KESKI-SUOMEN PERHEKESKUSTOIMINNAN YHDYSHENKILÖIDEN TAPAAMINEN

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "KESKI-SUOMEN PERHEKESKUSTOIMINNAN YHDYSHENKILÖIDEN TAPAAMINEN"

Transkriptio

1 Muistio KESKI-SUOMEN PERHEKESKUSTOIMINNAN YHDYSHENKILÖIDEN TAPAAMINEN Aika: maanantai kello Paikka: Läsnä: JYVÄSKYLÄ, Sepänkatu 4, (Voimala), Jyväskylä, kokoustila TOKIO Piritta Jetsu, Maarit Jomppanen, Hanna-Mari Saarelainen, Marjo Lappalainen, Jyrki Saarela, Katja Salminen-Lahtinen, Sanna Salo, Ellamari Kinnunen, Anu Karhinen-Soppi, Kaisa Koivuniemi, Hanna Niinilampi, Tuija Mehto, Seija Kerkelä, Elina Lämsä, Susanna Kuivalainen, Minna Pajala, Neija Lepistö, Ritva Parkkali, Riitta Hjelt, Kaisu Luomala-Toikkanen, Anu Piispanen, Tuula Pitkänen, Virve Hongisto, Sari Paananen ja Petri Oinonen Edelliset kokoukset: 1. Äänekoski Petäjävesi Kannonkoski Joutsa Jyväskylä Tulevat kokoukset: 6. Keuruu Toivakka Kokouksen avaus Piritta Jetsu, Jyväskylän kaupungin Varhaisen tuen palveluiden palveluesimies, avasi kokouksen kello 10: Esittäytymiskierros Pidettiin esittäytymiskierros ja kierrätettiin läsnäololista. 3. Työryhmän järjestäytyminen puheenjohtajan ja sihteerin toteaminen Puheenjohtaja Jyväskylästä (Piritta Jetsu). Jyväskylä toimii poikkeuksellisesti myös sihteerinä, koska Joutsasta ei ollut paikalla edustajaa. Seuraavalla kerralla sihteeriys Joutsasta eikä Jyväskylästä. 4. Esityslista hyväksyttiin kokouksen työjärjestykseksi 5. Edellisen kokouksen muistion hyväksyminen Petri Oinonen kävi läpi edellisen kokouksen asiat. Pienillä muutoksilla hyväksyttiin muistio

2 Kokouksen puheenjohtaja kertoi Jyväskylän perhekeskustoimintamallista Toteutetaan alueellisina verkostoina, joita on yhteensä 11. Verkostoista kymmenen on käynnistetty ja Palokan alueen verkosto käynnistetään ensi vuoden puolella. Perhekompassi on sähköinen palveluohjauksen väline. Perustettu kumppanuusfoorumi yhtenä keinona vahvistamaan kaupungin asukkaiden osallisuutta. 6. Perhekeskusmallin rakentuminen kansallisesti Sari Paananen päivitti tilannetta. Muistion liitteenä esityksen diat. o Perhekeskuksen logo ja THL:n tuki vuonna o Lapesta on tulossa noin 45 minuutin ohjelmajakso (Podcast). o Lääkärityö perhekeskuksessa tilanne. o Kansallinen yhdyshenkilöverkosto jatkaa Keski-Suomen edustaja verkostoon. o Esimerkkejä Perhekeskustoiminnan etenemisestä muissa maakunnissa. 7. Perhekeskustoiminta Keski-Suomessa Anu Karhinen-Soppi Perhetutkimuskeskuksesta esitteli perhekeskustoiminnan arvioinnin tuloksia. Muistion liitteenä esityksen diat. o Arvioinnissa mukana Jyväskylän kaksi alueellista perhekeskusverkostoa (Tikkakoski- Puuppola ja Säynätsalo), Laukaan perhekeskustoiminta ja Kannonkosken perhekeskustoiminta. Käytiin yhteistä keskustelua arvioinnin hyödyntämisestä: minkälaisia ajatuksia tulokset herättävät, miten arviointia kannattaa hyödyntää? o Kuinka tämä tieto ja viesti välittyisi kuntapäättäjille? Satsaaminen matalan kynnyksen palveluihin ja mahdollistaa toimijoiden verkostomainen työtapa. o Moniammatillisen työn pohdinta: missä tilanteissa ja prosessin kohdassa tarpeen, tärkeää, ettei asiakkaiden ääni jää verkostojen alle. o Palveluohjauksen vahvistaminen: palveluista vapaaehtoistoimintaan ja päinvastoin. o Vaikuttavuus usein näyttäytyy pidemmän ajan päästä: usko omaan työhön ja perhekeskustoimintamalliin. o Palveluiden toteuttaminen: keskitetymmin vai lähipalveluna? Digi-palveluiden hyödyntäminen. o Pienessä kunnassa tieto välittyy helpommin, työntekijöiden tuttuus voimavarana. o Perhekeskustoimintamallin eteenpäin vieminen omissa kunnissa ei ole aina helppoa, vaan vaatii ylemmän päättäjätahon tukea. o Resurssien puute luo esteitä perhekeskustoimintamallin edistämiseen.

3 Jokainen kunta kirjasi perhekeskustoimintansa nykyhetken, tulevaisuuden suunnitelmat ja tavoitteet, sekä kuvasi lyhyesti, kuinka perhekeskustoiminnan rakentaminen on edennyt kunnassa. Käytiin tuloksia yhteisesti läpi. Samalla katsottiin KS2021 nettisivuilla olevia kuntakohtaisia tietoja ja materiaaleja: Hankasalmi Kuntaan on valmistumassa fyysinen perhekeskusrakennus. Valtuuston päätöksellä kunnan monitoimitalo kunnostetaan yhteiseen käyttöön. Tiloihin on sijoittumassa moni lapsiperheiden toimija. Pohjakuvat ja piirustukset ovat valmiina. o Monitoimitalolle sijoittuvat: kouluterveydenhoitaja, kuraattori, psykologi, koulu- /neuvolalääkäri, neuvolatyöntekijä x 2, sosiaalityöntekijä x 2 ja perhetyöntekijä x 2. Lisäksi tiloja käyttävät terapeutit sekä etsivä nuorisotyöntekijä. o Monitoimitalolla on myös koulukeskuksen liikuntasali, kuntosali sekä kahvio, joten tila mahdollistaa perhekahvila toiminnan. Joutsa - Jyväskylä Nykyhetki: Toteutetaan alueellisina verkostoina, joita on yhteensä 11. Verkostoista 10 käynnistetty, Palokan alueen verkosto aloitetaan ensi vuoden puolella. Perhekeskusverkostojen tehtävänä on tuoda esille alueiden lapsiperheiden tilanteita, tarpeita, alueen ilmiöitä jne. Tavoitteena on myös luoda monitoimijainen verkosto, joka työskentelee perheiden parhaaksi, vahvistaa palveluohjausta. Jokaisella verkostolla on nimetty alueellinen puheenjohtaja. Suurin osa puheenjohtajista on sivistyksen toimialalta.

4 Perheiden ja työntekijöiden käyttöön kehitetty sähköinen ohjausväline perhekompassi, josta löytyy alueiden palvelut. Perustettu kumppanuusfoorumi yhtenä keinona vahvistaa kapupungin asukkaiden osallisuutta ja tuoda perhekeskusverkostojen toimintaa tietoiseksi asukkaille. Perhekeskusverkostojen tukena on oma ohjausryhmä, joka kokoontuu säännöllisesti. Lisäksi Jyväskylässä toimii neljä perhekeskusverkostotoiminnan yhdyshenkilöä (sivistyksenja perusturvan toimialalta). Tulevaisuuden suunnitelmat ja tavoitteet: Perhekompassia hyödynnetään jatkossa perhekeskusverkostojen tiedottamisen kanavana esim. verkostojen muistiot ja tulevat tapahtumat ja tapaamiset. Perusturvan talousarviossa on tällä hetkellä kaksi perhekeskustyöntekijää, jotka voidaan täyttää alkaen. Tavoitteena on kehittää edelleen perhekeskusverkostojen toimintaa ja lisätä alueellista asiakastyötä perheiden parissa. Tavoitteena on myös luoda fyysisiä tiloja kuntalaisten ja toimijoiden käyttöön, kohtaamispaikkoja ja perhekeskuksia (mahdollisesti 2-3). Työntekijät voisivat jalkautua näihin fyysisiin tiloihin. Sähköisten palveluiden kehittäminen asukkaiden ja työntekijöiden käyttöön. Kuinka perhekeskustoiminnan rakentaminen on edennyt: Toiminta on edennyt jouhevasti alueilla, joissa on jo monialainen työote ja työntekijät tuntevat toisiaan ja ovat oppineet tekemään yhteistyötä. Jämsä Jämsässä perhekeskustoiminta pohjautuu Jämsän seudun Perhepalvelukeskus hankkeeseen Kuntaan on palkattu syksyllä 2018 Lape-koordinaattori. Työntekijöille Jämsän perhekeskus hahmottuu vielä paremmin kuin asukkaille. Toiminnan tunnistettavuuden lisäämiseksi, on palkattu piirtäjä, joka tekee havainne kuvan Perhekeskustoiminnasta vuoden 2018 puolella.

5 Kannonkoski Anne Tuliranta-Koitela kirjoittaa sähköpostissaan seuraavasti: Kannonkoskella ei mitään konkreettisia muutoksia. Tavoitteena on edelleen mahduttaa koulun tiloihin palveluja niin paljon kuin mahdollista. Verkkosivu-uudistus tapahtuu ensi keväänä ja silloin sähköisesti kerätään perhepalvelut saman otsakkeen alle. Karstula Karstulan sivistyslautakunta on nimennyt Karstulan perhekeskusvastaavaksi alkaen vastaava kuraattori Katja Salminen-Lahtisen. Vastaavan kuraattorin työtehtävästä irrotetaan aikaa perhekeskus toiminnan suunnitteluun, kehittämiseen, koordinointiin ja johtamiseen. Kaikki kunnan LaPe toiminta organisoidaan perhekeskuksesta käsin ja siitä vastaa perhekeskusvastaava. Apuna tähän työhön on osaltaan hyvinvointivastaavan työpanos, jota käytetään erityisesti kohtaamispaikkatoiminnan koordinointiin ja tiedottamiseen. Karstulassa liikkeelle lähdetään aluksi verkostomaisesta ja sähköisestä perhekeskuksesta. Tarkoitus on, että uuden koulun valmistettua mahdollisimman paljon lapsiperheiden ja nuorten palveluita saataisiin sijoitettua koulurakennukseen ja mahdollisesti sen välittömään läheisyyteen jääviin nykyisiin väistötiloihin. Perhekeskuksen toimintaa lähdetään suunnittelemaan ja organisoimaan alkaen. Ideat ja toiveet voi esittää perhekeskusvastaava Katja Salminen-Lahtiselle, puh , Keuruu Nykyhetki: Fyysinen perhekeskus Valo aloittanut toiminnan syksyllä ½ työntekijä kehittämässä toimintaa. Talousarvioon on laitettu varaus jatkolle, mutta tällä hetkellä toiminta voi loppua , jos sille ei saada jatkoa.

6 Nettisivut ovat olemassa kunnan sivujen yhteydessä. Tulevaisuus: Perhekeskukselle kehitetään mahdollisimman monenlaisia toimintoja ja toimijoita houkutellaan mukaan todella laajalla skaalalla. Toukokuuhun 2019 mennessä Perhekeskuksen toimintaa pyritään perustelemaan riittävästi, jotta toiminta saisi jatkoa. Tavoitteena on juurruttaa perhekeskustoimintamalli pysyväksi toiminnaksi kaupunkiin. Eteneminen: Keväällä 2018 neuvotteluja käytiin sivistystoimen, perusturvan ja seututerveyskeskuksen johtohenkilöiden kesken ja saatiin yhteinen suunnitelma perhekeskustoiminnan aloittamisesta Keuruulla. Toukokuussa 2018 Keuruulla löytyi tila ja työntekijä. Elokuun 2018 alusta aloitti työntekijä ½ työajalla ja tila saatiin remontoitua käyttöön elokuun lopulla. Toiminta on saanut aikaa vuodeksi. Toukokuussa 2019 esitellään Keuruun perhekeskusmalli. Kinnula Kirjastoon ollaan luomassa perhekeskustyyppistä toimintaa, joka alkaa Kivijärvi Kivijärvelle tulee saman tyyppinen malli kuin Kannonkoskella eli koulun ympärille rakentuva. Konnevesi Nykyhetki: Verkostomainen perhekeskustoimintamalli. Pedanetissä tietoa Konneveden perhekeskustoiminta- mallista sekä listaus lapsiperhepalveluista. Lape/Nupove ryhmä kokoontunut kerran syksyllä 2018, jossa keskityttiin nuorten opiskeluja koulutuspolun tukemiseen. HOHTO-hankkeen esittely, Laukaan, Äänekosken ja Konneveden yhteinen kehittämishanke, jonka tavoitteena on tiedotus-, neuvonta- ja ohjauspalvelujen kehittäminen hankealueen alle 30-vuotiaille nuorille. Ohjaamo-toiminnan esittelyä. Syksyn 2018 Lapunmäenkoulun vanhempainilloissa infoa perhekeskustoimintamallista. Sosiaalitoimen ja seurakunnan yhteistyöllä järjestettyjä kerhoja. Varhaiskasvatuksessa syksyllä 2018 aloittanut erityislastentarhanopettaja. Tulevaisuuden suunnitelmat: Konnevedellä on vireillä hankesuunnitelma 60-paikkaisen päiväkodin ja kirjaston rakentamisesta. Rakennukseen suunniteltua ruokasalia voitaisiin käyttää myös kokoontumistilana; tapahtumia, kerhoja jne. Budjettiin ensi vuodelle esitetty Lapunmäen ulkoilualueen rakentaminen, vaihe 1 (välineiden hankinta). Vapaa-aikatoimen talousarvioesitys pitää sisällään: - Nuorisotyön, mm. Nuorisotalo Kukkulan toiminnan ja päiväleirit - Etsivän nuorisotyön - Nuorisovaltuuston - Liikuntatoimen sekä KONDIS-hankkeen jatkumisen. -

7 Ympäristö- ja kulttuurikasvatussuunnitelman toteuttamisen - Kulttuuritoimen - Nuorten työpajatoiminnan Kyyjärvi Toimintaa pyritään kokoamaan uuden koulun ympärille. Laukaa Toiminnan kuvaus: Laukaan lasten ja nuorten hyvinvointi- ja perhekeskuksessa (Laukaan HyPe) yhdistyvät lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointia tukevat palvelut hallintorajat ylittäen. Tavoitteena on tarjota saavutettavia ja oikea-aikaisia palveluja matalalla kynnyksellä asiakaslähtöisesti. HyPessä toteutetaan ja kehitetään lasten, nuorten ja perheiden palveluja osana muuttuvaa kunnan toimintaympäristöä ja palvelurakennetta. Palvelut tuotetaan moniammatillisessa yhteistyössä eri toimijoiden, pääasiassa Laukaan kunnan sivistys- ja perusturvapalvelujen, Keski-Suomen seututerveyskeskuksen, Laukaan seurakunnan ja kolmannen sektorin kanssa. Palveluja toteuttavat myös Jyväskylän perheneuvola ja Jyväskylän seurakunnan perheasiainneuvottelukeskus. Kolmannen sektorin toimijoita ovat esimerkiksi Mannerheimin Lastensuojeluliitto ja Mielenterveysomaisten keskusliitto FinFami. Yhteistyötä tehdään tiiviisti avointen te tojen osalta eri yhteistyökumppaneiden, kuten Keski-Suomen ensi- ja turvakodin kanssa. HyPen palveluja ovat mm. perhelääkärin ja psykiatrisen sairaanhoitajan palvelut, nuorisotyö ja etsivä nuorisotyö, vammaispalvelut, kohdennettu pienryhmätoiminta ja vertaisryhmät, perhevalmennukset, parisuhteen tuen työmuodot, avoimet te lat perheille ja nuorille sekä oppilashuollon ja varhaisen tuen palvelut. Keskus tarjoaa tilat myös koulutuksiin, työnohjaukseen ja työryhmien kokoontumiseen. HyPen toimintaa on myös tapahtumien

8 ja tutustumiskäyntien järjestäminen sekä toiminnan esittely. Laukaan HyPen toiminta on herättänyt paikallisesti, maakunnallisesti ja valtakunnallisesti kiinnostusta. HyPen toiminnan tavoitteena ovat yhteisten toimintatapojen linjaaminen, päällekkäisen työn välttäminen sekä joustava yhteistyö ja palveluohjaus. Toimintaa toteutetaan fyysisessä tilassa tapahtuvan toiminnan ja verkostomaisen työotteen keinoin. Verkostomaisessa työssä ja jalkautuvilla palveluilla huomioidaan eri taajamien palvelutarpeet. HyPen toiminnassa huomioidaan asiakaskontaktin mahdollisuus myös sähköisin menetelmin. Laukaan HyPen tilat sijaitsevat kirkonkylällä lasten, nuorten ja perheiden palvelujen välittömässä läheisyydessä. Kehitystyötä: Vuonna 2018 on kartoitettu Ohjaamo toiminnan aloitusta Laukaan alueella. Ohjaamo on valtakunnallinen moniammatillinen palvelupiste, joka tarjoaa alle 30-vuotiaille tietoa, neuvontaa ja ohjausta. Palvelutarpeesta- ja rakenteesta riippuen tarjolla voi olla muun muassa opinto-ohjausta, asumisneuvontaa ja TE-palveluja. Ohjaamoja kehitetään osana eri ministeriöiden yhteistyönä ja mukana ovat työ- ja elinkeinoministeriö (TEM), OKM sekä STM. Vuoden 2019 tavoitteena on selvittää Ohjaamo toiminnan käynnistäminen Laukaan alueella yhdessä työllisyysyksikön kanssa. Laukaan kunnan perusturvapalvelut pilotoivat lokakuusta 2018 alkaen kymmenen käyntikerran lyhytpsykoterapian palveluja Laukaassa. Palvelun toteuttaa pilottihankkeena Psykoterapiakeskus Vastaamo. Tavoitteena on oikea-aikainen, tarpeenmukainen ja kohdennettu tuki. Laukaan HyPe on yhteistyökumppanina lyhytpsykoterapian pilotoinnin suunnittelussa ja toteutuksessa. Asiakkaan palveluun ohjautuminen tapahtuu maksusitoumuksella sosiaalityön ja HyPen alkuarviointitiimien kautta. Laukaan HyPen toimitiloja hyödynnetään Vastaamon tuottaman lyhytpsykoterapian jalkauttamisessa Laukaaseen.

9 Luhanka - Multia - Muurame Päivi Nevalainen kirjoittaa sähköpostissaan seuraavasti: Muuramen tilanne: Perhekeskusohjaajan täyttölupa-asia on vireillä. Muuramen perhekeskus / kohtaamispaikka tulee Virastotie 5, noin 300 neliötä, tilat remontoidaan joulukuussa ja vuoden vaihteen jälkeen päästään tiloihin. Tilaan tulee: Avoimen päiväkodin toimintaa kahtena aamupäivänä viikossa kunnan järjestämänä. Muina aamupäivinä muiden toimijoiden lapsiperheille järjestämää toimintaa. Perhetyön (4 henkilöä) ja lapsiperheiden kotipalvelun (2 henkilöä) työskentelytilat. Ohjaus ja neuvonta, asiakasohjaus lapsiperhepalveluissa. Digitaaliset verkkopalvelut (chat ym.). Info- ja teematilaisuuksia asiakasryhmille; erotilanteet, kasvatuksen tuki. Ryhmätoimintoja; äitiys- ja perhevalmennus, nuorten aikuisten suuntaryhmä, erilaiset vanhempien ryhmät/illat, vertaistukiryhmä. Sovitusti asiakasvastaanottoja /-tapaamisia; esim. kuntaan jalkautuvat palvelut; perheneuvola, psykiatrinen sairaanhoitaja, sosiaalityö, lääkäri, toimintaterapeutti, perhetyö. Monitoimijaisen tiimin vastaanottoa. Yhteisiä koulutustilaisuuksia. Kolmannen sektorin lapsiperhetoiminta; mm. seurakunta, MLL ja Pela. Petäjävesi Tällä hetkellä perhekeskustoimintaa toteutetaan verkostoyhteistyönä. Tavoitteena on saada fyysinen tila perhekeskukselle vuoden 2019 alusta. Tavoitteena on myös vuoden 2019 alusta saada sähköinen versio perhekeskuspalveluista valmiiksi. Perhekeskustoiminnan rakentaminen kunnassa on edennyt hyvässä hengessä, mutta verkkaisesti. Tilahaasteet ja henkilöstövaihdokset ovat jarrutelleet etenemistä. Perhekeskustoiminta on talousarviossa huomioituna lähinnä toiminnallisena tavoitteena ja painopistealueena vuodelle 2019 (osana ennaltaehkäisevän toiminnan ja monitoimijaisen yhteistyön kehittämistä).

10 Pihtipudas ja Viitasaari Toiminta rakentuu verkostomaisesti, kahden kunnan yhteistyöllä. Ohessa kuvaus, joka on vielä osin kesken ja näin ollen täydentyy vuoden 2018 aikana: Saarijärvi Perhekeskuskatselmus on pidetty syksyllä Suunnitteilla on, että kunnan virastotalon päätyyn tulee perhekeskus / kohtaamispaikka. Sijainti on hyvä, keskustassa, koulun ja terveyskeskuksen välissä. Lisäksi viereinen puisto mahdollistaa avoimen toiminnan. Perhekeskustoimintaa koordinoi tällä hetkellä sivistysjohtaja. Toivakka Perhevakka Toivakka verkostoyhteistyö Yhdyshenkilönä: Susanna Kuvalainen, Perhevakka koordinaattori susanna.kuivalainen@toivakka.fi puh Tavoitteet: 1. Yhteisen toimintamallin luominen (yksi luukku-periaatteella), Perhevakka - varhaisentuen hoitopolku, toimintatavat arkeen - tukea läheltä, yhdessä ja oikeaan aikaan - perheen omaehtoinen tuen ja avunlöytäminen matalalla kynnyksellä ja helposti (yksi numero, sähköinen yhteydenotto) 2. Varhaista tukea lapsille, nuorille ja perheille - Toimintamalleja ja menetelmiä yhdessä sovitusti - avoimia varhaiskasvatuspalveluita, kohtaamispaikkoja - nuorisotyön kehittäminen - vertaistukiryhmiä

11 Kunnanhallitus on päättänyt monitoimijaisen Lape työryhmän jatkamisesta Toivakan kunnassa. Perhevakka koordinaattori % perusturvan ja 30% sivistystoimen työntekijänä. Lape sanan tilalle otettu käyttöön Perhevakka yhteistyö. Kunnan nettisivuille tulossa lapsi- ja perhepalvelut osionsa, johon kootaan ikäryhmittäin lapsien, perheiden ja nuorien palvelut. Myös Perhevakka yhteistyö- ja toimintamalli, kun se saadaan luotua. Näkyvyys: Perhevakka logo, fb-sivu, instagram /?modal=admin_todo_tour Oppilashuoltoryhmä vahvistanut yhteistoimintamalleja: tiimimuotoinen työmalli, kokoontuu kerran kahdessa viikossa ja käy tulleita yhteydenottoja ja työnjakoja/toimintatapoja läpi. Adhd-hoitopolku yhteneväiseksi; seutu-tk, perusturva ja opetustoimi yhteistyössä käyneet läpi Toivakan polkua. Koulupsykologi ja terveydenhoitaja käyneet mallia läpi opettajienkokouksessa. Perhevakka palveluesite prototyyppiä ollaan kokoamassa. Monitoimijainen verkostoitumis- ja toimintamallin kehittämisiltapäivä tulossa viikolle 5 tai 6. Lapset puheeksi koulutus toteutetaan laajasti kaikille Toivakassa lasten, nuorten ja perheiden kanssa toimiville työntekijöille ja tämä on osa yhteistä Perhevakka toimintamallia. Varhaiskasvatuksessa henkilökunta kouluttautunut Papilion menetelmään (tunnetaitoja), josta haetaan sertifikaattia työntekijöille. Avoimen varhaiskasvatuksen palveluita lisätään ja yhteistyönä eritoimijoiden kanssa tarkoituksen mukaisia kohtaamispaikkoja (kehittämisverkosto ). Vertaistukitoimintaa ja yhteistyötä perheneuvolan kanssa tiivistetty ja edelleen tiivistetään. toimintasuunnitelmaa vertaistukeen ja vanhemmuuden tukeen ollaan tekemässä ensivuodelle. Kehittää nuorisotyötä ja vapaa-aikatyötä. Asukasilta Suunnittelussa mukana kuntalaisia. Teemana Toivakka tuntuu ja tunnetaan kuntastrategiasta. Vanhempien vertaistukiryhmä aloittaa alkuvuodesta Toivakassa. Ryhmä vanhemmille jotka kokevat haasteita arjessa, lapsen iästä riippumatta. Ryhmän vetäjinä toimivat nepsyvalmentaja ja psykiatrinen sairaanhoitaja.

12 Uurainen Nykyhetki Esite lapsiperheiden palveluista Uuraisilla, jaettu kaikkiin koteihin syyskuussa Kysely lapsiperheiden palveluista tehty 04/2018. Lape-rukkasryhmä ja Lape-ohjausryhmä toimivat kunnassa. Te lat (moniammatillisesti) alkaneet ja tulossa lisää. Fyysinen toimitila katsottu. Remonttitarve kartoitettu ja suunnitelmia remontin toteutuksesta tehty. Talon toiminnoiksi tässä vaiheessa kaavailtu: o perheneuvola, esim. 1 pv/kk o pikkulapsipsykologi, 1 pv/vko o työterveyshuollon kanssa neuvoteltu o lastenhoito sovitusti asiointikäyntien ajan 1-2 pv/vko (perhetyö ja 3.sektori) Moniammatillisen työn lisääntyminen. Tiedotus asiasta johtoryhmään. Lupa jatkaa Lape-työn kehittämistä. Oma budjetti v Poliittinen tahtotila on olemassa. koordinointi ajoittain hataraa (kuka päättää ja tekee?). Toiminta vasta alkamassa, joten toiminnan kuvaaminen on tässä vaiheessa hankalaa. Tulevaisuus Tiedottamisen kehittäminen, netti, sähköiset palvelut. Mietittävä kenen toimenkuvaan sidotaan, jotta työ ja toiminta saadaan jatkumaan. Äänekoski Äänekosken kaupunki Perhekeskustoiminta Perhekeskuskoordinaattori Elina Lämsä, p Nykytila Äänekosken perhekeskus on vahvistumassa: Perhekeskuskoordinaattorin toimi vakinaistuu ja neuvolan perheohjaaja siirtyy perhekeskuksen työntekijäksi vuoden 2019 alusta. Lapsiperheiden kohtaamispaikat (avoimet päiväkodit, vauvakahvila, MLL:n ja seurakunnan perhekahvila- ja -kerhotoiminta, isätoiminta) toimivat. Kohtaamispaikkojen osalta yhteistyö Äänekosken seurakunnan kanssa on tiivistä: vauvakahvila ja osa isätoiminnasta ovat nyt yhteisiä toimintamuotoja Suolahden avoimen päiväkodin rinnalla. Vanhemmuuden tukea perhekeskuksessa tarjotaan kohtaamispaikkojen lisäksi myös ryhmätoiminnassa ja yleisissä te loissa. Nuorten ryhmätoimintana tarjotaan yhteistyössä Jyväskylän Seta ry:n kanssa seksuaalisuuden ja sukupuolen moninaisuutta tukevaa vertaistoimintaa. Lapset puheeksi -toimintamalli otetaan käyttöön syksyllä 2019, käyttöönoton suunnittelu on parhaillaan käynnissä. Osana LP-työmallia kehitetään lapsiperheiden palveluohjausta. Lasten, nuorten ja perheiden mielenterveystyön lääkäritiimi on kehittämisvaiheessa. Digitaalinen perhekeskus on kehittämisvaiheessa: Nappitoimintoa ollaan ottamassa käyttöön vuoden 2019 aikana. Toimintaa ja kehittämistyötä ohjaavat perhekeskuksen ohjausryhmä ja Perheiden Tuki -työryhmä (1/2019 alkaen), joka toimii perhekeskuksen käytännön kehittämisryhmänä. Ryhmissä ovat edustettuina varhaiskasvatus, sosiaalityö,

13 lastensuojelu, neuvola ja terapiapalvelut, perusopetus, oppilashuolto, perheneuvola, nuorisopalvelut, perhetyö, seurakunta, 4h, MLL:n paikallisyhdistykset sekä Järvi-Suomen piiri. Tulevaisuuden suunnitelmat Tulevaisuuden suunnitelmissa on vahvistaa perhekeskuksen roolia myös koulu- ja nuorisoikäisten lasten perheiden palveluna. Perheohjauksen ja palveluohjauksen kehittäminen sekä järjestöyhteistyö ovat tässä työssä moninaisen hyvinvoinnin tukemisen edellytyksiä. Lapset puheeksi -kuntatyömalli otetaan käyttöön ja saadaan tehostettua varhaisen tuen portaita. Tavoitteena on saada menetelmä osaksi palveluiden tavanomaista toimintaa lasten ja perheiden palveluissa sekä lasten hyvinvoinnin kannalta merkityksellisissä aikuisten palveluissa. Neuvola, varhaiskasvatus ja perusopetus tarjoavat keskusteluja universaalisti tietyissä ikäluokissa. Äänekoskelle tulee myös digitaalinen perhekeskus. Ensivaiheessa perheitä palvelevat perhekeskuksen nettisivut -osoitteessa, seuraavaksi kehitetään Nappi-toimintoa, jonka kautta yhteydenoton pyytäminen on perheille helppoa ja vaivatonta. Perhekeskuksen rakentaminen Äänekoskella Äänekosken perhekeskuksen juuret ulottuvat 10 vuoden taakse. Vuodesta 2012 saakka kaupungissa on tehty määrätietoista työtä palveluiden painopisteen siirtämiseksi korjaavasta työstä varhaisempaan tukeen. Tuolloin rakenteellisina muutoksina toteutettiin lastenkodin lakkautus ja sen myötä vakanssien siirto lastensuojelun avohuollon, palveluohjauksen ja lapsiperheiden kotipalvelun tehtäviin. Vuoden 2013 organisaatiomuutoksessa perhepalvelut siirtyivät perusturvasta kasvun ja oppimisen toimialalle. Samana vuonna käynnistettiin yhteistyö sosiaalityön, perhepalveluiden ja kolmannen sektorin kanssa. Perhekeskussuunnitelmat ovat Äänekoskella jo varhaisesta vaiheesta lähtien tukeutuneet paitsi monitoimijamalliin ja kaupungin palveluiden tiiviiseen kumppanuuteen järjestötoimijoiden kanssa myös sosiaalityön ja varhaiskasvatuksen yhteistyöhön. Sittemmin syntyneet perhekeskusfoorumi ja perhekeskustyöryhmä veivät suunnittelua ja kehittämistyötä eteenpäin. Sosiaalihuoltolain muutoksen myötä kaupunkiin saatiin neuvolan perheohjaajan vakanssi. Vuoden 2017 alussa perhekeskuksen toimeenpanoon rekrytoitiin perhekeskuskoordinaattori. Perhekeskuksen tilatarpeet tulivat hyväksytyksi 2016, kun sen sijoittuminen osaksi Koulunmäen koulun uudisrakennusta hyväksyttiin lautakunnassa. Koulu valmistuu syksyllä 2019, ja Äänekosken perhekeskus pääsee toimintoineen muuttamaan uusiin tiloihin. Fyysinen kotipesä mahdollistaa myös uuden toiminnan perhekeskus sijaitsee koulukampuksella yhdessä yhtenäiskoulun, esiopetuksen, päiväkodin ja harjaantumisluokkien kanssa. Perhekeskus vahvistuu edelleen paitsi tilojen myös uusien henkilöstömuutosten myötä: perhekeskuskoordinaattorin toimi vakinaistuu vuoden 2019 alusta, ja perhekeskuksen alaisuuteen siirtyy myös perheohjaajan tehtävä. Varhaista tukea eri palveluissa systematisoidaan, kun Lapset puheeksi -työmalli otetaan käyttöön vaiheittain syksystä 2019 alkaen.

14

15 8. Perhekeskus kunnan asiakirjoissa Laitettiin lista kiertämään. Jokainen, jolla asia oli tiedossa, merkitsi listaan, mihin virallisiin asiakirjoihin perhekeskustoiminta on kunnassa viety. Lisäksi osa lähetti tarkennuksia sähköpostilla. 9. Keski-Suomen perhekeskuskortti Käytiin läpi Sari Paanasen ja Petri Oinosen päivittämää perhekeskuskorttia, joka on kunnantyöntekijöiden tueksi tarkoitettu väline (käsikirja). Kirjaan kunnan työntekijät voivat koota perustietoja, missä nyt mennään, mitkä ovat perhekeskuksen tehtävät ja kuka niistä vastaa, viestintäsuunnitelmaa, mitä ja miten olemassa olevaa tietoa hyödynnetään jne. Nimeksi oli muutettu: Keski-Suomen perhekeskustoiminnan pelitaktiikkakirja. Perusteena nimen vaihdolle oli, että alkuperäinen idea 1-2 kahdella kortilla olevista tiedoista oli kasvanut useampi sivuinen opus, joten kortti antaa ehkä väärän mielikuvan, koska kyseessä laajempi kokonaisuus. Omaperäisyyttä haettiin myös nimellä, koska haluttiin erottautua muiden maakuntien vastaavista välineistä. Esim. Pohjois-Pohjanmaalla on Perhekeskuksen käsikirja, Etelä-Pohjanmaalla on Perhekeskuskortti ja myös THL:ltä on tulossa oma Perhekeskusopas / -käsikirja. Käytiin keskustelua nimiasiasta. Sarilla ja Petrillä on taiteilijan vapaus, joten he vielä miettivät nimeä, sekä viimeistelevät Keski-Suomen perhekeskustoiminnan pelitaktiikkakirjan niin, että toimijat voivat sitä hyödyntää (löytyy vuoden 2018 aikana KS2021 perhekeskustoiminnan sivuilta). 10. Perhekeskusyhdyshenkilö verkoston jatko Sovittiin verkoston ylläpitoon liittyvät käytännön asiat: - Puheenjohtaja kunta päivittää osallistujalistan tapaamisen aikana + tarvittaessa on yhteydessä kuntaan joka ei ole paikalla.

16 - Esityslistan tekeminen: puheenjohtaja ja edellisen kerran sihteeri / puheenjohtaja ovat yhteydessä. Jokainen voi tuoda myös esityslistalle tärkeitä asioita. - Muistio: Sihteeri kirjoittaa muistion ja puheenjohtaja tsekkaa vielä muistion ja lähettää sen verkoston jäsenille. - Kahvit: Jokainen kunta päättää tarjoaako kahvit + jotain muuta. Tähän asti käytäntönä on ollut, että kokouskunta tarjoa kahvit ja/tai ruuan. - Ilmoittautuminen: tarvitaan ennakkoilmoittautuminen. - Kuka koordinoi kokonaisuutta maakunnassa: yhteisvastuullinen koordinointi. 11. Arvolupaukset yhteisistä arvoista. Keski-Suomen perhekeskustoiminnan yhteisinä arvoina ovat luottamus, eettisyys, lapsi- ja perhelähtöisyys. Kierrätettiin edellisen kokouksen perusteella päivitetyt huoneentaulut arvoista. Ne löytyvät KS2021 perhekeskustoiminnan nettisivuilta ja niitä voivat kaikki hyödyntää omassa toiminnassaan. 12. Muut asiat (KSLAPE) Lapsivaikutusten arviointi, tilanne ja jatko. Sähköinen perhekeskus, tilanne ja jatko. Maakunnallinen perhevalmennusmalli, tilanne ja jatko. Vanhemmuuden ja parisuhteen tuen nykytilan kartoitus Keski-Suomessa tulokset LAPE-muutosohjelman IV konferenssi - Miten tästä eteenpäin? klo (Palokan kirkko), Erokoulutus klo Keski-Suomen lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelman päätösseminaari, paikkana Jyväskylän yliopiston Agora-rakennus, Mattilanniemi 2 (myös verkko-osallistumismahdollisuus, muistathan ilmoittautua). Valtakunnalliset varhaisen tuen päivät Jyväskylässä. Seurakuntien Family room: Ritva Parkkali esitteli Family roomia videonpohjalta: Katso myös nettisivut: Jatkon sopiminen Sari Paananen ja Petri Oinonen kiittivät Keski-Suomen LAPE puolesta yhteisestä matkasta ja toivottivat kaikille hyvää jatkoa! Seuraavat kokoukset: Keuruu, Toivakka Kokous päätettiin klo 14:55

17 JAKELU: Kuntien perhekeskustoiminnan yhteyshenkilö/-t: Hankasalmi Eila Laulajainen Malkki ja Virpi Janhonen Joutsa Leena Seppälä, Annikki Lehto ja Tiina Merima Jyväskylä Virve Hongisto, Piritta Jetsu, Minna Pajala ja Päivi Liimatainen Jämsä Riitta Hjelt ja Maija Jääskeläinen Kannonkoski Vesa Wilkko ja Anne Tuliranta-Koitela Karstula Mirka Oinonen ja Katja Salminen-Lahtinen Keuruu Hanna Niinilampi, Alisa Veistämö ja Tuija Koivisto, Kinnula Kirsi Alonen-Kinnunen Kivijärvi Kaisu Luoma-Toikkanen Konnevesi Tuija Mehto ja Seija Kerkelä Kyyjärvi Maija-Liisa Immonen ja Heli Auranen Laukaa Sanna Salo Luhanka Sirpa Hyytiäinen Multia Ani Närhi Muurame Päivi Nevalainen Petäjävesi Timo Holm, Sanna Ruuth ja Ari Tuomi Pihtipudas Tiia Jämsen ja Maarit Jomppanen Saarijärvi Arja Siikström ja Anssi Hemminki Toivakka Neija Lepistö, Elisa Mustonen ja Susanna Kuivalainen Uurainen Marjo Lappalainen, Hanna Höykinpuro ja Hanna-Mari Saarelainen Viitasaari Tiia Jämsen ja Maarit Jomppanen Äänekoski Elina Lämsä Maakunnallisen LAPE-ryhmän matalan kynnyksen jaoston jäsenet: Juha-Matti Latvala, Niilo Mäki Instituutti (NMI) Maarit Jomppanen, Viitasaari Tiia Jämsen, Pihtipudas Minna Ahokas, Jyväskylän ammattiopisto (JAO) Tuija Koivisto, Keuruu Sanna Salo, Laukaa Pirjo Heinonen, Äänekoski Jaana Vähäpesola, Muurame Anna Rönkä, Jyväskylän yliopisto (JYU) Kaisa Koivuniemi, Liikunnan ja kansanterveyden edistämissäätiö (LIKES) Petri Lehtoranta, Jyrki Saarela, Keski-Suomen Liikunta (Kesli) Ritva Parkkali, seurakuntien edustaja (läsnä iltapäivän) Hanna-Kaisa Pekkarinen, Kannonkoski Ani Närhi, Multia Virpi Janhonen, Hankasalmi Päivi Nevalainen, Muurame Neija Lepistö, Toivakka Elisa Mustonen, Toivakka

18 Tuija Rasinen, Jyväskylä Petri Oinonen, Keski-Suomen lasten ja perheiden parhaaksi (KSLAPE) Anu Piispanen, Keski-Suomen lasten ja perheiden parhaaksi (MLL/KSLAPE) Sari Paananen, Keski-Suomen lasten ja perheiden parhaaksi (KSLAPE) Senja Hirsjärvi, Keski-Suomen lasten ja perheiden parhaaksi (KSLAPE) Maakunnallisen LAPE-ryhmän ryhmän puheenjohtaja Päivi Fadjukoff, Haukkalan-säätiö ja Jyväskylän yliopisto (JYU) Keski-Suomen Lape hankepäällikkö Raija Harju-Kivinen Keski-Suomen muutosagentti Hanna Hämäläinen Jyväskylän yliopiston perhetutkimuskeskus Anu Karhinen-Soppi Jyväskylän perhekeskus ohjausryhmä Virve Hongisto, Piritta Jetsu, Minna Pajala ja Päivi Liimatainen välittävät muistion Maakunta- ja SoTe-uudistus Keski-Suomessa vastuuvalmistelijat Pirjo Peräaho Kati Kallimo Mikael Palola Emmi Hyvönen Anu Pihl Simo Oksanen Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma Ohjausryhmä: Maria Kaisa Aula, ohjausryhmän puheenjohtaja ja hankkeen hankejohtajana Hanne Kalmari, hankepäällikkö, Sosiaali- ja terveysministeriö Katja Bergbacka, projektipäällikkö, Opetus- ja kulttuuriministeriö Perhekeskusjaosto: Marjaana Pelkonen, erityisasiantuntija, Sosiaali- ja terveysministeriö Arja Hastrup, johtava asiantuntija, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Laukaan lasten ja nuorten hyvinvointi- ja perhekeskus

Laukaan lasten ja nuorten hyvinvointi- ja perhekeskus Laukaan lasten ja nuorten hyvinvointi- ja perhekeskus Yhteistä työtä Laukaan HyPessä yhdistyvät lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointia tukevat palvelut hallintorajat ylittäen Keskeistä hyvinvoinnin

Lisätiedot

YHDESSÄ ja LÄHELLÄ. Lasten, nuorten ja perheiden hyvää arkea. Keski-Suomen perhekeskustoimintamallin kehittämisen tuloksia

YHDESSÄ ja LÄHELLÄ. Lasten, nuorten ja perheiden hyvää arkea. Keski-Suomen perhekeskustoimintamallin kehittämisen tuloksia Lasten, nuorten ja perheiden hyvää arkea YHDESSÄ ja LÄHELLÄ Keski-Suomen perhekeskustoimintamallin kehittämisen tuloksia Hanna Hämäläinen 20.8.2019 Muutosagentti Keski-Suomi Keski-Suomi Suomi pienoiskoossa?

Lisätiedot

KESKI-SUOMEN PERHEKESKUSTOIMINNAN VASTUUHENKILÖIDEN TAPAAMINEN

KESKI-SUOMEN PERHEKESKUSTOIMINNAN VASTUUHENKILÖIDEN TAPAAMINEN Muistio 10.11.2017 KESKI-SUOMEN PERHEKESKUSTOIMINNAN VASTUUHENKILÖIDEN TAPAAMINEN Aika: perjantai 10.11. 2017 klo 10.00-15.00 (kahvia tarjolla klo 9.30 alkaen) Paikka: Hallintokatu 4, 44100 Äänekoski,

Lisätiedot

KESKI-SUOMEN PERHEKESKUSTOIMINNAN YHDYSHENKILÖIDEN TAPAAMINEN (kokous nro 4)

KESKI-SUOMEN PERHEKESKUSTOIMINNAN YHDYSHENKILÖIDEN TAPAAMINEN (kokous nro 4) Pöytäkirja 28.9.2018 KESKI-SUOMEN PERHEKESKUSTOIMINNAN YHDYSHENKILÖIDEN TAPAAMINEN (kokous nro 4) Aika: perjantai 28.9.2018 kello 10.00-15.00 kahvia tarjolla klo 9.30 alkaen Paikka: Läsnä: JOUTSA, Länsitie

Lisätiedot

Keski-Suomen perhekeskustoimintamalli sen rakentuminen ja tilanne Petri Oinonen ja Sari Paananen

Keski-Suomen perhekeskustoimintamalli sen rakentuminen ja tilanne Petri Oinonen ja Sari Paananen Keski-Suomen perhekeskustoimintamalli sen rakentuminen ja tilanne 2018 27.12.2018 Petri Oinonen ja Sari Paananen Keski-Suomen perhekeskustoiminta Lähtökohta työskentelylle Alle 7-vuotiaiden, alle 18-vuotiaiden

Lisätiedot

Keski-Suomen perhekeskustoimintamalli sen rakentuminen ja tilanne Petri Oinonen ja Sari Paananen

Keski-Suomen perhekeskustoimintamalli sen rakentuminen ja tilanne Petri Oinonen ja Sari Paananen Keski-Suomen perhekeskustoimintamalli sen rakentuminen ja tilanne 2018 12.12.2018 Petri Oinonen ja Sari Paananen Keski-Suomen perhekeskustoiminta Lähtökohta työskentelylle Alle 7-vuotiaiden, alle 18-vuotiaiden

Lisätiedot

Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma - Keski-Suomen lasten ja perheiden parhaaksi. Jyväskylä, Paviljonki

Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma - Keski-Suomen lasten ja perheiden parhaaksi. Jyväskylä, Paviljonki Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma - Keski-Suomen lasten ja perheiden parhaaksi Jyväskylä, Paviljonki 16.5.2017 Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma 2 Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma

Lisätiedot

Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma Satakunnassa

Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma Satakunnassa Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma Satakunnassa SATULA-hanke Pomarkku 4.12.2017 Tiina Tenho ja Mirja Isoviita Mikä on lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma? Kärkihanke, jonka vastuuministeriöinä

Lisätiedot

Jyväskylän seudun Perhe -hanke Perheen parhaaksi 6.11.2008 Projektipäällikkö KT, LTO Jaana Kemppainen

Jyväskylän seudun Perhe -hanke Perheen parhaaksi 6.11.2008 Projektipäällikkö KT, LTO Jaana Kemppainen Jyväskylän seudun Perhe -hanke Perheen parhaaksi 6.11.2008 Projektipäällikkö KT, LTO Jaana Kemppainen Neuvolan perhetyön asiakkaan ääni: Positiivinen raskaustesti 2.10.2003 Miten tähän on tultu? Valtioneuvoston

Lisätiedot

MENOT JA RAHOITUS Yhteensä %-osuus. Henkilöstömenot, joista Projektiin palkattava henkilöstö Työpanoksen siirto

MENOT JA RAHOITUS Yhteensä %-osuus. Henkilöstömenot, joista Projektiin palkattava henkilöstö Työpanoksen siirto 942 538 965 729 1 908 267 63,3 % 716 038 784 229 1 500 267 49,8 % 226 500 181 500 408 000 13,5 % 492 298 468 783 961 081 31,9 % 253 750 188 750 442 500 14,7 % 7 000 5 000 12 000 0,4 % 24 278 20 763 45

Lisätiedot

Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma. Millaista tukea maakuntien muutostyöhön tarvitaan? Arja Hastrup, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma. Millaista tukea maakuntien muutostyöhön tarvitaan? Arja Hastrup, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma Millaista tukea maakuntien muutostyöhön tarvitaan? Arja Hastrup, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos 27.1.2017 LAPE muutostyöhön tukea Tuumasta toimeen Lape maakunnallinen

Lisätiedot

KAINUUN PERHEKESKUKSET JA PERHEASEMAT

KAINUUN PERHEKESKUKSET JA PERHEASEMAT KAINUUN PERHEKESKUKSET JA PERHEASEMAT 27.2.2017 Helena Saari Perhekeskusvastaava 27.2.2017 Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä / HS Kainuun sijainti ja väkiluku kunnittain Ivalo 625 km Kainuu

Lisätiedot

Hanna Hämäläinen

Hanna Hämäläinen KSLAPE - Keski-Suomen lasten ja perheiden parhaaksi Työryhmä: Raija-Harju Kivinen, Senja Hirsjärvi, Maria Lehtinen, Johanna Liukkonen, Petri Oinonen, Sari Paananen, Päivi Kalilainen & joukko asiantuntijoita

Lisätiedot

PERHEKESKUKSEN MALLINNUSTYÖRYHMÄ KLO Laivapuiston perhetalo Projektikoordinaattori Maria Antikainen LAPE Pirkanmaa

PERHEKESKUKSEN MALLINNUSTYÖRYHMÄ KLO Laivapuiston perhetalo Projektikoordinaattori Maria Antikainen LAPE Pirkanmaa PERHEKESKUKSEN MALLINNUSTYÖRYHMÄ 14.12.2017 KLO 8.30-11.00 Laivapuiston perhetalo Projektikoordinaattori Maria Antikainen LAPE Pirkanmaa TÄNÄÄN Teemana nuorisoikäisten palvelut ja osallisuus perhekeskustoimintamallissa

Lisätiedot

Perhekeskustoimintamalli Etelä-Savo

Perhekeskustoimintamalli Etelä-Savo Perhekeskustoimintamalli Etelä-Savo Missä mennään? 21.8.2018 Perhekeskustoiminnan lähtökohdat perustuu YK:n lasten oikeuksien noudattamiseen ja lapsija perheystävälliseen toimintakulttuuriin hyvinvoiva

Lisätiedot

KESKI-SUOMEN PERHEKESKUSTOIMINNAN YHDYSHENKILÖIDEN TAPAAMINEN. Petäjäveden yläaste/lukio, Auditorio Miilu, os. Miilutie 4, Petäjävesi

KESKI-SUOMEN PERHEKESKUSTOIMINNAN YHDYSHENKILÖIDEN TAPAAMINEN. Petäjäveden yläaste/lukio, Auditorio Miilu, os. Miilutie 4, Petäjävesi MUISTIO 9.3.2018 KESKI-SUOMEN PERHEKESKUSTOIMINNAN YHDYSHENKILÖIDEN TAPAAMINEN Aika: perjantai 9.3. 2018 klo 10.00-15.00 Paikka: Petäjäveden yläaste/lukio, Auditorio Miilu, os. Miilutie 4, Petäjävesi 1.

Lisätiedot

Perhekeskustoimintamallin kokonaisuus

Perhekeskustoimintamallin kokonaisuus Perhekeskustoimintamallin kokonaisuus Maakunnallisten perhekeskushankkeiden vastuuhenkilöt ja muut toimijat 27.3.2017 Marjaana Pelkonen, STM:n vastuuhenkilö 1 15.2.2017 Perhekeskustoimintamalli Lähipalvelujen

Lisätiedot

Lape kärkihankkeen toimeenpano Etelä-Pohjanmaalla. Eija Ala-Toppari-Peltola Lape muutosagentti

Lape kärkihankkeen toimeenpano Etelä-Pohjanmaalla. Eija Ala-Toppari-Peltola Lape muutosagentti Lape kärkihankkeen toimeenpano Etelä-Pohjanmaalla Eija Ala-Toppari-Peltola Lape muutosagentti Miten muutosta lasten ja perheiden palveluissa toteutetaan? Lasten, nuorten ja perheiden oikea-aikainen ja

Lisätiedot

Perhekeskusfoorumi Hankepäällikkö Pia Suvivuo

Perhekeskusfoorumi Hankepäällikkö Pia Suvivuo Perhekeskusfoorumi 20.9.2017 Hankepäällikkö Pia Suvivuo Hankkeen kehittämiskokonaisuus Lapsiystävällinen maakunta - toimintakulttuurin muutos Matalan kynnyksen palvelut, peruspalvelut Sähköiset palvelut

Lisätiedot

LAPE tilannekatsaus. Työvaliokunta

LAPE tilannekatsaus. Työvaliokunta LAPE tilannekatsaus Työvaliokunta 13.1.2017 LAPE kärkihankkeen toimeenpano 2017 2018 kehittämistyön painopiste siirtyy maakuntiin; maakunnalliset Lape kehittämishankkeet käynnistyvät 2/ 2017 Keskitetty

Lisätiedot

Uudenlaista sosiaalityötä yhdessä rakentamassa

Uudenlaista sosiaalityötä yhdessä rakentamassa Uudenlaista sosiaalityötä yhdessä rakentamassa Marianne Kuorelahti 5.10.2017 PRO SOS hanke valtakunnallisesti Mukana seitsemän osaamiskeskusta, 95 kuntaa, Suomen kuntaliitto ja Jyväskylän yliopisto/kokkolan

Lisätiedot

Teemme lasten, nuorten ja perheiden hyvää arkea. Yhdessä. Lähellä.

Teemme lasten, nuorten ja perheiden hyvää arkea. Yhdessä. Lähellä. Teemme lasten, nuorten ja perheiden hyvää arkea. Yhdessä. Lähellä. LAPE Etelä-Savon perhekeskustoimintamalli Saara Hanhela 7.3.2018 2 3 LAPE muutosta ohjaavat periaatteet 1 LAPSEN ETU KESKIÖSSÄ Lapsen

Lisätiedot

LAPSET PUHEEKSI TOIMINTAMALLI / YHDEN PUHELUN PERIAATE KESKI-POHJANMAALLA

LAPSET PUHEEKSI TOIMINTAMALLI / YHDEN PUHELUN PERIAATE KESKI-POHJANMAALLA LAPSET PUHEEKSI TOIMINTAMALLI / YHDEN PUHELUN PERIAATE KESKI-POHJANMAALLA Lapset puheeksi keskustelusta neuvonpitoon Lapset puheeksi keskustelu tarjotaan koulutuksen käyneen ammattilaisen pitämänä joko

Lisätiedot

Perhekeskuspilotin toimeenpanosuunnitelma ASIKKALA

Perhekeskuspilotin toimeenpanosuunnitelma ASIKKALA 2018 Perhekeskuspilotin toimeenpanosuunnitelma ASIKKALA 1/3 Perhekeskukseen ja palvelutarpeisiin liittyvä näkemysten selvittäminen kuntalaisilta Saadaan ymmärrystä siitä, millaisia palveluita kuntalaiset

Lisätiedot

Päijät- Häme. Perhekeskuksen pilottialueet ASIKKALA, HARTOLA, ETELÄINEN-ALUE LAHTI / JALO

Päijät- Häme. Perhekeskuksen pilottialueet ASIKKALA, HARTOLA, ETELÄINEN-ALUE LAHTI / JALO Päijät- Häme Perhekeskuksen pilottialueet ASIKKALA, HARTOLA, ETELÄINEN-ALUE LAHTI / JALO Marita Moisander-Pohjonen, projektisuunnittelija, LAPE-muutosohjelma Päijät-Häme TAUSTAA MITÄ PITÄISI OLLA TEHTYNÄ

Lisätiedot

LAPE Lapsiperhepalvelujen muutosohjelma - Perhekeskus. Yritys- ja järjestötori , Sanna Nieminen

LAPE Lapsiperhepalvelujen muutosohjelma - Perhekeskus. Yritys- ja järjestötori , Sanna Nieminen LAPE Lapsiperhepalvelujen muutosohjelma - Perhekeskus Yritys- ja järjestötori 31.10.2017, Sanna Nieminen 1 2 31.10.2017 Sanna Nieminen LAPE = Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma (2017-2018) Valtakunnallinen

Lisätiedot

LAPSI- JA PERHEPALVELUJEN MUUTOSOHJELMA LAPE. LAPE Oma Häme, projektisuunnittelija Liisa Jormalainen

LAPSI- JA PERHEPALVELUJEN MUUTOSOHJELMA LAPE. LAPE Oma Häme, projektisuunnittelija Liisa Jormalainen LAPSI- JA PERHEPALVELUJEN MUUTOSOHJELMA LAPE, projektisuunnittelija Liisa Jormalainen Hallituksen kärkihanke LAPE Lapsi- ja perhepalvelut uudistetaan vuosina 2016-2018 siten, että ne vastaavat nykyistä

Lisätiedot

PRO SOS uudenlaista sosiaalityötä yhdessä rakentamassa. Avausseminaari

PRO SOS uudenlaista sosiaalityötä yhdessä rakentamassa. Avausseminaari PRO SOS uudenlaista sosiaalityötä yhdessä rakentamassa Avausseminaari 22.2.2017 9-16 PRO SOS hanke valtakunnallisesti Hankekokonaisuutta hallinnoi ja johtaa Seinäjoen ammattikorkeakoulu Oy ja sosiaalialan

Lisätiedot

Kohti lapsi- ja perhelähtöisiä palveluita

Kohti lapsi- ja perhelähtöisiä palveluita Kohti lapsi- ja perhelähtöisiä palveluita Sopivaa tukea oikeaan aikaan Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma (LAPE) on yksi Juha Sipilän hallituksen 26 kärkihankkeesta. Muutosta tehdään - kohti lapsi-

Lisätiedot

Pirkanmaan Lapen eteneminen. Ohjausryhmän kokous

Pirkanmaan Lapen eteneminen. Ohjausryhmän kokous Pirkanmaan Lapen eteneminen Ohjausryhmän kokous 3.4.2017 1 18.5.2017 Hankkeen etenemisen tilanne Täydennetty ja saatuun valtionavustukseen sopeutettu hankehakemus toimitettu Sosiaali- ja terveysministeriöön

Lisätiedot

PRO SOS uudenlaista sosiaalityötä yhdessä rakentamassa

PRO SOS uudenlaista sosiaalityötä yhdessä rakentamassa PRO SOS uudenlaista sosiaalityötä yhdessä rakentamassa PRO SOS hanke valtakunnallisesti Hankekokonaisuutta hallinnoi ja johtaa Seinäjoen ammattikorkeakoulu Oy ja sosiaalialan osaamiskeskus SONet BOTNIA

Lisätiedot

Perhepalvelut Kotkassa Iloa vanhemmuuteen. Hannele Pajanen

Perhepalvelut Kotkassa Iloa vanhemmuuteen. Hannele Pajanen Perhepalvelut Kotkassa Iloa vanhemmuuteen Hannele Pajanen 17.11.2016 Iloa vanhemmuuteen - hanke jatkaa kehittämistyötä - monessa on mukana oltu Lastentalo- hanke Lapsen paras Lapsen ääni I Lapsen ääni

Lisätiedot

Lape-hankkeen tulokset

Lape-hankkeen tulokset Lape-hankkeen tulokset P-K LAPE Pohjois-Karjala Valtakunnallinen Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma LAPE 1 Hankkeen perustiedot P-K LAPE Hankeaika: 1.3.2017-31.12.2018 Kärkihanke: Lapsi- ja perhepalveluiden

Lisätiedot

LAPE KYMENLAAKSO Yhdessä kohti lapsi- ja perhelähtöisiä palveluita

LAPE KYMENLAAKSO Yhdessä kohti lapsi- ja perhelähtöisiä palveluita LAPE KYMENLAAKSO Yhdessä kohti lapsi- ja perhelähtöisiä palveluita Hallituksen kärkihanke, valtakunnallinen toimeenpano-ohjelma Projektihenkilöstö Tarja Tammekas, Projektipäällikkö Hankeaika 2017-2018

Lisätiedot

Ajankohtaista soteuudistuksesta

Ajankohtaista soteuudistuksesta Ajankohtaista soteuudistuksesta 14.2.2019 Soste, Järjestöt muutoksessa Sinikka Salo, HLT, EHL, Sote-muutosjohtaja Sosiaali- ja terveysministeriö 14.2.2019 Sosiaali- ja terveysministeriö 14.2.2019 Sosiaali-

Lisätiedot

Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma LAPE

Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma LAPE Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma LAPE 1 2 Lapsen etu ja vanhemmuuden tuki Ensisijaista uudistuksessa on Ø lapsen etu ja oikeudet Ø vanhemmuuden tuki Perheet saavat tarvitsemansa avun ja tuen oikeaan

Lisätiedot

PERHEKESKUSPALVELUT. Lyhyt oppimäärä. Mitä se on?

PERHEKESKUSPALVELUT. Lyhyt oppimäärä. Mitä se on? PERHEKESKUSPALVELUT Lyhyt oppimäärä Mitä se on? Merja Lehtonen Anni Aalto-Ropo Maija Mäkinen Vaatimattomasti paras välittäminen. LAPE- hanke Mikä se on: Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma Hallituksen

Lisätiedot

PERHEKESKUKSET KAINUUSSA 4.6.2015 Helena Saari perhekeskusvastaava. 5.6.2015 Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä / HS

PERHEKESKUKSET KAINUUSSA 4.6.2015 Helena Saari perhekeskusvastaava. 5.6.2015 Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä / HS PERHEKESKUKSET KAINUUSSA 4.6.2015 Helena Saari perhekeskusvastaava PERHEKESKUKSET KAINUUSSA Ristijärven perheasema Suomussalmen perhekeskus Paltamon perheasema Puolanka Suomussalmi Hyrynsalmen perheasema

Lisätiedot

KESKI-POHJANMAA. Piritta Pietilä-Litendahl ja Anne Saarela

KESKI-POHJANMAA. Piritta Pietilä-Litendahl ja Anne Saarela KESKI-POHJANMAA Piritta Pietilä-Litendahl ja Anne Saarela Yhteinen tavoite ja tahtotila: Hyvinvoiva kasvuyhteisö SIVISTYSKUNTA Sivistys- ja kulttuuripalvelut Hyvinvointia edistävät palvelut Kolmas sektori

Lisätiedot

LAPE -HENGESSÄ VUOTEEN 2025

LAPE -HENGESSÄ VUOTEEN 2025 Lasten hyvinvoinnin, terveyden ja oppimisen yhdenvertaisuuden asialla LAPE -HENGESSÄ VUOTEEN 2025 Maria Kaisa Aula 22042018 Hankejohtaja, LAPE ohjausryhmän puheenjohtaja (STM), @AulaMK #lapemuutos 1 24.4.2018

Lisätiedot

Keski-Suomen koulutuksen ja osaamisen kehittämisen verkoston toimintasuunnitelma vuodelle 2017 Verkoston nimi: Osaava Metso

Keski-Suomen koulutuksen ja osaamisen kehittämisen verkoston toimintasuunnitelma vuodelle 2017 Verkoston nimi: Osaava Metso Keski-Suomen koulutuksen ja osaamisen kehittämisen verkoston toimintasuunnitelma vuodelle 2017 Verkoston nimi: Osaava Metso Verkosto: Hankasalmi Joutsa Jyväskylä Jämsä Kannonkoski Karstula Keuruu Kinnula

Lisätiedot

Perhekeskusagenttien verkoston työskentely 2019 Maakunnan LAPE-ryhmässä tehdystä siltaamissuunnitelmasta 2019 poimittua..

Perhekeskusagenttien verkoston työskentely 2019 Maakunnan LAPE-ryhmässä tehdystä siltaamissuunnitelmasta 2019 poimittua.. Perhekeskusagenttien verkoston työskentely 2019 Maakunnan LAPE-ryhmässä 19.11.2018 tehdystä siltaamissuunnitelmasta 2019 poimittua.. Maakunnan Lape-ryhmälle esitettyjä siltaamistoimia koskettaen perhekeskusagentteja

Lisätiedot

Kohti maakunnallista perhekeskustoimintamallia. Seinäjoki Johtava asiantuntija, Arja Hastrup, THL

Kohti maakunnallista perhekeskustoimintamallia. Seinäjoki Johtava asiantuntija, Arja Hastrup, THL Kohti maakunnallista perhekeskustoimintamallia Seinäjoki 3.11.2017 Johtava asiantuntija, Arja Hastrup, THL Kohti maakunnallista perhekeskustoimintamallia Lähtötilanteesta Rakentuu vaiheittain Mikä on maakunnallisen

Lisätiedot

Etelä-Savon Perhekeskustoimintamalli

Etelä-Savon Perhekeskustoimintamalli Etelä-Savon Perhekeskustoimintamalli Saara Hanhela 3.10.2018 Hyvinvointifoorumi, Kangasniemi Perhekeskustoiminnan lähtökohdat 2 Perustuu YK:n lapsen oikeuksiin. Tavoitteena lapsi- ja perheystävällinen

Lisätiedot

Satakunnan perhekeskustoimintamalli Perhelähtöisesti. Yhteistyössä. Lähellä. Luonnos

Satakunnan perhekeskustoimintamalli Perhelähtöisesti. Yhteistyössä. Lähellä. Luonnos Satakunnan perhekeskustoimintamalli Perhelähtöisesti. Yhteistyössä. Lähellä. Luonnos 10.10.17 Satakunnan perhekeskus Perhelähtöisesti. Yhteistyössä. Lähellä. Verkostomainen palvelukokonaisuus Kokoaa yhteen

Lisätiedot

LASTEN, NUORTEN JA PERHEIDEN HYVȦ. Ȧ. ARKEA YHDESSȦ. Perhekeskustoiminta Etelä-Savossa

LASTEN, NUORTEN JA PERHEIDEN HYVȦ. Ȧ. ARKEA YHDESSȦ. Perhekeskustoiminta Etelä-Savossa LASTEN, NUORTEN JA PERHEIDEN HYVȦ. Ȧ. ARKEA YHDESSȦ. Perhekeskustoiminta Etelä-Savossa Katso esittelyvideo YouTubesta Perheiden hyvinvoinnin ja arjen tukena Etelä-Savon perhekeskustoiminta kokoaa yhteen

Lisätiedot

Yhteenveto kuntien arvioiduista menoista

Yhteenveto kuntien arvioiduista menoista Yhteenveto kuntien arvioiduista menoista Hoitopalvelujen myyntitulot eli laskutus kunnilta sisältävät: Erikoissairaanhoidon palvelut, joihin kuuluvat omana toimintana tuotetut palvelut ja hoito muissa

Lisätiedot

YHDESSÄ!-ohjelma. Yhteiskehittämispäivä Monitoimijainen perhetyö ja perhekuntoutus Laura Nyyssönen lastensuojelun kehittämisasiantuntija

YHDESSÄ!-ohjelma. Yhteiskehittämispäivä Monitoimijainen perhetyö ja perhekuntoutus Laura Nyyssönen lastensuojelun kehittämisasiantuntija YHDESSÄ!-ohjelma Yhteiskehittämispäivä Monitoimijainen perhetyö ja perhekuntoutus 19.9.2018 Laura Nyyssönen lastensuojelun kehittämisasiantuntija Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma PÄIVÄN OHJELMA

Lisätiedot

Yleistä Perhekeskustoiminnasta. Valtakunnallinen ohjaus, Keski-Pohjanmaan tilanne

Yleistä Perhekeskustoiminnasta. Valtakunnallinen ohjaus, Keski-Pohjanmaan tilanne Yleistä Perhekeskustoiminnasta Valtakunnallinen ohjaus, Keski-Pohjanmaan tilanne Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma +Soiten palvelukuvaukset Jalkautuvat palvelut. Kohtaamispaikkojen perustaminen?

Lisätiedot

Mirja Lavonen-Niinistö Lapsiperheiden tukiverkostot miten eri toimijoiden työstä rakentuu toimiva ja vaikuttava kokonaisuus

Mirja Lavonen-Niinistö Lapsiperheiden tukiverkostot miten eri toimijoiden työstä rakentuu toimiva ja vaikuttava kokonaisuus Mirja Lavonen-Niinistö 14.6.2011 Lapsiperheiden tukiverkostot miten eri toimijoiden työstä rakentuu toimiva ja vaikuttava kokonaisuus Perhekeskusajattelu Perustuu monen eri toimijatahon väliseen yhteistyöhön

Lisätiedot

VARHAISKASVATUS LAPSEN KEHITYKSEN TUKENA

VARHAISKASVATUS LAPSEN KEHITYKSEN TUKENA VARHAISKASVATUS LAPSEN KEHITYKSEN TUKENA Kehittämistyöryhmän tapaaminen 22.2.2018 klo 9.00-12.00 Tipotien sosiaali- ja terveysasema, Luentosali, Tampere Pirkanmaan LAPE TÄNÄÄN 1. Tervetuloa, alkusanat,

Lisätiedot

Maakunnallisen perhekeskustoimintamallin rakentaminen

Maakunnallisen perhekeskustoimintamallin rakentaminen Maakunnallisen perhekeskustoimintamallin rakentaminen Työpaja 3 22.9.2017 Arja Hastrup, THL Marjaana Pelkonen, STM MarjattaKekkonen, THL Etunimi Sukunimi 22.9.2017 1 Maakunnallinen perhekeskustoimintamalli.

Lisätiedot

PRO SOS uudenlaista sosiaalityötä yhdessä rakentamassa

PRO SOS uudenlaista sosiaalityötä yhdessä rakentamassa PRO SOS uudenlaista sosiaalityötä yhdessä rakentamassa PRO SOS hanke valtakunnallisesti Hankekokonaisuutta hallinnoi ja johtaa Seinäjoen ammattikorkeakoulu Oy ja sosiaalialan osaamiskeskus SONet BOTNIA

Lisätiedot

Keski-Suomen perhekeskustoiminnan pelikirja

Keski-Suomen perhekeskustoiminnan pelikirja Keski-Suomen perhekeskustoiminnan pelikirja Tukemaan toiminnan suunnittelua, toteutusta ja arviointia Elämä on joukkuepeliä. 20.12.2018 Petri Oinonen ja Sari Paananen Kunta tai alue (väkiluku) PERHEKESKUSTOIMINNAN

Lisätiedot

Päihdehoitajatoiminta perusterveydenhuollossa Keski- Suomessa

Päihdehoitajatoiminta perusterveydenhuollossa Keski- Suomessa Päihdehoitajatoiminta perusterveydenhuollossa Keski- Suomessa 6.10.2016 Yhteistyön kokonaisuus peruspalveluissa Laukaa, Keuruu, Saarikka, Äänekoski ja ympäristö Marja-Leena Peura, p. 050 3153355 alueena

Lisätiedot

Keski-Suomen SOTE2020 - hanke LAPSET, NUORET JA PERHEET VISIO KORJAAVASTA TUKEVAAN, YKSILÖSTÄ VERKOSTOON

Keski-Suomen SOTE2020 - hanke LAPSET, NUORET JA PERHEET VISIO KORJAAVASTA TUKEVAAN, YKSILÖSTÄ VERKOSTOON Keski-Suomen SOTE2020 - hanke LAPSET, NUORET JA PERHEET VISIO KORJAAVASTA TUKEVAAN, YKSILÖSTÄ VERKOSTOON 22.10.201 9.10.2015 Hanketyöntekijä Petri Oinonen 22.10.2015 LNP palvelujen organisointi tulevaisuudessa?

Lisätiedot

PERHEIDEN PALVELUT Ritva Olsén ja Virpi Filppa

PERHEIDEN PALVELUT Ritva Olsén ja Virpi Filppa PERHEIDEN PALVELUT 22.6.2016 Ritva Olsén ja Virpi Filppa PERHEIDEN PALVELUT - Integroitu monitoimijainen perhepalvelulinja YHDESSÄ TOIMIEN, YHDESSÄ TEHDEN Kokonaisvaltaisuus Tiedon, palveluiden ja toimintojen

Lisätiedot

Varhainen tuki, hoito ja kuntoutus perhekeskuksen tehtävänä

Varhainen tuki, hoito ja kuntoutus perhekeskuksen tehtävänä Varhainen tuki, hoito ja kuntoutus perhekeskuksen tehtävänä Kooste hankkeissa tehdystä työstä. Ehdotus kokonaisuuden jäsentämiseksi Keskeisiä tuloksia kehittämistyöstä 2017-2018 (raportit ja kyselyt) Koonneet:

Lisätiedot

Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä / HS

Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä / HS LAPE - lastensuojelun oppimisverkosto 12.9.2016, Kuopio Helena Saari Perhekeskusvastaava Tarja Juppi Lapsiperheiden sosiaalipalvelujen vs.vastuualuepäällikkö 16.9.2016 Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon

Lisätiedot

Keski-Suomen SOTE2020 -hankkeen lasten ja perheiden palveluiden työryhmän kokous 4 / 2015

Keski-Suomen SOTE2020 -hankkeen lasten ja perheiden palveluiden työryhmän kokous 4 / 2015 Keski-Suomen SOTE2020 -hanke Muistio Lasten, nuorten ja perheiden palveluiden työryhmä 8.12.2015 Keski-Suomen SOTE2020 -hankkeen lasten ja perheiden palveluiden työryhmän kokous 4 / 2015 Aika Tiistai 8.12.2015

Lisätiedot

Sähköisten palveluiden kehittäminen Pirkanmaan LAPE Pippuri Jaana Koivisto ja Titta Pelttari

Sähköisten palveluiden kehittäminen Pirkanmaan LAPE Pippuri Jaana Koivisto ja Titta Pelttari Sähköisten palveluiden kehittäminen Pirkanmaan LAPE Pippuri 24.10.17 1 16.2.2018 Tänään Tiina Viitala esittelee Virtuaalisairaala 2.0-hanketta Marja Olli esittelee apuaeroon.fi-sivustoa Maakunnista kerättyä

Lisätiedot

PRO SOS uudenlaista sosiaalityötä yhdessä rakentamassa

PRO SOS uudenlaista sosiaalityötä yhdessä rakentamassa PRO SOS uudenlaista sosiaalityötä yhdessä rakentamassa PRO SOS hanke valtakunnallisesti Hankekokonaisuutta hallinnoi ja johtaa Seinäjoen ammattikorkeakoulu Oy ja sosiaalialan osaamiskeskus SONet BOTNIA

Lisätiedot

Kohti lapsille ja nuorille parempia kuntia ja maakuntia

Kohti lapsille ja nuorille parempia kuntia ja maakuntia Kohti lapsille ja nuorille parempia kuntia ja maakuntia LAPE-päivät 29.-30.5.2017 Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma (LAPE) 1 29.5.2017 Hanne Kalmari hankepäällikkö LAPEn tavoitteisiin ja sisältöön

Lisätiedot

Tampereen LAPE-hanke. Perhekeskuspilotti

Tampereen LAPE-hanke. Perhekeskuspilotti Tampereen LAPE-hanke Perhekeskuspilotti 1 Tampereen perhekeskuspilotti pilotti käynnistynyt vuoden 2017 lopulla-2018 alussa kehittämistyötä ohjaa pilotin ohjausryhmä 5 nimettyä agenttia: Leena Kostiainen

Lisätiedot

Lape uuteen vaiheeseen: Kohti lapsille ja nuorille parempia kuntia ja maakuntia! Maria Kaisa Aula, Lape ohjausryhmän puheenjohtaja 26.1.

Lape uuteen vaiheeseen: Kohti lapsille ja nuorille parempia kuntia ja maakuntia! Maria Kaisa Aula, Lape ohjausryhmän puheenjohtaja 26.1. Lape uuteen vaiheeseen: Kohti lapsille ja nuorille parempia kuntia ja maakuntia! Maria Kaisa Aula, Lape ohjausryhmän puheenjohtaja 26.1.2017 1 27.1.2017 Etunimi Sukunimi Hajanaisista palveluista lapsi-

Lisätiedot

Uudenlaista sosiaalityötä yhdessä rakentamassa

Uudenlaista sosiaalityötä yhdessä rakentamassa Uudenlaista sosiaalityötä yhdessä rakentamassa 30.6.2017 PRO SOS hanke valtakunnallisesti Hankekokonaisuutta hallinnoi ja johtaa Seinäjoen ammattikorkeakoulu Oy ja sosiaalialan osaamiskeskus SONet BOTNIA

Lisätiedot

Rikostaustaisten ja heidän perheidensä sotepalvelut

Rikostaustaisten ja heidän perheidensä sotepalvelut Rikostaustaisten ja heidän perheidensä sotepalvelut 13.2.2019 Vankeusaika mahdollisuutena-loppuseminaari Sinikka Salo, HLT, EHL, Sote-muutosjohtaja Sosiaali- ja terveysministeriö 13.2.2019 Sosiaali- ja

Lisätiedot

Järjestöyhteistyö Jyväskylän seudun Perhe hankkeessa KT, LTO Jaana Kemppainen projektipäällikkö Jyväskylän seudun Perhe hanke

Järjestöyhteistyö Jyväskylän seudun Perhe hankkeessa KT, LTO Jaana Kemppainen projektipäällikkö Jyväskylän seudun Perhe hanke Järjestöyhteistyö Jyväskylän seudun Perhe hankkeessa 29.8.2008 KT, LTO Jaana Kemppainen projektipäällikkö Jyväskylän seudun Perhe hanke Jyväskylän seudun Perhe hanke 2005 2007 2008 STM, Jyväskylä, Jyväskylän

Lisätiedot

Perhe- ja sosiaalipalvelut

Perhe- ja sosiaalipalvelut Esiselvitys Perhe- ja sosiaalipalvelut Perhe- ja sosiaalipalveluiden johtoryhmän jäsenet ovat perhe- ja sosiaalipalveluiden asiantuntijoita, jotka edustavat Etelä-Pohjanmaan eri alueita, järjestöjä ja

Lisätiedot

Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma LAPE lyhyesti

Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma LAPE lyhyesti LAPSEN HYVINVOINNIN JA OPPIMISEN ASIALLA Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma LAPE lyhyesti Maria Kaisa Aula Eduskunnan tarkastusvaliokunta Hankejohtaja, (STM), @AulaMK #lapemuutos 1 Miksi LAPE 2015

Lisätiedot

Rovaniemen lapset ja perheet

Rovaniemen lapset ja perheet Rovaniemen lapset ja perheet Koko väestö 58 825 ( 31.12.2007) Perheet yhteensä 15 810 Lapsiperheet, % perheistä 43,7 Yksinhuoltajaperheet, % lapsiperheistä 23,0 (SOTKAnet) Lapsia 0 6 vuotiaat 4495 ( 2007),

Lisätiedot

Sosiaali ja terveysministeriön kärkihankkeet ja muutosagentit

Sosiaali ja terveysministeriön kärkihankkeet ja muutosagentit Sosiaali ja terveysministeriön kärkihankkeet ja muutosagentit Lapin maakunnan tilanne Sosiaalijohdon työkokous 18.11.2016 Asta Niskala Pohjois Suomen sosiaalialan osaamiskeskus STM ja hallituksen kärkihankkeet

Lisätiedot

Lapsibudjetointi maakunnan akatemiassa

Lapsibudjetointi maakunnan akatemiassa Lapsibudjetointi maakunnan akatemiassa Ennakkotehtävä kunnille Suvi Helanen Muutosagentti Pohjois-Pohjanmaa Tarkoitus ja tavoite Ennakkotehtävän tarkoituksena on avata konkreettisesti lapsibudjetointia

Lisätiedot

VERKOSTOMAINEN PERHEKESKUS KESKI-POHJANMAA

VERKOSTOMAINEN PERHEKESKUS KESKI-POHJANMAA VERKOSTOMAINEN PERHEKESKUS KESKI-POHJANMAA Perhekeskuskoordinaattori Suvi Pokela VERKOSTOMAINEN PERHEKESKUS Perhekeskus sisältää palveluverkoston kaikki palvelut ja huolehtii tarpeenmukaisten ja lakisääteisten

Lisätiedot

TUUSULAN LASTEN JA NUORTEN HYVINVOINTISUUNNITELMA VUOSILLE

TUUSULAN LASTEN JA NUORTEN HYVINVOINTISUUNNITELMA VUOSILLE TUUSULAN LASTEN JA NUORTEN HYVINVOINTISUUNNITELMA VUOSILLE 2013-2016 2016 SEURANTA, Ohjausryhmä käsitellyt 25.4.2017 HYVINVOINTISUUNNITELMAN TAVOITTEET, TOIMENPITEET JA SEURANTA v. 2016 Lasten ja nuorten

Lisätiedot

PALMIKKO-hanke. Tukea perheille lasten kasvattamiseen v. 2013 2016

PALMIKKO-hanke. Tukea perheille lasten kasvattamiseen v. 2013 2016 PALMIKKO-hanke TOIMINTASUUNNITELMA v. 2016 Tukea perheille lasten kasvattamiseen v. 2013 2016 sosiaali- ja terveystoimen, varhaiskasvatuksen, koulu- ja vapaa-aikatoimen, seurakuntien ja kolmannen sektorin

Lisätiedot

:06. KESKI-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI Talousosasto

:06. KESKI-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI Talousosasto Raportti sisältää sairaanhoitopiirin laskutettujen hoitopalveluiden tuotemäärät jäsenkunnittain esitettyinä. Tiedot on esitetty sairaanhoitotoiminnan osalta summana sekä toimialueittain omilla sivuillaan.

Lisätiedot

:36. KESKI-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI Talousosasto

:36. KESKI-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI Talousosasto Raportti sisältää sairaanhoitopiirin laskutettujen hoitopalveluiden tuotemäärät jäsenkunnittain esitettyinä. Tiedot on esitetty sairaanhoitotoiminnan osalta summana sekä toimialueittain omilla sivuillaan.

Lisätiedot

:50. KESKI-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI Talousosasto

:50. KESKI-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI Talousosasto Raportti sisältää sairaanhoitopiirin laskutettujen hoitopalveluiden tuotemäärät jäsenkunnittain esitettyinä. Tiedot on esitetty sairaanhoitotoiminnan osalta summana sekä toimialueittain omilla sivuillaan.

Lisätiedot

PERHEKESKUKSEN MALLINNUSTYÖRYHMÄ KLO Tampereen kulttuuripalvelut Projektikoordinaattori Maria Antikainen LAPE Pirkanmaa

PERHEKESKUKSEN MALLINNUSTYÖRYHMÄ KLO Tampereen kulttuuripalvelut Projektikoordinaattori Maria Antikainen LAPE Pirkanmaa PERHEKESKUKSEN MALLINNUSTYÖRYHMÄ 24.11.2017 KLO 9.00-11.30 Tampereen kulttuuripalvelut Projektikoordinaattori Maria Antikainen LAPE Pirkanmaa TÄNÄÄN Esittäytymiskierros? Lisäys listalle: terveiset valtakunnallisilta

Lisätiedot

LAPE-päivät Helsingissä Miten teemme ja juurrutamme muutosta LAPE -viestinnällä? Ydinviestit vaikuttamisen välineinä.

LAPE-päivät Helsingissä Miten teemme ja juurrutamme muutosta LAPE -viestinnällä? Ydinviestit vaikuttamisen välineinä. LAPE-päivät Helsingissä 21.9.2017 Miten teemme ja juurrutamme muutosta LAPE -viestinnällä? Ydinviestit vaikuttamisen välineinä. Hankejohtaja, LAPE ohjausryhmän puheenjohtaja (STM), VTL, YTT (h.c) Maria

Lisätiedot

Keskustelua Keski-Suomen sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistamisen strategisista periaatteista Esityslistan kohta 5

Keskustelua Keski-Suomen sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistamisen strategisista periaatteista Esityslistan kohta 5 Keskustelua Keski-Suomen sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistamisen strategisista periaatteista Esityslistan kohta 5 Kokous 8.4.2015 Työryhmä Raija Kolehmainen, Matti Mäkinen, Reijo Räsänen, Marja Heikkilä

Lisätiedot

Perhekeskustoimintamalli Etelä-Savo

Perhekeskustoimintamalli Etelä-Savo Perhekeskustoimintamalli Etelä-Savo 23.4.2018 LAPE Etelä-Savo muutosohjelma / sisältöjä soteen Lasten, nuorten ja perheiden palvelukokonaisuus Ikäihmiset Maakunnallinen perhekeskustoimint Etelä-Savossa

Lisätiedot

PÄIJÄT-HÄME: SIVISTYSTOIMEN JA SOTE- PALVELUIDEN YHTEISTYÖ

PÄIJÄT-HÄME: SIVISTYSTOIMEN JA SOTE- PALVELUIDEN YHTEISTYÖ PÄIJÄT-HÄME: SIVISTYSTOIMEN JA SOTE- PALVELUIDEN YHTEISTYÖ TÄMÄN VUOKSI SISOTE 1. Palapeli nimeltä Lapsen elämä: - Lapsi päivähoidossa klo 7-17, missä ja miten klo 17-07? Ja lomat, viikonloput? - Lapsi

Lisätiedot

Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma (Lape): Kohti lapsille ja nuorille parempia kuntia ja maakuntia

Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma (Lape): Kohti lapsille ja nuorille parempia kuntia ja maakuntia Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma (Lape): Kohti lapsille ja nuorille parempia kuntia ja maakuntia Hanne Kalmari/STM hankepäällikkö 1 Lapsen paras - yhdessä enemmän 12.5.2017 Hanne Kalmari 2 15.5.2017

Lisätiedot

Avoimien palveluiden kokonaisuus lapsiperheiden tueksi. PERHEKESKUS METSOLA HAAPAJÄRVI ja REISJÄRVEN PERHEKESKUS

Avoimien palveluiden kokonaisuus lapsiperheiden tueksi. PERHEKESKUS METSOLA HAAPAJÄRVI ja REISJÄRVEN PERHEKESKUS Avoimien palveluiden kokonaisuus lapsiperheiden tueksi PERHEKESKUS METSOLA HAAPAJÄRVI ja REISJÄRVEN PERHEKESKUS PERUSPALVELUKUNTAYHTYMÄ SELÄNTEEN PERHEKESKUSMALLI Visio: Perhekeskustoimintaan on helppo

Lisätiedot

Varhaiskasvatus, koulu ja oppilaitos lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukena. Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma (LAPE)

Varhaiskasvatus, koulu ja oppilaitos lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukena. Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma (LAPE) Varhaiskasvatus, koulu ja oppilaitos lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukena Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma (LAPE) 40 M LAPE MUUTOSOHJELMA Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma (LAPE) on yksi

Lisätiedot

LAPE ei lopu vaan muuttaa muotoaan

LAPE ei lopu vaan muuttaa muotoaan ,, LAPSEN HYVINVOINNIN JA OPPIMISEN ASIALLA LAPE ei lopu vaan muuttaa muotoaan Maria Kaisa Aula, Hankejohtaja, STM LAPE päivät 30.8.2018 1 30.8.2018 LAPSI JA PERHEPALVELUIDEN MUUTOSOHJELMAN KOKONAISUUS

Lisätiedot

Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelman (LAPE) tilaisuus Etelä-Karjala: Johtamisen rooli laajassa muutostyössä

Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelman (LAPE) tilaisuus Etelä-Karjala: Johtamisen rooli laajassa muutostyössä Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelman (LAPE) tilaisuus 26.1.2017 Etelä-Karjala: Johtamisen rooli laajassa muutostyössä Marja Kosonen, perhe- ja sosiaalipalvelujen johtaja, Eksote Etelä-Karjalan LAPE-hanke

Lisätiedot

Yhdyspinnat lasten, nuorten ja perheiden palveluissa uudistuvassa toimintaympäristössä

Yhdyspinnat lasten, nuorten ja perheiden palveluissa uudistuvassa toimintaympäristössä Yhdyspinnat lasten, nuorten ja perheiden palveluissa uudistuvassa toimintaympäristössä Katsaus selvitystyöhön Maakuntauudistuksen kokonaisuus asukkaat keskiössä Valtio Ohjaus ja resurssit Ohjaus ja resurssit

Lisätiedot

Vuosi PKS LAPE Vuosikalenteri 2018

Vuosi PKS LAPE Vuosikalenteri 2018 Vuosi 2018 1 TAMMIKUU 2018 8.1. Hanketiimi 12.1. Lasten terveys, hyvinvointi ja palvelut (THL) aloitusseminaari 12.1. Suppea ohjausryhmä 16.1. Hanketyökokous 16.1. Valtakunnallinen koulukotiseminaari 17.1.

Lisätiedot

Kohtaamispaikkojen kehittäminen Pohjois-Savossa. Henna Julkunen Pohjois-Savon Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma YHDESSÄ!

Kohtaamispaikkojen kehittäminen Pohjois-Savossa. Henna Julkunen Pohjois-Savon Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma YHDESSÄ! Kohtaamispaikkojen kehittäminen Pohjois-Savossa Henna Julkunen Pohjois-Savon Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma YHDESSÄ! Kehittäminen maakunnallisella tasolla Mukana 19 kuntaa Vanhemmuuden ja parisuhteen

Lisätiedot

Toimiva arki hyvinvointia rakentamassa LAPEn toinen aalto kuinka työ jatkuu?

Toimiva arki hyvinvointia rakentamassa LAPEn toinen aalto kuinka työ jatkuu? Toimiva arki hyvinvointia rakentamassa 13.11.2018 LAPEn toinen aalto kuinka työ jatkuu? Miten Pohjois-Pohjanmaasta varmistetaan lapsiystävällinen maakunta? Miten lapsi ja perhe keskiöön palveluissa maakunnassa

Lisätiedot

Innostu yhteistyöstä!

Innostu yhteistyöstä! Innostu yhteistyöstä! 19.2.2019 Pihtipudas Anu Hätinen Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki ry Tuemme järjestöjä maakunta- ja sote-uudistuksen mukaan tuomassa toimintaympäristö muutoksessa Tarjoamme Järjestöille

Lisätiedot

Monitoimijainen yhteistyö Haastatteluiden yhteenveto Lohja

Monitoimijainen yhteistyö Haastatteluiden yhteenveto Lohja Monitoimijainen yhteistyö Haastatteluiden yhteenveto Lohja 3.11.2017 1 Monitoimijaisuuden toteutuminen tällä hetkellä Olemassa olevat rakenteet ja käytänteet Matalan kynnyksen toimintaa: Liikuntaseteli

Lisätiedot

Tehdään yhdessä! Tukea nopeasti, monitoimijaisuutta tarpeen mukaan

Tehdään yhdessä! Tukea nopeasti, monitoimijaisuutta tarpeen mukaan Tehdään yhdessä! Tukea nopeasti, monitoimijaisuutta tarpeen mukaan Etelä-Pohjanmaan LAPE-seminaari lasten ja perheiden parissa toimiville tahoille (viranhaltijat, luottamushenkilöt, kunnat, seurakunnat,

Lisätiedot

Avoimien palveluiden kokonaisuus lapsiperheiden tueksi. KUKKANIEMEN PERHEKESKUS HAAPAJÄRVI ja REISJÄRVEN PERHEKESKUS

Avoimien palveluiden kokonaisuus lapsiperheiden tueksi. KUKKANIEMEN PERHEKESKUS HAAPAJÄRVI ja REISJÄRVEN PERHEKESKUS Avoimien palveluiden kokonaisuus lapsiperheiden tueksi KUKKANIEMEN PERHEKESKUS HAAPAJÄRVI ja REISJÄRVEN PERHEKESKUS 1.9.2016 PERUSPALVELUKUNTAYHTYMÄ SELÄNTEEN PERHEKESKUSMALLI Visio: Perhekeskustoimintaan

Lisätiedot

Lapsille, nuorille ja perheille parempi kunta ja maakunta - miten sen teemme?

Lapsille, nuorille ja perheille parempi kunta ja maakunta - miten sen teemme? Lapsille, nuorille ja perheille parempi kunta ja maakunta - miten sen teemme? Hanne Kalmari PsL, kehitys- ja kasvatuspsykologian erikoispsykologi Lape-muutosohjelman hankepäällikkö Muutos tehdään yhdessä

Lisätiedot

Kainuun perhekeskukset kokoavat lapsiperheiden palvelut. Perhekeskus tiimivastaavat Terttu Karppinen Helena Saari 13.12.2012

Kainuun perhekeskukset kokoavat lapsiperheiden palvelut. Perhekeskus tiimivastaavat Terttu Karppinen Helena Saari 13.12.2012 Kainuun perhekeskukset kokoavat lapsiperheiden palvelut Perhekeskus tiimivastaavat Terttu Karppinen Helena Saari 13.12.2012 PERHEKESKUSTEN PERUSAJATUKSET Luodaan koko perheen hyvinvointia tukevien seudullisten

Lisätiedot

Mikä on perhekeskustoimintamalli?

Mikä on perhekeskustoimintamalli? Mikä on perhekeskustoimintamalli? Teemme lasten, nuorten ja perheiden hyvää arkea. Yhdessä. Lähellä. Minna Tihinen, muutospäällikkö, YHDESSÄ! ohjelma, Pohjois-Savon liitto Minna Rytkönen, LAPE-muutosagentti,

Lisätiedot