CLT-rakentamisen yleisperiaatteet

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "CLT-rakentamisen yleisperiaatteet"

Transkriptio

1 1.1 Seinän kiinnitys sokkeliin - Sokkelin liitosrakenteena laastipeti Kosteuseristys Pystytiiviste Seinän kiinnitys (lujuusvaatimusten Perustus Laastipeti CLT-levy voidaan asentaa sekä kuivalle että märälle (mittatarkkuus) laastipedille (levyn on oltava kauttaaltaan kosketuksessa alustaan). Puurakenteet on suojattava alustasta nousevalta kosteudelta sopivalla kosteustiivisteellä. Seinän kiinnikkeiden asennuksessa on otettava huomioon kiinnittimille sallitut reunaetäisyydet.

2 1.2 Seinän kiinnitys sokkeliin - Sokkelin liitosrakenteena alasidepuu Saumanauhat Pystytiiviste Kosteuseristys Seinän kiinnitys (lujuusvaatimusten Perustus Alasidepuu n ja etukäteen asennetun alasidepuun sauma tiivistetään saumanauhoilla; alasidepuu on suojattava perustuksesta nousevalta kosteudelta. Seinän kiinnikkeiden asennuksessa on otettava huomioon kiinnittimille sallitut reunaetäisyydet.

3 1.3 Seinän kiinnitys sokkeliin - Sokkelin liitosrakenteena korotettu alasidepuu Saumanauhat Pystytiiviste Alasidepuun kiinnitys Kosteuseristys Seinän kiinnitys (lujuusvaatimusten Perustus Alasidepuu n ja etukäteen asennetun alasidepuun sauma tiivistetään saumanauhoilla; puurakenteet on suojattava perustuksesta nousevalta kosteudelta. Korkeamman alasidepuun avulla seinäkorkeudelle saadaan pieni, mutta usein tarpeellinen korotus 2950 mm:stä noin 3050 mm:iin. Seinän kiinnikkeiden asennuksessa on otettava huomioon kiinnittimille sallitut reunaetäisyydet.

4 1.4 Seinän kiinnitys sokkeliin - Liitosrakenne betonisokkeliin (laastipeti) Kosteuseristys Pystytiiviste Seinän kiinnitys (lujuusvaatimusten Perustus Laastipeti CLT-levy voidaan asentaa sekä kuivalle että märälle (mittatarkkuus) laastipedille (ulotuttava koko levyn alalle). Puurakenteet on suojattava alustasta nousevalta kosteudelta sopivalla kosteuseristeellä. Seinän kiinnikkeiden asennuksessa on otettava huomioon kiinnittimille sallitut reunaetäisyydet.

5 1.5 Seinän kiinnitys sokkeliin - Liitosrakenne betonisokkeliin (alasidepuu) Pystytiiviste Alasidepuun kiinnitys (lujuuslaskelmien Kosteuseristys Seinän kiinnitys (lujuusvaatimusten Perustus Alasidepuu n ja etukäteen asennetun alasidepuun sauma tiivistetään saumanauhoilla; alasidepuu on suojattava perustuksesta nousevalta kosteudelta. Jos seinä ankkuroidaan vasemmanpuoleisen kuvan mukaisesti, on otettava huomioon välittyvien vaaka- ja pystykuormien tuoma lisärasitus. CLT-levyn ja alasidepuun välisissä ruuviliitoksissa on otettava huomioon kiinnittimille sallitut reunaetäisyydet.

6 1.6 Seinäliitokset - Suunnitteluperiaatteet SEINÄLIITOKSET: 1 jen tulisi mieluiten ulottua koko kerroksen korkeudelle (ilman liitoksia). Seinäkorkeus maks mm (tai tilauksesta 3950 mm) 2 Jos seinäkorkeus on yli 2950 mm tai jos on vältettävä ylileveitä levyjä (erikoiskuljetuksia), seiniin voi tehdä pystyliitoksia (ks. osat 2.6 ja 2.7). Seinän pystyliitos: 3 Jos rakenteet 1 ja 2 eivät tule kysymykseen, seinälevyt on liitettävä toisiinsa vaakaliitoksilla (ks. osat ). Seinän vaakaliitos

7 1.7 Kulmaliitos - Seinäliitokset Liitoksen tiivistys soveltuvalla teipillä (vaihtoehto) Saumanauhat Ruuviliitos Jotta asetetut ilmatiiveysvaatimukset täytetään, CLT-levyjen liitokset voidaan saumanauhojen ohella tiivistää vaihtoehtoisesti päittäisliitoksiin soveltuvilla teipeillä joko levyjen sisätai ulkopuolelta. Kulmaliitoksen ruuviliitokset tehdään vaatimusten mukaan joko pelkästään yleiskiinnityksiksi (ruuvaus kohtisuoraan) tai rakenteellisiksi (ruuvit vinosti).

8 1.8 Seinäliitokset - T-liitos Saumanauhat Ruuviliitos Jos rakennuksen yksittäisiltä huoneilta vaaditaan ilmatiiveyttä, CLT-levyjen liitokset on tiivistettävä saumanauhoilla. T-liitoksen ruuviliitokset tehdään vaatimusten mukaan joko pelkästään yleiskiinnityksiksi (ruuvaus kohtisuoraan) tai rakenteellisiksi (ruuvit vinosti).

9 1.9 Seinäliitokset - Seinän vaakaliitos (vanerilla) Kuvan liitosten momenttijäykkyys tulee osoittaa lujuuslaskelmilla. Vaneri Asennusvälys Vaneri Ruuviliitos Saumanauha Saumanauhat Saumanauha (kaksipuolinen saumaus voi vaatia työstöä levyn molemmin puolin) Jos käytetään vaneria, liitosurassa tulisi mieluiten käyttää vakiomittoja 27 x 80 mm. Rakenteen ilmatiiveydestä on huolehdittava käyttämällä liitoksessa saumanauhaa. Upotettuja saumalautoja seinäliitoksissa käytettäessä on otettava huomioon, että upotus pienentää CLT-levyn alaa (pintapuristus).

10 1.10 Seinäliitokset - Seinän vaakaliitos (päittäin) Ruuviliitos (lujuuslaskelmien Saumanauha Tarvittaessa lisäkannatus palkkeja, kattovasoja tai orsia varten (pintapuristus) Pystysuora pilari eristystasossa (otettava huomioon nurjahdusvaara) Rakenteen ilmatiiveydestä on huolehdittava käyttämällä liitoksessa saumanauhaa. Jos väliseinien paikat ovat sopivat, ne voivat toimia tukirakenteena piirustuksessa näkyvän seinätolpan sijasta. Pilari voi toimia esim. palkkien tai orsien lisäkannattimena (suurempi pintapuristus).

11 1.11 Seinäliitokset - Seinän vaakaliitos (ulkopuolinen kiinnitys) Vaneri Saumanauha Kiinnitys (nauloilla, ruuveilla, hakasilla) seinälevyyn Jos käytetään seinän ulkopuolista, sauman päällä olevaa vaneria, muu vaipparakenne on sovitettava sen mukaan. Rakenteen ilmatiiveydestä on huolehdittava käyttämällä liitoksessa saumanauhaa. jä tällä tavoin liitettäessä on erityisesti otettava huomioon seinän nurjahdusmahdollisuus. Liimauksella voidaan saada momenttijäykkä liitos.

12 1.12 Seinäliitokset - Seinän pystyliitos (uraliitos) Saumanauha Asennusvälys Ruuviliitos Vinoruuviliitos, jos liitos siirtää isoja leikkausvoimia Rakenteen ilmatiiveydestä on huolehdittava käyttämällä liitoksessa saumanauhaa. Riittävästä asennusvälyksestä (yksipuolinen) on olosuhteista riippuen huolehdittava jo suunnitteluvaiheessa. Myös uran korkeudessa on otettava huomioon mahdollinen saumanauha. Jos leikkausvoimien siirtoa liitoksen kautta ei voida välttää, kiinnittimet on mitoitettava ja sijoitettava ko. voimien mukaan.

13 1.13 Seinäliitokset - Seinän pystyliitos (vaneri) Saumanauha Asennusvälys Vaneri Ruuviliitos Jos käytetään vaneria (esim. 3-kerroksinen liimalevy tai viilupuu), liitosurassa tulisi mieluiten käyttää vakiomittoja 27 x 80 mm. Rakenteen ilmatiiveydestä on huolehdittava käyttämällä liitoksessa saumanauhaa. Vaneri voidaan kiinnittää yn ruuviliitosten sijasta myös sopivalla liimauksella, mikä lisää leikkausvoimien siirtymistä.

14 1.14 Aukkopalkit - Jatkuva aukkopalkki Ikkuna-aukko Aukon alapuolinen seinäkorkeus Jatkuva aukkopalkki Ikkuna-aukko Jos aukkopalkin korkeus ei vastaa lujuusvaatimuksia, vaaditaan asianmukaisesti mitoitettu yläpuolinen tuenta, johon aukkopalkki voidaan ripustaa. Jos ylätukena käytetään yläpuolista seinää, tämä on ehdottomasti otettava huomioon ikkuna-aukon alapuolisen seinän korkeusmitoituksessa. Aukkopalkki voidaan kiinnittää yläpuoliseen seinään esim. reikälevyillä tai ruuviliitoksilla (tässä tapauksessa vältettävä ruuviliitoksia päätypuuhun)

15 1.15 Aukkopalkit - Erillinen aukkopalkki Ikkuna-aukko Erillinen aukkopalkki (liimapuuta) Ikkuna-aukko Erillinen aukkopalkki Erillinen aukkopalkki mitoitetaan siihen kohdistuville kuormituksille. Palkin kannatusalueella on kiinnitettävä huomiota pintapuristukseen. CLT-rakenteinen aukkopalkki kantaa/siirtää leikkausvoimia huomattavasti paremmin kuin tavallinen liimapuu johtuen liimapuun puuttuvista poikkilamelleista.

16 1.15 Aukkopalkit - Erillinen aukkopalkki

17 1.16 Välipohja - Välipohjaliitos (vaneri) Asennusvälys Vaneri Saumanauha Kiinnitin Tehtäessä välipohjaliitoksia saumalaudan avulla (esim. OSB-levy, 3-kerroksinen liimalevy tai viilupuu) tulisi mieluiten käyttää vakiouritusta 27 x 80 mm. Rakenteen ilmatiiveydestä on huolehdittava vaatimusten mukaan käyttämällä liitoksessa saumanauhaa. Kiinnittiminä voidaan käyttää asianmukaisesti mitoitettuja nauloja, ruuveja tai hakasia (min. halkaisija määräysten.

18 1.17 Välipohja - Välipohjaliitos (uraliitos) Asennusvälys Asennusvälys Ruuviliitos (lujuuslaskelmien Saumanauha Saumanauha Vinoruuviliitos (lujuuslaskelmien Rakenteen ilmatiiveydestä on huolehdittava vaatimusten mukaan käyttämällä liitoksessa saumanauhaa. Riittävästä asennusvälyksestä (yksipuolinen) on olosuhteista riippuen huolehdittava jo suunnitteluvaiheessa. Jos liitos on isojen leikkauskuormien alainen, kiinnittimet on mitoitettava ja sijoitettava tämän mukaisesti.

19 1.18 Välipohja - Välipohjaliitos (lujuusvaatimukset, poikkisuuntainen veto) Asennusvälys Saumanauha Staattinen systeemi: Asennusvälys Ruuviliitos vahvistukseksi poikkisuuntaista vetoa vastaan Staattinen systeemi: Ruuviliitos leikkausvoimien siirtämiseksi liitoksessa

20 1.19 Välipohja Palkki Ruuviliitos palkkiin (lujuuslaskelmien Ruuviliitos, varmistus poikkisuuntaista vetoa vastaan Saumanauha Rakenteen ilmatiiveydestä on huolehdittava vaatimusten mukaan käyttämällä liitoksessa saumanauhaa. Riittävästä asennusvälyksestä on olosuhteista riippuen huolehdittava jo suunnitteluvaiheessa. Staattisesta systeemistä riippuen loveukset tulee vahvistaa täyskierreruuveilla poikittaista vetoa vastaan.

21 1.20 Välipohja - Teräspalkki Teräspalkki (asennusvälys teräspalkille) Teräspalkki (ala- ja ylälaippa urassa) (asennusvälys teräspalkille) Ruuviliitos (lujuuslaskelmien Kipsikartonki- tai kipsikuitulevy Teräspalkki (alalaippa urassa, ylälaippa levyn päällä) Ruuviliitos (lujuuslaskelmien

22 1.21 Välipohja (asennusvälys teräspalkille) Teräspalkki (ala- ja ylälaippa urassa) Uran mitoista riippuen mahd. vahvistus poikkisuuntaista vetoa vastaan Ruuviliitos (lujuuslaskelmien Puupohjainen levy (palkin verhoilu) Rakenteen ilmatiiveydestä on huolehdittava vaatimusten mukaan käyttämällä liitoksessa sauma-/tiivistysnauhaa. Sujuvan asennustyön varmistamiseksi ihin on järjestettävä teräspalkkien poikkileikkauksen mukaiset asennusvälykset. Jos rakenteelle asetetaan erityisiä palosuojausvaatimuksia, teräspalkit on verhoiltava tai pintakäsiteltävä palosuojamaalilla.

23 1.22 Välipohja - Teräspalkki Ruuviliitos Ruuviliitos (lujuuslaskelmien Palkki (liimapuu) Palkki (liimapuu) Rakenteen ilmatiiveydestä on huolehdittava vaatimusten mukaan käyttämällä liitoksessa saumanauhaa.

24 1.23 Välipohja - Puupalkki (lovettu seinä) Asennusvälys Soveltuva teippi (ilmatiiveys) Ruuviliitos Puupalkki (liimapuu) Kannatin vahvistettava tarvittaessa (pintapuristus) Rakenteen ilmatiiveydestä on huolehdittava vaatimusten mukaan käyttämällä liitoksessa sopivaa liimanauhaa (tiivistenauhaa). Riittävästä asennusvälyksestä on olosuhteista riippuen huolehdittava jo suunnitteluvaiheessa. Seinälevyn kannatinpinta on tarvittaessa vahvistettava metallilevyllä ja täyskierreruuveilla (puristus).

25 1.24 Välipohja - Puupalkki (pilari) Ruuviliitos Palkki (liimapuu) Pilari (palkin kannatin) Riittävästä asennusvälyksestä on olosuhteista riippuen huolehdittava jo suunnitteluvaiheessa.

26 1.25 Välipohja - Puupalkki (palkkikenkä) Upotettu teräslevy ja -tappivaarnat Palkki (liimapuu) Riittävästä asennusvälyksestä on olosuhteista riippuen huolehdittava jo suunnitteluvaiheessa.

27 1.26 Välipohja Palkin kiinnitys upotetulla palkkikengällä Palkki (liimapuu) Riittävästä asennusvälyksestä on olosuhteista riippuen huolehdittava jo suunnitteluvaiheessa. Käytettävä palkkikenkä riippuu palkin mitoituksesta.

28 1.27 Välipohja - Välipohjan kehäpalkki Kehäpalkki Aluslattialevy Välipohjapalkki Saumanauha Uritus (keskilamelleja ei saa jyrsiä kokonaan pois) Kehäpalkki Aluslattialevy Välipohjapalkki Saumanauha Rakenteen ilmatiiveydestä on huolehdittava vaatimusten mukaan käyttämällä liitoksessa saumanauhaa. n ilmatiiveys edellyttää keskilamellien säästämistä urituksia tehtäessä. Huom: uritukset pienentävät levyjen liitosten kannatinpintaa; lisäksi kehäpalkki saattaa kutistua, joten se ei pysty välittämään kuormia (pintapuristus).

29 1.27 Välipohja - Välipohjan kehäpalkki

30 1.28 Välipohja - Palkistovälipohja Ruuviliitos Välipohjapalkki (liimapuuta) Välipohja mitoitetaan värähtelykriteerien mukaisesti.

31 1.29 Välipohja - Ripavälipohja Ruuviliitos (lujuuslaskelmien Ripa (liimapuuta) Välipohja mitoitetaan värähtelykriteerien mukaisesti. Rivat ja CLT-levy kiinnitetään toisiinsa rakenteellisella liitoksella, joko ruuviliitos tai liimaus. Ripojen suuntaiset CLT-levyn lamellit voidaan ottaa huomioon lujuuslaskelmissa.

32 1.30 Alemman seinän, välipohjan ja ylemmän seinän liitos - Platform-runkorakenne T-liitoksen ruuvaus (lujuuslaskelmien Liitoksen tiivistys soveltuvalla liimanauhalla (vaihtoehto) Ruuviliitos seinä välipohja Saumanauhat Seinän kiinnitys Jotta rakennus saadaan riittävän ilmatiiviiksi, CLT-levyjen liitokset voidaan saumanauhojen ohella tiivistää vaihtoehtoisesti päittäisliitoksiin soveltuvilla teipeillä joko levyjen sisä- tai ulkopuolelta. Seinä kiinnitetään siten, että seinän ja välipohjan väliin tulee rakenteellisesti vaikuttava liitos. T-liitoksen ruuvaus sisältä tai ulkoa.

33 1.31 Alemman seinän, välipohjan ja ylemmän seinän liitos - Platform-runkorakenne Ruuviliitos seinä välipohja Liitoksen tiivistys soveltuvalla teipillä (vaihtoehto) Seinän kiinnitys Saumanauhat Jotta rakennus saadaan riittävän ilmatiiviiksi, CLT-levyjen liitokset voidaan saumanauhojen ohella tiivistää vaihtoehtoisesti päittäisliitoksiin soveltuvilla liimanauhoilla joko levyjen sisä- tai ulkopuolelta. Seinä kiinnitetään siten, että seinän ja välipohjan väliin tulee rakenteellisesti vaikuttava liitos.

34 1.32 Alemman seinän, välipohjan ja ylemmän seinän liitos - Balloon-runkorakenne Asennusvälys Kannattimena kulmateräs (mitoitus lujuuslaskelmien Saumanauha Saumanauha Kannattimena seinäpalkki (mitoitus lujuuslaskelmien Palosuojausvaatimusten niin edellyttäessä välipohjalevyn kannattimena toimiva kulmateräs suojataan asianmukaisesti.

35 1.33 Katto - CLT-kattorakenne (räystäspuut) CLT-kattolevy Ruuviliitos (lujuuslaskelmien Räystäspuu Ruuviliitos (lujuuslaskelmien Saumanauha Rakenteen ilmatiiveydestä on huolehdittava käyttämällä liitoksessa saumanauhaa. Ruuvien reunaetäisyydet otettava huomioon.

36 1.34 Katto - CLT-kattorakenne (kattolevyn kylki seinää vasten) CLT-kattolevy Saumanauhat Ruuviliitos (lujuuslaskelmien Rakenteen ilmatiiveydestä on huolehdittava käyttämällä liitoksessa saumanauhaa. n yläreuna viistetään kattokatevuudeen mukaan.

37 1.35 Katto - CLT-kattorakenne (lovettu) CLT-kattolevy Ruuviliitos (lujuuslaskelmien Saumanauha Rakenteen ilmatiiveydestä on huolehdittava käyttämällä liitoksessa saumanauhaa. n yläreuna on suora, joten kattolevyn sisäpinta on lovettava. (Huom. loveuksen syvyys, ts. alla olevien pitkittäislamellien heikentyminen otettava huomioon)

38 1.36 Katto - Vasakatto (seinässä loveukset vasoille) Asennusvälys Ruuviliitos (lujuuslaskelmien Vasa Vasojen loveuksiin on tehtävä riittävät asennusvälykset. Ilmatiiveydestä huolehdittava vaatimusten mukaan saumanauhoilla tai ulkopinnalle asennettavilla teipeillä.

39 1.37 Katto - Vasakatto (lovetut vasat) Ruuviliitos (lujuuslaskelmien Vasa Saumanauhat Räystään kannatuspalkki Räystään kannatuspalkkien on ulotuttava vähintään ensimmäiseen päätyseinän sisäpuoliseen vasaan saakka. Ilmatiiveydestä huolehdittava vaatimusten mukaan saumanauhoilla tai ulkopinnalle asennettavilla teipeillä.

40 1.38 Katto - Harja (kurkihirsi) CLT-kattolevy Kurkihirsi Asennusvälys (CLT-kattolevyjen välissä) Ruuviliitos Saumanauhat Vaadittuja kannatusleveyksiä/-aloja on noudatettava. Loveuksen syvyyttä valittaessa on otettava huomioon kattolevyn rakenne (lamellikerrosten lukumäärä). Rakenteen ilmatiiveydestä on huolehdittava käyttämällä liitoksessa saumanauhaa.

41 1.39 Katto - Harja (ilman kurkihirttä) Ruuviliitos (lujuuslaskelmien Ruuviliitos (lujuuslaskelmien CLT-kattolevy CLT-kattolevy Rakenteen ilmatiiveydestä on huolehdittava käyttämällä liitoksessa saumanauhaa. Asennus tukirakenteen avulla. CLT-kattolevyjen ruuviliitokset siirtävät pääasiassa leikkausvoimia.

42 1.40 Ulokkeet - Puupalkki Palkki (liimapuuta) Ruuviliitos Välipohjalevyjen ruuviliitokset palkkiin tehdään esiintyvien voimien mukaan joko täyskierreruuveilla tai laippakantaisilla osakierreruuveilla. Laippakantaisia osakierreruuveja käytettäessä tulee tarkastaa kannan läpileikkautumisriski CLT-levyssä.

43 1.41 Ulokkeet - Teräspalkki Teräspalkki Ruuviliitos Ruuviliitoksiin voidaan tässä tapauksessa käyttää joko osa- tai täyskierreruuveja. Koska ruuvit ruuvataan ylhäältä, matalien teräspalkkien ylälaippaan on tehtävä reiät ruuvien kiinnitystä varten.

44 1.42 Ulokkeet - Seinämäinen palkki Seinämäinen palkki Ruuviliitos Aukon alapuolinen seinäkorkeus Huom: jos ikkuna-aukko on sijoitettu näin, seinä ei voi tukea uloketta eikä toimia muiden seinien kannattimena! Metallilevy (kannattimen vahvike) Jos yläkerroksen seinälevyjä on tarkoitus käyttää seinämäisenä palkkina, tämä on otettava huomioon ikkuna-aukoissa ja niiden alapuolisissa seinäkorkeuksissa. Yllä olevaan seinälevyyn vapaasti ripustettavat välipohjat on ruuvattava täyskierreruuveilla ja lyhyillä kiinnitinväleillä.

45 1.42 Ulokkeet - Seinämäinen palkki

CLT-rakentamisen yleisperiaatteet

CLT-rakentamisen yleisperiaatteet 4.1 Teollisuus- ja toimitilarakentaminen - Seinän kiinnitys Seinälevyn kiinnitys Ulkoverhous Koolaus Pystytiiviste (tuulensuojalevy) Seinän kiinnitys Pilari (CLT:ä tai liimapuuta) Perustus Saumanauhat

Lisätiedot

CLT-rakentamisen yleisperiaatteet

CLT-rakentamisen yleisperiaatteet 3.1 Seinän kiinnitys sokkeliin - Sokkelirakenne, julkisivussa taustan tuuletus Pystylaudoitus Rimoitus (taustan tuuletus) Koolaus Rimoitus CLT-levy Pystytiiviste (tuulensuojalevy) Seinän kiinnitys (lujuuslaskelmien

Lisätiedot

CLT-rakentamisen yleisperiaatteet

CLT-rakentamisen yleisperiaatteet 2.1 Ulkoseinä - Mineraalivillaeristys Koolaus (välirakenne eristystasossa) CLT-välipohjalevy Saumanauhat - eriste (mineraalivilla) - CLT-seinälevy - vaakalaudoitus - rimoitus - tuulensuojalevy CLT-seinälevy

Lisätiedot

ThermiSol Platina Pi-Ka Asennusohje

ThermiSol Platina Pi-Ka Asennusohje Platina Pi-Ka ThermiSol Platina Pi-Ka essa kerrotaan ThermiSol Platina Kattoelementin käsittelyyn, kiinnitykseen ja työstämiseen liittyviä ohjeita. Platina Pi-Ka 2 1. Elementin käsittely... 3 1.1 Elementtikuorman

Lisätiedot

Ovielementtejä on kaksi erilaista: 1. Perusovielementti 2. Pariovielementti, lisätilauksesta.

Ovielementtejä on kaksi erilaista: 1. Perusovielementti 2. Pariovielementti, lisätilauksesta. Asennusohjeet Asennustyön voi suorittaa yksi henkilö mutta työskentely pareittain on suositeltavaa. Elementit toimitetaan muovilla päällystetyllä paketilla, paketti on varastoitava ilmavasti maasta irti

Lisätiedot

PROMATECT -200 Asennusohje

PROMATECT -200 Asennusohje 1.1. Teräspilari 1. Teräspilari. 2. PROMATECT -200 levy. 3. PROMATECT -200 levy. 4. Kiinnitys hakain-nauloilla. 1.2. Levyjen asennusvaihtoehdot PROMATECT -200 levypaksuudet eri teräsprofiileille mitoitetaan

Lisätiedot

RT ohjetiedosto huhtikuu 2004 korvaa RT RT PIENTALON PUURAKENTEET

RT ohjetiedosto huhtikuu 2004 korvaa RT RT PIENTALON PUURAKENTEET RT 82-10820 ohjetiedosto huhtikuu 2004 korvaa RT 82-10560 RT 82-10693 PIENTALON PUURAKENTEET JJ/1/huhtikuu 2004/6000/Vla/Rakennustieto Oy 3 ohjetiedosto RT 82-10820 3 RAKENNUSTARVIKKEET Yläsidepuut Levyjäykiste

Lisätiedot

Sekundääripalkkien liitokset Liimapuurunkoisen mastokehähallin liitostekniikka

Sekundääripalkkien liitokset Liimapuurunkoisen mastokehähallin liitostekniikka 10.7.2012 Liimapuurunkoisen mastokehähallin liitostekniikka Kuva 1. Liimapuuklosseilla primääripalkin sivulle kiinnitettyjä sekundääripalkkeja Käyttökohteet Liimapuurungon pääkannattajiin nähden poikkisuuntaisesti

Lisätiedot

Santex Huone 81 kiinteällä Santex-katolla ja näkyvällä vesikourulla

Santex Huone 81 kiinteällä Santex-katolla ja näkyvällä vesikourulla Santex Huone 81 kiinteällä Santex-katolla ja näkyvällä vesikourulla Lue koko asennusohje, ennen kuin aloitat asennuksen. Tämä on näkyvällä vesikourulla varustetun Santex-huoneen 81 ohjeellinen asennusohje.

Lisätiedot

3.2.4 229 Tuote: Trap

3.2.4 229 Tuote: Trap 8 3..4 Tuote: Trap 9 Reuna D Piilokiinnitteinen ripustettu T-4 kannatinjärjestelmä, avattava 3 5 A Gyptone levyt joissa on viistetty reuna D, kiinnitetään piilokiinnitteiseen kannatinjärjestelmään T-4.

Lisätiedot

HOISKO CLT SN 001. CLT-ulkonurkka. CLT-sisänurkka. CLT-nurkkaliitos. CLT-seinäelementti. Ruuvi 8,0*220 k300 21*145. Tiiviste. CLT seinäelementti

HOISKO CLT SN 001. CLT-ulkonurkka. CLT-sisänurkka. CLT-nurkkaliitos. CLT-seinäelementti. Ruuvi 8,0*220 k300 21*145. Tiiviste. CLT seinäelementti -nurkkaliitos 15.08.2017 SN 001 -ulkonurkka -seinäelementti Ruuvi 8,0*220 k300 21*145 110 Tiiviste -seinäelementti -sisänurkka seinäelementti Ruuvi 8,0*220 k300 21*145 Tiiviste -seinäelementti -nurkkaliitos,

Lisätiedot

62 P L A T F O R M p i e n t a l o - o p a s

62 P L A T F O R M p i e n t a l o - o p a s 62 P L A T F O R M p i e n t a l o - o p a s OHJEKORTTI TYÖOHJEKORTIT 1 PALKISTO 2 SEINÄT 3 YLÄPOHJA 4 ERISTYS 5 LEVYTYS 6 ERIKOISTYÖT P L A T F O R M p i e n t a l o - o p a s 63 1 ALA- JA VÄLIPOHJAPALKISTOT

Lisätiedot

Asennusja käyttöohje. Pultattava kaatoallas 4950x2325 & 4950x2835. 408110 (fi)

Asennusja käyttöohje. Pultattava kaatoallas 4950x2325 & 4950x2835. 408110 (fi) Asennusja käyttöohje Pultattava kaatoallas 4950x2325 & 4950x2835 408110 (fi) ANTTI-TEOLLISUUS OY Koskentie 89 25340 Kanunki, Salo Puh. +358 2 774 4700 Fax +358 2 774 4777 E-mail: antti@antti-teollisuus.fi

Lisätiedot

Santex Huone 80-86 kiinteällä Santex-katolla ja näkyvällä vesikourulla

Santex Huone 80-86 kiinteällä Santex-katolla ja näkyvällä vesikourulla Santex Huone 80-86 kiinteällä Santex-katolla ja näkyvällä vesikourulla Lue koko asennusohje, ennen kuin aloitat asennuksen. Tämä on näkyvällä vesikourulla varustettujen Santex-huoneiden 80-86 yhteinen

Lisätiedot

Markku Kortesmaa Rakenteiden mekaniikka, Vol. 40 No. 2, 2007, s. 40-47

Markku Kortesmaa Rakenteiden mekaniikka, Vol. 40 No. 2, 2007, s. 40-47 PUUN ORTOTROPIA VAURIOIDEN AIHEUTTAJANA Markku Kortesmaa Rakenteiden mekaniikka, Vol. 40 No. 2, 2007, s. 40-47 TIIVISTELMÄ Puu on ortotrooppinen materiaali, mikä on otettava huomioon rakennesuunnittelussa.

Lisätiedot

Knauf liimausjärjestelmä

Knauf liimausjärjestelmä Knauf liimausjärjestelmä Knauf Liimausjärjestelmä on uusi kiinnitystapa kipsilevyjen asentamiseen. Levyt kiinnitetään runkorakenteeseen liimaamalla sekä pienellä ruuvimäärällä. Knauf Liimausjärjestelmä

Lisätiedot

1 Runkoliitokset. 1.1 Betonipilarien liitokset perustuksiin. 1.2 Betonipilarin jatkos. 1.3 Tuulipilarin liitokset

1 Runkoliitokset. 1.1 Betonipilarien liitokset perustuksiin. 1.2 Betonipilarin jatkos. 1.3 Tuulipilarin liitokset 1 Runkoliitokset 1.1 Betonipilarien liitokset perustuksiin DP101: Pilarin holkkikiinnitys (elementtiholkki) DP111: Pilarin pulttikiinnitys perustuksiin (suorakaidepilari) DP111B: Pilarin pulttikiinnitys

Lisätiedot

Santex Huone 35 kiinteällä tai liukuvalla Santex-katolla ja näkyvällä tai sisäänrakennetulla vesikourulla

Santex Huone 35 kiinteällä tai liukuvalla Santex-katolla ja näkyvällä tai sisäänrakennetulla vesikourulla Santex Huone 35 kiinteällä tai liukuvalla Santex-katolla ja näkyvällä tai sisäänrakennetulla vesikourulla Lue koko asennusohje, ennen kuin aloitat asennuksen. Tämä on Santex-huoneen 35 yhteinen asennusohje

Lisätiedot

ASENNUSOHJEET. HUNTON BITROC bitumituulensuojalevy

ASENNUSOHJEET. HUNTON BITROC bitumituulensuojalevy ASENNUSOHJEET HUNTON BITROC bitumituulensuojalevy SÄILYTYS/VARASTOINTI Hunton Bitroc levyt on varastoitava kuivassa tilassa, ja niiden on oltava kuivia asennushetkellä. Levyt saattaa olla tarpeen tuulettaa

Lisätiedot

Asennusohjeet huvimajalle Albatros iso / pieni. Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Perustus 15.11.13 1. Ison Albatrossin pohja

Asennusohjeet huvimajalle Albatros iso / pieni. Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Perustus 15.11.13 1. Ison Albatrossin pohja Asennusohjeet huvimajalle Albatros iso / pieni Huom! Asennusohjeissa olevat kuvat viittaavat monissa kohdin isoon Albatrossiin mm. seinäelementtien ja listojen osalta. Tarvittavat työvälineet asennuksessa.

Lisätiedot

Asennus- ja käyttöohje. Kuormalavahylly Omega

Asennus- ja käyttöohje. Kuormalavahylly Omega Asennus- ja käyttöohje Kuormalavahylly Omega Asennustyökalut mm kuusiohylsyt 6 mm kuusiohylsyt 7 mm kuusiohylsyt 8 mm kuusiohylsyt 9 mm kuusiohylsyt (pylvässuojat, törmäyssuoja) 6 mm kuusiokärjet (pylvässuojat,

Lisätiedot

Kota 8-k / 6-k. Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Perustus. Pohja. Lattia. Asennusohjeet Huvimajalle

Kota 8-k / 6-k. Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Perustus. Pohja. Lattia. Asennusohjeet Huvimajalle Asennusohjeet Huvimajalle Kota 8-k / 6-k Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Vatupassi, vasara, mattopuukko, mittanauha, ruuviväännin, (esim. akkuporakone), TORXruuvipääsarja, poranterä 4 mm ja 3 kpl

Lisätiedot

UPM SILMU-Pergola ASENNUS- JA RAKENNUSOHJEET

UPM SILMU-Pergola ASENNUS- JA RAKENNUSOHJEET UPM SILMU-Pergola ASENNUS- JA RAKENNUSOHJEET Onnittelut uuden UPM SILMU-Pergolan hankinnasta! MONIPUOLISESTI JA NAUTITTAVASTI Puiden lehteen puhkeavista kasvupisteistä nimensä saanut UPM SILMU-Pergola

Lisätiedot

LEVYJÄYKISTYSRAKENTEIDEN SUUNNITTELUOHJE KNAUF OY:N KIPSILEVYJEN LEVYJÄYKISTYKSELLE

LEVYJÄYKISTYSRAKENTEIDEN SUUNNITTELUOHJE KNAUF OY:N KIPSILEVYJEN LEVYJÄYKISTYKSELLE Suunnitteluohje :n kipsilevyjen levyjäykistykselle LEVYJÄYKISTYSRAKENTEIDEN SUUNNITTELUOHJE KNAUF OY:N KIPSILEVYJEN LEVYJÄYKISTYKSELLE Suunnitteluohje :n kipsilevyjen levyjäykistykselle 1 (10) SISÄLTÖ

Lisätiedot

LaPROTECT. Lyijylaminoitu kipsikartonkilevy. Suojaa röntgensäteilyltä

LaPROTECT. Lyijylaminoitu kipsikartonkilevy. Suojaa röntgensäteilyltä LaPROTECT Lyijylaminoitu kipsikartonkilevy Suojaa röntgensäteilyltä sivu 2 LAPROTECT -lyijylaminoitu kipsikartonkilevy LaProtect -Lyijylaminoitu kipsikartonkilevy LaProtect -lyijylaminoitu kipsikartonkilevy

Lisätiedot

25.11.11. Sisällysluettelo

25.11.11. Sisällysluettelo GLASROC-KOMPOSIITTIKIPSILEVYJEN GHO 13, GHU 13, GHS 9 JA RIGIDUR KUITUVAHVISTELEVYJEN GFH 13 SEKÄ GYPROC RAKENNUSLEVYJEN GN 13, GEK 13, GF 15, GTS 9 JA GL 15 KÄYTTÖ RANKARAKENTEISTEN RAKENNUSTEN JÄYKISTÄMISEEN

Lisätiedot

CLT-Koetalon pystytyksen vaiheita

CLT-Koetalon pystytyksen vaiheita Elementtikuorman nosto autosta. Elementtien kokonaistilavuus n. 33 m 3. Kuorman päällä tuli myös kertopuupalkit. Elementtikuorma aukaistuna, jolloin kävi ilmi, että ensin tarvittava elementti oli alimmaisena.

Lisätiedot

JOKELA - VÄLIPOHJAN KANTAVUUDEN MÄÄRITYS RAPORTTI 1. KRS. KATON VAAKARAKENTEISTA Torikatu 26 80100 Joensuu 02.09.2011

JOKELA - VÄLIPOHJAN KANTAVUUDEN MÄÄRITYS RAPORTTI 1. KRS. KATON VAAKARAKENTEISTA Torikatu 26 80100 Joensuu 02.09.2011 JOENSUUN JUVA OY JOKELA - VÄLIPOHJAN KANTAVUUDEN MÄÄRITYS RAPORTTI 1. KRS. KATON VAAKARAKENTEISTA Torikatu 26 80100 Joensuu 02.09.2011 JOENSUUN JUVA OY Penttilänkatu 1 F 80220 Joensuu Puh. 013 137980 Fax.

Lisätiedot

HalliPES 1.0 OSA 16: RAKENNETYYPIT

HalliPES 1.0 OSA 16: RAKENNETYYPIT HalliPES 1.0 OSA 16: RAKENNETYYPIT 19.12.2014 1.0 JOHDANTO Tässä osassa esitetään tyypillisiä hallirakennusten katto- ja seinäelementtien rakennetyyppejä. Katto- ja seinäelementit toimivat tavallisesti

Lisätiedot

ASENNUSOHJEET SILENCIO 24 / 36 SILENCIO EL

ASENNUSOHJEET SILENCIO 24 / 36 SILENCIO EL ASENNUSOHJEET 24 / 36 EL Näin saavutetaan paras ääneneristys Betonielementit ja betoniset ontelolaatat Betonisten välipohjien ääneneristys riippuu paljolti siitä, millaisia kantavat rakenteet ovat. Laatta-

Lisätiedot

Ajattele julkisivu jonka kauneus on ikuista

Ajattele julkisivu jonka kauneus on ikuista Ajattele julkisivu jonka kauneus on ikuista Half Round Portsmouth Shake Puolipyöreät paanupaneelit Asennusohje Puolipyöreät Asennusohje Yleistä Varoitus: Muista, että paneelit laajenevat ja kutistuvat

Lisätiedot

Composer M-julkisivulevy

Composer M-julkisivulevy Tuote: Composer M-julkisivulevy Tuotekoodi: Composer / M5/ Al / Grid 120-luonnonväriin anodisointi ( tuote/ rakenne (K= komposiittinen M= massiivi) ja raaka-aineen vahvuus, julkisivulevyn materiaali /

Lisätiedot

MITOITUSTEHTÄVÄ: I Rakennemallin muodostaminen 1/6

MITOITUSTEHTÄVÄ: I Rakennemallin muodostaminen 1/6 1/6 MITOITUSTEHTÄVÄ: I Rakennemallin muodostaminen Mitoitetaan kuvan mukaisen kaksileikkeisen ruuviliitoksen kestävyys Rd. Ruuvit ovat lujuusluokan A-50 ruostumattomia M16 osakierteisiä ruuveja. Liitettävät

Lisätiedot

Näin lisäeristät 1. Villaeristeisen puurunkoseinän ulkopuolinen lisäeristys. Eristeinä PAROC Renova tai PAROC WPS 3n

Näin lisäeristät 1. Villaeristeisen puurunkoseinän ulkopuolinen lisäeristys. Eristeinä PAROC Renova tai PAROC WPS 3n Näin lisäeristät 1 Villaeristeisen puurunkoseinän ulkopuolinen lisäeristys Eristeinä PAROC Renova tai PAROC WPS 3n Tammikuu 2012 Ulkopuolinen lisäeristys PAROC Renova -levyllä Julkisivujen uusimisen yhteydessä

Lisätiedot

Lyijylaminoitu kipsikartonkilevy. Suojaa röntgensäteilyltä

Lyijylaminoitu kipsikartonkilevy. Suojaa röntgensäteilyltä Lyijylaminoitu kipsikartonkilevy Suojaa röntgensäteilyltä sivu 2 X-RAY PROTECT: lyijylaminoitu kipsikartonkilevy X-RAY PROTECT Lyijylaminoitu kipsikartonkilevy X-RAY PROTECT -lyijylaminoitu kipsikartonkilevy

Lisätiedot

SUOMEN KUITULEVY OY Heinola/Pihlava TUULENSUOJALEVYT. -tyyppihyväksyntä n:o 121/6221/2000. Laskenta- ja kiinnitysohjeet. Runkoleijona.

SUOMEN KUITULEVY OY Heinola/Pihlava TUULENSUOJALEVYT. -tyyppihyväksyntä n:o 121/6221/2000. Laskenta- ja kiinnitysohjeet. Runkoleijona. SUOMEN KUITULEVY OY Heinola/Pihlava TUULENSUOJLEVYT -tyyppihyväksyntä n:o 121/6221/2000 Laskenta- ja kiinnitysohjeet Runkoleijona Tuulileijona Vihreä tuulensuoja Rakennuksen jäykistäminen huokoisella kuitulevyllä

Lisätiedot

Huom! Kaikki puuosat ovat käsittelemättömiä ja näin ollen tarvitsevat puunsuojakäsittelyn ulko- ja sisäpuolelta ennen asennusta.

Huom! Kaikki puuosat ovat käsittelemättömiä ja näin ollen tarvitsevat puunsuojakäsittelyn ulko- ja sisäpuolelta ennen asennusta. Asennusohjeet huvimajalle Albatros iso / pieni Huom! Asennusohjeissa olevat kuvat viittaavat monissa kohdin isoon Albatrossiin mm. seinäelementtien ja listojen osalta. Tarvittavat työvälineet asennuksessa.

Lisätiedot

TEKNINEN TIEDOTE SISÄLTÖ PALONKESTÄVÄ NR YLÄPOHJA

TEKNINEN TIEDOTE SISÄLTÖ PALONKESTÄVÄ NR YLÄPOHJA TEKNINEN TIEDOTE PALONKESTÄVÄ NR YLÄPOHJA 1.8.2016 SISÄLTÖ 1.0 YLEISTÄ...2 2.0 PALOSSA KANTAVA ALAPAARRE...3 2.1 Alapuolinen palo...3 2.2 Yläpuolinen palo...5 2.3 Alapaarteen stabiliteetti...5 3.0 PALORISTIKKO...7

Lisätiedot

fermacell Rakenteiden yleiskatsaus REI 60 EI 60 EI 30 -s1, d0 A 1 A 2 (BD 60) (BS 60)

fermacell Rakenteiden yleiskatsaus REI 60 EI 60 EI 30 -s1, d0 A 1 A 2 (BD 60) (BS 60) Rakenteiden yleiskatsaus REI 60 K 60 2 K 10 1 (BD 60) (BS 60) EI 60 EI 30 A 2 -s1, d0 A 1 2 Sisällysluettelo Esineiden kiinnittäminen seinille ja sisäkattoon Asennus seinälle 3 Esineiden kiinnittäminen

Lisätiedot

Yleiset ohjeet, ulkosovitus EUBA-20/53, EUBB- 60/84

Yleiset ohjeet, ulkosovitus EUBA-20/53, EUBB- 60/84 Toimitus EUB(A,B) toimitetaan yhtenä yksikkönä, ts. palkkialustalle kokoonpantuna koneena, jossa on katto, ks. kuva 1. Vaihtoehtoisesti kone voidaan toimittaa myös lohkoina, joissa on katto ja palkkialusta

Lisätiedot

Satulinna 6K ja 8K. Asennusohjeet Huvimajoille. Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Perustus. Pohja

Satulinna 6K ja 8K. Asennusohjeet Huvimajoille. Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Perustus. Pohja Asennusohjeet Huvimajoille Satulinna 6K ja 8K Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Vatupassi, vasara, mattopuukko, mittanauha, ruuviväännin, (esim. akkuporakone), ristiruuvipäät numerot 1,2 ja 3, poranterä

Lisätiedot

As Oy Helsingin konstaapeli Spaak. painumaton massiivirakenteinen rivitalo painovoimaisella ilmanvaihdolla, Helsinki

As Oy Helsingin konstaapeli Spaak. painumaton massiivirakenteinen rivitalo painovoimaisella ilmanvaihdolla, Helsinki As Oy Helsingin konstaapeli Spaak painumaton massiivirakenteinen rivitalo painovoimaisella ilmanvaihdolla, Helsinki NOUSU = 203 11 65 70 70 65 KOKONAIS = 214 ullakkotilan palokatko vesikatteeseen

Lisätiedot

Katariina 8K. Asennusohjeet Huvimajalle. Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Pohja

Katariina 8K. Asennusohjeet Huvimajalle. Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Pohja Asennusohjeet Huvimajalle Katariina 8K Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Vatupassi, vasara, mattopuukko, mittanauha, ruuviväännin, (esim. akkuporakone), ristiruuvipäät numerot 1,2 ja 3, poranterä 4

Lisätiedot

RakMK:n mukainen suunnittelu

RakMK:n mukainen suunnittelu RV-VAluAnkkurit RakMK:n mukainen suunnittelu RV-VAluAnkkurit 1 TOIMINTATAPA... 3 2 MITAT JA MATERIAALIT... 4 2.1 Mitat ja toleranssit... 4 2.2 Valuankkurin materiaalit ja standardit... 5 3 VALMISTUS...

Lisätiedot

Festivo 6K ja 8K. Asennusohjeet Huvimajoille. Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Perustus. Pohja

Festivo 6K ja 8K. Asennusohjeet Huvimajoille. Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Perustus. Pohja Asennusohjeet Huvimajoille Festivo 6K ja 8K Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Vatupassi, vasara, mattopuukko, mittanauha, ruuviväännin, (esim. akkuporakone), ristiruuvipäät numerot 1,2 ja 3, poranterä

Lisätiedot

Kota 8-k / 6-k Tarvittavat työvälineet asennuksessa.

Kota 8-k / 6-k Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Asennusohjeet Huvimajalle Kota 8-k / 6-k Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Vatupassi, vasara, mattopuukko, mittanauha, ruuviväännin, (esim. akkuporakone), ristiruuvipäät numerot 1,2 ja 3, poranterä

Lisätiedot

Kiinteiden ja liukukattojen yhdistelmä.

Kiinteiden ja liukukattojen yhdistelmä. Kiinteiden ja liukukattojen yhdistelmä. Tarkasta aina ennen asennuksen aloittamista, että toimitus sisältää oikean määrän tarvikkeita. Katso tarvikeluettelo seuraavalta sivulta. HUOM! Ruuvit ovat Torx-ruuveja.

Lisätiedot

(m) Gyproc GFR (taulukossa arvot: k 450/600 mm) Levykerroksia

(m) Gyproc GFR (taulukossa arvot: k 450/600 mm) Levykerroksia .2 Seinäkorkeudet Suurin sallittu seinäkorkeus H max Taulukoissa 1 ja 2 on esitetty H max (m) Gyproc-seinärakenteiden perustyypeille. Edellytykset: Rankatyypit Gyproc XR (materiaalipaksuus t=0,46 mm),

Lisätiedot

Pilarin alapään liimaruuviliitos Liimapuurunkoisen mastokehähallin liitostekniikka

Pilarin alapään liimaruuviliitos Liimapuurunkoisen mastokehähallin liitostekniikka Kuva 1. Peruspultteihin pultattavat pilarikengät Käyttökohteet Liimaruuviliitos on käytössä jäykässä liimapuupilarin alapään ja peruspilarin välisessä liitoksessa. Liitoksen toiminta ja mitoitusperiaatteet

Lisätiedot

RKL-, R2KL- ja R3KLkiinnityslevyt

RKL-, R2KL- ja R3KLkiinnityslevyt RKL-, R2KL- ja R3KLkiinnityslevyt Eurokoodien mukainen suunnittelu RKL-, R2KL- ja R3KLkiinnityslevyt 1 TOIMINTATAPA... 2 2 MITAT JA MATERIAALIT... 3 2.1 RKL- ja R2KL-kiinnityslevyjen mitat... 3 2.2 R3KL-kiinnityslevyjen

Lisätiedot

Asennus- ja käyttöohje. Kuormalavahylly

Asennus- ja käyttöohje. Kuormalavahylly Asennus- ja käyttöohje Kuormalavahylly PÄÄDYN KOKOAMINEN Kiristysmomentti, ruuviliitos Ruuvi M0 8.8 Maks. kiristysmomentti 7 Nm Ruuviliitoksiin on käytettävä lukitusmuttereita M0 luokka 8 Taptite M6 Maks.

Lisätiedot

:: Suunnittelu- ja asennusohje. :: Suunnittelu- ja asennusohje

:: Suunnittelu- ja asennusohje. :: Suunnittelu- ja asennusohje :: Suunnittelu- ja asennusohje 1 2 :: Suunnittelu- ja asennusohje Muunto-järjestelmällä voit toteuttaa mitä erilaisimpia säilytysratkaisuja kodin eri tiloihin. Muunto perustuu seinäpanelointiin ja monipuoliseen

Lisätiedot

Levyjen pituus on yleensä yläparteen pituus + otsalauta / laudat + 30 mm. Katon vähimmäiskaltevuus 1:7.

Levyjen pituus on yleensä yläparteen pituus + otsalauta / laudat + 30 mm. Katon vähimmäiskaltevuus 1:7. Levyjen mitoitus Levyjen pituus on yleensä yläparteen pituus + otsalauta / laudat + 30 mm. Katon vähimmäiskaltevuus 1:7. Kiinnikkeet Lucciksen kiinnityksessä käytetään litteäkantaisia ruuveja 4,2*25mm.

Lisätiedot

ASENNUSOHJE MINSTER JA TURMALIN

ASENNUSOHJE MINSTER JA TURMALIN Turmalin-savikattotiili Minster-betonikattotiili ASENNUSOHJE Päivitetty 14.12.2012 Tämä korvaa aiemmat asennusohjeet Puh. +358 9 2533 7200 ~ Faksi +358 9 2533 7311 ~ www.monier.fi Sivu 1 / 9 Alkulause

Lisätiedot

KEVYT, VAHVA JA HELPPO ASENTAA

KEVYT, VAHVA JA HELPPO ASENTAA KEVYT, VAHVA JA HELPPO ASENTAA OTA VÄLIPOHJA HYÖTYKÄYTTÖÖN 1 LAAJA KOKEMUS KÄYTÖSTÄ Posi-palkki on ollut käytössä jo yli 40 vuotta Suomessa Posi-palkkia on käytetty sadoissa rakennuksissa vuodesta 2011

Lisätiedot

SEMKO OY PBOK-ONTELOLAATTAKANNAKE. Käyttö- ja suunnitteluohjeet Eurokoodien mukainen suunnittelu

SEMKO OY PBOK-ONTELOLAATTAKANNAKE. Käyttö- ja suunnitteluohjeet Eurokoodien mukainen suunnittelu SEMKO OY PBOK-ONTELOLAATTAKANNAKE Käyttö- ja suunnitteluohjeet Eurokoodien mukainen suunnittelu FMC 41874.126 12.10.2012 Sisällysluettelo: 2 1 TOIMINTATAPA... 3 2 MATERIAALIT JA MITAT... 3 2.1 MATERIAALIT...

Lisätiedot

Teräskehäisten liukuovien asennusohje

Teräskehäisten liukuovien asennusohje Teräskehäisten liukuovien asennusohje Asenna yläliukukisko kuvan. osoittamalla tavalla varjoura näkyvään suuntaan päin Aseta alaliukukisko lattialle. Oikea kohta on mm yläliukukiskon etureunasta alaliukukiskon

Lisätiedot

Kun levyjä on kaksi päällekkäin huomioidaan ainoastaan yksi levykerros.

Kun levyjä on kaksi päällekkäin huomioidaan ainoastaan yksi levykerros. 2.1.2008 GLASROC-KOMPOSIITTIKIPSILEVYJEN GHI 13, GHI 15 JA GHU 13 SEKÄ GYPROC- RAKENNUSLEVYJEN GN 13, GEK 13, GF 15 JA GTS 9 KÄYTTÖ RANKARAKENTEISTEN RAKENNUSTEN JÄYKISTÄMISEEN SUUNNITTELUARVOT JA TAULUKKOMITOITUSOHJEET

Lisätiedot

Paradise 6K ja 8K. Asennusohjeet Huvimajoille. Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Perustus. Pohja 2.2.2015 1

Paradise 6K ja 8K. Asennusohjeet Huvimajoille. Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Perustus. Pohja 2.2.2015 1 Asennusohjeet Huvimajoille Paradise 6K ja 8K Tarvittavat työvälineet asennuksessa. Vatupassi, vasara, mattopuukko, mittanauha, ruuviväännin, (esim. akkuporakone), TORX-ruuvipääsarja, poranterä 4 mm ja

Lisätiedot

Runkorakenteiden liitokset

Runkorakenteiden liitokset Runkorakenteiden liitokset 1.1 Betonipilarien liitokset perustuksiin DP101: DP111: DP112: Pilarin holkkikiinnitys (elementtiholkki) Pilarin pulttikiinnitys perustuksiin (suorakaidepilari) Pilarin pulttikiinnitys

Lisätiedot

Metallinen puutarhavaja

Metallinen puutarhavaja Metallinen puutarhavaja KÄYTTÖOHJE/ kokoamisohje Koko 2050x2570mm Kokoamiseen tarvitaan kaksi henkilöä ja kokoaminen kestää 2 3 tuntia. Tilava Nopea ja helppo koota Vahvistetut seinät Leveät kaksoisovet

Lisätiedot

wedi wedi 1 Lataa kuva PDF- ja DWG-muodoissa: www.heikkiharu.fi 29 Sisältö MÄRKÄTILAN VÄLIPOHJAN JA ULKOSEINÄN LIITTYMÄ; LATTIAKALLISTUS VALUMASSALLA

wedi wedi 1 Lataa kuva PDF- ja DWG-muodoissa: www.heikkiharu.fi 29 Sisältö MÄRKÄTILAN VÄLIPOHJAN JA ULKOSEINÄN LIITTYMÄ; LATTIAKALLISTUS VALUMASSALLA akennedetaljikuvat Heikki Haru Oy tarjoaa -rakennedetaljikuvia helpottaakseen mm. suunnittelijan työtä. Kuvat ovat DWG-muodossa, jolloin suunnittelija voi helposti ladata ne käyttöönsä suoraan esim. AutoCad-ohjelmaan.

Lisätiedot

ASENNUSOPAS - PUUKOOLAUS

ASENNUSOPAS - PUUKOOLAUS SENNUSOPS - PUUKOOLUS Merkinnät: Puukoolauksen leveys tulee olla vähintään 60mm lyhyillä sivuilla. Metallikoolauksen leveys voi olla vähintään 45mm. Jäljellä oleva koolaus voi olla 45 mm leveä. Ruuvi (SN

Lisätiedot

Composer K-julkisivulevy

Composer K-julkisivulevy Tuote: Composer K-julkisivulevy Tuotekoodi: Composer / K/ Fe pvdf / RR40 ( tuote/ rakenne (K= komposiittinen M= massiivi), pintalevyn materiaali / väri, pintakäsittely) Komposiittinen levy: Composer- julkisivulevy

Lisätiedot

Tikli-Nauhaikkunan asennusohje

Tikli-Nauhaikkunan asennusohje Tikli Group Oy Yhdystie 40, 62800 Vimpeli YLEISTÄ Tämä Nauhaikkuna on tarkoitettu Panel-elementtirakentamiseen, ja asennus tapahtuu seinäasennuksen kanssa samanaikaisesti. TARVIKKEET Sisältyvät toimitukseen

Lisätiedot

3 Seinärakenteiden liitokset

3 Seinärakenteiden liitokset 3 Seinärakenteiden liitokset 3.1 Seinäelementit yleistä XDE031: Kattoikkuna, liitos kevytsoraeristettyyn yläpohjaan, puurakenteinen kehys XDE033: Kattoikkuna, liitos kevytsoraeristettyyn yläpohjaan, betonirakenteinen

Lisätiedot

HalliPES 1.0 OSA 11: JÄYKISTYS

HalliPES 1.0 OSA 11: JÄYKISTYS 1.0 JOHDANTO Tässä osassa käsitellään yksittäisen kantavan rakenteen ja näistä koostuvan rakennekokonaisuuden nurjahdus-/ kiepahdustuentaa sekä primäärirungon kokonaisjäykistystä massiivipuurunkoisessa

Lisätiedot

Hämeenkylän koulun voimistelusalin vesikaton liimapuupalkkien kantavuustarkastelu

Hämeenkylän koulun voimistelusalin vesikaton liimapuupalkkien kantavuustarkastelu TUTKIMUSSELOSTUS Nro VTT S 01835 10 4.3.010 Hämeenkylän koulun voimistelusalin vesikaton liimapuupalkkien kantavuustarkastelu Tilaaja: Vantaan Tilakeskus, Hankintapalvelut, Rakennuttaminen TUTKIMUSSELOSTUS

Lisätiedot

KOMEROT: - Tarkista, että kaikki tarvittavat osat ovat mukana

KOMEROT: - Tarkista, että kaikki tarvittavat osat ovat mukana RUNKOJEN KASAUSOHJE Alakaapit...2 Komerot...3 Yläkaapit...4 Laatikoston runko...5 Rullakiskolaatikoston runkokiskot...6 Rullakiskolaatikon kasaus...8 Rullakiskolaatikon etulevyn asenus...9 Vaimennetun

Lisätiedot

YP1, yläpohja. VP1, välipohja. AP1, alapohja

YP1, yläpohja. VP1, välipohja. AP1, alapohja YP1, yläpohja Kattovasat kiinnitetään CLT-levyyn BMF-90 kulmalevyllä, 3+3 kpl/palkki ja ankkurinauloilla 40*4, 5+5 kpl/levy Tiivissaumakate lappeen suuntaisesti Raakaponttilaudoitus RPL 2395 Tuuletusrakorima

Lisätiedot

NIKO PALONEN ALAPOHJAN RAKENNE JA TYÖOHJE. Kohde: XXX

NIKO PALONEN ALAPOHJAN RAKENNE JA TYÖOHJE. Kohde: XXX NIKO PALONEN ALAPOHJAN RAKENNE JA TYÖOHJE Kohde: XXX 2.11.2013 Alapohjan rakenne Nykyinen alapohjarakenne on maanvarainen laatta, jossa on ollut puinen koolausrakenne. Lämmöneristeenä on käytetty sahanpurua.

Lisätiedot

TYCROC SUIHKUALLAS JA LINEAARINEN LATTIAKAIVO

TYCROC SUIHKUALLAS JA LINEAARINEN LATTIAKAIVO TYCROC SUIHKUALLAS JA LINEAARINEN LATTIAKAIVO Tycroc suihkualtaat toimitetaan aina asianmukaisella lattiakaivolla varustettuina. Komponentit on kehitetty yhdessä käytettäväksi eivätkä sovi asennettavaksi

Lisätiedot

Rakennusohjeet Rakenna oikea pyöräkatos

Rakennusohjeet Rakenna oikea pyöräkatos Rakennusohjeet Rakenna oikea pyöräkatos Pyörät kannattaa pysäköidä suojakatokseen. Tässä yksinkertaisessa pyöräkatoksessa pyörät ovat aina valmiina. Seiniin voi kiinnittää koukkuja ja hyllyjä pyöräpumpuille,

Lisätiedot

ASENNUSOHJEET TYCROC TWP LEIKKAAMINEN, SÄILYTYS JA ALUSTA

ASENNUSOHJEET TYCROC TWP LEIKKAAMINEN, SÄILYTYS JA ALUSTA TYCROC TWP LEIKKAAMINEN, SÄILYTYS JA ALUSTA Tycroc TWP -rakennuslevyä on helppo leikata joko sirkkelillä, pistosahalla, käsisahalla tai mattoveitsellä. Aukkojen poraamiseen soveltuu sekä kivi-, metalli-

Lisätiedot

TUOTE & ASENNUS OPAS 2011

TUOTE & ASENNUS OPAS 2011 TUOTE & ASENNUS OPAS 2011 1 一 Asennusopas ulkolattiat 1 Malli: Asennus FINA021 1.1 Tuotteen lyhyt johdanto: 1.1.1 Tuotteen muoto: Kiillotettu 1.1.2 Tuoteen profiili: Sileä 1.1.3 Tuotteen soveltaminen:

Lisätiedot

Näin lisäeristät 3. Hirsitalon ulkopuolinen lisäeristys. Eristeinä PAROC extra ja PAROC WPS 3n

Näin lisäeristät 3. Hirsitalon ulkopuolinen lisäeristys. Eristeinä PAROC extra ja PAROC WPS 3n Näin lisäeristät 3 Hirsitalon ulkopuolinen lisäeristys Eristeinä PAROC extra ja PAROC WPS 3n Tammikuu 2012 Hirsitalon ulkopuolinen lisäeristäminen PAROC extralla ja PAROC WPS 3n -levyillä Oikein tehty

Lisätiedot

HalliPES 1.0 Yleisesittely

HalliPES 1.0 Yleisesittely HalliPES 1.0 Yleisesittely RoadShow 2015 Tero Lahtela HalliPES 1.0 RAKENNUSTYYPIT teollisuushalli varastohalli urheiluhalli kokoontumis ja liikerakennus pihattonavetta ratsastusmaneesi RUNKOTYYPIT massiivipuurunko

Lisätiedot

Ruuviliitokset. Yleistä tietoa ruuviliitoksista. Kitkaliitoksen ja muotoliitoksen yhdistelmä

Ruuviliitokset. Yleistä tietoa ruuviliitoksista. Kitkaliitoksen ja muotoliitoksen yhdistelmä Yleistä tietoa ruuviliitoksista Yleistä tietoa ruuviliitoksista Ruuviliitokset voidaan tehdä kitkaliitoksina, muotoliitoksina tai näiden kahden yhdistelmänä. Kitkaliitos vaatii noin 10 kertaa enemmän ruuveja

Lisätiedot

Reunamuodot ja kannatinjärjestelmät Gyptone alakatot 3.3.4 Reuna B1 ja B1 Bend

Reunamuodot ja kannatinjärjestelmät Gyptone alakatot 3.3.4 Reuna B1 ja B1 Bend Reunamuodot ja kannatinjärjestelmät Gyptone alakatot 3.3.4 Reuna B ja B Bend Reflecting everyday life Reuna B Ruuvikiinnitys GK-kannatinjärjestelmään, ei-avattava 5 4 3 7 6 Kaikki levysaumat ovat tuettuja

Lisätiedot

ESIMERKKI 6: Päätyseinän levyjäykistys

ESIMERKKI 6: Päätyseinän levyjäykistys ESIMERKKI 6: Päätyseinän levyjäykistys Perustietoja - Rakennuksen poikittaissuunnan jäykistys toteutetaan jäykistelinjojen 1, 2 ja 3 avulla molemmissa kerroksissa. - Ulkoseinissä jäykistävänä levytyksenä

Lisätiedot

SEMTUN JVA+ MUURAUS- KANNAKKEET

SEMTUN JVA+ MUURAUS- KANNAKKEET SEMTUN JVA+ MUURAUS- KANNAKKEET KÄYTTÖ- JA SUUNNITTELUOHJE 19.5.2016 - 1 - SISÄLLYSLUETTELO 1 YLEISTÄ... - 2-1.1 Yleiskuvaus... - 2-1.2 Toimintatapa... - 3-1 MITAT JA MATERIAALIT... - 4-2.1 Kannaketyypit...

Lisätiedot

Evokit-liukuovijärjestelmä kipsilevyseinille

Evokit-liukuovijärjestelmä kipsilevyseinille Evokit-liukuovijärjestelmä kipsilevyseinille I EVOKIT-LIUKUOVIJÄRJESTELMÄN SENNUSOHJE KIPSILEVYSEINÄLLE 2 Evokit 92 HUOMIOI NÄMÄ: Rungon asennus sennus aina valmiin lattiapinnan tasoon. Tarkista runkoelementin

Lisätiedot

Evokit-liukuovijärjestelmän asennusohje kipsilevyseinälle 1 16

Evokit-liukuovijärjestelmän asennusohje kipsilevyseinälle 1 16 27.08.2019 Evokit-liukuovijärjestelmän asennusohje kipsilevyseinälle 1 16 HUOMIOI NÄMÄ: RUNGON ASENNUS Tarkista ensin väliseinärungon vaaka- ja pystysuoruus ja korjaa tarvittaessa. Taskuoven runkoelementti

Lisätiedot

Ääneneristysluokka 25dB DnT,w (db) 32. LiuneTyyni ÄÄNITEKNINEN OVI D18 ASENNUSOHJE ELEMENTTI OVI KARMIT

Ääneneristysluokka 25dB DnT,w (db) 32. LiuneTyyni ÄÄNITEKNINEN OVI D18 ASENNUSOHJE ELEMENTTI OVI KARMIT Ääneneristysluokka 25dB DnT,w (db) 32 LiuneTyyni ÄÄNITEKNINEN OVI D18 ASENNUSOHJE ELEMENTTI OVI KARMIT asennusohje Kuvien kopioiminen ja käyttö kielletty ilman valmistajan lupaa. SISÄLLYS- LUETTELO TARVIKKEET

Lisätiedot

SIILO D9,8m pystytysohje

SIILO D9,8m pystytysohje SIILO D9,8m pystytysohje OHJEEN VERSIO 1.0.0 SUOMI (alkuperäinen) 2 SAMI TUOTTEEN OMISTAJALLE Kiitämme Teitä siitä, että valintanne kohdistui valmistamaamme tuotteeseen. Tutustukaa huolellisesti tähän

Lisätiedot

SILENCIO TRINNLYD 4 SILENCIO TRINNLYD 6 SILENCIO TRINNLYD 12 SILENCIO TRINNLYD 24 SILENCIO TRINNLYD 36 ASENNUSOHJEET.

SILENCIO TRINNLYD 4 SILENCIO TRINNLYD 6 SILENCIO TRINNLYD 12 SILENCIO TRINNLYD 24 SILENCIO TRINNLYD 36 ASENNUSOHJEET. SILENCIO TRINNLYD 4 SILENCIO TRINNLYD 6 SILENCIO TRINNLYD 12 SILENCIO TRINNLYD 24 SILENCIO TRINNLYD 36 ASENNUSOHJEET www.hunton.fi Näin saavutetaan paras ääneneristys Betonielementit ja betoniset ontelolaatat

Lisätiedot

1 RAKENNNESELVITYS. 9 LIITE 5. s. 1. Korutie 3 Työnumero: 8.9.2011 Ilkka Meriläinen 51392.27

1 RAKENNNESELVITYS. 9 LIITE 5. s. 1. Korutie 3 Työnumero: 8.9.2011 Ilkka Meriläinen 51392.27 9 LIITE 5. s. 1 1 RAKENNNESELVITYS 1.1 TEHTÄVÄN MÄÄRITTELY Selvitys on rajattu koskemaan :ssa olevan rakennuksen 1. ja 2. kerroksen tiloihin 103, 113, 118, 204 ja 249 liittyviä rakenteita. 1.2 YLEISKUVAUS

Lisätiedot

TITAN Megashore -tuentajärjestelmä

TITAN Megashore -tuentajärjestelmä TITAN Megashore -tuentajärjestelmä Ischebeck TITAN -alumiinituki Koko 6 Alumiinitukia on kolmea eri kokoa, joissa pystysuunnassa kulkeva ura mahdollistaa kehien kiinnittämisen nopeasti ja turvallisesti

Lisätiedot

LEPO-tasokannakkeet KÄYTTÖ- ja SUUNNITTELUOHJE

LEPO-tasokannakkeet KÄYTTÖ- ja SUUNNITTELUOHJE LEPO-tasokannakkeet KÄYTTÖ- ja SUUNNITTELUOHJE Betoniyhdistyksen käyttöseloste BY 5 B nro 363 17.02.2012 SISÄLLYSLUETTELO 1. YLEISTÄ...2 1.1 YLEISKUVAUS...2 1.2 TOIMINTATAPA...2 1.3 LEPO...4 1.3.1 Mitat...4

Lisätiedot

RAK-C3004 Rakentamisen tekniikat

RAK-C3004 Rakentamisen tekniikat RAK-C3004 Rakentamisen tekniikat Johdatus rakenteiden mitoitukseen joonas.jaaranen@aalto.fi Sisältö Esimerkkirakennus: puurakenteinen pienrakennus Kuormat Seinätolpan mitoitus Alapohjapalkin mitoitus Anturan

Lisätiedot

RONDO-LEVYJEN ASENNUSOHJE

RONDO-LEVYJEN ASENNUSOHJE RONDO-LEVYJEN ASENNUSOHJE rev. 23.11.2010 Teräselementti Oy, Marjamäentie 16, 37570 Lempäälä p.03-2536 200 YLEISTÄ: Rondolevyjä on kaikkiaan 6 tyyppiä. Levyt kiinnitetään seinään alumiinisten Rondonastojen

Lisätiedot

KUIVAKÄYMÄLÄKOMERO KH-3

KUIVAKÄYMÄLÄKOMERO KH-3 KUIVAKÄYMÄLÄKOMERO KH-3 Kuivakäymäläkomero täyttää sisäasiainministeriön antamissa määräyksissä esitetyt vaatimukset. VTT on myöntänyt kuivakäymäläkomerolle sen vaatimusten mukaisuuden osoittavan tuotesertifikaatin

Lisätiedot

Enkopoitu musta Nortegl-savikattotiili

Enkopoitu musta Nortegl-savikattotiili Enkopoitu musta Nortegl-savikattotiili ASENNUSOHJE Päivitetty 20.12.2012 Tämä korvaa aiemmat asennusohjeet Puh. +358 9 2533 7200 ~ Faksi +358 9 2533 7311 ~ www.monier.fi Sivu 1 / 6 Alkulause Ohjeet ja

Lisätiedot

Evokit 92 -liukuovijärjestelmän asennusohje kipsilevyseinälle 1 16

Evokit 92 -liukuovijärjestelmän asennusohje kipsilevyseinälle 1 16 Evokit 92 -liukuovijärjestelmän asennusohje kipsilevyseinälle 1 16 HUOMIO NÄMÄ: RUNGON ASENNUS Asennus aina valmiin lattiapinnan tasoon. Tarkista runkoelementin pysty- ja vaakasuoruus vatupassilla ennen

Lisätiedot

NOPEA ASENNUS SÄÄDETTÄVÄ LIITOS. AKK kerrospilarikengässä yhdistyy kolme elementtipilarin raudoitustuotetta; kenkäliitos, pääteräs ja jatkospultti.

NOPEA ASENNUS SÄÄDETTÄVÄ LIITOS. AKK kerrospilarikengässä yhdistyy kolme elementtipilarin raudoitustuotetta; kenkäliitos, pääteräs ja jatkospultti. PILARIKENGÄT sivu 1 / 5 Pilarikenkiä käytetään betonielementtipilareiden kiinnittämiseen ja kuormien siirtämiseen. Pilarielementtiin sijoitetut kengät liitetään vastakkaisessa rakenteessa oleviin pultteihin.

Lisätiedot

Lasikatot. Katon kaltevuus vähintään 6 = 105 mm/m.

Lasikatot. Katon kaltevuus vähintään 6 = 105 mm/m. Lasikatot Katon kaltevuus vähintään 6 = 105 mm/m. Takuun voimassaolo edellyttää tämän ohjeen noudattamista. Tarkasta aina ennen asennuksen aloittamista, että toimitus sisältää oikean määrän tarvikkeita.

Lisätiedot

DETALJIT Konesaumattava ThermiSol-kattoelementti. TRAK201 konesaumattava ThermiSol-elementti kattokaavio

DETALJIT Konesaumattava ThermiSol-kattoelementti.  TRAK201 konesaumattava ThermiSol-elementti kattokaavio DETALJIT 03.10.2016 Konesaumattava ThermiSol-kattoelementti TRAK201 konesaumattava ThermiSol-elementti kattokaavio TR200A konesaumattava ThermiSol-elementti sauma TR211A konesaumattava ThermiSol-elementti

Lisätiedot

Rakenna oma puukuivuri

Rakenna oma puukuivuri Rakenna oma puukuivuri Sauno puutavarankuivuri Rakennusohje Kuivaimen osat ruuvataan yhteen erikoisruuveja käyttämällä. Tämän ohjeen avulla voit rakentaa omia tarpeitasi vastaavan kuivaimen. Katso ohjeen

Lisätiedot

Teräsrakenteiden palosuojaus

Teräsrakenteiden palosuojaus Teräsrakenteiden palosuojaus Vers. 0-05 PROMATECT-L on palamaton levy, jota käytetään teräs- ja betonirakenteiden suojaamisen tulipaloilta. Levy on valmistettu epäorgaanisesta kalsiumsilikaatista, joka

Lisätiedot

SUPER TT-, TT- JA HTT -LAATAT

SUPER TT-, TT- JA HTT -LAATAT SUUNNITTELUOHJE SUPER TT-, TT- JA HTT -LAATAT 1 (33) SISÄLLYS 1. YLEISTÄ...2 2. SUUNNITTELU...3 3. VALMISTUS...4 4. KIINNITYSTEN JA RIPUSTUSTEN YLEISOHJE...5 LIITTEET...6 LIITE 1A: SUPERTT-LAATAN POIKKILEIKKAUSMITAT...7

Lisätiedot