Tavoitteet Mittari Tavoitetaso Toteutuminen. Yksiköiden määrät, toimintaan osallistuvien määrät sekä toteuttamishinta/osalli stuja.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Tavoitteet Mittari Tavoitetaso Toteutuminen. Yksiköiden määrät, toimintaan osallistuvien määrät sekä toteuttamishinta/osalli stuja."

Transkriptio

1 TOIMINNALLISET TAVOITTEET VASTUUALUEITTAIN SIVISTYS- JA HYVINVOINTILAUTAKUNTA Tehtävän nimi: HALLINTO- JA LAUTAKUNTAPALVELUT Vastuuhenkilö: Sivistys- ja hyvinvointijohtaja Sivistys- ja hyvinvointipalveluiden tarkoituksena on tuottaa uuden kuntastrategian mukaisia sivistys- ja vapaa-ajan palveluita kustannustehokkaasti sekä edistää kuntalaisten hyvinvointia. Pääpaino ennenkaikkea ennaltaehkäisevässä ja matalan kynnyksen työssä. Kattava ja kustannustehokkaasti toimiva palveluverkosto. Maakunnallisen ja kunnallisen hyvinvointikertomuksen toteuttaminen osana LaPe työtä. Paikallisen Lapsi- ja perhetyön (LaPe) jatkaminen ja paikallisen lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman päivittäminen. Yksiköiden määrät, toimintaan osallistuvien määrät sekä toteuttamishinta/osalli stuja. Toteuttamishinta/osall istuja suhteessa kotikuntakorvaukseen tai valtionosuuteen. Paikallisen ryhmän perustaminen ja osallistuminen maakunnallisiin ryhmiin. LaPe -työryhmä toimii paikallisesti ja osallistuu maakunnalliseen työhön. Perhekeskusmallin toteuttaminen. Palveluverkko säilyy nykyisellään eikä toteuttamisen hinta/osallistuja nouse. Toteuttamishinnan ja valtionosuuden välinen suhde ei kasva. Hyvinvointikertomus tehdään ajallaan ja se on käytännön työtä tukeva ja ohjaava työkalu. Lape -ryhmää kokoontuu säännöllisesti ja riittävällä kokoonpanolla. Perhekeskusmallin toteutuminen ja käynnistyminen. Lapsikohtainen varhaiskasvatussuunnitel ma ja sen toteuttaminen. Budjetti ja tilatut opetustunnit. Opetus toteutuu monipuolisesti ja eri ikäryhmät kattavasti.

2 Seutuopisto toteuttaa vapaata sivistystyötä vuosittain määritellyn talousarvion ja opetustuntitilauksen puitteissa. Seutuopiston tuottama opetus vetää opiskelijoita ja sinne on saatavissa riittävästi pätevää opetushenkilöstöä. Kunnassa on tarjolla musiikkiopisto-opetusta, josta osa tutkintoon tähtäävää. Toimiva joukkoliikenne mahdollistaa työssäkäynnin ja opiskelun paikkakunnalla sekä lähikunnissa. Koulukuljetusperiaatteide n päivitys mahdollisimman selkeiksi. Opiskelijoiden määrä, opetushenkilöstön määrä ja kelpoisuus. Opiskelijamäärä, tutkinnon suorittaneiden määrä. Kunnan tukeman joukkoliikenteen käyttö, käytetty tukisumma. Työssäkäyvien määrän lisääntyminen, ELY:n tuottama tietto pedelöinnin määrästä. Päivitetään kuljetusperiaatteet. Opiskelijamäärä säilyy vähintään samalla tasolla ja kursseja ei jää toteutumatta opetushenkilöstön puuttumisen johdosta. Kunnassa on edelleen mahdollisuus jatkaa tavoitteellista musiikin opiskelua. Joukkoliikennetarjonta ei enää vähene. Muuttovoitto säilyy, työssäkäyvien muuttajien määrä lisääntyy. Vähemmän tulkinnanvaraisuutta koulukuljetusperiaatteissa

3 VARHAISKASVATUS/HALLINTO Vastuuhenkilö: Varhaiskasvatuksen Varhaiskasvatuksen hallinnon keskeinen tehtävä on kehittää kunnan toteuttamaa varhaiskasvatusta huomioiden uusi varhaiskasvatussuunnitelma sekä uuden kuntastrategian mukaiset tavoitteet. Uuden varhaiskasvatussuunnitel man käyttöönotto. Koulutuspäivät ja asiakastyytyväisyysky selyt. Varhaiskasvatuksen sisällöllinen ja laadullinen kehittyminen. Tehtävän nimi: PÄIVÄKOTI Vastuuhenkilö: Päiväkodin johtaja Päiväkodit tarjoavat uuden varhaiskasvatussuunnitelman mukaista pedagogista varhaiskasvatusta lastentarhanopettajien ja lastenhoitajien yhteistyönä. Uusi työpariajattelu lastentarhanopettaja/lasten hoitaja käytäntöön. Lastentarhanopettajien ja lastenhoitajien määrät suhteessa toisiinsa. Toimivat työparit. Uuden varhaiskasvatussuunnitel man käyttöönotto ja kehittäminen. Lapsikohtainen varhaiskasvatussuunnitel ma ja sen toteuttaminen. Toiminnallisuus ja uudet tukimuodot. Päivittäinen lyhyt palaute hoitaja/huoltaja. Lapsikohtaiset Vasut tehty ja palautekeskustelut. Tukimuotojen käytännön kehittäminen ja toimintaprosessin selkeyttäminen. Päivittäinen lyhyt palaute. Tehdään lapsikohtaisesti.

4 PERHEPÄIVÄHOITO Vastuuhenkilö: Päiväkodin johtaja/varhaiskasvatuksen esimies Perhepäivähoito tarjoaa uuden varhaiskasvatussuunnitelman mukaista pedagogista varhaiskasvatusta kodinomaisemmassa ympäristössä. Varhaiskasvatusta toteuttavat pääasiassa lastenhoitajat sekä perhepäivähoitajat. Uuden varhaiskasvatussuunnitel man käyttöönotto ja kehittäminen. Lapsikohtainen varhaiskasvatussuunnitel ma ja sen toteuttaminen. Toiminnallisuus ja uudet tukimuodot. Päivittäinen lyhyt palaute hoitaja/huoltaja. Lapsikohtaiset Vasut tehty ja palautekeskustelut Tukimuotojen käytännön kehittäminen ja toimintaprosessin selkeyttäminen. Päivittäinen lyhyt palaute. Tehdään lapsikohtaisesti. Tehtävän nimi: VARHAISKASVATUS/HANKKEET Vastuuhenkilö: Päiväkodin johtaja/varhaiskasvatuksen esimies. Hankkeiden kautta pyritään suunnitelmallisesti kehittämään kunnan varhaiskasvatusta hyödyntämällä ulkopuolista asiantuntemusta ja muiden kuntien hyviä käytäntöjä. Hankkeiden kautta tapahtuva kehittämistyö pysyväksi käytännöksi. Hankkeiden määrä ja niiden kautta järjestettävät koulutustapahtumat/ - päivät. Henkilöstön koulutus säännöllistä ja systemaattista. Koulutussuunnitelmien tekeminen.

5 OPETUS/HALLINTO Vastuuhenkilö: Rehtorit/sivistys- ja hyvinvointijohtaja Koulujen tehtävänä on tuottaa laadukkaita ja kustannustehokkaasti toimivia perusopetus- ja lukiopalveluita. Henkilöstön kanssa käydään säännöllisesti kehittämiskeskusteluja ja yksikön toimintaa johdetaan systemaattisesti uuden kuntastrategian mukaisesti. Rehtoreiden tehtävänä on myös johtaa ja ohjata oppilashuoltotyötä yksikössään. Koulujen kustannustehokkuuden ylläpito. Koulujen toiminnan pedagoginen kehittäminen. Kehityskeskustelujen käyminen. Oppilashuollon ohjausryhmän toimiminen. TVT suunnitelman toteuttaminen. Toteuttamishinta/osall istuja. Asiakastyytyväisyysk yselyt. Käydään vähintään kerran vuodessa. Kokoontuu 2-3 kertaa lukuvuodessa hyödyntäen saatujen kyselyjen tuloksia. Laitteiden määrä ja ylläpito, opettajien täydennyskoulutuspäi vät. Toteuttamishinta/osallistuj a ja kustannus suhteessa saatuun valtionosuuteen/kotikunta korvaukseen ei nouse. Koulujen pedagoginen kehittäminen on systemaattista ja johdonmukaista uusi OPS huomioiden. Kehityskeskustelut käydään vuosittain. Ryhmä on kokoontunut riittävän laajalla kokoonpanolla. Kouluissa on perusvarustetaso ja TVT:n toteuttaminen opetuksessa.

6 OPETUS/HANKKEET Vastuuhenkilö: Rehtorit/ vastuuopettajat Erilaisten hankkeiden kautta pyritään suunnitelmallisesti kehittämään kunnan esi- ja perusopetusta hyödyntämällä ulkopuolista asiantuntemusta ja muiden kuntien hyviä käytäntöjä. Hankkeiden kautta pyritään aikaan saamaan toimintaa, joka kohdistuu oppilaisiin/opiskelijoihin tai joka kehittää koulun pedagogiikkaa ja toimintakulttuuria. Hankkeiden kautta tapahtuva systemaattinen kehittämistyö pysyväksi käytännöksi. Mukana oleminen laajemmissa maakunnallisissa tai seutukunnallisissa hankkeissa. Hankkeiden ja siihen osallistuneiden määrä. Hankkeiden määrä säilyy vähintään nykyisellään.

7 ALAKOULU Vastuuhenkilö: Alakoulujen rehtori Alakoulujen tehtävänä on tuottaa laadukasta ja hyvin saavutettavaa esi- ja perusopetusta uuden opetussuunnitelman ja kuntastrategian mukaisesti. Opetuksen järjestäminen laadukkaasti ja kustannustehokkaasti. Pedagogisen johtamisen kehittäminen. Oppilaiden ja huoltajien vaikutusmahdollisuuksien parantaminen. Kiusaamisen kokemisen vähentäminen. Työrauhan ja opiskeluviihtyvyyden parantaminen. Oppilaiden kokonaishyvinvoinnin parantaminen. Opetusryhmien koko ja käytettävissä oleva tuntikehys/oppilas. Asiakastyytyväisyysk yselyt. Oppilaskuntatoiminta, yhteistyötoimikunta. Koulukiusauskyselyt, KiVa koulun toimintamalli käytössä. Erilaisten kyselyiden kautta tilanteen kartoittaminen. Kouluterveyskyselyyn, MOVE mittauksiin osallistuminen. Opetuksen tasalaatuisuuden turvaaminen kaikissa yksiköissä. Kouluviihtyvyyden ja koulumotivaation parantaminen. Oppilaskunta ja yhteistyötoimikunta toimii aloitteellisesti ja rakentavasti. Kiusaamisen kokeminen ja osallistuminen kiusaamiseen vähenee. Uusien vaihtoehtoisten toimintamallien käyttöönotto esim. ProKoulu tai vertaissovittelu. Kangasniemen osalta päästään vähintään valtakunnalliseen keskiarvoon. Oppilashuoltotyön kehittäminen. Yhteisölliset ja yksilökohtaiset oppilashuoltoryhmät toimivat. Oppilashuoltoryhmät toimivat säännöllisesti ja tarpeen mukaan riittävän laajalla kokoonpanolla.

8 Osallistutaan TEAviisari kyselyyn. Kangasniemen osalta päästään vähintään valtakunnalliseen keskiarvoon. Tehtävän nimi: KOULULAISTEN IP-AP TOIMINTA Vastuuhenkilö: Alakoulujen rehtori/sivistys- ja hyvinvointijohtaja Aamu- ja iltapäivätoiminnan tarkoituksena on järjestää ensisijaisesti vuosiluokkien oppilaille ja erityisen tuen piirissä oleville oppilaille ohjattua iltapäivätoimintaa koulupäivän jälkeen. Mukaan otetaan myös esioppilaita, mikäli ryhmiin mahtuu. Toiminta järjestetään toimintasuunnitelman mukaisesti. Iltapäivätoiminnan järjestäminen toimintasuunnitelman mukaisesti. Ryhmien määrä ja toimintaan osallistuneiden määrä. Syntyneisiin ryhmiin paikan mahdollistaminen kaikille ilmoittautuneille.

9 YLÄKOULU Vastuuhenkilö: Yläkoulun ja lukion rehtori Kankaisten koulu tuottaa kunnan ainoana yläkouluyksikkönä laadukasta perusopetusta. Tavoitteena on, että koko päättävä ikäluokka saa päättötodistuksen ja sijoittuu jatko-opintoihin. Opetuksen järjestäminen laadukkaasti ja kustannustehokkaasti. Pedagogisen johtamisen kehittäminen. Oppilaiden ja huoltajien vaikutusmahdollisuuksien parantaminen. Kiusaamisen kokemisen vähentäminen. Työrauhan ja opiskeluviihtyvyyden parantaminen. Oppilaiden kokonaishyvinvoinnin parantaminen. Opetusryhmien koko ja käytettävissä oleva tuntikehys/oppilas. Asiakastyytyväisyysk yselyt. Oppilaskuntatoiminta, yhteistyötoimikunta. Koulukiusauskyselyt, KiVa koulun toimintamalli käytössä. Erilaisten kyselyiden kautta tilanteen kartoittaminen. Kouluterveyskyselyyn, MOVE mittauksiin osallistuminen. Opetuksen tasalaatuisuuden turvaaminen kaikissa yksiköissä. Kouluviihtyvyyden ja koulumotivaation parantaminen. Oppilaskunta ja yhteistyötoimikunta toimii aloitteellisesti ja rakentavasti. Kiusaamisen kokeminen ja osallistuminen kiusaamiseen vähenee. Uusien vaihtoehtoisten toimintamallien käyttöönotto esim. ProKoulu tai vertaissovittelu. Kangasniemen osalta päästään vähintään valtakunnalliseen keskiarvoon. Koko ikäluokka saa päättötodistuksen ja löytää jatko-opiskelupaikan. Päättötodistuksen saaneiden ja jatkoopintopaikan saaneiden määrät.

10 Oppilashuoltotyön kehittäminen. Yhteisölliset ja yksilökohtaiset oppilashuoltoryhmät toimivat. Osallistutaan TEAviisari kyselyyn. Oppilashuoltoryhmät toimivat säännöllisesti ja tarpeen mukaan riittävän laajalla kokoonpanolla. Kangasniemen osalta päästään vähintään valtakunnalliseen keskiarvoon.

11 LUKIO Vastuuhenkilö: Yläkoulun ja lukion rehtori. Lukio paikkakunnan ainoana 2. asteen oppilaitoksena on kiinnostava vaihtoehto perusopetuksensa päättävälle nuorelle. Lukiolla on vetovoimaa myös kunnan ulkopuolella ja opetustarjonnassa hyödynnetään yhä enemmän yhteistyötä toisten oppilaitosten kanssa kustannustehokkuus turvaten. Lukioon hakeutuu opiskelijoita riittävästi. Hyvinvoiva opiskelu- ja työyhteisö Opetuksessa turvataan monipuolisuus kustannustehokkuus huomioiden. Riittävä ja ajanmukainen sähköinen opiskeluympäristö. Aloittavien opiskelijoiden määrä. Erilaiset kyselyt ja haastattelut. Kontaktiopetuksen määrä, verkko- ja etäopetuksen määrä. Lukioon hakeutuu riittävästi opiskelijoita turvaten toiminnan järkevän toteuttamisen ja kustannustehokkuuden. Tuloksissa päästään hyvään tasoon. Toteutushinta/oppilas ei kasva ja suhde saatuun valtionosuuteen ei kasva. Opiskelu- ja opetusolosuhteet vastaavat nykylukion vaatimuksia. Kehitetään oppilaitosten välistä yhteistyötä. Kaikki opiskelijat suorittavat opinnot loppuun. Opintojen kesto pysyy tavoiteajoissa. Erilaisissa yhteistyöverkostossa suoritettujen kurssien määrä. Suoritettujen YO tutkintojen ja saatujen päättötodistusten määrä. 4. vuoden opiskelijoiden määrä. Oppilaiden valinnaisuus lisääntyy oppilaitosten välisen yhteistyön kautta. Kaikki päättävät opiskelijat saavat päättötodistuksen ja suorittavat YO tutkinnon. Opiskelijoiden opinnot suoritetaan tavoiteajassa.

12 Opiskelijoiden yksilöllinen tukeminen. Opiskelijahuoltotyön kehittäminen. Yksilölliset opiskelusuunnitelmat tehdään. Yhteisöllisen hyvinvointiryhmän kokoontumiskerrat. Henkilökohtaiset opiskelusuunnitelmat on tehty ja ne toteutuvat. Opiskeluhuoltoryhmät toimivat säännöllisesti ja tarpeen mukaan riittävän laajalla kokoonpanolla

13 KIRJASTOTOIMI Vastuuhenkilö: Kirjaston johtaja Kirjasto tuottaa kuntalaisille monipuolisia kirjastopalveluita vauvasta vaariin. Kirjasto ei ole pelkästään kirjojen lainauspaikka vaan kirjaston toiminta on monipuolista ja eri ikäryhmiä osallistavaa. Kirjasto mahdollistaa myös omatoimikäytön lukusalin osalta. Kirjastossa käynnit lisääntyvät. Omatoimikäytön määrä kasvaa. Kirjasto järjestää erilaisia tapahtumia ja vierailuja. Käyntimäärät. Käyntimäärät omatoimikäytössä. Kirjailijavierailujen ja tapahtumien määrät. Käyntimäärät kasvavat. Omatoimikäytön mahdollisuudet lisääntyvät ja laajenevat tulevaisuudessa. Muun järjestetyn toiminnan osuus kasvaa. Kirjasto järjestää kirjavinkkausta koululaisille ja satutuokioita lapsille. Kirjasto edistää omalla toiminnallaan monipuolisen lukutaidon ja kiinnostuksen kehittymistä paikkakunnalla. Kirjaston aineisto hyvää ja monipuolista. Vinkkausten ja satutuokioiden määrät. Suoritettujen lukudiplomien määrät, erilaiset tapahtumat, vinkkaukset ja muu toiminta. Hankintamäärärahat. Toiminnan osuus säilyy nykyisellä tasollaan. Toiminta laajenee, erityisesti erilaisten hankkeiden kautta. Aineisto hankitaan kustannustehokkaasti kilpailutettujen kanavien kautta. Monipuolistetaan mm. Digitaalista aineistoa.

14 KIRJASTO/HANKKEET Vastuuhenkilö: Kirjaston johtaja Kirjaston hanketoiminnalla pyritään systemaattisesti edistämään paikkakuntalaisten monipuolista lukuharrastusta ja monipuolistamaan kirjaston toimintaa kattaen kaikki ikä- ja käyttäjäryhmät. Hankkeet ovat vakiintunut tapa kehittää kirjaston toimintaa monipuolisemmaksi. Hankkeiden määrä. Pidetään hanketoiminta aktiivisena jatkossakin.

15 NUORISOTOIMI Vastuuhenkilö: Nuorisotyöntekijä Nuorisotoimi tarjoaa kunnan nuorille monipuolista ohjattua toimintaa. Tavoitteena on tavoittaa paikkakunnan nuoret ja ohjata heitä harrastusten ja toiminnan pariin sekä tehdä päihteidenvastaista työtä. Nuorisotoimeen kuuluvat myös etsivä nuorisotyö, työpajatoiminta ja yksilövalmennus, joiden tehtävänä on löytää ja ohjata syrjäytymisvaarassa olevia nuoria opiskelemaan sekä auttaa heitä työllistymään ja löytämään oman urapolkunsa. Tarjotaan nuorille luotettava aikuisen ohjaus ja tuki. Järjestetään leirejä ja retkiä nuorille. Työpajatoiminnassa autetaan arjen hallinnassa ja tehdään työelämän pelisääntöjä tutuksi. Nuorisovaltuusto toimii aktiivisesti. Nuorisotoimi hoitaa sisäisenä palveluna kunnan ruokakuljetukset. Nuorisotiloissa kävijöiden määrä/ilta. Leirien ja retkien määrä sekä osallistujamäärä. Työpajatoiminnassa mukana olevien määrä. Valtuuston kokousten määrä. Käytetty resurssi henkilötyövuosina. Kaikki nuoret kävisivät jossain kehitysvaiheessa tutustumassa nuorisotoimintaan. Saadaan harrastuksissaan passiiviset nuoret mukaan toimintaan. Työpajajakson jälkeen nuori ohjautuu omassa urasuunnitelmassaan eteenpäin. Nuoret voivat vaikuttaa päätöksentekoon. Ruokakuljetukset olisivat oma sisäinen tukipalvelu, ei osa nuorisotoimea.

16 NUORISO/HANKKEET Vastuuhenkilö: Nuorisotyöntekijä Nuorisotoimen hankkeilla on toteutettu etsivä nuorisotyö sekä yksilövalmennus. Hankkeiden avulla käytettävissä oleva resurssi on ollut 2 henkilötyövuoden verran. Lisäksi hankkeilla on pyöritetty kerhotoimintaa ns. Ottis-kerho. Löytää ilman opiskelu- tai työpaikkaa olevat nuoret. Ohjata nuoria löytämään oma urapolkunsa ja toteuttaa se mahdollisuuksien mukaan. Kerhotoiminnalla saadaan järjestettyä lapsille ja nuorille erilaista ohjattua toimintaa. Etsivän nuorisotyön asiakaskontaktien määrä. Yksilövalmentajan asiakaskontaktien määrä. Kerhojen ja kerhoon osallistuneiden määrä. Kaikki ikäluokkansa nuoret löytävät opiskelutai työpaikan. Kaikki ikäluokkansa nuoret motivoituvat suunnittelemaan ja toteuttamaan omia urahaaveitaan. Kerhojen ja niihin osallistuvien määrä säilyy nykyisellä tasollaan.

17 KULTTUURITOIMI Vastuuhenkilö: Kulttuurisihteeri Kunnassa on tarjolla monipuolista kulttuuritarjontaa sekä kulttuurin harrastusmahdollisuuksia eri ikäryhmille taaperoista senioreihin. Huomioidaan uusi kuntastrategia, jossa kulttuuri on osa laajempaa hyvinvointi- ja asumisviihtyvyyskokonaisuutta. Elokuvateatteri toimii viikoittain, pois lukien kesäaika. Kulttuuritapahtumien järjestäminen läpi vuoden. Näytösten ja kävijöiden määrät. Tapahtumien määrä. Tyytyväiset asiakkaat, monipuolinen ohjelmisto ja kävijöitä riittävästi jotta toteuttamiskustannus ei nouse. Monipuolinen, eri ikäisille tuotettu tarjonta. Järjestöjen tukeminen ja yhteistyö eri toimijoiden kanssa. Museo toimii kesäisin. Kulttuurin kytkeminen osaksi kunnan elinvoimaa. Avustusten määrä, yhteistyötapahtumien määrä. Aukiolokuukaudet vuodessa. Kustannus asukasta kohden. Turvata monipuolinen kulttuuritarjonta eri toimijoiden yhteistyönä. Perinteen ja historian vaaliminen osana kotiseututyötä. Kulttuuripalvelut ovat osa kunnan markkinointia ja palveluita. Houkuttelee matkailijoita sekä vapaaajan asukkaita.

18 LIIKUNTATOIMI Vastuuhenkilö: Liikunnanohjaaja Liikuntapalveluiden keskeinen tavoite on kuntalaisten hyvinvoinnin edistäminen ylläpitämällä turvallisia ja hyviä liikuntapaikkoja sekä tarjoamalla ohjattua opastusta liikunnallisen elämäntavan edistämiseksi. Järjestetään lapsille ja nuorille suunnattua ohjattua toimintaa leirien ja retkien muodossa. Liikuntapaikat pidetään hyvässä kunnossa. Liikuntapaikkojen käyttöaste vähintään samalla tasolla. Järjestetään ohjattua opastusta kuntalaisille liikunnan pariin. Toimitaan yhteistyössä järjestöjen ja seurojen kanssa. Järjestetään lapsille ja nuorille koulujen lomaajoille leirejä yhdessä nuorisotoimen kanssa. Lasten ja nuorten liikuntapainotteiset retket. Liikuntapaikoilla sattuneet tapaturmat. Lasketaan kävijämäärät niissä paikoissa, joissa se on laskettavissa. Opastuskertojen määrä, osallistuneiden määrä. Hankkeet, avustukset, yhteiset tapahtumat, järjestötapaamiset. Leirien määrä, osallistuneiden määrä. Retkien määrä, osallistuneiden määrä. Ei tapaturmia. Säilyvät vähintään nykyisellä tasolla. Opastus kohdentuu kaikille ikäryhmille ja niihin osallistutaan. Yhteistyön lisääntyminen ja yhteistyössä järjestettyjen tapahtumien lisääntyminen. Säilyminen nykytasolla. Säilyminen nykytasolla.

19 LIIKUNTA/HANKKEET Vastuuhenkilö: Liikunnanohjaaja Liikunnan hanketoiminnalla pyritään saamaan käyntiin hankkeita, jotka saavat aikaan ohjattua käytännön toimintaa. Toiminnan näkökulma on ennen kaikkea ennaltaehkäisevän hyvinvoinnin kehittämisessä ei niinkään kilpaurheiluun tähtäävässä toiminnassa. Hankkeen toteutuminen suunnitellun mukaisesti. Keskitytään hankkeisiin, jotka luovat monipuolista toimintaa. Ollaan mukana laajemmissa maakunnallisissa hankkeissa. Hankkeet raportoidaan avustuksen myöntäneelle taholle. Maakunnallisten hankkeiden määrä. Hankkeiden määrän lisääntyminen sekä vaikuttavuuden lisääntyminen. Laajempien hankkeiden kautta kuntaan saatava kehittämistyö esim. Vesote.

Hallinto/varhaiskasvatus. Henkilöstömäärä 0,4 0,4 0,4 vakituinen 0,4 0,4 0,4 tilapäiset Lapsimäärä kaikki ,0 130,0 Toimintakate/lapsi

Hallinto/varhaiskasvatus. Henkilöstömäärä 0,4 0,4 0,4 vakituinen 0,4 0,4 0,4 tilapäiset Lapsimäärä kaikki ,0 130,0 Toimintakate/lapsi Hallinto- ja lautakuntapalvelut Henkilöstömäärä 0,5 0,5 1,0 vakituinen 0,5 1 0,5 Seutuopiston opetustunnit 5100 4 800 4 700 Seutuopiston opiskelijamäärä 870 870 850 Musiikkiopisto yht. 49 47 47 Musiikkiopistotaso

Lisätiedot

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015 Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät Sivistystoimiala 10.8. Suunnittelu- ja kehittämispalvelut / Sulake 1 Taustatietoja Vastaajien jakaantuminen Vastaajien määrä Kaikki vastaajat

Lisätiedot

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015 Sivistystoimiala

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015 Sivistystoimiala Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015 Sivistystoimiala 10.8.2015 Suunnittelu- ja kehittämispalvelut / Sulake 1 Taustatietoja Vastaajien jakaantuminen Vastaajien määrä 2015 (2014)

Lisätiedot

Tulosyksikkö Prosessi Tavoite Strategianäkökulma A P T H 211 Lasten ja nuorten kasvun ja oppimisen edistäminen

Tulosyksikkö Prosessi Tavoite Strategianäkökulma A P T H 211 Lasten ja nuorten kasvun ja oppimisen edistäminen TOIMIELIN SIVISTYSLAUTAKUNTA SIVISTYSTOIMEN HALLINTO 211Sivistystoimen hallinto Lasten ja nuorten kasvun ja oppimisen Osaamisen, harrastamisen ja kulttuurin Terveyden ja elämänhallinnan Strategianäkökulmat:

Lisätiedot

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala 10.8.2015 Suunnittelu- ja kehittämispalvelut / Sulake 1 Taustatietoja Vastaajien jakaantuminen Vastaajien määrä 2015 (2014)

Lisätiedot

HYVINVOINNIN TOIMIALAN ORGANISAATIORAKENNE

HYVINVOINNIN TOIMIALAN ORGANISAATIORAKENNE HYVINVOINNIN TOIMIALAN ORGANISAATIORAKENNE HYVINVOINNIN TOIMIALAN TOIMINTA JA TALOUS VUONNA 2018 Hyvinvointilautakunnan tehtävänäon vastata toimialansa palveluista kokonaisuutena ja palvelujen yhteensovittamisesta.

Lisätiedot

50 SIVISTYSLAUTAKUNTA 500 PERUSOPETUS Vastuuhenkilö: sivistystoimenjohtaja

50 SIVISTYSLAUTAKUNTA 500 PERUSOPETUS Vastuuhenkilö: sivistystoimenjohtaja 50 SIVISTYSLAUTAKUNTA 500 PERUSOPETUS Vastuuhenkilö: sivistystoimenjohtaja 1. TOIMINTA-AJATUS Perusopetuksen tavoitteena on tukea oppilaiden kasvua ihmisyyteen ja eettisesti vastuukykyiseen yhteiskunnan

Lisätiedot

Tehtäväalue: Hyvinvointi LIITE 1

Tehtäväalue: Hyvinvointi LIITE 1 Tehtäväalue: 210501 Hyvinvointi LIITE 1 Hyvinvointilautakunnan tehtävät ja toimivalta Lautakunta johtaa ja kehittää hyvinvointitoimialaa (aikaisemmat kirjasto- ja kulttuuritoimen ja vapaa-aikatoimen toimialat)

Lisätiedot

50 SIVISTYSLAUTAKUNTA 500 PERUSOPETUS Vastuuhenkilö: sivistystoimenjohtaja

50 SIVISTYSLAUTAKUNTA 500 PERUSOPETUS Vastuuhenkilö: sivistystoimenjohtaja 50 SIVISTYSLAUTAKUNTA 500 PERUSOPETUS Vastuuhenkilö: sivistystoimenjohtaja 1. TOIMINTA-AJATUS Perusopetuksen tavoitteena on tukea oppilaiden kasvua ihmisyyteen ja eettisesti vastuukykyiseen yhteiskunnan

Lisätiedot

Tavoite Mittari Tavoitearvo Seuranta Asiakas Eri ikäryhmien osallisuuden vahvistamisen tueksi tehdään toimenpideohjelma. Kouluterveyskysely,

Tavoite Mittari Tavoitearvo Seuranta Asiakas Eri ikäryhmien osallisuuden vahvistamisen tueksi tehdään toimenpideohjelma. Kouluterveyskysely, SIVISTYSTOIMI Tulosalueet: Hallinto Perusopetus Varhaiskasvatus Opinto- ja vapaa-aika Toiminta-ajatus Sivistystoimen tavoitteena on tuottaa kuntalaisille monipuolisia ja korkealaatuisia palveluja toimialallaan

Lisätiedot

HYVINVOINNIN TOIMIALAN ESITTELY

HYVINVOINNIN TOIMIALAN ESITTELY HYVINVOINNIN TOIMIALAN ESITTELY Sisältö: Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen Hyvinvointilautakunta Lautakunnan alaiset jaostot Sote-neuvottelukunta Toimialan organisoituminen Palvelualueiden toiminnot

Lisätiedot

Sivistyspalvelut tuottavat laadukkaita ja asiakaslähtöisiä palveluita, jotka lisäävät kuntalaisten hyvinvointia.

Sivistyspalvelut tuottavat laadukkaita ja asiakaslähtöisiä palveluita, jotka lisäävät kuntalaisten hyvinvointia. Outokummun kaupunki Talousarvio 2017 ja taloussuunnitelma 2018-2019 1 5.6 Tulosalue: Sivistyspalvelut Toimielin: Sivistyslautakunta Vastuuhenkilö: Sivistysjohtaja Toiminta-ajatus: Visio: Toiminta: Strategiset

Lisätiedot

TALOUS- JA TOIMINTASUUNNITELMAT VUOSILLE 2015-2107 / VALTUUSTOON NÄHDEN SITOVAT TAVOITTEET / SIVISTYSLAUTAKUNTA

TALOUS- JA TOIMINTASUUNNITELMAT VUOSILLE 2015-2107 / VALTUUSTOON NÄHDEN SITOVAT TAVOITTEET / SIVISTYSLAUTAKUNTA TALOUS- JA TOIMINTASUUNNITELMAT VUOSILLE 2015-2107 / VALTUUSTOON NÄHDEN SITOVAT TAVOITTEET / SIVISTYSLAUTAKUNTA YLEISHALLINTO Turvataan säädösten ja valtuuston päätösten mukaiset resurssit palveluyksiköille

Lisätiedot

50 SIVISTYSLAUTAKUNTA 500 PERUSOPETUS Vastuuhenkilö: sivistystoimenjohtaja

50 SIVISTYSLAUTAKUNTA 500 PERUSOPETUS Vastuuhenkilö: sivistystoimenjohtaja 50 SIVISTYSLAUTAKUNTA 500 PERUSOPETUS Vastuuhenkilö: sivistystoimenjohtaja 1. TOIMINTA-AJATUS Perusopetuksen tavoitteena on tukea oppilaiden kasvua ihmisyyteen ja eettisesti vastuukykyiseen yhteiskunnan

Lisätiedot

Varhaiskasvatus, koulu ja oppilaitos lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukena. Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma (LAPE)

Varhaiskasvatus, koulu ja oppilaitos lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukena. Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma (LAPE) Varhaiskasvatus, koulu ja oppilaitos lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukena Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma (LAPE) 40 M LAPE MUUTOSOHJELMA Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma (LAPE) on yksi

Lisätiedot

2 Hyvinvointi talousarvio 2017 ja henkilöstömäärä

2 Hyvinvointi talousarvio 2017 ja henkilöstömäärä Toimiala: toimialajohtaja HYVINVOINTI Hyvinvointijohtaja 2,1 hlöä Toimialan keskitetyt palvelut mm. henkilöliikennesihteeri 31.12.2017 saakka Palvelualueet: palvelualuejohtajat HYVINVOINNIN JA TERVEYDEN

Lisätiedot

SIVISTYSPALVELUT SIVISTYSLAUTAKUNTA

SIVISTYSPALVELUT SIVISTYSLAUTAKUNTA SIVISTYSPALVELUT SIVISTYSLAUTAKUNTA KÄYTTÖSUUNNITELMA 2016 Tulosyksikkö 1 -taso KEHITTÄMIS- JA HALLINTOPALVELUT Tulosyksikkö 1: Hallinto - vastuuhenkilö: talous- ja hallintopäällikkö HALLINTO TP 2014 TA+M

Lisätiedot

TAMMELAN KUNNAN KASVATUS- JA SIVISTYSTOIMEN PÄÄVASTUU- ALUEEN JOHTOSÄÄNTÖ

TAMMELAN KUNNAN KASVATUS- JA SIVISTYSTOIMEN PÄÄVASTUU- ALUEEN JOHTOSÄÄNTÖ TAMMELAN KUNNAN KASVATUS- JA SIVISTYSTOIMEN PÄÄVASTUU- ALUEEN JOHTOSÄÄNTÖ 1 LUKU...2 TOIMINNAN YLEISET PERUSTEET...2 1 Toiminta-ajatus...2 2 LUKU...2 ORGANISAATIO...2 2 Lautakunnat...2 3 Lautakunnan kokoonpano...3

Lisätiedot

Nuorten kuuleminen ja osallisuus. Siiloista kokonaisuuteen Pori Sivistysjohtaja Eija Mattila Huittisten kaupunki

Nuorten kuuleminen ja osallisuus. Siiloista kokonaisuuteen Pori Sivistysjohtaja Eija Mattila Huittisten kaupunki Nuorten kuuleminen ja osallisuus Siiloista kokonaisuuteen 9.2.2018 Pori Sivistysjohtaja Eija Mattila Huittisten kaupunki KAUPUNKISTRATEGIA 2017-2025 VISIO 2025 - Hulluna Huittisiin! Huittinen on turvallinen

Lisätiedot

Tavoitteen määrittely Mittari Tavoite ja sen toteutuminen. Vaikuttavuus Asiakastyytyväisyys Arviointikysely Arviointia ei ole tehty

Tavoitteen määrittely Mittari Tavoite ja sen toteutuminen. Vaikuttavuus Asiakastyytyväisyys Arviointikysely Arviointia ei ole tehty Tulosalue: **HALLINTO ja sen toteutuminen Asiakastyytyväisyys Arviointikysely Arviointia ei ole tehty Avoimuus, julkisuus Todentaminen Pöytäkirjat julkaistaan verkossa Resurssien hallinta Kustannusten

Lisätiedot

TOIMINNALLISET TAVOITTEET 2014

TOIMINNALLISET TAVOITTEET 2014 TOIMINNALLISET TAVOITTEET 2014 Hallintokunta Sitovuustaso Kustannuspaikka Vapaa-aikalautakunta Liikunta ja urheilu 434, 437, 445 ja 465 Järjestetään monipuolisia liikuntamuotoja eri-ikäisille kuntalaisille.

Lisätiedot

Opetus- ja kulttuuripalvelujen näkökulma yhteistyöhön ja yhdyspinnoille

Opetus- ja kulttuuripalvelujen näkökulma yhteistyöhön ja yhdyspinnoille Opetus- ja kulttuuripalvelujen näkökulma yhteistyöhön ja yhdyspinnoille Kuntamarkkinat 14.9.2017 Irmeli Myllymäki, projektipäällikkö Opetus- ja kulttuuriyksikkö ONNISTUVA SUOMI TEHDÄÄN LÄHELLÄ Opetus ja

Lisätiedot

Asiakastyytyväisyys Arviointikysely Vähintään tyydyttävällä tasolla (kouluarvosanalla > 8.5)

Asiakastyytyväisyys Arviointikysely Vähintään tyydyttävällä tasolla (kouluarvosanalla > 8.5) Tulosalue: **HALLINTO Tavoitteen määrittely Mittari Tavoite Toteuma Asiakastyytyväisyys Arviointikysely Vähintään tyydyttävällä (kouluarvosanalla > 8.5) Toteuma 8,3. Tavoite ei Avoimuus, julkisuus Todentaminen

Lisätiedot

Koulun rooli syrjäytymiskehityksessä

Koulun rooli syrjäytymiskehityksessä Koulun rooli syrjäytymiskehityksessä Pääjohtaja Aulis Pitkälä Opetushallitus Nuorten syrjäytymisen ehkäisy tilannekartoituksesta toimintaan Helsinki14.8.2012 Koulupudokkaat Suomessa (2010) 193 oppilasta

Lisätiedot

Leppäkaarteen päiväkodin yhteisöllinen oppilashuolto

Leppäkaarteen päiväkodin yhteisöllinen oppilashuolto 25.08.2016 Leppäkaarteen päiväkodin yhteisöllinen oppilashuolto Päiväkodissamme noudatetaan Siilinjärven kunnan esiopetuksen oppilashuoltosuunnitelmaa. Yhteisöllisen oppilashuollon tarkoituksena on luoda

Lisätiedot

Näkökulmia oppilashuollon moniammatillisuuteen Monenlaista moniammatillisuutta oppilashuollossa

Näkökulmia oppilashuollon moniammatillisuuteen Monenlaista moniammatillisuutta oppilashuollossa Näkökulmia oppilashuollon moniammatillisuuteen Monenlaista moniammatillisuutta oppilashuollossa 30.11.2011 Kristiina Laitinen Opetusneuvos Opetushallitus Moniammatillisuus oppilashuollossa Lakisääteistä

Lisätiedot

Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan tulospalkkiotavoitteet vuonna

Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan tulospalkkiotavoitteet vuonna Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan tulospalkkiotavoitteet vuonna 2018 6.3.2018 1 1. Helsingissä joustavat elinikäisen oppimisen polut ottavat huomioon erilaisten oppijoiden tarpeet, 30 % Mittarit: Varhaiskasvatus

Lisätiedot

Koulutus Kansalaisopiston ja taidekoulun opetuksen, näyttelyjen, konserttien ym. tilaisuuksien järjestäminen ja kehittäminen

Koulutus Kansalaisopiston ja taidekoulun opetuksen, näyttelyjen, konserttien ym. tilaisuuksien järjestäminen ja kehittäminen Ii- instituutti liikelaitos Johtokunta 4.11.2014, liite 1. Ii-instituutti -liikelaitoksen johtokunnan toimintasuunnitelma: Koulutus Kansalaisopiston ja taidekoulun opetuksen, näyttelyjen, konserttien ym.

Lisätiedot

Yhteisöllinen ja osallistava opiskelijahuolto. Leena Nousiainen / Rondo Training Oy Pori

Yhteisöllinen ja osallistava opiskelijahuolto. Leena Nousiainen / Rondo Training Oy Pori Yhteisöllinen ja osallistava opiskelijahuolto Leena Nousiainen / Rondo Training Oy 11.1.2013 Pori Keskeisiä linjauksia Uuteen lakiin ehdotetaan koottavaksi lainsäädännössä nyt hajallaan olevat oppilas-

Lisätiedot

Harrastustoimintaa järjestävät tahot ottaneet kanavan aktiivisesti käyttöön

Harrastustoimintaa järjestävät tahot ottaneet kanavan aktiivisesti käyttöön 8 SIVISTYSLAUTAKUNTA TOIMINTATUOTOT 1 320 032 905 830 866 850-4,3 TOIMINTAKULUT -10 603 765-10 629 520-10 821 560 1,8 TOIMINTAKATE/JÄÄMÄ -9 283 733-9 723 690-9 954 710 2,4 Poistot ja arvonalentumiset -212

Lisätiedot

Liikkuva koulu nykytilan arviointi

Liikkuva koulu nykytilan arviointi Liikkuva koulu nykytilan arviointi.. LIKES-tutkimuskeskus Arvioinnin täyttäneet koulut Nykytilan arvioinnin on täyttänyt 107 koulua * 1 kunnasta (.. mennessä) 800 700 7 00 00 400 0 0 100 1 0 Alakoulut

Lisätiedot

300 Sivistystoimen hallinto TA 2018 Tot Erotus Tot %

300 Sivistystoimen hallinto TA 2018 Tot Erotus Tot % Siv.ltk 16.8.2018 LIITE 1 300 Sivistystoimen hallinto Toimintakulut -90521-17501 -73020 19,3 Henkilöstökulut -33421-11232 -22189 33,6 Palkat ja palkkiot -20300-8515 -11785 41,9 Henkilösivukulut -13121-2717

Lisätiedot

Nuorisolain uudistaminen koulutoimen näkökulmasta. Oulu

Nuorisolain uudistaminen koulutoimen näkökulmasta. Oulu Nuorisolain uudistaminen koulutoimen näkökulmasta Oulu 1.9.2016 1 Nuorisolaki 2 Lain tavoite Tämän lain tavoitteena on: 1) edistää nuorten osallisuutta ja vaikuttamismahdollisuuksia sekä kykyä ja edellytyksiä

Lisätiedot

Varhaiskasvatus, koulu ja oppilaitos lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukena. Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma (LAPE)

Varhaiskasvatus, koulu ja oppilaitos lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukena. Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma (LAPE) Varhaiskasvatus, koulu ja oppilaitos lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukena Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma (LAPE) 40 M LAPE MUUTOSOHJELMA Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma (LAPE) on yksi

Lisätiedot

Lukuvuosisuunnitelmaa ohjaava säädöspohja ja lukuvuosisuunnitelman käsittely

Lukuvuosisuunnitelmaa ohjaava säädöspohja ja lukuvuosisuunnitelman käsittely Kirkkonummen kunta Sivistyspalvelut LUKUVUOSISUUNNITELMA 20-20 Koulun nimi Yhteystiedot Koulun osoite ja rehtorin yhteystiedot Lukuvuosisuunnitelmaa ohjaava säädöspohja ja lukuvuosisuunnitelman käsittely

Lisätiedot

Kempeleen kunnan työpaja ZUUMI-PAJA Toimintasuunnitelma 2016

Kempeleen kunnan työpaja ZUUMI-PAJA Toimintasuunnitelma 2016 Kempeleen kunnan työpaja ZUUMI-PAJA Toimintasuunnitelma 2016 Kempeleen kunta Nuorisopalvelut xx.xx.2015 Johdanto Nuorisotyö ja -politiikka kuuluvat kunnan tehtäviin (Nuorisolaki, Kuntien nuorisotyö ja

Lisätiedot

Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan sekä koulun kerhotoiminnan laatukriteerit

Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan sekä koulun kerhotoiminnan laatukriteerit Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan sekä koulun kerhotoiminnan laatukriteerit Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminta Kuvaus Hyvin järjestetty aamu- ja iltapäivätoiminta tukee koulun perustehtävää

Lisätiedot

Liikkuva koulu nykytilan arviointi

Liikkuva koulu nykytilan arviointi Liikkuva koulu nykytilan arviointi Alakoulut 0..0 LIKES-tutkimuskeskus Arvioinnin täyttäneet alakoulut Nykytilan arvioinnin on täyttänyt 7 alakoulua (0.. mennessä) Liikkuva koulu -tiimissä Opettajainkokouksessa

Lisätiedot

KUNTASTRATEGIA

KUNTASTRATEGIA KUNTASTRATEGIA 2017 2021 KUNTASTRATEGIA KUNNAN TOIMINNAN OHJENUORANA MERKITYS JA OHJAUSVAIKUTUS Kuntalain (410/2015) 37 :n mukaan kunnassa on oltava kuntastrategia, jossa valtuusto päättää kunnan toiminnan

Lisätiedot

Koulutuksessa laadittavat suunnitelmat ja säännöt - Oppilaita ja opetusta koskevat suunnitelmat

Koulutuksessa laadittavat suunnitelmat ja säännöt - Oppilaita ja opetusta koskevat suunnitelmat Koulutuksessa laadittavat suunnitelmat ja säännöt - Oppilaita ja opetusta koskevat suunnitelmat Opetustoimen ajankohtainen juridiikka 3.11.2016 Helsinki Hallintojohtaja Matti Lahtinen Opetusta koskevat

Lisätiedot

Painopistealueet ja kehittämiskohteet sekä toimintaympäristössä tapahtuvat muutokset 2014:

Painopistealueet ja kehittämiskohteet sekä toimintaympäristössä tapahtuvat muutokset 2014: Oheismateriaali / koultk 10.9.2013 72 Sivistyspalvelujen talousarvio 2014 Sanalliset kuvaukset ja tunnusluvut Vastuualue / tehtäväalue: Yhteispalvelut: Matti Hursti Yhteispalvelut-vastuualue tuottaa sivistysosaston

Lisätiedot

Yhteisöllinen opiskeluhuolto hyvinvointia oppilaalle, opiskelijalle ja koko yhteisölle

Yhteisöllinen opiskeluhuolto hyvinvointia oppilaalle, opiskelijalle ja koko yhteisölle Yhteisöllinen opiskeluhuolto hyvinvointia oppilaalle, opiskelijalle ja koko yhteisölle Marke Hietanen-Peltola, LT, ylilääkäri Kokkola 20.9.2018 Opiskeluhuoltoa toteutetaan Ensisijaisesti ennaltaehkäisevänä

Lisätiedot

Koulutuksen järjestäjän paikallinen kehittämissuunnitelma vuosille Hyväksytty sivistyslautakunnassa

Koulutuksen järjestäjän paikallinen kehittämissuunnitelma vuosille Hyväksytty sivistyslautakunnassa Koulutuksen järjestäjän paikallinen kehittämissuunnitelma vuosille 2015-2020 Hyväksytty sivistyslautakunnassa 23.9.2015 Kaarinan strategia Visio Maailma muuttuu Kaarina toimii! Toiminta-ajatus Järjestämme

Lisätiedot

Liikkuva koulu nykytilan arviointi

Liikkuva koulu nykytilan arviointi Liikkuva koulu nykytilan arviointi Yhtenäiskoulut.9.1 LIKES-tutkimuskeskus Arvioinnin täyttäneet yhtenäiskoulut Nykytilan arvioinnin on täyttänyt yhtenäiskoulua (.9. mennessä) Liikkuva koulu -tiimissä

Lisätiedot

Vaihtoehtojen vaikutusten arviointia perusopetuksen laatukriteereiden näkökulmasta

Vaihtoehtojen vaikutusten arviointia perusopetuksen laatukriteereiden näkökulmasta Vaihtoehtojen vaikutusten arviointia perusopetuksen laatukriteereiden näkökulmasta Viitekehyksenä perusopetuksen laatukriteerit ja varhaiskasvatuksessa viitekehyksenä on käytetty Valtakunnallisia varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

VESANNON SIVISTYSTOIMEN STRATEGIA

VESANNON SIVISTYSTOIMEN STRATEGIA VESANNON SIVISTYSTOIMEN STRATEGIA 2015-2020 Sivistystoimen palvelut Varhaiskasvatus: perhepäivähoito, ryhmäperhepäivähoito, päiväkoti, esiopetus Perusopetus: Vesannon yhtenäiskoulu, 1-9 lk Lukio: Vesannon

Lisätiedot

OPETUSTOIMEN HENKILÖSTÖKOULUTUS

OPETUSTOIMEN HENKILÖSTÖKOULUTUS OPETUSTOIMEN HENKILÖSTÖKOULUTUS Yhden päivän mittaiset (6h) koulutustilaisuudet: "Tulevaisuuden koulu - mitä suuntaviivoja ops2016 antaa koulun ja opetuksen kehittämiseen" - uuden opetussuunnitelmaluonnoksen

Lisätiedot

Monialainen yhteistyö

Monialainen yhteistyö Monialainen yhteistyö - miten toimialat voivat hyötyä toisistaan yhteisten ja toimialakohtaisten tavoitteiden saavuttamisessa Alueelliset nuorisotyöpäivät 18.2.2016 Liikuntatoimen ylitarkastaja Ulla Silventoinen

Lisätiedot

Akaan varhaiskasvatuksen ja opetustoimen strategia. Koulutuslautakunta 5.2.2015 11

Akaan varhaiskasvatuksen ja opetustoimen strategia. Koulutuslautakunta 5.2.2015 11 Akaan varhaiskasvatuksen ja opetustoimen strategia Koulutuslautakunta 5.2.2015 11 Akaan varhaiskasvatuksen ja opetustoimen strategia Tehtävä Akaan varhaiskasvatuksen ja opetustoimen tehtävänä on tarjota

Lisätiedot

Oppilashuolto Huittisissa. Koulu ja oppilaitos lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukena Pori Eija Mattila, Huittisten kaupunki

Oppilashuolto Huittisissa. Koulu ja oppilaitos lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukena Pori Eija Mattila, Huittisten kaupunki Oppilashuolto Huittisissa Koulu ja oppilaitos lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukena 1.11.2017 Pori Eija Mattila, Huittisten kaupunki Tuen ja oppilashuollon selvitystyö Huittisissa käynnistettiin keväällä

Lisätiedot

Avaus. Leena Nissilä Opetusneuvos, yksikön päällikkö Opetushallitus

Avaus. Leena Nissilä Opetusneuvos, yksikön päällikkö Opetushallitus Avaus Leena Nissilä Opetusneuvos, yksikön päällikkö Opetushallitus Esiopetuksen opetussuunnitelman perusteet 2010 Romanilasten esiopetuksessa otetaan huomioon romanikulttuurista johtuvat erityistarpeet

Lisätiedot

KELPO- muutosta kaivataan

KELPO- muutosta kaivataan KELPO- muutosta kaivataan Erityisopetukseen otettujen tai siirrettyjen oppilaiden määrän kasvu Yleisten tuen muotojen käyttäminen niukahkoa Sosio- emotionaalisen oirehtimisen lisääntyminen Kuntien toisistaan

Lisätiedot

6.1 Monialainen oppilashuollon yhteistyö

6.1 Monialainen oppilashuollon yhteistyö 6.1 Monialainen oppilashuollon yhteistyö Oppilashuolto järjestetään monialaisessa yhteistyössä opetustoimen ja sosiaali- ja terveystoimen kanssa siten, että siitä muodostuu toimiva ja yhtenäinen kokonaisuus

Lisätiedot

Sivistysosasto. Toiminta- ja palveluajatus

Sivistysosasto. Toiminta- ja palveluajatus Sivistysosasto Toiminta- ja palveluajatus Sivistyslautakunnan tehtävänä on johtaa kunnan opetus-, kulttuuri- ja vapaa-aikatointa ja vastata palvelujen järjestämiseen liittyvistä tehtävistä varhaiskasvatuksen,

Lisätiedot

Lappeenrannan lukiokoulutuksen strateginen kehittämissuunnitelma Suomen paras lukiokoulutus 2022

Lappeenrannan lukiokoulutuksen strateginen kehittämissuunnitelma Suomen paras lukiokoulutus 2022 Lappeenrannan lukiokoulutuksen strateginen kehittämissuunnitelma Suomen paras lukiokoulutus 2022 Painopistealueet Kivijalka: Turvallinen oppisympäristö Yhteisöllisyys ja yhdessä tekeminen Kannustava ilmapiiri

Lisätiedot

VARHAISKASVATUS, PERUSOPETUS JA LUKIOKOULUTUS

VARHAISKASVATUS, PERUSOPETUS JA LUKIOKOULUTUS 1 1. Opiskelijoiden hyvinvointi ja turvallisuus - koulukiusaamisen ennaltaehkäiseminen 0 -toleranssi kiusaamisessa - terveelliset ja turvalliset työtilat Koulukiusaamistapausten luku, sisäilma- ja rakennetutkimukset

Lisätiedot

Miehikkälän vammaisoppilaiden ja ap/ip-toiminnan valtionosuus vähennetään vasta loppulaskussa.

Miehikkälän vammaisoppilaiden ja ap/ip-toiminnan valtionosuus vähennetään vasta loppulaskussa. Osavuosikatsaus 1-8/2017 40 Sivistystoimi / Virolahden kirjanpito Siv.ltk 26.9.2017 69 LIITE 40 Sivistyslautakunta Sivistystoimen toteutumaan 1-8/2017 perustuvaa kustannusten tasausta Virolahden ja Miehikkälän

Lisätiedot

Tavoitteena nykyistä lapsi- ja perhelähtöisemmät, ennaltaehkäisevät ja vaikuttavat palvelut

Tavoitteena nykyistä lapsi- ja perhelähtöisemmät, ennaltaehkäisevät ja vaikuttavat palvelut Tavoitteena nykyistä lapsi- ja perhelähtöisemmät, ennaltaehkäisevät ja vaikuttavat palvelut Hankekokonaisuuden neljä osiota 1. Toimintakulttuurin muutos 2. Perhekeskustoimintamalli 3. Varhaiskasvatus,

Lisätiedot

LIIKKUVA KOULU NYKYTILAN ARVIOINTI TAUSTATIEDOT

LIIKKUVA KOULU NYKYTILAN ARVIOINTI TAUSTATIEDOT LIIKKUVA KOULU NYKYTILAN ARVIOINTI TAUSTATIEDOT 1. Kunta 2. Koulu 3. Koulumuoto, jota arviointi koskee Alakoulu Yläkoulu Yhtenäiskoulun kaikki luokat Yhtenäiskoulun luokat 1 6 Yhtenäiskoulun luokat 7 9

Lisätiedot

Strategia Koululautakunta

Strategia Koululautakunta Strategia 2016 2020 Koululautakunta Strategiset pääteemat Kasvava, viihtyisä ja vetovoimainen elinympäristö -Houkuttelevat asumisen edellytykset -Monipuoliset, helposti saatavilla olevat ja laadukkaat

Lisätiedot

Sivistyspalvelut. Tarkastuslautakunta / / 2013

Sivistyspalvelut. Tarkastuslautakunta / / 2013 Sivistyspalvelut Tarkastuslautakunta 17.12.2014 164 / 00.02.01 / 2013 Perustiedot Sivistyspalveluihin kuuluu: Varhaiskasvatus ( perhepäivähoito, päiväkotihoito ja esiopetus) Perusopetus Lukio Vapaa sivistystyö:

Lisätiedot

Hyvinvointikoulu Kiiminkijoen koulu

Hyvinvointikoulu Kiiminkijoen koulu Hyvinvointikoulu Kiiminkijoen koulu 4.9.2018 Hyvinvointikoulun kehittäminen Kiiminkijoen hyvinvointikoulun pilotointi 2013 Hyvinvointiseminaarit 2013-2014 Yhteistyön käynnistäminen Toimijoiden välinen

Lisätiedot

2.1. Hyvinvointipalvelut

2.1. Hyvinvointipalvelut 2.1. Hyvinvointipalvelut Tulosalueet: Toiminta-ajatus Hyvinvoinnin hallinto Perusopetus Varhaiskasvatus Opinto- ja vapaa-aika Hyvinvointipalvelujen tehtävänä on eri-ikäisten kuntalaisten hyvinvointitarpeiden

Lisätiedot

1. Edistää hyvinvointityötä kunnan asukkaiden, eri yhteisöjen ja toimijoiden kesken

1. Edistää hyvinvointityötä kunnan asukkaiden, eri yhteisöjen ja toimijoiden kesken HYVINVOINTIPALVELUT - johtaminen Hyvinvointilautakunnan tehtävät ja toimivalta 1. Edistää hyvinvointityötä kunnan asukkaiden, eri yhteisöjen ja toimijoiden kesken 2. valmistelee kunnanhallitukselle hyvinvointikertomuksen.

Lisätiedot

TILIKAUDEN YLI-/ALIJÄÄMÄ

TILIKAUDEN YLI-/ALIJÄÄMÄ 8 SIVISTYSLAUTAKUNTA TOIMINTATUOTOT 1 340 787 1 000 710 905 830-9,5 TOIMINTAKULUT -10 707 554-10 882 430-10 626 040-2,4 TOIMINTAKATE/JÄÄMÄ -9 366 767-9 881 720-9 720 210-1,6 Poistot ja arvonalentumiset

Lisätiedot

TAMMELAN KUNNAN JOUSTAVAN PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA

TAMMELAN KUNNAN JOUSTAVAN PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA TAMMELAN KUNNAN JOUSTAVAN PERUSOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA Joustavan perusopetuksen toiminta Perusopetuslain mukaan kunta voi järjestää päättämässään laajuudessa perusopetuksen 7-9 vuosiluokkien yhteydessä

Lisätiedot

Kieliohjelman päivityksen valmistuminen Kielikylpyopetuksen kehittämissuunnitelma Monipuolinen ja vetovoimainen kulttuuri- ja koulutuskeskus

Kieliohjelman päivityksen valmistuminen Kielikylpyopetuksen kehittämissuunnitelma Monipuolinen ja vetovoimainen kulttuuri- ja koulutuskeskus Elinvoimainen ja oppiva kaupunkiseutu kriittinen tavoitteet ja hankkeet Monipuolinen ja vetovoimainen kulttuuri- ja koulutuskeskus Monikulttuurisuuden edistäminen ja hyödyntäminen Monikulttuurisuusohjelman

Lisätiedot

Tavoite Mittari Toimenpide Toteuma 1-8 Lapsen hyvinvointia edistävä, laadukas varhaiskasvatus. Vasu otettu käyttöön 1.8.

Tavoite Mittari Toimenpide Toteuma 1-8 Lapsen hyvinvointia edistävä, laadukas varhaiskasvatus. Vasu otettu käyttöön 1.8. SIVISTYSLAUTAKUNTA Varhaiskasvatus Lapsen hyvinvointia edistävä, laadukas varhaiskasvatus Vasu otettu käyttöön 1.8.2017 /ei Hyvälle yhteistyölle rakentuva varhaiskasvatus Asiakastyytyväisyyskyselyn tulokset,

Lisätiedot

ITSEARVIOINTI JA LAADUNHALLINTA HAAPAJÄRVEN KÄYTÄNTEITÄ. Sivistysjohtaja Veijo Tikanmäki

ITSEARVIOINTI JA LAADUNHALLINTA HAAPAJÄRVEN KÄYTÄNTEITÄ. Sivistysjohtaja Veijo Tikanmäki ITSEARVIOINTI JA LAADUNHALLINTA HAAPAJÄRVEN KÄYTÄNTEITÄ Sivistysjohtaja Veijo Tikanmäki HAAPAJÄRVEN LUKIO Lukiolaiset vastaavat asiakastyytyväisyyskyselyyn joulukuussa ja toukokuussa. Kyselyyn on yhdistetty

Lisätiedot

7.3 Tehostettu tuki Pedagoginen arvio

7.3 Tehostettu tuki Pedagoginen arvio 7.3 Tehostettu tuki Oppilaalle, joka tarvitsee oppimisessaan tai koulunkäynnissään säännöllistä tukea tai samanaikaisesti useita tukimuotoja, on pedagogiseen arvioon perustuen annettava tehostettua tukea

Lisätiedot

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikalliset suunnitelmat Kati Costiander Opetushallitus

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikalliset suunnitelmat Kati Costiander Opetushallitus Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikalliset suunnitelmat 20.9.2016 Kati Costiander Opetushallitus Yleissivistävä koulutus ja varhaiskasvatus uudistuu: Opetussuunnitelmatyö 2012-2017 2012 2013

Lisätiedot

SIVISTYSVIRASTO 2013 (30.4.2013 tilanne)

SIVISTYSVIRASTO 2013 (30.4.2013 tilanne) SIVISTYSVIRASTO 2013 (30.4.2013 tilanne) KOULUTUSLTK Esittelijä sivistystoimen johtaja KULTTUURILTK Esittelijä museonjohtaja VAPAA-AIKALTK Esittelijä vapaa-aikatoimen päällikkö SIVISTYSVIRASTO Sivistystoimenjohtaja

Lisätiedot

Koulutus- sekä kirjasto-, nuorisoja liikuntatoimen palvelujen tila

Koulutus- sekä kirjasto-, nuorisoja liikuntatoimen palvelujen tila Koulutus- sekä kirjasto-, nuorisoja liikuntatoimen palvelujen tila Kommenttipuheenvuoro Johtaja Terhi Päivärinta, Suomen Kuntaliitto Peruspalvelujen yhteistyöfoorumi 15.3.2018 Peruspalvelujen arvioinnista

Lisätiedot

Sivistystoimen talousarvio vuodelle

Sivistystoimen talousarvio vuodelle Sivistystoimen talousarvio vuodelle 2019 30.10.2018 Sivistystoimi Polvijärven kunnan sivistystoimen alle kuuluvat varhaiskasvatus ja lastenhoidon tuet, esi-ja perusopetus, aamu- ja iltapäivätoiminta, lukiokoulutus

Lisätiedot

LAPE-teesien taustamateriaali yhdyspintatyön varmistamiseksi. Varhaiskasvatus, koulu ja oppilaitos lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukena

LAPE-teesien taustamateriaali yhdyspintatyön varmistamiseksi. Varhaiskasvatus, koulu ja oppilaitos lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukena LAPE-teesien taustamateriaali yhdyspintatyön varmistamiseksi Varhaiskasvatus, koulu ja oppilaitos lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukena Sivistystoimi kunta-maakunta -yhteistyössä Kunnat vastaavat jatkossakin

Lisätiedot

Mihin meitä viedään? #uusilukio yhteistyötä rakentamassa

Mihin meitä viedään? #uusilukio yhteistyötä rakentamassa Mihin meitä viedään? #uusilukio yhteistyötä rakentamassa Valtakunnalliset Vapaan sivistystyön päivät 2018 Sivistys, kulttuuri ja seikkailu Tiina Silander Uusi lukio tukee ja innostaa! Lukiouudistus on

Lisätiedot

AJANKOHTAISET KOULUTUSUUTISET. Erja Vihervaara IOYn päivillä

AJANKOHTAISET KOULUTUSUUTISET. Erja Vihervaara IOYn päivillä AJANKOHTAISET KOULUTUSUUTISET Erja Vihervaara IOYn päivillä 9.11.2013 AIKUISLUKIORINTAMALLA TAPAHTUU Perusopetuksen ops-työ Oppivelvollisuusiän ylittäneiden maahanmuuttajien mahdollisuudet suorittaa peruskoulu

Lisätiedot

Sivistyslautakunta Käyttösuunnitelma 2013 Liite sivistyslautakunta

Sivistyslautakunta Käyttösuunnitelma 2013 Liite sivistyslautakunta 1 SIVISTYSLAUTAKUNTA 24 447 941 MENOT 25 617 800 25 934 500 25 898 100 26 106 631 4,8 % 1,2 % -0,1 % 100,8 % 2 269 241 TULOT 1 962 000 2 125 790 2 125 800 2 347 460-13,5 % 8,3 % 0,0 % 110,4 % 22 178 700

Lisätiedot

Erityisopetuksen strategia kehittämistoiminnan suuntaajana

Erityisopetuksen strategia kehittämistoiminnan suuntaajana Erityisopetuksen strategia kehittämistoiminnan suuntaajana Pirjo Koivula Opetusneuvos Opetushallitus 16.4.2009 Opiskelun ja hyvinvoinnin tuen järjestämistä koskeva perusopetuslain sekä esi- ja perusopetuksen

Lisätiedot

Taipalsaari: Laaja hyvinvointikertomus 2013-2016

Taipalsaari: Laaja hyvinvointikertomus 2013-2016 Taipalsaari: Laaja hyvinvointikertomus 2013-2016 Hyvinvointikertomus valtuustokaudelta 2009-2012 ja hyvinvointisuunnitelma valtuustokaudelle 2013-2016 Keskeneräinen Kertomuksen vastuutaho ja laatijat (viranhaltijat,

Lisätiedot

Varhaiskasvatussuunnitelma 2017

Varhaiskasvatussuunnitelma 2017 Varhaiskasvatussuunnitelma 2017 Sastamalan kaupunki Varhaiskasvatuksen aluejohtaja Marjut Vuokko Tampere 24.3.2017 4.4.2017 2 Vasu työ Ensin Ohjausryhmä - varhaiskasvatuksen päällikkö - varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

Sivistyslautakunta 28.08.2014 Liite 80 Tark. /

Sivistyslautakunta 28.08.2014 Liite 80 Tark. / SIVISTYSTOIMEN STRATEGIA 2014-2018 Siikajoen kunnan sivistystoimen strategia on ohjeellinen, suunnittelua ja päätöksentekoa ohjaava asiakokonaisuus, joka muodostuu yhdeksästä tulosalueesta. Toteuttaminen

Lisätiedot

Opiskeluhuoltoryhmä. Kristiina Laitinen Opetushallitus / Yleissivistävä koulutus

Opiskeluhuoltoryhmä. Kristiina Laitinen Opetushallitus / Yleissivistävä koulutus Opiskeluhuoltoryhmä Kristiina Laitinen Opetushallitus / Yleissivistävä koulutus Opiskeluhuolto on yhteisöllistä työtä ja yksilöllistä tukea Opiskeluhuoltoa toteutetaan ensisijaisesti ehkäisevänä, koko

Lisätiedot

Yhteiset työvälineemme. Esityksen toimittajat: * opetusneuvos Elise Virnes, OKM * verkostokoordinaattori Ville Virtanen, SAKU ry

Yhteiset työvälineemme. Esityksen toimittajat: * opetusneuvos Elise Virnes, OKM * verkostokoordinaattori Ville Virtanen, SAKU ry Yhteiset työvälineemme Esityksen toimittajat: * opetusneuvos Elise Virnes, OKM * verkostokoordinaattori Ville Virtanen, SAKU ry Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki Uusi laki kokoaa yhteen lainsäädännössä

Lisätiedot

Yhteistyössä on voimaa- Moven hyödyntäminen Kouvolassa

Yhteistyössä on voimaa- Moven hyödyntäminen Kouvolassa Yhteistyössä on voimaa- Moven hyödyntäminen Kouvolassa Hyvinvointiareena 18.9.2019 Ylilääkäri Eija Puhalainen Rehtori Antti Lautala 20.9.2019 Eija Puhalainen ja Antti Lautala 1 Kouvolan Liikkuva koulu

Lisätiedot

HYVINVOINNIN ja TERVEYDEN EDISTÄMINEN TEAviisari Osallisuus Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

HYVINVOINNIN ja TERVEYDEN EDISTÄMINEN TEAviisari Osallisuus Terveyden ja hyvinvoinnin laitos HYVINVOINNIN ja TERVEYDEN EDISTÄMINEN TEAviisari Osallisuus Terveyden ja hyvinvoinnin laitos VUOSI TIETOLÄHDE KYSYMYS Vastausvai htoehto 1 Vastausvaiht oehto 2 Vastausva ihtoehto 3 PERUSTERVEYDENHUOLTO

Lisätiedot

Varhaiskasvatus Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelmassa vuosille Helsinki. Heli Jauhola

Varhaiskasvatus Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelmassa vuosille Helsinki. Heli Jauhola Varhaiskasvatus Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelmassa vuosille 2011 2016 9.2.2012 Helsinki Heli Jauhola Hallitusohjelma ja Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelma 2011-2016 Hallitusohjelman

Lisätiedot

Keski-Satakunnan kuntajakoselvitys Varhaiskasvatus, opetus ja vapaa-ajanpalvelut. Ohjausryhmän seminaari

Keski-Satakunnan kuntajakoselvitys Varhaiskasvatus, opetus ja vapaa-ajanpalvelut. Ohjausryhmän seminaari Keski-Satakunnan kuntajakoselvitys Varhaiskasvatus, opetus ja vapaa-ajanpalvelut Ohjausryhmän seminaari 4.2.2014 Nykytilan kuvaus / Varhaiskasvatus Kunta Päivähoidossa olevien lasten määrä / Päiväkodit

Lisätiedot

Taloudellinen ja toiminnallinen analyysi Savonlinnan koulut ja varhaiskasvatus. Helmikuu 2010

Taloudellinen ja toiminnallinen analyysi Savonlinnan koulut ja varhaiskasvatus. Helmikuu 2010 Taloudellinen ja toiminnallinen analyysi Savonlinnan koulut ja varhaiskasvatus Helmikuu 2010 Laatukriteeristö (Opm) Johtaminen Henkilöstö Taloudelliset resurssit Arviointi Säädöspohjaisten suunnitelmien

Lisätiedot

Perusopetuksen uudistuvat normit. Opetusneuvos Pirjo Koivula Opetushallitus

Perusopetuksen uudistuvat normit. Opetusneuvos Pirjo Koivula Opetushallitus Perusopetuksen uudistuvat normit Opetusneuvos Pirjo Koivula Opetushallitus Perusopetuslain muuttaminen Erityisopetuksen strategiatyöryhmän muistio 11/2007 Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelmaan

Lisätiedot

Kouluterveyskysely 2017

Kouluterveyskysely 2017 Kouluterveyskysely 2017 Otteita tuloksista 19.4.2018 Työryhmä Johtava hoitaja Hannele Nikander-Tuominen Johtava koulupsykologi Cecilia Forsman Terveydenhoitaja Nina Itälä Johtava rehtori Vesa Malin Lukion

Lisätiedot

Lasten- ja nuorten mielenterveys- ja päihdepalvelut koulun näkökulmasta. Arto Willman Hyvinvointipäällikkö Sivistys- ja kulttuuripalvelut

Lasten- ja nuorten mielenterveys- ja päihdepalvelut koulun näkökulmasta. Arto Willman Hyvinvointipäällikkö Sivistys- ja kulttuuripalvelut Lasten- ja nuorten mielenterveys- ja päihdepalvelut koulun näkökulmasta Arto Willman Hyvinvointipäällikkö Sivistys- ja kulttuuripalvelut Koulun piirteitä Koulu tavoittaa kaikki 7-15 vuotiaan lapsen ja

Lisätiedot

Kiusaamisen vastainen toiminta Kasavuoren koulussa lukuvuonna

Kiusaamisen vastainen toiminta Kasavuoren koulussa lukuvuonna Kiusaamisen vastainen toiminta Kasavuoren koulussa lukuvuonna 2017-18 Kiusaamisen vastainen toiminta Kasavuoren koulussa lukuvuonna 2017-18 Kiusaamista ennalta ehkäisevä työ Opetussuunnitelma Kasavuoren

Lisätiedot

OKM:n seuratuen haku

OKM:n seuratuen haku Seuratuen 2018 haku Haku päättyy 15.12.2017 klo 16.15. Hakemus täytetään sähköisesti www.seuraverkko.fi Seuralla pitää olla päätös hakemiselle Kysy liiton toimistolta lisätietoja, vinkkejä ja apua Lähetä

Lisätiedot

KOLMIPORTAINEN TUKI ESI- JA PERUSOPETUKSESSA

KOLMIPORTAINEN TUKI ESI- JA PERUSOPETUKSESSA KOLMIPORTAINEN TUKI ESI- JA PERUSOPETUKSESSA Imatran kaupunki Hyvinvointipalvelut Lasten ja nuorten palvelut 1 Huoltajalle Hyvään esiopetus- ja koulupäivään kuuluvat laadukas opetus, kasvua ja kehitystä

Lisätiedot

Ohjausryhmä ja verkosto nimetty 3/2014. Lukioiden tvt-strategiat tiedoksi ltk:lle (digabi) 8/2014. Hankintakäytäntö sovittu 9/2014

Ohjausryhmä ja verkosto nimetty 3/2014. Lukioiden tvt-strategiat tiedoksi ltk:lle (digabi) 8/2014. Hankintakäytäntö sovittu 9/2014 Liite: Edelläkävijyys KokoHelaGrani Hanke toimeenpanee vuosina 2014-16 valtuuston vuonna 2013 hyväksytyn tietohallintostrategian sivistystoimen osalta. Ohjausryhmä ja verkosto nimetty 3/2014 Lukioiden

Lisätiedot

Liikkuva koulu tilannekatsaus sekä oppilaan osallisuus. Janne Kulmala, Mittauskoordinaattori

Liikkuva koulu tilannekatsaus sekä oppilaan osallisuus. Janne Kulmala, Mittauskoordinaattori Liikkuva koulu tilannekatsaus sekä oppilaan osallisuus Janne Kulmala, Mittauskoordinaattori Sisällys 1. Liikkuva koulu -ohjelman laajeneminen valtakunnalliseksi 2. Oppilaiden fyysinen aktiivisuus 3. Aktiivisempia

Lisätiedot

Liite SIVISTYSLAUTAKUNTA. Sivistyslautakunta yhteensä. Talous: Poikkeamat

Liite SIVISTYSLAUTAKUNTA. Sivistyslautakunta yhteensä. Talous: Poikkeamat SIVISTYSLAUTAKUNTA Sivistyslautakunta yhteensä TA 2014 + Toteuma Poikkeama TP 2013 muutokset 2014 +yli/-ali Toimintatulot 828 889 732 766 1 009 347 276 581 2,0 21,8 Toimintamenot -13 379 261-13 953 175-13

Lisätiedot

Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan toimintasuunnitelma

Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan toimintasuunnitelma Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan toimintasuunnitelma KOULULAISTEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINTA POGOSTAN KOULU 1. TOIMINTA-AJATUS Aamu- ja iltapäivätoiminnalla tarkoitetaan perusopetuslain (19.12.2003/1136)

Lisätiedot

Tp 2010 Ta 2011 Käyttö 1-6/10 Käyttö 1-6/11 Käyttö-% Menot 25,1 30,6 15,7 12,0 39,1 Tulot Netto 25,1 30,6 15,7 12,0 39,1

Tp 2010 Ta 2011 Käyttö 1-6/10 Käyttö 1-6/11 Käyttö-% Menot 25,1 30,6 15,7 12,0 39,1 Tulot Netto 25,1 30,6 15,7 12,0 39,1 SIVISTYSPALVELUT 310 Sivistyslautakunta Sivistyspalvelujen vastuualueet ovat esi- ja perusopetus kansalaisopisto musiikkiopisto kirjastopalvelut nuorisotyö museo muu kulttuuritoiminta liikuntapalvelut

Lisätiedot