KIRJE ASTMAYDYSHENKILÖILLE 1/2012

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "KIRJE ASTMAYDYSHENKILÖILLE 1/2012"

Transkriptio

1 (10) KIRJE ASTMAYDYSHENKILÖILLE 1/2012 Hyvä astmayhdyshenkilö / apteekin savuttomuusvastaava, Aurinko on näyttäytynyt viime päivinä kirkkaana, linnut laulavat pensaissa ja kinokset ovat alkaneet pienentyä. Kevät tekee selvästi tuloaan. Yhtä varmasti kevään kanssa on allergiakausi taas pikkuhiljaa saapumassa siitepölyjen myötä. Pähkinäpensas kukkii jo Saksassa ja Tanskassa on lepän siitepölykausi alkanut. Muistathan, että siitepölyjen saapumista Suomeen voit seurata Turun yliopiston aerobiologian yksikön siitepölytiedotteesta osoitteessa Allergiaviikko maaliskuun lopussa viikolla 13 on myös yksi varma kevään merkki, samoin perinteinen Lopeta ja Voita -kilpailu. Näihin liittyviä materiaaleja löydät kirjeen liitteenä. Edellisessä kirjeessä kerroimme uusien inhalaatiovideoiden kuvaussessiosta. Nyt nämä videot on julkaistu Apteekkariliiton sivuilla: Videoita voi käyttää lääkeneuvonnan tukena, sekä uuden, keväällä lanseerettavan inhalaatiotekniikan arviointipalvelun osana. Inhalaatiotekniikan arviointipalvelu esitellään ensimmäistä kertaa huhtikuun lopussa FOK:n järjestelmässä Yhdyshenkilöseminaarissa ja toukokuussa lähetetään kaikkiin Apteekkariliiton jäsenapteekeihin palvelun käyttöönottopaketti. Kyseessä on ajanvarauksella tarjottava,10-15 min kestävä maksullinen palvelu, jota apteekit voivat tarjota inhaloitavia lääkkeitä käyttäville asiakkailleen. Peruslääkeneuvontaan kuuluu lääkkeen oikean käyttötavan varmistaminen apteekista annettavalla neuvonnalla. Uudessa palvelussa asiakasta pyydetään myös käytännössä näyttämään kuinka hän käyttää lääkettään. Oikea inhalointitekniikka tarkistetaan ja varmistetaan perusteellisella ohjauksella. Oikean käyttötekniikan lisäksi ohjataan inhalaatiolaitteiden huolto ja säilytys, sekä annetaan tietoa suun hyvästä hoidosta ja astman omahoito-ohjeista. Pistäkää korvan taakse mietintään sopisiko tämä palvelu teidän apteekkinne valikoimiin! Suomen Apteekkariliitto Johanna Salimäki Tua Sjöström asiantuntijaproviisori farmaseutti puh puh johanna.salimaki@apteekkariliitto.fi tua.sjostrom@apteekkariliitto.fi P.S. Muistathan ilmoittaa yhdyshenkilön vaihtumisesta yhdyshenkilörekisteriimme Ulla Raappana-Jänikselle sähköpostitse ulla.raappana-janis@apteekkariliitto.fi, puhelimitse numeroon tai faksilla Ilmoita myös sähköpostiosoitteesi, niin ajankohtaiset viestimme tavoittavat sinut!

2 (10) AJANKOHTAISTA Kiitos yhdyshenkilökyselyyn vastanneille Lämmin kiitos ja ruusu kaikille astmayhdyshenkilökyselyyn vastanneille! Vastauksia saapui 203.Kesän yhdyshenkilökirjeessä kerrotaan tarkemmin kyselyn tuloksista. Allergiaviikko Allergia- ja Astmaliiton perinteistä Allergiaviikkoa vietetään maaliskuun loppupuolella viikolla 13. Allergiaviikon nettisivut löytyvät osoitteesta Sivuilta löytyy tietoa mm. Allergiaviikon alueellisista tapahtumista, kuten luentotilaisuuksista. Tämän kirjeen liitteenä lähetetään Allergiaviikon kaksipuolinen juliste (A4-koko), jossa poseeraavat julkisuudesta tutut rockmuusikko Toni Wirtanen ja tatuointitaiteilija Wilma Schlizewski. Julisteita voi tilata lisää Allergia- ja Astmaliiton nettisivuilta ( Lopeta ja Voita -kilpailussa tänä vuonna vain yksi sarja Tänä vuonna Lopeta ja voita -kilpailussa ei järjestetä erikseen kuukauden kilpailua, vaan kilpailuaika on kuusi kuukautta, Kilpailuun voivat osallistua kaikki yli 18-vuotiaat, päivittäin vähintään vuoden tupakoineet tai nuuskanneet henkilöt. Kilpailun aikana tulee olla ilman tupakkatuotteita (mukaan lukien sähkötupakka) ja voittajan tupakattomuus testataan laboratoriotestein. Nikotiinikorvaushoitovalmisteita ja reseptivieroituslääkkeitä saa toki käyttää vieroituksen tukena. Kilpailijalla tulee lisäksi olla todistaja, joka vahvistaa osallistujan antamien tietojen oikeellisuuden. Kilpailun pääpalkintona arvotaan 3000 euroa puhtaana tilille. Lisäksi kilpailun aikana arvotaan 2 kpl 500 euron rahapalkintoja. Facebookissa on koko kilpailun ajan kannustavia kilpailuja. Lopeta ja voita -kilpailuun voi ilmoittautua aina Maailman tupakattomaan päivään, asti. Kilpailuun voivat ilmoittautua ne, jotka ovat lopettaneet tupakoinnin tai nuuskaamisen välisenä aikana. Ilmoittautuminen tapahtuu kilpailun nettisivujen kautta, Tämän kirjeen liitteenä lähetetään Lopeta ja voita -materiaaleja: 2 kpl A4-kokoisia ja 2 kpl A3-kokoisia julisteita, sekä 2 kpl esitelehtiöitä. Materiaaleja voi tilata lisää netissä: Lopeta ja voita -kilpailun järjestää Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskus. Yhteistyössä ovat mukana Hengitysliitto, Suomen Apteekkariliitto, Suomen ASH, Suomen Sydänliitto, EHYT ry, Yliopiston Apteekki ja Puolustusvoimat. Kilpailua tukee Raha-automaattiyhdistys.

3 (10) Muita teemaviikkoja ja tapahtumia Muistathan myös seuraavat vuoden 2012 teemaviikot ja tapahtumat: - Astmaviikko Maailman tupakaton päivä Lisäaikaa liikunnalle Keuhkoahtaumaviikot Maailman keuhkoahtaumapäivä Terveisiä Valtakunnallisilta Astma- ja allergiapäiviltä! Astmayhdyshenkilökirjeiden toisen kirjoittajan, farmaseutti Tua Sjöströmin mielestä helmikuun alussa Helsingissä järjestettyjen Astma- ja allergiapäivien anti oli hyvä. Päivillä tuotiin vahvasti esille Kansallisen Allergiaohjelman ( ) viestiä, keskittyen erityisesti ruoka-allergioihin. Luentoaiheisiin lukeutuivat mm. astma, ihottuma, nenän tukkoisuus ja yskä. Myös harvinaisempia kemikaali- ja sähkö- ja valoyliherkkyyksiä käsiteltiin luennoissa. Aikuisten astmaa käsitelleessä luennossaan keuhkosairauksien ja keuhkoallergologian erikoislääkäri, LT Maritta Kilpeläinen kertoi, että insuliiniresistenssillä, ylipainolla, naisten hormonaalisilla muutoksilla ja hormonihoidoilla on astmaa lisäävä vaikutus. Menopaussissa elimistön estrogeeni vähenee ja insuliiniresistenssi lisääntyy. Väestötasolla on huomattu, että menopaussissa keuhkofunktio (FEV 1) alenee ja keuhko-oireet lisääntyvät. Yli 10 vuotta kestäneen estrogeenikorvaushoidon on havaittu lisäävän astman riskiä. Ehkäisypillerien käyttäjistä on sen sijaan ristiriitaisia tuloksia. Kuukautisten alkamisen varhaisella iällä (alle 12-vuotiaana) on myös todettu lisäävän astman riskiä ylipainosta riippumatta. Luennoitsijoiden joukossa oli myös farmasian edustus; proviisori Arja Raatikainen Niiralan apteekista Kuopiosta piti ansiokkaan esityksen apteekin roolista allergia- ja astmaohjauksessa. Koulutuspäivien esityksiin voit tutustua Filhan nettisivuilla: > Esityksiä koulutustilaisuuksista (linkki etusivulla) > Astma- ja allergiapäivät Liikkujan apteekki -hanke keräsi kiitosta KKI-vuosipäivässä tammikuussa KKI (Kunnossa Kaiken Ikää) -ohjelman vuosipäivää viettiin juhlallisissa merkeissä valtioneuvoston juhlahuoneistossa Smolnassa Juhlaväen joukkoon kuuluivat mm. kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki ja peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardsson. KKI-ohjelman ylijohtaja Riitta Kaivosoja nosti juhlapuheessaan Liikkujan apteekki -hankkeen vahvasti esille. KKI-ohjelma etsii jatkuvasti uusia mahdollisuuksia liikunta-aktiivisuuden lisäämiseksi ja liikunnan positiivisten vaikutusten tietoisuuden edistämiseksi ja Liikkujan apteekki -hanke on Kaivosojan mukaan esimerkki tällaisesta innovatiivisesta avauksesta. Liikkujan apteekki -hankkeen tavoitteena on sisällyttää liikunta-asiat vahvemmaksi osaksi apteekkien kansanterveysohjelmia, vahvistaa henkilökunnan tietotaitoa liikunnan merkityksestä, liikuntaan liittyvistä työkaluista ja paikkakunnan liikuntapalveluista sekä motivoida apteekkeja ottamaan asiakaskontakteissaan liikunnan merkitys esiin elintapasairauksien hoidossa ja ehkäisyssä.

4 (10) Kuvassa KKI-ohjelman ylijohtaja Riitta Kaivosoja pitää juhlapuhetta. Kuvassa oikealla (vaaleansininen huivi) näkyy KKI-ohjelman Sari Kivimäki, joka toimii Liikkujan apteekki -hankkeen koordinaattorina. Liikkujan apteekiksi? syksyllä mahdollisuus tulla mukaan Liikkujan apteekki -hankkeen tiimoilta järjestetään ensi syys lokakuussa laaja koulutuskierros 17 paikkakunnalla. Koulutuskierroksella levitetään vuosina toteutetun pilottihankkeen tietoja ja kokemuksia. Koulutusten tavoitteena on tarjota tietoa terveysliikunnasta, helpottaa liikunnan puheeksiottoa ja lisätä apteekkien liikuntapalvelutietoutta ja omalla paikkakunnallaan. Olisiko teidän apteekista Liikkujan apteekiksi? Tulkaa mukaan koulutustilaisuuteen syksyllä kuulemaan asiasta lisää! Savuton Savo -hanke laajenee valtakunnalliseksi Pohjois-Savon Sydänpiiri aloittaa valtakunnallisen hankkeen, jolla kehitetään savutonta toimintakulttuuria koko Suomessa. Hanke on lähtenyt liikkeelle Savuton Savo -ohjelmasta, jota hallinnoi Kuopion yliopistollinen sairaala ja toteuttaa Pohjois-Savon Sydänpiiri yhdessä julkisen sektorin, järjestöjen ja yritysten (ml. apteekit) kanssa. Valtakunnallisen hankkeen tavoitteena on vahvistaa savutonta toimintakulttuuria, lisätä savuttomien työpaikkojen määrää ja edistää tupakoinnin lopettamisen tukea. Hanketta rahoittaa RAY. Jo puolet kunnista savuttomia Yllämainittu Savuton Savo -hanke on tuottanut hyvää tulosta, mistä yhtenä osoituksena on se, että Pohjois-Savossa on eniten savuttomia kuntia Suomessa. Vähiten niitä on Pirkanmaalla. Suomen ASH:n uutiskirje (1/2012) kertoi noin puolen Suomen 336 kunnasta julistautuneen savuttomaksi. Savuttomia kuntia oli Kuntaliiton kyselyn mukaan 166 ja päätöstä savuttomuudesta valmisteli 40 kuntaa vuoden 2012 alussa. Raportti savuttomista kunnista löytyy Kuntaliiton sivuilta:

5 (10) LÄÄKENEUVONNAN TUEKSI Uudet inhalaatiovideot Apteekkariliiton sivuilla Oikea inhalointitekniikka ja laitteiden käyttö on kuvattu syksyllä 2011 suurimmasta osasta markkinoilla olevista inhalaattoreista ja tilanjatkeista. Myös adrenaliinia sisältävän autoinjektorin, Epipenin käyttö on kuvattu. Nyt nämä parin minuutin videopätkät löytyvät Apteekkariliiton sivuilta: Inhalaatiovideot kuvattiin uudestaan, sillä Lääkkeiden antotavat CD-Romin kuvaamisen (vuonna 2003) jälkeen on inhalaattorimarkkinoilla tapahtunut aika paljon muutoksia. Samalla haluttiin julkaista videot netissä aikaisemman CD-Rom-muodon sijaan. Lääkkeiden antotavat CD-Rom sisältää kuitenkin videot joidenkin sellaisten inhaloitavien lääkkeiden käytöstä, joita emme saaneet kuvattua uudestaan. Näitä ovat mm. Atrovent Comp Eco inhalaatiosumute, Atrovent inhalaatiojauhe ja Foradil inhalaatiojauhe. Videot kuvattiin tukemaan paitsi apteekkien päivittäistä lääkeneuvontatyötä, myös osaksi Inhalaatiotekniikan arviointipalvelun materiaaleja. Malli inhalaatiotekniikan arviointipalvelusta on luotu Apteekkariliitossa ja se tullaan tuomaan apteekeille tämän kevään aikana. Sivuilta löytyvät seuraavat lääkkeiden oikeata käyttöä kuvaavat videot aakkosjärjestyksessä: - Aerobec Autohaler - Aerobec inhalaatiosumute - AeroChamber tilanjatke - Airomir Autohaler - Airomir inhalaatiosumute - Alvesco inhalaatiosumute - Astmanex Twisthaler - Babyhaler - Diskus - Easyhaler - Epipen - Evohaler - Fisonair - Handihaler (Spiriva) - Lomudal Freoniton ja Tilade Freoniton - Novolizer - Onbrez Breezhaler - Seretide Evohaler (erikseen, muut Evohalerit ks. Evohaler ) - Spiriva Respimat - Turbuhaler - Volumatic Videot on tekstitetty (suomeksi). Ääniraidalla ei kuulu puhetta, mutta erilaiset naksahdukset ja inhaloinnin äänet kuuluvat. Videot voi laajentaa koko ruudun kokoisiksi klikkaamalla niiden oikeasta alanurkasta. Videot on kuvannut IronMedia. Kiitämme lääkeyrityksiä (Orion Pharma, GlaxoSmithKline, Novartis, Boehringer Ingelheim, Sanofi-Aventis, Meda, Teva, MSD, Leiras, AstraZeneca) yhteistyöstä. Vinkki: Suurimman osan näyttelijöistä voit yrittää tunnistaa Apteekkariliiton henkilöstöesitteen avulla.

6 (10) Tukiaineistoja tupakoimattomuuden edistämiseen Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on tuottanut yhteistyössä Suomen ASH ry:n, Hengitysliiton ja sosiaali- ja terveysministeriön kanssa monipuolisen esite- ja testiaineiston. Aineisto tukee tupakoinnin puheeksi ottoa ja tupakasta vieroitusta terveydenhuollon asiakastyössä. Apteekkilaisten työtä tukevat erityisesti: Neuvontakortti: Tupakasta vieroituksen mini-interventio (Mini-intervention för rökavvänjning) - Neuvontakortti on tarkoitettu tupakasta vieroituksen osaamisen kehittämisen tueksi. Kortissa esitellään perusperiaatteet Käypä hoito suosituksen mukaisen tupakasta vieroituksen miniintervention toteuttamiselle sekä annetaan konkreettisia vinkkejä tupakoinnin puheeksi ottoon motivoivaa haastattelua hyödyntäen. Testikortti: Tupakkariippuvus (Tobaksberoende) - Testikortti on tarkoitettu tupakoinnin puheeksi oton ja vieroituksen mini-intervention toteuttamisen tueksi. Kortissa on kaksi tupakkariippuvuustestiä, aikuisille ja päivittäin tupakoiville nuorille sekä nuorille, jotka tupakoivat epäsäännöllisesti tai hyvin vähäisiä määriä. Testikortti: Nuuska (Snus) - Testikortti on tarkoitettu nuuskaamisen puheeksi oton ja vieroituksen mini-intervention toteuttamisen tueksi. Kortissa on tiivis tietopaketti nuuskasta sekä riippuvuustesti nuuskan käyttäjille. Kaikki kortit on saatavissa myös ruotsinkielisinä. Kortit on tarkoitettu terveydenhuollon ammattilaisen käyttöön, ei siis asiakkaille jaettavaksi. Ne on laminoitu, joten ne säilyvät siistinä myös työtakin taskussa. Aineistot löytyvät sähköisinä versioina osoitteesta: Materiaaleja voi tilata postimaksun hinnalla Hengitysliitosta: Hyödynnä yleiset omahoito-ohjeet astmaa, allergista nuhaa ja atooppista ihottumaa sairastaville! Apteekkien asiakasneuvontaan soveltuvat ohjeet löytyvät Salkusta: Apteekkityö > Kansanterveys > Astma > Potilasohjeet. Allergia- ja Astmaliiton Siitepölyallergia-opas uusittu Vuoden 2012 alussa uusittu opas on ladattavissa tai tilattavissa Allergia- ja Astmaliiton nettisivuilta:

7 (10) TÄYDENNYSKOULUTUS Kurssit Vuoden 2012 Allergiaohjelmaan liittyvät Filhan koulutukset Filha järjestää Kansalliseen allergiaohjelmaan liittyviä maksuttomia koulutustilaisuuksia ympäri Suomea. Apteekkariliitto lähettää näihin tilaisuuksiin kutsuja apteekeille Filhan puolesta. Alla paikkakuntia ja päivämääriä - merkitse kalenteriin! Enemmän sietokykyä - vähemmän allergiaa Porvoo ke klo (9 16) Kajaani to klo Jyväskylä ke klo Joensuu ke klo Kokkola to klo Allergiaterve lapsi -tilaisuudet Seinäjoki ke Savonlinna ke klo Lappeenranta to klo Koulutuksissa toimivat asiantuntijoina dos., lastentautien ja lasten allergisten sairauksien erikoislääkäri Erkka Valovirta ja erikoissairaanhoitaja Erja Tommila. Tiedusteluihin vastaa Erja Tommila (erja.tommila@filha.fi, puh ). Allergia- ja Astmaliiton koulutukset vuonna 2012 Kevät Astmahoitajan vastaanotolla taidollinen koulutus Helsinki, Allergiatalo Akuutit tilanteet astman ja allergioiden hoidossa Hämeenlinna, Sokos Hotel Vaakuna Kuopio, Sokos Hotel Puijonsarvi Taidolla siedättäminen taidollinen koulutus Tampere, Scandic Tampere City Allerginen nuha hallintaan Helsinki, Allergiatalo Syksy Herkkä hipiä Helsinki Akuutit tilanteet astman ja allergioiden hoidossa Jyväskylä Astma hallintaan Helsinki Astman ABC Turku Lasten allergiat ja astma Helsinki Ilmoittautumiset ja lisätietoa:

8 (10) Farmasian Oppimiskeskuksen järjestämät koulutukset Yhdyshenkilöseminaari Farmasian Oppimiskeskus järjestää kaikille yhdyshenkilöille suunnatun yhdyshenkilöseminaarin keväällä, Seminaarin toivotaan antavan uutta puhtia ja ideoita yhdyshenkilötyöhön. Päivän aikana esitellään mm. uusia, helposti käyttöön otettavia apteekkipalveluita ja työkaluja. Laadukkaan ohjelman lisäksi seminaari tarjoaa oivan tilaisuuden yhdyshenkilöiden verkottumiseen. Ymmärrätkö yskän? Koulutuspäivässä pohditaan yskän pitkittymisen syitä ja sopivia hoitomuotoja eri tilanteisiin. Lisäksi perehdytään yskän hoitoon liittyviin väärinkäsityksiin ja asiakkaan hoitosuositusten mukaiseen opastamiseen. Lisätietoa ja ilmoittautumiset: Valtakunnallinen Tupakka ja terveys -päivä , Helsinki, Kalastajatorppa Jos olet kiinnostunut tupakasta vieroituksesta ja savuttomuuden edistämisestä, laita kalenteriisi yllämainitut päivät marraskuussa. Silloin vietetään jälleen Tupakka ja terveys päiviä, jotka kokoavat yhteen valtakunnan savuttomuustyötä edistävät ja toteuttavat tahot. 14th European SRNT Meeting Helsingissä Tupakka-aiheesta on tarjolla myös kansainvälinen konferenssi Helsingissä elo-syyskuun taitteessa. Society for Research on Nicotine and Tobacco Europe (SRNT-E) järjestää nikotiini- ja tupakkatutkimukseen keskittyvän konferenssin Helsingin yliopiston päärakennuksessa. Konferenssiin toivotaan mukaan mahdollisimman monia suomalaisia tupakkatutkijoita ja muita alan toimijoita. Lisätietoja ja ilmoittautumiset : Society for Research on Nicotine and Tobacco (SRNT) on nikotiini- ja tupakkatutkimukseen erikoistunut kansainvälinen järjestö, joka perustettiin 1994 koordinoimaan ja kehittämään alan tutkimustietoa. Verkostolla on jäsentä yli 40 maassa. SRNT-E on Euroopan alueen osasto. Itseopiskelu Tutustu päivitettyyn Tupakkariippuvuus ja tupakasta vieroitus käypä hoito -suositukseen! Käypä hoito -suosituksessa korostetaan, että tupakasta vieroitus on kaikkien terveydenhuollon ammattilaisten tehtävä. Tupakasta vieroitukseen koulutetun apteekkihenkilökunnan antama ohjaus ja neuvonta saattavat suosituksen mukaan lisätä vieroituksen onnistumisesta (näytön aste B = kohtalainen tutkimusnäyttö). Tehokkaita lääkkeitä tupakasta vieroitukseen on olemassa ja niitä tulisi aktiivisesti suositella. Reseptilääkkeistä tehokkaita ovat varenikliini, bupropioni ja nortriptyliini ja itsehoitolääkepuolella kaikki nikotiinikorvaushoitovalmisteet. Nikotiinilaastarin ja -purukumin samanaikainen käyttö on suosituksen mukaan ilmeisesti tehokkaampaa kuin vain toisen käyttö. Suosituksen päivittäneessä työryhmässä on ollut mukana apteekkari Kirsi Pietilä. Käypä hoito -suositukset löytyvät osoitteesta

9 (10) Tuberkuloosiverkkokurssi Kurssi tarjoaa tietoa tuberkuloosista kattaen koko taudin kulun, sekä tietoja testaavan lopputentin. Maksuton verkkokurssi löytyy Terveysportista ja sinne pääsee ainakin Filhan sivujen kautta (jos apteekissa on käytössään Terveysportti): > Ajankohtaista > Verkkokurssi tuberkuloosista. AJANKOHTAISIA ARTIKKELEITA Alla muutamia tuoreita astmaan ja allergioihin liittyviä artikkeleita. Artikkelit voi lukea verkkolehdistä Terveysportin kautta. Tarvittaessa voit ottaa yhteyttä jonkin artikkelin saamiseksi: tua.sjostrom@apteekkariliitto.fi. Ekroos Heikki. Kerran päivässä otettava steroidi-inhalaatio tehokas ja turvallinen. SLL 7/2012, s. 492 (Busse et al. Thorax 2012;67:35-41) - Artikkelireferaatissa todetaan, että säännöllisessä inhalaatiosteroihoidossa päivän toinen annos jää usein ottamatta. Tästä syystä on pyritty kehittämään pitkävaikutteinen, kerran päivässä annosteltava inhalaatiosteroidi astmapotilaalla tutkittiin flutikasonin pitkävaikutteisen suolan, flutikasonifuroaatin tehoa 8 viikon ajan annoksilla 200, 400, 600 ja 800 mikrog kerran päivässä. Vertailuryhmä käytti lumelääkettä tai flutikasonipropionaattia annoksella 500 mikrog x 2. - Flutikasonifuroaatin pienin annos (200 mikrog x 1) oli yhtä tehokas kuin suuremmat annokset. Teho oli samaa luokkaa tai parempi kuin flutikasonidipropionaatin. - Yleisin haittavaikutus flutikasonifuroaattiryhmässä oli odotetusti suusammas. Vain suurimmalla annoksella havaittiin virtsan kortisolinerityksessä poikkeavuutta lumelääkeryhmään verrattuna. - On siis mahdollista kehittää kerran päivässä annosteltava inhalaatiosteroidi. Mikael Kuitunen. Lapsen vatsavaivat ovat harvoin allergiaa. SLL 2011; 50-52: Imeväisikäisellä ja pienellä lapsella voi olla itkuisuutta ja oireita, joita epäillään suoliston aiheuttamiksi. - Lapsen ruokavaliota aletaan usein rajoittaa turhaan. - Vastoin yleistä luuloa suolioireinen ruoka-allergia ei ole yleinen sairaus. - Lääkärin olisi osattava erottaa muut imeväisen tavalliset vaivat ja sairaudet suolioireista. - On tärkeää suhtautua asiallisesti perheen huolestumiseen imeväisikäisen ja pikkulapsen oireista sekä kannustaa perhettä selviytymään ja jaksamaan. - Turhien välttämisruokavalioiden määrää voidaan vähentää. Sanna Toppila-Salmi, Elina Toskala ja Risto Renkonen. Minne nenä näyttää - tulevaisuuden allergologiaa. Duodecim 2012;128(2): Viime vuosikymmeninä allergisten sairauksien yleistyminen on ollut huimaa. Ilmiötä on kuvattu epidemiaksi, joka näyttää etenevän kehittyneistä maista myös kehittyviin maihin. - Allergista nuhaa sairastaa Suomessa noin 30 % väestöstä. Se on yleisin allergian muoto ja samalla myös läntisen pallonpuoliskon yleisin krooninen sairaus (Pallasaho ym. 2011). - Atoopikon nenä on allergiaoireilun lisäksi alttiina ärsytysnuhalle, infektioille ja krooniselle sinuiitille. Näiden pois sulkemiseksi nuhapotilas hyötyy tarkemmista tutkimuksista, kuten nenän tähystyksestä. - Allergisen nuhan hoito on turvallista ja suhteellisen tehokasta. Siksi hoidon ongelmana ei ole vaihtoehtojen puute vaan se, että on muistettava epäillä allergisia oireita ja hoitaa ne aktiivisesti. Perushoitoa eli antihistamiinivalmisteita ja nenään annosteltavia kortikosteroideja on täydennetty tärkeällä nenän kostutuksella.

10 (10) - Alakuorikon kuumennushoidon ja muiden toimenpiteiden hyöty on rajallinen allergisen nuhan hoidossa (Hytönen 2008). Sen sijaan sata vuotta täyttänyt siedätyshoito tulee todennäköisesti yleistymään ja muuttumaan monipuolisemmaksi uusien valmisteiden myötä (Haahtela 2009). Osmo Kari ja K. Matti Saari. Allergisten silmäoireiden hoito. Duodecim 2012;128(3): Kausiluonteisen allergisen sidekalvotulehduksen hoito on yksinkertainen, ja se käsittää antihistamiineja, kromoglikaattia ja lyhytaikaisesti kortikosteroideja. Vaikeissa tapauksissa pistos- tai kielenalussiedätyshoito auttaa. - Krooninen allerginen sidekalvotulehdus vaatii pitempiaikaista hoitoa usein ympärivuotisesti syöttösolun vakauttajilla, antihistamiineilla ja joskus paikallisilla kortikosteroideilla. - Atooppinen keratokonjunktiviitti on vakavampi sairaus, joka vaatii takrolimuusi- tai pimekrolimuusivoiteen kroonisen luomitulehduksen pitkäaikaishoitoon sekä kortikosteroidi- ja tarvittaessa siklosporiinisilmätipat keratokonjunktiviitin hoidoksi. - Kevätkonjunktiviitti on yleensä lapsia ja nuoria vaivaava krooninen ja vakava allerginen silmäsairaus, jonka perushoitona ovat syöttösolun vakauttajat ja tarvittaessa kortikosteroidisilmätipat. - Atooppiseen allergiaan liittymätön eosinofiilinen sidekalvotulehdus on vähän tunnettu mutta melko yleinen silmäsairaus. Se vaivaa useimmiten keski-ikäisiä ja vanhempia naisia. Hoito on pitkäaikaista ja käsittää syöttösolunvakauttaja-, kortikosteroidi- ja tarvittaessa siklosporiinisilmätipat. Liitteet: Lopeta ja voita -materiaalit: - A4-kokoisia julisteita (2 kpl) - A3-kokoisia julisteita (2 kpl) - esitelehtiöitä (2 kpl). Allergiaviikon juliste (A4)

Keuhkoahtaumapotilaan lääkehoito

Keuhkoahtaumapotilaan lääkehoito Keuhkoahtaumapotilaan lääkehoito Käypä Hoito- suositus 2009 Minna Virola, 2011 projektityöntekijä, sh, PPSHP Suositus lääkehoidosta Oireettomat: Ei lääkehoitoa Satunnaisesti oireilevat (FEV1 yleensä yli

Lisätiedot

Edellytykset siedätyshoidolle

Edellytykset siedätyshoidolle Edellytykset siedätyshoidolle Hoito toteutetaan hoitosuositusten mukaisesti Siedätyshoito Käypä hoito suositus 2011 Siedätyshoidon aloittaa allergisten sairauksien tutkimiseen ja hoitoon perehtynyt lääkäri

Lisätiedot

Tupakoinnin lopettamisen tuki suun terveydenhuollossa

Tupakoinnin lopettamisen tuki suun terveydenhuollossa Tupakoinnin lopettamisen tuki suun terveydenhuollossa Tupakka ja terveys päivät 29.11.2016 EHL, HLT Anna Maria Heikkinen, yliopistonlehtori, HY, erikoishammaslääkäri, HUS Sidonnaisuudet: Pfizerin asiantuntijana

Lisätiedot

Astman Käypä Hoito suositus 2012:

Astman Käypä Hoito suositus 2012: Astman Käypä Hoito suositus 2012: Astmapotilaan seuranta ja kontrollit perusterveydenhuollossa Erkka Valovirta, Professori Filhan asiantuntijalääkäri, Filha ry, www.filha.fi Kliinisen allergologian dosentti,

Lisätiedot

Siedätyshoito. Allergiaohjelman 2. Päätavoite: Väestön sietokyvyn lisääminen. Spesifisesti allergian siedätyshoidolla

Siedätyshoito. Allergiaohjelman 2. Päätavoite: Väestön sietokyvyn lisääminen. Spesifisesti allergian siedätyshoidolla Siedätyshoito Allergiaohjelman 2. Päätavoite: Väestön sietokyvyn lisääminen Spesifisesti allergian siedätyshoidolla Erkka Valovirta, Prof. Filha, asiantuntijalääkäri Kliinisen allergologian dosentti Keuhkosairaudet

Lisätiedot

Järjestön tapahtumat Järjestöpäivät

Järjestön tapahtumat Järjestöpäivät Järjestön tapahtumat 2015 5.9.2014 Järjestöpäivät Allergiaviikko 2015 OLEMME HERKKÄ KANSA. 23.-29.3.2015 vko 13. Ihopäivä 25.3. Yhteistyössä Iholiiton kanssa. Tuoksuton viikko Tuoksuton viikko 13. - 19.10.

Lisätiedot

Savuton kunta

Savuton kunta Savuton kunta 2012 2015 Tarja Kristiina Ikonen 1 STRATEGISET LINJAUKSET - osatavoitteet 1-5 1. Kuntatyönantajan ja muiden julkisella rahoituksella toimivien tahojen savuton toimintakulttuuri 2. Kuntien

Lisätiedot

Miten valitsen potilaalleni oikean inhalaattorin keuhkoahtaumataudissa

Miten valitsen potilaalleni oikean inhalaattorin keuhkoahtaumataudissa Miten valitsen potilaalleni oikean inhalaattorin keuhkoahtaumataudissa Arja Viinanen El Tyks keuhkosairauksien klinikka Alueellinen COPD-koulutus 21.4.2016 Miten paljon potilasta voidaan auttaa inhalaatiolääkityksellä?

Lisätiedot

Raskaus ilman tupakkaa Työkaluja neuvolaan

Raskaus ilman tupakkaa Työkaluja neuvolaan Raskaus ilman tupakkaa Työkaluja neuvolaan STESO terveyden edistämisen seminaari, Seinäjoki 6.3.2019 Krista Abdulla Hama Salih Terveyden edistämisen asiantuntija Raskaus ilman tupakkaa hanke Nalle 2017-2019

Lisätiedot

Terveyden edistämisen tulevaisuus Itä-Suomessa. Professori Tiina Laatikainen

Terveyden edistämisen tulevaisuus Itä-Suomessa. Professori Tiina Laatikainen Terveyden edistämisen tulevaisuus Itä-Suomessa Professori Tiina Laatikainen 1 WHO:n globaalit tavoitteet 1. 25% lasku kuolleisuudessa sydän- ja verisuonisairauksiin, syöpään, diabetekseen ja kroonisiin

Lisätiedot

Savuton sairaala auditointitulokset 2012. Minna Pohjola, suunnittelija, VSSHP Piia Astila-Ketonen, suunnittelija ma, SATSHP

Savuton sairaala auditointitulokset 2012. Minna Pohjola, suunnittelija, VSSHP Piia Astila-Ketonen, suunnittelija ma, SATSHP Savuton sairaala auditointitulokset 2012 Minna Pohjola, suunnittelija, VSSHP Piia Astila-Ketonen, suunnittelija ma, SATSHP MIKSI Savuton sairaala -ohjelmaa tarvitaan? Tupakkateollisuus on hämmentänyt ihmisten

Lisätiedot

Tulevaisuuden tupakasta vieroituskoulutus?

Tulevaisuuden tupakasta vieroituskoulutus? Tulevaisuuden tupakasta vieroituskoulutus? Patrick Sandström Tupakka ja terveyspäivä 23.1.2019, Helsinki Filha ry Työtä keuhkoterveyden hyväksi jo 110 vuotta Historia Filha on kouluttanut terveydenhuollon

Lisätiedot

Uudet keuhkoahtaumataudin lääkkeet. Alueellinen KAT-koulutus Eksote ja Filha ry Lappeenranta 18.9.2013 LL Päivi Torkko, keuhkosairauksien ayl EKKS

Uudet keuhkoahtaumataudin lääkkeet. Alueellinen KAT-koulutus Eksote ja Filha ry Lappeenranta 18.9.2013 LL Päivi Torkko, keuhkosairauksien ayl EKKS Uudet keuhkoahtaumataudin lääkkeet Alueellinen KAT-koulutus Eksote ja Filha ry Lappeenranta 18.9.2013 LL Päivi Torkko, keuhkosairauksien ayl EKKS Sidonnaisuudet viimeisen 2 vuoden Työsuhde: Eksote/EKKS

Lisätiedot

SAVUTTOMUUSSALKUN SISÄLTÖ (PÄIVITETTY 5/2019)

SAVUTTOMUUSSALKUN SISÄLTÖ (PÄIVITETTY 5/2019) SAVUTTOMUUSSALKUN SISÄLTÖ (PÄIVITETTY 5/2019) KAIKILLE SOPIVA HAVAINTOMATERIAALI Tervapurkki ja opaste Rahapurkki ja opaste (tupakasta) Tuoksupurkit (tupakanhajuinen ja raikas t-paita) ja opaste Nuuskapurkit

Lisätiedot

Lasten ruoka-aineallergian siedätyshoito

Lasten ruoka-aineallergian siedätyshoito Lasten ruoka-aineallergian siedätyshoito Näiden sivujen tarkoituksena on antaa tietoa Sinulle ja perheellesi lasten ruokaaineallergian siedätyshoidosta. Tiedon avulla haluamme auttaa sinua selviytymään

Lisätiedot

Kansallinen allergiaohjelma RUOKA-ALLERGIAKOULUTUS Aika: to klo 12:00-15:30 Paikka: PKSSK, keskussairaala, auditorio

Kansallinen allergiaohjelma RUOKA-ALLERGIAKOULUTUS Aika: to klo 12:00-15:30 Paikka: PKSSK, keskussairaala, auditorio Kansallinen allergiaohjelma 2008 2018 RUOKA-ALLERGIAKOULUTUS Aika: to 12.4.2018 klo 12:00-15:30 Paikka: PKSSK, keskussairaala, auditorio Ohjelma: 12:00 Tervetuloa Allergiaohjelman tavoitteet ruoka-allergiassa

Lisätiedot

Savuton sairaala toimintaohjelma. 23.2.2015 Pirkanmaan sairaanhoitopiiri

Savuton sairaala toimintaohjelma. 23.2.2015 Pirkanmaan sairaanhoitopiiri Savuton sairaala toimintaohjelma 23.2.2015 Pirkanmaan sairaanhoitopiiri 1 SISÄLLYSLUETTELO JOHDANTO... 2 SITOUTUMINEN... 2 TIEDOTTAMINEN... 3 KOULUTUS JA OHJAUS... 4 TUKI TUPAKOINNIN LOPETTAMISEKSI...

Lisätiedot

Henrikka Aito Ylilääkäri, Lastentaudit HUS, Porvoon sairaala

Henrikka Aito Ylilääkäri, Lastentaudit HUS, Porvoon sairaala Henrikka Aito Ylilääkäri, Lastentaudit HUS, Porvoon sairaala 5.4. 2017 Työryhmä Askolan tk Loviisan tk Porvoon tk Sipoon tk Porvoon lääkärikeskus Porvoon apteekki Porvoon sairaala < 12-vuotiaan lapsen

Lisätiedot

Kunta savuttomaksi - tukea, tekoja ja yhteistyötä

Kunta savuttomaksi - tukea, tekoja ja yhteistyötä Kunta savuttomaksi - tukea, tekoja ja yhteistyötä Tupakkahaittojen ehkäisyn tiimi, THL Haittojen ehkäisemisen ryhmä, STM 13.9.2013 www.thl.fi/tupakka 1 Päivittäin tupakoivat aikuiset koulutuksen mukaan

Lisätiedot

KNK-klinikan keinot kohti savutonta leikkausta Päivi Siimes, sairaanhoitaja KYS, knk-poliklinikka. 19.3.2014 Päivi Siimes

KNK-klinikan keinot kohti savutonta leikkausta Päivi Siimes, sairaanhoitaja KYS, knk-poliklinikka. 19.3.2014 Päivi Siimes KNK-klinikan keinot kohti savutonta leikkausta Päivi Siimes, sairaanhoitaja KYS, knk-poliklinikka Terveydenhuollon henkilöstön tehtävänä on tunnistaa potilaan tupakointi ja nikotiiniriippuvuus, kehottaa

Lisätiedot

Tupakoinnin lopettamisen tuki ryhmässä. Muutos Motivaatio Vuorovaikutus 28 päivää ilman

Tupakoinnin lopettamisen tuki ryhmässä. Muutos Motivaatio Vuorovaikutus 28 päivää ilman Tupakoinnin lopettamisen tuki ryhmässä Muutos Motivaatio Vuorovaikutus 28 päivää ilman 1 Muutoksen vaiheet Esiharkintavaihe (haluttomuus) Harkintavaihe (ambivalentti)

Lisätiedot

Porvoon malli Allergiaohjelmaa soveltaen

Porvoon malli Allergiaohjelmaa soveltaen Porvoon malli Allergiaohjelmaa soveltaen Olli-Pekka Lehikoinen LL, keuhkosairauksien ja allergologian erikoislääkäri HUS, Porvoon sairaala 22.1.2015 Astma- ja allergiapäivät Sidonnaisuudet Luentopalkkio:

Lisätiedot

SUOMEN APTEEKKARILIITTO Helsinki

SUOMEN APTEEKKARILIITTO Helsinki KIRJE ASTMAYHDYSHENKILÖILLE 3/2008 VUOSI 2008 on ollut apteekkien astmaohjelmassa varsin merkittävä vuosi, sillä tänä vuonna luotiin malli ja testattiin uudenlaista apteekin erityispalvelua, apteekin astmapalvelua.

Lisätiedot

Allergiaohjaus tiivistettynä Kajaani Erja Tommila Projektivastaava, esh Filha ry

Allergiaohjaus tiivistettynä Kajaani Erja Tommila Projektivastaava, esh Filha ry Allergiaohjaus tiivistettynä Kajaani 12.10.2017 Erja Tommila Projektivastaava, esh Filha ry Atooppinen ekseema - krooninen sairaus Voiteet Perusvoide - ihon kosteuttamiseen yleensä 2 x vrk riittää - sopivin

Lisätiedot

Tässä alueellisen toiminnan aluejakoa sekä henkilöitä työn takana. Varmasti monet olette jo tehneetkin paljon yhteistyötä

Tässä alueellisen toiminnan aluejakoa sekä henkilöitä työn takana. Varmasti monet olette jo tehneetkin paljon yhteistyötä 1 2 Tässä alueellisen toiminnan aluejakoa sekä henkilöitä työn takana. Varmasti monet olette jo tehneetkin paljon yhteistyötä 3 Terveys ry siirtää toimintansa uudelle Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:lle Yhdessä

Lisätiedot

Valion savuttomuuspolku 2009-2015

Valion savuttomuuspolku 2009-2015 Valion savuttomuuspolku 2009-2015 Katja Hatakka, Työhyvinvointipäällikkö ETM, FT Valio Oy, Henkilöstötoiminnot VI Valtakunnalliset Tupakka ja Terveys päivät, Helsinki 3.12.2014 Miksi Valio panostaa savuttomuuteen?

Lisätiedot

SAVUTTOMUUSSALKUN SISÄLTÖ (PÄIVITETTY 10/2017)

SAVUTTOMUUSSALKUN SISÄLTÖ (PÄIVITETTY 10/2017) SAVUTTOMUUSSALKUN SISÄLTÖ (PÄIVITETTY 10/2017) KAIKILLE SOPIVA HAVAINTOMATERIAALI Tervapurkki ja opaste Rahapurkki ja opaste Tuoksupurkit (tupakanhajuinen ja raikas t-paita) ja opaste Nuuskapurkit ALAKOULUIKÄISET

Lisätiedot

Terveyden edistämisen ajankohtaiset asiat

Terveyden edistämisen ajankohtaiset asiat Terveyden edistämisen ajankohtaiset asiat 2.5.2017 Kainuun potilas-, kansanterveys- ja vammaisjärjestöjen, vanhusneuvostojen ja soten edustajien yhteiskokous Järjestöt yhteistyötoimijana Vahva arvopohja,

Lisätiedot

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen palveluverkko. Riitta Salunen Koordinointipäällikkö PSHP / PETE

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen palveluverkko. Riitta Salunen Koordinointipäällikkö PSHP / PETE Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen palveluverkko Riitta Salunen Koordinointipäällikkö PSHP / PETE Hoitoketju/palveluverkkotyö Pirkanmaalla Hoitoketjuja on tehty Pirkanmaalla vuodesta 2005 alkaen. Terveysportissa

Lisätiedot

Teemat ja tapahtumat Niki ja Paula

Teemat ja tapahtumat Niki ja Paula Teemat ja tapahtumat 2014 Niki ja Paula Allergiaviikko 2014 Ajankohta viikko 15 (7.-13.4.2014) Ihopäivä TEEMANA: n oikeus olla herkkä! LEMME HERKKÄ KANSA. Ulkoasu valmistuu syyskuun lopussa, yhteistyökumppaniaikataulu

Lisätiedot

Hyviä hoitokäytäntöjä EPSHP:ssä, Going for Gold

Hyviä hoitokäytäntöjä EPSHP:ssä, Going for Gold Hyviä hoitokäytäntöjä EPSHP:ssä, Going for Gold Reetta-Maija Luhta, ennaltaehkäisevän päihdetyön koordinaattori, perusterveydenhuollon ja terveyden edistämisen yksikkö Aksila, Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri

Lisätiedot

Miten tuen potilasta pääsemään eroon tupakasta? Sairaanhoitajat Jaana Kainulainen ja Tiina Julin. Tupakkariippuvuus

Miten tuen potilasta pääsemään eroon tupakasta? Sairaanhoitajat Jaana Kainulainen ja Tiina Julin. Tupakkariippuvuus Miten tuen potilasta pääsemään eroon tupakasta? Sairaanhoitajat Jaana Kainulainen ja Tiina Julin Tupakkariippuvuus Fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista riippuvuutta sisältävä oireyhtymä (F17, ICD-10) Tarkoitetaan

Lisätiedot

OPAS TUPAKOINNIN LOPETTAMISKILPAILUN SUUNNITTELUUN JA TOTEUTTAMISEEN

OPAS TUPAKOINNIN LOPETTAMISKILPAILUN SUUNNITTELUUN JA TOTEUTTAMISEEN OPAS TUPAKOINNIN LOPETTAMISKILPAILUN SUUNNITTELUUN JA TOTEUTTAMISEEN JOHDANTO Kouluista ja oppilaitoksista tukea nuorten tupakoinnin lopettamiseen Kouluissa ja oppilaitoksissa toteutetaan monenlaista terveyden

Lisätiedot

Opas harvinaistoiminnasta

Opas harvinaistoiminnasta Opas harvinaistoiminnasta Hengitysliiton tarkoituksena on edistää hengitysterveyttä ja hengityssairaan hyvää elämää. 2 Harvinaiset Hengitysliiton harvinaistoiminta Hengitysliiton harvinaistoiminta edistää

Lisätiedot

Palveluketju paperilla ja käytännössä. Erityisliikunnan symposio 2.6.2016 Scandic Park Helsinki Janne Haarala ja Veera Farin Hengitysliitto ry

Palveluketju paperilla ja käytännössä. Erityisliikunnan symposio 2.6.2016 Scandic Park Helsinki Janne Haarala ja Veera Farin Hengitysliitto ry Palveluketju paperilla ja käytännössä Erityisliikunnan symposio 2.6.2016 Scandic Park Helsinki Janne Haarala ja Veera Farin Hengitysliitto ry Hengitysliitto Edistää hengitysterveyttä ja hengityssairaan

Lisätiedot

Tiina Laatikainen Terveyden edistämisen professori. Kansallisten ehkäisyohjelmien toteutuminen paikallisesti

Tiina Laatikainen Terveyden edistämisen professori. Kansallisten ehkäisyohjelmien toteutuminen paikallisesti Tiina Laatikainen Terveyden edistämisen professori Kansallisten ehkäisyohjelmien toteutuminen paikallisesti T2D potilaiden ikävakioimaton ja ikävakioitu esiintyvyys kunnittain 11.10.2016 3 DEHKO kokemuksia

Lisätiedot

Aikuisiällä alkavan astman ennuste. Astma- ja allergiapäivät 22.1.2015 LT Leena Tuomisto Seinäjoen Keskussairaala

Aikuisiällä alkavan astman ennuste. Astma- ja allergiapäivät 22.1.2015 LT Leena Tuomisto Seinäjoen Keskussairaala Aikuisiällä alkavan astman ennuste Astma- ja allergiapäivät 22.1.2015 LT Leena Tuomisto Seinäjoen Keskussairaala Astman ennusteen mittareita Paraneeko astma kehittyykö remissio? Tarvitaanko jatkuvaa lääkehoitoa?

Lisätiedot

THL:n neuvontakortti vieroitusohjauksen tukena neuvolassa. Anu Piispanen Lehtori Diak ammattikorkeakoulu

THL:n neuvontakortti vieroitusohjauksen tukena neuvolassa. Anu Piispanen Lehtori Diak ammattikorkeakoulu THL:n neuvontakortti vieroitusohjauksen tukena neuvolassa Anu Piispanen Lehtori Diak ammattikorkeakoulu 8.11.2017 Vastaanoton keskustelujen vahvuudet ja haasteet VAHVUUDET Tupakoinnista kysytään ja Fagerströmin

Lisätiedot

LUOKKAKILPAILU- LUOKKAKILP INFO INF

LUOKKAKILPAILU- LUOKKAKILP INFO INF LUOKKAKILPAILU- INFO Neljä viidestä ei polta. Suomi on maailman ensimmäinen maa, jossa on kirjattu lakiin tavoitteeksi tupakkatuotteiden käytön loppuminen. Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry on mukana Savuton

Lisätiedot

Nicorette. tuoteopas. Tehokas apu tupakoinnin lopettamiseen

Nicorette. tuoteopas. Tehokas apu tupakoinnin lopettamiseen tuoteopas Tehokas apu tupakoinnin lopettamiseen NICORETTE -tuoteperheestä löydät juuri sinulle sopivan nikotiinikorvaushoitovalmisteen! Muista aloittaessasi nikotiinikorvaushoidon, parannat onnistumisen

Lisätiedot

Työssä ympäristöalalla - oma tarinani

Työssä ympäristöalalla - oma tarinani Työssä ympäristöalalla - oma tarinani Turun yliopiston työelämäpalvelut 4.4.2017 Ylitarkastaja Anna Laiho, ympäristönsuojeluyksikkö, Varsinais-Suomen ELY-keskus 5.4.2017 Toiminta-ajatus Elinkeino-, liikenne-

Lisätiedot

Neuvokas-projekti 1996-2000 * hallinnoi Lakeuden Mielenterveysseura ry * mukana 23 sosiaali- ja terveysjärjestöä * rahoitti RAY

Neuvokas-projekti 1996-2000 * hallinnoi Lakeuden Mielenterveysseura ry * mukana 23 sosiaali- ja terveysjärjestöä * rahoitti RAY Neuvokas-projekti 1996-2000 * hallinnoi Lakeuden Mielenterveysseura ry * mukana 23 sosiaali- ja terveysjärjestöä * rahoitti RAY Järjestötalo-hanke 1999-2000 * hallinnoi Lakeuden Mielenterveysseura ry *

Lisätiedot

Liite III. Muutokset valmisteyhteenvedon ja pakkausselosteen asianmukaisiin kohtiin

Liite III. Muutokset valmisteyhteenvedon ja pakkausselosteen asianmukaisiin kohtiin Liite III Muutokset valmisteyhteenvedon ja pakkausselosteen asianmukaisiin kohtiin Huom: Tämä valmisteyhteenveto, myyntipäällysmerkinnät ja pakkausseloste on laadittu sovittelumenettelyssä. Direktiivin

Lisätiedot

Tammikuu. Sinun apteekkisi. Maanantai Tiistai Keskiviikko Torstai Perjantai Lauantai Sunnuntai

Tammikuu. Sinun apteekkisi. Maanantai Tiistai Keskiviikko Torstai Perjantai Lauantai Sunnuntai Tammikuu Keskiviikkona 14.1. Asiaa laihduttamisesta. Tietoa laihdutuksesta ja apteekissa myytävistä laihdutustuotteista. 1 2 3 4 5 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 Asiaa laihduttamisesta 19

Lisätiedot

Savuton Kontiolahti -työryhmä 31.12.2013 Seuranta/Mittari SAVUTON KUNTA -KRITEERIEN TOTEUMA KONTIOLAHDEN KUNTA. Toteutusvastuu

Savuton Kontiolahti -työryhmä 31.12.2013 Seuranta/Mittari SAVUTON KUNTA -KRITEERIEN TOTEUMA KONTIOLAHDEN KUNTA. Toteutusvastuu KRITEERI 1 Tupakointi on kielletty tupakkalain 12 :n osoittamissa kunnan omistamissa ja hallinnoimissa tiloissa ja ulkoalueilla. Tupakointikiellot on merkitty selkeästi kylteillä, tarroilla ja julisteilla.

Lisätiedot

Savuton duuni, nuuskaton huuli

Savuton duuni, nuuskaton huuli Savuton duuni, nuuskaton huuli Valo ja Olympiakomitea haastavat jäsenjärjestönsä savuttomiksi ja nuuskattomiksi työpaikoiksi. Mukaan pääsee, kun on henkilöstönsä kanssa sopinut kriteereiden toteutumisesta

Lisätiedot

Ehkäisevän päihdetyön laki ja toimintaohjelma tutuksi. Alueellinen päihdepäivä Keski-Suomen sairaanhoitopiiri Jyväskylä

Ehkäisevän päihdetyön laki ja toimintaohjelma tutuksi. Alueellinen päihdepäivä Keski-Suomen sairaanhoitopiiri Jyväskylä Ehkäisevän päihdetyön laki ja toimintaohjelma tutuksi Alueellinen päihdepäivä 26.10.2016 Keski-Suomen sairaanhoitopiiri Jyväskylä Irmeli Tamminen YTM, LSSAVI 27.10.2016 1 Laki ehkäisevän päihdetyön järjestämisestä

Lisätiedot

Savuton kunta 2012 2015. Tarja Kristiina Ikonen 9.2.2012 1

Savuton kunta 2012 2015. Tarja Kristiina Ikonen 9.2.2012 1 Savuton kunta 2012 2015 1 PROJEKTIN TAUSTAA Tupakointi on alkoholin käytön ohella merkittävin vältettävissä oleva ennenaikaisen kuolleisuuden ja sairastuvuuden aiheuttaja Suomessa. Vajaa viidennes suomalaisesta

Lisätiedot

A&A liiton mielikuvatutkimus ja Allergiatunnuksen tunnettuustutkimus

A&A liiton mielikuvatutkimus ja Allergiatunnuksen tunnettuustutkimus A&A liiton mielikuvatutkimus ja Allergiatunnuksen tunnettuustutkimus Vastaajia 1085 henkilöä Vastaajista 5 % oli joko itse tai perheenjäsen Allergia- ja Astmayhdistyksen jäsen Jäsenkysely 2014 Vastaajia

Lisätiedot

Tuorein tieto ja ohjeistus työn tukena. Jarmo Salo

Tuorein tieto ja ohjeistus työn tukena. Jarmo Salo Tuorein tieto ja ohjeistus työn tukena Jarmo Salo (jarmo.salo@thl.fi) 12.11.2013 1 Taustaa Neuvolatyössä käytettävien menetelmien ja käytäntöjen on perustuttava parhaaseen mahdolliseen näyttöön 13.11.2013

Lisätiedot

Tupakka- ja nikotiiniriippuvaisen Käypä hoito

Tupakka- ja nikotiiniriippuvaisen Käypä hoito Tupakka- ja nikotiiniriippuvaisen Käypä hoito Lääkärin rooli tupakka- ja nikotiiniriippuvuuden hoidossa Pfizer lounassymposium Lääkäripäivät 2015 Klas Winell LT, EL, Tupakkariippuvuus ja tupakasta vieroitus

Lisätiedot

Kuntani ehkäisevän päihdetyön ilon ja huolen aiheita. Ehkäisevän päihdetyön työkokous

Kuntani ehkäisevän päihdetyön ilon ja huolen aiheita. Ehkäisevän päihdetyön työkokous Kuntani ehkäisevän päihdetyön ilon ja huolen aiheita Ehkäisevän päihdetyön työkokous 31.8.2016 1 Ehkäisevän päihdetyön yhdyshenkilöille tehty kysely Kysely lähetettiin Lapin kuntiin kesäkuussa 2016 Vastauksia

Lisätiedot

Martti Haaranen luki ja jätti kokouksessa seuraavan sisältöisen valtuustoaloitteen:

Martti Haaranen luki ja jätti kokouksessa seuraavan sisältöisen valtuustoaloitteen: Yhteistyötoimikunta 3 22.08.2017 Kunnanhallituksen 20 10.10.2017 henkilöstöjaosto Kunnanhallitus 350 30.10.2017 Kunnanvaltuusto 92 06.11.2017 Valtuustoaloite Tohmajärven kunnan saamiseksi savuttomaksi

Lisätiedot

Jäsenpalvelut ja yhdistysyhteistyö. Aluefoorumit 2018

Jäsenpalvelut ja yhdistysyhteistyö. Aluefoorumit 2018 Jäsenpalvelut ja yhdistysyhteistyö Aluefoorumit 2018 Järjestöyksikkö palvelee Osastopäällikkö Jiri Sironen Järjestöasiantuntija Teresa Tenkanen: Jäsentuki- ja yhteistyö, EHYT Järjestö Järjestösuunnittelija

Lisätiedot

Liikuntatoimen ylitarkastaja Satu Sjöholm/ Länsi- ja Sisä-Suomen Aluehallintovirasto

Liikuntatoimen ylitarkastaja Satu Sjöholm/ Länsi- ja Sisä-Suomen Aluehallintovirasto Liikuntatoimen ylitarkastaja Satu Sjöholm/ Länsi- ja Sisä-Suomen Aluehallintovirasto Tavoitteena liikunta-aktiivisuuden edistäminen Keinoina liikkumisympäristöjen kehittäminen Ohjauskeinot: Resurssiohjaus

Lisätiedot

Terveyden edistämisen hyvät käytännöt

Terveyden edistämisen hyvät käytännöt Terveyden edistämisen hyvät käytännöt Timo Leino, LT, dos. ylilääkäri Hyvä työterveyshuoltokäytäntö - mikä uutta? 26.9.2014, Helsinki Elintavat, terveys ja työkyky Naisista 57 % ja miehistä 51 % harrasti

Lisätiedot

LAKI EHKÄISEVÄN PÄIHDETYÖN JÄRJESTÄMISESTÄ: Hyvät Käytännöt

LAKI EHKÄISEVÄN PÄIHDETYÖN JÄRJESTÄMISESTÄ: Hyvät Käytännöt Ehkäisevän päihdetyön, hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen ja lähisuhde- ja perheväkivallan ehkäisemisen yhteistyöpäivä Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan toimijoille LAKI EHKÄISEVÄN PÄIHDETYÖN JÄRJESTÄMISESTÄ:

Lisätiedot

Tupakatta paras amiksessa - kehittäminen Missä mennään?

Tupakatta paras amiksessa - kehittäminen Missä mennään? Tupakatta paras amiksessa - kehittäminen Missä mennään? Alueellinen ohjelmapäällikkö Eeva Etelä-Suomen Kaste Taustaa Tupakkatuotteiden käyttö on huomattavasti yleisempää ammatillisissa oppilaitoksissa

Lisätiedot

Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö YTHS OPISKELIJAN PAREMPAA TERVEYTTÄ

Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö YTHS OPISKELIJAN PAREMPAA TERVEYTTÄ Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö YTHS 2012 Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö YTHS On valtakunnallinen opiskeluterveydenhuollon organisaatio, joka tarjoaa yleisterveyden, mielenterveyden ja suunterveyden

Lisätiedot

JÄSENKIRJE 2/2013 FORSSAN SEUDUN YRITTÄJÄNAISET RY 13.9.2013

JÄSENKIRJE 2/2013 FORSSAN SEUDUN YRITTÄJÄNAISET RY 13.9.2013 JÄSENKIRJE 2/2013 13.9.2013 FORSSAN SEUDUN YRITTÄJÄNAISET RY Syksyn tuuli jo puissa puhaltelee ja on tullut aika ryhtyä hommiin. Syksyn toimintakalenteriin on koottu tuttuun tapaan yritysvierailuja ja

Lisätiedot

Tervetuloa Terveyspiste-päiville!

Tervetuloa Terveyspiste-päiville! Tervetuloa Terveyspiste-päiville! Koulutuspäivien tavoitteet 1. Välittää osallistujille sellaista tietoa aivoterveyden edistämisestä sekä päihteiden käytön haittojen ehkäisemisestä, jota voi hyödyntää

Lisätiedot

Atooppinen ihottuma - kuinka ohjaan ja motivoin?

Atooppinen ihottuma - kuinka ohjaan ja motivoin? Atooppinen ihottuma - kuinka ohjaan ja motivoin? Carita Baykan, sh Teija Leikkari, sh SEKS Ihot/pkl 16.3.2017 Atopiapotilas Ihotautien poliklinikalla Lähete, lääkäri ohjelmoi kiireellisyyden, potilaalle

Lisätiedot

Mitä allergia ja astma maksaa yhteiskunnalle?

Mitä allergia ja astma maksaa yhteiskunnalle? Mitä allergia ja astma maksaa yhteiskunnalle? Juha Jantunen Allergia- ja astmaliitto, Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutti Allergian ja astman kustannukset Suorat kustannukset Epäsuorat tuottavuuskustannukset

Lisätiedot

Savuton työpaikka osa työhyvinvointia

Savuton työpaikka osa työhyvinvointia Savuton työpaikka osa työhyvinvointia Miksi savuton työpaikka? Kustannussäästöt Päivittäin tupakoiva aiheuttaa työnantajalle maltillisen arvion mukaan vuodessa keskimäärin 1 060 1 300 euron kustannukset

Lisätiedot

Astma lapsella. L-PKS ja L-PSHP (R.I.P)

Astma lapsella. L-PKS ja L-PSHP (R.I.P) Astma lapsella. L-PKS ja L-PSHP (R.I.P) 24.01.2018 Astma Infektio KNK ongelmat Allergia Refluksitauti TIC oire (toiminallinen) YSKÄ Hengenahdistus Bronkioliitti Akuutti obstruktiivinen bronkiitti Infektioastma

Lisätiedot

Konkreettisia keinoja oman ammattitaidon ylläpitämiseen ja perheiden tukemiseen Täysi hyöty verkkotyökaluista

Konkreettisia keinoja oman ammattitaidon ylläpitämiseen ja perheiden tukemiseen Täysi hyöty verkkotyökaluista Konkreettisia keinoja oman ammattitaidon ylläpitämiseen ja perheiden tukemiseen Täysi hyöty verkkotyökaluista Jarmo Salo (jarmo.salo@thl.fi) Valtakunnalliset Neuvolapäivät 10.10.2013 1 Taustaa Neuvolatyössä

Lisätiedot

EVA osana Sosiaali- ja terveydenhuollon valtakunnallista valvontaohjelmaa

EVA osana Sosiaali- ja terveydenhuollon valtakunnallista valvontaohjelmaa EVA osana Sosiaali- ja terveydenhuollon valtakunnallista valvontaohjelmaa Irja Hemmilä Ylitarkastaja Terveydenhuollon valvontaosasto 28.9.2018 Valvira.fi, @ValviraViestii Valvira valvoo valtakunnallisesti

Lisätiedot

Joanna Briggs Instituutin yhteistyökeskuksen toiminta Suomessa

Joanna Briggs Instituutin yhteistyökeskuksen toiminta Suomessa Joanna Briggs Instituutin yhteistyökeskuksen toiminta Suomessa Yhteistyökeskuksen julkistamistilaisuus Hoitotyön Tutkimussäätiö Marjaana Pelkonen, hallituksen pj Sisällys Tausta Organisoituminen Miten

Lisätiedot

Kohti tulevaa - arvioinnin seuraavat askeleet. Maria Salenius, erityisasiantuntija, kuntakehitys ja tutkimus

Kohti tulevaa - arvioinnin seuraavat askeleet. Maria Salenius, erityisasiantuntija, kuntakehitys ja tutkimus Kohti tulevaa - arvioinnin seuraavat askeleet Maria Salenius, erityisasiantuntija, kuntakehitys ja tutkimus Arviointi vahvistaa tiedolla johtamista Toiminnan ja tavoitteiden arviointi on keskeinen osa

Lisätiedot

Verkosta virtaa järjestötoimintaan

Verkosta virtaa järjestötoimintaan Verkosta virtaa järjestötoimintaan 1. Järjestöpäivät 7.9.2018 Anu Sauliala Mitä sanoja sinulle tulee mieleen verkkotoiminnasta? Mennään sinne missä ihmiset ovat Tarinoita arjesta Vertaisuutta Vapaaehtoistoimintaa

Lisätiedot

Etelä-Pohjanmaa monialainen yhteistyö Juurrutus Terhi Koivumäki

Etelä-Pohjanmaa monialainen yhteistyö Juurrutus Terhi Koivumäki Etelä-Pohjanmaa monialainen yhteistyö Juurrutus Terhi Koivumäki 25.10.2018 Neuvokas perhe jotta terveet elintavat eivät olisi vain hyvinvoivien perheiden etuoikeus Tarjoamme tietoa, tukea, työvälineitä

Lisätiedot

Tänä vuonna keskustellaan puheeksioton hyödyistä ja hyviksi koetuista toimintakäytännöistä.

Tänä vuonna keskustellaan puheeksioton hyödyistä ja hyviksi koetuista toimintakäytännöistä. Ehkäisevän päihdetyön teemaviikolla halutaan nostaa esiin hyviä käytäntöjä, joiden avulla ehkäistään ja vähennetään päihdehaittoja sekä edistetään hyvinvointia. Tänä vuonna keskustellaan puheeksioton hyödyistä

Lisätiedot

Tupakoinnin vieroitus työterveyshuollossa

Tupakoinnin vieroitus työterveyshuollossa Preventio perusterveydenhuollossa, Hjelt Instituutti, Helsinki 21.10.2011 Tupakoinnin vieroitus työterveyshuollossa Kari Reijula professori Helsingin yliopisto Miten TTH toimii tupakoinnin vieroituksessa?

Lisätiedot

Tupakastavieroitusklinikoiden. koko maahan? Annamari Rouhos Keuhkosairauksien erikoislääkäri HYKS Sydän- ja keuhkokeskus

Tupakastavieroitusklinikoiden. koko maahan? Annamari Rouhos Keuhkosairauksien erikoislääkäri HYKS Sydän- ja keuhkokeskus Tupakastavieroitusklinikoiden verkosto koko maahan? 4.4.2017 Annamari Rouhos Keuhkosairauksien erikoislääkäri HYKS Sydän- ja keuhkokeskus Sidonnaisuuteni kaupalliseen yritykseen (ky) viimeisten 2 v aikana

Lisätiedot

SBL:N ALUSTAVA KILPAILUKALENTERI VUODELLE 2011

SBL:N ALUSTAVA KILPAILUKALENTERI VUODELLE 2011 SBL:N ALUSTAVA KILPAILUKALENTERI VUODELLE 2011 Ota yhteyttä muutosehdotuksissa/korjauksissa toiminnanjohtaja Hulda Ahoseen: executive.officer@bridgefinland.com VERSIO 26.10.2010 SBL:n hallitus vahvistaa

Lisätiedot

Irti tupakasta. Suomen Apteekkariliitto 2009

Irti tupakasta. Suomen Apteekkariliitto 2009 Irti tupakasta 21 Suomen Apteekkariliitto 2009 2 Tupakoinnin lopettaminen kannattaa aina Tupakoinnin lopettaminen alkaa päätöksestä. Mitä paremmin tunnet omat tupakointitapasi ja -tarpeesi ja mitä enemmän

Lisätiedot

Liitteenä vetoomus, liite 2.

Liitteenä vetoomus, liite 2. SAVUTON KUNTA -VETOOMUKSEN HYVÄKSYMINEN 409/01.010/2009 KH 61 Tupakkatuotteiden käyttö on suuri yksittäinen terveysriski niin Suomessa kuin kaikkialla teollisuusmaissa. Suomessa on nykyisin noin miljoona

Lisätiedot

KANSALLISEN ALLERGIAOHJELMAN TAVOITTEET JA HAASTEET VUOTEEN 2018

KANSALLISEN ALLERGIAOHJELMAN TAVOITTEET JA HAASTEET VUOTEEN 2018 KANSALLISEN ALLERGIAOHJELMAN TAVOITTEET JA HAASTEET VUOTEEN 2018 Prof. Erkka Valovirta Filha, asiantuntijalääkäri Kliinisen allergologian dosentti Keuhkosairaudet ja kliininen allergologia, Turun yliopisto

Lisätiedot

Tupakkatuotteet seurakunnan nuorisotoiminnassa Tietopaketti isosille

Tupakkatuotteet seurakunnan nuorisotoiminnassa Tietopaketti isosille Tupakkatuotteet seurakunnan nuorisotoiminnassa Tietopaketti isosille Faktoja tupakan vaarallisuudesta Tupakan savu sisältää noin 4000 kemikaalia, joista 50 aiheuttaa syöpää. 50% tupakoitsijoista kuolee

Lisätiedot

Mitä astma on? Astma on lasten yleisin pitkäaikaissairaus. Sitä sairastaa noin viisi prosenttia suomalaislapsista. Astma voi alkaa missä iässä tahansa ja oireet voivat olla kausiluonteisia tai ympärivuotisia.

Lisätiedot

SÄHKÖISTEN TERVEYDEN EDISTÄMISEN PUHEEKSI OTTAMISEN TOIMINTAMALLIEN KEHITTÄMINEN

SÄHKÖISTEN TERVEYDEN EDISTÄMISEN PUHEEKSI OTTAMISEN TOIMINTAMALLIEN KEHITTÄMINEN Terveyden edistämisen hyvien käytäntöjen kehittäminen ja välittäminen SÄHKÖISTEN TERVEYDEN EDISTÄMISEN PUHEEKSI OTTAMISEN TOIMINTAMALLIEN KEHITTÄMINEN Mervi Siekkinen, projektisuunnittelija TH hanke 20.10.2011

Lisätiedot

VIII Valtakunnallinen TUPAKKA JA TERVEYS päivä 2019

VIII Valtakunnallinen TUPAKKA JA TERVEYS päivä 2019 VIII Valtakunnallinen TUPAKKA JA TERVEYS päivä 2019 Työryhmä: Tupakkapolitiikan kehittäminen (ASH, THL) Mitä sinä tekisit toisin? Näkökulmia savuttomaan Suomeen Työpajan avaus, Mervi Hara, Suomen ASH Työpajan

Lisätiedot

Iloa, innostusta ja kannustusta lapsiperheiden elintapoihin

Iloa, innostusta ja kannustusta lapsiperheiden elintapoihin Iloa, innostusta ja kannustusta lapsiperheiden elintapoihin Neuvokas perhe -ideologia Neuvokas perhe haluaa tukea perheiden hyvinvointia korostamalla myönteistä ilmapiiriä ja yhdessä toimimista Neuvokas

Lisätiedot

Liikunta on tärkeä osa toimintakykyä. Kuntoutuskoordinaattori, fysioterapeutti Jenni Vuolahti Kotkan kaupunki

Liikunta on tärkeä osa toimintakykyä. Kuntoutuskoordinaattori, fysioterapeutti Jenni Vuolahti Kotkan kaupunki Liikunta on tärkeä osa toimintakykyä Kuntoutuskoordinaattori, fysioterapeutti Jenni Vuolahti Kotkan kaupunki 24.4.2018 Hengityssairaan jumppa 1. Vuorotahti hiihto käsillä + varpaille nousu seisten x10

Lisätiedot

OPISKELIJAN PAREMPAA TERVEYTTÄ

OPISKELIJAN PAREMPAA TERVEYTTÄ OPISKELIJAN PAREMPAA TERVEYTTÄ FAKTA YTHS toimii aktiivisesti opiskelijoiden hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseksi. YTHS ON OPISKELUTERVEYDENHUOLLON ASIANTUNTIJA Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö (YTHS)

Lisätiedot

Ilo kasvaa liikkuen - varhaiskasvatuksen liikkumis- ja. hyvinvointiohjelma

Ilo kasvaa liikkuen - varhaiskasvatuksen liikkumis- ja. hyvinvointiohjelma Ilo kasvaa liikkuen - varhaiskasvatuksen liikkumis- ja hyvinvointiohjelma Lasten liikuntapiirakka päiväkodissa klo 8.00-12.00 10,00% 1. Matala istuminen, kynän käyttö, syöminen jne.) 33,80% 56,10% 2. Kohtuullinen

Lisätiedot

Terveysportti ammattilaisen apuna

Terveysportti ammattilaisen apuna Terveysportti ammattilaisen apuna Tietokannat päivittäisen työsi tueksi Terveysportti-verkkopalvelu helpottaa ja nopeuttaa terveydenhuollon ammattilaisten päivittäistä työtä tarjoamalla työssä tarvittavan

Lisätiedot

Lapin Tupakkatutkimus - terveyttä edistävä hanke

Lapin Tupakkatutkimus - terveyttä edistävä hanke Lapin Tupakkatutkimus - terveyttä edistävä hanke Tupakasta vieroitustyön ja savuttomuuden edistäminen alueen terveydenhuollon toimipisteissä Kannustaa ja tukea tupakoitsijoita tupakoinnin lopettamiseen

Lisätiedot

Keuhkoahtaumatautia sairastavan ohjaus - hoitosuositus omahoidon ohjauksen sisällöstä

Keuhkoahtaumatautia sairastavan ohjaus - hoitosuositus omahoidon ohjauksen sisällöstä WHO Collaborating Centre for Nursing Keuhkoahtaumatautia sairastavan ohjaus - hoitosuositus omahoidon ohjauksen sisällöstä Tiina Kaistila, THM, liikuntafysiologi, TAYS Merja Kukkonen, esh, aoh, HUS Hannele

Lisätiedot

Yksi elämä -terveystalkoot

Yksi elämä -terveystalkoot Yksi elämä -terveystalkoot Yksi elämä 2012 2017 Yksi elämä -terveystalkoiden tavoitteena on terveempi Suomi! Vuonna 2012 Aivoliitto, Diabetesliitto ja Sydänliitto käynnistivät yhteiset terveystalkoot,

Lisätiedot

Tupakastavieroituspalvelut perusterveydenhuollossa ja erikoissairaanhoidossa -missä mennään ja mihin suuntaan seuraavaksi

Tupakastavieroituspalvelut perusterveydenhuollossa ja erikoissairaanhoidossa -missä mennään ja mihin suuntaan seuraavaksi Tupakastavieroituspalvelut perusterveydenhuollossa ja erikoissairaanhoidossa -missä mennään ja mihin suuntaan seuraavaksi Reetta-Maija Luhta Suomen savuton sairaala koordinaattori Savuton sairaala-verkosto

Lisätiedot

28 päivää ilman. Kaikille sopiva ohjelma tupakoinnin lopettamiseen

28 päivää ilman. Kaikille sopiva ohjelma tupakoinnin lopettamiseen 28 päivää ilman Kaikille sopiva ohjelma tupakoinnin lopettamiseen www.28paivaailman.fi www.28paivaailman.fi Kolme kokonaisuutta: www.28paivaailman.fi asiakkaalle, (ei vaadi kirjautumista): tapaamisten

Lisätiedot