TUOTESELOSTE VOIMASSA ALKAEN

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "TUOTESELOSTE VOIMASSA 1.7.2007 ALKAEN"

Transkriptio

1 Kotivakuutus TUOTESELOSTE VOIMASSA ALKAEN

2 KOTIVAKUUTUS Lähivakuutuksen Kotivakuutus on vakuutussopimus, johon kokoat perheesi tarpeita parhaiten vastaavan vakuutusturvan. Vakuutus muodostuu esinevakuutuksesta ja sitä täydentävistä valinnaisista lisäturvavakuutuksista. Vakuutusturvaa voit muuttaa tai laajentaa tarpeesi mukaan milloin vain. Esinevakuutuksen antamaa turvaa voidaan täydentää seuraavilla lisäturvavakuutuksilla: vastuuvakuutus (katso sivu 12) oikeusturvavakuutus (katso sivu 14) yksityistapaturmavakuutus (katso sivu 16) matkustajavakuutus (katso sivu 21) koira- ja kissavakuutus (katso sivu 26) metsävakuutus (katso sivu 28) venevakuutus (katso sivu 30) venevastuuvakuutus (katso sivu 36) veneilijän oikeusturvavakuutus (katso sivu 38) KEITÄ KOTIVAKUUTUS KOSKEE Kotivakuutus on voimassa sinun ja samassa taloudessa asuvien perheenjäsentesi hyväksi. Vakuutettuja ovat myös muut taloudessasi vakinaisesti asuvat henkilöt, ellei heillä ole omaa vakuutusta. Vakuutus on voimassa myös sellaisen ulkopuolisen henkilön hyväksi, johon vakuutettua omaisuutta koskeva vahingonvaara kohdistuu. Tällaisia kolmansia henkilöitä ovat esimerkiksi pankki kiinnityksenhaltijana sekä osamaksulla ostamasi omaisuuden osalta myyjä tai rahoitusyhtiö, jolle myyjä on siirtänyt sinulta olevan saatavansa. 2 VAKUUTUSSOPIMUKSEN VOIMASSAOLO Vakuutus on voimassa vuoden kerrallaan edellyttäen, että maksat vakuutusmaksut ajallaan. Halutessasi voit milloin tahansa irtisanoa vakuutuksen päättymään välittömästi. Lähivakuutus voi irtisanoa vakuutuksen vakuutuskauden vaihtuessa ja vakuutusmaksun laiminlyönnin takia myös kesken vakuutuskauden. ESINEVAKUUTUS Esinevakuutus on kattava ja hyvä turva kotiasi kohtaavien yllättävien vahinkojen varalle. Se antaa turvaa sekä rakennuksille että irtaimistolle. Tarkista seuraavan sivun taulukosta, mitä omaisuutta voit vakuuttaa. Irtaimiston vakuutusturva Esinevakuutuksella voidaan vakuuttaa vakuutuksenottajan ja hänen kanssaan samassa taloudessa vakituisesti asuvien henkilöiden eli vakuutettujen irtainta omaisuutta. Henkilön muuttaessa pysyvästi pois vakuutuksenottajan taloudesta vakuutusturva päättyy hänen osaltaan. Vakuutuksenottaja valitsee itse, mitä omaisuutta vakuuttaa ja mitä jättää vakuuttamatta. Vakuutettavia irtaimistoryhmiä ovat koti-irtaimisto ja vapaa-ajan asunnon irtaimisto. Koti-irtaimiston yhteydessä voit vakuuttaa omistamiasi ansiotyössä tarvittavia työvälineitä. Voit tarvittaessa vakuuttaa lisäksi euron määrään asti asuntoosakehuoneistosi sisäosat, TV-antennit ja parvekelasit,

3 (joista sinulla on kunnossapitovastuu asunto-osakeyhtiölain mukaan) tai vuokrahuoneistossasi teettämäsi sisustustyöt. Vakuutuksen kohteeksi valitut irtaimistoryhmät ja kotiirtaimiston yhteyteen tarvittaessa valitut osakehuoneiston sisäosat/vuokrahuoneistossa teettämäsi sisustustyöt ja ansiotyövälineet on yksilöity vakuutuskirjassa. Taulukosta näet, mikä omaisuus kuuluu vakuutuksen kohteiksi tekemiesi valintojen perusteella. Taulukossa on myös esimerkkejä irtaimistosta, joka ei ole vakuutuksen kohteena. Vakuutettu koti-irtaimisto huonekalut, pito- ja vuodevaatteet, talouskoneet Kuuluuko vakuutukseen ja -tavarat, kotielektroniikka sekä muut vakuutettujen kotitalouteen liittyvät tavanomaiset esineet rahat, muut maksuvälineet ja arvopaperit kyllä 500 euron määrään asti kyllä korut, jalometalliesineet, taide- ja antiikkiesineet, niitä vastaa-vat arvoesineet sekä kokoelmat yhteensä 5 000* euron määrään asti harrastuskäyttöön tarkoitetut kanootit, kajakit, soutujollat ja soutuveneet yhteensä kyllä euron määrään asti kyllä enintään 4,5 kw:n (6 hv) perämoottorit yhteensä enintään euron määrään asti harrastuskäyttöön tarkoitetut muut kuin edellä mainitut urheilu- ja harrastusvälineet yhteensä kyllä 5 000* euron määrään asti kyllä kotipuutarhan ja pihan hoitoon käytettävät puutarhatraktori sekä ulkopuolelta ohjattavat ruohonleikkuukone, puutarhajyrsin ja muut kotipuutarhan tavanomaiset työkoneet. kyllä Vakuutettu, (yhteensä euron määrään asti) alla mainituista erikseen sopien valittu vaihtoehto Kuuluuko vakuutukseen vuokrahuoneistossa asukkaan teettämät sisustustyöt osakehuoneiston sisäosat, joista asukkaalla on asunto-osakeyhtiölain mukainen kunnossapitovastuu sekä asukkaan asennuttamat tavanomaiset televisioantennit ja parvekelasit. Vakuutettuina ansiotyössä tarvittavat kyllä kyllä Kuuluuko vakuutukseen vakuutettujen omistamat työvälineet kyllä ansiotyössä käytettävät ATK-ohjelmat. ei * Taulukossa tähdellä merkittyjä määriä voi erikseen sopien muuttaa vapaa-ajan asunnon irtaimiston enimmäismäärän tason valinnan yhteydessä.

4 Vakuutettu vapaa-ajan asunnon Kuuluuko irtaimisto vakuutukseen huonekalut, pito- ja vuodevaatteet, talouskoneet ja -tavarat, kotielektroniikka sekä muut vakuutettujen vapaa-ajan asumiseen liittyvät tavanomaiset esineet kyllä harrastuskäyttöön tarkoitetut kanootit, kajakit, soutujollat ja soutuveneet yhteensä euron kyllä määrään asti enintään 4,5 kw.n (6 hv) perämoottorit yhteensä enintään euron määrään asti kyllä harrastuskäyttöön tarkoitetut muut kuin edellä mainitut urheilu- ja harrastusvälineet kyllä yhteensä 2 500* euron määrään asti kotipuutarhan ja pihan hoitoon käytettävät puutarhatraktori sekä ulkopuolelta ohjattavat ruohonleikkuukone, puutarhajyrsin ja muut kotipuutarhan tavanomaiset työkoneet. kyllä * Taulukossa tähdellä merkittyjä määriä voi erikseen sopien muuttaa vapaa-ajan asunnon irtaimiston enimmäismäärän tason valinnan yhteydessä. Muu irtaimisto Kuuluuko vakuutukseen moottorikäyttöiset ajoneuvot tai niiden osat tai niihin kiinteästi asennetut lisälaitteet ei hinattavat ajoneuvot tai niiden osat tai niihin kiinteästi asennetut lisälaitteet. ei henkilökohtaiset apuvälineet kuten hammas- ja muut proteesit ei esineet, joiden hallussapito tai käyttäminen on voimassa olevan lainsäädännön vastaista ei sähkövirta, käyttövesi tai kaasu ei kilpaurheilussa käytettävät urheiluvälineet ei Rakennuksen vakuutusturva Kodin esinevakuutuksella voit vakuuttaa asuinrakennuksen tontilla olevine rakennuksineen ja vapaa-ajan asunnon lisärakennuksineen. Rakennukset voit vakuuttaa myös niiden ollessa rakenteilla tai peruskorjattavana. Jos rakennuksesta yli puolet on muussa kuin asuinkäytössä, rakennusta ei voi vakuuttaa. Vakuutuksen kohteeksi valitut rakennukset on yksilöity vakuutuskirjassa. Vakuutetun asuin- ja vapaa-ajan asuntorakennuksen yhteydessä ovat vakuutuksen kohteena myös piha-alueen maaperä kasvustoineen euron määrään asti piha-alueella olevat, alle 5 m2:n kokoiset rakennelmat (esim. leikkimökki tai grillikatos) piha-alueella olevat kiinteät tavanomaiset rakenteet (esim. lipputanko, aita, lautasantenni). Esinevakuutuksen kohteena eivät ole vesialueet ja laiturit.

5 VALITSE OIKEA TURVATASO Voit valita kullekin vakuutettavalle rakennukselle sekä irtaimistoryhmälle sopivaksi katsomasi turvan tason kolmesta vaihtoehdosta. Valitsemasi turvatasot merkitään vakuutuskirjaan. Käy läpi eri vaihtoehdot oman Lähivakuutusasiantuntijasi kanssa ja kerro omat olosuhteesi, niin saat juuri sinun kotisi tarpeisiin mitoitetun vakuutusturvan. On järkevää ennakoida mahdollisia riskejä ja jakaa riskit niiden todennäköisyyden mukaan siten, että vakuutuksilla katat isommat riskit ja pienemmistä voit vastata itse. Kaavio eri turvatasojen perusteella korvattavista vahingoista Rikkoutumisvahingot MITÄ VAHINKOJA ESINEVAKUUTUS KOR- Varkaus- Murto- Ryöstö- Vahingonteko- Ilma-alus- Ympäristö- Vuotovahingot Palo- Räjähdys- Salamanisku- Myrskyvahingot Varkaus- Murto- Ryöstö- Vahingonteko- Ilma-alus- Ympäristö- Vuotovahingot Palo- Räjähdys- Salamanisku- Myrskyvahingot Palo- Räjähdys- Salamanisku- Myrskyvahingot Laaja turvataso Perusturvataso Suppea turvataso Laajaa turvatasoa voi tarvittaessa vielä täydentää kattamaan eräistä muitakin äkillisiä ja ennalta arvaamattomia vahinkoja kuin taulukossa on nimetty. Tällainen muu äkillinen ja ennalta arvaamaton esinevahinko voi 5 olla esimerkiksi pakasteiden sulaminen äkillisen sähkökatkoksen seurauksena. ASUMISEN KESKEYTYMINEN Vakuutuksesta korvataan lisäksi 85 % kohtuullisista, välttämättömistä lisäkustannuksista, joita aiheutuu siitä, että vakuutuspaikassa olevaa asuntoa ei voida käyttää kiinteistövakuutuksen tai tämän kotivakuutuksen perusteella korvattavissa olevan esinevahingon johdosta. Korvattavia kustannuksia ovat tilapäishuoneiston vuokra, varastointikustannukset, muuttoautokustannukset, ylimääräiset työ- ja koulumatkakustannukset. Korvaus on enintään euroa kuukaudessa ja enintään yhdeksän kuukauden ajalta. VAA Esimerkkejä vahingoista ja niiden korvaamisesta Korvaako, kun vahinko on Turvataso seuraavanlainen: laaja perus suppea Omakotitalo ja sisällä ollut irtaimisto tuhoutuvat kyllä kyllä kyllä tulipalossa. Salama iskee vapaa-ajan asuinrakennukseen. kyllä kyllä kyllä Myrsky vaurioittaa rakennuksen kattoa ja antennia. kyllä kyllä kyllä Kotiin murtaudutaan ja anastetaan irtaimistoa sekä kyllä kyllä ei sotketaan paikkoja.

6 Korvaako, kun vahinko on Turvataso seuraavanlainen: laaja perus suppea Lompakko ja kännykkä ryöstetään. kyllä kyllä ei Rakennuksen rikkoutuneesta käyttövesiputkesta virtaava vesi vaurioittaa rakennusta ja irtaimistoa. kyllä kyllä ei Polttoöljyä pääsee yllättäen omakotitalon maaperään ja kyllä kyllä ei saastuttaa sen. Pakastimen kylmälaite rikkoutuu ja pakasteet sulavat. kyllä ei ei Polkupyörä ja pyöräilijän asusteet vaurioituvat pyörällä kyllä ei ei kaaduttaessa. Putoava lasipullo vaurioittaa osakehuoneiston parkettia. kyllä ei ei Salaman aiheuttama ylijännite vaurioittaa televisiota ja kotitietokonetta. kyllä ei ei VAHINGOT, JOITA VAKUUTUS EI KORVAA Kodin esinevakuutukseen liittyy valitsemastasi turvatasosta riippumatta rajoitusehtoja, jotka rajaavat tietyn tyyppiset vahinkotapahtumat vakuutuksen korvauspiirin ulkopuolelle. Ohessa olevissa taulukoissa on kerrottu esimerkkejä vahingoista, joita esinevakuutus korvaa/ei korvaa. Yksityiskohtaiset rajoitukset löydät vakuutusehtojen kohdasta 5.4. Perehdy myös näihin rajoituksiin. Huomaa nämä rajoitukset: Tutustu myös muihin rajoituksiin vakuutusehdoista (kohta 5.4). Turvataso laaja perus suppea Katoaminen tai unohtuminen Vakuutettu jätti epähuomiossa kameransa näköalapaikalle. ei ei ei Huomattuaan tilanteen, hän kiiruhti paikalle, mutta kamera oli poissa. Arvoesineiden varkaus autosta Vakuutuksenottaja jätti matkapuhelimen auton etuistuimelle ei ei ei kaupassa käynnin ajaksi. Palattuaan autolle hän huomasi puhelimen varastetuksi. Vähitellen tapahtunut vahinko Vakuutettu polkupyörä ruostui, ei ei ei kun se oli yli talven ulkosalla. Urheiluvälineen rikkoutuminen sitä tarkoitukseensa käytettäessä Sukset katkesivat kaaduttaessa jyrkässä rinteessä. ei ei ei Silmälasit rikkoutuvat. ei ei ei Rakennusvirheestä aiheutunut vahinko Omakotirakennuksen ulkoseinä oli päällystetty rappauksella. Jonkin ajan ei ei ei kuluttua töiden valmistuttua seinäpäällyste irtosi, koska sideaine oli valittu väärin perustein. Asennus- tai käyttövirhe. Puutarhatraktoria käytettiin ohjeiden vastaisesti ilman voiteluöljyä ei ei ei bensiinin joukossa. Moottori leikkasi kiinni.

7 HUOMIOI MYÖS SEURAAVAT SEIKAT Korvausta ei makseta sellaisesta vahingosta, jonka vakuutettu on aiheuttanut tahallisesti. Jos vahinko aiheutuu törkeästä huolimattomuudesta, voidaan korvausta alentaa tai se evätä. Vakuutetun alkoholin tai huumausaineen käyttö voi aiheuttaa korvauksen alenemisen tai epäämisen, jos päihteiden käytöllä on ollut syy-yhteys vahingon syntyyn. ESINEVAKUUTUKSEN VOIMASSAOLO 1. Vakuutuskirjassa mainitussa sijaintipaikassa eli vakuutuspaikassa. Asuinhuoneiston ulkopuolella sijaitsevissa ullakko-, kellari- tai varastotiloissa tai yhteisessä käytössä olevissa urheilu- ja harrastevälinevarastoissa sekä tilapäisesti muualla vastaavissa tiloissa vakuutus on voimassa yhteensä euron määrään asti. 2. Suomessa: Koti-irtaimiston vakuutusturva on voimassa vakuutuspaikan lisäksi tilapäisesti siirrettynä muualle Suomessa yhteensä euron määrään asti (määrää voi muuttaa erikseen sopien) ja vapaa-ajan irtaimiston vakuutusturva euron määrään asti, enintään yhdeksän kuukauden ajan tarkoituksin, että irtaimisto palautuu vakuutuspaikkaan. Muutettaessa vakituisesta asunnosta toiseen vakituiseen asuntoon koti-irtaimiston esinevakuutus on voimassa sekä vanhassa että uudessa vakuutuspaikassa sekä kuljetuksen aikana niiden välillä 14 vuorokauden ajan muuton alkamisesta lukien. Ansiotyövälineiden osalta vakuutus on voimassa tilapäisesti työsuoritukseen liittyen Suomessa. 3. Ulkomaanmatkan aikana koti-irtaimiston vakuutusturva on voimassa yhteensä euron määrään asti (määrää voi muuttaa erikseen sopien) enintään 90 vuorokauden ajan siirron alkamisesta edellyttäen, että irtaimisto palautuu vakuutuspaikkaan edellä kerrotun ajan puitteissa. Moottoriajoneuvossa, matkailuperävaunussa, kevytperävaunussa, veneessä tai teltassa olevan irtaimiston vakuutus on voimassa yhteensä enintään euron määrään asti sisältäen äänitallenteita yhteensä enintään 200 euron määrään asti. OMAISUUDEN ARVON MÄÄRITYS Korvauksen yläraja ja vakuutusmaksun määräytymisperuste voi olla yksi alla olevista vaihtoehdoista. Rakennus 1. Täydestä arvosta vakuutettaessa ei tarvitse lainkaan määrittää korvauksen ylärajaa. Vahingon sattuessa arvioidaan rakennuksen tosiasiallinen arvo hetkeä ennen vahinkoa. Vakuutusmaksu määräytyy rakennuksen tyypin, valitun turvatason, kerrosalan ja eräiden muiden tietojen perusteella. 2. Määritellään korvauksen ylärajana oleva enimmäiskorvausmäärä. Muutoin perusteet ovat samat kuin edellä. 7

8 3. Määritellään vakuutusmäärä korvauksen ylärajaksi. Vakuutusmäärän tulee vastata rakennuksen oikeaa arvoa. Jos vakuutusmäärä poikkeaa merkittävästi rakennuksen oikeasta arvosta, on uhkana ali- tai ylivakuutus, joka vaikuttaa vahingosta suoritettavaan korvaukseen. Vakuutusmaksu määräytyy vakuutusmäärän perusteella. Irtain omaisuus 1. Valitaan enimmäiskorvausmäärä korvauksen ylärajaksi. Vakuutusmaksu määräytyy irtaimistoryhmän, valitun turvatason, pinta-alan ja eräiden muiden tietojen perusteella. Valittu enimmäiskorvausmäärän taso vaikuttaa lisäksi eräisiin muihin euromääräisiin ylärajoihin (vrt. taulukko sivulla 3). 2. Määritellään vakuutusmäärä korvauksen ylärajaksi. Vakuutusmäärän suuruus ei vaikuta muihin euromääräisiin ylärajoihin, vaan ne säilyvät samoina. NOUDATA OMAISUUDEN SUOJELUOHJEITA Vakuutusehtoihin sisältyvien suojeluohjeiden tarkoituksena on ennaltaehkäistä ja vähentää syntyviä vahinkoja. Tutustu huolellisesti suojeluohjeisiin. Noudattamalla suojeluohjeita suojaat omaisuuttasi ja vahingon sattuessa varmistat itsellesi vakuutusehtojen mukaisen korvauksen. Suojeluohjeiden laiminlyönnin seurauksena saatat menettää korvauksen tai saada siitä vain osan. Ohessa on kirjattu eräitä esimerkkejä esinevakuutukseen liittyvistä keskeisistä suojeluohjeista. Yleinen paloturvallisuus Asuin-, majoitus- ja loma-asuntorakennukset tulee varustaa palovaroittimin. Tupakointi vuoteessa on kielletty. Tulisijat ja lämmityslaitteet Lämmityslaitetta ei saa peittää. Vaatteiden kuivattaminen kiukaan yläpuolella tai sen välittömässä läheisyydessä on kielletty. Sähkölaitteet Sähköasennuksia saa tehdä vain siihen oikeutettu. Sähkölaitteiden toimintahäiriöt tulee selvittää ja korjata viipymättä. Sähkölaitteiden käytössä tulee noudattaa valmistajan antamia ohjeita. Vuotovahinkojen torjuminen Rakennuksen johtoverkkoa tulee suojella jäätymiseltä. Johtoverkko ja siihen liittyvät laitteet on tyhjennettävä vedestä, kun rakennus jätetään kylmänä vuodenaikana ilman riittävää lämmitystä ja valvontaa. Pesukoneen ja astianpesukoneen toimintaa tulee valvoa. Sulkuventtiilin tulee olla suljettuna, kun konetta ei käytetä. Laitteen liitännät tulee tehdä paikallisen vesilaitoksen ja laitevalmistajan ohjeiden mukaisesti. Murto- ja varkausvahingoilta suojautuminen Irtaimistoa ei saa polkupyörää ja tavanomaisesti piha-alueella pidettäviä piha- ja puutarhakalusteita lukuun ottamatta säilyttää ulkona, vaan lukitussa säilytystilassa.

9 Mukana olevaa omaisuutta on varkausvahingon varalta valvottava. Rahan ja muiden maksuvälineiden, arvokkaiden esineiden sekä optisten ja elektronisten laitteiden osalta valvonnan tulee olla jatkuvaa. Polkupyörän tulee varkauden varalta olla lukittuna Suomen Vakuutusyhtiöiden Keskusliiton hyväksymällä turvalukolla. Luettelo hyväksytyistä lukoista on saatavissa vakuutuksenantajan toimipisteissä. Pankki-, luotto- tai vastaavaan maksukorttiin kuuluvaa tunnuslukua ei saa säilyttää kortin yhteydessä eikä käyttää siten, että tunnusluku joutuu ulkopuolisen tietoon. Koneet ja laitteet Koneita ja laitteita on huollettava maahantuojan tai valmistajan edellyttämällä tavalla. OMAVASTUUN MERKITYS Vakuutuksenottaja osallistuu itse vahingon aiheuttamiin kustannuksiin maksamalla jokaisesta vahingosta vakuutuskirjaan merkityn omavastuuosuuden. Lähivakuutus vähentää tämän osuuden maksamastaan korvauksesta. Omavastuu lisää huolellisuutta ja alentaa vakuutusmaksua. Sinulla on mahdollisuus vaikuttaa omavastuun määrään ja tätä kautta myös vakuutusmaksuun. VAHINGON MÄÄRÄN LASKEMINEN Vakuutus korvaa aina vain todellisen menetyksen. Siksi vahingon määrää laskettaessa otetaan huomioon esineen tai rakennuksen ikä, kunto ja muut arvoon vaikuttavat tekijät. Omaisuuden iän ja kunnon vaikutus sen arvoon voi vaihdella paljonkin. Tämä on otettu huomioon vakuutusehdoissa. Korvausvelvollisuuden ylärajat määräytyvät seuraavasti: JÄLLEENHANKINTA-ARVON MUKAINEN KORVAUS Jos vaurioituneen rakennuksen tai muun kuin jäljempänä erikseen nimetyn irtaimiston arvo on juuri ennen vahinkoa ollut yli 50 % uuden vastaavan arvosta, maksetaan korvauksena korjauskustannukset tai hankitaan uusi vastaava omaisuus tilalle. Esimerkki: Vakuutettu 20 vuotta vanha omakotitalo tuhoutuu tulipalossa. Tilalle rakennetaan uusi talo. Kun rakennuksen arvo välittömästi ennen vahinkoa oli yli 50 % uuden vastaavan rakennuksen arvosta, korvataan rakennuksen jälleenhankinta-arvo eli uuden rakennuksen hankintakustannus. PÄIVÄNARVON MUKAINEN KORVAUS Jos vaurioituneen rakennuksen tai irtaimistoesineen arvo on juuri ennen vahinkoa ollut alle 50 % uuden vastaavan arvosta, maksetaan korvauksena tuhoutuneen omaisuuden arvo tai enintään omaisuuden arvoa vastaavat korjauskulut.

10 Esimerkki: Yli 60 vuotta vanhan rakennuksen katto repeytyy irti myrskyn voimasta. Uuden vastaavan rakennuksen jälleenhankinta-arvo on euroa ja vakuutetun rakennuksen arvo on ainoastaan euroa. Myrskyn aiheuttamia tuhoja voidaan vakuutuksesta korvata euron määrään saakka, mutta ei sen enempää. ERIKSEEN NIMETYN IRTAIMISTON VAHIN- KOJEN KORVAAMINEN Irtaimistoon kuuluvien esineiden käyttöikä vaihtelee suuresti. Eräiden esineiden, kuten matkapuhelimien, mikrotietokoneiden ja käyttövaatteiden, arvo alenee merkittävästi nopeammin kuin esimerkiksi kodinkoneiden. Nämä seikat on huomioitu vakuutusehtoissa korvauksen enimmäismäärää koskevissa säännöissä. Omaisuus vähennys vuodessa ansiotyössä käytettävät työvälineet 20 % tietokoneet oheislaitteineen, valmisohjelmat, pc- ja konsolipelit 20 % sekä ääni- ja kuvatallenteet jääkaappi, pakastin, astian- ja pyykinpesukone, kuivauskaappi ja 8 % -rumpu ja muut irtaimiston kodinkoneet käyttövaatteet, asusteet ja jalkineet 20 % matkapuhelimet oheislaitteineen 20 % polkupyörät ja niiden osat 10 % silmälasit 20 % sähkö- ja polttomoottorikäyttöiset työkalut sekä kiinteistön hoitoon 10 % käytettävät koneet ja laitteet televisio, äänentoistolaitteet, radio, video ja muu kotielektroniikka 8 % sekä optiset laitteet urheiluvälineet 20 % 10 Esimerkki: Televisio rikkoutuu käyttökelvottomaksi. Televisio on kolme vuotta vanha ja vastaavan uuden laitteen hankintahinta on 700 euroa. Jälleenhankintahinnasta vähennetään ikävähennyksenä 2 vuotta x 8 % vuodessa eli 16 % (112 euroa). Korvauksena maksetaan laitteen ikävähennyksin laskettu päivänarvo 588 euroa. Mikäli televisio olisi voitu korjata vahinkoa edeltävään kuntoon, olisi korjauskulut korvattu täysimääräisesti aina television päivänarvoon asti (588 euroa).

11 RAKENNUKSEN VUOTOVAHINKOJEN KOR- VAAMINEN Rakennuksen vesiputkista vuotava vesi aiheuttaa paljon vahinkoa. Putkiston iällä on selvä vaikutus vuotovahingon syntymiseen. Mitä vanhempi putkisto rakennuksessa on, sitä todennäköisempi on myös vuotovahinko. Siksi vaurioituneen putkiston ikä vaikuttaa myös korvauksen määrään. RAKENNUKSEEN KIINTEÄSTI ASENNETTU- JEN KONEIDEN JA LAITTEIDEN KORVAAMI- NEN Rakennukseen asennetut koneet ja laitteet on jaettu kahteen ryhmään: 1) koneet, joiden todennäköinen käyttöikä on alle 20 vuotta ja 2) putket ja johtimet, joiden todennäköinen käyttöikä on alle 40 vuotta. Tämä otetaan huomioon korvausta laskettaessa. Putkiston tai käyttölaitteen iän ollessa alle 10 vuotta on vakuutuskorvaus 100 % vahingon määrästä. Jos putkiston tai käyttölaitteen ikä on vähintään 10 vuotta, vähennetään kustannuksista ikävähennyksenä 1 % kultakin koneen tai laitteen käyttöönottovuotta seuranneelta, vahingon tapahtuma-ajankohtaan mennessä päättyneeltä täydeltä kalenterivuodelta. Vähennys on kuitenkin enintään 30 % ja ikävähennyksen kokonaismäärä on enintään euroa. Esimerkki: Vesiputken vauriokohdasta on vuotanut vettä asuinrakennuksen rakenteisiin. Talon putkiston iän perusteella (17 vuotta) ikävähennys tehdään 17 vuodelta. Korjauskulut ovat euroa. Korvauksena maksetaan korjauskuluista 83 % eli euroa. Esimerkki: Asuinrakennuksen lämminvesivaraaja on 6 vuotta vanha ja vaurion korjaaminen maksaa 500 euroa. Varaajan käyttöikään perustuva 6 %:n vuotuinen vähennys käyttöönottovuotta seuranneilta vuosilta on yhteensä 150 euroa. Vakuutuskorvauksen määrä on 500 euroa vähennettynä 150 eurolla eli 350 euroa. ESINEVAKUUTUKSEN OMAVASTUU JA ENIMMÄISKORVAUSMÄÄRÄ Vakuutuskorvauksesta vähennetään vakuutuskirjaan merkitty omavastuu; myös edellä esitetyissä esimerkkitapauksissa. Jos omaisuutta vakuutettaessa on sovittu enimmäiskorvausmäärästä tai vakuutusmäärästä, on tämä vakuutuskirjaan merkitty määrä korvausvelvollisuuden ylimpänä rajana jokaisesta vahingosta. 11

12 MITKÄ OVAT KORVAUKSEN SUORITTAMIS- TAVAT Vahingoittunut omaisuus korvataan ensisijaisesti korjauttamalla vahingoittunut esine. Jos korjauskustannukset ylittävät korvaussääntöjen mukaan määritellyn omaisuuden arvon, korvaus on kuitenkin enintään välittömästi ennen vahinkoa olleen omaisuuden arvon suuruinen. Korjauskustannuksina korvataan ne kohtuulliset ja tarpeelliset kustannukset, jotka ovat syntyneet vahingoittuneen omaisuuden saattamisesta vahinkoa edeltäneeseen kuntoon. Lähivakuutuksella on oikeus korvauksen rahana maksamisen asemasta hankkia tilalle vastaava omaisuus tai korjauttaa vahingoittunut omaisuus. Mikäli korvaus kuitenkin suoritetaan rahana, korvauksen enimmäismäärä määräytyy sen mukaan, mitä vakuutuksenantaja itse hankkiessaan olisi esineestä maksanut sen myyjälle tai itse korjauttaessaan olisi maksanut korjauskustannuksista korjauttajalle. VASTUUVAKUUTUS MIKSI SINUN KANNATTAA OTTAA VASTUU- VAKUUTUS Vastuuvakuutuksen tarkoituksena on korvata vakuutetun toiselle aiheuttamat henkilö- tai esinevahingot, joista hän on Suomen voimassa olevan oikeuden mukaan korvausvastuussa huolehtia vahingonkorvauksen perusteiden ja määrän selvityksestä edustaa tai avustaa vakuutettua neuvotteluissa korvauksenvaatijan kanssa hoitaa tai korvata oikeudenkäynti, jos korvauskysymys joutuu oikeuskäsittelyyn. VAKUUTETUT Vakuutettuja ovat sinun lisäksesi samassa taloudessa kanssasi vakituisesti asuvat henkilöt, ellei heillä ole omaa vakuutusta. Vastuuvakuutus koskee yksityishenkilönä aiheuttamianne vahinkoja. Jälleenhankinta-arvon mukainen korvaus maksetaan aina kahdessa erässä. Ensin maksetaan päivänarvon mukainen korvaus. Kun vakuutuksenottaja on hankkinut uuden esineen vahingoittuneen tilalle viimeistään kahden vuoden sisällä, maksetaan loppukorvaus. VAKUUTUKSEN VOIMASSAOLOALUE Vastuuvakuutus on voimassa kaikkialla Suomessa ja ulkomaanmatkan aikana enintään 90 vuorokauden ajan matkan alkamisajankohdasta lukien. 12

13 MITÄ VASTUUVAKUUTUS KORVAA Vastuuvakuutuksesta korvataan vakuutetun huolimattomuudella tai varomattomuudella toiselle aiheuttama henkilö- tai esinevahinko, josta vakuutettu on Suomen voimassa olevan oikeuden mukaan korvausvastuussa. Korvausvastuun tulee perustua vakuutuskauden aikana todettuun tekoon tai laiminlyöntiin. Esimerkki: Vakuutettu törmää polkupyörällä pysäköintialueen poikki ajaessaan pysäköityyn henkilöautoon, joka vaurioituu. Koska vakuutettu on Suomen voimassa olevan oikeuden, eli tässä tapauksessa tieliikennelain perusteella, vastuussa aiheuttamastaan vahingosta, katetaan vastuuvakuutuksen perusteella aiheutuneet vahingot omavastuuosuudella vähennettynä. Vakuutuksesta korvataan perheessänne seuraeläimenä pidettävän koiran puremalla tai raapimalla aiheuttama henkilövahinko. Tässä tapauksessa korvaus maksetaan, vaikka kukaan vakuutetuista ei olisi menetellyt huolimattomasti koiran kasvattamisessa tai valvonnassa. VASTUUVAKUUTUKSEEN LIITTYVÄT RA- JOITUKSET Vastuuvakuutus ei korvaa vahinkoa, jonka vakuutettu aiheuttaa tahallaan. Poikkeuksellisesti korvataan kuitenkin alle 12-vuotiaan vakuutetun tahallaankin aiheuttamat vahingot. Jos vakuutettu aiheuttaa vahingon törkeällä huolimattomuudella taikka ollessaan alkoholin tai huumausaineen vaikutuksen alaisena ja tämä seikka on vaikuttanut vahinkoon, voidaan korvausta alentaa tai jopa evätä se kokonaan. Eräät vahingot on lisäksi tapaustyypiltään rajattu vastuuvakuutuksen korvauspiirin ulkopuolelle. Vastuuvakuutuksesta ei korvata esimerkiksi toisen omistamalle, vahingon aiheuttamishetkellä vakuutetun valmistettavana, asennettavana, korjattavana, säilytettävänä taikka muulla tavoin käsiteltävänä tai huolehdittavana olleelle omaisuudelle aiheutettua vahinkoa vakuutetun hallussa, lainassa tai muutoin hänen hyödykseen käytettävänä olleelle omaisuudelle aiheutunutta vahinkoa vahinkoa, jonka vakuutettu aiheuttaa työtehtävässä toisen palveluksessa taikka ammatti-, elinkeino- tai muussa ansiotoiminnassa. Esimerkki rajoituksen soveltamisesta: Vakuutettu lainaa tuttavaltaan henkilöautoa. Hän menettää liukkaalla tiellä ajoneuvon hallinnan, jonka seurauksena auto suistuu tieltä ja vaurioituu. Vakuutettu on kyllä Suomen voimassa olevan oikeuden perusteella vastuussa aiheuttamastaan vahingosta. Koska henkilöauto oli vakuutetulla lainassa vahingon tapahtuessa, tulee edellä kerrottu toisena oleva rajoitus sovellettavaksi, eikä vastuuvakuutuksen perusteella voida korvausta suorittaa. 13

14 VAHINGON JA KORVAUKSEN MÄÄRÄ Maksettava korvaus määritellään vahingonkorvauslain ja maamme muun voimassa olevan oikeuden mukaan. Esinevahingoissa korvataan omaisuuden vahingoittumisesta tai tuhoutumisesta aiheutunut todellinen vahinko sekä vahinko, joka omistajalle aiheutuu esineen käytön estymisestä. Henkilövahinkojen osalta korvataan muun muassa sairaala-, lääke- ja lääkärikulut sekä mahdollinen ansionmenetys. Lisäksi vakuutuksen perusteella maksetaan korvausta kivusta ja särystä sekä mahdollisesta pysyvästä viasta tai haitasta. OMAVASTUU JA ENIMMÄISKORVAUSMÄÄ- RÄ Vakuutettu osallistuu itse vahingon aiheuttamiin kustannuksiin omavastuun määrällä. Sekä omavastuu että ylin korvausmäärä kussakin vahinkotapauksessa on mainittu vakuutuskirjassa. MISSÄ ASIOISSA VAKUUTUSTA VOIDAAN KÄYTTÄÄ Oikeusturvavakuutus koskee vakuutetun yksityiselämään liittyviä asioita. Vakuutusta voidaan käyttää riitaja hakemusasioissa sekä jäljempänä mainituin rajoituksin rikosasioissa. Riita- ja hakemusasiat Vakuutus on käytettävissä asioissa, jotka koskevat perusteeltaan tai määrältään riitaista vaadetta. Esimerkki: Vakuutettu on teettänyt asuinrakennuksessaan remontin. Työn jälki ei tyydytä vakuutettua ja hän vaatii remontin tehneeltä yritykseltä hinnanalennusta. Yrittäjä kiistää vakuutetun vaatimuksen vedoten työn asianmukaisuuteen. Vaatimus on kiistetty ja riita syntynyt. Lue lisää vastuuvakuutuksesta vakuutusehdoista. OIKEUSTURVAVAKUUTUS Oikeusturvavakuutus antaa mahdollisuuden turvautua tarvittaessa pätevän lakimiehen apuun oikeudellisten riitojen ratkaisemiseksi. VAKUUTETUT Rikosasiat Vakuutusta voidaan käyttää, kun vakuutettu on asianomistajana rikosasian oikeudenkäynnissä ja esittää siellä vahingonkorvaus- tai muita yksityisoikeudellisia vaatimuksia, jotka vastaaja on kiistänyt vakuutettu on vastaajana asianomistajan ajamassa rikosjutussa, jossa virallinen syyttäjä ei yhdy asianomistajan syytteeseen. Vakuutettuja ovat sinun ohellasi kanssasi samassa taloudessa vakituisesti asuvat henkilöt, jollei heillä ole omaa vakuutusta. 14

15 OIKEUSTURVAEDUN MYÖNTÄMISEN EDEL- LYTYKSET Riidan tai syytteen tulee olla sellainen, että se käsitellään tai voitaisiin käsitellä käräjä- tai asunto-oikeudessa sekä näiden muutoksenhakuasteissa, muissa Pohjoismaissa edellä mainittuja vastaavissa tuomioistuimissa taikka välimiesmenettelyssä. Vakuutus ei kata asian käsittelyä muissa tuomioistuimissa tai viranomaisissa. Vakuutuksen korvauspiirin ulkopuolella ovat täten esimerkiksi lääninhallituksessa tai hallinto-oikeudessa, vakuutusoikeudessa sekä korkeimmassa hallinto-oikeudessa käsiteltävät asiat. Oikeusturvaedun myöntäminen edellyttää, että riita on syntynyt (vaatimus riitautettu) tai syyte tullut vireille vakuutuksen voimassaoloaikana. Jos vakuutus on ollut voimassa vakuutustapahtuman sattuessa vähemmän kuin kaksi vuotta, tulee myös niiden seikkojen, joihin riita, vaatimus tai syyte perustuu, olla syntynyt vakuutuksen voimassaoloaikana. Katso myös vakuutusehdoista kohta 4.1. KESKEISET RAJOITUKSET Oikeusturvavakuutus ei koske esimerkiksi ansiotyöhön tai muuhun tulon hankkimiseen liittyviä juttuja avioeroon tai yhteiselämän lopettamiseen liittyviä juttuja rikosasioita, joissa virallinen syyttäjä vaatii vakuutetulle rangaistusta. Esimerkki rajoituksen soveltamisesta: Vakuutetun työsuhde purettiin, koska työnantaja katsoi hänen olevan sopimaton tehtäväänsä. Vakuutettu vaatii korvausta työsuhteen laittomasta päättämisestä. Työnantaja kiistää vaatimuksen perusteettomana. Vaikka vaatimus on kiistetty ja riita syntynyt, ei vakuutus ole käytettävissä, koska juttu liittyy vakuutetun ansiotyöhön. MITÄ OIKEUSTURVAVAKUUTUS KORVAA Vakuutuksesta korvataan jutun hoitamisen kannalta kohtuulliset ja tarpeelliset kustannukset. Korvattavia kustannuksia ovat esimerkiksi asianajopalkkiot, oikeudenkäyntimaksut sekä todistajille maksetut palkkiot. MITÄ VAKUUTUS EI KORVAA Oikeusturvavakuutuksesta ei korvata ennen oikeudenkäyntiä aiheutuneita kustannuksia riidoissa, joissa edellytyksenä riidan saattamiselle tuomioistuimen tutkittavaksi on jokin oikeustoimi taikka jossakin elimessä tai toimituksessa tehty päätös (esimerkiksi perinnönjako tai yksityistietoimitus) vastapuolen oikeudenkäyntikuluja, joita vakuutettu tuomitaan maksamaan vakuutetun omia kustannuksia jutun hoitamiseksi oikeuden päätöksen täytäntöönpanosta aiheutuvia kustannuksia. 15

Pohjolan Mittaturva. Kodin ja perheen vakuutukset. Ovathan vakuutuksesi oikein mitoitetut?

Pohjolan Mittaturva. Kodin ja perheen vakuutukset. Ovathan vakuutuksesi oikein mitoitetut? Pohjolan Mittaturva Kodin ja perheen vakuutukset Ovathan vakuutuksesi oikein mitoitetut? Tämä tuoteseloste kertoo Mittaturvasta Tuoteseloste on voimassa 1.1.2009 alkaen. Mittaturva on joustava vakuutussopimus.

Lisätiedot

POHJANTÄHTITURVA KODILLE

POHJANTÄHTITURVA KODILLE POHJANTÄHTITURVA KODILLE Vakuutusehdot voimassa 1.7.2013 alkaen SISÄLLYSLUETTELO POHJANTÄHTITURVA KODILLE VV110 SISÄLTÖ 10 VV120 POHJANTÄHTIBONUS 10 1 Yleistä bonuksesta 10 2 Bonuksen kertyminen ja väheneminen

Lisätiedot

Yksilöllistä TURVAA KODILLESI. Vakuutusopas If Kotivakuutus, voimassa 1.1.2015 alkaen

Yksilöllistä TURVAA KODILLESI. Vakuutusopas If Kotivakuutus, voimassa 1.1.2015 alkaen Yksilöllistä TURVAA KODILLESI Vakuutusopas If Kotivakuutus, voimassa 1.1.2015 alkaen IF KOTIVAKUUTUS Sisällys Perusasioita, jotka on hyvä tietää... 3 Kotivakuutus korvaa, kun vahinko yllättää... 3 Valitse

Lisätiedot

Pohjolan Mittaturva. Kodin ja perheen henkilö- ja omaisuusvakuutukset

Pohjolan Mittaturva. Kodin ja perheen henkilö- ja omaisuusvakuutukset Pohjolan Mittaturva Kodin ja perheen henkilö- ja omaisuusvakuutukset Tuoteseloste voimassa 1.1.2011 alkaen. Kodin ja perheen henkilö- ja omaisuusvakuutukset Hyödynnä verkkopalvelut Verkkopalvelussa voit

Lisätiedot

Pohjolan Mittaturva. Kodin ja perheen henkilö- ja omaisuusvakuutukset. Yhdessä hyvä tulee.

Pohjolan Mittaturva. Kodin ja perheen henkilö- ja omaisuusvakuutukset. Yhdessä hyvä tulee. Pohjolan Mittaturva Kodin ja perheen henkilö- ja omaisuusvakuutukset Yhdessä hyvä tulee. Vakuutukset verkossa Tuoteseloste voimassa 1.1.2012 alkaen. Helpointa vakuutusten ostaminen on verkkokaupassa. Kerro

Lisätiedot

Valtionhallinnon matkavakuutukset. Vakuutusehdot Voimassa 1.11.2008 alkaen. Keskinäinen Vakuutusyhtiö Tapiola

Valtionhallinnon matkavakuutukset. Vakuutusehdot Voimassa 1.11.2008 alkaen. Keskinäinen Vakuutusyhtiö Tapiola Keskinäinen Vakuutusyhtiö Tapiola Valtionhallinnon matkavakuutukset Vakuutusehdot Voimassa 1.11.2008 alkaen Matkustajavakuutus Komennusvakuutus Matkatavaravakuutus Matkavastuuvakuutus SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

Kotivakuutus Tuotetiedot

Kotivakuutus Tuotetiedot Kotivakuutus Tuotetiedot Voimassa 1.1.2015 alkaen Tuoteselosteesta saat tarvitsemasi tiedot voidaksesi valita tarpeitasi parhaiten vastaavan vakuutuksen. Vakuutusturva on selostettu oleellisimmilta osilta.

Lisätiedot

Global Business Travel -vakuutus

Global Business Travel -vakuutus Global Business Travel -vakuutus ehdot voimassa 1.1.2009 alkaen D 3.4 www.if.fi/travel Tämä on käännös alkuperäisistä englanninkielisistä ehdoista. Mikäli ehtojen sanamuoto poikkeaa toisistaan sovelletaan

Lisätiedot

Henkilövakuutusehdot, EHTO HEN 100.15, voimassa 1.1.2015 alkaen

Henkilövakuutusehdot, EHTO HEN 100.15, voimassa 1.1.2015 alkaen Henkilövakuutusehdot, EHTO HEN 100.15, voimassa 1.1.2015 alkaen henkilövakuutustuotteet If Henkilövakuutukseen voi sisältyä Turvat hoitokulujen (3.1) ja lyhytaikaisen työkyvyttömyyden (3.4) varalta, Turvat

Lisätiedot

Turvanasi MATKALLA MAAILMALLA. Vakuutusopas If Matkavakuutus, voimassa 1.1.2015 alkaen

Turvanasi MATKALLA MAAILMALLA. Vakuutusopas If Matkavakuutus, voimassa 1.1.2015 alkaen Turvanasi MATKALLA MAAILMALLA Vakuutusopas If Matkavakuutus, voimassa 1.1.2015 alkaen IF MATKAVAKUUTUS Sisällys Onnellista matkaa onhan matkavakuutus kunnossa!................ 3 Matkavakuutus turvanasi...

Lisätiedot

Tekniikan Akateemisten liiton tapaturma- ja matkavakuutus. Voimassa 1.1.2013 alkaen.

Tekniikan Akateemisten liiton tapaturma- ja matkavakuutus. Voimassa 1.1.2013 alkaen. Tekniikan Akateemisten liiton tapaturma- ja matkavakuutus Voimassa 1.1.2013 alkaen. 1 Tämä tuoteseloste antaa yleiskuvan TEK:n tapaturma- ja matkavakuutuksesta. Tarkemmat tiedot löydät vakuutusehdoista.

Lisätiedot

SUPEREURO. Matkavakuutusopas. Voimassa 1.1.2011 alkaen. www.eurooppalainen.fi. Matkavakuutuksia jo vuodesta 1922.

SUPEREURO. Matkavakuutusopas. Voimassa 1.1.2011 alkaen. www.eurooppalainen.fi. Matkavakuutuksia jo vuodesta 1922. SUPEREURO Matkavakuutusopas Voimassa 1.1.2011 alkaen. www.eurooppalainen.fi Matkavakuutuksia jo vuodesta 1922. Tässä oppaassa: l lyhyt selostus matkavakuutuksesta l matkavakuutusehdot Tarkat tiedot matkavakuutuksista

Lisätiedot

Vakuutus korvaa Vakuutusmäärä (EUR) Omavastuu Matkasairauden ja -tapaturman aiheuttamat hoitokulut - kotimaanmatkoilla. 50 - ulkomaanmatkoilla

Vakuutus korvaa Vakuutusmäärä (EUR) Omavastuu Matkasairauden ja -tapaturman aiheuttamat hoitokulut - kotimaanmatkoilla. 50 - ulkomaanmatkoilla *TUOTE-ESITE: Matkavakuutus Ålandsbankenin MasterCard Premium Gold, MasterCard Private Banking Gold, Visa Debit Premium Banking ja Visa Debit Private Banking, MasterCard Betal- och Kreditkort Premium Banking

Lisätiedot

Ryhmämatkavakuutus Kirkon Nuorisotyöntekijöiden Liiton jäsenille. Vakuutusehdot voimassa 1.12.2012 alkaen Vakuutusnumero 102-3805.

Ryhmämatkavakuutus Kirkon Nuorisotyöntekijöiden Liiton jäsenille. Vakuutusehdot voimassa 1.12.2012 alkaen Vakuutusnumero 102-3805. Ryhmämatkavakuutus Kirkon Nuorisotyöntekijöiden Liiton jäsenille Vakuutusehdot voimassa 1.12.2012 alkaen Vakuutusnumero 102-3805 Sisällys 1. Ryhmämatkavakuutus 2 2. Vakuutetut ja edunsaajat 2 2.1 Edunsaajat

Lisätiedot

POHJOLAN MITTATURVA. Tuoteseloste voimassa 1.1.2015 alkaen. SISÄLLYS. Vakuutukset verkossa. Soita meille. Keskitä. Saat etuja.

POHJOLAN MITTATURVA. Tuoteseloste voimassa 1.1.2015 alkaen. SISÄLLYS. Vakuutukset verkossa. Soita meille. Keskitä. Saat etuja. Matkavakuutus POHJOLAN MITTATURVA Tuoteseloste voimassa 1.1.2015 alkaen. Vakuutukset verkossa www.op.fi www.pohjola.fi www.eurooppalainen.fi Verkkopalvelussamme voit ostaa vakuutuksia hakea korvausta tehdä

Lisätiedot

SUPEREURO. Matkavakuutusopas. Voimassa 1.1.2015 alkaen. www.eurooppalainen.fi. Matkavakuutuksia jo vuodesta 1922.

SUPEREURO. Matkavakuutusopas. Voimassa 1.1.2015 alkaen. www.eurooppalainen.fi. Matkavakuutuksia jo vuodesta 1922. SUPEREURO Matkavakuutusopas Voimassa 1.1.2015 alkaen. www.eurooppalainen.fi Matkavakuutuksia jo vuodesta 1922. TÄSSÄ OPPAASSA lyhyt selostus matkavakuutuksesta matkavakuutusehdot Tarkat tiedot matkavakuutuksista

Lisätiedot

Kodin omaisuusvakuutusehdot EHTO OMA 200.12, voimassa 1.1.2015 alkaen

Kodin omaisuusvakuutusehdot EHTO OMA 200.12, voimassa 1.1.2015 alkaen Kodin omaisuusvakuutusehdot EHTO OMA 200.12, voimassa 1.1.2015 alkaen Kodin omaisuusvakuutuksen kokonaisuus muodostuu vakuutuskirjasta, näistä vakuutusehdoista ja yleisistä sopimusehdoista. SISÄLTÖ Vakuutusehdoissa

Lisätiedot

Matkatavara- ja matkavastuuvakuutus

Matkatavara- ja matkavastuuvakuutus Vakuutusehdot Voimassa 1.1.2010 alkaen Matkatavara- ja matkavastuuvakuutus Yritykset ja yhteisöt Sisällysluettelo 1 Vakuutetut ja korvauksen saaja 2 1.1 Vakuutetut 2 1.2 Korvauksen saaja 2 2 Vakuutuksen

Lisätiedot

TALONRAKENTAJAN JA REMONTOIJAN VAKUUTUKSET ohjeita kuluttajille Teksti Mira Aarre, Vakuutus- ja rahoitusneuvonta 18.11.2011

TALONRAKENTAJAN JA REMONTOIJAN VAKUUTUKSET ohjeita kuluttajille Teksti Mira Aarre, Vakuutus- ja rahoitusneuvonta 18.11.2011 VAKUUTUS- JA RAHOITUSNEUVONTA Porkkalankatu 1 00180 HELSINKI Puh. (09) 6850 120 Telekopio (09) 6850 1220 www.fine.fi TALONRAKENTAJAN JA REMONTOIJAN VAKUUTUKSET ohjeita kuluttajille Teksti Mira Aarre, Vakuutus-

Lisätiedot

POHJOLAN KIINTEISTÖVAKUUTUKSET

POHJOLAN KIINTEISTÖVAKUUTUKSET Vakuutusehdot 1.1.2014 KI 01 POHJOLAN KIINTEISTÖVAKUUTUKSET Kiinteistövakuutus ja Kiinteistön täysarvovakuutus SISÄLLYSLUETTELO KIINTEISTÖVAKUUTUKSET... 2 Vakuutuksen rakenne... 2 ES ESINEVAKUUTUS... 2

Lisätiedot

YRITYSYKKÖNEN SISÄLLYSLUETTELO. Yleiset vakuutusehdot Voimassa 1.1.2009 alkaen YH 04

YRITYSYKKÖNEN SISÄLLYSLUETTELO. Yleiset vakuutusehdot Voimassa 1.1.2009 alkaen YH 04 YRITYSYKKÖNEN Yleiset vakuutusehdot Voimassa 1.1.2009 alkaen YH 04 SISÄLLYSLUETTELO VAKUUTUKSEN RAKENNE... 3 ES ESINEVAKUUTUS... 3 ES 1 VAKUUTUKSEN TARKOITUS... 3 ES 2 VAKUUTUKSEN KOHDE... 3 2.1 Vakuutuksen

Lisätiedot

POHJANTÄHTITURVA YRITYKSELLE. Esite voimassa 1.4.2011 alkaen

POHJANTÄHTITURVA YRITYKSELLE. Esite voimassa 1.4.2011 alkaen POHJANTÄHTITURVA YRITYKSELLE Esite voimassa 1.4.2011 alkaen 2 SISÄLLYSLUETTELO POHJANTÄHTITURVA YRITYKSESI TURVAKSI 4 Mikä on Pohjantähtiturva? 4 Yksilöllistä vakuutusturvaa ja parempaa palvelua 4 Mitä

Lisätiedot

Autovakuutus Vakuutusehdot 31 H

Autovakuutus Vakuutusehdot 31 H Autovakuutus Vakuutusehdot 31 H Voimassa 1.1.2013 alkaen Sisällysluettelo: 10. Vakuutuksen sisältö 20. Esinevakuutus 21. Vakuutuksen tarkoitus 22. Vakuutuksen kohde 22.6 Arviointitaulukko 23. Vakuutuksen

Lisätiedot

KASKOVAKUUTUSEHDOT EHTO AUT 640.18, voimassa 16.5.2015 alkaen

KASKOVAKUUTUSEHDOT EHTO AUT 640.18, voimassa 16.5.2015 alkaen Kaskovakuutuksen sisältö muodostuu vakuutuskirjasta, näistä vakuutusehdoista ja yleisistä sopimusehdoista. ERÄITÄ KASKOVAKUUTUKSEN YLEISIÄ SÄÄNTÖJÄ... 1 1 VAKUUTUKSEN VOIMASSAOLO... 1 2 VAKUUTUKSEN KOHDE...

Lisätiedot

Uuden yrityksen Starttivakuutus

Uuden yrityksen Starttivakuutus TUOTESELOSTE Voimassa 1.1.2009 alkaen Uuden yrityksen Starttivakuutus Pohjola haluaa auttaa uutta yrittäjää alkutaipaleella. Vakuuttamisen pitää olla helppoa ja sopivan hintaista, mutta turvan tulee olla

Lisätiedot

Ajoneuvovakuutukset TUOTESELOSTE. Vakuutusturvaa yrityksen ajoneuvoille. Autovakuutuksella vakuutetaan ajoneuvo tärkeimpine varusteineen

Ajoneuvovakuutukset TUOTESELOSTE. Vakuutusturvaa yrityksen ajoneuvoille. Autovakuutuksella vakuutetaan ajoneuvo tärkeimpine varusteineen TUOTESELOSTE Tuoteseloste on voimassa 1.1.2010 alkaen Ajoneuvovakuutukset Tämän tuoteselosteen tarkoituksena on kertoa pääasiat yritysten, julkisyhteisöjen, ammatinharjoittajien ja yrityssidonnaisten asiakasryhmien

Lisätiedot

Turvana ELÄMÄSI ERI VAIHEISSA. Vakuutusopas If Henkilövakuutus, voimassa 1.1.2015 alkaen

Turvana ELÄMÄSI ERI VAIHEISSA. Vakuutusopas If Henkilövakuutus, voimassa 1.1.2015 alkaen Turvana ELÄMÄSI ERI VAIHEISSA Vakuutusopas If Henkilövakuutus, voimassa 1.1.2015 alkaen IF HENKILÖVAKUUTUS Sisällys Perusasioita, jotka on hyvä tietää... 3 Ylläpidä vakuutusturvaasi... 3 Oikea tieto takaa

Lisätiedot

Valintaopas lasten sairauskuluvakuutuksista

Valintaopas lasten sairauskuluvakuutuksista Valintaopas lasten sairauskuluvakuutuksista Tulvavahinkojen korvaaminen kotivakuutuksista - Vertailu kolmen eri vakuutusyhtiön korvauksista Marjo Ylönen 13.6.2013 Vakuutus- ja rahoitusneuvonta FINE Valintaopas

Lisätiedot

YLEISET SOPIMUSEHDOT EHTO YLE 900.9, voimassa 1.1.2014

YLEISET SOPIMUSEHDOT EHTO YLE 900.9, voimassa 1.1.2014 Yleiset sopimusehdot perustuvat vakuutussopimuslakiin (543/94). Vakuutussopimukseen sovelletaan myös sellaisia vakuutussopimuslain säännöksiä, joita ei jäljempänä ole esitetty. Vakuutussopimuksen yleiset

Lisätiedot

AUTOVAKUUTUSEHDOT. Voimassa 1.1.2013 alkaen AU YR 13

AUTOVAKUUTUSEHDOT. Voimassa 1.1.2013 alkaen AU YR 13 AUTOVAKUUTUSEHDOT Voimassa 1.1.2013 alkaen AU YR 13 AUTOVAKUUTUSEHDOT...2 10 YLEISTÄ...2 20 VAKUUTUKSEN KOHDE...2 21 VAKUUTUKSEN VOIMASSAOLOALUE...3 22 KORVATTAVAT VAHINGOT JA NIIHIN LIITTYVÄT RAJOITUKSET...3

Lisätiedot