Toimintaohjeet sähkön tuottajille ja todentajille. Metsähaketuen rajaus. Metsähaketuen rajaus versio 1.0

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Toimintaohjeet sähkön tuottajille ja todentajille. Metsähaketuen rajaus. Metsähaketuen rajaus versio 1.0"

Transkriptio

1 Toimintaohjeet sähkön tuottajille ja todentajille Metsähaketuen rajaus Metsähaketuen rajaus Kommenttiversio

2 1 (17) Sisällys 1 Johdanto Nykyiset menettelytavat Tuen rajauksesta aiheutuvat muutokset sähkön tuottajalle Täyteen ja alennettuun tukeen oikeutetut metsähakkeen raaka-aineet Milloin muutokset seurantasuunnitelmaan ovat tarpeen? Ohjeet muutoksen hakemiseksi Eri tukiluokkiin kuuluvien metsähake-erien määrittely Metsähakejakeiden ilmoittaminen tuotantoselvityksessä Metsähake-erien jäljitettävyys Metsähakkeen alkuperän osoittaminen Yleistä alkuperän osoittamisesta Kemera-toteutusilmoitus Metsänkäyttöilmoitus Leimikkosuunnitelma Mittaustodistus Muutokset todentajille Yleiset huomiot todentamisesta Lisävaatimukset hyväksymishakemuksen varmennuksessa Lisävaatimukset maksatushakemuksen varmennuksessa Liite 1. Määritelmiä Liite 2. Ehdotukset uusista polttoaineluokista ja niiden määritelmistä... 17

3 2 (17) 1 Johdanto Uusiutuvan energian tuotantoa tuetaan Suomessa kansallisella syöttötariffijärjestelmällä, jonka kohteena on tuulivoimalla, biokaasulla, puupolttoaineilla ja metsähakkeella tuotettu sähkö. Metsähakkeella tuotetulle sähkölle maksettavan tuen tarkoituksena on ensisijaisesti korvata fossiilisten polttoaineiden käyttöä sähköä ja lämpöä tuottavissa CHP-laitoksissa. Muuttuva sähkön tuotantotuki on sidottu päästöoikeuden hintaan ja turpeen veroon, jotta tuen määrä vastaisi vaihtoehtoisten polttoaineiden, kuten turpeen ja kivihiilen muuttuvia hintatekijöitä. Vuonna 2015 muuttuvan tuotantotuen määrä oli 15,87 /MWh ja vuonna 2016 tuen määrä nousee 18 euroon megawattitunnilta, kun turpeen veroa lasketaan 1,9 euroon megawattitunnilta. Tuotantotukilaki (1396/2010) muuttui siten, että metsähakkeella tuotetun sähkön tuotantotuki tullaan rajaamaan 60 prosenttiin, mikäli hake on peräisin järeän puun hakkuukohteiden jalostuskelpoisesta tukki- tai kuitupuusta. Lakimuutoksen tarkoituksena on varmistaa, että uusiutuvan energian tuotantotuki ei vääristä puumarkkinoita. Muutos tulee voimaan asetuksella säädettävänä ajankohtana, kun sille on saatu EU:n komission hyväksyntä. Rajausta sovellettaisiin kolmannen kalenterivuoden alusta lain tultua voimaan, aikaisintaan siis vuonna 2018 tai Energiavirasto tiedottaa asianosaisia erikseen lakimuutoksen voimaantulosta. Energiavirasto vastaa tuotantotukilaissa määritellyn tuotantotukijärjestelmän hallinnoinnista ja valvonnasta. Lakimuutoksen seurauksena Energiavirasto päivittää sähkön tuottajille ja todentajille tarkoitettuja ohjeita. Tavoitteena on käytännönläheiset ohjeet, joilla lakimuutoksen tavoite saadaan toteutettua tarkoituksenmukaisella ja vähän kustannuksia aiheuttavalla tavalla. Tämä raportti on tulevan uuden ohjeistuksen runko, joka sisältää kuvauksen lakimuutoksen vaikutuksista metsähaketta käyttäville sähkön tuottajille ja todentajille. Raportin perusteella muutetaan seuraavia seurantaohjeen kappaleita: Tuotantotukien tasot Seurantajärjestelmän kehittäminen Sähkön tuotannossa käytettävät polttoaineet Metsähakkeen alkuperän seuranta (Uusi) Raportin valmistelua on pohjustettu sidosryhmätapaamisin sekä kyselyselvityksillä sähkön tuottajille ja metsähakkeen toimittajille. Energiavirasto varaa sidosryhmille mahdollisuuden raportin sekä varsinaisten ohjeiden kommentointiin ennen niiden julkaisua. Jatkossa ohjeita päivitetään myös tarvittaessa soveltamisesta kertyneiden kokemusten myötä.

4 3 (17) 2 Nykyiset menettelytavat Syöttötariffijärjestelmään kuuluu tällä hetkellä 53 metsähakevoimalaitosta. Ne käyttävät vuosittain 5-6 miljoonaa kuutiometriä metsähaketta, joka on noin 75 prosenttia metsähakkeen kokonaiskäytöstä. Muita hakkeen käyttäjiä ovat lämpölaitokset sekä maatilat ja muut pientalot. Tariffijärjestelmään kuuluvat voimalaitokset on hyväksytty järjestelmään hyväksymishakemuksen perusteella. Voimalaitosten hyväksymispäätöksen mukaisessa seurantasuunnitelmassa kuvataan seurantajärjestelmä, jolla sähkön tuottaja selvittää tukikelpoisen sähköenergian määrän tukiaikana. Seurantajärjestelmä koostuu polttoaineiden energiasisältöjen sekä sähkön ja lämmön mittauksista, polttoaineiden lämpöarvojen määrityksistä sekä tiedonkeruu-, prosessointi- ja raportointijärjestelmistä. Seurantajärjestelmän avulla voimalaitoksen tulee tuottaa tieto tukeen oikeutetusta sähkön määrästä sekä muiden hyväksymispäätöksessä yksilöityjen ehtojen täyttymisestä 1. Seurantasuunnitelmassa esitetään ne mittaukset, määritystavat ja -menetelmät, joita tarvitaan maksatushakemuksen tuotantoselvityksen tekemiseksi. Seurantasuunnitelman avulla sähkön tuottaja kerää, kokoaa ja raportoi tiedot joiden perusteella tuotantoselvitys täytetään. Seurantasuunnitelman tulee vastata laitoksella käytössä olevaa seurantajärjestelmää. Todentaja arvioi seurantasuunnitelman ja voimalaitoksen käytäntöjen vastaavuutta laitoskäyntien yhteydessä. Todentajan on tehtävä laitoskäynti useaa eri polttoainetta käyttävälle metsähakevoimalaitokselle kalenterivuosittain. Seurantasuunnitelma sisältää sähkön tuotannossa käytettävät polttoaineet Tilastokeskuksen polttoaineluokituksen 2 mukaisesti ns. nelinumerotasolla määriteltynä. Tukeen oikeuttavia nelinumerotason metsähakepolttoaineita ovat: Kokopuu- tai rankahake, Metsätähdehake- tai murske sekä Kantomurske. Voimalaitoksilla on käytössään erilaisia menetelmiä polttoaineiden määrien, lämpöarvojen ja energiasisältöjen seurantaan. Yleisesti voimalaitokselle saapuvat polttoaineet kirjataan saapuessaan polttoaineluokituksen mukaisesti voimalaitoksen tietojärjestelmään. Punnituksen yhteydessä otettavista näytteistä määritetään erien kosteuspitoisuus ja lämpöarvo. Tuotantotukiasetuksen 9 :n mukaan polttoaineen määrätiedon määrityksen suurin sallittu epävarmuus tariffijaksolle on 7,5 prosenttia. Käytetyillä menetelmillä tulee siis päästä ko. arvoa tarkempaan tulokseen. Käytännössä epävarmuutta syntyy esimerkiksi varastojen muutoksesta sekä mittauslaitteiden ja - menetelmien tarkkuuksista. Metsähakevoimala voi hakea tuotantotukea tariffijaksoittain tai enintään neljältä peräkkäiseltä tariffijaksolta. Maksatushakemuksen yhteydessä toimitettavan tuotantoselvityksen tiedot raportoidaan kuitenkin tariffijaksoittain. Polttoaineiden 1 Energiaviraston seurantaohje, s

5 4 (17) käyttö raportoidaan maksatushakemuksen tuotantoselvitykseen seurantasuunnitelmaan listattujen polttoaineluokkien mukaisesti. Ennen kuin maksatushakemus voidaan jättää Energiaviraston käsiteltäväksi, sähkön tuottajan on pyydettävä todentajan varmennus tuotantoselvityksen tiedoille. Tuotantoselvityksen ja siihen liittyvien tausta-aineistojen perusteella todentaja arvioi, ovatko maksatushakemuksen tiedot oikeita ja asianmukaisia. Tuotantotukilaki edellyttää, että sähkön tuottaja säilyttää tuotantotuen perusteena olevia seurantatietoja 10 vuoden ajan siitä vuodesta lukien, kun voimalaitosta koskeva hyväksymispäätös on rauennut tai peruutettu 3. Tarkempia tietoja syöttötariffijärjestelmään hakeutumisesta ja muista järjestelmään liittyvistä asioista löytyy Energiaviraston seurantaohjeesta. Energiavirasto teki tuotantotukijärjestelmän metsähakevoimalaitoksille kyselyn polttoaineen hankinnasta kesällä Kyselyn tulosten perusteella voimalaitoksilla on keskimäärin kahdeksan metsähakkeen sopimustoimittajaa. Voimalaitosten arvioiden mukaan noin kolmasosa nykyisin käytetystä kokopuu- ja rankahakkeesta on kuitupuuta tai järeää puuta. Energiapuukauppatilastojen perusteella harvennuksilta korjattavasta energiapuusta noin 85 % on rankapuuta ja loput kokopuuta. 3 Seurantatietojen arkistointivelvoitteesta on kerrottu tarkemmin seurantaohjeen luvussa 11.

6 5 (17) 3 Tuen rajauksesta aiheutuvat muutokset sähkön tuottajalle 3.1 Täyteen ja alennettuun tukeen oikeutetut metsähakkeen raaka-aineet Kokopuu- ja rankahakkeelle maksetaan alennettua tukea (60 %), jos: - Se on peräisin järeän puun hakkuukohteelta korjatusta jalostuskelpoisesta tukki- tai kuitupuusta 4. Kokopuu- ja rankahakkeelle maksetaan täyttä tukea (100 %), jos: - Se on peräisin muualta, kuin järeän puun hakkuukohteista o erityiskohteet, kuten pellonreuna-, ojalinja- tai tonttihakkuut o ns. kemera-hakkuukohteet ja ensiharvennukset (ei järeän puun hakkuukohde) TAI - Puutavaralajia ei yleisesti käytetä jalostukseen o Pieniläpimittainen puu (ei täytä kuitupuun mittoja) o Muut puulajit kuin mänty, kuusi ja koivu o Laatuvirheet (laho, mutkaisuus, kuiva, muut vikaantumiset) Samat raaka-aine- ja alkuperäkriteerit koskevat myös ulkomailta tuotua metsähaketta. Ulkomailta tuodun hakkeen/raaka-aineen alkuperä on voitava osoittaa luotettavin metsävara- tai mittaustiedoin. 3.2 Milloin muutokset seurantasuunnitelmaan ovat tarpeen? Metsähaketuen rajaamisen aiheuttamat muutostarpeet sähkön tuottajille riippuvat siitä, mitä polttoainetta sähkön tuotannossa käytetään ja haetaanko käytölle täyttä tukea (kuva 1). Energiavirasto velvoittaa sähkön tuottajaa lisäämään seurantasuunnitelmaan metsähakkeen alkuperän seurantamenetelmät sekä uuden polttoaineluokan, jos sähkön tuotannossa käytetään kokopuu- tai rankahaketta, jolle haetaan täyttä tuotantotukea. Kokopuu- tai rankahakkeen alkuperän seuranta on tarpeen, koska alennetun ja täyden tuen raaka-aineita voi tulla samoilta kohteilta. Alkuperän seurannalla tarkoitetaan järjestelyitä, joilla selvitetään mistä hakkeen raaka-aine on peräisin. Jos kokopuu- tai rankahakkeen alkuperästä ei ole tietoa tai sitä ei voida luotettavasti osoittaa, hakkeelle voidaan maksaa vain alennettua tukea. Jos sähkön tuottaja hakee kokopuu- tai rankahakkeelle vain alennettua (60 %) tukea, sähkön tuottaja ei ole silloin velvollinen seuraamaan metsähakkeen alkuperää. 4 Lisätietoa määritelmistä löytyy liitteestä 1.

7 6 (17) Kuva 1. Lakimuutoksen edellyttämät toimenpiteet sähkön tuottajalle riippuen käytetystä polttoaineesta. Jos sähkön tuottaja käyttää vain metsätähdehaketta tai -mursketta ja/tai kantomursketta, hyväksymispäätökseen ei tarvitse hakea muutosta. Jos sähkön tuottaja aikoo luopua kokopuu- tai rankahakkeen käytöstä, sähkön tuottaja voi halutessaan hakea muutosta hyväksymispäätökseen kokopuu- tai rankahakkeen poistamiseksi seurantasuunnitelmasta. Polttoaineluokan poisto ei kuitenkaan ole pakollista. 3.3 Ohjeet muutoksen hakemiseksi Muutoshakemuksessa sähkön tuottajan on kuvattava polttoainekirjanpito, jolla kokopuu- ja rankahake eritellään tukitason edellyttämiin luokkiin. Seurantasuunnitelmaan tulee myös kuvata toimintatavat, vastuut ja dokumentaatio, joilla hakkeen alkuperää seurataan. Seurantasuunnitelmassa tulee tuoda ilmi myös se, tuleeko kokopuu- tai rankahake suoraan voimalaitokselle, vai myös välivaraston tai terminaalivaraston kautta. Mikäli kokopuu- tai rankahakkeen toimittajia ja/tai toimitusketjuja on useita, kuvausten tulee kattaa kaikkien hakkeen toimittajien soveltamat menetelmät. Seurantajärjestelmän kuvaaminen on hyvä tehdä yhteistyönä metsähakkeen toimittajien kanssa, jotta alkuperän seurannassa on yhtenevät ja luotettavat käytännöt. Alkuperän seurantamenetelmät on kuvattava seurantasuunnitelmassa riittävällä tarkkuudella, jotta todentaja voi tarvittaessa varmentaa alkuperätiedot suunnitelman perusteella. Metsähakkeen jäljitettävyyden sekä alkuperän osoittamisessa käytettävää dokumentaatiota ja kirjanpitokäytäntöjä on kuvattu luvuissa 3.6 ja 3.7. Muutoshakemusta ei tarvitse varmennuttaa todentajalla. Päätöksessä hyväksymispäätöksen muuttamisesta tullaan kuitenkin velvoittamaan seurantajärjestelmän vaatimustenmukaisuuden tarkastamiseen ennen ensimmäisen maksatushakemuksen jättämistä. Todentaja tarkistaa laitoskäynnillä vaatimustenmukaisuuden arvioimalla, vastaako voimalaitoksella ja polttoaineen hankinnassa käytetty uusi seurantajärjestelmä hyväksymishakemuksessa kuvattua seurantasuunnitelmaa ja saadaanko järjestelmän avulla tuotettua riittävät ja luotettavat tiedot tuotantotuen maksamisen perusteena olevaan tuotantoselvitykseen.

8 7 (17) Sähkön tuottajan tulee hakea muutosta hyväksymispäätökseen hyvissä ajoin ennen kuin lakimuutosta aletaan soveltaa. Lain voimaantulosta riippuen muutosta tulisi siis hakea joko vuoden 2017 tai 2018 loppupuoliskolla, jotta Energiavirasto ehtii käsitellä ja hyväksyä muutoshakemukset. Lain soveltamista ajatellen sähkön tuottajan on hyvä sopia metsähakkeen sopimustoimittajien kanssa tulevista muutoksista jo hyvissä ajoin vuoden 2016 aikana, jotta metsähakkeen hankinnassa ehditään tarvittaessa muuttaa toimintatapoja. 3.4 Eri tukiluokkiin kuuluvien metsähake-erien määrittely Lähtökohtaisesti kokopuu- ja rangat on yksinkertaisinta korjata puhtaina yhden tukiluokan puuta sisältävinä erinä. Jos yhdeltä leimikolta kuitenkin kertyy molemman tukiluokan kokopuu- ja rankahakejakeita, tulee osuudet kirjata erän tietoihin. Tiedot, joihin ilmoitettavat osuudet voivat perustua: - Hake-erään liitetty mittaustodistus, josta osuudet käyvät ilmi (esim. jaottelu energiapuuhun ja kuitupuuhun) - Arviot osuuksista perustuen joko hakkuukohteiden pinta-ala- tai puulajiosuuksiin. Arviossa on otettava huomioon eri hakkuutapojen sekä puulajisuhteiden vaikutus hakkuukertymään. Jos metsähaketta tai sen raaka-ainetta säilytetään välivarastossa esimerkiksi terminaalissa ennen toimittamista voimalaitokselle, tulee saapuvista ja lähtevistä eristä varastossa pitää asianmukaista kirjanpitoa. Terminaalivarastosta voimalaitokselle toimitettavat polttoaine-erät voidaan poistaa varaston kirjanpidosta esim. FIFO-periaatteella (First In First Out). Tällöin varastosta vietäisiin pois kirjanpidossa pisimpään olleita raaka-aine-eriä, vaikka fyysisesti ei välttämättä olisikaan kyse juuri samasta puuerästä. Menettelyn avulla pystytään seuraamaan varastossa olevien polttoaineiden osuuksia myös uuden tukiluokan suhteen. Myös muut varastokirjanpitomenetelmät ovat sallittuja, kunhan ne mahdollistavat tariffijaksoittaisten tietojen tarkastelun eri tukiluokkiin kuuluvista metsähakkeen määristä. Kosteusvaihtelut sekä muu hävikki varastoinnissa voi johtaa siihen, että terminaalivarastoon saapuneeksi kirjattu energiamäärä ei vastaa voimalaitokselle toimitettua energiamäärää. Mikäli terminaalivaraston arvoja korjataan terminaalissa tehtyjen mittaustietojen tai voimalaitoksella mitattujen toimitusten perusteella, tulee korjaukset tehdä samassa suhteessa eri tukiluokkiin kuuluvien polttoaineiden suhteen. Varaston koossa tapahtuvaa muutosta ei siis voida tehdä vain toiseen polttoaineluokista. 3.5 Metsähakejakeiden ilmoittaminen tuotantoselvityksessä Mikäli sähköntuottaja hakee täyttä tukea kokopuu- ja rankahakkeelle, tulee määrät ilmoittaa tuotantoselvityksessä käyttämällä polttoaineluokituksen uutta luokkaa kokopuu- tai rankahakkeelle (esim a). Tuotantoselvitykseen riittävät edel-

9 8 (17) leen vain käytettyjen polttoaineiden energiamääriä koskevat tiedot. Jos voimalaitokselle saapuvat metsähake-erät on kirjattu asianmukaisesti uuden polttoaineluokituksen mukaisella jaolla, ei voimalaitoksella tarvita erityisiä järjestelyjä tuotantoselvityksen täyttämiseksi. Voimalaitos voi käyttää aiempia seurantajärjestelmän menettelyjä, joilla varmistutaan tietojen oikeellisuudesta ja asianmukaisuudesta. 3.6 Metsähake-erien jäljitettävyys Metsähakkeen alkuperän osoittamiseen sisältyy kaksi tärkeää kokonaisuutta, joita ovat tietojen jäljitettävyys sekä varsinainen alkuperän osoittamiseen liittyvä tietosisältö. Jäljitettävyyden varmistamiseksi voimalaitokselle saapuvien hakeerien/raaka-aineen mukana kuormakirjatiedoissa tulisi olla yksilöivä tunniste, joka on otettu käyttöön puunhankinnassa esimerkiksi puukaupan tai puunkorjuun yhteydessä. Tunnisteen avulla hake-erän tiedot voidaan yhdistää dokumentaatioon, joka toimii uskottavana todisteena hakkeen alkuperästä. On tärkeää, että tunniste säilyy koko toimitusketjussa metsästä voimalaitokselle tai terminaalivarastolle hake-erän mukana kulkevana tietona. Tämä mahdollistaa metsähakejakeiden tasehallinnan eli eri jakeita ei tarvitse pitää fyysisesti erillään. Menettely vastaa esimerkiksi PEFC- tai FSC-järjestelmien alkuperän seurantaa (ns. Chain of custody). Kuva 2. Esimerkki suoraan tienvarsivarastosta voimalaitokselle toimitettavien erien tiedoista. Mikäli metsähaketta tai sen raaka-ainetta varastoidaan terminaalissa tai muussa välivarastossa, tunnistetta ei välttämättä voida kytkeä fyysisesti erään. Terminaalivarastosta tulee kuitenkin pitää kirjaa sinne toimitettujen hake-erien tunnistetiedoista siten, että terminaalista voimalaitokselle toimitettua täyteen tukeen oikeutettua kokopuu- tai rankahaketta vastaavalle määrälle voidaan kytkeä tunnistetiedot terminaalivaraston kirjanpidosta.

10 9 (17) Eräkohtaiset tunnistetiedot (esimerkki) Tunniste: T12345 (esim. kauppanumero tai muu yksilöivä tunniste) Polttoaineluokka ja määrä: 3112a 100 m3 3112b 50 m3 Tiedot kulkevat koko ketjussa metsästä voimalaitokselle tai terminaalille. Korjuuoperaattori/korjuuyrittäjä kirjaa varastopaikalle ajetun puutavaramäärän puunostajan tietojärjestelmään kauppaan liittyen. Tiedon avulla järjestetään toimitus käyttöpaikalle (voimalaitokselle) tai terminaalivarastoon. Kuljetus-/haketusyrittäjä kirjaa noutaneensa ko. erän tunnistenumeroineen ja ilmoittaa tiedot myös erän vastaanottajalle terminaalissa/käyttöpaikalla. Esimerkki terminaalivaraston hallinnasta (kuva 3): Metsähakkeen toimittaja käyttää logistiikassaan terminaalia toimitusvarmuuden ja toimitusten optimoimiseksi. Toimittajalla on kaksi asiakasta A ja B, joista A haluaa käyttää vain 100 % tuen metsähaketta (3112a) ja B:lle kelpaa myös alemman tuen metsähake (3112b tai vanha 3112). Kuva 3. Esimerkki terminaalivaraston tasehallinnasta. Terminaalivarastoa hallitaan FIFO-periaatteella, eli varastossa pisimpään olleita eriä toimitetaan aina ensin voimalaitokselle. Eristä voidaan tarvittaessa tehdä myös sekoituksia esimerkiksi halutun toimituseräkohtaisen kosteusprosentin saamiseksi.

11 10 (17) Kullekin voimalaitokselle toimitetusta polttoaineesta pidetään kirjaa, jotka vähennetään terminaalivaraston taseesta. Voimalaitoksen tulee raportoida metsähakkeen käyttö tariffijaksoittain, joten terminaalista toimitetulle 100 % tuen kokopuutai rankahakkeelle tulee löytyä tariffijakson aikana toimitettujen erien määrää vastaavat alkuperätiedot, joita todentaja voi tarvittaessa tarkastaa. 3.7 Metsähakkeen alkuperän osoittaminen Yleistä alkuperän osoittamisesta Täyden tuen saamiseksi kokopuu- tai rankahake ei saa olla valmistettu järeän puun hakkuukohteilta korjatusta jalostuskelpoisesta tukki- tai kuitupuusta. Käytännössä tämä voidaan todistaa esimerkiksi osoittamalla, että puu on korjattu muualta kuin järeän puun hakkuukohteelta. Tällaisia kohteita ovat esimerkiksi kemera-tuen piirissä olevat varttuneet taimikot ja nuoret kasvatusmetsät, joilta korjataan pääasiassa pienpuuta ja kuitupuuta. Täyteen tukeen oikeutettuja korjuukohteita ovat myös pellonreuna- ja tonttihakkuut sekä tie- ja ojalinjahakkuut. Järeän puun hakkuukohteilta korjattu pieniläpimittainen puu tai jalostukseen kelpaamaton puu on myös oikeutettu täyteen tukeen. Yhdistetyssä aines- ja energiapuun korjuussa nämä puutavaralajit saadaan valmiiksi eriteltyinä. Järeän puun hakkuukohteilta tulevaa jalostukseen kelpaamatonta puuta ei tarvitse määritellä tai eritellä tarkemmin alkuperän osoittamiseen tarkoitetussa dokumentaatiossa. Riittää, että pieniläpimittainen puu sekä jalostukseen kelpaamaton puu on eritelty esim. energiapuutavaralajina jalostuskelpoisesta puusta (kuitu- ja tukkipuu). Toimija voi osoittaa alkuperän valitsemallaan dokumentaatiolla, kunhan ne täyttävät seuraavat kriteerit: 1) Paikannettavuus metsikkökuviotasolle ja 2) Tietosisältö korjatuista puutavaralajeista ja korjuukohteesta siten, että tiedot vastaavat ilmoitettuja polttoaineita. Tarvittavat tiedot voivat olla tallennettuna sähköiseen tieto-/raportointijärjestelmään tai niistä voidaan pitää fyysistä arkistoa. Myös metsähakkeen alkuperään liittyviä tietoja tulee säilyttää lakisääteisen ajan eli 10 vuotta. Alkuperään liittyvien tietojen ei tarvitse olla sähkön tuottajan hallussa, mutta tietojen tulee olla tarvittaessa sähkön tuottajan, todentajan ja Energiaviraston saatavilla. Säilytettävistä tiedoista sekä niihin liittyvistä vastuista ja oikeuksista on hyvä sopia sähkön tuottajan ja metsähakkeen toimittajan välillä. Seuraavia puukauppaan liittyviä dokumentteja voidaan hyödyntää metsähakkeen alkuperän kirjanpidossa ja osoittamisessa.

12 11 (17) Alkuperätiedot (esimerkki) Tunniste: Leimikkosuunnitelma (harvennushakkuu, karttaote) - Metsänkäyttöilmoitus (metsänomistaja, kiinteistö, käsitellyt kuviot) - Mittaustodistus (korjatut puutavaralajit ja niiden määrät) Tiedot ovat sähkön tuottajan tai metsähakkeen sopimustoimittajan järjestelmissä tai muussa kirjanpidossa/arkistossa, josta ne voidaan tarvittaessa etsiä yksilöivän tunnisteen avulla. Tietojen avulla erä voidaan jäljittää metsikkökuviolle/leimikolle ja niistä selviää myös korjatut puutavaramäärät Kemera-toteutusilmoitus Kemera-tuen piirissä olevista yksityismetsien hakkuista todisteena tukikelpoisuudelle käy kemera-toteutusilmoitus, jossa määritellään kemera-tukeen oikeutettu hakkuukohde ja ilmoitetaan toteutetut työt. Kemera-tuen kohdevaatimukset täyttävät hakkuukohteet ovat automaattisesti täyden tuen piirissä puuston läpimittarajoituksen vuoksi Metsänkäyttöilmoitus Lakisääteinen (MMM:n asetus 1320/2013), Suomen metsäkeskukselle jätettävä ilmoitus hakkuuaikeista. Liitteenä yleensä kuviokartta, johon käsiteltävät kuviot on merkitty. Ilmoituksen perusteella ei voida suoraan päätellä, koskeeko toimenpide järeän puun hakkuukohdetta vai ei, mutta ilmoitus sisältää metsänomistajan ja kiinteistön tiedot ja liitteenä toimitettavasta kartasta käy ilmi käsiteltävät kuviot. Tietojen perusteella alkuperä on mahdollista tarkistaa tarvittaessa paikan päällä. Huom. metsänkäyttöilmoitus ei ole pakollinen, jos käsittelykohde on: - pienikokoisen, ennen hakkuuta keskiläpimitaltaan alle 13 senttimetrisen puuston kasvatushakkuu - sähkölinjojen ja junaratojen reunavyöhykkeiden hakkuu - oja-, vesijohto- tai viemärilinjan hakkuu - pienialainen tie-, sähkö- tai muun vastaavan linjan hakkuu Leimikkosuunnitelma Metsäsuunnitelma- tai julkisten metsävaratietojen perusteella määritelty leimikkosuunnitelma, josta ilmenee kartalle kuvattuna toteutettujen hakkuiden sijainti ja

13 12 (17) hakkuutavat, käsiteltyjen metsikkökuvioiden tiedot sekä omistajan/metsätilan yhteystiedot (kiinteistötunnus). Leimikkosuunnitelma voi koskea myös sellaisia hakkuita, joista ei tarvitse tehdä metsänkäyttöilmoitusta Mittaustodistus Mittaustodistus on yleensä hakkuukoneen tietoihin perustuva asiakirja, josta selviää korjatut puutavaralajit ja niiden määrät. Tietoina voi olla myös korjattujen puutavaralajien pituudet ja keskijäreys. Mittaus voidaan hoitaa myös muilla tavoin, esimerkiksi tehdasmittauksena tai pinomittauksena tienvarressa. Mittaustodistuksen tietoja korjatuista puutavaralajeista voidaan verrata ilmoitettuun hake-erään. Mittaustodistuksen tiedoilla voi myös täydentää hake-erän alkuperätietoja esimerkiksi sellaisissa tilanteissa, kun nuoret kasvatusmetsät eivät yksiselitteisesti rajaudu pois järeän puun hakkuukohteista. Mittaustodistuksen tietojen käytettävyys vähenee, jos tiedot koskevat usean kuvion leimikkoa, joista osa on järeän puun hakkuukohteita. Ongelma voidaan ratkaista rajaamalla leimikko eri lohkoihin tukikelpoisuuden mukaan ja laatimalla mittaustodistus kuvioittain/lohkoittain.

14 13 (17) 4 Muutokset todentajille 4.1 Yleiset huomiot todentamisesta Lakimuutos ei tuo uutta pätevyysaluetta tuotantotuen todentamiseen, mutta se laajentaa metsähake-pätevyysalueen osaamisvaatimuksia. Todentajan tulee kiinnittää entistä enemmän huomiota metsähakejakeiden asianmukaiseen erittelyyn, koska tukeen oikeuttavien polttoaineluokkien määrä kasvaa ja kaikilla metsähakejakeilla tuotettu sähkö ei jatkossa ole oikeutettu yhtäläiseen tukeen. Vaikka metsätähdehakkeen ja -murskeen sekä kantomurskeen käyttö ei edellytä alkuperän seurantaa, todentajan tulee seurata laitoskäyntien yhteydessä, että polttoaineiden käyttö kirjataan asianmukaisesti oikeisiin polttoaineluokkiin. Metsähakkeen alkuperään liittyvä varmentaminen vaatii puukaupan, metsäsuunnittelun ja niihin liittyvien dokumenttien tuntemusta. Todentajan on osattava tulkita metsähakkeen alkuperätietoja sisältäviä dokumentteja, kun todentaja arvioi vastaavatko tiedot ilmoitettua metsähakkeen polttoaineluokkaa. Seuraavissa luvuissa on kuvattu erikseen muutokset hyväksymishakemusten ja maksatushakemusten varmentamisessa. 4.2 Lisävaatimukset hyväksymishakemuksen varmennuksessa Metsähakevoimalaitoksilta voidaan edellyttää hyväksymispäätöksen muutoksessa todentajan tarkistusta päivitetyn seurantajärjestelmän vaatimustenmukaisuudesta sitten, kun uuden seurantajärjestelmän mukainen toiminta on käynnistynyt voimalaitoksella. Tarkistus tulee tehdä ennen ensimmäisen maksatushakemuksen jättämistä. Vaatimustenmukaisuutta arvioitaessa on tarkistettava pistokokein, toimiiko kokopuu- ja rankahakkeen alkuperän jäljitettävyys seurantasuunnitelmaan kirjatuilla käytännöillä. Yleinen vaatimus on, että alkuperätiedot ylipäätään löytyvät, jos haketta toimitetaan seurantasuunnitelman mukaan suoraan voimalaitokselle. Toiseksi, hake-erään kytkettyjen alkuperätietojen tulee olla linjassa ilmoitetun polttoaineluokan ja erän koon kanssa. Jos täyden tuen kokopuu- tai rankahaketta toimitetaan terminaali- tai muun välivaraston kautta, tulee todentajan tarvittaessa tutustua varaston kirjanpitoon ja niihin liittyviin hake-erien alkuperätietoihin. Hakkeen alkuperään liittyvä dokumentointi ei välttämättä anna yksiselitteistä vastausta puun jalostuskelpoisuudesta ja alkuperästä, mutta oleellisinta tiedoissa on se, että puun jäljitettävyys onnistuu metsikkökuviolle asti. Alkuperätiedoista tulee myös tehdä loogisuustarkastelua. Jos kyseessä on esimerkiksi järeän puun hakkuukohde (hakkuutapana muu harvennus, kehitysluokka varttunut kasvatusmetsä), täyteen tukeen oikeutettu energiapuu voi olla oma puutavaralajinsa mittaustodistuksen tiedoissa. Jos puutavaralajeja ei ole eritelty mittaustodistuksessa, vain osa puusta voi olla oikeutettu täyteen tukeen. Todentajan tulee pyytää lisätietoja metsähakkeen alkuperästä, mikäli tiedot ovat ristiriitaisia tai alkuperästä ei voida riittävällä tavalla varmistua annettujen tietojen perusteella.

15 14 (17) 4.3 Lisävaatimukset maksatushakemuksen varmennuksessa Metsähakkeen alkuperän varmentaminen on osa täyteen tukeen oikeutettua kokopuu- ja rankahaketta käyttävien sähkön tuottajien maksatushakemusten varmennusta. Alkuperän varmentaminen tapahtuu sähkön tuottajan tai polttoaineen toimittajan antamien tietojen ja dokumentaation perusteella. Tuotantoselvityksen tietoja varmennettaessa todentajan tulee tarkistaa pistokokein, että täyteen tukeen kirjattu kokopuu- ja rankahakkeen alkuperä on jäljitettävissä seurantasuunnitelmaan kirjatuilla käytännöillä. Tarkastusta varten todentaja voi pyytää sähkön tuottajalta tiedot tariffijakson aikana toimitetuista polttoaineeristä. Todentaja voi listan perusteella valita satunnaisesti täyteen tukeen oikeutetun kokopuu- tai rankahakkeen eriä ja pyytää sähkön tuottajalta niiden tarkemmat alkuperätiedot. Terminaalivaraston tai muun välivaraston kautta tulleiden erien alkuperätietoja tulee tarkastella varastokirjanpidosta. Tällöin varmennus liittyy lähinnä varaston toimintatapoihin, joita tarkastellaan selvittämällä varastokirjanpidon paikkansapitävyyttä ja täyden tuen hake-erien jäljitettävyyttä. Varmentamismenetelmät riippuvat siitä, toimitetaanko terminaalista kokopuu- tai rankahaketta yhdelle vai useammalle syöttötariffijärjestelmään kuuluvalle voimalaitokselle. Jos terminaalista syötetään vain yhtä voimalaitosta, todentaja voi suoraan arvioida, onko terminaalissa ollut tarkasteltavan tariffijakson aikana vähintään voimalaitokselle toimitettua vastaava määrä täyden tuen haketta. Jos terminaalin asiakkaina on useita metsähakevoimalaitoksia, terminaalivaraston tietoja täyden ja alennetun tuen jakeista tulee verrata kaikille voimalaitoksille tariffijakson aikana tehtyihin toimituksiin. Mikäli täyteen tukeen oikeutettujen kokopuu- tai rankahakkeen alkuperätiedoissa on puutteita, tulee epäselvien erien osuus vähentää terminaalivaraston ajantasaisesta täyden tuen hakkeen varastosaldosta. Menettelyllä pyritään siihen, että virheelliset erät saadaan korjattua tulevien toimitusten määrissä, eikä aiemmin tehtyjä tuotantoselvityksiä tarvitse korjata jälkikäteen. Lähtökohtaisesti terminaalissa tulisi huolehtia siitä, että mikäli alkuperätiedot puuttuvat saapuvasta kokopuu- tai rankahake-erästä, se kirjataan alennetun tuen polttoaineluokkaan.

16 15 (17) Liite 1. Määritelmiä Metsähake: - Tilastokeskuksen polttoaineluokat 3112, 3113 ja Suoraan metsästä tai puustoisilta alueilta korjattu metsäbiomassa, kuten oksat ja hakkuutähteet, kannot ja juurakot sekä koko- ja rankapuu. Metsikkökuvio 5 : - Subjektiivisesti rajattu yhtenäinen metsäalue, jossa puuston ja kasvupaikan ominaisuudet sekä metsänhoidollinen toimenpidetarve ovat yhtenäiset. Järeän puun hakkuukohde 6 : - kohde, jossa on tehty metsälaissa (1093/1996) tarkoitettu uudistushakkuu tai sellainen kasvatushakkuu, jonka jälkeen metsikkö katsotaan vähintään varttuneeksi kasvatusmetsiköksi. Varttuneen kasvatusmetsän määritelmänä on metsikkö, jonka puuston keskiläpimitta on rinnankorkeudelta (1,3 m) yli 16 cm. o Määritelmän täsmennyksenä voidaan todeta, että eri-ikäisrakenteinen metsä katsotaan järeän puun hakkuukohteeksi, sillä pääosa kertymästä on yleensä tukkipuuta. Jalostuskelpoinen tukki- tai kuitupuu: - Tuotantotukilaissa ei säädetä mitta- tai laatuvaatimuksista. Jalostukseen soveltuviksi rungonosiksi katsotaan yleisesti kemiallisen ja mekaanisen massan valmistukseen soveltuva kuitupuuraaka-aine sekä sahatavaran ja vanerilevyjen valmistukseen soveltuva tukkipuuraaka-aine. Puulajeista jalostuskelpoisiksi katsotaan yleisesti metsäteollisuudessa käytetyt puulajit eli kuusi, mänty ja koivu. Jalostuskelpoisuus arvioidaan siis tapauskohtaisesti ja vastuu arvioinnista on metsähakkeen toimittajalla. Arviota jalostuskelpoisuudesta voidaan tarvittaessa verrata metsähakkeen alkuperätietoihin. o o Harvennushakkuissa ei aina ole taloudellisesti perusteltua korjata kaikkia mahdollisia puutavaralajeja erikseen erien pienen koon takia. Jos esimerkiksi mäntyvaltaiselta harvennukselta korjataan mäntykuitupuun ohella kaikki koivu ja muu lehtipuu energiaksi, voidaan perustellusti ajatella etteivät muut puutavaralajit ole taloudellisesti jalostuskelpoisia. Tienvarteen vanhentuneet kuitu- tai tukkipuuerät ovat yleensä pienikokoisia kuormaerästä ylijääneitä kasoja. Tällaiset puuerät voidaan katsoa jalostukseen kelpaamattomaksi eli oikeutetuksi täyteen tukeen. Puuerän alkuperä tulee kuitenkin voida osoittaa. Erään liittyvinä tietoina voi siis olla metsänkäyttöilmoitus tai leimikkosuunnitelma sekä mittaustodistus. 5 Metsävaratiedon laatuseloste: 6 Tuotantotukilaki (1396/2010) 5 kohta 10.

17 16 (17) Kemera-kohde: Tässä tapauksessa mittaustodistuksessa ei näy erikseen energiapuuerää, mutta jos energiaksi toimitettu erä on selvästi mittaustodistuksen kuitupuuerää pienempi, voidaan tiedot katsoa riittäviksi. - Kestävän metsätalouden määräaikainen rahoituslaki (34/2015) sisältää tuettavana työlajina nuoren metsän hoidon ja nuoren metsän kunnostuksen. Tukea voi saada myös ensiharvennukseen, jos kohdekohtaiset kriteerit täyttyvät. Maaja metsätalousministeriön asetuksen (622/2015) 8 :ssä on määritelty toteutusilmoitukseen sisällytettäviä tietoja. Lisäksi 10 :n mukaan nuoren metsän hoidon toteutusilmoituksessa on ilmoitettava jäävän puuston keskiläpimitta rinnankorkeudelta sekä ne kuviot, joilta on kerätty pienpuuta vähintään rahoituslain edellyttämä vähimmäismäärä korjuukohteen sijainnista riippuen. Valtioneuvoston asetuksen (594/2015) mukaan nuoren metsän hoitokohteen kasvatuskelpoisen puuston pohjapinta-alalla painotettu keskiläpimitta rinnankorkeudelta tulee olla työn jälkeen enintään 16 senttimetriä. Työkohteen pinta-alan tulee olla myös vähintään kaksi hehtaaria, mutta se voi koostua useasta yli 0,5 hehtaarin kuviosta. o lausunnolle lähetetty lain muutosehdotus tiukentaisi nuoren metsän hoidon tukiehtoja siten, että kohteen tulee olla ennen hoitotyötä korkeintaan nuorta kasvatusmetsää, eli rinnankorkeusläpimitta voi olla enintään 16 cm. Myös poistettavien runkojen vähimmäismäärää esitetään nostettavaksi nykyisestä vähintään tasolle 1500 kpl/ha (Etelä-Suomessa). Muutoksilla halutaan ohjata tuen käyttöä kannattamattomiin, riukuuntuneisiin metsiin, joiden metsänhoidollinen harvennus on kuitenkin perusteltua. Lakimuutos karsisi hieman kemera-tukeen oikeutettujen kohteiden määrää ja samalla myös osa metsähakkeen täyden tuen kohteista jäisi uuden kemera-rajauksen ulkopuolelle.

18 17 (17) Liite 2. Ehdotukset uusista polttoaineluokista ja niiden määritelmistä 3112a - Kokopuu- ja rankahake (pienpuu) Karsitusta, pieniläpimittaisesta tai jalostukseen kelpaamattomasta runkopuusta tai pieniläpimittaisen puun koko maanpäällisestä biomassasta (runkopuu, oksat, neulaset) tehty hake. 3112b - Kokopuu- ja rankahake (järeä puu) Karsitusta, järeän puun hakkuukohteen jalostuskelpoisesta runkopuusta tehty hake. Kuitu- tai tukkipuun mitat ja laatuvaatimukset täyttävät koivu-, mänty- tai kuusipuu.

Metsähaketuen rajaus. Ylitarkastaja Olli Mäki Uusiutuvan energian ajankohtaispäivä Metsähake ja muut biomassat 26.1.2016

Metsähaketuen rajaus. Ylitarkastaja Olli Mäki Uusiutuvan energian ajankohtaispäivä Metsähake ja muut biomassat 26.1.2016 Metsähaketuen rajaus Ylitarkastaja Olli Mäki Uusiutuvan energian ajankohtaispäivä Metsähake ja muut biomassat 26.1.2016 Esityksen sisältö Mikä rajaus? Ketä muutos koskee? Aikataulu Kuinka alkuperä voidaan

Lisätiedot

Kokopuu- ja rankahakkeen tukikelpoisuus ja alkuperän osoittamisen vaatimukset. Ylitarkastaja Olli Mäki

Kokopuu- ja rankahakkeen tukikelpoisuus ja alkuperän osoittamisen vaatimukset. Ylitarkastaja Olli Mäki Kokopuu- ja rankahakkeen tukikelpoisuus ja alkuperän osoittamisen vaatimukset Ylitarkastaja Olli Mäki 28.8.2018 Esityksen sisältö Tuki metsähakkeen käytölle, lakimuutos Tukikelpoisuuteen vaikuttavat tekijät

Lisätiedot

Alkuperämenettelyt seurantasuunnitelmassa ja muutoshakemuksen jättäminen. Suvi Koikkalainen, Tekninen asiantuntija

Alkuperämenettelyt seurantasuunnitelmassa ja muutoshakemuksen jättäminen. Suvi Koikkalainen, Tekninen asiantuntija Alkuperämenettelyt seurantasuunnitelmassa ja muutoshakemuksen jättäminen Suvi Koikkalainen, Tekninen asiantuntija Sisältö 1. Taustaa 2. Seurantasuunnitelman päivitys 3. Hakemustilanne 2 Taustaa Ohjeet

Lisätiedot

Energiamarkkinavirasto. Maksatusohje. Uusiutuvilla energialähteillä tuotettavan sähkön tuotantotuen maksatuksen hakeminen ohje sähkön tuottajalle

Energiamarkkinavirasto. Maksatusohje. Uusiutuvilla energialähteillä tuotettavan sähkön tuotantotuen maksatuksen hakeminen ohje sähkön tuottajalle Energiamarkkinavirasto Maksatusohje Uusiutuvilla energialähteillä tuotettavan sähkön tuotantotuen maksatuksen hakeminen ohje sähkön tuottajalle 1.2.2013 2 Sisällysluettelo 1 Määräajat... 3 2 Syöttötariffin

Lisätiedot

Maksatusohje. Uusiutuvilla energialähteillä tuotettavan sähkön tuotantotuen maksatuksen hakeminen ohje sähkön tuottajalle

Maksatusohje. Uusiutuvilla energialähteillä tuotettavan sähkön tuotantotuen maksatuksen hakeminen ohje sähkön tuottajalle Maksatusohje Uusiutuvilla energialähteillä tuotettavan sähkön tuotantotuen maksatuksen hakeminen ohje sähkön tuottajalle 947/702/2013 1.1.2014 Versiohistoria Version Pvm numero 1 1.1.2014 Keskeisimmät

Lisätiedot

Metsäbiomassojen kestävyyden ja tukien valvonta

Metsäbiomassojen kestävyyden ja tukien valvonta Metsäbiomassojen kestävyyden ja tukien valvonta Biokattilat kuumaksi Pirkanmaalla 12.4.2017 UKK-instituutti, Tampere Pekka Ripatti Biomassojen kestävyyden ja tukien valvonnan hierarkia EU:n valmistelu

Lisätiedot

Metsähakkeella tuotetun sähkön tukijärjestelmä ja puumarkkinavaikutusten seuranta. Olli Mäki ja Pekka Ripatti

Metsähakkeella tuotetun sähkön tukijärjestelmä ja puumarkkinavaikutusten seuranta. Olli Mäki ja Pekka Ripatti Metsähakkeella tuotetun sähkön tukijärjestelmä ja puumarkkinavaikutusten seuranta Olli Mäki ja Pekka Ripatti 24.4.2015 SISÄLTÖ 1 Puu energiantuotannossa - Metsähakkeen käyttö - Metsähakkeella tuotetun

Lisätiedot

Metsästä energiaa. Kestävän kehityksen kuntatilaisuus. Sivu 1

Metsästä energiaa. Kestävän kehityksen kuntatilaisuus. Sivu 1 Metsästä energiaa Kestävän kehityksen kuntatilaisuus Sivu 1 2014 Metsästä energiaa Olli-Pekka Koisti Metsästä energiaa Metsä- ja puuenergia Suomessa Energiapuun korjuukohteet Bioenergia Asikkalassa Energiapuun

Lisätiedot

KOTIMAISTEN POLTTOAINEIDEN VERO- JA TUKIMUUTOSTEN VAIKUTUKSET Selvitys työ- ja elinkeinoministeriölle YHTEENVETO 52X269901 30.1.

KOTIMAISTEN POLTTOAINEIDEN VERO- JA TUKIMUUTOSTEN VAIKUTUKSET Selvitys työ- ja elinkeinoministeriölle YHTEENVETO 52X269901 30.1. KOTIMAISTEN POLTTOAINEIDEN VERO- JA TUKIMUUTOSTEN VAIKUTUKSET Selvitys työ- ja elinkeinoministeriölle YHTEENVETO 52X26991 VASTUUVAPAUSLAUSEKE Pöyry Management Consulting Oy ( Pöyry ) pidättää kaikki oikeudet

Lisätiedot

PUUKAUPPA JKL yo Metsäkurssi 2014 syksy Petri Kilpinen, Metsäkeskus

PUUKAUPPA JKL yo Metsäkurssi 2014 syksy Petri Kilpinen, Metsäkeskus PUUKAUPPA JKL yo Metsäkurssi 2014 syksy Petri Kilpinen, Metsäkeskus yleistä puukaupasta puukaupan eri muodot puutavaran hintaan vaikuttavat tekijät; laatu, leimikkotekijät puukaupan kulku, yleiset ehdot

Lisätiedot

Metsäenergian uudet tuet. Keski-Suomen Energiapäivä 2011 2.2.2011 Laajavuori, Jyväskylä

Metsäenergian uudet tuet. Keski-Suomen Energiapäivä 2011 2.2.2011 Laajavuori, Jyväskylä Metsäenergian uudet tuet Keski-Suomen Energiapäivä 2011 2.2.2011 Laajavuori, Jyväskylä Uusiutuvan energian velvoitepaketti EU edellyttää (direktiivi 2009/28/EY) Suomen nostavan uusiutuvan energian osuuden

Lisätiedot

Energiapuun korjuutuet

Energiapuun korjuutuet Energiapuun korjuutuet Mikko Korhonen, Suomen metsäkeskus, Pohjois-Karjalan alueyksikkö Metsähakkeen tavoitteet ja keinot TAVOITE: Metsähakkeen käyttötavoite energiantuotannossa 25 TWh eli noin 13,5 milj.

Lisätiedot

Metsäbioenergia energiantuotannossa

Metsäbioenergia energiantuotannossa Metsäbioenergia energiantuotannossa Metsätieteen päivä 17.11.2 Pekka Ripatti & Olli Mäki Sisältö Biomassa EU:n ja Suomen energiantuotannossa Metsähakkeen käytön edistäminen CHP-laitoksen polttoaineiden

Lisätiedot

Metsäenergiaa riittävästi ja riittävän tehokkaasti. Päättäjien Metsäakatemia 27.9.2012 Toimitusjohtaja Tuomo Kantola Jyväskylän Energia yhtiöt

Metsäenergiaa riittävästi ja riittävän tehokkaasti. Päättäjien Metsäakatemia 27.9.2012 Toimitusjohtaja Tuomo Kantola Jyväskylän Energia yhtiöt Metsäenergiaa riittävästi ja riittävän tehokkaasti Päättäjien Metsäakatemia 27.9.2012 Toimitusjohtaja Tuomo Kantola Jyväskylän Energia yhtiöt Metsähakkeen raaka-aineita Karsittu ranka: rankahake; karsitusta

Lisätiedot

Vuoden 2008 energia- ja ilmastostrategian risupaketin vaikutukset

Vuoden 2008 energia- ja ilmastostrategian risupaketin vaikutukset Vuoden 2008 energia- ja ilmastostrategian risupaketin vaikutukset Suomen energiaekonomistien ja metsäekonomistiklubin kevätseminaari, Energiavirasto 6.4.2017 Pekka Ripatti ja Olli Mäki Kenen tiedoilla

Lisätiedot

Ajankohtaista tuotantotukitodentamisessa. Todentajien infopäivä Maiju Seppälä

Ajankohtaista tuotantotukitodentamisessa. Todentajien infopäivä Maiju Seppälä Ajankohtaista tuotantotukitodentamisessa Todentajien infopäivä 11.9.2015 Maiju Seppälä Syöttötariffijärjestelmän sulkeminen tuulivoiman osalta Tuotantotukilain muutos vireillä, jossa 2500 MVA:n kiintiö

Lisätiedot

Energiapuun korjuu päätehakkuilta. 07.11.2012 Tatu Viitasaari

Energiapuun korjuu päätehakkuilta. 07.11.2012 Tatu Viitasaari Energiapuun korjuu päätehakkuilta 07.11.2012 Tatu Viitasaari Lämmön- ja sähköntuotannossa käytetty metsähake muodostuu Metsähake koostuu milj m3 0.96 0.54 3.1 Pienpuu Hakkutähteet Kannot 2.24 Järeä runkopuu

Lisätiedot

MITEN MYYT JA MITTAAT ENERGIAPUUTA? Aluejohtaja Pauli Rintala Metsänomistajien liitto Järvi-Suomi

MITEN MYYT JA MITTAAT ENERGIAPUUTA? Aluejohtaja Pauli Rintala Metsänomistajien liitto Järvi-Suomi MITEN MYYT JA MITTAAT ENERGIAPUUTA? Aluejohtaja Pauli Rintala Metsänomistajien liitto Järvi-Suomi ENERGIAPUUKAUPAN VAIHTOEHDOT Pystykauppa (myydään ostajalle hakkuuoikeus, myyjä saa puusta kantohinnan

Lisätiedot

PUUNJALOSTUS, PUUTAVARALAJIT, MITTA JA LAATUVAATIMUKSET OSIO 6

PUUNJALOSTUS, PUUTAVARALAJIT, MITTA JA LAATUVAATIMUKSET OSIO 6 PUUNJALOSTUS, PUUTAVARALAJIT, MITTA JA LAATUVAATIMUKSET OSIO 6 Suomen puunjalostus ja sen merkitys eri puutavaralajit ja niiden laadun vaikutus puunjalostukseen puunjalostusmuodot 1 Puu on ekologinen materiaali

Lisätiedot

Kohti puukauppaa. Metsään peruskurssi Suolahti ti 5.2.2013 Kirsi Järvikylä. Hakkuutavat

Kohti puukauppaa. Metsään peruskurssi Suolahti ti 5.2.2013 Kirsi Järvikylä. Hakkuutavat Kohti puukauppaa Metsään peruskurssi Suolahti ti 5.2.2013 Kirsi Järvikylä 1 Hakkuutavat Päätehakkuu = uudistuskypsän metsän hakkuu. Avohakkuu, siemenpuu- ja suojuspuuhakkuu sekä kaistalehakkuu. Uudistamisvelvoite!

Lisätiedot

KESTÄVÄ METSÄENERGIA -SEMINAARI 18.11.2014

KESTÄVÄ METSÄENERGIA -SEMINAARI 18.11.2014 KESTÄVÄ METSÄENERGIA -SEMINAARI 18.11.2014 KÄYTTÖPAIKKAMURSKA JA METSÄENERGIAN TOIMITUSLOGISTIIKKA Hankintainsinööri Esa Koskiniemi EPV Energia Oy EPV Energia Oy 19.11.2014 1 Vaskiluodon Voima Oy FINLAND

Lisätiedot

ENERGIAPUUKOHTEEN TUNNISTAMINEN JA OHJAAMINEN MARKKINOILLE

ENERGIAPUUKOHTEEN TUNNISTAMINEN JA OHJAAMINEN MARKKINOILLE ENERGIAPUUKOHTEEN TUNNISTAMINEN JA OHJAAMINEN MARKKINOILLE METSÄ metsänomistajat PROMOOTTORI metsäsuunnittelu ja -neuvonta MARKKINAT polttopuu- ja lämpöyrittäjät metsäpalveluyrittäjät energiayhtiöt metsänhoitoyhdistykset

Lisätiedot

Puukaupan sanastoa (1)

Puukaupan sanastoa (1) PUUKAUPPA OSIO 2 yleistä puukaupasta puukaupan eri muodot puutavaran hintaan vaikuttavat tekijät; laatu, leimikkotekijät puukaupan kulku, yleiset ehdot metsänomistajan rooli puukaupassa 1 Puukaupan sanastoa

Lisätiedot

Hakeutuminen syöttötariffijärjestelmään ja asiointi SATU-järjestelmässä. Perämeren tuulivoima-alueen infopäivä 28.8.

Hakeutuminen syöttötariffijärjestelmään ja asiointi SATU-järjestelmässä. Perämeren tuulivoima-alueen infopäivä 28.8. Hakeutuminen syöttötariffijärjestelmään ja asiointi SATU-järjestelmässä Perämeren tuulivoima-alueen infopäivä 28.8.2014 Outi Vilén Esityksen sisältö Tukitasot Säädökset ja ohjeet Todentajan rooli Toiminnallisten

Lisätiedot

Sastamalan kaupungin metsäomaisuus. Katariina Pylsy 30.9.2015

Sastamalan kaupungin metsäomaisuus. Katariina Pylsy 30.9.2015 Sastamalan kaupungin metsäomaisuus Katariina Pylsy 30.9.2015 Metsäomaisuuden laajuus 2013 Vammala Mouhijärvi Suodenniemi Kiikoinen Äetsä Ritajärvi Yhteensä Metsämaa 823 568 289 108 203 192 Kitumaa 81 54

Lisätiedot

Maksatusohje. Uusiutuvilla energialähteillä tuotettavan sähkön tuotantotuen maksatuksen hakeminen ohje sähkön tuottajalle

Maksatusohje. Uusiutuvilla energialähteillä tuotettavan sähkön tuotantotuen maksatuksen hakeminen ohje sähkön tuottajalle Maksatusohje Uusiutuvilla energialähteillä tuotettavan sähkön tuotantotuen maksatuksen hakeminen ohje sähkön tuottajalle 947/702/2013 30.3.2016 Versiohistoria Version Pvm Keskeisimmät muutokset numero

Lisätiedot

KATSAUS PUUENERGIAN TULEVAISUUTEEN LAPISSA

KATSAUS PUUENERGIAN TULEVAISUUTEEN LAPISSA KATSAUS PUUENERGIAN TULEVAISUUTEEN LAPISSA Puunhankinta ja logistiikka - Teknologian kehitysnäkymät Lapin bioenergiaseminaari Rovaniemi 14.2.2008 ja Tornio 15.2.2008 Vesa Tanttu Esityksen sisältö Korjuukohteet

Lisätiedot

Ajankohtaista tuotantotukitodentamisesta

Ajankohtaista tuotantotukitodentamisesta Energiamarkkinaviraston infotilaisuus todentajille Ajankohtaista tuotantotukitodentamisesta 15.12.2011 Energiamarkkinavirasto Tuotantotuki Tekninen asiantuntija Maiju Seppälä Tekninen asiantuntija Mari

Lisätiedot

Maksatusohje. Uusiutuvilla energialähteillä tuotettavan sähkön tuotantotuen maksatuksen hakeminen ohje sähkön tuottajalle

Maksatusohje. Uusiutuvilla energialähteillä tuotettavan sähkön tuotantotuen maksatuksen hakeminen ohje sähkön tuottajalle Maksatusohje Uusiutuvilla energialähteillä tuotettavan sähkön tuotantotuen maksatuksen hakeminen ohje sähkön tuottajalle 947/702/2013 2.2.2015 Versiohistoria Version numero Pvm Keskeisimmät muutokset 1

Lisätiedot

Juurikäävän torjunta

Juurikäävän torjunta Juurikäävän torjunta Miksi pois tuen piiristä? tuettu valtion varoin liki 20 vuotta Torjunnan kustannukset eivät ole suuret suhteessa hakkuutuloihin väheneviä tukijärjestelmän määrärahoja ei ole tarkoituksenmukaista

Lisätiedot

Taimikon varhaishoito. Kemera-koulutus

Taimikon varhaishoito. Kemera-koulutus Taimikon varhaishoito Kemera-koulutus 1.6.2015 Uusi työlaji Taimikon varhaishoito Taimikon perkausta ja harvennusta, sekä verhopuuston poistoa ja harvennusta. Pienpuun kerääminen mahdollista, ei tosin

Lisätiedot

Sähkön tuottajan velvollisuudet preemiojärjestelmässä. Lakimies Inkeri Lilleberg ja Lakimies Nicoleta Kaitazis

Sähkön tuottajan velvollisuudet preemiojärjestelmässä. Lakimies Inkeri Lilleberg ja Lakimies Nicoleta Kaitazis Sähkön tuottajan velvollisuudet preemiojärjestelmässä Lakimies Inkeri Lilleberg ja Lakimies Nicoleta Kaitazis Rakentamisvakuuden asettaminen Jos voimalaitos hyväksytään preemiojärjestelmään, sähkön tuottaja

Lisätiedot

Selvityspyyntö puutteellisista varmennuksista ja kuuleminen huomautuksen antamisesta dnro 1419/731/2015

Selvityspyyntö puutteellisista varmennuksista ja kuuleminen huomautuksen antamisesta dnro 1419/731/2015 Päätös 1 (6) 27.8.2015 Dnro 1419/731/2015 Inspecta Sertifiointi Oy PL 1000 00581 Helsinki Selvityspyyntö puutteellisista varmennuksista ja kuuleminen huomautuksen antamisesta dnro 1419/731/2015 Asia Asianosainen

Lisätiedot

Polttoaineen määrittely metsähakevoimalaitoksilla

Polttoaineen määrittely metsähakevoimalaitoksilla Uusiutuvan energian syöttötariffijärjestelmän ajankohtaispäivät Polttoaineen määrittely metsähakevoimalaitoksilla 15.1.2013 Energiamarkkinavirasto Uusiutuva Energia Tekninen asiantuntija Mari Tenhovirta

Lisätiedot

Maksatusohje. Uusiutuvilla energialähteillä tuotettavan sähkön tuotantotuen maksatuksen hakeminen ohje sähkön tuottajalle

Maksatusohje. Uusiutuvilla energialähteillä tuotettavan sähkön tuotantotuen maksatuksen hakeminen ohje sähkön tuottajalle Maksatusohje Uusiutuvilla energialähteillä tuotettavan sähkön tuotantotuen maksatuksen hakeminen ohje sähkön tuottajalle 947/702/2013 18.9.2015 Versiohistoria Version numero Pvm Keskeisimmät muutokset

Lisätiedot

Onko puu on korvannut kivihiiltä?

Onko puu on korvannut kivihiiltä? Onko puu on korvannut kivihiiltä? Biohiilestä lisätienestiä -seminaari Lahti, Sibeliustalo, 6.6.2013 Pekka Ripatti Esityksen sisältö Energian kulutus ja uusiutuvan energian käyttö Puuenergian monet kasvot

Lisätiedot

TYÖ- JA ELINKEINOMINISTERIÖ Muistio Liite Hallitusneuvos Anja Liukko LUONNOS

TYÖ- JA ELINKEINOMINISTERIÖ Muistio Liite Hallitusneuvos Anja Liukko LUONNOS TYÖ- JA ELINKEINOMINISTERIÖ Muistio Liite Hallitusneuvos Anja Liukko 15.5.2018 LUONNOS VNA UUSIUTUVILLA ENERGIALÄHTEILLÄ TUOTETUN SÄHKÖN TUOTANTO- TUESTA ANNETUN VNA:N MUUTTAMISESTA 1 Laki uusiutuvilla

Lisätiedot

Energiapuukauppa. Energiapuukauppaa käydään pitkälti samoin periaattein kuin ainespuukauppaakin, mutta eroavaisuuksiakin on

Energiapuukauppa. Energiapuukauppaa käydään pitkälti samoin periaattein kuin ainespuukauppaakin, mutta eroavaisuuksiakin on Energiapuukauppa Energiapuukauppa Energiapuukauppaa käydään pitkälti samoin periaattein kuin ainespuukauppaakin, mutta eroavaisuuksiakin on Hinnoittelutapa vaihtelee, käytössä mm. /t, /m 3, /ainespuu-m

Lisätiedot

Uusiutuvan energian käyttö energiantuotannossa seuraavina vuosikymmeninä

Uusiutuvan energian käyttö energiantuotannossa seuraavina vuosikymmeninä Uusiutuvan energian käyttö energiantuotannossa seuraavina vuosikymmeninä Energiametsä -hankkeen päätösseminaari 17.2.2015, Energiateollisuus ry Kaukolämmön ja siihen liittyvän sähkön tuotantoon käytetyt

Lisätiedot

Todentajan toiminta maksatushakemuksen dnro 2033/720/2015 varmennuksessa

Todentajan toiminta maksatushakemuksen dnro 2033/720/2015 varmennuksessa Päätös 1 (6) 12.10.2015 Dnro 2063/731/2015 ÅF-Consult Oy Bertel Jungin aukio 9 02600 Espoo Selvityspyyntö puutteellisista varmennuksista dnro 2063/731/2015 Asia Asianosainen Vireilletulo Todentajan toiminta

Lisätiedot

Puun energiakäyttö 2012

Puun energiakäyttö 2012 Metsäntutkimuslaitos, Metsätilastollinen tietopalvelu METSÄTILASTOTIEDOTE 15/2013 Puun energiakäyttö 2012 18.4.2013 Esa Ylitalo Metsähakkeen käyttö uuteen ennätykseen vuonna 2012: 8,3 miljoonaa kuutiometriä

Lisätiedot

Metsähallituksen metsätalous Lapissa

Metsähallituksen metsätalous Lapissa Bioenergian tuotanto valtion metsistä 9.10.2014 Samuli Myllymäki Metsähallituksen metsätalous Lapissa Metsähallituksen hallinnoimia maita 6,2 milj.ha Talousmetsiä 1,7 milj. ha, taloustoiminnan piirissä

Lisätiedot

Bioenergia-alan ajankohtaisasiat TEM Energiaosasto

Bioenergia-alan ajankohtaisasiat TEM Energiaosasto Bioenergia-alan ajankohtaisasiat TEM Energiaosasto Bioenergia-alan toimialapäivät Noormarkku 31.3.2011 Ylitarkastaja Aimo Aalto Uusiutuvan energian velvoitepaketti EU edellyttää (direktiivi 2009/28/EY)

Lisätiedot

Energiapuun hankintamenettely metsästä laitokselle: Metsähakkeen hankintaketjut, hankintakustannukset ja metsähakkeen saatavuus

Energiapuun hankintamenettely metsästä laitokselle: Metsähakkeen hankintaketjut, hankintakustannukset ja metsähakkeen saatavuus Energiapuun hankintamenettely metsästä laitokselle: Metsähakkeen hankintaketjut, hankintakustannukset ja metsähakkeen saatavuus Kohti kotimaista energiaa kustannussäästöä ja yrittäjyyttä kuntiin Matti

Lisätiedot

Metsästä energiaa Puupolttoaineet ja metsäenergia

Metsästä energiaa Puupolttoaineet ja metsäenergia Metsästä energiaa Puupolttoaineet ja metsäenergia Kestävän kehityksen kuntatilaisuus 8.4.2014 Loppi Sivu 1 2014 Metsästä energiaa Olli-Pekka Koisti Metsäalan asiantuntijatalo, jonka tehtävänä on: edistää

Lisätiedot

Metsäenergiavarat, nykykäyttö ja käytön lisäämisen mahdollisuudet

Metsäenergiavarat, nykykäyttö ja käytön lisäämisen mahdollisuudet Metsäenergiavarat, nykykäyttö ja käytön lisäämisen mahdollisuudet Tutkija Karri Pasanen Antti Asikainen, Perttu Anttila Metsäntutkimuslaitos, Joensuu Kotimaista energiaa puusta ja turpeesta Tuhka rakeiksi

Lisätiedot

Uusiutuvan energian käyttö ja tuet Suomessa

Uusiutuvan energian käyttö ja tuet Suomessa Uusiutuvan energian käyttö ja tuet Suomessa Uusiutuvan energian ajankohtaispäivät Pekka Ripatti 3.12.2013 Energiamarkkinavirasto uusiutuvan energian edistäjänä Tuuli-, biokaasu-, puupolttoaine- ja metsähakevoimaloiden

Lisätiedot

Puuenergian tukijärjestelmät Ilpo Mattila MTK Keuruu 31.5.2012

Puuenergian tukijärjestelmät Ilpo Mattila MTK Keuruu 31.5.2012 Puuenergian tukijärjestelmät Ilpo Mattila MTK Keuruu 1 31.5.2012 Ilpo Mattila Maaseudun bioenergialähteet ENERGIALÄHDE TUOTE KÄYTTÖKOHTEITA METSÄ Oksat, latvat, kannot, rangat PELTO Ruokohelpi, olki Energiavilja

Lisätiedot

Ajankohtaista tuotantotuesta. Todentajapäivä Aino-Mari Keskinen

Ajankohtaista tuotantotuesta. Todentajapäivä Aino-Mari Keskinen Ajankohtaista tuotantotuesta Todentajapäivä 27.10.2016 Aino-Mari Keskinen Sisältö 1. Ajankohtaista tuotantotukitodentamisessa 2. Voimalaitosten verkkoliityntä 3. Muutoshakemusten varmentaminen 4. Metsähakkeen

Lisätiedot

21 kuukautta aikaa hakeutua syöttötariffijärjestelmään

21 kuukautta aikaa hakeutua syöttötariffijärjestelmään 21 kuukautta aikaa hakeutua syöttötariffijärjestelmään Johtava asiantuntija Maiju Seppälä Uusiutuvan energian ajankohtaispäivä Tuulivoimarakentaminen 26.1.2016 Sisältö Tuotantotukilain muutos Milloin hyväksymistä

Lisätiedot

UPM METSÄENERGIA Puhdasta ja edullista energiaa nyt ja tulevaisuudessa

UPM METSÄENERGIA Puhdasta ja edullista energiaa nyt ja tulevaisuudessa UPM METSÄENERGIA Puhdasta ja edullista energiaa nyt ja tulevaisuudessa METSÄSSÄ KASVAA BIO- POLTTOAINETTA Metsäenergia on uusiutuvaa Energiapuu on puuta, jota käytetään energiantuotantoon voimalaitoksissa

Lisätiedot

Taitaja 2011 finaalitehtävät Metsäkoneenkäyttö

Taitaja 2011 finaalitehtävät Metsäkoneenkäyttö Taitaja 2011 finaalitehtävät Metsäkoneenkäyttö Tehtävä A: Koneellinen puutavaran valmistus (uudistushakkuu) (John Deere E-sarjan käyttösimulaattori) Tavoitteet Tehtävässä tavoitellaan ammattimaista koneenkäsittelyä

Lisätiedot

Energiapuun tuet - Kemera ja Petu

Energiapuun tuet - Kemera ja Petu Energiapuun tuet - Kemera ja Petu Voimassa olevaan kestävän metsätalouden rahoituksesta annettuun lakiin (1094/1996) on tehty kokonaisuudistus, jossa on otettu huomioon perustuslaista ja valtionavustuslaista

Lisätiedot

Metsäenergiaa tarvitaan

Metsäenergiaa tarvitaan Metsäenergiaa tarvitaan Suomi on sitoutunut lisäämään uusiutuvan energian osuuden energiantuotannosta 38 % vuoteen 2020 mennessä Vuotuista energiapuunkäyttöä tulee lisätä nykyisestä kuudesta miljoonasta

Lisätiedot

KEMERAn uudistaminen: Energiapuun korjuu &

KEMERAn uudistaminen: Energiapuun korjuu & : Energiapuun korjuu & ennakkoraivaus Kalle Kärhä, Stora Enso Metsä Kestävän metsätalouden rahoituslain kokonaisuudistus -työryhmän kokous 24.1.2014, maa- ja metsätalousministeriö, Helsinki 1 Työryhmän

Lisätiedot

Tuotantotukisäädösten valmistelutilanne

Tuotantotukisäädösten valmistelutilanne Tuotantotukisäädösten valmistelutilanne Energiamarkkinaviraston infotilaisuus tuotantotuesta 9.11.2010 Hallitusneuvos Anja Liukko Uusiutuvan energian velvoitepaketti EU edellyttää (direktiivi 2009/28/EY)

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi uusiutuvilla energialähteillä tuotetun sähkön tuotantotuesta annetun lain 5 ja 25 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi

Lisätiedot

ENERGIAPUUN HANKINNAN ARVOKETJUT JA KANNATTAVUUS ARTO KETTUNEN TTS

ENERGIAPUUN HANKINNAN ARVOKETJUT JA KANNATTAVUUS ARTO KETTUNEN TTS ENERGIAPUUN HANKINNAN ARVOKETJUT JA KANNATTAVUUS ARTO KETTUNEN TTS 1. Energiapuun hankinnan arvoketjut 2. Metsähakkeen kustannusrakenne 3. Energiapuun hankinnan kannattavuus: tuella vai ilman? 1 2 Metsähakkeen

Lisätiedot

Puuntuotantomahdollisuudet Suomessa. Jari Hynynen & Anssi Ahtikoski Metsäntutkimuslaitos

Puuntuotantomahdollisuudet Suomessa. Jari Hynynen & Anssi Ahtikoski Metsäntutkimuslaitos Puuntuotantomahdollisuudet Suomessa Jari Hynynen & Anssi Ahtikoski Metsäntutkimuslaitos Taustaa Puulla ja biomassalla korvataan uusiutumattomia raaka-aineita Kilpailu maankäyttötavoista kovenee voidaanko

Lisätiedot

ENERGIASEMINAARI 23.4.10. Metsänhoitoyhdistys Päijät-Häme Elias Laitinen Energiapuuneuvoja

ENERGIASEMINAARI 23.4.10. Metsänhoitoyhdistys Päijät-Häme Elias Laitinen Energiapuuneuvoja ENERGIASEMINAARI 23.4.10 1 Metsänhoitoyhdistys Päijät-Häme Elias Laitinen Energiapuuneuvoja Metsänhoitoyhdistys Päijät-Häme (2009) 2 Metsänomistajia jäseninä noin 7200 Jäsenien metsäala on noin 250 000

Lisätiedot

Suomessa vuonna 2005

Suomessa vuonna 2005 Metsähakkeen tuotantoketjut Suomessa vuonna 2005 Kalle Kärhä Metsähakkeen tuotantoketjut 1 Metsähakkeen käyttö Suomessa Metsähakkeen käyttö kasvanut voimakkaasti 2000-luvulla. Vuonna 2005 metsähakkeen

Lisätiedot

Kasvatettavan puuston määritys koneellisessa harvennuksessa

Kasvatettavan puuston määritys koneellisessa harvennuksessa Kasvatettavan puuston määritys koneellisessa harvennuksessa Pohjois-Suomi Ohje hakkuukoneen kuljettajalle HARVENNUKSEN TAVOITTEET Harvennuksen tavoitteena on keskittää metsikön puuntuotoskyky terveisiin,

Lisätiedot

Metsäenergian mahdollisuuudet Hake, pelletti, pilke

Metsäenergian mahdollisuuudet Hake, pelletti, pilke Metsäenergian mahdollisuuudet Hake, pelletti, pilke Kestävän kehityksen kylätilaisuus Janakkala Virala 23.10.2014 Sivu 1 2014 Miksi puuta energiaksi? Mitä energiapuu on? Puuenergia kotitalouksissa Sivu

Lisätiedot

Ohje sähkön alkuperän varmentamisesta ja ilmoittamisesta

Ohje sähkön alkuperän varmentamisesta ja ilmoittamisesta Ohje 1 (12) Ohje sähkön alkuperän varmentamisesta ja ilmoittamisesta Laki sähkön alkuperän varmentamisesta ja ilmoittamisesta (1129/2003, jäljempänä alkuperätakuulaki) uudistettiin kesällä 2013. Lakia

Lisätiedot

UUSIUTUVAN ENERGIAN TUKIPAKETTI Syyskuu 2010 Pöyry Management Consulting Oy

UUSIUTUVAN ENERGIAN TUKIPAKETTI Syyskuu 2010 Pöyry Management Consulting Oy UUSIUTUVAN ENERGIAN TUKIPAKETTI Syyskuu 2010 Pöyry Management Consulting Oy UUSIUTUVIEN ENERGIALÄHTEIDEN 38 % TAVOITE EDELLYTTÄÄ MM. MERKITTÄVÄÄ BIOENERGIAN LISÄYSTÄ SUOMESSA Suomen ilmasto- ja energiapolitiikkaa

Lisätiedot

Metsähakkeen käyttömäärät ja potentiaali sekä Kiinteän bioenergian edistämishanke Varsinais- Suomessa hankkeen tuloksia

Metsähakkeen käyttömäärät ja potentiaali sekä Kiinteän bioenergian edistämishanke Varsinais- Suomessa hankkeen tuloksia Metsähakkeen käyttömäärät ja potentiaali sekä Kiinteän bioenergian edistämishanke Varsinais- Suomessa hankkeen tuloksia Lähienergia Varsinais-Suomessa, Lieto 26.11.2013 Jussi Somerpalo Suomen metsäkeskus,

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus kestävän metsätalouden rahoituksesta annetun valtioneuvoston asetuksen muuttamisesta

Valtioneuvoston asetus kestävän metsätalouden rahoituksesta annetun valtioneuvoston asetuksen muuttamisesta Luonnos 25.1.2016 Valtioneuvoston asetus kestävän metsätalouden rahoituksesta annetun valtioneuvoston asetuksen muuttamisesta Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti kumotaan kestävän metsätalouden rahoituksesta

Lisätiedot

Kuinka syöttötariffijärjestelmä toimii? Energiaviraston kiintiöinfo 21.10.2014 Tekninen asiantuntija Mari Tenhovirta

Kuinka syöttötariffijärjestelmä toimii? Energiaviraston kiintiöinfo 21.10.2014 Tekninen asiantuntija Mari Tenhovirta Kuinka syöttötariffijärjestelmä toimii? Energiaviraston kiintiöinfo 21.10.2014 Tekninen asiantuntija Mari Tenhovirta LOMAKKEET ENNAKKOTIETO KIINTIÖHAKEMUS KIINTIÖPÄÄTÖS ENNAKKOILMOITUS HYVÄKSYMISHAKEMUS

Lisätiedot

5.11.2009. www.metsateho.fi. 5.11.2009 Kalle Kärhä: Integroituna vai ilman? 5.11.2009 2

5.11.2009. www.metsateho.fi. 5.11.2009 Kalle Kärhä: Integroituna vai ilman? 5.11.2009 2 Integroituna vai ilman? Kalle Kärhä, Metsäteho Oy Metsätieteen päivä 2009 Näkökulmia puunkorjuun kehitykseen ja kehittämiseen 4.11.2009, Tieteiden talo, Helsinki Tuotantoketjuja tehostettava pieniläpimittaisen,

Lisätiedot

ARTO TIINA TELLERVO. Simo Nurmi

ARTO TIINA TELLERVO. Simo Nurmi 24.11.2017 ARTO TIINA TELLERVO Simo Nurmi 23.11.2017 24.11.2017 Päätös 1 (8) Enemi Oy Martti Muurinen Rautatienkatu 19 A 15110 Lahti Selvityspyyntö maksatushakemuksien puutteellisista varmennuksista ja

Lisätiedot

HÄMEEN-UUDENMAAN METSIEN ENSIHARVENNUSOHJELMAN JA OMATOIMISTEN HANKINTAHAKKUIDEN EDISTÄMISOHJELMA

HÄMEEN-UUDENMAAN METSIEN ENSIHARVENNUSOHJELMAN JA OMATOIMISTEN HANKINTAHAKKUIDEN EDISTÄMISOHJELMA HÄMEEN-UUDENMAAN METSIEN ENSIHARVENNUSOHJELMAN JA OMATOIMISTEN HANKINTAHAKKUIDEN EDISTÄMISOHJELMA 2011-2014 Kriteeri 8: Yksityismetsien ensiharvennus- ja hankintahakkuita edistetään puuston kasvukunnon

Lisätiedot

VNA UUSIUTUVILLA ENERGIALÄHTEILLÄ TUOTETUN SÄHKÖN TUOTANTO- TUESTA ANNETUN VNA:N MUUTTAMISESTA

VNA UUSIUTUVILLA ENERGIALÄHTEILLÄ TUOTETUN SÄHKÖN TUOTANTO- TUESTA ANNETUN VNA:N MUUTTAMISESTA TYÖ- JA ELINKEINOMINISTERIÖ Muistio Liite Hallitusneuvos Anja Liukko 17.8.2018 VNA UUSIUTUVILLA ENERGIALÄHTEILLÄ TUOTETUN SÄHKÖN TUOTANTO- TUESTA ANNETUN VNA:N MUUTTAMISESTA 1 Laki uusiutuvilla energialähteillä

Lisätiedot

Syöttötariffijärjestelmän vuosiraportti

Syöttötariffijärjestelmän vuosiraportti Syöttötariffijärjestelmän vuosiraportti 2017 5.10.2018 Pörssisähkön ja päästöoikeuksien kallistuminen leikkaa vuoden 2018 tuotantotuen kustannuksia Vuonna 2011 käynnistyneestä syöttötariffijärjestelmästä

Lisätiedot

Suomen metsien inventointi

Suomen metsien inventointi Suomen metsien inventointi Metsäpäivä Kuhmo 26.3.2014 Kari T. Korhonen / Metla, VMI Sisältö 1. Mikä on valtakunnan metsien inventointi? 2. Metsävarat ja metsien tila Suomessa 3. Metsävarat t ja metsien

Lisätiedot

Puunkorjuu ja kaukokuljetus vuonna 2014. Metsätehon tuloskalvosarja 7a/2015 Markus Strandström Metsäteho Oy

Puunkorjuu ja kaukokuljetus vuonna 2014. Metsätehon tuloskalvosarja 7a/2015 Markus Strandström Metsäteho Oy Puunkorjuu ja kaukokuljetus vuonna 214 Metsätehon tuloskalvosarja 7a/215 Markus Strandström Metsäteho Oy Tietoa tilastosta Tilasto seuraa kotimaisen raakapuun korjuun ja kaukokuljetuksen määriä ja kustannuksia

Lisätiedot

Metsähakkeen tuotantoketjut Suomessa vuonna 2009. Kalle Kärhä, Metsäteho Oy

Metsähakkeen tuotantoketjut Suomessa vuonna 2009. Kalle Kärhä, Metsäteho Oy Metsähakkeen tuotantoketjut Suomessa vuonna 2009, Metsäteho Oy 9/2010 Hakkuutähteet Pienpuu www.metsateho.fi Kannot Järeä, (lahovikainen) runkopuu 2 Metsähakkeen käyttö Suomessa Metsähakkeen käyttö on

Lisätiedot

KÄYTÄNNÖN VINKKEJÄ LAADUKKAAN HAKKEEN TUOTTAMISESTA LÄMPÖYRITYSKOHTEISIIN. Urpo Hassinen 1.2.2012

KÄYTÄNNÖN VINKKEJÄ LAADUKKAAN HAKKEEN TUOTTAMISESTA LÄMPÖYRITYSKOHTEISIIN. Urpo Hassinen 1.2.2012 KÄYTÄNNÖN VINKKEJÄ LAADUKKAAN HAKKEEN TUOTTAMISESTA LÄMPÖYRITYSKOHTEISIIN Urpo Hassinen 1.2.2012 1 PUUENERGIAN MAHDOLLISUUDET Yleinen suhtautuminen myönteistä Aluetaloudelliset hyödyt Työllisyyden edistäminen

Lisätiedot

Ihmiskunta, energian käyttö ja ilmaston muutos

Ihmiskunta, energian käyttö ja ilmaston muutos Ihmiskunta, energian käyttö ja ilmaston muutos Hannu Ilvesniemi Metla / Metsäntutkimuslaitos Skogsforskningsinstitutet Finnish Forest Research Institute www.metla.fi Maailman väkiluku, miljardia Maailman

Lisätiedot

Lausunto luonnoksesta hallituksen esityksestä laiksi uusiutuvilla energialähteillä tuotetun sähkön tuotantotuesta annetun lain muuttamiseksi

Lausunto luonnoksesta hallituksen esityksestä laiksi uusiutuvilla energialähteillä tuotetun sähkön tuotantotuesta annetun lain muuttamiseksi LAUSUNTO 1(6) Jukka Leskelä 9.1.2015 Työ- ja elinkeinoministeriö kirjaamo@tem.fi Viite: Lausuntopyyntö TEM2481/03.01.01/2014 Lausunto luonnoksesta hallituksen esityksestä laiksi uusiutuvilla energialähteillä

Lisätiedot

Puuenergia nyt ja tulevaisuudessa

Puuenergia nyt ja tulevaisuudessa Puuenergia nyt ja tulevaisuudessa Tomi Vartiamäki Liiketoimintapäällikkö L&T Biowatti Oy 1 Copyright Lassila & Tikanoja Sisällys L&T Biowatti lyhyesti Metsäenergian nykytila Metsäenergian tulevaisuus nuoren

Lisätiedot

Energiapuusta enemmän? Mikkeli Minna Lappalainen

Energiapuusta enemmän? Mikkeli Minna Lappalainen Energiapuusta enemmän? Mikkeli 14.11.2016 Minna Lappalainen Kumpi maisematyyppi miellyttää Sinua enemmän? Vai kenties? tukkiautokuva 810.000 ha LASKELMA METSÄNHOITOVAIHTOEHDOISTA KOHTEEN TIEDOT: 1 ha

Lisätiedot

RN:o 23:36. n.58,8 ha

RN:o 23:36. n.58,8 ha ?? RN:o 23:36 n.58,8 ha 0 metri Mittakaava: 1:10 000 400,0? Maanmittauslaitos 2014 Lupanumero 3069/MML/14 Karttakeskus 2014? Tammasuo 687-414-23-36 0 3 000 metri Mittakaava: 1:75 000 Maanmittauslaitos

Lisätiedot

Energiapuun mittaus ja kosteus

Energiapuun mittaus ja kosteus Energiapuun mittaus ja kosteus Metsäenergiafoorumi Joensuu 10.6.2009 Jari Lindblad Metsäntutkimuslaitos, Joensuun toimintayksikkö jari.lindblad@metla.fi 050 391 3072 Metsäntutkimuslaitos Skogsforskningsinstitutet

Lisätiedot

METSÄ SUUNNITELMÄ 2013 2027

METSÄ SUUNNITELMÄ 2013 2027 METSÄ SUUNNITELMÄ 2013 2027 Omistaja: Itä-Suomen yliopisto Osoite: Yliopistokatu 2, 80101 Joensuu Tila: Suotalo 30:14 Kunta: Ilomantsi 2 SISÄLTÖ 1 JOHDANTO... 3 2 METSÄN NYKYTILA... 4 2.1 Kasvupaikkojen

Lisätiedot

PKMO:n metsänomistajien vertaiskurssi tuleville ja uusille metsänomistajille. Päivä 2 / 27.04.2016

PKMO:n metsänomistajien vertaiskurssi tuleville ja uusille metsänomistajille. Päivä 2 / 27.04.2016 PKMO:n metsänomistajien vertaiskurssi tuleville ja uusille metsänomistajille Päivä 2 / 27.04.2016 Pääkaupunkiseudun Metsänomistajat PKMO ry PKMO on yli 1000 pääkaupunkiseudulla asuvan metsänomistajan yhteinen

Lisätiedot

Johdanto. 2) yleiskaava-alueella, jos yleiskaavassa niin määrätään; eikä

Johdanto. 2) yleiskaava-alueella, jos yleiskaavassa niin määrätään; eikä Metsäsanasto 2 (12) Johdanto Maisematyölupahakemuksia tehdessään eri tahojen suositellaan kutsuvan eri hakkuutapoja tässä sanastossa esitetyillä nimillä. Tekstin tarkoituksena on selventää ja yhtenäistää

Lisätiedot

Tietosuojaseloste. 2. Yhteyshenkilö rekisteriä koskevissa asioissa. 3.Tietosuojavastaavan yhteystiedot

Tietosuojaseloste. 2. Yhteyshenkilö rekisteriä koskevissa asioissa. 3.Tietosuojavastaavan yhteystiedot 1.Rekisterinpitäjä 2. Yhteyshenkilö rekisteriä koskevissa asioissa 3.Tietosuojavastaavan yhteystiedot Nimi: Energiavirasto Y-tunnus: 1738354-6 Osoite: Lintulahdenkuja 4, 00530 Helsinki Muut yhteystiedot:

Lisätiedot

METSÄTILASTOTIEDOTE 25/2014

METSÄTILASTOTIEDOTE 25/2014 Metsäntutkimuslaitos, Metsätilastollinen tietopalvelu METSÄTILASTOTIEDOTE 25/2014 Energiapuun kauppa, tammi maaliskuu 2014 Karsitusta energiapuusta maksettiin alkuvuonna pystykaupoissa 5 euroa ja hankintakaupoissa

Lisätiedot

Laki puutavaran mittauksesta uudistui

Laki puutavaran mittauksesta uudistui Laki puutavaran mittauksesta uudistui Jukka Korri TTS Työtehoseura ry METKA-koulutus, Energiapuuta kannattavasti Hartola - Vääksy 14.-15.4.2014 Kuva: Vesa Saksman Lainsäädännön uudistaminen Laki puutavaran

Lisätiedot

METSÄTILASTOTIEDOTE 43/2014

METSÄTILASTOTIEDOTE 43/2014 Metsäntutkimuslaitos, Metsätilastollinen tietopalvelu METSÄTILASTOTIEDOTE 43/2014 Energiapuun kauppa, huhti kesäkuu 2014 16.10.2014 Jukka Torvelainen Ostetusta energiapuusta puolet karsittua rankaa Metlan

Lisätiedot

Maa- ja metsätalousministeriö asetus kestävän metsätalouden rahoitukseen liittyvien asiakirjojen sisältövaatimuksista

Maa- ja metsätalousministeriö asetus kestävän metsätalouden rahoitukseen liittyvien asiakirjojen sisältövaatimuksista Maa- ja metsätalousministeriö asetus kestävän metsätalouden rahoitukseen liittyvien asiakirjojen sisältövaatimuksista Maa- ja metsätalousministeriön päätöksen mukaisesti säädetään kestävän metsätalouden

Lisätiedot

Toimintakertomus 2015. Värriön yhteismetsä. TOIMINTAKERTOMUS Tilikaudelta 1.1-31.12.2015

Toimintakertomus 2015. Värriön yhteismetsä. TOIMINTAKERTOMUS Tilikaudelta 1.1-31.12.2015 Värriön yhteismetsä TOIMINTAKERTOMUS Tilikaudelta 1.1-31.12.2015 Yleistä Yhteismetsä on tilojen yhteinen alue, joka on tarkoitettu kestävän metsätalouden harjoittamiseen osakastilojen hyväksi. Yhteismetsät

Lisätiedot

RN:o 2:95 2,5 ha. RN:o 2:87 n.19,3 ha

RN:o 2:95 2,5 ha. RN:o 2:87 n.19,3 ha RN:o 2:95 2,5 ha RN:o 2:87 n.19,3 ha Maanmittauslaitos 2014 Lupanumero 3069/MML/14 Karttakeskus 2014 2,5 ha Palonen 595-427-2-95 Raimola 595-427-2-87 Maanmittauslaitos 2014 Lupanumero 3069/MML/14 Karttakeskus

Lisätiedot

Metsähakkeen tuotantoketjut 2006 ja metsähakkeen tuotannon visiot

Metsähakkeen tuotantoketjut 2006 ja metsähakkeen tuotannon visiot Metsähakkeen tuotantoketjut 2006 ja metsähakkeen tuotannon visiot Kalle Kärhä 1 Metsähakkeen käyttö Suomessa I 3,5 Metsähakkeen käyttö, milj. m 3 3,0 2,5 2,0 1,5 1,0 0,5 0,0 2000 2001 2002 2003 2004 2005

Lisätiedot

Energiapuukorjuukohteiden tarkastustulokset ja Hyvän metsänhoidon suositusten näkökulma. Mikko Korhonen Pohjois-Karjalan metsäkeskus

Energiapuukorjuukohteiden tarkastustulokset ja Hyvän metsänhoidon suositusten näkökulma. Mikko Korhonen Pohjois-Karjalan metsäkeskus Energiapuukorjuukohteiden tarkastustulokset ja Hyvän metsänhoidon suositusten näkökulma Mikko Korhonen Pohjois-Karjalan metsäkeskus Mitä on korjuujälki? Metsikön puuston ja maaperän tila puunkorjuun jälkeen.

Lisätiedot

Kannattaako metsän uudistamiseen ja taimikonhoitoon panostaa?

Kannattaako metsän uudistamiseen ja taimikonhoitoon panostaa? Kannattaako metsän uudistamiseen ja taimikonhoitoon panostaa? Saija Huuskonen Metla Kannattavan metsänkäsittelyn menetelmät seminaari ja retkeily 13.-14.6.2013 Lahti Metsikön kasvatusketju: Puuston kehitystä

Lisätiedot

PKMO:n metsänomistajien vertaiskurssi tuleville ja uusille metsänomistajille

PKMO:n metsänomistajien vertaiskurssi tuleville ja uusille metsänomistajille PKMO:n metsänomistajien vertaiskurssi tuleville ja uusille metsänomistajille Eero Mikkola Isoisillä +1000ha => +120ha Äidillä ja tädillä +120ha => +40ha Minä ja siskoni +40ha => X ha Meidän jälkipolvellamme

Lisätiedot

Syöttötariffijärjestelmä prosessina. Uusiutuvan energian syöttötariffijärjestelmän ajankohtaispäivät. Johtava asiantuntija Kari Lavaste 15.1.

Syöttötariffijärjestelmä prosessina. Uusiutuvan energian syöttötariffijärjestelmän ajankohtaispäivät. Johtava asiantuntija Kari Lavaste 15.1. Syöttötariffijärjestelmä prosessina Uusiutuvan energian syöttötariffijärjestelmän ajankohtaispäivät Johtava asiantuntija Kari Lavaste 15.1.2013 2 SYÖTTÖTARIFFIJÄRJESTELMÄÄN HAKEUTUMISEN VAIHEET TUULIVOIMAHANKKEEN

Lisätiedot

Koivun laatukasvatusketjut. Pentti Niemistö 21.8.2012

Koivun laatukasvatusketjut. Pentti Niemistö 21.8.2012 Koivun laatukasvatusketjut Pentti Niemistö 21.8.2012 Raudus vai Hies Raudus- ja hieskoivun laatuerot Rauduskoivut kasvavat järeämmiksi ja suoremmiksi syynä puulaji sinänsä, mutta myös kasvupaikka, joka

Lisätiedot

ENERGIAPUUN KUSTANNUSTEN JA ARVON MUODOSTUMISESTA VESA TANTTU TTS - TYÖTEHOSEURA 4.6.2013 HÄMEEN AMMATTIKORKEAKOULU, EVO

ENERGIAPUUN KUSTANNUSTEN JA ARVON MUODOSTUMISESTA VESA TANTTU TTS - TYÖTEHOSEURA 4.6.2013 HÄMEEN AMMATTIKORKEAKOULU, EVO ENERGIAPUUN KUSTANNUSTEN JA ARVON MUODOSTUMISESTA VESA TANTTU TTS - TYÖTEHOSEURA 4.6.2013 HÄMEEN AMMATTIKORKEAKOULU, EVO 1 Esityksen sisältö Energiapuun korjuukohteet Metsähakkeen tuotantomenetelmät ja

Lisätiedot