Teoston jakosääntö määrittelee teoksen oikeudenhaltijoiden väliset osuudet teokselle tilitettävistä korvauksista.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Teoston jakosääntö määrittelee teoksen oikeudenhaltijoiden väliset osuudet teokselle tilitettävistä korvauksista."

Transkriptio

1 TEOSTON JAKOSÄÄNTÖ Hyväksytty kevätkokouksessa JAKOSÄÄNTÖ Teoston jakosääntö määrittelee teoksen oikeudenhaltijoiden väliset osuudet teokselle tilitettävistä korvauksista. ESITYSKORVAUSTEN JAKO Yleistä Säveltäjä, sanoittaja *), sovittaja, kääntäjä ja kustantaja voivat sopia osuuksien jaosta. Sopimisen tulee tapahtua jakosäännön kohdassa " Osuuksien suuruus" mainittujen oikeudenhaltijaryhmien välisten ala- ja ylärajojen puitteissa. Mikäli tekijöiden mielestä sopimusrajojen vaihteluväli ei ole riittävä, voidaan siitä poiketa ohjelmistotoimikunnan päätöksellä. Kustantajan osuutta ei voida kuitenkaan muuttaa ohjelmistotoimikunnassa. Kokonaan suojatun teoksen osuuksien summan tulee aina olla 100 %. Aikaisemmin rekisteröityjen teosten muunteluversioihin sovelletaan muunteluversion rekisteröintihetkellä voimassa olevaa jakosääntöä, eli kuhunkin rekisteröintimerkintään sovelletaan vain yhtä jakosääntöä. *) sanoittajalla tarkoitetaan myös kirjailijaa Osuuksien suuruus Säveltäjä ja sanoittaja voivat sopia vapaasti teoksen osuuksista välillä 80 % - 20 %. Mikäli teoksen ilmoittamisen yhteydessä osuuksista ei ole sovittu noudatetaan jakoa 50 % säveltäjälle ja 50 % sanoittajalle. Jos teoksessa on useita säveltäjiä, he voivat sopia vapaasti säveltäjäosuuksien jaosta. Sama koskee sanoittajia. Edellä mainittua jakoa ei sovelleta sävellykseen, joka on tehty aikaisemmin julkaistuun tekstiin. Tämän musiikin osalta on olemassa kaksi vaihtoehtoa, joista tekijät valitsevat sovellettavan vaihtoehdon teosilmoituksessa ja vahvistavat samalla, että sävellys on tehty aikaisemmin julkaistuun tekstiin. Vaihtoehdot ovat seuraavat: 66,67 % säveltäjälle ja 33,33 % sanoittajalle tai muu sovittu jako. Muuntelijat eli sovittaja ja kääntäjä voivat sopia osuuksista alkuperäisten tekijöiden kanssa. Muuntelijoiden maksimiosuus on 1/3 alkuperäisten tekijöiden osuuksista, maksimissaan kuitenkin 16,67 %.

2 Sovittajan luovan osuuden kasvaessa niin, ettei edellä mainittu 1/3 ole riittävä osuus (max. 16,67 %) hänelle, voidaan sovittaja merkitä yhdeksi säveltäjäksi. Kustantajan osuudet Kustantajan prosenttiosuus määritellään kustannussopimuksessa ja se on enintään, lukuun ottamatta alikustantamista, 33,33 %. Kustantajan osuus on 33,33%, jos kustannussopimuksessa ei ole muuta sovittu. Kustantajan osuus voi kuitenkin nousta enintään 50,00 %:iin jos teoksen tai sen tekijän hyväksi tehdään erityistä taloudellista panostusta ja edellyttäen, että 33,33 %:n rajan ylittävä kustantajan osuus voi olla voimassa enintään viisi vuotta. Vaikka tekijä olisi saanut kustantajalta ennakkoa ja tilitys maksetaan valtuutuksen perusteella kustantajalle, ei kustantajan osuus voi olla suurempi kuin kustannussopimuksessa sovittu. Kun teos on alikustannettu voi kustantajien osuus olla yhteensä 50,00 %. Jos kustannussopimus kattaa vain osan teoksen tekijöistä, kustantajan osuus lasketaan kustannussopimuksen tehneiden tekijöiden osuudesta kustannussopimuksessa sovitun prosenttiosuuden mukaan. Jos säveltäjä tai sanoittaja solmii kustannussopimuksen, kuuluvat muuntelijat teoksen alitekijöinä sopimukseen samalla suhteellisella osuudella. Vapaita osia sisältävien teosten jako-osuudet Vapaiksi tulevat teoksen osat eivät lisää suojattujen oikeudenhaltijoiden osuuksia. Alun perin vapaita osia sisältäviin teoksiin sovelletaan Teoston vapaiden teosten jakoa. Ohjelmistotoimikunta päättää vapaiden sävellysten sovitusosuuksista. Osuus voi olla 16,67 %, 25,00 % tai 33,33 %. Sovituksesta toimitetaan ohjelmistotoimikunnalle joko nuotti tai äänite. Jos sovitus on teoksen ainoa suojattu osa, kustantajan osuus on sama kuin sovittajan osuus, kuitenkin korkeintaan 33,33 %. Kustantajan osuus otetaan sekä suojatulta tekijältä että vapaalta osalta. Ohjelmistotoimikunta tekee ratkaisunsa sovituksen luovuusasteen perusteella. Vaikuttavia tekijöitä ovat mm. - soitinkokoonpanon laajuus ja homogeenisyys/heterogeenisyys - sovituksen kokonaisuuden laajuus ja muotorakenne verrattuna alkuperäisaiheeseen ja sen kestoon - harmoninen kompleksisuus ja tonaliteetin käsittelyn omaperäisyys - äänenkuljetuksen kompleksisuus ja uusien itsenäisten äänien lukumäärä - muut muutokset ja lisäykset

3 Toimikunta ottaa päätöstä tehdessään huomioon myös sen, kuinka tarkasti sovittajan merkinnät määräävät soivan lopputuloksen. Nuottikuvaan merkitsemättömät, esittäjille jätetyt vapaudet voivat vähentää osuuksia. Jos teksti on vapaa ja teoksen sovittaja on sama kuin säveltäjä, ohjelmistotoimikunta päättää sovittajan osuudesta. Jos sovittaja on tyytymätön Teoston määrittelemiin vapaan teoksen sovittajaosuuksiin, hän voi tehdä asiasta kirjallisen huomautuksen. Siihen on liitettävä nuotit ja/tai äänite tehdystä sovituksesta sekä, mikäli mahdollista, alkuperäisestä teoksesta. Silloin, kun vapaan tekstin merkitys teoksen kokonaisuuden kannalta on vähäinen eikä teoksessa ole suojattua tekstiä, säveltäjän osuus voi ohjelmistotoimikunnan päätöksellä nousta 100 %:iin. Kun teoksen suojatun osan suoja-aika päättyy, muuntelijoiden osuudet pysyvät ennallaan. Ohjelmistotoimikunta voi päättää, ettei jokin teos ole vapaan musiikin sovitus, vaan uusi itsenäinen teos, joka on saatu aikaan alkuperäisteosta vapaasti muuntelemalla. Tällaisen teoksen tekijälle tilitetään säveltäjän osuudet. Alikustannettujen teosten jako-osuudet Kun suomalainen alikustantaja solmii alikustannussopimuksen ulkomaisen kustantajan kanssa, kustantajat voivat sopia osuuksiensa keskinäisestä jaosta. Kustantajan ja alikustantajan jako-osuudet voivat olla yhteensä enintään 50 %. Suomeen alikustannettujen teosten osalta kustantajan osuudet ovat alikustannussopimuksen ehtojen mukaiset. Muuntelijoiden osuudet määrittelee suomalainen alikustantaja. Jos osuuksia ei ole määritelty muuntelijan osuus on 1/3 alkuperäisen tekijän osuuksista, max 16,67%. Muuntelijoiden osuudet otetaan aina teoksen tekijöiltä. Mikäli teoksella ei ole suomalaista alikustantajaa, ulkomainen luvan myöntäjä määrää muuntelijan osuuden suuruuden. Alikustannussopimuksen voimassaoloajan päättyessä kotimaisten muuntelijoiden osuudet jäävät voimaan, ellei muusta ole sovittu. Muunteluluvan suojattuun ulkomaiseen teokseen myöntää se kustantaja tai tekijä, jolla on teoksen muunteluoikeudet Suomea varten. Luvan myöntäjä määrää myös muuntelijan osuuden suuruuden. Vastaavasti suomalainen kustantaja ja ulkomainen alikustantaja voivat sopia osuuksiensa jaosta 50% enimmäisjako-osuuden rajoissa. Alikustannussopimuksista on aina toimitettava tieto Teostoon.

4 Sovittajan oikeus jako-osuuteen Jako-osuuteen oikeuttavana sovituksena pidetään olemassa olevan teoksen musiikin luovaa muuntelua. Sovituksen kohteena voi olla myös teoksen varhaisempi sovitus. Sovittaja on se luonnollinen henkilö, joka muuttaa tai muuntelee olemassa olevaa sävellystä tai sen sovitusta siten, että hänen luova panoksensa on selvästi tunnistettavissa riippumatta siitä, kuka teoksen esittää. Jako-osuuksiin oikeuttaakseen sovituksen on ylitettävä teoskynnys. Jako-osuuteen oikeuttavaa sovittamista tai muokkaamista eivät ole TALLENTAMISKORVAUSTEN JAKO 1. dynaamisten ja agogisten merkintöjen laadinta 2. fraseeraus- ja sormitusmerkinnät 3. urkujen rekisteröintimerkinnät 4. esitysviitteet tai esittäjän tulkinnallinen panos 5. alkuperäisversiossa olevien virheiden korjaaminen tai muu vastaava toimitustyö 6. historiallisen tai muun vastaavan notaation muuntaminen tavanomaiseksi nuottikirjoitukseksi 7. soitintaminen ilman luovaa panosta 8. helponnettujen versioiden tekeminen eri soittimille tai kokoonpanoille 9. sointumerkkien liittäminen melodiaan, kenraalibasson nuotintaminen tai muu vastaava 10. teoksen tai yksittäisten äänien siirtäminen toiseen äänialaan tai toisille soittimille tai lauluäänille (transponoinnit ja puhtaat transkriptiot) 11. kaksinnusten tai rinnakkaisäänien lisääminen tai poistaminen 12. sovitusjäljitelmien tekeminen kuulonvaraisesti 13. koristekuvioiden lisääminen 14. muiden vastaavanlaisten muutosten tekeminen. Suojatun musiikin tallentamiskorvausten jako noudattaa esityskorvausten jakoa. Vapaita osia sisältävien teosten jako-osuudet Tallentamiskorvauksissa teoksen suojatuille tekijöille ja kustantajalle jaetaan aina 100 %. Kustantajan osuus on aina kustannussopimuksessa sovitun suuruinen ja jäljelle jäävä osuus jaetaan suojatuille tekijöille noudattaen periaatetta: 50 % säveltäjälle/sovittajalle, 50 % sanoittajalle/kääntäjälle. Mikäli teoksessa on alun perin ollut säveltäjän ja sanoittajan välillä sopimusjako, jaetaan jäljelle jäävä osuus säveltäjälle/sovittajalle sekä sanoittajalle/kääntäjälle samassa suhteessa.

5 Alikustannettujen teosten jako-osuudet Kun suomalainen alikustantaja solmii alikustannussopimuksen ulkomaisen kustantajan kanssa, kustantajat voivat sopia osuuksiensa keskinäisestä jaosta. Kustantajan ja alikustantajan jako-osuudet voivat olla yhteensä enintään 50 %. Alikustantaja saa alikustannussopimuksen mukaisen osuuden mekanisointituloista. Muuntelijoiden osuudet otetaan aina alikustantajan osuudesta alikustannussopimuksen ehtojen mukaisesti. Jos tekijä on saanut kustantajalta ennakkomaksun ja alikustannussopimuksen rekisteröinti-ilmoituksen liitteenä on tekijän ilmoitus asiasta, kustantajien yhteen laskettu osuus voi nousta 100 %:iin. Osuus palautuu alkuperäiseksi osuudeksi, kun ennakko on katettu. Sampling-teokset Sampling-teokset ovat koosteita, joissa toisia teoksia tai niiden osia voidaan tallentaa, muuntaa ja yhdistellä niin, että syntyy uusi teos. Syntynyt teos sisältää myös itsenäisiä osia. Sampling-teoksen tekemiseen tarvitaan aina alkuperäisten teosten oikeudenomistajien luvat. Jos käytetään suojattua äänitettä, tarvitaan myös äänitetuottajan ja esiintyvien taiteilijoiden lupa. Sampling-teoksen teosilmoituksessa on oltava oikeudenomistajatiedot sekä itse samplingteoksesta että kaikista sen aineksina käytetyistä teoksista. Aineksina käytetyistä teoksista tulee ilmoittaa, onko käytetty sekä musiikkia että tekstiä vaiko vain jompaakumpaa. Teoksen kokonaiskeston lisäksi on ilmoitettava myös aineksina käytettyjen teosten osuudet kokonaiskestosta. Oikeudenomistajat voivat sopia korvauksistaan jakosäännön rajoissa. Teosilmoitukseen voidaan merkitä tekijöiden keskenään sopima korvausten jako tai vaihtoehtoisesti jaosta voidaan ilmoittaa erillisellä kirjallisella sopimuksella. Ellei muusta sovita, osuudet jaetaan oikeudenomistajille teosten osien keston mukaisessa suhteessa. Jos osuuksien kestoja ei ole ilmoitettu, osuudet jaetaan teosten osien kesken tasan. Jos suojattujen teosten käyttölupia ei ole hankittu, sampling-teoksen tekijä ei ole oikeutettu korvausosuuksiin. Alkuperäisten teosten osuudet kuitenkin tilitetään.

TILITYS- JA JAKOSÄÄNTÖ

TILITYS- JA JAKOSÄÄNTÖ Tekstimuutokset hyväksytty Teoston kevätkokouksessa 17.4.2013 1 TILITYS- JA JAKOSÄÄNTÖ TILITYSSÄÄNTÖ Termillä oikeudenomistaja tarkoitetaan tilitys- ja jakosäännössä ja Teoston toiminnassa aina oikeudenhaltijaa

Lisätiedot

TILITYS- JA JAKOSÄÄNTÖ

TILITYS- JA JAKOSÄÄNTÖ SÄVELTÄJÄIN TEKIJÄNOIKEUSTOIMISTO TEOSTO RY TILITYS- JA JAKOSÄÄNTÖ 10.12.2014 TILITYSSÄÄNTÖ... 3 1. KOTIMAASTA LASKUTETTUJEN ESITYSKORVAUSTEN TILITYS... 3 1.1. ESITYSILMOITUKSET... 3 1.2. ESITYSKORVAUKSEN

Lisätiedot

MUSIIKINKUSTANNUSSOPIMUS B

MUSIIKINKUSTANNUSSOPIMUS B MUSIIKINKUSTANNUSSOPIMUS B (sopimus nro ) (säveltäjä), (sanoittaja), (sovittaja), (kääntäjä), jota/joita jäljempänä kutsutaan Tekijäksi tai tekstiyhteyden niin vaatiessa Säveltäjäksi, Sanoittajaksi, Sovittajaksi

Lisätiedot

MUSIIKINKUSTANNUSSOPIMUS A

MUSIIKINKUSTANNUSSOPIMUS A MUSIIKINKUSTANNUSSOPIMUS A (sopimus nro ) (säveltäjä), (sanoittaja), (sovittaja), (kääntäjä), jota/joita jäljempänä kutsutaan Tekijäksi tai tekstiyhteyden niin vaatiessa Säveltäjäksi, Sanoittajaksi, Sovittajaksi

Lisätiedot

Musiikin esittäminen tapahtumassa

Musiikin esittäminen tapahtumassa Musiikin esittäminen tapahtumassa Musiikin esittäminen tilaisuuksissa ja tapahtumissa edellyttää usein sekä Teosto (tekijäkorvaukset) että Gramex (esittäjäkorvaukset) -korvausten maksamista. Teosto r.y.

Lisätiedot

MUSIIKINKUSTANNUSSOPIMUS A

MUSIIKINKUSTANNUSSOPIMUS A MUSIIKINKUSTANNUSSOPIMUS A (sopimus nro ) (säveltäjä), (sanoittaja), (sovittaja), (kääntäjä), KÄYTÄ TÄTÄ SOPIMUSTA A, JOS TARKOITUS ON TEHDÄ KUSTANNETTAVASTA TEOKSESTA NUOTTI. jota/joita jäljempänä kutsutaan

Lisätiedot

TILITYS- JA JAKOSÄÄNTÖ

TILITYS- JA JAKOSÄÄNTÖ SÄVELTÄJÄIN TEKIJÄNOIKEUSTOIMISTO TEOSTO RY TILITYS- JA JAKOSÄÄNTÖ 26.4.2017 TILITYSSÄÄNTÖ... 3 1. KOTIMAASTA LASKUTETTUJEN ESITYSKORVAUSTEN TILITYS... 3 1.1. ESITYSILMOITUKSET... 3 1.2. ESITYSKORVAUKSEN

Lisätiedot

TILITYS- JA JAKOSÄÄNTÖ

TILITYS- JA JAKOSÄÄNTÖ SÄVELTÄJÄIN TEKIJÄNOIKEUSTOIMISTO TEOSTO RY TILITYS- JA JAKOSÄÄNTÖ 12.12.2018 1 2 TILITYSSÄÄNTÖ Teosto tilittää laskuttamansa musiikinesityskorvaukset ja muut toimintaansa kuuluvat musiikin käyttökorvaukset

Lisätiedot

MUSIIKINKUSTANNUSSOPIMUS A

MUSIIKINKUSTANNUSSOPIMUS A MUSIIKINKUSTANNUSSOPIMUS A (sopimus nro ) (säveltäjä), (sanoittaja), (sovittaja), (kääntäjä), KÄYTÄ TÄTÄ SOPIMUSTA A, JOS TARKOITUS ON TEHDÄ KUSTANNET- TAVASTA TEOKSESTA NUOTTI. jota/joita jäljempänä kutsutaan

Lisätiedot

Käyttöluvan myöntäminen elävän musiikin tilaisuudessa tai tapahtumassa esitettäville teoksille

Käyttöluvan myöntäminen elävän musiikin tilaisuudessa tai tapahtumassa esitettäville teoksille Käyttöluvan myöntäminen elävän musiikin tilaisuudessa tai tapahtumassa esitettäville teoksille Teosten oikeudenomistajat (säveltäjä, sanoittaja, kustantaja) voivat myöntää itse käyttöluvan omien teostensa

Lisätiedot

Käyttöluvan myöntäminen: pitkä elokuva, mainos, kaupallinen lyhytelokuva tai dokumentti

Käyttöluvan myöntäminen: pitkä elokuva, mainos, kaupallinen lyhytelokuva tai dokumentti Käyttöluvan myöntäminen: pitkä elokuva, mainos, kaupallinen lyhytelokuva tai dokumentti Teoksen oikeudenomistajat voivat halutessaan myöntää käyttöluvan teostensa käyttämiseen avtuotannoissa. Pitkissä

Lisätiedot

TEOSTON ASIAKKUUS TEKIJÄN KUOLTUA JA OIKEUDENOMISTAJATIETOJEN ILMOITTAMINEN TEOSTOLLE

TEOSTON ASIAKKUUS TEKIJÄN KUOLTUA JA OIKEUDENOMISTAJATIETOJEN ILMOITTAMINEN TEOSTOLLE TEOSTON ASIAKKUUS TEKIJÄN KUOLTUA JA OIKEUDENOMISTAJATIETOJEN ILMOITTAMINEN TEOSTOLLE Tekijänoikeuden voimassaoloaika Teoston asiakkuus Tekijänoikeus on voimassa tekijän elinajan ja 70 vuotta hänen kuolinvuotensa

Lisätiedot

Sävellysteoksen sovittajan tekijänoikeudet ja kustannussopimuksen allekirjoittaminen

Sävellysteoksen sovittajan tekijänoikeudet ja kustannussopimuksen allekirjoittaminen TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 2003:15 Asia Hakija t Sävellysteoksen sovittajan tekijänoikeudet ja kustannussopimuksen allekirjoittaminen R.N. ja V.L. Annettu 02.09.2003 LAUSUNTOPYYNTÖ R.N. ja V.L. (jäljempänä

Lisätiedot

Musiikinkustantamisen hyvä käytäntö

Musiikinkustantamisen hyvä käytäntö Musiikinkustantamisen hyvä käytäntö Tämän Suomen Musiikkikustantajat ry:n, Säveltäjät ja Sanoittajat Elvis ry:n sekä Suomen Säveltäjät ry:n yhteisesti hyväksymän näkemyksen tarkoituksena on osaltaan turvata

Lisätiedot

Sopimukset musiikin julkisesta esittämisestä 2015-16. Riikka Lahti Valo, Jäsenjärjestöpalvelut

Sopimukset musiikin julkisesta esittämisestä 2015-16. Riikka Lahti Valo, Jäsenjärjestöpalvelut Sopimukset musiikin julkisesta esittämisestä 2015-16 Riikka Lahti Valo, Jäsenjärjestöpalvelut Teosto Musiikinesitysoikeussopimus Sopimusnumero 125 21991, voimassa 31.12.2016 asti Teosto on säveltäjien,

Lisätiedot

Se ei synny itsestään, jokaisella levyllä on monien ihmisten. Työstä kuuluu saada palkka: kun käyttää toisen työn ja

Se ei synny itsestään, jokaisella levyllä on monien ihmisten. Työstä kuuluu saada palkka: kun käyttää toisen työn ja Suomen suurin musiikin tekijänoikeusjärjestö Jotta musiikki soi huomennakin Reilu peli: palkkaa työstä tä Musiikissa on taikaa, se saa ihmiset ja asiakkaat viihtymään Se ei synny itsestään, jokaisella

Lisätiedot

TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 2003:11. Sävellysteokseen liittyvät tekijänoikeuskysymykset

TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 2003:11. Sävellysteokseen liittyvät tekijänoikeuskysymykset TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 2003:11 Asia Hakija Sävellysteokseen liittyvät tekijänoikeuskysymykset Laamanni K P:n käräjäoikeudesta Annettu 02.06.2003 LAUSUNTOPYYNTÖ Laamanni K P:n käräjäoikeudesta (jäljempänä

Lisätiedot

Elokuvantekijän pieni tekijänoikeusopas musiikista

Elokuvantekijän pieni tekijänoikeusopas musiikista Elokuvantekijän pieni tekijänoikeusopas musiikista Published: 17.9.2013 Kuuntelet musiikkia, suljet silmäsi ja alat nähdä mielessäsi elokuvan kohtauksia. Päähäsi muodostuu vähitellen täydellinen lyhytelokuva

Lisätiedot

HARMONIKKA. TASO 1 - laajuus 70 tuntia YLEISET TAVOITTEET. Oppilas

HARMONIKKA. TASO 1 - laajuus 70 tuntia YLEISET TAVOITTEET. Oppilas HARMONIKKA TASO 1 - laajuus 70 tuntia YLEISET TAVOITTEET Oppilas löytää luontevan soittoasennon ja soittotavan oppii lukemaan helppoa nuottitekstiä oppii harjoittelun peruselementtejä: mm. säännöllisyyttä,

Lisätiedot

Valokopiointija digiluvat

Valokopiointija digiluvat Valokopiointija digiluvat Tekijänoikeudet ammatin opetuksessa Opentekoa.fi Avainsanat: digilupa, valokopiointi, digitaalisten aineistojen kopiointi, Kopioston luvat, tekijänoikeus, taloudelliset oikeudet,

Lisätiedot

Verkkotallennuspalvelut

Verkkotallennuspalvelut Verkkotallennuspalvelut PIDÄ KIINNI LOMPAKOSTASI! Infotilaisuus av-tekijöille 23.3.2017 Rainer Vallius & Sami Kokljuschkin Verkkotallennuspalvelut mitä ne ovat? Uusi helppo tapa kuluttajille tallentaa

Lisätiedot

Teoston kustantaja-asiakkaaksi voi liittyä kustantaja, joka jatkuvasti harjoittaa musiikin kustannustoimintaa.

Teoston kustantaja-asiakkaaksi voi liittyä kustantaja, joka jatkuvasti harjoittaa musiikin kustannustoimintaa. 1 (7) ASIAKASSOPIMUS (uudistettu Teoston hallituksen päätöksellä 17.5.2017; tulee voimaan 1.6.2017) 1 Asiakkuusedellytykset Jokainen säveltäjä, sovittaja, sanoittaja ja kirjailija, jolla on säveltaiteellinen

Lisätiedot

VALTION TAIDETEOSTOIMIKUNNAN KILPAILUSÄÄNNÖT

VALTION TAIDETEOSTOIMIKUNNAN KILPAILUSÄÄNNÖT 4.11.2014 VALTION TAIDETEOSTOIMIKUNNAN KILPAILUSÄÄNNÖT 1 Kilpailun tarkoituksena on kullekin kilpailulle laaditun ohjelman mukaan aikaansaada luonnoksia, joiden pohjalta kilpailun päämääränä oleva teos

Lisätiedot

Mitä on tekijänoikeus?

Mitä on tekijänoikeus? Tekijänoikeudet Elina Ulpovaara 21.9.2009 2009 Mitä on tekijänoikeus? Tekijänoikeuslaki 8.7.1961/404 Tekijänoikeuden kohde ja sisällys 1 Sillä, joka on luonut kirjallisen tai taiteellisen teoksen, on tekijänoikeus

Lisätiedot

Digitaalisten sanomalehtiarkistojen avaaminen lehden lukijoille. Jukka-Pekka Timonen

Digitaalisten sanomalehtiarkistojen avaaminen lehden lukijoille. Jukka-Pekka Timonen Digitaalisten sanomalehtiarkistojen avaaminen lehden lukijoille Jukka-Pekka Timonen 28.9.2016 Lehtikustantajat avaavat arkistonsa lukijoiden käyttöön sopimuslisenssin avulla Sopimuslisenssisäännös TekL

Lisätiedot

Mitä tiedekustantajan pitäisi tietää sopimuksista ja oikeuksista? Suomen tiedekustantajien liitto Jukka-Pekka Timonen KOPIOSTO

Mitä tiedekustantajan pitäisi tietää sopimuksista ja oikeuksista? Suomen tiedekustantajien liitto Jukka-Pekka Timonen KOPIOSTO Mitä tiedekustantajan pitäisi tietää sopimuksista ja oikeuksista? Suomen tiedekustantajien liitto 24.9.2010 Jukka-Pekka Timonen KOPIOSTO 1 Tekijänoikeus syntyy henkilölle siirtyy kustantajalle vain sopimuksella

Lisätiedot

Tekijänoikeuden perusteet. Ville Oksanen - 16.4.2007

Tekijänoikeuden perusteet. Ville Oksanen - 16.4.2007 Tekijänoikeuden perusteet Ville Oksanen - 16.4.2007 Sisältö Tekijänoikeuden perusteet Rajoitukset tekijänoikeuteen Tekijänoikeusjärjestöt Lisensointi Tekijänoikeuden sisältö Suojattavat teoslajit (TekL

Lisätiedot

PROJEKTITYÖN TEKEMINEN. Teosten hyödyntäminen omassa työssä

PROJEKTITYÖN TEKEMINEN. Teosten hyödyntäminen omassa työssä PROJEKTITYÖN TEKEMINEN Teosten hyödyntäminen omassa työssä TEOSTEN KÄYTTÖ Toisten tekemän teoksen käyttöön tarvitaan yleensä tekijän lupa. Lupaa ei tarvita: 1. Tiedon, ideoiden, periaatteiden käyttö Kunhan

Lisätiedot

KLASSINEN KITARA. TASO 1 laajuus 105 tuntia YLEISET TAVOITTEET. Oppilas

KLASSINEN KITARA. TASO 1 laajuus 105 tuntia YLEISET TAVOITTEET. Oppilas KLASSINEN KITARA TASO 1 laajuus 105 tuntia löytää luontevan soittoasennon ja soittotavan oppii lukemaan helppoa nuottitekstiä oppii harjoittelun peruselementtejä: mm. säännöllisyyttä, monipuolisuutta ja

Lisätiedot

Teoston kustantaja-asiakkaaksi voi liittyä kustantaja, joka harjoittaa musiikin kustannustoimintaa.

Teoston kustantaja-asiakkaaksi voi liittyä kustantaja, joka harjoittaa musiikin kustannustoimintaa. ASIAKASSOPIMUS 1 Asiakkuusedellytykset Jokainen säveltäjä, sovittaja, sanoittaja ja kirjailija, jolla on säveltaiteellinen tai siihen liittyvä kirjallinen tekijänoikeus, voi liittyä Teoston asiakkaaksi,

Lisätiedot

50 miljoonaa euroa tuottoja. 36 miljoonaa euroa oikeudenomistajille ja tukia av-kulttuurille. 45 jäsenjärjestöä. 44 työntekijää.

50 miljoonaa euroa tuottoja. 36 miljoonaa euroa oikeudenomistajille ja tukia av-kulttuurille. 45 jäsenjärjestöä. 44 työntekijää. KOPIOSTO LYHYESTI Kopiosto ry on esittävien taiteilijoiden, tekijöiden ja kustantajien tekijänoikeusjärjestö. Vuonna 1978 perustettuun Kopiostoon kuuluu 45 eri kulttuurin ja viestinnän alojen järjestöä.

Lisätiedot

Kuvausluvat ja tekijänoikeudet

Kuvausluvat ja tekijänoikeudet Kuvausluvat ja tekijänoikeudet Ira Helkamäki Mediatekniikan seminaari 24.1.2012 Sisältö Kuvaaminen Julkisella paikalla ja muualla Tekijänoikeudet Valokuvat, musiikki, elokuvat Tekijänoikeusrikkomus Tekijänoikeusyhdistykset

Lisätiedot

Tekijänoikeudet digitointihankkeissa

Tekijänoikeudet digitointihankkeissa Tekijänoikeudet digitointihankkeissa Tieteellisen kirjallisuuden tekijänoikeuspäivä Tieteiden talo 26.1.2016 Jukka-Pekka Timonen Harkitsetteko julkaisunne digiointia ja avaamista yleisön käyttöön verkossa

Lisätiedot

Musiikkiopistotaso Musiikin perusteet Yhteinen osa. Yleiset lähtökohdat ja tavoitteet

Musiikkiopistotaso Musiikin perusteet Yhteinen osa. Yleiset lähtökohdat ja tavoitteet Musiikkiopistotaso Musiikin perusteet Yhteinen osa Yleiset lähtökohdat ja tavoitteet Musiikkiopistotasolla oppiminen rakentuu perustasolla saavutettujen tietojen ja taitojen varaan. Musiikkiopistotason

Lisätiedot

TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 1989:11. Tiivistelmä Tekijänoikeusneuvoston lausunto sävellyksiin liitettyjen runojen tekijänoikeudellisesta

TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 1989:11. Tiivistelmä Tekijänoikeusneuvoston lausunto sävellyksiin liitettyjen runojen tekijänoikeudellisesta TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 1989:11 Asia Hakija Sävellys A Annettu 4.10.1989 Tiivistelmä Tekijänoikeusneuvoston lausunto sävellyksiin liitettyjen runojen tekijänoikeudellisesta asemasta. SELOSTUS ASIASTA

Lisätiedot

Teosto. Säveltäjäin Tekijänoikeustoimisto Teosto ry

Teosto. Säveltäjäin Tekijänoikeustoimisto Teosto ry Teosto Säveltäjäin Tekijänoikeustoimisto Teosto ry 1 Mikä Teosto on? Musiikin tekijöiden järjestö Aatteellinen voittoa tavoittelematon yhdistys, jonka säveltäjät ja musiikinkustantajat perustivat vuonna

Lisätiedot

Tekijänoikeuksien alaisten teosten käyttöä koskevat suositussopimukset kunnille

Tekijänoikeuksien alaisten teosten käyttöä koskevat suositussopimukset kunnille Tekijänoikeuksien alaisten teosten käyttöä koskevat suositussopimukset kunnille Kopiosto Teosto Gramex Kuntamarkkinat 2018, 13.9.2018 Joonas Jännäri Tekijänoikeusjärjestöt Kuntaliitto on neuvotellut suositussopimukset

Lisätiedot

Faktoja Teostosta. säveltäjäin tekijänoikeustoimisto teosto ry

Faktoja Teostosta. säveltäjäin tekijänoikeustoimisto teosto ry Faktoja Teostosta säveltäjäin tekijänoikeustoimisto teosto ry 2013 Tekijänoikeus lyhyesti Tekijä päättää teostensa käytöstä Teosto - yhdysside musiikin tekijöiden ja musiikin käyttäjien välillä. lakiin

Lisätiedot

Projektityön tekeminen. Mitä on hyvä muistaa

Projektityön tekeminen. Mitä on hyvä muistaa Projektityön tekeminen Mitä on hyvä muistaa Aineistojen hyödyntäminen Kuvat, kartat, kirjat, lehtiartikkelit, musiikki ja videot ovat tekijänoikeuden suojaamia Toisen tekemän työn kopioimiseen ja liittämiseen

Lisätiedot

SUOMALAINEN MUSIIKKI VALTAVA KASVUN MAHDOLLISUUS

SUOMALAINEN MUSIIKKI VALTAVA KASVUN MAHDOLLISUUS SUOMALAINEN MUSIIKKI VALTAVA KASVUN MAHDOLLISUUS SUOMALAINEN MUSIIKKI ON EKOLOGINEN (VOIDAAN VALMISTAA ETÄTYÖNÄ. EI TOIMITUSKULUJA) JOKAISEEN MAKUUN AINA TUORETTA (EI PARASTA ENNEN -PÄIVÄÄ) EHTYMÄTÖN LUONNONVARA

Lisätiedot

PROJEKTITYÖN TEKEMINEN

PROJEKTITYÖN TEKEMINEN KOPIRAITTILAN KOULU PROJEKTITYÖN TEKEMINEN Teosten hyödyntäminen omassa työssä TEOSTEN KÄYTTÖ Toisten tekemän teoksen käyttöön tarvitaan yleensä tekijän lupa. Lupaa ei tarvita: 1. Tiedon, ideoiden, periaatteiden

Lisätiedot

TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 1990:1

TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 1990:1 TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 1990:1 Asia Hakija Teoksen käyttäminen, kirjasto A Annettu 3.1.1990 Tiivistelmä Tekijänoikeusneuvoston lausunto oppilaitoskirjaston materiaalihankintaa, materiaalin käsittelyä

Lisätiedot

Älä luule, ota selvää!

Älä luule, ota selvää! Älä luule, ota selvää! Tekijä Elämä ilman kulttuuria on tylsää 1 Yhdistä tekijä ja teos. laulaja kirjailija kuvittaja ohjaaja säveltäjä 2 Kirjoita omin sanoin kehykseen mikä teos on. 3 Täydennä ajatuskarttaan

Lisätiedot

SOPIMUS 1.5.2010 1(8) Palkkiot 1.11.2012 NÄYTELMÄ- JA KUUNNELMAMUSIIKKI. Sopijapuolet

SOPIMUS 1.5.2010 1(8) Palkkiot 1.11.2012 NÄYTELMÄ- JA KUUNNELMAMUSIIKKI. Sopijapuolet Palkkiot 1.11.2012 1.5.2010 1(8) Sopijapuolet 1 Soveltamisala 2 Oikeudet Yleisradio Oy, jäljempänä Yleisradio ja Säveltäjät ja Sanoittajat ELVIS ry, jäljempänä Säveltäjät Sopimus koskee Säveltäjien jäsenten

Lisätiedot

Tekijänoikeus kopiosto ry lyhyesti

Tekijänoikeus kopiosto ry lyhyesti Tekijänoikeus lyhyesti 1 Kopiosto ry Tekijänoikeus syntyy, kun teos tehdään, ilman erityistä rekisteröintiä. Tekijänä on aina luonnollinen henkilö, ei koskaan yhteisö tai yritys. Teos on itsenäinen ja

Lisätiedot

Mainoselokuvakilpailu 2009. Valitse sopimuksen laji(t) laittamalla rasti ruutuun [ x ] Allekirjoitus: 1 [ ] ESIINTYMISEN KÄYTTÖOIKEUSSOPIMUS

Mainoselokuvakilpailu 2009. Valitse sopimuksen laji(t) laittamalla rasti ruutuun [ x ] Allekirjoitus: 1 [ ] ESIINTYMISEN KÄYTTÖOIKEUSSOPIMUS Esiintymisen ja kuvauspaikan käyttöoikeussopimus Jokaisen mainoselokuvassa pelkällä äänellään tai kasvoillaan tunnistettavasti esiintyvän henkilön tulee allekirjoittaa esiintyjäsopimus. Jokaisesta valmiissa

Lisätiedot

TEKIJÄNOIKEUKSIEN YKSINOMAISEN KÄYTTÖOIKEUDEN LUOVUTTAMINEN MÄÄRÄAJAKSI MUSIIKINTEKIJÄN YHTIÖLLE. Nimi: Syntymäaika: Osoite: Puhelin ja sähköposti:

TEKIJÄNOIKEUKSIEN YKSINOMAISEN KÄYTTÖOIKEUDEN LUOVUTTAMINEN MÄÄRÄAJAKSI MUSIIKINTEKIJÄN YHTIÖLLE. Nimi: Syntymäaika: Osoite: Puhelin ja sähköposti: LIITE TEOSTON ASIAKASSOPIMUKSEEN TEKIJÄNOIKEUKSIEN YKSINOMAISEN KÄYTTÖOIKEUDEN LUOVUTTAMINEN MÄÄRÄAJAKSI MUSIIKINTEKIJÄN YHTIÖLLE 1. YKSILÖINTITIEDOT Asiakas ( Asiakas ); Nimi: Syntymäaika: Osoite: Puhelin

Lisätiedot

KANTELE. TASO 1 - laajuus 70 tuntia YLEISET TAVOITTEET. Oppilas

KANTELE. TASO 1 - laajuus 70 tuntia YLEISET TAVOITTEET. Oppilas KANTELE TASO 1 - laajuus 70 tuntia YLEISET TAVOITTEET Oppilas löytää luontevan soittoasennon ja soittotavan oppii lukemaan helppoa nuottitekstiä oppii harjoittelun peruselementtejä: mm. säännöllisyyttä,

Lisätiedot

Yleisradion. digisopimus 14.6.2007

Yleisradion. digisopimus 14.6.2007 1 Yleisradion digisopimus 14.6.2007 2 SOPIMUS 14.6.2007 1. Soveltamisala Tätä sopimusta sovelletaan Yleisradion ja allekirjoittajajärjestöjen välillä solmitun Yhtyneet-sopimuksen piirissä tehtyyn suojattuun

Lisätiedot

Tekijänoikeus tuo leivän tekijän pöytään

Tekijänoikeus tuo leivän tekijän pöytään Tekijänoikeus tuo leivän tekijän pöytään Jokaisella on oikeus niiden henkisten ja aineellisten etujen suojaamiseen, jotka johtuvat hänen luomastaan tieteellisestä, kirjallisesta tai taiteellisesta tuotannosta.

Lisätiedot

55. EUROVISION LAULUKILPAILU 2010 SUOMEN KARSINNAN SÄÄNNÖT

55. EUROVISION LAULUKILPAILU 2010 SUOMEN KARSINNAN SÄÄNNÖT 55. EUROVISION LAULUKILPAILU 2010 SUOMEN KARSINNAN SÄÄNNÖT 1. Nämä säännöt kattavat Eurovision laulukilpailun Suomen edustussävelmän valintaprosessin kokonaisuudessaan, ellei toisin mainita. Yleisradio

Lisätiedot

Musiikintekijän oikeudet julkaisemattomaan materiaaliinsa

Musiikintekijän oikeudet julkaisemattomaan materiaaliinsa Musiikintekijän oikeudet julkaisemattomaan materiaaliinsa Aro, Juha 2013 Leppävaara Laurea-ammattikorkeakoulu Laurea Leppävaara Musiikintekijän oikeudet julkaisemattomaan materiaaliinsa Aro Juha Liiketalouden

Lisätiedot

AINEKOHTAINEN OPETUSSUUNNITELMA HARMONIKKA

AINEKOHTAINEN OPETUSSUUNNITELMA HARMONIKKA AINEKOHTAINEN OPETUSSUUNNITELMA HARMONIKKA Porvoon kaupungin sivistyslautakunta 12.3.2019 1 HARMONIKKA VALMENTAVA HARMONIKANSOITON OPETUS Tavoitteet Oppilas oppii soittimen käsittelyn perusteet ja luontevan

Lisätiedot

5/8/2016 The Copyright Law 1

5/8/2016 The Copyright Law 1 5/8/2016 The Copyright Law 1 5/8/2016 The Copyright Law 2 Yleistä Tekijänoikeuden kohteena on kirjallinen tai taiteellinen teos. Suojan saadakseen teoksen tulee ylittää ns. teoskynnys. Suojattu teos on

Lisätiedot

Kustantaminen on yhteispeliä Tietoa musiikinkustantajan työstä ja tehtävistä

Kustantaminen on yhteispeliä Tietoa musiikinkustantajan työstä ja tehtävistä Kustantaminen on yhteispeliä Tietoa musiikinkustantajan työstä ja tehtävistä 1 Suomen Musiikkikustantajat ry 4 Musiikin lähteellä 65 Kustantaminen on yhteispeliä 7 Resursseja luomiseen 8 Teokset vaativat

Lisätiedot

SOVITUS, SOITINNUS VAI JOTAIN MUUTA?

SOVITUS, SOITINNUS VAI JOTAIN MUUTA? SOVITUS, SOITINNUS VAI JOTAIN MUUTA? Sovitusluvan hakeminen suomalaiseen, luvanvaraiseen klassiseen musiikkiin Heidi Eskelinen Opinnäytetyö Maaliskuu 2017 Musiikin koulutusohjelma Esittävä säveltaide TIIVISTELMÄ

Lisätiedot

NÄYTTÄMÖTEOKSEN VALVONTA- JA HALLINNOINTISOPIMUS

NÄYTTÄMÖTEOKSEN VALVONTA- JA HALLINNOINTISOPIMUS NÄYTTÄMÖTEOKSEN VALVONTA- JA HALLINNOINTISOPIMUS Tällä sopimuksella sovitaan näyttämöteoksen teatteriesitysten esitysoikeuden valvonnasta ja hallinnoimisesta, hallinnointikuluista, esityskorvausten laskuttamisesta,

Lisätiedot

KUSTANNUSSOPIMUS. 1.2 Kaikki muut oikeudet teokseen jäävät Tekijälle.

KUSTANNUSSOPIMUS. 1.2 Kaikki muut oikeudet teokseen jäävät Tekijälle. KUSTANNUSSOPIMUS Kustantaja X OY (edempänä Kustantaja) ja tekijä T (Tekijä) ovat solmineet kustannussopimuksen seuraavin ehdoin teoksesta (teos), johon Tekijällä on täydellinen tekijänoikeus. 1. Luovutettavat

Lisätiedot

SÄVELTÄJÄIN TEKIJÄNOIKEUSTOIMISTO TEOSTO R.Y. SÄÄNNÖT YHDISTYKSEN NIMI, KOTIPAIKKA JA TARKOITUS. 1 Yhdistyksen nimi

SÄVELTÄJÄIN TEKIJÄNOIKEUSTOIMISTO TEOSTO R.Y. SÄÄNNÖT YHDISTYKSEN NIMI, KOTIPAIKKA JA TARKOITUS. 1 Yhdistyksen nimi Hyväksytty yhdistyksen kevätkokouksessa 26.4.2017, rekisteröity 18.5.2017 SÄVELTÄJÄIN TEKIJÄNOIKEUSTOIMISTO TEOSTO R.Y. SÄÄNNÖT YHDISTYKSEN NIMI, KOTIPAIKKA JA TARKOITUS 1 Yhdistyksen nimi Yhdistyksen

Lisätiedot

Tekijänoikeus,oppilas, opettaja ja koulu. OTK Maria E. Rehbinder

Tekijänoikeus,oppilas, opettaja ja koulu. OTK Maria E. Rehbinder Tekijänoikeus,oppilas, opettaja ja koulu OTK Maria E. Rehbinder 26.10.2009 maria.rehbinder@gmail.com Henkilölle syntyvä oikeus Tekijänoikeus voi syntyä vain luonnolliselle henkilölle Poikkeuksena työnantajalle

Lisätiedot

Kesäkuun tilityksessä oikeudenomistajille 16,0 miljoonaa euroa

Kesäkuun tilityksessä oikeudenomistajille 16,0 miljoonaa euroa Kesäkuun tilityksessä oikeudenomistajille 16,0 miljoonaa euroa 13.6.2013 Kesäkuun tilityksessä kotimaisille oikeudenomistajille maksetaan kaikkiaan Kotimaasta kerättyjä esityskorvauksia 12,4 miljoonaa

Lisätiedot

49 miljoonaa euroa tekijänoikeuskorvauksia. 45 miljoonaa euroa jaettavaksi luovan alan tekijöille. 45 jäsenjärjestöä. 6 lupatuotetta.

49 miljoonaa euroa tekijänoikeuskorvauksia. 45 miljoonaa euroa jaettavaksi luovan alan tekijöille. 45 jäsenjärjestöä. 6 lupatuotetta. Me olemme Kopiosto OLEMME SUOMEN LUOVAA ALAA KATTAVIMMIN EDUSTAVA TEKIJÄNOIKEUSJÄRJESTÖ Me Kopiostossa mahdollistamme tekijänoikeuden suojaamien julkaisujen ja audiovisuaalisten teosten vaivattoman ja

Lisätiedot

SISÄLLYS. N:o 1019. Laki. aravarajoituslain muuttamisesta. Annettu Helsingissä 9 päivänä joulukuuta 2005

SISÄLLYS. N:o 1019. Laki. aravarajoituslain muuttamisesta. Annettu Helsingissä 9 päivänä joulukuuta 2005 SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 19 päivänä joulukuuta N:o 1019 1026 SISÄLLYS N:o Sivu 1019 Laki aravarajoituslain muuttamisesta... 4641 1020 Laki vuokra-asuntolainojen ja asumisoikeustalolainojen

Lisätiedot

Stemmaako konebiisin Gramex-ilmoitus?

Stemmaako konebiisin Gramex-ilmoitus? Stemmaako konebiisin Gramex-ilmoitus? Ahti Vänttinen Konemusiikin tekijät ovat syystä kyselleet, miten heidän pitäisi täyttää Gramex-ilmoituksien taiteilijatiedot. Kyse voi nykyajan monimuotoisessa tuotantoympäristössä

Lisätiedot

KÄYRÄTORVI. TASO 1 laajuus 70 tuntia YLEISET TAVOITTEET. Oppilas

KÄYRÄTORVI. TASO 1 laajuus 70 tuntia YLEISET TAVOITTEET. Oppilas KÄYRÄTORVI TASO 1 laajuus 70 tuntia osaa ilmaista tunnistaa luonnollisen soinnin ja osaa tuottaa osaa toteuttaa äänen voimakkuuserot hallitsee perustempon, ylläpitää pulssin, osaa tempon hidastamisen ja

Lisätiedot

Tekijänoikeus, miten käytän toisen työtä, Digilupa ja koulun muut käyttöluvat

Tekijänoikeus, miten käytän toisen työtä, Digilupa ja koulun muut käyttöluvat Tekijänoikeus, miten käytän toisen työtä, Digilupa ja koulun muut käyttöluvat Juha Kallanranta Tekijänoikeusjärjestö Kopiosto ry Turku 11.10.2014 Juha Kallanranta 2003 Tekijänoikeuden sisältö Tekijänoikeuden

Lisätiedot

MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMAN TARKASTAMISESTA JA OTTAMISTOIMINNAN VALVONNASTA SUORITETTAVAT MAKSUT

MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMAN TARKASTAMISESTA JA OTTAMISTOIMINNAN VALVONNASTA SUORITETTAVAT MAKSUT MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMAN TARKASTAMISESTA JA OTTAMISTOIMINNAN VALVONNASTA SUORITETTAVAT MAKSUT Kaustisen kunnassa maa-ainesten ottamissuunnitelman tarkastamisesta, ottamistoiminnan valvonnasta sekä

Lisätiedot

Sopimus televisio- ja radio-ohjelmien opetuskäytöstä

Sopimus televisio- ja radio-ohjelmien opetuskäytöstä 9/650/2013 Sopimus televisio- ja radio-ohjelmien opetuskäytöstä I LUKU. SOPIMUKSEN YLEISET MÄÄRÄYKSET 1 Sopimuspuolet 1. Opetus- ja kulttuuriministeriö, jäljempänä myös "valtio" 2. Kopiosto ry (y-tunnus:

Lisätiedot

INKOON KUNNAN MAA-AINESTAXA

INKOON KUNNAN MAA-AINESTAXA INKOON KUNNAN MAA-AINESTAXA Inkoon kunnassa maa-ainesten ottamissuunnitelman tarkastamisesta, ottamistoiminnan valvonnasta sekä muista viranomaistehtävistä suoritettavat maksut. 1 YLEISTÄ Maa-ainesten

Lisätiedot

Kansallinen digitaalinen kirjasto * * * Tekijänoikeudet

Kansallinen digitaalinen kirjasto * * * Tekijänoikeudet Kansallinen digitaalinen kirjasto * * * Tekijänoikeudet Museoiden KDK-ajankohtaispäivä 29.4.2010 Jorma Waldén Opetusministeriö 1 KDK-hankkeen tekijänoikeuskysymyksistä Tavoitteena edistää arkistojen, kirjastojen

Lisätiedot

KOPIOINTILUPAHAKEMUS ÄÄNITALLENNE

KOPIOINTILUPAHAKEMUS ÄÄNITALLENNE T E K I J Ä N O I K E U S J Ä R J E S T Ö U P P H O V S R Ä T T S O R G A N I S A T I O N 1/6 KOPIOINTILUPAHAKEMUS ÄÄNITALLENNE 1. LUVAN HAKIJA (Yritys / henkilö, joka suorittaa kopioimisen) Yritys: Yhteyshenkilö:

Lisätiedot

LUONNOS 26.11.2015 TYKKIMÄEN VAPAA-AIKAKESKUS OY:N YHTIÖJÄRJESTYS 1 Yhtiön toiminimi on Tykkimäen vapaa-aikakeskus Oy ja kotipaikka Kouvola. 2 Yhtiön toimialana on matkailun ohjelmapalvelutoiminta, majoitus-

Lisätiedot

E-KANDIT LATURI TEKIJÄNOIKEUDELLISET KYSYMYKSET. KIRJASTO/Anna-Kaarina Linna

E-KANDIT LATURI TEKIJÄNOIKEUDELLISET KYSYMYKSET. KIRJASTO/Anna-Kaarina Linna 1 E-KANDIT LATURI TEKIJÄNOIKEUDELLISET KYSYMYKSET KIRJASTO/Anna-Kaarina Linna 2 OPINNÄYTTEEN PALAUTUSPROSESSI Ohjaaja toimittaa opintosihteerille tutkielman pohjatiedot. Ohjaaja lataa tutkielman Laturista

Lisätiedot

ASIAKASSOPIMUS. Näyttelijöiden Tekijänoikeusjärjestö -Skådespelarnas Upphövsrättsorganisation FILMEX, myöh. Filmex ja

ASIAKASSOPIMUS. Näyttelijöiden Tekijänoikeusjärjestö -Skådespelarnas Upphövsrättsorganisation FILMEX, myöh. Filmex ja ASIAKASSOPIMUS Näyttelijöiden Tekijänoikeusjärjestö -Skådespelarnas Upphövsrättsorganisation FILMEX, myöh. Filmex ja VIRALLINEN NIMI JA HENKILÖTUNNUS (MYÖS TAITEILIJANIMI, JOS KÄYTÄT SITÄ) myöh. Näyttelijä

Lisätiedot

KARTAN KOORDINAATIT PITUUS- JA LEVEYSASTEET PITUUS- JA LEVEYSASTEEN MERKITSEMINEN KOHDERYHMÄN MERKITSEMINEN

KARTAN KOORDINAATIT PITUUS- JA LEVEYSASTEET PITUUS- JA LEVEYSASTEEN MERKITSEMINEN KOHDERYHMÄN MERKITSEMINEN LINJAUKSET LUKUUN 7 SISÄLLÖN KUVAUS LINJAUKSET KOHTAAN 7.4 KARTAN KOORDINAATIT Lisäydinelementti: Linjaus koskee vain pituus- ja leveysasteita kohdassa 7.4.2. LINJAUKSET KOHTAAN 7.4.2 PITUUS- JA LEVEYSASTEET

Lisätiedot

MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMAN TARKASTAMISESTA JA OTTAMISTOIMINNAN VALVONNASTA SUORITETTAVAT MAKSUT

MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMAN TARKASTAMISESTA JA OTTAMISTOIMINNAN VALVONNASTA SUORITETTAVAT MAKSUT Urjalan kunnan valtuuston päätös 18.6.2012 17 1 MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMAN TARKASTAMISESTA JA OTTAMISTOIMINNAN VALVONNASTA SUORITETTAVAT MAKSUT Urjalan kunnassa maa-ainesten ottamissuunnitelman tarkastamisesta,

Lisätiedot

Musiikkipedagogi. Musiikkipedagogi

Musiikkipedagogi. Musiikkipedagogi Musiikkipedagogi Musiikkipedagogi Tavoitteena on valmistaa musiikkialan eri tehtäviin aloite- ja yhteistyökykyisiä, laaja-alaisesti taiteita arvostavia ja persoonallisia musiikkipedagogeja. Tutkinto antaa

Lisätiedot

Miksi liittyisin Teostoon?

Miksi liittyisin Teostoon? Miksi liittyisin Teostoon? Miksi liittyisin Teostoon? TEOSTON asiakkaana saat kauttamme korvauksia, kun säveltämääsi, sanoittamaasi, sovittamaasi tai kustantamaasi musiikkia tallennetaan äänitteille tai

Lisätiedot

4. Kenelle tekijänoikeus. 2. Mitä tekijänoikeus suojaa? 1. Mitä on tekijänoikeus? 3. Miten tekijänoikeus syntyy?

4. Kenelle tekijänoikeus. 2. Mitä tekijänoikeus suojaa? 1. Mitä on tekijänoikeus? 3. Miten tekijänoikeus syntyy? Tekijänoikeuden ABC 1. Mitä on tekijänoikeus? 2. Mitä tekijänoikeus suojaa? 3. Miten tekijänoikeus syntyy? 4. Kenelle tekijänoikeus syntyy? Tekijänoikeus on laissa annettu oikeus sille, joka on luonut

Lisätiedot

56. EUROVISION LAULUKILPAILU 2011 SUOMEN KARSINNAN SÄÄNNÖT

56. EUROVISION LAULUKILPAILU 2011 SUOMEN KARSINNAN SÄÄNNÖT 56. EUROVISION LAULUKILPAILU 2011 SUOMEN KARSINNAN SÄÄNNÖT Nämä säännöt kattavat vuoden 2011 Eurovision laulukilpailun Suomen edustussävelmän valintaprosessin kokonaisuudessaan, ellei toisin mainita. Yleisradio

Lisätiedot

Muonion kunta Taksa 1 (6) Kunnanvaltuusto Maa-ainestaksa. Hyväksytty x) Voimaantulo

Muonion kunta Taksa 1 (6) Kunnanvaltuusto Maa-ainestaksa. Hyväksytty x) Voimaantulo Muonion kunta Taksa 1 (6) Kunnanvaltuusto 1.5.2015 Maa-ainestaksa Hyväksytty 24.3.2014 x) Voimaantulo 1.5.2014 x) Valtuusto hyväksynyt 14/29.1.2001 ja tarkistanut euromäärät 10/24.3.2014 Muonion kunta

Lisätiedot

TEOSTON TOIMIKUNNAT JA TYÖRYHMÄT 2018

TEOSTON TOIMIKUNNAT JA TYÖRYHMÄT 2018 Toimikunnat ja työryhmät 2018 Viimeksi päivitetty 21.12.2017 1 (13) TEOSTON TOIMIKUNNAT JA TYÖRYHMÄT 2018 Sisältö 1. VAALIVALIOKUNTA... 2 2. YHTEISTYÖFOORUMI... 3 3. TILITYS- JA JAKOSÄÄNTÖTOIMIKUNTA...

Lisätiedot

TEOSTON TOIMIKUNNAT JA TYÖRYHMÄT 2019

TEOSTON TOIMIKUNNAT JA TYÖRYHMÄT 2019 Toimikunnat ja työryhmät 2019 1 (13) TEOSTON TOIMIKUNNAT JA TYÖRYHMÄT 2019 Sisältö 1. VAALIVALIOKUNTA... 2 2. YHTEISTYÖFOORUMI... 3 3. TILITYS- JA JAKOSÄÄNTÖTOIMIKUNTA... 4 4. OHJELMISTOTOIMIKUNTA... 5

Lisätiedot

SUOMALAISEN MUSIIKKIVIENNIN MARKKINA-ARVO JA RAKENNE VUONNA 2007

SUOMALAISEN MUSIIKKIVIENNIN MARKKINA-ARVO JA RAKENNE VUONNA 2007 SUOMALAISEN MUSIIKKIVIENNIN MARKKINA-ARVO JA RAKENNE VUONNA 2007 Tutkimusraportti ja tiedotteet: TUTKIMUKSEN TAUSTA Tutkimusmalli Kim Forss/Andante Consultants. Samaa mallia on käytetty Ruotsin, Tanskan

Lisätiedot

MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMAN TARKASTAMISESTA JA OTTAMIS- TOIMINNAN VALVONNASTA SUORITETTAVAT MAKSUT

MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMAN TARKASTAMISESTA JA OTTAMIS- TOIMINNAN VALVONNASTA SUORITETTAVAT MAKSUT MAA-AINESOTON TAKSAT 1.1.2017 ALKAEN YMPLTK 1.11.2016, 79 MAA-AINESTEN OTTAMISSUUNNITELMAN TARKASTAMISESTA JA OTTAMIS- TOIMINNAN VALVONNASTA SUORITETTAVAT MAKSUT Ikaalisten kaupungissa maa-ainesten ottamissuunnitelman

Lisätiedot

Käytännön opas äänitteen tuottajille

Käytännön opas äänitteen tuottajille Käytännön opas äänitteen tuottajille Johdanto Valtaosan markkinoilla olevista äänitteistä ovat tuottaneet levy-yhtiöt, joiden varsinaisena toimialana on äänitteiden tuottaminen ja markkinointi. Kuitenkin

Lisätiedot

Musiikkialan talous Suomessa 2013

Musiikkialan talous Suomessa 2013 Tunnuslukuja ja tutkimuksia 7 Musiikkialan talous Suomessa 2013 Eero Tolppanen Lokakuu 2014 MUSIIKKIALAN TALOUS SUOMESSA 2013 Johdanto Musiikkialan talouden rahallinen kokonaisarvo Suomessa on vuonna 2013

Lisätiedot

YHDEN YLITYÖN KÄSITTEESTÄ PAIKALLISESTI SOVITTAESSA HUOMIOON OTETTAVIA ASIOITA

YHDEN YLITYÖN KÄSITTEESTÄ PAIKALLISESTI SOVITTAESSA HUOMIOON OTETTAVIA ASIOITA 1 YHDEN YLITYÖN KÄSITTEESTÄ PAIKALLISESTI SOVITTAESSA HUOMIOON OTETTAVIA ASIOITA Mitä yksi ylityö -käsite tarkoittaa? Työehtosopimuksen kohtaan 20.6 on kirjattu ns. yhden ylityön käsitteen malli, josta

Lisätiedot

Inkoon Kunta Maa-ainestaksa

Inkoon Kunta Maa-ainestaksa Inkoon Kunta Maa-ainestaksa Hyväksytty Inkoon rakennus- ja ympäristölautakunnassa 12.11.2013 183 Otetaan käyttöön 1.12.2013 Sisällys 1 YLEISTÄ...2 2 TARKASTUSMAKSU...2 3 VALVONTAMAKSU...3 4 KUULEMINEN...4

Lisätiedot

Ulkomainen kaunokirjallisuus suomeksi

Ulkomainen kaunokirjallisuus suomeksi This is a previewing sample. Please submit your application via the online application form. Ulkomainen kaunokirjallisuus suomeksi Hakijan tiedot Hakijan yhteystiedot Huom. suomennostukea voi hakea vain

Lisätiedot

OPETTAJAN TEKIJÄNOIKEUSOPAS

OPETTAJAN TEKIJÄNOIKEUSOPAS OPETTAJAN TEKIJÄNOIKEUSOPAS TEOS JA TEKIJÄ Tekijänoikeus on osa immateriaalioikeuksia. Immateriaalioikeuksiin lukeutuvat myös esimerkiksi patentit ja tavaramerkit, joiden merkitys korostuu yritystoiminnassa.

Lisätiedot

TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 2009:17

TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 2009:17 TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 2009:17 Asia Hakija Yhteenliitetyt valokuvat A Annettu 13.10.2009 Tiivistelmä Kysymys yhteenliittämällä tehtyjen kuvien tekijänoikeussuojasta. Valokuvien yhteenliittäjälle

Lisätiedot

Palvelusetelihanke Hinnoitteluprojekti / hinnoittelupolitiikan vaihtoehtoja ja malleja 16.4.2010

Palvelusetelihanke Hinnoitteluprojekti / hinnoittelupolitiikan vaihtoehtoja ja malleja 16.4.2010 Palvelusetelihanke Hinnoitteluprojekti / hinnoittelupolitiikan vaihtoehtoja ja malleja 16.4.2010 Sisältö Sivu Johdanto 3 Palvelusetelin hinnoittelun elementit 5 Palvelun hinta: hintakatto tai markkinahinta

Lisätiedot

Neljännen kohdan jälkeen ( Tekijänoikeus hyödyttää koko arvoketjua... ) olisi lisättävä:

Neljännen kohdan jälkeen ( Tekijänoikeus hyödyttää koko arvoketjua... ) olisi lisättävä: 1 Opetusministeriö PL 29 00023 VALTIONEUVOSTO TEKIJÄNOIKEUDEN SUUNTAVIIVOJA - Opetusministeriön lausuntopyyntö 1.3.2007 Säveltäjät ja Sanoittajat ELVIS ry:n lausunto 30.5.2007 Yleistä Säveltäjät ja Sanoittajat

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTTI

EUROOPAN PARLAMENTTI EUROOPAN PARLAMENTTI 2004 2009 Sisämarkkina- ja kuluttajansuojavaliokunta 2008/0157(COD) 5.11.2008 LAUSUNTOLUONNOS sisämarkkina- ja kuluttajansuojavaliokunnalta oikeudellisten asioiden valiokunnalle ehdotuksesta

Lisätiedot