Lasten päivähoitotilojen suunnitteluohjeita Päiväkodit

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Lasten päivähoitotilojen suunnitteluohjeita Päiväkodit"

Transkriptio

1 Tampereen kaupunki Tilaajaryhmä Lasten päivähoitotilojen suunnitteluohjeita Päiväkodit Ympäristöä koskevat vaatimukset Päiväkodin sijaintipaikkaa suunniteltaessa tulee selvittää, onko alueen mahdollinen aiempi toiminta (esim. teollisuus, varasto tai varikkoalueet) aiheuttaneet maaperän tai rakenteiden likaantumista siinä määrin, että ne tulee puhdistaa. Niin ikään tulee varmistaa, ettei maaperästä kulkeudu rakenteiden läpi sisäilmaan haitallisia määriä radonia. Liikenteen ja muiden lähiympäristön melulähteiden aiheuttaman jatkuvan samanarvoisen äänitason (LAeq) pihojen leikki ja oleskelualueella ei tulisi ylittää 55 db(a):ä. Korkeat melutasot voivat edellyttää melusuojauksien rakentamista tai tavanomaista parempaa ikkunoiden ja ulkoseinärakenteiden äänieristävyyttä. Mikäli tontin melutasot ovat huomattavan korkeita, voidaan joutua harkitsemaan tontin soveltuvuutta päiväkodin sijoituspaikaksi. Liikenteestä, teollisuuslaitoksista tms. aiheutuvat korkeat ilman epäpuhtauspitoisuudet tontilla saattavat edellyttää erityisiä ilmanvaihtojärjestelyjä tai tuloilman tavanomaista parempaa suodatusta. Tuloilman ottoaukot tulee aina sijoittaa mahdollisimman puhtaaseen paikkaan etäälle liikenneväylistä ja jätteiden keräilypisteistä. Tonttia ei voida pitää sopivana päiväkodille, mikäli ilmanlaadun ohjearvot toistuvasti ylittyvät. Rakennuspaikan tulee olla maaperältään riittävän kuiva rakenteiden kosteusvaurioiden välttämiseksi. Pintavesien poisjohtamisesta tulee huolehtia (Suomen rakentamismääräyskokoelma C2). Rakennuksen huolto ja asiointiliikenne tulee järjestää siten, että se haittaa mahdollisimman vähän lähiympäristön asukkaita ja on turvallinen ja haitaton myös lasten kuljetuksen kannalta. Päiväkodin piha /ulkoilualue on syytä järjestää päiväkodin yhteyteen tai mahdollisimman lähelle, jolloin reitin ulkoilualueelle tulee olla turvallinen. Ulkoilualue tulisi aidata lasten turvallisuuden vuoksi ainakin alle kolmivuotiaiden lasten hoitopaikoissa, ellei paikka muuten ole erityisen turvallinen. Leikkivälineiden ja niiden asennusten tulee olla niitä koskevien standardien (SFS EN , SFS EN 1177) mukaisia. Leikkivälineissä ja kalusteissa ei saa olla myrkyllisiä aineita. Pihalle ei saa istuttaa myrkyllisiä tai piikkisiä kasveja.

2 Huoneistoa koskevat vaatimukset Sisäilmasto Huoneiston ilmanvaihto täyttää terveydensuojelulain vaatimukset, kun se on vähintään rakennuksen rakentamisajankohtana voimassa olleiden rakentamismääräysten mukainen (D2). Jos huoneiston käyttötarkoitus muuttuu (esimerkiksi asunto muutetaan päiväkodiksi), on ilmanvaihto rakennettava muutosajankohdan vaatimusten mukaiseksi. Ulkoilmavirran tulisi yleensä olla vähintään 4 l/s henkilöä kohti. Ilmanvaihdon toiminta ja sen mahdollinen tehostamistarve tulee selvittää jo suunnitteluvaiheessa. Rakentamisessa tulee suosia ympäristöystävällisiä ja vähäpäästöisiä, mieluiten M1 luokan materiaaleja. Sisäilmassa ei saa esiintyä terveyshaittaa aiheuttavina pitoisuuksina mikrobeja, pölyä, kaasumaisia yhdisteitä tai muita epäpuhtauksia. Sisäilman epäpuhtauksien ohjearvot on esitetty sosiaali ja terveysministeriön Asumisterveysohjeessa (STM:n oppaita 2003:1). Allergisoivia ja myrkyllisiä huonekasveja on vältettävä. Päivähoitotiloihin ei saa tuoda eläimiä, koska eläinpöly on erittäin allergisoivaa. Sisäilman lämpötilan tulee lämmityskaudella olla vähintään +20 C. Lattian pintalämpötilan tulee olla vähintään +18 C ja seinien pintalämpötilan vähintään +15 C standardin SFS 5511 mukaisena keskiarvona mitattuna. Uloskäyntien yhteydessä (varauloskäyntejä lukuun ottamatta) tulee olla tuulikaappi tai eteinen vetohaittojen ehkäisemiseksi. Märkäeteinen on tarpeen isommissa yksiköissä. Melu ja akustointi Oleskelutilojen akustoimisesta tulee huolehtia meluhaittojen vähentämiseksi. Ilmanvaihtolaitteista ja muista rakennuksen teknisistä laitteista sekä ympäristömelusta aiheutuva jatkuva samanarvoinen äänitaso saa oleskelu ja työskentelytiloissa (poislukien keittiö) olla enintään 35 db päiväaikana. Kello 22 7 suurin sallittu jatkuva samanarvoinen äänitaso on 30 db (ympärivuorokautiset päiväkodit). Sähkö ja valaistus Sähköasennusten tulee olla turvallisia. Sähköpistokkeet tulee suojata siten, ettei niistä voi saada sähköiskua. Valaistuksen tulee olla riittävä (oleskelu ja työskentelytiloissa vähintään 300 Lx). Kaikissa oleskelu ja työskentelytiloissa tulee olla ikkunapinta alaa vähintään 10 % lattiapinta alasta riittävän luonnonvalon saannin varmistamiseksi.

3 Saniteetti ja siivoustilat Kokopäiväryhmän tiloissa tulee olla yksi wc istuin ja käsienpesuallas jokaista alkavaa kymmentä lasta kohti. Osapäiväryhmien ja kerhojen tiloissa voidaan katsoa yksi wc ja pesuallas riittäväksi lasta kohti. Leikkipuistorakennuksissa vähimmäisvaatimus on yksi wc ja käsienpesuallas. Kullakin ryhmällä tulee olla omat wc ja pesutilat. Ainakin alle kolmivuotiaiden ryhmien pesutiloissa tulee olla käsienpesualtaan lisäksi myös suihkuallas tai vastaava alapesupaikka. Kuravaatteiden pesua ja kuivatusta varten tulee järjestää tilat mieluiten sisäänkäynnin yhteyteen. Kurapesupaikassa on syytä olla hiekanerotuskaivo viemäreiden tukkeutumisen estämiseksi. Siivousvälineille ja aineille tulee varata oma lukollinen tila, jonka varusteena ovat vesipiste, harjateline ja kuivatuspatteri. Keittiö Tilojen riittävyys ja varustetaso arvioidaan aina tapauskohtaisesti ottaen huomioon toiminnan laajuus. Yleisiä elintarvikehuoneistolle annettavia vaatimuksia ovat: 1) Riittävästi työskentely, säilytys ja varastotilaa. Kuljetuslaatikoille on oltava oma säilytystila. Ruoan kuljetuslaatikoiden säilytys ja puhdistus on huomioitava tiloja suunniteltaessa. Elintarvikkeiden käsittelyssä korostuu mikrobi ja allergiasaastutuksen esto. Elintarvikkeiden käsittelytoimintojen ja järjestyksen hyvällä suunnittelulla voidaan vähentää näitä saastumisriskejä. Suunnittelussa on hyvä miettiä työvaiheittain, minkälaisen saastumisriskin se aiheuttaa ja voitaisiinko toisenlaisella järjestelyllä vähentää tätä riskiä. Saastumisriskien vähentämiseksi on tärkeää, että eri toiminnot voidaan eriyttää toisistaan riittävästi joko rakenteellisesti (eri käsittelytilat tai alueet), ajallisesti tai käyttäen eri työvälineitä. Toimintoja, joiden eriyttämiseen tulee kiinnittää erityistä huomiota ovat mm. erityisruokavaliotuotteiden valmistus, multajuuresten käsittely, siipikarjan lihan ja muun lihan käsittely, kalan käsittely, leipominen ja salaattien teko sekä astioiden pesu. Kypsän ja raa'an tuotteen erillään pito on niinikään tärkeää, koska raaka tuote voi toimia mikrobien lähteenä. Elintarvikkeiden varastoinnin suunnittelussa tulee kiinnittää huomiota ainakin seuraaviin seikkoihin: kypsät ja raa'at tuotteet tulee aina erottaa toisistaan etteivät raa'at tuotteet pääse saastuttamaan kypsiä tuotteet tulee suojata säilytyksen ajaksi, jotta estetään hajujen ja makujen siirtyminen tuotteesta toiseen sekä ilman kautta tapahtuva tuotteen saastuminen erityisruokavalioon kuuluvat ruoat tulee erottaa muista tuotteista allergiasaastumisen ehkäisemiseksi tuotteiden lämpötilavaatimukset ovat erilaiset ja tämä tulisi huomioida, kun mietitään mitä tuotteita missäkin kylmälaitteessa säilytetään.

4 tuotteiden jäähdytys ja jäädytys tulisi tapahtua eri kylmälaitteessa kuin niiden säilytys 2) Toiminnan edellyttämä ilmanvaihto, lämpötila ja valaistus. Keittiöön tulee järjestää riittävän tehokas tulo ja poistoilmanvaihto. Valmistuskeittiön lieden ja uunin yläpuolella tulee olla huuva ja rasvasuodatin ja astianpesukoneen yläpuolella höyrykupu. Valmistuskeittiöllä on syytä olla oma tuloilmakoje, jotta tuloilman lämpötilaa voidaan säätää muista tiloista riippumatta. 3) Riittävästi käsienpesupaikkoja sekä paikkoja astioiden ja välineiden pesua varten. Astianpesukone on välttämätön. 4) Erillinen siivouskomero keittiön siivousvälineille ja aineille. 5) Riittävästi talousveden vaatimukset täyttävää vettä. 6) Riittävästi peseytymismahdollisuuksilla varustettuja pukeutumistiloja sekä käsienpesumahdollisuuksilla varustettuja käymälöitä henkilökuntaa varten. 7) Helposti puhdistettavat ja desinfioitavat rakenteet, pinnoitteet, materiaalit, kalusteet, koneet ja välineet sekä astiat. 8) Viemäriin yhdistetty lattiakaivo ja laitteet lattioiden huuhtelua varten, mikäli lattia joutuu olemaan jatkuvasti märkänä. 9) Valmistuskeittiössä on syytä olla tila myös henkilökunnan toimistotarvikkeille tai suuremmissa keittiöissä mieluiten oma toimistotyöpiste. 10) Keittiö ei saa toimia läpikulkutilana. Myös jakelukeittiön on syytä olla erotettavissa oleskelutiloista riittävän hygieniatason varmistamiseksi. 11) Keittiöllä tulee olla omavalvontasuunnitelma. Omavalvonta on lakisääteinen velvoite toiminnanharjoittajalle. Omavalvontasuunnitelma tulee tehdä kirjallisesti ja sen tekemisessä voi käyttää apuna suurtalouksien omavalvontaohjetta soveltaen omaa toimintaa vastaavaksi. Jätehuolto Jätehuoltotilaan tulee varata riittävästi tilaa erilaisille jätejakeille tarkoitetuille astioille. Biojätteet, paperi ja sekajätteet tulee lajitella omiin astioihinsa. Tilan suunnittelussa on syytä varautua lajittelun tehostumiseen tulevaisuudessa. Jätekatoksen/ aitauksen tulee sijaita vähintään kahdeksan metrin etäisyydellä ikkunoista ja muista ilmanottoaukoista. Rakennuksen yhteydessä sijaitsevassa suljetussa jätehuoneessa tulee olla lattiakaivo ja vesipiste tilan puhdistusta varten. Jätehuoltotila tulee sijoittaa siten, että sen käyttö ja huolto on helppoa ja ettei huoltoliikenne vaaranna lasten turvallisuutta. Tilasuunnittelu Päiväkodin eri ryhmien kotialueiden on syytä olla erotettavissa toisistaan ovilla tarttuvien tautien leviämisen ehkäisemiseksi. Tilojen tulee olla riittävän väljät.

5 Vähimmäismitoituksena voi pitää 6 m 2 lattiapinta alaa lasta kohti yli 3 vuotiaiden lasten ryhmissä ja 8 m vuotiaiden ryhmissä. Tilojen hyväksyminen Lasten päivähoitotiloja suunnittelevan kannattaa ottaa yhteyttä valvontaviranomaisiin jo suunnitteluvaiheessa, hyvissä ajoin ennen toiminnan aloittamista. Viranomaiset: p. (03) Rakennusvalvontayksikkö p. (03) Aluepelastuslaitos vaihde (03) Päiväkodin tai vastaavan huoneiston ja elintarvikehuoneiston käyttöönotosta on tehtävä ilmoitus ympäristöpalveluihin hyvissä ajoin ennen toiminnan aloittamista. Ilmoituksen johdosta tehdään päätös. Asian käsittelystä peritään kaupungin maksutaksan mukainen maksu. Ilmoituslomakkeita saa internetistä sivulta niitä voi myös tilata palvelupiste Frenckellistä, Frenckellinaukio 2 B puh. (03) Säädökset Terveydensuojelulaki (763 / 94) muutoksineen Terveydensuojeluasetus (1280 / 94) muutoksineen Laki kulutustavaroiden ja kuluttajapalvelusten turvallisuudesta (75 / 04) Elintarvikelaki (23/2006) Lisätietoja Tampereen kaupunki Frenckellinaukio 2 B, postiosoite : Pl 487, Tampere Puh. (03) , palvelupiste Frenckell

Ympäristölautakunta 23.6.2004 89 LIITE 2 LASTEN PÄIVÄKOTIEN JA PÄIVÄKERHOJEN SIJOITTAMINEN JA RAKENTAMINEN

Ympäristölautakunta 23.6.2004 89 LIITE 2 LASTEN PÄIVÄKOTIEN JA PÄIVÄKERHOJEN SIJOITTAMINEN JA RAKENTAMINEN VIHDIN KUNTA SUOSITUS Ympäristölautakunta 23.6.2004 89 LIITE 2 LASTEN PÄIVÄKOTIEN JA PÄIVÄKERHOJEN SIJOITTAMINEN JA RAKENTAMINEN 2 Tähän ohjeeseen on koottu ne vaatimukset, joita edellytetään päivähoitotiloilta

Lisätiedot

Ympäristölautakunta 23.6.2004 89 LIITE 3 KOULUTILOJEN SIJOITTAMINEN JA RAKENTAMINEN

Ympäristölautakunta 23.6.2004 89 LIITE 3 KOULUTILOJEN SIJOITTAMINEN JA RAKENTAMINEN VIHDIN KUNTA SUOSITUS Ympäristölautakunta 23.6.2004 89 LIITE 3 KOULUTILOJEN SIJOITTAMINEN JA RAKENTAMINEN 2 1. KOULUTILOJEN SIJOITTAMINEN 1.1 Rakennuksen sijoittaminen Koulun sijaintipaikkaa suunniteltaessa

Lisätiedot

LASTEN PÄIVÄKOTIEN JA -KERHOJEN SEKÄ LEIKKIPUISTORAKENNUSTEN SUUNNITTELUOHJEET

LASTEN PÄIVÄKOTIEN JA -KERHOJEN SEKÄ LEIKKIPUISTORAKENNUSTEN SUUNNITTELUOHJEET VANTAAN KAUPUNKI OHJE YMPÄRISTÖKESKUS Versio 1.2 /10.5.2012 1(5) LASTEN PÄIVÄKOTIEN JA -KERHOJEN SEKÄ LEIKKIPUISTORAKENNUSTEN SUUNNITTELUOHJEET Tähän ohjeeseen on koottu ne vaatimukset ja suositukset,

Lisätiedot

Ohjeita oppilaitosten suunnitteluun

Ohjeita oppilaitosten suunnitteluun Ohjeita oppilaitosten suunnitteluun Helsinki 2013 Tähän ohjeeseen on koottu ne vaatimukset ja suositukset, joihin ympäristökeskus kiinnittää huomiota valvoessaan lukioiden, ammattikoulujen, korkeakoulujen

Lisätiedot

Ohjeita päivähoitotilojen

Ohjeita päivähoitotilojen Ohjeita päivähoitotilojen suunnitteluun Helsinki 2013 Tähän ohjeeseen on koottu ne vaatimukset ja suositukset, joihin ympäristökeskus kiinnittää huomiota valvoessaan päivähoitotilojen, leikkipuistojen

Lisätiedot

PÄIVÄHOITOTILOJA KOSKEVIEN ASIOIDEN KÄSITTELY YMPÄRISTÖKESKUKSESSA...

PÄIVÄHOITOTILOJA KOSKEVIEN ASIOIDEN KÄSITTELY YMPÄRISTÖKESKUKSESSA... Päivähoitotilojen valvonta Helsinki 2017 Tähän ohjeeseen on koottu ne vaatimukset ja suositukset, joihin ympäristökeskus kiinnittää huomiota valvoessaan päivähoitotilojen olosuhteita. Poikkeaminen vaatimuksista

Lisätiedot

Peruskoulujen ja oppilaitosten valvonta

Peruskoulujen ja oppilaitosten valvonta Peruskoulujen ja oppilaitosten valvonta Helsinki 2017 Tähän ohjeeseen on koottu ne vaatimukset ja suositukset, joihin ympäristökeskus kiinnittää huomiota valvoessaan peruskoulujen, lukioiden, ammattikoulujen,

Lisätiedot

Ohjeita hoitolaitosten suunnitteluun

Ohjeita hoitolaitosten suunnitteluun Ohjeita hoitolaitosten suunnitteluun Helsinki 2013 Tähän ohjeeseen on koottu ne vaatimukset ja suositukset, joihin ympäristökeskus kiinnittää huomiota valvoessaan vanhainkoteja, tehostetun palveluasumisen

Lisätiedot

Ohjeita peruskoulujen suunnitteluun

Ohjeita peruskoulujen suunnitteluun Ohjeita peruskoulujen suunnitteluun Helsinki 2012 Tähän ohjeeseen on koottu ne vaatimukset ja suositukset, joihin ympäristökeskus kiinnittää huomiota valvoessaan yleisen oppivelvollisuuden piiriin kuuluvien

Lisätiedot

Ohjeita lasten päivähoitotilojen suunnitteluun

Ohjeita lasten päivähoitotilojen suunnitteluun KOKKOLAN KAUPUNKI OHJE 1(9) Ohjeita lasten päivähoitotilojen suunnitteluun Keski-Pohjanmaan ympäristöterveyslautakunta 11.12.2013 66 Sisällys Johdanto... 1 Päivähoito- ja vastaavien lastenhoitotiloja koskevien

Lisätiedot

Ohjeita lastensuojeluyksiköiden suunnitteluun

Ohjeita lastensuojeluyksiköiden suunnitteluun Ohjeita lastensuojeluyksiköiden suunnitteluun Helsinki 2013 Tähän ohjeeseen on koottu ne vaatimukset ja suositukset, joihin ympäristökeskus kiinnittää huomiota valvoessaan lastenkotien, koulukotien, nuorisokotien

Lisätiedot

Hoitolaitosten ja lastensuojeluyksiköiden valvonta

Hoitolaitosten ja lastensuojeluyksiköiden valvonta Hoitolaitosten ja lastensuojeluyksiköiden valvonta Helsinki 2017 Tähän ohjeeseen on koottu ne vaatimukset ja suositukset, joihin ympäristökeskus kiinnittää huomiota valvoessaan erilaisia hoitolaitoksia,

Lisätiedot

LASTEN PÄIVÄHOITOTILOJEN SUUNNITTELUOHJE 26.1.2010

LASTEN PÄIVÄHOITOTILOJEN SUUNNITTELUOHJE 26.1.2010 JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI LASTEN PÄIVÄHOITOTILOJEN SUUNNITTELUOHJE 26.1.2010 Terveydensuojelulain tarkoituksena on väestön ja yksilön terveyden ylläpitäminen ja edistäminen sekä ennalta ehkäistä, vähentää ja

Lisätiedot

OHJEITA KOKOONTUMISHUONEISTON PERUSTAJALLE

OHJEITA KOKOONTUMISHUONEISTON PERUSTAJALLE TAMPEREEN KAUPUNKI YMPÄRISTÖVALVONTA www.tampere.fi/ytoteto/yva OHJEITA KOKOONTUMISHUONEISTON PERUSTAJALLE Mikä on julkinen huvi- ja kokoontumishuoneisto? Ilmoitusvelvollisuus Julkinen huvi- tai kokoontumishuoneisto

Lisätiedot

LASTEN PÄIVÄHOITOTILOJEN SUUNNITTELUOHJE

LASTEN PÄIVÄHOITOTILOJEN SUUNNITTELUOHJE LASTEN PÄIVÄHOITOTILOJEN SUUNNITTELUOHJE Terveydensuojelulain tarkoituksena on väestön ja yksilön terveyden ylläpitäminen ja edistäminen sekä ennalta ehkäistä, vähentää ja poistaa sellaisia elinympäristössä

Lisätiedot

PÄIVÄHOITOHUONEISTON VALVONTA SUUNNITELMAN MUKAINEN TARKASTUS YMPÄRISTÖTOIMIALA YMPÄRISTÖTERVEYDENHUOLTO Päiväys

PÄIVÄHOITOHUONEISTON VALVONTA SUUNNITELMAN MUKAINEN TARKASTUS YMPÄRISTÖTOIMIALA YMPÄRISTÖTERVEYDENHUOLTO Päiväys PÄIVÄHOITOHUONEISTON VALVONTA SUUNNITELMAN MUKAINEN TARKASTUS YMPÄRISTÖTOIMIALA YMPÄRISTÖTERVEYDENHUOLTO Päiväys 23.5.2013 Päivähoitoyksikön nimi ja Haarla Pikisaaren phy osoite: Lautturinkatu 3 5 Päiväkodin

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Kaupunkiympäristön palvelualue Ympäristöterveydenhuolto

Kuopion kaupunki Kaupunkiympäristön palvelualue Ympäristöterveydenhuolto Kuopion kaupunki Kaupunkiympäristön palvelualue Ympäristöterveydenhuolto ILMOITUS JATKUVAAHOITOA ANTAVASTA SOSIAALIHUOLLON TOIMIVAYKSIKÖSTÄ Terveydensuojelulaki 13 1 mom. 4. kohta Mitä ilmoitus koskee:

Lisätiedot

Katuosoite Postinumero Postitoimipaikka. Sähköpostiosoite Faksi Puhelin. Huoneiston omistaja/isännöitsijä/vastuuhenkilö

Katuosoite Postinumero Postitoimipaikka. Sähköpostiosoite Faksi Puhelin. Huoneiston omistaja/isännöitsijä/vastuuhenkilö RIIHIMÄEN SEUDUN Hakemus (EL 14,21) 1(5) Elintarvikehuoneisto Hakija/toimija täyttää soveltuvin osin! 1 Hakemuksen perustaminen tai käyttöönotto aihe toiminnan olennainen muutos omavalvontasuunnitelma

Lisätiedot

Terveydensuojelulain (763/1994) 13 :n mukaisesta toiminnasta PÄIVÄKOTI OPPILAITOS ASUMISPALVELU LIIKUNTATILA

Terveydensuojelulain (763/1994) 13 :n mukaisesta toiminnasta PÄIVÄKOTI OPPILAITOS ASUMISPALVELU LIIKUNTATILA ILMOITUS Ilmoitus_TsL13_1/v6/6.4.2017 Saapumismerkinnät Terveydensuojelulain (763/1994) 13 :n mukaisesta toiminnasta Ympäristökeskus PÄIVÄKOTI OPPILAITOS ASUMISPALVELU LIIKUNTATILA Ilmoitus pyydetään täyttämään

Lisätiedot

Koulu, oppilaitos, päivä-, lasten-, vanhainkoti tai vastaava huoneisto

Koulu, oppilaitos, päivä-, lasten-, vanhainkoti tai vastaava huoneisto TUNTURI LAPIN Ilmoitus (TsL13 ) 1 (5) Koulu, oppilaitos, päivä-, lasten-, vanhainkoti tai vastaava huoneisto 1. Ilmoituksen aihe 2. Toiminnanharjoittajan yhteystiedot Perustaminen tai käyttöönotto Toiminnan

Lisätiedot

RIIHIMÄEN SEUDUN 1 (6) TERVEYSKESKUKSEN KUNTAYHTYMÄ Ympäristöterveysosasto TsL 13. Ilmoitus 1 (6)

RIIHIMÄEN SEUDUN 1 (6) TERVEYSKESKUKSEN KUNTAYHTYMÄ Ympäristöterveysosasto TsL 13. Ilmoitus 1 (6) Ilmoitus 1 (6) RIIHIMÄEN SEUDUN 1 (6) Koulu, oppilaitos, päivä-, lasten-, vanhainkoti tai vastaava huoneisto 1. Ilmoituksen aihe 2. Toiminnanharjoittajan yhteystiedot Perustaminen tai käyttöönotto Toiminnan

Lisätiedot

2. Yleistä Tilojen suunnittelun lähtökohtana on käytettävä päivähoitoryhmien ja henkilökunnan sekä toiminnan vaatimuksia.

2. Yleistä Tilojen suunnittelun lähtökohtana on käytettävä päivähoitoryhmien ja henkilökunnan sekä toiminnan vaatimuksia. Terveydensuojelu Terveydensuojelujärjestys 15.10.2002 PÄIVÄHOITOYMPÄRISTÖN VAATIMUKSET 1. Johdanto Terveydensuojelulain tarkoituksena on suojella ihmistä elinympäristöstä aiheutuvilta terveyshaitoilta

Lisätiedot

Päivähoito- ja kerhotilojen suunnittelu. Espoon seudun ympäristöterveys Ohje 9.1.2013

Päivähoito- ja kerhotilojen suunnittelu. Espoon seudun ympäristöterveys Ohje 9.1.2013 Päivähoito- ja kerhotilojen suunnittelu Espoon seudun ympäristöterveys Ohje 9.1.2013 ESPOON KAUPUNKI OHJE 2 (12) ESPOON SEUDUN YMPÄRISTÖTERVEYS PÄIVÄHOITO- JA KERHOTILOJEN SUUNNITTELU 16.1.2009 / 1.9.2013

Lisätiedot

Ilmoitus 1 (5) TsL 13. Osoite Postinumero Postitoimipaikka. Huoneiston omistaja

Ilmoitus 1 (5) TsL 13. Osoite Postinumero Postitoimipaikka. Huoneiston omistaja Ilmoitus 1 (5) Kauneushoitola tai vastaava huoneisto 1. Ilmoituksen aihe 2. Toiminnanharjoittajan yhteystiedot Perustaminen tai käyttöönotto Toiminnan olennainen muutos Toiminimi Toiminnanharjoittaja Y-tunnus

Lisätiedot

LASTEN PÄIVÄHOITOTILOJEN SUUNNITTELUOHJE

LASTEN PÄIVÄHOITOTILOJEN SUUNNITTELUOHJE Rovakaaren Ympäristönterveydenhuolto PÄIVÄKODIT LASTEN PÄIVÄHOITOTILOJEN SUUNNITTELUOHJE Terveydensuojelulain tarkoituksena on väestön ja yksilön terveyden ylläpitäminen ja edistäminen sekä ennalta ehkäistä,

Lisätiedot

Perustaminen tai käyttöönotto Toiminnan olennainen muutos. Toiminnanharjoittaja / yhteyshenkilö. Huoneiston omistaja

Perustaminen tai käyttöönotto Toiminnan olennainen muutos. Toiminnanharjoittaja / yhteyshenkilö. Huoneiston omistaja TUNTURI LAPIN Ilmoitus (TsL 13 ) 1(5) Julkinen huvi-, kokoontumis- tai majoitushuoneisto 1 Ilmoituksen aihe 2 Toiminnanharjoittajan yhteystiedot Perustaminen tai käyttöönotto Toiminnan olennainen muutos

Lisätiedot

Yleiseen käyttöön tarkoitettu sauna, uimahalli, kylpylä, kuntosali tai vastaava huoneisto

Yleiseen käyttöön tarkoitettu sauna, uimahalli, kylpylä, kuntosali tai vastaava huoneisto TUNTURI - LAPIN Ilmoitus (TsL13 ) 1 (5) Yleiseen käyttöön tarkoitettu sauna, uimahalli, kylpylä, kuntosali tai vastaava huoneisto 1. Ilmoituksen aihe 2. Toiminnanharjoittajan yhteystiedot Perustaminen

Lisätiedot

PÄIVÄKODIT VARHAISKASVATUSTILOJEN SUUNNITTELUOHJE

PÄIVÄKODIT VARHAISKASVATUSTILOJEN SUUNNITTELUOHJE Rovakaaren Ympäristönterveydenhuolto PÄIVÄKODIT VARHAISKASVATUSTILOJEN SUUNNITTELUOHJE Terveydensuojelulain tarkoituksena on väestön ja yksilön terveyden ylläpitäminen ja edistäminen sekä ennalta ehkäistä,

Lisätiedot

Kampaamo, parturi, kauneushoitola, jalkahoitola tai tatuointi-/lävistysliike. Espoon seudun ympäristöterveys Ohje 27.4.2009

Kampaamo, parturi, kauneushoitola, jalkahoitola tai tatuointi-/lävistysliike. Espoon seudun ympäristöterveys Ohje 27.4.2009 Kampaamo, parturi, kauneushoitola, jalkahoitola tai tatuointi-/lävistysliike Espoon seudun ympäristöterveys Ohje 27.4.2009 ESPOON KAUPUNKI OHJE 2 (6) ESPOON SEUDUN YMPÄRISTÖTERVEYS KAMPAAMON, PARTURIN,

Lisätiedot

RIIHIMÄEN SEUDUN 1 (5) TERVEYSKESKUKSEN KUNTAYHTYMÄ Ympäristöterveysosasto TsL 13. Ilmoitus 1 (5)

RIIHIMÄEN SEUDUN 1 (5) TERVEYSKESKUKSEN KUNTAYHTYMÄ Ympäristöterveysosasto TsL 13. Ilmoitus 1 (5) Ilmoitus 1 (5) RIIHIMÄEN SEUDUN 1 (5) Yleiseen käyttöön tarkoitettu sauna, uimahalli, kylpylä, kuntosali tai vastaava huoneisto 1. Ilmoituksen aihe 2. Toiminnanharjoittajan yhteystiedot Perustaminen tai

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysministeriön valmistelemat uudet säännökset. Vesa Pekkola Ylitarkastaja Sosiaali- ja terveysministeriö

Sosiaali- ja terveysministeriön valmistelemat uudet säännökset. Vesa Pekkola Ylitarkastaja Sosiaali- ja terveysministeriö Sosiaali- ja terveysministeriön valmistelemat uudet säännökset Vesa Pekkola Ylitarkastaja Sosiaali- ja terveysministeriö Asumisterveysohje asetukseksi Soveltamisalue asunnon ja muun oleskelutilan terveydellisten

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 24/ (5) Ympäristökeskus Ympäristöterveysosasto Ympäristöterveyspäällikkö

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 24/ (5) Ympäristökeskus Ympäristöterveysosasto Ympäristöterveyspäällikkö Helsingin kaupunki Pöytäkirja 24/2014 1 (5) 71 Fitness24Seven Oy:n/Fitness24Seven - Sörnäinen kuntosalihuoneiston toiminnan aloittaminen, Vaasankatu 2 HEL 2014-002138 T 11 02 02 01 Päätös Ilmoitus Ilmoituksen

Lisätiedot

Toimipaikan osoite Rysätie 11, PL 2415, 02070 Espoon Kaupunki

Toimipaikan osoite Rysätie 11, PL 2415, 02070 Espoon Kaupunki ESPOON KAUPUNKI TARKASTUSKERTOMUS 1(5) 1. TOIMIJAN JA TOIMIPAIKAN TIEDOT Toimijan nimi (Yrityksen nimi) Espoon kaupunki/sotet Toimijan osoite PL 2415, 02260 Espoo Laskutusosoite Y-tunnus 0101263-6 Puhelin

Lisätiedot

Ympäristölautakunnan hyväksymä tammikuun 10 p:nä 1995. (Ympäristölautakunta hyväksynyt muutokset 18.4.2006)

Ympäristölautakunnan hyväksymä tammikuun 10 p:nä 1995. (Ympäristölautakunta hyväksynyt muutokset 18.4.2006) Helsingin kaupungin terveydensuojelujärjestys Ympäristölautakunnan hyväksymä tammikuun 10 p:nä 1995. (Ympäristölautakunta hyväksynyt muutokset 18.4.2006) 1 Ympäristölautakunta kumonnut 1.1.2005 2 Lintujen

Lisätiedot

Päivähoito- ja kerhotilojen suunnittelu. Espoon seudun ympäristöterveys Ohje 2018

Päivähoito- ja kerhotilojen suunnittelu. Espoon seudun ympäristöterveys Ohje 2018 Päivähoito- ja kerhotilojen suunnittelu Espoon seudun ympäristöterveys Ohje 2018 ESPOON KAUPUNKI OHJE 2 (11) ESPOON SEUDUN YMPÄRISTÖTERVEYS PÄIVÄHOITO- JA KERHOTILOJEN SUUNNITTELU 16.1.2009 /1.9.2013 /17.1.2018

Lisätiedot

PERUSTAMISOHJE PÄIVÄHOITOPAIKAN PERUSTAMINEN. Keski-Uudenmaan ympäristökeskus Järvenpää, Kerava, Mäntsälä, Tuusula

PERUSTAMISOHJE PÄIVÄHOITOPAIKAN PERUSTAMINEN. Keski-Uudenmaan ympäristökeskus Järvenpää, Kerava, Mäntsälä, Tuusula Keski-Uudenmaan ympäristökeskus Järvenpää, Kerava, Mäntsälä, Tuusula PERUSTAMISOHJE PÄIVÄHOITOPAIKAN PERUSTAMINEN Terveydensuojelulain tarkoituksena on suojella ihmistä elinympäristöstä aiheutuvilta terveyshaitoilta

Lisätiedot

Koulu, oppilaitos. Ympäristöpalvelut. Ilmoituksen aihe. Selvitys harjoitettavasta toiminnasta Suunniteltu käyttöönottopäivä

Koulu, oppilaitos. Ympäristöpalvelut. Ilmoituksen aihe. Selvitys harjoitettavasta toiminnasta Suunniteltu käyttöönottopäivä Viranomainen vastaanottanut ilmoituksen Dnro Vastaanottaja Päätöstiedot / 20 Ilmoituksen aihe Selvitys harjoitettavasta toiminnasta Suunniteltu käyttöönottopäivä Ympäristö/ / / 20 Työtilan tai toiminnon,

Lisätiedot

Helposti siivottavan keittiön suunnittelu ja siivouksen organisointi käytännössä Joensuu

Helposti siivottavan keittiön suunnittelu ja siivouksen organisointi käytännössä Joensuu Helposti siivottavan keittiön suunnittelu ja siivouksen organisointi käytännössä Joensuu 13.6.2019 Merja Ahola Ruokapalvelupäällikkö Sodankylän kunta 040 809 4955 Merja.ahola@sodankyla.fi Kukaan ei suunnittele

Lisätiedot

LASTEN PÄIVÄHOITOTILOJEN SUUNNITTELUOHJE

LASTEN PÄIVÄHOITOTILOJEN SUUNNITTELUOHJE LASTEN PÄIVÄHOITOTILOJEN SUUNNITTELUOHJE Terveydensuojelulain tarkoituksena on väestön ja yksilön terveyden ylläpitäminen ja edistäminen sekä ennalta ehkäistä, vähentää ja poistaa sellaisia elinympäristössä

Lisätiedot

RIIHIMÄEN SEUDUN 1 (5) TERVEYSKESKUKSEN KUNTAYHTYMÄ Ympäristöterveysosasto TsL 13. Ilmoitus 1 (5) Toiminnan olennainen muutos

RIIHIMÄEN SEUDUN 1 (5) TERVEYSKESKUKSEN KUNTAYHTYMÄ Ympäristöterveysosasto TsL 13. Ilmoitus 1 (5) Toiminnan olennainen muutos Ilmoitus 1 (5) RIIHIMÄEN SEUDUN 1 (5) Julkinen huvi-, kokoontumis- tai majoitushuoneisto 1 Ilmoituksen aihe Perustaminen tai käyttöönotto 2 Toiminnanharjoittajan yhteystiedot Toiminnan olennainen muutos

Lisätiedot

OMAVALVONTASUUNNITELMAN LAATIMINEN TARJOILUPAIKOILLE Elintarvikelaki 2006/23 20 Omavalvontasuunnitelmavelvollisuus

OMAVALVONTASUUNNITELMAN LAATIMINEN TARJOILUPAIKOILLE Elintarvikelaki 2006/23 20 Omavalvontasuunnitelmavelvollisuus 1 OMAVALVONTASUUNNITELMAN LAATIMINEN TARJOILUPAIKOILLE Elintarvikelaki 2006/23 20 Omavalvontasuunnitelmavelvollisuus Omavalvontasuunnitelmassa pyritään kuvailemaan elintarvikehuoneiston toimintaa mahdollisimman

Lisätiedot

Hoitolaitokset vanhainkodit, lastenkodit, aikuisten päivähoito ym. Espoon seudun ympäristöterveys Ohje 7.10.2009

Hoitolaitokset vanhainkodit, lastenkodit, aikuisten päivähoito ym. Espoon seudun ympäristöterveys Ohje 7.10.2009 Hoitolaitokset vanhainkodit, lastenkodit, aikuisten päivähoito ym. Espoon seudun ympäristöterveys Ohje 7.10.2009 ESPOON KAUPUNKI OHJE 2 (12) ESPOON SEUDUN YMPÄRISTÖTERVEYS HOITOLAITOKSET 7.10.09/ JDE SISÄLLYS

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 11/ (6) Ympäristölautakunta Ytp/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 11/ (6) Ympäristölautakunta Ytp/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 11/2011 1 (6) 272 Elintarvikelain 14 :n mukainen hakemus, Fornie Oy, Malmin kauppatie 18, keittiön hyväksymisestä käyttöön HEL 2011-001191 T 11 02 00 Päätös Päätöksen perustelut

Lisätiedot

Hakemus 1 (5) Hakija täyttää soveltuvin osin Hyväksymishakemus koskee Toiminnan aloittamista Toiminnan olennaista muuttamista Muuta, mitä

Hakemus 1 (5) Hakija täyttää soveltuvin osin Hyväksymishakemus koskee Toiminnan aloittamista Toiminnan olennaista muuttamista Muuta, mitä Hakemus 1 (5) Dnro ja saapumispäivämäärä (viranomainen täyttää) Hakija täyttää soveltuvin osin Hyväksymishakemus koskee Toiminnan aloittamista Toiminnan olennaista muuttamista Muuta, mitä 1. Toimija Toimijan

Lisätiedot

kuvan lähde: ( )

kuvan lähde:  ( ) kuvan lähde: www.hs.fi (9.11.2016) LASTEN PÄIVÄHOITOTILOJEN SUUNNITTELUOHJE Terveydensuojelulain tarkoituksena on väestön ja yksilön terveyden ylläpitäminen ja edistäminen sekä ennalta ehkäistä, vähentää

Lisätiedot

OIVA valvontatietojen julkistaminen

OIVA valvontatietojen julkistaminen OIVA valvontatietojen julkistaminen Oiva- asteikko 2 Miten luet Oivaraporttia Tarkastettavat asiat koottu 18 ryhmään vähittäismyynti ja tarjoilu 1. Omavalvontasuunnitelma 2. Tilojen ja välineiden soveltuvuus,

Lisätiedot

LASTEN PÄIVÄHOITOTILOJEN SUUNNITTELUOHJE

LASTEN PÄIVÄHOITOTILOJEN SUUNNITTELUOHJE LASTEN PÄIVÄHOITOTILOJEN SUUNNITTELUOHJE Terveydensuojelulain tarkoituksena on väestön ja yksilön terveyden ylläpitäminen ja edistäminen sekä ennalta ehkäistä, vähentää ja poistaa sellaisia elinympäristössä

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 12/2015 1 (5) Ympäristölautakunta Etp/2 25.08.2015

Helsingin kaupunki Esityslista 12/2015 1 (5) Ympäristölautakunta Etp/2 25.08.2015 Helsingin kaupunki Esityslista 12/2015 1 (5) 2 Elintarvikelain 13 :n mukainen hakemus Lihakauppa Roslund Ky:n liha-alan laitoksen toiminnan olennaisesta muutoksesta HEL 2015-007493 T 11 02 02 01 Päätösehdotus

Lisätiedot

Liha-alan laitoksen perustaminen

Liha-alan laitoksen perustaminen Liha-alan laitoksen perustaminen Marjo Ruusunen Webinaari, 31.10.2017 Yhteistyössä: Eviran Pk-neuvontahanke ja Lähiruoan valtakunnallinen koordinaatiohanke Yleistä elintarvikeyrityksen perustamisesta Yleisiä

Lisätiedot

ELINTARVIKELAIN 13-15 :N MUKAINEN ELINTARVIKEHUONEISTON HYVÄKSYMIS- HAKEMUS 1 (5)

ELINTARVIKELAIN 13-15 :N MUKAINEN ELINTARVIKEHUONEISTON HYVÄKSYMIS- HAKEMUS 1 (5) 1 (5) Uusi elintarvikehuoneisto Toiminnan / tilojen olennainen muutos Toimijaa koskevat tiedot Elintarvikealan toimijan nimi: Osoite: y-tunnus (tai hlö-tunnus) Kotikunta: Puhelin: Yhteyshenkilö: Fax /

Lisätiedot

Hygieniavaatimukset lasten ruokailussa. Virpi Rossi Johtava ympäristöterveystarkastaja Jyväskylän kaupunki 11.2.2014 Karoliina Väisänen lehtori JAMK

Hygieniavaatimukset lasten ruokailussa. Virpi Rossi Johtava ympäristöterveystarkastaja Jyväskylän kaupunki 11.2.2014 Karoliina Väisänen lehtori JAMK Hygieniavaatimukset lasten ruokailussa Virpi Rossi Johtava ympäristöterveystarkastaja Jyväskylän kaupunki 11.2.2014 Karoliina Väisänen lehtori JAMK 14.2.2014 Ilmoitettu elintarvikehuoneisto Päiväkotien

Lisätiedot

Toiminnanharjoittajan nimi tai toiminimi. Postiosoite

Toiminnanharjoittajan nimi tai toiminimi. Postiosoite Ilmoitus_TsL13_3/v3_9.8.2018 ILMOITUS Terveydensuojelulain (763/1994) 13 :n mukaisesta toiminnasta Ympäristöterveydenhuollon palveluyksikkö DNro ja saapumispäivämäärä (viranomainen täyttää) Ilmoitus pyydetään

Lisätiedot

Hakemus 1 (5) Hakija täyttää soveltuvin osin Hyväksymishakemus koskee Toiminnan aloittamista Toiminnan olennaista muuttamista Muuta, mitä

Hakemus 1 (5) Hakija täyttää soveltuvin osin Hyväksymishakemus koskee Toiminnan aloittamista Toiminnan olennaista muuttamista Muuta, mitä Hakemus 1 (5) Dnro ja saapumispäivämäärä (viranomainen täyttää) Hakija täyttää soveltuvin osin Hyväksymishakemus koskee Toiminnan aloittamista Toiminnan olennaista muuttamista Muuta, mitä 1. Toimija Toimijan

Lisätiedot

(Viranomainen täyttää) Dnro Vastaanottaja Päätöstiedot

(Viranomainen täyttää) Dnro Vastaanottaja Päätöstiedot HAKEMUS Elintarvikelain (23/2006) 14 :n /tai 21 :n mukainen elintarvikehuoneiston /tai omavalvontasuunnitelman hyväksymishakemus: Elintarvikkeiden myynti Viranomainen vastaanottanut / 20 (Viranomainen

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 29/ (5) Ympäristökeskus Ympäristöterveysosasto Ympäristöterveyspäällikkö

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 29/ (5) Ympäristökeskus Ympäristöterveysosasto Ympäristöterveyspäällikkö Helsingin kaupunki Pöytäkirja 29/2015 1 (5) 68 Daghemmet Anna -päiväkodin toiminnan olennainen muuttaminen, Toinen linja 12 A HEL 2015-007390 T 11 02 02 01 Päätös Ilmoitus Ilmoituksen tekijä päätti hyväksyä

Lisätiedot

RYHMÄPERHEPÄIVÄKOTIEN YLLÄPITOSIIVOUS

RYHMÄPERHEPÄIVÄKOTIEN YLLÄPITOSIIVOUS TARJOUSPYYNTÖ / LIITE 4 B 2 1 (6) Ryhmäperhepäiväkotien ylläpitosiivouksen palvelukuvaus 18.4.2012 1751/02.08.00/2012 RYHMÄPERHEPÄIVÄKOTIEN YLLÄPITOSIIVOUS RYHMÄ- JA LEPOHUONEET Paperi- ja saippua-annostelijat

Lisätiedot

Asumisterveysasetus Vesa Pekkola Ylitarkastaja Sosiaali- ja terveysministeriö

Asumisterveysasetus Vesa Pekkola Ylitarkastaja Sosiaali- ja terveysministeriö Asumisterveysasetus 2015 26.3.2015 Vesa Pekkola Ylitarkastaja Sosiaali- ja terveysministeriö Asumisterveysohje muutetaan perustuslain mukaisesti asetukseksi 32 1 momentti; Asuntoja, yleisiä alueita ja

Lisätiedot

Hakija täyttää soveltuvin osin Hyväksymishakemus koskee toiminnan aloittamista toiminnan olennaista muuttamista muuta, mitä?

Hakija täyttää soveltuvin osin Hyväksymishakemus koskee toiminnan aloittamista toiminnan olennaista muuttamista muuta, mitä? 1 (5) HAKEMUS Elintarvikelain (23/2006) 13 2mom.:n mukainen toimijan elintarvikehuoneiston hyväksymishakemus KALA-ALAN LAITOS Dnro ja saapumispäivämäärä (viranomainen täyttää) Hakija täyttää soveltuvin

Lisätiedot

KALA-ALAN LAITOS Dnro (viranomainen täyttää)

KALA-ALAN LAITOS Dnro (viranomainen täyttää) HAKEMUS Elintarvikelain (23/2006) 13 2mom.:n mukainen toimijan elintarvikehuoneiston hyväksymishakemus KALA-ALAN LAITOS Dnro (viranomainen täyttää) 1 (5) Hakija täyttää soveltuvin osin Hyväksymishakemus

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 4/2015 1 (5) Ympäristökeskus Ympäristöterveysosasto 03.02.2015 Ympäristöterveyspäällikkö

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 4/2015 1 (5) Ympäristökeskus Ympäristöterveysosasto 03.02.2015 Ympäristöterveyspäällikkö Helsingin kaupunki Pöytäkirja 4/2015 1 (5) 6 LadyLine Hakaniemi kuntosalihuoneiston toiminnan aloittaminen, Kolmas linja 2 HEL 2014-014314 T 11 02 02 01 Päätös Ilmoitus Ilmoituksen tekijä päätti hyväksyä

Lisätiedot

Laukaan ympäristöterveydenhuolto

Laukaan ympäristöterveydenhuolto 1 (5) Laukaan ympäristöterveydenhuolto HAKEMUS Elintarvikelain (23/2006) 13 2mom.:n mukainen toimijan elintarvikehuoneiston hyväksymishakemus Eläimistä saatavia elintarvikkeita ennen vähittäismyyntiä käsittelevä

Lisätiedot

Hakija täyttää soveltuvin osin Hyväksymishakemus koskee toiminnan aloittamista toiminnan olennaista muuttamista muuta, mitä?

Hakija täyttää soveltuvin osin Hyväksymishakemus koskee toiminnan aloittamista toiminnan olennaista muuttamista muuta, mitä? 1 (5) HAKEMUS Elintarvikelain (23/2006) 13 2mom.:n mukainen toimijan elintarvikehuoneiston hyväksymishakemus KALA-ALAN LAITOS Dnro (viranomainen täyttää) Hakija täyttää soveltuvin osin Hyväksymishakemus

Lisätiedot

Heinon Tukku Oy, Vanha Talvitie 2, 00580 Helsinki

Heinon Tukku Oy, Vanha Talvitie 2, 00580 Helsinki Helsingin kaupunki Esityslista 12/2015 1 (5) 3 Elintarvikelain 13 pykälän mukainen hakemus Heinon Tukku Oy:n liha-, kala- ja maitoalan laitoksen toiminnan olennaisesta muutoksesta HEL 2015-006929 T 11

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) Ympäristökeskus Ympäristöterveysosasto Ympäristöterveyspäällikkö

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) Ympäristökeskus Ympäristöterveysosasto Ympäristöterveyspäällikkö Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) 77 Päiväkoti Kotikallion ryhmä Hermannin toiminnan aloittaminen, Hämeentie 85-89 HEL 2016-000680 T 11 02 02 01 Päätös Ilmoitus Ilmoituksen tekijä päätti hyväksyä varhaiskasvatusviraston

Lisätiedot

Keraaminen Lämpöpuhallin VV 21 CA Käyttöohje

Keraaminen Lämpöpuhallin VV 21 CA Käyttöohje Keraaminen Lämpöpuhallin VV 21 CA Käyttöohje Tuotteen ominaisuudet 2 tehotasoa 800W/1200W PTC-lämpöelementti Alhainen melutaso Kaksinkertainen ylikuumenemissuoja Kaatumissuoja Irroitettava ilmansuodatin

Lisätiedot

Tekniikka ja ympäristö 16.3.2012

Tekniikka ja ympäristö 16.3.2012 HYVINKÄÄN KAUPUNGIN TERVEYDENSUOJELUOHJE 1. ELINTARVIKEHUONEISTON SUUNNITTELU Esimerkiksi elintarvikemyymälät, ravintolat, kahvilat, kioskit, leipomot, eineskeittiöt ja elintarvikevarastot ovat elintarvikehuoneistoja,

Lisätiedot

Hämeenlinna

Hämeenlinna Hämeenlinna 24.5.2016 MIKÄ OIVA? Valtakunnallista uutta elintarvikevalvonnan tietojen julkistamisjärjestelmää kutsutaan Oivaksi. Valvontatietojen julkistaminen perustuu elintarvikelakiin (23/2006). MIKÄ

Lisätiedot

ASEMAKAAVAMERKINNÄT JA -MÄÄRÄYKSET Yhdyskuntateknistä huoltoa palvelevien rakennusten ja laitosten alue.

ASEMAKAAVAMERKINNÄT JA -MÄÄRÄYKSET Yhdyskuntateknistä huoltoa palvelevien rakennusten ja laitosten alue. ASEMAKAAVAMERKINNÄT JA -MÄÄRÄYKSET AKR AP AO AO-33 YL VL VL-7 ET W 0020500 Asuinkerros- ja rivitalojen korttelialue. 0030000 Asuinpientalojen korttelialue. 0050000 Erillispientalojen korttelialue. 0050033

Lisätiedot

Ympäristöpalvelut Toiminta-alue: Akaa, Urjala, Valkeakoski

Ympäristöpalvelut Toiminta-alue: Akaa, Urjala, Valkeakoski Viranomainen vastaanottanut ilmoituksen / 20 Ilmoituksen aihe Selvitys harjoitettavasta toiminnasta Suunniteltu käyttöönottopäivä Dnro Ympäristö/ / Vastaanottaja Päätöstiedot / 20 Työtilan tai toiminnon,

Lisätiedot

ELINTARVIKEHUONEISTON RAKENTAMISEN JA PERUSKORJAUKSEN SUUNNITTELUOHJE

ELINTARVIKEHUONEISTON RAKENTAMISEN JA PERUSKORJAUKSEN SUUNNITTELUOHJE ELINTARVIKEHUONEISTON RAKENTAMISEN JA PERUSKORJAUKSEN SUUNNITTELUOHJE Jyväskylän kaupunki Väinönkatu 1a, B 4 krs. 40100 Jyväskylä 1 SISÄLTÖ 1 JOHDANTO...2 2 VESIPISTEET JA VIEMÄRÖINTI...3 3 PINNAT...3

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 15/ (7) Ympäristölautakunta Ytp/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 15/ (7) Ympäristölautakunta Ytp/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 15/2012 1 (7) 309 Lagerblad Foods Oy, elintarvikelain mukainen hakemus, Lagerblad Foods Oy liha- ja kala-alan laitoksen olennaisesta muutoksesta HEL 2012-013788 T 11 02 00

Lisätiedot

OHJE 28.11.2012 RAVITSEMISLIIKKEIDEN VAATIMUSTEN PÄÄPERIAATTEET SISÄLLYSLUETTELO

OHJE 28.11.2012 RAVITSEMISLIIKKEIDEN VAATIMUSTEN PÄÄPERIAATTEET SISÄLLYSLUETTELO OHJE 28.11.2012 RAVITSEMISLIIKKEIDEN VAATIMUSTEN PÄÄPERIAATTEET SISÄLLYSLUETTELO 1. Ilmoitus 2. Ravitsemisliikkeiden varustetaso 2.1. Keittiö 2.2. Henkilökunnan käymälä- ja sosiaalitilat 2.3. Asiakkaiden

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (7) Ympäristökeskus Ympäristöterveysosasto Ympäristöterveyspäällikkö

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (7) Ympäristökeskus Ympäristöterveysosasto Ympäristöterveyspäällikkö Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (7) 219 Parturi-Kampaamo Colorin toiminnan aloittaminen, Tyynylaavankuja 2 HEL 2016-013961 T 11 02 02 01 Päätös Ilmoitus Ilmoituksen tekijä päätti hyväksyä toiminimen Parturi-Kampaamo

Lisätiedot

TERVEYDENSUOJELUJÄRJESTYS

TERVEYDENSUOJELUJÄRJESTYS TERVEYDENSUOJELUJÄRJESTYS Sosiaali- ja terveyslautakunta hyväksynyt 7.4.2009 Voimaantulopäivä 1.6.2009 Rauman kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta antaa tässä terveydensuojelujärjestyksessä määräyksiä

Lisätiedot

1:1000 1596. 2443 m2. 2514 m2. 2678 m2 MITTAKAAVA ASEMAKAAVA MUODOSTUMINEN

1:1000 1596. 2443 m2. 2514 m2. 2678 m2 MITTAKAAVA ASEMAKAAVA MUODOSTUMINEN ntie Kettuvaa Tiluskaari Pihaportintie Lypsytarha Lohkotie Palstatie Ahorannantie Aholaidantie Pikkutilantie Saviahonkatu Peltotilkuntie AKR AKR W 7 8 9 0 as s as as as as as as as as e=0. e=0. TONTTIJAKOLASKELMA

Lisätiedot

9.11.2015 GLUTEENITTOMIEN LEIVONNAISTEN VALVONTAPROJEKTI 2015

9.11.2015 GLUTEENITTOMIEN LEIVONNAISTEN VALVONTAPROJEKTI 2015 GLUTEENITTOMIEN LEIVONNAISTEN VALVONTAPROJEKTI 2015 Ravintoloiden ja kahviloiden sekä suurtalouksien ja leipomoiden itse valmistamien gluteenittomien leivonnaisten gluteenipitoisuudet olivat vaatimusten

Lisätiedot

Elintarvikkeiden myynti ja hygieniavaatimukset. Mari Mäenpää

Elintarvikkeiden myynti ja hygieniavaatimukset. Mari Mäenpää Elintarvikkeiden myynti ja hygieniavaatimukset Mari Mäenpää Milloin ilmoitusta ei tarvita Ilmoitusta ei tarvita, jos toiminnan riskit ovat elintarviketurvallisuuden kannalta vähäisiä tai jos alkutuotantotoimija,

Lisätiedot

Siivouspalvelujen palvelukuvaus

Siivouspalvelujen palvelukuvaus Siivouspalvelujen palvelukuvaus Tarvasmäen päiväkoti, Versotie 1, 13300 Hämeenlinna Tuulikaappi Ovista ja ovenpielistä likaantuneiden kohtien pyyhintä Kura-aikoina mattojen imurointi joka päivä; Muina

Lisätiedot

Sosiaalialan laitokset ja huoneistot vanhainkodit, lastenkodit, aikuisten päivähoito yms. Espoon seudun ympäristöterveys Ohje 6.2.

Sosiaalialan laitokset ja huoneistot vanhainkodit, lastenkodit, aikuisten päivähoito yms. Espoon seudun ympäristöterveys Ohje 6.2. Sosiaalialan laitokset ja huoneistot vanhainkodit, lastenkodit, aikuisten päivähoito yms. Espoon seudun ympäristöterveys Ohje 6.2.2017 ESPOON KAUPUNKI OHJE 2 (9) ESPOON SEUDUN YMPÄRISTÖTERVEYS HOITOLAITOKSET

Lisätiedot

RAKENTEELLINEN SUOJAUS. Rakenteellinen suojaus on ehkäisevää vahingontorjuntaa, joka toteutetaan valitsemalla tarkoituksenmukaiset rakenteet

RAKENTEELLINEN SUOJAUS. Rakenteellinen suojaus on ehkäisevää vahingontorjuntaa, joka toteutetaan valitsemalla tarkoituksenmukaiset rakenteet SUOJAUKSET T-110.5610 Henkilöstö- ja toimitilaturvallisuus - Kuorisuojaus Harri Koskenranta 19.3.2007 UHKAT VAHINGOT T-110.5610/Koskenranta 2 RAKENTEELLINEN SUOJAUS Rakenteellinen suojaus on ehkäisevää

Lisätiedot

T-110.5610 Henkilöstö- ja toimitilaturvallisuus - Kuorisuojaus. Harri Koskenranta 19.3.2007

T-110.5610 Henkilöstö- ja toimitilaturvallisuus - Kuorisuojaus. Harri Koskenranta 19.3.2007 T-110.5610 Henkilöstö- ja toimitilaturvallisuus - Kuorisuojaus Harri Koskenranta 19.3.2007 SUOJAUKSET UHKAT VAHINGOT T-110.5610/Koskenranta 2 RAKENTEELLINEN SUOJAUS Rakenteellinen suojaus on ehkäisevää

Lisätiedot

RAKENTEELLINEN SUOJAUS. Rakenteellinen suojaus on ehkäisevää vahingontorjuntaa, joka toteutetaan valitsemalla tarkoituksenmukaiset rakenteet

RAKENTEELLINEN SUOJAUS. Rakenteellinen suojaus on ehkäisevää vahingontorjuntaa, joka toteutetaan valitsemalla tarkoituksenmukaiset rakenteet SUOJAUKSET T-110.5610 Henkilöstö- ja toimitilaturvallisuus - Kuorisuojaus Harri Koskenranta 14.3.2006 UHKAT VAHINGOT T-110.5610/Koskenranta 2 RAKENTEELLINEN SUOJAUS Rakenteellinen suojaus on ehkäisevää

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) Ympäristökeskus Ympäristöterveysosasto Ympäristöterveyspäällikkö

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) Ympäristökeskus Ympäristöterveysosasto Ympäristöterveyspäällikkö Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) 113 Konepajan Brunon toiminnan aloittaminen, Aleksis Kiven katu 17 A HEL 2016-005424 T 11 02 02 01 Päätös Ilmoitus Ilmoituksen tekijä päätti hyväksyä Konepajan Bruno

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 17/ (7) Ympäristölautakunta Ytp/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 17/ (7) Ympäristölautakunta Ytp/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 17/2012 1 (7) 348 Heinon Tukku Oy, elintarvikelain mukainen hakemus liha-alan laitoksen olennaisesta muutoksesta ja kala- ja maitoalan laitoksen hyväksymisestä HEL 2012-010314

Lisätiedot

Elintarvikealan pk-yritysten neuvontaa koskeva selvitys ja koulutusohjelma- projekti PK-Yrittäjien koulutus ELINTARVIKELAINSÄÄDÄNNÖSTÄ

Elintarvikealan pk-yritysten neuvontaa koskeva selvitys ja koulutusohjelma- projekti PK-Yrittäjien koulutus ELINTARVIKELAINSÄÄDÄNNÖSTÄ Elintarvikealan pk-yritysten neuvontaa koskeva selvitys ja koulutusohjelma- projekti PK-Yrittäjien koulutus ELINTARVIKELAINSÄÄDÄNNÖSTÄ 2.11 Seinäjoki, 9.11 Kuopio, 17.11 Hämeenlinna, 19.1. 2012 Rovaniemi

Lisätiedot

Miten parannan sisäilman laatua?

Miten parannan sisäilman laatua? Miten parannan sisäilman laatua? Tuula Syrjänen DI, rakennusterveysasiantuntija 17/05/2014 Mitä on hyvä sisäilma? Sisäilma on hyvää, jos suurin osa rakennuksen käyttäjistä on tyytyväisiä sisäilman laatuun

Lisätiedot

Valvontakohdetyypin tarkastusten yleinen sisältö liite II / 1 1 (5)

Valvontakohdetyypin tarkastusten yleinen sisältö liite II / 1 1 (5) 1 (5) Julkiset huvi- ja kokoontumishuoneistot (lasten ja nuorten kohteet: kerhoja nuorisotilat, leirikeskukset, lasten iltapäiväkerhot ja sisäleikkipuistot) Yleinen siisteys, siivousohjelma ja välineet

Lisätiedot

RAKENNUSTAPASELOSTE As Oy Kuopion Rantakerttu Osoite: Asuntoja: Autokatospaikkoja: PIHA-ALUE JULKISIVUT JA VESIKATE IKKUNAT OVET VÄLISEINÄT SEINÄPINNAT KATTOPINNAT LATTIAPINNAT KALUSTEET VARUSTEET KODINKONEET

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (10) Ympäristökeskus 28/2014 Ympäristöterveysosasto Ympäristöterveyspäällikkö

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (10) Ympäristökeskus 28/2014 Ympäristöterveysosasto Ympäristöterveyspäällikkö Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (10) 79 Kauneus&komeus, parturi-kampaamon ja kauneushoitolan toiminnan aloittaminen, Otavantie 5, 00200 Helsinki HEL 2014-009377 T 11 02 02 01 Päätös Ilmoitus Ilmoituksen

Lisätiedot

Terveen talon ilmanvaihto

Terveen talon ilmanvaihto Terveen talon ilmanvaihto DI. Terveellisen ja viihtyisän sisäympäristön haasteet asunnoissa Lämpöolosuhteet talvella vetää, kesällä on kuuma Ilman laatu riittämätön ilmanvaihto yli puolessa asunnoista

Lisätiedot

PORONLIHAN SUORAMYYJÄN OMAVALVONTASUUNNITELMA

PORONLIHAN SUORAMYYJÄN OMAVALVONTASUUNNITELMA PORONLIHAN SUORAMYYJÄN OMAVALVONTASUUNNITELMA Paliskuntain yhdistys 2013 Sisällysluettelo Ilmoitus poronlihan suoramyynnistä - viranomaiselle... 2 Ilmoitus poronlihan suoramyynnistä oma kappale... 3 Omavalvontasuunnitelma...

Lisätiedot

PORONLIHAN SUORAMYYJÄN OMAVALVONTASUUNNITELMA

PORONLIHAN SUORAMYYJÄN OMAVALVONTASUUNNITELMA PALISKUNTAIN YHDISTYS, 2008 PORONLIHAN SUORAMYYJÄN OMAVALVONTASUUNNITELMA SISÄLLYSLUETTELO sivu Ilmoitus poronlihan suoramyynnistä valvontaviranomaiselle 1 Ilmoitus poronlihan suoramyynnistä, toimijan

Lisätiedot

Ilmanvaihto kerrostalo /rivitalo

Ilmanvaihto kerrostalo /rivitalo Ilmanvaihto kerrostalo /rivitalo Millaista on hyvä sisäilma? Rakennus on suunniteltava ja rakennettava kokonaisuutena siten, että oleskeluvyöhykkeellä saavutetaan kaikissa tavanomaisissa sääoloissa ja

Lisätiedot

Elintarvikehuoneiston rakenteelliset vaatimukset

Elintarvikehuoneiston rakenteelliset vaatimukset Elintarvikehuoneiston rakenteelliset vaatimukset JIK-peruspalveluliikelaitoskuntayhtymä Elintarvikehuoneiston rakenteelliset vaatimukset 1 Sisältö 1 Tilojen suunnittelu... 2 2 Työskentelytilat... 2 3 Kylmäsäilytys

Lisätiedot

Hakemus toimitetaan Oulunkaaren johtavalle eläinlääkärille vähintään 60 päivää ennen toiminnan suunniteltua aloittamisajankohtaa.

Hakemus toimitetaan Oulunkaaren johtavalle eläinlääkärille vähintään 60 päivää ennen toiminnan suunniteltua aloittamisajankohtaa. 1 (5) OULUNKAAREN YMPÄRISTÖPALVELUT PL 10 93101 Pudasjärvi ymparistopalvelut@pudasjarvi.fi Faksi: (08) 823 453 HAKEMUS Elintarvikelain (23/2006) 13 2mom.:n mukainen toimijan elintarvikehuoneiston hyväksymishakemus

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (6) Ympäristökeskus Ympäristöterveysosasto Ympäristöterveyspäällikkö

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (6) Ympäristökeskus Ympäristöterveysosasto Ympäristöterveyspäällikkö Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (6) 129 Alexandra B kampaamohuoneiston toiminnan aloittaminen, Mannerheimintie 55 HEL 2016-008027 T 11 02 02 01 Päätös Ilmoitus Ilmoituksen tekijä päätti hyväksyä Tmi Benita

Lisätiedot

Lihalaitoksen perustaminen. Leena Oivanen Ajankohtaista ruoka-alalla koulutuskiertue 2018

Lihalaitoksen perustaminen. Leena Oivanen Ajankohtaista ruoka-alalla koulutuskiertue 2018 Lihalaitoksen perustaminen Leena Oivanen 9. 11.4.2018 Ajankohtaista ruoka-alalla koulutuskiertue 2018 Mistä neuvoja lihalaitoksen perustamiseen? Neuvontaa saa mm. kunnan elintarvikevalvonnasta ja neuvontaorganisaatioilta

Lisätiedot

MÄÄRÄYS KORJATA ELINTARVIKEHUONEISTOSSA TODETUT PUUTTEET ELINTARVIKELAIN 55 :N NOJALLA, RAVINTOLA CHAO YANG, LOVIISA

MÄÄRÄYS KORJATA ELINTARVIKEHUONEISTOSSA TODETUT PUUTTEET ELINTARVIKELAIN 55 :N NOJALLA, RAVINTOLA CHAO YANG, LOVIISA Terveydensuojelujaosto 43 16.06.2015 MÄÄRÄYS KORJATA ELINTARVIKEHUONEISTOSSA TODETUT PUUTTEET ELINTARVIKELAIN 55 :N NOJALLA, RAVINTOLA CHAO YANG, LOVIISA TERVSJST 16.06.2015 43 Valmistelu ja lisätiedot:

Lisätiedot

Vanhan kiinteistön ilmanvaihdon ongelmakohdat Ilmanvaihdon tavoite asunnoissa Ilmanvaihdon toiminta vanhoissa asuinkerrostaloissa Ongelmat

Vanhan kiinteistön ilmanvaihdon ongelmakohdat Ilmanvaihdon tavoite asunnoissa Ilmanvaihdon toiminta vanhoissa asuinkerrostaloissa Ongelmat Vanhan kiinteistön ilmanvaihdon ongelmakohdat Ilmanvaihdon tavoite asunnoissa Ilmanvaihdon toiminta vanhoissa asuinkerrostaloissa Ongelmat TARMOn ilmanvaihtoilta taloyhtiölle 28.10.2013 Päälähde: Käytännön

Lisätiedot