Hämjoen pilotin väliraportti 10/2017

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Hämjoen pilotin väliraportti 10/2017"

Transkriptio

1 Länsi- Uudenmaan vesistökunnostusverkosto Hämjoen pilotti Juha Korhonen Hämjoen pilotin väliraportti 10/2017 Hämjoen latvan järviketjun tarkastelu pilotti on yksi elokuussa 2016 hyväksytyn Länsi- Uuden- maan vesistökunnostusverkoston piloteista. Pilotin esite löytyy toistaiseksi: Hämjoen pilotin tavoitteet Pilotissa tarkastellaan koko järviketjua kokonaisuutena ja luodaan yhteisiä tavoitteiden toteutta- misen toimintatapoja. Pilotissa tarkennetaan järvien ja niiden vesien tilatietoja sekä laaditaan yhteinen tavoitetila ja kunnostussuunnitelma. Ranta- asukkaita pyritään saamaan kiinnostumaan oman järvensä ja koko järviketjun tilanteesta sekä aktivoitumaan järviensä tilan säilyttämisestä ja parantamisesta. Asiantuntijoiden ja järvistä kiinnostuneiden yhteistyössä luotava toimintamalli soveltuu myös muiden vastaavien järviketjujen mallintamiseen ja suojeluun. Pilotti on nyt toiminut reilun vuoden verran. Tässä väliraportissa kuvataan tähänastista toimintaa, saatuja tuloksia ja kaavailuja pilotin tulevasta toiminnasta. Hämjoen pilotin väliraportti copy.docx 1(11)

2 Pilotin työryhmä Pilotin työryhmän kokoonpano on seuraava: - Hankepäällikkö Maija Venäläinen (LUVY) - Koordinoijat Riitta ja Juha Korhonen - Järviensuojeluyhdistysten (nyt 4 aktiivia yhdistystä) edustajat - Aktiiveja ranta- asukkaita - Yhteensä osallistujia ollut 13 henkilöä - Työryhmä kokoontunut yhteensä 8 kertaa. - Lisäksi ollut kokouksia mm. SYKE:n kanssa - Yhteyshenkilöt puuttuvat vielä Kivimäen kaidalta ja Haarjärveltä sekä neljältä pie- nemmältä järveltä tai lammelta. Pilotin ohjausryhmänä on Länsi- Uudenmaan vesistökunnostushankeen ohjausryhmä. Pilotin työsuunnitelma Pilotin työsuunnitelma hahmoteltiin jo työryhmän alustavassa kokouksessa elokuussa 2016 ja sitä on tarkennettu myöhemmissä työryhmän kokouksissa. Alla työryhmän ko- kouksen mukaisesti muokattu viimeisin versio. Pilotin työsuunnitelman viimeisin kokouksen linjausten mukainen versio. Pilotin toimenpiteiden eteneminen kesän aikana sekä saadut tulokset ja kokemukset Pilotin työsuunnitelman eri toimenpiteiden etenemisen tilannekatsaukset ja kokemukset kun- kin järven osalta lähinnä pilotin työryhmän todettujen tilannekatsausten mukai- sesti: Vedenlaadun mittaukset. Talvimittaukset tehty maaliskuussa Pääosin pilotin toimesta LUVY:n mittaamia. Myös Lohjan ja ELY:n toimesta mittauksia. Alustavien tulosten mukaan ei laajempia ongelmia. Kesämittaukset tehty , mutta ei vielä raportoitu. Molempien Hämjoen pilotin väliraportti copy.docx 2(11)

3 mittausten raportointi yhdessä syksyllä Tarkoitus saada kaikki tiedot vesientila.fi- sivus- tolle. Myös kuvaajat sekä vanhemmat tiedot luvulta, jos mahdollista. Esitetty ohjausryh- mälle mittauksien jatkamista myös vuosina 2018 (ja 2019). SYKE:n VEMALA- vesistömallin tietojen tarkentaminen ja mallin ke- hittäminen. Näitä ovat mm. järvien perustietojen tarkentaminen, fosforin, typen ja kiintoainesten kulkeutumisen tarkentaminen, VE- MALA- mallin vuosittaisen kokonaisfosforin ja järvien kuormituksen simuloinnin tarkentaminen, ilmastonmuutosten vaikutusten kuormi- tuksiin simulointi sekä viljelytoimenpiteiden skenaariot sekä maata- louden kuormituksen ja viljelytoimenpiteiden vaikutusten arviointi. Syksyllä on tarkoitus pitää neuvottelu SYKE:n kanssa näiden etene- misestä. Vesikasvien, vieraslajien ja levien havainnointi. Pilotissa koottu ohjeistoa vesikasvien ja vie- raslajien tunnistamiseksi sekä järjestetty koulutusta: Yleisimmät vesikasvit ja niiden poisto vesi/ pe- rustietoa- yleisimmista- vesikasveista- ja- niiden- poistosta Sisävesien vieraslajien tunnistus ja poisto Koulutus haitallisten vieraslajien tunnistamisesta, havain- noinnista ja poistoista keet/lansi- uudenmaan_vesistoku/sammatti_yhteenveto_yleisim- mat_haitalliset_vieraslajit_luento_ pdf Vieraslajien tunnistuspalvelu Sammatin järvipäivillä Tässä hyvän vastaanoton saa- neessa palvelussa ranta- asukkaita oli pyydetty tuomaan kasvinäytteitä tunnistettavaksi. Vesirutto: Sammatin tunnistamistilaisuuteen tuoduista näytteistä todettiin että Lihavan näyte ei ole vesiruttoa vaan (harmitonta) vesisammalta. Lohilammen vesiruttonäytteen lisäksi tilai- suuteen oli tuotu toinen vesiruttonäyte, mutta tämän alkuperää ei saatu selville. Vesikasvien kartoitus: Pilotin työryhmässä oli sovittu että kesällä 2017 havainnoidaan järvillä vesikasveja ja vieraslajeja Kaitajärvellä tehdyn kartoituksen mallin mukaisesti. Havaittuja kas- veja kirjataan mallin mukaiseen taulukkoon ja mahdollisesti esitetään niiden esiintymiä kar- talla. Tällaista vesikasvikartoitusta tehty Kaitajärvellä, Laihalla ja Vähä Ruokjärvellä. LUVY on Hämjoen pilotin väliraportti copy.docx 3(11)

4 tehnyt vuonna 2000 vesikasvikartoituksen Haarjärveltä, Iso Ruokjärveltä ja Valkjärveltä. Tar- koitus keväällä tarkentaa ohjeistoa kesän 2018 kartoituksia varten sekä saada ranta- asukkaita kartoituksiin mukaan. Esimerkkejä kesällä kerätyistä Kaitajärven, Laihan ja Vähä Ruokjärven kasvihavainnoista sekä vuoden 2000 Haarjärven, Iso Ruokjärven ja Valkjärven vesikasvikartoituksen kansisivu. Kesän 2017 (epäiltyjä) levähavaintoja: Iso Ruokjärvi (6/2017): Ilanderin salmessa on havaittu jonkin ver- ran ikävän näköisiä, vihreitä, isoja levälauttoja. Eeva Ranta (LUVY) tutki näytteen. Nämä ovat harmitonta rihmalevää. Vähä Ruokjärvi, Laiha, Iso Ruokjärvi ( ): Sateen jälkeen veden pinnalla ruskeita hitusia lauttoina. LUVY:n arvio: ko. esiin- tymä voisi olla myös ruostesieniesiintymä ja mukana ainakin osaksi sinilevää. Lihava ja Vähä Ruokjärvi (18.8/2017): Todennäköisesti suurim- maksi osaksi toukka- ja kotelonahkoja. Vastaavanlaisia näkymiä myös vuodelta Levää ei Lihava- järven näytteestä löytynyt. Valkjärvi: Havaittu kerran levää rannassa jonka tuuli hajotti nopeasti. Levähavaintojen ilmoittaminen. Todettiin että pilotissa sovittuja menettelyjä pilotin alueen levähavaintojen tunnistamiseksi on testattu rajoitetusti Lihavan ja Vähä Ruokjärven havainto- jen osalta. Menettelyt todettu toimivaksi, mutta keväällä vielä tarkennetaan näitä tarpeen mu- kaan ja tiedotetaan tästä ranta- asukkaille. Hämjoen pilotin väliraportti copy.docx 4(11)

5 Pilotin alueelle sovittu mahdollisten levähavaintojen ilmoittamisen menettelyt. Vesikasvien poistot. Pilotille raportoitu seuraavia vesikasvienhavaintoja ja poistoja: Lihava: Vesikasvien poistotalkoot ja Ei vesiruttoa. Särkikalastus ei toteutunut. Laiha: Vesikasvihavainnointi Vähä Ruokjärvi: Vesikasvien poistotalkoot Iso Ruokjärvi: Vesikasvien niittoa (Liski) Valkjärvi: Vesikasvien laajempi poisto ei toteutunut, niittoa vähän (länsirannalla) Kaitajärvi: Vesikasvihavainnointi , ei poistotarvetta? Rantatonttien hoito. Pilotissa kerätty linkkejä ohjeistoihin: Vapaa- ajan asunnon maiseman- hoito, Hajajätevesineuvonta- ohjeistoa, Jätevesiopas, Kesämökin jätevesiopas, Ulkohuussin kunnostusohje, Kodin kemikaaliopas. Hajajätevesineuvonta. Länsi- Uusimaan hajavesihankkeen (LINKKI- hanke) hajajätevesineuvontaa on suunnattu kesällä 2017 pilotin alueen Iso Ruokjärvelle ja Valkjärvelle, joissa useimmilla tonteilla on jo käyty. Näiden käyntien tulokset raportoidaan talven aikana. Toive olisi kohdentaa ensi vuoden käyntejä muille pilotin järville. Pikkujärvien ja lampien syvyyksien mittaukset. Tavoite on mitata niiden järvien ja lampien syvyydet, joista tarkemmat tiedot puuttuvat (Kivimäen kaita, Ruona, Kako, Kakolampi, Kaituri, Lihava, Laiha, Märrä, Kaitajärvi). Tuloksena järvien syvyyskarttoja jaettavaksi ranta- asukkaille sekä saattaa syvyystiedot SYKE:n vesistömalliin maanmittauslaitoksen karttarekistereihin. Ke- sällä 2017 mitattu Lihavan, Laihan ja Kaitajärven syvyyksiä, mutta tulosten käsittely kesken. Syvyyksien korkeustason määrittäminen puuttuu vielä. Hämjoen pilotin väliraportti copy.docx 5(11)

6 Kesällä suoritettiin syvyysmittauksia Kaitajärvellä, Lihavalla ja Laihalla. Tarkoitus on kesällä 2018 suorittaa syvyysmittauksia muilla järvillä ja lammilla, joista syvyys- tiedot puuttuvat. Mittausten suorittamista varten pyydetään ranta- asukkailta apua mm. pai- kallistuntemuksen hyödyntämiseksi sekä veneen käyttöön saamiseksi. Halukkaita pyydetään ilmoittautumaan Juhalle. Tarkoitus tulostaa näistä syvyysmittauksista A3- kokoisia karttoja jaettavaksi ranta- asukkaille. Karttojen reunoille lisätään tietolaatikoita, mm. tietoa pilotista ja sen toimenpiteistä, järven suojeluun liittyviä ohjeita ( Järven toiveet ). Ehdotuksia ja kommentteja karttoihin tai niillä esitettäviin tietoihin toivotaan lähetettäväksi Juhalle. Seuraavassa pilotin kokouksessa sovi- taan tarkemmin millaisia karttoja tulostetaan ja mitä tietoja niille tulee. Luonnos ranta- asukkaille jaettavaksi suunnitellusta tulostettavasta syvyyskartasta. kartan marginaaliin on tarkoitus lisätä järvensuojelun ohjeita ja pilottia kuvaavaa tietoa. Hämjoen pilotin väliraportti copy.docx 6(11)

7 Näkösyvyyden mittaaminen. Mittauksia tehty jonkin verran syvyysmittausten yhteydessä sekä myös esim. Vähä Ruokjärveltä. Ensi kesänä yritetään laajemmin eri järvillä. Vähä Ruokjärvellä tehtyjä näkösyvyysmittauksia. Ohjeet helpon näkösyvyysmittarin tekemiseen löytyvät Suo- men Luonnonsuojeluliiton sivuilta: suojelija/lehtiarkisto/2017/2-2017/tee- itse- nakosyvyyslevy Kuva: Hilkka Peltola Paikallishistoria- ja perinnetiedon kerääminen. Ranta- asukkailla on paljon tietoa järvien ja nii- den lähistön tapahtumista, henkilöistä, toimenpiteistä, havainnoista, ym. Nämä pyritään saa- maan talteen ja yleisempään tietoisuuteen. Järvien historian ja perinteen tunteminen voisi li- sätä kiinnostusta järvien tilasta huolehtimiseen. Tietojen kerääminen meneillään ainakin jär- villä: Lihava, Iso Ruokjärvi ja Vähä Ruokojärvi. Hankkeen ja pilotin tiedottaminen, esittelyt ja palautteet kesällä 2017 Pilotin esite. Esite valmistui kesäkuussa. Sitä on jaettu eri yhteyksissä, mm järvipäivillä ja muissa tilaisuuksissa. Lisäksi järvien ranta- asukkaille. Palaute esitteestä ollut positiivista. Esi- merkiksi monelle vasta nyt selvinnyt järviketjun rakenne. Tulostettuja esitteitä saa Maijalta tai Juhalta. Esite löytyy osoitteesta: set/2017/ _pilotin_esite.pdf Hankkeen ja pilotin kotisivujen kehittäminen vesientila.fi- sivustolle on viivästynyt. Hankkeella on Facebook- ryhmä. Vieraslajikoulutus keskittyi vain maapuolen kasveihin, mutta palaute oli positiivista. Esitykset löytyvät: vesi/ perustietoa- yleisimmista- vesikasveista- ja- niiden- poistosta Puujärven suojeluyhdistyksen 50- v juhlaseminaarissa esiteltiin pilottia. Seminaa- rissa myös muita kiinnostavia esityksiä ja keskustelua. Esitelmiä löytyy: Sammatin järvipäivä Hanketta ja pilottia esiteltiin päivässä. Lisäksi ohjelmassa kä- siteltiin mm. järvien historiaa ja aurinkosähköä. Keskusteluissa pilottia pidettiin oikein hyvänä ja sen toimenpiteisiin osallistumista rohkaistiin. Järvipäivän yhteyteen oli järjestetty myös ve- sikasvien tunnistuspalvelu, jossa LUVY:n asiantuntijat tunnistivat yleisön tuomia kasvinäyt- teitä. Tunnistuspalvelu koettiin erittäin myönteiseksi ja kiinnostavaksi. Laajasti toivottiin sa- manlaista tunnistuspalvelua myös ensi kesänä. Hämjoen pilotin väliraportti copy.docx 7(11)

8 Ranta- asukkaiden aktivoiminen. Pilotin yksi keskeisiä tavoitteita on saada ranta- asukkaita kiinnostumaan järviensä ja lampiensa tilanteesta sekä osallistumaan erilaisiin näiden tilanteen selvittely- ja kunnostustoimenpiteisiin. Keskusteltiin mitä järviensuojeluyhdistykset ja pilotin työryhmän jäsenet tehneet. Millaisia tiedottamisia ranta- asukkaille järjestetty (jäsenkirjeet, tiedotteet, kokoukset ym.). Miten ranta- asukkaat osallistuneet pilotin toimenpiteisiin (talkoot, omatoiminen osallistuminen, ohjeistus). Millaista palautetta ranta- asukkailta on saatu pilottiin ja sen toimenpiteisiin Vesientila.fi- sivuston tilanne kehittäminen Tarkoitus on että koko Länsi- Uudenmaan vesistökunnostushankkeen sekä sen pilottien keskei- set dokumentit kootaan vesientila.fi- sivustolle Sivuston kehittäminen on viivästynyt, koska kaikkia LUVY:n sivustoja ollaan uusimassa ja ke- hittämässä. Nyt tavoite saada sivut pilotin kannalta toimintakuntoon helmikuuksi Toistaiseksi pilotin dokumentteja on nyt hajallaan eri sivustoilla (mm. LUVY:n ajankohtaista, eri suojeluyhdistysten ja muiden toimijoiden sivuilla). Mikäli näihin on tarvetta, niin ottakaa yhteyttä joko Maijaan tai Juhaan. Hankkeen ohjausryhmän kokous Pilotin raportti ohjausryhmälle: Ohjausryhmälle esitettiin pilotin tilannekatsaus, jossa pää- osin tiivistettynä samoja asioita kuin tässä työryhmän kokouksessa. Lisäksi esitettiin kaksi eh- dotusta: Pilotin toteutusajan pidentämiseksi syksyyn 2019 sekä Vedenlaadun mittausten jat- kaminen 2018 (ja 2019). Ohjausryhmän palaute oli positiivista. Pilotin eteneminen todettiin hyväksi. Ehdotuksiin otettiin varovainen myönteinen kanta ja niitä käsitellään tarkemmin tu- levissa ohjausryhmän kokouksissa. Talkootunnit: Pilotin osalta talkootunteja tullut jo hyvin, mutta tunteja tarvitaan edelleen. Ne hyväksytään hankkeeseen vain maksatusjaksoittain, eli nyt voidaan hyväksyä tehdyt talkootunnit. Vanhempia ei enää voida hyväksyä. Talkootunnit on jokaisen itse allekir- joitettava, toisen puolesta allekirjoittamista ei hyväksytä. Hämjoen pilotin väliraportti copy.docx 8(11)

9 Pilotin toimenpiteiden tilanne ensimmäisen vuoden jälkeen. Ensimmäisen vuoden aikana pilotissa on saatu aikaiseksi: Yhteistyö: Useimmat alueen järvensuojeluyhdistykset tai muita järvien edustajia tullut mukaan Ranta- asukkaita saatu kokoontumaan yhteen SYKE, LUVY, Lohjan kaupunki, ELY; à Suomen paras järvien asiantuntijuus käytettävissä! Yhteyksiä muihin lähialueen järviensuojeluyhdistyksiin Levähavaintojen koordinoidusta käsittelystä sovittu ja menettelyä tes- tattu Ohjeet, koulutus ja neuvonta: Foorumitoimenpiteenä koottu ohjeistoja Koulutustilaisuus tiedottamisesta Lohjalla Vieraslajikoulutuspäivä Sampaalassa Hajajätevesineuvontaa vuodelle 2017 kohdennettu pilotin alueelle Sammatin järvipäivänä hankkeen ja pilotin esittely sekä vesikas- vien tunnistus Järvien tietojen ja tilan tarkentaminen: Vedenlaatumittauksia suoritettu kaksi kertaa (talvi ja kesä) kaikilla järvillä (LUVY:n ja ELY:n toimesta) Vesikasvien poistoja suoritettu ja poistosuunnitelmia edistetty Vesikasvikartoitusta tehty muutamalla järvellä Kolmen pikkujärven syvyyksiä mitattu, mutta karttojen tulostus vielä kes- ken Näkösyvyysmittauksia tehty muutamalla paikalla SYKE:n vesistömallin kehittämistä ja lähtötietojen tarkentamista edistetty Tiedottaminen: Länsi- Uusimaassa juttu hankkeesta ja pilotista Pilotin esite valmis 6/2017 sekä jakelussa netissä ja tulostettuna Puujärven 50- v seminaarissa hankkeen ja pilotin esittely Sammatin järvipäivänä hankkeen ja pilotin esittely sekä vesikas- vien tunnistuspalvelu Hankkeen kotisivujen ja Facebook- sivujen ensimmäiset versiot olemassa Seuraavissa toimenpiteissä eteneminen ei ole ollut suunnitelmin mukaista: Kaikkien järvien tai lampien yhteyshenkilöitä ei ole saatu mukaan pilotin työryhmään. Ranta- asukkaiden aktivoiminen ei ole edennyt toivotulla tavalla edes kaikkien työryhmässä edustettuina olevien järvien osalta. Hankkeen ja pilotin kotisivujen tekeminen (Vesientila.fi) viivästynyt Hämjoen pilotin väliraportti copy.docx 9(11)

10 Pilotin työryhmän työsuunnitelman tarkentaminen ja täydentäminen Kesän 2017 kokemusten pohjalta pilotin työohjelmaa on alustavasti tarkennettu ja täyden- netty alla olevan mukaisesti. Näiden tarkennettujen tai uusien toimenpiteiden tarkempaa suunnittelua tehdään seuraavassa työryhmän kokouksessa. Kaikki kommentit ja ehdotukset niihin ovat tervetulleita. Meneillään olevien nykyisen työsuunnitelman toimenpiteiden jatkaminen Ensi vuonna toimivan yhteyden (yhteyshenkilö) saaminen kaikkiin alueen järviin ja lampiin. Työohjelman toimenpiteiden ohjeistusta tarkennetaan ja täydennetään kevään ai- kana, jotta kesällä 2018 voitaisiin toimia koordinoidummin ja tehokkaammin sekä saada enemmän ranta- asukkaita aktivoitua mukaan toimintaan. Nykyisessä työsuunnitelmassa vielä aloittamattomien toimenpiteiden käynnistäminen Ruoppausten vaikutusten arviointi. Tähän ei kokouksessa ollut kommentteja. Kosteikkojen tarveselvitys. Mm. SYKEN VEMALA- mallilla voi arvioida mahdollisia paik- koja, joihin kosteikkojen perustaminen voisi olla tarpeellista. Jos alueelle olisi tarpeen perustaa kosteikkoja, niin niiden perustamiset voisivat olla pilotin jatkohankkeita, joille haettaisiin jatkorahoitusta. Sedimenttien tutkiminen. Näiden tutkinen ei onnistune ilman suurehkoja kustannuk- sia. Kala- ja raputilanteen selvitys. Tämä todettiin kiinnostavaksi toimenpiteeksi ja käyn- nistetään se ensi vuonna. Voitaisiin tehdä samantapainen järvittäinen kartoitus kuin vesikasvien osalta. Tällöin kerättäisiin tietoja kaloista, ravuista, simpukoista, ym. eli- öistä. Osakaskunnilla oleva tieto pohjatietona. Mahdollisesti myös maaeläimistä. Ehdotukset uusiksi toimenpiteiksi Yhteisen toimintasuunnitelman laatiminen. Jo hankkeen suunnitteluvaiheessa oli esillä yhteisen tavoitetilan hahmottaminen ja yhteisen toimintasuunnitelman laatimi- nen. Tähänastiset toimenpiteet olleet pääosin lähtötietojen täydentämistä ja tarkista- mista. Nyt voidaan aloittaa myös toimintasuunnitelman laatiminen. Toimintasuunni- telma on pohjana mahdollisiin jatkohankkeiden rahoitus- hakemuksiin. Seuraavassa kokouksessa käsitellään tätä tarkemmin. Kasvillisuuskartoitus: Jo aiemmin ehdotettu ammattilaisten suorittama järvien kasvil- lisuuskartoitus todettiin tässä vaiheessa tarpeettomaksi. Jatketaan tänä kesänä aloi- tettua järvien kasvillisuuden kartoittamista nykyisten (keväällä hieman tarkennetta- vien) ohjeiden ja menettelyjen mukaisesti. Haitallisten vieraslajien poisto. Jättipalsamien ja japanintataren kitkeminen (esim. osaksi tietalkoita) Järvien tietojen tarkistaminen ja tarkentaminen Vesientila.fi:ssä. Todettiin että ve- sientila.fi on hyvä paikka järvien tiedoille. Mm. vedenlaadun mittausraportit löytyvät osittain sivuilta. Nykyiset tiedot on kerätty lähinnä kartoilta ja tiedoissa on ilmeisesti paljon puutteita ja virheitä. Hämjoen pilotin väliraportti copy.docx 10(11)

11 Vesiensuojeluun liittyviä tapahtumia ja tietoja Vihdin vesistöpäivä järjestetään Vihdin kunnantalon isossa auditoriossa Numme- lassa. Siinä teemana on järven kemikaalikäsittely. Ohjelmassa painottuvat tänä vuonna ajan- kohtaiset kemialliset kunnostusmenetelmät. Suomen ympäristökeskuksen, Turun yliopiston ja Länsi- Uudenmaan vesi ja ympäristö ry:n tutkijat kertovat eri kunnostusmenetelmistä ja niiden toteutusedellytyksistä sekä tarvittavasta jälkiseurannasta. Kuulemme myös järviyhdistysten ja urakoitsijan käytännön kokemuksista Littoistenjärvellä, Hollolan Matjärvellä, Raaseporin Läh- dejärvellä ja Rymättylän Kirkkojärvellä. Päivän tarjoilujen hinta on 22 euroa ja se maksetaan paikan päällä. Hintaan sisältyy kylmä lounas, sekä aamu- ja iltapäiväkahvi. Tilaisuuden järjestävät Vihdin kunta, Länsi- Uudenmaan vesi ja ympäristö ry, Länsi- Uudenmaan vesistökunnostusverkostohanke ja Vihdin Enäjärven suojeluyhdistys. Tervetuloa! Ilmoittautumiset mennessä: Hannu Rahikainen, tai Maija Venäläinen, Suomen luonnonsuojeluliitto on laatinut Vesistöopas- julkaisun. Tämä löytyy osoitteesta: me- teemme/vedet/freshabit- life- vesistohanke/vesistoopas LUVY:llä on jokin verran painettuja kirjoja, joita voi kysellä Maijalta. Vesistöoppaan avulla tutustut Suomen vesistöihin ja veden kiertoon luonnossa järviin ja jokiin elinympäristöinä vesien eliöstöön pikkuruisista levistä rantakivellä makoilevaan norppaan veden laatuun ja mitä se kertoo vesistöistä vesistöjen omatoimiseen tarkkailuun yksinkertaisilla menetelmillä ihmisen toiminnan vaikutuksiin vesistöissämme keinoihin joilla voit auttaa lähijärveäsi tai - jokeasi Pilotin jatkokaavailuja Talven ja kevään aikana pilotin työryhmä tarkentaa ja täydentää työohjelman toimenpiteiden suunnitelmia ja ohjeistuksia. Keväällä näitä pyritään tiedottamaan ranta- asukkaille, joiden toi- votaan mahdollisimman aktiivisesti ja laajasti osallistuvan järviensä ja lampiensa tilanteen tarkkailuun ja niiden hyvässä kunnossa pysymistä edistäviin toimenpiteisiin. Hämjoen pilotin väliraportti copy.docx 11(11)

Hämjoen latvan järviketjun tarkastelu

Hämjoen latvan järviketjun tarkastelu Vihdin vesistöpäivä 12.11.2016 Länsi-Uudenmaan vesistökunnostusverkosto-hanke Pilotti: Hämjoen latvan järviketjun tarkastelu 12.11.2016 Riitta ja Juha Korhonen 12.11.2016 Vihdin vesistöpäivä 12.11.2016

Lisätiedot

Länsi-Uudenmaan Vesistökunnostusverkosto -hanke

Länsi-Uudenmaan Vesistökunnostusverkosto -hanke Länsi-Uudenmaan Vesistökunnostusverkosto -hanke Tavoite Länsi-Uudenmaan vesistökunnostusverkosto -hanke Koota alueelliset vesistötoimijat yhteen, ylläpitää tehokasta tiedon ja osaamisen vaihtoa tahojen

Lisätiedot

Vesistön tarkkailu ja ongelmien tunnistaminen, mistä tietoa on saatavilla. Sini Olin, Liisa Hämäläinen ja Matti Lindholm Suomen ympäristökeskus

Vesistön tarkkailu ja ongelmien tunnistaminen, mistä tietoa on saatavilla. Sini Olin, Liisa Hämäläinen ja Matti Lindholm Suomen ympäristökeskus Vesistön tarkkailu ja ongelmien tunnistaminen, mistä tietoa on saatavilla Sini Olin, Liisa Hämäläinen ja Matti Lindholm Suomen ympäristökeskus Sisällysluettelo Vesistön tarkkailu ja ongelmien tunnistaminen

Lisätiedot

HARA- hanke Minttu Peuraniemi

HARA- hanke Minttu Peuraniemi HARAhanke Minttu Peuraniemi 13.2.2017 Vesienhoitoa vuodesta 1975 aatteellista ja sitä tukevaa liiketoimintaa Tavoitteet vesiensuojelun, ympäristönsuojelun ja ympäristöterveyden edistäminen Jäsenet vesien

Lisätiedot

Vihdin pintavesiseurantaohjelma vuosille 2016-2025

Vihdin pintavesiseurantaohjelma vuosille 2016-2025 9.12.2015 Vihdin pintavesiseurantaohjelma vuosille 2016-2025 Pintavesiseurantaohjelma on tehty Vihdin ympäristönsuojelu- ja valvontayksikön toimeksiannosta. Kunnan toimeksiannosta tehtävä vesistöjen vedenlaatututkimus

Lisätiedot

Vesiensuojeluun kohdistuvat odotukset. Sari Janhunen Ympäristöpäällikkö Vihdin kunta

Vesiensuojeluun kohdistuvat odotukset. Sari Janhunen Ympäristöpäällikkö Vihdin kunta Vesiensuojeluun kohdistuvat odotukset Sari Janhunen Ympäristöpäällikkö Vihdin kunta Vihdin vesistöpäivä 10.11.2018 Vesiensuojelu & odotukset Valtakunnallinen ohjaus Kunnan rooli Strategia ja visio vesienhoitoon

Lisätiedot

Neuvonta uudistuu: kuormitustarkastelulla laajennetaan perspektiiviä. Henri Virkkunen LUVY ry

Neuvonta uudistuu: kuormitustarkastelulla laajennetaan perspektiiviä. Henri Virkkunen LUVY ry Neuvonta uudistuu: kuormitustarkastelulla laajennetaan perspektiiviä Henri Virkkunen LUVY ry Länsi-Uudenmaan hajajätevesihanke Puolueetonta ja laadukasta jätevesineuvontaa Länsi-Uudenmaan haja-asutusalueilla

Lisätiedot

Uusia välineitä rehevöitymisen arviointiin ja hallintaan GisBloom

Uusia välineitä rehevöitymisen arviointiin ja hallintaan GisBloom Uusia välineitä rehevöitymisen arviointiin ja hallintaan GisBloom Sari Väisänen SYKE Järvikalapäivän vesienhoitoseminaari Hollolan Siikaniemessä 31.5.2012 w w w. e n v i r o n m e n t. f i / s y k e /

Lisätiedot

Vesienhoitoa satakuntalaisin voimin

Vesienhoitoa satakuntalaisin voimin Vesienhoitoa satakuntalaisin voimin Johanna Rinne, Varsinais-Suomen ELY-keskus Ravintoketjukunnostus rehevien järvien hoidossa -seminaari keskiviikkona 21.11.2012 Satavesi-ohjelma (2002-) 1/2 Yhteistyötä

Lisätiedot

Ympäristöpäällikkö Jukka Kotola

Ympäristöpäällikkö Jukka Kotola Eeva-Kaarina Aaltonen Pohjanmaan vesi ja ympäristö PL 87 68600 PIETARSAARI Asia: ESITYS PARHAAKSI POHJALAISEKSI VESISTÖTEOKSI Esitän Parhaaksi Pohjalaiseksi vesistöteoksi Kuortaneen Porraslammella toimivan

Lisätiedot

Valkjärven tila. Elina Salo, Keski-Uudenmaan ympäristökeskus Pro Valkjärvi ry:n kokous 26.3.2014 Arkadian yhteislyseo

Valkjärven tila. Elina Salo, Keski-Uudenmaan ympäristökeskus Pro Valkjärvi ry:n kokous 26.3.2014 Arkadian yhteislyseo Valkjärven tila Elina Salo, Keski-Uudenmaan ympäristökeskus Pro Valkjärvi ry:n kokous 26.3.2014 Arkadian yhteislyseo Mikä Keski-Uudenmaan ympäristökeskus? Ympäristöterveydenhuollon & ympäristönsuojelun

Lisätiedot

HIIDENVEDEN KUNNOSTUS 2012-2015 -HANKE TOIMINTASUUNNITELMA 2014

HIIDENVEDEN KUNNOSTUS 2012-2015 -HANKE TOIMINTASUUNNITELMA 2014 HIIDENVEDEN KUNNOSTUS 2012-2015 -HANKE TOIMINTASUUNNITELMA 2014 1 JOHDANTO Kunnostushankkeen hankesuunnitelma päivitettiin vuosille 2013-2015 laaditun hoito- ja kunnostussuunnitelman pohjalta. Vuosina

Lisätiedot

Paikallinen esimerkki onnistuneesta yhteistyöstä tapaus Tyräjärvi

Paikallinen esimerkki onnistuneesta yhteistyöstä tapaus Tyräjärvi Jokijärvi Paikallinen esimerkki onnistuneesta yhteistyöstä tapaus Tyräjärvi Olavi Kammonen Tästä kaikki alkoi v.2016 Jokijärvi Iijoki Koviojärvi Tyräjärvi Tieto lisää tuskaa. Koko mökin ranta oli täynnä

Lisätiedot

OMAT VEDET PAREMMIKSI

OMAT VEDET PAREMMIKSI OMAT VEDET PAREMMIKSI kansalaishavainnointia ja koulutusta Satavesi 10 vuotta ohjelmakokous 2012 Varsinais-Suomen ELY-keskus, Kati Saarni Kuva: Oman vesistön seurantakurssi Pomarkussa 2012, kuvaaja Kati

Lisätiedot

LÄNSI-UUDENMAAN HAJAJÄTEVESI- HANKE. Minttu Peuraniemi Kuka vie hajajätevesivalssia-seminaari

LÄNSI-UUDENMAAN HAJAJÄTEVESI- HANKE. Minttu Peuraniemi Kuka vie hajajätevesivalssia-seminaari 1 LÄNSI-UUDENMAAN HAJAJÄTEVESI- HANKE Minttu Peuraniemi Kuka vie hajajätevesivalssia-seminaari 15.11.2010 2 Haja-asutuksen jätevesihuollon toteuttaminen vesiensuojelun ja maankäytön suunnittelun kannalta

Lisätiedot

Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistys ry

Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistys ry Heikki Holsti Vesistön kunnostusprosessin eteneminen Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistys ry 21.11.2017 Tampere, KVVY Ajatus kunnostustoimien toteuttamisesta saa alkunsa Rantojen umpeenkasvu Kiintoainekuormitus

Lisätiedot

Pyhäjärvi-instituutti. Vähälä, Päivi Laine, Heikki Mäkinen, Antton Keto

Pyhäjärvi-instituutti. Vähälä, Päivi Laine, Heikki Mäkinen, Antton Keto Anne-Mari Co-authors: Ventelä Vuoden vesistökunnostaja Johtava vesikirppu Jukka Koski- Pyhäjärvi-instituutti Vähälä, Päivi Laine, Heikki Mäkinen, Antton Keto Yhteisillä vesillä ESR-hanke Pyhäjärvi-instituutti

Lisätiedot

PIEKSÄMÄEN SEUDUN VESIENHOITO

PIEKSÄMÄEN SEUDUN VESIENHOITO PIEKSÄMÄEN SEUDUN VESIENHOITO KUTSU KOKOUKSEEN Pieksämäen seudun vesienhoidon toimintaryhmän (pintavedet ) kokous pidetään Pieksämäellä 11.12.2014 klo 15.00 16.30 Kokouspaikka Kanttila, osoite: Vilhulantie

Lisätiedot

Yhdessä onnistumme. Alueellinen yhteistyö Länsi-Uudenmaan vesistökunnostushankkeissa

Yhdessä onnistumme. Alueellinen yhteistyö Länsi-Uudenmaan vesistökunnostushankkeissa Yhdessä onnistumme Alueellinen yhteistyö Länsi-Uudenmaan vesistökunnostushankkeissa Tampere 14.6.2017 Maija Venäläinen Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry Esityksen sisältö Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö

Lisätiedot

UUDENMAAN VESIENSUOJELUN, - HOIDON JA -KUNNOSTUKSEN ASIANTUNTIJAVERKOSTO EHDOTUS UUDENMAAN VESISTÖKUNNOSTUSVERKOSTA

UUDENMAAN VESIENSUOJELUN, - HOIDON JA -KUNNOSTUKSEN ASIANTUNTIJAVERKOSTO EHDOTUS UUDENMAAN VESISTÖKUNNOSTUSVERKOSTA Maakuntauudistusta Uudellamaalla valmisteleville tahoille Viite: Suomen Vesiensuojeluyhdistysten Liitto ry:n kirje 15.1.2018 (liitteenä) ESITYS 18.1.2018 UUDENMAAN VESIENSUOJELUN, - HOIDON JA -KUNNOSTUKSEN

Lisätiedot

HIIDENVEDEN KUNNOSTUKSEN HANKESUUNNITELMA VUOSILLE

HIIDENVEDEN KUNNOSTUKSEN HANKESUUNNITELMA VUOSILLE 18.12.2012 HIIDENVEDEN KUNNOSTUKSEN HANKESUUNNITELMA VUOSILLE 2013-2015 1 JOHDANTO Hiidenveden kunnostuksen hankesuunnitelma vuosille 2012-2015 hyväksyttiin vuonna 2011 rahoituspäätösten yhteydessä. Tämän

Lisätiedot

Kitkajärvien riskikartta. Kuulumiset järvityöryhmän kokouksesta. Kitka-MuHa ohjausryhmä Teemu Ulvi, SYKE

Kitkajärvien riskikartta. Kuulumiset järvityöryhmän kokouksesta. Kitka-MuHa ohjausryhmä Teemu Ulvi, SYKE Kitkajärvien riskikartta Kuulumiset järvityöryhmän kokouksesta Kitka-MuHa ohjausryhmä 8.9.2014 Teemu Ulvi, SYKE Mikä on riskikartta? Riskikartan tavoitteena on antaa yleiskuva, missä vastaanottava vesistö

Lisätiedot

Tiivistelmä maksatushakemukseen

Tiivistelmä maksatushakemukseen Liite 1 Tiivistelmä maksatushakemukseen Projekti: Kitkajärvien monimuotoisuus, ihmisperäiset muutokset ja niiden hallinta (Kitka-MuHa) Projektin toteuttaja: Suomen ympäristökeskus/seppo Hellsten Raportointikausi:

Lisätiedot

Vesistöjen nykytila Iisalmen reitillä Iisalmen reitti -seminaari , Iisalmi

Vesistöjen nykytila Iisalmen reitillä Iisalmen reitti -seminaari , Iisalmi Vesistöjen nykytila Iisalmen reitillä Iisalmen reitti -seminaari 18.3.2019, Iisalmi Antti Kanninen, Pohjois-Savon ELY-keskus Esityksen sisältö Iisalmen reitin vesien erityispiirteistä Vesien tila ja siihen

Lisätiedot

Lapin vesistökunnostushanke VESKU OSUUSKUNTA

Lapin vesistökunnostushanke VESKU OSUUSKUNTA Lapin vesistökunnostushanke VESKU OSUUSKUNTA Hankkeen suunnittelu Suunniteluvaiheessa: Laaditaan VESKU-hankkeen hankesuunnitelma Etsitään hankkeelle päätoimijaehdokkaita Etsitään yhteistyökumppanit Määritellään

Lisätiedot

VYYHTI -verkoston 5. tapaaminen

VYYHTI -verkoston 5. tapaaminen Kuva Arto Iwendorff VYYHTI -verkoston 5. tapaaminen 8.11.2018 Kuva Arto Iwendorff VYYHTI II pähkinänkuoressa Toteutusalue Pohjois-Pohjanmaa, hallinnoija ProAgria Oulu ry Toteutusaika 2016-2018 Kustannusarvio

Lisätiedot

Ravinnekuormitus arviointi ja alustavat tulokset

Ravinnekuormitus arviointi ja alustavat tulokset Ravinnekuormitus arviointi ja alustavat tulokset 1 Mihin kuormitusarviot perustuvat SYKEn hydrologinen malli (SYKE_WSFS) & kuormitusmalli (VEMALA) Fosforin ja typen kuormituksen syntyminen maa-alueilta

Lisätiedot

HOLA LAKE Järvien kokonaisvaltaisen hoidon kehittäminen Holistic Approach in Lake Restoration (HolaLake)

HOLA LAKE Järvien kokonaisvaltaisen hoidon kehittäminen Holistic Approach in Lake Restoration (HolaLake) HOLA LAKE Järvien kokonaisvaltaisen hoidon kehittäminen Holistic Approach in Lake Restoration (HolaLake) Henna Ryömä Suunnittelija Pyhäjärvi-instituutti 25.1.2018 Hankekumppanit Rahoitus; Leader Pyhäjärviseutu

Lisätiedot

KESKI-SATAKUNNAN SELVITYSPROSESSIN JATKOAIKATAULU. Ari Reunanen

KESKI-SATAKUNNAN SELVITYSPROSESSIN JATKOAIKATAULU. Ari Reunanen KESKI-SATAKUNNAN SELVITYSPROSESSIN JATKOAIKATAULU Ari Reunanen Toinen vaihe Helmikuu Touko- elokuu Syyskuu Selvitysvaihe 2 Vaihe 1 + 2 VAIHE 3 TYÖRYHMIEN SELVITYSVAIHE 1 VALMIS Uuden kunnan tavoitteet

Lisätiedot

Kitkajärvien monimuotoisuus, ihmisperäiset muutokset ja niiden hallinta Kitka-MuHa

Kitkajärvien monimuotoisuus, ihmisperäiset muutokset ja niiden hallinta Kitka-MuHa Kitkajärvien monimuotoisuus, ihmisperäiset muutokset ja niiden hallinta Kitka-MuHa Satu Maaria Karjalainen Seppo Hellsten Kitka-MuHa-työryhmä 2.9.2013 Himmerki, Posio Kitkan ominaispiirteitä Suomen 10.

Lisätiedot

KAUHAVAN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 4/2015 34

KAUHAVAN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 4/2015 34 KAUHAVAN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 4/2015 34 Vanhusneuvosto 16.11.2015 AIKA 16.11.2015 klo 13:00-14:45 PAIKKA Iltakello, Kauhava KÄSITELLYT ASIAT Otsikko Sivu 28 Iltakellon tehostetun palveluasumisen yksiköihin

Lisätiedot

Rakennus- ja ympäristölautakunta 252 16.12.2015 655/11.01.00/2014. Rakennus- ja ympäristölautakunta 16.12.2015 252

Rakennus- ja ympäristölautakunta 252 16.12.2015 655/11.01.00/2014. Rakennus- ja ympäristölautakunta 16.12.2015 252 Rakennus- ja ympäristölautakunta 252 16.12.2015 Päätös / ympäristölupahakemus / Syväsatama, jätteiden loppusijoittaminen ja hyödyntäminen satamakentän rakenteissa, Kokkolan Satama / Länsi- ja Sisä-Suomen

Lisätiedot

Loimijoen vesienhoidon edistäminen

Loimijoen vesienhoidon edistäminen YMPÄRISTÖVASTUUTA YHDESSÄ Loimijoen vesienhoidon edistäminen Satu Heino KVVY Suomen suurin ja vanhin alueellinen vesiensuojeluyhdistys Tavoitteena koota yhteen vesienhoidosta kiinnostuneet tahot, tuottaa

Lisätiedot

VIHDIN KUNNAN ITÄMERI- TOIMENPIDEOHJELMA

VIHDIN KUNNAN ITÄMERI- TOIMENPIDEOHJELMA VIHDIN KUNNAN ITÄMERI- TOIMENPIDEOHJELMA Mari Pihlaja-Kuhna Ympäristötarkastaja, Vihdin kunta Itämeriseminaari 3.12.2008 MPK 1 pinta-ala 567 km2 Vihdin kunta vesistöjen osuus 45 km2 järviä ja lampia 104

Lisätiedot

Siuntionjoki 2030 Kunnostustarpeet ja kunnostukset

Siuntionjoki 2030 Kunnostustarpeet ja kunnostukset Viedään vesistö kohti hyvää tilaa YHDESSÄ! Siuntionjoki 2030 Kunnostustarpeet ja kunnostukset Vesienhoidon suunnittelu Kymijoen-Suomenlahden vesienhoitoalueen vesienhoitosuunnitelma vuosiksi 2016-2021

Lisätiedot

Hiidenveden kunnostus-hankkeen kuulumiset. Peltomaan rakenne ja ravinnekuormitus

Hiidenveden kunnostus-hankkeen kuulumiset. Peltomaan rakenne ja ravinnekuormitus Tilaisuuden avaus Hiidenvesi-ilta 29.1.2013 OHJELMA Jaana Pönni, toiminnanjohtaja, Luvy ry Hiidenveden kunnostus-hankkeen kuulumiset Sanna Helttunen, hankesuunnittelija, Hiidenveden kunnostus, Luvy ry

Lisätiedot

PIRSKE Pirkanmaan säännöstelyjen kehittäminen Hankkeen toteuttamisen suunnitelma

PIRSKE Pirkanmaan säännöstelyjen kehittäminen Hankkeen toteuttamisen suunnitelma PIRSKE Pirkanmaan säännöstelyjen kehittäminen - Hankkeen toteuttamisen suunnitelma Tanja Dubrovin, Suomen ympäristökeskus, Pirkanmaan säännöstelyjen kehittämisseminaari, 5.11.2014 PIRSKE - Pirkanmaan säännöstelyjen

Lisätiedot

Kauvatsanreitin vesitaloudellinen kehittäminen

Kauvatsanreitin vesitaloudellinen kehittäminen Kauvatsanreitin vesitaloudellinen kehittäminen Kiikoisjärven ja Mouhijärven säännöstelyjen kehittäminen Asukastilaisuus 30.10.2018 ELY:n toimesta vireillä olevia hankkeita ja suunnitelmia Kauvatsanjoen

Lisätiedot

Tuuloksen vesistöjen tilan parantaminen. Heli Jutila

Tuuloksen vesistöjen tilan parantaminen. Heli Jutila Tuuloksen vesistöjen tilan parantaminen Heli Jutila Tuuloksen vesistöhanke 2011-2013 300 000 euroa kolmen vuoden aikana käytettäväksi tähän vesistöjen tilan parantamiseen kohteina ovat kaikki Tuuloksen

Lisätiedot

LUVY:N HAJAJÄTEVESIHANKKEEN OHJAUSRYHMÄN VI KOKOUS

LUVY:N HAJAJÄTEVESIHANKKEEN OHJAUSRYHMÄN VI KOKOUS MUISTIO 1 (6) LUVY:N HAJAJÄTEVESIHANKKEEN OHJAUSRYHMÄN VI KOKOUS Aika: Torstai 12.2.2009 klo 9.15 12.15 Paikka: Yrkeshögskolan Novia, Raasepori Läsnä: Patrik Skult Inkoo, Siuntio Ory Seija Kannelsuo-Mantynen

Lisätiedot

HIRVIJOEN SUOJAVYÖHYKKEIDEN JA KOSTEIKKOJEN YLEISSUUNNITELMA

HIRVIJOEN SUOJAVYÖHYKKEIDEN JA KOSTEIKKOJEN YLEISSUUNNITELMA HIRVIJOEN SUOJAVYÖHYKKEIDEN JA KOSTEIKKOJEN YLEISSUUNNITELMA Ympäristö ja luonnonvarat, Vesien tila, Anni Karhunen 25.4.2012 1 YLEISSUUNNITTELU MMM rahoittaa, suunniteltu vuodesta 1999 joka vuosi yksi

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2016

TOIMINTASUUNNITELMA 2016 Maakunnallinen kyläyhdistys TOIMINTASUUNNITELMA 2016 Lappilaiset Kylät ry toimii Lapin kylien kattojärjestönä. Yhdistys toimii kylien asukkaiden, kylätoimikuntien, kylä- ja asukasyhdistysten sekä Lapin

Lisätiedot

SILLAN RAKENTAMINEN RUOSTEJÄRVEEN KURJENNIEMEN JA LEPPILAMMIN KANNAKSEN VÄLILLE

SILLAN RAKENTAMINEN RUOSTEJÄRVEEN KURJENNIEMEN JA LEPPILAMMIN KANNAKSEN VÄLILLE Ympäristölautakunta 60 15.06.2016 Kunnanhallitus 181 20.06.2016 Ympäristölautakunta 32 22.03.2017 Kunnanhallitus 87 27.03.2017 SILLAN RAKENTAMINEN RUOSTEJÄRVEEN KURJENNIEMEN JA LEPPILAMMIN KANNAKSEN VÄLILLE

Lisätiedot

Haja-asutuksen jätevesien käsittelyn tilanne ja kokemuksia kiinteistökohtaisesta neuvonnasta Vantaanjoen valuma-alueella

Haja-asutuksen jätevesien käsittelyn tilanne ja kokemuksia kiinteistökohtaisesta neuvonnasta Vantaanjoen valuma-alueella Haja-asutuksen jätevesien käsittelyn tilanne ja kokemuksia kiinteistökohtaisesta neuvonnasta Vantaanjoen valuma-alueella Sanna Laakso Vanhempi jätevesineuvoja 13.3.2017 1 Kiinteistökohtaista jätevesineuvontaa

Lisätiedot

Harjoittelu omassa opetustyössä ammatillisen koulutuksen parissa

Harjoittelu omassa opetustyössä ammatillisen koulutuksen parissa Harjoittelu omassa opetustyössä ammatillisen koulutuksen parissa Ohjeet opiskelijalle Opiskelija harjoittelee omassa opetustyössään ammatillisessa koulutuksessa. Opetusharjoittelussa keskeisenä tavoitteena

Lisätiedot

KYSELY ranta-asukkaille, mökkiläisille, valuma-alueen maanomistajille ja muille järven virkistyskäyttäjille

KYSELY ranta-asukkaille, mökkiläisille, valuma-alueen maanomistajille ja muille järven virkistyskäyttäjille Vesistösuunnittelu-PAKKA hanke KYSELY ranta-asukkaille, mökkiläisille, valuma-alueen maanomistajille ja muille järven virkistyskäyttäjille 1. Yhteystiedot Nimi Osoite Sähköposti Puhelinnumero 2. Yhteystietoni

Lisätiedot

LÄNSI-LAPIN ALUETYÖRYHMÄN KOKOUS 1/2013

LÄNSI-LAPIN ALUETYÖRYHMÄN KOKOUS 1/2013 LÄNSI-LAPIN ALUETYÖRYHMÄN KOKOUS 1/2013 Aika: Perjantai 30.8.2013 klo 10.00 11.30 Paikka: Tornion kaupunki, sosiaalitoimiston neuvotteluhuone Osallistujat: Pia Rantaiso sosiaaliohjaaja Tornion kaupunki/sosiaalitoimi,

Lisätiedot

Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry

Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry Vesiosuuskuntaseminaari 27.9.2008 1 Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry Vesien- ja ympäristönsuojelu, ympäristöterveys Vesi- ja elintarvikelaboratorio Tutkimus, neuvonta, julkaisutoiminta Jäsenet vesien

Lisätiedot

Miten saamme vesistöt yhdessä hyvään tilaan? Projektipäällikkö Riina Rahkila, VYYHTI-hanke Vesistökunnostusverkoston seminaari Iisalmi 12.6.

Miten saamme vesistöt yhdessä hyvään tilaan? Projektipäällikkö Riina Rahkila, VYYHTI-hanke Vesistökunnostusverkoston seminaari Iisalmi 12.6. Miten saamme vesistöt yhdessä hyvään tilaan? Projektipäällikkö Riina Rahkila, VYYHTI-hanke Vesistökunnostusverkoston seminaari Iisalmi 12.6.2014 Vesistö on valuma-alueensa summa Kaikki valuma-alueen toiminta

Lisätiedot

Ajankohtaista Pyhäjärvi-instituutti

Ajankohtaista Pyhäjärvi-instituutti Ajankohtaista Pyhäjärvi-instituutti 1 Luotettavat tulokset vesistöjen kuormituksen vähentämisessä ja seurannassa 30.06.2014, EAKR-ohjelma, Varsinais- Suomen liitto LSVSY kumppani Kohdealue Yläneenjoki

Lisätiedot

Vesistökunnostusverkosto

Vesistökunnostusverkosto Vesistökunnostusverkosto Liisa Hämäläinen, SYKE Vesistöt kuntoon yhteistyöllä 26.11.2014, Oulu Vesistökunnostusverkosto on kaikille avoin yhteydenpitofoorumi, joka välittää tietoa ja kokemuksia vesistöjen

Lisätiedot

VYYHTI II. Paikallisen kunnostajan karttapalvelu

VYYHTI II. Paikallisen kunnostajan karttapalvelu VYYHTI II Paikallisen kunnostajan karttapalvelu Matti Joukola & Ismo Lahtinen Suomen ympäristökeskus Vesistökunnostusverkoston vuosiseminaari Oulu 12.6.2018 Kuva: Saara Pönkkö VESISTÖN KUNNOSTUS - TUUMASTA

Lisätiedot

Yritykset ja kolmas sektori -työryhmä kello Päijät-Hämeen liitto, kokoustila Diabaasi

Yritykset ja kolmas sektori -työryhmä kello Päijät-Hämeen liitto, kokoustila Diabaasi Yritykset ja kolmas sektori -työryhmä 18.2.2019 kello 13 13.45 Päijät-Hämeen liitto, kokoustila Diabaasi Osallistujat Ismo Rautiainen Hankejohtaja, sote-vastuuvalmistelija Päijät-Hämeen liitto/phhyky Anu

Lisätiedot

SEUROJEN PALLOLIITTO -KEHITYSHANKE. Projektisuunnitelma

SEUROJEN PALLOLIITTO -KEHITYSHANKE. Projektisuunnitelma SEUROJEN PALLOLIITTO -KEHITYSHANKE Projektisuunnitelma 30.1.2017 SISÄLTÖ Projektin tavoitteet Projektin lopputuotteet Projektin vaiheistus Projektin onnistumiseen vaikuttavat tekijät Seurojen tarpeiden

Lisätiedot

Vesistökunnostusverkoston merkitys Valtakunnallisen vesistökunnostusverkoston avajaisseminaari

Vesistökunnostusverkoston merkitys Valtakunnallisen vesistökunnostusverkoston avajaisseminaari Vesistökunnostusverkoston merkitys Valtakunnallisen vesistökunnostusverkoston avajaisseminaari 26.1.2012 Henri Vaarala, suunnittelija & Anne-Mari Ventelä, dosentti (TY), toimialapäällikkö, Pyhäjärvi-instituutti,

Lisätiedot

Eteläisen maaseudun osaajat EMO ry

Eteläisen maaseudun osaajat EMO ry KYLIEN TOIMINNALLINEN KEHITTÄMINEN - esimerkkinä Nurmijärvi Eteläisen maaseudun osaajat EMO ry Leader-ryhmä Keski-Uudenmaan ja Etelä- Hämeen alueelta. Kehittää maaseutua pääasiassa rahoittamalla Manner-Suomen

Lisätiedot

Hollolan pienjärvien tila ja seuranta. Vesiensuojelusuunnittelija Matti Kotakorpi, Lahden ympäristöpalvelut

Hollolan pienjärvien tila ja seuranta. Vesiensuojelusuunnittelija Matti Kotakorpi, Lahden ympäristöpalvelut Hollolan pienjärvien tila ja seuranta Vesiensuojelusuunnittelija Matti Kotakorpi, Lahden ympäristöpalvelut 2016 2017 2018 2019 2020 2021 Pienjärvien seuranta Pienjärvien vedenlaadun seuranta Hollolassa

Lisätiedot

VIESTINTÄSUUNNITELMA 2015

VIESTINTÄSUUNNITELMA 2015 1 (5) VIESTINTÄSUUNNITELMA 2015 Viestintästrategian tarkoitus on tukea Konsulttinuorten toimintastrategiaa. Viestintästrategia laaditaan kolmeksi (3) vuodeksi kerrallaan. Viestintästrategiassa määritellään

Lisätiedot

VALKJÄRVEN VEDEN LAATU Kesän 2015 tutkimus ja vertailu kesiin 2010-2014

VALKJÄRVEN VEDEN LAATU Kesän 2015 tutkimus ja vertailu kesiin 2010-2014 LUVY/121 6.7.215 Anne Linnonmaa Valkjärven suojeluyhdistys ry anne.linnonmaa@anne.fi VALKJÄRVEN VEDEN LAATU Kesän 215 tutkimus ja vertailu kesiin 21-214 Sammatin Valkjärvestä otettiin vesinäytteet 25.6.215

Lisätiedot

Maatalouden vesiensuojeluhankkeet. Hiidenveden kunnostus hanke. Sanna Helttunen hankekoordinaattori Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry

Maatalouden vesiensuojeluhankkeet. Hiidenveden kunnostus hanke. Sanna Helttunen hankekoordinaattori Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry Maatalouden vesiensuojeluhankkeet Hiidenveden kunnostus 2012-2015 hanke Sanna Helttunen hankekoordinaattori Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry Pitkän tähtäimen tavoitteet Hiidenveden vesistö valuma-alueineen

Lisätiedot

Vesivarojen Perustietovaranto VesiPeto

Vesivarojen Perustietovaranto VesiPeto Vesivarojen Perustietovaranto VesiPeto Riitta Teiniranta Matti Joukola, Jaakko Suikkanen, Faris Alsuhail Suomen ympäristökeskus SYKE VesiPeto-seminaari 18.12.2018 VesiPeto seminaari 18. 12. 2018 klo 12.00

Lisätiedot

Valtatie 12 Lahden eteläinen kehätie Tiesuunnitelman laatiminen. Esittelytilaisuus Rauno Tuominen

Valtatie 12 Lahden eteläinen kehätie Tiesuunnitelman laatiminen. Esittelytilaisuus Rauno Tuominen Valtatie 12 Lahden eteläinen kehätie Tiesuunnitelman laatiminen Esittelytilaisuus 3.6.2014 Rauno Tuominen HOLLOLAN KUNTA LAHDEN KAUPUNKI Yleisötilaisuuden ohjelma Klo 17.00 Tervetuloa ja avaus ELY-keskuksen

Lisätiedot

Vesiruton hyötykäyttö riesasta raakaaineeksi

Vesiruton hyötykäyttö riesasta raakaaineeksi Vesiruton hyötykäyttö riesasta raakaaineeksi (Elodea) Seppo Hellsten Ohjausryhmän kokous 1, Kuusamo Projektin tausta 2 Satu Maaria Karjalainen Projektin tausta Koillismaan järvissä kanadanvesiruttoa Kuusamossa

Lisätiedot

Pertti Manninen Etelä-Savon ELY- keskus. Vesienhoito Joroisten vesienhoitoryhmä Kokous 3/

Pertti Manninen Etelä-Savon ELY- keskus. Vesienhoito Joroisten vesienhoitoryhmä Kokous 3/ Pertti Manninen Etelä-Savon ELY- keskus Vesienhoito Joroisten vesienhoitoryhmä Kokous 3/2017 8.11.2017 Vesienhoidon suunnittelun aikataulu 2016-2021, 3. suunnittelukierros vuosille 2022-2017 11/2017 Ominaispiirteet

Lisätiedot

Yksityisteiden hoidon järjestäminen

Yksityisteiden hoidon järjestäminen Tekninen lautakunta 68 04.12.2018 Kaupunginhallitus 8 14.01.2019 Kaupunginvaltuusto 3 04.02.2019 Tekninen lautakunta 16 26.03.2019 Kaupunginhallitus 64 15.04.2019 Kaupunginvaltuusto 22 27.05.2019 Yksityisteiden

Lisätiedot

RAIDONJÄRVEN SUOJELUYHDISTYS RY:N SÄÄNTÖMÄÄRÄISEN VUOSIKOKOUKSEN PÖYTÄKIRJA

RAIDONJÄRVEN SUOJELUYHDISTYS RY:N SÄÄNTÖMÄÄRÄISEN VUOSIKOKOUKSEN PÖYTÄKIRJA RAIDONJÄRVEN SUOJELUYHDISTYS RY:N SÄÄNTÖMÄÄRÄISEN 28.10.2017 VUOSIKOKOUKSEN PÖYTÄKIRJA Raidonjärven suojeluyhdistys Ry Raidonpääntie 173 14300 Renko PÖYTÄKIRJA RAIDONJÄRVEN SUOJELUYHDISTYKSEN SÄÄNTÖMÄÄRÄINEN

Lisätiedot

Ajankohtaista vesistökunnostusverkostosta

Ajankohtaista vesistökunnostusverkostosta Ajankohtaista vesistökunnostusverkostosta Antton Keto, SYKE Vesistökunnostusverkoston Vuosiseminaari 7.6.2016, Lappeenranta Vesistökunnostusverkosto on kaikille avoin yhteydenpitofoorumi, joka välittää

Lisätiedot

Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No 3/ Etelä-Savon maakuntaliitto, Mikonkatu 5, Mikkeli, Piällysmies

Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No 3/ Etelä-Savon maakuntaliitto, Mikonkatu 5, Mikkeli, Piällysmies Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No 3/2017 1 Kokousaika kello 12:00 14.10 Kokouspaikka Etelä-Savon maakuntaliitto, Mikonkatu 5, Mikkeli, Piällysmies Asialista: 1 Kokouksen avaus ja edellisen kokouksen

Lisätiedot

Länsi-Uudenmaan hajajätevesihankkeiden tuloksia Virve Ståhl Juhlaseminaari

Länsi-Uudenmaan hajajätevesihankkeiden tuloksia Virve Ståhl Juhlaseminaari Länsi-Uudenmaan hajajätevesihankkeiden tuloksia 2009-2018 Virve Ståhl Juhlaseminaari 27.3.2019 Kiinteistökohtaisia kartoitus- ja neuvontakäynnit Länsi-Uudenmaan hajajätevesihanke 2009-2010: Erityisalueiden

Lisätiedot

Näkökulmia sosiaalisen median hyödyntämiseen Lions-toiminnassa

Näkökulmia sosiaalisen median hyödyntämiseen Lions-toiminnassa Näkökulmia sosiaalisen median hyödyntämiseen Lions-toiminnassa Tausta Viestintätoimikunnan pj. MD-PRC Auvo Mäkinen ilmoitti puhelimessa 20.2.2011 LC Jyväskylä/Harjun Jouni Huotarille, että Lions-liitto

Lisätiedot

LAMPPU2015-hanke Ohjauryhmän 1. kokous klo 13:00 Lync verkkokokous TERVETULOA!

LAMPPU2015-hanke Ohjauryhmän 1. kokous klo 13:00 Lync verkkokokous TERVETULOA! LAMPPU2015-hanke Ohjauryhmän 1. kokous 16.5.2013 klo 13:00 Lync verkkokokous TERVETULOA! 1. Kokouksen avaus Tervetuloa LAMPPU2015-hankkeen ohjausryhmän 1. kokoukseen! 2. Läsnäolijoiden toteaminen Ohjausryhmän

Lisätiedot

Puroympäristöjen kunnostaminen kokemuksia ja hyviä käytäntöjä

Puroympäristöjen kunnostaminen kokemuksia ja hyviä käytäntöjä Puroympäristöjen kunnostaminen kokemuksia ja hyviä käytäntöjä Paimionjokiseminaari 13.11.2014, Härkälän kartano, Somero : Janne Tolonen, Valonia Esityksen sisältö Puroympäristöjen kunnostaminen 1. Valonian

Lisätiedot

HYVIÄ KÄYTÄNTÖJÄ VESIENHOIDON VERKOSTOITUMISEEN

HYVIÄ KÄYTÄNTÖJÄ VESIENHOIDON VERKOSTOITUMISEEN Kuva Arto Iwendorff HYVIÄ KÄYTÄNTÖJÄ VESIENHOIDON VERKOSTOITUMISEEN Riina Rahkila, projektipäällikkö, Oulun Maa- ja kotitalousnaiset / ProAgria Oulu ry MIKSI TEHOA VESIENHOITOON? Kuva Arto Iwendorff Hyvä

Lisätiedot

Vaihtoehto A. Harjoittelu Oulun seudun harjoitteluverkostossa Vaihtoehto B. Harjoittelu Rovaniemen seudun harjoitteluverkostossa

Vaihtoehto A. Harjoittelu Oulun seudun harjoitteluverkostossa Vaihtoehto B. Harjoittelu Rovaniemen seudun harjoitteluverkostossa Vaihtoehto A. Harjoittelu Oulun seudun harjoitteluverkostossa Vaihtoehto B. Harjoittelu Rovaniemen seudun harjoitteluverkostossa Ohjeet opiskelijalle Vaihtoehdoissa A ja B opiskelija harjoittelee joko

Lisätiedot

Kirsti Kärkkäinen Ideapoiju Oy 5.2.2009

Kirsti Kärkkäinen Ideapoiju Oy 5.2.2009 Kirsti Kärkkäinen Ideapoiju Oy 5.2.2009 Hankkeessa on lukuisia toimijoita: tutkimusorganisaatioita, rahoittajia ja välittäjäorganisaatioita, joiden roolit ja työn tulokset tulee saada sopivalla tavalla

Lisätiedot

Järvien hoidon ja kunnostuksen pysyvän toimintamallin kehittäminen. Järvityöryhmän II kokous Nuorisokeskus Oivanki

Järvien hoidon ja kunnostuksen pysyvän toimintamallin kehittäminen. Järvityöryhmän II kokous Nuorisokeskus Oivanki Järvien hoidon ja kunnostuksen pysyvän toimintamallin kehittäminen Järvityöryhmän II kokous 13.1.2014 Nuorisokeskus Oivanki Ensimmäisessä kokouksessa keskusteltua Pysyvän järvien hoidon ja kunnostuksen

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2015

TOIMINTASUUNNITELMA 2015 Maakunnallinen kyläyhdistys TOIMINTASUUNNITELMA 2015 Lappilaiset Kylät ry toimii Lapin kylien kattojärjestönä. Yhdistys toimii kylien asukkaiden, kylätoimikuntien, kylä- ja asukasyhdistysten sekä Lapin

Lisätiedot

Miten levätilannetta seurataan ja mistä löydän tietoa sinilevistä?

Miten levätilannetta seurataan ja mistä löydän tietoa sinilevistä? Miten levätilannetta seurataan ja mistä löydän tietoa sinilevistä? Sanna Kipinä-Salokannel, Varsinais-Suomen ELY-keskus Voiko sinileväkukintoihin varautua? Seminaari 24.9.2019, Pori Miksi sinilevien esiintymistä

Lisätiedot

Ajankohtainen tilanne haitallisten aineiden tarkkailusta

Ajankohtainen tilanne haitallisten aineiden tarkkailusta Ajankohtainen tilanne haitallisten aineiden tarkkailusta - alustus teemaan, kehityssuuntia Suomen Vesiensuojeluyhdistysten Liiton koulutuspäivät 22.11.2018, Ikaalinen Ari Kangas Ympäristöministeriö Vesienhoito

Lisätiedot

Veli-Pekka Laukkanen Leena Koski. sivu 1. Kokouksen avaus Läsnäolijoiden toteaminen Kokouksen työjärjestys 2

Veli-Pekka Laukkanen Leena Koski. sivu 1. Kokouksen avaus Läsnäolijoiden toteaminen Kokouksen työjärjestys 2 Asialista 1 / 2013 1 (5) LAMPPU2015-hankkeen ohjausryhmän kokous Aika 16.5.2013 klo 13:00 Paikka Lync Ohjausryhmän jäsenet Hankkeen koordinaattori Teeman 5 koordinaattori Pertti Heikkilä Hankkeen koordinaattori

Lisätiedot

Herusten asemakaavan muutos Valssitien alueella

Herusten asemakaavan muutos Valssitien alueella Laadittu 12.5.2015 Tarkistettu 06.10.2015 Herusten asemakaavan muutos Valssitien alueella Kaavatunnus: 5-021 Diaarinro: 471/10.02.03/2015 Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 06.10.2015 Suunnittelualueen

Lisätiedot

Avoimen tieto luokkahuoneeseen Esimerkkejä avoimen ympäristötiedon hakemisesta. Ihan Pihalla & lähivedet kuntoon! luonnos 27.4.

Avoimen tieto luokkahuoneeseen Esimerkkejä avoimen ympäristötiedon hakemisesta. Ihan Pihalla & lähivedet kuntoon! luonnos 27.4. SUOMEN YMPÄRISTÖKESKUS Opas 2017 Avoimen tieto luokkahuoneeseen Esimerkkejä avoimen ympäristötiedon hakemisesta. Ihan Pihalla & lähivedet kuntoon! luonnos 27.4.2017 Silander Tämä teos on lisensoitu Creative

Lisätiedot

KUUTOSKAUPUNGIT Espoo, Helsinki, Oulu, Tampere, Turku, Vantaa

KUUTOSKAUPUNGIT Espoo, Helsinki, Oulu, Tampere, Turku, Vantaa 6AIKA - AVOIMET JA ÄLYKKÄÄT PALVELUT-STRATEGIA KUUTOSKAUPUNGIT Espoo, Helsinki, Oulu, Tampere, Turku, Vantaa Muistio Ohjausryhmän kokous 6/2014 Aika: 17.10.2014, 10.00-13.00 Paikka: Tampereen kaupungintalo,

Lisätiedot

Miten tutkimustieto saataisiin paremmin päätöksenteon käyttöön? Laura Höijer

Miten tutkimustieto saataisiin paremmin päätöksenteon käyttöön? Laura Höijer Miten tutkimustieto saataisiin paremmin päätöksenteon käyttöön? 15.5.2017 Laura Höijer Miten tutkimustieto saataisiin paremmin päätöksenteon käyttöön? - Maailmanpankin selvitys: n 3. osaa heidän raporteistaan

Lisätiedot

Ajankohtaista VELHO-hankkeessa ja Satavesi-ohjelmassa

Ajankohtaista VELHO-hankkeessa ja Satavesi-ohjelmassa Ajankohtaista VELHO-hankkeessa ja Satavesi-ohjelmassa Karvianjoki-ryhmän kokous 4.4.2013 Karviassa Johanna Rinne Kati Saarni VELHOn pilottihankkeet Satakunnassa Karvianjoen koskien Natura-alueen valuma-alueen

Lisätiedot

MUISTIO 23.8.2013. JHS XXX Kansallisen tie- ja katuverkostoaineiston ylläpito ja ylläpitotietojen dokumentointi

MUISTIO 23.8.2013. JHS XXX Kansallisen tie- ja katuverkostoaineiston ylläpito ja ylläpitotietojen dokumentointi JHS-työryhmän kokous 1 (6) JHS XXX Kansallisen tie- ja katuverkostoaineiston ylläpito ja ylläpitotietojen dokumentointi Aika: 20.8.2013, klo 9:30 11:30 Paikka: Liikennevirasto, Pasila, nh Terminaali Läsnä:

Lisätiedot

KUNNAN JA VANHEMPIEN RATKAISUKESKEINEN YHTEISTYÖ. MARKO LILJESTRÖM Porvoon Vanhempainyhdistykset RY

KUNNAN JA VANHEMPIEN RATKAISUKESKEINEN YHTEISTYÖ. MARKO LILJESTRÖM Porvoon Vanhempainyhdistykset RY KUNNAN JA VANHEMPIEN RATKAISUKESKEINEN YHTEISTYÖ MARKO LILJESTRÖM Porvoon Vanhempainyhdistykset RY PORVOON MALLI Porvooseen on muodostettu uusi yhteistyöelin käsittelemään sisäilmaongelmia Ryhmä on toiminut

Lisätiedot

VÄLITTÖMÄN ASIAKASTYÖAJAN LISÄÄMINEN / Siuntion kotihoito

VÄLITTÖMÄN ASIAKASTYÖAJAN LISÄÄMINEN / Siuntion kotihoito VÄLITTÖMÄN ASIAKASTYÖAJAN LISÄÄMINEN / Siuntion kotihoito SIUNTION KOTIHOITO Asukkaita Siuntiossa 6 170 hlöä. Siuntion kotihoidossa asiakkaita n. 80 hlöä Säännöllisen kotihoidon asiakkaita n. 50 hlöä Henkilökunta:

Lisätiedot

Vesistöt ja Ympäristö Yhdessä Hyvään Tilaan VYYHTI

Vesistöt ja Ympäristö Yhdessä Hyvään Tilaan VYYHTI Vesistöt ja Ympäristö Yhdessä Hyvään Tilaan VYYHTI Kuusamo 13.1.2014 Projektipäällikkö Riina Rahkila / ProAgria Oulu Vesistö on valuma-alueensa alueensa summa Kaikki valuma-alueen toiminta vaikuttaa lähivesistön

Lisätiedot

Etelä-Savon maakuntaliitto ASIALISTA 1. Etelä-Savon ELY-keskus, Jääkärinkatu 14, Mikkeli, nh Saimaa

Etelä-Savon maakuntaliitto ASIALISTA 1. Etelä-Savon ELY-keskus, Jääkärinkatu 14, Mikkeli, nh Saimaa Etelä-Savon maakuntaliitto ASIALISTA 1 Kokousaika kello 13:00 Kokouspaikka Etelä-Savon ELY-keskus, Jääkärinkatu 14, Mikkeli, nh Saimaa Asialista: Sivu 1 Kokouksen avaus 3 2 Maakuntauudistuksen valmistelun

Lisätiedot

Yhteistyöryhmä. Paloma hankkeen aloitusseminaari Kuusamo Panu Kontio

Yhteistyöryhmä. Paloma hankkeen aloitusseminaari Kuusamo Panu Kontio Yhteistyöryhmä Paloma hankkeen aloitusseminaari Kuusamo 22.1.2019 Panu Kontio Miksi yhteistyöryhmä? Etsiä pysyvää ratkaisumallia peltoporoongelmaan sekä ehkäisemään porojen lomaasutukselle aiheuttamia

Lisätiedot

LÄNSI-UUDENMAAN HAJAJÄTEVESIHANKE Ohjausryhmän kokous 2

LÄNSI-UUDENMAAN HAJAJÄTEVESIHANKE Ohjausryhmän kokous 2 MUISTIO 1(5) 5.3.2010 LÄNSI-UUDENMAAN HAJAJÄTEVESIHANKE Ohjausryhmän kokous 2 Aika: Maanantaina 4.3.2010 klo 13-16 Paikka: Lohjan kaupungintalo Monkola, kokoushuone 2 Läsnä: Saija Kajala Hanko Ory Patrik

Lisätiedot

Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No 2/2017 1

Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No 2/2017 1 Etelä-Savon maakuntaliitto MUISTIO No 2/2017 1 Kokousaika 24.3.2017 kello 13:00-14.23 Kokouspaikka Tuma, Sammonkatu 12,50130 Mikkeli Asialista: Sivu 1 Kokouksen avaus 3 2 Maakuntauudistuksen ajankohtaista

Lisätiedot

VESISTÖN JA KALASTON TARKKAILUSUUNNITELMA TÄYDENNYKSET JA TARKENNUKSET LITTOISTENJÄRVEN OSAKASKUNTIEN HOITOKUNTA ENV

VESISTÖN JA KALASTON TARKKAILUSUUNNITELMA TÄYDENNYKSET JA TARKENNUKSET LITTOISTENJÄRVEN OSAKASKUNTIEN HOITOKUNTA ENV VESISTÖN JA KALASTON TARKKAILUSUUNNITELMA TÄYDENNYKSET JA TARKENNUKSET LITTOISTENJÄRVEN OSAKASKUNTIEN HOITOKUNTA 2 (4) 1 Johdanto Vesistön ja kalaston tarkkailu perustuu hoitokunnalle 11.9.2014 myönnettyyn

Lisätiedot

Työpaja potkaisi koordinaatiohankkeen käyntiin

Työpaja potkaisi koordinaatiohankkeen käyntiin Työpaja potkaisi koordinaatiohankkeen käyntiin Luomun koordinaatiohanke käynnistyi 20.8.2015 Helsingissä järjestetyllä kick off -työpajalla, johon osallistui noin 40 henkilöä. Työpajan rahoitti Manner-Suomen

Lisätiedot

Loimi-Hämeen jätehuollon yhteistoiminta-alueen jätepoliittinen ohjelma 2015-2020. Jätehuolto -määräykset

Loimi-Hämeen jätehuollon yhteistoiminta-alueen jätepoliittinen ohjelma 2015-2020. Jätehuolto -määräykset Loimi-Hämeen jätehuollon yhteistoiminta-alueen jätepoliittinen ohjelma 2015-2020 Jätehuolto -määräykset Hannele Tiitto, jätehuoltosuunnittelija, Forssan kaupungin jätelautakunta Ohjelmatyön tekijät Jätelautakunta

Lisätiedot

Vauhtia vesienhoitoon -hanke

Vauhtia vesienhoitoon -hanke 22.11.2017 Vauhtia vesienhoitoon -hanke Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistys ry Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistys ry Täyden palvelun osaaja Ympäristötutkimusten ja analytiikan ammattilainen

Lisätiedot

ORIMATTILAN KOKOOMUS TOIMINTASUUNNITELMA 2016

ORIMATTILAN KOKOOMUS TOIMINTASUUNNITELMA 2016 ORIMATTILAN KOKOOMUS TOIMINTASUUNNITELMA 2016 Tavoite Orimattilan Kokoomus on mukana kehittämässä Orimattilan kaupunkia ja Päijät- Hämeen maakuntaa jäsenistönsä ja luottamushenkilöidensä välityksellä Kansallisen

Lisätiedot

Etelä-Pohjanmaan SOTE työvaliokunta. Asialista/ Pöytäkirja. Asia Sivu

Etelä-Pohjanmaan SOTE työvaliokunta. Asialista/ Pöytäkirja. Asia Sivu 1 Kokoustiedot SOTE työvaliokunnan kokous Kokousaika To klo 12.00 14.37 Kokouspaikka Frami D1, kokoustila Mega, Seinäjoki Käsiteltävät asiat 34 41 Asia Sivu 34 Kokouksen avaus... 3 35 Kokousmuistio 13.3.2017

Lisätiedot