Selvitys kentän pelikunnosta

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Selvitys kentän pelikunnosta"

Transkriptio

1 1 Espoon Golf Selvitys kentän pelikunnosta Selvityksen tarkoituksena on kartoittaa kentänhoidon, kenttärakenteiden, henkilökunnan valmiuksien ja resurssien vaikutus kentän nykyiseen tasoon sekä huomioida ongelmat ja esittää tarkennuksia joiden avulla kentän pelattavuutta ja yleisilmettä voidaan kohentaa. Viheriöt Lähtötilanne EGS:n viheriöheinä on perinteisesti ollut kylänurmikkaa. Kylänurmikan kasvattaminen viheriöheinänä myös viheriöremontin jälkeen oli tietoinen ja kaikkien hyväksymä valinta. Valintaan luonnollisesti vaikutti viheriöiden saaminen nopeasti jälleen peliin mukaan, mikä onnistui siirtonurmitekniikalla. Jos viheriöiden peruskunnostuksen yhteydessä viheriöheinä olisi vaihdettu, olisi uuden heinän kasvattamiseen kulunut yksi pelikausi. Kylänurmikka yksivuotisena heinänä on erittäin altis sekä jääpoltteelle että lumihomeelle. Viime vuosien lyhyet talvet ovat kuitenkin suosineet kylänurmikan talvehtimista. Viime talvi oli poikkeuksellisen pitkä ja luminen. Lumipeitteen alla lumihomeen nopea leviäminen vain muutamaa viikkoa ennen lumen sulamista yllätti kentänhoidon usealla kentällä. Etenkin kylänurmikka kärsi pahoin homeesta. Näin pahoilta lumihomevaurioilta olisi todennäköisesti vältytty, jos lumi olisi poistettu viheriöiltä muutamaa viikkoa aiemmin. Paksun lumipeitteen poisto sulilta viheriöiltä olisi kuitenkin aiheuttanut suuria mekaanisia vaurioita. Lumenpoistoon ei ryhdytty koska ei millään voitu olettaa homeen vaurioittavan viheriöitä tässä mittakaavassa näin lyhyessä ajassa. Lumihometuhot voivat olla varsin eri asteisia sekä määrällisesti, että laadullisesti. Usein lumihome vie vain lehden, mutta heinän kasvupisteet jäävät henkiin, jolloin ongelma on lyhytaikainen ja lähinnä kosmeettinen. Viheriöiden kuntoutumista jarrutti kylmä kevät (aurinkoiset ja lämpimät päivät eivät riitä, vaan keskilämpötilan on oltava vähintään kymmenen astetta). Juhannuksen jälkeen sää muuttui täysin päinvastaiseksi; kuumaksi ja kuivaksi, joka on pintajuuriselle vedestä pitävälle kylänurmikalle huonoin mahdollinen sää. Kylänurmikka on huonosti talvehtiva, sillä on heikko vastustuskyky kasvitauteja vastaan, se on herkkä stressioireille ja syksyisin altis voimakkaalle harvenemiselle. Kylänurmikalla on kuitenkin yksi hyvä ominaisuus: se muodostaa siemeniä matalassa leikkuukorkeudessa ja näin kartuttaa jatkuvasti maahan siemenpankkia jonka avulla se uusiutuu ja paikkaa vauriokohdat. Suomessa viheriöt ovat pääsäätöisesti kylänurmikan ja rönsyröllin muodostamia sekaviheriöitä. Puhtaat kylänurmikkaviheriöt on noin kymmenellä Suomen kentällä.

2 Suurin syy kylänurmikan suureen osuuteen on viheriöiden huonot rakenteet ja heikko pintavesien ohjailu. 2 Monivuotisten heinien suosiminen Monivuotisten viheriöheinien käyttöä kannattaa tehostaa ja pyrkiä niiden osuuden kasvattamiseen. Nykyisillä pinnanmuodoilla ja kasvualustoilla monivuotisten röllien elinmahdollisuudet ovat hyvät. Viheriöiden täydennys- ja paikkokylvöt on pääosin tehty Green B (S:G:Nieminen) seoksella joka sisältää karheanurmikkaa, rönsyrölliä ja puistonataa. Se on Suomessa yleisin viheriöiden täydennyskylvöissä käytetty seos. Viheriöiden tasalaatuisuuden parantamiseksi karheanurmikka on kuitenkin syytä jättää viheriöseoksesta kokonaan pois. Tänä keväänä näin oli toimittukin. Natoja kannattaa suosia (etelännata ja puistonata) etenkin keväällä ja röllejä vastaavasti kun ilmat ovat lämmenneet. Heinä- elokuun vaihde, jolloin kosteus maassa lisääntyy ja kylänurmikan hiipuminen alkaa, on rölleille hyvää kylvöaikaa. Tuolloin on riittävästi lämpöä nopeaan itämiseen ja taimien vahvistumiseen ennen talven tuloa. Heinän kasvuolot viheriöillä Viheriöiden kasvuolosuhteita tarkasteltaessa on viheriöiden pinnanmuotojen ja kasvualustan lisäksi syytä tarkastella mm. kulkureittejä viheriöille, viheriöiden ilmankiertoa ja valonsaantia. Viheriöille saapuminen ja poistuminen. Kun viheriö on suunniteltu siten, että sinne saavutaan ja poistutaan vain yhtä reittiä pitkin, kuormittaa se viheriötä epätasaisesti. Kulkureitin kohdalta viheriö tiivistyy, heinän kunto heikkenee ja talven jälkeen kuntoutuminen viivästyy. Tämän kaltaisia viheriöitä ovat mm. 1,7,8 ja 9. Lähestyminen väylällä 8: kulkureittejä viheriölle menoon ja poistumiseen on vain yksi. Viheriön etureuna kuluu herkästi ja kuluneen kulkureitin nurmettaminen pelikaudella on vaikeaa.

3 Jyrkät pinnanmuodot Hoitoa haittaavia jyrkkiä pinnanmuotoja on muun muassa viheriöillä 5, 8, 13 ja 15. Herkillä viheriöillä leikkuukoppien tyhjentäminen ennen kunniakierrosta on suositeltavaa. 3 Viheriön 8 jyrkkä kumpu ei kestä leikkuuta, vaan skalppautuu ja altistuu vetävien pyörien ruhjomaksi. Ilmavirtaukset Ilmavirtaukset ovat rajoitettuja mm. viheriöillä 2 ja 3, mikä osaltaan heikentää nurmikon kasvua. Valo Puiden läheisyys vaikuttaa aina nurmikon kuntoon erittäin epäedullisesti. Alueilla, joille varjo osuu, etenkin keväällä ja syksyllä, on havaittavissa laatuongelmia. Lisäksi varjoisuus edistää levän lisääntymistä. Puun varjossa nurmikko ei saa valon niitä aallonpituuksia, joita se tarvitsee yhteyttämiseen ja kasvuun, koska puu pyydystää ne ennen kuin ne osuvat nurmikkoon. Alue, joka on varjossa aamulla, kärsii valonpuutteesta enemmän kuin sellainen, joka on varjossa illalla. Varjoiset kohdat pysyvät pitkään märkinä, tiivistyvät, ja kasvitaudit tarttuvat nurmikkoon herkemmin. Puiden juuret hakeutuvat nurmikon alle, vievät vettä ja ravinteita sekä tukkivat kasvualustaa ja salaojia. Puiden ja nurmikon kasvattaminen samalla alueella johtaa aina laatutappioihin. Suosittelen useiden puiden kaatamista viheriöiden lähiympäristöistä. Viheriöitä varjolla pilaavat puut on helppo havaita. Viheriöille valon saaminen on elintärkeää syksyllä, jotta nurmikko voi tuottaa vararavintoa talvehtimiseen. Keväällä taas viheriöiden kasvuunlähtö ja kuntoutuminen viivästyy kun puut estävät aurinkoa lämmittämästä kasvualustaa. Viheriöt joiden valon saanti varjostavien puiden takia on vähäistä ovat 5,7,9,14,16,18 ja osittaisesta puiden varjostuksesta kärsivät mm. viheriöt 2,3, 11 ja 12.

4 4 Puiden varjot viheriöllä 11 Puiden varjot ja kuluma viheriöllä 6

5 5 Puiden varjot viheriöllä 18 Viheriöiden hoitotyöt Lannoituskäytännöt ja - määrät Jokaisella suomalaisella golfkentällä on yksilöllinen lannoitusohjelmansa. Tarkastelun kohteena olivat lähinnä ravinteiden annon ajoitus, jaksotus ja määrät. Espoossa lannoitetaan osittain rakeisilla lannoitteilla (Green Care) joilla varmistetaan esim. kalsiumin ja hivenaineiden saannin riittävyys. Pelikauden typpi- ja fosforilannoitus annetaan pääosin nesteenä (Bio Golf), jolloin lannoitusten vaikutus peliin jää vähäiseksi ja heinän ravinnetarpeeseen on helppo ja nopea reagoida. Tällainen rae- ja nestelannoituksen yhdistelmä on todettu käytännössä parhaaksi. Lannoitteista saatavat ravinteet ja ravinnetasot eivät poikkea vastaavilta kentiltä maassamme. Pääpaino typpilannoituksissa on oikeaoppisesti kevätkesällä. Kattaus Viheriöiden kattaukseen käytetään 0,4-0,7 mm hiekkaa vain harvoin hienompaa 0,1-0,7 mm. Raekoko on optimaalinen viheriöiden kattaukseen. Kattauksia on tehty nykysuositusten mukaisesti lähes viikoittain pienellä hiekkamäärällä. Kattauskertoja kauden aikana on tähän asti ollut 12 kertaa. Kertakattausmäärä 0,3-0,5m3/viheriö. Tiivis ja matala kasvusto vaikeuttaa hiekan painumista maahan, vaikka ennen hiekkausta tehdään sekä pystyleikkuita että tähtiteräilmastuksia. Hiekan painumista kasvuston tyvelle voidaan tehostaa holkki- ilmastuksilla ja hajakylvökoneella tehtävillä rei illä. Homesienitorjunnat Homesienitorjunta- aineiden käyttöä voidaan tarkentaa (monipuolistaa resistenssien kantojen syntymisen ehkäisemiseksi) Esim. Rovralin käyttö kannattaa jatkossa keskittää myöhäiseen syksyyn talven vastaiseen hometorjuntaan. Samalla käyttömäärää/levityskerta lisätään vastaamaan n. 5-8l/ha annosta. Jos lumet sulavat keskellä talvea on torjuntakäsittely myös syytä tehdä. Pienet määrät loskalunta voidaan poistaa viheriöiltä ja suorittaa torjunta esim. työnnettävällä ruiskulla. Sadetuskäytännöt Vaikka viheriösadetus onkin uusittu, sadetusmäärät mm aikayksikköä kohti tulisi tarkistaa, samalla varmistaa astiakokein sadetuksen tasaisuus sekä viheriökohtaisesti että viheriöiden välillä. Sadetustekniikalla, jossa kesän edetessä pyritään sadetusvälejä kasvattamaan ja vastaavasti kertasadetusmäärää lisäämään ohjataan heinän juuristoa syvemmälle. Syvempi juuristo kestää sekä poutaa että sadetta paremmin. Näin voidaan myös säästää vettä. Jyrkät kumpujen muodot ovat alttiita

6 kuivumiselle, vaikka kostutusaineita onkin käytetty, kuivumista näin kuumana kesänä on ollut lähes mahdotonta välttää. 6 Vauriokohtien korjaukset Vauriokohteita niin lumihomeen, kuivuuden, palamisen kuin kulumisenkin aiheuttamia on korjattu keväästä alkaen. Leikkuukorkeuden laskiessa alle 4 mm, heikkokuntoisten kohtien korjaantuminen vaikeutuu oleellisesti. Karkeasti voidaan sanoa, että yli 60 cm halkaisijaltaan olevat heinättömät alueet eivät tuolloin korjaannu lainkaan. Viheriöiden kunniakierroksissa mekaaninen kuormitus on suurin ja sieltä suurimmat ongelmat löytyvätkin. Vastaisuudessa vauriokohtien kuormituksen välttämiskeinoja voidaan tarkentaa. Leikataan tyhjillä keruukopilla, jätetään heikoimmat kohdat leikkaamatta, tehdään kulunohjausta ja reagoidaan heti ongelman alkuvaiheessa. Leikkuujätteet Viheriöiltä kertyvien leikkuujätteiden levittäminen kasoihin on sekä visuaalinen että ympäristöhaitta. Jätteet tulee levittää karheikkoihin lannoitteeksi. Kasoihin heitettynä leikkuujätteet tappavat alle jäävän ruohon ja haisevat. Niistä huuhtoutuu ravinteita ja kasat ovat epäsiistejä. Lyöntipaikat Riittävän kokoisia ja rakenteeltaan hyviä lyöntipaikkoja ovat muutaman viime vuoden aikana uusitut: 2 keltainen, 3 kaikki, 7 valkoinen, keltainen ja punainen, 10 kaikki, 11 valkoinen, 13 punainen, 15 valkoinen ja punainen. Korjaustarpeessa ovat vielä ainakin lyöntipaikat 2 valkoinen, 5 valkoinen ja keltainen, 6 valkoinen ja keltainen, 8 valkoinen, keltainen ja punainen, 14 valkoinen, keltainen ja punainen, 18 valkoinen, keltainen ja punainen. Niiden rakenteet ja koko eivät vastaa nykypäivän kulutusta ja vaatimustasoa, eikä niissä vallalla oleva kylänurmikka ole sopiva lyöntipaikkaheinäksi. Heinän vaihtaminen ilman rakenteiden uusimista ei onnistu. Väylät Väylät ovat savisia niiden pinnassa on muutaman senttimetrin vahvuinen hiekkakerros. Väylillä on leveälehtistä piharatamoa ja etenkin tatarta. Kesällä on aktiivisesti pyritty torjumaan apilaa ja voikukkaa joita on tänä kesänä ollut poikkeuksellisen paljon. Tiiviit saviväylät suosivat rikkakasveja heinän kustannuksella. Väylät ilmastetaan syksyisin ja katetaan hiekalla kevättalvella. Työtapa on hyvin vakiintunut kentillä. Näillä toimilla ylläpidetään väylien kuntoa, mutta kunnon kohentamiseksi työt ovat riittämättömiä. Kesäkaudella tehtävillä ilmastuksilla; viilto,- tappi- tai holkki, sekä hiekkakattauksilla parannetaan väylien pelattavuutta. Pelikaudella tehtävät väyläholkitukset ja hiekkaukset kuitenkin

7 7 häiritsevät pelaamista sekä lisäävät terähuollon tarvetta, eivätkä tämäntyyppiset hoitotoimet kesäkaudella ole kovin yleisiä (vrt. Golf Talma). Täydennyskylvöillä niittynurmikan osuutta voidaan jonkin verran lisätä, mutta heikosti vettä läpäisevät maat suosivat kylänurmikkaa. Säännöllisellä harjauksella väyläruoho nousee pystyyn jolloin se kantaa palloa paremmin. Karheikot Karheikkopinta- alaa on runsaasti; osa on täysin pelin ulkopuolella. Pelillisesti merkityksettömien alueiden leikkaaminen on lähinnä visuaalista. Karheikkojen leveälehtisiä rikkakasveja on torjuttu kesän aikana. Tiivis kasvukerros tuo rikkakasveille kilpailuedun heinään nähden, joten rikkakasvitorjunta on jokavuotinen toimenpide. Vesiesteet Gumbölen joen penkkojen muotoilu Pelin kannalta esim. ykkösväylän joenpenkan nostaminen olisi hyvä ratkaisu. Luonnon uomien muokkaaminen on kuitenkin lakisääteisesti rajoitettua. Jos penkan muotoiluun saisikin luvan on todennäköistä, ettei penkka kestä lisääntyvää maapainetta ja sortuu. Puiden tai muiden puuvartisen kasvien poistaminen saattaa niin ikään heikentää penkkaa juuriston sitovan vaikutuksen vähetessä.

8 Hiekkaesteet 8 Bunkkeri väylällä 1 Tarkastellut hiekkaesteet olivat sekä reunoiltaan että hiekkamäärältään hyvässä kunnossa. Keskustelussa ilmeni, että osassa bunkkereista on hiekan lisäystarvetta. Hiekkaa on jo osaan vajaahiekkaisista bunkkereista lisätty. Hiekkaesteiden hoitoon liittyy ajamisen (hiekan tasaaminen) lisäksi, myös hiekkakerroksen tasaisuudesta huolehtiminen ja sen määrän tarkkailu. Kalusto Kalusto on leikkureiden osalta hyvä. Erikoishoitokoneissa on puutteita. Esimerkiksi kunnollista viheriöiden hajakylvökonetta ei ole ja rivikylvökonekin on jo vanha, hidas ja epävarmatoiminen. (mm. Sommerfeld AG Qvick- seeder on hyvä vaihtoehto hajakylvökoneeksi). Rivikylvökoneen ja viiltoilmastuslaitteen uusimista kannattaa myös harkita. Väyläilmastukset ja kattaukset tehdään tällä hetkellä ostopalveluna joten niihin ei tarvita kalustoa. Jos hiekoitus ja ilmastumääriä lisätään on kalustohankintaa mietittävä erikseen. Vedensaanti Kentän vedensaantiongelma on näkynyt kentän kunnossa. Etenkin väylät ja karheikot ovat kärsineet vesipulasta. Karheikoissa ei normaali tapaan automaattista kastelujärjestelmää ole, mutta väylien kastelua on rajoittanut vedenoton rajoitukset. Vähäinen vesimäärä on käytetty viheriöiden ja lyöntipaikkojen kasteluun. Vesiongelman ratkaisuksi on esitetty suurten vesialtaiden kaivamista. Laskennallinen vedentarve 18- reikäiselle kentälle on m3. Keskimääräinen vedenkulutus hieman kentästä riippuen on noin m3/kausi. Kaivettavien lampien tilavuus tulisi olla yhteensä noin m3. Lampien keskisyvyyden ollessa 2,5 m niiden yhteispinta- alaksi tulisi 2 ha. Veden riittävyyden varmistamiseksi olisi tehtävä laskelmat: 1. saadaanko sulamisvesistä kerättyä riittävästi vettä (huomioiden joen virtaama ja muut valuma- alueet). 2. Veden haihtuminen altaista. 3. Pohjatutkimuksin on syytä varmistaa kuinka syviä altaita valittuihin kohteisiin on mahdollista kaivaa. Jos altaat sijoitetaan pelillisesti ja visuaalisesti tärkeisiin kohtiin, ei niiden vesivarantoja voida myöskään kokonaan hyödyntää. Vesialtaiden kaivusta irtoavat maamassat ovat valtavia: m3 kiintokuutiota savimaata on irtokuutioina noin m3. Massojen kuljettamiseen tarvitaan 3500 täysperävaunurekan ajokertaa. Päätöstä tehtäessä olisi huomioitava mihin ko. massat sijoitetaan(kaatopaikalle

9 9 kuljetettaessa niistä seuraa jätemaksut), minkälaisia vaurioita lampien tekeminen muille kentän osille aiheuttaa (kaivu, siirtokuljetus). Lisäksi on huomioitava kuinka lampien vedet siirretään järjestelmään: Runkolinjojen läheisyys, siirtopumpputarpeet ja putkituskustannukset. Epävarmuustekijöitä on paljon ja pidänkin massiivisten lampien kaivuuta kenttäalueelle lähes toivottomana vaihtoehtona. Lampia ei pystytä kaivamaan aiheuttamatta kentälle suuria vaurioita. Ainoa tapa rakentaa lampi kenttää vaurioittamatta olisi tehdä se kokonaan kenttäalueen ulkopuolelle. Mielestäni varteenotettavin vaihtoehto olisi noin viikon- kahden viikon vesitarvetta vastaavan altaan ( m3) rakentaminen nykyisen pumppukopin läheisyyteen joen virtaussuunnassa pumpun yläpuolelle ja liittyminen kunnan vesiverkkoon. Lisäksi tulisi maahan sijoittaa n m3 umpisäiliö (siilo) johon vesi johdetaan kaikista vesilähteistä; joesta, lammesta ja kunnan verkostosta. Vesi imetään säiliöstä syötettäväksi kentälle. Koska säiliön puhtaana pitäminen on helppoa paranee pumppujen toimintavarmuus ja kallis verkostovesi saadaan täysmääräisenä käyttöön (ei haihdu, eikä imeydy maahan) Kentän läheisyydessä oleva 600 mm runkoputki mahdollistaa 90 mm haaroituksen josta vettä voidaan maksimissaan ottaa 80m3/h, (1900 m3/vrk). Vuorokautinen vedentarve on n m3. Toinen vaihtoehto on 63 mm haara jolloin vesimäärä on 30 m3/h, mikä vastaa 720 m3/vrk eli kutakuinkin ¾ vuorokautisesta vedentarpeesta koko kenttää sadetettaessa. Viheriöiden ja lyöntipaikkojen laskennallinen vedentarve on 200 m3/vrk. Veden kustannukset ilman jätevesimaksua ovat noin 1 /m3. Kertakustannuksena liittymä putkituksineen. Töiden organisointi Varsinaisesta työnjakotilanteesta ja työntekijöiden työtahdista on mahdotonta antaa arviota. Jos työntekijöiden työtehon tarkkailu katsotaan tarpeelliseksi on se kentän johdon tehtävä. Hoitotöiden aikatauluttamisesta tai niiden priorisoinnista ei ole huomautettavaa. Työt on kirjanpidon mukaan tehty ajallaan ja tarkoituksenmukaisesti. Jälkikäteen on kuitenkin mahdotonta arvioida onko esimerkiksi kylvötyöt suoritettu huolellisesti, huolehdittu riittävästä kastelusta ja jälkihoidosta. On syytä muistaa, että ollaan tekemisissä elävien organismien kanssa; päätökset erinäisistä kunnostus-, parannus- ja hoitotöistä tehdään kullakin hetkellä parhaaksi harkitulla tavalla. Tilanteet ovat erilaisia ja muuttujia on paljon. Saman kaavan mukaan toimiminen ei joka kerta tuota yhtä hyvää lopputulosta. Vasta myöhemmin voidaan työn tulokset puntaroida. On kuitenkin jälkikäteen mahdotonta tietää olisiko jokin muu työtapa tuottanut parempaa tulosta. Työvoima Kentällä on kenttämestarin lisäksi kolme vakituista kentänhoitajaa. Lisäksi kausityöntekijöitä on huoltomiehen ohella kolme. Lyhytaikaisempia kesätyöntekijöitä on niin ikään kolme. Työvoiman määrä vastaa 18- reikäisen kentän työntekijämäärän keskitasoa. Kenttä on avoin ja puistomainen joten sen hoidettavuus on selkeää. Karheikon pinta- ala tosin on poikkeuksellisen suuri. Nykyisellä työvoimalla pystytään hoitamaan tarvittavat leikkuut, lannoitukset, ruiskutukset, bunkkereiden hoito sekä muut mekaaniset hoitotyöt. sekä sadetusjärjestelmän, muun tekniikan ja kaluston ylläpito. Mitä tarkempaa ja perusteellisempaa työnjälkeä halutaan sen enemmän se

10 10 työvoimaa vaatii. Koneilla tehty perustyö suoriutuu melko pienelläkin henkilöstöllä, mutta kun siirrytään käsityötä vaativaan viimeistelyyn henkilöstö tarve kasvaa jyrkästi. Silloin kun kentällä on paljon käsityötä vaativaa hoitoa, kuten esim. heikkokuntoiset viheriöt, jää muille kenttätöille vähemmän aikaa. Viheriöt asetetaan aina etusijalle silläkin uhalla, että jokin muu alue kärsisi vähentyneestä hoidosta. Bunkkereiden kunnostusta, välialueiden ja luiskien siimausta yms. voidaan tuolloin siirtää eteenpäin. Klubin tulee itse määritellä haluttu hoitotaso, ja se onko jokaisen kohteen oltava koko pelikauden täsmällisesti hoidettuja, vai voidaanko katsoa nykyisen työvoiman riittävän ja olosuhteiden mukaan priorisoida töitä. Jos halutaan varmistaa hoitotaso joka vastaa esim. Mid- tour kilpailujen tasoa, vaatii se vähintään yhden, mieluummin kahden lisätyöntekijän palkkaamista. Tällä hetkellä jokainen kentällä tehtävä mekaaninen kunnostustyö aiheuttaa henkilökunnan ylityötarpeen. Suurimmat työtuntimäärät painottuivat kevätkunnostukseen ja syksyn kilpailuihin. Esimerkiksi toukokuussa työtunteja kentänhoitoon käytettiin enemmän kuin heinäkuussa, vaikka heinäkuussa työntekijöitä oli yksi enemmän. Syksyllä kesätyöntekijöiden väheneminen on kasvattanut ylityötarvetta, vaikka leikkuumäärät syksyn edetessä vähenevätkin. Työvoiman kartoituksessa ilmeni, että työntekijät suoriutuvat hyvin annetuista työtehtävistä. Työtehtävät tehdään huolella ja oikein. Kentänhoitajilla ei kuitenkaan ole ammatillista koulutusta. Koulutuksen puute alentaa valmiutta huomioida kentällä olevia omaan työhön liittymättömiä ongelmia tai muutoksia (kuten viheriöillä olevat taudit, levä, kuivalaikut, lannoitusvirheet yms.). Kun kentän havainnointi on yksinomaan kenttämestarin harteilla on väistämätöntä, että asioita jää huomioimatta ja myöhäinen reagointi voi johtaa laadun heikkenemiseen. Kenttähenkilökuntaa tulisi joko opastaa oman väen keskuudessa tai ulkopuolisen kouluttajan johdolla. Pyrkimyksenä laajentaa hoitajien vastuuta oman työn suorittamisen lisäksi myös kentällä tapahtuvaan havainnointiin ja siitä raportoimiseen. Henkilökunnan golfharrastus parantaa osaltaan huomiokykyä. Golfkentänhoitajan koulutusta järjestetään mm. Lepaalla (HAMI) ja Vierumäellä(SUO). Koulutuksen ongelmana on sen teoreettisuus. EGS:ssa olisi kenttämestarin lisäksi oltava joko apulaiskenttämestari tai kokonaisvastuuta jakava ammattitaitoinen kentänhoitaja, joka tuntee kentän, hallitsee siellä tehtävät työt, osallistuu työnjakoon, opastaa muita työntekijöitä ja huomio epäkohtia sekä tarkkailee kentällä tapahtuvia muutoksia. Tällä hetkellä kenttämestarin työtaakka on raskas. Tuntiarvion mukaan kuukausittaiset työtuntimäärät kohoavat jopa h/kk. Pelaajat ja kilpailut Kentänhoitoa hankaloittaa suuri pelaajamäärä. Etenkin mekaanisten hoitotöiden mukauttaminen ruuhkaiseen pelaamiseen aiheuttaa häiriöitä. Kuitenkin sellaiset työt kuten esimerkiksi hiekoitukset ja ilmastukset ovat kentän kunnon kannalta välttämättömiä ja tehtävä ajallaan. Peli- ja kilpailukalenteri pitää sovittaa hoitotöitä vaarantamatta. Kalenterissa pitäisi olla väljyyttä siten, että joustoa löytyisi viikoittain, ja viikko- ohjelma voitaisiin toteuttaa myös esim. muuttuneissa sääolosuhteissa.

11 11 Yhteenveto Kenttäkierroksella en ole voinut havaita että kentän kunto olisi heikentynyt hoidon laiminlyönneistä tai riittämättömyydestä johtuen. Havainto EGS:n heikosta yleiskunnosta verrattuna muihin tarkastelussa olleisiin kenttiin ei myöskään muutamaa viheriötä lukuun ottamatta ollut käyntihetkellä todennettavissa. Kenttä ei ole ollut toivotussa pelikunnossa, mutta pääasiallinen syy on ollut vaikea talvi, kylmä kevät ja kylänurmikalle sopimattoman kuuma kesä yhdistettynä veden puutteeseen. Joiltakin työrutiineja voidaan toki tehostaa. Ääriolosuhteiden kesänä toimet jotka normaalikesänä riittävät, eivät nyt ole tuottaneet toivottua lopputulosta. Samaan ongelmaan on törmätty lukuisilla kentillämme tämän kesän aikana. Kentänhoidon ongelmat kiteytyvät mielestäni seuraaviin seikkoihin: 1. Veden puute: ilman vettä ei toivottua tasoa voida saavuttaa. 2. Kylänurmikan heikko lämmön- ja kuumansietokyky: korostunut tänä kesänä. 3. Kunnollisten väylärakenteiden puuttuminen: vaikeuttaa väylien kunnossapitoa. 4. Kylmä kenttäalue: varjoisten paikkojen kasvuunlähtö ja kuntoutuminen on hidasta 5. Suuri pelaajamäärä: rajoittaa mekaanisia hoitotöitä 6. Viheriöiden avaamisen aikaistaminen keväällä pidentää niiden kuntoutumista 7. Vastuuta ottavan/ottavien kenttätyöntekijöiden puuttuminen 8. Henkilökuntavajaus ongelmatilanteissa nykyisiin vaatimuksiin nähden 9. Kenttätoimikunnan ja kenttämestarin välisten selkeiden pelisääntöjen puute Klubin on yhteisesti päätettävä mitä kentänhoidolta halutaan ja mitä pelaajaryhmää varten kenttää ensisijaisesti hoidetaan. Kun päätökset on tehty toimitaan niiden mukaan. On syytä tiedostaa; mitä matalammat leikkuukorkeudet tai nopeammat viheriöt, sitä enemmän tarvitaan myös muuta mekaanista hoitoa. Viheriöiden avaamisesta keväällä pelille on myös sovittava. Halutaanko viheriöt auki mahdollisimman nopeasti vai mahdollisimman hyvässä kunnossa. Mitä parempikuntoisina ne avataan sen paremmin ne kulutusta kestävät, mutta peliaika viheriöille saattaa jäädä oleellisestikin lyhyemmäksi. Aikaisempina vuosina käytäntönä oli avata viheriöt myöhään ja hyväkuntoisina, tähtäimenä syksyn kisat. Viime vuosina ne on vastaavasti pyritty saamaan peliin mahdollisimman nopeasti. Tiedottamisen lisäämisellä karsitaan aiheetonta kritiikkiä ja parannetaan pelaajien ymmärrystä kentällä tehtäviä hoitotöitä kohtaan. Harri Walden Kenttäkonsultti

St. Laurence Golf Kenttien kehityssuunnitelma

St. Laurence Golf Kenttien kehityssuunnitelma St. Laurence Golf Kenttien kehityssuunnitelma 15-6-2012 Licons Oy Mika Lindroos Kalkki-Petteri 2/10 Väylä 1 Uudet teepaikat ja suuntaukset. Väylän pidennys ja ennen viheriötä olevan ojan uudelleen linjaus

Lisätiedot

RAUDANLUJAA KASVUA. rönsyävä englanninraiheinä

RAUDANLUJAA KASVUA. rönsyävä englanninraiheinä RAUDANLUJAA KASVUA rönsyävä englanninraiheinä Ennennäkemätöntä teknologiaa: kasvullista leviämistä ja paras kulutuksenkestävyys jopa erittäin matalaksi leikattuna. RPR-teknologiaa täynnä! RPR on uusiutuva

Lisätiedot

SUOMEN GOLFLIITTO SEURAKIERTUE 28.1-7.2 KENTÄNHOITO

SUOMEN GOLFLIITTO SEURAKIERTUE 28.1-7.2 KENTÄNHOITO SUOMEN GOLFLIITTO SEURAKIERTUE 28.1-7.2 KENTÄNHOITO AJANKOHTAISTA GOLFY-HANKE TALVEHTIMISKYSELYN YHTEENVETO HEINÄLAJIT YMPÄRISTÖJÄRJESTELMÄ Suomen Golfliitto, Radiokatu 20, 00240 Helsinki, www.golf.fi

Lisätiedot

Lahden Golf Oy Syyskokous Esityslista

Lahden Golf Oy Syyskokous Esityslista Lahden Golf Oy Syyskokous 29.11.2016 Esityslista 1. Kokouksen avaus 2. Kokouksen järjestäytyminen Puheenjohtaja Sihteeri Pöytäkirjan tarkastajat ja ääntenlaskijat 3. Osanottajat, kokouksen laillisuus,

Lisätiedot

Nurmijärven golfkentän korjaussuunnitelma. Visio 2020. Tilander Golf Design Oy, 2008

Nurmijärven golfkentän korjaussuunnitelma. Visio 2020. Tilander Golf Design Oy, 2008 Nurmijärven golfkentän korjaussuunnitelma Visio 2020 Tilander Golf Design Oy, 2008 Seuraavilla sivuilla on esitetty järjestyksessä kaikki Nurmijärven Golfkeskuksen reiät ja niille tehtävät korjaus-/muutosehdotukset.

Lisätiedot

Lahden Golf Oy Syyskokous Esityslista

Lahden Golf Oy Syyskokous Esityslista Lahden Golf Oy Syyskokous 30.11.2017 Esityslista 1. Kokouksen avaus 2. Kokouksen järjestäytyminen Puheenjohtaja Sihteeri Pöytäkirjan tarkastajat ja ääntenlaskijat 3. Osanottajat, kokouksen laillisuus,

Lisätiedot

Peltolan uutiset 2/2011

Peltolan uutiset 2/2011 Peltolan uutiset 2/2011 Peltolan uutisten toisessa numerossa luodaan katsaus kentänhoitoon. Mitä kaikkea goflkentän hoitaminen vaatii? Haastattelussa kenttämestari Mikko Eskelinen. Lopuksi katsotaan taas

Lisätiedot

Kenttien korjaus- ja kehityssuunnitelma eli Master Plan 2012. Klubitalo 13.10.2012 10.00 12.00

Kenttien korjaus- ja kehityssuunnitelma eli Master Plan 2012. Klubitalo 13.10.2012 10.00 12.00 Kenttien korjaus- ja kehityssuunnitelma eli Master Plan 2012 Klubitalo 13.10.2012 10.00 12.00 Tilaisuuden sisältö Historia ja lähtökohdat Suunnittelun vaiheet Kalkki-Petteri - tilannekatsaus Suunnitelman

Lisätiedot

Näin pidät yksityistiesi

Näin pidät yksityistiesi Näin pidät yksityistiesi kunnossa Kun olet hankkinut OTSO:lta upouuden tien, tai jos olemassa oleva tiesi on juuri laitettu kuntoon, siitä kannattaa pitää huolta. Tien säännöllinen hoitaminen pidentää

Lisätiedot

Käytetyt heinälajit ja lajikkeet

Käytetyt heinälajit ja lajikkeet Käytetyt heinälajit ja lajikkeet Porin Golfkerho ry Golfkentän eri nurmi alueilla käytetyt lajit ja lajikkeet valitaan käyttötarkoituksen mukaan. Viheriöillä tarvitaan matalaa leikkuuta kestäviä lajeja.

Lisätiedot

GOLFIN ETIKETTI 1. Mitä on golfpelin henki? a) Pelaan omaa peliäni välittämättä muista pelikavereista. b) Olen oman pelini tuomari

GOLFIN ETIKETTI 1. Mitä on golfpelin henki? a) Pelaan omaa peliäni välittämättä muista pelikavereista. b) Olen oman pelini tuomari GOLFIN ETIKETTI 1 Mitä on golfpelin henki? a) Pelaan omaa peliäni välittämättä muista pelikavereista b) Olen oman pelini tuomari c)huomioin toiset pelaajat GOLFIN ETIKETTI 2 Mitä seuraavista asioista teet

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2012 Kauden 2012 toimintasuunnitelma pohjautuu hallituksen laatimaan Talma 2020 strategiaan. yhtiökokoukselle 1.3.2011. Strategia esiteltiin Talous Hoitovastikkeeksi hallitus ehdottaa

Lisätiedot

Pysäyttämätön! Juurtuminen taattu. Great in grass

Pysäyttämätön! Juurtuminen taattu. Great in grass Pysäyttämätön! Juurtuminen taattu Great in grass Varmista investointisi onnistuminen ota käyttöön Yellow Jacket Water Manager Barenbrug on tunnettu innovatiivisista nurmikkotuotteistaan, jotka tarjoavat

Lisätiedot

Tekniset ratkaisut hulevesien hallinnassa

Tekniset ratkaisut hulevesien hallinnassa Tekniset ratkaisut hulevesien hallinnassa Kuntien 7. ilmastokonferenssi, 8.5.2014 Jaana Suur-Askola Uponor infra Oy Tuotehallintapäällikkö Hulevesien muodostuminen Hulevesi on erilaisilta pinnoilta valuvaa

Lisätiedot

MESSILÄ GOLF OY YMPÄRISTÖOHJELMA. Marko Suokas 3.6.2010

MESSILÄ GOLF OY YMPÄRISTÖOHJELMA. Marko Suokas 3.6.2010 MESSILÄ GOLF OY YMPÄRISTÖOHJELMA Marko Suokas 3.6.2010 1.MESSILÄ GOLF:N YMPÄRISTÖPOLITIIKKA Messilä golfin johto sitoutuu jatkuvasti kehittämään Messilän golfkenttää ja sen toimintaa ympäristön laadun

Lisätiedot

AURINKO GOLF OY:N YMPÄRISTÖOHJELMA

AURINKO GOLF OY:N YMPÄRISTÖOHJELMA AURINKO GOLF OY:N YMPÄRISTÖOHJELMA 13.6.2011 1 NYKYTILA JA PÄÄMÄÄRÄT YMPÄRISTÖN KANNALTA Nykytilanne Aurinko Golf Oy:n kenttä avattiin vuonna 2006. Kenttäyhtiö omistaa 93 hehtaarin kentän maa-alueen. Kenttä

Lisätiedot

Mikä on Master Plan? ja parantamiseen.

Mikä on Master Plan? ja parantamiseen. Mikä on Master Plan? StLG:n kentät ovat laadukkaita ja toimivia kenttiä. ja parantamiseen. Molemilla kentillä on kuitenkin tarvetta peruskorjaukseen StLG:n strategian mukaan kenttien tulisi olla TOP-20

Lisätiedot

AVOMAANKURKUN KASVATUS

AVOMAANKURKUN KASVATUS AVOMAANKURKUN KASVATUS Atte Ahlqvist 8 B Avomaankurkun kukkia ja kurkkuja heinäkuussa 2012 / oma kuva-arkisto Me viljelemme kotonani avomaankurkkua, nippusipulia ja perunaa. Tässä työssä kerron avomaankurkun

Lisätiedot

Varmistetaan yhteistyö viranomaisten kanssa ympäristöä koskevissa lupa-ja maankäyttöasioissa.

Varmistetaan yhteistyö viranomaisten kanssa ympäristöä koskevissa lupa-ja maankäyttöasioissa. Marko Suokas 3.6.2010 YMPÄRISTÖOHJELMA 1. MESSILÄ GOLFIN YMPÄRISTÖPOLITIIKKA Messilä golfin johto sitoutuu jatkuvasti kehittämään Messilän golfkenttää ja sen toimintaa ympäristön laadun parantamiseksi

Lisätiedot

Syyskokous Esityslista

Syyskokous Esityslista Lahden Golf Oy Syyskokous 27.11.2013 Esityslista 1. Kokouksen avaus 2. Kokouksen järjestäytyminen Puheenjohtaja Sihteeri Pöytäkirjan tarkastajat ja ääntenlaskijat 3. Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus

Lisätiedot

Uponor-umpisäiliö 5,3 m 3

Uponor-umpisäiliö 5,3 m 3 Uponor-umpisäiliö 5,3 m 3 Toimintaperiaate Uponor-umpisäiliö soveltuu erityisesti WC-jäteveden keräilyyn. WC-jätevedet johdetaan 5,3 m 3 säiliöön, jonka loka-auto tyhjentää ja vie jätevedet puhdistettavaksi.

Lisätiedot

GOLFIN ETIKETTI 1. Mitä sinun tulee huomioida, kun pelikaverisi lyö palloaan? a) Voin keskustella hänen kanssaan. b) Olen liikkumatta ja puhumatta

GOLFIN ETIKETTI 1. Mitä sinun tulee huomioida, kun pelikaverisi lyö palloaan? a) Voin keskustella hänen kanssaan. b) Olen liikkumatta ja puhumatta GOLFIN ETIKETTI 1 Mitä sinun tulee huomioida, kun pelikaverisi lyö palloaan? a) Voin keskustella hänen kanssaan b) Olen liikkumatta ja puhumatta c) Katson mihin hänen pallonsa menee Oikea vastaus B ja

Lisätiedot

PELLOT TUOTTAMAAN. MTTn tilakokeet 2010 NURMIEN TÄYDENNYSKYLVÖ. Hankeseminaari, Joensuu Päivi Kurki MTT Mikkeli

PELLOT TUOTTAMAAN. MTTn tilakokeet 2010 NURMIEN TÄYDENNYSKYLVÖ. Hankeseminaari, Joensuu Päivi Kurki MTT Mikkeli PELLOT TUOTTAMAAN MTTn tilakokeet 2010 NURMIEN TÄYDENNYSKYLVÖ Hankeseminaari, Joensuu 25.11.2010 Päivi Kurki MTT Mikkeli MTTn KOKEET 2010 6. Apilan viljely säilörehuksi Koe 6.1. LOHKOKOHTAINEN SATOMÄÄRÄ

Lisätiedot

Harsot, kankaat ja katteet

Harsot, kankaat ja katteet Harsot, kankaat ja katteet Missä ja miten käytetään erilaisia puutarhan kankaita? Tutustu oppaaseen niin tiedät, kuinka kasvit suojataan paahtavalta auringolta ja kylmältä tuulelta, mikä estää maalajeja

Lisätiedot

Kentän laajentamisen rakennustyöt 27-väyläiseksi aloitettiin kauden 2015 alussa.

Kentän laajentamisen rakennustyöt 27-väyläiseksi aloitettiin kauden 2015 alussa. Kankaisten Golfpuisto Oy:n osakkaille OSAKASTIEDOTE 24.11.2015 Ohessa on yhtiökokouskutsu. Sen mukaisesti viralliset yhtiökokousasiakirjat löytyvät yhtiön www-sivuilta. Seuraavassa tiivistettyjä poimintoja

Lisätiedot

Korjauskohteet. Kastelujärjestelmä. Korjauskohteet. Vaara aloittelijaystävälliseksi

Korjauskohteet. Kastelujärjestelmä. Korjauskohteet. Vaara aloittelijaystävälliseksi Korjauskohteet Kastelujärjestelmä Korjauskohteet Liian pienet tiiausalueet Kuivatus Painumat suoalueen peliväylillä Huonokuntoiset viheriöt Vaara aloittelijaystävälliseksi 2 Vaara 10 3 Vaara 10 4 Vaara

Lisätiedot

GOLF TALMA OY - TOIMINTASUUNNITELMA 2011 Kauden 2011 toimintasuunnitelma pohjautuu hallituksen laatimaan Talma 2020 strategiaan. Strategia esitellään yhtiökokoukselle 1.3.2011. Talous Hoitovastikkeeseen

Lisätiedot

Talvihoitoluokka Is. Laatuvaatimukset Lumi 4 cm / toimenpideaika 2,5 h Sohjo 2 cm / toimenpideaika 2 h Pinnan tasaisuus 0 cm / ei toimenpideaikaa

Talvihoitoluokka Is. Laatuvaatimukset Lumi 4 cm / toimenpideaika 2,5 h Sohjo 2 cm / toimenpideaika 2 h Pinnan tasaisuus 0 cm / ei toimenpideaikaa Talvihoitoluokka Is Tie pääosan ajasta paljas Kylminä kausina voi esiintyä kapeita, matalia polanne-kaistoja ajokaistojen ja ajourien välissä Pakkaskausina voi olla osittain jäinen Liukkauden ongelmatilanteet

Lisätiedot

Syysrapsia Ruukissa. Miika Hartikainen, MTT Ruukki

Syysrapsia Ruukissa. Miika Hartikainen, MTT Ruukki Syysrapsia Ruukissa Miika Hartikainen, MTT Ruukki Syysrapsikokeen taustaa Koepaikkana MTT:n Pohjois-Pohjanmaan tutkimusasema Ruukissa Tarkoitus kokeilla syysrapsin menestymistä tavanomaista viljelyaluettaan

Lisätiedot

Hami / Lepaa Näyttötutkintotoiminta Golfkentänhoidon ammatti- ja erikoisammattitutkinto

Hami / Lepaa Näyttötutkintotoiminta Golfkentänhoidon ammatti- ja erikoisammattitutkinto Hami / Lepaa Näyttötutkintotoiminta Golfkentänhoidon ammatti- ja erikoisammattitutkinto Hämeen ammatti-instituutti Lepaa (Hattula) Puutarhaoppilaitos täytti 100 v. 2010 Suomen vanhin puutarha-alan opisto

Lisätiedot

Nurmen perustaminen ja lannoitus

Nurmen perustaminen ja lannoitus Nurmen perustaminen ja lannoitus Juha Sohlo ProAgria Oulu 21.02.2013 Lähtötilanne Usein tiloilla peltoa enemmän mitä sen hetkinen eläinmäärä tarvitsee -> ongelmana liika rehu. Omat pellot kunnossa, vuokrapeltojen

Lisätiedot

Gumböle Golfin jäsenkysely

Gumböle Golfin jäsenkysely Gumböle Golfin jäsenkysely 1. Sukupuoli? Nainen 0 2 4 6 8 10 12 14 16 18 20 22 24 26 28 30 32 34 36 38 40 42 44 46 48 Mies 2. Ikä? 0 2 4 6 8 10 12 14 16 18 20 22 24 26 28 30 32 alle 22 22-35 36-50 51-65

Lisätiedot

Valvojakurssi 2015. Pentti Toikka. Kasvualustat ja kuntta sekä näiden materiaalien oikeellisuus ja käyttö. Tmi Pentti Toikka

Valvojakurssi 2015. Pentti Toikka. Kasvualustat ja kuntta sekä näiden materiaalien oikeellisuus ja käyttö. Tmi Pentti Toikka Valvojakurssi 2015 Kasvualustat ja kuntta sekä näiden materiaalien oikeellisuus ja käyttö Pentti Toikka Tmi Pentti Toikka Osa kuvista Katja Börjesson Kekkilä oy Hyvä multa on käyttötarkoitukseensa sopiva

Lisätiedot

VILMA hankkeen työpaja Vihti,

VILMA hankkeen työpaja Vihti, Pellon kunnon ylläpito viljelyä monipuolistaen, mm. viherlannoituksen ja kerääjäkasvien avulla VILMA hankkeen työpaja Vihti, 2.11.2017 Hannu Känkänen, Luke Viljelytapojen muutos on muuttanut peltojen kuntoa

Lisätiedot

Syysrypsin viljely. Reijo Käki Luomuneuvoja ProAgria Kymenlaakso

Syysrypsin viljely. Reijo Käki Luomuneuvoja ProAgria Kymenlaakso Syysrypsin viljely Reijo Käki Luomuneuvoja ProAgria Kymenlaakso Syysrypsi Iso siemen Korkea öljypitoisuus Satoisa Menestyy jopa IV-viljelyvyöhykkeellä 2 Miksi syysrypsiä? 1/2 Satoisampi vaihtoehto kuin

Lisätiedot

Alus- ja kerääjäkasvit pellon kasvukuntoa parantamaan. VYR viljelijäseminaari 27.1.2014 Hannu Känkänen

Alus- ja kerääjäkasvit pellon kasvukuntoa parantamaan. VYR viljelijäseminaari 27.1.2014 Hannu Känkänen Alus- ja kerääjäkasvit pellon kasvukuntoa parantamaan VYR viljelijäseminaari 27.1.2014 Hannu Känkänen Alus- ja kerääjäkasvit ovat sovitettavissa viljelyyn Kerääjäkasvi Kerää maasta typpeä estäen huuhtoutumista

Lisätiedot

Runko: Tomografiassa halkeamien takia lahoa sensoreitten 3-4 ja 6-7 välissä. Kaksi isoa pintaruhjetta ja lahoa sensori 4-5 alapuolella.

Runko: Tomografiassa halkeamien takia lahoa sensoreitten 3-4 ja 6-7 välissä. Kaksi isoa pintaruhjetta ja lahoa sensori 4-5 alapuolella. Pintaruhjeita, lahoa 290. Tilia cordata 290. Tilia cordata 126 cm maasta (sensori 1, pohjoinen) Läpimitta 48,7 cm keskimäärin 48 % Kaivettu juuristoalueella. Pintaruhjeita ja lahoa. Iso, kuollut oksa Asfaltti

Lisätiedot

Siemenestä satoon - Viljapäivä Mitä siementuottajalta edellytetään. ma 18.11.2013, Joensuu Matti Teittinen, MMM agronomi Peltosiemen ry

Siemenestä satoon - Viljapäivä Mitä siementuottajalta edellytetään. ma 18.11.2013, Joensuu Matti Teittinen, MMM agronomi Peltosiemen ry Siemenestä satoon - Viljapäivä Mitä siementuottajalta edellytetään ma 18.11.2013, Joensuu Matti Teittinen, MMM agronomi Peltosiemen ry Edellytykset siementuotannolle Viljelijällä riittävä ammattitaito

Lisätiedot

URAKKA-ALUEIDEN KESÄHOIDON TEHTÄVÄKORTIT

URAKKA-ALUEIDEN KESÄHOIDON TEHTÄVÄKORTIT URAKKA-ALUEIDEN KESÄHOIDON TEHTÄVÄKORTIT Pvm. Suorite Piha-alueiden ja jalkakäytävien puhtaanapito Nurmikoiden hoito Pensaiden hoito PIHA-ALUEIDEN JA JALKAKÄYTÄVIEN PUHTAANAPITO Puhtaanapitotyöhön kuuluu

Lisätiedot

UUTTA TIETOA JA HYVIÄ KÄYTÄNTÖJÄ MARJA-JA HEDELMÄYRITTÄJILLE. Katse syyshoitoon. Kokemuksia Norjasta ja Tanskasta. Mikkeli

UUTTA TIETOA JA HYVIÄ KÄYTÄNTÖJÄ MARJA-JA HEDELMÄYRITTÄJILLE. Katse syyshoitoon. Kokemuksia Norjasta ja Tanskasta. Mikkeli UUTTA TIETOA JA HYVIÄ KÄYTÄNTÖJÄ MARJA-JA HEDELMÄYRITTÄJILLE Katse syyshoitoon Kokemuksia Norjasta ja Tanskasta Mikkeli 3.11.2017 Matala V. 2006: Mansikan viljely Syyshoito eli sadonkorjuun jälkeiset

Lisätiedot

Liite 4. Työkohtainen tarkennus. Raision talvihoidon alueurakka Raision kaupunki

Liite 4. Työkohtainen tarkennus. Raision talvihoidon alueurakka Raision kaupunki Liite Työkohtainen tarkennus Raision talvihoidon alueurakka 2019-2022 Raision kaupunki 23.5.2019 2 (6) Sisällys 0 Yleistä... 3 1 Talvihoito... 3 1.1. Lumen ja sohjon poisto sekä pinnan tasaus... 3 Talvihoitoluokat...

Lisätiedot

Nurmen täydentäminen osaksi nurmenhoitoa. Kokeen tarkoitus ja toteutus

Nurmen täydentäminen osaksi nurmenhoitoa. Kokeen tarkoitus ja toteutus Sivu 1 / 5 Nurmen täydentäminen osaksi nurmenhoitoa Päivi Kurki ja Ritva Valo, MTT Kasvintuotannon tutkimus Lönnrotinkatu 5, 50100 Mikkeli, etunimi.sukunimi@mtt.fi Kokeen tarkoitus ja toteutus Satoisan,

Lisätiedot

TYÖSELITYS TUUSULAN VIHERALUEIDEN KUNNOSSAPITOURAKKA ALUEELLA C TUUSULAN KESKUS JA NUMMENHARJU KAUDELLE 1.4.2016-31.3.2018

TYÖSELITYS TUUSULAN VIHERALUEIDEN KUNNOSSAPITOURAKKA ALUEELLA C TUUSULAN KESKUS JA NUMMENHARJU KAUDELLE 1.4.2016-31.3.2018 Sivu 1/6 Tilaaja: Tuusulan kunta, KETEK/ Kunnossapito ja viheralueet PL 60 04301 Tuusula TYÖSELITYS TUUSULAN VIHERALUEIDEN KUNNOSSAPITOURAKKA ALUEELLA C TUUSULAN KESKUS JA NUMMENHARJU KAUDELLE 1.4.2016-31.3.2018

Lisätiedot

Aika Toimenpide Ympäristövaikutus Tila Dokumentti 2013 Nestelannoituksen osuuden lisääminen 30 %:iin Lannoitteiden huuhtoutuminen vähenee

Aika Toimenpide Ympäristövaikutus Tila Dokumentti 2013 Nestelannoituksen osuuden lisääminen 30 %:iin Lannoitteiden huuhtoutuminen vähenee Joroisten Kartano-Golf Oy Päivitetty 14.12.2016 Ympäristötoimenpiteet Aika Toimenpide Ympäristövaikutus Tila Dokumentti Nestelannoituksen osuuden lisääminen 30 %:iin Lannoitteiden huuhtoutuminen vähenee

Lisätiedot

PYHÄN GOLFKENTTÄ - ympäristövaikutuksista

PYHÄN GOLFKENTTÄ - ympäristövaikutuksista PYHÄN GOLFKENTTÄ - ympäristövaikutuksista LÄHTÖKOHTA Pyhätunturin golfkentän hankesuunnitelma on laadittu Pelkosenniemen kunnan toimeksiannosta liittyen vireillä olevaan Pyhätunturin yleiskaavan tarkistukseen.

Lisätiedot

RAUDANLUJAA KASVUA rönsyävä englanninraiheinä

RAUDANLUJAA KASVUA rönsyävä englanninraiheinä RAUDANLUJAA KASVUA rönsyävä englanninraiheinä Great in Grass RAUDANLUJAA KASVUA rönsyävä englanninraiheinä Ennennäkemätöntä teknologiaa: kasvullista leviämistä ja paras kulutuksenkestävyys RPR on uusiutuva

Lisätiedot

Kentän ilmettä on vuosi vuodelta siistitty puistomaiseksi. Kuivatustöitä on tehty paljon pelikausi pidentyy.

Kentän ilmettä on vuosi vuodelta siistitty puistomaiseksi. Kuivatustöitä on tehty paljon pelikausi pidentyy. MUISTIO KENTTÄKÄYNNISTÄ Kemin Golf Klubi 11. kesäkuuta 2013 Kentän ilmettä on vuosi vuodelta siistitty puistomaiseksi. Kuivatustöitä on tehty paljon pelikausi pidentyy. Maa on luonnostaan hyvin viljavaa,

Lisätiedot

Juolavehnän torjunta luomutuotannossa

Juolavehnän torjunta luomutuotannossa Juolavehnän torjunta luomutuotannossa vapaa käännös ja tiivistelmä julkaisusta Åtgärder mot kvickrot i ekologisk produktion, Jordbruksinformation 16-2016 Jukka Saarinen (4.10.2016) Yhteenveto s. 2 Ravinnerikas

Lisätiedot

Dansand. Joint Filling Sand Tuotetietoja, patentoitu täyttöhiekka kiveyksille

Dansand. Joint Filling Sand Tuotetietoja, patentoitu täyttöhiekka kiveyksille Dansand Joint Filling Sand Tuotetietoja, patentoitu täyttöhiekka kiveyksille Ehkäise rikkaruohoja ympäristöystävällisesti ja luonnollisesti Dansand Joint Filling Sand pitää kiveykset puhtaina rikkaruohoista

Lisätiedot

VESIVARASTOT VIRTSA- JA LIETEALTAAT

VESIVARASTOT VIRTSA- JA LIETEALTAAT EPDM-kumiset VESIVARASTOT VIRTSA- JA LIETEALTAAT RAKENNUS / ASENNUSOHJE Myynti: Maahantuonti: Maan kaivaminen Kun altaan rakennuspaikka on valittu, maahan kaivetaan pohjapiirustusten mukainen kaivanto.

Lisätiedot

Kiinteistöjen ylläpito Talotekniikan kipupisteitä ja hyviä käytäntöjä

Kiinteistöjen ylläpito Talotekniikan kipupisteitä ja hyviä käytäntöjä Kiinteistöjen ylläpito Talotekniikan kipupisteitä ja hyviä käytäntöjä Antti Alanko IV-asiantuntija Rakennusterveysasiantuntija (C-24269-26-18) Ylläpito Ylläpito on jonkin järjestelmän oikean toiminnan

Lisätiedot

Kasvinsuojeluruiskun tekniikka ja suutinvalinta. Kasvinsuojelukoulutus

Kasvinsuojeluruiskun tekniikka ja suutinvalinta. Kasvinsuojelukoulutus Kasvinsuojeluruiskun tekniikka ja suutinvalinta Kasvinsuojelukoulutus Kasvinsuojelutekniikan ongelmat Alhainen hyötysuhde jopa noin 90 % torjunta-aineesta joutuu hukkaan Ruiskutustekniikan taso heikko

Lisätiedot

Hulevesiallas case Espoon Ringside Golf

Hulevesiallas case Espoon Ringside Golf Hulevesiallas case Espoon Ringside Golf Viheralan hulevesipäivä 6.11.2012 Lahti, FCG 6.11.2012 Page 1 Hulevesien viivyttäminen keskitetyillä ratkaisuilla 6.11.2012 Page 2 Hulevesien viivytystarve Rakentaminen

Lisätiedot

nurmikkoseokset Kaikki alkaa siemenestä Nurmikko-opas

nurmikkoseokset Kaikki alkaa siemenestä Nurmikko-opas nurmikkoseokset Kaikki alkaa siemenestä Nurmikko-opas Miten saat mieleisesi ja hyvän nurmikon Nurmikon ulkonäkö ja kestävyys riippuu oleellisesti siitä, miten huolellisesti se on perustettu. Kun lisäksi

Lisätiedot

OMAKOTITALON POHJATYÖT. Maaperä ratkaisee mitä pohjatöitä tontilla pitää tehdä

OMAKOTITALON POHJATYÖT. Maaperä ratkaisee mitä pohjatöitä tontilla pitää tehdä Ennen omakotitalon paikka valittiin sen mu kaan, missä pohjatöiden tekeminen oli mahdollisimman helppoa. Nykyisin rakennuspaikan valintaa ohjaavat kaavamääräykset, tontin sijainti ja hinta. OMAKOTITALON

Lisätiedot

VIHERALUEIDEN HOITOLUOKITUS ELI ABC-LUOKITUS ÄÄNEKOSKEN KAUPUNGISSA. Tähän tarvittaessa otsikko

VIHERALUEIDEN HOITOLUOKITUS ELI ABC-LUOKITUS ÄÄNEKOSKEN KAUPUNGISSA. Tähän tarvittaessa otsikko VIHERALUEIDEN HOITOLUOKITUS ELI ABC-LUOKITUS ÄÄNEKOSKEN KAUPUNGISSA Tähän tarvittaessa otsikko PUISTOYKSIKKÖ HENKILÖSTÖRESURSSIT PUISTOTYÖNTEKIJÄT 2,5 HENKILÖÄ PUISTOTYÖNJOHTAJA 1 HLÖ KAUPUNGINPUUTARHURI

Lisätiedot

Kokonaisvaltainen valuma-aluetason vesienhallinta. OK Ojat kuntoon

Kokonaisvaltainen valuma-aluetason vesienhallinta. OK Ojat kuntoon Kokonaisvaltainen valuma-aluetason vesienhallinta OK Ojat kuntoon Ruoka, työllisyys, puhtaat vedet ja puhdas ympäristö Kokonaisvaltainen vesienhallinta Kokonaisvaltainen vesienhallinta koostuu toimenpiteistä

Lisätiedot

Kokemuksia ja tuloksia kesältä katsaus Ravinneresurssikokeeseen. Syksyinen viljapelto voi olla myös vihreä

Kokemuksia ja tuloksia kesältä katsaus Ravinneresurssikokeeseen. Syksyinen viljapelto voi olla myös vihreä Kokemuksia ja tuloksia kesältä 2015 - katsaus Ravinneresurssikokeeseen Hannu Känkänen, Luke Syksyinen viljapelto voi olla myös vihreä Pellot usein syksyisin paljaina Muokkaus voi kuitenkin olla perusteltua

Lisätiedot

Hyvän golfkentän toteuttaminen vaatii yksityiskohtaista suunnittelua, hyvää kommunikointia ja huolellista rakentamista.

Hyvän golfkentän toteuttaminen vaatii yksityiskohtaista suunnittelua, hyvää kommunikointia ja huolellista rakentamista. Hyvän golfkentän toteuttaminen vaatii yksityiskohtaista suunnittelua, hyvää kommunikointia ja huolellista rakentamista. Rakentaminen vaatii myös joustavaa projektinhallintaa ja erikoisosaamista, jotta

Lisätiedot

PUUN LAADUN SÄILYTTÄMINEN

PUUN LAADUN SÄILYTTÄMINEN PUUN LAADUN SÄILYTTÄMINEN Kastelu 1 Kastelu Kastelua käytetään kuusihiomopuun, koivuvaneri- ja havutukkien laatumuutosten estämiseen tai vähentämiseen Kastelua voidaan käyttää myös mänty- ja koivukuitupuun

Lisätiedot

SÄÄNTÖOSIO. Kirjallinen sääntö- ja etikettikoe VASTAUKSET. Golfpelissä sääntöjen noudattamisesta on vastuussa

SÄÄNTÖOSIO. Kirjallinen sääntö- ja etikettikoe VASTAUKSET. Golfpelissä sääntöjen noudattamisesta on vastuussa GREEN CARD Kirjallinen sääntö- ja etikettikoe Nimi: VASTAUKSET Kysymykset ovat monivalintakysymyksiä, joihin voi olla yksi tai useampi oikea vastaus. Oikea vastaus on tummennettu. Vastaukset kannattaa

Lisätiedot

Maanteiden talvihoitoluokat Lapin alueella 2013-

Maanteiden talvihoitoluokat Lapin alueella 2013- Maanteiden talvihoitoluokat Lapin alueella 2013-11.10.2013 1 Talvihoitoluokka I Tie pääosan ajasta paljas Voi esiintyä kapeita, matalia polannekaistoja ajokaistojen ja ajourien välissä Sään muutostilanteissa

Lisätiedot

Mikä on muuttunut? MTT

Mikä on muuttunut? MTT Petri Lintukangas Rypsi Rapsi Mikä on muuttunut? Lähde; MTT / Peltonen-Sainio, Jauhiainen, Venäläinen 2009 Kirpoilla on yleensä vain yksi sukupolvi kasvukaudessa. Aikuiset talvehtivat kasvijätteessä tai

Lisätiedot

Tiiauspaikat. Esipuhe

Tiiauspaikat. Esipuhe 21..02..2011 Esipuhe Tawast Golfin Master Plan -suunnitelmassa on haettu selkeää kokonaisnäkemystä ja tavoitetta mihin suuntaan golfkenttää jatkossa kehitetään. Tawast Golfin vahvuuksia ovat kentän vaihteleva

Lisätiedot

Säätökastelu ja säätösalaojitus happaman vesikuorman ehkäisijöinä: tuloksia MTT Ruukista 2010-2013. Raija Suomela MTT Ruukki

Säätökastelu ja säätösalaojitus happaman vesikuorman ehkäisijöinä: tuloksia MTT Ruukista 2010-2013. Raija Suomela MTT Ruukki Säätökastelu ja säätösalaojitus happaman vesikuorman ehkäisijöinä: tuloksia MTT Ruukista 2010-2013 Raija Suomela MTT Ruukki MTT:n koekenttä SIIKAJOKI Ojitusalueet (1-3) noin 2 ha Koko pelto 6 ha Alueiden

Lisätiedot

PUIDEN JA PENSAIDEN LEIKKAUKSET

PUIDEN JA PENSAIDEN LEIKKAUKSET Matti Lahtinen 7.3.2013 PUIDEN JA PENSAIDEN LEIKKAUKSET Osa puuvartisista kasveista kukkii vasta toisen vuoden versoille. Esimerkki; jos norjanangervo ja syreeni leikataan lyhyeksi keväällä, ne eivät kuki

Lisätiedot

Kerääjäkasvit luomutilan ravinnehuollossa

Kerääjäkasvit luomutilan ravinnehuollossa Kerääjäkasvit luomutilan ravinnehuollossa Kokemuksia luomuun siirtymisestä - keinoja viljelyn tueksi HAMK Mustiala 3.9.8 Hannu Känkänen Kerääjäkasvien hyötyjä Pellon kasvipeitteisyys lisääntyy eroosioherkkyys

Lisätiedot

Ylläpito. Talvihoito. Viheralueiden hoito. Liikennealueiden hoito. Perusomaisuus. Puhtaanapito. Kalusteiden ja varusteiden hoito.

Ylläpito. Talvihoito. Viheralueiden hoito. Liikennealueiden hoito. Perusomaisuus. Puhtaanapito. Kalusteiden ja varusteiden hoito. Talvihoito Viheralueiden hoito Liikennealueiden hoito Perusomaisuus Puhtaanapito Kalusteiden ja varusteiden hoito Rakenteiden hoito Kunnossapito Talvihoidon erillistuote Ylläpito Erillistuotteet Kunnossa-

Lisätiedot

Golfseura Jäsentutkimus. Golfseura. Loppuraportti. Reconos

Golfseura Jäsentutkimus. Golfseura. Loppuraportti. Reconos RECONOS Golfseura Loppuraportti Johdanto Tutkimuksen toimeksiantaja, tekijä ja ajankohta Projekti Golf jäsentutkimus Tutkimuksen tekijä Ky Vastaava tutkija Kari Ehari Ajankohta Joulukuu 5 Toimeksiantaja

Lisätiedot

Kuminan rengaspunkin runsaus yllätti

Kuminan rengaspunkin runsaus yllätti Kuminan rengaspunkin runsaus yllätti Erja Huusela-Veistola MTT Kasvintuotannon tutkimus Kasvinsuojelun syyspuinti Ilmajoki 1.11.2011 LIFE08 ENV/FIN/000604 PesticideLife-hanke on saanut Euroopan Yhteisön

Lisätiedot

ASIAA KASVINSUOJELUSTA KAUDELLE 2018 SSO KASVINVILJELYILLAT

ASIAA KASVINSUOJELUSTA KAUDELLE 2018 SSO KASVINVILJELYILLAT ASIAA KASVINSUOJELUSTA KAUDELLE 2018 SSO KASVINVILJELYILLAT 1 Havaintoja kasvukaudelta Kasvukausi oli haastava, lämpösummaa kertyi todella hitaasti Rikkakasvien kasvuajankohdissa suuria vaihteluita, joten

Lisätiedot

TIETOISKU SÄÄNNÖISTÄ SENIORITREFFIT HARRI HONKATUKIA,

TIETOISKU SÄÄNNÖISTÄ SENIORITREFFIT HARRI HONKATUKIA, TIETOISKU SÄÄNNÖISTÄ SENIORITREFFIT 2.3.2017 HARRI HONKATUKIA, harri.honkatukia@kolumbus.fi SISÄLTÖ Uusi paikallissääntö Kentän merkinnät, ulkorajat, vesiesteet Vesiesteiden sillat Pickalassa Pelinopeus

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2013 Kauden 2013 toimintasuunnitelma keskittyy kentän viime kausina saavutetun hyvän pelikunnon ylläpitämiseen ja palveluiden sekä viihtyvyyden kehittämiseen. Talous Hoitovastikkeeksi

Lisätiedot

Plastic Pipes UMPISÄILIÖT: J i t a k u l k e e a s k e l t a e d e m p ä n ä!

Plastic Pipes UMPISÄILIÖT: J i t a k u l k e e a s k e l t a e d e m p ä n ä! UMPISÄILIÖT: J i t a k u l k e e a s k e l t a e d e m p ä n ä! Jita sakosäiliöt / 2009 3-osastoiset harmaille + wc:n jätevesille 2500 L 3000 L 3500 L 1500 L 2-osastoinen harmaille jätevesille 5500 L 1-osastoinen

Lisätiedot

Syysrapsia Ruukissa. Miika Hartikainen, MTT Ruukki

Syysrapsia Ruukissa. Miika Hartikainen, MTT Ruukki Syysrapsia Ruukissa Miika Hartikainen, MTT Ruukki Syysrapsikokeen taustaa Koepaikkana MTT:n Pohjois-Pohjanmaan tutkimusasema Ruukissa Tarkoitus kokeilla syysrapsin menestymistä tavanomaista viljelyaluettaan

Lisätiedot

LÄMMITYSENERGIA- JA KUSTANNUSANALYYSI 2014 AS OY PUUTARHAKATU 11-13

LÄMMITYSENERGIA- JA KUSTANNUSANALYYSI 2014 AS OY PUUTARHAKATU 11-13 LÄMMITYSENERGIA- JA KUSTANNUSANALYYSI 2014 AS OY PUUTARHAKATU 11-13 2 LÄMMITYSENERGIA- JA KUSTANNUSANALYYSI 2014 Yhtiössä otettiin käyttöön lämmön talteenottojärjestelmä (LTO) vuoden 2013 aikana. LTO-järjestelmää

Lisätiedot

Diplomityö: RD-paaluseinän kiertojäykkyys ja vesitiiveys paalun ja kallion rajapinnassa

Diplomityö: RD-paaluseinän kiertojäykkyys ja vesitiiveys paalun ja kallion rajapinnassa Diplomityö: RD-paaluseinän kiertojäykkyys ja vesitiiveys paalun ja kallion rajapinnassa Leo-Ville Miettinen Nuorempi suunnittelija Finnmap Consulting Oy, Part of Sweco Työn rahoittaja: Ruukki Esityksen

Lisätiedot

TIETOISKU SÄÄNNÖISTÄ SENIORITREFFIT HARRI HONKATUKIA.

TIETOISKU SÄÄNNÖISTÄ SENIORITREFFIT HARRI HONKATUKIA. TIETOISKU SÄÄNNÖISTÄ SENIORITREFFIT 6.3.2018 HARRI HONKATUKIA harri.honkatukia@kolumbus.fi Tiiauspaikka PALLO PELATTAVA PAIKALTAAN SÄÄNTÖ 13. PALLO PELATTAVA PAIKALTAAN Pelaaja ei saa parantaa eikä sallia

Lisätiedot

Lisälannoitus kasvukaudella

Lisälannoitus kasvukaudella Lisälannoitus kasvukaudella Kuivina kasvukausina typen hyötysuhde jää alhaiseksi. Rehevinä kasvukausina typenpuute voi rajoittaa satoa ja valkuaista. Liika typpi altistaa laolle. Yleisen kasvukunnon kannalta

Lisätiedot

29.1.2008 / Anne Leppänen/Asko Pöyhönen. Toiminta- ja laatusuunnitelman sisältövaatimuksista

29.1.2008 / Anne Leppänen/Asko Pöyhönen. Toiminta- ja laatusuunnitelman sisältövaatimuksista 2 Hyvä tarjousvaiheen toiminta- ja laatusuunnitelma Kaikki mitä on luvattu tarjousvaiheen laatusuunnitelmassa on löydyttävä myös sopimuskatselmuksessa (on urakoitsijaa sitova)!!! Asiat oikeassa järjestyksessä

Lisätiedot

Viljely ilman glyfosaattia

Viljely ilman glyfosaattia Viljely ilman glyfosaattia Glyfosaatin ympäristökuormituksen vähentäminen hankeseminaari Ruissalo 1.9.2016 Heikki Jalli Luke Kasvinterveys heikki.jalli@luke.fi Glyfosaatilla torjutaan ensisijaisesti juolavehnää

Lisätiedot

TUOTANTOSOPIMUS PUISTOJEN JA YLEISTEN ALUEIDEN KUNNOSSAPIDOSTA 1/3. Asikkalan kunnan ylläpitämien puistojen ja yleisten alueiden kunnossapito

TUOTANTOSOPIMUS PUISTOJEN JA YLEISTEN ALUEIDEN KUNNOSSAPIDOSTA 1/3. Asikkalan kunnan ylläpitämien puistojen ja yleisten alueiden kunnossapito TUOTANTOSOPIMUS PUISTOJEN JA YLEISTEN ALUEIDEN KUNNOSSAPIDOSTA 1/3 Sopimuksen kohde Tilaaja Tuottaja Asikkalan kunnan ylläpitämien puistojen ja yleisten alueiden kunnossapito Asikkalan kunta, tekninen

Lisätiedot

Kaivantoturvallisuus. Jutunaihetta turvavarttiin

Kaivantoturvallisuus. Jutunaihetta turvavarttiin Kaivantoturvallisuus Jutunaihetta turvavarttiin Työskentely kaivannoissa Suositaan menetelmiä ja koneita, joita käyttämällä kaivannossa ei tarvitse työskennellä, tai työskentelyaika jää mahdollisimman

Lisätiedot

LAPUANJOEN VESISTÖALUEEN MONITAVOITEARVIOINNIN TYÖPAJA II

LAPUANJOEN VESISTÖALUEEN MONITAVOITEARVIOINNIN TYÖPAJA II LAPUANJOEN VESISTÖALUEEN MONITAVOITEARVIOINNIN TYÖPAJA II 5.11.2013 ASIANTUNTIJA-ARVIOINNISSA JA TYÖPAJASSA II KÄYTETYT ARVIOINTIASTEIKOT 1. TULVAHAITTOJEN VÄHENEMINEN MERKITTÄVÄLLÄ TULVARISKIALUEELLA

Lisätiedot

Säätökastelu ja säätösalaojitus happaman vesikuorman ehkäisijöinä Siikajoen valuma-alueella

Säätökastelu ja säätösalaojitus happaman vesikuorman ehkäisijöinä Siikajoen valuma-alueella Säätökastelu ja säätösalaojitus happaman vesikuorman ehkäisijöinä Siikajoen valuma-alueella HYDRO-POHJANMAA hanke 2013-2014 HaKu hanke 2009-2012 Raija Suomela ja Maria Vanhatalo, MTT Ruukki Koekenttä MTT:llä

Lisätiedot

Apilanurmien mahdollisuudet tulevaisuuden ilmastossa - tietoja kirjallisuudesta

Apilanurmien mahdollisuudet tulevaisuuden ilmastossa - tietoja kirjallisuudesta Apilanurmien mahdollisuudet tulevaisuuden ilmastossa - tietoja kirjallisuudesta Pohjois-Savon maatalouden sopeutuminen ilmastonmuutokseen, Kuopio 20.11.2014 4.12.2014 Hannu Känkänen Lämpötilan nousu Lämpenevät

Lisätiedot

Käämitauti ja muita nurmien kasvitauteja. Agrimarket siementuottajatilaisuus Hämeenlinna

Käämitauti ja muita nurmien kasvitauteja. Agrimarket siementuottajatilaisuus Hämeenlinna Käämitauti ja muita nurmien kasvitauteja marja.jalli@mtt.fi Agrimarket siementuottajatilaisuus Hämeenlinna 21.11.2013 Nurmien kasvitaudit Ruosteet Puccinia spp., Uromyces spp rengasruoste mustaruoste keltaruoste

Lisätiedot

Lumetuksen ympäristövaikutukset

Lumetuksen ympäristövaikutukset Lumetuksen ympäristövaikutukset KeMMI -osatutkimus Lumetus Lumetuksessa vesi paineilman avulla pieniksi pisaroiksi, jotka riittävän kylmässä jäätyvät ennen maahan laskeutumista Mm. IPCC ja OECD huomioineet

Lisätiedot

YLIVOIMAINEN KUMINAKETJU KYLVÖSIEMENMÄÄRÄN VAIKUTUS TAIMETTUMISEEN JA SATOON

YLIVOIMAINEN KUMINAKETJU KYLVÖSIEMENMÄÄRÄN VAIKUTUS TAIMETTUMISEEN JA SATOON 1 YLIVOIMAINEN KUMINAKETJU KYLVÖSIEMENMÄÄRÄN VAIKUTUS TAIMETTUMISEEN JA SATOON Erikoistutkija Marjo Keskitalo, MTT Kasvintuotannon tutkimus, Jokioinen. marjo.keskitalo@mtt.fi KOKEEN TAUSTAA Kuminan kylvösiemenmääräksi

Lisätiedot

Tasapainoinen lannoitus. 2/2012 A Kerminen

Tasapainoinen lannoitus. 2/2012 A Kerminen Tasapainoinen lannoitus viljat ja öljykasvit 2/2012 A Kerminen Typpi lisää satoa ja valkuaista 9000 8000 7000 6000 5000 Kevätvehnän typpilannoitus sato ja valkuais-% 14 13 12 11 Typen puutteessa kasvi

Lisätiedot

GOLFIN ETIKETTI 1. Mitä sinun tulee huomioida, kun pelikaverisi lyö palloaan? a) Voin keskustella hänen kanssaan. b) Olen liikkumatta ja puhumatta

GOLFIN ETIKETTI 1. Mitä sinun tulee huomioida, kun pelikaverisi lyö palloaan? a) Voin keskustella hänen kanssaan. b) Olen liikkumatta ja puhumatta GOLFIN ETIKETTI 1 Mitä sinun tulee huomioida, kun pelikaverisi lyö palloaan? a) Voin keskustella hänen kanssaan b) Olen liikkumatta ja puhumatta c) Katson mihin hänen pallonsa menee GOLFIN ETIKETTI 2 Miksi

Lisätiedot

Miten eri viljelykasvit vaikuttavat maan rakenteeseen

Miten eri viljelykasvit vaikuttavat maan rakenteeseen Miten eri viljelykasvit vaikuttavat maan rakenteeseen Merja Myllys Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus Jokioinen valokuvat: Markus Gustafsson RaHa-seminaari 22.1.2013 . juurten välityksellä Juuren

Lisätiedot

Agrimarket- Viljelijäristeily

Agrimarket- Viljelijäristeily Agrimarket- Viljelijäristeily Viking Mariella 2.-4.12.2013 Ajankohtaista syysrapsista: Lajikkeet ja viljelytekniikka kaksoiskylvömenetelmällä Pertti Tamminen Berner Oy Syysrapsin viljely kiinnostaa 2012

Lisätiedot

UUTTA TIETOA JA HYVIÄ KÄYTÄNTÖJÄ MARJA-JA HEDELMÄYRITTÄJILLE. Luomumarjatyöpajat. Kasvuston perustaminen Pieksämäki

UUTTA TIETOA JA HYVIÄ KÄYTÄNTÖJÄ MARJA-JA HEDELMÄYRITTÄJILLE. Luomumarjatyöpajat. Kasvuston perustaminen Pieksämäki UUTTA TIETOA JA HYVIÄ KÄYTÄNTÖJÄ MARJA-JA HEDELMÄYRITTÄJILLE Luomumarjatyöpajat Kasvuston perustaminen Pieksämäki 7.3.2018 Marjamaat-hanke Tiedotushanke, suunnattu marjan-ja hedelmäntuottajille tai tuotannon

Lisätiedot

OHJE PUIDEN ISTUTTAMISEEN LIITO-ORAVIEN KULKUREITEILLE JA ELINALUEILLE ESPOON YMPÄRISTÖKESKUS Kuva: Heimo Rajaniemi, Kuvaliiteri

OHJE PUIDEN ISTUTTAMISEEN LIITO-ORAVIEN KULKUREITEILLE JA ELINALUEILLE ESPOON YMPÄRISTÖKESKUS Kuva: Heimo Rajaniemi, Kuvaliiteri OHJE PUIDEN ISTUTTAMISEEN LIITO-ORAVIEN KULKUREITEILLE JA ELINALUEILLE ESPOON YMPÄRISTÖKESKUS 2016 Kuva: Heimo Rajaniemi, Kuvaliiteri 2 OHJE PUIDEN ISTUTTAMISEEN LIITO-ORAVIEN KULKUREITEILLE JA ELINALUEILLE

Lisätiedot

Hoitosuunnitelma As Oy Vantaan Seljankukka

Hoitosuunnitelma As Oy Vantaan Seljankukka 7.11.2016 Hoitosuunnitelma As Oy Vantaan Seljankukka Taloyhtiön pihan pensaat ovat osittain varsin hyväkuntoisia, mutta osa alueista on pahoin rikkaruohottuneita, jolloin pensaat kasvavat kituliaasti.

Lisätiedot

Kasvukauden kokemuksia kerääjäkasvien kenttäkokeista

Kasvukauden kokemuksia kerääjäkasvien kenttäkokeista Kasvukauden kokemuksia kerääjäkasvien kenttäkokeista Hannu Känkänen, Luke Hyvä aluskasvi aloittaa kovan kasvun vasta, kun pääkasvi on korjattu Vaan entä jos pääkasvi ei kasvakaan kunnolla? Esimerkki Jokioisista,

Lisätiedot

192-0340-9702. Teemu Männistö, RI (09) 887 9248 tma@ako.fi. K.osa/Kylä Kortteli/Tila Tontti/nro Viranomaisten merkintöjä

192-0340-9702. Teemu Männistö, RI (09) 887 9248 tma@ako.fi. K.osa/Kylä Kortteli/Tila Tontti/nro Viranomaisten merkintöjä K.osa/Kylä Kortteli/Tila Tontti/nro Viranomaisten merkintöjä Rakennustoimenpide Asiakirjan nimi Juoks.nro KUNTOSELVITYS Rakennuskohde RAPORTTI Asiakirjan sisältö Lummepolunpäiväkoti Lummepolku 01300 Vantaa

Lisätiedot

Kokemuksia aluskasvien käytöstä Raha-hankkeen tiloilta

Kokemuksia aluskasvien käytöstä Raha-hankkeen tiloilta Kokemuksia aluskasvien käytöstä Raha-hankkeen tiloilta Alus- ja kerääjäkasveilla ravinteet talteen Kari Koppelmäki 11.11.2014 Miksi? USGS/NASA Landsat program 3 Kokemuksia typen huuhtoutumisesta 640 kg

Lisätiedot

SIJOITTAMINEN MAAHAN PINTALEVITYS NPKS NKS NS. Fosforin sijoittaminen tärkeää! AMMONIUMNITRAATTI + KALSIUM NPKS-LANNOITTEET MULTAUS SIJOITUSLANNOITUS

SIJOITTAMINEN MAAHAN PINTALEVITYS NPKS NKS NS. Fosforin sijoittaminen tärkeää! AMMONIUMNITRAATTI + KALSIUM NPKS-LANNOITTEET MULTAUS SIJOITUSLANNOITUS Miten lannoitan ensi keväänä? PINTALEVITYS SIJOITTAMINEN MAAHAN UREA AMMONIUMNITRAATTI + KALSIUM NPKS-LANNOITTEET MULTAUS SIJOITUSLANNOITUS sade sade sade siemenlannoite ammoniumnitraatti kalsium NPKS

Lisätiedot