Fysikaalisten laitehoitojen ja Elektroterapiakuntoutuksen erityisosaaja koulutus: Fysioterapeutti FLE

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Fysikaalisten laitehoitojen ja Elektroterapiakuntoutuksen erityisosaaja koulutus: Fysioterapeutti FLE"

Transkriptio

1 Ohjelma V7 1 / 6 Fysikaalisten laitehoitojen ja Elektroterapiakuntoutuksen erityisosaaja koulutus: Fysioterapeutti FLE Erittäin käytäntöpainotteinen koulutus Haluatko itsellesi erityisosaajakoulutuksen ja oikeuden Fysioterapeutti FLE nimikkeeseen? Uusi erityisosaaminen fysioterapeuteille: Fysikaalisten laitehoitojen ja Elektroterapiakuntoutuksen erityisosaaja. Koulutuksen laajuus: 10 opintopistettä. Koulutukseen sisältyy 9 lähiopiskelupäivää ja runsaasti itsenäistä harjoittelua työpaikalla: potilastyötä ja teorian opiskelua. Koulutus: 1. moduuli maanantai keskiviikko moduuli keskiviikko keskiviikko moduuli maanantai 8.6. perjantai moduuli keskiviikko 9.9. maanantai moduuli maanantai 9.11 kertaus ja lopputentti Koulutuksen jälkeen olet Fysioterapeutti FLE, fysikaalisten hoitolaitteiden ja sähkölääkintälaitteiden (elektroterapian) käytön erityisosaaja,. Osaat käyttää tehokkaasti fysikaalisia laitehoitoja: syvälämpö ja ultraääni, sähköhoitoja eli elektroterapiaa/ TNS, Didy, Interferenssi, sekä laser- ja valohoitoa. Osaat valita oikean laitehoidon erilaisissa potilaiden sairauksissa, ongelmatilanteissa ja leikkausten jälkitiloissa. Lisäksi opit käyttämään lihasvoiman mittaus- ja harjoituslaitteita. Kiinnostuitko? Ilmoittaudu heti joko linkistä tai sähköpostitse: aino.sainio@fysipartners.fi Kurssi täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Koulutus on hyvin käytäntöpainotteinen ja joka koulutuspäivä on käytännön harjoituksia. Luennoijat: Pääluennoijana fysioterapeutti, elektroniikkaopettaja Reima Karsikas, ja lisäksi lääkäriluennoijia. Ryhmän koko: max 20 fysioterapeuttia.

2 Ohjelma V7 2 / 6 OHJELMA MODUULI 1. Fysikaalisten hoitolaitteiden käyttömahdollisuudet. Tuki- ja liikuntaelinten rasitusvammat, esim. olkapään kiputilat, kyynärpään kiputilat (mm. tenniskyynärpää), ranteen ja sormien ongelmat (mm. Canalis Carpi). Maanantai 2. maaliskuuta Aamukahvi ja ilmoittautuminen (kahvia on saatavissa klo 8.30 lähtien) Koulutuksen kulku ja osallistujien esittäytyminen Sähkölääkintälaitteiden teoriaa ja perusteita, ultraäänihoidon perusteet, elektroterapian käsitteet ja perusteet, laserhoidon perusteet, fysioterapeutti ja elektroniikkaopettaja Reima Karsikas Miten käsitteet (virta, jännite, resistanssi /vastus, teho, taajuus ja aallonpituus) esiintyvät käytännön hoitotilanteessa. Teoria ja käytännön harjoittelu elektroterapialaitteilla vuorottelevat Ultraäänen, elektroterapian (TNS, Didy, Interferenssi, RUS-virrat, High Voltage jne.) laserin ja muiden fysikaalisten laitehoitojen käyttö hoitotilanteissa. Ohjeita harjoitteluun työpaikalla. Keskiviikko 25. maaliskuuta Kertaus päivästä 1 ja osallistujien kysymykset Sähkölääkintälaitteiden teoria ja perusteet jatkuvat, Reima Karsikas Ortopedi Juha Kytömaa, fysikaalisten hoitolaitteiden käyttö leikkauksen jälkeisessä kuntoutuksessa Ultraäänen, elektroterapian (TNS, Didy, Interferenssi, RUS-virrat, High Voltage jne.) laserin ja muiden fysikaalisten laitehoitojen käyttö eri tuki- ja liikuntaelinten ongelmissa, Reima Karsikas. Teoria ja käytännön harjoittelu elektroterapialaitteilla vuorottelevat Koulutuspäivän päätös. MODUULI 2: Tuki- ja liikuntaelin vaivat: Pään, hartiaseudun, yläraajojen ja selän kipuongelmien hoito Elektroterapia- ja muilla laitteilla: TNS, Didy, Interferenssi, RUS-virrat, High Voltage jne., sekä laseria ja ultraääntä. Keskiviikko 15. huhtikuuta Aamukahvi ja ilmoittautuminen (kahvia on saatavissa klo 8.30 lähtien) Kertaus edellisten koulutuspäivien teoriasta ja aiheista Pään ja hartiaseudun kiputilojen hoito elektroterapia- ja muilla fysikaalisen hoidon laitteilla - Tension neck, Kolmoishermosärky, Migreeni, Tinnitys jne.

3 Ohjelma V7 3 / Olkapään, kyynärpään, ranteen, sormien, selän ja lantion kiputilojen hoito laitteilla - Olkapää: Supraspinatus tendiniitti, Infraspinatus tendiniitti, Biceps pitkäpään tulehdus, - Kyynärpää: Tenniskyynärpää, Golfkyynärpää, - Ranne: Canalis-carpi, Jännetuppitulehdus - Sormet: Erilaiset sormivammat - Selkä: Rintarangan kiputilat, Quadratus lumborum, SI-nivelen kiputila, Välilevyn pullistuma Ohjeita harjoitteluun työpaikalla. Keskiviikko 20. toukokuuta 2015 Alaraajojen (lantio, reidet, polvet, sääret, nilkka ja jalkaterä) kipu- ja rasitusvammojen hoito Elektroterapia- ja muilla laitteilla: TNS, Didy, Interferenssi, RUS-virrat, High Voltage jne., sekä laseria ja ultraääntä. Kesto 1 päivä + harjoittelu omalla työpaikalla. Luennoijat: Fysioterapeutti, elektroniikkaopettaja Reima Karsikas Kertaus edellisten kurssipäivien aiheista Alaraajojen kipu- ja rasitusvammojenhoito elektroterapia- ja muilla fysikaalisen hoidon laitteilla Reiden, polven, säären, nilkan ja jalkaterän hoito laitteilla - Lantio: Istuinkyhmyn repeämä ja ärsytystila, - Piriformis, Lonkan bursa, Iliopsoas kramppi, repeämä - Reisi: Hamstring lihasten kramppi ja repeämä, Quadriceps, krampit ja repeämät - Polvi: Patellajänteen kiinnityskohta (slatterin vaiva), Hyppääjän polvi, Juoksijan polvi, Bakerin kysta, Biceps femurin kiinnityskohdan kiputila, Menisci vaivat (oikea, vasen) - Sääri: Penikka-tauti, Soleuksen kramppi, repeämä ja Gastronemiuksen kramppi, repeämä - Jalkaterä: Sesamluiden kiputila, Plantaris fascia, Kantapään bursan tulehdus, Akillesjänteen tulehdus ja FTA-ligamentin repeämä Ohjeita harjoitteluun työpaikalla Koulutuspäivän päätös. MODUULI 3: Aivohalvaus- ja muiden neurologisten potilaiden hoito fysikaalisilla hoitolaitteilla Ikäihmisten kivun hoito fysikaalisilla hoitolaitteilla ja toimintakyvyn edistäminen Maanantai 8. kesäkuuta Aamukahvi ja ilmoittautuminen (kahvia on saatavissa klo 8.30 lähtien)

4 Ohjelma V7 4 / Sähkölääkintälaitteiden teoriaa ja perusteita, kurssilaisten ongelmanratkaisuklinikka Lääkärin luento Elektroterapian käyttö neurologisten potilaiden kuntoutuksessa Sähköärtyvyystutkimukset ja niiden käytännön harjoittelu - IT-käyrän periaatteet - Faradinen ärtyvyys - Sähköärsytys NMES, EMS periaatteet ja teoria ja käytännön harjoittelu STIM virta ja käytännön harjoittelu - RUS-virta - MF-virta Miten käytetään lihasten aktivoinnissa? Perjantai 14. elokuuta Kertaus edellisen koulutuspäivän teoriasta, aiheista ja harjoitteista Spastisiteetin hoito Periferisen hermohalvauksen hoitoperiaatteet Periferiset hermohalvaukset, raajojen halvaukset ja kasvohalvaukset Neurologiset sairaudet: - fibromyalgia, MS-potilaat, Hemiplegia Elektrolymfahoidot - Indikaatiot ja hoitoperiaatteet - Galvanisaatio, Iontoforeesi, Galvaaniset kylvyt Alipainehoidot: - Lymfa - Arpikudos - Ihonalaisen kudoksen muokkaus Perifeeriset hermohalvaukset: - Hemiplegia - Fibromyalgia - MS-potilaat - Kasvohalvauspotilaat Ohjeita harjoitteluun työpaikalla Koulutuspäivän päätös

5 Ohjelma V7 5 / 6 MODUULI 4: Yhteenveto edellisistä teemoista ja potilasdemonstraatioita, fysiatrin luento Osallistujat vaikuttavat tämän osion sisältöön: syventäviä ja spesifisiä caseja ja potilasdemonstraatiota. Keskiviikko 9. syyskuuta Aamukahvi ja ilmoittautuminen Lyhyt kertaus aikaisemmista aiheista Demonstraatiopotilas, tuki- ja liikuntaelinongelmat (nilkka, polvi, lonkka): koulutuksessa opittujen hoitomenetelmien toteutus käytännössä Lounas (iltapäiväkahvi juodaan koulutuksen lomassa) Keskustelu aamupäivän aiheista Demopotilas, hemiplegia: nilkan ja reiden kuntoutusmetodin esittely isokineettisellä tutkimus- ja harjoittelulaitteella Keskustelu ja kertausta hoitomuodoista em. potilaiden kohdalla Käytännön harjoitukset Maanantai 5. lokakuuta Tapausesimerkkejä ja harjoituksia aiempien teemojen pohjalta Kahvitauko Fysioterapiasta ja sen eri käytännöistä fysiatrin näkökulmasta, fysiatrian tohtori Ulla Rytökoski Kysymykset luennoijalle ja keskustelu Lounas (iltapäiväkahvi juodaan koulutuksen lomassa) Käytännön harjoitukset Tuki- ja liikuntaelinten rasitusvammat, urheiluvammat Neurologisten sairauksien hoito Koulutuspäivän päätös MODUULI 5: Kertaus, Tenttipäivä ja todistuksen jako Maanantai 9. marraskuuta 2015 Kertaus koko koulutuksesta, ongelmanratkaisuklinikka ja käytännön diagnoosien mukaisten hoitomenetelmien ratkaisutehtäviä. Todistusten jako ja oikeus käyttää erityisosaaja- nimikettä - Fysioterapeutti FLE (Fysikaalisten laitehoitojen ja Elektroterapiakuntoutuksen erityisosaaja)

6 Ohjelma V7 6 / 6 Tietoja koulutuksesta Hinta: 259 e/päivä (huom. sisältää alv 24 %) Hintaan sisältyvät koulutuksen lisäksi koulutusmateriaalit, lounaat ja aamu- ja iltapäiväkahvit kahvileipineen. Koulutus laskutetaan koulutuspäiväkohtaisesti. Jos sinulla on oppisopimuspäätös tai haluat muuten laskutuksen suuremmissa kokonaisuuksissa, siitä voidaan sopia erikseen. Paikka: Kaarina (Turun lähellä), Diter-Elektroniikka Oy:n koulutustilat, Hallimestarinkatu 19. Junalla tai bussilla Turkuun tulevat noudetaan asemilta henkilöautoilla. Matka asemilta Kaarinaan kestää noin 10 minuuttia. Koulutuksen järjestäjä: Fysi Partners Finland Oy, yli 240 itsenäisen fysioterapiayrityksen verkostoyritys. Markkinoimme yritysten palveluja vakuutusyhtiöille, lääkärikeskuksille ja muille terveydenhuollon organisaatioille. Lisätietoja: aino.sainio@fysipartners.fi, tai puh Fysi Partners Finland Oy, Nuijamiestentie 5 B, Helsinki, Kurssilaisten kommentteja - Loistava lisä fysioterapeutin työkalupakkiin! - Elektroterapian kivunhoidon tulokset ovat hämmästyttäviä. Pahin kipu voi taittua jo ensimmäisellä hoitokerralla. - Erinomaisia tuloksia urheiluvammojen hoidossa! - Tämä on potilaan yksilöllistä hoitamista. Tendiniitit ja erilaiset tuki- ja liikuntaelinten kiputilat eivät hoidu pelkillä ohjeilla tai ryhmäterapiassa. - Hyviä tuloksia akillesjänteen tulehdukset, plantaarifaskiitit, penikkavaivat, slatterin vaivat, erilaiset polven ja nilkan kiputilat, lonkan bursat, erilaiset yläraajojen nivelten ja jänteiden tulehdukset ja ärsytystilat. Oikeus ohjelman muutoksiin pidätetään.

Fysikaalisten laitehoitojen ja elektroterapiakuntoutuksen erityisosaaja (FLE) -koulutus fysioterapeuteille

Fysikaalisten laitehoitojen ja elektroterapiakuntoutuksen erityisosaaja (FLE) -koulutus fysioterapeuteille Ohjelma V4 1 / 7 Fysikaalisten laitehoitojen ja elektroterapiakuntoutuksen erityisosaaja (FLE) -koulutus fysioterapeuteille Erittäin käytäntöpainotteinen koulutus Uusi erityisosaaminen: Fysikaalisten laitehoitojen

Lisätiedot

Elektroterapian erityisosaaja -koulutus fysioterapeuteille

Elektroterapian erityisosaaja -koulutus fysioterapeuteille Ohjelma V1 1 / 6 Elektroterapian erityisosaaja -koulutus fysioterapeuteille Erittäin käytännönläheinen koulutus - Tänä päivänä fysikaalisiin laitehoitoihin perehtyneitä fysioterapiayksiköitä on vähän:

Lisätiedot

KUNTOUTUKSEN HOITOVISIOT 400 potilaan 3000 hoitokerran toteutuneet hoitotulokset

KUNTOUTUKSEN HOITOVISIOT 400 potilaan 3000 hoitokerran toteutuneet hoitotulokset KUNTOUTUKSEN HOITOVISIOT 400 potilaan 3000 hoitokerran toteutuneet hoitotulokset REIMA KARSIKAS C EO, f y s i o t e ra p e u t t i j a e l e k t ro n i i k ka s u u n n i t t e l i j a DITER OY H A L L

Lisätiedot

Perustilasto / Tapaturmavakuutuslaitosten liitto 13.06.2011 Vahinkotilasto

Perustilasto / Tapaturmavakuutuslaitosten liitto 13.06.2011 Vahinkotilasto Perustilasto / Tapaturmavakuutuslaitosten liitto 13.06.2011 Vahinkotilasto Tehdyt rajaukset: AMMATTILUOKKA (3): SIIVOOJAT (942) VAHINKOLUOKKA: TYÖMATKA Huom. vuoden 2009 lukumäärät tulevat nousemaan vielä

Lisätiedot

Koulutus on tarkoitettu fysioterapeuteille, jotka ovat aloittamassa tai ovat aloittaneet fysioterapeuttien suoravastaanottotoiminnan.

Koulutus on tarkoitettu fysioterapeuteille, jotka ovat aloittamassa tai ovat aloittaneet fysioterapeuttien suoravastaanottotoiminnan. Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri Ohjelma 1 (5) YLIOPISTOLLINEN SAIRAALA Kuntoutus 30.11.2018 TULE-POTILAS FYSIOTERAPEUTIN SUORAVASTAANOTOLLA Koulutuskokonaisuus Aika 13.3. 29.11.2019 Kohderyhmä Järjestäjä

Lisätiedot

Me olemme olemassa, jotta Sinä voisit paremmin.

Me olemme olemassa, jotta Sinä voisit paremmin. Auron Helsinki Citycenter Keskuskatu 6 E, 00100 Helsinki Ajanvaraus 010 2921 200 www.auron.fi Me olemme olemassa, jotta Sinä voisit paremmin. Markku Paatelma fysioterapeutti OMT, Tule erikoisasiantuntija,

Lisätiedot

FYSIOTERAPEUTIT KAMPPI FYSIOSSA

FYSIOTERAPEUTIT KAMPPI FYSIOSSA FYSIOTERAPEUTIT KAMPPI FYSIOSSA 24.7.2013 Terveystalo Kamppi Fysio Runeberginkatu 5 B, 10 krs 00100 Helsinki Tulo-ohje Eteläisen rautatienkadun ja Runeberginkadun kulmassa. Alakerrassa on rakennuskirjakauppa.

Lisätiedot

Terveystalo Kamppi Fysion fysioterapeutit

Terveystalo Kamppi Fysion fysioterapeutit Terveystalo Kamppi Fysion fysioterapeutit Sasu Setälä, vastaava fysioterapeutti - Alaraaja-analyysi ja yksilölliset tukipohjalliset - Alaraajaleikkausten jälkeinen kuntoutus Mikko Eerola, fysioterapeutti

Lisätiedot

Terveystalo Kampin Sport-osaajat

Terveystalo Kampin Sport-osaajat Terveystalo Kampin Sport-osaajat TAPIO KALLIO Ortopedi, liikuntalääketieteen erikoislääkäri, Terveystalon urheilulääketieteen ylilääkäri ja erikoisalajohtaja. Polvitapaturmat, mm. eturistisiteen repeämät,

Lisätiedot

Potilasohje liike- ja liikuntaharjoitteluun polvi- ja lonkkanivelrikossa

Potilasohje liike- ja liikuntaharjoitteluun polvi- ja lonkkanivelrikossa Potilasohje liike- ja liikuntaharjoitteluun polvi- ja lonkkanivelrikossa Hilkka Virtapohja ja Jari Arokoski Lisätietoa 19.2.2007 Nivelrikon seurauksena lihasvoima heikkenee ja nivel jäykistyy. Nivelrikkopotilaiden

Lisätiedot

Olkapään sairauksien kuntoutus

Olkapään sairauksien kuntoutus Hyvinvointia työstä Olkapään sairauksien kuntoutus Esa-Pekka Takala Dos., ylilääkäri 16.2.2016 Työterveyslaitos E-P Takala:Olkapään sairauksien kuntous www.ttl.fi 2 Esa-Pekka Takala Sidonnaisuudet LKT,

Lisätiedot

Auron Koulutukset 2015 2016

Auron Koulutukset 2015 2016 Auron Koulutukset 2015 2016 CERM Guide protokollakoulutukset Lannerangan tutkiminen ja terapia alaluokittain Lantion harjoitteet sisältäen omaharjoitteet ma 19.01.2015 Hki ma 31.08.2015 Hki ma 25.01.2016

Lisätiedot

SPORT-LÄÄKÄRIT KAMPISSA

SPORT-LÄÄKÄRIT KAMPISSA SPORT-LÄÄKÄRIT KAMPISSA 15.10.2013 TAPIO KALLIO Ortopedi, liikuntalääketieteen erikoislääkäri, Terveystalon urheilulääketieteen ylilääkäri ja erikoisalajohtaja. Polvitapaturmat, mm. eturistisiteen repeämät,

Lisätiedot

TAMMIKUU 2017 VIIKKO 1

TAMMIKUU 2017 VIIKKO 1 TAMMIKUU 2017 VIIKKO 1 MAANANTAI 2 TIISTAI 3 KESKIVIIKKO 4 TORSTAI 5 PERJANTAI 6 Loppiainen LAUANTAI 7 SUNNUNTAI 8 1 TAMMIKUU 2017 VIIKKO 2 MAANANTAI 9 TIISTAI 10 KESKIVIIKKO 11 TORSTAI 12 PERJANTAI 13

Lisätiedot

FYSIOTERAPEUTIT KAMPPI FYSIOSSA

FYSIOTERAPEUTIT KAMPPI FYSIOSSA FYSIOTERAPEUTIT KAMPPI FYSIOSSA Terveystalo Kamppi Fysio Runeberginkatu 5 B, 10 krs 00100 Helsinki Tulo-ohje Eteläisen rautatienkadun ja Runeberginkadun kulmassa. Alakerrassa on rakennuskirjakauppa. Klo

Lisätiedot

KELAN TULES-AVOKURSSIT

KELAN TULES-AVOKURSSIT KELAN TULES-AVOKURSSIT KUNTOUTUSTA TYÖELÄMÄSSÄ OLEVILLE TUKI- JA LIIKUNTAELINOIREISILLE HERTTUAN KUNTOUTUSKESKUKSESSA Tules-avokursseja selkäoireisille niska-hartiaoireisille lonkka-polviniveloireisille

Lisätiedot

Lasten rasitusvammojen erityispiirteistä

Lasten rasitusvammojen erityispiirteistä Urheilulääketiede 2017 Lasten rasitusvammojen erityispiirteistä Nina Johtimo lastenkirurgian erikoislääkäri Lapsi ei ole aikuinen pienoiskoossa Ikä ja kehitysvaihe vaikuttavat vammaalttiuteen sekä kuntoutukseen

Lisätiedot

TYYPILLISIMMÄT RASITUSVAIVAT OMAHOITO JA ENNALTAEHKÄISY

TYYPILLISIMMÄT RASITUSVAIVAT OMAHOITO JA ENNALTAEHKÄISY TYYPILLISIMMÄT RASITUSVAIVAT OMAHOITO JA ENNALTAEHKÄISY LT Heidi Haapasalo Ortopedian, traumatologian ja liikuntalääketieteen el RASITUSVAMMAAN ON AINA SYY Harjoituksen määrä / intensiteetti / alusta ->

Lisätiedot

Kolmessa päivässä fysioterapiayritykselle elaatujärjestelmä

Kolmessa päivässä fysioterapiayritykselle elaatujärjestelmä IMS-FPF -laatukoulutus 1 / 5 Kolmessa päivässä fysioterapiayritykselle elaatujärjestelmä Yrityksesi saa IMS-FPF -laatu- ja toimintajärjestelmästä hyvän välineen laadun valvomiseen ja henkilökunnan johtamiseen.

Lisätiedot

Ohjataan omatoimisesti toteutettavaksi tarvittaessa kipuhoitoja kuten kylmä-, lämpö- ja/tai TNS-hoito.

Ohjataan omatoimisesti toteutettavaksi tarvittaessa kipuhoitoja kuten kylmä-, lämpö- ja/tai TNS-hoito. Keski-Suomen sairaanhoitopiiri 19.11.2018 Jari Ylinen Juha Paloneva OLKAKIPUPOTILAAN HOITO PERUSTERVEYDENHUOLLOSSA JA ERIKOISSAIRAANHOIDOSSA Hoitoketjun tavoite Tehokas suositusten mukainen hoito välttäen

Lisätiedot

Hyvinvointia työstä 29.1.2015. www.ttl.fi. E-P Takala: Olkapään jännevaivojen kuntoutus 1

Hyvinvointia työstä 29.1.2015. www.ttl.fi. E-P Takala: Olkapään jännevaivojen kuntoutus 1 Hyvinvointia työstä 29.1.2015 E-P Takala: Olkapään jännevaivojen kuntoutus 1 Olkapään jännevaivojen kuntoutus Esa-Pekka Takala, ylilääkäri, Dos. E-P Takala: Olkapään jännevaivojen kuntoutus 29.1.2015 2

Lisätiedot

Liikkuvan lapsen alaraajaongelmat Riikka Lempinen Fysioterapeutti, SatKs

Liikkuvan lapsen alaraajaongelmat Riikka Lempinen Fysioterapeutti, SatKs Liikkuvan lapsen alaraajaongelmat 14.9.2018 Riikka Lempinen Fysioterapeutti, SatKs Lapsia tutkittaessa on hyvä muistaa, että monet luiset rakenteet ovat saavuttaneet muotonsa noin 10-vuoden ikään mennessä.

Lisätiedot

SPORT-LÄÄKÄRIT KAMPISSA

SPORT-LÄÄKÄRIT KAMPISSA SPORT-LÄÄKÄRIT KAMPISSA 19.9.2013 TAPIO KALLIO Ortopedi, liikuntalääketieteen erikoislääkäri, Terveystalon urheilulääketieteen ylilääkäri ja erikoisalajohtaja. Polvitapaturmat, mm. eturistisiteen repeämät,

Lisätiedot

Auron Koulutukset 2015

Auron Koulutukset 2015 Auron Koulutukset 2015 CERM Guide protokollakoulutukset Lannerangan tutkiminen ja terapia alaluokittain Lantion harjoitteet, sisältäen omaharjoitteet Kaularangan tutkiminen ja terapia alaluokittain Niska-hartiarenkaan

Lisätiedot

TAMMIKUU 2016 VIIKKO 1

TAMMIKUU 2016 VIIKKO 1 TAMMIKUU 2016 VIIKKO 1 MAANANTAI 4 TIISTAI 5 KESKIVIIKKO 6 Loppiainen TORSTAI 7 PERJANTAI 8 LAUANTAI 9 SUNNUNTAI 10 Jussi Kiiskilä Valteri-koulu, Onerva 1 TAMMIKUU 2016 VIIKKO 2 MAANANTAI 11 TIISTAI 12

Lisätiedot

Vastaa seuraaviin kysymyksiin KYLLÄ tai EI, tarkenna pyydettäessä. Lue kysymykset huolellisesti ja ota huomioon kysymysten tarkennuspyynnöt!

Vastaa seuraaviin kysymyksiin KYLLÄ tai EI, tarkenna pyydettäessä. Lue kysymykset huolellisesti ja ota huomioon kysymysten tarkennuspyynnöt! TERVEYSKYSELY Täytä kysely huolellisesti ennen lääkärinvastaanottoa. TAUSTATIEDOT 1. Nimi 2. Sukupuoli 3. Mikä on urheilulajisi Vastaa seuraaviin kysymyksiin KYLLÄ tai EI, tarkenna pyydettäessä. Lue kysymykset

Lisätiedot

KEPPIJUMPAN PERUSLIIKKEITÄ "Keppijumpan isän" Juhani Salakan ohjeita oikeisiin liikesuorituksiin. Perusohje: Aluksi suurin huomio oikeaan suoritustekniikkaan (opetellaan ensin "uimaan" ja mennään vasta

Lisätiedot

Artoskopian indikaatiot nykypäivänä

Artoskopian indikaatiot nykypäivänä Artoskopian indikaatiot nykypäivänä Ortopedi Ilkka Peltokorpi VKS 10.9.2015 Polvi artroskopia Polven artroskopia indikaatiota on muokattu viime vuosina Polven arthroosin tähystyskirurgian vaikuttavuus

Lisätiedot

Kirjan kirjoittaja...11 Esipuhe: Liikkeen ja liikekontrollin häiriöt...12 Esipuhe lääkärin näkökanta...14 Kiitokset...16 Johdanto...

Kirjan kirjoittaja...11 Esipuhe: Liikkeen ja liikekontrollin häiriöt...12 Esipuhe lääkärin näkökanta...14 Kiitokset...16 Johdanto... Sisältö 5 Sisältö Kirjan kirjoittaja...11 Esipuhe: Liikkeen ja liikekontrollin häiriöt...12 Esipuhe lääkärin näkökanta...14 Kiitokset...16 Johdanto...17 1 Liike- ja liikekontrollin häiriöiden teoriaa ja

Lisätiedot

Perusterveydenhuollon ultraäänitutkimukset, läheteindikaatiot

Perusterveydenhuollon ultraäänitutkimukset, läheteindikaatiot Perusterveydenhuollon ultraäänitutkimukset, läheteindikaatiot ULTRAÄÄNITUTKIMUKSET Kiireellisyysluokitus! (päivystys/ei-päivystys). Sovi päivystytutkimuksesta/ajankohdasta tutkimuksen tekevän yksikön kanssa

Lisätiedot

Työvoima Palvelussuhdelajeittain %-jakautumat

Työvoima Palvelussuhdelajeittain %-jakautumat Hallinto 2510 Hyvinvointitoimiala tammikuu 134,9 121,3-13,6 82,8 84,4 3,2 5,4 11,8 7,3 2,3 2,9 3,9 5,8 55,6 38,6 123,1 107,6 91,3 % 88,7 % helmikuu 133,9 118,8-15,1 82,3 83,4 3,9 5,5 11,1 7,6 2,6 3,6 8,1

Lisätiedot

POTILASOHJE KYYNÄRNIVELEN TEKONIVELLEIKATULLE POTILAALLE

POTILASOHJE KYYNÄRNIVELEN TEKONIVELLEIKATULLE POTILAALLE POHJOIS-POHJANMAAN SAIRAAN- 1 (8) POTILASOHJE KYYNÄRNIVELEN TEKONIVELLEIKATULLE POTILAALLE Postiosoite: Puhelin : (08) 315 2011 Internet: http://www.ppshp.fi/ POHJOIS-POHJANMAAN SAIRAAN- 2 (8) YLEISTÄ

Lisätiedot

Liikuntaelinten oireet

Liikuntaelinten oireet 1 Liikuntaelinten oireet Yläraajaan säteilevä niska-hartiakipu 1. Onko sinulla koskaan ollut niskahartiakipua, johon on liittynyt yläraajaan (kyynärvarteen, käteen tai sormiin) säteilevää kipua tai puutumista?

Lisätiedot

Kurssikirje VOIKUKKIA-ohjaajakoulutus Paikka x

Kurssikirje VOIKUKKIA-ohjaajakoulutus Paikka x Kurssikirje VOIKUKKIA-ohjaajakoulutus Paikka x AIKA: päivämäärät ja kellonajat PAIKKA: Osoite ja yhteystiedot Tervetuloa koulutukseen! Koulutus antaa valmiudet toimia huostaanotettujen lasten vanhempien

Lisätiedot

Loppuverryttelyn yhteydessä venytysten kesto 15-30 sekuntia per jalka/puoli. *Keskipitkä venytys

Loppuverryttelyn yhteydessä venytysten kesto 15-30 sekuntia per jalka/puoli. *Keskipitkä venytys Johdanto Tässä oppaassa on kuvattu ja esitetty jalkapalloilijan tärkeimpiin lihasryhmiin kohdistuvat venytykset. Tavoitteena on selkeyttää pelaajille ja valmentajille sekä pelaajien vanhemmille mitä venytyksiä

Lisätiedot

KUUDEN PÄIVÄN TEHOPAKETTI: IMS FPF Laatujärjestelmäkoulutus alkaa maaliskuussa 5.3.2015

KUUDEN PÄIVÄN TEHOPAKETTI: IMS FPF Laatujärjestelmäkoulutus alkaa maaliskuussa 5.3.2015 Ohjelma V1 1 / 7 KUUDEN PÄIVÄN TEHOPAKETTI: IMS FPF Laatujärjestelmäkoulutus alkaa maaliskuussa 5.3.2015 Toimintajärjestelmän laatiminen ohjatusti ja yhdessä - Järjestystä arkeen ja liiketoimintahyötyä

Lisätiedot

ALARAAJA 13. 12. 13.2.2013 Radisson Blu Seaside, Helsinki 2013 TEEMAT: HYÖDYNNÄ ASIANTUNTIJUUS: Järjestäjänä: Yhteistyössä:

ALARAAJA 13. 12. 13.2.2013 Radisson Blu Seaside, Helsinki 2013 TEEMAT: HYÖDYNNÄ ASIANTUNTIJUUS: Järjestäjänä: Yhteistyössä: ALARAAJA 13 12. 13.2.2013 Radisson Blu Seaside, Helsinki Mistä eri alojen tulisi keskustella ennen hoitojen aloitusta? 2013 TEEMAT: Monialainen yhteistyö huippuunsa miten? Voiko kävelyä leikata? Nilkkaproteesi

Lisätiedot

KEHITTYVÄN NUOREN RASITUSVAMMAT

KEHITTYVÄN NUOREN RASITUSVAMMAT KEHITTYVÄN NUOREN RASITUSVAMMAT TF klubi Hämeenlinnan Raatihuone 23.10.2010 Jouni Heikkilä Ortopedian dosentti Mehiläinen Turku ja Hämeenlinna Yleistä Lasten osallistuminen organisoituun kilpaurheiluun

Lisätiedot

VENYTTELYOHJE EVU - 00. Mika Laaksonen

VENYTTELYOHJE EVU - 00. Mika Laaksonen VENYTTELYOHJE EVU - 00 Mika Laaksonen MIKSI ON HYVÄ VENYTELLÄ PELIEN JA HARJOITUSTEN JÄLKEEN? Kova harjoittelu ja treeni kiristävät lihaksia, jos venyttely laiminlyödään. Näin lihakset väsyvät nopeammin

Lisätiedot

Ryhti ja perusliikkuminen lähtökohtana

Ryhti ja perusliikkuminen lähtökohtana Ryhti ja perusliikkuminen lähtökohtana - pystyasennon hahmottaminen ja hallinta - kävely juoksu - kyykky - hyppääminen, heittäminen Juha Koskela Pystyasennon hahmottaminen ja hallinta Motorinen homunculus

Lisätiedot

KOULUTUS- KALENTERI 2016

KOULUTUS- KALENTERI 2016 INVALIDISÄÄTIÖ ORTON KOULUTUS- KALENTERI 2016 Invalidisäätiö Orton kouluttaa TERVEYDENHUOLLON AMMATTILAISILLE Invalidisäätiö Orton tarjoaa korkeatasoista erikoistumis- ja täydennyskoulutusta terveydenhuollon

Lisätiedot

Venyttely ennaltaehkäisee vaivoja parhaiten

Venyttely ennaltaehkäisee vaivoja parhaiten Venyttely ennaltaehkäisee vaivoja parhaiten Lihaskireys ja alentunut nivelliikkuvuus syntyvät usein kehon yksipuolisesta kuormituksesta, joka pitkään jatkuessaan voi aiheuttaa lihaksiin tasapainohäiriön.

Lisätiedot

Nuoren urheilijan alaraajan rasitus vammat. Panu Hirvinen, Ortopedi

Nuoren urheilijan alaraajan rasitus vammat. Panu Hirvinen, Ortopedi Nuoren urheilijan alaraajan rasitus vammat Panu Hirvinen, Ortopedi Varhaisen kasvuiän apofysiitit Apo = kärki Fyysi = liitos; kasvupiste Iitti = höpölöpö LUUN KASVUPISTE, JOHON JÄNNE KIINNITTYY Ainoastaan

Lisätiedot

Tules-kurssit ja Tules-avokurssit 2016-2019

Tules-kurssit ja Tules-avokurssit 2016-2019 1 Tules-kurssit ja Tules-avokurssit 2016-2019 Tuleskurssit ja avokurssit 2016-2019 2 KEHITTÄMISTYÖN TAUSTA Kelan rahoittaman TULES- eli tuki- ja liikuntaelinsairauksien kuntoutuksen standardien kehittämistä

Lisätiedot

LIHASKUNTOTESTIEN SUORITUSOHJEET. 1 Painoindeksi BMI. Painoindeksi lasketaan paino jaettuna pituuden neliöllä (65 kg :1,72 m 2 = 21,9).

LIHASKUNTOTESTIEN SUORITUSOHJEET. 1 Painoindeksi BMI. Painoindeksi lasketaan paino jaettuna pituuden neliöllä (65 kg :1,72 m 2 = 21,9). LIHASKUNTOTESTIEN SUORITUSOHJEET 1 Painoindeksi BMI Painoindeksi lasketaan paino jaettuna pituuden neliöllä (65 kg :1,72 m 2 = 21,9). Painoindeksi kuvaa painon sopivuutta ja myös rasvakudoksen määrää.

Lisätiedot

TOP 4 Tehokkaimmat liikkuvuusharjoitteet

TOP 4 Tehokkaimmat liikkuvuusharjoitteet TOP 4 Tehokkaimmat liikkuvuusharjoitteet Miksi minun tulisi parantaa liikkuvuuttani? Hyvä liikkuvuus on valtavan tärkeä ominaisuus kaikille, jotka välittävät fyysisestä terveydestään ja/tai suorituskyvystään.

Lisätiedot

KIRURGIAN KOULUTUSPÄIVÄ 2.10.2009 Biomedicum Helsinki 1 ja Meilahden sairaala

KIRURGIAN KOULUTUSPÄIVÄ 2.10.2009 Biomedicum Helsinki 1 ja Meilahden sairaala KIRURGIAN KOULUTUSPÄIVÄ 2.10.2009 Biomedicum Helsinki 1 ja Meilahden sairaala I Yhteissymposium Luentosali 1 II Ortopedia ja traumatologia - Lonkan ja polven nivelrikko Luentosali 1 III IV Suu- ja leuka-,

Lisätiedot

Liikkeet ovat eritasoisia. Aloita A tason liikkeistä ja siirry pelaajien kehittyessä B tason liikkeisiin ja aina E tasolle asti.

Liikkeet ovat eritasoisia. Aloita A tason liikkeistä ja siirry pelaajien kehittyessä B tason liikkeisiin ja aina E tasolle asti. POLVIKONTROLLI Ohjelman tarkoitus on ennaltaehkäistä polvivammoja parantamalla polvikontrollia, tasapainoa, keskivartalon hallintaa, alaraajojen lihasvoimaa, nivelliikkuvuutta, koordinaatiota sekä hypyn

Lisätiedot

Iloisia harjoitteluhetkiä!

Iloisia harjoitteluhetkiä! Tämä opas on tehty tukemaan kotona tapahtuvaa liikuntaharjoittelua. Se sisältää osiot lihaskunto-, liikkuvuus ja tasapainoharjoittelusta. Liikkeet ja harjoitteet on valittu siten, että ne pystytään suorittamaan

Lisätiedot

KUUDEN PÄIVÄN TEHOPAKETTI: IMS FPF Toimintajärjestelmäkoulutus alkaa, 1. moduuli 16.-17.01.2014

KUUDEN PÄIVÄN TEHOPAKETTI: IMS FPF Toimintajärjestelmäkoulutus alkaa, 1. moduuli 16.-17.01.2014 1 KUUDEN PÄIVÄN TEHOPAKETTI: IMS FPF Toimintajärjestelmäkoulutus alkaa, 1. moduuli 16.-17.01.2014 Kenelle: Fysioterapia- ja kuntoutusyrittäjät ja yritysten koko henkilökunta. Tule yksin tai kaksin, tai

Lisätiedot

Psykodraamaa ja toiminnallista työotetta koulutusta kohtaamiseen

Psykodraamaa ja toiminnallista työotetta koulutusta kohtaamiseen Psykodraamaa ja toiminnallista työotetta koulutusta kohtaamiseen Sininen Kolmio Oy järjestää psyko-ja sosiodraamamenetelmien koulutusta vuonna 2013-14. Koulutuskokonaisuus käsittää 1. Perusvalmiudet psyko-

Lisätiedot

MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN?

MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN? MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN? 1. MILLOIN? KOSKA? 2. MIHIN AIKAAN? 3. MINÄ PÄIVÄNÄ? 4. MILLÄ VIIKOLLA? 5. MISSÄ KUUSSA? 6. MINÄ VUONNA? 7. MILLÄ VUOSIKYMMENELLÄ? 8. MILLÄ

Lisätiedot

Ohjeita polven tähystysleikkauksesta kuntoutuvalle

Ohjeita polven tähystysleikkauksesta kuntoutuvalle Ohjeita polven tähystysleikkauksesta kuntoutuvalle VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI EGENTLIGA FINLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKT Tämän ohjeen tarkoituksena on selvittää polven tähystysleikkauksen jälkeistä kuntoutumista.

Lisätiedot

LONKKAKIPUPOTILAAN HOITO PERUSTERVEYDENHUOLLOSSA JA ERIKOISSAIRAANHOIDOSSA. 1. Lonkan nivelrikon tutkimukset ja hoidot perusterveydenhuollossa

LONKKAKIPUPOTILAAN HOITO PERUSTERVEYDENHUOLLOSSA JA ERIKOISSAIRAANHOIDOSSA. 1. Lonkan nivelrikon tutkimukset ja hoidot perusterveydenhuollossa Keski-Suomen sairaanhoitopiiri 27.10.2017 Jari Ylinen, Konsta Pamilo LONKKAKIPUPOTILAAN HOITO PERUSTERVEYDENHUOLLOSSA JA ERIKOISSAIRAANHOIDOSSA Hoitoketjun tavoite Tarkoituksenmukainen fysioterapeuttien

Lisätiedot

Intensiivikurssi uusille opiskelijoille

Intensiivikurssi uusille opiskelijoille Insinöörikoulutuksen ja tietojenkäsittelyn tärkeät päivät 2013 2014 heinäkuu elokuu 26 29 syyskuuta Elokuu 2013 27 30 28 31 elokuu 291 302 313 syyskuu 14 25 36 47 58 69 10 7 11 8 12 9 10 13 11 14 12 15

Lisätiedot

SISUSTUSSUUNNITTELUKOULUTUS TAMPERE KEVÄT 2020

SISUSTUSSUUNNITTELUKOULUTUS TAMPERE KEVÄT 2020 SISUSTUSSUUNNITTELUKOULUTUS TAMPERE KEVÄT 2020 Sisustussuunnittelukoulutus SISAK TRE9 / 4. maaliskuuta 2020-27. tammikuuta 2021. Lähiopetus ma-pe, la /16 (tai erikseen mainittuna ajankohtana) Koulutusvastaava

Lisätiedot

Kyynärpään, kyynärvarren, ranteen ja käden liikekontrollihäiriöiden tutkiminen, diagnostisointi ja harjoittaminen

Kyynärpään, kyynärvarren, ranteen ja käden liikekontrollihäiriöiden tutkiminen, diagnostisointi ja harjoittaminen KC Masterclass Kyynärpään, kyynärvarren, ranteen ja käden liikekontrollihäiriöiden tutkiminen, diagnostisointi ja harjoittaminen 20 YEARS OF OPTIMISING MOVEMENT HEALTH MOVE WELL TO LIVE WELL GIVE YOURSELF

Lisätiedot

KASVATUSTIETEIDEN (YLEINEN JA AIKUISKASVATUSTIEDE) PERUSOPINTOJEN 25 OP OPINTOPOLUT LUKUVUONNA 2015-2016 AVOIMESSA YLIOPISTOSSA VERKKO-OPETUS

KASVATUSTIETEIDEN (YLEINEN JA AIKUISKASVATUSTIEDE) PERUSOPINTOJEN 25 OP OPINTOPOLUT LUKUVUONNA 2015-2016 AVOIMESSA YLIOPISTOSSA VERKKO-OPETUS KASVATUSTIETEIDEN (YLEINEN JA AIKUISKASVATUSTIEDE) PERUSOPINTOJEN 25 OP OPINTOPOLUT LUKUVUONNA 2015- AVOIMESSA YLIOPISTOSSA VERKKO-OPETUS Kasvatustieteiden (yleinen ja aikuiskasvatustiede) perusopinnot

Lisätiedot

VENYTTELYOHJE B-juniorit

VENYTTELYOHJE B-juniorit VENYTTELYOHJE B-juniorit Venyttelyn perusteet: Toisin kuin yleensä uskotaan, lihasta voidaan venyttää myös ennen tai jälkeen raskaan suorituksen. Venyttelyn ja lihaksen venyttämisen kesto riippuu siitä,

Lisätiedot

Verryttelyn tavoitteet ja mahdollisuudet

Verryttelyn tavoitteet ja mahdollisuudet Tampereen Urheilulääkäriaseman iltaseminaari 6.5.2008 Tavoitteena menestyvä urheilija Verryttelyn tavoitteet ja mahdollisuudet Juha Koskela Lasketaanpa arvio: Alkuverryttelyyn 20 min (on aika vähän nopeus-,

Lisätiedot

Polven tekonivel. Fysioterapiaohjeet

Polven tekonivel. Fysioterapiaohjeet Fysioterapia Polven tekonivel Fysioterapiaohjeet Seinäjoen keskussairaala Koskenalantie 18 60220 Seinäjoki Ähtärin sairaala Sairaalantie 4 E 63700 Ähtäri Puhelinvaihde 06 415 4939 Faksi 06 415 4351 Puhelin

Lisätiedot

ENtiStä tietoisempaan JoHtaJUUtEEN! Johtajuus on työyhteisön erilaisin ja yksinäisin rooli, mutta tärkein woimavara!

ENtiStä tietoisempaan JoHtaJUUtEEN! Johtajuus on työyhteisön erilaisin ja yksinäisin rooli, mutta tärkein woimavara! ENtiStä tietoisempaan JoHtaJUUtEEN! Johtajuus on työyhteisön erilaisin ja yksinäisin rooli, mutta tärkein woimavara! Hyvä JoHtaJa Ja ESimiES! tarvitsetko ajan ja paikan, missä voit tutkia johtamisen ilmiöitä?

Lisätiedot

Lonkan nivelrikko. Potilasohje. www.eksote.fi

Lonkan nivelrikko. Potilasohje. www.eksote.fi Lonkan nivelrikko Potilasohje www.eksote.fi Sisällys Hyvä nivelrikko-oireinen... 3 Nivelrikon vaikutuksia... 3 Tietoa nivelrikosta ja harjoittelun vaikutuksista... 4 Mitä nivelrikko on... 4 Harjoittelulla

Lisätiedot

Turvallisen Tekniikan Seminaari Tampereen teknillinen yliopisto

Turvallisen Tekniikan Seminaari Tampereen teknillinen yliopisto Turvallisen Tekniikan Seminaari 2017 7.-8.6.2017 Tampereen teknillinen yliopisto Turvallisen Tekniikan Seminaari 2017 Ohjelma Seminaari keskiviikko 7.6.2017 9.30 Seminaarin avaus Toimitusjohtaja Hanna

Lisätiedot

VALMENTAJA 2 AMPUMAHIIHDON LIHASHUOLTO. Markus Suontakanen

VALMENTAJA 2 AMPUMAHIIHDON LIHASHUOLTO. Markus Suontakanen VALMENTAJA 2 AMPUMAHIIHDON LIHASHUOLTO Markus Suontakanen LIHASHUOLTO Markus Suontakanen Sisältö Määritelmä Tavoitteet Lihastasapaino venyttely Hieronta Fysikaaliset hoidot Lihashuollon määritelmä Urhelijan

Lisätiedot

TERVEYS 2000. Tutkimus suomalaisten terveydestä ja toimintakyvystä OIREHAASTATTELU

TERVEYS 2000. Tutkimus suomalaisten terveydestä ja toimintakyvystä OIREHAASTATTELU TERVEYS 2000 Tutkimus suomalaisten terveydestä ja toimintakyvystä OIREHAASTATTELU Vastaajan nimi: Haastattelijan tunnus: T2003 1 Eräät sairaudet aiheuttavat tyypillisiä oireita. Lääkärintutkimuksen valmistelemiseksi

Lisätiedot

KUNTOUTUS POLVIVAMMAN JÄLKEEN. 2.3.2015 Fysioterapeutti Anne Hietanen Asiantuntijapalvelut, artroprosessi TYKS

KUNTOUTUS POLVIVAMMAN JÄLKEEN. 2.3.2015 Fysioterapeutti Anne Hietanen Asiantuntijapalvelut, artroprosessi TYKS KUNTOUTUS POLVIVAMMAN JÄLKEEN 2.3.2015 Fysioterapeutti Anne Hietanen Asiantuntijapalvelut, artroprosessi TYKS s83.6 distorsio genu S83.0 luxatio patellae? S83.2 ruptura menisci? S83.3 nivelruston repeämä?

Lisätiedot

Sairaala 1/5. Nimi Sotu Os. Mittaaja Pvm Os. OIKEA lihas juuritaso VASEN. KAULA ekstensio trapeziuz pars sup. C3-4. semispinalis capitis

Sairaala 1/5. Nimi Sotu Os. Mittaaja Pvm Os. OIKEA lihas juuritaso VASEN. KAULA ekstensio trapeziuz pars sup. C3-4. semispinalis capitis Sairaala 1/5 MANUAALINEN LIHASTESTAUS MITTAUSLOMAKE Nimi Sotu Os. Mittaaja Pvm Os. OIKEA lihas juuritaso VASEN KAULA ekstensio trapeziuz pars sup. C3-4 semispinalis capitis splenius capitis & cervicis

Lisätiedot

PIETARSAAREN TYÖTERVEYS RY HINNASTO 2019

PIETARSAAREN TYÖTERVEYS RY HINNASTO 2019 PIETARSAAREN TYÖTERVEYS RY HINNASTO 2019 1 Pietarsaaren Työterveys ry perustettiin vuonna 1976, ja on keskittynyt paikallisten yritysten ja organisaatioiden työterveyshuoltoon jo 40 vuotta. Meillä on hyvää

Lisätiedot

Koulutuskalenteri 2017

Koulutuskalenteri 2017 Koulutuskalenteri 2017 -koulutuskeskus järjestää vuoden 2017 koulutukset yhteistyössä Nordic Skinin kanssa. Liity mukaan sertifioitujen ammattilaisten kasvavaan joukkoon! ja Nordic Skin järjestävät vuonna

Lisätiedot

Vahva lihas on myös joustava lihas

Vahva lihas on myös joustava lihas Terve Urheilija iltaseminaari Vahva lihas on myös joustava lihas koulutuksen käytännön osuus Kouluttajana fysioterapeutti Jarmo Ahonen 10.5.2011 Varalan Urheiluopisto Tekstit Reetta Korkki ja Hannele Hiilloskorpi,

Lisätiedot

3. Kehittävä venyttely: Kehittävällä venyttelyllä kehitetään lihasten liikkuvuutta, joilla on suoria vaikutuksia mm.

3. Kehittävä venyttely: Kehittävällä venyttelyllä kehitetään lihasten liikkuvuutta, joilla on suoria vaikutuksia mm. Liikkuvuuden kehittäminen Venyttelyn merkitys koripalloilijalle voidaan jakaa karkeasti kolmeen osaan: Valmistava venyttely: suoritetaan ennen harjoitusta tai peliä! Valmistavassa venyttelyssä avataan

Lisätiedot

Työsuojelun peruskurssi , Oulu

Työsuojelun peruskurssi , Oulu Tuotannon palvelut Koulutusta 35 vuotta. Työsuojelun peruskurssi 15. 19.3.2010, Oulu www.pohto.fi Työsuojelun peruskurssi 15.- 19.3.2010, Oulu Koulutuksen tavoite ja osallistujat Kurssin tavoitteena on

Lisätiedot

AO-kurssi 14. murtumahoidon kurssi kirurgeille

AO-kurssi 14. murtumahoidon kurssi kirurgeille AO-kurssi 14. murtumahoidon kurssi kirurgeille Alustava ohjelma 2010 5-7.5.2010 Haikon Kartano, Porvoo AO Education jatkuvaa koulutusta Lyhenne AO tulee sanoista Arbeitsgemeinschaft für Osteosynthesefragen,

Lisätiedot

Nivelystävällinen. liikunta

Nivelystävällinen. liikunta Nivelystävällinen liikunta LIIKUNTA TUNTUU HYVÄLTÄ Ihminen on luotu liikkumaan. Vaikka psoriasikseen kuuluu usein monenlaisia niveloireita, kuten nivelten jäykkyyttä ja kipuja, liikuntaa voi ja kannattaa

Lisätiedot

NIVELLIIKKUVUUSHARJOITTEITA

NIVELLIIKKUVUUSHARJOITTEITA Frisbee vinottain vettä vasten = vastus pienempi kuin edellä. (Kuva 171) Frisbee pystysuoraan vettä vasten = kevyin vastus. (Kuva 172) Frisbeeharjoituksia Useimpia seuraavista frisbee-harjoituksista voi

Lisätiedot

RATSASTAJAN VENYTTELYOHJEET. Riikka Kärsämä & Jonna Haataja Fysioterapian koulutusohjelma / OAMK Elokuu 2013

RATSASTAJAN VENYTTELYOHJEET. Riikka Kärsämä & Jonna Haataja Fysioterapian koulutusohjelma / OAMK Elokuu 2013 RATSASTAJAN VENYTTELYOHJEET Riikka Kärsämä & Jonna Haataja Fysioterapian koulutusohjelma / OAMK Elokuu 2013 MITEN VENYTELLÄ? MIKSI VENYTELLÄ? Ennen liikuntasuoritusta/ alkulämmittelyn jälkeen Lyhytkestoiset

Lisätiedot

Lajitekniikka: venyttely

Lajitekniikka: venyttely Alaraajat Etureiden lihakset Seiso ryhdikkäästi. Ota yhdellä tai kahdella kädellä kiinni nilkastasi. Pidä jalat samansuuntaisena ja lantio suorassa. Työnnä lantiota hiukan eteenpäin jännittämällä pakaralihakset.

Lisätiedot

VAASAN KIRKKO 9.00 RO 9.45 erillinen info

VAASAN KIRKKO 9.00 RO 9.45 erillinen info Elokuu Viikko 32 Jakso 1 7 Maanantai 8 Tiistai 9 Keskiviikko 10 Torstai 11 Perjantai 12 Lauantai 9.30-10.45 11.25-12.40 ruokailut 4 VAASAN KIRKKO 9.00 RO 9.45 erillinen info erillinen info 12.50-14.05

Lisätiedot

PAREMPI VOIDA HYVIN. TULES hyvinvointivalmennus Peurungassa (5 + 3 pvä)

PAREMPI VOIDA HYVIN. TULES hyvinvointivalmennus Peurungassa (5 + 3 pvä) PAREMPI VOIDA HYVIN TULES hyvinvointivalmennus Peurungassa (5 + 3 pvä) Kiitämme yhteydenotostanne ja tarjouspyynnöstänne. Suosittelemme Teille alla olevaa tuki- ja liikuntaelimistön hyvinvointiin keskittyvää

Lisätiedot

KUNTOUTUS- PROTOKOLLA

KUNTOUTUS- PROTOKOLLA 00209.01 Rehab Finish indesign.indd 1 28-06-2011 13:58:47 KUNTOUTUS- PROTOKOLLA IMPLANTIN ASETTAMISEN JÄLKEEN 00209.01 Rehab Finish indesign.indd 2 28-06-2011 13:58:47 Jotta leikatun polven kuntoutus sujuu

Lisätiedot

KOTIVENYTTELYOHJELMA REIDEN TAKAOSAN LIHAKSET REIDEN LÄHENTÄJÄT PAKARALIHAKSET

KOTIVENYTTELYOHJELMA REIDEN TAKAOSAN LIHAKSET REIDEN LÄHENTÄJÄT PAKARALIHAKSET KOTIVENYTTELYOHJELMA REIDEN TAKAOSAN LIHAKSET Ojenna toinen jalka suoraksi eteen ja pidä toinen jalka koukistettuna vieressä. Nojaa ylävartaloa eteen kohti venytettävää jalkaa. Pidä selkä suorana.tunne

Lisätiedot

Lisäoppia hallitustyöskentelyyn!

Lisäoppia hallitustyöskentelyyn! Lisäoppia hallitustyöskentelyyn! KURSSIESITE Tervetuloa mukaan syksyn 2018 HHJ-kurssille! Kurssi soveltuu hallitustyön aktivoimiseen ja kehittämiseen. Se sopii hallitustyötä jo tekeville tai sitä harkitseville.

Lisätiedot

SIRPA NIEMINEN TÄYDENNYSKOULUTUS. Työkokemus

SIRPA NIEMINEN TÄYDENNYSKOULUTUS. Työkokemus 1 Työkokemus 10 / 2002 FysioPeimari Oy, fysioterapeuttiyrittäjä 3 / 1990 10 / 2002 TYKS/Paimion sairaala kuntoutustutkimusyksikkö, erikoislääkintävoimistelija 1-3 / 1990 Fysikaalinen hoitolaitos Veto&Lepo,

Lisätiedot

Omo Neurexa plus. Edistä liikettä. Pysy itsenäisenä. Tietoja terapeutille

Omo Neurexa plus. Edistä liikettä. Pysy itsenäisenä. Tietoja terapeutille Omo Neurexa plus Edistä liikettä. Pysy itsenäisenä. Tietoja terapeutille Omo Neurexa plus Helpottaa kuntoutusta Olkaortoosi Omo Neurexa plus on apuväline sellaisten potilaiden kuntoutukseen, joilla on

Lisätiedot

Urheilijan terveyskysely

Urheilijan terveyskysely Urheilijan terveyskysely Nimi: Sukupuoli: M N Sotu: Laji(t): Valmentaja(t): Osoite: Sähköpostiosoite: Puhelin: Omalääkäri ja toimipaikka: Lähiomainen + puhelinnumero: Mitkä ovat mielestäsi parhaat saavutuksesi

Lisätiedot

KUUDEN PÄIVÄN TEHOPAKETTI: IMS FPF Laatujärjestelmäkoulutus alkaa syyskuussa 1.9.2014

KUUDEN PÄIVÄN TEHOPAKETTI: IMS FPF Laatujärjestelmäkoulutus alkaa syyskuussa 1.9.2014 1 KUUDEN PÄIVÄN TEHOPAKETTI: IMS FPF Laatujärjestelmäkoulutus alkaa syyskuussa 1.9.2014 Kenelle: Fysioterapia- ja kuntoutusyrittäjät ja yritysten koko henkilökunta. Tule yksin tai kaksin, tai lähetä työntekijäsi:

Lisätiedot

Polven nivelrikko. Potilasohje. www.eksote.fi

Polven nivelrikko. Potilasohje. www.eksote.fi Polven nivelrikko Potilasohje www.eksote.fi Sisällys Hyvä nivelrikko-oireinen... 3 Nivelrikon vaikutuksia... 3 Tietoa nivelrikosta ja harjoittelun vaikutuksista... 4 Mitä nivelrikko on... 4 Harjoittelulla

Lisätiedot

Fysioterapia apuna hevosen selkäongelmissa

Fysioterapia apuna hevosen selkäongelmissa Fysioterapia apuna hevosen selkäongelmissa Studia Veterinaria 6.3.2014 Heli Hyytiäinen, Fysioterapeutti (AMK), eläinfysioterapiaan erikoistunut, MSc in Veterinary Physiotherapy, tohtorikoulutettava Fysioterapeutti

Lisätiedot

Kurssikalenteri: syyslukukausi 2019

Kurssikalenteri: syyslukukausi 2019 Kurssikalenteri: syyslukukausi 2019 Medika Nova on Luonnonlääketieteen keskusliitto ry:n listaama kouluttaja: www.lkl.fi. EU:n mukainen tietosuojaselosteemme löytyy kotisivuiltamme osoitteesta: www.medikanova.fi

Lisätiedot

KINESTETIIKAN PERUSKURSSI vuonna 2016

KINESTETIIKAN PERUSKURSSI vuonna 2016 1 KINESTETIIKAN PERUSKURSSI vuonna 2016 Aika Osa I 22. 23.8.2016 klo 8:00 15:00 Osa II 3.-4.10.2016 klo 8:00 15:00 Paikka Kohderyhmä Järjestäjä Kouluttaja Osallistujamäärä Tuki- ja osaamiskeskus Eskoo,

Lisätiedot

KOULUMATKATUKI TAMMIKUUSSA 2003

KOULUMATKATUKI TAMMIKUUSSA 2003 Tiedustelut Timo Partio, puh. 020 434 1382 s-posti timo.partio@kela.fi KOULUMATKATUKI TAMMIKUUSSA 2003 Kaikki Tuki maksun vastaanottajan mukaan, 1 000 euroa 2003 Tammikuu 23 555 2 008 1 156 35 374 23 419

Lisätiedot

Handy Cure Käyttöohjeet. Handy Cure Bruksanvisning

Handy Cure Käyttöohjeet. Handy Cure Bruksanvisning Handy Cure Käyttöohjeet Handy Cure Bruksanvisning 1 Sisällysluettelo Johdanto Handy Cure hoitava laser 4 Käyttöohjeet 5 Ohjeita Handy Cure hoitoihin 6-9 Turvallisuus 10 Laitteen hoito ja puhdistus 11 Vianetsintä

Lisätiedot

Kehonhuoltoa FoamRollerilla

Kehonhuoltoa FoamRollerilla Kehonhuoltoa FoamRollerilla Foam rollerin käyttö on yksinkertaista. Rulla asetetaan lattialle ja lihasryhmiä hierotaan sen päällä omaa kehonpainoa apuna käyttäen. Rullauksen tarkoituksena on hieroa Faskioita

Lisätiedot

SISUSTUSSUUNNITTELUKOULUTUS TAMPERE KEVÄT 2019

SISUSTUSSUUNNITTELUKOULUTUS TAMPERE KEVÄT 2019 SISUSTUSSUUNNITTELUKOULUTUS TAMPERE KEVÄT 2019 Sisustussuunnittelukoulutus SISAK TRE8 / 5. maaliskuuta 2019-22. tammikuuta 2020. Lähiopetus ma-pe, la /16 (tai erikseen mainittuna ajankohtana) Koulutusvastaava

Lisätiedot

- Kenttä auki vapaata harjoittelua varten Tavesin jäsenille, su klo 10-12. Pakkasraja -15 C, seuraa myös lumitilannetta.

- Kenttä auki vapaata harjoittelua varten Tavesin jäsenille, su klo 10-12. Pakkasraja -15 C, seuraa myös lumitilannetta. Tampereen vetokoiraseura Taves ry. Koulutuskalenteri 2011 Tampereen vetokoiraseuran jäsenet ovat etusijalla kaikissa Tavesin järjestämissä koulutuksissa. Jos koulutuksessa on kaksi hintaa, halvempi on

Lisätiedot

PhysioTools Online - ed set Sivu 1/7

PhysioTools Online -  ed set Sivu 1/7 PhysioTools Online - emailed set Sivu 1/7 Harjoitusohjelma FYS PKL SELKÄRYHMÄ 2/15 Keski-Suomen SHP Keski-Suomen keskussairaala Keskussairaalantie 19, 40620 Jyväskylä, Suomi ALKULÄMMITTELY Pyöräilyä. Aika:

Lisätiedot

Opettajan pedagogiset opinnot 2017 Ainedidaktiikan opetusjakso syyskuun viikolla 36 (15.8./JS)

Opettajan pedagogiset opinnot 2017 Ainedidaktiikan opetusjakso syyskuun viikolla 36 (15.8./JS) Opettajan pedagogiset opinnot 2017 Ainedidaktiikan opetusjakso syyskuun viikolla 36 (15.8./JS) Jakson tavoitteena on kielididaktiikan perusteisiin sekä tunnin suunnittelun perusperiaatteisiin tutustuminen.

Lisätiedot

Jalka-, polvi-, lonkka-, selkäkipuja? Miten seisot ja kävelet?

Jalka-, polvi-, lonkka-, selkäkipuja? Miten seisot ja kävelet? Jalka-, polvi-, lonkka-, selkäkipuja? Miten seisot ja kävelet? Veera Keltanen, jalkaterapeutti (AMK) Vuosaaren Jalkaterapiakeskus Tehyn yrittäjäjaoston opintopäivä la 19.11.2016 Järjestötalo 1 Asemamiehenkatu

Lisätiedot