Internet-tiedonhaku ja Googlen edistynyt käyttö

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Internet-tiedonhaku ja Googlen edistynyt käyttö"

Transkriptio

1 Kiravo - kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär - biblioteket som ett öppet lärcentrum MT Internet-tiedonhaku ja Googlen edistynyt käyttö Tavoite Tavoitteena on oppia arvioimaan kriittisesti verkkotiedonlähteitä, tehdä edistyneempää tiedonhakua sekä tutustua googlen lisäksi muihin hakukoneisiin. Sisältö Internet-tiedonhaun ja -tiedon luonteesta Internet-tiedonlähteiden arviointi Hakukoneiden toiminta Googlen perushausta tarkennettuun hakuun Vaihtoehtoisia hakukoneita Syvä verkko Internet-tiedonhaun luonteesta Surffaileminen netissä ja googlettaminen on arkipäiväinen tapamme hakea tietoa. Tiedon määrä internetissä on valtavaa ja jatkuvasti kasvavaa. Saatamme kokea infoähkyä ja ahdistuneisuuttakin hakiessamme luotettavaa tietoa, jossa erityyppinen tieto mm. asiantuntijan ja amatöörin tuottamat tekstit ovat onnellisesti sekaisin samassa paikassa. Internet-tiedon maailmassa tarvitaan kehittyneitä tiedonhakutaitoja: hakea, seuloa ja arvioida kriittisesti internetin erilaisia sisältöjä. Googlaamisen helppous Tiedon hakemisesta netistä on tullut mekaanista toimintaa, jota harvoin pysähdymme miettimään. Osaamme sujuvasti kirjoittaa muutaman hakusanan hakukoneeseen ja ajattelemme tiedonhaun olevan hyvin helppoa, koska tuloksia näyttää useimmiten tulevan tuhansia. Hakutulokset eivät kuitenkaan ole asiantuntijan vaan koneen tekemiä valintoja meille ja saatamme helposti tarttua ensimmäisiin hakutuloksiin. Hakutuloksen saamisen jälkeen tiedonhakijan on kuitenkin arvioitava, voiko tiedonlähdettä käyttää ja onko se luotettava. Vähimmän vaivan periaate Arjen kiireessä ei monesti kyseenalaisteta tapoja hakea tietoa vaan toimitaan helposti tutuiksi tulleilla vaivattomilla tavoilla. Muutaman hakusanan käytön sijaan voisimme saada paljon täsmennetympiä hakutuloksia, kun käyttäisimme enemmän hakusanoja ja rajauksia. Emme myöskään usein pysähdy miettimään, miten hakukone toimii ja miten se itse asiassa manipuloi hakutulosta mm. sijaintimme ja hakuhistoriamme perusteella.

2 Sivu 2 / 10 Internet-tiedon olemus Perinteinen painettu kirja- ja lehtimuotoinen tieto on toimitettua ja asiantuntijoiden tekemää. Tällöin julkaisukynnys on ollut verrattain korkea. Internetissä julkaisemisen kynnys on matala. Siellä voi julkaista kuka tahansa mitä tahansa, koska julkaisua valvovaa elintä tai ennakkosensuuria ei ole. Silti internetissä julkaiseminen ei ole täysin vapaata, vaan esimerkiksi erilaiset tahot tai palvelut valvovat ja rajoittavat sitä, mitä heidän sivuillaan saa julkaista. Myös laiton ja palveluiden sääntöjä loukkaava aineisto poistetaan. Tästä julkaisemisen vapaudesta internetissä seuraa se, että pitää olla erityisen tarkka, onko tieto luotettavaa. Internetistä löytyy helposti tietoa ajankohtaisista aiheista, koska verkossa tiedon päivittäminen on nopeaa ja helppoa. Toisaalta internetistä saattaa löytyä tietoa marginaalisista aiheista, joista ei ole koskaan kirjoitettu yhtään lehtiartikkelia tai kirjaa. Internetissä julkaistaan myös paljon tieteellisiä artikkeleita, viranomaisten raportteja ja selvityksiä pdf-muodossa.. Internetistä saa myös mielipidetietoa esimerkiksi kartoitettaessa muiden kokemuksia palveluista. Tieto ei internetissä aina ole kaikille julkista, vaan siellä on myös salasanojen takana olevaa suojattua ja maksullista tietoa. Tietoa julkaistaan internetissä globaalisti, mutta tiedon tuottamisessa painottuu englanninkielinen aineisto. Maapallon väestöstä internetiä käyttää vain joka kolmas (32,7%), kun taas suomalaisista runsas 88% käyttää nettiä. (tilanne 12/2011). Lähde: Internet Usage Statistics Internet-tiedonlähteiden arviointi Tiedonlähteiden luotettavuuden arviointi on olennainen osa tiedonhankintaa. Tämä on erityisen tärkeää, jos aiotaan käyttää tietoa esim. ammatillisesti tai tutkimuksessa. Jos haluaa pelkän yleiskäsityksen aiheesta, usein perusteellista arviointia ei tarvitse, vaan voi hyvin käyttää esimerkiksi Wikipediaa. Seuraavassa on yleisiä kriteereitä ja kysymyksiä, mitä pitäisi esittää arvioitaessa verkkolähteiden luotettavuutta. 1. Tekijän asiantuntemus Kuka on sivuston tekijä (henkilö/yhteisö)? Onko tekijän yhteystiedot mainittu? Annetaanko tekijän pätevyydestä tietoja sivustolla? Millainen maine tekijän taustaorganisaatiolla on? Viranomaisten, yliopistojen ja muiden vastaavien tiedontuottajien ylläpitämät sivut ovat usein keskimääräistä luotettavimpia. 2. Tiedonlähteen objektiivisuus ja kattavuus

3 Sivu 3 / 10 Mikä tarkoitus tiedon tuottamisella on ollut? Kenelle sivu on suunnattu? Ovatko mielipiteet, mainonta ja faktat eroteltu toisistaan? Sisältyykö tietoon ideologisia tai poliittisia painotuksia? Onko tiedonlähde kattava esitys aiheesta? Mitä asioita aiheesta on jätetty käsittelemättä? 3. Tiedon oikeellisuus Onko sivulla oleva tieto paikkansa pitävää, luotettavaa ja virheetöntä? Onko sivustolla lähdeluetteloa? Onko lähteet mainittu? Onko sivuston kieliasu virheetöntä? Löytyykö vastaavaa tietoa muista lähteistä? 4. Ajantasaisuus Milloin tiedonlähde on julkaistu internetissä? Päivitetäänkö sivustoa säännöllisesti? Onko käsiteltävä aihe sellainen, että se vaatii jatkuvaa päivittämistä? Toimivatko linkit? Verkkosivujen arviointiharjoituksia Seuraavia tehtäviä voi hyödyntää internet-tiedonlähteiden lähdekritiikki-osiossa. Terveyteen liittyvien internet-tiedonlähteiden arviointi -tehtävä Arvioi kriittisesti verkkosivuja seuraavien kysymysten avulla ja mieti samalla kumpaa sivustoa kannattaisi ennemminkin käyttää esim. esitelmän teossa. Tiedonlähteen tuottamisen tarkoituksen ja tiedon oikeellisuuden arviointi Rokotusinfo.fi Terveyskirjasto Mihin tarkoitukseen sivusto on tehty? Onko tieto perusteltu esim. tutkimustiedolla?

4 Sivu 4 / 10 Yritetäänkö siinä vakuutella yleisöä tai myydä jotain? Esitetäänkö sivustolla yleistyksiä tai yksinkertaistetaanko asiaa liikaa? Tiedon ajantasaisuus Rokotusinfo.fi Terveyskirjasto Milloin sivu on julkaistu ja/tai päivitetty? Tekijän asiantuntemus Rokotusinfo.fi Terveyskirjasto Onko selvää kuka on verkkosivun tekijä? Onko sivuston tuottaja töissä organisaatiossa, jolla on asiantuntemusta kyseisestä tiedon alueesta? Onko sivuston tekijä tuonut selvästi esiin, millä tavoin hän on asiantuntija sivulla käsittelemässään aiheessa?

5 Sivu 5 / 10 Löytyykö tekijästä tietoa internetistä? Onko hänet mainittu muissa lähteissä? Ruokavalioihin liittyvien tiedonlähteiden arviointi -tehtävä Valitse jokin seuraavista ruokavalioista tai dieeteistä ja hae siitä tietoa Googlesta: - karppaus tai vähähiilihydraattinen ruokavalio - veriryhmädieetti - GI-dieetti - Atkinsin dieetti - Zone-dieetti Valitse kahdelta ensimmäiseltä hakutulossivulta mielestäsi äkkiseltään luotettava tiedonlähde ja arvioi valitsemaasi tiedonlähdettä seuraavien kysymysten avulla: Kuka on tiedonlähteen kirjoittaja? Milloin tiedonlähde on julkaistu tai päivitetty? Kenelle tiedonlähde on suunnattu? Onko sisältö objektiivista? Onko sisällössä ristiriitaisuutta? Mistä löytyisi luotettavaa tietoa aiheesta? Hakukoneiden toiminta Kun netissä julkaistaan blogikirjoitus tai verkkosivu, niin internetiä haravoivat automaattiset hakurobotit, jotka saattavat ottaa kirjoituksen haaviinsa. Googlen ohjelma Googlebot seuraa erityisesti sivuja, joissa on paljon linkityksiä tai johon on myös linkitetty paljon. Googlella on valtava määrä tietokoneita verkon miljardien sivujen noutamista (eli indeksointia) varten. Indeksoinnissa Googlebot etsii uusia ja päivitettyjä sivuja Googlen hakemistoon lisäämistä varten. Google ottaa kuvakaappauksen jokaisesta tutkitusta sivusta selatessaan internetiä, ja tallentaa välimuistiin tiedoston siltä varalta että tärkeä sivu ei olekaan toiminnassa. Google ei indeksoi kaikkea, mitä netissä on. Tämä tarkoittaa sitä, että kun haet Googlella tietoa, se ei hae tietoa koko internetistä vaan välimuistissaan olevasta sisällöstä. Hakiessasi tietoa Googlella se tarjoaa valmiiksi erilaisia hakusanaehdotuksia. Hakutulokseen sovelletaan Googlen omia suodatuksia. Google voi painottaa myös trendikkäitä hakutuloksia, jos haetaan tietoa aiheesta, josta on paljon haettu viime aikoina. Google voi myös tuoda hakutulokseen verkkosivuja, joissa olet aiemmin vieraillut, ellet poista selaimen verkkohistoriaa. Google personalisoi hakutuloksia:

6 Sivu 6 / 10 sen mukaan, mitä olet hakenut aiemmin. Hakutuloksesi saattaa erota muiden hakutuloksista tämän takia Halutessasi objektiivisempaa ja yleispätevämpää hakutulosta voit poistaa verkkohistorian tallentumisen käytöstä kirjautumalla Google-tiliisi Hakutuloksesi personoituu joka tapauksessa sen mukaan, mitä selaimen evästeisiin on tallentunut. Voit poistaa nämä personoinnit Googlen hakusivulla oikeasta yläkulmasta rataskohdasta ja valitsemalla verkkohistoria. Verkkosivujen ranking-järjestys hakutuloksessa Tavallisessa tiedonhaussa hakukoneet seulovat internet-sivuja ja ajan myötä sivustoille kehittyy eräänlainen ranking-järjestys. Sivuston nouseminen hakutuloksen kärkeen johtuu osaltaan sivuston linkityksen paljoudesta. Hakutulosten järjestys muuttuu hitaasti. Google perustaa hakutuloksensa perustaen sivujen linkityksen runsauteen seuraavasti: 1. Wikipedia nousee Googlen hakutuloksissa kärkeen, koska se sisältää sekä paljon linkkejä että siihen on verkossa myös paljon linkitetty. Sen tiedollisesta luotettavuudesta voidaan olla montaa eri mieltä. Google ei siis järjestä hakutuloksia niin, että kärkeen nousee luotettavin lähde. 2. Google pyrkii järjestämään hakutulokset alueellisesti valikoiden eli se pyrkii tarjoamaan suomalaisille suomalaisia hakutuloksia. Googlella on myös alueellisesti eri versionsa, eli jos käyttää google.fi:ta, saa erilaisen hakutuloksen kuin google.comilla. 3. Googlen hakutulos-sivulla on myös maksettuja mainoslinkkejä, jotka kuitenkin erottuvat muista hakutuloksista. Googlen perushausta tarkennettuun hakuun Aikarajaus Googlen perushaun puolella voi rajata hakutuloksia aikamääreillä: Milloin tahansa, Viimeisin tunti, Viim. 24 tuntia, Viim. viikko, Viim. kuukausi, Viim. vuosi, Oma aikaväli. Aikarajauksia käyttämällä saa reaaliaikaista tietoa ja tuoreimpia hakutuloksia tuloslistan kärkeen.

7 Sivu 7 / 10 Instant-esikatselu Google on lisännyt hakukoneeseensa ennakoivan tekstinsyötön. Hakukone ehdottaa tuloksia ennen kuin on ehtinyt kirjoittaa edes hakusanan loppuun. Instant-esikatselun avulla käyttäjät voivat taas vilkaista hakutuloksissa näkyviä sivuja ja päättää, kannattaako sivusto avata. Googlen hakutulossivulla verkkosivuista saa välittömästi oikeaan reunaan esikatselunäkymän. Nähdäkseen esikatselusivun kursori pitää viedä valitseman linkin oikeaan laitaan. Visuaalisen esikatselun avulla saa valittua nopeasti etsimänsä sivun. Kaikista tuloksista ei ole saatavilla esikatselua, jos niihin on upotettu esimerkiksi interaktiivista multimediaa. Tarkennettu haku Kun teemme nopeaa hakua yhdellä tai kahdella hakusanalla Googlen perushaku sopii tähän tarkoitukseen. Hakukone olettaa automaattisesti, että välilyönnillä erotettujen sanojen välissä on AND (JA) operaattori. Googlen tarkennettu haku taas mahdollistaa tarkemman ja täsmällisemmän haun muotoilun sekä rajauksen. Googlen sivun alareunassa on linkki tarkennettuun hakuun. Googlen tarkennettu haku muuttuu ajoittain, mutta hakutoiminnot pysyvät perusperiaatteiltaan samanlaisina. Kun klikkaat linkkiä, niin se avautuu alla olevaan laatikkomaiseen näkymään.

8 Sivu 8 / 10 Googlessa ei tarvitse muotoilla hakua Boolen operaattoreita käyttäen, vaikka hakukone tekee haun Boolen logiikkaa noudattaen (ks. tarkemmin Boolen operaattoreista aikaisemmasta materiaalista) Kaikilla näillä sanoilla tarkoittaa, että kaikkien sanojen on esiinnyttävä yhdessä hakutuloksessa. Esimerkiksi olemme kiinnostuneita puutarhanhoidosta ja ruusuista sekä siitä käytävästä keskustelusta. Hakulaatikkoon kirjoitetaan sanat: puutarhanhoito ruusut keskustelu Juuri tällä sanalla tai ilmauksella vastaa lainausmerkkien käyttöä eli fraasihakua. Tähän laatikkoon fraasin voi kirjoittaa ilman lainausmerkkejä. Hakutuloksessa sanat ilmenevät ilmauksena ja juuri siinä järjestyksessä, missä ne on kirjoitettu. Esim. lumi teki enkelin eteiseen Ei millään näistä sanoista tarkoittaa, että tiettyä sanaa ei haluta hakutulokseen. Esimerkiksi olemme kiinnostuneita puutarhanhoidosta ja ruusuista, mutta emme halua halutulokseen mukaan lainkaan keskusteluja. Kaikilla näillä sanoilla - laatikkoon kirjoitetaan puutarhanhoito ruusut ja Ei millään näistä sanoista - laatikkoon kirjoitetaan keskustelu Millä tahansa näistä sanoista vastaa OR-operaattorin käyttöä ja se laajentaa hakua. Googlessa hakutuloksia tulee valtava määrä. Tarkennetussa haussa voi rajata myös kielen, alueen tai tiedostotyypin mukaan. Tutkimustietoa voi löytää Googlesta esim. rajaamalla haun pdf-julkaisuihin.

9 Sivu 9 / 10 Google Scholar Tieteellisempi google löytyy taas Google Scholarista, josta voi etsiä tieteellisiä artikkeleita. Palvelussa on kattavasti eri tieteenaloilla julkaistua materiaalia. Muita hakukoneita Vaikka Google on hyvä hakukone, niin se ei ole kuitenkaan maailman ainoa hakukone, vaan erilaisia hakukoneita on runsaasti. Altavista, jonka omistaa Yahoo on perinteikäs hakukone. Perushaun ja tarkennetun haun lisäksi Altavistassa on kuva- ja uutishaku. Myös Bing on lisännyt suosiotaan ja siitä on saatavilla suomenkielinen hakuliittymä. Metahakukoneet taas hakevat tietoa monista hakukoneista ja hakemistoista samanaikaisesti. Kun isot hakukoneet etsivät hakutuloksia omasta tietokannastaan, niin metahauilla eli monihauilla ei ole omaa tietokantaa vaan ne hyödyntävät suurten hakukoneiden tietokantoja. Metahakukoneet esim. Dogpile, joka hakee samanaikaisesti informaatiota Googlesta, Bingistä ja Yahoosta. Klusteroivat metahakukoneet luovat erilaisia kategorioita aihepiirin mukaisesti. Esim. Yippy ja Carrot Clustering Reaaliaikaisen verkon hakukoneet esim. Topsy, Twitter Search Visuaaliset hakukoneet esittävät hakutulokset visuaalisessa muodossa esim. oskope, Quintura ja RedZ

10 Sivu 10 / 10 Sosiaalisten yhteisöjen sisäinen haku esim. Facebook, Twitter, Slideshare, Delicious Kuva- ja videohaku esim. Flickr, Youtube Syvä verkko Mikään hakukone ei pysty löytämään kaikkea, mitä verkossa on. Syvällä webillä eli näkymättömällä webillä tarkoitetaan niitä verkon sisältöjä, joita hakukoneet eivät löydä. Asiantuntijoiden arviot vaihtelevat syvän verkon laajuudesta aina 50 prosentista jopa 90 prosenttiin kaikista verkkosivuista. Google ja muut hakukoneet löytävät siis vain pienen osan informaatiosta, mitä netissä on tarjolla. On useita syitä siihen, miksi hakukoneet eivät löydä kaikkia verkon sisältöjä. Aineisto voi sijaita salasanan takana tietokannassa, organisaation sisäverkossa tai kirjastojärjestelmässä. Palvelut vaativat rekisteröitymisen tai sivujen kerääminen on estetty. Syvän verkon aineisto on kuitenkin erittäin käyttökelpoista. Aineiston löytämiseksi on haettava muilla hakumenetelmillä. Metahakukoneista esimerkiksi Complete Planet hakee sisältöjä yli eri tietokannasta. Scirus on taas tieteellisen tiedon hakukone. Lähteitä ja lisämateriaalia: Ari Haasio: Mitä iloa internetistä? (2011) Ari Haasio: Internet-tiedonhaun teho-opas (2007) Googlen perusteet 0&ctx=topic Internet-aineiston arviointikriteerejä Kompassi- tiedonhallinnan perusteet Tarkempia tietoja ja ohjeita Googlen hakuhistorian poistamiseen löytyy osoitteesta: cbid=-333vt6x6jb4a&cbrank=1

Internet-tiedonhaku ja Googlen edistynyt käyttö

Internet-tiedonhaku ja Googlen edistynyt käyttö Kiravo - kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär - biblioteket som ett öppet lärcentrum Sisältö Internet- tiedon ja verkkotiedonhaun luonteesta Googlen perushausta tarkennettuun hakuun Hakukoneiden

Lisätiedot

Internet-tiedonlähteiden luotettavuuden arviointi

Internet-tiedonlähteiden luotettavuuden arviointi Kiravo - kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär - biblioteket som ett öppet lärcentrum Internet-tiedonlähteiden luotettavuuden arviointi Luotettavuus Tietoa on arvioitava kriittisesti, jotta voi varmistua,

Lisätiedot

TIEDONHAKU INTERNETISTA JA GOOGLEN EDISTYNYT KÄYTTÖ

TIEDONHAKU INTERNETISTA JA GOOGLEN EDISTYNYT KÄYTTÖ TIEDONHAKU INTERNETISTA JA GOOGLEN EDISTYNYT KÄYTTÖ Krista Auvinen, Marjut Lahtela ja Katariina Lauronen KIRAVO-projekti 2011 Lämmittelytehtäviä 1. Mikä albumi on nyt listaykkösenä Suomessa? 2. Kuinka

Lisätiedot

TIEDONHAKU INTERNETISTÄ

TIEDONHAKU INTERNETISTÄ TIEDONHAKU INTERNETISTÄ Internetistä löytyy hyvin paljon tietoa. Tietoa ei ole mitenkään järjestetty, joten tiedonhaku voi olla hankalaa. Tieto myös muuttuu jatkuvasti. Tänään tehty tiedonhaku ei anna

Lisätiedot

Lähteisiin viittaaminen ja lähdekritiikki

Lähteisiin viittaaminen ja lähdekritiikki Lähteisiin viittaaminen ja lähdekritiikki LÄHDEKRITIIKKI Lähdekritiikki on tiedonlähteiden arviointia. Lähdekritiikillä tarkoitetaan siis sen arvioimista, voiko tiedontuottajaan (siis esimerkiksi kirjan,

Lisätiedot

E-kirjat sähköiset kirjat

E-kirjat sähköiset kirjat Kiravo - kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär - biblioteket som ett öppet lärcentrum E-kirjat sähköiset kirjat Tavoite: Tutustutaan sähköisiin kirjoihin ja kirjaston lukulaitteisiin. Sisältö Maksuttomia

Lisätiedot

Tiedonlähteille NELLIn kautta -

Tiedonlähteille NELLIn kautta - 28.8.2009 1 Tiedonlähteille NELLIn kautta - www.nelliportaali.fi/jy NELLI-portaali on tiedonhakujärjestelmä, joka tarjoaa pääsyn Jyväskylän yliopistossa käytettävissä oleviin sähköisiin aineistoihin kuten

Lisätiedot

Monihaku ja sähköiset aineistot tutuksi. Jyväskylän kaupunginkirjaston tiedonhaun koulutus

Monihaku ja sähköiset aineistot tutuksi. Jyväskylän kaupunginkirjaston tiedonhaun koulutus Monihaku ja sähköiset aineistot tutuksi Jyväskylän kaupunginkirjaston tiedonhaun koulutus Miksi monihaku? Sähköistä aineistoa valtavat määrät Laadukasta ja ei-niin-laadukasta Ilmaista ja maksullista Monihakuun

Lisätiedot

TIEDONHAKU. Yksinkertainen tiedonhaku Googlella. Suunnitelmallinen tiedonhaku. Muita tiedonlähteitä Tero Mononen / Kumppanuuskampus

TIEDONHAKU. Yksinkertainen tiedonhaku Googlella. Suunnitelmallinen tiedonhaku. Muita tiedonlähteitä Tero Mononen / Kumppanuuskampus TIEDONHAKU Yksinkertainen tiedonhaku Googlella Suunnitelmallinen tiedonhaku Muita tiedonlähteitä 1 Yleistä Pikahaku, eli googlettaminen - Pikahaku sopii käytettäväksi, kun halutaan löytää vain nopeaa tietoa

Lisätiedot

DIIGO TIEDONHALLINNASSA

DIIGO TIEDONHALLINNASSA Kiravo kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär biblioteket som ett öppet lärcentra DIIGO TIEDONHALLINNASSA Krista Auvinen, Marjut Lahtela ja Katariina Lauronen Sosiaaliset kirjanmerkit Sosiaalisten

Lisätiedot

Nelli kaukopalvelutyössä

Nelli kaukopalvelutyössä Nelli kaukopalvelutyössä Jouni Nevalainen 22.5.2008 Esityksen sisältö Mikä Nelli-portaali on? Pikahaku, tietokannat, E-lehdet, monihaku Hakeminen Nellissä OmaNelli SFX-linkitys Nelli-portaali, miksi? TKK:lla

Lisätiedot

Tiedonhaku korkeakouluopinnoissa

Tiedonhaku korkeakouluopinnoissa Kun Google ei riitä Tiedonhaku korkeakouluopinnoissa Googlesta tiedon ja julkaisujen saatavuus parantunut hyvä paikantamaan jo tiedettyä lähdettä tulosten relevanssilajittelu tiedon laatu ja taso vaihtelevat

Lisätiedot

Verkkosyöte on erityinen tiedostomuoto, jonka avulla sivustojen päivityksiä voi jakaa nopeasti ja tehokkaasti.

Verkkosyöte on erityinen tiedostomuoto, jonka avulla sivustojen päivityksiä voi jakaa nopeasti ja tehokkaasti. Kiravo - kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär - biblioteket som ett öppet lärcentrum Kiravo 2013 Mikä on verkkosyöte? Verkkosyöte on erityinen tiedostomuoto, jonka avulla sivustojen päivityksiä

Lisätiedot

Vinkkejä musiikin tiedonhakuun OUTI-verkkokirjastossa

Vinkkejä musiikin tiedonhakuun OUTI-verkkokirjastossa Vinkkejä musiikin tiedonhakuun OUTI-verkkokirjastossa Katja Pietilä / Musiikkiosasto 23.9.2017 Sisältö Verkkokirjaston aloitussivu Tarkan haun aloitussivu Hakutuloksen lukeminen Kokonaisten julkaisujen

Lisätiedot

INTERNET-TIEDONHAUN PERUSTEET

INTERNET-TIEDONHAUN PERUSTEET INTERNET-TIEDONHAUN PERUSTEET SAMPOLAN KIRJASTO TIETOTORI Sammonkatu 2 33540 Tampere 040 800 7816 tietotori.sampola@tampere.fi INTERNET-TIEDONHAUN PERUSTEET 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. INTERNETIN JA TIEDONHAUN

Lisätiedot

Kirjastoinfo TaY Pori Porin tiedekirjasto

Kirjastoinfo TaY Pori Porin tiedekirjasto Kirjastoinfo TaY Pori Porin tiedekirjasto www.tut.fi/kirjasto/pori kirjasto-pori@tut.fi 040 826 2780 Kalvot www-sivuilla: Porin tiedekirjasto > Koulutus Sisältö: Porin tiedekirjaston kotisivu www.tut.fi/kirjasto/pori

Lisätiedot

Kirjastoinfo TY KTMT Porin tiedekirjasto

Kirjastoinfo TY KTMT Porin tiedekirjasto www.tut.fi/kirjasto/pori kirjasto-pori@tut.fi facebook.com/porintiedekirjasto 040 826 2780 Kirjastoinfo TY KTMT Porin tiedekirjasto Kalvot myös netissä: Porin tiedekirjasto > Koulutus Sisältö: Porin tiedekirjaston

Lisätiedot

Internet. Tiedon haun tekniikkaa ja ongelmia. Tietotekniikan perusteet Helsingin ammattikorkeakoulu Stadia Vesa Ollikainen

Internet. Tiedon haun tekniikkaa ja ongelmia. Tietotekniikan perusteet Helsingin ammattikorkeakoulu Stadia Vesa Ollikainen Internet Tiedon haun tekniikkaa ja ongelmia Tavoite ja sisältö Tavoite Taito hakea tietoa tehokkaasti ja kriittisesti Internetistä Sisältö Hakumahdollisuudet Internetistä Internet-hakukoneet: toiminta,

Lisätiedot

CINAHL(EBSCO) käyttöohjeita (10/2010)

CINAHL(EBSCO) käyttöohjeita (10/2010) CINAHL(EBSCO) käyttöohjeita (10/2010) Sisältö 1. Katkaisumerkki, sanojen yhdistely, fraasihaku... - 1-2. Advanced Search haku vapailla hakusanoilla... - 1-3. Haku asiasanoilla (CINAHL Headings)... - 2-4.

Lisätiedot

Lappeenrannan tiedekirjasto Nelli-tiedonhakuportaalin käyttöopas

Lappeenrannan tiedekirjasto Nelli-tiedonhakuportaalin käyttöopas 1 Lappeenrannan tiedekirjasto Nelli-tiedonhakuportaalin käyttöopas Lappeenrannan teknillisen yliopiston Nelli-tiedonhakuportaali on väline elektronisten aineistojen tiedonhakuun ja - hallintaan. Nelli-tiedonhakuportaali

Lisätiedot

Etsi aineistoa, uusi lainoja, tee varauksia. http://juolukka.linneanet.fi Onnistuneita hetkiä Juolukan parissa!

Etsi aineistoa, uusi lainoja, tee varauksia. http://juolukka.linneanet.fi Onnistuneita hetkiä Juolukan parissa! Lapin korkeakoulukirjasto Kirjasto- ja tietopalvelut Juolukka pikaopas Etsi aineistoa, uusi lainoja, tee varauksia. http://juolukka.linneanet.fi Onnistuneita hetkiä Juolukan parissa! TIEDONHAKU Jos etsit

Lisätiedot

TIEDONHAKU 1. HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 337200 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi

TIEDONHAKU 1. HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 337200 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi TIEDONHAKU 1 HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 337200 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi TIEDONHAKU 1 2 Sisältö 1. Google (google.fi)... 3 A. Hakutulosten rajaaminen... 4 Tarkennettu

Lisätiedot

Kurssien lukulistojen ylläpito Nellissä ja siirto Moodleen

Kurssien lukulistojen ylläpito Nellissä ja siirto Moodleen Kurssien lukulistojen ylläpito Nellissä ja siirto Moodleen Nellistä voi siirtää kirjallisuuslistoja Moodle-oppimisympäristöön. Näin voidaan tarjota opiskelijalle esimerkiksi verkkokurssin oheislukemistona

Lisätiedot

Hyperlinkin tekeminen artikkeliin

Hyperlinkin tekeminen artikkeliin Hyperlinkin tekeminen artikkeliin 1 Hyperlinkit artikkelissa Ovat yleensä linkkejä PIKIn hakutuloksiin (yksittäinen teos tai hakutuloslista) tai PIKin muihin sivuihin Muihin tietolähteisiin: Wikipedia,

Lisätiedot

TIEDONHANKINNAN PERUSTEET (1 op) harjoitus 3 (TaY Pori syksy 2013)

TIEDONHANKINNAN PERUSTEET (1 op) harjoitus 3 (TaY Pori syksy 2013) TIEDONHANKINNAN PERUSTEET (1 op) harjoitus 3 (TaY Pori syksy 2013) E-kirjat, e-hakuteokset, tieteellinen tieto vapaassa verkossa www:n tieteelliset hakukoneet (esim. Google Scholar) Open access -julkaisut

Lisätiedot

Porin tiedekirjasto ja TTY:n verkkoaineistot

Porin tiedekirjasto ja TTY:n verkkoaineistot Porin tiedekirjasto ja TTY:n verkkoaineistot www.tut.fi/kirjasto/pori kirjasto-pori@tut.fi 040 826 2780 Sisältö: Porin tiedekirjaston kotisivu Porin tiedekirjaston aineiston haku Tutcattietokannasta (ja

Lisätiedot

Verkkotietoa kouluttajille Internet-koulutukset. Jyväskylän kaupunginkirjasto Keski-Suomen maakuntakirjasto Syksy 2006 / Eeva Koponen

Verkkotietoa kouluttajille Internet-koulutukset. Jyväskylän kaupunginkirjasto Keski-Suomen maakuntakirjasto Syksy 2006 / Eeva Koponen Verkkotietoa kouluttajille Internet-koulutukset Jyväskylän kaupunginkirjasto Keski-Suomen maakuntakirjasto Syksy 2006 / Eeva Koponen Internet, verkkojen verkko Satoja miljoonia tietokoneita, jotka tietoverkon

Lisätiedot

TIEDONHANKINNAN PERUSTEET (1 op) harjoitus 1 (TaY Pori syksy 2014)

TIEDONHANKINNAN PERUSTEET (1 op) harjoitus 1 (TaY Pori syksy 2014) TIEDONHANKINNAN PERUSTEET (1 op) harjoitus 1 (TaY Pori syksy 2014) Tärkeimmät kotimaiset hakupalvelut Porin tiedekirjaston kotisivut (kerrataan pikaisesti) Porin tiedekirjaston painettu aineisto Tutcatista:

Lisätiedot

Tiedonhaku. Esim. kymenlaakso muutosjohtami* Laila Hirvisaari Tuntematon sotilas Ruksi tyhjentää hakukentän.

Tiedonhaku. Esim. kymenlaakso muutosjohtami* Laila Hirvisaari Tuntematon sotilas Ruksi tyhjentää hakukentän. Tiedonhaku Kirjoita hakukenttään teoksen nimi, tekijä, aihe tai muita asiaan liittyviä hakusanoja. Tarvittaessa katkaise hakusana tähdellä *. Tällöin haku löytää kaikki niin alkavat sanat. Esim. hakusana

Lisätiedot

Kirjastoinfo TuKKK Pori Porin tiedekirjasto

Kirjastoinfo TuKKK Pori Porin tiedekirjasto www.tut.fi/kirjasto/pori kirjasto-pori@tut.fi facebook.com/porintiedekirjasto 040 826 2780 Kirjastoinfo TuKKK Pori Porin tiedekirjasto Kalvot myös netissä: Porin tiedekirjasto > Koulutus Porin tiedekirjaston

Lisätiedot

Aleksi ja ARTO artikkeliviitetietokannat

Aleksi ja ARTO artikkeliviitetietokannat Aleksi ja ARTO artikkeliviitetietokannat Artikkeliviitetietokannoissa on viitteitä artikkeleihin, mutta ei varsinaisia artikkeleita. Viitteestä saa tiedot, joiden avulla voi etsiä käsiinsä lehden, jossa

Lisätiedot

TIEDONHANKINNAN PERUSTEET (1 op) harjoitus 3 (TaY Pori syksy 2014)

TIEDONHANKINNAN PERUSTEET (1 op) harjoitus 3 (TaY Pori syksy 2014) TIEDONHANKINNAN PERUSTEET (1 op) harjoitus 3 (TaY Pori syksy 2014) E-kirjat, e-hakuteokset, tieteellinen tieto vapaassa verkossa www:n tieteelliset hakukoneet, esim. Google Scholar Open access -julkaisut

Lisätiedot

PubMed-opas. Itä-Suomen yliopiston kirjasto KYSin tieteellinen kirjasto helmikuu 2011. tuulevi.ovaska@uef.fi

PubMed-opas. Itä-Suomen yliopiston kirjasto KYSin tieteellinen kirjasto helmikuu 2011. tuulevi.ovaska@uef.fi PubMed-opas Itä-Suomen yliopiston kirjasto KYSin tieteellinen kirjasto helmikuu 2011 Aloitus Osoitteesta http://www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/entrez?otool=ifikuplib Nelli-portaalista (Tietokannat) UEF:n kirjaston

Lisätiedot

1. PIKAHAKU ELI HAE TEOSTA, TEKIJÄÄ TAI ASIASANAA

1. PIKAHAKU ELI HAE TEOSTA, TEKIJÄÄ TAI ASIASANAA 1 HAKU LASTU-VERKKOKIRJASTOSTA Voit hakea aineistoa kaikkien Päijät-Hämeen yleisten kirjastojen aineistotietokannoista. Varauksia voit tehdä niiden kirjastojen aineistoihin, joihin sinulla on asiakkuus.

Lisätiedot

HAKU LASTU-VERKKOKIRJASTOSTA LASTU-verkkokirjastosta voi toistaiseksi hakea vain Lahden aineistotietokannasta.

HAKU LASTU-VERKKOKIRJASTOSTA LASTU-verkkokirjastosta voi toistaiseksi hakea vain Lahden aineistotietokannasta. 1 HAKU LASTU-VERKKOKIRJASTOSTA LASTU-verkkokirjastosta voi toistaiseksi hakea vain Lahden aineistotietokannasta. 1. PIKAHAKU ELI HAE TEOSTA, TEKIJÄÄ TAI ASIASANAA - Pikahaku sijaitsee sivuston oikeassa

Lisätiedot

NELLI PORTAALIN KÄYTTÖOPAS

NELLI PORTAALIN KÄYTTÖOPAS 1 (13) NELLI PORTAALIN KÄYTTÖOPAS Nelli tiedonhakuportaalissa voit käyttää PKAMKin kirjasto ja tietopalvelun tarjoamia tietokantoja ja verkkoaineistoja, mm. verkkolehtiä, e kirjoja ja sanakirjoja. Mukana

Lisätiedot

PubMed lääketieteellinen kokoteksti- ja viitetietokanta

PubMed lääketieteellinen kokoteksti- ja viitetietokanta PubMed lääketieteellinen kokoteksti- ja viitetietokanta Linkki: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez PubMed-tietokanta on internetissä vapaasti käytettävissä. Tietokanta sisältää yli 16 miljoonaa viitettä

Lisätiedot

Verkkokirjaston hakuohjeet

Verkkokirjaston hakuohjeet 1 Verkkokirjaston hakuohjeet Pikahaku Hakulaatikon löydät kaikkien sivujen yläosasta. Voit valita kohdistuuko haku kirjaston aineistotietokantaan, verkkokirjastosivustoon vai avainsanoihin. Voit hakea

Lisätiedot

Mikä ihmeen hakukonemarkkinointi?

Mikä ihmeen hakukonemarkkinointi? Mikä ihmeen hakukonemarkkinointi? Mitä teet ensimmäiseksi, kun etsit tietoa jostain asiasta? Luultavimmin Google- haun, etkä ole ainut: ihmiset ovat siirtyneet yhä enemmän nettiin käyttämään sähköisiä

Lisätiedot

Ovid Medline käyttöohjeita (10/2010)

Ovid Medline käyttöohjeita (10/2010) Ovid Medline käyttöohjeita (10/2010) Sisältö 1. Pikahaku - Basic Search:... - 1-2. Tarkennettu haku asiasanoilla - Advanced Ovid Search... - 1-3. Tulosjoukkojen yhdistely... - 5-4. Vapaasanahaku yksittäisellä

Lisätiedot

itslearning-julkaisu 67

itslearning-julkaisu 67 itslearning-julkaisu 67 Julkaisun pääkohdat Tervetuloa itslearning-julkaisuun nro 67. Julkaisussa keskitytään erityisesti uuteen itslearningkirjastoon. Se on suunniteltu entistä nopeammaksi, helppokäyttöisemmäksi

Lisätiedot

Nelli Tiedonhakuportaali Kemi-Tornion ammattikorkeakoulun elektronisiin aineistoihin. Onnistuneita hetkiä Nellin parissa!

Nelli Tiedonhakuportaali Kemi-Tornion ammattikorkeakoulun elektronisiin aineistoihin. Onnistuneita hetkiä Nellin parissa! Nelli Tiedonhakuportaali Kemi-Tornion ammattikorkeakoulun elektronisiin aineistoihin. Onnistuneita hetkiä Nellin parissa! Nelli elektroniset aineistot yhdessä paikassa Nellissä voit silmäillä mitä elektronisia

Lisätiedot

Tiedonhaku ja varaaminen

Tiedonhaku ja varaaminen Tiedonhaku ja varaaminen Kyytin verkkokirjasto kyyti.finna.fi 20.11.2018 Tiedonhaku Kirjoita hakukenttään teoksen nimi, tekijä, aihe tai muita asiaan liittyviä hakusanoja. Tarvittaessa katkaise hakusana

Lisätiedot

HAKUKONEMARKKINOINTI KOTISIVUJEN PÄIVITYSOHJE

HAKUKONEMARKKINOINTI KOTISIVUJEN PÄIVITYSOHJE KOTISIVUJEN PÄIVITYSOHJE 1 SISÄLLYSLUETTELO KIRJAUDU PALVELUUN...3 KÄVIJÄSEURANTA...4 SIVUJEN PÄIVITYS...5 Sisältö...6 Sisältö / Työkalut...8 Sisältö / Taulukko...9 Sisältö / Kuvien tuominen...10 Sisältö

Lisätiedot

Kangasniemen yrityshakemisto KÄYTTÖOHJE YRITTÄJÄLLE. KANGASNIEMEN KUNTA yrityshakemisto.kangasniemi.fi

Kangasniemen yrityshakemisto KÄYTTÖOHJE YRITTÄJÄLLE. KANGASNIEMEN KUNTA yrityshakemisto.kangasniemi.fi 2015 Kangasniemen yrityshakemisto KÄYTTÖOHJE YRITTÄJÄLLE KANGASNIEMEN KUNTA yrityshakemisto.kangasniemi.fi 1 Sisällysluettelo 1. Sivustolle rekisteröityminen... 2 2. Yrityksen lisääminen... 3 2.1. Yritystiedot...

Lisätiedot

Kiipulan ammattiopisto. Liiketalous ja tietojenkäsittely. Erja Saarinen

Kiipulan ammattiopisto. Liiketalous ja tietojenkäsittely. Erja Saarinen Kiipulan ammattiopisto Liiketalous ja tietojenkäsittely Erja Saarinen 2 Sisällysluettelo 1. Johdanto... 3 2. Hyvät internetsivut... 3 3. Kuvien koko... 4 4. Sivujen lataus... 4 5. Sivukartta... 5 6. Sisältö...

Lisätiedot

Blogger-blogin käyttöönotto ja perusasiat Bloggerista & bloggauksesta

Blogger-blogin käyttöönotto ja perusasiat Bloggerista & bloggauksesta 1 Blogger-blogin käyttöönotto ja perusasiat Bloggerista & bloggauksesta Blogi on yhden tai useamman kirjoittajan verkkosivu tai -sivusto, jonka kautta voidaan julkaista omia kirjoituksia perinteisten julkaisukanavien

Lisätiedot

Verkkokirjaston hakuohjeet

Verkkokirjaston hakuohjeet 1 Verkkokirjaston hakuohjeet Pikahaku Hakulaatikon löydät kaikkien sivujen yläosasta. Voit valita kohdistuuko haku kirjaston aineistotietokantaan, verkkokirjastosivustoon vai avainsanoihin. Voit hakea

Lisätiedot

Miten löydän luotettavaa terveystietoa netistä?

Miten löydän luotettavaa terveystietoa netistä? Miten löydän luotettavaa terveystietoa netistä? Päivä potilaalle KYSissä 8.4.2011 Google? tehokas ja nopea löytää paljon ja pian MUTTA vastuu on kokonaan lukijalla hakukone löytää mitä tahansa sivustoja,

Lisätiedot

Vinkkejä musiikin tiedonhakuun OUTI-verkkokirjastossa

Vinkkejä musiikin tiedonhakuun OUTI-verkkokirjastossa Vinkkejä musiikin tiedonhakuun OUTI-verkkokirjastossa Katja Pietilä / Musiikkiosasto 16.1.2017 Sisältö Verkkokirjaston aloitussivu Tarkan haun aloitussivu Hakutuloksen lukeminen Kokonaisten julkaisujen

Lisätiedot

Web of ScienceTM Core Collection (1987-present)

Web of ScienceTM Core Collection (1987-present) Tampereen yliopiston kirjasto 2014 Web of ScienceTM Core Collection (1987-present) Science Citation Index Expanded (1987-present): Monitieteinen tietokanta, joka sisältää 8,500 tieteellistä lehteä luonnontieteiden,

Lisätiedot

MINÄ OSAAN MITTARISTO INFORMAATIOLUKUTAIDON OPETUKSEEN JA ARVIOINTIIN

MINÄ OSAAN MITTARISTO INFORMAATIOLUKUTAIDON OPETUKSEEN JA ARVIOINTIIN MINÄ OSAAN MITTARISTO INFORMAATIOLUKUTAIDON OPETUKSEEN JA ARVIOINTIIN Amkit-konsortion pedagoginen työryhmä selvitti keväällä 2008 IL-ydinainesanalyysin käyttöä. Selvityksestä kävi ilmi, että ydinainesanalyysin

Lisätiedot

Oma kartta Google Maps -palveluun

Oma kartta Google Maps -palveluun TAMPERE 1 (6) Oma kartta Google Maps -palveluun Google Maps palveluun on mahdollista luoda karttoja omilla paikkamerkeillä. Tilin luonti Google-palveluihin Tehdäksesi karttoja omilla paikkamerkinnöillä,

Lisätiedot

Ohje: Miten haen artikkeleita Aleksista

Ohje: Miten haen artikkeleita Aleksista Ohje: Miten haen artikkeleita Aleksista a) Mikä on Aleksi?... 1 b) Verkkopalvelun ulkoasu. 1 c) Artikkelien hakeminen... 2 d) Artikkelien lukeminen... 4 e) Artikkelien lisääminen koriin.. 5 a) Mikä on

Lisätiedot

Porin tiedekirjasto ja TTY:n verkkoaineistot

Porin tiedekirjasto ja TTY:n verkkoaineistot Porin tiedekirjasto ja TTY:n verkkoaineistot www.tut.fi/kirjasto/pori kirjasto-pori@tut.fi 040 826 2780 Sisältö: Porin tiedekirjaston kotisivu Porin tiedekirjaston aineiston haku Tutcattietokannasta (ja

Lisätiedot

Kuukauden kuvat kerhon galleriaan 1.4.2016 lähtien kuukaudenkuvaajan kuvagalleria on siirretty uudelle palvelimelle osoitteeseen:

Kuukauden kuvat kerhon galleriaan 1.4.2016 lähtien kuukaudenkuvaajan kuvagalleria on siirretty uudelle palvelimelle osoitteeseen: Kuukauden kuvat kerhon galleriaan 1.4.2016 lähtien kuukaudenkuvaajan kuvagalleria on siirretty uudelle palvelimelle osoitteeseen: http://www.kamera73.fi/kuukaudenkuvaaja Kukin seuran jäsen voi laittaa

Lisätiedot

Digi.kansalliskirjasto.fi:n käyttöohje

Digi.kansalliskirjasto.fi:n käyttöohje Digi.kansalliskirjasto.fi:n käyttöohje Digi.kansalliskirjasto.fi:n käyttöohje Kansalliskirjasto / Digitointi- ja konservointikeskus Uusittu 14.9.2016 Digi.kansalliskirjasto.fi - Pääsivu Etusivu Sivustokartta

Lisätiedot

BLOGGER. ohjeita blogin pitämiseen Googlen Bloggerilla

BLOGGER. ohjeita blogin pitämiseen Googlen Bloggerilla BLOGGER ohjeita blogin pitämiseen Googlen Bloggerilla Sisältö Blogin luominen... 1 Uuden blogitekstin kirjoittaminen... 4 Kuvan lisääminen blogitekstiin... 5 Lisää kuva omalta koneelta... 6 Lisää kuva

Lisätiedot

tarkoitetaan terveyden edistämistä sekä kasvatuksen että viestinnän keinoin ja se voidaan jäsentää kolmeen osa-alueeseen:

tarkoitetaan terveyden edistämistä sekä kasvatuksen että viestinnän keinoin ja se voidaan jäsentää kolmeen osa-alueeseen: tarkoitetaan terveyden edistämistä sekä kasvatuksen että viestinnän keinoin ja se voidaan jäsentää kolmeen osa-alueeseen: 1. Terveysvalistus tietoa tiedotusvälineiden kautta kaikkien saataville, suuret

Lisätiedot

Klikit Myynniksi. Raahe Jaakko Suojanen

Klikit Myynniksi. Raahe Jaakko Suojanen Klikit Myynniksi Raahe 31.10.2016 Jaakko Suojanen Sisältö Verkossa myyminen Tehokas verkkosivu Liikennemäärän kehittäminen Hakukoneoptimointi Google Adwords Facebook Konversion kehittäminen Jaakko Suojanen

Lisätiedot

Vaasan kaupungin nuorten kesätyöt haetaan Kuntarekry.fi työnhakuportaalin kautta.

Vaasan kaupungin nuorten kesätyöt haetaan Kuntarekry.fi työnhakuportaalin kautta. Mistä on kyse Lyhyt palvelukuvaus Vaasan kaupungin nuorten kesätyöt haetaan Kuntarekry.fi työnhakuportaalin kautta. Kuntarekry.fi on valtakunnallinen kunta-alan työnhakupalvelu ja kuntatyönantajien rekrytointipalvelu.

Lisätiedot

Tiedonhankintataitoja lukiolaisille

Tiedonhankintataitoja lukiolaisille Kiravo - kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär - biblioteket som ett öppet lärcentrum Tavoite Sisältö on suunniteltu opiskelijoiden, erityisesti lukiolaisten tiedonhankinnan opetukseen. Tavoitteena

Lisätiedot

Useasti Kysyttyä ja Vastattua

Useasti Kysyttyä ja Vastattua 1. Miksen ostaisi tykkääjiä, seuraajia tai katsojia? Sinun ei kannata ostaa palveluitamme mikäli koet että rahasi kuuluvat oikeastaan kilpailijoidesi taskuun. 2. Miksi ostaisin tykkääjiä, seuraajia tai

Lisätiedot

Seutudokumenttien pä ivittä misohje

Seutudokumenttien pä ivittä misohje Seutudokumenttien pä ivittä misohje Kirjautuminen sisällönhallinta-työkaluun Käytä ylläpidossa Firefox-selainta. Käyttäjätunnukset Käy rekisteröitymässä osoitteessa www./kirjaudu kohdassa Rekisteröidy.

Lisätiedot

Kysy kirjastonhoitajalta. Linkkikirjasto. Tiedonhaun portti. Frank-monihaku. kirjastot.fi>

Kysy kirjastonhoitajalta. Linkkikirjasto. Tiedonhaun portti. Frank-monihaku. kirjastot.fi> Kysy kirjastonhoitajalta Linkkikirjasto Tiedonhaun portti Frank-monihaku kirjastot.fi> : Tiedonhaku-kanava Kaikki hakupalvelut ja hakutavat { www.kirjastot.fi/tiedonhaku Tiedonhaku-kanava kokoaa yhteen

Lisätiedot

Digi.kansalliskirjasto.fi:n käyttöohje

Digi.kansalliskirjasto.fi:n käyttöohje Digi.kansalliskirjasto.fi:n käyttöohje Digi.kansalliskirjasto.fi:n käyttöohje Kansalliskirjasto / Digitointi- ja konservointikeskus Uusittu 9.2.2017 Digi.kansalliskirjasto.fi - Pääsivu Etusivu Sivustokartta

Lisätiedot

Ebrary-palvelun e-kirjojen lukeminen selaimessa

Ebrary-palvelun e-kirjojen lukeminen selaimessa Ebrary-palvelun e-kirjojen lukeminen selaimessa Palaute: nelli @uef.fi Ohje päivitetty: 1.9.2016 / KM Lukuohjeita myös Ebraryn sivuilla: New Online Reader Yliopiston käyttöön hankitussa Ebrary-palvelussa

Lisätiedot

MOODLE-OHJE: Liitetiedoston lisääminen ja päivittäminen

MOODLE-OHJE: Liitetiedoston lisääminen ja päivittäminen etusivulta yläoikealta. Kirjauduttuasi sisään SAMK Moodleen, mene omalle opintojaksollesi ja siirry muokkaustilaan. Muokkaustila päälle painike löytyy opintojakson Kun muokkaustila on päällä, siirry sen

Lisätiedot

NTG CMS. Julkaisujärjestelm. rjestelmä

NTG CMS. Julkaisujärjestelm. rjestelmä NTG CMS Julkaisujärjestelm rjestelmä NTG CMS julkaisujärjestelmän avulla voit päivittää ja ylläpitää internetsivujen sisältöä helppokäyttöisen webkäyttöliittymän kautta, ilman minkäänlaista html-osaamista.

Lisätiedot

Hallintaliittymän tilastosivu jakautuu neljään osaan, yleisnäkymään, reaaliaikaisiin kävijätietoihin, hakutilastoihin ja raportointiin.

Hallintaliittymän tilastosivu jakautuu neljään osaan, yleisnäkymään, reaaliaikaisiin kävijätietoihin, hakutilastoihin ja raportointiin. Tilastot Yleisnäkymä Sivukatselut Hakutilastot Tietueet Organisaatiokohtainen tilastointi Finna.fi-näkymässä ja muissa yhteisnäkymissä Raporttien tilaukset Tietojen poiminta Tieteellisten kirjastojen tilastotietokanta

Lisätiedot

Tauon jälkeen tutkijaksi. Informaatikko Marja Kokko

Tauon jälkeen tutkijaksi. Informaatikko Marja Kokko Tauon jälkeen tutkijaksi Informaatikko Marja Kokko 1.10.2013 marja.kokko@jyu.fi 2 Tiedonhankinta Kirjaston yleiset koulutukset ja tutkijapalveluiden koulutukset Opi hyödyntämään kirjaston pääsivua ja sieltä

Lisätiedot

Wikit kouluttajan työkaluna

Wikit kouluttajan työkaluna Kiravo - kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär - biblioteket som ett öppet lärcentrum Wikit kouluttajan työkaluna Wiki Wiki on kouluttajalle helppokäyttöinen työkalu tallentaa ja julkaista koulutusmateriaalia

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions KÄYTTÖOHJE Servia S solutions Versio 1.0 Servia S solutions Servia Finland Oy PL 1188 (Microkatu 1) 70211 KUOPIO puh. (017) 441 2780 info@servia.fi www.servia.fi 2001 2004 Servia Finland Oy. Kaikki oikeudet

Lisätiedot

Hakuohjeet Haku Tiedonhaun tulokset

Hakuohjeet  Haku Tiedonhaun tulokset 06/2010 Hakuohjeet 1. Haku 1.1. Hakutermien yhdistely Boolen operaattorit 1.2. Haun rajaus 1.3. Haun kohdistaminen tiettyyn kenttään 1.4 Hakuhistoria 1.5. Asiasanat -toiminto 1.6 Lehdet -toiminto 2. Tiedonhaun

Lisätiedot

B U S I N E S S O U L U

B U S I N E S S O U L U S I S Ä L L Ö N T U O T T A M I N E N, T Y Ö K A L U T J A V I N K I T 8. 1 0. 2 0 1 9 V E R K K O J A L A N J Ä L K I B U S I N E S S O U L U K I R S I M I K KO L A & I L K K A K A U P P I N E N 8.10.2019

Lisätiedot

Pikaohje Suomi.fin käyttöön

Pikaohje Suomi.fin käyttöön Pikaohje Suomi.fin käyttöön Suomi.fi-toimitus Valtiokonttori Syyskuu 2014 Suomi.fin etusivu Oikotiet käytetyimpään sisältöön: 5 suosituinta asiointipalvelua ja lomaketta. Linkki palvelukarttaan, josta

Lisätiedot

HAKUKONEOPTIMOINTI (SEO)

HAKUKONEOPTIMOINTI (SEO) HAKUKONEOPTIMOINTI (SEO) Renne Brandt TV09S1M1 Mediatekniikan seminaari SISÄLTÖ 1. Mitä ovat hakukoneet? 2. Mitä hakukoneoptimointi on? 3. Hakukoneiden käyttö 4. Hakukoneystävällisten suunnittelun perusteet

Lisätiedot

E-kirjan lainaaminen ja lukeminen

E-kirjan lainaaminen ja lukeminen E-kirjan lainaaminen ja lukeminen Missä ne ovat LAKIA-KIRJASTOJEN E-KIRJAT OVAT ELLIBS-KIRJAKAUPAN SIVULLA. VOIT HAKEA NIITÄ KAHDELLA TAVALLA: 1. LAKIA-TIETOKANNASTA ETSIMÄLLÄ TIETTYÄ KIRJAA TAI KAIKKIA

Lisätiedot

1.1 Sisäänkirjautuminen ST-Akatemia Online -palveluun kirjaudutaan -osoitteen kautta.

1.1 Sisäänkirjautuminen ST-Akatemia Online -palveluun kirjaudutaan  -osoitteen kautta. Sisällysluettelo ST-Akatemia Online -palvelun käyttöohjeet... 2 1. Kirjautuminen... 2 1.1 Sisäänkirjautuminen... 2 1.2 Uloskirjautuminen... 2 2. Julkaisujen lukeminen... 2 2.1 Julkaisuista palaaminen palvelun

Lisätiedot

NELLI Kansallinen tiedonhakujärjestelmä

NELLI Kansallinen tiedonhakujärjestelmä NELLI Kansallinen tiedonhakujärjestelmä Nelli on väline tiedonhakuun ja -hallintaan Nelli kokoaa kirjaston elektroniset tiedonlähteet yhteen paikkaan Eri alojen tietokannat Elektroniset lehdet Kokoelmatietokannat

Lisätiedot

PIKAOHJE Web of Science tietokantojen käyttöön

PIKAOHJE Web of Science tietokantojen käyttöön PIKAOHJE Web of Science tietokantojen käyttöön SCIENCE CITATION INDEX Monitieteinen tietokanta, joka sisältää biologian, lääketieteen ja psykiatrian alalta n. 7100 lehteä SOCIAL SCIENCES CITATION INDEX

Lisätiedot

3 miltä NäyTäN?... 57. 4 HakukoNeHaku... 71. 5 SoSiaaliNeN TiedoNHaku... 99

3 miltä NäyTäN?... 57. 4 HakukoNeHaku... 71. 5 SoSiaaliNeN TiedoNHaku... 99 Sisällys 1 Tiedosta ja osaamisesta... 11 Murros on mahdollisuuksia... 13 Raivaa oma oppimispolkusi... 13 Verkkolukutaito... 14 Pitääkö olla tekniikkaihminen pärjätäkseen verkossa?... 15 Digitaalinen tieto

Lisätiedot

Tiedonhakuasiaa. Marja Talikka 1.2.2011

Tiedonhakuasiaa. Marja Talikka 1.2.2011 Tiedonhakuasiaa Marja Talikka 1.2.2011 Ennakkotehtävä Sain 21 vastausta Kiitos! Miltä tuntui tällainen työskentelyn aloitus? Poimintoja ennakkotehtävästä 1. Tiedonhaku sujuu keskimäärin melko hyvin. Jotkut

Lisätiedot

Hakusanan tarkkuus ja tähtikäsky tähtikäskyä tähtikäskyä

Hakusanan tarkkuus ja tähtikäsky tähtikäskyä tähtikäskyä Lantmännen Unibake Kuvapankin käyttöohje Lantmännenin kuvapankki on yhteinen alusta kaikille Unibaken alle kuuluville maille, joten sieltä löytyy kuvia sekä Unibake Suomelta että muilta mailta. Muiden

Lisätiedot

10 yleistä hakukoneoptimointivirhettä

10 yleistä hakukoneoptimointivirhettä 10 yleistä hakukoneoptimointivirhettä Markus Ossi SEO Technician Klikkicom 2011-05-26 2 Henkilökuva Markus Ossi 32 vuotias ekonomi Tehnyt hakukoneoptimointia vuodesta 1998 Hakukoneoptimointiteknikk o Klikkicomissa

Lisätiedot

ProQuest Dissertations & Thesis: The Humanities and Social Sciences Collection

ProQuest Dissertations & Thesis: The Humanities and Social Sciences Collection Kuukauden tietokanta tammikuu 2013 ProQuest databases ARTBibliographies Modern (ABM) Modern and contemporary art journal articles and books British Humanities Index (BHI) Humanities - journals, weekly

Lisätiedot

Uudet EU-asetukset. EUR-Lexin tarkennetun haun käyttöohje

Uudet EU-asetukset. EUR-Lexin tarkennetun haun käyttöohje Uudet EU-asetukset EUR-Lexin tarkennetun haun käyttöohje Aloitus Mene EUR-Lex-sivustolle: http://eur-lex.europa.eu/homepage.html?locale=fi. Valitse (tarvittaessa) vaakasuorasta valikosta "Etusivu" ja siirry

Lisätiedot

E-kirjat - sähköiset kirjat

E-kirjat - sähköiset kirjat Kiravo - kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär - biblioteket som ett öppet lärcentrum E-kirjat - sähköiset kirjat Sähköiset eli e-kirjat ovat vielä kehityksensä alkuvaiheessa ja muistuttavat toistaiseksi

Lisätiedot

Tavallista fiksumpaa markkinointia

Tavallista fiksumpaa markkinointia Tavallista fiksumpaa markkinointia Päivän agenda Hakukonemarkkinoinnin koulutus Ainoastaan hakukone- ja mobiilioptimoitu www-sivu toimii ja tehoaa Hakukonemarkkinointi: miksi ja miten? Mobiilimarkkinoinnin

Lisätiedot

ICT1TN004 Hakukoneoptimoin p ti Heikki Hiet Hie ala t

ICT1TN004 Hakukoneoptimoin p ti Heikki Hiet Hie ala t ICT1TN004 Hakukoneoptimointi Heikki Hietala Hakukoneoptimointi Sivuston laatiminen on vain osa työtä Laadittu sivusto on saatava myös hyvin esiin hakukoneissa Tavoitteena on kasvattaa ns. luonnollista

Lisätiedot

ASIAKASNÄKÖKULMA JULKAISUTOIMINNAN MURROKSEEN

ASIAKASNÄKÖKULMA JULKAISUTOIMINNAN MURROKSEEN 1 ASIAKASNÄKÖKULMA JULKAISUTOIMINNAN MURROKSEEN Mari Katvala Oulun yliopiston kirjasto Oulun yliopiston kirjasto/ Mari Katvala 2 TOIMEKSIANTO Kuinka löytää aineiston, kun julkaiseminen hajaantuu aitoon

Lisätiedot

Moodle-oppimisympäristö

Moodle-oppimisympäristö k5kcaptivate Moodle-oppimisympäristö Opiskelijan opas Sisältö 1. Mikä on Moodle? 2. Mistä löydän Moodlen? 3. Kuinka muokkaan käyttäjätietojani? 4. Kuinka ilmoittaudun kurssille? 5. Kuinka käytän Moodlen

Lisätiedot

Open Badge -osaamismerkit

Open Badge -osaamismerkit Open Badge -osaamismerkit Merkin vastaanottaminen 2 "#$%&'()$*+,''-.,-$/0.1 "#$%&&'$ =>;+?.@@'A$/,+%'*1B%%B0,$%@B+-.%$% C 2>D./E'B1B-.%$%;+?.@@'&'()$&'F0#'F0..% G C>"#$%&'()$H'F1+/I,1'-IJ%%$1I%"#$%&'()$*+,''-.,-$/0.%

Lisätiedot

Webforum. Version 15.1 uudet ominaisuudet. Päivitetty: 2015-03-28

Webforum. Version 15.1 uudet ominaisuudet. Päivitetty: 2015-03-28 Webforum Version 15.1 uudet ominaisuudet Päivitetty: 2015-03-28 Sisältö Tietoja tästä dokumentista... 3 Yleistä... 4 Dokumentit... 5 Uudet versiot dokumenttien katseluohjelmista ipadille... 5 Dokumenttien

Lisätiedot

Lukkarikone Pikaohjeet v. 1.0

Lukkarikone Pikaohjeet v. 1.0 Lukkarikone Pikaohjeet v. 1.0 Huom! Lukkarikone toimii oikein vain jos koulutusohjelmasi ylläpitää lukujärjestystietoja Metropolian tilanvarausjärjestelmässä (tvj.metropolia.fi). Käyttöperiaate Lukkarikone

Lisätiedot

Sähköisen median mahdollisuudet kaupankäynnin tehostamisessa

Sähköisen median mahdollisuudet kaupankäynnin tehostamisessa Sähköisen median mahdollisuudet kaupankäynnin tehostamisessa 7.5 2014 Anu Korkiakangas Myynninmaailma Oy www.myynninmaailma.fi Miksi sähköinen markkinointi? Tukemaan myyntiä Tavoitat oikeat kohderyhmät

Lisätiedot

SoLoMo InnovaatioCamp 19.3.2013. Ari Alamäki HAAGA-HELIA Tietotekniikan koulutusohjelma Ratapihantie 13 00520 Helsinki ari.alamaki @ haaga-helia.

SoLoMo InnovaatioCamp 19.3.2013. Ari Alamäki HAAGA-HELIA Tietotekniikan koulutusohjelma Ratapihantie 13 00520 Helsinki ari.alamaki @ haaga-helia. SoLoMo InnovaatioCamp 19.3.2013 Ari Alamäki HAAGA-HELIA Tietotekniikan koulutusohjelma Ratapihantie 13 00520 Helsinki ari.alamaki @ haaga-helia.fi Social Mobile Local 7.3.2013 Perusversio-esimerkki 1.0

Lisätiedot

10 yleistä hakukoneoptimointivirhettä

10 yleistä hakukoneoptimointivirhettä 10 yleistä hakukoneoptimointivirhettä Petteri Erkintalo Kehitysjohtaja Klikkicom Oy 2011-09-27 2 1. Hakukoneiden pääsy sivustolle on estetty Hakukoneiden pääsyn sivustolle voi estää usein eri keinoin Yllättävän

Lisätiedot

Ohje internetkarttapalveluun

Ohje internetkarttapalveluun Ohje internetkarttapalveluun Kartalla liikkuminen Liiku kartalla käyttäen hiirtä, karttaikkunan zoomauspainikkeita tai pikavalikkotoimintoja. 1. Näkymän liikuttaminen: Liikuta karttaa hiirellä raahaamalla.

Lisätiedot