Kyber-INKA Roadshow. Koostanut Vilma Mutka, Business Arena Oy

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kyber-INKA Roadshow. Koostanut Vilma Mutka, Business Arena Oy www.businessarena.fi"

Transkriptio

1 Kyber-INKA Roadshow Tampere , Torni Koostanut Vilma Mutka, Business Arena Oy

2 Kyber INKA Roadshow, Tampere OHJELMA Aamukahvit ja verkostoitumista INKA Uudistuva Teollisuus Tatu Miikkulainen, Tredea Oy Kyberturvallisuudesta kilpailuetua Mika Kataikko, Jykes Oy Kasvu Open Cyber Fast Track info Nina Rautiainen, Kasvun Roihu Oy Teollisuusautomaation tietoturva Jarkko Holappa, Nixu Oyj Kuluttajatuote osana teollisuusjärjestelmää Hannu Vainio-Mattila, HaVaMax Oy Tauko Pilvipalvelun tietoturva- Mikko Aro, Solita Oy Yritysten kehittämispalvelut ja klinikka Jari Peltoniemi, ELY-keskus Paneelikeskustelu Lounas (omakustanteinen) ja verkostoitumista Kyberklinikka (erikseen ilmoittautuneille) Tilaisuuden esitysmateriaalit täältä: uutisia/kutsu-kyberinka-road-showtampereella-29.1/

3 INKA Uudistuva teollisuus Tatu Miikkulainen, Tredea Pyritään edistämään niitä asioita, mitkä vaikuttaa tulevaisuuden kilpailukykyyn. Valmistavan teollisuuden kehittämiseen panostetaan. Pirkanmaalla on työpaikkaa, suurin osa tulee edelleen valmistavasta teollisuudesta. 30 M rahaa jaossa INKAssa, jatkuva haku. Hyödynnetään myös muita rahoitusinstrumentteja. Dollarivetoinen vienti on saanut 15-20% piristysruiskeen - valtava muutos Haetaan taloudellista optimia, se on muuttunut paljon - teollisuudella on mahdollisuus uudistua INKA-ohjelma on auttamassa tässä. Teemat: teollinen internet, innovaatioalustat, muotoilu ja materiaalit, asiakasarvo ja sen hallinta Kyberturvallisuudessa kyse on kokonaisturvallisuuden hallinnasta, kokonaisuuden ymmärtämisestä, jossa jokaisella on oma roolinsa. Pk-yrityksissä voidaan vielä miettiä, että on vieraantuntuista asiaa. On kuitenkin hyvä jättää huolet ammattilaisille jotka osaa ratkoa niitä, mutta itse on hyvä ymmärtää kyberasioita tietyllä tasolla.

4 Kyberturvallisuudesta kilpailuetua Mika Kataikko, Kyber INKA Kyberturvallisuus on riskienhallinnan prosessi, asia joka on jatkuvasti otettava huomioon. Mutta se on myös suuri mahdollisuus liiketoiminnalle. Kyberturvallisuus on arjen turvallisuutta - ai miten niin? Kun lapsi syntyy, 20 sekunnin sisään syntyy myös sosiaaliturvatunnus, ensimmäinen digitaalinen jälki. Kyberrikollisuudessa liikkuva rahan määrä on ylittänyt huumausainerikollisuudessa vuotuisesti liikkuvan rahan määrän. Wärtsilä on rekrytoimassa kyberturvallisuusjohtajaa. Puolustus- ja sotatoiminta: sotia käydään tietoverkoissa. Onnettomuudet ja vahingot: Monesti heikko lenkki on ihminen. Tai force majeure. PK-yritykset ovat toiminnan keskiössä Tavoitteet INKA-ohjelmalle kovat, mutta mahdolliset Suomessa on kulttuuri olemassa, jolle rakentaa maailman huippuluokan osaamista. Cyber Finland mukana ENISAn työssä muotoilemassa verkko- ja tietoturvallisuusdirektiiviä (

5 KasvuOpen, Fast Track Cyber Nina Rautiainen, Kasvun Roihu Oy Me ollaan hulluja jos me ei olla tässä mukana, ja jos pk-yritykset ei oo tässä mukana, niin nekin on hulluja. KasvuOpenissa ja Fast Track Cyberissä katse siirtyy mahdollisuuksiin - käytännön ja liiketoiminnan kannalta KasvuOpen on valtakunnallinen sparrausprosessi ja kilpailu. 2015: 850 yritystä mukana ympäri Suomea. Kasvu kuuluu kaikille Omista lähtökohdista käsin. Yrityssparrausta: 45 min. sessioita, yhteensä yli 900 sparraajaa Ei maksa yrityksille mitään Muuta kuin oman ajan. Katso paikkakuntasi ja lisätietoja:

6 Teollisuusautomaation tietoturva Jarkko Holappa, Nixu Oyj It relates to people, processes, efficiency and quality. Mihin tuotantoa tekevien yritysten täytyy varautua tällä hetkellä tietoturvaan liittyen? Automaatiojärjestelmien tietoturvan erityispiirteitä - Tietoturvavastuut on epäselviä. Toimitaan monitoimittajaympäristössä. - Tilannekuva puuttuu. - Kaikkia tapauksia ei ole tunnistettu kyber-hyökkäyksiksi. - PK-yrityksen on hyvä olla tietoinen. - Tietoturva on ihmisen toimintaa ja tekniikkaa Se on osa laadunhallintaa. - Kyber-vakuutukset nousevia asioita. (Case Target, satojen miljoonien dollareiden suorat vahingot.) Kysymyksiä yleisöltä: Perinteiset alat, kauppaliikkeet jne - millä tasolla ollaan tietoisia tietoturva-asioista? - Kasvanut huomattavasti ihan viime vuosina. Modernisointiprojekteissa on monasti otettu huomioon. Edellä ovat alat, joissa tietoturva on säännelty lailla. Kyberpanostukset vs. panostuksen puutteesta johtuvat vahingot? - Potentiaaliset vahingot ovat suuria. Panostuksia mieluummin ennemmin kuin myöhemmin.

7 Kuluttajatuote osana teollisuusjärjestelmää Hannu Vainio-Mattila, HaVaMax Oy Käyttäjien kanssa rakennettu systeemi. Ikinä se ei olisi muuten onnistunut. Muutosvastarinta oli kova, mutta nyt ne voi istua paikallaan ja hoitaa homman. Lähtökohtana asiakkaan logistiikkaongelmat Firman johto ei näe missä tavara on. Integroitiin nosturi, kone ja ERP toisiinsa - nyt nähdään online paljonko tavaraa on ja missä se on. 60 m pitkä halli, ja kaverin on pitänyt kävellä eestaas - nyt automatisoitiin koko touhu. Tärkeitä havaintoja: - Oleellisena osana projektia oli tietoturvan varmistaminen (esim. laitteella ei saa päästä nettiin) - Muiden toimittajien kanssa täytyy sopia käytännöt - Jos uusi systeemi hajoaa - vanha systeemi toimii kuitenkin - Käyttäjien kanssa rakennettu systeemi Vietettiin kavereiden kanssa tehtaassa aikaa. Ikinä se ei olisi muuten onnistunut Johdon kanssa keskustelun pohjalta ei olisi toiminut. - Kouluttamisen merkitys, ihmiset on saatava mukaan - motivointi, käyttäjien sitouttaminen. - Kumppanineuvotteluiden tärkeys onnistumiselle. - Tehtaan työntekijät haluavat siirtyä ketteriin, kevyisiin laitteisiin. - Normaaleja, kuluttajakäyttöön tarkoitettuja tabletteja voidaan käyttää teollisuudessa. Kaikki kuluttajaelektroniikka ei sovellu tehdastuotantoon (kamerat jne).

8 Pilvipalvelun tietoturva Mikko Aro, Solita Oy Tietoturva ei ole pelkästään sitä, että tieto joutuu vääriin käsiin. Se on paljon käytäntöjä, sopimusasioita jne. Pilvipalvelut tulevat olemaan entistä enemmän keskeisessä roolissa. Tietoturvaa siellä ei välttämättä tarvitse osata itse, mutta ymmärtää ja vaatia pitää. Digitalisaatiossa on kyse käyttäytymismallien muutoksesta Kaikilla toimialoilla. Pekka Lundmark, Konecranes: Ne yritykset, jotka eivät ole digitalisoineet liiketoimintaansa vuoteen 2020 mennessä, eivät ole enää olemassa. Tietoturva ei ole pelkästään sitä, että tieto joutuu vääriin käsiin. Se on paljon käytäntöjä, sopimusasioita jne. Ihmiset aiheuttaa paljon tietoturvaongelmia. Turvallinen pilvipalvelu syntyy yhteistyönä lähes aina. Vastuiden selkeytys. Kysymyksiä yleisöltä: Palvelunestohyökkäys pankkiyrityksiin: eikö hyökkäyksiin ole varauduttu tarpeeksi, vai eikö vaan niihin pysty vastaamaan tarpeeksi hyvin? - Oli hyvä, että oli läheltä piti -tilanne, se herätti toimimaan kaikki muutkin. Valmistava puunjalostus, jos tulisi laajamittainen hyökkäys - miten kauan Oy Suomi Ab kestäisi, että paperikoneet seisoo? - Kaikki yritykset ovat välillisesti vastuussa suomalaisen yhteiskunnan toimivuudesta. - Hyökkäyksissä haetaan usein joko haittavaikutuksia tai taloushyötyjä.

9 Yritysten kehittämispalvelut ja klinikka Jari Peltoniemi, ELY-keskus PK-sektorin tärkeys Suomelle on kiistaton. Kehittämispalveluille on kysyntää, erityisesti: myynti ja markkinointi, henkilöstön kehittäminen (johtaminen) - liittyy myös tietoturvatoimintatapoihin, jotka on ihmisistä kiinni, talous ja rahoitus. Tilaisuuden jälkeen ohjelmassa Kyber-klinikoita: valikoidut yritykset käyvät keskusteluja kyber-asioista. Vuoden mittaan järjestetään muitakin aiheita.

10 Paneelikeskustelu Osallistujina: Mika Kataikko, Kyber INKA Tatu Miikkulainen, Tredea Oy Hannu Vainio-Mattila, HaVaMax Oy Nina Rautiainen, Kasvun Roihu Oy Mika Hyytiäinen, Maanpuolustuskorkeakoulu Jarkko Holappa, Nixu Oyj Paneelikeskustelun vetäjä: Pekka Vepsäläinen, Kyber INKA / Jykes Oy

11 Paneelikeskustelu Miten saadaan aikaan, että ihmisillä olisi aikaa / resursseja miettiä näitä asioita yrityksissä? Mika K: Yritysmaailmassa money talks. Raha sanelee sen mitä yrityksissä kehitetään. ROI:n näyttäminen toteen on haaste. Miten saadaan yritysjohtajat sitoutumaan turvalliseen Suomeen? Että mitään ei varmasti tapahdu. Että tänäkin vuonna säästettiin näin ja näin paljon rahaa, kun mitään ei tapahtunut Nina: Miten sä osoitat, että firmassa on oikeanlaista osaamista - ylipäätään? Brändin kolhut, miten arvotat sen? Mitkä ne on ne mittarit? Pörssikurssi kertoo. Tatu: Jätetäänkö kyber liian paljon tietoturvayrityksen huoleksi? Asioihin havahdutaan vasta sitten, kun vahinkoja tapahtuu jollekin. Jarkko: Tietoturvaihmisen täytyy oppia kääntämään kyberasiat liiketoiminnan kielelle johtoa varten. Oikean kielen löytäminen Mika H.: Pitää koota erilaisia ihmisiä yhteen oppimaan näitä asioita. Yritykset + kyberasiantuntijat + viranomaiset + media. Verkostossa oppiminen. Tampereen kauppakamarilla oma turvallisuusryhmänsä, klustereissa oma turvallisuusryhmänsä. Mika K: Pelottelun aika on ohi Pelon mentaliteetti ei toimi. Alkuvuodesta huudettiin sutta, loppuvuodesta ei enää toiminut. Ratkaisukeskeisesti edettävä. En halua nähdä toista pelottelun aikakautta. Mitä voisi tehdä, että keskiarvo pk-yrittäjä saisi kiinni tietoturvasta? - Tilanne on haastava, kun pk-yritysjohdon on mietittävä tällä hetkellä mistä saadaan 2 kk päästä liikevaihtoa. - 20/80 sääntö: salasanat vaihtaen, perusasiat kuntoon - Opi fiksuksi tietojärjestelmäostajaksi - websivu? - Mika K: Kyberturvallisuuden ajokortti pk-yrityksille. - Tietoa on myös saatavilla, mutta sitä ei tunneta. Pekka: Monessa esityksessä tuli esiin, että pitää ymmärtää toimintaympäristö Vrt. kokonaisturvallisuus, pitää ottaa koko organisaation osaaminen käyttöön. Mika H.: Turvallisuus on jotain muuta kuin päälleliimattuja ohjelmistoja. Yleisöstä: TTY:ssä nousi esiin havainto tärkeimmästä draiverista: Kun asiakkaat alkavat vaatia tietoturvallisia palveluita

12 Paneelikeskustelu Miten löytyy tapa laskea riskin realisoituminen? Entä riskien analysointi? Kuinka paljon siihen käytetään aikaa? Mika K: Turvallisuusuhkat on osa riskien hallintaa. Yrityksen ihmiset mukaan arvioimaan niitä yritysten assetteja, mitä vastaan voin tai kannattaa suojautua, mitä vastaan ei kannata. Mika H: Olin TTY:ssä puhumassa tietohallintopäälliköille - se asia on muuttumassa, ettei enää pelkkiä IT-osaajia (nykyään tuotantotalouden opiskelijat). Nykyään Puolustusvoimillakin kerrotaan myös voitoista taistelussa kyberiä vastaan. Tunnistuskysymys; salasana on vanha keksintö. Mikä ratkaisuksi? Onko pakko lisätä sääntelyä? - Jarkko: Teknisiä ratkaisuja on, kustannukset nousevat? Biometriset tunnistukset maksaa. - Pekka: Tosi hyvin tehty yksi systeemi on usein parempi, kuin kahden yhdistelmä (esim. sormenjälki + back up salasana) - Tatu: Yksi syy voi olla: lisäkustannusta tulee + teollisuusyritys joutuu varautumaan tietovuotoihin ja tuotannon keskeytymiseen - toisella tasolla. - Jarkko: Nämä asiat eivät näy investoinneista päättävien ihmisten työlistalla. Mikä on teidän mielipide: puuttuuko jotain tuotteita / ratkaisuja? Onko potentiaalia jollain tietyllä alueella? - Jarkko: kaupan hyllyt notkuu palomuureja jne. Hyödyntäminen vaatii resursseja ja ammattitaitoa, se on se suurempi kynnys. - Mika K.: Uusille tuotteille on kysyntää ihan varmasti. Internet kehittyy valtavaa vauhtia. Ajoituskysymys; milloin lanseeraat tuotteen, ja voit tehdä kv-liiketoimintaa. Jokainen tuotekehitykseen käytetty euro, jossa ei ole otettu kyberasioita huomioon, on hukkaan heitetty. - Mika H: Puolustusvoimien tietoturvabudjetti oli 160 M vuodessa. Turvallisuustietoisuudessa oltava kaikki mukana, ja todistaa, että ei ole ketjussa se heikoin lenkki omalla tuotteellaan. - Hannu: Kuinka moni käyttää työpuhelimessaan salasanaa? Siinä on mahdollisesti iso tietoturvauhka. Vrt. käytettävyys.

13 Paneelikeskustelu Olisiko vastaus standardointi? Onko maturiteettimalleja tms. olemassa? Mika K: Yrityksiä on, jotka sertifioi, ei hyviä viitekehyksiä. Enemmänkin itsearviointia. Yritykset haluaa jatkossa standardeja ratkaisuja. Jarkko: Enemmän tuotelähtöinen ajattelu on vallalla. Standardointityötä ja parhaita käytäntöjä on tehty, mutta työsarkaa löytyy. Miksi näitä ei ole? Maailma muuttuu liian nopeasti? ICTmaailmassa jyllää konsultit, sitten tulee kansainvälisten standardien määrittelyt. Hannu: Mitä tässä pitäisi standardoida? Ihmiset, serverit, toimintatavat jne.? Mika: Vrt. internet on vasta kymmenisen vuotta vanha systeemi. Internetiin on tulossa rajoja, mm. Saksa. Säännöt muuttuu. Jarkko: Kustannustehokkaampaa on toki, jos on yhteiset mallit tehdä asioita. Mika K: ENISAn toiminnassa ollaan mukana, koska halutaan vaikuttaa standardointiin. Puunjalostusteollisuudessa on ollut standardit kymmeniä vuosia. Kuinka todennäköisenä näet uutiskynnyksen ylittävän tietomurtotapauksen suomalaisessa valmistavan teollisuuden yrityksessä? - Jarkko: Julkisuudessa monasti nähdään vain se tuotantokatko tai onnettomuus. Ei välttämättä tunnusteta tai tunnisteta tietoturvatapaukseksi. - Mika: Hyökkäyksiä tulee varmasti, mutta niitä salataan. - Nina: Pitäiskö olla eri mieltä, kuin Suomen huippuasiantuntijat :) - Hannu: Alle 50 M firmaan tuleviin iskuihin en usko. Ei ole mitään varastettavaa? - Tatu: Eipä tuollaisista asioista mielellään puhuta, vaikka tapahtuisi. - Mika K: 80% OP kertoi iskuista saman tien. Jos jotain tapahtuu, kertokaa siitä - asiasta on yhteiskunnallinen hyöty - joku voi keretä varautua. Läpinäkyvyys yritysten kesken puuttuu; pitäisikö synnyttää jakamisfoorumeita, joissa näitä asioita käsitellään ja opitaan toisilta? Mika K: USAssa toimitaan jo näin. Mika H: Kyberturvallisuuskeskus CERT-FI - sinne saa myös vapaasti ja luottamuksellisesti antaa palautetta (

14 Miten työ jatkuu? Kyber INKA Roadshow jatkuu: Seinäjoki 6.2. Pori Helsinki 4/2015 Kyberturvallisuus & ICT -messut , Jyväskylän Paviljonki Fast Track Cyber / KasvuOpen: Nina Rautiainen, Kasvun Roihu Oy puh , nina@kasvunroihu.fi Julkista tietoturvaan liittyvää työtä tehty paljon julkisella rahalla. Tietoa on saatavilla, myös kumppaneita. Ei tarvitse itse keksiä kaikkea. Huoltovarmuuskeskuksen sivulla materiaalia: static/pdf/723.pdf

15 Ota rohkeasti yhteyttä TREDEA Jari Ikonen Senior Manager, Liiketoimintakehitys/ Uudistuva Teollisuus INKA puh , Tatu Miikkulainen Johtaja, Teollisuuden palvelut / Uudistuva Teollisuus INKA puh , tatu.miikkulainen@tredea.fi PIRKANMAAN ELY-KESKUS Jari Peltoniemi puh jari.peltoniemi@ely-keskus.fi KYBER INKA Innovatiiviset kaupungit -ohjelma (INKA) Kyberturvallisuus Pekka Vepsäläinen Projektipäällikkö puh , pekka.vepsalainen@jykes.fi Mika Kataikko Johtaja puh , mika.kataikko@jykes.fi

- ai miten niin? Twitter: @CyberFinland Web: www.cyberfinland.fi

- ai miten niin? Twitter: @CyberFinland Web: www.cyberfinland.fi - ai miten niin? Kyberturvallisuus - miksi ihmeessä? Kyberrikollisuus Kyberrikollisuudessa vuotuisesti liikkuvan rahan määrä on ylittänyt huumausainerikollisuudessa vuotuisesti liikkuvan rahan määrän.

Lisätiedot

Aikamatka digitaaliseen tulevaisuuteen: olemmeko turvassa? Pekka Vepsäläinen, @pveps Jykes & Kyber-INKA, @CyberFinland 18.4.2016

Aikamatka digitaaliseen tulevaisuuteen: olemmeko turvassa? Pekka Vepsäläinen, @pveps Jykes & Kyber-INKA, @CyberFinland 18.4.2016 Aikamatka digitaaliseen tulevaisuuteen: olemmeko turvassa? Pekka Vepsäläinen, @pveps Jykes & Kyber-INKA, @CyberFinland 18.4.2016 Tietojen kalastelua, nettihuijauksia, vai jotain muuta?? Tietojen

Lisätiedot

Aikamatka digitaaliseen tulevaisuuteen: olemmeko turvassa? Pekka Jykes &

Aikamatka digitaaliseen tulevaisuuteen: olemmeko turvassa? Pekka Jykes & Aikamatka digitaaliseen tulevaisuuteen: olemmeko turvassa? Pekka Vepsäläinen, @pveps Jykes & Kyber-INKA, @CyberFinland 11.3.2016 on Digitalisaation tukijalka SoTe-sektorillakin Digitalisaatio hyötykäyttöön

Lisätiedot

- ai miten niin? Twitter: @CyberFinland www.cyberfinland.fi

- ai miten niin? Twitter: @CyberFinland www.cyberfinland.fi - ai miten niin? - miksi ihmeessä? Kyberturvallisuus - miksi ihmeessä? Kyberrikollisuus Kyberrikollisuudessa vuotuisesti liikkuvan rahan määrä on ylittänyt huumausainerikollisuudessa vuotuisesti

Lisätiedot

- ai miten niin? Twitter: @CyberFinland www.cyberfinland.fi

- ai miten niin? Twitter: @CyberFinland www.cyberfinland.fi Twitter: @CyberFinland - ai miten niin? Twitter: @CyberFinland Twitter: @CyberFinland Twitter: @CyberFinland Twitter: @CyberFinland - miksi ihmeessä? Twitter: @CyberFinland Twitter: @CyberFinland Twitter:

Lisätiedot

- ai miten niin? Twitter: @CyberFinland www.cyberfinland.fi

- ai miten niin? Twitter: @CyberFinland www.cyberfinland.fi - ai miten niin? - miksi ihmeessä? Kyberturvallisuus - miksi ihmeessä? Kyberrikollisuus Kyberrikollisuudessa vuotuisesti liikkuvan rahan määrä on ylittänyt huumausainerikollisuudessa vuotuisesti

Lisätiedot

TEEMME KYBERTURVASTA TOTTA

TEEMME KYBERTURVASTA TOTTA TEEMME KYBERTURVASTA TOTTA Petri Kairinen, CEO (twitter: @kairinen) Pörssin Avoimet Ovet 1.9.2015 1.9.2015 Nixu 2015 1 PIDÄMME DIGITAALISEN YHTEISKUNNAN TOIMINNASSA. 1.9.2015 Nixu 2015 2 DIGITAALINEN YHTEISKUNTA

Lisätiedot

Tampereen kaupunkiseutu Älykäs kaupunki ja uudistuva teollisuus

Tampereen kaupunkiseutu Älykäs kaupunki ja uudistuva teollisuus Tampereen kaupunkiseutu Älykäs kaupunki ja uudistuva teollisuus Sisältö INKA yleisesti Älykäs kaupunki ja uudistuva teollisuus Kaupungin rooli Rahoitus Esimerkkiprojekteja Mikä INKA on? Tausta Tavoitteena

Lisätiedot

TEEMME KYBERTURVASTA TOTTA

TEEMME KYBERTURVASTA TOTTA TEEMME KYBERTURVASTA TOTTA Heikki Roikonen, talousjohtaja Arvopaperin Rahapäivä, Helsinki, 17.9.2015 17.9.2015 Nixu 2015 1 PIDÄMME DIGITAALISEN YHTEISKUNNAN TOIMINNASSA. 17.9.2015 Nixu 2015 2 DIGITAALINEN

Lisätiedot

Tietokannan tietoturva. Heli Helskyaho 20.3.2014 Tietoturva-aamupäivä, Oracle House

Tietokannan tietoturva. Heli Helskyaho 20.3.2014 Tietoturva-aamupäivä, Oracle House Tietokannan tietoturva Heli Helskyaho 20.3.2014 Tietoturva-aamupäivä, Oracle House Lähde: IOUG:n käyttäjätutkimus IOUG tehnyt 2013 kyselytutkimuksen tietokannan tietoturvasta. Tässä esityksessä olevat

Lisätiedot

Venäjän-kaupan uusi normaali

Venäjän-kaupan uusi normaali Venäjän-kaupan uusi normaali 20.4.2018 Joensuu @JaanaRekolainen @SVKK_FRCC Suomalais-Venäläinen kauppakamari Missiomme on edistää yritysten kasvua ja liiketoimintaa Suomen ja Venäjän välisessä kaupassa.

Lisätiedot

KYBERTURVAMARKKINA KASVAA TEEMME KYBERTURVASTA TOTTA

KYBERTURVAMARKKINA KASVAA TEEMME KYBERTURVASTA TOTTA KYBERTURVAMARKKINA KASVAA TEEMME KYBERTURVASTA TOTTA Petri Kairinen, toimitusjohtaja (twitter: @kairinen) Nordnet-aamiaistilaisuus, Helsinki, 24.9.2015 24.9.2015 Nixu 2015 1 PIDÄMME DIGITAALISEN YHTEISKUNNAN

Lisätiedot

Vesihuolto päivät #vesihuolto2018

Vesihuolto päivät #vesihuolto2018 TEKNOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS VTT OY Vesihuolto 2018 -päivät #vesihuolto2018 Kyber-turva-vesi-hanke Heimo Pentikäinen Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy Esityksen sisältö: Perustiedot Hankkeessa laaditut ohjeet

Lisätiedot

TILINPÄÄTÖS 2015 JA NÄKYMÄT

TILINPÄÄTÖS 2015 JA NÄKYMÄT TILINPÄÄTÖS 2015 JA NÄKYMÄT Petri Kairinen, CEO 17.2.2016 17.2.16 Nixu 2016 1 KASVUSTRATEGIA ETENI. NIXU LAAJENTUI KANSAINVÄLISESTI JA KÄYNNISTI UUSIA SKAALAUTUVIA PALVELUITA 17.2.16 Nixu 2016 2 Hyvä kasvu

Lisätiedot

28.1.2015 Nina Rautiainen Kasvu Open* toteuttaja *Kasvu Open is registered trademark of Central Finland Chamber of Commerce

28.1.2015 Nina Rautiainen Kasvu Open* toteuttaja *Kasvu Open is registered trademark of Central Finland Chamber of Commerce 28.1.2015 Nina Rautiainen Kasvu Open* toteuttaja *Kasvu Open is registered trademark of Central Finland Chamber of Commerce Suomen suurin kasvuyritysten sparrauskilpailu 850 Kasvusuunnitelmaa 455 Yritystä

Lisätiedot

TEEMME KYBERTURVASTA TOTTA

TEEMME KYBERTURVASTA TOTTA TEEMME KYBERTURVASTA TOTTA Petri Kairinen, CEO (twitter: @kairinen) Pörssin Avoimet Ovet 1.9.2015 1.9.2015 Nixu 2015 1 PIDÄMME DIGITAALISEN YHTEISKUNNAN TOIMINNASSA. 1.9.2015 Nixu 2015 2 DIGITAALINEN YHTEISKUNTA

Lisätiedot

Metropolialueen kasvusopimus ja Innovatiiviset kaupungit ohjelma (2014 2020) KUUMA-kuntien näkökulmasta

Metropolialueen kasvusopimus ja Innovatiiviset kaupungit ohjelma (2014 2020) KUUMA-kuntien näkökulmasta Metropolialueen kasvusopimus ja Innovatiiviset kaupungit ohjelma (2014 2020) KUUMA-kuntien näkökulmasta KUUMA-komission kokous 1.2.2013 Juha Leinonen Teknologiakeskus TechVilla Oy Teknologiateollisuus

Lisätiedot

TYÖNHAUN DOKUMENTIT OTTY RY:N SPARRAUSAAMU 23.11.2010 INSINÖÖRIT JA EKONOMIT TALO, SEMINAARILUOKKA

TYÖNHAUN DOKUMENTIT OTTY RY:N SPARRAUSAAMU 23.11.2010 INSINÖÖRIT JA EKONOMIT TALO, SEMINAARILUOKKA TYÖNHAUN DOKUMENTIT OTTY RY:N SPARRAUSAAMU INSINÖÖRIT JA EKONOMIT TALO, SEMINAARILUOKKA TYÖNHAUSSA TEHOKKAAT CV JA TYÖHAKEMUS Opit tunnistamaan osaamistasi ja kohdentamaan työnhakuasi Ura- ja rekryasiamiehet

Lisätiedot

Pk-yritysbarometri, syksy 2015. Alueraportti, Pohjois-Pohjanmaa Toimitusjohtaja Marjo Kolehmainen

Pk-yritysbarometri, syksy 2015. Alueraportti, Pohjois-Pohjanmaa Toimitusjohtaja Marjo Kolehmainen Pk-yritysbarometri, syksy 2015 Alueraportti, Pohjois-Pohjanmaa Toimitusjohtaja Marjo Kolehmainen 1 Liikevaihto nyt verrattuna edelliseen 12 kk takaiseen tilanteeseen, kaikki toimialat 60 50 40 30 20 10

Lisätiedot

Busy in Business. Juha Lehtonen 26.4.2012

Busy in Business. Juha Lehtonen 26.4.2012 Busy in Business Juha Lehtonen 26.4.2012 Markkinan kehityksen trendejä Markkinan kehityksen trendejä Globaali työjako muuttuu ja toiminta siirtyy maailmanlaajuisiin verkostoihin. Muutos haastaa paikallisen

Lisätiedot

Tekesin (Business Finland) rahoituspalvelut yrityksille 2018 #

Tekesin (Business Finland) rahoituspalvelut yrityksille 2018 # Tekesin (Business Finland) rahoituspalvelut yrityksille 2018 #1916549 Kasvuun tähtääville yrityksille STARTUP Alle 5-vuotiaat yritykset, jotka tähtäävät kansainvälisille markkinoille PK-YRITYS Pienet ja

Lisätiedot

Pk-yritysbarometri, syksy 2017

Pk-yritysbarometri, syksy 2017 Pk-yritysbarometri, syksy 17 Alueraportti, 1 1: Yritysten osuudet eri toimialoilla, % Teollisuus Rakentaminen Kauppa Palvelut Muut 1 7 7 1 1 Lähde: Pk-yritysbarometri, syksy 17 : Henkilökunnan määrän muutosodotukset

Lisätiedot

Pk-yritysbarometri, syksy 2017

Pk-yritysbarometri, syksy 2017 Pk-yritysbarometri, syksy 7 Alueraportti, Pk-yritysbarometri, syksy 7 alueraportti, : Yritysten osuudet eri toimialoilla, % Teollisuus Rakentaminen Kauppa Palvelut Muut 7 9 7 9 Lähde: Pk-yritysbarometri,

Lisätiedot

Lyhyt kertaus avauspajasta Suomen meriklusteri on merellisten elinkeinojen muodostama kokonaisuus, jossa toimii noin yritystä.

Lyhyt kertaus avauspajasta Suomen meriklusteri on merellisten elinkeinojen muodostama kokonaisuus, jossa toimii noin yritystä. Lyhyt kertaus 18.4. avauspajasta Suomen meriklusteri on merellisten elinkeinojen muodostama kokonaisuus, jossa toimii noin 3 000 yritystä. Tutkimukseen saatiin analysoitavaksi tilinpäätöstiedot hieman

Lisätiedot

Pk-yritysbarometri, syksy 2017

Pk-yritysbarometri, syksy 2017 Pk-yritysbarometri, syksy Alueraportti, Pk-yritysbarometri, syksy alueraportti, Keski-Pohjanmaan.9. : Yritysten osuudet eri toimialoilla, % Teollisuus Rakentaminen Kauppa Palvelut Muut Keski-Pohjanmaa

Lisätiedot

Pk-yritysbarometri, syksy 2017

Pk-yritysbarometri, syksy 2017 Pk-yritysbarometri, syksy 7 Alueraportti, Pk-yritysbarometri, syksy 7 alueraportti, : Yritysten osuudet eri toimialoilla, % Teollisuus Rakentaminen Kauppa Palvelut Muut 4 7 Uusimaa Pk-yritysbarometri,

Lisätiedot

Kyberturvallisuus on digitalisaation edellytys ja mahdollistaja - miksi ja miten?

Kyberturvallisuus on digitalisaation edellytys ja mahdollistaja - miksi ja miten? Kyberturvallisuus on digitalisaation edellytys ja mahdollistaja - miksi ja miten? 20.11.2015 Kimmo Rousku, VAHTI-pääsihteeri Julkisen hallinnon ICT-toiminto Kyberturvallisuus- ja infrastruktuuriyksikkö

Lisätiedot

Kauppakamarien yritysjohtajakysely digitalisaatiosta. Syyskuu 2014

Kauppakamarien yritysjohtajakysely digitalisaatiosta. Syyskuu 2014 Kauppakamarien yritysjohtajakysely digitalisaatiosta Syyskuu 2014 Kyselystä Kauppakamarien yritysjohtajakysely kartoitti digitalisaatioon liittyviä haasteita ja tavoitteita yrityksissä. Toteutettiin 8.9.

Lisätiedot

Mitä on markkinointiviestintä?

Mitä on markkinointiviestintä? Mitä on markkinointiviestintä? Tiina Karppinen 17.3.2011 Markkinointiviestintä on yrityksen ulkoisiin sidosryhmiin kohdistuvaa viestintää, jonka tarkoituksena on välillisesti tai suoraan saada aikaan kysyntää

Lisätiedot

- ai miten niin?

- ai miten niin? - ai miten niin? - miksi ihmeessä? 2015 Medtronic Kyberturvallisuus - miksi ihmeessä? Kyberrikollisuus Kyberrikollisuudessa vuotuisesti liikkuvan rahan määrä on ylittänyt huumausainerikollisuudessa vuotuisesti

Lisätiedot

KASVAVAN KYBERTURVAMARKKINAN PELINTEKIJÄ

KASVAVAN KYBERTURVAMARKKINAN PELINTEKIJÄ KASVAVAN KYBERTURVAMARKKINAN PELINTEKIJÄ Petri Kairinen, CEO (twitter: @kairinen) Lupaavat pörssiyhtiöt tilaisuus 3.3.2015 3.3.2015 Nixu 2015 1 PIDÄMME DIGITAALISEN YHTEISKUNNAN TOIMINNASSA. 3.3.2015 Nixu

Lisätiedot

Työelämäyhteydet koulutuksen järjestämisen arjessa. Esimerkki Keski-Suomesta Oppiminen osaksi yritysten liiketoimintaa!

Työelämäyhteydet koulutuksen järjestämisen arjessa. Esimerkki Keski-Suomesta Oppiminen osaksi yritysten liiketoimintaa! Työelämäyhteydet koulutuksen järjestämisen arjessa. Esimerkki Keski-Suomesta Oppiminen osaksi yritysten liiketoimintaa! Nina Rautiainen, osaamispäällikkö Satu Väisänen, projektipäällikkö Esityksen rakenne:

Lisätiedot

Pk-yritysbarometri, syksy 2017

Pk-yritysbarometri, syksy 2017 Pk-yritysbarometri, syksy 017 Alueraportti, 1 Pk-yritysbarometri, syksy 017 alueraportti, 1: Yritysten osuudet eri toimialoilla, % Teollisuus Rakentaminen Kauppa Palvelut Muut 1 7 7 61 61 Pk-yritysbarometri,

Lisätiedot

DIGIKYVYKKYYSKYSELYN TULOKSET POHJOIS-KARJALA

DIGIKYVYKKYYSKYSELYN TULOKSET POHJOIS-KARJALA DIGIKYVYKKYYSKYSELYN TULOKSET POHJOIS-KARJALA 12.05.2017 EIRA VATANEN KTM, HHJ, CERTIFIED BUSINESS COACH DIGIKYVYKKYYSKYSELYN JA POP-UP PROJEKTIN OMISTAJA DIGIKYVYKKYYSKYSELY PK, EIRA VATANEN, #DIGIKYVYKKYYS

Lisätiedot

Yrityksen tiimin täydentäminen kokeneella neuvonantajalla. Innovation Scout -seminaari Tapani Nevanpää,

Yrityksen tiimin täydentäminen kokeneella neuvonantajalla. Innovation Scout -seminaari Tapani Nevanpää, Yrityksen tiimin täydentäminen kokeneella neuvonantajalla Innovation Scout -seminaari Tapani Nevanpää, 8.6.2016 Neuvonantaja osaksi yrityksen tiimiä Yrityksen tiimi = operatiivinen tiimi + hallitus + neuvonantajat

Lisätiedot

Tekesin rahoituspalvelut yrityksille 2017 #

Tekesin rahoituspalvelut yrityksille 2017 # Tekesin rahoituspalvelut yrityksille 2017 #1916549 Kasvuun tähtääville yrityksille STARTUP Alle 5-vuotiaat yritykset, jotka tähtäävät kansainvälisille markkinoille PK-YRITYS Pienet ja keskisuuret yritykset,

Lisätiedot

Elinkeino-ohjelman yrityskysely. Niina Immonen, Johtaja, yrittäjyysympäristö

Elinkeino-ohjelman yrityskysely. Niina Immonen, Johtaja, yrittäjyysympäristö Elinkeino-ohjelman yrityskysely Niina Immonen, Johtaja, yrittäjyysympäristö 4.11.2016 Avaustyöseminaari 23.8.2016 60 osallistujaa Kansainvälistymistyöpaja 8.9.2016 n. 40 osallistujaa Jatkotyöseminaari

Lisätiedot

Johdon mentoripohjainen koulutus- ja valmennusohjelma

Johdon mentoripohjainen koulutus- ja valmennusohjelma Digitaalinen Polku Johdon mentoripohjainen koulutus- ja valmennusohjelma Yritysjohdon tukena Digitaalinen Polku pilottiohjelma alkaa! Kilpailukyky 2014 Digitaalinen Polku 2014 Osallistuminen ja kriteerit

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

Venäjän kaupan barometri Syksy Suomalais-Venäläinen kauppakamari Tutkimuksen tekijä:

Venäjän kaupan barometri Syksy Suomalais-Venäläinen kauppakamari Tutkimuksen tekijä: Venäjän kaupan barometri Syksy 2015 Suomalais-Venäläinen kauppakamari Tutkimuksen tekijä: Miten on mennyt viimeisten 6 kuukauden aikana? 2 5: kasvanut paljon Syksy 2015 (n=25) Kevät 2015 (n=26) Syksy 201

Lisätiedot

OHJELMA S02000915.001 (I805401) 7.7.2015 1. AEL Insko-seminaari Askeleet kohti vahvaa turvallisuuskulttuuria 25. 26.8.

OHJELMA S02000915.001 (I805401) 7.7.2015 1. AEL Insko-seminaari Askeleet kohti vahvaa turvallisuuskulttuuria 25. 26.8. 7.7.2015 1 AEL Insko-seminaari Askeleet kohti vahvaa turvallisuuskulttuuria 25. 26.8.2015, AEL Helsinki AEL järjestää yhdessä Santé et Securité Oy:n kanssa 25. 26.8.2015 Helsingissä kahden päivän turvallisuusjohtamisen

Lisätiedot

BUSINESS FINLAND KUMPPANINA SUURILLE YRITYKSILLE 2018

BUSINESS FINLAND KUMPPANINA SUURILLE YRITYKSILLE 2018 BUSINESS FINLAND KUMPPANINA SUURILLE YRITYKSILLE 2018 BUSINESS FINLANDIN TAVOITTEET Luomme mahdollisuuksia globaaliin kasvuun: 1 2 3 4 edistämällä asiakkaiden uudistumista tukemalla nousevia liiketoimintaekosysteemejä

Lisätiedot

Kansainvälistymispalveluiden esittelytilaisuus Tietoisku Tekesin uusista ohjelmista

Kansainvälistymispalveluiden esittelytilaisuus Tietoisku Tekesin uusista ohjelmista Kansainvälistymispalveluiden esittelytilaisuus 28.1.2015 Tietoisku Tekesin uusista ohjelmista Kari Penttinen Ohjelmapäällikkö Tekes kari.penttinen@tekes.fi p. 050 5577 916 www.tekes.fi/ti Taustalla myös

Lisätiedot

INNOVAATIOKESKITTYMÄ KESKELLÄ SUOMEA - KASVUA JA UUTTA LIIKETOIMINTAA. 26.08.2013 Laura Ahonen

INNOVAATIOKESKITTYMÄ KESKELLÄ SUOMEA - KASVUA JA UUTTA LIIKETOIMINTAA. 26.08.2013 Laura Ahonen INNOVAATIOKESKITTYMÄ KESKELLÄ SUOMEA - KASVUA JA UUTTA LIIKETOIMINTAA Professori Antti Hautamäki Suomeen tulee rakentaa 5-6 maailmanluokan innovaatiokeskittymää. Näiden peitto kattaisi 90% väestöstä! Oulu

Lisätiedot

TEOLLISUUSAUTOMAATION TIETOTURVA. Jarkko Holappa Kyber-INKA Roadshow, Solo Sokos Hotel Torni, Tampere. 29.1.2015

TEOLLISUUSAUTOMAATION TIETOTURVA. Jarkko Holappa Kyber-INKA Roadshow, Solo Sokos Hotel Torni, Tampere. 29.1.2015 TEOLLISUUSAUTOMAATION TIETOTURVA Jarkko Holappa Kyber-INKA Roadshow, Solo Sokos Hotel Torni, Tampere. 29.1.2015 KAIKKI TIETOTURVAPALVELUT YHDELTÄ KUMPPANILTA Teollisen internetin ratkaisut Digitaalisen

Lisätiedot

Digitaalisuus Yrityselämä. Kohtaavatko toisiaan? Liiketoimintaan kasvua datan analysoinnilla Sari Mantere. toiminnanjohtaja Rauman Yrittäjät ry

Digitaalisuus Yrityselämä. Kohtaavatko toisiaan? Liiketoimintaan kasvua datan analysoinnilla Sari Mantere. toiminnanjohtaja Rauman Yrittäjät ry 1 Digitaalisuus Yrityselämä. Kohtaavatko toisiaan? Liiketoimintaan kasvua datan analysoinnilla Sari Mantere. toiminnanjohtaja Rauman Yrittäjät ry Rauman Yrittäjät Yrittäjän asialla, paikallisesti 2 Rauman

Lisätiedot

KICK ASS! FACEBOOK-MARKKINOINNILLA MATKAILULIIKETOIMINTA KASVUUN

KICK ASS! FACEBOOK-MARKKINOINNILLA MATKAILULIIKETOIMINTA KASVUUN KICK ASS! FACEBOOK-MARKKINOINNILLA MATKAILULIIKETOIMINTA KASVUUN Marko Pyhäjärvi PUHEENVUORON TAVOITE On olemassa miljoonia eri keinoja vauhdittaa matkailuyrityksen myyntiä, ja Facebookmarkkinointi on

Lisätiedot

INKA-teemojen vetovastuut ja kumppanit

INKA-teemojen vetovastuut ja kumppanit Ruokajärjestelmien kestävät ja tehokkaat ratkaisut Biotalouden INKA-ohjelma (Seinäjoki) 17.3.2015 INKA-teemojen vetovastuut ja kumppanit Pääkaupunkiseutu VAASA OULU Turku Kestävät energiaratkaisut Kuopio

Lisätiedot

Nolla tapaturmaa 2020. Kulmakivet 2016-17(luonnos) Tilannekatsaus 24.2.2015. Etera 24.2.2015 Ahti Niskanen

Nolla tapaturmaa 2020. Kulmakivet 2016-17(luonnos) Tilannekatsaus 24.2.2015. Etera 24.2.2015 Ahti Niskanen Nolla tapaturmaa 2020 Kulmakivet 2016-17(luonnos) Tilannekatsaus 24.2.2015 Etera 24.2.2015 Ahti Niskanen TAVOITTEENA NOLLA TAPATURMAA RAKENNUSTEOLLISUUDESSA 2020 Rakennusteollisuus RT ry:n hallitus asetti

Lisätiedot

Teollinen Internet. Tatu Lund

Teollinen Internet. Tatu Lund Teollinen Internet Tatu Lund Suomalaisen yritystoiminnan kannattavuus ja tuottavuus ovat kriisissä. Nokia vetoinen ICT klusteri oli tuottavuudeltaan Suomen kärjessä ja sen romahdus näkyy selvästi tilastoissa.

Lisätiedot

VALVO JA VARAUDU PAHIMPAAN

VALVO JA VARAUDU PAHIMPAAN VALVO JA VARAUDU PAHIMPAAN Erkki Sivonen Senior Account Manager Nordic LAN&WAN Communication erkki.sivonen@lanwan.fi 5/13/2015 5/13/2015 5/13/2015 1.10.2013 UUSI SÄHKÖMARKKINALAKI JATKUVUUDENHALLINNAN

Lisätiedot

Digi Roadshow Tekes rahoitus. Aki Ylönen 15.4.2015

Digi Roadshow Tekes rahoitus. Aki Ylönen 15.4.2015 Digi Roadshow Tekes rahoitus Aki Ylönen 15.4.2015 Digitaalista liiketoimintaa -haku Rahoitusta ja asiantuntijapalveluja digitaalisen liiketoiminnan ja sen edellytysten kehittämiseen Erityisesti kansainvälistymistä

Lisätiedot

Sosiaalinen media yrityskäytössä Yhteenvetoraportti, N=115, Julkaistu: 14.2.2011. Vertailuryhmä: Kaikki vastaajat

Sosiaalinen media yrityskäytössä Yhteenvetoraportti, N=115, Julkaistu: 14.2.2011. Vertailuryhmä: Kaikki vastaajat Sosiaalinen media yrityskäytössä Yhteenvetoraportti, N=115, Julkaistu: 14.2.2011 Vertailuryhmä: Kaikki vastaajat Sosiaalista mediaa hyödynnetään yrityksessäni tällä hetkellä Vastaus Lukumäärä Prosentti

Lisätiedot

Business Finlandin rahoituspalvelut yrityksille. Juha Pulkkinen Oulu,

Business Finlandin rahoituspalvelut yrityksille. Juha Pulkkinen Oulu, Business Finlandin rahoituspalvelut yrityksille Juha Pulkkinen Oulu, 16.1.2018 Kasvuun tähtääville yrityksille STARTUP Alle 5-vuotiaat yritykset, jotka tähtäävät kansainvälisille markkinoille PK-YRITYS

Lisätiedot

Suomi nousuun. Aineeton tuotanto

Suomi nousuun. Aineeton tuotanto Suomi nousuun Aineeton tuotanto Maailman talous on muutoksessa. Digitalisoituminen vie suomalaiset yritykset globaalin kilpailun piiriin. Suomen on pärjättävä tässä kilpailussa, jotta hyvinvointimme on

Lisätiedot

Digitalisaation hyödyt teollisuudessa

Digitalisaation hyödyt teollisuudessa TEKNOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS VTT OY Digitalisaation hyödyt teollisuudessa Teollisuus ja digitalisaatio seminaari 3.9.2015 Technopolis Hermia, Tampere Heli Helaakoski, TkT, tutkimuspäällikkö Teollisuuden

Lisätiedot

Green Growth -palvelut yrityksille

Green Growth -palvelut yrityksille Green Growth -palvelut yrityksille GG-sessio 27.3. Tuomo Suortti Kehittää vihreän kasvun perustaksi strategisia osaamisia Tuottaa ja jalkauttaa tietoa yritysten liiketoimintastrategioiden uudistumisen

Lisätiedot

Fiksu kaupunki 2013-2017. Kokonaislaajuus 100 M, josta Tekesin osuus noin puolet

Fiksu kaupunki 2013-2017. Kokonaislaajuus 100 M, josta Tekesin osuus noin puolet Fiksu kaupunki 2013-2017 Kokonaislaajuus 100 M, josta Tekesin osuus noin puolet Energiatehokas ja kestävä Uusien ratkaisujen testaus Käyttäjät mukaan Rakentuu paikallisille vahvuuksille Elinvoimainen elinkeinoelämä

Lisätiedot

Miten suojautua nykyisiltä tieto- ja kyberuhilta? Petri Vilander, Kyberturvallisuuspäällikkö, Elisa Oyj

Miten suojautua nykyisiltä tieto- ja kyberuhilta? Petri Vilander, Kyberturvallisuuspäällikkö, Elisa Oyj Miten suojautua nykyisiltä tieto- ja kyberuhilta? Petri Vilander, Kyberturvallisuuspäällikkö, Elisa Oyj Kyberturvallisuus toiminta Valtio Kyberturvallisuuden poliittinen ohjaus kuuluu valtioneuvostolle,

Lisätiedot

Case: Nuori hyvinvointipalveluyritys

Case: Nuori hyvinvointipalveluyritys Case: Nuori hyvinvointipalveluyritys Yritys erikoistunut yritysten työhyvinvointipalveluihin. Tavoitteena kirkastaa oma liikeidea ja erottua muista palveluntarjoajista. Analyysin (1pv 220 + alv) mukaiset

Lisätiedot

Basware Controller iltapäivä. Tervetuloa!

Basware Controller iltapäivä. Tervetuloa! Basware Controller iltapäivä Tervetuloa! Ohjelma 13.00 Puheenjohtajan avaus ja Baswaren ennustekyselyn tulokset Minna Snirvi, Vice President, IA and FPS Product Management, Basware Oyj 13.15 Toimivan talousohjauksen

Lisätiedot

Kuka vastaa tietojärjestelmähankkeen laadusta?

Kuka vastaa tietojärjestelmähankkeen laadusta? Kuka vastaa tietojärjestelmähankkeen laadusta? 05.10.2010 Esko Hannula Sisältö Laatu on lopulta aina rahaa Laatu riippuu siitä, kuka olet Vastuu laadusta on lopulta aina tilaajalla 2 Tietojärjestelmän

Lisätiedot

BUSINESS FINLANDIN RAHOITUSPALVELUT YRITYKSILLE Harri Kivelä Iisalmi

BUSINESS FINLANDIN RAHOITUSPALVELUT YRITYKSILLE Harri Kivelä Iisalmi BUSINESS FINLANDIN RAHOITUSPALVELUT YRITYKSILLE 2018 Harri Kivelä Iisalmi 5.4.2018 #1916549 Tekes+Finpro = Business Finland 1.1.2018 Yhdysvallat Was hington, D.C. Palo Alto EU Bryssel Saksa Venäjä Moskova

Lisätiedot

Pete Okkonen Kasvu Open* - toteu1aja Aava & Bang Oy *Kasvu Open is registered trademark of Central Finland Chamber of Commerce

Pete Okkonen Kasvu Open* - toteu1aja Aava & Bang Oy *Kasvu Open is registered trademark of Central Finland Chamber of Commerce Pete Okkonen Kasvu Open* - toteu1aja Aava & Bang Oy *Kasvu Open is registered trademark of Central Finland Chamber of Commerce Tervetuloa Kasvu Open verkostoon Rauman seutu! Kasvu Open on alueellisen ja

Lisätiedot

AIKO Uudistuva Teollisuus. Oula Välipakka, Tredea Oy

AIKO Uudistuva Teollisuus. Oula Välipakka, Tredea Oy AIKO Uudistuva Teollisuus Oula Välipakka, Tredea Oy 6.4.2017 AIKO Uudistuva teollisuus Teema 1: Valmistavan teollisuuden uudistuminen ja digitalisaatio Työpaketti 1: Teollisen internetin alustat ja tuotteiden

Lisätiedot

1. Toimivan IT-ympäristön rakentaminen

1. Toimivan IT-ympäristön rakentaminen 1. Toimivan IT-ympäristön rakentaminen Tarjontaa paljon tarvitaan henkilö, joka kokoaa oikeat palikat yhteen Ensin hahmotetaan kokonaisuus sen jälkeen tarkastellaan pienempiä osa-alueita Koulutus/tiedon

Lisätiedot

YRITYSTOIMINNAN KEHITTÄMISPALVELUT 2014. 2.4.2014 Anna-Liisa Heikkinen

YRITYSTOIMINNAN KEHITTÄMISPALVELUT 2014. 2.4.2014 Anna-Liisa Heikkinen YRITYSTOIMINNAN KEHITTÄMISPALVELUT 2014 SOTE yritysten kasvu ja kansainvälistyminen SOTE-yritysten kasvu ja kansainvälistyminen 2.4.2014 Anna-Liisa Heikkinen Esityksen sisältö Yritystoiminnan kehittämispalvelut

Lisätiedot

M A A L I. Luovien alojen lisäarvo perinteiselle teollisuudelle

M A A L I. Luovien alojen lisäarvo perinteiselle teollisuudelle M A A L I Luovien alojen lisäarvo perinteiselle teollisuudelle MIKSI? - luovat alat auttavat muita toimialoja parantamaan tuotteitaan ja palveluitaan - luovan osaamisen parempi hyödyntäminen lisää yritysten

Lisätiedot

Digitaalisuus teollisuuden uudistajana. Pääjohtaja Pekka Soini Tekes Alihankintamessut, Tampere

Digitaalisuus teollisuuden uudistajana. Pääjohtaja Pekka Soini Tekes Alihankintamessut, Tampere Digitaalisuus teollisuuden uudistajana Pääjohtaja Pekka Soini Tekes Alihankintamessut, Tampere 17.9.2014 Digitaalisuus ravistelee kaikkia aloja Digitaalisuus Systeemiset muutokset ja liiketoimintaekosysteemit

Lisätiedot

TIETOPAKETTI EI -KYBERIHMISILLE

TIETOPAKETTI EI -KYBERIHMISILLE TIETOPAKETTI EI -KYBERIHMISILLE Miksi TIEDOLLA on tässä yhtälössä niin suuri merkitys? Mitä tarkoittaa KYBERTURVALLISUUS? Piileekö KYBERUHKIA kaikkialla? Kaunis KYBERYMPÄRISTÖ? Miten TIETOJÄRJESTELMÄ liittyy

Lisätiedot

Digitalisaation kartoitus ja tiekartan suunnittelu. Palvelu innovaatioseteliin Steamlane Oy

Digitalisaation kartoitus ja tiekartan suunnittelu. Palvelu innovaatioseteliin Steamlane Oy Digitalisaation kartoitus ja tiekartan suunnittelu Palvelu innovaatioseteliin Ari Karppinen ari.t.karppinen@steamlane.com Steamlane Oy 050 5410775 Digitalisaation kartoitus ja tiekartan suunnittelu Kartoitamme

Lisätiedot

TIETOTURVA LIIKETOIMINNAN MAHDOLLISTAJANA

TIETOTURVA LIIKETOIMINNAN MAHDOLLISTAJANA TTL 60 vuotta Roadshow, Tampere 5.11.2013 TIETOTURVA LIIKETOIMINNAN MAHDOLLISTAJANA Antti Pirinen, Tietoturva ry Antti Pirinen Tietoturva ry Hallituksessa 2009 -> Sihteeri 2013 Työkokemus: 2012 -> KPMG:n

Lisätiedot

Suomen kuntien vuoden 2015 tieto- ja kyberturvallisuutta koskeva kysely Tervetuloa vastaamaan kyselyyn!

Suomen kuntien vuoden 2015 tieto- ja kyberturvallisuutta koskeva kysely Tervetuloa vastaamaan kyselyyn! 1(16) Suomen kuntien vuoden 2015 tieto- ja kyberturvallisuutta koskeva kysely Tervetuloa vastaamaan kyselyyn! Arvoisa vastaaja, Tällä kyselyllä selvitetään Suomen kuntien tieto- ja kyberturvallisuuden

Lisätiedot

BUUSTIa kansainvälistymisestä 9.4.2015 Paikka: Lahden tiedepuisto, Aika: 9.00 11.30 ja 12.30 15.30

BUUSTIa kansainvälistymisestä 9.4.2015 Paikka: Lahden tiedepuisto, Aika: 9.00 11.30 ja 12.30 15.30 BUUSTIa kansainvälistymisestä 9.4.2015 Paikka: Lahden tiedepuisto, Aika: 9.00 11.30 ja 12.30 15.30 9:00 9:15 Avaussanat, Isto Vanhamäki/ Ladec 9:15 10:00 Kansainvälistymisen ABC, Hannu Loponen Aikonet

Lisätiedot

Sisäisen turvallisuuden ja Ulko- ja turvallisuuspoliittinen selonteko Talousvaliokunta,

Sisäisen turvallisuuden ja Ulko- ja turvallisuuspoliittinen selonteko Talousvaliokunta, Sisäisen turvallisuuden ja Ulko- ja turvallisuuspoliittinen selonteko Talousvaliokunta, 30.9.2016 Jarno Limnéll Professori, kyberturvallisuus, Aalto-yliopisto Kyberturvallisuusjohtaja, Insta Group Oy.

Lisätiedot

AVOIN LÄHDEKOODI JA SEN MERKITYS LIIKETOIMINNASSA

AVOIN LÄHDEKOODI JA SEN MERKITYS LIIKETOIMINNASSA DIMENTEQ OY SALORANKATU 5-7 24240 SALO FINLAND WWW.DIMENTEQ.FI AVOIN LÄHDEKOODI JA SEN MERKITYS LIIKETOIMINNASSA SKOL ja FLIC, 29.10.2015 Teemu Virtanen, Dimenteq Oy DIMENTEQ OY Tietotekniikan palveluyritys,

Lisätiedot

KYSELYTUTKIMUS: Yritysten verkkopalvelut sekä hankaluudet niiden hankinnassa ja määrittelyssä

KYSELYTUTKIMUS: Yritysten verkkopalvelut sekä hankaluudet niiden hankinnassa ja määrittelyssä KYSELYTUTKIMUS: Yritysten verkkopalvelut sekä hankaluudet niiden hankinnassa ja määrittelyssä TUTKIMUKSEN TOTEUTUS Aihe: Yritysten verkkopalvelut ja hankaluudet niiden hankinnassa ja määrittelyssä Ajankohta:

Lisätiedot

Työ 2.0 Lupa tehdä fiksummin! 20.1. Teemana Uusi työ. #Työ2.0

Työ 2.0 Lupa tehdä fiksummin! 20.1. Teemana Uusi työ. #Työ2.0 Työ 2.0 Lupa tehdä fiksummin! 20.1. Teemana Uusi työ #Työ2.0 1 Uusi työ valtionhallinnon toimintatavat digiaikaan! OHJELMA 20.1.2016, Paikka: VM:n Paja, Mariankatu 9 #Työ2.0 Päivän vetäjinä Esko Kilpi

Lisätiedot

Jykes tulevaisuuden tekijä! Ari Hiltunen, toimitusjohtaja

Jykes tulevaisuuden tekijä! Ari Hiltunen, toimitusjohtaja Jykes tulevaisuuden tekijä! Ari Hiltunen, toimitusjohtaja Jyväskylän seudun kehittämisyhtiö Jykes Oy Perustettu vuonna 1996 Henkilöstömäärä: 34 (2015) Liikevaihto vuonna 2014: 6,1 milj. euroa, josta kuntarahan

Lisätiedot

Tekesin palvelut teollisuudelle

Tekesin palvelut teollisuudelle DM xx-2016 Tekesin palvelut teollisuudelle Nastolan Teollisuusryhmä 28.9.2017 Markku Mäkelä/Tekes Lahti Tekesin toimipisteet Suomessa Rovaniemi Kemi Oulu Jyväskylä Seinäjoki Vaasa Tampere Pori Turku Kajaani

Lisätiedot

IT ja metsä vuonna 2010-5 väittämää

IT ja metsä vuonna 2010-5 väittämää Mikko Lehikoinen, Kesla OYj Metsäalan tulevaisuusseminaari 2: Teknologiasta sosiaalisiin innovaatioihin metsätalouden uudet toimintamallit 1.6.2004 Tampereen yliopisto, Pinni Brakennus, luentosali B 1100

Lisätiedot

Ti Tietoturvan Perusteet

Ti Tietoturvan Perusteet Ti5318500 Tietoturvan Perusteet Pekka Jäppinen 5. joulukuuta 2007 Pekka Jäppinen, Lappeenranta University of Technology: 5. joulukuuta 2007 ja tietoturva Käyttäjä yleensä heikoin lenkki tietoturvaketjussa.

Lisätiedot

Tiedotus & markkinointi,

Tiedotus & markkinointi, Tiedotus & markkinointi, kiertuetoiminnassa TEKIJÄ: V KOULUTUSJAKSO 30.- 31.1.2012 Kouvolan Teatteri Leena Björkqvist 2012 Ma 30.1.2012 Onnistuneen markkinoinnin peruspilareita kiertuetoiminnassa Klo 12.00-12.10

Lisätiedot

Verkostoituminen, näkyvyys ja markkinointi. Annukka Jyrämä 10.11.2014

Verkostoituminen, näkyvyys ja markkinointi. Annukka Jyrämä 10.11.2014 Verkostoituminen, näkyvyys ja markkinointi 10.11.2014 Verkostoituminen http://images.google.fi/images?q=aboriginal+art&hl=fi&um=1&ie=utf 8&sa=X&oi=images&ct=title Verkostoituminen Verkostoteoriat: markkinat

Lisätiedot

BUSINESS FINLAND KUMPPANINA SUURILLE YRITYKSILLE

BUSINESS FINLAND KUMPPANINA SUURILLE YRITYKSILLE BUSINESS FINLAND KUMPPANINA SUURILLE YRITYKSILLE 3.1.2019 STRATEGINEN TAVOITE SUOMEA VARTEN Käynnistämme uutta kestävää kasvua innovoinnin ja kansainvälisen yhteistyön kautta 1 2 Yritysten globaali kasvu

Lisätiedot

JOHTAMISEN SUUNNANNÄYTTÄJÄ JOKO. Vahvista tulevaisuuden johtajuutta

JOHTAMISEN SUUNNANNÄYTTÄJÄ JOKO. Vahvista tulevaisuuden johtajuutta JOHTAMISEN SUUNNANNÄYTTÄJÄ JOKO Vahvista tulevaisuuden johtajuutta 2018 Mikä on JOKO? JOKO on vuoden pituinen liikkeenjohdon valmennusohjelma asiantuntijoille ja johtajille, jotka haluavat kehittää omaa

Lisätiedot

BUSINESS FINLANDIN RAHOITUSPALVELUT YRITYKSILLE 2018

BUSINESS FINLANDIN RAHOITUSPALVELUT YRITYKSILLE 2018 BUSINESS FINLANDIN RAHOITUSPALVELUT YRITYKSILLE 2018 #1916549 KASVUUN TÄHTÄÄVILLE YRITYKSILLE STARTUP Alle 5-vuotiaat yritykset, jotka tähtäävät kansainvälisille markkinoille PK-YRITYS Pienet ja keskisuuret

Lisätiedot

INKA ja hankinnat 3.3.2015

INKA ja hankinnat 3.3.2015 INKA ja hankinnat 3.3.2015 INKA:n tavoitteet Vetovoimaiset hubit Kansainvälinen taso: EU miten saamme hubeista kansainvälisiä kärkiä? INKA luo osaamispohjaisia uusia yrityksiä ja uudistaa yritysten liiketoimintaa

Lisätiedot

Sosiaalisen median mahdollisuudet matkailualalla

Sosiaalisen median mahdollisuudet matkailualalla @MeltwaterFIN Sosiaalisen median mahdollisuudet matkailualalla Valtteri Pihlajaniemi Key Account Manager Meltwater Group 0 Sisältö @MeltwaterFIN I. PARI SANAA MELTWATERISTA II. SOSIAALISEN MEDIAN SEURANTA

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 96. Valtuusto 08.06.2015 Sivu 1 / 1. 96 Valtuustokysymys kyberturvallisuuden järjestämisestä ja uhkiin varautumisesta

Espoon kaupunki Pöytäkirja 96. Valtuusto 08.06.2015 Sivu 1 / 1. 96 Valtuustokysymys kyberturvallisuuden järjestämisestä ja uhkiin varautumisesta Valtuusto 08.06.2015 Sivu 1 / 1 1909/07.01.00/2015 Kaupunginhallitus 189 25.5.2015 96 Valtuustokysymys kyberturvallisuuden järjestämisestä ja uhkiin varautumisesta Valmistelijat / lisätiedot: Juha Kalander,

Lisätiedot

Liideri Liiketoimintaa, tuottavuutta ja työniloa Tekesin ohjelma 2012 2018

Liideri Liiketoimintaa, tuottavuutta ja työniloa Tekesin ohjelma 2012 2018 Liideri Liiketoimintaa, tuottavuutta ja työniloa Tekesin ohjelma 2012 2018 Nuppu Rouhiainen etunimi.sukunimi@tekes.fi Ohjelman tavoitteet Yritysten liiketoiminnan ja kilpailukyvyn uudistaminen: Ihmiset

Lisätiedot

Toimitusjohtajan katsaus

Toimitusjohtajan katsaus Toimitusjohtajan katsaus Kimmo Alkio Yhtiökokous 2015 Vuosi 2014 kohti kasvua Strategian toteutus jatkuu suunnitellusti Hyvä kehitys IT-palveluissa Vakaa kehitys kohti 10 %:n liikevoittomarginaalia Palveluja

Lisätiedot

Teollisuuden uudistuminen - innovaatiot uuden nousun mahdollistajana

Teollisuuden uudistuminen - innovaatiot uuden nousun mahdollistajana VTT TECHNICAL RESEARCH CENTRE OF FINLAND LTD Teollisuuden uudistuminen - innovaatiot uuden nousun mahdollistajana Antti Vasara, toimitusjohtaja Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy Joensuu 7.2.2017: Älyä

Lisätiedot

Kestävää kasvua biotaloudesta, cleantechistä ja digitalisaatiosta

Kestävää kasvua biotaloudesta, cleantechistä ja digitalisaatiosta Kestävää kasvua biotaloudesta, cleantechistä ja digitalisaatiosta Teollisuusneuvos Mika Aalto Elinkeino- ja innovaatio-osasto Strategiset kasvualat-ryhmä 2.9.2014 Teollisuuspolitiikan visio Teollisuuspolitiikan

Lisätiedot

@juhojokinen. fi.linkedin.com/in/juhojokinen juho.jokinen@dingle.fi

@juhojokinen. fi.linkedin.com/in/juhojokinen juho.jokinen@dingle.fi @juhojokinen fi.linkedin.com/in/juhojokinen juho.jokinen@dingle.fi Agenda Maailma muuttuu Uusi tapa johtaa Viestintä Työkalut Kanavat Seurattavat Oma sisältö Päivittäinen prosessi https://www.youtube.com/watch?v=slhqzxv_tzu

Lisätiedot

Monikanavaisuus, ylikanavaisuus - mitä, miksi ja miten?

Monikanavaisuus, ylikanavaisuus - mitä, miksi ja miten? Monikanavaisuus, ylikanavaisuus - mitä, miksi ja miten? Technopolis Business Breakfast 2.9.2014 Palvelujen ja kaupan professori Hannu Saarijärvi Vakuutustieteen yliopistonlehtori Pekka Puustinen Ohjelmajohtaja

Lisätiedot

Henkilökohtaista käyttäjäystävällistä tietoturvaa! NTG Solo Secure

Henkilökohtaista käyttäjäystävällistä tietoturvaa! NTG Solo Secure Henkilökohtaista käyttäjäystävällistä tietoturvaa! NTG Solo Secure Kuinka moneen tietovuotoon teidän yrityksellänne on varaa? Palomuurit ja VPN ratkaisut suojelevat yritystä ulkopuolisia uhkia vastaan,

Lisätiedot

Henkilöstö - riski ja voimavara Onko hallittavissa?

Henkilöstö - riski ja voimavara Onko hallittavissa? Tapiolan tehtävänä on tuottaa asiakkailleen etuja sekä Tapiolan näkemys yritystoiminnan riskialueista kestäviä hyvinvoinnin ja menestyksen ratkaisuja. Yksilö Työyhteisö Kansainvälisyys Liiketoiminnan muutokset

Lisätiedot

Suomalais-ruotsalainen kauppakamari: Ruotsin markkinoiden asiantuntija

Suomalais-ruotsalainen kauppakamari: Ruotsin markkinoiden asiantuntija Suomalais-ruotsalainen kauppakamari: Ruotsin markkinoiden asiantuntija Mari Huupponen, Suomalais-ruotsalainen kauppakamari BUUSTIa kansainvälistymisestä, Lahti 9.4.2015 Aiheitamme tänään 1. Ruotsin markkinat

Lisätiedot