KIRJASTOAINEISTON VALINTAPERIAATTEET

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "KIRJASTOAINEISTON VALINTAPERIAATTEET"

Transkriptio

1 1

2 1 KIRJASTOAINEISTON VALINTAPERIAATTEET Kirjaston tavoitteena on tukea kaikenikäisten kuntalaisten tiedon ja virkistyksen tarpeita ja luoda edellytykset tasa-arvoiselle tiedon ja elämysten välitykselle. Kirjastoaineiston valinnassa otetaan huomioon kaupungin väestö- ja elinkeinorakenne sekä alueella tarjottavat koulutusmahdollisuudet. Tavoitteena on laaja-alainen, aktiivisessa käytössä oleva kokoelma. Erilaisia näkemyksiä ja mielipiteitä huomioivalla aineistonvalinnalla tarjotaan mahdollisuus monipuolisen maailmankuvan luomiseen. Kirjastoon ei kuitenkaan hankita aineistoa, jonka tarkoituksena on halventaa vähemmistöjä, ihannoida väkivaltaa tai loukata ihmisarvoa. Tietokirjallisuuden valinnassa kiinnitetään huomio teoksen asiasisältöön ja ajankohtaisuuteen. Kaunokirjallisuuden valinnassa kiinnitetään huomiota sisällöllisen tason lisäksi myös teoksen kielelliseen ilmaisuun. Lasten ja nuorten kirjallisuuden hankinnassa painotetaan kielen ja kuvituksen tasoa. Aineistokokoelma on Lohjan kirjastojen yhteiskäytössä. Jokaisella kirjastolla on oma kokoelmansa, mutta lainattavaa aineistoa kierrätetään asiakkaiden tarpeiden mukaan joustavasti kirjastojen välillä. Käsikirjaston aineistoa ei lainata. Lahjoituksia koskevat samat periaatteet kuin ostettua aineistoa. KIRJASTOJEN AINEISTOKOKOELMAT Pääkirjasto Pääkirjaston tehtävänä on toimia kirjastolaitoksen tukikirjastona. Pääkirjasto lainaa vieraskielistä kirjallisuutta Lohjan kaupungin lähikirjastoille siirtokokoelmana. Kirjallisuus Tietokirjallisuutta hankitaan mahdollisimman laajasti ja monipuolisesti tyydyttämään asiakkaiden tiedon tarpeita. Paikkakunnan oppilaitosten tarvitsemaa kurssi- ja ammattikirjallisuutta hankitaan harkinnan mukaan. Hiiden opiston avoimen yliopiston suomenkieliset kurssikirjat hankitaan, samoin käytössä olevat kielikurssit harkinnan mukaan. Oppi- ja kurssikirjojen hankinnalla tuetaan opiskelua, mutta yleisen kirjaston tavoitteena ei ole tyydyttää oppilaitosten koko kurssikirjatarvetta. Vieraskielistä kirjallisuutta hankitaan erityisesti niiltä aloilta, joilta suomenkielistä ei ole saatavana. Kaunokirjallisuutta hankitaan mahdollisimman laaja-alaisesti, kuitenkin niin, että kotimainen kaunokirjallisuus huomioidaan erityisesti. Ruotsinkielistä kirjallisuutta hankitaan suhteessa ruotsinkieliseen asukasmäärään. Vieraskielistä kaunokirjallisuutta hankitaan kielten harrastusten ja kysynnän mukaan. Kirjastoon hankitaan myös isotekstisiä kirjoja, selkokielisiä kirjoja ja äänikirjoja.

3 2 Viikon laina -kirjoiksi valitaan sekä tieto- että kaunokirjallisuuden kysyttyjä uutuuskirjoja ja kirjoja, jotka ovat muuten aina lainassa. Näiden kirjojen laina-aika on 7 vuorokautta eikä niitä voi varata. Tällä pyritään nopeuttamaan kysyttyjen kirjojen saatavuutta. Kokoelmaa seurataan ja uusitaan jatkuvasti. Lasten ja nuorten kirjallisuuden kokoelmasta pyritään luomaan elävä ja monipuolinen. Hankinnoissa huomioidaan myös läheiset päiväkodit ja koulut. Lisäksi pyritään huomioimaan alueen kasvava monikulttuurisuus ja erikieliset perheet. Lehdet Aikakauslehtien valinnassa noudatetaan samoja yleisiä periaatteita kuin kirjallisuutta valittaessa. Lisäksi aikakauslehtiä voidaan tilata kielivähemmistöjen tarpeisiin. Sanomalehdistä tilataan paikallislehdet, valtalehdet ja kysytyimmät maakuntalehdet. Musiikkiaineisto Musiikkikokoelmasta pyritään luomaan musiikin eri suuntauksia edustava elävä ja laadukas kokoelma. Painopisteenä on kotimainen musiikki. Nuottivalinnoissa otetaan erityisesti huomioon alueen harrastajien ja musiikin opiskelijoiden tarpeet. Muu aineisto Muun kirjastoaineiston valinnassa pyritään mahdollisuuksien mukaan huomioimaan nykyaikaiset tallennemuodot saatavuuden ja tarpeen mukaan. Aikuisten elokuvakokoelman luomisessa painotetaan kotimaista ja eurooppalaista elokuvatarjontaa. Mikrofilmeinä hankitaan paikallislehti ja alueen kirkonkirjat. Pääkirjaston mikrofilmejä voidaan käyttää tarpeen mukaan Virkkalan kirjastossa. Sähköisen aineiston valinnassa noudatetaan kirjaston yleisiä valintaperiaatteita. Valinnassa otetaan huomioon aineiston alkuperä ja sisältö, sen ajankohtaisuus sekä missä määrin sähköinen aineisto tukee jo olemassa olevaa kokoelmaa. Asiakkaiden käyttöön hankitaan erilaisia vain kirjastossa käytettäviä tietokantoja. Tietokoneohjelmia hankitaan vain kirjojen liitteinä. Sähköisiä kirjoja hankitaan yhteistyössä Lukki-kirjastojen kanssa. Aineistojen osuuksista ja kappalemääristä päätettäessä otetaan huomioon eri asiakasryhmien tarpeet ja aineiston kysyntä.

4 Kotiseutukokoelmat 3 Kotiseutukokoelmien aineistoa ei lainata, mutta niihin voi tutustua kyseisissä kirjastoissa. Lohja-kokoelma Lohja-kokoelmaan hankitaan Lohjaa kuvaavaa aineistoa ja lohjalaisten kirjoittamaa kaunokirjallisuutta. Kokoelmaan hankitaan nykyistä ja historiallista Lohjan aluetta koskevaa tietokirjallisuutta, kotiseutukirjailijoiden kirjoittamaa kaunokirjallisuutta ja siihen rinnastettavaa kirjallisuutta sekä Lohjaa käsittelevää kaunokirjallisuutta. Kotiseutukirjailijaksi luokitellaan henkilö, joka on syntynyt Lohjalla, käynyt täällä koulua tai asunut Lohjalla huomattavan osan elämästään. Lohjalla lyhyen aikaa asuneiden kirjailijoiden teoksista hankitaan ne, jotka on kirjoitettu Lohjalla. Kesäasukkaat lasketaan kotiseutukirjailijoiksi, jos heidän tuotantonsa liittyy selkeästi Lohjaan. Paikkakunnan sanomalehdet hankitaan mikrofilmeinä. Erilaisista Lohjaan liittyvistä aiheista (henkilöt, rakennukset, tiehankkeet, taide) aiemmin kerätyt lehtileikkeet säilytetään. Lehtileikkeiden kerääminen lopetettiin toukokuussa Lohja-kokoelmaan hankitaan kirkonarkistoja mikrofilmeinä. Kokoelmaan pyritään hankkimaan myös alueen karttoja ja Lohjaa koskevia pienpainatteita. Musiikkia hankitaan sekä äänitteinä että nuotteina. Lisäksi hankitaan muita Lohjaan liittyviä kuva- ja äänitallenteita. Virkkalan kirjastossa on Etelä-Lohjaan ja erityisesti Arvid Järnefeltiin liittyvää kotiseutuaineistoa. Virkkalan kirjastossa säilytetään myös Arvid ja Elisabeth Järnefeltin perustaman Vieremän lukutuvan säilyneitä kirjoja. Sammatti-kokoelma Sammatin kirjastossa säilytetään ennen vuotta 2009 hankittua Sammattiin liittyvää aineistoa. Kokoelmaan sisältyy Elias Lönnrotin Sammatin kunnan lainakirjastolle lahjoittamia ja Lönnrotin omaan tuotantoon ja elämään liittyviä teoksia. Elias-kirjailijatietokanta Elias-kirjailijatietokanta on Lukki-kirjastojen yhteinen kotiseutukirjailijatietokanta. Kirjailijoiden valintakriteerit vaihtelevat vielä kunnittain. Lohja hyväksyy Elias-tietokantaan vain kaunokirjailijoita, ei tietokirjailijoita. Elias on henkilötietokanta, joten kirjailijayhdistyksiä ei kirjata omana kohtanaan. Omakustannekirjoittajia otetaan mukaan harkinnanvaraisesti. Näyttönä on oltava 1-2 omaa julkaisua, osallisuus antologioissa ei riitä. Omakustanteet mainitaan Eliaksessa sekä asiasanana että tekstimainintana. Lohjalla tilapäisesti asuneiden kirjailijoiden yhteys Lohjaan on selvitettävä mahdollisimman tarkoin. Tämä koskee etenkin Lohjan kesäasukaskirjailijoita. Elias-tietokantaan ei laiteta edes pyynnöstä näkyviin kirjailijoiden osoitteita, puhelinnumeroita tai muita vastaavia tietoja. Toistaiseksi Sammatti ja Lohja näkyvät Eliaksessa eri kuntina.

5 Mäntynummen kirjasto 4 Mäntynummen kirjastoon hankitaan asiakkaiden tarpeet huomioon ottaen pääasiassa suomenkielistä tieto- ja kaunokirjallisuutta. Ruotsin- ja vieraskielistä kirjallisuutta tarjotaan osittain siirtokokoelmista. Kirjahankinnoissa painotetaan kaunokirjallisuutta. Aikuisten tietokirjallisuudessa painotetaan elämänhallintaan, terveyteen ja harrastuksiin liittyvää kirjallisuutta. Lasten osastolla tietokirjallisuuden osuutta pyritään vahvistamaan. Musiikkiaineistoa hankitaan äänitteinä ja nuotteina, lähinnä lastenmusiikkia ja aikuisten pop- ja viihdemusiikkia. Puheäänitteitä hankitaan kaikille ikäryhmille. DVD-levyinä hankitaan elokuvatallenteita sekä aikuisille että lapsille. CD-ROM levyjä hankitaan lapsille. Sanomalehtiä hankitaan lukusalikäyttöön. Aikakauslehtiä annetaan myös kotilainaksi. Ojamon kirjasto Ojamon kirjastoon hankitaan asiakkaiden tarpeet huomioon ottaen pääasiassa suomenkielistä tieto- ja kaunokirjallisuutta. Ruotsin- ja vieraskielistä kirjallisuutta tarjotaan siirtokokoelmista. Kirjahankinnoissa painotetaan kaunokirjallisuutta. Aikuisten tietokirjallisuudessa painotetaan elämänhallintaan, terveyteen ja harrastuksiin liittyvää kirjallisuutta. Hankinnoissa huomioidaan etenkin ikäihmiset ja alakouluikäiset. Musiikkiaineistoa hankitaan äänitteinä ja nuotteina, lähinnä lastenmusiikkia ja aikuisten pop- ja viihdemusiikkia. Puheäänitteitä hankitaan kaikille ikäryhmille. DVD-levyinä hankitaan elokuvatallenteita sekä aikuisille että lapsille. CD-ROM levyjä hankitaan lapsille. Sanomalehtiä hankitaan lukusalikäyttöön. Aikakauslehtiä annetaan myös kotilainaksi. Sammatin kirjasto Sammatin kirjastoon hankitaan asiakkaiden tarpeet huomioon ottaen pääasiassa suomenkielistä tieto- ja kaunokirjallisuutta. Ruotsin- ja vieraskielistä kirjallisuutta tarjotaan osittain siirtokokoelmina. Kirjahankinnoissa painotetaan kaunokirjallisuutta. Aikuisten tietokirjallisuudessa painotetaan elämänhallintaan, terveyteen ja harrastuksiin liittyvää kirjallisuutta. Hankinnoissa otetaan huomioon Sammatin alakoulu, jonka oppilaskirjastona Sammatin kirjasto myös toimii. Musiikkiaineistoa hankitaan äänitteinä ja nuotteina, lähinnä lastenmusiikkia ja aikuisten pop- ja viihdemusiikkia. Puheäänitteitä hankitaan kaikille ikäryhmille. DVD-levyinä hankitaan elokuvatallenteita sekä aikuisille, että lapsille. Sanomalehtiä hankitaan lukusalikäyttöön. Aikakauslehtiä annetaan myös kotilainaksi.

6 Virkkalan kirjasto 5 Hankitaan suomen-, ruotsin- ja englanninkielistä kaunokirjallisuutta. Lisäksi hankitaan jonkin verran saksan-, ranskan-, venäjän- ja vironkielistä kirjallisuutta. Virkkalan kirjasto lainaa ruotsinkielistä kaunokirjallisuutta pyynnöstä lähikirjastoille siirtokokoelmina. Tietokirjallisuutta hankitaan kysyntää vastaavasti. Kurssikirjoja pyritään hankkimaan jonkin verran, osin ruotsinkielisenä. Tietokirjoissa painotetaan luontoaiheisten teosten osuutta sekä maa- ja metsätalouskirjallisuutta. Nuoteista hankitaan pääasiassa soitinkouluja sekä pop- ja viihdemusiikkia. Lasten- ja nuortenkirjallisuutta hankitaan kysyntää vastaavasti suomen- ja ruotsinkielisenä. Koulujen lainattaviksi tarkoitetut koulusarjat sijaitsevat keskitetysti Virkkalan kirjastossa. Virkkalan kirjastossa on Etelä-Lohjaan ja erityisesti Arvid Järnefeltiin liittyvää kotiseutuaineistoa. Virkkalan kirjastossa säilytetään myös Arvid ja Elisabeth Järnefeltin perustaman Vieremän lukutuvan säilyneitä kirjoja. Sanomalehtiä hankitaan lukusalikäyttöön. Aikakauslehtiä annetaan myös kotilainaksi. DVD-levyinä hankitaan tieto- ja elokuvatallenteita kaikille ikäryhmille. Musiikki- ja puheäänitteitä hankitaan kaikille ikäryhmille. CD-ROM -levyjä hankitaan lapsille ja nuorille. Kirjastoauto Kirjastoauto palvelee kaupungin haja-asutusalueita, uusia asuntoalueita sekä alakouluja ja päiväkoteja. Autosta lainatusta aineistosta yli 80 % on lasten ja nuorten aineistoa. Kirjastoautoon hankitaan omat kappaleet uutuuskirjoja, jotka katsotaan tarpeellisiksi. Lasten- ja nuortenkirjallisuutta ostetaan suhteessa lainausten määrään. Kouluja palvellaan hankkimalla erityisesti lasten ja nuorten tietokirjallisuutta. Vähemmän kysytty aineisto varataan Virkkalan kirjaston kokoelmista. Ruotsin- ja vieraskielisen kirjallisuuden kysyntä hoidetaan pääasiassa Virkkalan kirjaston kokoelmista. Aikakauslehtiä tilataan lainattavaksi kaikille ikäryhmille. Lapsille ja nuorille hankitaan musiikki- ja puheäänitteitä, CD-ROM levyjä sekä DVD-levyinä hankitaan tieto- ja elokuvatallenteita. Aikuisille hankitaan äänikirjoja. Auton kokoelma pyritään pitämään aktiivisena ja kiinnostavana vaihtelemalla sitä jatkuvasti. Autossa olevan kokoelman lisäksi asiakkaita palvellaan aineistovarauksilla, joita toimitetaan muista kirjastoista.

7 VARASTOINTI- JA POISTOPERIAATTEET 6 Yleisperiaatteet Varastoitava aineisto sijoitetaan pääkirjastoon ja Virkkalan kirjastoon. Muut lähikirjastot eivät ylläpidä varastoja, vaan tarjoavat varastointiperiaatteet täyttävät niteet pääkirjastolle. Pääsääntöisesti varastoidaan pysyvää arvoa omaava Lohjan kaupunginkirjaston viimeinen kappale ja Lohjaa koskevan aineiston viimeinen lainakappale. Kirjastolla ei ole velvollisuutta kattavaan varastointiin. Varastokirjasto vastaa vanhojen kirjojen varastoinnista. Varastokokoelmaa seurataan ja tarpeettomaksi osoittautunut aineisto poistetaan. Kirjastoaineiston varastointiin ja poistoon vaikuttavat - sisällön vanheneminen - vähäinen käyttö - huono kunto Kadonneeksi merkitty aineisto poistetaan kahden vuoden kuluttua. Kaunokirjallisuudesta varastoidaan klassikot ja laatukirjallisuus. Tietokirjallisuudesta varastoidaan - Suomea koskeva tietokirjallisuus - ajankuvaa antavat tietokirjat - tietokirjallisuuden klassikot - käytössä olevat loppuunmyydyt kurssikirjat - eri alojen loppuunmyyty kysytty käyttökirjallisuus Lasten ja nuorten kirjallisuus Lasten ja nuorten kirjallisuus varastoidaan samoin periaattein kuin aikuisten kirjallisuus. Kuvakirjoja varastoitaessa otetaan huomioon kuvituksen ja kuvittajan osuus. Lehdet - aikakauslehdet säilytetään tarpeen mukaan - sanomalehdet 2-4 kuukautta - suomenkieliset paikallislehdet varastoidaan pääkirjastoon ja ruotsinkieliset Virkkalan kirjastoon Muu aineisto Muu aineisto voidaan varastoida kirjaston yleisten periaatteiden mukaisesti.

8 KAUKOPALVELU 7 Kaukopalvelu on kirjastojen välistä lainaus- ja jäljennepalvelutoimintaa, jonka säännöistä yleiset ja tieteelliset kirjastot ovat yhdessä sopineet. Kaukolainaksi asiakas voi saada aineistoa, jota Lohjan kirjastoissa ei ole. Kaukolainaksi voi pyytää poikkeuksellisesti sellaista omissa kokoelmissa olevaa aineistoa, joka on jäänyt palauttamatta ja laskutettu tai jonka laina-aika on mennyt umpeen kaksi kuukautta aiemmin. Asiakas voi tehdä kaukolainapyynnön verkkolomakkeella, sähköpostitse tai kirjastossa kaukopalvelulomakkeella. Kaukolainapyynnössä on oltava mahdollisimman tarkat tiedot. Kirjasto osoittaa kaukolainapyynnön ensisijaisesti Varastokirjastoon, maakuntakirjastoihin tai tieteellisiin kirjastoihin. Jokainen Lohjan kirjasto hoitaa omat kaukolainansa. Lähettäjäkirjaston sääntöjä lainan käyttöehdoista ja laina-ajoista on ehdottomasti noudatettava. Kaukolainan lähetyskulujen peittämiseksi peritään kaukopalvelumaksu. Ulkomailta tilatut kaukolainat asiakas maksaa lähettäjäkirjaston laskun mukaan. Mikrofilmien lainauksesta maakunta-arkistot velottavat asiakasta suoraan. Lohjan kaupunginkirjasto antaa kaukolainaksi ainoastaan Lohjaa koskevaa kirjallisuutta, jota ei löydy muualta. Lohja-kokoelmasta ei lainata. Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta

Kirjastot välittävät myös lukemisesteisille tarkoitettuja mp3-formaatissa olevia daisy-äänikirjoja.

Kirjastot välittävät myös lukemisesteisille tarkoitettuja mp3-formaatissa olevia daisy-äänikirjoja. 1 2 KIRJASTOAINEISTON VALINTAPERIAATTEET Kirjaston tavoitteena on tukea kaikenikäisten kuntalaisten tiedon ja virkistyksen tarpeita ja luoda edellytykset tasa-arvoiselle tiedon ja elämysten välitykselle.

Lisätiedot

Kulttuurilautakunta 6.3.2013, 8, liite 3 MARTTILAN KUNNANKIRJASTON KOKOELMAPOLITIIKKA

Kulttuurilautakunta 6.3.2013, 8, liite 3 MARTTILAN KUNNANKIRJASTON KOKOELMAPOLITIIKKA Kulttuurilautakunta 6.3.2013, 8, liite 3 MARTTILAN KUNNANKIRJASTON KOKOELMAPOLITIIKKA Kulttuurilautakunta 6.3.2013, 8, liite 3 SISÄLTÖ 1 JOHDANTO... 3 2 KIRJASTON TEHTÄVÄT JA ASIAKKAAT... 4 3 NYKYISET

Lisätiedot

- 1 - MÄNTYHARJUN KUNNANKIRJASTON KOKOELMAPOLITIIKKA

- 1 - MÄNTYHARJUN KUNNANKIRJASTON KOKOELMAPOLITIIKKA - 1 - MÄNTYHARJUN KUNNANKIRJASTON KOKOELMAPOLITIIKKA Kokoelmapolitiikka on aineiston hankinnan, varastoinnin ja poiston työkalu, joka päivitetään vuosittain. Kokoelmapolitiikan käytännön toteutukseen vaikuttaa

Lisätiedot

Kulttuurilautakunta 11.3.2009, 14, liite 3 MARTTILAN KUNNANKIRJASTON KOKOELMAPOLITIIKKA

Kulttuurilautakunta 11.3.2009, 14, liite 3 MARTTILAN KUNNANKIRJASTON KOKOELMAPOLITIIKKA Kulttuurilautakunta 11.3.2009, 14, liite 3 MARTTILAN KUNNANKIRJASTON KOKOELMAPOLITIIKKA Kulttuurilautakunta 11.3.2009, 14, liite 3 SISÄLTÖ 1 JOHDANTO...3 2 KIRJASTON TEHTÄVÄT JA ASIAKKAAT...4 3 NYKYISET

Lisätiedot

Jyväskylän kaupunginkirjasto Keski-Suomen maakuntakirjasto Poistot ja varastointi

Jyväskylän kaupunginkirjasto Keski-Suomen maakuntakirjasto Poistot ja varastointi Jyväskylän kaupunginkirjasto Keski-Suomen maakuntakirjasto Poistot ja varastointi Maakuntakirjastokokous 2.11.2006 Tuija Venäläinen Poistot kokoelmatyön osana Kokoelmaa olisi kehitettävä siten, että pääpaino

Lisätiedot

PORVOON KOTISEUTUKOKOELMA JA UUDENMAAN MAAKUNTA-AINEISTO. Kokoelmapolitiikka

PORVOON KOTISEUTUKOKOELMA JA UUDENMAAN MAAKUNTA-AINEISTO. Kokoelmapolitiikka PORVOON KOTISEUTUKOKOELMA JA UUDENMAAN MAAKUNTA-AINEISTO Kokoelmapolitiikka Porvoon kaupunginkirjasto Uudenmaan maakuntakirjasto 1.1.2013 Porvoon kaupunginkirjasto Uudenmaan maakuntakirjasto PORVOON KOTISEUTUKOKOELMA

Lisätiedot

KOKOELMAPOLIITTISET PERIAATTEET, Järvenpään kaupunginkirjasto 2015

KOKOELMAPOLIITTISET PERIAATTEET, Järvenpään kaupunginkirjasto 2015 KOKOELMAPOLIITTISET PERIAATTEET, Järvenpään kaupunginkirjasto 2015 Hyväksytty kirjaston johtotiimissä 21.5.2015 (kirjastopalveluiden päällikkö) VALINTA 1. Yleiset periaatteet Kirjaston kokoelmatyössä noudatetaan

Lisätiedot

Oiva kirjastot Alavus Töysä - Ähtäri RAPORTTI OIVA KIRJASTOJEN VARASTOINTI- PROJEKTISTA

Oiva kirjastot Alavus Töysä - Ähtäri RAPORTTI OIVA KIRJASTOJEN VARASTOINTI- PROJEKTISTA Oiva kirjastot Alavus Töysä - Ähtäri RAPORTTI OIVA KIRJASTOJEN VARASTOINTI- PROJEKTISTA ajalla 2.5. 16.11.2008 SISÄLLYS 1. LÄHTÖTILANNE. 3 2. TAVOITTEET... 4 3. TOTEUTUS... 5 4. ARVIOINTIA. 6 LIITE Varastointi-

Lisätiedot

Painetun aineiston saatavuus Anna-Maria Soininvaara

Painetun aineiston saatavuus Anna-Maria Soininvaara Painetun aineiston saatavuus Anna-Maria Soininvaara Helsingin kaupunginkirjasto 4.11.2011 PAINETTU VS DIGITAALINEN Yleiset kirjastot ovat vasta siirtymässä digitaalisiin aineistoihin. Painettua aineistoa

Lisätiedot

TOHOLAMMIN KUNNANKIRJASTON KOKOELMATYÖN PERIAATTEET

TOHOLAMMIN KUNNANKIRJASTON KOKOELMATYÖN PERIAATTEET TOHOLAMMIN KUNNANKIRJASTON KOKOELMATYÖN PERIAATTEET Laatinut Satu Kinnari 1 JOHDANTO 3 2 TOHOLAMMIN KIRJASTO 3 3 AINEISTON VALINTA JA HANKINTA 4 3.1 Yleiset valinta- ja hankintaperiaatteet 4 3.2 Aikuisten

Lisätiedot

Keski-Suomen maakuntakokoelman aineistovalinnan periaatteet

Keski-Suomen maakuntakokoelman aineistovalinnan periaatteet Jyväskylän kaupunginkirjasto Keski-Suomen maakuntakirjasto 15.11.2011 Keski-Suomen maakuntakokoelman aineistovalinnan periaatteet Johdanto ja yleiset valintaperiaatteet Keski-Suomen maakuntakirjastoalue

Lisätiedot

Kokoelmien freesaus Helsingin kaupunginkirjastossa. Maakuntakokous Jyväskylässä 31.3.2011 Anna-Maria Soininvaara

Kokoelmien freesaus Helsingin kaupunginkirjastossa. Maakuntakokous Jyväskylässä 31.3.2011 Anna-Maria Soininvaara Kokoelmien freesaus Helsingin kaupunginkirjastossa Maakuntakokous Jyväskylässä 31.3.2011 Anna-Maria Soininvaara kokoelmapolitiikka HelMet-tasoista yhteiset pelisäännöt yhteinen kokoelmaohjelma määrärahojen

Lisätiedot

Kokoelmapolitiikka Kokkolan kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto Kokoelmatyöryhmä 2012

Kokoelmapolitiikka Kokkolan kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto Kokoelmatyöryhmä 2012 politiikka Kokkolan kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto työryhmä 2012 Sisällysluettelo Kokkolan kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto Johdanto t Käsikirjastot Poistot Pääkirjaston aikuisten osasto Poistot

Lisätiedot

Päivitys 2011. Jyväskylän kaupunginkirjasto

Päivitys 2011. Jyväskylän kaupunginkirjasto Päivitys 2011 Jyväskylän kaupunginkirjasto Lähtökohtia Maakuntakokoelman aineistovalinnan periaatteet päivitetty 2004 Työryhmä: Johanna Vesterinen, Raila Junnila, Hanna Martikainen, Leena Kruuti, Kyösti

Lisätiedot

SEINÄJOEN KAUPUNGINKIRJASTO- MAAKUNTAKIRJASTON KOKOELMAPOLITIIKKA

SEINÄJOEN KAUPUNGINKIRJASTO- MAAKUNTAKIRJASTON KOKOELMAPOLITIIKKA SEINÄJOEN KAUPUNGINKIRJASTO- MAAKUNTAKIRJASTON KOKOELMAPOLITIIKKA 2016 2 SISÄLLYSLUETTELO 1 JOHDANTO 5 2 TOIMIPISTEET, SAAVUTETTAVUUS JA KOKOELMAT 6 2.1 Pääkirjasto 7 2.2 Nurmon kirjasto 7 2.3 Peräseinäjoen

Lisätiedot

Maakuntakokoelma ja kotiseutukokoelmat

Maakuntakokoelma ja kotiseutukokoelmat Maakuntakokoelma ja kotiseutukokoelmat Seinäjoen kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto Alvar Aallon katu 14, 60100 Seinäjoki http://kirjasto.seinajoki.fi Johdanto Seinäjoen kaupunginkirjasto-maakuntakirjastolla

Lisätiedot

SEINÄJOEN KAUPUNGINKIRJASTO- MAAKUNTAKIRJASTON KOKOELMAPOLITIIKKA

SEINÄJOEN KAUPUNGINKIRJASTO- MAAKUNTAKIRJASTON KOKOELMAPOLITIIKKA SEINÄJOEN KAUPUNGINKIRJASTO- MAAKUNTAKIRJASTON KOKOELMAPOLITIIKKA 2013 SISÄLLYSLUETTELO 1 JOHDANTO 5 2 TOIMIPISTEET, SAAVUTETTAVUUS JA KOKOELMAT 6 2.1 Pääkirjasto 7 2.2 Hyllykallion kirjasto 7 2.3 Nurmon

Lisätiedot

Unelmien kirjasto -kysely 2019

Unelmien kirjasto -kysely 2019 Unelmien kirjasto -kysely 2019 Maaliskuussa 2019 Kokkolan kaupunginkirjasto kysyi asiakkaiden mielipiteitä siitä, miten kirjaston tiloja ja palveluja pitäisi kehittää. Kyselyyn vastasi 259 asiakasta. Kyselyyn

Lisätiedot

Kokkolan kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto

Kokkolan kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto Kokkolan kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto Tämä on pääkirjasto. Kokkolassa on myös lähikirjastoja: Koivuhaan, Kälviän, Lohtajan ja Ullavan kirjastot. Keskussairaalassa on laitoskirjasto, joka on potilaiden

Lisätiedot

Kokoelmapolitiikka 2010

Kokoelmapolitiikka 2010 Kurikan kaupunginkirjasto Kokoelmapolitiikka 2010 Laatinut Kurikan kaupunginkirjaston kokoelmapoliittinen työryhmä Kirsti Länsikallio, pj Merja Halonen Piia Isoaho Arja Oja Paula Rönni Toni Talja, siht.

Lisätiedot

Mikkelin seutukirjasto

Mikkelin seutukirjasto Mikkelin seutukirjasto Tarinoita, tietoa, taitoja, tiloja Kevät 2018 15.3.2018 s. 1 Kirjastot Suomessa Kaikille avoimia: - Yleiset kirjastot (kaupunkien ja kuntien omia tai yhteisiä) - Tieteelliset kirjastot

Lisätiedot

Kyyti-kirjastojen kokoelmat eläviksi

Kyyti-kirjastojen kokoelmat eläviksi Kyyti-kirjastojen kokoelmat eläviksi Liite Lasten ja nuorten aineisto Syksy 2011 Susanna Venemies 2 SISÄLLYSLUETTELO JOHDANTO 3 LASTEN JA NUORTEN KOKOELMAT ELÄVIKSI 3 LASTEN JA NUORTEN AINEISTON ERITYISPIIRTEITÄ

Lisätiedot

Satakirjastojen kokoelmien analyysi sekä maakunnallinen kokoelmastrategia. Satakirjastojen kokoelmastrategia käytäntöön -hankeraportti

Satakirjastojen kokoelmien analyysi sekä maakunnallinen kokoelmastrategia. Satakirjastojen kokoelmastrategia käytäntöön -hankeraportti Satakirjastojen kokoelmien analyysi sekä maakunnallinen kokoelmastrategia Satakirjastojen kokoelmastrategia käytäntöön -hankeraportti Sisältö 1 Johdanto 5 2 Laatusuositukset Satakirjastoissa 2014 6 3 Kokoelmien

Lisätiedot

Suomen yleisten kirjastojen tilastot

Suomen yleisten kirjastojen tilastot http://tilastot.kirjastot.fi/?orgs=15&years=,&stats=1,33,100,10... 1 / 5 5.4.2017 10:45 Suomen yleisten kirjastojen tilastot Statistik för allmänna biblioteken i Finland Finnish Public Libraries Statistics

Lisätiedot

HelMetkokoelmayhteistyö

HelMetkokoelmayhteistyö HelMetkokoelmayhteistyö Espoolainen näkökulma 1 Kuka minä olen? Jaakko Sannemann Espoon kaupunginkirjasto Keski Espoon kirjasto Aikuisten suomenkielinen kirjallisuus Aluekirjaston suunnitteluryhmä 2 Tiedon

Lisätiedot

Maakuntakokoelma ja kotiseutukokoelmat

Maakuntakokoelma ja kotiseutukokoelmat Maakuntakokoelma ja kotiseutukokoelmat Seinäjoen kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto Alvar Aallon katu 14, 60100 SEINÄJOKI www.kirjasto.seinajoki.fi Johdanto Seinäjoen kaupunginkirjasto-maakuntakirjastolla

Lisätiedot

Kirjaston tilastot. Kokoelma Kirjaston lainaajat toimipisteittäin Kirjakokoelma, hankinta ja poistot

Kirjaston tilastot. Kokoelma Kirjaston lainaajat toimipisteittäin Kirjakokoelma, hankinta ja poistot Kirjaston tilastot 2003 Kokoelma 2003...1 Kirjaston lainaajat toimipisteittäin 2003...2 Kirjakokoelma, hankinta ja poistot 2003...3 Kirjakokoelma kielittäin 2003...4 Videot, DVD-videot ja CD-romit 2003...5

Lisätiedot

Hämeenlinnan kaupunginkirjaston kokoelmatyö. Irmeli Isokivijärvi Palvelupäällikkö, Hämeenlinna Forssa 19.11.2015

Hämeenlinnan kaupunginkirjaston kokoelmatyö. Irmeli Isokivijärvi Palvelupäällikkö, Hämeenlinna Forssa 19.11.2015 Hämeenlinnan kaupunginkirjaston kokoelmatyö Irmeli Isokivijärvi Palvelupäällikkö, Hämeenlinna Forssa 19.11.2015 Tietoa Hämeenlinnasta Asukkaita n. 68 000 Vuoden 2009 alusta Hauho (4000), Kalvola (3500),

Lisätiedot

Hämeenlinnan lähikirjastojen kokoelmatyö ja yhteistyö BTJ:n kanssa. Irmeli Isokivijärvi Palvelupäällikkö Tampere

Hämeenlinnan lähikirjastojen kokoelmatyö ja yhteistyö BTJ:n kanssa. Irmeli Isokivijärvi Palvelupäällikkö Tampere Hämeenlinnan lähikirjastojen kokoelmatyö ja yhteistyö BTJ:n kanssa Irmeli Isokivijärvi Palvelupäällikkö Tampere 9.5.2014 Hämeenlinnan kaupunki Asukkaita 67 800 Vuoden 2009 alusta Hauho (4000), Kalvola

Lisätiedot

1.1. Tampereen kaupunginkirjaston toiminta ajatus

1.1. Tampereen kaupunginkirjaston toiminta ajatus 1 TAMPEREEN KAUPUNGINKIRJASTO MUSIIKKIOSASTO / HANKINTAOHJELMA 2008 1. Hankintaohjelman sisältö ja tavoite 1.1. Kirjaston toiminta ajatus 1.1.1. Musiikkiosaston toiminta ajatus 1.1.2. Musiikkiosaston palveluajatus

Lisätiedot

KUVATAIDEAKATEMIAN KIRJASTON KOKOELMAPOLITIIKKA

KUVATAIDEAKATEMIAN KIRJASTON KOKOELMAPOLITIIKKA KUVATAIDEAKATEMIAN KIRJASTON KOKOELMAPOLITIIKKA Kokoelmapolitiikka on voimassa 29.8.2011 alkaen. 1. KOKOELMAPOLITIIKAN TARKOITUS JA TAVOITTEET Kokoelmapolitiikan yhtenä tarkoituksena on olla apuna kirjaston

Lisätiedot

Kaikkien kirjasto. Näin käytät kirjastoa. Selkoesite

Kaikkien kirjasto. Näin käytät kirjastoa. Selkoesite Kaikkien kirjasto Näin käytät kirjastoa Selkoesite Kaikkien kirjasto Tämä esite on julkaistu osana Kaikkien kirjasto -kampanjaa. Kampanjan toteuttavat Selkokeskus, Kulttuuria kaikille -palvelu ja Suomen

Lisätiedot

Kirjaston tilastot. Kävijät vuonna 2004...1. Lainaus 2004...2. Kirjaston lainaajat toimipisteittäin 2004...3

Kirjaston tilastot. Kävijät vuonna 2004...1. Lainaus 2004...2. Kirjaston lainaajat toimipisteittäin 2004...3 Kirjaston tilastot 2004 Kävijät vuonna 2004...1 Lainaus 2004...2 Kirjaston lainaajat toimipisteittäin 2004...3 Aineistojen lainaus aineistolajeittain 2004...4 Kirjojen lainaus 2004...5 Musiikkiäänitteiden

Lisätiedot

Tilastokatsaus 2011. Kirjasto- ja tietopalvelut

Tilastokatsaus 2011. Kirjasto- ja tietopalvelut Tilastokatsaus 2011 Kirjasto- ja tietopalvelut Vantaan kaupunginkirjaston tilastokatsaus 2011 Sisällysluettelo Kirjastot, aukiolotunnit...3 Henkilötyövuodet...3 Talous...3 Aineistoniteiden määrä...4 Aineistoniteiden

Lisätiedot

YHTEISTYÖSTÄ VOIMAA Alku Lapin yleisten kirjastojen yhteiselle kokoelmapolitiikalla

YHTEISTYÖSTÄ VOIMAA Alku Lapin yleisten kirjastojen yhteiselle kokoelmapolitiikalla YHTEISTYÖSTÄ VOIMAA Alku Lapin yleisten kirjastojen yhteiselle kokoelmapolitiikalla Erikoiskirjastonhoitaja Kati Vuontisjärvi Rovaniemen kaupunginkirjasto Lapin maakuntakirjasto Lappi lukuina 21 kuntaa

Lisätiedot

Kirjaston tilastot 2005

Kirjaston tilastot 2005 Kirjaston tilastot 2005 Kävijät vuonna 2005...1 Lainaus 2005...2 Kirjaston lainaajat toimipisteittäin 2005...3 Aineistojen lainaus aineistolajeittain 2005...4 Kirjojen lainaus 2005...5 Musiikkiäänitteiden

Lisätiedot

18.11.2010 Oulun kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto M. Pekkala. Proaktiivinen kirjastoammattilainen ja uusi kokoelmakonsepti

18.11.2010 Oulun kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto M. Pekkala. Proaktiivinen kirjastoammattilainen ja uusi kokoelmakonsepti 1 18.11.2010 Oulun kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto M. Pekkala Proaktiivinen kirjastoammattilainen ja uusi kokoelmakonsepti 18.11.2010 Oulun kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto M. Pekkala 2 18.11.2010

Lisätiedot

KAARINAN KAUPUNKI JA KIRJASTO...

KAARINAN KAUPUNKI JA KIRJASTO... KAARINAN KIRJASTON KOKOELMAPOLITIIKKA 2014 SISÄLTÖ 1 JOHDANTO... 3 2 KAARINAN KAUPUNKI JA KIRJASTO... 3 2.1 KAUPUNKI... 3 2.2 KIRJASTOLAITOS... 4 3 KAARINAN PÄÄKIRJASTON KOKOELMAPOLITIIKKA... 6 3.1 YHTEISÖN

Lisätiedot

ankasalmi, Joutsa, Jyväskylä, Jyväs

ankasalmi, Joutsa, Jyväskylä, Jyväs Keski-Suomen maakuntakokoelman aineistovalinnan periaatteet ankasalmi, Joutsa, Jyväskylä, Jyväsylän maalaiskunta, Jämsä, Jämsänoski, Kannonkoski, Karstula, Keuuu, Kinnula, Kivijärvi, Konnevesi, orpilahti,

Lisätiedot

Kyyti-kirjastojen kokoelmat eläviksi -hanke

Kyyti-kirjastojen kokoelmat eläviksi -hanke Kyyti-kirjastojen kokoelmat eläviksi -hanke Kokoelmapäivä, Porin kaupunginkirjasto 19.1.2012 Aino Satama aino.satama@hamina.fi (Esitys perustuu projektityöntekijä Maria Bangin alkuperäisaineistoon) Kymenlaakson

Lisätiedot

Nautitaan e-aineistoista

Nautitaan e-aineistoista Nautitaan e-aineistoista - Millaisia kirjoja, lehtiä ja äänilevyjä voit käyttää tietokoneella tai tabletilla? http://kirjasto.mikkeli.fi Mikkelin seutukirjasto 7.12.2018 Tervetuloa tietotunnille! Tunnin

Lisätiedot

1. Johdanto. 2. Kirjaston käyttö

1. Johdanto. 2. Kirjaston käyttö 1. Johdanto Porin kaupunginkirjaston asiakastyytyväisyyttä mittaava kysely toteutettiin vuonna 2006 ensimmäisen kerran Internetin kautta. Kyselylomake oli kirjaston verkkosivuilla kahden viikon ajan 4.12.-18.12.

Lisätiedot

Kirjaston ja lukioiden yhteistyöpalaveri. Torstai Lohjan kaupunginkirjasto

Kirjaston ja lukioiden yhteistyöpalaveri. Torstai Lohjan kaupunginkirjasto Kirjaston ja lukioiden yhteistyöpalaveri Torstai 29.9.2016 Lohjan kaupunginkirjasto Melina Aremaa esittäytyy Aloitin pedagogisena informaatikkona 1.7.2016 Koulutus: lastentarhanopettaja, kirjasto- ja tietopalvelualan

Lisätiedot

SÄHKÖKIRJA HELSINGIN KAUPUNGINKIRJASTOSSA. Helsingin kaupunginkirjasto, Marja Hjelt

SÄHKÖKIRJA HELSINGIN KAUPUNGINKIRJASTOSSA. Helsingin kaupunginkirjasto, Marja Hjelt SÄHKÖKIRJA HELSINGIN KAUPUNGINKIRJASTOSSA Helsingin kaupunginkirjasto, Marja Hjelt 23.10.2012 Yhteistyössä HelMet kirjastot yhdessä ja erikseen kaupungeilla omat budjetit sisällöt jaetaan hankinta keskitetysti

Lisätiedot

Lukki-kirjastojen kokoelmaprojektin tuloksia. Antti Karhos

Lukki-kirjastojen kokoelmaprojektin tuloksia. Antti Karhos Lukki-kirjastojen kokoelmaprojektin tuloksia Antti Karhos Laatuprojektin tuloksia 1. Lukki-kirjastojen laatuprojekti Lukki-kirjastojen laadunarviointi toteutettiin vuosien 2011-12 aikana. Se jakautui kahteen

Lisätiedot

Itä-Suomen yleiset kirjastot 2012

Itä-Suomen yleiset kirjastot 2012 NÄKYMIÄ KESÄKUU 2013 POHJOIS-SAVON ELY-KESKUS Itä-Suomen yleiset kirjastot 2012 Kuopion uusin kirjastoauto Aulis aloitti ajot vuoden 2013 alussa (Kuva: Jouni Nykänen) Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne-

Lisätiedot

Palveluksessasi 24/7. www.savonia.fi/kirjasto

Palveluksessasi 24/7. www.savonia.fi/kirjasto Palveluksessasi 24/7 www.savonia.fi/kirjasto Tekijä: Anne Mikkanen Iisalmen kampuskirjasto Savonia-amk:n kirjasto- ja tietopalvelut Iisalmessa Iisalmen kampuskirjasto Kuopiossa Microkadun kampuskirjasto

Lisätiedot

JYK ja Varastokirjasto

JYK ja Varastokirjasto JYK ja Varastokirjasto Kaisa Saikkonen 17.2.2016 Periaatteet Noudatamme Varastokirjaston tarkennettua ohjeistusta Tarkistamme puutteet Vaarista/Melindasta Emme lähetä kotimaista aineistoa Emme pääsääntöisesti

Lisätiedot

Itä-Suomen yleiset kirjastot 2011

Itä-Suomen yleiset kirjastot 2011 NÄKYMIÄ SYYSKUU 2012 POHJOIS-SAVON ELY-KESKUS Itä-Suomen yleiset kirjastot 2011 Savonlinnan uusi kirjastorakennus nousee harjakorkeuteen. (kuvat: Tapani Boman) Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

Lisätiedot

Kokoelmat * 65 255 3,7 % 67 696

Kokoelmat * 65 255 3,7 % 67 696 Kommentti (näkyy vain ylläpitäjille): Täyttäjän nimi: Täyttäjän puhelinnumero: Täyttäjän sähköpostiosoite: Kunta: Seutukunta: Maakunta: Maakuntakirjastoalue: Lääni: Suuralue: Alavieska Ylivieska Pohjois-Pohjanmaa

Lisätiedot

Kirjasto-opas. suomeksi. Tervetuloa Göteborgin kirjastoihin

Kirjasto-opas. suomeksi. Tervetuloa Göteborgin kirjastoihin Kirjasto-opas suomeksi Tervetuloa Göteborgin kirjastoihin Kirjastoista lainaat ilmaiseksi kirjoja, elokuvia, musiikkia, aikakauslehtiä ja tv-pelejä. Järjestämme muun muassa kirjailijavierailuja, satutunteja,

Lisätiedot

Kaukopalvelusuositukset

Kaukopalvelusuositukset Kaukopalvelusuositukset Lassi Lager (lassi.lager@helsinki.fi) Kohti aineistojen yhteiskäyttöä kaukopalvelun yhteiset pelisäännöt ja suositukset seminaari Viikissä 2.11.2011 Seminaarin osallistujat Esityksen

Lisätiedot

Kirjaston käyttöoikeus sisältää lainausoikeuden sekä oikeuden käyttää kirjaston muita palveluja ja yleisötiloja.

Kirjaston käyttöoikeus sisältää lainausoikeuden sekä oikeuden käyttää kirjaston muita palveluja ja yleisötiloja. VIHDIN KUNNANKIRJASTO KÄYTTÖSÄÄNNÖT JA MAKSUT Kirjasto tarjoaa kirjoja ja muita tallenteita lainattavaksi ja kirjastossa käytettäväksi, antaa tietopalvelua sekä opastaa aineiston ja kirjaston käytössä.

Lisätiedot

Kirjaston tilastot 2007

Kirjaston tilastot 2007 Kirjaston tilastot 2007 Kävijät...2 Lainaus...3 Lainojen jakautuminen toimipisteittäin...4 Lainaajat toimipisteittäin...5 Aineistojen lainaus aineistolajeittain...7 Lainojen jakautuminen aineistoryhmittäin...8

Lisätiedot

Salon kaupunginkirjasto

Salon kaupunginkirjasto Salon kaupunginkirjasto Kirjasto palvelee Kirjastopalvelut ovat kasvaneet perinteistä lainaus- ja palautustoimintaa monipuolisemmiksi. Salon kaupunginkirjasto tarjoaa aineistoa tiedonnälkään ja viihtymiseen,

Lisätiedot

Kirjaston tilastot 2006

Kirjaston tilastot 2006 Kirjaston tilastot 2006 Kävijät 2006...1 Lainaus 2006...2 Lainojen jakautuminen toimipisteittäin 2006...3 Lainaajat toimipisteittäin 2006...4 Aineistojen lainaus aineistolajeittain 2006...5 Lainojen jakautuminen

Lisätiedot

Kansallinen kokoelmapolitiikka ja aineistojen yhteiskäyttö Ari Muhonen Kaukopalvelupäivät 2013 16.5.2013

Kansallinen kokoelmapolitiikka ja aineistojen yhteiskäyttö Ari Muhonen Kaukopalvelupäivät 2013 16.5.2013 Kansallinen kokoelmapolitiikka ja aineistojen yhteiskäyttö Ari Muhonen Kaukopalvelupäivät 2013 16.5.2013 Osasto / Henkilön nimi / Esityksen nimi 31.5.2013 1 Kirjaston ydintoiminnot ASIAKKAAT KOKOELMA-

Lisätiedot

Kirjaston tilastot 2002

Kirjaston tilastot 2002 Kirjaston tilastot 2002 Aineisto2002 Collection 2002...1 Kirjakokoelma, hankinta ja poistot 2002 Book Stock, Aquisition and Disposal 2002...3 Kirjakokoelma kielittäin 2002 Book Stock according to the Language

Lisätiedot

Käsitteet. Yleisten kirjastojen tilastot

Käsitteet. Yleisten kirjastojen tilastot Yleisten kirjastojen tilastot Käsitteet Alla määritellään aakkosjärjestyksessä ne käsitteet, joita on käytetty tietokannan taulukoissa, taulukoiden otsikoissa ja tunnusluvuissa sekä mitä tarkoitetaan eri

Lisätiedot

Vantaan kaupunki Kirjasto- ja tietopalvelut TOIMINTAKERTOMUS 2010

Vantaan kaupunki Kirjasto- ja tietopalvelut TOIMINTAKERTOMUS 2010 Vantaan kaupunki Kirjasto- ja tietopalvelut TOIMINTAKERTOMUS 2010 Vantaan kaupunginkirjaston tilastokatsaus 2010 Sisällysluettelo Kirjastot, aukiolotunnit...3 Henkilökunta...3

Lisätiedot

VIHDIN KUNNANKIRJASTON TOIMINTAKERTOMUS 2012

VIHDIN KUNNANKIRJASTON TOIMINTAKERTOMUS 2012 VIHDIN KUNNANKIRJASTON TOIMINTAKERTOMUS 2012 Vihdin kunnankirjaston vuosi 2012 oli toiminnallisesti erittäin hyvä. Keskimäärin hyvin pienellä henkilöstöresurssilla ja jo useamman vuoden samana pysyneellä

Lisätiedot

Oripään kunnankirjaston kokoelmapolitiikka 2012

Oripään kunnankirjaston kokoelmapolitiikka 2012 Oripään kunnankirjaston kokoelmapolitiikka 2012 Hyväksytty sivistyslautakunnan kokouksessa 17.11.2011 Päivitetty 13.8.2013 SISÄLLYSLUETTELO 1. JOHDANTO... 1 2. KIRJASTO JA ASIAKKAAT... 1 3. NYKYINEN KOKOELMA...

Lisätiedot

KUVATAIDEAKATEMIAN KIRJASTON KOKOELMAPOLITIIKKA

KUVATAIDEAKATEMIAN KIRJASTON KOKOELMAPOLITIIKKA KUVATAIDEAKATEMIAN KIRJASTON KOKOELMAPOLITIIKKA 1. KOKOELMAPOLITIIKAN TARKOITUS JA TAVOITTEET Kokoelmapolitiikan tarkoituksena on olla tukena Kuvataideakatemian kirjaston kokoelmien kehittämisessä ja laadun

Lisätiedot

Kun tavallinen kirja ei riitä - Celian aineistot, äänikirjat, selkokirjat

Kun tavallinen kirja ei riitä - Celian aineistot, äänikirjat, selkokirjat Kun tavallinen kirja ei riitä - Celian aineistot, äänikirjat, selkokirjat Pohjois-Suomen kirjastoautohenkilöstön koulutuspäivä 6.6.2014 Helena Kokko Rovaniemen kaupunginkirjasto Lapin maakuntakirjasto

Lisätiedot

Porin tiedekirjasto. Teppo Hjelt

Porin tiedekirjasto. Teppo Hjelt Porin tiedekirjasto Teppo Hjelt kirjasto-pori@tut.fi 040 826 2780, Pohjoisranta 11 C Mikä Porin tiedekirjasto on? Googlaa Porin tiedekirjasto tai ota esite Mitä ovat Tutcat ja Volter? Tutcat sisältää TTY:n,TuKKK:n

Lisätiedot

Kirjastokokoelman kehittäminen

Kirjastokokoelman kehittäminen Kirjastokokoelman kehittäminen esimerkkeinä Espoon kaupunginkirjaston hankkeet Kuka minä olen? 1 Kuka minä olen? Jaakko Sannemann Espoon kaupunginkirjasto Keski-Espoon kirjasto Aikuisten suomenkielinen

Lisätiedot

KUHMON KAUPUNGINKIRJASTO KIRJASTON PALVELUT. Tervetuloa!

KUHMON KAUPUNGINKIRJASTO KIRJASTON PALVELUT. Tervetuloa! KUHMON KAUPUNGINKIRJASTO KIRJASTON PALVELUT Tervetuloa! LAINAUS Kirjastosta voi lainata kirjoja, lehtiä, nuotteja, äänitteitä, kielikursseja, DVDlevyjä, konsolipelejä ym. Aineiston laina-aika on 4 viikkoa.

Lisätiedot

Hankinnan ja luetteloinnin prosessien kehittäminen Jyväskylän kaupunginkirjastossa 2013-2014

Hankinnan ja luetteloinnin prosessien kehittäminen Jyväskylän kaupunginkirjastossa 2013-2014 Hankinnan ja luetteloinnin prosessien kehittäminen Jyväskylän kaupunginkirjastossa 2013-2014 Tavoitteet: Hankkeen tavoitteena on saada aineistot mahdollisimman nopeasti ja tehokkaasti asiakkaiden käyttöön

Lisätiedot

Liitoskuntien ja yhteistoiminta-alueiden kirjastotilastoja Hämeenlinna

Liitoskuntien ja yhteistoiminta-alueiden kirjastotilastoja Hämeenlinna Liitoskuntien ja yhteistoiminta-alueiden kirjastotilastoja 1999-215 Aikasarjoihin sisältyvät kunnat Hauho 1999-28 (kunta lakkautettu 29) 1999-215 Kalvola 1999-28 (kunta lakkautettu 29) Lammi 1999-28 (kunta

Lisätiedot

Asiakaskysely Jos valitsitte vaihtoehdon "En lainkaan", miksi? (Text) 1. Kuinka usein käytätte kirjastoauton palveluja?

Asiakaskysely Jos valitsitte vaihtoehdon En lainkaan, miksi? (Text) 1. Kuinka usein käytätte kirjastoauton palveluja? 1. Kuinka usein käytätte kirjastoauton palveluja? Asiakaskysely 2008 Kysymykseen vastanneet: 335 (ka: 0) En lainkaan 49% 164 Kerran viikossa 16,7% 56 2-3 kertaa kuukaudessa 20,3% 68 Harvemmin 14% 47 2.

Lisätiedot

KIRJASTON PALVELUHINNASTO 2018

KIRJASTON PALVELUHINNASTO 2018 KIRJASTO 1 (6) KIRJASTON PALVELUHINNASTO 2018 Hinnat euroina LAINAUSTOIMINTA Uusi kirjastokortti kadonneen tilalle 5,00 Saapumisilmoitus postitse 1,20 Myöhästymismaksu, kurssikirjat ja tutkimuskirjat Myöhästymismaksu,

Lisätiedot

Eepos-kirjastojen kokoelmapolitiikka. Noora Vuorenmaa

Eepos-kirjastojen kokoelmapolitiikka. Noora Vuorenmaa Eepos-kirjastojen kokoelmapolitiikka Noora Vuorenmaa 25.4.2018 Sisällys 1 JOHDANTO... 3 1.1 Miksi, kenelle ja mitä varten... 3 1.2 Kirjastojen palveluverkosto ja toiminta-alue... 4 1.3 Nykyiset kokoelmat...

Lisätiedot

Oikeuskirjallisuus Eduskunnan kirjastossa

Oikeuskirjallisuus Eduskunnan kirjastossa Oikeuskirjallisuus Eduskunnan kirjastossa Mirja Pakarinen 28.11.2017 Koulutuksen sisältö Millaista oikeuskirjallisuutta Miten löydän tarvitsemani aineiston kun Selma-kokoelmatietokanta on osana Finna -

Lisätiedot

Kirjastojen verkkoaineistoja opetukseen

Kirjastojen verkkoaineistoja opetukseen Kirjastojen verkkoaineistoja opetukseen Suomalaiset kirjastot, museot ja arkistot ovat tuoneet verkkoon vapaasti käytettäviä tekstejä, kuvia, tietoja ja videoita. Niiden hyödyntäminen vaikkapa ilmiöitä

Lisätiedot

Porin tiedekirjasto. Teppo Hjelt

Porin tiedekirjasto. Teppo Hjelt Porin tiedekirjasto Teppo Hjelt kirjasto-pori@tut.fi 040 826 2780, Pohjoisranta 11 C Mikä Porin tiedekirjasto on? Googlaa Porin tiedekirjasto kalvot Miten saan kirjastokortin? Kirjastokorttina toimii siruton

Lisätiedot

PISKI HANKE - SATEENVARJO:

PISKI HANKE - SATEENVARJO: PISKI HANKE - SATEENVARJO: 1.10.2005 aloitti Pirkanmaan maakuntakirjastoalueen kirjastojen välinen kuljetuspalvelu 10.10.2005 yhtenäistettiin PIKI-kirjastojen varausja kuljetusmaksut: varausmaksu 0,80

Lisätiedot

Asiakaskyselyn tuloksia

Asiakaskyselyn tuloksia Asiakaskyselyn tuloksia Ratamo-kirjastojen (,, ja ) sekä Lopen kirjaston yhteinen asiakaskysely Tässä raportissa tarkastellaan 5.-8..0 järjestetyn asiakaskyselyn tuloksia n kirjaston näkökannalta. Jakaumat

Lisätiedot

Kirjastojen verkkoaineistoja opetukseen

Kirjastojen verkkoaineistoja opetukseen Kirjastojen verkkoaineistoja opetukseen educa-esite-fi.indd 1 13.1.2017 8:54:49 Suomalaiset kirjastot, museot ja arkistot ovat tuoneet verkkoon vapaasti käytettäviä tekstejä, kuvia, tietoja ja videoita.

Lisätiedot

Näkymätön kokoelma. Ari Muhonen STKS seminaari 17.3.2015

Näkymätön kokoelma. Ari Muhonen STKS seminaari 17.3.2015 Näkymätön kokoelma Ari Muhonen STKS seminaari 17.3.2015 Asiani tänään Näkymätön kokoelma Kirjaston uusi paradigma Tarjooma Kirjaston omat kokoelmat Aineistojen yhteiskäyttö Avoimesti saatavilla olevat

Lisätiedot

Painetun aineiston saatavuus Suomessa. Viikki Pentti Vattulainen

Painetun aineiston saatavuus Suomessa. Viikki Pentti Vattulainen Painetun aineiston saatavuus Suomessa Viikki 2.11.2011 Pentti Vattulainen Säädöspohjaisia tehtäviä: kokoelmat Vapaakappalekirjastot Yleisten kirjastojen keskuskirjasto Maakuntakirjastot Varastokirjasto

Lisätiedot

Tilastot kehittämis- ja strategiatyökaluna. Porin ja Satakunnan kirjastot Asko Hursti

Tilastot kehittämis- ja strategiatyökaluna. Porin ja Satakunnan kirjastot Asko Hursti Tilastot kehittämis- ja strategiatyökaluna Porin ja Satakunnan kirjastot Asko Hursti 3.12.2013 Mihin tilastotietoja tarvitaan? Budjetin laadinta Kokoelmatyö Henkilöstön mitoitus Aukioloajat Maakunnallinen

Lisätiedot

Kokoelmat kotona vai maailmalla? - kirjastojen kokoelmapolitiikan muutos säilyttäjästä saatavuuden varmistajaksi

Kokoelmat kotona vai maailmalla? - kirjastojen kokoelmapolitiikan muutos säilyttäjästä saatavuuden varmistajaksi Jarmo Saarti Kokoelmista vapautetut aineistojen poistaminen kirjaston kokoelmista 1.11.2010 Kokoelmat kotona vai maailmalla? - kirjastojen kokoelmapolitiikan muutos säilyttäjästä saatavuuden varmistajaksi

Lisätiedot

Kirjastoautopalvelujen asiakaskysely 2012. Yhteenveto lapsiasiakkaiden kyselystä

Kirjastoautopalvelujen asiakaskysely 2012. Yhteenveto lapsiasiakkaiden kyselystä Kirjastoautopalvelujen asiakaskysely 2012 Yhteenveto lapsiasiakkaiden kyselystä 2 Sisältö 1 Kirjastoautopalvelujen asiakaskyselyn toteutus...2 2 Käyttäjät...3 2.1 Sukupuoli...3 2.2 Ikä...4 3 Asiakkaan

Lisätiedot

Lumme-kirjastojen kokoelmapolitiikka Päivitys syksy Lumme-kirjastojen kokoelmatyöryhmä

Lumme-kirjastojen kokoelmapolitiikka Päivitys syksy Lumme-kirjastojen kokoelmatyöryhmä Lumme-kirjastojen kokoelmapolitiikka Päivitys syksy 2018 27.11.2018 Lumme-kirjastojen kokoelmatyöryhmä Sisällysluettelo Lumme-kirjastojen kokoelmapolitiikka... 2 Kokoelmapolitiikan tarkoitus... 2 Lumme-kirjastojen

Lisätiedot

E-kirjat sähköiset kirjat

E-kirjat sähköiset kirjat Kiravo - kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär - biblioteket som ett öppet lärcentrum E-kirjat sähköiset kirjat Tavoite: Tutustutaan sähköisiin kirjoihin ja kirjaston lukulaitteisiin. Sisältö Maksuttomia

Lisätiedot

Pääkirjaston lainat osastoittain v. 2012

Pääkirjaston lainat osastoittain v. 2012 Pääkirjasto Pääkirjaston lainat osastoittain v. 212 lehtisali 4 % varasto 1 % muut 1 % musiikki 8 % nuoret 21 % aikuiset 65 % Kierto osastoittain NK 18,3 N 4,18 A 2,95 M 2,78 CEL 1,95 S 1,64 K,73 MV,11

Lisätiedot

Oman kirjastoni arki. Tuija Hölttä Tietopalvelusihteeri Oulun seudun ammattiopisto

Oman kirjastoni arki. Tuija Hölttä Tietopalvelusihteeri Oulun seudun ammattiopisto Oman kirjastoni arki Tuija Hölttä Tietopalvelusihteeri Oulun seudun ammattiopisto Oulun seudun ammattiopisto Koulutuksenjärjestäjä: Oulun seudun koulutuskuntayhtymä (OSAO + OAMK) 12 yksikköä ja hallintoyksikkö

Lisätiedot

Tervetuloa Itä-Suomen yliopiston kirjaston käyttäjäksi

Tervetuloa Itä-Suomen yliopiston kirjaston käyttäjäksi Kirjastostartti, hammaslääketiede, lääketiede, ravitsemustiede, ergonomia, kansanterveystiede, liikuntalääketiede 6.9.2012, palvelupäällikkö Tuulevi Ovaska Tervetuloa Itä-Suomen yliopiston kirjaston käyttäjäksi

Lisätiedot

Aineiston vapaa saatavuus ja yleiset kirjastot

Aineiston vapaa saatavuus ja yleiset kirjastot Aineiston vapaa saatavuus ja yleiset kirjastot Tuula Haavisto, kirjastotoimen johtaja Kaukopalvelusta kohti yhtä kokoelmaa - Seminaari Tieteiden talossa 20.5.2015 Helsingin kaupunginkirjasto- Yleisten

Lisätiedot

Kaukopalvelun työpaja. Jyväskylän kaupunginkirjasto Keski-Suomen maakuntakirjasto 30.5.2006

Kaukopalvelun työpaja. Jyväskylän kaupunginkirjasto Keski-Suomen maakuntakirjasto 30.5.2006 Kaukopalvelun työpaja Jyväskylän kaupunginkirjasto Keski-Suomen maakuntakirjasto 30.5.2006 Kaukopalvelun määritelmä Kaukopalvelu on kirjastojen ja tietopalveluyksiköiden välistä lainaus- ja jäljennepalvelutoimintaa.

Lisätiedot

Porin tiede- kirjasto kirjasto-pori@tut.fi 040 826 2780, Pohjoisranta 11 C

Porin tiede- kirjasto kirjasto-pori@tut.fi 040 826 2780, Pohjoisranta 11 C Porin tiedekirjasto kirjasto-pori@tut.fi 040 826 2780, Pohjoisranta 11 C Tietoa kirjastosta Porin tiedekirjasto on kaikille avoin tekniikan, kauppa- ja yhteiskuntatieteiden, kulttuurituotannon ja maisemantutkimuksen

Lisätiedot

Kirjaston asiakaskysely kevät 2011 Lehdistötiedote

Kirjaston asiakaskysely kevät 2011 Lehdistötiedote Kirjaston asiakaskysely kevät 2011 Lehdistötiedote Vastaajaryhmä Työttömät Painettu sana ei koskaan kuole, jos sillä on lukijansa. Kiitos Suomalaiselle Kirjastolle. Vastaajat Vastaajia 19, joista naisia

Lisätiedot

Itä-Suomen yleiset kirjastot 2014

Itä-Suomen yleiset kirjastot 2014 Itä-Suomen yleiset kirjastot 2014 Tilastotietoja Itä-Suomen yleisistä kirjastoista vuonna 2014 Opetus- ja kulttuuritoimi -vastuualue 23/2015 Itä-Suomen aluehallintoviraston julkaisuja. Itä-Suomen aluehallintovirasto

Lisätiedot

KUHMON KAUPUNGINKIRJASTO KIRJASTON PALVELUT. Tervetuloa!

KUHMON KAUPUNGINKIRJASTO KIRJASTON PALVELUT. Tervetuloa! KUHMON KAUPUNGINKIRJASTO KIRJASTON PALVELUT Tervetuloa! KUHMON KIRJASTON LAINA-AJAT JA MAKSUT LAINA-AJAT DVD:t, videot Konsolipelit Lehdet Kysytty uutuusaineisto Kirjat ja muu aineisto 4 viikkoa MAKSUT:

Lisätiedot

Anders-kirjastojen kokoelmapolitiikka

Anders-kirjastojen kokoelmapolitiikka Anders-kirjastojen kokoelmapolitiikka Laadittu 31.3.2015 (Päivitetty 31.3.2017) Kati Salmén Kokkolan kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto/kälviän kirjasto Sisällysluettelo 1. Anders-kirjastojen kokoelman

Lisätiedot

Äänitteitä lainaava asiakaskunta

Äänitteitä lainaava asiakaskunta Äänitteitä lainaava asiakaskunta 0 Äänitteiden lainaajat muodostavat musiikkiosaston suurimman asiakasryhmän (noin 70 %) 0 Musiikin suurkuluttajat käyttävät musiikkikirjastoa yhtenä musiikin hankintakanavana

Lisätiedot

Itä-Suomen yliopiston kirjaston kokoelmaohjelma. Hyväksytty kirjaston johtoryhmässä Päivitetty

Itä-Suomen yliopiston kirjaston kokoelmaohjelma. Hyväksytty kirjaston johtoryhmässä Päivitetty Itä-Suomen yliopiston kirjaston kokoelmaohjelma Hyväksytty kirjaston johtoryhmässä 10.4.2013 Päivitetty 21.11.2018 Sisältö Kirjaston tehtävä... 1 Kokoelmatyön periaatteet... 1 Aineiston valinta ja hankinta...

Lisätiedot

TUNNUSLUKUJEN LASKENTAKAAVAT Päivitetty 4.6.2012. Kirjaston käyttö

TUNNUSLUKUJEN LASKENTAKAAVAT Päivitetty 4.6.2012. Kirjaston käyttö TUNNUSLUKUJEN LASKENTAKAAVAT Päivitetty 4.6.2012 Kirjaston käyttö Kirjastokäynnit kohdeväestö Kirjaston käyttö ja käyttäjät 2.10 Kirjastokäynnit a) Käyntien määrä vuodessa (Kirjastot 0.1 Kirjastotyypit

Lisätiedot