden teknologian kohdalla, myös verkkoon kytkettyjen akullisten aurinkosähköjärjestelmien yleistyminen edellyttää ensimmäisten esimerkkikohteiden syntymistä, joista saadaan tärkeää käytännön tietoa järjestelmien toiminnasta. Haikolan talo sopisi haettavissa olevan korkean investointituen ja talon käyttötarkoituksen ansiosta hyvin verkkoon kytketyn akullisen aurinkosähköjärjestelmän esimerkkikohteeksi, jollaisia ei tässä kokoluokassa vielä löydy montaa Suomesta. 5. Lähteet Auvinen, K. ja Jalas, M. 2017: Aurinkosähköjärjestelmien hintatasot ja kannattavuus. Saatavilla: Fraunhofer 2017: Recent Facts about Photovoltaics in Germany. Saatavilla: Fronius warranty conditions Saatavilla: RenewableEnergyWorld.com 2016: Sweden Set to Launch Residential Energy Storage Scheme. Saatavilla: Tesla Poverwall sivu: (Vierailtu ) Tesla Powerwall warranty Saatavilla:

Pielisen Karjalan Kehittämiskeskus Oy PIKES Poveria biomassasta -hanke Antti Niemi

Pielisen Karjalan Kehittämiskeskus Oy PIKES Poveria biomassasta -hanke Antti Niemi 27.9.2017 Antti Niemi Tavoitteena edistää uusiutuvan energian käyttöä P-Karjalassa Toteutusaika 1.1.2016-30.6.2018 Toteuttajat: PIKES Oy, Suomen Metsäkeskus, Karelia AMK ja KETI Oy Palvelut yrityksille

Lisätiedot

Poveria biomassasta. Aurinkosähköjärjestelmän mitoitus ja kannattavuus maatilalla

Poveria biomassasta. Aurinkosähköjärjestelmän mitoitus ja kannattavuus maatilalla Aurinkosähköjärjestelmän mitoitus ja kannattavuus maatilalla 1. Taustatiedot ja mitoitus Lähtökohdat Tämän selvityksen tarkoituksena on esittää käytännön esimerkki aurinkosähköjärjestelmän mitoituksesta

Lisätiedot

AURINKOSÄHKÖJÄRJESTELMIEN MITOITUS JA KANNATTAVUUS MAATILOILLA

AURINKOSÄHKÖJÄRJESTELMIEN MITOITUS JA KANNATTAVUUS MAATILOILLA AURINKOSÄHKÖJÄRJESTELMIEN MITOITUS JA KANNATTAVUUS MAATILOILLA 4.4.2018 Antti Niemi Pikes Oy/ Sisältö Aurinkosähkön perusteet Mitoitusperusteet Kannattavuus ja siihen vaikuttavat tekijät Esimerkki mitoitus-

Lisätiedot

AURINKOSÄHKÖÄ TALOYHTIÖILLE

AURINKOSÄHKÖÄ TALOYHTIÖILLE AURINKOSÄHKÖÄ TALOYHTIÖILLE OMAVARAISTA ENERGIANTUOTANTOA EDELLÄKÄVIJÖILLE Energiantuotanto hajautuu, jolloin myös kuluttajista tulee tuottajia. Helen tarjoaa taloyhtiöille laadukkaat aurinkosähköjärjestelmät

Lisätiedot

Aurinkosähköä Maatiloille. Kuva: Tähti Koti Oy

Aurinkosähköä Maatiloille. Kuva: Tähti Koti Oy 2 Aurinkosähköä Maatiloille Kuva: Tähti Koti Oy Aurinkosähkön kannattavuuteen vaikuttavat tekijät 3 - Tasainen sähkönkulutusprofiili maalis-syyskuussa - Asennuspaikka - Paneelien suuntaus - Paneelien kulma

Lisätiedot

Paimion kaupungin kiinteistöjen aurinkosähkön tuotantopotentiaali

Paimion kaupungin kiinteistöjen aurinkosähkön tuotantopotentiaali S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A PAIMION KAUPUNKI Paimion kaupungin kiinteistöjen aurinkosähkön tuotantopotentiaali Raportti FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P28235 Raportti 1 (7) Laasonen Ville Sisällysluettelo

Lisätiedot

Kannattava aurinkosähköinvestointi

Kannattava aurinkosähköinvestointi Kannattava aurinkosähköinvestointi -aurinkosähköjärjestelmästä yleisesti -mitoittamisesta kannattavuuden kannalta -aurinkoenergia kilpailukyvystä Mikko Nurhonen, ProAgria Etelä-Savo p. 043-824 9498 senttiä

Lisätiedot

POVERIA BIOMASSASTA Toteutus ja tulokset

POVERIA BIOMASSASTA Toteutus ja tulokset POVERIA BIOMASSASTA Toteutus ja tulokset 11.6.2018 Antti Niemi PIKES Oy OHJELMA 13:15 Poveria biomassasta -hankkeen yhteenveto, Antti Niemi, PIKES Oy 13:35 Poveria auringosta -hankkeen yhteenveto, Kim

Lisätiedot

Biobisnestä Pirkanmaalle Aurinkoenergia. Mikko Tilvis Suomen metsäkeskus

Biobisnestä Pirkanmaalle Aurinkoenergia. Mikko Tilvis Suomen metsäkeskus Biobisnestä Pirkanmaalle Aurinkoenergia Mikko Tilvis Suomen metsäkeskus Aurinkoenergia Paikallinen, päästötön ja ilmainen energianlähde Aurinkoenergiaa voi hyödyntää sekä lämmöntuotantoon aurinkokeräimillä,

Lisätiedot

KORPELA ENERGIA OSTAA AURINKOSÄHKÖÄ

KORPELA ENERGIA OSTAA AURINKOSÄHKÖÄ KORPELA ENERGIA OSTAA AURINKOSÄHKÖÄ Ostamme ylijäämäsähkösi markkinahintaan Kuva: Aurinkovirta Korpelan Energia ostohyvitys Aloimme ostaa aurinkosähkön ylijäämää joulukuussa 2017 pientuottajilta. Syyt

Lisätiedot

Aurinkosähköjärjestelmän hankintaopas maatiloille

Aurinkosähköjärjestelmän hankintaopas maatiloille Aurinkosähköjärjestelmän hankintaopas maatiloille Tämä opas on tarkoitettu tukimateriaaliksi maatilojen aurinkosähköjärjestelmien hankintaan. Oppaassa esitetyt tiedot mm. investointitukiin liittyen kuvaavat

Lisätiedot

EnergiaRäätäli Suunnittelustartti:

EnergiaRäätäli Suunnittelustartti: EnergiaRäätäli Suunnittelustartti: Taustaselvitys puukaasun ja aurinkoenergian tuotannon kannattavuudesta 10.10.2013 1 Lähtökohta Tässä raportissa käydään lävitse puukaasulaitoksen ja aurinkoenergian (sähkön

Lisätiedot

Aurinkosähköä Iso-Roballe 15.2.2016

Aurinkosähköä Iso-Roballe 15.2.2016 Aurinkosähköä Iso-Roballe 15.2.2016 Janne Käpylehto Energia-asiantuntija, tietokirjailija Dodo RY janne.kapylehto@gmail.com Sisältö Yleistä aurinkosähköstä, kytkennät, hintakehitys Taloudelliset mallinnukset

Lisätiedot

Aurinkoenergia Suomessa

Aurinkoenergia Suomessa Tampere Aurinkoenergia Suomessa 05.10.2016 Jarno Kuokkanen Sundial Finland Oy Aurinkoteknillinen yhdistys Ry Aurinkoenergian termit Aurinkolämpö (ST) Aurinkokeräin Tuottaa lämpöä Lämpöenergia, käyttövesi,

Lisätiedot

Aurinkosähkö kotitaloudessa

Aurinkosähkö kotitaloudessa Aurinkosähkö kotitaloudessa 24.3.205 Espoo ja 26.3.2015 Vantaa Markku Tahkokorpi, Utuapu Oy Aurinkoteknillinen yhdistys ry Suomen Lähienergialiitto ry Esityksen rakenne Yleistä aurinkoenergiasta Aurinkosähkö

Lisätiedot

UUSIUTUVAN ENERGIAN TUOTTAJAPAKETTI

UUSIUTUVAN ENERGIAN TUOTTAJAPAKETTI UUSIUTUVAN ENERGIAN TUOTTAJAPAKETTI TEHOKASTA ENERGIANTUOTANTOA EDELLÄKÄVIJÖILLE Energiantuotanto hajautuu, jolloin myös kuluttajista tulee tuottajia. Helen tarjoaa helpon, tehokkaan ja älykkään ratkaisun

Lisätiedot

Uudet tuotteet Aurinkosähkö

Uudet tuotteet Aurinkosähkö Uudet tuotteet Aurinkosähkö Oulun Energia / Oulun Sähkönmyynti Oy Aurinkosähköjärjestelmämme Mitä se sisältää 10.10.2014 2 Miksi aurinkosähkö Suomessakin? Ympäristövaikutus, aurinkoenergian päästöt olemattomia

Lisätiedot

Aurinkosähköä maatiloille Järjestelmien myyntiprosessi Liittäminen verkkoon Sähkösopimus

Aurinkosähköä maatiloille Järjestelmien myyntiprosessi Liittäminen verkkoon Sähkösopimus Aurinkosähköä maatiloille 14.2. Järjestelmien myyntiprosessi Liittäminen verkkoon Sähkösopimus Hankintaprosessi Näin se etenee 2 Yhteydenotto ja tarjouspyyntö -Tuntikulutustiedot verkkoyhtiöltä -Katon

Lisätiedot

Aurinkopaneelit omalle katollesi. Löydä oma paikkasi auringon alta

Aurinkopaneelit omalle katollesi. Löydä oma paikkasi auringon alta Aurinkopaneelit omalle katollesi Löydä oma paikkasi auringon alta Katos vaan aurinko paistaa Tee katostasi aurinkovoimala Omilla aurinkopaneeleilla tuotettu sähkö on uusiutuvaa, ilmaista ja puhdasta energiaa.

Lisätiedot

Aurinkosähkön hyödyntäminen ja kannattavuus taloyhtiössä

Aurinkosähkön hyödyntäminen ja kannattavuus taloyhtiössä Aurinkosähkön hyödyntäminen ja kannattavuus taloyhtiössä Isännöitsijäseminaari 17.11.2015 Helsinki Energia-asiantuntija, tietokirjailija janne.kapylehto@gmail.com Aurinkosähkö Suomessa ei ole tulevaisuutta,

Lisätiedot

Aurinkosähkön mahdollisuudet maatilalla. Lauri Hietala Solarvoima OY. www.solarvoima.fi. www.solarvoima.fi

Aurinkosähkön mahdollisuudet maatilalla. Lauri Hietala Solarvoima OY. www.solarvoima.fi. www.solarvoima.fi Aurinkosähkön mahdollisuudet maatilalla Lauri Hietala Solarvoima OY Toteuttaa avaimet käteen -periaatteella aurinkosähköratkaisuita kotiin, mökille, maatilalle ja teollisuuteen Omat asentajat Tuotteina

Lisätiedot

Mobiilisähkövarastohanke

Mobiilisähkövarastohanke Mobiilisähkövarastohanke Toteutusaika 1.4.2017 31.5.2019 Hankkeessa pilotoidaan ja demonstroidaan kiinteästi asennettavan sekä liikuteltavan sähkövaraston käyttöä energiahuoltovarmuudenparantamisessa,

Lisätiedot

Aurinkoenergiainvestointi ja kannattava mitoittaminen

Aurinkoenergiainvestointi ja kannattava mitoittaminen Aurinkoenergiainvestointi ja kannattava mitoittaminen Lankisen Tila Oy & Lankisen Broileri Oy Broileri-kasvattamopaikkoja 60 000 Pihvisonnien loppukasvatuspaikkoja 600 kpl. 2 aurinkovoimalaa 28,8 kw 10.6.2016

Lisätiedot

Biobisnestä Pirkanmaalle Aurinkoenergia. Juha Hiitelä Suomen metsäkeskus

Biobisnestä Pirkanmaalle Aurinkoenergia. Juha Hiitelä Suomen metsäkeskus Biobisnestä Pirkanmaalle Aurinkoenergia Juha Hiitelä Suomen metsäkeskus Aurinkoenergia Paikallinen, päästötön ja ilmainen energianlähde Aurinkoenergiaa voi hyödyntää sekä lämmöntuotantoon aurinkokeräimillä,

Lisätiedot

Aurinkosähköä kotiin ja mökille Viralan koulu. Janne Käpylehto. www.solarvoima.fi

Aurinkosähköä kotiin ja mökille Viralan koulu. Janne Käpylehto. www.solarvoima.fi Aurinkosähköä kotiin ja mökille Viralan koulu Janne Käpylehto Aurinkosähkö 1. Merkittävä tuotantomuoto 2. Kannattavaa, hinta on kunnossa 3. Hauskaa! Aurinkosähkö - näpertelyä? Uusi sähköntuotantokapasiteetti

Lisätiedot

Aurinkoenergiaamaatiloilla Virrat13.11.2015

Aurinkoenergiaamaatiloilla Virrat13.11.2015 Aurinkoenergiaamaatiloilla Virrat13.11.2015 Opastus oilmakuvia Saksasta o Syöttötariifi ja muut hyvitysmallit o Tuotto ja kulutus o Kustannukset ja takaisinmaksuaika Jodat Ympäristöenergia Oy 2 Lähellä

Lisätiedot

Askeleet aurinkosähkön pientuottajaksi. Mikko Rantanen energia-asiantuntija Nivos Energia Oy

Askeleet aurinkosähkön pientuottajaksi. Mikko Rantanen energia-asiantuntija Nivos Energia Oy Askeleet aurinkosähkön pientuottajaksi Mikko Rantanen energia-asiantuntija Nivos Energia Oy 1 Nivoksen jakeluverkkoon liitetyt järjestelmät 2012 2013 2014 2015 2016 2 Verkkoon liitetty aurinkosähkö (nimellisteho

Lisätiedot

Ruukki aurinkosähköpaketit Myynnin info 6.10.2014. Myynti- ja tuotekoulutus 5.-6.3.2014

Ruukki aurinkosähköpaketit Myynnin info 6.10.2014. Myynti- ja tuotekoulutus 5.-6.3.2014 Ruukki aurinkosähköpaketit Myynnin info 6.10.2014 1 Myynti- ja tuotekoulutus 5.-6.3.2014 Yleinen Ruukin aurinkoenergiatuoteperhe omakotitaloihin laajenee Ruukki aurinkosähköpaketeilla 27.10.2014 alkaen

Lisätiedot

Hankintaohjeita taloyhtiöille

Hankintaohjeita taloyhtiöille Hankintaohjeita taloyhtiöille Aurinkoenergia taloyhtiössä voi tarkoittaa sekä aurinkolämmön että sähkön tuotantoa. Taloyhtiössä voi tuottaa aurinkosähköä eri tavoin ja/tai hyödyntää aurinkolämpöä käyttöveden

Lisätiedot

Paikallistuotannon keskittäminen kannattaa vain poikkeustapauksissa Laatija: Jukka Paatero, Aalto-yliopisto

Paikallistuotannon keskittäminen kannattaa vain poikkeustapauksissa Laatija: Jukka Paatero, Aalto-yliopisto 15.1.2018 PAIKALLISTUOTANNON KESKITTÄMINEN KANNATTAA VAIN POIKKEUSTAPAUKSISSA Laatija: Jukka Paatero, Aalto-yliopisto Juha Jokisalo, Aalto-yliopisto 15.1.2018 2 Sisällys Paikallistuotannon keskittäminen

Lisätiedot

Uusiutuvan energian käyttömahdollisuudet Liikuntakeskus Pajulahdessa

Uusiutuvan energian käyttömahdollisuudet Liikuntakeskus Pajulahdessa Uusiutuvan energian käyttömahdollisuudet Liikuntakeskus Pajulahdessa Antti Takala 4.6.2014 Esityksen sisältö Tutkimuksen aihe Työn tavoitteet Vesistölämpö Aurinkosähköjärjestelmät Johtopäätökset Työssä

Lisätiedot

Aurinkoenergian tulevaisuuden näkymiä

Aurinkoenergian tulevaisuuden näkymiä Aurinkoenergian tulevaisuuden näkymiä Oulun Energia / Oulun Sähkönmyynti Oy Olli Tuomivaara Energia- ja ilmastotavoitteet asemakaavoituksessa työpaja 25.8.2014. Aurinkoenergian globaali läpimurto 160000

Lisätiedot

Aurinkoenergia Suomessa

Aurinkoenergia Suomessa Aurinkoenergia Suomessa 28.3.2017 Jarno Kuokkanen Sundial Finland Oy Aurinkoteknillinen yhdistys Ry Aurinkoenergian potentiaali Aurinkoenergia on: Ilmaista Rajoittamattomasti Ympäristöystävällinen, päästötön

Lisätiedot

Pientalon aurinkosähköjärjestelmän liittäminen verkkoon. Salo

Pientalon aurinkosähköjärjestelmän liittäminen verkkoon. Salo Pientalon aurinkosähköjärjestelmän liittäminen verkkoon Salo 10.4.2019 Carunan sähkönjakeluverkossa jo yli 4000 aurinkovoimalaa 5000 4000 3000 2000 1000 0 33 MW 17 MW 7 MW 3 MW 2015 2016 2017 2018 Aurinkovoimaloiden

Lisätiedot

Aurinkoenergiailta Joensuu

Aurinkoenergiailta Joensuu Aurinkoenergiailta Joensuu 17.3.2016 Uusiutuvan energian mahdollisuudet Uusiutuva energia on Aurinko-, tuuli-, vesi- ja bioenergiaa (Bioenergia: puuperäiset polttoaineet, peltobiomassat, biokaasu) Maalämpöä

Lisätiedot

Mikrotuotannon kytkeminen valtakunnanverkkoon

Mikrotuotannon kytkeminen valtakunnanverkkoon Mikrotuotannon kytkeminen valtakunnanverkkoon Jukka Rajala 28.01.2016 Sisältö Elenia lyhyesti Mikrotuotantojärjestelmän mitoitus ja verkkoonliittäminen Elenia tänään Palvelumme perustana on, että arki

Lisätiedot

Aurinkopaneelit. - sähköverkkoliittymille INNOVATIVT

Aurinkopaneelit. - sähköverkkoliittymille INNOVATIVT Aurinkopaneelit - sähköverkkoliittymille Etsitkö luotettavaa aurinkopaneeleiden toimittajaa, joka antaa sinulle ammattitaitoista palvelua ja sekä parhaan että luotettavimman teknologian? Aurinkopaketti

Lisätiedot

Ratkaisuja: auringosta ja rahasta. Jouni Juntunen Tutkijatohtori

Ratkaisuja: auringosta ja rahasta. Jouni Juntunen Tutkijatohtori Ratkaisuja: auringosta ja rahasta Jouni Juntunen Tutkijatohtori 1. Aurinkoteknologiasta 1. Teknologia Perusratkaisut Aurinkosähkö Aurinkolämpö 3 1. Teknologia Esteettisempi ratkaisu 16.2.2016 4 2. Rahasta

Lisätiedot

Aurinkoenergia- ja pienvesivoimatuotannon investointituet. Lammi Manu Hollmén

Aurinkoenergia- ja pienvesivoimatuotannon investointituet. Lammi Manu Hollmén Aurinkoenergia- ja pienvesivoimatuotannon investointituet Lammi 12.4.2017 Manu Hollmén Toimimme Satakunnassa ja Varsinais- Suomessa ProAgria Länsi-Suomi Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaiset Satakunnan

Lisätiedot

Huomioita käynnistyvistä suurvoimaloista Suomessa. Antti Kosonen

Huomioita käynnistyvistä suurvoimaloista Suomessa. Antti Kosonen Huomioita käynnistyvistä suurvoimaloista Suomessa Antti Kosonen 14.2.2017 Suomen suurimmat aurinkosähkövoimalat Suomen suurimmat verkkoon kytketyt aurinkovoimalat 1. Helsinki, Kivikko, 853 kw p 2. Loimaa,

Lisätiedot

Aurinkosähkön yhteishankinta Somerolla. Infotilaisuus

Aurinkosähkön yhteishankinta Somerolla. Infotilaisuus Aurinkosähkön yhteishankinta Somerolla Infotilaisuus 20.9.2018 Mistä on kyse? Järjestetään aurinkosähkön yhteishankinta somerolaisille pientaloille Someron kaupungin ja Valonian yhteistyötä, jonka tavoitteena

Lisätiedot

KOKEMUKSIA JA ESIMERKKEJÄ AURINKOSÄHKÖASENNUKSISTA

KOKEMUKSIA JA ESIMERKKEJÄ AURINKOSÄHKÖASENNUKSISTA KOKEMUKSIA JA ESIMERKKEJÄ AURINKOSÄHKÖASENNUKSISTA WWW.FINNWIND.FI omakotitalot maatilat yritykset OFFGRID Kuvat: Finnwind Oy HAJAUTETUN ENERGIANTUOTANNON ASIANTUNTIJA - VUODESTA 1993 FINNWIND.FI AURINKOSÄHKÖ

Lisätiedot

Siirtohinnoittelun vaikutukset pientuotannon kannattavuuteen - case aurinkosähkö kerrostalossa

Siirtohinnoittelun vaikutukset pientuotannon kannattavuuteen - case aurinkosähkö kerrostalossa Siirtohinnoittelun vaikutukset pientuotannon kannattavuuteen - case aurinkosähkö kerrostalossa FinSolar -projektin vetäjä ja tutkija, DI Karoliina Auvinen Jakeluverkon tariffirakenteen kehittäminen loppuseminaari

Lisätiedot

Työvoima Palvelussuhdelajeittain %-jakautumat

Työvoima Palvelussuhdelajeittain %-jakautumat Hallinto 2510 Hyvinvointitoimiala tammikuu 134,9 121,3-13,6 82,8 84,4 3,2 5,4 11,8 7,3 2,3 2,9 3,9 5,8 55,6 38,6 123,1 107,6 91,3 % 88,7 % helmikuu 133,9 118,8-15,1 82,3 83,4 3,9 5,5 11,1 7,6 2,6 3,6 8,1

Lisätiedot

Aurinkosähkön tuotanto ja aurinkopaneelit. Jukka Kaarre

Aurinkosähkön tuotanto ja aurinkopaneelit. Jukka Kaarre Aurinkosähkön tuotanto ja aurinkopaneelit Jukka Kaarre 9.8.2017 Oulun Seudun Sähkö Perustettu 1921 Toisen asteen osuuskunta Jäseninä 12 sähköosuuskuntaa ja 3 muuta yhteisöä Jäsenosuuskunnissa jäseniä noin

Lisätiedot

Uusiutuvan energian yhdistäminen kaasulämmitykseen

Uusiutuvan energian yhdistäminen kaasulämmitykseen Aurinko Maalämpö Kaasu Lämpöpumput Uusiutuvan energian yhdistäminen kaasulämmitykseen Kaasulämmityksessä voidaan hyödyntää uusiutuvaa energiaa käyttämällä biokaasua tai yhdistämällä lämmitysjärjestelmään

Lisätiedot

Naps Solar Systems Oy / Ruosilankuja 4, FI Helsinki / Finland / /

Naps Solar Systems Oy / Ruosilankuja 4, FI Helsinki / Finland  / / Naps Solar Systems Oy / Ruosilankuja 4, FI-00390 Helsinki / Finland www.napssystems.com / +358 20 7545 666 / +358 20 7545 660 Naps Solar Systems Oy Naps Solar Systems on kotimainen aurinkosähköjärjestelmien

Lisätiedot

Aurinkosähkötuotannon mahdollisuudet ja kehityspotentiaali Suomessa

Aurinkosähkötuotannon mahdollisuudet ja kehityspotentiaali Suomessa Aurinkosähkötuotannon mahdollisuudet ja kehityspotentiaali Suomessa Energian primäärilähteet 2012 & 2007 - käytämmekö kestäviä energialähteitä? 2007 2012 Yhteensä Öljy (tuonti fossiili) 24 24% 92 TWh Hiili

Lisätiedot

Nikkilän Sydän, koulu, vaihe 2 laajennus

Nikkilän Sydän, koulu, vaihe 2 laajennus Nikkilän Sydän, koulu, vaihe 2 laajennus Energiantuotantoratkaisut 30.9.2016 Page 1 Mika Strachan Energiatuki Kunnalle TEM:n ja ELY-keskuksen energiatuet ovat ainoat tällaisiin pienehköihin hankkeisiin.

Lisätiedot

Suurten kiinteistöjen aurinkovoimalat Tuotannon ja kulutuksen yhteensovittaminen

Suurten kiinteistöjen aurinkovoimalat Tuotannon ja kulutuksen yhteensovittaminen Suurten kiinteistöjen aurinkovoimalat Tuotannon ja kulutuksen yhteensovittaminen Arttur Kulvik, CEO Solnet Group B.V. IoT enabled Smart Solar solutions Solnet Group B.V. K-citymarket Länsikeskus, Turku

Lisätiedot

Energiayhteisö aurinkovoimalan toteutusvaihtoehtona lentokentällä. Aurinkofoorumi Kehruuhuoneella Mikko Kolehmainen

Energiayhteisö aurinkovoimalan toteutusvaihtoehtona lentokentällä. Aurinkofoorumi Kehruuhuoneella Mikko Kolehmainen Energiayhteisö aurinkovoimalan toteutusvaihtoehtona lentokentällä Aurinkofoorumi 27.3.2019 Kehruuhuoneella Mikko Kolehmainen Lyhyesti diplomityöstä Energiayhteisöjen toimintamallit ja lainsäädäntö Suomessa

Lisätiedot

Auringosta sähkövoimaa KERAVAN ENERGIA & AURINKOSÄHKÖ. Keravan omakotiyhdistys Osmo Auvinen

Auringosta sähkövoimaa KERAVAN ENERGIA & AURINKOSÄHKÖ. Keravan omakotiyhdistys Osmo Auvinen Auringosta sähkövoimaa KERAVAN ENERGIA & AURINKOSÄHKÖ Keravan omakotiyhdistys 26.4.2017 Osmo Auvinen osmo.auvinen@keoy.fi Keravan Energia Oy, emoyhtiö Keravan kaupunki 96,5 % Sipoon kunta 3,5 % Etelä-Suomen

Lisätiedot

Korkeahyötysuhteisten sähkömoottorien hankintasuositus

Korkeahyötysuhteisten sähkömoottorien hankintasuositus Korkeahyötysuhteisten sähkömoottorien hankintasuositus Ei julkaista painotuotteena Copyright Motiva Oy, Helsinki, huhtikuu 2004 Korkeahyötysuhteisten sähkömoottorien hankintasuositus Tarkoitettu liitettäväksi

Lisätiedot

Aurinkovoimaa Lappeenrannassa: Kokemuksia ja mahdollisuuksia. Markus Lankinen

Aurinkovoimaa Lappeenrannassa: Kokemuksia ja mahdollisuuksia. Markus Lankinen Aurinkovoimaa Lappeenrannassa: Kokemuksia ja mahdollisuuksia Aurinkosähkön tuottaja vuodesta 2013 Teho: 3 KW, 10 paneelia Invertteri: Fronius Tuotanto 8/2013-24.5.2016: 5000 kwh 5/2016: keskimäärin 11-18

Lisätiedot

Naps Systems Group. Aurinko, ehtymätön energialähde. Jukka Nieminen Naps Systems Oy

Naps Systems Group. Aurinko, ehtymätön energialähde. Jukka Nieminen Naps Systems Oy Aurinko, ehtymätön energialähde Jukka Nieminen Naps Systems Oy Aurinko energianlähteenä Maapallolle tuleva säteilyteho 170 000 TW! Teho on noin 20.000 kertaa koko maapallon teollisuuden ja lämmityksen

Lisätiedot

TEHOLANTA SEMINAARI Biokaasun tuotannon kannattavuus

TEHOLANTA SEMINAARI Biokaasun tuotannon kannattavuus TEHOLANTA SEMINAARI 11.12.2018 Biokaasun tuotannon kannattavuus Erika Winquist Siipikarjaliiton seminaari 25.10.2017 Biokaasun tuotannon kannattavuus Esimerkkitilat Broileri-, kalkkuna ja munatila Biokaasulaitokset

Lisätiedot

AURINKOSÄHKÖN YHTEISTILAUS

AURINKOSÄHKÖN YHTEISTILAUS Uusikaupunki 26.3.2014 AURINKOSÄHKÖN YHTEISTILAUS 1 Osana HINKU- hanketta toteutettiin Suomen suurin aurinkosähköjärjestelmien yhteistilaus. Neljän kunnan kiinteistöihin ja n. 25 yksityiskotiin asennetaan

Lisätiedot

Käytännön kokemuksia aurinkosähkön pientuotannosta

Käytännön kokemuksia aurinkosähkön pientuotannosta Käytännön kokemuksia aurinkosähkön pientuotannosta Toimitusjohtaja Sähköteknisen Kaupan Liitto ry Mistä kaikki alkoi? Olemme ökykuluttajia, maailman parantajia, viherpiipertäjiä, uteliaita uusille asioille,

Lisätiedot

Aurinkovoimala osana kiinteistöhallintaa Tuotannon ja kulutuksen yhteensovittaminen

Aurinkovoimala osana kiinteistöhallintaa Tuotannon ja kulutuksen yhteensovittaminen Aurinkovoimala osana kiinteistöhallintaa Tuotannon ja kulutuksen yhteensovittaminen Arttur Kulvik, CEO Solnet Group B.V. IoT enabled Smart Solar solutions Solnet Group B.V. Solnet Group B.V Solnet on johtava

Lisätiedot

Energia-ilta: Keuruu, Saarijärvi ja Äänekoski. Yritys

Energia-ilta: Keuruu, Saarijärvi ja Äänekoski. Yritys Energia-ilta: Keuruu, Saarijärvi ja Äänekoski Yritys Solartukku Oy on aurinkoenergiaan erikoistunut 2009 perustettu yritys, jolla on toimitilat ja varasto Keuruulla. Ydintoimintaamme ovat aurinkolämpöja

Lisätiedot

Poveria biomassasta. Matkaraportti Bioenergiahankkeiden opintomatka

Poveria biomassasta. Matkaraportti Bioenergiahankkeiden opintomatka Matkaraportti Bioenergiahankkeiden opintomatka 12. 13.4.2018 Pohjois-Karjalassa toimivat bioenergiahankkeet Poveria biomassasta mukaan lukien toteuttivat huhtikuussa 2018 yhteisen opintomatkan. Matkalla

Lisätiedot

JULKISTEN YLI 5 %:N TUOTON KOHTEIDEN EDISTÄMINEN. Aurinkofoorumi Green Energy Green Energy Show

JULKISTEN YLI 5 %:N TUOTON KOHTEIDEN EDISTÄMINEN. Aurinkofoorumi Green Energy Green Energy Show JULKISTEN YLI 5 %:N TUOTON KOHTEIDEN EDISTÄMINEN Aurinkofoorumi 9.5.2017 Julkisten yli 5 %:n tuoton kohteiden edistäminen 14.2. Kunnat: Asetettujen kuntasitoumusten ottamien tosissaan odottaminen ei auta

Lisätiedot

Aurinkosähkö

Aurinkosähkö Aurinkosähkö 25.10.2016 Yritystietoa Savon Voimasta Energian ja informaation Innovatiivinen yhdistäjä Savon Voima on maakunnallinen energiakonserni, jonka omistaa 100 prosenttisesti alueen 21 kuntaa. Olemme

Lisätiedot

Yhteenveto kaukolämmön ja maalämmön lämmitysjärjestelmävertailusta ONE1 Oy 6.5.2015

Yhteenveto kaukolämmön ja maalämmön lämmitysjärjestelmävertailusta ONE1 Oy 6.5.2015 Yhteenveto kaukolämmön ja maalämmön lämmitysjärjestelmävertailusta ONE1 Oy 6.5.215 Sisällys 1. Johdanto... 1 2. Tyyppirakennukset... 1 3. Laskenta... 2 4.1 Uusi pientalo... 3 4.2 Vanha pientalo... 4 4.3

Lisätiedot

Aurinkosähköjärjestelmien yhteishankinta kuntalaisille ja yrityksille/alkuinfotilaisuus

Aurinkosähköjärjestelmien yhteishankinta kuntalaisille ja yrityksille/alkuinfotilaisuus Aurinkosähköjärjestelmien yhteishankinta kuntalaisille ja yrityksille/alkuinfotilaisuus Anna-Maria Rauhala, Suomen ympäristökeskus Anniina Kontiokorpi, Pohjois-Karjalan maakuntaliitto @OljyvapaaPK Öljyvapaa

Lisätiedot

[TBK] Tunturikeskuksen Bioenergian Käyttö

[TBK] Tunturikeskuksen Bioenergian Käyttö [TBK] Tunturikeskuksen Bioenergian Käyttö Yleiset bioenergia CHP voimalaitoskonseptit DI Jenni Kotakorpi, Myynti-insinööri, Hansapower Oy Taustaa Vuonna 1989 perustettu yhtiö Laitetoimittaja öljy-, kaasuja

Lisätiedot

Biokaasulaitosten tukijärjestelmät Suomessa. Fredrik Åkerlund, Motiva Oy

Biokaasulaitosten tukijärjestelmät Suomessa. Fredrik Åkerlund, Motiva Oy Biokaasulaitosten tukijärjestelmät Suomessa TUKIRATKAISUJEN ESITTELY Tämän aineiston tarkoitus On auttaa biokaasulaitosta harkitsevaa yrittäjää tai toimijaa hahmottamaan saatavilla olevat tukiratkaisut

Lisätiedot

Auringosta voimaa sähköautoon -seminaari Kuopio Ari Puurtinen

Auringosta voimaa sähköautoon -seminaari Kuopio Ari Puurtinen Auringosta voimaa sähköautoon -seminaari Kuopio 21..2017 Ari Puurtinen ENERGIASEMINAARI 21..2017 Sisältö Kysyntäjousto Aurinkosähkö Aurinkosähkön tunnuspiirteet Sähkön kulutus vs. aurinkosähkön tuotto

Lisätiedot

Aurinko- ja poistoilmalämmitysjärjestelmä. GES-verkostotilaisuus Lappeenrannassa Ville Terävä, Kymi-Solar Oy. OptiSun

Aurinko- ja poistoilmalämmitysjärjestelmä. GES-verkostotilaisuus Lappeenrannassa Ville Terävä, Kymi-Solar Oy. OptiSun Aurinko- ja poistoilmalämmitysjärjestelmä GES-verkostotilaisuus Lappeenrannassa 11.5.2017 Ville Terävä, Kymi-Solar Oy OptiSun 1 Kymi-Solar Oy Kymi-Solar Oy on kansainvälisille markkinoille tähtäävä startup-yritys.

Lisätiedot

Tuuli- ja aurinkosähköntuotannon oppimisympäristö, TUURINKO Tuuli- ja aurinkosähkön mittaustiedon hyödyntäminen opetuksessa

Tuuli- ja aurinkosähköntuotannon oppimisympäristö, TUURINKO Tuuli- ja aurinkosähkön mittaustiedon hyödyntäminen opetuksessa Tuuli- ja aurinkosähköntuotannon oppimisympäristö, TUURINKO Tuuli- ja aurinkosähkön mittaustiedon hyödyntäminen opetuksessa Alpo Kekkonen Kurssin sisältö - Saatavilla oleva seurantatieto - tuulivoimalat

Lisätiedot

Messut Salossa 12-13-04.2014 Aiheena: Lähienergia Luennoitsija Pekka Agge tj Aura Energia Oy www.auraenergia.fi Puhelin 010 5052860.

Messut Salossa 12-13-04.2014 Aiheena: Lähienergia Luennoitsija Pekka Agge tj Aura Energia Oy www.auraenergia.fi Puhelin 010 5052860. Messut Salossa 12-13-04.2014 Aiheena: Lähienergia Luennoitsija Pekka Agge tj Aura Energia Oy www.auraenergia.fi Puhelin 010 5052860 Messut Salo Miten tehdään talo jossa mukava asua ja silti energian kulutus

Lisätiedot

Aurinkosähkö kannattaa etenkin vanhainkodeissa Laatijat: Paula Sankelo, Aalto-yliopisto; Juha Jokisalo, Aalto-yliopisto

Aurinkosähkö kannattaa etenkin vanhainkodeissa Laatijat: Paula Sankelo, Aalto-yliopisto; Juha Jokisalo, Aalto-yliopisto 18.1.2019 AURINKOSÄHKÖ KANNATTAA ETENKIN VANHAINKODEISSA Laatijat: Paula Sankelo, Aalto-yliopisto Juha Jokisalo, Aalto-yliopisto 18.1.2019 2 Sisällys Tavoite Tutkimusmenetelmät Energiasimulointi ja optimointi

Lisätiedot

DEE-53010 Aurinkosähkön perusteet

DEE-53010 Aurinkosähkön perusteet DEE-53010 Aurinkosähkön perusteet Seitsemännen luennon aihepiirit Aurinkosähkön energiantuotanto-odotukset Etelä-Suomessa Mittaustuloksia Sähkömagnetiikan mittauspaneelista ja Kiilto Oy:n 66 kw:n aurinkosähkövoimalasta

Lisätiedot

Aurinkoenergiajärjestelmien hintayhteenveto

Aurinkoenergiajärjestelmien hintayhteenveto Aurinkoenergiajärjestelmien hintayhteenveto v. 1.2 11.3.2015 Markku Tahkokorpi 1 JOHDANTO Finsolar-hankkeen osana on marras-joulukuussa 2014 selvitetty aurinkosähkölaitteistojen toteutuneita hintatasoja

Lisätiedot

Aurinkosähköä Suomeen. Jero Ahola LUT Energia 26.9.2012

Aurinkosähköä Suomeen. Jero Ahola LUT Energia 26.9.2012 Aurinkosähköä Suomeen Jero Ahola LUT Energia 26.9.2012 Esitelmän sisältö I. Johdantoa energian tuotantoon II. Aurinkoenergiajärjestelmien tekniikkaa III. Aurinkosähkö Suomessa IV. Yhteenveto I. Johdantoa

Lisätiedot

NÄIN MEILLÄ LAPPEENRANNASSA

NÄIN MEILLÄ LAPPEENRANNASSA NÄIN MEILLÄ LAPPEENRANNASSA Aurinkovoimalat eri kokoluokissa -tukijärjestelmät ja erityispiirteet Kotitalouksien voimalat Asuinkiinteistöt, pl. kotitalouksien yksityisessä hallinnassa olevat PK-yritykset,

Lisätiedot

OPAS: OMAKOTITALOT JA VAPAA-AJAN ASUNNOT. Opas aurinkosähkön hyödyntämiseen

OPAS: OMAKOTITALOT JA VAPAA-AJAN ASUNNOT. Opas aurinkosähkön hyödyntämiseen OPAS: OMAKOTITALOT JA VAPAA-AJAN ASUNNOT Opas aurinkosähkön hyödyntämiseen Tarjoamamme aurinkosähköjärjestelmä on toimintavarma ja sinun kannaltasi vaivaton. Aurinko tarjoaa loputtomasti energiaa me tarjoamme

Lisätiedot

Kattoelementit maatalous. Kattoelementit teollisuus. Huolto ja palvelu

Kattoelementit maatalous. Kattoelementit teollisuus. Huolto ja palvelu Kattoelementit maatalous Kattoelementit teollisuus Huolto ja palvelu Aurinkovoimala maatalouteen ProAgria Kannus 4.4.2018 Erkki Lassila Koulutie 142-69700 Veteli - Finland Puh. +358 207 969 410 myynti@termater.fi

Lisätiedot

Aurinkopaneelin toimintaperiaate

Aurinkopaneelin toimintaperiaate 2 Aurinkopaneelin toimintaperiaate Auringon säde/ valo osuu paneelin pinnalle joka osaltaan tuottaa aurinkoenergia. Sähkö muunnetaan vaihtovirraksi invertterissä ja liitetään talon ryhmäkeskukseen. DC

Lisätiedot

Poveria auringosta kohteet

Poveria auringosta kohteet Lämpöyrittäjäpäivät - Poveria auringosta yritysryhmähanke 2017-2018 - 7 kpl aurinkosähköjärjestelmäinvestointia hakelämpölaitosten yhteyteen - Järjestelmät 5 21 kwp Poveria auringosta - Toiminnassa syksystä

Lisätiedot

Aurinkosähkö kotona ja mökillä

Aurinkosähkö kotona ja mökillä Aurinkosähkö kotona ja mökillä Tampere 10.2.2015 Janne Käpylehto Energia-asiantuntija, tietokirjailija www.pienenergia.com Janne Käpylehto Aurinkosähkö 1. Hauskaa! 2. Merkittävä tuotantomuoto 3. Kannattavaa,

Lisätiedot

ENERGIATUET 2017 (Uusi asetus valmistellaan vuodeksi 2018)

ENERGIATUET 2017 (Uusi asetus valmistellaan vuodeksi 2018) ENERGIATUET 2017 Säädöstaustat: - Valtioneuvoston asetus energiatuen myöntämisen yleisistä ehdoista vuodelta 2012 (1063/2012) sekä (Uusi asetus valmistellaan vuodeksi 2018) - Työ- ja elinkeinoministeriön

Lisätiedot

Aurinkoenergia osana Vuores-talon energiaratkaisua

Aurinkoenergia osana Vuores-talon energiaratkaisua Aurinkoenergia osana Vuores-talon energiaratkaisua VUORES-TALO VUORES-TALO VAIHE 2 VAIHE 1 2013 RAKENNUTTAJAN TAVOITTEET LIITTYEN ENERGIATEHOKKUUTEEN 1. Rakentaa energialuokan A 2007 rakennus. 2. Täyttää

Lisätiedot

Pientuotannon liittäminen käytännössä

Pientuotannon liittäminen käytännössä Pientuotannon liittäminen käytännössä Sähköurakoitsijoiden ajankohtaispäivä 14.3.2018 Liittymävastaava Sirpa Jokisalo 19.3.2018 1 Sisältö Kokemuksia pientuotannosta Mitä aurinkopaneelien hankinnassa kannattaa

Lisätiedot

Satmatic aurinkoenergiajärjestelmät. Innovatiivinen ja älykäs aurinkoenergia. Solar Forum 12.05.2011. Satmatic Oy

Satmatic aurinkoenergiajärjestelmät. Innovatiivinen ja älykäs aurinkoenergia. Solar Forum 12.05.2011. Satmatic Oy Satmatic aurinkoenergiajärjestelmät Innovatiivinen ja älykäs aurinkoenergia Solar Forum 12.05.2011 Satmatic Oy Satmatic on suomalainen sähkö- ja automaatiotalo Satmatic in osakekannan omistaa pörssiyhtiö

Lisätiedot

Lämpöä tuulivoimasta ja auringosta. Esa.Eklund@KodinEnergia.fi. Kodin vihreä energia Oy 30.8.2012

Lämpöä tuulivoimasta ja auringosta. Esa.Eklund@KodinEnergia.fi. Kodin vihreä energia Oy 30.8.2012 Lämpöä tuulivoimasta ja auringosta 30.8.2012 Esa.Eklund@KodinEnergia.fi Kodin vihreä energia Oy Mitä tuulivoimala tekee Tuulivoimala muuttaa tuulessa olevan liikeenergian sähköenergiaksi. Tuulesta saatava

Lisätiedot

CASE: HSY Viikinmäki AURINKOSÄHKÖVOIMALA

CASE: HSY Viikinmäki AURINKOSÄHKÖVOIMALA CASE: HSY Viikinmäki AURINKOSÄHKÖVOIMALA Energiatehokas vesihuoltolaitos 1/2018 1 Auringosta sähköä jätevedenpuhdistamolle Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY hyödyntää aurinkoenergiaa kaikissa kohteissa,

Lisätiedot

Aurinkoenergian mahdollisuudet Varsinais-Suomessa. kokemuksia mm. yhteishankinnasta

Aurinkoenergian mahdollisuudet Varsinais-Suomessa. kokemuksia mm. yhteishankinnasta Aurinkoenergian mahdollisuudet Varsinais-Suomessa kokemuksia mm. yhteishankinnasta 19.3.2019 Jos haluan aurinkoenergiaa Hankin aurinkojärjestelmän itse Vaatii perehtymistä, hyvä pyytää useampi tarjous

Lisätiedot

FInZEB- laskentatuloksia Asuinkerrostalo ja toimistotalo

FInZEB- laskentatuloksia Asuinkerrostalo ja toimistotalo FInZEB- laskentatuloksia Asuinkerrostalo ja toimistotalo Erja Reinikainen, Granlund Oy FInZEB- työpaja 1 Laskentatarkastelujen tavoileet Tyyppirakennukset Herkkyystarkastelut eri asioiden vaikutuksesta

Lisätiedot

Kivihiilen kulutus kasvoi 35 prosenttia tammi-syyskuussa

Kivihiilen kulutus kasvoi 35 prosenttia tammi-syyskuussa Energia 2010 Kivihiilen kulutus 2010, 3. vuosineljännes Kivihiilen kulutus kasvoi 35 prosenttia tammisyyskuussa Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan kivihiiltä käytettiin vuoden 2010 kolmen ensimmäisen

Lisätiedot

Sähköntuotannon näkymiä. Jukka Leskelä Energiateollisuus ry Pyhäjoki

Sähköntuotannon näkymiä. Jukka Leskelä Energiateollisuus ry Pyhäjoki Sähköntuotannon näkymiä Jukka Leskelä Energiateollisuus ry Pyhäjoki Sähkön tuotanto Suomessa ja tuonti 2016 (85,1 TWh) 2 Sähkön tuonti taas uuteen ennätykseen 2016 19,0 TWh 3 Sähköntuotanto energialähteittäin

Lisätiedot

AURINKOSÄHKÖN HYÖDYNTÄMISMAHDOLLISUUDET SUOMESSA

AURINKOSÄHKÖN HYÖDYNTÄMISMAHDOLLISUUDET SUOMESSA AURINKOSÄHKÖN HYÖDYNTÄMISMAHDOLLISUUDET SUOMESSA Esityksen sisältö Johdanto aiheeseen Aurinkosähkö Suomen olosuhteissa Lyhyesti tekniikasta Politiikkaa 1 AURINKOSÄHKÖ MAAILMANLAAJUISESTI (1/3) kuva: www.epia.org

Lisätiedot

Hankesuunnitelman liite 11. Sipoonlahden koulu. Energiantuotantoratkaisut Page 1

Hankesuunnitelman liite 11. Sipoonlahden koulu. Energiantuotantoratkaisut Page 1 Hankesuunnitelman liite 11 Sipoonlahden koulu Energiantuotantoratkaisut 27.9.2016 Page 1 Energiatuki Kunnalle TEM:n ja ELY-keskuksen energiatuet ovat ainoat tällaisiin pienehköihin hankkeisiin. Puhelinkeskustelu

Lisätiedot

Aurinkolämpö Kerros- ja rivitaloihin 15.2.2012. Anssi Laine Tuotepäällikkö Riihimäen Metallikaluste Oy

Aurinkolämpö Kerros- ja rivitaloihin 15.2.2012. Anssi Laine Tuotepäällikkö Riihimäen Metallikaluste Oy Aurinkolämpö Kerros- ja rivitaloihin 15.2.2012 Anssi Laine Tuotepäällikkö Riihimäen Metallikaluste Oy Riihimäen Metallikaluste Oy Perustettu 1988 Suomalainen omistus 35 Henkilöä Liikevaihto 5,7M v.2011/10kk

Lisätiedot

Kaukoluettavine mittareineen Talouslaskelmat kustannuksineen ja tuottoineen on osattava laskea tarkasti

Kaukoluettavine mittareineen Talouslaskelmat kustannuksineen ja tuottoineen on osattava laskea tarkasti Tornio 24.5.2012 Tuulivoimala on vaativa hanke Esim. viljelijän on visioitava oman tilansa kehitysnäkymät ja sähkötehon tarpeet Voimalan rakentaminen, perustuksen valu ja lujuuslaskelmat ovat osaavien

Lisätiedot

Aurinkosähköjärjestelmien hankinta kotitalouksille. Nurmes

Aurinkosähköjärjestelmien hankinta kotitalouksille. Nurmes Aurinkosähköjärjestelmien hankinta kotitalouksille Nurmes 21.9.2016 1 1 Agenda 1. Yleistä GreenEnergy Finland Oy (GEF) 2. Sähköenergian kulutus ja hintakehitys 3. Aurinkosähkön potentiaali ja huomiot 4.

Lisätiedot

Lämpöpumput ja aurinko energianlähteinä Energiaehtoo

Lämpöpumput ja aurinko energianlähteinä Energiaehtoo Lämpöpumput ja aurinko energianlähteinä Energiaehtoo 5.10.2016 Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi/energianeuvonta energianeuvonta@kesto.fi 1 Energianeuvonta Keski-Suomessa Energianeuvontaa tarjotaan

Lisätiedot

Perinteisen laitehankintamallin kompastuskivet

Perinteisen laitehankintamallin kompastuskivet Perinteisen laitehankintamallin kompastuskivet 2.10.2014 - Matti Kantonen, Finnwind Oy matti.kantonen@finnwind.fi, GSM 045 650 2156 lyhyt yritysesittely taustaa esimerkille aurinkosähkön toimitusprosessi

Lisätiedot

Aurinkosähkön yhteishankinta. Salo

Aurinkosähkön yhteishankinta. Salo Aurinkosähkön yhteishankinta Salo 10.4.2019 Jos haluan aurinkoenergiaa Hankin aurinkojärjestelmän itse Vaatii perehtymistä, hyvä pyytää useampi tarjous Pyydän tarjouksen energiayhtiöltä Avaimet käteen

Lisätiedot