Puhdas paloasema Altistumisen vähentäminen tehtävässä ja kalustonhuolloissa. Jarkke Lahti Paloesimies

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Puhdas paloasema Altistumisen vähentäminen tehtävässä ja kalustonhuolloissa. Jarkke Lahti Paloesimies"

Transkriptio

1 Puhdas paloasema Altistumisen vähentäminen tehtävässä ja kalustonhuolloissa Jarkke Lahti Paloesimies

2 Toimimmeko näin? Kuva: Ksml.fi

3 Voisimmeko toimia näin?

4 Skellefteå-malli Ruotsissa on palomiesten altistumista tutkittu hankkeessa Friska Brändmän. Hankkeen tavoitteena on ollut vaikuttaa palomiesten asenteisiin, rutiineihin ja työmenetelmiin, jotta heidän työnsä olisi turvallisempaa ja terveellisempää. Hankkeessa tutkittiin kattavasti erilaisia työtehtäviä normaalien hälytysten ja harjoitusten aikana tehtävästä tai harjoituksesta kaluston huoltoon asti. Hanke toteutettiin riskinarviointimenetelmin, joissa havainnoitiin mahdolliset altistumiset työtehtävissä. Seurantaosiossa kehitettiin rutiineja ja toimintamalleja joiden avulla palomies voi ennaltaehkäistä joutumista turhaan altistaviin työvaiheisiin minimoida kontaktit likaiseen materiaaliin. Kuva: Claes-Håkan Carlsson

5 Skellefteå-malli Palomiehet koulutettiin uusiin toimintatapoihin ja menetelmiin. Lopputuloksena todettiin uusien toimintamallien vähentäneen joutumista altistaviin tilanteisiin ja kontaktit likaantuneeseen materiaaliin väheni. Uudet menetelmät myös paransivat työilmapiiriä ja mahdollistivat tehokkaamman kaluston ja henkilöstön käytön. Kuva: Claes-Håkan Carlsson

6 Puhdas paloasema-malli Keski-Suomen pelastuslaitoksessa Puhdas paloasema-mallin kehittäminen aloitettiin vuonna 2011 Skellefteå-mallin pohjalta. Jyväskylän paloasemaverkosto hajautettiin kolmella uudella paloasemalla vuosina Uusien paloasemien rakentaminen edesauttoi muutosta. Uudet toiminta-mallit otettiin käyttöön 2011keskuspaloaseman valmistuttua. Uusien paloasemien suunnittelussa ja vanhojen tilojen peruskorjauksessa Puhdas paloasema-malli otetaan kiitettävästi huomioon. Uusia menetelmiä on testattu ja kehitys on nähty pääosin myönteisenä. Henkilöstön tietoisuus riskeistä on kasvanut ja epäkohtiin puuttuminen on parantunut.

7 Työterveyslaitoksen esittämät parannusehdotukset Skellefteå-malliin 1. Otetaan käyttöön päivitetty Skellefteå-mallin mukainen toimintatapa, jossa otetaan käytön mm. suojavyöhykeajattelu. 2. Ilmoitetaan aktiivisessa pelastustyössä olevat palomiehet ASA-rekisteriin. 3. Työterveys informoi palomiehiä terveellisistä elämäntavoista. 4. Löydetään yhteinen järjestelmä ja taho, jolla ylläpidetään palomiesten henkilökohtaisesta altistumisesta kirjanpitoa. 5. Yhdistetään altistumisen ehkäiseminen ja hallinnan määrittely eri pelastustehtävätyyppien johtamiseen taktiikkaan, tekniikkaan ja huoltoon. 6. Olemassa olevien riskinarviointimenetelmien (esim. PERA) hyödyntäminen.

8 Keski-Suomen pelastuslaitoksen Menetelmäohje 1/2016 Ohje on viimeistelyä vaille valmis. Ohje otetaan käyttöön vaiheittain vuoden 2017 alusta. Ohje on tehty työterveyslaitoksen tutkimushankkeen pohjalta. Ohjeeseen on lisätty paljon uutta, unohtamatta vanhoja hyviksi havaittuja käytäntöjä.

9 Mikä muuttuu ja mitä lisätään? Vaara-aluemäärittely Suojaustasojen määrittely Rakennuspalojen luokittelun mukainen suojautuminen huoltoihin likaisuusasteen mukaan. Lisätään suojaimia huoltoon Altistumiskirjanpidon käyttöönotto Toimintaohjeet vakaviin altistumistilanteisiin Palomiesten ilmoittaminen ASA-rekisteriin?

10 Toimenpiteet altistumisen vähentämiseksi sammutustyön aikana Taktiset toimenpiteet Lähestymissuunnan ja sisääntulokohdan määrittely. Pelastusyksiköiden sijoitus onnettomuuspaikalle. Vaara-alueiden ja suojaustasojen määrittely. Vain tarvittava henkilöstö välittömän vaaran alueelle. Yksittäisen henkilön savusukellusaikaa ja kokonaistoiminta-aikaa rajoitetaan vaihtohenkilöstön käytöllä. Tekniset toimenpiteet Suljetaan ajoneuvon ikkunat ja ilmanvaihdon sisäkierron käyttö. Käytetään tehtävään määriteltyä suojaustasoa. Huoltopaikat jaetaan likaiseen ja puhtaaseen tilaan. Varustetaan ajoneuvot tarvittavilla suojaimilla ja varataan riittävästi vaihtosuojaimia. Vaihtovarusteiden käyttö. Huomioidaan myös suoja-alueella työskentelevien suojautuminen tarvittaessa. Suurin osa on kiinni omien asenteiden, johtamisen sekä toimintakulttuurin ja työtapojen muuttamisesta.

11 Vaara-alueiden määrittely Välittömän vaaran alue On alue tai tila, johon on levinnyt terveydelle tai ympäristölle vaarallista tai syttymisvaarallista ainetta tai jossa ilman happipitoisuus on alentunut. Välittömän vaaran alueeksi katsotaan myös alue tai tila, jonka epäillään olevan vaarallinen tai joka voi muuttua vaaralliseksi. Sammutustyössä välittömän vaaran alue määritellään alkuvaiheessa vähintään 10m säteelle onnettomuuspaikan ympärille. Alueella on näkyvää savua tai savua arvioidaan alueelle tulevan sammutustyön aikana. Vaara-alue On alue tai tila, jossa voidaan altistua terveydelle vaarallisille aineille. Tällaisia tiloja ovat, sivutilat, joissa ei havaita savua, alentunutta happipitoisuutta tai muita vaarallisia kemikaaleja, jotka vaativat suojautumista paineilmalaitteella. Sammutustyössä vaara-alueeksi määritellään välittömän vaaran alueen ympärillä oleva vähintään 10m alue. Suoja-alue On vaara-alueita ympäröivä alue, joka eristetään. Suoja-alueelle ei päästetä sivullisia. Suoja-alueella ei lähtökohtaisesti ole tarvetta määrittää myöskään suojaustasoa. Pelastustoiminnan johtajan on kuitenkin katsottava että alueella työskentely on altistumisen suhteen turvallista.

12

13 Suojaustason määrittely Suojaustason määrittely tehdään tehtävän mukaan tulipalossa normaalista poikkeavat kemikaalit huomioiden. Eniten käytetty suojaustaso on sammutusasu ja paineilmalaite, joka määritellään alkuvaiheessa kaikille. Hengityssuojainta ja suoja-asua voidaan vaihtaa tehtävästä riippuen. Pelastustoiminnan johtaja ilmoittaa tarvittavan suojaustason vain, jos se poikkeaa vaara-alueilla normaalisti käytettävästä suojaustasosta. Suojaustasoa voidaan korottaa tai laskea, jos se tilanne huomioiden on välttämätöntä tai kevennettäessä mahdollista.

14 Suojaustasot sammutustehtävässä Suojaustaso Sisältää lisäksi Missä tilanteissa käytetään Sammutusasu ja paineilmalaite Sammutusasu ja moottoroitu hengityksensuojain Sammutusasu ja kevyt hengityksensuojain FFP3 soveltuva pitkähihainen ja lahkeinen alusasu aluskäsineet kypärämyssy sammutuskäsineet kypärä soveltuva pitkähihainen ja lahkeinen alusasu aluskäsineet kypärämyssy sammutuskäsineet kypärä soveltuva pitkähihainen ja lahkeinen alusasu kypärä käsineet Ensisijainen suojaustaso välittömän vaaran alueella työskentelyyn sammutustehtävässä. Kun tilassa on näkyvää savua, vaarallisia kemikaaleja tai ilman happipitoisuus on alentunut alle 18% ja hiilimonoksidipitoisuus on yli 30 ppm. Jälkiraivaus, jälkivahinkojen torjunta (JVT) tai vaara-alueella työskentely. Kun tilassa ei ole näkyvää savua, eikä vaarallisia kemikaaleja, jotka edellyttävät paineilmalaitteen käyttöä. Tilan happipitoisuus on vähintään 18% ja hiilimonoksidipitoisuus on alle 30 ppm. Vaara-alueella työskentely sammutustehtävässä. Kun tilassa ei ole kaasumaisia vaarallisia kemikaaleja Suojautuminen hiukkasmaisia aineita, bakteereita ja viruksia vastaan.

15 Suojaustasot malli Keski-Suomi Välittömän vaaran alueella työskentely Suojaustaso Sisältää lisäksi Missä tilanteissa käytetään soveltuva pitkähihainen ja lahkeinen alusasu sammutustehtävässä. Sammutusasu ja aluskäsineet paineilmalaite kypärämyssy sammutuskäsineet kypärä Vaara-alueella työskentely Sammutusasu ja kevyt hengityksensuojain FFP3 soveltuva pitkähihainen ja lahkeinen alusasu kypärä käsineet Savusukeltajien ja suojaparin suojaustaso Paloasu ja paineilmalaite Ensisijainen suojaustaso välittömän vaaran alueella työskentelyyn Kun tilassa on näkyvää savua, vaarallisia kemikaaleja tai ilman happipitoisuus on alentunut alle 18% ja hiilimonoksidipitoisuus on yli 30 ppm. Vaara-alueella työskentely sammutustehtävässä. Kun tilassa ei ole kaasumaisia vaarallisia kemikaaleja Suojautuminen hiukkasmaisia aineita, bakteereita ja viruksia vastaan. Työskentely välittömän vaaran alueella Muu sammutustoimintaan osallistuva henkilöstö Paloasu ja kevyt hengityksensuojain (FFP3) Konemiehet ja pelastustoiminnan johto Ei määriteltyä suojaustasoa Työskentely vaara-alueella Työskentely suoja-alueella

16 Suojaparin suojautuminen Jos suojapari työskentelee välittömän vaaran alueella, niin suojaparin on kyettävä suoriutumaan varsinaisesta tehtävästään. Suojapari käyttää palokohteen ovella työskennellessään paineilmalaitteeseen kytkettyä lisäilmaa. Lisäilma voidaan syöttää toisesta paineilmalaitteesta tai erillisestä lisäilmajärjestelmästä. Tässä vaiheessa oma paineilmapullo on oltava suljettuna. Suojaparin tehtävän muuttuessa pelastus- tai avustustehtäväksi, irrotetaan lisäilmansyöttö ja siirrytään oman paineilmapullon ilmalle. Suojaparin työskentely voidaan turvata myös muilla menetelmillä.

17 Pitkähihainen ja lahkeinen alusasu Asemapalveluasu, väliasu, alusasu Suojaa ihoa mm. lämmöltä ja noelta. Aluspukeutuminen huomioitava myös maasto- ja metsäpaloissa Aluskäsineet Aluskäsineet vähentävät käsien kautta tulevaa altistumista n. 80%. Aluskäsineet vaihdetaan uusiin likaantuessa ja kastuessa. Kypärämyssy Suojaa päätä ja niskaa yhdessä sammutuspuvun hupun kanssa.

18 Sammutusasu ja kevytasu (kevytsammutusasu) Sammutusasua käytetään tehtävissä, joissa altistutaan koville kuumuuksille. Suosituksena kalvollinen sammutusasu, joka vähentää kosteuden ja haitallisten kemikaalien pääsyä iholle. Suojataan myös pää ja niska riittävästi esim. kypärämyssyllä ja sammutuspuvun hupulla. Nykyiset sammutusasut kuormittavat pelastajaa ja tämä kannattaa huomioida kaikissa tehtävissä. Sammutusasu on kallis investointi ja sitä tulisi käyttää ainoastaan tehtävissä, joissa se nähdään tarpeelliseksi. Pelastustehtävissä ja muissa kuin vaativissa sammutustehtävissä kevytasu vähentää lämpökuormittumista.

19 Hengityssuojaimet Paineilmalaite Ensisijainen hengityksensuojain. Suojaa parhaiten kaikilta kemikaaleilta, vaarallisilta hiukkasilta ja muilta epäpuhtauksilta. Tehostettava käyttöä myös jatkossa. Puhallinsuojain JVT-toimintaan ja rajoituksin jälkiraivaukseen soveltuva hengityksensuojain. Soveltuu työskentelyyn myös vaara-alueella. Pystyttävä mittaamaan vähintään hiilimonoksidi- ja happipitoisuus tilasta, jossa suojainta käytetään. Puhallinsuojaimessa käytetään vähintään A2B2E2K2-P3 yhdistelmäsuodatinta ja soveltuvaa kasvo-osaa täyttäen kokonaisuutena vähintään suojausluokituksen TH3. Kevyet hengityssuojaimet Kevyitä hengityssuojaimia voidaan käyttää tilanteissa, joissa ei altistuta kaasumaisille kemikaaleille. Näitä tilanteita on työskentely vaara-alueella, huoltojen aikana ja riisuttaessa likaisia varusteita. Suojainluokka FFP3

20 Huollon järjestäminen tilannepaikalle Huoltopaikka järjestetään suoja-alueelle turvalliseen paikkaan. Organisointi: Likainen ja puhdas puoli erotetaan toisistaan. Taukojen aikainen järjestely vastaavasti: varusteet jätetään likaiselle puolelle ja ruokailu puhtaalla puolella. Sisätilojen, huoltokonttien ja sääsuojien hyödyntäminen pitkäkestoisissa tehtävissä.

21 Sammutustehtävän jälkeen Palovahingon jälkeen huoneistossa on edelleen suuri määrä pienhiukkasia sekä kaasumaisia ja höyrymäisiä kemikaaleja. Tiloissa ei tule oleskella ilman hengityksen- ja ihon suojausta. Varmistetaan riittävä suojaustaso mittaamalla vähintään: Tilassa olleet, normaalista poikkeavat kemikaalit Häkä- ja happipitoisuus Kiinteistön edustajille, palontutkijoille ja vakuutusyhtiöiden edustajille, sekä muille palokohteessa tulipalon jälkeen kävijöille on suositukset suojautumisesta. VTT:n ja Työterveyslaitoksen julkaisu. kemikaalialtistumisen vähentäminen palokohteissa. Julkaistu vuonna 2009.

22 Rakennuspalojen luokittelu Apuna varuste- ja kalustonhuollon suojautumistarpeen määrittelyssä ja suojaimien valinnassa! Rakennuspalojen luokittelu likaavuuden mukaan on Työterveyslaitoksen ja VTT:n yhdessä lanseeraama luokittelu, joka on suunniteltu JVT-ja palontutkijoiden käyttöön. Samaa luokittelua on testattu Keski-Suomen pelastuslaitoksessa kalustohuoltajien suojautumistarpeen arviointiin. Luokittelun mukainen suojautuminen kannattaa huomioida jo varusteita riisuttaessa ja luokittelu toimii myös arvioitaessa varusteiden ja käytetyn kaluston suojaamisen tarvetta siirryttäessä huoltoon.

23 Rakennuspalojen luokittelu Rakennuspalojen paloluokat Paloluokka 1 Paloluokka 2 Paloluokka 3 Paloluokka 4 Kuvaus Lieviä nokivahinkoja aiheuttanut kytöpalo, joka ei ole levinnyt syttymiskohdastaan. Likaantuminen ja haittaainekuormitus ovat erittäin vähäistä. Pinnat ovat puhdistettavissa ilman pinnoitteiden uusimista ja kohteessa on vain pienehköjä haju- ja savuhaittoja. Tyypillinen paloluokan 1 palo on sammunut itsestään tai sammutettu ilman pelastuslaitoksen apua. Huoneistopalo, joka on levinnyt syttymiskohdastaan mutta rajoittunut osaan syttymishuonetta. Huoneiston muut tilat ovat kärsineet korkeintaan noki- ja savuvahinkoja ja niiden pinnat ovat puhdistettavissa ilman pinnoitteiden uusimista. Paloluokkaan 2 kuuluu valtaosa nopeasti sammutetuista huoneistopaloista: Esimerkiksi TV- kylmälaite- tai kahvinkeitinpalo, jonka pelastuslaitos on sammuttanut. Huoneistopalo, joka on aiheuttanut koko syttymishuoneen tuhoutumisen ja levinnyt mahdollisesti sen ulkopuolelle. Sellainen on esimerkiksi lieskahtanut palo, mutta myös muu huomattavia vahinkoja aiheuttanut palo. Likaantumisaste ja haitta-ainekuormitus ovat korkeat. Lisäksi rakenteita ja kalustoa joudutaan purkamaan ja pinnoitteita uusimaan. Tyypillinen paloluokan 3 palo on esimerkiksi huoneistopalo, jonka sammutus on viivästynyt. Teollisuuspalo, jossa todennäköisesti on vapautunut myrkyllisiä ja haitallisia aineita erilaisista kemikaaleista ja/tai materiaaleista. Tässä paloluokassa on aina tehtävä vaarallisten aineiden kartoitus suojaustarvetta mietittäessä. Erityishuomio sammutus- ja pelastustoimintaan: Pelastustoiminnanjohtaja määrittelee, onko kyseessä sammutustehtävä vai vaarallistenaineiden onnettomuus.

24 Sammutustehtävän päättyessä Sammutusasun takkia riisuttaessa paineilmalaitteen kasvo-osa pidetään vielä kasvoilla (paloluokka 3 ja4) Näin vältytään sammutusasun takissa olevien hiukkasten ja kaasumaisten aineiden pääsy hengitysteihin.

25 Käytetyt varusteet Kasvo-osan riisuminen jälkeen käytetään kevyttä hengityksen suojainta (FFP3) ja aluskäsineitä. Märkiä varusteita käsiteltäessä kemikaalisuojakäsineitä. Käytetty sammutusasu laitetaan esim. pesupussiin kuljetuksen ajaksi. Kuljetuksen voidaan käyttää myös erillistä kuljetuspussia. Suojaimet: FFP3 hengityssuojain Aluskäsineet Pesupussi: Helpottaa varusteiden käsittelyä ja vähentää altistumista

26 Paineilmalaitteet Paineilmalaitteiden käsittelyssä tulee huomioida muiden varusteiden tapaan likaisuusaste. Käytetyt paineilmalaitteet suojataan kuljetuspussin tai jätesäkin avulla. Tällä estetään altistuminen siirron aikana sekä ajoneuvon likaantuminen.

27 Puhdistus tilannepaikalla Pese sammutusjalkineet mahdollisuuksien mukaan jo tilannepaikalla tai vaihda puhtaat jalkineet ennen huoltoon siirtymistä. Myös käytetty kalusto pestään mahdollisuuksien mukaan jo tilannepaikalla.

28 Paloasemalle siirtyminen Ennen paloasemalle siirtymistä voidaan päälle pukea kevytasu. Kevytasua voidaan käyttää myös paloasemalla tehtävien huoltojen aikana. Varustekassi voidaan sijoittaa miehistötilaan (ei jätesäkkiä tai pelkkää pesupussia). Paineilmalaitteet sijoitetaan kalustotilaan paloasemalle siirtymisen ajaksi.

29 Huollot Ajoneuvo ajetaan esim. pesuhalliin, jossa puretaan likainen kalusto ja varusteet ajoneuvosta. Likaiset varusteet ja letkut siirretään puhdistuspaikoille. Hyvä puhdistuspaikka on tila, jossa ei oleskele muita ihmisiä huoltojen aikana. Huoltojen aikana suojaudutaan rakennuspalojen paloluokkien mukaisesti.

30 Suojaimien valinta paloluokan mukaan Rakennuspalojen paloluokat Paloluokka 1 Paloluokka 2 Paloluokka 3 Paloluokka 4 Suojautumistarve Hengityssuojain todetun tarpeen mukaan, esim. FFP3 Suojakäsineet todetun tarpeen mukaan. Märkätyössä suositellaan kemikaalisuojakäsineitä (Kat3) Silmäsuojaimet Pitkähihainen ja lahkeinen suojavaatetus Kevyt hengityksensuojain (FFP3) Kemikaalisuojakäsineet (kat3) Silmäsuojaimet Pitkähihainen ja lahkeinen suojavaatetus Kokonaamari A2B2E2K2-P3 luokan yhdistelmäsuodatin tai vaihtoehtoisesti moottoroitu hengityksensuojain, suojaustaso vähintään TH3. Kemikaalisuojakäsineet (Kat3) Suojautuminen kemikaalin mukaan Kemikaalin kestävä haalari (lyhytaikahaalari) Kokonaamari Vähintään A2B2E2K2-P3 luokan yhdistelmäsuodatin tai vaihtoehtoisesti moottoroitu hengityksensuojain, suojaustaso vähintään TH3.

31 Paineilmalaitteet Paineilmalaitteiden karkeapesu tulee tehdä hyvin ilmastoidussa ja mahdollisuuksien mukaan erillisessä huoltotilassa. Paineilmalaitteiden karkeapesu voidaan tehdä myös käyttöön suunnitellulla pesukoneella. Suojaimet valitaan paloluokkien mukaisesti. Pesuteline on tuotesuojattu. Markkinointi Timperi Emo Oy.

32 Varustehuolto Varusteiden siirto ja pesu liukenevissa tai saumastaan aukeavissa pesupusseissa pienentää altistumista merkittävästi. Jos pesupussia ei käytetä, tulee huoltajan suojautua epäpuhtauksilta huollon ajaksi paloluokkien mukaisesti. Varusteet suositellaan pestäväksi erillisissä teollisuuspesukoneissa, joissa ei pestä siviilivaatteita. Tämä siitä syystä, että pesussa vapautuu pesukoneisiin syöpävaarallisia aineita ja pahimmassa tapauksessa asbestikuituja (Työterveyslaitos 2016).

33 Letkunpesu Letkut tulee laittaa likoamaan pölyämisen estämiseksi. Letkunpesussa tulee käyttää paloluokkien mukaista suojautumista.

34 Ajoneuvon kalustaminen Ajoneuvo kalustetaan puhtailla ja huolletuilla välineillä omalla paikallaan. Kalustamista helpottamaan on suunniteltu erilaisia apuvälineitä.

35 Oma huolto ja puhdistautuminen Oma huolto tehdään mahdollisimman pian altistavan tehtävän jälkeen. Altistuminen loppuu vasta peseytymisen ja puhtaiden vaatteiden vaihdon jälkeen. Sopimuspalohenkilöstön kannattaa huomioida asia myös omassa toiminnassaan. Puhtaiden vaateiden säilytys paloasemalla. Peseytyminen ennen kotiutumista.

36 Ohjeistus vakavien altistumistilanteiden varalle Helpottaa toimintaa tilanteissa, joissa työntekijät ovat altistuneet terveydelle vaarallisille aineille tulipalossa tai onnettomuustilanteessa ja tarvitsevat hoitoon ja tutkimuksiin ohjauksen. Tehty yhteistyössä pelastuslaitoksen, työterveyden ja työterveyslaitoksen kanssa.

37 Altistumiskirjanpito Selvitetään olemassa olevien järjestelmien käyttömahdollisuuksia altistumiskirjanpidossa, esim. pelastustoimen ja ensihoidon riskinarvio (PERA), Henkilökohtaiseen seurantaan esim. Rescuebase,

38 ASA-rekisteri Keski-Suomen pelastuslaitos selvittää mahdollisuuden operatiivisen henkilöstön siirtämisestä ASA-rekisteriin. Päätös tehdään todennäköisesti loppuvuoden aikana. Henkilöstö näkee rekisteröinnin hyvänä asiana.

39 Toimintamallin soveltaminen Toimintatavat ja mallit ovat siirrettävissä helposti päivittäiseen toimintaa kaikissa tehtävissä. Paloasemilla tehdään riskinarviointi ja kartoitetaan mahdollisuudet tehdä tilajärjestelyt siten että toiminta tapahtuu mahdollisimman jouhevasti ja turvallisesti Toiminta likaisesta puhtaaseen päin. Kartoitetaan mahdollisuudet huoltojen keskittämisen tai ulkoistamiseen. Huomioidaan uusien paloasemien suunnittelussa ja vanhojen paloasemien peruskorjauksessa.

40 Puhdas paloasema

Puhdas paloasema. Altistumisen vähentäminen käytännössä. Jarkke Lahti Paloesimies

Puhdas paloasema. Altistumisen vähentäminen käytännössä. Jarkke Lahti Paloesimies Puhdas paloasema Altistumisen vähentäminen käytännössä Jarkke Lahti Paloesimies Voimme vaikuttaa altistumisen määrään paljonkin, jos vain haluamme Kuva: Keski-Suomen pelastuslaitos 24.9.2014 Kuva: Ksml.fi

Lisätiedot

Suojautumisen haasteet tehtävän jälkeen ja kaluston huollossa

Suojautumisen haasteet tehtävän jälkeen ja kaluston huollossa JVT- ja kuivauspäivät 5-6.3.2015 Suojautumisen haasteet tehtävän jälkeen ja kaluston huollossa Paloesimies Jarkke Lahti Puhdas paloasema-malli Mallin lähtökohtana on vähentää altistumista tehtävässä ja

Lisätiedot

Sivutoimisen ja vapaaehtoispäällystön opintopäivät 6.9.2014 Paloesimies Jarkke Lahti. Puhdas paloasema-toimintamalli

Sivutoimisen ja vapaaehtoispäällystön opintopäivät 6.9.2014 Paloesimies Jarkke Lahti. Puhdas paloasema-toimintamalli Sivutoimisen ja vapaaehtoispäällystön opintopäivät 6.9.2014 Paloesimies Jarkke Lahti Puhdas paloasema-toimintamalli Hankkeen aloitus Suunnittelu aloitettiin 2011 Ensimmäisien menetelmien käyttöönotto 2011

Lisätiedot

JVT-ja kuivauspäivät Tellervonkatu opetti ja muuttaa käytäntöjä JVT- ja kuivauspäivät 2016 Paloesimies Jarkke Lahti

JVT-ja kuivauspäivät Tellervonkatu opetti ja muuttaa käytäntöjä JVT- ja kuivauspäivät 2016 Paloesimies Jarkke Lahti JVT-ja kuivauspäivät 9-10.3.2016 Tellervonkatu opetti ja muuttaa käytäntöjä JVT- ja kuivauspäivät 2016 Paloesimies Jarkke Lahti Toimenpiteet tulipalon jälkeen Huollot keskeytettiin ensimmäisten oireiden

Lisätiedot

Palopäällystöliiton syysopintopäivät 28.10.2014. Palomies altistuu, toimenpiteet altistumisen vähentämiseksi

Palopäällystöliiton syysopintopäivät 28.10.2014. Palomies altistuu, toimenpiteet altistumisen vähentämiseksi Palopäällystöliiton syysopintopäivät 28.10.2014 Palomies altistuu, toimenpiteet altistumisen vähentämiseksi Palomies altistuu Operatiivinen henkilöstö altistuu työuransa aikana suurelle määrälle. kemikaaleja,

Lisätiedot

Vähentääkö Skellefteå-malli palomiesten altistumista operatiivisessa työssä?

Vähentääkö Skellefteå-malli palomiesten altistumista operatiivisessa työssä? Hyvinvointia työstä Vähentääkö Skellefteå-malli palomiesten altistumista operatiivisessa työssä? Työterveyslaitos: Juha Laitinen Harri Lindholm Marjaleena Aatamila Sirpa Hyttinen Piia Karisola Rahoittajat:

Lisätiedot

Palomiesten altistumisen arviointi operatiivisessa työssä

Palomiesten altistumisen arviointi operatiivisessa työssä Palomiesten altistumisen arviointi operatiivisessa työssä Juha Laitinen, Marjaleena Aatamila ja Harri Lindholm Palopäällystöliiton järjestämä Pelastusalan työturvallisuusseminaari Messukeskus 19.11.2015,

Lisätiedot

Tulipalon aikana palamisreaktioissa syntyy haitallisia yhdisteitä, joista osa päätyy palokohteen

Tulipalon aikana palamisreaktioissa syntyy haitallisia yhdisteitä, joista osa päätyy palokohteen 1 / 5 Palosaneeraustyön suojautumisohje Tulipalon aikana palamisreaktioissa syntyy haitallisia yhdisteitä, joista osa päätyy palokohteen pinnoille. Palon jälkeen näitä yhdisteitä vapautuu pinnoilta palokohteen

Lisätiedot

Kemikaaliturvallisuus

Kemikaaliturvallisuus Kemikaaliturvallisuus Mirja Virta, ympäristöhallinnon päällikkö, HUS Ympäristökeskus HUS Ympäristökeskus SSTY 21.11.2018 Käyttäjän tulee olla selvillä kemikaalien vaarallisista ominaisuuksista ja luokituksesta

Lisätiedot

Kemikaalialtistumisen vähentäminen palokohteissa. Juha Laitinen, Mauri Mäkelä, Panu Oksa, Tuula Hakkarainen, Kati Tillander & Tuomas Paloposki

Kemikaalialtistumisen vähentäminen palokohteissa. Juha Laitinen, Mauri Mäkelä, Panu Oksa, Tuula Hakkarainen, Kati Tillander & Tuomas Paloposki VTT TIEDOTTEITA 2531 Juha Laitinen, Mauri Mäkelä, Panu Oksa, Tuula Hakkarainen, Kati Tillander & Tuomas Paloposki Kemikaalialtistumisen vähentäminen palokohteissa VTT TIEDOTTEITA RESEARCH NOTES 2531 Kemikaalialtistumisen

Lisätiedot

Ihoaltistumisen arvioinnin tarve työpaikoilla STHS koulutuspäivät 28.-29.1.2015

Ihoaltistumisen arvioinnin tarve työpaikoilla STHS koulutuspäivät 28.-29.1.2015 Ihoaltistumisen arvioinnin tarve työpaikoilla STHS koulutuspäivät 28.-29.1.2015 Maj-Len Henriks-Eckerman, Työterveyslaitoksen erityisasiantuntija 1 Ihon altistuminen herkistäville kemikaaleille: Epoksihartsit,

Lisätiedot

70 vuotta. Hyvinvointia työstä. Työterveyslaitos www.ttl.fi

70 vuotta. Hyvinvointia työstä. Työterveyslaitos www.ttl.fi 70 vuotta Hyvinvointia työstä Kemikaalialtistuminen ja siltä suojautuminen palokohteissa vanhempi tutkija Juha Laitinen http://www.vtt.fi/inf/pdf/tiedotteet/2010/t2531.pdf Juha Laitinen, Suomen JVT- ja

Lisätiedot

Biohajoavien jätteiden turvallinen käsittely

Biohajoavien jätteiden turvallinen käsittely Biohajoavien jätteiden turvallinen käsittely Hannu Miettinen/ Jätekukko Oy Sirpa Laitinen Työterveyslaitos Topeliuksenkatu 41 a A 00250 Helsinki www.ttl.fi Graafinen suunnittelu: Tuula Solasaari 2014 Työterveyslaitos

Lisätiedot

NUORTEN VUOTIAIDEN OSALLISTUMINEN PELASTUSTOIMINTAAN JA KOULUTUKSEEN

NUORTEN VUOTIAIDEN OSALLISTUMINEN PELASTUSTOIMINTAAN JA KOULUTUKSEEN Ver. 1.0 / 16.4.2009 NUORTEN 16 18 VUOTIAIDEN OSALLISTUMINEN PELASTUSTOIMINTAAN JA KOULUTUKSEEN Ylivieskassa 16.4.2009 Jarmo Haapanen, vs. pelastusjohtaja Lainsäädännön näkökulma alle 18-vuotiaiden työskentelyyn

Lisätiedot

Influenssapotilaan pisaraja kosketusvarotoimet

Influenssapotilaan pisaraja kosketusvarotoimet Influenssapotilaan pisaraja kosketusvarotoimet Terveyskeskusten ja pitkäaikaishoitolaitosten infektioyhdyshenkilöiden koulutuspäivä 17.10.2016 Tuula Keränen, hygieniahoitaja infektioiden torjuntayksikkö

Lisätiedot

Tallitöihin sopivia hengityssuojaimia

Tallitöihin sopivia hengityssuojaimia Tallitöihin sopivia hengityssuojaimia Suomen Hevostietokeskus ry Työryhmä: Sanna Airaksinen ja Minna-Liisa Heiskanen Tallinpitäjän verkkotietopakettihanke 2015 Hiukkassuojain FFP2 NR FFP2= P2-luokan hiukkassuojain

Lisätiedot

Tervetuloa sammutustyökurssille,

Tervetuloa sammutustyökurssille, KUTSU KURSSI Tervetuloa sammutustyökurssille, Kurssipaikka ja ajankohta Varustus Palokunta-asu KURSSINJOHTAJA Nimi Virka-asema yhteystiedot ENNAKKOTEHTÄVÄ Sopimuspalokuntasi tulee järjestää sinulle seuraavat

Lisätiedot

ANALYYSIVASTAUS Tilaus:

ANALYYSIVASTAUS Tilaus: 1 (6) Insinööritoimisto Levola Oy Tomi Levola Pihlajaranta 10 28400 ULVILA PAH-määritys materiaalinäytteestä Asiakasviite: Sauvon Koulu Näytteen kerääjät: Tomi Levola Analyysin kuvaus: PAH-yhdisteet tuotteessa,

Lisätiedot

PALOTURVALLISUUS MAANALAISISSA TILOISSA

PALOTURVALLISUUS MAANALAISISSA TILOISSA PALOTURVALLISUUS MAANALAISISSA TILOISSA Esko Mikkola ja Tuomo Rinne VTT Copyright VTT LÄHTÖKOHTIA Maanalaisissa tiloissa tulipalo on erityisen vaarallinen: Poistuminen hidasta (pitkät etäisyydet, nousut,

Lisätiedot

1. Savusukellustaitoa ylläpidetään harjoittelulla. Riittäväksi harjoitteluksi katsotaan (Pelastussukellusohje, s.11)

1. Savusukellustaitoa ylläpidetään harjoittelulla. Riittäväksi harjoitteluksi katsotaan (Pelastussukellusohje, s.11) 1. Savusukellustaitoa ylläpidetään harjoittelulla. Riittäväksi harjoitteluksi katsotaan (Pelastussukellusohje, s.11) a. kolme kylmää savusukellusharjoitusta b. kolme kuumaa savusukellusharjoitusta c. kolme

Lisätiedot

Alipäällystön koulutusohjelma

Alipäällystön koulutusohjelma Alipäällystön koulutusohjelma Alipäällystökurssi 34 PELASTUSHENKILÖSTÖN ALTISTUSTEN VÄHENTÄMINEN HAITALLISILLE AINEILLE Jarno Lamminpää 2 PELASTUSOPISTO Koulutusohjelma Alipäällystön koulutusohjelma Tekijä

Lisätiedot

Opettele seuraavat taidot * köyden pujottaminen laskeutumislaitteeseen sekä laskeutumislaitteen käyttöperiaate

Opettele seuraavat taidot * köyden pujottaminen laskeutumislaitteeseen sekä laskeutumislaitteen käyttöperiaate KUTSU KURSSI Tervetuloa savusukelluskurssille Kurssipaikka ja ajankohta Varustus Palokunta-asu KURSSINJOHTAJA Nimi Virka-asema yhteystiedot ESITIETOVAATIMUKSET Valmistaudu kurssin alussa järjestettävään

Lisätiedot

Pelastuslaitosten palontutkinnassa havaittua

Pelastuslaitosten palontutkinnassa havaittua Pelastuslaitosten palontutkinnassa havaittua Ja vähän Onnettomuustutkintakeskukselta 1 Kuka puhuu? Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen riskienhallintapäällikkö Suomen palontutkijat ry:n puheenjohtaja Onnettomuustutkintakeskuksen

Lisätiedot

Jätehuoltotilojen paloturvallisuusmääräykset. Kuopio 14.2.2013 Pohjois-Savon pelastuslaitos Johtava palotarkastaja Ilkka Itkonen

Jätehuoltotilojen paloturvallisuusmääräykset. Kuopio 14.2.2013 Pohjois-Savon pelastuslaitos Johtava palotarkastaja Ilkka Itkonen Jätehuoltotilojen paloturvallisuusmääräykset Kuopio 14.2.2013 Pohjois-Savon pelastuslaitos Johtava palotarkastaja Ilkka Itkonen Pelastuslain 379 / 2011velvoitteet 1. Yleiset velvollisuudet 4 Jokaisen on

Lisätiedot

ja pelastussukelluksen organisoinnin näkökulmasta. Ohje ei keskity pelastussukelluksen jälkeiseen huoltotoimintaan, jossa altistuminen

ja pelastussukelluksen organisoinnin näkökulmasta. Ohje ei keskity pelastussukelluksen jälkeiseen huoltotoimintaan, jossa altistuminen 8 4/2014 Ei savua ilman syöpää? Palomiehet altistuvat viikoittain haitallisille aineille, jotka voivat lisätä syövän riskiä. Kansainvälinen syöväntutkimuskeskus (IARC) on luokitellut palomiestyön kokonaisuudessaan

Lisätiedot

ANALYYSIVASTAUS Tilaus:

ANALYYSIVASTAUS Tilaus: 1 (7) Länsi-Suomen Rakennusanalyysi Oy Esa Rämänen Åbackantie 18 64320 DAGSMARK PAH-määritys materiaalinäytteestä Asiakasviite: Kauhajoen kaupunki / Räimiskä Analyysin kuvaus: PAH-yhdisteet tuotteessa,

Lisätiedot

Suojelupäällikön tekemä ensimmäisen vaiheen auditointi

Suojelupäällikön tekemä ensimmäisen vaiheen auditointi Sivu 1(7) Suojelupäällikön tekemä ensimmäisen vaiheen auditointi Tässä esitetyt kysymykset on tarkoitettu ensimmäisen vaiheen auditointiin (SUP 1), joka on hyvä tehdä aina yrityksen turvallisuusjohtamisjärjestelmää

Lisätiedot

Ympäristölle haitalliset nesteet ja materiaalit. Yleistä

Ympäristölle haitalliset nesteet ja materiaalit. Yleistä Seuraava luettelo sisältää kuorma-autosta esikäsittelyvaiheiden aikana poistettavat voiteluaineet, nesteet ja osat. Määrät ovat likimääräisiä. Ympäristö Älä päästä nesteitä läikkymään maahan. Käytä aina

Lisätiedot

KANSAINVÄLINEN YHTEISTYÖ

KANSAINVÄLINEN YHTEISTYÖ KANSAINVÄLINEN YHTEISTYÖ Ylikorkeat rakennukset Opintomatka Paloesimies Petri Strandberg Helsingin kaupungin pelastuslaitos Korkean rakentamisen nykytila Suomessa Suomessa on tähän mennessä rakennettu

Lisätiedot

Plasmaflow -plasmapolttimen jäähdytysneste

Plasmaflow -plasmapolttimen jäähdytysneste -plasmapolttimen jäähdytysneste 1 - TUOTTEEN JA YRITYKSEN TUNNISTUS Kauppanimi Toimittaja Plasmatech (UK) Ltd 5 Heather Court Shaw Wood Way Doncaster South Yorkshire DN2 5YL Puhelinnumero +44 (0)1302 556051

Lisätiedot

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Asetuksen (EY) N:o 1907/2006 mukaisesti Versio 4.0 Muutettu viimeksi 30.08.2010 Päiväys 22.11.2010

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Asetuksen (EY) N:o 1907/2006 mukaisesti Versio 4.0 Muutettu viimeksi 30.08.2010 Päiväys 22.11.2010 KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Asetuksen (EY) N:o 1907/2006 mukaisesti Versio 4.0 Muutettu viimeksi 30.08.2010 Päiväys 22.11.2010 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTUSTIEDOT Kauppanimi : D-Mannitoli

Lisätiedot

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Asetuksen (EY) N:o 1907/2006 mukaisesti Versio 4.0 Muutettu viimeksi 23.08.2010 Päiväys 07.12.2010

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Asetuksen (EY) N:o 1907/2006 mukaisesti Versio 4.0 Muutettu viimeksi 23.08.2010 Päiväys 07.12.2010 KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Asetuksen (EY) N:o 1907/2006 mukaisesti Versio 4.0 Muutettu viimeksi 23.08.2010 Päiväys 07.12.2010 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTUSTIEDOT Kauppanimi : SNatriumsulfaatti

Lisätiedot

Turvallisuustiedote. Neste Oyj, Nokian varasto

Turvallisuustiedote. Neste Oyj, Nokian varasto Turvallisuustiedote Neste Oyj, Nokian varasto LAKIPERUSTA & TEHDYT SELVITYKSET Pelastuslaitoksen ja laajamittaista kemikaalien käsittelyä ja varastointia harjoittavien toimijoiden tulee pelastuslain mukaan

Lisätiedot

PELASTUSRYHMÄN ENSITOIMENPITEISIIN KUULUVAT SELVITYKSET SAMMUTUSTEHTÄVISSÄ (PEKSS)

PELASTUSRYHMÄN ENSITOIMENPITEISIIN KUULUVAT SELVITYKSET SAMMUTUSTEHTÄVISSÄ (PEKSS) PELASTUSRYHMÄN ENSITOIMENPITEISIIN KUULUVAT SELVITYKSET SAMMUTUSTEHTÄVISSÄ (PEKSS) 13.10.2018 Ismo Huttu Täydennykset Latvala 13.10.2018 PELASTUSRYHMÄN ENSITOIMENPITEISIIN KUULUVAT SELVITYKSET SAMMUTUSTEHTÄVISSÄ

Lisätiedot

Säilytä tämä tiedote! Turvallisuustiedote

Säilytä tämä tiedote! Turvallisuustiedote Säilytä tämä tiedote! Turvallisuus tiedote Mietoisten seudun asukkaille Turvallisuustiedote 1 Turvallisuustiedote Vaaratilanteiden ennaltaehkäiseminen Mietoisten tehtaalla Tämän Mietoisten seudun asukkaille

Lisätiedot

Kori- ja sisustusratkaisut Volkswagen hyötyautoille Tamlans johtoauto

Kori- ja sisustusratkaisut Volkswagen hyötyautoille Tamlans johtoauto Kori- ja sisustusratkaisut Volkswagen hyötyautoille Tamlans johtoauto Tamlans konsepti Komposiittirakenteinen moduuli on kevyt, mutta kestävä. Moduulin iskun- ja äänenvaimennusominaisuuksien ansiosta ajomatkoista

Lisätiedot

Mietoisten seudun asukkaille

Mietoisten seudun asukkaille Säilytä tämä tiedote! Turvallisuustiedote Mietoisten seudun asukkaille Turvallisuustiedote 1 Turvallisuustiedote Tämän Mietoisten seudun asukkaille jaettavan turvallisuustiedotteen toimittaminen perustuu

Lisätiedot

Henkilönsuojainten valinta ja käyttö

Henkilönsuojainten valinta ja käyttö Henkilönsuojainten valinta ja käyttö Heli Koskinen Twitter: @desibeliheli Työnantaja On vastuussa: työturvallisuuslakiin perustuvasta riskinarvioinnista riskitasojen arviointi ja jäljelle jäävien riskien

Lisätiedot

Omatoiminen varautuminen ja kokoelmaturvallisuus. Karim Peltonen, , SPEK TAKO seminaari, Kansallismuseo

Omatoiminen varautuminen ja kokoelmaturvallisuus. Karim Peltonen, , SPEK TAKO seminaari, Kansallismuseo Omatoiminen varautuminen ja kokoelmaturvallisuus Karim Peltonen, 13.2.2019, SPEK TAKO seminaari, Kansallismuseo SPEK - Turvallisuuden asiantuntija Olemme varautumisen, onnettomuuksien ehkäisyn sekä pelastusalan

Lisätiedot

Länsi-Suomen pelastusharjoitusaluetta rakennetaan luovalla otteella

Länsi-Suomen pelastusharjoitusaluetta rakennetaan luovalla otteella Länsi-Suomen pelastusharjoitusaluetta rakennetaan luovalla otteella Länsi-Suomen Pelastusharjoitusaluesäätiö Porin kaupungin 2.11.2009 perustama säätiö, jonka tarkoituksena on Yleishyödyllisen pelastusharjoitustoiminnan

Lisätiedot

Altistumisen ehkäiseminen pelastuslaitoksen arjessa

Altistumisen ehkäiseminen pelastuslaitoksen arjessa Altistumisen ehkäiseminen pelastuslaitoksen arjessa Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos Syksy 2015 Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos Altistuminen Altistumisella tarkoitetaan vieraan aineen esiintymistä henkilön

Lisätiedot

Joensuun voimalaitoksen turvallisuustiedote

Joensuun voimalaitoksen turvallisuustiedote Joensuun voimalaitoksen turvallisuustiedote JOENSUUN VOIMALAITOKSEN TURVALLISUUSTIEDOTE Tässä turvallisuustiedotteessa kuvataan Joensuun voimalaitoksen toimintaa ja toiminnasta aiheutuvia vaaratekijöitä.

Lisätiedot

Sisäympäristöprosessit HUS:ssa. Marja Kansikas sisäilma-asiantuntija HUS-Kiinteistöt Oy

Sisäympäristöprosessit HUS:ssa. Marja Kansikas sisäilma-asiantuntija HUS-Kiinteistöt Oy Sisäympäristöprosessit HUS:ssa Marja Kansikas sisäilma-asiantuntija HUS-Kiinteistöt Oy HUS-Sisäympäristöohjausryhmä v toimii ns. ohjausryhmänä v työryhmä koostuu v HUS-Työsuojelusta v HUS-Työterveyshuollosta

Lisätiedot

Tietoa ja työvälineitä. Työn riskien arviointi Vaaratekijäkortit

Tietoa ja työvälineitä. Työn riskien arviointi Vaaratekijäkortit Tietoa ja työvälineitä Tietoa ja www.tapiola.fi Työn riskien arviointi Vaaratekijäkortit TYÖN RISKIEN ARVIOINNIN SUUNNITTELU Yritys: Suunnitelman tekijät: Päiväys: Lähtötiedot: Aiemmin tehdyt selvitykset,

Lisätiedot

TUULETUKSEN MERKITYS JÄLKIVAHINKOJEN TORJUNNALLE

TUULETUKSEN MERKITYS JÄLKIVAHINKOJEN TORJUNNALLE TUULETUKSEN MERKITYS JÄLKIVAHINKOJEN TORJUNNALLE TAKTINEN SAVUTUULETUS YLIPAINETUULETUS ALIPAINETUULETUS KOHTEEN ALIPAINEISTAMINEN PELASTUSTOIMINNAN JÄLKEEN Palomestari Arto Lappi Pohjois-Savon Pelastuslaitos

Lisätiedot

Yksinkertaisilla keinoilla kohti parempaa paloturvallisuutta

Yksinkertaisilla keinoilla kohti parempaa paloturvallisuutta Yksinkertaisilla keinoilla kohti parempaa paloturvallisuutta 1 Seuraavan 25 minuutin tavoite Palontutkintaan perustuvaa tietoa taloyhtiöiden turvallisuuden parantamisesta Painopiste nykyisessä rakennuskannassa

Lisätiedot

Rosenbauer sammutusjalkineet

Rosenbauer sammutusjalkineet Rosenbauer sammutusjalkineet Rosenbauer sammutusjalkineet Jalkineiden ensisijainen tehtävä on suojata jalkaa lämmöltä, kosteudelta, kylmyydeltä, teräviltä esineiltä. Pohjan tulee olla joustava ja pitävä.

Lisätiedot

OPAS KÄSINEIDEN VALINTAAN Viiltosuojaus

OPAS KÄSINEIDEN VALINTAAN Viiltosuojaus OPAS KÄSINEIDEN VALINTAAN Viiltosuojaus OHJEISTUS OIKEAN VIILTOSUOJAKÄSINEMALLIN VALINTAAN VASTAA UUTTA EN388:2016 STANDARDIA Varmin tapa oikean käsinemallin valintaan on käyttää 3-vaiheista tarvekartoitusta.

Lisätiedot

VÄESTÖN VAROITTAMINEN

VÄESTÖN VAROITTAMINEN TURVALLISUUSOHJE Liite 2 VÄESTÖN VAROITTAMINEN 1. Yleinen vaaramerkki Yhden minuutin pituinen nouseva ja laskeva ääni, jossa nousevan jakson pituus on 7 sekuntia ja laskevan jakson pituus samoin 7 sekuntia

Lisätiedot

Kohteessa täydentyvät pelastusryhmät PTK-seminaari Esko Kaukonen puh

Kohteessa täydentyvät pelastusryhmät PTK-seminaari Esko Kaukonen puh Kohteessa täydentyvät pelastusryhmät PTK-seminaari 26.4.2016 Esko Kaukonen esko.kaukonen@pp.inet.fi puh 0295 453 407 Hankkeen lähtökohdat (1) Pelastustoimen toimintavalmiuden suunnitteluohjeen mukaan Pelastustoiminnan

Lisätiedot

Pelastuslaitos ja työsuojelu

Pelastuslaitos ja työsuojelu Pelastuslaitos ja työsuojelu 0 tapaturmaa vai 100% turvallisuutta? nollasta sataan Työsuojeluorganisaatio Työsuojelu siirtyi 1.9.2017 paloasemien tulosalueelle Fyysisen toimintakyvyn mittaus Työterveys

Lisätiedot

Vaaratilanteiden hallintaa ja pelastusalan erikoisosaamista Uusi, monipuolinen pelastusharjoituskeskus nousee Poriin

Vaaratilanteiden hallintaa ja pelastusalan erikoisosaamista Uusi, monipuolinen pelastusharjoituskeskus nousee Poriin Vaaratilanteiden hallintaa ja p Uusi, monip pelastusharj nousee Pori elastusalan erikoisosaamista uolinen oituskeskus in Laajat käyttömahdollisuudet Porin lentokentän välittömään läheisyyteen rakennetaan

Lisätiedot

1. KEMIKAALIN JA SEN VALMISTAJAN, MAAHANTUOJAN TAI MUUN TOIMINNANHARJOITTAJAN TUNNISTUSTIEDOT

1. KEMIKAALIN JA SEN VALMISTAJAN, MAAHANTUOJAN TAI MUUN TOIMINNANHARJOITTAJAN TUNNISTUSTIEDOT Päiväys 31.05.2005 Edellinen päiväys 1/5 KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE 1. KEMIKAALIN JA SEN VALMISTAJAN, MAAHANTUOJAN TAI MUUN TOIMINNANHARJOITTAJAN TUNNISTUSTIEDOT 1.1 Kemikaalin tunnistustiedot Kauppanimi

Lisätiedot

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Industrikitt

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Industrikitt Industrikitt Sivu 1 / 5 KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Industrikitt KOHTA 1: Aineen tai seoksen ja yrityksen tunnistetiedot Julkaisupäivämäärä 27.10.2006 1.1. Tuotetunniste Kauppanimi Industrikitt 1.2 Aineen

Lisätiedot

Käyttöturvallisuustiedote (direktiivin 2001/58/EY mukaan)

Käyttöturvallisuustiedote (direktiivin 2001/58/EY mukaan) Sivu /4. Tuotteen nimi ja valmistaja.. Valmisteen tunnistustiedot Toilet cleaner.2. Valmisteen käyttötarkoitus Kiinteä, hajustettu, sininen WC:n puhdistusaine.3. Yrityksen tunnistustiedot: BUCK-Chemie

Lisätiedot

Käyttöturvallisuustiedote

Käyttöturvallisuustiedote Käyttöturvallisuustiedote EY:n asetuksen 1907/2006 mukaisesti Päiväys: 25-marras-2008 Muutosnumero: 1 1. AINEEN TAI VALMISTEEN SEKÄ YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTUSTIEDOT Aineen tai valmisteen sekä Valmisteen

Lisätiedot

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Sivu 1 / 4 SGT 9200 1. AINEEN TAI VALMISTEEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 2. VAARAN YKSILÖINTI

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Sivu 1 / 4 SGT 9200 1. AINEEN TAI VALMISTEEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 2. VAARAN YKSILÖINTI KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Sivu 1 / 4 1. AINEEN TAI VALMISTEEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 1.1 Kemikaalin tunnistustiedot 1.1.1 Kauppanimi 1.2 Kemikaalin käyttötarkoitus 1.2.1 Käyttötarkoitus

Lisätiedot

TURVALLISUUSKARTOITUS

TURVALLISUUSKARTOITUS TURVALLISUUSKARTOITUS Turvallisuusosan tarkastukset Hauhon kirkko Danielson-Kalmarintie 1, 14700, Hauho Raporttipäivä: 15.01.2014 Tarkastuspäivä: 28.10.2013 Muokkauspäivä: 18.06.2014 2 (15) Hauhon kirkko

Lisätiedot

SIGMA-ALDRICH KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Asetuksen (EY) N:o 1907/2006 mukaisesti Versio 4.0 Muutettu viimeksi 08.09.2010 Päiväys 28.10.

SIGMA-ALDRICH KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Asetuksen (EY) N:o 1907/2006 mukaisesti Versio 4.0 Muutettu viimeksi 08.09.2010 Päiväys 28.10. SIGMA-ALDRICH KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Asetuksen (EY) N:o 1907/2006 mukaisesti Versio 4.0 Muutettu viimeksi 08.09.2010 Päiväys 28.10.2010 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTUSTIEDOT

Lisätiedot

Helsingin asuntopalot ja niihin johtaneet tekijät. Mitä asukas voi itse tehdä turvallisuutensa parantamiseksi?

Helsingin asuntopalot ja niihin johtaneet tekijät. Mitä asukas voi itse tehdä turvallisuutensa parantamiseksi? Helsingin asuntopalot ja niihin johtaneet tekijät Mitä asukas voi itse tehdä turvallisuutensa parantamiseksi? Pelastustoiminta Helsingin pelastuslaitoksen suorittamien paloja pelastustehtävien kokonaismäärä

Lisätiedot

Päivitetty : 25/07/2006 Versio : S86 N nomenclature : 73502

Päivitetty : 25/07/2006 Versio : S86 N nomenclature : 73502 Onnittelut tämän hyvin suunnitellun tuotteen valinnasta ; Ennen asennusta ja laitteen käyttöä lue huolellisesti seuraavat suositukset turvallisuudesta, jotta voit välttää onnettomuudet käyttäjälle ja vahingot

Lisätiedot

MASALAN YLIPAINEHALLIN TURVALLISUUS SUUNNITELMA

MASALAN YLIPAINEHALLIN TURVALLISUUS SUUNNITELMA MASALAN YLIPAINEHALLIN TURVALLISUUS SUUNNITELMA Masalan ylipainehallin yhteystiedot Jalkapallohalli, kupla Rusthollintie 2, 02430 Masala Ylläpito ja huolto: Tilahallinnon päivystäjä 040-5140091 Kenttämestari

Lisätiedot

Tilannepaikan riskinarviointi. Pem. Esa Nurmela Keski-Uudenmaan pelastuslaitos

Tilannepaikan riskinarviointi. Pem. Esa Nurmela Keski-Uudenmaan pelastuslaitos Tilannepaikan riskinarviointi Pem. Esa Nurmela Keski-Uudenmaan pelastuslaitos PTR-mittausmenetelmä Ap-kurssin opinnäytetyö Omakohtaiset kokemukset rakennusteollisuudessa käytössä olevasta TR-mittarista

Lisätiedot

Puhdistustoiminta ja linjastot

Puhdistustoiminta ja linjastot Puhdistustoiminta ja linjastot Puhdistustoiminnan perusteet ja päämäärä Puhdistamisella (dekontaminointi) tarkoitetaan henkilöstön, kaluston ja maaston puhdistamista säteilypölystä tai biologisista ja

Lisätiedot

Pölyt pois yhteistyöllä. Vähennä jauhopölyä leipomossa

Pölyt pois yhteistyöllä. Vähennä jauhopölyä leipomossa Pölyt pois yhteistyöllä Vähennä jauhopölyä leipomossa Leipureiden sanomaa: "Jauhot tuotteessa, ei ilmassa eikä lattialla." "Kyllä yhteistyöllä onnistuu." "Samat ongelmat isoissa kuin pienissä leipomoissa"

Lisätiedot

Pelastusyksikön ensitoimenpiteitä täydentävät sammutusmenetelmät

Pelastusyksikön ensitoimenpiteitä täydentävät sammutusmenetelmät Pelastusyksikön ensitoimenpiteitä täydentävät sammutusmenetelmät PETS Taktiikka Arto Latvala 15.1.2019 Keski-Uudenmaan pelastuslaitos www.pelastusopisto.fi PETS Sammutustaktiikka Video: Maallikon mahdollisuudet

Lisätiedot

MITEN AVUSTAN JA SIIRRÄN OMAISTANI

MITEN AVUSTAN JA SIIRRÄN OMAISTANI MITEN AVUSTAN JA SIIRRÄN OMAISTANI Koulutuspäivä omaishoitajille 26.3. 2009 OULA / sosiaali- ja terveysalan yksikkö Opettaja Pia Koistinen MITÄ? siirrot terveellisesti ja turvallisesti sekä omaisen toimintakykyä

Lisätiedot

Työ- ja suojavaatteet sekä suojainten käyttö

Työ- ja suojavaatteet sekä suojainten käyttö Ohje henkilökunnalle 1 Työ- ja suojavaatteet sekä suojainten käyttö Infektioiden torjunta perustuu tartuntareittien katkaisuun. Infektioiden torjunta edellyttää hyvää käsihygieniaa ja aseptisia työtapoja.

Lisätiedot

www.xo1.fi KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE / KEMIKAALI-ILMOITUS 1/6 Päiväys 18.1.2013 Edellinen päiväys

www.xo1.fi KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE / KEMIKAALI-ILMOITUS 1/6 Päiväys 18.1.2013 Edellinen päiväys KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE / KEMIKAALIILMOITUS 1/6 Päiväys 18.1.2013 Edellinen päiväys 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 1.1. Tuotetunniste Kauppanimi SOLID SOLVENT 1.2. Aineen

Lisätiedot

KÄYTTÖTURVALLISUUS-TIEDOTE

KÄYTTÖTURVALLISUUS-TIEDOTE KÄYTTÖTURVALLISUUS-TIEDOTE 1 AINEEN TAI VALMISTEEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT Tuotenimi: 10X Instrument Buffer Tuoteno: 4389784 Maahantuoja: Applied Biosystems, UK 7 Kingsland Grange, Woolston

Lisätiedot

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE 1. AINEEN TAI VALMISTEEN SEKÄ YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTUSTIEDOT KAUPPANIMI Kotimainen valmistaja / maahantuoja Yritys Scania CV AB Postinumero/toimipaikka 151 87 Södertälje Maa Sweden Sähköposti safety_data_sheet@scania.com

Lisätiedot

TARTTUVA OKSENNUS- JA RIPULITAUTI

TARTTUVA OKSENNUS- JA RIPULITAUTI TARTTUVA OKSENNUS- JA RIPULITAUTI Terveyskeskusten ja pitkäaikaishoitolaitosten infektioyhdyshenkilöiden koulutus 6.5.2013 Hygieniahoitaja Reija Leiviskä P: 08-315 2574, e-mail: Reija.Leiviska@ppshp.fi

Lisätiedot

Käyttöturvallisuustiedote 1907/2006/EY, 31 artikla mukainen

Käyttöturvallisuustiedote 1907/2006/EY, 31 artikla mukainen Sivu: 1/5 1 Aineen tai seoksen ja yhtiön tai yrityksen tunnistetiedot Tuotetunniste Aineen tai seoksen merkitykselliset tunnistetut käytöt ja käytöt, joita ei suositella Aineen / valmisteen käyttö Lisäaine

Lisätiedot

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE 1. AINEEN TAI VALMISTEEN SEKÄ YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTUSTIEDOT Kauppanimi: TORRBOLLEN, Fuktslukaren Käyttöalue: Kosteussulku Yritys: Säljtema AB Osoite: Låsbomsgatan 14 Postinumero/toimipaikka:

Lisätiedot

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä (jäljempänä myös Eksote) Valto Käkelänkatu 3 C 1, 53130 Lappeenranta

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä (jäljempänä myös Eksote) Valto Käkelänkatu 3 C 1, 53130 Lappeenranta JÄRJESTÄMISSOPIMUS ETELÄ-KARJALAN SOSIAALI- JA TERVEYSPIIRIN ENSIHOI- DON JA ETELÄ-KARJALAN PELASTUSLAITOKSEN YHTEISESTÄ MONIAMMATILLI- SESTA TOIMINTAYKSIKÖSTÄ JA SEN TOIMINNAN PILOTOINNISTA RAUTJÄRVEN

Lisätiedot

III Valtakunnalliset käsityönopetuksen. koulutuspäivät 19.11.2010 Tampere

III Valtakunnalliset käsityönopetuksen. koulutuspäivät 19.11.2010 Tampere III Valtakunnalliset käsityönopetuksen työturvallisuus- koulutuspäivät 19.11.2010 Tampere Antti Posio STM Ajankohtainen työsuojelulainsäädäntö Työsuojelusäännösten soveltaminen oppilaan työhön peruskoulussa

Lisätiedot

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE 1. AINEEN TAI SEOIKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT KAUPPANIMI AINEEN/SEOKSEN liuotin KÄYTTÖ Maahantuoja Yhtiö/yritys Cycle Service Nordic ApS Katuosoite Datavej 12 Postinumero ja -toimipaikka

Lisätiedot

JÄLKIVAHINKOJEN TORJUNTA- JA KUIVAUSTOIMINTA VAKUUTUSALAN KANNALTA

JÄLKIVAHINKOJEN TORJUNTA- JA KUIVAUSTOIMINTA VAKUUTUSALAN KANNALTA JÄLKIVAHINKOJEN TORJUNTA- JA KUIVAUSTOIMINTA VAKUUTUSALAN KANNALTA Seppo Pekurinen Vahingontorjuntapäällikkö Tampere 16.5.213 1 PIIA-NOORA KAUPPI FK onnittelee 1- vuotiasta Suomen JVT ja Kuivausliikkeiden

Lisätiedot

Tekniikka ja turvallisuus. Ilpo Leino SPEK

Tekniikka ja turvallisuus. Ilpo Leino SPEK Tekniikka ja turvallisuus Ilpo Leino SPEK 1 Turvallisuus EI ole pelkkää tekniikkaa 2 Turvallisuus ON tekniikkaa 3 Turvallisuus ON tekniikkaa ja OIKEAA asennetta sekä osaamista! 4 Sisäisen turvallisuuden

Lisätiedot

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE 1. KEMIKAALIN JA SEN VALMISTAJAN, MAAHANTUOJAN TAI MUUN TOIMINNANHARJOITTAJAN TUNNISTUSTIEDOT 1.1 Kemikaalin tunnistustiedot Kauppanimi JUS CU erikoisrasva Tunnuskoodi 1239-2701

Lisätiedot

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Sivu 1 / 5 MoS2 Kuivavoiteluaine, painepakkaus MOLY HD MOS2

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Sivu 1 / 5 MoS2 Kuivavoiteluaine, painepakkaus MOLY HD MOS2 KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Sivu 1 / 5 1. KEMIKAALIN JA SEN VALMISTAJAN, MAAHANTUOJAN TAI MUUN TOIMINNANHARJOITTAJAN TUNNISTUSTIEDOT 1.1 Kemikaalin tunnistustiedot 1.1.1 Kauppanimi 1.1.2 Tunnuskoodi 1170

Lisätiedot

SÄILIÖTÖIDEN TURVALLISUUSOHJEET, SÄILIÖTYÖLUPA

SÄILIÖTÖIDEN TURVALLISUUSOHJEET, SÄILIÖTYÖLUPA 1 Länsi-Säkylän Teollisuusalue 1.9.2014 Ohjesääntö Länsi-Säkylän Teollisuusalueella työskenteleville LIITE 5 SÄILIÖTÖIDEN TURVALLISUUSOHJEET, SÄILIÖTYÖLUPA 1. TARKOITUS JA SOVELTAMINEN Ohjeen tarkoitus

Lisätiedot

Työpaikkojen haasteet; altistumisen arviointi ja riskinhallinta

Työpaikkojen haasteet; altistumisen arviointi ja riskinhallinta Hyvinvointia työstä Työpaikkojen haasteet; altistumisen arviointi ja riskinhallinta Tomi Kanerva 6.11.2015 Työterveyslaitos Tomi Kanerva www.ttl.fi 2 Sisältö Työpaikkojen nanot Altistuminen ja sen arviointi

Lisätiedot

Näytön ajoitus: Näyttö toteutuu toisena tai kolmantena opiskeluvuotena työssäoppimisjaksolla.

Näytön ajoitus: Näyttö toteutuu toisena tai kolmantena opiskeluvuotena työssäoppimisjaksolla. Vaatteiden ja huolto15 osp Ammattiosaamisen näytön toteutuksen kuvaus Näytön tehtävät: suunnittelee vaatteiden ja huoltotehtävät ja noudattaa toimipaikan ohjeita. esikäsittelee ja lajittelee pyykin. pesee

Lisätiedot

(EY) N:o 1907/2006- ISO 11014-1 mukainen käyttöturvallisuustiedote

(EY) N:o 1907/2006- ISO 11014-1 mukainen käyttöturvallisuustiedote (EY) N:o 1907/2006- ISO 11014-1 mukainen käyttöturvallisuustiedote Sivu 1 / 5 omnifit FD1042 SDB-nro : 172974 V002.0 Viimeistelty, pvm.: 30.05.2008 Painatuspäivä: 03.06.2009 1. AINEEN TAI VALMISTEEN JA

Lisätiedot

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Asetuksen (EY) N:o 1907/2006 mukaisesti Versio 4.0 Muutettu viimeksi 26.02.2010 Päiväys 05.11.2010

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Asetuksen (EY) N:o 1907/2006 mukaisesti Versio 4.0 Muutettu viimeksi 26.02.2010 Päiväys 05.11.2010 KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Asetuksen (EY) N:o 1907/2006 mukaisesti Versio 4.0 Muutettu viimeksi 26.02.2010 Päiväys 05.11.2010 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTUSTIEDOT Kauppanimi : PKaliumkloridi

Lisätiedot

OPAS ASEPTIIKASTA DOULATOIMINNASSA

OPAS ASEPTIIKASTA DOULATOIMINNASSA OPAS ASEPTIIKASTA DOULATOIMINNASSA 1 SISÄLLYSLUETTELO ASEPTIIKKA 3 VAROTOIMET 3 VALMISTAUTUMINEN DOULAUKSEEN 4 SAAPUMINEN SAIRAALAAN 4 KÄSIENPESU 5 SUOJAKÄSINEET 5 KÄSIENPESUOHJE 6 KÄSIDESINFEKTIO 7 SYNNYTYSSALISSA

Lisätiedot

Ergonomia työterveyden edistäjänä

Ergonomia työterveyden edistäjänä Ergonomia työterveyden edistäjänä Työterveyslaitoksen koulutus 2016 Mika Nyberg, TtM, tft, erityisasiantuntija mika.nyberg@ttl.fi, Työterveyslaitos, Tampere Työterveyshuolto - Ergonomia Ergonomia on ihmisen

Lisätiedot

x KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE KEMIKAALITIETOJEN ILMOITUSLOMAKE

x KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE KEMIKAALITIETOJEN ILMOITUSLOMAKE x KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE KEMIKAALITIETOJEN ILMOITUSLOMAKE Päiväys: 13.3.2007 1. KEMIKAALIN JA SEN VALMISTAJAN, MAAHANTUOJAN TAI MUUN TOIMINNANHARJOITTAJAN TUNNISTUSTIEDOT 1.1 Kemikaalin tunnistustiedot

Lisätiedot

POTILAAN HYGIENIAOPAS

POTILAAN HYGIENIAOPAS POTILAAN HYGIENIAOPAS Erikoissairaanhoito Hatanpään sairaala Sisältö SISÄLLYSLUETTELO Hygienia sairaalassa. 2 Käsihygienia.. 3 Käsien pesu 4 Käsien desinfektio... 5 Yskimishygienia.. 6 Henkilökohtainen

Lisätiedot

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE 1. VALMISTAJAN, MAAHANTUOJAN TAI MUUN TOIMINNANHARJOITTAJAN TUNNISTUSTIEDOT 1.1 Aineen tai valmisteen tunnistus Kauppanimi JuHo Pohjatasoite JK JuHo Pintatasoite JH 1.2 Valmistajan,

Lisätiedot

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE asetuksen (EY) 1907/2006 - ISO 11014-1 mukaan

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE asetuksen (EY) 1907/2006 - ISO 11014-1 mukaan KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE asetuksen (EY) 1907/2006 - ISO 11014-1 mukaan SDS numero: 207155 V001.0 Tarkistuspäivämäärä: 22.10.2010 1. AINEEN TAI VALMISTEEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT Aineen

Lisätiedot

PENOSIL Premium All Weather Sealant

PENOSIL Premium All Weather Sealant Päiväys: 30.08.06 Versio no.: 1 Muutospäivä: 1. Kemikaalin ja sen valmistajan, maahantuojan tai muun toiminnanharjoittajan tunnistustiedot Kauppanimi: Maahantuoja: OÜ Krimelte Osoite: Suur-Paala 10 13619

Lisätiedot

SUOJAINTEN KÄYTTÖ VÄLINEHUOLLOSSA. 26.Välinehuollon valtakunnalliset koulutuspäivät Päivi Turunen Palveluesimies, Siun sote

SUOJAINTEN KÄYTTÖ VÄLINEHUOLLOSSA. 26.Välinehuollon valtakunnalliset koulutuspäivät Päivi Turunen Palveluesimies, Siun sote SUOJAINTEN KÄYTTÖ VÄLINEHUOLLOSSA 26.Välinehuollon valtakunnalliset koulutuspäivät 11.10.2018 Päivi Turunen Palveluesimies, Siun sote Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Perustettu

Lisätiedot

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE 1. AINEEN TAI VALMISTEEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT Hyväksytty käyttöön Hyväksytty laboratoriokäyttöön Hyväksynyt: Diskteknik / Jasico KAUPPANIMI KÄYTTÖTARKOITUS Ambio Film Puhdistusaine Tuotenumero

Lisätiedot

Hygieniariskin hallinta

Hygieniariskin hallinta Tekstiilihuollon hygieniavastaavan koulutus verkossa Toinen luentokerta Keudan aikuisopisto - Palvelualat KEUDA 1 Hygieniariskin hallinta KEUDA 2 1 Hygieniariskin hallinta Vesi Tekstiilit Kontaminoituminen

Lisätiedot

Kauppanimi Diessner Pastamainen verkotusmassa Muutettu versio: 08.03.2006 (Diessner-Pastöse Armierungsmasse) Julkaisuajankohta: 31.05.

Kauppanimi Diessner Pastamainen verkotusmassa Muutettu versio: 08.03.2006 (Diessner-Pastöse Armierungsmasse) Julkaisuajankohta: 31.05. Sivu 1 / 5 1. Kemikaalin ja sen valmistajan, maahantuojan tai muun toiminnanharjoittajan tunnistustiedot: Kauppanimi Diessner Pastamainen verkotusmassa Muutettu versio: 08.03.2006 (Diessner-Pastöse Armierungsmasse)

Lisätiedot

Yleisötilaisuuden turvallisuus

Yleisötilaisuuden turvallisuus 2014 Yleisötilaisuuden turvallisuus Tuliesityksen turvallisuusjärjestelyt Päijät-Hämeen pelastuslaitos RH/2014/12/TAa 15.9.2014 Sisältö 1 Tuliesityksen turvallisuusjärjestelyt... 2 2 Tuliesityksessä tulee

Lisätiedot

Influenssapotilaan eristyskäytännöt

Influenssapotilaan eristyskäytännöt Influenssapotilaan eristyskäytännöt Terveyskeskusten ja pitkäaikaishoitolaitosten infektioyhdyshenkilöiden koulutuspäivä 3.11.2014 Tuula Keränen, hygieniahoitaja infektioiden torjuntayksikkö Puh. 040 5094097

Lisätiedot

Lapin pelastuslaitos Tehtävät, vastuu ja varautuminen. Lapin alueellinen maanpuolustuskurssi nro 51 Sodankylä

Lapin pelastuslaitos Tehtävät, vastuu ja varautuminen. Lapin alueellinen maanpuolustuskurssi nro 51 Sodankylä Lapin pelastuslaitos Tehtävät, vastuu ja varautuminen Lapin alueellinen maanpuolustuskurssi nro 51 Sodankylä 1.2.2017 Martti Soudunsaari Pelastusjohtaja Yksi maamme 22 pelastuslaitoksesta. Lapin liiton

Lisätiedot