SOSTE & valtiovarainministeriön budjettiesitys vuodelle 2017:

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "SOSTE & valtiovarainministeriön budjettiesitys vuodelle 2017:"

Transkriptio

1 SOSTE & valtiovarainministeriön budjettiesitys vuodelle 2017: Pysäytetään köyhyyden ja eriarvoisuuden kasvu Valtiovarainministeriön budjettiesitys sisältää mittavat sosiaaliturvaleikkaukset. Indeksisidonnaisten sosiaaliturvaetuuksien pienentäminen vuosina 2016 ja 2017 sekä indeksijäädytykset vuosina siirtävät toteutuessaan suuren joukon ihmisiä köyhyysrajan alapuolelle. Leikkausten vaikutukset näkyvät välittömästi tulo- ja hyvinvointierojen kasvuna. Leikkaukset koskevat lähes kaikkia sosiaaliturvaetuuksia, ja niiden odotetaan vähentävän valtion menoja 63,8 miljoonaa euroa vuodessa. Säästöarvioissa ei ole huomioitu sitä, että ensisijaisten etuuksien leikkaukset kasvattavat ihmisten toimeentulotuen tarvetta ja toimeentulotukimenoja. Toimeentulotukiriippuvuuden lisääntyminen pahentaa kannustinloukkuja ja estää työllistymistä. Suunnitellut leikkaukset koskettavat kaikkia kotitalouksia, mutta eniten ne heikentävät pienituloisten eläkeläisten, lapsiperheiden, työttömien sekä opiskelijoiden toimeentuloa. Leikkaukset kasautuvat usein samoille kotitalouksille. Lisäksi indeksisäästöjen vaikutukset kumuloituvat ja yhdessä aiemmin tehtyjen säästöjen kanssa ne heikentävät erityisesti pienituloisten tilannetta. Synkkiä pilviä Suomen tulevaisuuden yllä asettaa myös mittavat koulutukseen tehtävät leikkaukset. Erityisesti 190 miljoonan euron leikkaus ammatilliseen koulutukseen uhkaa sulkea nuoria koulutuksen ulkopuolelle. Kotitalouksien toimeentuloa heikentää myös muut samanaikaisesti tehtävät säästötoimet, kuten korotukset polttoaineveroon, liikennepolttoaineiden verotukseen, kiinteistöveroon ja ajoneuvoveroon sekä asuntolainan korkovähennyksen asteittainen laskeminen. Niiden yhteenlasketut säästöodotukset ovat lähes 320 miljoonaa euroa. Lisäksi kotitalouksien toimeentuloa rasittaa asumiskustannusten kasvu lähes kolmen prosentin vuosivauhtia saman aikaisesti, kun tulokehitys polkee paikallaan. Asumistukeen suunnitellut leikkaukset johtavat siihen, että asumistuen taso jää entisestään jälkeen yleisen asumiskustannusten ja vuokratason kehityksestä. Hallituksen esitys varhaiskasvatuksen asiakasmaksujen korottamisesta lisää entisestään lasten ja perheiden taloudellista eriarvoisuutta. Perheiden kiristyvällä taloudellisella tilanteella on moninaisia negatiivisia vaikutuksia lasten tasapainoiseen kasvuun ja perheiden hyvinvointiin. Ehdotus vähentää lasten varhaiskasvatukseen osallistumista, mikä on lapsen ja yhteiskunnan edun vastaista. Varhaiskasvatuksella on tärkeä merkitys yhteiskunnalle taloudellisesti kestävänä investointina ja se ehkäisee syrjäytymistä.

2 Myös monet muut säästötoimet kohdistuvat raskaasti lapsiperheisiin. Lapsilisän heikennykset, lasten päivähoito-oikeuden rajaaminen, päivähoitoryhmien suurentaminen, aamu- ja iltapäivätoiminnan maksujen korotus sekä verotuksen lapsivähennyksen poistuminen vuonna 2018 vaikuttavat perheiden talouteen. Toteutetaan oikeudenmukaista veropolitiikkaa Palkansaajille on luvassa miljoonan euron veronkevennys, joka toteutetaan ansiotuloveroasteen laskuna kaikilla tulotasoilla. Lisäksi eläkeläisille kohdistetaan 100 miljoonan euron veronkevennys Arvioiden mukaan kotitalouksien käytettävissä olevat tulot kasvavat kaikissa tuloluokissa, suurituloisimmilla hieman muita enemmän. Kilpailukyky- ja veromuutoksista hyötyvät etenkin suurituloiset eläkeläiset ja miehet. Pienituloisille palkansaajille, budjettiesityksessä kohdennetaan erillinen 30 miljoonan euron veronkevennys. Veronkevennysten odotetaan lisäävän ostovoimaa. Käytännössä kuitenkin muut verotukseen ja sosiaaliturva- ja eläkevakuutusmaksuihin tehtävät muutokset ja säästötoimenpiteet lisäävät kotitalouksien menoja, jolloin ostovoiman kasvu saatetaan menettää. Samalla kun kotitalouksien toimeentulon perusedellytyksiä heikennetään, hallitus on tehnyt päätöksen autoveron alentamisesta, esittänyt perintö- ja lahjaveron keventämistä sekä makeisten ja jäätelön veron poistoa. Nämä toimet vähentävät valtion verotuloja arviolta 186 miljoonaa euroa. Makeisten ja jäätelön vero hyväksytään yleisesti kansalaisten keskuudessa keinona edistää kansanterveyttä. Veron poistamisen sijaan, sitä on mahdollista kehittää. Ns. sokerityöryhmä esitti makeisten ja jäätelön veron korvaamista sokeriverolla. Tässä mallissa veron piirissä olevien tuotteiden määrää kasvatetaan ja vero määräytyy sokeripitoisuuden mukaisesti. Sokerivero on perusteiltaan kansanterveydellinen, joten se ei ole valtiontukisääntöjen vastainen toimi. Sairastamisesta aiheutuvat kustannukset eivät saa kasvaa Budjettiesitykseen sisältyy 134 miljoonan euron säästötavoite lääkekorvauksista, josta valtion osuus on 60 miljoonaa euroa. Säästötoimenpide on jatkumoa vuoden 2016 alussa toteutetuille 25 miljoonan euron lääkekorvaussäästöille, jolloin otettiin käyttöön mm. kokonaan uusi 50 euron alkuomavastuu lääkekuluissa. Vuoden 2017 leikkaukset ovat koitumassa erityisesti diabeetikkojen maksettavaksi. Lääkekorvauksiin tehtäviä leikkauksia ei voi pitää sosiaalipoliittisesti oikeudenmukaisina.

3 Rankimmin maksujen omavastuiden korotus iskee niihin, joilla on pienet tulot ja paljon terveysongelmia. Terveydenhuollon korvauksia on leikattu viimevuosina useasti ja kokonaisuudessaan sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksut ovat kolminkertaistuneet vuodesta 1990 jo ennen viimeisimpiä leikkauksia. Tehdyt leikkaukset uhkaavat oikeutta saada tarkoituksenmukaista hoitoa ja kansanterveyttä. Edistetään terveyttä ja hyvinvointia Tupakkaveroa korotetaan budjettiesityksessä hallitusohjelman mukaisesti. Ensi vuoden aikana veroa korotetaan kaksivaiheisesti ja sähkösavukkeille otetaan käyttöön vero. Nämä ovat kansanterveydellisesti merkittäviä positiivisia muutoksia Alkoholilain kokonaisuudistus on työn alla ja tulee käsittelyyn tämän syksyn aikana. Talousarvioesityksessä alkoholin verollisen kulutuksen muutos on arvioitu olevan 1,5 prosenttia, ja verotuotot kohdistuisivat etyylialkoholiin ja olueen. Tämä luku on riippuvainen siitä, missä muodossa ja milloin alkoholilain kokonaisuudistus hyväksytään. Hallituksen tämänhetkiset alkoholilakiin kaavailemat muutokset ovat ristiriidassa STM:n terveyserojen kaventamistavoitteen kanssa, jonka mukaan alkoholipoliittisten päätösten tulisi olla kansanterveyslähtöisiä. Vesirokkorokotteen ottaminen mukaan Suoman kansalliseen rokotusohjelmaan on merkittävä lasten hyvinvointiin tehtävä investointi. Rokotteen käyttöönotto maksaa 4,2 miljoonaa euroa, mutta säästöjä syntyy arviolta noin 12 miljoonaa euroa sairaskulujen ja vanhempien työpoissaolojen vähentymisen seurauksena. Muilta osin terveyden edistämisen määrärahoja lasketaan, mikä haittaa kehittämistyötä ja uusien terveyttä edistävien keinojen käyttöönottoa. Tuetaan työllisyyttä ja turvataan järjestöjen mahdollisuudet työllistää Yhdistyksille ja säätiöille on budjetissa varattu palkkatukimäärärahoja enintään 3000 henkilötyövuotta vastaavalta osalta. Määrärahoihin on kohdistettu merkittävä leikkaus, sillä vuonna 2015 järjestöissä palkkatuella aloitti henkilöä. Järjestöjen palkkatukipaikkoihin ohjautuu henkilöitä, joiden työllistymismahdollisuudet avoimille työmarkkinoille ovat heikot. Järjestöjen kokemuksellisen osaamisen kautta henkilöiden osaaminen vahvistuu, itsetunto paranee ja työelämävalmiudet kohenevat. Järjestöt työllistävät palkkatuella henkilöitä myös suunnittelemaan ja järjestämään muille työttömille ja heikompiosaisille toimintaa esimerkiksi kohtaamispaikoissa. Näillä on sosiaalisten vaikutusten lisäksi myös työllistymistä edistäviä vaikutuksia.

4 Työllisyysmäärärahojen merkittävällä leikkauksella on suuri vaikutus kansalaisjärjestötoimintaan. Järjestöt ovat kuntien lisäksi toinen merkittävä palkkatukityöllistäjä, ja palkkatukivarojen loppuminen ajaa suoraan alas myös kansalaisjärjestötoimintaa. Palkkatuen loppuminen vähentää sekä työllistymismahdollisuuksia, että kansalaisjärjestöjen tarjoamaa tukea ja palveluja. Kun määrärahat loppuvat, myös järjestöjen esimerkiksi lapsiperheille, eläkeläisille ja työttömille tarjoama tuki ja toiminta uhkaavat loppua sekä erilaiset asukastalot ja muut kohtaamispaikat sulkeutua. Työllisyyspoliittisen avustuksen määrärahat ovat pienentynyt viime vuosina merkittävästi. Budjettiesityksessä esitetään jälleen määrärahan pienentämistä. Työllisyyspoliittisen avustuksen tavoitteena työttömien työnhakijoiden työllistymisen edistäminen. Määrärahan pienentäminen heikentää työllistämismahdollisuuksia. Aktiivitoimenpiteiden määrää esitetään lisättäväksi laajentamalla työttömyysetuuksien käyttötarkoitusta siten, että valtion työttömyysetuuksiin osoittamia määrärahoja voisi jatkossa käyttää liikkuvuusavustuksen, starttirahan ja palkkatuen rahoittamiseen. Tavoitteena on lisätä yrittäjäksi ryhtymistä ja alentaa rakenteellista työttömyyttä. Tavoite on kannatettava ja luo joustavuutta. Uudistuksen käytännön vaikutukset jäävät vielä avoimiksi. SOSTE kiittää Vesirokkorokotteen ottaminen mukaan Suoman kansalliseen rokotusohjelmaan on merkittävä lasten hyvinvointiin tehtävä investointi Eläkeläisten huomioimista kilpailukykysopimuksen veroratkaisun yhteydessä Tupakkaveron korottaminen on kansanterveyden kannalta kestävä toimi Omais- ja perhehoidon vapaajärjestelyjä ja palveluja kehitetään 40 miljoonalla eurolla Nuorten kuntoutusrahaa ja nuorille maksettavan ammatillisen kuntoutuksen kuntoutusrahaa korotetaan takuueläkkeen tasolle ja yläikärajaa korotetaan Vanhemmuudesta aiheutuneiden kulujen tasaaminen euron kertakorvauksella työnantajalle tukee tasa-arvoista vanhemmuutta SOSTE suosittelee Pysäytetään köyhyyden ja eriarvoisuuden kasvu o Etuuksien leikkauksista syntyvää toimeentulotukiriippuvuutta ei tule lisätä, vaan on huolehdittava ensisijaisten etuuksien riittävästä tasosta o Asumistukea ei tule leikata. Asumiskustannusten nopea kasvu heikentää entisestään pienituloisten asemaa ja pakottaa ihmiset turvautumaan toimeentulotukeen.

5 Tulonsiirtojen lisäksi kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen rakentamista tulee tukea kasvukeskuksissa o Päivähoitomaksuja tulee arvioida uudelleen ja tarkastella kokonaisuutena huomioiden eri perhetyypit, kotitalouksien maksurasitus, pienituloisten tilanne sekä kannustinvaikutukset o Perusturvaa tulee yksinkertaistaa, selkiyttää ja kehittää siten, että se huomioi paremmin pirstaleisen työelämän sekä mahdollistaa osatyökykyisten työllistymisen Muutetaan päätöksentekokulttuuria ennakoivaan ja arvioivaan suuntaan o Päätösten pidemmän aikavälin hyvinvointi- ja tulonjakovaikutukset on arvioitava, jotta voidaan varmistaa, etteivät ne todellisuudessa kasvata kustannuksia o Selvitetään leikkausten yhteisvaikutukset ja kasautuminen eri ihmisryhmille o Toteutetaan lapsivaikutusten arviointi päätöksenteon yhteydessä Tuetaan työllisyyttä ja turvataan järjestöjen mahdollisuudet työllistää o Yhdistysten ja säätiöiden palkkatukikatto tulee nostaa vähintään henkilötyövuoteen o Nostetaan työllisyyspoliittisten avustusten määrärahat vähintään vuoden 2015 tasolle 26 miljoonaan euroon o Varataan vuodelle 2017 vähintään 100 miljoonan euron lisämääräraha työllisyysmäärärahoihin. Erityisesti määrärahoja on kohdennettava työllistämistukiin, kuten palkkatukeen sekä starttirahaan o Kohtuullistetaan koulutukseen kohdistetut leikkaukset ja jaksotetaan sopeuttaminen useammalle vuodelle Toteutetaan oikeudenmukaista ja kansanterveyttä edistävää veropolitiikkaa o Kohdennetaan veronkevennykset pienituloisille palkansaajille. Näin poistetaan kannustinloukkuja o Korvataan makeisvero kansanterveysperusteisella sokeriverolla Säästetään julkista rahaa ilman leikkauksia o Siirretään palveluiden painopiste ennaltaehkäisevään työhön. Esimerkiksi lasten ja nuorten mielenterveystyössä on mahdollista saavuttaa merkittäviä säästöjä panostamalla ennaltaehkäisyyn verrattuna siihen, että lapsi ja nuori syrjäytyy ja jää pitkäksi aikaa palvelujärjestelmän piiriin o Julkisten hankintojen kynnysarvot nostetaan direktiivien tasolle, sote-palveluissa euroon. Tällä säästetään huomattava määrä kilpailutuksiin käytettävistä resursseista

6 o Tehostetaan varattujen hoitoaikojen käyttöä. Esimerkiksi yksistään HUS:n alueella ilman ilmoitusta jää vuodessa käyttämättä hoitoaikoja 30 miljoonan euron arvosta. Arvio koko maan kustannuksista on 100 miljoonaa o Järkeistetään palveluverkon työnjakoa keskittämällä leikkauksia ja hoitoja o Kehitetään palvelu- ja asiakasprosessien laatua ja varmistetaan palvelutuotannossa riittävät resurssit hoitaa asiat kerralla kuntoon o Luodaan valtakunnallisen koordinaation kautta sosiaali- ja terveydenhuoltoon yhtenäiset tietojärjestelmät o Alkoholihaitat aiheuttavat Suomelle vuosittain lähes 6 miljardin euron välilliset ja välittömät kustannukset. Lasketaan kustannuksia kansanterveysperusteisella alkoholipolitiikalla sekä turvaamalla ehkäisevän työn resurssit

LAUSUNTO. Helsinki Viite: Asiantuntijakuuleminen sosiaali- ja terveysvaliokunnassa klo 10.00

LAUSUNTO. Helsinki Viite: Asiantuntijakuuleminen sosiaali- ja terveysvaliokunnassa klo 10.00 LAUSUNTO Helsinki 20.9.2016 SOSIAALI- JA TERVEYSVALIOKUNTA Eduskunta Viite: Asiantuntijakuuleminen sosiaali- ja terveysvaliokunnassa 22.9.2016 klo 10.00 Asia: Hallituksen esitys (HE 134/2016 vp) eduskunnalle

Lisätiedot

Vuoden 2016 talousarvio ja julkisen talouden suunnitelma: vaikutus eri väestöryhmien toimeentuloon. Pertti Honkanen Kela, tutkimusosasto

Vuoden 2016 talousarvio ja julkisen talouden suunnitelma: vaikutus eri väestöryhmien toimeentuloon. Pertti Honkanen Kela, tutkimusosasto Vuoden 2016 talousarvio ja julkisen talouden suunnitelma: vaikutus eri väestöryhmien toimeentuloon Pertti Honkanen Kela, tutkimusosasto Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta 8.10.2015 Väestö yleensä

Lisätiedot

Liitteenä SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry:n lausunto yllämainitussa asiassa.

Liitteenä SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry:n lausunto yllämainitussa asiassa. LAUSUNTO Helsinki 6.11.2015 VALTIONVARAINVALIOKUNNAN KUNTA- JA TERVEYSJAOSTO Eduskunta Viite: Asiantuntijakuuleminen kunta- ja terveysjaostossa 10.11.2015 Asia: Hallituksen esitys (HE 30/2015 vp) eduskunnalle

Lisätiedot

Kehys Sosiaali- ja terveysministeriö, PL 33

Kehys Sosiaali- ja terveysministeriö, PL 33 Kehys 2017-2020 Sosiaali- ja terveysministeriö, PL 33 Työelämä- ja tasa-arvovaliokunta VNS 3/2016 vp Julkisen talouden suunnitelmasta vuosille 2017 2020 20.4.2016 Yleistä Pääluokan määrärahataso nousee

Lisätiedot

Kehys Sosiaali- ja terveysministeriö, PL 33

Kehys Sosiaali- ja terveysministeriö, PL 33 Kehys 2017-2020 Sosiaali- ja terveysministeriö, PL 33 Sosiaali- ja terveysvaliokunta (StV) VNS 3/2016 vp Julkisen talouden suunnitelmasta vuosille 2017 2020 18.4.2016 Yleistä Pääluokan määrärahataso nousee

Lisätiedot

Kehys Sosiaali- ja terveysministeriö, PL 33

Kehys Sosiaali- ja terveysministeriö, PL 33 Kehys 2017-2020 Sosiaali- ja terveysministeriö, PL 33 VaV kunta- ja terveysjaosto (KutJ) VNS 3/2016 vp Julkisen talouden suunnitelmasta vuosille 2017 2020 Yleistä Pääluokan määrärahataso nousee 13,8 mrd.

Lisätiedot

LAUSUNTO. Helsinki 25.11.2015 SOSIAALI- JA TERVEYSVALIOKUNTA. Viite: Kuuleminen 26.11.2015 HE 106/2015 vp ja HE 128/2015 vp

LAUSUNTO. Helsinki 25.11.2015 SOSIAALI- JA TERVEYSVALIOKUNTA. Viite: Kuuleminen 26.11.2015 HE 106/2015 vp ja HE 128/2015 vp LAUSUNTO Helsinki 25.11.2015 SOSIAALI- JA TERVEYSVALIOKUNTA Viite: Kuuleminen 26.11.2015 HE 106/2015 vp ja HE 128/2015 vp Asia: Lausunto luonnoksesta hallituksen esitykseksi laeiksi sairausvakuutuslain

Lisätiedot

Valtiovarainministeriön talousarvioehdotus Tiedotustilaisuus

Valtiovarainministeriön talousarvioehdotus Tiedotustilaisuus Valtiovarainministeriön talousarvioehdotus 2017 11.8.2016 Tiedotustilaisuus Talouden iso kuva valtiosihteeri kansliapäällikkönä Martti Hetemäki Maailmantalouden kasvuennusteet olleet systemaattisesti liian

Lisätiedot

Valtiovarainministeri Mika Lintilän talousarvioehdotus: Luottamusta ihmisille ja yrityksille. 14. elokuuta 2019

Valtiovarainministeri Mika Lintilän talousarvioehdotus: Luottamusta ihmisille ja yrityksille. 14. elokuuta 2019 Valtiovarainministeri Mika Lintilän talousarvioehdotus: Luottamusta ihmisille ja yrityksille 14. elokuuta 2019 Suomen talous kasvaa hidastuen Maailmantalouden kasvu vaimenee Epävarmuuden kasvu vähentää

Lisätiedot

TAE 2017 Sosiaali- ja terveysministeriö, PL 33

TAE 2017 Sosiaali- ja terveysministeriö, PL 33 TAE 2017 Sosiaali- ja terveysministeriö, PL 33 Hallintovaliokunta (HaV) HE 134/2016 vp Hallituksen esitys eduskunnalle vuoden 2017 talousarvioksi 7.10.2016 Yleistä Pääluokan loppusumma 14,6 mrd. euroa,

Lisätiedot

Eräiden säästötoimenpiteiden vaikutus lapsiperheiden taloudelliseen asemaan

Eräiden säästötoimenpiteiden vaikutus lapsiperheiden taloudelliseen asemaan Eduskunta Sisäinen tietopalvelu Olli Kannas, Sami Grönberg Muistio 16.5.2016 Eräiden säästötoimenpiteiden vaikutus lapsiperheiden taloudelliseen asemaan Tarkasteltavat reformit: Laskelmassa tarkastellaan

Lisätiedot

Mikko Staff

Mikko Staff 7.11.2018 7.11.2018 1 TAE 2019 SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ, PL 33 Sosiaali- ja terveysvaliokunta HE 123/2018 vp Hallituksen esitys eduskunnalle vuoden 2019 talousarvioksi Yleistä Pääluokan loppusumma

Lisätiedot

VM:n budjettiesitys pähkinänkuoressa

VM:n budjettiesitys pähkinänkuoressa VM:n budjettiesitys pähkinänkuoressa Minna Punakallio @MinnaPunakallio 14.8.2019 VM:n ehdotuksesta vuoden 2020 valtion talousarvioksi tiedotettiin 14.8.2019. Ehdotus avaa ensimmäistä kertaa Antti Rinteen

Lisätiedot

Viite: Asiantuntijakuuleminen sosiaali- ja terveysvaliokunnassa klo 10.15

Viite: Asiantuntijakuuleminen sosiaali- ja terveysvaliokunnassa klo 10.15 LAUSUNTO 20.4.2016 SOSIAALI- JA TERVEYSVALIOKUNTA Eduskunta Viite: Asiantuntijakuuleminen sosiaali- ja terveysvaliokunnassa 21.4.2016 klo 10.15 Asia: Valtioneuvoston selonteko VNS X/2016 vp julkisen talouden

Lisätiedot

Viite: Sivistysvaliokunta tiistai 26.04.2016 klo 12:00 / HE 60/2016 vp / Asiantuntijapyyntö

Viite: Sivistysvaliokunta tiistai 26.04.2016 klo 12:00 / HE 60/2016 vp / Asiantuntijapyyntö LAUSUNTO 25.4.2016 SIVISTYSVALIOKUNTA Eduskunta Viite: Sivistysvaliokunta tiistai 26.04.2016 klo 12:00 / HE 60/2016 vp / Asiantuntijapyyntö Asia: HE 60/2016 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

Vuoden 2018 talousarvioesitys

Vuoden 2018 talousarvioesitys Vuoden 2018 talousarvioesitys Valtion toimenpiteiden yhteisvaikutus heikentää kuntataloutta noin 130 miljoonaa euroa. Kilpailukykysopimus ja indeksikorotusleikkaukset leikkaavat valtionosuusrahoitusta

Lisätiedot

TAE 2018 Sosiaali- ja terveysministeriö, PL 33

TAE 2018 Sosiaali- ja terveysministeriö, PL 33 TAE 2018 Sosiaali- ja terveysministeriö, PL 33 Sosiaali- ja terveysvaliokunta (StV) HE XXX/2017 vp Hallituksen esitys eduskunnalle vuoden 2018 talousarvioksi 18.9.2017 Yleistä Pääluokan loppusumma 15 mrd.

Lisätiedot

Katsaus VM:n budjettiesitykseen ja SOSTEn suositukset budjettiriiheen vuodelle 2018

Katsaus VM:n budjettiesitykseen ja SOSTEn suositukset budjettiriiheen vuodelle 2018 Katsaus VM:n budjettiesitykseen ja SOSTEn suositukset budjettiriiheen vuodelle 2018 Finanssipolitiikka Valtiovarainministeriön ehdotus vuodelle 2018 talousarvioksi ei sisällä merkittävää talouspoliittista

Lisätiedot

Työ on parasta sosiaaliturvaa. Tuetun työllistymisen markkinat Finlandia-talo 4.8.2011 Sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko

Työ on parasta sosiaaliturvaa. Tuetun työllistymisen markkinat Finlandia-talo 4.8.2011 Sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko Työ on parasta sosiaaliturvaa Tuetun työllistymisen markkinat Finlandia-talo 4.8.2011 Sosiaali- ja terveysministeri Avoin, oikeudenmukainen ja rohkea Suomi Jyrki Kataisen hallituksen tavoitteena on välittävä

Lisätiedot

Hallituksen ehdolliset lisätoimet

Hallituksen ehdolliset lisätoimet Hallituksen ehdolliset lisätoimet Ehdolliset lisäsäästöt: suoraan palkansaajiin kohdistuvia ovat työttömyysturva, vuorotteluvapaa, vanhempainvapaan lomakarttuman poistaminen eli yhteensä 202 miljoonaa.

Lisätiedot

1(6) VM/BO/RY. Kuva 1: Käytettävissä olevat vuositulot sekä talousarvioesityksen tuoma muutos tuloihin tulokymmenyksittäin

1(6) VM/BO/RY. Kuva 1: Käytettävissä olevat vuositulot sekä talousarvioesityksen tuoma muutos tuloihin tulokymmenyksittäin 1(6) 18.9.2017 VM/BO/RY TAE 2018 tulonjakovaikutukset Tähän muistioon on koottu arvioita vuoden 2018 talousarvioesityksessä esitettyjen uudistusten tulonjakovaikutuksista, niiltä osin kuin niitä on pystytty

Lisätiedot

TAE 2017 Sosiaali- ja terveysministeriö, PL 33

TAE 2017 Sosiaali- ja terveysministeriö, PL 33 TAE 2017 Sosiaali- ja terveysministeriö, PL 33 Sosiaali- ja terveysvaliokunta (StV) HE 134/2016 vp Hallituksen esitys eduskunnalle vuoden 2017 talousarvioksi 19.9.2016 Yleistä Pääluokan loppusumma 14,6

Lisätiedot

Liitteenä SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry:n lausunto yllä mainitusta asiasta.

Liitteenä SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry:n lausunto yllä mainitusta asiasta. LAUSUNTO Helsinki 16.5.2016 VALTIOVARAINVALIOKUNNAN KUNTA- JA TERVEYSJAOSTO Eduskunta Viite: Asiantuntijakuuleminen kunta- ja terveysjaostossa 19.5.2016 klo 9.30 Asia: Lausunto Valtioneuvoston selonteko

Lisätiedot

TAE 2017 Sosiaali- ja terveysministeriö, PL 33

TAE 2017 Sosiaali- ja terveysministeriö, PL 33 TAE 2017 Sosiaali- ja terveysministeriö, PL 33 Valtiovarainvaliokunta, kunta- ja terveysjaosto (KuTJ) HE 134/2016 vp Hallituksen esitys eduskunnalle vuoden 2017 talousarvioksi 26.9.2016 Yleistä Pääluokan

Lisätiedot

Liitteenä SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry:n lausunto yllä mainitusta asiasta.

Liitteenä SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry:n lausunto yllä mainitusta asiasta. LAUSUNTO 24.2.2016 OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖ Viite: OKM/2/010/2016 Asia: Lausuntopyyntö luonnoksesta hallituksen esitykseksi eduskunnalle varhaiskasvatuksen asiakasmaksulaiksi SOSTE Suomen sosiaali

Lisätiedot

Hallitusohjelma - kosketuspinnat köyhyyteen ja huono-osaisuuteen

Hallitusohjelma - kosketuspinnat köyhyyteen ja huono-osaisuuteen Hallitusohjelma - kosketuspinnat köyhyyteen ja huono-osaisuuteen Kari Ilmonen DIAK-työpaja Pieksämäki 9.12.2015 Pääministeri Sipilän hallituksen hallitusohjelma - toukokuu 2015 visiona: Suomi 2025 - yhdessä

Lisätiedot

KYSELY: Hallituksen leikkausten ja säästötoimenpiteiden vaikutukset kuluttajien talouteen ja terveydenhoitoon 11/2016

KYSELY: Hallituksen leikkausten ja säästötoimenpiteiden vaikutukset kuluttajien talouteen ja terveydenhoitoon 11/2016 KYSELY: Hallituksen leikkausten ja säästötoimenpiteiden vaikutukset kuluttajien talouteen ja terveydenhoitoon 11/2016 KYSELY: Hallituksen leikkausten ja säästötoimenpiteiden vaikutukset kuluttajien talouteen

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysministeriön toimet kuntouttavan työtoiminnan kehittämisessä. Eveliina Pöyhönen

Sosiaali- ja terveysministeriön toimet kuntouttavan työtoiminnan kehittämisessä. Eveliina Pöyhönen Sosiaali- ja terveysministeriön toimet kuntouttavan työtoiminnan kehittämisessä Eveliina Pöyhönen Sosiaalisesti kestävä Suomi 2020 Sosiaalisesti kestävä yhteiskunta kohtelee kaikkia reilusti vahvistaa

Lisätiedot

Budjettiriihi ja kunnat -taustatapaaminen 20.8.2014. Verotus. Jukka Hakola veroasiantuntija

Budjettiriihi ja kunnat -taustatapaaminen 20.8.2014. Verotus. Jukka Hakola veroasiantuntija Budjettiriihi ja kunnat -taustatapaaminen 20.8.2014 Verotus Jukka Hakola veroasiantuntija Hallitusohjelman tavoitteet kuntien verotuloihin liittyen Hallitusohjelmaan on kirjattu kuntien verotuloihin liittyviksi

Lisätiedot

Järjestöt hyvinvointia luomassa

Järjestöt hyvinvointia luomassa Järjestöt hyvinvointia luomassa Suomen sote-järjestöt lukuina IHMISET 1 300 000 jäsentä 500 000 vapaaehtoista 260 000 vertaistukijaa 50 000 ammattilaista 4 800 työllistettyä YHDISTYKSET 10 000 yhdistystä

Lisätiedot

HALLITUSOHJELMAN PUOLIVÄLIN TARKISTE :

HALLITUSOHJELMAN PUOLIVÄLIN TARKISTE : Verot, elvytys ja ostovoima HALLITUSOHJELMAN PUOLIVÄLIN TARKISTE : VEROTUKSEN LINJAUS VUOSILLE 2010 JA 2011 1 HALLITUKSEN LINJAAMAT KEVENNYKSET: 1,11 mrd. + PUOLIVÄLIN TARKISTE Hallitusohjelman mukaan

Lisätiedot

Lausuntopyyntö TEM/1239/ /2016 ja TEM044:00/2016

Lausuntopyyntö TEM/1239/ /2016 ja TEM044:00/2016 LAUSUNTO Helsinki 18.8.2016 TYÖ- JA ELINKEINOMINISTERIÖ Viite: Asia: Lausuntopyyntö TEM/1239/03.01.01/2016 ja TEM044:00/2016 Lausunto luonnoksesta hallituksen esitykseksi laeiksi julkisesta työvoima- ja

Lisätiedot

Valtion vuoden 2019 budjettiesityksen

Valtion vuoden 2019 budjettiesityksen Onnistuva Suomi tehdään lähellä Valtion vuoden 2019 budjettiesityksen (=kuntatalousohjelman) kuntatalousvaikutukset Reijo Vuorento 20.9.2018 Twitter:@Reijosergio Tiivistelmä 1/2 = osa hallituksen budjettipäätöstä

Lisätiedot

HE 90/2011 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi työttömyysturvalakia

HE 90/2011 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi työttömyysturvalakia HE 90/2011 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi työttömyysturvalain 6 luvun 1 :n ja aikuiskoulutustuesta annetun lain 12 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi

Lisätiedot

VM:n ehdotus valtion talousarviosta Lähde: Valtiovarainministeriön tiedote ja Valtiovarainministeriön ehdotus vuodelle 2017

VM:n ehdotus valtion talousarviosta Lähde: Valtiovarainministeriön tiedote ja Valtiovarainministeriön ehdotus vuodelle 2017 VM:n ehdotus valtion talousarviosta 2017 17.8.2016 Lähde: Valtiovarainministeriön tiedote 11.8.2016 ja Valtiovarainministeriön ehdotus vuodelle 2017 VM: Talouden tilannekuvassa ei merkittävää käännettä

Lisätiedot

Talousarvioesitys 2018

Talousarvioesitys 2018 Talousarvioesitys 2018 Budjettitalouden tulot 52,7 mrd. euroa Budjettitalouden menot 55,7 mrd. euroa Budjettitalouden tasapaino -3,0 mrd. euroa Talouden näkymistä Suomen talous on nopeassa kasvuvaiheessa

Lisätiedot

VM:n ehdotus valtion talousarvioksi 2019

VM:n ehdotus valtion talousarvioksi 2019 VM:n ehdotus valtion talousarvioksi 2019 Taloustorstai 16.8.2018 Minna Punakallio Pääekonomisti Kuntaliitto Talouden tilannekuva budjettiesityksen taustalla on varsin hyvä BKT on vihdoinkin saavuttanut

Lisätiedot

Kannustinloukuista eroon oikeudenmukaisesti

Kannustinloukuista eroon oikeudenmukaisesti 2 2015 Kannustinloukuista eroon oikeudenmukaisesti JOHDANTO... 2 1 TYÖNTEON KANNUSTIMET JA KANNUSTINPAKETTI... 4 1.1 Kannustinpaketti... 5 2 KANNUSTINPAKETIN VAIKUTUKSET TYÖNTEON KANNUSTIMIIN JA TULONJAKOON...

Lisätiedot

Lisää ansaitsemisen mahdollisuuksia

Lisää ansaitsemisen mahdollisuuksia Lisää ansaitsemisen mahdollisuuksia Sosiaalisen osallisuuden edistämisen koordinaatiohanke Sokra Marko Nousiainen & Anna Keto-Tokoi Osallisuuden edistäminen ja köyhyyden torjunta (Euroopan sosiaalirahaston

Lisätiedot

Viite: Asiantuntijakuuleminen sosiaali- ja terveysvaliokunnassa 8.10.2015

Viite: Asiantuntijakuuleminen sosiaali- ja terveysvaliokunnassa 8.10.2015 LAUSUNTO Helsinki 6.10.2015 SOSIAALI- JA TERVEYSVALIOKUNTA Eduskunta Viite: Asiantuntijakuuleminen sosiaali- ja terveysvaliokunnassa 8.10.2015 Asia: Hallituksen esitys (HE 30/2015 vp) eduskunnalle vuoden

Lisätiedot

Liisa Partio Lapsiperheiden köyhyys - tilastoja, tutkimuksia ja tarvittavia tekoja

Liisa Partio Lapsiperheiden köyhyys - tilastoja, tutkimuksia ja tarvittavia tekoja Liisa Partio 28.3.2019 Lapsiperheiden köyhyys - tilastoja, tutkimuksia ja tarvittavia tekoja Pienituloisuus Suomessa Pienituloisia oli vuonna 2017 yhteensä 654 000 eli 12,1 % väestöstä (2016: 11,5 %) Määrä

Lisätiedot

Hallituksen budjettineuvottelun tiedotustilaisuus. 10.9.2015 I Pääministeri Juha Sipilä

Hallituksen budjettineuvottelun tiedotustilaisuus. 10.9.2015 I Pääministeri Juha Sipilä Hallituksen budjettineuvottelun tiedotustilaisuus 10.9.2015 I Pääministeri Juha Sipilä 2 Vuoden 2016 talousarvioesitys Julkisen talouden suunnitelma vuosille 2016 2019 2019 Budjettia tehdään vaikeassa

Lisätiedot

HE 161/2017 laiksi yleisestä asumistuesta annetun lain muuttamisesta

HE 161/2017 laiksi yleisestä asumistuesta annetun lain muuttamisesta HE 161/2017 laiksi yleisestä asumistuesta annetun lain muuttamisesta Ympäristövaliokunta 8.11.2017 1 8.11.2017 Sanna Pekkarinen Yleisen asumistuen pääpiirteet Yleisen asumistuen tarkoituksena on alentaa

Lisätiedot

Viite: Asiantuntijakuuleminen sosiaali- ja terveysvaliokunnassa tiistai klo 10:00

Viite: Asiantuntijakuuleminen sosiaali- ja terveysvaliokunnassa tiistai klo 10:00 LAUSUNTO Helsinki 3.10.2017 Sosiaali- ja terveysvaliokunta Eduskunta Viite: Asiantuntijakuuleminen sosiaali- ja terveysvaliokunnassa tiistai 05.10.2017 klo 10:00 Asia: HE 106/2017 vp Hallituksen esitys

Lisätiedot

Katsaus valtion talousarvioesitykseen vuodelle 2018 ja SOSTEn suositukset talousarvion eduskuntakäsittelyyn

Katsaus valtion talousarvioesitykseen vuodelle 2018 ja SOSTEn suositukset talousarvion eduskuntakäsittelyyn Katsaus valtion talousarvioesitykseen vuodelle 2018 ja SOSTEn suositukset talousarvion eduskuntakäsittelyyn Finanssipolitiikka Hallituksen esitys vuoden 2018 talousarvioksi noudattelee menopuolen osalta

Lisätiedot

Valtiovarainministeri Mika Lintilä Budjettiriihi syyskuuta 2019

Valtiovarainministeri Mika Lintilä Budjettiriihi syyskuuta 2019 Valtiovarainministeri Mika Lintilä Budjettiriihi 2019 17. syyskuuta 2019 Suomen talous kasvaa hidastuen Maailmantalouden kasvu vaimenee Epävarmuus Suomen talouden kehityksestä lisääntyy Kansallisen talous-

Lisätiedot

Asuminen mikä on yhteiskunnan rooli? TOIMI-hankkeen seurantaryhmä Majvik, Essi Eerola (VATT)

Asuminen mikä on yhteiskunnan rooli? TOIMI-hankkeen seurantaryhmä Majvik, Essi Eerola (VATT) Asuminen mikä on yhteiskunnan rooli? TOIMI-hankkeen seurantaryhmä Majvik, 20.3.2018 Essi Eerola (VATT) Asuminen perusoikeutena Perustuslain 19 : julkisen vallan tehtävänä on edistää jokaisen oikeutta asuntoon

Lisätiedot

HALLITUKSEN ESITYS EDUSKUNNALLE VUODEN 2017 TOISEKSI LISÄTALOUSARVIOKSI

HALLITUKSEN ESITYS EDUSKUNNALLE VUODEN 2017 TOISEKSI LISÄTALOUSARVIOKSI HALLITUKSEN ESITYS EDUSKUNNALLE VUODEN 2017 TOISEKSI LISÄTALOUSARVIOKSI Viitaten yleisperusteluihin ja yksityiskohtaisten perustelujen selvitysosiin ehdotetaan, että Eduskunta päättäisi hyväksyä oheen

Lisätiedot

Seksuaali- ja lisääntymisterveys

Seksuaali- ja lisääntymisterveys Seksuaali- ja lisääntymisterveys 27.10.2015 Rovaniemi Kristiina Poikajärvi Johtaja Peruspalvelut, oikeusturva ja luvat vastuualue 11.11.2015 1 Hallituksen strategiset painopistealueet Työllisyys ja kilpailukyky

Lisätiedot

Oikeus työhön, ulos köyhyydestä - vihreät askeleet työn ja sosiaaliturvan parempaan yhteensovittamiseen 16.12.2013

Oikeus työhön, ulos köyhyydestä - vihreät askeleet työn ja sosiaaliturvan parempaan yhteensovittamiseen 16.12.2013 Oikeus työhön, ulos köyhyydestä - vihreät askeleet työn ja sosiaaliturvan parempaan yhteensovittamiseen 16.12.2013 Tavoitteena toimivampi sosiaaliturva Lisätään työn tarjontaa. Helpotetaan tukien yhdistämistä

Lisätiedot

Valtion talousarvio 2018

Valtion talousarvio 2018 Valtion talousarvio 2018 28.9.2017 Helsinki Taloustorstai Minna Punakallio Pääekonomisti Kuntaliitto Twitter @MinnaPunakallio Vuoden 2018 talousarvioehdotus on elvyttävä Budjettitalouden menot 55,7 mrd.»

Lisätiedot

Kehys Sosiaali- ja terveysministeriö, PL 33

Kehys Sosiaali- ja terveysministeriö, PL 33 Kehys 2018-2021 Sosiaali- ja terveysministeriö, PL 33 Sosiaali- ja terveysvaliokunta (StV) VNS 4/2017 vp Julkisen talouden suunnitelmasta vuosille 2018 2021 8.5.2017 Yleistä Pääluokan määrärahataso nousee

Lisätiedot

Mannerheimin Lastensuojeluliiton lausunto Hallituksen esitys (HE 149/2016) kansaneläkeindeksiin sidottujen etuuksien leikkaamisesta

Mannerheimin Lastensuojeluliiton lausunto Hallituksen esitys (HE 149/2016) kansaneläkeindeksiin sidottujen etuuksien leikkaamisesta Mannerheimin Lastensuojeluliiton lausunto 25.10.2016 Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnalle Hallituksen esitys (HE 149/2016) kansaneläkeindeksiin sidottujen etuuksien leikkaamisesta Hallituksen esityksessä

Lisätiedot

ASIA: Valtiontalouden kehykset vuosille 2013-2016

ASIA: Valtiontalouden kehykset vuosille 2013-2016 Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnalle VIITE: Kuulemistilaisuus ASIA: Valtiontalouden kehykset vuosille 2013-2016 SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry on valtakunnallisten sosiaali- ja terveysjärjestöjen

Lisätiedot

Osatyökykyiset ja vammaiset työntekijät innovaatiopääomaa yrityksille

Osatyökykyiset ja vammaiset työntekijät innovaatiopääomaa yrityksille Osatyökykyiset ja vammaiset työntekijät innovaatiopääomaa yrityksille 25.8.2015 Petri Puroaho Taustani ja ketä edustan? Taustani: n. 15 vuoden tieto- ja kokemuspääomaa työllistymisasioihiin liittyen Suomesta

Lisätiedot

Kehykset Sosiaali- ja terveysministeriö, PL 33 (kunnat ja kuntatalous)

Kehykset Sosiaali- ja terveysministeriö, PL 33 (kunnat ja kuntatalous) Kehykset 2017-2020 Sosiaali- ja terveysministeriö, PL 33 (kunnat ja kuntatalous) Hallintovaliokunta (HaV) VNS 3/2016 vp Julkisen talouden suunnitelmasta vuosille 2017 2020 Yleistä Pääluokan määrärahataso

Lisätiedot

Hallituksen budjettiriihi valtion talousarvioesityksestä

Hallituksen budjettiriihi valtion talousarvioesityksestä Hallituksen budjettiriihi valtion talousarvioesityksestä 2019 Lähde: Valtioneuvoston tiedote, valtion talousarvioesitys julkaistaan 17.9.2018 Minna Punakallio Pääekonomisti Kuntaliitto Talouden tilannekuva

Lisätiedot

KH 127 Valmistelija/lisätiedot: II kaupunginsihteeri Alina Kujansivu, puh

KH 127 Valmistelija/lisätiedot: II kaupunginsihteeri Alina Kujansivu, puh Kaupunginhallitus 127 23.03.2015 Tuula Partasen ym. valtuustoaloite vuosittaisen määräärahan varaamiseksi Lappeenrannan kaupungin testamenttirahaston varoista kolmannen sektorin toimijoiden tekemän hyvinvoinnin

Lisätiedot

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 61/2001 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista annetun lain 10 a :n ja sotilasavustuslain 11 :n muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi

Lisätiedot

Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen lausunto Hallituksen esityksestä eduskunnalle laiksi varhaiskasvatuksen asiakasmaksuista

Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen lausunto Hallituksen esityksestä eduskunnalle laiksi varhaiskasvatuksen asiakasmaksuista Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen lausunto Hallituksen esityksestä eduskunnalle laiksi varhaiskasvatuksen asiakasmaksuista Mika Kortelainen Tutkimusohjaaja Valtion taloudellinen tutkimuskeskus (VATT)

Lisätiedot

RAY:n avustusmahdollisuudet työllistymisen edistämisessä

RAY:n avustusmahdollisuudet työllistymisen edistämisessä RAY:n avustusmahdollisuudet työllistymisen edistämisessä Muutos 26! Projektien rahoituskanavat ja välityömarkkinat 2014 28.1.2014 Pori 27.1.2014 1 Esityksen rakenne RAY kansalaisjärjestötoiminnan mahdollistajana

Lisätiedot

LAUSUNTO. Helsinki Sosiaali- ja terveysvaliokunta. Eduskunta

LAUSUNTO. Helsinki Sosiaali- ja terveysvaliokunta. Eduskunta LAUSUNTO Sosiaali- ja terveysvaliokunta Helsinki 22.11.2018 Eduskunta Viite: Asia: HE 160/2018 vp Kirjallinen asiantuntijalausunto: Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi kansaneläkkeen ja eräiden muiden

Lisätiedot

Sosiaalibarometri 2015. Sosiaali- ja terveyspolitiikan päivät 14.4.2015 Tyyne Hakkarainen

Sosiaalibarometri 2015. Sosiaali- ja terveyspolitiikan päivät 14.4.2015 Tyyne Hakkarainen Sosiaalibarometri 2015 Sosiaali- ja terveyspolitiikan päivät 14.4.2015 Tyyne Hakkarainen Aineisto Kysely tehtiin marras-joulukuussa 2014 Kokonaistutkimus Kolme vastaajatahoa: - Sosiaali- ja terveysjohtajat

Lisätiedot

Kestävä työ ja työkyky - Polkuja työelämään Tempo hanke. Pirkko Mäkelä-Pusa, Kuntoutussäätiö

Kestävä työ ja työkyky - Polkuja työelämään Tempo hanke. Pirkko Mäkelä-Pusa, Kuntoutussäätiö Kestävä työ ja työkyky - Polkuja työelämään Tempo hanke Pirkko Mäkelä-Pusa, Kuntoutussäätiö Osatyökykyisyys ja työelämä Hyvinvointiyhteiskunnan turvaaminen edellyttää korkeampaa työllisyysastetta ja pidempiä

Lisätiedot

Kehys Sosiaali- ja terveysministeriö, PL 33

Kehys Sosiaali- ja terveysministeriö, PL 33 Kehys 2018-2021 Sosiaali- ja terveysministeriö, PL 33 Työelämä- ja tasa-arvovaliokunta (TyV) VNS 4/2017 vp Julkisen talouden suunnitelmasta vuosille 2018 2021 12.5.2017 Yleistä Pääluokan määrärahataso

Lisätiedot

TAE 2016 Sosiaali- ja terveysministeriö, PL 33

TAE 2016 Sosiaali- ja terveysministeriö, PL 33 TAE 2016 Sosiaali- ja terveysministeriö, PL 33 Sosiaali- ja terveysvaliokunta (StV) HE 00/2015 vp Hallituksen esitys eduskunnalle vuoden 2016 talousarvioksi 28.9.2015 Yleistä Pääluokan loppusumma 13,1

Lisätiedot

MILLAINEN SOSIAALITURVA JA SEN RAHOITUS? Sinikka Näätsaari 6.6.2015

MILLAINEN SOSIAALITURVA JA SEN RAHOITUS? Sinikka Näätsaari 6.6.2015 MILLAINEN SOSIAALITURVA JA SEN RAHOITUS? Sinikka Näätsaari 6.6.2015 1 TIIVISTYS: TYÖHÖN PERUSTUVA MALLI Työ mahdollistaa hyvän sosiaaliturvan ja julkiset palvelut = hyvinvointiyhteiskunnan Pohjoismainen

Lisätiedot

Miten päätöksenteon vaikutusarviointia tulisi kehittää

Miten päätöksenteon vaikutusarviointia tulisi kehittää Miten päätöksenteon vaikutusarviointia tulisi kehittää Suomi 100 köyhyyden kehitys -seminaari. Eduskunta 22.11.2017 Pertti Honkanen, johtava tutkija, Kelan tutkimus Välineitä vaikutusarviointiin Tuloaineistoa

Lisätiedot

Hallintovaliokunta Valtion vuoden 2018 talousarvio ja kunnat - maakuntauudistuksen valmistelu. Reijo Vuorento Annukka Mäkinen

Hallintovaliokunta Valtion vuoden 2018 talousarvio ja kunnat - maakuntauudistuksen valmistelu. Reijo Vuorento Annukka Mäkinen Liite Dnro 725/03/2017 Hallintovaliokunta 28.9.2017 Valtion vuoden 2018 talousarvio ja kunnat - maakuntauudistuksen valmistelu Reijo Vuorento Annukka Mäkinen Tuore kuntatalousohjelma sisältää useita kunnille

Lisätiedot

20. Työttömyysturva. Toiminnan laajuus 2009 2012 2009 2010 2011 2012 toteutunut toteutunut arvio arvio. Työttömyysaste (%) 8,2 8,4 7,6 7,2

20. Työttömyysturva. Toiminnan laajuus 2009 2012 2009 2010 2011 2012 toteutunut toteutunut arvio arvio. Työttömyysaste (%) 8,2 8,4 7,6 7,2 20. Työttömyysturva S e l v i t y s o s a : Työttömäksi jääneen toimeentulon turvaavat työttömyysturvalain perusteella maksettava työttömyyspäiväraha sekä työmarkkinatuki. Työttömyyspäivärahaa maksetaan

Lisätiedot

StV Asia: K 14/2017 vp Hallituksen vuosikertomus 2016

StV Asia: K 14/2017 vp Hallituksen vuosikertomus 2016 StV 6.9.2017 Asia: K 14/2017 vp Hallituksen vuosikertomus 2016 Strategiajohtaja Liisa Heinämäki, STM 1 5.9.2017 Hallitusohjelma STM:ssä 2 Reformeista sote -uudistus on keskeinen mukaan lukien tietojärjestelmän

Lisätiedot

Kilpailukykysopimus ja kuntatalouden näkymät

Kilpailukykysopimus ja kuntatalouden näkymät Kilpailukykysopimus ja kuntatalouden näkymät Kilpailukykysopimuksen vaikutukset kuntatalouteen Kilpailukykysopimuksen kokonaisvaikutus kuntataloutta vahvistava Hillitsee kuntatalouden menojen kasvua Työnantajamaksualennukset

Lisätiedot

Vuoden 2016 talousarvioesitys Julkisen talouden suunnitelma vuosille 2016-2019

Vuoden 2016 talousarvioesitys Julkisen talouden suunnitelma vuosille 2016-2019 Vuoden 2016 talousarvioesitys Julkisen talouden suunnitelma vuosille 2016-2019 Neuvotteleva virkamies Lauri Taro / budjettiosasto YmV:n kuuleminen Kansantalouden kehitys ennuste, syyskuu 2015 2012 2013*

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi työttömyysetuuksien rahoituksesta annetun lain :n muuttamisesta annetun hallituksen esityksen (HE 87/2011 vp) täydentämisestä ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä

Lisätiedot

Suomen Nuorisoyhteistyö Allianssi ry:n lausunto eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan asiantuntijakuulemisessa

Suomen Nuorisoyhteistyö Allianssi ry:n lausunto eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan asiantuntijakuulemisessa 1 (5) Eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunnalle 14.10.2015 Suomen Nuorisoyhteistyö Allianssi ry:n lausunto eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan asiantuntijakuulemisessa Asia: HE 30/2015 vp

Lisätiedot

Laskelmia RKP:n vaihtoehtobudjetin reformien vaikutuksista

Laskelmia RKP:n vaihtoehtobudjetin reformien vaikutuksista Eduskunta Sisäinen tietopalvelu Olli Kannas Muistio 25.10.2017 Laskelmia RKP:n vaihtoehtobudjetin reformien vaikutuksista Kysymys Mikä on alla mainittujen muutosten vaikutus tulonjakoon suhteessa vuoden

Lisätiedot

Toimeentulotuen Kela-siirto

Toimeentulotuen Kela-siirto Toimeentulotuen Kela-siirto Pasi Moisio Sosiaalipolitiikan tutkimusyksikkö Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) Sosiaaliturvan uudistukset -seminaari Sosiaalipoliittinen yhdistys 3.2.2015 Tieteiden talo

Lisätiedot

Nuorten Yhteiskuntatakuu ja tiimiyrittäjyyden vahvuudet

Nuorten Yhteiskuntatakuu ja tiimiyrittäjyyden vahvuudet Nuorten Yhteiskuntatakuu ja tiimiyrittäjyyden vahvuudet Työministerin erityisavustaja, VTT Pilvi Torsti Osuuskuntayrittäjyys uusia liiketoimintamalleja seminaari 13.11.2012 Yhteiskuntatakuun taustoja 110

Lisätiedot

OMAKOTILIITON LAUSUNTO

OMAKOTILIITON LAUSUNTO OMAKOTILIITON LAUSUNTO Lausuntopyyntö/asiantuntijakutsu (VeJ) ti 6.10.2015 klo 10.30 HE 26/2015 vp (kiinteistöverolain muuttamisesta) 6.10.2015 toiminnanjohtaja Kaija Savolainen SISÄLTÖ Asumismenojen kehitys

Lisätiedot

Julkisen talouden suunnitelma ja kuntatalous

Julkisen talouden suunnitelma ja kuntatalous Liite 1 Hallintovaliokunta 19.5.2017 Julkisen talouden suunnitelma 2018-2021 ja kuntatalous Apulaisjohtaja Reijo Vuorento Suomen Kuntaliitto Kuntien ja kuntayhtymien talous nyt ja tulevaisuudessa Tulos-

Lisätiedot

SOSTEn suositukset vuoden 2019 talousarvioesityksen eduskuntakäsittelyyn

SOSTEn suositukset vuoden 2019 talousarvioesityksen eduskuntakäsittelyyn SOSTEn suositukset vuoden 2019 talousarvioesityksen eduskuntakäsittelyyn Työllisyyspolitiikka Suomen työllisuusaste lähestyy vähitellen hallituksen asettamaa 72 prosentin tavoitetta, mutta työllisyys on

Lisätiedot

Liitteenä SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry:n lausunto yllä mainitusta asiasta.

Liitteenä SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry:n lausunto yllä mainitusta asiasta. LAUSUNTO Helsinki 8.5.2017 Sosiaali- ja terveysvaliokunta Eduskunta Viite: Asiantuntijakuuleminen sosiaali- ja terveysvaliokunnassa tiistai 09.05.2017 klo 10:00 Asia: VNS 4/2017 vp Valtioneuvoston selonteko

Lisätiedot

MITÄ TEHTIIN? KANSALAISTEN VETOOMUKSEN PERUSTURVAN KOROTTAMISESTA 120 EUROLLA ALLEKIRJOITTI 2514 HENKILÖÄ

MITÄ TEHTIIN? KANSALAISTEN VETOOMUKSEN PERUSTURVAN KOROTTAMISESTA 120 EUROLLA ALLEKIRJOITTI 2514 HENKILÖÄ Suomalaisten perusturvaa on jo pitkään heikennetty kun eri muotoiseen perustoimeentuloturvaan ei ole tehty sen arvon turvaavia ja yleistä talouden kehitystä vastaavia tarkistuksia Tämän epäkohdan korjaamiseen

Lisätiedot

Kilpailukykysopimuksen ja budjettiriihen vaikutukset kunnan tuloihin ja budjetointiin. Vaikutukset verotuloihin 2017

Kilpailukykysopimuksen ja budjettiriihen vaikutukset kunnan tuloihin ja budjetointiin. Vaikutukset verotuloihin 2017 Kilpailukykysopimuksen ja budjettiriihen vaikutukset kunnan tuloihin ja budjetointiin Vaikutukset verotuloihin 2017 Kilpailukykysopimuksen ja budjettiriihen vaikutuksista kunnan verotuloihin 2017 Kilpailukykysopimuksella

Lisätiedot

Työttömyysaste (%) 8,7 9,4 9,3 9,0

Työttömyysaste (%) 8,7 9,4 9,3 9,0 20. Työttömyysturva S e l v i t y s o s a : Työttömäksi jääneen toimeentulon turvaavat työttömyysturvalain perusteella maksettava työttömyyspäiväraha sekä työmarkkinatuki. Työttömyyspäivärahaa maksetaan

Lisätiedot

Kuntatalousohjelma ja valtion TMAE uusi julkisen talouden ohjausjärjestelmä - hallitusohjelman toimeenpano

Kuntatalousohjelma ja valtion TMAE uusi julkisen talouden ohjausjärjestelmä - hallitusohjelman toimeenpano Kuntatalousohjelma ja valtion TMAE 2016 - uusi julkisen talouden ohjausjärjestelmä - hallitusohjelman toimeenpano Kuntamarkkinat 9.-10.9.2015 Reijo Vuorento Apulaisjohtaja 18.11.2014 Kuntatalouden uusi

Lisätiedot

Kestävä työ ja työkyky Polkuja työelämään Tempo hanke. Pirkko Mäkelä Pusa, Kuntoutussäätiö

Kestävä työ ja työkyky Polkuja työelämään Tempo hanke. Pirkko Mäkelä Pusa, Kuntoutussäätiö Kestävä työ ja työkyky Polkuja työelämään Tempo hanke Pirkko Mäkelä Pusa, Kuntoutussäätiö Osatyökykyisyys ja työelämä Hyvinvointiyhteiskunnan turvaaminen edellyttää korkeampaa työllisyysastetta ja pidempiä

Lisätiedot

Lomautusten taloudelliset vaikutukset (1)

Lomautusten taloudelliset vaikutukset (1) Lomautusten taloudelliset vaikutukset (1) Kelan työmarkkinatukikustannukset kaupungille Kelan sakkomaksut 2015 tulevat olemaan 2,8 M johtuen laajentumisesta 300-499 p. tukea saaneisiin sekä yli 1000 p.

Lisätiedot

Hallituksen kehysriihi. Jyrki Katainen 24.3.2009

Hallituksen kehysriihi. Jyrki Katainen 24.3.2009 Hallituksen kehysriihi Jyrki Katainen 24.3.2009 Lähivuosien talouskehitys erittäin heikkoa 2008 2009 2010 2011 2012 2013 BKT, määrän muutos, % 0,9-5,0-1,4 3,3 2,5 1,8 Työllisyys,1000 henkilöä 2531 2420

Lisätiedot

Valtion talousarvioesitys 2017 hallituksen budjettiriihen mukaan

Valtion talousarvioesitys 2017 hallituksen budjettiriihen mukaan Valtion talousarvioesitys 2017 hallituksen budjettiriihen mukaan 6.9.2016 Lähde: Valtioneuvoston tiedotusmateriaali 1.9.2016 Talousarvioesitys julkistetaan 15.9.2016 VM: Talouden tilannekuvassa ei merkittävää

Lisätiedot

Vuoden 2016 talousarvioesitys Julkisen talouden suunnitelma vuosille 2016-2019. Työelämä- ja tasa-arvovaliokunta 8.10.2015

Vuoden 2016 talousarvioesitys Julkisen talouden suunnitelma vuosille 2016-2019. Työelämä- ja tasa-arvovaliokunta 8.10.2015 Vuoden 2016 talousarvioesitys Julkisen talouden suunnitelma vuosille 2016-2019 Työelämä- ja tasa-arvovaliokunta 8.10.2015 Keskeistä vuodesta 2016 Suomen kansantalous supistui v. 2014 0,4%. Kuluvan vuoden

Lisätiedot

Työllisyyspoliittisten avustusten infotilaisuus toimijoille

Työllisyyspoliittisten avustusten infotilaisuus toimijoille Työllisyyspoliittisten avustusten infotilaisuus toimijoille 22.9.2015 Leena Kauhanen 1 Työllisyyspoliittisen avustuksen käyttötarkoitus Työllisyyspoliittisella avustuksella edistetään työttömien työnhakijoiden

Lisätiedot

Työllisyyden, välittämisen, osaamisen ja turvallisuuden budjetti 2018 talousarvioesitys. Pääministeri Juha Sipilä

Työllisyyden, välittämisen, osaamisen ja turvallisuuden budjetti 2018 talousarvioesitys. Pääministeri Juha Sipilä Työllisyyden, välittämisen, osaamisen ja turvallisuuden budjetti 2018 talousarvioesitys Pääministeri Juha Sipilä Hallituksen talouspoliittiset tavoitteet TOTEUTUVAT VAATIVAT VIELÄ TÖITÄ Työllisyysaste

Lisätiedot

Toimeentulotuen ja asumistuen yhteys

Toimeentulotuen ja asumistuen yhteys Toimeentulotuen ja asumistuen yhteys Pasi Moisio Vähimmäisturvayksikkö Sosiaali- ja terveyspolitiikan ja -talouden osasto Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) Työelämän ja sosiaaliturvan yhteensovitus

Lisätiedot

Vuoden 2018 talousarvioesitys, kuntatalous ja peruspalvelujen valtionosuus

Vuoden 2018 talousarvioesitys, kuntatalous ja peruspalvelujen valtionosuus 1 (5) Kunta- ja aluehallinto-osasto 25.9.2017 Vuoden 2018 talousarvioesitys, kuntatalous ja peruspalvelujen valtionosuus Kuntatalous Kuntatalouden kehitystä on arvioitu talousarvioesityksen yhteydessä

Lisätiedot

Rahoituspohjan muutos - työttömyysetuuksien käyttötarkoituksen laajentaminen

Rahoituspohjan muutos - työttömyysetuuksien käyttötarkoituksen laajentaminen Etelä-Pohjanmaan työ- ja elinkeinotoimisto MUUTOKSET PALKKATUKEEN Rahoituspohjan muutos - työttömyysetuuksien käyttötarkoituksen laajentaminen Välityömarkkinatoimijoille määräkiintiöt - yhdistyksille,

Lisätiedot

Vauhtia vientiin, voimaa kotimarkkinoille

Vauhtia vientiin, voimaa kotimarkkinoille EK:n vaalitavoitteet hallituskaudelle 2015 2019 Vauhtia vientiin, voimaa kotimarkkinoille Toimitusjohtaja Jyri Häkämies Vauhtia vientiin Viennin arvo on yhä 20 % pienempi kuin vuonna 2008 Kilpailukyky

Lisätiedot

edellä kuntakokeilussa

edellä kuntakokeilussa edellä kuntakokeilussa Jyväskylässä 25.11.2013 Työllisyyden Kuntakokeilu www.jyvaskyla.fi/tyo/kuntakokeilu www.toihinpalvelu.fi www.facebook.com/tyo/kuntakokeilu Euroja ja ihmisiä 2000 M 2100 150 M 8,8

Lisätiedot

Hallituksen esitys eduskunnalle valtion talousarvioksi vuodelle Pääluokka 32. Työ- ja elinkeinoministeriön hallinnonala

Hallituksen esitys eduskunnalle valtion talousarvioksi vuodelle Pääluokka 32. Työ- ja elinkeinoministeriön hallinnonala Hallituksen esitys eduskunnalle valtion talousarvioksi vuodelle 2017 Pääluokka 32. Työ- ja elinkeinoministeriön hallinnonala Pääluokan määrärahojen kehittyminen 4 000 000 3 748 242 (1 000 ) 3 500 000 3

Lisätiedot

Lausuntopyyntö TEM/1239/ /2016 ja TEM044:00/2016

Lausuntopyyntö TEM/1239/ /2016 ja TEM044:00/2016 LAUSUNTO Helsinki 12.9.2016 TYÖ- JA ELINKEINOMINISTERIÖ Viite: Asia: Lausuntopyyntö TEM/1239/03.01.01/2016 ja TEM044:00/2016 Lausunto luonnoksesta hallituksen esitykseksi laeiksi julkisesta työvoima- ja

Lisätiedot