Aditro Tikon versio SP1

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Aditro Tikon versio 6.1.2 SP1"

Transkriptio

1 Toukokuu (39) Aditro Tikon versio SP1 Päivitysohje Tikon versiosta 5.60

2 Toukokuu (39) Sisällysluettelo 1. Tehtävät ennen versiopäivitystä Teknisten suositusten tarkistus Ohjelmistomuutosten luku Tietokantavarmistukset versiopäivitys Asennusohjelman lataaminen versiotoimitussivuilta Asennusohjelman käynnistäminen Lisenssinimi ja lisenssiavain Worker Service palvelu Päivityskansion valinta Asennuksen käynnistäminen Asennuksen valmistuminen Asennuksen jälkeiset pakolliset toimenpiteet Työasemarekisteröinti Työasemarekisteröinti -ohjelman lataaminen ja asentaminen Tietokannan konfigurointi Tietokannan muuntoajo (varsinainen versiomuunto) Tietokannan uusi muuntoajo (uuden ylläpidon näkymät) Aditro Tikon Worker -palvelun käynnistäminen Uuden käyttöliittymän asetukset Käyttöliittymän avaaminen Käyttöliittymän valinta Uusi käyttöliittymä ja muistinkäyttö Mallikantojen ja raporttien käyttöönotto Tikon versioon tehdyt mallikanta- ja raporttimuutokset Tikon versioon tehdyt mallikanta- ja raporttimuutokset Mallikantojen kopiointi Raporttien käyttöönotto Mallilomakkeiden käyttöönotto Laskun web-syötön päivitys Vision versiopäivitys ja kannan muunto versiopäivitys - FAQ Tietokannan muuntoajot Uuden ylläpidon käyttöliittymä ei käynnisty Tiko.ini tiedostoa ei löydy Asennuksen keskeytyminen... 39

3 Toukokuu (39) 1. Tehtävät ennen versiopäivitystä Päivitys tehdään tämän ohjeen mukaan, kun laitteille on asennettu Tikon versio Käytössä olevan version voitte tarkistaa Tikon ohjelmien Ohje\Tietoja -valinnalla. Mikäli teillä on käytössä vanhempi versio kuin 5.60, tulee toimitettujen versioiden asennus ja tietokantojen muunnot tehdä versiotoimitusten mukana toimitettujen asennusohjeiden mukaisesti ennen version SP1 asennusta. Ohjelman asennukseen on tullut Tikon uudistuksen myötä muutoksia. Ohjelmiston päivitys versioon SP1 tulee tehdä suoraan siltä laitteelta johon Tikonin aikaisempi versio on asennettu. Ohjelmaa ei päivitetä työasemalta (verkon yli) palvelimelle. Asennustiedostot ja ohjeet Tikon version SP1 päivitystä varten löytyvät Tikon asiakassivujen versiotoimitussivulta: Tikon version SP1 päivityksen jälkeen Tikon -ohjelmien käyttämään tietokantaan tehdään kaksi erillistä muuntoajoa, jotka tulee tehdä tässä ohjeessa mainitussa järjestyksessä. Tietokannan muuntoajoihin tulee varata riittävästi aikaa Teknisten suositusten tarkistus Tikon versiossa SP1 ohjelman perustietojen ylläpito on toteutettu uudella tekniikalla. Kun uusi ylläpidon käyttöliittymä on avoinna samanaikaisesti perusohjelman kanssa, ohjelma käyttää laitteen resursseja aikaisempaa enemmän. Tämän päivitysohjeen kappaleessa: 4. Uuden käyttöliittymän asetukset on kerrottu vaihtoehtoja uuden käyttöliittymän avaamiseksi sekä käyttöliittymän muistinkäyttöön liittyvät asetukset erilaisia laiteympäristöjä varten. Varmistakaa ennen ohjelmistopäivitystä, että laitteenne ovat teknisten suosituksemme mukaiset. Tikonin tekniset suositukset voit lukea asiakassivuilta tai versiotoimitussivun Tekniset suositukset - linkistä. Huom! Tikon versiota SP1 ei voi asentaa teknisissä suosituksissa mainittuja vanhempiin SQL - versioihin esim. SQL 2000 tai MSDE -tietokantaan. Nämä tietokannat tulee päivittää uudempaan tietokanta-alustaan, ennen versiopäivitystä Ohjelmistomuutosten luku Versioon SP1 tehdyt muutosdokumentit löytyvät versiotoimitussivun linkistä: Ohjelmistomuutokset

4 Toukokuu (39) 1.3. Tietokantavarmistukset Ennen ohjelmistopäivitystä tulee ottaa varmistukset ohjelmiston tietokannoista. Varmistus tehdään Tikonin varmistusohjelmalla. Tarkista että SQL -palvelimella on verkkoon jaettu varmistushakemisto ja että SYSTEM -käyttäjällä on oikeudet ko. hakemistoon. Varmistusten ottamisesta löytyy ohjeita Tikon -ohjelman sisäisistä F1-painikkeella avautuvista ohjeista sekä versiotoimitussivun pakatusta Tikon ohjelmien käyttöohjeita (zip) -kansiosta, joka löytyy versiotoimitussivun linkistä: Tikon ohjelmien käyttöohjeet ja versiotoimitukseen liittyvät lisämateriaalit HUOM! Tikonin zip-komponentti (pakkaus) ei toimi yli 4 GB tiedostoilla. Silloin kun Varmistus - Asetukset -toiminnossa on valittu: Pakataan ja tiedoston kooksi tulee yli 4 GB, varmistus tekee pakkaamattoman.dat tiedoston ja pakkausvaiheesta tulee ilmoitus: DynaZIP ZIP error: Input file read failure (was about to zip varmistushakemisto\dbxxxxtiko.dat). Ok kuittauksen jälkeen ruudulla näkyy teksti: VIRHE varmistuksessa. Muodostunut.dat-päätteinen varmistustiedosto on virheetön pakkaamaton varmistustiedosto, jos muita virheilmoituksia ei varmistuksesta tullut. Jos varmistat paljon tietoja samaan varmistustiedostoon, etkä halua ym. virheilmoitusta ruudulle, valitse Varmistus - Asetukset Ei pakata vaihtoehto. 2. versiopäivitys Huomaa, että Tikon version SP1 päivitys on tehtävä suoraan siltä laitteelta, johon Tikonin aikaisempi versio on asennettu. Ohjelmiston päivityksen aikana Tikon -ohjelmat ja ketjutuspalvelin tulee olla suljettu. Jos käytössä on automaattinen verkkolaskujen FTP-lähetys laskuhotelliin, tulee lähetyspalvelu TikoFTPService sulkea ennen asennusta. Lopeta kaikki Windows -ohjelmat ja käynnistä päivitettävä laite uudelleen. Kirjoittaudu Windows -järjestelmään käyttäjänä jolla on pääkäyttäjäoikeudet asennuskoneeseen. Virustarkistusohjelmien on todettu joissakin tapauksissa estävän päivityksen, joten sulje virustarkistusohjelmat päivityksen ajaksi. Versiopäivitys vie Tiko.ini tiedoston [Tiko] -osion Path= osoittamaan Tikon ohjelmahakemiston alahakemistoon: TIKONMALLIT varmistukset uudenmallisista tilikartta- ja malliyrityksistä sekä raporttimallikannoista. Päivitysohjelma tyhjentää hakemiston. Jos hakemistossa on omia mallitiedostoja, ne on syytä kopioida talteen ennen asennusta.

5 Toukokuu (39) 2.1. Asennusohjelman lataaminen versiotoimitussivuilta Tikon Server.exe ladataan laitteelle klikkaamalla versiotoimitussivun linkistä: asennusohjelma (exe) Asennusohjelman latauksesta tulee selaimen, käyttöjärjestelmän tai virustorjuntaohjelman varoitus, ladattavan tiedoston tiedostotyypistä johtuen. Asennusohjelman lataus alkaa vasta, kun tiedoston lataaminen hyväksytään käyttäjän toimesta. Esimerkki internet selaimen varoituksesta alapalkissa: Kun valitaan: Säilytä, ohjelman lataus alkaa: Lataus on valmis, kun Tikon Server.exe näkyy Windowsin alapalkissa: Asennusohjelma tallentuu hakemistoon: Ladatut tiedostot (Downloads) ja asennusohjelma voidaan käynnistää suoraan Windowsin alapalkin kuvakkeesta tai etsimällä tiedosto resurssienhallinnan kautta Asennusohjelman käynnistäminen Ohjelman asennus käynnistetään kaksoisklikkaamalla Tikon Server.exe -tiedostoa. Asennus alkaa seuraavalla ikkunalla. Joissakin käyttöjärjestelmissä asennusohjelma siirtyy suoraan asennustiedostojen purkuun (ks. kuva seuraavalla sivulla).

6 Toukokuu (39) Kun tiedostot on purettu, ohjattu Tikon asennus käynnistyy. Asennus aloitetaan painamalla: Seuraava.

7 Toukokuu (39) 2.3. Lisenssinimi ja lisenssiavain Version SP1 päivityksessä käytetään version lisenssiavainta. Lisenssinimi ja Lisenssiavain - tiedot löytyvät Tikon versiosaatteen mukana teille postitetusta lisenssilistasta. Lisenssiavaimen voi syöttää ilman välilyöntejä. Asennus jatkuu painamalla: Seuraava.

8 Toukokuu (39) 2.4. Worker Service palvelu Aditro Tikon Worker -palvelun uusin versio asennetaan ja rekisteröidään oletuksena asennuksen yhteydessä. Jos palvelua ei haluta rekisteröidä laitteelle, jolle asennus tehdään valitaan: Aditro Worker Service palvelua ei asenneta. Tällöin asennuspaketti purkaa Aditro Worker Service -ohjelmat Tikon ohjelmakansioon mutta rekisteröinti pitää tehdä erikseen laitteelle, josta Tikon ohjelmia käytetään. Tikon Worker Servicen ja rinnakkaisten instanssien asennuksesta on versiotoimitussivuilla erillinen ohje Aditro Tikon Worker Service (pdf). Asennusohje löytyy versiotoimitussivun linkistä: Tikon ohjelmien käyttöohjeet ja versiotoimitukseen liittyvät lisämateriaalit Asennus jatkuu painamalla: Seuraava.

9 Toukokuu (39) Asennusohjelma kysyy seuraavaksi tehdäänkö Tikon asennus (uusi asennus) vai Tikon päivitys. Valitaan: Tikon päivitys Asennusohjelma päivittää kaikki Tikon -ohjelmat kerralla versioon SP1 Valitse Tikon päivitys ja jatka asennusta painamalla: Seuraava.

10 Toukokuu (39) 2.5. Päivityskansion valinta Asennusohjelma kysyy hakemiston, johon aikaisempi Tikon ohjelmaversio on asennettu. Valitse Selaa... painikkeella Tikon ohjelman asennushakemisto. Palvelimelle asennettaessa ohjelman asennushakemistoksi annetaan joko UNC -polku tai verkkoasematunnus ja ohjelmahakemisto joka näkyy samana verkkoasematunnuksena ja hakemistona myös työasemille, josta ohjelmia käytetään esim. J:\Tikowin Jos käytössä ei ole palvelinta ja ohjelma asennetaan yhdelle käyttäjälle esim. kannettavalle tietokoneelle, asennushakemistoksi voidaan antaa paikallinen levyasematunnus ja hakemisto esim. C:\Tikowin Asennusohjelma päivittää Tikon ohjelmakansioon Tikon version SP1 uudet tiedostot ja alihakemistorakenteet, johon uudet ohjelmanosat mm. uuden ylläpidon käyttöliittymän tarvitsemat tiedostot asentuvat. Asennus jatkuu painamalla: Seuraava.

11 Toukokuu (39) 2.6. Asennuksen käynnistäminen Tikon version SP1 asennus käynnistetään valitsemalla: Asenna. Asennus saattaa kestää muutamia minuutteja ja siinä on useita vaiheita. Asennusvaiheiden edistymistä kuvaava vihreä palkki aloittaa uudelleen alusta, kun edellinen asennusvaihe on suoritettu loppuun.

12 Toukokuu (39) 2.7. Asennuksen valmistuminen Kun asennusohjelma on suorittanut asennuksen tarvittavat toimenpiteet asennusohjelma ilmoittaa: Tiedostot on onnistuneesti kopioitu tietokoneellesi. ja Valitse Valmis. Valitse: Valmis lopettaaksesi asennusohjelman.

13 Toukokuu (39) 3. Asennuksen jälkeiset pakolliset toimenpiteet 3.1. Työasemarekisteröinti Työasemarekisteröinti asentaa ja rekisteröi ohjelmien tarvitsemat komponentit sekä luo Tikon ohjelmien pikakuvakkeet. Työasemarekisteröinti tehdään Tikon version SP1 päivityksen jälkeen ensin laitteelle, jolle ohjelmistoasennus tehdään. Muille työasemille ja palvelimille työasemarekisteröinti tehdään erikseen, myös ketjutuspalvelimelle ja MetaFrame -palvelimelle Työasemarekisteröinti -ohjelman lataaminen ja asentaminen Tikon Workstation Initialization.exe ladataan laitteelle klikkaamalla versiotoimitussivun linkistä: Tikon työasemarekisteröinti (exe) Työasemarekisteröinnin latauksesta tulee selaimen, käyttöjärjestelmän tai virustorjuntaohjelman varoitus, ladattavan tiedoston tiedostotyypistä johtuen. Asennusohjelman lataus alkaa vasta, kun tiedoston lataaminen hyväksytään käyttäjän toimesta. Kun asennusohjelman lataus on päättynyt, työasemarekisteröinti käynnistetään kaksoisklikkaamalla Tikon Workstation Initialization.exe -tiedostoa. Asennus alkaa seuraavalla ikkunalla, jos laitteelle on asennettava komponentteja ennen varsinaista työasemarekisteröinnin asennusta. Valitaan: Asenna. Asennettavien komponenttien luettelo voi poiketa kuvan tilanteesta.

14 Toukokuu (39) Ohjelma purkaa tarvittavat asennustiedostot laitteelle, johon asennus tehdään. Asennustiedostojen purkamisen jälkeen (kun yllä oleva ikkuna on sulkeutunut) saattaa kestää useita minuutteja ennen kun työasemarekisteröinti siirtyy seuraavaan vaiheeseen. Odota kunnes alla oleva Työasemarekisteröinnin ikkuna tulee näkyviin! Seuraavassa ikkunassa valitaan Tikon ohjelmien kuvakkeiden luonti työpöydälle ja käynnistä - valikkoon. Valitse selaa-painikkeella asennuskansio, johon Tikon ohjelmat on asennettu, esim: J:\Tikowin

15 Toukokuu (39) Kun asennushakemisto on annettu, työasemarekisteröinnin asennus käynnistetään valitsemalla: Asenna. Asennus saattaa kestää useita minuutteja ja siinä on useita vaiheita. Asennusvaiheiden edistymistä kuvaava vihreä palkki aloittaa uudelleen alusta, kun edellinen asennusvaihe on suoritettu loppuun. Työasemarekisteröinnin valmistumisesta tulee ilmoitus, joka voidaan kuitata valitsemalla: Valmis.

16 Toukokuu (39) 3.3. Tietokannan konfigurointi Työasemarekisteröinnin jälkeen työpöydän pikakuvakkeisiin on päivittynyt uusi pikakuvake: Tietokannan konfigurointityökalu Työkalulla ylläpidetään Tikon ohjelmien käyttämiä SQL-instansseja ja tietokannan sa-käyttäjän salasanoja, jotka tarvitaan kun uudistettu käyttöliittymä käsittelee Tikon tietokannan tietoja. SQL-instanssin ja sa-salasanan tiedot säilytetään kryptatussa muodossa ja tiedot määritellään kertaluontoisesti Tikon version SP1 asennuksen jälkeen. Käynnistä tietokannan konfigurointityökalu klikkaamalla työpöydän pikakuvaketta. 1. Valitse käyttöliitymän kieli. Voit valita tietokannan konfigurointityökalun käyttöliittymän kieleksi: Suomi, Ruotsi tai Englanti.

17 Toukokuu (39) 2. Perusta jokaiselle Tikon -ohjelmien käyttämälle SQL-instanssille oma rivi ja anna sa-käyttäjän salasana. Lopuksi kun käytössä olevat SQL-instanssit on lisätty, sulje Tietokannan konfigurointityökalu painamalla: Exit.

18 Toukokuu (39) 3.4. Tietokannan muuntoajo (varsinainen versiomuunto) Huomioi, että Tikon version SP1 päivityksen jälkeen Tikon tietokantaan tehdään kaksi erillistä muuntoajoa ja ne on tehtävä tämän päivitysohjeen mukaisessa järjestyksessä. Ensimmäinen muuntoajo käynnistetään pikakuvakkeesta: Muuntoajot Muuntoajon aikana Tikon ohjelmia ei saa käyttää ja SQL-tietokantaan ei saa olla kirjautuneita käyttäjiä. Muuntoajo tehdään TIKO -käyttäjänä. HUOM! Ennen muuntoajoa tulee tarkistaa, että Aditro Tikon Worker -palvelu on pysäytetty. Palvelu voidaan pysäyttää Windowsin Ohjauspaneeli -> Järjestelmätyökalut -> Palvelut -kuvakkeen kautta. Toimenpiteet: 1. Käynnistä muuntoajo Muuntoajot -pikakuvakkeesta. Ohjelma suorittaa muunnot työhakemistossa. Ohjelma kysyy tarvittaessa muuntoajon työhakemiston. 2. Valitse muunnettavaksi rastilla: Kaikki kannat. Ohjelma ilmoittaa: Tarkista, että Aditro Tikon Worker palvelu on pysäytetty.

19 Toukokuu (39) Aditro Tikon Worker -palvelu pitää pysäyttää muunnon ajaksi. Palvelu voidaan pysäyttää Windowsin Ohjauspaneelin -> Järjestelmätyökalut -> Palvelut -kuvakkeen kautta. Jos palvelu ei näy Windowsin palvelulistauksessa, palvelua ei ole rekisteröity Tikon version SP1 päivityksen yhteydessä. 3. Muunto ehdottaa oletuksena, että muunnetaan kaikista kannoista: Vain v muuttuneet. Muunto nopeutuu tällä oletusvalinnalla. Kun tietokannat on muunnettu, kuvaruudulle tulostuu ilmoitus: Muunto on valmis Kun ilmoituksen kuittaa OK -painikkeella ohjelma tulostaa muunnosta tietokantojen muunto -lokin, mihin tulostuu eriteltynä tehdyt muunnot sekä mahdolliset huomautukset. Muunnon lokitiedosto tallentuu Tikon ohjelman asennushakemistoon. Lokitiedoston nimessä on tiedot mm. laitteen nimestä, jolla tietokanta sijaitsee ja muunnon aloitusaika, esim. TikoMuunto_TIKO_FIWW000104_ _18_25_57.log

20 Toukokuu (39) 3.5. Tietokannan uusi muuntoajo (uuden ylläpidon näkymät) Ensimmäisen muuntoajon jälkeen suoritetaan tietokantojen uusi muuntoajo. Uusi muuntoajo käynnistetään pikakuvakkeesta: Tietokannan uusi muuntoajo Uuden muuntoajon aikana Tikon ohjelmia ei saa käyttää ja SQL-tietokantaan ei saa olla kirjautuneita käyttäjiä. Muuntoajo tehdään TIKO -käyttäjänä. Huom! Uutta muuntoa ei saa ajaa samanaikaisesti useammalta työasemalta. Ennen muuntoajoa tulee tarkistaa, että Aditro Tikon Worker -palvelu on pysäytetty. Palvelu voidaan pysäyttää Windowsin Ohjauspaneelin kautta: Windows XP: Ohjauspaneeli Valvontatyökalut Palvelut Windows 7: Ohjauspaneeli Järjestelmä ja suojaus Valvontatyökalut - Palvelut Toimenpiteet: 1. Käynnistä uusi muuntoajo Tietokannan uusi muunto -pikakuvakkeesta. Voit valita uuden muuntoajo-ohjelman käyttöliittymän kieleksi: Suomi, Ruotsi tai Englanti.

21 Toukokuu (39) 2. SQL-serveriin kirjautuminen Valitse SQL serveri -kentän perässä olevasta pudotusvalikosta käytössä olevan SQLserverin\instanssin nimi. Pudotusvalikossa näkyy aikaisemmin tietokannan konfigurointityökalulla tallennetut SQL - serverit/instanssit. Ohjelma täyttää käyttäjätunnustiedot, kun SQL -serveri on valittu. 3. Kirjaudu uuteen muunto-ohjelmaan Kirjoita Tikon ohjelman pääkäyttäjän (TIKO) käyttäjätunnus ja salasana.

22 Toukokuu (39) 4. Ohjelma ilmoittaa ennen muunnon käynnistämistä tehtävistä toimenpiteistä: Aditro Tikon Worker -palvelu pitää pysäyttää muunnon ajaksi. Palvelu voidaan pysäyttää Windowsin Ohjauspaneelin -> Järjestelmätyökalut -> Palvelut -kuvakkeen kautta. Jos palvelu ei näy Windowsin palvelulistauksessa, palvelua ei ole rekisteröity Tikon version SP1 päivityksen yhteydessä. Ilmoitus kuitataan: OK -painikkeella. versiopäivityksen yhteydessä käytetään Tikon version lisenssiavainta. Uusi muunto-ohjelma ilmoittaa uuden lisenssitiedon päivittämisestä tietokantaan. Ilmoitus kuitataan OK -painikkeella

23 Toukokuu (39) 5. Uusi muuntoikkuna aukeaa

24 Toukokuu (39) 6. Muunnettavien kantojen valinta ja muunnon käynnistys Valitse muunnettavaksi kaikki kannat painikkeella: (siirtää kaikki kannat muunnettaviin kantoihin) Kaikki valittavissa olevat kannat siirtyvät oikeanpuoleiseen ikkunaan, kohtaan: Muunnettavaksi valitut kannat. Käynnistä muunto: Muunna -painikkeella

25 Toukokuu (39) 7. Muuntoajon eteneminen Muunnon aikana Tietokantojen muuntoloki -ikkunassa näkyy tiedot: Muunnettavien kantojen kokonaismäärä -> Yhteensä + [TKYHT] ja [TIKOLOKI] Muunnettujen kantojen määrä -> Käsitelty Muuntamattomat kannat -> Jäljellä Muunnettava/käsittelyssä oleva kanta -> Tietokanta [tietokannan nimi] Tietojen alapuolella on muunnon edistymistä kuvaava palkki, josta voidaan arvioida uuteen muuntoon kuluvaa kokonaisaikaa. 8. Muunnon valmistuminen ja lokitiedosto Kun muuntoajo on valmis, ikkunaan tulee näkyviin ilmoitus Muuntoajo valmis. Lokitiedosto tallennettu. Muunnon lokitiedosto voidaan avata linkistä Avaa lokitiedosto. Lokitiedosto tallentuu Tikon ohjelman asennushakemistoon. Lokitiedoston nimessä on tiedot mm. laitteen nimestä, jolla tietokanta sijaitsee ja muunnon aloitusaika, esim. UpdateJob_FIWW000104_01_3_2011_18_59.rtf Katso myös tämän ohjeen kappaleesta: 8. versiopäivitys - FAQ, kohta: 8.1. Tietokannan muuntoajot.

26 Toukokuu (39) 3.6. Aditro Tikon Worker -palvelun käynnistäminen Versiopäivityksen ja muuntoajojen ajaksi pysäytetty Aditro Tikon Worker -palvelu käynnistetään Windowsin ohjauspaneeli -> Järjestelmätyökalut -> Palvelut -kuvakkeen kautta. Jos palvelu ei näy Windowsin palvelulistauksessa, palvelua ei ole rekisteröity versiopäivityksen yhteydessä. Tikon Worker Servicen ja rinnakkaisten instanssien (Citrix Metaframe) asennuksesta löytyy ohje: Aditro Tikon Worker Service (pdf). Ohje löytyy versiotoimitussivun linkistä: Tikon ohjelmien käyttöohjeet ja versiotoimitukseen liittyvät lisämateriaalit Varsinainen ohjelmistopäivitys on nyt tehty. Päivitysohjeen seuraavilla sivuilla on ohjeistettu asennuksen jälkeisiä asetuksia ja toimenpiteitä, jotta saatte kaikki version mukana tulevat piirteet käyttöön haluamallanne tavalla. Katso myös tämän ohjeen kappale: 8. versiopäivitys - FAQ, johon on koottu versiopäivitykseen liittyviä yleisiä kysymyksiä ja erilaisiin laiteympäristöihin liittyviä ongelmatilanteita.

27 Toukokuu (39) 4. Uuden käyttöliittymän asetukset 4.1. Käyttöliittymän avaaminen Uusi ylläpidon käyttöliittymä käynnistyy Tikon version SP1 asennuksen jälkeen oletuksena Tikon ohjelman käynnistyksen yhteydessä. Ohjelman avauksen jälkeen Windowsin tehtäväpalkista löytyy kuvakkeet Tikon -ohjelmaikkunalle ja uudelle ylläpidon käyttöliittymälle. Ohjelman avaaminen saattaa kestää käytettävien laitteiden suorituskyvystä riippuen aikaisempia Tikon versioita kauemmin. Jos uutta ylläpidon käyttöliittymää ei haluta avata oletuksena Tikon -ohjelman käynnistyksen yhteydessä, käyttöliittymä voidaan avata vanhan ylläpitovalikon valinnalla: Ylläpitosovellus. Ominaisuus voidaan ottaa käyttöön kaikille sovellusalueille laittamalla Tiko.ini -tiedoston, osion [Tiko] alle yleinen määritys: Maintenance=Nostart Esimerkki: [Tiko] Path=C:\TIKOWIN PathYht=C:\TIKOWIN Tietokanta=sqlserver Serveri=FIWW PathMuunto=C:\DIRTIKON Maintenance=Nostart Asetus voidaan tehdä myös sovellusaluekohtaisesti, jolloin määritys tehdään halutun sovellusalueen esim. [PlTiko] -osion alle. Sovellusaluekohtainen määritys ohittaa yleisen määrityksen. [Tiko] -osion alle tehty yleinen määritys jää voimaan muille sovellusalueille, jos määritystä ei poisteta. Oletusasetus, jolla uusi ylläpidon käyttöliittymä käynnistyy ohjelman käynnistyksen yhteydessä voidaan määritellä sovellusaluekohtaisesti, määrityksellä: Maintenance=Normal 4.2. Käyttöliittymän valinta Uusi ylläpidon käyttöliittymä voidaan tarvittaessa ohittaa jolloin tietoja käsitellään vanhan ylläpidon kautta. Uusia ostolaskujen käsittely -ohjelmaan ja mm. eräajoihin liittyviä tauluja ei voida käsitellä vanhan ylläpidon kautta. Vanha ylläpito on tarkoitettu väliaikaiseen käyttöön mm. tilitoimiston etäasiakkaiden kouluttamiseksi. Ominaisuutta tuetaan toistaiseksi ja se voidaan ottaa käyttöön kaikille sovellusalueille laittamalla Tiko.ini -tiedoston, osion [Tiko] alle yleinen määritys: Maintenance=Classic

28 Toukokuu (39) Esimerkki: [Tiko] Path=C:\TIKOWIN PathYht=C:\TIKOWIN Tietokanta=sqlserver Serveri=FIWW PathMuunto=C:\DIRTIKON Maintenance=Classic Asetus voidaan tehdä myös sovellusaluekohtaisesti, jolloin määritys tehdään halutun sovellusalueen esim. [PlTiko] -osion alle. Sovellusaluekohtainen määritys ohittaa yleisen määrityksen. [Tiko] -osion alle tehty yleinen määritys jää voimaan muille sovellusalueille, jos määritystä ei poisteta Uusi käyttöliittymä ja muistinkäyttö Uusi ylläpidon käyttöliittymä lataa tietokannan tietoja käytössä olevan laitteen muistiin, jotta tietojen selailu ja haku nopeutuu. Jos ohjelman muistinkäyttöä halutaan rajata esim. palvelinlaitteilla, jotka toimivat 32-bit/4gb ympäristöissä, voidaan uuden käyttöliittymän käyttämään Tikon.exe.config - asetustiedostoon määritellä muistin vapauttamista koskevat asetukset. Asetustiedosto löytyy Tikon -ohjelmien asennushakemistosta, esim: C:\TIKOWIN\Tikon.NET\WinformsClient\Tikon.exe.config 1. Normaali muistin käyttö (oletus) Jos Tikon.exe.config -tiedostoon ei ole määritelty kohtaa: <add key="memoryreleaseinterval" value="0"/>, tai arvoksi on määritelty 0, käytetään normaaliasetusta muistinkäytölle. Tämä asetus sopii useimpiin laiteympäristöihin joissa ei ole ohjelmistojen yhteiskäyttöä, mikä kasvattaa muistin käyttöä. 2. Muistin käyttö optimoidaan ylläpidon näyttöjä avattaessa ja suljettaessa Määritellään Tikon.exe.config -tiedostoon kohta: <add key="memoryreleaseinterval" value="0"/> kohtaan arvoksi: -1, jolloin muistin optimointi on käytössä kun ylläpidon näyttöjä avataan ja suljetaan. <add key="memoryreleaseinterval" value="-1"/> Tietojen uudelleenlataaminen saattaa hidastaa tietojen käsittelyä.

29 Toukokuu (39) 3. Muistiin luetut ylläpitonäytön tiedot vapautetaan tietyn ajanjakson kuluessa kun ylläpitonäyttö on avattu. Muistin käyttö optimoidaan myös avattaessa ja suljettaessa uusia ylläpidon näyttöjä. Määritellään Tikon.exe.config -tiedostoon kohta: <add key="memoryreleaseinterval" value="0"/> kohtaan aikaväli sekunteina (enintään 3600), jolloin muistista vapautetaan ylläpidon näytölle ladatut tiedot. Tiedot ladataan uudelleen muistiin kun näytön tietoja käsitellään seuraavan kerran. Tietojen uudelleenlataaminen saattaa hidastaa tietojen käsittelyä. Arvoksi voidaan määritellä esim. 30 sekuntia seuraavasti: <add key="memoryreleaseinterval" value="30"/> 5. Mallikantojen ja raporttien käyttöönotto versiopäivityksen jälkeen tehdään mallikantojen ja raporttien käyttöönotto. Viimeisimmät muutokset mallikantoihin ja raportteihin on tehty Tikon versioihin ja Alla on kerrottu versiokohtaisesti mallikantoihin ja raportteihin tehdyt muutokset Tikon versioon tehdyt mallikanta- ja raporttimuutokset Linkki versiotoimitussivuille: Raporttipaketit ja malliyritykset Tikon versioon Kirjurituotteen mallikannat Versio 6.5 Liikekirjuri tilikartta- ja malliyrityksistä TK7000 ja TK7010 liikekirjuri (TK7002, TK7004 ja TK7012 kieliversiot) Versio 5.5 Kiinteistökirjuri tilikartta- ja malliyrityksistä TK7050 ja uusi malliyritys TK7060 (TK7052 ja TK7062 kiinteistökirjuri ruotsiksi) Huom! Uusi tilikarttayritys 7060 pitää perustaa Yritys-Uusi yritys -toiminnolla joko ennen mallikantojen päivitystä tai sen jälkeen jotta sitä voi alkaa käyttämään. Versio 3.5 Yhdistyskirjuri tilikartta- ja malliyrityksistä TK7090 (TK7092 yhdistyskirjuri ruotsiksi) YLOMCOM -mallikanta YLOMCOM -mallilomakekantaan on päivitetty uusi SEPA -tilisiirtolomake. Mallikannat otetaan käyttöön mallikantojen kopiointi -toiminnolla (ks. ohjeen kohta 5.3). Raportit otetaan käyttöön kopioi taulu -toiminnolla (ks. ohjeen kohta 5.4)

30 Toukokuu (39) 5.2. Tikon versioon tehdyt mallikanta- ja raporttimuutokset Linkki versiotoimitussivuille: Raporttipaketit ja malliyritykset Tikon versioon Kirjurituotteen mallikannat Versio 6.6 Liikekirjuri tilikartta- ja malliyrityksistä TK7000 ja TK7010 liikekirjuri (TK7002, TK7004 ja TK7012 kieliversiot) Uudet tilit 8182 Asiakaslehdet 9% 8462 Lehdet 9% ALV-sääntöjen muutokset Tilit on lisätty alv-säännölle 103 (ostot 9%). Versio 5.6 Kiinteistökirjuri tilikartta- ja malliyrityksistä TK7050 ja TK7060 (TK7052 ja TK7062 kiinteistökirjuri ruotsiksi) Uusi tili Lehdet 9% ALV-säännön muutos Tili on lisätty alv-säännölle 165 (hankinnat 9%). Mallikannat otetaan käyttöön mallikantojen kopiointi -toiminnolla (ks. ohjeen kohta 5.3).

31 Toukokuu (39) 5.3. Mallikantojen kopiointi Mallikantojen kopiointi tehdään Tikon -ohjelman valikosta: Aputoim - Mallitiedostojen kopiointi - Mallikantojen kopiointi. Jos YLOMCOM -mallikanta ei näy Mallikantojen kopiointi -näytöllä, saadaan se näkyviin valitsemalla rasti ruutuun: "Kaikki sovellukset" ja vierittämällä ikkunan oikeassa laidassa olevaa vierityspalkkia alaspäin. Kopiointi voidaan tehdä joko yksitellen valitsemalla tai maalamalla useampi kanta kerralla kopioitavaksi. Useampia mallikantoja voidaan valita myös Ctrl näppäin alhaalla. Mallikantojen kopiointi tehdään kopioi -painikkeella. Kun valitset useamman tai kaikki mallikannat, kopioituvat ne käyttöön samannimisinä kuin ne näkyvät valintaruudulla. Esimerkiksi tilikarttayrityksen 7000 kopioinnissa valitaan TK7000.

32 Toukokuu (39) Tikon mallikantojen merkistö (collate) on Finnish_Swedish_CI_AS. Jos käytätte Tikon tietokantojen merkistönä jotain muuta kuin Finnish_Swedish_CI_AS -merkistöä, tulee kopioidut mallikannat muuntaa muiden Tikon tietokantojen merkistön mukaisiksi toiminnolla Yritys - Tietokantojen muunto. Muunnon aikana Tiko.ini:n [Tiko] osiossa tulee olla sama Collate= määritys kuin muilla Tikon tietokannoilla. Tikon tietokantojen merkistön voi tarkistaa: Ohjeet - Tietoja toiminnon: Tietoja -painikkeella, Sqlserver -kohdasta. Jos merkistö ilmoitetaan kahdella rivillä, ensimmäinen kertoo SQL -Serverin merkistön ja toinen Tiko.inissä olevan määrityksen. Collate= jota Tikon käyttää. Kaksi riviä merkistöstä näytetään vain silloin kun SQL -serverin merkistö poikkeaa Tiko.ini:ssa olevasta. Tilikartan versionumeron tarkastus tehdään tilin 1 nimitiedosta. Versiopäivityksen jälkeiset tilikartan versionumerot ovat Liikekirjuri 6.6, Kiinteistökirjuri 5.6 ja Yhdistyskirjuri Raporttien käyttöönotto Liikekirjurin, Kiinteistökirjurin ja Yhdistyskirjurin raporttimuutosten käyttöönotto Raporttimallien riviosiin on tehty muutoksia versiotoimitussivuilta löytyvän Kirjurituotteen saatedokumentin mukaisesti: Raporttipaketit ja malliyritykset Tikon versioon (pdf) Päivitetyt rivimääritykset otetaan käyttöön: Kopioi taulu -toiminolla yritys suljettuna. Kopioi taulu - näytöllä ohjelma/optioksi valitaan: Raporttimallit (Tulos- ja tase) - valitaan: Riviosat ja valitaan saatteessa mainitut riviosat, joihin on tehty muutoksia ja painetaan Kopioi.

33 Toukokuu (39) 5.5. Mallilomakkeiden käyttöönotto Toimenpiteet: 1. Otetaan varmistus omasta lomakekannasta YHTLOM 2. Kopioidaan omaan lomakekantaan tilaustenkäsittelyssä mallitilisiirtolomake: LASKU0000_00FIN, reskontrassa lomakkeet KORKO0000_00FIN ja KARHU0000_00FIN Käynnistetään Yritys Kopioi taulu. Kenttään Ohjelma/optio valitaan arvo Lomakkeet, Valitaan luettelosta lomake LASKU0000_00FIN, reskontrassa lomakkeet KORKO0000_00FIN ja KARHU0000_00FIN ja painetaan Kopioi. Tilisiirron mallina käytetään lomakkeen 0000_00FIN -versiota, mutta myös muille mallilomakkeille on tehty muutoksia. Mikäli muita mallilomakkeita käytetään omien lomakkeiden pohjana lomakesuunnittelussa, kannattaa myös lomakkeet LASKU0000_0FIN - LASKU0000_04FIN ja LASKU0000_05ENG ja reskontran KORKO0000_01FIN ja KARHU0000_01FIN kopioida omaan lomakekantaan.

34 Toukokuu (39) 3. Kopioidaan mallilomakkeen tilisiirto omille lomakkeille Kun mallilomake LASKU0000_00FIN (reskontrassa KORKO0000_00FIN ja KARHU0000_00FIN) on kopioitu omaan lomakekantaan, voi SEPA tilisiirron kopioida omille laskulomakkeille lomakeylläpidossa: Käynnistetään toiminto Ylläpito Parametrit Lomakkeet Otetaan muutettava lomake ylläpidettäväksi Kopioidaan painikkeella Tuo mallitilisiirto-osa omalle lomakkeelle mallilomakkeen tilisiirtoosa. Jos muutettavalla lomakkeella ja mallitilisiirtolomakkeella on käytetty samoja tulostuskenttiä, kopiointi ilmoittaa päällekkäin määritellyistä kentistä. Ilmoitus hyväksytään OK -painikkeella, jonka jälkeen kaksoismäritellyt kentät poistuvat lomakeosasta.

35 Toukokuu (39) 6. Laskun web-syötön päivitys Jos käytössänne on Tikon laskun web-syöttö, tulee version SP1 päivityksen jälkeen päivittää uusi versio myös laskun web-syötöstä. Tikon versioon tilaustenkäsittely ja laskutus -sovellukseen lisättiin verkkolaskulle tiliöintiviite, joka sisältää ostajan tiliöintitiedot. Tikon WEB laskun syöttöön on tämän piirteen myötä lisätty tiliöintiviitteen tallennus tilausriville. Tarkemmat ohjeet tiliöintiviitteen käytöstä ja sen toteutuksesta Tikoniin voitte lukea version ohjelmistomuutoksista, kohdasta: Tikon versioon tehdyt muutokset. Tikon web-laskun syötön versio ja päivitysohje löytyvät versiotoimitussivun linkeistä. Tikon laskun web-syöttö (exe) Päivitysohje (pdf) 7. Vision versiopäivitys ja kannan muunto Jos käytössänne on Vision-raportointiohjelma, Vision-ohjelmasta tulee päivittää uusi versio ennen Vision kantojen muuntoa. Vision asennusohjelma ohjeineen löytyy versiotoimitussivun linkistä: Vision ja Forecast web-raportointi Vision kannan muunto käynnistetään Tiko-käyttäjänä valikosta: Aputoiminnot -> Vision yhteydet, Vision online näytön Muunto -välilehdeltä, painikkeesta: Muunna.

36 Toukokuu (39) Ohjelma varmistaa, muunnetaanko Vision -kanta. Klikkaamalla OK -painiketta ohjelma aloittaa kannan muunnon. Ohjelma ilmoittaa kun Vision muunto on suoritettu. Ilmoitus kuitataan OK -painikkeella. Vision kannan muunnon jälkeen: Yritykset välilehdellä valitaan kytkettävät yritykset ja Lisää Visioniin -painikkeella tehdään yritysten uudelleen kytkentä. Kaudet välilehdellä tehdään yrityksittäin kausivalinnat ja Vie Visioniin -painikkeella tehdään kausien uudelleen kytkentä.

37 Toukokuu (39) 8. versiopäivitys - FAQ Tähän kappaleeseen on koottu versiopäivitykseen liittyviä yleisiä kysymyksiä ja erilaisiin laiteympäristöihin liittyviä ongelmatilanteita Tietokannan muuntoajot Jos uudessa muuntoajossa tulee virheitä tai uusi muuntoajo keskeytyy, voidaan työskentelyä ja ohjelmien käyttöä jatkaa, kun käytetään Tikon ohjelman vanhaa ylläpitoa. Tällöin vanha muuntoajo täytyy olla kuitenkin ajettu. Vanha ylläpito voidaan ottaa käyttöön tämän ohjeen kappaleen: 4.2 Käyttöliittymän valinta mukaisesti. Uusi ylläpidon käyttöliittymä voidaan ottaa käyttöön vasta, kun molemmat muuntoajot on ajettu virheettä läpi. Tietokannan vanhalla muuntoajolla tehdään varsinainen versiomuunto. Tietokannan uudella muuntoajolla päivitetään uuden ylläpidon näkymät Uuden ylläpidon käyttöliittymä ei käynnisty Citrix ja Terminal Server -ympäristöt ja Tikopolku.ini Muuta tikopolku.ini -tiedoston UNC-polku riviltä: MaintenancePath=\\serveri\TikonShare\Tikowin\TIKON.NET\WinformsClient verkkolevyasematunnukseksi ja hakemistopoluksi, esim. MaintenancePath=J:\Tikowin\TIKON.NET\WinformsClient Tikopolku.ini -tiedosto sijaitsee Tikon ohjelmien asennushakemiston alihakemistossa: System, esim. Tikowin\System\Tikopolku.ini Uusi ylläpidon käyttöliittymä ei käynnisty joissakin laiteympäristöissä XenAppin Native Clientilla. Tällöin tulee käyttää XenAppin Java-clienttia. Lisää serverin hakemisto luotetuksi, jos sitä ei ole määritelty luotetuksi muualla esim. AD:ssä Voit määrittää hakemiston luotetuksi joko verkkolevyaseman nimen avulla (esim. J: ) tai UNC-polulla, (esim. \\serverin nimi) Avaa Internet Explorer -selain työasemalta, jolta Tikon ohjelmia käytetään: Tools -> Internet options -> Security

38 Toukokuu (39) Valitaan: Trusted Sites ja painetaan: Sites -painiketta Poistetaan valinta kohdasta Require server verification.. Lisätään jaettu hakemisto (esim. J:) kohtaan: Add this website to the zone ja painetaan: Add.

39 Toukokuu (39) 8.3. Tiko.ini tiedostoa ei löydy Mikäli ohjelma asennetaan palvelimelle ja sitä käytetään työasemien kautta, Tikopolku.ini -tiedoston TikoPath= -kohta tulee olla yleensä tyhjä. Tikopolku.ini -tiedosto sijaitsee Tikon ohjelmien asennushakemiston alihakemistossa: System, esim. Tikowin\System\Tikopolku.ini Kun Tikopolku.inissä oleva asetus: TikoPath= -kohta on tyhjä, ohjelma lukee Tiko.ini -ohjaustiedostoa löytämästään paikasta. Mikäli TikoPath= -kohtaan on annettu hakemistopolku, hakee ohjelma Tiko.ini -tiedostoa annetusta hakemistopolusta Asennuksen keskeytyminen Tikon asennusohjelma käyttää Windowsin työhakemistoja asennuksen yhteydessä. Jos asennus keskeytyy, voidaan tehdä levyn uudelleenjärjestäminen, joka poistaa väliaikaiset tiedostot turvallisesti tietokoneelta. Kun levyn uudelleenjärjestely on tehty, voidaan asennusohjelma käynnistää uudelleen. Levyn uudelleenjärjestäminen / Disk Cleanup -toimintoon siirrytään valikosta: Käynnistä - Ohjelmat - Apuohjelmat - Järjestelmätyökalut - Järjestä uudelleen. Start - All Programs - Accessories - System Tools - Disk Cleanup Valitaan kaikki väliaikaiset tiedostot poistettavaksi ja valitaan: Ok.

Aditro Tikon versio 6.1.2 SP1

Aditro Tikon versio 6.1.2 SP1 Toukokuu 2012 1 (21) Aditro Tikon versio 6.1.2 SP1 Päivitysohje Tikon versioista 6.1.1, 6.1.1 SP1 ja 6.1.2 Copyright Aditro 2012 Toukokuu 2012 2 (21) Sisällysluettelo 1. Tehtävät ennen versiopäivitystä...

Lisätiedot

Aditro Tikon versio 6.2.0

Aditro Tikon versio 6.2.0 Marraskuu 2012 1 (24) Aditro Tikon versio 6.2.0 Päivitysohje Tikon versioista 6.1.0, 6.1.1, 6.1.1 SP1, 6.1.2, 6.1.2 SP1, SP2 ja SP3 Marraskuu 2012 2 (24) Sisällysluettelo 1. Tehtävät ennen versiopäivitystä...

Lisätiedot

Aditro Tikon versio 6.2.0

Aditro Tikon versio 6.2.0 Marraskuu 2012 1 (7) Aditro Tikon versio 6.2.0 Mallikantojen ja raporttien käyttöönotto Marraskuu 2012 2 (7) Sisällysluettelo 1. Mallikantojen ja raporttien käyttöönotto... 3 1.1. Tikon versioon 6.2.0

Lisätiedot

Päivitysohje. Tikon 6.5.0. Toukokuu 2015 1 (24) Tikon versio 6.5.0. Päivitysohje Tikon 6.3.0 tai uudemmasta versiosta

Päivitysohje. Tikon 6.5.0. Toukokuu 2015 1 (24) Tikon versio 6.5.0. Päivitysohje Tikon 6.3.0 tai uudemmasta versiosta Toukokuu 2015 1 (24) Tikon versio 6.5.0 Päivitysohje Tikon 6.3.0 tai uudemmasta versiosta Copyright Tikon 2015 Toukokuu 2015 2 (24) Sisällysluettelo 1. Tehtävät ennen versiopäivitystä... 3 1.1. Teknisten

Lisätiedot

Aditro Tikon versio 6.1.1

Aditro Tikon versio 6.1.1 Marraskuu 2011 1 (8) Aditro Tikon versio 6.1.1 Mallikantojen ja raporttien käyttöönotto Marraskuu 2011 2 (8) Sisällysluettelo 1. Mallikantojen ja raporttien käyttöönotto... 3 1.1. Tikon versioon 6.1.0

Lisätiedot

Tikon Ostolaskujenkäsittely/Web-myyntilaskutus versio 6.4.0

Tikon Ostolaskujenkäsittely/Web-myyntilaskutus versio 6.4.0 Toukokuu 2014 1 (11) Tikon Ostolaskujenkäsittely/Web-myyntilaskutus versio 6.4.0 Päivitysohje Toukokuu 2014 2 (11) Sisällysluettelo 1. Tehtävät ennen versiopäivitystä... 3 1.1. Ohjelmistomuutosten luku...

Lisätiedot

Tikon Ostolaskujenkäsittely/Web-myyntilaskutus versio 6.3.0

Tikon Ostolaskujenkäsittely/Web-myyntilaskutus versio 6.3.0 Toukokuu 2013 1 (10) Tikon Ostolaskujenkäsittely/Web-myyntilaskutus versio 6.3.0 Päivitysohje Copyright Aditro 2013 Toukokuu 2013 2 (10) Sisällysluettelo 1. Tehtävät ennen versiopäivitystä... 3 1.1. Ohjelmistomuutosten

Lisätiedot

Aditro Tikon ostolaskujen käsittely versio 6.2.0

Aditro Tikon ostolaskujen käsittely versio 6.2.0 Lokakuu 2012 1 (9) Aditro versio 6.2.0 Päivitysohje Lokakuu 2012 2 (9) Sisällysluettelo 1. Tehtävät ennen versiopäivitystä... 3 1.1. Ohjelmistomuutosten luku... 3 1.2. Aditro Pankkipalvelut yhteensopiva

Lisätiedot

Aditro Tikon ostolaskujen käsittely versio SP1

Aditro Tikon ostolaskujen käsittely versio SP1 Toukokuu 2012 1 (8) Aditro versio 6.1.2 SP1 Päivitysohje Toukokuu 2012 2 (8) Sisällysluettelo 1. Tehtävät ennen versiopäivitystä... 3 1.1. Ohjelmistomuutosten luku... 3 1.2. Application Pool Identity...

Lisätiedot

Version 5.60 SP3 käyttöönotto Tikon asiakassivujen versiotoimitussivulta

Version 5.60 SP3 käyttöönotto Tikon asiakassivujen versiotoimitussivulta Maaliskuu 2011 1 (7) Version 5.60 SP3 käyttöönotto Tikon asiakassivujen versiotoimitussivulta Päivitys tehdään tämän ohjeen mukaan, kun laitteille on asennettu Tikon versio 5.60 tai uudempi. Käytössä olevan

Lisätiedot

Päivitysohje Tikon Toukokuu (25) Tikon versio Päivitysohje Tikon versioista ja 6.2.0SP1

Päivitysohje Tikon Toukokuu (25) Tikon versio Päivitysohje Tikon versioista ja 6.2.0SP1 Toukokuu 2013 1 (25) Tikon versio 6.3.0 Päivitysohje Tikon versioista 6.2.0 ja 6.2.0SP1 Toukokuu 2013 2 (25) Sisällysluettelo 1. Tehtävät ennen versiopäivitystä... 3 1.1. Teknisten suositusten tarkastus...

Lisätiedot

Aditro Tikon ostolaskujen käsittely versio 6.2.0 SP1

Aditro Tikon ostolaskujen käsittely versio 6.2.0 SP1 Tammikuu 2013 1 (7) Aditro versio 6.2.0 SP1 Päivitysohje Tammikuu 2013 2 (7) Sisällysluettelo 1. Tehtävät ennen versiopäivitystä... 3 1.1. Ohjelmistomuutosten luku... 3 1.2. Aditro Pankkipalvelut yhteensopiva

Lisätiedot

Päivitysohje. Tikon Marraskuu (25) Tikon versio Päivitysohje Tikon versioista 6.2.0, SP1 ja 6.3.0

Päivitysohje. Tikon Marraskuu (25) Tikon versio Päivitysohje Tikon versioista 6.2.0, SP1 ja 6.3.0 Marraskuu 2013 1 (25) Tikon versio 6.3.1 Päivitysohje Tikon versioista 6.2.0, 6.2.0 SP1 ja 6.3.0 Marraskuu 2013 2 (25) Sisällysluettelo 1. Tehtävät ennen versiopäivitystä... 3 1.1. Teknisten suositusten

Lisätiedot

Uusasennusohje. Tikon 6.5.0. Toukokuu 2015 1 (31) Tikon versio 6.5.0. Uusasennusohje

Uusasennusohje. Tikon 6.5.0. Toukokuu 2015 1 (31) Tikon versio 6.5.0. Uusasennusohje Toukokuu 2015 1 (31) Tikon versio 6.5.0 Uusasennusohje Toukokuu 2015 2 (31) Sisällysluettelo 1. Yleistä... 3 2. Aditro Pankkipalvelut yhteensopiva versio... 4 3. Sql tietokanta-alustan asennus... 4 3.1.

Lisätiedot

Tikon versio 6.1.2 SP1

Tikon versio 6.1.2 SP1 Toukokuu 2012 1 (30) Tikon versio 6.1.2 SP1 Uusasennusohje Toukokuu 2012 2 (30) Sisällysluettelo 1. Yleistä... 3 2. Sql tietokanta-alustan asennus... 4 2.1. Teknisten suositusten mukaiset tietokanta-alustat...

Lisätiedot

Uusasennusohje. Tikon 6.2.0. Marraskuu 2012 1 (26) Tikon versio 6.2.0. Uusasennusohje

Uusasennusohje. Tikon 6.2.0. Marraskuu 2012 1 (26) Tikon versio 6.2.0. Uusasennusohje Marraskuu 2012 1 (26) Tikon versio 6.2.0 Uusasennusohje Marraskuu 2012 2 (26) Sisällysluettelo 1. Yleistä... 3 2. Aditro Pankkipalvelut yhteensopiva versio... 4 3. Sql tietokanta-alustan asennus... 4 3.1.

Lisätiedot

Uusasennusohje Tikon 6.3.0. Toukokuu 2013 1 (27) Tikon versio 6.3.0. Uusasennusohje

Uusasennusohje Tikon 6.3.0. Toukokuu 2013 1 (27) Tikon versio 6.3.0. Uusasennusohje Toukokuu 2013 1 (27) Tikon versio 6.3.0 Uusasennusohje Toukokuu 2013 2 (27) Sisällysluettelo 1. Yleistä... 3 2. Aditro Pankkipalvelut yhteensopiva versio... 4 3. Sql tietokanta-alustan asennus... 4 3.1.

Lisätiedot

Tikonin mallikantojen, -tekstipohjien -raporttien ja - lomakkeiden käyttöönotto

Tikonin mallikantojen, -tekstipohjien -raporttien ja - lomakkeiden käyttöönotto Toukokuu 2014 1 (6) Tikonin mallikantojen, -tekstipohjien -raporttien ja - lomakkeiden käyttöönotto Mallikannat ja -raportit Toukokuu 2014 2 (6) Tikonin mallikantojen, -tekstipohjien -raporttien ja -lomakkeiden

Lisätiedot

Visma Avendon asennusohje

Visma Avendon asennusohje Visma Avendon asennusohje 1 Versio 5.21 On tärkeää, että käytössäsi on aina uusin toimittamamme versio ohjelmistosta. Asentamalla viimeisimmän version saat käyttöösi ohjelman tuoreimmat ominaisuudet ja

Lisätiedot

Uuden version käyttöönotto Tikon asiakassivujen versiotoimitussivulta

Uuden version käyttöönotto Tikon asiakassivujen versiotoimitussivulta Marraskuu 2010 1 (10) Uuden version käyttöönotto asiakassivujen versiotoimitussivulta Asennus tehdään tämän ohjeen mukaan, kun laitteilla on asennettuna versio 5.50. tai uudempi. Käytössä olevan version

Lisätiedot

Viva-16. Käyttöohje. 1.4.2009 Veikko Nokkala Suomen Videovalvonta.com

Viva-16. Käyttöohje. 1.4.2009 Veikko Nokkala Suomen Videovalvonta.com Viva-16 Käyttöohje 1.4.2009 Veikko Nokkala Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 2 Ohjelmisto käyttöliittymä... 3 Asentaminen... 3 Käyttöönotto... 3 Katselu... 6 Tallennus... 8 Toistaminen... 9 Selain käyttöliittymä...

Lisätiedot

Uuden tilikarttaversion käyttöönotto

Uuden tilikarttaversion käyttöönotto Marraskuu 2013 1 (10) Uuden tilikarttaversion käyttöönotto Mallikannat ja -raportit Marraskuu 2013 2 (10) 1 Yleistä... 3 2 Uuden mallitilikartan ja raporttimallien käyttöönotto... 4 2.1 Käytössä olevan

Lisätiedot

Tikon lisenssin haku

Tikon lisenssin haku Marraskuu 2014 1 (11) lisenssin haku Lisenssin haku -ohje Marraskuu 2014 2 (11) Sisällysluettelo 1 Yleistä... 3 Muuttunut lisenssiavaimen toimituskäytäntö... 3 Milloin lisenssiavainta tarvitaan... 3 Kuka

Lisätiedot

Tikon Ostolaskujenkäsittely versio 6.1.2 SP1

Tikon Ostolaskujenkäsittely versio 6.1.2 SP1 Toukokuu 2012 1 (14) Tikon Ostolaskujenkäsittely versio 6.1.2 SP1 Asennusohje Toukokuu 2012 2 (14) Sisällysluettelo 1. Vaatimukset palvelimelle... 3 1.1..NET Framework 4.0... 3 1.2. Palvelimen Internet

Lisätiedot

Tilikartan uuden version käyttöönotto

Tilikartan uuden version käyttöönotto Syyskuu 2011 1 (10) Tilikartan uuden 1. Yleistä... 1 2. Liikekirjurin version tunnistaminen... 3 3. Tapahtumien lukitus ja noudot... 4 4. Raporttien tulostaminen ennen uuden a... 4 5. Varmistukset ennen

Lisätiedot

Olet tehnyt hyvän valinnan hankkiessasi kotimaisen StorageIT varmuuskopiointipalvelun.

Olet tehnyt hyvän valinnan hankkiessasi kotimaisen StorageIT varmuuskopiointipalvelun. StorageIT 2006 varmuuskopiointiohjelman asennusohje. Hyvä asiakkaamme! Olet tehnyt hyvän valinnan hankkiessasi kotimaisen StorageIT varmuuskopiointipalvelun. Ennen asennuksen aloittamista Varmista, että

Lisätiedot

Solteq Tekso v Versiopäivitysohje.

Solteq Tekso v Versiopäivitysohje. Solteq Tekso v. 5.0 Versiopäivitysohje www.solteq.com Sisällysluettelo TEKSON VERSIOPÄIVITYS v.5.0... 3 1.1 Ennen päivityksen ajoa 3 1.2 Käytössä olevan Tekson version tarkastaminen 3 1.3 Päivityksen lataus

Lisätiedot

ASENNUSOHJEET INTERNET-ASENNUS. Navita Yritysmalli. YHTEYSTIEDOT Visma Solutions Oy Mannerheiminkatu 5 53900 LAPPEENRANTA Puh.

ASENNUSOHJEET INTERNET-ASENNUS. Navita Yritysmalli. YHTEYSTIEDOT Visma Solutions Oy Mannerheiminkatu 5 53900 LAPPEENRANTA Puh. 1/5 ASENNUSOHJEET INTERNET-ASENNUS Navita Yritysmalli YHTEYSTIEDOT Visma Solutions Oy Mannerheiminkatu 5 53900 LAPPEENRANTA Puh. 010 7564 986 Käyttöönotto Matti Sihvo Koulutus Jan-Markus Viikari LAITEVAATIMUKSET

Lisätiedot

HP ProBook 430 G5 kannettavien käyttöönotto

HP ProBook 430 G5 kannettavien käyttöönotto HP ProBook 430 G5 kannettavien käyttöönotto Windows 10:n asennus, päivitysten tarkistus ja Abitti-asetukset Kytke tietokone verkkovirtaan ennen koneen käynnistämistä! Windows 10 Home käyttöjärjestelmän

Lisätiedot

Asennuksessa kannattaa käyttää asennusohjelman tarjoamia oletusarvoja.

Asennuksessa kannattaa käyttää asennusohjelman tarjoamia oletusarvoja. 1 1 Tivax Laskutus 4.5 1.1 Tivax ohjelman asentaminen TivaxLaskutus version 4.5 asentamiseksi on oltava asennus CD. Asennusohjelma käynnistetään tuplaklikkamalla asennus CD:llä olevaa Tivax45LaskuSetup.exe

Lisätiedot

NAVITA BUDJETTIJÄRJESTELMÄN ENSIASENNUS PALVELIMELLE

NAVITA BUDJETTIJÄRJESTELMÄN ENSIASENNUS PALVELIMELLE NAVITA BUDJETTIJÄRJESTELMÄN ENSIASENNUS PALVELIMELLE Ennen palvelinohjelman asennusta perustetaan tarvittavat kansiot. Oikeustasoista share- tai security-tason oikeudet riittävät; molempien oikeustasojen

Lisätiedot

Sonera Yrityssähköposti. Outlook 2013 lataus ja asennus

Sonera Yrityssähköposti. Outlook 2013 lataus ja asennus Sonera Yrityssähköposti. Outlook 2013 lataus ja asennus Sisältö 1/14 Sonera Yrityssähköpostin käyttöönotto Outlook 2013 -sovelluksella SISÄLLYS Outlook 2013 asennuspaketin lataus... 2 Outlook 2013 asennus...

Lisätiedot

Tikonin ruotsin- ja englanninkielisten mallikantojen ja - raporttien käyttöönotto

Tikonin ruotsin- ja englanninkielisten mallikantojen ja - raporttien käyttöönotto Marraskuu 2013 1 (6) Tikonin ruotsin- ja englanninkielisten mallikantojen ja - raporttien käyttöönotto Mallikannat ja -raportit Marraskuu 2013 2 (6) Tikonin ruotsin- ja englanninkielisten mallikantojen

Lisätiedot

erasmartcard-kortinlukijaohjelmiston asennusohje (mpollux jää toiseksi kortinlukijaohjelmistoksi)

erasmartcard-kortinlukijaohjelmiston asennusohje (mpollux jää toiseksi kortinlukijaohjelmistoksi) erasmartcard-kortinlukijaohjelmiston asennusohje (mpollux jää toiseksi kortinlukijaohjelmistoksi) Sisällysluettelo 1 erasmartcard 3 2 erasmartcard-ohjelmiston normaali asennus 4 2.1 Ennen asennusta 4 2.2

Lisätiedot

Päivitysohje Opus Dental

Päivitysohje Opus Dental Päivitysohje Opus Dental 7.1.460 1. Päivitysohjelman lataaminen Avaa Opus Dental -internetsivu osoitteessa www.opusdental.com. Klikkaa etusivulta Suomen lippua avataksesi suomenkielisen sivuston. Valitse

Lisätiedot

Lumon tuotekirjaston asennusohje. Asennus- ja rekisteröintiohje

Lumon tuotekirjaston asennusohje. Asennus- ja rekisteröintiohje Lumon tuotekirjaston asennusohje Asennus- ja rekisteröintiohje 1. Sisältö 1. Asennuspaketin lataaminen 4 2. Zip-tiedoston purkaminen ja sovelluksen asentaminen 4 3. Sovelluksen rekisteröiminen 7 4. Sisällön

Lisätiedot

Tekso. 3.0 version päivitysohje

Tekso. 3.0 version päivitysohje Tekso 3.0 version päivitysohje Tekso päivitysohje 1 (8) TEKSON VERSIOPÄIVITYS v.3.0 Saamassanne tiedotteessa on linkki Tekson uuteen 3.0 versiopäivitykseen. Lue tämä ohje tarkkaan ennen kun aloitat versiopäivityksen.

Lisätiedot

Febdok 6.0 paikallisversion asennus OHJEISTUS

Febdok 6.0 paikallisversion asennus OHJEISTUS Febdok 6.0 paikallisversion asennus OHJEISTUS Sisällys 1 YLEISTÄ 1 2 ASENNUKSEN VALMISTELUT 2 2.1 VARMUUSKOPIOT 2 2.2 ASENNUSTIEDOSTON LATAUS, WWW.FEBDOK.FI 2 2.3 ASENNUSTIEDOSTON LATAUS, FEBDOK:IN SISÄINEN

Lisätiedot

1 Tivax siirto uuteen koneeseen

1 Tivax siirto uuteen koneeseen Tivax siirto uuteen koneeseen 1 1 Tivax siirto uuteen koneeseen 1.1 Tivax ohjelman asentaminen Huom. Siirrossa mahdollisesti esiintyvien ongelmien ratkaisu on veloituksetonta ainoastaan asiakkaille, joilla

Lisätiedot

INTERBASE 5.0 PÄIVITYS VERSIOON 5.6

INTERBASE 5.0 PÄIVITYS VERSIOON 5.6 1 INTERBASE 5.0 PÄIVITYS VERSIOON 5.6 HUOM: Tämä ohje on tarkoitettu yksittäisen koneen päivittämiseen, mikäli InterBase on asennettu serverille ota yhteys DL Software Tukeen. HUOM: Mikäli koneessasi on

Lisätiedot

Solteq Tekso v.4.0. Versiopäivitysohje.

Solteq Tekso v.4.0. Versiopäivitysohje. Versiopäivitysohje Sisällysluettelo TEKSON VERSIOPÄIVITYS v.4.0... 3 1.1 Ennen päivityksen ajoa 3 1.2 Käytössä olevan Tekson version tarkastaminen 3 1.3 Päivityksen lataus omalle koneelle 4 1.4 Versiopäivityksen

Lisätiedot

Visma Fivaldi. Ohjeet Java web startin ja HTML5-työkalun aktivointiin

Visma Fivaldi. Ohjeet Java web startin ja HTML5-työkalun aktivointiin Visma Fivaldi Ohjeet Java web startin ja HTML5-työkalun aktivointiin Visma Software Oy pidättää itsellään oikeuden mahdollisiin parannuksiin ja/tai muutoksiin tässä oppaassa ja/tai ohjelmassa ilman eri

Lisätiedot

Visma Liikkuvan työn ratkaisut

Visma Liikkuvan työn ratkaisut Visma Liikkuvan työn ratkaisut Päivitysohje Pääkäyttäjän opas Visma Software Oy pidättää itsellään oikeuden mahdollisiin parannuksiin ja/tai muutoksiin tässä oppaassa ja/tai ohjelmassa ilman eri ilmoitusta.

Lisätiedot

Henkilö- ja koulutusrekisterin asennusohje

Henkilö- ja koulutusrekisterin asennusohje Henkilö- ja koulutusrekisterin asennusohje Ohjelmaversio 1.0 Dokumenttiversio 1.0 2 Ohjelman lataaminen Voit ladata henkilöstö- ja koulutusrekisteriohjelman asennuspaketin EduSetup.exe sivustolta valitsemalla

Lisätiedot

1 Tivax Professional 4.5

1 Tivax Professional 4.5 Tivax Professional 4.5 1 1 Tivax Professional 4.5 1.1 Tivax ohjelman asentaminen TivaxProfessional versio 4.5 asennetaan joko CD:ltä tai lataamalla asennustiedosto Internetistä. Asennus CD:ltä: Asennusohjelma

Lisätiedot

erasmartcardkortinlukijaohjelmiston

erasmartcardkortinlukijaohjelmiston erasmartcardkortinlukijaohjelmiston asennusohje Sisällysluettelo 1. erasmartcard... 2 2. erasmartcard-ohjelmiston normaali asennus... 3 2.1. Ennen asennusta... 3 2.2. Asennus... 3 3. Muut asennustavat...

Lisätiedot

Ennen asennusta ja sen aikana huomioitavat asiat

Ennen asennusta ja sen aikana huomioitavat asiat AutoFutur / KoneFutur asennus 1-kone Päivitetty 30.7.2009 Ennen asennusta ja sen aikana huomioitavat asiat Tällä ohjeella asennat AutoFutur tai KoneFutur 1-kone-asennuksen. verkko-asennuksesta on olemassa

Lisätiedot

POP-UP -IKKUNOIDEN SALLIMINEN

POP-UP -IKKUNOIDEN SALLIMINEN Sivu 1(5) Windows XP SP2 www.procountor.com Windows XP:n Service Pack 2:n (SP2) mukana tulee Internet Explorer 6:een mukaan pop-up ikkunoiden esto toiminto. ProCountor -Taloushallinto-ohjelmistossa voidaan

Lisätiedot

Web -myyntilaskutus Käyttöönotto v. 6.4.0. Toukokuu 2014 1 (17) Versio 6.4.0. Web -myyntilaskutus. 1994-2014 Tikon Oy. All rights reserved.

Web -myyntilaskutus Käyttöönotto v. 6.4.0. Toukokuu 2014 1 (17) Versio 6.4.0. Web -myyntilaskutus. 1994-2014 Tikon Oy. All rights reserved. Toukokuu 2014 1 (17) Versio 6.4.0 Web -myyntilaskutus Toukokuu 2014 2 (17) 1 Johdanto... 3 2 Pikaohje... 3 3 Yritysasetukset... 5 4 Käyttäjät ja käyttäjäroolit... 6 4.1 Käyttäjäroolit... 6 4.2 Käyttäjät...

Lisätiedot

Internet Explorer 7 & 8 pop-up asetukset

Internet Explorer 7 & 8 pop-up asetukset Sivu 1(8) Internet Explorer 7 & 8 pop-up asetukset www.procountor.com Internet Explorer 7 ja 8 sisältää pop-up ikkunoiden esto toiminnon. ProCountor -Taloushallintoohjelmistossa voidaan raportit tulostaa

Lisätiedot

Tikon Kirjanpito Tikon Kirjanpito

Tikon Kirjanpito Tikon Kirjanpito 27.11.2017 1 (16) Tikon Kirjanpito etasku 27.11.2017 2 (16) 1 Liittymäaineisto... 3 2 Lisenssit... 3 3 Toiminnon kuvaus... 3 4 Käyttöönotto... 4 4.1 SFTP-tunnukset... 4 4.2 Hakemisto... 4 4.3 Siirtoasetus...

Lisätiedot

NAVITA BUDJETTIJÄRJESTELMÄN ENSIASENNUS TYÖASEMALLE

NAVITA BUDJETTIJÄRJESTELMÄN ENSIASENNUS TYÖASEMALLE NAVITA BUDJETTIJÄRJESTELMÄN ENSIASENNUS TYÖASEMALLE 1) Navita Budjettijärjestelmä asennetaan palvelimelle asennetusta Navita\NavitaSetup kansiosta Setup komennolla tämä mahdollistaa Navita-työasemien automaattisen

Lisätiedot

T&M Autori Versio Series 60 -puhelimiin

T&M Autori Versio Series 60 -puhelimiin T&M Autori Versio 5.0.0 Series 60 -puhelimiin Asennusohje 19. huhtikuuta 2010 TIETOMEKKA T&M Autori asennusohje - 2 SISÄLLYSLUETTELO SISÄLLYSLUETTELO 2 1. YLEISTÄ 3 2. UUDEN MUISTIKORTIN ASENNUS 3 3. T&M

Lisätiedot

Web -myyntilaskutus Käyttöönotto v. 6.3.0. Toukokuu 2013 1 (16) Versio 6.3.0. Web -myyntilaskutus. Copyright Aditro. All rights reserved.

Web -myyntilaskutus Käyttöönotto v. 6.3.0. Toukokuu 2013 1 (16) Versio 6.3.0. Web -myyntilaskutus. Copyright Aditro. All rights reserved. Toukokuu 2013 1 (16) Versio 6.3.0 Web -myyntilaskutus Toukokuu 2013 2 (16) 1 Johdanto... 3 2 Pikaohje... 3 3 Yritysasetukset... 4 4 Käyttäjät ja käyttäjäroolit... 5 4.1 Käyttäjäroolit... 5 4.2 Käyttäjät...

Lisätiedot

POMPIDOU 10 ASENNUSOHJEET

POMPIDOU 10 ASENNUSOHJEET POMPIDOU 10 ASENNUSOHJEET Terveyden ja hyvinvoinnin laitos Lintulahdenkuja 4, Helsinki Postiosoite: PL 30, 00271 Helsinki Lisätietoja: Kristiina Kuussaari puh. 020 610 7476, Paula Ruuth puh. 020 610 7371

Lisätiedot

ClassPad fx-cp400 päivitys. + Manager for ClassPad II Subscription päivitys

ClassPad fx-cp400 päivitys. + Manager for ClassPad II Subscription päivitys ClassPad fx-cp400 päivitys + Manager for ClassPad II Subscription päivitys Käyttöjärjestelmän ja Add-in sovellusten päivityksestä Casio suosittelee aina viimeisimmän käyttöjärjestelmän asentamista. Tällöin

Lisätiedot

Tikon lisenssin haku

Tikon lisenssin haku Toukokuu 2015 1 (11) lisenssin haku Lisenssin haku -ohje Toukokuu 2015 2 (11) Sisällysluettelo 1 Yleistä... 3 Muuttunut lisenssiavaimen toimituskäytäntö... 3 Milloin lisenssiavainta tarvitaan... 3 Kuka

Lisätiedot

Tiedostojen lataaminen netistä ja asentaminen

Tiedostojen lataaminen netistä ja asentaminen s. 1/5 Tiedostojen lataaminen netistä ja asentaminen Yleistä Internetissä on paljon hyödyllisiä ilmaisohjelmia, jotka voi ladata ja asentaa omalle koneelle. Osa ohjelmista löytyy suomenkielisiltä sivuilta,

Lisätiedot

Nexetic Shield Unlimited

Nexetic Shield Unlimited Nexetic Shield Unlimited Käyttöohje 1. Asennus ja käyttöönotto 2. Ohjelman käyttäminen 3. Lisäasetukset 4. Tietojen palautus 1. Asennus ja käyttöönotto Asiakasohjelman asennus Tehtyäsi tilauksen varmistusohjelmasta

Lisätiedot

Visma Liikkuvan työn ratkaisut Päivitysohje. Pääkäyttäjän opas

Visma Liikkuvan työn ratkaisut Päivitysohje. Pääkäyttäjän opas Visma Liikkuvan työn ratkaisut Pääkäyttäjän opas Visma Software Oy pidättää itsellään oikeuden mahdollisiin parannuksiin ja/tai muutoksiin tässä oppaassa ja/tai ohjelmassa ilman eri ilmoitusta. Oppaan

Lisätiedot

WinTraden päivitys- ja asennusohjeistus 2006-09-06

WinTraden päivitys- ja asennusohjeistus 2006-09-06 Sisällysluettelo Automaattisesta päivityksestä...1 Uuden version hakeminen...2 Laajennetut asetukset...3 Lataamisen aloittaminen...3 Latauksen päättäminen...5 Ohjelman asentamisesta...6 Kielen valinta...6

Lisätiedot

Huawei E3276s ohjelmistopäivitys

Huawei E3276s ohjelmistopäivitys Huawei E3276s ohjelmistopäivitys 1. Aloita kytkemällä nettitikku tietokoneen USB-porttiin. Jos nettitikku ei ole aikaisemmin ollut käytössä tässä tietokoneessa, niin hetken päästä aukeaa Mobile Broadband

Lisätiedot

Viljo-Praktiikka ja Kirjanpito -ohjelman versio 3.0 asennusohje

Viljo-Praktiikka ja Kirjanpito -ohjelman versio 3.0 asennusohje 1 Viljo-Praktiikka ja Kirjanpito -ohjelman versio 3.0 asennusohje Uuden version asennusvaiheet: 1. Asenna tietokanta (SQL Server 2005 Express-versio) Katso erillinen asennusohje: SQL Server 2005 Express

Lisätiedot

Java Runtime -ohjelmiston asentaminen

Java Runtime -ohjelmiston asentaminen Java Runtime -ohjelmiston asentaminen Windows Vista, Internet Explorer 7 - Suomenkielinen Huomaa! Asennuksen vaiheet voivat poiketa tästä ohjeistuksesta, johtuen esim. käyttämässäsi tietokoneessa olevasta

Lisätiedot

Nexetic Shield Unlimited

Nexetic Shield Unlimited Nexetic Shield Unlimited Käyttöohje 1. Asennus ja käyttöönotto 2. Ohjelman käyttäminen 3. Lisäasetukset 4. Tietojen palautus 1. Asennus ja käyttöönotto Asiakasohjelman asennus Tehtyäsi tilauksen varmistusohjelmasta

Lisätiedot

AutoFutur / KoneFutur verkkojärjestelmän päivitysohje

AutoFutur / KoneFutur verkkojärjestelmän päivitysohje AutoFutur / KoneFutur verkkojärjestelmän päivitysohje Yleistä Tämä ohje on tarkoitettu käytettäväksi kun käytössäsi on AutoFutur- tai KoneFutur- verkkojärjestelmä. Yhden koneen järjestelmää varten on oma

Lisätiedot

Ennen varmenteen asennusta varmista seuraavat asiat:

Ennen varmenteen asennusta varmista seuraavat asiat: NAPPULA-VARMENTEEN ASENNUSOHJE 1/17 Suosittelemme käyttämään Nappulaa uusimmalla versiolla Firefox- tai Chrome- tai Applen laitteissa Safariselaimesta. Tästä dokumentista löydät varmenteen asennusohjeet

Lisätiedot

FTP -AINEISTOSIIRRON OHJE PC / MAC Ympäristö

FTP -AINEISTOSIIRRON OHJE PC / MAC Ympäristö FTP -AINEISTOSIIRRON OHJE PC / MAC Ympäristö Versio 1.0 Tiedostonsiirto FTP -menetelmällä Lahden Väriasemoinnilla on käytössä suurempien tiedostojen siirtoa varten oma FTP -yhteys. Tällä menetelmällä saadaan

Lisätiedot

Tikon Ostolaskujenkäsittely versio 6.2.0

Tikon Ostolaskujenkäsittely versio 6.2.0 Lokakuu 2012 1 (20) Tikon Ostolaskujenkäsittely versio 6.2.0 Asennusohje Lokakuu 2012 2 (20) Lokakuu 2012 3 (20) Sisällysluettelo 1. Vaatimukset palvelimelle... 4 1.1..NET Framework 4.0... 4 1.2. Palvelimen

Lisätiedot

ClassPad fx-cp400 OS2-päivitys. + Manager-ohjelmisto ja Physium-sovellus

ClassPad fx-cp400 OS2-päivitys. + Manager-ohjelmisto ja Physium-sovellus ClassPad fx-cp400 OS2-päivitys + Manager-ohjelmisto ja Physium-sovellus Käyttöjärjestelmän ja Add-in sovellusten päivityksestä Casio suosittelee aina viimeisimmän käyttöjärjestelmän asentamista. Tällöin

Lisätiedot

Tulosta yrityksesi tuloslaskelma ja tase myöhempää tarkastusta varten. Ota varmuuskopio tilanteesta ennen tilimuunnosta.

Tulosta yrityksesi tuloslaskelma ja tase myöhempää tarkastusta varten. Ota varmuuskopio tilanteesta ennen tilimuunnosta. Tilimuunnosohje 1 (5) Tilimuunnosajo Tilimuunnosajo täytyy tehdä jos halutaan vaihtaa yritykselle tilikartta ja säilyttää tilien tapahtumat. Tilikartan vaihtoa varten perustetaan uusi yritys, jonne muunnosajossa

Lisätiedot

Coolselector Asennusohje

Coolselector Asennusohje MAKING MODERN LIVING POSSIBLE Coolselector Asennusohje Täydellinen valinta on vain muutaman klikkauksen päässä www.danfoss.fi/kylma Yleiset vaatimukset Windows XP asennus Windows 7 asennus Asennuksen poisto

Lisätiedot

Office 2013 - ohjelmiston asennusohje

Office 2013 - ohjelmiston asennusohje Office 2013 - ohjelmiston asennusohje Tämän ohjeen kuvakaappaukset on otettu asentaessa ohjelmistoa Windows 7 käyttöjärjestelmää käyttävään koneeseen. Näkymät voivat hieman poiketa, jos sinulla on Windows

Lisätiedot

Tikon etasku integraatio

Tikon etasku integraatio 2018 1 (18) Tikon etasku integraatio 2018 2018 2 (18) 1 Liittymäaineisto... 3 2 Lisenssit... 3 3 Toiminnon kuvaus... 3 4 Käyttöönotto... 4 4.1 SFTP-tunnukset... 4 4.2 Hakemisto... 4 4.3 Siirtoasetus...

Lisätiedot

TIETOTURVA TUTUKSI. SAMPOLAN KIRJASTO TIETOTORI Sammonkatu 2 33540 Tampere 040 800 7816 tietotori.sampola@tampere.fi

TIETOTURVA TUTUKSI. SAMPOLAN KIRJASTO TIETOTORI Sammonkatu 2 33540 Tampere 040 800 7816 tietotori.sampola@tampere.fi TIETOTURVA TUTUKSI SAMPOLAN KIRJASTO TIETOTORI Sammonkatu 2 33540 Tampere 040 800 7816 tietotori.sampola@tampere.fi TIETOTURVAN TUTUKSI 2(9) Avast Antivirus - ilmainen virustorjuntaohjelma Lataaminen Internet

Lisätiedot

WEIKKA. Asennus opas. Hannu-Matti Lemettinen HML Productions 2009-2011

WEIKKA. Asennus opas. Hannu-Matti Lemettinen HML Productions 2009-2011 WEIKKA Asennus opas Hannu-Matti Lemettinen WEIKKA OHJELMAN ASENNUS Weikka ohjelman asennuksessa tarvitaan kaksi tiedostoa. Setup.exe sekä Weikka.msi tiedostot. Asennus käynnistetään suorittamalla (kaksoisnapsautus)

Lisätiedot

2013 -merkistä tunnistat uudet ominaisuudet

2013 -merkistä tunnistat uudet ominaisuudet Tähän käsikirjaan on koottu Ecomiin liittyviä yleisiä aiheita ja toimintatapoja, joiden opiskelemisesta on hyötyä kaikille Ecomin käyttäjille. 2013 2013 -merkistä tunnistat uudet ominaisuudet Ohjeita käsikirjan

Lisätiedot

Kansion asetusten muuttaminen Windows 2000 käyttöjärjestelmässä Resurssienhallinnan kautta

Kansion asetusten muuttaminen Windows 2000 käyttöjärjestelmässä Resurssienhallinnan kautta Kansion asetusten muuttaminen Windows 2000 käyttöjärjestelmässä Resurssienhallinnan kautta..1 Tiedoston kytkeminen haluttuun ohjelmaan...2 Pikakuvakkeen luominen...3 Resurssien jakaminen verkossa olevien

Lisätiedot

Visma Document Center 8.01 Asennus ja päivitys (Visma Nova) Ohje

Visma Document Center 8.01 Asennus ja päivitys (Visma Nova) Ohje Visma Document Center 8.01 Asennus ja päivitys (Visma Nova) Ohje Asiakaspalvelu: Helpdesk: www.visma.fi Visma Software Oy pidättää itsellään oikeuden mahdollisiin parannuksiin ja/tai muutoksiin tässä oppaassa

Lisätiedot

Mathcad 14.0 Single User -asennus 12.3.2008

Mathcad 14.0 Single User -asennus 12.3.2008 Mathcad 14.0 Single User -asennus 12.3.2008 Asennuksessa on kaksi vaihetta. Ensin asennetaan ohjelma tietokoneelle (vaiheet 1-3). Sen jälkeen asennetaan lisenssi (vaiheet 4-12). 1. Aseta Mathcad 14 CD-levy

Lisätiedot

Aditro Tikon versio SP1

Aditro Tikon versio SP1 Tammikuu 2013 1 (5) Aditro Tikon versio 6.2.0 SP1 Ohjelmistomuutokset Tammikuu 2013 2 (5) Sisällysluettelo Tikon versioon 6.2.0 SP1 tehdyt muutokset... 3 1. Kirjanpito ja reskontra (6.2.0 SP1)... 3 1.1.

Lisätiedot

Yksittäisasennus eli perusasennus

Yksittäisasennus eli perusasennus 1 of 18 Yksittäisasennus eli perusasennus Prinetin asentaminen itsenäiseksi ohjelmaksi pitää sisällään seuraavat toimenpiteet: 1. 2. 3. Käyttöliittymän asennus Prinetin demoversion asennusohjelmalla Lisenssi-

Lisätiedot

Visma Nova. Visma Nova ASP käyttö ja ohjeet

Visma Nova. Visma Nova ASP käyttö ja ohjeet Visma Nova Visma Nova ASP käyttö ja ohjeet Oppaan päiväys: 2.2.2012. Helpdesk: http://www.visma.fi/asiakassivut/helpdesk/ Visma Software Oy pidättää itsellään oikeuden mahdollisiin parannuksiin ja/tai

Lisätiedot

MASSER Loader V2.00. käyttö- ja asennusohje 5.5.2014

MASSER Loader V2.00. käyttö- ja asennusohje 5.5.2014 MASSER Loader V2.00 käyttö- ja asennusohje 5.5.2014 Masser Oy Tel. +358 400 904 500 BID No 0665142-9 Jämytie 1 Fax. +358 16 282 554 VAT No. FI06651429 FI-96910 Rovaniemi, Finland Domicile Rovaniemi OHJELMAN

Lisätiedot

Aditro Tikon versio 6.2.0 SP1

Aditro Tikon versio 6.2.0 SP1 Tammikuu 2013 1 (6) Aditro Tikon versio 6.2.0 SP1 Ohjelmistomuutokset Tammikuu 2013 2 (6) Sisällysluettelo Tikon versioon 6.2.0 SP1 tehdyt muutokset... 3 1. Kirjanpito ja reskontra (6.2.0 SP1)... 3 1.1.

Lisätiedot

ANVIA ONLINE BACKUP ASENNUSOPAS 1(7) ANVIA ONLINE BACKUP ASENNUSOPAS 1.0

ANVIA ONLINE BACKUP ASENNUSOPAS 1(7) ANVIA ONLINE BACKUP ASENNUSOPAS 1.0 1(7) ANVIA ONLINE BACKUP Asioita, jotka tulee huomioida ennen asennusta! Koska palvelu sisältää myös sharing-ominaisuuden, on asiakas itse vastuussa millaisia tiedostoja palvelimelle varmuuskopioi ja kenelle

Lisätiedot

Tuplaturvan tilaus ja asennusohje

Tuplaturvan tilaus ja asennusohje Tuplaturvan tilaus ja asennusohje 1. Kirjaudu lähiverkkokauppaan omilla tunnuksillasi tai luo itsellesi käyttäjätunnus rekisteröitymällä Lähiverkkokaupan käyttäjäksi. a. Käyttäjätunnus on aina sähköpostiosoitteesi.

Lisätiedot

Javan asennus ja ohjeita ongelmatilanteisiin

Javan asennus ja ohjeita ongelmatilanteisiin Javan asennus ja ohjeita ongelmatilanteisiin Javaa tarvitaan Fivaldin Sovellusikkunan alaisiin sovelluksiin, jotka käyttävät Oracle Forms -tekniikkaa. Visma Fivaldin osalta suosittelemme aina käyttämään

Lisätiedot

Novapoint Finnish Value Pack 16.20 Asennusohje Mar-06 1(5)

Novapoint Finnish Value Pack 16.20 Asennusohje Mar-06 1(5) Novapoint Finnish Value Pack 16.20 Asennusohje Mar-06 1(5) Novapoint Finnish Value Pack 16.20 Asennusohje 1. Käyttöoikeudet ja asennusvaatimukset Novapoint Finnish Value Pack 16.20 asennus vaatii järjestelmänvalvojan

Lisätiedot

Tiedonsiirto helposti navetta-automaation ja tuotosseurannan välillä

Tiedonsiirto helposti navetta-automaation ja tuotosseurannan välillä Tiedonsiirto helposti navetta-automaation ja tuotosseurannan välillä Tiedonsiirto VMS-, Alpro- tai DelProtuotannonohjausjärjestelmästä Ammuohjelmistoon 5/2014 Asennettavat ohjelmat ja versiot VMS-Management

Lisätiedot

Tikon ostolaskujen käsittely

Tikon ostolaskujen käsittely Toukokuu 2014 1 (8) Toukokuu 2014 2 (8) Sisällysluettelo 1. Käyttäjäasetukset... 3 2. Yleiset parametrit... 3 3. Kierrätysasetukset... 3 4. palvelimen tiedot... 4 5. lähetyksen aktivointi... 5 6. Eräajot

Lisätiedot

Microsoft Security Essentials (MSE) asennuspaketin lataaminen verkosta

Microsoft Security Essentials (MSE) asennuspaketin lataaminen verkosta Etusivu > Tietohallintokeskus > Ohjeet > Tutoriaalit > Virustorjunta (Microsoft Security Essentials) Virustorjunta (Microsoft Security Essentials) Ohjeet Microsoft Security Essentials -virustorjuntaohjelman

Lisätiedot

Wordfast Classic 5.5 Asentaminen 1 (10)

Wordfast Classic 5.5 Asentaminen 1 (10) Wordfast Classic 5.5 Asentaminen 1 (10) 1) Wordfast-ohjelman lataaminen Mene osoitteeseen www.wordfast.net, napsauta kohtia products ja download: Huom! Samasta paikasta saat myös mm. käsikirjan (reference

Lisätiedot

Visma Business AddOn Installer. Käsikirja

Visma Business AddOn Installer. Käsikirja Visma Business AddOn Installer Käsikirja Oppaan päiväys: 4.3.2015. Asiakaspalvelu: Helpdesk: www.visma.fi Visma Software Oy pidättää itsellään oikeuden mahdollisiin parannuksiin ja/tai muutoksiin tässä

Lisätiedot

Maventa Connector Käyttöohje

Maventa Connector Käyttöohje Maventa Connector Käyttöohje 17.4.2015 Sisällys 1. Esittely... 2 1.1. Käytön edellytykset... 2 1.2. Tuetut aineistomuodot... 2 2. Asennustiedosto... 3 2.1. Sisäänkirjautuminen... 7 3. Asetuksien määrittäminen...

Lisätiedot

CLOUDBACKUP TSM varmistusohjelmiston asennus

CLOUDBACKUP TSM varmistusohjelmiston asennus Luottamuksellinen JAVERDEL OY CLOUDBACKUP TSM varmistusohjelmiston asennus Copyright 2 (9) SISÄLLYSLUETTELO 1 ASENNUSOHJE WINDOWS KÄYTTÖJÄRJESTELMÄLLÄ VARUSTETTUIHIN LAITTEISIIN... 3 1.1 Yleistä... 3 1.2

Lisätiedot

JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6

JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6 käyttöohjeet JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6 1. Esittely JakeluPiste on helppo ja yksinkertainen ratkaisu tiedostojen lähettämiseen ja vastaanottamiseen. Olipa kyseessä tärkeä word dokumentti tai kokonainen

Lisätiedot

KIRJANPITO JA RESKONTRA

KIRJANPITO JA RESKONTRA KIRJANPITO JA RESKONTRA Ketjutukset ja ajastukset 30.5.2016 1 KOULUTUKSEN SISÄLTÖ Ketjutus Yleistä Käyttöönotto Ketjujonot Ketjuttaminen Ajastukset Yleistä Ajastettavia toimintoja Eräajot ja lokit NetTikon

Lisätiedot

1 Visma Econet Pro Arkistointi

1 Visma Econet Pro Arkistointi 1 Visma Econet Pro Arkistointi 1.1 Arkistointiajo Visma Econet Pro:n on lisätty ominaisuus, jolla tietokannassa olevista tiedoista voidaan ajaa arkistointiajo. Arkistointi luo määriteltyyn hakemistoon

Lisätiedot

TIETOTURVA TUTUKSI. SAMPOLAN KIRJASTO TIETOTORI Sammonkatu 2 33540 Tampere 040 800 7816 tietotori.sampola@tampere.fi

TIETOTURVA TUTUKSI. SAMPOLAN KIRJASTO TIETOTORI Sammonkatu 2 33540 Tampere 040 800 7816 tietotori.sampola@tampere.fi TIETOTURVA TUTUKSI SAMPOLAN KIRJASTO TIETOTORI Sammonkatu 2 33540 Tampere 040 800 7816 tietotori.sampola@tampere.fi TIETOTURVAN ALKEET 2(9) Avast Antivirus - ilmainen virustorjuntaohjelma Lataaminen Internet

Lisätiedot