Kyber-INKA Roadshow. Koostanut Vilma Mutka, Business Arena Oy

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kyber-INKA Roadshow. Koostanut Vilma Mutka, Business Arena Oy www.businessarena.fi"

Transkriptio

1 Kyber-INKA Roadshow Tampere , Torni Koostanut Vilma Mutka, Business Arena Oy

2 Kyber INKA Roadshow, Tampere OHJELMA Aamukahvit ja verkostoitumista INKA Uudistuva Teollisuus Tatu Miikkulainen, Tredea Oy Kyberturvallisuudesta kilpailuetua Mika Kataikko, Jykes Oy Kasvu Open Cyber Fast Track info Nina Rautiainen, Kasvun Roihu Oy Teollisuusautomaation tietoturva Jarkko Holappa, Nixu Oyj Kuluttajatuote osana teollisuusjärjestelmää Hannu Vainio-Mattila, HaVaMax Oy Tauko Pilvipalvelun tietoturva- Mikko Aro, Solita Oy Yritysten kehittämispalvelut ja klinikka Jari Peltoniemi, ELY-keskus Paneelikeskustelu Lounas (omakustanteinen) ja verkostoitumista Kyberklinikka (erikseen ilmoittautuneille) Tilaisuuden esitysmateriaalit täältä: uutisia/kutsu-kyberinka-road-showtampereella-29.1/

3 INKA Uudistuva teollisuus Tatu Miikkulainen, Tredea Pyritään edistämään niitä asioita, mitkä vaikuttaa tulevaisuuden kilpailukykyyn. Valmistavan teollisuuden kehittämiseen panostetaan. Pirkanmaalla on työpaikkaa, suurin osa tulee edelleen valmistavasta teollisuudesta. 30 M rahaa jaossa INKAssa, jatkuva haku. Hyödynnetään myös muita rahoitusinstrumentteja. Dollarivetoinen vienti on saanut 15-20% piristysruiskeen - valtava muutos Haetaan taloudellista optimia, se on muuttunut paljon - teollisuudella on mahdollisuus uudistua INKA-ohjelma on auttamassa tässä. Teemat: teollinen internet, innovaatioalustat, muotoilu ja materiaalit, asiakasarvo ja sen hallinta Kyberturvallisuudessa kyse on kokonaisturvallisuuden hallinnasta, kokonaisuuden ymmärtämisestä, jossa jokaisella on oma roolinsa. Pk-yrityksissä voidaan vielä miettiä, että on vieraantuntuista asiaa. On kuitenkin hyvä jättää huolet ammattilaisille jotka osaa ratkoa niitä, mutta itse on hyvä ymmärtää kyberasioita tietyllä tasolla.

4 Kyberturvallisuudesta kilpailuetua Mika Kataikko, Kyber INKA Kyberturvallisuus on riskienhallinnan prosessi, asia joka on jatkuvasti otettava huomioon. Mutta se on myös suuri mahdollisuus liiketoiminnalle. Kyberturvallisuus on arjen turvallisuutta - ai miten niin? Kun lapsi syntyy, 20 sekunnin sisään syntyy myös sosiaaliturvatunnus, ensimmäinen digitaalinen jälki. Kyberrikollisuudessa liikkuva rahan määrä on ylittänyt huumausainerikollisuudessa vuotuisesti liikkuvan rahan määrän. Wärtsilä on rekrytoimassa kyberturvallisuusjohtajaa. Puolustus- ja sotatoiminta: sotia käydään tietoverkoissa. Onnettomuudet ja vahingot: Monesti heikko lenkki on ihminen. Tai force majeure. PK-yritykset ovat toiminnan keskiössä Tavoitteet INKA-ohjelmalle kovat, mutta mahdolliset Suomessa on kulttuuri olemassa, jolle rakentaa maailman huippuluokan osaamista. Cyber Finland mukana ENISAn työssä muotoilemassa verkko- ja tietoturvallisuusdirektiiviä (https://www.enisa.europa.eu)

5 KasvuOpen, Fast Track Cyber Nina Rautiainen, Kasvun Roihu Oy Me ollaan hulluja jos me ei olla tässä mukana, ja jos pk-yritykset ei oo tässä mukana, niin nekin on hulluja. KasvuOpenissa ja Fast Track Cyberissä katse siirtyy mahdollisuuksiin - käytännön ja liiketoiminnan kannalta KasvuOpen on valtakunnallinen sparrausprosessi ja kilpailu. 2015: 850 yritystä mukana ympäri Suomea. Kasvu kuuluu kaikille Omista lähtökohdista käsin. Yrityssparrausta: 45 min. sessioita, yhteensä yli 900 sparraajaa Ei maksa yrityksille mitään Muuta kuin oman ajan. Katso paikkakuntasi ja lisätietoja:

6 Teollisuusautomaation tietoturva Jarkko Holappa, Nixu Oyj It relates to people, processes, efficiency and quality. Mihin tuotantoa tekevien yritysten täytyy varautua tällä hetkellä tietoturvaan liittyen? Automaatiojärjestelmien tietoturvan erityispiirteitä - Tietoturvavastuut on epäselviä. Toimitaan monitoimittajaympäristössä. - Tilannekuva puuttuu. - Kaikkia tapauksia ei ole tunnistettu kyber-hyökkäyksiksi. - PK-yrityksen on hyvä olla tietoinen. - Tietoturva on ihmisen toimintaa ja tekniikkaa Se on osa laadunhallintaa. - Kyber-vakuutukset nousevia asioita. (Case Target, satojen miljoonien dollareiden suorat vahingot.) Kysymyksiä yleisöltä: Perinteiset alat, kauppaliikkeet jne - millä tasolla ollaan tietoisia tietoturva-asioista? - Kasvanut huomattavasti ihan viime vuosina. Modernisointiprojekteissa on monasti otettu huomioon. Edellä ovat alat, joissa tietoturva on säännelty lailla. Kyberpanostukset vs. panostuksen puutteesta johtuvat vahingot? - Potentiaaliset vahingot ovat suuria. Panostuksia mieluummin ennemmin kuin myöhemmin.

7 Kuluttajatuote osana teollisuusjärjestelmää Hannu Vainio-Mattila, HaVaMax Oy Käyttäjien kanssa rakennettu systeemi. Ikinä se ei olisi muuten onnistunut. Muutosvastarinta oli kova, mutta nyt ne voi istua paikallaan ja hoitaa homman. Lähtökohtana asiakkaan logistiikkaongelmat Firman johto ei näe missä tavara on. Integroitiin nosturi, kone ja ERP toisiinsa - nyt nähdään online paljonko tavaraa on ja missä se on. 60 m pitkä halli, ja kaverin on pitänyt kävellä eestaas - nyt automatisoitiin koko touhu. Tärkeitä havaintoja: - Oleellisena osana projektia oli tietoturvan varmistaminen (esim. laitteella ei saa päästä nettiin) - Muiden toimittajien kanssa täytyy sopia käytännöt - Jos uusi systeemi hajoaa - vanha systeemi toimii kuitenkin - Käyttäjien kanssa rakennettu systeemi Vietettiin kavereiden kanssa tehtaassa aikaa. Ikinä se ei olisi muuten onnistunut Johdon kanssa keskustelun pohjalta ei olisi toiminut. - Kouluttamisen merkitys, ihmiset on saatava mukaan - motivointi, käyttäjien sitouttaminen. - Kumppanineuvotteluiden tärkeys onnistumiselle. - Tehtaan työntekijät haluavat siirtyä ketteriin, kevyisiin laitteisiin. - Normaaleja, kuluttajakäyttöön tarkoitettuja tabletteja voidaan käyttää teollisuudessa. Kaikki kuluttajaelektroniikka ei sovellu tehdastuotantoon (kamerat jne).

8 Pilvipalvelun tietoturva Mikko Aro, Solita Oy Tietoturva ei ole pelkästään sitä, että tieto joutuu vääriin käsiin. Se on paljon käytäntöjä, sopimusasioita jne. Pilvipalvelut tulevat olemaan entistä enemmän keskeisessä roolissa. Tietoturvaa siellä ei välttämättä tarvitse osata itse, mutta ymmärtää ja vaatia pitää. Digitalisaatiossa on kyse käyttäytymismallien muutoksesta Kaikilla toimialoilla. Pekka Lundmark, Konecranes: Ne yritykset, jotka eivät ole digitalisoineet liiketoimintaansa vuoteen 2020 mennessä, eivät ole enää olemassa. Tietoturva ei ole pelkästään sitä, että tieto joutuu vääriin käsiin. Se on paljon käytäntöjä, sopimusasioita jne. Ihmiset aiheuttaa paljon tietoturvaongelmia. Turvallinen pilvipalvelu syntyy yhteistyönä lähes aina. Vastuiden selkeytys. Kysymyksiä yleisöltä: Palvelunestohyökkäys pankkiyrityksiin: eikö hyökkäyksiin ole varauduttu tarpeeksi, vai eikö vaan niihin pysty vastaamaan tarpeeksi hyvin? - Oli hyvä, että oli läheltä piti -tilanne, se herätti toimimaan kaikki muutkin. Valmistava puunjalostus, jos tulisi laajamittainen hyökkäys - miten kauan Oy Suomi Ab kestäisi, että paperikoneet seisoo? - Kaikki yritykset ovat välillisesti vastuussa suomalaisen yhteiskunnan toimivuudesta. - Hyökkäyksissä haetaan usein joko haittavaikutuksia tai taloushyötyjä.

9 Yritysten kehittämispalvelut ja klinikka Jari Peltoniemi, ELY-keskus PK-sektorin tärkeys Suomelle on kiistaton. Kehittämispalveluille on kysyntää, erityisesti: myynti ja markkinointi, henkilöstön kehittäminen (johtaminen) - liittyy myös tietoturvatoimintatapoihin, jotka on ihmisistä kiinni, talous ja rahoitus. Tilaisuuden jälkeen ohjelmassa Kyber-klinikoita: valikoidut yritykset käyvät keskusteluja kyber-asioista. Vuoden mittaan järjestetään muitakin aiheita.

10 Paneelikeskustelu Osallistujina: Mika Kataikko, Kyber INKA Tatu Miikkulainen, Tredea Oy Hannu Vainio-Mattila, HaVaMax Oy Nina Rautiainen, Kasvun Roihu Oy Mika Hyytiäinen, Maanpuolustuskorkeakoulu Jarkko Holappa, Nixu Oyj Paneelikeskustelun vetäjä: Pekka Vepsäläinen, Kyber INKA / Jykes Oy

11 Paneelikeskustelu Miten saadaan aikaan, että ihmisillä olisi aikaa / resursseja miettiä näitä asioita yrityksissä? Mika K: Yritysmaailmassa money talks. Raha sanelee sen mitä yrityksissä kehitetään. ROI:n näyttäminen toteen on haaste. Miten saadaan yritysjohtajat sitoutumaan turvalliseen Suomeen? Että mitään ei varmasti tapahdu. Että tänäkin vuonna säästettiin näin ja näin paljon rahaa, kun mitään ei tapahtunut Nina: Miten sä osoitat, että firmassa on oikeanlaista osaamista - ylipäätään? Brändin kolhut, miten arvotat sen? Mitkä ne on ne mittarit? Pörssikurssi kertoo. Tatu: Jätetäänkö kyber liian paljon tietoturvayrityksen huoleksi? Asioihin havahdutaan vasta sitten, kun vahinkoja tapahtuu jollekin. Jarkko: Tietoturvaihmisen täytyy oppia kääntämään kyberasiat liiketoiminnan kielelle johtoa varten. Oikean kielen löytäminen Mika H.: Pitää koota erilaisia ihmisiä yhteen oppimaan näitä asioita. Yritykset + kyberasiantuntijat + viranomaiset + media. Verkostossa oppiminen. Tampereen kauppakamarilla oma turvallisuusryhmänsä, klustereissa oma turvallisuusryhmänsä. Mika K: Pelottelun aika on ohi Pelon mentaliteetti ei toimi. Alkuvuodesta huudettiin sutta, loppuvuodesta ei enää toiminut. Ratkaisukeskeisesti edettävä. En halua nähdä toista pelottelun aikakautta. Mitä voisi tehdä, että keskiarvo pk-yrittäjä saisi kiinni tietoturvasta? - Tilanne on haastava, kun pk-yritysjohdon on mietittävä tällä hetkellä mistä saadaan 2 kk päästä liikevaihtoa. - 20/80 sääntö: salasanat vaihtaen, perusasiat kuntoon - Opi fiksuksi tietojärjestelmäostajaksi - websivu? - Mika K: Kyberturvallisuuden ajokortti pk-yrityksille. - Tietoa on myös saatavilla, mutta sitä ei tunneta. Pekka: Monessa esityksessä tuli esiin, että pitää ymmärtää toimintaympäristö Vrt. kokonaisturvallisuus, pitää ottaa koko organisaation osaaminen käyttöön. Mika H.: Turvallisuus on jotain muuta kuin päälleliimattuja ohjelmistoja. Yleisöstä: TTY:ssä nousi esiin havainto tärkeimmästä draiverista: Kun asiakkaat alkavat vaatia tietoturvallisia palveluita

12 Paneelikeskustelu Miten löytyy tapa laskea riskin realisoituminen? Entä riskien analysointi? Kuinka paljon siihen käytetään aikaa? Mika K: Turvallisuusuhkat on osa riskien hallintaa. Yrityksen ihmiset mukaan arvioimaan niitä yritysten assetteja, mitä vastaan voin tai kannattaa suojautua, mitä vastaan ei kannata. Mika H: Olin TTY:ssä puhumassa tietohallintopäälliköille - se asia on muuttumassa, ettei enää pelkkiä IT-osaajia (nykyään tuotantotalouden opiskelijat). Nykyään Puolustusvoimillakin kerrotaan myös voitoista taistelussa kyberiä vastaan. Tunnistuskysymys; salasana on vanha keksintö. Mikä ratkaisuksi? Onko pakko lisätä sääntelyä? - Jarkko: Teknisiä ratkaisuja on, kustannukset nousevat? Biometriset tunnistukset maksaa. - Pekka: Tosi hyvin tehty yksi systeemi on usein parempi, kuin kahden yhdistelmä (esim. sormenjälki + back up salasana) - Tatu: Yksi syy voi olla: lisäkustannusta tulee + teollisuusyritys joutuu varautumaan tietovuotoihin ja tuotannon keskeytymiseen - toisella tasolla. - Jarkko: Nämä asiat eivät näy investoinneista päättävien ihmisten työlistalla. Mikä on teidän mielipide: puuttuuko jotain tuotteita / ratkaisuja? Onko potentiaalia jollain tietyllä alueella? - Jarkko: kaupan hyllyt notkuu palomuureja jne. Hyödyntäminen vaatii resursseja ja ammattitaitoa, se on se suurempi kynnys. - Mika K.: Uusille tuotteille on kysyntää ihan varmasti. Internet kehittyy valtavaa vauhtia. Ajoituskysymys; milloin lanseeraat tuotteen, ja voit tehdä kv-liiketoimintaa. Jokainen tuotekehitykseen käytetty euro, jossa ei ole otettu kyberasioita huomioon, on hukkaan heitetty. - Mika H: Puolustusvoimien tietoturvabudjetti oli 160 M vuodessa. Turvallisuustietoisuudessa oltava kaikki mukana, ja todistaa, että ei ole ketjussa se heikoin lenkki omalla tuotteellaan. - Hannu: Kuinka moni käyttää työpuhelimessaan salasanaa? Siinä on mahdollisesti iso tietoturvauhka. Vrt. käytettävyys.

13 Paneelikeskustelu Olisiko vastaus standardointi? Onko maturiteettimalleja tms. olemassa? Mika K: Yrityksiä on, jotka sertifioi, ei hyviä viitekehyksiä. Enemmänkin itsearviointia. Yritykset haluaa jatkossa standardeja ratkaisuja. Jarkko: Enemmän tuotelähtöinen ajattelu on vallalla. Standardointityötä ja parhaita käytäntöjä on tehty, mutta työsarkaa löytyy. Miksi näitä ei ole? Maailma muuttuu liian nopeasti? ICTmaailmassa jyllää konsultit, sitten tulee kansainvälisten standardien määrittelyt. Hannu: Mitä tässä pitäisi standardoida? Ihmiset, serverit, toimintatavat jne.? Mika: Vrt. internet on vasta kymmenisen vuotta vanha systeemi. Internetiin on tulossa rajoja, mm. Saksa. Säännöt muuttuu. Jarkko: Kustannustehokkaampaa on toki, jos on yhteiset mallit tehdä asioita. Mika K: ENISAn toiminnassa ollaan mukana, koska halutaan vaikuttaa standardointiin. Puunjalostusteollisuudessa on ollut standardit kymmeniä vuosia. Kuinka todennäköisenä näet uutiskynnyksen ylittävän tietomurtotapauksen suomalaisessa valmistavan teollisuuden yrityksessä? - Jarkko: Julkisuudessa monasti nähdään vain se tuotantokatko tai onnettomuus. Ei välttämättä tunnusteta tai tunnisteta tietoturvatapaukseksi. - Mika: Hyökkäyksiä tulee varmasti, mutta niitä salataan. - Nina: Pitäiskö olla eri mieltä, kuin Suomen huippuasiantuntijat :) - Hannu: Alle 50 M firmaan tuleviin iskuihin en usko. Ei ole mitään varastettavaa? - Tatu: Eipä tuollaisista asioista mielellään puhuta, vaikka tapahtuisi. - Mika K: 80% OP kertoi iskuista saman tien. Jos jotain tapahtuu, kertokaa siitä - asiasta on yhteiskunnallinen hyöty - joku voi keretä varautua. Läpinäkyvyys yritysten kesken puuttuu; pitäisikö synnyttää jakamisfoorumeita, joissa näitä asioita käsitellään ja opitaan toisilta? Mika K: USAssa toimitaan jo näin. Mika H: Kyberturvallisuuskeskus CERT-FI - sinne saa myös vapaasti ja luottamuksellisesti antaa palautetta (www.kyberturvallisuuskeskus.fi).

14 Miten työ jatkuu? Kyber INKA Roadshow jatkuu: Seinäjoki 6.2. Pori Helsinki 4/2015 Kyberturvallisuus & ICT -messut , Jyväskylän Paviljonki Fast Track Cyber / KasvuOpen: Nina Rautiainen, Kasvun Roihu Oy puh , Julkista tietoturvaan liittyvää työtä tehty paljon julkisella rahalla. Tietoa on saatavilla, myös kumppaneita. Ei tarvitse itse keksiä kaikkea. Huoltovarmuuskeskuksen sivulla materiaalia: static/pdf/723.pdf

15 Ota rohkeasti yhteyttä TREDEA Jari Ikonen Senior Manager, Liiketoimintakehitys/ Uudistuva Teollisuus INKA puh , Tatu Miikkulainen Johtaja, Teollisuuden palvelut / Uudistuva Teollisuus INKA puh , PIRKANMAAN ELY-KESKUS Jari Peltoniemi puh KYBER INKA Innovatiiviset kaupungit -ohjelma (INKA) Kyberturvallisuus Pekka Vepsäläinen Projektipäällikkö puh , Mika Kataikko Johtaja puh ,

TOIMIALARAKENTEIDEN MURROS AMKE ry:n aluekierroksen yhteenvetoraportti ROADSHOW

TOIMIALARAKENTEIDEN MURROS AMKE ry:n aluekierroksen yhteenvetoraportti ROADSHOW TOIMIALARAKENTEIDEN MURROS AMKE ry:n aluekierroksen yhteenvetoraportti ROADSHOW TOIMIALARAKENTEIDEN MURROS AMKE ry:n aluekierroksen yhteenvetoraportti Pekka Lampelto Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys

Lisätiedot

Ratkaisu. Mika Aaltonen, tulevaisuustutkija: Nyt tarvitaan rohkeutta tarttua aivan uusiin asioihin

Ratkaisu. Mika Aaltonen, tulevaisuustutkija: Nyt tarvitaan rohkeutta tarttua aivan uusiin asioihin Ratkaisu CGI:n asiakas- ja sidosryhmälehti 1 2014 Mika Aaltonen, tulevaisuustutkija: Nyt tarvitaan rohkeutta tarttua aivan uusiin asioihin Michael Andersson, Helsingin Bussiliikenne: Karttatyökalulla turvallisuutta

Lisätiedot

TÄMÄ JULKAISU ON MEDIAPLANETIN TUOTTAMA TEEMALEHTI. Maine ja tietoturva -yrityksen uudet riskit SIVU 11

TÄMÄ JULKAISU ON MEDIAPLANETIN TUOTTAMA TEEMALEHTI. Maine ja tietoturva -yrityksen uudet riskit SIVU 11 ILMOITUSLIITE TÄMÄ JULKAISU ON MEDIAPLANETIN TUOTTAMA TEEMALEHTI ILMOITUSLIITE YRITYSTURVALLISUUS Toukokuu 2007 YRITYSTURVALLISUUS - OSA YRITYSTOIMINTAA Yritysturvallisuus on yksi yritysten olemassaolon

Lisätiedot

Strategisen huippuosaamisen keskittymät CLEEN, FIMECC, Metsäklusteri ja TIVIT yritysnäkökulmasta

Strategisen huippuosaamisen keskittymät CLEEN, FIMECC, Metsäklusteri ja TIVIT yritysnäkökulmasta Strategisen huippuosaamisen keskittymät CLEEN, FIMECC, Metsäklusteri ja TIVIT yritysnäkökulmasta Tämän teoksen osittainenkin kopiointi ja saattaminen yleisön saataviin on tekijänoikeuslain (404/61, siihen

Lisätiedot

SUOMI Projektijohtamisen suurvalta? MUUTOSTA johdetaan projekteina. SEKASORRON johtaminen ja johtamisen sekasorto

SUOMI Projektijohtamisen suurvalta? MUUTOSTA johdetaan projekteina. SEKASORRON johtaminen ja johtamisen sekasorto 1/2010 PROJEKTIALA MUUTOKSESSA 8 SUOMI Projektijohtamisen suurvalta? 10 MUUTOSTA johdetaan projekteina 29 SEKASORRON johtaminen ja johtamisen sekasorto 29 OULUSTA valmistuu projektialan ammattilaisia Tee

Lisätiedot

Joustava toimintamalli kiihdytti kansainväliseen

Joustava toimintamalli kiihdytti kansainväliseen KPMG:n asiakaslehti / kpmg.fi 3 / 2013 Aineettomat oikeudet kerralla kuntoon 12 Remedy: Tuotteet ovat enemmän kuin pelejä 14 Mars kehittyville markkinoille! 20 The Switchin toimitusjohtaja Jukka-Pekka

Lisätiedot

n:o 2 2014 MATEMAATTIS-LUONNONTIETEELLISTEN ALOJEN AKATEEMISET

n:o 2 2014 MATEMAATTIS-LUONNONTIETEELLISTEN ALOJEN AKATEEMISET n:o 2 2014 MATEMAATTIS-LUONNONTIETEELLISTEN ALOJEN AKATEEMISET 1 Sisällys Puheenjohtajalta... 2 Ohjelmat ja strategiat ripeästi toimeksi - julkisen hallinnon ICT:n pitkään valmisteltu rakenneuudistus toteutuu...

Lisätiedot

Vuorineuvos Jorma Eloranta rohkaisee uudistamaan voimakkaasti perinteistä konepajateollisuutta. www.prometalli.fi. Mistä tehoa tuotantoon?

Vuorineuvos Jorma Eloranta rohkaisee uudistamaan voimakkaasti perinteistä konepajateollisuutta. www.prometalli.fi. Mistä tehoa tuotantoon? Mistä tehoa tuotantoon? Työturvallisuus ei ole uusi asia konepajoilla CNC piristää piensarjatuotantoa www.prometalli.fi Vuorineuvos Jorma Eloranta rohkaisee uudistamaan voimakkaasti perinteistä konepajateollisuutta

Lisätiedot

TARJOOMAN KEHITTÄMINEN JA KAUPALLISTAMINEN

TARJOOMAN KEHITTÄMINEN JA KAUPALLISTAMINEN TARJOOMAN KEHITTÄMINEN JA KAUPALLISTAMINEN Mercuri International White Paper Page 1 (13) Tarjooman johtaminen mistä on kysymys? Kilpailijoiden toimenpiteet ja asiakkaissa ja markkinoilla tapahtuvat muutokset

Lisätiedot

SUORA YHTEYS. Näin sosiaalinen media muuttaa yritykset. Antti Isokangas Petteri Kankkunen

SUORA YHTEYS. Näin sosiaalinen media muuttaa yritykset. Antti Isokangas Petteri Kankkunen SUORA YHTEYS Näin sosiaalinen media muuttaa yritykset Antti Isokangas Petteri Kankkunen www.eva.fi EVAn kotisivuilla raportteja, puheita ja artikkeleita suomeksi ja englanniksi. Raportit ovat ladattavissa

Lisätiedot

Lisää tilaa strategiatyölle. Amer Sportsin CFO Jussi Siitonen: Strategia vie, numerot seuraavat 8

Lisää tilaa strategiatyölle. Amer Sportsin CFO Jussi Siitonen: Strategia vie, numerot seuraavat 8 KPMG:n asiakaslehti / kpmg.fi 2 / 2014 Amer Sportsin CFO Jussi Siitonen: Strategia vie, numerot seuraavat 8 Verkkokauppa.comin Samuli Seppälä: Haasteena kasvun hallinta 12 Sanoman Kim Ignatius: Kaikki

Lisätiedot

Ratkaisu. Satu Kuoppamäki, Kesko: Vastuullisuus integroituu tulevaisuudessa entistä tiiviimmin liiketoimintaan. Palvelumuotoilu kiehtoo ja pelottaa

Ratkaisu. Satu Kuoppamäki, Kesko: Vastuullisuus integroituu tulevaisuudessa entistä tiiviimmin liiketoimintaan. Palvelumuotoilu kiehtoo ja pelottaa Ratkaisu CGI:n asiakas- ja sidosryhmälehti 3 2013 Satu Miettinen, professori: Palvelumuotoilu kiehtoo ja pelottaa Satu Kuoppamäki, Kesko: Vastuullisuus integroituu tulevaisuudessa entistä tiiviimmin liiketoimintaan

Lisätiedot

TÄMÄ JULKAISU ON MEDIAPLANETIN TUOTTAMA TEEMALEHTI

TÄMÄ JULKAISU ON MEDIAPLANETIN TUOTTAMA TEEMALEHTI ILMOITUSLIITE TÄMÄ JULKAISU ON MEDIAPLANETIN TUOTTAMA TEEMALEHTI ILMOITUSLIITE Elokuu 2007 TALENT MANAGEMENT Filosofi - valmentaja Esa Saarinen: Syväinhimillisyys on uusiutuvuuden ja supertuottavuuden

Lisätiedot

VISMAgazine LAITA PÄÄ PILVEEN JA KOE TULEVAISUUS TALOUSTIETEEN PROFESSORI:

VISMAgazine LAITA PÄÄ PILVEEN JA KOE TULEVAISUUS TALOUSTIETEEN PROFESSORI: VISMAgazine Visman asiakaslehti 2013 UUTUUS! Visma.net Expense kustannustehokasta ja helppoa matkalaskujen hallintaa Visma Navitalla katsot tulevaisuuteen NPS on osa asiakassuhteen hoitamista Visma Passelin

Lisätiedot

Suomalaisen teollisuuden tulevaisuus. Kilpailukyky vaatii rohkeita innovaatioita

Suomalaisen teollisuuden tulevaisuus. Kilpailukyky vaatii rohkeita innovaatioita Suomalaisen teollisuuden tulevaisuus Kilpailukyky vaatii rohkeita innovaatioita Sisältö 3 Johdanto 4 Teollinen murros ja tulevaisuus 9 10 types of innovation tutkimuksen viitekehys 11 Mistä kilpailukyky

Lisätiedot

Laurea Julkaisut Laurea Publications

Laurea Julkaisut Laurea Publications Laurea Julkaisut Laurea Publications Pekka Heino, Annemari Kuhmonen, Iina Kuuseva, Laura Nuto & Anselmi Tuominen (toim.) RAHAT KOTIIN VENÄJÄLTÄ! Miten pk-yritys turvaa vientisaatavansa Laurea Julkaisut

Lisätiedot

rohkeutta Tarinoita palveluliiketoiminnan edelläkävijöistä

rohkeutta Tarinoita palveluliiketoiminnan edelläkävijöistä Rajatonta rohkeutta Tarinoita palveluliiketoiminnan edelläkävijöistä Toimittaneet Heli Paavola ja Marjo Uusikylä Kaikkea saa tehdä. Kaikkea pitää tehdä. Kaikkia ovia täytyy tempoa, kaikkia kuita kurkotella.

Lisätiedot

LOUNAS TÄRKEIN ATERIA ON TYÖPÄIVÄN. nimittäin kotipizzalounas ma pe klo 11 14 JUOMA KAUPAN PÄÄLLE! Mäntän klubi uudistui. 10 kysymystä pääministerille

LOUNAS TÄRKEIN ATERIA ON TYÖPÄIVÄN. nimittäin kotipizzalounas ma pe klo 11 14 JUOMA KAUPAN PÄÄLLE! Mäntän klubi uudistui. 10 kysymystä pääministerille Mäntän klubi uudistui 10 kysymystä pääministerille 02 Helmikuu 2011 LOUNAS ON TYÖPÄIVÄN TÄRKEIN ATERIA nimittäin kotipizzalounas ma pe klo 11 14 Hyödynnä Kotipizzan maittavat lounastarjoukset! JUOMA KAUPAN

Lisätiedot

TEKNOLOGIATEOLLISUUDEN SIDOSRYHMÄLEHTI 1 2012. Taloustilanne. huutaa tekoja. sivu 12

TEKNOLOGIATEOLLISUUDEN SIDOSRYHMÄLEHTI 1 2012. Taloustilanne. huutaa tekoja. sivu 12 koneteollisuudella mahdollisuus menestyä s. 18 jääkö eurooppa digikehityksen sivustaseuraajaksi? s. 22 TEKNOLOGIATEOLLISUUDEN SIDOSRYHMÄLEHTI 1 2012 Taloustilanne huutaa tekoja sivu 12 Osaavia tekijöitä

Lisätiedot

Sälli kouluttaa - maaseutumatkailu menestyy

Sälli kouluttaa - maaseutumatkailu menestyy Joanna Vihtonen (toim.) Sälli kouluttaa - maaseutumatkailu menestyy Lahden ammattikorkeakoulun julkaisu, sarja C Artikkelikokoelmat, raportit ja muut ajankohtaiset julkaisut, osa 166 1 Joanna Vihtonen

Lisätiedot

tämä julkaisu on mediaplanetin tuottama teemalehti ERP

tämä julkaisu on mediaplanetin tuottama teemalehti ERP ILMOITUSLIITE tämä julkaisu on mediaplanetin tuottama teemalehti ILMOITUSLIITE Tammikuu 2008 ERP Toiminnanohjausjärjestelmä tukemaan liiketoimintatavoitteita Toiminnanohjausjärjestelmä pistää pyörät pyörimään

Lisätiedot

ÄÄRETTÖMÄN PALJON. LVIS-Maailma Admicomin asiakaslehti 2/2013. Savon LVI-Talo Oy: Adminet auttoi. NewLiner Oy Konsernin toiminta läpinäkyväksi

ÄÄRETTÖMÄN PALJON. LVIS-Maailma Admicomin asiakaslehti 2/2013. Savon LVI-Talo Oy: Adminet auttoi. NewLiner Oy Konsernin toiminta läpinäkyväksi LVIS-Maailma Admicomin asiakaslehti 2/2013 NewLiner Oy Konsernin toiminta läpinäkyväksi Kemin Vesipiste Oy Adminet kasvun tukena DigiControl Ky Ei tarvetta paperinpyörittelijälle MTO-Sähkö Oy Eroon jälkilaskennasta

Lisätiedot

Vaikuttavuuden ytimessä. Erilaisia ammatillisen koulutuksen järjestäjiä tarvitaan. Opittua tulee toistaa ja pitää yllä

Vaikuttavuuden ytimessä. Erilaisia ammatillisen koulutuksen järjestäjiä tarvitaan. Opittua tulee toistaa ja pitää yllä astories1/14 Pekka Pohjakallio, 925 Design: Luovuutta ei pidä rajoittaa Punavuoren kulmille Hanne Paila, Rastor: Erilaisia ammatillisen koulutuksen järjestäjiä tarvitaan Leila Kostiainen, STTK:n pääsihteeri:

Lisätiedot

HAASTATTELU. Monikanavaisuus on tärkeä aspekti niin kuluttajille kuin valmistajille

HAASTATTELU. Monikanavaisuus on tärkeä aspekti niin kuluttajille kuin valmistajille Ajankohtaista asiaa verkkokaupasta. Julkaisija: Klarna Oy Nro 01 2012 HAASTATTELU Verkkokauppa.com, Boris Nikolov Monikanavaisuus on tärkeä aspekti niin kuluttajille kuin valmistajille sitouta asiakkaasi

Lisätiedot

Kun tiedostaminen ja oivallus kohtaavat

Kun tiedostaminen ja oivallus kohtaavat Kun tiedostaminen ja oivallus kohtaavat - TYÖKIRJA PK-YRITYKSEN HILJAISEN TIEDON JAKAMISEKSI Katri Helin Pirkanmaan ammattikorkeakoulu Hyvinvointia Nääs-hanke Pirkanmaan ammattikorkeakoulu Kun tiedostaminen

Lisätiedot

SILENT REPORTAGE HALLITTU ASIAKASTIETO MENESTYKSEN TYÖKALUNA

SILENT REPORTAGE HALLITTU ASIAKASTIETO MENESTYKSEN TYÖKALUNA SILENT REPORTAGE HALLITTU ASIAKASTIETO MENESTYKSEN TYÖKALUNA Reportaasi Big Datan hyödynnettävyydestä ja kansalaisten tietoturvasta Asiantuntijahaastatteluja 2014 ISBN 978-952- 6632-45- 2 (nid.) ISBN 978-952-

Lisätiedot

LUMON TAVOITTAA TIEDOLLA. SÄHKÖPOSTI- MARKKINOINNIN RENESSANSSI Hyvä rekisteri on kuin henkinen pankkitili

LUMON TAVOITTAA TIEDOLLA. SÄHKÖPOSTI- MARKKINOINNIN RENESSANSSI Hyvä rekisteri on kuin henkinen pankkitili 2 2013 TIETOA JA NÄKEMYKSIÄ ASIAKASSUHTEEN AVUKSI OIKEA IHMINEN OIKEAAN TYÖHÖN Snoobin analytiikka auttaa myös rekrytoinnissa TIEDOSTA TOIMINTAA Fonectan uusi palveluyksikkö tarjoaa kokonaisvaltaisen markkinointipaketin

Lisätiedot

Storage. s. 16. Tilaa lehti veloituksetta. ja voita riippumatto! Proactin valta vaihtuu: 15 vuotta kapteenina on opettanut paljon 7

Storage. s. 16. Tilaa lehti veloituksetta. ja voita riippumatto! Proactin valta vaihtuu: 15 vuotta kapteenina on opettanut paljon 7 Proact Finlandin asiakaslehti 1/2012 Storage. Proactin valta vaihtuu: 15 vuotta kapteenina on opettanut paljon 7 Kuningas Probox hallitsee nyt Suomessa 8 Pitkät lounaat tekevät paluun! 2 Tilaa lehti veloituksetta

Lisätiedot

VÄTSKÄRI. Henkilötietoturvallisuus. Fuugo yhdistää television ja sosiaalisen median. Virtualisoinnin monet kasvot. Tietoturva - Lessons learned

VÄTSKÄRI. Henkilötietoturvallisuus. Fuugo yhdistää television ja sosiaalisen median. Virtualisoinnin monet kasvot. Tietoturva - Lessons learned VÄTSKÄRI Varsinais-Suomen Tietojenkäsittely-yhdistys ry:n jäsenlehti 2/2010 Henkilötietoturvallisuus Fuugo yhdistää television ja sosiaalisen median Virtualisoinnin monet kasvot Tietoturva - Lessons learned

Lisätiedot

Suomalaisten johtajien osaamis- ja koulutustarpeet Kiinassa

Suomalaisten johtajien osaamis- ja koulutustarpeet Kiinassa Suomalaisten johtajien osaamis- ja koulutustarpeet Kiinassa FUTUREX Future Experts -hanke Johan Lönnblad Suomalaisten johtajien osaamis- ja koulutustarpeet Kiinassa FUTUREX Future Experts -hanke Johan

Lisätiedot