VASTINEET LAUSUNTOIHIN JA MUISTUTUKSEEN

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "VASTINEET LAUSUNTOIHIN JA MUISTUTUKSEEN"

Transkriptio

1 VASTINEET LAUSUNTOIHIN JA MUISTUTUKSEEN Taipalsaaren kunnan tekninen lautakunta on hyväksynyt Taipalsaaren kunnan rakennusjärjestysehdotuksen ja samalla päättänyt asettaa ehdotuksen nähtäville maankäyttö- ja rakennuslain 65 :n mukaisesti sekä samalla pyytää siitä lausunnot seuraavilta: - Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus - Lappeenrannan seudun ympäristötoimi - Etelä-Karjalan pelastuslaitos - Puolustusvoimat, pääesikunta - Lappeenrannan kaupunki - Lemin kunta - Savitaipaleen kunta - Puumalan kunta - Ruokolahden kunta Lausunnot tuli antaa mennessä. Määräaikaan mennessä lausunnon antoivat Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, Lappeenrannan seudun ympäristötoimi, Lappeenrannan kaupunki, Etelä-Karjalan pelastuslaitos ja Savitaipaleen kunta. Lausunnoissa esitetyt asiat on kursivoitu ja lihavoitu. Lausunnot: LAPPEENRANNAN YMPÄRISTÖTOIMEN LAUSUNTO Lappeenrannan seudun ympäristötoimi (Lappeenrannan kaupunki, lupalautakunta) on toimittanut lausunnon rakennusjärjestysehdotuksesta. Lausunto on esityslistan liitteenä. Seuraavassa annetaan vastineet lausuntoon. Kohta 4. Lupajärjestelmät Lausunnossa esitetty tiettyjen vesirajalaitteiden vesilain mukainen luvanvaraisuus on hyvä ottaa mukaan rakennusjärjestykseen ohjeena rakentajille. Edellä mainittuun viitaten asiasta lisätään kohdan 4. selostusosaan teksti: Kohdan 5. toimenpiteet saattavat vaatia myös vesilain mukaisen luvan. Rakennushankkeeseen ryhtyvän tulee varmistaa onko vesilain mukainen lupa tarpeen hankkeelle.

2 Energiakaivon poraamisesta on lausunnossa esitetty, että sitä on rajoitettu pohjavesialueilla mm. vedenottamon suoja-alueella (500 m) ei voi porata ja lisäksi energiakaivokenttä (10 tai enemmän energiakaivoa) vaatii aina AVI:n vesilain mukaisen luvan. Edellä mainittuun energiakaivoihin liittyviin määräyksiin on otettu kantaa myös KAS-ELY:n lausunnossa. Rakennusjärjestykseen tehtävät lisäykset on selitetty ELY:n lausunnon vastineissa. Lausunnossa todetaan jätevesijärjestelmän vaativan toimenpideluvan myös asemakaavaalueella, jos alue on vesihuoltolaitoksen toiminta-alueella ja kiinteistölle on myönnetty vapautus jätevesiviemäriin liittymisvelvollisuudesta. Rakennusjärjestyksen lupajärjestelmien kohtaan 12. Jätevesijärjestelmän rakentaminen tehdään muutos siten, että myös asemakaava-alueella jätevesijärjestelmän rakentaminen käsitellään toimenpideluvalla. Lausunnossa on esitetty kohtaan 11. huoneistojärjestely, lisättäväksi käyttötarkoituksen muutos. Kohtaan 11. lisätään myös käyttötarkoituksen muutos. Raja-aidan rakentaminen asemakaava-alueella vaatii luvan Raja-aidan rakentamiseen liittyen todetaan, että kohdassa 9. on aitaaminen asemakaava-alueella osoitettu toimenpideluvan vaativaksi toimenpiteeksi. Eläimille tarkoitettu aitaus on lausunnossa esitetty otettavaksi mukaan toimenpideluvan vaativaksi toimenpiteeksi. Lupajärjestelmien kohtaan 9 lisätään eläimille tarkoitettu aitaus. Kohta 6. Rakentaminen asemakaava-alueen ulkopuolella, muut kuin ranta-alueet Hevosten pitoon liittyen on lausunnossa esitetty, ettei pohjavesialueille olisi suotavaa perustaa uusia hevostalleja, tarhoja tai laitumia. Ainakaan pohjaveden varsinaiset muodostumisalueet eivät sovellu niiden sijoituspaikoiksi. Edellä mainitun vuoksi rakennusjärjestysehdotukseen lisätään seuraava: Pohjaveden varsinaisille muodostumisalueille ei saa sijoittaa uusia hevostalleja, tarhoja tai laitumia. Muilla pohjavesialueilla hankkeesta pyydetään aina lausunto ympäristöviranomaiselta.

3 Kohta 7. Rakentaminen ranta-alueilla Lausunnossa on esitetty huomioitavaksi tulvavesi rakentamisessa ja tulvaveden vaikutus jätevesijärjestelmän sijoittamiseen. Tulvavesi ei saa vaikuttaa jäteveden puhdistustehokkuuteen. Puhdistettujakaan jätevesiä ei saa johtaa suoraan vesistöön. Rakennusjärjestyksen kohtaan 7. Rakentaminen ranta-alueilla, lisätään seuraava määräys: Jätevesijärjestelmään liittyvien rakennelmien sijoittamisessa tulee ottaa huomioon tulvaveden vaikutus. Tulvavesi ei saa vaikuttaa jäteveden puhdistustehokkuuteen. Puhdistettujakaan jätevesiä ei saa johtaa suoraan vesistöön. Lausunnossa on otettu kantaa myös ranta-alueella tehtävään ruoppaustoimenpiteeseen, siihen liittyen lisätään rakennusjärjestykseen seuraavaa: Rantarakentamisessa tulee huomioida, että mikäli vesialueella aiotaan tehdä ruoppausta, on ennen toimenpiteeseen ryhtymistä tehtävä asiasta ruoppausilmoitus elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukseen. ELY-keskus tutkii hankkeen vesilain mukaisen lupatarpeen. Kohta 9. Vesihuollon järjestäminen ja pohjavesialueille rakentaminen Lausunnossa on esitetty lisättäväksi rakennusjärjestykseen määräys kiinteistön liittymisestä vesija viemäriverkkoon vesihuoltolaitoksen toiminta-alueella. Lausunnossa esitettyyn liittyen lisätään rakennusjärjestykseen seuraavaa: Kohtaan Talousveden riittävyys Vesihuoltolaitoksen toiminta-alueella kiinteistö on liitettävä vesihuoltolaitoksen vesijohtoon vesihuoltolain mukaisesti. Kohtaan Jätevesien käsittely Vesihuoltolaitoksen toiminta-alueella kiinteistö on liitettävä vesihuoltolaitoksen jätevesiviemäriin vesihuoltolain mukaisesti. Lisäksi kohtaan 9. lisätään lausunnon mukaisesti seuraavat: Pohjavesialueilla jätevesien maahan imeyttäminen on kielletty (ympäristönsuojelulaki 17, pohjaveden pilaamiskielto) Pohjavesialueilla energiakaivokenttä vaatii vesilain 3 luvun 2 :n mukaisen vesitaloushankeluvan

4 Lausunnossa on myös esitetty, että radonin torjuntaan otettaisiin kantaa rakennusjärjestyksessä. Radonin torjuntaan otetaan kantaa Suomen rakentamismääräyskokoelmassa. Rakennuslupakäsittelyn yhteydessä varmistetaan lupaehdoin, että radonin torjunta otetaan huomioon rakentamisessa. Rakennusjärjestyksessä ei ole tarvetta ottaa erikseen kantaa radonin torjuntaan tai radonalueisiin. Pilaantuneet maat rakentamisessa Lausunnossa on otettu kantaa pilaantuneisiin maa-aineisiin ja niiden jatkokäsittelyyn. Pilaantuneiden maa-ainesten osalta on lausuttu myös KAS-ELY:n lausunnossa. Ottaen huomioon sekä Lappeenrannan ympäristötoimen sekä KAS-ELY:n lausunto, tehdään rakennusjärjestykseen seuraava lisäys: Mikäli tontin tai ympäröivän alueen maaperä on pilaantunut tai sen epäillään pilaantuneen, on tontin maaperä tutkittava ja tarvittaessa puhdistettava ennen rakentamiseen ryhtymistä. Pilaantuneen maa-alueen puhdistamisesta on tehtävä joko ilmoitus Kaakkois-Suomen ELYkeskukselle tai haettava kunnostukselle ympäristölupa Etelä-Suomen aluehallintoviranomaiselta. Eläinsuojan sijoittamiseen tulee erityisesti asemakaava-alueilla huomioida pohjavesialueet, lantahuolto ja eläimen vaatimat ulkoalueet, mahdolliset melu ja hajuhaitat. Eläinsuojiin liittyen todetaan, että lupaharkinnassa otetaan aina huomioon sekä asemakaavaalueilla, että muillakin alueilla pohjavesialueet, lantahuolto ja eläimien vaatimat ulkoilualueet sekä mahdolliset melu- ja hajuhaitat eikä asiasta ole tarpeen kirjata erikseen rakennusjärjestykseen. Rakennuspaikoilla ja niiden läheisyydessä havaitut luonnonsuojelulain nojalla suojeltujen lajien esiintymispaikat tulisi ottaa huomioon rakentamisen yhteydessä niin, että lajien (esim. kangasvuokko, liito-orava) esiintymät säästettäisiin koskemattomina. Luonnonsuojelullisiin näkökohtiin otetaan yleisesti kantaa kaavoituksessa, mutta lausunnossa esitetty maininta otetaan huomioon rakennusjärjestyksessä. Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenneja ympäristökeskus on myös lausunnossaan huomioinut luonnonsuojelullisen näkökohdan lisäämisen määräyksiin. Rakennusjärjestykseen tehtävä lisäys on seuraava: Suunniteltaessa toimenpiteitä tai rakentamista arvokkaille luontoalueille, on otettava huomioon alueen luonnonarvot sekä luonnonsuojelulain säännökset, erityisesti luontodirektiivin liitteen IV (a)

5 lajien lisääntymis- ja levähdyspaikkojen suojelusta ja Natura 2000-verkostosta. Rakennuspaikoilla ja niiden läheisyydessä havaitut luonnonsuojelulain nojalla suojeltujen lajien esiintymispaikat on otettava huomioon rakentamisen yhteydessä niin, että lajien esiintymät säästetään koskemattomina. KAAKKOIS-SUOMEN ELINKEINO-, LIIKENNE- ja YMPÄRISTÖKESKUKSEN LAUSUNTO Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (KAS-ELY) on antanut lausunnon rakennusjärjestyksestä KAS-ELY:ssä järjestettiin sähköpostitse viraston sisäinen eri alojen erityisasiantuntijoiden kuuleminen, jossa asiantuntijoilta pyydettiin lausuntoja. ELY:n johtavan vesitalousasiantuntija Jukka Höytämön lausunto Lausunnossa ehdotetaan muutettavaksi rakentamiskorkeuksia koskevaa kohtaa ehdotuksen sivulla 11. Höytämön ehdotus rakentamiskorkeuksia käsittelevän määräyksen sisällöksi on seuraava: Rakennusten alimpien tulvavedestä vaurioituvien rakennusosien tulee olla vähintään keskimäärin kerran 100 vuodessa esiintyvän tulvan korkeudella, johon on lisättävä vielä mahdollisesta aaltoilusta aiheutuva lisäkorkeus. Ellei yläveden korkeus ole tiedossa, tulee rakentamiskorkeus määrätä vesistön olosuhteiden mukaan sellaiselle korkeudelle, että rakennusosien vaurioitumisvaaraa ei ole. Saimaan rannalle rakennettavien rakennusten alimpien tulvavedestä vaurioituvien rakennusosien tulee olla vähintään korkeudella N m, johon tulee lisätä vielä mahdollisen aaltoilun aiheuttama lisäkorkeus. Höytämö on perustellut esitystään seuraavasti: Määrittelyt on esitetty ehdotuksessa hiukan yleisemmin kuin luonnosesityksessä. Tarkkojen mittojen (1 metri ylävesirajasta tai 1,5 metriä keskiveden korkeudesta) ilmoittaminen on sinänsä selkeää, mutta esimerkiksi monissa pienvesistöissä tai valuma-alueeltaan pienissä vesitöissä esitetyt korkeusvaatimukset saattavat olla jopa liian suuret. Tapauskohtaiselle tarkastelulle on hyvä ja syytä jättää tilaa. Saimaalla on määritetty koko vesistöä koskien tarkka korkeus alimmalle sallitulle rakentamistasolle (N m = N m), jota tulee noudattaa. Taipalsaarella merkittävä osa rantarakentamisesta kohdistunee Saimaalle.

6 Voimassa olevien alimpia rakentamiskorkeuksia koskevan ohjeen (Tulviin varautuminen rakentamisessa, Ympäristöopas 2014) mukaan vertailtava korkeustaso ei ole lattiataso vaan sen alapuolella olevan tulvavedestä ja kosteudesta vaurioituvan rakennusosan taso. Vastineena lausuntoon ja ehdotukseen määräysten sisällöstä todetaan, että Taipalsaaren kunta muuttaa rakennusjärjestysehdotuksen rakentamiskorkeuksia käsittelevät kohdat, edellä mainittujen perustelujen johdosta, KAS-ELY:n lausunnon mukaiseksi. ELY:n luonnonsuojelubiologi Tuula Tanskan lausunto Tuula Tanska on esittänyt lausunnossaan seuraavaa: Rakennusjärjestysehdotuksen kohdassa viisi (5) on määräyksiä rakentamisen sijoittumisesta ja ympäristön huomioon ottamisesta. Siinä ei kuitenkaan ole mainintaa luonnonvarojen huomioon ottamisesta. Määräyksiin voisi lisätä esimerkiksi: Suunniteltaessa toimenpiteitä tai rakentamista arvokkaille luontoalueille, on otettava huomioon alueen luonnonarvot sekä luonnonsuojelulain säännökset, erityisesti luontodirektiivin liitteen IV (a) lajien lisääntymis- ja levähdyspaikkojen suojelusta ja Natura 2000-verkostosta. Taipalsaaren kunta toteaa KAS-ELY:n esittämään lausuntoon seuraavaa: Rakennusjärjestyksen kohtaan 5 lisätään ehdotetut määräykset. Myös Lappeenrannan seudun ympäristötoimi on lausunnossaan esittänyt luonnonvarojen huomioon ottamisen lisäämisen rakennusjärjestykseen. Rakennusjärjestykseen lisätään seuraava: Suunniteltaessa toimenpiteitä tai rakentamista arvokkaille luontoalueille, on otettava huomioon alueen luonnonarvot sekä luonnonsuojelulain säännökset, erityisesti luontodirektiivin liitteen IV (a) lajien lisääntymis- ja levähdyspaikkojen suojelusta ja Natura 2000-verkostosta. ELY:n johtavan vesitalousasiantuntija Esa Hounin lausunto Esa Houni on esittänyt lausunnossaan seuraavaa: Tärkeille pohjavesialueille annetut erityismääräykset on esitetty varsin suppeasti. Määräykset on annettu öljy- ja polttoainesäiliöiden sekä vaarallisten aineiden, säiliöiden ja varastojen sijoittamisesta.

7 Määräystä tulisi tarkentaa seuraavasti: Säiliön on oltava kaksivaippainen tai suoja-allastettu ja katettu. Määräykseen lisätään edellä ehdotettu tarkennus. Hulevesien käsittelyn, lämpökaivojen rakentamisen ja muun pohjavesialueella tapahtuvan rakentamisen osalta ELY-keskus esittää lisättäväksi/harkittavaksi seuraavat ohjeet/määräykset: Tärkeillä pohjavesialueilla olevien suurten piha- ja paikoitusalueiden (teollisuus-/logistiikkaalueet) hulevedet on johdettava pohjavesialueen ulkopuolelle tai ne voidaan imeyttää maahan sulkuventtiilillä varustetun öljynerotuskaivon kautta. Tätä Varten tulee olla soveltuvat laitteet ja mahdollisesti tarvittavat luvat. Kattovedet voidaan imeyttää ilman öljynerotuskaivoa. Edellä mainittu määräys sisällytetään rakennusjärjestyksen kohtaan Erityismääräyksiä tärkeille pohjavesialueille. Määräykset maalämpökaivojen ja energiakenttien rakentamisesta pohjavesialueille esitetään lisättäväksi rakennusjärjestykseen (esim. Saimaanharju) Tarkempia määräyksiä pohjavesialueilla esim. Saimaanharju annetaan teknisen lautakunnan erillisillä päätöksillä. Maalämpökaivoja, maaperään tai vesistöön sijoitettavia lämmönkeruuputkistoja ei saa sijoittaa 500 metriä lähemmäksi yleisiä vedenottamoita. Edellä mainittu määräys lisätään rakennusjärjestykseen. Tehtäessä maanrakennustöitä on kiinnitettävä erityistä huomiota pohjaveden pilaantumisen ehkäisemiseen. Maata kaivettaessa pohjaveden ylimmän pinnan ja maanpinnan välille on jätettävä riittävä suojakerros. Täyttöjä tehtäessä täyttöainesten on oltava laadultaan täyttöön soveltuvia ja puhtaita kivennäismaa-aineksia. Rakennusvalvontaviranomainen voi tarvittaessa vaatia rakentajalta selvitystä suojakerroksen riittävyydestä ja täyttömaiden puhtaudesta. Edellä oleva lisätään kokonaisuudessaan rakennusjärjestykseen.

8 Rakennettaessa pohjavesialueelle on kiinnitettävä erityistä huomiota pohjaveden suojeluun ja selvitettävä rakentamisen vaikutukset pohjaveden laatuun ja korkeusasemaan. Tämä selvitys on liitettävä lupahakemukseen. Rakennusjärjestykseen lisätään seuraava ohje: Rakennettaessa pohjavesialueelle on kiinnitettävä erityistä huomiota pohjaveden suojeluun. Pohjaveden pysyvä alentaminen edellyttää aina asiantuntijan laatimaa pohjaveden hallintasuunnitelmaa, suunnitelmasta on käytävä ilmi, miten pohjaveden alentaminen vaikuttaa ympäristön rakenteisiin, kasvillisuuteen ja kunnallistekniikan pohjaveden laatuun ja määrään sekä yhdyskuntien vedenhankintaan. Suunnittelun yhteydessä on selvitettävä vesilain mukaisen luvan tarve. Edellä oleva määräys lisätään sellaisenaan rakennusjärjestykseen Muut erityisalueet Muilla erityisalueilla tapahtuvan rakentamisen osalta esitetään seuraavia lisäyksiä: Radonalueet Radonin torjuntaan otetaan kantaa Suomen rakentamismääräyskokoelmassa ja rakennuslupakäsittelyn yhteydessä varmistetaan lupaehdoin, että radonin torjunta otetaan huomioon rakentamisessa. Rakennusjärjestyksessä ei ole tarvetta ottaa erikseen kantaa radonin torjuntaan tai radonalueisiin. Pilaantuneet alueet maa-alueet: Mikäli tontin tai ympäröivän alueen maaperä on pilaantunut tai sen epäillään pilaantuneen, on tontin maaperä tutkittava ja tarvittaessa puhdistettava ennen rakentamiseen ryhtymistä. Pilaantuneen maa-alueen puhdistamisesta on tehtävä joko ilmoitus Kaakkois-Suomen ELY-keskukselle tai haettava kunnostukselle ympäristölupa Etelä-Suomen aluehallintoviranomaiselta. Lappeenrannan ympäristötoimi on myös ottanut lausunnossaan kantaa pilaantuneisiin maaalueisiin. Lausuntojen pääasiallinen sisältö on samansuuntainen. Rakennusjärjestykseen lisätään KAS-ELY:n lausunnon mukainen teksti.

9 4.3 Yhdyskuntatekninen huolto ja vesihuollon järjestäminen Aihetta on rakennusjärjestysluonnoksessa käsitelty suppeasti ja osittain myös virheellisesti. Vaikkakin asemakaava-alueella kiinteistöt ovat yleensä liitettävä vesihuoltolaitoksen verkostoihin, niin vesihuoltolain mukaan kunnan hyväksymällä vesihuoltolaitoksen toimintaalueella pääsääntöisesti liitettävä laitosten verkostoihin. Vesihuoltolaitoksen toiminta-alue voi käsittää muitakin kuin asemakaavoitettuja alueita. ELY-keskus esittää, että tekstiä/määräyksiä tarkistettaisiin tältä osin. Kiinteistöt on siis liitettävä vesilaitoksen toiminta-alueella vesijohto-, viemäri- ja hulevesiverkostoihin. Edellä esitettyyn kohtaan on otettu kantaa myös Lappeenrannan seudun ympäristötoimen lausunnossa. Rakennusjärjestyksen kohtaa Talousveden riittävyys muutetaan siten, että uusi muoto kuuluu seuraavasti: Vesihuoltolaitoksen toiminta-alueella kiinteistö on liitettävä vesihuoltolaitoksen vesijohtoon vesihuoltolain mukaisesti. Rakennusjärjestyksen kohtaa Jätevesien käsittely muutetaan siten, että uusi muoto kuuluu seuraavasti: Vesihuoltolaitoksen toiminta-alueella kiinteistö on liitettävä vesihuoltolaitoksen jätevesiviemäriin vesihuoltolain mukaisesti. Rakennusjärjestykseen lisätään kohta hulevesien käsittely. Kohdan määräys on seuraava: Kiinteistön omistaja tai haltija vastaa kiinteistönsä hulevesien hallinnasta. Hulevedet tulee pääsääntöisesti imeyttää oman kiinteistön alueelle. Hulevesiä ei saa johtaa naapurin puolelle eikä katu- tai tiealueille. Hulevesiä ei saa johtaa missään olosuhteissa vesihuoltolaitoksen jätevesiviemäriin. 4.4 Jätehuolto Rakennusjärjestykseen esitetään liitettäväksi jätehuollon järjestämistä koskevat määräykset. Rakennusjärjestykseen lisätään kohta Jätehuolto 4.5. Esityksen kohta 4 lupajärjestelmät Otsikossa mainitussa kohdassa on esitetty taulukkomuodossa eri toimenpiteiden luvanvaraisuus (T/R/IL). Taulukossa on esitetty 13 toimenpidekokonaisuutta. Taulukon jälkeisessä tekstissä on todettu seuraavaa: Kohdissa 1-13 tarkoitettu lupa ei ole tarpeen, jos toimenpide perustuu oikeusvaikutteiseen kaavaan

10 Tekstiä ja sen oikeellisuutta on syytä varmaan tarkistaa. On vaikea kuvitella, että rakennuslupaa vaativat tuulivoimalat ym. taulukossa rakennuslupaa vaativat rakennelmat voitaisiin toteuttaa ilman niiden luvittamista. ELY:n arkkitehti Tuija Mustosen lausunto Tuija Mustonen on lausunnossaan huomauttanut rakennusjärjestysehdotuksen sivulla 8 olevan taulukon jälkeen olevasta virheestä, jonka myös Esa Houni oli huomannut. Eli on vain todettava, että normaalisti lupa tarvitaan. Hän on todennut, että Rautjärven rakennusjärjestyksen kyseessä olevassa kohdassa on seuraava teksti: Toimenpidelupa ei kuitenkaan ole tarpeen kohdissa 1-19 ja 12, jos toimenpide perustuu oikeusvaikutteiseen kaavaan, katu- tai tiesuunnitelmaan. Näissä tapauksissa toimenpiteistä tulee kuitenkin tehdä ilmoitus, jos taulukon mukaan toimenpidettä ei ole vapautettu ilmoitusvelvollisuudesta. Kohdan 11. tarkoittamat toimenpiteet tarvitsevat aina luvan, joten ne on poistettu tekstistä ja tekstiä on tarkennettu. Malli on otettu KAS-ELY:n lausunnossa olevasta Rautjärven kunnan rakennusjärjestyksestä. Rakennusjärjestyksen kohtaa korjataan seuraavaan muotoon: Kohdissa 1-10 ja 13, tarkoitettu lupa ei ole tarpeen, jos toimenpide perustuu oikeusvaikutteiseen kaavaan, katu- tai tiesuunnitelmaan. Näissä tapauksissa toimenpiteistä tulee kuitenkin tehdä ilmoitus, jos taulukon mukaan toimenpidettä ei ole vapautettu ilmoitusvelvollisuudesta. ELY:n liikenne ja infrastruktuuri vastuualue ei ole ottanut mitään kantaa sivulla 9 mainittuihin rakennusetäisyyksiin teistä. Rakennuksen tai sen osan purkaminen Tässä yhteydessä olisi ymmärrettävyyden vuoksi hyvä todeta purkamisluvan tarpeellisuudesta, joka tarvitaan yleensä aina. Teksti voisi olla esimerkiksi: Rakennuksen tai sen osan purkaminen edellyttää purkamislupaa. Purkamisluvasta on todettu enemmän sivulla 8 kohdassa Menettelytapaohjeita. Rakennusjärjestyksen kohtaan Rakennuksen tai sen osan purkaminen lisätään seuraava ohjeistus: Purkamishankkeeseen ryhtyvän tulee varmistaa hankkeen luvanvaraisuus kunnan rakennusvalvonnasta. Rakennuksen purkamisesta annetaan tarkempia ohjeita rakennusjärjestyksen sivulla 8 kohdassa menettelytapaohjeita.

11 Rakennuspaikka Sivulla 9 puhutaan rakennuspaikoista. Olisiko syytä mainita, että vanhat rakennetut rakennuspaikat säilyvät edelleen rakennuspaikkoina, vaikka pinta-alamääreet eivät täyttyisikään. Usein vanhoissa asemakaavoittamattomissa kylissä on pieniä tontteja. Onko Taipalsaarella tarvetta tällaiselle määräykselle? Rakennusjärjestyksen kohtaan Rakennuspaikka lisätään KAS-ELY:n lausunnon mukainen määräys seuraavasti: Edellä mainittu vaatimus ei koske vanhoja jo rakennettuja rakennuspaikkoja, joissa on vakituiseen asuinkäyttöön tarkoitettu rakennus. Rakentaminen ranta-alueella ja rakentamisen määrä (sivu 10) Sivulla 10 on ehdotuksessa todettu seuraavaa: Ranta-alueella rakennusten yhteenlaskettu pohjapinta-ala/kerrosala saa olla enintään 250 m2 Termeinä pohjapinta-ala ja kerrosala ole sisällöltään samat. Kohtaa tulee muuttaa siten, että sisältö on yksiselitteisesti ymmärrettävissä. Selvennyksenä edelliseen todetaan, jos edellä olevalla määräyksellä tarkoitetaan rakennusoikeutta vakituisen asumisen tontilla, niin silloin kerrosala on oikea ilmaisu, mutta lomarakennuspaikan ollessa kyseessä tarkoittaneen pohjapinta-alaa eli rakennusten kerrosala + katetut terassit jne. Em. kohtaa muutetaan seuraavasti: Ranta-alueella rakennusten yhteenlaskettu kerrosala saa olla enintään 250 m 2. Rakentamisen sijoittaminen Rakentamisen määrä otsikon alla on todettu, että saunarakennuksen katetun terassin koko voi olla enintään 80 % rakennuksen kerrosalasta. Tämä tarkoittaa 25 m 2 saunan yhteydessä 20 m 2 terassia. Tällaisen saunan etäisyys keskiveden korkeuden mukaisesta rantaviivasta jää rakennusjärjestyksen lukijalle epäselväksi. Selvyyden vuoksi muutetaan rakennusjärjestyksen kohdassa Rakentamisen sijoittuminen olevaa lausetta seuraavaan muotoon: Saunarakennuksen, jonka kerrosala on enintään 25 m² ja avoimen katetun kuistin ala enintään 20 m², saa rakentaa muita rakennuksia lähemmäksi rantaviivaa. Sen etäisyyden keskiveden korkeuden mukaisesta rantaviivasta tulee olla kuitenkin vähintään 15 metriä.

12 SAVITAIPALEEN KUNNAN LAUSUNTO Savitaipaleen kunnan rakennustarkastaja on lausunut seuraavaa: Rakennusjärjestysehdotuksessa on huomioitu asianmukaisesti rakennuslainsäädäntöä ja Suomen rakentamismääräyskokoelmaa täydentävät tarpeellisiksi katsotut ohjeet. Painoa on pantu myös ympäristöllisiin näkökohtiin. Rakennusjärjestysehdotuksessa on huomioitu myös MRL:n suoma joustavampi mahdollisuus vapaa-ajan asuinrakennuksen käyttötarkoituksen muuttamiselle pysyvään asuinkäyttöön suoraan rakennusluvalla määrätyillä kaavoittamattomilla alueilla. Savitaipaleen kunnalla ei ole huomautettavaa Rakennusjärjestysehdotuksesta. ETELÄ-KARJALAN PELASTUSLAITOKSEN LAUSUNTO Pelastusviranomaisen näkemyksen mukaan rakennusjärjestys on laadittu asianmukaisesti ja se antaa lisäarvoa rakennetulle sekä rakennettavalle ympäristölle myös turvallisuuden näkökulmasta. LAPPEENRANNAN KAUPUNGIN LAUSUNTO Elinvoima ja kaupunkikehitys toimialan lausunto Rakennusjärjestyksen muutoksessa on tavoitteena ollut mm. yhdenmukaistaa rakennusjärjestystä naapurikuntien rakennusjärjestyksien kanssa. Elinvoima ja kaupunkikehitys toteaa, että Lappeenrannan ja Taipalsaaren alueen rakennusjärjestysten yhdenmukaistaminen on toteutumassa haluttuun suuntaan. Taipalsaaren kunnan rakennusjärjestysehdotus poikkeaa Lappeenrannan kaupungin rakennusjärjestyksestä, (joka tuli voimaan ) kuitenkin sisällöllisesti ja osittain myös rakenteellisesti. Elinvoima ja kaupunkikehitys lausuu, että vaikka sisällöllisesti rakennusjärjestykset poikkeavatkin toisistaan olisivat ne rakenteeltaan Kuntaliiton suositteleman rakennusjärjestysmallin mukaisia ja siten yhteneväisiä. Tämä helpottaisi rakennusjärjestysten luettavuutta sekä Etelä-Karjalan alueella toimivien rakennuttajien että rakentajien tiedon hankintaa. Rakennusjärjestys on kuntanormi, jonka sisältö voi vaihdella Etelä-Karjalan alueella kuntakohtaisesti paikallisten tarpeiden mukaan. Lappeenrannan elinvoima ja kaupunkikehitys toimialalla ei siten ole Taipalsaaren kunnan rakennusjärjestysehdotuksesta sellaista

13 huomautettavaa, millä olisi vaikutusta Lappeenrannan kaupungin rakentamiseen tai maankäyttöön. Rakennusjärjestyksestä jätetyt muistutukset: Lisäksi rakennusjärjestysehdotuksesta on nähtävillä oloaikana jätetty yksi muistutus. Muistutuksessa on todettu seuraavaa: Esitys jäljempänä mainittujen kohtien täydentämiseksi. 5. Rakentamisen sijoittuminen ja ympäristön huomioon ottaminen Tie rakennuspaikalle Rakennuspaikalle rakennettavalle tielle tulee olla liittymislupa tienpitäjältä. Asemakaavaalueella liittymislupa ratkaistaan rakennusluvan yhteydessä. Rakennettavan tien tulee olla sellainen että hälytysajoneuvot voi tulla rakennuspaikan lähelle sekä tarvittaessa kääntyä. Puut ja oksat ei saa vaurioittaa ajoneuvon peilejä eikä hälytysvaloja. Edellä esitettyyn muistutukseen todetaan vastineena seuraavaa. Rakennuspaikan liittymä määritetään joko kaavoituksessa, rakentamistapaohjeissa tai rakennuslupamenettelyn yhteydessä. Mikäli tienpitäjänä toimii valtio, antaa liittymisluvan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus. Asiasta ei ole tarpeen erikseen laittaa määräystä rakennusjärjestykseen. Muuhun liittyen vastineena lausutaan, että pelastuslain 11 määrittää, että kiinteistön omistajan ja haltijan on huolehdittava osaltaan, että hälytysajoneuvoille tarkoitetut ajotiet ja muut tieyhteydet (pelastustiet) pidetään ajokelpoisena ja esteettöminä ja että ne on merkitty asianmukaisesti. Asiasta ei ole tarpeen määrätä erikseen rakennusjärjestyksessä. 7. Rakentaminen ranta-alueella Vesistön rannalla olevan rakennuspaikan vesistöön tai vesijättöalueeseen rajoittuvan rajan pituutta arvioidessa tulee ottaa huomioon veden vaihtuvuus (lampi tai lahti) sekä rannan maanomistajien tasapuolisuus. Rajapisteiden välimatka tulee olla vähintään 75 metriä. (sama matka mikä on naapurikunnissa).

14 Rajan pituuden ja paikan määrittää maanmittauslaitos. Rantaviivan pituuden määrittämiseen käytetään vakiintuneen käytännön mukaisesti muunnetun rantaviivan pituutta. Asiasta ei ole tarpeen lausua enempää. Toiseen kohtaan todetaan, että 50 metriä on ollut määräyksenä jo voimassa olevassa rakennusjärjestyksessä ja se on osoittautunut käytännössä sopivaksi matkaksi, eikä sitä ole tarpeen muuttaa.

Lausunto rakennusjärjestyksen muutosehdotuksesta, Raasepori

Lausunto rakennusjärjestyksen muutosehdotuksesta, Raasepori Lausunto 1 (4) Raaseporin kaupunki PL 18 10611 RAASEPORI Lausuntopyyntö Lausunto rakennusjärjestyksen muutosehdotuksesta, Raasepori Toimenpiteiden luvan- ja ilmoituksenvaraisuus (2) Rakennusten sijoittuminen

Lisätiedot

RAUTJÄRVEN KUNTA TEKNINEN KESKUS Rakennusvalvonta

RAUTJÄRVEN KUNTA TEKNINEN KESKUS Rakennusvalvonta 1 RAUTJÄRVEN KUNTA TEKNINEN KESKUS Rakennusvalvonta OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (MRL 63 ) RAKENNUSJÄRJESTYKSEN UUSIMINEN 1. LÄHDÖKOHDAT Peruste rakennusjärjestyksen uudistamiseksi Alue Rautjärven

Lisätiedot

TAIPALSAAREN KUNNAN RAKENNUSJÄRJESTYS

TAIPALSAAREN KUNNAN RAKENNUSJÄRJESTYS TAIPALSAAREN KUNNAN RAKENNUSJÄRJESTYS SOVELTAMISALA JA VIRANOMAISET Maankäyttö- ja rakennuslaissa ja asetuksessa olevien sekä muiden maan käyttämistä ja rakentamista koskevien säännösten ja määräysten

Lisätiedot

RAKENNUSJÄRJESTYKSEN UUSIMINEN OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

RAKENNUSJÄRJESTYKSEN UUSIMINEN OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA RAKENNUSJÄRJESTYKSEN UUSIMINEN OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 208 Yleistä Maankäyttö- ja rakennuslain mukaan jokaisella kunnalla tulee olla rakennusjärjestys. Rakennusjärjestyksessä annetaan rakentamista

Lisätiedot

Taipalsaaren kunta RAKENNUSJÄRJESTYS. (Ehdotus )

Taipalsaaren kunta RAKENNUSJÄRJESTYS. (Ehdotus ) Taipalsaaren kunta RAKENNUSJÄRJESTYS (Ehdotus 18.12.2017) Taipalsaaren kunta 1 Sisällys MÄÄRITELMÄT... 2 1. Soveltamisala... 4 2. Rakennusvalvontaviranomainen... 4 3. Rakentamistapaohjeet, hyvä rakentamistapa

Lisätiedot

Osallistumis- ja Arviointisuunnitelma

Osallistumis- ja Arviointisuunnitelma Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 18.5.2015 Liite 1. Sivu 1(6) Maankäyttö- ja rakennuslain 63 mukainen Osallistumis- ja Arviointisuunnitelma koskien rakennusjärjestyksen yhtenäistämistä. Sisällys:

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (MRL 63 ) päivitetty

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (MRL 63 ) päivitetty IMATRAN KAUPUNKI TEKNINEN TOIMIALA Rakennusvalvonta OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (MRL 63 ) päivitetty 27.1.2016 RAKENNUSJÄRJESTYKSEN UUSIMINEN 1.LÄHDÖKOHDAT Peruste rakennusjärjestyksen uudistamiseksi

Lisätiedot

SALLAN KUNTA RAKENNUSJÄRJESTYKSEN MUUTOS

SALLAN KUNTA RAKENNUSJÄRJESTYKSEN MUUTOS SALLAN KUNTA RAKENNUSJÄRJESTYKSEN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) Luonnos 13.12.2016 EY 1. OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA JA SEN TARKOITUS Maankäyttö- ja rakennuslain mukaan rakennusjärjestystä

Lisätiedot

Rakennusjärjestyksen uusiminen

Rakennusjärjestyksen uusiminen Rakennusjärjestyksen uusiminen Vihdin kunta 22.11.2016 Pekka Laitinen johtava rakennustarkastaja Mikä on rakennusjärjestys? (MRL 14 ) Jokaisessa kunnassa tulee olla rakennusjärjestys Rakennusjärjestyksen

Lisätiedot

Lämpökaivojen ympäristövaikutukset ja luvantarve

Lämpökaivojen ympäristövaikutukset ja luvantarve Lämpökaivojen ympäristövaikutukset ja luvantarve Hydrogeologi Timo Kinnunen, Uudenmaan ELY-keskus 11.4.2013 Esityksen sisältö Lämpökaivoihin liittyviä ympäristöriskejä Lämpökaivon rakentamiseen tarvitaan

Lisätiedot

NAANTALIN KAUPUNKI 1 Ympäristö- ja rakennuslautakunta. Viite: THao:n lähete , 6316/18, asia 01732/18/4122

NAANTALIN KAUPUNKI 1 Ympäristö- ja rakennuslautakunta. Viite: THao:n lähete , 6316/18, asia 01732/18/4122 NAANTALIN KAUPUNKI 1 Turun hallinto-oikeus PL 32 20101 Turku Viite: THao:n lähete 15.11.2018, 6316/18, asia 01732/18/4122 Asia: Lausunnon antaja: Valittaja: Lausunto valitukseen päätöksestä, joka koskee

Lisätiedot

1. Mikä rakennusjärjestys on?

1. Mikä rakennusjärjestys on? Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 18.5.2015 Liite 1. Sivu 1(6) Maankäyttö- ja rakennuslain 63 mukainen Osallistumis- ja Arviointisuunnitelma koskien rakennusjärjestyksen yhtenäistämistä. Sisällys:

Lisätiedot

ERITYISET MÄÄRÄYKSET ASEMAKAAVA-ALUEEN ULKOPUOLELLE SEKÄ RANTA-ALUEILLE RAKENNETTAESSA

ERITYISET MÄÄRÄYKSET ASEMAKAAVA-ALUEEN ULKOPUOLELLE SEKÄ RANTA-ALUEILLE RAKENNETTAESSA ERITYISET MÄÄRÄYKSET ASEMAKAAVA-ALUEEN ULKOPUOLELLE SEKÄ RANTA-ALUEILLE RAKENNETTAESSA 4 Suunnittelutarvealue Suunnittelutarvealuetta Hattulan kunnassa on maankäyttö- ja rakennuslain 16 :n 1 momentissa

Lisätiedot

Maankäyttö- ja rakennuslain 63 mukainen Osallistumis- ja Arviointisuunnitelma koskien rakennusjärjestyksen yhtenäistämistä.

Maankäyttö- ja rakennuslain 63 mukainen Osallistumis- ja Arviointisuunnitelma koskien rakennusjärjestyksen yhtenäistämistä. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 18.5.2015 Liite 1. Sivu 1(9) Maankäyttö- ja rakennuslain 63 mukainen Osallistumis- ja Arviointisuunnitelma koskien rakennusjärjestyksen yhtenäistämistä. Sisällys:

Lisätiedot

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS)

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) 1 MITEN VOIN VAIKUTTAA RAKENNUSJÄRJESTYKSEEN? 1 Mikä on rakennusjärjestys Jokaisessa kunnassa tulee olla rakennusjärjestys, mutta sen määräykset voivat olla erilaisia kunnan eri alueilla (MRL 14.1 ). Rakennusjärjestyksen

Lisätiedot

Lapinjärven kunnan rakennusjärjestyksen uusiminen

Lapinjärven kunnan rakennusjärjestyksen uusiminen Lapinjärven kunnan rakennusjärjestyksen uusiminen Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 1. Mikä rakennusjärjestys on? Jokaisessa kunnassa tulee olla rakennusjärjestys, mutta sen määräykset voivat olla

Lisätiedot

Ulvilan kaupungin ja Kullaan rakennusjärjestysten yhdistäminen ja päivittäminen

Ulvilan kaupungin ja Kullaan rakennusjärjestysten yhdistäminen ja päivittäminen Ympäristölautakunta 41 11.10.2017 Ympäristölautakunta 19 09.05.2018 Kaupunginhallitus 91 21.05.2018 Valtuusto 29 28.05.2018 Ulvilan kaupungin ja Kullaan rakennusjärjestysten yhdistäminen ja päivittäminen

Lisätiedot

4. Vesihuolto Jos kiinteistöä ei voi liittää yleiseen vesijohtoverkkoon, niin rakennuspaikalla on oltava oma kaivo, jonka vesi kelpaa talousvedeksi.

4. Vesihuolto Jos kiinteistöä ei voi liittää yleiseen vesijohtoverkkoon, niin rakennuspaikalla on oltava oma kaivo, jonka vesi kelpaa talousvedeksi. RAKENNUSVALVONTA 2015 RANTA-ALUEELLA SIJAITSEVAN VAPAA-AJAN ASUNNON KÄYTTÖTARKOIITUKSEN MUUT- TAMINEN VAKITUISEKSI ASUNNOKSI I YLEISTÄ Vapaa-ajanasunnon muuttaminen vakituiseksi asunnoksi tulisi ensisijaisesti

Lisätiedot

RAKENNUSJÄRJESTYKSEN UUSIMINEN

RAKENNUSJÄRJESTYKSEN UUSIMINEN RAKENNUSJÄRJESTYKSEN UUSIMINEN OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 25.01.2019 Sisällys 1. OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA JA SEN TARKOITUS... 1 2. LÄHTÖKOHDAT... 1 3. RAKENNUSJÄRJESTYKSEN

Lisätiedot

Kuntaliitto on antanut omat suosituksensa ja mallinsa jo 2000-luvun alussa. Uusin malli ilmestynee kevään 2013 aikana.

Kuntaliitto on antanut omat suosituksensa ja mallinsa jo 2000-luvun alussa. Uusin malli ilmestynee kevään 2013 aikana. Ympäristö- ja tekninen lautakunta 29 27.02.2013 Kunnanhallitus 88 12.03.2013 Ympäristö- ja tekninen lautakunta 51 27.03.2013 Ympäristö- ja tekninen lautakunta 6 29.01.2014 Rakennusjärjestysluonnoksen asettaminen

Lisätiedot

Rakennusjärjestykset Etelä- Pohjanmaan ELY-keskuksen alueella

Rakennusjärjestykset Etelä- Pohjanmaan ELY-keskuksen alueella Rakennusjärjestykset Etelä- Pohjanmaan ELY-keskuksen alueella Rakennetun ympäristön neuvottelupäivä Seppo Hakala, Insinööri 1 MRL 14 Rakennusjärjestys Kunnassa tulee olla rakennusjärjestys. Rakennusjärjestyksen

Lisätiedot

Maankäyttö- ja rakennuslain poikkeamistoimivallan siirto kunnille. Kaupunginarkkitehti Ilmari Mattila

Maankäyttö- ja rakennuslain poikkeamistoimivallan siirto kunnille. Kaupunginarkkitehti Ilmari Mattila Maankäyttö- ja rakennuslain poikkeamistoimivallan siirto kunnille Kaupunginarkkitehti Ilmari Mattila 13.4.2016 Maankäyttö- ja rakennuslain poikkeamistoimivallan siirto kunnille Poikkeamistoimivallan siirtoa

Lisätiedot

HEINÄVEDEN KUNTA HEINÄVEDEN JÄRVIALUEIDEN RANTAYLEISKAAVAN MUUTOS. Kaavaselostus 14.4.2015. Kaavan vireille tulo: Kunnanhallitus 15.9.

HEINÄVEDEN KUNTA HEINÄVEDEN JÄRVIALUEIDEN RANTAYLEISKAAVAN MUUTOS. Kaavaselostus 14.4.2015. Kaavan vireille tulo: Kunnanhallitus 15.9. HEINÄVEDEN KUNTA HEINÄVEDEN JÄRVIALUEIDEN RANTAYLEISKAAVAN MUUTOS Kaavaselostus 14.4.2015 Kaavan vireille tulo: Kunnanhallitus 15.9.2014 162 Kaavan hyväksyminen: Kunnanhallitus Kunnanvaltuusto 1. Sisällysluettelo

Lisätiedot

SOTKAMON KUNTA RAKENNUSJÄRJESTYKSEN UUDISTAMINEN OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS)

SOTKAMON KUNTA RAKENNUSJÄRJESTYKSEN UUDISTAMINEN OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) SOTKAMON KUNTA RAKENNUSJÄRJESTYKSEN UUDISTAMINEN OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 15.3.2013 2 1. RAKENNUSJÄRJESTYKSEN TARVE JA LÄHTÖKOHDAT Jokaisessa kunnassa tulee olla rakennusjärjestys. Rakennusjärjestyksen

Lisätiedot

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS)

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) 1 MITEN VOIN VAIKUTTAA RAKENNUSJÄRJESTYKSEEN? 1 Mikä on rakennusjärjestys Jokaisessa kunnassa tulee olla rakennusjärjestys, mutta sen määräykset voivat olla erilaisia kunnan eri alueilla (MRL 14.1 ). Rakennusjärjestyksen

Lisätiedot

Hollolan kunta Valvontajaosto. Rakennusvalvonnan päätösvaltaluettelo alkaen

Hollolan kunta Valvontajaosto. Rakennusvalvonnan päätösvaltaluettelo alkaen Rakennusvalvonnan päätösvaltaluettelo 6.6.2016 alkaen Toimialajohtaja alueen päällikkö tekninen johtaja rakennustarkastaja 2 Maankäyttö- ja rakennuslaki MRL 15 Hyväksyy rakennusjärjestyksen MRL 21 Määrää

Lisätiedot

KUULUTUS LUHANGAN KUNNAN RAKENNUSJÄRJESTYKSEN PÄIVITTÄMINEN

KUULUTUS LUHANGAN KUNNAN RAKENNUSJÄRJESTYKSEN PÄIVITTÄMINEN KUULUTUS LUHANGAN KUNNAN RAKENNUSJÄRJESTYKSEN PÄIVITTÄMINEN Rakennusjärjestys päivitetään vuosien 2017-2018 aikana. Hanketta koskeva osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) pidetään maankäyttö- ja

Lisätiedot

SAAREN ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS

SAAREN ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS SAAREN ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS Rakentamistapaohjeet (4. alue) PAIMION KAUPUNKI TEKNINEN JA YMPÄRISTÖPALVELUT 2 1. YLEISTÄ - Rakennuttajia kehotetaan ottamaan yhteyttä rakennusvalvontaan jo tontin

Lisätiedot

RAKENNUSJÄRJESTYKSEN UUDISTAMINEN / OSALLISTUSMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

RAKENNUSJÄRJESTYKSEN UUDISTAMINEN / OSALLISTUSMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA UURAISTEN KUNTA 1(5) RAKENNUSJÄRJESTYKSEN UUDISTAMINEN / OSALLISTUSMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 1. YLEISTÄ 1.1 ja tavoitteet Rakennusjärjestys on maankäyttö- ja rakennuslakia sekä -asetusta ja kunnan kaavoja

Lisätiedot

vähintään 30 m. Rantaan ulottuvalle AO- alueelle voidaan rakentaa rantaan yksi kerrosalaltaan

vähintään 30 m. Rantaan ulottuvalle AO- alueelle voidaan rakentaa rantaan yksi kerrosalaltaan KARSTULA ITÄISTEN JA LÄNTISTEN VESISTÖJEN OIKEUSVAIKUTTEINEN RANTAOSAYLEISKAAVA MK :0000 MERKINTÖJEN SELITYKSET JA KAAVAMÄÄRÄYKSET : AM AO AO-3 RA MAATILOJEN TALOUSKESKUSTEN ALUE. Alueelle saa sijoittaa

Lisätiedot

3.1 Rakennusten soveltuminen rakennettuun ympäristöön ja maisemaan L: Rakentamisessa on mahdollisuuksien mukaan säilytettävä rakennuspaikan

3.1 Rakennusten soveltuminen rakennettuun ympäristöön ja maisemaan L: Rakentamisessa on mahdollisuuksien mukaan säilytettävä rakennuspaikan Seuraavat muutokset tehty hyväksyttyyn ( 16.9.2014 91 Rakennus- ja ympäristölautakunta ) rakennusjärjestysluonnokseen 16.9.2014: L = hyväksytty luonnos 16.9.2014 E = hyväksytty ehdotus 24.3.2015 Sisällys

Lisätiedot

Rakennusjärjestyksen uusiminen

Rakennusjärjestyksen uusiminen Kunnanhallitus 95 24.03.2009 Kunnanhallitus 37 09.02.2010 Kunnanhallitus 142 07.06.2011 Kunnanhallitus 256 22.11.2011 Kunnanhallitus 63 15.03.2012 Kunnanvaltuusto 15 11.04.2012 Rakennusjärjestyksen uusiminen

Lisätiedot

Rakennusjärjestyksen uusiminen

Rakennusjärjestyksen uusiminen Rakennusjärjestyksen uusiminen OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Yleistä tietoa rakennusjärjestyksestä Maankäyttö- ja rakennuslain mukaan jokaisessa kunnassa tulee olla rakennusjärjestys, mutta sen

Lisätiedot

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 331-YK1802 PYHÄRANNAN KUNTA PYHÄRANNAN RANTAYLEISKAAVAN MUUTOS 2 Kiinteistö 631-405-1-168 Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 23.8.2018 Nosto Consulting Oy Nosto Consulting Oy 2 (9) Osallistumis- ja

Lisätiedot

YLÄ-SAVON KUNTIEN RAKENNUSJÄRJESTYKSEN UUDISTAMINEN 2010 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS)

YLÄ-SAVON KUNTIEN RAKENNUSJÄRJESTYKSEN UUDISTAMINEN 2010 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) YLÄ-SAVON KUNTIEN RAKENNUSJÄRJESTYKSEN UUDISTAMINEN 2010 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) IISALMI KIURUVESI VIEREMÄ SONKAJÄRVI LAPINLAHTI VARPAISJÄRVI 2 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Rakennusjärjestys ohjaa rakentamista kunnassa Jokaisella kunnalla tulee olla rakennusjärjestys, jonka avulla kunnassa tapahtuvaa rakentamista ohjataan. Paikalliset

Lisätiedot

N080 Etelätie Korttelit 93-95 ja 528-530 Asemakaava ja asemakaavan muutos

N080 Etelätie Korttelit 93-95 ja 528-530 Asemakaava ja asemakaavan muutos LIITE 3 Nastolan kunta Korttelit 93-95 ja 528-530 Asemakaava ja asemakaavan muutos Kaavaehdotusvaiheen vastineet muistutuksiin ja lausuntoihin Nastolan kunta Kaavoitus Nastolan kunta Ehdotusvaiheen vastineet

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Rakennusjärjestys ohjaa rakentamista kunnassa Jokaisella kunnalla tulee olla rakennusjärjestys, jonka avulla kunnassa tapahtuvaa rakentamista ohjataan. Paikalliset

Lisätiedot

Teknisen lautakunnan lausunto Karkkilan kaupungin rakennusjärjestysluonnoksesta

Teknisen lautakunnan lausunto Karkkilan kaupungin rakennusjärjestysluonnoksesta Ympäristölautakunta 28 07.04.2016 Kaupunginhallitus 96 02.05.2016 Ympäristölautakunta 87 01.12.2016 Tekninen lautakunta 29 23.03.2017 Teknisen lautakunnan lausunto Karkkilan kaupungin rakennusjärjestysluonnoksesta

Lisätiedot

KIRKKONUMMEN KUNTA Dnro 606/2012 KIRKKONUMMEN KUNNAN. 2 LUKU: Jätevedet

KIRKKONUMMEN KUNTA Dnro 606/2012 KIRKKONUMMEN KUNNAN. 2 LUKU: Jätevedet KIRKKONUMMEN KUNTA Dnro 606/2012 KIRKKONUMMEN KUNNAN YMPA RISTO NSUOJELUMA A RA YKSET 2 LUKU: Jätevedet Sisällys 2. LUKU: JÄTEVEDET... 3 3 Jätevesien käsittely viemäriverkoston ulkopuolella... 3 1. Jätevesien

Lisätiedot

Savitaipaleen kunta Pöytäkirja 2/

Savitaipaleen kunta Pöytäkirja 2/ Pöytäkirja 2/2019 14 Tekninen lautakunta Aika Paikka 02.05.2019 klo 18:00-19:30 Kunnanhallituksen kokoushuone Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus Kokous todettiin lailliseksi ja päätösvaltaiseksi.

Lisätiedot

Pohjavesialueet (I- ja II-luokka, ulkorajan mukaan).

Pohjavesialueet (I- ja II-luokka, ulkorajan mukaan). 1 JOENSUUN KAUPUNGIN YMPÄRISTÖNSUOJELUVIRANOMAISEN TARKENTAVA SOVELTA- MISKÄYTÄNTÖ HAJA-ASUTUSALUEEN TALOUSJÄTEVESIEN KÄSITTELYÄ KOSKEVAAN LAINSÄÄDÄNTÖÖN Lainsäädäntö ja määräykset: Ympäristönsuojelulain

Lisätiedot

RAKENNUSJÄRJESTYKSEN UUSIMINEN 1 YLEISTÄ TIETOA RAKENNUSJÄRJESTYKSESTÄ OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 1 / 5

RAKENNUSJÄRJESTYKSEN UUSIMINEN 1 YLEISTÄ TIETOA RAKENNUSJÄRJESTYKSESTÄ OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 1 / 5 ARVIOINTISUUNNITELMA 1 / 5 RAKENNUSJÄRJESTYKSEN UUSIMINEN 1 YLEISTÄ TIETOA RAKENNUSJÄRJESTYKSESTÄ Maankäyttö- ja rakennuslain mukaan jokaisessa kunnassa tulee olla rakennusjärjestys, mutta sen määräykset

Lisätiedot

Esittelijä: Ympäristöjohtaja Ilkka Räsänen

Esittelijä: Ympäristöjohtaja Ilkka Räsänen Lappeenrannan ympäristönsuojelumääräykset Liittyy asiahallinnan asiaan: LPR/631/11.00.01/2018 Käsittelyhistoria Lupalautakunta 107 4.12.2018 Kaupunginhallitus 537 10.12.2018 Aiempi käsittely: Lupalautakunta

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 19/ (1) Kaupunginhallitus Asianro 5403/ /2016

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 19/ (1) Kaupunginhallitus Asianro 5403/ /2016 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 19/2016 1 (1) 221 Asianro 5403/10.03.00.01/2016 Poikkeaminen (KH) / Kuopio 297-419-3-104-M606 Va. yleiskaavajohtaja Matti Asikainen Strateginen maankäytön suunnittelu Selostus

Lisätiedot

LÄNSIOSAN RANTAYLEISKAAVAN MUUTOS, TILA 1:104 NOUKKALA

LÄNSIOSAN RANTAYLEISKAAVAN MUUTOS, TILA 1:104 NOUKKALA HIRVENSALMEN KUNTA LÄNSIOSAN RANTAYLEISKAAVAN MUUTOS, TILA 1:104 NOUKKALA Kaavaselostus, ehdotus 4.9.2017 Kaavan hyväksyminen: Tekninen lautakunta Kunnanhallitus Kunnanvaltuusto 1. Sisällysluettelo 1.

Lisätiedot

Liite HEL Hankenumero 2863_3. Rakentamisen ohjaamisen periaatteet Östersundomin rakennuskieltoalueella Helsingissä

Liite HEL Hankenumero 2863_3. Rakentamisen ohjaamisen periaatteet Östersundomin rakennuskieltoalueella Helsingissä 1 HEL 2018-003524 Hankenumero 2863_3 Rakentamisen ohjaamisen periaatteet Östersundomin rakennuskieltoalueella Helsingissä Rakennuskiellosta poikkeamista harkitaan aina tapauskohtaisesti. Tapauskohtaisessa

Lisätiedot

Poikkeamislupa 458 Muukkolan kylän tilalle Vanhaturkia RN:o 6:3 muodostettavalle määräalalle

Poikkeamislupa 458 Muukkolan kylän tilalle Vanhaturkia RN:o 6:3 muodostettavalle määräalalle Kaupunkikehityslautakunta 24 28.06.2017 Poikkeamislupa 458 Muukkolan kylän tilalle Vanhaturkia RN:o 6:3 muodostettavalle määräalalle 456/10.03.00.02/2017 KAKEL 24 Esittelijä: Toimialajohtaja Pasi Leimi,

Lisätiedot

Tontin pinta-ala: 2082m2

Tontin pinta-ala: 2082m2 Rakennuslautakunta 23 20.05.2015 Rakennuslupahakemus R2-2015 (6. kaupunginosan korttelin 82 tontti 5, Alppitie 10A, olohuoneen ja eteistilan laajennus ja muutos sekä terassin laajennus, lupaa haetaan jo

Lisätiedot

LIEKSAN KAUPUNGIN RAKENNUSJÄRJESTYKSEN UUDISTAMINEN OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

LIEKSAN KAUPUNGIN RAKENNUSJÄRJESTYKSEN UUDISTAMINEN OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA LIEKSAN KAUPUNGIN RAKENNUSJÄRJESTYKSEN UUDISTAMINEN LIEKSAN KAUPUNGIN RAKENNUSJÄRJESTYKSEN UUDISTAMINEN 2 (4) LUONNOS 29.08.2017 LÄHTÖKOHDAT Tämän osallistumis- ja arviointisuunnitelman tarkoituksena on

Lisätiedot

KAUPUNKIYMPÄRISTÖN TOIMIALA PÖYTÄKIRJA 53/ (5) RAKENNUSVALVONTAPALVELUT LUPAYKSIKÖN VIRANHALTIJAT HENKILÖTIEDOT POISTETTU 31.7.

KAUPUNKIYMPÄRISTÖN TOIMIALA PÖYTÄKIRJA 53/ (5) RAKENNUSVALVONTAPALVELUT LUPAYKSIKÖN VIRANHALTIJAT HENKILÖTIEDOT POISTETTU 31.7. KAUPUNKIYMPÄRISTÖN TOIMIALA 53/2018 1 (5) LUPAYKSIKÖN VIRANHALTIJAT HENKILÖTIEDOT POISTETTU 31.7.2018 Lupayksikön viranhaltijat ovat 31.7.2018 tehneet seuraavat rakennuslupapäätökset 445 Päätökset annetaan

Lisätiedot

Rakennusjärjestys Rakennusjärjestyksen uusimisen osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS)

Rakennusjärjestys Rakennusjärjestyksen uusimisen osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) 3.5.2018 141/00.01.01/2017 Rakltk 9.5.2018 20 Nähtävillä 21.5. 20.6.2018 Rakennusjärjestys Rakennusjärjestyksen uusimisen osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) Rakennuslautakunta www.iitti.fi Rautatienkatu

Lisätiedot

Hakija: Pasila Petteri ja Minna

Hakija: Pasila Petteri ja Minna Rakennuslautakunta 14 04.02.2015 Kaavoitustoimikunta 15 02.03.2015 Kunnanhallitus 50 09.03.2015 Poikkeamislupa, Pasila Petteri ja Minna 495/10.03.00.02/2015 Rakennuslautakunta 04.02.2015 14 Hakija: Pasila

Lisätiedot

Muutoksia eri lupamenettelyissä. Touko Linjama Alueidenkäytönasiantuntija Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Muutoksia eri lupamenettelyissä. Touko Linjama Alueidenkäytönasiantuntija Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Muutoksia eri lupamenettelyissä Touko Linjama Alueidenkäytönasiantuntija Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus Aurinkopaneelit 126 a Toimenpideluvanvaraiset toimenpiteet Maisematyölupa 128 Maisematyölupa Lomarakennuksen

Lisätiedot

Lainsäädäntö ja kunnan käytäntö jätevesiasioissa

Lainsäädäntö ja kunnan käytäntö jätevesiasioissa Lopen vesihuoltopäivä 7.5.2010 Lainsäädäntö ja kunnan käytäntö jätevesiasioissa Juha Viinikka ympäristöpäällikkö Vesihuoltoa ohjaava lainsäädäntö Vesilaki Ympäristönsuojelulaki Maankäyttö- ja rakennuslaki

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 19/ (1) Kaupunginhallitus Asianro 5398/ /2016

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 19/ (1) Kaupunginhallitus Asianro 5398/ /2016 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 19/2016 1 (1) 220 Asianro 5398/10.03.00.01/2016 Poikkeaminen (KH) / Kuopio 297-510-10-33 Va. yleiskaavajohtaja Matti Asikainen Strateginen maankäytön suunnittelu Selostus Rakennuspaikka

Lisätiedot

Rakennusvalvonnan luvat. Turun alueen rakennustarkastajat ry:n koulutus / Hallintojohtaja Harri Lehtinen / Turun kristillinen opisto 5.9.

Rakennusvalvonnan luvat. Turun alueen rakennustarkastajat ry:n koulutus / Hallintojohtaja Harri Lehtinen / Turun kristillinen opisto 5.9. Rakennusvalvonnan luvat Turun alueen rakennustarkastajat ry:n koulutus / Hallintojohtaja Harri Lehtinen / Turun kristillinen opisto 5.9.2017 Rakentamisen luvat ja ilmoitukset Rakennuslupa Toimenpidelupa

Lisätiedot

PURUVEDEN RANTAYLEISKAAVAN MUUTOS JA LAAJENNUS

PURUVEDEN RANTAYLEISKAAVAN MUUTOS JA LAAJENNUS LIITE 3 S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A KITEEN KAUPUNKI PURUVEDEN RANTAYLEISKAAVAN MUUTOS JA LAAJENNUS VASTINEET KAAVAEHDOTUKSESTA ANNETTUIHIN MUISTUTUKSIIN JA LAUSUNTOIHIN FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA

Lisätiedot

ALUE 1. Äijälän ranta-asemakaava M-1 1/1 RA-1 M-1. 0 m 50 m 100 m 200 m 300 m 400 m. 1/2r. ajo. ajo. ajo

ALUE 1. Äijälän ranta-asemakaava M-1 1/1 RA-1 M-1. 0 m 50 m 100 m 200 m 300 m 400 m. 1/2r. ajo. ajo. ajo 440 400. Z -4--4 400 44400. 440 ALUE Äijälän ranta-asemakaava. 0..0. 0-4--4.. 4..4. --- 4.4. RA- / /r 0. -4--.4. pmo 4 ---. 0. W 000 ---. 0. 000 44400.0. 0,0. 4 ---.. --- 4. --- 0 m 0 m 0 m 0 m 00 m 400

Lisätiedot

Lausunto Riihimaan ranta-asemakaavan muutoksesta 5, ehdotusvaihe

Lausunto Riihimaan ranta-asemakaavan muutoksesta 5, ehdotusvaihe LAUSUNTO Diaarinumero VARELY/3452/2017 Varsinais-Suomi 22.12.2017 Kustavin kunnanhallitus kustavi@kustavi.fi Viite: lausuntopyyntö 24.11.2017 Lausunto Riihimaan ranta-asemakaavan muutoksesta 5, ehdotusvaihe

Lisätiedot

Rautjärven kunta Rautjärven rantayleiskaavan muutos ja laajennus

Rautjärven kunta Rautjärven rantayleiskaavan muutos ja laajennus Rautjärven kunta Rautjärven rantayleiskaavan muutos ja laajennus Kaavaehdotus II oli nähtävillä 23.1. - 24.2.2012. Kaavaehdotuksesta saatiin 2 lausuntoa ja 6 muistutusta. Seuraavassa on lista lausunnoista

Lisätiedot

LOIMAAN KAUPUNKI Myllykylän teollisuusalue, 7. kaupunginosa, asemakaava ja asemakaavan muutos

LOIMAAN KAUPUNKI Myllykylän teollisuusalue, 7. kaupunginosa, asemakaava ja asemakaavan muutos LOIMAAN KAUPUNKI Myllykylän teollisuusalue, 7. kaupunginosa, asemakaava ja asemakaavan muutos Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 15.8.018 - Vastineraportti Tiivistelmä osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta

Lisätiedot

ALUE RA-2 1/8 RA-1. ajo. ajo. ajo m 100 m 150 m 200 m 250 m 300 m

ALUE RA-2 1/8 RA-1. ajo. ajo. ajo m 100 m 150 m 200 m 250 m 300 m ALUE 1 1521200 1521400 6715500 6715500 RA-2 4 1/8 RA-1 3 M 2 1 1521200 1521400 6715200 6715200 0 50 m 100 m 150 m 200 m 250 m 300 m 1520500 1520700 6715000 6714700 ALUE 2 4/2 RA-1 2 1 1520500 1520700 6715000

Lisätiedot

Prof. Kai Kokko Syksy 2011

Prof. Kai Kokko Syksy 2011 Prof. Kai Kokko Syksy 2011 1 kysymys Rakennushankkeessa on kysymys kerrosalaltaan 1 767 neliömetrin suuruisen broilerikasvattamon rakentamisesta maankäyttö- ja rakennuslain 16 :n 1 momentissa tarkoitetulla

Lisätiedot

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma RAKENNUSJÄRJESTYKSEN UUDISTAMINEN

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma RAKENNUSJÄRJESTYKSEN UUDISTAMINEN Osallistumis- ja arviointisuunnitelma RAKENNUSJÄRJESTYKSEN UUDISTAMINEN 12.2.2018 Sivu 2 / 6 Sisällysluettelo 1 Osallistumis- ja arviointisuunnitelman sisältö... 3 2 Mikä on rakennusjärjestys... 3 3 Lähtökohdat

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 17/ (1) Kaupunginhallitus Asianro 4087/ /2016

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 17/ (1) Kaupunginhallitus Asianro 4087/ /2016 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 17/2016 1 (1) 186 Asianro 4087/10.03.00.01/2016 Poikkeaminen (KH) / Kuopio 297-471-1-45 Yleiskaavajohtaja Juha Romppanen Strateginen maankäytön suunnittelu Selostus Rakennuspaikka

Lisätiedot

INARIN KUNTA. Inarin kunta Tekninen osasto Kaavoitus. Inarin kirkonkylän asemakaavan muutos; KORTTELIT 79 JA 80

INARIN KUNTA. Inarin kunta Tekninen osasto Kaavoitus. Inarin kirkonkylän asemakaavan muutos; KORTTELIT 79 JA 80 INARIN KUNTA Inarin kunta Tekninen osasto Kaavoitus Inarin kirkonkylän asemakaavan muutos; KORTTELIT 79 JA 80 Osallistumis- ja arviointisuunnitelma OAS 15.2.2017 Yleistä osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta

Lisätiedot

Tienpitäjä rajanaapurina

Tienpitäjä rajanaapurina Tienpitäjä rajanaapurina Naapurina on tienpitäjä eli Uudenmaan Ely-keskus, Liikenne- ja infrastruktuuri-vastuualue, kun kiinteistö rajautuu maantiehen On tärkeää, että meitä kuullaan - Kuuleminen kuntien

Lisätiedot

Poikkeamislupa osayleiskaavan osoittamasta maankäytöstä/eeva ja Paavo Runtti (MRL 137 ja 171-173 )

Poikkeamislupa osayleiskaavan osoittamasta maankäytöstä/eeva ja Paavo Runtti (MRL 137 ja 171-173 ) Kunnanhallitus 79 10.03.2014 Poikkeamislupa osayleiskaavan osoittamasta maankäytöstä/eeva ja Paavo Runtti (MRL 137 ja 171-173 ) 3390/11.111/2014 KHALL 79 Hakija Nimi Eeva ja Paavo Runtti Osoite Lodentie

Lisätiedot

KIHNIÖN KUNTA ESITYSLISTA / KOKOUSPÖYTÄKIRJA Nro 7. Tekninen lautakunta

KIHNIÖN KUNTA ESITYSLISTA / KOKOUSPÖYTÄKIRJA Nro 7. Tekninen lautakunta ESITYSLISTA / KOKOUSPÖYTÄKIRJA Nro 7 Tekninen lautakunta 11.9.2013 Kokousaika Kokouspaikka Saapuvilla olleet et 11.9.2013 klo 16.30 18.25 Kunnanviraston kokoushuone Petteri Wiinamäki Satu Hoffren Irja

Lisätiedot

Ylitarkastaja Jukka Timperi Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

Ylitarkastaja Jukka Timperi Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Ylitarkastaja Jukka Timperi Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus 28.11.2013 1 Maankäyttö- ja rakennuslaki (MRL) Laki ympäristövaikutusten

Lisätiedot

Haja-asutuksen jätevesien käsittelyn maakunnallinen tilannekatsaus. Kuopio 24.2.2011 Jarmo Siekkinen

Haja-asutuksen jätevesien käsittelyn maakunnallinen tilannekatsaus. Kuopio 24.2.2011 Jarmo Siekkinen Haja-asutuksen jätevesien käsittelyn maakunnallinen tilannekatsaus Kuopio 24.2.2011 Jarmo Siekkinen Jätevedet käsittelyyn, YSL ja jätevesiasetus - muutokset Pääsääntöiset käsittelyvaatimukset Herkillä

Lisätiedot

3:30 2: :1 :50 1:31 876:1 2:38 RA M 8:0 2:65 2:63 2:96 2:5 2:104 2:73 2:103 2:110 8:0 8:12 55 M 2:120 LV-3 876:1 1:14 1:14

3:30 2: :1 :50 1:31 876:1 2:38 RA M 8:0 2:65 2:63 2:96 2:5 2:104 2:73 2:103 2:110 8:0 8:12 55 M 2:120 LV-3 876:1 1:14 1:14 2:109 :50 1:31 Y 33/1 ½ r II RA 2:38 1 8:0 ajo 2:96 2:5 2:65 2:63 2:38 1552600 1551900 2:104 6690600 6690600 2:73 2:103 2:110 8:0 90 70 97 53 8:11 68 61 56 87 89 20 74 18 24 8:12 55 13 2:120 22 80 80 25

Lisätiedot

115/ /2017 Tela

115/ /2017 Tela 115/10.02.02/2017 Tela 3.4.2018 34 115/10.02.02/2017 Tela 3.4.2018 34 115/10.02.02/2017 Tela 3.4.2018 34 IITTI KYMIJOKI-MANKALAN RANTAYLEISKAAVAN MUUTOS JA TÄYDENNYS Koskee osaa tilasta Metsä-Kananoja

Lisätiedot

SAARIJÄRVEN KAUPUNKI RAKENNUSJÄRJESTYKSEN UUDISTAMINEN OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTI- SUUNNITELMA (OAS)

SAARIJÄRVEN KAUPUNKI RAKENNUSJÄRJESTYKSEN UUDISTAMINEN OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTI- SUUNNITELMA (OAS) SAARIJÄRVEN KAUPUNKI RAKENNUSJÄRJESTYKSEN UUDISTAMINEN OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTI- SUUNNITELMA (OAS) 18.8.2017 1. OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA JA SEN TARKOITUS Maankäyttö- ja rakennuslain mukaan

Lisätiedot

Kokemäen Kokemäenjoen rantaosayleiskaavan muutos 2, Kokemäen kaupunki, Ehdotusvaihe

Kokemäen Kokemäenjoen rantaosayleiskaavan muutos 2, Kokemäen kaupunki, Ehdotusvaihe Varsinais-Suomi LAUSUNTO 27.03.2019 Diaarinumero VARELY/2018/2018 Liite 1 kpl Kokemäen kaupunki kokemaki@kokemaki.fi anne.peltonen@kokemaki.fi Viite: Lausuntopyyntö 30.1.2019 Kokemäen Kokemäenjoen rantaosayleiskaavan

Lisätiedot

Rantaosayleiskaavamuutoksen selostus

Rantaosayleiskaavamuutoksen selostus Nurmeksen kaupungin Pielisen - Kuokkastenjärven rantaosayleiskaavan osittainen muutos (Nurmesniemi I) Kuva 1: Sijainti Rantaosayleiskaavamuutoksen selostus NURMEKSEN KAUPUNKI Lieksan ja Nurmeksen tekninen

Lisätiedot

Kaupunginhallitus Liite 1 19

Kaupunginhallitus Liite 1 19 Kaupunginhallitus 18.1.2016 Liite 1 19 YÖVEDEN LOUHIVEDEN RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS HIETANIEMEN TILALLA 491-557-3-38 saadut lausunnot ehdotuksesta 1. Lausunnon antajan nimi

Lisätiedot

KAAVOITTAJAN VASTINEET RANTAYLEISKAAVAN MUUTOSLUONNOKSESTA SAARISJÄRVELLÄ ANNETTUIHIN LAUSUNTOIHIN

KAAVOITTAJAN VASTINEET RANTAYLEISKAAVAN MUUTOSLUONNOKSESTA SAARISJÄRVELLÄ ANNETTUIHIN LAUSUNTOIHIN KAAVOITTAJAN VASTINEET RANTAYLEISKAAVAN MUUTOSLUONNOKSESTA SAARISJÄRVELLÄ ANNETTUIHIN LAUSUNTOIHIN Kaakkois-Suomen Ely-keskus Haettu kaavamuutos on ristiriidassa rantojen säästämistä koskevan tavoitteen

Lisätiedot

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 314-RAK1715 TAIVASSALON KUNTA POHJOLAN RANTA-ASEMAKAAVA Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 28.2.2018 22.5.2018 Nosto Consulting Oy Nosto Consulting Oy 2 (9) Osallistumis- ja arviointisuunnitelma kuvaa

Lisätiedot

Kosken Tl kunta Esityslista Nro 6/2015. Rakennuslautakunta

Kosken Tl kunta Esityslista Nro 6/2015. Rakennuslautakunta Rakennuslautakunta 15.12.2015 1 Kokousaika Tiistai 15.12.2015 klo 18:00 Kokouspaikka Kosken Tl kunnanvirasto Saapuvilla olleet jäsenet Läsnä Poissa Puheenjohtaja Varapuheenjohtaja Jäsenet: Pekka Kulmanen

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 32/ (1) Kaupunginhallitus Asianro 7174/ /2016

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 32/ (1) Kaupunginhallitus Asianro 7174/ /2016 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 32/2016 1 (1) 357 Asianro 7174/10.03.00.01/2016 Poikkeaminen (KH) / Maaninka 476-405-5-9 Yleiskaavajohtaja Juha Romppanen Strateginen maankäytön suunnittelu Selostus Rakennuspaikka

Lisätiedot

SAVITAIPALEENTIEN JA LÄHIALUEIDEN ASEMAKAAVAN MUUTOS JA LAAJENNUS

SAVITAIPALEENTIEN JA LÄHIALUEIDEN ASEMAKAAVAN MUUTOS JA LAAJENNUS Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 1(6) SAVITAIPALEEN KUNTA SAVITAIPALEENTIEN JA LÄHIALUEIDEN ASEMAKAAVAN MUUTOS JA LAAJENNUS Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 1. Aloite ja suunnittelualue Osallistumis-

Lisätiedot

LAUSUNNOT. KEMIJÄRVEN KAUPUNKI Tekniset palvelut PL 5, 98100 Kemijärvi. 1. Lapin ELY-keskus

LAUSUNNOT. KEMIJÄRVEN KAUPUNKI Tekniset palvelut PL 5, 98100 Kemijärvi. 1. Lapin ELY-keskus 1 KEMIJÄRVEN KAUPUNKI Tekniset palvelut PL 5, 98100 Kemijärvi tekninen@kemijarvi.fi 9.10.2015 Liite 5 Ehdotusvaiheen nähtävilläoloaikana (28.8 28.9.2015) saatujen lausuntojen (3 kpl) ja mielipiteiden (5

Lisätiedot

ASIKKALAN kunta. Lauttaniemen ranta-asemakaava ja. Ali-Marttilan ranta-asemakaavan muutos. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

ASIKKALAN kunta. Lauttaniemen ranta-asemakaava ja. Ali-Marttilan ranta-asemakaavan muutos. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 1 ASIKKALAN kunta Lauttaniemen ranta-asemakaava ja Ali-Marttilan ranta-asemakaavan muutos 12.11.2015 Osallistumis- ja arviointisuunnitelma OAS Lauttaniemi 12112015.doc Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Lisätiedot

Maisematyöluvat. KAAVOITUS JA METSÄTALOUS Pori 9.1.2014

Maisematyöluvat. KAAVOITUS JA METSÄTALOUS Pori 9.1.2014 Maisematyöluvat KAAVOITUS JA METSÄTALOUS Pori 9.1.2014 130 Lupamenettelyn perusteet Rakennusluvan, toimenpideluvan, purkamisluvan ja maisematyöluvan ratkaisee kunnan rakennusvalvontaviranomainen. Maisematyölupa

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 5/ (1) Ympäristö- ja rakennuslautakunta Asianro 822/ /2013

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 5/ (1) Ympäristö- ja rakennuslautakunta Asianro 822/ /2013 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 5/2013 1 (1) 59 Asianro 822/00.02.03/2013 Tiedonannot ympäristö- ja rakennuslautakunnalle vuonna 2013 Ympäristöjohtaja Lea Pöyhönen Ympäristö- ja rakennusvalvontapalvelut Kuopion

Lisätiedot

Rakennusjärjestysluonnoksen jälkeen tehdyt muutokset ehdotukseen 1 (5)

Rakennusjärjestysluonnoksen jälkeen tehdyt muutokset ehdotukseen 1 (5) Rakennusjärjestysluonnoksen jälkeen tehdyt muutokset ehdotukseen 1 (5) Johdanto Lisättiin seuraava lause: Kunnan tavoitteena on keventää rakentamista koskevia määräyksiä ja menettelyjä. - Ohjausryhmän

Lisätiedot

Ulvilan Pappilanlammen alueen asemakaava, Ulvilan kaupunki, ehdotusvaihe

Ulvilan Pappilanlammen alueen asemakaava, Ulvilan kaupunki, ehdotusvaihe Varsinais-Suomi LAUSUNTO 11.03.2019 Diaarinumero VARELY/5129/2018 Liite 1 kpl Ulvilan kaupunki juha.virola@ulvila.fi Viite: Lausuntopyyntö 15.02.2019 Ulvilan Pappilanlammen alueen asemakaava, Ulvilan kaupunki,

Lisätiedot

Tietoa uusiutuvasta energiasta lämmitysmuodon vaihtajalle ja uudisrakentajalle

Tietoa uusiutuvasta energiasta lämmitysmuodon vaihtajalle ja uudisrakentajalle Tietoa uusiutuvasta energiasta lämmitysmuodon vaihtajalle ja uudisrakentajalle Rakennusvalvonnan näkökulma Pekka Kaatrasalo, rakennustarkastaja Puh. 044 743 6398 1 Lupajärjestelmä Rakennuslupa (MRL 125

Lisätiedot

Tuusulan vesihuoltoliikelaitoksen toiminta-alueen päivittäminen 2017

Tuusulan vesihuoltoliikelaitoksen toiminta-alueen päivittäminen 2017 1 / 3 Tuusulan vesihuoltoliikelaitoksen toiminta-alueen päivittäminen 2017 LAUSUNNOT Tuusulan kunnan vesihuoltoliikelaitos pyysi lausuntoa vesihuollon toiminta-alueen päivittämisestä naapurikunnilta, Keski-Uudenmaan

Lisätiedot

RAKENNUSLUPIEN HAKEMINEN USEIN KYSYTYT KYSYMYKSET

RAKENNUSLUPIEN HAKEMINEN USEIN KYSYTYT KYSYMYKSET RAKENNUSLUPIEN HAKEMINEN USEIN KYSYTYT KYSYMYKSET 1. Rakennusluvan hakeminen 2. Toimenpiteet, jotka eivät vaadi rakennuslupaa 3. Muita usein kysyttyjä kysymyksiä 1. Rakennusluvan hakeminen Mikä on lupahakemuksen

Lisätiedot

Rakentajailta 16.09.2014 Rakennuslupa Rakennusvalvonta Juha Vulkko

Rakentajailta 16.09.2014 Rakennuslupa Rakennusvalvonta Juha Vulkko Rakentajailta 16.09.2014 Rakennuslupa Rakennusvalvonta Juha Vulkko Mihin lupa tarvitaan Rakennuksen rakentaminen, laajentaminen, korjaus ja muutostyöt sekä kaupunkikuvaan tai -ympäristöön vaikuttavat toimenpiteet

Lisätiedot

Ympäristönsuojelu- ja vesihuoltolainsäädäntö on uudistunut alkaen

Ympäristönsuojelu- ja vesihuoltolainsäädäntö on uudistunut alkaen Ympäristönsuojelu- ja vesihuoltolainsäädäntö on uudistunut 1.9.2014 alkaen Ympäristönsuojelu- ja vesihuoltolainsäädäntöjen muutokset ovat olleet vireillä tätä suojelusuunnitelmaa laadittaessa. Suojelusuunnitelmassa

Lisätiedot

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma JOUTSAN KUNNAN RAKENNUSJÄRJESTYKSEN UUDISTAMINEN

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma JOUTSAN KUNNAN RAKENNUSJÄRJESTYKSEN UUDISTAMINEN Osallistumis- ja arviointisuunnitelma JOUTSAN KUNNAN RAKENNUSJÄRJESTYKSEN UUDISTAMINEN RAKENNUSJÄRJESTYKSEN UUDISTAMISEN OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (MRL 63 ) 1. YLEISTÄ: Maankäyttö- ja rakennuslain

Lisätiedot

Sekä kohdan 13.2 Vapaa-ajan asuminen kokonaisuudessaan:

Sekä kohdan 13.2 Vapaa-ajan asuminen kokonaisuudessaan: Byggnämnden/Rakennuslautakunta 70 26.08.2015 Kaupunginhallitus 250 26.10.2015 Ehdotus Paraisten kaupungin rakennusjärjestyksen uudistamiseksi Byggnämnden/Rakennuslautakunta 26.08.2015 70 Valmistelija V.t

Lisätiedot

RAKENNUSJÄRJESTYKSEN UUDISTAMINEN

RAKENNUSJÄRJESTYKSEN UUDISTAMINEN 09.12.2010 RAKENNUSJÄRJESTYKSEN UUDISTAMINEN MAANKÄYTTÖ- JA RAKENNUSLAIN 63 MUKAINEN OSALLISTUMIS- JA ARVIOIN- TISUUNNITELMA 1. PERUSTE RAKENNUSJÄRJESTYKSEN LAATIMISEKSI Joutsan rakennusjärjestyksen uudistamisen

Lisätiedot

Kunnan tehtävät ja vastuu vesihuollossa. Vesiosuuskunnat, kuntien vesihuoltolaitokset ja kunnat -opas

Kunnan tehtävät ja vastuu vesihuollossa. Vesiosuuskunnat, kuntien vesihuoltolaitokset ja kunnat -opas Kunnan tehtävät ja vastuu vesihuollossa Vesiosuuskunnat, kuntien vesihuoltolaitokset ja kunnat -opas Esityksen sisältö Vesihuoltolain velvoitteet Vesihuollon kehittäminen Vesihuollon järjestäminen Toiminta-alueen

Lisätiedot

Hulhavanahon, Luokkavaaran ja Iso-Syötteen asemakaavojen muuttaminen ja laajentaminen

Hulhavanahon, Luokkavaaran ja Iso-Syötteen asemakaavojen muuttaminen ja laajentaminen Hulhavanahon, Luokkavaaran ja Iso-Syötteen asemakaavojen muuttaminen ja laajentaminen 627/08/10/2010 TEK 147 AirIX Ympäristö Oy on laatinut 27.4.2011 päivätyn kaavaluonnoksen Hulhavanahon, Luokkavaaran

Lisätiedot

Rakennusten korjaus- ja muutostöiden luvanvaraisuus ja lupamenettelyt

Rakennusten korjaus- ja muutostöiden luvanvaraisuus ja lupamenettelyt Rakennusvalvonnan asiakastilaisuus Lohja Vihti Karkkila 6.3.2017 Rakennusten korjaus- ja muutostöiden luvanvaraisuus ja lupamenettelyt Pekka Laitinen, johtava rakennustarkastaja, Vihdin kunta Aiheen rajaus

Lisätiedot