Raportti Kristiinankaupungin Nuorisoparlamentista

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Raportti Kristiinankaupungin Nuorisoparlamentista 25.10.2011"

Transkriptio

1

2 Raportti Kristiinankaupungin Nuorisoparlamentista Nuorisoparlamentti pidettiin neljännen kerran Kultturitalo Dux:iin kokoontui n. 30 oppilaskuntien edustajaa Kristiinankaupungin molemmista yläasteenkouluista ja kutsuttuja asiantuntijoita esittelemään sekä keskustelemaan oppilaskuntien ehdotuksista. Nuorisoparlamenttiin osallistui yhteensä n. 40 henkilöä. Kaupungin nuorisotyön tavoitteena on edistää nuorten vaikuttamismahdollisuuksia. Nuorille on annettava mahdollisuus vaikuttaa heitä koskeviin asioihin. Nuorisoparlamentin myötä tämä tavoite konkretisoituu. Tarkoituksena on, että Nuorisoparlamentti olisi nuorten areena, jossa heillä on mahdollisuus osallistua heitä koskeviin asioihin koulumaailmassa ja paikallisyhteisössä. Vuoden teemana oli Nuorten äänet. Oppilasneuvostot saivat tehtäväksi miettiä, millä tavalla nuorten viihtyvyyttä, osallisuutta, vaikutus- ja muita mahdollisuuksia yhteiskunnassa voidaan parantaa. Tällöin voi esim. olla kyse seuraavista: nuorten vaikuttaminen ja sen parantaminen, vapaa-ajantoiminnot ja tiedotus, koulujen välinen oppilasvaihto ja yhteistyö, kouluympäristö jne. Tänä vuonna järjestäjät olivat kutsuneet muutaman asiantuntijan vastaamaan kysymyksiin. Ne asiantuntijat, joilla ei ollut mahdollisuutta osallistua, olivat vastanneet kysymyksiin etukäteen. Oppilaskuntien edustajat esittelivät ideansa ensin kaikille, minkä jälkeen ideoista keskusteltiin ryhmissä paikalla olevien asiantuntijoiden kanssa. Nuorisosihteeri Harriet Lindelöf-Sahl ja nuorisohankkeen vetäjä Emilia Rosengård johtivat parlamenttia. Nuorisoneuvoston jäsen Heidi Perjus oli myös paikalla valokuvaamassa ja kuvaamassa parlamenttia.

3 Johdanto ja esittely Nuorisohankkeen vetäjä Emilia Rosengård avasi parlamentin ja toivotti kaikki tervetulleiksi, minkä jälkeen Lapväärtin kansanopiston neljä oppilasta esitti pari musiikkikappaletta. Sen jälkeen Emilia Rosengård esitteli lyhyesti päivän ohjelman ja aikataulun. Alustuspuheenvuoron jälkeen molempien koulujen oppilaskunnat saivat esitellä ehdotuksiaan lyhyesti ja niistä keskusteltiin lisää ryhmissä. Kukin yläasteenkoulu sai esittää enintään 10 ehdotusta. Yhteensä esiteltiin 16 ehdotusta, 9 Kristinestads högstadieskola-koulusta ja 7 Kristiinanseudun koulusta. Ehdotukset on ryhmitelty 3 eri teema-alueeseen: 1. Koulussa tehtävät parannukset 2. Nuorten vapaa-ajan harrastusmahdollisuudet ja kokoontumispaikat 3. Matkat ja retket Ehdotus nro 1 Kristiinankaupungin ruotsinkielisen yläasteen oppilaskunta esitteli: Koulussa tehtävät parannukset Oppilaskunnalla oli 7 ehdotusta siitä, millä tavalla viihtyvyyttä ja koulun ympäristöä voidaan parantaa. - Vesiautomaatti kouluun - Paremmat kaapit oppilaille - Lisää pingispöytiä kouluun - Sohvia kouluun - Välipala kouluun - Purukumia kouluruokailun yhteydessä - Elokuvakäyntejä koulusta Kristiinankaupungin ruotsinkielisen yläasteen oppilaskunnan edustajat keskustelivat lisää ehdotuksista ryhmätyössä. Ehdotus nro 2 Kristiinankaupungin ruotsinkielisen yläasteen ja Kristiinanseudun koulun oppilaskunnat esittelivät: Nuorten vapaa-ajan harrastusmahdollisuudet ja kokoontumispaikat Kristiinankaupungin ruotsinkielisen yläasteen oppilaskunta antoi 2 ehdotusta nuorten kokoontumispaikoista Kristiinankaupungissa. - Spice Ice-jäätelöbaari - Kioski Bio Duxiin Kristiinanseudun koulu antoi 2 ehdotusta kristiinalaisnuorten vapaa-ajan harrastusmahdollisuuksista.

4 - Viikonloppuleiri yhteistyössä yhdistyksen tai järjestön kanssa - Harrastuskurssi tai työpaja Ehdotuksista keskusteltiin lisää ryhmissä. Ehdotus nro 3 Kristiinanseudun koulun oppilaskunta esitteli: Matkat ja retket Kristiinanseudun koululla oli 5 ehdotusta matkoista ja retkistä, jotka voitaisiin järjestää kristiinalaisnuorille. - Retki Poriin - Kuljetus Porin ssät-otteluihin - Kuljetus Ikeaan - Kuljetus Särkänniemeen - Kuljetus Elämä lapselle -konserttiin Ehdotuksista keskusteltiin lisää ryhmissä. Ryhmätyö ja keskustelu Esittelyjen jälkeen vuorossa oli ryhmätyö. Ryhmät jaettiin 3 teema-alueeseen. Ryhmätyön tarkoituksena oli keskustella eri aiheista sekä pohtia, miten edetään. Ryhmä 1: Koulussa tehtävät parannukset Ryhmän johtaja: Jeanette Ribacka-Berg Ryhmä 2: Nuorten vapaa-ajan harrastusmahdollisuudet ja kokoontumispaikat Ryhmän johtaja: Harriet Lindelöf-Sahl Ryhmä 3: Matkat ja retket Ryhmän johtaja: Emilia Rosengård Ryhmätyöhön osallistui oppilaskuntien edustajien lisäksi asiantuntijoita. Ryhmille annettiin n minuuttia aikaa keskustella ja suunnitella. Ryhmäkeskustelujen jälkeen kaikki kokoontuivat saliin ja nuorisoneuvoston puheenjohtaja Emilia Rosengård tiedotti oppilaille nuorisoneuvostosta. Tiedotuksen jälkeen media tuli paikalle, jolloin ryhmätyö voitiin esitellä oppilaille, asiantuntijoille ja lehdistölle.

5 Ryhmätyön esittely Ryhmä 1: Ensimmäiseen ryhmään kuului vain Kristiinankaupungin ruotsinkielisen yläasteen oppilaita, koska kysymykset ja ehdotukset koskivat ainoastaan heitä. Ruotsinkielisen yläasteen johtokunnan puheenjohtaja Jeanette Ribacka-Berg esitteli keskustelun tulokset. Ryhmä keskusteli ehdotuksista, perusteli niitä ja asetti ne tärkeysjärjestykseen. 1. Vesiautomaatti: Tärkeää, että oppilaat saavat välitunneilla puhdasta ja kylmää vettä, esim. vesiautomaatista. 2. Lisää sohvia: Sohva-asiasta keskusteltiin kauan ja sohvat sijoittuivat tärkeysjärjestyslistalla heti vesiautomaatin perään. Tämän kysymyksen yhteydessä keskusteltiin myös tarpeesta saada kouluun pieniä rauhallisia paikkoja, joissa olisi mahdollisesti tietokoneita, jotka olisivat helposti käytettävissä, eikä lukittuina luokkahuoneeseen. Tätä asiaa tulisi ehkä pohtia tulevan korjauksen yhteydessä. 3. Elokuvissa käynti: Kouluaikana tehtävät elokuvissa käynnit voitaisiin keskittää joulua/koulun päättäjäisiä edeltävälle viikolle, koska oppilaat kokevat, että silloin on paljon odottelua ja joutoaikaa. 4. Lisää pingispöytiä: Kouluun tarvittaisiin vielä yksi pingispöytä, koska monet haluavat pelata ja jonot ovat usein pitkiä. 5. Purukumia kouluruokailun jälkeen: Ksylitolitablettien saaminen lounaan jälkeen olisi hyvä hampaita ajatellen.

6 6. Välipala: Välipala-asia lähetetään edelleen oppilaskunnan hallitukselle, joka voisi miettiä terveellisten välipalojen, esim. hedelmien myyntiä kanttiinissa. 7. Kaappeja oppilaille: Ryhmässä oli epäselvyyksiä siitä, onko kaikille halukkaille kaappeja ja onko seitsemännellä luokalla oleville oppilaille ylipäätään tarjottu kaappeja? Saatavuuden ja kysynnän päivitystä toivottiin. Nämä ehdotukset osoitetaan Kristiinankaupungin ruotsinkielisen yläasteen opettajakunnalle, oppilaskunnan hallitukselle, koulun Koti ja koulu -yhdistykselle sekä koulun johtokunnalle. Ryhmä 2: Ryhmässä 2 oli viisi oppilasta molemmista yläasteenkouluista. Oppilaat jaettiin kahteen ryhmään, jossa he keskustelivat oman koulunsa ehdotuksista. Ryhmät esittelivät itse, mihin he olivat päätyneet. - Spice Ice-jäätelöbaari: Jäätelöbaarin ei välttämättä tarvitse olla juuri Spice Ice, mutta Sportingin jäätelökioskin valikoiman tulisi olla suurempi. - Kioski Bio Duxiin: Bio Dux:iä hoitava Tero Heino oli vastannut kysymykseen aikaisemmin, koska hän ei voinut itse osallistua parlamenttiin. Bio Dux:illa on oikeudet kioskin pitämiseen, mutta hän itse on kiinnostunut pelkästään elokuvatoiminnasta. Kävijämäärän lisäännyttyä digitekniikan myötä saattaisi olla kannattavampaa pitää kioskia. Bio Duxiin ei ole mahdotonta saada kioskitoimintaa, tarvitaan vain asiasta kiinnostuneita hoitamaan toimintaa. Ryhmä perusteli kioskin tarvetta Bio Duxiin sillä, että ennen elokuvia ei aina ehdi kauppaan, minkä vuoksi Bio Duxin kioski olisi joustavampi ja mukavampi ratkaisu. Kioskissa voitaisiin myydä mm. popcornia, makeisia, sipsiä ja limua. Ryhmä päätti, että kaupungin yleisille ilmoitustauluille laitetaan ilmoituksia, joissa ilmoitetaan mahdollisuudesta avata kioski Bio Duxiin ja kioskiyrittäjän saamiseksi. - Viikonloppuleiri: Ryhmä halusi, että yläasteikäisille järjestettäisiin viikonloppuleiri (perjantai-sunnuntai). Paikoiksi ehdotettiin mm. Pyhävuorta, Kiiliä tai Yttergrundiä ja leiri voisi olla sekä suomen- että ruotsinkielisille. Leiriohjelmaan voisi sisältyä mm. leikkejä, kilpailuja ja iltanuotio. Ryhmän mielestä 20 olisi sopiva maksu viikonloppuleiristä ja hintaan sisältyisi myös ruoka. - Harrastuskurssi tai työpaja: Ryhmä toivoi, että vuonna 2012 voitaisiin järjestää valokuvauskurssi nuorille, seinäkiipeilykurssi, melontakurssi ja lumikenkävaelluskurssi. Kurssi/kurssit voitaisiin järjestää viikonloppuna tai vapaa-aikana koulun jälkeen. Ehdotukset välitetään Kristiinankaupungin kansalaisopistolle, joka huomioi ideat suunnitellessaan vuoden 2012 kursseja. Ryhmä 3: Ryhmässä oli oppilaita sekä ruotsinkielisestä että suomenkielisestä yläasteesta. Ryhmän johtaja Emilia Rosengård esitteli keskustelun tuloksen. Viidestä ehdotuksesta ryhmää kiinnosti eniten kuljetus Porin ssät -otteluun ja retki Särkänniemeen. Ryhmä päätyi siihen, että koulujen oppilaskunnat voisivat järjestää osan, esim. matkan Särkänniemeen, kun taas yhdistys tms. voisi järjestää jotain muuta.

7 Emilia Rosengård tiedotti myös nuorisoneuvoston tulevasta Helsingin matkasta , jossa vieraillaan mm. eduskuntatalossa ja nuorisotalossa. Kaikki kiinnostuneet ovat tervetulleita mukaan. Parlamentti päätettiin klo kaikkien esittelyjen jälkeen. Järjestäjät kiittivät osallistujia ja tarjosivat kahvia, mehua ja pullaa. Nuorisoparlamentin sihteeri laatii raportin parlamentista ja sen tuloksista. Raportti lähetetään yläasteen oppilaskunnille, Nuorisoneuvostolle, kaupunginvaltuustolle ja muille osallisille. Miten etenemme? Ryhmätöissä NP:n osallistujilla oli mahdollisuus keskustella siitä, miten ehdotusten osalta edetään. Nuorisoneuvosto jatkaa joidenkin ehdotusten työstämistä yhdessä oppilaskuntien, yhdistysten, kunnan ja muiden osallisten kanssa. Jotkut ehdotukset toimitetaan edelleen muille tahoille. Toivomme myös, että kaikki raportin saavat tahot voivat huomioida ehdotukset omassa toiminnassaan. Nämä ovat nuorten aloitteita ja ehdotuksia, nuorten omia ideoita ja toivomuksia.

8 Arviointi Kaikki osallistujat saivat arviointilomakkeen täytettäväksi päivän aikana. 21 lomaketta palautettiin. 1. Mitä pidit esittelyistä ja keskusteluista? (1 = huono, 5 = erittäin hyvä) 20 M R PISTEET Ote palautteesta: - Emme lainkaan tienneet ketkä esittelisivät mitäkin, koulussa olimme vain käyneet läpi ehdotukset. - Vähemmän puhetta - Kaikkia ehdotuksia ei pitäisi esitellä, jotkut olivat itsestään selviä - Etukäteen olisi pitänyt keskustella enemmän siitä, kuka kertoo ehdotuksista x3 - Ei tarvitse mennä eteen puhumaan, ainoastaan nousta seisomaan ja sanomaan nimensä ja ehdotuksen/mielipiteen Sihteerin kommentti: Koulun ja oppilasneuvoston tulisi valmistautua ennen parlamenttia ja päättää kuka esittelee mitäkin. Koska osa ehdotuksista tuntuu itsestään selvältä pitäisi myös miettiä ehdotusten taustaa siten, että muille NPosallistujille voidaan selostaa esim. miksi jotain halutaan parantaa tai miksi halutaan järjestää retki.

9 2. Miten ryhmätyöskentely toimi? (1 = huonosti, 5 = erittäin hyvin) 20 M R PISTEET Otteita palautteesta: - Ryhmätyö sujui ongelmitta - Ryhmä ei pystynyt päättämään mistään x 4 - Olisi ehkä pitänyt puhua hieman enemmän - Perfekto! - Ryhmätyötä olisi pitänyt valmistella enemmän Sihteerin kommentti: Ryhmätyötä arvostettiin ja se sai ylipäänsä hyvän arvosanan. Kaikilla ryhmillä tulisi kuitenkin olla ryhmäjohtaja, joka on paneutunut asiaan ja voi auttaa nuoria pääsemään tulokseen ja siinä, miten asiassa voidaan edetä. Kaikilla ryhmillä tulisi myös olla lähes yhtä paljon jäseniä, koska kaikki eivät saa mielipiteitään kuuluville liian suuressa ryhmässä. 3. Mitä pidät nuorisoparlamentin nykyisestä mallista ja muotoilusta? (1 = huono, 5 = erittäin hyvä) 20 M R PISTEET

10 Otteita palautteesta: - Mielestäni ongelmia ei ollut mutta toinen mikrofoni olisi ehkä ollut hyvä. Sihteerin kommentti: Edellisen vuoden palaute oli tärkeä tämän vuoden parlamentissa, siten esim. puheenvuorot olivat tänä vuonna lyhyemmät ja ryhmätyölle saatiin enemmän aikaa. NP:n osallistujat tuntuvat ylipäätään olevan sitä mieltä, että parlamentin jäsentely on hyvä sellaisenaan. 4. Muut näkökohdat ja ehdotukset: - Ryhmätyö toimi hyvin! - Mitään ei ollut valmisteltu x2 - Musiikkiesitys parlamentin alussa oli rentouttavaa - Parlamentti sujui hyvin! Kristiinankaupungissa Emilia Rosengård Nuorisohankkeen vetäjä

11 Tiedotusta Kristiinankaupungin nuorille Tässä muutama vinkki siitä, kenen puoleen nuoret voivat tällä hetkellä kääntyä, jos heillä on kysymyksiä tai ehdotuksia. Nuorisoneuvosto - tietoja kaupungin kotisivuilla (Asukkaille kulttuuri ja vapaa-aika - nuorisoneuvosto) - Nuorisoneuvoston Facebook-sivu: Kristiinankaupungin Nuorisoneuvosto- Kristinestads Ungdomsråd. Sieltä löytyy päivitettyä tietoa kokouksista ja ajankohtaisista asioista sekä kuvia eri tapahtumista. - Ottamalla suoraan yhteyttä Nuorisoneuvostoon tai neuvoston jäseniin (yhteystiedot kaupungin kotisivuilla sekä FB-sivulla) Kristiinankaupungin kotisivut - Kotisivuilla on tietoa tapahtumista, palveluista, kulttuuri- ja vapaaaikatoimesta, Kansalaisopistosta, perusturvasta, päätöksenteosta, uimahallista, liikuntatoimesta, nuorisotyöstä, Nuorisoneuvostosta ja nuorisokanavasta, tekniikasta ja ympäristöstä, markkinoista ym. Lisäksi sieltä löytyvät kaupungin henkilöstön yhteystiedot, sekä kaupunginvaltuuston, kaupunginhallituksen ja lautakuntien kokousten pöytäkirjat. - Decibel on Pohjanmaan kaksikielinen nuorisoportaali, joka tarjoaa tietoja, neuvoja ja mahdollisuuden vaikuttaa - Kysy pois! on nuorille tarkoitettu palvelu, jossa voi kysyä esim. kehoon ja terveyteen, rakkauteen ja seksiin, suhteisiin, työhön ja rahaan, opintoihin, vapaa-aikaan ja ym. liittyviä asioita. Kysymykset voi asettaa nimettömänä ja saada vastauksen Decibelin asiantuntijoilta. - Vaikuta! -kanavan kautta sinulla on mahdollisuus saada mielipiteesi kuuluviin. Sinulla on mahdollisuus vaikuttaa siihen, mitä kotikuntasi tarvitsee. Onko jotain, josta et pidä tai haluatko muuttaa jotakin, ja onko jotain hyvää, jota haluat kehitettävän? Vaikuta-kanavaan voit kirjoittaa ehdotuksesi ja toivomuksesi. - Näiden lisäksi Decibelistä voi tarkistaa, mitä Pohjanmaalla tapahtuu, esim. kurssit, tapahtumat, löytää tietoja ja hyödyllisiä yhteystietoja. Decibel on myös Facebookissa! Koulujen oppilaskunnat - Oppilaskunta voi auttaa sinua kouluympäristöäsi koskevissa asioissa. Jos oppilaskunta ei voi auttaa sinua, he voivat ehkä neuvoa minne sinun pitää kääntyä. Paikallislehdet - Lehtiä kannattaa lukea, siellä on esim. ilmoituksia ajankohtaisista tapahtumista ja artikkeleita juuri sinua kiinnostavista asioista. Lisäksi voi tarkistaa koulujen, kauppojen, nuorisotalon, kulttuuritalo Dux:in ja muiden julkisten paikkojen ilmoitustauluista. Niissä on usein tietoa tapahtumista. Jos et vieläkään tiedä minne kääntyä, etsi ensin tietoa Internetistä. Jos et löydä etsimääsi, ota yhteyttä esim. yhdistyksiin, virkamiehiin tai muihin, jotka ehkä pystyvät auttamaan asiassasi.

RAPORTTI 29.11.2011 PIDETYSTÄ PIKKUPARLAMENTISTA

RAPORTTI 29.11.2011 PIDETYSTÄ PIKKUPARLAMENTISTA RAPORTTI 29.11.2011 PIDETYSTÄ PIKKUPARLAMENTISTA Pikkuparlamentti järjestettiin kahdeksatta kertaa 29.11.2011. Kulttuuritalo Duxiin kokoontui 14 oppilasneuvoston edustajaa kunnan 7 ala-asteesta esittelemään

Lisätiedot

vanhempainyhdistys ry Hallituksen järjestäytymiskokous 07.11.2010

vanhempainyhdistys ry Hallituksen järjestäytymiskokous 07.11.2010 Auran PÖYTÄKIRJA vanhempainyhdistys ry Hallituksen järjestäytymiskokous 07.11.2010 AIKA: Sunnuntai 07.11.2010 klo 18.00-20.20 PAIKKA: Auran yhtenäiskoulun neuvotteluhuone LÄSNÄ: Tero Sahla Satu Rautias-Barnett

Lisätiedot

Seuraavat kysymykset koskevat erilaisia tekijöitä, jotka liittyvät digitaaliseen mediaan ja digitaalisiin laitteisiin kuten pöytätietokoneet,

Seuraavat kysymykset koskevat erilaisia tekijöitä, jotka liittyvät digitaaliseen mediaan ja digitaalisiin laitteisiin kuten pöytätietokoneet, Seuraavat kysymykset koskevat erilaisia tekijöitä, jotka liittyvät digitaaliseen mediaan ja digitaalisiin laitteisiin kuten pöytätietokoneet, kannettavat tietokoneet, älypuhelimet, tablettitietokoneet,

Lisätiedot

Ammattiosaston nuorisovastaavan käsikirja

Ammattiosaston nuorisovastaavan käsikirja Ammattiosaston nuorisovastaavan käsikirja Ammattiosaston tehtävä ja tarkoitus 1. Koota palvelu- ja niitä lähellä olevilla aloilla työskenteleviä jäseniksi 2. Toimia palkka- ja työehtojen parantamiseksi

Lisätiedot

Seuraavat kysymykset koskevat erilaisia tekijöitä, jotka liittyvät digitaaliseen mediaan ja digitaalisiin laitteisiin kuten pöytätietokoneet,

Seuraavat kysymykset koskevat erilaisia tekijöitä, jotka liittyvät digitaaliseen mediaan ja digitaalisiin laitteisiin kuten pöytätietokoneet, Seuraavat kysymykset koskevat erilaisia tekijöitä, jotka liittyvät digitaaliseen mediaan ja digitaalisiin laitteisiin kuten pöytätietokoneet, kannettavat tietokoneet, älypuhelimet, tablettitietokoneet,

Lisätiedot

VIESTINTÄSUUNNITELMA 2015

VIESTINTÄSUUNNITELMA 2015 1 (5) VIESTINTÄSUUNNITELMA 2015 Viestintästrategian tarkoitus on tukea Konsulttinuorten toimintastrategiaa. Viestintästrategia laaditaan kolmeksi (3) vuodeksi kerrallaan. Viestintästrategiassa määritellään

Lisätiedot

OPPILASKUNTAKANSIO. www.sastamalannuoret.fi 2015-2016. SASTAMALAN KAUPUNKI www.sastamala.fi

OPPILASKUNTAKANSIO. www.sastamalannuoret.fi 2015-2016. SASTAMALAN KAUPUNKI www.sastamala.fi OPPILASKUNTAKANSIO www.sastamalannuoret.fi 2015-2016 SASTAMALAN KAUPUNKI www.sastamala.fi Sisällys OSALLISUUS JA VAIKUTTAMINEN... 2 Yhteisökasvatuksen ja osallisuuden periaatteet... 2 Oppilaskuntaosallisuus...

Lisätiedot

Vastuuta ja valikoimaa

Vastuuta ja valikoimaa interventio Vastuuta ja valikoimaa Keinoja nuorten ruokailuympäristön kehittämiseen ETM Sini Garam Leipätiedotus ry 2.12.2008 Lapsista terveitä aikuisia ravitsemusta parantamalla julkisen ja yksityisen

Lisätiedot

Liite 1 b 42) Kenen kanssa puhuminen auttaa, jos sinulla on vaikeuksia koulunkäynnissä? 1 Puhuminen auttaa harvoin

Liite 1 b 42) Kenen kanssa puhuminen auttaa, jos sinulla on vaikeuksia koulunkäynnissä? 1 Puhuminen auttaa harvoin Liite 1 b 42) Kenen kanssa puhuminen auttaa, jos sinulla on vaikeuksia koulunkäynnissä? 1 Puhuminen auttaa 2 3 4 5 Puhuminen auttaa Äidin kanssa Isän kanssa Äitipuolen kanssa Isäpuolen kanssa Isovanhempien

Lisätiedot

Jalostaminen ja kehittäminen Yhdisteleminen (osaamisten, näkökulmien ja ideoiden)

Jalostaminen ja kehittäminen Yhdisteleminen (osaamisten, näkökulmien ja ideoiden) TAVOITE TÄNÄÄN Jalostaminen ja kehittäminen Yhdisteleminen (osaamisten, näkökulmien ja ideoiden) Jalostamista tukevan tutkimuksen suunnittelua Pohdimme esillä olevien terveysliikuntakonseptien kautta tutkimuskentältä

Lisätiedot

Hyvinvointikysely oppilaille

Hyvinvointikysely oppilaille Hyvinvointikysely oppilaille Haluaisimme kuulla, mitä sinä ajattelet kouluhyvinvointiin liittyvistä asioista. Kyselyyn vastataan nimettömästi ja vastaukset käsitellään luottamuksellisesti. Jos et osaa

Lisätiedot

Erotu joukosta. Miksi seurojen on oltava aktiivisia tiedottajia. Arja Vartia

Erotu joukosta. Miksi seurojen on oltava aktiivisia tiedottajia. Arja Vartia Erotu joukosta Miksi seurojen on oltava aktiivisia tiedottajia Arja Vartia Toimitusten resurssit Urheilutoimituksissa on yleensä viikonloppuisin vain muutama toimittaja Medioiden kustannuspaineet ovat

Lisätiedot

Tuntisuunnitelma on sovellettavissa ja tuotekuvia on hyvä muuttaa esimerkiksi oman koulun kioskin tarjontaan sopiviksi.

Tuntisuunnitelma on sovellettavissa ja tuotekuvia on hyvä muuttaa esimerkiksi oman koulun kioskin tarjontaan sopiviksi. Sokeripalanäyttelyn voi pitää eri oppiaineissa, esimerkiksi kuvaamataidossa, äidinkielessä, terveystiedossa, kotitaloudessa ja matematiikassa. Suosituksena on yksi luokka kerrallaan. Tuntisuunnitelma on

Lisätiedot

ASIKKALAN KUNTA Pöytäkirja 6/2015 1/15

ASIKKALAN KUNTA Pöytäkirja 6/2015 1/15 ASIKKALAN KUNTA Pöytäkirja 6/2015 1/15 Nuorisovaltuusto Aika 10.08.2015 klo 17:00-18:15 Paikka Vääksyn nuokku Käsitellyt asiat Asia Sivu 66 Kokouksen laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen 3 67

Lisätiedot

HIIHTOLOMAVIIKON OHJELMA KRISTIINANKAUPUNGISSA 2012

HIIHTOLOMAVIIKON OHJELMA KRISTIINANKAUPUNGISSA 2012 HIIHTOLOMAVIIKON OHJELMA KRISTIINANKAUPUNGISSA 2012 Kristiinankaupungin Sivistys- ja vapaa-aikakeskus on koonnut hiihtolomaviikon ohjelmalehtisen, johon sisältyy paljon erilaista toimintaa. Kristiinankaupungin

Lisätiedot

Järvinen Ronja Kangasmetsä Minttu Murtomäki Teresa Perälä Henni Rannisto Villiam Rasivirta Ari Strömsund Mari Vesala Joni Vesala Veera

Järvinen Ronja Kangasmetsä Minttu Murtomäki Teresa Perälä Henni Rannisto Villiam Rasivirta Ari Strömsund Mari Vesala Joni Vesala Veera EVIJÄRVEN KUNTA Aika 28.11.2018 Iltakokous Pöytäkirja 11 / 2018 KOKOUSAIKA 28.11.2018 klo 14.45 KOKOUSPAIKKA SAAPUVILLA OLLEET JÄSENET MUUT SAAPUVILLA OLLEET Nuorisotilat Järvinen Ronja Kangasmetsä Minttu

Lisätiedot

Tiedekirjojen markkinointi sosiaalisessa mediassa. Ajankohtaista julkaisemisessa 6.3.2015 Mandi Vermilä

Tiedekirjojen markkinointi sosiaalisessa mediassa. Ajankohtaista julkaisemisessa 6.3.2015 Mandi Vermilä Tiedekirjojen markkinointi sosiaalisessa mediassa Ajankohtaista julkaisemisessa 6.3.2015 Mitä sosiaaliset mediat ovat? Miksi sosiaalisia medioita käytetään markkinointikanavina? Koska sosiaalisen median

Lisätiedot

Turun lapsi- ja nuorisotutkimuskeskus Nuoret luupin alla Leena Haanpää ja Sanna Roos 2014

Turun lapsi- ja nuorisotutkimuskeskus Nuoret luupin alla Leena Haanpää ja Sanna Roos 2014 Turun lapsi- ja nuorisotutkimuskeskus Nuoret luupin alla Leena Haanpää ja Sanna Roos 2014 LASTEN JA NUORTEN KUULEMISJÄRJESTELMÄ Syyslukukausi Arviointi ja kehittäminen Teemojen valinta Kuntayhteistyö Etenemissuunnitelma

Lisätiedot

NUORTEN OSALLISTUMINEN ALUEIDEN KEHITTÄMISEEN

NUORTEN OSALLISTUMINEN ALUEIDEN KEHITTÄMISEEN NUORTEN MAUNULA MAUNULAN PIRJOT: Ella Müller (arkkitehtuuri) Emilia Riikonen (kauppatieteet) Jatta Kuisma (sosiaali- ja kulttuuriantropologia) Tanja Kallioinen (viestintä) ESITYKSEN RAKENNE Johdanto: Nuorten

Lisätiedot

Yhdessä Yli-Iissä Yli-Iin yhteisen olohuoneen suunnittelua, kokopäivän tapahtuma kaikenikäisille

Yhdessä Yli-Iissä Yli-Iin yhteisen olohuoneen suunnittelua, kokopäivän tapahtuma kaikenikäisille Yhdessä Yli-Iissä Yli-Iin yhteisen olohuoneen suunnittelua, kokopäivän tapahtuma kaikenikäisille 18.9.2018 Yhteenveto keskustelutilaisuudesta (demokratiakahvila) ja Walk in -työpajasta Oulun kaupunginkirjaston

Lisätiedot

Kokemuksia Unesco-projektista

Kokemuksia Unesco-projektista Kokemuksia Unesco-projektista Puheviestinnän harjoitusten tavoitteet Kuuden oppitunnin mittaisen jakson aikana asetin tavoitteiksi seuraavia oppimis- ja kasvatustavoitteita: Oppilas oppii esittämään omia

Lisätiedot

MARIANKADUN KUMPPANUUSTALON TIEDOTE Numero 2 / 2015 (16.4.2015)

MARIANKADUN KUMPPANUUSTALON TIEDOTE Numero 2 / 2015 (16.4.2015) MARIANKADUN KUMPPANUUSTALON TIEDOTE Numero 2 / 2015 (16.4.2015) Valmisteluryhmän terveiset Kumppanuustalon suunnittelu ja valmistelu etenee 1. Kulmassa toteutettiin suunnitteluilta 10.2.2015. Tilaisuudessa

Lisätiedot

Esimerkkikysymyksiä: Tulitko pyörällä kouluun? Syötkö lähes päivittäin koulussa välipalan? Käytkö päivittäin välitunnilla ulkona?

Esimerkkikysymyksiä: Tulitko pyörällä kouluun? Syötkö lähes päivittäin koulussa välipalan? Käytkö päivittäin välitunnilla ulkona? 1 Idealaboratorio on työpaja, jossa nuoret pääsevät itse ideoimaan koulun toimintakulttuuria. Työpaja on suunniteltu 15-60 hengelle ja ideointi tapahtuu 4-5 oppilaan ryhmissä. 60-90 minuuttia kestävän

Lisätiedot

ALUSTAVA LEIRIKYSELY. Kyselyyn vastasi: Yhdistys/yhteisö: Puhelin: Sähköposti: Osoite: 1. Mistä saitte tiedon mahdollisuudesta järjestää työleiri?

ALUSTAVA LEIRIKYSELY. Kyselyyn vastasi: Yhdistys/yhteisö: Puhelin: Sähköposti: Osoite: 1. Mistä saitte tiedon mahdollisuudesta järjestää työleiri? ALUSTAVA LEIRIKYSELY Täytetty kysely palautetaan sähköpostitse osoitteeseen leirit@kvtfinland.org. KVT:n johtokunta käsittelee kyselyn ja tekee päätöksen leirin hyväksymisestä seuraavassa kokouksessaan.

Lisätiedot

ALUSTAVA LEIRIKYSELY. Kyselyyn vastasi: Yhdistys/yhteisö: Puhelin: Sähköposti: Osoite: 1. Mistä saitte tiedon mahdollisuudesta järjestää työleiri?

ALUSTAVA LEIRIKYSELY. Kyselyyn vastasi: Yhdistys/yhteisö: Puhelin: Sähköposti: Osoite: 1. Mistä saitte tiedon mahdollisuudesta järjestää työleiri? ALUSTAVA LEIRIKYSELY Mikäli kaipaatte täsmennystä tai mahdolliseen leiriin liittyvät lisäkysymykset askarruttavat mieltänne, vastaamme niihin mielellämme joko puhelimitse 097568 3333 tai osoitteessa leirit@kvtfinland.org.

Lisätiedot

Lahjan Päivä 2006: Lahjoita iloa kaikille aisteille

Lahjan Päivä 2006: Lahjoita iloa kaikille aisteille Lahjan Päivä 2006: Lahjoita iloa kaikille aisteille Kerro kokemuksia ja mielipiteitä Lahjan Päivästä. Tänä vuonna kampanjaa vietetään uudella konseptilla ja senkin vuoksi on tärkeää kuulla sinun mielipiteesi

Lisätiedot

Tervetuloa selkoryhmään!

Tervetuloa selkoryhmään! Tervetuloa selkoryhmään! SELKOESITE 1 Jutteletko mielelläsi erilaisista asioista? Haluatko saada tietoa maailman tapahtumista selkokielellä? Haluatko sanoa mielipiteesi, mutta et aina uskalla? Tuntuuko

Lisätiedot

Miten lapset ja nuoret voivat vaikuttaa asuin- ja elinympäristöönsä? Hesan Nuorten Ääni -kampanja Päivi Anunti 10.10.2005

Miten lapset ja nuoret voivat vaikuttaa asuin- ja elinympäristöönsä? Hesan Nuorten Ääni -kampanja Päivi Anunti 10.10.2005 Miten lapset ja nuoret voivat vaikuttaa asuin- ja elinympäristöönsä? Hesan Nuorten Ääni -kampanja Päivi Anunti 10.10.2005 Ovatko suomalaiset nuoret kiinnostuneita osallistumaan? Tutkija Sakari Suutarinen:

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

Mauno Rahikainen 2009-09-29

Mauno Rahikainen 2009-09-29 SISÄLTÖ - Alustus - Tutustutaan toisiimme - Omat odotukset (mitä minä haluan tietää) - Vaalivaliokunnan tehtävät (sääntöjen vaatimat) - Miksi vaalivaliokunta on tärkein vaikuttaja järjestöissä? - Järjestön

Lisätiedot

Maaseudun uusi aika -yhdistyksen jäsenkirje 3/2015

Maaseudun uusi aika -yhdistyksen jäsenkirje 3/2015 Maaseudun uusi aika -yhdistyksen jäsenkirje 3/2015 15.12.2015 Jouluinen tervehdys kaikille MUAn jäsenille! Tässä vuoden viimeisessä jäsenkirjeessä on tietoa Maaseudun uusi aika -yhdistyksen ajankohtaisista

Lisätiedot

LAHDEN NUORISOVALTUUSTON KÄRKIHANKELISTA 2013 NUORTEN VERSIO

LAHDEN NUORISOVALTUUSTON KÄRKIHANKELISTA 2013 NUORTEN VERSIO LAHDEN NUORISOVALTUUSTON KÄRKIHANKELISTA 2013 NUORTEN VERSIO Katso koko kärkihankelista osoitteesta nuorilahti.net/upload/file/karkihankelista_2013.pdf tai skannaa QR-koodi. Perustuslain, kuntalain ja

Lisätiedot

Lapsi- ja nuorisoneuvoston jäseniltä pyydettiin edellisen kokouksen päätöksen mukaisesti:

Lapsi- ja nuorisoneuvoston jäseniltä pyydettiin edellisen kokouksen päätöksen mukaisesti: Lapsi- ja nuorisoneuvosto 8 05.05.2015 Lapsi- ja nuorisoneuvosto 9 12.04.2016 Lapsi- ja nuorisoneuvosto 20 01.11.2016 Lapsi- ja nuorisoneuvosto 10 04.04.2017 Lapsi- ja nuorisoneuvoston jäsenten palautteiden

Lisätiedot

Laitilan Nuorisovaltuuston kokous Pöytäkirja 3/2017

Laitilan Nuorisovaltuuston kokous Pöytäkirja 3/2017 AIKA: 11.10.2017 klo 17:00 18:29 PAIKKA: Laitilan kirjaston kokoushuone, Kauppakatu 5, 23800 Laitila OSALLISTUJAT: Jäsenet: Lahtonen Erika pj. Vuorela Ilmari II vara pj. poistui kokouksesta 17:59 Elo Jalmar

Lisätiedot

Auditointiajot, Vaasa 28.-29.10.2014

Auditointiajot, Vaasa 28.-29.10.2014 Auditointiajot, Vaasa 28.-29.10.2014 Auditointiverkoston haastattelut Haluttiin selvittää mallin nykyistä käyttöä ja kehittämistarpeita panostaminen oikeisiin kehittämiskohteisiin Haastattelut touko-elokuussa

Lisätiedot

Unelmien työ (90 min)

Unelmien työ (90 min) Unelmien työ (90 ) Oppitunti on mahdollista toteuttaa myös 45 uutissa. Tällöin toteutetaan kohdat 1, 2 ja 3 (lyhennettyinä) sekä Unelmien työpaikan yksilötyöskentelyosuus (15 ). Voit soveltaa tehtävän

Lisätiedot

Yleisten kirjastojen kansallinen käyttäjäkysely 2013

Yleisten kirjastojen kansallinen käyttäjäkysely 2013 Yleisten kirjastojen kansallinen käyttäjäkysely 2013 Hyvä asiakkaamme! Pyydämme sinua vastaamaan kirjastopalveluita koskevaan asiakaskyselyyn. Kyselyn tuloksia käytetään kirjastopalveluiden arvioinnissa

Lisätiedot

Jyväskylän julkisten ja hyvinvointialojen ammattilaiset JHL ry 103 Toimintasuunnitelma Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

Jyväskylän julkisten ja hyvinvointialojen ammattilaiset JHL ry 103 Toimintasuunnitelma Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL Jyväskylän julkisten ja hyvinvointialojen ammattilaiset JHL ry 103 Toimintasuunnitelma 2016 Toimintasuunnitelman pääkohdat Järjestötoiminta JHL 103 edustaa Jyväskylän kaupungilla ja osakeyhtiöissä työskenteleviä,

Lisätiedot

Kokemuksia perhehoidosta. Kuudes tapaaminen. Kouluttajakansio KeVa - perhehoidon valmennus

Kokemuksia perhehoidosta. Kuudes tapaaminen. Kouluttajakansio KeVa - perhehoidon valmennus Kokemuksia perhehoidosta Kuudes tapaaminen Kouluttajakansio KeVa - perhehoidon valmennus Kokemuksia perhehoidosta KeVa perhehoidon valmennuksen kuudes tapaaminen toteutetaan joko 1) paneelina tai 2) tutustumiskäyntinä

Lisätiedot

Työpaja potkaisi koordinaatiohankkeen käyntiin

Työpaja potkaisi koordinaatiohankkeen käyntiin Työpaja potkaisi koordinaatiohankkeen käyntiin Luomun koordinaatiohanke käynnistyi 20.8.2015 Helsingissä järjestetyllä kick off -työpajalla, johon osallistui noin 40 henkilöä. Työpajan rahoitti Manner-Suomen

Lisätiedot

Nurmeksen kaupungin www-sivujen käyttäjäkysely 2015

Nurmeksen kaupungin www-sivujen käyttäjäkysely 2015 1 (8) Nurmeksen kaupungin www-sivujen käyttäjäkysely 2015 1. Kuinka usein käyt kaupunkimme www-sivuilla? 2. Mitä kautta päädyit verkkosivuillemme? 2 (8) Avoimet vastaukset: Toisella sivulla sijaitsevan

Lisätiedot

201 vastausta. Tiivistelmä. Sukupuoli. Ikä. 1) Käytän Nuorisotiloja. Tyttö % Poika %

201 vastausta. Tiivistelmä. Sukupuoli. Ikä. 1) Käytän Nuorisotiloja. Tyttö % Poika % 201 vastausta Tiivistelmä Sukupuoli Tyttö 100 50 % Poika 101 50 % Ikä 6lk 23 11 % 7lk 38 19 % 8lk 44 22 % 9lk 52 26 % Lukio/ammattikoulu 36 18 % Olen vanhempi kuin edelliset vastausvaihtoehdot 8 4 % 1)

Lisätiedot

Kyselyyn vastasi 55, iältään 8-20-vuotiasta, nuorta.

Kyselyyn vastasi 55, iältään 8-20-vuotiasta, nuorta. Nuoria Somettaa Kyselyyn vastasi 55, iältään 8-20-vuotiasta, nuorta. Vastaajien ikävuosien keskiarvo on 14 vuotta. Vastaajien ikäjakauma 16 16 16 16 16 17 17 17 17 17 17 17 18 18 19 20 20 10 10 10 11 11

Lisätiedot

ASIKKALAN KUNTA Pöytäkirja 7/2013 1/14

ASIKKALAN KUNTA Pöytäkirja 7/2013 1/14 ASIKKALAN KUNTA Pöytäkirja 7/2013 1/14 Nuorisovaltuusto Aika 0 klo 17:00-17:30 Paikka Vääksyn nuorisotalo Käsitellyt asiat Asia Sivu 80 Kokouksen laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen 3 81 Sihteerin

Lisätiedot

Palvelukriteeristö. Arviointi: 0 = Ei toteudu 50 = Toteutui osin 100 = Toteutui

Palvelukriteeristö. Arviointi: 0 = Ei toteudu 50 = Toteutui osin 100 = Toteutui Palvelukriteeristö Arviointi: 0 = Ei toteudu 50 = Toteutui osin 100 = Toteutui 1. Palveluhalukkuus arvioi: (0-50- 100) (Avoimet kommentit palveluhalukkuudesta ja siitä miten palvelutilanne alkoi) Myyjä

Lisätiedot

VAIKUTTAMINEN. Yleiskokoukset

VAIKUTTAMINEN. Yleiskokoukset ESPOON NUORISOVALTUUSTON TOIMINTASUUNNITELMA KAUDELLE 2017 VAIKUTTAMINEN Espoon nuorisovaltuusto on espoolaisnuorista koostuva edunvalvontaelin ja päätäntävaltaa nuorisovaltuustossa käyttävät valitut nuorisovaltuutetut.

Lisätiedot

Lyhyen videotyöpajan ohjelma (90 min)

Lyhyen videotyöpajan ohjelma (90 min) Lyhyen videotyöpajan ohjelma (90 min) Päätarkoitus: - Lyhyiden selitysvideoiden tuotanto (max 3 minuuttia) yksinkertaisin keinoin Selitysvideoiden tuottaminen edistää reflektioprosessia liittyen omaan

Lisätiedot

20.6.2011. (SR) Kirjallinen kokouskutsu on lähetetty jäsenille 15.6.2011.

20.6.2011. (SR) Kirjallinen kokouskutsu on lähetetty jäsenille 15.6.2011. 32 LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS (SR) Kirjallinen kokouskutsu on lähetetty jäsenille 15.6.2011. Puheenjohtajan päätös: Kokous todettiin olevan laillisesti kokoonkutsuttu ja päätösvaltainen. 33 PÖYTÄKIRJANTARKISTAJIEN

Lisätiedot

Vaikuttamispalvelu Nuortenideat.fi

Vaikuttamispalvelu Nuortenideat.fi Vaikuttamispalvelu Nuortenideat.fi Palvelun tuottavat yhteistyössä oikeusministeriö, opetus- ja kulttuuriministeriö ja Koordinaatti - Nuorten tieto- ja neuvontatyön kehittämiskeskus Nuorten vaikuttamispalvelu

Lisätiedot

KANSALAISVAIKUTTAMISEN AJOKORTTI TYÖPAJA JYVÄSKYLÄSSÄ 14.11.2015

KANSALAISVAIKUTTAMISEN AJOKORTTI TYÖPAJA JYVÄSKYLÄSSÄ 14.11.2015 KANSALAISVAIKUTTAMISEN AJOKORTTI TYÖPAJA JYVÄSKYLÄSSÄ 14.11.2015 Konkreettisia ideoita koulun ja paikallistoimijoiden yhteistyön rakentamiseen uuden opetussuunnitelman hengessä Tarja Jukkala ja Sanna Lukkarinen

Lisätiedot

Todetaan läsnäolijat, laillisuus ja päätösvaltaisuus. Valitaan pöytäkirjan tarkistajat.

Todetaan läsnäolijat, laillisuus ja päätösvaltaisuus. Valitaan pöytäkirjan tarkistajat. 1 (7) n kokous Aika Päivä klo 16.41 18.05 Paikka Kaarina-talo, Lautakunnankatu 1 Läsnä Jäsenet Henriksson Julia, pj Hakala Rasmus Halen Tua, vpj Hautalampi Heini, sihteeri Karonen Oona, saapui 16.44 Kesäniemi

Lisätiedot

Saa mitä haluat -valmennus

Saa mitä haluat -valmennus Saa mitä haluat -valmennus Valmennuksen jälkeen Huom! Katso ensin harjoituksiin liittyvä video ja tee sitten vasta tämän materiaalin tehtävät. Varaa tähän aikaa itsellesi vähintään puoli tuntia. Suosittelen

Lisätiedot

Jyväskylän kaupungin osallisuusohjelma. Kuntalaistyöpaja 2.3.2015

Jyväskylän kaupungin osallisuusohjelma. Kuntalaistyöpaja 2.3.2015 Jyväskylän kaupungin osallisuusohjelma Kuntalaistyöpaja 2.3.2015 Työpajan tuottamat ideat ja kehittämisehdotukset Osallisuusohjelman laatiminen, muistio 2.3.2015 Kaupunkilaisille avoin työpaja 2.3.2015

Lisätiedot

Näyttötutkinnon suorittaminen, sosiaali- ja terveysalan perustutkinto. Näyttötutkinnon suorittaminen 2008

Näyttötutkinnon suorittaminen, sosiaali- ja terveysalan perustutkinto. Näyttötutkinnon suorittaminen 2008 , sosiaali- ja terveysalan perustutkinto 1 1 Aikuisten ammatilliset näyttötutkinnot Sinä voit osoittaa eli näyttää ammattitaitosi, kun teet näyttötutkinnon. Näyttötutkinnon jälkeen voit saada tutkintotodistuksen,

Lisätiedot

LASTEN JA NUORTEN OSALLISUUDEN MONIALAINEN KAUPUNKIOHJELMA 2012-2015

LASTEN JA NUORTEN OSALLISUUDEN MONIALAINEN KAUPUNKIOHJELMA 2012-2015 LASTEN JA NUORTEN OSALLISUUDEN MONIALAINEN KAUPUNKIOHJELMA 2012-2015 Lasten ja nuorten osallisuus koulun ja nuorisotyön yhteistyönä seminaari 12.9.2011 Tanja Räty koordinaattori / osallisuuskasvatus Jyväskylän

Lisätiedot

LIIKELAHJOJEN SUUNNITTELU 1 (7) POISTARIPAJA -hanke 28.4.2014 Milla Valkonen. Liikelahjojen suunnittelu Loimaan kaupungille

LIIKELAHJOJEN SUUNNITTELU 1 (7) POISTARIPAJA -hanke 28.4.2014 Milla Valkonen. Liikelahjojen suunnittelu Loimaan kaupungille LIIKELAHJOJEN SUUNNITTELU 1 (7) Liikelahjojen suunnittelu Loimaan kaupungille Texvex poistotekstiilipankeilla yksi toimintamuoto on uusien tuotteiden valmistaminen poistotekstiileistä. Yksi hyvä kanava

Lisätiedot

Tulkkauspalvelut maahanmuuttajille

Tulkkauspalvelut maahanmuuttajille Maahanmuuttopalvelut Maaliskuu 2012 Tulkkauspalvelut maahanmuuttajille Ohjeita maahanmuuttajille ja viranomaisille SELKOESITE Tekstit Sara Vainikka / Viestintä Tuija Väyrynen / Maahanmuuttopalvelut Taitto:

Lisätiedot

Keskiviikko 14.05.2008 kello 18.00 Paloaseman johtokeskus 1. 8 KESÄN 2008 TYÖNTEKIJÄSELVITYS 2. 9 KESÄTOIMINTA JA MAKSUJEN MÄÄRITTÄMINEN

Keskiviikko 14.05.2008 kello 18.00 Paloaseman johtokeskus 1. 8 KESÄN 2008 TYÖNTEKIJÄSELVITYS 2. 9 KESÄTOIMINTA JA MAKSUJEN MÄÄRITTÄMINEN VAPAA AJAN LAUTAKUNTA KOKOUS 3/2008 Keskiviikko 14.05.2008 kello 18.00 Paloaseman johtokeskus 1. 8 KESÄN 2008 TYÖNTEKIJÄSELVITYS 2. 9 KESÄTOIMINTA JA MAKSUJEN MÄÄRITTÄMINEN 3. 10 TALOUDEN TOTEUMA 4. 11

Lisätiedot

Kuntauudistus on lasten ja nuorten asia

Kuntauudistus on lasten ja nuorten asia Tiedätkö, mitkä palvelut ovat lasten ja nuorten arjessa tärkeitä? Tiedottaako kuntasi suunnitelmista ja palveluista lapsille ja nuorille? Suunnitellaanko kunnassasi kuntaliitosta? Oletko kysynyt lapsilta

Lisätiedot

Otsikko Sivu 1 KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS KOKOUKSEN AVAUS PUHEENJOHTAJAN JA SIHTEERIN VALINTA...135

Otsikko Sivu 1 KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS KOKOUKSEN AVAUS PUHEENJOHTAJAN JA SIHTEERIN VALINTA...135 133 Nuorisovaltuuston kokous PÖYTÄKIRJA AIKA 5.9.2016 Klo 16.45 PAIKKA Nuorisotila Nurkka KÄSITELTÄVÄT ASIAT Otsikko Sivu 1 KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS...135 2 KOKOUKSEN AVAUS...135 3 PUHEENJOHTAJAN

Lisätiedot

MITÄ KUULUU NUORTEN OSALLISUUDELLE SATAKUNNASSA? POIMINTOJA NUORET LUUPIN ALLA HANKEAINEISTOSTA

MITÄ KUULUU NUORTEN OSALLISUUDELLE SATAKUNNASSA? POIMINTOJA NUORET LUUPIN ALLA HANKEAINEISTOSTA MITÄ KUULUU NUORTEN OSALLISUUDELLE SATAKUNNASSA? POIMINTOJA NUORET LUUPIN ALLA HANKEAINEISTOSTA Leena Haanpää Nuoret ja vaikuttaminen seminaari Rauma 24.1.2013 NUORET LUUPIN ALLA Hankkeen tavoitteet: -

Lisätiedot

RAHA EI RATKAISE. Nuorisotutkimuspäivät 2015 Työryhmä: ALUEELLISET JA TILALLISET NÄKÖKULMAT

RAHA EI RATKAISE. Nuorisotutkimuspäivät 2015 Työryhmä: ALUEELLISET JA TILALLISET NÄKÖKULMAT RAHA EI RATKAISE Nuorisotutkimuspäivät 2015 Työryhmä: ALUEELLISET JA TILALLISET NÄKÖKULMAT Anna Anttila & Eeva Ahtee Hyvä vapaa-aika -hanke Helsingin kaupungin nuorisoasiainkeskus Hyvä vapaa-aika -hanke

Lisätiedot

TiVoLin viestintä. Seuran www-sivujen päivitysvastaavat. rahastonhoitaja, toimialavastaavat. Kiva-, Aili-, ja Lanu työryhmät

TiVoLin viestintä. Seuran www-sivujen päivitysvastaavat. rahastonhoitaja, toimialavastaavat. Kiva-, Aili-, ja Lanu työryhmät TiVoLin viestintä Seuran www-sivujen päivitysvastaavat Seuratoiminnan työryhmä Projektien työryhmät Johtokunta: pj, sihteeri, rahastonhoitaja, toimialavastaavat Kiva-, Aili-, ja Lanu työryhmät Valmentajat,

Lisätiedot

Perusopetuksen yleiset valtakunnalliset tavoitteet ovat seuraavat:

Perusopetuksen yleiset valtakunnalliset tavoitteet ovat seuraavat: Maailma muuttuu - miten koulun pitäisi muuttua? Minkälaista osaamista lapset/ nuoret tarvitsevat tulevaisuudessa? Valtioneuvosto on päättänyt perusopetuksen valtakunnalliset tavoitteet ja tuntijaon. Niiden

Lisätiedot

Tähän alle/taakse voi listata huomioita aiheesta Leikki ja vapaa aika.

Tähän alle/taakse voi listata huomioita aiheesta Leikki ja vapaa aika. Leikki ja vapaa-aika Lähes aina 1. Yhteisössäni minulla on paikkoja leikkiin, peleihin ja urheiluun. 2. Löydän helposti yhteisöstäni kavereita, joiden kanssa voin leikkiä. 3. Minulla on riittävästi aikaa

Lisätiedot

Viestinnän työkalut ja Best practices

Viestinnän työkalut ja Best practices Viestinnän työkalut ja Best practices ISYY:n ainejärjestökoulutus 11.2. Joensuu klo 13 15 (E102) 12.2. Kuopio klo 15 17 (S32) Esittelykierros - Mistä ainejärjestöstä/kerhosta tulet? Missä tehtävässä/roolissa

Lisätiedot

How to prepare for the 7th grade entrance exam? Kuinka lukea englannin linjan soveltuvuuskokeisiin?

How to prepare for the 7th grade entrance exam? Kuinka lukea englannin linjan soveltuvuuskokeisiin? How to prepare for the 7th grade entrance exam? Kuinka lukea englannin linjan soveltuvuuskokeisiin? When? Milloin? Tärkeitä päivämääriä: - 12.1. 2017 Infotilaisuus Helsingin Uudessa Yhteiskoulussa - 19.1.

Lisätiedot

LUOKKATUNNIT OPS YLÄKOULUN NÄKÖKULMASTA

LUOKKATUNNIT OPS YLÄKOULUN NÄKÖKULMASTA LUOKKATUNNIT OPS2016 - YLÄKOULUN NÄKÖKULMASTA H A N N A G U S TA F S S O N O S A L L I S U U S - KO O R D I NA AT TO R I Miksi? Miten? Mitä? MIKSI LUOKKATUNTEJA? - Turun opetussuunnitelmassa 2016 paikallisena

Lisätiedot

MUN TALOUS -HANKE 2014 / KYSELYN KOONTI JULKAISUVAPAA 14.7.2014

MUN TALOUS -HANKE 2014 / KYSELYN KOONTI JULKAISUVAPAA 14.7.2014 MUN TALOUS -HANKE 2014 / KYSELYN KOONTI JULKAISUVAPAA 14.7.2014 Mun talous -hanke teetti toukokuussa 2014 kyselyn porilaisilla toisen asteen opiskelijoilla (vuonna -96 syntyneille). Kyselyyn vastasi sata

Lisätiedot

Koulumaailman tehtäväpaketti. alakoululaisille

Koulumaailman tehtäväpaketti. alakoululaisille Koulumaailman tehtäväpaketti alakoululaisille TEHTÄVÄ 1 Miltä sanomalehti tuntuu? Tuleeko kotiisi sanomalehti? Mihin se laitetaan lukemisen jälkeen? 1 Kuinka monta sivua tämän päivän lehdessä on? 2 Miltä

Lisätiedot

HIIHTOLOMAVIIKON OHJELMA KRISTIINANKAUPUNGISSA 2014

HIIHTOLOMAVIIKON OHJELMA KRISTIINANKAUPUNGISSA 2014 HIIHTOLOMAVIIKON OHJELMA KRISTIINANKAUPUNGISSA 2014 Kristiinankaupungin Sivistys- ja vapaa-aikakeskus on koonnut hiihtolomaviikon ohjelmalehtisen, tarjolla on paljon erilaista toimintaa. Kristiinankaupungin

Lisätiedot

Ohjeet eduskuntavaaliehdokkaiden yhteydenottoihin

Ohjeet eduskuntavaaliehdokkaiden yhteydenottoihin Ohjeet eduskuntavaaliehdokkaiden yhteydenottoihin Ennen puhelua - Opettele argumentit huolella niin, että osaat kertoa opintotuen indeksiin sitomisesta, maksuttomasta koulutuksesta ja opintotuen huoltajakorotuksesta

Lisätiedot

Nuorten mielipiteet tulevaisuustyöryhmän aihealueesta (yhdyskuntarakenne ja elinvoima) ja miten ne on otettu huomioon loppuraportissa?

Nuorten mielipiteet tulevaisuustyöryhmän aihealueesta (yhdyskuntarakenne ja elinvoima) ja miten ne on otettu huomioon loppuraportissa? Hollola, Hämeenkoski, Iitti, Kärkölä, Lahti ja Nastola Nuorten mielipiteet tulevaisuustyöryhmän aihealueesta (yhdyskuntarakenne ja elinvoima) ja miten ne on otettu huomioon loppuraportissa? Saara Vauramo,

Lisätiedot

Kehitysvammaisten Tukiliitto ry Sääntömääräinen liittokokous Selkeä esityslista

Kehitysvammaisten Tukiliitto ry Sääntömääräinen liittokokous Selkeä esityslista Kehitysvammaisten Tukiliitto ry Sääntömääräinen liittokokous 2018 Selkeä esityslista Esityslista on kokouksen ohjelma. Siinä kerrotaan kokouksessa päätettävät asiat. esityslista 1. Kokouksen avaus Liittokokous

Lisätiedot

Risteys oli vaarallinen. Siksi minä puutuin asiaan. Satu, Ilola. Neljä tapaa. vaikuttaa Vantaalla

Risteys oli vaarallinen. Siksi minä puutuin asiaan. Satu, Ilola. Neljä tapaa. vaikuttaa Vantaalla Risteys oli vaarallinen. Siksi minä puutuin asiaan. Satu, Ilola Neljä tapaa vaikuttaa Vantaalla Miksi osallistua? Kunnassa päätetään monista asioista, jotka vaikuttavat arkeesi: esimerkiksi kouluista,

Lisätiedot

Laitilan Nuorisovaltuuston kokous Pöytäkirja 7/2018

Laitilan Nuorisovaltuuston kokous Pöytäkirja 7/2018 AIKA: 10.10.2018 klo 17.10-18.20 PAIKKA: Kaupungintalon kokoushuone 224, Keskuskatu 30, 23800 Laitila OSALLISTUJAT: Jäsenet: Lahtonen Erika Ihanmäki Jussi Vuorela Ilmari Aho Niko Elo Jalmar Nieminen Aleksi

Lisätiedot

Mitä saamme aikaan 20 miljoonalla eurolla? ja miten kerromme siitä tuloksista kiinnostuneille ja kiinnostuville?

Mitä saamme aikaan 20 miljoonalla eurolla? ja miten kerromme siitä tuloksista kiinnostuneille ja kiinnostuville? Mitä saamme aikaan 20 miljoonalla eurolla? ja miten kerromme siitä tuloksista kiinnostuneille ja kiinnostuville? Mikä on tutkimusohjelman tai hankkeen tulos? Tutkijoille työtä, opinnäytteitä, meriittejä

Lisätiedot

NUORET LAKIMIEHET RY UNGA JURISTER RF (NULA) PÖYTÄKIRJA 10/2006 HALLITUKSEN KOKOUS 12.10.2006

NUORET LAKIMIEHET RY UNGA JURISTER RF (NULA) PÖYTÄKIRJA 10/2006 HALLITUKSEN KOKOUS 12.10.2006 1(5) Aika 12.10.2006 Paikka Läsnä Asianajotoimisto Castrén & Snellman Oy:n toimitilat, Helsinki Janne Nyman, hallituksen puheenjohtaja Salla Tuominen, pääsihteeri Matti Hietanen, hallituksen jäsen Olli

Lisätiedot

Kuinka tasa-arvoinen ruotsinsuomalainen nainen/mies on kotona?

Kuinka tasa-arvoinen ruotsinsuomalainen nainen/mies on kotona? Kuinka tasa-arvoinen ruotsinsuomalainen nainen/mies on kotona? Kyselyä koskevia ohjeita Lähettäjä. Tämän kyselyn tekevät Ruotsinsuomalaisten Keskusliitto ja Ruotsinsuomalaisten Naisten Foorumi. Rahoittajana

Lisätiedot

Hyvinvoinnin TUKIRYHMÄ-MALLI

Hyvinvoinnin TUKIRYHMÄ-MALLI Hyvinvoinnin TUKIRYHMÄ-MALLI Tapauskohtainen Lähestymistapa ristiriitatilanteisiin ennen kasvatuskeskusteluja Tieto vanhemmille Diat koteihin Ratkaisukeskeinen tapa tukea hyvinvointia Ritaharjussa Vaikeiden

Lisätiedot

CADDIES asukaskyselyn tulokset

CADDIES asukaskyselyn tulokset CADDIES asukaskyselyn tulokset Kysely toteutettiin 27.4.-17.5.2009 Kyselyyn vastattiin Internet-pohjaisella lomakkeella osoitteessa http://kaupunginosat.net/asukaskysely tai paperilomakkeella Arabianrannan,

Lisätiedot

Yhdistyksen jäsenkysely 2013

Yhdistyksen jäsenkysely 2013 Yhdistyksen jäsenkysely 13 Yhdistys järjesti jäsenkyselyn loka marraskuussa 13. Kysely toteutettiin Googlella ja linkki välitettiin Uutiskirjeen kautta. Kysely toteutettiin myös ruotsinkielisenä. Ensimmäisen

Lisätiedot

MAAHANMUUTTOVIRASTON TURVAPAIKKAPUHUTTELU ERF

MAAHANMUUTTOVIRASTON TURVAPAIKKAPUHUTTELU ERF MAAHANMUUTTOVIRASTON TURVAPAIKKAPUHUTTELU ERF Tämä esite on Edustajana turvapaikkamenettelyssä -julkaisun kuvaliite. Pakolaisneuvonta ry Kuvat: Teemu Kuusimurto Taitto ja paino: AT-Julkaisutoimisto Oy,

Lisätiedot

TOIMINTALINJA Lakeudenportin Ratsastajat ry

TOIMINTALINJA Lakeudenportin Ratsastajat ry TOIMINTALINJA (1/5) Lakeudenportin Ratsastajat ry TOIMINTALINJA 2017 1. Visio Lakeudenportin Ratsastajat ryn visiona on tarjota koko perheelle mahdollisuus harrastaa hevosten parissa. Tarkoituksena on

Lisätiedot

KULTTUURI- JA VAPAA-AIKAPALVELUT. Kaikkien aikojen Porvoo Alla tiders Borgå

KULTTUURI- JA VAPAA-AIKAPALVELUT. Kaikkien aikojen Porvoo Alla tiders Borgå KULTTUURI- JA VAPAA-AIKAPALVELUT Kaikkien aikojen Porvoo Alla tiders Borgå KULTTUURIFOORUMI - KULTURFORUM 12.3.2015 TEEMARYHMÄT 1. Luovan alan yrittäjyys 2. Kolmannen sektorin yhteistyö 3. Kulttuuri- ja

Lisätiedot

Otsikko Sivu 1 KOKOUKSEN LAILLISUUDEN JA PÄÄTÖSVALTAISUUDEN TOTEAMINEN 1 2 PÖYTÄKIRJAN TARKASTUS 2

Otsikko Sivu 1 KOKOUKSEN LAILLISUUDEN JA PÄÄTÖSVALTAISUUDEN TOTEAMINEN 1 2 PÖYTÄKIRJAN TARKASTUS 2 Nuorisovaltuusto 07.05.2013 AIKA 7.5.2013 klo 14.15 PAIKKA Yläaste, Tukholma KÄSITELLYT ASIAT Otsikko Sivu 1 KOKOUKSEN LAILLISUUDEN JA PÄÄTÖSVALTAISUUDEN TOTEAMINEN 1 2 PÖYTÄKIRJAN TARKASTUS 2 3 NUORISOVALTUUSTON

Lisätiedot

Uusien kanavien haasteet ja mahdollisuudet mediaviestinnässä. Kasper Stenbäck Johtaja, verkko ja teknologiat Cocomms Oy 30.5.2012

Uusien kanavien haasteet ja mahdollisuudet mediaviestinnässä. Kasper Stenbäck Johtaja, verkko ja teknologiat Cocomms Oy 30.5.2012 Uusien kanavien haasteet ja mahdollisuudet mediaviestinnässä Kasper Stenbäck Johtaja, verkko ja teknologiat Cocomms Oy 30.5.2012 Cocomms lyhyesti Vahvuuksiamme ovat yritys-, talous-, terveys- ja lääke-

Lisätiedot

ILOISTA PÄÄSIÄISTÄ! ME 111 MAALISKUU 2015 - PÄÄTOIMITTAJA

ILOISTA PÄÄSIÄISTÄ! ME 111 MAALISKUU 2015 - PÄÄTOIMITTAJA ILOISTA PÄÄSIÄISTÄ! ME 111 MAALISKUU 2015 - PÄÄTOIMITTAJA marketta.sarahonka@edu.hel.fi Ympäristöraadin terveiset Viikolla 13 kiinnitimme ruokalassa huomiota hyvään ruokalakäyttäytymiseen ja ruokahävikin

Lisätiedot

MUUToS luokassa. Näin aloitat muutoksen luokassa! LAPSEN. viikko

MUUToS luokassa. Näin aloitat muutoksen luokassa! LAPSEN. viikko LAPSEN oikeuksien viikko MUUToS luokassa Harjoituksen tavoitteena on pohtia yhdessä, mitä oppilaat itse haluavat parantaa tai kehittää omassa luokassaan ja toteuttaa muutos tämän jälkeen. Harjoitus voidaan

Lisätiedot

Eväitä hankkeesta tiedottamiselle. Kenelle, mitä, miksi ja miten? Aino Kivelä / CIMO 2015

Eväitä hankkeesta tiedottamiselle. Kenelle, mitä, miksi ja miten? Aino Kivelä / CIMO 2015 Eväitä hankkeesta tiedottamiselle Kenelle, mitä, miksi ja miten? Aino Kivelä / CIMO 2015 Kenelle, mitä, missä? Kenelle? Kenelle suuntaatte viestinne? Mitä? Määritelkää kolme tärkeintä asiaa, jotka haluatte

Lisätiedot

Jyväskylän nuorisovaltuuston toimintakertomus

Jyväskylän nuorisovaltuuston toimintakertomus Jyväskylän nuorisovaltuuston toimintakertomus 2013-2014 Jyväskylän nuorisovaltuusto kaudella 2013-2014 retkellä Helsingissä Vuonna 2009 perustettu 13-20-vuotiaiden jyväskyläläisten nuorten vaikuttamiskanava

Lisätiedot

Vaikeavammaisten päivätoiminta

Vaikeavammaisten päivätoiminta Vaikeavammaisten päivätoiminta Kysely vaikeavammaisten päivätoiminnasta toteutettiin helmikuussa 08. Sosiaalityöntekijät valitsivat asiakkaistaan henkilöt, joille kyselyt postitettiin. Kyselyjä postitettiin

Lisätiedot

Osoite. Kansalaisuus Äidinkieli. Vanhempien / huoltajan luona Jos vain toisen huoltajan luona, kumman? Yksin omassa asunnossa Muuten, miten?

Osoite. Kansalaisuus Äidinkieli. Vanhempien / huoltajan luona Jos vain toisen huoltajan luona, kumman? Yksin omassa asunnossa Muuten, miten? TULOHAASTATTELULOMAKE Tämän lomakkeen tarkoituksena on helpottaa opiskelusi aloitusta ja suunnittelua. Luokanvalvojasi keskustelee kanssasi lomakkeen kysymyksistä ja perehdyttää Sinut ammatillisiin opintoihin.

Lisätiedot

JUPINAVIIKOT Ohjausta ja opetusta koskeva raportti ICT-ala. Julkinen Raportti ei sisällä nimitietoja. Tero Björkman. Opiskelijakunta JAMKO

JUPINAVIIKOT Ohjausta ja opetusta koskeva raportti ICT-ala. Julkinen Raportti ei sisällä nimitietoja. Tero Björkman. Opiskelijakunta JAMKO JUPINAVIIKOT 2017 Ohjausta ja opetusta koskeva raportti ICT-ala Julkinen Raportti ei sisällä nimitietoja Tero Björkman Opiskelijakunta JAMKO SISÄLLYSLUETTELO SISÄLLYSLUETTELO... 2 Johdanto... 3 Palautteiden

Lisätiedot

OPAS TUTORTUNTIEN PITÄMISEEN

OPAS TUTORTUNTIEN PITÄMISEEN OPAS TUTORTUNTIEN PITÄMISEEN Opiskelijakunta Lamko 2014 SISÄLTÖ JOHDANTO... 2 Tutortuntien suunnittelu... 2 Tutortuntien sisältö... 3 Jokaisella kerralla:... 3 Ensimmäiset tutortunnit... 3 Teemat... 3

Lisätiedot

Iin kuntaviestintäkyselyn tulokset

Iin kuntaviestintäkyselyn tulokset Iin kuntaviestintäkyselyn tulokset 21.10.-11.11.2014 208 vastausta 66% vastaajista 41-65 v. Vastaajista 69 % kuntalaisia (sis. luottamushenkilöt) Muut: Oulunkaaren työntekijä 3. Kuinka usein käytät seuraavia

Lisätiedot

LIONIEN PALVELUT LAPSILLE PAIKKAKUNNAN ARVIOINTILOMAKE

LIONIEN PALVELUT LAPSILLE PAIKKAKUNNAN ARVIOINTILOMAKE LIONIEN PALVELUT LAPSILLE PAIKKAKUNNAN ARVIOINTILOMAKE Uusimmat tilastot kertovat, että uskomattoman monet lapset joka puolella maailmaa kärsivät köyhyydestä, sairauksista, vammoista ja lukutaidottomuudesta

Lisätiedot

Ma Tänään tutustumme sanomalehteen ja sen eri osastoihin.

Ma Tänään tutustumme sanomalehteen ja sen eri osastoihin. Ma Tänään tutustumme sanomalehteen ja sen eri osastoihin. 3. 4. Mitä sanomalehteä luet? Etsi lehdestä seuraavat perustiedot: a) lehden nimi b) ilmestymisnumero c) irtonumeron hinta d) päätoimittaja e)

Lisätiedot

Nuori? Lhbtiq*? Innokas?

Nuori? Lhbtiq*? Innokas? Nuori? Lhbtiq*? Innokas? *) Lhbtiq lesbo, homo, biseksuaali, transihminen, intersukupuolinen tai queer Lähde mukaan tekemään Suomesta yhdenvertaisempi maa! Viime syksynä suomalaisille lhbtiq-nuorille vakuutettiin,

Lisätiedot

Miksi tiedottaa (median kautta)?

Miksi tiedottaa (median kautta)? Eväitä hankkeesta tiedottamiselle Kenelle, mitä, miksi ja miten? Aino Kivelä / CIMO 2015 Miksi tiedottaa (median kautta)? Tulosten levittäminen on osa hanketta Hankkeen tulokset saadaan nopeasti ja tasapuolisesti

Lisätiedot