Matkaraportti Sophia University, Tokyo, Japan Syksy 2011

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Matkaraportti Sophia University, Tokyo, Japan Syksy 2011"

Transkriptio

1 Matkaraportti Sophia University, Tokyo, Japan Syksy 2011 Jan Pakarinen k90416

2 Valmistautuminen vaihtoon Paperiasiat Sophia lähetti kaiken tarpeellisen materiaalin vaihtokoordinaattorin kautta joko sähköpostilla tai kirjeitse. Sophialle ja Japanin valtiolle meneviä papereita täytellessä menee päivä jos toinenkin, vaikkei niissä sinänsä ole mitään ihmeellistä. Tärkeimpänä joutuu miettimään, millaisen asuntoratkaisun haluaa ja haluaako hankkia asunnon koulun kautta, sekä millaisen stipendihakemuksen kirjoittaa. Japanin valtio tarjoaa kaikille vaihtoon tulijoille koulusta riippumatta mahdollisuuden hakea JASSO -nimistä stipendiä. Tämän saaminen kuitenkin riippuu koulusi vaihto-oppilaiden määrästä, keskiarvostasi sekä hakemuksestasi (jälkimmäisestä vähiten). Sophian huonona puolena tässä asiassa on suuri vaihto-oppilaiden määrä, jolloin myös suuri osa jää ilman kyseistä stipendiä, joka on huomattava rahallisesti ( yeniä kuussa). Pienemmissä kouluissa useimmilla on mahdollisuus saada stipendi. Myös puolen vuoden vaihtareita syrjitään hieman ja ainakin Sophiassa kaikki kesken lukuvuoden jaettavat stipendit (sama stipendi, mutta sitä ei voi itse hakea vaan koulu hakee sinun puolesta) jaettiin vuoden koulussa viettäville. Viisumin haku sujuu ongelmitta Japanin Suomen suurlähetystöstä sen jälkeen kun Sophia on lähettänyt sinulle viisumin hakuun tarvittavan todistuksen. Viisuminhaun aikatauluista kuitenkin tiedotetaan sinulle hyvissä ajoin ja Sophia kyselee papereiden perään jos ne ovat myöhässä. Japaniin ja kouluun saapuminen Lentoliput Japaniin eivät ole kaikkein halvimpia, mutta halpojakin lentoja on joskus saatavilla. Erityisesti suosittelen katsomaan lentoja Kilroyn kautta, josta saa välillä Finnairin suoriakin lentoja yllättävän halvalla. Itse valitsin Kilroylta opiskelijalipun, jonka paluupäivämäärää pystyi muuttamaan pienestä maksusta (50 ). Tämä kannatti, sillä lipun vaihto sujui ongelmitta vaikka siirsin paluupäivämäärää reilusti eteenpäin. Lisäksi pelkkä menolippu saattaa tulla melkein yhtä kalliiksi kuin meno-paluu, joten tässä voi säästää huomattavasti. Sophiasta ohjeistettiin saapumaan Japaniin noin 2 viikkoa ennen kuin varsinainen lukukausi alkoi, ja varsinkin koulun dormeissa asuville (kuten minä), tämä on suositeltavaa. Mikäli Japaniin saapuu koulun ohjeistamina päivinä, he tarjoavat paikallisen tutorin viemään sinut lentokentältä asuntolaasi / asuntoosi ja samalla saat mahdollisuuden tutustua tutoriisi ja muihin asuntolassa asuviin vaihtareihin. Mikäli kuitenkin haluat saapua vasta juuri ennen lukukautta, en usko sen tuottavan ongelmia. Tuossa ajassa ennen koulun alkua voit myös tutustua Tokioon yleisesti ilman koulun aiheuttamia aikarajoitteita, joten suosittelen käyttämään ajan hyväksi.

3 Itse koulu alkaa orientaatiotilaisuudella ja yleisellä kouluun tutustumisella, joka tapahtuu Japanilaiseen tyyliin hyvin organisoidusti. Kannattaa kuitenkin olla valmiina kaikenlaisiin muutoksiin jo ennen matkaan lähtöä, jo Japanin erityisolosuhteiden takia. Itselläni koko vaihtoon lähtö lykkääntyi lukukauden verran vuoden 2011 marraskuun maanjäristyksen takia ja esimerkiksi orientaatiotilaisuus siirtyi päivällä taifuunin vuoksi. Mikäli Japaniin lähtö kiinnostaa, mutta luonnon olosuhteet huolestuttavat, voin vain suositella ottamaan asioista mahdollisimman paljon selvää ja varautumaan matkaan ennakkoluulottomalla ja järkevällä asenteella. Luonnonmullistukset ovat hyvin yleisiä Japanissa ja ihmiset yleisesti ovat hyvin tottuneita niihin ja esimerkiksi maanjäristyksiin on varauduttu erittäin huolellisesti. Ydinvoimaloissa aiheutuneet tuhot huolestuttavat myös Japanilaisia, ehkä jopa enemmän kuin ulkomaalaisia, mutta jokainen arvioikoon itse oman suhtautumisensa. Opiskelu Japanissa ja Sophiassa Lukukaudet Japanissa alkavat hieman eri aikoihin kuin Suomessa. Syyslukukausi alkaa syyskuun puolessa välissä ja loppuu tammikuun lopussa. Tällöin vaihtoon kuluu nykyiseltään 3 jaksoa meidän mittapuulla. Kevätlukukausi taas alkaa huhtikuun alussa ja loppuu heinäkuussa. Tällöin ahkera opiskelija suorittaa lukuvuoden aikana 3 jaksoa omassa koulussa ja vaihdon opiskelut. Suosittelen kuitenkin harkitsemaan jo ennen lähtöä, mikäli haluaa viettää aikaa Japanissa myös koulun jälkeen ja varautumaan siihen, ettei palaa Suomeen heti takaisin. Kursseista Sophiassa Sophiassa vaihtarit opiskelevat Faculty of Liberal Arts laitoksella, jossa kaikki kurssit ovat englanniksi. Laitos on suhteellisen iso, Sophian ollessa Japanin kansainvälisimpiä kouluja ja kurssivalikoima on suhteellisen kattava. Näitä voit itse selata esimerkiksi osoitteesta ja sieltä kohdan 4. alta FLA course list. Yleisenä sääntönä kauppakorkeassa opiskeleville toimii, että vähintään 2 kurssia on otettava International business kategorian alta ja muista voi valita yhden kurssin. Tämän lisäksi kandivaihdossa olevien on luettava Japanin kieltä. Maisterivaihdossa olevien tätä ei tarvitse tehdä, jollei halua. Sanoisin yleisesti, että Aallon opiskelijalle kurssit ovat sisällöltään helppoja, joskin työmäärässä voi olla vaihtelua kursseittain. Sophia luokittelee kurssit eri tasoisiksi numeroasteikolla (2-4), jolla kurssikoodi alkaa ja 2-tason kurssit ovat lähtökohtaisesti 1. vuoden opiskelijoille jne. Kuitenkaan 4-tason kurssitkaan eivät olleet erityisen haastavia ainakaan business-kurssien osalta.

4 Suorittamani kurssit Management In Japan IBE 445 (UG, 4 credits, 2 x 1,5h viikossa) 4-tason luokituksesta huolimatta hyvin yleinen johtamisen kurssi, joka keskittyi eroihin Japanissa ja länsimaisessa maailmassa, erityisesti Saksassa ja USA:ssa. Sisälsi yleisiä johtamisen teorioita ja jonkin verran hyödyttömiä knoppitietoja. En voi suositella kyseistä kurssia kenellekään, mutta vain pelkästään kurssia vetäneen vierailijaprofessorin takia. Munchenin yliopistosta vuoden Sophiassa ollut Franz Waldenberger tuntui menettäneensä mielenkiintonsa kurssin opetukseen ja luontojen mielekkäänä pitämiseen. Ja täytyy todeta etten ollut mielipiteeni kanssa yksin. Kuitenkin mikäli olet menossa Sophiaan ja kurssia vetää taas Parissa, japanilainen professori, voin käytännössä suositella kurssille menemistä, sillä kuulin hänestä niin paljon hyvää ja hän on myös tehnyt paljon kirjallisuutta johtamiseen liittyen, sekä toiminut yhteistyössä ainakin yhden tuntemani Mikkelin campuksen opiskelijan kanssa. Introduction to Sociology SOC 201 (UG, 4cr, 2x1,5) Sosiologian peruskurssi, jossa lähdettiin täysin nollasta ja käytiin läpi sosiologian perusteorioita. Kehittyvä ja muuttuva kurssi, joka vetää paljon varsinkin Japanilaisia opiskelijoita ja tarjoaa hieman erilaista näkökulmaa maailmaan. Mikäli et ole käynyt sosiologian kursseja, voin suositella kurssia, sillä opetus yleisesti oli hyvin mielekästä lukuisine pienryhmäkeskusteluineen ja tunnilla suoritettavine tehtävineen. Amerikkalainen professori David Wank on ollut Sophiassa jo toistakymmentä vuotta ja vaikka onkin tiukka käytännön säännöistä, on hyvin asiantunteva ja perusteellinen luennoitsija. Tasoltaan kurssi on oikeastaan todella helppo ja mikäli englanninkielisen tekstikirjan lukeminen ei tuota suuria vaikeuksia, kurssista saa hyvin varmasti hyvän arvosanan. Contemporary Japanese Society SOC 364 (UG, 4cr, 2x1,5) Japanin yhteiskuntaan ja sen haasteisiin keskittyvä kurssi joka kuuluu sosiologian opintoihin, mutta ottaa paljon kantaa myös yritysten toimintaan liittyviin asioihin. Hyvin yleissivistävä kurssi josta on varmasti hyötyä jatkossa. Suosittelen ehdottomasti ottamaan tämän kurssin, jonka ainoa huono puoli on suuri osallistujamäärä, sillä lähes kaikki Japanilaiset opiskelijat ja vaihtarit haluavat kurssille. Kurssin vetäjänä toimii Oishi Nana, omasta mielestäni paras luennoitsija jonka luennoilla olen ollut missään, jolla on kokemusta niin YK:n tehtävistä kuin Japanin hallituksen neuvonantajan toimimisesta. Itselleni professori Nana totesi sotamuseossa vieraillessamme, että Halosen Tarja on hyvin mukava työkaveri ja muutenkin kiva ihminen. En pystynyt asiaa vahvistamaan henkilökohtaisesti, mutta varmasti näin on.

5 Japanese 1 JPN 111 (UG, 4cr, 5x1,5h viikossa) Japanin kielen alkeiskurssi, joka on tarkoitettu pääasiassa niille jotka eivät ole opiskellut Japania ollenkaan ennen Sophiaan tuloa. Japanin kielen kurssin taso kuitenkin määritellään Sophian omassa kielikokeessa, jonka mukaan sinut sijoitetaan tasoasi vastaavalle kurssille. Opiskelija voi halutessaan vaihtaa alemmalle tasolle, tai olla menemättä intensiivikurssille, joka onkin sitten asia erikseen. Intensiivikurssi sisältää 2 luentoa (3h) joka päivä ja on tarkoitettu hyvin motivoituneille ja kielen jo jokseenkin hallitseville opiskelijoille. Peruskurssitkin kuitenkin vaativat aikaa ja vievät huomattavan osan koulutöihin käytettävästä ajasta. Japanin kielen kurssi takaa sen, että koulussa on oltava joka päivä. Yleisohjeena suosittelisin kuitenkin ottamaan kielen opetuksesta kaiken mahdollisen irti ja opettelemaan sitä myös luokkahuoneen ulkopuolella. Lisäksi jos harkitset, että lukisitko Japania jo Suomessa vai et, niin yksikertaisesti: LUE. Niin paljon kuin ehdit. Vaikka varsinkin Sophiassa pärjäät myös pelkällä englannilla niin yleisesti eläminen Japanissa muuttuu paljon mielekkäämmäksi, mitä enemmän kieltä osaat. Yleisesti kursseista Kaikki muut paitsi Japanin kielen kurssi, olivat työmäärältään yllättävän helppoja. Opiskelu Japanissa keskittyy lähinnä lukukauden kahdelle viimeiselle viikolle, joka kannattaa huomata ajoissa. Kandivaihtoa suorittavalle pakollinen Japanin kielen kurssi kuitenkin aiheuttaa sen, että koululla on oltava joka päivä, ja hyvin todennäköisesti aamusta iltapäivään muiden kurssien läsnäolopakon takia. Kuitenkin saadut tehtävät saa yleensä tehtyä päivän aikana ja illat voit viettää haluamallasi tavalla. Vapaa-aika ja muuta Hintataso & Asuminen Tokion ollessa maailman kalleimpia kaupunkeja, kannattaa korkeaan hintatasoon tietysti varautua. Kuitenkin, mikäli on valmis karsimaan tietyistä asioista, pystyy Tokiossa tulemaan toimeen suhteellisen samoilla rahavaroilla kuin Suomessa. Asuminen aiheuttaa lähtökohtaisesti suurimman kuluerän, sillä hyvin harvalla koululla Tokion alueella on omia asuntoloita, jotka olisivat edullisia. Ainakin Sophian asuntoloissa joudut käytännössä maksamaan asumisesta noin yeniä kuussa. Yksityisiä asuntoja katsellessa kannattaa huomata, että vuokraan ei välttämättä kuulu sähkö, kaasu, netti tai vesi, jotka aiheuttavat huomattavia kuluja. Suomalaisten suosiossa on yleisesti Nekotalo, josta löytyy tarkempia tietoja muista matkaraporteista. Asumisen osalta Sophiassa joutui valitsemaan, missä koulun monista asuntoloista haluaisi asua. Välttämättä haluamaansa paikkaan ei kuitenkaan päässyt. Suosittelen erittäin lämpimästi tutustumaan kulkuyhteyksiin Tokiossa, ja siihen missä kannattaa asua. Suurin ongelma vaihtareilla on, että

6 asuntola sijaitsee esimerkiksi tunnin matkan päässä koulusta, joka vaikeuttaa jokapäiväistä elämää jonkin verran. Täytyy tosin todeta, ettei tämä ole harvinaista Tokiossa, ja mahdollisesti mahdotonta välttää, mikäli ei pysty maksamaan asunnosta enempää. Sophian kohdalla kuitenkin koulu sijaitsee Tokion keskustassa, joten koulun jälkeen on helppo lähteä kaupungille, jos näin haluaa. Koulun asuntoloissa myös saat mahdollisuuden tutustua muihin vaihtareihin. Tämä ei kuitenkaan ole välttämättä optimaalisin vaihtoehto. Sophian osalta uskaltaisin väittää, että mikäli tykkäät viettää iltojasi rauhassa kotona, mahdollisesti kokkaillen tai muiden kanssa sohvalla jutustelleen, voi asuntolassa asuminen olla sopiva ratkaisu sinulle. Suurimpana ongelmana itse koin asuntolassa elämisessä sen, ettei niissä asu (yleensä) ollenkaan japanilaisia opiskelijoita ja itse ainakin halusin tutustua juuri heihin. Tietysti asuntolassa voi käydä vain nukkumassa, mutta ongelmana on juuri se, että ne sijaitsevat yleensä hyvin kaukana koululta ja keskustasta. Voinkin vain kannustaa ottamaan mahdollisimman paljon selvää eri majoitusratkaisuista ja pohtimaan, mitä vaihdolta haluaa. Kuitenkin jos huomaat, että sinut laitetaan asuntolaan kauas koululta ja se tuntuu ylivoimaiselta, niin vaikka jälkikäteen mietittynä yrittäisin vaihtaa asumisjärjestelyjäni, en kuitenkaan antanut sen haitata vapaa-aikani viettoa. Tästä aiheesta voisi kertoa loputtomiin, mutta jos haluat kuulla lisää niin laita esimerkiksi sähköpostia niin voin kertoa vaihtoehdoista ja kokemuksista Tokion alueella lisää. Hintatasosta muuten Toimeentulo Japanissa ruoan ja perustarvikkeiden osalta vaatii suurin piirtein samanlaisia rahamääriä kuin Suomessa, joten ainoa mitä kannattaa huomioida on se, että tulojen saanti paikan päällä on hyvin vaikeaa. En siis suosittelisi ainakaan luottamaan siihen, että Tokiosta löytyy tai että on aikaa tehdä töitä. Tämä kuitenkin on mahdollista varsinkin jos puhut sujuvaa Japania ja mahdollisuuksiin kannattaa tutustua etukäteen. Eri asia on, mikäli tahtoo viettää samanlaista vapaa-aikaa kuin Suomessa, tai nähdä ja kokea mahdollisimman paljon. Esimerkiksi yöelämän huvit ja matkustelu saattaa käydä kukkarolle, joten kannattaa suunnitella huolella rahankäyttöään. Mikäli kuitenkin olet itsenäinen ja valmis karsimaan joistain asioista, pystyy aina löytämään halvempiakin vaihtoehtoja, esimerkiksi matkailun osalta. Varaudu kuitenkin siihen, että jos haluat käydä Japanin ulkopuolella, jo lennot ovat hyvin kalliita. Itse suosittelenkin ottamaan Japanista kaiken irti ja matkustamaan Japanin sisällä, sillä nähtävää riittää loputtomiin. Yleisesti Tokiosta, Japanista, kulttuurista ja ihmisistä Tokio kaupunkina on tietysti massiivinen, monella mittapuulla maailman suurin. Mikäli siis tykkäät kaupunkielämästä ja kaupunkikulttuureista, löydät Tokiosta varmasti sinua kiinnostavia asioita. Toisaalta taas, vaikka

7 suurkaupungit eivät olisi suosikkejasi, on Japani ja siten myös Tokio kulttuuriltaan niin erilainen, että monen muun suurkaupungin ongelmat eivät ole huolena Tokiossa. Yleisesti sanottuna voi todeta, että jo Japanilaisten kohteliaisuus ja kunnioitus toisia ihmisiä kohtaan helpottavat myös ulkomaalaisen elämää niin paljon, että epämiellyttäviin tai hankaliin tilanteisiin on hyvin vaikea hankkiutua Tokiossa. Täytyy sanoa, että jos pahimpia kuulemiasi tilanteita on se että joudut ruuhkajunassa vanhojen naisten tuuppimaksi, tuntee Japanissa olonsa kuka vaan turvalliseksi. Sosiaalinen elämä ja tutustuminen muihin opiskelijoihin Varsinkin Sophiassa muihin vaihtareihin tutustuminen on helppoa, sillä koulussa on vaihtareita huomattavasti enemmän kuin muissa yliopistoissa Japanissa. Kuitenkin, mikäli haluat tutustua enemmän Japanilaisiin, saat nähdä hieman enemmän vaivaa. Muihin maihin verrattuna ongelman aiheuttaa suurilta osin se että suuri osa, opiskelijoistakaan, ei välttämättä puhu ollenkaan englantia, tai ei ainakaan uskalla puhua. Suosittelen kuitenkin etsimään avoimin mielin ystäviä Japanilaisten joukosta omien mielenkiinnon kohteiden tai koulun lukuisien kerhojen kautta. Koulun kerhojen osalta kannattaa kuitenkin huomata, että osa niistä vaatii sinulta aikaa ja vaivaa ja kulttuuriin kuuluu, että kerhoille omistaudutaan. Koululta löytyy kuitenkin muutamia kerhoja, joissa on paljon ulkomaalaisia ja niihin on helppo mennä, mutta esimerkiksi urheiluun tai tiettyihin harrastuksiin liittyvät kerhot voivat kokoontua useita kertoja viikossa, eikä niissä välttämättä puhuta juuri ollenkaan englantia. Suosittelen kuitenkin heti koulun alussa rohkeasti käymään kerhojen tilaisuuksissa ja katsomaan itse, miltä ne näyttävät. Suuri osa opiskelijoiden välisestä sosiaalisesta elämästä nimittäin vietetään näiden kerhojen porukoissa ja varsinkin japanilaisiin opiskelijoihin voi olla muuten hankala tutustua. Itse osallistuin yhden kerhon, Sophia motorsport clubin, toimintaan ja vaikken ollut hirveän aktiivinen jäsen, sain kuitenkin tätä kautta sellaisia kokemuksia, mitkä muuten olisivat jääneet varmasti väliin. Monissa kerhoissa vaihtarit saavat vielä joitain etuuksia, esimerkiksi maksujen suhteen. Japanista Tokio eroaa monessa asiassa muusta Japanista ja Japanilaiset muualla nimittävätkin Tokiota omaksi maakseen. Nähtävää riittää tosiaan ympäri Japania jo pelkästään erilaisten olosuhteiden takia. Siinä missä Okinawan eteläisillä saarilla voit viettää rantalomaa paratiisimaisissa tunnelmissa, voit lähteä pohjoiseen Hokkaidolle laskettelemaan vuorille, jossa sataa lunta 30cm päivässä. Päämantereella, Honshulla, taas riittää erilaisia kaupunkeja, kyliä, temppeleitä ja puutarhoja loputtomiin. Pääset matkustamaan Honshun sisällä suhteellisen helposti ja halvasti junilla ja busseilla. Pienellä suunnittelulla pystyy käymään useassa paikassa kerralla ja näkemään hyvin erilaisia puolia Japanista. Suunnittelu kannattaa kuitenkin aloittaa hyvissä ajoin, sillä varsinkin lukukauden aikana aikaa ei ole paljoa. Tämän vuoksi suosittelen

8 ehdottomasti harkitsemaan Japaniin jäämistä lukukauden jälkeen, mikäli varoja ja kiinnostusta vain löytyy. Moni vaihtareista säntäsi takaisin omaan kouluun heti lukukauden päätyttyä ja harmitteli sitä, ettei ehtinyt käydä haluamissaan paikoissa. Se missä Tokio eroaa muista vaihtokohteista jossain määrin tässä asiassa on, että jo Tokion alueella riittää niin paljon nähtävää, että et ehdi nähdä kaikkea puolessa vuodessa. Alkuperäiset suunnitelmat voivat siis helposti jäädä toteuttamatta jos suunnittelua ei aloita ajoissa. Itse siis vietin Tokiossa kaksi kuukautta lukukauden päättymisen jälkeen ja vasta niiden kahden kuukauden aikana sain eniten irti vaihdostani. En myöskään ollut käynyt ennen vaihtoani Japanissa, mutta en kokenut tätä mitenkään ongelmaksi. Kulttuuri on luultavasti hyvin erilainen kuin mihin olet missään törmännyt, mutta itse ainakin sopeuduin siihen vähän liiankin hyvin. Lopuksi Haluaisin lopuksi keskittyä siihen, minkä takia Japaniin ja Tokioon kannattaisi lähteä, varsinkin jos joku ei vielä tiedä minne haluaisi mennä. Jos haluat kokea jotain täysin erilaista, varsinkin kulttuurin osalta niin uskon että Japanin kulttuurista olisi kaikilta jotain opittavaa. En itsekään ollut varma vaihtokohteestani, tiesin vain että halusin lähteä Euroopan ulkopuolelle. Japaniin lähtö vaatii hieman rohkeutta ja avointa mieltä jo kielen vaikeuden takia, mutta kaikki panostukseni palkittiin moninkertaisesti. Rehellisyyden nimissä täytyy sanoa että pelkästään akateemisesta näkökulmasta Japanin yliopistot eivät länsimaalaisin standardein ole välttämättä huippuluokkaa, mutta mikäli voisit kuvitella itsesi joku päivä töihin Japaniin tai arvostat kulttuurisia asioita ja erilaisia näkökulmia, Japanista löydät varmasti samanhenkisiä ihmisiä ja inspiraatiota. Yksi tosiasia myös on, että Japani yrityskulttuurin ja hintatason takia on sen verran haasteellinen maa, että vaihto-opiskelu voi hyvinkin olla ainoa mahdollisuus viettää siellä pidemmän aikaa, tai ainakin toimii erittäin hyvänä lähtökohtana sille, jos maahan haluaa muuttaa esimerkiksi opiskelemaan tai töihin myöhemmin. Jos harkitset hakemista Japanilaiseen yliopistoon vaihtoon tai olet muuten vaan kiinnostunut kuulemaan lisää, niin laita ihmeessä sähköpostia allekirjoittaneelle alta löytyvään osoitteeseen. - Jan Pakarinen jan.pakarinen@aalto.fi

North2north Winnipeg Kanada

North2north Winnipeg Kanada North2north Winnipeg Kanada WINNIPEG Manitoba provinssin pääkaupunki Kanadan 7. suurin kaupunki Väkiluku 634 000 asukasta Kaupungissa on kaksi yliopistoa University of Winnipeg (n. 9000 opiskelijaa) ja

Lisätiedot

Miksi lähtisin vaihtoon? Miksi en lähtisi vaihtoon?

Miksi lähtisin vaihtoon? Miksi en lähtisi vaihtoon? Miksi en lähtisi vaihtoon? Kysely Bastian Fähnrich Kansainvälisyys- ja kulttuurisihteeri 2008: N = 35 opiskelijaa (Oulainen) 2007: N = 66 opiskelijaa (Oulainen) + 29 (Oulu) yhteensä = 95 - uusia kokemuksia

Lisätiedot

ITALIA, Torino. Syksy 2009

ITALIA, Torino. Syksy 2009 ITALIA, Torino Harri Aaltonen Ville Veijola Syksy 2009 KOT7SN2 KOT7SN2 Torino Asukkaita 909 000 Sijaitsee Po-joen varrella Piemonten maakunnassa Pohjois- Italiassa. Torino tunnetaan erityisesti Fiat-autotehtaasta.

Lisätiedot

Alankomaat, Groningen. Selviytymisopas vaihtoon lähteville

Alankomaat, Groningen. Selviytymisopas vaihtoon lähteville Alankomaat, Groningen Selviytymisopas vaihtoon lähteville Topi Dahlström & Janne Väänänen (LVI4SN) 2007 Matkat Helpoiten pääsee lentämällä Amsterdamiin ja sieltä junalla (n.2h) Groningeniin. Halvimmalla

Lisätiedot

Helsingissä Kustannusosakeyhtiö Otava

Helsingissä Kustannusosakeyhtiö Otava Helsingissä Kustannusosakeyhtiö Otava JAKSON❶TAVOITTEET 1. Tutustu jaksoon 1. Kotona, koulussa ja kaupungissa. Mikä aiheista kiinnostaa sinua eniten? 2. Merkitse rastilla tärkein tavoitteesi tässä jaksossa.

Lisätiedot

Mikko Niemelä & Jonne Roppola

Mikko Niemelä & Jonne Roppola Mikko Niemelä & Jonne Roppola Tietoa Japanin vaihtokohteista Kv- toimistosta. Kumamoto National College Of Technologyyn voi hakea Tietotekniikan, Automaatiotekniikan ja Hyvinvointitekniikan opiskelijat.

Lisätiedot

Vaihtoraportti lukuvuosi 2010-2011. Bond University KTA

Vaihtoraportti lukuvuosi 2010-2011. Bond University KTA Vaihtoraportti lukuvuosi 2010-2011 Bond University KTA Henkilötiedot Koulutusohjelma: Kiinteistötalous Vaihtoyliopisto: Bond University Sijainti: Gold Coast, Queensland, Australia Ajankohta: 1.9.2010 30.4.2011

Lisätiedot

Osoite. Kansalaisuus Äidinkieli. Vanhempien / huoltajan luona Jos vain toisen huoltajan luona, kumman? Yksin omassa asunnossa Muuten, miten?

Osoite. Kansalaisuus Äidinkieli. Vanhempien / huoltajan luona Jos vain toisen huoltajan luona, kumman? Yksin omassa asunnossa Muuten, miten? TULOHAASTATTELULOMAKE Tämän lomakkeen tarkoituksena on helpottaa opiskelusi aloitusta ja suunnittelua. Luokanvalvojasi keskustelee kanssasi lomakkeen kysymyksistä ja perehdyttää Sinut ammatillisiin opintoihin.

Lisätiedot

Athens University of Economics and Business Matkaraportti

Athens University of Economics and Business Matkaraportti Athens University of Economics and Business Matkaraportti Eero Kuiri 0421378 1. Johdanto Vietin vaihtokauteni Ateenassa keväällä 2017. Vaihtoyliopistonani toimi Athens University of Economics and Business,

Lisätiedot

Vaihtopaikasta kiinnostuneet saavat ottaa minuun yhteyttä (pietari pellinen ät aalto fi).

Vaihtopaikasta kiinnostuneet saavat ottaa minuun yhteyttä (pietari pellinen ät aalto fi). Vaihtoraportti Koulutusohjelma: Rakenne- ja rakennustuotantotekniikka Vaihtoyliopisto: KAIST Korean Advanced Institute of Science and Technology Vaihto-ohjelma: Kahdenvälinen vaihtokohde Opetuskieli: Englanti

Lisätiedot

VENÄJÄN TYÖSSÄOPPIMINEN

VENÄJÄN TYÖSSÄOPPIMINEN VENÄJÄN TYÖSSÄOPPIMINEN 15.1-12.2.2017 TYÖNI Työskentelin Sokos Hotel Olympia Gardenissa respassayhden kuukauden Työkuvaani kuului: Asiakkaiden palveleminen Asiakkaiden laskutus Passien kopioiminen ja

Lisätiedot

Islannin Matkaraportti

Islannin Matkaraportti Islannin Matkaraportti Olen aina haaveillut työskentelystä ulkomailla ja koulun kautta sain siihen mahdollisuuden! En itse oikein tiennyt mihin maahan haluaisin mennä mutta päädyin Islantiin koska opettaja

Lisätiedot

OPAS TUTORTUNTIEN PITÄMISEEN

OPAS TUTORTUNTIEN PITÄMISEEN OPAS TUTORTUNTIEN PITÄMISEEN Opiskelijakunta Lamko 2014 SISÄLTÖ JOHDANTO... 2 Tutortuntien suunnittelu... 2 Tutortuntien sisältö... 3 Jokaisella kerralla:... 3 Ensimmäiset tutortunnit... 3 Teemat... 3

Lisätiedot

ERASMUS 2008 BRNO CZECH REPUBLIC. Suvi-Mari Knuutti Mari Alasalmi

ERASMUS 2008 BRNO CZECH REPUBLIC. Suvi-Mari Knuutti Mari Alasalmi ERASMUS 2008 BRNO CZECH REPUBLIC Suvi-Mari Knuutti Mari Alasalmi Brno Tsekin 2. suurin kaupunki, noin 400 000 asukasta Opiskelijoita lähes neljäsosa asukkaista (80 000) Kaupungissa kolme yliopistoa: Masaryk

Lisätiedot

Coventry Tuomas Fordell AUT3SN

Coventry Tuomas Fordell AUT3SN Coventry 2007-2008 Tuomas Fordell AUT3SN Yleistä Coventry on Englannin keskiosassa sijaitseva noin 300 000 asukkaan kaupunki Perinteinen teollisuuskaupunki. Lähialueella mm. Jaguarin, Aston Martinin sekä

Lisätiedot

Vaihto-opiskelujakso Ateenassa keväällä 2018

Vaihto-opiskelujakso Ateenassa keväällä 2018 Vaihto-opiskelujakso Ateenassa keväällä 2018 Miska Konttinen 1 1. JOHDANTO Vietin kevään 2018 Ateenassa vaihto-opiskelujen merkeissä. Yliopistona toimi Athens University of Economics and Business (AUEB).

Lisätiedot

Vaihtoraportti. Yleiskuvaus kohteesta. Järjestelyt Suomessa ja kohdemaassa. Käytännön asiat vaihtokohteessa. Opinnot

Vaihtoraportti. Yleiskuvaus kohteesta. Järjestelyt Suomessa ja kohdemaassa. Käytännön asiat vaihtokohteessa. Opinnot Vaihtoraportti Koulutusohjelma: Materiaalitekniikka Vaihtoyliopisto: KU Leuven Ajankohta: 15.9.2014-8.2.2015 Vaihto-ohjelma: Erasmus Opetuskieli: englanti S-posti: michael.saulny@aalto.fi Julkaisuoikeus:

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole.

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole. 1 Unelma-asiakas Ohjeet tehtävän tekemiseen 1. Ota ja varaa itsellesi omaa aikaa. Mene esimerkiksi kahvilaan yksin istumaan, ota mukaasi nämä tehtävät, muistivihko ja kynä tai kannettava tietokone. Varaa

Lisätiedot

Groningen sijaitsee hyvien kulkuyhteyksien päässä Bremenistä (Saksa), joten halvin vaihtoehto on lentää Tampereelta Bremeniin (Ryanair) ja ottaa

Groningen sijaitsee hyvien kulkuyhteyksien päässä Bremenistä (Saksa), joten halvin vaihtoehto on lentää Tampereelta Bremeniin (Ryanair) ja ottaa Groningen sijaitsee hyvien kulkuyhteyksien päässä Bremenistä (Saksa), joten halvin vaihtoehto on lentää Tampereelta Bremeniin (Ryanair) ja ottaa Bremenistä bussi Groningeniin (Public Express), joka maksaa

Lisätiedot

Vaihto-opiskelu Eindhoven Syksy 2007. Matti Talala& Jarkko Jakkula

Vaihto-opiskelu Eindhoven Syksy 2007. Matti Talala& Jarkko Jakkula Vaihto-opiskelu Eindhoven Syksy 2007 Matti Talala& Jarkko Jakkula MIKSI? Hollannin menestyneet kamppailu-urheilijat saivat meidän kiinnostuksen heräämään Eindhovenia kohtaan. Olisihan se hienoa mennä opiskelijavaihtoon

Lisätiedot

LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle)

LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle) LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle) Lapsi Haastattelija Päivä ja paikka 1 LAPSI JA HÄNEN PERHEENSÄ Vanhempasi ovat varmaankin kertoneet Sinulle syyn siihen, miksi olen halunnut tavata Sinua.

Lisätiedot

Tervetuloa Pakilan seurakunnan rippikouluun! Kuka voi tulla rippikouluun?

Tervetuloa Pakilan seurakunnan rippikouluun! Kuka voi tulla rippikouluun? Tervetuloa rippikouluun! Pakilan seurakunnan rippikoulut 2016 Tervetuloa Pakilan seurakunnan rippikouluun! Ja onnittelut jo valmiiksi; täytät 15 vuotta vuonna 2016! Olet siis mitä parhaassa ripari-iässä.

Lisätiedot

minä#yritys Yrittäjävalmennuksen työkirja Start

minä#yritys Yrittäjävalmennuksen työkirja Start minä#yritys Yrittäjävalmennuksen työkirja Start 2. painos 2019 Julkaisija ja kustantaja: Varsinais-Suomen Yrittäjät Tekijät: Johanna Vainio ja Hanna Tarvainen / Varsinais-Suomen Yrittäjät Valokuvat: Emmi

Lisätiedot

Matkaraportti. Noora Äijälä

Matkaraportti. Noora Äijälä Matkaraportti Noora Äijälä Vietin syyslukukauden 2012 Copenhagen Business School:ssa. CBS on yksi Euroopan suurimmista yliopistoista yli 19 000 opiskelijan määrällä ja yliopistolla on pitkä historia aina

Lisätiedot

Työssäoppimisjakso. Terhi Tiilikka ARTE 13 (tekstiili) Kobe, Japani 1.11.2014-4.1.2015

Työssäoppimisjakso. Terhi Tiilikka ARTE 13 (tekstiili) Kobe, Japani 1.11.2014-4.1.2015 Työssäoppimisjakso Terhi Tiilikka ARTE 13 (tekstiili) Kobe, Japani 1.11.2014-4.1.2015 Kobe? Kobe - yksi Japanin suurkaupungeista (~1,6 milj. asukasta) ja tärkeä satamakaupunki, joka sijaitsee Hyogon prefektuurissa

Lisätiedot

Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta

Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta Petri Kallio Kehitysvammaisten Palvelusäätiön Asiantuntijaryhmän jäsen Petra Tiihonen Kehitysvammaisten Palvelusäätiön Henkilökohtainen avustajatoiminta Syyskuu 2014

Lisätiedot

Vaihtoraportti Singapore NTU

Vaihtoraportti Singapore NTU Vaihtoraportti Singapore NTU Kemian, bio- ja materiaalitekniikka Nanyang Technological University Kahdenvälinen vaihtokohde 07.01.2016 06.05.2016 SINGAPORE Singapore on hyvin pieni ja tiheästi asuttu viisikymmentä

Lisätiedot

SUOKI TOIMINTA PASSI

SUOKI TOIMINTA PASSI I K O SU M I TO A T IN A P I SS nimi: Näitä taitoja, joita harjoittelet tässä passissa, sinä tarvitset: A Työharjoittelussa B Vapaa-aikana C Koulussa Nämä taidot kehittyvät, kun teet tehtävät huolellisesti:

Lisätiedot

Kansainvälisen asiantuntijan viestintätaidot (25 op) Työelämässä tarvitaan monipuolisia viestintä- ja kulttuuritaitoja!

Kansainvälisen asiantuntijan viestintätaidot (25 op) Työelämässä tarvitaan monipuolisia viestintä- ja kulttuuritaitoja! Kansainvälisen asiantuntijan viestintätaidot (25 op) Työelämässä tarvitaan monipuolisia viestintä- ja kulttuuritaitoja! Akateemiselta asiantuntijalta edellytetään monipuolista viestintä-osaamista. Kansainvälinen

Lisätiedot

Ilonan ja Haban aamu Pariskunnalle tulee Aamulehti, mutta kumpikaan ei lue sitä aamulla: ei ehdi, eikä jaksa edes lähteä hakemaan lehteä kauempana sijaitsevasta postilaatikosta. Haba lukee Aamulehden aina

Lisätiedot

Kevät 2011, Etelä-Tanskan yliopisto, Odense. Reetta-Mari Tammela RAT8SN2B

Kevät 2011, Etelä-Tanskan yliopisto, Odense. Reetta-Mari Tammela RAT8SN2B Kevät 2011, Etelä-Tanskan yliopisto, Odense Reetta-Mari Tammela RAT8SN2B Valmistelut ja hakeminen Haku Etelä-Tanskan yksikköön tehtiin kokonaisuudessaan yliopistosivuilta löytyvällä lomakkeella kv-toimiston

Lisätiedot

Opiskele skandinavistiikkaa keskellä Ruotsia

Opiskele skandinavistiikkaa keskellä Ruotsia Opiskele skandinavistiikkaa keskellä Ruotsia Tule opiskelemaan ruotsin kieltä ja kulttuuria Ruotsin Västeråsiin! Oletko kiinnostunut ruotsin kielen opiskelusta? Haluatko saada tietoa ruotsalaisesta yhteiskunnasta

Lisätiedot

AIKUISVÄESTÖN HYVINVOINTIMITTARI Minun elämäntilanteeni

AIKUISVÄESTÖN HYVINVOINTIMITTARI Minun elämäntilanteeni AIKUISVÄESTÖN HYVINVOINTIMITTARI Minun elämäntilanteeni Ihmisen hyvinvointi on kokonaisuus, jossa on eri osa-alueita. Tämä mittari auttaa sinua hahmottamaan, mitä asioita hyvinvointiisi kuuluu. Osa-alueet:

Lisätiedot

Saa mitä haluat -valmennus

Saa mitä haluat -valmennus Saa mitä haluat -valmennus Valmennuksen jälkeen Huom! Katso ensin harjoituksiin liittyvä video ja tee sitten vasta tämän materiaalin tehtävät. Varaa tähän aikaa itsellesi vähintään puoli tuntia. Suosittelen

Lisätiedot

Oulaisten ammattiopisto Liiketalouden yksikkö 2007 RAPORTTI KANSAINVÄLISELTÄ TYÖELÄMÄJAKSOLTA. Veszprém, Unkari. Aika 18.3. 12.4.

Oulaisten ammattiopisto Liiketalouden yksikkö 2007 RAPORTTI KANSAINVÄLISELTÄ TYÖELÄMÄJAKSOLTA. Veszprém, Unkari. Aika 18.3. 12.4. 1 Mervi Matinlauri Oulaisten ammattiopisto Liiketalouden yksikkö RAPORTTI 2007 RAPORTTI KANSAINVÄLISELTÄ TYÖELÄMÄJAKSOLTA Paikka Veszprém, Unkari Aika 18.3. 12.4.2007 1. Taustatyö ja kohteen kuvaus Tavoitteenani

Lisätiedot

Ulkomaan jakson raportti

Ulkomaan jakson raportti Ulkomaan jakson raportti Kauneudenhoitoala Zolero www.zolero.co.uk Bishop Street 146C Londonderry Pohjois-Irlanti 5 viikkoa Työpaikalla minulle aluksi esiteltiin kauneushoitolaa, jonka yhteydessä oli myös

Lisätiedot

Raportti vaihto-opiskelusta

Raportti vaihto-opiskelusta Raportti vaihto-opiskelusta Alexis Troberg, alexistroberg@gmail.com Tietotekniikka Ajankohta: Syyskuu 2013 kesäkuu 2014 Vaihto ohjelma: Eurecom Opintojen opetuskieli: englanti Kohde: Eurecom, Sophia Antipolis,

Lisätiedot

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme Kiinaraportti Sain kuulla lähdöstäni Kiinaan 3 viikkoa ennen matkan alkua ja siinä ajassa en ehtinyt edes alkaa jännittää koko matkaa. Meitä oli reissussa 4 muuta opiskelijaa lisäkseni. Shanghaihin saavuttua

Lisätiedot

U N E L M +1 +1. Motivaatio Hyvinvointi. Pohdintakortti

U N E L M +1 +1. Motivaatio Hyvinvointi. Pohdintakortti ONKS U N E L M I? I! Motivaatio Hyvinvointi Raha Pohdintakortti KÄDEN TAIDOT Käden taidot ovat nykyään tosi arvostettuja. Työssäoppimisjakso vakuutti, että tää on mun ala ja on siistii päästä tekee just

Lisätiedot

Bulgaria, Pazardzhik 4.3.-15.4.2014

Bulgaria, Pazardzhik 4.3.-15.4.2014 Bulgaria, Pazardzhik 4.3.-15.4.2014 Janet Valliovuo ja Ramoona Rahja, Horaca11 Johdanto Lähdimme ulkomaille, koska halusimme kokeilla jotain erilaista ja kokeilla rajojamme. Halusimme lähteä Iso-Britanniaan,

Lisätiedot

KYSELYLOMAKE VAIHTO-OPISKELIJOIDEN KOKEMUKSIA OPISKELUSTA ISÄNTÄYLIOPISTOSSA

KYSELYLOMAKE VAIHTO-OPISKELIJOIDEN KOKEMUKSIA OPISKELUSTA ISÄNTÄYLIOPISTOSSA KYSELYLOMAKE VAIHTO-OPISKELIJOIDEN KOKEMUKSIA OPISKELUSTA ISÄNTÄYLIOPISTOSSA A. Taustakysymyksiä 1. Sukupuoli 2. Ikä Nainen Mies 3. Kotimaa 4. Äidinkieli 5. Mitä muita kieliä osaat? Arvioi näiden kielten

Lisätiedot

-Me kuljimme taksilla työpaikkaamme ja se maksoi joka kerta noin 3-4 meidän työmatka oli noin 2-3km.

-Me kuljimme taksilla työpaikkaamme ja se maksoi joka kerta noin 3-4 meidän työmatka oli noin 2-3km. Matkaraportti (Espanja 28.9-26.10) Sirelyn Kuldmets Hotelli-, ravintola- ja catering-ala Restaurante Casa Solla Avda. Sineiro, 7, 36005 San de Poio Pontevedra www.restaurantesolla.com Vastasiko työpaikka

Lisätiedot

International Summer School SEOUL. Etelä-Korea. Kesä 2010 Reetta-Mari Tammela RAT8SN2B

International Summer School SEOUL. Etelä-Korea. Kesä 2010 Reetta-Mari Tammela RAT8SN2B International Summer School SEOUL Etelä-Korea Kesä 2010 Reetta-Mari Tammela RAT8SN2B International Summer School Vuosittainen heinäkuussa järjestettävä kansainvälinen kesäkoulu. Opiskelijoita reilu 100

Lisätiedot

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Stephar Stephar Matkaraportti Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Tässä matkaraportista yritän kertoa vähän, että miten minulla meni lentomatka,

Lisätiedot

Vaihtoraportti: National University of Ireland Maynooth, syksy 2017

Vaihtoraportti: National University of Ireland Maynooth, syksy 2017 Vaihtoraportti: National University of Ireland Maynooth, syksy 2017 Erasmus-vaihto Irlannissa 12.9-17.12.2017 Miro Saarenmaa Aalto-yliopisto, Sähkötekniikan korkeakoulu Sähkötekniikan kandidaattiohjelma,

Lisätiedot

Tieto- ja palvelujohtamisen erikoistumisalue opintojen suunnittelu

Tieto- ja palvelujohtamisen erikoistumisalue opintojen suunnittelu Tieto- ja palvelujohtamisen erikoistumisalue opintojen suunnittelu 2019-2020 Tästä löydät ohjeita opintojen ajoittamiseen ja suunnitteluun kandidaattiopintojen 2. ja 3. lukuvuodelle. Tutkinnon suorittamiseksi

Lisätiedot

Matkaraportti. Malta 4.1.-13.2.2013. Anniina Yli-Lahti Iida Toropainen

Matkaraportti. Malta 4.1.-13.2.2013. Anniina Yli-Lahti Iida Toropainen Matkaraportti Malta 4.1.-13.2.2013 Anniina Yli-Lahti Iida Toropainen Johdanto Anniina oli miettinyt jo ensimmäisestä opiskeluvuodesta lähtien ulkomailla työssäoppimista ja viime hetkellä sai myös Iidan

Lisätiedot

Maahanmuutto Opiskelu

Maahanmuutto Opiskelu - Yliopisto Haluaisin hakea yliopistoon. Kerrot, että haluat hakea yliopistoon Haluan hakea. Kerrot, että haluat hakea johonkin tutkinto-ohjelmaan kandidaatin ohjelmaan jatko-opintoihin tohtorin ohjelmaan

Lisätiedot

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet).

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet). Kirjoittaminen KESKITASO Lyhyet viestit: 1. Ystäväsi on lähtenyt lomamatkalle ja pyytänyt sinua kastelemaan hänen poissa ollessaan kukat. Kun olet ystäväsi asunnossa, rikot siellä vahingossa jonkin esineen.

Lisätiedot

Vinkkejä kirjoittamiseen. Kultaiset säännöt:

Vinkkejä kirjoittamiseen. Kultaiset säännöt: Vinkkejä kirjoittamiseen Kultaiset säännöt: 1. Lue tehtävä huolellisesti. 2. Mieti, mitä kirjoitat (viesti, sähköposti, mielipide, valitus, anomus, hakemus, ilmoitus, tiedotus, luvan anominen, kutsu, kirje).

Lisätiedot

1 JOHDANTO 2 ENNEN MATKAA 3 MATKA 4 IRLANTI

1 JOHDANTO 2 ENNEN MATKAA 3 MATKA 4 IRLANTI SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 2 2 ENNEN MATKAA... 2 3 MATKA... 2 4 IRLANTI... 2 4.1 DUBLIN... 2 4.2 NÄHTÄVYYDET... 3 4.3 LIIKKUMINEN... 3 5 KOULU... 3 5.1 KOULU... 3 5.2 KOULUSSA KÄYNTI... 4 6 ASUMINEN... 4 6.1

Lisätiedot

TU-A Itsensä tunteminen ja johtaminen Tervetuloa kurssille!

TU-A Itsensä tunteminen ja johtaminen Tervetuloa kurssille! TU-A1140 - Itsensä tunteminen ja johtaminen Tervetuloa kurssille! Kurssin avaus 7.1. 2016 Eerikki Mäki eerikki.maki@aalto.fi Opiskelijapalautetta vuoden 2015 kurssista Kurssi poikkesi todella paljon verrattuna

Lisätiedot

Työssäoppimassa Tanskassa

Työssäoppimassa Tanskassa Työssäoppimassa Tanskassa Taustatietoja kohteesta: Herning- kaupunki sijaitsee Tanskassa Keski- Jyllannissa. Herningissä asukkaita on noin. 45 890. Soglimt koostuu yhteensä 50 hoitopaikasta. Soglimtissa

Lisätiedot

veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot

veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot Jag vill veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot Tämä esite on tarkoitettu nuorille, joilla on suojatut henkilötiedot. Sen ovat laatineet yhdessä Rikosuhriviranomainen (Brottsoffermyndigheten)

Lisätiedot

VIRVATULIKYSELY 12-13-VUOTIAILLE, kevät 2013

VIRVATULIKYSELY 12-13-VUOTIAILLE, kevät 2013 VIRVATULIKYSELY 12-13-VUOTIAILLE, kevät 2013 1. Perustiedot a) Ikä 12 vuotta 67 % 6 13 vuotta 33 % 3 b) Kuinka monetta vuotta olet oppilaana kuvataidekoulussa? 1. vuotta 22 % 2 3. vuotta 11 % 1 4. vuotta

Lisätiedot

KURSSIEN ESIVALINTA LUKUVUODELLE

KURSSIEN ESIVALINTA LUKUVUODELLE KURSSIEN ESIVALINTA LUKUVUODELLE 2019-2020 on tärkein lukiolaisen vaikuttamisen työkalu seuraavan lukuvuoden kurssitarjotin kootaan kurssien esivalinnan antamien tietojen pohjalta valinnat eivät ole sitovia

Lisätiedot

Palaute orientaatioviikosta Vastauksia yhteensä: 68

Palaute orientaatioviikosta Vastauksia yhteensä: 68 Palaute orientaatioviikosta 19.9.1 Vastauksia yhteensä: Hakukohteeni on 1 1 1 11 Informaatioverkostot Teknillinen fysiikka ja matematiikka Tietotekniikka Tuotantotalous Mikä oli parasta orientaatioviikossa?

Lisätiedot

Työssäoppimisjakso Bilbaossa, Espanjassa Manuel&Ariana 27.9.-24.11.2012. Veera Helander arva10

Työssäoppimisjakso Bilbaossa, Espanjassa Manuel&Ariana 27.9.-24.11.2012. Veera Helander arva10 Työssäoppimisjakso Bilbaossa, Espanjassa Manuel&Ariana 27.9.-24.11.2012 Veera Helander arva10 Työpaikka Manuel & Ariana on pieni yritys jossa tehdään juhlavaatteita, hääpukuja, mittatilaustöitä sekä couture

Lisätiedot

Elämän kartat -3. koulutustapaaminen-

Elämän kartat -3. koulutustapaaminen- Elämän kartat -3. koulutustapaaminen- Käydään läpi kotitehtävä Mieti lomakkeen avulla asioita jotka toimivat hyvin elämässäsi joihin toivoisit muutosta. Asioita, joita haluaisit muuttaa elämässäsi voidaan

Lisätiedot

Tiivistelmä opiskelijapalautteista (n=51)

Tiivistelmä opiskelijapalautteista (n=51) Tiivistelmä opiskelijapalautteista (n=51) 1. Minkä vuoksi hakeuduit keskustelemaan Hyviksen kanssa? Opiskeluun liittyvät asiat (esim. ajanhallinta, opiskelutaidot, oppimisvaikeudet) 25 % Elämäntavat (esim.

Lisätiedot

Vaihtoraportti Sheffield Hallam University Sheffield, Iso-Britannia Syyslukukausi

Vaihtoraportti Sheffield Hallam University Sheffield, Iso-Britannia Syyslukukausi Lappeenrannan teknillinen yliopisto Vaihtoraportti Sheffield Hallam University Sheffield, Iso-Britannia Syyslukukausi 2017-18 Aleksi Luukkanen 1. Johdanto Suoritin opiskelijavaihtoni Sheffield Hallam Universityssa,

Lisätiedot

HYVY001-kurssin loppukyselyn yhteenveto

HYVY001-kurssin loppukyselyn yhteenveto HYVY001-kurssin loppukyselyn yhteenveto Vastanneiden osuus % tiedekunnittain (n = 177) Kurssin suorittaneiden määrä (27.5.2014 mennessä) yhteensä = 289 Kielten laitos yhteensä 49 suoritusta Humanistinen

Lisätiedot

Kielellinen selviytyminen

Kielellinen selviytyminen BILBAO Kulttuurit kohtaavat Bilbaossa ollessani havaitsin täysin erilaisen päivärytmin. Päivät ovat todella pitkiä, sillä ihmiset viihtyvät myöhään ulkona viettäen aikaa perheen ja ystäviensä kanssa. Myös

Lisätiedot

Kanazawan yliopisto (KUSEP) Kahdenvälinen vaihto: Lokakuu 2014 - Syyskuu 2015

Kanazawan yliopisto (KUSEP) Kahdenvälinen vaihto: Lokakuu 2014 - Syyskuu 2015 Tuomas Mäkinen Sähkötekniikan kandidaattiohjelma Automaatio- ja systeemitekniikka 22. lokakuu 15 Kanazawan yliopisto (KUSEP) Kahdenvälinen vaihto: Lokakuu 2014 - Syyskuu 2015 Opetuskieli: Japani Hain vaihto-opiskelemaan

Lisätiedot

MATKARAPORTTI Nihon University JLSP-ohjelma, Japani Syksy 2014

MATKARAPORTTI Nihon University JLSP-ohjelma, Japani Syksy 2014 MATKARAPORTTI Nihon University JLSP-ohjelma, Japani Syksy 2014 Senja Mentula KATI Johdanto Olin syksyn 2014 vaihdossa Tokiossa Nihon Universityssä. Lukukausi sijoittui ajalla 19.9. 4.12.2014. Turistiviisumin

Lisätiedot

AMIS-tutkimuksen tuloksia nivelvaiheiden näkökulmasta

AMIS-tutkimuksen tuloksia nivelvaiheiden näkökulmasta AMIS-tutkimuksen tuloksia nivelvaiheiden näkökulmasta M/S Mariella 4.5.2017 Suomen Opiskelija-Allianssi - OSKU ry Maiju Korhonen #AMIS2016 Mikä on AMIS-tutkimus? Miten aineistonkeruu toteutettiin? Mitkä

Lisätiedot

TOIMINTA PEVA PASSI. nimi:

TOIMINTA PEVA PASSI. nimi: PEVA TOIMINTA nimi: PASSI Näitä taitoja, joita harjoittelet tässä passissa, sinä tarvitset: A Työharjoittelussa B Vapaa-aikana C Koulussa Nämä taidot kehittyvät, kun teet tehtävät huolellisesti: 1. Opiskelutaidot

Lisätiedot

HUOMAUTUS LUKIJALLE: Tässä on esitelty kaikkien aineiden palaute. Kysymyksestä 1. ilmenee mitä aineita oppilas on kurssilla lukenut.

HUOMAUTUS LUKIJALLE: Tässä on esitelty kaikkien aineiden palaute. Kysymyksestä 1. ilmenee mitä aineita oppilas on kurssilla lukenut. Kurssipalaute HUOMAUTUS LUKIJALLE: Tässä on esitelty kaikkien aineiden palaute. Kysymyksestä 1. ilmenee mitä aineita oppilas on kurssilla lukenut. OPPILAS 1 Vastaa seuraaviin kysymyksiin asteikolla 1 5.

Lisätiedot

Mitkä alla olevista asioista pitävät paikkansa sinun kohdallasi? Katso lista rauhassa läpi ja rastita ne kohdat, jotka vastaavat sinun ajatuksiasi.

Mitkä alla olevista asioista pitävät paikkansa sinun kohdallasi? Katso lista rauhassa läpi ja rastita ne kohdat, jotka vastaavat sinun ajatuksiasi. SYYT ELÄÄ Tehtävän tarkoituksena on kartoittaa ja vahvistaa niitä syitä, joiden vuoksi nuori tahtoo elää. Samalla sen avulla voidaan arvioida hyvin monipuolisesti nuoren elämäntilannetta ja kokemusmaailmaa.

Lisätiedot

ESSCA Budapest Kevät 2011

ESSCA Budapest Kevät 2011 1.8.2011 ESSCA Budapest Kevät 2011 Teuvo Heikkinen TUTA Sisältö 1 JOHDANTO... 3 2 UNKARI, BUDAPEST & ESSCA... 4 3 OPISKELU... 5 4 YHTEENVETO... 6 1 JOHDANTO Lähdin opiskelijavaihtoon aikaisemman vaihtokokemukseni

Lisätiedot

Suomen suurlähetystö Astana

Suomen suurlähetystö Astana LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO Kauppakorkeakoulu Talousjohtaminen Suomen suurlähetystö Astana Harjoitteluraportti Elina Hämäläinen 0372524 Sisällysluettelo 1. Johdanto... 1 2. Lähtövalmistelut...

Lisätiedot

Tervetuloa rippikouluun!

Tervetuloa rippikouluun! Tervetuloa rippikouluun! Pakilan seurakunnan rippikoulut 2015 Tervetuloa Pakilan seurakunnan rippikouluun! Ja onnittelut jo valmiiksi; täytät 15 vuotta vuonna 2015! Olet siis mitä parhaassa ripari-iässä.

Lisätiedot

Opiskelijan motivaation rakentuminen ja ylläpitäminen virtuaaliympäristössä

Opiskelijan motivaation rakentuminen ja ylläpitäminen virtuaaliympäristössä Opiskelijan motivaation rakentuminen ja ylläpitäminen virtuaaliympäristössä Esimerkkinä Palvelujen markkinointi kurssin verkkototeutus Virpi Näsänen 16.11.2016 Lähtökohtatilanne Sovimme Aalto-yliopiston

Lisätiedot

Jatko-opintoja englannista kiinnostuneille

Jatko-opintoja englannista kiinnostuneille Jatko-opintoja englannista kiinnostuneille Opiskeluvaihtoehtoja yliopistossa (n.5v.) ja ammattikorkeakoulussa (n. 3,5v.) Yliopistossa keskitytään enemmän teoriaan, amk:ssa käytäntöön mm. erilaisten työelämäprojektien

Lisätiedot

Arki on melko samanlaista kuin suomessakin. Tietysti täällä ollaan huomattavasti kohteliaampia ja ehkä hiemaan kiireisempää on kuin mitä suomessa.

Arki on melko samanlaista kuin suomessakin. Tietysti täällä ollaan huomattavasti kohteliaampia ja ehkä hiemaan kiireisempää on kuin mitä suomessa. Matkaraportti Heti kun koulun infotilaisuudessa sain tietää, että on mahdollista päästä ulkomaanvaihtojaksolle, aloin miettimään asiaa. Vaikka olinkin vasta miettimisvaiheessa, tiesin saman tien mihin

Lisätiedot

Lingon & Blåbär. pähkinänkuoressa

Lingon & Blåbär. pähkinänkuoressa Lingon & Blåbär pähkinänkuoressa Lingon & Blåbär pähkinänkuoressa Lingon & Blåbär (L&B) on tarjonnut ruotsalaista suunnittelua olevia laadukkaita vaatteita koko perheelle vuodesta 1996 lähtien. Tänä päivänä

Lisätiedot

MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN?

MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN? MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN? 1. MILLOIN? KOSKA? 2. MIHIN AIKAAN? 3. MINÄ PÄIVÄNÄ? 4. MILLÄ VIIKOLLA? 5. MISSÄ KUUSSA? 6. MINÄ VUONNA? 7. MILLÄ VUOSIKYMMENELLÄ? 8. MILLÄ

Lisätiedot

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Minä rupesin hakemaan toppipaikkaa muutama kuukautta ennen kun tulin Sloveniaan. Minulla on kavereita, jotka työskentelee mediassa ja niiden kautta

Lisätiedot

Vapaamuotoinen raportti työssäoppimisajasta / opiskelusta ulkomailla

Vapaamuotoinen raportti työssäoppimisajasta / opiskelusta ulkomailla Vapaamuotoinen raportti työssäoppimisajasta / opiskelusta ulkomailla 1. Perustiedot a. Roosa Haapa, Hotelli-, ravintola-, cateringala, b. The Sandwich Company, The Diamond, Derry, Northern Ireland, http://www.thesandwichco.com/stores/thediamond.php

Lisätiedot

*1409901* A-OSA + + PH4_plus 1 PERHESELVITYSLOMAKE HUOLTAJALLE HAKIJANA LAPSI. 1 Lapsen tiedot 1.1 Henkilötiedot. 2 Omat henkilö- ja yhteystietoni

*1409901* A-OSA + + PH4_plus 1 PERHESELVITYSLOMAKE HUOLTAJALLE HAKIJANA LAPSI. 1 Lapsen tiedot 1.1 Henkilötiedot. 2 Omat henkilö- ja yhteystietoni PH4_plus 1 *1409901* PERHESELVITYSLOMAKE HUOLTAJALLE HAKIJANA LAPSI Tämä perheselvityslomake on tarkoitettu sinulle, joka olet ensimmäistä oleskelulupaa Suomeen perhesiteen perusteella hakevan alle 18

Lisätiedot

Hyvä johtaja? Jossain vaiheessa hyvä johtaja osaa väistyä. kalle.isokallio@kalkhas.fi 2. Hyvä johtaminen?

Hyvä johtaja? Jossain vaiheessa hyvä johtaja osaa väistyä. kalle.isokallio@kalkhas.fi 2. Hyvä johtaminen? Hyvä johtaja? Aleksanteri Suuri Napoleon Hitler Jossain vaiheessa hyvä johtaja osaa väistyä. kalle.isokallio@kalkhas.fi 1 Hyvä johtaminen? Riippuu siitä, minkälaisia yksilöitä johtaa. Pitää vain saada

Lisätiedot

Työssäoppiminen Rietbergissä, Saksa Suvi Hannula, Kalajoen ammattiopisto

Työssäoppiminen Rietbergissä, Saksa Suvi Hannula, Kalajoen ammattiopisto Työssäoppiminen Rietbergissä, Saksa 15.10.-26.11. 2016 Suvi Hannula, Kalajoen ammattiopisto Kiinnostuin ulkomaan työssäoppimisesta muistaakseni ensimmäisellä luokalla ammattikoulussa, kun opettaja otti

Lisätiedot

1. Mille kursseille osallistuit? Pitkä matematiikka Lyhyt matematiikka Fysiikka

1. Mille kursseille osallistuit? Pitkä matematiikka Lyhyt matematiikka Fysiikka OPPILAS 1 Vastaa seuraaviin kysymyksiin asteikolla 1 5. Asteikossa 1 on huonoin ja 5 paras arvio. Ympyröi haluamasi vaihtoehto. Mikäli kysymyksen perässä on tilaa sanalliselle arviolle, toivomme, että

Lisätiedot

MITÄ MIELTÄ OLIT TiETOISUUSTAIDOT (.b)-jaksosta

MITÄ MIELTÄ OLIT TiETOISUUSTAIDOT (.b)-jaksosta MITÄ MIELTÄ OLIT TiETOISUUSTAIDOT (.b)-jaksosta Seuraavaksi kysytään kokemuksiasi tietoisuustaitojen (mindfulness) oppijaksosta. Vastaathan kaikkiin kysymyksiin. Vastauksesi ovat luottamuksellisia ja vain

Lisätiedot

Raportti vaihto-opiskelulukukaudesta Grazissa

Raportti vaihto-opiskelulukukaudesta Grazissa Vaihtoraportti Graz 2011 1 Anna Erasmuskohde: Graz Raportti vaihto-opiskelulukukaudesta Grazissa Yleistä Päätin lähteä hieman tavallista myöhemmin vaihto-opiskelemaan: viimeisenä opiskeluvuotenani. Tiesin,

Lisätiedot

VERTAISARVIOINTI. s a a p u u k o u l u k o t i i s i! Mitä sulle kuuluu? Minkälainen tyyppi sä olet? Onko sulla hyvä olla täällä?

VERTAISARVIOINTI. s a a p u u k o u l u k o t i i s i! Mitä sulle kuuluu? Minkälainen tyyppi sä olet? Onko sulla hyvä olla täällä? VERTAISARVIOINTI s a a p u u k o u l u k o t i i s i! Minkälainen tyyppi sä olet? Mitä sulle kuuluu? Onko sulla hyvä olla täällä? VALTTI VERTAISARVIOINTI SIJAISHUOLLOSSA VERTAISARVIOINTI? MIKSI? MITÄ HYÖTYÄ?

Lisätiedot

- Elämäntilanteen ESY selvittämisen ympyrä

- Elämäntilanteen ESY selvittämisen ympyrä - Elämäntilanteen ESY selvittämisen ympyrä Ihmissuhteet Tulevaisuuden tavoitteet ja toiveet Sosiaaliset tilanteet Elämäntilanteen selvittämisen ympyrä Ihmissuhteet Tulevaisuuden tavoitteet ja toiveet Nimesi:

Lisätiedot

RAY TUKEE BAROMETRIN KYSELYLOMAKE Rauman MTY Friski Tuult ry

RAY TUKEE BAROMETRIN KYSELYLOMAKE Rauman MTY Friski Tuult ry Tässä kyselyssä järjestötoiminta = Rauman Friski Tuult ry:n toiminta Kyselyitä lähetettiin marraskuussa yhdistyksen jäsenkirjeen mukana kappaletta. Kyselyn vastausprosentti oli, % JÄRJESTÖTOIMINTAAN OSALLISTUMINEN

Lisätiedot

Parisuhteen vaiheet. Yleensä ajatellaan, että parisuhteessa on kolme vaihetta.

Parisuhteen vaiheet. Yleensä ajatellaan, että parisuhteessa on kolme vaihetta. Parisuhteen vaiheet Yleensä ajatellaan, että parisuhteessa on kolme vaihetta. Parisuhteen vaiheet ovat seurusteluvaihe, itsenäistymisvaihe ja rakkausvaihe. Seuraavaksi saat tietoa näistä vaiheista. 1.

Lisätiedot

JCI WORLD CONGRESS 2015

JCI WORLD CONGRESS 2015 Japani kutsuu Lähde Nuorkauppakamarien maailmankokoukseen ja tutustu samalla lumoavaan Kiotoon ja Okinawan trooppisiin saariin! Yhteistyössä Suomen Nuorkauppakamarit ja SMT. Tarjolla on kuusi erilaista

Lisätiedot

Mitä peruskoulun jälkeen?

Mitä peruskoulun jälkeen? Mitä peruskoulun jälkeen? Opinto-ohjaaja Pia Nissilä opintopolku.fi KEVÄÄLLÄ 2018 YHTEISHAKU Ammatillisen koulutuksen ja lukiokoulutuksen yhteishaku on 20.2.-13.3.2018. Koulutukset alkavat syksyllä 2018.

Lisätiedot

Suomen Lähetysseura Sampo Pankki IBAN FI38 8000 1400 1611 30 Tähtitorninkatu 18, 00140 Helsinki puh. 09 12 971 www.suomenlahetysseura.

Suomen Lähetysseura Sampo Pankki IBAN FI38 8000 1400 1611 30 Tähtitorninkatu 18, 00140 Helsinki puh. 09 12 971 www.suomenlahetysseura. Kaohsiung 5.10.2015 Syksyinen tervehdys täältä pallon toiselta puolelta. Teillä siellä on jo ruskaa ja meillä täällä Intiaanikesä. Todellakin on vielä ollut kesäisen kuumia päiviä, päivällä sellaiset +30

Lisätiedot

Kieliohjelma Atalan koulussa

Kieliohjelma Atalan koulussa Kieliohjelma Atalan koulussa Vaihtoehto 1, A1-kieli englanti, B1- kieli ruotsi 6.luokalla 1 lk - 2 lk - 3 lk englanti 2h/vko 4 lk englanti 2h/vko 5 lk englanti 2-3h/vko 6 lk englanti 2-3h/vko, ruotsi 2h/vko

Lisätiedot

Osaamisalan harjoittelujakso

Osaamisalan harjoittelujakso Osaamisalan harjoittelujakso Ympäristö Plymouth sijaitsee Lounais-Englannissa ja on vanha merenranta kaupunki Asukasluku kaupungissa on n. 256 000 Maasto on hyvin mäkistä, kaupunki sijoittuu kahden joen

Lisätiedot

Stipendi - Vanhemman / huoltajan lomake

Stipendi - Vanhemman / huoltajan lomake Stipendi - Vanhemman / huoltajan lomake 1. Oppilaan (hakijan) nimi (sukunimi, etunimet) 2. Kenen idea vaihto-oppilaaksi lähteminen on? Oppilas itse Äiti Isä Joku muu, kuka 3. Onko vaihto-oppilaaksi lähtö

Lisätiedot

LUVA - lukioon valmistava koulutus maahanmuuttajille

LUVA - lukioon valmistava koulutus maahanmuuttajille LUVA - lukioon valmistava koulutus maahanmuuttajille LUVA on suomenkielisen lukion suorittamiseen valmentava lukuvuosi maahanmuuttajille ja vieraskielisille nuorille. LUVAn aikana opiskellaan mm. suomea

Lisätiedot

MITEN TÄLLAISET VAIKEUDET / ONGELMAT NÄKYVÄT OPISKELIJASSA?

MITEN TÄLLAISET VAIKEUDET / ONGELMAT NÄKYVÄT OPISKELIJASSA? 1. Ihmissuhde-Seppo/Saara Seppo/Saara opiskelee ensimmäisen vuoden kevättä. Hän on alkanut seurustelemaan samassa ryhmässä opiskelevan opiskelijan kanssa. Nyt asiat ovat alkaneet kuitenkin mennä huonoon

Lisätiedot

Alkio-opisto. Jyväskylän Korpilahdella

Alkio-opisto. Jyväskylän Korpilahdella Alkio-opisto Jyväskylän Korpilahdella Avoimia yliopisto- ja amk-opintoja Yleissivistäviä opintoja Kokous-, juhla- ja majoituspalveluja Kursseja Jyväskylän Korpilahdella Monipuolista oppia ja hyötyä Valmistautumista

Lisätiedot

Kehitysvammaliitto ry. RATTI-hanke. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun.

Kehitysvammaliitto ry. RATTI-hanke. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun. RISKIARVIOINTILOMAKE 1. Henkilön nimi Pekka P. 2. Asia, jonka henkilö haluaa tehdä. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun. 3. Ketä kutsutaan mukaan

Lisätiedot