Puhdas paloasema. Altistumisen vähentäminen käytännössä. Jarkke Lahti Paloesimies

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Puhdas paloasema. Altistumisen vähentäminen käytännössä. Jarkke Lahti Paloesimies"

Transkriptio

1 Puhdas paloasema Altistumisen vähentäminen käytännössä Jarkke Lahti Paloesimies

2 Voimme vaikuttaa altistumisen määrään paljonkin, jos vain haluamme Kuva: Keski-Suomen pelastuslaitos Kuva: Ksml.fi

3 Puhdas paloasema Paljon muutakin, kuin puhdas paloasema Toimintamalleja altistumisen vähentämiseksi tehtävässä ja kalustonhuolloissa. Välineistöä altistumisen vähentämiseksi. Toimintaohjeet poikkeuksellisen suurissa kemikaalialtistumisissa. Uusien paloasemien suunnittelu ja vanhojen peruskorjaus.

4 Tellervonkatu Tellervonkatu muuttaa käytäntöjä ja parantaa palomiesten työturvallisuutta. Työterveyslaitoksen lausunto toimii pohjana uusien ohjeiden ja menetelmien viemiseksi käytäntöön. Tulee näkymään myös palomiestutkimuksen loppuraportissa.

5 Keski-Suomen pelastuslaitoksen uusi ohjeistus Puhdas paloasema, altistumisen vähentäminen sammutustehtävässä ja kalustonhuollossa. Kevään aikana lausunnot ja koulutus työvuoroille. Kylmät savusukellusharjoitukset Kuumat savusukellusharjoitukset Joukkueharjoitukset Lopullinen muoto vasta työvuoroilta saadun palautteen perusteella.

6 Toimintaohje poikkeuksellisen suurissa altistumistilanteissa Helpottaa toimintaa tilanteissa, joissa työntekijät ovat altistuneet terveydelle vaarallisille aineille tulipalossa tai onnettomuustilanteessa ja tarvitsevat hoitoon ja tutkimuksiin ohjauksen. Tehty yhteistyössä pelastuslaitoksen, työterveyden ja työterveyslaitoksen kanssa.

7 Mitä kaikkea malli on käytännön tasolla operatiivisessa toiminnassa 1. Asenne 2. Uusien, turvallisempien mallien omaksuminen tehtävässä ja kalustonhuollossa. 3. Suojaimet

8 Savusukeltajan varusteet Pelastussukellusohje SM050:00/2006 Savusukeltaja perusvarustus Palopuku Palokypärä Kypärän alushuppu Palokäsineet Palojalkineet Paineilmahengityslaite Paloasuun kuuluu lisäksi Puukko Letkunkannatin Valaisin Tämän lisäksi Paineilmalaitteessa oltava lisäilmasyöttömahdollisuus. Altistumisen vähentäminen tehtävässä ja kalustohuollossa ohje lisää varustukseen: Aluskäsineet Kevyen hengityssuojaimen (FFP3) Pitkähihaisen- ja lahkeisen asun sammutuspuvun alle Pelastusyksiköstä tulee olla paineilmalaitteen lisäilmansyöttöön soveltuva laitteisto. Kaksi- tai useampikerroksisiin rakennuksiin tai tiloihin mentäessä parilla tulee olla hätäpoistumisen mahdollistavat varusteet. Savusukellusparia kohden tulee olla vähintään yksi radio.

9 Vaara-alueiden määrittely Pelastustoiminnan johtaja määrittelee vaara-alueet Välittömän vaaran alue On alue tai tila, johon on levinnyt terveydelle tai ympäristölle vaarallista tai syttymisvaarallista ainetta tai jossa ilman happipitoisuus on alentunut. Välittömän vaaran alueeksi katsotaan myös alue tai tila, jonka epäillään olevan vaarallinen tai joka voi muuttua vaaralliseksi. Sammutustyössä välittömän vaaran alue määritellään alkuvaiheessa vähintään 10m säteelle onnettomuuspaikan ympärille. Alueella on näkyvää savua tai savua arvioidaan alueelle tulevan sammutustyön aikana. Vaara-alue On alue tai tila, jossa voidaan altistua terveydelle vaarallisille aineille. Tällaisia tiloja ovat, sivutilat, joissa ei havaita savua, alentunutta happipitoisuutta tai muita vaarallisia kemikaaleja, jotka vaativat suojautumista paineilmalaitteella. Sammutustyössä vaara-alueeksi määritellään välittömän vaaran alueen ympärillä oleva vähintään 10m alue. Suoja-alue On vaara-alueita ympäröivä alue, joka eristetään. Suoja-alueelle ei päästetä sivullisia. Suojaalueella ei lähtökohtaisesti ole tarvetta määrittää myöskään suojaustasoa. Pelastustoiminnan johtajan on kuitenkin katsottava että alueella työskentely on altistumisen suhteen turvallista.

10 Vaara-alueet Tuulensuunta Huoltopaikka Likainen/puhdas Jakoliitin Suoja-alue Vaara-alue Välittömän vaaran alue Välittömän vaaran alueella työskentelee vähintään savusukeltava pari sekä suojapari.

11 Rakennuspalojen paloluokat Rakennuspalojen luokittelu helpottaa suojaimien valintaa tehtävän aikana ja kalustonhuolloissa Rakennuspalojen paloluokat Paloluokka 1 Paloluokka 2 Paloluokka 3 Paloluokka 4 Kuvaus Lieviä nokivahinkoja aiheuttanut kytöpalo, joka ei ole levinnyt syttymiskohdastaan. Likaantuminen ja haittaainekuormitus ovat erittäin vähäistä. Pinnat ovat puhdistettavissa ilman pinnoitteiden uusimista ja kohteessa on vain pienehköjä haju- ja savuhaittoja. Tyypillinen paloluokan 1 palo on sammunut itsestään tai sammutettu ilman pelastuslaitoksen apua. Huoneistopalo, joka on levinnyt syttymiskohdastaan mutta rajoittunut osaan syttymishuonetta. Huoneiston muut tilat ovat kärsineet korkeintaan noki- ja savuvahinkoja ja niiden pinnat ovat puhdistettavissa ilman pinnoitteiden uusimista. Paloluokkaan 2 kuuluu valtaosa nopeasti sammutetuista huoneistopaloista: Esimerkiksi TV- kylmälaite- tai kahvinkeitinpalo, jonka pelastuslaitos on sammuttanut. Huoneistopalo, joka on aiheuttanut koko syttymishuoneen tuhoutumisen ja levinnyt mahdollisesti sen ulkopuolelle. Sellainen on esimerkiksi lieskahtanut palo, mutta myös muu huomattavia vahinkoja aiheuttanut palo. Likaantumisaste ja haitta-ainekuormitus ovat korkeat. Lisäksi rakenteita ja kalustoa joudutaan purkamaan ja pinnoitteita uusimaan. Tyypillinen paloluokan 3 palo on esimerkiksi huoneistopalo, jonka sammutus on viivästynyt. Teollisuuspalo, jossa todennäköisesti on vapautunut myrkyllisiä ja haitallisia aineita erilaisista kemikaaleista ja/tai materiaaleista. Tässä paloluokassa on aina tehtävä vaarallisten aineiden kartoitus suojaustarvetta mietittäessä. Erityishuomio sammutus- ja pelastustoimintaan: Pelastustoiminnanjohtaja määrittelee, onko kyseessä sammutustehtävä vai vaarallistenaineiden onnettomuus.

12 Suojaustasot Välittömän vaaran alueella työskentely Suojaustaso Sisältää lisäksi Missä tilanteissa käytetään Välittömän vaaran alueella työskentely soveltuva pitkähihainen alusasu sammutustehtävässä. aluskäsineet Sammutusasu ja Kun tilassa on näkyvää savua, vaarallisia kypärämyssy paineilmalaite kemikaaleja tai ilman happipitoisuus on sammutuskäsineet alentunut alle 18% ja kypärä hiilimonoksidipitoisuus on yli 30 ppm. Vaara-alueella työskentely Määritelmät on ohjeesta: Altistumisen vähentäminen sammutustehtävässä ja kalustonhuollossa Sammutusasu ja kevyt hengityksensuojain FFP3 soveltuva alusasu kypärä käsineet Vaara-alueella työskentely sammutustehtävässä. Kun tilassa ei ole kaasumaisia vaarallisia kemikaaleja Suojautuminen hiukkasmaisia aineita, bakteereita ja viruksia vastaan. Savusukeltajien ja suojaparin suojaustaso Paloasu ja paineilmalaite Muu sammutustoimintaan osallistuva henkilöstö Paloasu ja kevyt hengityksensuojain (FFP3) Konemiehet ja pelastustoiminnan johto Ei määriteltyä suojaustasoa Työskentely välittömän vaaran alueella Työskentely vaara-alueella Työskentely suoja-alueella

13 Suojaparin toiminta Suojaparin on kyettävä suoriutumaan varsinaisesta tehtävästään, vaikka välittömän vaaran alueella käytetään paineilmalaitteen ilmaa. Suojapari käyttää palokohteen ovella työskennellessään paineilmalaitteeseen kytkettyä lisäilmaa. Lisäilma voidaan syöttää toisesta paineilmalaitteesta tai erillisestä lisäilmajärjestelmästä. Tässä vaiheessa oma paineilmapullo on oltava suljettuna. Suojaparin tehtävän muuttuessa pelastus- tai avustustehtäväksi, irrotetaan lisäilmansyöttö ja siirrytään oman paineilmapullon ilmalle.

14 Sammutustehtävän päättyessä Sammutusasun takkia riisuttaessa paineilmalaitteen kasvo-osa pidetään vielä kasvoilla (paloluokka 3 ja4) tai välittömästi kasvo-osan poistamisen jälkeen laitetaan kevyt hengityssuojain FFP3. Kasvo-osan pitäminen kasvoilla mahdollisimman pitkään estää hiukkasmaisten epäpuhtauksien lisäksi kaasumaisten aineiden pääsyn hengitysteihin.

15 Huollot ja tauko tilannepaikalla Huollot tehdään suojaalueella ja jaetaan likaiseen ja puhtaaseen puoleen. Huolto ja taukopaikkoina kannattaa hyödyntää myös sisätilat Huollot tehdään riittävästi suojautuneena. Myös hygieniasta tulee huolehtia (mahdollisuus käsien pesuun).

16 Varusteiden riisuminen ja pakkaaminen Muita varusteita riisuttaessa käytetään hengityksensuojaimena kevyttä hengityksensuojainta (FFP3). Käsissä pidetään vähintään puuvillakäsineitä. Varusteiden ollessa märkiä, käytettään käsien suojana kemikaalikäsineitä (kat3). Pakkaaminen on hyvä aloittaa paineilmalaitteista. Kypäränalusmyssy voidaan poistaa ennen kevyen hengityssuojaimen laittoa kasvoille. Kuvassa DOTkuljetuspussit

17 Varusteiden pakkaaminen Varusteet, paineilmalaitteet ja letkut pakataan kuljetuspusseihin (DOT) tai jätesäkkiin. Varusteiden pakkaamisessa käytetään myös pesupussia, joka vähentää altistumista jatkokäsittelyssä merkittävästi. Jos erillistä kuljetuspussia ei ole käytettävissä, laitetaan pesupussi jätesäkkiin. Pesupussiin laitetaan ainoastaan pesukoneeseen menevät tavarat. Sammutusasu, kypäräpyssy ja palokäsineet. Valjaat irrotetaan pesun ajaksi (pestään erillään). Palosaappaat on myös hyvä poistaa ja vaihtaa puhtaat kengät. Palosaappaat voidaan myös pestä ja pitää jalassa huoltoihin saakka. Varustekuljetuspussiin laitetaan myös kypärä, palosaappaat, valjaat, valaisin ym.

18 Paloasemalle siirtyminen Ennen paloasemalle siirtymistä voidaan päälle pukea kevytasu. Kevytasua voidaan käyttää myös paloasemalla tehtävien huoltojen aikana. Varustekassi voidaan sijoittaa miehistötilaan (ei jätesäkkiä tai pelkkää pesupussia). Paineilmalaitteet sijoitetaan kalustotilaan paloasemalle siirtymisen ajaksi.

19 Huollot Paloasemalla ajoneuvo ajetaan pesupaikalle. Ajoneuvosta tyhjennetään likainen kalusto ja varusteet. Huollot tehdään varustehuoltotilassa tai muussa vastaavassa huoltotilassa (pesuhalli ym.) Huoltojen ajaksi suojaudutaan paloluokkien mukaisesti. Huoltotilassa oleskellaan vain suojautuneena.

20 Suojautuminen huoltojen aikana (taulukko) Rakennuspalojen paloluokat Suojautumistarve Paloluokka 1 Hengityssuojain todetun tarpeen mukaan, esim. FFP3 Suojakäsineet todetun tarpeen mukaan. Märkätyössä suositellaan kemikaalisuojakäsineitä (Kat3) Paloluokka 2 Pitkähihainen ja lahkeinen suojavaatetus Kevyt hengityksensuojain (FFP3) Kemikaalisuojakäsineet (kat3) Paloluokka 3 Paloluokka 4 Pitkähihainen ja lahkeinen suojavaatetus Kokonaamari A2B2E2K2-P3 luokan yhdistelmäsuodatin tai vaihtoehtoisesti moottoroitu hengityksensuojain, suojaustaso TH3. Kemikaalisuojakäsineet (Kat3) Suojautuminen kemikaalin mukaan Kemikaalin kestävä haalari (lyhytaikahaalari) Kokonaamari Vähintään A2B2E2K3-P3 luokan yhdistelmäsuodatin tai vaihtoehtoisesti moottoroitu hengityksensuojain, suojaustaso TH3.

21 Huollot Paloluokka 3 Huoltoon suojaudutaan paloluokan mukaisesti Paineilmalaitteet karkeapestään pesuainetta ja harjaa käyttäen. Pesu suoritetaan paineellisena. Karkeapesun jälkeen paineilmapullo irrotetaan ja suojapussi laitetaan pesukoneeseen. Paineilmalaitteiden karkeapesussa voidaan käyttää myös tähän tarkoitukseen valmistettua pesukonetta. Kasvo-osat ja selkälevy voidaan pestä myös tavallisessa pyykinpesukoneessa noudattamalla laitevalmistajan ja pesukonevalmistajan ohjeita Paloluokka 1 ja 2

22 Varusteet ja kuljetuspussit Varusteet laitetaan pesukoneeseen pesupussissa ja pestään pesuohjeen mukaisesti. Valjaat pestään erillään pesuohjeen mukaisesti. Lopuksi pestään saappaat ja kypärä.

23 Muuta huomioitavaa Ajoneuvo puhdistetaan tarpeen mukaan. Ajoneuvo kalustetaan puhtaissa tiloissa. Oma huolto mahdollisimman pian muiden huoltojen jälkeen.

24 Altistumispäiväkirja Tehtävän jälkeen täytetään altistumispäiväkirja. Tulee käyttöön uuden ohjeistuksen käyttöönoton yhteydessä. ALTISTUMISPÄIVÄKIRJA Pvm. Yksikkö Tehtävä Kesto Käytetty suojain Aine ja Muuta

25 Valmiina uusiin haasteisiin Kiitos!

Puhdas paloasema Altistumisen vähentäminen tehtävässä ja kalustonhuolloissa. Jarkke Lahti Paloesimies

Puhdas paloasema Altistumisen vähentäminen tehtävässä ja kalustonhuolloissa. Jarkke Lahti Paloesimies Puhdas paloasema Altistumisen vähentäminen tehtävässä ja kalustonhuolloissa Jarkke Lahti Paloesimies Toimimmeko näin? Kuva: Ksml.fi 17.2.2015 Voisimmeko toimia näin? Skellefteå-malli Ruotsissa on palomiesten

Lisätiedot

Suojautumisen haasteet tehtävän jälkeen ja kaluston huollossa

Suojautumisen haasteet tehtävän jälkeen ja kaluston huollossa JVT- ja kuivauspäivät 5-6.3.2015 Suojautumisen haasteet tehtävän jälkeen ja kaluston huollossa Paloesimies Jarkke Lahti Puhdas paloasema-malli Mallin lähtökohtana on vähentää altistumista tehtävässä ja

Lisätiedot

JVT-ja kuivauspäivät Tellervonkatu opetti ja muuttaa käytäntöjä JVT- ja kuivauspäivät 2016 Paloesimies Jarkke Lahti

JVT-ja kuivauspäivät Tellervonkatu opetti ja muuttaa käytäntöjä JVT- ja kuivauspäivät 2016 Paloesimies Jarkke Lahti JVT-ja kuivauspäivät 9-10.3.2016 Tellervonkatu opetti ja muuttaa käytäntöjä JVT- ja kuivauspäivät 2016 Paloesimies Jarkke Lahti Toimenpiteet tulipalon jälkeen Huollot keskeytettiin ensimmäisten oireiden

Lisätiedot

Sivutoimisen ja vapaaehtoispäällystön opintopäivät 6.9.2014 Paloesimies Jarkke Lahti. Puhdas paloasema-toimintamalli

Sivutoimisen ja vapaaehtoispäällystön opintopäivät 6.9.2014 Paloesimies Jarkke Lahti. Puhdas paloasema-toimintamalli Sivutoimisen ja vapaaehtoispäällystön opintopäivät 6.9.2014 Paloesimies Jarkke Lahti Puhdas paloasema-toimintamalli Hankkeen aloitus Suunnittelu aloitettiin 2011 Ensimmäisien menetelmien käyttöönotto 2011

Lisätiedot

Palopäällystöliiton syysopintopäivät 28.10.2014. Palomies altistuu, toimenpiteet altistumisen vähentämiseksi

Palopäällystöliiton syysopintopäivät 28.10.2014. Palomies altistuu, toimenpiteet altistumisen vähentämiseksi Palopäällystöliiton syysopintopäivät 28.10.2014 Palomies altistuu, toimenpiteet altistumisen vähentämiseksi Palomies altistuu Operatiivinen henkilöstö altistuu työuransa aikana suurelle määrälle. kemikaaleja,

Lisätiedot

Vähentääkö Skellefteå-malli palomiesten altistumista operatiivisessa työssä?

Vähentääkö Skellefteå-malli palomiesten altistumista operatiivisessa työssä? Hyvinvointia työstä Vähentääkö Skellefteå-malli palomiesten altistumista operatiivisessa työssä? Työterveyslaitos: Juha Laitinen Harri Lindholm Marjaleena Aatamila Sirpa Hyttinen Piia Karisola Rahoittajat:

Lisätiedot

1. Savusukellustaitoa ylläpidetään harjoittelulla. Riittäväksi harjoitteluksi katsotaan (Pelastussukellusohje, s.11)

1. Savusukellustaitoa ylläpidetään harjoittelulla. Riittäväksi harjoitteluksi katsotaan (Pelastussukellusohje, s.11) 1. Savusukellustaitoa ylläpidetään harjoittelulla. Riittäväksi harjoitteluksi katsotaan (Pelastussukellusohje, s.11) a. kolme kylmää savusukellusharjoitusta b. kolme kuumaa savusukellusharjoitusta c. kolme

Lisätiedot

Tervetuloa sammutustyökurssille,

Tervetuloa sammutustyökurssille, KUTSU KURSSI Tervetuloa sammutustyökurssille, Kurssipaikka ja ajankohta Varustus Palokunta-asu KURSSINJOHTAJA Nimi Virka-asema yhteystiedot ENNAKKOTEHTÄVÄ Sopimuspalokuntasi tulee järjestää sinulle seuraavat

Lisätiedot

Kemikaalialtistumisen vähentäminen palokohteissa. Juha Laitinen, Mauri Mäkelä, Panu Oksa, Tuula Hakkarainen, Kati Tillander & Tuomas Paloposki

Kemikaalialtistumisen vähentäminen palokohteissa. Juha Laitinen, Mauri Mäkelä, Panu Oksa, Tuula Hakkarainen, Kati Tillander & Tuomas Paloposki VTT TIEDOTTEITA 2531 Juha Laitinen, Mauri Mäkelä, Panu Oksa, Tuula Hakkarainen, Kati Tillander & Tuomas Paloposki Kemikaalialtistumisen vähentäminen palokohteissa VTT TIEDOTTEITA RESEARCH NOTES 2531 Kemikaalialtistumisen

Lisätiedot

70 vuotta. Hyvinvointia työstä. Työterveyslaitos www.ttl.fi

70 vuotta. Hyvinvointia työstä. Työterveyslaitos www.ttl.fi 70 vuotta Hyvinvointia työstä Kemikaalialtistuminen ja siltä suojautuminen palokohteissa vanhempi tutkija Juha Laitinen http://www.vtt.fi/inf/pdf/tiedotteet/2010/t2531.pdf Juha Laitinen, Suomen JVT- ja

Lisätiedot

Influenssapotilaan pisaraja kosketusvarotoimet

Influenssapotilaan pisaraja kosketusvarotoimet Influenssapotilaan pisaraja kosketusvarotoimet Terveyskeskusten ja pitkäaikaishoitolaitosten infektioyhdyshenkilöiden koulutuspäivä 17.10.2016 Tuula Keränen, hygieniahoitaja infektioiden torjuntayksikkö

Lisätiedot

Biohajoavien jätteiden turvallinen käsittely

Biohajoavien jätteiden turvallinen käsittely Biohajoavien jätteiden turvallinen käsittely Hannu Miettinen/ Jätekukko Oy Sirpa Laitinen Työterveyslaitos Topeliuksenkatu 41 a A 00250 Helsinki www.ttl.fi Graafinen suunnittelu: Tuula Solasaari 2014 Työterveyslaitos

Lisätiedot

ANALYYSIVASTAUS Tilaus:

ANALYYSIVASTAUS Tilaus: 1 (7) Länsi-Suomen Rakennusanalyysi Oy Esa Rämänen Åbackantie 18 64320 DAGSMARK PAH-määritys materiaalinäytteestä Asiakasviite: Kauhajoen kaupunki / Räimiskä Analyysin kuvaus: PAH-yhdisteet tuotteessa,

Lisätiedot

Joensuun voimalaitoksen turvallisuustiedote

Joensuun voimalaitoksen turvallisuustiedote Joensuun voimalaitoksen turvallisuustiedote JOENSUUN VOIMALAITOKSEN TURVALLISUUSTIEDOTE Tässä turvallisuustiedotteessa kuvataan Joensuun voimalaitoksen toimintaa ja toiminnasta aiheutuvia vaaratekijöitä.

Lisätiedot

Kohteessa täydentyvät pelastusryhmät PTK-seminaari Esko Kaukonen puh

Kohteessa täydentyvät pelastusryhmät PTK-seminaari Esko Kaukonen puh Kohteessa täydentyvät pelastusryhmät PTK-seminaari 26.4.2016 Esko Kaukonen esko.kaukonen@pp.inet.fi puh 0295 453 407 Hankkeen lähtökohdat (1) Pelastustoimen toimintavalmiuden suunnitteluohjeen mukaan Pelastustoiminnan

Lisätiedot

ANALYYSIVASTAUS Tilaus:

ANALYYSIVASTAUS Tilaus: 1 (6) Insinööritoimisto Levola Oy Tomi Levola Pihlajaranta 10 28400 ULVILA PAH-määritys materiaalinäytteestä Asiakasviite: Sauvon Koulu Näytteen kerääjät: Tomi Levola Analyysin kuvaus: PAH-yhdisteet tuotteessa,

Lisätiedot

Influenssapotilaan eristyskäytännöt

Influenssapotilaan eristyskäytännöt Influenssapotilaan eristyskäytännöt Terveyskeskusten ja pitkäaikaishoitolaitosten infektioyhdyshenkilöiden koulutuspäivä 3.11.2014 Tuula Keränen, hygieniahoitaja infektioiden torjuntayksikkö Puh. 040 5094097

Lisätiedot

Tulipalon aikana palamisreaktioissa syntyy haitallisia yhdisteitä, joista osa päätyy palokohteen

Tulipalon aikana palamisreaktioissa syntyy haitallisia yhdisteitä, joista osa päätyy palokohteen 1 / 5 Palosaneeraustyön suojautumisohje Tulipalon aikana palamisreaktioissa syntyy haitallisia yhdisteitä, joista osa päätyy palokohteen pinnoille. Palon jälkeen näitä yhdisteitä vapautuu pinnoilta palokohteen

Lisätiedot

Tallitöihin sopivia hengityssuojaimia

Tallitöihin sopivia hengityssuojaimia Tallitöihin sopivia hengityssuojaimia Suomen Hevostietokeskus ry Työryhmä: Sanna Airaksinen ja Minna-Liisa Heiskanen Tallinpitäjän verkkotietopakettihanke 2015 Hiukkassuojain FFP2 NR FFP2= P2-luokan hiukkassuojain

Lisätiedot

EPS-ohutrappausten palotekninen toimivuus. Julkisivuyhdistyksen seminaari 25.1.2007 Wanha Satama, Helsinki

EPS-ohutrappausten palotekninen toimivuus. Julkisivuyhdistyksen seminaari 25.1.2007 Wanha Satama, Helsinki EPS-ohutrappausten palotekninen toimivuus Julkisivuyhdistyksen seminaari 25.1.2007 Wanha Satama, Helsinki EPS-ohutrappausrakenne EPS (expanded polystyrene) lämmöneriste muottipaisutettu polystyreeni Julkisivurakenteissa

Lisätiedot

OPAS KÄSINEIDEN VALINTAAN Viiltosuojaus

OPAS KÄSINEIDEN VALINTAAN Viiltosuojaus OPAS KÄSINEIDEN VALINTAAN Viiltosuojaus OHJEISTUS OIKEAN VIILTOSUOJAKÄSINEMALLIN VALINTAAN VASTAA UUTTA EN388:2016 STANDARDIA Varmin tapa oikean käsinemallin valintaan on käyttää 3-vaiheista tarvekartoitusta.

Lisätiedot

Pelastuslaitosten palontutkinnassa havaittua

Pelastuslaitosten palontutkinnassa havaittua Pelastuslaitosten palontutkinnassa havaittua Ja vähän Onnettomuustutkintakeskukselta 1 Kuka puhuu? Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen riskienhallintapäällikkö Suomen palontutkijat ry:n puheenjohtaja Onnettomuustutkintakeskuksen

Lisätiedot

TARTTUVA OKSENNUS- JA RIPULITAUTI

TARTTUVA OKSENNUS- JA RIPULITAUTI TARTTUVA OKSENNUS- JA RIPULITAUTI Terveyskeskusten ja pitkäaikaishoitolaitosten infektioyhdyshenkilöiden koulutus 6.5.2013 Hygieniahoitaja Reija Leiviskä P: 08-315 2574, e-mail: Reija.Leiviska@ppshp.fi

Lisätiedot

PELASTUSRYHMÄN ENSITOIMENPITEISIIN KUULUVAT SELVITYKSET SAMMUTUSTEHTÄVISSÄ (PEKSS)

PELASTUSRYHMÄN ENSITOIMENPITEISIIN KUULUVAT SELVITYKSET SAMMUTUSTEHTÄVISSÄ (PEKSS) PELASTUSRYHMÄN ENSITOIMENPITEISIIN KUULUVAT SELVITYKSET SAMMUTUSTEHTÄVISSÄ (PEKSS) 13.10.2018 Ismo Huttu Täydennykset Latvala 13.10.2018 PELASTUSRYHMÄN ENSITOIMENPITEISIIN KUULUVAT SELVITYKSET SAMMUTUSTEHTÄVISSÄ

Lisätiedot

Opettele seuraavat taidot * köyden pujottaminen laskeutumislaitteeseen sekä laskeutumislaitteen käyttöperiaate

Opettele seuraavat taidot * köyden pujottaminen laskeutumislaitteeseen sekä laskeutumislaitteen käyttöperiaate KUTSU KURSSI Tervetuloa savusukelluskurssille Kurssipaikka ja ajankohta Varustus Palokunta-asu KURSSINJOHTAJA Nimi Virka-asema yhteystiedot ESITIETOVAATIMUKSET Valmistaudu kurssin alussa järjestettävään

Lisätiedot

Altistumisen ehkäiseminen pelastuslaitoksen arjessa

Altistumisen ehkäiseminen pelastuslaitoksen arjessa Altistumisen ehkäiseminen pelastuslaitoksen arjessa Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos Syksy 2015 Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos Altistuminen Altistumisella tarkoitetaan vieraan aineen esiintymistä henkilön

Lisätiedot

Palomiesten altistumisen arviointi operatiivisessa työssä

Palomiesten altistumisen arviointi operatiivisessa työssä Palomiesten altistumisen arviointi operatiivisessa työssä Juha Laitinen, Marjaleena Aatamila ja Harri Lindholm Palopäällystöliiton järjestämä Pelastusalan työturvallisuusseminaari Messukeskus 19.11.2015,

Lisätiedot

Vermon lämpökeskuksen turvallisuustiedote

Vermon lämpökeskuksen turvallisuustiedote Vermon lämpökeskuksen turvallisuustiedote VERMON VOIMALAITOKSEN TURVALLISUUSTIEDOTE Tässä turvallisuustiedotteessa kuvataan Vermon lämpökeskuksen toimintaa ja toiminnasta aiheutuvia vaaratekijöitä. Tiedotteessa

Lisätiedot

PALOTURVALLISUUS MAANALAISISSA TILOISSA

PALOTURVALLISUUS MAANALAISISSA TILOISSA PALOTURVALLISUUS MAANALAISISSA TILOISSA Esko Mikkola ja Tuomo Rinne VTT Copyright VTT LÄHTÖKOHTIA Maanalaisissa tiloissa tulipalo on erityisen vaarallinen: Poistuminen hidasta (pitkät etäisyydet, nousut,

Lisätiedot

Alipäällystön koulutusohjelma

Alipäällystön koulutusohjelma Alipäällystön koulutusohjelma Alipäällystökurssi 34 PELASTUSHENKILÖSTÖN ALTISTUSTEN VÄHENTÄMINEN HAITALLISILLE AINEILLE Jarno Lamminpää 2 PELASTUSOPISTO Koulutusohjelma Alipäällystön koulutusohjelma Tekijä

Lisätiedot

PELASTUSVIRANOMAISEN ROOLI OLEMASSA OLEVAN VÄESTÖNSUOJAN TOIMINTAKUNTOISUUDEN VALVONNASSA

PELASTUSVIRANOMAISEN ROOLI OLEMASSA OLEVAN VÄESTÖNSUOJAN TOIMINTAKUNTOISUUDEN VALVONNASSA PELASTUSVIRANOMAISEN ROOLI OLEMASSA OLEVAN VÄESTÖNSUOJAN TOIMINTAKUNTOISUUDEN VALVONNASSA Palotarkastusinsinööri Tapio Stén Pirkanmaan pelastuslaitos, pvm. 27.9.2017 Pelastusviranomaisen rooli väestönsuojien

Lisätiedot

Työ- ja suojavaatteet sekä suojainten käyttö

Työ- ja suojavaatteet sekä suojainten käyttö Ohje henkilökunnalle 1 Työ- ja suojavaatteet sekä suojainten käyttö Infektioiden torjunta perustuu tartuntareittien katkaisuun. Infektioiden torjunta edellyttää hyvää käsihygieniaa ja aseptisia työtapoja.

Lisätiedot

PORONLIHAN SUORAMYYJÄN OMAVALVONTASUUNNITELMA

PORONLIHAN SUORAMYYJÄN OMAVALVONTASUUNNITELMA PALISKUNTAIN YHDISTYS, 2008 PORONLIHAN SUORAMYYJÄN OMAVALVONTASUUNNITELMA SISÄLLYSLUETTELO sivu Ilmoitus poronlihan suoramyynnistä valvontaviranomaiselle 1 Ilmoitus poronlihan suoramyynnistä, toimijan

Lisätiedot

Yksinkertaisilla keinoilla kohti parempaa paloturvallisuutta

Yksinkertaisilla keinoilla kohti parempaa paloturvallisuutta Yksinkertaisilla keinoilla kohti parempaa paloturvallisuutta 1 Seuraavan 25 minuutin tavoite Palontutkintaan perustuvaa tietoa taloyhtiöiden turvallisuuden parantamisesta Painopiste nykyisessä rakennuskannassa

Lisätiedot

SUOJAINTEN KÄYTTÖ VÄLINEHUOLLOSSA. 26.Välinehuollon valtakunnalliset koulutuspäivät Päivi Turunen Palveluesimies, Siun sote

SUOJAINTEN KÄYTTÖ VÄLINEHUOLLOSSA. 26.Välinehuollon valtakunnalliset koulutuspäivät Päivi Turunen Palveluesimies, Siun sote SUOJAINTEN KÄYTTÖ VÄLINEHUOLLOSSA 26.Välinehuollon valtakunnalliset koulutuspäivät 11.10.2018 Päivi Turunen Palveluesimies, Siun sote Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Perustettu

Lisätiedot

Kohteessa täydentyvät pelastusryhmät Esko Kaukonen

Kohteessa täydentyvät pelastusryhmät Esko Kaukonen Kohteessa täydentyvät pelastusryhmät Esko Kaukonen (esko.kaukonen@pp.inet.fi) Hankkeen lähtökohdat (1) Pelastustoimen toimintavalmiuden suunnitteluohjeen mukaan Pelastustoiminnan aloittaminen on suunniteltava

Lisätiedot

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö. Paloturvallisuus

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö. Paloturvallisuus Paloturvallisuus Tunnista kodin paloriskit Kuvat TUKES, www.tukes.fi ja SPEK Huoneistopalon eteneminen DVD Paloturvallinen koti Tulen turvallinen käsittely Kynttilät ja avotuli Grillaus Tulisijat Tupakointi

Lisätiedot

Käyttöturvallisuustiedote 1907/2006/EY, 31 artikla mukainen

Käyttöturvallisuustiedote 1907/2006/EY, 31 artikla mukainen Sivu: 1/5 1 Aineen tai seoksen ja yhtiön tai yrityksen tunnistetiedot Tuotetunniste Aineen tai seoksen merkitykselliset tunnistetut käytöt ja käytöt, joita ei suositella Aineen / valmisteen käyttö Lisäaine

Lisätiedot

TUULETUKSEN MERKITYS JÄLKIVAHINKOJEN TORJUNNALLE

TUULETUKSEN MERKITYS JÄLKIVAHINKOJEN TORJUNNALLE TUULETUKSEN MERKITYS JÄLKIVAHINKOJEN TORJUNNALLE TAKTINEN SAVUTUULETUS YLIPAINETUULETUS ALIPAINETUULETUS KOHTEEN ALIPAINEISTAMINEN PELASTUSTOIMINNAN JÄLKEEN Palomestari Arto Lappi Pohjois-Savon Pelastuslaitos

Lisätiedot

Kemikaaliturvallisuus

Kemikaaliturvallisuus Kemikaaliturvallisuus Mirja Virta, ympäristöhallinnon päällikkö, HUS Ympäristökeskus HUS Ympäristökeskus SSTY 21.11.2018 Käyttäjän tulee olla selvillä kemikaalien vaarallisista ominaisuuksista ja luokituksesta

Lisätiedot

RIPULOIVAN POTILAAN ERISTYSKÄYTÄNNÖT

RIPULOIVAN POTILAAN ERISTYSKÄYTÄNNÖT RIPULOIVAN POTILAAN ERISTYSKÄYTÄNNÖT Terveyskeskusten ja pitkäaikaishoitolaitosten infektioyhdyshenkilöiden koulutus 3.11.2014 Hygieniahoitaja Reija Leiviskä P:040 509 4107 e-mail: Reija.Leiviska@ppshp.fi

Lisätiedot

Tilannepaikan riskinarviointi. Pem. Esa Nurmela Keski-Uudenmaan pelastuslaitos

Tilannepaikan riskinarviointi. Pem. Esa Nurmela Keski-Uudenmaan pelastuslaitos Tilannepaikan riskinarviointi Pem. Esa Nurmela Keski-Uudenmaan pelastuslaitos PTR-mittausmenetelmä Ap-kurssin opinnäytetyö Omakohtaiset kokemukset rakennusteollisuudessa käytössä olevasta TR-mittarista

Lisätiedot

Helsingin pelastuslaitoksen paloletkut ja niiden huolto

Helsingin pelastuslaitoksen paloletkut ja niiden huolto Helsingin pelastuslaitoksen paloletkut ja niiden huolto Pelastuslaitoksella on noin 4700 paloletkua, joista 1/3 työjohtoa ja 2/3 pääjohtoa. Paloletkujen arvo on noin 521 000 (3.1mmk) Letkunhuoltojärjestelmä

Lisätiedot

PORONLIHAN SUORAMYYJÄN OMAVALVONTASUUNNITELMA

PORONLIHAN SUORAMYYJÄN OMAVALVONTASUUNNITELMA PORONLIHAN SUORAMYYJÄN OMAVALVONTASUUNNITELMA Paliskuntain yhdistys 2013 Sisällysluettelo Ilmoitus poronlihan suoramyynnistä - viranomaiselle... 2 Ilmoitus poronlihan suoramyynnistä oma kappale... 3 Omavalvontasuunnitelma...

Lisätiedot

KANSAINVÄLINEN YHTEISTYÖ

KANSAINVÄLINEN YHTEISTYÖ KANSAINVÄLINEN YHTEISTYÖ Ylikorkeat rakennukset Opintomatka Paloesimies Petri Strandberg Helsingin kaupungin pelastuslaitos Korkean rakentamisen nykytila Suomessa Suomessa on tähän mennessä rakennettu

Lisätiedot

Helsingin asuntopalot ja niihin johtaneet tekijät. Mitä asukas voi itse tehdä turvallisuutensa parantamiseksi?

Helsingin asuntopalot ja niihin johtaneet tekijät. Mitä asukas voi itse tehdä turvallisuutensa parantamiseksi? Helsingin asuntopalot ja niihin johtaneet tekijät Mitä asukas voi itse tehdä turvallisuutensa parantamiseksi? Pelastustoiminta Helsingin pelastuslaitoksen suorittamien paloja pelastustehtävien kokonaismäärä

Lisätiedot

Jätehuoltotilojen paloturvallisuusmääräykset. Kuopio 14.2.2013 Pohjois-Savon pelastuslaitos Johtava palotarkastaja Ilkka Itkonen

Jätehuoltotilojen paloturvallisuusmääräykset. Kuopio 14.2.2013 Pohjois-Savon pelastuslaitos Johtava palotarkastaja Ilkka Itkonen Jätehuoltotilojen paloturvallisuusmääräykset Kuopio 14.2.2013 Pohjois-Savon pelastuslaitos Johtava palotarkastaja Ilkka Itkonen Pelastuslain 379 / 2011velvoitteet 1. Yleiset velvollisuudet 4 Jokaisen on

Lisätiedot

Puukerrostalon palomääräykset ja palosuojamaalit

Puukerrostalon palomääräykset ja palosuojamaalit Puukerrostalon palomääräykset ja palosuojamaalit PUUIDEA 2016 17.3.2016 Tero Lahtela Kuvat: Puuinfo P2 paloluokan puukerrostalo 3 4 krs. talon määräykset Kuva: Puuinfo P2 paloluokan puukerrostalo 5 8 krs.

Lisätiedot

NUORTEN VUOTIAIDEN OSALLISTUMINEN PELASTUSTOIMINTAAN JA KOULUTUKSEEN

NUORTEN VUOTIAIDEN OSALLISTUMINEN PELASTUSTOIMINTAAN JA KOULUTUKSEEN Ver. 1.0 / 16.4.2009 NUORTEN 16 18 VUOTIAIDEN OSALLISTUMINEN PELASTUSTOIMINTAAN JA KOULUTUKSEEN Ylivieskassa 16.4.2009 Jarmo Haapanen, vs. pelastusjohtaja Lainsäädännön näkökulma alle 18-vuotiaiden työskentelyyn

Lisätiedot

Sähkölaitteiden palot

Sähkölaitteiden palot Sähkölaitteiden palot 00:40 01:35 02:20 03:53 Kuvasarja television polttokokeesta, kuvattu VTT:n palolaboratoriossa 2000 Palojen vähentämisessä tehtävää!!! noin 2000 sähköpaloa* vuodessa sähköpalot 1/3

Lisätiedot

JOHTAMINEN CBRNE- TILANTEISSA

JOHTAMINEN CBRNE- TILANTEISSA JOHTAMINEN CBRNE- TILANTEISSA PELASTUSTOIMEN JOHTAMINEN CBRNE- TILANTEISSA chemical (kemiallinen), b iological (biologinen), radiological (säteily), nuclear (ydin) j a explosives( räjähteet) MIKKELI 10.9.2013

Lisätiedot

Satakunnan pelastuslaitos

Satakunnan pelastuslaitos Satakunnan pelastuslaitos Satakunnan pelastuslaitos on yksi maamme 22 alueellisesta pelastuslaitoksesta. Apuamme tarvitaan erilaisissa palo-, pelastus-, vahingontorjunta- ja sairaankuljetustehtävissä keskimäärin

Lisätiedot

IRTAIMISTON PUHDISTUSOHJE SISÄILMAONGELMAKOHTEESTA MUUTETTAESSA TAI VUOKRATTAVAAN VÄISTÖTILAAN MUUTETTAESSA TAMPEREEN KAUPUNGIN PALVELURAKENNUKSET

IRTAIMISTON PUHDISTUSOHJE SISÄILMAONGELMAKOHTEESTA MUUTETTAESSA TAI VUOKRATTAVAAN VÄISTÖTILAAN MUUTETTAESSA TAMPEREEN KAUPUNGIN PALVELURAKENNUKSET IRTAIMISTON PUHDISTUSOHJE SISÄILMAONGELMAKOHTEESTA MUUTETTAESSA TAI VUOKRATTAVAAN VÄISTÖTILAAN MUUTETTAESSA TAMPEREEN KAUPUNGIN PALVELURAKENNUKSET Puhdistusprosessi: Tehtävä Vastuu 1 Aloituspalaveri kohteessa

Lisätiedot

Länsi-Suomen pelastusharjoitusaluetta rakennetaan luovalla otteella

Länsi-Suomen pelastusharjoitusaluetta rakennetaan luovalla otteella Länsi-Suomen pelastusharjoitusaluetta rakennetaan luovalla otteella Länsi-Suomen Pelastusharjoitusaluesäätiö Porin kaupungin 2.11.2009 perustama säätiö, jonka tarkoituksena on Yleishyödyllisen pelastusharjoitustoiminnan

Lisätiedot

Henkilönsuojainasetus (EU) 2016/425

Henkilönsuojainasetus (EU) 2016/425 Henkilönsuojainasetus (EU) 2016/425 Pirje Lankinen 1 Tämän osuuden asiat Soveltamisala Henkilönsuojaimen määritelmä Riskiluokat Olennaiset terveys- ja turvallisuusvaatimukset Standardit 2 Henkilönsuojainasetuksen

Lisätiedot

Kori- ja sisustusratkaisut Volkswagen hyötyautoille Tamlans johtoauto

Kori- ja sisustusratkaisut Volkswagen hyötyautoille Tamlans johtoauto Kori- ja sisustusratkaisut Volkswagen hyötyautoille Tamlans johtoauto Tamlans konsepti Komposiittirakenteinen moduuli on kevyt, mutta kestävä. Moduulin iskun- ja äänenvaimennusominaisuuksien ansiosta ajomatkoista

Lisätiedot

ja pelastussukelluksen organisoinnin näkökulmasta. Ohje ei keskity pelastussukelluksen jälkeiseen huoltotoimintaan, jossa altistuminen

ja pelastussukelluksen organisoinnin näkökulmasta. Ohje ei keskity pelastussukelluksen jälkeiseen huoltotoimintaan, jossa altistuminen 8 4/2014 Ei savua ilman syöpää? Palomiehet altistuvat viikoittain haitallisille aineille, jotka voivat lisätä syövän riskiä. Kansainvälinen syöväntutkimuskeskus (IARC) on luokitellut palomiestyön kokonaisuudessaan

Lisätiedot

Hyvinvointia työstä. Jälkivahingontorjunta- ja kuivauspäivät, 9.-10.3.2016 Helsinki ja m/s Baltic Queen

Hyvinvointia työstä. Jälkivahingontorjunta- ja kuivauspäivät, 9.-10.3.2016 Helsinki ja m/s Baltic Queen Hyvinvointia työstä Jälkivahingontorjunta- ja kuivauspäivät, 9.-10.3.2016 Helsinki ja m/s Baltic Queen Tellervonkadun Case-tapaus Pelastushenkilöstön altistuminen, oireilu ja niiden seuranta Juha Laitinen,

Lisätiedot

Meri-Porin voimalaitoksen turvallisuustiedote

Meri-Porin voimalaitoksen turvallisuustiedote Meri-Porin voimalaitoksen turvallisuustiedote MERI-PORIN VOIMALAITOKSEN TURVALLISUUSTIEDOTE Tässä turvallisuustiedotteessa kuvataan Meri-Porin voimalaitoksen toimintaa ja toiminnasta aiheutuvia vaaratekijöitä.

Lisätiedot

Siivousalan PEREHDYTTÄMISOPAS

Siivousalan PEREHDYTTÄMISOPAS Siivousalan PEREHDYTTÄMISOPAS SIIVOUSVÄLINEET 1. siivousvaunu 2. sanko (siivoussanko) 3. jätesäkki 4. kuivain - Voit kuivata ikkunat, peilit ja lattiat. 5. lattiamoppi ja pyyhe 6. ikkunanpesin - Voit pestä

Lisätiedot

SAVUSUKELLUS- KURSSI. Teksti Palomestari Juha Saario. Kuvat Palomestari Juha Saario. Toimitus Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö

SAVUSUKELLUS- KURSSI. Teksti Palomestari Juha Saario. Kuvat Palomestari Juha Saario. Toimitus Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SAVUSUKELLUS- KURSSI Teksti Palomestari Juha Saario Kuvat Palomestari Juha Saario Toimitus Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö Pelastusopisto on, Pelastuslain (13.6.2003/468) 17 mukaisesti, vahvistanut

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJEKIRJA I 3000

KÄYTTÖOHJEKIRJA I 3000 KÄYTTÖOHJEKIRJA I 3000 JOHDANTO Hyvä asiakas Kiitos siitä, että valitsit toimittajaksi Pullman-Ermatorin. Toivomme, että uusi teollisuusimurinne I 3000 toimii tyydyttävästi ja täyttää kaikki siihen asetetut

Lisätiedot

39. Valtakunnalliset Sairaalahygieniapäivät 12.-13.3.2013 Paasitorni, Helsinki. Hygieniahoitaja Heli Lankinen Kotkan kaupunki

39. Valtakunnalliset Sairaalahygieniapäivät 12.-13.3.2013 Paasitorni, Helsinki. Hygieniahoitaja Heli Lankinen Kotkan kaupunki 39. Valtakunnalliset Sairaalahygieniapäivät 12.-13.3.2013 Paasitorni, Helsinki Hygieniahoitaja Heli Lankinen Kotkan kaupunki Perehdytys ja käyttökoulutus Vastuu koneen oikeaoppisesta käytöstä on osastolla

Lisätiedot

18.4.2013. Kilpailuyksikkö sitoutuu noudattamaan kilpailusääntöjä ilmoittautuessaan kilpailuun.

18.4.2013. Kilpailuyksikkö sitoutuu noudattamaan kilpailusääntöjä ilmoittautuessaan kilpailuun. 1 (10) 18.4.2013 PALOKUNTIEN SM -KILPAILUT 4.5.2013 JYVÄSKYLÄ TIETOPAKETTI KILPAILUYKSIKÖILLE Yhteystiedot Kilpailun kotisivut: http://www.palokuntiensmkilpailut.fi/ Kilpailua koskevat kyselyt Kilpailua

Lisätiedot

Turvallisuus ennen kaikkea!

Turvallisuus ennen kaikkea! Turvallisuustiedote Turvallisuus ennen kaikkea! Uudessakaupungissa sijaitseva käsittelee vaaralliseksi luokiteltuja kemikaaleja. Tämä ohje on laadittu lähiseudun asukkaiden toiminnan opastukseen mahdollisessa

Lisätiedot

Pelastusyksikön alkuselvityksiin kohteessa kuluva aika eri vahvuuksilla

Pelastusyksikön alkuselvityksiin kohteessa kuluva aika eri vahvuuksilla Pelastusyksikön alkuselvityksiin kohteessa kuluva aika eri vahvuuksilla Jarkko Jäntti, Pelastusopisto Kati Tillander, VTT 1 7.9.2009 Käsitteistä Pelastusyksikön alkuselvityksiin kohteessa kuluva aika eri

Lisätiedot

Pelastussukellusohje. Sisäinen turvallisuus

Pelastussukellusohje. Sisäinen turvallisuus Sisäinen turvallisuus SISÄASIAINMINISTERIÖN JULKAISUJA 48/2007 SISÄASIAINMINISTERIÖ OHJE SM050:00/2006 30.11.2007 PELASTUSSUKELLUSOHJE Pelastussukellusohjetta sovelletaan pelastussukellukseen ja pintapelastukseen.

Lisätiedot

Yleisötiedote tuotantolaitoksen toiminnasta IDO Kylpyhuone Oy, Wärtsilänkatu 1, Tammisaari

Yleisötiedote tuotantolaitoksen toiminnasta IDO Kylpyhuone Oy, Wärtsilänkatu 1, Tammisaari Yleisötiedote tuotantolaitoksen toiminnasta IDO Kylpyhuone Oy, Wärtsilänkatu 1, 10600 Tammisaari IDO Kylpyhuone Oy:n yleisötiedote 2016 Yrityksen yhteystiedot ja vastuuhenkilö: IDO Kylpyhuone Oy Wärtsilänkatu

Lisätiedot

Suojaimet. Yleistä hengityssuojaimista. Yleistä suoja-asuista

Suojaimet. Yleistä hengityssuojaimista. Yleistä suoja-asuista Suojaimet Yleistä hengityssuojaimista Altistusta ilmateitse voi vähentää käyttämällä erilaisia suojaimia. Suojaimessa on aina omat päästönsä, joten kaikki suojaimet eivät sovellut kaikille hajusteyliherkille.

Lisätiedot

Palontutkinnan tulosten hyödyntäminen pelastuslaitoksella. Janne Rautasuo 30.1.2015

Palontutkinnan tulosten hyödyntäminen pelastuslaitoksella. Janne Rautasuo 30.1.2015 Palontutkinnan tulosten hyödyntäminen pelastuslaitoksella Janne Rautasuo 30.1.2015 Pelastuslaki 379/2011 41 Palontutkinta Pelastuslaitoksen on suoritettava palontutkinta Tavoitteena on vastaavien onnettomuuksien

Lisätiedot

TYÖTURVALLISUUS. Huono työturvallisuus maksaa. Onnettomuudet, loukkaantumiset ja sairauspoissaolot aiheuttavat suuria kustannuksia.

TYÖTURVALLISUUS. Huono työturvallisuus maksaa. Onnettomuudet, loukkaantumiset ja sairauspoissaolot aiheuttavat suuria kustannuksia. TYÖTURVALLISUUS TYÖTURVALLISUUS Huono työturvallisuus maksaa. Onnettomuudet, loukkaantumiset ja sairauspoissaolot aiheuttavat suuria kustannuksia. TYÖTURVALLISUUS Työpaikan ja työympäristön työturvallisuudesta

Lisätiedot

Rosenbauer sammutusjalkineet

Rosenbauer sammutusjalkineet Rosenbauer sammutusjalkineet Rosenbauer sammutusjalkineet Jalkineiden ensisijainen tehtävä on suojata jalkaa lämmöltä, kosteudelta, kylmyydeltä, teräviltä esineiltä. Pohjan tulee olla joustava ja pitävä.

Lisätiedot

KESKI-SUOMEN PELASTUSLAITOKSEN VUODEN 2016 TALOUSARVION VALMISTELU

KESKI-SUOMEN PELASTUSLAITOKSEN VUODEN 2016 TALOUSARVION VALMISTELU KESKI-SUOMEN PELASTUSLAITOKSEN VUODEN 2016 TALOUSARVION VALMISTELU 1.6.2015 1 KESKI-SUOMEN PELASTUSLAITOKSEN VUODEN 2016 TALOUSARVIOESITYS Keski-Suomen pelastuslaitoksen vuoden 2016 talousarvion valmistelun

Lisätiedot

2. Valitse oikea mesotelioomaan liittyvä vastaus: a) Työperäinen asbestialtistuminen ei aiheuta mesoteiloomaa

2. Valitse oikea mesotelioomaan liittyvä vastaus: a) Työperäinen asbestialtistuminen ei aiheuta mesoteiloomaa Arvioidaksemme ABClean-kurssin antamaa tietoa pyydämme teitä vastaamaan joihinkin kysymyksiin sekä ennen että jälkeen kurssinmateriaaliin tutustumisen. Jos et tiedä vastausta, valitse vaihtoehto e) en

Lisätiedot

VÄESTÖN VAROITTAMINEN

VÄESTÖN VAROITTAMINEN TURVALLISUUSOHJE Liite 2 VÄESTÖN VAROITTAMINEN 1. Yleinen vaaramerkki Yhden minuutin pituinen nouseva ja laskeva ääni, jossa nousevan jakson pituus on 7 sekuntia ja laskevan jakson pituus samoin 7 sekuntia

Lisätiedot

Pelastuslaitosten tarkastajien jakeluaseman tarkastuslista

Pelastuslaitosten tarkastajien jakeluaseman tarkastuslista Pelastuslaitosten tarkastajien jakeluaseman tarkastuslista Räjähdysvaarallisissa tiloissa työskentely edellyttää antistaattisten suojavaatteiden, välineiden ja laitteiden käyttöä. Pvm: Kohde: Osoite: Tarkastuksessa

Lisätiedot

Hälytysilmoitus A403 rakennuspalosuuri Kouvola yhteiskoulu klo 11:48:52

Hälytysilmoitus A403 rakennuspalosuuri Kouvola yhteiskoulu klo 11:48:52 Hälytysilmoitus A403 rakennuspalosuuri Kouvola yhteiskoulu klo 11:48:52 Pelastustoimen resurssit A403 Hätäpuhelun kytkeytymisaika (1) Kuopion hätäkeskus 11:46:58 Hälytysvaste A403 klo 11:48:52 = RAKENNUSPALO

Lisätiedot

Hälytysilmoitus A403 rakennuspalosuuri Kouvola yhteiskoulu klo 11:48:52

Hälytysilmoitus A403 rakennuspalosuuri Kouvola yhteiskoulu klo 11:48:52 Hälytysilmoitus A403 rakennuspalosuuri Kouvola yhteiskoulu klo 11:48:52 Pelastustoimen resurssit A403 Hätäpuhelun kytkeytymisaika (1) Kuopion hätäkeskus 11:46:58 Hälytysvaste A403 klo 11:48:52 johtoyksiköt:

Lisätiedot

Turvepalojen sammutus ja pelastustoiminta

Turvepalojen sammutus ja pelastustoiminta Turvepalojen sammutus ja pelastustoiminta Sammutuksen lähtökohtana Oikea tilannearvio Oikeat toimenpiteet Etupainotteinen hälyttäminen Kenttäpalon alkusammutus 1(5) Tukahduta pieni syttymä asettamalla

Lisätiedot

KESKI-SUOMEN PELASTUSLAITOKSEN VUODEN 2016 TALOUSARVION VALMISTELU KESKI-SUOMEN PELASTUSLAITOKSEN VUODEN 2016 TALOUSARVIOESITYS

KESKI-SUOMEN PELASTUSLAITOKSEN VUODEN 2016 TALOUSARVION VALMISTELU KESKI-SUOMEN PELASTUSLAITOKSEN VUODEN 2016 TALOUSARVIOESITYS VUODEN 2016 TALOUSARVION VALMISTELU 21.5.2015 1 VUODEN Keski-Suomen pelastuslaitoksen vuoden 2016 talousarvion valmistelun lähtökohtia Taseessa ylijäämää 3 050 944,03 Vuonna 2015 kuntien maksuosuudet eivät

Lisätiedot

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE asetuksen (EY) 1907/2006 - ISO 11014-1 mukaan

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE asetuksen (EY) 1907/2006 - ISO 11014-1 mukaan KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE asetuksen (EY) 1907/2006 - ISO 11014-1 mukaan SDS numero: 207155 V001.0 Tarkistuspäivämäärä: 22.10.2010 1. AINEEN TAI VALMISTEEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT Aineen

Lisätiedot

Rauhaniemen saunan talkoo-ohje. 18.7.2011 Tuija Poutanen, Anne Vasko, Matti Ojala ja Petri Linna

Rauhaniemen saunan talkoo-ohje. 18.7.2011 Tuija Poutanen, Anne Vasko, Matti Ojala ja Petri Linna Rauhaniemen saunan talkoo-ohje Tuija Poutanen, Anne Vasko, Matti Ojala ja Petri Linna Sisältö Yleistä Saunan aamusiivous Saunan iltasiivous Saunanhoitajan tehtävät Yleistä Avain haetaan Rauhaniemestä saunanhoitajalta

Lisätiedot

Päiväys: 16.03.2003 Edellinen päiväys: 26.04.2001

Päiväys: 16.03.2003 Edellinen päiväys: 26.04.2001 X KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE X KEMIKAALITIETOJEN ILMOITUSLOMAKE Päiväys: 16.03.2003 Edellinen päiväys: 26.04.2001 1. KEMIKAALIN JA SEN VALMISTAJAN, MAAHANTUOJAN TAI MUUN TOIMINNANHARJOITTAJAN TUNNISTUSTIEDOT

Lisätiedot

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Sivu 1 / 5 Bio Mix 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 2. VAARAN YKSILÖINTI

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Sivu 1 / 5 Bio Mix 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 2. VAARAN YKSILÖINTI KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Sivu 1 / 5 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 1.1 Tuotetunniste 1.1.1 Kauppanimi 1.2 Aineen tai seoksen merkitykselliset tunnistetut käytöt ja käytöt,

Lisätiedot

Rakennusten paloturvallisuus. Ilpo Leino, turvallisuuspäällikkö

Rakennusten paloturvallisuus. Ilpo Leino, turvallisuuspäällikkö Rakennusten paloturvallisuus Ilpo Leino, turvallisuuspäällikkö www.pelastustoimi.fi https://prontonet.fi/ Kaikki tulipalot 20000 18000 16000 14000 12000 10000 8000 6000 4000 2000 0 2001-2003 keskiarvo

Lisätiedot

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE 1. AINEEN TAI VALMISTEEN SEKÄ YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTUSTIEDOT Hyväksytty käyttöön Hyväksytty laboratoriokäyttöön Hyväksynyt: Diskteknik / Jasico KAUPPANIMI KÄYTTÖALUE Puhdistusaine Tuotenumero 211801

Lisätiedot

MASALAN YLIPAINEHALLIN TURVALLISUUS SUUNNITELMA

MASALAN YLIPAINEHALLIN TURVALLISUUS SUUNNITELMA MASALAN YLIPAINEHALLIN TURVALLISUUS SUUNNITELMA Masalan ylipainehallin yhteystiedot Jalkapallohalli, kupla Rusthollintie 2, 02430 Masala Ylläpito ja huolto: Tilahallinnon päivystäjä 040-5140091 Kenttämestari

Lisätiedot

KEMPPILÄNKATU 1 17.3.2014 VSP2, Päivystävän päällikön toiminta

KEMPPILÄNKATU 1 17.3.2014 VSP2, Päivystävän päällikön toiminta KEMPPILÄNKATU 1 17.3.2014 VSP2, Päivystävän päällikön toiminta 1 12.2.2015 PELASTUSTOIMINNAN JOHTAMISMALLI P2 Koko maakunta LänsiP30 Joki P3 Länsi P3 ItäP30 Itä P3 Toimintamallin pääperiaatteet maakunnan

Lisätiedot

Pölyt pois yhteistyöllä. Vähennä jauhopölyä leipomossa

Pölyt pois yhteistyöllä. Vähennä jauhopölyä leipomossa Pölyt pois yhteistyöllä Vähennä jauhopölyä leipomossa Leipureiden sanomaa: "Jauhot tuotteessa, ei ilmassa eikä lattialla." "Kyllä yhteistyöllä onnistuu." "Samat ongelmat isoissa kuin pienissä leipomoissa"

Lisätiedot

Kunnon välineillä siivous sujuu

Kunnon välineillä siivous sujuu Kunnon välineillä siivous sujuu Siivoaminen on tärkeää näkymätöntä työtä, jonka ansiosta pinnat pysyvät hyvinä, viihtyvyys lisääntyy, eivätkä mikrobit pääse lisääntymään. Jotta siivoustyö sujuisi mahdollisimman

Lisätiedot

Siemens Motion PX micon kuulokojeiden käyttöohje. www.kuulotekniikka.com

Siemens Motion PX micon kuulokojeiden käyttöohje. www.kuulotekniikka.com Siemens Motion PX micon kuulokojeiden käyttöohje www.kuulotekniikka.com Sisällysluettelo Kuvaus Motion PX micon kuulokojeista sivu 3 Motion PX micon kuulokojeen pariston vaihto sivu 4 Motion PX micon kuulokojeen

Lisätiedot

Yleisötilaisuuden turvallisuus

Yleisötilaisuuden turvallisuus 2014 Yleisötilaisuuden turvallisuus Tuliesityksen turvallisuusjärjestelyt Päijät-Hämeen pelastuslaitos RH/2014/12/TAa 15.9.2014 Sisältö 1 Tuliesityksen turvallisuusjärjestelyt... 2 2 Tuliesityksessä tulee

Lisätiedot

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE 1. AINEEN TAI VALMISTEEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT Hyväksytty käyttöön Hyväksytty laboratoriokäyttöön Hyväksynyt: Diskteknik / Jasico KAUPPANIMI KÄYTTÖTARKOITUS Ambio Film Puhdistusaine Tuotenumero

Lisätiedot

- Käytä tarvittavia suojaimia - Käsittele torjunta-aineita vain ohjeiden mukaan - Älä käsittele torjunta-aineita väsyneenä ja vältä kiirettä

- Käytä tarvittavia suojaimia - Käsittele torjunta-aineita vain ohjeiden mukaan - Älä käsittele torjunta-aineita väsyneenä ja vältä kiirettä Turvallinen käyttö - Käytä tarvittavia suojaimia - Käsittele torjunta-aineita vain ohjeiden mukaan - Älä käsittele torjunta-aineita väsyneenä ja vältä kiirettä Torjunta-aineiden kuljetus Vaaralliseksi

Lisätiedot

PELASTUSSUUNNITELMA. YRITYSPUISTO LEIVONEN Maitokuja 4, 74700 Kiuruvesi

PELASTUSSUUNNITELMA. YRITYSPUISTO LEIVONEN Maitokuja 4, 74700 Kiuruvesi PELASTUSSUUNNITELMA YRITYSPUISTO LEIVONEN Maitokuja 4, 74700 Kiuruvesi 2 SISÄLTÖ 1. SUUNNITELMAN YLLÄPITO 3 2. SUUNNITTELUVELVOITE 5 3. HÄTÄILMOITUSOHJE 6 4. ELVYTYSOHJE 7 5. HUOMIOITAVAT VAARATILANTEET

Lisätiedot

OHJEITA RATSASTAJILLE

OHJEITA RATSASTAJILLE OHJEITA RATSASTAJILLE TALLILLE SAAPUMINEN Saavuthan tallille viimeistään 30 minuuttia ennen tunnin alkua. Maneesin vieressä on parkkipaikka, minne jätetään autot. Pihaan ei ajeta autoilla! Polkupyörän

Lisätiedot

Tekniikka ja turvallisuus. Ilpo Leino SPEK

Tekniikka ja turvallisuus. Ilpo Leino SPEK Tekniikka ja turvallisuus Ilpo Leino SPEK 1 Turvallisuus EI ole pelkkää tekniikkaa 2 Turvallisuus ON tekniikkaa 3 Turvallisuus ON tekniikkaa ja OIKEAA asennetta sekä osaamista! 4 Sisäisen turvallisuuden

Lisätiedot

Marja-Vantaa odotuksia ja uusia haasteita

Marja-Vantaa odotuksia ja uusia haasteita Marja-Vantaa odotuksia ja uusia haasteita TURVALLINEN JA EHEÄ SUOMI maakunnista kaupunkeihin ja kyliin 25.1.2012, Lahti Jyrki Landstedt, pelastusjohtaja vs. Keski-Uudenmaan pelastuslaitos Taustaa Rakentamisen

Lisätiedot

Maatilan tuotantorakennusten uusiokäyttö pelastusviranomaisen näkökulmasta

Maatilan tuotantorakennusten uusiokäyttö pelastusviranomaisen näkökulmasta Maatilan tuotantorakennusten uusiokäyttö pelastusviranomaisen näkökulmasta Jukka Saari Johtava palotarkastaja Rakentamisen ohjaus Tarve kiinteistökehitykselle Ensisijaisesti kannattaa aina ensin olla yhteydessä

Lisätiedot

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö 10.11.2014 Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö Matti Orrainen 2.2. 1 Säädöksissä vaaditus turvallisuusasiakirjat 2.2.1. 1 Suunnittelun ja valmistelun turvallisuusasiakirja Valtioneuvoston asetuksessa (205/2006)

Lisätiedot