Vaihtoraportti. Joonas Puustelli. Erasmus-vaihto. Opetuskieli saksa. Aalto-yliopisto - Konetekniikan koulutusohjelma

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Vaihtoraportti. Joonas Puustelli. Erasmus-vaihto. Opetuskieli saksa. Aalto-yliopisto - Konetekniikan koulutusohjelma"

Transkriptio

1 Vaihtoraportti Joonas Puustelli Erasmus-vaihto Opetuskieli saksa Aalto-yliopisto - Konetekniikan koulutusohjelma Technische Universität Darmstadt - Machinenbau Lokakuu Maaliskuu 2011

2 1. Yleiskuvaus kohteesta Halusin vaihtoon saksankieliseen maahan, koska olen opiskellut saksan kieltä ala-asteelta lähtien. Kuitenkin TKK:lla ja Aalto-yliopistossa saksan kielen opinnot ovat jääneet todella vähälle, joten halusin pääasiassa parantaa kielitaitoani. Tiesin myös, että Saksaan on helpohko hakea, koska kavereitani on ollut Saksassa vaihdossa. En päässyt ensisijaiseen hakukohteeseeni, ja päädyin toissijaiseen hakukohteeseen - Darmstadtiin. Eräs kavereistani oli ollut vaihdossa siellä ja suositellut paikkaa minulle. Darmstadt on noin ihmisen kaupunki. Vaikka yliopisto on teknillinen yliopisto, siellä on myös laitoksia, joita sieltä ei odottaisi löytyvän - esimerkiksi politiikka ja kirjallisuus. Kaupunki on lähellä Frankfurtia ja liikkuminen kaupungin sisällä ja kaupunkien välillä on helppoa. Darmstadtissa joka paikkaa pääsee raitiovaunuilla. Lisäksi opiskelijalle julkiset kulkuneuvot Hessenin maakunnan sisällä ovat ilmaisia. Kaupungin keskusta on todella kotoinen ja siellä on autoilla liikkuminen kielletty. Ihmiset osaavat yleisesti melko hyvin englantia, mutta ovat ehkä hieman arkoja käyttämään vierasta kieltä. Kaupunki on todella kotoisen ja turvallisen oloinen. Opiskelijoita yliopistossa on yli , joten kaupungissa on todella paljon nuoria. Siksi kaupungista löytyy myös iltaelämää, vaikka ei Saksan mittakaavassa olekaan kovin suuri. Ja jos kaipaa enemmän, Frankfurt on puolen tunnin junamatkan päässä ilmaiseksi. Omien kokemuksieni mukaan ilmasto ei eroa kovinkaan paljoa Etelä-Suomesta. Tosin vaihtovuonna Keski-Euroopassa oli todella kylmä ja luminen talvi. Kevät tuli hieman yli kuukautta nopeammin kuin Suomessa.

3 2. Järjestelyt Suomessa ja kohdemaassa Erasmusvaihdon järjestelyt Suomessa menivät jouhevasti, kunhan noudatti hakuprosessin ohjeita. Aalto-yliopisto teki järjestelyt kohdeyliopiston kanssa. Suurin kynnys oli tietenkin uskaltaa hakea vaihtoon ja ottaa selvää mitä papereita tarvitsee täyttää. Yliopistomme kotisivulta löytyvät hyvät ohjeet. Kohdeyliopiston kotisivuilla yliopistolle piti rekisteröityä, joka oli myös hieman enemmän kuin varttitunnin urakka. Vaihtoon lähtiessäni sain Erasmus-ohjelmaan kuuluvan stipendin. Kyselin stipendiä myös kotiseudultani eräistä paikoista, mutta tällä kertaa ei onnistunut. Ennen matkaani hankin Eurooppalaisen sairaanhoitokortin. Ilman sitä kohdemaassa saattaa tulla jotain lisämaksuja. Matkavakuutus minulla oli ennestään ja koska tiesin vierailevani jouluna kotona, 3kk matkavakuutus riitti. Yritin hakea Saksasta asuntoa yksityisiltä markkinoilta, mutta ei tärpännyt. Asukkaat eivät yleensä olleet halukkaita ottamaan asukasta vain puoleksi vuodeksi. Yliopisto lähetti noin kuukautta ennen paperin, jolla sai hakea asumaan yliopiston asuntoloihin.

4 3. Käytännön asiat vaihtokohteessa Kaupunkiin saapuessani minulla kerrottiin olevan asunto, mutta sain avaimet vasta Tähän kannattaa varautua, koska alueen hostellit ovat ennen lukukauden alkua täynnä. Itse vietin sitten yöni Frankfurtissa ennen lukukauden alkua. Jos soluun ei ole tyytyväinen, asunnon vaihto ei ole myöskään kovin suoraviivainen juttu. Yksityisiltä markkinoilta voi yrittää, mutta jos haluaa vaihtaa toiseen soluasuntoon, solun entiset asukkaat päättävät kenet he ottavat. Koska Darmstadtin opiskelija-asunnoissa on pitkälti yli puolet miehiä, naiset saavat helposti vaihdettua asuntoa, mutta miehet eivät. Elleivät sitten satu ystävystymään asunnossa asuvien kanssa entuudestaan. Soluissa on yleensä 4 asukasta, 2 pesuhuonetta ja 1 keittiö. Soluissa on nettiliittymä valmiina. Vaihdon loppuessa kannattaa ajoissa ottaa yhteyttä asuntoja vuokraavaan tahoon, että ehtii hoitaa kaikki jouhevasti. Itse kuvittelin, että kaikki tapahtuu automaattisesti ja sitten juoksin ympäri Darmstadtia viimeisenä päivänä. Ensimmäisinä päivinä tutorit kierrättivät meitä ympäri Darmstadtia hoitamassa paperiasioita. En tarkalleen edes tiedä mitä kaikkea siellä tehtiin. Menin vain porukan mukana. Lukukausimaksu oli n. 180e ja soluasunnon vuokra oli 231e/kk. Tutorien alkupaketti maksaa 50 euroa ja siihen kuuluu mm. prepaid-liittymä ja matkoja. Darmstadtin yliopisto on jaettu kahteen eri alueeseen, joiden välillä pääsee liikkumaan bussilla tai polkupyörällä. Monet hankkivat polkupyörän Frankfurtin kierrätyskeskuksista tai poliisihuutokaupoista. Pankkitilin avasin Deutsche bankiin. Kaikki sujui pääasiassa vaivattomasti. Saksassa kannattaa huomata, että jos nostaa rahaa jostain muusta kuin oman pankin automaatista, tulee lisämaksu. Pankkitiliä suljettaessa tilille ei saa tehdä samana päivänä mitään toimenpiteitä. Joten ei kannata viimeisenä päivänä nostaa tiliä tyhjäksi ja sitten mennä sanomaan, että haluaa sulkea tilin. Koska se ei enää siinä vaiheessa onnistu. Kaupassa ruoka on karkealta arviolta noin 30 % halvempaa. Sama pätee ravintoloihin ja yökerhoihin. Siksi tutustuin paljon myös ravintoloihin. Myös 2,5e pitaleipäkebabit tulivat tutuksi. Yliopiston ravintoloissa ruoka maksaa n.3-7e. Riippuu mitä kaikkea tarjottimelleen valitsee.

5 4. Opinnot Päätavoitteeni oli oppia puhumaan saksaa. Kävin yhden saksankurssin ja muut kurssini olivat myös saksaksi. Alussa kaikki oli luonnollisesti hankalaa, kun kieli ei ollut tuoreessa muistissa. Suoritin yhteensä 20 opintopistettä, joka vaaditaan Erasmus-stipendiin. Minusta määrä on sopiva, jos ei halua stressata liikaa. Ulkomailla ollessa kun muutkin asiat saattavat vaivata mieltä kuin pelkkä koulu. Opinnoissa ei tunnuttu painottavan laskuihin läheskään samassa mittakaavassa kuin Aaltoyliopistossa. Kaikesta vaan puhuttiin ja kaavoja näytettiin, mutta mitään ei käytetty ja itselläni tämä haittasi asioiden oppimista. Tenteissä tuntui yleisesti olevan tärkeämpää yksityiskohdat kuin pääkohdat. Esimerkiksi yhdessä suullisessa tentissä kyseltiin, millä merkitään jännitysvenymäkäyrän maksimaalista jännitystä. Vastaus taisi olla R, mutta ne tuntuvat vaihtelevan lähdeja maakohtaisesti. Saksassa ei ole kursseilla mitään pakollista. Kannattaa olla kuitenkin sortumatta siihen, ettei tee kurssin eteen mitään lukukauden aikana ja tentin lähestyessä alkaa paniikissa lukea. Kuitenkin joillakin kursseilla - esimerkiksi käymälläni laboratoriokurssilla - on pakollisia käytännönharjoituksia. Suuri osa tenteistä oli suullisia, mikä tarkoitti keskustelua opettajien ja professorien kanssa. Näissä puhuin saksaa ja englantia sekaisin, mutta sujuvasti tuntui menevän. Luulen, että suullisissa tenteissä sallitaan vaihto-oppilaille hieman enemmän virheitä. Tietenkin sekaan mahtui myös tiukkoja opettajia, jotka tenttasivat poliisin lailla kysymyksiä. Tentteihin ja kursseille pitää ilmoittautua kurssien kotisivuilta tai vierailemassa laitoksen sihteeristössä. Darmstadtiin oli kuitenkin tuloillaan netissä toimiva systeemi, joka varmasti helpottaa asiaa. Sihteeristöt kun ovat ympäri kaupunkia. Lähdettäessä joka kurssista piti myös saada professorin allekirjoittama todistus. Jostain syystä tuloksia ei vielä laitettu siellä nettiin. Byrokratiaa siis riittää, mutta siihen ollaan kuulemma tekemässä muutosta.

6 5. Muuta Darmstadtissa on erittäin hyvät urheilumahdollisuudet. Kaupungissa oli esimerkiksi kaksi 50m allasta. Opiskelijalle kertakäynti maksoi 2e. Kaupungista löytyy myös kylpylä, jossa on suomalainen sauna, jos koti-ikävä yllättää. Yliopistolla voi harrastaa miltei kaikkea koripallosta joogaan, jos maksaa urheilumaksun. Kaupungista löytyy myös teatteri, jonne opiskelijat pääsevät joihinkin näytöksiin ilmaiseksi, jos varaavat paikan ajoissa. Elokuvateattereita kaupungissa oli ainakin 3 ja ravintoloita lukemattomia. Illanviettopaikoista voisi mainita 603qm, Schlosskeller, A5, Centralstation ja Ratskeller. Panimoita kaupungista löytyy ainakin viisi. Matkustus Hessenin sisällä on tosiaan ilmaista, eivätkä junat muutenkaan ole Saksassa kovin kalliita - eivätkä liioin lennot. Alueelta löytyy paljon vanhoja linnoja ja Reinin laakso on upeaa nähtävää. Juniin saa viikonloppulippuja joissa 4 hengen porukka saa matkan minne tahansa Saksaan ja takaisin. Hinta oli muistaakseni noin 50 eur. Frankfurtista lähtee myös bilebusseja Amsterdamiin. Matka kestää jotakuinkin 7 tuntia, mutta hinta on vain pari-kolkekymppiä. Tutorit olivat myös järjestäneet alkuun kaikkea toimintaa. Siinä oppi tuntemaan muita vaihtooppilaita. Toimintaan kannattaa todella osallistua, koska muuten saattaa jäädä ulkopuoliseksi. Tästä joutui maksamaan sen 50 euroa. Itse en käynyt syyskuussa järjestettävää saksan kielen intensiivikurssia, koska olin reilaamassa. Kurssilla varmasti ystävystyy nopeasti muihin vaihtooppilaisiin, mutta kurssin käymättä jättäminen ei ole maailmanloppu. Suosittelen kuitenkin sitä myös siksi, että siitä saa 6 opintopistettä. Ja tietenkin saa asua ulkomailla pidempään. Korotettua vaihto-opiskelurahaa ei kuulemma saa automaattisesti syyskuun intensiivikurssin ajalta, mutta Kela maksaa lopulta kun hakee todistukset yliopistolta opiskelusta. Matkoja järjestivät AEGEE, tutorit ja jopa konetekniikan laitos, joten kannattaa pitää silmät auki. Matkat olivat yleensä todella hauskoja ja melko edullisia. Itse osallistuin esimerkiksi matkaan, jossa vierailtiin aluksi yrityksessä, joka tekee avaruusrakettien rakettimoottorien suuttimia. Sitten menimme kahdeksi yöksi Müncheniin ja vierailimme museoissa - ja iltaisin tietenkin ravintoloissa. Hahnin lentokentälle on noin parin tunnin matka, jos matkustaa Ryanairilla. Nopeinta on mennä junalla Mainziin ja ottaa sieltä tunnin kestävä bussi. Toinen vaihtoehto on ottaa kaksi tuntia kestävä bussi Frankfurtista. Kokonaisaika on kuitenkin tässä vaihtoehdossa hieman pidempi. Frankfurtin kentälle pääsee suoraan junalla. Alueella on myös paljon autokauppoja, jos auton tuominen Saksasta kiinnostaa. Myös elektroniikka on Saksassa luonnollisesti halvempaa. Asumiseen itselläni riitti melko hyvin Kelan maksama tuki ja Erasmus-stipendi. Tietenkin, jos haluaa matkustella enemmän, rahaa kuluu enemmän.

7 6. Palaute Suomen päässä vaihtoon hakemisesta ei ole juuri huomautettavaa. Opintosuunnitelman tekeminen on kuitenkin mielestäni hieman turhaa. Itselläni puolet kursseista oli muuttunut tai poistunut (tosin siellä tehtiin juuri uudistusta). Muutenkin kurssien sisällöstä ei tiedä paljoa ennen kuin käy ensimmäisellä luennolla. Ehkä suunnitelman tekeminen voi helpottaa opintoja joissakin paikoissa, mutta itselleni koin sen vain rasittavuutena ennen vaihtoon lähtemistä. Saksan päästä valittamista löytyykin. Kauhea byrokratia ja infon puute siitä mitä byrokratia vaatii. Tähän ette te tietenkään voi vaikuttaa.

Haluatko opiskella osan tutkinnostasi ulkomailla, saada kansainvälistä kokemusta, kielitaitoa ja uusia ystäviä?

Haluatko opiskella osan tutkinnostasi ulkomailla, saada kansainvälistä kokemusta, kielitaitoa ja uusia ystäviä? Haluatko opiskella osan tutkinnostasi ulkomailla, saada kansainvälistä kokemusta, kielitaitoa ja uusia ystäviä? Tämän vuoden Ulkomailla opiskelleiden kootut kertomukset vihkosessa 2009-2010 esitellään

Lisätiedot

KOOTUT KERTOMUKSET LUKUVUODELTA 201-2011

KOOTUT KERTOMUKSET LUKUVUODELTA 201-2011 KOOTUT KERTOMUKSET LUKUVUODELTA 201-2011 Tässä Ulkomailla opiskelleiden kootut kertomukset vihkosessa esitellään Vaasan yliopiston opiskelijoiden vaihtokokemuksia lukuvuoden 2010-2011. Mukana on kertomuksia

Lisätiedot

Haluatko opiskella osan tutkinnostasi ulkomailla, saada kansainvälistä kokemusta, kielitaitoa ja uusia ystäviä?

Haluatko opiskella osan tutkinnostasi ulkomailla, saada kansainvälistä kokemusta, kielitaitoa ja uusia ystäviä? Haluatko opiskella osan tutkinnostasi ulkomailla, saada kansainvälistä kokemusta, kielitaitoa ja uusia ystäviä? Tämän vuoden Ulkomailla opiskelleiden kootut kertomukset vihkosessa 2008-2009 esitellään

Lisätiedot

Matkaraportti Universität Mannheim Kevät 2013. k87039

Matkaraportti Universität Mannheim Kevät 2013. k87039 Matkaraportti Universität Mannheim Kevät 2013 k87039 1. Yleistä Mannheimista ja yliopistosta Mannheim on reilun 300 000 asukkaan kaupunki Baden-Württenbergin osavaltion luoteisnurkassa, Rheinin ja Neckarin

Lisätiedot

MATKARAPORTTI. ESC Grenoble. Annakerttu Aranko Kevät 2014 ! 1

MATKARAPORTTI. ESC Grenoble. Annakerttu Aranko Kevät 2014 ! 1 MATKARAPORTTI ESC Grenoble Annakerttu Aranko Kevät 2014! 1 1. Grenoblesta Grenoble on Isèren departementin viehättävä pääkaupunki, joka sijaitsee Ranskan Alpeilla, aivan Sveitsin rajan tuntumassa. Kaupunki

Lisätiedot

Yleiskuvaus kohteesta

Yleiskuvaus kohteesta Koulutusohjelma: Kemian tekniikan koulutusohjelma Kohdemaa: Uusi-Seelanti Kohdeyliopisto: Victoria University of Wellington (VUW) Vaihtoaika: 11.07.2011 12.11.2011 Vaihto-ohjelma: Freemover Opetuskieli:

Lisätiedot

Matkaraportti kevät 2013 KTM-vaihto. Rotterdam School of Management Erasmus University

Matkaraportti kevät 2013 KTM-vaihto. Rotterdam School of Management Erasmus University Matkaraportti kevät 2013 KTM-vaihto Rotterdam School of Management Erasmus University Valmistautuminen vaihtoon Hakeminen vaihtoyliopistoon Matkavalmistelut sujuivat osaltani hyvin ilman suurempia ongelmia.

Lisätiedot

MATKARAPORTTI ESC GRENOBLE. KEVÄT 2013 Jasmi Lehtola ja Teemu Peltokallio

MATKARAPORTTI ESC GRENOBLE. KEVÄT 2013 Jasmi Lehtola ja Teemu Peltokallio MATKARAPORTTI ESC GRENOBLE KEVÄT 2013 Jasmi Lehtola ja Teemu Peltokallio Sisällysluettelo 1. Grenoblen kaupunki... 3 2. Ennakkojärjestelyt... 4 3. Saapuminen Grenobleen... 5 4. Asuminen... 5 5. Käytännön

Lisätiedot

HISTORIAN LEHTI H 1/2013 TAMPEREEN YLIOPISTON HISTORIAN OPISKELIJOIDEN AINEJÄRJESTÖLEHTI

HISTORIAN LEHTI H 1/2013 TAMPEREEN YLIOPISTON HISTORIAN OPISKELIJOIDEN AINEJÄRJESTÖLEHTI HISTORIAN LEHTI H 1/2013 TAMPEREEN YLIOPISTON HISTORIAN OPISKELIJOIDEN AINEJÄRJESTÖLEHTI Historian Lehti - Sisällys 01/2013 Tampereen yliopiston historian opiskelijoiden ainejärjestölehti 41. vuosikerta

Lisätiedot

KV-HARJOITTELURAPORTTI Sanofi-Aventis Deutschland GmbH 2.9.2013-28.2.2014

KV-HARJOITTELURAPORTTI Sanofi-Aventis Deutschland GmbH 2.9.2013-28.2.2014 KV-HARJOITTELURAPORTTI Sanofi-Aventis Deutschland GmbH 2.9.2013-28.2.2014 Jukka Riuttala 1 JOHDANTO... 1 2 YRITYS JA TYÖTEHTÄVÄT... 1 3 KÄYTÄNNÖN JÄRJESTELYT... 2 3.1 Asunto... 3 3.2 Liikkuminen... 4 4

Lisätiedot

LOPPURAPORTTI TYÖHARJOITTELUSTA BRASILIAAN 2010

LOPPURAPORTTI TYÖHARJOITTELUSTA BRASILIAAN 2010 LOPPURAPORTTI TYÖHARJOITTELUSTA BRASILIAAN 2010 Kuinka valmistauduin vaihtoon lähtemiseen? Kun kiinnostuin vaihtoon lähtemisestä, ja selailin eri vaihtokohteita, huomasin listassa maan nimeltä Brasilia.

Lisätiedot

Valtion takaamia lukuelämyksiä jo vuodesta 1985

Valtion takaamia lukuelämyksiä jo vuodesta 1985 Valtion takaamia lukuelämyksiä jo vuodesta 1985 Fuksinumero 2011 Kansi: Mantsalaiset vappupiknikillä 2 Sisältö Päätön kirjoitus...4 Jussin tervehdys Hyvät ensimmäisen vuoden maantieteen opiskelijat...5

Lisätiedot

Haalarit niskaan. Helppari. Muistilista. YLÖS, ULOS JA ULKOMAILLE Matkailusta ammatti. Rennosti Saikulla. Listasimme Porin pikaiset ruokapaikat

Haalarit niskaan. Helppari. Muistilista. YLÖS, ULOS JA ULKOMAILLE Matkailusta ammatti. Rennosti Saikulla. Listasimme Porin pikaiset ruokapaikat SATAKUNNAN AMMATTIKORKEAKOULUN SATAKUNNAN AMMATTIKORKEAKOULUN HAKIJALEHTI PALVELULIIKETOIMINTA 2015 Rennosti Saikulla Helppari Parhaat kumisaappaat, Muistilista apua uudelle opiskelijalle Listasimme Porin

Lisätiedot

Sähkösanomat 2/2003 1

Sähkösanomat 2/2003 1 Sähkösanomat 2/2003 1 Pääkirjoitus Kylmenevistä keleistä ja sateisista päivistä päätellen kesä alkaa pikkuhiljaa olemaan lopuillaan, ja koulu alku lähestyy uhkaavasti. Opiskelijat palailevat takaisin opinahjoihinsa,

Lisätiedot

Töihin CERNiin opas Käytännön vinkkejä CERNiin siirtymiseen Silja Ta

Töihin CERNiin opas Käytännön vinkkejä CERNiin siirtymiseen Silja Ta Töihin CERNiin opas Käytännön vinkkejä CERNiin siirtymiseen Silja Takala Tekes, Tieteen suurhankkeiden teollisuusaktivointiprojekti 10 Talvi 2012 2 Sisällysluettelo CERNIN ESITTELY... 5 TULEVAT DEADLINET...

Lisätiedot

Sini Sabotage Nollasopimukset Heikki Kuula. Next Step Muodin merkonomi Chile. Antroposofia Rentoa meininkiä Tanskassa

Sini Sabotage Nollasopimukset Heikki Kuula. Next Step Muodin merkonomi Chile. Antroposofia Rentoa meininkiä Tanskassa MUUTOS Suomen Ammattiin Opiskelevien Liitto -SAKKI ry Sini Sabotage Nollasopimukset Heikki Kuula Next Step Muodin merkonomi Chile Antroposofia Rentoa meininkiä Tanskassa Sisältö S. 3 / Pääkirjoitus, Puheenjohtajan

Lisätiedot

Täällä kaupungissa on outoa se, että ihminen joutuu seisomaan jalkaterät, vartalo, ja kasvot kohti kahta järveä. Mutta kun toiselle järvelle näyttää

Täällä kaupungissa on outoa se, että ihminen joutuu seisomaan jalkaterät, vartalo, ja kasvot kohti kahta järveä. Mutta kun toiselle järvelle näyttää I Täällä kaupungissa on outoa se, että ihminen joutuu seisomaan jalkaterät, vartalo, ja kasvot kohti kahta järveä. Mutta kun toiselle järvelle näyttää kasvonsa, niin toiselle näyttää takapuoltansa. Ei

Lisätiedot

Vaihtoraportti. Jarkko Kangas, k87088 Prahan Kevät 2013 (Jos olet laiska, lue edes raportin lopusta tärkeitä tippejä osio) jarkko.kangas@aalto.

Vaihtoraportti. Jarkko Kangas, k87088 Prahan Kevät 2013 (Jos olet laiska, lue edes raportin lopusta tärkeitä tippejä osio) jarkko.kangas@aalto. Vaihtoraportti Jarkko Kangas, k87088 Prahan Kevät 2013 (Jos olet laiska, lue edes raportin lopusta tärkeitä tippejä osio) jarkko.kangas@aalto.fi Lähtövalmistelut ja ensimmäiset kaksi viikkoa Lähtö Tsekkeihin

Lisätiedot

Visailukysymyksiä. Teema 1: Rahojen hallinta ja budjetointi. 1. Mistä tunnistaa aidon 10 euron setelin?

Visailukysymyksiä. Teema 1: Rahojen hallinta ja budjetointi. 1. Mistä tunnistaa aidon 10 euron setelin? Visailukysymyksiä Teema 1: Rahojen hallinta ja budjetointi 1. Mistä tunnistaa aidon 10 euron setelin? a. Setelissä on ainakin hologrammi, turvalanka ja koko seteli hohtaa ultraviolettivalossa. b. Kun seteliä

Lisätiedot

Henkisenä tukena ovat toimineet loput tutorimme, Olga J ja Miriam. Opistolla ollessanne voitte kääntyä meistä kenen tahansa puoleen.

Henkisenä tukena ovat toimineet loput tutorimme, Olga J ja Miriam. Opistolla ollessanne voitte kääntyä meistä kenen tahansa puoleen. Terrrve kaverrit! Tässä on meidän juuri sinulle kirjoittamamme superhieno tutoropas, joka saattaa selventää asioita, joita et välttämättä ole edes ehtinyt miettiä. Opas on pullollaan tietoa Opiston arjesta

Lisätiedot

NUORTEN TULEVAISUUSKUVAT

NUORTEN TULEVAISUUSKUVAT NUORTEN TULEVAISUUSKUVAT ISBN 978-952-457-405-1 NUORTEN TULEVAISUUSKUVAT RAPORTIN LAATIJA: EIJA SEPPÄNEN, FOUNTAIN PARK OY HELSINKI 2008 SISÄLLYSLUETTELO ESIPUHE 5 NUORTEN TULEVAISUUSKUVAT TUTKIMUKSEN

Lisätiedot

Tec De Monterrey, Campus Estado de Me xico, Keva t 2012

Tec De Monterrey, Campus Estado de Me xico, Keva t 2012 Tec De Monterrey, Campus Estado de Me xico, Keva t 2012 Vaihtoraportti k93689 k93558 1. Johdanto Vietimme keva a n 2012 Meksikon la mmo ssa vaihto-opintojen merkeissa. Kokemus oli monipuolinen ja eritta

Lisätiedot

Raseborgs ungdomar Raaseporin nuoret Kotoa Muuttajan Opas

Raseborgs ungdomar Raaseporin nuoret Kotoa Muuttajan Opas Raseborgs ungdomar Raaseporin nuoret Kotoa Muuttajan Opas Ida-Sofie Asplund Ida-Sofie Asplund 2014 Layout: Niklas Schönberg Opas on tuotettu osana Raaseporin nuorisotoimen Vinkki tieto- ja neuvontahanketta.

Lisätiedot

DigESTA J U R I D I N E N A I K A K A U S I L E H T I

DigESTA J U R I D I N E N A I K A K A U S I L E H T I DigESTA J U R I D I N E N A I K A K A U S I L E H T I Digesta on Lapin yliopiston oikeustieteiden tiedekunnan ainejärjestö Artikla ry:n äänenkannattaja. Digestassa esiintyvät mielipiteet eivät välttämättä

Lisätiedot

Suomalaisten johtajien osaamis- ja koulutustarpeet Kiinassa

Suomalaisten johtajien osaamis- ja koulutustarpeet Kiinassa Suomalaisten johtajien osaamis- ja koulutustarpeet Kiinassa FUTUREX Future Experts -hanke Johan Lönnblad Suomalaisten johtajien osaamis- ja koulutustarpeet Kiinassa FUTUREX Future Experts -hanke Johan

Lisätiedot

Kompassi. valintakokeisiin. nyt kursseja myös lahdessa. Tradenomi-opiskelija kertoo liiketalouden AMK-tutkinnosta tuhdit eväät työelämään s.

Kompassi. valintakokeisiin. nyt kursseja myös lahdessa. Tradenomi-opiskelija kertoo liiketalouden AMK-tutkinnosta tuhdit eväät työelämään s. Kompassi ABIKURSSIT VALMENNUSKURSSIT ITSEOPISKELUMATERIAALIT KENRAALIKOKEET VALINTAKOKEET OPISKELU TYÖELÄMÄ valintakokeisiin nyt kursseja myös lahdessa Tradenomi-opiskelija kertoo liiketalouden AMK-tutkinnosta

Lisätiedot

OULUN SEUDUN AMMATTIKORKEAKOULU TEKNIIKAN YKSIKKÖ KONE- JA TUOTANTOTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA MATKARAPORTTI

OULUN SEUDUN AMMATTIKORKEAKOULU TEKNIIKAN YKSIKKÖ KONE- JA TUOTANTOTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA MATKARAPORTTI OULUN SEUDUN AMMATTIKORKEAKOULU TEKNIIKAN YKSIKKÖ KONE- JA TUOTANTOTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA MATKARAPORTTI Erkki Talala KOT4SN1 VAIHTO-OPISKELUJAKSO KUMAMOTOSSA 8.5-30.8.2007 Laatinut: Erkki Talala Päiväys:

Lisätiedot

Asiakashaastattelut Tiehallinnon sisäisiä julkaisuja 5/2007

Asiakashaastattelut Tiehallinnon sisäisiä julkaisuja 5/2007 Tiehallinnon asiakaspalvelun asiakkaat ja tuotteet -määrittely Asiakashaastattelut Tiehallinnon sisäisiä julkaisuja 5/2007 Tiehallinnon asiakaspalvelun asiakkaat ja tuotteet -määrittely Asiakashaastattelut

Lisätiedot

Asiakastyytyväisyyskysely Tampereen Toimeentulotuen yksikössä 2012

Asiakastyytyväisyyskysely Tampereen Toimeentulotuen yksikössä 2012 TAMPEREEN KAUPUNKI Asiakastyytyväisyyskysely Tampereen Toimeentulotuen yksikössä 2012 Toteuttajana SOS-hanke Tuominen Tuula, Katariina Heikkilä, Kukkasniemi Marianne, Laakso Tuija, Pietilä Samuli 8.3.2013

Lisätiedot