MikroVara 2.0. Käyttöohje

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "MikroVara 2.0. Käyttöohje"

Transkriptio

1 Tuotepalvelut (24) MikroVara 2.0

2 Tuotepalvelut (24) Sisällysluettelo 1. JOHDANTO Ohjelman käyttötarkoitus Vaatimukset ASENNUS Asentaminen Ohjelman alkuasetukset TIETOJEN HAKU Hakeminen Haettavat tiedostot Osastolista Kuntakoodit Kaikkien kirjastojen asiakkaat Tämän kirjaston asiakkaat Tiedot niteistä joilla on normaali nidetunnus Tiedot niteistä joilla on pitkä nidetunnus Tietojen haku käsin TIETOJEN VIENTI Vienti Vienti käsin LAINAUS ASETUSNÄYTTÖ...23

3 Tuotepalvelut (24) 1. Johdanto 1.1. Ohjelman käyttötarkoitus 1.2. Vaatimukset 2. Asennus 2.1. Asentaminen MikroVara 2.0 on graafinen Windows sovellus, joka on seuraaja merkkipohjaiselle DOS sovellukselle MikroVara. Ohjelma toimii vain Pallas kirjastojärjestelmän yhteydessä. Ohjelmaa voi käyttää sellaisessa yllättävässä katkostilanteessa jossa pääjärjestelmästä ei ole haettu mitään pohjatietoja. Ainut pakollinen tieto ennen lainauksen aloittamista on toimipisteen numero. Jos yhteys pääjärjestelmään toimii, sieltä voidaan hakea osastolista ja listasta valita toimipiste nimellä. Jos listaa ei saada haettua niin toimipiste pitää kysyä Pallas-Kirjasto tuesta. Ennen tietojen vientiä täytyy olla tiedossa päätteen numero. Numeron täytyy olla jokaisella päätteellä eri. Numero ei vaikuta tietojen käsittelyyn pääkoneella. Käyttöjärjestelmän täytyy olla Windows 95 tai jokin uudempi Windows. Muistia olisi syytä olla vähintään 32 Mt. Pienemmälläkin muistimäärällä ohjelma voi toimia mutta silloin voi esiintyä haittaavaa hidastelua. Käytettävästä mikrotietokoneesta täytyy olla verkkoyhteys pääkoneeseen. Tiedostojen siirto mikron ja pääkoneen välillä tapahtuu ftp tiedonsiirtoprotokollalla Asennusohjelma on nimeltään MikroVara2ins.exe. Käynnistä ohjelma resurssienhallinnan kautta tai Käynnistä valikosta. Näkyviin tulee seuraava näyttö:

4 Tuotepalvelut (24) Paina näppäintä Setup. Paina näppäintä Next Lisää nimesi ja paina Next

5 Tuotepalvelut (24) Asennushakemiston voit jättää niin kuin se on. Juurihakemiston nimi suomenkielisessä Windowsissa on C:\Ohjelmatiedostot. Paina näppäintä Next. Paina näppäintä Next.

6 Tuotepalvelut (24) Paina näppäintä Next. Painamalla näppäintä Finish päätät asennuksen. Käynnistysvalikkoon on ilmestynyt ohjelmaryhmä MikroVara 2.0 ja sen alle ohjelman käynnistysikoni Ohjelman alkuasetukset Ajettaessa ohjelmaa ensimmäistä kertaa on tehtävä joitakin alkuasetuksia. Tärkein niistä on toimipisteen numero. Toimipisteen numero määrää sen että mille toimipisteelle laina kohdistuu. Toimipisteiden numerot on syytä kysyä etukäteen Pallas-Kirjasto tuesta siinä vaiheessa kun ohjelma hankitaan.

7 Tuotepalvelut (24) Alkunäyttö näyttää tältä: Paina näppäintä Asetukset. Saat seuraavankaltaisen ilmoituksen. Jotta toimipistelista voitaisiin hakea pääkoneelta, täytyy ensin määritellä pääkone. Asetusnäyttö on ensimmäisellä kerralla tämän näköinen:

8 Tuotepalvelut (24) Laita kenttään Tuotantokone pääkoneen nimi. Nimi on esimerkiksi muotoa kirjasto1.kirjasto.fi Sen jälkeen laita pääkoneen hakemisto kenttään Hakemisto tuotantokoneella. Saat hakemiston nimen Pallas-Kirjasto tuesta. (Hakemisto on yleensä kirjasto käyttäjätunnuksen kotihakemistossa oleva tmp alihakemisto). Kotihakemisto on oletuksena se hakemisto johon myös ohjelma on asennettu. Kotihakemistoon laitetaan pääkoneelta haetut tiedosto sekä pääkoneelle lähetettävät lainaustapahtumat. Jotta voisit aloittaa lainauksen, täytyy ainakin kotihakemisto ja toimipisteen numero olla asetettuna. Toimipisteen numero tallettuu mukaan lainaustapahtumaan eikä sitä saa enää jälkikäteen muutettua. Kun toimipistelista on haettu pääkoneelta, voidaan toimipiste valita suoraan listasta kentän oikealla puolella olevalla näppäimellä. Jos tiedät toimipisteen numeron, voit syöttää sen suoraan kenttään vaikka toimipistelistaa ei olekaan haettu. Päätteen tunnusnumerolla on merkitystä vasta siinä vaiheessa kun tietoja siirretään pääkoneelle. Numerolla ei ole muuta merkitystä kuin että sen pitää joka mikrolla olla eri. Numerosta voidaan pääkoneella päätellä että mistä mikrosta tiedot on siirretty. Samalla myös varmistetaan ettei useammalta mikrolta yritetä yhtä aikaa siirtää samannimistä tiedostoa pääkoneelle. Kun olet lisännyt tiedot paina näppäintä Tallenna ja senjälkeen näppäintä Paluu. Paina päävalikossa näppäintä Hae tiedot

9 Tuotepalvelut (24) Saat seuraavan ilmoituksen: Kuittaa ilmoitus ja pääset tiedonhakunäytölle: Paina näytön alalaidassa olevaa näppäintä Hae lista haettavissa olevista tiedostoista. Syötä käyttäjätunnus ja salasanakenttiin pääkoneen Unix käyttäjätunnus ja salasana.

10 Tuotepalvelut (24) Kun toimipistenumero ei ole tiedossa niin ohjelma ehdottaa haettavaksi vain osastotietoja. Osa haettavista tiedoista saattaa olla kirjasto- tai toimipistekohtaisia. Näitä tietoja ei voida näyttää ennen kuin toimipiste on tiedossa. Klikkaa näppäintä Käynnistä tietojen haku.

11 Tuotepalvelut (24) Kun osastolista on haettu, klikkaa näppäintä Paluu ja päävalikosta edelleen näppäintä Asetukset. Painamalla toimipistekentän oikealla puolella olevaa näppäintä saat näkyviin listan toimipisteistä: Valitse toimipiste ja klikkaa näppäintä OK. Muista klikata vielä talletusnäppäintä. Nyt lainaus ja tietojen siirto on mahdollista.

12 Tuotepalvelut (24) 3. Tietojen haku Lainaus ei välttämättä tarvitse mitään pohjatietoja. Tietojen haku edellyttää että pääkone on toiminnassa ja että siellä on ajettu eräajo joka on tehnyt haettavat tiedostot. Näiden tiedostojen teko kestää niin kauan että niitä ei normaalien eräajojen yhteydessä tehdä. Haettaviin tietoihin kuuluvat lähinnä asiakastiedot ja nidetiedot. Jos pohjatietoja ei ole haettu niin siitä aiheutuu seuraavaa: Asiakastiedot: Asiakastunnuksen olemassaoloa ei voida tarkistaa Ei voida tarkistaa onko asiakastunnuksessa tarkistusmerkkiä Ei tiedetä onko asiakas lainauskiellossa Ei voida hakea asiakasta henkilötunnuksella tai vastaavalla tunnuksella Asiakkaan nimi ei tule näkyviin Nidetiedot: Nimekkeen tietoja ei tule näkyviin Ei voida tehdä niteen olemassaolotarkistusta Tietojen haku tapahtuu käyttäen ftp protokollaa. Mikrolta täytyy siis olla pääkoneelle TCP/IP verkkoyhteys.

13 Tuotepalvelut (24) 3.1. Hakeminen Tietojen haku on kaksivaiheinen. Ensin haetaan pääkoneelta hakemistolistaus ja sitten vasta valitaan haettavat tiedostot siitä mitä on tarjolla. Klikkaa näppäintä Hae lista haettavista olevista tiedostoista. Ohjelma kysyy pääkoneen Unix käyttäjätunnusta ja salasanaa. Jatkossa ohjelma muistaa syötetyn käyttäjätunnuksen ja tarjoaa sen valmiiksi syötettynä. Salasanaa ei talleteta mihinkään mutta se muistetaan niin kauan kuin ohjelma on käynnissä. Syötä tunnukset ja klikkaa OK.

14 Tuotepalvelut (24) Vasemmalla ylhäällä olevaan ikkunaan tulee lista haettavissa olevista tiedoista. Kun siirrät hiiren kursorin jonkin kuvauksen päälle, näet oikean puoleisessa ikkunassa tiedoston koon ja päiväyksen sekä pääkoneella että omalla koneella. Jos pääkoneella oleva tiedosto on vanhempi niin sitä ei kannata siirtää. Ohjelma yrittää itse päätellä mitä tiedostoja kannattaisi siirtää merkitsemällä ne valmiiksi. Kuvauksen vieressä olevaan laatikkoon merkitään hiirellä valintaruksi jos tiedosto halutaan siirrettäväksi. Näytön alalaidassa olevaan statusikkunaan tulee tarkempaa lokitietoa jokaisesta siirrosta. Ikkunassa näkyvät haettavien tiedostojen oikeat nimet. Seuraavassa luvussa ovat tarkemmat kuvaukset haettavista tiedostoista. Kun olet merkannut haettavat tiedostot, klikkaa näppäintä Käynnistä tietojen haku. Ohjelma kysyy vielä uudelleen salasanan ja käyttäjätunnuksen (tiedot täytetty valmiiksi). Jokaisesta siirrettävästä tiedostosta tulee näkyviin siirron edistymisen ilmoittava ikkuna:

15 Tuotepalvelut (24) Siirron päätyttyä tilanne on tämä: Voit siirtyä näytöltä pois Paluu näppäimellä.

16 Tuotepalvelut (24) 3.2. Haettavat tiedostot Osastolista Osastotietoja tarvitaan asetusnäytöllä siihen että toimipiste voitaisiin valita listasta nimen perusteella. Jos osastolistaa ei saada haettua täytyy toimipisteen numero kysyä Pallas-Kirjasto tuesta Kuntakoodit Kuntakoodeja tarvitaan lainausnäytöllä jos myös nidetiedot on haettu Kaikkien kirjastojen asiakkaat Lista koko yhteisjärjestelmän kaikkien kirjastojen kaikista asiakkaista Tämän kirjaston asiakkaat Lista vain oman kirjastosi asiakkaista. Kirjasto päätellään antamastasi toimipisteen numerosta. Jos muiden kirjastojen asiakkaat eivät käy lainaamassa mikroltasi, niin kannattaa hakea tämä kirjastokohtainen lista. Siirrettävän tiedoston koko on pienempi ja myös asiakastietojen käsittely voi tietyissä tilanteissa olla hiukan nopeampaa Tiedot niteistä joilla on normaali nidetunnus Tiedostossa on lista standardin mukaisista nidetunnuksista. Näissä nidetunnuksissa on ensin kolmen merkin mittainen kuntakoodi, sitten iso A kirjain ja sitten kuuden merkin mittainen numerosarja jota seuraa yhden merkin mittainen tarkistusmerkki Tiedot niteistä joilla on pitkä nidetunnus Tiedostossa on lista epästandardeista nidetunnuksista. Tällainen nidetunnus voi olla maksimissaan 30 merkkiä pitkä.

17 Tuotepalvelut (24) 3.3. Tietojen haku käsin Jos mikrolta ei ole verkkoyhteyttä pääkoneeseen niin tiedostot täytyy siirtää omin keinoin. Tiedostot ovat pääkoneella kirjasto käyttäjätunnuksen kotihakemiston alaisessa hakemistossa tmp. Kaikki muut tiedostot siirretään mikrolle binäärisenä paitsi osastot.dat joka siirretään asciina. Tiedostot ovat seuraavat: asiakas.dat asiakas<nro>.dat osastot.dat kunta.dat vteos11.dat vteos30.dat Koko yhteisjärjestelmän kaikki asiakkaat Kirjastokohtaisen asiakastiedostossa merrkijonon <nro> tilalla on kirjaston numero. Kirjaston numero on sama kuin toimipisteen numero jaettuna tuhannella. Jos siis toimipiste on vaikka 4010 niin ko. kirjaston asiakastiedosto on asiakas4.dat Lista koko järjestelmän kaikista toimipisteistä. Lista kirjastojen kuntakoodeista. Nidetietojen käsittely ei onnistu ilman tätä. Lista standardin mukaisista lyhyistä nidetunnuksista ja niiden nimeketiedot. Lista pitkistä nidetunnuksista ja niiden nimeketiedoista.

18 Tuotepalvelut (24) 4. Tietojen vienti Tietojen viennissä pääkoneelle viedään kerätyt lainat Vienti Tietojen vientinäyttö on tämän kaltainen: Jos lainatapahtumia ei ole kerättynä niin ruudulla näkyy ilmoitus Ei siirrettäviä tiedostoja. Käynnistä tietojen siirto klikkaamalla näppäintä Käynnistä tietojen vienti.

19 Tuotepalvelut (24) Ohjelma kysyy pääkoneen Unix käyttäjätunnusta ja salasanaa. Jatkossa ohjelma muistaa syötetyn käyttäjätunnuksen ja tarjoaa sen valmiiksi syötettynä. Salasanaa ei talleteta mihinkään mutta se muistetaan niin kauan kuin ohjelma on käynnissä. Syötä tunnukset ja klikkaa OK Vienti käsin Jos pääkoneella on ennestään lainatapahtumia joita eräajo ei ole vielä lisännyt kantaan, niin ohjelma lisää uudet lainat edellisten lainojen jatkoksi. Poistu näytöltä Paluu näppäimellä. Siirretystä tiedostosta tehdään yksi varakopio. Seuraavassa tietojen viennissä edellinen varakopio ylikirjoittuu. Jos pääkoneelle ei ole verkkoyhteyttä niin tiedosto pitää siirtää pääkoneelle muulla keinoin. Lainatapahtumat kerätään tiedostoon laina0.dat. Siirrettäessä sitä pääkoneelle se täytyy uudelleennimetä niin että numero 0 muuttuu numeroksi välillä Numero on syytä olla sama kuin ohjaustietoihin määritelty päätteen numero. Jos samanniminen tiedosto on pääkoneella ennestään niin valitse jokin suurempi vapaa numero, esim. 50. Lainatiedosto siirretään ascii tiedostona.

20 Tuotepalvelut (24) 5. Lainaus Jos pääkoneelta on haettu pohjaksi asiakas- tai nidetietoja, niin järjestelmä muodostaa molemmille tiedoille indeksit siirryttäessä lainausnäytölle. Jatkossa ohjelma käyttää aiemmin luotuja indeksejä ellei pohjatietoja siirretä uudelleen. Lainausnäyttö on tämän näköinen: Niteitä ei pääse syöttämään ennen kuin asiakastunnus on syötetty. Koska pohjatiedot eivät ole pakollisia tai ne voivat olla puutteellisia, niin ohjelma hyväksyy aina kaikki syötetyt asiakas- ja nidetunnukset. Jos syötetty asiakastunnus tunnistetaan niin kentän oikealle puolelle ilmestyy asiakkaan nimi: Jos tarkistusmerkki on väärin tai puuttuu niin virheistä annetaan ilmoitukset seuraavaan tapaan:

21 Tuotepalvelut (24) Jos asiakastunnus on muuten tunnistettu mutta tarkistusmerkki puuttuu tai on väärin niin asiakkaan nimi tulee käänteisenä. Värit ovat riippuvaisia siitä mitkä väriasetukset Windowsin ohjauspaneelista on määritelty. Jos pääkoneelta on haettu pohjaksi asiakastiedot niin myös henkilö- tai muulla tunnuksella voi hakea. Jos tunnus ei ole yksikäsitteinen niin yksi tunnuksen omaavista asiakkaista tulee valittua satunnaisesti. Paina aina <Enter> -näppäintä nidetunnuksen syöttämisen jälkeen. Voit hiirellä vetämällä muuttaa ikkunan kokoa tai taulukon sarakkeiden leveyksiä. Lainat tallettuvat vasta kun painat näppäintä Talleta. Talletus samalla tyhjää lainat -taulukon. Lainat tallettuvat välittömästi levylle joten esim. sähkökatkon tullessa kaikki talletetut lainat ovat tallessa.

22 Tuotepalvelut (24) Näppäimellä Peru lainarivi voit poistaa viimeisimmän tai kohdistimen osoittaman lainarivin. Jos lainoja ei enää ole niin nappulan tekstiksi vaihtuu Peru asiakas. Laina-aika listasta voit valita eräpäivän laskentaa varten laina-ajan. Asetus on voimassa seuraaville syötettäville lainariveille. Voit muuttaa jo lisätyn lainan eräpäivää tuplaklikkaamalla eräpäiväkenttää: Jos nidetunnusta ei tunnisteta niin tekijä sarakkeeseen ilmestyy teksti Tuntematon nidetunnus. Jos lisäksi niteen tarkistusmerkki on väärin niin ilmoitus on muotoa Tuntematon nidetunnus. Tarkistusmerkin pitäisi olla 4. Jos nide löytyy pääkoneelta haetusta nidetiedostosta niin väärää tarkistusmerkkiä ei sallita:

23 Tuotepalvelut (24) 6. Asetusnäyttö Asetusnäyttö on tämän näköinen: Asetukset tallettuvat järjestelmärekisteriin eivätkä häviä vaikka ohjelma poistetaan koneelta. Näppäin Tyhjennä asetukset poistaa asetukset näytöstä ja järjestelmärekisteristä. Tilanne on silloin sama kuin ensimmäistä kertaa ohjelmaa käynnistettäessä. Kentät ja niiden selitykset: Kotihakemisto: Laina-aika Laina-aika2 Laina-aika3 Hakemisto johon pääkoneelta haetut tiedostot laitetaan ja johon syntyy tiedosto kerättävistä lainoista. Oletuksena hakemisto on sama kuin mihin ohjelma on asennettu. Nämä ovat lainausnäytöllä olevat kolme pikavalintaa lainaajoille.

24 Tuotepalvelut (24) Ikäraja Tuotantokone Ei vielä käytössä Tähän kenttään laitetaan pääkoneen TCP/IP osoite Hakemisto tuotantokoneella Päätteen tunnusnumero Toimipiste Hakemisto pääkoneella josta haetaan pohjatiedot ja minne viedään kerätty lainatiedosto. Hakemistonimi kysytään Pallaskirjasto tuesta. Tämä numero lisätään pääkoneelle siirrettyyn lainatiedostoon. Sen perusteella voidaan päätellä että mistä koneesta tiedosto on siirretty. Jokaiselle mikrolle pitäisi varata oma numero väliltä Numeron käytöllä myös vältetään ongelmat jotka syntyvät siitä että usealta mikrolla yritetään yhtä aikaa viedä pääkoneelle samannimistä tiedostoa. Järjestelmän sisäinen toimipisteen numero. Numero talletetaan lisättävään lainatapahtumaan joten sen muuttaminen ei vaikuta jo kerättyihin lainatapahtumiin. Kentän vieressä on näppäin josta saadaan näkyviin toimipistelista. Jos toimipistelistaa ei ole haettu pääkoneelta niin listaa ei voida näyttää ja toimipisteen numero pitää kysyä Pallaskirjasto tuesta.

WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8)

WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8) WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8) 1 UUDEN KILPAILUTIEDOSTON AVAUS Avaa Wcondes ohjelma tuplaklikkaamalla wcondes.lnk ikonia. Ohjelma avaa automaattisesti viimeksi tallennetun kilpailutiedoston.

Lisätiedot

Työsähköpostin sisällön siirto uuteen postijärjestelmään

Työsähköpostin sisällön siirto uuteen postijärjestelmään Työsähköpostin sisällön siirto uuteen postijärjestelmään edupori.fi/office 365 3.10.2013 Porin kaupunki ATK Tuki Sisällys Johdanto... 2 Edupori.fi sähköpostin määrittäminen Office 365:n Outlook-ohjelmaan

Lisätiedot

INTERBASE 5.0 PÄIVITYS VERSIOON 5.6

INTERBASE 5.0 PÄIVITYS VERSIOON 5.6 1 INTERBASE 5.0 PÄIVITYS VERSIOON 5.6 HUOM: Tämä ohje on tarkoitettu yksittäisen koneen päivittämiseen, mikäli InterBase on asennettu serverille ota yhteys DL Software Tukeen. HUOM: Mikäli koneessasi on

Lisätiedot

FTP -AINEISTOSIIRRON OHJE PC / MAC Ympäristö

FTP -AINEISTOSIIRRON OHJE PC / MAC Ympäristö FTP -AINEISTOSIIRRON OHJE PC / MAC Ympäristö Versio 1.0 Tiedostonsiirto FTP -menetelmällä Lahden Väriasemoinnilla on käytössä suurempien tiedostojen siirtoa varten oma FTP -yhteys. Tällä menetelmällä saadaan

Lisätiedot

Tiedonsiirto helposti navetta-automaation ja tuotosseurannan välillä

Tiedonsiirto helposti navetta-automaation ja tuotosseurannan välillä Tiedonsiirto helposti navetta-automaation ja tuotosseurannan välillä Tiedonsiirto VMS-, Alpro- tai DelProtuotannonohjausjärjestelmästä Ammuohjelmistoon 5/2014 Asennettavat ohjelmat ja versiot VMS-Management

Lisätiedot

SSH Secure Shell & SSH File Transfer

SSH Secure Shell & SSH File Transfer SSH Secure Shell & SSH File Transfer TIETOHALLINTO Janne Suvanto 1.9 2002 Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 1 Yleistä... 2 SSH Secure Shell ohjelman asetukset... 3 POP3 tunnelin asetukset... 6 Yhteyden

Lisätiedot

JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6

JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6 käyttöohjeet JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6 1. Esittely JakeluPiste on helppo ja yksinkertainen ratkaisu tiedostojen lähettämiseen ja vastaanottamiseen. Olipa kyseessä tärkeä word dokumentti tai kokonainen

Lisätiedot

Lukkarikone Pikaohjeet v. 1.0

Lukkarikone Pikaohjeet v. 1.0 Lukkarikone Pikaohjeet v. 1.0 Huom! Lukkarikone toimii oikein vain jos koulutusohjelmasi ylläpitää lukujärjestystietoja Metropolian tilanvarausjärjestelmässä (tvj.metropolia.fi). Käyttöperiaate Lukkarikone

Lisätiedot

Asio. Ohjelma on selainpohjainen, joten ohjelmaa varten tarvitaan internet-selain. Ohjelmaan pääsee osoitteella

Asio. Ohjelma on selainpohjainen, joten ohjelmaa varten tarvitaan internet-selain. Ohjelmaan pääsee osoitteella 1 Kirjautuminen Ohjelma on selainpohjainen, joten ohjelmaa varten tarvitaan internet-selain. Ohjelmaan pääsee osoitteella tila.savonia.fi Ohjelmassa on ns. Haka-kirjautumispalvelu, jolloin kirjautumiseen

Lisätiedot

Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon

Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon 1. Jos koneellesi ei vielä ole asennettu Open Office ohjelmaa, voit ladata sen linkistä joka löytyy Arkisto => Asiakirjapohjat sivulta seuran kotisivuilta. Jos ohjelma

Lisätiedot

T&M Autori Versio Series 60 -puhelimiin

T&M Autori Versio Series 60 -puhelimiin T&M Autori Versio 5.0.0 Series 60 -puhelimiin Asennusohje 19. huhtikuuta 2010 TIETOMEKKA T&M Autori asennusohje - 2 SISÄLLYSLUETTELO SISÄLLYSLUETTELO 2 1. YLEISTÄ 3 2. UUDEN MUISTIKORTIN ASENNUS 3 3. T&M

Lisätiedot

WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8)

WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8) WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8) 1 UUDEN KILPAILUTIEDOSTON AVAUS Avaa Wcondes ohjelma tuplaklikkaamalla wcondes.lnk ikonia. Ohjelma avaa automaattisesti viimeksi tallennetun kilpailutiedoston.

Lisätiedot

Viva-16. Käyttöohje. 1.4.2009 Veikko Nokkala Suomen Videovalvonta.com

Viva-16. Käyttöohje. 1.4.2009 Veikko Nokkala Suomen Videovalvonta.com Viva-16 Käyttöohje 1.4.2009 Veikko Nokkala Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 2 Ohjelmisto käyttöliittymä... 3 Asentaminen... 3 Käyttöönotto... 3 Katselu... 6 Tallennus... 8 Toistaminen... 9 Selain käyttöliittymä...

Lisätiedot

1. Adobe Digital Editions ohjelman käyttöönotto

1. Adobe Digital Editions ohjelman käyttöönotto 1. Adobe Digital Editions ohjelman käyttöönotto Useimmat verkkokaupassa myytävät e-kirjat on suojattu Adobe DRM suojauksella. Näitä e-kirjoja voi lukea vain Adobe Digital Editions ohjelmalla, joka on asennettava

Lisätiedot

Olet tehnyt hyvän valinnan hankkiessasi kotimaisen StorageIT varmuuskopiointipalvelun.

Olet tehnyt hyvän valinnan hankkiessasi kotimaisen StorageIT varmuuskopiointipalvelun. StorageIT 2006 varmuuskopiointiohjelman asennusohje. Hyvä asiakkaamme! Olet tehnyt hyvän valinnan hankkiessasi kotimaisen StorageIT varmuuskopiointipalvelun. Ennen asennuksen aloittamista Varmista, että

Lisätiedot

Fixcom Webmail ohje. Allekirjoitus. Voit lisätä yhden tai useamman allekirjoituksen.

Fixcom Webmail ohje. Allekirjoitus. Voit lisätä yhden tai useamman allekirjoituksen. Webmail on monipuolinen työkalu jolla voi tehdä paljon muutakin kuin lukea sähköpostia. Tässä ohjeessa on lyhyesti esitelty joitakin sen ominaisuuksia. Peruspostilaatikossa ei ole kaikkia ominaisuuksia,

Lisätiedot

Sonera Yrityssähköposti. Outlook 2013 lataus ja asennus

Sonera Yrityssähköposti. Outlook 2013 lataus ja asennus Sonera Yrityssähköposti. Outlook 2013 lataus ja asennus Sisältö 1/14 Sonera Yrityssähköpostin käyttöönotto Outlook 2013 -sovelluksella SISÄLLYS Outlook 2013 asennuspaketin lataus... 2 Outlook 2013 asennus...

Lisätiedot

1 Tivax siirto uuteen koneeseen

1 Tivax siirto uuteen koneeseen Tivax siirto uuteen koneeseen 1 1 Tivax siirto uuteen koneeseen 1.1 Tivax ohjelman asentaminen Huom. Siirrossa mahdollisesti esiintyvien ongelmien ratkaisu on veloituksetonta ainoastaan asiakkaille, joilla

Lisätiedot

Pohjantähden sähköinen vakuutushakemus Koulutus- ja esittelymateriaali

Pohjantähden sähköinen vakuutushakemus Koulutus- ja esittelymateriaali Laturi Pohjantähden sähköinen vakuutushakemus Koulutus- ja esittelymateriaali Laturi on Pohjantähden selainpohjainen vakuutushakemusjärjestelmä, jolla välitetään liikenne- ja ajoneuvovakuutushakemukset

Lisätiedot

Tikon Ostolaskujenkäsittely/Web-myyntilaskutus versio 6.3.0

Tikon Ostolaskujenkäsittely/Web-myyntilaskutus versio 6.3.0 Toukokuu 2013 1 (10) Tikon Ostolaskujenkäsittely/Web-myyntilaskutus versio 6.3.0 Päivitysohje Copyright Aditro 2013 Toukokuu 2013 2 (10) Sisällysluettelo 1. Tehtävät ennen versiopäivitystä... 3 1.1. Ohjelmistomuutosten

Lisätiedot

Uuden henkilön luonti

Uuden henkilön luonti Uuden henkilön luonti Xwiki Admin 2016/07/01 16:29 Table of Contents Page 2 of 5 - last modified by Xwiki Admin on 2016/07/01 16:29 Uuden henkilön luonti palveluspaikalle on itseohjautuva prosessi, joka

Lisätiedot

Office 2013 - ohjelmiston asennusohje

Office 2013 - ohjelmiston asennusohje Office 2013 - ohjelmiston asennusohje Tämän ohjeen kuvakaappaukset on otettu asentaessa ohjelmistoa Windows 7 käyttöjärjestelmää käyttävään koneeseen. Näkymät voivat hieman poiketa, jos sinulla on Windows

Lisätiedot

Ohjelmisto on tietokanta pohjainen tiedostojärjestelmä, joka sisältää virtuaalisen hakemisto rakenteen.

Ohjelmisto on tietokanta pohjainen tiedostojärjestelmä, joka sisältää virtuaalisen hakemisto rakenteen. 1 / 50 1. Etusivu Ohjelmisto on tietokanta pohjainen tiedostojärjestelmä, joka sisältää virtuaalisen hakemisto rakenteen. Virtuaali hakemistoihin voi tuoda tiedostoja tietokoneelta tai luoda niitä tällä

Lisätiedot

Tukipyyntö-toiminnon ohje

Tukipyyntö-toiminnon ohje Tukipyyntö-toiminnon ohje Diagnoosilaitteen teknisen tukipyyntötoiminnon avulla avataan teknistä tukea koskeva asiakirja, joka sisältää tietoja ongelmatilanteen ratkaisemiseksi. Sen kautta saadaan käyttöön

Lisätiedot

Tikon Ostolaskujenkäsittely/Web-myyntilaskutus versio 6.4.0

Tikon Ostolaskujenkäsittely/Web-myyntilaskutus versio 6.4.0 Toukokuu 2014 1 (11) Tikon Ostolaskujenkäsittely/Web-myyntilaskutus versio 6.4.0 Päivitysohje Toukokuu 2014 2 (11) Sisällysluettelo 1. Tehtävät ennen versiopäivitystä... 3 1.1. Ohjelmistomuutosten luku...

Lisätiedot

AJONEUVOHALLINTOKESKUS. Ennakkotehtävä

AJONEUVOHALLINTOKESKUS. Ennakkotehtävä AJONEUVOHALLINTOKESKUS Ennakkotehtävä 1 AJONEUVOJEN REKISTERÖINTI Kirjautuminen REKI järjestelmään...3 ATJ Aloitussivu...4 Rekisteröinnin päävalikko...5 Ensirekisteröinti...6 Rekisteritietojen haku...6

Lisätiedot

Febdok 6.0 paikallisversion asennus OHJEISTUS

Febdok 6.0 paikallisversion asennus OHJEISTUS Febdok 6.0 paikallisversion asennus OHJEISTUS Sisällys 1 YLEISTÄ 1 2 ASENNUKSEN VALMISTELUT 2 2.1 VARMUUSKOPIOT 2 2.2 ASENNUSTIEDOSTON LATAUS, WWW.FEBDOK.FI 2 2.3 ASENNUSTIEDOSTON LATAUS, FEBDOK:IN SISÄINEN

Lisätiedot

Automaster tai MBS. 2. ODBC - ajurin asennus (jos ei ole jo asennettu)

Automaster tai MBS. 2. ODBC - ajurin asennus (jos ei ole jo asennettu) 1 GHTransaction-ohjelman asennusohje Copyright Grey-Hen Oy. All rights reserved. Sisältö: 1. Johdanto 2. ODBC - ajurin asennus 3. GH Transaction ohjelman asennus Automaster tai MBS 1. Johdanto GHTransaction

Lisätiedot

MyTheatre asennus ja kanavien haku

MyTheatre asennus ja kanavien haku 25.10.2006 MyTheatre asennus ja kanavien haku Talletettuasi asennusohjelman koneellesi, käynnistä asennus kaksoisklikkaamalla tiedostoa Artec Driverpack by Toptronics.exe Valitse Seuraava Varmista, että

Lisätiedot

Send-It ilmoittautumisjärjestelmä (judotapahtumat Suomessa)

Send-It ilmoittautumisjärjestelmä (judotapahtumat Suomessa) Ilmoittautumis järjestelmän otsikko alue Jokaisella tapahtumalla on otsikko-osa joka on samanlainen joka puolella sovellusta. Tämä Judokilpailuissa käytetty otsikko-osa koostuu viidestä linkistä, joita

Lisätiedot

Ohjeet e kirjan ostajalle

Ohjeet e kirjan ostajalle 1 Ohjeet e kirjan ostajalle 1. Ostaminen ja käyttöönotto 1.1. Näin saat e kirjan käyttöösi Lataa tietokoneellesi Adobe Digital Editions (ADE) ohjelma täältä: http://www.adobe.com/products/digitaleditions/.

Lisätiedot

Solve ja Nordean verkkopankki

Solve ja Nordean verkkopankki Solve laskutus Sivu 1 Solve ja Nordean verkkopankki Alustavat toimenpiteet (nämä tarvitsee tehdä vain kerran): Hakemiston muodostaminen siirrettäville aineistoille Muodostetaan siirtohakemisto tiedostoille:

Lisätiedot

Asennuksessa kannattaa käyttää asennusohjelman tarjoamia oletusarvoja.

Asennuksessa kannattaa käyttää asennusohjelman tarjoamia oletusarvoja. 1 1 Tivax Laskutus 4.5 1.1 Tivax ohjelman asentaminen TivaxLaskutus version 4.5 asentamiseksi on oltava asennus CD. Asennusohjelma käynnistetään tuplaklikkamalla asennus CD:llä olevaa Tivax45LaskuSetup.exe

Lisätiedot

VIP Softphone. Opas asennukseen ja tärkeimpien toimintojen käyttöön

VIP Softphone. Opas asennukseen ja tärkeimpien toimintojen käyttöön VIP Softphone Opas asennukseen ja tärkeimpien toimintojen käyttöön TSP-3719_1-1305 sennus Seuraavassa saat yksinkertaiset ohjeet VIP Softphonen asentamiseksi tietokoneellesi. lla olevat yksinkertaiset

Lisätiedot

5. Klikkaa avautuvan ikkunan oikeasta yläkulmasta käyttäjätunnustasi ja valitse Luo pikakuvake

5. Klikkaa avautuvan ikkunan oikeasta yläkulmasta käyttäjätunnustasi ja valitse Luo pikakuvake 1 Sisällysluettelo 1. Accuna-pikakuvakkeen asentaminen työpöydälle... 2 2. Työasemakäyttö... 3 2.1 Käynnistäminen... 3 2.2 Raportin valinta... 4 2.3 Laskentakohteiden valinta... 4 2.4 Kauden vaihto...

Lisätiedot

Microsoft Security Essentials (MSE) asennuspaketin lataaminen verkosta

Microsoft Security Essentials (MSE) asennuspaketin lataaminen verkosta Etusivu > Tietohallintokeskus > Ohjeet > Tutoriaalit > Virustorjunta (Microsoft Security Essentials) Virustorjunta (Microsoft Security Essentials) Ohjeet Microsoft Security Essentials -virustorjuntaohjelman

Lisätiedot

Sisällys Clerica Web-sovellusten käytön aloittaminen 2

Sisällys Clerica Web-sovellusten käytön aloittaminen 2 Sisällys Clerica Web-sovellusten käytön aloittaminen 2 Kirjautuminen järjestelmään 2 Myyntilaskut 2 Ostolaskujen käsittely 4 Uuden laskun syöttö 6 Palkkailmoituslomake 8 Palkkailmoituksesta kopio 9 Henkilötietojen

Lisätiedot

Solve laskutus Sivu 1

Solve laskutus Sivu 1 Solve laskutus Sivu 1 Solve ja Osuuspankkien Kultalinkki versio 6 ohjelman asetukset Ennen asetusten tekoa tulee koneelle olla asennettuna sekä Solve että Kultalinkki -ohjelmat. Perusta ensin Kultalinkkiin

Lisätiedot

Enigmail-opas. Asennus. Avainten hallinta. Avainparin luominen

Enigmail-opas. Asennus. Avainten hallinta. Avainparin luominen Enigmail-opas Enigmail on Mozilla Thunderbird ja Mozilla Seamonkey -ohjelmille tehty liitännäinen GPG-salausohjelmiston käyttöä varten. Sitä käytetään etenkin Thunderbirdin kanssa sähköpostin salaamiseen

Lisätiedot

CipherLab CPT-8001L -tiedonkeruupäätteen käyttö Ecomin kanssa

CipherLab CPT-8001L -tiedonkeruupäätteen käyttö Ecomin kanssa CipherLab CPT-8001L -tiedonkeruupäätteen käyttö Ecomin kanssa Sisällys Laitteen käyttöönotto...3 Latauskehdon asennus...3 Tiedonsiirto-ohjelman asennus...4 Keräilylaitteen käyttö...5 Viivakoodien luku...5

Lisätiedot

Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto

Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto Condess ratamestariohjelman käyttö Aloitus ja alkumäärittelyt Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto Kun kysytään kilpailun nimeä, syötä kuvaava nimi. Samaa nimeä käytetään oletuksena

Lisätiedot

WinTraden päivitys- ja asennusohjeistus 2006-09-06

WinTraden päivitys- ja asennusohjeistus 2006-09-06 Sisällysluettelo Automaattisesta päivityksestä...1 Uuden version hakeminen...2 Laajennetut asetukset...3 Lataamisen aloittaminen...3 Latauksen päättäminen...5 Ohjelman asentamisesta...6 Kielen valinta...6

Lisätiedot

Tiedonsiirto helposti navetta-automaation ja tuotosseurannan välillä

Tiedonsiirto helposti navetta-automaation ja tuotosseurannan välillä Tiedonsiirto helposti navetta-automaation ja tuotosseurannan välillä Tiedonsiirto GEA -tuotannonohjausjärjestelmästä Ammu-ohjelmistoon 07/2014 Asennettavat ohjelmat ja versiot Ammu Ammu versio 1.85 tai

Lisätiedot

Keskellä ruutua kuvan yläpuolella linkki on call diabeteksen hallintaohjelmisto. Klikkaa sitä

Keskellä ruutua kuvan yläpuolella linkki on call diabeteksen hallintaohjelmisto. Klikkaa sitä Irroita kaapeli sekä tietokoneesta, että mittarista. Mene osoitteeseen www.ekoweb.fi Keskellä ruutua kuvan yläpuolella linkki on call diabeteksen hallintaohjelmisto. Klikkaa sitä Tämä siirtää sinut aconlabsin

Lisätiedot

24.3.2005 Versio 1.0. BLUETOOTH DONGLE, GS-301 GPS JA NAVICORE PERSONAL Asennusohje Windows 2000/XP ja Nokia Series 60 älypuhelimille

24.3.2005 Versio 1.0. BLUETOOTH DONGLE, GS-301 GPS JA NAVICORE PERSONAL Asennusohje Windows 2000/XP ja Nokia Series 60 älypuhelimille BLUETOOTH DONGLE, GS-301 GPS JA NAVICORE PERSONAL Asennusohje Windows 2000/XP ja Nokia Series 60 älypuhelimille 1 SISÄLLYLUETTELO 24.3.2005 1. Asennus...3 1.1 Bluetooth Dongle...3 1.2 Bluetooth GPS...3

Lisätiedot

Visma Nova. Visma Nova ASP käyttö ja ohjeet

Visma Nova. Visma Nova ASP käyttö ja ohjeet Visma Nova Visma Nova ASP käyttö ja ohjeet Oppaan päiväys: 2.2.2012. Helpdesk: http://www.visma.fi/asiakassivut/helpdesk/ Visma Software Oy pidättää itsellään oikeuden mahdollisiin parannuksiin ja/tai

Lisätiedot

Aditro Tikon ostolaskujen käsittely versio 6.2.0

Aditro Tikon ostolaskujen käsittely versio 6.2.0 Lokakuu 2012 1 (9) Aditro versio 6.2.0 Päivitysohje Lokakuu 2012 2 (9) Sisällysluettelo 1. Tehtävät ennen versiopäivitystä... 3 1.1. Ohjelmistomuutosten luku... 3 1.2. Aditro Pankkipalvelut yhteensopiva

Lisätiedot

Aloittaminen: Miten e-kirja lainataan?

Aloittaminen: Miten e-kirja lainataan? Aloittaminen: Lataa asennusohjelma adoben sivuilta painamalla vasemmalla alareunassa olevaa linkkiä: Download Adobe Digital Editions> Suorita asennusohjelma ja noudata näytön ohjeita> HUOM! Päästäksesi

Lisätiedot

HAMINETTI WLAN LIITTYMÄN KÄYTTÖÖNOTTO-OHJE

HAMINETTI WLAN LIITTYMÄN KÄYTTÖÖNOTTO-OHJE HAMINETTI WLAN LIITTYMÄN KÄYTTÖÖNOTTO-OHJE Vaihe 1, Client manager ohjelmiston ja sovittimen ajureiden asennus Asennuksen vaiheissa saattaa olla sovitin ja käyttöjärjestelmä kohtaisia eroja. Alla olevassa

Lisätiedot

ASENNUS JA KÄYTTÖOHJE

ASENNUS JA KÄYTTÖOHJE ASENNUS JA KÄYTTÖOHJE YKSIKKÖHINTALUETTELON HINNOITTELU SOVELLUS CMPRO5 VERSIO 2.8 PÄIVITETTY HEINÄKUU 2010 COPYRIGHT 2010 ARTEMIS FINLAND OY. ALL RIGHTS RESERVED. YH-LUETTELON HINNOITTELU SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

TYÖNTEKIJÄN KÄYTTÖOHJEET - SOKU

TYÖNTEKIJÄN KÄYTTÖOHJEET - SOKU TYÖNTEKIJÄN KÄYTTÖOHJEET - SOKU ETUSIVU Kun tulet SOKU-järjestelmän (SOKU) etusivulle, näet listan avoimista työpaikoista. Yläpalkissa mustalla ympyröitynä on Kirjaudu-nappi Kun klikkaat sitä, pääset kirjautumissivulle.

Lisätiedot

OHJE Jos Kelaimeen kirjautuminen ei onnistu Mac-koneella Sisällys

OHJE Jos Kelaimeen kirjautuminen ei onnistu Mac-koneella Sisällys Sisällys 1 Varmista, että DigiSign-kortinlukijaohjelmisto on käynnissä 2 1.1 DigiSign-kuvake 2 1.2 Sovelluksen käynnistäminen 2 1.3 Kortin toiminnan varmistaminen 4 2 Jos käytät selaimena Mozilla, Firefox

Lisätiedot

1. Käynnistäminen ja käyttäjätunnus

1. Käynnistäminen ja käyttäjätunnus 1. Käynnistäminen ja käyttäjätunnus Kun laite saa virtaa joko akusta tai muuntajasta niin se käynnistyy: Boot... Latauksen jälkeen, silloin kun laitteeseen on määritelty useampi käyttäjä, se pyytää näppäilemään

Lisätiedot

VIS Online 2.0 version uudistukset

VIS Online 2.0 version uudistukset VIS Online 2.0 version uudistukset Tämä dokumentti kuvaa VIS Online 2.0 julkaisun erot VIS Online 1.0:aan nähden. Dokumentti on tarkoitettu vanhan VIS Online 1.0 version käyttäjille siirryttäessä uuden

Lisätiedot

2017/11/21 17:28 1/2 Tilitapahtumat. Tilitapahtumat... 1 Käyttö:... 1 Asiakirjan kentät:... 1

2017/11/21 17:28 1/2 Tilitapahtumat. Tilitapahtumat... 1 Käyttö:... 1 Asiakirjan kentät:... 1 2017/11/21 17:28 1/2 Tilitapahtumat Table of Contents Tilitapahtumat... 1 Käyttö:... 1 Asiakirjan kentät... 1 Asiakirjan kentät:... 1 Asiakirjan kentät /alavalikko/ ensimmäinen välilehti:... 2 Asiakirjan

Lisätiedot

Virustorjuntaohjelman F-Secure 5.54 asennus kotikoneelle

Virustorjuntaohjelman F-Secure 5.54 asennus kotikoneelle Virustorjuntaohjelman F-Secure 5.54 asennus kotikoneelle ennen asennusta poista vanha virustorjunta koneeltasi (F-Secure tai jokin muu virustorjuntaohjelma) ja käynnistä kone uuelleen F-Securen tapauksessa

Lisätiedot

OP-POHJOLAN WEB SERVICES YHTEYDEN KÄYTTÖÖNOTTO

OP-POHJOLAN WEB SERVICES YHTEYDEN KÄYTTÖÖNOTTO 1 (9) OP-POHJOLAN WEB SERVICES YHTEYDEN KÄYTTÖÖNOTTO Sisältö 1 Web Services yhteyskanavan käyttöönotto... 1 2 Web Services varmenteiden tallennus... 2 2.1 Käyttäjätunnuksen tallennus Maksuliikenne-ohjelmistoon...

Lisätiedot

17 BUDJETOINTI. Asiakaskohtainen Budjetti. 17.1 Ylläpito-ohjelma. Dafo Versio 10 BUDJETOINTI. Käyttöohje. BudgCust. 17.1.1 Yleistä

17 BUDJETOINTI. Asiakaskohtainen Budjetti. 17.1 Ylläpito-ohjelma. Dafo Versio 10 BUDJETOINTI. Käyttöohje. BudgCust. 17.1.1 Yleistä 17 Asiakaskohtainen Budjetti 17.1 Ylläpito-ohjelma 17.1.1 Yleistä BudgCust Ohjelmalla avataan järjestelmään asiakaskohtaisia budjetteja, jotka annetaan kuukausitasolla (oletus). 17.1.2 Parametrit Ohjelmaa

Lisätiedot

HARJOITUS 3: Asennetaan Windows Vista koneeseen Windows 7 Professional upgrade ohjelmisto (Windows 7 käyttöjärjestelmän asennus)

HARJOITUS 3: Asennetaan Windows Vista koneeseen Windows 7 Professional upgrade ohjelmisto (Windows 7 käyttöjärjestelmän asennus) HARJOITUS 3: Asennetaan Windows Vista koneeseen Windows 7 Professional upgrade ohjelmisto (Windows 7 käyttöjärjestelmän asennus) Microsoft Windows Vista Business Microsoft Winodows 7 Professional Upgrade

Lisätiedot

Selaimen ja Netikka-yhteyden asennus. Netikka.netin asennus

Selaimen ja Netikka-yhteyden asennus. Netikka.netin asennus Taloyhtiöliittymän käyttöönotto Taloyhtiöliittymä toteutetaan joko HomePNA- tai Ethernet-tekniikalla. Jos et tiedä, millä tekniikalla taloyhtiösi liittymä on toteutettu, tarkista asia VLP:n asiakaspalvelusta.

Lisätiedot

1 (5) TYÖNANTAJAN / TYÖPAIKKAKOULUTTAJAN KÄYTTÖLIITTYMÄ

1 (5) TYÖNANTAJAN / TYÖPAIKKAKOULUTTAJAN KÄYTTÖLIITTYMÄ 1 (5) TYÖNANTAJAN / TYÖPAIKKAKOULUTTAJAN KÄYTTÖLIITTYMÄ Koulutuskorvauksen hakemista ja arviointilomakkeen täyttämistä varten työnantaja / työpaikkakouluttaja saa sähköpostiinsa ilmoituksen. Tämän jälkeen

Lisätiedot

Pajun sähköpostien siirto Outlookiin

Pajun sähköpostien siirto Outlookiin Pajun sähköpostien siirto Outlookiin Tässä ohjeessa kerrotaan kuinka Pajun sähköpostit on mahdollista siirtää käytettäväksi Outlook-sähköpostissa ja kuinka sähköpostiviestit voidaan tallettaa omalle tietokoneelle.

Lisätiedot

Avaa sovellus (PERUSAURORA)

Avaa sovellus (PERUSAURORA) 23.12.2010. Päivitetty 12.01.2011. Täydennetty 01.02.2011 Kaarina Karjalainen 1 Tehdyn numeron kopioiminen omalle osastolle Tämä on ohje numeroiden kopioimista varattaville/lainattaville lehdille. Pääsääntönä

Lisätiedot

Tilastokeskuksen rajapintapalveluiden käyttöönotto ArcGISohjelmistossa

Tilastokeskuksen rajapintapalveluiden käyttöönotto ArcGISohjelmistossa 1(6) Tilastokeskuksen rajapintapalveluiden käyttöönotto ArcGISohjelmistossa Ohjeita laatiessa on käytetty ArcGIS:n versiota 10.1. Koordinaattijärjestelmä ArcGIS käyttää oletuskoordinaattijärjestelmänä

Lisätiedot

Käyttö ohjeet kirpputorille

Käyttö ohjeet kirpputorille Käyttö ohjeet kirpputorille Asiakas kortisto Oma asiakaskortti kaikille (Tilitys, sopimukset, viivakoodihintalaput) Tuote kortit Lisätään kaikki Alv: sisältävät tuotteet. (Myyntipaikat, kahvila, muut tuotteet)

Lisätiedot

Adobe Digital Editions -ohjeet

Adobe Digital Editions -ohjeet Adobe Digital Editions -ohjeet Adobe Digital Editions on Adoben e-kirjojen lukemiseen tarkoitettu kevyt erillinen lukuohjelma, joka on ollut käytössä Adobe Reader -ohjelman 8-versiosta alkaen. Ohjelman

Lisätiedot

Mikäli olet saanut e-kirjan latauslinkin sähköpostilla, seuraa näitä ohjeita e-kirjan lataamisessa.

Mikäli olet saanut e-kirjan latauslinkin sähköpostilla, seuraa näitä ohjeita e-kirjan lataamisessa. E-kirjan latausohje Mikäli olet saanut e-kirjan latauslinkin sähköpostilla, seuraa näitä ohjeita e-kirjan lataamisessa. Pikaohjeet 1. Varmista että tietokoneellesi on asennettu Adobe Digital Editions ohjelma.

Lisätiedot

Tietojen haku tuotannonohjausjärjestelmästä ja lähettäminen Minun Maatilani -ohjelmistolle MMAmmuLinkillä

Tietojen haku tuotannonohjausjärjestelmästä ja lähettäminen Minun Maatilani -ohjelmistolle MMAmmuLinkillä Tietojen haku tuotannonohjausjärjestelmästä ja lähettäminen Minun Maatilani -ohjelmistolle MMAmmuLinkillä MMAmmuLink käyttöönotto 08/2017 MMAmmuLink 1.0 MMAmmuLink on tietokoneelle asennettava pc-ohjelma.

Lisätiedot

TeleWell TW-WLAN 802.11g/n USB

TeleWell TW-WLAN 802.11g/n USB TeleWell TW-WLAN 802.11g/n USB V2 Copyright Pikaohje Pakkauksen sisältö. 1 USB-sovittimen asennus Windows Xp.... 2 Windows Vista..... 6 Mac OS X..... 10 Wlan-tukiasemaan yhdistäminen Windows XP / Vista...

Lisätiedot

Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset

Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset Autentikoivan lähtevän postin palvelimen asetukset - Avaa Työkalut valikko ja valitse Tilien asetukset - Valitse vasemman reunan lokerosta Lähtevän postin palvelin (SM - Valitse listasta palvelin, jonka

Lisätiedot

Mathcad 14.0 Single User -asennus 12.3.2008

Mathcad 14.0 Single User -asennus 12.3.2008 Mathcad 14.0 Single User -asennus 12.3.2008 Asennuksessa on kaksi vaihetta. Ensin asennetaan ohjelma tietokoneelle (vaiheet 1-3). Sen jälkeen asennetaan lisenssi (vaiheet 4-12). 1. Aseta Mathcad 14 CD-levy

Lisätiedot

ARVI-järjestelmän ohje arvioinnin syöttäjälle 13.4. 2015

ARVI-järjestelmän ohje arvioinnin syöttäjälle 13.4. 2015 ARVI-järjestelmän ohje arvioinnin syöttäjälle 13.4. 2015 Sisältö ARVI-menettelyn perusteet... 1 Arvioinnin syöttäminen... 2 Arvion lähettäminen TE-toimistoon... 5 Sovelluksen sulkeminen... 6 Virhetilanteiden

Lisätiedot

Digitaalinen kasvunkansio. - Opettajan opas

Digitaalinen kasvunkansio. - Opettajan opas Digitaalinen kasvunkansio - Opettajan opas Digitaalisen kasvunkansion yleisesittely Digitaalinen kasvunkansio on päiväkotien käyttöön tarkoitettu vuorovaikutteinen portfoliosovellus. Sen avulla perheen

Lisätiedot

JOVISION IP-KAMERA Käyttöohje

JOVISION IP-KAMERA Käyttöohje JOVISION IP-KAMERA Käyttöohje 1 Yleistä... 2 2 Kameran kytkeminen verkkoon... 2 2.1 Tietokoneella... 2 2.2 Älypuhelimella / tabletilla... 5 3 Salasanan vaihtaminen... 8 3.1 Salasanan vaihtaminen Windows

Lisätiedot

Mathcad Flexnet lisenssipalvelimen asennus

Mathcad Flexnet lisenssipalvelimen asennus Mathcad Flexnet lisenssipalvelimen asennus Korjattu 13.01.01 Tärkeää: Ennen lisenssin hakemista tulee luoda PTC tili. Tästä on erillinen ohje, jonka on joko tullut tämän dokumentin yhteydessä tai sen saa

Lisätiedot

Liikuntapaikan tallentaminen Lipakseen ja olemassa olevien paikkojen muokkaus

Liikuntapaikan tallentaminen Lipakseen ja olemassa olevien paikkojen muokkaus Liikuntapaikan tallentaminen Lipakseen ja olemassa olevien paikkojen muokkaus Pistemäiset liikuntapaikat Sisältö Kirjautuminen Lipakseen... 2 Liikuntapaikan sijainnin tallennus (uusi liikuntapaikka)...

Lisätiedot

Site Data Manager Käyttöohje

Site Data Manager Käyttöohje Site Data Manager Käyttöohje Sisällysluettelo Sivu Mikä on SDM 2 SDM asennus 2 Ohjelman käyttö 3 Päävalikko 4 Varmuuskopion tekeminen 5 Täydellisen palautuksen tekeminen 6 Osittaisen palautuksen tekeminen

Lisätiedot

VIP Mobile Windows Phone. Opas asennukseen ja tärkeimpien toimintojen käyttöön

VIP Mobile Windows Phone. Opas asennukseen ja tärkeimpien toimintojen käyttöön VIP Mobile Windows Phone Opas asennukseen ja tärkeimpien toimintojen käyttöön TSP-3719_1-1305 sennus Seuraavassa saat yksinkertaiset ohjeet VIP-sovelluksen asentamiseksi puhelimeesi. lla olevat vaiheet

Lisätiedot

Sähköpostitilin luonti 07.06.2011

Sähköpostitilin luonti 07.06.2011 Sähköpostitilin luonti 07.06.2011 SÄHKÖPOSTITILIN LUONTI Tilin luonti pääkäyttäjän hallintaportaalissa 3 Sähköpostitilin luonti Outlook 2010 ohjelmaan 8 Tämä ohje on lyhennetty versio sähköpostilin Hallintaportaalin

Lisätiedot

Savalanche käyttöohje

Savalanche käyttöohje Savalanche käyttöohje Ansaitse lisätuloja riskittömästi ja helposti 1. Savalancheen rekisteröityminen Savalanche-palvelun (www.savalanche.com) avulla voit ansaita rahaa riskittömästi ja helposti. Jos sinulla

Lisätiedot

Lahden Teho-Opetus Oy. Opetusohjelmien Palvelinohjelma. Käyttö- ja asennusohjeet

Lahden Teho-Opetus Oy. Opetusohjelmien Palvelinohjelma. Käyttö- ja asennusohjeet Lahden Teho-Opetus Oy Opetusohjelmien Palvelinohjelma Käyttö- ja asennusohjeet YLEISTÄ Lahden Teho-Opetus Oy:n opetusohjelmia voidaan nyt käyttää verkon välityksellä siten, että itse opetusohjelma asennetaan

Lisätiedot

http://www.iisalmi.fi/aineistotietokanta IntroActive on Rutakko-kirjastojen aineistotietokantaa täydentävä verkkopalvelu, jossa voit: varata kirjastossa paikalla olevaa aineistoa tehdä seutuvarauksen;

Lisätiedot

Procountor laskutusliittymä

Procountor laskutusliittymä Päiväys: 25.3.2015 Laatinut: Riitta Kemppainen Tarkastanut: Matti Immonen Sisällysluettelo 1 Liittymän käyttötarkoitus... 3 1.1 Liittymän käyttötarkoitus... 3 1.2 Liittymän toimintaperiaate... 3 2 Liittymän

Lisätiedot

Tikon tilaustenkäsittely ja Laskutus

Tikon tilaustenkäsittely ja Laskutus 17.4.2013 1 (16) Verkkolaskujen FTP siirto 17.4.2013 2 (16) 1 Toimintaperiaate... 3 1.1 A-Tapa Lähetys (laskutus) työasemilta, FTP avattu eri koneelle... 3 1.2 B-Tapa Lähetys (laskutus) FTP palvelimelta...

Lisätiedot

Integroidun maksupäätteen lisääminen käyttöönotossa

Integroidun maksupäätteen lisääminen käyttöönotossa Integroidun maksupäätteen lisääminen käyttöönotossa Elisa tarjoaa maksupäätteiksi Netsin Ingenico ipp350 tai iwl250 Ethernet yhteydellä ja iwl250 mallia Bluetooth yhteydellä. Jotta maksupääte toimii Elisa

Lisätiedot

Tiedostojen siirto ja FTP - 1

Tiedostojen siirto ja FTP - 1 Tiedostojen siirto ja FTP Tiedonsiirto Sibelius-Akatemian hakemistosi ja jonkun muun koneen välillä (esim. kotikoneesi) Taustaa FTP on lyhenne sanoista File Transfer Protocol. Se on yhteystapa jolla siirretään

Lisätiedot

Tietokantojen hallinta

Tietokantojen hallinta Tietokantojen hallinta 1. Yleistä Ensimmäinen vaihe ennen Odoo käytön aloittamista, on varmuuskopioiden tekeminen. Se kannattaa tehdä riittävän usein. Kun Odoo toimii omalla koneella, on tietokantojen

Lisätiedot

Opetussuunnitteluprosessi WebOodissa - OpasOodi

Opetussuunnitteluprosessi WebOodissa - OpasOodi Katri Laaksonen 14.3.2011 Opetussuunnitteluprosessi WebOodissa - OpasOodi Ohjeen sisältö: Yleistä Oppaaseen liittyvien opintokohteiden käsittely Opintokohteen tila Vastuuopettajatietojen lisäys Kuvaustekstien

Lisätiedot

Visma Fivaldi -käsikirja Asiakaskohtaiset hinnat

Visma Fivaldi -käsikirja Asiakaskohtaiset hinnat Visma Fivaldi -käsikirja Asiakaskohtaiset hinnat 2 Sisällys 1 Yleistä... 3 2 Ylävalikko... 4 3 Vasemman laidan painikkeet... 5 4 Erikoishinnoittelut ruutu... 6 5 Raportit... 12 1 Yleistä Fivaldi Asiakaskohtaiset

Lisätiedot

Provet Win 2 Movet -yhteys:

Provet Win 2 Movet -yhteys: Movet Provet Win 2 -yhteys Movet-yhteyden toimiminen vaatii Provet Win 2-ohjelman version 2.154 (julkaistu kesäkuu 2016) sekä toimivat Movet-tunnukset. Provet Win 2 Movet -yhteys: 1. Käynnistä Rekisterit

Lisätiedot

Uuden lukuvuoden aloitus ViLLEssa

Uuden lukuvuoden aloitus ViLLEssa Uuden lukuvuoden aloitus ViLLEssa Tässä dokumentissa käydään läpi lukuvuoden aloituksessa tarvittavat toimenpiteet uuden ViLLEopintopolkukurssin aloittamiseksi. Huomaa, ettet voi suoraan käyttää viime

Lisätiedot

VIS Arviomies ja Automaster 5.8

VIS Arviomies ja Automaster 5.8 1 VIS Arviomies ja Automaster 5.8 Grey-Hen Oy. Kaikki oikeudet pidätetään. Päivitetty 09.02.2005 2 VIS Arviomies ja Automaster 5.8 integraation käyttöohje SISÄLLYSLUETTELO 1. VIS Arviomies Automaster 5.8

Lisätiedot

Ohjeisto Trimble Pro 6H yhdistämisestä Juno 5:een

Ohjeisto Trimble Pro 6H yhdistämisestä Juno 5:een Liite 4 1(19) KEMIN ENERGIA Ohjeisto Trimble Pro 6H yhdistämisestä Juno 5:een Janne Pirttimaa 12.2.2013 Liite 4 2(19) SISÄLLYSLUETTELO 1 Yhdistäminen bluetoothilla... 3 2. Ongelmatilanteet ja ratkaisut...

Lisätiedot

SQL Server 2005 Express Edition tietokannan asennusohje

SQL Server 2005 Express Edition tietokannan asennusohje 1 SQL Server 2005 Express Edition tietokannan asennusohje SQL Server 2005 Express Edition on Microsoftin tietokantaohjelmiston ilmaisversio. Asennukset tulee tehdä käyttäjätunnuksella, jolla on administrator-oikeudet.

Lisätiedot

Pika-asennusohjeet Suomeksi

Pika-asennusohjeet Suomeksi Pika-asennusohjeet Suomeksi (Virallinen ohje löytyy asennuslevyltä Englanninkielisenä) Tulosta tämä ohje asennuksen avuksi. Ensiksi asennetaan itse ohjelma, sitten rekisteröidytään testerin käyttäjäksi

Lisätiedot

MINI-LEXIA OPAS Versio 4.31

MINI-LEXIA OPAS Versio 4.31 Mini-Lexia-opas 2012 MINI-LEXIA OPAS Versio 4.31 Sisältö Yleistä Lexiasta ja Mini-Lexiasta... 2 Ohjeet Lexian ammattikäyttäjälle: Harjoitusten siirtäminen... 2 Harjoitusten siirtäminen muistitikulla...

Lisätiedot

Toimittajaportaalin pikaohje

Toimittajaportaalin pikaohje 1 Toimittajaportaalin pikaohje Toimittajaportaalin rekisteröityminen Toimittajaportaalin sisäänkirjautuminen Laskun luonti Liitteen lisääminen laskulle Asiakkaiden hallinta Uuden asiakkaan lisääminen Laskujen

Lisätiedot

E-kirjan lainaaminen ja lukeminen

E-kirjan lainaaminen ja lukeminen E-kirjan lainaaminen ja lukeminen Missä ne ovat LAKIA-KIRJASTOJEN E-KIRJAT OVAT ELLIBS-KIRJAKAUPAN SIVULLA. VOIT HAKEA NIITÄ KAHDELLA TAVALLA: 1. LAKIA-TIETOKANNASTA ETSIMÄLLÄ TIETTYÄ KIRJAA TAI KAIKKIA

Lisätiedot

Omahallinta.fi itsepalvelusivusto

Omahallinta.fi itsepalvelusivusto Turvapaketti Asennusohje 04/2016 Omahallinta.fi itsepalvelusivusto Kirjautuminen Palveluun kirjaudutaan osoitteessa https://oma.ipp.fi/ Palvelun käyttökielien valintapainikkeet (suomi/ruotsi) Käyttäjätunnus

Lisätiedot