KEMIN KAUPUNGIN ESIOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "KEMIN KAUPUNGIN ESIOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA"

Transkriptio

1 KEMIN KAUPUNGIN ESIOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA

2 Koulutuslautakunta

3 DNO 51/011/2 MÄÄRÄYS DNO 51/011/2010 MÄÄRÄYS velvoittavana noudatettava PÄIVÄMÄÄRÄ Esiopetuksen järjestäjät Voimassaoloaika alkaen toistaiseksi Säännökset joihin Perusopetuslaki toimivalta määräyksen 14 (477/2003), antamisesta perustuu 16a ja 17a (642/2010) Kumoaa 64/011/2000 määräykset nro 42/011/2003 3/011/2009 ESIOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEET Opetushallitus on päättänyt Esiopetuksen opetussuunnitelman perusteista 2010 liitteen mukaisesti. Uusi määräys sisältää useita muutoksia nykyisiin Esiopetuksen opetussuunnitelman perusteisiin, minkä vuoksi perusteet uudistetaan kokonaisuudessaan. Perusteissa luovutaan tekstin jakamisesta pykäliin. Luvut ja niiden alaluvut merkitään numeroin liitteen mukaisesti. Muutoksia on tehty liitteen mukaisesti erityisesti seuraaviin lukuihin ja niiden alalukuihin: Luku 1, 1.1 Tehtävä Luku 2, 2.1 Esiopetuksen järjestäminen Luvut 4 ja 5 Luku 7 Luku 8, 8.2 Opetussuunnitelmaan sisältyvät seikat Määräys edellyttää esiopetuksen järjestäjiltä opetussuunnitelman muuttamista. Esiopetuksen järjestäjä voi ottaa liitteenä olevien perusteiden mukaan laaditun opetussuunnitelman käyttöön Esiopetuksen järjestäjän tulee ottaa opetussuunnitelma käyttöön viimeistään Esiopetuksen järjestäjät eivät voi jättää noudattamatta tätä määräystä tai poiketa siitä.

4 1 Johdanto 1 Esiopetuksen toiminta-ajatus ja arvot Esiopetuksen toteuttaminen... 3 Esiopetuksen järjestäminen... 3 Oppimiskäsitys... 3 Oppimisympäristö Esiopetuksen kasvatus- ja oppimistavoitteet, sisällöt ja painotukset... 4 Kieli ja vuorovaikutus... 4 Matematiikka... 4 Etiikka ja katsomuskasvatus... 5 Ympäristö- ja luonnontieto... 5 Terveys... 5 Fyysinen ja motorinen kehitys... 5 Taide ja kulttuuri Esiopetuksen pedagoginen toteuttaminen Kasvun ja oppimisen tuki ja tukimuodot esiopetuksessa... 6 Kolmiportainen tukijärjestelmä... 7 Pedagoginen arvio... 8 Pedagoginen selvitys... 8 Pidennetty oppivelvollisuus... 8 Tulkitsemis- ja avustajapalvelut... 9 Oppilashuolto Eri kieli- ja kulttuuriryhmien sekä erityisen koulutustehtävän mukainen esiopetus, vieraskielinen esiopetus ja kotimaisten kielten kielikylpy Yhteistyö eri tahojen kanssa Arviointi LIITTEET 13

5 2 JOHDANTO Kemin kaupungin Esiopetuksen opetussuunnitelma perustuu Opetushallituksen perusteisiin Uusi määräys sisältää useita muutoksia nykyisiin Esiopetuksen opetussuunnitelman perusteisiin, minkä vuoksi perusteet uudistetaan kokonaisuudessaan. DNO 51/011/2010. Varhaiskasvatuspalvelut sisältävät perheille tarjottavan päivähoidon sekä lapsille suunnatun kasvatuksellisen ja pedagogisen toiminnan. Varhaiskasvatustoiminta koostuu hoidon, kasvatuksen ja opetuksen kokonaisuudesta. Esiopetus kohdistuu 6-vuotiaiden ikäluokkaan ja vahvistaa oppimisen jatkuvuutta muun varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen välillä. Varhaiskasvatus ja siihen kuuluva esiopetus sekä perusopetus muodostavat lapsen kehityksen kannalta johdonmukaisesti etenevän kokonaisuuden. Lapsi osallistuu esiopetukseen lähipäiväkodissa tai -koulussa ja lapsen huoltajat vastaavat kuljetuksesta. Esi- ja perusopetuksessa tehdään yhteistyötä sillan rakentamiseksi esiopetuksesta kouluun. Jokaisessa esiopetusta antavassa yksikössä on oma esiopetussuunnitelma painotuksineen. Omenaposki, leiskutukka, huoleton suruton linnunpoika, silmät on suuret, maailma niin pieni pihasta kouluun asti. Kasvaako tasasuhtaiseksi, puhkeaako, toteutuuko, huoleton, huoleton omenaposki, nupulla oleva laulu. -Helena Anhava-

6 3 1 ESIOPETUKSEN TOIMINTA-AJATUS JA ARVOT Esiopetus on osa elinikäistä kehitystä ja oppimista, jonka tavoitteena on tukea lapsen tasapainoista kehitystä sosiaalisena, fyysisenä ja psyykkisenä kokonaisuutena ja antaa lapselle aikaa ajatella ja valita itse, ilmaista tunteitaan, keksiä yhdessä, jakaa ajatuksia ja luoda yhteistoimintaa. Esiopetus on kokonaisvaltaista ja eheytettyä ohjattua toimintaa ilman oppituntijakoa. Varhaiskasvatus tukee yhdessä huoltajien kanssa lapsen kasvatusta sekä kehitys- ja oppimisedellytyksiä. Esiopetuksen tavoitteena on antaa lapselle tasavertaiset mahdollisuudet oppimiseen ja koulun aloittamiseen. Esiopetuksen toiminta pohjaa yhteisille arvoille. Kemin kaupungin varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen arvoiksi on valittu lapsuus, turvallisuus, oikeudenmukaisuus ja asiakaslähtöisyys. Opettaja ja huoltajat sekä esiopetuksen toteuttamiseen osallistuva henkilöstö kantavat yhdessä vastuun lapsen säännöllisestä osallistumisesta esiopetukseen. 2 ESIOPETUKSEN TOTEUTTAMINEN Esiopetuksen järjestäminen Perusopetuslain mukaan opetus järjestetään oppilaiden ikäkauden ja edellytysten mukaisesti ja siten, että se edistää oppilaiden tervettä kasvua ja kehitystä. Opetuksessa tulee olla yhteistyössä kotien kanssa ja opetukseen osallistuvalla on oikeus turvalliseen opiskeluympäristöön. Esiopetuksessa noudatetaan Opetushallituksen vahvistamia esiopetuksen opetussuunnitelman perusteita riippumatta siitä, missä esiopetus toteutetaan. Lapsella on myös esiopetuksessa lain mukaan oikeus työpäivinä saada opetussuunnitelman mukaista opetusta, oppilaanohjausta sekä riittävää kasvun ja oppimisen tukea heti tuen tarpeen ilmetessä. Lapsella on myös oikeus saada esiopetuksessa maksutta opetukseen osallistumisen edellyttämä tarvittava oppilashuolto sekä laissa määritellyt opintososiaaliset edut ja palvelut. Esiopetus tulee järjestää siten, että lapsen matka kotoa esiopetuspaikkaan on mahdollisimman lyhyt ja turvallinen. Jos lapsen matka hänelle osoitettuun paikkaan ylittää 5 km, tulee hänelle järjestää kuljetus (PL 32 ). Oppimiskäsitys Oppiminen perustuu aiempaan tietoon ja oppimiskokemuksiin. Vertaisryhmän vuorovaikutustilanteissa lapset oppivat yhdessä toisten kanssa ja toisiltaan antamalla virikkeitä toistensa ajattelun ja mielikuvituksen kehittymiseen. Lapsi on luontaisesti aktiivinen. Hän haluaa tutkia ja tietää, oppia, kokeilla ja toimia. Aikuiset ja lapset luovat yhteiset säännöt, joita noudattamalla lisätään turvallisuuden tunnetta. Turvalliset rajat helpottavat kanssakäymistä ja luovat puitteet kaikelle toiminnalle.

7 4 Oppimisympäristö Esiopetuksen oppimisympäristöllä tarkoitetaan fyysistä, psyykkistä, sosiaalista, kognitiivista ja emotionaalista ympäristöä, jossa toiminta toteutuu. Hyvä oppimisympäristö tarjoaa lapselle mahdollisuuden tutkia, kokeilla ja leikkiä yksin ja yhdessä muiden lasten ja aikuisten kanssa. Tila järjestetään tarkoituksenmukaiseksi kaikille toiminnoille, esimerkiksi tilaa vaativille leikeille ja liikunnalle. Oppimisympäristö on myös viihtyisä ja esteettinen sekä asianmukainen esiopetuksessa olevien lasten määrään nähden. Oppimisympäristössä vallitsee positiivinen, avoin, iloinen, turvallinen, rohkaiseva ja kannustava ilmapiiri. Oppiminen edellyttää asianmukaisia materiaaleja ja välineitä, jotka ovat lasten ulottuvilla. Esiopetusta järjestetään Kemin kaupungin päiväkodeissa ja kouluilla, erillisissä esiopetusryhmissä (liite 1). Päiväkodeissa ryhmät ovat erillisiä esiopetusryhmiä tai yhdistettyjä 3 6-vuotiaiden ryhmiä. Esiopetuksen toiminta-aika määrätään lukuvuosittain yhdessä koulujen työaikojen mukaan, yhteensä 700 tuntia. Peruskoulun/ -koulujen lukuvuosittaiseen työsuunnitelmaan liitetään myös esiopetusta koskeva työsuunnitelma. 3 ESIOPETUKSEN KASVATUS- JA OPPIMISTAVOITTEET, SISÄLLÖT JA PAINOTUKSET Esiopetus pohjautuu opetuksen eheyttämiseen. Eheyttävä opetus muotoutuu kokonaisuuksista, jotka liittyvät toisaalta lapsen elämänpiiriin ja toisaalta lapsen maailmankuvaa laajentaviin ja jäsentäviin sisältöihin. Kieli ja vuorovaikutus Esiopetuksessa luodaan pohjaa luku- ja kirjoitustaidon oppimiselle. Tavoitteena on herättää ja lisätä lapsen mielenkiintoa suullisen ja kirjoitetun kielen havainnointiin ja tutkimiseen. Annetaan valmiuksia kielen ymmärtämiseen, puhumiseen ja vuorovaikutukseen, kielelliseen tietoisuuteen sekä lukemiseen ja kirjoittamiseen. Matematiikka Esiopetuksen matematiikka on toiminnallista matematiikkaa. Lasta ohjataan havainnoimaan arjen määrällisiä asioita ja kokeilemalla tutustumaan muihinkin ympäristön matemaattisiin ilmiöihin. Konkreettinen tekemällä oppiminen havainnointivälineitä käyttäen, vahvistaa lapsen tietopohjaa ja auttaa häntä ymmärtämään. Lisäksi se kehittää lapsen ajattelua, ja päästää hänet irti ajatuksesta, että ongelmille on olemassa vain yksi oikea ratkaisu. Lapsen on tärkeää oppia tarkkailemaan omaa ajatteluaan sillä ajattelun kehittyminen on matematiikan oppimisessa olennaista. Toiminnallisen matematiikan opetuksen tueksi on Kemiin perustettu matematiikan pienryhmätila (Hepolan koulu). Tarkoituksena on laajentaa ja kehittää toiminnallisen matematiikkaan opetusta ja antaa työkaluja siihen.

8 5 Etiikka ja katsomuskasvatus Esiopetuksen eettinen kasvatus sisältyy kaikkeen toimintaan ja on koko ryhmälle yhteistä. Eettinen kasvatus lähtee itsetunnon kehittymisestä ja laajentuu ihmisten välisiin sosiaalisiin taitoihin sekä edelleen elinympäristöön. Eettinen kasvatus liitetään esiopetuksen eri tilanteisiin. Kulttuurisen katsomuskasvatuksen tavoitteena on eettisen ajattelun kehittyminen sekä mahdollisuus oppia tuntemaan ja arvostamaan oman kotiseudun kulttuuri- ja luontoperintöä. Uskontokasvatuksen tavoitteena on mahdollisuus kohdata uskontoon liittyviä asioita ja tutustua uskonnollisiin juhliin. Elämänkatsomustietokasvatuksen tavoitteena on ohjata suvaitsevaisuuteen ja kohtuullisuuteen, oikeudenmukaisuuteen ja reiluuteen. Ympäristö- ja luonnontieto Esiopetuksen tavoitteena ympäristö- ja luonnontiedossa on, että lapsi oppii ymmärtämään ja arvostamaan luonnonvaraista ja rakennettua ympäristöä, erilaisia ihmisiä ja kulttuureja sekä tuntemaan oman toimintansa vaikutuksen lähiympäristöönsä. Lapsia kannustetaan luonnonsuojeluun ja kestävän kehityksen periaatteisiin. Terveys Lasta ohjataan huolehtimaan terveydestään ja päivittäisestä henkilökohtaisesta hygieniastaan. Lapsen terveellisiä ruokatottumuksia tuetaan ja lasta ohjataan hyviin ruokailutapoihin. Toiminnalla ja tapakasvatuksella lasta ohjataan myönteisiin ihmissuhteisiin ja tunne-elämän terveyteen sekä välttämään väkivaltaa. Lapsen kasvua ja kehitystä tuetaan huolehtimalla työn, levon ja virkistyksen välisestä tasapainosta. Fyysinen ja motorinen kehitys Motoristen perustaitojen hallinta on edellytys itsenäiselle liikkumiselle. Liikkumisen ja leikin avulla harjaannutetaan lapsen fyysistä ja motorista kuntoa, liikehallintaa ja motorisia perustaitoja. Lapsen hienomotoriikka, kädentaidot sekä käden ja silmän yhteistyö kehittyvät arkipäivän toiminnoissa. Riittävät hienomotoriset taidot ovat välttämättömyys monille opeteltaville taidoille. Ohjatun liikunnan lisäksi lapselle annetaan mahdollisuuksia omaehtoiseen liikunnalliseen toimintaan ja leikkiin. Esiopetukseen sisältyy myös viikon mittainen uimakoulu. Taide ja kulttuuri Lapselle järjestetään mahdollisuuksia taidekokemuksiin ja -nautintoihin sekä niistä keskustelemiseen. Leikin sekä tutkivan ja kokeilevan taiteellisen toiminnan avulla lapsi etsii tietoa itsestään ja ympäröivän maailman ilmiöistä. Lasta ohjataan arvostamaan omaa ja muiden työtä. Lapselle tarjotaan mahdollisuuksien mukaan tilaisuus tutustua viestintävälineisiin ja harjoitella niiden käyttöä. Lasta ohjataan arvostamaan ja vaalimaan luonnon ja rakennetun ympäristön sekä esineympäristön esteettisiä ja kulttuurisia arvoja.

9 6 4 ESIOPETUKSEN PEDAGOGINEN TOTEUTTAMINEN Esiopetus perustuu leikinomaiseen, lapsen kehitystasosta lähtevään toimintaan vertaisryhmässä, joka edistää myös lapsen kielellistä kehitystä sekä valmiuksia uusien asioiden oppimiseen. Toiminnassa otetaan huomioon lapsen tarve oppia mielikuvituksen ja leikin kautta. Lasta ohjataan omatoimisuuteen ja itsenäiseen ajatteluun. Työskentelyn ja tuen perustana esiopetuksessa ovat yhdessä kodin kanssa sovitut, perusturvallisuutta ylläpitävät tavoitteet, jotka tukevat lapsen kokonaisvaltaista kasvua. Ensisijaisesti tuetaan lapsen myönteisen minäkuvan ja terveen itsetunnon kehittymistä sekä huolehditaan tasavertaisesta jäsenyydestä ryhmässä. Työskentely on leikinomaista, lapsen kehitystasosta lähtevää toiminnallista ryhmä- ja yksilöohjausta. Se edistää lapsen kognitiivista ja sosioemotionaalista kehitystä, valmiuksia uusien asioiden oppimiseen ja ehkäisee ennalta oppimisvaikeuksia. Jokaisella lapsella on mahdollisuus omista lähtökohdistaan käsin saada tukea kasvulleen ja oppimiselleen sekä kehittää oppimisvalmiuksiaan. Esiopetuksessa otetaan huomioon monenlaiset oppijat ja oppimisen erilaiset lähtökohdat ja tavat sekä lasten kulttuuritausta. Kouluvalmius näkyy kiinnostuksena uusien asioiden oppimiseen. Esiopetuksessa tuetaan alkavaa luku- ja kirjoitustaitoa monipuolisilla kielellisillä toiminnoilla. Lasta ohjataan havainnoimaan matemaattisten käsitteiden oppimista ja hallintaa. Esiopetuksessa käytetään Eskarin arki -havainnointimateriaalia, joka on laadittu moniammatillisesti. Matemaattisten valmiuksien kartoittamiseen on käytössä Mavalka 1 ja 2 lapsen kehitystason mukaisesti. Materiaalien avulla on mahdollista tunnistaa oppimisvalmiuksiin liittyvät varhaiset riskitekijät ja löytää tukitoimet arkeen. Havaintojen pohjalta asetetaan yksilöllisiä tavoitteita esiopetukseen, muokataan esiopetuksen oppimisympäristöä ja aikuisen toimintaa lapsen kehityksen tukemiseksi, sekä arvioidaan tukeeko arjen tukitoimet lapsen kehittymistä. Havainnointilomakkeita voi käyttää tukena Vasu -keskusteluissa huoltajien kanssa. 5 ESIOPETUKSEN KASVUN JA OPPIMISEN TUKI JA TUKIMUODOT Viimeistään esiopetuksen aikana on tärkeää tunnistaa lapsen oppimisen riskitekijät. Esiopetuksen tehtävänä on myös tasoittaa lasten oppimisvaikeuksista, erilaisista kulttuuritaustoista ja sosiaalisista taustoista aiheutuvia eroja. Kemissä jokaisesta esiopetuksessa olevasta lapsesta täytetään oma esiopetuksen havainnointilomake (Eskarin arki, lomake C, liite 2), jossa esiopetuksesta vastaava opettaja kartoittaa lapsen oppimisen edellytykset yhdessä huoltajien kanssa. Tuen tarpeen ilmetessä täytetään laajennettu esiopetuksen havainnointilomake (Eskarin arki, lomake D, liite 3), jonka tekemiseen osallistuu myös erityislastentarhanopettaja ja mahdolliset terapeutit ja muut lapsen kasvua ja kehitystä tukevat henkilöt.

10 7 KOLMIPORTAINEN TUKIJÄRJESTELMÄ YLEINEN TUKI TEHOSTETTU TUKI ERITYINEN TUKI OPPIMISSUUNNITELMA MAHDOLLINEN OPPIMISSUUNNITELMA PAKOLLINEN ERITYISEN TUEN HALLINNOLLINEN PÄÄTÖS ERIYTTÄMINEN HOJKS PÄIVÄKODIN JA KODIN YHTEISTYÖ NEUVOLALATIIMIT: TERVEYDENHUOLTO JA OPPILASHUOLTO AVUSTAJAPALVELUT HARJAANNUTTAMIS- RYHMÄT JOUSTAVAT RYHMITTELYT TIIMIOPETTAJUUS APUVÄLINEET PSYKOLOGI ULKOPUOLISET ASIAN- TUNTIJAT (SOSIAALI- JA TERVEYS- TOIMI) P E D A G O G I N E N A R V I O YLEISEN TUEN TUKI- MUODOT KOROSTETUSTI P E D A G O G I N E N S E L V I T Y S YLEISEN JA TEHOSTETUN TUEN TUKIMUODOT Yleinen tuki Kemissä lapsen saama yleinen tuki on osa laadukasta esiopetusta, jossa kaikkien lasten edellytykset ja tarpeet otetaan huomioon. Tuki rakennetaan lapsen arkeen esiopettajan ja erityislastentarhanopettajan yhteistyönä vuorovaikutuksessa huoltajien ja lapsen kanssa. Tarvittaessa tehdään yhteistyötä myös muiden asiantuntijoiden kanssa. Tehostettu tuki Tehostettu tuki on tarkoitettu lapselle, joka tarvitsee oppimisessaan säännöllistä tukea tai useita tukimuotoja. Tehostetun tuen aloittaminen perustuu pedagogiseen arvioon ja lapselle laaditaan oppimissuunnitelma. Tuki on vahvempaa ja pitkäjänteisempää kuin yleisessä tuessa.

11 8 Erityinen tuki Erityistä tukea annetaan niille lapsille, joiden esiopetusta ei kasvun ja oppimisen vaikeuksien vuoksi voida järjestää muutoin. Erityinen tuki järjestetään joko yleisen tai pidennetyn oppivelvollisuuden piirissä. Pedagogisella selvityksellä määritellään lapsen erityisen tuen tarve. Näille lapsille laaditaan henkilökohtainen opetuksen järjestämistä koskeva suunnitelma. (HOJKS, liite 4) Opetuksen järjestäjä tekee kirjallisen päätöksen erityisen tuen antamiseksi lapselle. Päätös tehdään hallintolain mukaisesti (434/ 2003). Tehostettua tai erityistä tukea tarvitsevien lasten opetusta esiopetuksessa voidaan toteuttaa osittain harjaannuttamisryhmissä, joissa keskitytään tietyn kehityksen alueen tukemiseen. Näiden ryhmien toiminnasta vastaa erityislastentarhanopettaja. Lapsen siirtyessä yleisen tuen piiristä tehostetun tuen alueelle, hänestä laaditaan pedagoginen arvio. Erityisestä tuesta tehdään hallinnollinen päätös, joka edellyttää pedagogista selvitystä. Pedagoginen arvio Pedagogisessa arviossa kuvataan lapsen kasvun ja oppimisen tilanne kokonaisuutena lapsen saama yleinen tuki ja arvio sen vaikutuksista lapsen oppimisvalmiudet sekä kasvuun ja oppimiseen liittyvät erityistarpeet arvio siitä, millaisilla pedagogisilla, oppimisympäristöön liittyvillä, oppilashuollollisilla tai muilla ratkaisuilla lasta tulisi tukea Kirjallisen pedagogisen arvion laativat esiopetuksesta vastaava opettaja yhdessä erityislastentarhanopettajan kanssa, tarvittaessa käytetään muita asiantuntijoita. Pedagoginen selvitys Pedagogisessa selvityksessä kuvataan lapsen kasvun ja oppimisen tilanne kokonaisuutena lapsen saama tehostettu tuki ja arvio sen vaikutuksista lapsen oppimisvalmiudet sekä kasvuun ja oppimiseen liittyvät erityistarpeet arvio siitä, millaisilla pedagogisilla, oppimisympäristöön liittyvillä, oppilashuollollisilla tai muilla tukijärjestelyillä lasta tulisi tukea Kirjallisen pedagogisen selvityksen laatimisessa hyödynnetään lapsesta aikaisemmin kerättyä tietoa. Pidennetty oppivelvollisuus Pidennettyä oppivelvollisuutta suorittava lapsi on esiopetuksessa joko tavallisessa tai erityisryhmässä. Hojks:aan kirjatut lapsen opetusta koskevat tavoitteet huomioidaan opetuksen järjestämisessä. Suunnitelmassa määritellään myös yhteistyötahot ja vastuualueet eri toimijoille.

12 9 Tulkitsemis- ja avustajapalvelut Lapsen kanssa työskentelevät suunnittelevat yhdessä kommunikoinnin tuen eri oppimistilanteissa hyödyntäen tarvittaessa eri asiantuntijoita. Avustajien tarve arvioidaan vuosittain. Oppilashuolto Esiopetuksen oppilashuolto tarkoittaa sitä, että huolehditaan lapsen kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista. Se on osa varhaiskasvatuksen, esiopetuksen ja perusopetuksen oppilashuollollista jatkumoa. Sen avulla tuetaan välittämisen ja myönteisen vuorovaikutuksen kulttuuria sekä varmistetaan kaikille tasavertaisen kasvamisen ja oppimisen mahdollisuus. Sitä toteutetaan moniammatillisesti yhteistyössä huoltajien kanssa ja siinä noudatetaan eri ammattiryhmiä koskevia sekä muita tietojensaantia ja salassapitoa koskevia säädöksiä. Oppilashuollollisen tiedon siirtäminen varmistetaan siirtopalavereissa, kun lapsi siirtyy esiopetuksesta perusopetukseen. Yhteistyö sosiaali- ja terveydenhuollon kanssa painottuu alueellisiin neuvolatyöryhmiin (neuvolatiimit). Työryhmään kuuluvat jäsenet ovat lastenneuvolan ja äitiysneuvolan terveydenhoitaja, neuvolalääkäri, erityislastentarhanopettaja, varhaiskasvatuspsykologi ja sosiaalityöntekijä. Ryhmään voidaan kutsua myös muita asiantuntijoita. Ryhmä toimii myös esiopetuksen oppilashuoltotyöryhmänä. Neuvolatiimit suunnittelevat uusia terveyttä ja hyvinvointia edistäviä työmuotoja ja toimivat työntekijöiden keskinäisenä konsultaatioryhmänä. Kemissä esiopetuksen oppilashuoltoon kuuluvat ruokahuollon, erityislastentarhanopettajien, varhaiskasvatuspsykologin, neuvolan terveydenhuollon palvelut sekä avustaja- ja perheneuvolapalvelut. Esioppilaiden tarvitsemia erityispalveluita antavat paikalliset tukiverkostot, kuten Kela ja Länsi-Pohjan keskussairaala sekä muut sosiaali- ja terveyspalvelut. Esiopetusryhmissä päivitetään turvallisuussuunnitelma. 6 ERI KIELI- JA KULTTUURIRYHMIIN KUULUVIEN LASTEN ESIOPETUKSEN JÄRJESTÄMINEN Esiopetuksen kieli on suomi. Esiopetuksessa lapsen oman äidinkielen ja kulttuuriperinteen säilyttäminen on ensisijaisesti perheen vastuulla. Kodilla ja esiopetuksen toteuttajilla voi kulttuurieroista johtuen olla erilaisia toimintatapoja, jolloin mietitään yhteistyössä huoltajien kanssa joustavia ratkaisuja kodin vakaumusta kunnioittaen. Huoltajien tulee saada riittävästi tietoa esiopetuksen toimintaperiaatteista ja tavoitteista. Tulkkipalveluja käytetään tarvittaessa.

13 10 7 YHTEISTYÖ ERI TAHOJEN KANSSA Yhteistyö ja tukipalvelut esiopetuksessa Päiväkodit ja Nuoriso-, Opetustoimi perhepäivähoito kulttuuri- ja liikuntatoimi Kiertävä erityislastentarhanopettaja ja erityislastentarhanopettajat Varhaiskasvatuspsykologi Integroitu erityisryhmä LAPSET JA PERHE ESIOPETUS Neuvolatiimi Perheneuvola Terveyskeskus L-PKS Yhteistyötä tehdään myös yksityisten palveluntuottajien, seurakunnan ja järjestöjen sekä muiden lasta ja perhettä palvelevien tahojen kanssa.

14 11 8 ARVIOINTI Tiedollisten ja taidollisten valmiuksien lisäksi kouluvalmiuteen liittyy niin sosiaalinen kuin tunneelämän kypsyys. Esiopetuksessa arvioinnin kohteena ovat lapsen kehitys ja oppiminen, lapsiryhmän toiminta, kasvattajien tiedot ja taidot sekä yhteistyö kodin ja päiväkodin välillä. Seurannan ja arvioinnin pohjana ovat päivittäiset havainnot lapsesta, keskustelut ja lapsen itsearviointi. Esiopetuksen alkaessa huoltajien kanssa täytetään esiopetuksen havainnointilomake (Eskarin arki, lomake C, liite 2). Tavoitteena on lapsen yksilöllisyyden ja huoltajien näkemysten huomioon ottaminen toiminnan järjestämisessä. Lapsen huoltajalle annetaan riittävästi tietoa lapsen edistymisestä. Esiopetussuunnitelman toimivuutta arvioidaan vuosittain ja sitä kehitetään jatkuvasti. Esiopetukseen osallistumisesta annetaan osallistumistodistus.

15 12 ESIOPETUKSEN VUOSIKELLO Vastuuhenkilö syys- lokakuu marrasjoulukuu Lapsi -itsearviointi -tutustuminen oppimisympäristöön -tutustumiskäynnit kouluun tammi- helmikuu maalis- huhtikuu toukokuu -vierailut koululle Vanhemmat -lapsen arviointi -yhteistyö esiopetuksen kanssa -lapsen ilmoittaminen kouluun yksilötutkimuksen palaute/ siirtopalaveri -esiopetuksen palaute Lastentarhanopettaja - havainnointilomake lapsesta (Eskarin arki c-lomake) - Mavalka 2 (matem.) - muut arvioinnit - yhteistyö vanhempien ja koulun kanssa -palaute esiopetuksesta vanhemmille -siirtopalaverit kouluun -yhteistyö tulevan luokanopettajan kanssa Erityislastentarhanopettaja (elto) / kiertävä elto (kelto) - havainnointilomake lapsesta (Eskarin arki d-lomake,laajennettu) - Mavalka 1 - Kielireppu(S2)+ muut kielellisten valmiuksien kartoitus -palaute esiopetuksesta vanhemmille -siirtopalaverit kouluun varhaiskasvatus psykologi / perheneuvolapsykologi kehitystasoarvio t ja/ tai kouluvalmiuden arvioinnit -yksilötutkimuksen palautteet Nivelvaihe: elokuussa esiopettaja saattaa edellisen vuoden eskarit kouluun (1-2 viikkoa)

16 LIITE 1 13 ESIOPETUSTA ANTAVIEN PÄIVÄKOTIEN/ KOULUJEN OSOITTEET JA PUHELINNUMEROT Hepolan päiväkoti Kuusikontie 1 Sauvosaaren päiväkoti/ eskarit Sauvosaaren koulun eskarit Kirkkopuistokatu 10 Möylynlehdon päiväkoti/ Syväkankaan koulun eskarit Kulmatie Takajärven päiväkoti/ Takajärven koulun eskarit Oklaholmankatu Kivikon päiväkoti Reservikomppaniankatu Ruutin päiväkoti/ Koivuharjun koulun eskarit Vanhakatu 15 Koivuharjun Toivolan päiväkoti Toivolankatu

17 Esiopetuksen järjestäjä Esiopetuksen järjestäjän arkistointiohje Henkilökohtainen opetuksen järjestämistä koskeva suunnitelma (HOJKS) Esiopetus Salassa pidettävä PERUSTIEDOT Lapsen nimi Syntymäaika Esiopetuksen järjestämispaikka Yhteyshenkilö ja tämän yhteystiedot Huoltaja/t Huoltajan/huoltajien yhteystiedot Erityisen tuen päätös Päätöspäivämäärä (pp.kk.vvvv) Päätöksen tekijä Esiopetuksen järjestäjä Oppivelvollisuus Yleinen oppivelvollisuus alkaa (pp.kk.vvvv) Pidennetty oppivelvollisuus alkaa/alkanut (pp.kk.vvvv) Mahdollinen päätös perusopetuksen myöhemmästä aloittamisesta Päätöspäivämäärä (pp.kk.vvvv) Päätöksen tekijä HOJKSIN LAATIMINEN HOJKS laadittu (pp.kk.vvvv) Laatimisesta vastanneet opettajat Muut HOJKSin laatimiseen osallistuneet Lyhyt kuvaus huoltajan ja lapsen kanssa tehdystä yhteistyöstä ja päivämäärä/t (pp.kk.vvvv) Opetushalitus HOJKS, esiopetus (3)

18 LAPSEN ESIOPETUKSEN JA TUKITOIMIEN JÄRJESTÄMINEN (Täytetään ne kohdat, jotka ovat tarpeen asianomaisen lapsen kohdalla) Lapsen oppimisvalmiudet sekä kasvuun ja oppimiseen liittyvät erityistarpeet Lapsen oppimisvalmiuksiin, työskentelytaitoihin, sosioemotionaalisiin taitoihin sekä motorisiin taitoihin liittyvät tavoitteet Edistymisen seuranta ja arviointi, arviointitavat ja ajankohdat sekä lapsen itsearviointi Pedagogiset ratkaisut, kuten joustavat ryhmittelyt, samanaikaisopetus, opetusmenetelmät, työskentelytavat, kommunikointitavat, erityiset apuvälineet, oppimateriaalit ja muu tuki Fyysiseen, psyykkiseen ja sosiaaliseen oppimisympäristöön liittyvät, oppilashuollolliset tai muut ratkaisut Erityistä tukea koskevan päätöksen mukaisten tulkitsemis- ja avustajapalveluiden, muiden opetuspalveluiden sekä tuki- ja kuntoutuspalvelujen järjestäminen ja eri toimijoiden vastuualueet Kuvaus lapsen esiopetuksen järjestämisestä muun esiopetuksen yhteydessä ja/tai erityisryhmässä Kuvaus siitä, miten erityisryhmässä esiopetusta saava lapsi integroituu muuhun esiopetukseen Moniammatillisen yhteistyön kuvaus ja eri toimijoiden vastuualueet Kuvaus lapsen esiopetuksen kuljetusten järjestelyistä ja vastuista sekä kuljetusta odottavan lapsen ohjauksesta ja valvonnasta Lapsen mahdollinen osallistuminen muuhun varhaiskasvatustoimintaan ja kuvaus yhteistyöstä toiminnan järjestäjän kanssa Yhteistyön toteuttaminen lapsen ja huoltajan kanssa, huoltajan tarjoama tuki 2 (3)

19 LAATIMISESSA ON HYÖDYNNETTY SEURAAVIA ASIAKIRJOJA (Asiakirjoja ei liitetä HOJKSiin) Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma, laadittu (pp.kk.vvvv) Kuntoutussuunnitelma, laadittu (pp.kk.vvvv) Lapsen esiopetuksen oppimissuunnitelma, laadittu (pp.kk.vvvv) Pedagoginen selvitys, laadittu (pp.kk.vvvv) Asiantuntijalausunnot, mitkä ja niiden antopäivämäärät (pp.kk.vvvv) Muut asiakirjat, mitkä ja niiden laatimispäivämäärät (pp.kk.vvvv) ARVIOINTIA HOJKSIN TARKISTAMISTA VARTEN (Perusopetuslain mukaan suunnitelma tarkistetaan tarvittaessa, kuitenkin vähintään kerran lukuvuodessa, lapsen tarpeiden mukaiseksi) HOJKS tarkistetaan seuraavan kerran (kk.vvvv) HOJKSin toteutumisen arvioinnit ja niiden pvm:t (pp.kk.vvvv) Arviointiin osallistuneet Lapsen edistyminen HOJKSissa hänelle määritellyissä tavoitteissa Arvio HOJKSiin kirjattujen opetusjärjestelyjen, toimintatapojen ja tukitoimien sopivuudesta ja riittävyydestä 3 (3)

20 Kunnallisen esiopetussuunnitelman kehittäminen Esiopetuksen tavoitteet ja sisällöt määritellään valtakunnallisissa esiopetuksen opetussuunnitelman perusteissa ja Kemin kaupungin esiopetussuunnitelmassa. Esiopetusta tarjoavat yksiköt antavat tarvittaessa vuosittain palautetta kaupungin esiopetussuunnitelman toimivuudesta. Päivittämistyön tekevät esi- ja alkuopetuksen koordinaattori yhteistyössä työryhmän kanssa. Esiopetuksen opetussuunnitelmatyöryhmään kuuluivat vuosina Eija Malinen, Arja Paloranta, Maritta Rahko, Leila Sainio, Laura Sorsa, Paula Tainio ja Irene Tarkiainen pj.

KANGASALA Sivistyskeskus/Varhaiskasvatus ja esiopetus LAPSEN ESIOPETUKSEN OPPIMISSUUNNITELMA TEHOSTETTUA TAI ERITYISTÄ TUKEA VARTEN

KANGASALA Sivistyskeskus/Varhaiskasvatus ja esiopetus LAPSEN ESIOPETUKSEN OPPIMISSUUNNITELMA TEHOSTETTUA TAI ERITYISTÄ TUKEA VARTEN 1 KANGASALA Sivistyskeskus/Varhaiskasvatus ja esiopetus LAPSEN ESIOPETUKSEN OPPIMISSUUNNITELMA TEHOSTETTUA TAI ERITYISTÄ TUKEA VARTEN pvm / 20 SALASSAPIDETTÄVÄ Julkisuuslaki 24 1 mom. 30 kohta Tehostetun

Lisätiedot

Liite 3 PEDAGOGINEN ARVIO ESIOPETUS tehostetun tuen päätöksentekoa varten lapsi syntymäaika

Liite 3 PEDAGOGINEN ARVIO ESIOPETUS tehostetun tuen päätöksentekoa varten lapsi syntymäaika Liite 3 PEDAGOGINEN ARVIO ESIOPETUS tehostetun tuen päätöksentekoa varten lapsi syntymäaika esiopetusyksikkö ja ryhmä lastentarhanopettaja erityisopettaja/ kelto 1. Lapsen kasvun ja oppimisen tilanne Lapsen

Lisätiedot

Liite 3 PEDAGOGINEN ARVIO ESIOPETUS tehostetun tuen päätöksentekoa varten lapsi syntymäaika

Liite 3 PEDAGOGINEN ARVIO ESIOPETUS tehostetun tuen päätöksentekoa varten lapsi syntymäaika Liite 3 PEDAGOGINEN ARVIO ESIOPETUS tehostetun tuen päätöksentekoa varten lapsi syntymäaika esiopetusyksikkö ja ryhmä lastentarhanopettaja erityisopettaja 1. Lapsen kasvun ja oppimisen tilanne Lapsen vahvuudet

Lisätiedot

SUOMUSSALMEN KUNTA Henkilökohtainen opetuksen järjestämistä

SUOMUSSALMEN KUNTA Henkilökohtainen opetuksen järjestämistä Liite 4 koskeva suunnitelma (HOJKS) Perustiedot: Koulu: lukuvuosi päiväys luokka Suunnitelman laatiminen ja käytetyt asiakirjat : Oppilaan nimi ja osoite: Syntymäaika Huoltaja(t) laatimisesta vastaavat

Lisätiedot

Salassa pidettävä Julkisuuslaki 24 1 mom. 30 kohta 1. PERUSTIEDOT

Salassa pidettävä Julkisuuslaki 24 1 mom. 30 kohta 1. PERUSTIEDOT Esiopetuksen järjestäjä HENKILÖKOHTAINEN OPETUKSEN JÄRJESTÄMISTÄ KOSKEVA SUUNNITELMA (HOJKS) Salassa pidettävä Julkisuuslaki 24 1 mom. 30 kohta 1. PERUSTIEDOT Lapsen nimi Syntymäaika Esiopetusyksikkö Huoltaja/huoltajat/laillinen

Lisätiedot

ERITYINEN TUKI: PEDAGOGINEN SELVITYS ja HOJKS (vuosittain suunnitelma ja arvio)

ERITYINEN TUKI: PEDAGOGINEN SELVITYS ja HOJKS (vuosittain suunnitelma ja arvio) Kaustisen kunta Perusopetus Vuosi 201 LOMAKE B LUOTTAMUKSELLINEN kirjaa tiedot laatikoiden alle, älä laatikkoon ERITYINEN TUKI: PEDAGOGINEN SELVITYS ja HOJKS (vuosittain suunnitelma ja arvio) Tämä selvitys

Lisätiedot

Esiopetuksesta perusopetukseen. Anja Huurinainen-Kosunen 15.1.2014

Esiopetuksesta perusopetukseen. Anja Huurinainen-Kosunen 15.1.2014 Esiopetuksesta perusopetukseen 15.1.2014 Lapsen kasvun ja kehityksen polku varhaiskasvatus 0-6 v (=päivähoito ja esiopetus) -> esiopetus 6 v. -> perusopetus alkaa sinä vuonna, kun lapsi täyttää 7 vuotta

Lisätiedot

8 Oppimisen ja koulunkäynnin tuki

8 Oppimisen ja koulunkäynnin tuki 8 Oppimisen ja koulunkäynnin tuki Tuen tarpeiden arviointi ja tarvittavan tuen tarjoaminen kuuluvat opettajan työhön ja kaikkiin opetustilanteisiin. Tuki rakennetaan opettajien sekä tarvittaessa muiden

Lisätiedot

(HOJKS) Koulu/päiväkoti: Oppilas:

(HOJKS) Koulu/päiväkoti: Oppilas: Mikkelin kaupunki Henkilökohtainen opetuksen järjestämistä koskeva suunnitelma () () Koulu/päiväkoti: Henkilötiedot Päiväys / Oppilas Sukunimi Etunimi Syntymäaika Osoite Puhelin/sähköposti Koulun/päiväkodin

Lisätiedot

Tervetuloa esiopetusiltaan!

Tervetuloa esiopetusiltaan! Tervetuloa esiopetusiltaan! Esiopetus Järvenpäässä toimintakaudella 2010-2011 Esiopetuksen hakemusten palautus 19.2. mennessä Tiedot esiopetuspaikasta 31.5. mennessä Esiopetus alkaa 1.9.2010 ja päättyy

Lisätiedot

Erityispedagogiikka päiväkodissa 6.3.2015. Lastentarhanopettajaliitto Keski-Suomen lastentarhanopettajat ry Puheenjohtaja Sanna Satosaari

Erityispedagogiikka päiväkodissa 6.3.2015. Lastentarhanopettajaliitto Keski-Suomen lastentarhanopettajat ry Puheenjohtaja Sanna Satosaari Erityispedagogiikka päiväkodissa 6.3.2015 Lastentarhanopettajaliitto Keski-Suomen lastentarhanopettajat ry Puheenjohtaja Sanna Satosaari Varhaiskasvatus tukee lapsen kokonaisvaltaista hyvinvointia sekä

Lisätiedot

Oppilas opiskelee toiminta-alueittain

Oppilas opiskelee toiminta-alueittain Opetuksen järjestäjä HENKILÖKOHTAINEN OPETUKSEN JÄRJESTÄMISTÄ KOSKEVA SUUNNITELMA (HOJKS) Oppilas opiskelee toiminta-alueittain Salassa pidettävä Julkisuuslaki 24 1 mom. 30 kohta 1. PERUSTIEDOT Oppilaan

Lisätiedot

YLEINEN, TEHOSTETTU JA ERITYINEN TUKI

YLEINEN, TEHOSTETTU JA ERITYINEN TUKI YLEINEN, TEHOSTETTU JA ERITYINEN TUKI Laadukas opetus sekä mahdollisuus saada ohjausta ja tukea oppimiseen ja koulunkäyntiin kaikkina työpäivinä on jokaisen oppilaan oikeus. Koulutyössä otetaan huomioon

Lisätiedot

Kolmiportainen oppilaan tuki opetussuunnitelman perusteissa. Aija Rinkinen opetusneuvos Yleissivistävän koulutuksen kehittäminen Opetushallitus

Kolmiportainen oppilaan tuki opetussuunnitelman perusteissa. Aija Rinkinen opetusneuvos Yleissivistävän koulutuksen kehittäminen Opetushallitus Kolmiportainen oppilaan tuki opetussuunnitelman perusteissa Aija Rinkinen opetusneuvos Yleissivistävän koulutuksen kehittäminen Opetushallitus Laki perusopetuslain muuttamisesta 642/2010 Erityisopetusta

Lisätiedot

ESIOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA

ESIOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA TERVOLAN KUNTA KOULUTUSLAUTAKUNTA ESIOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA Koulutuslautakunta hyväksynyt 15.6.2011 65 1. ESIOPETUKSESSA NOUDATETTAVAT YLEISET KASVATUS- JA OPPIMISNÄKEMYKSET Esiopetuksen tehtävänä

Lisätiedot

7.3 Tehostettu tuki Pedagoginen arvio

7.3 Tehostettu tuki Pedagoginen arvio 7.3 Tehostettu tuki Oppilaalle, joka tarvitsee oppimisessaan tai koulunkäynnissään säännöllistä tukea tai samanaikaisesti useita tukimuotoja, on pedagogiseen arvioon perustuen annettava tehostettua tukea

Lisätiedot

Perusopetuksen uudistuvat normit. Opetusneuvos Pirjo Koivula Opetushallitus

Perusopetuksen uudistuvat normit. Opetusneuvos Pirjo Koivula Opetushallitus Perusopetuksen uudistuvat normit Opetusneuvos Pirjo Koivula Opetushallitus Perusopetuslain muuttaminen Erityisopetuksen strategiatyöryhmän muistio 11/2007 Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelmaan

Lisätiedot

5.5 Erityinen tuki. Erityinen tuki Oulun esiopetuksessa

5.5 Erityinen tuki. Erityinen tuki Oulun esiopetuksessa 5.5 Erityinen tuki Erityistä tukea annetaan niille lapsille, joiden kasvun, kehityksen tai oppimisen tavoitteiden saavuttaminen ei toteudu riittävästi muuten. Lapsen edellytykset ovat voineet heikentyä

Lisätiedot

Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden muutokset yleisen, tehostetun ja erityisen tuen osalta. Pirjo Koivula, opetusneuvos Opetushallitus

Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden muutokset yleisen, tehostetun ja erityisen tuen osalta. Pirjo Koivula, opetusneuvos Opetushallitus Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden muutokset yleisen, tehostetun ja erityisen tuen osalta Pirjo Koivula, opetusneuvos Opetushallitus 1 Tavoitteena jokainen oppilas oppii mahdollisimman hyvin

Lisätiedot

KOULUTULOKKAAN TARJOTIN

KOULUTULOKKAAN TARJOTIN KOULUTULOKKAAN TARJOTIN 11.1.2016 VUOSILUOKAT 1-2 KOULULAISEKSI KASVAMINEN ESIOPETUKSEN TAVOITTEET (ESIOPETUKSEN VALTAKUNNALLISET PERUSTEET 2014) Esiopetus suunnitellaan ja toteutetaan siten, että lapsilla

Lisätiedot

Pedagogisen arvion ja pedagogisen selvityksen kirjaaminen esi- ja perusopetuksessa

Pedagogisen arvion ja pedagogisen selvityksen kirjaaminen esi- ja perusopetuksessa Pedagogisen arvion ja pedagogisen selvityksen kirjaaminen esi- ja perusopetuksessa 12.10.2011 Pyhäntä 18.10.2011 Kestilä 3.11.2011 Rantsila Erityisluokanopettaja Pia Kvist Ohjaava opettaja Raisa Sieppi

Lisätiedot

Oppilas opiskelee oppiaineittain Oppilaalla on yksilöllistettyjä oppimääriä

Oppilas opiskelee oppiaineittain Oppilaalla on yksilöllistettyjä oppimääriä Opetuksen järjestäjä HENKILÖKOHTAINEN OPETUKSEN JÄRJESTÄMISTÄ KOSKEVA SUUNNITELMA (HOJKS) Oppilas opiskelee oppiaineittain Oppilaalla on yksilöllistettyjä oppimääriä Salassa pidettävä Julkisuuslaki 24

Lisätiedot

Oppimisen ja koulunkäynnin tuki mikä on muuttunut? Pirjo Koivula, opetusneuvos Opetushallitus

Oppimisen ja koulunkäynnin tuki mikä on muuttunut? Pirjo Koivula, opetusneuvos Opetushallitus Oppimisen ja koulunkäynnin tuki mikä on muuttunut? Pirjo Koivula, opetusneuvos Opetushallitus 1 Tavoitteena - jokainen oppilas oppii mahdollisimman hyvin oman potentiaalinsa mukaan - oppilaan saama tuki

Lisätiedot

Perustietoa perusopetuksen kolmiportaisesta tuesta. Aija Rinkinen opetusneuvos Esi- ja perusopetus Opetushallitus

Perustietoa perusopetuksen kolmiportaisesta tuesta. Aija Rinkinen opetusneuvos Esi- ja perusopetus Opetushallitus Perustietoa perusopetuksen kolmiportaisesta tuesta Aija Rinkinen opetusneuvos Esi- ja perusopetus Opetushallitus Laki perusopetuslain muuttamisesta 642/2010 Erityisopetusta ja oppilaalle annettavaa muuta

Lisätiedot

LAPSEN ESIOPETUKSEN OPPIMISSUUNNITELMA

LAPSEN ESIOPETUKSEN OPPIMISSUUNNITELMA Perustiedot Lapsen nimi Syntymäaika Päväkoti/ryhmä, puh.nro Lastentarhanopettaja Huomioitavaa esim. kieli/kielet, kulttuuri, katsomus jne. Aikaisempi kokemus ryhmästä Lapsen aikaisempi tuki "Minä olen

Lisätiedot

Esiopetuksen. valmistavan opetuksen. opetussuunnitelma

Esiopetuksen. valmistavan opetuksen. opetussuunnitelma Esiopetuksen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Nurmijärven kunta Varhaiskasvatuspalvelut Sivistyslautakunta x.1.2016 x www.nurmijarvi.fi Sisältö 1. Perusopetukseen valmistavan opetuksen lähtökohdat

Lisätiedot

Kuopion esiopetuksen opetussuunnitelmaa (2011) koskevat muutokset 1.8.2014 alkaen

Kuopion esiopetuksen opetussuunnitelmaa (2011) koskevat muutokset 1.8.2014 alkaen Kuopion esiopetuksen opetussuunnitelmaa (2011) koskevat muutokset 1.8.2014 alkaen Uusi oppilas ja opiskelijahuoltolaki, opetushallituksen määräys 5/011/2014 koskien esiopetuksen opetussuunnitelman perusteissa

Lisätiedot

Sisällys Toimintasuunnitelman laatiminen... 2 Oppimisympäristön ja pedagogisen toiminnan kuvaus... 2 Laaja-alainen osaaminen... 2

Sisällys Toimintasuunnitelman laatiminen... 2 Oppimisympäristön ja pedagogisen toiminnan kuvaus... 2 Laaja-alainen osaaminen... 2 Sisällys Toimintasuunnitelman laatiminen... 2 Oppimisympäristön ja pedagogisen toiminnan kuvaus... 2 Laaja-alainen osaaminen... 2 Oppimiskokonaisuudet, teemat, projektit... 3 Toiminnan dokumentointi ja

Lisätiedot

Oppilaalla, saada jolla tukiopetusta. on vaikeuksia oppimisessaan tai koulunkäynnissään, on oikeus saada osa-aikaista tukea, on

Oppilaalla, saada jolla tukiopetusta. on vaikeuksia oppimisessaan tai koulunkäynnissään, on oikeus saada osa-aikaista tukea, on Yleisellä tuella tarkoitetaan jokaiselle suunnattua Yleinen tukea tuki muoto. erityisen Tehostamalla yleisen tuen tukimuotoja pyritään ennalta ja se on ehkäisemään ensisijainen tuen tehostetun järjestämisen

Lisätiedot

Opetuksen järjestäjä PEDAGOGINEN SELVITYS ERITYISTÄ TUKEA VARTEN. Oppilaan nimi Syntymäaika Vuosiluokka

Opetuksen järjestäjä PEDAGOGINEN SELVITYS ERITYISTÄ TUKEA VARTEN. Oppilaan nimi Syntymäaika Vuosiluokka Opetuksen järjestäjä PEDAGOGINEN SELVITYS ERITYISTÄ TUKEA VARTEN Salassa pidettävä Julkisuuslaki 24 1 mom. 30 kohta 1. PERUSTIEDOT Oppilaan nimi Syntymäaika Vuosiluokka Koulu Huoltaja/huoltajat/laillinen

Lisätiedot

4. OPPIMINEN JA KOULUNKÄYNNIN TUKI. 4.1. Tuen järjestämistä ohjaavat periaatteet

4. OPPIMINEN JA KOULUNKÄYNNIN TUKI. 4.1. Tuen järjestämistä ohjaavat periaatteet 4. OPPIMINEN JA KOULUNKÄYNNIN TUKI 4.1. Tuen järjestämistä ohjaavat periaatteet Opetuksen ja tuen järjestämisen lähtökohtana ovat sekä opetusryhmän että kunkin oppilaan vahvuudet ja oppimis- ja kehitystarpeet.

Lisätiedot

Lapinlahden kunta. Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma

Lapinlahden kunta. Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Lapinlahden kunta Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Sivistyslautakunta 14.8.2012 Peruspalvelulautakunta xx.xx.2012 Tämä opetussuunnitelma perustuu opetushallituksen määräykseen DNO

Lisätiedot

PERUSOPETUKSEN ERITYINEN TUKI JA LAINSÄÄDÄNNÖN MUUTOKSET. Finlandia-talo 16.9.2010 KT, opetusneuvos Jussi Pihkala

PERUSOPETUKSEN ERITYINEN TUKI JA LAINSÄÄDÄNNÖN MUUTOKSET. Finlandia-talo 16.9.2010 KT, opetusneuvos Jussi Pihkala PERUSOPETUKSEN ERITYINEN TUKI JA LAINSÄÄDÄNNÖN MUUTOKSET Finlandia-talo 16.9.2010 KT, opetusneuvos Jussi Pihkala 1 Kuva 1 Erityisopetukseen otetut tai siirretyt oppilaat 1995-2009 Lähde: Tilastokeskus

Lisätiedot

KOULUTUSPALVELUT LUKUVUOSI ESIOPETUSPAIKKA

KOULUTUSPALVELUT LUKUVUOSI ESIOPETUSPAIKKA LUKUVUOSI LAPSEN NIMI SYNTYMÄAIKA ESIOPETUSPAIKKA TÄMÄ SUUNNITELMA ON MYÖS Suomen/ruotsin kielen tukemisen suunnitelma Valmistavan opetuksen oppimissuunnitelma Tehostetun tuen suunnitelma (Perusopetuslaki

Lisätiedot

Erityisopetuksen strategia kehittämistoiminnan suuntaajana

Erityisopetuksen strategia kehittämistoiminnan suuntaajana Erityisopetuksen strategia kehittämistoiminnan suuntaajana Pirjo Koivula Opetusneuvos Opetushallitus 16.4.2009 Opiskelun ja hyvinvoinnin tuen järjestämistä koskeva perusopetuslain sekä esi- ja perusopetuksen

Lisätiedot

KOLMIPORTAINEN TUKI ESI- JA PERUSOPETUKSESSA

KOLMIPORTAINEN TUKI ESI- JA PERUSOPETUKSESSA KOLMIPORTAINEN TUKI ESI- JA PERUSOPETUKSESSA Imatran kaupunki Hyvinvointipalvelut Lasten ja nuorten palvelut 1 Huoltajalle Hyvään esiopetus- ja koulupäivään kuuluvat laadukas opetus, kasvua ja kehitystä

Lisätiedot

Perusopetuslain muutos

Perusopetuslain muutos Perusopetuslain muutos 16 Tukiopetus ja osa-aikainen erityisopetus Oppilaalla, joka on tilapäisesti jäänyt jälkeen opinnoissaan tai muutoin tarvitsee oppimisessaan lyhytaikaista tukea, on oikeus saada

Lisätiedot

4.4 OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN TUKI ILMAJOELLA

4.4 OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN TUKI ILMAJOELLA 4.4 OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN ILMAJOELLA Ilmajoella perusopetuksen oppilaille annettava oppimisen ja koulunkäynnin tuki on muuttunut kolmiportaiseksi. Tuki jaetaan kolmeen tasoon: 1. yleinen tuki, 2.

Lisätiedot

Koulu/päiväkoti: Oppilas: Hyväksytty Opetuslautakunta 13.6.2012 37

Koulu/päiväkoti: Oppilas: Hyväksytty Opetuslautakunta 13.6.2012 37 Henkilökohtainen opetuksen järjestämistä koskeva suunnitelma (HOJKS) (salassa pidettävä) Koulu/päiväkoti: Oppilas: Henkilötiedot Päiväys Oppilas Sukunimi Etunimi Syntymäaika Osoite Puhelin/sähköposti Koulun/päiväkodin

Lisätiedot

Kolmiportainen tuki alakoulun arjessa. 29.3.2012 Ikaalinen

Kolmiportainen tuki alakoulun arjessa. 29.3.2012 Ikaalinen Kolmiportainen tuki alakoulun arjessa 29.3.2012 Ikaalinen Ohjelma Klo 14-14.20 Yleinen, tehostettu ja erityinen tuki opetussuunnitelman perusteissa aluekoordinaattorit Marika Korpinurmi, Mari Silvennoinen

Lisätiedot

Oppilaan oppimisen etenemisestä selvityksen tehneet opettajat

Oppilaan oppimisen etenemisestä selvityksen tehneet opettajat SUOMUSSALMEN KUNTA Perusopetus Arkistointiohje: SALASSA PIDETTÄVÄ Liite 2 PEDAGOGINEN SELVITYS Perustiedot Oppilas Nimi Osoite syntymäaika puh. Kansalaisuus äidinkieli Vanhemmat / huoltajat Huoltajan nimi

Lisätiedot

Kasvun, oppimisen ja koulunkäynnin tuki

Kasvun, oppimisen ja koulunkäynnin tuki Kasvun, oppimisen ja koulunkäynnin tuki Luonnos kasvun, oppimisen ja koulunkäynnin tuen opetussuunnitelman perusteteksteiksi Nyt esitetyt muutokset perustuvat käytännön työstä saatuihin kokemuksiin, palautteisiin

Lisätiedot

Perusopetukseen valmistavan opetuksen. opetussuunnitelma. Outokummun kaupunki

Perusopetukseen valmistavan opetuksen. opetussuunnitelma. Outokummun kaupunki Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Outokummun kaupunki 2 Sisältö 1 Perusopetuksen valmistavan opetuksen lähtökohdat... 3 2 Perusopetuksen valmistavan opetuksen tavoitteet ja keskeiset

Lisätiedot

VASU2017 Opetushallituksen ajatuksia varhaiskasvatussuunnitelman perustetyöstä

VASU2017 Opetushallituksen ajatuksia varhaiskasvatussuunnitelman perustetyöstä VASU2017 Opetushallituksen ajatuksia varhaiskasvatussuunnitelman perustetyöstä 24.9.2015 Varhaiskasvatuksen asiantuntijatiimi Yleissivistävä koulutus ja varhaiskasvatus Opetushallitus Esittelijä, Kirsi

Lisätiedot

KOLMIPORTAINEN TUKI ESI- JA PERUSOPETUKSESSA

KOLMIPORTAINEN TUKI ESI- JA PERUSOPETUKSESSA KOLMIPORTAINEN TUKI ESI- JA PERUSOPETUKSESSA Imatran kaupunki Hyvinvointipalvelut Lasten ja nuorten palvelut 1 Huoltajalle Hyvään esiopetus- ja koulupäivään kuuluvat laadukas opetus, kasvua ja kehitystä

Lisätiedot

Tervetuloa Hannunniitun kouluun!

Tervetuloa Hannunniitun kouluun! Tervetuloa Hannunniitun kouluun! Yhdessä kulkien, matkalla kasvaen, kaikesta oppien. - Saara Mälkönen 2015- PERUSOPETUS Perusopetuksen on annettava mahdollisuus monipuoliseen kasvuun, oppimiseen ja terveen

Lisätiedot

ILMAJOEN ESIOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA Oppimisen tuki YLEISTÄ

ILMAJOEN ESIOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA Oppimisen tuki YLEISTÄ ILMAJOEN ESIOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA Oppimisen tuki YLEISTÄ Ilmajoen kunnassa opetuksen järjestämistä ohjaa inkluusioajattelu. Inklusiivisella opetuksella pyritään takaamaan jokaiselle lapselle riittävä

Lisätiedot

Kolmiportaisen tuen suunnitelma

Kolmiportaisen tuen suunnitelma Kolmiportaisen tuen suunnitelma Utsjoen kunta esi- ja perusopetus Kolmiportaisen tuen suunnitelma Yleinen, tehostettu ja erityinen tuki 4 Tukimuodot 8 Pedagoginen arvio tehostettua tukea varten 9 Oppimissuunnitelma

Lisätiedot

Koulutulokasinfo Kolmiportainen tuki ja oppilashuolto Arja Korhonen

Koulutulokasinfo Kolmiportainen tuki ja oppilashuolto Arja Korhonen Koulutulokasinfo Kolmiportainen tuki ja oppilashuolto 11.2.2013 Arja Korhonen Järvenpään kaupunki Arja Korhonen 1 Kolmiportaisen tuen tavoitteena: Oppilaita tuetaan suunnitelmallisesti etenevän ja vahvistuvan

Lisätiedot

Inklusiivinen koulu. Lähikouluperiaate ERITYISOPETUKSEN STRATEGIA. Oikeus saada tukea

Inklusiivinen koulu. Lähikouluperiaate ERITYISOPETUKSEN STRATEGIA. Oikeus saada tukea ERITYISOPETUKSEN STRATEGIA korostaa ennalta ehkäisevän ja varhaisen tuen merkitystä tehostettu tuki (yleisten tukitoimenpiteiden tehostaminen määrällisesti ja laadullisesti sekä opetuksen järjestäminen

Lisätiedot

Oppimisen ja koulunkäynnin kolmiportainen tuki. Päivi Juntti 9.3.2012 paivi.juntti@sel.fi

Oppimisen ja koulunkäynnin kolmiportainen tuki. Päivi Juntti 9.3.2012 paivi.juntti@sel.fi Oppimisen ja koulunkäynnin kolmiportainen tuki Päivi Juntti 9.3.2012 paivi.juntti@sel.fi Perusopetuslaki ja opetussuunnitelman perusteet uudistuivat Koulun toimintakulttuurin muutos Uudistuksessa keskeistä

Lisätiedot

Lapsen esiopetuksen oppimissuunnitelma

Lapsen esiopetuksen oppimissuunnitelma Lapsen esiopetuksen oppimissuunnitelma 1 Kurikka lapsen nimi Kansilehteen lapsen oma piirros Lapsen ajatuksia ja odotuksia esiopetuksesta (vanhemmat keskustelevat kotona lapsen kanssa ja kirjaavat) 2 Eskarissa

Lisätiedot

Suomenkielinen koulutusjaosto. Porvoon kaupungin esiopetussuunnitelma / päivitetty

Suomenkielinen koulutusjaosto. Porvoon kaupungin esiopetussuunnitelma / päivitetty Suomenkielinen koulutusjaosto Porvoon kaupungin esiopetussuunnitelma 1.8.2016 / päivitetty 1.8.2017 Paikalliseen esiopetussuunnitelmaan tehdyt muutokset Koko suunnitelmassa muutettu Laadukkaan varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

Lapsen esiopetuksen oppimissuunnitelma

Lapsen esiopetuksen oppimissuunnitelma Liite 1 Lapsen esiopetuksen oppimissuunnitelma HENKILÖSTÖN JA HUOLTAJAN YHDESSÄ LAATIMA ESIOPETUKSEN OPPIMISSUUNNITELMA Perustiedot Lapsen nimi: Syntymäaika: Osoite: Huoltajien yhteystiedot: Päiväkoti

Lisätiedot

Tervetuloa esiopetusiltaan! Esiopetuksen info-ilta

Tervetuloa esiopetusiltaan! Esiopetuksen info-ilta Tervetuloa esiopetusiltaan! Esiopetuksen info-ilta 30.1.2019 Mikä on parasta eskarissa? Keinuminen 2 Esiopetus Järvenpäässä toimintakaudella 2019-2020 Järvenpäässä annetaan maksutonta esiopetusta kunnallisissa

Lisätiedot

Tervetuloa esiopetusiltaan! Esiopetuksen info-ilta 11.2.2014

Tervetuloa esiopetusiltaan! Esiopetuksen info-ilta 11.2.2014 Tervetuloa esiopetusiltaan! Esiopetuksen info-ilta 11.2.2014 TV/11.2.2014 Järvenpäässä annetaan maksutonta esiopetusta kunnallisissa ja ostopalveluna yksityisissä päiväkodeissa. (700 h/v) Esiopetukseen

Lisätiedot

LAPSEN KUVA LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA. Julkisuuslaki 24 1 mom. 25-k.

LAPSEN KUVA LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA. Julkisuuslaki 24 1 mom. 25-k. LAPSEN KUVA Jokaiselle varhaiskasvatuksen piirissä olevalle lapselle tehdään oma varhaiskasvatussuunnitelma. Tämä lomake on suunnitelman toinen osa. Suunnitelma tukee lapsen yksilöllistä kasvua, kehitystä

Lisätiedot

Liite: Mäntsälän kunnan perusopetuksen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma. Sivistyslautakunta 12.6.2013

Liite: Mäntsälän kunnan perusopetuksen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma. Sivistyslautakunta 12.6.2013 Liite: Mäntsälän kunnan perusopetuksen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma 2013 Sivistyslautakunta 12.6.2013 Sisällys 1 Perusopetukseen valmistavan opetuksen lähtökohdat... 2 2 Opetuksen järjestäminen...

Lisätiedot

Perusopetuslain muutos ja muuta ajankohtaista

Perusopetuslain muutos ja muuta ajankohtaista Perusopetuslain muutos ja muuta ajankohtaista Hallitusneuvos Outi Luoma-aho Koulutus- ja tiedepolitiikan osasto Yleissivistävän koulutuksen yksikkö 29.9. 2010 Perusopetuslain muutossäädös 642/2010 laki

Lisätiedot

ESIOPETUS YLÖJÄRVELLÄ Elämän eväitä matkalla kouluun

ESIOPETUS YLÖJÄRVELLÄ Elämän eväitä matkalla kouluun ESIOPETUS YLÖJÄRVELLÄ Elämän eväitä matkalla kouluun Hyvät esiopetusikäisen lapsen vanhemmat! Tämä tiedote kertoo esiopetuksen järjestämisen yleisistä periaatteista Ylöjärvellä. Jokaisella esiopetusta

Lisätiedot

VALMISTAVAN OPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA

VALMISTAVAN OPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA VALMISTAVAN OPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA Pudasjärven perusopetuksen opetussuunnitelmaa täydentävä suunnitelma 2010 Valmistavan opetuksen opetussuunnitelman sisältö 1. VALMISTAVAN OPETUKSEN PERUSTEET...3

Lisätiedot

Päätös muuttaa edellä mainittua määräystä seuraavasti:

Päätös muuttaa edellä mainittua määräystä seuraavasti: DNO 3/011/2009 MÄÄRÄYS Velvoittavana noudatettava Esiopetuksen järjestäjille PÄIVÄMÄÄRÄ 16.3.2009 Voimassaoloaika 16.3.2009 alkaen toistaiseksi Säännökset joihin toimivalta määräyksen Perusopetuslaki antamisesta

Lisätiedot

ARVIOINTI Esiopetuksen opsin perusteissa

ARVIOINTI Esiopetuksen opsin perusteissa ARVIOINTI Esiopetuksen opsin perusteissa OPStuki 2016 TYÖPAJA 3 Rauma 23.9.2015 Esiopetuksen opetussuunnitelman perusteet: luku 4.2. Arviointi opetuksen ja oppimisen tukena Opetushallituksen esiopetuksen

Lisätiedot

LAPUAN KAUPUNKI PÄIVÄHOITO

LAPUAN KAUPUNKI PÄIVÄHOITO LAPUAN KAUPUNKI PÄIVÄHOITO LAPUAN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMAN SISÄLLYSLUETTELO 1. Yleistietoa varhaiskasvatussuunnitelmasta 2. Taustaa varhaiskasvatussuunnitelmalle 2.1 Varhaiskasvatuksen sisältöä ohjaavat

Lisätiedot

Tuettu oppimispolku. Tietoa kasvun ja oppimisen tuesta huoltajille ja oppilaiden kanssa työskenteleville

Tuettu oppimispolku. Tietoa kasvun ja oppimisen tuesta huoltajille ja oppilaiden kanssa työskenteleville Porvoo - Borgå Tuettu oppimispolku Tietoa kasvun ja oppimisen tuesta huoltajille ja oppilaiden kanssa työskenteleville Porvoo - Borgå Turvallinen ja yhtenäinen oppimispolku Porvoossa halutaan turvata lapsen

Lisätiedot

Lapsen kehityksen tukeminen esiopetuksessa Toimintaa ohjaavat asiakirjat

Lapsen kehityksen tukeminen esiopetuksessa Toimintaa ohjaavat asiakirjat Lapsen kehityksen tukeminen esiopetuksessa Toimintaa ohjaavat asiakirjat Esiopetuksen opetussuunnitelman perusteet 2010 Jyväskylän kaupungin esiopetussuunnitelma 2010 Oppilashuollon strategia Lapsen esiopetuksen

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Arabia-Viola

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Arabia-Viola Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Arabia-Viola Sisältö Yleistä Toimintakulttuuri Leikki ja monipuoliset työtavat Toiminnan arviointi ja kehittäminen Ryhmän toiminnan arviointi Yhteistyö

Lisätiedot

Pidennetty oppivelvollisuus Erityisopetuksen kansalliset kehittämispäivät. Helsinki Opetusneuvos Hely Parkkinen

Pidennetty oppivelvollisuus Erityisopetuksen kansalliset kehittämispäivät. Helsinki Opetusneuvos Hely Parkkinen Pidennetty oppivelvollisuus Erityisopetuksen kansalliset kehittämispäivät Helsinki 29.4.2011 Opetusneuvos Hely Parkkinen 1 Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet 5 OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN TUKIMUODOT

Lisätiedot

YHTEISTYÖ OPPILAAN JA HUOLTAJIEN KANSSA. Kodin tuki, koulunkäynnissä auttaminen (esim. yhteiset toimintatavat, läksyt, kokeet, riittävä lepo jne.

YHTEISTYÖ OPPILAAN JA HUOLTAJIEN KANSSA. Kodin tuki, koulunkäynnissä auttaminen (esim. yhteiset toimintatavat, läksyt, kokeet, riittävä lepo jne. YLEINEN TUKI Aloitetaan HETI tuen tarpeen ilmetessä. Ei vaadi testausta tai päätöstä. On yksittäinen pedagoginen ratkaisu sekä ohjaus- ja tukitoimi, jota toteutetaan joustavasti. Tuki järjestetään opettajien

Lisätiedot

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikalliset suunnitelmat

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikalliset suunnitelmat Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikalliset suunnitelmat Kumppanuusfoorumi Tampere 25.8.2016 Pia Kola-Torvinen Opetushallitus Suomessa varhaiskasvatuksella on pitkä ja vahva historia Pojat leikkimässä

Lisätiedot

(TOIMINTAYKSIKÖN NIMI) vuosisuunnitelma sekä toimintakertomus

(TOIMINTAYKSIKÖN NIMI) vuosisuunnitelma sekä toimintakertomus (TOIMINTAYKSIKÖN NIMI) vuosisuunnitelma sekä toimintakertomus 2017 2018 Sisällys 1 Toimintayksikön esiopetuksen ja varhaiskasvatuksen vuosisuunnitelma 1.1 Esiopetuksen ja varhaiskasvatuksen vuosisuunnitelman

Lisätiedot

PUOLANGAN KUNNAN ESIOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA

PUOLANGAN KUNNAN ESIOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA PUOLANGAN KUNNAN ESIOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA 2011 SISÄLLYS SIVU 1. ESIOPETUKSEN TEHTÄVÄ JA YLEISET TAVOITTEET. 3 1.1. ESIOPETUKSEN TEHTÄVÄ.. 3 1.2. YLEISET KASVATUS- JA OPPIMISTAVOITTEET 3 2. ESIOPETUKSEN

Lisätiedot

TAKAJÄRVEN PÄIVÄKODIN ESIOPETUSSUUNNITELMA 2014-2015

TAKAJÄRVEN PÄIVÄKODIN ESIOPETUSSUUNNITELMA 2014-2015 TAKAJÄRVEN PÄIVÄKODIN ESIOPETUSSUUNNITELMA 2014-2015 ESIOPETUSSUUNNITELMA 2014-2015 SISÄLTÖ: ESIOPETUKSEN TOIMINTA-AJATUS ESIOPETUKSEN OPPIMISYMPÄRISTÖ ESIOPETUKSESSA NOUDATETTAVAT KASVATUS- JA OPPIMISTAVOITTEET

Lisätiedot

OPS Minna Lintonen OPS

OPS Minna Lintonen OPS 26.4.2016 Uuden opetussuunnitelman on tarkoitus muuttaa koulu vastaamaan muun yhteiskunnan jatkuvasti muuttuviin tarpeisiin. MINNA LINTONEN Oppilaat kasvavat maailmaan, jossa nykyistä suuremmassa määrin

Lisätiedot

Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma

Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma LAPSEN NIMI: Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma Lapsen varhaiskasvatussuunnitelman tekeminen perustuu varhaiskasvatuslakiin. Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma (Lapsen vasu) on varhaiskasvatuksen henkilöstön

Lisätiedot

Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma 2015

Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma 2015 Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma 2015 Sivistyslautakunta 27.8.2015 2 Sisältö 1. Perusopetukseen valmistavan opetuksen lähtökohdat... 3 2. Perusopetukseen valmistavan opetuksen tavoitteet...

Lisätiedot

OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN TUKI KOULUARJESSA

OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN TUKI KOULUARJESSA OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN TUKI KOULUARJESSA PERUSOPETUSLAKI Perusopetuslain muutos voimaan 1.1.2011 Lain lähtökohtana on oppilaan oikeus saada oppimiseen ja koulunkäyntiin tarvitsemansa tuki oikea-aikaisesti

Lisätiedot

Kolmiportainen tuki Marjatta Takala

Kolmiportainen tuki Marjatta Takala Kolmiportainen tuki Marjatta Takala 14.9.2011 1 Integraatio ja inkluusio Meillä on erityiskouluja ja -luokkia Integroitujen määrä lisääntyy koko ajan Inkluusio tavoitteena Erityinen tuki Tehostettu tuki

Lisätiedot

4. HOJKS ohje PERUSTIEDOT. Opiskelija: Lukuvuosi: Luokka: Syntymäaika: Huoltajat: Isä Osoite: Puhelin: äiti Osoite: Puhelin:

4. HOJKS ohje PERUSTIEDOT. Opiskelija: Lukuvuosi: Luokka: Syntymäaika: Huoltajat: Isä Osoite: Puhelin: äiti Osoite: Puhelin: 4. HOJKS ohje PERUSTIEDOT Luokanvalvoja: Työpuhelin: Opiskelija: Lukuvuosi: Luokka: Syntymäaika: Huoltajat: Isä Osoite: Puhelin: äiti Osoite: Puhelin: Erityisen tuen päätöspäivä: Päätöksen tekijä: Opetuksen

Lisätiedot

Metsäniityn päiväkodin montessoriryhmien varhaiskasvatussuunnitelma

Metsäniityn päiväkodin montessoriryhmien varhaiskasvatussuunnitelma Metsäniityn päiväkodin montessoriryhmien varhaiskasvatussuunnitelma Metsäniityn päiväkodissa toimii 3-5-vuotiaiden ryhmä Peilivuori ja 1-4 vuotiaiden ryhmä Salasaari. Molemmissa ryhmissä toimitaan montessoripedagogiikan

Lisätiedot

ESIOPETUKSEN LUKUVUOSISUUNNITELMA Lukuvuosi 2014-2015 (Perusopetusasetus 852/1998 9) Pvm

ESIOPETUKSEN LUKUVUOSISUUNNITELMA Lukuvuosi 2014-2015 (Perusopetusasetus 852/1998 9) Pvm ESIOPETUKSEN LUKUVUOSISUUNNITELMA Lukuvuosi 2014-2015 (Perusopetusasetus 852/1998 9) PÄIVÄKODIN NIMI: Merituulen päiväkoti ESIOPETUSRYHMÄN NIMI: Heinähatut ja Meritähdet KÄSITTELY JA HYVÄKSYMINEN Sivistyslautakunnan

Lisätiedot

Neuropsykiatrinen valmennus osana kolmiportaista tukea

Neuropsykiatrinen valmennus osana kolmiportaista tukea Neuropsykiatrinen valmennus osana kolmiportaista tukea Laki perusopetuslain muuttamisesta 642/2010 Tavoitteena - vahvistaa esi- ja perusopetuksessa oppilaan oikeutta saada tukea riittävän varhain ja joustavasti

Lisätiedot

Lapsen esiopetuksen oppimissuunnitelma

Lapsen esiopetuksen oppimissuunnitelma Lapsen esiopetuksen oppimissuunnitelma Esiopetuspaikka/päiväkoti Lapsen nimi Toimintavuosi 1/12 Lapsen oma osio (täytetään kotona) PIIRRÄ TÄHÄN KOTONA OMA KUVASI 2/12 Nämä asiat osaan jo Erityisen taitava

Lisätiedot

Posion esiopetuksen opetussuunnitelma

Posion esiopetuksen opetussuunnitelma Posion esiopetuksen opetussuunnitelma Hyväksytty 8.5.2001 Voimaantulo 1.8.2001 SISÄLLYSLUETTELO 1. Esiopetuksen järjestämisen toiminta-ajatus 2. Esiopetuksen toimintaympäristö 3. Esiopetuksen painotukset

Lisätiedot

Vasu 2017 suhde hyvinvointiin ja liikkumisen edistämiseen

Vasu 2017 suhde hyvinvointiin ja liikkumisen edistämiseen Vasu 2017 suhde hyvinvointiin ja liikkumisen edistämiseen Ylitarkastaja Anu Liljeström Opetus- ja kulttuuritoimi -vastuualue, Itä-Suomen aluehallintovirasto Anu Liljeström, ISAVI OKT-vastuualue 5.10.2016

Lisätiedot

Sisällysluettelo 1. ESIOPETUKSEN TEHTÄVÄ 3 1.1. Toiminta-ajatus 3 1.2. Yleiset kasvatus- ja oppimistavoitteet 3 2. ESIOPETUKSEN TOTEUTTAMINEN 4 2.1.

Sisällysluettelo 1. ESIOPETUKSEN TEHTÄVÄ 3 1.1. Toiminta-ajatus 3 1.2. Yleiset kasvatus- ja oppimistavoitteet 3 2. ESIOPETUKSEN TOTEUTTAMINEN 4 2.1. KITEEN KAUPUNGIN ESIOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA 2011 Sisällysluettelo sivu 1. ESIOPETUKSEN TEHTÄVÄ 3 1.1. Toiminta-ajatus 3 1.2. Yleiset kasvatus- ja oppimistavoitteet 3 2. ESIOPETUKSEN TOTEUTTAMINEN 4

Lisätiedot

Liikkuminen ja hyvinvointi varhaiskasvatussuunnitelman perusteissa

Liikkuminen ja hyvinvointi varhaiskasvatussuunnitelman perusteissa Liikkuminen ja hyvinvointi varhaiskasvatussuunnitelman perusteissa 19.9.2016 Pia Kola-Torvinen Opetushallitus VASU2017 työskentelyä ohjanneet keskeiset asiakirjat Varhaiskasvatuslaki (2015) - Perustetyön

Lisätiedot

Yleinen, tehostettu ja erityinen tuki käytännössä

Yleinen, tehostettu ja erityinen tuki käytännössä Yleinen, tehostettu ja erityinen tuki käytännössä 12.10.2011 Pyhäntä 17.10.2011 Kestilä 3.11.2011 Rantsila Erityisluokanopettaja Pia Kvist Ohjaava opettaja Raisa Sieppi Muutosprosessin aikataulua Erityisopetuksen

Lisätiedot

Hyvinvointi ja liikkuminen

Hyvinvointi ja liikkuminen Hyvinvointi ja liikkuminen varhaiskasvatussuunnitelman perusteissa Varhaiskasvatuslaissa määritellyt tavoitteet 1) edistää jokaisen lapsen iän ja kehityksen mukaista kokonaisvaltaista kasvua, terveyttä

Lisätiedot

2. Oppimissuunnitelma ohje

2. Oppimissuunnitelma ohje 2. Oppimissuunnitelma ohje PERUSTIEDOT Luokanvalvoja: Työpuhelin: Opiskelija: Lukuvuosi: Luokka: Syntymäaika: Huoltajat: TEHOSTETTUUN TUKEEN SIIRTÄMINEN KÄSITELTY MONIALAISESTI Käsittelypäivä, kommentit:

Lisätiedot

ESIOPETUKSEN TYÖSUUNNITELMA 2014-2015 JANAKKALAN KUNTA. Kettukallion päiväkoti

ESIOPETUKSEN TYÖSUUNNITELMA 2014-2015 JANAKKALAN KUNTA. Kettukallion päiväkoti ESIOPETUKSEN TYÖSUUNNITELMA 2014-2015 JANAKKALAN KUNTA Kettukallion päiväkoti Työsuunnitelma 2014 2015 hyväksytty:. 2014 Marianna Kokko Päiväkodin johtaja Jere Lindroos Johtokunnan puheenjohtaja Työsuunnitelman

Lisätiedot

TUEN KOLMIPORTAISUUDEN TOTEUTTAMINEN PERUSOPETUKSESSA

TUEN KOLMIPORTAISUUDEN TOTEUTTAMINEN PERUSOPETUKSESSA TUEN KOLMIPORTAISUUDEN TOTEUTTAMINEN PERUSOPETUKSESSA YLEINEN TUKI (jokaiselle oppilaalle tilapäisesti annettava tuki) Oppilas on jäänyt jälkeen opetuksesta tai on muuten tilapäisesti tuen tarpeessa TAI

Lisätiedot

Lyhyt oppimäärä uudistuvista opetussuunnitelmien perusteista

Lyhyt oppimäärä uudistuvista opetussuunnitelmien perusteista Lyhyt oppimäärä uudistuvista opetussuunnitelmien perusteista KUNTAKOORDINAATTORIEN NEUVOTTELUPÄIVÄ Oppilas- ja opiskelijahuollon palvelurakenteen ja laadun kehittäminen Pirjo Koivula Opetusneuvos 1 Perusopetuslain

Lisätiedot

Tervetuloa esiopetuksen infoon 20.1.2016

Tervetuloa esiopetuksen infoon 20.1.2016 Tervetuloa esiopetuksen infoon 20.1.2016 9.12.2014 www.kerava.fi 1 Esiopetuksen velvoittavuus Perusopetuslain (628/1998) 26 a ja 35 mom. 1 mukaan lapsen on koulun aloittamistaan edeltävänä vuonna osallistuttava

Lisätiedot

LUKU 13 VUOSILUOKAT 1-2

LUKU 13 VUOSILUOKAT 1-2 LUKU 13 VUOSILUOKAT 1-2 Normaalikoulun paikallinen sisältö 1 SISÄLLYSLUETTELO: LUKU 13 VUOSILUOKAT 1-2 13.3 Vuosiluokkien 1-2 opetus Rauman normaalikoulussa... 3 13.3.1 Siirtyminen esiopetuksesta perusopetukseen

Lisätiedot

Kasvun, oppimisen ja koulunkäynnin tuki

Kasvun, oppimisen ja koulunkäynnin tuki Kasvun, oppimisen ja koulunkäynnin tuki Luonnos kasvun, oppimisen ja koulunkäynnin tuen opetussuunnitelman perusteteksteiksi Nyt esitetyt muutokset perustuvat käytännön työstä saatuihin kokemuksiin, palautteisiin

Lisätiedot

Nivelvaiheen tiedonsiirtopalaverit (kolmikantakeskustelut)

Nivelvaiheen tiedonsiirtopalaverit (kolmikantakeskustelut) Hyvinkään varhaiskasvatus ja perusopetus Lapsi Kasvun ja oppimisen asiantuntijat Luokanopettaja Nivelvaiheen tiedonsiirtopalaverit (kolmikantakeskustelut) Esiopetuksesta perusopetukseen lastentarhanopettajan,

Lisätiedot

LAPSEN ESIOPETUKSEN OPPIMISSUUNNITELMA

LAPSEN ESIOPETUKSEN OPPIMISSUUNNITELMA Kasv. 12.6.2014 Liite 1 LAPSEN ESIOPETUKSEN OPPIMISSUUNNITELMA Lapsen nimi Syntymäaika Osoite Vanhempien yhteystiedot Päiväkoti ja ryhmä (ryhmäkoko ja rakenne) Yhteystiedot Opettaja Hyvä lapsen huoltaja!

Lisätiedot

Esikoulun siirtymä. Ylivieska

Esikoulun siirtymä. Ylivieska Esikoulun siirtymä Ylivieska 31.3.2011 Hannele Karikoski, KT Kasvatustieteiden tiedekunta Oulun yliopisto hannele.karikoski@oulu.fi Sisältö: 1. Esiopetuksen taustaa 2. Lapsen esikoulun aloittaminen * on

Lisätiedot