Valtiovarainministeriö MINVA VM

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Valtiovarainministeriö MINVA VM"

Transkriptio

1 Valtiovarainministeriö MINVA VM EUS JULKINEN Viite Asia ECOFIN neuvosto , Bryssel Tiivistelmä Suomea kokouksissa edustaa valtiovarainministeri Petteri Orpo. Bulgarian puheenjohtajakauden tavoitteet Bulgarian ensimmäisen puheenjohtajakauden tavoitteet Ecofinneuvoston osalta keskittyvät rahoitusunionin aikaansaamiseen osana talous ja rahaliiton viimeistelyä painottuen kompromissin löytämiseen pankkisektorin riskien vähentämisestä, pääomamarkkinaunionin luomiseen sekä pankkiunionin loppuun saattamiseen. Toisena prioriteettina on investointien edistäminen, kestävän talouskasvun varmistaminen ja reilun kilpailun takaaminen sisämarkkinoilla reilun ja tehokkaan yhteisöverotuksen kautta. Puheenjohtajakaudella käynnistyvät myös unionin monivuotisen rahoituskehyksen keskustelut, joita puheenjohtaja haluaa tehostaa ja nopeuttaa. Talous ja rahaliiton syventäminen Euroopan komissio antoi vajaa viikkoa ennen joulukuun 2017 euroalueen huippukokousta joukon esityksiä ja ehdotuksia lisätoimista talous ja rahaliiton viimeistelemiseksi. Ehdotuksen koskevat kolmea käsitteellistä kokonaisuutta; rahoitusunionin kehittämistä, talous ja finanssiunionin kehittämistä sekä demokraattisen vastuuvelvollisuuden toteuttamista ja tehokkaampaa hallintoa. Komissio esittelee ehdotuksensa ja Ecofinneuvostossa jatketaan keskustelua talous ja rahaliiton syventämisestä eurohuippukokouksen linjausten mukaisesti. Suomi pitää tässä vaiheessa pankkiunionin loppuunsaattamista ja pääomamarkkinaunionin edistämistä päätavoitteina EMU:n kehittämisessä. Muut asiat Lisäksi asialistalla on eurooppalainen ohjausjakso 2018 sekä järjestämättömien lainojen toimintasuunnitelman toimeenpano. Komissio myös esittelee ALVpakettiin kuuluvat yksinkertaistamisehdotukset pienille ja keskisuurille yrityksille sekä ehdotuksen ALVkantojen uudistamiseksi, jos komissio hyväksyy lainsäädäntöehdotukset ennen neuvoston kokousta. Muut kokoukset

2 2(39) Maanantaina käydään epäviralliset keskustelut neuvoston edustajien ja Euroopan parlamentin välillä. Tiistaina 23.1 on Ecofinaamiainen, jonka aiheena on taloudellinen tilanne sekä euroryhmäbriiffi. Euroryhmä Ecofinneuvostoa edeltävänä päivänä kokoontuvan euroryhmän alustavalla asialistalla on Kreikan tilannekatsaus, Portugalin ohjelman jälkeinen seuranta, euroalueen suositukset vuodelle 2018, euroryhmätyöryhmän puheenjohtajan valinta sekä mahdollisesti talous ja rahaliiton osalta joulukuun eurohuippukokouksen seuranta.

3 Asialista: 3(39) 1. Esityslistan hyväksyminen 2. a) Muiden kuin lainsäädäntöasioiden luettelo b) Lainsäädäntöasioiden luettelo (Euroopan unionist tehdyn sopimuksen 16 artiklan 8 kohdan mukainen julkinen käsittely) Lainsäädäntöasiat 3. Talous ja rahaliiton syventäminen s. 4 = Poliittinen keskustelu 4. Muut asiat: ALVpaketti s. 14 pkyritykset verokannat = Komissio esittelee Eilainsäädäntöasiat 5. Presidenttikauden työohjelman esittely s. 16 = Näkemysten vaihto 6. Eurooppalainen ohjausjakso 2018 a) Neuvoston päätelmät koskien vuotuista kasvuselvitystä 2018 s. 19 = Hyväksyminen b) Neuvoston päätelmät koskien hälytysmekanismiraporttia 2018 s. 22 = Hyväksyminen c) Neuvoston suositus koskien euroalueen talouspolitiikkaa s. 25 = Hyväksyminen 7. Järjestämättömien lainojen toimintasuunnitelman implementoiminen s. 27 = Tilannekatsaus ja näkemysten vaihto **** Maanantai :30 Epäviralliset keskustelut neuvoston edustajien (ECOFIN) ja Euroopan parlamentin (ECON) välillä 15:00 Euroryhmä s. 30 Tiistai 5.12.

4 09:00 Ecofinaamiainen 10:00 Ecofinneuvosto 4(39)

5 Valtiovarainministeriö PERUSMUISTIO VM EUS Ikonen Susanna(VM) JULKINEN 5(39) Asia ECOFINneuvosto , Bryssel; 3. Talous ja rahaliiton syventäminen Kokous Talous ja rahoitusasioiden neuvosto U/E/UTPtunnus E 80/2017 vp, E 96/2017 vp, E 115/2017 vp Käsittelyvaihe ja jatkokäsittelyn aikataulu Euroopan komissio antoi joukon esityksiä ja ehdotuksia lisätoimista talous ja rahaliiton viimeistelemiseksi. Komission esitykset ja ehdotukset nojaavat pääosin komission puheenjohtaja JeanClaude Junckerin puheeseen unionin tilasta , komission aiekirjeeseen toimintavuodesta 2018, pohdintaasiakirjaan talous ja rahaliiton syventämisestä sekä viiden puheenjohtajan raporttiin. Komission kaksi sektoritiedonantoa koskevat EUrahoituksen kehittämistä sekä Euroopan talous ja finanssiministerin toimen perustamista. Varsinaiset säädösehdotukset koskevat Euroopan vakausmekanismin muuttamista Euroopan valuuttarahastoksi, niin kutsutun vakaussopimuksen (valtiosopimus) sisällön saattamista osin (finanssipoliittinen sopimus) osaksi EU:n sekundäärilainsäädäntöä, Euroopan rakenne ja investointirahastojen yhteisiä säännöksiä koskevan yleisasetuksen (EU) N:o 1303/2013 muuttamista rakenneuudistusten tukemiseksi sekä asetuksen (EU) 2017/825 muuttamista rakenneuudistusten tukiohjelman rahoituspuitteiden kasvattamiseksi ja sen yleistavoitteen mukauttamiseksi. Valtioneuvosto antaa säädösehdotuksista eduskunnalle mahdollisimman pian selvitykset perustuslain 96 :n mukaisesti. Komission ehdotukset annettiin vain noin viikko ennen euroalueen huippukokousta laajennetussa kokoonpanossa, jossa päämiehet keskustelivat talous ja rahaliiton kehittämisestä laajennetun euroryhmän valmistelun perusteella. Eurooppaneuvosto keskustelee EUrahoituksen poliittisista prioriteeteista helmikuussa ja talous ja rahaliiton kehittämisestä maaliskuun ylimääräisessä huippukokouksessa sekä kesäkuussa Eurooppaneuvoston puheenjohtaja Tusk lähetti kirjeen huippukokouksen linjauksista euroryhmän puheenjohtajalle.

6 6(39) Ecofinneuvostossa jatketaan nyt keskustelua talous ja rahaliiton syventämisestä eurohuippukokouksen linjausten mukaisesti. Tämän muistion pääasiallisessa sisällössä on tiivistetysti selostettu komission joulukuun ehdotusten sisältö. Suomen kanta Hallituksen EMUlinjauksen mukaisesti pankki ja pääomamarkkinoiden kautta tapahtuva tehokas riskien hajauttaminen on keskeistä EMU:n vakauden ja no bailout periaatteen uskottavuuden kannalta. Siksi Suomi pitää tässä vaiheessa pankkiunionin loppuunsaattamista ja pääomamarkkinaunionin edistämistä päätavoitteina EMU:n kehittämisessä. Suomi pitää erityisen tärkeänä pankkien vakavaraisuussääntelyn muuttamista valtioriskien osalta paremmin todellisia riskejä vastaaviksi. Tässä asiassa tulisi edetä eurooppalaisessa lainsäädännössä, vaikka globaalisti sääntely ei etenisikään yhtä nopeasti, sillä euroalueen erityispiirteiden vuoksi pankkien ja valtioiden kohtalonyhteyden katkaiseminen on välttämätöntä. Myös pääomamarkkinaunionin roolia riskienjaossa tulisi tehostaa tässä yhteydessä. Muita tärkeitä riskien vähentämisen toimia ovat järjestämättömien luottojen määrän selvä alentaminen, sekä pankkisektorin pääomapohjan ja yleisen riskinkantokyvyn vahvistaminen tavalla, joka tosiasiallisesti mahdollistaa sijoittajavastuun soveltamisen ongelmatilanteissa. Suomi edellyttää, että tulee luopua nopeasti sijoittajavastuuseen kohdistuvista kriisiajan poikkeussäännöksistä ja siirtyä pankkiunionin periaatteiden mukaiseen täysimääräiseen sijoittajanvastuun soveltamiseen. Konkreettisen ja selvästi todennetun pankkisektorin merkittävän riskien vähentämisen ja tasaamisen jälkeen on mahdollista edetä kohti yhteistä talletussuojaa ja kriisinratkaisurahaston pysyvää varautumisjärjestelyä. Pankkisektorin riskien vähentämiseen liittyviä toimia ja yhteisen varautumisjärjestelyn toteuttamista on linjattu tarkemmin valtioneuvoston selvityksissä E 95/2017 vp ja E 43/2017 vp. Suomen kanta Euroopan vakausmekanismin kehittämiseen on kuvattu yksityiskohtaisesti valtioneuvoston Ekirjeessä E 80/2017 vp. Suomi ei näe tarvetta Euroopan vakausmekanismin siirtämiselle osaksi Euroopan unionin oikeudellista kehikkoa.

7 7(39) Suomi ei pidä ongelmallisena finanssipoliittista sopimusta vastaavien sääntöjen sisällyttämistä osaksi EUlainsäädäntöä. Alustavan arvion mukaan komission ehdotus vaikuttaisi kuitenkin sisällöllisesti poikkeavan joiltakin osin hallitustenvälisestä finanssipoliittisesta sopimuksesta. Mahdolliset tosiasialliset muutokset ja niiden merkitys on arvioitava asian jatkovalmistelussa. Alustavan arvion mukaan komission ehdotus poikkeaa joiltakin osin myös voimassa olevasta suoraan sovellettavasta EU:n vakaus ja kasvusopimuksesta. Direktiivin johdosta säädettävät kansalliset finanssipoliittiset säännöt saattaisivat tällöin poiketa EUasetuksista. Myös tältä osin mahdolliset tosiasialliset muutokset on arvioitava asian jatkovalmistelussa. Talous ja rahaliiton etenemissuunnitelmaa koskevan tiedonannon mukaan tarkoituksena on yksinkertaistaa EU:n finanssipoliittisia sääntöjä huomattavasti vuoteen 2025 mennessä. Suomi on jo aiemmin tukenut EU:n finanssipoliittisen kehikon yksinkertaistamispyrkimyksiä. Suomi katsoo, että EUlainsäädäntöön perustuvia finanssipoliittisia sääntöjä tulee tarkastella kokonaisuutena sekä samalla varmistaa yhtäältä suoraan sovellettavien ja toisaalta kansalliseen lainsäädäntöön sisällytettävien sääntöjen johdonmukaisuus ja yhteensopivuus. Direktiivillä tässä kohdin tehtävät muutokset eivät välttämättä tue tätä kokonaisvaltaista lähestymistapaa. Osana EMU:n vakauden lisäämistä ja toiminnan parantamista Suomi voi tukea monivuotisen rahoituskehyksen ja EUbudjetin kehittämistä siten, että euroalueen mahdolliset erityistarpeet tulisivat aiempaa paremmin huomioiduiksi. Paremmin kohdistettu, jäsenmaiden lähentymistä edistävä ja määrältään maltillinen, sekä selkeästi rajattu rahoitus euroalueen erityistarpeisiin EUbudjetissa voi olla joissakin tilanteissa hyödyllistä. Tällaiset erityistarpeet voisivat koskea esimerkiksi kilpailukyvyn ja rakenneuudistusten edistämistä, nuorisotyöttömyyden vähentämistä tai pankkiunionin varautumisjärjestelyä. Tarvittava rahoitus tulisi pääosin järjestää uudelleenkohdentamalla jo olemassa olevaa EUrahoitusta. EUbudjetin hyödyntämisellä vältettäisiin uusien instituutioiden luominen pelkästään euromaille ja siten tarpeetonta eriytymistä ja vastakkainasettelua unionissa. Suomen nettomaksuosuuden täytyy kuitenkin pysyä kohtuullisena ja oikeudenmukaisena. Suomen näkemyksen mukaan euroalueelle ei ole tarvetta perustaa uusia makrotaloudellisia vakautusjärjestelyitä suhdanteiden tasaamiseksi, kuten yhteiseurooppalaista työttömyysvakuutusta tai pahan päivän rahastoa. Tällaisia järjestelyitä ei voisi toteuttaa reilulta pohjalta, niiden tosiasiallinen hyöty olisi vaatimaton ja vaarana olisi järjestelyiden muuttuminen pysyviksi tulonsiirroiksi jäsenmaiden välillä.

8 8(39) Edellä todetuin syin Suomi myös katsoo, ettei ole perusteita luoda erillistä eurobudjettia nykyisten vakiintuneiden unionin instituutioiden rinnalle. Suomi muodostaa kantansa uuden rahoituskehysehdotuksen yhteydessä annettaviin ehdotuksiin myöhemmin. Suomi tukee tavoitteita vahvistaa euroryhmän puheenjohtajan asemaa ja parantaa euroryhmän toimintaedellytyksiä. Suomi ei pidä tarkoituksenmukaisena ajatusta yhdistetystä Euroopan komission jäsenen ja euroryhmän puheenjohtajan tehtävästä. Euroryhmän puheenjohtajalla tulee olla riittävä omistajuus ja vastuuvelvollisuus euroryhmässä käsiteltäviin asioihin. Suomi ei näe tarvetta eikä perusteita luoda uutta toimielintä euroalueen valtiovarainministerin tai valtiovarainministeriön muodossa, vaan katsoo nykyisten instituutioiden olevan riittäviä. Päätöksenteon demokraattinen legitimiteetti ja kansalaisten tuki EMUasioissa toteutuu suorimmin kansallisten parlamenttien kautta. Kyse on myös omistajuudesta. Kansallisista talousarvioista päättäminen on keskeinen osa jäsenvaltioiden parlamentaarista demokratiaa. Finanssi ja talouspoliittisten kehysten tiiviimpi yhdentäminen edellyttää, että jäsenvaltiot varmistavat kansanedustuslaitostensa asianmukaisen osallistumisen. Tapa, jolla kansalliset parlamentit valvovat maansa hallituksen toimintaa EU:hun liittyvissä kysymyksissä ja osallistuvat EMU:a koskevaan keskusteluun, on kunkin jäsenvaltion valtiosäännön mukaiseen järjestelmään ja käytäntöön kuuluva asia. Yhteistyön muotoja kansallisten parlamenttien sekä niiden ja Euroopan parlamentin välillä voidaan kehittää, mutta yhteistyö ei miltään osin korvaa kansallisten parlamenttien roolia talous ja finanssipolitiikan alalla. Pääasiallinen sisältö Komission ehdotukset koskevat kolmea käsitteellistä kokonaisuutta; rahoitusunionin kehittämistä, talous ja finanssiunionin kehittämistä sekä demokraattisen vastuuvelvollisuuden toteuttamista ja tehokkaampaa hallintoa. Komission ehdotukset koostuvat horisontaalisesta tiedonannosta (COM(2017) 821 final), sekä seuraavista tiedonannoista ja ehdotuksista: Tiedonanto uusista talousarviovälineistä unionin kehykseen vakaan euroalueen tueksi (COM(2017) 822 final) Tiedonanto Euroopan talous ja finanssiministeristä (COM(2017) 823 final)

9 9(39) Ehdotus neuvoston direktiiviksi jäsenvaltioiden finanssipolitiikan vastuullisuutta ja julkisen talouden keskipitkän aikavälin linjausta vahvistavista säännöksistä (COM(2017) 824 final) Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi asetuksen (EU) 2017/825 muuttamisesta rakenneuudistusten tukiohjelman rahoituspuitteiden kasvattamiseksi ja sen yleistavoitteen mukauttamiseksi (COM(2017) 825 final) Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi Euroopan aluekehitysrahastoa, Euroopan sosiaalirahastoa, koheesiorahastoa, Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastoa ja Euroopan meri ja kalatalousrahastoa koskevista yhteisistä säännöksistä sekä Euroopan aluekehitysrahastoa, Euroopan sosiaalirahastoa, koheesiorahastoa ja Euroopan meri ja kalatalousrahastoa koskevista yleisistä säännöksistä sekä neuvoston asetuksen (EY) N:o 1083/2006 kumoamisesta 17 päivänä joulukuuta 2013 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1303/2013 muuttamisesta jäsenvaltioissa toteutettaville rakenneuudistuksille myönnettävän tuen osalta (COM(2017) 826 final) Ehdotus neuvoston asetukseksi Euroopan valuuttarahaston perustamisesta (COM(2017) 827 final), mukaan lukien ehdotukseen kuuluva liite. Ehdotuksista on toimitettu eduskunnalle valtioneuvoston selvitys E 115/2017 vp. Seuraavassa kuvataan tiiviisti komission keskeiset ehdotukset. Euroopan vakausmekanismin muuttaminen Euroopan valuuttarahastoksi Komissio esittää Euroopan vakausmekanismin (EVM) muuttamista Euroopan valuuttarahastoksi (EVR). Ehdotukseen kuuluvassa liitteessä esitellään luonnosteksti, josta komission mukaan voisi tulla hallitustenvälinen sopimus varojen siirtämisestä Euroopan vakausmekanismista Euroopan valuuttarahastoon. Ehdotetun asetuksen liite sisältää myös luonnoksen EVR:n perussäännöksi. Esityksen oikeusperusta on Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen (SEUT) 352 artikla, niin sanottu joustolauseke. Ehdotus edellyttää myös Euroopan parlamentin hyväksyntää. Asetusehdotus on hyväksyttävä neuvostossa yksimielisesti (SEUT 352 art.). Ehdotuksen mukaan EVR perustetaan omaksi unionin lainsäädännön alaiseksi oikeushenkilökseen. Sen oikeudellinen asema vastaisi EUvirastoa. Siitä tulisi EVM:n seuraaja, jossa komission mukaan EVM:n nykyiset taloudelliset ja institutionaaliset rakenteet säilyisivät pääosin ennallaan. Eräs olennainen muutos olisi se, että neuvosto vahvistaisi EVR:n merkittävää harkintavallan käyttämistä edellyttävät päätökset. Tämä rajaus heijastaa EUtuomioistuimen niin sanottua Meronioppia, jonka mukaan EUvirastoille ei saa delegoida laajaa harkintavaltaa sisältävää toimivaltaa. Alistusmenettely koskisi käytännössä kaikkia

10 10(39) päätöksiä joiden takia valuuttarahasto ylipäänsä olisi olemassa. EVR olisi ehdotuksen mukaan vastuuvelvollinen Euroopan parlamentille ja neuvostolle sekä kansallisille parlamenteille. Ehdotus sisältää merkittäviä muutosehdotuksia nykytilaan, joista valtioneuvosto haluaa nostaa esille jo tässä vaiheessa varsinkin seuraavat: EVR:n päätöksentekomenettely eroaisi olennaisesti EVM:n päätöksentekomenettelystä. Rahoituksen myöntämistä ja maksujen suorittamista jäsenille koskevissa äänestyksissä riittäisi vahvistettu määräenemmistö eli 85 prosenttia annetuista äänistä. Nykyisin nämä EVM:n päätökset tehdään yksimielisesti ja yksimielisyydestä voidaan poiketa vain hätätilamenettelyssä. EVR toimisi yhteisenä varautumisjärjestelynä yhteiselle kriisinratkaisurahastolle. Varautumisjärjestely voisi olla luottolimiitti tai takaus EVR:lta yhteiselle kriisinratkaisurahastolle. Se olisi aluksi kooltaan 60 miljardia euroa. Yhteisen kriisinratkaisurahaston yhteisen varautumisjärjestelyn sisältöä ja teknistä valmistelua on kuvattu tarkemmin valtioneuvoston Ekirjeessä E 43/2017. Ehdotuksessa esitetään EVR:n ottamista suoremmin mukaan rahoitusapuohjelmien hallinnointiin Euroopan komission rinnalle. Komissiolla olisi kuitenkin edelleen päävastuu. Ehdotuksen perusteluissa viitataan mahdollisuuteen kehittää uusia rahoitusvälineitä. Erityisesti nämä uudet rahoitusvälineet voisivat pitää sisällään makrotaloudellisen vakautusjärjestelyn tai muita uusia rahoitusapuvälineitä. Komissio ei esitä ehdotuksessa muutoksia EVM:n pääomarakenteeseen tai lainanantokapasiteettiin taikka niitä koskeviin päätöksentekomenettelyihin, alistusmenettelyä lukuun ottamatta. EVR:n pääoman määrää ei siis esitetä muutettavaksi nykyisestä ja rahaston kokonaiskapasiteetti olisi 500 miljardia euroa. Samoin esimerkiksi vaadittaessa maksettavaa pääomaa koskevista maksuvaatimuksista päätettäisiin edelleen hallintoneuvostossa yksimielisesti. Hallintoneuvoston yksimielisesti tekemä päätös tulee voimaan vain, jos EU:n neuvosto hyväksyy päätöksen euromaiden määräenemmistöllä. Komission esityksessä ei ole lainkaan sijoittajanvastuuta koskevia elementtejä tai esityksiä velkajärjestelymenettelyistä. Siten esimerkiksi EVMsopimuksen johdantolauseisiin sisältyvä viittaus sijoittajanvastuuseen puuttuu kokonaan komission ehdotuksesta. Komission mukaan tavoite ehdotuksen hyväksymiselle olisi kesä Neuvosto ja komissio säilyttäisivät EU:n perussopimuksissa määrätyn talous ja finanssipolitiikan valvontaa ja koordinointia koskevan toimivaltansa ja vastuunsa.

11 11(39) Talous ja rahaliiton vakaudesta, yhteensovittamisesta sekä ohjauksesta ja hallinnasta tehdyn sopimuksen (vakaussopimus) saattaminen osaksi EUlainsäädäntöä. Komission direktiiviehdotus koskee jäsenvaltioiden finanssipolitiikan vastuullisuutta ja julkisen talouden keskipitkän aikavälin linjausta vahvistavia säännöksiä. Kyseessä on niin kutsutun vakaussopimuksen/finanssipoliittisen sopimuksen edellyttämä toimeksianto ko. hallitustenvälisen sopimuksen ao. määräysten viemisestä osaksi unionin lainsäädäntöä. Ehdotuksella pannaan täytäntöön valtiosopimuksen 16 artikla, jonka mukaan sopimuksen määräykset on täytäntöönpanosta saadut kokemukset huomioon ottaen tarkoitus saattaa osaksi EU:n oikeusjärjestystä viiden vuoden kuluessa sen voimaantulopäivästä eli viimeistään 1. tammikuuta Direktiivi pyritään saamaan hyväksyttyä ja kansallisesti saatettua voimaan mennessä. Uudet talousarviovälineet unionin kehykseen vakaan euroalueen tueksi (ml. eurobudjettilinja) Komissio esittää talous ja finanssivakausunionin kehittämistä laajentamalla Euroopan unionin talousarvion välineistöä. Nämä ehdotukset perustuvat puheenjohtaja Junckerin ehdotukseen EUbudjettiin luotavaksi europääluokaksi/budjettilinjaksi. Komissio tulee antamaan esityksen uudeksi monivuotiseksi rahoituskehykseksi toukokuun lopulla Tiedonannossa ehdotetaan neljää keskeistä järjestelyä: 1) Uudistusten toteuttamisen tukiväline, jolla tuetaan jäsenvaltioiden antamien sitoumusten mukaisten uudistusten toteuttamista. Tukiväline pilotoitaisiin jo vuosina ja komissio tulee esittämään tukivälinettä todennäköisesti myös seuraavalle monivuotiselle rahoituskehyskaudelle toukokuussa Järjestelyssä jäsenvaltiot esittäisivät itse rakenneuudistuksia, jotka vastaisivat eurooppalaisen ohjausjakson haasteisiin. Jäsenmaa laatisi komission kanssa uudistussitoumuspaketin. Vuosiksi ehdotetaan järjestelyä, jossa jäsenvaltioille tarjottaisiin mahdollisuus käyttää osa nykyisten Euroopan rakenne ja investointirahastojen suoritevarauksen määrärahoista uudistuksiin yksittäisten hankkeiden asemesta. Lisäksi komissio esittää muutoksia jäsenvaltioiden pyynnöstä annettavaan tekniseen tukeen. Ensimmäisessä vaiheessa komissio ehdottaa, että nykyisen rakenneuudistusten tukiohjelman määrärahat kaksinkertaistetaan, jolloin vuonna 2020 päättyvää kautta varten käytettävissä oleva määrä kasvaisi 300 miljoonaan euroon. Ohjelmalle esitettäisiin jatkoa myös seuraavalle monivuotiselle rahoituskehyskaudelle. 2) Erityinen lähentymisväline euroalueeseen liittymistä valmisteleville jäsenvaltioille. Komissio ehdottaa, että otetaan käyttöön erityinen

12 12(39) menettely kohdennetun tuen tarjoamiseksi euroalueeseen liittymistä valmisteleville jäsenmaille. Tukea tarjottaisiin pyynnöstä ja se kattaisi kaikki toimintapolitiikat jotka voisivat edesauttaa lähentymistä. Uusi lähentymisväline olisi tarkoitus toteuttaa osaksi seuraavaa monivuotista rahoituskehystä ja se olisi osana rakenneuudistusten tukiohjelman jatkotoimia. 3) Pankkiunionin varautumisjärjestely, joka toteutetaan Euroopan vakausmekanismin /Euroopan valuuttarahaston kautta. Järjestelyä olisi komission mukaan laajennettava kattamaan tasavertaisesti kaikki pankkiunionin jäsenet. Varautumisjärjestely olisi komission mukaan oltava käytettävissä heti kun kriisinratkaisumekanismin antama kriisinratkaisumääräys tulee voimaan. Komissio korostaa siten nopean ja tehokkaan päätöksentekomenettelyn merkitystä, eikä instrumentin käyttöön saisi sisältyä ylimääräisiä ehtoja niiden vaatimusten lisäksi, joista säädetään kriisinratkaisumekanismia koskevassa asetuksessa. Komissio mukaan hallintojärjestelyiden on oltava nopeita ja luotettavia. Komissio ei täsmennä tarkemmin olisiko tämä pankkiunionin varautumisjärjestelyä tarkoittava osuus euroalueen budjetissa tarkoitus toteuttaa sen ehdottaman Euroopan vakausmekanismista/euroopan valuuttarahastosta yhteiselle kriisinratkaisurahastolle myönnettävän lainalimiittijärjestelyn lisäksi vai olisiko kyse tuon lainalimiitin sisällyttämisestä euroalueen budjettiin. 4) Makrotaloudellinen vakautusjärjestely/suhdannetasausmekanismi ensisijaisesti euroalueen jäsenvaltioille, joka olisi erillinen nykyisistä EU:n rahoitusvälineistä ja se aktivoitaisiin automaattisesti laajojen epäsymmetristen häiriöiden yhteydessä ensisijaisesti investointien tason säilyttämiseksi. Komission mukaan väline ei saisi kuitenkaan johtaa pysyviin tulonsiirtoihin ja sen tulisi olla julkisen talouden kannalta neutraali keskipitkällä aikavälillä. Tämän vakautusjärjestelyn ensisijainen tavoite olisi tukea lähinnä investointeja jäsenmaissa suurten epäsymmetristen shokkien yhteydessä. Ehdotuksen euromääräisestä kokoluokasta ei ole tässä vaiheessa tarkempia tietoja, mutta komission mukaan tuen tulisi olla kooltaan vähintään 1 prosentti tuettavan jäsenmaan bruttokansantuotteesta, jotta järjestely olisi taloudellisesti mielekäs. Sen aktivoiminen tulisi olla automaattista erityisten hyväksyttävyyskriteerit täyttävien jäsenmaiden kohdalla. Vakautusjärjestelyn rahoitus voisi perustua EUbudjettiin, Euroopan valuuttarahaston luottolupaukseen ja mahdolliseen jäsenmaiden erillisrahoitukseen. Vakautusjärjestelyn tuki koostuisi mahdollisesti EUbudjettituesta ja lainoista. Komissio tulee antamaan esityksen makrotaloudellisesta vakautusjärjestelystä toukokuussa 2018 uuden rahoituskehysehdotuksen yhteydessä. Komissio näkee, että vakautusjärjestelyä koskeva ehdotus tulisi hyväksyä vuoden 2020 jälkeen. Euroopan talous ja finanssiministeri Komissio esittää tiedonannossaan unionille uutta Euroopan talousja finanssiministerin (jatkossa myös ministeri) toimenkuvaa. Ministerin keskeisiä tehtäviä olisivat edistää EU:n ja euroalueen talouden yleistä

13 13(39) etua ja edustaa sitä kansainvälisellä tasolla, vahvistaa politiikan koordinointia ja valvoa talouspolitiikan, finanssipolitiikan ja varainhoidon sääntöjä, esittää kantansa euroalueelle sopivasta finanssipolitiikasta, sekä valvoa EU:n ja euroalueen talousarviovälineiden kuten uudistuksiin suunnatun tuen, makrotalouden vakautusjärjestelyn ja lähentymisvälineen käyttöä. Ministerin tehtävä olisi kaksoistehtävä, eli ministeri olisi mahdollisesti komission varapuheenjohtaja ja euroryhmän puheenjohtaja. Komission tiedonannon mukaan tällainen uusi toimenkuva voitaisiin perustaa vaiheittain nykyisten perussopimusten puitteissa siten, että tehtävä perustettaisiin kun seuraava komissio nimitetään marraskuussa Euroryhmä voisi sopia ministerin valitsemista euroryhmän puheenjohtajaksi kahdeksi perättäiseksi toimikaudeksi, jolloin toimikausi vastaisi komission toimikautta. Suomen periaatteellinen kanta Euroopan talous ja finanssiministerin toimen perustamiseen on esitetty valtioneuvoston selvityksissä E 80/2017 vp ja E 96/2017 vp. Jälkimmäisessä selvityksessä asiaan on otettu kantaa institutionaaliselta kannalta. Komission etenemissuunnitelma talous ja rahaliiton syventämiseksi 1. Rahoitusunioni Komission mukaan viiden puheenjohtajan raportissa ja viime keväänä esitetyssä komission pohdintaasiakirjassa esitetyt suunnitelmat talous ja rahaliiton syventämiseksi ovat edelleen päteviä. Komission mukaan esitetty paketti on vain osa tätä isompaa agendaa ja asiakokonaisuutta. Komission mukaan etenemistä tarvitaan seuraavilla osaalueilla: Rahoitusunionin osalta komissio ehdottaa tiekartassaan pankkiunionin nopeaa loppuunsaattamista vuoden 2018 kuluessa, sekä pääomamarkkinaunionin jatkuvaa kehittämistä. Pankkiunionin osalta komissio ehdottaa sopimista neuvoston ja Euroopan parlamentin kesken kaikista avoimista pankkiunionia koskevista säädösesityksistä sekä yhteisen kriisinratkaisurahaston pysyvästä varautumisjärjestelystä. Säädösehdotukset sisältävät etenkin annetun pankkipaketin, mukaan lukien riskien vähentämispaketti, sekä ehdotuksen yhteisestä eurooppalaisesta talletussuojasta. Komissio tulee antamaan myös esityksen niin kutsuttujen eurooppalaisten valtionvelkakirjavakuudellisten arvopapereiden (SBBS) mahdollistavasta kehyksestä keväällä Pankit voisivat monipuolistaa valtion joukkolainojen omistuksiaan

14 14(39) valtionvelkakirjavakuudellisilla arvopapereilla. SBBSehdotus ei sisältäisi suoraa yhteisvastuuta ainakaan ensivaiheessa. Valtionvelkakirjojen vakavaraisuuskohtelun osalta komissio toteaa seuraavansa Baselin pankkivalvontakomiteassa tehtävää valmistelua ja arvioivansa asiaa sen tulosten valmistuttua. Lisäksi komissio tulee antamaan esityksen keväällä 2018 järjestämättömien lainojen hoitamiseksi. Komission mukaan kaikki sen ehdottamat riskejä vähentävät toimet ja toisaalta riskejä jakavat mekanismit (ml. yhteinen talletussuoja sekä yhteisen kriisinratkaisurahaston pysyvä varautumisjärjestely) tulisivat olla sovittuna kevääseen 2019 mennessä. Komissio katsoo, että yhteinen varautumisjärjestely tulisi myös olla otettuna käyttöön vuonna 2019, aiemmin sovitun, vuoden 2023 loppuun ulottuvan siirtymäajan sijaan. Valtioneuvosto ottaa kantaa ehdotukseen valtionvelkakirjavakuudellisten arvopapereiden kehittämisestä siinä vaiheessa, kun komissio tekee asiasta virallisen ehdotuksen. 2. Finanssivakaus ja talousunioni Komissio aikoo jatkaa työtään vastuullisen finanssipolitiikan edistämiseksi osana eurooppalaista ohjausjaksoa tukemalla vakaiden finanssipoliittisten kehysten luomista sekä kiinnittämällä asianmukaista huomiota velan määrään. Komissio aikoo edelleen soveltaa vakaus ja kasvusopimuksen sääntöjä ja hyödyntää niihin sisältyvää joustoa uudistusten ja investointien tukemiseksi. Se aikoo myös edelleen korostaa euroalueen talouspolitiikasta vuosittain antamansa suosituksen mukaisesti koko euroalueen tavoitteita, erityisesti finanssipolitiikan kokonaisviritystä. Komission mukaan seuraavan monivuotisen rahoituskehysehdotuksen yhteydessä on hyvä uudistaa EUrahoitusta ja etsiä uusia synergioita kansallisten uudistus ja investointipyrkimysten tukemiseksi sekä laajojen epäsymmetristen häiriöiden lieventämiseksi. Komission mukaan myös vahvempi talous ja finanssipolitiikan ja rahoitusmarkkinoiden yhdentyminen sekä markkinakuri luovat pohjaa EU:n finanssipoliittisten sääntöjen uudelleentarkastelulle pidemmällä aikavälillä. 3. Demokraattinen vastuuvelvollisuus ja tuloksellinen ohjaus Demokraattisen vastuuvelvollisuuden osalta komission esitykset rajoittuvat finanssipoliittisen sopimuksen viemiseen EUlainsäädäntöön, ehdotukseen Euroopan talous ja finanssiministeristä sekä aikomuksesta vahvistaa ja virallistaa vuoropuhelu Euroopan parlamentin kanssa. Mahdollisia lisäehdotuksia ja toimia vuoteen 2025 mennessä

15 Komission etenemissuunnitelmassa mainitaan edellä kuvattujen ehdotusten lisäksi mahdollisia aloitteita, jotka ajoittuisivat vuosille Näitä ovat: Pääomamarkkinaunionia koskevien aloitteiden jatkuva täytäntöönpano Eteneminen kohti euroalueen turvallisen sijoitusvälineen (eurobondi) liikkeellelaskua Muutoksia valtion joukkovelkakirjojen sääntelykohteluun Uuden monivuotisen rahoituskehyksen täytäntöönpano Täysin toimiva vakautusjärjestely Vakaus ja kasvusopimuksen sääntöjen yksinkertaistaminen Täysivaltainen Euroopan talous ja finanssiministeri, joka on samalla Euroopan komission varapuheenjohtaja ja euroryhmän puheenjohtaja Täysin toimiva Euroopan valuuttarahasto Euroopan varainhoitohallinnon perustaminen 15(39) EU:n oikeuden mukainen oikeusperusta/päätöksentekomenettely Talous ja rahaliittoa koskevat määräykset sijaitsevat EUTsopimuksen VIII osastossa. Euroalueen fiskaalisen tasausmekanismin luomiselle ei ole perussopimuksessa oikeusperustaa. Sellaisen luominen edellyttäisi SEU 48 artiklan mukaisten perussopimusten tarkistusmenettelyjen soveltamista. Käsittely Euroopan parlamentissa Euroopan parlamentti hyväksyi päätöslauselman euroalueen budjettikapasiteetista (2015/2344(INI)). Esittelijöinä Reimer Böge ja Pervence Berès. Kansallinen valmistelu EUministerivaliokunta , kirjallinen menettely EUministerivaliokunta Eduskuntakäsittely E 80/2017 vp E 96/2017 vp E 115/2017 vp SuVL9/2017 vp, PeVL55/2017 vp, VaVL5/2017 vp, TaVL54/2017 vp Suuri valiokunta Kansallinen lainsäädäntö, ml. Ahvenanmaan asema

16 16(39) Taloudelliset vaikutukset Valtioneuvosto tulee arvioimaan komission nyt antamien ja myös tähän kokonaisuuteen liittyvien tulevien säädösehdotusten taloudellisia vaikutuksia perustuslain 96 :n mukaisissa selvityksissä. Muut asian käsittelyyn vaikuttavat tekijät Asiakirjat Tuskin kirje Dijsselbloemille, COM(2017) 821 final, COM(2017) 822 final, COM(2017) 823 final, COM(2017) 824 final, COM(2017) 825 final, COM(2017) 826 final, COM(2017) 827 final Pohdintaasiakirja talous ja rahaliiton syventämisestä, Euroopan talous ja rahaliiton viimeistely, Laatijan ja muiden käsittelijöiden yhteystiedot VM/ alivaltiosihteeri Tuomas Saarenheimo p VM/KVR lainsäädäntöneuvos Seppo Tanninen p VM/RMO neuvotteleva virkamies Jaakko Weuro p VM/EUS finanssineuvos Marketta Henriksson p VM/BO budjettineuvos Niko Ijäs p VM/BO budjettineuvos Seija Kivinen p VM/KO neuvotteleva virkamies Päivi Puonti p VM/EUS finanssineuvos Susanna Ikonen p VNEUS neuvotteleva virkemies Jussi Lindgren p , EUTORItunnus EU/2017/1748, EU/2017/1750, EU/2017/1751, EU/2017/1752, EU/2017/1753, EU/2017/1754, EU/2017/1755 Liitteet Viite

17 Valtiovarainministeriö PERUSMUISTIO VM VO Karjalainen Tuula(VM) JULKINEN 17(39) Asia ECOFINneuvosto , Bryssel; 4. Muut asiat: b) (mahd.) ALVpaketti Yksinkertaistukset PKyrityksille Verokantojen yksinkertaistaminen Kokous Talous ja rahoitusasioiden neuvosto U/E/UTPtunnus Käsittelyvaihe ja jatkokäsittelyn aikataulu Suomen kanta Pääasiallinen sisältö Komission tarkoituksena on antaa lainsäädäntöehdotukset PKyrityksiä ja verokantoja koskevien sääntöjen yksinkertaistamiseksi. Ehdotukset liittyvät komission antamaan tiedonantoon lopullisesta ALVjärjestelmästä. Komission ehdotuksia ei ole vielä saatu. Kokouksessa komissio esittelee tulevia ehdotuksiaan. Suomi määrittää kantansa komission ehdotuksiin, kun niiden tarkempi sisältö on tiedossa ja ehdotusten vaikutukset on selvitetty. Arvonlisäverotuksen kehittäminen EU:ssa tapahtuu vuonna 2012 vahvistetun ALVstrategian pohjalta. Strategiassa on määritelty EU:n tulevan ALVjärjestelmän perusominaisuudet. Tavoitteena oleva järjestelmä on yksinkertainen, tehokas ja neutraali sekä vakaa ja petoksilta suojattu. Komissio täsmensi strategiaa vuonna 2016 antamassaan ALVtoimintasuunnitelmassa COM(2016) 148. Komissio antoi tiedonannon siirtymisestä jäsenvaltioiden välisen kaupan lopulliseen ALVjärjestelmään COM(2017) 566. Tiedonanto sisältää yhteenvedon jo toteutetuista ALVtoimintasuunnitelman toimenpiteistä ja luettelee seuraavat askeleet kohti lopullista ALVjärjestelmää. Tiedonantoa ja siihen liittyviä lainsäädäntöehdotuksia on käsitelty tarkemmin valtioneuvoston eduskunnalle toimittamassa kirjelmässä U 64/2017 vp.

18 Komission antaman tiedonannon mukaan nyt esiteltävät ehdotukset ovat: kokonaisvaltainen yksinkertaistamispaketti pienille ja keskisuurille yrityksille hallinnollisten kustannusten vähentämiseksi; ehdotus ALVkantojen uudistamiseksi määränpäämaaperiaatteen mukaisiksi. Komission ehdotuksia ei ole vielä saatu eikä niiden tarkemmasta sisällöstä ole tietoa. EU:n oikeuden mukainen oikeusperusta/päätöksentekomenettely Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen (SEUTsopimus) 113 artikla (yksimielinen päätöksenteko) Käsittely Euroopan parlamentissa Asiaa ei ole vielä käsitelty Euroopan parlamentissa. Kansallinen valmistelu Eduskuntakäsittely Valtiovarainministeriö EUministerivaliokunta Suuri valiokunta Kansallinen lainsäädäntö, ml. Ahvenanmaan asema Direktiiviehdotusten pakolliset säännökset edellyttävät toteutuessaan arvonlisäverolain (1501/1993) muuttamista. Asia ei kuulu Ahvenanmaan maakunnan lainsäädäntövaltaan. Taloudelliset vaikutukset Muut asian käsittelyyn vaikuttavat tekijät Asiakirjat Komission ehdotuksia ei ole vielä annettu. Laatijan ja muiden käsittelijöiden yhteystiedot VM/VO, Erityisasiantuntija Tuula Karjalainen, p (39)

19 EUTORItunnus EU/2016/0826, EU/2017/ (39) Liitteet Viite Valtiovarainministeriö PERUSMUISTIO VM EUS Kuula Hannaleena(VM) JULKINEN Asia ECOFINneuvosto , Bryssel 5. Presidenttikauden työohjelman esittely Kokous Talous ja rahoitusasioiden neuvosto U/E/UTPtunnus Käsittelyvaihe ja jatkokäsittelyn aikataulu Suomen kanta Pääasiallinen sisältö Bulgaria esittelee ensimmäisen puheenjohtajuuskautensa ohjelman tammikesäkuulle Suomi ottaa asian tiedoksi. Bulgarian ensimmäinen puheenjohtajuuskausi alkoi vuoden 2018 alussa. Presidenttikaudellaan Bulgaria haluaa olla rehellinen neuvottelija (honest broker) tavoitellen yhteisiä päätöksiä Euroopan ja Euroopan kansalaisten turvallisuus, vakaus ja solidaarisuustarpeiden saavuttamiseksi. Puheenjohtajuusmotto on United we stand strong. Puheenjohtajamaan tavoite on yhteisymmärryksen (consensus), kilpailukyvyn (competitiveness) ja yhteenkuuluvuuden (cohesion) kautta saatava vahva, digitaalinen ja yhdentynyt Eurooppa. Bulgarialla on puheenjohtajakautensa aikana neljä prioriteettia; 1) Euroopan tulevaisuus ja nuoriso taloudellinen kasvu ja sosiaalinen yhteenkuuluvuus, 2) eurooppalainen näkökulma ja yhdentyminen

20 20(39) LänsiBalkanilla, 3) turvallisuus ja vakaus vahvassa ja yhdistyneessä Euroopassa, 4) digitaalinen talous ja tulevaisuudessa tarvittavat taidot. Ecofinsektorilla rahoitusunionin aikaansaaminen osana talous ja rahaliiton viimeistelyä on yksi tärkeimmistä prioriteeteista Bulgarian puheenjohtajakaudella. Puheenjohtaja painottaa kompromissin löytämistä pankkisektorin riskienvähentämisessä, pääomamarkkinaunionin luomista sekä pankkiunionin loppuun saattamista. Toinen prioriteetti on investointien edistäminen, kestävän talouskasvun varmistaminen ja reilun kilpailun takaaminen sisämarkkinoilla reilun ja tehokkaan yhteisöverotuksen kautta EU:ssa, sekä aggressiivisen verosuunnittelun mahdollisuuksien poistaminen ja läpinäkyvyyden lisääminen verotuksen alalla. Bulgaria myös haluaa tehostaa ja nopeuttaa keskusteluja koskien unionin vuoden 2020 jälkeistä monivuotista rahoituskehystä (MFF). Erityisen tärkeänä Bulgaria pitää MFFn osalta keskustelua uusista rahoitusinstrumenteista tulevaisuudessa sekä niiden onnistunutta käyttöönottoa. Talous ja rahaliiton syventämisen osalta Bulgaria pyrkii edistämään avointa ja läpinäkyvää keskustelua, ottaen huomioon komission joulukuun 2017 ehdotukset. Puheenjohtaja pyrkii jäsentämään työtä joulukuun 2017 eurohuippukokouksen linjausten mukaisesti. Puheenjohtajamaa pyrkii myös varmistamaan sujuvat prosessin vuoden 2018 eurooppalaisen ohjausjakson osalta. Tähän liittyen, Bulgaria järjestää temaattisen keskustelu valtiovarainministereille maaliskuussa, jossa fokus on vuoden 2017 suositusten toimeenpanossa. Juhannuksena pidettävässä kokouksessa prosessi viedään loppuun sopimalla maakohtaiset suositukset vuosille Pääomamarkkinaunionin osalta työtä jatketaan siihen liittyvien lainsäädäntöehdotusten keskusteluissa. Lisäksi Bulgaria haluaa varmistaa edistymisen Euroopan talletussuojajärjestelmän (European Deposit Guarantee Scheme) luomisessa, viedä Euroopanlaajuisen eläkejärjestelmän kehittämisen mahdollisimman pitkälle sekä aloittaa keskustelut koskien eurooppalaisen finanssivalvonnan (European System of Financial Supervision) tarkistamisesta ja uudesta ehdotuksesta koskien sijoituspalveluyritysten vakavaraisuusvaatimuksia. Veroasioissa tavoitteena on saada yleisnäkemys virkaapudirektiivin laajentamisesta tiettyjen verosuunnittelujärjestelmien ilmoittautumisvelvollisuuteen. Halutaan myös edistää yhteistä yhteisöveropohjaa (CCTB) koskevan direktiiviehdotuksen käsittelyä. Bulgaria tulee myös aloittamaan teknisen työn digitaalisen talouden verotuksen ehdotuksen osalta kunhan komissio alkuvuodesta 2018 antaa siihen liittyvän ehdotuksen. Puheenjohtajakaudella toivotaan saavutettavan merkittävää edistymistä myös lopullisen alvjärjestelmän sekä alvpetostorjunnan hallinnollisen yhteistyön osalta ja

21 21(39) aloitetaan tekninen työ komission ehdotuksesta liittyen pienten ja keskisuurten yritysten verotukseen. Epävirallinen valtiovarainministerien kokous järjestetään Bulgariassa , heti ASEM valtiovarainministerien kokouksen jälkeen. EU:n oikeuden mukainen oikeusperusta/päätöksentekomenettely SEU artikla 16, kohta 9 Käsittely Euroopan parlamentissa Kansallinen valmistelu Valtiovarainministeriö EUministerivaliokunta, Eduskuntakäsittely Suuri valiokunta Kansallinen lainsäädäntö, ml. Ahvenanmaan asema Taloudelliset vaikutukset Muut asian käsittelyyn vaikuttavat tekijät Asiakirjat Programme of the Republic of Bulgaria for the presidency of the Council of the European Union 1 January 30 June 2018 Laatijan ja muiden käsittelijöiden yhteystiedot VM/EUS, Ylitarkastaja Hannaleena Kuula, p hannaleena.kuula@vm.fi

22 EUTORItunnus EU/2017/ (39) Liitteet Viite

23 23(39) Valtiovarainministeriö PERUSMUISTIO VM KO Puonti Päivi(VM), Kostiainen Juho(VM) JULKINEN Asia ECOFINneuvosto , Bryssel; 6. a) Neuvoston päätelmät koskien vuotuista kasvuselvitystä 2018 Kokous Talous ja rahoitusasioiden neuvosto U/E/UTPtunnus Käsittelyvaihe ja jatkokäsittelyn aikataulu Suomen kanta Pääasiallinen sisältö Neuvoston on tarkoitus hyväksyä neuvoston päätelmät komission vuotuisesta kasvuselvityksestä (Annual Growth Survey, AGS). Komission marraskuussa julkaisemat vuotuinen kasvuselvitys (AGS), hälytysmekanismiraportti (AMR) ja komission esitys euroalueen suosituksiksi (EA CSR) käynnistävät vuosittaisen talouden eurooppalaisen ohjausjakson. Komissio esitteli ohjausjaksoon liittyvät kokonaisuudet neuvostossa joulukuussa Suomi pitää komission 2018 kasvuselvityksen painopisteitä oikeansuuntaisina. Suomi voi hyväksyä neuvoston päätelmät vuotuisesta kasvuselvityksestä. Komission vuotuinen kasvuselvitys linjaa tulevalle vuodelle EU:n ja jäsenmaiden taloudelliset ja sosiaaliset prioriteetit. Tuore kasvuselvitys tukeutuu viime vuoden selvityksen tavoin kasvua tukevaan kolmoisstrategiaan: investointien vauhdittamiseen, rakenneuudistusten läpiviemiseen sekä vastuulliseen finanssipolitiikkaan. Elpyvä talouskasvu luo mahdollisuuden edistää rakenteellisia uudistuksia. Uudistuksia tulisi käyttää kasvua tukevien investointien edistämiseen mm. liiketoimintaympäristöä kehittämällä ja käyttämällä julkista rahaa yksityisen investointirahoituksen vipuna. Investoinneilla ja rakenteellisilla uudistuksilla tulisi myös tukea innovaatioita ja

24 24(39) kilpailukykyä, pyrkiä parantamaan työmarkkinoiden toimintaa, modernisoida sosiaaliturvajärjestelmää ja auttaa ihmisiä hankkimaan muuttuvilla työmarkkinoilla tarvittavia taitoja. Lisäksi komissio korostaa mm. tehokkaan ja reilun verojärjestelmän, vahvempien ja tehokkaampien julkisten instituutioiden sekä rahoitusmarkkinoiden integraation vahvistamisen tärkeyttä. Neuvoston päätelmissä vuotuisesta kasvuselvityksestä jaetaan komission näkemys parantuneesta talouden tilasta, mutta painotetaan tarvetta rakenteellisten uudistusten jatkamiseen, makroepätasapainojen korjaamiseen, julkisen talouden sopeutuksen jatkamista korkeiden velkatasojen maissa sekä taloudellisen ja sosiaalisen konvergenssin uudelleen käynnistämiseen. Päätelmissä tunnistetaan että lisätoimia tarvitaan tuottavuuden kasvun vauhdittamiseksi esimerkiksi yritysten toimintaympäristöä parantamalla, hyödykemarkkinoiden kitkaa vähentämällä, konkurssilainsäädäntöä parantamalla, sekä verojärjestelmää selkeyttämällä, tekemällä siitä sijoittajaystävällisempää ja torjumalla aggressiivista verosuunnittelua. Lisäksi päätelmissä kannustetaan pankkiunionin loppuunsaattamiseen, mutta samalla nähdään, että hoitamattomat luotot haittaavat edelleen pankkien toimintaa useissa maissa. Neuvosto peräänkuuluttaa päätelmissään myös pääomamarkkinaunionin luomista investointien vahdittamiseksi sekä yhteisten digitaalisten sisämarkkinoiden sekä energiaunionia luomista työllisyyden ja kasvun turvaamiseksi. Neuvosto jakaa komission näkemyksen dynaamisten ja joustavien työmarkkinoiden tärkeydestä työpaikkojen luomisen ja työn murroksen kannalta. Lisäksi verotuksen painopistettä tulisi siirtää pois työn verotuksesta. Myös laadukas ja saavutettava koulutus sekä digitaaliset taidot nähdään tärkeinä tuottavuuden ja työllisyyden parantamiseksi. Neuvosto pitää Eurooppalaisen sosiaalisen pilarin periaatteita hyvinä ja painottaa maakohtaisten suositusten toimeenpanon tärkeyttä. Neuvosto pitää julkisten talouksien parantumista hyvänä ja tunnistaa nykyisessä taloustilanteessa tarpeen finanssipolitiikalle, joka samaan aikaan pyrkii julkisen talouden kestävyyteen ja talouden tukemiseen. Neuvosto jakaa komission näkemyksen laajasti ottaen neutraalin finanssipolitiikan virityksen sopivuudesta euroalueelle v ja näkee parantuneen taloustilanteen perusteena julkisen velan pienentämiselle ja taloudellisten puskureiden luomiselle erityisesti velkaantuneissa maissa. Komission tavoin neuvosto pitää tärkeänä julkisten menojen laadun ja rakenteen parantamista ml. menokartoitusten avulla.

25 25(39) EU:n oikeuden mukainen oikeusperusta/päätöksentekomenettely Käsittely Euroopan parlamentissa Kansallinen valmistelu EUministerivaliokunta Eduskuntakäsittely Suuri valiokunta Kansallinen lainsäädäntö, ml. Ahvenanmaan asema Taloudelliset vaikutukset Muut asian käsittelyyn vaikuttavat tekijät Asiakirjat (COM(2017) 690final) Communication from the Commission to the European Parliament, the Council, the European Central Bank, the European Economic and Social Committee, the Committee of the Regions and the European Investment Bank Annual Growth Survey 2018 Council Recommendation on the economic policy of the euro area Laatijan ja muiden käsittelijöiden yhteystiedot VM/EUS, finanssineuvos Marketta Henriksson, p VM/KO neuvotteleva virkamies Päivi Puonti, p VM/KO neuvotteleva virkamies Juho Kostiainen, p Sähköposti: EUTORItunnus

26 EU/2017/ (39) Liitteet Viite

27 Valtiovarainministeriö PERUSMUISTIO VM KO Kostiainen Juho(VM) JULKINEN 27(39) Asia ECOFINneuvosto ; Bryssel; 6. b) Neuvoston päätelmät koskien hälytysmekanismiraporttia 2018 Kokous Talous ja rahoitusasioiden neuvosto U/E/UTPtunnus Käsittelyvaihe ja jatkokäsittelyn aikataulu Suomen kanta Tarkoituksena on hyväksyä neuvoston päätelmät komission hälytysmekanismiraportista 2018 (Alert mechanism report AMR) Komission marraskuussa julkaisemat vuotuinen kasvuselvitys (AGS), hälytysmekanismiraportti (AMR) ja komission esitys euroalueen suosituksiksi (EA CSR) käynnistävät vuosittaisen talouden eurooppalaisen ohjausjakson. Komissio esitteli ohjausjaksoon liittyvät kokonaisuudet neuvostossa joulukuussa Suomi pitää komission 2018 hälytysmekanismiraportin päätelmiä oikeansuuntaisina. Suomi voi hyväksyä neuvoston päätelmät hälytysmekanismiraportista. Pääasiallinen sisältö Makrotalouden epätasapainoa koskeva menettely (MIP) on valvonta ja täytäntöönpanomenettely, jonka tavoitteena on estää ja korjata EU:n makrotalouden epätasapainotiloja. Valvonta on osa talouspolitiikan EUohjausjaksoa. Hälytysmekanismiraportti aloittaa makrotalouden epätasapainoa koskevan menettelyn (MIP) vuodelle Raportissa arvioidaan keskeisiä makrotalouden vakautta kuvaavia tunnuslukuja jäsenmaittain ja valitaan maakohtaisen syväanalyysin (IDR) kohteeksi

28 28(39) valitut jäsenmaat. Arvioinnissa käytetyt indikaattorit kuvaavat ulkoisia epätasapainotiloja (vaihtotase, ulkomainen nettovarallisuusasema, reaalinen efektiivinen valuuttakurssi, vientimarkkinaosuuksien muutokset ja yksikkötyökustannukset) ja sisäisiä epätasapainotiloja (asuntojen hinnat, luottovirrat yksityiselle sektorille, yksityisen sektorin velka, julkinen velka, työttömyysaste ja muutokset finanssialan veloissa sekä muut työllisyyteen ja työttömyyteen liittyvät epätasapainotilat). Kullekin indikaattorille on määritetty kynnysarvo, joka enteilee tietyn ongelman syntymistä. Jos jäsenvaltio ylittää useamman kynnysarvon, komissio tekee perusteellisen tarkastelun eli uuden taloudellisen analyysin selvittääkseen, onko makrotalouteen syntymässä tai jo syntynyt epätasapainoa ja onko nykyiset epätasapainotilat korjattu. Maakohtainen syväanalyysi koskee vain niitä maita, joissa mahdollisen makrotaloudellisen epätasapainon riski arvioidaan korkeaksi. Komissio voi tarkastelujen pohjalta antaa jäsenvaltioille politiikkaa koskevia suosituksia. Se millä talouden osaalueella epätasapainoja havaitaan, kuinka suuria havaitut epätasapainot ovat ja kuinka merkittävän riskin ne aiheuttavat jäsenmaan talouskehitykselle vaihtelee maittain. Maakohtaiset syväanalyysit tullaan julkaisemaan näillä näkymin helmikuun jälkipuoliskolla. Hälytysmekanismiraportissa todetaan että kasvu Euroopassa on vahvistunut ja on entistä laajaalaisempaa, jonka ansiosta makrotalouden epätasapainot ovat pienentyneet. Tästä huolimatta talouden tasapainotukset pitää edelleen jatkua, sillä kriisin aikana muodostuneet negatiiviset ulkomaiset nettoinvestointipositiot sekä yksityinen ja julkinen velkaantuminen luovat talouteen riskejä monissa maissa. Toisaalta ylijäämämaiden tulisi tukea kotimaista kulutusta ja investointeja, jotta Euroalueen vaihtotaseen ylijäämää saataisiin tasapainotettua. Hoitamattomien luottojen määrä on edelleen ongelma useissa maissa kun taas osassa maissa asuntohintojen nopea nousu viime vuosina herättää huolta. Indikaattorit hälyttävät epätasapainoja 12 maalle, joille tehdään keväällä syväanalyysi (BG, HR, CY, FR, GE, IE, IT, NL, PT, SL, ES, SE). Raportin mukaan Suomella ei ole ilmennyt merkittäviä makrovakauteen liittyviä ongelmia viime vuoteen verrattuna, jolloin Suomi poistui MIPmenettelystä. Komissio näkee Suomen ongelmina viennin kilpailukyvyn ja yksityisen sektorin velan, mutta molempien osalta suunta on parempaan päin ja riski vain rajallinen. Neuvoston päätelmät hälytysmekanismiraportista toivottaa tervetulleeksi makroepätasapainojen pienentymisen talouden toipuessa, mutta painottaa lisätoimien tarpeellisuutta ulkoisten epätasapainojen korjaamiseksi. Päätelmissä ollaan huolestuneita komission analyysistä, että uudistusten tahti on hidastumassa ja pysyy epätasaisena maiden välillä.

29 29(39) Päätelmät painottavat, että maiden tulisi käyttää parantunutta talouden toimintaympäristö hyväksi reformien implementointiin sekä velkatasojen alentamisessa. Päätelmissä todetaan että vaihtotaseeltaan alijäämäisten maiden tulisi jatkaa kilpailukyvyn parantamista ja vastaavasti ylijäämämaiden tulisi luoda puitteet nopeammalle palkkakehitykselle, sekä tukea kotimaisia investointeja. Päätelmissä myös huomautetaan, että epätasainoja arvioitaessa on huomioita niiden kerrannaisvaikutukset koko EU ja Euroalueella ja todetaan että työtä indikaattorien kehittämiseksi tulee jatkaa makroriskien havaitsemiseksi mahdollisimman ajoissa. EU:n oikeuden mukainen oikeusperusta/päätöksentekomenettely Käsittely Euroopan parlamentissa Kansallinen valmistelu EUministerivaliokunta pe Eduskuntakäsittely Suuri valiokunta pe Kansallinen lainsäädäntö, ml. Ahvenanmaan asema Taloudelliset vaikutukset Muut asian käsittelyyn vaikuttavat tekijät Asiakirjat ECOFIN Council Conclusions Alert Mechanism Report 2018 Alert Mechanism Report 2018, COM(2017) 771 final Laatijan ja muiden käsittelijöiden yhteystiedot

30 30(39) VM/KO neuvotteleva virkamies Juho Kostiainen, p Sähköposti: EUTORItunnus EU/2018/0352 Liitteet Viite

31 31(39) Valtiovarainministeriö PERUSMUISTIO VM KO Puonti Päivi(VM), Kostiainen Juho(VM) JULKINEN Asia ECOFINneuvosto , Bryssel; 6. c) Neuvoston suositus koskien euroalueen talouspolitiikkaa Kokous Talous ja rahoitusasioiden neuvosto U/E/UTPtunnus Käsittelyvaihe ja jatkokäsittelyn aikataulu Suomen kanta Pääasiallinen sisältö Tarkoituksena on hyväksyä neuvoston suositus euroalueen talouspolitiikasta. Suomi voi hyväksyä asiakohdan suosituksen. Suomi pitää tärkeänä, että suosituksissa tunnistetaan talouskasvun euroalueella olevan nyt laajaalaista ja vahvaa, ja kannustetaan taloudellisten puskureiden luomiseen. Euroalueen talouspolitiikan suosituksia on viisi ja ne liittyvät rakennepolitiikkaan, finanssipolitiikkaan, työmarkkinoihin, rahoitusmarkkinoihin ja EMU:n kehittämiseen. Euroalueen rakennepolitiikassa suositellaan palveluiden sisämarkkinoiden loppuun saattamista rahoituksessa, digipalveluissa, energiassa ja liikenteessä. Myös hyödykemarkkinoita tulisi uudistaa kansallisella tasolla ja hyvässä suhdannetilanteessa panostaa erityisesti reformeihin, jotka kasvattavat tuottavuutta sekä talouden kasvupotentiaalia. Vaihtotaseeltaan alijäämäisten maiden tulisi edelleen hillitä palkkojen kasvua kilpailukyvyn parantamiseksi, ja puolestaan ylijäämämaiden tulisi luoda edellytykset palkkojen nousulle sekä tehdä toimia investointien ja kotimaisen kysynnän vauhdittamiseksi. Euroalueelle suositellaan laajasti ottaen neutraalia finanssipolitiikan viritystä ja tasapainoista politiikkayhdistelmää. Jäsenmaita kehotetaan harjoittamaan talouspolitiikkaa, joka varmistaa julkisen talouden kestävyyden erityisesti korkean velkasuhteen maissa, ja on

Valtioneuvoston kanslia PERUSMUISTIO VNEUS VNEUS Lindgren Jussi(VNK) JULKINEN

Valtioneuvoston kanslia PERUSMUISTIO VNEUS VNEUS Lindgren Jussi(VNK) JULKINEN Valtioneuvoston kanslia PERUSMUISTIO VNEUS2017-00861 VNEUS Lindgren Jussi(VNK) 10.12.2017 JULKINEN Asia Euroopan komission ehdotukset talous- ja rahaliiton kehittämiseksi Kokous EU-ministerivaliokunta

Lisätiedot

Valtiovarainministeriö E-KIRJE VM2012-00760 12.10.2012. EDUSKUNTA Suuri valiokunta

Valtiovarainministeriö E-KIRJE VM2012-00760 12.10.2012. EDUSKUNTA Suuri valiokunta Valtiovarainministeriö EKIRJE VM201200760 12.10.2012 EDUSKUNTA Suuri valiokunta Viite Asia Pankkiunioni osana EMU:n kehittämistä U/Etunnus: EUTORInumero: EU/20121429 Ohessa lähetetään perustuslain 97 :n

Lisätiedot

LAUSUNTO VALTIONEUVOSTON SELVITYKSESTÄ EUROOPAN KOMISSION EHDOTUKSIIN TALOUS- JA RAHALIITON KEHITTÄMISEKSI

LAUSUNTO VALTIONEUVOSTON SELVITYKSESTÄ EUROOPAN KOMISSION EHDOTUKSIIN TALOUS- JA RAHALIITON KEHITTÄMISEKSI LAUSUNTO VALTIONEUVOSTON SELVITYKSESTÄ EUROOPAN KOMISSION EHDOTUKSIIN TALOUS- JA RAHALIITON KEHITTÄMISEKSI Timo Miettinen, FT Eurooppa-tutkimuksen keskus Helsingin yliopisto Presentation Name / Firstname

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON LAUSUNTO. SLOVENIAn talouskumppanuusohjelmasta

Ehdotus NEUVOSTON LAUSUNTO. SLOVENIAn talouskumppanuusohjelmasta EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 15.11.2013 COM(2013) 911 final 2013/0396 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON LAUSUNTO SLOVENIAn talouskumppanuusohjelmasta FI FI 2013/0396 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON LAUSUNTO SLOVENIAn talouskumppanuusohjelmasta

Lisätiedot

Valtuuskunnille toimitetaan oheisena asiakirja COM(2017) 291 final LIITE 2.

Valtuuskunnille toimitetaan oheisena asiakirja COM(2017) 291 final LIITE 2. Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 2. kesäkuuta 2017 (OR. en) 9940/17 ADD 2 ECON 491 UEM 185 INST 242 SAATE Lähettäjä: Saapunut: 1. kesäkuuta 2017 Vastaanottaja: Euroopan komission pääsihteerin puolesta

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysministeriö PERUSMUISTIO STM TSO Vänskä Anne(STM) JULKINEN. Käsittelyvaihe ja jatkokäsittelyn aikataulu

Sosiaali- ja terveysministeriö PERUSMUISTIO STM TSO Vänskä Anne(STM) JULKINEN. Käsittelyvaihe ja jatkokäsittelyn aikataulu Sosiaali- ja terveysministeriö PERUSMUISTIO STM2016-00255 TSO Vänskä Anne(STM) 23.09.2016 JULKINEN Asia EU; Työturvallisuus ja työterveys; Komission ehdotus; Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus Euroopan

Lisätiedot

SUOMEN PANKIN AJANKOHTAISIA ARTIKKELEITA TALOUDESTA

SUOMEN PANKIN AJANKOHTAISIA ARTIKKELEITA TALOUDESTA SUOMEN PANKIN AJANKOHTAISIA ARTIKKELEITA TALOUDESTA Sisältö Eurooppa-integraatio etenee, mutta vasta syksyllä 3 BLOGI Eurooppa-integraatio etenee, mutta vasta syksyllä 20.7.2015 10:00 BLOGI SAMU KURRI

Lisätiedot

13677/15 sas/ess/kkr 1 DPG

13677/15 sas/ess/kkr 1 DPG Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 10. marraskuuta 2015 (OR. en) 13677/15 ILMOITUS Lähettäjä: Vastaanottaja: Neuvoston pääsihteeristö Pysyvien edustajien komitea / Neuvosto Asia: Eurooppalainen ohjausjakso

Lisätiedot

Valtioneuvoston kanslia MINVA VNEUS VNEUS Siivola Heli(VNK)

Valtioneuvoston kanslia MINVA VNEUS VNEUS Siivola Heli(VNK) Valtioneuvoston kanslia MINVA VNEUS2017-00027 VNEUS Siivola Heli(VNK) 18.01.2017 Viite Asia Epävirallinen eurooppaministerikokous 23.-24.1.2017 EU-puheenjohtajamaa Malta järjestää epävirallisen eurooppaministerikokouksen

Lisätiedot

Valtiovarainministeriö PERUSMUISTIO VM RMO Jaakkola Henri(VM) JULKINEN. Käsittelyvaihe ja jatkokäsittelyn aikataulu

Valtiovarainministeriö PERUSMUISTIO VM RMO Jaakkola Henri(VM) JULKINEN. Käsittelyvaihe ja jatkokäsittelyn aikataulu Valtiovarainministeriö PERUSMUISTIO VM201900002 RMO Jaakkola Henri(VM) 11.01.2019 JULKINEN Asia Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, neuvostolle ja Euroopan keskuspankille: Kolmas edistymiskertomus

Lisätiedot

E 70/2015 vp EMU:n kehittäminen Valtiovarainvaliokunta,

E 70/2015 vp EMU:n kehittäminen Valtiovarainvaliokunta, E 70/2015 vp EMU:n kehittäminen Valtiovarainvaliokunta, 4.12.2015 Pauli Kariniemi Rahoitusmarkkinaosasto Tausta Kesäkuussa julkaistiin viiden puheenjohtajan raportti Euroopan talous- ja rahaliiton viimeistely.

Lisätiedot

Valtiovarainministeriö E-KIRJE VM RMO Jaakkola Miia(VM) VASTAANOTTAJA: Suuri valiokunta

Valtiovarainministeriö E-KIRJE VM RMO Jaakkola Miia(VM) VASTAANOTTAJA: Suuri valiokunta Valtiovarainministeriö E-KIRJE VM2014-00250 RMO Jaakkola Miia(VM) 28.03.2014 VASTAANOTTAJA: Suuri valiokunta Asia EKP:n asetus kehyksen perustamisesta yhteisen pankkivalvontamekanismin puitteissa tehtävälle

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 13. marraskuuta 2017 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 13. marraskuuta 2017 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 13. marraskuuta 2017 (OR. en) 13992/17 ILMOITUS Lähettäjä: Vastaanottaja: Neuvoston pääsihteeristö Pysyvien edustajien komitea / Neuvosto Asia: Eurooppalainen ohjausjakso

Lisätiedot

Valtiovarainministeriö E-KIRJE VM BO Liinamaa Armi(VM) JULKINEN. Eduskunta Suuri valiokunta / Valtiovarainvaliokunta

Valtiovarainministeriö E-KIRJE VM BO Liinamaa Armi(VM) JULKINEN. Eduskunta Suuri valiokunta / Valtiovarainvaliokunta Valtiovarainministeriö E-KIRJE VM2014-00746 BO Liinamaa Armi(VM) 13.11.2014 JULKINEN Eduskunta Suuri valiokunta / Valtiovarainvaliokunta Asia Komission ehdotus omien varojen päätöksen soveltamisasetuksen

Lisätiedot

Lisätalousarvioesitystä käsiteltiin ensimmäistä kertaa neuvoston työryhmässä (budjettikomitea)

Lisätalousarvioesitystä käsiteltiin ensimmäistä kertaa neuvoston työryhmässä (budjettikomitea) Valtiovarainministeriö PERUSMUISTIO VM2017-00461 BO Hirvi Mikko(VM) 05.09.2017 JULKINEN Asia Lisätalousarvioesitys nro 5 Euroopan unionin vuoden 2017 yleiseen talousarvioon; Rahoituksen osoittaminen Euroopan

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS. jäsenvaltioiden työllisyyspolitiikan suuntaviivoista

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS. jäsenvaltioiden työllisyyspolitiikan suuntaviivoista EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 2.3.2015 COM(2015) 98 final 2015/0051 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS jäsenvaltioiden työllisyyspolitiikan suuntaviivoista FI FI PERUSTELUT Euroopan unionin toiminnasta tehdyssä

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysministeriö MINVA STM

Sosiaali- ja terveysministeriö MINVA STM Sosiaali ja terveysministeriö MINVA STM201800371 KVY Konttinen Raija(STM) 03.10.2018 JULKINEN Viite Asia EU; Epävirallinen tasaarvoministerikokous 12.10.2018 EUpuheenjohtajamaa Itävalta järjestää epävirallisen

Lisätiedot

9643/17 1 DG G LIMITE FI

9643/17 1 DG G LIMITE FI Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 9. kesäkuuta 2017 (OR. en) 9643/17 LIMITE PV/CONS 30 ECOFIN 457 EHDOTUS PÖYTÄKIRJAKSI 1 Asia: Euroopan unionin neuvoston 3543. istunto (talous- ja rahoitusasiat), Bryssel,

Lisätiedot

Euroopan rahoitusvakautusmekanismia koskevan neuvoston asetuksen muuttaminen

Euroopan rahoitusvakautusmekanismia koskevan neuvoston asetuksen muuttaminen 1(5) E-kirje Euroopan rahoitusvakautusmekanismia koskevan neuvoston asetuksen muuttaminen Käsittelyvaihe ja jatkokäsittelyn aikataulu Suomen kanta Pääasiallinen sisältö Euroryhmä teki 16.7.2015 poliittisen

Lisätiedot

Valtioneuvoston kanslia PERUSMUISTIO VNEUS VNEUS Hulkko Johanna(VNK) JULKINEN

Valtioneuvoston kanslia PERUSMUISTIO VNEUS VNEUS Hulkko Johanna(VNK) JULKINEN Valtioneuvoston kanslia PERUSMUISTIO VNEUS2015-00446 VNEUS Hulkko Johanna(VNK) 29.06.2015 JULKINEN Asia Talous- ja sosiaalikomitean kokoonpanon vahvistaminen Kokous U/E/UTP-tunnus Käsittelyvaihe ja jatkokäsittelyn

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 22. syyskuuta 2016 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 22. syyskuuta 2016 (OR. en) Conseil UE Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 22. syyskuuta 2016 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2016/0209 (CNS) 12041/16 LIMITE PUBLIC FISC 133 ECOFIN 782 ILMOITUS Lähettäjä: Vastaanottaja: Puheenjohtajavaltio

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 14.10.2016 COM(2016) 658 final 2016/0322 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS ulkorajojen ja viisumipolitiikan rahoitusvälineeseen osana sisäisen turvallisuuden rahastoa liittyviä täydentäviä

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 7. marraskuuta 2016 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 7. marraskuuta 2016 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 7. marraskuuta 2016 (OR. en) 13883/16 ILMOITUS Lähettäjä: Vastaanottaja: Neuvoston pääsihteeristö Pysyvien edustajien komitea / Neuvosto Asia: Eurooppalainen ohjausjakso

Lisätiedot

10431/17 1 DG G LIMITE FI

10431/17 1 DG G LIMITE FI Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 29. kesäkuuta 2017 (OR. en) 10431/17 LIMITE PV/CONS 36 ECOFIN 553 EHDOTUS PÖYTÄKIRJAKSI 1 Asia: Euroopan unionin neuvoston 3549. istunto (talous- ja rahoitusasiat), Luxemburg,

Lisätiedot

Euroopan vakausmekanismin kehittäminen

Euroopan vakausmekanismin kehittäminen Euroopan vakausmekanismin kehittäminen Suuri valiokunta Valtiovarainvaliokunta 11.1.2019 Kansainväliset rahoitusasiat -yksikkö Eurokriisin tilinpäätös ja näkymät Euromaiden kaikki tukiohjelmat ovat nyt

Lisätiedot

EMUN KEHITTÄMINEN JA SUOMEN KANTA

EMUN KEHITTÄMINEN JA SUOMEN KANTA EMUN KEHITTÄMINEN JA SUOMEN KANTA Timo Miettinen, FT Eurooppa-tutkimuksen verkosto Helsingin yliopisto Presentation Name / Firstname Lastname 07/11/2017 1 EMU:N UUDISTUSTYÖN TAVOITTEET Nyt esitetyt vaihtoehdot

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON LAUSUNTO. Portugalin esittämästä talouskumppanuusohjelmasta

Ehdotus NEUVOSTON LAUSUNTO. Portugalin esittämästä talouskumppanuusohjelmasta EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 16.11.2016 COM(2016) 900 final 2016/0358 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON LAUSUNTO Portugalin esittämästä talouskumppanuusohjelmasta FI FI 2016/0358 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON LAUSUNTO Portugalin

Lisätiedot

5814/19 team/msu/si 1 ECOMP 1A

5814/19 team/msu/si 1 ECOMP 1A Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 1. helmikuuta 2019 (OR. en) 5814/19 ECON 70 UEM 22 SOC 49 EMPL 38 COMPET 77 ENV 84 EDUC 34 RECH 57 ENER 40 JAI 66 ILMOITUS Lähettäjä: Vastaanottaja: Asia: Neuvoston pääsihteeristö

Lisätiedot

Valtioneuvoston kanslia PERUSMUISTIO VNEUS VNEUS Ruso Henrik(VNK)

Valtioneuvoston kanslia PERUSMUISTIO VNEUS VNEUS Ruso Henrik(VNK) Valtioneuvoston kanslia PERUSMUISTIO VNEUS2015-00657 VNEUS Ruso Henrik(VNK) 09.10.2015 Asia EU-lainsäädännön ja -lainsäädäntöehdotusten arviointi Suomen kannalta Kokous EU-ministerivaliokunta 09.10.2015-09.10.2015

Lisätiedot

Suomella on tarkasteluvarauma esityksen yksityiskohdista.

Suomella on tarkasteluvarauma esityksen yksityiskohdista. Työ- ja elinkeinoministeriö PERUSMUISTIO TEM2016-00026 ALUE Osenius Johanna(TEM) 15.01.2016 JULKINEN Asia Ehdotus rakenneuudistusten tukiohjelman perustamisesta vuosille 2017-2020 ja Euroopan rakenne-

Lisätiedot

Suomi pitää verotuksen läpinäkyvyyttä ja veronkierron vastaisia toimia EU-tasolla tärkeinä.

Suomi pitää verotuksen läpinäkyvyyttä ja veronkierron vastaisia toimia EU-tasolla tärkeinä. Valtiovarainministeriö PERUSMUISTIO VM201600436 VO Upola Minna(VM) 24.08.2016 Asia Ekirje komission tiedonannosta lisätoimenpiteistä avoimuuden lisäämiseksi ja verovilpin ja veron kiertämisen torjumiseksi

Lisätiedot

Valtiovarainministeriö E-KIRJE VM BO Kytömäki Paavo Eduskunta Suuri valiokunta

Valtiovarainministeriö E-KIRJE VM BO Kytömäki Paavo Eduskunta Suuri valiokunta Valtiovarainministeriö EKIRJE VM201000496 BO Kytömäki Paavo 28.09.2010 Eduskunta Suuri valiokunta Viite Asia Komission ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston päätökseksi talousarviota koskevasta kurinalaisuudesta

Lisätiedot

Valtiovarainministeriö E-KIRJE VM BO Liinamaa Armi(VM) JULKINEN. Suuri valiokunta

Valtiovarainministeriö E-KIRJE VM BO Liinamaa Armi(VM) JULKINEN. Suuri valiokunta Valtiovarainministeriö E-KIRJE VM2014-00578 BO Liinamaa Armi(VM) 12.09.2014 JULKINEN Suuri valiokunta Asia Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus unionin yleiseen talousarvioon sovellettavista varainhoitosäännöistä

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON DIREKTIIVI

Ehdotus NEUVOSTON DIREKTIIVI EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 8.5.2018 COM(2018) 261 final 2018/0124 (CNS) Ehdotus NEUVOSTON DIREKTIIVI direktiivien 2006/112/EY ja 2008/118/EY muuttamisesta Italian kunnan Campione d Italian sekä Luganonjärven

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 24. marraskuuta 2016 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 24. marraskuuta 2016 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 24. marraskuuta 2016 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2016/0209 (CNS) 13885/16 SC 181 ECON 984 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: NEUVOSTON DIREKTIIVI direktiivin 2011/16/EU

Lisätiedot

European Council conclusions on completing EMU 1

European Council conclusions on completing EMU 1 EUROPEA COU CIL Brussels, 14 December 2012 European Council conclusions on completing EMU 1 adopted on 14 December 2012 Etenemissuunnitelma EMUn toteuttamiseksi 1. Talous- ja rahaliittoa on siihen liittyvät

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0030/12. Tarkistus. Marco Valli, Marco Zanni EFDD-ryhmän puolesta

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0030/12. Tarkistus. Marco Valli, Marco Zanni EFDD-ryhmän puolesta 23.2.2016 A8-0030/12 12 7 a kohta (uusi) 7 a. kehottaa komissiota jäädyttämään meneillään olevat TTIP- ja TISAneuvottelut ja pidättymään markkinatalouden aseman (MES) myöntämisestä Kiinalle, kun otetaan

Lisätiedot

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) N:o /, annettu ,

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) N:o /, annettu , EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 11.3.2014 C(2014) 1410 final KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) N:o /, annettu 11.3.2014, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1301/2013 täydentämisestä siltä osin

Lisätiedot

Osastopäällikkö, ylijohtaja Lasse Arvelan estyneenä ollessa

Osastopäällikkö, ylijohtaja Lasse Arvelan estyneenä ollessa Valtiovarainministeriö E-KIRJE VM2011-00546 VO Upola Minna(VM) 06.07.2011 Korjaus 5.7.2011 annettuu E-kirjeeseen (Eutori-tunnus VM2011-00526) Eduskunta Suuri valiokunta Viite Ks. E-kirje 5.7.2011 tunnus

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 20. kesäkuuta 2016 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 20. kesäkuuta 2016 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 20. kesäkuuta 2016 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2015/0270 (COD) 10460/16 EF 199 ECOFIN 636 CODEC 919 YHTEENVETO ASIAN KÄSITTELYSTÄ Lähettäjä: Neuvoston pääsihteeristö

Lisätiedot

Asia Euroopan komission tiedonanto - FinTech-toimintasuunnitelma Euroopan rahoitusalan kilpailukyvyn ja innovatiivisuuden parantamiseksi

Asia Euroopan komission tiedonanto - FinTech-toimintasuunnitelma Euroopan rahoitusalan kilpailukyvyn ja innovatiivisuuden parantamiseksi Valtiovarainministeriö PERUSMUISTIO VM201800220 RMO Kuusinen Miki(VM) 19.04.2018 JULKINEN Asia Euroopan komission tiedonanto FinTechtoimintasuunnitelma Euroopan rahoitusalan kilpailukyvyn ja innovatiivisuuden

Lisätiedot

Esitystä käsitellään OSA-neuvosten kokouksessa perjantaina

Esitystä käsitellään OSA-neuvosten kokouksessa perjantaina Sisäministeriö PERUSMUISTIO SM201600103 MMO Räty Johanna(SM) 03.03.2016 Asia Ehdotus neuvoston täytäntöönpanopäätökseksi Italian ja Kreikan hyväksi toteutettavien kansainvälistä suojelua koskevien väliaikaisten

Lisätiedot

Yhteisen kriisinratkaisurahaston yhteinen varautumisjärjestely E43/2017 vp

Yhteisen kriisinratkaisurahaston yhteinen varautumisjärjestely E43/2017 vp Yhteisen kriisinratkaisurahaston yhteinen varautumisjärjestely E43/2017 vp Kesäkuu 2017 Pankki- ja rahoitusyksikkö Rahoitusmarkkinaosasto Pankkiunionin syventäminen ECOFIN 17.6.2016: Further steps will

Lisätiedot

MIFID II ja MIFIR sääntelee muun muassa sijoituspalveluyritysten ja kauppapaikkojen toimintaa sekä kaupankäyntiä rahoitusvälineillä.

MIFID II ja MIFIR sääntelee muun muassa sijoituspalveluyritysten ja kauppapaikkojen toimintaa sekä kaupankäyntiä rahoitusvälineillä. Valtiovarainministeriö PERUSMUISTIO VM2016-00166 RMO Häyrynen Janne(VM) 22.03.2016 JULKINEN Asia Komission ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviksi rahoitusvälineiden markkinoista annetun

Lisätiedot

15466/14 team/hkd/akv 1 DGG 2B

15466/14 team/hkd/akv 1 DGG 2B Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 14. marraskuuta 2014 (OR. en) 15466/14 ILMOITUS Lähettäjä: Vastaanottaja: Puheenjohtajavaltio Neuvosto Ed. asiak. nro: 14799/14 FSTR 66 FC 46 REGIO 126 SOC 777 AGRISTR

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 6. maaliskuuta 2015 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 6. maaliskuuta 2015 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 6. maaliskuuta 2015 (OR. en) 6543/15 ILMOITUS Lähettäjä: Vastaanottaja: Neuvoston pääsihteeristö Pysyvien edustajien komitea / Neuvosto Asia: Eurooppalainen ohjausjakso

Lisätiedot

Eurooppalainen talletussuojajärjestelmä U5/2016 vp

Eurooppalainen talletussuojajärjestelmä U5/2016 vp Eurooppalainen talletussuojajärjestelmä U5/2016 vp 23.2.2016 Jaakko Weuro ja Markku Puumalainen Eduskunnan talousvaliokunta Rahoitusmarkkinaosasto Tausta Pankkiunionin kolmas vaihe Komissio antoi asetusehdotuksen

Lisätiedot

Valtuuskunnille toimitetaan oheisena asiakirja C(2015) 8000 final.

Valtuuskunnille toimitetaan oheisena asiakirja C(2015) 8000 final. Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 23. lokakuuta 2015 (OR. en) 13374/15 ECOFIN 803 UEM 387 SAATE Lähettäjä: Saapunut: 22. lokakuuta 2015 Vastaanottaja: Kom:n asiak. nro: Asia: Euroopan komission pääsihteerin

Lisätiedot

Valtioneuvoston kanslia PERUSMUISTIO VNK VNEUS Korhonen Ville(VNK) Käsittelyvaihe ja jatkokäsittelyn aikataulu

Valtioneuvoston kanslia PERUSMUISTIO VNK VNEUS Korhonen Ville(VNK) Käsittelyvaihe ja jatkokäsittelyn aikataulu Valtioneuvoston kanslia PERUSMUISTIO VNK201700027 VNEUS Korhonen Ville(VNK) 05.04.2017 Asia Euroopan sosiaalisten oikeuksien pilari ja sosiaalisen ulottuvuuden kehittäminen Kokous U/E/UTPtunnus E 59/2016

Lisätiedot

Suomi voi hyväksyä komission esityksen lisätalousarvioksi nro 6.

Suomi voi hyväksyä komission esityksen lisätalousarvioksi nro 6. Valtiovarainministeriö PERUSMUISTIO VM2017-00534 BO Kukkonen Panu 16.10.2017 JULKINEN Asia EU:n vuotta 2017 koskeva lisätalousarvioesitys nro 6 Kokous U/E/UTP-tunnus Käsittelyvaihe ja jatkokäsittelyn aikataulu

Lisätiedot

Ympäristöministeriö E-KIRJE YM LYMO Hyvärinen Esko(YM) VASTAANOTTAJA: Suuri valiokunta

Ympäristöministeriö E-KIRJE YM LYMO Hyvärinen Esko(YM) VASTAANOTTAJA: Suuri valiokunta Ympäristöministeriö E-KIRJE YM2014-00024 LYMO Hyvärinen Esko(YM) 23.01.2014 VASTAANOTTAJA: Suuri valiokunta Asia Ehdotus neuvoston päätökseksi Euroopan unionin liittymisestä luonnonvaraisen eläimistön

Lisätiedot

Työministeriö EDUSKUNTAKIRJELMÄ TM

Työministeriö EDUSKUNTAKIRJELMÄ TM Työministeriö EDUSKUNTAKIRJELMÄ TM2005-00146 MP Vattulainen Eeva 21.10.2005 VASTAANOTTAJA Eduskunta Suuri valiokunta Viite Asia EU/Komission tiedonanto neuvostolle, parlamentille ja sosiaalikomitealle

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 15. kesäkuuta 2016 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 15. kesäkuuta 2016 (OR. en) Conseil UE Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 15. kesäkuuta 2016 (OR. en) 9518/16 LIMITE PUBLIC PV/CONS 28 ECOFIN 511 EHDOTUS PÖYTÄKIRJAKSI 1 Asia: Euroopan unionin neuvoston 3468. istunto (TALOUS- JA

Lisätiedot

E 115/2017 vp Valtioneuvoston selvitys: Euroopan komission ehdotukset talous- ja rahaliiton kehittämiseksi.

E 115/2017 vp Valtioneuvoston selvitys: Euroopan komission ehdotukset talous- ja rahaliiton kehittämiseksi. Eduskunnan tarkastusvaliokunta, 14.3.2018, klo 11.30 Asia: E 115/2017 vp Valtioneuvoston selvitys: Euroopan komission ehdotukset talous- ja rahaliiton kehittämiseksi. U 5/2018 vp Valtioneuvoston kirjelmä

Lisätiedot

10292/17 pmm/msu/vb 1 DRI

10292/17 pmm/msu/vb 1 DRI Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 14. kesäkuuta 2017 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2016/0384 (COD) 10292/17 CODEC 1051 FSTR 47 FC 55 REGIO 71 SOC 481 EMPL 369 BUDGET 20 AGRISTR 48 PECHE 249 CADREFIN

Lisätiedot

Valtioneuvoston kanslia MINVA VNEUS VNEUS Leppo Johannes(VNK)

Valtioneuvoston kanslia MINVA VNEUS VNEUS Leppo Johannes(VNK) Valtioneuvoston kanslia MINVA VNEUS2016-00445 VNEUS Leppo Johannes(VNK) 20.07.2016 Viite Asia Epävirallinen eurooppaministerikokous 24.-25.7.2016 EU-puheenjohtajamaa Slovakia järjestää epävirallisen eurooppaministerikokouksen

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON LAUSUNTO. Maltan talouskumppanuusohjelmasta

Ehdotus NEUVOSTON LAUSUNTO. Maltan talouskumppanuusohjelmasta EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 15.11.2013 COM(2013) 909 final 2013/0399 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON LAUSUNTO Maltan talouskumppanuusohjelmasta FI FI 2013/0399 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON LAUSUNTO Maltan talouskumppanuusohjelmasta

Lisätiedot

PUBLIC LIMITE FI EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 24. tammikuuta 2012 (26.01) (OR. en) 15915/11 LIMITE PV CONS 64 ECOFIN 704

PUBLIC LIMITE FI EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 24. tammikuuta 2012 (26.01) (OR. en) 15915/11 LIMITE PV CONS 64 ECOFIN 704 Conseil UE EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO Bryssel, 24. tammikuuta 2012 (26.01) (OR. en) 15915/11 LIMITE PUBLIC PV CONS 64 ECOFIN 704 EHDOTUS PÖYTÄKIRJAKSI Asia: Euroopan unionin neuvoston ylimääräinen istunto

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 2.3.2016 COM(2016) 62 final 2016/0036 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS Yhdistyneiden kansakuntien ilmastonmuutosta koskevan puitesopimuksen nojalla hyväksytyn Pariisin sopimuksen

Lisätiedot

PSI-direktiivin arviointi. Valtiovarainministeriö PERUSMUISTIO VM JulkICT Huotari Maarit(VM) JULKINEN

PSI-direktiivin arviointi. Valtiovarainministeriö PERUSMUISTIO VM JulkICT Huotari Maarit(VM) JULKINEN Valtiovarainministeriö PERUSMUISTIO VM201700684 JulkICT Huotari Maarit(VM) 28.11.2017 JULKINEN Asia Komission julkinen kuuleminen julkisen sektorin hallussa olevien tietojen uudelleenkäyttöä koskevan direktiivin

Lisätiedot

ottaa huomioon 29. maaliskuuta 2007 antamansa päätöslauselman Euroopan unionin omien varojen järjestelmän tulevaisuudesta 1,

ottaa huomioon 29. maaliskuuta 2007 antamansa päätöslauselman Euroopan unionin omien varojen järjestelmän tulevaisuudesta 1, P7_TA(2014)0432 Omien varojen järjestelmä * Euroopan parlamentin lainsäädäntöpäätöslauselma 16. huhtikuuta 2014 esityksestä neuvoston päätökseksi Euroopan unionin omien varojen järjestelmästä (05602/2014

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 18.12.2015 COM(2015) 664 final 2015/0304 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS Euroopan unionin puolesta satamavaltioiden suorittamaa valvontaa koskevan Pariisin yhteisymmärryspöytäkirjan

Lisätiedot

8340/11 VHK/mrc DG G 2B

8340/11 VHK/mrc DG G 2B EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO Bryssel, 20. huhtikuuta 2011 (OR. en) 8340/11 Toimielinten välinen asia: 2011/0007 (CNS) SOC 293 ECON 172 EDUC 63 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: NEUVOSTON PÄÄTÖS jäsenvaltioiden

Lisätiedot

Opetus- ja kulttuuriministeriö MINVA OKM

Opetus- ja kulttuuriministeriö MINVA OKM Opetus ja kulttuuriministeriö MINVA OKM201700046 KAS Ruso Henrik(OKM) 07.02.2017 Viite Asia Koulutus, nuoriso, kulttuuri ja urheiluneuvosto 17.2.2017 Suomea kokouksessa edustaa opetus ja kulttuuriministeri

Lisätiedot

9291/17 mba/eho/vb 1 DG B 1C - DG G 1A

9291/17 mba/eho/vb 1 DG B 1C - DG G 1A Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 12. kesäkuuta 2017 (OR. en) 9291/17 ILMOITUS Lähettäjä: Vastaanottaja: Neuvoston pääsihteeristö Pysyvien edustajien komitea / Neuvosto ECON 397 UEM 146 SOC 377 EMPL 291

Lisätiedot

KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS, annettu ,

KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS, annettu , EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 12.12.2018 C(2018) 8841 final KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS, annettu 12.12.2018, Ruotsin ja Suomen yhteistyöohjelman Interreg V-A Ruotsi-Suomi-Norja (Pohjoinen), johon Norja

Lisätiedot

9878/19 sas/rir/he 1 LIFE 1.C

9878/19 sas/rir/he 1 LIFE 1.C Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 6. kesäkuuta 2019 (OR. en) 9878/19 SOC 406 EMPL 303 ECON 537 EDUC 255 ILMOITUS Lähettäjä: Vastaanottaja: Asia: Puheenjohtajavaltio Pysyvien edustajien komitea / Neuvosto

Lisätiedot

Valtiovarainministeriö PERUSMUISTIO VM Oraheimo Hanna(VM), Henriksson Marketta(VM), Kivistö Jarkko(VM)

Valtiovarainministeriö PERUSMUISTIO VM Oraheimo Hanna(VM), Henriksson Marketta(VM), Kivistö Jarkko(VM) Valtiovarainministeriö PERUSMUISTIO VM2019-00497 EUS Oraheimo Hanna(VM), Henriksson Marketta(VM), Kivistö Jarkko(VM) 01.10.2019 JULKINEN Asia Euroalueen lähentymistä ja kilpailukykyä edistävä talousarvioväline

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 13.10.2017 COM(2017) 593 final 2017/0258 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS tavarakaupan muodollisuuksien yksinkertaistamista koskevalla 20 päivänä toukokuuta 1987 tehdyllä yleissopimuksella

Lisätiedot

Ulkoasiainministeriö E-KIRJE UM EUR-10 Mäkinen Mari(UM) JULKINEN. VASTAANOTTAJA Eduskunta Suuri valiokunta

Ulkoasiainministeriö E-KIRJE UM EUR-10 Mäkinen Mari(UM) JULKINEN. VASTAANOTTAJA Eduskunta Suuri valiokunta Ulkoasiainministeriö E-KIRJE UM2013-00602 EUR-10 Mäkinen Mari(UM) 13.05.2013 JULKINEN VASTAANOTTAJA Eduskunta Suuri valiokunta Viite Asia Suositus neuvoston päätökseksi komission valtuuttamisesta aloittaa

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 22. toukokuuta 2017 (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, Euroopan unionin neuvoston pääsihteeri

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 22. toukokuuta 2017 (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, Euroopan unionin neuvoston pääsihteeri Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 22. toukokuuta 2017 (OR. en) 9235/17 SAATE Lähettäjä: Saapunut: 22. toukokuuta 2017 Vastaanottaja: Kom:n asiak. nro: ECOFIN 368 UEM 117 SOC 346 EMPL 261 COMPET 363 ENV

Lisätiedot

Valtiovarainministeriö PERUSMUISTIO VM Puumalainen Markku(VM), Weuro Jaakko(VM) Käsittelyvaihe ja jatkokäsittelyn aikataulu

Valtiovarainministeriö PERUSMUISTIO VM Puumalainen Markku(VM), Weuro Jaakko(VM) Käsittelyvaihe ja jatkokäsittelyn aikataulu Valtiovarainministeriö PERUSMUISTIO VM2015-00696 RMO Puumalainen Markku(VM), Weuro Jaakko(VM) 04.12.2015 Asia Komission esitykset yhteisen talletusvakuutusjärjestelmän perustamisesta ja pankkiunionin loppuunsaattamisesta

Lisätiedot

TORSTAI 7. JOULUKUUTA 2017 (klo 10.00) 1. Esityslistan hyväksyminen

TORSTAI 7. JOULUKUUTA 2017 (klo 10.00) 1. Esityslistan hyväksyminen Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 6. joulukuuta 2017 14944/17 OJ CONS 69 EMPL 581 SOC 763 SAN 443 CONSOM 378 ESITYSLISTAEHDOTUS EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO (Työllisyys, sosiaalipolitiikka, terveys ja kuluttaja-asiat)

Lisätiedot

EMU:n uudistusagenda

EMU:n uudistusagenda EMU:n uudistusagenda 28.9.2017 Martti Salmi Valtiovarainministeriö, EU-asioiden sihteeristö EMU:n uudistusagendaa (i) Olemassa: Valmisteilla: 1. PANKKIUNIONI Yhteinen valvonta ja sääntökirja Yhteinen kriisinratkaisu

Lisätiedot

KOMISSION TIEDONANTO EUROOPAN PARLAMENTILLE. Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 294 artiklan 6 kohdan mukaisesti

KOMISSION TIEDONANTO EUROOPAN PARLAMENTILLE. Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 294 artiklan 6 kohdan mukaisesti EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 4.3.2014 COM(2014) 140 final KOMISSION TIEDONANTO EUROOPAN PARLAMENTILLE Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 294 artiklan 6 kohdan mukaisesti neuvoston ensimmäisessä

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 11. heinäkuuta 2017 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 11. heinäkuuta 2017 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 11. heinäkuuta 2017 (OR. en) 11170/17 YHTEENVETO ASIAN KÄSITTELYSTÄ Lähettäjä: Vastaanottaja: Asia: Neuvoston pääsihteeristö Valtuuskunnat EF 162 ECON 638 UEM 230 SURE

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysministeriö E-KIRJE STM VAO Valtonen Terhi(STM) VASTAANOTTAJA: Suuri valiokunta

Sosiaali- ja terveysministeriö E-KIRJE STM VAO Valtonen Terhi(STM) VASTAANOTTAJA: Suuri valiokunta Sosiaali- ja terveysministeriö E-KIRJE STM2015-00089 VAO Valtonen Terhi(STM) 01.04.2015 VASTAANOTTAJA: Suuri valiokunta Asia Suositus neuvoston päätökseksi luvan antamisesta Euroopan unionin ja Amerikan

Lisätiedot

PUBLIC 6903/16 1 DG G LIMITE FI. Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 16. maaliskuuta 2016 (OR. en) 6903/16 LIMITE PV/CONS 13 ECOFIN 209

PUBLIC 6903/16 1 DG G LIMITE FI. Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 16. maaliskuuta 2016 (OR. en) 6903/16 LIMITE PV/CONS 13 ECOFIN 209 Conseil UE Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 16. maaliskuuta 2016 (OR. en) PUBLIC 6903/16 LIMITE PV/CONS 13 ECOFIN 209 EHDOTUS PÖYTÄKIRJAKSI 1 Asia: Euroopan unionin neuvoston 3454. istunto (TALOUS- JA

Lisätiedot

Suositus NEUVOSTON SUOSITUS. euroa rahayksikkönään käyttävien jäsenvaltioiden talouspolitiikan laajojen suuntaviivojen täytäntöönpanosta

Suositus NEUVOSTON SUOSITUS. euroa rahayksikkönään käyttävien jäsenvaltioiden talouspolitiikan laajojen suuntaviivojen täytäntöönpanosta EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 13.5.2015 COM(2015) 251 final Suositus NEUVOSTON SUOSITUS euroa rahayksikkönään käyttävien jäsenvaltioiden talouspolitiikan laajojen suuntaviivojen täytäntöönpanosta FI FI Suositus

Lisätiedot

OKM Opetus- ja kulttuuriministeriö, Oikeusministeriö, Sisäministeriö, Ulkoasiainministeriö. NUOLI/lv Sulander Heidi(OKM)

OKM Opetus- ja kulttuuriministeriö, Oikeusministeriö, Sisäministeriö, Ulkoasiainministeriö. NUOLI/lv Sulander Heidi(OKM) Opetus- ja kulttuuriministeriö, Oikeusministeriö, Sisäministeriö, Ulkoasiainministeriö PERUSMUISTIO OKM2015-00149 NUOLI/lv Sulander Heidi(OKM) 31.08.2015 Asia Euroopan neuvoston urheilukilpailujen manipuloinnista

Lisätiedot

Ajankohtaiset asiat EU:ssa. 29.10.2014 Niina Pautola-Mol Neuvotteleva virkamies VNEUS

Ajankohtaiset asiat EU:ssa. 29.10.2014 Niina Pautola-Mol Neuvotteleva virkamies VNEUS Ajankohtaiset asiat EU:ssa 29.10.2014 Niina Pautola-Mol Neuvotteleva virkamies VNEUS Ajankohtaiset haasteet EU:ssa Heikko talouskasvu Korkea työttömyys, erityisesti nuorisotyöttömyys Investointien vähäisyys

Lisätiedot

9195/16 ht/kr/si 1 DG B 3A - DG G 1A

9195/16 ht/kr/si 1 DG B 3A - DG G 1A Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 13. kesäkuuta 2016 (OR. en) 9195/16 ILMOITUS Lähettäjä: Vastaanottaja: Neuvoston pääsihteeristö Pysyvien edustajien komitea / Neuvosto ECON 447 UEM 194 SOC 311 EMPL 207

Lisätiedot

EHDOTUS PÖYTÄKIRJAKSI

EHDOTUS PÖYTÄKIRJAKSI Conseil UE Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 4. huhtikuuta 2016 (OR. en) PUBLIC 7093/16 LIMITE PV/CONS 17 EHDOTUS PÖYTÄKIRJAKSI 1 Asia: Euroopan unionin neuvoston 3458. istunto (YLEISET ASIAT), Bryssel,

Lisätiedot

Suomen kannan valmistelu komission antamaan ehdotukseen

Suomen kannan valmistelu komission antamaan ehdotukseen Opetus- ja kulttuuriministeriö PERUSMUISTIO OKM2017-00224 YVA Pastila-Eklund Mari AMOS 09.11.2017 JULKINEN Asia EU; Koulutus: Komission ehdotus neuvoston suositukseksi laadukkaan ja tehokkaan oppisopimuskoulutuksen

Lisätiedot

Budjettivaliokunta LAUSUNTOLUONNOS

Budjettivaliokunta LAUSUNTOLUONNOS Euroopan parlamentti 2014-2019 Budjettivaliokunta 2015/0263(COD) 9.9.2016 LAUSUNTOLUONNOS budjettivaliokunnalta aluekehitysvaliokunnalle ehdotuksesta Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi rakenneuudistusten

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 2. helmikuuta 2015 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 2. helmikuuta 2015 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 2. helmikuuta 2015 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2015/0010 (APP) 5479/15 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: N 49 CADREN 5 REGIO 7 FSTR 6 FC 7 SOC 21 AGRISTR 2 PECHE

Lisätiedot

Ulkoasiainministeriö E-KIRJE UM ASA-30 Salmi Iivo VASTAANOTTAJA Eduskunta Suuri valiokunta Ulkoasiainvaliokunta

Ulkoasiainministeriö E-KIRJE UM ASA-30 Salmi Iivo VASTAANOTTAJA Eduskunta Suuri valiokunta Ulkoasiainvaliokunta Ulkoasiainministeriö E-KIRJE UM2011-02468 ASA-30 Salmi Iivo 08.12.2011 VASTAANOTTAJA Eduskunta Suuri valiokunta Ulkoasiainvaliokunta Viite Asia EU; E-kirje Euroopan Unionin ja Latinalaisen Amerikan ja

Lisätiedot

Asia Tallinnan EU-ministerikokouksen julkilausuma sähköisen hallinnon kehittämisestä

Asia Tallinnan EU-ministerikokouksen julkilausuma sähköisen hallinnon kehittämisestä Valtiovarainministeriö PERUSMUISTIO VM2017-00515 JulkICT Korhonen Juhani 02.10.2017 Asia Tallinnan EU-ministerikokouksen julkilausuma sähköisen hallinnon kehittämisestä Kokous Epävirallinen sähköisen hallinnon

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 11. joulukuuta 2017 (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, Euroopan unionin neuvoston pääsihteeri

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 11. joulukuuta 2017 (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, Euroopan unionin neuvoston pääsihteeri Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 11. joulukuuta 2017 (OR. en) 15653/17 ECOFIN 1115 UEM 346 SAATE Lähettäjä: Saapunut: 7. joulukuuta 2017 Vastaanottaja: Kom:n asiak. nro: Asia: Euroopan komission pääsihteerin

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 8.5.2017 COM(2017) 199 final 2017/0088 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS ulkorajojen ja viisumipolitiikan rahoitusvälineeseen osana sisäisen turvallisuuden rahastoa liittyviä täydentäviä

Lisätiedot

Valtiovarainministeriö E-KIRJE VM RMO JULKINEN. VASTAANOTTAJA: Suuri valiokunta

Valtiovarainministeriö E-KIRJE VM RMO JULKINEN. VASTAANOTTAJA: Suuri valiokunta Valtiovarainministeriö E-KIRJE VM2017-00614 RMO 10.11.2017 JULKINEN VASTAANOTTAJA: Suuri valiokunta Asia Komission tiedonanto "Pankkiunionin loppuunsaattaminen" U/E/UTP-tunnus EUTORI-tunnus EU/2017/1535

Lisätiedot

13060/17 ADD 1 1 DPG

13060/17 ADD 1 1 DPG Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 20. lokakuuta 2017 (OR. en) 13060/17 ADD 1 PV/CONS 52 ECON 806 EHDOTUS PÖYTÄKIRJAKSI Asia: Euroopan unionin neuvoston 3563. istunto (talous- ja rahoitusasiat), Luxemburg,

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON ASETUS

Ehdotus NEUVOSTON ASETUS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 3.12.2012 COM(2012) 682 final 2012/0321 (NLE) C7-0421/12 Ehdotus NEUVOSTON ASETUS eurooppalaiseen tutkimusinfrastruktuurikonsortioon (ERIC) sovellettavasta yhteisön oikeudellisesta

Lisätiedot

LIITTEET Perusmuistio OM sekä EU-tuomioistuimen lausunto 1/13

LIITTEET Perusmuistio OM sekä EU-tuomioistuimen lausunto 1/13 Oikeusministeriö E-JATKOKIRJE OM2015-00097 LAVO Leinonen Antti 07.02.2015 JULKINEN Suuri valiokunta Asia EU/OSA; Eräiden Haagin lapsikaappaussopimukseen liittyneiden valtioiden liittymisen hyväksyminen

Lisätiedot

Ehdotus. Muutos komission ehdotukseen COM(2012) 496 EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS

Ehdotus. Muutos komission ehdotukseen COM(2012) 496 EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS EUROOPAN KOMISSIO Strasbourg 12.3.2013 COM(2013) 146 final 2011/0276 (COD) Ehdotus Muutos komission ehdotukseen COM(2012) 496 EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS yhteiseen strategiakehykseen kuuluvia

Lisätiedot

MIETINTÖLUONNOS. FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI 2012/2150(INI)

MIETINTÖLUONNOS. FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI 2012/2150(INI) EUROOPAN PARLAMENTTI 2009-2014 Talous- ja raha-asioiden valiokunta 18.7.2012 2012/2150(INI) MIETINTÖLUONNOS talouspolitiikan EU-ohjausjaksosta: vuoden 2012 painopisteiden täytäntöönpano (2012/2150(INI))

Lisätiedot

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 20.9.2013 COM(2013) 639 final 2013/0313 (COD) Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS unionin yleiseen talousarvioon sovellettavista varainhoitosäännöistä ja neuvoston

Lisätiedot

LAUSUNTOLUONNOS. FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI. Euroopan parlamentti 2015/0068(CNS) 1.9.2015. oikeudellisten asioiden valiokunnalta

LAUSUNTOLUONNOS. FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI. Euroopan parlamentti 2015/0068(CNS) 1.9.2015. oikeudellisten asioiden valiokunnalta Euroopan parlamentti 2014-2019 Oikeudellisten asioiden valiokunta 2015/0068(CNS) 1.9.2015 LAUSUNTOLUONNOS oikeudellisten asioiden valiokunnalta talous- ja raha-asioiden valiokunnalle ehdotuksesta neuvoston

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 18. kesäkuuta 2015 (OR. en) Euroopan komission pääsihteerin puolesta Jordi AYET PUIGARNAU, johtaja

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 18. kesäkuuta 2015 (OR. en) Euroopan komission pääsihteerin puolesta Jordi AYET PUIGARNAU, johtaja Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 18. kesäkuuta 2015 (OR. en) 10044/15 SAATE Lähettäjä: Saapunut: 10. kesäkuuta 2015 Vastaanottaja: Kom:n asiak. nro: FSTR 34 FC 36 REGIO 48 SOC 419 EMPL 273 RECH 198 ERAC

Lisätiedot

Ulkoasiainministeriö E-KIRJE UM TUO-30 Yrjölä Heikki(UM) VASTAANOTTAJA: Suuri valiokunta / Ulkoasiainvaliokunta

Ulkoasiainministeriö E-KIRJE UM TUO-30 Yrjölä Heikki(UM) VASTAANOTTAJA: Suuri valiokunta / Ulkoasiainvaliokunta Ulkoasiainministeriö E-KIRJE UM2014-00963 TUO-30 Yrjölä Heikki(UM) 25.07.2014 VASTAANOTTAJA: Suuri valiokunta / Ulkoasiainvaliokunta Asia Kaksikäyttötuotteiden vientiä koskeva Euroopan unionin valvontajärjestelmä

Lisätiedot