MIKROBIEN TUOTTAMAT HAITALLISET RIKKIYHDISTEET SISÄILMASSA: UUSI ONLINE-SOVELLETTAVA MITTAUSTEKNIIKKA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "MIKROBIEN TUOTTAMAT HAITALLISET RIKKIYHDISTEET SISÄILMASSA: UUSI ONLINE-SOVELLETTAVA MITTAUSTEKNIIKKA"

Transkriptio

1 Sisäilmastoseminaari MIKROBIEN TUOTTAMAT HAITALLISET RIKKIYHDISTEET SISÄILMASSA: UUSI ONLINE-SOVELLETTAVA MITTAUSTEKNIIKKA Panu Harmo 1, Janne Puusa 1,2, Simo Lehtinen 3, Jorma Selkäinaho 1, Elisa Aattela 4, Arto Visala 1 ja Mirja Salkinoja-Salonen 1,5 1 Aalto Yliopisto, Sähkötekniikan ja automaation lts 2 Kelloseppäkoulu 3 Mikrofokus Oy 4 Sisäilmatutkimuspalvelut Elisa Aattela Oy 5 Helsingin Yliopisto, Elintarvike- ja ympäristötieteiden lts TIIVISTELMÄ Rikkivety tiedetään terveydelle haitalliseksi kroonisessa tai usein toistuvassa altistuksessa jo alle 0,01 mg/m 3 pitoisuuksissa, mutta sen monitorointiin markkinoiden kenttäkelpoisten mittarien herkkyys ( 0,05 mg/m 3 ) ei riitä. Kehitimme online-luettavan hopea-anturin sulfidikaasujen havainnointiin sisätiloissa, joissa on tarvetta matalien pitoisuuksien pitkäaikaisseurantaan. Mittausanturi on pienikokoinen, äänetön, kustannustehokas eikä häiritse tilojen muuta toimintaa. Useita antureita samanaikaisesti 24/7 käyttäen on mahdollista jäljittää sulfidikaasujen päästölähteet ja purkautumisajankohdat koko kiinteistössä. Anturin herkkyydeksi osoittautui 0,002 mg kertapurkaus sulfidirikkiä, mutta pienemmätkin yksittäispäästöt tulivat näkyviin, jos purkauksia oli useita. Antureiden sijoittamista vaihtelemalla on mahdollista paikantaa sulfidikaasujen päästölähteet. TAUSTAA Pelkistyneet rikkiyhdisteet (rikkivety, rikkihiili, orgaaniset sulfidit) ovat Suomessa arkipäivän työsuojeluongelma kemian- ja öljyteollisuuden tiloissa, lantaloissa, kaivoksilla sekä jäteveden ja jätteen käsittelyssä. Muussa kuin ammatillisessa altistuksessa sisäilman sulfidipitoisuuksiin ei ole kiinnitetty huomiota. Lypsylehmien hyvinvoinnille haitallisuudelle Maa- ja metsätalousministeriö on v asettanut jatkuvan altistumisen maksimiarvoksi eläinsuojissa 0,5 ppm /1/. Yhdysvaltain terveysviranomainen on asettanut MRL arvoksi (minimal risk level) akuutissa altistumisessa 0,07 ppm ja pitkäaikaiselle tai toistuvalle altistukselle (asunnot, julkiset rakennukset) 0,02 ppm (28 µg/m3)/2/. Näin matalien pitoisuuksien mittaamiseen markkinoilla olevien, kenttäkelpoisten mittalaitteiden herkkyys ei riitä. Tieteellisessä kirjallisuudessa rikkivedylle pitkäaikaisaltistuksessa ihmisen terveydelle haitalliseksi on raportoitu 0,01 0,03 ppm Allen ym /3/, Guidry ym /4/, Heaney ym. /5/, Jäppinen ym. /6/, Marttila ym. /7/, Yeatts ym. /8/, Legator ym. /9/, Mousa ym. /10/, erityisen herkkiä ovat lapset /4, 7/. Tässä esityksessä raportoimme kehittämästämme mittaustekniikasta, joka on riittävän herkkä matalille rikkivety- ja rikkihiilipitoisuuksille, pienikokoinen sijoitettavaksi esim. rakenneavauksiin, ja taloudellisesti mahdollinen monien kohteiden samanaikaiseen seurantaan.

2 234 Sisäilmayhdistys raportti 35 MITTAUSPERIAATE JA TOTEUTUS Rikkivetymittalaite Metallinen hopeapinta tunnetusti reagoi pelkistyneiden rikkiyhdisteiden kanssa /2,3,8/. Andersson ym. /11/ ovat kehittäneet tähän ilmiöön perustuvan menetelmän röntgen mikroanalysaattorilla varustetun pyyhkäisyelektronimikroskoopin (EDS-SEM) käytölle sulfidireaktion erotteluun hopean muista reaktioista. Tätä samaa ilmiötä hyväksikäyttämällä tässä työssä kehitettiin uusi, digitaalinen, semikvantitatiivinen, pienikokoinen mittalaite rikkivedyn reaktiotuotteiden havainnointiin. Järjestelmää testattiin käyttämällä suljettuja kammioita, joihin annosteltiin pieniä määriä (1 µl) vesiliuosta, jonka rikkivetypitoisuus tunnettiin. Esimerkkejä tuloksista on Kuvassa 1. Siitä nähdään, että rikkivedyn 0,002 mg kertapäästön vaikutus oli selvästi mitattavissa 2 vuorokauden kuluessa päästöstä. Kuva 1. Rikkivetymittalaitteen vaste rikkivedylle kammiokokeissa. Mittalaitteen hopeisia antureita ripustettiin lasista ja metallista koostettujen kammioiden sisätilaan. Kuhunkin kammioon injektoitiin tunnettuja rikkivetyannoksia (kertainjektio: 0,001 0,04 mg /kammio). Kammion ilmatila suljettiin heti annosinjektion jälkeen alumiinitarrafoliolla ja ilmastointiteipillä. Anturi poistettiin kammiosta määräajoin hopeapinnan reaktiotuotteiden aiheuttaman muutoksen mittaamiseksi projektissa kehitetyllä mittauslaitteella. Mittaussignaali pieneni suhteessa mittauskammioon injektoidun rikkivedyn määrään (Kuva 1). Mittauskammion materiaaleina oli lasi ja maalattu pelti. Alin toistettavasti mitattavissa oleva rikkivetyvaste oli 0,002 mg (2 µg, kokonaismäärä). Kun kammioon sijoitettiin rakennusmateriaaleja (höyrynsulkumuovi, lämmöneristeet, vinyylilaatta) anturin signaalivasteen kehittyminen hidastui, mutta jatkoi nousua vielä sen jälkeen, kun kammio oli tuuletettu. Tämä viittaa siihen, että osa kammioilman sisältämästä rikkivedystä pidättyi materiaaleihin, joista se vapautui ilmatilaan ilmapitoisuuden alennuttua. Kun kammioon tehtiin perättäisiä rikkivetyinjektioita, niin signaalin muutos pieneni jokaisen injektion jälkeen, mutta ei lineaarisesti suhteessa annokseen. Tämä sopii paljastamaan reaalitilanteita, joissa rikkivedyn purkautuminen rakenteista johtuu tilojen vaihtelevista alipaineista. Tässä työssä käytetyt rikkivetyanturit ovat pienikokoisia (< 2 cm 2 ), keveitä ja äänettömiä. Niitä sijoitettiin 81 kenttäkohteeseen (asuntoja, kouluja, 5 40 vrk/kohde), joissa oli tai ei ollut epäily sisäilmaan liittyvästä terveyshaitasta. Anturit sijoitettiin sisäilmaan tai rakenneavauksiin. Positiivinen rikkivetyvaste saatiin 49 anturista, joihin kaikkiin liittyi terveyshaittaoireiden esiintymistä. Nämä alustavat tulokset viittaavat siihen, että sisäilman matalat rikkivetypitoisuudet, jotka jäävät alle markkinoilla olevien kenttämonitorien mittauskynnyksen, saattavat olla yksi tavallisimpia (vaikkakaan ei ainoa) sisäilmahaittoja.

3 Sisäilmastoseminaari Rikkivetyanturin vaste EDS:llä tutkittuna Anturipinnan responssia rikkivedylle tutkittiin pyyhkäisyelektronimikroskoopilla EDSspektrien avulla sekä kammiokokein että todellisissa sisäilmakohteissa (asuntoja, kouluja). Kuvat 2A, 2B ovat EDS-spektrejä rinnakkaisista antureista, jotka altistettiin samanaikaisesti (20 vrk) saman koulun eri tiloissa: opetustiloissa, johon liittyi tai ei liittynyt merkittävää terveyshaittaoireilua. Anturit kiinnitettiin kaksipuolisella tarrateipillä opettajan pöydän alapintaan, jotta sisäilman laskeutuva pöly ei häiritsisi mittausta. Mittavälineenä oli JEOL JSM 6460 LV pyyhkäisyelektronimikroskooppi. Kuva 2A. Sisäilmaongelmaisen koulun ongelmattomassa opetustilassa altistettu anturi: anturin pinta koostui metallisesta hopeasta, mikä näkyy kuvassa siinä, että EDS antoi vahvan hopeaspektrin (Ag). Rikkipiikki alueella 2,2-2,3 kev jäi matalammaksi kuin viereinen hopeapiikki (2,6 kev). Tämä osoittaa, että anturin skannattu näyteala ei sisältänyt EDS:n tunnistamaa määrää rikkiä. Kuva 2B. Saman koulun sisäilmaongelmaisessa opetustilassa altistettu anturi: 2,3 kev:n kohdalla näkyy rikkipiikki (S), joka on suuri verrattuna viereiseen Ag-piikkiin (2,6 kev). Tämä osoittaa, että anturiin sisäilmasta sitoutunut aines sisälsi selkeästi mitattavan määrän reaktiivista sulfidia. Kuvassa 2C on EDS-spektri anturista, jossa nähdään hyvin pienen rikkipiikin, 2,3 kev, lisäksi kaksi kalsiumpiikkiä, 3,7 kev ja 4,0 kev kohdalla. Tämä osoittaa kipsipölyn (kalsiumsulfaatin) läsnäoloa anturin pinnalla. Kuva 2D on EDS-spektri anturista, joka altistettiin Kuvan 1 esittelemässä kammiokokeessa 1 µg:lle rikkivetyä. Sulfiditulos on pieni mutta selvä (2,3 kev), samankokoinen kuin viereinen pieni hopeapiikki (Ag 2,6 kev). Kuva 2. Rikkivetyantureiden toimintamekanismin EDS-elektronimikroskooppinen tarkastelu.

4 236 Sisäilmayhdistys raportti 35 Kuvassa 2 on esimerkit anturien EDS-spektreistä opetustilassa. Kuva 2A on tilasta, jossa opettaja pystyi toimimaan ilman merkittäviä terveyshaittaoireita. Kuva 2B on opetustilasta, jonka sisäilman opettaja koki tunkkaiseksi ja jossa hän sai silmä-, iho-, hengitystie- ja väsymysoireita. Kuvassa 2B näkyy iso rikkipiikki (S) 2,3 kev:n kohdalla. Kuvassa 2A vastaavaa piikkiä ei ole. Tämä viittaa siihen, että opetustilan 2B ilmassa oli anturin kanssa reagoivia rikkiyhdisteitä. Kipsipölyn vaikutus anturin EDS-spektriin tutkittiin: se näkyi ensisijaisesti kalsiumin piikkeinä, jotka dominoivat rikkipiikkiin verrattuna (Kuva 2C). Kalsiumin (Ca) molemmat piikit (3,7 kev ja 4,0 kev) puuttuvat kuvista 2B, 2D, joka osoittaa, että näiden anturien rikkipiikit (2,3 kev) eivät olleet kipsipölyä (kalsiumsulfaattia). Rikki- ja kalsiumpiikkien läsnäolo samassa (Kuva 2C) EDS-spektrissä oli todennäköisesti anturin päälle laskeutunutta kipsipölyä (kalsiumsulfaatti). Laskeutunut kipsipöly ei aiheuttanut signaalia anturiin. Tämä osoittaa, että kipsipöly ei häiritse rikkivedyn mittausta kehitetyllä mittalaitteella. Kipsipöly on pölyhaitta, mutta - toisin kuin rikkivety - ei pieninä pitoisuuksina ole toksikologisesti merkittävä haitta. Kammiokokeet osoittivat, että mittalaitteen herkkyys rikkivedylle oli suunnilleen sama kuin EDS-vasteen, kun molemmat vasteet mitattiin samasta anturista (ei kuvissa 1 ja 2). TULOSTEN SOVELTAMINEN JA JOHTOPÄÄTÖKSIÄ Rikkivety on terveydelle haitallista /2, 8-10, 12/. Näin ollen ihmistä altistavat rikkivedyn päästölähteet pitää paikantaa, jotta ne voidaan eliminoida. Suuri rikkipiikki opettajan pöydän alle sijoitetun anturin EDS-spektrissä (anturi opettajan pöydän alla, Kuva 2B) viittaa siihen, että rikkivedyn päästölähde oli lähellä anturin sijoituspaikkaa (vrt. 1 µg vaste, Kuva 2D). Tässä raportissa esitelty rikkivetyanturi palvelee rikkivetyongelman tunnistamista ja sen päästölähteiden paikantamista. Kun rikkivedyn päästölähde poistetaan, sisäilmaan aiemmin joutunut rikkivety poistuu tuulettamalla ja ilmanvaihdon myötä. Rikkivety (vetysulfidi) on lämminveristen eliöiden, siis myös ihmisen, second messenger : solut tuottavat sitä myös itse: se on viestintämolekyyli, jonka avulla solut viestivät lähiympäristön soluille ja verenkierron välityksellä kauemmaksi, miten niiden tulee toimia /12-17/. Rikkivetyä tuotetaan ihmisen kaikissa soluissa sykkeenomaisesti ja sitä myös hävitetään samaan tahtiin, joten sitä ei kerry elimistössä mihinkään. Soluissa tuotettu, endogeeninen rikkivety säätelee mm. immuunijärjestelmää ja mitokondrioiden toimintaa /13-17/. Endogeenisen rikkivedyn erittyminen ihmisen soluista, esim. uloshengitysilmassa, on hätäsignaali, joka kertoo mm. stressistä tai astmaoireilusta keuhkoputkissa /Zhang ym. 12/. Rikkivety hidastaa solujen hapenottoa, ja tilanteesta riippuen kiihdyttää tai hidastaa natrium- ja kalsiumkanavien toimintaa /Markova ym., 13; Elies ym. 14/. Hengitetty rikkivety läpäisee spontaanisti solujen väliset kalvot, joten ulkoinen rikkivety imeytyy keuhkoista verenkiertoon sekunnin murto-osassa /17, 18/ ja siten häiriköi solujen itse tuottaman rikkivedyn viestimolekyylitehtävää. Kipsipöly ei näy mittalaitteen mittaussignaalissa, joten kipsipöly ei häiritse sisäilman rikkivedyn monitorointia. Ulkoilman rikkivedyn luontainen taustapitoisuus alueesta riippuen on 0, ,00033 ppm, kaupunki-ilmassakin alle 0,001 ppm /2/. Pintavesissä rikkivetyä yleensä on varsin vähän, koska se haihtuu vedestä ilmaan /2/. Ilmaan purkautunut rikkivety hapettuu tiosulfaatiksi ja rikin oksideiksi, puoliintumisaika 42 vrk /2/. Jos sisäilman rikkivetypitoisuus ylittää ulkoilman pitoisuuden tiloissa joissa ei ole rikkivetyä tuottavaa ammatillista toimintaa, se voi johtua mikrobitoiminnan tuotteista joko viemäriverkossa (josta rikkivetykaasua purkautuu sisäilmaan, jos vesilukko on päässyt kuivumaan) tai

5 Sisäilmastoseminaari rakenteissa. Kipsituotteiden kostuessa (kipsilevyt, betonin sisältämä kipsi, ruiskukipsi, rakennuksen alle tai seinustalle haudattu jätekipsi) alkaa käymisreaktio, jossa sulfaatinpelkistäjäbakteerit ja arkeonit hengittävät anaerobisesti kipsin sisältämällä kalsiumsulfaatilla /19/. Tuloksena syntyy rikkivetyä ja mikrobimassaa. Sisäilman rikkivety lisää astmaoireita /8, 10, 12/, aiheuttaa silmäoireita, nenäoireita ja myös neurologisia oireita /2/, koska nenän kautta hengitetty rikkivety pääsee esteettä nenäontelosta hajuradan kautta aivoihin (hajukäämiin) /2, 6, 7, 12-15/, jossa se voi vaikuttaa synergisesti mikrobitoksiinien kanssa. Kipsi on kaivostoiminnan sivutuote, jota varastoidaan läjittämällä ulkoilmassa. Tästä syystä teollisissa kipsituotteissa on aina luontaisia sulfaatinpelkistäjäbakteereja (SRB). Niiden toiminta käynnistyy materiaalin (kipsituotteet, betoni, rakennusjäte) kastuessa oloissa, joissa kuivuminen on estetty (höyrynsulkukalvot), tai kastuminen on jatkuvaa (putki-, kattovuodot) /19/. KIITOKSET Tekijät kiittävät TEKESin tuesta hankkeelle Sisäilmapoliisi (Aalto-yliopisto). TEKESiä ja Metropolia korkeakoulua kiitämme myös tuesta tähän raporttiin tarvitun perustutkimuksen mahdollistamiseksi: hanke Terveellinen Rakennus (Metropolia ammattikorkeakoulu, Helsingin yliopisto, Aalto-yliopisto, Lähdeviite 11). Kiitämme Vantaan kaupungin Tilakeskusta ja koulujen henkilöstöä, sekä hankkeita tukeneita yritysja kuntapartnereita. LÄHDELUETTELO 1. Maa- ja metsätalousministeriön asetus 12. tammikuuta Laki 45/2000, 7, 2 mom US Department of Health and Human Services. Public Health Service, Agency for toxic Substances and Disease (ATSDR) Minimal Risk Levels. Teoksessa: Toxicological profile for hydrogen sulfide and carbonyl sulfide. 272 sivua + liitteet. s Allen JG, MacIntosh DL, Saltzman LE, Bakter BJ, Matheson JM, Recht JR, Minegishi T, Fragala MA, Myatt TA, Spengler JD, Stewart JH, McCarthy JF Elevated corrosion rates and hydrogen sulfide in homes with Chinese Drywall. Sci Tot Environ 426, Guidry VT, Kinlaw AC, Johnston D, Wing S Hydrogen sulfide concentration at three middle schools near industrial livestock facilities. J of Exposure Science and Environmental Epidemiology, p Heaney CD, Wing, S, Campbell RL, Caldwell D, Hopkins B, Richardson D, Yeatts K Relation between malodor, ambient hydrogen sulfide, and health in a community bordering a landfill. Environmental Research 111, Jäppinen P, Vilkka V, Marttila O, Haahtela T Exposure to hydrogen sulphide and respiratory function. Brit J Industr Medicine, 47, Marttila O, Jaakkola JJK, Vilkka V, Jäppinen P, Haahtela T The South Karelian air pollution study: The effects of malodorous sulfur compounds from pulp mills on respiratory and other symptoms in children. Environ Res 66,

6 238 Sisäilmayhdistys raportti Yeatts KB, El-Sadig M, Leith D, Kalsbeek W, Al-Maskari F, Couper D, Funk WE, Zoubeidi T, Chan RL, Trent CB, Davidson CA, Boundy MG, Kassab MY, Rusyn I, McDonald Gibson J, Olshan AF Indoor Air pollutants and Health in the United Arab Emirates. Envir Health Perspect 120, Legator MS, Singleton CR, Morris DL, Philips DL Health effects from chronic low-level exposure to hydrogen sulfide. Arch Envir Health 56, Mousa H A-L Short term effects of subchronic low-level hydrogen sulfide exposure on off field workers. Environ Health Prev MedA-L doi: /s Andersson, M., Aattela E., Mikkola R., Atosuo J., Lilius E-M., Suominen, E., Lehtinen S., Viljanen, M., Salkinoja-Salonen M Uusia sisäilman tutkimusmenetelmiä. SIY Raportti 34, Sisäilmayhdistys, Espoo 12. Zhang J, Wang X, Chen Y, YAO W Relation between levels of exhaled hydrogen sulfide and airway inflammatory phenotype in patients with chronic - persistent asthma. Respirology 19, Markova J, Hudecova S, Soltysova A, Sirova M, Csaderova L, Lencesova L, Ondrias K, Krizanova O Sodium/calcium exchanger is upregulated by sulfide signaling, form complex with the β1 and β3 but not β2 adrenergic receptors and induces apoptosis. Pflugers Arch Eur J Physiol DOI /s Elies J, Scragg JL, Huang S, Dallas ML, Huang D, MacDoughall, Boyle JP, Gamper N, Peers C Hydrogen sulfide inhibits Cav2.1 T-type Ca2+ Channels. 15. Qu K., Lee, S.W, Bian J.S., Low C,-M., Wong P.T-H. Katsaus Hydrogen Sulfide: Neurochemistry and neurobiology. Neurochemistry International, Kimura H Katsaus. Biological Role of hydrogen sulfide and polysulfide in the central nervous system. Neurochemistry International,63, Kimura H Katsaus. Hydrogen sulfide and polysulfides as biological mediators. Molecules 19, Riahi S, Rowley CN Why can hydrogen sulfide permeate cell membrane? J American Chemical Societies, 136, Barton, L.L., toim Sulfate-Reducing Bacteria. Biotechnology Handbooks Vol 8 Plenum Press, New York & London. 336 sivua.

Mikrobien tuottamat haitalliset rikkiyhdisteet sisäilmassa: uusi on-line sovellettava mittaustekniikka - Sisäilmapoliisi-projekti

Mikrobien tuottamat haitalliset rikkiyhdisteet sisäilmassa: uusi on-line sovellettava mittaustekniikka - Sisäilmapoliisi-projekti Mikrobien tuottamat haitalliset rikkiyhdisteet sisäilmassa: uusi on-line sovellettava mittaustekniikka - Sisäilmapoliisi-projekti Panu Harmo 1, Janne Puusa 1,2, Simo Lehtinen 3, Jorma Selkäinaho 1, Elisa

Lisätiedot

Otsonointi sisäympäristöissä tiivistelmä kirjallisuuskatsauksesta

Otsonointi sisäympäristöissä tiivistelmä kirjallisuuskatsauksesta Otsonointi sisäympäristöissä tiivistelmä kirjallisuuskatsauksesta Hanna Leppänen, Matti Peltonen, Martin Täubel, Hannu Komulainen ja Anne Hyvärinen Terveyden ja hyvinvoinnin laitos 24.3.2016 Otsonointi

Lisätiedot

UUSIA SISÄILMAN TUTKIMUSMENETELMIÄ

UUSIA SISÄILMAN TUTKIMUSMENETELMIÄ Sisäilmastoseminaari 2016 295 UUSIA SISÄILMAN TUTKIMUSMENETELMIÄ Maria Andersson 1,3, Elisa Aattela 2, Raimo Mikkola 3, Janne Atosuo 4, Esa-Matti Lilius 4, Eetu Suominen 4, Simo Lehtinen 5, Martti Viljanen

Lisätiedot

SAIRAALATEKNIIKAN PÄIVÄT TAMPEREELLA

SAIRAALATEKNIIKAN PÄIVÄT TAMPEREELLA SAIRAALATEKNIIKAN PÄIVÄT TAMPEREELLA 5.-6.2.2019 Uudet mittausmenetelmät ja Internet of Things rakennusten sisäilmaongelmien selvittämisessä Sisäilmapoliisi-projekti Arto Visala, Sähkötekniikan ja automaation

Lisätiedot

SUOJAVYÖHYKEILMANVAIHTO ESTÄMÄÄN EPÄPUHTAUKSIEN LEVIÄMISTÄ SISÄTILOISSA

SUOJAVYÖHYKEILMANVAIHTO ESTÄMÄÄN EPÄPUHTAUKSIEN LEVIÄMISTÄ SISÄTILOISSA SUOJAVYÖHYKEILMANVAIHTO ESTÄMÄÄN EPÄPUHTAUKSIEN LEVIÄMISTÄ SISÄTILOISSA Guangyu Cao 1, Jorma Heikkinen 2, Simo Kilpeläinen 3, Kai Sirén 3 1 Department of Energy and Process Engineering, Norwegian University

Lisätiedot

Harmful indoor air indicators do they exist? Sisäilmahaittaisen tilan tunnusluvut- onko niitä?

Harmful indoor air indicators do they exist? Sisäilmahaittaisen tilan tunnusluvut- onko niitä? Harmful indoor air indicators do they exist? Sisäilmahaittaisen tilan tunnusluvut- onko niitä? Emmanuelle Castagnoli 1, Raimo Mikkola 1 Johanna Salo 1 Maria A. Andersson 2 Esko Sistonen 1, Camilla Vornanen-Winqvist

Lisätiedot

SÄHKÖKEMIALLISTEN ANTUREIDEN JA FYSIKOKEMIAL- LISTEN MITTAUSTEKNIIKOIDEN AVULLA UUTTA TIETOA SISÄILMAN ALTISTEISTA

SÄHKÖKEMIALLISTEN ANTUREIDEN JA FYSIKOKEMIAL- LISTEN MITTAUSTEKNIIKOIDEN AVULLA UUTTA TIETOA SISÄILMAN ALTISTEISTA Sisäilmastoseminaari 2019 417 SÄHKÖKEMIALLISTEN ANTUREIDEN JA FYSIKOKEMIAL- LISTEN MITTAUSTEKNIIKOIDEN AVULLA UUTTA TIETOA SISÄILMAN ALTISTEISTA Jorma Selkäinaho 1, Panu Harmo 1, Arto Visala 1, Mirja Salkinoja-Salonen

Lisätiedot

rft *ffitxiirsie Olli Marttila and Their'Effec,a-G* te*--;-.- -

rft *ffitxiirsie Olli Marttila and Their'Effec,a-G* te*--;-.- - rft *ffitxiirsie :: te*--;-.- - and Their'Effec,a-G* Olli Marttila -; 1 Haj urikkiyhdi steetuu lko - j a äx;ffi:f j a yhdi steiden Outdoor and Indoor Malodorous Sulfur Compounds and Their Effects on Health

Lisätiedot

Uusi sisäilman laadun tutkimusmenetelmä

Uusi sisäilman laadun tutkimusmenetelmä Uusi sisäilman laadun tutkimusmenetelmä Sisäilmatutkimuspalvelut Elisa Aattela Oy SEA Terveellinen Turvallinen Rakennus-klinikka OYS-TTR-projekti Tulevaisuuden sairaala 2030 Sisäilmatutkimuspalvelut Elisa

Lisätiedot

EPÄPUHTAUKSIEN SIIRTYMISEN KOKEELLINEN MITTAUS JÄ MALLINNUS SUOJATULLA OLESKELUALUEEN ILMANVAIHDOLLA VARUSTETUSSA HUONEESSA

EPÄPUHTAUKSIEN SIIRTYMISEN KOKEELLINEN MITTAUS JÄ MALLINNUS SUOJATULLA OLESKELUALUEEN ILMANVAIHDOLLA VARUSTETUSSA HUONEESSA Sisäilmastoseminaari 2014 Helsinki, 13.03.2014 EPÄPUHTAUKSIEN SIIRTYMISEN KOKEELLINEN MITTAUS JÄ MALLINNUS SUOJATULLA OLESKELUALUEEN ILMANVAIHDOLLA VARUSTETUSSA HUONEESSA Guangyu Cao 1, Jorma Heikkinen

Lisätiedot

Läpimurto ms-taudin hoidossa?

Läpimurto ms-taudin hoidossa? Läpimurto ms-taudin hoidossa? Läpimurto ms-taudin hoidossa? Kansainvälisen tutkijaryhmän kliiniset kokeet uudella lääkkeellä antoivat lupaavia tuloksia sekä aaltoilevan- että ensisijaisesti etenevän ms-taudin

Lisätiedot

SULFIDIEN AIHEUTTAMA KUPARIN JÄNNITYSKORROOSIO

SULFIDIEN AIHEUTTAMA KUPARIN JÄNNITYSKORROOSIO SULFIDIEN AIHEUTTAMA KUPARIN JÄNNITYSKORROOSIO Timo Saario VTT Temaattinen KYT-seminaari 29.04.2010 1 TAUSTAA - 1 Japanilainen tutkimusryhmä raportoi vuonna 2007 että CuOFP on altis sulfidien aiheuttamalle

Lisätiedot

Miksi liikenteen päästöjä pitää. Kari KK Venho 220909

Miksi liikenteen päästöjä pitää. Kari KK Venho 220909 Miksi liikenteen päästöjä pitää hillitä Kari KK Venho 220909 Miksi liikenteen päästöjä pitää hillitä Kari KK Venho 220909 Mikä on ilmansaasteiden merkitys? Ilmansaasteiden tiedetään lisäävän astman ja

Lisätiedot

JÄTEHUOLLON ERIKOISTYÖ

JÄTEHUOLLON ERIKOISTYÖ Jari-Jussi Syrjä 1200715 JÄTEHUOLLON ERIKOISTYÖ Typpioksiduulin mittaus GASMET-monikaasuanalysaattorilla Tekniikka ja Liikenne 2013 1. Johdanto Erikoistyön tavoitteena selvittää Vaasan ammattikorkeakoulun

Lisätiedot

D2 työpaja: Asuinrakennusten ilmanvaihdon mitoitus

D2 työpaja: Asuinrakennusten ilmanvaihdon mitoitus D2 työpaja: Asuinrakennusten ilmanvaihdon mitoitus FINVAC D2-hankkeen työpaja Ympäristöministeriö 21.8.2017 Rakennusneuvos Ympäristöministeriö Rakentamismääräyskokoelman uudistus Rakentamismääräyskokoelman

Lisätiedot

YLEISILMANVAIHDON JAKSOTTAISEN KÄYTÖN VAIKUTUKSET RAKENNUSTEN PAINE-EROIHIN JA SISÄILMAN LAATUUN

YLEISILMANVAIHDON JAKSOTTAISEN KÄYTÖN VAIKUTUKSET RAKENNUSTEN PAINE-EROIHIN JA SISÄILMAN LAATUUN YLEISILMANVAIHDON JAKSOTTAISEN KÄYTÖN VAIKUTUKSET RAKENNUSTEN PAINE-EROIHIN JA SISÄILMAN LAATUUN Vesa Asikainen (Envimetria Oy) Pertti Pasanen (Itä-Suomen yliopisto, ympäristötieteen laitos) Helmi Kokotti

Lisätiedot

Homevaurion tutkiminen ja vaurion vakavuuden arviointi

Homevaurion tutkiminen ja vaurion vakavuuden arviointi Homevaurion tutkiminen ja vaurion vakavuuden arviointi Anne Hyvärinen, Yksikön päällikkö, Dos. Asuinympäristö ja terveys -yksikkö 26.3.2015 Sisäilmastoseminaari 2015 1 Sisäilmaongelmia voivat aiheuttaa

Lisätiedot

PALLASTUNTURINTIEN KOULU Hiukkasmittaukset

PALLASTUNTURINTIEN KOULU Hiukkasmittaukset PALLASTUNTURINTIEN KOULU Hiukkasmittaukset Tutkimuksen ajankohta: vko 2-3 / 2010 Raportin päiväys: 25.01.2010 Tilaajan yhteyshenkilö: Vantaan Kaupunki Mikko Krohn, 09 839 22377 Kuntotutkimuksen suorittajat:

Lisätiedot

TYÖTURVALLISUUSSÄÄNNÖKSIÄ VALMISTELEVA NEUVOTTELUKUNTA Luonnos 2/HTP2012

TYÖTURVALLISUUSSÄÄNNÖKSIÄ VALMISTELEVA NEUVOTTELUKUNTA Luonnos 2/HTP2012 TYÖTURVALLISUUSSÄÄNNÖKSIÄ VALMISTELEVA NEUVOTTELUKUNTA Luonnos 2/HTP2012 2.9.2010 1 (6) HEPTAKLOORI HTP-ARVON PERUSTELUMUISTIO Yksilöinti ja ominaisuudet CAS No: 76-44-8 EINECS No: 200-962-3 EEC No: 602-046-00-2

Lisätiedot

Sisäilmaongelman vakavuuden arviointi

Sisäilmaongelman vakavuuden arviointi Sisäilmaongelman vakavuuden arviointi Anne Hyvärinen, yksikön päällikkö, dosentti Asuinympäristö ja terveys -yksikkö 27.3.2017 SISEM2017 Hyvärinen 1 Sisäilmaongelmia aiheuttavat monet tekijät yhdessä ja

Lisätiedot

Maalauksen vaikutus puulaudan sisäilmaemissioihin. Laura Salo Sitowise Oy

Maalauksen vaikutus puulaudan sisäilmaemissioihin. Laura Salo Sitowise Oy Maalauksen vaikutus puulaudan sisäilmaemissioihin Laura Salo Sitowise Oy Sisäilmastoseminaari 218 Tutkimuksen tausta ja tavoitteet Suuri osa sisäilman kemiallisista epäpuhtauksista on peräisin rakennusmateriaaleista

Lisätiedot

PORRASILMASTUS JA HAPENSYÖTTÖ VIEMÄRISTÖN RIKKIVETYKORROOSION ESTÄMISESSÄ, KOKEMUKSIA TURUSTA

PORRASILMASTUS JA HAPENSYÖTTÖ VIEMÄRISTÖN RIKKIVETYKORROOSION ESTÄMISESSÄ, KOKEMUKSIA TURUSTA PORRASILMASTUS JA HAPENSYÖTTÖ VIEMÄRISTÖN RIKKIVETYKORROOSION ESTÄMISESSÄ, KOKEMUKSIA TURUSTA Vesihuolto 2019, 15.5. Jyväskylä, VVY Jarno Arfman, Tekninen päällikkö, Ins AMK, Turun seudun puhdistamo Oy

Lisätiedot

TYÖTURVALLISUUSSÄÄNNÖKSIÄ VALMISTELEVA NEUVOTTELUKUNTA Luonnos 2/HTP2012

TYÖTURVALLISUUSSÄÄNNÖKSIÄ VALMISTELEVA NEUVOTTELUKUNTA Luonnos 2/HTP2012 TYÖTURVALLISUUSSÄÄNNÖKSIÄ VALMISTELEVA NEUVOTTELUKUNTA Luonnos 2/HTP2012 5.5.2011 1 (6) Propyleeni HTP-ARVON PERUSTELUMUISTIO Yksilöinti ja ominaisuudet CAS No: 115-07-1 EINECS No: 204-062-1 EEC No: 601-011-00-9

Lisätiedot

Hiilidioksidimittausraportti

Hiilidioksidimittausraportti Hiilidioksidimittausraportti 60 m2 kerrostalohuoneisto koneellinen poistoilmanvaihto Korvausilmaventtiileinä 2 kpl Biobe Thermoplus 60 (kuvassa) Ongelmat: Ilman tunkkaisuus, epäily korkeista hiilidioksidipitoisuuksista

Lisätiedot

ProVent Rakennusmateriaaliluokituksen mukaiset emissiomittaukset

ProVent Rakennusmateriaaliluokituksen mukaiset emissiomittaukset TESTAUSSELOSTE Nro VTT-S-06584-09 15.9.2009 Rakennusmateriaaliluokituksen mukaiset emissiomittaukset Tilaaja: Suomen Pakkausmateriaalit TESTAUSSELOSTE NRO VTT-S-06584-09 1 (3) Tilaaja Suomen Pakkausmateriaalit

Lisätiedot

Insinööritoimisto TähtiRanta Oy Talman koulun korjausten jälkeinen sisäilmaston laadunvarmistus

Insinööritoimisto TähtiRanta Oy Talman koulun korjausten jälkeinen sisäilmaston laadunvarmistus Insinööritoimisto TähtiRanta Oy Talman koulun korjausten jälkeinen sisäilmaston laadunvarmistus TUTKIMUKSEN TAVOITTEET Sipoon Talman koulussa suoritettiin laaja sisäilmaston tekninen kuntotutkimus marraskuu

Lisätiedot

> 15 µg/ m 3 kohonnut pitoisuus, viittaa sisäilman epätavanomaisiin lähteisiin 1. kohonnut pitoisuus, viittaa sisäilman epätavanomaisiin

> 15 µg/ m 3 kohonnut pitoisuus, viittaa sisäilman epätavanomaisiin lähteisiin 1. kohonnut pitoisuus, viittaa sisäilman epätavanomaisiin TYÖTERVEYSLAITOKSEN KÄYTTÄMIÄ VIITEARVOJA SISÄYMPÄRISTÖN ONGELMIEN TUNNISTAMISESSA PUHTAISSA TOIMISTOTYÖYMPÄRISTÖISSÄ päivitetty 7.7.2011 HUOM. SISÄYMPÄRISTÖÄ TULEE AINATARKASTELLA KOKONAISUUTENA: SISÄYMPÄRISTÖKRITEEREITÄ,

Lisätiedot

SISÄILMAMITTAUKSET. Koivukoti 1I Kuriiritie 24 01510 Vantaa

SISÄILMAMITTAUKSET. Koivukoti 1I Kuriiritie 24 01510 Vantaa SISÄILMAMITTAUKSET Koivukoti 1I Kuriiritie 24 01510 Vantaa Raportin päiväys 31.10.2012 Vetotie 3 A FI-01610 Vantaa p. 0207 495 500 www.raksystems-anticimex.fi Y-tunnus: 0905045-0 SISÄILMAMITTAUKSET 2 KURIIRITIE

Lisätiedot

Hyvinvointia työstä. Kosteusvaurioselvityksiä tekevien työntekijöiden hyvinvointi ja altistuminen. Pirjo Jokela ylilääkäri, Työterveyslaitos

Hyvinvointia työstä. Kosteusvaurioselvityksiä tekevien työntekijöiden hyvinvointi ja altistuminen. Pirjo Jokela ylilääkäri, Työterveyslaitos Hyvinvointia työstä Kosteusvaurioselvityksiä tekevien työntekijöiden hyvinvointi ja altistuminen Pirjo Jokela ylilääkäri, Työterveyslaitos Johdanto Kosteusvaurioiden esiintymisen ja laajuuden arviointiin

Lisätiedot

Asumisterveys - olosuhteet kuntoon

Asumisterveys - olosuhteet kuntoon Asumisterveys - olosuhteet kuntoon LVI-päivät Tampere 1 27.10.2017 Etunimi Sukunimi Terveydensuojelulain tarkoitus Tämän lain tarkoituksena on väestön ja yksilön terveyden ylläpitäminen ja edistäminen

Lisätiedot

TXIB-YHDISTEEN ESIINTYMINEN SISÄILMASSA LUVULLA JA ILMANVAIHTOJÄRJESTELMÄN MERKITYS PITOISUUDEN HALLINNASSA

TXIB-YHDISTEEN ESIINTYMINEN SISÄILMASSA LUVULLA JA ILMANVAIHTOJÄRJESTELMÄN MERKITYS PITOISUUDEN HALLINNASSA TXIB-YHDISTEEN ESIINTYMINEN SISÄILMASSA 2010- LUVULLA JA ILMANVAIHTOJÄRJESTELMÄN MERKITYS PITOISUUDEN HALLINNASSA P a l v eluja h u o misen menestykseen! SISÄILMASTOSEMINAARI 2019 HELENA JÄRNSTRÖM RISTO

Lisätiedot

Master's Programme in Life Science Technologies (LifeTech) Prof. Juho Rousu Director of the Life Science Technologies programme 3.1.

Master's Programme in Life Science Technologies (LifeTech) Prof. Juho Rousu Director of the Life Science Technologies programme 3.1. Master's Programme in Life Science Technologies (LifeTech) Prof. Juho Rousu Director of the Life Science Technologies programme 3.1.2017 Life Science Technologies Where Life Sciences meet with Technology

Lisätiedot

90% toimistoilman pitoisuuksista on alle ko pitoisuustason (aineisto Etelä-Suomesta)

90% toimistoilman pitoisuuksista on alle ko pitoisuustason (aineisto Etelä-Suomesta) 1/8 TYÖTERVEYSLAITOKSEN KÄYTTÄMIÄ VIITEARVOJA SISÄYMPÄRISTÖN ONGELMIEN TUNNISTAMISESSA TOIMISTOTYÖYMPÄRISTÖISSÄ päivitetty 18.3.2014 HUOM. SISÄYMPÄRISTÖÄ TULEE AINA TARKASTELLA KOKONAISUUTENA: SISÄYMPÄRISTÖKRITEEREITÄ,

Lisätiedot

EPMAn tarjoamat analyysimahdollisuudet

EPMAn tarjoamat analyysimahdollisuudet Top Analytica Oy Ab Laivaseminaari 27.8.2013 EPMAn tarjoamat analyysimahdollisuudet Jyrki Juhanoja, Top Analytica Oy Johdanto EPMA (Electron Probe Microanalyzer) eli röntgenmikroanalysaattori on erikoisrakenteinen

Lisätiedot

Vesa Pekkola Neuvotteleva virkamies, Sosiaali- ja terveysministeriö SISÄILMAPAJA TAMPERE

Vesa Pekkola Neuvotteleva virkamies, Sosiaali- ja terveysministeriö SISÄILMAPAJA TAMPERE Asumisterveysasetus - Sosiaali- ja terveysministeriön asetus asunnon ja muun oleskelutilan terveydellisistä olosuhteista sekä ulkopuolisten asiantuntijoiden pätevyysvaatimuksista (545/2016) Vesa Pekkola

Lisätiedot

Työhygienian erikoistumiskoulutus

Työhygienian erikoistumiskoulutus Työhygienian erikoistumiskoulutus Työhygieenikon osaamistavoitteet Tuntee työympäristön altisteet ja olosuhteet ja niiden mahdolliset vaikutukset ihmisen terveyteen, työhyvinvointiin ja työn tuottavuuteen

Lisätiedot

Koulurakennusten sisäilmaongelmat rehtoreiden arvioimina ja niiden yhteys opettajien äänihäiriöihin

Koulurakennusten sisäilmaongelmat rehtoreiden arvioimina ja niiden yhteys opettajien äänihäiriöihin Koulurakennusten sisäilmaongelmat rehtoreiden arvioimina ja niiden yhteys opettajien äänihäiriöihin Hanna Vertanen-Greis, MuM, FM, väitöskirjatutkija Opettajien äänihäiriöt Opettajilla on kohonnut riski

Lisätiedot

Ilman pienhiukkasten ympäristövaikutusten arviointi

Ilman pienhiukkasten ympäristövaikutusten arviointi Ilman pienhiukkasten ympäristövaikutusten arviointi Mikko Savolahti SYKE Pienhiukkasten ympäristövaikutukset Photo: www.theguardian.com Photo: insideclimatenews.org 2 Mitä terveysvaikutuksia ilmansaasteista

Lisätiedot

Kenttätutkimus hiiliteräksen korroosiosta kaukolämpöverkossa

Kenttätutkimus hiiliteräksen korroosiosta kaukolämpöverkossa 1 (17) Tilaajat Suomen KL Lämpö Oy Sari Kurvinen Keisarinviitta 22 33960 Pirkkala Lahti Energia Olli Lindstam PL93 15141 Lahti Tilaus Yhteyshenkilö VTT:ssä Sähköposti 30.5.2007, Sari Kurvinen, sähköposti

Lisätiedot

Kloorianisolien määrittäminen sisäilmasta

Kloorianisolien määrittäminen sisäilmasta 14.3.2019 Kloorianisolien määrittäminen sisäilmasta Jani Mäkelä, Tiina Kanniainen ja Marja Hänninen Sisäilmastoseminaari 2019 Kloorianisolit mikrobien tuottamia VOC yhdisteitä kloorifenolipohjaisista puunsuoja-aineista,

Lisätiedot

Hangon kaupunki Hagapuiston koulu

Hangon kaupunki Hagapuiston koulu 26.02.2015 Hangon kaupunki Hagapuiston koulu Sisäilman VOC-mittaukset 23.1.2015 Jakelu: bengt.lindholm@hanko.fi (PDF) Sisäilmari Oy, arkisto (PDF) 2/5 1. Yleistiedot Kohde Hangon kaupunki Hagapuiston koulu

Lisätiedot

Sisäilmaongelmaisen rakennuksen diagnosointi. FM Eetu Suominen Turun yliopisto, Biokemian laitos Labquality Days 2017

Sisäilmaongelmaisen rakennuksen diagnosointi. FM Eetu Suominen Turun yliopisto, Biokemian laitos Labquality Days 2017 Sisäilmaongelmaisen rakennuksen diagnosointi FM Eetu Suominen Turun yliopisto, Biokemian laitos Labquality Days 2017 Johdantoa Asunnon ja muiden oleskelutilojen terveellisyyteen vaikuttavat sekä kemialliset

Lisätiedot

miten käyttäjä voi vaikuttaa sisäilman laatuun

miten käyttäjä voi vaikuttaa sisäilman laatuun miten käyttäjä voi vaikuttaa sisäilman laatuun Kai Ryynänen Esityksen sisältöä Mikä ohjaa hyvää sisäilman laatua Mitä käyttäjä voi tehdä sisäilman laadun parantamiseksi yhteenveto 3 D2 Rakennusten sisäilmasto

Lisätiedot

TYÖTURVALLISUUSSÄÄNNÖKSIÄ VALMISTELEVA NEUVOTTELUKUNTA Luonnos 4/HTP2012

TYÖTURVALLISUUSSÄÄNNÖKSIÄ VALMISTELEVA NEUVOTTELUKUNTA Luonnos 4/HTP2012 TYÖTURVALLISUUSSÄÄNNÖKSIÄ VALMISTELEVA NEUVOTTELUKUNTA Luonnos 4/HTP2012 4.9.2010 1 (6) Vinyyliasetaatti HTP-ARVON PERUSTELUMUISTIO Yksilöinti ja ominaisuudet CAS No: 108-05-4 EINECS No: 203-545-4 EEC

Lisätiedot

Tuomo Lapinlampi. Biokemisti, FM, Työhygieenikko, Työterveyslaitos, Biologiset haitat ja sisäilma -tiimi

Tuomo Lapinlampi. Biokemisti, FM, Työhygieenikko, Työterveyslaitos, Biologiset haitat ja sisäilma -tiimi Tuomo Lapinlampi Biokemisti, FM, Työhygieenikko, Työterveyslaitos, Biologiset haitat ja sisäilma -tiimi FK, FM ylempi korkeakoulututkinto, Oulun Yliopisto 1980 - aineyhdistelmä: biokemia (l), kemia (cl),

Lisätiedot

class I T (Munz, autophagy (Argiris, 2008) 30 5 (Jemal, 2009) autophagy HLA / 4 21 (Sakakura, 2007; Chikamatsu, 2008; Chikamatsu, 2009) in vitro

class I T (Munz, autophagy (Argiris, 2008) 30 5 (Jemal, 2009) autophagy HLA / 4 21 (Sakakura, 2007; Chikamatsu, 2008; Chikamatsu, 2009) in vitro 65 35 (Argiris, 2008)30 5 (Jemal, 2009) / 1991Boon / 4 21 (Sakakura, 2007; Chikamatsu, 2008; Chikamatsu, 2009) / / (Sakakura, 2005; Sakakura, 2006; Sakakura, 2007; Chikamatsu, 2007; Chikamatsu, 2008)/

Lisätiedot

Top Analytica Oy Ab. XRF Laite, menetelmät ja mahdollisuudet Teemu Paunikallio

Top Analytica Oy Ab. XRF Laite, menetelmät ja mahdollisuudet Teemu Paunikallio XRF Laite, menetelmät ja mahdollisuudet Teemu Paunikallio Röntgenfluoresenssi Röntgensäteilyllä irroitetaan näytteen atomien sisäkuorilta (yleensä K ja L kuorilta) elektroneja. Syntyneen vakanssin paikkaa

Lisätiedot

Etyleeni HTP-ARVON PERUSTELUMUISTIO. TYÖTURVALLISUUSSÄÄNNÖKSIÄ VALMISTELEVA NEUVOTTELUKUNTA Luonnos 2/HTP (6)

Etyleeni HTP-ARVON PERUSTELUMUISTIO. TYÖTURVALLISUUSSÄÄNNÖKSIÄ VALMISTELEVA NEUVOTTELUKUNTA Luonnos 2/HTP (6) TYÖTURVALLISUUSSÄÄNNÖKSIÄ VALMISTELEVA NEUVOTTELUKUNTA Luonnos 2/HTP2012 5.5.2011 1 (6) Etyleeni HTP-ARVON PERUSTELUMUISTIO Yksilöinti ja ominaisuudet CAS No: 74-85-1 EINECS No: 200-815-3 EEC No: 601-010-00-3

Lisätiedot

TUTKIMUSRAPORTTI

TUTKIMUSRAPORTTI TUTKIMUSRAPORTTI 21.3.2018 Elisa Vene Espoon kaupunki Tilakeskus liikelaitos Tiedoksi Ilmari Viljanen/Espoon kaupunki Kohde Rastaalan koulu, Alatalo, Espoo SISÄILMAN SEURANTANÄYTTEET 22500344.030 1 TUTKIMUKSEN

Lisätiedot

Työn muutokset kuormittavat

Työn muutokset kuormittavat Työn muutokset kuormittavat Kirsi Ahola, tiimipäällikkö, työterveyspsykologian dosentti Sisältö Mikä muutoksessa kuormittaa? Keitä muutokset erityisesti kuormittavat? Miten muutosten vaikutuksia voi hallita?

Lisätiedot

Liite 1 C. Tutkimuksessa käytetyt menetelmät

Liite 1 C. Tutkimuksessa käytetyt menetelmät Sivu 1 / 8 Liite 1 C. Tutkimuksessa käytetyt menetelmät Sisäilmaongelman mittakaavaa ja luonnetta ei voida mitata luotettavasti yhdellä menetelmällä, koska sisäilmaa heikentäviä tekijöitä voi olla monia.

Lisätiedot

Essential Cell Biology

Essential Cell Biology Alberts Bray Hopkin Johnson Lewis Raff Roberts Walter Essential Cell Biology FOURTH EDITION Chapter 16 Cell Signaling Copyright Garland Science 2014 1 GENERAL PRINCIPLES OF CELL SIGNALING Signals Can Act

Lisätiedot

Pienhiukkasten ulko-sisä-siirtymän mittaaminen. Anni-Mari Pulkkinen, Ympäristöterveyden yksikkö

Pienhiukkasten ulko-sisä-siirtymän mittaaminen. Anni-Mari Pulkkinen, Ympäristöterveyden yksikkö Pienhiukkasten ulko-sisä-siirtymän mittaaminen Anni-Mari Pulkkinen, Ympäristöterveyden yksikkö 11.9.2017 Anni-Mari Pulkkinen 1 Intro: Lisääntyvää näyttöä siitä, että pienhiukkasten lähilähteillä (liikenne,

Lisätiedot

Kemikaaliriskien hallinta ympäristöterveyden kannalta. Hannu Komulainen Ympäristöterveyden osasto Kuopio

Kemikaaliriskien hallinta ympäristöterveyden kannalta. Hannu Komulainen Ympäristöterveyden osasto Kuopio Kemikaaliriskien hallinta ympäristöterveyden kannalta Hannu Komulainen Ympäristöterveyden osasto Kuopio 1 Riskien hallinta riskinarvioijan näkökulmasta! Sisältö: REACH-kemikaalit/muut kemialliset aineet

Lisätiedot

Talvivaaran alapuolisten vesistöjen tila - terveysriskinarvio. Tutkimusprofessori Hannu Komulainen Ympäristöterveyden osasto Kuopio

Talvivaaran alapuolisten vesistöjen tila - terveysriskinarvio. Tutkimusprofessori Hannu Komulainen Ympäristöterveyden osasto Kuopio Talvivaaran alapuolisten vesistöjen tila - terveysriskinarvio Tutkimusprofessori Hannu Komulainen Ympäristöterveyden osasto Kuopio 1 Terveysriskin näkökulmasta tilanne ei ole oleellisesti muuttunut Tilanne

Lisätiedot

Sami Isoniemi, Sweco Asiantuntijapalvelut Oy

Sami Isoniemi, Sweco Asiantuntijapalvelut Oy TUTKIMUSSELOSTUS 22500365-012 Pekka Koskimies Porvoon kaupunki Tekniikankaari 1, 06100 Porvoo Pekka.Koskimies@porvoo.fi Paine-ero seuranta Kohde: Aleksanterinkatu 25, 06100 Porvoo Aika: 6.-13.3.2017 mittaus

Lisätiedot

Harjavallan sulaton raskasmetallipäästöt

Harjavallan sulaton raskasmetallipäästöt Mg vuodessa 25 2 15 Harjavallan sulaton raskasmetallipäästöt Cu Ni Zn Pb 1 5 1985 1988 1991 1994 1997 2 23 Outokumpu Oy Keskimääräinen vuosilaskeuma Harjavallan tutkimusgradientilla vuosina 1992-1998 7

Lisätiedot

Siivouskemikaalien ja menetelmien vaikutukset sisäympäristön mikrobistoon ja sisäilman laatuun

Siivouskemikaalien ja menetelmien vaikutukset sisäympäristön mikrobistoon ja sisäilman laatuun Siivouskemikaalien ja menetelmien vaikutukset sisäympäristön mikrobistoon ja sisäilman laatuun Sisäilmastoseminaari 2019 Tuomas Alapieti, Martin Täubel, Raimo Mikkola, Maria Valkonen, Hanna Leppänen, Anne

Lisätiedot

Sisäilmastoseminaari Esko Wedman Konekomppania Oy Tuoteasiantuntija ja mittaustulokset Tapio Kemoff InspectorHouseOy Teksti ja yleiset

Sisäilmastoseminaari Esko Wedman Konekomppania Oy Tuoteasiantuntija ja mittaustulokset Tapio Kemoff InspectorHouseOy Teksti ja yleiset Sisäilmastoseminaari 2013 03 13 Esko Wedman Konekomppania Oy Tuoteasiantuntija ja mittaustulokset Tapio Kemoff InspectorHouseOy Teksti ja yleiset havainnot korjauskohteissa. Kennolevyn vaikutus rakenteiden

Lisätiedot

Kosteuden. Aalto-yliopiston teknillinen korkeakoulu Insinööritieteiden ja arkkitehtuurin tiedekunta Rakenne- ja rakennustuotantotekniikan laitos

Kosteuden. Aalto-yliopiston teknillinen korkeakoulu Insinööritieteiden ja arkkitehtuurin tiedekunta Rakenne- ja rakennustuotantotekniikan laitos Kosteuden monitorointimenetelmät i ti t TkL Aalto-yliopiston teknillinen korkeakoulu Insinööritieteiden ja arkkitehtuurin tiedekunta Rakenne- ja rakennustuotantotekniikan laitos Esitelmän sisältö Kosteuden

Lisätiedot

Tietoa eri puhdistamotyyppien toiminnasta

Tietoa eri puhdistamotyyppien toiminnasta Tietoa eri puhdistamotyyppien toiminnasta KOKOEKO-seminaari 24.2.2011 Ville Matikka Savonia-ammattikorkeakoulu Tekniikka, Kuopio Ympäristötekniikan opetus- ja tutkimusyksikkö Sisältö Taustaa Pienpuhdistamoista

Lisätiedot

KYT - Syväbiosfääritutkimukset. Malin Bomberg Teknologian tutkimuskeskus VTT

KYT - Syväbiosfääritutkimukset. Malin Bomberg Teknologian tutkimuskeskus VTT KYT - Syväbiosfääritutkimukset Malin Bomberg Teknologian tutkimuskeskus VTT 2 Mikrobien merkitys syväbiosfäärissä Mikrobiyhteisöt ovat hyvin monimuotoiset tuhansia lajeja Yleensä matala aineenvaihdunta,

Lisätiedot

Tuomarilan koulu, Tiivistyskorjausten jälkeinen tarkistusmittaus

Tuomarilan koulu, Tiivistyskorjausten jälkeinen tarkistusmittaus Tuomarilan koulu, Tiivistyskorjausten jälkeinen tarkistusmittaus Tutkimusraportti 19.4.2018 Projekti 308712 TIIVISTELMÄ Tutkimuksessa selvitettiin Tuomarilan koulun tiivistyskorjausten jälkeistä tilannetta

Lisätiedot

Seitsemän veljeksen koulu Infotilaisuus oirekyselyn tuloksista

Seitsemän veljeksen koulu Infotilaisuus oirekyselyn tuloksista Seitsemän veljeksen koulu Infotilaisuus oirekyselyn tuloksista 9.5.2019 Infotilaisuus 9.5.2019 Tuula Putus, professori, Indoor AidOy Outi Mäkelä, kunnanjohtaja Tiina Hirvonen, sivistysjohtaja Kati Luostarinen,

Lisätiedot

Korkeuden ja etäisyyden vaikutus ilmanlaatuun katukuilussa ja sisäpihalla

Korkeuden ja etäisyyden vaikutus ilmanlaatuun katukuilussa ja sisäpihalla Korkeuden ja etäisyyden vaikutus ilmanlaatuun katukuilussa ja sisäpihalla Jarkko Niemi, FT Ilmansuojeluasiantuntija Kaupunkisuunnittelulla parempaa ilmanlaatua ja ilmastoa -seminaari 18.1.2018 Typpidioksidin

Lisätiedot

BI4 IHMISEN BIOLOGIA

BI4 IHMISEN BIOLOGIA BI4 IHMISEN BIOLOGIA HENGITYSTÄ TAPAHTUU KAIKKIALLA ELIMISTÖSSÄ 7 Avainsanat hengitys hengityskeskus hengitystiet kaasujenvaihto keuhkorakkula keuhkotuuletus soluhengitys HAPPEA SAADAAN VERENKIERTOON HENGITYSELIMISTÖN

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysministeriön valmistelemat uudet säännökset. Vesa Pekkola Ylitarkastaja Sosiaali- ja terveysministeriö

Sosiaali- ja terveysministeriön valmistelemat uudet säännökset. Vesa Pekkola Ylitarkastaja Sosiaali- ja terveysministeriö Sosiaali- ja terveysministeriön valmistelemat uudet säännökset Vesa Pekkola Ylitarkastaja Sosiaali- ja terveysministeriö Asumisterveysohje asetukseksi Soveltamisalue asunnon ja muun oleskelutilan terveydellisten

Lisätiedot

Materiaalinäytteiden qpcr-tulosten tulkinnasta

Materiaalinäytteiden qpcr-tulosten tulkinnasta Materiaalinäytteiden qpcr-tulosten tulkinnasta Helena Rintala ja Teija Meklin Sisäilmastoseminaari 13.3.2014 Taustaa qpcr (kvantitatiivinen PCR) on nopea menetelmä mikrobien toteamiseen Käytetty paljon

Lisätiedot

Anne Kekkonen Sisäilmatutkija Suomen Sisäilmakeskus Oy

Anne Kekkonen Sisäilmatutkija Suomen Sisäilmakeskus Oy Anne Kekkonen Sisäilmatutkija Suomen Sisäilmakeskus Oy Olen koulutukseltani luonnontieteiden kandidaatti ja pätevöitynyt työterveyshuollon asiantuntijaksi. Toimenkuvaani kuuluu sisäilma- ja työhygieeniset

Lisätiedot

/. / 0* 12 / / ' // 2" / /# * / #. # # # #. # # 3'"* * # # ) * # # 4 # # 5 # )+ 5 # 4 * #/. ) ##! #5 *! # *), #. # 4 #

/. / 0* 12 / / ' // 2 / /# * / #. # # # #. # # 3'* * # # ) * # # 4 # # 5 # )+ 5 # 4 * #/. ) ##! #5 *! # *), #. # 4 # ! " ..*. /. / 0* 12 / / ' // 2" / /# * / #. # # # #. # # 3'"* * # # ) * # # 4 # # # )+ # 4 * #/. ) ##! # *! # *), #. # 4 # #/. ) ## * # 6, #. # 4 # #/. ) / ## * / #/ 7 / #/. / #/ 4 # #/ # #//. ) # #/#

Lisätiedot

Uusi Pohjoismaiden päästöinventaario ja terveysvaikutusten arviointi

Uusi Pohjoismaiden päästöinventaario ja terveysvaikutusten arviointi Uusi Pohjoismaiden päästöinventaario ja terveysvaikutusten arviointi Ville-Veikko Paunu, C. Geels, M.S. Andersen, C. Andersson, J.H. Christensen, B. Forsberg, T. Gislason, O. Hänninen, U. Im, A. Jensen,

Lisätiedot

GLUTEENIANALYTIIKKA KELIAKIAN KANNALTA. Viljateknologien Helmikollokvio Hartwall, Lahti 8.2.2008 Päivi Kanerva

GLUTEENIANALYTIIKKA KELIAKIAN KANNALTA. Viljateknologien Helmikollokvio Hartwall, Lahti 8.2.2008 Päivi Kanerva GLUTEENIANALYTIIKKA KELIAKIAN KANNALTA Viljateknologien Helmikollokvio Hartwall, Lahti 8.2.2008 Päivi Kanerva Gluteenittomuus Gluteenittomia tuotteita koskevan standardin on asettanut Codex Alimentarius

Lisätiedot

AKKREDITOITU TESTAUSLABORATORIO ACCREDITED TESTING LABORATORY

AKKREDITOITU TESTAUSLABORATORIO ACCREDITED TESTING LABORATORY T013 Liite 1.03 / Appendix 1.03 Sivu / Page 1(8) AKKREDITOITU TESTAUSLABORATORIO ACCREDITED TESTING LABORATORY TYÖTERVEYSLAITOS, LABORATORIOTOIMINTA FINNISH INSTITUTE OF OCCUPATIONAL HEALTH, LABORATORIES

Lisätiedot

Käyttövesijärjestelmien tutkimus Sisäympäristö-ohjelmassa: laatu, turvallisuus sekä veden- ja energiansäästö

Käyttövesijärjestelmien tutkimus Sisäympäristö-ohjelmassa: laatu, turvallisuus sekä veden- ja energiansäästö VESI-INSTITUUTIN JULKAISUJA 5 Käyttövesijärjestelmien tutkimus Sisäympäristö-ohjelmassa: laatu, turvallisuus sekä veden- ja energiansäästö Aino Pelto-Huikko (toim.) Vesi-Instituutti WANDER Vesi-Instituutin

Lisätiedot

CHEVROLET JA FORD OSIEN

CHEVROLET JA FORD OSIEN 1939 CHEVROLET JA FORD OSEN HNNASTO SUOMEN AUTOVARUSTE TURKU YLOPSTONKATU 7 PUH: KONTTOR 3908, MYYMÄLÄ JA VARASTO 3907, 3917 SÄHKÖ O S: AUTOVARUSTE :60 335285 335446-7-8(84018) 335679 335977 335978 337709

Lisätiedot

Kokonaisuuden haltuunotolla parempiin tuloksiin

Kokonaisuuden haltuunotolla parempiin tuloksiin Kokonaisuuden haltuunotolla parempiin tuloksiin MISSIOMME Suojaamme ihmisiä, prosesseja ja ympäristöä tuottamalla puhdasta ilmaa. Vietämme 90 % ajastamme sisätiloissa Huono sisäilma alentaa työtehokkuutta

Lisätiedot

Kosteusmittausyksiköt

Kosteusmittausyksiköt Kosteusmittausyksiköt Materiaalit Paino-% kosteus = kuinka monta prosenttia vettä materiaalissa on suhteessa kuivapainoon. kg/m3 kosteus = kuinka monta kg vettä materiaalissa on suhteessa yhteen kuutioon.

Lisätiedot

GEENEISTÄ SOSIAALISEEN KÄYTTÄYTYMISEEN. Markus Jokela, Psykologian laitos, HY

GEENEISTÄ SOSIAALISEEN KÄYTTÄYTYMISEEN. Markus Jokela, Psykologian laitos, HY GEENEISTÄ SOSIAALISEEN KÄYTTÄYTYMISEEN Markus Jokela, Psykologian laitos, HY Akateeminen tausta EPIDEMIOLOGIA - PhD (tekeillä...) UNIVERSITY COLLEGE LONDON PSYKOLOGIA -Fil. maisteri -Fil. tohtori KÄYTTÄYTYMISTIETEELLINE

Lisätiedot

Kestävä kehitys, vastuullisuus. Työryhmän kokous 26.10

Kestävä kehitys, vastuullisuus. Työryhmän kokous 26.10 Kestävä kehitys, vastuullisuus Työryhmän kokous 26.10 Agenda Kooste haastattelukierrokselta (toimitetaan myöhemmin) Toimintasuunnitelma 2016, alustava ehdotus Raportti 2016 muoto ja sisältö, alustava ehdotus

Lisätiedot

Materiaalinäytteenotto ulkoseinistä Hangon kaupunki, Hagapuiston koulu

Materiaalinäytteenotto ulkoseinistä Hangon kaupunki, Hagapuiston koulu 1/8 Materiaalinäytteenotto ulkoseinistä 01.10.2015 Hangon kaupunki, Hagapuiston koulu Jakelu: bengt.lindholm@hanko.fi (PDF) veli-jukka.rousu@hanko.fi (PDF) Sisäilmari Oy, arkisto (PDF) 2/8 Sisällys 1.

Lisätiedot

1950-LUVUN OMAKOTITALON PERUSKORJAUKSEN VIRHEET KOSTEIDEN TILOJEN KORJAUKSESSA JA NIIDEN UUDELLEEN KORJAUS

1950-LUVUN OMAKOTITALON PERUSKORJAUKSEN VIRHEET KOSTEIDEN TILOJEN KORJAUKSESSA JA NIIDEN UUDELLEEN KORJAUS Jari Lehesvuori 1950-LUVUN OMAKOTITALON PERUSKORJAUKSEN VIRHEET KOSTEIDEN TILOJEN KORJAUKSESSA JA NIIDEN UUDELLEEN KORJAUS TÄSSÄ TUTKIMUKSESSA SELVITETÄÄN, ONKO 50-LUVULLA RAKENNETUN JA 80- LUVULLA PERUSKORJATUN

Lisätiedot

The spectroscopic imaging of skin disorders

The spectroscopic imaging of skin disorders Automation technology October 2007 University of Vaasa / Faculty of technology 1000 students 4 departments: Mathematics and statistics, Electrical engineerin and automation, Computer science and Production

Lisätiedot

Gammaspektrometristen mittausten yhdistäminen testbed-dataan inversiotutkimuksessa

Gammaspektrometristen mittausten yhdistäminen testbed-dataan inversiotutkimuksessa Gammaspektrometristen mittausten yhdistäminen testbed-dataan inversiotutkimuksessa Satu Kuukankorpi, Markku Pentikäinen ja Harri Toivonen STUK - Säteilyturvakeskus Testbed workshop, 6.4.2006, Ilmatieteen

Lisätiedot

KORPILAHDEN YHTENÄISKOULU

KORPILAHDEN YHTENÄISKOULU KORPILAHDEN YHTENÄISKOULU SISÄOLOSUHDEMITTAUKSET 2.2 116 / KORPILAHDEN YHTENÄISKOULU, SISÄOLOSUHDEMITTAUKSET Mittaus toteutettiin 2.2 116 välisenä aikana. Mittaukset toteutettiin Are Oy:n langattomalla

Lisätiedot

Firstbeat Hyvinvointianalyysi

Firstbeat Hyvinvointianalyysi Firstbeat Hyvinvointianalyysi Mihin Firstbeat -mittaus perustuu? Mittaus perustuu sykevälivaihtelun muutoksiin. Alla on kuvattuna mitä sykevälivaihtelu tarkoittaa. Mitä tietoa Firstbeat mittauksella saadaan?

Lisätiedot

LICENCE TO KILL - elävää ekotoksikologiaa

LICENCE TO KILL - elävää ekotoksikologiaa LICENCE TO KILL - elävää ekotoksikologiaa Olli-Pekka Penttinen, Dos., FT, yo-lehtori Helsingin yliopisto, ympäristötieteiden laitos, Lahti Lahden tiedepäivä, Lahti Science Day 2012 27.11.2012, Fellmannia,

Lisätiedot

PIXE:n hyödyntäminen materiaalitutkimuksessa

PIXE:n hyödyntäminen materiaalitutkimuksessa PIXE:n hyödyntäminen materiaalitutkimuksessa Syventävien opintojen seminaari Ella Peltomäki 30.10.2014 Sisällys PIXE perustuu alkuainekohtaisiin elektronikuorirakenteisiin Tulosten kannalta haitallisen

Lisätiedot

VETUMA-PALVELUN PALVELINVARMENTEET

VETUMA-PALVELUN PALVELINVARMENTEET Sivu 1 Versio: 3.4, 19.12.2014 VETUMA-PALVELUN PALVELINVARMENTEET 1 (18) Sivu 2 Versio: 3.4, 19.12.2014 Sisällysluettelo 1. Johdanto... 3 2. Testiympäristö... 3 2.1 Vetuma-palvelun testiympäristö... 3

Lisätiedot

Sisäilmapuhdistimien hiukkaskokojaotellut puhdistustaajuudet

Sisäilmapuhdistimien hiukkaskokojaotellut puhdistustaajuudet Sisäilmapuhdistimien hiukkaskokojaotellut puhdistustaajuudet Joonas Koivisto 1, Bjarke Mølgaard 2, Tareq Hussein 2 ja Kaarle Hämeri 2 1 Työterveyslaitos, Nanoturvallisuuskeskus, Helsinki. 2 Ilmakehätieteiden

Lisätiedot

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Noudattaa EU direktiiviä 91/155/ ja sen korjattua muutosta 2001/58/ - Suomi Eco-Clin Des -20 Koodi 11086E Versio 1 Julkaisupäivä 11 Elokuu 2006 1. Kemikaalin ja sen valmistajan,

Lisätiedot

SIPOON KUNTA SÖDERKULLAN KOULU

SIPOON KUNTA SÖDERKULLAN KOULU Päivämäärä 28.11.2017 Laatija Jakelu Anne Lempinen Asiantuntija Pasi Kanerva, Mika- Matti Orrela SIPOON KUNTA SÖDERKULLAN KOULU Pintojen pölyisyysselvitys Ramboll P.O. Box 25 Säterinkatu 6 FI-02601 ESPOO

Lisätiedot

Mittausverkon pilotointi kasvihuoneessa

Mittausverkon pilotointi kasvihuoneessa Mittausverkon pilotointi kasvihuoneessa Lepolan Puutarha Oy pilotoi TTY:llä kehitettyä automaattista langatonta sensoriverkkoa Turussa 3 viikon ajan 7.-30.11.2009. Puutarha koostuu kokonaisuudessaan 2.5

Lisätiedot

Ei ole olemassa jätteitä, on vain helposti ja hieman hankalammin uudelleen käytettäviä materiaaleja

Ei ole olemassa jätteitä, on vain helposti ja hieman hankalammin uudelleen käytettäviä materiaaleja Jätehuolto Ei ole olemassa jätteitä, on vain helposti ja hieman hankalammin uudelleen käytettäviä materiaaleja Jätteiden käyttötapoja: Kierrätettävät materiaalit (pullot, paperi ja metalli kiertävät jo

Lisätiedot

Kiintoainemenetelmien käyttö turvemaiden alapuolella. Hannu Marttila

Kiintoainemenetelmien käyttö turvemaiden alapuolella. Hannu Marttila Kiintoainemenetelmien käyttö turvemaiden alapuolella Hannu Marttila Motivaatio Orgaaninen kiintoaines ja sedimentti Lisääntynyt kulkeutuminen johtuen maankäytöstä. Ongelmallinen etenkin turvemailla, missä

Lisätiedot

Vagifem 10 mikrog emätinpuikko, tabletti estrogeenin puutteesta aiheutuvien paikallisten vaihdevuosioireiden hoitoon

Vagifem 10 mikrog emätinpuikko, tabletti estrogeenin puutteesta aiheutuvien paikallisten vaihdevuosioireiden hoitoon Vagifem 10 mikrog emätinpuikko, tabletti estrogeenin puutteesta aiheutuvien paikallisten vaihdevuosioireiden hoitoon 10µg 17ß-estradiol Tämä opas sisältää tietoa Vagifem -valmisteesta, joka on tarkoitettu

Lisätiedot

Tiineys. Eläimet, joilla on akuutti tai subakuutti verenkierto-, suolisto- tai hengitystiesairaus.

Tiineys. Eläimet, joilla on akuutti tai subakuutti verenkierto-, suolisto- tai hengitystiesairaus. 1. ELÄINLÄÄKKEEN NIMI Dinolytic vet. 12,5 mg/ml injektioneste, liuos naudalle 2. LAADULLINEN JA MÄÄRÄLLINEN KOOSTUMUS Vaikuttava aine: dinoprosti 12,5 mg/ml (dinoprostitrometamolina). Apuaineet: bentsyylialkoholi

Lisätiedot

VOC sisäilmanäytteet Pohjakerroksen käytävä ja V-osa 3-krs portaikko

VOC sisäilmanäytteet Pohjakerroksen käytävä ja V-osa 3-krs portaikko 1(5) VOC sisäilmanäytteet Pohjakerroksen käytävä ja V-osa 3-krs portaikko Sepänkadun koulu 21.12.2018 2(5) 1. LÄHTÖTIEDOT Toimeksiantaja: Turun kaupunki, Tilapalvelukeskus Janne Virtanen Linnankatu 90

Lisätiedot

Päiväkotien lepohuoneiden sisäilmanlaatu. Pia Gummerus Keski-Uudenmaan ympäristökeskus, terveystarkastaja

Päiväkotien lepohuoneiden sisäilmanlaatu. Pia Gummerus Keski-Uudenmaan ympäristökeskus, terveystarkastaja Päiväkotien lepohuoneiden sisäilmanlaatu Pia Gummerus Keski-Uudenmaan ympäristökeskus, terveystarkastaja TAUSTAA Päivähoitoasetus oli muuttumassa niin että ryhmäkokoa voidaan nostaa 21 lapsesta 24 lapseen

Lisätiedot

HYVINVOINTIA JA SUORITUSKYKYÄ LAADUKKAAN SISÄILMAN AVULLA

HYVINVOINTIA JA SUORITUSKYKYÄ LAADUKKAAN SISÄILMAN AVULLA HYVINVOINTIA JA SUORITUSKYKYÄ LAADUKKAAN SISÄILMAN AVULLA Nopea kaupungistuminen on vieraannuttanut ihmiset luonnosta Tarvitsemme luonnon intervention palauttaaksemme tasapainon Mielestämme terveellinen

Lisätiedot

Halax WC-istuimen ilmanvaihtojärjestelmän vaikutus WC-tilan sisäilman laatuun

Halax WC-istuimen ilmanvaihtojärjestelmän vaikutus WC-tilan sisäilman laatuun TUTKIMUSSELOSTUS Nro VTT-S-08510-13 15.07.2014 Halax WC-istuimen ilmanvaihtojärjestelmän vaikutus WC-tilan sisäilman laatuun Tilaaja: Halax Oy TUTKIMUSSELOSTUS NRO VTT-S-08510-13 1 (7) Tilaaja Tilaus Yhteyshenkilö

Lisätiedot