Keski-Suomen perhekeskustoimintamalli sen rakentuminen ja tilanne Petri Oinonen ja Sari Paananen

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Keski-Suomen perhekeskustoimintamalli sen rakentuminen ja tilanne Petri Oinonen ja Sari Paananen"

Transkriptio

1 Keski-Suomen perhekeskustoimintamalli sen rakentuminen ja tilanne Petri Oinonen ja Sari Paananen

2 Keski-Suomen perhekeskustoiminta Lähtökohta työskentelylle

3 Alle 7-vuotiaiden, alle 18-vuotiaiden ja alle 30-vuotiaiden sijoittuminen Keski-Suomessa

4

5 Keski-Suomessa sosiaalihuolto järjestetään kunnissa lukuun ottamatta seuraavia yhteistoiminta-alueita: SoTe kuntayhtymä Saarikka Wiitaunioni Jämsän yhteistoiminta-alue, Jämsä isäntäkuntana

6 Lisäksi Keski-Suomessa varhaiskasvatus-, opetus-, liikunta-, nuoriso- ja kulttuuripalvelut järjestetään kunnittain sekä osin yhteistoiminta-alueittain oman maakunnan sisällä tai maakuntien yhteistyöllä

7 Keski-Suomen perhekeskustoiminta Tavoitteena Lape palvelumallin mukainen lapsi- ja perhelähtöinen perhekeskustoiminta

8

9 VAIHTOEHTO 1: LASTEN, NUORTEN JA PERHEIDEN PALVELUJEN ORGANISOINTI TULEVAISUUDESSA? Lasten, nuorten ja perheiden elämä: Koti ja perhe, yhteisöllisyys ja lähiverkostot, toimeentulo, hyvinvoinnin edistäminen, luonto, harrastustoiminta, kaupat, pankit, ynnä muut lähipalvelut. Perhekeskukset: Maakunnan järjestämisvastuulla olevat lasten ja perheiden sote-palvelut. Nykyisten perheneuvoloiden ja tulevien sote-keskusten hyödyntäminen? Avoimet yhteiset peruspalvelut: Neuvolatoiminta ja varhaiskasvatus, opetus ja opiskeluhuolto, sosiaalihuoltolain mukaiset palvelut, avo- ja suun terveydenhuolto, kulttuuri, liikunta, nuorisotyö, SRK, 3.sektori. Psyko-sosiaalinen ja fyysinen saavutettavuus: Arjen verkostojen ja virallisten verkostojen yhdistäminen, yhteinen toiminta. Perhekeskuksen toimipisteet ja kohtaamispaikat. Paikallinen vastuu ja koordinaatio. Yhteys erityisen ja vaativan tason palveluihin. Perhekeskusalueet: Lähipalveluperiaate, alueellinen vastuu ja koordinaatio, yhteys maakunnan sote yksikköön, yhteinen toimintamalli. Petri Oinonen Maakunnallinen SOTE yksikkö: Vastuu ja resursointi maakunnan lasten- ja perheiden sote-palveluista, sopimukset, palvelulupaus, PEKE toiminnan koordinointi, klinikkatyöskentely, tutkimus, koulutus, kehittäminen, yhteys OT-keskukseen ja muuhun maakunnan ulkopuoliseen toimintaan. Kansallinen taso: OT-keskuksen järjestämät ja muut erityisen ja vaativan tason palvelut. Jalkautuminen ja konsultaatio perhekeskuksiin, koordinaatio sote yksikön kautta. Liikkuvat ja sähköiset palvelut Lasten, nuorten ja perheiden palveluiden jalkautuminen ja digitaalinen saavutettavuus.

10 Keski-Suomen perhekeskustoiminta Kuntien muutosvalmennusprosessilla kohti yhteistä toimintaa

11 Taustaa työskentelylle Keski-Suomen SOTE2020-hanke ( ) ja Keski-Suomen Lape-hanke ( ) mahdollistivat perhekeskustoimintamallin kehittämisen ja juurruttamisen Keski-Suomeen koko maakunnan laajuudessa. Aikaisempi työskentely oli pohjautunut kuntien oman työn kehittämiseen tai yhteistyössä pienemmillä alueilla. Maakunnallinen eteneminen ( ) pohjautui kasvotusten tapahtuvaan työskentelyyn kuntien oleellisten lasten, nuorten ja perheiden parissa toimivien kesken myöhemmässä vaiheessa yhteistyöhön kuntien Lape-ryhmien, alueellisten verkostojen ja ohjausryhmien kanssa. Lape-ryhmien perustamista tuettiin myös vahvasti. Kunnat ovat erilaisia vahvuuksineen ja tarpeineen sekä etenevät eri vaiheissa, joten myös tuki ja eteneminen on tapahtunut yksilöllisesti. Jokaisessa kunnassa on kuitenkin huomioitu tietyt perusasiat, kuten: ketä meidän verkostoon kuuluu, millaista olemassa olevaa toimintaa ja yhteistyötä meillä on, miten kansallisesti linjatut sisällöt toteutuvat, kuinka organisoidumme ja johdamme kokonaisuutta? Kunkin kunnan perhekeskustoimintamalli on pyritty mallintamaan, kokoamalla perustiedot lomakkeelle ja piirtämällä malli kuvan muotoon. Vertaistukea ja -oppimista tuettiin perustamalla kuntien perhekeskusyhdyshenkilöistä koostuva verkosto, joka Lape-kauden jälkeen.

12 Keski-Suomen malli pohjautuu Yhteisille arvoille: Luottamus Eettisyys Lapsi- ja perhelähtöisyys Yhteiseen käsitykseen lapsesta, nuoresta ja perheestä, sekä heidän hyvinvointiinsa vaikuttavista tekijöistä. 0.pdf?sequence=1&isAllowed=y Ei rajoitu pelkästään vain alle 18-vuotiaisiin. Perustuu kuntien ja alueiden erityispiirteisiin ja vahvuuksiin, vastaa haasteisiin ja tarpeisiin. Pohjautuu toimijoiden ja fyysisten toimintaympäristöjen verkostomaisuudelle sekä palveluiden kokoamiseen mahdollisuuksien mukaan saman katon alle. Sähköinen perhekeskus (digitaalisuus) täydentää mallia. Esimerkkeinä Perhekompassi ja Family Room Käytössä on yhteisiä työmenetelmiä ja käytänteitä. Kuntien perhekeskusyhdyshenkilöt muodostavat maakunnallisen osaamis- ja tukiverkoston, joka muun muassa koordinoi ja kehittää perhekeskustoimintaa Keski-Suomessa. Kaikille avoimet perhekeskusfoorumit (1-2 krt/vuodessa) edistävät asukasosallisuutta. Osakokonaisuudet kuten perhevalmennus osana vanhemmuuden tukea on osa perhekeskuskokonaisuutta. Osallistuttava, omista lähtökohdista rakentuva malli, sitouttaa toimijat yhteiseen toimintaan.

13 Keski-Suomen perhekeskustoiminta Kehittämistyön tuloksia missä onnistuttiin?

14 Keski-Suomen perhekeskustoiminta missä onnistuttiin? Yhteinen toimintamalli (perhekeskustoimintamalli) on rakentumassa kaikkiin Keski-Suomen 22 kuntaan! Yhteinen toimintamalli rakentuu Lape palvelumallin mukaisesti. Uudelleen organisoitumalla on kuntien sisäinen vuorovaikutus parantunut. Tästä osoituksena ovat: o Toimivat Lape-ryhmät. o Kuntien tekemät panostukset perhekeskustoiminnan koordinaatioon: jokaisessa kunnassa on nimetty henkilö/henkilöt koordinoimaan yhteistä (perhekeskus)toimintaa. Osa toteuttaa oman työnsä ohessa tehtävää, mutta suuressa osassa kuntia on perustettu uusia toimia tai muutettu työnkuvia niin, että Lape/SiSoTe perhekeskustoimintaan on oikeasti resurssia käytössä.

15 Keski-Suomen perhekeskustoiminta missä onnistuttiin? o Kuntien panostukset fyysisiin SiSoTe perhekeskuksiin yhdyspintatyön turvaaminen, sekä palveluiden tasapuolisen saatavuuden ja saavutettavuuden turvaaminen. o Kunnat ovat ryhtyneet viemään perhekeskustoimintaa tärkeisiin asiakirjoihin, kuten kuntastrategioihin, talous- ja toimintasuunnitelmiin, sekä lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelmiin jatkuvuuden turvaaminen. o Kunnat ovat ryhtyneet ratkomaan ja purkamaan sisäisesti esteitä, jotka ovat jarruttaneet eri hallintokuntien välistä yhteistyötä kehittäneet myös uusia innovaatioita yhteiseen toimintaan. o Asukasosallisuuteen on kiinnitetty entistä enemmän huomiota, tavoitteena hyödyntää perheiden potentiaalia.

16 Keski-Suomen perhekeskustoiminta missä onnistuttiin? Uudelleen organisoitumalla on vuorovaikutus yli kuntarajojen parantunut: o Kuntien keskinäinen yhteistyö on tehostunut ylipäänsä ajattelu sen hyödyistä. o Kuntien ja maakunnallisten toimijoiden yhteistyö parantunut yhteinen dialogi on edesauttanut yhteisen kielen ja ymmärryksen muodostumisessa. o Keski-Suomen perhekeskusyhdyshenkilöt osaamista ja tukea yhteiseen toimintaan muodostavat maakunnallisen yhteistyörakenteen, joka koordinoi ja kehittää toimintaa koko maakunnan osalta.

17 Keski-Suomen perhekeskustoiminta missä onnistuttiin? o Yhteinen arvopohja: Keski-Suomen perhekeskustoiminnan arvopohjaa on luotu prosessimaisesti yhdessä kaikkien kuntien kanssa vuodesta 2016 lähtien. Arvokeskustelujen tuloksena ovat tarkentuneet luottamus, eettisyys, sekä lapsi- ja perhelähtöisyys sellaisiksi arvoiksi, joihin Keski-Suomen kunnat ovat valmiita sitoutumaan ja joiden erityisesti pitäisi kaikkien toiminnasta näkyä. Kuntien perhekeskusyhdyshenkilöiden kanssa yhdessä on työstetyt arvoista huoneentaulut palvelulupauksineen. Keski-Suomen perhekeskustoiminnan pelikirja o Yhteisen toiminnan suunnittelun, toteutuksen ja arvioinnin muistilistaksi ja avuksi on tehty perhekeskustoiminnan kehittämistyön opas, joka auttaa kuntia oman toimintansa eteenpäinviemisessä. o Pelikirjan tekeminen on tapahtunut prosessimaisesti, vuoropuhelussa kuntien perhekeskusyhdyshenkilöiden kanssa.

18 Keski-Suomen perhekeskustoiminta Kehittämistyön tuloksia Perhekeskustoiminta kunnissa

19 Verkostomaisuuden lisäksi mallien erityispiirteitä ovat muun muassa: Koulun yhteyteen rakentuva toiminta Kannonkoski Karstula Kivijärvi Kyyjärvi Äänekoski Erilliset tilat perhekeskustoiminnalle Laukaa Keuruu Saarijärvi Hankasalmi Kinnula Muurame Uurainen Jämsä Petäjävesi Multia Verkostomainen- ja jalkautuva toiminta Jyväskylä Konnevesi Toivakka Joutsa ja Luhanka Pihtipudas ja Viitasaari Lisätietoa:

20 Koulun yhteyteen rakentuva toiminta: Kannonkoski o Periaatteessa kaikki lasten ja nuorten palvelut on keskitetty koulun tiloihin. Tämä malli on monistettavissa suurempiin kuntiin ja on ideana myös muissa Keski-Suomen kunnissa, jotka rakentavat yhteistä toimintaa koulun tiloihin. Sivistysjohtaja ja koulun kasvatusohjaaja koordinoivat toimintaa.

21 Koulun yhteyteen rakentuva toiminta: Karstula o Sivistyslautakunta on nimennyt perhekeskusvastaavaksi alkaen vastaavan kuraattorin, jonka työtehtävästä irrotetaan aikaa perhekeskustoiminnan suunnitteluun, kehittämiseen, koordinointiin ja johtamiseen. o Kaikki kunnan LaPe toiminta organisoidaan perhekeskuksesta käsin ja siitä vastaa perhekeskusvastaava. o Apuna tähän työhön on osaltaan hyvinvointivastaavan työpanos, jota käytetään erityisesti kohtaamispaikkatoiminnan koordinointiin ja tiedottamiseen. o Tavoitteena on, että uuden koulun valmistettua mahdollisimman paljon lapsiperheiden ja nuorten palveluita saataisiin sijoitettua koulurakennukseen ja mahdollisesti sen välittömään läheisyyteen jääviin nykyisiin väistötiloihin. Kivijärvi ja Kyyjärvi o Molemmissa kunnissa on uudet ja ajanmukaiset koulut, jotka kokoavat lapset ja nuoret yhteisiin tiloihin. o Tavoitteena on rakentaa omaa toimintaa Kannonkosken esimerkin mukaisesti. o Erityisopettaja Kivijärvellä ja sivistysjohtaja Kyyjärvellä koordinoivat toimintaa.

22 Koulun yhteyteen rakentuva toiminta: Äänekoski o Perhekeskustoimintaa on kehitetty kunnassa jo pitkään. o Toimintaa koordinoi vuoden 2017 alusta kuntaan palkattu Perhekeskuskoordinaattori. o Ääneskoskelle valmistuu vuoden 2019 lopussa uusi koulu, jonka tiloihin tulee perhekeskus. o Äänekosken perhekeskustoiminta: o facebook-sivut:

23 Laukaa o o o o o o Erilliset tilat perhekeskustoiminnalle Toimintaa johtaa vuodesta 2017 lähtien perhekeskuksen palvelupäällikkö. Laukaan lasten ja nuorten hyvinvointi- ja perhekeskuksessa (Laukaan HyPe) yhdistyvät lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointia tukevat palvelut hallintorajat ylittäen. Palvelut tuotetaan moniammatillisessa yhteistyössä kunnan sivistys- ja perusturvapalvelujen, Keski-Suomen seututerveyskeskuksen, Laukaan seurakunnan ja kolmannen sektorin kanssa. Palveluja toteuttavat myös Jyväskylän perheneuvola ja Jyväskylän seurakunnan perheasiainneuvottelukeskus. Kolmannen sektorin toimijoita ovat esim. Mannerheimin Lastensuojeluliitto ja Mielenterveysomaisten keskusliitto FinFami. Yhteistyötä tehdään avointen te tojen osalta eri yhteistyökumppaneiden, kuten Keski-Suomen ensi- ja turvakodin kanssa. HyPen palveluja ovat mm. perhelääkärin ja psykiatrisen sairaanhoitajan palvelut, nuorisotyö ja etsivä nuorisotyö, vammaispalvelut, kohdennettu pienryhmätoiminta ja vertaisryhmät, perhevalmennukset, parisuhteen tuen työmuodot, avoimet te lat perheille ja nuorille sekä oppilashuollon ja varhaisen tuen palvelut. Keskus tarjoaa tilat myös koulutuksiin, työnohjaukseen ja työryhmien kokoontumiseen. HyPen toimintaa on myös tapahtumien ja tutustumiskäyntien järjestäminen sekä toiminnan esittely. HyPen toiminnan tavoitteena ovat yhteisten toimintatapojen linjaaminen, päällekkäisen työn välttäminen sekä joustava yhteistyö ja palveluohjaus. Toimintaa toteutetaan fyysisessä tilassa tapahtuvan toiminnan ja verkostomaisen työotteen keinoin. Verkostomaisessa työssä ja jalkautuvilla palveluilla huomioidaan eri taajamien palvelutarpeet. HyPen toiminnassa huomioidaan asiakaskontaktin mahdollisuus myös sähköisin menetelmin. Laukaan Hyvinvointi- ja perhekeskus (HyPe):

24 Erilliset tilat perhekeskustoiminnalle Keuruu o Toimintaa koordinoi perhekeskuksen perhetyöntekijä 50% työajalla. o Fyysinen perhekeskus Valo on aloittanut toiminnan syksyllä Joutsa ja Luhanka Yhteistoimintatila o Seututerveyskeskus yhteistoiminta-alueiden mukainen strategia (vrt. Laukaa ja Keuruu). o Johtava sosiaalityöntekijä koordinoi toimintaa. Multia Yhteistoimintatila o Seututk:n yhteistoiminta-alueiden mukainen strategia (vrt. Laukaa ja Keuruu). o Perhetyöntekijä koordinoi toimintaa. Petäjävesi Yhteistoimintatila o Seututk:n yhteistoiminta-alueiden mukainen strategia (vrt. Laukaa ja Keuruu). o Sivistysjohtaja koordinoi toimintaa suunnitelmissa, että uusi hyvinvointikoordinaattori ottaisi koppia tästä. Toivakka verkostomainen perhekeskus, mahdollinen yhteistoimintatila o Seututk:n yhteistoiminta-alueiden mukainen strategia (vrt. Laukaa ja Keuruu). o Toiminnasta vastaa kuntaan palkattu Lape-koordinaattori.

25 Erilliset tilat perhekeskustoiminnalle Saarijärvi o Kunnan virastotalon päätyyn tulee perhekeskus. o Sijainti on hyvä, keskustassa, koulun ja terveyskeskuksen välissä, lisäksi viereinen puisto mahdollistaa avoimen toiminnan. o Toimintaa koordinoi sivistysjohtaja. Hankasalmi o Valtuuston päätöksellä kunnan monitoimitalo kunnostetaan yhteiseen käyttöön. o Pohjakuvat ja piirustukset ovat valmiina. o Monitoimitalolle sijoittuvat: kouluterveydenhoitaja, kuraattori, psykologi, koulu-/neuvolalääkäri, neuvolatyöntekijä x 2, sosiaalityöntekijä x 2 ja perhetyöntekijä x 2. Lisäksi tiloja käyttävät terapeutit sekä etsivä nuorisotyöntekijä. o Monitoimitalolla on myös koulukeskuksen liikuntasali, kuntosali sekä kahvio, joten tila mahdollistaa perhekahvila toiminnan. o Toimintaa koordinoi sivistysjohtaja. Kinnula o Perhekeskus toimii koulun, aamu- ja iltapäiväkerhon, sekä päiväkodin lähellä sijaitsevassa nk. Kotipihan kiinteistössä. o Perhekeskustoimintaa viedään tavoitteellisesti eteenpäin perhetyöntekijän toimesta tiiviissä yhteistyössä sivistystoimen ja paikallisten järjestöjen kanssa. o Järjestötoimijoista korostuu erityisesti hyvä ja sujuva yhteistyö Mannerheimin lastensuojeluliiton paikallisosaston kanssa.

26 Erilliset tilat perhekeskustoiminnalle Muurame o Valtuuston päätöksellä Muuramen perhekeskukseksi / kohtaamispaikaksi tulee keskustassa olevat neliön tilat, jonne toimintaa keskitetään vuoden 2019 alusta lähtien. o Tilaan tulee: Avoimen päiväkodin toimintaa kahtena aamupäivänä viikossa kunnan järjestämänä. Muina aamupäivinä muiden toimijoiden lapsiperheille järjestämää toimintaa. Perhetyön (4 henkilöä) ja lapsiperheiden kotipalvelun (2 henkilöä) työskentelytilat. Ohjaus ja neuvonta, asiakasohjaus lapsiperhepalveluissa. Digitaaliset verkkopalvelut (chat ym.). Info- ja teematilaisuuksia asiakasryhmille; erotilanteet, kasvatuksen tuki. Ryhmätoimintoja; äitiys- ja perhevalmennus, nuorten aikuisten suuntaryhmä, erilaiset vanhempien ryhmät/illat, vertaistukiryhmä. Sovitusti asiakasvastaanottoja /-tapaamisia; esim. kuntaan jalkautuvat palvelut; perheneuvola, psykiatrinen sairaanhoitaja, sosiaalityö, lääkäri, toimintaterapeutti, perhetyö. Monitoimijaisen tiimin vastaanottoa. Yhteisiä koulutustilaisuuksia. Kolmannen sektorin lapsiperhetoiminta; mm. seurakunta, MLL ja Pela. o Toimintaa koordinoi sosiaali- ja perhepalveluiden johtaja tavoitteena, että yhden perhetyöntekijän työnkuvaa muutetaan niin, että tämä koordinoisi perhekeskustoimintaa kunnassa.

27 Erilliset tilat perhekeskustoiminnalle Uurainen o Hyvinvointitalosta tulee Uuraisten yhteistoimintatila. o Kunnassa on kartoitettu remonttitarve ja tehty suunnitelma sen toteuttamisesta. o Talon toiminnoiksi tässä vaiheessa kaavailtu: perheneuvola, esim. 1 pv/kk pikkulapsipsykologi, 1 pv/vko työterveyshuolto lastenhoito sovitusti asiointikäyntien ajan 1-2 pv/vko (perhetyö ja 3.sektori) moniammatillinen työ mahdollisuuksien mukaan Te toja o Perhekeskustoiminnalle on oma budjetti vuodelle o Yhteinen työ on aloitettu kokoamalla esite lapsiperheiden palveluista Uuraisilla, jaettu kaikkiin koteihin syyskuussa o Toimintaa koordinoi kunnan neljä työntekijää myöhemmässä vaiheessa ehkä aloittava hyvinvointikoordinaattori.

28 Erilliset tilat perhekeskustoiminnalle Jämsä o Jämsässä perhekeskustoiminta pohjautuu Jämsän seudun Perhepalvelukeskus hankkeeseen o Jämsässä yksityinen terveystoimija kokoaa yhteistyössä kunnan palveluita Perhepalvelukeskukseen. o Kuntaan on palkattu Lape-koordinaattori. o Toiminnan tunnistettavuuden lisäämiseksi Jämsä on palkannut piirtäjän kuvantamaan organisoitumista.

29 Verkostomainen- ja jalkautuva toiminta Pihtipudas ja Viitasaari o Pihtipudas vastaa alueen sivistyspalveluista, Viitasaari alueen SoTe palveluista. o Tällä hetkellä toimitaan verkostomaisesti. o Yhdyshenkilöinä ovat Pihtiputaan puolelta opettaja ja Viitasaaren puolelta vastaava sosiaalityöntekijä.

30 Verkostomainen- ja jalkautuva toiminta Konnevesi o Toimitaan verkostomaisesti, jonka lisäksi tulevan päiväkoti/kirjaston yhteyteen rakennetaan kunnan perhekeskustoimintaa. o Konnevesi kuuluu Seututerveyskeskuksen yhteistoiminta-alueeseen, joten päiväkoti/kirjasto ratkaisu tukee yhteistoiminta-alueen strategiaa (vrt. Laukaa ja Keuruu). o Toimintaa koordinoi perhetyöntekijä.

31 Jyväskylä o o o o o o o o Verkostomainen- ja jalkautuva toiminta Jyväskylässä perhekeskustoiminta pohjautuu Jyväskylän seudun Perhe hankkeeseen ja Perhe-hanke II:n Toimintaympäristönä Jyväskylä poikkeaa muusta Keski-Suomesta: volyymit ovat suuret sillä Keski-Suomen asukaspohjasta (noin ) Jyväskylä kattaa puolet. Jyväskylässä on toiminnassa 10 perhekeskusverkostoa, jotka pohjautuvat olemassa oleviin varhaiskasvatus-, koulu- ja neuvola verkkoihin. Kokonaiskoordinaatiosta vastaavat neljä perhekeskusyhdyshenkilöä (oman työnsä ohessa), sekä perhekeskuksen ohjausryhmä. Kaupunginvaltuuston päätöksellä toimintaa tehostetaan vuoden 2019 alusta kahdella perhekeskustyöntekijällä. Toimintaa täydennetään fyysisillä yhteistiloilla, esim. perustettava Nuortentalo ja muut perhekeskusalueiden fyysiset tilat. Digitaalinen perhekeskus rakentuu perhekompassin ympärille Erityisesti Jyväskylä tekee yhteistyötä seurakuntien kehittämän digitaalisen perhekeskuksen hyödyntämisestä osana toimintaa

32 LNP-palveluiden johtaminen ja yhteistyöpintojen koordinaatiorakenne Kohti lapsiystävällistä maakunta

33 Lapsiystävällinen maakunta rakentuu toimijoiden yhteistyöllä MAAKUNTA: LNP palvelukokonai-suus VALTIO: Lapsi- ja perhepolitiikka, voimavarat ja ohjaus Maakunta LNP palvelukokonaisuus SOTE-yhteistyöalueet JÄRJESTÖT, SEURAKUNNAT, YRITYKSET Kasvuyhteisöt, lähiympäristö, asuinalue, ystävät perhe KUNTA: sivistys, HYTE, kasvupalvelut Järjestäminen LNP Työikäiset Ikäihmiset Tuottaminen (LNP) Perhekeskus Ohjaamo Jalkautuvat tiimit Erityispalvelut

34 LNP-palveluiden johtaminen ja yhteistyöpintojen koordinaatiorakenne Valtion lupaja valvontavirasto (LUOVA) Osaamis- ja tukikeskus (OT-keskus) Valtionohjaus Järjestäminen Tuottaminen Maakunnallinen LAPE-yhteistyöryhmä LNP järjestäjä (yksikkö x hlö) Lastensuojelu Maakuntavaltuusto Tuottaja z Lastensuojelun kriisiyksikkö TKI-palvelut Maakunnallinen LAPE-foorumi 2x v PK aluekoordinaattori 1-2 hlö Hyte aluekoordinaattori Jalkautuvat tiimit Sote-keskus PK toimipiste HYTEyhdyshenkilö Sivistyspalvelut Kunnanvaltuusto Kunnan Lape/Hyteryhmät Perhekeskuskoordinaattori - Kunnassa tapahtuvan toiminnan koordinaatio, maakunnallinen työ Perhekeskus / - alueen SoTe palvelut Johtotiimi: (LAPE pj. Koordinaattori ja avainhenkilöt) Asukasosallisuus PK toimipiste PK toimipiste Yhdyspintatyö lähipalveluna PK toimi piste Kohtaamispaikat Sivistyspalvelut Sivistyspalvelut

35 Perhekeskustoiminta Keski-Suomessa Petri Oinonen Keski-Suomen Lape, kehittämiskoordinaattori Sähköposti: petri.oinonen(at)jkl.fi Puhelinnumero: Sari Paananen Keski-Suomen Lape, kehittämiskoordinaattori Sähköposti: sari.h.paananen(at)jkl.fi Puhelinnumero:

Keski-Suomen perhekeskustoimintamalli sen rakentuminen ja tilanne Petri Oinonen ja Sari Paananen

Keski-Suomen perhekeskustoimintamalli sen rakentuminen ja tilanne Petri Oinonen ja Sari Paananen Keski-Suomen perhekeskustoimintamalli sen rakentuminen ja tilanne 2018 12.12.2018 Petri Oinonen ja Sari Paananen Keski-Suomen perhekeskustoiminta Lähtökohta työskentelylle Alle 7-vuotiaiden, alle 18-vuotiaiden

Lisätiedot

Laukaan lasten ja nuorten hyvinvointi- ja perhekeskus

Laukaan lasten ja nuorten hyvinvointi- ja perhekeskus Laukaan lasten ja nuorten hyvinvointi- ja perhekeskus Yhteistä työtä Laukaan HyPessä yhdistyvät lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointia tukevat palvelut hallintorajat ylittäen Keskeistä hyvinvoinnin

Lisätiedot

YHDESSÄ ja LÄHELLÄ. Lasten, nuorten ja perheiden hyvää arkea. Keski-Suomen perhekeskustoimintamallin kehittämisen tuloksia

YHDESSÄ ja LÄHELLÄ. Lasten, nuorten ja perheiden hyvää arkea. Keski-Suomen perhekeskustoimintamallin kehittämisen tuloksia Lasten, nuorten ja perheiden hyvää arkea YHDESSÄ ja LÄHELLÄ Keski-Suomen perhekeskustoimintamallin kehittämisen tuloksia Hanna Hämäläinen 20.8.2019 Muutosagentti Keski-Suomi Keski-Suomi Suomi pienoiskoossa?

Lisätiedot

Kohti maakunnallista perhekeskustoimintamallia. Seinäjoki Johtava asiantuntija, Arja Hastrup, THL

Kohti maakunnallista perhekeskustoimintamallia. Seinäjoki Johtava asiantuntija, Arja Hastrup, THL Kohti maakunnallista perhekeskustoimintamallia Seinäjoki 3.11.2017 Johtava asiantuntija, Arja Hastrup, THL Kohti maakunnallista perhekeskustoimintamallia Lähtötilanteesta Rakentuu vaiheittain Mikä on maakunnallisen

Lisätiedot

KAINUUN PERHEKESKUKSET JA PERHEASEMAT

KAINUUN PERHEKESKUKSET JA PERHEASEMAT KAINUUN PERHEKESKUKSET JA PERHEASEMAT 27.2.2017 Helena Saari Perhekeskusvastaava 27.2.2017 Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä / HS Kainuun sijainti ja väkiluku kunnittain Ivalo 625 km Kainuu

Lisätiedot

Keski-Suomen SOTE2020 hanke

Keski-Suomen SOTE2020 hanke Keski-Suomen SOTE2020 hanke Lapset, nuoret ja perheet 24.2.2016 Petri Oinonen Keski-Suomen lasten, nuorten ja perheiden palvelumallin kehittämistyön eteneminen Vaihe 1 12/2014-4/2015 Vaihe 2 6/2015-10/2016

Lisätiedot

MENOT JA RAHOITUS Yhteensä %-osuus. Henkilöstömenot, joista Projektiin palkattava henkilöstö Työpanoksen siirto

MENOT JA RAHOITUS Yhteensä %-osuus. Henkilöstömenot, joista Projektiin palkattava henkilöstö Työpanoksen siirto 942 538 965 729 1 908 267 63,3 % 716 038 784 229 1 500 267 49,8 % 226 500 181 500 408 000 13,5 % 492 298 468 783 961 081 31,9 % 253 750 188 750 442 500 14,7 % 7 000 5 000 12 000 0,4 % 24 278 20 763 45

Lisätiedot

Perhekeskustoimintamalli Etelä-Savo

Perhekeskustoimintamalli Etelä-Savo Perhekeskustoimintamalli Etelä-Savo 23.4.2018 LAPE Etelä-Savo muutosohjelma / sisältöjä soteen Lasten, nuorten ja perheiden palvelukokonaisuus Ikäihmiset Maakunnallinen perhekeskustoimint Etelä-Savossa

Lisätiedot

Perhekeskustoimintamallin kokonaisuus

Perhekeskustoimintamallin kokonaisuus Perhekeskustoimintamallin kokonaisuus Maakunnallisten perhekeskushankkeiden vastuuhenkilöt ja muut toimijat 27.3.2017 Marjaana Pelkonen, STM:n vastuuhenkilö 1 15.2.2017 Perhekeskustoimintamalli Lähipalvelujen

Lisätiedot

Perhekeskustoimintamalli Etelä-Savo

Perhekeskustoimintamalli Etelä-Savo Perhekeskustoimintamalli Etelä-Savo Missä mennään? 21.8.2018 Perhekeskustoiminnan lähtökohdat perustuu YK:n lasten oikeuksien noudattamiseen ja lapsija perheystävälliseen toimintakulttuuriin hyvinvoiva

Lisätiedot

Yhteenveto kuntien arvioiduista menoista

Yhteenveto kuntien arvioiduista menoista Yhteenveto kuntien arvioiduista menoista Hoitopalvelujen myyntitulot eli laskutus kunnilta sisältävät: Erikoissairaanhoidon palvelut, joihin kuuluvat omana toimintana tuotetut palvelut ja hoito muissa

Lisätiedot

Perhekeskusfoorumi Hankepäällikkö Pia Suvivuo

Perhekeskusfoorumi Hankepäällikkö Pia Suvivuo Perhekeskusfoorumi 20.9.2017 Hankepäällikkö Pia Suvivuo Hankkeen kehittämiskokonaisuus Lapsiystävällinen maakunta - toimintakulttuurin muutos Matalan kynnyksen palvelut, peruspalvelut Sähköiset palvelut

Lisätiedot

Keski-Suomen koulutuksen ja osaamisen kehittämisen verkoston toimintasuunnitelma vuodelle 2017 Verkoston nimi: Osaava Metso

Keski-Suomen koulutuksen ja osaamisen kehittämisen verkoston toimintasuunnitelma vuodelle 2017 Verkoston nimi: Osaava Metso Keski-Suomen koulutuksen ja osaamisen kehittämisen verkoston toimintasuunnitelma vuodelle 2017 Verkoston nimi: Osaava Metso Verkosto: Hankasalmi Joutsa Jyväskylä Jämsä Kannonkoski Karstula Keuruu Kinnula

Lisätiedot

Mistä puhutaan kun puhutaan perhekeskustoimintamallista? Taustaa käsitteen määrittelylle

Mistä puhutaan kun puhutaan perhekeskustoimintamallista? Taustaa käsitteen määrittelylle Mistä puhutaan kun puhutaan perhekeskustoimintamallista? Taustaa käsitteen määrittelylle Yhdyshenkilöiden tapaaminen 22.11.2017. Työpaja 23.11.2017 Arja Hastrup, THL, Marjaana Pelkonen, STM Taustaa käsitteen

Lisätiedot

PÄIJÄT-HÄME: SIVISTYSTOIMEN JA SOTE- PALVELUIDEN YHTEISTYÖ

PÄIJÄT-HÄME: SIVISTYSTOIMEN JA SOTE- PALVELUIDEN YHTEISTYÖ PÄIJÄT-HÄME: SIVISTYSTOIMEN JA SOTE- PALVELUIDEN YHTEISTYÖ TÄMÄN VUOKSI SISOTE 1. Palapeli nimeltä Lapsen elämä: - Lapsi päivähoidossa klo 7-17, missä ja miten klo 17-07? Ja lomat, viikonloput? - Lapsi

Lisätiedot

Satakunnan perhekeskustoimintamalli Perhelähtöisesti. Yhteistyössä. Lähellä. Luonnos

Satakunnan perhekeskustoimintamalli Perhelähtöisesti. Yhteistyössä. Lähellä. Luonnos Satakunnan perhekeskustoimintamalli Perhelähtöisesti. Yhteistyössä. Lähellä. Luonnos 10.10.17 Satakunnan perhekeskus Perhelähtöisesti. Yhteistyössä. Lähellä. Verkostomainen palvelukokonaisuus Kokoaa yhteen

Lisätiedot

Keski-Suomen perhekeskustoiminnan pelikirja

Keski-Suomen perhekeskustoiminnan pelikirja Keski-Suomen perhekeskustoiminnan pelikirja Tukemaan toiminnan suunnittelua, toteutusta ja arviointia Elämä on joukkuepeliä. 20.12.2018 Petri Oinonen ja Sari Paananen Kunta tai alue (väkiluku) PERHEKESKUSTOIMINNAN

Lisätiedot

Hanna Hämäläinen

Hanna Hämäläinen KSLAPE - Keski-Suomen lasten ja perheiden parhaaksi Työryhmä: Raija-Harju Kivinen, Senja Hirsjärvi, Maria Lehtinen, Johanna Liukkonen, Petri Oinonen, Sari Paananen, Päivi Kalilainen & joukko asiantuntijoita

Lisätiedot

VERKOSTOMAINEN PERHEKESKUS KESKI-POHJANMAA

VERKOSTOMAINEN PERHEKESKUS KESKI-POHJANMAA VERKOSTOMAINEN PERHEKESKUS KESKI-POHJANMAA Perhekeskuskoordinaattori Suvi Pokela VERKOSTOMAINEN PERHEKESKUS Perhekeskus sisältää palveluverkoston kaikki palvelut ja huolehtii tarpeenmukaisten ja lakisääteisten

Lisätiedot

LAPE KYMENLAAKSO Yhdessä kohti lapsi- ja perhelähtöisiä palveluita

LAPE KYMENLAAKSO Yhdessä kohti lapsi- ja perhelähtöisiä palveluita LAPE KYMENLAAKSO Yhdessä kohti lapsi- ja perhelähtöisiä palveluita Hallituksen kärkihanke, valtakunnallinen toimeenpano-ohjelma Projektihenkilöstö Tarja Tammekas, Projektipäällikkö Hankeaika 2017-2018

Lisätiedot

Jyväskylän seudun Perhe -hanke Perheen parhaaksi 6.11.2008 Projektipäällikkö KT, LTO Jaana Kemppainen

Jyväskylän seudun Perhe -hanke Perheen parhaaksi 6.11.2008 Projektipäällikkö KT, LTO Jaana Kemppainen Jyväskylän seudun Perhe -hanke Perheen parhaaksi 6.11.2008 Projektipäällikkö KT, LTO Jaana Kemppainen Neuvolan perhetyön asiakkaan ääni: Positiivinen raskaustesti 2.10.2003 Miten tähän on tultu? Valtioneuvoston

Lisätiedot

Keskustelua Keski-Suomen sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistamisen strategisista periaatteista Esityslistan kohta 5

Keskustelua Keski-Suomen sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistamisen strategisista periaatteista Esityslistan kohta 5 Keskustelua Keski-Suomen sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistamisen strategisista periaatteista Esityslistan kohta 5 Kokous 8.4.2015 Työryhmä Raija Kolehmainen, Matti Mäkinen, Reijo Räsänen, Marja Heikkilä

Lisätiedot

Perhekeskuskehittämisen valtakunnalliset linjaukset

Perhekeskuskehittämisen valtakunnalliset linjaukset Perhekeskuskehittämisen valtakunnalliset linjaukset 23.3.2018 Uusimaa & PKS Marjaana Pelkonen, erityisasiantuntija, STM Arja Hastrup, johtava asiantuntija, THL Perhekeskuskehittämisen valtakunnalliset

Lisätiedot

Neuvolapalvelut osana perhekeskustoimintamallin kokonaisuutta

Neuvolapalvelut osana perhekeskustoimintamallin kokonaisuutta Neuvolapalvelut osana perhekeskustoimintamallin kokonaisuutta Valtakunnalliset neuvolapäivät 7.11.2017 Marjaana Pelkonen, neuvotteleva virkamies, STM Neuvolapalvelut osana perhekeskustoimintamallin kokonaisuutta

Lisätiedot

Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma. Millaista tukea maakuntien muutostyöhön tarvitaan? Arja Hastrup, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma. Millaista tukea maakuntien muutostyöhön tarvitaan? Arja Hastrup, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma Millaista tukea maakuntien muutostyöhön tarvitaan? Arja Hastrup, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos 27.1.2017 LAPE muutostyöhön tukea Tuumasta toimeen Lape maakunnallinen

Lisätiedot

Etelä-Savon Perhekeskustoimintamalli

Etelä-Savon Perhekeskustoimintamalli Etelä-Savon Perhekeskustoimintamalli Saara Hanhela 3.10.2018 Hyvinvointifoorumi, Kangasniemi Perhekeskustoiminnan lähtökohdat 2 Perustuu YK:n lapsen oikeuksiin. Tavoitteena lapsi- ja perheystävällinen

Lisätiedot

Teemme lasten, nuorten ja perheiden hyvää arkea. Yhdessä. Lähellä.

Teemme lasten, nuorten ja perheiden hyvää arkea. Yhdessä. Lähellä. Teemme lasten, nuorten ja perheiden hyvää arkea. Yhdessä. Lähellä. LAPE Etelä-Savon perhekeskustoimintamalli Saara Hanhela 7.3.2018 2 3 LAPE muutosta ohjaavat periaatteet 1 LAPSEN ETU KESKIÖSSÄ Lapsen

Lisätiedot

PERHEKESKUKSET KAINUUSSA 4.6.2015 Helena Saari perhekeskusvastaava. 5.6.2015 Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä / HS

PERHEKESKUKSET KAINUUSSA 4.6.2015 Helena Saari perhekeskusvastaava. 5.6.2015 Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä / HS PERHEKESKUKSET KAINUUSSA 4.6.2015 Helena Saari perhekeskusvastaava PERHEKESKUKSET KAINUUSSA Ristijärven perheasema Suomussalmen perhekeskus Paltamon perheasema Puolanka Suomussalmi Hyrynsalmen perheasema

Lisätiedot

maatilojen suorat tuet

maatilojen suorat tuet TOIMEKSIANTO Johtoryhmän evästykset Maakuntapalveluista laaditaan ehdotus 9.6. mennessä Hankitaan asiantuntijapalveluna tukea maakuntakonsernin suunnitteluun ja tiedolla johtamisen - tiekartan hahmotteluun

Lisätiedot

Keski-Suomen SOTE2020 - hanke. Keski-Suomen lasten, nuorten ja perheiden työryhmä

Keski-Suomen SOTE2020 - hanke. Keski-Suomen lasten, nuorten ja perheiden työryhmä Keski-Suomen SOTE2020 - hanke Keski-Suomen lasten, nuorten ja perheiden työryhmä 16.2.2016 Hanketyöntekijä Petri Oinonen 16.2.2016 16.2.2016 ohjelma 12.30-13.00 Kahvia 13.00-13.15 Kokouksen avaus, läsnäolijoiden

Lisätiedot

KESKI-POHJANMAA. Piritta Pietilä-Litendahl ja Anne Saarela

KESKI-POHJANMAA. Piritta Pietilä-Litendahl ja Anne Saarela KESKI-POHJANMAA Piritta Pietilä-Litendahl ja Anne Saarela Yhteinen tavoite ja tahtotila: Hyvinvoiva kasvuyhteisö SIVISTYSKUNTA Sivistys- ja kulttuuripalvelut Hyvinvointia edistävät palvelut Kolmas sektori

Lisätiedot

VERKOSTOMAINEN PERHEKESKUS KESKI-POHJANMAA Perhekeskustiimit

VERKOSTOMAINEN PERHEKESKUS KESKI-POHJANMAA Perhekeskustiimit VERKOSTOMAINEN PERHEKESKUS KESKI-POHJANMAA Perhekeskustiimit Kokkola 14.5 Perhonjokilaakso 20.5 Lestijokilaakso 21.5 Perhekeskuskoordinaattori Suvi Pokela PERHEKESKUKSEN PALVELUVERKOSTO 2 20.5.2019 > Lisää

Lisätiedot

LASTEN JA PERHEIDEN PALVELUIDEN TULEVAISUUDEN SUUNNITELMIA KESKI- SUOMESSA

LASTEN JA PERHEIDEN PALVELUIDEN TULEVAISUUDEN SUUNNITELMIA KESKI- SUOMESSA LASTEN JA PERHEIDEN PALVELUIDEN TULEVAISUUDEN SUUNNITELMIA KESKI- SUOMESSA Lastenpsykiatrian valtakunnalliset neuvottelupäivät 29.9.2016 Jyväskylä Marja Heikkilä ja Petri Oinonen Keski-Suomen SOTE 2020

Lisätiedot

Mukava Kainuu. Muutosta, kasvua ja vahvistusta perhekeskuksiin Kainuussa Marja-Liisa Ruokolainen, sosiaalialan erikoissuunnittelija

Mukava Kainuu. Muutosta, kasvua ja vahvistusta perhekeskuksiin Kainuussa Marja-Liisa Ruokolainen, sosiaalialan erikoissuunnittelija Mukava Kainuu Muutosta, kasvua ja vahvistusta perhekeskuksiin Kainuussa Mukava Kainuu Perhekeskustoimintamallin kehittäminen Visio: Lapset ensin Lapsiystävällinen maakunta Tavoitteena on 1. Muuttaa, kasvattaa

Lisätiedot

Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä / HS

Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä / HS LAPE - lastensuojelun oppimisverkosto 12.9.2016, Kuopio Helena Saari Perhekeskusvastaava Tarja Juppi Lapsiperheiden sosiaalipalvelujen vs.vastuualuepäällikkö 16.9.2016 Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon

Lisätiedot

Maakunnallisen perhekeskustoimintamallin rakentaminen

Maakunnallisen perhekeskustoimintamallin rakentaminen Maakunnallisen perhekeskustoimintamallin rakentaminen Työpaja 3 22.9.2017 Arja Hastrup, THL Marjaana Pelkonen, STM MarjattaKekkonen, THL Etunimi Sukunimi 22.9.2017 1 Maakunnallinen perhekeskustoimintamalli.

Lisätiedot

Mistä puhutaan kun puhutaan perhekeskustoimintamallista? Perhekeskustoimintamallin maakuntapäivä Pieksämäki

Mistä puhutaan kun puhutaan perhekeskustoimintamallista? Perhekeskustoimintamallin maakuntapäivä Pieksämäki Mistä puhutaan kun puhutaan perhekeskustoimintamallista? Perhekeskustoimintamallin maakuntapäivä 23.1.2018 Pieksämäki Arja Hastrup, johtava asiantuntija, THL Mistä puhutaan kun puhutaan perhekeskustoimintamallista?

Lisätiedot

KAINUUN PERHEKESKUKSET

KAINUUN PERHEKESKUKSET KAINUUN PERHEKESKUKSET 8.3.2018 Helena Saari Perhekeskusvastaava Kainuun sote pähkinänkuoressa Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä tuottaa seitsemälle kunnalle kaikki sosiaali- ja terveyspalvelut

Lisätiedot

Yhdyspinnat lasten, nuorten ja perheiden palveluissa uudistuvassa toimintaympäristössä

Yhdyspinnat lasten, nuorten ja perheiden palveluissa uudistuvassa toimintaympäristössä Yhdyspinnat lasten, nuorten ja perheiden palveluissa uudistuvassa toimintaympäristössä Katsaus selvitystyöhön 24.1.2018 24.1.2018 Lape-yhdyspinnat Maakuntauudistuksen kokonaisuus asukkaat keskiössä Valtio

Lisätiedot

Kohti lapsille ja nuorille parempia kuntia ja maakuntia

Kohti lapsille ja nuorille parempia kuntia ja maakuntia Kohti lapsille ja nuorille parempia kuntia ja maakuntia LAPE-päivät 29.-30.5.2017 Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma (LAPE) 1 29.5.2017 Hanne Kalmari hankepäällikkö LAPEn tavoitteisiin ja sisältöön

Lisätiedot

Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma Satakunnassa

Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma Satakunnassa Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma Satakunnassa SATULA-hanke Pomarkku 4.12.2017 Tiina Tenho ja Mirja Isoviita Mikä on lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma? Kärkihanke, jonka vastuuministeriöinä

Lisätiedot

Yleistä Perhekeskustoiminnasta. Valtakunnallinen ohjaus, Keski-Pohjanmaan tilanne

Yleistä Perhekeskustoiminnasta. Valtakunnallinen ohjaus, Keski-Pohjanmaan tilanne Yleistä Perhekeskustoiminnasta Valtakunnallinen ohjaus, Keski-Pohjanmaan tilanne Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma +Soiten palvelukuvaukset Jalkautuvat palvelut. Kohtaamispaikkojen perustaminen?

Lisätiedot

LAPSET PUHEEKSI TOIMINTAMALLI / YHDEN PUHELUN PERIAATE KESKI-POHJANMAALLA

LAPSET PUHEEKSI TOIMINTAMALLI / YHDEN PUHELUN PERIAATE KESKI-POHJANMAALLA LAPSET PUHEEKSI TOIMINTAMALLI / YHDEN PUHELUN PERIAATE KESKI-POHJANMAALLA Lapset puheeksi keskustelusta neuvonpitoon Lapset puheeksi keskustelu tarjotaan koulutuksen käyneen ammattilaisen pitämänä joko

Lisätiedot

:06. KESKI-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI Talousosasto

:06. KESKI-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI Talousosasto Raportti sisältää sairaanhoitopiirin laskutettujen hoitopalveluiden tuotemäärät jäsenkunnittain esitettyinä. Tiedot on esitetty sairaanhoitotoiminnan osalta summana sekä toimialueittain omilla sivuillaan.

Lisätiedot

:36. KESKI-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI Talousosasto

:36. KESKI-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI Talousosasto Raportti sisältää sairaanhoitopiirin laskutettujen hoitopalveluiden tuotemäärät jäsenkunnittain esitettyinä. Tiedot on esitetty sairaanhoitotoiminnan osalta summana sekä toimialueittain omilla sivuillaan.

Lisätiedot

:50. KESKI-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI Talousosasto

:50. KESKI-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI Talousosasto Raportti sisältää sairaanhoitopiirin laskutettujen hoitopalveluiden tuotemäärät jäsenkunnittain esitettyinä. Tiedot on esitetty sairaanhoitotoiminnan osalta summana sekä toimialueittain omilla sivuillaan.

Lisätiedot

Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma - Keski-Suomen lasten ja perheiden parhaaksi. Jyväskylä, Paviljonki

Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma - Keski-Suomen lasten ja perheiden parhaaksi. Jyväskylä, Paviljonki Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma - Keski-Suomen lasten ja perheiden parhaaksi Jyväskylä, Paviljonki 16.5.2017 Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma 2 Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma

Lisätiedot

ALUEELLISESTI YHTENÄINEN TIETOJÄRJESTELMÄARKKITEHTUURI PALVELUIDEN JA RAKENTEIDEN KEHITTÄMISEN TUKENA

ALUEELLISESTI YHTENÄINEN TIETOJÄRJESTELMÄARKKITEHTUURI PALVELUIDEN JA RAKENTEIDEN KEHITTÄMISEN TUKENA ALUEELLISESTI YHTENÄINEN TIETOJÄRJESTELMÄARKKITEHTUURI PALVELUIDEN JA RAKENTEIDEN KEHITTÄMISEN TUKENA Tietohallintojohtaja Martti Pysäys Keski-Suomen sairaanhoitopiiri Tapas-seminaari 19.4.2011 KESKI-SUOMEN

Lisätiedot

PERHEKESKUSEKOSYSTEEMI KANTA-HÄMEESSÄ

PERHEKESKUSEKOSYSTEEMI KANTA-HÄMEESSÄ PERHEKESKUSEKOSYSTEEMI KANTA-HÄMEESSÄ Maakunnan sote-liikelaitos Kunta Maakuntataso Perhekeskusverkoston palvelujohtaja + Kanta-Hämeen perhekeskusverkoston johtoryhmä (SOTESIHY+ Järjestöt) Seututaso Forssan

Lisätiedot

Varhainen tuki, hoito ja kuntoutus perhekeskuksen tehtävänä

Varhainen tuki, hoito ja kuntoutus perhekeskuksen tehtävänä Varhainen tuki, hoito ja kuntoutus perhekeskuksen tehtävänä Kooste hankkeissa tehdystä työstä. Ehdotus kokonaisuuden jäsentämiseksi Keskeisiä tuloksia kehittämistyöstä 2017-2018 (raportit ja kyselyt) Koonneet:

Lisätiedot

KESKI-SUOMEN SOTE2020-HANKE Lapset, nuoret ja perheet Petri Oinonen

KESKI-SUOMEN SOTE2020-HANKE Lapset, nuoret ja perheet Petri Oinonen KESKI-SUOMEN SOTE2020-HANKE Lapset, nuoret ja perheet 2.5.2016 Petri Oinonen Muistutuksena, lasten, nuorten ja perheiden kokonaisuudessa noin 20% on SOTEA - Tuo haasteita johtamiseen, kohtaamiseen ja palveluiden

Lisätiedot

LAPE UUDISTUSOHJELMA TUOMO LUKKARI, MUUTOSAGENTTI Ω OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖ

LAPE UUDISTUSOHJELMA TUOMO LUKKARI, MUUTOSAGENTTI Ω OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖ LAPE UUDISTUSOHJELMA TUOMO LUKKARI, MUUTOSAGENTTI Ω OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖ VIITEKEHYS POHJOIS-POHJANMAALLA Lasten ja perheiden palvelujen kokonaisuudistus Varhaiskasvatus ja koulu keskiössä mutta

Lisätiedot

PRO SOS uudenlaista sosiaalityötä yhdessä rakentamassa. Avausseminaari

PRO SOS uudenlaista sosiaalityötä yhdessä rakentamassa. Avausseminaari PRO SOS uudenlaista sosiaalityötä yhdessä rakentamassa Avausseminaari 22.2.2017 9-16 PRO SOS hanke valtakunnallisesti Hankekokonaisuutta hallinnoi ja johtaa Seinäjoen ammattikorkeakoulu Oy ja sosiaalialan

Lisätiedot

Kärkihanke Lape Kymenlaakso

Kärkihanke Lape Kymenlaakso Kärkihanke Lape Kymenlaakso 1 Kärkihanke Lape-Kymenlaakso Hankkeen omistaja: Kotkan kaupunki Hankekumppanit: Kymenlaakson kunnat, Carea Kymenlaakson sairaanhoito- ja sosiaalipalveluiden kuntayhtymä Yhteiseen

Lisätiedot

Kohti lapsi- ja perhelähtöisiä palveluita

Kohti lapsi- ja perhelähtöisiä palveluita Kohti lapsi- ja perhelähtöisiä palveluita Sopivaa tukea oikeaan aikaan Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma (LAPE) on yksi Juha Sipilän hallituksen 26 kärkihankkeesta. Muutosta tehdään - kohti lapsi-

Lisätiedot

Lape-hankkeen tulokset

Lape-hankkeen tulokset Lape-hankkeen tulokset P-K LAPE Pohjois-Karjala Valtakunnallinen Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma LAPE 1 Hankkeen perustiedot P-K LAPE Hankeaika: 1.3.2017-31.12.2018 Kärkihanke: Lapsi- ja perhepalveluiden

Lisätiedot

Vuoden 2019 työskentelysuunnitelmaa. Perhekeskusagenttien valmennus LAPE-muutosagentti Titta Pelttari

Vuoden 2019 työskentelysuunnitelmaa. Perhekeskusagenttien valmennus LAPE-muutosagentti Titta Pelttari Vuoden 2019 työskentelysuunnitelmaa Perhekeskusagenttien valmennus 5.12.2018 LAPE-muutosagentti Titta Pelttari Pirkanmaalla tehtävä LAPE-työ vuonna 2019 Maakunnan ja kuntien LAPE-ryhmien työ jatkuu myös

Lisätiedot

OT-organisaatiomalli Pohjoinen OT-KESKUS LAPE- Toimiva arki Jaana Jokinen, erityisasiantuntija

OT-organisaatiomalli Pohjoinen OT-KESKUS LAPE- Toimiva arki Jaana Jokinen, erityisasiantuntija OT-organisaatiomalli Pohjoinen OT-KESKUS 11.6.2018 LAPE- Toimiva arki Jaana Jokinen, erityisasiantuntija Pohjois-Pohjanmaa Sopimukset Lappi Keski-Pohjanmaa OTkokonaisuuden johtaminen, koulutuksen ja tutkimuksen

Lisätiedot

Perhekeskusagenttien verkoston työskentely 2019 Maakunnan LAPE-ryhmässä tehdystä siltaamissuunnitelmasta 2019 poimittua..

Perhekeskusagenttien verkoston työskentely 2019 Maakunnan LAPE-ryhmässä tehdystä siltaamissuunnitelmasta 2019 poimittua.. Perhekeskusagenttien verkoston työskentely 2019 Maakunnan LAPE-ryhmässä 19.11.2018 tehdystä siltaamissuunnitelmasta 2019 poimittua.. Maakunnan Lape-ryhmälle esitettyjä siltaamistoimia koskettaen perhekeskusagentteja

Lisätiedot

Ei rakennettu yhdessä yössä

Ei rakennettu yhdessä yössä 1 Ei rakennettu yhdessä yössä muutostyö pitkällä jo ennen sosiaalihuoltolakia: peruspalvelujen resurssien ja osaamisen vahvistaminen sosiaalihuoltolain uudistukseen vastattiin muuttamalla aikuissosiaalityön

Lisätiedot

Kukoistava kotihoito hankkeen esittely

Kukoistava kotihoito hankkeen esittely 24.3.2017 Yksityisten palvelujentuottajat Kukoistava kotihoito hankkeen esittely Keski-Suomen ikäihmisten kotona pärjäämisen tuen uudistus VISIO ja PÄÄTAVOITE Visio Koko Keski-Suomen maakunnassa kotihoidolla

Lisätiedot

Perhekeskus työpajan tuotokset työskentelystä. Marjatta Kekkonen Erityisasiantuntija, Lapset, nuoret ja perheet yksikkö

Perhekeskus työpajan tuotokset työskentelystä. Marjatta Kekkonen Erityisasiantuntija, Lapset, nuoret ja perheet yksikkö Perhekeskus työpajan tuotokset 20.9.2016 työskentelystä Marjatta Kekkonen Erityisasiantuntija, Lapset, nuoret ja perheet yksikkö Mitkä perhekeskuksen* palveluista ja toiminnoista tulee tuottaa lähipalveluina

Lisätiedot

Ajankohtaista soteuudistuksesta

Ajankohtaista soteuudistuksesta Ajankohtaista soteuudistuksesta 14.2.2019 Soste, Järjestöt muutoksessa Sinikka Salo, HLT, EHL, Sote-muutosjohtaja Sosiaali- ja terveysministeriö 14.2.2019 Sosiaali- ja terveysministeriö 14.2.2019 Sosiaali-

Lisätiedot

KESKI-SUOMEN PERHEKESKUSTOIMINNAN YHDYSHENKILÖIDEN TAPAAMINEN

KESKI-SUOMEN PERHEKESKUSTOIMINNAN YHDYSHENKILÖIDEN TAPAAMINEN Muistio 19.11.2018 KESKI-SUOMEN PERHEKESKUSTOIMINNAN YHDYSHENKILÖIDEN TAPAAMINEN Aika: maanantai 19.11.2018 kello 10.00-15.00 Paikka: Läsnä: JYVÄSKYLÄ, Sepänkatu 4, (Voimala), 40100 Jyväskylä, kokoustila

Lisätiedot

Mirja Lavonen-Niinistö Lapsiperheiden tukiverkostot miten eri toimijoiden työstä rakentuu toimiva ja vaikuttava kokonaisuus

Mirja Lavonen-Niinistö Lapsiperheiden tukiverkostot miten eri toimijoiden työstä rakentuu toimiva ja vaikuttava kokonaisuus Mirja Lavonen-Niinistö 14.6.2011 Lapsiperheiden tukiverkostot miten eri toimijoiden työstä rakentuu toimiva ja vaikuttava kokonaisuus Perhekeskusajattelu Perustuu monen eri toimijatahon väliseen yhteistyöhön

Lisätiedot

LAPE-hanke

LAPE-hanke www.omahäme.fi LAPE-hanke Oma Hämeen (Kanta-Häme) LAPE-hanke LAPE-hanke syventää maakunnallista sote-valmisteluun tähtäävää palveluiden muutosta Kärkihankkeen linjauksen mukaisesti hankkeen päätavoite

Lisätiedot

LAPE-muutosohjelman yhteys VIP-verkostoon

LAPE-muutosohjelman yhteys VIP-verkostoon LAPE-muutosohjelman yhteys on VIP Vaativan erityisen tuen ohjaus-ja palveluverkostojen alueellinen kick off 29.5.2018 Valteri Tervaväylä, Lohipadon yksikkö Jaana Jokinen Erityisasiantuntija LAPE- Toimiva

Lisätiedot

MAAKUNNALLINEN PERHEKESKUSTOIMINTAMALLIN KEHITTÄMINEN. - Perhekeskuskortti

MAAKUNNALLINEN PERHEKESKUSTOIMINTAMALLIN KEHITTÄMINEN. - Perhekeskuskortti MAAKUNNALLINEN PERHEKESKUSTOIMINTAMALLIN KEHITTÄMINEN - Perhekeskuskortti Etelä-Pohjanmaan lasten ja perheiden palveluiden kehittämishanke 2017 2018 SISÄLTÖ: ALUEEN TAUSTATIEDOT Perhekeskuksen taustatiedot

Lisätiedot

PRO SOS uudenlaista sosiaalityötä yhdessä rakentamassa

PRO SOS uudenlaista sosiaalityötä yhdessä rakentamassa PRO SOS uudenlaista sosiaalityötä yhdessä rakentamassa PRO SOS hanke valtakunnallisesti Hankekokonaisuutta hallinnoi ja johtaa Seinäjoen ammattikorkeakoulu Oy ja sosiaalialan osaamiskeskus SONet BOTNIA

Lisätiedot

Erityis- ja vaativan tason palveluiden kehittäminen Pirkanmaalla

Erityis- ja vaativan tason palveluiden kehittäminen Pirkanmaalla Pirkanmaan LAPE Pippuri Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma LAPE /STM Erityis- ja vaativan tason palveluiden kehittäminen Pirkanmaalla Kehittäjäryhmä 08.05.2018 Asialistalla 1. Ajankohtaiset terveiset

Lisätiedot

Ennuste kunnittain palvelujen laskutuksesta

Ennuste kunnittain palvelujen laskutuksesta Talousosasto Ennuste kunnittain palvelujen laskutuksesta Toteumatiedot vuodelta 2017 eivät ole vielä valmiit, joulukuun laskutuksesta esitetään vielä ennustetieto joka voi kuntakohtaisesti vielä muuttua.

Lisätiedot

Toimiva arki lapsille ja perheille Pohjois-Pohjanmaalla hanke. Esittely

Toimiva arki lapsille ja perheille Pohjois-Pohjanmaalla hanke. Esittely Toimiva arki lapsille ja perheille Pohjois-Pohjanmaalla hanke Esittely 1 5.6.2017 Suvi Helanen TOIMIVA ARKI -HANKE Pohjois-Pohjanmaan LAPE-hanke = Toimiva arki lapsille ja perheille Pohjois-Pohjanmaalla

Lisätiedot

Katsaus SOTE-valmisteluun. Silja Ässämäki Kehittämisjohtaja, KS SOTE 2020-hankkeen vastuuhenkilö 15.4.2015

Katsaus SOTE-valmisteluun. Silja Ässämäki Kehittämisjohtaja, KS SOTE 2020-hankkeen vastuuhenkilö 15.4.2015 Katsaus SOTE-valmisteluun Silja Ässämäki Kehittämisjohtaja, KS SOTE 2020-hankkeen vastuuhenkilö 15.4.2015 Keski-Suomen sosiaali- ja terveysalueen kuntayhtymän valmistelu kuntien yhteistyönä Kuntien päätöksenteko

Lisätiedot

Rikostaustaisten ja heidän perheidensä sotepalvelut

Rikostaustaisten ja heidän perheidensä sotepalvelut Rikostaustaisten ja heidän perheidensä sotepalvelut 13.2.2019 Vankeusaika mahdollisuutena-loppuseminaari Sinikka Salo, HLT, EHL, Sote-muutosjohtaja Sosiaali- ja terveysministeriö 13.2.2019 Sosiaali- ja

Lisätiedot

Kunnan ja maakunnan yhdyspinnat SISOTE -yhteistyössä

Kunnan ja maakunnan yhdyspinnat SISOTE -yhteistyössä Kunnan ja maakunnan yhdyspinnat SISOTE -yhteistyössä Sivistyskunnan roolit ja tuki - projekti Irmeli Myllymäki Julkisten palvelujen yhdyspinnat VALTIO Ohjaus ja resurssit Ohjaus ja resurssit Vuorovaikutus

Lisätiedot

PRO SOS uudenlaista sosiaalityötä yhdessä rakentamassa

PRO SOS uudenlaista sosiaalityötä yhdessä rakentamassa PRO SOS uudenlaista sosiaalityötä yhdessä rakentamassa PRO SOS hanke valtakunnallisesti Hankekokonaisuutta hallinnoi ja johtaa Seinäjoen ammattikorkeakoulu Oy ja sosiaalialan osaamiskeskus SONet BOTNIA

Lisätiedot

Muutosagentin työn mahdollisuudet ja riskit - Kokemuksia Keski-Suomen SOTE2020-hankkeesta Petri Oinonen

Muutosagentin työn mahdollisuudet ja riskit - Kokemuksia Keski-Suomen SOTE2020-hankkeesta Petri Oinonen Muutosagentin työn mahdollisuudet ja riskit - Kokemuksia Keski-Suomen SOTE2020-hankkeesta 27.1.2017 Petri Oinonen 31.1.2017 Keski-Suomi Keski-Suomi on asukasluvultaan Suomen viidenneksi suurin maakunta

Lisätiedot

Koulun rooli verkostomaisessa yhteistyössä

Koulun rooli verkostomaisessa yhteistyössä Koulun rooli verkostomaisessa yhteistyössä Esittely Virve Jämsén Opetuspäällikkö, Sivistys ja hyvinvointi / Riihimäen kaupunki Vastuualue Perusopetus Lukiokoulutus Nuorisopalvelut Opiskeluhuolto (esi-,

Lisätiedot

LAPSI- JA PERHEPALVELUIDEN MUUTOSOHJELMA / KSLAPE

LAPSI- JA PERHEPALVELUIDEN MUUTOSOHJELMA / KSLAPE Keski-Suomen lasten ja perheiden parhaaksi LAPSI- JA PERHEPALVELUIDEN MUUTOSOHJELMA / KSLAPE Tutkijatapaaminen 30.11.2017 Lapsiystävällinen maakunta Lapsiystävällinen maakuntastrategia, lapsibudjetointi

Lisätiedot

PERHEIDEN PALVELUT Ritva Olsén ja Virpi Filppa

PERHEIDEN PALVELUT Ritva Olsén ja Virpi Filppa PERHEIDEN PALVELUT 22.6.2016 Ritva Olsén ja Virpi Filppa PERHEIDEN PALVELUT - Integroitu monitoimijainen perhepalvelulinja YHDESSÄ TOIMIEN, YHDESSÄ TEHDEN Kokonaisvaltaisuus Tiedon, palveluiden ja toimintojen

Lisätiedot

Keski-Suomi. Keski-Suomi on yksi Suomen 19 maakunnasta

Keski-Suomi. Keski-Suomi on yksi Suomen 19 maakunnasta Keski-Suomi Keski-Suomi on yksi Suomen 19 maakunnasta Metsien, vesistöjen ja vuorimaiden maakunta Vuosittaisen väestönkasvun maakunta Perusteollisuuden ja uuden teknologian maakunta Liikenteen ja logistiikan

Lisätiedot

PRO SOS uudenlaista sosiaalityötä yhdessä rakentamassa

PRO SOS uudenlaista sosiaalityötä yhdessä rakentamassa PRO SOS uudenlaista sosiaalityötä yhdessä rakentamassa PRO SOS hanke valtakunnallisesti Hankekokonaisuutta hallinnoi ja johtaa Seinäjoen ammattikorkeakoulu Oy ja sosiaalialan osaamiskeskus SONet BOTNIA

Lisätiedot

Pirkanmaan LAPE. Kohtaamispaikkatoiminnan kehittäminen Pirkanmaalla

Pirkanmaan LAPE. Kohtaamispaikkatoiminnan kehittäminen Pirkanmaalla Pirkanmaan LAPE Kohtaamispaikkatoiminnan kehittäminen Pirkanmaalla 4.10.2018 Perhekeskusesite 2019 Valtakunnallinen tiedote perhekeskusesitteestä on julkaistu: https://stm.fi/artikkeli/-/asset_publisher/aitiyspakkauksen-perhekeskusmukana-perheesi-elamassa-esite

Lisätiedot

Lapsettaako? Ohjeet tulevat kuvina. Ole tarkkana. Kolme eri tehtävää.

Lapsettaako? Ohjeet tulevat kuvina. Ole tarkkana. Kolme eri tehtävää. Lapsettaako? Ohjeet tulevat kuvina. Ole tarkkana. Kolme eri tehtävää. Perheet keskiöön! Varsinais-Suomi Järjestöagentti Katja Rippstein MLL:n Varsinais-Suomen 045 132 6736 katja.rippstein@mll.fi Perheet

Lisätiedot

Kunnan ja maakunnan yhteistyö sivistys- ja sote-palveluissa

Kunnan ja maakunnan yhteistyö sivistys- ja sote-palveluissa Kunnan ja maakunnan yhteistyö sivistys- ja sote-palveluissa Kuntamarkkinat 12.9.2018 Irmeli Myllymäki Opetus ja kulttuuri Maailmanpyörä kuntien ja alueiden muutosajurit 2018-2030 Elämäntapojen muutokset

Lisätiedot

LAPE tilannekatsaus. Työvaliokunta

LAPE tilannekatsaus. Työvaliokunta LAPE tilannekatsaus Työvaliokunta 13.1.2017 LAPE kärkihankkeen toimeenpano 2017 2018 kehittämistyön painopiste siirtyy maakuntiin; maakunnalliset Lape kehittämishankkeet käynnistyvät 2/ 2017 Keskitetty

Lisätiedot

Lapsen paras yhdessä enemmän Miten eroauttamista kehitetään pääkaupunkiseudulla? Riitta Vartio

Lapsen paras yhdessä enemmän Miten eroauttamista kehitetään pääkaupunkiseudulla? Riitta Vartio Lapsen paras yhdessä enemmän Miten eroauttamista kehitetään pääkaupunkiseudulla? Lapsen paras yhdessä enemmän pähkinänkuoressa VARHAISKASVATUS, KOULU JA OPPILAITOKSET SISÄLLÖLLINEN KEHITTÄMINEN Yhteisöllisten

Lisätiedot

Perhekeskukset Suomessa

Perhekeskukset Suomessa Perhekeskukset Suomessa Palvelut, yhteistoiminta ja johtaminen Marjatta Kekkonen Erityisasiantuntija, FT, VTM Lasten, nuorten ja perheiden palveluyksikkö Selvityksen tavoite ja aineisto SELVITYKSEN TAVOITTEENA

Lisätiedot

Kukoistava Kotihoito. Yhteenvetoa kuntien nykytilasta kyselylomakkeiden pohjalta

Kukoistava Kotihoito. Yhteenvetoa kuntien nykytilasta kyselylomakkeiden pohjalta Kukoistava Kotihoito Yhteenvetoa kuntien nykytilasta kyselylomakkeiden pohjalta Miten palveluohjaus ja neuvonta toteutuvat tällä hetkellä kunnassa? Kunta Palveluneuvonta ja ohjaus erillinen yksikkönsä

Lisätiedot

Keski-Suomen kaupallinen palveluverkko Kaupan keskukset ja kehitysmahdollisuudet. Liite 3. Kuntakartat (verkkoliite)

Keski-Suomen kaupallinen palveluverkko Kaupan keskukset ja kehitysmahdollisuudet. Liite 3. Kuntakartat (verkkoliite) Keski-Suomen kaupallinen palveluverkko Kaupan keskukset ja kehitysmahdollisuudet Liite 3. Kuntakartat (verkkoliite) Kuntakartat liittyvät Keski-Suomen liiton Defris-hankkeen Palveluselvitykseen. Jokaisesta

Lisätiedot

Johtaminen ja toimintakulttuurin muutos lapsiperheiden palveluissa ja perhekeskuksissa

Johtaminen ja toimintakulttuurin muutos lapsiperheiden palveluissa ja perhekeskuksissa Johtaminen ja toimintakulttuurin muutos lapsiperheiden palveluissa ja perhekeskuksissa LAPE Pääkaupunkiseudun ja Uudenmaan Perhekeskus työpaja 19.1.2018 1 19.1.2018 Marjo van Dijken, Vantaan perheneuvolatoiminnan

Lisätiedot

Perhepalvelut Kotkassa Iloa vanhemmuuteen. Hannele Pajanen

Perhepalvelut Kotkassa Iloa vanhemmuuteen. Hannele Pajanen Perhepalvelut Kotkassa Iloa vanhemmuuteen Hannele Pajanen 17.11.2016 Iloa vanhemmuuteen - hanke jatkaa kehittämistyötä - monessa on mukana oltu Lastentalo- hanke Lapsen paras Lapsen ääni I Lapsen ääni

Lisätiedot

Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma LAPE

Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma LAPE Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma LAPE 1 2 Lapsen etu ja vanhemmuuden tuki Ensisijaista uudistuksessa on Ø lapsen etu ja oikeudet Ø vanhemmuuden tuki Perheet saavat tarvitsemansa avun ja tuen oikeaan

Lisätiedot

Uudenlaista sosiaalityötä yhdessä rakentamassa

Uudenlaista sosiaalityötä yhdessä rakentamassa Uudenlaista sosiaalityötä yhdessä rakentamassa 30.6.2017 PRO SOS hanke valtakunnallisesti Hankekokonaisuutta hallinnoi ja johtaa Seinäjoen ammattikorkeakoulu Oy ja sosiaalialan osaamiskeskus SONet BOTNIA

Lisätiedot

Lape uuteen vaiheeseen: Kohti lapsille ja nuorille parempia kuntia ja maakuntia! Maria Kaisa Aula, Lape ohjausryhmän puheenjohtaja 26.1.

Lape uuteen vaiheeseen: Kohti lapsille ja nuorille parempia kuntia ja maakuntia! Maria Kaisa Aula, Lape ohjausryhmän puheenjohtaja 26.1. Lape uuteen vaiheeseen: Kohti lapsille ja nuorille parempia kuntia ja maakuntia! Maria Kaisa Aula, Lape ohjausryhmän puheenjohtaja 26.1.2017 1 27.1.2017 Etunimi Sukunimi Hajanaisista palveluista lapsi-

Lisätiedot

Lasten, nuorten ja perheiden tukeminen. Työryhmien seminaari Frami

Lasten, nuorten ja perheiden tukeminen. Työryhmien seminaari Frami Lasten, nuorten ja perheiden tukeminen Työryhmien seminaari 29.4.2016 Frami Lasten, nuorten ja perheiden tukeminen Lapsi- ja perhepalvelujen muutosohjelma lopullinen hankeohjelma julkaistu 14.4. 2016 Maakuntakohtaiset

Lisätiedot

Lape kärkihankkeen toimeenpano Etelä-Pohjanmaalla. Eija Ala-Toppari-Peltola Lape muutosagentti

Lape kärkihankkeen toimeenpano Etelä-Pohjanmaalla. Eija Ala-Toppari-Peltola Lape muutosagentti Lape kärkihankkeen toimeenpano Etelä-Pohjanmaalla Eija Ala-Toppari-Peltola Lape muutosagentti Miten muutosta lasten ja perheiden palveluissa toteutetaan? Lasten, nuorten ja perheiden oikea-aikainen ja

Lisätiedot

OPPILAS- JA OPISKELIJAHUOLLON TULEVAISUUDEN RAKENNE OSANA KUNNAN HYVINVOINTITYÖTÄ

OPPILAS- JA OPISKELIJAHUOLLON TULEVAISUUDEN RAKENNE OSANA KUNNAN HYVINVOINTITYÖTÄ OPPILAS- JA OPISKELIJAHUOLLON TULEVAISUUDEN RAKENNE OSANA KUNNAN HYVINVOINTITYÖTÄ 22.11.2017 Käytetyt aineistot Vaativa erityinen tuki Kuuma-kuntien perusopetuksessa 2016/ Mika Saatsi 31.1.2017 -selvitys

Lisätiedot

Uudenlaista sosiaalityötä yhdessä rakentamassa

Uudenlaista sosiaalityötä yhdessä rakentamassa Uudenlaista sosiaalityötä yhdessä rakentamassa Marianne Kuorelahti 5.10.2017 PRO SOS hanke valtakunnallisesti Mukana seitsemän osaamiskeskusta, 95 kuntaa, Suomen kuntaliitto ja Jyväskylän yliopisto/kokkolan

Lisätiedot

Keski-Suomi. Keski-Suomi on yksi Suomen 19 maakunnasta

Keski-Suomi. Keski-Suomi on yksi Suomen 19 maakunnasta Keski-Suomi Keski-Suomi on yksi Suomen 19 maakunnasta Metsien, vesistöjen ja vuorimaiden maakunta Vuosittaisen väestönkasvun maakunta Perusteollisuuden ja uuden teknologian maakunta Liikenteen ja logistiikan

Lisätiedot