Opettajan ohje. LearnLinc 10.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Opettajan ohje. LearnLinc 10. http://ilinc.tokem.fi"

Transkriptio

1 Tämä peruskäyttöohje on tuotettu Lapin etäopetuksen tukipalvelut (LATU) -hankkeen tuella. ilinc 10 Opettajan peruskäyttöohje Opettajan ohje LearnLinc 10 Virtuaaliopintojen tukipalvelu (RAMK & Lay) Tanja Rautiainen p Matti Kenttä p Kristiina Anttila p Varaukset ja tiedustelut: Tuki ma pe klo ; la 8 16 (tarvittaessa)

2

3 SISÄLLYS 1 JOHDANTO KIRJAUTUMINEN KAMPUSALUEELLE OMIEN TIETOJEN MUOKKAAMINEN PERUSTYÖSKENTELYN HALLINTA SOVELLUSTEN JAKAMINEN OPPITUNNIN TALLENTAMINEN LIITTEET LIITE TEKNISET VAATIMUKSET LIITE LIITINMALLEJA LIITE TIETOKONEEN ÄÄNI- JA MIKROFONIASETUKSET LIITE OHJATTU ÄÄNILAITTEIDEN SÄÄTÄMINEN (AUDIO WIZARD)... 34

4 1 JOHDANTO LearnLinc -etäopetusjärjestelmä on oppimisympäristö, joka mahdollistaa reaaliaikaisen opiskelun, vuorovaikutuksen ja yhteistoiminnan Internetin välityksellä. LearnLinc on luokkatilasi verkossa. LearnLinc -istunnot voidaan nauhoittaa tarvittaessa, jolloin voit seurata niitä myös jälkeenpäin itsellesi parhaiten sopivana ajankohtana. Tarvitset tietokoneen, jossa on: - Kuulokemikrofoni eli headset - Internetyhteys Muistathan, että sinulla on vastuu oman äänen kuuluvuudesta. Jos olet epävarma tietokoneesi tai Internetyhteytesi sopivuudesta LearnLinc -opiskeluun, ota yhteyttä oman koulutusorganisaatiosi tukipalveluun. 2 KIRJAUTUMINEN KAMPUSALUEELLE 4 1. Kytke kuulokemikrofoni tietokoneeseen 2. Käynnistä tietokone 3. Avaa Internet (selain esim. Internet Explorer, Mozilla Firefox, Safari) 4. Mene osoitteen 5. Kirjoita käyttäjätunnus (UserName) ja salasana (Password) niille varattuihin kenttiin ja valitse Submit.

5 3 OMIEN TIETOJEN MUOKKAAMINEN Kampusalueen oikeassa ylänurkassa olevista painikkeista henkilötietojasi ja vaihtamaan salasanasi. pääset muokkaamaan HENKILÖTIETOJEN PÄIVITTÄMINEN Paina -painiketta sivun oikeasta ylänurkasta. Tarkasta sivulle aukeavasta näkymästä nimesi ja sähköpostiosoitteesi. Voit muokata niitä kirjoittamalla uudet tiedot niille varattuihin kenttiin ja painamalla sen jälkeen Submit - painiketta. Voit peruuttaa tietojen muokkaamisen Cancel - painikkeella. First Name = etunimi/lastname = sukunimi/ Address = sähköpostiosoite 5 Voit lisätä tai vaihtaa kuvan samassa Edit profile -valikossa. Paina Selaa -painiketta. Etsi avautuvan ikkunan avulla koneeltasi haluamasi kuva. Hyväksy valintasi Avaa -painikkeella.

6 Paina sen jälkeen Upload -linkkiä. Tämä lataa kuvan koneeltasi. Hyväksy vielä tietojen muokkaaminen Submit -painikkeella. SALASANAN VAIHTAMINEN Paina -painiketta kampusalueen oikeasta ylänurkasta. 6 Kirjoita ja vahvista uusi salasanasi sivulla oleviin kenttiin ( Password, Confirm Password ) ja hyväksy Submit -painikkeella. Voit peruuttaa salasanan vaihtamisen Cancel -painikkeella.

7 4 OPPITUNNILLE LIITTYMINEN Kirjauduttuasi sisään, pääset LearnLincin kampusalueelle. Valitse oikea luokka (esim. aineen tai opettajan nimi) kansiorakenteessa etenemällä (kts. kuva alla). Voit myös hakea luokan suoraan käyttämällä Search -toimintoa (=etsi) List tai Folders -näkymässä. Kampusalueella luokan haku tapahtuu valitsemalla: alue oppilaitos ala luokan nimi. (Esimerkiksi Rovaniemi Rovaniemen ammattikorkeakoulu Rantavitikan kampus Olli Opettaja.) Opettajien nimet ovat luetteloituna aakkosjärjestyksessä etunimen mukaan. Valitse haluttu luokka ja klikkaa JOIN. 7 Kun olet ensimmäistä kertaa avaamassa LearnLinc -luokkatilaa käyttämälläsi tietokoneella, joudut asentamaan LearnLinc -ohjelman. Ohjelman asennus vaihtelee riippuen käyttämästäsi selaimesta ja käyttöjärjestelmästä. Pääperiaatteena on, että asennusvaiheessa sinua pyydetään tallentamaan tai suorittamaan tarjotut tiedostot ja hyväksymään palveluntarjoaja. Vastaa myöntävästi suojavaroitusilmoituksiin. OHJELMAN ASENNUS MOZILLA FIREFOX -SELAIMELLA: Valitse Join Session

8 Valitse Tallenna tiedosto (Save) Tuplaklikkaa Session.exe:n kohdalla. Löydät tiedoston erillisestä Lataukset -ikkunasta. Tiedosto voi tallentua työpöydällesi, omiin tiedostoihin tai alapalkkiin. 8 Valitse Ok Valitse Suorita (Run)

9 Tässä vaiheessa ohjelma pyytää läpikäymään Audio Wizardin, eli ohjatun äänilaitteiden säätämisen. Suorita Audio Wizard loppuun, jonka jälkeen olet luokkatilassa. Katso tarkempi Audio Wizard -ohje liitteestä 4. 9 OHJELMAN ASENNUS INTERNET EXPLORER -SELAIMELLA: Klikattuasi Join -painiketta, avautuu sinulle seuraava näkymä: Valitse Manual Join

10 Valitse Run (suorita) 10 Valitse vielä kerran Run (suorita)

11 11 Tässä vaiheessa ohjelma pyytää läpikäymään Audio Wizardin, eli ohjatun äänilaitteiden säätämisen. Suorita Audio Wizard loppuun, jonka jälkeen olet luokkatilassa. Katso tarkempi Audio Wizard -ohje liitteestä 4.

12 4 PERUSTYÖSKENTELYN HALLINTA TYÖKALUPANEELI Työkalupaneelin ikkunoiden ja painikkeiden kautta hallitset toimintaa LearnLinc -luokassa. Kaikkia ikkunoita voi pienentää ja laajentaa kunkin ikkunan vasemmasta yläkulmasta. Kuhunkin ikkunaan sisältyy painikkeita, joiden toiminnot on selvitetty ohjeessa seuraavaksi. Kunkin ikkunan oikeasta yläkulman valikosta saat lisää ikkunaan liittyviä toimintoja. Työkalupaneelin osat ovat seuraavat: Luokkatilan ylävalikko Osallistujat ja puheenvuorot 12 Feedback Chat

13 LUOKKATILAN YLÄVALIKON TOIMINNOT Oman kuvan esikatselu (live-kuva, jos kamera on päällä). Jos olet tallentanut järjestelmään kuvan itsestäsi, se näkyy tämän kuvakkeen tilalla ohjelman vasemmassa ylänurkassa. Kuvan lisäämiseen/muokkaamiseen ohjeet löytyvät kohdasta omien tietojen muokkaaminen. Oma videokuva näkyvillä/piilossa. Voit piilottaa/palauttaa näkyviin oman videokuvasi painamalla tätä kuvaketta. Videokuvan lähettäminen voi hidastaa yhteyttäsi, joten pidä se piilossa ellei sitä tarvita. Punainen poikkiviiva kuvakkeen kohdalla tarkoittaa, että kyseinen toiminto ei ole päällä. Mikrofoni käytössä/ei käytössä. Voit mykistää/avata mikrofonisi painamalla tätä kuvaketta. Punainen poikkiviiva kuvakkeen kohdalla tarkoittaa, että kyseinen toiminto ei ole päällä. Kuulokkeet tai kaiuttimet käytössä/ei käytössä. Voit mykistää/avata kuulokkeesi tai kaiuttimesi painamalla tästä napista. Punainen poikkiviiva kuvakkeen kohdalla tarkoittaa, että kyseinen toiminto ei ole päällä. Omien kuulokkeiden mykistäminen on harvoin tarpeellista. 13 Viittaus. Opiskelija voi viitata tästä kuvakkeesta. Opiskelija saa nuolesta esiin valikon, josta voi ilmoittaa poistuvansa tunnilta hetkeksi Step Away tai antaa aplodit Applaud. Viittauksen lopettaminen Tauko Aplodit Puheenvuoron ottaminen. Voit ottaa itsellesi puheenvuoron takaisin tätä kuvaketta painamalla, mikäli puheenvuoro on jollakin muulla osallistujalla. Opiskelijalle tämä on mahdollista vain ryhmätyötilassa. Vaihda kokonäyttötilaan. Jos ohjelmassa on auki jokin jaettu sovellus, se laajenee koko ruudun kokonaisuuden. Tällöin työkalupalkki siirtyy ruudun oikeaan alareunaan. Sinne siirtyy myös tämä painike, jota painamalla pääset palaamaan takaisin luokkatilan normaalinäkymään (kts. kuva).

14 OSALLISTUJAT Vasemmassa laidassa olevasta Attendees -ikkunasta näet kaikki osallistujat. Ikkunan yläosasta näet, kenellä on puheenvuoro (kuva ja sen alla nimi). Sen alapuolella on lista kaikista muista osallistujista. Henkilön nimen kohdalla oleva kuvake näyttää ajankohtaista tietoa henkilöstä. Halutessasi voit suurentaa nimilistaa vetämällä sitä alareunasta ja samalla pienentämällä Feedback- ja/tai Chat-ikkunaa Collapse -komennolla. Kuvake näyttää, kuinka aktiivinen henkilö on ollut tunnilla: = aktiivinen, = kuuntelee, = ei aktiivinen Jos henkilön Internet - yhteys on heikko, kuvake näyttää yhteyden tilan: = heikko yhteys, = todella heikko yhteys, = yhteys katkennut. 14 PUHEENVUOROT Ikkunan yläreunasta näet puheenvuoroa pyytävien eli viittaavien osallistujien lukumäärän. Kun henkilö viittaa, hänen nimensä viereen vasempaan reunaan ilmestyy viittaavan käden kuva. Viitatessa kuulet äänimerkin ja viittaajan nimi nousee listassa ylimmäksi. Voit antaa viittaajalle puheenvuoron tuplaklikkaamalla hänen nimeään tai poistaa viittauksen eli laskea käden - painikkeesta. Tämän painikkeen oikeanpuoleista nuolta painamalla saat esiin valikon, josta voit laskea kaikkien viittaajien kädet ( Lower All Hands ). Puheenvuoron antaminen Opettaja voi tuplaklikkaamalla henkilön nimeä antaa tälle puheenvuoron. Opettajan mikrofoni voi olla auki samanaikaisesti muiden puheenvuorojen aikana. Opettaja voi ottaa puheenvuoron takaisin kaksoisklikkaamalla omaa nimeään tai painamalla ohjelman ylävalikosta -painiketta. Huom! Puheenvuoron antaminen ja mikrofonin avaaminen ovat eri asioita. Kun annat puheenvuoron, aukeaa opiskelijan mikrofoni samalla. Opiskelija tarvitsee puheenvuoron pystyäkseen käyttämään LearnLincin erityisiä toimintoja. Kun avaat pelkästään opiskelijan mikrofonin, hänen äänensä kuuluu, mutta hän ei voi käyttää LearnLincin näitä toimintoja.

15 MIKROFONIEN HALLINTA Osallistujan nimen kohdalta oikeasta reunasta näet kaikkien osallistujien mikrofonien, kuulokkeiden ja web-kameran tilan. Mykistääksesi/avataksesi osallistujan mikrofonin, valitse hänet ensin listasta klikkaamalla hänen nimeään kerran ja paina sitten -painikkeen oikeanpuoleista nuolta. Valitse esiin tulevasta valikosta haluamasi toiminto: Mute selected = mykistä valitun henkilön mikrofoni/unmute selected = avaa valitun henkilön mikrofoni. Voit myös avata kaikkien osallistujien mikrofonit tai mykistää ne tarvittaessa yhtä aikaa valitsemalla: Mute all participants = mykistä kaikkien osallistujien mikrofonit/unmute all participants = avaa kaikkien osallistujien mikrofonit Kaikkien osallistujien mikrofonin aukaiseminen yhtä aikaa voi aiheuttaa äänen kiertoa, joten tätä toimintoa kannattaa käyttää harkiten. WEB-KAMEROIDEN HALLINTA (reaaliaikainen videokuva) 15 Piilottaaksesi/näyttääksesi osallistujan videokuvan, valitse hänet ensin listasta klikkaamalla kerran hänen nimeään ja paina sitten - painikkeen oikeanpuoleista nuolta. Esiin tulevasta valikosta valitse haluamasi toiminto: Hide selected video = piilota valitun henkilön videokuva Hide all video = piilota kaikkien videokuvat Show selected video = näytä valitun henkilön videokuva Show all video = näytä kaikkien videokuvat Videokuva vie paljon Internet -yhteyden kaistaa, joten sitä kannattaa käyttää harkiten.

16 FEEDBACK Voit tehdä kyselyitä oppilaille Feedback -toiminnon avulla. Ikkunan oikeasta ylänurkasta josta voit hallita kyselyä. -painiketta painamalla saat esiin valikon, Vaihe 1. Valitse kysymystyyppi ja tee kysely Pace: etenemisen nopeus Agreement: yksimielisyyden mittaaminen Assignment Status: tehtävän eteneminen True/False: tosi/epätosi Yes/No: kyllä/ei A/B/C/D: neljä määrittelemätöntä vaihtoehtoa 16 Kun olet tehnyt kyselyn, opiskelijat voivat vastata siihen heti. Kyselyn tulokset näet Feedback -ikkunasta. Vastausten jakauman näet numeerisesti ikkunan vasemmassa laidassa ja diagrammina ikkunan oikeassa laidassa. Attendees -ikkunan listasta näet jokaisen osallistujan nimen kohdalta hänen vastauksensa kyselyyn (värillinen neliö).

17 Vaihe 2. Jaa ja tyhjennä kyselyn tulokset Share: jakaa kyselyn tulokset kaikkien nähtäväksi Pie Chart = ympyrädiagrammi Bar Graph = pylväsdiagrammi Clear: tyhjentää kyselyn vastaukset (oppilaat voivat vastata uudelleen) Voit tyhjentää vastaukset myös Withdraw: poistaa kyselyn - kuvaketta painamalla. Expand for All: laajentaa Feedback - ikkunan näkyviin kaikille käyttäjille Collapse for All: pienentää Feedback - ikkunan näkyvistä kaikilta käyttäjiltä CHAT 17 Chat -ikkunassa kaikki tunnille osallistujat voivat lähettää viestejä. Teksti kirjoitetaan ikkunan alaosassa olevaan tekstiruutuun, jonka jälkeen se lähetetään muiden nähtäväksi nuolipainiketta painamalla. Public -välilehden alla olevat keskustelut näkyvät kaikille. Voit hallita chat -toimintoja valikosta, jonka saat esille ikkunan oikeasta ylänurkasta -kuvaketta painamalla. (Jos tekstiruudun kursori ei vilku, paina nuolipainiketta.) Chat -toimintojen hallinta sisältää seuraavat toiminnot: Allow Public Chat: salli julkinen keskustelu (sallittu, jos kohdalla on - merkki) Allow Private Chat: salli yksityiset keskustelut (sallittu, jos kohdalla on - merkki) Jos et halua oppilaiden kirjoittelevan toistensa kanssa yksityisesti, ota tästä kohtaa - merkki pois Font Size: Fontin koko small = pieni/medium = keskikokoinen/large = suuri Clear Text: tyhjennä oma keskustelukenttä Allow Public Chat: salli julkinen keskustelu (sallittu, jos kohdalla on - merkki)

18 Clear Public Text for All: tyhjennä julkinen keskustelukenttä kaikilta View Log: näytä loki (Näyttää kaikki tunnilla käydyt keskustelut Notepad -sovelluksessa, jonka voi tarvittaessa myös tallentaa. Logissa näkyvät myös tarkat kellonajat.) Undock for All: laajentaa chat ikkunan suuremmaksi kaikille osallistujille Dock for All: pienentää chat ikkunan normaalikokoiseksi kaikille osallistujille, jos se on laajennettuna Expand for All: suurentaa chat ikkunan näkyviin kaikille osallistujille, jos se on pienennettynä Collapse for All: pienentää chat ikkunan pois näkyvistä kaikille osallistujille Osallistujat voivat keskustella toistensa kanssa myös yksityisesti Private -välilehden alla. Yksityiskeskustelu käynnistyy tuplaklikkaamalla halutun henkilön nimeä listasta. Yksityinen keskustelu ilmestyy ikkunaan omaksi välilehdekseen, jossa lukee keskustelun toisen osapuolen nimi. Yksityisen keskustelun voi lopettaa painamalla välilehden oikeassa laidassa olevaa rastia. 18 CHAT-KESKUSTELUJEN TALLENTAMINEN Voit tallentaa oppitunnilla käydyt chat -keskustelut ohjelman ylävalikosta File Save Chat. Chat-keskustelut voidaan tallentaa myös View Log -toiminnon kautta. View Log -toiminto avaa chat-keskustelut Notepadille, josta se voidaan tallentaa. Tämä toiminto näyttää myös kellonajat. Määritä aukeavasta ikkunasta, minne haluat tallentaa tiedoston ja kirjoita sille nimi. Hyväksy Tallenna -painikkeella.

19 5 SOVELLUSTEN JAKAMINEN Sovelluksen jaolla voit jakaa ohjelmaikkunoita (esim. word, excel) osallistujien nähtäväksi ja käytettäväksi. Kun annat osallistujalle puheenvuoron, pääsee hän käyttämään jaettua sovellusta. Pääset jakamaan sovelluksia pääikkunan oikeassa ylänurkassa olevista kuvakkeista. -Kuvakkeen nuolta painamalla saat esiin Sharing -valikon: Desktop = Työpöydän jakaminen Application = Sovelluksen jakaminen Region = Työpöydän osan jakaminen Powerboard ( tussitaulu/valkotaulu ) n jakaminen = WebSync (ohjattu web-selain) 19 = Polling (muokattavien kyselyjen tekeminen) = Media Link (ääni-/videolinkin esittäminen) SHARE APPLICATION SOVELLUKSEN JAKAMINEN Avaa jokin sovellus, esimerkiksi Word-dokumentti ensin omalle koneellesi auki. Valitse sen jälkeen - kuvakkeen nuolesta aukeavasta valikosta Application. Valitse jaettava sovellus Application Sharing - välilehdestä rastittamalla se listasta. Paina sitten vihreää -kuvaketta sivun alalaidasta aloittaaksesi jakamisen. Katso vielä tästä ohjeesta kohta Jakamisen lopettaminen ja hallinta.

20 Oma ilinc -sovelluksesi pienenee kelluvaksi näytön oikeaan alalaitaan. SHARE DESKTOP TYÖPÖYDÄN JAKAMINEN Voit jakaa koko työpöydän opiskelijoiden nähtäväksi ja halutessasi myös käytettäväksi valitsemalla - kuvakkeen nuolesta aukeavasta valikosta Desktop. Työpöydän jako alkaa automaattisesti heti. Oma ilinc -sovelluksesi pienenee kelluvaksi näytön oikeaan alalaitaan. SHARE A REGION ALUEEN JAKAMINEN Voit jakaa alueen työpöydästäsi oppilaiden nähtäväksi ja halutessasi myös käytettäväksi valitsemalla - kuvakkeen nuolesta aukeavasta valikosta Region. 20 Aukeavan tyhjän ikkunan sisältämä alue jaetaan oppilaille. Voit siirtää sitä (raahaamalla sitä otsikkonauhasta) ja muokata sen kokoa (venyttämällä sitä reunoista) ennen jakamista. Kun alue on oikeassa paikassa ja oikean kokoinen, paina Sharing -ikkunasta vihreää -- kuvaketta aloittaaksesi jakamisen. Voit muokata ikkunan kokoa ja paikkaa myös jakamisen aikana. Katso vielä tästä ohjeesta kohta Jakamisen lopettaminen ja hallinta. Oma ilinc -sovelluksesi pienenee kelluvaksi näytön oikeaan alalaitaan. SOVELLUKSEN JAKAMINEN OPISKELIJALTA Opettaja voi jakaa opiskelijan koneelle avatun sovelluksen. Opiskelijalta jaetun sovelluksen kontrolli on automaattisesti myös opettajalla. Valitse opiskelijan nimi osallistujalistalta ja näpäytä Share selected -painiketta.

21 Kyseiselle opiskelijalle avautuu ikkuna, josta hän pääsee valitsemaan jaettavan kohteen (Työpöytä, sovellus, alue, peruuta). Kun opiskelija valitsee esimerkiksi sovelluksen jakamisen Application -painikkeesta, avautuu hänelle Sharing välilehti, mistä hän pääsee valitsemaan jaettavan sovelluksen. Sovelluksen jako käynnistyy vihreää - kuvakkeesta sivun alalaidasta. 21 JAKAMISEN HALLINTA JA LOPETTAMINEN Jakamisen aikana näytön oikeaan yläkulmaan ilmestyy läpinäkyvä Sharing -laatikko, josta voit hallita jakamista. = keskeytä jakaminen väliaikaisesti. Kuvake muuttuu vihreäksi - kuvakkeeksi, josta voit jatkaa sovelluksen jakamista.

22 Punainen = lopeta sovelluksen jakaminen = korostuskynä. Nuolesta saat esiin valikon, josta voit valita erilaisia korostusvälineitä. Näillä korostusvälineillä voit korostaa asian havainnollisuutta. Tekemäsi merkinnät näkyvät oppilaille, mutta eivät tallennu kun lopetat sovelluksen käytön. Pointer = osoitin, jolla voit kiinnittää oppilaiden huomion johonkin kohtaan taulussa. Nuoli siirtyy aina taulussa kohtaan, jota klikkaat Highlighter = korostuskynä (nuolesta saat esiin valikon, josta voit vaihtaa kynän väriä) Line = viivatyökalu, jolla voit piirtää suoria viivoja. Nuolen valikosta saat Freeform työkalun, jolla voit piirtää vapaamuotoista viivaa No Fill = ei täyttöä) Rectangle = suorakulmiotyökalu. Nuolesta saat esiin valikon, josta voit vaihtaa suorakulmion väriä ja täyttöastetta (Solid Fill = kokotäyttö, Transparent = läpinäkyvä täyttö, Oval = ovaalityökalu. Nuolesta saat esiin valikon, josta voit vaihtaa suorakulmion väriä ja täyttöastetta (Solid Fill = kokotäyttö, Transparent = läpinäkyvä täyttö, No Fill = ei täyttöä) Stamp = leimatyökalu, jolla saat taululle erilaisia kuvioita. Nuolesta saat esiin valikon, josta voit vaihtaa kuviota 22 Select = valintatyökalu, jolla voit valita taululla olevia objekteja ja sitten muokata niitä Merkintävälineen käytön voit lopettaa - kuvakkeesta. Huom! Jos et halua, että osallistujat pääsevät käyttämään jakamaasi sovellusta puheenvuoroillaan, valitse Edit Preferences Sharing -välilehti. Ota rasti pois kohdasta Allow Floor Holder to Control Presented Applications. Aukeavasta ikkunasta voit valita suljetaanko ohjelma vain sinulta vai kaikilta käyttäjiltä. Close All = sulje kaikilta käyttäjiltä Close Mine = sulje vain oma Cancel = peruuta

23 POWERBOARD - VALKOTAULU Powerboardia voidaan käyttää yhteisenä valkotauluna, johon jokainen osallistuja voi puheenvuorollaan tehdä merkintöjä. Power Point -tiedostot, jotka on esiladattu luokkahuoneen Contentiin, aukeavat Powerboard - työkaluun. Kun klikkaat -kuvaketta, Powerboard avautuu automaattisesti kaikille osallistujille. Välilehden ylälaidassa näkyvät taulun toiminnot: = näytä edellinen sivu = näkyvillä oleva sivu, alasvetovalikosta voit valita jonkun toisen sivun näkyviin = näytä seuraava sivu = lisää sivu (nuolesta saat esiin valikon, josta voit poistaa näkyvillä olevan sivun Delete Page ) 23 = valintatyökalu, jolla voit valita taululla olevia objekteja. Nuolesta saat esiin valikon, josta voit valita kaikki taululla olevat objektit Select All. Tällä valintatyökalulla voit myös siirtää piirrosobjektin paikkaa. Poistaminen tapahtuu näppäimistön Delete -painikkeella. = osoitin, jolla voit kiinnittää oppilaiden huomion johonkin kohtaan taulussa. Nuoli siirtyy aina taulussa kohtaan, jota klikkaat. = laserosoitin. Taulussa näkyy kursorin kohdalla punainen piste. Osoitin näkyy opiskelijoille, kun painat hiiren vasenta painiketta pohjassa. = korostuskynä (nuolesta saat esiin valikon, josta voit vaihtaa kynän väriä). = viivatyökalu, jolla voit piirtää suoria viivoja. Nuolen valikosta saat Freeform -työkalun, jolla voit piirtää vapaamuotoista viivaa. = suorakulmiotyökalu. Nuolesta saat esiin valikon, josta voit vaihtaa suorakulmion väriä ja täyttöastetta (Solid Fill = kokotäyttö, Transparent = läpinäkyvä täyttö, No Fill = ei täyttöä). = ovaalityökalu. Nuolesta saat esiin valikon, josta voit vaihtaa ovaalin väriä ja täyttöastetta (Solid Fill = kokotäyttö, Transparent = läpinäkyvä täyttö, No Fill = ei täyttöä). = leimatyökalu, jolla saat taululle erilaisia kuvioita. Nuolesta saat esiin valikon, josta voit vaihtaa kuviota.

24 = lisää kuva. Klikkaa taulua ja etsi aukeavan ikkunan avulla tietokoneelta haluamasi kuva, ja paina Avaa. Kuva ilmestyy taululle, jonka jälkeen voit vielä siirtää sitä ja muokata sen kokoa. = tekstityökalu. Klikkaa taulua ja kirjoita siihen ilmestyvään kenttään tekstiä. = tekstin ominaisuudet. Klikkaamalla aukeaa ikkuna, josta voit muuttaa tekstin ominaisuuksia. = leikkaa. Valitse ensin jokin objekti taululta ja valitse sitten tämä kuvake. Objekti häviää taululta ja tallentuu leikepöydälle, josta voit liittää sen takaisin haluamaasi paikkaan. = kopioi. Toimii, kuten leikkaa -toiminto, mutta objekti ei häviä taululta. = liitä. Voit tuoda tekstiä ja kuvia normaalisti Windowsin kopioi/liitä -toiminnolla. Objekti ilmestyy taulun vasempaan ylänurkkaan. Voit sulkea Powerboardin sen välilehdessä olevasta -kuvakkeesta. Aukeavasta ikkunasta voit valita suljetaanko ohjelma vain sinulta vai kaikilta käyttäjiltä. Close All = sulje kaikilta käyttäjiltä 24 Close Mine = sulje vain oma Cancel = peruuta WEBSYNC OHJATTU WEBSELAIN Ohjatulla webselaimella puheenvuorossa oleva henkilö voi kätevästi johdattaa muut osallistujat haluamalleen sivulle. -kuvaketta painamalla kaikille aukeaa ohjattu webselain -välilehti. Puheenvuorossa oleva henkilö voi ohjata selainta, jolloin muiden selaimet seuraavat aina perässä. Ohjattu webselain ei toimi kirjautumista vaativilla sivuilla tietoturvasyistä. Kirjoita sivun osoite ylälaidassa olevaan osoitekenttään ja paina Enter tai vihreää. = edellinen sivu = seuraava sivu = pysäytä

25 = päivitä Voit sulkea WebSyncin sen välilehdessä olevasta -kuvakkeesta. Huom! Osallistujat voivat selata itsenäisesti sivustoa, jonne heidät on ohjattu. Kun ohjaava henkilö päivittää näkymäänsä, seuraavat osallistujat perässä. POLLING (muokattavien kyselyjen tekeminen, entinen Q&A) - kuvaketta painamalla pääset tekemään kyselyitä oppilaille. Aukeavassa välilehdessä on valmiina kysymyksen malli, jota voit muokata. Muokataksesi kysymystä, klikkaa Question text goes here. Kirjoita kysymys aukeavaan tekstikenttään ja paina Save. Muokataksesi vastausvaihtoehtoja, klikkaa Answer text goes here. Kirjoita vastausvaihtoehto aukeavaan tekstikenttään ja paina Save. Voit lisätä vastausvaihtoehtoja klikkaamalla Add an Answer. 25 kuvaketta sen kohdalta. Voit poistaa kysymyksen tai vastauksen klikkaamalla - Jos haluat kysyä useamman kuin yhden kysymyksen, voit lisätä uuden kysymyksen klikkaamalla Add a Question. Voit kysyä kaikki kysymykset yhtä aikaa klikkaamalla Ask All Questions. Kysyttyäsi kysymyksen, näet sivun oikeasta laidasta, miltä kysymys näyttää oppilaan näkökulmasta. Vastausten kohdalta vasemmasta reunasta näet prosentteina, kuinka moni on vastannut kyseisen vastauksen. Jos haluat nähdä vastaukset lukumäärinä, paina Total. Voit vetää kysymyksen takaisin painamalla Withdraw Question. Jos haluat nähdä, miten kukakin on vastannut, paina Show Participants. Oppilaiden nimet ilmestyvät vastaamiensa vastausten alle. Piilota nimet uudelleen painamalla Hide Participant.

26 Voit jakaa kysymyksen tulokset oppilaiden nähtäväksi painamalla Share Results. Piilota tulokset takaisin painamalla Withdraw Results. Polling ohjelma suljetaan sen välilehdessä olevasta -kuvakkeesta. Aukeavasta ikkunasta voit valita suljetaanko ohjelma vain sinulta vai kaikilta käyttäjiltä. Close All = sulje kaikilta käyttäjiltä/close Mine = sulje vain oma/cancel = peruuta MEDIA LINK (ääni-/videolinkin esittäminen) WebSync -selaimella et välttämättä pysty näyttämään kaikkia ääni- tai videotiedostoa Internetistä. Kopioi silloin tiedoston osoite ja avaa Media Link ja paina Enter tai vihreää. -kuvakkeesta. Liitä tiedoston osoite ylälaidassa olevaan osoitekenttään 26 Voit sulkea Media Linkin sen välilehdessä olevasta -kuvakkeesta. Aukeavasta ikkunasta voit valita suljetaanko ohjelma vain sinulta vai kaikilta käyttäjiltä. Close All = sulje kaikilta käyttäjiltä Close Mine = sulje vain oma Cancel = peruuta RYHMÄTYÖSKENTELY Opettaja voi jakaa oppilaat työskentelyn aikana ryhmiin. Ryhmätyötilassa kaikki ryhmän jäsenet ovat samanarvoisia, eli tilalla ei ole ns. johtajaa. Kaikilla on samanaikainen puheoikeus, mutta ryhmätyötilassa yhdellä on kontrolli kerrallaan. Opiskelija saa kontrollin itselleen kaksoisklikkaamalla omaa nimeään osallistujalistasta. Opettajan kannattaa valita ryhmästä etukäteen joku ryhmän puheenjohtajaksi. Voit jakaa oppilaat ryhmiin automaattisesti tai manuaalisesti.

27 Ryhmätyöskentelyyn jakaminen Valitse ohjelman ylävalikosta Session Breakout Groups. Sinulle avautuu Breakout Groups -välilehti. Ryhmätyön keston määrittäminen 27 Voit asettaa ryhmätyöskentelylle aikarajan sivun ylälaidasta. Klikkaa rasti Time Limit -kohtaan ja määritä aika nuolista. Automaattisesti ryhmiin jakaminen Määritä Automatic Group Assignment kohdasta ryhmien lukumäärä (total number of groups) tai ryhmän jäsenten lukumäärä (users per group). Arvojen muuttaminen tapahtuu ja - kuvakkeista. Paina sitten Create Groups -painiketta. Manuaalisesti ryhmiin jakaminen Manual Group Adjustment -kohdasta löytyvät toiminnot ryhmien manuaaliseen jakamiseen. Lisää ryhmä Add Group -painikkeesta. Ryhmät näkyvät sivun oikeassa laidassa Breakout Groups -kohdassa. Voit poistaa ryhmän valitsemalla sen ja painamalla sitten Remove Group - painiketta.

28 Sivun vasemmassa laidassa Main Session -kohdasta näet listan oppilaista (attendees) ja oppitunnille esiladatusta sisällöstä (content). (Saat listat näkyviin - merkistä) Oppilaan lisääminen ryhmään Valitse oppilas listasta klikkaamalla hänen nimeään kerran (main session) valitse ryhmä listasta (breakout groups) paina Move into Group >> -painiketta. Esiladatun (Content) sisällön lisääminen ryhmään tapahtuu samalla tavalla kuin oppilaan lisääminen. Oppilaan poistaminen ryhmästä Valitse oppilas ryhmän alta Attendees -kohdasta ja paina Return to Main << -painiketta. Sisällön poistaminen ryhmästä Valitse sisältö ryhmän alta Content -kohdasta ja paina Remove Content -painiketta. 28 Ryhmätyöskentelyn aloitus Paina lopuksi Start Breakouts -painiketta aloittaaksesi ryhmätyöskentelyt. Oppilaiden nimet häviävät Main Session -ikkunan osasta ryhmätyöskentelyn ajaksi, mutta palaavat taas näkyviin sen päätyttyä. Ryhmätyöskentely loppuu asetetun ajan päätyttyä, mutta voit myös lopettaa ne aikaisemmin painamalla End Breakouts -painiketta. Voit vierailla ryhmässä seuraavasti Valitse itsesi listasta (Main Session) valitse haluttu ryhmä listasta (Breakout Groups) paina Move into Group >> -painiketta. Palataksesi takaisin ryhmästä päätilaan Valitse itsesi ryhmän alta Attendees -kohdasta ja paina Return to Main << -painiketta.

29 6 OPPITUNNIN TALLENTAMINEN Oppitunnin tallentamisen suorittaa yleensä tukihenkilö, mutta opettaja voi tehdä sen myös itse. Nauhoituskoneen kaikki hiiren liikkeet tallentuvat mukaan tallenteeseen. Voit tallentaa oppitunnin ohjelman ylävalikosta Session Record Session. Aukeavasta ikkunasta voit valita äänen tallennuslähteen. No Audio: Ääntä ei tallenneta Local Audio: Vain omat äänet tallennetaan (muiden osallistujien äänet ei tallennu). Internet Audio (VoIP): Kaikkien osallistujien äänet tallennetaan. Tämä on suositeltava vaihtoehto. 29 Conferencing Bridge: Ei käytössä Äänen lähteen valinnan jälkeen paina Start Recording - painiketta. (Voit peruuttaa tallentamisen Cancel - painikkeella. Valitse OK avautuvasta ikkunasta. Tallennusta indikoiva kuvake siirtyy nyt näytön oikeaan alareunaan. TALLENNUKSEN LOPETTAMINEN Voit lopettaa tallentamisen milloin tahansa oppitunnin aikana painamalla -kuvaketta näytön oikeasta alareunasta ja valitsemalla aukeavasta valikosta Stop Recording.

30 Määritä aukeavasta ikkunasta, minne haluat tallentaa tiedoston ja kirjoita sille nimi. Hyväksy Tallenna -painikkeella. Mikäli tallennusta ei lopeta itse, kysyy ohjelma sitä automaattisesti oppitunnin lopetuksen yhteydessä. Jos haluat tallentaa oppitunnin, jätä rasti Session Recording - kohtaan ja paina sitten Browse -painiketta. Määritä tallennusnimi ja -polku ylemmässä kuvassa esitetyllä tavalla. Hyväksy lopuksi OK -painikkeella. 30 Ääniongelmatilanteessa tarkista: 1. Olet kytkenyt kuulokemikrofonin tietokoneeseen ennen koneen avaamista. 2. Kuulokemikrofoni on oikein kytkettynä, ts. liittimet ovat oikeilla paikoillaan koneessa. 3. Kuulokemikrofonin johdossa mahdollisesti oleva volyymisäädin ei ole mykistettynä. 4. Kuulokemikrofonisi ei ole koneelta mykistettynä. 5. Olet säätänyt koneesi ääniasetukset ja ajanut Audio Wizard -ohjelman läpi. Jos ongelmat jatkuvat, kirjaudu ulos LearnLinc -luokasta, sulje selain ja kirjaudu ulos koneelta. Kirjaudu takaisin ja kokeile äänten toimivuus. Mikäli ongelmat edelleen jatkuvat, ota yhteys tukipalveluun.

31 LIITTEET LIITE 1 TEKNISET VAATIMUKSET Tarvitset tietokoneen, jossa on: - Äänikortti - Näytön pistetiheys eli resoluutio 1024 x Kuulokemikrofoni eli headset - Laajakaista (1 MB tai nopeampi) suositeltava Windows: Käyttöjärjestelmä: - Microsoft Windows 2000 (SP4) - XP (SP2) (R2) - Vista Selain: 31 - Internet Expolorer 6.0 tai uudempi - Mozilla Firefox 1.5 Muisti: MB 256 MB suositeltava - Vista: 1 GB Apple Macintosh: Käyttöjärjestelmä: - OS X Leopard: Intel, PPC G5 tai G4 - OS X 10.4 Tiger: Intel, PPC G5, G4 tai G3 - OS X Panther: PPC G5, G4, tai G3 Selain: - Firefox 1.5 tai uudempi - Safari 2.0 tai uudempi - Java Runtime Environment 5.0 tai uudempi Muisti: MB 512 suositeltava Linux: Virallista Linux-tukea ei ole, mutta LearnLincin käyttöä voi kokeilla Wine-emuloinnin kautta. Jos olet epävarma tietokoneesi tai Internet-yhteytesi sopivuudesta LearnLinc opiskeluun, voit tarkistaa asian virtuaaliopintojen tuelta tai Internet-palvelusi tarjoajalta.

32 LIITE 2 LIITINMALLEJA Kuva 1. Kuulokemikrofoni eli headset usb-liitännällä. 32 Kuva 2. Kuulokemikrofoni eli headset plugi-liitännällä. Kuva 3. Usb-liitin. Kuva 4. 3,5 mm:n plugiliitin. Kuva 5. Kannettavan tietokoneen liitännät: vasemmalla usb-portti, oikealla liitännät 3,5 mm:n plugeille. Kuva 6. Pöytäkoneen liitännät kuvattuna tietokoneen takaa.

33 LIITE 3 TIETOKONEEN ÄÄNI- JA MIKROFONIASETUKSET LearnLinc -järjestelmää käytettäessä on hyvä tarkistaa tietokoneen ääni- ja mikrofoniasetukset. Jos käytät useita eri koneita, on ääni- ja mikrofoniasetukset tarkistettava kaikista näistä koneista Avaa Windowsin Käynnistä -valikko (engl. Start) työpöydän vasemmasta alakulmasta. Valitse Ohjauspaneeli (Control Panel) Äänet ja äänilaitteet (Sounds and Audio Devices). 2. Olet Äänet ja äänilaitteet -sivulla (Sound and Audio Devices Properties). Valitse välilehti Audio. Tarkista, että alasvetovalikosta on valittuna oikea äänilaite. Avaa Volume -painikkeet. Täältä voit tarkistaa, että äänentasot ovat sopivat eikä Mute -kohdassa (Vaimenna) ole rastia. Mikäli kohta on rastitettuna, ota rasti pois. Valitse välilehti Voice ja toimi samoin. 3. Tietokoneesi ääniasetukset on nyt tehty. Muista, että ääni- ja mikrofoniasetuksissa on eroja riippuen koneesi käyttöjärjestelmästä ja äänikortista. Mikäli LearnLincin käytössä ilmenee ääniongelmia tästä huolimatta, ota yhteys Virtuaaliopintojen tukipalveluun.

34 LIITE 4 OHJATTU ÄÄNILAITTEIDEN SÄÄTÄMINEN (AUDIO WIZARD) Ohjattu äänilaitteiden säätäminen (Audio Wizard) päättää aina asiakasohjelman eli clientin asennuksen. Ohjaudut sen päätyttyä LearnLinc -istuntoon. Voit suorittaa äänilaitteiden säätämisen halutessasi myös istunnon aikana. Tämä tapahtuu luokan ylävalikon kautta. Valitse Controls Audio Wizard. Jos olet epävarma ääntesi toimivuudesta, olisi suositeltavaa, että suoritat Audio Wizardin ennen istuntoon liittymistä paikallisesti Windowsin Käynnistä -valikon kautta (esim. Käynnistä Kaikki ohjelmat ilinc 10 Audio Wizard). 34 Speakers -ikkunan auettua voit säätää kaiuttimen asetuksia. Kohta 1. Kuulet musiikkia ja puhetta. Kohta 2. Voit säätää äänentason haluamallesi tasolle liukusäätimestä. Mikäli et kuule ääntä, klikkaa Select a Different speaker, ja valitse listasta eri äänilähde. Klikkaa Next.

35 Microphone -ikkunan auettua voit säätää mikrofonisi ominaisuuksia. Kohta 1. Klikkaa Record ja puhu mikrofoniin. Tämä toiminto nauhoittaa puhettasi 10 sekunnin ajan. Voit katkaista nauhoituksen jo aiemminkin klikkaamalla Stop. Nauhoituksen jälkeen puheesi toistuu automaattisesti. Kohta 2. Liukusäätimestä voit säätää lähtevän äänen tasoa sopivaksi. 35 Kohta 3. Äänentason muutoksen jälkeen voit toistaa nauhoituksen, jotta voit varmistua äänentason sopivuudesta. Jätä merkitsemättä rasti kohtaan. Mikäli et vieläkään kuule mitään, klikkaa Select a different microphone ja valitse listasta eri mikrofoni. Valitse Finish. Ohjattu äänilaitteiden säätäminen on loppunut, ja palaat luokkatilaan.

36 LIITE 5 CONTENT LUOKKAHUONEEN MATERIAALI Content on ilinc luokkahuoneen materiaalin säilytyspaikka, jonne viety materiaali säilyy tuleviakin käyttökertoja varten. Contentiin voidaan viedä seuraavantyyppisiä materiaaleja: - PowerPoint Microsoft PowerPoint esitykset, myös PowerPoint 2007 (.pptx) tiedostot - PowerBoard ilinc PowerBoard valkotaulutiedostot - WebSync WWW sivujen osoitteet, jotka avataan ilinc synkroniseen webselaimeen - Recording ilinc nauhoitteet - Media Link Internetissä olevat mediatiedostot (ilinc versio ei tue vielä Flash muotoisia tiedostoja) MATERIAALIN VIEMINEN CONTENT VÄLILEHDELLE LUOKKAHUONEESTA Valitse Content välilehti 2. Klikkaa Add Content painiketta 3. Valitse materiaalityyppi, mitä olet viemässä Contentiin (Oletuksena PowerPoint) 4. Kirjoita Name kenttään materiaalille nimi, jolla haluat sen näkyvän Contentissa. 5. Klikkaa Browse painiketta 6 6. Etsi haluamasi materiaali, valitse se ja klikkaa Open painiketta 7. Klikka Add painiketta MATERIAALIN AVAAMINEN CONTENT VÄLILEHDELTÄ Kun olet vienyt materiaalia Contentiin, saat avattua sen tuplaklikkaamalla materiaalin nimeä Content välilehdeltä. Kyseinen materiaali avautuu automaattisesti kaikille luokkahuoneessa oleville osallistujille. MATERIAALIN POISTAMINEN, UUDELLEEN NIMEÄMINEN JA JÄRJESTÄMINEN CONTENT VÄLILEHDELTÄ

37 Kun olet vienyt materiaalia Contentiin, saat avattua sen tuplaklikkaamalla materiaalin nimeä Content välilehdeltä. Kyseinen materiaali avautuu automaattisesti kaikille luokkahuoneessa oleville osallistujille Valitse Content välilehti 2. Valitse materiaali, jota haluat käsitellä 3. Valitse haluttu toiminto 2 4. Poista materiaali 5. Siirrä materiaali ensimmäiseksi 6. Siirrä materiaali viimeiseksi Siirrä materiaali listalla alaspäin 8. Siirrä materiaali listalla ylöspäin Materiaalin voit uudelleennimetä valitsemalla sen contentista ja klikkaamalla sen jälkeen materiaalin nimeä. Nyt voit kirjoittaa materiaalille uuden nimen. Hyväksy lopuksi Enterillä. MATERIAALIN LISÄÄMINEN JA TARKEMMAT ASETUKSET LUOKKAHUONEEN EDIT VALINNAN KAUTTA Luokkahuoneen Content valinnan kautta voit lisätä materiaalia helposti, jopa kesken oppitunnin, kokouksen jne. Materiaalia voidaan lisätä myös Edit valinnan (kts. kuva alla) kautta, ennen kuin siirryt luokkahuoneeseen sisälle. 1. Kun olet kirjautunut ilinciin ja löytänyt oman luokkasi, klikkaa Edit painiketta (Voit viedä materiaalia myös niin, että se näkyy ja on avattavissa myös luokkahuoneen ulkopuolella (Content painike))

38 1 1. Valitse Wizard View 4 2. Valitse Content Valitse materiaalityyppi, jonka haluat viedä contentiin. File valinnalla voit viedä minkä tahansa tiedoston, mutta sitä ei voi hyödyntää luokkahuoneen sisällä vaan ainoastaan Content painikkeen kautta (kts. edellinen kuva) tai esimerkiksi sähköpostikutsujen materiaalina. 4. Klikka Add painiketta 5. Anna materiaalille haluamasi nimi Title kenttään 5 6. Klikkaa Browse painiketta, etsi ja hyväksy tiedosto, jonka haluat lisätä Voit tehdä myös tarkempia asetuksia: - Allow this item to be available in Session = lisäämäsi materiaali otetaan käyttöön luokkahuoneen contentiin - Automatically launch when session opens = Materiaali avataan 7 automaattisesti näkyviin, kun osallistuja saapuu luokkahuoneeseen - Hide from Participants = Materiaali ei näy contentissa muille kuin opettajalle tai assistentille - Allow this item to be available from the Home Page = Materiaali tulee saataville Content painikkeen kautta (Join painikkeen alla) - Allow this item to be available from the Public session page = ilincissä on mahdollisuus julkaista täysin avoimia virtuaalitiloja, joihin pääsee liittymään mukaan ilinc kirjautumissivulla olevan Public sessions linkin kautta. Myös materiaalit voivat olla täysin avoimia kun tämä asetus on päällä. - Allow this item to be available from the link = Valitse tämä, jos haluat, että materiaalilinkit lähtevät ilinc sähköpostikutsun yhteydessä kaikille osallistujille (kätevä esim. kokousasiakirjojen kanssa). 8. Klikkaa Submit painiketta 9. Lisäämäsi materiaali näkyy nyt Content listalla 10. MUISTA HYVÄKSYÄ EDIT CLASS NÄKYMÄ SAVE PAINIKKEESTA, MUUTEN LISÄÄMÄSI MATERIAALI EI TALLENNU CONTENTIIN! 9 10

Opiskelijan ohje. LearnLinc 10. http://ilinc.tokem.fi

Opiskelijan ohje. LearnLinc 10. http://ilinc.tokem.fi Tämä peruskäyttöohje on tuotettu Lapin etäopetuksen tukipalvelut (LATU) -hankkeen 1.8.2008 31.12.2010 tuella. ilinc 10 Opiskelijan peruskäyttöohje Opiskelijan ohje LearnLinc 10 http://ilinc.tokem.fi Virtuaaliopintojen

Lisätiedot

OPETTAJAN OPAS VERSIO 1.5.2

OPETTAJAN OPAS VERSIO 1.5.2 OPETTAJAN OPAS VERSIO 1.5.2 Sisältö: Sisältö:... 2 Yleistä Moodlesta... 5 Navigointi ja liikkuminen... 5 Ympäristön aloitussivu... 5 Sisäänkirjautuminen... 6 Kurssit ja työtilat... 6 Kurssin aloitussivu...

Lisätiedot

Sisällysluettelo. 1 Yleistä Optimasta... 7. 2 Optiman eri objektityypit... 10. Optima Opas käyttäjälle. 1.1 Laitteistovaatimukset...

Sisällysluettelo. 1 Yleistä Optimasta... 7. 2 Optiman eri objektityypit... 10. Optima Opas käyttäjälle. 1.1 Laitteistovaatimukset... Opas käyttäjälle 2 Optima Opas käyttäjälle Sisällysluettelo 1 1 Yleistä Optimasta... 7 1.1 Laitteistovaatimukset... 8 1.2 Sisäänkirjautuminen... 8 1.3 Optiman käyttöliittymä... 8 2 Optiman eri objektityypit...

Lisätiedot

Virtual Office Mobile Käyttöohje. Versio 1.2

Virtual Office Mobile Käyttöohje. Versio 1.2 Virtual Office Mobile Käyttöohje Versio 1.2 Sisällysluettelo 1 Yleistä 2 Järjestelmävaatimukset 3 Määritelmät 5 Sisäänkirjautuminen 6 Virtual Office Mobile ohjelmiston asennus 8 Yleiskuvaus kotisivusta

Lisätiedot

Jaana Nuuttila kesä 2010

Jaana Nuuttila kesä 2010 kesä 2010 Sisältö 1 Näppäimistön ja hiiren käyttö...1 2 Käyttöliittymä...2 2.1 Käynnistä-valikko...3 2.2 Tehtäväpalkki...4 2.3 Pienoisohjelmat...5 2.4 Ikkunoiden ja kuvakkeiden käsittely...6 2.5 Valintanauhat,

Lisätiedot

AB-ajokortti 2 Yhteiskäyttö

AB-ajokortti 2 Yhteiskäyttö AB-ajokortti 2 Yhteiskäyttö SISÄLLYS Sisällys... 2 Kurssiaineiston sisältö... 4 Käyttöjärjestelmän mukauttaminen... 4 Tiedostohallinnan asetukset ja pikakuvakkeet... 4 Ikkunoiden hallinta... 4 Tiedoston

Lisätiedot

Hyvinvointipalvelut. Etäopetuskeskus. Windows Vista. perusteet

Hyvinvointipalvelut. Etäopetuskeskus. Windows Vista. perusteet Tampereen kaupunki Koulutusmoniste Hyvinvointipalvelut Etäopetuskeskus Windows Vista perusteet Sisällysluettelo 1. MIKÄ ON WINDOWS VISTA? 3 2. TIETOKONEEN OSAT 3 3. WINDOWS VISTAN KÄYTÖN ALOITTAMINEN 4

Lisätiedot

Opas versiolle 8.1. Hannu Matikainen. Päivitetty 11.6.2014

Opas versiolle 8.1. Hannu Matikainen. Päivitetty 11.6.2014 Opas versiolle 8.1 Päivitetty 11.6.2014 Sisältö JOHDANTO... 1 YLEISTÄ... 1 WINDOWS-VERSIOT... 2 MODERN-KÄYTTÖLIITTYMÄ... 3 Aloitusnäyttö... 3 Kaikkien sovellusten näyttäminen... 4 Navigointi käyttöliittymässä...

Lisätiedot

Pääkohdat PAINIKKEIDEN MUOKKAAMINEN AJOTILASSA JA MUOKKAUSTILASSA

Pääkohdat PAINIKKEIDEN MUOKKAAMINEN AJOTILASSA JA MUOKKAUSTILASSA PAINIKKEIDEN MUOKKAAMINEN AJOTILASSA JA MUOKKAUSTILASSA Pääkohdat Tobii Communicator 4 Ajotila Tämä on ohjelman käyttötila tai käyttäjän tila, jossa muokattuja ja tehtyjä sivuja voidaan käyttää. Kun painikkeita

Lisätiedot

Kotisivutyökalu. Nebula Oy. Käyttäjän opas. Nebula Oy

Kotisivutyökalu. Nebula Oy. Käyttäjän opas. Nebula Oy Sivu 2/37 Sisällysluettelo 1. Esittely... 4 2. Kotisivutyökalun tilaaminen... 4 3. Kotisivutyökalun tunnusten luominen... 4 4. Kirjautuminen Kotisivutyökaluun... 7 4.1. Kirjautuminen Kotisivutyökaluun

Lisätiedot

ScenalyzerLive 4.0. Käyttöohje

ScenalyzerLive 4.0. Käyttöohje ScenalyzerLive 4.0 Käyttöohje ScenalyzerLive Versio 4.0 käyttöohje Käyttöehdot Alkuperäinen julkaisupäivä 28.12.2005 17:37 Copyright (C) 2005 Andreas Winter Suomennos 24.1.2006 22:30 (Harri Lamminmäki)

Lisätiedot

SKYPE-OHJE LATAUS- JA KÄYTTÖOHJEET

SKYPE-OHJE LATAUS- JA KÄYTTÖOHJEET SKYPE-OHJE LATAUS- JA KÄYTTÖOHJEET 1 MIKÄ ON SKYPE?... 2 Mitä tarvitset Skypen käyttöä varten?... 2 KUVALLISET OHJEET SKYPEN LATAUKSEEN JA KÄYTTÖÖN... 4 Tunnuksen luominen ja Skypen lataaminen... 4 Sisäänkirjautuminen...

Lisätiedot

TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET

TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET 1 Sisällysluettelo Tietokoneen osat...

Lisätiedot

Published : 2011-03-11 License : None

Published : 2011-03-11 License : None FIREFOX 1 Published : 2011-03-11 License : None Johdanto 1. Johdanto 2. Tietoja tästä ohjekirjasta 3. Ennen kuin aloitat 4. Mikä on FLOSS? 5. Kuinka verkko toimii 2 JOHDATUS FIREFOXIIN Oletamme, että et

Lisätiedot

SKYPE ILMAISET INTERNETPUHELUT

SKYPE ILMAISET INTERNETPUHELUT SKYPE ILMAISET INTERNETPUHELUT HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38PL 132 33721 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi 2 Sisällys Mikä on Skype?... 3 Käyttääksesi Skypeä tarvitset:...

Lisätiedot

@Aulikki Hyrskykari, Antti Sand I: Windows 7 (H1) Tampereen yliopisto

@Aulikki Hyrskykari, Antti Sand I: Windows 7 (H1) Tampereen yliopisto I: Windows 7 (H1) I Windows 7 Aulikki Hyrskykari, Tietojenkäsittelytieteet, Informaatiotieteiden yksikkö, 1 YLEISTÄ KURSSISTA JA KURSSIMATERIAALISTA... 2 1.1 Yliopiston mikroluokkien käyttö... 2 1.2 Widows

Lisätiedot

Kotisivutyökalu. Nebula Oy. Käyttäjän opas. Nebula Oy

Kotisivutyökalu. Nebula Oy. Käyttäjän opas. Nebula Oy Sivu 2/37 Sisällysluettelo 1. Esittely... 4 2. Kotisivutyökalun tilaaminen... 4 3. Kotisivutyökalun tunnusten luominen... 4 4. Kirjautuminen Kotisivutyökaluun... 4 4.1. Kirjautuminen Kotisivutyökaluun

Lisätiedot

PowerPointin jatkokurssi

PowerPointin jatkokurssi 1 PowerPointin jatkokurssi Ohje PowerPoint 00 -ohjelman monipuoliseen käyttöön 1 Kuvion liittäminen diaesitykseen... 1 1.1 Kuvion piirtäminen... 1. Kuvion siirtäminen... 1. Kuvion koon muuttaminen... 1.4

Lisätiedot

Käyttöohje CSI LakiMies. Versio 2.7 Joulukuu 2012

Käyttöohje CSI LakiMies. Versio 2.7 Joulukuu 2012 Käyttöohje CSI LakiMies Versio 2.7 Joulukuu 2012 (1/118) Sisällysluettelo 1 Ohjelmiston yleiset toiminnot... 4 1.1 Ohjelmiston rakenne... 4 1.2 Perustoiminnot... 6 1.2.1 Listatoiminnot... 6 1.2.2 Ikkunatoiminnot...

Lisätiedot

Käyttöohje Planeetta Internet Oy 3.8.2011

Käyttöohje Planeetta Internet Oy 3.8.2011 Käyttöohje Planeetta Internet Oy 3.8.2011 PLANEETTA TIEDOSTOPALVELIN KÄYTTÖOHJE 3.8.2011 1 (25) Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 1 Planeetta Tiedostopalvelin... 2 Yleistä tietoa palvelusta... 2 Palvelun

Lisätiedot

TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET

TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET 1 Sisällysluettelo Tietokoneen osat...

Lisätiedot

FirstOffice Johdanto ja asennus

FirstOffice Johdanto ja asennus Johdanto ja asennus Kappale 1: Johdanto ja asennus FirstOffice on integroitu taloushallinto-ohjelma pienyrityksille Windows, Macintosh ja Linux käyttöympäristöihin. Se sisältää laskutuksen, osto- ja myyntireskontran,

Lisätiedot

JÄSENREKISTERIN KÄYTTÖOHJE

JÄSENREKISTERIN KÄYTTÖOHJE SIVU 1/30 POLKU SIVU 2/30 POLKU JÄSENREKISTERIN LYHYT KÄYTTÖOHJE Julkaisun tiedot: Toimittaja: Päivitys: Kuvittaja: Julkaisija: Laura Kalervo, Suunnittelutoimisto Omena Eero Tuomenoksa, Suomen Partiolaiset

Lisätiedot

Ultrapoint DoGPS for Android v.1.0.5

Ultrapoint DoGPS for Android v.1.0.5 Ultrapoint DoGPS for Android v.1.0.5 Omistajan käsikirja DoGPS for Android -ohjelmisto on suunniteltu Android-käyttöjärjestelmän puhelimiin. Kaikki muutokset käyttöohjeessa lueteltuihin ominaisuuksiin

Lisätiedot

Sisällys. TACHOSTORE software manual 1

Sisällys. TACHOSTORE software manual 1 Sisällys 1. TachoStore-ohjelmiston esittely... 3 1.1 PÄÄPERIAATE... 3 1.2 KAAVIO... 3 1.3 TOIMINNOT... 3 1.4 LATAUSTAVAT... 3 1.5 LADATTAVAT TIEDOSTOT... 3 1.6 TIEDONTALLENNUSMUODOT... 3 2. TachoStoren

Lisätiedot

Tässä harjoituksessa silmäillään millaisia työkaluja Photoshopista löytyy.

Tässä harjoituksessa silmäillään millaisia työkaluja Photoshopista löytyy. 1 Kuvankäsittelyn perusteet Photoshop CS Yleisohjeita harjoituksia varten lue nämä ensin! Kansion luominen: Luo ennen harjoituksia H asemalle itsellesi kansio harjoituksissa käytettäville kuville (esim.

Lisätiedot

WORD 2007/2010 pikaohje. Kajaanin AMK. Mervi Ruotsalainen 29.8.2010

WORD 2007/2010 pikaohje. Kajaanin AMK. Mervi Ruotsalainen 29.8.2010 1 WORD 2007/2010 pikaohje. Kajaanin AMK Mervi Ruotsalainen 29.8.2010 2 Sisällys 1. YLEISTÄ... 3 1.1 OFFICE- OHJELMIEN MUUTTAMINEN SUOMEN KIELELLE... 3 1.2 WORDIN OMA OHJETOIMINTO... 3 1.3 WORDIN IKKUNAN

Lisätiedot

Katso www.archos.com/manuals ladataksesi itsellesi tämän käyttöoppaan viimeisimmän version.

Katso www.archos.com/manuals ladataksesi itsellesi tämän käyttöoppaan viimeisimmän version. SUOMI KÄYTTÖOPAS Version 1.0 Katso www.archos.com/manuals ladataksesi itsellesi tämän käyttöoppaan viimeisimmän version. Hyvä asiakkaamme Toivomme, että Archos-laitteesta on sinulle iloa pitkälle tulevaisuuteen.

Lisätiedot

EXCEL- TAULUKKOLASKENTA

EXCEL- TAULUKKOLASKENTA EXCEL- TAULUKKOLASKENTA Kevät 2008 osittain HAMKin tietotyövälineetmateriaalin pohjalta (http://www.elearningcentre.hamk.fi/ttv/) Excel-taulukkolaskenta ja sen käyttöliittymä... 1 Tiedoston avaaminen,

Lisätiedot

Windows 7. Hannu Matikainen. Päivitetty 4.7.2014

Windows 7. Hannu Matikainen. Päivitetty 4.7.2014 Windows 7 Hannu Matikainen Päivitetty 4.7.2014 Sisältö WINDOWS-VERSIOT... 1 TYÖPÖYTÄ... 1 KUVAKKEET... 2 Kuvakkeiden ominaisuudet... 3 Pikakuvakkeet... 3 TEHTÄVÄPALKKI... 4 Tehtäväpalkin kuvakkeet... 5

Lisätiedot