Monipuoliset rehuratkaisut tehokas kasvu lihakarjalle

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Monipuoliset rehuratkaisut tehokas kasvu lihakarjalle"

Transkriptio

1 Monipuoliset rehuratkaisut tehokas kasvu lihakarjalle Primo-juomarehut Primo Kasvatus -rehut Kivennäiset lihanaudoille Komponentit lihanautojen seosruokintaan

2 Hyvä vasikan alkukasvu tuottaa tulosta koko kasvatuskauden Maito tai useimmiten juomarehu on yksimahaisen vasikan luonnollisin ravintoaineiden lähde ensimmäiset 8 viikkoa. Juoma- ja starttirehun laadulla sekä kulutuksella on suora vaikutus vasikan kasvuun. Juomarehun sopiva määrä on 6 8 litraa päivä, mikä vastaa juottovaiheessa keskimäärin noin 40 % vasikan kuiva-aineen syönnistä. Kylmäkasvatuksessa vasikoiden energian tarve on suurempi, jolloin suositeltava juoman ja juottokertojen määrä on korkeampi. Vasikan menu Vasikka on ruuansulatukseltaan yksimahainen ensimmäisten elinkuukausien ajan. Nopea märehtijäksi kehittyminen edellyttää, että vasikka saa riittävästi karkearehua sekä väkirehua, joka edistää pötsin seinämän ja pötsipapillien kehittymistä. Vasikalle on aina tarjottava myös puhdasta vettä, sillä se edistää kuivarehujen syöntiä. Tavoitteena on, että vasikka syö 1,5 kiloa väkirehua kun se vierotetaan maidosta. Laadukkaat Primo-juomarehut Primo-juomarehusarjasta löytyy jokaiselle tilalle käyttäjäystävällinen ratkaisu. Juomarehut ovat valmistettu vasikan herkälle ruoansulatukselle parhaiten sopivista raaka-aineista, joiden tasainen laatu varmistetaan tarkalla seurannalla. Huolella valitut raaka-aineet ja ainutlaatuinen valmistusmenetelmä takaavat valkuaisen ja rasvan korkean sulavuuden. Primo-juomarehujen sisältämä patentoitu Progut - suolistoparanne auttaa vasikkaa taistelussa tauteja vastaan mm. sieppaamalla haitallisia bakteereja pois suolistosta.

3 Primo Acid Primo Milk Primo Standard Herapohjainen, esihapotettu juomarehu erityisesti hapanjuottoon Sopii kaikkiin juottomenetelmiin Noin 1 viikon iästä alkaen Raakavalkuainen 21,5 % Raakarasva 17,5 % Kaseiinipohjainen, runsaasti valkuaista ja energiaa Suositellaan erityisesti liharotuisille vasikoille sekä, jos ternimaidon antama suoja on jäänyt heikoksi Noin 1 viikon iästä alkaen Raakavalkuainen 25,0 % Raakarasva 18,0 % Hera- ja kasvivalkuaispohjainen, esihapotettu juomarehu Automaatti- ja sankojuottoon noin kahden viikon iästä alkaen Raakavalkuainen 20,0 % Raakarasva 18,0 % Primo Electrolyte Huolenpitoa erityistilanteissa. Korvaa veden, suolan ja energian puutetta kuljetusten yhteydessä sekä ruoansulatushäiriöiden riskitilanteissa Suositellaan erityisesti: Välitysvasikoille: Saapumispäivänä 5 l liuosta, joka vaihdetaan vähitellen juomarehuun seuraavien 2 3 pv aikana Suolistohäiriöissä: Ensimmäisenä ripulipäivänä maito- tai juomarehuruokinta korvataan Primo Electrolyte -liuoksella, jota annetaan vapaasti. Vaihdetaan asteittain maitoon juomarehuun seuraavan 3 pv aikana. Pakkaus 2 kg Estä ripuli oikeilla juottokäytännöillä Ternimaitoa vapaasti viimeistään neljä tuntia syntymästä Luonnollinen juottotapa juota ylhäältä ja anna imeä tutista Juota maito/juomarehu + 40 C lämpöisenä Sekoita juomarehu huolella Pidä juomarehun sekoitussuhde aina samana ja ohjeen mukaisena Juota useita pieniä juoma-annoksia (1,5 2 litraa 3 4 kertaa päivässä) Juoksutusmahan koko on vain 5 % vasikan painosta. Jos annos on juoksutusmahaa isompi, valuu maitoa pötsiin, jossa se alkaa pilaantua. ( 40 kiloa painavalla vasikalla maksimi juoma-annos 2 litraa).

4 Primo Kasvatus -rehut helppoon ja tehokkaaseen ruokintaan Primo Kasvatus -rehujen kehityksessä tavoitteena ovat olleet lihanautojen nopea kasvu ja ruhojen hyvä lihakkuus. Primo Kasvatus -rehujen koostumus on monipuolinen: ne sisältävät tärkkelyksen ohella runsaasti hitaasti hajoavia hiilihydraatteja. Hallittu tärkkelyspitoisuus vähentää rasvoittumista ja pötsin happamoitumista. Hitaasti hajoavat sulavat kuidut lisäävät propionihapon tuotantoa pötsissä. Lihanauta käyttää propionihapon muita pötsissä syntyviä haihtuvia rasvahappoja tehokkaammin lihasten muodostamiseen rasvakudoksen muodostumisen sijaan. Monipuolisissa Primo Kasvatus -rehuissa on myös lihasten kasvun tueksi riittävästi laadukasta valkuaista, mikä edistää samalla säilörehun maittavuutta ja siten syöntiä. Oikea Primo Kasvatus -rehu valitaan naudan kasvuvaiheen mukaan. Märehtijäksi vielä kehittymässä olevilla alle puolen vuoden ikäisille naudoille sopii hyvin sulava ja valkuaisrikas Primo Kasvatus I. Yli puolen vuoden ikäisille lihanaudoille sopiva Primo Kasvatus II -täysrehu varmistaa hyvän kasvun ja rehun hyötysuhteen loppukasvatuksen ajan. Oikea-aikainen teurastus parantaa kannattavuutta Oikea-aikainen teurastaminen on yksi tehokkaimmista keinoista vähentää kustannuksia ja optimoida lihantuotannon taloudellisuutta. Lihanautojen kasvatusaika riippuu saavutetusta kasvunopeudesta ja tavoitellusta teuraspainosta. Keskikokoisilla liharoduilla ja maitorotuisilla lisäkasvu on 600 elopainokilon jälkeen erittäin tehotonta, kun huomioidaan kasvuun kuluva rehumäärä. Pitkä kasvatusaika, sonneilla yli 24 kk ikä, lisää myös sidekudoksen määrää lihassa ja lihasta tulee sitkeää. Isoilla liharoduilla lihakkuus kehittyy pidempään ja rasvoittuminen on vähäisempää, joten teurastaminen on suositeltavaa vasta elopainokilon jälkeen.

5 Primo Kasvatus I Primo Kasvatus II Täysväkirehu lihanautojen alkukasvatukseen alle puolen vuoden ikäisille naudoille Reilusti hyvälaatuista valkuaista tehokkaaseen kasvuun Runsaasti NDF-kuitua kiinteyttää sontaa Hallittu tärkkelyksen määrä Täysväkirehu yli puolen vuoden ikäisten lihanautojen ruokintaan Edistää karkearehun syöntiä Tasapainoinen koostumus varmistaa tehokkaan kasvun pienillä käyttömäärillä Riittävästi kalsiumia vahvalle luustolle Energiaa Raakavalkuaista 12,1 MJ/kg ka 20 % ka Energiaa Raakavalkuaista 11,8 MJ/kg ka 14,7 % ka Primo-ruokintaohjelmalla hyvä kasvu ja korkea rehun hyötysuhde JUOTTO- VAIHE: Primo Acid 6 8 litraa/päivä. Kerta-annos max. 1,5 2 litraa. Vapaasti: Primo Kasvatus I Heinää TEINI- KASVATUS: 2 6 KK Primo Kasvatus I 3 kg / päivä Vapaasti: Säilörehua/heinää LOPPU- KASVATUS: 6 12 KK Primo Kasvatus II 5 kg / päivä Vapaasti: Karkearehua D-arvo > 650 g/kg ka Raakavalkuaista > 13 % ka LOPPU- KASVATUS: 12 KK TEURASTUS Primo Kasvatus II 4 kg / päivä Vapaasti: Karkearehua D-arvo > 650 g/kg ka Raakavalkuaista > 13 % ka

6 Primo Kasvatus I erinomaisten kasvutulosten tukena Markku ja Marja Poutanen ovat kasvattaneet lihanautoja Pöytyällä 2009 vuodesta asti. Tilalla on erikoistuttu puolen vuoden ikäisten maitorotuisten sonnien kasvatukseen, koska se on tuonut tilalle menestystä. Nyt kasvamassa on 80 alle puolen vuoden ikäistä sonnia, joista pääosa on maitorotuisia ja vain muutama on liharotuinen. Lisäksi tilalla on 100 kasvatuspaikkaa. 5 6 kuukauden ikäisestä nuorkarjasta huomaa hyvin hyvän alkukasvun vaikutukset. Naudat ovat lihaksikkaita ja kiiltäväkarvaisia. Laihoja eläimiä ei porukasta löydä. Poutaset kertovat hyvän kasvun salaisuuden olevan tarkassa juotossa ja vapaassa ruokinnassa. Muutama lisäkilo väkirehua turvaa hyvän kasvun ja siten taloudellisenkin menestyksen. Poutasen tilalla vasikoiden juotto ja rehustus on kovan tarkkailun alla. Tilalle tulevien vasikoiden juomarehuautomaatilla käymistä ja juomamääriä sekä terveyden tilaa seurataan tarkasti. Vasikoiden tullessa tilalle vasikoille juotetaan lisäksi Primo Electrolyte -juomaa ripulin ennalta ehkäisyyn. Alle puolen vuoden ikäisille sonneille on juoman ohella tarjolla vapaasti Primo Kasvatus I -rehua sekä esikuivattua säilörehua ja kuivaa heinää. Primo Kasvatus I on todettu parhaiten maistuvaksi väkirehuksi ja isommille sonneille sitä on laimennettu kauralla. Tehokas ruokinta on tuottanut tilalle tulosta: vasikoiden keskikasvu on ollut parhaimmillaan 1,36 kg/päivä ja lisäksi vasikkakuolleisuus on laskenut 0 %:iin. Tilalta loppukasvattamoon siirtyvien sonnien painotavoite on 250 kg. Viime aikoina tilalta lähteneet sonnit ovat painaneet hienosti kiloa.

7 Tasapainoinen kivennäisruokinta turvaa terveyttä Lihanautojen kivennäisruokinnassa on keskeisintä kalsiumin ja natriumin tarpeen täyttäminen. Kalsiumia tarvitaan erityisesti vankkojen luiden kehittymiseen, kun kasvunopeus on korkea. Natriumin puute lihanaudoilla saattaa ilmentyä esimerkiksi rakenteiden nuolemisena sekä virtsan juontina. Fosforia lihanaudat saavat yleensä riittävästi väkirehusta. Puutosta saattaa esiintyä alkukasvatuksessa, jos väkirehumäärä on pieni. Magnesiumin tarve on lihanaudoilla lypsylehmiä pienempi (1 2 g/kg ka), mutta kotoisten rehujen magnesiumpitoisuus riittää tuskin koskaan täyttämään lihanautojen magnesiumin tarvetta. Hivenaineista ja vitamiineista lihanaudoille tärkeimmät ovat seleeni, sinkki ja E-vitamiini terveyden tueksi. Primo Kasvatus -rehujen ohjeen mukainen täysrehuruokinta ei vaadi kivennäistäydennystä. Seosruokinnassa ja kotoista viljaa käytettäessä tasapainoisella Suomen Rehun kivennäisellä varmistetaan helpoiten lihanautojen riittävä ja tasapainoinen kivennäis- ja hivenaineiden sekä vitamiinien saanti. Kasvu Namino Kasvukivennäinen Kasvavien nautojen puolikivennäinen Sisältää runsaasti kalsiumia, sekä terveiden sorkkien kehitykselle välttämätöntä biotiinia. Toimii erinomaisesti automaattiruokinnassa. Kasvu Hertta Mureinen täyskivennäinen kasvaville lihanaudoille Sisältää runsaasti nopean kasvun vaatimaa kalsiumia sekä E-vitamiinia ja seleeniä. Kasvavien nautojen tarpeisiin optimoitu täyskivennäinen Sisältää runsaasti kalsiumia, natriumia sekä E-vitamiinia. Korkeat hivenainepitoisuudet edistävät terveyttä ja kasvua. Seoskivennäinen Kalsiumrikas täyskivennäinen lihanaudoille Sisältää runsaasti kalsiumia, natriumia ja magnesiumia. Kustannustehokas vaihtoehto. Suolakivi Puhtaasta luonnon mineraalisuolasta valmistettu säänkestävä suolakivi. Multi Nuolukivi Luonnon suolasta valmistettu nuolukivi naudoille. Sisältää kivennäis- ja hivenaineita sekä vitamiineja.

8 Monipuolinen seos hyvä kasvu ja rehunhyötysuhde Seosruokinnassa seoksen maittavuus ratkaisee lihanautojen kokonaissyönnin ja siten kasvunopeuden. Maittavuutta voidaan parantaa monipuolistamalla seosta sekä korjaamalla sen kuivaainepitoisuus tavoitealueelle %. Esimerkiksi seokseen lisättävät melassit, mäski sekä teolliset kuivakomponentit vaikuttavat seoksen maittavuuteen ja lajittumiseen pienin kustannuksin. Monipuolisuus tasaa pötsikäymistä sekä rehun sulatusta, ja siten parantaa rehun hyväksikäyttöä. Valkuaislähteen lisääminen edistää myös syöntiä ja varmistaa, että valkuaisen saanti ei rajoita kasvunopeutta. Valkuaislisäksi sopivat lihanaudoille esimerkiksi viljan sivujakeet, kuten mäski, sekä tietysti rypsi. Tavoitearvoja lihanautojen seoksessa Pienet naudat 300 kg Isot naudat 500 kg Energia MJ/kg ka 11,7 12,0 11,2 11,5 Raakavalkuainen g/kg ka Min. 160 Min. 140 Väkirehu % Max. 60 Max. 60 Tärkkelys g/kg ka Max. 250 Max. 250 Sokeri g/kg ka Max. 150 Max. 150 Karkearehun NDF g/kg ka Min. 170 Min. 170 NDF g/kg ka Min. 250 Min. 250 Milloin lisävalkuaista lihanaudoille? Säilörehun sulavuus on heikko (D-arvo alle 650 g/kg ka) Säilörehun säilönnällinen laatu on heikko Säilörehun raakavalkuaispitoisuus on alle 120 g/kg ka Karkearehuna kokoviljasäilörehua, heinää tai olkea Väkirehun osuus rehuannoksesta on pieni < % Suurilla liharoduilla Useimmiten vähintään yksi näistä toteutuu ruokinnassa

9 Farmarin Rypsi Mixer Farmarin Murerypsi Farmarin Soijarouhe Farmarin Rypsi Mixer on jauheinen rypsirouhe, joka olomuotonsa ansiosta soveltuu erinomaisesti seosruokintaan. Farmarin Rypsi Mixer sekoittuu tasaisesti eikä lajitu. Rypsi Mixeriä toimitetaan irtokuormina puhallus- tai kippiautolla. 0,5 3 kg Nimensä mukaan mureistettu rypsirouhe. Käytetään vahvana valkuaislisänä nautojen ruokinnassa. Tuotteen sisältämä seosmelassi tuo monipuolisuutta. Kuumennuskäsittely varmistaa tasaisen ja hygieenisesti hyvän laadun. 0,5 3 kg MJ/kg ka 11,3 RV % ka:sta 38,6 OIV g/kgka 170,0 PVT g/kgka 161,0 Jauheinen soijarouhe, joka olomuotonsa ansiosta soveltuu erinomaisesti seosruokintaan. Farmarin Soijarouhe sekoittuu tasaisesti eikä lajitu. Soijarouhetta toimitetaan irtokuormina puhallus- tai kippiautolla. 0,5 2 kg Tyypilliset rehuarvot: MJ/kg ka 13,1 RV % ka:sta 56,8 OIV g/kg ka 182,0 PVT g/kg ka 320,0 Farmarin Mäskit Farmarin Viljaseos Farmarin tuotesarjaan kuluu kolme erilaista mäskituotetta. Mäski on kautta aikojen ollut erittäin arvostettu ja haluttu komponentti kotieläintilalla. Tuoreena saatavat mäskit sisältävät runsaasti hyvälaatuista valkuaista (OIV) sekä sulavien kuitujen muodossa energiaa. Mäski toimitetaan säilöntämäskinä nuppi- tai rekkakuormittain. Farmarin Mäskituotteilla voi korvata kotoisia rehuja ja ostovalkuaista edullisesti. Kuutiopaino 5 15 kg n kg Farmarin tuore -ja kuivamäskit: Panimomäski Mallasmäski Mäski Ka % 20,0 24,0 30,0 MJ/kg ka 11,7 11,0 10,8 RV % ka:sta 24,0 20,0 23,0 OIV g/kg ka 114,0 103,0 108,0 PVT g/kg ka 88,0 54,0 81,0 Viljaa korvaava täydennysrehu. Soveltuu täydentämään seosruokintaa, kun säilörehun kuitupitoisuus korkea. Energiaväkevyys erinomaisen ohran tasoa. Viljaan verrattuna enemmän sulavia kuitua. Hygieeninen ja toimii automaattiruokinnassa. Voidaan korvata täysin vilja-annos seoksessa MJ/kg ka 13,1 RV % ka:sta 12,9 OIV g/kg ka 95,0 PVT g/kg ka -11,0

10 Farmarin Tuoreleike VM Farmarin Valkuaismelassi Farmarin Seosmelassi Valmiiksi pakattuna tai irtotavarana. Suomen Rehu on ainoa tuoreen kotimaisen juurikasleikkeen valmistaja ja markkinoija. Valkuaismelassoitu Farmarin Tuoreleike on parasta NDF-kuitua, mitä märehtijälle voi tarjota. Tuoreleike sisältää runsaasti energiaa ja tasaa kotoisten säilörehujen laatuvaihteluita. Tuoreleike toimitetaan irtokuormina tai makkaraan pakattuna. Farmarin Tuoreleikettä on saatavana loka- ja joulukuun välisenä aikana (ennakkomyyntituote). Kuutiopaino 5 15 kg/pv n. 800 kg MJ/kg ka 11,8 RV % ka:sta 13,1 OIV g/kgka 104,0 PVT g/kgka -31,0 Farmarin Valkuaismelassi parantaa seoksien maittavuutta ja estää tehokkaasti eri komponenttien lajittumista seoksissa. Valkuaismelassin avulla voi täydentää myöhään korjatun säilörehun valkuaista. Tuote ei ole herkkä jäätymiselle. Valkuaismelassia on saatavana irtotavarana ja 1000 litran konteissa. Kuutiopaino 1 3 kg/pv n kg MJ/kg ka 10,3 RV % ka:sta 25,5 OIV g/kg ka 73,0 PVT g/kg ka 144,0 Farmarin Seosmelassi on sokeripitoinen täydennysrehu, jonka avulla voidaan parantaa seoksien maittavuutta ja tehostaa syöntiä. Seosmelassi on kotimaisen sokeriteollisuuden sivutuote ja sisältää sokeria 40 %. Seosmelassi soveltuu hyvin myös runsaasti valkuaista sisältävien kotoisten rehujen täydentämiseen. Seosmelassia on saatavana irtotavarana ja 1000 litran konteissa. Kuutiopaino 0,5 2 kg n kg MJ/kg ka 12,7 RV % ka:sta 15,8 OIV g/kg ka 83,0 PVT g/kg ka +22,0 Farmarin Glyseroli Farmarin Glyseroli on runsaasti energiaa sisältävä nestekomponentti. Sopii erinomaisesti lihakarjan seoksiin energiatäydennykseksi, maittavuuden parantajaksi ja kuivien seoksien lajittumisen estoon. 1 2 % seoksesta TAI 1 1,5 kg/nauta MJ/kg ka 16,0 RV % ka:sta 3,6 OIV g/kgka 100,0 PVT g/kgka 93,0 Farmarin Ohramallasrehu Rakeinen, runsaasti energiaa ja valkuaista sisältävä komponentti monipuolistamaan lypsylehmien ja lihanautojen seoksia. Ohramallasrehu soveltuu viljan, valkuaisrehujen ja korsirehujen osittaiseen korvaamiseen. Farmarin Ohramallasrehu toimitetaan kippiautolla täysin kuormin. 1 4 kg MJ/kg ka 12,5 RV % ka:sta 18,2 OIV g/kgka 103,0 PVT g/kgka +38,0 Farmarin Sulavat Valmisannokset Farmarin Sulavilla Valmisannoksilla vitamiinien ja erikoisrehujen annostelu entistä tarkemmaksi, taloudellisemmaksi ja ympäristöystävällisemmäksi. Sulavat Annokset perustuvat tarkkaan ja täsmälliseen annosteluun. Yhdessä annospussissa on 50 lihanaudan päivätarve. Tuotteet ovat kokonaisuudessaan rehuainetta, joten pakkausjätettä ei synny. Farmarin Seleeni-E Vita Annos Farmarin ADE Vita Annos Farmarin Pötsitehoste Annos

11 Sopiva jokainen tila on erilainen Sopiva-rehuratkaisu täydentää ruokinnan palaset paikoilleen, mikäli perustuotteista ei löydy tilallesi ratkaisua. Sopiva-rehut suunnitellaan yksilöllisesti tilan tarpeet, toiveet ja tavoitteet huomioon ottaen. Suunnittelun pohjana toimivat kotoisten rehujen laajat analyysit sekä käytössä olevat rehukomponentit. Sopiva-tuote voi olla mm. kivennäinen, komponenttiseos tai monipuolinen täydennysrehu, joka täydentää ruokintaa täsmällisesti oikeita ravintoaineita painottaen. Sopiva-rehut voidaan tehdä myös luomutuotantoon soveltuvista raakaaineista ja luomulainsäädäntöä noudattaen. Soita ja sovi tapaaminen Sopiva-suunnittelijoiden kanssa! Kullervo Palovaara... puh Esa Lankila... puh Petri Känsälä... puh Erja Lehtimäki... puh Tiina Heikkinen... puh Markku Komulainen... puh Marja Säynevirta... puh Heli Kopra... puh Henry Lieto... puh Mari Korkiakangas... puh Mira Hartikainen... puh Heikki Ikävalko... puh

12 Pirjo Hissa, naudanrehujen kehityspäällikkö, Hankkija Oy Olemme Sinua varten Suomen Rehun koti on Agrimarketissa. Osaavilla asiantuntijoillamme on tarjota tuottavimmat ja monipuolisimmat Suomen Rehu -ruokintaratkaisut juuri Sinun tilasi tarpeisiin. Pitkäjänteinen, jo vuosikymmeniä jatkunut tuotekehitys on kivijalka, jolle on edelleen hyvä rakentaa. Uusimmat ja tuottavimmat ratkaisut ovat aina käytössäsi. Suomen Rehu -ruokintaratkaisut ja muut tilasi tuotantokonseptit saat Agrimarketista. Tuotetiedot: suomenrehu.fi Tietoa ruokinnasta ja eläinterveydestä: farmit.net Agrimarket-kokonaisvalikoima sekä verkkokauppa: agrimarket.fi Agrimarket palvelee Sinua monipuolisesti Agrimarket-myymälät palvelevat asiakkaita, jotka haluavat henkilökohtaisesti käydä myymälöissä asioimassa. Myymälät palvelevat myös puutarha- ja harraste-eläintuotteiden ostajia. Asiakasvastuulliset asiantuntijamyyjät palvelevat maatalousasiakkaita tuotantopanoskaupassa. Myyjien työhuoneet sijaitsevat Agrimarketeissa, mutta toimialueet ovat laajempia ja asiakkaita palvellaan tuotantosuunnan tarpeet tuntien. Myyjät käyvät tiloilla ja palvelevat asiakkaitaan myös puhelimella ja sähköpostin avulla. Agrimarket Konekeskukset ovat konekaupan foorumeita, joissa esitellään monipuolisesti Agrimarketin konevalikoimaa. Myös Agrimarketeista saa konekaupan palveluja, työkoneita, laitteita, tarvikkeita ja isommista pisteistä myös varaosia. Agrimarketin Asiakaspalvelu on kaikkien asiakkaiden ulottuvilla. Asiakaspalvelu palvelee maanantaista perjantaihin klo 8 16 välillä numerossa Sähköpostiosoite on Agrimarketin Verkkokauppa palvelee 24 tuntia vuorokaudessa ja valikoimissa on lähes 5000 eri tuotetta. Verkkokaupasta voi kätevästi tarkistaa myös tuotteiden saatavuuden Agrimarketin myymälästä. 2014

+1,5 litraa. lypsylehmää kohden päivässä. Lue lisää suomenrehu.fi

+1,5 litraa. lypsylehmää kohden päivässä. Lue lisää suomenrehu.fi +1,5 litraa lypsylehmää kohden päivässä MAITOVAKUUTUS Lue lisää suomenrehu.fi MaitoPro-konseptilla kohti tulosta Suomen Rehu on kehittänyt uuden ruokintakonseptin takaamaan tehokkaamman maidontuotannon

Lisätiedot

Suomen Rehun komponenttituotteet

Suomen Rehun komponenttituotteet Monipuolisuutta seosruokintaan Suomen Rehun komponenttituotteet Agrimarket seostilan parhaaksi Agrimarket tarjoaa seosruokintaan harjoittavalle tilalle parhaan ja monipuolisimman osaamisen olipa sitten

Lisätiedot

Menestyvän tilan ruokintaratkaisut! Suomen Rehun laaja rehuvalikoima takaa tuotannon menestyksen

Menestyvän tilan ruokintaratkaisut! Suomen Rehun laaja rehuvalikoima takaa tuotannon menestyksen Menestyvän tilan ruokintaratkaisut! Suomen Rehun laaja rehuvalikoima takaa tuotannon menestyksen 1 Suomen Rehun laadukas rehuvalikoima vastaa jokaisen tilan tarpeisiin Suomen Rehun nautarehuvalikoima perustuu

Lisätiedot

Monipuolisuutta seosruokintaan. Suomen Rehun komponenttituotteet

Monipuolisuutta seosruokintaan. Suomen Rehun komponenttituotteet Monipuolisuutta seosruokintaan Suomen Rehun komponenttituotteet 1 Agrimarket seosrehutilan parhaaksi Agrimarket tarjoaa seosruokintaa harjoittavalle tilalle parhaan ja monipuolisimman osaamisen, olipa

Lisätiedot

luomutiloille Suomen Rehun uudet monipuoliset luomurehut parantavat tuotantotuloksia ja eläinten hyvinvointia.

luomutiloille Suomen Rehun uudet monipuoliset luomurehut parantavat tuotantotuloksia ja eläinten hyvinvointia. Ruokinnan osaamista luomutiloille Suomen Rehun uudet monipuoliset luomurehut parantavat tuotantotuloksia ja eläinten hyvinvointia. Monipuoliset täydennysrehut luomunaudoille Tehokas rehun hyväksikäyttö

Lisätiedot

Tasaista kasvua hyvällä rehuhyötysuhteella

Tasaista kasvua hyvällä rehuhyötysuhteella Tasaisempi kasvu paremmat tulokset Tasaista kasvua hyvällä rehuhyötysuhteella Primo-juomarehut Primo Starter -starttitäysrehu Primo I, Primo II, Primo III -kasvatustäysrehut Panostus alkukasvatukseen kannattaa

Lisätiedot

Hyvä alkukasvu tuottava ja kestävä lehmä. Kasvupotentiaalin mukaisella ruokinnalla menestykseen

Hyvä alkukasvu tuottava ja kestävä lehmä. Kasvupotentiaalin mukaisella ruokinnalla menestykseen Hyvä alkukasvu tuottava ja kestävä lehmä Kasvupotentiaalin mukaisella ruokinnalla menestykseen -juomarehut Starter ja Mysli -starttirehut I ja Hieho -kasvatusrehut Stabiliser, Electrolyte ja Fiber -vasikoiden

Lisätiedot

Lypsykarjatilan seosreseptin suunnittelu. Mustiala Heikki Ikävalko

Lypsykarjatilan seosreseptin suunnittelu. Mustiala Heikki Ikävalko Lypsykarjatilan seosreseptin suunnittelu Mustiala Heikki Ikävalko Lypsykarjatilan seosruokintamuodot Seosruokinta Suomessa pohjautuu kahteen menetelmään Täydennetty seosruokinta (PMR) Seosruokinta (TMR)

Lisätiedot

Sulavat annokset sulavaa vitamiinien ja hivenaineiden annostelua

Sulavat annokset sulavaa vitamiinien ja hivenaineiden annostelua Sulavat annokset sulavaa vitamiinien ja hivenaineiden annostelua Helppoutta, annostelutarkkuutta ja ympäristöystävällisyyttä seosruokintaan Ainutlaatuiset sulavat annospussit mullistivat seosruokinnan

Lisätiedot

Täysi hyöty kotoisista rehuista. Oikealla täydennyksellä tasapainoinen ruokinta.

Täysi hyöty kotoisista rehuista. Oikealla täydennyksellä tasapainoinen ruokinta. Toimivia ruokintaratkaisuja Krono-rehuilla Täysi hyöty kotoisista rehuista. Oikealla täydennyksellä tasapainoinen ruokinta. Krono I, II, III ja IV -täysrehut Krossi 125 Top, Krono 135 Top ja Huippu-Krossi

Lisätiedot

Primo-ruokintaohjelma

Primo-ruokintaohjelma -ruokintaohjelma vasikasta satatonnariksi 1 Tavoitteena kestävä ja tuottava lehmä Tilastojen valossa on jo pitkään tiedetty, että 24 25 kk iässä poikivat hiehot ovat lehmänä kestäviä. Niiden ensikkotuotos

Lisätiedot

III. Onnistunut täydennys ruokintaan KRONO KRONO KRONO KRONO. Tasapainoinen ruokinta kotoisten rehujen laadun mukaan

III. Onnistunut täydennys ruokintaan KRONO KRONO KRONO KRONO. Tasapainoinen ruokinta kotoisten rehujen laadun mukaan KRONO I KRONO II KRONO III KRONO IV Onnistunut täydennys ruokintaan Tasapainoinen ruokinta kotoisten rehujen laadun mukaan Krono I, II, III ja IV -täysrehut Krossi 125 Top ja Krono 135 Top -puolitiivisteet

Lisätiedot

SOPIVA. Jokainen tila on erilainen

SOPIVA. Jokainen tila on erilainen SOPIVA Jokainen tila on erilainen Tutkitusti sopiva Aseta ruokinnan palaset paikoilleen! Sopiva täydentää puuttuvan palan tilasi ruokinnassa. energia valkuaisaineet kivennäis- AINEET hivenaineet 2 Hyödynnä

Lisätiedot

LIHAKARJAN RUOKINTAOPAS

LIHAKARJAN RUOKINTAOPAS V a s i k a s t a p i h v i k s i LIHAKARJAN RUOKINTAOPAS TEHOKKAAT REHUT, TERVEET ELÄIMET. Rehuraisio Tehokas ruokinta parantaa kannattavuutta Tehokas ruokinta lyhentää lihanaudan kasvatusaikaa ja eläimet

Lisätiedot

HERNEKÖ SUOMEN MAISSI?

HERNEKÖ SUOMEN MAISSI? HERNEKÖ SUOMEN MAISSI? HERNE LYPSYLEHMIEN RUOKINNASSA Tohtorikoulutettava Laura Puhakka Pro Agria Maitovalmennus 4.9.2014 TÄSSÄ ESITYKSESSÄ HERNE REHUKASVINA KUIVATTU HERNEEN SIEMEN HERNE KOKOVILJASÄILÖREHUNA

Lisätiedot

Säilörehusta tehoja naudanlihantuotantoon

Säilörehusta tehoja naudanlihantuotantoon Säilörehusta tehoja naudanlihantuotantoon Hämäläinen lihanauta ja lammas 10.04.2013, Mustiala Katariina Manni, Koulutusvastaava, lehtori Säilörehu osa naudanlihantuotannon kannattavuutta Ruokinnallinen

Lisätiedot

Suomen Rehun kattava nautarehuvalikoima on suunniteltu tilasi parhaaksi.

Suomen Rehun kattava nautarehuvalikoima on suunniteltu tilasi parhaaksi. Onnistuneella ruokinnalla tuloksiin! Suomen Rehun kattava nautarehuvalikoima on suunniteltu tilasi parhaaksi. Oikealla rehuvalinnalla turvaat hyvän tuotoksen ja eläinten hyvinvoinnin kustannustehokkaasti.

Lisätiedot

NAUDAN KASVUN SÄÄTELY

NAUDAN KASVUN SÄÄTELY NAUDAN KASVUN SÄÄTELY Sole Raittila Jyväskylä 18.11.2010 23.11.2010 1 Naudan kasvuun vaikuttavat tekijät Perimä Sukupuoli Rotu Yksilölliset ominaisuudet Ruokinta Olosuhteet Terveys 23.11.2010 2 Naudan

Lisätiedot

Kirkkaasti tehokkaimmat. ruokintaratkaisut. tilasi parhaaksi!

Kirkkaasti tehokkaimmat. ruokintaratkaisut. tilasi parhaaksi! Kirkkaasti tehokkaimmat ruokintaratkaisut tilasi parhaaksi! 1 IFE-arvo uudistaa käsityksen ruokinnan tehokkuudesta Miksi yksi ruokinta tuottaa hyvin eikä ongelmia ole? Säilörehun ja viljan vaihtuessa tuotos

Lisätiedot

Vasikoiden väkirehuruokinta

Vasikoiden väkirehuruokinta Vasikoiden väkirehuruokinta Arto Huuskonen MTT, Kotieläintuotannon tutkimus, Ruukki Kestävä karjatalous -hanke. Loppuseminaari 16.12.2014. Hotelli IsoValkeinen, Kuopio. 12.12.2014 Tässä esityksessä Kesto-hankkeen

Lisätiedot

Jokainen tila on erilainen

Jokainen tila on erilainen Jokainen tila on erilainen Tutkitusti sopiva Aseta ruokinnan palaset paikoilleen! Farmarin Sopiva täydentää puuttuvan palan tilasi ruokinnassa. energia kivennäis- AINEET Hyödynnä säilörehu- ja vilja-analyyseista

Lisätiedot

Herne-viljasäilörehu lehmien ruokinnassa. Jarmo Uusitalo

Herne-viljasäilörehu lehmien ruokinnassa. Jarmo Uusitalo Herne-viljasäilörehu lehmien ruokinnassa Jarmo Uusitalo Herne-viljasäilörehu seosrehun raaka-aineena - lisää kuiva-aineen syöntiä yli 2 kg verrattuna yksinomaan nurmirehua karkearehuna käytettäessä - palkokasvit

Lisätiedot

Herne lisää lehmien maitotuotosta

Herne lisää lehmien maitotuotosta Liite 13.6.2005 62. vuosikerta Numero 2 Sivu 6 Herne lisää lehmien maitotuotosta Seppo Ahvenjärvi, Aila Vanhatalo ja Seija Jaakkola, MTT Märehtijät saavat herneestä hyvin valkuaistäydennystä silloin, kun

Lisätiedot

Tankki täyteen kiitos!

Tankki täyteen kiitos! Tankki täyteen kiitos! Tutkitusti enemmän maitoa aidolla Pötsitehosteella Mainio-Krossi ja Aimo-Krossi -täysrehut Oiva-Krono Top ja Puhti-Krossi Top -puolitiivisteet Tehosta rehun reittiä valkuaispitoiseksi

Lisätiedot

Tarvitseeko sonni lisävalkuaista?

Tarvitseeko sonni lisävalkuaista? Liite 13.6.2005 62. vuosikerta Numero 2 Sivu 11 Tarvitseeko sonni lisävalkuaista? Arto Huuskonen, MTT Yli puolen vuoden ikäisille lihasonneille annettu valkuaislisä on tarpeeton, jos karkearehuna käytetään

Lisätiedot

Rehuanalyysiesimerkkejä

Rehuanalyysiesimerkkejä Rehuanalyysiesimerkkejä Rehun laatu on monen tekijän summa! Vaikka korjuuajan ajoitus onnistuu täydellisesti, myös säilöntään on syytä keskittyä. Virhekäymiset lisäävät säilönnästä johtuvaa hävikkiä ja

Lisätiedot

HYVÄÄ SYYTÄ OSTAA 1000 KG MELLIÄ! TERÄKSINEN SYYSTARJOUS: MELLIEN OSTAJALLE ATERINSETTI KAUPAN PÄÄLLE

HYVÄÄ SYYTÄ OSTAA 1000 KG MELLIÄ! TERÄKSINEN SYYSTARJOUS: MELLIEN OSTAJALLE ATERINSETTI KAUPAN PÄÄLLE 24 HYVÄÄ SYYTÄ OSTAA 1000 KG Ä! TERÄKSINEN SYYSTARJOUS: EN OSTAJALLE ATERINSETTI KAUPAN PÄÄLLE www.rehuraisio.com TILAA 1000 KG MELLEJÄ, SAAT FISKARSIN ATERINSETIN KAUPAN PÄÄLLE LISÄÄ TEHOA PLUS-TUOTTEILLA

Lisätiedot

Naudan ruokintavaatimus eri kasvuvaiheessa. Luomulihaseminaari Tampere 9.12.2009 Maiju Pesonen InnoNauta-hanke

Naudan ruokintavaatimus eri kasvuvaiheessa. Luomulihaseminaari Tampere 9.12.2009 Maiju Pesonen InnoNauta-hanke Naudan ruokintavaatimus eri kasvuvaiheessa Luomulihaseminaari Tampere 9.12.2009 Maiju Pesonen InnoNauta-hanke Päivän aiheena Naudan kasvu Ravintoainetarpeen määräytyminen Minkälaisia rehuja kasvu vaatii?

Lisätiedot

Taulukko 1. Laskelmissa käytettyjen rehujen rehuarvo- ja koostumustiedot. Puna-apila-

Taulukko 1. Laskelmissa käytettyjen rehujen rehuarvo- ja koostumustiedot. Puna-apila- Taulukko 1. Laskelmissa käytettyjen rehujen rehuarvo- ja koostumustiedot. Nurmisäilörehsäilörehsäilörehviljaseos Puna-apila- - Ohra-kaura- Rypsi- ja Rehuarvot kuiva-aineessa rapsirouhe Kuiva-aine, g/kg

Lisätiedot

Vesiruton käyttö rehuksi Hilkka Siljander-Rasi ja Anna-Liisa Välimaa

Vesiruton käyttö rehuksi Hilkka Siljander-Rasi ja Anna-Liisa Välimaa Elodea-hanke Vesiruton käyttö rehuksi Hilkka Siljander-Rasi ja Anna-Liisa Välimaa Luonnonvarakeskus Vesirutto rehuna Kenttä- ja laboratorioanalyysien tulokset Kuusamojärvi, Toranki ja Yli-Kitka Valuman

Lisätiedot

Kaura lehmien ruokinnassa

Kaura lehmien ruokinnassa Kaura lehmien ruokinnassa Raisio Oyj:n Tutkimussäätiö MONIPUOLINEN KAURA SEMINAARI 20.4.2017 Seija Jaakkola Helsingin yliopisto Maataloustieteiden laitos http://lajiketunnistus.evira.fi Kaura (Avena) Viljelty

Lisätiedot

Suomen Rehun. nautarehuvalikoima

Suomen Rehun. nautarehuvalikoima Suomen Rehun nautarehuvalikoima takaa tilasi menestymisen 1 Suomen Rehun tasokas ja laaja nautarehuvalkoima Suomen Rehun kattava nautarehuvalikoima on kehitetty suomalaisen lypsykarjatilan arjen parantamiseksi.

Lisätiedot

Väkirehuvaihtoehtoja loppukasvatukseen - mistä kannattaa maksaa?

Väkirehuvaihtoehtoja loppukasvatukseen - mistä kannattaa maksaa? Väkirehuvaihtoehtoja loppukasvatukseen - mistä kannattaa maksaa? Loppukasvatuksen taloudelliset vaihtoehdot ruokinnassa 25.3.2013, Kannonkoski Arto Huuskonen MTT/Kotieläintuotannon tutkimus 26.3.2013 VÄKIREHUT

Lisätiedot

SOPIVA. Jokainen tila on erilainen

SOPIVA. Jokainen tila on erilainen SOPIVA Jokainen tila on erilainen Tutkitusti sopiva Aseta ruokinnan palaset paikoilleen! Sopiva täydentää puuttuvan palan tilasi ruokinnassa. s- e a gi r ne nve et i h ne ai i nä n ve T ki NEE AI sai u

Lisätiedot

Kotoisista valkuaisrehuista kannattavuutta maidontuotantoon

Kotoisista valkuaisrehuista kannattavuutta maidontuotantoon Kuva: Katariina Manni, HAMK Kotoisista valkuaisrehuista kannattavuutta maidontuotantoon Katariina Manni, HAMK Mustiala Eero Veijonen, ProAgria Etelä-Suomi Johanna Valkama, HAMK Mustiala Kaisa Kuoppala,

Lisätiedot

Minna Tanner, ProAgria Kainuu

Minna Tanner, ProAgria Kainuu Rehuyksiköstä Megajouleen Minna Tanner, ProAgria Kainuu Rehuarvojen päivitykset 1.9.2010 Megajoule (MJ) korvasi rehuyksikön (Ry) rehuenergian yksikkönä (märehtijöillä ja hevosilla) Lypsylehmien energian

Lisätiedot

Seosrehutilan ruokintaratkaisut

Seosrehutilan ruokintaratkaisut Seosrehutilan ruokintaratkaisut Mustiala 11.2.2009 Marko Dahl Seosrehutilan tekniset valinnat määräävät myös rehustuksen suuntaviivat Seosrehun valmistus ja jako voidaan toteuttaa monella eri tavalla.

Lisätiedot

Säilörehusadon analysointi ja tulosten hyödyntäminen

Säilörehusadon analysointi ja tulosten hyödyntäminen Nurmesta Tulosta -hanke Säilörehusadon analysointi ja tulosten hyödyntäminen Nurmex-tietoisku 3 Marita Jääskeläinen Miksi analysoida säilörehu? Säilönnän onnistuminen Tiedät mitä syötät Ruokinnan suunnittelun

Lisätiedot

VILOLIX -NUOLUKIVET TERVE PÖTSI - TEHOKAS TUOTANTO. Helppo ja yksilöllinen annostelu

VILOLIX -NUOLUKIVET TERVE PÖTSI - TEHOKAS TUOTANTO. Helppo ja yksilöllinen annostelu VILOLIX-NUOLUKIVET TERVE PÖTSI - TEHOKAS TUOTANTO Helppo ja yksilöllinen annostelu AINUTLAATUISET VILOLIX-NUOLUKIVET Vilolix-nuolukivien valmistusmenetelmä on ainutlaatuinen, patentoitu ja sertifioitu.

Lisätiedot

Ympäristönäkökulmien huomioiminen lypsykarjan ruokinnan suunnittelussa

Ympäristönäkökulmien huomioiminen lypsykarjan ruokinnan suunnittelussa Ympäristönäkökulmien huomioiminen lypsykarjan ruokinnan suunnittelussa Tuija Huhtamäki Maatalouden ympäristöneuvojien koulutus 1.10.2013 Tampere Esityksen sisältö Miten biologia selittää ympäristövaikutuksia?

Lisätiedot

Säilörehu poron karkearehuna - tuloksia ruokintakokeesta

Säilörehu poron karkearehuna - tuloksia ruokintakokeesta PORUTAKU HANKE Poron lisäruokinnan, talvitarhauksen ja elävänä kuljettamisen hyvät käytännöt Säilörehu poron karkearehuna - tuloksia ruokintakokeesta Sodankylässä 27.9.2012 Veikko Maijala Porotalous on

Lisätiedot

Palkokasvit ja puna-apila lehmien ruokinnassa. Mikko J. Korhonen

Palkokasvit ja puna-apila lehmien ruokinnassa. Mikko J. Korhonen Palkokasvit ja puna-apila lehmien ruokinnassa Mikko J. Korhonen Potentiaalisimmat valkuaiskasvit? Puna-apila Sinimailanen Rypsi Härkäpapu Herne Seoskasvustot Puituna tai säilörehuna Nurmi vs. apilasäilörehu

Lisätiedot

Vasikoiden ruokinnan optimointi - tuloksia KESTO-hankkeen tutkimuksista

Vasikoiden ruokinnan optimointi - tuloksia KESTO-hankkeen tutkimuksista Vasikoiden ruokinnan optimointi - tuloksia KESTO-hankkeen tutkimuksista Arto Huuskonen MTT, Kotieläintuotannon tutkimus, Ruukki ProAgria Maito -valmennus. Nuorkarja eturiviin! 5.9.2014 02.09.2014 Tässä

Lisätiedot

Liharotuisten nautojen. ruokinta. InnoNauta-koulutuspäivä Maiju Pesonen InnoNauta-hankkeet

Liharotuisten nautojen. ruokinta. InnoNauta-koulutuspäivä Maiju Pesonen InnoNauta-hankkeet Liharotuisten nautojen loppukasvatuksen ruokinta InnoNauta-koulutuspäivä Maiju Pesonen InnoNauta-hankkeet Ollakseen tuottava, on kasvettava Hermokudos Lihakset Luusto Rasvakudos Sukukypsyysikä merkittävä,

Lisätiedot

Ruokintastrategian vaikutus nurmenviljelyyn

Ruokintastrategian vaikutus nurmenviljelyyn Ruokintastrategian vaikutus nurmenviljelyyn Tuija Huhtamäki & knit Pohjois-Suomen nurmitoimikunnan talviseminaari 8.1.2016 Mikä on tärkein säilörehun laatutekijä? D-arvo Kuiva-ainepitoisuus Arvosana Syönti-indeksi

Lisätiedot

Kasvavien nautojen valkuaisruokinta on iäisyyskysymys. Halola-seminaari 13.5.2015 Arto Huuskonen

Kasvavien nautojen valkuaisruokinta on iäisyyskysymys. Halola-seminaari 13.5.2015 Arto Huuskonen Kasvavien nautojen valkuaisruokinta on iäisyyskysymys Halola-seminaari 13.5.2015 Arto Huuskonen 1 13.5.2015 Esityksen sisältö Kokeita ja koettelemuksia 15 vuoden ajalta Lyhyt katsaus naudan valkuaisen

Lisätiedot

Laidunkauden laskutoimitus: Montako euroa on 10 %? Lehmät ulos tuotos ylös! Onnistunut laidunkausi lisää maitotuloa ja parantaa eläinten hyvinvointia

Laidunkauden laskutoimitus: Montako euroa on 10 %? Lehmät ulos tuotos ylös! Onnistunut laidunkausi lisää maitotuloa ja parantaa eläinten hyvinvointia Laidunkauden laskutoimitus: Montako euroa on 10 %? Lehmät ulos tuotos ylös! Onnistunut laidunkausi lisää maitotuloa ja parantaa eläinten hyvinvointia 120 x 3 x 0,4 = 144 Tavoitteena tasaisen hyvä tuotos

Lisätiedot

Sari Kajava, Annu Palmio

Sari Kajava, Annu Palmio Lypsylehmän kuidun tarve Sari Kajava, Annu Palmio Kestävä karjatalous (KESTO) hanke Loppuseminaari 16.12.2014 Johdanto Maidontuotannon tehostaminen: Enemmän väkirehua, vähemmän karkearehua Paljon energiaa,

Lisätiedot

LIHANAUDAN RUOKINNAN PERUSTEET, RUOKINNAN SUUNNITTELUSSA HUOMIOITAVAT ASIAT

LIHANAUDAN RUOKINNAN PERUSTEET, RUOKINNAN SUUNNITTELUSSA HUOMIOITAVAT ASIAT LIHANAUDAN RUOKINNAN PERUSTEET, RUOKINNAN SUUNNITTELUSSA HUOMIOITAVAT ASIAT Maitoa ja naudanlihaa Keski-Suomesta: Koulutuspäivä lihanautojen ruokinnasta, Äänekoski 18.2.2010 Arto Huuskonen MTT / Kotieläintuotannon

Lisätiedot

Kantavan tamman ja kasvavan varsan ruokinta

Kantavan tamman ja kasvavan varsan ruokinta Kantavan tamman ja kasvavan varsan ruokinta Hevosten ruokinta: Kantavan tamman ruokinta Tiineyden loppuvaiheen ruokinta Imetyskauden ruokinta Vieroitetun varsan ruokinta Agriristeily 8.2.2013 Heikki Kankainen

Lisätiedot

SÄILÖREHUN VILJELY -INFO

SÄILÖREHUN VILJELY -INFO PORUTAKU HANKE Poron lisäruokinnan, talvitarhauksen ja elävänä kuljettamisen hyvät käytännöt SÄILÖREHUN VILJELY -INFO Säilörehun riskitekijöitä poron ruokinnassa Apukassa 16.8.2012 Veikko Maijala 2 Porotalous

Lisätiedot

MaitoManagement 2020

MaitoManagement 2020 MaitoManagement 2020 Hiehoprosessin tehostaminen Tavoitteena on tuottaa maitoa taloudellisesti ja tehokkaasti tilakokonaisuus huomioiden. Maidontuotannon tehokkuutta seurataan mm. seuraavilla mittareilla:

Lisätiedot

Mikrolevät lypsylehmien valkuaisrehuna

Mikrolevät lypsylehmien valkuaisrehuna Mikrolevät lypsylehmien valkuaisrehuna Tohtorikoulutettava ProAgria Maitovalmennus 4.9.2015 Scandic Park Helsinki 1 Puhetta mikrolevistä Mitä ne ovat? Miksi mikrolevistä pitäisi olla kiinnostunut? Tutkiiko

Lisätiedot

Punaheltta Paras Kanojen hyvinvointiin ja tilasi parhaaksi

Punaheltta Paras Kanojen hyvinvointiin ja tilasi parhaaksi Kanojen hyvinvointiin ja tilasi parhaaksi tilasi parhaaksi Suomen Rehun räätälöidyillä kanatäysrehuilla onnistut kannattavasti! -rehuilla pystyt vastaamaan kunkin kanaparven muuttuviin tarpeisiin. Nykyiset

Lisätiedot

Väkirehuvaihtoehtoja loppukasvatukseen

Väkirehuvaihtoehtoja loppukasvatukseen Väkirehuvaihtoehtoja loppukasvatukseen Lihanautojen tehokas ja taloudellinen loppukasvatus 24.11.2014, Ikaalinen Arto Huuskonen MTT/Kotieläintuotannon tutkimus 20.11.2014 Esityksen sisältö Rehuvilja ja

Lisätiedot

Säilörehu poron karkearehuna - tuloksia hankkeen ruokintakokeista

Säilörehu poron karkearehuna - tuloksia hankkeen ruokintakokeista PORUTAKU HANKE Poron lisäruokinnan, talvitarhauksen ja elävänä kuljettamisen hyvät käytännöt Säilörehu poron karkearehuna - tuloksia hankkeen ruokintakokeista Rovaniemi 20.2.2013 Veikko Maijala Porotalous

Lisätiedot

Aperehuruokinnan periaatteet

Aperehuruokinnan periaatteet Aperehuruokinnan periaatteet Lehmien kaikki rehut sekoitetaan keskenään Seosta annetaan vapaasti Lehmä säätelee itse syöntiään tuotostasoaan vastaavaksi Ummessa olevien ja hiehojen ruokintaa pitää rajoittaa

Lisätiedot

Maittavan lihaisat. Jahti&Vahti -koiranruoat

Maittavan lihaisat. Jahti&Vahti -koiranruoat Maittavan lihaisat Jahti&Vahti -koiranruoat Täysravinto paljon liikkuville koirille 32% Premium-luokan ruokaa koirallesi Suositut, nyt koostumukseltaan entistäkin lihaisemmat, Jahti&Vahti -koiranruoat

Lisätiedot

APERUOKINTA LOPPUKASVATUKSESSA

APERUOKINTA LOPPUKASVATUKSESSA APERUOKINTA LOPPUKASVATUKSESSA Kannonkoski 23.2.2011 Maitoa ja naudanlihaa Keski-Suomesta -koulutushanke Arto Huuskonen MTT / Kotieläintuotannon tutkimus SISÄLTÖ Ruokintasuositukset uudistuivat mikä muuttuu

Lisätiedot

Kasvavien lihanautojen ruokintavaihtoehdot

Kasvavien lihanautojen ruokintavaihtoehdot Kasvavien lihanautojen ruokintavaihtoehdot Raisioagron risteily 4.2.2016 Arto Huuskonen Luonnonvarakeskus (Luke) Esityksen pääpaino on kasvavan naudan ruokinnassa. Rehun tuotantokustannus ja peltoviljelyssä

Lisätiedot

Pötsin täydeltä rehua. Lihanaudan ruokinta

Pötsin täydeltä rehua. Lihanaudan ruokinta Pötsin täydeltä rehua Lihanaudan ruokinta Kasvutavoitteet Ruokintavaihtoehdot Säilörehun laatu Kivennäisruokinta ja vesi Ruokinnan aiheuttamat sairaudet Lihanaudan ruokinta Kasvutavoitteet Maitorotuisilla

Lisätiedot

Lihaisaa laatua koirallesi. Premium-luokan koiranruokasarja

Lihaisaa laatua koirallesi. Premium-luokan koiranruokasarja TM Lihaisaa laatua koirallesi. Premium-luokan koiranruokasarja Suomen suosituin premium-koiranruoka. Koiran elämänlaatu, terveys ja pitkä ikä ovat vaalimisen arvoisia asioita. Siksi ravinnon korkea laatu

Lisätiedot

VALKUAISEN TARVE, FOSFORI, SEOSREHURUOKINTA

VALKUAISEN TARVE, FOSFORI, SEOSREHURUOKINTA VALKUAISEN TARVE, FOSFORI, SEOSREHURUOKINTA Maitoa ja naudanlihaa Keski-Suomesta: Koulutuspäivä lihanautojen ruokinnasta, Äänekoski 18.2.2010 Arto Huuskonen MTT / Kotieläintuotannon tutkimus SISÄLTÖ Tarvitseeko

Lisätiedot

Viljan rehuarvo sikojen uudessa rehuarvojärjestelmässä. Hilkka Siljander-Rasi MTT Kotieläintuotannon tutkimus

Viljan rehuarvo sikojen uudessa rehuarvojärjestelmässä. Hilkka Siljander-Rasi MTT Kotieläintuotannon tutkimus Viljan rehuarvo sikojen uudessa rehuarvojärjestelmässä Hilkka Siljander-Rasi MTT Kotieläintuotannon tutkimus 12.11.2013 Sika on laarista kotoisin Sika saa viljasta tavanomaisilla ruokinnoilla Noin 80 %

Lisätiedot

Erikoisrehuopas. Suomen Rehun Erikoisrehut. Uusinta ruokinnan osaamista eläinten hyvinvointiin

Erikoisrehuopas. Suomen Rehun Erikoisrehut. Uusinta ruokinnan osaamista eläinten hyvinvointiin Erikoisrehuopas Suomen Rehun Erikoisrehut Uusinta ruokinnan osaamista eläinten hyvinvointiin Erikoisen hyviä rehuja eläintesi parhaaksi Sisältö: Energiarehut Hertta Muro kivennäisrehut Namino kivennäisrehut

Lisätiedot

Premium-luokan koiranruokasarja D

Premium-luokan koiranruokasarja D Premium-luokan koiranruokasarja D TM Lihaisaa laatua koirallesi. Laaturuokaa koirallesi Jahti&Vahti! Haluamme koirasi elämänlaadun pysyvän korkeana ja kauan. Siksi ruokien huippulaatu on meille aidosti

Lisätiedot

VASIKASTA PIHVIKSI LIHANAUTOJEN RUOKINTAOPAS TAVOITTEENA TEHOKAS RUOKINTA JA LYHYT KASVATUSAIKA

VASIKASTA PIHVIKSI LIHANAUTOJEN RUOKINTAOPAS TAVOITTEENA TEHOKAS RUOKINTA JA LYHYT KASVATUSAIKA 2012 VASIKASTA PIHVIKSI LIHANAUTOJEN RUOKINTAOPAS TAVOITTEENA TEHOKAS RUOKINTA JA LYHYT KASVATUSAIKA Lihanautojen ruokintaopas 2012 TEHOKASTA RUOKINTAA ERI KASVUVAIHEISSA Sonnien teuraspaino on kohonnut

Lisätiedot

Artturi hyödyntää tutkimuksen tulokset

Artturi hyödyntää tutkimuksen tulokset Artturi hyödyntää tutkimuksen tulokset Mikko J. Korhonen Valio alkutuotanto Valio Oy 3.4.2012 Alkutuotanto 1 Artturi analysoi Nurmen raaka-ainenäytteet Nurmen korjuuaikanäytteet Nurmisäilörehut Heinät

Lisätiedot

Maitoa mahan täydeltä. Vasikan ruokinta juottokaudella ja vieroituksen jälkeen

Maitoa mahan täydeltä. Vasikan ruokinta juottokaudella ja vieroituksen jälkeen Maitoa mahan täydeltä Vasikan ruokinta juottokaudella ja vieroituksen jälkeen Mahojen toiminta ja kehittyminen Juotto Juottomenetelmät Juottovirheet Imemisongelmat Juoksutusmahaongelmat juottokaudella

Lisätiedot

080218 - TS presentatie vleesvee UK Sloten BV ELINVOIMAINEN VASIKKA TULEVAISUUDEN LYPSYLEHMÄ TAI TEHOKAS LIHANTUOTTAJA

080218 - TS presentatie vleesvee UK Sloten BV ELINVOIMAINEN VASIKKA TULEVAISUUDEN LYPSYLEHMÄ TAI TEHOKAS LIHANTUOTTAJA ELINVOIMAINEN VASIKKA TULEVAISUUDEN LYPSYLEHMÄ TAI TEHOKAS LIHANTUOTTAJA MIKSI? Hiehon kasvatus lypsylehmäksi maksaa EUR 1500 2300 Poikimakertojen määrä 4 3 2 Kustannus st/maitolitra 4,6 6,6 9,3 Hyvin

Lisätiedot

Primo-ruokintaohjelma vasikasta satatonnariksi

Primo-ruokintaohjelma vasikasta satatonnariksi -ruokintaohjelma vasikasta satatonnariksi 1 Tavoitteena kestävä ja tuottava lehmä Terve vasikka on virkeä ja utelias Tilastojen valossa on jo pitkään tiedetty, että 4 5 kk iässä poikivat hiehot ovat lehmänä

Lisätiedot

Palkokasvi parantaa kokoviljasäilörehun rehuarvoa

Palkokasvi parantaa kokoviljasäilörehun rehuarvoa Palkokasvi parantaa kokoviljasäilörehun rehuarvoa Kaisa Kuoppala, Timo Lötjönen, Essi Saarinen, Arto Huuskonen, Marketta Rinne MTT Edistystä luomutuotantoon -hanke Kuvat: MTT/Kaisa Kuoppala MTT Kokoviljasäilörehu

Lisätiedot

Palkokasveilla valkuaisomavaraisempaan maidontuotantoon

Palkokasveilla valkuaisomavaraisempaan maidontuotantoon Palkokasveilla valkuaisomavaraisempaan maidontuotantoon Kaisa Kuoppala MTT Kotieläintuotannon tutkimus Maaseudun Tiedetreffit 3.6.2014 Mustiala Valkuaisrehuja tuodaan paljon ulkomailta Rehuvalkuaisen omavaraisuusaste

Lisätiedot

Palkokasveilla kohti parempaa valkuaisomavaraisuutta

Palkokasveilla kohti parempaa valkuaisomavaraisuutta Palkokasveilla kohti parempaa valkuaisomavaraisuutta Edellytykset Suomen valkuaisomavaraisuudelle Ilmo Aronen, Raisioagro Oy @IlmoAronen Kaikki eläimet tarvitsevat täydennysvalkuaista Täydennysvalkuaisella

Lisätiedot

Ruokinta tuotosseurantatiloilla vuonna Tuija Huhtamäki ProAgria Keskusten Liitto

Ruokinta tuotosseurantatiloilla vuonna Tuija Huhtamäki ProAgria Keskusten Liitto Ruokinta tuotosseurantatiloilla vuonna 2016 Tuija Huhtamäki ProAgria Keskusten Liitto 29.3.2017 Ruokintapöydällä tänään ProAgrian ruokintapalvelujen peitto Millaisilla rehuilla tuotettiin vuonna 2016 ja

Lisätiedot

Hyödyllinen puna-apila

Hyödyllinen puna-apila Hyödyllinen puna-apila Kaisa Kuoppala MTT Kotieläintuotannon tutkimus Valkuaiskasvien viljely- ja ruokintaosaamisen kehittäminen - tulevaisuustyöpaja Mustialassa 19.11.2013 Keinoja paremman valkuaisomavaraisuuden

Lisätiedot

Terveillä vasikoilla on terveet mahat

Terveillä vasikoilla on terveet mahat Terveillä vasikoilla on terveet mahat Benfital Plus koska maitojuotto on tärkeää Vetmedica Etusijalla eläinten hyvinvointi Miksi vasikoille tulee ripuli? Miksi on tärkeää ennaltaehkäistä vasikoiden ripulia?

Lisätiedot

Pihvinautojen kivennäisruokinta

Pihvinautojen kivennäisruokinta Pihvinautojen kivennäisruokinta Maarit Ilola Kehityspäällikkö AtriaNauta Kaikki naudat tarvitsevat kivennäis- ja hivenaineita ylläpitoon ja kasvuun, emolehmät myös maidontuotantoon ja tiineyteen. Kivennäisaineiden

Lisätiedot

Palkokasvit lypsylehmien rehuna

Palkokasvit lypsylehmien rehuna Palkokasvit lypsylehmien rehuna Härkäpapu ja sinilupiini väkirehuna Härkäpapu+vilja säilörehuna Kaisa Kuoppala MTT Maitovalmennus 4.9.2014 MTT Lehmäkoe MTT 2013 (Kuoppala ym. 2014 alustavia tuloksia) Sinilupiinia

Lisätiedot

Suomen Rehun tiivisteohjelmat lihasioille ja emakoille. Optimoinnilla tarkkuutta ruokintaan ympäristöä ajatellen

Suomen Rehun tiivisteohjelmat lihasioille ja emakoille. Optimoinnilla tarkkuutta ruokintaan ympäristöä ajatellen Suomen Rehun tiivisteohjelmat lihasioille ja emakoille Optimoinnilla tarkkuutta ruokintaan ympäristöä ajatellen Oikea tiivistevalinta tuottaa ympäristöä säästäen Sikojen vilja-tiivisteruokinnassa on tärkeää

Lisätiedot

Nosta rima korkeammalle Suomen Rehun tuottavilla ruokintaratkaisuilla

Nosta rima korkeammalle Suomen Rehun tuottavilla ruokintaratkaisuilla Nosta rima korkeammalle Suomen Rehun tuottavilla ruokintaratkaisuilla Suomalaiset nautarehuinnovaatiot Suomen Rehun nautarehujen laadun takana on pitkäjänteinen ja innovatiivinen tuotekehitys sekä tarkka

Lisätiedot

Hyvinvoiva vasikka tuotannon tekijänä

Hyvinvoiva vasikka tuotannon tekijänä Hyvinvoiva vasikka tuotannon tekijänä Maarit Kärki MTT Ruukki Vasikan ensimmäisiin kuukausiin kannattaa panostaa, sillä sen vaikutukset näkyvät eläimen koko elinkaaren ajan. Olosuhteet ja hyvinvointi Rehut

Lisätiedot

Tuloksia liharoturisteytyksien loppukasvatuskokeista. Emolehmätilojen koulutuspäivä Ylivieska Kuopio

Tuloksia liharoturisteytyksien loppukasvatuskokeista. Emolehmätilojen koulutuspäivä Ylivieska Kuopio Tuloksia liharoturisteytyksien loppukasvatuskokeista Emolehmätilojen koulutuspäivä Ylivieska 25.11.2011 Kuopio 15.12.2011 Maiju Pesonen Otsikon alla Mitä tutkittiin ja miten? Kasvatuskokeen 1 tulokset:

Lisätiedot

VASIKASTA KESTÄVÄKSI LYPSYLEHMÄKSI HIEHOJEN RUOKINTAOPAS TAVOITTEENA KORKEA ELINIKÄIS- TUOTOS

VASIKASTA KESTÄVÄKSI LYPSYLEHMÄKSI HIEHOJEN RUOKINTAOPAS TAVOITTEENA KORKEA ELINIKÄIS- TUOTOS 2012 VASIKASTA KESTÄVÄKSI LYPSYLEHMÄKSI HIEHOJEN RUOKINTAOPAS TAVOITTEENA KORKEA ELINIKÄIS- TUOTOS 2 Hiehojen ruokintaopas 2012 Vasikan ruokinta tähtää KESTÄVYYTEEN JA HYVÄÄN TUOTOKSEEN Karjakoon kasvaessa

Lisätiedot

Tuoreviljan käyttö ruokinnassa naudoilla

Tuoreviljan käyttö ruokinnassa naudoilla Tuoreviljan käyttö ruokinnassa naudoilla Tuoreviljaseminaari 23. ja 24.1.2017 Ruukki/Seinäjoki Maaninka/Joensuu Arto Huuskonen Luonnonvarakeskus (Luke) Sisältö: Viljan käyttö lihanaudoilla, käyttömahdollisuudet

Lisätiedot

Rotukarjahankkeen ruokintakoe. Loppuseminaari Loimaa 16.8.2013 Maiju Pesonen

Rotukarjahankkeen ruokintakoe. Loppuseminaari Loimaa 16.8.2013 Maiju Pesonen Rotukarjahankkeen ruokintakoe Loppuseminaari Loimaa 16.8.2013 Maiju Pesonen Esityksen sisältö Ruokintakoe Ø Tausta ja miksi Ø Materiaalit Ø Menetelmät Ø Tuloksia Ø Mahdollisuuksia ja päätelmiä Kuva: Johanna

Lisätiedot

Ruokinnan talous, hyvä säilörehu kaiken pohjana, pellolta pöytään!

Ruokinnan talous, hyvä säilörehu kaiken pohjana, pellolta pöytään! Ruokinnan talous, hyvä säilörehu kaiken pohjana, pellolta pöytään! Huippuosaaja Sari Jussila ProAgria Etelä-Suomi Ikuinen unelma, paljon maitoa, edullisesti ja kestävät lehmät? Säilörehulla menetettyä

Lisätiedot

KarjaKompassi vie tutkimustiedon tiloille Opettajien startti

KarjaKompassi vie tutkimustiedon tiloille Opettajien startti KarjaKompassi vie tutkimustiedon tiloille Opettajien startti Marketta Rinne ym. 30.3.2011 Mitä uutta ruokinnansuunnitteluun? Biologiset ilmiöt aiempaa paremmin hallinnassa Maitotuotos ei ole etukäteen

Lisätiedot

Palkokasveilla valkuaisomavaraisempaa maidontuotantoa

Palkokasveilla valkuaisomavaraisempaa maidontuotantoa Palkokasveilla valkuaisomavaraisempaa maidontuotantoa Kaisa Kuoppala Luonnonvarakeskus, Jokioinen Palkokasveista on moneksi: ruokaa, rehua, viherlannoitusta ja maanparannusta Hämeenlinna 12.12.2016 Luonnonvarakeskus

Lisätiedot

Kevät 2016 vaatii paljon ruokinnalta. ProAgria Keskusten ja ProAgria Keskusten Liiton johtamisjärjestelmälle on myönnetty ryhmäsertifikaatti

Kevät 2016 vaatii paljon ruokinnalta. ProAgria Keskusten ja ProAgria Keskusten Liiton johtamisjärjestelmälle on myönnetty ryhmäsertifikaatti Kevät 2016 vaatii paljon ruokinnalta Poikkeuksellinen kesä tuotti poikkeukselliset rehut Lähde: ProAgria Rehulato: 19 222 säilörehuanalyysiä 1.8.2015-8.2.2016 Säilörehussa vähemmän valkuaista Nurmi-sr

Lisätiedot

Rehuako vesirutosta?

Rehuako vesirutosta? Rehuako vesirutosta? Vesiruton hyötykäyttö Seminaari Kauttua Hilkka Siljander-Rasi Luonnonvarakeskus Vesikasvit rehuna Käytetty täydentämässä rehuvalikoimaa, kun karjan rehujen viljely ollut vähäistä tai

Lisätiedot

TARHAUSINFO. Rehut ja rehujen määrä

TARHAUSINFO. Rehut ja rehujen määrä PORUTAKU HANKE Poron lisäruokinnan, talvitarhauksen ja elävänä kuljettamisen hyvät käytännöt TARHAUSINFO Rehut ja rehujen määrä Rovaniemellä 6.2.2012 Veikko Maijala Porotalous on yritystoimintaa Poronhoito

Lisätiedot

OMAVARA hankkeen loppuseminaari 19.3.2013 Kotimaiset valkuaislähteet sikojen ruokinnassa. Liisa Voutila, MTT Kotieläintuotannon tutkimus

OMAVARA hankkeen loppuseminaari 19.3.2013 Kotimaiset valkuaislähteet sikojen ruokinnassa. Liisa Voutila, MTT Kotieläintuotannon tutkimus OMAVARA hankkeen loppuseminaari 19.3.2013 Kotimaiset valkuaislähteet sikojen ruokinnassa Liisa Voutila, MTT Kotieläintuotannon tutkimus Tavoite: ihannevalkuainen Rehun valkuaisen koostumus mahdollisimman

Lisätiedot

10 vuotta. Näillä eväillä kasvuun. Joustoa talouteen A-Rahoituksella. Tilaa helposti netissä: www.a-kauppa.fi tai puhelimella: 020 472 7060

10 vuotta. Näillä eväillä kasvuun. Joustoa talouteen A-Rahoituksella. Tilaa helposti netissä: www.a-kauppa.fi tai puhelimella: 020 472 7060 Joustoa talouteen A-Rahoituksella A-Rahoitus tarjoaa reilua joustavuutta maatilan hankintoihin ja kulujen hallintaan. Rahoituspalvelun avulla saat haluamasi tuotteet silloin kun niitä tarvitset, ja voit

Lisätiedot

Raisioagro Uuden ajan maatalouskauppa

Raisioagro Uuden ajan maatalouskauppa Raisioagro Uuden ajan maatalouskauppa Rehuoptimointia ja neuvontaa Tuotepäällikkö Juha Anttila 050-5691446 juha.anttila@raisio.com Uusi Raisioagro Raisioagrossa yhdistyvät ruokinnan ja kasvinviljelyn ammattitaito

Lisätiedot

Lypsylehmän negatiivisen energiataseen hallinta. Annu Palmio KESTO-hankkeen loppuseminaari 16.12.2014

Lypsylehmän negatiivisen energiataseen hallinta. Annu Palmio KESTO-hankkeen loppuseminaari 16.12.2014 Lypsylehmän negatiivisen energiataseen hallinta Annu Palmio KESTO-hankkeen loppuseminaari 16.12.2014 19.12.2014 1 Tausta: poikimisen jälkeinen energiatase Ummessaolevan lehmän energiantarve noin 90 MJ

Lisätiedot

Kasvavien nautojen valkuaisruokinta on iäisyyskysymys. Halola-seminaari Arto Huuskonen

Kasvavien nautojen valkuaisruokinta on iäisyyskysymys. Halola-seminaari Arto Huuskonen Kasvavien nautojen valkuaisruokinta on iäisyyskysymys Halola-seminaari 13.5.2015 Arto Huuskonen 1 13.5.2015 Esityksen sisältö Kokeita ja koettelemuksia 15 vuoden ajalta Lyhyt katsaus naudan valkuaisen

Lisätiedot

Sinimailasen viljely viljelijän kokemuksia

Sinimailasen viljely viljelijän kokemuksia Tehoa kotoiseen valkuaisruokintaan ja laiduntamiseen seminaari 20-21.2.2013 Leppävirta Sinimailasen viljely viljelijän kokemuksia Antti Ilomäki Ilomäen tila Jämsä 20.2.2013 Tausta Palkokasvien viljelyä

Lisätiedot

Herne-seosviljasta säilörehua lypsylehmille

Herne-seosviljasta säilörehua lypsylehmille Liite 13.6.2005 62. vuosikerta Numero 2 Sivu 5 Herne-seosviljasta säilörehua lypsylehmille Mikko Tuori, Pirjo Pursiainen, Anna-Riitta Leinonen ja Virgo Karp, Helsingin yliopisto, kotieläintieteen laitos

Lisätiedot