TUOTESELOSTE VOIMASSA ALKAEN

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "TUOTESELOSTE VOIMASSA 1.7.2007 ALKAEN"

Transkriptio

1 Kotivakuutus TUOTESELOSTE VOIMASSA ALKAEN

2 KOTIVAKUUTUS Lähivakuutuksen Kotivakuutus on vakuutussopimus, johon kokoat perheesi tarpeita parhaiten vastaavan vakuutusturvan. Vakuutus muodostuu esinevakuutuksesta ja sitä täydentävistä valinnaisista lisäturvavakuutuksista. Vakuutusturvaa voit muuttaa tai laajentaa tarpeesi mukaan milloin vain. Esinevakuutuksen antamaa turvaa voidaan täydentää seuraavilla lisäturvavakuutuksilla: vastuuvakuutus (katso sivu 12) oikeusturvavakuutus (katso sivu 14) yksityistapaturmavakuutus (katso sivu 16) matkustajavakuutus (katso sivu 21) koira- ja kissavakuutus (katso sivu 26) metsävakuutus (katso sivu 28) venevakuutus (katso sivu 30) venevastuuvakuutus (katso sivu 36) veneilijän oikeusturvavakuutus (katso sivu 38) KEITÄ KOTIVAKUUTUS KOSKEE Kotivakuutus on voimassa sinun ja samassa taloudessa asuvien perheenjäsentesi hyväksi. Vakuutettuja ovat myös muut taloudessasi vakinaisesti asuvat henkilöt, ellei heillä ole omaa vakuutusta. Vakuutus on voimassa myös sellaisen ulkopuolisen henkilön hyväksi, johon vakuutettua omaisuutta koskeva vahingonvaara kohdistuu. Tällaisia kolmansia henkilöitä ovat esimerkiksi pankki kiinnityksenhaltijana sekä osamaksulla ostamasi omaisuuden osalta myyjä tai rahoitusyhtiö, jolle myyjä on siirtänyt sinulta olevan saatavansa. 2 VAKUUTUSSOPIMUKSEN VOIMASSAOLO Vakuutus on voimassa vuoden kerrallaan edellyttäen, että maksat vakuutusmaksut ajallaan. Halutessasi voit milloin tahansa irtisanoa vakuutuksen päättymään välittömästi. Lähivakuutus voi irtisanoa vakuutuksen vakuutuskauden vaihtuessa ja vakuutusmaksun laiminlyönnin takia myös kesken vakuutuskauden. ESINEVAKUUTUS Esinevakuutus on kattava ja hyvä turva kotiasi kohtaavien yllättävien vahinkojen varalle. Se antaa turvaa sekä rakennuksille että irtaimistolle. Tarkista seuraavan sivun taulukosta, mitä omaisuutta voit vakuuttaa. Irtaimiston vakuutusturva Esinevakuutuksella voidaan vakuuttaa vakuutuksenottajan ja hänen kanssaan samassa taloudessa vakituisesti asuvien henkilöiden eli vakuutettujen irtainta omaisuutta. Henkilön muuttaessa pysyvästi pois vakuutuksenottajan taloudesta vakuutusturva päättyy hänen osaltaan. Vakuutuksenottaja valitsee itse, mitä omaisuutta vakuuttaa ja mitä jättää vakuuttamatta. Vakuutettavia irtaimistoryhmiä ovat koti-irtaimisto ja vapaa-ajan asunnon irtaimisto. Koti-irtaimiston yhteydessä voit vakuuttaa omistamiasi ansiotyössä tarvittavia työvälineitä. Voit tarvittaessa vakuuttaa lisäksi euron määrään asti asuntoosakehuoneistosi sisäosat, TV-antennit ja parvekelasit,

3 (joista sinulla on kunnossapitovastuu asunto-osakeyhtiölain mukaan) tai vuokrahuoneistossasi teettämäsi sisustustyöt. Vakuutuksen kohteeksi valitut irtaimistoryhmät ja kotiirtaimiston yhteyteen tarvittaessa valitut osakehuoneiston sisäosat/vuokrahuoneistossa teettämäsi sisustustyöt ja ansiotyövälineet on yksilöity vakuutuskirjassa. Taulukosta näet, mikä omaisuus kuuluu vakuutuksen kohteiksi tekemiesi valintojen perusteella. Taulukossa on myös esimerkkejä irtaimistosta, joka ei ole vakuutuksen kohteena. Vakuutettu koti-irtaimisto huonekalut, pito- ja vuodevaatteet, talouskoneet Kuuluuko vakuutukseen ja -tavarat, kotielektroniikka sekä muut vakuutettujen kotitalouteen liittyvät tavanomaiset esineet rahat, muut maksuvälineet ja arvopaperit kyllä 500 euron määrään asti kyllä korut, jalometalliesineet, taide- ja antiikkiesineet, niitä vastaa-vat arvoesineet sekä kokoelmat yhteensä 5 000* euron määrään asti harrastuskäyttöön tarkoitetut kanootit, kajakit, soutujollat ja soutuveneet yhteensä kyllä euron määrään asti kyllä enintään 4,5 kw:n (6 hv) perämoottorit yhteensä enintään euron määrään asti harrastuskäyttöön tarkoitetut muut kuin edellä mainitut urheilu- ja harrastusvälineet yhteensä kyllä 5 000* euron määrään asti kyllä kotipuutarhan ja pihan hoitoon käytettävät puutarhatraktori sekä ulkopuolelta ohjattavat ruohonleikkuukone, puutarhajyrsin ja muut kotipuutarhan tavanomaiset työkoneet. kyllä Vakuutettu, (yhteensä euron määrään asti) alla mainituista erikseen sopien valittu vaihtoehto Kuuluuko vakuutukseen vuokrahuoneistossa asukkaan teettämät sisustustyöt osakehuoneiston sisäosat, joista asukkaalla on asunto-osakeyhtiölain mukainen kunnossapitovastuu sekä asukkaan asennuttamat tavanomaiset televisioantennit ja parvekelasit. Vakuutettuina ansiotyössä tarvittavat kyllä kyllä Kuuluuko vakuutukseen vakuutettujen omistamat työvälineet kyllä ansiotyössä käytettävät ATK-ohjelmat. ei * Taulukossa tähdellä merkittyjä määriä voi erikseen sopien muuttaa vapaa-ajan asunnon irtaimiston enimmäismäärän tason valinnan yhteydessä.

4 Vakuutettu vapaa-ajan asunnon Kuuluuko irtaimisto vakuutukseen huonekalut, pito- ja vuodevaatteet, talouskoneet ja -tavarat, kotielektroniikka sekä muut vakuutettujen vapaa-ajan asumiseen liittyvät tavanomaiset esineet kyllä harrastuskäyttöön tarkoitetut kanootit, kajakit, soutujollat ja soutuveneet yhteensä euron kyllä määrään asti enintään 4,5 kw.n (6 hv) perämoottorit yhteensä enintään euron määrään asti kyllä harrastuskäyttöön tarkoitetut muut kuin edellä mainitut urheilu- ja harrastusvälineet kyllä yhteensä 2 500* euron määrään asti kotipuutarhan ja pihan hoitoon käytettävät puutarhatraktori sekä ulkopuolelta ohjattavat ruohonleikkuukone, puutarhajyrsin ja muut kotipuutarhan tavanomaiset työkoneet. kyllä * Taulukossa tähdellä merkittyjä määriä voi erikseen sopien muuttaa vapaa-ajan asunnon irtaimiston enimmäismäärän tason valinnan yhteydessä. Muu irtaimisto Kuuluuko vakuutukseen moottorikäyttöiset ajoneuvot tai niiden osat tai niihin kiinteästi asennetut lisälaitteet ei hinattavat ajoneuvot tai niiden osat tai niihin kiinteästi asennetut lisälaitteet. ei henkilökohtaiset apuvälineet kuten hammas- ja muut proteesit ei esineet, joiden hallussapito tai käyttäminen on voimassa olevan lainsäädännön vastaista ei sähkövirta, käyttövesi tai kaasu ei kilpaurheilussa käytettävät urheiluvälineet ei Rakennuksen vakuutusturva Kodin esinevakuutuksella voit vakuuttaa asuinrakennuksen tontilla olevine rakennuksineen ja vapaa-ajan asunnon lisärakennuksineen. Rakennukset voit vakuuttaa myös niiden ollessa rakenteilla tai peruskorjattavana. Jos rakennuksesta yli puolet on muussa kuin asuinkäytössä, rakennusta ei voi vakuuttaa. Vakuutuksen kohteeksi valitut rakennukset on yksilöity vakuutuskirjassa. Vakuutetun asuin- ja vapaa-ajan asuntorakennuksen yhteydessä ovat vakuutuksen kohteena myös piha-alueen maaperä kasvustoineen euron määrään asti piha-alueella olevat, alle 5 m2:n kokoiset rakennelmat (esim. leikkimökki tai grillikatos) piha-alueella olevat kiinteät tavanomaiset rakenteet (esim. lipputanko, aita, lautasantenni). Esinevakuutuksen kohteena eivät ole vesialueet ja laiturit.

5 VALITSE OIKEA TURVATASO Voit valita kullekin vakuutettavalle rakennukselle sekä irtaimistoryhmälle sopivaksi katsomasi turvan tason kolmesta vaihtoehdosta. Valitsemasi turvatasot merkitään vakuutuskirjaan. Käy läpi eri vaihtoehdot oman Lähivakuutusasiantuntijasi kanssa ja kerro omat olosuhteesi, niin saat juuri sinun kotisi tarpeisiin mitoitetun vakuutusturvan. On järkevää ennakoida mahdollisia riskejä ja jakaa riskit niiden todennäköisyyden mukaan siten, että vakuutuksilla katat isommat riskit ja pienemmistä voit vastata itse. Kaavio eri turvatasojen perusteella korvattavista vahingoista Rikkoutumisvahingot MITÄ VAHINKOJA ESINEVAKUUTUS KOR- Varkaus- Murto- Ryöstö- Vahingonteko- Ilma-alus- Ympäristö- Vuotovahingot Palo- Räjähdys- Salamanisku- Myrskyvahingot Varkaus- Murto- Ryöstö- Vahingonteko- Ilma-alus- Ympäristö- Vuotovahingot Palo- Räjähdys- Salamanisku- Myrskyvahingot Palo- Räjähdys- Salamanisku- Myrskyvahingot Laaja turvataso Perusturvataso Suppea turvataso Laajaa turvatasoa voi tarvittaessa vielä täydentää kattamaan eräistä muitakin äkillisiä ja ennalta arvaamattomia vahinkoja kuin taulukossa on nimetty. Tällainen muu äkillinen ja ennalta arvaamaton esinevahinko voi 5 olla esimerkiksi pakasteiden sulaminen äkillisen sähkökatkoksen seurauksena. ASUMISEN KESKEYTYMINEN Vakuutuksesta korvataan lisäksi 85 % kohtuullisista, välttämättömistä lisäkustannuksista, joita aiheutuu siitä, että vakuutuspaikassa olevaa asuntoa ei voida käyttää kiinteistövakuutuksen tai tämän kotivakuutuksen perusteella korvattavissa olevan esinevahingon johdosta. Korvattavia kustannuksia ovat tilapäishuoneiston vuokra, varastointikustannukset, muuttoautokustannukset, ylimääräiset työ- ja koulumatkakustannukset. Korvaus on enintään euroa kuukaudessa ja enintään yhdeksän kuukauden ajalta. VAA Esimerkkejä vahingoista ja niiden korvaamisesta Korvaako, kun vahinko on Turvataso seuraavanlainen: laaja perus suppea Omakotitalo ja sisällä ollut irtaimisto tuhoutuvat kyllä kyllä kyllä tulipalossa. Salama iskee vapaa-ajan asuinrakennukseen. kyllä kyllä kyllä Myrsky vaurioittaa rakennuksen kattoa ja antennia. kyllä kyllä kyllä Kotiin murtaudutaan ja anastetaan irtaimistoa sekä kyllä kyllä ei sotketaan paikkoja.

6 Korvaako, kun vahinko on Turvataso seuraavanlainen: laaja perus suppea Lompakko ja kännykkä ryöstetään. kyllä kyllä ei Rakennuksen rikkoutuneesta käyttövesiputkesta virtaava vesi vaurioittaa rakennusta ja irtaimistoa. kyllä kyllä ei Polttoöljyä pääsee yllättäen omakotitalon maaperään ja kyllä kyllä ei saastuttaa sen. Pakastimen kylmälaite rikkoutuu ja pakasteet sulavat. kyllä ei ei Polkupyörä ja pyöräilijän asusteet vaurioituvat pyörällä kyllä ei ei kaaduttaessa. Putoava lasipullo vaurioittaa osakehuoneiston parkettia. kyllä ei ei Salaman aiheuttama ylijännite vaurioittaa televisiota ja kotitietokonetta. kyllä ei ei VAHINGOT, JOITA VAKUUTUS EI KORVAA Kodin esinevakuutukseen liittyy valitsemastasi turvatasosta riippumatta rajoitusehtoja, jotka rajaavat tietyn tyyppiset vahinkotapahtumat vakuutuksen korvauspiirin ulkopuolelle. Ohessa olevissa taulukoissa on kerrottu esimerkkejä vahingoista, joita esinevakuutus korvaa/ei korvaa. Yksityiskohtaiset rajoitukset löydät vakuutusehtojen kohdasta 5.4. Perehdy myös näihin rajoituksiin. Huomaa nämä rajoitukset: Tutustu myös muihin rajoituksiin vakuutusehdoista (kohta 5.4). Turvataso laaja perus suppea Katoaminen tai unohtuminen Vakuutettu jätti epähuomiossa kameransa näköalapaikalle. ei ei ei Huomattuaan tilanteen, hän kiiruhti paikalle, mutta kamera oli poissa. Arvoesineiden varkaus autosta Vakuutuksenottaja jätti matkapuhelimen auton etuistuimelle ei ei ei kaupassa käynnin ajaksi. Palattuaan autolle hän huomasi puhelimen varastetuksi. Vähitellen tapahtunut vahinko Vakuutettu polkupyörä ruostui, ei ei ei kun se oli yli talven ulkosalla. Urheiluvälineen rikkoutuminen sitä tarkoitukseensa käytettäessä Sukset katkesivat kaaduttaessa jyrkässä rinteessä. ei ei ei Silmälasit rikkoutuvat. ei ei ei Rakennusvirheestä aiheutunut vahinko Omakotirakennuksen ulkoseinä oli päällystetty rappauksella. Jonkin ajan ei ei ei kuluttua töiden valmistuttua seinäpäällyste irtosi, koska sideaine oli valittu väärin perustein. Asennus- tai käyttövirhe. Puutarhatraktoria käytettiin ohjeiden vastaisesti ilman voiteluöljyä ei ei ei bensiinin joukossa. Moottori leikkasi kiinni.

7 HUOMIOI MYÖS SEURAAVAT SEIKAT Korvausta ei makseta sellaisesta vahingosta, jonka vakuutettu on aiheuttanut tahallisesti. Jos vahinko aiheutuu törkeästä huolimattomuudesta, voidaan korvausta alentaa tai se evätä. Vakuutetun alkoholin tai huumausaineen käyttö voi aiheuttaa korvauksen alenemisen tai epäämisen, jos päihteiden käytöllä on ollut syy-yhteys vahingon syntyyn. ESINEVAKUUTUKSEN VOIMASSAOLO 1. Vakuutuskirjassa mainitussa sijaintipaikassa eli vakuutuspaikassa. Asuinhuoneiston ulkopuolella sijaitsevissa ullakko-, kellari- tai varastotiloissa tai yhteisessä käytössä olevissa urheilu- ja harrastevälinevarastoissa sekä tilapäisesti muualla vastaavissa tiloissa vakuutus on voimassa yhteensä euron määrään asti. 2. Suomessa: Koti-irtaimiston vakuutusturva on voimassa vakuutuspaikan lisäksi tilapäisesti siirrettynä muualle Suomessa yhteensä euron määrään asti (määrää voi muuttaa erikseen sopien) ja vapaa-ajan irtaimiston vakuutusturva euron määrään asti, enintään yhdeksän kuukauden ajan tarkoituksin, että irtaimisto palautuu vakuutuspaikkaan. Muutettaessa vakituisesta asunnosta toiseen vakituiseen asuntoon koti-irtaimiston esinevakuutus on voimassa sekä vanhassa että uudessa vakuutuspaikassa sekä kuljetuksen aikana niiden välillä 14 vuorokauden ajan muuton alkamisesta lukien. Ansiotyövälineiden osalta vakuutus on voimassa tilapäisesti työsuoritukseen liittyen Suomessa. 3. Ulkomaanmatkan aikana koti-irtaimiston vakuutusturva on voimassa yhteensä euron määrään asti (määrää voi muuttaa erikseen sopien) enintään 90 vuorokauden ajan siirron alkamisesta edellyttäen, että irtaimisto palautuu vakuutuspaikkaan edellä kerrotun ajan puitteissa. Moottoriajoneuvossa, matkailuperävaunussa, kevytperävaunussa, veneessä tai teltassa olevan irtaimiston vakuutus on voimassa yhteensä enintään euron määrään asti sisältäen äänitallenteita yhteensä enintään 200 euron määrään asti. OMAISUUDEN ARVON MÄÄRITYS Korvauksen yläraja ja vakuutusmaksun määräytymisperuste voi olla yksi alla olevista vaihtoehdoista. Rakennus 1. Täydestä arvosta vakuutettaessa ei tarvitse lainkaan määrittää korvauksen ylärajaa. Vahingon sattuessa arvioidaan rakennuksen tosiasiallinen arvo hetkeä ennen vahinkoa. Vakuutusmaksu määräytyy rakennuksen tyypin, valitun turvatason, kerrosalan ja eräiden muiden tietojen perusteella. 2. Määritellään korvauksen ylärajana oleva enimmäiskorvausmäärä. Muutoin perusteet ovat samat kuin edellä. 7

8 3. Määritellään vakuutusmäärä korvauksen ylärajaksi. Vakuutusmäärän tulee vastata rakennuksen oikeaa arvoa. Jos vakuutusmäärä poikkeaa merkittävästi rakennuksen oikeasta arvosta, on uhkana ali- tai ylivakuutus, joka vaikuttaa vahingosta suoritettavaan korvaukseen. Vakuutusmaksu määräytyy vakuutusmäärän perusteella. Irtain omaisuus 1. Valitaan enimmäiskorvausmäärä korvauksen ylärajaksi. Vakuutusmaksu määräytyy irtaimistoryhmän, valitun turvatason, pinta-alan ja eräiden muiden tietojen perusteella. Valittu enimmäiskorvausmäärän taso vaikuttaa lisäksi eräisiin muihin euromääräisiin ylärajoihin (vrt. taulukko sivulla 3). 2. Määritellään vakuutusmäärä korvauksen ylärajaksi. Vakuutusmäärän suuruus ei vaikuta muihin euromääräisiin ylärajoihin, vaan ne säilyvät samoina. NOUDATA OMAISUUDEN SUOJELUOHJEITA Vakuutusehtoihin sisältyvien suojeluohjeiden tarkoituksena on ennaltaehkäistä ja vähentää syntyviä vahinkoja. Tutustu huolellisesti suojeluohjeisiin. Noudattamalla suojeluohjeita suojaat omaisuuttasi ja vahingon sattuessa varmistat itsellesi vakuutusehtojen mukaisen korvauksen. Suojeluohjeiden laiminlyönnin seurauksena saatat menettää korvauksen tai saada siitä vain osan. Ohessa on kirjattu eräitä esimerkkejä esinevakuutukseen liittyvistä keskeisistä suojeluohjeista. Yleinen paloturvallisuus Asuin-, majoitus- ja loma-asuntorakennukset tulee varustaa palovaroittimin. Tupakointi vuoteessa on kielletty. Tulisijat ja lämmityslaitteet Lämmityslaitetta ei saa peittää. Vaatteiden kuivattaminen kiukaan yläpuolella tai sen välittömässä läheisyydessä on kielletty. Sähkölaitteet Sähköasennuksia saa tehdä vain siihen oikeutettu. Sähkölaitteiden toimintahäiriöt tulee selvittää ja korjata viipymättä. Sähkölaitteiden käytössä tulee noudattaa valmistajan antamia ohjeita. Vuotovahinkojen torjuminen Rakennuksen johtoverkkoa tulee suojella jäätymiseltä. Johtoverkko ja siihen liittyvät laitteet on tyhjennettävä vedestä, kun rakennus jätetään kylmänä vuodenaikana ilman riittävää lämmitystä ja valvontaa. Pesukoneen ja astianpesukoneen toimintaa tulee valvoa. Sulkuventtiilin tulee olla suljettuna, kun konetta ei käytetä. Laitteen liitännät tulee tehdä paikallisen vesilaitoksen ja laitevalmistajan ohjeiden mukaisesti. Murto- ja varkausvahingoilta suojautuminen Irtaimistoa ei saa polkupyörää ja tavanomaisesti piha-alueella pidettäviä piha- ja puutarhakalusteita lukuun ottamatta säilyttää ulkona, vaan lukitussa säilytystilassa.

9 Mukana olevaa omaisuutta on varkausvahingon varalta valvottava. Rahan ja muiden maksuvälineiden, arvokkaiden esineiden sekä optisten ja elektronisten laitteiden osalta valvonnan tulee olla jatkuvaa. Polkupyörän tulee varkauden varalta olla lukittuna Suomen Vakuutusyhtiöiden Keskusliiton hyväksymällä turvalukolla. Luettelo hyväksytyistä lukoista on saatavissa vakuutuksenantajan toimipisteissä. Pankki-, luotto- tai vastaavaan maksukorttiin kuuluvaa tunnuslukua ei saa säilyttää kortin yhteydessä eikä käyttää siten, että tunnusluku joutuu ulkopuolisen tietoon. Koneet ja laitteet Koneita ja laitteita on huollettava maahantuojan tai valmistajan edellyttämällä tavalla. OMAVASTUUN MERKITYS Vakuutuksenottaja osallistuu itse vahingon aiheuttamiin kustannuksiin maksamalla jokaisesta vahingosta vakuutuskirjaan merkityn omavastuuosuuden. Lähivakuutus vähentää tämän osuuden maksamastaan korvauksesta. Omavastuu lisää huolellisuutta ja alentaa vakuutusmaksua. Sinulla on mahdollisuus vaikuttaa omavastuun määrään ja tätä kautta myös vakuutusmaksuun. VAHINGON MÄÄRÄN LASKEMINEN Vakuutus korvaa aina vain todellisen menetyksen. Siksi vahingon määrää laskettaessa otetaan huomioon esineen tai rakennuksen ikä, kunto ja muut arvoon vaikuttavat tekijät. Omaisuuden iän ja kunnon vaikutus sen arvoon voi vaihdella paljonkin. Tämä on otettu huomioon vakuutusehdoissa. Korvausvelvollisuuden ylärajat määräytyvät seuraavasti: JÄLLEENHANKINTA-ARVON MUKAINEN KORVAUS Jos vaurioituneen rakennuksen tai muun kuin jäljempänä erikseen nimetyn irtaimiston arvo on juuri ennen vahinkoa ollut yli 50 % uuden vastaavan arvosta, maksetaan korvauksena korjauskustannukset tai hankitaan uusi vastaava omaisuus tilalle. Esimerkki: Vakuutettu 20 vuotta vanha omakotitalo tuhoutuu tulipalossa. Tilalle rakennetaan uusi talo. Kun rakennuksen arvo välittömästi ennen vahinkoa oli yli 50 % uuden vastaavan rakennuksen arvosta, korvataan rakennuksen jälleenhankinta-arvo eli uuden rakennuksen hankintakustannus. PÄIVÄNARVON MUKAINEN KORVAUS Jos vaurioituneen rakennuksen tai irtaimistoesineen arvo on juuri ennen vahinkoa ollut alle 50 % uuden vastaavan arvosta, maksetaan korvauksena tuhoutuneen omaisuuden arvo tai enintään omaisuuden arvoa vastaavat korjauskulut.

10 Esimerkki: Yli 60 vuotta vanhan rakennuksen katto repeytyy irti myrskyn voimasta. Uuden vastaavan rakennuksen jälleenhankinta-arvo on euroa ja vakuutetun rakennuksen arvo on ainoastaan euroa. Myrskyn aiheuttamia tuhoja voidaan vakuutuksesta korvata euron määrään saakka, mutta ei sen enempää. ERIKSEEN NIMETYN IRTAIMISTON VAHIN- KOJEN KORVAAMINEN Irtaimistoon kuuluvien esineiden käyttöikä vaihtelee suuresti. Eräiden esineiden, kuten matkapuhelimien, mikrotietokoneiden ja käyttövaatteiden, arvo alenee merkittävästi nopeammin kuin esimerkiksi kodinkoneiden. Nämä seikat on huomioitu vakuutusehtoissa korvauksen enimmäismäärää koskevissa säännöissä. Omaisuus vähennys vuodessa ansiotyössä käytettävät työvälineet 20 % tietokoneet oheislaitteineen, valmisohjelmat, pc- ja konsolipelit 20 % sekä ääni- ja kuvatallenteet jääkaappi, pakastin, astian- ja pyykinpesukone, kuivauskaappi ja 8 % -rumpu ja muut irtaimiston kodinkoneet käyttövaatteet, asusteet ja jalkineet 20 % matkapuhelimet oheislaitteineen 20 % polkupyörät ja niiden osat 10 % silmälasit 20 % sähkö- ja polttomoottorikäyttöiset työkalut sekä kiinteistön hoitoon 10 % käytettävät koneet ja laitteet televisio, äänentoistolaitteet, radio, video ja muu kotielektroniikka 8 % sekä optiset laitteet urheiluvälineet 20 % 10 Esimerkki: Televisio rikkoutuu käyttökelvottomaksi. Televisio on kolme vuotta vanha ja vastaavan uuden laitteen hankintahinta on 700 euroa. Jälleenhankintahinnasta vähennetään ikävähennyksenä 2 vuotta x 8 % vuodessa eli 16 % (112 euroa). Korvauksena maksetaan laitteen ikävähennyksin laskettu päivänarvo 588 euroa. Mikäli televisio olisi voitu korjata vahinkoa edeltävään kuntoon, olisi korjauskulut korvattu täysimääräisesti aina television päivänarvoon asti (588 euroa).

11 RAKENNUKSEN VUOTOVAHINKOJEN KOR- VAAMINEN Rakennuksen vesiputkista vuotava vesi aiheuttaa paljon vahinkoa. Putkiston iällä on selvä vaikutus vuotovahingon syntymiseen. Mitä vanhempi putkisto rakennuksessa on, sitä todennäköisempi on myös vuotovahinko. Siksi vaurioituneen putkiston ikä vaikuttaa myös korvauksen määrään. RAKENNUKSEEN KIINTEÄSTI ASENNETTU- JEN KONEIDEN JA LAITTEIDEN KORVAAMI- NEN Rakennukseen asennetut koneet ja laitteet on jaettu kahteen ryhmään: 1) koneet, joiden todennäköinen käyttöikä on alle 20 vuotta ja 2) putket ja johtimet, joiden todennäköinen käyttöikä on alle 40 vuotta. Tämä otetaan huomioon korvausta laskettaessa. Putkiston tai käyttölaitteen iän ollessa alle 10 vuotta on vakuutuskorvaus 100 % vahingon määrästä. Jos putkiston tai käyttölaitteen ikä on vähintään 10 vuotta, vähennetään kustannuksista ikävähennyksenä 1 % kultakin koneen tai laitteen käyttöönottovuotta seuranneelta, vahingon tapahtuma-ajankohtaan mennessä päättyneeltä täydeltä kalenterivuodelta. Vähennys on kuitenkin enintään 30 % ja ikävähennyksen kokonaismäärä on enintään euroa. Esimerkki: Vesiputken vauriokohdasta on vuotanut vettä asuinrakennuksen rakenteisiin. Talon putkiston iän perusteella (17 vuotta) ikävähennys tehdään 17 vuodelta. Korjauskulut ovat euroa. Korvauksena maksetaan korjauskuluista 83 % eli euroa. Esimerkki: Asuinrakennuksen lämminvesivaraaja on 6 vuotta vanha ja vaurion korjaaminen maksaa 500 euroa. Varaajan käyttöikään perustuva 6 %:n vuotuinen vähennys käyttöönottovuotta seuranneilta vuosilta on yhteensä 150 euroa. Vakuutuskorvauksen määrä on 500 euroa vähennettynä 150 eurolla eli 350 euroa. ESINEVAKUUTUKSEN OMAVASTUU JA ENIMMÄISKORVAUSMÄÄRÄ Vakuutuskorvauksesta vähennetään vakuutuskirjaan merkitty omavastuu; myös edellä esitetyissä esimerkkitapauksissa. Jos omaisuutta vakuutettaessa on sovittu enimmäiskorvausmäärästä tai vakuutusmäärästä, on tämä vakuutuskirjaan merkitty määrä korvausvelvollisuuden ylimpänä rajana jokaisesta vahingosta. 11

12 MITKÄ OVAT KORVAUKSEN SUORITTAMIS- TAVAT Vahingoittunut omaisuus korvataan ensisijaisesti korjauttamalla vahingoittunut esine. Jos korjauskustannukset ylittävät korvaussääntöjen mukaan määritellyn omaisuuden arvon, korvaus on kuitenkin enintään välittömästi ennen vahinkoa olleen omaisuuden arvon suuruinen. Korjauskustannuksina korvataan ne kohtuulliset ja tarpeelliset kustannukset, jotka ovat syntyneet vahingoittuneen omaisuuden saattamisesta vahinkoa edeltäneeseen kuntoon. Lähivakuutuksella on oikeus korvauksen rahana maksamisen asemasta hankkia tilalle vastaava omaisuus tai korjauttaa vahingoittunut omaisuus. Mikäli korvaus kuitenkin suoritetaan rahana, korvauksen enimmäismäärä määräytyy sen mukaan, mitä vakuutuksenantaja itse hankkiessaan olisi esineestä maksanut sen myyjälle tai itse korjauttaessaan olisi maksanut korjauskustannuksista korjauttajalle. VASTUUVAKUUTUS MIKSI SINUN KANNATTAA OTTAA VASTUU- VAKUUTUS Vastuuvakuutuksen tarkoituksena on korvata vakuutetun toiselle aiheuttamat henkilö- tai esinevahingot, joista hän on Suomen voimassa olevan oikeuden mukaan korvausvastuussa huolehtia vahingonkorvauksen perusteiden ja määrän selvityksestä edustaa tai avustaa vakuutettua neuvotteluissa korvauksenvaatijan kanssa hoitaa tai korvata oikeudenkäynti, jos korvauskysymys joutuu oikeuskäsittelyyn. VAKUUTETUT Vakuutettuja ovat sinun lisäksesi samassa taloudessa kanssasi vakituisesti asuvat henkilöt, ellei heillä ole omaa vakuutusta. Vastuuvakuutus koskee yksityishenkilönä aiheuttamianne vahinkoja. Jälleenhankinta-arvon mukainen korvaus maksetaan aina kahdessa erässä. Ensin maksetaan päivänarvon mukainen korvaus. Kun vakuutuksenottaja on hankkinut uuden esineen vahingoittuneen tilalle viimeistään kahden vuoden sisällä, maksetaan loppukorvaus. VAKUUTUKSEN VOIMASSAOLOALUE Vastuuvakuutus on voimassa kaikkialla Suomessa ja ulkomaanmatkan aikana enintään 90 vuorokauden ajan matkan alkamisajankohdasta lukien. 12

13 MITÄ VASTUUVAKUUTUS KORVAA Vastuuvakuutuksesta korvataan vakuutetun huolimattomuudella tai varomattomuudella toiselle aiheuttama henkilö- tai esinevahinko, josta vakuutettu on Suomen voimassa olevan oikeuden mukaan korvausvastuussa. Korvausvastuun tulee perustua vakuutuskauden aikana todettuun tekoon tai laiminlyöntiin. Esimerkki: Vakuutettu törmää polkupyörällä pysäköintialueen poikki ajaessaan pysäköityyn henkilöautoon, joka vaurioituu. Koska vakuutettu on Suomen voimassa olevan oikeuden, eli tässä tapauksessa tieliikennelain perusteella, vastuussa aiheuttamastaan vahingosta, katetaan vastuuvakuutuksen perusteella aiheutuneet vahingot omavastuuosuudella vähennettynä. Vakuutuksesta korvataan perheessänne seuraeläimenä pidettävän koiran puremalla tai raapimalla aiheuttama henkilövahinko. Tässä tapauksessa korvaus maksetaan, vaikka kukaan vakuutetuista ei olisi menetellyt huolimattomasti koiran kasvattamisessa tai valvonnassa. VASTUUVAKUUTUKSEEN LIITTYVÄT RA- JOITUKSET Vastuuvakuutus ei korvaa vahinkoa, jonka vakuutettu aiheuttaa tahallaan. Poikkeuksellisesti korvataan kuitenkin alle 12-vuotiaan vakuutetun tahallaankin aiheuttamat vahingot. Jos vakuutettu aiheuttaa vahingon törkeällä huolimattomuudella taikka ollessaan alkoholin tai huumausaineen vaikutuksen alaisena ja tämä seikka on vaikuttanut vahinkoon, voidaan korvausta alentaa tai jopa evätä se kokonaan. Eräät vahingot on lisäksi tapaustyypiltään rajattu vastuuvakuutuksen korvauspiirin ulkopuolelle. Vastuuvakuutuksesta ei korvata esimerkiksi toisen omistamalle, vahingon aiheuttamishetkellä vakuutetun valmistettavana, asennettavana, korjattavana, säilytettävänä taikka muulla tavoin käsiteltävänä tai huolehdittavana olleelle omaisuudelle aiheutettua vahinkoa vakuutetun hallussa, lainassa tai muutoin hänen hyödykseen käytettävänä olleelle omaisuudelle aiheutunutta vahinkoa vahinkoa, jonka vakuutettu aiheuttaa työtehtävässä toisen palveluksessa taikka ammatti-, elinkeino- tai muussa ansiotoiminnassa. Esimerkki rajoituksen soveltamisesta: Vakuutettu lainaa tuttavaltaan henkilöautoa. Hän menettää liukkaalla tiellä ajoneuvon hallinnan, jonka seurauksena auto suistuu tieltä ja vaurioituu. Vakuutettu on kyllä Suomen voimassa olevan oikeuden perusteella vastuussa aiheuttamastaan vahingosta. Koska henkilöauto oli vakuutetulla lainassa vahingon tapahtuessa, tulee edellä kerrottu toisena oleva rajoitus sovellettavaksi, eikä vastuuvakuutuksen perusteella voida korvausta suorittaa. 13

14 VAHINGON JA KORVAUKSEN MÄÄRÄ Maksettava korvaus määritellään vahingonkorvauslain ja maamme muun voimassa olevan oikeuden mukaan. Esinevahingoissa korvataan omaisuuden vahingoittumisesta tai tuhoutumisesta aiheutunut todellinen vahinko sekä vahinko, joka omistajalle aiheutuu esineen käytön estymisestä. Henkilövahinkojen osalta korvataan muun muassa sairaala-, lääke- ja lääkärikulut sekä mahdollinen ansionmenetys. Lisäksi vakuutuksen perusteella maksetaan korvausta kivusta ja särystä sekä mahdollisesta pysyvästä viasta tai haitasta. OMAVASTUU JA ENIMMÄISKORVAUSMÄÄ- RÄ Vakuutettu osallistuu itse vahingon aiheuttamiin kustannuksiin omavastuun määrällä. Sekä omavastuu että ylin korvausmäärä kussakin vahinkotapauksessa on mainittu vakuutuskirjassa. MISSÄ ASIOISSA VAKUUTUSTA VOIDAAN KÄYTTÄÄ Oikeusturvavakuutus koskee vakuutetun yksityiselämään liittyviä asioita. Vakuutusta voidaan käyttää riitaja hakemusasioissa sekä jäljempänä mainituin rajoituksin rikosasioissa. Riita- ja hakemusasiat Vakuutus on käytettävissä asioissa, jotka koskevat perusteeltaan tai määrältään riitaista vaadetta. Esimerkki: Vakuutettu on teettänyt asuinrakennuksessaan remontin. Työn jälki ei tyydytä vakuutettua ja hän vaatii remontin tehneeltä yritykseltä hinnanalennusta. Yrittäjä kiistää vakuutetun vaatimuksen vedoten työn asianmukaisuuteen. Vaatimus on kiistetty ja riita syntynyt. Lue lisää vastuuvakuutuksesta vakuutusehdoista. OIKEUSTURVAVAKUUTUS Oikeusturvavakuutus antaa mahdollisuuden turvautua tarvittaessa pätevän lakimiehen apuun oikeudellisten riitojen ratkaisemiseksi. VAKUUTETUT Rikosasiat Vakuutusta voidaan käyttää, kun vakuutettu on asianomistajana rikosasian oikeudenkäynnissä ja esittää siellä vahingonkorvaus- tai muita yksityisoikeudellisia vaatimuksia, jotka vastaaja on kiistänyt vakuutettu on vastaajana asianomistajan ajamassa rikosjutussa, jossa virallinen syyttäjä ei yhdy asianomistajan syytteeseen. Vakuutettuja ovat sinun ohellasi kanssasi samassa taloudessa vakituisesti asuvat henkilöt, jollei heillä ole omaa vakuutusta. 14

15 OIKEUSTURVAEDUN MYÖNTÄMISEN EDEL- LYTYKSET Riidan tai syytteen tulee olla sellainen, että se käsitellään tai voitaisiin käsitellä käräjä- tai asunto-oikeudessa sekä näiden muutoksenhakuasteissa, muissa Pohjoismaissa edellä mainittuja vastaavissa tuomioistuimissa taikka välimiesmenettelyssä. Vakuutus ei kata asian käsittelyä muissa tuomioistuimissa tai viranomaisissa. Vakuutuksen korvauspiirin ulkopuolella ovat täten esimerkiksi lääninhallituksessa tai hallinto-oikeudessa, vakuutusoikeudessa sekä korkeimmassa hallinto-oikeudessa käsiteltävät asiat. Oikeusturvaedun myöntäminen edellyttää, että riita on syntynyt (vaatimus riitautettu) tai syyte tullut vireille vakuutuksen voimassaoloaikana. Jos vakuutus on ollut voimassa vakuutustapahtuman sattuessa vähemmän kuin kaksi vuotta, tulee myös niiden seikkojen, joihin riita, vaatimus tai syyte perustuu, olla syntynyt vakuutuksen voimassaoloaikana. Katso myös vakuutusehdoista kohta 4.1. KESKEISET RAJOITUKSET Oikeusturvavakuutus ei koske esimerkiksi ansiotyöhön tai muuhun tulon hankkimiseen liittyviä juttuja avioeroon tai yhteiselämän lopettamiseen liittyviä juttuja rikosasioita, joissa virallinen syyttäjä vaatii vakuutetulle rangaistusta. Esimerkki rajoituksen soveltamisesta: Vakuutetun työsuhde purettiin, koska työnantaja katsoi hänen olevan sopimaton tehtäväänsä. Vakuutettu vaatii korvausta työsuhteen laittomasta päättämisestä. Työnantaja kiistää vaatimuksen perusteettomana. Vaikka vaatimus on kiistetty ja riita syntynyt, ei vakuutus ole käytettävissä, koska juttu liittyy vakuutetun ansiotyöhön. MITÄ OIKEUSTURVAVAKUUTUS KORVAA Vakuutuksesta korvataan jutun hoitamisen kannalta kohtuulliset ja tarpeelliset kustannukset. Korvattavia kustannuksia ovat esimerkiksi asianajopalkkiot, oikeudenkäyntimaksut sekä todistajille maksetut palkkiot. MITÄ VAKUUTUS EI KORVAA Oikeusturvavakuutuksesta ei korvata ennen oikeudenkäyntiä aiheutuneita kustannuksia riidoissa, joissa edellytyksenä riidan saattamiselle tuomioistuimen tutkittavaksi on jokin oikeustoimi taikka jossakin elimessä tai toimituksessa tehty päätös (esimerkiksi perinnönjako tai yksityistietoimitus) vastapuolen oikeudenkäyntikuluja, joita vakuutettu tuomitaan maksamaan vakuutetun omia kustannuksia jutun hoitamiseksi oikeuden päätöksen täytäntöönpanosta aiheutuvia kustannuksia. 15

Nuorisovakuutus TUOTESELOSTE VOIMASSA 1.7.2007 ALKAEN

Nuorisovakuutus TUOTESELOSTE VOIMASSA 1.7.2007 ALKAEN Nuorisovakuutus TUOTESELOSTE VOIMASSA 1.7.2007 ALKAEN Lähivakuutuksen Nuorisovakuutuksessa on valmiiksi mietittynä nuoren ja hänen perheensä tarpeita vastaava vakuutusturva. Nuorisovakuutukseen sisältyy

Lisätiedot

TAPATURMA- JA MATKAVAKUUTUKSEN TURVAEHTO 200: TAPA- TURMATURVA 1.1.2010

TAPATURMA- JA MATKAVAKUUTUKSEN TURVAEHTO 200: TAPA- TURMATURVA 1.1.2010 Tap 1 TAPATURMA- JA MATKAVAKUUTUKSEN TURVAEHTO 200: TAPA- TURMATURVA 1.1.2010 200.0 KÄSITTEET Tapaturma 200.1 KORVAUKSET Tapaturma on äkillinen, ulkoinen, ruumiinvamman aiheuttava odottamaton tapahtuma,

Lisätiedot

TAPATURMA- JA MATKAVAKUUTUKSEN TURVAEHTO 200: TAPA- TURMATURVA

TAPATURMA- JA MATKAVAKUUTUKSEN TURVAEHTO 200: TAPA- TURMATURVA Tap 1 TAPATURMA- JA MATKAVAKUUTUKSEN TURVAEHTO 200: TAPA- TURMATURVA 1.1.2014 200.0 KÄSITTEET Tapaturma 200.1 KORVAUKSET Tapaturma on äkillinen, ulkoinen, ruumiinvamman aiheuttava odottamaton tapahtuma,

Lisätiedot

Helsingin Kaupungin Asunnot Oy:n vapaaehtoinen henkilövakuutus

Helsingin Kaupungin Asunnot Oy:n vapaaehtoinen henkilövakuutus 18.1.2013 Helsingin Kaupungin Asunnot Oy:n vapaaehtoinen henkilövakuutus 1.1.2013 alkaen 1 Talkootyöntekijöiden tapaturmavakuutus 353-4177916-7 Vakuutettuina ovat Suomessa vakinaisesti asuvat, Suomen asumisperusteisen

Lisätiedot

Kodin vakuuttaminen osana arjen riskienhallintaa

Kodin vakuuttaminen osana arjen riskienhallintaa Kodin vakuuttaminen osana arjen riskienhallintaa Asuntovakuuttamisen tietoisku Helsingin Pelastusliitto HELPE:n ja Kiinteistöliitto Uusimaan asukasturvallisuusilta 8.9.2015 Hannu Partanen 2 Sisältö 1)

Lisätiedot

LÄHI-FARMI MAATILAN VAKUUTUS

LÄHI-FARMI MAATILAN VAKUUTUS Yhdistelmävakuutus, joka koostuu seuraavista vakuutuksista: PERUSOSA - Esinevakuutus LISÄTURVAVAKUUTUKSET - Laaja keskeytysvakuutus - Maataloustraktorivakuutus - Rajoitettu keskeytysvakuutus - Metsävakuutus

Lisätiedot

Tapaturman korvaamisen edellytyksenä on, että lääkärin hoitoon on hakeuduttu 14 vuorokauden kuluessa tapahtumasta.

Tapaturman korvaamisen edellytyksenä on, että lääkärin hoitoon on hakeuduttu 14 vuorokauden kuluessa tapahtumasta. Voimassa 1.1.2011 alkaen HE330 TAPATURMA 1 Tapaturman määritelmä Vakuutuksen perusteella korvattava tapaturma on äkillinen ja odottamaton tapahtuma, jonka yhteydessä syntyvä ulkoinen isku-, törmäys- tai

Lisätiedot

2 YRITYSVAKUUTUS 2.1 Toiminnan turvat Vastuuturva Oikeusturva 2.2 Vakuutettu toiminta 3 ERITYISESTI HUOMIOITAVAA

2 YRITYSVAKUUTUS 2.1 Toiminnan turvat Vastuuturva Oikeusturva 2.2 Vakuutettu toiminta 3 ERITYISESTI HUOMIOITAVAA 1 Asiakastunnus 109024153 Woltman Group Oy Paciuksenkaari 16 B 64 00270 HELSINKI VAKUUTUSSOPIMUS 16-522-521-2 Vakuutuskirja muodostuu seuraavista osista: 1 YLEISTÄ 1 YLEISTÄ 2 YRITYSVAKUUTUS 2.1 Toiminnan

Lisätiedot

Länsi-Suomen Pelastusalan Liitto ry Vakuutusturva VPK:ille OP Vakuutus Oy

Länsi-Suomen Pelastusalan Liitto ry Vakuutusturva VPK:ille OP Vakuutus Oy Länsi-Suomen Pelastusalan Liitto ry Vakuutusturva VPK:ille OP Vakuutus Oy 29.10.2016 OP Vakuutus Liiton kautta sovitut ryhmäsopimukset: Ryhmätapaturmavakuutus Hälytysosastot Nuoriso-osastot Muut osastot

Lisätiedot

NAISTEN KYMPPI, TYTTÖJEN KYMPPI, HELSINKI CITY RUN, HELSINKI CITY MARATHON, MINIMARATHON, HELSINKI STREET RUN -TAPAHTUMIIN LIITTYVÄ TAPATURMAVAKUUTUS

NAISTEN KYMPPI, TYTTÖJEN KYMPPI, HELSINKI CITY RUN, HELSINKI CITY MARATHON, MINIMARATHON, HELSINKI STREET RUN -TAPAHTUMIIN LIITTYVÄ TAPATURMAVAKUUTUS NAISTEN KYMPPI, TYTTÖJEN KYMPPI, HELSINKI CITY RUN, HELSINKI CITY MARATHON, MINIMARATHON, HELSINKI STREET RUN -TAPAHTUMIIN LIITTYVÄ TAPATURMAVAKUUTUS 1. VAKUUTETUT JA EDUNSAAJAT... 2 2. VAKUUTUKSEN VOIMASSAOLOAIKA

Lisätiedot

Vakuutusedut jäsenistölle - liittovakuutus

Vakuutusedut jäsenistölle - liittovakuutus Jyty ry 2017 Vakuutusedut jäsenistölle - liittovakuutus VAKUUTETUT Vakuutettuina ovat liiton kaikki alle 68-vuotiaat työvoimajäsenet ja toimihenkilöt, jotka asuvat vakinaisesti kalenterivuosittain yli

Lisätiedot

OP-VISA PLATINUM. Turvaselvitys. Voimassa alkaen

OP-VISA PLATINUM. Turvaselvitys. Voimassa alkaen OP-VISA PLATINUM Turvaselvitys Voimassa 1.1.2016 alkaen Matkavakuutuksen nro 2050135 turvaselvitys OP-Visa Platinum -kortin haltijalle OP-Visa Platinum -korttiisi sisältyy seuraavat Vakuutusosakeyhtiö

Lisätiedot

OP-VISA PLATINUM. Turvaselvitys. Voimassa alkaen

OP-VISA PLATINUM. Turvaselvitys. Voimassa alkaen OP-VISA PLATINUM Turvaselvitys Voimassa 1.1.2019 alkaen Matkavakuutuksen nro 16-634-291-2 turvaselvitys OP-Visa Platinum -kortin haltijalle OP-Visa Platinum -korttiisi sisältyy seuraavat Vakuutusosakeyhtiö

Lisätiedot

Vertailutietoa nuorten kotivakuutuksista

Vertailutietoa nuorten kotivakuutuksista Vertailutietoa nuorten kotivakuutuksista Tulvavahinkojen korvaaminen kotivakuutuksista - Vertailu kolmen eri vakuutusyhtiön korvauksista 18.12.2013 Johanna Kantola ja Hanna Salo Vakuutus- ja rahoitusneuvonta

Lisätiedot

Vertailutietoa kotivakuutuskorvauksista tehtävistä ikävähennyksistä

Vertailutietoa kotivakuutuskorvauksista tehtävistä ikävähennyksistä Vakuutus- ja rahoitusneuvonta Porkkalankatu 1 00180 Helsinki Puh. (09) 6850 120 Fax (09) 6850 1220 www.fine.fi Vertailutietoa kotivakuutuskorvauksista tehtävistä ikävähennyksistä Vakuutus- ja rahoitusneuvonta,

Lisätiedot

Matkavakuutus 77FIN102 yhteenveto vakuutuksesta

Matkavakuutus 77FIN102 yhteenveto vakuutuksesta Matkavakuutus 77FIN102 yhteenveto vakuutuksesta Vakuutetut henkilöt Vakuutettuina ovat SAS EuroBonus World MasterCard- yksityiskortin (alla SEB kortti) 18-79 -vuotiaat kortinhaltijat, joilla on varsinainen

Lisätiedot

Matkavakuutus 77FIN101 yhteenveto vakuutuksesta

Matkavakuutus 77FIN101 yhteenveto vakuutuksesta Matkavakuutus 77FIN101 yhteenveto vakuutuksesta Vakuutetut henkilöt Vakuutettuina ovat Diners Club Premium ja MasterCard GlobeCard yksityis- ja perhekortin (alla Diners Club kortti) 18 79 -vuotiaat kortinhaltijat,

Lisätiedot

Espoon seurakuntayhtymän vakuutukset

Espoon seurakuntayhtymän vakuutukset Espoon seurakuntayhtymän vakuutukset 12.4.2012 Työntekijöitä koskevat Lakisääteinen tapaturmavakuutus Työntekijäin ryhmähenkivakuutus Työttömyysvakuutus Seurakuntalaisia koskevat Vapaaehtoinen ryhmätapaturmavakuutus

Lisätiedot

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: VAPAAEHTOINEN HENKILÖVAKUUTUS

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: VAPAAEHTOINEN HENKILÖVAKUUTUS VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: VAPAAEHTOINEN HENKILÖVAKUUTUS VAKUUTUSTUTKINTO 171. SUORITUSTILAISUUS VAPAAEHTOINEN HENKILÖVAKUUTUS 16.9.2015 Kirjoita nimesi vain erilliselle kansilehdelle, EI vastaussivuille.

Lisätiedot

OIKEUSTURVAVAKUUTUKSEN YLEISET EHDOT

OIKEUSTURVAVAKUUTUKSEN YLEISET EHDOT Va 1 VASTUUVAKUUTUKSEN YLEISET EHDOT 100 1.1.2014 OIKEUSTURVAVAKUUTUKSEN YLEISET EHDOT 100 1.1.2014 VAKUUTUSEHDON SOVELTAMINEN Vakuutussopimukseen sisältyvät vakuutusturvat on mainittu vakuutuskirjassa.

Lisätiedot

Käsiteltävät asiat. Kiinteistövakuuttamisen tietoisku. Kiinteistövakuutustuotteet. Vakuutuksen korvauspiiristä. Vakuutuksien suojeluohjeista

Käsiteltävät asiat. Kiinteistövakuuttamisen tietoisku. Kiinteistövakuutustuotteet. Vakuutuksen korvauspiiristä. Vakuutuksien suojeluohjeista Kiinteistövakuuttamisen tietoisku Helsingin pelastusliitto ja Kiinteistöliitto Uusimaa Asukasturvallisuusilta 26.4.2016 OP Vakuutus Oy / Jarmo Vähä Pietilä OP Vakuutus Oy Käsiteltävät asiat Kiinteistövakuutustuotteet

Lisätiedot

Yksityistapaturmavakuutus

Yksityistapaturmavakuutus Yksityistapaturmavakuutus Tuoteseloste www.tapiola.fi Voimassa 1.1.2004 alkaen Yksityistapaturmavakuutus on vapaaehtoinen henkilövakuutus, jolla voidaan täydentää yhteiskunnan tarjoamaa turvaa. Työssä

Lisätiedot

Suomen Talousverkko Oy:n franchising-yrittäjien vakuutusratkaisu. if.fi 010 19 15 00

Suomen Talousverkko Oy:n franchising-yrittäjien vakuutusratkaisu. if.fi 010 19 15 00 Suomen Talousverkko Oy:n franchising-yrittäjien vakuutusratkaisu if.fi 010 19 15 00 Suomen Talousverkko suosittaa franchising-yrittäjilleen alla olevan mukaista vakuutusturvaa. Harmaalla merkityt kohdat

Lisätiedot

Ryhma 001 RESERVILAISTEN&RESERVIUPSEERIEN AMPUMATILAISU. Vakuutettuja 400

Ryhma 001 RESERVILAISTEN&RESERVIUPSEERIEN AMPUMATILAISU. Vakuutettuja 400 VAKUUTUSKIRJA Sivu Ryhmatapatu rmavakuutus 1 Vakuutustunnus 25.11.2010 70090201950 Asiakastunnus 20532702 RESERVILAISLIITTO RY DOBELNINKATU 2 00260 HELSINKI Vakuutuksenottaja Vakuutuskausi Maksu e RESERVILAISLIITTO

Lisätiedot

Toiminnan vastuuvakuutus

Toiminnan vastuuvakuutus Toiminnan vastuuvakuutus Kirsi Rouhiainen 09.11.2017 Vastuuvakuutuksen osapuolet Vakuutuskorvaus Vakuutussopimus Korvausvastuu Vahingonkärsinyt Vakuutuksenottaja 11.4.2016 Vastuuvakuutuksen tarkoitus Selvittää

Lisätiedot

Matkavakuutus 77FIN100 yhteenveto vakuutuksesta

Matkavakuutus 77FIN100 yhteenveto vakuutuksesta Matkavakuutus 77FIN100 yhteenveto vakuutuksesta Vakuutetut henkilöt Vakuutettuina ovat alla määriteltyjen Eurocard Gold/Diners Club korttien 18-79 -vuotiaat kortinhaltijat, joilla on varsinainen asunto

Lisätiedot

Parasta TURVAA HEVOSELLESI. Vakuutusopas If Hevosvakuutus, voimassa 1.1.2015 alkaen

Parasta TURVAA HEVOSELLESI. Vakuutusopas If Hevosvakuutus, voimassa 1.1.2015 alkaen Parasta TURVAA HEVOSELLESI Vakuutusopas If Hevosvakuutus, voimassa 1.1.2015 alkaen IF HEVOSVAKUUTUS Sisällys Perusasioita, jotka on hyvä tietää... 3 Vakuutuksen sisältö............................................

Lisätiedot

OMAISUUSVAKUUTUKSEN YLEISET EHDOT 100 1.1.2011

OMAISUUSVAKUUTUKSEN YLEISET EHDOT 100 1.1.2011 Om 1 OMAISUUSVAKUUTUKSEN YLEISET EHDOT 100 1.1.2011 101 OMAISUUSVAKUUTUKSESSA KÄYTETTÄVIÄ KÄSITTEITÄ Jälleenhankinta-arvo Käypä arvo Nykyarvo Vakuutusmäärä Ensivastuu Jäännösarvo Jälleenhankinta-arvolla

Lisätiedot

Mitä syöpäpotilaan pitää tietää henkilövakuutuksista?

Mitä syöpäpotilaan pitää tietää henkilövakuutuksista? Mitä syöpäpotilaan pitää tietää henkilövakuutuksista? Teksti Marika Javanainen Kuva Bosse Österberg Tiivistelmä esityksestä, jonka Suomen Syöpä yhdistyksen neuvontahoitaja Sirpa Lehtinen piti potilasverkostojen

Lisätiedot

MAATALOUSYRITTÄJIEN TAPATURMAVAKUUTUSLAIN 21 :N 5 MOMENTIN MUKAISEN VAPAA- AJAN TAPATURMAVAKUUTUKSEN VAKUUTUSEHDOT. Yleisiä määräyksiä 1

MAATALOUSYRITTÄJIEN TAPATURMAVAKUUTUSLAIN 21 :N 5 MOMENTIN MUKAISEN VAPAA- AJAN TAPATURMAVAKUUTUKSEN VAKUUTUSEHDOT. Yleisiä määräyksiä 1 MATA-EHDOT vapaa-aika 1 (5) MAATALOUSYRITTÄJIEN TAPATURMAVAKUUTUSLAIN 21 :N 5 MOMENTIN MUKAISEN VAPAA- AJAN TAPATURMAVAKUUTUKSEN VAKUUTUSEHDOT Yleisiä määräyksiä 1 Vakuutuksenottaja on maatalousyrittäjien

Lisätiedot

VENE- JA VENEVASTUUVAKUUTUKSEN YLEISET EHDOT

VENE- JA VENEVASTUUVAKUUTUKSEN YLEISET EHDOT Alk 1 VENE- JA VENEVASTUUVAKUUTUKSEN YLEISET EHDOT 100 1.1.2008 VAKUUTUSEHDON SOVELTAMINEN Vakuutussopimukseen sisältyvät vakuutusturvat on mainittu vakuutuskirjassa. Vakuutuskirjassa mainittuihin venevakuutusturviin

Lisätiedot

Vakuutussuositus lääkäripalveluyritykselle. if.fi

Vakuutussuositus lääkäripalveluyritykselle. if.fi Vakuutussuositus lääkäripalveluyritykselle if.fi Alla olevissa taulukoissa on esitetty asiat, jotka on otettava huomioon käytäessä läpi lääkäripalveluyrityksen riskejä ja mietittäessä oikeaa vakuutusturvaa

Lisätiedot

LähiTapiola Pohjoinen. Palokuntatyön nuoriso-osastojen ohjaajat Kalajoki

LähiTapiola Pohjoinen. Palokuntatyön nuoriso-osastojen ohjaajat Kalajoki LähiTapiola Pohjoinen Palokuntatyön nuoriso-osastojen ohjaajat Kalajoki 14.2.2015 23.2.2015 LÄHITAPIOLA LYHYESTI LähiTapiola-ryhmä on täyden palvelun finanssitalo. Tarjoamme palveluita henkilö-, maatila-,

Lisätiedot

Uusi Sporttiturva. [Alatunniste]

Uusi Sporttiturva. [Alatunniste] 2 Uusi Sporttiturva Tuotetta on yksinkertaistettu niin, että vakuutusturva vastaa paremmin asiakkaan ymmärrystä siitä, minkälaisen turvan hän saa ostaessaan vakuutusta urheilussa sattuvien äkillisten vammojen

Lisätiedot

TUOTESELOSTE Voimassa 1.1.2012 alkaen. Pohjolan kiinteistövakuutukset

TUOTESELOSTE Voimassa 1.1.2012 alkaen. Pohjolan kiinteistövakuutukset TUOTESELOSTE Voimassa 1.1.2012 alkaen. Pohjolan kiinteistövakuutukset Kiinteistön rakennukset ovat arvokasta omaisuutta, josta taloyhtiön hallitus ja yrityksen johto ovat vastuussa. Onneksi voitte vakuuttaa

Lisätiedot

Matkatapaturmat, matkasairaudet ja niiden erityistilanteet

Matkatapaturmat, matkasairaudet ja niiden erityistilanteet Matkatapaturmat, matkasairaudet ja niiden erityistilanteet 2019 Maarit Pulkki FINE FINE 2019 Maarit Pulkki Sisällys 1 Yleistä 3 2 Vakuutetut ja lähiomaiset 4 3 Vakuutuksen voimassaolo 4 3.1 Voimassaolo

Lisätiedot

Vakuutuksenottajana on Suomen Urheiluliitto Ry ja vakuutuksenantajana If Vahinkovakuutus Oyj, Suomen sivuliike.

Vakuutuksenottajana on Suomen Urheiluliitto Ry ja vakuutuksenantajana If Vahinkovakuutus Oyj, Suomen sivuliike. Vakuutuksenottajana on Suomen Urheiluliitto Ry ja vakuutuksenantajana. 1. VAKUUTETUT JA EDUNSAAJAT Vakuutettuja ovat vuonna 1998 ja myöhemmin syntyneet lisenssin haltijat (1.1. 31.12.2017). Vakuutus on

Lisätiedot

Valtion varoista maksettava korvaus rikoksen uhrille. Korvaus rikoksen uhrille. Rikoksella aiheutetut vahingot 1.1.2006 alkaen

Valtion varoista maksettava korvaus rikoksen uhrille. Korvaus rikoksen uhrille. Rikoksella aiheutetut vahingot 1.1.2006 alkaen Valtion varoista maksettava korvaus rikoksen uhrille Korvaus rikoksen uhrille Rikoksella aiheutetut vahingot 1.1.2006 alkaen SISÄLLYS Milloin rikoksen uhrille voidaan maksaa korvaus valtion varoista? 3

Lisätiedot

Valtion varoista maksettava korvaus rikoksen uhrille. Korvaus rikoksen uhrille. Rikoksella aiheutetut vahingot 1.1.2006 alkaen

Valtion varoista maksettava korvaus rikoksen uhrille. Korvaus rikoksen uhrille. Rikoksella aiheutetut vahingot 1.1.2006 alkaen Valtion varoista maksettava korvaus rikoksen uhrille Korvaus rikoksen uhrille Rikoksella aiheutetut vahingot 1.1.2006 alkaen SISÄLLYS Milloin rikoksen uhrille voidaan maksaa korvaus valtion varoista? 3

Lisätiedot

Säästöpankin Visa Gold -korttiin sisältyvä matkavakuutus (sopimusnumero N)

Säästöpankin Visa Gold -korttiin sisältyvä matkavakuutus (sopimusnumero N) Tuoteseloste Voimassa 1.1.2017 alkaen Säästöpankin Visa Gold -korttiin sisältyvä matkavakuutus (sopimusnumero 353-4772076-N) Säästöpankin Visa Gold -korttiin sisältyy LähiTapiola Pääkaupunkiseudun myöntämä

Lisätiedot

Varautuminen ympäristövahinkoihin - toiminnan vastuuvakuutus. Ympäristöpäivä Riikka Akselinmäki

Varautuminen ympäristövahinkoihin - toiminnan vastuuvakuutus. Ympäristöpäivä Riikka Akselinmäki Varautuminen ympäristövahinkoihin - toiminnan vastuuvakuutus Ympäristöpäivä Riikka Akselinmäki Vastuuvakuutuksen osapuolet Vakuutuskorvaus Vakuutussopimus Korvausvastuu Vahingonkärsinyt Vakuutuksenottaja

Lisätiedot

Opiskelijoiden ja henkilökunnan matkapäivien määrä (arvio) Matkavakuutuksen päivät jakautuvat Suomen ja Pohjoismaiden ja muiden maiden välillä

Opiskelijoiden ja henkilökunnan matkapäivien määrä (arvio) Matkavakuutuksen päivät jakautuvat Suomen ja Pohjoismaiden ja muiden maiden välillä VAKUUTUSLAJIT YLEISTÄ Tässä tarjouspyynnön liitteessä mainitut vakuutusmäärät ja omavastuutasot ovat minimivaatimuksia, Jos tarjoaja tarjoaa tarjouspyynnössä mainittua suurempaa vakuutusmäärää tai tarjouspyynnössä

Lisätiedot

Yrityksen vapaaehtoiset henkilö- ja matkavakuutukset

Yrityksen vapaaehtoiset henkilö- ja matkavakuutukset Yrityksen vapaaehtoiset henkilö- ja matkavakuutukset Tuote-esite voimassa 1.7.2014 alkaen TAPATURMAVAKUUTUKSET YRITYKSEN SAIRAUSKULUVAKUUTUKSET MATKAVAKUUTUKSET 1 Yrityksen vapaaehtoiset henkilö- ja matkavakuutukset

Lisätiedot

Vakuutusehto YT407 Kiinteistön oikeusturvavakuutus Voimassa 1.11.2012 alkaen.

Vakuutusehto YT407 Kiinteistön oikeusturvavakuutus Voimassa 1.11.2012 alkaen. TMH 0.2 Vakuutusehto YT407 Kiinteistön oikeusturvavakuutus Voimassa 1.11.2012 alkaen. Sisällysluettelo 1 Vakuutuksen tarkoitus 2 Vakuutetut 3 Vakuutuksen voimassaoloalue ja tuomioistuimet 4 Korvattavat

Lisätiedot

Mikäli tarvitsemme lisätietoja tai esimerkiksi kulutositteita, otamme sinuun yhteyttä, ensisijaisesti If Kansion kautta.

Mikäli tarvitsemme lisätietoja tai esimerkiksi kulutositteita, otamme sinuun yhteyttä, ensisijaisesti If Kansion kautta. Matkustajavahinko Kun matkustaessa sattuu Voit lähettää matkustajavahinkoilmoituksen, kun olet matkalla sairastunut tai sinulle on sattunut tapaturma, matkasi on peruuntunut tai keskeytynyt tai olet myöhästynyt.

Lisätiedot

Pohjois-Suomen kiinteistöyhdistys ry. Heikki Ollikainen 12.9.2011 Pohjola Vakuutus Oy

Pohjois-Suomen kiinteistöyhdistys ry. Heikki Ollikainen 12.9.2011 Pohjola Vakuutus Oy Pohjois-Suomen kiinteistöyhdistys ry Heikki Ollikainen 12.9.2011 Pohjola Vakuutus Oy Kiinteistövakuutusten rakenne (KI 01) Esinevakuutus Laaja turva tai ilmiöpohjainen Vastuu- ja oikeusturva Toimitusjohtajan

Lisätiedot

LÄÄKEVAHINKOVAKUUTUS Suomen Keskinäisen Lääkevahinkovakuutusyhtiön (jäljempänä "vakuutusyhtiö") yleiset ehdot (voimassa 1.1.

LÄÄKEVAHINKOVAKUUTUS Suomen Keskinäisen Lääkevahinkovakuutusyhtiön (jäljempänä vakuutusyhtiö) yleiset ehdot (voimassa 1.1. LÄÄKEVAHINKOVAKUUTUS Suomen Keskinäisen Lääkevahinkovakuutusyhtiön (jäljempänä "vakuutusyhtiö") yleiset ehdot (voimassa 1.1.2012 alkaen) 1. Vakuutuksen tarkoitus 1.1 Lääkevahinkovakuutuksesta korvataan

Lisätiedot

Ytk-yhdistys ry:n oikeudenkäyntikuluvakuutus

Ytk-yhdistys ry:n oikeudenkäyntikuluvakuutus Vakuutusehdot Voimassa 1.1.2016 alkaen Ytk-yhdistys ry:n oikeudenkäyntikuluvakuutus Sisällysluettelo 1 Vakuutuksen tarkoitus 2 2 Vakuutuksen ottajat ja vakuutetut 2 3 Vakuutuskausi 2 4 Tuomioistuimet ja

Lisätiedot

vuotta yrittäjän tapaturmavakuutus Tuoteseloste voimassa 1.1.2016 alkaen

vuotta yrittäjän tapaturmavakuutus Tuoteseloste voimassa 1.1.2016 alkaen 120 vuotta yrittäjän tapaturmavakuutus Tuoteseloste voimassa 1.1.2016 alkaen SISÄLLYSLUETTELO Tämä tuoteseloste on tarkoitettu avuksesi tutustuessasi työtapaturma- ja ammattitautilain mukaiseen vapaaehtoiseen

Lisätiedot

Vertailutietoa nuorten kotivakuutuksista

Vertailutietoa nuorten kotivakuutuksista Vakuutus- ja rahoitusneuvonta Porkkalankatu 1 00180 Helsinki Puh. (09) 6850 120 Fax (09) 6850 1220 www.fine.fi Vertailutietoa nuorten kotivakuutuksista Vakuutus- ja rahoitusneuvonta, Hanna Salo 2011 Tässä

Lisätiedot

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: MOOTTORIAJONEUVOVAKUUTUKSET

VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: MOOTTORIAJONEUVOVAKUUTUKSET VAKUUTUSTUTKINNON TENTTIKYSYMYKSIÄ: MOOTTORIAJONEUVOVAKUUTUKSET VAKUUTUSTUTKINTO 171. SUORITUSTILAISUUS MOOTTORIAJONEUVOVAKUUTUKSET 16.9.2015 1. Millä perusteilla määritellään liikennevakuutuksesta maksettavan

Lisätiedot

METSÄSTÄJÄLIITON NUORISON TAPATURMAVAKUUTUSEHDOT...2

METSÄSTÄJÄLIITON NUORISON TAPATURMAVAKUUTUSEHDOT...2 METSÄSTÄJÄLIITON NUORISON TAPATURMAVAKUUTUSEHDOT...2 1. Vakuutetut ja edunsaajat...2 2. Vakuutuksen voimassaoloaika ja voimassaoloalue...2 3. Vakuutuksen sisältö...2 4. Korvauksenhakuohjeet...2 5. Vakuutuksen

Lisätiedot

Täydelliset ennen sopimuksen tekoa annettavat ja sopimusta koskevat tiedot tuotteesta ovat vakuutuskirjassa ja vakuutusehdoissa.

Täydelliset ennen sopimuksen tekoa annettavat ja sopimusta koskevat tiedot tuotteesta ovat vakuutuskirjassa ja vakuutusehdoissa. Kiinteistövakuutus VAKUUTUSTA KOSKEVAT TIEDOT SISÄLTÄVÄ ASIAKIRJA Yritys: If Vahinkovakuutus Oyj, Suomen sivuliike Tuote: Omaisuusvakuutus, Asuinrakennus Täydelliset ennen sopimuksen tekoa annettavat ja

Lisätiedot

TAPATURMA- JA MATKAVAKUUTUKSEN TURVAEHTO 240: MATKA- TURVA 1.1.2010

TAPATURMA- JA MATKAVAKUUTUKSEN TURVAEHTO 240: MATKA- TURVA 1.1.2010 Mtu 1 TAPATURMA- JA MATKAVAKUUTUKSEN TURVAEHTO 240: MATKA- TURVA 1.1.2010 240.0 KÄSITTEET Tapaturma Matkasairaus Tapaturma on äkillinen, ulkoinen, ruumiinvamman aiheuttava odottamaton tapahtuma, joka sattuu

Lisätiedot

Vastuuvakuutukset ja kulotus

Vastuuvakuutukset ja kulotus Vastuuvakuutukset ja kulotus Vakuutukset. Rahastot. Pankki. Pekka Kokko 11.11.2009 Mitä vastuuriskillä tarkoitetaan? Riski siitä, että yritys tai yhteisö joutuu kantamaan seuraamukset toimintansa tuotteensa

Lisätiedot

Yrityksen henkilövakuuttaminen. Loppi 14.12.2011 Olli Halonen

Yrityksen henkilövakuuttaminen. Loppi 14.12.2011 Olli Halonen 1 Yrityksen henkilövakuuttaminen Loppi 14.12.2011 Olli Halonen Yrityksen henkilöriskit Eniten huolestuttavat henkilöriskit Henkilöriskit Sairaudesta / tapaturmasta aiheutuvat kulut Ohimenevä työkyvyttömyys

Lisätiedot

YLEISURHEILULISENSSIIN LIITTYVÄN TAPATURMAVAKUUTUKSEN EHDOT...2

YLEISURHEILULISENSSIIN LIITTYVÄN TAPATURMAVAKUUTUKSEN EHDOT...2 Mtu 1 YLEISURHEILULISENSSIIN LIITTYVÄN TAPATURMAVAKUUTUKSEN EHDOT...2 1. Vakuutetut ja edunsaajat...2 2. Vakuutuksen voimassaoloaika ja voimassaoloalue...2 3. Vakuutuksen sisältö...2 4. Korvauksenhakuohjeet...2

Lisätiedot

Yrityksen vapaaehtoiset henkilö- ja matkavakuutukset

Yrityksen vapaaehtoiset henkilö- ja matkavakuutukset Yrityksen vapaaehtoiset henkilö- ja matkavakuutukset Tuote-esite voimassa 21.5.2016 alkaen TAPATURMAVAKUUTUKSET YRITYKSEN SAIRAUSTURVAVAKUUTUKSET LEIKKAUSTURVAVAKUUTUS MATKAVAKUUTUKSET 1 Yrityksen vapaaehtoiset

Lisätiedot

Yksityistapatumavakuutus Urheilu- ja talkooväen tapaturmavakuutus sekä ryhmätapaturmavakuutus erikoisryhmille

Yksityistapatumavakuutus Urheilu- ja talkooväen tapaturmavakuutus sekä ryhmätapaturmavakuutus erikoisryhmille Tuoteseloste Yksityistapatumavakuutus Urheilu- ja talkooväen tapaturmavakuutus sekä ryhmätapaturmavakuutus erikoisryhmille Voimassa 1.1.2010 alkaen Yksityistapaturmavakuutus on vapaaehtoinen henkilövakuutus,

Lisätiedot

POHJANTÄHTITURVA KODILLE

POHJANTÄHTITURVA KODILLE POHJANTÄHTITURVA KODILLE Vakuutusehdot voimassa 1.7.2014 alkaen SISÄLLYSLUETTELO POHJANTÄHTITURVA KODILLE VV110 SISÄLTÖ 11 VV120 POHJANTÄHTIBONUS 11 1 Yleistä bonuksesta 11 2 Bonuksen kertyminen ja väheneminen

Lisätiedot

Sopimus sotilaallisen kriisinhallintahenkilöstön ryhmätapaturmavakuutusta vastaavasta edusta

Sopimus sotilaallisen kriisinhallintahenkilöstön ryhmätapaturmavakuutusta vastaavasta edusta Valtiokonttori 1 (8) Sopimus sotilaallisen kriisinhallintahenkilöstön ryhmätapaturmavakuutusta vastaavasta edusta 1. Yleistä Tällä sopimuksella määritetään sotilaallisissa kriisinhallintatehtävissä toimivalle

Lisätiedot

MOOTTORIAJONEUVON VAKUUTUSTURVAEHTO 211: OIKEUSTUR- VA 1.1.2007

MOOTTORIAJONEUVON VAKUUTUSTURVAEHTO 211: OIKEUSTUR- VA 1.1.2007 Moo 1 MOOTTORIAJONEUVON VAKUUTUSTURVAEHTO 211: OIKEUSTUR- VA 1.1.2007 211.0 VAKUUTETUT, VAHINKOTAPAHTUMA JA VOIMASSAOLOAIKA Vakuutetut Vakuutettuja ovat vakuutuskirjassa mainitun ajoneuvon omistaja haltija

Lisätiedot

Metsästäjäliiton nuorison tapaturmavakuutusehdot.

Metsästäjäliiton nuorison tapaturmavakuutusehdot. Metsästäjäliiton nuorison tapaturmavakuutusehdot Vakuutusnumero 0006705110/033 Vakuutuksenottajana on Suomen Metsästäjäliitto Ry ja vakuutuksenantajana If Vahinkovakuutusyhtiö Oy Sisällysluettelo.... 1

Lisätiedot

Jyty. Vakuuttavat jäsenedut

Jyty. Vakuuttavat jäsenedut Jyty Vakuuttavat jäsenedut Vakuutusedut jäsenistölle - liittovakuutus VAKUUTETUT Vakuutettuina ovat liiton kaikki alle 68-vuotiaat työvoimajäsenet ja toimihenkilöt, jotka asuvat vakinaisesti kalenterivuosittain

Lisätiedot

VAKUUTUSEHDOT TAPATURMA

VAKUUTUSEHDOT TAPATURMA VAKUUTUSEHDOT TAPATURMA 1 Voimassa 1.4.2013 alkaen. SISÄLLYSLUETTELO 1 VAKUUTUKSEN VOIMASSAOLO 3 1.1 Voimassaolo 3 1.2 Voimassaoloaika ja -alue 3 1.3 Ulkomaille muuton vaikutus vakuutuksen voimassaoloon

Lisätiedot

Henkilövakuutus. Vakuutusehdot. www.tapiola.fi. Keskinäinen Vakuutusyhtö Tapiola

Henkilövakuutus. Vakuutusehdot. www.tapiola.fi. Keskinäinen Vakuutusyhtö Tapiola Henkilövakuutus Vakuutusehdot Keskinäinen Vakuutusyhtö Tapiola www.tapiola.fi Voimassa 1.1.2004 alkaen Sisällysluettelo Henkilövakuutus 3 1. Vakuutussopimuksen sisältö 3 2. Vakuutussopimukseen sisältyvät

Lisätiedot

Matkavakuutus 77FIN104 yhteenveto vakuutuksesta

Matkavakuutus 77FIN104 yhteenveto vakuutuksesta Matkavakuutus 77FIN104 yhteenveto vakuutuksesta Kansainvälinen vakuutusyhtiö ACE on luonut Diners Club Classic -kortinhaltijoille matkavakuutuksen. Vakuutus on voimassa matkoilla, kun kuljetukseen oikeuttava

Lisätiedot

Matkavakuutus Vakuutusehdot 14 K

Matkavakuutus Vakuutusehdot 14 K Matkavakuutus Vakuutusehdot 14 K Voimassa 1.1.2015 alkaen Sisällys Matkustajavakuutus 1. Vakuutuksen tarkoitus 3. Vakuutuksen voimassaolo 4. Edunsaajat 5. Korvattavat vahinkotapahtumat ja niihin liittyvät

Lisätiedot

Ohjelmistoyrittäjien vakuutukset. if.fi 010 19 15 00

Ohjelmistoyrittäjien vakuutukset. if.fi 010 19 15 00 Ohjelmistoyrittäjien vakuutukset if.fi 010 19 15 00 vakuutussuositus ohjelmistoyrittäjät ry:n jäsenille Oheista taulukkoa voidaan käyttää apuna vakuutusratkaisua suunniteltaessa. Siinä olevat turvalaajuudet

Lisätiedot

YLEISURHEILULISENSSIIN LIITTYVÄ TAPATURMAVAKUUTUS...2

YLEISURHEILULISENSSIIN LIITTYVÄ TAPATURMAVAKUUTUS...2 Mtu 1 YLEISURHEILULISENSSIIN LIITTYVÄ TAPATURMAVAKUUTUS...2 1. Vakuutetut ja edunsaajat...2 2. Vakuutuksen voimassaoloaika ja voimassaoloalue...2 3. Vakuutuksen sisältö...2 4. Korvauksenhakuohjeet...3

Lisätiedot

KULJETUSERITYISEHTO 337: VASTUUOSA

KULJETUSERITYISEHTO 337: VASTUUOSA Kuo 1 KULJETUSERITYISEHTO 337: VASTUUOSA 1.1.1997 337.1 VAKUUTUKSEN KOHDE Vakuutuksen kohteena on vakuutuskirjaan merkitty toiminta ja siihen liittyvä korvausvastuu. 337.2 VAKUUTUSTURVAN VOIMASSAOLO 337.3

Lisätiedot

Korvaukset matkavakuutuksesta matkan peruuntuessa

Korvaukset matkavakuutuksesta matkan peruuntuessa 1 Porkkalankatu 1 00180 Helsinki Puh (09) 6850 120 www.fine.fi Korvaukset matkavakuutuksesta matkan Vakuutus- ja rahoitusneuvonta, Hanna Salo 2012 Tässä oppaassa kerrotaan niistä korvauksista, joita matkavakuutuksesta

Lisätiedot

Fenniaturva Magis -vakuutuspaketti. Tuote-esite voimassa 1.7. 2014 alkaen

Fenniaturva Magis -vakuutuspaketti. Tuote-esite voimassa 1.7. 2014 alkaen Fenniaturva Magis -vakuutuspaketti Tuote-esite voimassa 1.7. 2014 alkaen Fenniaturva Magis -vakuutuspaketti Sisältö Fenniaturva Magis edullinen vakuutuspaketti nuorelle 3 Laaja kotivakuutus 3 Kotivakuutuksen

Lisätiedot

VAKUUTUSSUOSITUS APTEEKEILLE

VAKUUTUSSUOSITUS APTEEKEILLE 1/5 VAKUUTUSSUOSITUS APTEEKEILLE Alla olevissa taulukoissa on esitetty asiat, jotka on otettava huomioon käytäessä läpi apteekkien riskejä ja mietittäessä oikeaa vakuutusturvaa yritykselle. Suositus käsittää

Lisätiedot

TAPATURMAVAKUUTUKSEN EHDOT: NAISTEN KYMPPI, TYTTÖJEN KYMPPI, HELSINKI CITY RUN, HELSINKI CITY MARATHON, MINIMARATHON 2 1.

TAPATURMAVAKUUTUKSEN EHDOT: NAISTEN KYMPPI, TYTTÖJEN KYMPPI, HELSINKI CITY RUN, HELSINKI CITY MARATHON, MINIMARATHON 2 1. TAPATURMAVAKUUTUKSEN EHDOT: NAISTEN KYMPPI, TYTTÖJEN KYMPPI, HELSINKI CITY RUN, HELSINKI CITY MARATHON, MINIMARATHON 2 1. Vakuutetut ja edunsaajat...2 2. Vakuutuksen voimassaoloaika ja voimassaoloalue...2

Lisätiedot

TÄYDELLISET EHDOT TRAVELLINK HOITOKULUVAKUUTUS 2007:1 A. SOLID FÖRSÄKRINGS AB:N MATKAVAKUUTUKSIA KOSKEVAT YLEISET MÄÄRÄYKSET.

TÄYDELLISET EHDOT TRAVELLINK HOITOKULUVAKUUTUS 2007:1 A. SOLID FÖRSÄKRINGS AB:N MATKAVAKUUTUKSIA KOSKEVAT YLEISET MÄÄRÄYKSET. TÄYDELLISET EHDOT TRAVELLINK HOITOKULUVAKUUTUS 2007:1 A. SOLID FÖRSÄKRINGS AB:N MATKAVAKUUTUKSIA KOSKEVAT YLEISET MÄÄRÄYKSET. A. 1 SOLID Försäkrings AB:n matkavakuutuksista HOITOKULU-matkavakuutukset myönnetään

Lisätiedot

PLUS ASIAKASEDUT TALOYHTIÖLLE 1 HOWDEN FINLAND OY

PLUS ASIAKASEDUT TALOYHTIÖLLE 1 HOWDEN FINLAND OY PLUS ASIAKASEDUT TALOYHTIÖLLE 1 HOWDEN FINLAND OY PLUS Asiakasedut 2018 1 SISÄLLYS ASUMISPLUS HALLITUSPLUS OIKEUSTURVAPLUS VAHINKOPLUS 2 4 6 8 PLUS ASIAKASEDUT OVAT HOWDENIN ASIAKKAILLE RÄÄTÄLÖITYJÄ RYHMÄVAKUUTUSTUOTTEITA,

Lisätiedot

YTK-yhdistys ry:n. oikeudenkäyntikuluvakuutus. Sisällysluettelo. Vakuutusehdot Voimassa alkaen

YTK-yhdistys ry:n. oikeudenkäyntikuluvakuutus. Sisällysluettelo. Vakuutusehdot Voimassa alkaen Vakuutusehdot Voimassa 1.1.2014 alkaen YTK-yhdistys ry:n oikeudenkäyntikuluvakuutus Sisällysluettelo 1 Vakuutuksen tarkoitus 2 2 Vakuutuksen ottajat ja vakuutetut 2 3 Vakuutuskausi 2 4 Tuomioistuimet ja

Lisätiedot

KULJETUSVAKUUTUS. Tuoteseloste. Voimassa alkaen

KULJETUSVAKUUTUS. Tuoteseloste. Voimassa alkaen KULJETUSVAKUUTUS Tuoteseloste Voimassa 1.1.2019 alkaen Kuljetusvakuutus turvaa yrityksesi kauppatavaran ja muun omaisuuden kuljetuksen sekä kuljetusta vaativan tilapäisen varastoinnin ja näytteillä olon

Lisätiedot

MATKAVAKUUTUSEHDOT. IngoNord Vakuutusosakeyhtiö PL 218, Salomonkatu 5 C 00101 Helsinki, Finland Puh. +358 (0)9 251 0300 Fax +358 (0)9 2510 3099

MATKAVAKUUTUSEHDOT. IngoNord Vakuutusosakeyhtiö PL 218, Salomonkatu 5 C 00101 Helsinki, Finland Puh. +358 (0)9 251 0300 Fax +358 (0)9 2510 3099 IngoNord Vakuutusosakeyhtiö PL 218, Salomonkatu 5 C 00101 Helsinki, Finland Puh. +358 (0)9 251 0300 Fax +358 (0)9 2510 3099 INE.02 (01.10.2008) MATKAVAKUUTUSEHDOT A. MATKUSTAJAVAKUUTUS 1. Vakuutuksen tarkoitus

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO. aiheuttama pysyvä haitta 6. 3.1.2 Tapaturman aiheuttama kuolema 6. 1.4.1 Kilpaurheilurajoitus 3

SISÄLLYSLUETTELO. aiheuttama pysyvä haitta 6. 3.1.2 Tapaturman aiheuttama kuolema 6. 1.4.1 Kilpaurheilurajoitus 3 VAKUUTUSEHDOT 1 SISÄLLYSLUETTELO 1 VAKUUTUKSEN VOIMASSAOLO 3 1.1 Voimassaolo 3 1.2 Voimassaoloaika ja -alue 3 1.3 Ulkomaille muuton vaikutus vakuutuksen voimassaoloon 1.4 Voimassaolo urheilussa ja eräissä

Lisätiedot

Matkavakuutus 77FIN104 yhteenveto vakuutuksesta

Matkavakuutus 77FIN104 yhteenveto vakuutuksesta Matkavakuutus 77FIN104 yhteenveto vakuutuksesta Kansainvälinen vakuutusyhtiö Chubb on luonut Diners Club Classic -kortinhaltijoille matkavakuutuksen. Vakuutus on voimassa matkoilla, kun kuljetukseen oikeuttava

Lisätiedot

Perusturva Pariturva. Sisällysluettelo. Henkivakuutusehdot Voimassa 27.10.2014 alkaen

Perusturva Pariturva. Sisällysluettelo. Henkivakuutusehdot Voimassa 27.10.2014 alkaen Henkivakuutusehdot Voimassa 27.10.2014 alkaen Perusturva Pariturva Sisällysluettelo Yleiset sopimusehdot 2 1 Vakuutussopimus 2 2 Vakuutussopimuksen voimassaolo 2 3 Vakuutusmaksun maksaminen ja maksun laiminlyönti

Lisätiedot

Kodin lisäturva -vakuutus alkaen

Kodin lisäturva -vakuutus alkaen Kodin lisäturva -vakuutus 1.10.2018 alkaen Väreen Kodin lisäturva -vakuutus Vakuutusehdot ovat voimassa 1.10.2018 alkaen ja niitä sovelletaan 1.10.2018 tai sen jälkeen sattuneisiin vahinkotapahtumiin.

Lisätiedot

Henkilövakuutusehdot EHTO HEN 100.14, voimassa 1.1.2014 alkaen.

Henkilövakuutusehdot EHTO HEN 100.14, voimassa 1.1.2014 alkaen. Henkilövakuutusehdot EHTO HEN 100.14, voimassa 1.1.2014 alkaen. Tämä on Ryhmäsampo Primusta koskeva ehto-ote, joka on lyhennelmä virallisista Henkilövakuutusehdoista HEN 100.14, voimassa 1.1.2014 alkaen.

Lisätiedot

Vesistötulvavahinkojen korvaaminen kotivakuutuksista - Vertailu rakennus- ja irtaimistovahinkojen korvaamisesta

Vesistötulvavahinkojen korvaaminen kotivakuutuksista - Vertailu rakennus- ja irtaimistovahinkojen korvaamisesta Vesistötulvavahinkojen korvaaminen kotivakuutuksista - Vertailu rakennus- ja irtaimistovahinkojen korvaamisesta Tulvavahinkojen korvaaminen kotivakuutuksista - Vertailu kolmen eri vakuutusyhtiön korvauksista

Lisätiedot

Säästöpankin Visa Gold -korttiin sisältyvä matkavakuutus (sopimusnumero N)

Säästöpankin Visa Gold -korttiin sisältyvä matkavakuutus (sopimusnumero N) Tuoteseloste Voimassa 1.1.2019 alkaen Säästöpankin Visa Gold -korttiin sisältyvä matkavakuutus (sopimusnumero 353-4772076-N) Säästöpankin Visa Gold -korttiin sisältyy LähiTapiola Pääkaupunkiseudun myöntämä

Lisätiedot

Fenniaturvan. aikuisten henkilövakuutukset. Tuote-esite voimassa 21.5.2016 alkaen

Fenniaturvan. aikuisten henkilövakuutukset. Tuote-esite voimassa 21.5.2016 alkaen Fenniaturvan aikuisten henkilövakuutukset Tuote-esite voimassa 21.5.2016 alkaen Sisältö Sinun ja perheesi turvaksi Fenniaturvan tapaturmavakuutus, aikuisen sairausturvavakuutus ja leikkausturvavakuutus

Lisätiedot

Mika Mänttäri Mikko Nyyssölä TYÖTAPATURMA- JA AMMATTITAUTI- VAKUUTUS

Mika Mänttäri Mikko Nyyssölä TYÖTAPATURMA- JA AMMATTITAUTI- VAKUUTUS Mika Mänttäri Mikko Nyyssölä TYÖTAPATURMA- JA AMMATTITAUTI- VAKUUTUS Talentum Pro Helsinki 2016 Copyright 2016 Talentum Media Oy ja tekijät Yhteistyössä Lakimiesliiton Kustannus ISBN 978-952-14-2769-5

Lisätiedot

VAPAAEHTOINEN HENKILÖVAKUUTUS pp.1.2016

VAPAAEHTOINEN HENKILÖVAKUUTUS pp.1.2016 APAAEHTINEN HENKILÖAKUUTUS pp.1.2016 1. Työkyvyttömyysvakuutukset. ertaa keskenään ohimenevän työkyvyttömyyden ja pysyvän työkyvyttömyyden varalta otettavia vakuutuksia. Kerro vertailussa erot vakuutusten

Lisätiedot

PRIMUS. -henk - ja tapaturmavakuutus. Vakuutusopas Voimassa 1.1.2016 alkaen

PRIMUS. -henk - ja tapaturmavakuutus. Vakuutusopas Voimassa 1.1.2016 alkaen PRIMUS -henk - ja tapaturmavakuutus Vakuutusopas Voimassa 1.1.2016 alkaen PRIMUS-VAKUUTUS turvaa sinut ja perheesi Primus on Ifin ja Kalevan yhteistyöjärjestöjen jäsenille ja heidän perheilleen tarkoitettu

Lisätiedot

Alkutesti. Kysymys 1: Lähdette kaveriporukalla laivalle juhlimaan peruskoulun päättymistä. Mitä vakuutuksia tarvitsette?

Alkutesti. Kysymys 1: Lähdette kaveriporukalla laivalle juhlimaan peruskoulun päättymistä. Mitä vakuutuksia tarvitsette? Vakuutukset Alkutesti Kysymys 1: Lähdette kaveriporukalla laivalle juhlimaan peruskoulun päättymistä. Mitä vakuutuksia tarvitsette? a) Ette mitään, koska ette aio poistua laivasta. b) Kaikille oman matkustajavakuutuksen,

Lisätiedot

Tapaturma- ja sairauskuluvakuutus Tuotetiedot

Tapaturma- ja sairauskuluvakuutus Tuotetiedot Tapaturma- ja sairauskuluvakuutus Tuotetiedot Voimassa 1.1.2018 alkaen Tuotetiedoista saa tarvitsemansa tiedon voidakseen valita tarpeitaan parhaiten vastaavan vakuutuksen. Vakuutusturva on selostettu

Lisätiedot

Vapaaehtoisen MATA-työtapaturmavakuutuksen

Vapaaehtoisen MATA-työtapaturmavakuutuksen Vapaaehtoisen MATA-työtapaturmavakuutuksen vakuutusehdot Vakuuttavaa hyvinvointia Mela Nämä vakuutusehdot koskevat maatalousyrittäjien tapaturmavakuutuslain 21 :n 1 momentin mukaista vapaaehtoista työtapaturmavakuutusta.

Lisätiedot

Minkä tyyppinen vakuutus on? Kiinteistöturva antaa turvaa yrityskiinteistöjen omaisuusvahingoille. Laajuuden ja omavastuut voit valita itse.

Minkä tyyppinen vakuutus on? Kiinteistöturva antaa turvaa yrityskiinteistöjen omaisuusvahingoille. Laajuuden ja omavastuut voit valita itse. Kiinteistövakuutus Kiinteistöturva antaa turvaa yrityskiinteistöjen omaisuusvahingoille. Laajuuden ja omavastuut voit valita itse. Vakuutus kattaa äkillisiä ja ennalta-arvaamattomia omaisuusvahinkoja alla

Lisätiedot

TUOTESELOSTE Voimassa 1.1.2011 alkaen

TUOTESELOSTE Voimassa 1.1.2011 alkaen TUOTESELOSTE Voimassa 1.1.2011 alkaen Taksiextra Liittyy A-Vakuutuksen ja Pohjola Vakuutuksen (jäljempänä vakuutusyhtiö) Taksiextravakuutuksen ehtoihin 1.1.2011. Taksiextra on taksiyrittäjille tarkoitettu

Lisätiedot

Jumppaturva. Vakuutusesite

Jumppaturva. Vakuutusesite Jumppaturva Vakuutusesite Tuoteseloste on voimassa 1.9.2014 alkaen. Jumppaturva Suomen Voimisteluliiton jäsenseuroille Vakuutetut Jumppaturva -ryhmätapaturmavakuutuksen voivat hankkia kaikki Suomen Voimisteluliiton

Lisätiedot

TÄYDELLISET EHDOT SUPERSAVER HOITOKULUVAKUUTUS

TÄYDELLISET EHDOT SUPERSAVER HOITOKULUVAKUUTUS TÄYDELLISET EHDOT SUPERSAVER HOITOKULUVAKUUTUS SUPERSAVER HOITOKULUVAKUUTUS TÄYDELLISET EHDOT A. INTER PARTNER ASSISTANCEN MATKAVAKUUTUKSIA KOSKEVAT YLEISET MÄÄRÄYKSET A. 1 Inter Partner Assistancen matkavakuutuksista

Lisätiedot

Voimassa alkaen.

Voimassa alkaen. TUOTESELOSTE 1 Voimassa 1.9.2016 alkaen. 2 SISÄLLYSLUETTELO POP Tapaturma -vakuutus sinun turvaksesi 4 Myöntäminen ja voimassaolo 5 Vakinaisen asuinpaikan oltava Suomessa 6 Tapaturmavakuutuksen ostaminen

Lisätiedot