Kuntotutkimus. Kalmarin Kyläkoulu Kalmarintie Kalmari. Hanke nro: 9124 / A-rakennus. B-rakennus

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kuntotutkimus. Kalmarin Kyläkoulu Kalmarintie 117 43270 Kalmari. Hanke nro: 9124 / 07.04.2015. A-rakennus. B-rakennus"

Transkriptio

1 A-rakennus B-rakennus Kalmarintie Kalmari Hanke nro: 9124 / Inspecta Puh Y-tunnus: Sörnäistenkatu 2 Fax Helsinki

2 1 (18) Sisällysluettelo: 1. Yleistä Yleistiedot kohteesta Lähtötiedot Tutkimuksen tarkoitus Tutkimukset Suoritetut tutkimukset Tutkimusmenetelmät ja laitteet Tutkimustulokset Ulko- ja sisäolosuhteet tarkastuksen aikana Käyttäjähaastattelu Yleistarkastuksessa tehdyt havainnot A-rakennus B-rakennus Rakenteet ja rakenneavauksista tehdyt havainnot A-rakennus B-rakennus Mikrobianalyysin tulokset PAH-analyysi Yhteenveto ja Johtopäätökset A-rakennus B-rakennus Toimenpide-ehdotukset LIITTEET Liite 1, Pohjapiirros Liite 2, Mikrobianalyysin tulos Liite 3, PAH-analyysitulos

3 2 (18) 1. YLEISTÄ 1.1 Yleistiedot kohteesta Kohde Tilaaja / yhteyshenkilö Tarkastusajankohta: Tutkimuksen tekijät: Inspecta Oy 1.2 Lähtötiedot, Kalmarintie 116, Kalmari Saarijärven kaupunki / Vesa Ronkainen Henri Käyrä Myyntimiehenkuja 4 Jaakko Niskanen OULU puh puh Tutkimuksen kohteena on, joka käsittää kaksi rakennusta. A-rakennus on rakennettu vuonna 1956 ja se käsittää kellaritilojen lisäksi kaksi kerrosta sekä käyttöullakon. Rakennuksessa on betonianturaperustus ja maanvaraiset alapohjarakenteet. Rakennusrunko on puurankarakenteinen ja lämmöneristeenä on pääasiassa purueristeet. Rakennuksessa on vesikeskuslämmitys ja koneellinen tulo-poisto ilmanvaihtojärjestelmä. B-rakennus on valmistunut 1900-luvun alussa ja siinä on tiloja yhdessä tasossa. Rakennuksessa on luonnonkiviperustus ja ryömintätilallinen puualapohja. Rakennusrunko muodostuu hirsikehikosta ja lämmöneristeinä on pääasiassa puru- ja turve/sammaleristeet. Rakennuksessa on vesikeskuslämmitys ja koneellinen tulo-poisto ilmanvaihtojärjestelmä (koulun tiloissa). Molemmissa rakennuksissa rakenteet ovat pääosin alkuperäiskunnossa ja kunnostuksia on tehty lähinnä pintarakenteiden osalle. Kohteista oli käytettävissä lähtötietoina Vahanen Oy:n vuonna 2014 tekemä kuntoarvio- ja kuntotutkimusraportti. 1.3 Tutkimuksen tarkoitus Tutkimuksen tarkoituksena on saada riittävät tiedot rakenteiden kunnosta ja niihin sisältyvistä riskeistä korjaus- ja hankesuunnittelun lähtötiedoiksi. Tämän kuntotutkimusraportin yhteydessä laaditaan myös kuntoarvioraportti, jossa esitetään tässä tutkimusselostuksessa havaittujen korjaustarpeiden lisäksi myös normaalit kiinteistön kunnossapitoon liittyvät kunnostustarpeet. 2. TUTKIMUKSET 2.1 Suoritetut tutkimukset Ennen varsinaisia tutkimuksia laadittiin tutkimussuunnitelma ja avaukset tehtiin tilaajan toimesta tutkimuksia edeltävällä viikolla. Varsinaiset tutkimukset kohteessa suoritettiin klo välillä. Ensimmäisenä kohteessa haastateltiin tilojen käyttäjiä, minkä jälkeen suoritettiin aistinvarainen yleistarkastus. Yleistarkastuksen yhteydessä suoritettiin pintakosteuskartoitus, mitattiin sisä- ja ulkoilman välistä paine-eroa sekä tarkasteltiin rakenteiden tiiveyttä. Yleistarkastuksen jälkeen suoritettiin varsinaiset rakenteelliset tutkimukset. Rakenneavauksia kohteeseen oli tehty tilaajan toimesta yhteensä 17 kappaletta ja niiden lisäksi tehtiin rakenteiden tarkastelua porareikien kautta. Avauksista tarkastettiin rakenteiden nykykunto aistinvaraisesti, mitattiin rakennekosteuksia sekä otettiin materiaalinäytteitä mikrobitarkastelua varten sekä lisäksi näyte PAH-analyysiä varten. Avaus- ja näytteenottokohdat on merkitty liitteenä 1 olevaan pohjapiirustukseen.

4 3 (18) 2.2 Tutkimusmenetelmät ja laitteet Tutkimuksissa käytettiin seuraavaa mittauskalustoa: Pintakosteudenosoitin: Gann Hydromette Uni 2, mittapää B52 Puun kosteusmittari: Gann Hydromette Uni 2, mittapää M18 Rakennekosteusmittari: Vaisala HMI-41 / HMP-42 Paine-eromittari: TSI VelociCalc Tarkastuksien aikana otetut materiaalinäytteet otettiin Asumisterveysoppaassa esitetyin menetelmin, suljettiin ilmatiiviiseen muovipussiin. Mikrobianalyysit tehtiin Elintarvikeviraston hyväksymän Sosiaali- ja terveysministeriön Asumisterveysohjeen 2003 ja Asumisterveysoppaan 2008 menetelmillä KiraLab:n laboratoriossa Oulussa. Tarkemmat menetelmäkuvaukset laboratoriotutkimuksista on esitetty raportin liitteessä 2. Pah-näyte tutkittiin Ahma ympäristö Oy:n laboratoriossa, tarkemmat tiedot liitteessä TUTKIMUSTULOKSET 3.1 Ulko- ja sisäolosuhteet tarkastuksen aikana Olosuhteet: A-rak (liik.sali) B-rak(veisto) sisälämpötila: 19,3 ºC 18,6 sisäilman suhteellinen kosteus: 24 % 28 % ulkolämpötila: +3 ºC (noin klo 13.00) ulkoilman suhteellinen kosteus: 74 % säätila: aurinkoinen 3.2 Käyttäjähaastattelu Ohessa käyttäjiltä satuja tietoja kohteesta: B-rakennuksessa epäillään olevan sisäilmaongelmia. Henkilökunnalla ollut mm. ääniongelmia tiloissa sekä osa kokee väsähtävänsä tiloissa ollessa. B-rakennuksessa on vanhan rakennuksen hajua. B-rakennuksen päiväkodin puolella homeen hajua ja raskas sisäilma. Ilmanvaihto rakennuksissa on ajoin riittämättömän tuntuinen. A-rakennuksen ullakkotila haisee. Maanantaiaamuisin lämmityskaudella tilat ovat monesti kylmiä. Tyttöjen pukutilassa on ollut poikkeavaa hajua. 3.3 Yleistarkastuksessa tehdyt havainnot Ohessa on läpikäynti kiinteistötarkastuksessa tehtyjä olennaisimpia havaintoja liittyen rakenteiden mahdollisiin kosteus- ja mikrobivaurioihin ja niiden korjattavuuteen. Tarkemmat havainnot on esitetty kuntoarvioraportissa A-rakennus Tarkastushetkellä rakennuksen kellaritiloissa ja kellarin portaikon lähettyvillä oli aistittavissa mikrobivaurioon viittaavaa hajua. Lisäksi mikrobivaurioon viittaavaa hajua oli aistittavissa ullakolle vievän portaikon kohdalla. Rakenteiden ilmatiiveys on heikko. Ilmavuotoja oli havaittavissa rakennusvaipassa lähes kauttaaltaan ja selkeimmät ilmavuotokohdat ovat seinien/lattioiden liittymäkohdissa. Rakenteiden liitoskohdista oli paikoin aistittavissa selkeää purueristeiden hajua sekä paikoin hajut tulivat sisälle selkeästi ulkoilmasta (rakennuksen ulkopuolella haisi voimakkaasti lannoitteet). Ullakkotilassa seinien yläosissa on paikoin havaittavissa kosteusrasitukseen viittaavia jälkiä seinien yläosissa. Vesikaton aluslaudoituksessa on paikoin vesivuotojälkiä. Kellaritilassa havaittiin paikoin koholla olevia pintakosteusarvoja. Lisäksi seinien alaosissa on havaittavissa kosteusrasitukseen viittaavaa kalkkihärmettä.

5 4 (18) Tarkastuksen aikana mitattiin paine-eroa eripuolilta tiloja (ilmanvaihdon ollessa päällä). Mittauksia tehtiin liikuntasalissa, käytävällä sekä 2. kerroksen luokkatilassa. Mittauksien perusteella rakennuksessa oli tarkastushetkellä noin -2-4 Pascalia alipainetta. Kuva 1. Kellarin seinissä on havaittavissa kosteusrasitukseen viittaavia vauriojälkiä ja pintakosteusarvot ovat paikoin koholla. Kuva 2. Kosteusjälkiä kellarissa. Lattialla on puukuitulevyjä ja niistä on havaittavissa selkeitä vauriojälkiä ja hajua. Kuva 3. Vuotokohta yläpohjassa antenninläpiviennin kohdalla. Kuva 4. Yläpohjassa/ulkoseinustalla on havaittavissa kosteusjälkiä B-rakennus Puutyöluokan kohdalla eteis-/aulatilassa oli aistittavissa mikrobivaurioon viittaavaa hajua. Ullakolla on havaittavissa selkeitä kosteusvauriojälkiä ja näkyvää mikrobikasvustoa sisänurkan jiirissä. Ryömintätilallisessa alapohjassa on paikoin runsaasti orgaanista jätettä perusmaata vasten ja hiekkatila oli tarkastushetkellä paikoin märkää. Alapohjan puurakenteissa on paikoin havaittavissa kosteus- ja mikrobivaurioita, lahoa ja sienikasvustoja. Alapohjatilassa on paikoin matalia kohtia ja rakenteen tuulettuvuus on puutteellinen. Päiväkodin puolella sisäilma oli tunkkainen ja siellä oli aistittavissa mikrobiperäistä hajua. Pistokeluontoisen tarkastuksen perusteella rakenteiden liittymäkohdat eivät ole tiiviit ja ilmavuotoja tulee rakenteiden kautta sisäilmaan. Tarkastuksen aikana mitattiin paine-eroa eripuolilta tiloja (ilmanvaihdon ollessa päällä). Painesuhteet vaihtelivat, puutyöluokan sivustalla tiloissa oli Pascalia ylipainetta ja vastakkaisella sivustalla tiloista mitattiin -1-5 Pascalin alipaine. Mittauksen aikana ollut puuskittainen tuuli todennäköisesti vaikutti mittaustuloksiin.

6 5 (18) Kuva 5. B-talon ulkonurkassa selkeitä kosteusvauriojälkiä. Kuva 6. Ryömintätilassa hiekka on paikoin märkää ja orgaanisia eristemateriaaleja sitä vasten.. Kuva 7. Sienikasvustoa rossipohjan rakenteissa (keskiosa). Kuva 8. Ryömintätila on paikoin ahdas ja tuulettuvuus on heikko. Kuva 9. Ryömintätilassa on paikoin runsaasti puunsälettä ja orgaanista ainesta. Kuva 10. Ryömintätilassa on paikoin vanhoja muurinpohjia.

7 6 (18) 3.4 Rakenteet ja rakenneavauksista tehdyt havainnot Rakenneavauskohdat on esitetty liitteessä 1 olevassa pohjapiirustuksessa A-rakennus Kellarin alapohja, väliseinä ja ulkoseinärakenteet (RA1, RA13-RA15) Kellaritilassa alapohjarakenteet muodostuvat noin mm vahvuisesta betonilaatasta, jonka alla havaittiin RA1 ja RA14 perusteella savinen hiekka. Rakenteessa ei ole kapilaarisen kosteudennousun katkaisevaa kerrosta tai lämmöneristettä. Hiekkatila oli tarkastetuilta osin selkeästi märkää. Kellarin väliseinät lähtevät osin alapohjalaatan alapuolelta omalta anturalta. Seinän ja alapohjan liitoskohdilla on näillä osin rakoja. Kellarin seinien alaosissa ei ole kapilaarisen kosteidennousun katkaisevaa kerrosta, joten kosteus nousee paikoin seinärakenteita pitkin. Kellariin seinään tehtyjen porareikien (RA14 ja RA15) perusteella seinärakenne koostuu betonisesta perusmuurista, eristetilasta ja sisäpuolen kuorimuurauksesta. Eristetila vaikutti oleva porareikien perustella noin 100 mm vahvuinen ja molempien reikien kautta tuli sahanpurua (toinen tehtiin lattian rajaan ja toinen noin 70 cm korkeuteen). Purueristeet olivat tummuneet ja niistä oli aistittavissa voimakas mikrobiperäinen haju. Mikrobianalyysin perusteella eristeestä otetussa näytteessä (M16) oli vahva viite vauriosta. Betonimuurin sisäpinnassa ei avauskohdilla ollut havaittavissa bitumieristettä tai muuta kosteuseristettä. Kuva 11. RA1 Alapohja ja kellarin seinäliittymä. Kuva 12. Kellarin kuorimuurauksen takana on puueristeitä.

8 7 (18) Ulkoseinät, alapohja- ja ulkoseinäliittymät (1.krs) (RA3, RA4, RA6, RA8 ja RA15) Kuva 13. Havainnepiirros rakenteesta ja kuva RA3 kohdalta. Havainnot: Alapohjarakennetta tutkittiin RA3 ja RA4 kohdilta. Avauskohdilla rakenne muodostuu hiekan/perusmaan päälle valetusta betonilaatasta, bitumisivelystä ja puukoolatusta lattiarakenteesta. o Käytävä kohdalla eristeenä ovat alkuperäiset purueristeet ja liikuntasalin avauskohdalla on selluvillaeristys (eristeitä uusittu). o Avauskohdilla betonilaatan pinta oli pintakosteusmittarilla tarkasteltuna kuiva ja puunkosteuspiikillä mitattuna betonia vasten olevat kantavat rakenteet olivat myös kuivat (kosteudet RA3 alaohjauspuu 12 p% ja RA4 kohdalla 13 p%). Hiekkatila liikuntasalin kohdalla (RA4) oli kuivaa (RH 85 %, T 16,6 C) o Eristemateriaaleissa ei ollut aistinvaraisesti havaittavissa värimuutoksia, mutta RA3 kohdalla ulkoseinän alaosan puupalkissa havaittiin tummumaa. o Betonilaatan päältä otetussa purueristeessä (näyte M2) on laboratorioanalyysin perusteella vahva viite mikrobivauriosta. o Rakenteen liittymät eivät ole tiiviit ja epäpuhtauksilla on mahdollisuus kulkeutua sisäilmaan. Ulkoseinärakenteita tutkittiin RA3, RA6, RA8 ja RA15 kohdilta. Seinät ovat puurankarakenteisia, joissa on lämmöneristeenä puru. Ulkoseinärakenteet avauskohdilla olivat vastaavat kuin kuvassa 13 on esitetty poislukien RA8, jossa sisäpintaan on asennettu lisäeristys (ks. kuva 19). Avauskohdilta tehtiin seuraavia havaintoja: o Ulkoseinien ulkopuolisessa vinolaudoituksessa sekä osin vinolaudoitusta vasten olevassa paperissa oli kaikissa avauskohdissa havaittavissa värimuutoksia. Paperista/vinolaudoituksesta otetut näytteet M3, M4, M12 ovat kaikki laboratorioanalyysin perusteella tulokseltaan poikkeavia ja viittasivat mikrobivaurioon. o Avauskohdilta ei tarkastuksen aikana ollut aistittavissa mikrobivaurioon viittaavia hajupoikkeamia ja purussa ei havaittu värimuutoksia. Ulkoseinän purueristeistä otetuissa näytteissä M5, M7 ja M10 oli kuitenkin heikko viite mikrobivauriosta.

9 8 (18) o o o Ulkoseinässä on vinolaudoituksen takana (lämmöneristeen kylmällä puolella) bitumihuopa. Huovan vuoksi ranteeseen muodostuu kosteuden tiivistymisriski ulkopintaan, sillä lämmöneristeen ulkopinnassa on tiivis materiaali. Mikrobianalyysin sekä aistinvaraisten havaintojen perusteella vauriot rakenteessa ovat etenkin näillä kohdilla. Huopa haisi voimakkaasti kreosootille ja PAH-analyysin perusteella se on luokiteltavissa ongelmajätteeksi (ks. kohta 3.6 PAH-analyysi). Ulkoseinien liittymät alapohjiin/välipohjiin eivät ole tiiviit ja vanha ulkoseinärakenne ei ole itsessään tiivis. Mikrobeilla ja PAH-yhdisteillä on mahdollisuus kulkeutua rakenteista sisäilmaan. Kuva 14. RA4, liikuntasalin alapohja. Kuva 15. RA6, vinolaudoituksessa on tummumaa ja sen takana on huopa. Purueristeet ovat kirkkaat. Kuva 16. RA7. Vinolaudoituksessa on hieman värimuutoksia, purueristeet ovat kirkkaat. Kuva 17. RA15. Vinolaudoituksessa ja runkopuissa värimuutoksia.

10 9 (18) Välipohjarakenteet (RA2 ja RA7) Kuva 18. Havainnepiirros rakenteesta RA2 kohdalla (kellarin vp) ja kuva avauskohdalta. Kuva 19. Havainnepiirros rakenteesta RA8 kohdalta sekä kuvia avauksista RA8 (ylempi kuva) ja RA15 (alempi kuva) Havainnot: Kellarin ja pohjakerroksen välipohja (RA2) muodostuu betonirakenteisesta ylälaattapalkistosta, jonka päälle on rakennettu koolattu puulattia. Betonilaatan pinnassa on bitumisively ja lämmöneristeenä on pääasiassa sahanpuru. Ensimmäisen ja toisen kerroksen välinen välipohja on puurakenteinen ja eristeenä on puru. Rakenne on esitetty kuvassa tarkemmin 19. Välipohjarakenteissa ei ollut aistinvaraisesti havaittavissa näkyviä vaurioita tai aistittu poikkeavia hajuhavaintoja. 1. krs välipohjasta tyttöjen pukuhuoneen kohdalta otetussa purueristenäytteessä (M1) sekä 2. kerroksen opettajanhuoneen välipohjaeristeestä otettu näytte (M6) olivat laboratorioanalyysin perusteella tulokseltaan tavanomaisia. 2. Kerroksen luokkatilasta ulkoseinän vierustalta otetussa näytteessä (M11) oli kuitenkin heikko viite mikrobivauriosta. Välipohjarakenteet itsessään tai niiden liittymäkohdat seinärakenteisiin eivät ole tiiviit, joten epäpuhtauksilla ja hajuilla on mahdollisuus kulkeutua huoneilmaan.

11 10 (18) Yläpohja (RA9-RA12) RA10 RA9 RA12 Kuva 20. Periaatepiirros yläpohjarakenteesta ja kuvia rakenneavauskohdilta. Havainnot: Yläpohjat ovat puurakenteisia ja lämmöneristeenä on sahanpuru. Rakenne on esitetty kuvassa 20. Yläpohjan/seinän liittymissä on paikoin havaittavissa kosteusjälkiä (ks. kuva 4) ja vesikaton aluslaudoituksesta on havaittavissa vanhoja kattovuotojälkiä. Avauskohdilla yläpohjan purueristeistä ei ollut aistinvaraisesti havaittavissa näkyviä vaurioita. Eristeistä otettiin kolme näytteet kolmesta kohdasta. o Näyte M8 otettiin keskikohdalta rakennusta ja avauskohdalla ei ollut viitteitä vauriosta. Laboratorioanalyysin perusteella tulos on tavanomainen. o Näyte M9 otettiin ulkoseinän vierustalta liikuntasalin kohdalta. Purueristeissä ei ollut havaittavissa näkyviä vaurioita, mutta laboratorioanalyysin perusteella eristeessä on viite vauriosta. o Näyte M10 otettiin yläpohjaeristeestä/ulkoseinän yläosasta. Laboratorioanalyysin perusteella näytteessä on heikko viite mikrobivauriosta.

12 11 (18) B-rakennus Alapohja ja ulkoseinärakenteet (RA16-RA18) RA16 RA17 Kuva 21. Havainnepiirros rakenteesta ja kuvia rakenneavauksista. Havainnot: Avauskohdilla rakenne vastaa kuvassa 21 esitettyä. Eristeenä ovat alkuperäiset puru- ja sammaleristeet. Kaikissa avauskohdissa oli aistittavissa mikrobiperäistä hajua. Haju oli voimakkaimmin havaittavissa avauskohdalla RA18 ja tällä kohdalla hirsiseinän alaosassa on havaittavissa myös lahoa. Alapohjaeristeistä otetut materiaalinäytteissä M13 ja M14 oli laboratorioanalyysin perusteella viitteitä vauriosta. Seinien ja alapohjien liittymäkohdat eivät ole tiiviit ja lattiarakenne itsessään ei ole myöskään tiivis. Rakenteista tulee ilmavirtauksia sisälle ja niiden mukana mahdollisesti myös epäpuhtauksia rakenteista ja ryömintätilasta. Yläpohja (RA19-RA20) Havainnot: RA18 Avauskohdilla rakenne on alkuperäiskunnossa. Rakenne on seuraava: lämmöneriste mm (pinnassa hiekka/sahanpuru, pohjalla sammal), laudoitus, mahdollinen ilmansulku ja sisäverhous. Yläpohjatilassa on paikoin havaittavissa viitteitä vanhoista kattovuodoista. Yläpohjaeristeestä otettiin näyte rakennuksen keskiosalta. Avauskohdalla ei ollut havaittavissa viitteitä kattovuodoista. Sammaleristeestä eristetilan alapinnasta otettu näyte M15 oli laboratorioanalyysin perusteella tulokseltaan poikkeava ja viittaa mikrobivaurioon. Yläpohjarakenne ei ole tiivis ja ilmavirtauksilla on mahdollisuus kulkeutua huoneilmaan.

13 12 (18) Kuva 22. RA19, rakennuksen keskiosa. Kuva 23. RA20, ulkoseinän vierusta. 3.5 Mikrobianalyysin tulokset

14 13 (18) Taulukko 1. Mikrobianalyysin yhteenveto. Analyysivastaus kokonaisuudessaan on raportin liitteenä PAH-analyysi Analyysitulos kokonaisuudessaan on raportin liitteenä 3. Tulokset: Tutkitun näytteen PAH-yhdisteiden kokonaispitoisuus ilmoitetaan milligrammoina kiloa kohti (tuorepaino) eli mg/kg. Tutkitun näytteen PAH-yhdisteiden kokonaispitoisuus oli seuraava: Näyte: Tutkittava materiaali ja näytteenottopaikka PAH-yhdisteiden kokonaispitoisuus PAH 1. Huopakaistale, ulkoseinä, vinolaudoituksen takaa mg/kg Yhteenveto: Näytteen PAH-yhdisteiden kokonaispitoisuus ylittää vaaralliselle jätteelle annetun raja-arvon (200 mg/kg), joten kyseinen materiaali on PAH-yhdisteiden suhteen vaarallista jätettä. Inspecta KiraLab Mikko Kivelä, laboratorioanalyytikko, AMK

15 14 (18) 4. YHTEENVETO JA JOHTOPÄÄTÖKSET 4.1 A-rakennus Yhteenveto Rakennuksen pintarakenteita on kellaria lukuun ottamatta uusittu, mutta rakennusosat (alapohja, ulkoseinät, välipohja ja yläpohja) ovat pääosin alkuperäisiä. Rakenteet ovat lähes 60 vuotta vanhoja ja ne alkavat olla niiden teknisen käyttöikänsä lopussa. Vanhat rakenteet ovat toteutustavaltaan riskialttiita rakenneratkaisuja ja kohteeseen tehtyjen tutkimuksien perusteella niissä on paikoin mikrobivaurioita. Rakenteet eivät ole tiiviit, joten mikrobit ja epäpuhtaudet pääsevät kulkeutuvat rakenteista paikoin sisälle ja saattavat heikentää sisäilman laatua. Käyttäjähaastattelujen ja paikalla tehtyjen havaintojen perusteella kohteessa ei ole tällä hetkellä merkittäviä sisäilmaongelmia (poislukien kellari). Tilojen pintarakenteet alkavat olla käyttöikänsä loppupuolella ja korjaustoimenpiteisiin on lähivuosina syytä varautua. Rakenteiden toteutustavasta johtuen kevyemmillä, tiivistyskorjausluontoisilla toimenpiteillä tai pelkällä pintarakenteiden uusimisella ei saada poistettua rakenteellisia riskejä ja saada varmuudella hyvää lopputulosta. Mikäli kiinteistö halutaan peruskorjata siten, että sisäilmariskit saadaan hallintaan ja kiinteistölle tavoitellaan vuoden elinkaarta, on laaja peruskorjaus välttämätön. Kellari Kellaritiloissa havaittiin selkeitä viitteitä ulkopuolisesta kosteusrasituksesta ja tiloissa olevat orgaaniset materiaalit sekä perusmuurin eristeet ovat selkeästi vaurioituneet. Vauriot johtuvat rakenteiden heikosta kosteusteknisestä toimivuudesta ja ulkopuolisesta kosteusrasituksesta. Kellaritilat eivät ole tiiviit, joten epäpuhtaudet kulkeutuvat ilmavirtojen mukana myös ylempiin tiloihin. Maanvarainen alapohjarakenne (käytävä, liikuntasali) Ensimmäisen kerroksen alapohjarakenne on lämmöneristämättömän betonilaatan päälle koolattu puualapohja. Käytävällä lämmöneristeenä ovat alkuperäiset purueristeet ja liikuntasalin puolella purueristeitä on uusittu ekovillaksi. Betonilaatan pinnassa oleva pikisively vaikuttaisi olevan kuitenkin alkuperäinen. Rakenne on nykytietämyksen perusteella luokiteltavissa riskirakenteeksi johtuen sen heikosta kosteusteknisestä toimivuudesta ja vastaavan rakenteen tekninen käyttöikä on noin vuotta, joten rakenne on teknisen käyttöikänsä lopussa. Käytävältä eristetilan pohjalta otettu mikrobinäyte oli tulokseltaan poikkeava ja vastaavia vaurioita saattaa olla myös muualla. Rakenne ei ole toteutustavaltaan tiivis ja epäpuhtauksilla on mahdollisuus kulkeutua myös sisäilmaan. Mikäli kohteeseen tehdään laajempi peruskorjaus, on rakenne syytä uusia kokonaisuudessaan kosteusteknisesti toimivammalla ja tiiviimmällä rakenteella. Välipohjat 1. krs ja 2. krs Ensimmäisessä kerroksessa välipohjat muodostuvat betonirakenteisesta alalaattapalkistosta, purueristä ja puukoolatusta lattiarakenteesta. Välipohjaan tehtyjen avauksien perusteella vaurioita ei avauskohdilla havaittu. Lähtötietojen mukaan pesu- ja pukutilojen kohdilla on ollut kuitenkin vuotoja ja niiden vaurioalue ei ole tiedossa. Tilojen osalla on tällä hetkellä tiiviit lattiapinnoitteet, joten mahdollisten vaurioiden aiheuttama sisäilmahaitta on todennäköisesti vähäinen. Vanhojen purueristä voidaan pitää kuitenkin selkeänä riskinä ja niiden uusimista seuraavassa laajemmassa peruskorjauksessa on syytä harkita. Toisen kerroksen osalla rakennuksessa on puurakenteiset välipohjat. Ulkoseinän vierestä otetussa näytteessä (M12) oli viite vauriosta ja kosteusteknisesti selkeimmät riskit kohdistuvat rakenteessa sen reuna-osille. Ulkoseinien korjauksien yhteydessä välipohjarakenteita joudutaan aukomaan ja eristeiden uusimista kokonaan tässä yhteydessä on syytä harkita.

16 15 (18) Ulkoseinät Ulkoseinät ovat alkuperäisiä purueristeisiä seiniä. Seinärakenne on toteutustavaltaan riskialtis, sillä julkisivuverhouksen takana ei ole tuulettuvaa ilmarakoa ja seinän eristeen ulkopintaan on asennettu huopa. Huopakaistaleen vuoksi rakenteessa on kosteuden tiivistymisriski eristekerroksen ulkopinnassa. Seinistä otettujen näytteiden ja aistinvaraisten havaintojen perusteella ulkopinnan eristeissä ja vinolaudoituksessa on kosteus- ja mikrobivaurioita. Lisäksi eristehuopa itsessään haisi voimakkaasti kreosootille ja sen PAH-yhdisteiden kokonaispitoisuus ylitti selkeästi ongelmajätteelle asetetut raja-arvot. Huopa on todennäköisesti kyllästetty kreosoottisivelyllä ja kreosootti luokitellaan terveydelle vaaralliseksi siitä haihtuvien PAH-yhdisteiden takia. Seinärakenteet tai niiden liittymät eivät ole tiiviitä ja epäpuhtaudet rakenteista saattavat ajoittain kulkeutua myös sisälle. Ilmavuodot saattavat lisäksi aiheuttaa lämpöviihtyvyysongelmia kylmällä ajanjaksolla. Tiivistyskorjauksilla seinärakenteista tulevia ilmavirtauksia voidaan vähentää, mutta sillä ei saada poistettu rakenteissa olevia riskejä ja vaurioita. Mikäli kohteeseen tehdään laajempi peruskorjaus, on rakenne syytä uusia kokonaan kosteusteknisesti toimivalla ja tiiviillä rakenteella. Yläpohja Rakennuksen yläpohjarakenne on alkuperäinen purueristeinen rakenne. Yläpohjan eristeissä on paikoin vaurioita ulkoseinien vierustoilla sekä keskiosilla, johtuen vanhoista kattovuodoista sekä rakenteiden heikosta kosteusteknisestä toiminnasta (ilmavuodot ja kosteuden tiivistyminen). Vaurioalueiden tarkka rajaaminen on haasteellista, ellei mahdotonta. Rakenne ei ole toteutustavaltaan tiivis ja epäpuhtauksien kulkeutuminen sisätiloihin on mahdollista. Yläpohjan purueristeitä voidaan pitää riskinä sisäilman kannalta ja tulevassa peruskorjauksessa olisi suositeltavinta uusia rakenne kokonaisuudessaan. 4.2 B-rakennus Yhteenveto Rakennuksen sisä- ja ulkopuolen pintarakenteita on osin uusittu, mutta ulkoseinien hirsirunko, pääosa alapohjarakenteista sekä todennäköisesti yläpohjarakenteet ovat alkuperäisiä yli 115 vuotta vanhoja rakenteita. Rakenteissa on paikoin havaittavissa vanhoja vesivuotovaurioita ja etenkin alapohjien osalta rakenteen kosteustekninen toiminta on osin heikkoa. Alapohjarakenteissa oli havaittavissa selkeitä vaurioita. Rakennuksen sisäilmassa oli havaittavissa myös paikoin selkeä, mikrobiperäinen hajupoikkeama ja eristeenä käytetyistä luonnonmateriaaleissa (sammal, puru) on usein jo lähtökohtaisesti mikrobeja ja niistä erittyy niille tyypillistä ominaishajua. Ala- ja yläpohjarakenteet ovat selkeästi uusimisen tarpeessa. Lisäksi haju on osin saattanut tarttua huokoisiin materiaaleihin, vaikka materiaali itsessään ei olisikaan vaurioitunut. Rakenteet ovat monilta osin elinkaarensa lopussa ja kiinteistö on laajan peruskorjauksen tarpeessa, mikä tarkoittaa käytännössä purkutöitä siten, että jäljelle jää vain hirsirunko ja osa kantavista rakenteista. Alapohja Rakennuksessa on pääosin alkuperäiskunnossa oleva, yli 115 vuotta vanha ryömintätilallinen puualapohja. Puualapohjien tavoitteellinen käyttöikä on vuotta, joten rakenne on selkeästi teknisen käyttöikänsä lopussa. Ryömintätilasta tarkasteltuna rakenteen tuulettuvuus ja kosteustekninen toiminta on paikoin heikkoa ja etenkin keskiosilla on havaittavissa selkeitä laho-, mikrobi- ja sienikasvustoja. Lisäksi alapohjassa on runsaasti orgaanista materiaalia maata vasten, jotka maatuessaan aiheuttavat hajua. Alapohjarakenteet eivät ole ilmatiiviit, joten epäpuhtaudet ja hajut pääsevät kulkeutumaan myös sisätiloihin. Aistinvaraisten havaintojen perusteella alapohja on todennäköisin sisällä havaitun mikrobivaurioon viittaavan hajun aiheuttaja ja korjaustarve on akuutti.

17 16 (18) Ulkoseinät Ulkoseinät ovat hirsirunkoiset. Seinien sisäpinnassa on levytys sekä osin lisälämmöneristys. Ulkopinnassa on paneeliverhous. Julkisivuverhouksen takana ei ole tuulettuvaa ilmarakoa, joten viistosateen aiheuttamat vauriot etenkin koristelistojen ja rakenteiden liittymäkohtien kohdilla ovat mahdollisia. Sisäpuolisilla osilla havaittiin seinän alaosissa (alapohjan eristeitä vasten) paikoin lahovikoja ja yläpohjassa ainakin sisäjiirissä oli selkeät kosteus- ja lahovauriot havaittavissa. Koska kohteeseen joudutaan tekemään laaja peruskorjaus, on sisä- ja julkisivujen verhousmateriaalit syytä poistaa ja hirsirungon kunto varmistaa. Runkorakenteissa mahdolliset olevat vauriot tulee korjata ja rakenne suunnitella kosteusteknisesti toimivaksi ja tiiviiksi, jotta hirsirungossa mahdollisesti olevat epäpuhtaudet eivät pääse kulkeutumaan sisäilmaan. Yläpohja Rakennuksen yläpohjassa on todennäköisesti alkuperäiset yli 115 vuotta vanhat eristeet. Yläpohjassa on havaittavissa paikoin vanhoja vuotojälkiä ja otettujen materiaalinäytteiden ja aistinvaraisten havaintojen perusteella rakenteissa on paikoin vaurioita. Yläpohjarakenne ei ole tiivis, joten vanhat eristemateriaalit ovat selkeä sisäilmariski. Rakenne olisi suositeltavinta uusia tulevassa peruskorjauksessa kokonaisuudessaan. 5. TOIMENPIDE-EHDOTUKSET A-rakennus Heti tehtävät toimenpiteet: Kellarin poisto käytöstä/alipaineistus, jotta estetään epäpuhtauksien kulkeutuminen yläpuolisiin tiloihin. Seuraava peruskorjaus (viimeistään 3-5 vuoden kuluessa): Kellaritilojen peruskorjaus. Korjaaminen tarkoittaa käytännössä alapohjarakenteiden uusimista kokonaisuudessaan ja seinärakenteiden kuorimuurauksien/eristeiden purkua ja rakenteen toteutusta kosteusteknisesti toimivaksi. Vaihtoehtoisesti voidaan harkita korjausta siten, että tilat poistetaan käytöstä ja estetään epäpuhtauksien kulkeutuminen kellarista yläpuolisiin tiloihin. 1. kerroksen maanvaraisen alapohjarakenteen uusiminen kosteusteknisesti toimivalla ja tiiviillä rakenteella. Välipohjien purueristeiden uusiminen ja rakenteiden toteutus siten, että mahdolliset rakenteisiin jääneet epäpuhtaudet ja hajut eivät pääse kulkeutumaan huoneilmaan. Ulkoseinärakenteiden korjaus. Käytännössä seinät joudutaan purkamaan rungolleen ja ne rakenteet, joita ei voida purkaa, on syytä puhdistaa mekaanisesti / harkinnan mukaan desinfioida. Uudet rakenteet tulee toteuttaa siten, että ne ovat ilmatiiviit ja kosteusteknisesti toimivat. Yläpohjaeristeiden ja sisäverhousmateriaalien uusiminen. Rakenteen korjaaminen kosteusteknisesti toimivaksi ja tiiviiksi. Korjaussuunnittelussa on syytä kiinnittää huomiota ulkopuoliseen vedenpoistoon, etenkin jos kellaritilat halutaan kunnostaa käyttötiloiksi. Korjaustyöt ovat laajoja ja käytännössä niiden vuoksi kaikki pintarakenteet sekä LVIS - tekniset järjestelmät joudutaan purkamaan / uusimaan.

18 17 (18) B-rakennus Rakennus on laajan peruskorjauksen tarpeessa, mikä käytännössä tarkoittaa käytännössä seuraavaa: o Alapohjarakenteen uusiminen kokonaisuudessaan kosteusteknisesti toimivalla ja tiiviillä rakenteella. Korjaussuunnittelussa tulee huomioida maaperän puhdistus orgaanisesta jätteestä ja ulkopuolisen vedenpoiston parantaminen. Tarvittaessa alapohjaan asennetaan koneellinen ilmanvaihto. o Yläpohjarakenteen uusiminen kokonaisuudessaan kosteusteknisesti toimivalla ja tiiviillä rakenteella. Mikäli kantavia rakenteita säilytetään, tulee ne puhdistaa mekaanisesti ja harkinnan mukaan myös desinfioida. o Puretaan ulkoseinät hirsirungolle, korjataan runkorakenteissa olevat lahovauriot ja uusitaan hirsirungon ulko- ja sisäpuoliset rakenteet kosteusteknisesti toimivilla ja tiiviillä rakenteilla. o Korjaustyön laajuudesta johtuen kohteesta joudutaan käytännössä purkamaan/uusimaan kaikki sisäpuolen väliseinät ja tilapinnat. o Irtaimiston osalta on riskinä hajun tarttuminen, joten mikäli niitä halutaan säilyttää myös korjauksen jälkeen, tulee huomioida hajunpoisto. o Korjaustyön laajuudesta johtuen LVIS -järjestelmät joudutaan uusimaan käytännössä kokonaisuudessaan. Lisäksi myös vesikatto on uusimisen tarpeessa. Lisätutkimustarve: Asbesti- ja haitta-aine kartoitukset rakennuksiin ennen korjaus tai purkutöitä. Mikäli B-rakennuksen korjaamista harkitaan, on hankesuunnitellunvaiheessa hirsirungon kunto syytä varmistaa avaamalla rakenteita laajemmin. Muuta korjauksissa huomioitavaa Tulevat korjaukset ovat erittäin haastavia. Korjaustoimenpiteistä tulee laatia korjaussuunnitelma ja korjaustyö tulee tehdä valvotusti. Suunnittelijalla ja valvojalla tulee olla kokemusta kosteus- ja homevaurioiden korjauksesta sekä rakenteiden tiivistyskorjauksesta. Purkutyön aikana tulee huolehtia riittävästä suojauksesta ja mikrobipurkutöille asetettujen purkumääräysten noudattamisesta. Korjaustoimenpiteiden jälkeen tulee huolehtia perusteellisesta loppusiivouksesta. Inspecta Oy vastaa antamastaan lausunnosta konsulttitoiminnan yleisten sopimusehtojen mukaisesti (KSE 1995). Oulussa Henri Käyrä, RI Tekninen asiantuntija, rakennusten ja rakenteiden tarkastukset

Sisäilmatutkimus. Limingan toimintakeskus Kuormatie 9 91900 Liminka. Hanke nro: WO-00208724 / 09.02.2016

Sisäilmatutkimus. Limingan toimintakeskus Kuormatie 9 91900 Liminka. Hanke nro: WO-00208724 / 09.02.2016 Kuormatie 9 91900 Liminka Hanke nro: WO-00208724 / 09.02.2016 Inspecta Puh. 010 521 600 Y-tunnus: 1787853-0 Sörnäistenkatu 2 Fax. 010 521 6211 00581 Helsinki asiakaspalvelu@inspecta.com Hanke WO-00208724

Lisätiedot

Kuntotutkimus. Tervolan vanhainkoti Keskustie 78 95300 Tervola. Hanke: WO-00193551 / 23.9.2015

Kuntotutkimus. Tervolan vanhainkoti Keskustie 78 95300 Tervola. Hanke: WO-00193551 / 23.9.2015 Tervolan vanhainkoti Keskustie 78 95300 Tervola Hanke: WO-00193551 / 23.9.2015 Inspecta Puh. 010 521 600 Y-tunnus: 1787853-0 Sörnäistenkatu 2 Fax. 010 521 6002 00580 Helsinki asiakaspalvelu@inspecta.com

Lisätiedot

SISÄILMATUTKIMUS. Yhteenveto PÄIVÄTUULI KIUKAINEN. I n s i n ö ö r i t o i m i s t o L E V O L A Sivu 1 / 15

SISÄILMATUTKIMUS. Yhteenveto PÄIVÄTUULI KIUKAINEN. I n s i n ö ö r i t o i m i s t o L E V O L A Sivu 1 / 15 L E V O L A Sivu 1 / 15 PÄIVÄTUULI 27400 KIUKAINEN SISÄILMATUTKIMUS Yhteenveto 01.02.2016 L E V O L A Sivu 2 / 15 Tilaaja Euran kunta / Markus Rantanen Toimeksianto Rakennuksen sisäilmatutkimus käyttötarkoituksen

Lisätiedot

3. OLOSUHTEET, KÄYTETYT MENETELMÄT JA NÄYTTEENOTTOPAIKAT

3. OLOSUHTEET, KÄYTETYT MENETELMÄT JA NÄYTTEENOTTOPAIKAT Vantaan kaupunki Sisäilmatutkimus 4.04.2012 1. Toimeksianto Tutkimuskohde: 01200 Vantaa Tutkimusajankohta: 24.02.2012 Tilaaja: Rakennesuunnittelijainsinööri Jouni Räsänen Vastuuhenkilö: Jouko Arvola, ISS

Lisätiedot

3. OLOSUHTEET, KÄYTETYT MENETELMÄT JA NÄYTTEENOTTOPAIKAT

3. OLOSUHTEET, KÄYTETYT MENETELMÄT JA NÄYTTEENOTTOPAIKAT Vantaan kaupunki Sisäilmatutkimus Uomarinteen koulun päiväkoti 25.03.2012 1. Toimeksianto Tutkimuskohde: Uomarinteen koulun päiväkoti 01200 Vantaa Tutkimusajankohta: 23.02.2012 Tilaaja: Rakennesuunnittelijainsinööri

Lisätiedot

NÄYTTEET: Ilmanäytteet on ottanut Miia Pitkäranta, Indoor Quality Service Oy, ja ne on vastaanotettu laboratorioon

NÄYTTEET: Ilmanäytteet on ottanut Miia Pitkäranta, Indoor Quality Service Oy, ja ne on vastaanotettu laboratorioon RAPORTTI ILA 2012-52 Miia Pitkäranta Indoor Quality Service Oy Tiilenpolttajankuja 5 01720 Vantaa TULOSRAPORTTI KOHDE: Päiväkoti Ukko-Pekka, Asematie 3, 01300 Vantaa NÄYTTEET: Ilmanäytteet on ottanut Miia

Lisätiedot

KESKUSTAN TERVEYSASEMA KUNTOTUTKIMUS LISÄTUTKIMUKSET

KESKUSTAN TERVEYSASEMA KUNTOTUTKIMUS LISÄTUTKIMUKSET KUNTOTUTKIMUS LISÄTUTKIMUKSET KOHTEEN YLEISTIEDOT KOHDE TILAAJA Keskustan terveysasema Saaristonkatu 22 90015 OULU Oulun Kaupunki, Tilakeskus Tekninen isännöitsijä Riikka Vesterinen TUTKIMUKSEN TEKIJÄ

Lisätiedot

RUUKINKANKAAN KOULU, ÄMMÄNSAARI TILASTOVERTAILU VILJELYANALYYSEISTÄ

RUUKINKANKAAN KOULU, ÄMMÄNSAARI TILASTOVERTAILU VILJELYANALYYSEISTÄ RUUKINKANKAAN KOULU, ÄMMÄNSAARI TILASTOVERTAILU VILJELYANALYYSEISTÄ Projekti 1810515 19.3.2015 Sisällysluettelo 1. YHTEYSTIEDOT... 3 2. TILASTOVERTAILU... 4 2.1 Tilastoaineisto... 4 2.2 Käsitteitä... 4

Lisätiedot

Hyvinvointia työstä. Työterveyslaitos www.ttl.fi

Hyvinvointia työstä. Työterveyslaitos www.ttl.fi Hyvinvointia työstä Rakennusmateriaalinäytteen mikrobimääritys suoraviljelymenetelmällä Marja Hänninen, Maija Kirsi, Liisa Kujanpää, Outi Lindroos, Sirpa Rautiala ja Marjut Reiman 2 Mikrobikasvusto sisätiloissa

Lisätiedot

Kiinteistöjen haitalliset mikrobit ja yhdisteet

Kiinteistöjen haitalliset mikrobit ja yhdisteet Kiinteistöjen haitalliset mikrobit ja yhdisteet Paula Kurola, laboratoriopäällikkö (FT) KiraLab mikrobilaboratorio, Tietopäivä Roadshow Vantaa 1.2.2017 1 2 Hittejä vai huteja? Kaikki oireilu johtuu homeesta!

Lisätiedot

KOHTEEN RAPORTTI HOMEKOIRAN TEKEMÄSTÄ KARTOITUKSESTA

KOHTEEN RAPORTTI HOMEKOIRAN TEKEMÄSTÄ KARTOITUKSESTA KOHTEEN RAPORTTI HOMEKOIRAN TEKEMÄSTÄ KARTOITUKSESTA Loviisan ruotsinkielinen koulukeskus Liikuntahalli Brandensteininkatu 27 07900 Loviisa saara.pulkkinen@homekoiratsjas.fi, 040 5411367 Sivu 1 Kohde:

Lisätiedot

NÄYTTEET: Ilmanäytteet on ottanut Merja Järvelä, Thermopolis Oy, ja ne on vastaanotettu laboratorioon

NÄYTTEET: Ilmanäytteet on ottanut Merja Järvelä, Thermopolis Oy, ja ne on vastaanotettu laboratorioon RAPORTTI ILA2013-1 Thermopolis Oy Merja Järvelä Valtuustontie 2 62100 Lapua TULOSRAPORTTI KOHDE: Knuuttilan päiväkoti, Seinäjoki NÄYTTEET: Ilmanäytteet on ottanut Merja Järvelä, Thermopolis Oy, 2.1.2013

Lisätiedot

KOHTEEN RAPORTTI HOMEKOIRAN TEKEMÄSTÄ KARTOITUKSESTA

KOHTEEN RAPORTTI HOMEKOIRAN TEKEMÄSTÄ KARTOITUKSESTA KOHTEEN RAPORTTI HOMEKOIRAN TEKEMÄSTÄ KARTOITUKSESTA Loviisan ruotsinkielinen koulukeskus Högstadium, työpajasiipi Brandensteininkatu 27 saara.pulkkinen@homekoiratsjas.fi, 040 5411367 Sivu 1 Kohde: Tilaaja:

Lisätiedot

Pohjakuva ja rakenteet. Seinä- ja alapohjarakenteiden toteutustavat tarkistettiin rakenneavauksin

Pohjakuva ja rakenteet. Seinä- ja alapohjarakenteiden toteutustavat tarkistettiin rakenneavauksin VANHAINKOTIKÄYTÖSSÄ OLLEEN RAKENNUKSEN RAKENNE - JA SISÄILMASTOTUTKIMUS Lähtötiedot Kohde on rakennettu 1980-luvulla Rakennus on ollut koko historiansa ajan vanhainkotikäytössä Tiloissa tehty pintasaneerauksia

Lisätiedot

TUTKIMUSRAPORTTI Luokat 202, 207 ja 208

TUTKIMUSRAPORTTI Luokat 202, 207 ja 208 TUTKIMUSRAPORTTI Luokat 202, 207 ja 208 Kotkan lyseo, Arcus-talo Kirkkokatu 15 48100 KOTKA Työ nro T8007-5 Kotka 5.4.2016 Oy Insinööri Studio OY INSINÖÖRI STUDIO, TORNATORINTIE 3, PL 25, 48101 KOTKA, PUH.

Lisätiedot

ULKOSEINÄ VÄLISEINÄ Teräs, alapohjassa Sokkelin päällä Lattiapinnan päällä

ULKOSEINÄ VÄLISEINÄ Teräs, alapohjassa Sokkelin päällä Lattiapinnan päällä PÄIVÄMÄÄRÄ TYÖNUMERO TYÖN SUORITTAJA PUHELIN 29.07.13 7809 Joensuu Henri 0458814141 TILAAJA Euran kunta Sorkkistentie 10 27511 Eura Rantanen Markus 044 4224882 TYÖKOHDE Euran kunta Kotivainiontie 3 27400

Lisätiedot

Asumisterveysasetuksen soveltamisohje mikrobien mittaaminen

Asumisterveysasetuksen soveltamisohje mikrobien mittaaminen Asumisterveysasetuksen soveltamisohje mikrobien mittaaminen Kaisa Jalkanen, tutkija THL, Asuinympäristö ja terveys -yksikkö Sisäilmaongelmia voivat aiheuttaa monet tekijät Hallittava kokonaisuus! Lähtötilanne

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO, AMBIOTICA-RAKENNUS RAKENNUSTEKNINEN JA SISÄILMA- OLOSUHTEIDEN TUTKIMUS TIEDOTUSTILAISUUS

JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO, AMBIOTICA-RAKENNUS RAKENNUSTEKNINEN JA SISÄILMA- OLOSUHTEIDEN TUTKIMUS TIEDOTUSTILAISUUS JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO, AMBIOTICA-RAKENNUS RAKENNUSTEKNINEN JA SISÄILMA- OLOSUHTEIDEN TUTKIMUS TIEDOTUSTILAISUUS 19.8.2014 RAKENNUKSEN PERUSTIEDOT pinta-ala noin 11 784 br-m 2, kerrosala noin 12 103 ke rakennus

Lisätiedot

ULKOSEINÄ VÄLISEINÄ Teräs, alapohjassa Anturan päällä Laatan päällä

ULKOSEINÄ VÄLISEINÄ Teräs, alapohjassa Anturan päällä Laatan päällä PÄIVÄMÄÄRÄ TYÖNUMERO TYÖN SUORITTAJA PUHELIN 20.08.15 9935 Kinnunen Vesa 050-9186695 TILAAJA Euran kunta Sorkkistentie 10 27510 Eura markus.rantanen@eura.fi TYÖKOHDE As Oy Kotivainio Kotivainiontie 3 as

Lisätiedot

Kosteus- ja mikrobivauriot kuntien rakennuksissa. Petri Annila

Kosteus- ja mikrobivauriot kuntien rakennuksissa. Petri Annila Kosteus- ja mikrobivauriot kuntien rakennuksissa Petri Annila Kosteus- ja mikrobivauriot kuntien rakennuksissa Sijoittuminen COMBI-hankkeeseen WP3 Rakenneratkaisujen lämpö- ja kosteustekninen toiminta

Lisätiedot

YLÄASTEEN A-RAKENNUKSEN SOKKELIRAKENTEIDEN LISÄTUTKIMUKSET

YLÄASTEEN A-RAKENNUKSEN SOKKELIRAKENTEIDEN LISÄTUTKIMUKSET LAUSUNTO 8.6.2009 Kaavin kunta / tekninen toimisto Ari Räsänen PL 13 73601 Kaavi YLÄASTEEN A-RAKENNUKSEN SOKKELIRAKENTEIDEN LISÄTUTKIMUKSET Kohde Taustaa Aikaisemmat tutkimukset Kaavin yläaste A-rakennus

Lisätiedot

RAKENNEKOSTEUSMITTAUSRAPORTTI Työnumero:

RAKENNEKOSTEUSMITTAUSRAPORTTI Työnumero: RAKENNEKOSTEUSMITTAUSRAPORTTI Työ:3503160 Kohde: Kaivokselan koulu, Vantaa Osoite: Kaivosvoudintie 10, 01610 Vantaa Yhteyshenkilö: Juha Leppälä, p. 040 522 4062 juha.leppala@iss.fi Vahinkotapahtuma: Toimeksianto:

Lisätiedot

Sisäilmatutkimus Limingan toimintakeskus

Sisäilmatutkimus Limingan toimintakeskus Kuormatie 9 91900 Liminka Hanke nro: 8964 / 23.2.2015 Inspecta Puh. 010 521 600 Y-tunnus: 1787853-0 Sörnäistenkatu 2 Fa. 010 521 6002 00580 Helsinki asiakaspalvelu@inspecta.com 2 (6) Sisällysluettelo 1

Lisätiedot

TIIVESTELMÄ HAVAITUISTA ONGELMISTA

TIIVESTELMÄ HAVAITUISTA ONGELMISTA PAIJULAN KOULU Paijulan koulu Nousiaisten kunnassa. Alun perin rakennettu noin 1920 ja laajennus tehty 1970. Rakennuksen kerrosala on noin 528 m² ja huoneistoala noin 470 m². Rakennuksen arvioitu tilavuus

Lisätiedot

Kiratek Oy, H6626 Jaakko Niskanen, puh Ympärivuorokautinen perhekuntoutus Sanginniementie Oulu

Kiratek Oy, H6626 Jaakko Niskanen, puh Ympärivuorokautinen perhekuntoutus Sanginniementie Oulu Kiratek Oy, H6626 Jaakko Niskanen, puh. 0207 401 006 22.2.2013 KUNTOTUTKIMUS Ympärivuorokautinen perhekuntoutus Sanginniementie 44 90650 Oulu 2 Kuntotutkimus H6915 Ympärivuorokautinen perhekuntoutus, Oulu

Lisätiedot

Materiaalinäytteenotto ulkoseinistä Hangon kaupunki, Hagapuiston koulu

Materiaalinäytteenotto ulkoseinistä Hangon kaupunki, Hagapuiston koulu 1/8 Materiaalinäytteenotto ulkoseinistä 01.10.2015 Hangon kaupunki, Hagapuiston koulu Jakelu: bengt.lindholm@hanko.fi (PDF) veli-jukka.rousu@hanko.fi (PDF) Sisäilmari Oy, arkisto (PDF) 2/8 Sisällys 1.

Lisätiedot

Mankkaan koulun sisäilmaselvitysten tuloksia. Tiedotustilaisuus

Mankkaan koulun sisäilmaselvitysten tuloksia. Tiedotustilaisuus Mankkaan koulun sisäilmaselvitysten tuloksia Tiedotustilaisuus 24.11.2014 Sisäilmaongelmat ovat monimutkaisia kokonaisuuksia Sisäolosuhteisiin vaikuttavat useat eri tekijät: lämpö-, kosteus-, valaistus-

Lisätiedot

Ilmasta kerättävien näytteiden otto Kirkonkylän koulu

Ilmasta kerättävien näytteiden otto Kirkonkylän koulu Ilmasta kerättävien näytteiden otto Kirkonkylän koulu Kohde: Pinta-ala: - Rakennusvuosi: Koulurakennus Rakennusala: - Käyttötarkoitus: Koulu... Tilavuus: - 66400 Laihia Kerrosluku: 3 Näytteenoton tilaaja:

Lisätiedot

MITTAUSPÖYTÄKIRJA Työnsuorittaja: Marko Pirttilä (PKM) Sivu 1 / 10

MITTAUSPÖYTÄKIRJA Työnsuorittaja: Marko Pirttilä (PKM) Sivu 1 / 10 marko.pirttila@tehokuivaus.fi Sivu 1 / 10 TILAAJA: Satakunnan Ulosottovirasto PL 44 28101 PORI Hirvikoski Piia 040 520 4517 KOHDE: Pitkäkarintie 21 Pitkäkarintie 21 29100 LUVIA Vakuutusyhtiö: Vahinkonumero:

Lisätiedot

HAROLAN KOULU HAROLANTIE 371B 27400 KIUKAINEN SISÄILMATUTKIMUS. Tutkimusselostus 09.06.2015. Sivu 1 / 23

HAROLAN KOULU HAROLANTIE 371B 27400 KIUKAINEN SISÄILMATUTKIMUS. Tutkimusselostus 09.06.2015. Sivu 1 / 23 HAROLAN KOULU HAROLANTIE 371B 27400 KIUKAINEN SISÄILMATUTKIMUS Tutkimusselostus 09.06.2015 Sivu 1 / 23 Tilaaja Euran kunta / Markus Rantanen Toimeksianto Sisäilmatutkimus. Kohde Harolan koulu Harolantie

Lisätiedot

Ojoisten lastentalo Sisäilma- ja kosteustekniset selvitykset

Ojoisten lastentalo Sisäilma- ja kosteustekniset selvitykset Ojoisten lastentalo Sisäilma- ja kosteustekniset selvitykset Sanna Pohjola Hanna Kuitunen 1 Lähtökohta ja selvitysten tavoite Ojoisten lastentalon vanha osa valmistunut 1970-luvulla (liikuntasali, keittiö,

Lisätiedot

PÄIVÄMÄÄRÄ TYÖNUMERO TYÖN SUORITTAJA PUHELIN TYÖKOHDE. Välikarintie 62 29100 Luvia

PÄIVÄMÄÄRÄ TYÖNUMERO TYÖN SUORITTAJA PUHELIN TYÖKOHDE. Välikarintie 62 29100 Luvia PÄIVÄMÄÄRÄ TYÖNUMERO TYÖN SUORITTAJA PUHELIN 13.11.15 10185 Markku Viljanen 050 9186694 TILAAJA Satakunnan Ulosottovirasto PL44 28101 Pori sari.merivalli@oikeus.fi TYÖKOHDE Välikarintie 62 29100 Luvia

Lisätiedot

Vanhusten palvelurakennuksen SISÄILMA- JA KOSTEUSTEKNINEN KUNTOTUTKIMUS

Vanhusten palvelurakennuksen SISÄILMA- JA KOSTEUSTEKNINEN KUNTOTUTKIMUS Vanhusten palvelurakennuksen SISÄILMA- JA KOSTEUSTEKNINEN KUNTOTUTKIMUS Kohdetiedot (1/2) - Vaasan seudulla - Rakennettu 1968-69, noin 2250m² - Kantavat rakenteet betonia ja tiiltä - Vesikattorakenne uusittu

Lisätiedot

RAKENNUSOSAN KUNTOTUTKIMUS EVIRAN TOIMITILAT

RAKENNUSOSAN KUNTOTUTKIMUS EVIRAN TOIMITILAT RAKENNUSOSAN KUNTOTUTKIMUS EVIRAN TOIMITILAT KOHTEEN YLEISTIEDOT KOHDE TILAAJA Satamatie 15 90520 Oulu Liikelaitos Oulun Tilakeskus Tekninen isännöitsijä Matias Pirttimaa TUTKIMUKSEN TEKIJÄT Instaro Oy

Lisätiedot

MITTAUSPÖYTÄKIRJA Työnsuorittaja: Marko Pirttilä (PKM) 53540 0400 466 458 marko.pirttila@tehokuivaus.fi Sivu 1 / 11

MITTAUSPÖYTÄKIRJA Työnsuorittaja: Marko Pirttilä (PKM) 53540 0400 466 458 marko.pirttila@tehokuivaus.fi Sivu 1 / 11 marko.pirttila@tehokuivaus.fi Sivu 1 / 11 TILAAJA: Satakunnan Ulosottovirasto PL 44 28101 PORI Hirvikoski Pia 040 520 4517 pia.hirvikoski@oikeus.fi KOHDE: Kirkkokatu 17 Kirkkokatu 17 28900 PORI Vakuutusyhtiö:

Lisätiedot

SISÄILMASTOSELVITYS. Hangon kaupunki, Hagapuiston koulu, teknisen työn luokat. Haagapuisto, Hanko

SISÄILMASTOSELVITYS. Hangon kaupunki, Hagapuiston koulu, teknisen työn luokat. Haagapuisto, Hanko 1/13 SISÄILMASTOSELVITYS Hangon kaupunki, Hagapuiston koulu, teknisen työn luokat Haagapuisto, Hanko Jakelu: bengt.lindholm@hanko.fi (PDF) veli-jukka.rousu@hanko.fi (PDF) Sisäilmari Oy, arkisto (PDF) 2/13

Lisätiedot

Pirttimäki Tommi PÄIVÄMÄÄRÄ TYÖNUMERO TYÖN SUORITTAJA PUHELIN TYÖKOHDE

Pirttimäki Tommi PÄIVÄMÄÄRÄ TYÖNUMERO TYÖN SUORITTAJA PUHELIN TYÖKOHDE PÄIVÄMÄÄRÄ TYÖNUMERO TYÖN SUORITTAJA PUHELIN 24.05.16 10693 Pirttimäki Tommi 045 326 1711 TILAAJA Satakunnan Ulosottovirasto PL 9 32701 Huittinen sanna.paivaniemi@oikeus.fi TYÖKOHDE Antinkuja 2 27710 Köyliö

Lisätiedot

MIKROBITUTKIMUS MATERIAALINÄYTTEISTÄ. Petuliantie Tervajoki

MIKROBITUTKIMUS MATERIAALINÄYTTEISTÄ. Petuliantie Tervajoki MIKROBITUTKIMUS MATERIAALINÄYTTEISTÄ Petuliantie 9 66440 Tervajoki WOLFFINTIE 36 65200 Vaasa p. 0207 495 500 www.raksystems-anticimex.fi Y-tunnus: 0905045-0 MIKROBITUTKIMUS PETULIANTIE 9, 66440 TERVAJOKI

Lisätiedot

KOHTEEN RAPORTTI HOMEKOIRAN TEKEMÄSTÄ KARTOITUKSESTA

KOHTEEN RAPORTTI HOMEKOIRAN TEKEMÄSTÄ KARTOITUKSESTA KOHTEEN RAPORTTI HOMEKOIRAN TEKEMÄSTÄ KARTOITUKSESTA Loviisan ruotsinkielinen koulukeskus Högstadium Brandensteininkatu 27 07900 Loviisa saara.pulkkinen@homekoiratsjas.fi, 040 5411367 Sivu 1 Kohde: Tilaaja:

Lisätiedot

Valkon päiväkoti Valkolammentie 29, 07910 Valko

Valkon päiväkoti Valkolammentie 29, 07910 Valko 1510021096 30.9.2015 Loviisan kaupunki Valkon päiväkoti Valkolammentie 29, 07910 Valko Ramboll Finland Oy Niemenkatu 73, 15140 Lahti Puh. +358 20 755 611 Sisällys LAADUNVARMISTUS 3 ESIPUHE 4 1. RAKENNUSTEKNIIKKA

Lisätiedot

Valkon koulu Pitkäniityntie 62, 07910 Valko

Valkon koulu Pitkäniityntie 62, 07910 Valko 1510021097 21.10.2015 Loviisan kaupunki Valkon koulu Pitkäniityntie 62, 07910 Valko Ramboll Finland Oy Niemenkatu 73, 15140 Lahti Puh. +358 20 755 611 Sisällys LAADUNVARMISTUS 3 ESIPUHE 4 1. RAKENNUSTEKNIIKKA

Lisätiedot

LÄMPÖKAMERAKUVAUSRAPORTTI PAPPILANMÄEN KOULU PUISTOTIE PADASJOKI

LÄMPÖKAMERAKUVAUSRAPORTTI PAPPILANMÄEN KOULU PUISTOTIE PADASJOKI Vastaanottaja: Seppo Rantanen Padasjoen kunta Työnumero: 051321701374 LÄMPÖKAMERAKUVAUSRAPORTTI PAPPILANMÄEN KOULU PUISTOTIE 8 17500 PADASJOKI Kai Kylliäinen 1. KOHTEEN YLEISTIEDOT... 3 1.1 Kohde... 3

Lisätiedot

SISÄILMAMITTAUSLAUSUNTO Konnuslahden koulu Rauhanlahdentie Leppävirta

SISÄILMAMITTAUSLAUSUNTO Konnuslahden koulu Rauhanlahdentie Leppävirta SISÄILMAMITTAUSLAUSUNTO 12.5.2016 Rauhanlahdentie 10 79150 Leppävirta Lausunto 12.5.2016 2 Tilaaja Kohde Leppävirran kunta Tekniset palvelut Risto Kosunen Rauhanlahdentie 10 79150 Leppävirta Toimeksianto

Lisätiedot

HETENIITYN ALA-ASTE, entinen asuinrakennus Heteniityntie 4

HETENIITYN ALA-ASTE, entinen asuinrakennus Heteniityntie 4 HETENIITYN ALA-ASTE, entinen asuinrakennus Heteniityntie 4 TUTKIMUSSELOSTUS Kosteus- ja rakennetutkimus 3.5.2012 HELSINGIN KAUPUNKI RAKENNUSVIRASTO HKR-Rakennuttaja p. 09-310 1661 2 / 22 HELSINGIN KAUPUNKI

Lisätiedot

KOHTEEN RAPORTTI HOMEKOIRAN TEKEMÄSTÄ KARTOITUKSESTA

KOHTEEN RAPORTTI HOMEKOIRAN TEKEMÄSTÄ KARTOITUKSESTA KOHTEEN RAPORTTI HOMEKOIRAN TEKEMÄSTÄ KARTOITUKSESTA Loviisantie 1328 07700 Koskenkylä Loviisa saara.pulkkinen@homekoiratsjas.fi, 040 5411367 Sivu 1 Kohde: Tilaaja: Tehtävä: Tarkastuspäivä: Käytetyt apuvälineet:

Lisätiedot

Kirkkokadun koulu Nurmeksen kaupunki Sisäilmatutkimukset 2011-2012

Kirkkokadun koulu Nurmeksen kaupunki Sisäilmatutkimukset 2011-2012 Kirkkokadun koulu Nurmeksen kaupunki Sisäilmatutkimukset 2011-2012 Minna Laurinen, Rakennusterveysasiantuntija Marika Raatikainen, Sisäilma-asiantuntija Kirkkokadun koulu Nurmeksen kaupunki Sisäilmatutkimukset

Lisätiedot

Lapin yliopiston Taiteiden tiedekunta Sisäilmakorjaukset 1-4 kerroksissa Käyttäjäinfo

Lapin yliopiston Taiteiden tiedekunta Sisäilmakorjaukset 1-4 kerroksissa Käyttäjäinfo Lapin yliopiston Taiteiden tiedekunta Sisäilmakorjaukset 1-4 kerroksissa Käyttäjäinfo 10.12.2014 Hanna Tuovinen, Vahanen Oy Miksi korjataan? Käyttäjät ovat ilmoittaneet sisäilmahaittaan viittaavasta oireilusta

Lisätiedot

Materiaalinäytteenotto sisäpihan ulkoseinästä Hangon kaupunki, Hagapuiston koulu

Materiaalinäytteenotto sisäpihan ulkoseinästä Hangon kaupunki, Hagapuiston koulu 1/6 Materiaalinäytteenotto sisäpihan ulkoseinästä 20.11.2015 Hangon kaupunki, Hagapuiston koulu Jakelu: bengt.lindholm@hanko.fi (PDF) veli-jukka.rousu@hanko.fi (PDF) Sisäilmari Oy, arkisto (PDF) 2/6 Sisällys

Lisätiedot

KOHTEEN RAPORTTI HOMEKOIRAN TEKEMÄSTÄ KARTOITUKSESTA

KOHTEEN RAPORTTI HOMEKOIRAN TEKEMÄSTÄ KARTOITUKSESTA KOHTEEN RAPORTTI HOMEKOIRAN TEKEMÄSTÄ KARTOITUKSESTA Loviisan ruotsinkielinen koulukeskus Gymnasium Brandensteininkatu 27 07900 Loviisa saara.pulkkinen@homekoiratsjas.fi, 040 5411367 Sivu 1 Kohde: Tilaaja:

Lisätiedot

Raportti Työnumero:

Raportti Työnumero: Vastaanottaja: Sivuja:1/7 Padasjoen kunta / Seppo Rantanen Kellosalmentie 20 17501 Padasjoki Arkistokuva Raportti Työnumero: 051221700404 Kohde: Toimeksianto: Tutkimus pvm: Läsnäolijat: Pappilanmäen koulu

Lisätiedot

Ruukin pikkukoulu Koulutie 4C, 07970 Ruotsinpyhtää

Ruukin pikkukoulu Koulutie 4C, 07970 Ruotsinpyhtää 1510021097 21.10.2015 Loviisan kaupunki Ruukin pikkukoulu Koulutie 4C, 07970 Ruotsinpyhtää Ramboll Finland Oy Niemenkatu 73, 15140 Lahti Puh. +358 20 755 611 Sisällys LAADUNVARMISTUS 3 ESIPUHE 4 1. RAKENNUSTEKNIIKKA

Lisätiedot

Vantaan Tilakeskus RAPORTTI 27.11.2010. KARHUN OP. A Kielotie 13 01300 VANTAA sivuja yhteensä 9

Vantaan Tilakeskus RAPORTTI 27.11.2010. KARHUN OP. A Kielotie 13 01300 VANTAA sivuja yhteensä 9 N O V O R I T E Home- ja lahovauriot, HTT tavarantarkastukset, mikrobianalyysit Laurinlahdentie 20, 02320 Espoo, www.novorite.fi GSM 040-5540617, Fax. 09-8845543, simo.valjakka@novorite.fi Vantaan Tilakeskus

Lisätiedot

EPSHP TG-rakennuksen vesikattokorjaus Björkenheimin puistotie 5 60220 Seinäjoki Asbesti ja haitta-ainetutkimus 18.04.

EPSHP TG-rakennuksen vesikattokorjaus Björkenheimin puistotie 5 60220 Seinäjoki Asbesti ja haitta-ainetutkimus 18.04. !! EPSHP TG-rakennuksen vesikattokorjaus Björkenheimin puistotie 5 60220 Seinäjoki Asbesti ja haitta-ainetutkimus 18.04.2016 CON255110 Asbesti ja haitta-ainetutkimus 18.04.2016 1/6 SISÄLLYSLUETTELO 1 YLEISTÄ...

Lisätiedot

Lehtismäki, Kaanaa Kumputie 41, Raisio

Lehtismäki, Kaanaa Kumputie 41, Raisio 25.9.2013 Lehtismäki, Kaanaa Kumputie 41, Raisio KUNTOARVIORAPORTTI 2 SISÄLTÖ 1 YLEISTIEDOT... 3 1.1 Kuntotarkastus kohde... 3 1.2 Yhteyshenkilöt... 3 1.3 Kohteen kuvaus... 3 1.4 Kuntotarkastuksen tarkoitus...

Lisätiedot

Sisäilmaympäristön kuntotutkimus

Sisäilmaympäristön kuntotutkimus Koulutie 4 43100 Saarijärvi Hanke: WO-00198097 / 14.3.2016 Inspecta Puh. 010 521 600 Y-tunnus: 1787853-0 Sörnäistenkatu 2 Fax. 010 521 6002 00580 Helsinki asiakaspalvelu@inspecta.com 1 (23) TIIVISTELMÄ

Lisätiedot

Sisäilmatutkimusraportti, Havukosken koulu, Vantaa

Sisäilmatutkimusraportti, Havukosken koulu, Vantaa Delete Tutkimus Oy 26.6.2012 Hämeentie 105 A 00550 Helsinki p. 09-394 852 f. 09-3948 5721 Tutkimusraportti Vantaan kaupunki Tilakeskus Jouni Räsänen Sisäilmatutkimusraportti, Havukosken koulu, Vantaa Johdanto

Lisätiedot

Kartoittaja: Santeri Väre NCC Anton Ylkänen

Kartoittaja: Santeri Väre NCC Anton Ylkänen Sivu 1/5 Mittausraportti: Päivämäärä: 1.9.2015 Kartoittaja: Santeri Väre 040 149 2006 santeri.vare@wdkuivaus.fi Tilaaja: Laskutus: Kohde: Osoite: Yhteyshenkilö: NCC Anton Ylkänen 050 590 3425 anton.ylkanen@ncc.fi

Lisätiedot

LAY A-siipi, korjaukset YTHS

LAY A-siipi, korjaukset YTHS LAY A-siipi, korjaukset YTHS Katariina Laine, Vahanen Oy 1 Miksi korjattiin? Käyttäjät ilmoittaneet sisäilmahaittaan viittaavasta oireilusta Sisäilma- ja kosteusteknisissä kuntotutkimuksissa 29.10-1.11.2012

Lisätiedot

Isnäs koulujen ruokala Edöntie 27, 07750 Isnäs

Isnäs koulujen ruokala Edöntie 27, 07750 Isnäs 1510021097 7.10.2015 Loviisan kaupunki Isnäs koulujen ruokala Edöntie 27, 07750 Isnäs Ramboll Finland Oy Niemenkatu 73, 15140 Lahti Puh. +358 20 755 611 Loviisan kaupunki Isnäs koulujen ruokala 1510021097

Lisätiedot

RISTIPURON PÄIVÄKOTI JA LISÄRAKENNUS HAITTA-AINE-, JA KOSTEUSKARTOITUS

RISTIPURON PÄIVÄKOTI JA LISÄRAKENNUS HAITTA-AINE-, JA KOSTEUSKARTOITUS HAITTA-AINE-, JA KOSTEUSKARTOITUS 3.3.2011 HAITTA-AINE- JA KOSTEUSKARTOITUS SISÄLLYSLUETTELO 1 TUTKIMUKSEN KOHDE JA LÄHTÖTIEDOT 3 1.1 Yleistiedot 3 1.2 Tehtävä ja lähtötilanne 3 1.3 Aikaisemmat korjaukset

Lisätiedot

TESTAUSSELOSTE materiaalinäyte, laimennusviljely

TESTAUSSELOSTE materiaalinäyte, laimennusviljely TESTAUSSELOSTE materiaalinäyte, laimennusviljely (1 /19; liiteosa 2 ss.) PCpohja: Pessi, 2015 Tilaaja: Laskutus: Toimitusosoite: Insinööritoimisto Kiinteistöasiantuntijat Oy/Mari Lehtonen Apilakatu 10,

Lisätiedot

Kiratek Oy Jyrki Pulkki, puh. 0207 401 011 28.3.2011. Kaivokselan koulu Tilat 213b (kuraattori) ja 216 (koulusihteeri)

Kiratek Oy Jyrki Pulkki, puh. 0207 401 011 28.3.2011. Kaivokselan koulu Tilat 213b (kuraattori) ja 216 (koulusihteeri) Kiratek Oy Jyrki Pulkki, puh. 0207 401 011 28.3.2011 SISÄILMATUTKIMUS Kaivokselan koulu Tilat 213b (kuraattori) ja 216 (koulusihteeri) 2 Sisällysluettelo 1. KOHTEEN YLEISTIEDOT... 3 2. TUTKIMUKSET... 3

Lisätiedot

LAY F-siipi, korjaukset kellarin musiikkitiloissa. Hanna Keinänen, Vahanen Oy

LAY F-siipi, korjaukset kellarin musiikkitiloissa. Hanna Keinänen, Vahanen Oy LAY F-siipi, korjaukset kellarin musiikkitiloissa Hanna Keinänen, Vahanen Oy Miksi korjattiin? Käyttäjät ilmoittaneet sisäilmahaittaan viittaavasta oireilusta Sisäilma- ja kosteusteknisissä kuntotutkimuksissa

Lisätiedot

Cygnaeuksen koulu Maariankatu 7, 20100 TURKU

Cygnaeuksen koulu Maariankatu 7, 20100 TURKU Cygnaeuksen koulu, 20100 TURKU SISÄILMASTO- JA KOSTEUSTEKNINEN KUNTOTUTKIMUS JATKOTUTKIMUSSUUNNITELMA 15.3.2010 Raksystems-Antcimex Oy Vähäheikkiläntie 56 B FI-20810 TURKU p. 0207 495 500 20100 TURKU 2

Lisätiedot

Kisakentän päiväkoti Koskitie Oulu

Kisakentän päiväkoti Koskitie Oulu HAITTA-AINEKARTOITUS Koskitie 9 90500 Oulu Inspecta Puh. 010 521 600 Y-tunnus: 1787853-0 Sörnäistenkatu 2 Fax. 010 521 6002 00580 Helsinki asiakaspalvelu@inspecta.com Haitta-ainekartoitus 20.4.2015 2 (5)

Lisätiedot

RS-1 KOSTEUSKARTOITUS

RS-1 KOSTEUSKARTOITUS RS-1 KOSTEUSKARTOITUS Ollilantie 1 A 6, 90440 Kempele Kosteuskartoituspäivä 03.12.2014 Paavo Havaksen Tie 5 F FI-90570 Oulu p. 0207 495 674 www.raksystems-anticimex.fi Y-tunnus: 0905045-0 RS-1 KOSTEUSKARTOITUS

Lisätiedot

2. Perustukset 3. Vanhat perustamistavat 4. Maanpinnat, sadevesijärjestelmät 5. Salaojitus järjestelmät 6. Rakennuksen korkeusasema 7. Vesikatto 8.

2. Perustukset 3. Vanhat perustamistavat 4. Maanpinnat, sadevesijärjestelmät 5. Salaojitus järjestelmät 6. Rakennuksen korkeusasema 7. Vesikatto 8. 2. Perustukset 3. Vanhat perustamistavat 4. Maanpinnat, sadevesijärjestelmät 5. Salaojitus järjestelmät 6. Rakennuksen korkeusasema 7. Vesikatto 8. Yläpohjat 9. Julkisivu 10. Välipohjat 11. Rakennuksen

Lisätiedot

PÄIVÄKUMMUN PÄIVÄKOTI

PÄIVÄKUMMUN PÄIVÄKOTI 9.5.2007 ALUSTATILASELVITYS PÄIVÄKUMMUN PÄIVÄKOTI Ilosjoentie 11 01420 VANTAA ASB-YHTIÖT, ASB-Consult Oy Ab, Helsinki Asko Karvonen (GSM 0400 646 244) Insinööri (AMK) Alustatilaselvitys/ Päiväkummun päiväkoti

Lisätiedot

Laatuongelmien syitä Omakotitalojen tyypilliset riskirakenteet Pientalojen yleisimmät laatuvirheet

Laatuongelmien syitä Omakotitalojen tyypilliset riskirakenteet Pientalojen yleisimmät laatuvirheet Laatuongelmien syitä Omakotitalojen tyypilliset riskirakenteet Pientalojen yleisimmät laatuvirheet 1 RKM Matti Eklund 10.2.2015 2 Rakennuttamistehtäviä Rakennustöiden valvontaa Kauppakamarin hyväksymiä

Lisätiedot

KIRKKOKADUN KOULU Sisäilman seurantanäytteet 15.3.2013. Rakennusterveysasiantuntija Minna Laurinen 29.4.2013

KIRKKOKADUN KOULU Sisäilman seurantanäytteet 15.3.2013. Rakennusterveysasiantuntija Minna Laurinen 29.4.2013 KIRKKOKADUN KOULU Sisäilman seurantanäytteet 15.3.2013 Rakennusterveysasiantuntija Minna Laurinen 29.4.2013 Sisäilmatalo Kärki Oy www.sisailmatalo.fi Sisäilmanäytteet maaliskuu 2013 Nurmeksen kaupungin

Lisätiedot

Raportti Työnumero: 051421400493

Raportti Työnumero: 051421400493 Vastaanottaja: RISTO VILKKI MIKKELIN KAUPUNKI Sivuja:1/24 Raportti Kohde: Toimeksianto: LAUNIALAN KOULU SAIMAANNORPANKATU 1 50190 MIKKELI SISÄILMANLAATUUN VAIKUTTAVIEN TEKIJÖIDEN SELVITYS Tutkimus pvm:

Lisätiedot

Ilmasta kerättävien näytteiden otto Keskuskoulu

Ilmasta kerättävien näytteiden otto Keskuskoulu Ilmasta kerättävien näytteiden otto Keskuskoulu Kohde: Pinta-ala: - Rakennusvuosi: - Koulurakennus Rakennusala: - Käyttötarkoitus: Koulu Länsitie 62 Tilavuus: - 66400 Laihia Kerrosluku: 3 Näytteenoton

Lisätiedot

TUTKIMUSRAPORTTI. Kiinteistö Oy Rautakortteli Raatihuoneentori 16 49400 Hamina. Työ nro T15018. Kotka 5.6.2014. Insinööri Studio Oy

TUTKIMUSRAPORTTI. Kiinteistö Oy Rautakortteli Raatihuoneentori 16 49400 Hamina. Työ nro T15018. Kotka 5.6.2014. Insinööri Studio Oy TUTKIMUSRAPORTTI Kiinteistö Oy Rautakortteli Raatihuoneentori 16 49400 Hamina Työ nro T15018 Kotka 5.6.2014 Insinööri Studio Oy OY INSINÖÖRI STUDIO, TORNATORINTIE 3, PL 25, 48101 KOTKA, p. 05-2255 500

Lisätiedot

As Oy Lummanpuisto Lummantie 3 A-B, Vaala Hanke WO /

As Oy Lummanpuisto Lummantie 3 A-B, Vaala Hanke WO / HAITTA-AINEKARTOITUS Hanke WO-00195495 / 22.10.2015 Inspecta Puh. 010 521 600 Y-tunnus: 1787853-0 Sörnäistenkatu 2 Fax. 010 521 6002 00580 Helsinki asiakaspalvelu@inspecta.com Haitta-ainekartoitus Hanke

Lisätiedot

MARTTI AHTISAAREN KOULU

MARTTI AHTISAAREN KOULU MARTTI AHTISAAREN KOULU YHTEENVETO SISÄILMATUTKIMUKSISTA JA - KORJAUKSISTA 2016 1 Tutkimusten lähtökohdat Tutkimusten alussa, marraskuussa 2015, esille nousi ongelmallisina tiloina erityisesti seuraavat:

Lisätiedot

VAHINKOKARTOITUSRAPORTTI

VAHINKOKARTOITUSRAPORTTI VAHINKOKARTOITUSRAPORTTI Työnumero:1272940 Kohde: Osoite: Myyrmäen Urheilutalo / Pukuhuoneet ja märkätilat kuntosalin kosteusvaurioituneen seinän linjassa Myyrmäenraitti 4 01600 VANTAA Yhteyshenkilö: Asiakaspalvelu

Lisätiedot

Kosteuskartoituksen mittauspöytäkirja

Kosteuskartoituksen mittauspöytäkirja Kosteuskartoituksen mittauspöytäkirja Rekolanmäen Koulu Valtimotie 4, 01400 VANTAA Yhteystiedot Tilaaja: Tilaajan edustajat: Kouluisäntä: Päiväkodin johtaja: Vantaan Kaupunki Raimo Eklund, 040 588 6275,

Lisätiedot

SISÄILMATUKIMUKSET JÄMSÄN PÄÄKIRJASTO. Keskuskatu Jämsä ISS PROKO OY KIINTEISTÖJEN KÄYTÖNOHJAUS

SISÄILMATUKIMUKSET JÄMSÄN PÄÄKIRJASTO. Keskuskatu Jämsä ISS PROKO OY KIINTEISTÖJEN KÄYTÖNOHJAUS SISÄILMATUKIMUKSET Keskuskatu 16 42100 Jämsä ISS PROKO OY KIINTEISTÖJEN KÄYTÖNOHJAUS 15.1.2015 JÄMSÄN KAUPUNKI SISÄILMATUKIMUS 2(5) Kiinteistöjen käytönohjaus 20.02.2015 Työ n:o 300OS4017 SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

YHTEISTOIMINTAMALLIN MUKAINEN KUNTOTARKASTUS

YHTEISTOIMINTAMALLIN MUKAINEN KUNTOTARKASTUS YHTEISTOIMINTAMALLIN MUKAINEN KUNTOTARKASTUS 8 Sauna 3 Ärjänsaari Yrityksen/ja tarkastajan yhteystiedot ja pätevyys Tarkastuksen suorittaja(t) Kajaanin ammattikorkeakoulu/rakennustekniikan osasto Antti

Lisätiedot

KIIKAN UIMAHALLI kuntoarvio- ja kuntotutkimustulosten esittely

KIIKAN UIMAHALLI kuntoarvio- ja kuntotutkimustulosten esittely KIIKAN UIMAHALLI kuntoarvio- ja kuntotutkimustulosten esittely Altaiden betonirakenteet, ympäröivien tilojen rakenteet 05.10.2016 RI (AMK) Kari Lehtola ja Rkm Timo Ekola Esityksen sisältö Kuntoarvio 2012;

Lisätiedot

Luokkahuoneen 223 ja ulkovälinevaraston 131 kosteus- ja sisäilmatekninen tutkimus

Luokkahuoneen 223 ja ulkovälinevaraston 131 kosteus- ja sisäilmatekninen tutkimus 1 (4) MUISTIO 16.4.2014 KOTTBY LÅGSTADIESKOLA Pohjolankatu 45 00600 Helsinki Luokkahuoneen 223 ja ulkovälinevaraston 131 kosteus- ja sisäilmatekninen tutkimus Tutkimusajankohta 19.2. 27.3.2014 Tilaaja

Lisätiedot

Homekoirakartoitusraportti Länsitie 62, Laihia. Laihian Yläaste ja Lukio A- rakennus

Homekoirakartoitusraportti Länsitie 62, Laihia. Laihian Yläaste ja Lukio A- rakennus 1/5 Länsitie 62, Laihia. Laihian Yläaste ja Lukio A- rakennus Raportin sisältö: suorittaa homekartoituksia koulutettujen homekoirien avulla. Ohjaajana toimii Keski-Pohjanmaan maaseutuopiston Kannuksen

Lisätiedot

ASB-Consult Oy Ab SISÄILMAN MIKROBIPITOISUUSMÄÄRITYKSET PIRKKALAN KUNNANVIRASTO SUUPANTIE PIRKKALA

ASB-Consult Oy Ab SISÄILMAN MIKROBIPITOISUUSMÄÄRITYKSET PIRKKALAN KUNNANVIRASTO SUUPANTIE PIRKKALA ASB-Consult Oy Ab SISÄILMAN MIKROBIPITOISUUSMÄÄRITYKSET SUUPANTIE 11 33960 PIRKKALA SISÄILMAN MIKROBIPITOISUUSMÄÄRITYKSET 2 SISÄILMAN MIKROBIPITOISUUSMÄÄRITYKSET 1. LÄHTÖTIEDOT Kohde: SUUPANTIE 11 33960

Lisätiedot

EPÄPUHTAUKSIEN HALLINTA RAKENTEIDEN ALIPAINEISTUKSEN AVULLA

EPÄPUHTAUKSIEN HALLINTA RAKENTEIDEN ALIPAINEISTUKSEN AVULLA TONI LAMMI EPÄPUHTAUKSIEN HALLINTA RAKENTEIDEN ALIPAINEISTUKSEN AVULLA Tutkimuksen taustaa Suomalaisessa rakennuskannassa on paljon korjattavaa, kun samaan aikaan taloudelliset resurssit ovat kaikkialla

Lisätiedot

Onnistunut peruskorjaus helsinkiläisessä koulussa Marianna Tuomainen, HKR-Rakennuttaja Susanna Peltola, HKR-Rakennuttaja Marja Paukkonen, Helsingin

Onnistunut peruskorjaus helsinkiläisessä koulussa Marianna Tuomainen, HKR-Rakennuttaja Susanna Peltola, HKR-Rakennuttaja Marja Paukkonen, Helsingin Onnistunut peruskorjaus helsinkiläisessä koulussa Marianna Tuomainen, HKR-Rakennuttaja Susanna Peltola, HKR-Rakennuttaja Marja Paukkonen, Helsingin kaupungin opetusvirasto Juha Juvonen, Helsingin kaupungin

Lisätiedot

Kuntokartoitus. Sivuja:1/24. Vastaanottaja: Länsi-Uudenmaan Ulosottovirasto Gun Adamsson. Tammisaarentie 8, 10300 Karjaa. Tutkimus pvm: 16.10.

Kuntokartoitus. Sivuja:1/24. Vastaanottaja: Länsi-Uudenmaan Ulosottovirasto Gun Adamsson. Tammisaarentie 8, 10300 Karjaa. Tutkimus pvm: 16.10. Sivuja:1/24 Vastaanottaja: Länsi-Uudenmaan Ulosottovirasto Gun Adamsson Kuntokartoitus Kohde: Tammisaarentie 8, 10300 Karjaa Tutkimus pvm: 16.10.15 Raportointi pvm: 25.10.15 Läsnä olleet: Omistajat sekä

Lisätiedot

Tutkimusraportti Työnumero: 051121200197

Tutkimusraportti Työnumero: 051121200197 Vastaanottaja: Kimmo Valtonen Sivuja:1/7 Tutkimusraportti Kohde: Toimeksianto: Taipalsaaren sairaala Os. 13 huone 2 Kirjamoinkaari 54915 SAIMAANHARJU Kosteuskartoitus Tilaaja: Kimmo Valtonen 14.4 Läsnäolijat:

Lisätiedot

LÄMPÖKUVAUSRAPORTTI 22.5.2009. Hiekkaharjun vapaa-aikatilat Leinikkitie 36 01350 Vantaa

LÄMPÖKUVAUSRAPORTTI 22.5.2009. Hiekkaharjun vapaa-aikatilat Leinikkitie 36 01350 Vantaa LÄMPÖKUVAUSRAPORTTI 22.5.2009 Leinikkitie 36 01350 Vantaa usraportti 23.5.2009 Sisällys 1 Kohteen yleistiedot... 3 1.1 Kohde ja osoite... 3 1.2 Tutkimuksen tilaaja... 3 1.3 Tutkimuksen tavoite... 3 1.4

Lisätiedot

RAKENNUKSEN YLEISTARKASTUS

RAKENNUKSEN YLEISTARKASTUS Tilaaja Kohde Tarkistaja Sivu 1 / 3 Päiväys 20.11.2014 RAKENNUKSEN YLEISTARKASTUS Raahen seudun ulosottovirasto / Kihlakunnanvouti Vähäsantanen Juha Kuusikuja 3, Lampinsaari Markus Liedes KOHTEEN YLEISTIEDOT

Lisätiedot

Kuntokartoitus. Sivuja:1/17. Vastaanottaja: Gun Adamsson Länsi-Uudenmaan Ulosottovirasto. Von Julinintie 169, Fiskars. Tutkimus pvm: 21.10.

Kuntokartoitus. Sivuja:1/17. Vastaanottaja: Gun Adamsson Länsi-Uudenmaan Ulosottovirasto. Von Julinintie 169, Fiskars. Tutkimus pvm: 21.10. Sivuja:1/17 Vastaanottaja: Gun Adamsson Länsi-Uudenmaan Ulosottovirasto Kuntokartoitus Kohde: Von Julinintie 169, Fiskars Tutkimus pvm: 21.10.15 Raportointi pvm: 8.11.15 Tutkija: Rakennusmestari Mikael

Lisätiedot

VAHINKOKARTOITUS 4 ja 26.4.2011

VAHINKOKARTOITUS 4 ja 26.4.2011 VAHINKOKARTOITUS 4 ja 26.4.2011 Laatija: Mannermaa Marko / Pkm. Puh. 040 31 30 135 marko.mannermaa@iss.fi Kohde / osoite: Satamatie 11 90520 Oulu Asukas / puhelin: Hannu Siren 050 536 2310 Vakuutuksenottaja:

Lisätiedot

Koulu- ja päiväkotirakennusten tyypilliset sisäilmalöydökset, CASE

Koulu- ja päiväkotirakennusten tyypilliset sisäilmalöydökset, CASE Koulu- ja päiväkotirakennusten tyypilliset sisäilmalöydökset, CASE Kimmo Lähdesmäki, DI, RTA Dimen Group Taustaa; CASE-kohteet Esitykseen on valittu omasta tutkimusaineistosta 1970-80 luvulla rakennetuista

Lisätiedot

MIEHIKKÄLÄN KOULU KESKUSTIE 9 49700 MIEHIKKÄLÄ

MIEHIKKÄLÄN KOULU KESKUSTIE 9 49700 MIEHIKKÄLÄ Sivunumero: 1/18 MIEHIKKÄLÄN KOULU KESKUSTIE 9 49700 MIEHIKKÄLÄ SISÄILMATUTKIMUS Tutkimusselostus 21.2.2012 Kai Kylliäinen 0405623222 Sivunumero: 2/18 Kohde: Toimeksianto: Tilaaja: Läsnäolijat: MIEHIKKÄLÄN

Lisätiedot

VESIKATON JA YLÄPOHJAN KUNTOTUTKIMUS

VESIKATON JA YLÄPOHJAN KUNTOTUTKIMUS VESIKATON JA YLÄPOHJAN KUNTOTUTKIMUS Seuraavassa käsitellään vesikaton ja yläpohjan kuntotutkimusta. Kuntotutkimuksessa tarkastellaan vesikatteen ja sen alusrakenteen lisäksi mahdollista tuuletustilaa

Lisätiedot

KERROSTALOHUONEISTON KOSTEUSKARTOITUS

KERROSTALOHUONEISTON KOSTEUSKARTOITUS KERROSTALOHUONEISTON KOSTEUSKARTOITUS Mäkikatu 5-7 B12 76100 Pieksämäki 1 1. LÄHTÖTIETOJA KOHTEESTA: Omistaja: - Kohteen osoite: Toimeksianto: Mäkikatu 5-7 B12, 76100 Pieksämäki Kosteuskartoitus myyntiä

Lisätiedot

BAT-tutkimus Terveyshaitat kosteusvaurioituneilla paloasemilla

BAT-tutkimus Terveyshaitat kosteusvaurioituneilla paloasemilla BAT-tutkimus Terveyshaitat kosteusvaurioituneilla paloasemilla Tuula Putus työterveyshuollon el, työterveyshuollon professori Turun yliopisto T:mi IndoorAid Tausta Kyseessä on osa laajempaa Työsuojelurahaston

Lisätiedot

KOSTEUSKARTOITUS. Korsontie 52 01450 Vantaa 1/6. Työnumero: 09187. Scan-Clean Oy Y-tunnus: 0690693-8. www.asb.fi 24 h päivytys puh: +358 40 717 9330

KOSTEUSKARTOITUS. Korsontie 52 01450 Vantaa 1/6. Työnumero: 09187. Scan-Clean Oy Y-tunnus: 0690693-8. www.asb.fi 24 h päivytys puh: +358 40 717 9330 1/6 KOSTEUSKARTOITUS Korsontie 52 01450 Vantaa Työnumero: 09187 Scan-Clean Oy Y-tunnus: 0690693-8 www.asb.fi 24 h päivytys puh: +358 40 717 9330 Konalankuja 4, 00390 Helsinki puh: 0207 311 140 faksi: 0207

Lisätiedot

S I S Ä I L M A T U T K I M U S

S I S Ä I L M A T U T K I M U S Kiratek Oy Jyrki Pulkki, puh. 0207 401 011 31.5.2011 S I S Ä I L M A T U T K I M U S Jokivarren Koulu Sorvatie 16, Vantaa 2 Sisällysluettelo 1. KOHTEEN YLEISTIEDOT... 3 2. TUTKIMUKSET... 3 3. TULOKSET...

Lisätiedot

KATTOTUTKIMUS MAATULLIN ALA-ASTE KIMNAASIPOLKU 5, HELSINKI

KATTOTUTKIMUS MAATULLIN ALA-ASTE KIMNAASIPOLKU 5, HELSINKI KATTOTUTKIMUS MAATULLIN ALA-ASTE KIMNAASIPOLKU 5, HELSINKI SISÄLLYS: RAPORTTI Nro: 09091 KATTOTUTKIMUS, KIMNAASIPOLKU 5 1. Yleistiedot tutkimuksesta... 2 2. Tiivistelmä... 2 3. Havainnot kohteessa... 2

Lisätiedot