KÄYTTÖTAPARYHMÄ Toimintatilat

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "KÄYTTÖTAPARYHMÄ Toimintatilat"

Transkriptio

1 KÄYTTÖTAPARYHMÄ Toimintatilat

2 2 SISÄLLYSLUETTELO 1 OHJAUSJÄRJESTELMÄ JA SEN RAKENNE Hätäpysäytysvyöhyke Turvallisuusvyöhyke Käyttötaparyhmä TOIMINTATILAT Jännite pois/päällä Hätäpysäytys päällä/pois Turvapysäytys päällä/pois Käyttötaparyhmän toimintatilat Seis Käsiajo Kotiinajo Automaattiajo Jatkuva automaattiajo Tuotantopysäytys Tauko (harvinainen) Työkierron lopetus (harvinainen) Ulkoinen pysäytys (harvinainen) Askellusajo (harvinainen)... 11

3 3 1 OHJAUSJÄRJESTELMÄ JA SEN RAKENNE Ohjattava järjestelmä, esim. kappaleenkäsittelylaitteet ja prosessilaitteet jaetaan toiminnoiltaan ja käyttötarkoituksiltaan erilaisiin toimintavyöhykkeisiin. Vyöhykejaon tarkoituksena on, että järjestelmän käyttäminen, valvominen ja huoltaminen olisi turvallista ja tarkoitukseen soveltuvaa. Ohjausjärjestelmän jakamisessa käytetään seuraavia toimintavyöhykkeitä: hätäpysäytysvyöhyke, turvallisuusvyöhyke ja käyttötaparyhmä. Vyöhykkeiden keskinäiset yhteydet ja riippuvuudet kuvataan ohjausjärjestelmän toimintavyöhykekaaviossa, ks. liite A. Vyöhykejako suunnitellaan tarjousvaiheessa ja viimeistellään esisuunnittelun yhteydessä. Sen lähtötietoja ovat järjestelmän layout, toimintakuvaus ja turvallisuusvaatimukset. Toimintavyöhykekaavio toimii lähtötietona mekaniikka-, pneumatiikka-, sähkö- ja automaatiosuunnitteluille. Ohjausjärjestelmän ohjauslaitteistona käytetään tyypillisesti ohjelmoitavia ohjauslaitteita, esim. ohjelmoitavia logiikoita. 1.1 Hätäpysäytysvyöhyke Hätäpysäytysvyöhykkeellä tarkoitetaan laitekokonaisuutta, johon kuuluvilla laitteilla on yhteinen hätäpysäytystoiminto (ks. kohta 2.2). Hätäpysäytystoiminto on vyöhykekohtainen ja yksittäinen laite voi kuulua vain yhden toiminnon vaikutuspiiriin. Jokaiseen ohjausjärjestelmään kuuluu aina vähintään yksi hätäpysäytysvyöhyke tai koko ohjausjärjestelmä voi kuulua laajempaan hätäpysäytysvyöhykkeeseen. Hätäpysäytysvyöhykkeille annetaan yksilölliset nimet ja tunnukset. Tunnuksena käytetään En, jossa n tarkoittaa juoksevaa numeroa (esim. E1, E2,...). Jos järjestelmässä on useampia hätäpysäytysvyöhykkeitä, on oltava täysin selvää, minkä osan järjestelmää mikäkin hätäpysäytin pysäyttää. Hätäpysäytysvyöhykkeen hätäpysäyttimet voivat olla vyöhykekohtaisia tai useammalle vyöhykkeelle yhteisiä. Hätäpysäytys saa aikaan turvapysäytyksen ja hätäpysäytyspiiri aktivoituu kun hätäpysäytin vapautetaan, mutta turvapysäytyksen kuittaus on aina oltava vyöhykekohtainen. Järjestelmät, jotka on jaettu useaan hätäpysäytysvyöhykkeeseen, on suunniteltava siten, että on helppo havaita mitkä hallintaelimet (hätäpysäyttimet ja turvapysäytyksen kuittauspainikkeet) ja vyöhykkeet vastaavat toisiaan. Jos suurissa järjestelmissä hallintaelimen sijainnin perusteella ei ole itsestään selvää mihin laitteisiin se vaikuttaa, on vaikutus kerrottava vähintään selvällä tekstillä. Hätäpysäytystoiminto on toiminnassa silloin, kun ohjausjärjestelmän pääkytkimellä on jännite kytketty päälle. Hätäpysäytystoiminnolla on kaksi toimintatilaa: hätäpysäytys päällä ja hätäpysäytys pois. 1.2 Turvallisuusvyöhyke Turvallisuusvyöhykkeellä tarkoitetaan turvalaitteilla rajattua laitekokonaisuutta, johon kuuluvilla laitteilla on yhteinen turvapysäytystoiminto, jonka aktivoi myös hätäpysäytys.

4 4 Turvallisuusvyöhykkeen turvalaitteen vaikuttaminen pysäyttää kaikki vyöhykkeeseen kuuluvat laitteet luokan 0 tai 1 pysäytyksellä (=laitteet menevät turvalliseen tilaan). Kaikkia tuotantolinjan laitteita ei useinkaan ole järkevää pysäyttää, jos pysäyttämistarpeen aiheuttama toimenpide kohdistuu vain tiettyyn laitteiston osaan. Tämän takia tuotantolinjassa on yleensä useita turvallisuusvyöhykkeitä, jolloin jossakin linjan osassa voidaan tehdä lyhyitä huoltotöitä tai selvittää häiriötä ilman, että koko tuotantolinja heti pysähtyy. Tuotantolinja pysähtyy vasta, kun pysähtyneen osan toimimattomuudesta johtuen tuotteet loppuvat tai tuotteilla ei ole tilaa siirtyä eteenpäin. Laitteet pysähtyvät ohjausjärjestelmän (ohjaimen ohjelman) pysäyttäminä, jolloin ne käynnistyvät pysäytyksen jälkeen vaivattomasti, heti kun se on mahdollista (esim. tuote voi siirtyä eteenpäin tuotantolinjassa) Turvapysäytystoiminto on turvallisuusvyöhykekohtainen ja yksittäinen laite voi kuulua vain yhden toiminnon vaikutuspiiriin. Turvallisuusvyöhyke kuuluu aina hätäpysäytysvyöhykkeen sisäpuolelle ja yksi hätäpysäytysvyöhyke voi käsittää yhden tai useamman turvallisuusvyöhykkeen. Turvallisuusvyöhykkeille annetaan yksilölliset nimet ja tunnukset. Tunnuksena voidaan käyttää esim. kirjainta S ja sen jälkeen juokseva numero (esim. S1, S2,...). Turvapysäytystoimintoon liitetään normaalisti turvalaitteita (esim. suoja-aidat ja niiden portit, turvamatot, reunat ja valoverhot), joilla turvapysäytys aktivoidaan. Turvalaitteet voivat olla turvallisuusvyöhykekohtaisia tai useammalle vyöhykkeelle yhteisiä. Turvallisuuspysäytyksen kuittauspainike on oltava aina vyöhykekohtainen. Sellaisissa järjestelmissä tai niiden osissa, joita ei varusteta turvalaittein, suunnitellaan turvapysäytystoiminnot tapauskohtaisesti siten, että kohdemaan turvallisuusmääräykset täyttyvät. Turvapysäytystoiminto on toiminnassa silloin, kun hätäpysäytys, jonka vaikutuspiiriin se kuuluu, on kuitattu pois. Turvapysäytystoiminnolla on kaksi toimintatilaa: turvapysäytys päällä ja turvapysäytys pois. Kuva 1. Pakkauskonestandardi osa 2: esivalmistettuja jäykkiä pakkausmateriaaleja käyttävät pakkauskoneet SFS-EN esimerkki tyypillisestä pullotuslinjasta. Pullotuslinjan koneet ovat selviä erillisiä kokonaisuuksia, joiden välillä on kuljettimia.

5 5 Koneturvallisuuden perustandardi SFS EN kohta huomioi turvallisuusvyöhykkeisiin jakamisen seuraavasti: Koneyhdistelmä voidaan jakaa useampaan vyöhykkeeseen hätäpysäytyksen, turvalaitteen aikaan saaman pysäytyksen tai erottamisen ja energian purkamisen suhteen. Eri vyöhykkeet on osoitettava selvästi ja on oltava ilmiselvää, mitkä koneen osat kuuluvat mihinkin vyöhykkeeseen. Vastaavasti on oltava ilmiselvää, mitkä ohjauslaitteet (esim. hätäpysäytyslaitteet) tai turvalaitteet kuuluvat mihinkin vyöhykkeeseen. Vyöhykkeiden rajapinnat on suunniteltava siten, että mikään toisella vyöhykkeellä tapahtuva toiminto ei aiheuta vaaroja toiselle vyöhykkeelle, joka in pysäytetty toimintaan puuttumisen vuoksi.

6 6 1.3 Käyttötaparyhmä Käyttötaparyhmä on ohjausjärjestelmän pienin itsenäisesti toimiva laitekokonaisuus ja se koostuu aina yhdestä tai useammasta laitteesta. Käyttötaparyhmä voi kuulua vain yhden turvavyöhykkeen sisäpuolelle. Käyttötaparyhmät, jotka riskien arvioinnin perusteella eivät tarvitse turvalaitteita, voidaan jättää turvavyöhykkeen ulkopuolelle. Yksittäinen laite voi kuulua vain yhden käyttötaparyhmän vaikutuspiiriin ja ryhmään kuuluvilla laitteilla on yhteiset hallintaelimet toimintatilojen valitsemiseksi. Käyttötaparyhmät rajataan niiden suorittaman prosessitehtävän mukaisesti ja niille annetaan yksilölliset nimet ja tunnukset. Tunnuksena käytetään On, jossa n tarkoittaa juoksevaa numeroa (esim. O1, O2,...). Erilaisista käyttötarpeista johtuen käyttötaparyhmiä voi olla kahdenlaisia: kappaleenkäsittelyryhmiä, jotka sisältävät yhden tai useamman kappaleenkäsittelylaitteen (esim. siirtorobotti, kuljetin, keskitin, hissi ja prosessilaite, joka ei tarvitse erillisiä toimintatiloja) ja prosessilaitteita, jotka ovat monimutkaisempia, itsenäisesti tiettyä prosessia suorittavia laitteita (esim. käärintäkone) ja tarvitsevat omat toimintatilansa. Käyttötaparyhmän toimintatilat ovat toiminnassa silloin, kun turvapysäytys, jonka vaikutuspiiriin se kuuluu, ei ole päällä. Käyttötaparyhmällä on vähintään seuraavat toimintatilat: seis, käsiajo, kotiinajo ja automaattiajo. Tarvittaessa voidaan lisätä myös seuraavia toimintatiloja: automaattikotiinajo, askellusajo, tuotantopysäytys, ulkoinen pysäytys, tauko tai työkierron lopetus. Käyttötaparyhmän toimintatilat ovat rinnakkaisia turvapysäytystoiminnon kanssa. 2 TOIMINTATILAT Seuraavissa kohdissa on kerrottu ohjausjärjestelmissä normaalisti käytettävistä toimintatiloista, niiden toiminnoista, käyttötarkoituksista ja valitsemisesta. Toimintatilalla tarkoitetaan ohjausjärjestelmän tai sen osan tilaa, jossa voidaan suorittaa vain sille tilalle määriteltyjä toimintoja. 2.1 Jännite pois/päällä Ohjausjärjestelmän sähkötehon syöttöä ohjataan käsikäyttöisellä pääkytkimellä. Pääkytkimellä on kaksi asentoa: AUKI ja KIINNI. AUKI asennossa (merkitään "O") on jännite pois ja kaikki mahdollinen sähköteho on poistettu järjestelmän toimilaitteilta (turvallinen tila). Pääkytkimen ollessa KIINNI asennossa (merkitään "I") on ohjausjärjestelmä kytkettynä syöttävään sähköverkkoon (jännite päällä). Kun ohjausjärjestelmä on pois käytöstä, esim. huollon takia, on jännite kytkettävä pois. Odottamattoman käynnistämisen estämiseksi on pääkytkin oltava lukittavissa AUKI asentoonsa. Jännitekatkon yhteydessä toimilaitteille toteutettavat pysäytysluokat valitaan riskien arvioinnin perusteella. Pääkytkimen sijoittelu ja siihen liittyvät kytkennät suunnitellaan standardin SFS-EN mukaisesti.

7 7 2.2 Hätäpysäytys päällä/pois Koneessa on oltava yksi tai useampia hätäpysäyttimiä, joiden avulla todellinen tai uhkaava vaara voidaan torjua. Jokaisella koneen ohjauspaikalla on oltava hätäpysäytyslaitteet. Ne tulee olla myös muilla paikoilla, joissa hätäpysäytystä voidaan edellyttää Hätäpysäytin on oltava selvästi tunnistettavissa ja nopeasti käytettävissä. Hätäpysäyttimen on pysäytettävä vaarallinen prosessi mahdollisimman nopeasti aiheuttamatta muita riskejä. Hätäpysäytystoiminnon on oltava koko ajan saatavilla ja toimintakunnossa käyttötaparyhmän toimintatilasta riippumatta. Hätäpysäytystoiminnon tarkoituksena on torjua uhkaavia tai pienentää olemassa olevia henkilöihin kohdistuvia vaaratekijöitä ja koneisiin tai käynnissä olevaan työprosessiin kohdistuvaa vahinkoa. Hätäpysäytyksen tehtävänä on katkaista hätäpysäytysvyöhykkeeseen kuuluvien toimilaitteiden sähkötehon syöttö, kun yksikin vyöhykkeen hätäpysäyttimistä on vaikutettuna (hätäpysäytys päällä). Tehon poistaminen varmistetaan ja toteutetaan erityisesti laitteiden turvallistamiseen tehdyillä turvakomponenteilla. Hätäpysäytyksessä liikkeiden pysäytys ja energian syötön katkaisu on toimittava jonkin seuraavan pysäytysluokan mukaisesti: Pysäytysluokka 0 o välitön tehonsyötön katkaisu toimilaitteelle (-laitteille), tai o vaarallisten osien ja niiden toimilaitteiden mekaaninen irtikytkeminen (irrotus) toisistaan sekä tarvittaessa jarrutus Pysäytysluokka 1 o hallittu pysähtyminen säilyttäen tehonsyöttö toimilaitteelle (-laitteille) pysähtymisen aikaan saamiseksi sekä tehonsyötön katkaisu kun pysähtyminen on saatu aikaan o tehonsyöttö voidaan katkaista, esim. katkaisemalla sähkösyöttö laitteen moottoreilta ja muilta toimilaitteilta. Hätäpysäytyksen kuittaus tapahtuu vapauttamalla ensimmäiseksi hätäpysäyttimet jolloin hätäseispiiri aktivoituu, tämän jälkeen jokainen hätäseisvyöhykkeen turvapysäytysvyöhyke kuitataan toimintaan erikseen. Hätäpysäyttiminä käytetään tyypillisesti "HÄTÄPYSÄYTYS" tekstillä varustettuja sienipäisiä painikkeita ja vetolankoja. Niiden on oltava itsestään kiinnilukkiutuvia ja ne on sijoitettava helposti luokse päästävään paikkaan. Hätäpysäyttimien ohjaimien värin on oltava punainen. Kun ohjaimilla on tausta, sen värin on oltava keltainen. Tilatiedot hätäpysäytyksistä ja hätäpysäyttimistä johdotetaan ohjauslaitteiston tulokortille. Hätäpysäytystoiminto esitetään käyttäjälle merkkivalolla, esim. punainen merkkivalo HÄTÄSEIS PÄÄLLÄ. Hätäpysäytyslaitteiston yleiset suunnitteluperiaatteet on esitetty standardissa SFS-EN

8 8 2.3 Turvapysäytys päällä/pois Turvapysäytystoiminnon tarkoituksena on saattaa turvavyöhykkeeseen kuuluvat laitteet turvalliseen tilaan silloin, kun käyttäjällä on tarve mennä näiden työalueelle tai työskennellä siellä, esimerkiksi suorittamassa lyhytaikaista säätöä. Turvapysäytyksen tehtävänä on katkaista sen vaikutuspiiriin kuuluvien toimilaitteiden sähkötehon syöttö (turvapysäytys päällä). Tehon poistaminen varmistetaan ja toteutetaan erityisesti laitteiden turvallistamiseen tehdyillä turvakomponenteilla. Toimilaitteiden turvapysäytys toteutetaan joko pysäytysluokan 0 tai 1. Turvapysäytys aktivoidaan päälle vaikuttamalla yhteenkin turvavyöhykkeen turvalaitteeseen. Turvapysäytyksen kuittaaminen (turvapysäytys pois) tehdään kahdessa vaiheessa: 1. Palautetaan turvavyöhykkeen kaikki turvalaitteet vaikuttamattomiin tiloihinsa. 2. Painetaan "TURVAPYS. KUITTAUS" painiketta. Kuittauspainike on väriltään musta tasopainike ja sen on sijaittava vaara-alueen ulkopuolella sellaisessa paikassa, josta voidaan katsomalla varmistaa, että kukaan henkilö ei ole vaara-alueella. Mikäli katsomalla varmistaminen ei ole mahdollista, on kuittauspainikkeen oltava lukittavissa aukiasentoonsa. Tilatiedot turvapysäytyksistä johdotetaan ohjauslaitteiston tulo-kortille. Turvapysäytyksen merkkinä sytytetään merkkivalo, esim. vihreä merkkivalo "TURVAPYSÄYTYS PÄÄLLÄ". Merkkivalojen ja kuittauspainikkeen sijainnit on suunniteltava niin, että ne ovat käyttäjän tavanomaisilta paikoilta nähtävissä ja käytettävissä, esim. turvalaitteen vieressä. Käsiohjauspulpettiin käyttötaparyhmien hallintaelimien yhteyteen sijoitetaan ylimääräinen "TURVAPYSÄYTYS PÄÄLLÄ" merkkivalo, mikäli ohjauspaikalta ei ole näköyhteyttä varsinaisille suojauspysäytyksen hallintaelimille. 2.4 Käyttötaparyhmän toimintatilat Käyttötaparyhmän toimintatilojen tarkoituksena on mahdollistaa käyttötaparyhmän ja sen laitteiden käyttäminen eri käyttötarkoituksissa. Nämä toimintatilat ovat ohjelmallisia ja ovat toiminnassa silloin, kun hätäpysäytys, jonka vaikutuspiiriin ohjauslohko kuuluu, on kuitattu pois. Käyttötaparyhmän toimintatilan vaihtaminen aiheuttaa aina ryhmään kuuluvien toimilaitteiden pysähtymisen. Toimintatilojen valitseminen voidaan toteuttaa esimerkiksi seuraavilla hallintaelimillä: kolmiasentoinen "SEIS/KÄSI/AUTO" valintakytkin, vihreä "KOTIASEMA" valopainike ja valkoinen "KÄYNNISTYS" valopainike. Tapauskohtaisesti voidaan vielä lisätä: keltainen "ASKELLUS" valopainike, keltainen "TAUKO" valopainike, keltainen "TYÖKIERRON LOPETUS" valopainike prosessilaitteille sekä keltainen "TUOTANTO PYSÄYTYS" valopainike ja musta "TUOTANNON JATKAMINEN" tasopainike, jotka ovat turvavyöhykekohtaisia. Prosessilaitteilla tuotantopysäytys tehdään ulkoisella pysäytyksellä (ks. kohta ). Edellä listatut hallintaelimet asennetaan tyypillisesti käsiohjauspulpettiin, joiden on sijaittava vaaraalueen ulkopuolella. Käsiohjauspulpettiin hallintaelimet sijoitetaan Käyttötaparyhmittäin

9 9 prosessivirran osoittamaan järjestykseen. Sijoittelun tulee olla ergonominen sekä selkeä huomioiden myös hätäpysäytys- ja turvavyöhykkeiden hallintaelimet. Seuraavissa kohdissa esitetään käyttötaparyhmän toimintatilat Seis Seis -tilan tarkoituksena on estää toimilaitteiden ohjelmalliset ohjaukset ja keskeyttää muiden toimintatilojen suoritukset: toimilaitteet pysähtyvät normaalisti hidastaen ja kotiinajo ja automaattiajosekvenssit resetoituvat. Järjestelmissä tai sen osissa, joissa ei ole turvalaitteita, on myös turvapysäytyksen kytkeydyttävä päälle seistilassa. Tämä toteutetaan kytkemällä "SEIS" kytkin turvalaitteiden tilalle. Seis-tila valitaan "SEIS/KÄSI/AUTO" valintakytkimellä kääntämällä se "SEIS" asentoon. Samanaikaisesti kaikki käyttötaparyhmän toimintatiloja ilmaisevat merkkivalot, lukuunottamatta "KOTIASEMA" valoa, sammuvat. Käyttötaparyhmä siirtyy seistilaan myös seuraavissa tapauksissa: turvavyöhykkeen turvalaitteisiin vaikutetaan minkä tahansa muun, kuin tuotantopysäytystilan aikana (TURVAPYSÄYTYS PÄÄLLÄ merkkivalo syttyy) tai Käsiajo Käsiajotilan tarkoituksena on mahdollistaa toimilaitteiden käsiajot, käyttäen niille tarkoitettuja pakko-ohjattavia hallintaelimiä (esim. kytkimiä, painonappeja ja ohjaussauvoja). Käsiajotilassa toimilaitteet liikkuvat pienemmillä nopeuksilla kuin automaattiajossa. Normaalisti käytetään nopeutta 0,25 m/s. Käsiajonopeudet on kuitenkin tarkasteltava aina toimilaite ja tapauskohtaisesti. Pneumaattisilla toimilaitteilla ei alennettuja nopeuksia normaalisti käytetä. Käyttötaparyhmä on käsiajotilassa, kun hätäpysäytys ja turvapysäytys on kuitattu ja valintakytkin on käännettynä "KÄSI" asentoon eikä "KOTIASEMA" painiketta paineta. Samanaikaisesti kaikki käyttötaparyhmän toimintatiloja ilmaisevat merkkivalot, lukuunottamatta "KOTIASEMA" valoa, sammuvat Kotiinajo Kotiinajon tarkoituksena on saattaa käyttötaparyhmän laitteet sellaiseen tilaan (kotiasemaan), josta automaattiajo voidaan käynnistää. Laitteilla voi olla useampiakin kotiasemia. Kotiinajo on mahdollista suorittaa, jos yksikin käyttötaparyhmän laitteista ei ole kotiasemassaan. Kun kotiasema on saavutettu, merkiksi syttyy "KOTIASEMA" merkkivalo. Kotiinajon aikana merkkivalo vilkkuu esim. 0,5 Hz taajuudella. Kotiinajo voidaan tehdä kahdella vaihtoehtoisella tavalla: valintakytkimen "KÄSI" tai AUTO asennossa suoritettavalla kotiinajolla, jolloin laitteet liikkuvat käsiajonopeuksilla tai valintakytkimen "AUTO" asennossa suoritettavalla automaattikotiinajolla, jolloin laitteet voivat liikkua normaalinopeuksilla ja kotiaseman saavutettuaan siirtyy automaattisesti automaattiajotilaan. Ennen kotiinajon suorittamista on hätäpysäyttimet vapautettava ja turvapysäytys kuitattava. Kotiinajotila valitaan kääntämällä valintakytkin "KÄSI" tai AUTO asentoon ja painamalla "KOTIASEMA" valopainiketta. KÄSI asennossa tila on voimassa niin kauan, kun painiketta

10 10 painetaan tai kunnes laitteet saavuttavat kotiasemansa. AUTO asennossa pelkkä KOTIASEMA painikkeen painallus käynnistää kotiinajon. Automaattikotiinajotila valitaan kääntämällä valintakytkin "AUTO" asentoon ja käynnistämällä se "KÄYNNISTYS" painikkeella. Automaattikotiinajo päättyy, kun laitteet saavuttavat kotiasemansa tai se keskeytetään vaihtamalla toimintatilaa. Automaattikotiinajon päättyessä kotiasemaan, käynnistyy automaattiajotila automaattisesti. Automaattikotiinajon aikana myös KÄYNNISTYS merkkivalo vilkkuu 0,5 Hz taajuudella Automaattiajo Automaattiajo on käyttötaparyhmän normaali toimintatila, jossa laitteet suorittavat niille suunniteltuja työkiertojaan. Automaattiajolla on omia, sisäisiä tiloja, jotka jakaantuvat kahteen pääryhmään: jatkuva automaattiajo ja automaattiajon pysäytystilat. Automaattiajon käynnistysehtoina ovat, että hätäpysäytys ja turvapysäytys on kuitattuna ja että käyttötaparyhmä on kotiasemassaan. Käynnistys tehdään "KÄYNNISTYS" valopainikkeella valintakytkimen ollessa "AUTO" asennossa tai automaattisesti automaattikotiinajon päättyessä kotiasemaan (ks. kohta 2.5.3). Automaattiajon merkkinä "KÄYNNISTYS" merkkivalo palaa jatkuvasti. Automaattiajo keskeytetään vaihtamalla toimintatilaa. Automaattiajon keskeyttäminen aiheuttaa aina työkiertojen resetoinnin Jatkuva automaattiajo Jatkuvassa automaattiajossa käyttötaparyhmä suorittaa sille suunniteltua tehtävää. Jatkuva automaattiajo alkaa samalla, kun automaattiajo käynnistetään, ja päättyy automaattiajon keskeytykseen tai jonkin sen pysäytystilan valintaan Tuotantopysäytys Tuotantopysäytystilan tarkoituksena on pysäyttää käyttötaparyhmän laitteiden automaattiajo vaiheeseen, jolloin turvapysäytys voidaan kytkeä päälle ja josta laitteet voivat käynnistyä uudelleen jatkuvaan automaattiajoon, kun turvapysäytys on kuitattu. Tuotantopysäytykseen siirrytään aina valmisteluvaiheen kautta, jonka aikana käyttötaparyhmän laitteet pysähtyvät niille ohjelmoituihin paikkoihin. Siis siihen paikkaan, josta se voi käynnistyä uudelleen, kun turvapysäytys on kuitattu. Turvalaitteeseen vaikuttaminen valmisteluvaiheen tai jatkuvan automaattiajon aikana aiheuttaa käyttötaparyhmän siirtymisen seistilaan ja automaattiajo on käynnistettävä uudelleen. Tuotantopysäytys pyritään suunnittelemaan niin, että laitteet pysähtyvät prosessivirran mukaisessa järjestyksessä jättäen tuotteet sellaisiin paikkoihin, missä ne eivät voi aiheuttaa vaarallisia tilanteita, esim. pudota tarttujasta. Suunnittelussa tulee huomioida myös tuotannon helppo jatkaminen sekä sen lopettaminen kokonaan. Tuotantopysäytys aikaansaadaan painamalla "TUOTANNON PYSÄYTYS" valopainiketta, jolloin pysäytyksen vaikutuspiiriin kuuluvat käyttötaparyhmät siirtyvät tuotantopysäytyksen valmisteluvaiheeseen. Käyttäjä siis pyytää tuotantopysäytystä järjestelmältä. Valmisteluvaiheen aikana "TUOTANNON PYSÄYTYS" merkkivalo vilkkuu 2 Hz taajuudella. Valmisteluvaiheen jälkeen, kun kaikki laitteet ovat pysähtyneet, merkkivalo palaa jatkuvasti tuotantopysäytyksen merkiksi. Jatkuvaan automaattiajoon palataan takaisin painamalla "TUOTANNON JATKAMINEN" painiketta. Ennen automaattiajon jatkamista on tuotantopysäytyksen aikana tai seurauksesta aktivoitu turvapysäytys kuitattava ensin pois.

11 11 Tuotantopysäytykseen liittyvät hallintaelimet ovat turvavyöhykekohtaisia ja ne sijoitetaan turvavyöhykkeen hallintaelimien yhteyteen Tauko (harvinainen) Taukotilan tarkoituksena on pysäyttää käyttötaparyhmän laitteiden automaattiajo välittömästi suoritettavana olevan tehtävän tai askeleen jälkeen. Laitteiden pysäyttämisessä on kuitenkin huomioitava myös prosessin ja toisten ohjausjärjestelmien vaatimukset, esim. laite voi pysähtyä vasta, kun se on sellaisessa paikassa, ettei se estä muiden laitteiden toimintaa esim. suorittanut lastauksen liikkuvaan "henkariin" loppuun. Tauko aikaansaadaan painamalla "TAUKO" painiketta, jolloin painikkeen merkkivalo syttyy. Jos taukotilaan siirtyminen edellyttää valmisteluvaihetta, niin sen aikana merkkivalo vilkkuu 2 Hz taajuudella. Jatkuvaan automaattiajoon palataan painamalla "KÄYNNISTYS" painiketta. Taukotilasta voidaan siirtyä myös askellusajoon, tuotantopysäytykseen, työkierron lopetukseen ja ulkoiseen pysäytykseen Työkierron lopetus (harvinainen) Työkierron lopetustilassa automaattiajo pysäytetään suorituksessa olevan työkierron loppuun ennen seuraavan aloittamista. Työkierron lopetus on tarkoitettu käytettäväksi prosessilaitteilla tai sellaisissa käyttötaparyhmässä, joihin kuuluu vain yksi laite. Työkierron lopetus valitaan "TYÖKIERRON LOPETUS" painikkeella, joko jatkuvasta automaattiajotilasta tai taukotilasta. Painikkeen painalluksen jälkeen laite siirtyy ensin odottamaan työkierron askelta, mihin se on ohjelmoitu pysähtyväksi ja vasta tämän askeleen suorittamisen jälkeen siirtyy työkierron lopetustilaan. Laitteen pysähdyttyä syttyy "TYÖKIERRON LOPETUS" merkkivalo merkiksi työkierron loppumisesta. Odotusvaiheen aikana merkkivalo vilkkuu 2 Hz taajuudella Ulkoinen pysäytys (harvinainen) Ulkoista pysäytystä käytetään vain prosessilaitteilla ja se on tarkoitettu toimivaksi kuten tuotantopysäytyskin (ks. kohta ). Ulkoista pysäytystä varten ei kuitenkaan ole suunniteltuja hallintaelimiä, vaan se liitetään johonkin laitteen ulkopuoliseen toimintoon, esim. ympäröivän turvavyöhykkeen tuotantopysäytykseen. Ulkoiseen pysäytystilaan voidaan siirtyä jatkuvasta automaattiajo, tauko ja työkierron lopetustiloista. Ulkoista pysäytystä varten laitteen käyttäjäliityntä on varustettava pysäytystarkoitusta kuvaavalla kilvellä ja keltaisella merkkivalolla Askellusajo (harvinainen) Askellusajoa voidaan käyttää prosessilaitteilla tai sellaisissa käyttötaparyhmissä, joihin kuuluu vain yksi laite. Askellusajo on vaihtoehtoinen automaattiajolle ja siinä suoritetaan automaattityökiertoa yksi tehtävä tai askel kerrallaan. Askellusajoa käytetään lähinnä silloin, kun laitetta säädetään toimintakuntoon. Askellusajoon voidaan siirtyä kahdella tavalla: laitteen ollessa kotiasemassaan käännetään "SEIS/KÄSI/AUTO" valintakytkin "AUTO" asentoon ja painetaan "ASKELLUS" painiketta tai painamalla "ASKELLUS" painiketta minkä tahansa muun automaattiajotilan, kuin ulkoisen pysäytystilan aikana.

12 12 Askellusajon merkiksi syttyy "ASKELLUS" merkkivalo. Askeleen suorituksen aikana merkkivalo vilkkuu 2 Hz taajuudella ja suorituksen päätyttyä merkkivalo palaa jatkuvasti. Kun edellinen askel on valmistunut, aloitetaan seuraavan askeleen suoritus "ASKELLUS" painikkeen painalluksella. Askellusajosta siirrytään automaattiajoon painamalla "KÄYNNISTYS" painiketta.

Teollisuusautomaation standardit. Osio 7:

Teollisuusautomaation standardit. Osio 7: Teollisuusautomaation standardit Osio 7 Osio 1: SESKOn Komitea SK 65: Teollisuusprosessien ohjaus Osio 2: Toiminnallinen turvallisuus: periaatteet Osio 3: Toiminnallinen turvallisuus: standardisarja IEC

Lisätiedot

Yleistä turvareleistä

Yleistä turvareleistä Turva Turvareleet Yleistä Yleistä turvareleistä Yleistä Miksi turvareleitä käytetään? Turvareleillä on mm. seuraavia käyttötarkoituksia Hätäseis painikkeiden, turvarajakytkimien, turvavaloverhojen sekä

Lisätiedot

Taitaja 2013, Mekatroniikka Turvalaitteet

Taitaja 2013, Mekatroniikka Turvalaitteet Taitaja 2013, Mekatroniikka Turvalaitteet Versio Tekijä Tarkastaja 1.0 PR 30.01.2013 1.1 AK 4.2.2013 1.2 PR 28.2.2013 1.3 AK 1.3.2013 Tulostettu: 2.5.2013 22:28 1(7) SÄLLYSLUETTELO 1. Perustiedot 3 1.1.

Lisätiedot

OHJELMOINTILAITE 10/50

OHJELMOINTILAITE 10/50 OHJELMOINTILAITE 10/50 1 2 3 4 5 6 17 16 15 7 14 8 13 12 11 10 9 1) Näyttö 1 taivutuksen nro. 2) Näyttö 2 kulma 3) LED merkkivalo MANUAALI 4) OFF-SET. 5) Taivutussuunta. 6) Palautus 7) Käynnistys ja resetointi.

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE HIRVIMATIC (2V0) 5.5.2010

KÄYTTÖOHJE HIRVIMATIC (2V0) 5.5.2010 1 KÄYTTÖOHJE HIRVIMATIC (2V0) 5.5.2010 NÄPPÄIMISTÖ: Ohjelman valinta Asetukset /nollaus Ajastimen valinta (Ei vielä käytössä) Ohjaus oikealle / lisää asetusta / ajastimen käynnistys Seis / valinnan vahvistus

Lisätiedot

HOT BOX 310 & 620 KÄYTTÖOHJEET

HOT BOX 310 & 620 KÄYTTÖOHJEET HOT BOX 310 & 620 KÄYTTÖOHJEET LÄMPÖYKSIKÖN ASENNUS-, KÄYTTÖ- JA HUOLTO-OHJEET HOT BOX, joka on varustettu yhdellä tai kahdella 310 kw uunilla ja öljysäiliöllä, tulee sijoittaa tasaiselle ja suoralle alustalle.

Lisätiedot

EV011 EV012 EV002 EV004 EV100 EV102 1 mod. 1 mod. 4 mod. 4 mod. 5 mod. 5 mod. 230 V AC (+10%/-15%), 50 HZ 6 W 6 W 6 W 6 W 15 W 15 W

EV011 EV012 EV002 EV004 EV100 EV102 1 mod. 1 mod. 4 mod. 4 mod. 5 mod. 5 mod. 230 V AC (+10%/-15%), 50 HZ 6 W 6 W 6 W 6 W 15 W 15 W himmentimet Mitta moduleina imellisjännite Tehohäviö nimelliskuormalla Himmennysperiaate Kuorman tyyppi hehkulamput 3 V halogeenilamput pienj. halog.lamput muuntajalla pienj. halog.lamput el. muuntajalla

Lisätiedot

Tutustuminen tuotantolinjastoon

Tutustuminen tuotantolinjastoon Tutustuminen tuotantolinjastoon Hands-on harjoitus 1 1 Tehtävät 2 Tuotantolinjasto yleisesti 2.1 Asemien käsitteleminen (Kuva 1) 2.2 Tuotantolinjaston toiminta 3 Jakeluaseman kuvaus 4 Testausaseman kuvaus

Lisätiedot

Käyttöohjeet. Kytkinmoduuli 1289 00

Käyttöohjeet. Kytkinmoduuli 1289 00 Käyttöohjeet Kytkinmoduuli 1289 00 Sisällysluettelo 2 Laitekuvaus...3 Käyttölaitteet ja näytöt...4 Liittimet...7 Asennus...8 Käyttötilan asetus...9 Käyttötilan vaihto ohjelmoinnin jälkeen...10 Ohjelmointiohjeita...11

Lisätiedot

Yleishimmentimellä varustetun, uppoasennettavan WMR-252-vastaanottimen käyttöopas

Yleishimmentimellä varustetun, uppoasennettavan WMR-252-vastaanottimen käyttöopas Yleishimmentimellä varustetun, uppoasennettavan WMR-252-vastaanottimen käyttöopas Ainutlaatuinen, himmennystoiminnolla varustettu langaton yleisvastaanotin esimerkiksi himmennettävien 230 voltin LEDvalojen,

Lisätiedot

HUOM! Tämä on vain pikaohje. Manuaalissa tarkemmat tiedot turvamääräyksistä, vaatimuksista ja asennuksesta sekä kytkennästä.

HUOM! Tämä on vain pikaohje. Manuaalissa tarkemmat tiedot turvamääräyksistä, vaatimuksista ja asennuksesta sekä kytkennästä. SG-BODY Compact MUTING valopuomien PIKAOHJE Sisältö: 1) Liitännät ja johtimet 2) DIP-kytkimet / asetukset 3) Kytkentä automaattikuittauksella ilman muting-toimintoa 4) Kytkentä käsinkuittauksella ilman

Lisätiedot

VALLOX CAPTO -LIESIKUVUT JA -TUULETTIMET

VALLOX CAPTO -LIESIKUVUT JA -TUULETTIMET Malli Vallox Capto KTC A Vallox Capto KTC EA Vallox Capto LTC Vallox Capto PTC AC Vallox Capto PTC EC Vallox Capto TTC Ohjelmistoversio V 1.0.17M - käytössä 30.11.2016 15.10.2017 Päivitetty 11.04.2018

Lisätiedot

T80_a_BA.book Seite 1 Donnerstag, 22. April :01 16 Telestart T80

T80_a_BA.book Seite 1 Donnerstag, 22. April :01 16 Telestart T80 Telestart T80 D Deutsch 1 Dansk 61 DK GB English 11 Svenska 71 S F Français 21 Norsk 81 N I Italiano 31 Suomi 91 FIN ES Español 41 Polski 101 PL NL Nederlands 51 Русский 111 RU Käyttö- ja huolto-ohje

Lisätiedot

WehoFloor RF LCD 868MHz & laajennusmoduuli 4 tai 6 kanavalle

WehoFloor RF LCD 868MHz & laajennusmoduuli 4 tai 6 kanavalle WehoFloor RF LCD 868MHz & laajennusmoduuli 4 tai 6 kanavalle KÄYTTÖOHJE WehoFloor RF LCD langaton kytkentäyksikkö (6 kanavalle) & laajennusmoduuli (4 tai 6 kanavalle) 868 MHz 2-6 1. KÄYTTÖOHJE WFHC langaton

Lisätiedot

HUOM! Tämä on vain pikaohje. Manuaalissa tarkemmat tiedot turvamääräyksistä, vaatimuksista, asennuksesta sekä kytkennästä.

HUOM! Tämä on vain pikaohje. Manuaalissa tarkemmat tiedot turvamääräyksistä, vaatimuksista, asennuksesta sekä kytkennästä. SG-COMPACT BASE valopuomien PIKAOHJE Sisältö: 1) Liitännät ja johtimet 2) DIP-kytkimet / asetukset 3) Kytkentä automaattikuittauksella 4) Kytkentä käsinkuittauksella 5) EDM toiminto (ulkoisten koskettimien

Lisätiedot

VALLOX CAPTO -LIESIKUVUT JA -TUULETTIMET

VALLOX CAPTO -LIESIKUVUT JA -TUULETTIMET Malli Vallox Capto KTC A Vallox Capto KTC EA Vallox Capto LTC Vallox Capto PTC AC Vallox Capto PTC EC Vallox Capto TTC VALLOX CAPTO -LIESIKUVUT JA -TUULETTIMET Ohjelmistoversio V 1.12.34 - Käytössä 22.1.

Lisätiedot

TURVAVALAISTUSKESKUKSET TK31 JA TK41 ASENNUS- JA TESTAUSOHJE

TURVAVALAISTUSKESKUKSET TK31 JA TK41 ASENNUS- JA TESTAUSOHJE 03.10.-94 VR TURVAVALAISTUSKESKUKSET TK31 JA TK41 ASENNUS- JA TESTAUSOHJE Kun keskus on asennettu paikalleen ja verkkojännite 230V 50Hz kytketty liittimiin L,N ja PE, voidaan akut kytkeä niille varattuihin

Lisätiedot

TEKNIIKAN YKSIKKÖ AUTOMAATIOTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA AUT4SN TL7341 PROJEKTITYÖ OSA1 LEIPÄJUUSTON VALMISTUSLINJAN LOPPUPÄÄ

TEKNIIKAN YKSIKKÖ AUTOMAATIOTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA AUT4SN TL7341 PROJEKTITYÖ OSA1 LEIPÄJUUSTON VALMISTUSLINJAN LOPPUPÄÄ TEKNIIKAN YKSIKKÖ AUTOMAATIOTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA AUT4SN TL7341 PROJEKTITYÖ OSA1 LEIPÄJUUSTON VALMISTUSLINJAN LOPPUPÄÄ Ryhmä: Iiro Kettunen Heikki Föhr Esa Eronen Pvm: 10.9.2007 SISÄLTÖ 1 Lähtöaineisto...3

Lisätiedot

HF1 laitteen käyttöönotto ja asetukset

HF1 laitteen käyttöönotto ja asetukset HF1 laitteen käyttöönotto ja asetukset Laitteen kytkentä 1. Kytke laitteeseen käyttöjännite 12V. Sulakkeelle menevään punaiseen johtoon kytketään +12V. Normaalissa odotustilassa laitteen virrankulutus

Lisätiedot

Finnish. Osien nimet. Tarkistuslaiteyksikkö. Sähkökaapelin tarkistuslaite. Vaihtokytkimen tarkistuslaite SM-EC79 HAKEMISTO

Finnish. Osien nimet. Tarkistuslaiteyksikkö. Sähkökaapelin tarkistuslaite. Vaihtokytkimen tarkistuslaite SM-EC79 HAKEMISTO SM-EC79 HAKEMISTO Tarkistuslaitteen käyttö Ongelman sijainnin määritys tarkistuslaitteella 136 Ongelma etuvaihtajassa tai takavaihtajassa 137 Ongelma SM-EW79A + ST-7970:n toiminnassa 139 SM-EW79A tarkistus

Lisätiedot

G Kytkentäohje. 1.1 Yleistä. 1.4 Pellin toimilaite. 1.5 Savunilmaisin/Palotermostaatti. 1.2 Tulot. 1.3 Lähdöt

G Kytkentäohje. 1.1 Yleistä. 1.4 Pellin toimilaite. 1.5 Savunilmaisin/Palotermostaatti. 1.2 Tulot. 1.3 Lähdöt G5996.3 Fi Asennusohjeet Valvonta- ja liikuttelujärjestelmä 1 Kytkentäohje 1.1 Yleistä Ohjausyksikkö sisältää elektronisia komponentteja, jotka voivat vahingoittua, jos niitä käsitellään väärin. Kaikkien

Lisätiedot

ASENNUSOHJEET 12/2017

ASENNUSOHJEET 12/2017 1 ASENNUSOHJEET 12/2017 TURVALLINEN JA OIKEA KÄYTTÖ Laitteen turvallinen ja luotettava käyttö edellyttää näiden ohjeiden tarkkaa noudattamista. Ohjeiden noudattamatta jättäminen tai laitteen väärä käyttö

Lisätiedot

Konsolin näytössä näkyy käytettäessä ohjaavia viestejä, joita kannattaa tämän ohjeen lisäksi seurata.

Konsolin näytössä näkyy käytettäessä ohjaavia viestejä, joita kannattaa tämän ohjeen lisäksi seurata. 1 Tulostaulun käyttöohje 1. Yleistä Konsolin näytössä näkyy käytettäessä ohjaavia viestejä, joita kannattaa tämän ohjeen lisäksi seurata. Näytön alapuolella olevilla A, B, C jne. painikkeilla voi valita

Lisätiedot

Luxomat PD4-M-DALI/DSI-GH-AP ohjelmointiohje

Luxomat PD4-M-DALI/DSI-GH-AP ohjelmointiohje 1 (5) Luxomat PD4-M-DALI/DSI-GH-AP ohjelmointiohje Ohjelmointi voidaan tehdä joko tunnistimen potentiometreistä tai kaukosäätimellä IR-PD-DALI-LD (2603266) tai IR-RC sovittimella älypuhelimelle (ios, Android).

Lisätiedot

kokoaminen 1. Ota ASPER ajanottolaitteisto 1- kentän laatikosta ja siirrä kisakentälle 2. Kokoa yleisönäyttö sopivaa paikkaan ja vedä sille sähkö

kokoaminen 1. Ota ASPER ajanottolaitteisto 1- kentän laatikosta ja siirrä kisakentälle 2. Kokoa yleisönäyttö sopivaa paikkaan ja vedä sille sähkö pikaopas ASPER ajanoton kokoaminen 1. Ota ASPER ajanottolaitteisto 1- kentän laatikosta ja siirrä kisakentälle 2. Kokoa yleisönäyttö sopivaa paikkaan ja vedä sille sähkö Sähköjenkytkentästä oma kohta.

Lisätiedot

LOPPUKÄYTTÄJÄN OHJEET KÄYNNISTYSTÄ, VIRRAN KATKAISEMISTA, ULOSKIRJAUSTA, KANAVAN VAIHTOA JA NÄYTTÖASETUSTEN MUUTTAMISTA VARTEN.

LOPPUKÄYTTÄJÄN OHJEET KÄYNNISTYSTÄ, VIRRAN KATKAISEMISTA, ULOSKIRJAUSTA, KANAVAN VAIHTOA JA NÄYTTÖASETUSTEN MUUTTAMISTA VARTEN. Tele Radio 860 Lion LOPPUKÄYTTÄJÄN OHJEET KÄYNNISTYSTÄ, VIRRAN KATKAISEMISTA, ULOSKIRJAUSTA, KANAVAN VAIHTOA JA NÄYTTÖASETUSTEN MUUTTAMISTA VARTEN. SUOMI/FINNISH JD1-A, JD2-A ARTICLE CODE: 860JD-T4-2-0000,

Lisätiedot

Hyvä Webaston käyttäjä! Tämä käyttöohje on tarkoitettu valtuutetun asentamon antaman käytönopastuksen

Hyvä Webaston käyttäjä! Tämä käyttöohje on tarkoitettu valtuutetun asentamon antaman käytönopastuksen Käyttö- ja huolto-ohje T80 advanced FIN Yleistä Hyvä Webaston käyttäjä! Tämä käyttöohje on tarkoitettu valtuutetun asentamon antaman käytönopastuksen tueksi.. Tässä käyttöohjeessa haluamme vielä luoda

Lisätiedot

Kosteusanturi Langaton

Kosteusanturi Langaton Kosteusanturi Langaton Englannin kielestä käännetty asiakirja -fi 2014-04-22 A001 Sisällysluettelo 1 Tuotteen kuvaus... 1 1.1 Kosteusmittaus... 1 2 Asennusohjeet... 2 3 Käyttöliittymän kuvaus... 2 3.1

Lisätiedot

Luxomat PD4-M-TRIO-2DALI-1C-AP tai FP asennus ja säätöohje

Luxomat PD4-M-TRIO-2DALI-1C-AP tai FP asennus ja säätöohje Luxomat PD4-M-TRIO-2DALI-1C-AP tai FP asennus ja säätöohje PD4-M-TRIO-2DALI/DSI-1C tunnistin Tunnistin on erityisesti koululuokkiin suunniteltu läsnäolotunnistin tunnistin. Tunnistin kykenee ohjaamaan

Lisätiedot

Keraaminen Lämpöpuhallin VV 20 CDH Käyttöohje

Keraaminen Lämpöpuhallin VV 20 CDH Käyttöohje Keraaminen Lämpöpuhallin VV 20 CDH Käyttöohje Tuotteen ominaisuudet 2 tehotasoa 1200W/2000W Hipaisukytkimet 0,5-7,5 tunnin ajastin Pyörimistoiminto (oskillointi) LED-merkkivalo osoittaa valitun toiminnon

Lisätiedot

NP-2T DL ohje. Oy Nylund-Group Ab

NP-2T DL ohje. Oy Nylund-Group Ab NP-2T DL ohje Oy Nylund-Group Ab 5.10.2018 NP-2T DL Ominaisuudet: Ohjaa DALI-valaisimia broadcastkomennoin Ei vaadi ohjelmointia Sisäänrakennettu tehonsyöttö DALIväylälle Dynaaminen valaistuksenohjaus

Lisätiedot

Superintend VR-16 Vikavirtarele 5-johdinverkkoihin Lyhyt käyttöohje

Superintend VR-16 Vikavirtarele 5-johdinverkkoihin Lyhyt käyttöohje Superintend VR-16 Vikavirtarele 5-johdinverkkoihin Lyhyt käyttöohje Revisio Historia: Versio 1.0 Uusi dokumentti Versio 1.1 - Sisällysluettelo 1 Johdanto... 2 2 Menu valinnat... 2 2.1 Limit Menu ( L )...

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO. Copyright Eledux Oy, kaikki oikeudet pidätetään.

SISÄLLYSLUETTELO. Copyright Eledux Oy, kaikki oikeudet pidätetään. SISÄLLYSLUETTELO 1. EBUS-JÄRJESTELMÄ 3 2. KÄYTTÖOHJE 4 2.1 VALAISTUKSEN OHJAUS 4 2.1.1 Yksittäisten valaistusryhmien ohjaus 4 2.1.2 Tilannevalojen valinta EBUS-kytkimellä 4 2.1.3 Tilannevalojen ohjelmointi

Lisätiedot

Kauko-ohjain. HUOMAA: Äänenvoimakkuussäädöt välittyvät laitteelle aina riippumatta siitä, mikä ohjelmalähde on valittu.

Kauko-ohjain. HUOMAA: Äänenvoimakkuussäädöt välittyvät laitteelle aina riippumatta siitä, mikä ohjelmalähde on valittu. Ohjaa jopa 8 laitetta 44 toimintopainiketta Oppii 352 komentoa Tallentaa 44 makroa, joista jokaiseen voi kuulua 64 komentoa Säädettävä valaistus Päivitettävä Valmiiksi ohjelmoidut NADin komennot Kauko-ohjaimen

Lisätiedot

Paikantavan turvapuhelimen käyttöohje

Paikantavan turvapuhelimen käyttöohje Paikantavan turvapuhelimen käyttöohje Stella Turvapuhelin ja Hoiva Oy Tämä ohje kertoo miten paikantavaa turvapuhelinta käytetään Stella Turvapuhelin ja Hoiva Oy Mannerheimintie 164 00300 Helsinki Sisällysluettelo

Lisätiedot

Luxomat PD4-M-TRIO-2DALI-1C-AP tai FP asennus ja säätöohje

Luxomat PD4-M-TRIO-2DALI-1C-AP tai FP asennus ja säätöohje Luxomat PD4-M-TRIO-2DALI-1C-AP tai FP asennus ja säätöohje Niclas Nylund 13.4.2016 PD4-M-TRIO-2DALI/DSI-1C tunnistin Tunnistin on erityisesti koululuokkiin suunniteltu läsnäolotunnistin tunnistin. Tunnistin

Lisätiedot

HUOM! Tämä on vain pikaohje. Manuaalissa tarkemmat tiedot turvamääräyksistä, vaatimuksista ja asennuksesta sekä kytkennästä.

HUOM! Tämä on vain pikaohje. Manuaalissa tarkemmat tiedot turvamääräyksistä, vaatimuksista ja asennuksesta sekä kytkennästä. SG4-BIG REFLECTOR MUTING valopuomien PIKAOHJE Sisältö: 1) Liitännät ja johtimet 2) DIP-kytkimet / asetukset 3) Kytkentä automaattikuittauksella ilman muting-toimintoa 4) Kytkentä käsinkuittauksella ilman

Lisätiedot

Etälukija PR 1000. Käyttäjäopas. Global Safety & Security Solutions Oy E-mail: info@globalsafety.fi. PR1000v.2

Etälukija PR 1000. Käyttäjäopas. Global Safety & Security Solutions Oy E-mail: info@globalsafety.fi. PR1000v.2 Etälukija PR 1000 Käyttäjäopas PR1000v.2 Global Safety & Security Solutions Oy E-mail: info@globalsafety.fi Sivu 2 PR 1000 Rajoitukset Kaikki oikeudet tähän ohjekirjaan ovat Global Safety & Security Solutions

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJEET. Kauko-ohjain BRC315D7

KÄYTTÖOHJEET. Kauko-ohjain BRC315D7 KÄYTTÖOHJEET 1 3 2 1 4 11 NOT AVAILABLE 12 6 5 5 7 8 14 9 10 19 17 18 21 13 20 15 16 1 Käyttöohjeet KIITOS, ETTÄ OSTIT TÄMÄN KAUKO- OHJAIMEN. TUTUSTU TÄMÄN OPPAAN SISÄLTÖÖN ENNEN ASENNUKSEN KÄYTTÖÄ. SÄILYTÄ

Lisätiedot

Turvapainike. Käyttöohje

Turvapainike. Käyttöohje Turvapainike Käyttöohje Yhteystiedot Tekninen asiakaspalvelu asiakaspalvelu@avarn.fi 010 620 2010 (arkisin klo 8-16) Hälytyskeskus halytyskeskus@avarn.fi 010 620 2000 Terkniset tiedot Puhelinverkko: kaksitaajuus

Lisätiedot

MAKING MODERN LIVING POSSIBLE. Danfoss Link SCM Simple Communication Module Asennusohje. Danfoss Heating Solutions

MAKING MODERN LIVING POSSIBLE. Danfoss Link SCM Simple Communication Module Asennusohje. Danfoss Heating Solutions MAKING MODERN LIVING POSSIBLE Simple Communication Module Asennusohje Danfoss Heating Solutions Sisällysluettelo Johdanto.... 29 Asennus.... 29 Kiinnitys.... 29 Johdotus... 30 Laitteen lisääminen.... 30

Lisätiedot

Näppäimistö CT 1000. Käyttäjäopas. Global Safety & Security Solutions Oy E-mail: info@globalsafety.fi. CT1000v.5

Näppäimistö CT 1000. Käyttäjäopas. Global Safety & Security Solutions Oy E-mail: info@globalsafety.fi. CT1000v.5 Näppäimistö CT 1000 Käyttäjäopas CT1000v.5 Global Safety & Security Solutions Oy E-mail: info@globalsafety.fi Sivu 2 CT 1000 Rajoitukset Kaikki oikeudet tähän ohjekirjaan ovat Global Safety & Security

Lisätiedot

Joka päivän alussa, asentaja saa ohjeistuksen päivän töille.

Joka päivän alussa, asentaja saa ohjeistuksen päivän töille. Taitaja 2011 kilpailutehtävän kuvaus. 26.4.2011 Viitetarina Prosessilaitokseen tulee uusi pullotusjärjestelmä tuotteen näytteistykseen. Pullotusyksikkö tulee ottamaan näytteitä prosessin säiliön 1 nesteestä.

Lisätiedot

TEKNIIKAN YKSIKKÖ AUTOMAATIOTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA AUT4SN TL7341, TL7321 OHJAUSLOGIIKAT 2 JA AUTOMAATIOJÄRJESTELMÄT 2 PROJEKTITYÖ

TEKNIIKAN YKSIKKÖ AUTOMAATIOTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA AUT4SN TL7341, TL7321 OHJAUSLOGIIKAT 2 JA AUTOMAATIOJÄRJESTELMÄT 2 PROJEKTITYÖ TEKNIIKAN YKSIKKÖ AUTOMAATIOTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA AUT4SN TL7341, TL7321 OHJAUSLOGIIKAT 2 JA AUTOMAATIOJÄRJESTELMÄT 2 PROJEKTITYÖ TERÄSRULLAN SIIRTO VARASTORAMPILTA PANIE- RINPOISTOON JA ASKELPALKILLE

Lisätiedot

Varavoiman asiantuntija. Marko Nurmi

Varavoiman asiantuntija. Marko Nurmi Varavoiman asiantuntija Marko Nurmi kw-set Oy (www.kwset.fi) Sähköverkon varmistaminen Sähköverkon varmistaminen Varmistamistavat UPS Kuorma ei havaitse sähkökatkoa Varmistusaika riippuvainen akkujen mitoituksesta

Lisätiedot

HYDROSET EN 8-4 F PINNANSÄÄTÖ- JA VALVONTAJÄRJESTELMÄ

HYDROSET EN 8-4 F PINNANSÄÄTÖ- JA VALVONTAJÄRJESTELMÄ KESKUSYKSIKKÖ Keskusyksikkö on laitekotelon sisään työnnettävää mallia ja laitetta voidaan käyttää seinä- tai paneeliasenteisena. Keskusyksikkö sisältää virransyötön, toimintojen viiveet, releet, merkkivalot,

Lisätiedot

KÄÄNTÖOVIKONEISTO DFA 127

KÄÄNTÖOVIKONEISTO DFA 127 KÄÄNTÖOVIKONEISTO DFA 127 Käyttöohje FI Sivu 1. Tekniset tiedot 2 2. Toiminnot 2 3. Käyttö 2-4 4. Tila- ja vikatiedot 5 5. Lyhenteet 6 1. Tekniset tiedot Koko: Koneisto 600 x 85 x 124 mm (L x K x S) Toimintajännite:

Lisätiedot

TALOMAT Light. asennus- ja käyttöohje T104

TALOMAT Light. asennus- ja käyttöohje T104 TALOMAT Light asennus- ja käyttöohje T104 Talomat Light -järjestelmä sisältää seuraavat komponentit: ohjausyksikkö 1 kpl kytkinsovitin 2 kpl 4-os talomat -painike 1 kpl 1-os kytkimen asennuskehys 1 kpl

Lisätiedot

Parametrit voimansiirtolinja. Johdanto. SDP3:n päällirakentajien versio

Parametrit voimansiirtolinja. Johdanto. SDP3:n päällirakentajien versio Johdanto Tässä asiakirjassa kuvataan voimansiirtolinjaan liittyvät parametrit. Parametrien luettelon rajaamiseksi tässä kuvataan vain parametrit, joista on todennäköisesti hyötyä päällirakentajille. Johdanto

Lisätiedot

InteliNano NT. Käyttäjän opas. Copyright 2011 ComAp a.s..

InteliNano NT. Käyttäjän opas. Copyright 2011 ComAp a.s.. InteliNano NT Käyttäjän opas Copyright 2011 ComAp a.s.. ComAp a.s.. Kundratka 17, 180 00 Praha 8, Tšekin tasavalta Puh: +420 246 012 111, faksi: +420 266 316 647 S-posti: info@comap.cz, www.comap.cz SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

Asennus- ja käyttöohjeet. Huonekoje handsfree-toiminnolla 1280..

Asennus- ja käyttöohjeet. Huonekoje handsfree-toiminnolla 1280.. Asennus- ja käyttöohjeet Huonekoje handsfree-toiminnolla 1280.. Laitekuvaus Huonekoje handsfree-toiminnolla kuuluu Gira-ovipuhelinjärjestelmään ja koostuu seuraavista osista: 3 4 5 2 1 6 1 Ovipuhelinjärjestelmän

Lisätiedot

Modulaatio-ohjauksen toimimoottori AME 438 SU jousipalautustoiminto (jousinosteinen)

Modulaatio-ohjauksen toimimoottori AME 438 SU jousipalautustoiminto (jousinosteinen) Modulaatio-ohjauksen toimimoottori AME 438 SU jousipalautustoiminto (jousinosteinen) Kuvaus Toimimoottori mukauttaa iskunsa: Automaattisesti venttiilin päätesijainteihin, mikä alentaa käyttöönottoaikaa

Lisätiedot

Trioliet Solomix Seosrehuvaunun ja Rollax-hihnaruokkijan Asennusohje

Trioliet Solomix Seosrehuvaunun ja Rollax-hihnaruokkijan Asennusohje Liite 1: Trioliet-Rollax -sähköasennusohjekirja 1(12) Trioliet Solomix Seosrehuvaunun ja Rollax-hihnaruokkijan Asennusohje HANKKIJA OY 2017 2(12) SISÄLTÖ SISÄLTÖ... 2 1 ROLLAX TRIOLIET KYTKENTÄ... 3 1.1

Lisätiedot

PIKAOHJE. Optima Ohjauskeskus. 408152 (fi)

PIKAOHJE. Optima Ohjauskeskus. 408152 (fi) PIKAOHJE Optima Ohjauskeskus 408152 (fi) ANTTI-TEOLLISUUS OY Koskentie 89 25340 Kanunki, Salo Puh. +358 2 774 4700 Fax +358 2 774 4777 E-mail: antti@antti-teollisuus.fi www.agrosec.com 7.8.2013 SISÄLLYS

Lisätiedot

ASENNUSOHJE VPM120, VPM240 JA VPM 360

ASENNUSOHJE VPM120, VPM240 JA VPM 360 ASENNUSOHJE Sivu 1 / 5 ASENNUSOHJE VPM120, VPM240 JA VPM 360 YLEISTÄ Varmista, että seuraavat dokumentit ovat konetoimituksen mukana: asennusohje (tämä dokumentti) CTS 600 ohjausjärjestelmän käyttöohje

Lisätiedot

Moottorin kaukokäynnistys. Toiminta. Käyttäytyminen. Moottorin kaukokäynnistyksen toiminnolla moottori käynnistetään ohjaamon ulkopuolelta.

Moottorin kaukokäynnistys. Toiminta. Käyttäytyminen. Moottorin kaukokäynnistyksen toiminnolla moottori käynnistetään ohjaamon ulkopuolelta. Toiminta Toiminta Moottorin kaukokäynnistyksen toiminnolla moottori käynnistetään ohjaamon ulkopuolelta. Käyttäytyminen Käynnistysyrityksen onnistuminen tai epäonnistuminen kuitataan suuntavilkuilla: Jos

Lisätiedot

NP-3T DL ohje. Nylund-Group

NP-3T DL ohje. Nylund-Group NP-3T DL ohje Nylund-Group 16.11.2018 NP-3T DL Ohjaa DALI-valaisimia broadcastkomennoin Ei vaadi ohjelmointia Sisäänrakennettu tehonsyöttö DALIväylälle Dynaaminen valaistuksenohjaus Käyttöjännite 230 V

Lisätiedot

ATS AGGREGAATIN AUTOMAATTINEN KÄYNNISTYS- JÄRJESTELMÄ -JÄRJESTELMÄ GG-ATS OMISTAJAN OPAS / KÄYTTÖOHJEKIRJA. www.handai.fi

ATS AGGREGAATIN AUTOMAATTINEN KÄYNNISTYS- JÄRJESTELMÄ -JÄRJESTELMÄ GG-ATS OMISTAJAN OPAS / KÄYTTÖOHJEKIRJA. www.handai.fi OMISTAJAN OPAS / KÄYTTÖOHJEKIRJA AGGREGAATIN AUTOMAATTINEN KÄYNNISTYS- JÄRJESTELMÄ ATS -JÄRJESTELMÄ GG-ATS LUE NÄMÄ OHJEET HUOLELLA ENNEN JÄRJESTELMÄN KÄYTTÖÖNOTTOA www.handai.fi 3. Yleistä turvallisuudesta

Lisätiedot

4) Kaiutin: 8Ω/10W 5) Otsonaattori: 12V/5W 6) Höyrygeneraattori: 220V/3000W

4) Kaiutin: 8Ω/10W 5) Otsonaattori: 12V/5W 6) Höyrygeneraattori: 220V/3000W I Suositukset 1. Ohjaussäätimen pidemmän käyttöiän takaamiseksi ei sitä suositella kytkettävän päälle/pois päältä alle 30 sekunnin välein. 2. Kytke ohjaussäätimen virta pois päältä tuotteen käytön jälkeen.

Lisätiedot

Turvaohjeet. Johdollinen ohjainsarja Pro Force -lehtipuhallin. Turva- ja ohjetarrat VAARA. Irralliset osat. Asennusohjeet

Turvaohjeet. Johdollinen ohjainsarja Pro Force -lehtipuhallin. Turva- ja ohjetarrat VAARA. Irralliset osat. Asennusohjeet Johdollinen ohjainsarja Pro Force -lehtipuhallin Mallinro: 119-1100 Form No. 3397-493 Rev A Asennusohjeet VAARA KALIFORNIA Lakiesityksen 65 mukainen varoitus Tämä tuote sisältää kemikaaleja, jotka Kalifornian

Lisätiedot

PALOVAROITINKESKUS ICAS. Käyttö- ja asennusohje ICAS. Zone 1. Zone 2. Relay/Siren. Mains. BL-Palontorjunta Oy. Snro: 71 231 40.

PALOVAROITINKESKUS ICAS. Käyttö- ja asennusohje ICAS. Zone 1. Zone 2. Relay/Siren. Mains. BL-Palontorjunta Oy. Snro: 71 231 40. ver.1/9.11.2001/ms PALOVAROITINKESKUS IMC-M Käyttö- ja asennusohje Snro: 71 231 40 BL-Palontorjunta Oy PALOVAROITINKESKUS IMC-M ovi ovi YLEISTÄ IMC-M palovaroitinkeskus on kaksisilmukkainen palovaroitinkeskus

Lisätiedot

KAUKO-OHJATTAVA OHJAUSKESKUS

KAUKO-OHJATTAVA OHJAUSKESKUS KAUKO-OHJATTAVA OHJAUSKESKUS 1101--119 PINTA-ASENNUS 1 SYLA 6 SYLA PU RAKENNE 1 1) Ryhmävarokkeet kiukaan kahdelle tehoryhmälle (molemmilla on oma kontaktori). ) Merkkivalo, keltainen. Palaa kiukaan ollessa

Lisätiedot

Eye Pal Solo. Käyttöohje

Eye Pal Solo. Käyttöohje Eye Pal Solo Käyttöohje 1 Eye Pal Solon käyttöönotto Eye Pal Solon pakkauksessa tulee kolme osaa: 1. Peruslaite, joka toimii varsinaisena lukijana ja jonka etureunassa on laitteen ohjainpainikkeet. 2.

Lisätiedot

Modulaatio-ohjauksen toimimoottori AME 85QM

Modulaatio-ohjauksen toimimoottori AME 85QM Modulaatio-ohjauksen toimimoottori AME 85QM Kuvaus AME 85QM -toimimoottoria käytetään AB-QM DN 200- ja DN 250 -automaattiisissa virtauksenrajoitin ja säätöventtiileissä. Ominaisuudet: asennon ilmaisu automaattinen

Lisätiedot

TUTA Q2 Tallentava valvontakamera Asennusohje

TUTA Q2 Tallentava valvontakamera Asennusohje TUTA Q2 Tallentava valvontakamera Asennusohje 1.02 Version 1.8.2011 Uusin versio tästä käsirkirjasta löytyy internet-osoitteesta: http://www.microdata.fi/pdf/tuta/tuta-q2_kasikirja.pdf Copyright 2011 Microdata

Lisätiedot

C. Painikkeiden toiminnot ja soittimen käyttö 1. Painikkeiden toiminnot

C. Painikkeiden toiminnot ja soittimen käyttö 1. Painikkeiden toiminnot Kiitos tämän digitaalisen MP3-soittimen ostamisesta. Lue laitteen käyttöohje huolellisesti ennen käyttöä. Näin varmistat, että käytät laitetta oikein. A.VAROITUS Lue turvavaroitukset ennen kuin muutat

Lisätiedot

9.6 Kannettava testilaite

9.6 Kannettava testilaite 9.6 Kannettava testilaite Kannettavalla testilaitteella testataan ylivirtalaukaisimen, energia- ja virtamuuntimien, laukaisumagneetin F5 sekä mittausarvojen näytön oikea toiminta. 9.6.1 Ulkonäkö (1) LED

Lisätiedot

Asennus- ja huolto-ohjeen käännös 10/15 1

Asennus- ja huolto-ohjeen käännös 10/15 1 Asennus- ja huolto-ohjeen käännös 10/15 1 TURVALLINEN JA OIKEA KÄYTTÖ Laitteen turvallinen ja luotettava käyttö edellyttää näiden ohjeiden tarkkaa noudattamista. Ohjeiden noudattamatta jättäminen tai laitteen

Lisätiedot

Käyttö- ja huolto-ohje Telestart T91 Yleistä

Käyttö- ja huolto-ohje Telestart T91 Yleistä Telestart T91 Käyttö- ja huolto-ohje Telestart T91 FI Yleistä Hyvä Webasto-asiakkaamme! Olemme iloisia, että valintanne on kohdistunut tähän Webasto-tuotteeseen. Oletamme, että laitteen asentanut palvelupiste

Lisätiedot

KAUKOVALVONTAOHJELMA CARELAY CONTROL WPREMOTE

KAUKOVALVONTAOHJELMA CARELAY CONTROL WPREMOTE KAUKOVALVONTAOHJELMA CARELAY CONTROL WPREMOTE Tämä kuvaus on tarkoitettu Carelay - tuotteen Waterpumps WP:n ja Power Factor::n sovelluskohteisiin. Yleistä Carelay Control Wpremote on kaukovalvontaohjelma,

Lisätiedot

2. Vaatimustenmukaisuusvakuutus...7

2. Vaatimustenmukaisuusvakuutus...7 EFC18 FI FI FI 3002218-EFC18-FI Index 1. Tuotetiedot...3 1.1 EFC18-ohjausyksikön ja lämpötila-anturin asennus...3 1.2 Asennusohjeet...4 1.3 Asetukset...5 1.4 Päivittäinen käyttö...6 2. Vaatimustenmukaisuusvakuutus...7

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE BONECO P340

KÄYTTÖOHJE BONECO P340 93 KÄYTTÖOHJE BONECO P340 94 YLEISKUVA JA OSIEN NIMET 4 5 1 Suojakansi 1 2 3 2 Esisuodatin 3 Suodatin A341 4 BONECO P340 5 Ohjauspaneeli ja näytöt 95 SISÄLTÖ Yleiskuva ja osien nimet 94 Toimitussisältö

Lisätiedot

P6SLite ohjaus- ja zoom komennot

P6SLite ohjaus- ja zoom komennot 1, Ohjaus zoom -toiminnot P6SLite ohjaus- ja zoom komennot Osa 1 pikanäppäintoiminnon Valitse APP-käyttöliittymää ja APP ilmestyy toimintopainikkeeseen. Paina + = ZOOM +, paina - = ZOOM-. 2, Manuaalinen

Lisätiedot

Vehicle Security System VSS3 - Alarm system remote

Vehicle Security System VSS3 - Alarm system remote Vehicle Security System VSS3 - Alarm system remote Hälytysjärjestelmän kauko-ohjain Asetusopas - Finnish Arvoisa asiakas Tässä oppaassa on tietoja ja ohjeita siitä, miten eräitä toimintoja otetaan käyttöön

Lisätiedot

Antenni Käytä FM-antennia parhaiden mahdollisten vastaanotto-olosuhteiden saavuttamiseksi.

Antenni Käytä FM-antennia parhaiden mahdollisten vastaanotto-olosuhteiden saavuttamiseksi. 1. Toimintovalitsin : Valinta radion tai CD-soittimen välillä 2. Taajuusaluevalitsin : FM/FM ST-alueiden valinta 3. FM antenni : Saadaksesi parhaan mahdollisen vastaanoton vedä tämä ulos 4. CD kansi :

Lisätiedot

CO 2 -anturi. Langaton. Käyttöohje. -fi. Englannin kielestä käännetty asiakirja 2014-04-22 A001

CO 2 -anturi. Langaton. Käyttöohje. -fi. Englannin kielestä käännetty asiakirja 2014-04-22 A001 CO 2 -anturi Langaton Englannin kielestä käännetty asiakirja -fi 2014-04-22 A001 Sisällysluettelo 1 Tuotteen kuvaus... 1 1.1 CO 2-mittaus... 1 2 Asennusohjeet... 2 3 Käyttöliittymän kuvaus... 3 3.1 Liitännät...

Lisätiedot

JOHNSON CONTROLS. Maalämpösäädin KÄYTTÖOHJE

JOHNSON CONTROLS. Maalämpösäädin KÄYTTÖOHJE JOHNSON CONTROLS Maalämpösäädin KÄYTTÖOHJE Ohjekirjassa perehdytään tarkemmin maalämpökoneen toimintaan ja asetuksiin. Noudattamalla ohjekirjan ohjeita saatte parhaimman hyödyn laitteestanne, sekä varmistatte

Lisätiedot

RTM-96/8 JA KKRT-96.080 KÄYTTÖOHJE

RTM-96/8 JA KKRT-96.080 KÄYTTÖOHJE IV/1989 RTM-96/8 JA KKRT-96.080 KÄYTTÖOHJE HUOM.! ENNEN KELLONKYTKIMEN KÄYTTÖÖNOTTOA TULEE VARMISTAA ETTÄ LAITTEEN SUOJAMAADOITUS ON KYTKETTY ASIANMUKAISESTI. 1 KELLON KÄYTTÖÖNOTTO sivu 1.1 Kellonaika

Lisätiedot

Eco-Paronen Oy Palvelunumeromme 020 1986 420

Eco-Paronen Oy Palvelunumeromme 020 1986 420 UNIGYR RWP80.001 Eco-Paronen Oy Puh:00 1986 40 RWP80.001 OHJAUSKESKUKSEN YLEISOHJE Eco-Paronen Oy Palvelunumeromme 00 1986 40 RWP80.001 LOC REM RUN ERR SIVUT 1. OHJAUSKESKUS RWP/RWM. OHJAUSKORTIT JA PAINIKKEET

Lisätiedot

Merkkikohtainen asennusohje AP-550 GoldCruiselle joka on suunniteltu: Nissan Almera Tino 2003 > (vaijerikäyttöinen) Osa B

Merkkikohtainen asennusohje AP-550 GoldCruiselle joka on suunniteltu: Nissan Almera Tino 2003 > (vaijerikäyttöinen) Osa B AP-550 Servon asennusohje Merkkikohtainen asennusohje AP-550 GoldCruiselle joka on suunniteltu: Nissan Almera Tino 2003 > (vaijerikäyttöinen) Osa B B1 Johdanto GoldCruise on laatutuote jonka Gold Automotive

Lisätiedot

EG-voimanoton aktivointi. Toiminta

EG-voimanoton aktivointi. Toiminta Toiminta EG-voimanoton aktivointi Toiminto on tarkoitettu voimanoton aktivointiin kuljettajan paikalta ja ohjaamon ulkopuolelta. Voimanottoa ohjataan BCI-ohjausyksiköllä. Kytkinpolkimella ja EG-voimanotolla

Lisätiedot

Siemens kuulokojeiden laturin käyttöohje. www.kuulotekniikka.com

Siemens kuulokojeiden laturin käyttöohje. www.kuulotekniikka.com Siemens kuulokojeiden laturin käyttöohje www.kuulotekniikka.com Sisällysluettelo Kuvaus laturista Sivu 3 Lataamisohjeet Sivu 4 Lataamisohjeet Sivu 5 Huolto ja hoito Sivu 6 Turvallisuutta koskevia huomautuksia

Lisätiedot

PALOVAROITINKESKUS ICAS IMC ME

PALOVAROITINKESKUS ICAS IMC ME BL-Palontorjunta Oy ICAS PALOVAROITINKESKUS ICAS IMC ME Snro: 71 231 40 Käyttö- ja asennusohje Huom: Päätevastukset 2 kpl 22 kohm kotelon sisällä PALOVAROITINKESKUS ICAS IMC ME YLEISTÄ: ICAS IMC ME on

Lisätiedot

ENA 50-60 Liite. Asennus- ja käyttöohjeet. Flamco www.flamcogroup.com

ENA 50-60 Liite. Asennus- ja käyttöohjeet. Flamco www.flamcogroup.com ENA 50-60 Liite käyttöohjeet Flamco www.flamcogroup.com Sisältö Sivu 1. Ensikäyttö 3 1.1. ENA 50/60:n käyttöönotto 3 1.2. Käyttöönottoparametrit 3 2. Laite- ja parametrivalikossa olevat kohteet 4 2.1.

Lisätiedot

Dynatel 2210E kaapelinhakulaite

Dynatel 2210E kaapelinhakulaite Dynatel 2210E kaapelinhakulaite Syyskuu 2001 KÄYTTÖOHJE Yleistä 3M Dynatel 2210E kaapelinhakulaite koostuu lähettimestä, vastaanottimesta ja tarvittavista johdoista. Laitteella voidaan paikantaa kaapeleita

Lisätiedot

Modulaatio-ohjauksen käyttölaite AME 435 QM

Modulaatio-ohjauksen käyttölaite AME 435 QM Modulaatio-ohjauksen käyttölaite AME 435 QM Kuvaus Venttiilin virtauksen säätöominaisuus, jolla säätöasetusta voidaan muuttaa lineaarisesta logaritmiseksi tai päinvastoin. Uudenaikainen rakenne, jossa

Lisätiedot

Kiitos tämän digitaalisen MP3-soittimen ostamisesta. Lue laitteen käyttöohje huolellisesti ennen käyttöä. Näin varmistat, että käytät laitetta oikein.

Kiitos tämän digitaalisen MP3-soittimen ostamisesta. Lue laitteen käyttöohje huolellisesti ennen käyttöä. Näin varmistat, että käytät laitetta oikein. Kiitos tämän digitaalisen MP3-soittimen ostamisesta. Lue laitteen käyttöohje huolellisesti ennen käyttöä. Näin varmistat, että käytät laitetta oikein. A. Huomaa 1) Sammuta virta, kun et käytä laitetta.

Lisätiedot

TERMOMAT 4 - käyttöohje. Elektroninen lämpötilaerosäätäjä aurinkolämmityslaitteiston kiertovesipumpun ohjaukseen

TERMOMAT 4 - käyttöohje. Elektroninen lämpötilaerosäätäjä aurinkolämmityslaitteiston kiertovesipumpun ohjaukseen TRMOMT 4 - käyttöohje lektroninen lämpötilaerosäätäjä aurinkolämmityslaitteiston kiertovesipumpun ohjaukseen TRMOMT 4 lektroninen lämpötilaerosäätäjä aurinkolämmityslaitteiston kiertovesipumpun ohjaukseen

Lisätiedot

Asennus- ja huolto-ohjeen käännös

Asennus- ja huolto-ohjeen käännös 0-40 / 0-80 BAR 0-600 / 0-1200 PSI Asennus- ja huolto-ohjeen käännös 1 10-2015 TURVALLINEN JA OIKEA KÄYTTÖ Laitteen turvallinen ja luotettava käyttö edellyttää näiden ohjeiden tarkkaa noudattamista. Ohjeiden

Lisätiedot

Nosto ja siirtovaunu LT600. Käyttö ja huolto-ohje

Nosto ja siirtovaunu LT600. Käyttö ja huolto-ohje Nosto ja siirtovaunu LT600 Käyttö ja huolto-ohje Päivitetty 21.12.2015 Kahvan kiinnittäminen ja irrotus Vaunun nosto ja lasku kuva 1 Kahva kiinnitetään työntämällä se paikalleen vaunussa oleviin tappeihin.

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE. (valo) Eri painiketoiminnot ilmaistaan viereisen piirroksen esittämillä kirjaimilla.

KÄYTTÖOHJE. (valo) Eri painiketoiminnot ilmaistaan viereisen piirroksen esittämillä kirjaimilla. CASIO-moduuli 3074 KÄYTTÖOHJE W-110 KÄYTTÖOHJETTA KOSKEVA HUOMAUTUS (valo) Eri painiketoiminnot ilmaistaan viereisen piirroksen esittämillä kirjaimilla. KELLON TOIMINNOT Paina C-painiketta toiminnon vaihtoa

Lisätiedot

Wine4U. Lisää elinikää viinillesi KÄYTTÖOHJE

Wine4U. Lisää elinikää viinillesi KÄYTTÖOHJE Wine4U Lisää elinikää viinillesi KÄYTTÖOHJE ESITTELY Onneksi olkoon Wine4U -viininannostelulaitteen hankinnasta. Wine4U on ammattikäyttöön suunniteltu laite, jonka tarkoituksena on pidentään viinin nautinta-aikaa

Lisätiedot

DIMLITE Daylight. Sähkönumero 2604221. Käyttöohje

DIMLITE Daylight. Sähkönumero 2604221. Käyttöohje DIMLITE Daylight Sähkönumero 2604221 Käyttöohje T1 / T2 sisääntulot Yksittäispainikeohjaus Nopea painallus Tx painikkeesta sytyttää valaistuksen sytytyshetkellä valitsevaan päivänvalotilanteeseen tai viimeisimmäksi

Lisätiedot

Tehtävä 2: Manipulaattoriaseman asennus, ohjelmointi ja käyttöönotto

Tehtävä 2: Manipulaattoriaseman asennus, ohjelmointi ja käyttöönotto Tehtävä 2: Manipulaattoriaseman asennus, ohjelmointi ja käyttöönotto Pisteet 25/100 t max 210 min Muistitikulla on lisämateriaalia! Tehtävän kuvaus Kilpailijapari vastaa tuotantolinjan (Handling station)

Lisätiedot

WLAN-laitteen asennusopas

WLAN-laitteen asennusopas 1 WLAN-laitteen asennusopas Ohje Inteno DG200 käyttöön WLAN-tukiasemana Tässä ohjeessa WLAN ja WIFI tarkoittavat samaa asiaa. 2 1. Myyntipaketin sisältö: -Inteno-modeemireititin (malli DG200) -Virtajohto

Lisätiedot

BAARILAITE. Asennus- ja käyttöohjeet

BAARILAITE. Asennus- ja käyttöohjeet BAARILAITE GM4 Asennus- ja käyttöohjeet S/N: Rev.: 2.0 Hyvä asiakkaamme, Onnittelumme, että valitsitte Metos-laitteen palvelemaan keittiötoimintojanne. Teitte hyvän valinnan. Teemme parhaamme, jotta Teistäkin

Lisätiedot

Bluetooth-kaiutin KÄYTTÄJÄN OPAS BTL-60

Bluetooth-kaiutin KÄYTTÄJÄN OPAS BTL-60 Käyttöohje Bluetooth-kaiutin KÄYTTÄJÄN OPAS BTL-60 Kaiutin on aina vakioasetuksena Bluetooth-tilassa, kun kytket sen päälle. Voit helposti muodostaa parin Bluetooth-toiminnolla varustetun älypuhelimen

Lisätiedot

10. Kytkentäohje huonetermostaateille

10. Kytkentäohje huonetermostaateille . Kytkentäohje huonetermostaateille TERMOSTAATTIE JA TOIMILAITTEIDE KYTKETÄ JA KYT KE TÄ KO TE LOI HI 2 1 2 2 1 WehoFloor-termostaatti 3222 soveltuvaa kaapelia 3 1, mm 2. joh timet keskusyk sikköön käsikirjassa

Lisätiedot

MONITOIMIMOOTTORI EAM-30-MT EAM-52-MT ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE

MONITOIMIMOOTTORI EAM-30-MT EAM-52-MT ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE MONITOIMIMOOTTORI EAM-30-MT EAM-52-MT ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE Kaytto_ohje_EAM_A5_ver2 1. Yleistä Monitoimi venttiilimoottori tarkoittaa, että samassa laitteessa on useita toimintatapoja. Sopivat toimintatavat

Lisätiedot

Vianmääritys. Paperinkäsittely. Huolto. Vianmääritys. Ylläpito. Hakemisto

Vianmääritys. Paperinkäsittely. Huolto. Vianmääritys. Ylläpito. Hakemisto Jos pyydät Lexmarkin asiakastukikeskukselta apua tulostusongelman ratkaisemisessa, sieltä saatetaan ohjata sinut vianmääritystilan avulla muuttamaan oletusasetuksia (esimerkiksi ottamaan käyttöön PPDS-tiedostojen

Lisätiedot