MATKAVIESTINTÄJÄRJESTELMÄT HARJOITUSTYÖ: MATKAPUHELINVERKKOJEN MITTAUKSIA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "MATKAVIESTINTÄJÄRJESTELMÄT HARJOITUSTYÖ: MATKAPUHELINVERKKOJEN MITTAUKSIA"

Transkriptio

1 MATKAVIESTINTÄJÄRJESTELMÄT HARJOITUSTYÖ: MATKAPUHELINVERKKOJEN MITTAUKSIA Mika Oja Jarno Herranen

2 TYÖN YLEISKUVA JA JOHDANTO Tutkimuksessa mitattiin kahta eri matkapuhelinverkkoa: Oulun yliopiston tietotaloon asennetun tukiaseman ympärille rakennettua testiverkkoa sekä DNA:n verkkoa Kaijonharjun kirjaston ja päiväkodin läheisyydessä. Mittauksia suoritettiin Nemo Handy -ohjelmalla, joka pyöri Nokia N80 -matkapuhelinympäristössä. Mittauksien kohteena olivat erityisesti UMTS-verkot, mutta jälkimmäisessä mittauskohteessa testilaitteemme siirtyi välillä GSM-verkkoon. Asiat joita mitattiin liittyivät verkon tunnistukseen ja erityisesti toimintaan sekä signaalin voimakkuuden kartoitukseen valittujen alueiden sisällä liikuttaessa. Kullakin alueella suoritettujen mittausten kesto oli noin seitsemän minuuttia. Tässä dokumentissa esittelemme mittaustuloksia sekä niiden perusteella tehtyjä päätelmiä verkkojen toiminnasta valituilla alueilla.

3 LINNANMAAN TESTIVERKKO Verkon tunnistusparametrit Verkosta saatiin mitattua seuraavat solun tunnistuksessa käytettävät parametrit: Mobile Country Code (MCC): 244 Mobile Network Code (MNC): 28 Local Area Code (LAC): Nämä tunnistekoodit määrittävät terminaalin sijainnin verkossa solun tarkkuudella ja oikeissa verkoissa niitä käytetään sijaintirekistereissä joiden perusteella voidaan välittää kaikki terminaalille tulevat yhteydet oikeaan paikkaan. Koodeissa MCC viittaa sijaintivaltioon (Suomi), MNC on verkon tunniste (yliopiston testiverkko) ja LAC on tunniste joka kertoo millä alueella verkossa ollaan. Oletettavasti testiverkossa on olemassa vain yksi alue. Oikeassa käytössä parametreista pitäisi löytyä myös Cell Identification, mutta testiverkossa tätä ei ollut saatavilla. Mahdollinen syy on se, että verkossa ei ole kuin yksi tukiasema ja siten vain yksi solu. Tukiaseman erottelussa käytettävä sekoituskoodi (scrambling code) on testiverkossa kokonaislukuarvona 201. Yhden tukiaseman sisältävässä testiverkossa tällä koodilla ei ole varsinaisesti mitään merkitystä, mutta oikeissa, useita tukiasemia sisältävissä verkoissa jokaisella tukiasemalla on oma koodinsa, jonka perusteella terminaali kykenee vastaanottamaan signaalia vain siltä tukiasemalta, jonka kanssa sen kuuluu olla yhteydessä. Signaalin voimakkuus Tämän voisi sanoa olevan kiinnostavampi osuus tutkimuksesta. Alue jolla mittaukset tehtiin sijaitsi tietotalon eteläpuolella ja hieman sivuillakin, kuten alla olevasta kuljetusta reitistä voidaan nähdä (kuva 1). Kuva 1: Mittausreitti yliopiston eteläpuolella. Mittaustuloksissa voimakkaina vaikuttajina voidaan nähdä erityisesti tekijää. Ensimmäisenä on antenni, joka sijaitsee tietotalon sisäpuolella ja joka on sijoitettu siten, että sen kantavuus ulos on mahdollisimman heikko [1]. Verkkoon kuuluisi myös kaksi ulkona sijaitsevaa antennia, mutta ne eivät olleet testihetkellä käytössä. Toinen vaikuttava tekijä on tukiaseman rajoittuneisuus tehonsäädön suhteen, sillä sitä ei ole lainkaan. Seuraavista kuvista voidaan nähdä näiden vaikutukset varsin selkeästi. Kuvateksteissä mainitut alueet 1 ja 2 on merkitty ylläolevaan karttaan nuolella.

4 Kuva 2: Lähetetty ja vastaanotettu teho alueella 1 Kuva 3: Lähetetty ja vastaanotettu teho alueella 2 Tehonsäädön puuttuminen näkyy näissä kuvissa varsin selkeästi varsinkin lähetystehosta, sillä se pysyy jatkuvasti yhtä korkeana riippumatta varsinaisesta sijainnista verkossa. Yhtä lailla tämä on näkyvissä, joskaan ei niin selkeästi, vastaanotetun signaalin kantoaallon voimakkuudesta (RSSI, paksu sininen viiva 1 ) sekä hyödyllisen osan voimakkuudesta (RSCP, punainen viiva). Teho ei siis nouse missään vaiheessa kummassakaan tapauksessa, vaikka alla olevista kuvista voidaan nähdä, että päätelaite haluaisi tehoja nostaa sekä uplink- että downlink-suunnissa. Kuva 4: Tehon nostokomentojen prosentuaalinen osuus alueella 1 1 Jostain syystä ohjelma ei halunnut näyttää viivaa vihreänä, vaikka tunnisterivissä niin väitetään.

5 Kuva 5: Tehon nostokomentojen prosentuaalinen osuus alueella 2 Uplink-suunnassa tehon nostokomentojen prosentuaalinen osuus on noin sata, mutta koska tukiasemassa ei ole tehonsäätöä, ei näihin pyyntöihin vastata missään vaiheessa ja lähetysteho pysyy jatkuvasti samassa arvossa. Sama pätee downlink-suunnassa, jossa tehoa ei saada ylöspäin pyynnöistä huolimatta, sillä tukiasemasta puuttuu mahdollisuus antaa tähän suuntaan lisää tehoa. Maantieteellinen sijainti puolestaan vaikuttaa tehoihin selkeästi. Nähtävissä on, että vastaanotettu kantoaallon signaalin voimakkuus pysyy heikoimmassa arvossa eteläseinustalla ja alkaa nousta sekä vaihdella enemmän ajan suhteen siirryttäessä länsiseinustalle, mikä on myös odotettavaa ottaen huomioon antennin sijainnin tietotalon aulan katossa, josta eteläseinustalle on selkeästi enemmän seiniä välissä kuin länsiseinustalle. Parhailla alueilla, tietotalon ja yliopiston päärakennuksen välisen yhdyskäytävän lähellä, vastaanotettu hyötyteho (Ec/No) oli luokkaa -3 db kun taas eteläseinustalla arvo oli -10 db. Otimme myös vertailuksi lyhyen mittauksen tietotalon aulasta, jossa tulos oli -3 db luokkaa. Kantoaallon signaalin voimakkuus ja hyötytehon erotus mittauksissa on kuitenkin erityisesti hyvällä alueella varsin pieni, eli signaalissa on suhteellisen vähän häiriötä, mikä on myöskin varsin odotettavaa ruuhkattomassa verkossa.

6 DNA Kaijonharjun keskustan lähellä Verkon tunnistusparametrit Verkosta saatiin mitattua seuraavat solun tunnistuksessa käytettävät parametrit: Mobile Country Code (MCC): 244 Mobile Network Code (MNC): 12 Local Area Code (LAC): Cell Identification: Useita Liikuttaessa solu vaihtui useita kertoja ja kaiken kaikkiaan mobiilipäätteemme ehti olla peräti kuuden solun alueella, joista vain puolessa käytettiin UMTS-teknologiaa. Alla olevaan karttaan on merkitty tarkemmin millä alueilla solut suurinpiirtein vallitsivat. Kuva 6: Mittausreitti Kaijonharjussa. UMTS-verkon kuuluvuus katosi siirryttäessä korkeiden kerrostalojen taakse, joten tästä voidaan päätellä kyseisen verkkoteknologian tuen olevan tässä verkossa mahdollisesti Kaijonharjun keskustassa tai samassa suunnassa kauempana, kuitenkin siten että UMTS-signaalin voimakkuus putosi liian heikoksi korkean esteen asettuessa tukiaseman ja mobiilipäätteen väliin. Koska päätelaitteemme oli yhteydessä useisiin eri tukiasemiin, käytettiin kommunikaatiossa myös jokaista tukiasemaa varten omaa sekoituskoodia, joiden käyttöön palaamme hieman myöhemmin. Verkosta saatiin tässä tutkimuksessa mitattua vain rajoitetusti parametreja, koska päätelaite oli koko ajan idle-tilassa, jolloin verkko ei ymmärrettävistä syistä kohdista päätteeseen mitään resursseja joita se ei tarvitse, koska nämä rasittaisivat verkkoa turhaan. Ylläolevien parametrien lisäksi oli mahdollista mitata vain lähinnä Random Access Channel (RACH) -parametreja. Tätä kanavaa käytetään, kun mobiilipääte haluaa muodostaa yhteyden ja ilmoittaa siitä tukiasemalle [2]. Lisäksi mittauksista saadaan radioresurssien hallinnan (RRC) tila, joka oli vähemmän yllättäen idle. RRC on nimi protokollalle, jonka kautta päätelaite ja radioverkko-ohjain keskustelevat[3]. Koska kyseessä on oikea verkko, on tehonhallinta käytössä, mutta se ei kuitenkaan näy idle-tilassa millään tavalla. Aktiivinen setti ja signaalin voimakkuus Aktiivisessa setissä oli valitulla alueella parhaillaan kaksi tukiasemaa, mutta pääosan ajasta vain yksi, joka kuitenkin vaihteli alueelta toiselle liikuttaessa niin kauan kuin päätelaite sijaitsi UMTS:n kuuluvuusalueella. Tarkkailun kohteena olleessa setissä sen sijaan oli useampia ja alla olevasta kuvasta nähdään kaikki mittausten aikana havaitut mahdolliset sekoituskoodit l. tukiasemat.

7 Kuva 7: Kaikkien alueella havaittujen tukiasemien sekoituskoodit Aktiivisessa setissä olivat kuitenkin ainoastaan koodeja 20, 98 ja 194 vastaavat tukiasemat ja näiden välillä vaihdeltiin jonkin verran. Näistä ensimmäisenä käytössä oli 98, mutta allaolevasta kuvasarjasta nähdään tilanne, jossa 194:ää vastaavan tukiaseman signaali muuttuu voimakkaammaksi ja tulee lopulta valituksi aktiiviseen settiin samalla, kun 98 tiputetaan. Teoria [4]

8 Kuva 8: Ec/No ennen vaihtoa Kuva 9: Ec/No vaihdon jälkeen

9 Ec/No-arvot liikkuivat pääasiassa -10 ja -12 db välillä. Parametreista alussa mitattu kantoaallon signaalin voimakkuus on hieman korkeampi, noin -9 ja -10 db välillä. Ero on hieman suurempi kuin testiverkossa keskimäärin. GSM-alueelle siirryttäessä vastaanotetut teholukemat muuttuivat tiheämpään tahtiin, mikä on nähtävissä alla olevasta kuvasta, joka on hetkellä jossa UMTS:n kuuluvuus lakkaa ja siirrytään GSM-verkkoon. Vastaavasti palattaessa UMTS-alueelle käyrä tasoittuu jälleen. Kuva 10: Vastaanotetun tehon muutos siirryttäessä GSM-verkkoon Kuva 11: Vastaanotetun tehon muutos siirryttäessä UMTS-verkkoon Syy on tavallaan ilmeinen, sillä verkkoteknologiasta toiseen siirryttäessä idle-tilassa tukiaseman kanssa käytävä keskustelu on sisällöltään sekä siirtotekniikaltaan erilaista. Tutkimuksen aihepiiriin ei kuulunut varsinaisesti selvittää näiden kahden teknologian välisiä eroja tässä suhteessa, joten jätämme asian lukijan kiinnostuksen varaan.

10 Viitteet [1] University of Oulu, Department of Electrical and Information Engineering, GSM1800/EDGE/WCDMA radio interface test network for educational purposes (2007), Centre for Wireless Communications, Oulu, 14 s. [2] 3G TS Physical Layer Procedures [3] 3G TS RRC Protocol Specification [4]

Mobiiliverkkojen vertailumittaus Tampere, Jyväskylä, Turku

Mobiiliverkkojen vertailumittaus Tampere, Jyväskylä, Turku Mobiiliverkkojen vertailumittaus Tampere, Jyväskylä, Turku Marraskuu 2018 1. Tiivistelmä... 3 2. Johdanto... 4 3. Tulokset... 5 3.1. Kaupunkikohtaiset tulokset, Tampere... 5 3.1. Kaupunkikohtaiset tulokset,

Lisätiedot

Mobiiliverkkojen vertailumittaus Seinäjoki

Mobiiliverkkojen vertailumittaus Seinäjoki Mobiiliverkkojen vertailumittaus Seinäjoki Joulukuu 2018 1. Tiivistelmä... 3 2. Johdanto... 4 3. Tulokset... 5 4. Menetelmä... 9 1. Tiivistelmä Syksyllä 2018 suoritetussa tutkimuksessa selvitettiin LTE-verkkojen

Lisätiedot

4G LTE-verkkojen sisätilakuuluvuusvertailu 1H2014

4G LTE-verkkojen sisätilakuuluvuusvertailu 1H2014 4G LTE-verkkojen sisätilakuuluvuusvertailu 1H2014 27. kesäkuuta 2014 Omnitele Ltd. Mäkitorpantie 3B P.O. Box 969, 00101 Helsinki Finland Puh: +358 9 695991 Fax: +358 9 177182 E-mail: contact@omnitele.fi

Lisätiedot

Operaattorivertailu SELVITYS LTE VERKKOJEN KUULUVUUDESTA

Operaattorivertailu SELVITYS LTE VERKKOJEN KUULUVUUDESTA Operaattorivertailu SELVITYS LTE VERKKOJEN KUULUVUUDESTA SISÄLLYSLUETTELO TIIVISTELMÄ... 3 YLEISTÄ... 4 TAVOITE... 5 PAIKKAKUNNAT... 5 MITATUT SUUREET JA MITTAUSJÄRJESTELMÄ... 6 MITATUT SUUREET... 6 MITTAUSJÄRJESTELMÄ...

Lisätiedot

Operaattorivertailu SELVITYS LTE VERKKOJEN KUULUVUUDESTA

Operaattorivertailu SELVITYS LTE VERKKOJEN KUULUVUUDESTA Operaattorivertailu SELVITYS LTE VERKKOJEN KUULUVUUDESTA SISÄLLYSLUETTELO TIIVISTELMÄ... 3 YLEISTÄ... 4 TAVOITE... 5 PAIKKAKUNNAT... 5 MITATUT SUUREET JA MITTAUSJÄRJESTELMÄ... 6 MITATUT SUUREET... 6 MITTAUSJÄRJESTELMÄ...

Lisätiedot

Mobile World Communications Oy SIRETTA SNYPER 3G. Käyttöönotto-ohje

Mobile World Communications Oy SIRETTA SNYPER 3G. Käyttöönotto-ohje Mobile World Communications Oy SIRETTA SNYPER 3G Käyttöönotto-ohje SNYPER 3G Signaalinvoimakkuuden mittauslaite YLEISTÄ LAITTEESTA SNYPER on matkapuhelinverkon signaalinvoimakkuuden mittalaite 2G- ja 3G-verkoille.

Lisätiedot

Mobiiliverkkojen tiedonsiirtonopeuksien vertailu 02/2015. Mobiiliverkkojen tiedonsiirtonopeuksien vertailu, Tiivistelmä 02/2015

Mobiiliverkkojen tiedonsiirtonopeuksien vertailu 02/2015. Mobiiliverkkojen tiedonsiirtonopeuksien vertailu, Tiivistelmä 02/2015 Mobiiliverkkojen tiedonsiirtonopeuksien vertailu, Tiivistelmä 02/2015 17.02.2015 Mbit/s Mobiiliverkkojen tiedonsiirtonopeuksien vertailu 02/2015 Tiivistelmä Oy Omnitele Ab on DNA Oy:n tilauksesta suorittanut

Lisätiedot

Operaattorivertailu SELVITYS LTE VERKKOJEN NOPEUDESTA

Operaattorivertailu SELVITYS LTE VERKKOJEN NOPEUDESTA Operaattorivertailu SELVITYS LTE VERKKOJEN NOPEUDESTA SISÄLLYSLUETTELO TIIVISTELMÄ... 3 YLEISTÄ... 4 TAVOITE... 5 PAIKKAKUNNAT... 5 MITATUT SUUREET JA MITTAUSJÄRJESTELMÄ... 6 MITATUT SUUREET... 6 MITTAUSJÄRJESTELMÄ...

Lisätiedot

Operaattorivertailu SELVITYS 3G VERKKOJEN DATANOPEUKSISTA

Operaattorivertailu SELVITYS 3G VERKKOJEN DATANOPEUKSISTA Operaattorivertailu SELVITYS 3G VERKKOJEN DATANOPEUKSISTA SISÄLLYSLUETTELO TIIVISTELMÄ... 3 YLEISTÄ... 4 TAVOITE... 5 PAIKKAKUNNAT... 5 MITATUT SUUREET JA MITTAUSJÄRJESTELMÄ... 6 MITATUT SUUREET... 6 MITTAUSJÄRJESTELMÄ...

Lisätiedot

Operaattorivertailu SELVITYS PÄÄKAUPUNKISEUDULLA TOIMIVIEN 3G MATKAVIESTINVERKKOJEN DATANOPEUKSISTA

Operaattorivertailu SELVITYS PÄÄKAUPUNKISEUDULLA TOIMIVIEN 3G MATKAVIESTINVERKKOJEN DATANOPEUKSISTA Operaattorivertailu SELVITYS PÄÄKAUPUNKISEUDULLA TOIMIVIEN 3G MATKAVIESTINVERKKOJEN DATANOPEUKSISTA SISÄLLYSLUETTELO TIIVISTELMÄ... 3 YLEISTÄ... 4 TAVOITE... 4 PAIKKAKUNNAT... 5 MITATUT SUUREET JA MITTAUSJÄRJESTELMÄ...

Lisätiedot

Operaattorivertailu SELVITYS LTE VERKKOJEN KUULUVUUDESTA

Operaattorivertailu SELVITYS LTE VERKKOJEN KUULUVUUDESTA Operaattorivertailu SELVITYS LTE VERKKOJEN KUULUVUUDESTA SISÄLLYSLUETTELO TIIVISTELMÄ... 3 YLEISTÄ... 4 TAVOITE... 5 PAIKKAKUNNAT... 5 MITATUT SUUREET JA MITTAUSJÄRJESTELMÄ... 6 MITATUT SUUREET... 6 MITTAUSJÄRJESTELMÄ...

Lisätiedot

Kuuluvuusselvitys SUOMESSA TOIMIVIEN UMTS - MATKAVIESTINVERKKOJEN KUULUVUUSSELVITYS

Kuuluvuusselvitys SUOMESSA TOIMIVIEN UMTS - MATKAVIESTINVERKKOJEN KUULUVUUSSELVITYS Kuuluvuusselvitys SUOMESSA TOIMIVIEN UMTS - MATKAVIESTINVERKKOJEN KUULUVUUSSELVITYS Tekniikantie 12 Tel. +358 9 2517 3300 eceltd@eceltd.com FI-02150 Espoo, Finland Fax +358 9 2517 3301 www.eceltd.com SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

3G-verkkojen vertailumittaus

3G-verkkojen vertailumittaus 3G-verkkojen vertailumittaus SELVITYS SUOMESSA TOIMIVISTA 3G MATKAVIESTINVERKOISTA Tekniikantie 12 Tel. +358 9 2517 3300 eceltd@eceltd.com FI-02150 Espoo, Finland Fax +358 9 2517 3301 www.eceltd.com SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

Langattoman verkon spektrianalyysi

Langattoman verkon spektrianalyysi Langattoman verkon spektrianalyysi on päijät-hämäläinen yritys- ja yhteisöasiakkaita palveleva ICTkokonaisratkaisutoimittaja. Olemme tuottaneet laadukasta palvelua jo vuodesta 2005 Päijät- Hämeessä ja

Lisätiedot

Operaattorivertailu SELVITYS LTE VERKKOJEN KUULUVUUDESTA

Operaattorivertailu SELVITYS LTE VERKKOJEN KUULUVUUDESTA Operaattorivertailu SELVITYS LTE VERKKOJEN KUULUVUUDESTA SISÄLLYSLUETTELO TIIVISTELMÄ... 3 YLEISTÄ... 4 TAVOITE... 5 PAIKKAKUNNAT... 5 MITATUT SUUREET JA MITTAUSJÄRJESTELMÄ... 6 MITATUT SUUREET... 6 MITTAUSJÄRJESTELMÄ...

Lisätiedot

Matkapuhelinverkot, 3g lisämateriaali

Matkapuhelinverkot, 3g lisämateriaali Matkapuhelinverkot, 3g lisämateriaali Seppo Moilanen Matkapuhelinverkot, 3G Avainkysymyksiä: Miten 3g (WCDMA/UMTS) verkko / ilmarajapinta eroaa 2G:stä (GSM:stä)? Mitä etua 3g:stä on operaattoreille? Mitä

Lisätiedot

Operaattorivertailu SELVITYS LTE VERKKOJEN SISÄKUULUVUUDESTA PÄÄKAUPUNKISEUDULLA

Operaattorivertailu SELVITYS LTE VERKKOJEN SISÄKUULUVUUDESTA PÄÄKAUPUNKISEUDULLA Operaattorivertailu SELVITYS LTE VERKKOJEN SISÄKUULUVUUDESTA PÄÄKAUPUNKISEUDULLA SISÄLLYSLUETTELO TIIVISTELMÄ... 3 YLEISTÄ... 4 TAVOITE... 5 MITTAUSPAIKAT... 5 MITATUT SUUREET JA MITTAUSJÄRJESTELMÄ...

Lisätiedot

1 JOHDANTO 3 2 LÄHTÖTIEDOT JA MENETELMÄT 4

1 JOHDANTO 3 2 LÄHTÖTIEDOT JA MENETELMÄT 4 Karri Kauppila KOTKAN JA HAMINAN TUULIVOIMALOIDEN MELUMITTAUKSET 21.08.2013 Melumittausraportti 2013 SISÄLLYS 1 JOHDANTO 3 2 LÄHTÖTIEDOT JA MENETELMÄT 4 2.1 Summan mittauspisteet 4 2.2 Mäkelänkankaan mittauspisteet

Lisätiedot

Operaattorivertailu SELVITYS SUOMESSA TOIMIVIEN 3G MATKAVIESTINVERKKOJEN KUULUVUUDESTA JA DATANOPEUDESTA

Operaattorivertailu SELVITYS SUOMESSA TOIMIVIEN 3G MATKAVIESTINVERKKOJEN KUULUVUUDESTA JA DATANOPEUDESTA Operaattorivertailu SELVITYS SUOMESSA TOIMIVIEN 3G MATKAVIESTINVERKKOJEN KUULUVUUDESTA JA DATANOPEUDESTA SISÄLLYSLUETTELO TIIVISTELMÄ... 3 YLEISTÄ... 4 TAVOITE... 4 PAIKKAKUNNAT... 5 MITATUT SUUREET JA

Lisätiedot

Operaattorivertailu SELVITYS LTE VERKKOJEN KUULUVUUDESTA

Operaattorivertailu SELVITYS LTE VERKKOJEN KUULUVUUDESTA Operaattorivertailu SELVITYS LTE VERKKOJEN KUULUVUUDESTA SISÄLLYSLUETTELO TIIVISTELMÄ... 3 YLEISTÄ... 4 TAVOITE... 5 PAIKKAKUNNAT... 5 MITATUT SUUREET JA MITTAUSJÄRJESTELMÄ... 6 MITATUT SUUREET... 6 MITTAUSJÄRJESTELMÄ...

Lisätiedot

OSA 1 LUKON ASENNUS JA KYTKENTÄ. Lukon asennusosat

OSA 1 LUKON ASENNUS JA KYTKENTÄ. Lukon asennusosat Tämä on Rollock WLAN-lukon ja lukijalaitteen käyttöönotto-ohje. Osassa 1 kuvataan lukon asennus ja kytkentä. Osassa 2 kuvataan lukijan asennus ja kytkentä. Osassa 3 kuvataan käyttöönotto, joka on molemmille

Lisätiedot

Tekniikantie 12 Tel FI Espoo, Finland Fax

Tekniikantie 12 Tel FI Espoo, Finland Fax Kuuluvuusselvitys SUOMESSA TOIMIVIEN UMTS-MATKAVIESTINVERKKOJEN KUULUVUUSSELVITYS Tekniikantie 12 Tel. +358 9 2517 3300 eceltd@eceltd.com FI-02150 Espoo, Finland Fax +358 9 2517 3301 www.eceltd.com SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

YMPÄRISTÖMELUN MITTAUSRAPORTTI

YMPÄRISTÖMELUN MITTAUSRAPORTTI Ympäristömelu Raportti PR3231 Y01 Sivu 1 (11) Plaana Oy Jorma Hämäläinen Turku 16.8.2014 YMPÄRISTÖMELUN MITTAUSRAPORTTI Mittaus 14.6.2014 Raportin vakuudeksi Jani Kankare Toimitusjohtaja, FM HELSINKI Porvoonkatu

Lisätiedot

Antennitelevision näkyvyyden turvaaminen. Keskustelutilaisuudet Ähtärissä ja Lehtimäellä alueiden tv-vastaanoton ongelmista

Antennitelevision näkyvyyden turvaaminen. Keskustelutilaisuudet Ähtärissä ja Lehtimäellä alueiden tv-vastaanoton ongelmista Antennitelevision näkyvyyden turvaaminen Keskustelutilaisuudet Ähtärissä ja Lehtimäellä 30.5.2017 alueiden tv-vastaanoton ongelmista Tilaisuuden ohjelma 1. Miten varmistetaan hyvä tv-vastaanotto» Hyvä

Lisätiedot

TETRA-laajakaistatoistin Kuvaus ja vaatimukset

TETRA-laajakaistatoistin Kuvaus ja vaatimukset Liite 1 10.2.2010 Liite 1 2(6) Sisällysluettelo 1. Hankinnan kohteen määrittely... 3 2. Sähkötekniset vaatimukset... 3 3. Käyttöympäristö... 4 4. Mekaaniset vaatimukset... 4 5. Huoltoliitäntä [local maintenance

Lisätiedot

Operaattorivertailu SELVITYS 3G VERKKOJEN DATANOPEUKSISTA

Operaattorivertailu SELVITYS 3G VERKKOJEN DATANOPEUKSISTA Operaattorivertailu SELVITYS 3G VERKKOJEN DATANOPEUKSISTA SISÄLLYSLUETTELO TIIVISTELMÄ... 3 YLEISTÄ... 4 TAVOITE... 5 PAIKKAKUNNAT... 5 MITATUT SUUREET JA MITTAUSJÄRJESTELMÄ... 6 MITATUT SUUREET... 6 MITTAUSJÄRJESTELMÄ...

Lisätiedot

Tuulivoimaloiden vaikutus matkaviestin- ja TVverkkoihin

Tuulivoimaloiden vaikutus matkaviestin- ja TVverkkoihin TUTKIMUSRAPORTTI VTT-R-00332-15 Tuulivoimaloiden vaikutus matkaviestin- ja TVverkkoihin Loppuraportti Kirjoittajat: Luottamuksellisuus: Markku Sipilä, Seppo Horsmanheimo, Lotta Tuomimäki, Johan Stén, Niwas

Lisätiedot

Puhelintukiasema-antennin säteilykuvion mittaus multikopterilla (Valmiin työn esittely)

Puhelintukiasema-antennin säteilykuvion mittaus multikopterilla (Valmiin työn esittely) Puhelintukiasema-antennin säteilykuvion mittaus multikopterilla (Valmiin työn esittely) Nina Gunell 24.03.2016 Ohjaaja: Yliopistonlehtori Jari Holopainen Valvoja: Professori Harri Ehtamo Työn saa tallentaa

Lisätiedot

Operaattorivertailu SELVITYS SUOMESSA TOIMIVIEN 3G MATKAVIESTINVERKKOJEN KUULUVUUDESTA JA DATANOPEUDESTA

Operaattorivertailu SELVITYS SUOMESSA TOIMIVIEN 3G MATKAVIESTINVERKKOJEN KUULUVUUDESTA JA DATANOPEUDESTA Operaattorivertailu SELVITYS SUOMESSA TOIMIVIEN 3G MATKAVIESTINVERKKOJEN KUULUVUUDESTA JA DATANOPEUDESTA Tekniikantie 12 Tel. +358 9 2517 3300 eceltd@eceltd.com FI-02150 Espoo, Finland Fax +358 9 2517

Lisätiedot

w4g Kotimokkula käyttöopas

w4g Kotimokkula käyttöopas w4g Kotimokkula käyttöopas 4G Kotimokkula on huippunopea reititin, jonka avulla voit liittää laitteita internetiin WLAN-verkkoa tai. Mukavin tapa käyttää Kotimokkulaa on liittää tietokone, matkapuhelin

Lisätiedot

Operaattorivertailu SELVITYS SUOMESSA TOIMIVIEN UMTS MATKAVIESTINVERKKOJEN KUULUVUUDESTA JA DATANOPEUDESTA

Operaattorivertailu SELVITYS SUOMESSA TOIMIVIEN UMTS MATKAVIESTINVERKKOJEN KUULUVUUDESTA JA DATANOPEUDESTA Operaattorivertailu SELVITYS SUOMESSA TOIMIVIEN UMTS MATKAVIESTINVERKKOJEN KUULUVUUDESTA JA DATANOPEUDESTA Tekniikantie 12 Tel. +358 9 2517 3300 eceltd@eceltd.com FI-02150 Espoo, Finland Fax +358 9 2517

Lisätiedot

Tools and methods for testing Open Iub interface of WCDMA base transceiver station

Tools and methods for testing Open Iub interface of WCDMA base transceiver station Teknillinen Korkeakoulu Sähkö- ja tietoliikennetekniikan osasto Marko Kotilainen Tools and methods for testing Open Iub interface of WCDMA base transceiver station Espoo 14.1.2003 Valvoja: Prof. Sven-Gustav

Lisätiedot

Rev 2.0. GSM-Line Käsikirja

Rev 2.0. GSM-Line Käsikirja Fin Rev 2.0 Käsikirja Sisältö Sisältö Johdanto 1 LED-diodit 2 SIM-kortti 3 Ongelmanratkaisu 4 Häiriöt 5 Yksikön liittäminen 5 Tekniset tiedot 5 Hisselektronik AB Antennvägen 10, 135 48 TYRESÖ, Sweden.

Lisätiedot

SafeLine GL1. Käsikirja. GSM-vaihtoehto kaikille hissipuhelimillemme. (GSM-Line)

SafeLine GL1. Käsikirja. GSM-vaihtoehto kaikille hissipuhelimillemme. (GSM-Line) SafeLine GL1 (GSM-Line) Käsikirja GSM-vaihtoehto kaikille hissipuhelimillemme. SafeLine GL1 (GSM-Line) Käsikirja safeline.eu Sisältö Safety and general information Käyttöönotto 4 LED-Diodit 4 Häiriö/huono

Lisätiedot

Seminaariesitelmä. Channel Model Integration into a Direct Sequence CDMA Radio Network Simulator

Seminaariesitelmä. Channel Model Integration into a Direct Sequence CDMA Radio Network Simulator S-38.310 Tietoverkkotekniikan diplomityöseminaari Seminaariesitelmä Channel Model Integration into a Direct Sequence CDMA Radio Network Simulator Teemu Karhima 12.8.2002 Koostuu kahdesta eri kokonaisuudesta:

Lisätiedot

3G-verkkojen tiedonsiirtonopeuksien vertailu 2/2013

3G-verkkojen tiedonsiirtonopeuksien vertailu 2/2013 3G-verkkojen tiedonsiirtonopeuksien vertailu 2/2013 18. helmikuuta 2013 Omnitele Ltd. Mäkitorpantie 3B P.O. Box 969, 00101 Helsinki Finland Puh: +358 9 695991 Fax: +358 9 177182 E-mail: contact@omnitele.com

Lisätiedot

Aalto-yliopiston sähkötekniikan korkeakoulu Korvaavuusluettelo

Aalto-yliopiston sähkötekniikan korkeakoulu Korvaavuusluettelo Aalto-yliiston sähkötekniikan korkeakoulu Korvaavuusluettelo S-72 Tietoliikennetekniikka Uusin kurssi Edellinen kurssi Edellinen kurssi Edellinen kurssi Edellinen kurssi Edellinen kurssi S-26.002 Johdatus

Lisätiedot

Kahden laboratorion mittaustulosten vertailu

Kahden laboratorion mittaustulosten vertailu TUTKIMUSSELOSTUS NRO RTE9 (8) LIITE Kahden laboratorion mittaustulosten vertailu Sisältö Sisältö... Johdanto... Tulokset.... Lämpökynttilät..... Tuote A..... Tuote B..... Päätelmiä.... Ulkotulet.... Hautalyhdyt,

Lisätiedot

Aalto-yliopiston sähkötekniikan korkeakoulu Korvaavuusluettelo

Aalto-yliopiston sähkötekniikan korkeakoulu Korvaavuusluettelo Aalto-yliiston sähkötekniikan korkeakoulu Korvaavuusluettelo S-72 Tietoliikennetekniikka Uusin kurssi Edellinen kurssi Edellinen kurssi Edellinen kurssi Edellinen kurssi Edellinen kurssi ELEC-A0110 Johdatus

Lisätiedot

Radioyhteys: Tehtävien ratkaisuja. 4π r. L v. a) Kiinteä päätelaite. Iso antennivahvistus, radioaaltojen vapaa eteneminen.

Radioyhteys: Tehtävien ratkaisuja. 4π r. L v. a) Kiinteä päätelaite. Iso antennivahvistus, radioaaltojen vapaa eteneminen. 1S1E ietoliikenteen perusteet Metropolia/A. Koivumäki adioyhteys: ehtävien ratkaisuja 1. Langatonta laajakaistaa tarjoavan 3.5 GHz:n taajuudella toimivan WiMAX-verkon tukiaseman lähettimen lähetysteho

Lisätiedot

1 Määrittele seuraavat langattoman tiedonsiirron käsitteet.

1 Määrittele seuraavat langattoman tiedonsiirron käsitteet. 1 1 Määrittele seuraavat langattoman tiedonsiirron käsitteet. Radiosignaalin häipyminen. Adaptiivinen antenni. Piilossa oleva pääte. Radiosignaali voi edetä lähettäjältä vastanottajalle (jotka molemmat

Lisätiedot

Testiraportti LTE-verkon nopeusmittauksista

Testiraportti LTE-verkon nopeusmittauksista Testiraportti LTE-verkon nopeusmittauksista Mittauksen päämääränä oli tutkia Telewell 3G-Router päätelaitteen suorituskykyä LTE-Lan-gateway konfiguraatiossa. Vertailuarvojen saamiseksi nopeustestejä tehtiin

Lisätiedot

143081-1.1 1(5)+liitteet

143081-1.1 1(5)+liitteet 1481-1.1 1(5)+liitteet DI Benoît Gouatarbès, TkT Henri Penttinen 1.7.2014 Nobinan Roihupellon linja-autovarikko Tilaaja: Nobina Finland Oy Tilaus: 11.6.2014 Yhteyshenkilö: Katja Olli ÄÄNITASOMITTAUKSET

Lisätiedot

Verkkosuunnittelu: Suunnittelutyön osa-alueet: Peittoaluesuunnittelu Kapasiteettisuunnittelu Taajuussuunnittelu Parametrisuunnittelu

Verkkosuunnittelu: Suunnittelutyön osa-alueet: Peittoaluesuunnittelu Kapasiteettisuunnittelu Taajuussuunnittelu Parametrisuunnittelu 1 Verkkosuunnittelu: Suunnittelutyön osa-alueet: Peittoaluesuunnittelu Kapasiteettisuunnittelu Taajuussuunnittelu Parametrisuunnittelu Erityyppiset etenemisympäristöt: maaseutu (metsä, pelto, vuoristo,

Lisätiedot

SOLUKKORADIOJÄRJESTELMÄT A Tietoliikennetekniikka II Osa 17 Kari Kärkkäinen Syksy 2015

SOLUKKORADIOJÄRJESTELMÄT A Tietoliikennetekniikka II Osa 17 Kari Kärkkäinen Syksy 2015 1 SOLUKKORADIOJÄRJESTELMÄT MATKAPUHELINVERKON PELKISTETTY IDEA 2 SOLUKON IDEA: TAAJUUKSIEN UUDELLEENKÄYTTÖ 3 1/r 2...6 -vaimenemislain vuoksi D CP :n välein voidaan sama taajuus ottaa uudelleen käyttöön.

Lisätiedot

Mobiiliverkkojen tiedonsiirtonopeuksien vertailu pääkaupunkiseudun metrossa, syyskuu 2018

Mobiiliverkkojen tiedonsiirtonopeuksien vertailu pääkaupunkiseudun metrossa, syyskuu 2018 Mobiiliverkkojen tiedonsiirtonopeuksien vertailu pääkaupunkiseudun metrossa, syyskuu 2018 Loppuraportti, 26.10.2018 Keskimääräinen tiedonsiirtonopeus tukiasemalta päätelaitteeseen [Mbit/s] 100 75 85,2

Lisätiedot

Aalto-yliopiston sähkötekniikan korkeakoulu Korvaavuusluettelo

Aalto-yliopiston sähkötekniikan korkeakoulu Korvaavuusluettelo Aalto-yliiston sähkötekniikan korkeakoulu Korvaavuusluettelo S-72 Tietoliikennetekniikka Uusin kurssi Edellinen kurssi Edellinen kurssi Edellinen kurssi Edellinen kurssi Edellinen kurssi ELEC-A0110 Johdatus

Lisätiedot

DownLink Shared Channel in the 3 rd Generation Base Station

DownLink Shared Channel in the 3 rd Generation Base Station S-38.110 Diplomityöseminaari DownLink Shared hannel in the 3 rd Diplomityön tekijä: Valvoja: rofessori Samuli Aalto Ohjaaja: Insinööri Jari Laasonen Suorituspaikka: Nokia Networks 1 Seminaarityön sisällysluettelo

Lisätiedot

Hailuodon lautta Meluselvitys

Hailuodon lautta Meluselvitys Hailuodon lautta Meluselvitys 1.7.2009 Laatinut: Mikko Alanko Tarkastanut: Ilkka Niskanen Hailuodon lautan meluselvitys Meluselvitys 1.7.2009 Tilaaja Metsähallitus Laatumaa Erkki Kunnari Veteraanikatu

Lisätiedot

Laboratorioraportti 3

Laboratorioraportti 3 KON-C3004 Kone-ja rakennustekniikan laboratoriotyöt Laboratorioraportti 3 Laboratorioharjoitus 1B: Ruuvijohde Ryhmä S: Pekka Vartiainen 427971 Jari Villanen 69830F Anssi Petäjä 433978 Mittaustilanne Harjoituksessa

Lisätiedot

Radiotaajuuspäivät. Tuulipuistojen vaikutus antenni-tv-näkyvyyteen. Teppo Ahonen/Digita 20.11.2014

Radiotaajuuspäivät. Tuulipuistojen vaikutus antenni-tv-näkyvyyteen. Teppo Ahonen/Digita 20.11.2014 Radiotaajuuspäivät Tuulipuistojen vaikutus antenni-tv-näkyvyyteen 20.11.2014 Teppo Ahonen/Digita Esityksen sisältö 1. Tausta Tuulivoimapuistojen rakentamistilanne Digitan tekemät mittaukset ja selvitykset

Lisätiedot

CISCO AIRONET 1242AG -TUKIASEMA

CISCO AIRONET 1242AG -TUKIASEMA CISCO AIRONET 1242AG -TUKIASEMA Asennus ja käyttöönotto -ohjeet 4.11.2010 Jaakko Helskyaho CISCO AIRONET 1242AG 2 (10) SISÄLLYSLUETTELO 1 YLEISTÄ... 3 1.1 Tukiaseman liitännät... 3 1.2 Virransyöttösovitin...

Lisätiedot

Diplomityöseminaari

Diplomityöseminaari Diplomityöseminaari 3.9.2002 Jussi Vesterinen Aiheena: Implementation of Admission Control in a CDMA Network Simulator Työn valvoja: Prof. Sven-Gustav Häggman Työn tavoitteena on tutkia CDMA-verkon pääsynhallintaa

Lisätiedot

Tutkimusraportti Hiekkaharjun paloaseman sisäilman hiukkaspitoisuuksista

Tutkimusraportti Hiekkaharjun paloaseman sisäilman hiukkaspitoisuuksista Tutkimusraportti Hiekkaharjun paloaseman sisäilman hiukkaspitoisuuksista sivu 1/6 Päiväys: 18.05.2006 Asiakas: Laatija: Vantaan kaupungin tilakeskus Kielotie 13 01300 VANTAA Yhteyshenkilö: Pekka Wallenius

Lisätiedot

AKKREDITOITU TESTAUSLABORATORIO ACCREDITED TESTING LABORATORY VERKOTAN OY VERKOTAN LTD.

AKKREDITOITU TESTAUSLABORATORIO ACCREDITED TESTING LABORATORY VERKOTAN OY VERKOTAN LTD. T287/M03/2017 Liite 1 / Appendix 1 Sivu / Page 1(5) AKKREDITOITU TESTAUSLABORATORIO ACCREDITED TESTING LABORATORY VERKOTAN OY VERKOTAN LTD. Tunnus Code Laboratorio Laboratory Osoite Address www www T287

Lisätiedot

AKKREDITOITU TESTAUSLABORATORIO ACCREDITED TESTING LABORATORY

AKKREDITOITU TESTAUSLABORATORIO ACCREDITED TESTING LABORATORY T297/A01/2016 Liite 1 / Appendix 1 Sivu / Page 1(7) AKKREDITOITU TESTAUSLABORATORIO ACCREDITED TESTING LABORATORY NOKIA SOLUTIONS AND NETWORKS OY, TYPE APPROVAL Tunnus Code Laboratorio Laboratory Osoite

Lisätiedot

S-38.1105 Tietoliikennetekniikan perusteet. Piirikytkentäinen evoluutio. Annukka Kiiski

S-38.1105 Tietoliikennetekniikan perusteet. Piirikytkentäinen evoluutio. Annukka Kiiski S-38.1105 Tietoliikennetekniikan perusteet Piirikytkentäinen evoluutio Annukka Kiiski Verkon topologia Kuvaa verkon rakenteen Fyysinen vs looginen topologia Tähti asema keskitin Perustopologioita Kahdenvälinen

Lisätiedot

CISCO AIRONET 1131AG -TUKIASEMA

CISCO AIRONET 1131AG -TUKIASEMA CISCO AIRONET 1131AG -TUKIASEMA Asennus ja käyttöönotto -ohjeet 8.10.2010 Jaakko Helskyaho CISCO AIRONET 1131AG 2 (7) SISÄLLYSLUETTELO 1 ASENNUS... 3 1.1 Kannen avaaminen... 3 1.2 Tukiaseman liitännät...

Lisätiedot

Operaattorivertailu SELVITYS SUOMESSA TOIMIVIEN 3G MATKAVIESTINVERKKOJEN KUULUVUUDESTA JA DATANOPEUDESTA

Operaattorivertailu SELVITYS SUOMESSA TOIMIVIEN 3G MATKAVIESTINVERKKOJEN KUULUVUUDESTA JA DATANOPEUDESTA Operaattorivertailu SELVITYS SUOMESSA TOIMIVIEN 3G MATKAVIESTINVERKKOJEN KUULUVUUDESTA JA DATANOPEUDESTA SISÄLLYSLUETTELO TIIVISTELMÄ... 3 YLEISTÄ... 4 TAVOITE... 4 PAIKKAKUNNAT... 5 VERTAILUPERIAATE...

Lisätiedot

800 MHz LTE-verkkojen

800 MHz LTE-verkkojen 800 MHz LTE-verkkojen käyttöönotto ja tvvastaanoton varmistaminen Heidi Himmanen Päällikkö, Taajuusvalvonta Antennialan tekniikkapäivä 29.10.2015 Esityksen sisältö 800 MHz operaattoreiden velvoitteet ja

Lisätiedot

DNA Netti. DNA Netti - Käyttöohje v.1.0

DNA Netti. DNA Netti - Käyttöohje v.1.0 DNA Netti DNA Netti on Mokkuloiden yhteysohjelma. Ohjelman avulla voit hallita Mokkulan asetuksia sekä luoda yhteyden internetiin Mokkulan, WLANin tai Ethernet -yhteyden avulla. Sisältö DNA Netti asennus...

Lisätiedot

Matkapuhelinten sisäverkkojen rakennuttaminen eroaa sähkösisäverkon rakennuttamisesta monin eri tavoin.

Matkapuhelinten sisäverkkojen rakennuttaminen eroaa sähkösisäverkon rakennuttamisesta monin eri tavoin. Matkapuhelinten sisäverkkojen rakennuttaminen eroaa sähkösisäverkon rakennuttamisesta monin eri tavoin. T e c h v o Oy V e s a O r p a n a A s e n t a j a n t i e 2 C 8 0 2 4 0 0 K i r k k o n u m m i

Lisätiedot

YMPÄRISTÖMELUN MITTAUSRAPORTTI

YMPÄRISTÖMELUN MITTAUSRAPORTTI Ympäristömelu Raportti PR3811 Y02 Sivu 1 (6) GrIFK Alpine ry Jussi Kattelus Turku 9.1.2017 YMPÄRISTÖMELUN MITTAUSRAPORTTI Ympäristömelumittaus 5.1.2017 Raportin vakuudeksi Jani Kankare Toimitusjohtaja,

Lisätiedot

2G-verkoissa verkkosuunnittelu perustuu pääosin kattavuuden määrittelyyn 3G-verkoissa on kattavuuden lisäksi myös kapasiteetin ja häiriöiden

2G-verkoissa verkkosuunnittelu perustuu pääosin kattavuuden määrittelyyn 3G-verkoissa on kattavuuden lisäksi myös kapasiteetin ja häiriöiden 2G-verkoissa verkkosuunnittelu perustuu pääosin kattavuuden määrittelyyn 3G-verkoissa on kattavuuden lisäksi myös kapasiteetin ja häiriöiden tarkemmalla huomioimisella tärkeä osa UMTS:n suunnittelussa

Lisätiedot

Linjurin parkkihallin kellarikerroksen valaistuksen uudistusprojekti ennen/jälkeen mittaustulokset, sekä ennen/jälkeen kuvia

Linjurin parkkihallin kellarikerroksen valaistuksen uudistusprojekti ennen/jälkeen mittaustulokset, sekä ennen/jälkeen kuvia Valaistus tasot alla olevaan pohjapiirrokseen merkityistä paikoista. Mittaukset suoritettu alla kerrotuin päivämäärin, sekä kellon ajoin ja kuvaukset heti tämän perään, jotka olivat valmiina noin 15 minuuttia

Lisätiedot

ASUINKERROSTALON ÄÄNITEKNISEN LAADUN ARVIOINTI. Mikko Kylliäinen

ASUINKERROSTALON ÄÄNITEKNISEN LAADUN ARVIOINTI. Mikko Kylliäinen ASUINKERROSTALON ÄÄNITEKNISEN LAADUN ARVIOINTI Mikko Kylliäinen Insinööritoimisto Heikki Helimäki Oy Dagmarinkatu 8 B 18, 00100 Helsinki kylliainen@kotiposti.net 1 JOHDANTO Suomen rakentamismääräyskokoelman

Lisätiedot

Passiivista toistinantennia voidaan käyttää myös esimerkiksi WLAN-verkon laajentamiseen toiseen kerrokseen tai kantaman kasvattamiseen ulkona.

Passiivista toistinantennia voidaan käyttää myös esimerkiksi WLAN-verkon laajentamiseen toiseen kerrokseen tai kantaman kasvattamiseen ulkona. 1 (7) Passiivinen toistinantenni Passiivista toistinantennia tarvitaan, jos signaali ei kykene läpäisemään rakennuksen seiniä, ikkunoissa on heijastava metallipinnoite, tukiasema on viereisen rakennuksen

Lisätiedot

UVB-säteilyn käyttäytymisestä

UVB-säteilyn käyttäytymisestä UVB-säteilyn käyttäytymisestä 2013 Sammakkolampi.net / J. Gustafsson Seuraavassa esityksessä esitetään mittaustuloksia UVB-säteilyn käyttäytymisestä erilaisissa tilanteissa muutamalla matelijakäyttöön

Lisätiedot

DNA Netti. Sisältö. DNA Netti - Käyttöohje v.0.1

DNA Netti. Sisältö. DNA Netti - Käyttöohje v.0.1 DNA Netti DNA Netti on Mokkuloiden yhteysohjelma. Ohjelman avulla voit hallita Mokkulan asetuksia sekä luoda yhteyden internetiin Mokkulan, WLANin tai Ethernet -yhteyden avulla. Sisältö DNA Netti - Testaa

Lisätiedot

Tiedonsiirtonopeuksien vertailu 1/2018

Tiedonsiirtonopeuksien vertailu 1/2018 Tiedonsiirtonopeuksien vertailu 1/18 Tiivistelmä Tutkimuksen kohde Oy Omnitele Ab on Oyj:n tilauksesta suorittanut kotimaisten mobiiliverkkojen (, ja ) tiedonsiirtonopeuksien vertailun. Tutkimuksen kohteena

Lisätiedot

Pörisevä tietokone. morsetusta äänikortilla ja mikrofonilla

Pörisevä tietokone. morsetusta äänikortilla ja mikrofonilla Pörisevä tietokone morsetusta äänikortilla ja mikrofonilla 1 Tiivistelmä Idea toteuttaa seuraavat vaatimukset: 1. kommunikointi toisen opiskelijan kanssa (morsetus) 2. toisen opiskelijan häirintä (keskittymistä

Lisätiedot

Huawei B593s käyttöönotto - Pikaohje

Huawei B593s käyttöönotto - Pikaohje Huawei B593s käyttöönotto - Pikaohje Ohjeen versio 1.2 9.2.2014. Virheet ja parannusehdotukset voi ilmoittaa asiakaspalveluumme osoitteessa 3G-antennit.fi Huom! Ohje ei sellaisenaan sovellu vanhemmalle

Lisätiedot

Tekninen Tuki. Access Point asennusohje

Tekninen Tuki. Access Point asennusohje Access Point asennusohje Langattoman signaalin kantoaluetta on kätevä laajentaa Access Pointia ja ns. siltausta käyttämällä. Access Pointin pohjassa on WAN MAC Address (MAC osoite). Kirjoita tämä ylös

Lisätiedot

TESTIRAPORTTI AURINKOPANEELIEN TARKASTUSMITTAUKSET SCANOFFICE OY Soleras Asko Rasinkoski

TESTIRAPORTTI AURINKOPANEELIEN TARKASTUSMITTAUKSET SCANOFFICE OY Soleras Asko Rasinkoski TESTIRAPORTTI AURINKOPANEELIEN TARKASTUSMITTAUKSET SCANOFFICE OY 22.05.2019 Soleras Asko Rasinkoski...1 / 8... TAUSTAA Testissä mitattiin nimellistehot ja otettiin elektroluminenssikuvat Canadian Solar

Lisätiedot

Mobiiliverkkojen tiedonsiirtonopeuksien. metrossa, 12/2017

Mobiiliverkkojen tiedonsiirtonopeuksien. metrossa, 12/2017 Mobiiliverkkojen tiedonsiirtonopeuksien vertailu metrossa, 12/217 Tiivistelmä Tutkimuksen kohde Oy Omnitele Ab on Oyj:n tilauksesta suorittanut kotimaisten mobiiliverkkojen (, /Saunalahti ja ) tiedonsiirtonopeuksien

Lisätiedot

Yhteiskäyttöisten matkaviestinjärjestelmien sisäantenniverkkojen toteutusvaatimukset. 2.12.2014 DNA Oy Elisa Oyj TeliaSonera Finland Oyj

Yhteiskäyttöisten matkaviestinjärjestelmien sisäantenniverkkojen toteutusvaatimukset. 2.12.2014 DNA Oy Elisa Oyj TeliaSonera Finland Oyj Yhteiskäyttöisten matkaviestinjärjestelmien sisäantenniverkkojen toteutusvaatimukset DNA Oy Elisa Oyj TeliaSonera Finland Oyj 1 Taustaa Matkaviestinyhteydet ovat keskeisessä asemassa kuluttajien ja yritysten

Lisätiedot

Kuva maailmasta Pakettiverkot (Luento 1)

Kuva maailmasta Pakettiverkot (Luento 1) M.Sc.(Tech.) Marko Luoma (1/20) M.Sc.(Tech.) Marko Luoma (2/20) Kuva maailmasta Pakettiverkot (Luento 1) WAN Marko Luoma TKK Teletekniikan laboratorio LAN M.Sc.(Tech.) Marko Luoma (3/20) M.Sc.(Tech.) Marko

Lisätiedot

Mobiiliverkon sisäpeiton toteuttaminen. Mobiiliverkon sisäpeiton toteuttaminen. Päivitetty 3/2015. Matti Pulkkanen

Mobiiliverkon sisäpeiton toteuttaminen. Mobiiliverkon sisäpeiton toteuttaminen. Päivitetty 3/2015. Matti Pulkkanen Mobiiliverkon sisäpeiton toteuttaminen Tärkeimmät toimittajamme: Sisäpeitto antennit: kaapelit: bedea Passion in high frequency Ongelma: GSM-signaali ei kanna rakennuksen sisään heikko kentänvoimakkuus

Lisätiedot

WLAN-verkon asennus ja mittaukset

WLAN-verkon asennus ja mittaukset OAMK / Tekniikan yksikkö LABORATORIOTYÖOHJE Tietoliikennelaboratorio Versio 15.10.2002 WLAN-verkon asennus ja mittaukset 1. Työn tarkoitus Työssä tutustutaan langattoman lähiverkon asentamiseen ja mittauksiin.

Lisätiedot

Luennon sisältö. Protokolla eli yhteyskäytäntö (1) Verkon topologia

Luennon sisältö. Protokolla eli yhteyskäytäntö (1) Verkon topologia Luennon sisältö S-38.1105 Tietoliikennetekniikan perusteet Piirikytkentäinen evoluutio Annukka Kiiski annukka.kiiski@tkk.fi Verkon topologia eli rakenne Protokolla eli yhteyskäytäntö Protokollapino Yhteystyypit

Lisätiedot

Mobiiliverkkojen tiedonsiirtonopeuksien vertailu 05/2019

Mobiiliverkkojen tiedonsiirtonopeuksien vertailu 05/2019 Mobiiliverkkojen tiedonsiirtonopeuksien vertailu 05/2019 Loppuraportti, 21.05.2019 Keskimääräinen tiedonsiirtonopeus tukiasemalta päätelaitteeseen [Mbit/s] 100 75 83,9 79,6 50 63,2 25 0 DNA Elisa Telia

Lisätiedot

Korotettu joutokäynti

Korotettu joutokäynti Taustaa Taustaa Korotettua joutokäyntitoimintoa ohjataan BCI-ohjausyksiköllä (Bodywork Communication Interface, päällirakenteen tietoliikenneliittymä). Toiminto voidaan aktivoida joko analogisilla signaaleilla

Lisätiedot

S-38.1105 Tietoliikennetekniikan perusteet. Piirikytkentäinen evoluutio

S-38.1105 Tietoliikennetekniikan perusteet. Piirikytkentäinen evoluutio S-38.1105 Tietoliikennetekniikan perusteet Piirikytkentäinen evoluutio Annukka Kiiski annukka.kiiski@tkk.fi Luennon sisältö Verkon topologia eli rakenne Protokolla eli yhteyskäytäntö Protokollapino Yhteystyypit

Lisätiedot

KÄYTÖN JÄLKEEN HUOLEHDI, ETTÄ KAIKKI PALAUTETAAN PAIKALLEEN JA LAITTEET SAMMUTETAAN ASIANMUKAISESTI.

KÄYTÖN JÄLKEEN HUOLEHDI, ETTÄ KAIKKI PALAUTETAAN PAIKALLEEN JA LAITTEET SAMMUTETAAN ASIANMUKAISESTI. KÄYTÖN JÄLKEEN HUOLEHDI, ETTÄ KAIKKI PALAUTETAAN PAIKALLEEN JA LAITTEET SAMMUTETAAN ASIANMUKAISESTI. Sisällys 1. Perusvalaistus ja valkokangas... 1 2. Tietokone, dokumenttikamera, kevyt äänentoisto, netti

Lisätiedot

YMPÄRISTÖMELUN MITTAUSRAPORTTI

YMPÄRISTÖMELUN MITTAUSRAPORTTI 17 Raportti PR-Y1934 Naantalin kaupunki Turku 7.8.2012 Kirsti Junttila Sivu 1 (7) YMPÄRISTÖMELUN MITTAUSRAPORTTI Tonester Oy, Rymättylä Mittaukset 28.6., 30.7. ja 2.8.2012 Raportin vakuudeksi Jani Kankare

Lisätiedot

Liuhtarin alueen (Kantatie 66) melumittaukset

Liuhtarin alueen (Kantatie 66) melumittaukset Liuhtarin alueen (Kantatie 66) melumittaukset 1 Sisällys Sisällys... 2 1. JOHDANTO... 3 2. MELUN MITTAUKSET JA MALINNUS... 3 Valtioneuvoston päätös melutason ohjearvoista (VnP 993/1992)... 3 Kenttätyöt

Lisätiedot

Kivistön asuntomessualueen puukerrostalon rakenteiden kosteusmittausten tulokset ja johtopäätökset

Kivistön asuntomessualueen puukerrostalon rakenteiden kosteusmittausten tulokset ja johtopäätökset Kivistön asuntomessualueen puukerrostalon rakenteiden kosteusmittausten tulokset ja johtopäätökset Energiatehokkaan puukerrostalon kosteusturvallisuus seminaari 28.5.2018 Kansallissali, Helsinki Mikko

Lisätiedot

Käyttö- ja asennusohje

Käyttö- ja asennusohje V1.4 Käyttö- ja asennusohje Etäluentalaite ionsign Oy PL 246, Paananvahe 4, 26100 Rauma ionsign.fi, ionsign@ionsign.fi, p. 02 822 0097 Y-tunnus 2117449-9, VAT FI21174499 NEUTRON12-3G ETÄLUENTALAITE 1 Yleistä

Lisätiedot

Asukastilaisuus puhelimen kuuluvuus ja tv:n näkyvyysasioista Karigasniemen kylätalo 13.2.2014

Asukastilaisuus puhelimen kuuluvuus ja tv:n näkyvyysasioista Karigasniemen kylätalo 13.2.2014 Asukastilaisuus puhelimen kuuluvuus ja tv:n näkyvyysasioista Karigasniemen kylätalo 13.2.2014 19.2.2014 1 Tilaisuuden ohjelma 1. Tilaisuuden avaus 2. Kunnanjohtajan puheenvuoro 3. Puhelinpalvelujen toimivuuden

Lisätiedot

TIIVISTELMÄRAPORTTI HAJASPEKTRISIGNAALIEN HAVAITSEMINEN ELEKTRONISESSA SO- DANKÄYNNISSÄ

TIIVISTELMÄRAPORTTI HAJASPEKTRISIGNAALIEN HAVAITSEMINEN ELEKTRONISESSA SO- DANKÄYNNISSÄ 2011/797 ISSN 1797-3457 (verkkojulkaisu) ISBN (PDF) 978-951-25-2280-4 TIIVISTELMÄRAPORTTI HAJASPEKTRISIGNAALIEN HAVAITSEMINEN ELEKTRONISESSA SO- DANKÄYNNISSÄ Janne Lahtinen*, Harp Technologies Oy Josu

Lisätiedot

Teleoperaattorin näkökulma ja yhteistyön haasteet

Teleoperaattorin näkökulma ja yhteistyön haasteet Teleoperaattorin näkökulma ja yhteistyön haasteet Tomi Heikkilä TeliaSonera, Radio Network Planning Finland Sisäkuuluvuushaasteet Viime vuosina muuttuneet rakennusmääräykset ovat tuoneet matkapuhelinverkossa

Lisätiedot

Tervetuloa Kiitos, että valitsit Arlon. Pääset alkuun helposti.

Tervetuloa Kiitos, että valitsit Arlon. Pääset alkuun helposti. Pikaopas 1 Pakkauksen sisältö Tervetuloa Kiitos, että valitsit Arlon. Pääset alkuun helposti. Tukiasema Tukiaseman virtasovitin Täysin langattomat kamerat Ethernet-kaapeli Magneettiset seinätelineet 123-litiumparistot

Lisätiedot

PSAVI/1340/2017. Melumittausraportti. Ympa risto lupahakemuksen liite 39. Limingassa Jahotec Oy Y-tunnus

PSAVI/1340/2017. Melumittausraportti. Ympa risto lupahakemuksen liite 39. Limingassa Jahotec Oy Y-tunnus Lännentie 22, 91900 Liminka PSAVI/1340/2017 Salassa pidettävä Julkisuuslaki (621/1999) 24 20k Melumittausraportti Ympa risto lupahakemuksen liite 39 Limingassa 15.01.2018 Jahotec Oy Y-tunnus 1490364-9

Lisätiedot

Älypuhelinverkkojen 5G. Otto Reinikainen & Hermanni Rautiainen

Älypuhelinverkkojen 5G. Otto Reinikainen & Hermanni Rautiainen Älypuhelinverkkojen 5G Otto Reinikainen & Hermanni Rautiainen Johdanto [1][2] Viimeisen 30 vuoden aikana mobiiliverkkojen markkinaosuus on kasvanut merkittävästi Langattomia laitteita on joillain alueilla

Lisätiedot

LANGATTOMAN VERKON KÄYTTÖ JA ONGELMATILANTEET (WLAN/WIFI)

LANGATTOMAN VERKON KÄYTTÖ JA ONGELMATILANTEET (WLAN/WIFI) LANGATTOMAN VERKON KÄYTTÖ JA ONGELMATILANTEET (WLAN/WIFI) Tästä ohjeesta löydät apua langattoman lähiverkon (yleisesti käytetään myös nimitystä WLAN tai WiFi) käyttämiseen ja ongelmatilanteisiin. Tietoa

Lisätiedot

Kehittyneiden Aaltomuotojen Käytettävyys HF-alueen Tiedonsiirrossa

Kehittyneiden Aaltomuotojen Käytettävyys HF-alueen Tiedonsiirrossa MATNE Tutkimusseminaari 17.11.2011 Kehittyneiden Aaltomuotojen Käytettävyys HF-alueen Tiedonsiirrossa Markku Jokinen 2 Sisällys Johdanto WARP ohjelmistoradioalusta HF-toteutus lmenneet rajoitukset ohjelmistoradioalustalla

Lisätiedot

TeleWell GPRS-modeemin ohjekirja

TeleWell GPRS-modeemin ohjekirja TeleWell GPRS-modeemin ohjekirja Hyväksyntä CE 0682 Sisältö Tekniset vaatimukset GPRS-toiminnolle...2 Tuetut käyttöjärjestelmät Windows 98SE, Me, 2000, Xp...2 Myyntipakkauksen sisältö...2 Vaatimukset tietokoneelle,

Lisätiedot

Laskuharjoitus 2 ( ): Tehtävien vastauksia

Laskuharjoitus 2 ( ): Tehtävien vastauksia TT12S1E Tietoliikenteen perusteet Metropolia/A. Koivumäki Laskuharjoitus 2 (11.9.2013): Tehtävien vastauksia 1. Eräässä kuvitteellisessa radioverkossa yhdessä radiokanavassa voi olla menossa samanaikaisesti

Lisätiedot

AKKREDITOITU TESTAUSLABORATORIO ACCREDITED TESTING LABORATORY WE CERTIFICATION OY OPERATOR LABORATORY

AKKREDITOITU TESTAUSLABORATORIO ACCREDITED TESTING LABORATORY WE CERTIFICATION OY OPERATOR LABORATORY T304/A01/2017 Liite 1 / Appendix 1 Sivu / Page 1(5) AKKREDITOITU TESTAUSLABORATORIO ACCREDITED TESTING LABORATORY WE CERTIFICATION OY OPERATOR LABORATORY Tunnus Code Laboratorio Laboratory Osoite Address

Lisätiedot