Sosiaali- ja terveysalan tutkintotoimikunta PÖYTÄKIRJA Päätös: Pöytäkirjan tarkastajiksi valittiin Marjatta Karkkulainen ja Rauno Laitila.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Sosiaali- ja terveysalan tutkintotoimikunta PÖYTÄKIRJA 16.9.2011. Päätös: Pöytäkirjan tarkastajiksi valittiin Marjatta Karkkulainen ja Rauno Laitila."

Transkriptio

1 Sosiaali- ja terveysalan tutkintotoimikunta PÖYTÄKIRJA no Kokous Tutkintotoimikunnan kokous Aika: Pe klo Paikka: JHL, Sörnäisten Rantatie 23 Paikalla: Hentunen Helena, poistui klo Karhu Tytti Karkkulainen Marjatta Kupiainen Marketta Laitila Rauno, poistui klo 15 Mäkitalo Juha Nevala Soili, poistui klo Nordström Soila Särkioja Tarja Rajamäki Aira, Opetushallitus, klo asti Lindholm Anu, ulkopuolinen sihteeri 1. KOKOUKSEN AVAUS Puheenjohtaja avasi kokouksen klo KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS Kokous todettiin lailliseksi ja päätösvaltaiseksi. 3. PÖYTÄKIRJAN TARKASTAJIEN VALINTA Päätös: Pöytäkirjan tarkastajiksi valittiin Marjatta Karkkulainen ja Rauno Laitila. 4. KOKOUKSEN ASIALISTAN HYVÄKSYMINEN Käsitellään kohdat 9, ja 16 ennen muita asioita Lisätään asiakohta 9.6. Pohjoisen Keski-Suomen oppimiskeskus Päätös: Hyväksyttiin asialista kokouksen työjärjestykseksi em. muutoksin. 5. PÖYTÄKIRJAN TARKISTAMINEN Optima-kokouksen pöytäkirjan tarkistaminen ja hyväksyminen. Päätös: tarkastettiin ja hyväksyttiin pöytäkirja. 6. JÄRJESTÄMISSOPIMUKSET 6.1. Etelä-Karjalan aikuisopisto ilmoittaa yhteystietojen muutoksista. Sosiaali- ja terveysalan toimipiste on muuttanut osoitteeseen Armilankatu 40, Lappeenranta va koulutuspäällikkönä toimii Minna Koponen. Päätös: Tiedoksi Pirkanmaan aikuisopisto ilmoittaa tutkintovastaavamuutoksesta alkaen Pauli Karjalaisen tilalla toimii KTM, NTM Piia Roos. Päätös: Tiedoksi.

2 6.3. Vantaan ammattiopisto Varia Marketta Kupiainen jääväsi itsensä asian käsittelystä 2 Tutkinnon järjestäjä on lähettänyt järjestämissopimuksen liitteineen lähihoitajan perustutkinnon järjestämiseksi tutkinnon osiin: Valinnaiset osat: Vanhusten kotihoito ja huolenpito Osaamisalat: Lasten ja nuorten hoito ja kasvatus Mielenterveys- ja päihdetyö Sairaanhoito ja huolenpito Vammaistyö Vanhustyö Päätös: Allekirjoitetaan sopimus. Sihteerille lähetettävä vielä lopullinen suunnitelma, jonka numerointi vastaa näyttötutkinto-oppaan numerointia. 7. TÄYDENNETYT JÄRJESTÄMISSUUNNITELMAT: 7.1. Satakunnan ammattiopisto Tutkinnon järjestäjä on lähettänyt järjestämissopimuksen liitteineen lähihoitajan perustutkinnon järjestämiseksi tutkinnon osiin: Valinnaiset osat: Vanhusten kotihoito ja huolenpito Osaamisalat: Asiakaspalvelu ja tietohallinta Kuntoutus Lasten ja nuorten hoito ja kasvatus Mielenterveys- ja päihdetyö Sairaanhoito ja huolenpito Vammaistyö Vanhustyö Päätös: Sopimus korjattava liitteen mukaan Savon ammatti- ja aikuisopisto Tutkinnon järjestäjä on lähettänyt täydennetyn järjestämissuunnitelman lähihoitajan perustutkinnon järjestämiseksi tutkinnon osiin: Osaamisalat: Asiakaspalvelu ja tieto Ensihoito Kuntoutus Lasten ja nuorten hoito ja kasvatus Mielenterveys- ja päihdetyö Sairaanhoito ja huolenpito Suun terveydenhoito Vammaistyö Vanhustyö Valinnaiset osat: Päivystyspolikliininen hoitotyö Perioperatiivinen hoitotyö Vanhusten kotihoito ja huolenpito Päätös: Hyväksyttiin, allekirjoitetaan sopimus Oulun seudun ammattiopisto Rauno Laitila jääväsi itsensä asian käsittelystä. Tutkinnon järjestäjä on lähettänyt päivitetyn arvioijaluettelon. Päätös: Hyväksyttiin.

3 8. OIKAISUPYYNNÖT Oikaisupyyntö 1 Rauno Laitila jääväsi itsensä asian käsittelystä. Tutkinnonsuorittaja pyytää päivätyllä kirjeellä oikaisua arvosanaan H2 tutkinnon osassa Sairaanhoito ja huolenpito. Päätös: Saatujen selvitysten perusteella tutkintotoimikunta katsoo, ettei ole syytä järjestää uutta arviointikeskustelua ja kolmikannan arviointiesityksen pohjalta tehty arvosanapäätös H2 jää voimaan Oikaisupyyntö 2 Tutkinnonsuorittaja pyytää päivätyllä kirjeellä oikaisua arvosanaan T1 tutkinnon osassa Kasvun tukeminen ja ohjaus. Päätös: Oikaisupyynnössä ja vastineissa esiintyneiden ristiriitaisuuksien vuoksi tutkintotoimikunta haluaa selvityksen siitä, miten kolmikanta käytännössä on toteutunut arvioinnissa ja miten työnantaja-arvioija on antanut näkemyksensä? Onko arvioinnissa arvioitu sekä työssäoppimista että tutkintotilaisuutta? 8.3. Oikaisupyyntö 3 Tutkinnonsuorittaja pyytää päivätyllä kirjeellä oikaisua arvosanaan T1 tutkinnon osassa Kasvun tukeminen ja ohjaus. Päätös: Tutkintotoimikunta edellyttää uutta arviointikeskustelua. Tutkinnon järjestäjän tulee perehdyttää arvioijat tämän tutkinnon osan arviointiin ja arviointi tulee suorittaa vain arvioinnin kohteilla ja kriteereillä. Tutkintovastaavaa pyydetään olemaan yhteydessä Juha Mäkitaloon ennen uudesta arviointikeskustelusta sopimista Oikaisupyyntö 4 Tutkinnonsuorittaja pyytää päiväämättömällä kirjeellä oikaisua arvosanaan H2 tutkinnon osassa Hoito- ja huolenpito. Päätös: Arviointikeskustelua ei tule käydä ilman arviointimateriaalia. Tutkintotoimikunta edellyttää uutta arviointikeskustelua. Tutkintovastaavaa pyydetään olemaan yhteydessä Rauno Laitilaan ennen uudesta arviointikeskustelusta sopimista Oikaisupyyntö 5 Tutkinnonsuorittaja pyytää päivätyllä kirjeellä oikaisua arvosanaan Hylätty tutkinnon osassa Kasvun tukeminen ja ohjaus. Päätös: Tutkintotoimikunta antaa erittäin vakavan huomautuksen arviointiin ja tutkintotilaisuuden järjestämiseen liittyen. Tutkinnon järjestäjä on vakavalla tavalla laiminlyönyt velvollisuuksiaan sekä tutkinnon suorittajan oikeuksia. Tutkinnon järjestäjä on toiminut virheellisesti ennakoimalla toimikunnan päätöstä. Tutkinnon suorittajalle järjestetään uusi, henkilökohtaistettu tutkintotilaisuus, jonka paikan hän saa itse määritellä. Tutkintotilaisuuden arvioijina tulee toimia perehdytettyjen henkilöiden. Henkilökohtaistaminen pitää toteuttaa lain mukaan ja ottaa huomioon, että henkilöllä on jo alan tutkinto ja työkokemusta. Toisen kotimaisen kielen hallintaa edellytetään vasta osaamisaloissa, ei tässä tutkinnon osassa. Toimikunta kyseenalaistaa jatkosuunnitelmassa mainitun lisäoppimisen tarpeen. Tutkintotilaisuutta ei järjestetä tutkintotoimikunnan, vaan tutkinnon järjestäjän järjestämissuunnitelman mukaan. Tutkintotoimikunta edellyttää tutkintovastaavan välitöntä yhteydenottoa joko Rauno Laitilaan tai Tytti Karhuun.

4 8.6. Oikaisupyyntö 6 Tutkinnonsuorittaja pyytää päivätyllä kirjeellä oikaisua arvosanaan T1 tutkinnon osassa Hoito- ja huolenpito. 4 Päätös: Saatujen selvitysten perusteella tutkintotoimikunta katsoo, ettei ole syytä järjestää uutta arviointikeskustelua ja kolmikannan arviointiesityksen pohjalta tehty arvosanapäätös T1 jää voimaan. Tutkinnon järjestäjää huomautetaan siitä, että arviointikeskustelun aika sovitaan etukäteen ja varmistetaan, että sen ajankohta sopii kaikille. Tutkinnon järjestäjä on itse havainnut ko. virheen ja ryhtynyt sen vaatimiin toimenpiteisiin. Näyttösuunnitelmaan pyydetyt korjaukset tulee tehdä myös kirjallisesti Oikaisupyyntö 7 Tutkinnonsuorittaja pyytää päivätyllä kirjeellä oikaisua arvosanaan T1 ja uutta arviointikeskustelua tutkinnon osassa Mielenterveys- ja päihdetyö. Päätös: Saatujen selvitysten perusteella tutkintotoimikunta katsoo, ettei ole syytä järjestää uutta arviointikeskustelua ja kolmikannan arviointiesityksen pohjalta tehty arvosanapäätös T1 jää voimaan Oikaisupyyntö 8 Tutkinnonsuorittaja pyytää päivätyllä kirjeellä oikaisua arvosanaan T1 tutkinnon osassa Kasvun tukeminen ja ohjaus. Päätös: Siirretään kokoukseen Oikaisupyyntö 9 Tutkinnonsuorittaja pyytää päivätyllä kirjeellä oikaisua arvosanaan H2 tutkinnon osassa Kuntoutumisen tukeminen Päätös: Siirretään kokoukseen Oikaisupyyntö 10 Tutkinnonsuorittaja pyytää päivätyllä kirjeellä oikaisua arvosanaan H2 tutkinnon osassa Kuntoutumisen tukeminen Päätös: Siirretään kokoukseen Oikaisupyyntö 11 Tutkinnon järjestäjä on lähettänyt pyydetyn jatkosuunnitelman. Päätös: Tutkintotoimikunta on saanut pyydetyn selvityksen. 9. OSOITETUN OSAAMISEN TUNNUSTAMISET 9.1. Pirkanmaan aikuisopisto on lähettänyt esityksen osoitetun osaamisen hyväksymiseksi tutkinnon osaan Kasvun tukeminen ja ohjaus arvosanalla K3, Hoito ja huolenpito K3 ja Kuntoutumisen tukeminen K3. Päätös: Tunnustettiin esityksen mukaisesti kolmikanta-arvioinneissa tunnistettu aiemmin hankittu osaaminen.

5 9.2. Pirkanmaan aikuisopisto on lähettänyt esityksiä (todistuskopiot) muiden tutkintojen tunnustamiseksi valinnaiseksi tutkinnon osaksi: 5 Päätös: Tutkintotoimikunta tunnusti esitykset valinnaiseksi tutkinnon osaksi Naantalin ammattiopisto on lähettänyt täydennyksiä esitykseen osoitetun osaamisen hyväksymiseksi tutkinnon osaan Kasvun tukeminen ja ohjaus arvosanalla K3. Päätös: Tunnustettiin esityksen mukaisesti kolmikanta-arvioinneissa tunnistettu aiemmin hankittu osaaminen. Käsittelyä olisi nopeuttanut, mikäli kaikki asianmukaiset asiakirjat olisi toimitettu heti ensimmäiseen käsittelyyn Turun ammatti-instituutti on lähettänyt esityksen osaamisen hyväksymiseksi tutkinnon osiin Kasvun tukeminen ja ohjaus, Hoito ja huolenpito sekä Kuntoutumisen tukeminen arvosanoilla K3. Päätös: Tutkintotoimikunta pyytää todistuksen siitä, mitä tutkinnon suorittaja on tehnyt tutkinnon suorittamisen jälkeen (työtodistus, josta ilmenee työpaikka, työssäoloaika ja työtehtävät) Turun aikuiskoulutuskeskus Juha Mäkitalo jääväsi itsensä asian käsittelystä. Oppilaitos on lähettänyt esityksen dokumentteihin perustuvan osoitetun osaamisen hyväksymiseksi tutkinnon osaan Kasvun tukeminen ja ohjaus arvosanalla K3. Päätös: Tunnustettiin esityksen mukaisesti kolmikanta-arvioinneissa tunnistettu aiemmin hankittu osaaminen Pohjoisen Keski-Suomen oppimiskeskus on lähettänyt täydennetyn esityksen osoitetun osaamisen hyväksymiseksi tutkinnon osaan Kasvun tukeminen ja ohjaus arvosanalla H2. (perusteiden muutos) Päätös : Pyydetään lisäselvityksenä tutkinnon järjestäjältä kopio todistuksesta tms. todistus siitä, että Kasvun tukeminen ja ohjaus on suoritettu. Lisäksi pyydetään selvitys siitä, missä tutkinnon suorittaja on työskennellyt 2007 jälkeen. Käsitellään asia seuraavassa kokouksessa. Päätös: Pyydetyt lisäselvitykset on saatu. Tunnustettiin esityksen mukaisesti kolmikantaarvioinneissa tunnistettu aiemmin hankittu osaaminen. Tutkintotoimikunnan linjaus : Osaamisen tunnustamisesitykset: tunnustamisesityksessä tutkintotoimikunnan antama todistus on riittävä dokumentti. Jos ei ole ko. todistusta, tulee tutkinnon järjestäjän laittaa ensin tunnustamisesitys asianomaiselle tutkintotoimikunnalle. Toimikunta muuttaa linjaustaan niin, että jatkossa tulee toimittaa todistuskopiot. 10. TUTKINTOSUORITUKSET JA ARVOSANAT Tutkintosuorituksia ja arvosanoja esitetään hyväksyttäväksi yhteensä 537 kpl (LIITE 1). Marjatta Karkkulainen jääväsi itsensä Hesoten asiassa. Rauno Laitila jääväsi itsensä Oulun seudun ammattiopiston asiassa. Juha Mäkitalo jääväsi itsensä Turun aikuiskoulutuskeskuksen asiassa. Päätös: Hyväksyttiin tutkintosuoritukset ja päätettiin arvosanat tutkintotoimikunnalle toimitettujen esitysten mukaan.

6 10.2. Tutkintosuorituksia esitetään hylättäväksi yhteensä 3 kpl (LIITE 1). 6 1 kpl Amiedu tutkinnon osaan Kuntoutumisen tukeminen 1 kpl Hesote tutkinnon osaan Kuntoutumisen tukeminen 1 kpl Savon ammatti- ja aikuisopisto tutkinnon osaan Hoito- ja huolenpito Päätös: Hyväksyttiin. Tutkintotoimikunnan linjaus : Mikäli tutkintosuoritus on keskeytetty lääkehoitoon tai potilasturvallisuuteen liittyen, tulee tehdä jatkosuunnitelma. Lisäksi toimikunta edellyttää päätöstä uudesta tutkintotilaisuutta ja uutta, päivitettyä, tutkintotilaisuuden suunnitelmaa. Hylätyn perustelut ja jatkosuunnitelma lähetetään toimikunnalle. Uutta tutkintotilaisuutta ei voi ennen toimikunnan päätöstä aloittaa uudestaan. 11. TUTKINTOTODISTUKSET Tutkintotodistuksia esitetään annettavaksi yhteensä 68 kpl (LIITE 2). Marjatta Karkkulainen jääväsi itsensä Hesoten asiassa. Rauno Laitila jääväsi itsensä Oulun seudun ammattiopiston asiassa. Juha Mäkitalo jääväsi itsensä Turun aikuiskoulutuskeskuksen asiassa. Päätös: Päätettiin antaa tutkintotodistukset tutkintotoimikunnalle toimitettujen esitysten mukaan Todistuksia tutkinnon osan / osien suorittamisesta esitetään annettavaksi yhteensä 94 kpl (LIITE 2). Rauno Laitila jääväsi itsensä Oulun seudun ammattiopiston asiassa. Päätös: Päätettiin antaa tutkinnon osien todistukset tutkintotoimikunnalle toimitettujen esitysten mukaan 12. OBDUKTIOPREPARAATTORIN AMMATTITUTKINTO Savon ammatti- ja aikuisopisto on lähettänyt uuden näyttöympäristön tiedot. Tutkinnon järjestäjä on myös lähettänyt kaksi ennakkoilmoitusta tutkintotilaisuuksista. Päätös: Hyväksyttiin Tutkintosuorituksia päätettäväksi ja todistuksia allekirjoitettavaksi (LIITE 3) Rauno Laitila jääväsi itsensä asian käsittelystä. Savon ammatti- ja aikuisopisto esittää päätettäväksi yksitoista (11) arvosanaa "Hyväksytty". Savon ammatti- ja aikuisopisto esittää annettavaksi neljä (4) tutkintotodistusta. Päätös: Päätettiin arvosanoiksi "Hyväksytty" esityksen mukaan ja annettiin todistukset. 13. LAADUNVALVONTA Vierailukäynnit Päätös: Asiaan palataan seuraavassa läsnäolokokouksessa.

7 14. MUUT ASIAT Ammattiopisto Lappia on lähettänyt pyydetyn lisäselvityksen. Päätös: Hyväksyttiin saatu selvitys Optiman keskustelualue Päätös: Kootaan tarkennettua palautetta Koulutuspäivä sihteereille Koulutuspäivä on pe klo Opetushallituksen auditoriossa. Kohderyhmä koulusihteerit yms., jotka vastaavat postituksesta, todistusten tekemisestä jne. Päätös: Tiedoksi Opetusneuvos Aira Rajamäen vierailu SORA: listalta on poistettu osa tutkinnoista, jätetty kuljetus- ja hoitoala, uusi hallituksen esitys tulossa. Terveydentilakuvaukset lisätään perusteisiin, vaikutusta työssäoppimiseen ja käytännön työtehtäviin. Säädös ei yllä tilanteisiin, joissa tutkinnon suorittaja menee suoraan tutkintotilaisuuteen. Näissä tapauksissa vaikutus arvioijiin, joiden pitää esim. turvallisuuteen liittyen keskeyttää tutkintotilaisuus. Terveydentila-termi pitää sisällä myös toimintakyvyn. Luku 3 ja luku 2 saavat tarkennusta turvallisuusnäkökulmasta. Terveydentilamuutos koulutuksen aikana: jatko-ohjaus ja terveydentilan selvittäminen. Huumetestaus yhtä tiukoin ehdoin kuin työelämässäkin. Uusi luku 3.9: terveydentila. Henkilökohtaistamismääräystä tarkennetaan. Työvoimapoliittisessa koulutuksessa olevilla oma lakinsa. Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelma KESU on nähtävissä ministeriön sivuilla Uudet osaamisalat: Lasten ja nuorten mielenterveyden edistäminen, Näytteenotto, Suun terveyden edistäminen, Jalkojen hoito, Haavanhoito jalkojenhoidossa tulevat voimaan Valinnaisten tutkintojen / tutkintojen osien osalta tehdään tarkennuksia, myös tutkintorakenteen osalta. Keskustelua yhteistyöstä tutkintotoimikunnan ja Opetushallituksen välillä. Käydyn keskustelun perusteella tutkintotoimikunta päätti laatia perustellun pyynnön tutkintojen järjestäjille. Toimikunta haluaa järjestämissuunnitelmaan liitteen siitä, miten suunnitelmassa mainittu osaamisen tunnustamisprosessi käytännössä tapahtuu. Saatteeksi toimikunnan ohjeistus, jossa mainitaan osaamisen tunnustamiseen liittyvästä työryhmästä. Liiteosa tulee toimittaa mennessä. Korjaus : pöytäkirjan kohdan korjaus: Luettelossa esitetyt uudet osaamisalat ovat uusia perustutkintoon sisällytettäviä kaikille valinnaisia tutkinnon osia lukuun ottamatta jalkojen hoitoa Tutkinnon järjestäjän kysymys / Savonlinna Usein kysyttyä -listalla kohdassa 11: Tutkintotilaisuuden arviointi. Todetaan mm. Tutkintotilaisuudessa osoitetaan kaikki osaaminen. Muistelen, että viimekeväisessä tutkintotoimikunnan kehittämispäivässä (olisikohan ollut tutkintotoimikunnan puheenjohtaja?) esitti ajatuksen, että tutkintotilaisuudessa vaadittava kielitaito voitaisiin osoittaa myös oppilaitoksessa kielen tai ammattitaidon opettajalle. Voidaanko näin tehdä? Pitääkö järjestämissuunnitelmaan lisätä, että kielitaito osoitetaankin oppilaitoksessa? Päätös: Palataan asiaan seuraavassa kokouksessa Lausuntopyyntö Opetushallitus pyytää lausuntoa nro 23/421/2011 uudistettavasta Hierojan ammattitutkinnosta. Päätös: Tutkintotoimikunta ei anna erikseen lausuntoa. Lausunnot tehdään jäsenten taustaorganisaatioiden kautta.

8 Lausuntopyyntö Opetushallitus pyytää lausuntoa nro 24/421/2011 uusista Jalkojenhoidon koulutusohjelmasta/osaamisalasta (liite 1) ja Haavan hoidosta jalkojenhoidossa valinnaisessa osassa (liite 2) sosiaali- ja terveysalan perustutkinnossa. Lausunnot pyydetään lähettämään Opetushallitukseen mennessä. Päätös: Marjatta Karkkulainen ja Marketta Kupiainen tekevät lausuntopohjan muille kommentoitavaksi Opetushallituksen vastaus tutkinnon suorittajan valitukseen Aira Rajamäki on lähettänyt toimikunnalle tiedoksi vastauksen tutkinnon suorittajalle lähettämästään vastauksesta. Päätös: Tiedoksi Tutkinnon järjestäjän kysymykset 1. Onko tutkintotoimikunta ottanut kantaa siihen, kuinka vanhoja enimmillään aikaisemmista tutkinoista /ammattitutkinnoista/erikoisammattitutkinnoista olevat suoritukset voivat olla, jotta niistä voidaan osaaminen tunnistaa ja tunnustaa osaksi sosiaali- ja perusalan tutkintoa Valinnaisen 10 ov tutkinnonosan osalta? 5v? 10v? 2. Onko tullut uutta tietoa siitä, että Voiko myös aiemmin suoritettujen ammattitutkintojen (Koulunkäyntiavustajan at sekä koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnan ohjaajan at) ammatillisia tutkinnon osia sisällyttää osaksi sosiaali- ja terveysalan perustutkintoa? kokouspöytäkirja Rajamäki vastasi tuolloin, että asia on selvittelyssä. Päätös: Jos tutkinnoista on tutkintotoimikunnan antama todistus, ei aikarajaa ole määritelty. Jos todistus ei ole tutkintotoimikunnan antama, tulee ensin tehdä tunnustamisesitys ko. tutkinnon tutkintotoimikunnalle. Koulunkäyntiavustajan at ja Koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnan ohjaajan at eivät suoraan kelpaa valinnaiseksi tutkinnon osaksi lähihoitajan tutkintoa AIPAL Päätös: Palataan asiaan seuraavassa kokouksessa Tutkinnon järjestäjän kysymykset Jos tutkinnon suorittaja on suorittanut ammatillisena peruskoulutuksena esim. hiusalan perus tutkinnon, onko siitä saatu todistus riittävät dokumentti tutkintotoimikunnalle valinnaisen tut kinnonosan (osaamisala 10 ov) osaamisen tunnustamista varten? 2. Missä vaiheessa tutkintotoimikunta toivoo osaamisen tunnustamisesitykset tehtäväksi? Riittääkö siinä vaiheessa, kun tutkintotodistusta ollaan kirjoittamassa vai jo ennen sitä? 3. Sosiaali- ja terveysalan perustutkintoon voidaan sisällyttää osa joistakin ammattitutkinnoista valinnaiseksi tutkinnon osaksi. Voidaanko hyväksyä osa Koulunkäyntiavustajan ammattitutkinnosta vaikka sitä ei mainitakaan tutkinnon perusteiden kohdassa (vaan siellä mainitaan vain Koulunkäynnin ja aamu- ja iltapäiväntoiminnan ohjauksen at)? Päätös: Tutkintotoimikunnan antama todistus on riittävä dokumentti. Tunnustamisesityksen voi tehdä jo hyvissä ajoin ennen tutkintotodistuksen kirjoittamista. Koulunkäyntiavustajan at ei käy suoraan valinnaiseksi tutkinnon osaksi.

9 Matkatiliasia Päätös: Tiedoksi: AREA:n matkatililähetteet lähetetään heti puheenjohtajalle allekirjoitettavaksi OPH:n vastaus selvityspyyntöön Päätös: Tiedoksi. Puheenjohtaja lähettää vastauksen vielä kaikille sähköisesti Kysymys työnantaja-arvioijasta 9 Pyydetään täsmennystä arvioijien rooleihin. Tietoon on tullut tilanteita, joissa lähihoitaja on ensin toiminut työntekijäarvioijana ja toisessa arvioinnissa työnantaja-arvioijana. Päätös: Sama henkilö ei voi toimia eri rooleissa, vaikka olisi kyse eri henkilöiden arvioinneista. Toimikunta kehottaa tutustumaan Näyttötutkinto-oppaan sivuun 39. Ruokatauko SEURAAVA KOKOUS to optima ma Hesote ma optima pe Peijas ti optima pe SuPer ma optima 16. KEVÄÄN 2012 KOKOUKSET optima ruotsinkielinen toimikunta optima optima optima yhteistyöpäivä optima optima optima optima 17. KOKOUKSEN PÄÄTTÄMINEN Puheenjohtaja päätti kokouksen klo Soila Nordström puheenjohtaja Anu Lindholm sihteeri Olemme valittuina pöytäkirjan tarkastajina tarkastaneet tämän pöytäkirjan ja todenneet sen yhtäpitäväksi kokouksen kulun ja siinä tehtyjen päätösten kanssa.

10 10 Marjatta Karkkulainen pöytäkirjan tarkastaja Rauno Laitila pöytäkirjan tarkastaja

Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon, PÖYTÄKIRJA 28.3.2011 lähihoitajan tutkintotoimikunta no. 8312

Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon, PÖYTÄKIRJA 28.3.2011 lähihoitajan tutkintotoimikunta no. 8312 Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon, PÖYTÄKIRJA 28.3.2011 lähihoitajan tutkintotoimikunta no. 8312 Kokous Tutkintotoimikunnan kokous Aika: 28.3.2011 klo 9.15 15.00, JHL, Sörnäisten rantatie 23 Paikalla:

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon, PÖYTÄKIRJA 30.11.2010 lähihoitajan tutkintotoimikunta no. 8312

Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon, PÖYTÄKIRJA 30.11.2010 lähihoitajan tutkintotoimikunta no. 8312 Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon, PÖYTÄKIRJA 30.11.2010 lähihoitajan tutkintotoimikunta no. 8312 Tutkintotoimikunnan kokous Aika: 30.11.2010 klo 9.15 16.00 Paikka: JHL, Sörnäisten rantatie 23 Paikalla:

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon, PÖYTÄKIRJA 14.1.2011 lähihoitajan tutkintotoimikunta no. 8312

Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon, PÖYTÄKIRJA 14.1.2011 lähihoitajan tutkintotoimikunta no. 8312 Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon, PÖYTÄKIRJA 14.1.2011 lähihoitajan tutkintotoimikunta no. 8312 Kokous Tutkintotoimikunnan kokous Aika: 14.1.2011 klo 9.00 14.50 Paikka: Hesote, Mäkitorpanpolku 4,

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysalan tutkintotoimikunta PÖYTÄKIRJA 8.8.2011 no. 8312

Sosiaali- ja terveysalan tutkintotoimikunta PÖYTÄKIRJA 8.8.2011 no. 8312 Sosiaali- ja terveysalan tutkintotoimikunta PÖYTÄKIRJA 8.8.2011 no. 8312 Tutkintotoimikunnan kokous Aika: Ma 8.8.2011 klo 9.15 14.00 Paikka: Tehy, Asemamiehenkatu 4 Paikalla: Karhu Tytti, saapui klo 10.00

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysalan tutkintotoimikunta PÖYTÄKIRJA 17.10.2011

Sosiaali- ja terveysalan tutkintotoimikunta PÖYTÄKIRJA 17.10.2011 Sosiaali- ja terveysalan tutkintotoimikunta PÖYTÄKIRJA 17.10.2011 no. 8312 Kokous Tutkintotoimikunnan kokous Aika: Ma 17.10.2011 klo 9.10 14.15 Paikka: Hesote, Haapaniemenkatu 7 9 A Paikalla: Hentunen

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysalan tutkintotoimikunta PÖYTÄKIRJA 9.12.2011

Sosiaali- ja terveysalan tutkintotoimikunta PÖYTÄKIRJA 9.12.2011 Sosiaali- ja terveysalan tutkintotoimikunta PÖYTÄKIRJA 9.12.2011 no. 8312 Kokous Tutkintotoimikunnan kokous Aika: Pe 9.12.2011 klo 9.00 14.15 Paikka: SuPer, Ratamestarinkatu 12, Pasila, 5. krs. Paikalla:

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon, PÖYTÄKIRJA 15.10.2010 lähihoitajan tutkintotoimikunta no. 8312

Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon, PÖYTÄKIRJA 15.10.2010 lähihoitajan tutkintotoimikunta no. 8312 Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon, PÖYTÄKIRJA 15.10.2010 lähihoitajan tutkintotoimikunta no. 8312 Tutkintotoimikunnan kokous Aika: 15.10.2010 klo 9.20 16.00 Paikka: Peijas, Sairaalakatu 1, kokoontuminen

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon, PÖYTÄKIRJA lähihoitajan tutkintotoimikunta no. 8312

Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon, PÖYTÄKIRJA lähihoitajan tutkintotoimikunta no. 8312 Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon, PÖYTÄKIRJA 13.12.2010 lähihoitajan tutkintotoimikunta no. 8312 Tutkintotoimikunnan kokous Aika: 13.12.2010 klo 9.10 15.00, Kontulan Helykoti, Porttikuja 8 Paikalla:

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysalan tutkintotoimikunta PÖYTÄKIRJA 19.11.2010

Sosiaali- ja terveysalan tutkintotoimikunta PÖYTÄKIRJA 19.11.2010 Sosiaali- ja terveysalan tutkintotoimikunta PÖYTÄKIRJA 19.11.2010 no. 8312 Optima-kokous Tutkintotoimikunnan sähköpostikokous Aika: perjantai 19.11.2010 klo 9.00 tiistai 23.11. klo 15.00 Paikka: Optima-kokous

Lisätiedot

3. YHTEINEN OSUUS EXAMENSKOMMISSIONEN INOM SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSBRANSCHEN 8351 KANSSA

3. YHTEINEN OSUUS EXAMENSKOMMISSIONEN INOM SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSBRANSCHEN 8351 KANSSA Sosiaali- ja terveysalan tutkintotoimikunta PÖYTÄKIRJA 10.6.2011 no. 8312 Kokous Tutkintotoimikunnan kokous Aika: 10.6.2011 klo 9.00 15.10 Paikka: SuPer, Ratamestarinkatu 12 Paikalla: Poissa: Hentunen

Lisätiedot

4 Tutkintotodistusten hyväksyminen ja kirjaaminen

4 Tutkintotodistusten hyväksyminen ja kirjaaminen SÄHKÖALAN PERUSTUTKINNON TUTKINTOTOIMIKUNNAN (8316) KOKOUS Pöytäkirja Aika: 30.9.2011 klo 8:00-12:15 Paikka: Optima Läsnä: Kalle Heikkinen OP paikalla www.sakky.fi Kari Hännikäinen OP paikalla www.tao.tampere.fi

Lisätiedot

2. JYVÄSKYLÄN AIKUISOPISTON EDUSTAJIEN TAPAAMINEN

2. JYVÄSKYLÄN AIKUISOPISTON EDUSTAJIEN TAPAAMINEN Sosiaali- ja terveysalan tutkintotoimikunta PÖYTÄKIRJA 16.5.2011 no. 8312 Kokous Tutkintotoimikunnan kokous Aika: 16.5.2011 klo 9.15 15.30 Paikka: TEHY Paikalla: Hentunen Helena, saapui klo 9.30 Karhu

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysalan tutkintotoimikunta PÖYTÄKIRJA klo , Edupoli, Helsingin toimipiste, Lämmittäjänkatu 2 A

Sosiaali- ja terveysalan tutkintotoimikunta PÖYTÄKIRJA klo , Edupoli, Helsingin toimipiste, Lämmittäjänkatu 2 A Sosiaali- ja terveysalan tutkintotoimikunta PÖYTÄKIRJA 18.4.2011 no. 8312 Kokous Tutkintotoimikunnan kokous Aika: Paikalla: Poissa: 18.4.2011 klo 9.10 16.00, Edupoli, Helsingin toimipiste, Lämmittäjänkatu

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon, PÖYTÄKIRJA 4.3.2011 lähihoitajan tutkintotoimikunta no. 8312

Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon, PÖYTÄKIRJA 4.3.2011 lähihoitajan tutkintotoimikunta no. 8312 Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon, PÖYTÄKIRJA 4.3.2011 lähihoitajan tutkintotoimikunta no. 8312 Tutkintotoimikunnan kokous Aika: 4.3.2011 klo 9.05 14.30 Paikka: Tehy, Asemamiehenkatu 4, 5. krs Paikalla:

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon, PÖYTÄKIRJA 7.2.2011 lähihoitajan tutkintotoimikunta no. 8312

Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon, PÖYTÄKIRJA 7.2.2011 lähihoitajan tutkintotoimikunta no. 8312 Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon, PÖYTÄKIRJA 7.2.2011 lähihoitajan tutkintotoimikunta no. 8312 Tutkintotoimikunnan kokous Aika: 7.2.2011 klo 9.00 16.00, SuPer, Ratamestarinkatu 12 Jakelu: Hentunen

Lisätiedot

Osaamisen tunnustaminen

Osaamisen tunnustaminen Osaamisen tunnustaminen Koulunkäynnin tukitehtävien tutkintotoimikunnan yhteistyöpäivä 12.2.2014 Markku Karkama Opetushallitus 1 Osaamisen ja sivistyksen asialla Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Osaamisen

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysalan tutkintotoimikunta PÖYTÄKIRJA 18.11.2011. Varapuheenjohtaja Soili Nevala avasi kokouksen klo 9.15.

Sosiaali- ja terveysalan tutkintotoimikunta PÖYTÄKIRJA 18.11.2011. Varapuheenjohtaja Soili Nevala avasi kokouksen klo 9.15. Sosiaali- ja terveysalan tutkintotoimikunta PÖYTÄKIRJA 18.11.2011 no. 8312 Kokous Tutkintotoimikunnan kokous Aika: Pe 18.11.2011 klo 9.15 14.30 Paikka: Peijas, Sairaalakatu 1, Vantaa Paikalla: Hentunen

Lisätiedot

Osaamisen tunnistaminen/tunnustaminen

Osaamisen tunnistaminen/tunnustaminen Sotelan ttk 8509 Osaamisen tunnistaminen/tunnustaminen Hyviä käytäntöjä etsimässä Marjatta Karkkulainen 10.3.2015 Missä se osaaminen luuraa??? Lähtökohtana: osaamisen tunnistaminen Hakeutumisvaiheessa

Lisätiedot

7 ILMOITUKSET TOTEUTTAMISVAIHEEN TUTKINTOTILAISUUDEN SUUNNITELMISTA

7 ILMOITUKSET TOTEUTTAMISVAIHEEN TUTKINTOTILAISUUDEN SUUNNITELMISTA Vanhustyön tutkintotoimikunta 8336 PÖYTÄKIRJA 21.9.2011 1(5) Vanhustyön tutkintotoimikunnan kokous Aika Paikalla Poissa keskiviikko 21.9.2011, kommentointiaika su 25.9.11 saakka. Jokiranta Raili Kauppila

Lisätiedot

Toimikunta päättää aikaisemmin osoitetun osaamisen tunnustamisesta. (Näyttötutkintoopas 2015 s, 27)

Toimikunta päättää aikaisemmin osoitetun osaamisen tunnustamisesta. (Näyttötutkintoopas 2015 s, 27) OPETUSHALLITUS TUTKINTOTOI MIKUNN AT UTBILD NINGSSTYRELSEN E XAME NSKOMMISSIONERNA Lasten ja nuorten erityisohjauksen tutkintotoimikunta (8452) 1.8.2013 31.7.2016 Ohje näyttötutkinnon järjestäjille 11/2015

Lisätiedot

OPH:n ajankohtaiset asiat

OPH:n ajankohtaiset asiat OPH:n ajankohtaiset asiat Perhepäivähoidon tutkintotoimikunnan yhteistyöpäivä Jyväskylän aikuisopisto 18.4.2013 Markku Kokkonen Opetushallitus Ammatillinen aikuiskoulutus Ajankohtaista ammatillinen aikuiskoulutus

Lisätiedot

Poissa: Marja Heino Varapuheenjohtaja Turun aikuiskoulutuskeskus Mikko Pöyry Jäsen Appelsiini Finland Oy

Poissa: Marja Heino Varapuheenjohtaja Turun aikuiskoulutuskeskus Mikko Pöyry Jäsen Appelsiini Finland Oy 1 (6) Aika: Tiistai 1.11.2011 klo 10.17-14.58 Paikka: Faktia Koulutus Oy, Perkiöntie 9, 30300 FORSSA Läsnä Arto Saarelainen Puheenjohtaja Jyväskylän aikuisopisto Petteri Heimonen Jäsen Pohjoisen Keski-Suomen

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon, PÖYTÄKIRJA 8.11.2010 lähihoitajan tutkintotoimikunta no. 8312

Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon, PÖYTÄKIRJA 8.11.2010 lähihoitajan tutkintotoimikunta no. 8312 Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon, PÖYTÄKIRJA 8.11.2010 lähihoitajan tutkintotoimikunta no. 8312 Tutkintotoimikunnan kokous Aika: 8.11.2010 klo 9.13 16.00 Paikka: OPH, Hakaniemenranta 6, kokoustila

Lisätiedot

Vanhustyön tutkintotoimikunta 8336 PÖYTÄKIRJA 12.1.2011 1(6) Kokous. keskiviikko 12.1.2011 klo 10.00 16.15 Kampin palvelukeskus, Salomonkatu 21 B

Vanhustyön tutkintotoimikunta 8336 PÖYTÄKIRJA 12.1.2011 1(6) Kokous. keskiviikko 12.1.2011 klo 10.00 16.15 Kampin palvelukeskus, Salomonkatu 21 B Vanhustyön tutkintotoimikunta 8336 PÖYTÄKIRJA 12.1.2011 1(6) Vanhustyön tutkintotoimikunnan kokous Aika keskiviikko 12.1.2011 klo 10.00 16.15 Kampin palvelukeskus, Salomonkatu 21 B Jokiranta Raili Kauppila

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysalan tutkintotoimikunnan ja tutkinnon järjestäjien yhteistyö

Sosiaali- ja terveysalan tutkintotoimikunnan ja tutkinnon järjestäjien yhteistyö Sosiaali- ja terveysalan tutkintotoimikunnan ja tutkinnon järjestäjien yhteistyö Soila Nordström 7.2.2013 Sosiaali- ja terveysalan tutkintotoimikunta Mitä ja miksi? Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon

Lisätiedot

Tutkinnon suorittajan osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen

Tutkinnon suorittajan osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen Tutkinnon suorittajan osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen Arviointiriihi AEL 25.3.2014 Markku Kokkonen Opetushallitus 1 Osaamisen ja sivistyksen asialla Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Säädökset

Lisätiedot

Vanhustyön tutkintotoimikunta 8336 PÖYTÄKIRJA 16.3.2011 1(7) Kokous. Kokous todettiin laillisesti koollekutsutuksi ja päätösvaltaiseksi.

Vanhustyön tutkintotoimikunta 8336 PÖYTÄKIRJA 16.3.2011 1(7) Kokous. Kokous todettiin laillisesti koollekutsutuksi ja päätösvaltaiseksi. Vanhustyön tutkintotoimikunta 8336 PÖYTÄKIRJA 16.3.2011 1(7) Vanhustyön tutkintotoimikunnan kokous Aika keskiviikko 16.3.2011 klo 10.00 13.55 Kirkkohallitus, Satamakatu 11 Paikalla Poissa Kauppila Riitta

Lisätiedot

SOSIAALI-, TERVEYS- ja LIIKUNTA-ALAN KOULUTUS TYÖELÄMÄN ARVIOIJILLE. syksy 2016 ja kevät 2017

SOSIAALI-, TERVEYS- ja LIIKUNTA-ALAN KOULUTUS TYÖELÄMÄN ARVIOIJILLE. syksy 2016 ja kevät 2017 Hyvinvointi ja palveluala Sosiaali-, terveys- ja liikunta-ala Otavankatu 4 50100 MIKKELI SOSIAALI-, TERVEYS- ja LIIKUNTA-ALAN KOULUTUS TYÖELÄMÄN ARVIOIJILLE syksy 2016 ja kevät 2017 Työelämän edustajina,

Lisätiedot

Yhteistyöllä laatua. Sosiaali- ja terveysalan tutkintotoimikunta ja tutkinnon järjestäjät. Soila Nordström

Yhteistyöllä laatua. Sosiaali- ja terveysalan tutkintotoimikunta ja tutkinnon järjestäjät. Soila Nordström Yhteistyöllä laatua Sosiaali- ja terveysalan tutkintotoimikunta ja tutkinnon järjestäjät Soila Nordström 23.4.2012 Johdatusta ajankohtaisiin kysymyksiin Tutkintotoimikunnan toimiala ja tilastoja Terveydenhuollon

Lisätiedot

Näyttötutkinnon arvioijan opas

Näyttötutkinnon arvioijan opas Näyttötutkinnon arvioijan opas TAI aikuiskoulutus näyttötutkinnon arvioijan opas 2 Sisältö Mitä ovat näyttötutkinnot? 3 Henkilökohtaistaminen 4 Näyttötutkinnon suorittaminen ja osaamisen arviointi 5 Tutkintotodistus

Lisätiedot

Vanhustyön tutkintotoimikunta 8336 PÖYTÄKIRJA (9) Kokous. Päätös: Hyväksyttiin asialista kokouksen työjärjestykseksi em. muutoksin.

Vanhustyön tutkintotoimikunta 8336 PÖYTÄKIRJA (9) Kokous. Päätös: Hyväksyttiin asialista kokouksen työjärjestykseksi em. muutoksin. Vanhustyön tutkintotoimikunta 8336 PÖYTÄKIRJA 14.12.2011 1(9) Vanhustyön tutkintotoimikunnan kokous Aika ja paikka keskiviikko 14.12.2011, Kampin palvelukeskus, klo 10.10-13.45 Paikalla Poissa Jokiranta

Lisätiedot

2. 17/011/2010 PERUSTEIDEN VOIMAANTULON MERKITYS JO ALOITETTUIHIN TUTKINTOSUORITUKSIIN

2. 17/011/2010 PERUSTEIDEN VOIMAANTULON MERKITYS JO ALOITETTUIHIN TUTKINTOSUORITUKSIIN Sosiaali- ja terveysalan tutkintotoimikunta 8312 25.4.2014 päivitykset merkitty punaisella Usein kysyttyä 1. TUTKINNON PERUSTEET LÄHTÖKOHTANA Voimassa olevat tutkinnon perusteet ovat Sosiaali- ja terveysalan

Lisätiedot

ARVIOIJAKOULUTUS. Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto, lähihoitaja

ARVIOIJAKOULUTUS. Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto, lähihoitaja ARVIOIJAKOULUTUS Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto, lähihoitaja SISÄLTÖ 1. YLEISTÄ NÄYTTÖTUTKINNOISTA 2. TUTKINTORAKENNE 3. AMMATTITAIDON OSOITTAMINEN 1. Tutkintotilaisuuden suorittamissuunnitelma

Lisätiedot

2. 17/011/2010 PERUSTEIDEN VOIMAANTULON MERKITYS JO ALOITETTUIHIN TUTKINTOSUORITUKSIIN

2. 17/011/2010 PERUSTEIDEN VOIMAANTULON MERKITYS JO ALOITETTUIHIN TUTKINTOSUORITUKSIIN Sosiaali- ja terveysalan tutkintotoimikunta 8312 13.11.2014 päivitykset merkitty punaisella USEIN KYSYTTYÄ Sisällysluettelo 1. Tutkinnon perusteet lähtökohtana... 1 2. 17/011/2010 perusteiden voimaantulon

Lisätiedot

Vanhustyön tutkintotoimikunta 8336 PÖYTÄKIRJA (6) Kokous. keskiviikko klo Kampin palvelukeskus, Salomonkatu 21 B

Vanhustyön tutkintotoimikunta 8336 PÖYTÄKIRJA (6) Kokous. keskiviikko klo Kampin palvelukeskus, Salomonkatu 21 B Vanhustyön tutkintotoimikunta 8336 PÖYTÄKIRJA 15.6.2011 1(6) Vanhustyön tutkintotoimikunnan kokous Aika Paikalla keskiviikko 15.6.2011 klo 10.00 14.00 Kampin palvelukeskus, Salomonkatu 21 B Jokiranta Raili

Lisätiedot

Turun aikuiskoulutuskeskus, Kärsämäentie 11, TURKU

Turun aikuiskoulutuskeskus, Kärsämäentie 11, TURKU 1 (5) Aika: Tiistai 14.6.2011 klo 10.10-14.48 Paikka: Turun aikuiskoulutuskeskus, Kärsämäentie 11, 20630 TURKU Läsnä Arto Saarelainen Puheenjohtaja Jyväskylän aikuisopisto Marja Heino Varapuheenjohtaja

Lisätiedot

AMMATTIOPPILAITOKSET Metsäalan Näyttötutkinnoista vastaavat

AMMATTIOPPILAITOKSET Metsäalan Näyttötutkinnoista vastaavat 8476 TIEDOTE 2/2015 1 (5) AMMATTIOPPILAITOKSET Metsäalan Näyttötutkinnoista vastaavat Metsäalan perustutkinto, metsätalouden osaamisala, näyttötutkinnot 1.8.2015 alkaen Uudet metsäalan perustutkinnon perusteet

Lisätiedot

AMMATTIOPPILAITOKSET Metsäalan Näyttötutkinnoista vastaavat

AMMATTIOPPILAITOKSET Metsäalan Näyttötutkinnoista vastaavat 8476 TIEDOTE 1/2015 1 (6) AMMATTIOPPILAITOKSET Metsäalan Näyttötutkinnoista vastaavat Metsäalan perustutkinto, metsätalouden osaamisala Näyttötutkinnot 1.8.2015 alkaen Uudet metsäalan perustutkinnon perusteet

Lisätiedot

Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen näyttötutkinnoissa. Markku Kokkonen Koulutus- ja tutkintotoimikunnat Opetushallitus

Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen näyttötutkinnoissa. Markku Kokkonen Koulutus- ja tutkintotoimikunnat Opetushallitus Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen näyttötutkinnoissa Markku Kokkonen Koulutus- ja tutkintotoimikunnat Opetushallitus Henkilökohtaistaminen Laki ammatillisesta aikuiskoulutuksesta (631/1998, muut.

Lisätiedot

4 Tutkintotodistusten hyväksyminen ja kirjaaminen

4 Tutkintotodistusten hyväksyminen ja kirjaaminen SÄHKÖALAN PERUSTUTKINNON TUTKINTOTOIMIKUNNAN (8316) KOKOUS Pöytäkirja Aika: 9.12.2011 klo 8:00-12:15 Paikka: https://optima.discendum.com/oph Läsnä: Kalle Heikkinen OP paikalla www.sakky.fi Kari Hännikäinen

Lisätiedot

Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen näyttötutkinnoissa

Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen näyttötutkinnoissa Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen näyttötutkinnoissa Opiskelijan ja näyttötutkinnon suorittajan arviointi 6-7.2.2013 Markku Kokkonen Opetushallitus 1 Osaamisen ja sivistyksen asialla Osaamisen ja

Lisätiedot

Henkilökohtaistaminen sosiaali- ja terveysalan perustutkinto

Henkilökohtaistaminen sosiaali- ja terveysalan perustutkinto Henkilökohtaistaminen sosiaali- ja terveysalan perustutkinto Markku Kokkonen Opetushallitus 1 Osaamisen ja sivistyksen asialla Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Henkilökohtaistaminen Laki ammatillisesta

Lisätiedot

Arvioinnin uusiminen ja arvosanan korottaminen

Arvioinnin uusiminen ja arvosanan korottaminen Arvioinnin uusiminen ja arvosanan korottaminen Arvioinnin uusiminen ja arvosanan korottaminen (1) Opiskelijalle tulee järjestää mahdollisuus näytön tai muun osaamisen osoittamisen uusintaan tai hyväksytyn

Lisätiedot

1. Yleistä... 2. 2. Näyttötutkinnon järjestämisedellytykset... 2. 3. Tiedotus, neuvonta ja ohjaus... 2. 4. Tutkintosuoritusten arvioijat...

1. Yleistä... 2. 2. Näyttötutkinnon järjestämisedellytykset... 2. 3. Tiedotus, neuvonta ja ohjaus... 2. 4. Tutkintosuoritusten arvioijat... Pysyväisohjeet tutkintojen järjestäjille Hyväksytty suntion tutkintotoimikunnan kokouksessa 19.3.2012 SISÄLLYS 1. Yleistä... 2 2. Näyttötutkinnon järjestämisedellytykset... 2 3. Tiedotus, neuvonta ja ohjaus...

Lisätiedot

Pöytäkirja 1 (5) 18.2.2010. Ahokivi Tuula. Kangasaho Maiju Koivisto Jukka. Patronen Pirjo Periaho Mika Pikkujämsä Marjatta

Pöytäkirja 1 (5) 18.2.2010. Ahokivi Tuula. Kangasaho Maiju Koivisto Jukka. Patronen Pirjo Periaho Mika Pikkujämsä Marjatta Pöytäkirja 1 (5) Liiketalouden perustutkinto, merkonomin tutkintotoimikunta Aika Torstaina 21.1.2010 klo 13.00 16.20 Paikka Oikeusministeriö, Kasarmikatu 42, Helsinki Läsnä Ahokivi Tuula Hirvonen Jorma

Lisätiedot

HIEROJAN TUTKINTOTOIMIKUNNAN KEHITTÄMISPÄIVÄ

HIEROJAN TUTKINTOTOIMIKUNNAN KEHITTÄMISPÄIVÄ HIEROJAN TUTKINTOTOIMIKUNNAN KEHITTÄMISPÄIVÄ 23.10.2014 Hierojan tutkintotoimikunta, Kaisa Räisänen Muutoksia aikaisempiin käytänteisiin Arviointiesitykset ja dokumentit: Hyväksytyistä tutkintosuorituksista

Lisätiedot

Vanhustyön tutkintotoimikunta 8336 PÖYTÄKIRJA 19.10.2011 1(7) Kokous

Vanhustyön tutkintotoimikunta 8336 PÖYTÄKIRJA 19.10.2011 1(7) Kokous Vanhustyön tutkintotoimikunta 8336 PÖYTÄKIRJA 19.10.2011 1(7) Vanhustyön tutkintotoimikunnan kokous Aika keskiviikko 19.10.2011, OPH, Hakaniemen ranta 6, klo 10.09 13.30 Paikalla Poissa Lampsijärvi Pirjo

Lisätiedot

Ammatillisen koulutuksen nykytila ja tulevaisuus Työpaikkaohjaaja koulutus 3 ov

Ammatillisen koulutuksen nykytila ja tulevaisuus Työpaikkaohjaaja koulutus 3 ov Ammatillisen koulutuksen nykytila ja tulevaisuus Työpaikkaohjaaja koulutus 3 ov Anu Hultqvist OSAO, Koulutuspäällikkö TtM, Työelämäpedagogi, NTM Perustutkintojen tutkinnonperusteiden uudistuminen ja ammatillisen

Lisätiedot

PÖYTÄKIRJA. 2. Laillisuus ja päätösvaltaisuus Kokous todettiin laillisesti kokoon kutsutuksi ja päätösvaltaiseksi.

PÖYTÄKIRJA. 2. Laillisuus ja päätösvaltaisuus Kokous todettiin laillisesti kokoon kutsutuksi ja päätösvaltaiseksi. PÖYTÄKIRJA Tieto- ja tietoliikennetekniikan tutkintotoimikunta 8326 Aika: Maanantai 21.3.2011 Paikka: Optima Läsnä: Jari Taimi puheenjohtaja Tauno Hovatta jäsen Heikki Kupiainen jäsen Mika Pennanen jäsen

Lisätiedot

Yhteistyöllä laatua! Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto. Näyttötutkintojärjestelmän asiakirjat

Yhteistyöllä laatua! Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto. Näyttötutkintojärjestelmän asiakirjat Yhteistyöllä laatua! Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto Näyttötutkintojärjestelmän asiakirjat Soila Nordström 2011 Tutkintotoimikunta esittäytyy Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto, lähihoitaja

Lisätiedot

Axxell Utbildning Ab. Opiskelu aikuisena

Axxell Utbildning Ab. Opiskelu aikuisena Axxell Utbildning Ab Opiskelu aikuisena 1. YLEISTÄ VALMISTAVASTA KOULUTUKSESTA JA NÄYTTÖTUTKINNOISTA Näyttötutkintojärjestelmä perustuu läheiseen yhteistyöhön työelämän kanssa ja tarjoaa etenkin aikuisille

Lisätiedot

4 Tutkintotodistusten hyväksyminen ja kirjaaminen

4 Tutkintotodistusten hyväksyminen ja kirjaaminen SÄHKÖALAN PERUSTUTKINNON TUTKINTOTOIMIKUNNAN (8316) KOKOUS Pöytäkirja Aika: 8.6.2011 klo 17:00 Paikka: Hämeen ammattikorkeakoulun Evon toimipiste Läsnä: Kalle Heikkinen OP paikalla www.sakky.fi Kari Hännikäinen

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysalan tutkintotoimikunta

Sosiaali- ja terveysalan tutkintotoimikunta Sosiaali- ja terveysalan tutkintotoimikunta 8312 28.4.2011 LISTAA TÄYDENNETÄÄN KEVÄÄN AIKANA Usein kysyttyä 1. MISTÄ ALKAA OIKAISUVAATIMUKSEN AIKA? Oikaisuvaatimuksen hakuaika alkaa siitä, kun tutkinnon

Lisätiedot

4 Tutkintotodistusten hyväksyminen ja kirjaaminen

4 Tutkintotodistusten hyväksyminen ja kirjaaminen SÄHKÖALAN PERUSTUTKINNON TUTKINTOTOIMIKUNNAN (8316) KOKOUS Pöytäkirja Aika: 3.11.2011 klo 10:00-15:15 Paikka: Jyväskylän aikuisopisto Taulumäentie 45, 40100 Jyväskylä Läsnä: Kalle Heikkinen OP paikalla

Lisätiedot

TODISTUKSIIN JA NIIDEN LIITTEISIIN MERKITTÄVÄT TIEDOT AMMATILLISESSA PERUSKOULUTUKSESSA JA VALMENTAVASSA KOULUTUKSESSA

TODISTUKSIIN JA NIIDEN LIITTEISIIN MERKITTÄVÄT TIEDOT AMMATILLISESSA PERUSKOULUTUKSESSA JA VALMENTAVASSA KOULUTUKSESSA TODISTUKSIIN JA NIIDEN LIITTEISIIN MERKITTÄVÄT TIEDOT AMMATILLISESSA PERUSKOULUTUKSESSA JA VALMENTAVASSA KOULUTUKSESSA Määräys 90/011/2014 Muutos 15.6.2015 OPETUSHALLITUS UTBILDNINGSSTYRELSEN 2015 SISÄLTÖ

Lisätiedot

Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen

Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen Näyttötutkinnon suorittajan arviointi Markku Kokkonen Opetushallitus 1 Osaamisen ja sivistyksen asialla Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Henkilökohtaistaminen

Lisätiedot

OPAS NÄYTTÖTUTKINNON ARVIOINTIIN. Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto Lähihoitaja

OPAS NÄYTTÖTUTKINNON ARVIOINTIIN. Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto Lähihoitaja OPAS NÄYTTÖTUTKINNON ARVIOINTIIN Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto Lähihoitaja 29.1.2014 TERVETULOA NÄYTTÖTUTKINNON MAAILMAAN Mitä näyttötutkinnot ovat? Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto, lähihoitaja,

Lisätiedot

Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen

Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen Näyttötutkinnon suorittajan arviointi Markku Kokkonen Opetushallitus 1 Osaamisen ja sivistyksen asialla Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Henkilökohtaistaminen

Lisätiedot

HITSAUKSEN JA LEVYTEKNIIKAN PÖYTÄKIRJA 1 / 5 TUTKINTOTOIMIKUNTA 8217

HITSAUKSEN JA LEVYTEKNIIKAN PÖYTÄKIRJA 1 / 5 TUTKINTOTOIMIKUNTA 8217 HITSAUKSEN JA LEVYTEKNIIKAN PÖYTÄKIRJA 1 / 5 TUTKINTOTOIMIKUNTA 8217 AIKA : 16.12.2010, KLO 12.40 16.00 PAIKKA : Koulutuskeskus SALPAUS.Lahti LÄSNÄ : Erkki Sortti, puheenjohtaja Harri Kuutti Esa Malinen,poissa

Lisätiedot

Näyttötutkinnon suorittajan opas sosiaali- ja terveysalan perustutkinto

Näyttötutkinnon suorittajan opas sosiaali- ja terveysalan perustutkinto Näyttötutkinnon suorittajan opas sosiaali- ja terveysalan perustutkinto TAI aikuiskoulutus näyttötutkinnon suorittajan opas 2 Sisältö Mitä ovat näyttötutkinnot 3 Henkilökohtaistaminen 4 Näyttötutkinnon

Lisätiedot

Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen

Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen Näyttötutkinnon suorittajan arviointi Markku Kokkonen Opetushallitus 1 Osaamisen ja sivistyksen asialla Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi ASIAKASLÄHTÖINEN NÄYTTÖTUTKINTOTOIMINTA

Lisätiedot

Pöytäkirja 1 (6) Jyty ry, Asemamiehenkatu 4, 9 krs, Helsinki. Ahokivi Tuula Hirvonen Jorma Kangasaho Maiju Koivisto Jukka

Pöytäkirja 1 (6) Jyty ry, Asemamiehenkatu 4, 9 krs, Helsinki. Ahokivi Tuula Hirvonen Jorma Kangasaho Maiju Koivisto Jukka E XA M ENS K O MM IS SIO N ERN A Pöytäkirja 1 (6) Liiketalouden perustutkinto, merkonomin tutkintotoimikunta Aika Torstaina 18.2.2010 klo 14.00 16.20 Paikka Jyty ry, Asemamiehenkatu 4, 9 krs, 00520 Helsinki

Lisätiedot

Vanhustyön tutkintotoimikunta 8336 PÖYTÄKIRJA (7) Kokous

Vanhustyön tutkintotoimikunta 8336 PÖYTÄKIRJA (7) Kokous Vanhustyön tutkintotoimikunta 8336 PÖYTÄKIRJA 31.8.2011 1(7) Vanhustyön tutkintotoimikunnan kokous Aika Paikalla keskiviikko 31.8.2011 klo 10.00 14.07, JHL Jokiranta Raili Lampsijärvi Pirjo Lappalainen

Lisätiedot

Työpaikkaohjaajakoulutus

Työpaikkaohjaajakoulutus Työpaikkaohjaajakoulutus Aikuisten näyttötutkinnot 1 Luksia, Leena Rantanen- Väntsi Ammatillisen koulutuksen kehityshaasteet Arvomuutos ja kulutuskansalaisuus psykologisen sopimuksen murros Työelämän muuttuvat

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysalan tutkintotoimikunnan testamentti

Sosiaali- ja terveysalan tutkintotoimikunnan testamentti Sosiaali- ja terveysalan tutkintotoimikunnan testamentti - menettelytapoja tutkintotoimikuntien kauden loppuvaiheessa - joitakin näkökulmia menneeseen ja tulevaan(kin) Juha Mäkitalo, puheenjohtaja Tutkintotoimikunnat

Lisätiedot

Todistukset ja kansainväliset liitteet. Markku Kokkonen Opetushallitus

Todistukset ja kansainväliset liitteet. Markku Kokkonen Opetushallitus Todistukset ja kansainväliset liitteet Markku Kokkonen Opetushallitus Opetushallituksen todistusmääräys 56/011/2009 Tutkintotodistukset ammatillisen perustutkinnon, ammattitutkinnon ja erikoisammattitutkinnon

Lisätiedot

4 Tutkintotodistusten hyväksyminen ja kirjaaminen

4 Tutkintotodistusten hyväksyminen ja kirjaaminen SÄHKÖALAN PERUSTUTKINNON TUTKINTOTOIMIKUNNAN (8316) KOKOUS Pöytäkirja Aika: 13.7.2011 klo 8:00-12:00 Paikka: Optima Läsnä: Kalle Heikkinen OP paikalla www.sakky.fi Kari Hännikäinen OP paikalla www.tao.tampere.fi

Lisätiedot

NÄYTTÖTUTKINTOARVIOIJIEN PEREHDYTYSTILAISUUS

NÄYTTÖTUTKINTOARVIOIJIEN PEREHDYTYSTILAISUUS NÄYTTÖTUTKINTOARVIOIJIEN PEREHDYTYSTILAISUUS 10.2.2014 1 Yleistä näyttötutkinnosta NÄYTTÖTUTKINNOT ovat työelämän tutkintoja Yliopisto- ja korkeakoulututkinnot Ammattikorkeakoulututkinnot Työelämä Erikoisammattitutkinnot

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon perusteiden muutokset ja osaamisperusteisuuden vahvistaminen ammatillisessa peruskoulutuksessa 1.8.

Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon perusteiden muutokset ja osaamisperusteisuuden vahvistaminen ammatillisessa peruskoulutuksessa 1.8. Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon perusteiden muutokset ja osaamisperusteisuuden vahvistaminen ammatillisessa peruskoulutuksessa 1.8.2015 Opetusneuvos Aira Rajamäki Lait ja asetukset, tutkintojen

Lisätiedot

5 Tutkintotodistusten hyväksyminen ja kirjaaminen

5 Tutkintotodistusten hyväksyminen ja kirjaaminen LÄNSI-SUOMEN LÄÄNIN SÄHKÖALAN PERUSTUTKINTOTOIMIKUNNAN (8143) KOKOUS Aika: 10.2.2009. klo 9:30 Pöytäkirja Paikka: Turun Aikuiskoulutuskeskus, Paimion toimipiste 1 Läsnä Jyrki Vainio Puheenjohtaja (TT)

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon, lähihoitajan tutkintotoimikunnan. Valtakunnallinen neuvottelupäivä Helsinki

Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon, lähihoitajan tutkintotoimikunnan. Valtakunnallinen neuvottelupäivä Helsinki Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon, lähihoitajan tutkintotoimikunnan Valtakunnallinen neuvottelupäivä Helsinki 23.10.2008 Birgit Viikari SOSIAALI- JA TERVEYSALAN PERUSTUTKINNON, LÄHIHOITAJAN TUTKINTOTOIMIKUNTA

Lisätiedot

Hylätty tutkintosuoritus

Hylätty tutkintosuoritus Hylätty tutkintosuoritus Juha Mäkitalo TtM, sosiaali- ja terveysalan tutkintotoimikunnan jäsen (opettaja) 1 Milloin tutkintosuoritus pitää keskeyttää ja hylätä? Tutkintosuoritusta esitetään hylätyksi,

Lisätiedot

4 Tutkintotodistusten hyväksyminen ja kirjaaminen

4 Tutkintotodistusten hyväksyminen ja kirjaaminen SÄHKÖALAN PERUSTUTKINNON TUTKINTOTOIMIKUNNAN (8316) KOKOUS Pöytäkirja Aika: 18.2.2011 klo 8-12 Paikka: Optima Läsnä: Kalle Heikkinen OP paikalla www.sakky.fi Kari Hännikäinen OP paikalla www.tao.tampere.fi

Lisätiedot

PÖYTÄKIRJA. 2. Laillisuus ja päätösvaltaisuus Kokous todettiin lailliseksi kokoon kutusutuksi ja päätösvaltaiseksi.

PÖYTÄKIRJA. 2. Laillisuus ja päätösvaltaisuus Kokous todettiin lailliseksi kokoon kutusutuksi ja päätösvaltaiseksi. PÖYTÄKIRJA Tieto- ja tietoliikennetekniikan tutkintotoimikunta 8326 Aika: Keskiviikko 27.4.2011 Paikka: Edupoli, Ammattitie 1, 06450 Porvoo Läsnä: Jari Taimi puheenjohtaja Tauno Hovatta jäsen Heikki Kupiainen

Lisätiedot

Henkilökohtaistamista koskevan asetuksen soveltaminen

Henkilökohtaistamista koskevan asetuksen soveltaminen Henkilökohtaistamista koskevan asetuksen soveltaminen Ammatillisen aikuiskoulutuksen ja näyttötutkintotoiminnan kehittämisseminaari Maaliskuu 2016 Markku Kokkonen Ammatillinen perus- ja aikuiskoulutus

Lisätiedot

Millainen on hyvä näyttötutkinnon järjestämissuunnitelma Näyttötutkinto-opas 2011 Ahlmanin ammattiopisto 11.11.2011. Markku Kokkonen Opetushallitus

Millainen on hyvä näyttötutkinnon järjestämissuunnitelma Näyttötutkinto-opas 2011 Ahlmanin ammattiopisto 11.11.2011. Markku Kokkonen Opetushallitus Millainen on hyvä näyttötutkinnon järjestämissuunnitelma Näyttötutkinto-opas 2011 Ahlmanin ammattiopisto 11.11.2011 Markku Kokkonen Opetushallitus Näyttötutkinto-opas 2011 Julkaistu www.oph.fi/nayttotutkinnot

Lisätiedot

Tutkintovastaavan ja sihteerin yhteistyö Omnian aikuisopistossa

Tutkintovastaavan ja sihteerin yhteistyö Omnian aikuisopistossa Tutkintovastaavan ja sihteerin yhteistyö Omnian aikuisopistossa Tutkintovastaava Katri Hemmilä, sosiaali- ja terveysalan perustutkinto, lähihoitaja Opintosihteeri, näyttötutkintotoiminta Sirpa Virolainen

Lisätiedot

Vanhustyön tutkintotoimikunta 8336 PÖYTÄKIRJA 18.5.2011 1(10) Kokous

Vanhustyön tutkintotoimikunta 8336 PÖYTÄKIRJA 18.5.2011 1(10) Kokous Vanhustyön tutkintotoimikunta 8336 PÖYTÄKIRJA 18.5.2011 1(10) Vanhustyön tutkintotoimikunnan kokous Aika keskiviikko 18.5.2011 klo 10.00 Kirkkohallitus, Satamakatu 11 Paikalla Kauppila Riitta Lappalainen

Lisätiedot

AUDIOVISUAALISEN VIESTINNÄN AMMATTITUTKINTO. Valmistavan koulutuksen koulutussuunnitelma, peligrafiikan osaamisala

AUDIOVISUAALISEN VIESTINNÄN AMMATTITUTKINTO. Valmistavan koulutuksen koulutussuunnitelma, peligrafiikan osaamisala AUDIOVISUAALISEN VIESTINNÄN AMMATTITUTKINTO Valmistavan koulutuksen koulutussuunnitelma, peligrafiikan osaamisala Voimassa 1.8.2015 alkaen 2 Sisällys 1 AUDIOVISUAALISEN VIESTINNÄN AMMATTITUTKINTO, PELIGRAFIIKAN

Lisätiedot

VANHUSTYÖN TUTKINTOTOIMIKUNNAN KEHITTÄMISPÄIVÄ

VANHUSTYÖN TUTKINTOTOIMIKUNNAN KEHITTÄMISPÄIVÄ VANHUSTYÖN TUTKINTOTOIMIKUNNAN KEHITTÄMISPÄIVÄ 2 3. 5. 2 0 1 4 1 5.6.2014 TOIMIKUNNAN KOKOONPANO Toimintakausi 3 vuotta, 1.8.2013 31.7.2016 Raili Jokiranta, JHL Riitta Kauppila, KT, varapuh.joht Katja

Lisätiedot

Turun aikuiskoulutuskeskus, Kärsämäentie 11, 20630 TURKU

Turun aikuiskoulutuskeskus, Kärsämäentie 11, 20630 TURKU 1 (6) Aika: Tiistai 21.12.2010 klo 10.17-14.07 Paikka: Turun aikuiskoulutuskeskus, Kärsämäentie 11, 20630 TURKU Läsnä Arto Saarelainen Puheenjohtaja Jyväskylän aikuisopisto Marja Heino Varapuheenjohtaja

Lisätiedot

Tutkinnon osan suorittaminen

Tutkinnon osan suorittaminen Osoitettu osaaminen, osa (,, ) Suoritettu osa, joka luotettavasti dokumentoitu: - Tutkintotodistus (tai todistus osasta) - Ammatillisen peruskoulutuksen päättö- ja näyttötodistus yhdessä - Ammatillisen

Lisätiedot

Henkilökohtaistaminen, arvioinnin uudet käytännöt ja todistusmääräys

Henkilökohtaistaminen, arvioinnin uudet käytännöt ja todistusmääräys Henkilökohtaistaminen, arvioinnin uudet käytännöt ja todistusmääräys Opso ry:n syysseminaari 29.10.2015 Tampere Riikka Vacker opetusneuvos Henkilökohtaistaminen 1.8.2015 alkaen Valtioneuvoston asetus 794/2015,

Lisätiedot

PÖYTÄKIRJA Tieto- ja tietoliikennetekniikan tutkintotoimikunta 8326

PÖYTÄKIRJA Tieto- ja tietoliikennetekniikan tutkintotoimikunta 8326 PÖYTÄKIRJA Tieto- ja tietoliikennetekniikan tutkintotoimikunta 8326 Aika: Tiistaina 8.2.2011 klo. 10:00 Paikka: Helsingin tekniikan alan oppilaitos, Nilsiänkatu 6 Helsinki Läsnä: Arto Saarelainen Jari

Lisätiedot

Vanhustyön tutkintotoimikunta 8336 PÖYTÄKIRJA 3.11.2010 1(7) Päätös: Kokous todettiin laillisesti koollekutsutuksi ja päätösvaltaiseksi.

Vanhustyön tutkintotoimikunta 8336 PÖYTÄKIRJA 3.11.2010 1(7) Päätös: Kokous todettiin laillisesti koollekutsutuksi ja päätösvaltaiseksi. Vanhustyön tutkintotoimikunta 8336 PÖYTÄKIRJA 3.11.2010 1(7) Vanhustyön tutkintotoimikunnan kokous Aika keskiviikko 3.11.2010 klo 10.00 13.40. Paikalla Kauppila Riitta Lampsijärvi Pirjo Lappalainen Helmi,

Lisätiedot

Lainsäädännön muutosten vaikutukset näyttötutkintojen järjestämiseen

Lainsäädännön muutosten vaikutukset näyttötutkintojen järjestämiseen Lainsäädännön muutosten vaikutukset näyttötutkintojen järjestämiseen Media-alan koulutuksen kehittämispäivä 22.11.2016 Markku Kokkonen Ammatillinen perus- ja aikuiskoulutus Sisältö Yleiset periaatteet

Lisätiedot

(Luonnos ) MÄÄRÄYS SISÄLTÖ

(Luonnos ) MÄÄRÄYS SISÄLTÖ (Luonnos 19.11.2008) MÄÄRÄYS SISÄLTÖ Johdanto 1 SOSIAALI- JA TERVEYSALAN PERUSTUTKINNON, LÄHIHOITAJA, TAVOITTEET JA TUTKINNON MUODOSTUMINEN 1.1 Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon tavoitteet 1.2 Sosiaali-

Lisätiedot

Välinehuoltoalan perustutkinnon koulutuskokeilujen yhteistyöpäivä 29.9.2014

Välinehuoltoalan perustutkinnon koulutuskokeilujen yhteistyöpäivä 29.9.2014 Välinehuoltoalan perustutkinnon koulutuskokeilujen yhteistyöpäivä 29.9.2014 Välinehuoltoalan perustutkinto järjestämissopimus ja järjestämissuunnitelma Tuula Karhumäki Välinehuollon tutkintotoimikunnan

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysalan tutkintotoimikunnan ja tutkinnonjärjestäjien yhteistyö- ja kehittämispäivä Ajankohtaista

Sosiaali- ja terveysalan tutkintotoimikunnan ja tutkinnonjärjestäjien yhteistyö- ja kehittämispäivä Ajankohtaista Sosiaali- ja terveysalan tutkintotoimikunnan ja tutkinnonjärjestäjien yhteistyö- ja kehittämispäivä Ajankohtaista Helsingin sosiaali- ja terveysalan oppilaitos Aira Rajamäki Esityksen sisältöä Nykyinen

Lisätiedot

VÄLINEHUOLTAJAN TUTKINTOTOIMIKUNNAN KOKOUS 8113 Aika klo Paikka HUS-Desiko, Tukholmankatu 2,Helsinki HOLVI-neuvotteluhuone

VÄLINEHUOLTAJAN TUTKINTOTOIMIKUNNAN KOKOUS 8113 Aika klo Paikka HUS-Desiko, Tukholmankatu 2,Helsinki HOLVI-neuvotteluhuone VÄLINEHUOLTAJAN TUTKINTOTOIMIKUNNAN KOKOUS 8113 Aika 23.3.2009 klo 9.45-12 Paikka HUS-Desiko, Tukholmankatu 2,Helsinki HOLVI-neuvotteluhuone Osallistujat Läsnä Anne Nevalainen Irma Mikkola Kristiina Özyilmaz

Lisätiedot

TUTKINNON OSAN ARVIOINTISUUNNITELMA 26. marraskuuta 2014

TUTKINNON OSAN ARVIOINTISUUNNITELMA 26. marraskuuta 2014 TUTKINNON OSAN ARVIOINTISUUNNITELMA 26. marraskuuta 2014 Tutkinto: Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto, lähihoitaja Tutkinnon osan nimi ja laajuus: 2.1.1 Kasvun tukeminen ja ohjaus, 20 osp. Pakollinen

Lisätiedot

Näyttötutkinnon arvioijan opas

Näyttötutkinnon arvioijan opas Näyttötutkinnon arvioijan opas TAI aikuiskoulutus näyttötutkinnon arvioijan opas 2 Sisältö Mitä ovat näyttötutkinnot? 3 Henkilökohtaistaminen 4 Näyttötutkinnon suorittaminen ja osaamisen arviointi 5 Tutkintotodistus

Lisätiedot

Mikä on näyttötutkinto? Tässä oppaassa on kerrottu lyhyesti ja selkeästi, mitä näyttötutkinto tarkoittaa.

Mikä on näyttötutkinto? Tässä oppaassa on kerrottu lyhyesti ja selkeästi, mitä näyttötutkinto tarkoittaa. Mikä on näyttötutkinto? Tässä oppaassa on kerrottu lyhyesti ja selkeästi, mitä näyttötutkinto tarkoittaa. Aikuisten maahanmuuttajien ammatillisten näyttötutkintojen kehittäminen hyvinvointialalla -hanke

Lisätiedot

4 Tutkintotodistusten hyväksyminen ja kirjaaminen

4 Tutkintotodistusten hyväksyminen ja kirjaaminen SÄHKÖALAN PERUSTUTKINNON TUTKINTOTOIMIKUNNAN (8316) KOKOUS Pöytäkirja Aika: 6.5.2011 klo 8:00-12:00 Paikka: Optima Läsnä: Kalle Heikkinen OP paikalla www.sakky.fi Kari Hännikäinen OP paikalla www.tao.tampere.fi

Lisätiedot

Kertausta tutkintovastaavan työhön

Kertausta tutkintovastaavan työhön Kertausta tutkintovastaavan työhön Kehittämispäivä 23.10.2014 Tuija Mäkelä sihteeri Hierojan tutkintotoimikunta OPH:n AMS määräys tutkintotoimikunnille 1.4.2014 Tutkinnonjärjestäjiltä vaadittavat dokumentit

Lisätiedot

Arvioinnin mukauttaminen ja arvioinnista poikkeaminen

Arvioinnin mukauttaminen ja arvioinnista poikkeaminen Arvioinnin mukauttaminen ja arvioinnista poikkeaminen Mukauttaminen ja erityinen tuki (1) Opiskelijalla on oikeus erityiseen tukeen, jos hän oppimisvaikeuksien, vamman, sairauden tai muun syyn vuoksi tarvitsee

Lisätiedot

Tehdään yhdessä! Mitä, miten ja miksi?

Tehdään yhdessä! Mitä, miten ja miksi? Tehdään yhdessä! Mitä, miten ja miksi? Sosiaali- ja terveysalan tutkintotoimikunnan ja tutkinnon järjestäjien yhteistyöpäivä 23.10.2015 Sosiaali- ja terveysalan tutkintotoimikunta 8509 Soila Osaamisen

Lisätiedot

Koulunkäynnin tukitehtävien tutkintotoimikunta

Koulunkäynnin tukitehtävien tutkintotoimikunta Koulunkäynnin tukitehtävien tutkintotoimikunta Näyttötutkinnon järjestämissopimuksen hakeminen Päivi Kuivalainen Koulunkäynnin ja aamu- ja iltapäivätoiminnan ohjauksen erikoisammattitutkinto Tutkinnon

Lisätiedot

Lasten ja nuorten erityisohjauksen tutkintotoimikunnan pysyväisohjeet näyttötutkinnon järjestäjille (päivitetty 12/2011)

Lasten ja nuorten erityisohjauksen tutkintotoimikunnan pysyväisohjeet näyttötutkinnon järjestäjille (päivitetty 12/2011) Lasten ja nuorten erityisohjauksen tutkintotoimikunnan pysyväisohjeet näyttötutkinnon järjestäjille (päivitetty 12/2011) Järjestämissuunnitelma Yksinkertaisinta on laatia järjestämissuunnitelma OPH:n näyttötutkinto-oppaan

Lisätiedot

Paikka: Optima-järjestelmä (Heikki Hämäläinen ja Veijo Kykkänen AEL, Kaarnatie 4, 00410 HELSINKI)

Paikka: Optima-järjestelmä (Heikki Hämäläinen ja Veijo Kykkänen AEL, Kaarnatie 4, 00410 HELSINKI) 1 (5) Aika: Tiistai 17.5.2011 klo 10.00-11.17 Paikka: Optima-järjestelmä (Heikki Hämäläinen ja Veijo Kykkänen AEL, Kaarnatie 4, 00410 HELSINKI) Läsnä: Arto Saarelainen Puheenjohtaja Jyväskylän aikuisopisto

Lisätiedot