Tiedonhankintataitoja lukiolaisille

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Tiedonhankintataitoja lukiolaisille"

Transkriptio

1 Kiravo - kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär - biblioteket som ett öppet lärcentrum Tavoite Sisältö on suunniteltu opiskelijoiden, erityisesti lukiolaisten tiedonhankinnan opetukseen. Tavoitteena on tehostaa opiskelijoiden tiedonhankintataitoja ja antaa valmiuksia hyödyntää tiedonhaussa monipuolisesti erilaisia tiedonlähteitä, internetin lähteistä kirjastojen tietokantoihin. Osana tiedonhankintaa perehdytään erilaisiin tiedonlähteisiin ja arvioidaan niiden luotettavuutta. Sisältö Tiedonhankinnan suunnittelu Aiheen määrittely, miellekartta Tiedonhaun strategiaa: hakukyselyiden muotoilu, hakusanat, verkkotiedonhaku Erilaisia tiedonlähteitä hakukoneista syvään verkkoon ja kirjastojen tietokantoihin Tiedonlähteiden arviointi Harjoituksia Tiedonhankinnan suunnittelu Tiedonhankinta on monivaiheinen prosessi. Suunnittelun edetessä voi joutua välillä palamaan taaksepäin, kun aiheen täsmentyessä tai uusien tiedontarpeiden vuoksi joutuu hakemaan uudenlaista tietoa. Nopea tiedonhaku esimerkiksi tietosanakirjasta riittää silloin, kun tarvitaan yleistietoa tai etsitään yksittäisiä faktoja. Systemaattista tiedonhakua tarvitaan, kun tehdään opinnäytetyötä tai tutkielmaa tai kun etsitään tieteellistä tietoa. Systemaattisessa tiedonhaussa käydään läpi koko tiedonhankinnan prosessi. Tehtävän reunaehdot vaikuttavat myös tiedonhakuun. On mietittävä: Kuinka perusteellisesti aiheeseen pitää perehtyä? Onko tavoitteena viiden minuutin esitys vai sadan sivun tutkielma? Paljonko työn tekemiseen on aikaa, viikonloppu vai kuukausia? Tehdäänkö työ yksin vai ryhmässä? Kuka tekee mitäkin?

2 2 Aiheen määrittely Tehokas tiedonhankinta alkaa aiheen, ongelman tai kysymyksen huolellisesta määrittelystä. On pohdittava, mitä esimerkiksi tutkielman tai esseen aiheeseen liittyy ja mitä siitä haluaa tietää. Aihetta kuvaavat pääkysymykset ja sivukysymykset, ennakkotiedot ja avainsanat voi ryhmitellä ja samalla esiin nousee erilaisia näkökulmia aiheeseen. Oman työn aihe kannattaa rajata tarkasti ja miettiä, mistä näkökulmasta sitä tarkastelee. Olipa aihe opettajan antama tai itse valittu, sen määrittely työn aluksi säästää aikaa ja vaivaa. Silloin tiedonhaku on täsmällisempää ja tehokkaampaa. Käsitteet Aiheen käsitteellistäminen voi auttaa sen analysoinnissa eli etsitään sanoja ja käsitteitä, jotka kuvaavat aihetta. Asiasanastoista voi olla hyötyä käsitteiden miettimisessä. Käsitteet ryhmitellään laajempiin ja suppeampiin käsitteisiin sekä rinnakkaiskäsitteisiin. Esimerkiksi sitrushedelmät on laajempi käsite kuin appelsiinit mutta suppeampi kuin hedelmät. Appelsiinin rinnakkaiskäsitteitä ovat mandariinit ja sitruunat, sillä ne kaikki ovat sitrushedelmiä. Laajempien, suppeampien ja rinnakkaiskäsitteiden miettiminen on tärkeää myös tiedonhaussa. Joskus hakusana tuo niin paljon viitteitä, että kannattaa testata, toimisiko jokin tarkempi sana eli suppeampi käsite paremmin. Joskus taas hakusanalla ei saa esiin yhtään viitteitä silloin kannattaa miettiä, mihin kokonaisuuteen termi kuuluu ja kokeilla laajempaa käsitettä. Miellekartta Aiheen määrittelyä voi työstää rakentamalla siitä miellekartan. Sen avulla voi hahmotella aihetta ja miettiä, miten aiheen eri näkökulmat limittyvät toisiinsa. Miellekartta on myös hyvä väline kartoittamaan sitä, mitä aiheesta tietää entuudestaan.

3 3 Miellekartan pohjalta voi rakentaa käsiteltäviä osakokonaisuuksia ja suunnitella esityksen väliotsikointia. Voi myös miettiä, missä järjestyksessä käsittelee aihetta, mistä näkökulmasta sitä lähestyy ja mitä rajaa ulkopuolelle. Miellekartan piirtäminen: 1. Kirjoita paperin keskelle aihe, jota tutkit ja ympyröi se. 2. Mieti mitä aiheeseen liittyy. Vedä ympyrästä viivoja ja kirjoita niille aiheesta mieleesi tulleita asioita. Hahmottele aiheelle samalla selkeä rakenne: mikä liittyy mihinkin. 3. Mieti tiedonhakua varten synonyymeja ja vastaavia termejä. Harjoitus: Suunnittele ja piirrä paperille miellekartta opiskeluusi liittyvästä aiheesta. Aiheen hahmottamisessa ja käsitteiden määrittelyssä voi hyödyntää esimerkiksi Wikipediaa. Erilaisia tiedonlähteitä Painetut lähteet: kirjat ja lehdet Kirjat ja artikkelit ovat käyneet läpi toimitusprosessin, jossa on arvioitu tiedon paikkansa pitävyyttä ja tiedon julkaisemisen eettisyyttä. Kannattaa erottaa toisistaan tieteelliset ja populaarit julkaisut. Uusin tutkimustieto julkaistaan usein artikkeleina. Myös niistä aiheista, joita ei välttämättä tai vielä löydy kirjoista, löytyy usein tietoa lehdistä ja artikkelimuodossa. Tietokannat Tietokantoihin kootaan viitteitä tai dokumentteja elektronisessa muodossa. Vaikka tietokantoja käytetään internetissä, niiden sisältöä tulee harvoin esimerkiksi Googlen hakutuloksiin. Tietokannat kuuluvatkin ns. syvään verkkoon, johon hakukoneiden hakurobotit eivät pääse käsiksi. Osa tietokannoista on ilmaisia ja vapaasti kaikkien käytettävissä internetissä. Kirjastoissa voi käyttää niihin ostettuja maksullisia tietokantoja. Viitetietokannat sisältävät artikkeleiden ja kirjojen viitetiedot (tekijä, otsikko, julkaisuaika jne.), mutta niissä ei ole kokonaisia artikkeleita ja kirjoja. Viitetietokannassa käytetyistä asiasanoista näkee, mitä aiheita aineistossa on käsitelty.

4 4 o Esimerkiksi kirjaston aineistotietokannasta saa tiedot kirjasta ja sen sijainnista, mutta itse teokset pitää hakea kirjastosta. Poikkeuksena ovat kirjastojen e-kirjat, jotka voi lainata suoraan verkosta. Artikkeliviitetietokannoissa on viitetietoja julkaistuista artikkeleista ja tiedot siitä, missä lehdessä artikkeli on julkaistu. Usein lehden joutuu jäljittämään kirjastosta eikä sitä välttämättä saa suoraan tietokannasta elektronisessa muodossa. Kokotekstitietokannoista hakutulosten teokset ja artikkelit löytyvät sellaisenaan. Internet-tiedon haasteita Julkaisija voi olla kuka tahansa: tiedon paikkansapitävyyttä ja luotettavuutta ei ole arvioitu. Tietoa on suuri määrä siitä ja sitä on vaikea suodattaa. Kaikki tieto ei näy hakukoneiden hakutuloksissa. Englanninkielinen materiaali korostuu.. Mistä pääsee erityyppisen tiedon jäljille? Kirjat, videot ja levyt > Kirjastojen kokoelmatietokannat, internet Kotimaiset lehtiartikkelit > Aleksi, Arto, Varastokirjaston Kontentti Ulkomaiset lehtiartikkelit >Internet, Ebsco Tietty lehti > Kirjastojen kokoelmatietokannat Asiantuntija > viranomainen, organisaatio, tutkimuslaitos Tietty verkkosivu >Hakukoneet, aihehakemistot Yksittäinen fakta tai yleiskuva jostain asiasta >Tietosanakirja, käsikirja, sanakirja Tiedonlähteiden valinnassa kannattaa miettiä Löytyykö siitä aiheeseen liittyvää tietoa? Kattaako se tarpeeksi pitkän ajanjakson tai onko tieto tarpeeksi tuoretta? Minkä kielistä tietoa tarvitaan, etsitäänkö kotimaista vai ulkomaista tietoa? Onko tieto luotettavaa? Voiko tiedonlähteenä käyttää nettisivua, jos saatavilla on myös kirja? Aineiston saatavuus: Miten se on saatavilla ja onko se maksullista?

5 5 Harjoitus: Arvioi eri tiedonlähteitä oman aiheesi kannalta ja perustele ratkaisusi. Tiedonhaun strategia ja hakusanat Mistä tietoa löytää? Miten tietoa haetaan? Mitä hakusanoja käytetään? Hakustrategialla tarkoitetaan kokonaisvaltaista suunnitelmaa siitä, miten haku toteutetaan. Jos tarvitaan nopeasti muutama hyvä tiedonlähde, kannattaa miettiä pari aihetta parhaiten kuvaavaa hakusanaa ja hakea niillä. Hakutulos voi olla melko laaja. Jos haluaa löytää mahdollisimman kattavasti tiedonlähteitä tai aihe on monitahoinen, kannattaa käyttää vaihtoehtoisia hakusanoja ja tarkennetun haun keinoja. Esimerkki: nuoret AND tiedonhaku (nuoret AND tiedonhaku) AND (lapset OR koululaiset) Hyvästä tiedonlähteestä pääsee tiedonhaussa usein eteenpäin, esimerkiksi sisällysluettelosta voi löytää hyviä hakusanoja ja lähteistä tai nettilinkeistä uusia tiedonlähteitä. Oman aiheen kysymyksistä ja avainsanoista saa hakusanoja, joilla voi etsiä tietoa. Hakusanojen valintaan vaikuttaa, käytetäänkö tiedonlähteenä esimerkiksi kirjaston tietokantaa, internetin hakukoneita vai vaikkapa tietosanakirjaa. Vinkkejä tiedonhakuun Yleensä kaikissa tietokannoissa tai hakukoneissa toimii fraasihaku ja sanojen katkaisu. Merkintätavat vaihtelevat ja ohjeista löytyy, miten missäkin tiedonlähteessä tulee toimia. Fraasihaulla etsitään täsmällistä ilmausta, jonka sanat esiintyvät merkityllä tavalla hakutuloksessa. Fraasihaku on kätevä etsittäessä henkilöitä etu- ja sukunimellä tai esimerkiksi runoja tai laulun sanoja. o Fraasihaussa hakusanat merkitään usein lainausmerkkien väliin tai tarkennetussa haussa voi olla oma kohta tarkkojen ilmausten hakemiselle (Esim. Googlen tarkassa haussa kohdassa Juuri tällä ilmauksella.) Esimerkki: sofi oksanen piti harakka puhetta Sanojen katkaisu: Jos ei ole varma hakusanan sijamuodosta tai siitä, miten se kirjoitetaan, hakusanan voi usein katkaista jollain tietyllä merkillä. Tietokannan ohjeista voi tarkistaa, mikä katkaisumerkki juuri siinä on käytössä. Tavallisimpia katkaisumerkkejä ovat:

6 6 kysymysmerkki? risuaita # dollari $ tähti * Joissain tietokannoissa on käytössä automaattinen katkaisu, eikä erillisiä katkaisumerkkejä tarvita. Katkaisukohtaa kannattaa miettiä, sillä esimerkiksi hakusana huum* etsii sanat huumeet, huumausaineet, huumautuminen, huumausainerikokset, huumori jne. Harjoitus: Pohdi erilaisia hakusanoja ja arvioi, mikä tai mitkä niistä tuottaisivat oman aiheesi kannalta parhaan hakutuloksen. Internet-tiedonhaku: Googlen perushaku Googlen perushakuna on sanahaku. Hakulaatikkoon voi kirjoittaa yhden tai useamman sanan, joiden on esiinnyttävä hakutuloksissa. Hakutulokset muuttuvat, kun hakusanoja tai niiden järjestystä vaihdellaan. Kattavan hakutuloksen saamiseksi kannattaa tehdä useita hakuja erilaisin hakusanoin. Esimerkki: Hae Googlesta sanoilla vampyyrikirjat, vampyyrikirjallisuus, vampyyrit kaunokirjallisuus sekä vampires literature / vampire fiction. o o Hakusanoilla vampyyrit kaunokirjallisuus tulee kärkeen Wikipedia-artikkeli vampyyreistä. Hakusana vampyyrikirjat tuo enemmän materiaalia keskustelupalstoilta. Blogeista ja keskustelupalstoilta saa kirjasuositteluja ja mielipiteitä siitä, mitä vampyyrikirjoja kannattaa lukea. Mielipiteet eivät useimmiten kelpaa esitelmän pohjaksi, vaan tarvitaan enemmän tutkimuksella tuotettua tietoa. Hakua voi jatkaa esimerkiksi klikkaamalla kohtaa teokset, joka tuo mukaan Googlen kirjahaun. Varsinkin englanninkielisillä haulla voi saada esiin tutkimustietoa aiheesta. Jos teokset-haku ei ole näkyvillä, sen löytää Lisää -painikkeen kautta.

7 7 Google löytää vain murto-osan verkon sisällöstä. Hakukoneen ulottumattomiin jää tietoa ns. syvästä verkosta, kuten esimerkiksi kirjastojen tietokantojen sisältöä. Se pitää löytää muulla tavoin kuin Googlella.

8 8 Googlen tarkennettu haku Google-hakuja voi rajata käyttämällä Tarkennettua hakua. Haku kaikilla sanoilla on sama kuin etusivun perushaku: Kaikkien annettujen sanojen on esiinnyttävä hakutuloksen viitteissä jossain kohtaa. Juuri tällä ilmauksella -haku hakee sivuja, joilla hakusanat ovat juuri annetussa muodossa. Fraasihaku toimii myös perushaussa, jos hakusanat kirjoitetaan lainausmerkkien sisään, esim. sofi oksanen. Millä tahansa sanoista -hakuun voi kirjoittaa useamman termin, mutta riittää että yksikin niistä esiintyy tuloksessa. Soveltuu hyvin, jos hakutermillä on synonyymejä. Jos haluat rajata jotain pois hakutuloksista, kirjoita ne sanat kohtaan ei millään näistä sanoista. o Esimerkki: Etsitään tietoa Ricen Veren vangit -teoksesta, mutta ei haluta tietoa samannimisestä elokuvasta. Kaikilla näillä sanoilla: Rice, Juuri tällä ilmauksella: Veren vangit ja Ei millään näistä sanoista: elokuva elokuvat. Hakua voi vielä tarkentaa määrittelemällä esimerkiksi kielen, tiedostotyypin tai milloin sivustolle on tehty viimeisin päivitys.

9 9 Internet-tiedonhaun harjoituksia 1. Kuka voitti kirjallisuuden Nobel-palkinnon vuonna 2012? 2. Etsi tutkimustietoa nuorten rahapelaamisesta internetissä? Mainitse muutama luotettava kotimainen tiedontuottajataho, joka on tutkinut asiaa? 3. Löydätkö luotettavaksi katsotulta kotimaiselta tiedontuottajalta geokätköilyä koskevan kuvauksen? 4. Hae tietoa Suomen hallituksista? 5. Löydätkö ATI-näytönohjaimen ajurit internetistä? 6. DNA:n mokkula pätkii yhteyttä. Hae tietoa siitä, onko muilla käyttäjillä vastaavia kokemuksia ja ovatko he löytäneet ratkaisua ongelmaan? Kirjaston aineistotietokanta Esimerkkinä HelMet-haku Kirjastotietokannoissa on tavallisesti viitetiedot kirjastojen aineistoista (kirjat, videot, pelit, kävelysauvat jne.), mutta ei itse teoksia. Poikkeuksena ovat e-kirjat, jotka voi ladata netistä omalle koneelle tai mobiililaitteelle. Joskus kirjaston tietokannassa voi olla myös linkki muualla internetissä vapaasti luettavissa olevaan teokseen. Kirjastojärjestelmän avulla voi suunnitella tiedonhakua ja totutella käyttämään asiasanoja.

10 10 Asiasanat Kirjastossa jokainen kirja ja muu aineisto asiasanoitetaan. Asiasanoilla kuvaillaan teoksen sisältöä. Asiasanoja voi käyttää tiedonhaussa, kun etsitään tietyn aiheisia teoksia kirjaston aineistotietokannasta. Käyttäjät voivat lisätä teoksen tietojen loppuun omia arviointeja, kommentteja tai tageja kirjasta. Tagit voivat olla sellaisia kirjaa kuvailevia sanoja, joita asiasanoissa ei ole mainittu. Asiasana voi olla jokin tieto kirjan tekstistä, esimerkiksi päähenkilön nimi. Kaikki muut kirjaston käyttämät asiasanat on lueteltu asiasanastoissa. Ruotsinkieliset teokset asiasanoitetaan ruotsiksi, suomen- ja muun kielisen aineiston asiasanat ovat suomeksi. Kirjastossa on käytössä Yleinen suomalainen asiasanasto (YSA) Allmän tesaurus på svenska - Allärs Fiktiivisen aineiston asiasanastot Verkko-Kaunokki ja ruotsinkielinen Webb-Bella Asiasanat ovat tietokannoissa tarpeellisia, sillä esimerkiksi teoksen nimestä ei aina käy ilmi sen aihe: Teoksessa Retkelle kosteikkoon on aiheena ympäristökasvatus ja teoksen Peruna kerrallaan asiasanoja ovat tunteet, tunne-elämä, ihmissuhteet ja elämäntaito. Vaikka asiasanastoja päivitetään jatkuvasti, niistä puuttuu useita puhekielessä yleisiä sanoja. Niillä ei silloin löydy kirjaston kokoelmistakaan viitteitä. Jos haku jollain termillä ei tuo hyvää tulosta, kannattaa tarkastaa sen aiheesta käytettävä asiasana. Esimerkki: HelMet-haku sanalla skeittaus tuo tulokseksi yhdeksän viitettä: pelejä, lehtiä, mutta ei oikeastaan yhtään kirjaa, josta saisi tietoa skeittailusta. YSA:sta selviääkin, että skeittaus ei ole asiasana, vaan kirjastoissa käytetään asiasanaa rullalautailu. Uusi haku sillä tuo tulokseksi 84 viitettä.

11 Tagittamisen tarkoitus on täydentää YSA:n tarjoamia asiasanoja. Sen avulla juuri puhekielessä yleiset sanat saadaan mukaan kirjastotietokantaan helpotta maan teosten löytymistä. 11 Tarkennettu HelMet-haku Tarkennetussa haussa voi määritellä hakusanaksi teoksen nimen, aiheen tai tekijän. Hakua voi rajata määrittämällä aineistolajin, kokoelmatyypin, kielen tai ilmestymisvuoden. Voi myös lisätä sen, minkä kirjaston kokoelmiin haku kohdistuu (Sijainti). Tarkennetussa haussakin hakusanan voi katkaista tähdellä (*) sanan lopusta. Sillä voi myös korvata merkkejä sanan keskeltä. Esimerkki: Haku stret*ing on hyvä, jos etsii stretching-oppaita, mutta ei muista, miten sana kirjoitetaan. Haulla Ts*nia saa esiin paitsi valtiota Tšetšenia käsittelevät hakutulokset, myös nimen erikieliset kirjoitusmuodot kuten Tsjetsjenia ja Tšetšnja. Hakusanojen yhdistäminen Hakuoperaattoreita käytetään yhdistämään hakusanoja. JA eli haku kaikilla sanoilla hakutulokseksi teoksia, joiden tiedoissa on oltava kaikki annetut hakusanat. JA-operaattori on pikahaun oletuksena eikä sitä tarvitse kirjoittaa. Pikahaussa hakusanat kirjoitetaan suoraan peräkkäin.

12 12 Esimerkkejä: o ihminen JA kloonaus o nuoret JA työnhaku o työ terveys (etsitään teoksia, joissa käsitellään työtä ja terveyttä) o mollberg tuntematon sotilas (etsitään Mollbergin ohjaamana elokuvaa Tuntematon sotilas) TAI eli haku millä tahansa sanoista Hakuun voi kirjoittaa useamman termin, mutta riittää että yksikin niistä esiintyy tuloksessa. Soveltuu hyvin, jos hakutermillä on synonyymejä laajentaa hakutulosta. Esimerkkejä: o kukkien asettelu TAI ikebana TAI leikkokukat o muoti TAI pukeutuminen JA historia EI-haulla rajataan rajaa hakusanoja pois hakutuloksesta Esimerkki: o kiusaaminen EI kaunokirjallisuus rajaa kaunokirjalliset teokset pois hakutuloksesta Tiedonhaun harjoituksia kirjastojärjestelmästä 1. Äidinkielen tunnilla tehdään esitelmiä Juha Itkosesta. Millaista materiaalia löydät aiheesta? 2. Etsi kaunokirjallisuutta aiheesta monikulttuurisuus 3. Hae teos, jonka nimessä puhutaan Vaasasta ja aaveista. Miten hait? (Tarkista asiasana YSA:sta ) 4. Hae tietoa elämänkaaren eri kehitysvaiheista (elämänkaari ja ikäkaudet, elämänkaari ja kehityspsykologia) 5. Hae tietokirjoja aiheesta nuorten itsetunto (itsetunto ja nuoret tai nuoruus). 6. Hae tietoa etiikasta ja hyvästä elämästä. 7. Hae teoksia vegaaniruokavaliosta, mutta ei keittokirjoja. (Tarkista YSA:sta oikea asiasana)

13 13 Arto ja Aleksi -lehtitietokannat Kun tarvitaan mahdollisimman uutta tietoa, ei aiheesta löydy välttämättä kirjoja. Jos internetin lähteet eivät vaikuta luotettavilta, kannattaa käyttää lehtitietopankkeja ja etsiä aiheesta lehtiartikkeleita. Lehtiä löytyy kirjastojen kokoelmatietokannoista, mutta ensin on saatava selville, mistä lehdestä ja mistä numerosta tietoa löytyy. Lehtitietokannoissa eli artikkeliviitetietokannoissa on viitteitä artikkeleihin, mutta ei varsinaisia artikkeleita. Hakulistaukseen saa artikkeleiden nimen, asiasanat, missä lehdessä ja numerossa se on ilmestynyt. Viitteitä kotimaisiin lehtiartikkeleihin voi etsiä Aleksi-tietokannasta. Siinä on mukana yleisiä aikakauslehtiä ja myös esimerkiksi artikkeleita Helsingin Sanomista. Aleksia voi käyttää vain kirjastojen koneilla. Arto on kotimainen lehtitietokanta, joka on vapaasti verkossa kaikkien käytettävissä. Milloin käytetään Artoa ja milloin Aleksia? Kun haetaan uudempia kotimaisia lehtiartikkeleita, kannattaa tehdä tiedonhakuja sekä Aleksista että Artosta. Aleksissa on mukana populaarimpaa aineistoa, kun taas Artosta löytyy enemmän tieteellisiä julkaisuja. Yleisaikakauslehdet käsittelevät usein sellaisia ajankohtaisia kysymyksiä, joihin tieteellisissä aikakauslehdissä reagoidaan vasta myöhemmin hitaamman julkaisuprosessin vuoksi. Aleksi - hakupalvelu kotimaisten lehtien sisältöihin Tiedonhaku Yksinkertaisen artikkelihaun voi tehdä kirjoittamalla Hakusanat-hakulaatikkoon aihe, tekijän nimi tai kohdehenkilön nimi. Sen jälkeen klikataan Hae. Haku kohdistuu kaikkiin kenttiin. Aleksissa on aina voimassa Fraasihaku: jos hakukenttään kirjoitetaan useampi sana, ohjelma tulkitsee ne yhtenäiseksi fraasiksi ja etsii tietokannasta viitteitä, joissa on täsmälleen sama ilmaus.

14 Automaattinen loppukatkaisu: ohjelma hakee annettua hakusanaa ja muita sanoja, jotka alkavat tällä sanalla. o Katkaisu sanan alusta tehdään * -merkillä. Esimerkki: *loma o Automaattisen katkaisun poisto tehdään # -merkillä. Esimerkki: autot#, kun etsitään tietoa autoista, mutta hausta halutaan sulkea pois autotallit. 14 Jos haussa tulee niin monta viitettä, että niiden läpikäyminen vaivalloista, hakua voi rajata kirjoittamalla lisää hakusanoja. Silloin hakusanojen väliin on kirjoitettava joku sanoista JA, TAI tai Ei. o o o hakusana JA hakusana: tuloksena ne viitteet, joissa esiintyvät kummatkin hakusanat hakusana TAI hakusana: ohjelma etsii viitteet, joissa on ainakin toinen hakusanoista hakusana EI hakusana: tuloksesta rajataan pois viitteet, joissa on tietty hakusana. Artikkelihaulle voi määritellä lisää hakuehtoja: voidaan hakea henkilön, kirjastoluokan, asiasanan, artikkelin otsikon, lehden nimen ja ilmestymisvuoden mukaan. Huom! Kerrallaan voi laittaa vain yhden lehden tai kirjoittajan nimen. Haun tulos Hakutuloksessa on artikkelin tekijä artikkelin nimi milloin ja missä julkaisussa se on julkaistu.

15 15 Artikkeliviitteessä on tarkemmat tiedot artikkelista sekä huomautuksia, asiasanat ja artikkelille annettu kirjastoluokka. Arto- kotimainen lehtitietokanta Artossa on runsaasti linkkejä artikkeleiden kokoteksteihin. Vaikka Arto on muuten vapaasti netissä käytettävissä, suuri osa kokoteksteistä vaatii avautuakseen käyttöluvan. Näihin kuuluu mm. kansalliskirjaston tieteellisten artikkeleiden kokoelma eli Elektra-aineisto. Elektran artikkeleita voi lukea kirjastojen koneilta. Arto-haun voi tehdä perushakuna, tarkennettuna hakuna tai tekijähakuna. Tekijähaussa artikkeleita haetaan tekijän nimen perusteella. Perushaku Perushaussa artikkeleita voi hakea esim. sanalla, tekijällä, nimekkeellä, asiasanalla, standardinumerolla tai kirjastoluokan mukaan. Kirjoita haluamasi sanat Hakusana(t)-kenttään. Valitse Hakutyyppi

16 16 Haun rajaus valikosta hakuun saa valmiin kieli- tai aikarajauksen. (Hakutulossivulla voit lisätä rajauksia). Haku käynnistetään Hae-painikkeesta. Tyhjennä-painike tyhjentää kentät ja palauttaa oletukset. Opastus on linkki tarkempiin hakuohjeisiin. Arton tarkennettu haku Tarkennettua hakua käytetään, kun haetaan useilla termeillä yhtä aikaa. Haku toimii sanahakuna eikä kirjainten koolla tai sanojen järjestyksellä ole merkitystä. Hakusanan voi katkaista?-merkillä sanan lopusta, keskeltä tai alusta. Kirjoita ylimmäiseen Hakusana(t)-kenttään hakusanoja. Valitse alasvetovalikosta OR, AND tai fraasihaku: o jokin sanoista (OR), jos riittää, että yksikin hakusanoista on viitteessä o kaikki sanat (AND), kun kaikkien hakusanojen on oltava viitteessä o peräkkäiset sanat (fraasihakuna), kun haetaan tarkkaa ilmausta

17 Valitse Hakutyyppi Hakua voi tarkentaa ja täyttää myös toisen ja kolmannen hakusanakentän samalla tavalla kuin ylimmäisen. Yhdistä hakusanakentät valitsemalla niiden väliin AND, OR tai NOT. (AND ja OR-operaattorit kuten yllä, NOT sulkee annetut hakusanat pois haun tuloksista.) Tee aikarajaus valitsemalla Viimeiset 2, 5 tai 10 vuotta alasvetovalikosta tai määrittelemällä vuosiluvut. Valitse halutessasi Julkaisumaa, Aineistolaji ja Kieli. Valitse Näytä-kohdasta viitteiden määrä/sivu Haku käynnistetään Hae-painikkeesta. Tyhjennä-painike tyhjentää kentät ja palauttaa oletukset. Opastus on linkki tarkempiin hakuohjeisiin. 17 Hakutulos Esimerkkihaku: Etsitään Parnasso-lehdestä runoutta käsitteleviä artikkeleita viimeisen viiden vuoden ajalta. (Hakusana(t): Parnasso AND runo? Vuosi: Viimeiset 5 vuotta) Haun tuloksena on 209 viitettä. Hakutuloksen voi lajitella aika-, aakkos- tai relevanssijärjestykseen.

18 18 Viitetiedoissa näkyy artikkelin nimi, tekijä, julkaisun nimi ja julkaisupäivä. Artikkelin nimeä klikkaamalla saa esiin viitenäytön ja tarkat tiedot artikkelista. Hakutehtäviä Aleksi- ja Artosta -tietokannoista: Tee haku molemmista tietokannoista ja vertaile tuloksia. 1. Esikoiskirjailijoista ei aina löydy tietoja kirjailijahakuteoksista, vaan heistä on etsittävä tietoa internetistä ja lehtiartikkeleista. Etsi Artosta ja Aleksista artikkeleita esikoiskirjailija Aki Ollikaisesta. Onko Arton ja Aleksin hakutuloksissa eroa? 2. Etsi Artosta ja Aleksista tietoa suomalaisista sukunimistä ja Kielikello-lehdestä. Käytä Tarkennettua hakua. 3. Hae artikkeleita liikunnan ja mielialan välisestä yhteydestä. 4. Etsi uusimpia artikkeleita ilmastonmuutoksesta. 5. Hae artikkeleita aavikoitumisesta. 6. Miten hakisit artikkeleita ruoasta joka on geenimuunneltua? (Tarkista YSA:sta oikea asiasana) Tehtävä: Erilaisista tiedonlähteistä löytyy erilaista tietoa

19 19 Vertaile hakutuloksia, kun haet samasta aiheesta tietoa eri lähteistä. Internet-tiedonhaku 1. Tehtävänä on kirjoittaa elokuva-arvostelu Helmiä ja sikoja elokuvasta. Tarvitset sitä varten taustatietoja ja muiden tekemiä arvosteluita. Miten haet Googlesta? Kokeile paraneeko hakutulos lainausmerkkejä käyttämällä. Mistä lähteistä haet taustatietoa ja mitä elokuva-arvosteluita voit käyttää? Mieti, valitsitko luotettavimmat lähteet. 2. Äidinkielen tunnille pitäisi lukea yhdenpäivänromaani. Etsi mahdollisimman kattava kirjalista aiheesta. Kirjaston kirjastotietokanta 1. Olet tekemässä äidinkielen tunnille elokuva-arvostelua Helmiä ja sikoja elokuvasta. Löydätkö sen DVD-muotoisena ja onko sitä saatavilla lähikirjastostasi? 2. Äidinkielen tunnille pitäisi lukea yhdenpäivänromaani. Löytyykö sellaisia HelMetistä? Millä haulla niitä löytyy eniten? Lehtitietokannat Aleksi ja Arto 1. Tarvitset esitelmääsi varten Helmiä ja sikoja -elokuvan arvosteluja. Löydätkö niitä Aleksista ja Artosta? Kummasta löytyy paremmin? 2. Tarvitset lehtiartikkeleita aiheesta Internetin vaikutus kieleen. Löytyykö Artosta ja Aleksista käyttökelpoista aineistoa? Muita tapoja löytää tietoa

20 20 Aihehakemisto Makupalat Makupalat on kotimainen kirjaston ylläpitämä aihehakemisto, johon on koottu eri aiheisia internet- linkkejä. Aihehakemistojen tiedonlähteet on tutkittu ja arvioitu luotettaviksi. Linkkejä voi etsiä selailemalla uusimpia, katsotuimpia tai suosituimpia. Linkkihaku toimii kirjastoluokkien mukaisten kategorioiden avulla. Kaunokirjallisuuden verkkopalvelu Kirjasampo

21 21 Kirjasampo on kirjastojen ylläpitämä kotimaisen kaunokirjallisuuden sivusto. Se esittelee kirjailijoita ja kirjoja, romaaneja, novelleja ja runoutta. Kirjasammon kautta on mahdollista tutustua myös kirjojen teksteihin ja kirjojen saamiin arvioihin. Kirjoja ja kirjailijoita voi löytää maakuntien mukaan, kirjan kansien perusteella tai eri henkilöiden koostamista kirjahylly-kokoelmista. Tiedonlähteiden arviointi

22 22 Tiedonhankinnan eri vaiheissa joutuu valitsemaan ja arvioimaan eri tiedonlähteiden välillä, usein montakin kertaa. Kun tietoa on löytynyt, kannattaa pohtia Mitä tietoa todella tarvitsee, mitä löytyi? Onko tietoa tarpeeksi? Voiko kaikkea löydettyä tietoa käyttää? Onko löytynyt tieto relevanttia? Vastaako se aihetta ja sopiiko se tiedontarpeeseen? Luotettavuus Tietoa on arvioitava kriittisesti, jotta selviää, onko se käyttökelpoista ja luotettavaa. Luotettavuuden arviointi merkitsee käytännössä sen arvioimista, onko lähteessä esitetty tieto paikkansa pitävää ja perusteltua. Erityisen tärkeää luotettavuuden arviointi on internetissä, jossa julkaistulla tiedolla ei ole aina julkaisemista valvovaa toimituskuntaa ja sen on voinut tuottaa kuka tahansa. Myös tieteellisissä tietokannoissa oleva aineisto voi olla eritasoista on populaareja ja tieteellisiä artikkeleita. Tieteellistä julkaisemista valvotaan ja se on siksi useimmiten luotettavampaa kuin tarkastamaton julkaiseminen. Ennen kuin painettu aineisto julkaistaan, toimituskunta käy sen läpi. Kannattaa katsoa myös onko julkaisussa lähdeluetteloa. Asiantuntemus Asiantuntijoihin ja omalla alallaan arvostettuihin henkilöihin yleensä luotetaan. Sanomalehdissä ja tieteellisissä julkaisuissa kirjoitettuja tutkimustuloksia pidetään useimmiten tosina. Silti nykyään on syytä olla luottamatta auktoriteetteihinkaan ehdottomasti. Myös tutkijat ja asiantuntijat saattavat vääristellä tietoja tai ihmiset voivat esiintyä jonkin alan asiantuntijoina, vaikka eivät sitä olekaan. Lähteen kriittisessä arvioinnissa eli lähdekritiikissä tulisi kiinnittää huomio siihen, Onko tekijä ala tai aiheen asiantuntija vai opiskelija, poliitikko tai yksityishenkilö? Millainen suhde tai asenne hänellä on käsittelemäänsä aiheeseen? Mikä tarkoitus tekstillä on? Onko julkaisun taustalla jokin organisaatio, viranomainen vai yksityishenkilö?

23 23 Tiedon tuottajien luotettavuusjärjestyksessä valtioiden ja yliopistojen tuottamaa tietoa pidetään yleensä luotettavampana ja asiantuntevampana kuin yksityishenkilöiden tuottamaa tietoa. Puolueettomuus Tieteellisissä julkaisuissakin saattaa olla näkökulmaeroja sen mukaan, minkä koulukunnan edustaja on kirjoituksen tehnyt. Yksityishenkilö voi kirjoittaa aiheesta värittyneesti esim. puolustaen omaa poliittista näkemystään. Mieti pyritäänkö aineistossa subjektiivisuuteen vai objektiivisuuteen. Ajantasaisuus Myös aineiston julkaisuajankohta kannattaa ottaa huomioon. Jos tarvitsee tuoretta tietoa, on tämä ota huomioon jo tiedonhaun rajauksessa. Aina tiedon tuoreus ei ole oleellisinta, esimerkiksi historian ja filosofian tiedonlähteet eivät vanhene niin nopeasti, kuin joillain muilla aloilla, esim. tietotekniikassa. Kattavuus Tiedon kattavuutta voi miettiä tutkimalla, onko aihetta käsitelty pinnallisesti ja yksipuolisesti vai monipuolisesti. Onko joitain asioita jätetty kertomatta ja mitä se mahdollisesti merkitsee aiheen käsittelyn kannalta. Tiedonhankinnan suunnittelun arviointi Tiedonhankinnan suunnittelu kannattaa päättää aina koko hakuprosessin arviointiin.

24 24 Harjoitus: Verkkosivujen lähdekriittinen arviointi Arvioi kriittisesti verkkosivuja seuraavien kysymysten avulla ja mieti samalla, kumpaa sivustoa käyttäisit tiedonlähteenä. Objektiivisuus Objektiivisuutta tavoittelevilla sivustoilla pyritään esittämään asiat puolueettomasti ilman vakuuttelua. WWF uhanalaiset_lajit/ Zapato productions zapatopi.net/treeoctopus/ Mihin tarkoitukseen sivusto on tehty? Sisältääkö se faktaa vai mielipiteitä? Onko tieto perusteltu esim. tutkimustiedolla? Yritetäänkö siinä vakuutella yleisöä tai myydä jotain? Esitetäänkö sivustolla yleistyksiä ja miten niitä perustellaan? Ajankohtaisuus

25 25 WWF uhanalaiset_lajit/ Zapato productions zapatopi.net/treeoctopus/ Löydätkö tietoa siitä, milloin sivu on julkaistu ja/tai päivitetty? Onko todennäköistä, että sivuston tieto muuttuu nopeasti? Tekijä WWF uhanalaiset_lajit/ Zapato productions zapatopi.net/treeoctopus/ Onko tieto verkkosivun tekijästä tai tekijätaho mainittu? Onko sivuston takana organisaatio, jolla on asiantuntemusta kyseisestä aiheesta? Kerrotaanko sivustolla, millä tavoin tekijällä on asiantuntemusta aiheesta? Löytyykö tekijästä tietoa internetistä? Onko hänet mainittu muissa lähteissä

26 26 Lähteet Asikainen, Irma & Hemming, Marjatta (päivitetty 2009); Informaatiolukutaitoa lukio-opetukseen. Viite tarkistettu Halttunen, Kai & Puputti, Marika 2003; Tiedonhaun työkalupakki. Voiko käärme kompastua? Opettajan tiedonhallintataitojen opas. BTJ Kirjastopalvelu. Tiedonhankintataidot. KenGuru. Opetushallitus. sivu=tiedonhankintataidot Viite tarkistettu Tiedonhankinta. Jyväskylän yliopiston kirjasto. Viite tarkistettu Kompassi. Tiedonhallinnan perusteet. Suomen Virtuaaliammattikorkeakoulu. opintojaksot/030903/ html Viite tarkistettu Lähde esiin. Edu.fi. Viite tarkistettu Tiedonhaku. Mediakasvatus.Kirjastot.fi Viite tarkistettu Informaatiolukutaito. Helsingin Yliopisto. yleisi%c3%a4_verkkokursseja.html Viite tarkistettu l

Internet-tiedonlähteiden luotettavuuden arviointi

Internet-tiedonlähteiden luotettavuuden arviointi Kiravo - kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär - biblioteket som ett öppet lärcentrum Internet-tiedonlähteiden luotettavuuden arviointi Luotettavuus Tietoa on arvioitava kriittisesti, jotta voi varmistua,

Lisätiedot

Aleksi ja ARTO artikkeliviitetietokannat

Aleksi ja ARTO artikkeliviitetietokannat Aleksi ja ARTO artikkeliviitetietokannat Artikkeliviitetietokannoissa on viitteitä artikkeleihin, mutta ei varsinaisia artikkeleita. Viitteestä saa tiedot, joiden avulla voi etsiä käsiinsä lehden, jossa

Lisätiedot

TIEDONHAKU INTERNETISTÄ

TIEDONHAKU INTERNETISTÄ TIEDONHAKU INTERNETISTÄ Internetistä löytyy hyvin paljon tietoa. Tietoa ei ole mitenkään järjestetty, joten tiedonhaku voi olla hankalaa. Tieto myös muuttuu jatkuvasti. Tänään tehty tiedonhaku ei anna

Lisätiedot

Verkkokirjaston hakuohjeet

Verkkokirjaston hakuohjeet 1 Verkkokirjaston hakuohjeet Pikahaku Hakulaatikon löydät kaikkien sivujen yläosasta. Voit valita kohdistuuko haku kirjaston aineistotietokantaan, verkkokirjastosivustoon vai avainsanoihin. Voit hakea

Lisätiedot

TIEDONHANKINNAN PERUSTEET (1 op) harjoitus 1 (TaY Pori syksy 2014)

TIEDONHANKINNAN PERUSTEET (1 op) harjoitus 1 (TaY Pori syksy 2014) TIEDONHANKINNAN PERUSTEET (1 op) harjoitus 1 (TaY Pori syksy 2014) Tärkeimmät kotimaiset hakupalvelut Porin tiedekirjaston kotisivut (kerrataan pikaisesti) Porin tiedekirjaston painettu aineisto Tutcatista:

Lisätiedot

Tiedonhankinnan startti

Tiedonhankinnan startti Kiravo - kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär - biblioteket som ett öppet lärcentrum Tavoite Aineiston tavoitteena on antaa valmiuksia luotettavan tiedon hankintaan ja ohjata tiedonhankinnan suunnitteluun.

Lisätiedot

Etsi aineistoa, uusi lainoja, tee varauksia. http://juolukka.linneanet.fi Onnistuneita hetkiä Juolukan parissa!

Etsi aineistoa, uusi lainoja, tee varauksia. http://juolukka.linneanet.fi Onnistuneita hetkiä Juolukan parissa! Lapin korkeakoulukirjasto Kirjasto- ja tietopalvelut Juolukka pikaopas Etsi aineistoa, uusi lainoja, tee varauksia. http://juolukka.linneanet.fi Onnistuneita hetkiä Juolukan parissa! TIEDONHAKU Jos etsit

Lisätiedot

Tiedonhaku. Esim. kymenlaakso muutosjohtami* Laila Hirvisaari Tuntematon sotilas Ruksi tyhjentää hakukentän.

Tiedonhaku. Esim. kymenlaakso muutosjohtami* Laila Hirvisaari Tuntematon sotilas Ruksi tyhjentää hakukentän. Tiedonhaku Kirjoita hakukenttään teoksen nimi, tekijä, aihe tai muita asiaan liittyviä hakusanoja. Tarvittaessa katkaise hakusana tähdellä *. Tällöin haku löytää kaikki niin alkavat sanat. Esim. hakusana

Lisätiedot

HAKU LASTU-VERKKOKIRJASTOSTA LASTU-verkkokirjastosta voi toistaiseksi hakea vain Lahden aineistotietokannasta.

HAKU LASTU-VERKKOKIRJASTOSTA LASTU-verkkokirjastosta voi toistaiseksi hakea vain Lahden aineistotietokannasta. 1 HAKU LASTU-VERKKOKIRJASTOSTA LASTU-verkkokirjastosta voi toistaiseksi hakea vain Lahden aineistotietokannasta. 1. PIKAHAKU ELI HAE TEOSTA, TEKIJÄÄ TAI ASIASANAA - Pikahaku sijaitsee sivuston oikeassa

Lisätiedot

1. PIKAHAKU ELI HAE TEOSTA, TEKIJÄÄ TAI ASIASANAA

1. PIKAHAKU ELI HAE TEOSTA, TEKIJÄÄ TAI ASIASANAA 1 HAKU LASTU-VERKKOKIRJASTOSTA Voit hakea aineistoa kaikkien Päijät-Hämeen yleisten kirjastojen aineistotietokannoista. Varauksia voit tehdä niiden kirjastojen aineistoihin, joihin sinulla on asiakkuus.

Lisätiedot

Monihaku ja sähköiset aineistot tutuksi. Jyväskylän kaupunginkirjaston tiedonhaun koulutus

Monihaku ja sähköiset aineistot tutuksi. Jyväskylän kaupunginkirjaston tiedonhaun koulutus Monihaku ja sähköiset aineistot tutuksi Jyväskylän kaupunginkirjaston tiedonhaun koulutus Miksi monihaku? Sähköistä aineistoa valtavat määrät Laadukasta ja ei-niin-laadukasta Ilmaista ja maksullista Monihakuun

Lisätiedot

Tiedonhaku ja varaaminen

Tiedonhaku ja varaaminen Tiedonhaku ja varaaminen Kyytin verkkokirjasto kyyti.finna.fi 20.11.2018 Tiedonhaku Kirjoita hakukenttään teoksen nimi, tekijä, aihe tai muita asiaan liittyviä hakusanoja. Tarvittaessa katkaise hakusana

Lisätiedot

Tiedonhaku korkeakouluopinnoissa

Tiedonhaku korkeakouluopinnoissa Kun Google ei riitä Tiedonhaku korkeakouluopinnoissa Googlesta tiedon ja julkaisujen saatavuus parantunut hyvä paikantamaan jo tiedettyä lähdettä tulosten relevanssilajittelu tiedon laatu ja taso vaihtelevat

Lisätiedot

Verkkosivun ulkonäkö mukautuu eri laitteisiin; älypuhelimeen, tablettiin tai tietokoneeseen. Hakuperiaatteet ovat samat laitteesta riippumatta.

Verkkosivun ulkonäkö mukautuu eri laitteisiin; älypuhelimeen, tablettiin tai tietokoneeseen. Hakuperiaatteet ovat samat laitteesta riippumatta. Hakuohje Verkkosivun ulkonäkö mukautuu eri laitteisiin; älypuhelimeen, tablettiin tai tietokoneeseen. Hakuperiaatteet ovat samat laitteesta riippumatta. Hakukenttä on samassa paikassa kaikilla verkkosivuston

Lisätiedot

CINAHL(EBSCO) käyttöohjeita (10/2010)

CINAHL(EBSCO) käyttöohjeita (10/2010) CINAHL(EBSCO) käyttöohjeita (10/2010) Sisältö 1. Katkaisumerkki, sanojen yhdistely, fraasihaku... - 1-2. Advanced Search haku vapailla hakusanoilla... - 1-3. Haku asiasanoilla (CINAHL Headings)... - 2-4.

Lisätiedot

Verkkokirjaston hakuohjeet

Verkkokirjaston hakuohjeet 1 Verkkokirjaston hakuohjeet Pikahaku Hakulaatikon löydät kaikkien sivujen yläosasta. Voit valita kohdistuuko haku kirjaston aineistotietokantaan, verkkokirjastosivustoon vai avainsanoihin. Voit hakea

Lisätiedot

Ovid Medline käyttöohjeita (10/2010)

Ovid Medline käyttöohjeita (10/2010) Ovid Medline käyttöohjeita (10/2010) Sisältö 1. Pikahaku - Basic Search:... - 1-2. Tarkennettu haku asiasanoilla - Advanced Ovid Search... - 1-3. Tulosjoukkojen yhdistely... - 5-4. Vapaasanahaku yksittäisellä

Lisätiedot

Vinkkejä musiikin tiedonhakuun OUTI-verkkokirjastossa

Vinkkejä musiikin tiedonhakuun OUTI-verkkokirjastossa Vinkkejä musiikin tiedonhakuun OUTI-verkkokirjastossa Katja Pietilä / Musiikkiosasto 23.9.2017 Sisältö Verkkokirjaston aloitussivu Tarkan haun aloitussivu Hakutuloksen lukeminen Kokonaisten julkaisujen

Lisätiedot

Porin tiedekirjasto ja TTY:n verkkoaineistot

Porin tiedekirjasto ja TTY:n verkkoaineistot Porin tiedekirjasto ja TTY:n verkkoaineistot www.tut.fi/kirjasto/pori kirjasto-pori@tut.fi 040 826 2780 Sisältö: Porin tiedekirjaston kotisivu Porin tiedekirjaston aineiston haku Tutcattietokannasta (ja

Lisätiedot

Porin tiedekirjasto ja TTY:n verkkoaineistot

Porin tiedekirjasto ja TTY:n verkkoaineistot Porin tiedekirjasto ja TTY:n verkkoaineistot www.tut.fi/kirjasto/pori kirjasto-pori@tut.fi 040 826 2780 Sisältö: Porin tiedekirjaston kotisivu Porin tiedekirjaston aineiston haku Tutcattietokannasta (ja

Lisätiedot

NELLI Kansallinen tiedonhakujärjestelmä

NELLI Kansallinen tiedonhakujärjestelmä NELLI Kansallinen tiedonhakujärjestelmä Nelli on väline tiedonhakuun ja -hallintaan Nelli kokoaa kirjaston elektroniset tiedonlähteet yhteen paikkaan Eri alojen tietokannat Elektroniset lehdet Kokoelmatietokannat

Lisätiedot

TIEDONHANKINNAN PERUSTEET (1 op) harjoitus 3 (TaY Pori syksy 2013)

TIEDONHANKINNAN PERUSTEET (1 op) harjoitus 3 (TaY Pori syksy 2013) TIEDONHANKINNAN PERUSTEET (1 op) harjoitus 3 (TaY Pori syksy 2013) E-kirjat, e-hakuteokset, tieteellinen tieto vapaassa verkossa www:n tieteelliset hakukoneet (esim. Google Scholar) Open access -julkaisut

Lisätiedot

Ilmiöprojektin tiedonhankinta

Ilmiöprojektin tiedonhankinta Ilmiöprojektin tiedonhankinta Aiheena Euroopan unioni Urheilupuiston 9b 10.5.2017 Mikkelin kaupunginkirjasto s. 1 Tervetuloa kirjastotunnille! Avaa sivu https://oppilaidenkirjastopolku.wordpress.com/ Viimeisimmät

Lisätiedot

Web of ScienceTM Core Collection (1987-present)

Web of ScienceTM Core Collection (1987-present) Tampereen yliopiston kirjasto 2014 Web of ScienceTM Core Collection (1987-present) Science Citation Index Expanded (1987-present): Monitieteinen tietokanta, joka sisältää 8,500 tieteellistä lehteä luonnontieteiden,

Lisätiedot

Kirjastoinfo TaY Pori Porin tiedekirjasto

Kirjastoinfo TaY Pori Porin tiedekirjasto Kirjastoinfo TaY Pori Porin tiedekirjasto www.tut.fi/kirjasto/pori kirjasto-pori@tut.fi 040 826 2780 Kalvot www-sivuilla: Porin tiedekirjasto > Koulutus Sisältö: Porin tiedekirjaston kotisivu www.tut.fi/kirjasto/pori

Lisätiedot

Ilmiöprojektin tiedonhankinta

Ilmiöprojektin tiedonhankinta Ilmiöprojektin tiedonhankinta Aiheena suomalaiset kirjailijat Lyseon 9d ja 9e Joulukuu 2017 Mikkelin kaupunginkirjasto s. 1 Tervetuloa kirjastotunnille! Avaa sivu https://oppilaidenkirjastopolku.wordpress.com/

Lisätiedot

Tiedonlähteille NELLIn kautta -

Tiedonlähteille NELLIn kautta - 28.8.2009 1 Tiedonlähteille NELLIn kautta - www.nelliportaali.fi/jy NELLI-portaali on tiedonhakujärjestelmä, joka tarjoaa pääsyn Jyväskylän yliopistossa käytettävissä oleviin sähköisiin aineistoihin kuten

Lisätiedot

Ohje: Miten haen artikkeleita Aleksista

Ohje: Miten haen artikkeleita Aleksista Ohje: Miten haen artikkeleita Aleksista a) Mikä on Aleksi?... 1 b) Verkkopalvelun ulkoasu. 1 c) Artikkelien hakeminen... 2 d) Artikkelien lukeminen... 4 e) Artikkelien lisääminen koriin.. 5 a) Mikä on

Lisätiedot

Kirjastoinfo TY KTMT Porin tiedekirjasto

Kirjastoinfo TY KTMT Porin tiedekirjasto www.tut.fi/kirjasto/pori kirjasto-pori@tut.fi facebook.com/porintiedekirjasto 040 826 2780 Kirjastoinfo TY KTMT Porin tiedekirjasto Kalvot myös netissä: Porin tiedekirjasto > Koulutus Sisältö: Porin tiedekirjaston

Lisätiedot

Ilmiöprojektin tiedonhankinta

Ilmiöprojektin tiedonhankinta Ilmiöprojektin tiedonhankinta Kaunokirjallisuuden genret ja kirjailijat Lyseon 8C 23.3.2017 Mikkelin kaupunginkirjasto s. 1 Tervetuloa kirjastotunnille! Avaa sivu https://oppilaidenkirjastopolku.wordpress.com/

Lisätiedot

Vinkkejä musiikin tiedonhakuun OUTI-verkkokirjastossa

Vinkkejä musiikin tiedonhakuun OUTI-verkkokirjastossa Vinkkejä musiikin tiedonhakuun OUTI-verkkokirjastossa Katja Pietilä / Musiikkiosasto 16.1.2017 Sisältö Verkkokirjaston aloitussivu Tarkan haun aloitussivu Hakutuloksen lukeminen Kokonaisten julkaisujen

Lisätiedot

Sähköiset lehdet ja lehtitietopankit tiedonlähteinä

Sähköiset lehdet ja lehtitietopankit tiedonlähteinä Kiravo - kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär - biblioteket som ett öppet lärcentrum Sähköiset lehdet ja lehtitietopankit tiedonlähteinä Sisältö Artikkelitietokannat Aleksi ja Arto Elektroniset

Lisätiedot

TIEDONHANKINNAN PERUSTEET (1 op) harjoitus 3 (TaY Pori syksy 2014)

TIEDONHANKINNAN PERUSTEET (1 op) harjoitus 3 (TaY Pori syksy 2014) TIEDONHANKINNAN PERUSTEET (1 op) harjoitus 3 (TaY Pori syksy 2014) E-kirjat, e-hakuteokset, tieteellinen tieto vapaassa verkossa www:n tieteelliset hakukoneet, esim. Google Scholar Open access -julkaisut

Lisätiedot

ARTIKKELITIETOKANNAT JA OMANELLI PIRJO POHJOLAINEN

ARTIKKELITIETOKANNAT JA OMANELLI PIRJO POHJOLAINEN ARTIKKELITIETOKANNAT JA OMANELLI PIRJO POHJOLAINEN 1 Etäkäyttö Käyttöoikeudet ja -rajoitukset PSK ITU-T IEEE Tali Helsingin Sanomien tekstiarkisto TALENTUM Suomen laki INTERNET hakukoneet aihehakemistot

Lisätiedot

Kirjastoinfo TuKKK Pori Porin tiedekirjasto

Kirjastoinfo TuKKK Pori Porin tiedekirjasto www.tut.fi/kirjasto/pori kirjasto-pori@tut.fi facebook.com/porintiedekirjasto 040 826 2780 Kirjastoinfo TuKKK Pori Porin tiedekirjasto Kalvot myös netissä: Porin tiedekirjasto > Koulutus Porin tiedekirjaston

Lisätiedot

Hakuohjeet Haku Tiedonhaun tulokset

Hakuohjeet  Haku Tiedonhaun tulokset 06/2010 Hakuohjeet 1. Haku 1.1. Hakutermien yhdistely Boolen operaattorit 1.2. Haun rajaus 1.3. Haun kohdistaminen tiettyyn kenttään 1.4 Hakuhistoria 1.5. Asiasanat -toiminto 1.6 Lehdet -toiminto 2. Tiedonhaun

Lisätiedot

Lähteisiin viittaaminen ja lähdekritiikki

Lähteisiin viittaaminen ja lähdekritiikki Lähteisiin viittaaminen ja lähdekritiikki LÄHDEKRITIIKKI Lähdekritiikki on tiedonlähteiden arviointia. Lähdekritiikillä tarkoitetaan siis sen arvioimista, voiko tiedontuottajaan (siis esimerkiksi kirjan,

Lisätiedot

Ilmiöprojektin tiedonhankinta

Ilmiöprojektin tiedonhankinta Ilmiöprojektin tiedonhankinta Aiheena turvallisuus 6.11.2017 Mikkelin kaupunginkirjasto s. 1 Tervetuloa kirjastotunnille! Avaa sivu https://oppilaidenkirjastopolku.wordpress.com/ à Viimeisimmät artikkelit

Lisätiedot

TIEDONHANKINNAN PERUSTEET (1 op) johdantoluento (TaY Pori syksy 2015)

TIEDONHANKINNAN PERUSTEET (1 op) johdantoluento (TaY Pori syksy 2015) TIEDONHANKINNAN PERUSTEET (1 op) johdantoluento (TaY Pori syksy 2015) Porin tiedekirjaston aineistot, kotisivut ja palvelut sekä muut Porin kirjastot Kurssin suorittaminen käytännönasiat Informaatiolukutaito

Lisätiedot

Kirjastojen verkkoaineistoja opetukseen

Kirjastojen verkkoaineistoja opetukseen Kirjastojen verkkoaineistoja opetukseen Suomalaiset kirjastot, museot ja arkistot ovat tuoneet verkkoon vapaasti käytettäviä tekstejä, kuvia, tietoja ja videoita. Niiden hyödyntäminen vaikkapa ilmiöitä

Lisätiedot

Tiedonhaku Nelli-portaalissa

Tiedonhaku Nelli-portaalissa Tiedonhaku Neli-portaalissa 1 (10) Nelli-portaali Tiedonhaku Nelli-portaalissa SISÄLTÖ Monihaku... Monihaku -sanahaku... Monihaku -tarkennettu... Monihaun tulokset... Monihaku: Lista... Monihaku: Koko

Lisätiedot

Kirjastojen verkkoaineistoja opetukseen

Kirjastojen verkkoaineistoja opetukseen Kirjastojen verkkoaineistoja opetukseen educa-esite-fi.indd 1 13.1.2017 8:54:49 Suomalaiset kirjastot, museot ja arkistot ovat tuoneet verkkoon vapaasti käytettäviä tekstejä, kuvia, tietoja ja videoita.

Lisätiedot

NELLI PORTAALIN KÄYTTÖOPAS

NELLI PORTAALIN KÄYTTÖOPAS 1 (13) NELLI PORTAALIN KÄYTTÖOPAS Nelli tiedonhakuportaalissa voit käyttää PKAMKin kirjasto ja tietopalvelun tarjoamia tietokantoja ja verkkoaineistoja, mm. verkkolehtiä, e kirjoja ja sanakirjoja. Mukana

Lisätiedot

E-kirjat sähköiset kirjat

E-kirjat sähköiset kirjat Kiravo - kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär - biblioteket som ett öppet lärcentrum E-kirjat sähköiset kirjat Tavoite: Tutustutaan sähköisiin kirjoihin ja kirjaston lukulaitteisiin. Sisältö Maksuttomia

Lisätiedot

Lappeenrannan tiedekirjasto Nelli-tiedonhakuportaalin käyttöopas

Lappeenrannan tiedekirjasto Nelli-tiedonhakuportaalin käyttöopas 1 Lappeenrannan tiedekirjasto Nelli-tiedonhakuportaalin käyttöopas Lappeenrannan teknillisen yliopiston Nelli-tiedonhakuportaali on väline elektronisten aineistojen tiedonhakuun ja - hallintaan. Nelli-tiedonhakuportaali

Lisätiedot

TIEDONHANKINNAN PERUSTEET (1 op) harjoitus 2 (TaY Pori syksy 2014)

TIEDONHANKINNAN PERUSTEET (1 op) harjoitus 2 (TaY Pori syksy 2014) TIEDONHANKINNAN PERUSTEET (1 op) harjoitus 2 (TaY Pori syksy 2014) Artikkelien haku kansainvälisistä tieteellisistä tietokannoista Mitä tieteelliset artikkelit ovat? Mitä tarkoittaa vertaisarvioitu artikkeli?

Lisätiedot

TIEDONHAKU. Yksinkertainen tiedonhaku Googlella. Suunnitelmallinen tiedonhaku. Muita tiedonlähteitä Tero Mononen / Kumppanuuskampus

TIEDONHAKU. Yksinkertainen tiedonhaku Googlella. Suunnitelmallinen tiedonhaku. Muita tiedonlähteitä Tero Mononen / Kumppanuuskampus TIEDONHAKU Yksinkertainen tiedonhaku Googlella Suunnitelmallinen tiedonhaku Muita tiedonlähteitä 1 Yleistä Pikahaku, eli googlettaminen - Pikahaku sopii käytettäväksi, kun halutaan löytää vain nopeaa tietoa

Lisätiedot

Oikeuskirjallisuus Eduskunnan kirjastossa

Oikeuskirjallisuus Eduskunnan kirjastossa Oikeuskirjallisuus Eduskunnan kirjastossa Mirja Pakarinen 28.11.2017 Koulutuksen sisältö Millaista oikeuskirjallisuutta Miten löydän tarvitsemani aineiston kun Selma-kokoelmatietokanta on osana Finna -

Lisätiedot

Liikkujan polku tiedonlähteille. Tutkimustietoa liikunnasta kun Google ei riitä Informaatikko Birgitta Järvinen, UKK-instituutti

Liikkujan polku tiedonlähteille. Tutkimustietoa liikunnasta kun Google ei riitä Informaatikko Birgitta Järvinen, UKK-instituutti Liikkujan polku tiedonlähteille Tutkimustietoa liikunnasta kun Google ei riitä Informaatikko Birgitta Järvinen, UKK-instituutti Liikkujan polku tiedonlähteille Miten haen artikkeleita, raportteja, kirjallisuutta

Lisätiedot

Kysy kirjastonhoitajalta. Linkkikirjasto. Tiedonhaun portti. Frank-monihaku. kirjastot.fi>

Kysy kirjastonhoitajalta. Linkkikirjasto. Tiedonhaun portti. Frank-monihaku. kirjastot.fi> Kysy kirjastonhoitajalta Linkkikirjasto Tiedonhaun portti Frank-monihaku kirjastot.fi> : Tiedonhaku-kanava Kaikki hakupalvelut ja hakutavat { www.kirjastot.fi/tiedonhaku Tiedonhaku-kanava kokoaa yhteen

Lisätiedot

TIEDONHANKINNAN PERUSTEET (1 op) johdantoluento (TaY Pori syksy 2014)

TIEDONHANKINNAN PERUSTEET (1 op) johdantoluento (TaY Pori syksy 2014) TIEDONHANKINNAN PERUSTEET (1 op) johdantoluento (TaY Pori syksy 2014) Kurssin suorittaminen käytännönasiat Informaatiolukutaito ja tiedonhankinta - miksi, mihin ja milloin niitä tarvitaan? Porin tiedekirjaston

Lisätiedot

Lumme-verkkokirjaston tiedonhaun opas Pieksämäen kaupunginkirjasto

Lumme-verkkokirjaston tiedonhaun opas Pieksämäen kaupunginkirjasto Lumme-verkkokirjaston tiedonhaun opas Pieksämäen kaupunginkirjasto Tervetuloa Lumme-kirjastojen verkkokirjastoon! Ilman kirjautumista voit selata aineistotietokantaa tarkistaa onko teos hyllyssä vai lainassa

Lisätiedot

Nelli Tiedonhakuportaali Kemi-Tornion ammattikorkeakoulun elektronisiin aineistoihin. Onnistuneita hetkiä Nellin parissa!

Nelli Tiedonhakuportaali Kemi-Tornion ammattikorkeakoulun elektronisiin aineistoihin. Onnistuneita hetkiä Nellin parissa! Nelli Tiedonhakuportaali Kemi-Tornion ammattikorkeakoulun elektronisiin aineistoihin. Onnistuneita hetkiä Nellin parissa! Nelli elektroniset aineistot yhdessä paikassa Nellissä voit silmäillä mitä elektronisia

Lisätiedot

PubMed lääketieteellinen kokoteksti- ja viitetietokanta

PubMed lääketieteellinen kokoteksti- ja viitetietokanta PubMed lääketieteellinen kokoteksti- ja viitetietokanta Linkki: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez PubMed-tietokanta on internetissä vapaasti käytettävissä. Tietokanta sisältää yli 16 miljoonaa viitettä

Lisätiedot

ProQuest Dissertations & Thesis: The Humanities and Social Sciences Collection

ProQuest Dissertations & Thesis: The Humanities and Social Sciences Collection Kuukauden tietokanta tammikuu 2013 ProQuest databases ARTBibliographies Modern (ABM) Modern and contemporary art journal articles and books British Humanities Index (BHI) Humanities - journals, weekly

Lisätiedot

Tauon jälkeen tutkijaksi. Informaatikko Marja Kokko

Tauon jälkeen tutkijaksi. Informaatikko Marja Kokko Tauon jälkeen tutkijaksi Informaatikko Marja Kokko 1.10.2013 marja.kokko@jyu.fi 2 Tiedonhankinta Kirjaston yleiset koulutukset ja tutkijapalveluiden koulutukset Opi hyödyntämään kirjaston pääsivua ja sieltä

Lisätiedot

Nelli kaukopalvelutyössä

Nelli kaukopalvelutyössä Nelli kaukopalvelutyössä Jouni Nevalainen 22.5.2008 Esityksen sisältö Mikä Nelli-portaali on? Pikahaku, tietokannat, E-lehdet, monihaku Hakeminen Nellissä OmaNelli SFX-linkitys Nelli-portaali, miksi? TKK:lla

Lisätiedot

Uudet EU-asetukset. EUR-Lexin tarkennetun haun käyttöohje

Uudet EU-asetukset. EUR-Lexin tarkennetun haun käyttöohje Uudet EU-asetukset EUR-Lexin tarkennetun haun käyttöohje Aloitus Mene EUR-Lex-sivustolle: http://eur-lex.europa.eu/homepage.html?locale=fi. Valitse (tarvittaessa) vaakasuorasta valikosta "Etusivu" ja siirry

Lisätiedot

Älykäs laskenta, diplomityöseminaari. Lappeenrannan Tiedekirjasto Iris Tahvanainen 1.2.2013

Älykäs laskenta, diplomityöseminaari. Lappeenrannan Tiedekirjasto Iris Tahvanainen 1.2.2013 Älykäs laskenta, diplomityöseminaari Lappeenrannan Tiedekirjasto Iris Tahvanainen 1.2.2013 Tiedonlähteitä Kirjat painetut ja sähköiset oppikirjat, tietokirjat, käsikirjat jne. Wilma, muut (kirjasto)tietokannat,

Lisätiedot

KÄYTTÖOPAS: NELLI-TIEDONHAKUPORTAALI

KÄYTTÖOPAS: NELLI-TIEDONHAKUPORTAALI KÄYTTÖOPAS: NELLI-TIEDONHAKUPORTAALI NELLI-tiedonhakuportaali on kirjaston hankkimien tietokantojen, verkkolehtien ja muiden verkkoaineistojen yhteinen käyttöliittymä. Nellin avulla voidaan järjestää,

Lisätiedot

Hyperlinkin tekeminen artikkeliin

Hyperlinkin tekeminen artikkeliin Hyperlinkin tekeminen artikkeliin 1 Hyperlinkit artikkelissa Ovat yleensä linkkejä PIKIn hakutuloksiin (yksittäinen teos tai hakutuloslista) tai PIKin muihin sivuihin Muihin tietolähteisiin: Wikipedia,

Lisätiedot

Informaatiolukutaidon perusteet: tärkeimpiä tiedonlähteitä TuKKK Porin opiskelijalle

Informaatiolukutaidon perusteet: tärkeimpiä tiedonlähteitä TuKKK Porin opiskelijalle Informaatiolukutaidon perusteet: tärkeimpiä tiedonlähteitä TuKKK Porin opiskelijalle Sisältö mistä löytyy hyödyllistä tietoa ja miten? vilkaisu Porin tiedekirjaston uusiin kotisivuihin verkkoaineistojen

Lisätiedot

Ajankohtaisen lakitiedon lähteitä

Ajankohtaisen lakitiedon lähteitä Kiravo - kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär - biblioteket som ett öppet lärcentrum Tavoitteet Tutustutaan internetin avoimesti käytettäviin oikeudellisiin tiedonlähteisiin, tiedon tuottajiin ja

Lisätiedot

Tietokanta löytyy kirjaston sähköisistä aineistoista ja NELLI-portaalin kautta.

Tietokanta löytyy kirjaston sähköisistä aineistoista ja NELLI-portaalin kautta. CINAHL (OVID) hoitotieteen ja hoitotyön kansainvälinen viitetietokanta Cinahl sisältää hoitotyön ja sen lähialojen, esimerkiksi terveydenhuollon hallinnon ja koulutuksen aineistoviitteitä. Joidenkin lehtien

Lisätiedot

Verkkosyöte on erityinen tiedostomuoto, jonka avulla sivustojen päivityksiä voi jakaa nopeasti ja tehokkaasti.

Verkkosyöte on erityinen tiedostomuoto, jonka avulla sivustojen päivityksiä voi jakaa nopeasti ja tehokkaasti. Kiravo - kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär - biblioteket som ett öppet lärcentrum Kiravo 2013 Mikä on verkkosyöte? Verkkosyöte on erityinen tiedostomuoto, jonka avulla sivustojen päivityksiä

Lisätiedot

Tieto matkaa maailmalle

Tieto matkaa maailmalle Tieto matkaa maailmalle Avoimen julkaisemisen parhaat käytänteet Helsinki 31.1.2017 Ulla Ikäheimo & Tarja Mäkinen Sisältö Mitä on metatieto Kuvailusäännöt ja formaatit Sanastot ja Finto Henkilöt Tunnisteet

Lisätiedot

KOPIOLUETTELOINTI KANSALLISKIRJASTON TIETOKANNOISTA

KOPIOLUETTELOINTI KANSALLISKIRJASTON TIETOKANNOISTA KOPIOLUETTELOINTI KANSALLISKIRJASTON TIETOKANNOISTA Maakuntakirjastokokous, Jyväskylä 16.3.2006 Lauri Aho SISÄLTÖ Mitä on kopioluettelointi? Tilastoja Tietokannat Tietoliikenneyhteydet Asiakasohjelmistot

Lisätiedot

PIKAOHJE Web of Science tietokantojen käyttöön

PIKAOHJE Web of Science tietokantojen käyttöön PIKAOHJE Web of Science tietokantojen käyttöön SCIENCE CITATION INDEX Monitieteinen tietokanta, joka sisältää biologian, lääketieteen ja psykiatrian alalta n. 7100 lehteä SOCIAL SCIENCES CITATION INDEX

Lisätiedot

E-kirjan lainaaminen ja lukeminen

E-kirjan lainaaminen ja lukeminen E-kirjan lainaaminen ja lukeminen Missä ne ovat LAKIA-KIRJASTOJEN E-KIRJAT OVAT ELLIBS-KIRJAKAUPAN SIVULLA. VOIT HAKEA NIITÄ KAHDELLA TAVALLA: 1. LAKIA-TIETOKANNASTA ETSIMÄLLÄ TIETTYÄ KIRJAA TAI KAIKKIA

Lisätiedot

VERKKOTIEDONLÄHTEET JA HAKUPALVELUT. Päivitetty: 17.10.2000 Jari Tyrväinen Pirkanmaan ammattikorkeakoulu

VERKKOTIEDONLÄHTEET JA HAKUPALVELUT. Päivitetty: 17.10.2000 Jari Tyrväinen Pirkanmaan ammattikorkeakoulu VERKKOTIEDONLÄHTEET JA HAKUPALVELUT Päivitetty: 17.10.2000 Jari Tyrväinen Pirkanmaan ammattikorkeakoulu ii SISÄLLYS 1 KIRJASTOJEN VERKKOPALVELUT... 1 1.1 KIRJASTOJEN ONLINE-LUETTELOT... 2 1.2 VIRTUAALIKIRJASTOT...

Lisätiedot

Tiedonhaku opiskelun osana CHEM Virpi Palmgren Tietoasiantuntija DI Oppimiskeskus beta

Tiedonhaku opiskelun osana CHEM Virpi Palmgren Tietoasiantuntija DI Oppimiskeskus beta Tiedonhaku opiskelun osana CHEM 15.9.2016 Virpi Palmgren Tietoasiantuntija DI Oppimiskeskus beta virpi.palmgren@aalto.fi Tietoaineistot opiskeluun Elektroniset tiedelehdet 66 000 Painetut tiedelehdet 800

Lisätiedot

Internet-tiedonhaku ja Googlen edistynyt käyttö

Internet-tiedonhaku ja Googlen edistynyt käyttö Kiravo - kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär - biblioteket som ett öppet lärcentrum 25.08.2014. MT Internet-tiedonhaku ja Googlen edistynyt käyttö Tavoite Tavoitteena on oppia arvioimaan kriittisesti

Lisätiedot

Miten löydän luotettavaa terveystietoa netistä?

Miten löydän luotettavaa terveystietoa netistä? Miten löydän luotettavaa terveystietoa netistä? Päivä potilaalle KYSissä 8.4.2011 Google? tehokas ja nopea löytää paljon ja pian MUTTA vastuu on kokonaan lukijalla hakukone löytää mitä tahansa sivustoja,

Lisätiedot

VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN. www.te-palvelut.fi

VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN. www.te-palvelut.fi VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN www.te-palvelut.fi TE-toimiston verkkoasiointiin pääset kirjautumaan www.te-palvelut.fi Oma asiointi Henkilöasiakas Kirjaudu sisään verkkopankkitunnuksilla ja hyväksy käyttöehdot

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE. Sisällysluettelo. Huom! Tämä käyttöohje koskee seuraavia verkkokirjoja ja verkkopalveluja:

KÄYTTÖOHJE. Sisällysluettelo. Huom! Tämä käyttöohje koskee seuraavia verkkokirjoja ja verkkopalveluja: KÄYTTÖOHJE Huom! Tämä käyttöohje koskee seuraavia verkkokirjoja ja verkkopalveluja: Askinet, Asunto-osakeyhtiölaki Kommentaari, Isännöitsijän käsikirja 2015, Kiinteistöalan lakikirja, Kiinteistönhoidon

Lisätiedot

HelMet pääkaupunkiseudun kirjastoverkko

HelMet pääkaupunkiseudun kirjastoverkko Kiravo - kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär - biblioteket som ett öppet lärcentrum HelMet pääkaupunkiseudun kirjastoverkko Tavoite Tutustutaan HelMet-kirjastoihin ja niiden palveluihin, kirjaston

Lisätiedot

Internet-tiedonhaku ja Googlen edistynyt käyttö

Internet-tiedonhaku ja Googlen edistynyt käyttö Kiravo - kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär - biblioteket som ett öppet lärcentrum Sisältö Internet- tiedon ja verkkotiedonhaun luonteesta Googlen perushausta tarkennettuun hakuun Hakukoneiden

Lisätiedot

MINÄ OSAAN MITTARISTO INFORMAATIOLUKUTAIDON OPETUKSEEN JA ARVIOINTIIN

MINÄ OSAAN MITTARISTO INFORMAATIOLUKUTAIDON OPETUKSEEN JA ARVIOINTIIN MINÄ OSAAN MITTARISTO INFORMAATIOLUKUTAIDON OPETUKSEEN JA ARVIOINTIIN Amkit-konsortion pedagoginen työryhmä selvitti keväällä 2008 IL-ydinainesanalyysin käyttöä. Selvityksestä kävi ilmi, että ydinainesanalyysin

Lisätiedot

TIEDONHAKU 1. HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 337200 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi

TIEDONHAKU 1. HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 337200 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi TIEDONHAKU 1 HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 337200 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi TIEDONHAKU 1 2 Sisältö 1. Google (google.fi)... 3 A. Hakutulosten rajaaminen... 4 Tarkennettu

Lisätiedot

ASIAKASNÄKÖKULMA JULKAISUTOIMINNAN MURROKSEEN

ASIAKASNÄKÖKULMA JULKAISUTOIMINNAN MURROKSEEN 1 ASIAKASNÄKÖKULMA JULKAISUTOIMINNAN MURROKSEEN Mari Katvala Oulun yliopiston kirjasto Oulun yliopiston kirjasto/ Mari Katvala 2 TOIMEKSIANTO Kuinka löytää aineiston, kun julkaiseminen hajaantuu aitoon

Lisätiedot

Iltalehti Kauppalehti Aamulehti Lapin Kansa Satakunnan Kansa Kainuun Sanomat Pohjolan Sanomat

Iltalehti Kauppalehti Aamulehti Lapin Kansa Satakunnan Kansa Kainuun Sanomat Pohjolan Sanomat Media-arkisto Suomen Media-arkisto on sähköinen lehtien sisältöpankki. Saat yhdellä haulla selville, mitä sinua kiinnostavasta aiheesta, henkilöstä tai organisaatiosta eri aikoina on julkaistu maakunta-,

Lisätiedot

E-aineistot haltuun , ja Jaana Märsynaho & Mira Jurvansuu

E-aineistot haltuun , ja Jaana Märsynaho & Mira Jurvansuu E-aineistot haltuun 2.3.2017, 6.4.2017 ja 5.5.2017 Jaana Märsynaho & Mira Jurvansuu Esittelyssä Aleksi Arto (sis. Ostrobotnian) Eebo Ecco Digi: Kansalliskirjaston digitoidut aineistot Digi: Oulun arkki

Lisätiedot

Lukkarikone Pikaohjeet v. 1.0

Lukkarikone Pikaohjeet v. 1.0 Lukkarikone Pikaohjeet v. 1.0 Huom! Lukkarikone toimii oikein vain jos koulutusohjelmasi ylläpitää lukujärjestystietoja Metropolian tilanvarausjärjestelmässä (tvj.metropolia.fi). Käyttöperiaate Lukkarikone

Lisätiedot

VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN. www.te-palvelut.fi

VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN. www.te-palvelut.fi VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN www.te-palvelut.fi TE-toimiston verkkoasiointiin pääset kirjautumaan www.te-palvelut.fi Oma asiointi Henkilöasiakas Kirjaudu sisään verkkopankkitunnuksilla ja hyväksy käyttöehdot

Lisätiedot

Suomi.fi-verkkopalvelu

Suomi.fi-verkkopalvelu Suomi.fi-verkkopalvelu Haun toiminta Suomi.fi-verkkopalvelussa Tuuli Krekelä, Suomi.fi-verkkotoimitus Janne Murtonen, Gofore 14.12.2018 Koulutus nauhoitetaan Agenda 1. Suomi.fi-haun periaatteet 2. Mikä

Lisätiedot

TIEDONHAKU INTERNETISTA JA GOOGLEN EDISTYNYT KÄYTTÖ

TIEDONHAKU INTERNETISTA JA GOOGLEN EDISTYNYT KÄYTTÖ TIEDONHAKU INTERNETISTA JA GOOGLEN EDISTYNYT KÄYTTÖ Krista Auvinen, Marjut Lahtela ja Katariina Lauronen KIRAVO-projekti 2011 Lämmittelytehtäviä 1. Mikä albumi on nyt listaykkösenä Suomessa? 2. Kuinka

Lisätiedot

-hakupalvelun käyttöohje

-hakupalvelun käyttöohje -hakupalvelun käyttöohje 1 7 8 3 4 9 6 2 5 NÄKYMÄN OSAT 1 1. Hakukenttä 2 Yhdellä haulla saat hakutulokset koko palvelusta. Aloita haku kirjoittamalla yksi tai useampi sana tai sanan osa tähän kenttään.

Lisätiedot

BLOGGER. ohjeita blogin pitämiseen Googlen Bloggerilla

BLOGGER. ohjeita blogin pitämiseen Googlen Bloggerilla BLOGGER ohjeita blogin pitämiseen Googlen Bloggerilla Sisältö Blogin luominen... 1 Uuden blogitekstin kirjoittaminen... 4 Kuvan lisääminen blogitekstiin... 5 Lisää kuva omalta koneelta... 6 Lisää kuva

Lisätiedot

Ohje tutkielman tekemiseen

Ohje tutkielman tekemiseen Sauvon koulukeskus 2011 Ohje tutkielman tekemiseen Aiheen valinta Etsi materiaalia Valitse itseäsi kiinnostava aihe. Sovi opettajan kanssa aiheen rajaus. Pyydä opettajalta tutkielmapassiin merkintä aiheen

Lisätiedot

OUTI-verkkokirjaston opastus

OUTI-verkkokirjaston opastus OUTI-verkkokirjaston opastus OUTI-kirjastot käyttävät avoimen lähdekoodin Kohakirjastojärjestelmää. Kohaa kehitetään jatkuvasti. Aineiston haku Aineistohaun voi tehdä suoraan tältä sivulta. Verkkokirjastoon

Lisätiedot

Digi.kansalliskirjasto.fi:n käyttöohje

Digi.kansalliskirjasto.fi:n käyttöohje Digi.kansalliskirjasto.fi:n käyttöohje Digi.kansalliskirjasto.fi:n käyttöohje Kansalliskirjasto / Digitointi- ja konservointikeskus Uusittu 14.9.2016 Digi.kansalliskirjasto.fi - Pääsivu Etusivu Sivustokartta

Lisätiedot

Tiedonhankinta syventävissä opinnoissa TaY Pori, syksy 2015

Tiedonhankinta syventävissä opinnoissa TaY Pori, syksy 2015 Tiedonhankinta syventävissä opinnoissa TaY Pori, syksy 2015 Sisältö Kanditiedonhaun sisällön läpikäynti tärkeimmiltä osiltaan (aiheenmukainen tiedonhaku, hakusanat, eri tyyppisen aineiston hakeminen) Gradutiedonhaun

Lisätiedot

Tiedonhaun menetelmät TuKKK Porin kandiryhmille kevät 2014

Tiedonhaun menetelmät TuKKK Porin kandiryhmille kevät 2014 Tiedonhaun menetelmät TuKKK Porin kandiryhmille kevät 2014 tiedonhankinnan kanavat Kurssiblogi (kanditiedonhaku.blogspot.com tai googlaa kanditiedonhaku) Nelliportaali (www.nelliportaali.fi) muista etäkäyttö!

Lisätiedot

Dawsonera e-kirjaportaalin käyttöohje

Dawsonera e-kirjaportaalin käyttöohje Dawsoneraopas_2014 1 (10) Dawsonera e-kirjaportaalin käyttöohje Yhteyden luonti Dawsoneraan Savonia-amk:n verkosta Dawsoneran e-kirjaluetteloon saa yhteyden Nelliportaalin kautta valitsemalla etusivun

Lisätiedot

OIKEUDELLISEN TIEDONHAUN HARJOITUKSIA 5/2004

OIKEUDELLISEN TIEDONHAUN HARJOITUKSIA 5/2004 OIKEUDELLISEN TIEDONHAUN HARJOITUKSIA 5/2004 Osio 1 Säädösvalmistelu 1. Valtioneuvoston hankerekisteri www.hare.vn.fi : Hae työsopimuslain valmistelua koskevia tietoja 2. Hae kaikki sisäasiainministeriön

Lisätiedot

Terveysportti: Lääkärin tietokannat WWW-muodossa

Terveysportti: Lääkärin tietokannat WWW-muodossa Terveysportti: Lääkärin tietokannat WWW-muodossa www.terveysportti.fi Ohjelmaan kirjoittaudutaan valitsemalla aloitusikkunasta oma sairaanhoitopiiri, jolloin ohjelman käynnistyttyä pääsee kätevästi lukemaan

Lisätiedot

Miten löydän Venäjää koskevaa tietoa? Johdatus monitieteiseen Venäjä-tutkimukseen (VEN301)

Miten löydän Venäjää koskevaa tietoa? Johdatus monitieteiseen Venäjä-tutkimukseen (VEN301) Miten löydän Venäjää koskevaa tietoa? Johdatus monitieteiseen Venäjä-tutkimukseen (VEN301) 09.09.2016 www.helsinki.fi/yliopisto 09.09.2016 1 Luennon sisältö 1. Tieteellinen tutkimustieto: EBSCO, Idäntutkimus,

Lisätiedot