ELINTARVIKEHUONEISTON RAKENTAMISEN JA PERUSKORJAUKSEN SUUNNITTELUOHJE

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "ELINTARVIKEHUONEISTON RAKENTAMISEN JA PERUSKORJAUKSEN SUUNNITTELUOHJE"

Transkriptio

1 ELINTARVIKEHUONEISTON RAKENTAMISEN JA PERUSKORJAUKSEN SUUNNITTELUOHJE Jyväskylän kaupunki Väinönkatu 1a, B 4 krs Jyväskylä

2 1 SISÄLTÖ 1 JOHDANTO VESIPISTEET JA VIEMÄRÖINTI PINNAT ILMANVAIHTO KONEET, LAITTEET JA TYÖVÄLINEET KYLMÄSÄILYTYSTILAT PAKKASVARASTOT MUUT VARASTOTILAT SIIVOUSVÄLINEVARASTO ASIAKASKÄYMÄLÄT JA ASIAKASTILAT HENKILÖKUNNAN SOSIAALITILAT JÄTEHUOLTO OMAVALVONTASUUNNITELMA...7 Puhelin (014)

3 2 1 JOHDANTO Elintarvikemyymälät, ravitsemisliikkeet, kioskit, tuotantolaitokset ja elintarvikevarastot ovat elintarvikehuoneistoja, joita koskevat elintarvikelain (23/2006) vaatimukset. Tässä ohjeessa kerrotaan lyhyesti, mitä on otettava huomioon elintarvikehuoneistoa perustettaessa. Ohjeen laatimisen apuna on käytetty seuraavia lakeja, asetuksia, säännöksiä, määräyksiä ja ohjeita: Yleinen hygienia-asetus 852/2004/EY Yleinen valvonta-asetus 882/2004/EY Elintarvikelaki 23/2006 Maa- ja metsätalousministeriön asetus eräiden elintarvikehuoneistojen elintarvikehygieniasta 28/2009 Suomen rakentamismääräyskokoelma Asumisterveysohje RT-ohjekortti: Suurkeittiöt Elintarvikehuoneistoa ja sen toimintaa suunniteltaessa tulisi kysyä neuvoa Jyväskylän kaupungin ympäristöterveysosastolta. Kun rakennetaan uutta elintarvikehuoneistoa tai huoneistoon tehdään rakenteellisia muutoksia, tulee ottaa yhteys myös Jyväskylän kaupungin rakennusvalvontaan ja Keski-Suomen Pelastuslaitokseen. Lain mukaan elintarvikehuoneisto on rakennus tai huoneisto tai niiden osa tai muut ulko- tai sisätila, jossa myytäväksi tai muuten luovutettavaksi tarkoitettuja elintarvikkeita valmistetaan, säilytetään, kuljetetaan, pidetään kaupan, tarjoillaan tai käsitellään muutoin. Tällaisia huoneistoja ovat muun muassa ravintolat, kahvilat, pizzeriat, pubit, myymälät, kioskit, torimyyntipisteet, leipomot ja muut elintarviketuotantolaitokset, lihanleikkaamot sekä elintarvikevarastot. Elintarvikealan toimijan on tehtävä Jyväskylän kaupungin ympäristöterveysosastolle hakemus elintarvikehuoneiston perustamisesta ennen toiminnan aloittamista tai toiminnan olennaisesta muutoksesta. Toimintaa ei saa aloittaa ennen kuin elintarvikehuoneisto on hyväksytty. Tämän vuoksi hakemus tulisi jättää hyvissä ajoin, vähintään kuukautta ennen toiminnan aloittamista ympäristöterveysosastolle, osoitteeseen Väinönkatu 1a B, 4. krs., Jyväskylä. Toimintaa suunniteltaessa tulee ottaa huomioon tilojen soveltuvuus käyttötarkoitukseen. Esimerkiksi pienen kahvilan remontoiminen ruokaravintolaksi voi olla niin työlästä ja kallista, että on usein parempi etsiä toinen huoneisto. Keittiötä suunniteltaessa tulee huomioida keittiön käytännön toimivuus ja sen kulkureitit. Ulkopuolinen henkilökunta ei saisi kulkea keittiön läpi (huomioitava mm. jätteiden kuljetus ulos, tupakkapaikan sijainti). Elintarvikehuoneiston sijainnin suhteen tulee huomioida ympäristössä olevat mahdollista haittaa aiheuttavat toiminnot (esim. hajuhaitta, pölyhaitta). Toisaalta myös ympäristön herkät toiminnot (esim. päiväkodit, hoitolaitokset) voivat rajoittaa mm. ravintolan perustamista, erityisesti siinä tapauksessa, jos ravintolassa on aikomus soittaa musiikkia voimakkaasti. Asumisterveysohjeessa on annettu ohjearvot mm. asuntojen makuuhuoneisiin yöaikaan kuuluvalle musiikkimelulle ja matalataajuiselle melulle. Puhelin (014)

4 3 Seuraavassa on ohjeita, joita sovelletaan kuhunkin elintarvikehuoneistoon tapauskohtaisesti. Uutta elintarvikehuoneistoa perustettaessa tulee ottaa pääosin kaikki vaatimukset huomioon, mutta vanhaa remontoitaessa ei yleensä kaikkiin vaatimuksiin päästä. 2 VESIPISTEET JA VIEMÄRÖINTI elintarvikehuoneistossa on oltava riittävästi vesipisteitä, käsienpesupaikkoja sekä paikkoja astioiden (ja kuljetuslaatikoiden) pesua ja ruuan valmistusta varten (esimerkiksi yksi käsienpesupiste, yksi astioiden pesupiste ja yksi vesipiste ruuanvalmistukseen) käsienpesupisteissä on oltava pesuaineannostelija, kertakäyttöisiä käsipyyhkeitä ja kannellinen roskakori (ainakin valmistustiloissa), lisäksi suositellaan käytettäväksi desinfioivaa käsihuuhdetta tiloissa, joissa käsitellään helposti pilaantuvia pakkaamattomia elintarvikkeita, suositellaan käsienpesupisteiden varustamista automaattihanoin pienissäkin elintarvikehuoneistoissa (pienet myymälät, kioskit ja vastaavat) tulee olla erilliset pesupisteet käsien ja työvälineiden pesua varten normaalisti vesipisteitä tulisi olla jokaisessa työpisteessä (lihatiski, grillauspaikka, ruoan valmistuspaikka jne.), jossa käsitellään pakkaamattomia helposti pilaantuvia elintarvikkeita mikäli elintarvikehuoneistossa käsitellään multajuureksia, on käsittelyyn oltava erillinen vesipiste elintarvikehuoneiston lattioissa on oltava viemäriin yhdistetty lattiakaivo sekä tarkoituksenmukaiset laitteet huuhtelua varten niissä huonetiloissa, joissa lattia joutuu olemaan jatkuvasti märkänä tai sitä joudutaan usein puhdistamaan lattioiden tulee viettää lattiakaivoon lattioiden kallistuksen tiloissa, joissa nesteitä käsitellään (mm. suurkeittiöt), tulisi olla vähintään 1:100 lattiakaivossa tulee olla rasvanerotin o kaikilla grilleillä ja pikaruokapaikoissa o keittiöissä, joissa valmistetaan ruokaa keskimäärin yli 50 annosta päivässä o jakelukeittiöissä, joissa jaetaan yli sata annosta ruokaa päivässä 3 PINNAT seinät, lattiat, tasot ja hyllyt kestäviä, helposti puhdistettavia ja tarvittaessa desinfioitavissa sekä sellaisia, ettei niistä joudu elintarvikkeisiin haitallisia aineita rakenteet, pinnoitteet, materiaalit ja kalusteet kestäviä, helposti puhdistettavia ja tarvittaessa desinfioitavissa sekä sellaisia, ettei niistä joudu elintarvikkeisiin haitallisia aineita (esimerkiksi maalin valinnassa tulee huomioida, että se kestää höyryjä) suositeltava pintamateriaali pinnoille, joilla helposti pilaantuvia elintarvikkeita käsitellään, on teräs seinien pintamateriaaliksi tiloihin, joissa käsitellään helposti pilaantuvia elintarvikkeita tai jotka joutuvat usein kosteudelle alttiiksi (esim. keittiöt), sopii parhaiten keraaminen laatta, kaakelilaatta, pinnoitettu profiilipelti tai pinnoitettu betoni em. materiaali tulee olla asennettu lattiasta vähintään toimenpidekorkeudelle asti (esimerkiksi 150 cm korkeudelle asti) Puhelin (014)

5 4 seinäpintoihin, joita joudutaan pesemään (kostealla) usein sopii edellisten lisäksi maalattu betoni (alkydimaali) ja muovimatto väliseinät ja pilarit on syytä varustaa törmäyssuojilla (metallinen tai muovinen kulmasuoja) keittiössä ei saa olla sokkelillisia kalusteita lattiamateriaaleiksi keittiöissä soveltuvat mm. ns. turvalattia (pvc-matto, jossa liukkautta estäviä korundi- ja karborundumkiteitä), akryylibetoni, mosaiikkibetoni tai muuten pinnoitettu betoni (mm. lasikuitu- ja epoksi-hartsipinnoite) tai keraamiset laatat lattiamateriaalien valinnassa tulee huomioida puhdistettavuus, kulutuksen-, painon- ja kuumankestävyys, soveltuvuus kallistuksiin sekä liukkaus mikäli lattiamateriaali on sellainen, että siihen tulee sauma, on sauman sijoittamisessa huomioitava, että pinnoite menee yleensä ensimmäiseksi rikki sauman kohdalta; (tulisi sijoittaa pienemmän kulutuksen alueelle, jos mahdollista) puuta ei saa käyttää keittiön pintamateriaalina kynnyksiä huoneistoissa tulisi olla mahdollisimman vähän keittiötiloissa kaikkien pintojen tulisi olla sileitä ja ehjiä eikä katoissa tulisi olla näkyviä putki- ym. rakenteita (lasketut katot hyviä) valaisimet on varustettava suojaavin kuvuin ja suojaverkoin, jos on mahdollista, että rikkoontuva valaisimen tai lampun lasi voi joutua ruokaan valaisimet tulisi asentaa kattoon eikä alas laskettuihin rakenteisiin (pölynkeräysongelma) sähköjohtojen pintavetoja tulisi välttää tai johdot tulisi koteloida, lattianrajassa oleva johtokotelo tulee olla sen verran irti lattiasta, että sen alta mahtuu hyvin puhdistamaan lattian 4 ILMANVAIHTO elintarvikehuoneistossa tulee olla vähintään koneellinen poistoilmastointi, mielellään koneellinen tulo- ja poistoilmastointi välineiden pesutiloista höyry ei saa levitä elintarvikehuoneiston muihin osiin, tilassa pitää olla riittävä poistoilmastointi ja tarvittaessa astianpesukoneen yläpuolella myös höyrykupu ilmanvaihto ja kohdepoistot oltava Suomen rakentamismääräyskokoelman mukaiset keittiön ruuanvalmistuspisteessä tulee olla poistoilmastointi, höyrykupu ja rasvasuodattimet/- erottimet ruuanvalmistuspisteen poistoilmahormin paloluokitus tulee varmistaa elintarvikekioskin ja grillin yhdistelmässä tulee grillin käryn leviäminen elintarvikekioskin puolelle estää (väliseinällä tai ilmanvaihdolla) 5 KONEET, LAITTEET JA TYÖVÄLINEET valmistukseen tai muuhun käsittelyyn käytettävien koneiden, laitteiden, välineiden ja astioiden on oltava kestäviä, helposti puhdistettavia ja tarvittaessa desinfioitavissa sekä sellaisia, ettei niistä joudu elintarvikkeisiin haitallisia aineita (osat helposti purettavia ja astianpesukoneessa pestäviä) koneille ja laitteille tulee olla käyttö- ja puhdistusohjeet Puhelin (014)

6 5 6 KYLMÄSÄILYTYSTILAT riittävän suuret ja tehokkaat erilliset kylmätilat maidon, lihan, kalan, hedelmien ja vihannesten säilyttämistä varten o toisena vaihtoehtona on tuotteiden erottelu väliseinillä kylmätilassa (eri hyllyille ja/tai kylmiön eri osiin) valmiille tuotteille oma kylmätila kylmätilaa oltava riittävästi, koska elintarvikkeita ei saa säilyttää lattioilla o hyllytilaa oltava riittävästi ja alimmaisen hyllyn voi sijoittaa cm:n korkeudelle lattiasta jäähdytyskaappi ruokien jäähdyttämistä varten joukkoruokailupaikoissa kylmätiski kylmänä tarjoiltavia tuotteita varten ja kuumatiski kuumana tarjoiltavia tuotteita varten lämpömittarit (kylmäkalusteen ja/tai erillinen irrallinen mittari) rakenteet ehjät ja helposti puhdistettavaa materiaalia (mm. tiivisteiden kunto, pinnoitteet lattioissa, seinissä, hyllyissä ehjät, ei halkeamia/lohkeiluja, ei puisia rakenteita/pintoja) 7 PAKKASVARASTOT pakkasvarastoja tulee olla riittävästi eikä elintarvikkeita saa varastoida suoraan lattialle o hyllytilaa oltava riittävästi ja alimmaisen hyllyn voi sijoittaa cm:n korkeudelle lattiasta lämpötilahallinta on oltava nykyvaatimusten mukaista o yli 10 m 3 :n pakastetiloissa on oltava rekisteröivä lämpötilanmittaus ja mittauslaitteiden tulee olla EN standardien 12830, ja mukaisia alkaen o alle 10 m 3 :n pakastetiloissa on oltava erillinen lämpömittari 8 MUUT VARASTOTILAT kuiva-aineille ja astioille tulee olla riittävästi säilytystilaa ja hyllyjä, niitä ei saa varastoida lattioilla o hyllymateriaaliksi soveltuvat mm. metalli ja puu (sileäpintainen) säilytystilojen sijoittelu asianmukaisesti (ei ulkovarastoja, kulkureitit) tuhoeläintorjunta rakenteet ehjät ja helposti puhdistettavaa materiaalia (mm. pinnoitteet lattioissa, seinissä, hyllyissä ehjät, ei halkeamia/lohkeiluja, ei käsittelemättömästä puusta rakenteita/pintoja) pakkaus- ja kuljetusmateriaaleja ja -laatikoita varten on oltava oma tila. Säilytyspaikan tulee olla asiallinen ja hyvässä järjestyksessä ja on huomioitava, etteivät linnut ja haittaeläimet pääse niiden kanssa kosketukseen. 9 SIIVOUSVÄLINEVARASTO keittiöllä tulee olla oma siivousvälinevarasto ja muiden tilojen siivoamiseen toinen siivousvälinevarasto (esim. käymälöiden ja keittiön siivousvälineet eivät saa mennä sekaisin) Puhelin (014)

7 6 siivousvälinevaraston tulee olla keittiöstä erillinen tila (esim. ovi) ja varustuksena tulee olla o kaatoallas ja vesipiste o lattiakaivo o riittävästi hyllytilaa (pesu- ja puhdistusaineille sekä tarvittaessa papereille ja räteille) o poistoilmanvaihto o kuivauspatteri räteille (vesikiertoinen tai sähkötoiminen) o seinäpidike lastoille, mopeille ja harjoille komeron on oltava riittävän kokoinen (huomioitava lattianhoitokoneen tarve) hoitopaikoissa (päiväkodit yms.) siivousvälinevaraston tulee olla lukittava tai mikäli pesuaineet varastoidaan erikseen, on pesuainevarasto oltava lukittu 10 ASIAKASKÄYMÄLÄT JA ASIAKASTILAT mikäli huoneistossa tarjoillaan elintarvikkeita tai alkoholijuomia tulee asiakkaita varten olla riittävästi käsienpesumahdollisuuksilla varustettuja käymälöitä, jotka eivät suoraan saa avautua tiloihin, joissa elintarvikkeita käsitellään seuraavassa taulukossa on esitetty ohjeet ravitsemusliikkeiden käymälävaatimuksista Asiakaspaikkojen WC-kalusteiden lukumäärä lukumäärä Miehet (istuimet + urinaalit) Naiset 7-25 Riittää yksi WC-kaluste yhteensä > 400 Tapauskohtaisesti Jos ravintolassa tarjoillaan pääasiassa alkoholijuomia, on miehille ja naisille aina oltava erilliset käymälät, vaikka asiakaspaikkoja olisi alle 26 Terassin asiakaspaikat lasketaan mukaan 0,5 kertoimella (esim. sisällä 50 ja ulkona *0,5 = 60 vaaditaan naisille kaksi käymälää ja miehille kaksi (1+1)) Yli seitsemän asiakaspaikan ravitsemisliikkeessä ainakin yhden WC-tilan kulkuteineen on sovelluttava liikuntaesteiselle 11 HENKILÖKUNNAN SOSIAALITILAT elintarvikehuoneistossa tulee olla henkilöstölle riittävästi asianmukaisia pukeutumistiloja peseytymismahdollisuuksineen ja erillinen taukotila (työsuojelulainsäädännössä ja - määräyksissä on tarkemmat vaatimukset) Puhelin (014)

8 7 lisäksi tulee olla riittävästi käsienpesumahdollisuuksilla varustettuja käymälöitä, jotka eivät suoraan avaudu tiloihin, joissa elintarvikkeita käsitellään WC-tilat on sijoitettava työtilojen välittömään läheisyyteen, mutta vähintään kahden oven taakse elintarvikkeiden valmistustiloista WC-tilat on mahdollista sijoittaa elintarvikehuoneiston ulkopuolelle mm. o kauppakeskuksissa o leirintäalueen kioskissa o jäätelökioskissa henkilöstölle tarkoitettuja tiloja ei saa käyttää muuhun tarkoitukseen esim. varastona taukotila voi olla samalla myös henkilökunnan ruokailutila 12 JÄTEHUOLTO Elintarvikehuoneistossa jätteet tulee lajitella kunnan jätehuoltomääräysten mukaisesti. Keittiössä on oltava riittävä määrä jäteastioita eri jätejakeille. Jätteet tulee poistaa elintarvikehuoneistosta vähintään kerran päivässä. Biojätteet varastointiin voidaan rakentaa kylmiö, joka sijaitsee elintarvikehuoneiston ulkopuolella. 13 OMAVALVONTASUUNNITELMA Elintarvikehuoneiston toiminnasta tulee laatia elintarvikelain mukainen omavalvontasuunnitelma. Suunnitelman laatimiseksi ympäristöterveysosasto on laatinut toimijoille ohjeen (Ohje keskus- ja laitoskeittiöiden sekä ravintoloiden omavalvontasuunnitelman laatimiseksi), jonka saa pyytämällä terveystarkastajalta. Puhelin (014)

ELINTARVIKEHUONEISTON RAKENTAMISEN JA PERUSKORJAUKSEN SUUNNITTELUOHJE

ELINTARVIKEHUONEISTON RAKENTAMISEN JA PERUSKORJAUKSEN SUUNNITTELUOHJE ELINTARVIKEHUONEISTON RAKENTAMISEN JA PERUSKORJAUKSEN SUUNNITTELUOHJE Jyväskylän kaupunki 40720 Jyväskylä, päivitys 10.3.2014 1 SISÄLTÖ 1 JOHDANTO... 2 2 VESIPISTEET JA VIEMÄRÖINTI... 3 3 PINNAT... 4 4

Lisätiedot

Tekniikka ja ympäristö 16.3.2012

Tekniikka ja ympäristö 16.3.2012 HYVINKÄÄN KAUPUNGIN TERVEYDENSUOJELUOHJE 1. ELINTARVIKEHUONEISTON SUUNNITTELU Esimerkiksi elintarvikemyymälät, ravintolat, kahvilat, kioskit, leipomot, eineskeittiöt ja elintarvikevarastot ovat elintarvikehuoneistoja,

Lisätiedot

Katuosoite Postinumero Postitoimipaikka. Sähköpostiosoite Faksi Puhelin. Huoneiston omistaja/isännöitsijä/vastuuhenkilö

Katuosoite Postinumero Postitoimipaikka. Sähköpostiosoite Faksi Puhelin. Huoneiston omistaja/isännöitsijä/vastuuhenkilö RIIHIMÄEN SEUDUN Hakemus (EL 14,21) 1(5) Elintarvikehuoneisto Hakija/toimija täyttää soveltuvin osin! 1 Hakemuksen perustaminen tai käyttöönotto aihe toiminnan olennainen muutos omavalvontasuunnitelma

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 11/ (6) Ympäristölautakunta Ytp/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 11/ (6) Ympäristölautakunta Ytp/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 11/2011 1 (6) 272 Elintarvikelain 14 :n mukainen hakemus, Fornie Oy, Malmin kauppatie 18, keittiön hyväksymisestä käyttöön HEL 2011-001191 T 11 02 00 Päätös Päätöksen perustelut

Lisätiedot

ELINTARVIKELAIN 13-15 :N MUKAINEN ELINTARVIKEHUONEISTON HYVÄKSYMIS- HAKEMUS 1 (5)

ELINTARVIKELAIN 13-15 :N MUKAINEN ELINTARVIKEHUONEISTON HYVÄKSYMIS- HAKEMUS 1 (5) 1 (5) Uusi elintarvikehuoneisto Toiminnan / tilojen olennainen muutos Toimijaa koskevat tiedot Elintarvikealan toimijan nimi: Osoite: y-tunnus (tai hlö-tunnus) Kotikunta: Puhelin: Yhteyshenkilö: Fax /

Lisätiedot

Elintarvikehuoneiston rakenteelliset vaatimukset

Elintarvikehuoneiston rakenteelliset vaatimukset Elintarvikehuoneiston rakenteelliset vaatimukset JIK-peruspalveluliikelaitoskuntayhtymä Elintarvikehuoneiston rakenteelliset vaatimukset 1 Sisältö 1 Tilojen suunnittelu... 2 2 Työskentelytilat... 2 3 Kylmäsäilytys

Lisätiedot

(Viranomainen täyttää) Dnro Vastaanottaja Päätöstiedot

(Viranomainen täyttää) Dnro Vastaanottaja Päätöstiedot HAKEMUS Elintarvikelain (23/2006) 14 :n /tai 21 :n mukainen elintarvikehuoneiston /tai omavalvontasuunnitelman hyväksymishakemus: Elintarvikkeiden myynti Viranomainen vastaanottanut / 20 (Viranomainen

Lisätiedot

OHJE 28.11.2012 RAVITSEMISLIIKKEIDEN VAATIMUSTEN PÄÄPERIAATTEET SISÄLLYSLUETTELO

OHJE 28.11.2012 RAVITSEMISLIIKKEIDEN VAATIMUSTEN PÄÄPERIAATTEET SISÄLLYSLUETTELO OHJE 28.11.2012 RAVITSEMISLIIKKEIDEN VAATIMUSTEN PÄÄPERIAATTEET SISÄLLYSLUETTELO 1. Ilmoitus 2. Ravitsemisliikkeiden varustetaso 2.1. Keittiö 2.2. Henkilökunnan käymälä- ja sosiaalitilat 2.3. Asiakkaiden

Lisätiedot

Elintarvikealan pk-yritysten neuvontaa koskeva selvitys ja koulutusohjelma- projekti PK-Yrittäjien koulutus ELINTARVIKELAINSÄÄDÄNNÖSTÄ

Elintarvikealan pk-yritysten neuvontaa koskeva selvitys ja koulutusohjelma- projekti PK-Yrittäjien koulutus ELINTARVIKELAINSÄÄDÄNNÖSTÄ Elintarvikealan pk-yritysten neuvontaa koskeva selvitys ja koulutusohjelma- projekti PK-Yrittäjien koulutus ELINTARVIKELAINSÄÄDÄNNÖSTÄ 2.11 Seinäjoki, 9.11 Kuopio, 17.11 Hämeenlinna, 19.1. 2012 Rovaniemi

Lisätiedot

MÄÄRÄYS KORJATA ELINTARVIKEHUONEISTOSSA TODETUT PUUTTEET ELINTARVIKELAIN 55 :N NOJALLA, RAVINTOLA CHAO YANG, LOVIISA

MÄÄRÄYS KORJATA ELINTARVIKEHUONEISTOSSA TODETUT PUUTTEET ELINTARVIKELAIN 55 :N NOJALLA, RAVINTOLA CHAO YANG, LOVIISA Terveydensuojelujaosto 43 16.06.2015 MÄÄRÄYS KORJATA ELINTARVIKEHUONEISTOSSA TODETUT PUUTTEET ELINTARVIKELAIN 55 :N NOJALLA, RAVINTOLA CHAO YANG, LOVIISA TERVSJST 16.06.2015 43 Valmistelu ja lisätiedot:

Lisätiedot

Toimipaikan osoite Rysätie 11, PL 2415, 02070 Espoon Kaupunki

Toimipaikan osoite Rysätie 11, PL 2415, 02070 Espoon Kaupunki ESPOON KAUPUNKI TARKASTUSKERTOMUS 1(5) 1. TOIMIJAN JA TOIMIPAIKAN TIEDOT Toimijan nimi (Yrityksen nimi) Espoon kaupunki/sotet Toimijan osoite PL 2415, 02260 Espoo Laskutusosoite Y-tunnus 0101263-6 Puhelin

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 12/2014 1 (5) Ympäristökeskus Elintarviketurvallisuusosasto 23.04.2014 Elintarviketurvallisuuspäällikkö

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 12/2014 1 (5) Ympäristökeskus Elintarviketurvallisuusosasto 23.04.2014 Elintarviketurvallisuuspäällikkö Helsingin kaupunki Pöytäkirja 12/2014 1 (5) 16 Elintarvikelain 55 :n mukaisen määräyksen antaminen Vihannespaja Oy:lle HEL 2014-003779 T 11 02 00 Päätös Toimija Kohde Elintarviketurvallisuuspäällikön ratkaisu

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Kaupunkiympäristön palvelualue Ympäristöterveydenhuolto

Kuopion kaupunki Kaupunkiympäristön palvelualue Ympäristöterveydenhuolto Kuopion kaupunki Kaupunkiympäristön palvelualue Ympäristöterveydenhuolto ILMOITUS JATKUVAAHOITOA ANTAVASTA SOSIAALIHUOLLON TOIMIVAYKSIKÖSTÄ Terveydensuojelulaki 13 1 mom. 4. kohta Mitä ilmoitus koskee:

Lisätiedot

Perustaminen tai käyttöönotto Toiminnan olennainen muutos. Toiminnanharjoittaja / yhteyshenkilö. Huoneiston omistaja

Perustaminen tai käyttöönotto Toiminnan olennainen muutos. Toiminnanharjoittaja / yhteyshenkilö. Huoneiston omistaja TUNTURI LAPIN Ilmoitus (TsL 13 ) 1(5) Julkinen huvi-, kokoontumis- tai majoitushuoneisto 1 Ilmoituksen aihe 2 Toiminnanharjoittajan yhteystiedot Perustaminen tai käyttöönotto Toiminnan olennainen muutos

Lisätiedot

Muna-alan laitos Varastolaitos Muu, mikä? Toimijan nimi Y-tunnus/henkilötunnus. Osoite ja postitoimipaikka

Muna-alan laitos Varastolaitos Muu, mikä? Toimijan nimi Y-tunnus/henkilötunnus. Osoite ja postitoimipaikka Terveysvalvonta Kaikutie 11 68620 PIETARSAARI 06-7861 111 Fax: 06-7861 569 ELINTARVIKELAIN MUKAINEN HAKEMUS 14 Laitos Eläinperäisten elintarvikkeiden käsittely Hakemuksen aihe Toiminnan aloittaminen Toiminnan

Lisätiedot

Hakija täyttää soveltuvin osin Hyväksymishakemus koskee toiminnan aloittamista toiminnan olennaista muuttamista muuta, mitä?

Hakija täyttää soveltuvin osin Hyväksymishakemus koskee toiminnan aloittamista toiminnan olennaista muuttamista muuta, mitä? 1 (5) HAKEMUS Elintarvikelain (23/2006) 13 2mom.:n mukainen toimijan elintarvikehuoneiston hyväksymishakemus KALA-ALAN LAITOS Dnro (viranomainen täyttää) Hakija täyttää soveltuvin osin Hyväksymishakemus

Lisätiedot

Terveydensuojelulain (763/1994) 13 :n mukaisesta toiminnasta PÄIVÄKOTI OPPILAITOS ASUMISPALVELU LIIKUNTATILA

Terveydensuojelulain (763/1994) 13 :n mukaisesta toiminnasta PÄIVÄKOTI OPPILAITOS ASUMISPALVELU LIIKUNTATILA ILMOITUS Ilmoitus_TsL13_1/v6/6.4.2017 Saapumismerkinnät Terveydensuojelulain (763/1994) 13 :n mukaisesta toiminnasta Ympäristökeskus PÄIVÄKOTI OPPILAITOS ASUMISPALVELU LIIKUNTATILA Ilmoitus pyydetään täyttämään

Lisätiedot

Koulu, oppilaitos, päivä-, lasten-, vanhainkoti tai vastaava huoneisto

Koulu, oppilaitos, päivä-, lasten-, vanhainkoti tai vastaava huoneisto TUNTURI LAPIN Ilmoitus (TsL13 ) 1 (5) Koulu, oppilaitos, päivä-, lasten-, vanhainkoti tai vastaava huoneisto 1. Ilmoituksen aihe 2. Toiminnanharjoittajan yhteystiedot Perustaminen tai käyttöönotto Toiminnan

Lisätiedot

Hakija täyttää soveltuvin osin Hyväksymishakemus koskee toiminnan aloittamista toiminnan olennaista muuttamista muuta, mitä?

Hakija täyttää soveltuvin osin Hyväksymishakemus koskee toiminnan aloittamista toiminnan olennaista muuttamista muuta, mitä? 1 (5) HAKEMUS Elintarvikelain (23/2006) 13 2mom.:n mukainen toimijan elintarvikehuoneiston hyväksymishakemus KALA-ALAN LAITOS Dnro ja saapumispäivämäärä (viranomainen täyttää) Hakija täyttää soveltuvin

Lisätiedot

RIIHIMÄEN SEUDUN 1 (6) TERVEYSKESKUKSEN KUNTAYHTYMÄ Ympäristöterveysosasto TsL 13. Ilmoitus 1 (6)

RIIHIMÄEN SEUDUN 1 (6) TERVEYSKESKUKSEN KUNTAYHTYMÄ Ympäristöterveysosasto TsL 13. Ilmoitus 1 (6) Ilmoitus 1 (6) RIIHIMÄEN SEUDUN 1 (6) Koulu, oppilaitos, päivä-, lasten-, vanhainkoti tai vastaava huoneisto 1. Ilmoituksen aihe 2. Toiminnanharjoittajan yhteystiedot Perustaminen tai käyttöönotto Toiminnan

Lisätiedot

Hoitolaitokset vanhainkodit, lastenkodit, aikuisten päivähoito ym. Espoon seudun ympäristöterveys Ohje 7.10.2009

Hoitolaitokset vanhainkodit, lastenkodit, aikuisten päivähoito ym. Espoon seudun ympäristöterveys Ohje 7.10.2009 Hoitolaitokset vanhainkodit, lastenkodit, aikuisten päivähoito ym. Espoon seudun ympäristöterveys Ohje 7.10.2009 ESPOON KAUPUNKI OHJE 2 (12) ESPOON SEUDUN YMPÄRISTÖTERVEYS HOITOLAITOKSET 7.10.09/ JDE SISÄLLYS

Lisätiedot

KALA-ALAN LAITOS Dnro (viranomainen täyttää)

KALA-ALAN LAITOS Dnro (viranomainen täyttää) HAKEMUS Elintarvikelain (23/2006) 13 2mom.:n mukainen toimijan elintarvikehuoneiston hyväksymishakemus KALA-ALAN LAITOS Dnro (viranomainen täyttää) 1 (5) Hakija täyttää soveltuvin osin Hyväksymishakemus

Lisätiedot

PÄIVÄHOITOHUONEISTON VALVONTA SUUNNITELMAN MUKAINEN TARKASTUS YMPÄRISTÖTOIMIALA YMPÄRISTÖTERVEYDENHUOLTO Päiväys

PÄIVÄHOITOHUONEISTON VALVONTA SUUNNITELMAN MUKAINEN TARKASTUS YMPÄRISTÖTOIMIALA YMPÄRISTÖTERVEYDENHUOLTO Päiväys PÄIVÄHOITOHUONEISTON VALVONTA SUUNNITELMAN MUKAINEN TARKASTUS YMPÄRISTÖTOIMIALA YMPÄRISTÖTERVEYDENHUOLTO Päiväys 23.5.2013 Päivähoitoyksikön nimi ja Haarla Pikisaaren phy osoite: Lautturinkatu 3 5 Päiväkodin

Lisätiedot

Yleiseen käyttöön tarkoitettu sauna, uimahalli, kylpylä, kuntosali tai vastaava huoneisto

Yleiseen käyttöön tarkoitettu sauna, uimahalli, kylpylä, kuntosali tai vastaava huoneisto TUNTURI - LAPIN Ilmoitus (TsL13 ) 1 (5) Yleiseen käyttöön tarkoitettu sauna, uimahalli, kylpylä, kuntosali tai vastaava huoneisto 1. Ilmoituksen aihe 2. Toiminnanharjoittajan yhteystiedot Perustaminen

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 15/ (7) Ympäristölautakunta Ytp/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 15/ (7) Ympäristölautakunta Ytp/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 15/2012 1 (7) 309 Lagerblad Foods Oy, elintarvikelain mukainen hakemus, Lagerblad Foods Oy liha- ja kala-alan laitoksen olennaisesta muutoksesta HEL 2012-013788 T 11 02 00

Lisätiedot

RIIHIMÄEN SEUDUN 1 (5) TERVEYSKESKUKSEN KUNTAYHTYMÄ Ympäristöterveysosasto TsL 13. Ilmoitus 1 (5)

RIIHIMÄEN SEUDUN 1 (5) TERVEYSKESKUKSEN KUNTAYHTYMÄ Ympäristöterveysosasto TsL 13. Ilmoitus 1 (5) Ilmoitus 1 (5) RIIHIMÄEN SEUDUN 1 (5) Yleiseen käyttöön tarkoitettu sauna, uimahalli, kylpylä, kuntosali tai vastaava huoneisto 1. Ilmoituksen aihe 2. Toiminnanharjoittajan yhteystiedot Perustaminen tai

Lisätiedot

Laukaan ympäristöterveydenhuolto

Laukaan ympäristöterveydenhuolto 1 (5) Laukaan ympäristöterveydenhuolto HAKEMUS Elintarvikelain (23/2006) 13 2mom.:n mukainen toimijan elintarvikehuoneiston hyväksymishakemus Eläimistä saatavia elintarvikkeita ennen vähittäismyyntiä käsittelevä

Lisätiedot

Elintarvikelain 23/2006 14 ja/tai 21 mukainen elintarvikehuoneiston ja/tai omavalvontasuunnitelman hyväksymishakemus

Elintarvikelain 23/2006 14 ja/tai 21 mukainen elintarvikehuoneiston ja/tai omavalvontasuunnitelman hyväksymishakemus ETELÄKÄRJEN YMPÄRISTÖTERVEYS SYDSPETSENS MILJÖHÄLSA Saapunut: Elintarvikelain 23/2006 14 ja/tai 21 mukainen elintarvikehuoneiston ja/tai omavalvontasuunnitelman hyväksymishakemus Elintarvikkeiden tarjoilu,

Lisätiedot

Helposti siivottavan keittiön suunnittelu ja siivouksen organisointi käytännössä Joensuu

Helposti siivottavan keittiön suunnittelu ja siivouksen organisointi käytännössä Joensuu Helposti siivottavan keittiön suunnittelu ja siivouksen organisointi käytännössä Joensuu 13.6.2019 Merja Ahola Ruokapalvelupäällikkö Sodankylän kunta 040 809 4955 Merja.ahola@sodankyla.fi Kukaan ei suunnittele

Lisätiedot

Hakemus toimitetaan Oulunkaaren johtavalle eläinlääkärille vähintään 60 päivää ennen toiminnan suunniteltua aloittamisajankohtaa.

Hakemus toimitetaan Oulunkaaren johtavalle eläinlääkärille vähintään 60 päivää ennen toiminnan suunniteltua aloittamisajankohtaa. 1 (5) OULUNKAAREN YMPÄRISTÖPALVELUT PL 10 93101 Pudasjärvi ymparistopalvelut@pudasjarvi.fi Faksi: (08) 823 453 HAKEMUS Elintarvikelain (23/2006) 13 2mom.:n mukainen toimijan elintarvikehuoneiston hyväksymishakemus

Lisätiedot

MÄÄRÄYS KORJATA ELINTARVIKEHUONEISTOSSA TODETUT PUUTTEET ELINTARVIKELAIN 55 :N NOJALLA, RAVINTOLA CHAO YANG, LOVIISA

MÄÄRÄYS KORJATA ELINTARVIKEHUONEISTOSSA TODETUT PUUTTEET ELINTARVIKELAIN 55 :N NOJALLA, RAVINTOLA CHAO YANG, LOVIISA Terveydensuojelujaosto 43 16.06.2015 Terveydensuojelujaosto 77 21.10.2015 MÄÄRÄYS KORJATA ELINTARVIKEHUONEISTOSSA TODETUT PUUTTEET ELINTARVIKELAIN 55 :N NOJALLA, RAVINTOLA CHAO YANG, LOVIISA TERVSJST 16.06.2015

Lisätiedot

OHJE ULKOTARJOILUALUEISTA ( Vahvistettu ympäristölautakunnassa 21.02.2008 )

OHJE ULKOTARJOILUALUEISTA ( Vahvistettu ympäristölautakunnassa 21.02.2008 ) 5.2.2008 / mk 11.08.2008 / jv OHJE ULKOTARJOILUALUEISTA ( Vahvistettu ympäristölautakunnassa 21.02.2008 ) Frenckellin aukion terassi Tampere YLEISTÄ Tämä ohje koskee sekä torilla tapahtuvaa myyntiä että

Lisätiedot

OHJEITA KOKOONTUMISHUONEISTON PERUSTAJALLE

OHJEITA KOKOONTUMISHUONEISTON PERUSTAJALLE TAMPEREEN KAUPUNKI YMPÄRISTÖVALVONTA www.tampere.fi/ytoteto/yva OHJEITA KOKOONTUMISHUONEISTON PERUSTAJALLE Mikä on julkinen huvi- ja kokoontumishuoneisto? Ilmoitusvelvollisuus Julkinen huvi- tai kokoontumishuoneisto

Lisätiedot

RIIHIMÄEN SEUDUN 1 (5) TERVEYSKESKUKSEN KUNTAYHTYMÄ Ympäristöterveysosasto TsL 13. Ilmoitus 1 (5) Toiminnan olennainen muutos

RIIHIMÄEN SEUDUN 1 (5) TERVEYSKESKUKSEN KUNTAYHTYMÄ Ympäristöterveysosasto TsL 13. Ilmoitus 1 (5) Toiminnan olennainen muutos Ilmoitus 1 (5) RIIHIMÄEN SEUDUN 1 (5) Julkinen huvi-, kokoontumis- tai majoitushuoneisto 1 Ilmoituksen aihe Perustaminen tai käyttöönotto 2 Toiminnanharjoittajan yhteystiedot Toiminnan olennainen muutos

Lisätiedot

Elintarvikkeiden myynti ja hygieniavaatimukset. Mari Mäenpää

Elintarvikkeiden myynti ja hygieniavaatimukset. Mari Mäenpää Elintarvikkeiden myynti ja hygieniavaatimukset Mari Mäenpää Milloin ilmoitusta ei tarvita Ilmoitusta ei tarvita, jos toiminnan riskit ovat elintarviketurvallisuuden kannalta vähäisiä tai jos alkutuotantotoimija,

Lisätiedot

ELINTARVIKEHUONEISTOJEN VAATIMUKSET. Porvoon kaupungin terveydensuojelu 2015

ELINTARVIKEHUONEISTOJEN VAATIMUKSET. Porvoon kaupungin terveydensuojelu 2015 ELINTARVIKEHUONEISTOJEN VAATIMUKSET Porvoon kaupungin terveydensuojelu 2015 hyväksytty 30.11.2010 päivitetty 14.01.2015 1 Sisältö 1 Johdanto... 4 2 Elintarvikehuoneistosta ilmoittaminen... 4 3 Suunnittelussa

Lisätiedot

Oulun seudun ympäristötoimi. Raportti 2/2012

Oulun seudun ympäristötoimi. Raportti 2/2012 Oulun seudun ympäristötoimi Raportti 2/2012 Ravintolakeittiön puhtausprojekti 2011 SISÄLLYSLUETTELO 1. JOHDANTO... 1 2. PROJEKTIN TOTEUTUS... 1 3. KEITTIÖN PUHTAANAPIDON ARVIOINTI... 2 3.1. Lattia- ja

Lisätiedot

Vähittäismyyntitoiminta (elintarvikehuoneiston minimivaatimukset)

Vähittäismyyntitoiminta (elintarvikehuoneiston minimivaatimukset) Esitteessä kerrotaan keskeisimmät askelmerkit elintarvikkeiden vähittäismyyntitoiminnan aloittamiseen. Kaikissa kysymyksissä sinua palvelevat oman alueesi Aitoja makuja -jäsenet sekä kuntasi elintarvikevalvontaviranomainen.

Lisätiedot

Heinon Tukku Oy, Vanha Talvitie 2, 00580 Helsinki

Heinon Tukku Oy, Vanha Talvitie 2, 00580 Helsinki Helsingin kaupunki Esityslista 12/2015 1 (5) 3 Elintarvikelain 13 pykälän mukainen hakemus Heinon Tukku Oy:n liha-, kala- ja maitoalan laitoksen toiminnan olennaisesta muutoksesta HEL 2015-006929 T 11

Lisätiedot

Toiminnan olennaista muuttamista Omavalvontasuunnitelmaa Muuta, mitä? Laitosnumero (jos on kyseessä uusi laitos, viranomainen antaa numeron)

Toiminnan olennaista muuttamista Omavalvontasuunnitelmaa Muuta, mitä? Laitosnumero (jos on kyseessä uusi laitos, viranomainen antaa numeron) HAKEMUS Elintarvikelain (23/2006) 14 :n mukainen toimijan elintarvikehuoneiston ja/tai 21 :n mukainen toimijan omavalvontasuunnitelman hyväksymishakemus: 1 / 5 Eläimistä saatavia elintarvikkeita ennen

Lisätiedot

OIVA valvontatietojen julkistaminen

OIVA valvontatietojen julkistaminen OIVA valvontatietojen julkistaminen Oiva- asteikko 2 Miten luet Oivaraporttia Tarkastettavat asiat koottu 18 ryhmään vähittäismyynti ja tarjoilu 1. Omavalvontasuunnitelma 2. Tilojen ja välineiden soveltuvuus,

Lisätiedot

OHJE ELINTARVIKEVARASTOILLE / -TUKUILLE OMAVALVONTASUUNNITELMAN LAA- TIMISEKSI

OHJE ELINTARVIKEVARASTOILLE / -TUKUILLE OMAVALVONTASUUNNITELMAN LAA- TIMISEKSI KOKKOLAN KAUPUNKI 1(5) OHJE ELINTARVIKEVARASTOILLE / -TUKUILLE OMAVALVONTASUUNNITELMAN LAA- TIMISEKSI Omavalvonta on yrityksen omaa toimintaa, jolla se pyrkii säilyttämään käsittelemiensä elintarvikkeiden

Lisätiedot

Toiminnanharjoittajan nimi tai toiminimi. Postiosoite

Toiminnanharjoittajan nimi tai toiminimi. Postiosoite Ilmoitus_TsL13_3/v3_9.8.2018 ILMOITUS Terveydensuojelulain (763/1994) 13 :n mukaisesta toiminnasta Ympäristöterveydenhuollon palveluyksikkö DNro ja saapumispäivämäärä (viranomainen täyttää) Ilmoitus pyydetään

Lisätiedot

Ilmoitus 1 (5) TsL 13. Osoite Postinumero Postitoimipaikka. Huoneiston omistaja

Ilmoitus 1 (5) TsL 13. Osoite Postinumero Postitoimipaikka. Huoneiston omistaja Ilmoitus 1 (5) Kauneushoitola tai vastaava huoneisto 1. Ilmoituksen aihe 2. Toiminnanharjoittajan yhteystiedot Perustaminen tai käyttöönotto Toiminnan olennainen muutos Toiminimi Toiminnanharjoittaja Y-tunnus

Lisätiedot

Ryhtyisinkö elintarvikealan yrittäjäksi?

Ryhtyisinkö elintarvikealan yrittäjäksi? Ryhtyisinkö elintarvikealan yrittäjäksi? Salon kaupunki Ympäristöterveydenhuolto Hornintie 2-4, 24800 Halikko, terveystarkastaja p. 02 778 4608, marjo.harkonen@salo.fi Tarvittavat ilmoitukset/hakemukset

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 17/ (7) Ympäristölautakunta Ytp/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 17/ (7) Ympäristölautakunta Ytp/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 17/2012 1 (7) 348 Heinon Tukku Oy, elintarvikelain mukainen hakemus liha-alan laitoksen olennaisesta muutoksesta ja kala- ja maitoalan laitoksen hyväksymisestä HEL 2012-010314

Lisätiedot

ELINTARVIKEHUONEISTOJEN VAATIMUKSET

ELINTARVIKEHUONEISTOJEN VAATIMUKSET ELINTARVIKEHUONEISTOJEN VAATIMUKSET Porvoon kaupungin terveydensuojelu 2011 Sisältö 1 Johdanto... 4 2 Elintarvikehuoneistosta ilmoittaminen... 4 3 Suunnittelussa huomioitavaa... 5 4 Rakenteelliset vaatimukset...

Lisätiedot

Kampaamo, parturi, kauneushoitola, jalkahoitola tai tatuointi-/lävistysliike. Espoon seudun ympäristöterveys Ohje 27.4.2009

Kampaamo, parturi, kauneushoitola, jalkahoitola tai tatuointi-/lävistysliike. Espoon seudun ympäristöterveys Ohje 27.4.2009 Kampaamo, parturi, kauneushoitola, jalkahoitola tai tatuointi-/lävistysliike Espoon seudun ympäristöterveys Ohje 27.4.2009 ESPOON KAUPUNKI OHJE 2 (6) ESPOON SEUDUN YMPÄRISTÖTERVEYS KAMPAAMON, PARTURIN,

Lisätiedot

Elintarvikkeiden valmistaminen ja pakkaamattomien eläinperäisten elintarvikkeiden myyminen. Mahdollisuuksia: Miten pääsen alkuun?

Elintarvikkeiden valmistaminen ja pakkaamattomien eläinperäisten elintarvikkeiden myyminen. Mahdollisuuksia: Miten pääsen alkuun? Esitteessä kerrotaan keskeisimmät askelmerkit elintarvikkeiden vähittäismyyntitoiminnan aloittamiseen. Kaikissa kysymyksissä sinua palvelevat oman alueesi Aitoja makuja -jäsenet sekä kuntasi elintarvikevalvontaviranomainen.

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (7) Ympäristökeskus Elintarviketurvallisuusosasto Elintarviketurvallisuuspäällikkö

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (7) Ympäristökeskus Elintarviketurvallisuusosasto Elintarviketurvallisuuspäällikkö Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (7) 2 Elintarvikelain 13 :n mukainen hakemus ATV-Palvelut Oy:n elintarvikehuoneiston hyväksymisestä liha-alan laitokseksi HEL 2015-014163 T 11 02 00 Päätös Asian vireilletulo

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 12/2015 1 (5) Ympäristökeskus Elintarviketurvallisuusosasto 02.06.2015 Elintarviketurvallisuuspäällikkö

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 12/2015 1 (5) Ympäristökeskus Elintarviketurvallisuusosasto 02.06.2015 Elintarviketurvallisuuspäällikkö Helsingin kaupunki Pöytäkirja 12/2015 1 (5) 15 Tmi Sari Viiman toiminnan kieltämistä koskeva elintarvikelain 56 :n mukainen päätös HEL 2015-006585 T 11 02 00 Päätös Toimija Elintarviketurvallisuuspäällikön

Lisätiedot

Siivouspalvelujen palvelukuvaus

Siivouspalvelujen palvelukuvaus Siivouspalvelujen palvelukuvaus Tarvasmäen päiväkoti, Versotie 1, 13300 Hämeenlinna Tuulikaappi Ovista ja ovenpielistä likaantuneiden kohtien pyyhintä Kura-aikoina mattojen imurointi joka päivä; Muina

Lisätiedot

Dnro ja saapumispäivämäärä (viranomainen täyttää)

Dnro ja saapumispäivämäärä (viranomainen täyttää) 1 / 6 ILMOITUS elintarvikelain (23/2006, muutos 352/2011) 13 1 momentin mukaisesta elintarvikehuoneistosta Dnro ja saapumispäivämäärä (viranomainen täyttää) Toimija täyttää soveltuvin osin Ilmoitus elintarvikehuoneistosta

Lisätiedot

Hakemus 1 (5) Hakija täyttää soveltuvin osin Hyväksymishakemus koskee Toiminnan aloittamista Toiminnan olennaista muuttamista Muuta, mitä

Hakemus 1 (5) Hakija täyttää soveltuvin osin Hyväksymishakemus koskee Toiminnan aloittamista Toiminnan olennaista muuttamista Muuta, mitä Hakemus 1 (5) Dnro ja saapumispäivämäärä (viranomainen täyttää) Hakija täyttää soveltuvin osin Hyväksymishakemus koskee Toiminnan aloittamista Toiminnan olennaista muuttamista Muuta, mitä 1. Toimija Toimijan

Lisätiedot

RAKENNUSTAPASELOSTE As Oy Kuopion Rantakerttu Osoite: Asuntoja: Autokatospaikkoja: PIHA-ALUE JULKISIVUT JA VESIKATE IKKUNAT OVET VÄLISEINÄT SEINÄPINNAT KATTOPINNAT LATTIAPINNAT KALUSTEET VARUSTEET KODINKONEET

Lisätiedot

Siivouspalvelukuvaus Liite 2

Siivouspalvelukuvaus Liite 2 1 Siivouspalvelukuvaus Liite 2 Asiakas Sopimuskohde / osoite Wiitaunioni; siivouspalvelut Päiväkoti Tuulentupa Työväentalontie 2 44 500 VIITASAARI Siivottava pinta-ala 161,0 m2 Päivittäinen työaika 1,75

Lisätiedot

Lasten päivähoitotilojen suunnitteluohjeita Päiväkodit

Lasten päivähoitotilojen suunnitteluohjeita Päiväkodit Tampereen kaupunki Tilaajaryhmä Lasten päivähoitotilojen suunnitteluohjeita Päiväkodit Ympäristöä koskevat vaatimukset Päiväkodin sijaintipaikkaa suunniteltaessa tulee selvittää, onko alueen mahdollinen

Lisätiedot

Osa 2, Tilat. Oppaan tässä osassa opit, millaiset ravintolan tilojen tulee olla.

Osa 2, Tilat. Oppaan tässä osassa opit, millaiset ravintolan tilojen tulee olla. Osa 2, Tilat Oppaan tässä osassa opit, millaiset ravintolan tilojen tulee olla. Tilat ja toiminta vaikuttavat siihen, että elintarvikkeet ja ruoat ovat turvallista. Kun suunnittelet tiloja, ota huomioon

Lisätiedot

Ympäristöpalvelut Toiminta-alue: Akaa, Urjala, Valkeakoski

Ympäristöpalvelut Toiminta-alue: Akaa, Urjala, Valkeakoski Viranomainen vastaanottanut ilmoituksen / 20 Ilmoituksen aihe Selvitys harjoitettavasta toiminnasta Suunniteltu käyttöönottopäivä Dnro Ympäristö/ / Vastaanottaja Päätöstiedot / 20 Työtilan tai toiminnon,

Lisätiedot

Osa 2, Tilat. Muut tarvittavat varastotilat, esimerkiksi kuljetuslaatikoille ja rullakoille, jos näitä säilytetään ravintolan tiloissa

Osa 2, Tilat. Muut tarvittavat varastotilat, esimerkiksi kuljetuslaatikoille ja rullakoille, jos näitä säilytetään ravintolan tiloissa Osa 2, Tilat Oppaan tässä osassa opit, millaiset ravintolan tilojen tulee olla. Tilat ja toiminta vaikuttavat siihen, että elintarvikkeet ja ruoat ovat turvallista. Kun suunnittelet tiloja, ota huomioon

Lisätiedot

RAKENTEELLINEN SUOJAUS. Rakenteellinen suojaus on ehkäisevää vahingontorjuntaa, joka toteutetaan valitsemalla tarkoituksenmukaiset rakenteet

RAKENTEELLINEN SUOJAUS. Rakenteellinen suojaus on ehkäisevää vahingontorjuntaa, joka toteutetaan valitsemalla tarkoituksenmukaiset rakenteet SUOJAUKSET T-110.5610 Henkilöstö- ja toimitilaturvallisuus - Kuorisuojaus Harri Koskenranta 19.3.2007 UHKAT VAHINGOT T-110.5610/Koskenranta 2 RAKENTEELLINEN SUOJAUS Rakenteellinen suojaus on ehkäisevää

Lisätiedot

T-110.5610 Henkilöstö- ja toimitilaturvallisuus - Kuorisuojaus. Harri Koskenranta 19.3.2007

T-110.5610 Henkilöstö- ja toimitilaturvallisuus - Kuorisuojaus. Harri Koskenranta 19.3.2007 T-110.5610 Henkilöstö- ja toimitilaturvallisuus - Kuorisuojaus Harri Koskenranta 19.3.2007 SUOJAUKSET UHKAT VAHINGOT T-110.5610/Koskenranta 2 RAKENTEELLINEN SUOJAUS Rakenteellinen suojaus on ehkäisevää

Lisätiedot

RAKENTEELLINEN SUOJAUS. Rakenteellinen suojaus on ehkäisevää vahingontorjuntaa, joka toteutetaan valitsemalla tarkoituksenmukaiset rakenteet

RAKENTEELLINEN SUOJAUS. Rakenteellinen suojaus on ehkäisevää vahingontorjuntaa, joka toteutetaan valitsemalla tarkoituksenmukaiset rakenteet SUOJAUKSET T-110.5610 Henkilöstö- ja toimitilaturvallisuus - Kuorisuojaus Harri Koskenranta 14.3.2006 UHKAT VAHINGOT T-110.5610/Koskenranta 2 RAKENTEELLINEN SUOJAUS Rakenteellinen suojaus on ehkäisevää

Lisätiedot

Hakemus 1 (5) Hakija täyttää soveltuvin osin Hyväksymishakemus koskee Toiminnan aloittamista Toiminnan olennaista muuttamista Muuta, mitä

Hakemus 1 (5) Hakija täyttää soveltuvin osin Hyväksymishakemus koskee Toiminnan aloittamista Toiminnan olennaista muuttamista Muuta, mitä Hakemus 1 (5) Dnro ja saapumispäivämäärä (viranomainen täyttää) Hakija täyttää soveltuvin osin Hyväksymishakemus koskee Toiminnan aloittamista Toiminnan olennaista muuttamista Muuta, mitä 1. Toimija Toimijan

Lisätiedot

RIIHIMÄEN SEUDUN Hakemus (EL 14 )) 1 (6) TERVEYSKESKUKSEN KUNTAYHTYMÄ Ympäristöterveysosasto. Elintarvikkeiden ammattimainen kuljettaminen

RIIHIMÄEN SEUDUN Hakemus (EL 14 )) 1 (6) TERVEYSKESKUKSEN KUNTAYHTYMÄ Ympäristöterveysosasto. Elintarvikkeiden ammattimainen kuljettaminen RIIHIMÄEN SEUDUN Hakemus (EL 14 )) 1 (6) Elintarvikkeiden ammattimainen kuljettaminen 1 Ilmoituksen aihe Perustaminen tai käyttöönotto Toiminnan olennainen muutos 2 Toimijan yhteystiedot Toiminimi Y-tunnus

Lisätiedot

Päivähoito- ja kerhotilojen suunnittelu. Espoon seudun ympäristöterveys Ohje 9.1.2013

Päivähoito- ja kerhotilojen suunnittelu. Espoon seudun ympäristöterveys Ohje 9.1.2013 Päivähoito- ja kerhotilojen suunnittelu Espoon seudun ympäristöterveys Ohje 9.1.2013 ESPOON KAUPUNKI OHJE 2 (12) ESPOON SEUDUN YMPÄRISTÖTERVEYS PÄIVÄHOITO- JA KERHOTILOJEN SUUNNITTELU 16.1.2009 / 1.9.2013

Lisätiedot

Porvoon kaupunki Terveydensuojelu Terveydensuojelun toimialue Askola, Lapinjärvi, Loviisa, Pornainen, Porvoo, Sipoo

Porvoon kaupunki Terveydensuojelu Terveydensuojelun toimialue Askola, Lapinjärvi, Loviisa, Pornainen, Porvoo, Sipoo 1 / 7 Porvoon kaupunki Terveydensuojelu Terveydensuojelun toimialue Askola, Lapinjärvi, Loviisa, Pornainen, Porvoo, Sipoo HAKEMUS - LAITOKSET Elintarvikelain (23/2006) 13 :n mukainen elintarvikehuoneiston

Lisätiedot

OHJE OMAVALVONTASUUNNITELMAN LAATIMISEKSI (KALASTUSTUOTTEET)

OHJE OMAVALVONTASUUNNITELMAN LAATIMISEKSI (KALASTUSTUOTTEET) KOKKOLAN KAUPUNKI 1(5) OHJE OMAVALVONTASUUNNITELMAN LAATIMISEKSI (KALASTUSTUOTTEET) Tämä ohje koskee kalastajia, jotka toimittavat kalastustuotteita alle 5000 kg vuodessa suoraan kuluttajille tai paikalliseen

Lisätiedot

Ympäristölautakunnan hyväksymä tammikuun 10 p:nä 1995. (Ympäristölautakunta hyväksynyt muutokset 18.4.2006)

Ympäristölautakunnan hyväksymä tammikuun 10 p:nä 1995. (Ympäristölautakunta hyväksynyt muutokset 18.4.2006) Helsingin kaupungin terveydensuojelujärjestys Ympäristölautakunnan hyväksymä tammikuun 10 p:nä 1995. (Ympäristölautakunta hyväksynyt muutokset 18.4.2006) 1 Ympäristölautakunta kumonnut 1.1.2005 2 Lintujen

Lisätiedot

Harri Koskenranta

Harri Koskenranta T-110.460 FYYSINEN TURVALLISUUS - Kuorisuojaus Harri Koskenranta 3.2. 2005 SUOJAUKSET UHKAT VAHINGOT 3.2. 2005 T-110.460 Koskenranta 2 RAKENTEELLINEN SUOJAUS Rakenteellinen suojaus on ehkäisevää vahingontorjuntaa,

Lisätiedot

Osa 2, Tilat. Oppaan tässä osassa opit, millaiset kala-alan laitoksen tilojen tulee olla.

Osa 2, Tilat. Oppaan tässä osassa opit, millaiset kala-alan laitoksen tilojen tulee olla. Osa 2, Tilat Oppaan tässä osassa opit, millaiset kala-alan laitoksen tilojen tulee olla. Tilat ja toiminta vaikuttavat siihen, että elintarvikkeet ja ruoat ovat turvallista. Kun suunnittelet tiloja, ota

Lisätiedot

Osa 2, Tilat. Oppaan tässä osassa opit millaiset maitoalan laitoksen tilojen tulee olla.

Osa 2, Tilat. Oppaan tässä osassa opit millaiset maitoalan laitoksen tilojen tulee olla. Osa 2, Tilat Oppaan tässä osassa opit millaiset maitoalan laitoksen tilojen tulee olla. Tilat ja toiminta vaikuttavat siihen, että elintarvikkeet ja ruoat ovat turvallista. Kun suunnittelet tiloja, ota

Lisätiedot

PELLASLAAKSO RAKENNUSTAPASELOSTE JA MATERIAALILUETTELO

PELLASLAAKSO RAKENNUSTAPASELOSTE JA MATERIAALILUETTELO PELLASLAAKSO RAKENNUSTAPASELOSTE JA MATERIAALILUETTELO RAKENNUSTAPASELOSTE 2 Alapohja Anturat paalutetaan kovaan maahan asti ja toteutetaan betonivaluna. Anturan päälle muurataan kevytsoraharkko-sokkeli,

Lisätiedot

Dnro (viranomainen täyttää)

Dnro (viranomainen täyttää) Ympäristö- ja lupapalvelut Ympäristö- ja terveysvalvonta HAKEMUS Elintarvikelain (23/2006) 13 2mom.:n mukainen toimijan elintarvikehuoneiston hyväksymishakemus Eläimistä saatavia elintarvikkeita ennen

Lisätiedot

Talousvesi otetaan vesijohtoverkostosta Jokin muu vedenhankinta, mikä: Milloin tutkittu: Vesipisteiden lukumäärä alueella: Naiset.

Talousvesi otetaan vesijohtoverkostosta Jokin muu vedenhankinta, mikä: Milloin tutkittu: Vesipisteiden lukumäärä alueella: Naiset. JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI Ympäristöterveydenhuolto ILMOITUS SUURESTA YLEISÖTILAISUUDESTA Elintarvikelaki (23/2006), Kuluttajaturvallisuuslaki (920/2011), Terveydensuojelulaki (763/1994), Tupakkalaki (693/1976)

Lisätiedot

ELINTARVIKEHUONEISTOJEN VAATIMUKSET. Kouvolan kaupunki terveysvalvonta. Helmikuu 2013

ELINTARVIKEHUONEISTOJEN VAATIMUKSET. Kouvolan kaupunki terveysvalvonta. Helmikuu 2013 1 ELINTARVIKEHUONEISTOJEN VAATIMUKSET Kouvolan kaupunki terveysvalvonta 2 Sisältö 1 Johdanto... 4 2 Elintarvikehuoneistosta ilmoittaminen... 4 3 Suunnittelussa huomioitavaa... 5 4 Rakenteelliset vaatimukset...

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 12/2015 1 (5) Ympäristölautakunta Etp/2 25.08.2015

Helsingin kaupunki Esityslista 12/2015 1 (5) Ympäristölautakunta Etp/2 25.08.2015 Helsingin kaupunki Esityslista 12/2015 1 (5) 2 Elintarvikelain 13 :n mukainen hakemus Lihakauppa Roslund Ky:n liha-alan laitoksen toiminnan olennaisesta muutoksesta HEL 2015-007493 T 11 02 02 01 Päätösehdotus

Lisätiedot

Koulu, oppilaitos. Ympäristöpalvelut. Ilmoituksen aihe. Selvitys harjoitettavasta toiminnasta Suunniteltu käyttöönottopäivä

Koulu, oppilaitos. Ympäristöpalvelut. Ilmoituksen aihe. Selvitys harjoitettavasta toiminnasta Suunniteltu käyttöönottopäivä Viranomainen vastaanottanut ilmoituksen Dnro Vastaanottaja Päätöstiedot / 20 Ilmoituksen aihe Selvitys harjoitettavasta toiminnasta Suunniteltu käyttöönottopäivä Ympäristö/ / / 20 Työtilan tai toiminnon,

Lisätiedot

ULKOSEINÄ VÄLISEINÄ Teräs, alapohjassa Sokkelin päällä Lattiapinnan päällä

ULKOSEINÄ VÄLISEINÄ Teräs, alapohjassa Sokkelin päällä Lattiapinnan päällä PÄIVÄMÄÄRÄ TYÖNUMERO TYÖN SUORITTAJA PUHELIN 29.07.13 7809 Joensuu Henri 0458814141 TILAAJA Euran kunta Sorkkistentie 10 27511 Eura Rantanen Markus 044 4224882 TYÖKOHDE Euran kunta Kotivainiontie 3 27400

Lisätiedot

Ravintolatoiminnan aloittaminen - Kertaustehtävät, lisätietoa

Ravintolatoiminnan aloittaminen - Kertaustehtävät, lisätietoa Ravintolatoiminnan aloittaminen - Kertaustehtävät, lisätietoa Ravintolan perustaminen 1. Mikä seuraavista lauseista pitää paikkansa? a) Voit perustaa ravintolan ihan mihin vain tilaan. b) Voit perustaa

Lisätiedot

KALA-ALAN LAITOS Dnro (viranomainen täyttää)

KALA-ALAN LAITOS Dnro (viranomainen täyttää) 1 (5) HAKEMUS Elintarvikelain (23/2006) 13 2mom.:n mukainen toimijan elintarvikehuoneiston hyväksymishakemus KALA-ALAN LAITOS Dnro (viranomainen täyttää) n kunta Taivalkosken kunta Hakija täyttää soveltuvin

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) Ympäristökeskus Elintarviketurvallisuusosasto Elintarviketurvallisuuspäällikkö

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) Ympäristökeskus Elintarviketurvallisuusosasto Elintarviketurvallisuuspäällikkö Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) 34 Elintarvikelain 55 :n mukaisen määräyksen antaminen Sun Wang Oy:lle HEL 2016-008394 T 11 02 00 Päätös Toimija Elintarvikehuoneisto Elintarviketurvallisuuspäällikön

Lisätiedot

Viitasaari Kohdenumero h,k,s, 85,5 m² Kov Energialuokka Ei e-tod. Mh ,00 Vh ,00

Viitasaari Kohdenumero h,k,s, 85,5 m² Kov Energialuokka Ei e-tod. Mh ,00 Vh ,00 Rivitalo Viitasaari Kohdenumero 623313 4h,k,s, 85,5 m² Kov. 1988 Energialuokka Ei e-tod. Mh. 67 250,00 Vh. 72 000,00 Kustaantie 24-26. Myytävänä, parin kilometrin etäisyydellä Viitasaaren keskustasta,

Lisätiedot

Tuttu ympäristö yllättää. Perusasiat kuntoon.

Tuttu ympäristö yllättää. Perusasiat kuntoon. Tuttu ympäristö yllättää. Perusasiat kuntoon. PERUSASIAT KUNTOON työssä ja kotona Siisteys ja järjestys ehkäisevät tapaturmia, lisäävät työtehoa ja viihtyvyyttä merkittävästi niin työpaikalla kuin kotonakin.

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 21/ (5) Ympäristökeskus Elintarviketurvallisuusosasto Elintarviketurvallisuuspäällikkö

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 21/ (5) Ympäristökeskus Elintarviketurvallisuusosasto Elintarviketurvallisuuspäällikkö Helsingin kaupunki Pöytäkirja 21/2014 1 (5) 29 Elintarvikelain 55 :n mukaisen määräyksen antaminen Nimet Yildizaydin:lle HEL 2014-008718 T 11 02 00 Päätös Toimija Elintarvikehuoneisto Elintarviketurvallisuuspäällikön

Lisätiedot

Laukkarinne 4 01200 VANTAA. Vantaan Tilakeskus Kielotie 13 01300 VANTAA

Laukkarinne 4 01200 VANTAA. Vantaan Tilakeskus Kielotie 13 01300 VANTAA Kosteusvauriokartoitus ja pintakosteusmittaus Tarkastuskohde: Hakunilan nuorisotila Laukkarinne 4 01200 VANTAA Tilaaja: Mikko Krohn Vantaan Tilakeskus Kielotie 13 01300 VANTAA Vahinkonumero: Tarkastaja:

Lisätiedot

OHJE ELINTARVIKKEITA ULKOTILOISSA (SÄÄNNÖLLISESTI) MYYVILLE OMAVALVON- TASUUNNITELMAN LAATIMISEKSI

OHJE ELINTARVIKKEITA ULKOTILOISSA (SÄÄNNÖLLISESTI) MYYVILLE OMAVALVON- TASUUNNITELMAN LAATIMISEKSI KOKKOLAN KAUPUNKI 1(5) OHJE ELINTARVIKKEITA ULKOTILOISSA (SÄÄNNÖLLISESTI) MYYVILLE OMAVALVON- TASUUNNITELMAN LAATIMISEKSI Omavalvonta on yrityksen omaa toimintaa, jolla se pyrkii säilyttämään käsittelemiensä

Lisätiedot

MAITO-ALAN LAITOS Dnro (viranomainen täyttää)

MAITO-ALAN LAITOS Dnro (viranomainen täyttää) 1 (5) HAKEMUS Elintarvikelain (23/2006) 13 2mom.:n mukainen toimijan elintarvikehuoneiston hyväksymishakemus MAITO-ALAN LAITOS Dnro (viranomainen täyttää) Hakija täyttää soveltuvin osin Hyväksymishakemus

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) Ympäristökeskus Elintarviketurvallisuusosasto Elintarviketurvallisuuspäällikkö

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) Ympäristökeskus Elintarviketurvallisuusosasto Elintarviketurvallisuuspäällikkö Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) 13 Elintarvikelain 55 :n mukaisen määräyksen antaminen Käpylän Majakka Oy:lle HEL 2016-001829 T 11 02 00 Päätös Toimija Elintarvikehuoneisto Elintarviketurvallisuuspäällikön

Lisätiedot

Toiminnan olennaista muuttamista Muuta, mitä?

Toiminnan olennaista muuttamista Muuta, mitä? HAKEMUS Elintarvikelain (23/2006) 13 2mom.:n mukainen toimijan elintarvikehuoneiston hyväksymishakemus 1 / 5 Eläimistä saatavia elintarvikkeita ennen vähittäismyyntiä käsittelevä elintarvikehuoneisto:

Lisätiedot

Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä Ympäristöterveydenhuolto puh. 03 41 911

Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä Ympäristöterveydenhuolto puh. 03 41 911 Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä Ympäristöterveydenhuolto puh. 03 41 911 HAKEMUS Elintarvikelain (23/2006) 14 :n mukainen toimijan elintarvikehuoneiston ja/tai 21 :n mukainen toimijan omavalvontasuunnitelman

Lisätiedot

Eviran ohje 16021/2. Kalakukon valmistuksen ja myynnin valvonta

Eviran ohje 16021/2. Kalakukon valmistuksen ja myynnin valvonta Eviran ohje 16021/2 Kalakukon valmistuksen ja myynnin valvonta Vastuuhenkilö Carmela Hellsten Sivu/sivut 1 / 9 SISÄLTÖ 1 Yleistä... 2 2 Lainsäädäntöä... 2 3 Aidon perinteisen tuotteen nimitys... 2 4 Tilojen

Lisätiedot

Dnro (viranomainen täyttää)

Dnro (viranomainen täyttää) Ympäristö- ja lupapalvelut Ympäristö- ja terveysvalvonta HAKEMUS Elintarvikelain (23/2006) 13 2mom.:n mukainen toimijan elintarvikehuoneiston hyväksymishakemus Eläimistä saatavia elintarvikkeita ennen

Lisätiedot

Opas 2015 ravintolatilojen suunnittelua varten R a a s t u v a n k a t u 2 1 B, 6 5 1 0 0 V a a s a 2 0. 1 2. 2 0 1 5

Opas 2015 ravintolatilojen suunnittelua varten R a a s t u v a n k a t u 2 1 B, 6 5 1 0 0 V a a s a 2 0. 1 2. 2 0 1 5 Opas 2015 ravintolatilojen suunnittelua varten R a a s t u v a n k a t u 2 1 B, 6 5 1 0 0 V a a s a 2 0. 1 2. 2 0 1 5 Sisällysluettelo Johdanto... 3 1. Ennen ravintolatilan rakentamista tai oleellista

Lisätiedot

HOTELLI- RAVINTOLA- JA CATERINGALAN PERUSTUTKINTO, kokin osaamisala

HOTELLI- RAVINTOLA- JA CATERINGALAN PERUSTUTKINTO, kokin osaamisala HOTELLI- RAVINTOLA- JA CATERINGALAN PERUSTUTKINTO, kokin osaamisala OPISKELIJAN NIMI: Tämä arviointikaavake on tarkoitettu opiskelijan itsearvioimistaitojen vahvistamiseen ja työpaikkaohjaajan käyttöön:

Lisätiedot

Hyväksymishakemus koskee toiminnan aloittamista toiminnan olennaista muuttamista muuta, mitä? Osoite ja postitoimipaikka Kotikunta Puhelin

Hyväksymishakemus koskee toiminnan aloittamista toiminnan olennaista muuttamista muuta, mitä? Osoite ja postitoimipaikka Kotikunta Puhelin Hakemus_Kala-alan laitos/v4_3.8.2018 HAKEMUS Elintarvikelain (23/2006) 13 2mom.:n mukainen toimijan elintarvikehuoneiston hyväksymishakemus KALA-ALAN LAITOS Ympäristöterveydenhuollon palveluyksikkö DNro

Lisätiedot

Rakennusliike A Vänttilä Oy

Rakennusliike A Vänttilä Oy Kääpätie 10 www.rakennusliikevanttila.fi Rakennustapaselostus As Oy Oulun Pyyntipiha Pyyntitie 8, 90540 Oulu Yleistä: As Oy Oulun Pyyntitie muodostuu kahdesta yksikerroksisesta rivitalosta ja kahdesta

Lisätiedot

Kauniita koteja palveluiden äärellä Lehmossa Asunto Oy Lehmon Sammal

Kauniita koteja palveluiden äärellä Lehmossa Asunto Oy Lehmon Sammal Kauniita koteja palveluiden äärellä Lehmossa Asunto Oy Lehmon Sammal Rakentaja M. Laukkanen Oy rakentaa Lehmoon yksitoista kotia käsittävän maalämpölämmitteisen rivitalokohteen. Asunto Oy Lehmon Sammal

Lisätiedot

Avolähteet. Hanna Tuovinen SÄTEILYTURVAKESKUS STRÅLSÄKERHETSCENTRALEN RADIATION AND NUCLEAR SAFETY AUTHORITY

Avolähteet. Hanna Tuovinen SÄTEILYTURVAKESKUS STRÅLSÄKERHETSCENTRALEN RADIATION AND NUCLEAR SAFETY AUTHORITY Avolähteet Hanna Tuovinen Säteilyaltistuksen ja säteilylähteiden luokat Valtioneuvoston asetus ionisoivasta säteilystä 16 ja liite 4 Säteilyaltistuksen luokka Työperäinen altistus Väestön altistus Annos

Lisätiedot