MATKARAPORTTI. juuresten ja muiden vihannesten viljelyn kehittäminen. Benchmarkkausmatka Englanti

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "MATKARAPORTTI. juuresten ja muiden vihannesten viljelyn kehittäminen. Benchmarkkausmatka Englanti 6. 9.12.2009"

Transkriptio

1 MATKARAPORTTI juuresten ja muiden vihannesten viljelyn kehittäminen Benchmarkkausmatka Englanti Matka on osa Pyhäjärvi-instituutin hallinnoimaa hanketta Kasvisklusterin kehittäminen Lounais-Suomessa. Hankkeen päärahoitus tulee Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta Satakunnan ja Varsinais-Suomen TE-keskusten kautta. PYHÄJÄRVI-INSTITUUTTI MATKARAPORTTI

2 PYHÄJÄRVI-INSTITUUTTI Anita Karppinen Hanke: Aihe: Tavoite: Aika: Paikka: Kasvisklusterin kehittäminen Lounais-Suomessa. Juuresten ja muiden vihannesten viljelyn sekä tilalla tapahtuvan pesun, lajittelun ja varastoinnin kehittäminen Benchmarkkausmatkan tavoitteena oli nostaa lounaissuomalaisen juuresten ja muiden vihannesten viljelyn satotasoa ja laatua tutustumalla englantilaisiin viljelymenetelmiin ja tutkimukseen sekä nostaa pesun ja lajittelun tehokkuutta ja laatua tutustumalla englantilaisiin koneisiin ja tiloilla tapahtuvaan käsittelyyn. Matkaohjelman sisältö rakennettiin yhteistyössä ProAgria Satakunnan erikoisviljelyneuvoja Marja Tuonosen kanssa Itä-Englanti Vierailukohteina: neljä juuresten ja vihannesten tuottajaa, joilla myös pesu, lajittelu ja pakkaus supermarketin hevi-vastaanotto, -varastointi sekä -myymäläosasto prosessoitujen vihannesten tuottajajärjestön esittely tutkimuslaitoksen punajuuritutkimuksen esittely siemenjalostusyritys vihannesten pesu-, lajittelu- ja pakkauskoneiden valmistaja Alue, jossa vierailukohteet sijaitsevat on Englannin pääasiallinen vihannestuotantoalue. Alueella tuotetaan 70 % Englannin perunoista, 50 % punajuurista, % sipuleista, % porkkanoista. Osallistuja: 21 juurestenviljelijää Lounais-Suomesta sekä matkanjohtajat Home Nacton Farmilla peltokierros tehtiin peräkärryn kyydissä kulkien.

3 Vierailukohteet ja sisältö: Home Farm Nacton -kartano ( Tilanhoitaja Andy Williams kertoi taustatietoja kartanosta ja sen jälkeen tutustuimme luomuviljelyssä ja tavanomaisessa viljelyssä oleviin vihannespeltoihin, varastotiloihin sekä tilan koneisiin ja laitteisiin. Kartanon omistaa yksityisten perheiden perustama säätiö. Tilalla on viljelyksessä n ha, joista 100 ha on luomuviljelyssä. Pelloilla kasvatetaan 40 eri kasvia. Suurin osa tuotteista toimitetaan viiteen suurimpaan kauppaketjuun mm. Tescoon ja Mark & Spencerille. Liikevaihdosta 10 % myydään paikallisissa myymälöissä (farm shops) sekä tienvarsilla olevissa myyntipisteissä. Liikevaihto on 3 milj. Tilalla on töissä 24 vakituista työntekijää sekä kausityöntekijöitä. Kausityöntekijät tulevat pääasiassa Liettuasta ja Latviasta. Tavanomaisessa viljelyssä tuotetaan t sipulia. Sipulit nostetaan syyskuussa varastoon. Sipuleja pidetään ensimmäinen kuukausi 24 asteisessa varastossa, jonka jälkeen sipulit siirretään 0 asteiseen kylmävarastoon. Sipulit myydään huhtikuussa. Kartanolla viljellään luomuna mm. fenkolia, erilaisia kaaleja, punajuurta, naurista, lanttua, purjoa, porkkanaa, sipulia, perunaa. Luomuviljelyyn siirryttäessä siirtymäkausi on 2 vuotta kuten meilläkin. Tavanomaisessa ja luomuviljelyssä olevien peltolohkojen välissä on suojakaistat. Luomuviljelyssä ja tavanomaisessa viljelyssä on omat lajikkeensa. Englannissa ei saa erityistä luomutukea.

4 Luomuviljelyssä madontorjunnassa käytetään harsoa ja valkosipulia. Linnunkaalia käytetään houkutuskasvina. Rikkaruohojen torjumiseksi rivivälejä harataan (käytössä 2 GPS-ohjattua traktoria/haraa). Torjunta-aineena käytetään luonnon pyretriiniä. Hintaesimerkkinä Andy kertoi, että luomupunajuuren hinta on kaupassa 50 penceä / kpl ja tavanomaisesti viljellyn 20 penceä / kpl. Luomuperunan kohdalla Andy kertoi, että aikaisemmin Englannissa oli 20 luomuperunan toimittajaa, nyt enää neljä, joten tällä hetkellä luomuperunan tarpeesta pystytään täyttämään vain 1/3. Peltokierroksella tutustuttiin ensin luomupurjopeltoon, jossa oli sadonkorjuu parhaillaan käynnissä. Andy kertoi taustatiedoksi, että kerääjäkasvina on ollut ruis. Taimet on kasvatettu kasvihuoneissa ja taimia on istutettu pellolle huhtikuusta alkaen. Purjoa korjataan elokuusta aina maaliskuulle asti. Laadunvarmistamiseksi korjuu tapahtuu käsin. Luomupurjokaupassa ei ole kakkosluokkaa. Purjot korjataan käsin, poistetaan juurakko sekä ulommaiset lehdet ja pakataan 10 kg:n laatikoihin pakkaamolle toimitettavaksi. 10 kg:n laatikosta saa 10 puntaa. Tavanomaisessa viljelyssä purjot istutetaan siemenestä ja korjuu tapahtuu koneellisesti. Peltokierroksella seuraavaksi pysähdyttiin tavanomaisessa viljelyssä olevalle kukkakaalipellolle. Lohkolla kasvoi keväällä herne. Kukkakaali on istutettu heinäkuussa ja korjuuaika on tammikuussa. Kukkakaalia on hehtaaria kohti päätä. Kukkakaalista maksetaan 30 senttiä/kpl. Tilan kaikki pellot ovat kastelussa, sillä yleensä kesäisin alueella on melko kuivaa. Kastelua varten on oltava lupa/kiintiö. Nacton Farmilla on neljä kasteluallasta ja kolme porakaivoa. Käytössä on 14 painetasattua kasteluramppia, jotka ovat puhelinohjattuja. Andy kertoi, että kuluneena kesänä touko-syyskuun välisen ajan kasteltiin koko ajan. Kuuden vuoden viljelykierto Nacton Farmilla on seuraavanlainen: peruna, vilja/possut, sokerijuurikas, vilja/vihannekset, vilja/peruna. Satotasoista Andy kertoi esimerkkinä sokerijuurikkaan, jonka satotaso on /ha. Energiasta Andy totesi, että uusiutuvan energian käyttöön on asetettu tavoitteita, joten tilalle ollaan suunnittelemassa tuulimyllyjen rakentamista. Greens of Soham Ltd ( (Bon Lawrence sekä Mike) - osa kansainvälistä Spearhead Farms -ketjua - ketjun omistajina ylintä johtoa ja yli 100 yksityistä sijoittajaa - ketju toimii Englannin lisäksi Puolassa, Tšekissä ja Romaniassa - Englannissa ha, joka jakautuu viljan-, kotieläin- ja puutarhatuotantoon - puutarhatuotannossa perunaa, sipulia, punajuurta, siemenperunaa, istukassipulia Tällä alueella viljellään omilla pelloilla 700 hehtaarilla punajuurta, 500 ha vehnää, 200 ha sipuleita ja 100 muita tuotteita. Purjo-, peruna-, porkkana- ja vihreän pavun pellot ovat vuokramaita.

5 Tilalla on 18 työntekijää. Peltoviljelypuolella käytetään myös urakoitsijoita. Tutustuimme tilalla punajuuren pesuun, lajitteluun ja varastointiin sekä sipulin varastointiin. Greens of Sohamin punajuuren pesua ja lajittelua. Greens of Sohamin punajuuria kasvatetaan Englannin lisäksi myös Portugalissa ja Espanjassa. Asiakkaita on Skotlannista Saksaan. Tuotantotiloissa lajitellaan t punajuurta. Omilta pelloilta saadaan t ja loput ostetaan. Sadonkorjuuaika on kesäkuun lopusta marraskuuhun. Tuotto on maks. 50 t/ha. Lajikkeina ovat Pablo, Cardiale, Castro. Myös pitkän mallista punajuurta on kokeiltu, mutta laatu ei ole ollut hyvä, se on ollut liian kuitupitoinen. Punajuuria varastoidaan huhtikuun loppuun. Isäntiemme kokemuksen mukaan ulkovarastointi aumassa on ollut paras varastointitapa. Auman seinät on tehty olkipaaleista. Punajuurikasan alla on tunnelit, joihin puhalletaan öisin jäähdytysilmaa. Punajuuria peittää viiden sentin olkikerros. Punajuuret pestään ja lajitellaan koneellisesti 9 eri kokoluokkaan. Isot punajuuret menevät teollisuuden tarpeisiin viipaloitavaksi (20 %), keskikokoiset tuoremyyntiin ja vakuumiin (50 %), pienet menevät kokonaisena säilöttäviksi (30 %). Korjatussa punajuurimäärässä on multaa %. Punajuurten lehtiä kompostoitiin tilalla aiemmin, mutta se ei oikein onnistunut. Nyt kompostointiin on ryhdytty uudestaan ja siihen panostetaan aiempaa enemmän. Pestystä ja lajitellusta punajuuresta saadaan e / tonni. Tilalla viljellään 200 hehtaarilla sipulia: 60 ha hillosipulia, 30 ha salottia, 55 ha istukassipulia, 55 ruskeaa sipulia. Kävimme katsomassa istukassipulivarastoa. Istukassipulin arvo vaihtelee 500 ja 1400 punnan välillä / tonni.

6 Istukassipuli varastoidaan neljään eri kokoluokkaan, joista kolme suurinta kokoluokkaa ovat arvokkaimpia. Suurin kokoluokka menee luomutuotantoon. Luomuviljelyssä käytettävä istukassipuli ei ole luomutuotettua. Sipuleille annetaan lämpökäsittely, joka estää kukkavarren muodostumisen. Tilalla on viljelyssä neljä punaista sipulilajiketta ja kuusi ruskeaa sipulilajiketta. Kevätsipulilajikkeita on useita. Lajikkeista Bob totesi, että Centaury on luomuun sopiva, härmänkestävä lajike. Tutustuimme sipulin lajitteluun ja uuteen lajittelukoneeseen, joka litistää sipulin varren niin, että sipulin varastohävikki on pienempi kuin vanhoissa lajittelu- ja listimiskoneissa. Vanhalla lajittelukoneella varastohävikki oli jopa %. Uudessa lajittelukoneessa hävikin luvataan oleva vain muutaman prosentin luokkaa. Kone on hollantilainen (ERC). Greens of Sohamin sipulia viedään Puolaan, Tšekkiin, Suomeen, Venäjälle. Tilan alueilla on 80 milj. gallonan vesivarastot. Sadevesi kootaan talven aikana ja pumpataan altaisiin. Alue on turveperäistä maata, 1,5 2 m merenpinnan alapuolella. Kaikkia alueen peltolohkoja kastellaan. Tescon hevi-varastot ja myymälän hevi-osasto, Peterborough Tescon HeVi-osasto. Tutustuimme Tescon supermarketin hedelmien- ja vihannesten vastaanottoon, varastointiin ja myymälän hevi-osastoon. Totesimme varastojen olevan siistejä ja kylmäketjun olevan yhtenäinen. Osastosta vastaava Sean kertoi, että heillä on hevi-osastolla 600 erilaista kauppanimikettä. Myymälästä löytyi mm. vakuumiin pakattuja viinietikka- ja

7 keitettyjä punajuuria ja vihanneslajitelma pusseja. Myymälässä oli parhaillaan perunaja vihanneskampanja, jossa ostaja saa 2 pussia yhden hinnalla PVGA (prosessoitujen vihannesten tuottajajärjestö) PVGA:n edustaja Martin Riggall kertoi paikallisen tuottajaorganisaation toiminnasta. Yhdistys on perustettu 1969 pakaste- ja säilyketeollisuuden tueksi. Yhdistys edustaa alan teollisuutta, antaa kaupallista ja hallinnollista tukea, tekee mainonta- ja menekinedistämiskampanjoita ja vaikuttaa lainsäädäntötyössä. PVGA:n omistama Market Intelligence Services Ltd tekee markkinatutkimuksia. Yhdistys kerää viikoittain kaupoista tietoa mm. vihannesten alkuperämaasta, saatavuudesta, tarjollepanosta, hinnoittelusta, kaupan vihanneskampanjoista. Tätä tietoa voi kuka tahansa kiinnostunut ostaa MIS:n kautta. Standardirapotti maksaa puntaa viikossa, jolloin voi käydä nettisivuilla katsomassa raporttia. Martin kertoi, että isot supermarketit pyrkivät ostamaan vihannekset 1 2 vakiotoimittajalta suoraan. Tukut toimittavat vihanneksia pienempiin kauppoihin. Yksi tämän hetken näkyvimmistä menekinedistämiskampanjoista on YES PEAS! - kampanja, jonka tarkoituksena on lisätä herneen käyttöä ruuissa ja aterioilla. Kampanjassa mm. tuotetaan resepti- ja tuotetietoutta lehtien ruokatoimittajien käyttöön. Toinen Martinin mainitsema kampanjaesimerkki oli porkkanakampanja, joka on suunnattu lapsille. Tässä kampanjassa Captain Carrot kertoo lapsille porkkanasta ja kehottaa heitä syömään terveellisiä ja maukkaita porkkanoita. Markkinointiyhteistyötä on tehty myös muiden tuotteiden kanssa yhdessä, esimerkkinä Martin mainitsi kreikkalaisen jogurtin mainoskampanjan ja viiniviikot, jossa parsa oli mukana. Markkinointikampanjoiden budjetti on ollut noin puntaa. PVGA:n ja alayhdistysten toimintaa rahoitetaan mm. tuottajamaksuilla. Eri kasveilla on omat yhdistykset PVGA:n alayhdistyksinä. Näitä on parsalla, sipulilla, kaalilla, vesimelonilla, marjoilla, salaateilla, purjolla, yrteillä ja siirtonurmella. Alayhdistysten toiminta vaihtelee. Yhdistyksissä voi olla jäseninä sekä alkutuottajia, pakkaajia, teollisuutta ja yhteistyökumppaneita. Stan Whiten vihannestilat, Misterton Whiten tiloja on eri puolilla itäistä Englantia. Tilalla on neljä vakituista työntekijää ja Stanin kaksi omaa poikaa työskentelee tiloilla. Lisäksi palkataan kausityöntekijöitä (6,50 puntaa + sotumaksut). Tilojen lv on 2,5 milj. puntaa / vuosi. Stanin mukaan englantilaiset viljelijät ovat ryhtyneet erikoistumaan yhteen pääartikkeliin. Whiten tiloilla viljellään punajuurta eekkerillä (vajaa 500 ha). Tilalla on kes-

8 kitytty baby-punajuuren viljelyyn (koko alle 50 mm), josta Englannissa on eniten kysyntää. Vehnää viljellään samanmoisella alalla (1 000 eekk.). Tilalla viljellään myös porkkanaa. Perunan viljelystä on luovuttu huonon menekin vuoksi. Punajuuren viljelyyn ei saada tukea. Tutustuimme punajuuren lajitteluun ja pesuun. Tilalle on vuokrattu värilajittelija vuodeksi. Saatujen kokemusten mukaan lajittelijaan ei olla tyytyväisiä. Osa punajuuresta menee pakattavaksi, osa teollisuuteen, osa vientiin. Tilalla on aloitettu punajuurimehun tekeminen. Ongelmana on ollut mehun huono säilyvyys. Kasvitaudeista ei juurikaan ole ongelmia tällä hetkellä. Härmän aiheuttama epämuodostus on ollut ongelmana, mutta se on pysynyt kurissa viikottaisella ruiskutuksella. Stan Whiten tilalla oli punajuuren korjuu käynnissä. Peltokierroksella tutustuimme punajuuren korjuuseen. Punajuuret on kylvetty penkkeihin huhtikuun ja kesäkuun alun välisenä aikana maissinkylvökoneella. Penkit on nostettu riviin ja peitetty mullalla. Joillain lohkoilla nostetut punajuuririvit on peitetty oljilla. Sadonkorjuu on aloitettu heinäkuun lopussa ja jatkui edelleen. Lannoitusta varten asiantuntija tekee tarvittavat analyysit ja niiden pohjalta lannoitussuunnitelman. Samoin kasvinsuojelussa käytetään ulkopuolista asiantuntijaa. Stockbridge Technology Centre, Cawood, Selby ( Martin McPherson - riippumaton, voittoa tuottamaton tutkimuslaitos, lv 1,25 1,5 milj. puntaa / vuosi - kok.pinta-ala 75 ha, 40 kasvihuonetta - puutarhateollisuuden omistama, rahoitus mm. Levy-maksuista ja yhteistyötahoilta - ratkaisukeskeinen tutkimuslähtökohta

9 - yhteistyötä tehdään siemenjalostajien kanssa - teknologia- ja kehitystyöryhmiä, joissa myös viljelijöitä - STC:ssä toimii kasvien diagnoosiklinikka, josta saa tietoa viljely- ja puutarhakasveihin liittyvissä ongelmissa, klinikalta välittyy tietoa myös tutkimustarpeisiin RMD (root malformation disorder) - ilmaantui 1990-luvulla yllättäen, aiheuttaa juuren epämuodostumia, - oireet epätavallisia, vaihtelevat vuosittain - taloudellisesti raskas ongelma - taudin tutkimus aloitettiin 1998 tuottajajärjestön (PVGA) rahoittamana - kasvin kasvussa ei ole havaittu ongelmia, lehtiruodoissa ruskehtava väri, härmälaikkuja esiintyy, juurissa epämuodostumia - ainoaksi yhteiseksi tekijäksi vioittuneilla kasvustoilla todettiin härmä - tautia ryhdyttiin tutkimaan; RMD:tä esiintyi eniten pienenä saastutetuilla taimilla, paljon tautia myös viikoittain saastutetuissa taimissa, fungisidi (sieniin vaikuttava kasvitautien torjunta-aine) hävitti oireet - johtopäätöksiä kokeista: aikaiset tartunnat pahoja, sääolosuhteet vaikuttavat härmään ja sitä kautta taudin esiintymiseen härmää torjuttava - härmän lähteitä: ilmalevintäinen, villijuurikkaiden levittämä, jotkut härmät leviävät myös siementen kautta - ei tietoa, miten säilyy maassa kehitettävä ehkäiseviä menetelmiä: lehtivaikutteiset fungisidit, siemenkäsittelyt/peittaukset, viljelykierto - varhaiset ruiskutukset tärkeitä, myöhäisillä ruiskutuksilla varmistetaan taudin pysyminen poissa (Amistar; osittainen vaikutus, Dithane; paras suoja) - nykyisin tautia ei Englannissa juurikaan esiinny rutiiniruiskutusten ansiosta Porkkanan kolotauti: aikainen ruiskutus auttaa (8 12 v:koa kylvöstä ruiskutus ei enää auta): Ridomil / metalax. Sokerijuurikkaalla esiintyy myös härmää ja epämuodostumia, jolloin sokeripitoisuus laskee. Englantilainen sokeriteollisuus ei tosin ole kiinnostunut tautitutkimuksesta. Martin McPhersonin mukaan Englannissa on kauan viljelty vihanneksia samoilla seuduilla, joka aiheuttaa tautiongelmia vihannesviljelyssä Lincolnshire Field Products, Spalding Ben Harris, John Maison Myyntipäällikkö Ben Harris ja sadonkorjuupäällikkö John Maison kertoivat yrityksen toiminnasta: - yrityksellä 3 omistajaa, jotka kukin vastaavat markkinoinnista, viljelystä, taloudesta - viljelyksessä eekkeriä kaaleja, perunaa, vehnää, ohraa, rypsiä, sokerijuurikasta (maan suurimpia vihannestuottajia) - omaa peltoa 400 eekkeriä, loppuala vuokrataan viljelykierron turvaamiseksi - toimittavat suurimpiin supermarketteihin kuten Tescoon, Astraan - liikevaihto 120 milj. puntaa / vuosi - pelloilla on tuotanto käynnissä koko vuoden

10 Peltokierroksella tutustuimme kukkakaalin korjuuseen. Korjuukone nosti kukkakaalin, kolme työntekijää leikkasi kukkakaalin varret pois, kaali laitettiin korjuukoneen kuppiin, kaksi henkilöä pussitti ja viimeiseksi yksi henkilö pakkasi laatikoihin. Pienemmät kukkakaalit pussitetaan ja toimitetaan kauppoihin ja isommat toimitetaan teollisuuteen. Sadonkorjuun laatuseurantaa tapahtuu tilalla: omasta varastosta lähetetään huonolaatuinen tavara takaisin sadon korjaajille. Kukkakaalin lehdet jäävät peltoon ja lampaat tuodaan sadonkorjuun jälkeen syömään ne. Lampaiden käyttö asettaa viljelykierrolle vaatimuksia. Esimerkiksi H&M -ketju edellyttää, että lampaiden syömillä pelloilla on pidettävä kahden vuoden tauko ennen kukkakaalin istuttamista. Kukkakaalin taimikasvatus on ulkoistettu (5 puntaa / tainta). Siemenestä kylvettävät kasvit kylvetään itse. Kukkakaalin tuotantokustannukset ovat 35 penceä / kukkakaali ja tuottajahinta on penceä / kukkakaali. Kuluttaja maksaa 64 penceä / kukkakaali. Peltojen ph pidetään 7,5 tasolla. Möhöjuurta esiintyy, mutta se pidetään kalkituksella kurissa. Kaalipelloille ruiskutetaan rikkiä, kuparia, mangaania. Seuraavaksi tutustuimme meille tuntemattomaan kaalilajikkeeseen, jota kutsutaan nimellä Spring Green tai Leafy Green. Tämä kaali on paksulehtinen, hiukan lehtikaalille maistuva kaali, jota käytetään etenkin kiinalaisessa ruuassa lisukkeena. Spring Green voidaan keittää, höyrystää tai kypsentää mikro-uunissa. Se suikaloidaan hienoksi ja nautitaan lisukkeena pippurilla ja voilla maustettuna. Taimikasvatus potissa, heinäelokuussa istutus, sadonkorjuu joulukuussa. Sama kasvinsuojelu kuin muilla kaaleilla. Paketti tätä kaalia kaupassa maksaa 68 penceä, omat tuotantokustannukset 50 penceä. Spring Green tuli aikaisemmin Ranskasta, mutta tätä on kolme vuotta kasvatettu Englannissa. Spring Green -kaalilajike oli suomalaisille uutuus.

11 Green of Sohamin parsakaali tuotetaan Espanjassa. Yrityksellä on Espanjassa sopimustuottajia. Parsakaali on 2 3 päivän sisällä Englannissa, kun kaksi kuljettajaa ajaa yötä päivää rekkaa. Elsom Seeds ( Anthony White - yli 160 vuotta toiminut perheyhtiö - vihannesten siemenet suurin tuoteryhmä - jalostavat itse uusia lajikkeita, testaavat ulkomailta tuotujen lajikkeiden soveltuvuutta Englannin olosuhteisiin - esimerkkinä itse jalostettu hybridilanttu; lantut yhtenäisen kokoisia, pieniä pyöreitä, maultaan makeita, hyvä itävyys, hyvä sato - möhöjuurta kestäviä lajikkeita jalostettu: Tweed, Tyne - Narobi uusi porkkanalajike - Pablo yleisin punajuurilajike, Ronda uusin tulokas - englantil. supermarketit vaativat juureksissa tietyn kokoista, näköistä, väristä, tämä osaltaan ohjaa jalostustyötä - jalostustyössä panostetaan taudinkestäviin lajikkeisiin - uutta lajiketta testattaessa kasvatus Elsom Seedillä pari vuotta, sen jälkeen viljelijäkasvatukseen Tutustuimme Elsom Seedin pakkaamoon, lähettämöön ja varastoon. Suurin osa tarjolla olevista siemenistä on kasvinsuojeluaineilla käsiteltyjä. Esimerkiksi porkkanan siemen, joka on käsitelty porkkanakärpästä vastaan, on kauppanimeltään Force. Kattava luettelo käsitellyistä siemenistä löytyy yrityksen nettisivuilta. Lopuksi tutustuimme kasvihuoneisiin, joissa tehdään uusien lajikkeiden risteytyksiä. Lajikekehittelytyöstä Anthony kertoi, että kehitystyön alusta kestää noin 18 vuotta ennen kuin uusi lajike on kaupallisessa tuotannossa. Noin 0,1 0,2 % risteytyksistä pääsee kaupalliseen tuotantoon.

12 RJ Herbert Engineering (www. rjherbert.co.uk) Herbertin tuotantolaitokset valmistavat mm. vihannesten pakkaus-, lajittelu-, pesu- ym. laitteita. Yhtiön perustaja oli perunanviljelijä. Hän ryhtyi valmistamaan tarvitsemiaan koneita itse ja näin yhtiö sai alkunsa. Yhtiö perustettiin 1974, palveluksessa on 160 työntekijää, vientiä on 20 maahan, liikevaihto 11,5 milj. puntaa. Yhtiön perustajan tytär Jo Herbert kertoi, että vienti on yhä tärkeämmässä roolissa ja sen vuoksi yhtiö ottaa mielellään vastaan ulkomaisia vierailijoita. Tutustuimme tuotantotiloihin ja huoltohalliin sekä suunnitteluosastoon. Koneet ja laitteet valmistetaan siten, että sama ryhmä tekee koneen / laitteen alusta loppuun. Periaatteena on valmistaa helppokäyttöisiä ja huoltovarmoja koneita. RJ Herbert Engineeringin tuotantotiloissa tutustuimme juuresten pesu-, lajitteluja pakkauslaitteiden suunnitteluun ja tuotantoon.

Kaupunkilaisten oma pelto

Kaupunkilaisten oma pelto Kaupunkilaisten oma pelto ? Lähi- ja luomuruuasta kiinnostunut Tiedät mistä ruokasi tulee Perustetaan ruokaosuuskunta Kerätään yhteinen potti Palkataan puutarhuri ja vuokrataan pelto Sadonkorjuu kerran

Lisätiedot

Tomaatin viljely. Töiden tekeminen puutarhatuotannossa/kasvihuone Tuula Tiirikainen

Tomaatin viljely. Töiden tekeminen puutarhatuotannossa/kasvihuone Tuula Tiirikainen Tomaatin viljely Töiden tekeminen puutarhatuotannossa/kasvihuone Tuula Tiirikainen Tomaatti (Solanum lycopersicum) Etelä-Amerikasta kotoisin oleva tomaatti on tärkein kasvihuonevihanneksemme. Vuonna 2014

Lisätiedot

MATKARAPORTTI. Avomaankurkun viljelytekniikan kehittäminen. Benchmarkkausmatka Etelä-Saksa 1. 2.7.2009

MATKARAPORTTI. Avomaankurkun viljelytekniikan kehittäminen. Benchmarkkausmatka Etelä-Saksa 1. 2.7.2009 MATKARAPORTTI Avomaankurkun viljelytekniikan kehittäminen Benchmarkkausmatka Etelä-Saksa 1. 2.7.2009 Matka on osa Pyhäjärvi-instituutin hallinnoimaa hanketta Kasvisklusterin kehittäminen Lounais-Suomessa.

Lisätiedot

Avomaan vihannesviljely

Avomaan vihannesviljely Avomaan vihannesviljely 1 I. Vihannesten ryhmittely markkinointikestävyyden mukaan 1.TUOREVIHANNEKSET suhteellisen nopeasti pilaantuvia suuri haihdutuspinta nopea hengitys, vähän vararavintoa, korjataan

Lisätiedot

Luomuviljelyn peruskurssi. LUTUNE Luomututkimuksen ja neuvonnan yhteishanke

Luomuviljelyn peruskurssi. LUTUNE Luomututkimuksen ja neuvonnan yhteishanke Luomuviljelyn peruskurssi LUTUNE Luomututkimuksen ja neuvonnan yhteishanke Luomutuotannon tilanne Muutokset tilan toiminnassa luomuun siirryttäessä Maan rakenteen ja viljelykierron merkitys Viljelykiertoon

Lisätiedot

VUODEN 2019 VIHANNES Puutarhamarttailua. Marttaliitto 2019

VUODEN 2019 VIHANNES Puutarhamarttailua. Marttaliitto 2019 VUODEN 2019 VIHANNES Puutarhamarttailua Marttaliitto 2019 VÄRIKKÄÄT JUURIKKAAT Juurikkaiden suku Beta vulgaris on vuoden 2019 vihannes. Juurikkaisiin kuuluvat punajuurikas sekä kelta-, raita- ja valkojuurikas

Lisätiedot

AVOMAANKURKUN KASVATUS

AVOMAANKURKUN KASVATUS AVOMAANKURKUN KASVATUS Atte Ahlqvist 8 B Avomaankurkun kukkia ja kurkkuja heinäkuussa 2012 / oma kuva-arkisto Me viljelemme kotonani avomaankurkkua, nippusipulia ja perunaa. Tässä työssä kerron avomaankurkun

Lisätiedot

Luomun kannattavuus ja markkinatilanne. Marraskuu Eero Vanhakartano, ProAgria Länsi-Suomi ry

Luomun kannattavuus ja markkinatilanne. Marraskuu Eero Vanhakartano, ProAgria Länsi-Suomi ry Luomun kannattavuus ja markkinatilanne Marraskuu 2017 Eero Vanhakartano, ProAgria Länsi-Suomi ry Tulojen ja menojen muodostuminen Lähtökohtaisesti tavanomainen maataloustuotanto on luomutuotantoa tehokkaampaa

Lisätiedot

Kasvitautien hallinnan merkitys ja mahdollisuudet

Kasvitautien hallinnan merkitys ja mahdollisuudet Kasvitautien hallinnan merkitys ja mahdollisuudet Peppi Laine, MTT Kasvinsuojelu, Jokioinen Taudin esiintymisen edellytykset: Taudille suotuisa säätila??? Kylvösiemen, peittaus, muokkaus, viljelykierto,

Lisätiedot

HOITO-OHJEET. Viljelylaatikot

HOITO-OHJEET. Viljelylaatikot HOITO-OHJEET Viljelylaatikot Viljelylaatikoiden malleja Viljeltävistä kasveista yleistä Tarkista siemenien tuoteselosteesta tarvitseeko esikasvatusta, erityistä lämpöä (kasvihuone), soveltuuko avomaalle

Lisätiedot

Keräkaali. Keräkaali Premiere

Keräkaali. Keräkaali Premiere Bourbon F1 Tuotekoodi: 111001 100s 4,50 Castello F1 NiZ Tuotekoodi: 111101 100S 5.00 Coronet F1 Tuotekoodi: 111201 50s 4,50 Hyvänlaatuinen ja satoisa kesälajike. Muistuttaa ominaisuuksiltaan Balbroa. Kerä

Lisätiedot

Koulutuksella osaamista luomukasvistuotantoon (KOULU-hanke)

Koulutuksella osaamista luomukasvistuotantoon (KOULU-hanke) Koulutuksella osaamista luomukasvistuotantoon (KOULU-hanke) Aloitustilaisuus 26.2.2019 Tiedekeskus Tuorla, Piikkiö Sauli Jaakkola, Pyhäjärvi-instituutti Hankkeen tavoitteet ja sisältö Hankkeen tavoitteena

Lisätiedot

Lähiruoka Pirkanmaalla - viljelijäkyselyn tuloksia

Lähiruoka Pirkanmaalla - viljelijäkyselyn tuloksia Lähiruoka Pirkanmaalla - viljelijäkyselyn tuloksia 22.8.2012 Petri Pethman Suomen Gallup Elintarviketieto Oy 1 Maatilojen Kehitysnäkymät 2020 Pirkanmaan lähiruoka Maatilojen kehitysnäkymät 2020 tutkimuksen

Lisätiedot

Luomuvihannestila Sveitsissä - Brüederhof, Zürich. Mikko Rahtola Luomuasiantuntija Luomuliitto ry 4.1.2012 Kuvat: Mikko Rahtola

Luomuvihannestila Sveitsissä - Brüederhof, Zürich. Mikko Rahtola Luomuasiantuntija Luomuliitto ry 4.1.2012 Kuvat: Mikko Rahtola Luomuvihannestila Sveitsissä - Brüederhof, Zürich Mikko Rahtola Luomuasiantuntija Luomuliitto ry 4.1.2012 Kuvat: Mikko Rahtola Kahden tilan yhteistyö Emotila Brüederhof/Günthard 27 ha (9 ha metsää, 9 ha

Lisätiedot

Jäävuorisalaatin sekä kukka- ja parsakaalin viljely. Veikko Hintikainen Projektipäällikkö MTT Mikkeli 12.4.2011

Jäävuorisalaatin sekä kukka- ja parsakaalin viljely. Veikko Hintikainen Projektipäällikkö MTT Mikkeli 12.4.2011 Jäävuorisalaatin sekä kukka- ja n viljely Veikko Hintikainen Projektipäällikkö MTT Mikkeli Sisältö Viljelyn edellytykset Tuotannon suunnittelu Jäävuorisalaattilajikkeita Kukkakaalilajikkeita Parsakaalilajikkeita

Lisätiedot

Etelä-Savo ruokamaakuntana mitä täällä tuotetaan? Mikkelin Tiedepäivät Mikkelin kaupunginkirjasto

Etelä-Savo ruokamaakuntana mitä täällä tuotetaan? Mikkelin Tiedepäivät Mikkelin kaupunginkirjasto mitä täällä tuotetaan? Mikkelin Tiedepäivät 4.-6.4.2017 Mikkelin kaupunginkirjasto Ruralia-instituutti /Riitta Kaipainen www.helsinki.fi/ruralia 4.4.2017 1 Etelä-Savo - väestö: 151 562 as. - pinta-ala:

Lisätiedot

Luomupuutarhatuotanto Pohjois-Karjalassa. Päivi Turunen ProAgriaPohjois-Karjala Luomu- ja hyvinvointiseminaari 26.3.2013

Luomupuutarhatuotanto Pohjois-Karjalassa. Päivi Turunen ProAgriaPohjois-Karjala Luomu- ja hyvinvointiseminaari 26.3.2013 Pohjois-Karjalassa Päivi Turunen ProAgriaPohjois-Karjala Luomu- ja hyvinvointiseminaari 26.3.2013 Puutarhatuotannossa luomupinta-ala on noin 1 000 hehtaaria, joka on noin 6 % kokonaisalasta Hehtaareissa

Lisätiedot

Lisää kannattavuutta luomuerikoiskasvien tuotantoon lisää luomupuutarhatuotantoa Tampere Jaana Elo

Lisää kannattavuutta luomuerikoiskasvien tuotantoon lisää luomupuutarhatuotantoa Tampere Jaana Elo Lisää kannattavuutta luomuerikoiskasvien tuotantoon lisää luomupuutarhatuotantoa 5.4.2018 Tampere Jaana Elo Luomutuotannosta Suomessa Luomutiloja 4587 kpl Keskikoko 56,6 ha Luomuomenoita 58 ha Avomaan

Lisätiedot

Luomusiementen saatavuus tulevaisuudessa

Luomusiementen saatavuus tulevaisuudessa Luomusiementen saatavuus tulevaisuudessa Jukka Hollo, Tilasiemen Oy Tilasiemenpakkaajat Tilasiemen Oy Tilasiemenen osuus luomusiementuotannossa runsas kolmannes Yhdellä numerolla pärjää: 010 217 6777 Netissä

Lisätiedot

Luomuviljelyn talous. Reijo Käki Luomuneuvoja ProAgria Kymenlaakso

Luomuviljelyn talous. Reijo Käki Luomuneuvoja ProAgria Kymenlaakso Luomuviljelyn talous Reijo Käki Luomuneuvoja ProAgria Kymenlaakso 1.12.2009 Luonnonmukaisen tuotannon näkymät 1/2 Luomutuotteiden kysyntä on kasvanut kaikkialla Suomessa kulutus on tapahtunut muuta Eurooppaa

Lisätiedot

Kevätrypsin viljely. Reijo Käki Luomuneuvoja ProAgria Kymenlaakso

Kevätrypsin viljely. Reijo Käki Luomuneuvoja ProAgria Kymenlaakso Kevätrypsin viljely Reijo Käki Luomuneuvoja ProAgria Kymenlaakso 30.11.2009 Rypsi kukassa Kuva Reijo Käki 2 2009 Reijo Käki Kevätrypsin viljely Luomurypsi Rypsi on elintarvikeöljyn ja eläinten valkuaisrehun

Lisätiedot

Vastuullinen ruoantuotanto vesiensuojelun keinona. Toiminnanjohtaja (FT) Teija Kirkkala Vesistökunnostusverkoston seminaari Rauma 10.6.

Vastuullinen ruoantuotanto vesiensuojelun keinona. Toiminnanjohtaja (FT) Teija Kirkkala Vesistökunnostusverkoston seminaari Rauma 10.6. Vastuullinen ruoantuotanto vesiensuojelun keinona Toiminnanjohtaja (FT) Teija Kirkkala Vesistökunnostusverkoston seminaari Rauma 10.6.2015 1 Ruoantuotannon globaali haaste on tuottaa ruokaa kasvavalle

Lisätiedot

Kumina kehittyy harvaan kylvetyssä suojakasvissa

Kumina kehittyy harvaan kylvetyssä suojakasvissa Kumina kehittyy harvaan kylvetyssä suojakasvissa Marjo Keskitalo MTT Kasvintuotannon tutkimus KUMINAN SATOVAIHTELUIDEN JÄLJILLÄ -seminaari 23.11.2011 Hyvinkää, 24.11.2011 Ilmajoki Kumina suojakasvissa

Lisätiedot

Valitun kasvin tuottamisteknologia. Viljojen kasvatus moduli. Valitun kasvin tuottamisteknologia - opintopiste (op): 18

Valitun kasvin tuottamisteknologia. Viljojen kasvatus moduli. Valitun kasvin tuottamisteknologia - opintopiste (op): 18 Valitun kasvin tuottamisteknologia Viljojen kasvatus moduli Valitun kasvin tuottamisteknologia - opintopiste (op): 18 1. Kasvituotannon perusteet ja ravinteet 2 op 2. Viljojen kasvatus 4 op 3. 4 op 4.

Lisätiedot

Peittauksella kasvitaudit hallintaan Luomuohrapäivä, Mustiala 17.02.2012. Asko Hannukkala, MTT Kasvintuotannon tutkimus Jokioinen, Peltokasvit

Peittauksella kasvitaudit hallintaan Luomuohrapäivä, Mustiala 17.02.2012. Asko Hannukkala, MTT Kasvintuotannon tutkimus Jokioinen, Peltokasvit Peittauksella kasvitaudit hallintaan Luomuohrapäivä, Mustiala 17.02.2012 Asko Hannukkala, MTT Kasvintuotannon tutkimus Jokioinen, Peltokasvit Siemenessä leviävien tautien torjuntakeinoja luomussa Mahdollisimman

Lisätiedot

MATKARAPORTTI. Marjanviljelyn kehittäminen. Benchmarkkausmatka Itä-Suomi 15. 17.9.2010

MATKARAPORTTI. Marjanviljelyn kehittäminen. Benchmarkkausmatka Itä-Suomi 15. 17.9.2010 MATKARAPORTTI Marjanviljelyn kehittäminen Benchmarkkausmatka Itä-Suomi 15. 17.9.2010 Matka on osa Pyhäjärvi-instituutin hallinnoimaa hanketta Kasvisklusterin kehittäminen Lounais-Suomessa. Hankkeen päärahoitus

Lisätiedot

PUUTARHAMARTAN POP UP

PUUTARHAMARTAN POP UP PUUTARHAMARTAN POP UP Viikko 14/2016 VUODEN 2016 VIHANNES KUKKIVAT KAALIT Parsakaali (broccoli) Kukkakaalit Valkoisia ja värikkäitä lajikkeita Vihreä kukkakaali (parsakukkakaali) Romanescu KUKKIVAT KAALIT

Lisätiedot

Vihannes - Laitila Oy Tero Nousiainen

Vihannes - Laitila Oy   Tero Nousiainen Vihannes - Laitila Oy www.vihanneslaitila.fi Tero Nousiainen Yritysryhmä Historia Perustettu vuonna 1984, perustajina Heimo Ruohonen ja Olli Suolahti. varsinaissuomalaisten perheviljelijöiden omistuksessa

Lisätiedot

Luomun kannattavuus ja markkinatilanne

Luomun kannattavuus ja markkinatilanne Luomun kannattavuus ja markkinatilanne Tuorla 28.11.2016 Satu Näykki, ProAgria Länsi-Suomi Tulojen ja menojen muodostuminen Lähtökohtaisesti tavanomainen maataloustuotanto on luomutuotantoa tehokkaampaa

Lisätiedot

Laatujärjestelmät vihannestuottajan näkökulmasta Anne Piirainen Helsingin yliopisto, Ruralia-instituutti

Laatujärjestelmät vihannestuottajan näkökulmasta Anne Piirainen Helsingin yliopisto, Ruralia-instituutti Laatujärjestelmät vihannestuottajan näkökulmasta Anne Piirainen Helsingin yliopisto, Ruralia-instituutti 15.4.2010 1 Johdanto Puheenvuoro perustuu yli 15-vuoden yhteistyön kokemuksiin viljelijöiden kanssa

Lisätiedot

Vihannesviljelijämatka Etelä-Ruotsiin ja Tanskaan 30.8. 1.9.2011

Vihannesviljelijämatka Etelä-Ruotsiin ja Tanskaan 30.8. 1.9.2011 Vihannesviljelijämatka Etelä-Ruotsiin ja Tanskaan 30.8. 1.9.2011 Matkaraportti 3.10.2011 Satafood Kehittämisyhdistys ry Jaana Laurila Jukka Saarinen Merja Mäkinen Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma

Lisätiedot

LUOMUTUKILIITE KEVÄT 2013 LUOMUTUOTANTOEHDOT RINNAKKAISVILJELY. Mitä rinnakkaisviljelyllä tarkoitetaan?

LUOMUTUKILIITE KEVÄT 2013 LUOMUTUOTANTOEHDOT RINNAKKAISVILJELY. Mitä rinnakkaisviljelyllä tarkoitetaan? LUOMUTUKILIITE KEVÄT 2013 LUOMUTUOTANTOEHDOT RINNAKKAISVILJELY Mitä rinnakkaisviljelyllä tarkoitetaan? Tilalla tuotetaan samaa kasvilajia sekä 1) Luonnonmukaisesti että siirtymävaiheessa 2) 1. ja 2. ja/tai

Lisätiedot

Postinumero. Postitoimipaikka. Käyntiosoite, jos eri kuin yllä (lähiosoite) Pakkaamon omistajan osoite (lähiosoite) Postinumero.

Postinumero. Postitoimipaikka. Käyntiosoite, jos eri kuin yllä (lähiosoite) Pakkaamon omistajan osoite (lähiosoite) Postinumero. SIEMENPERUNAN PAKKAUSLUPAHAKEMUS 1 (13) Saapumispäivämäärä Dnro HAKIJA TÄYTTÄÄ Onko kysymyksessä uuden pakkaamon aloittamisesta Vanha pakkaamonumero aiemmin aloitetun pakkaamotoiminnan jatkamisesta 1.

Lisätiedot

Luomutuotannon kannattavuus

Luomutuotannon kannattavuus Luomuviljelyn peruskurssi Luomutuotannon kannattavuus LUTUNE Luomututkimuksen ja neuvonnan yhteishanke Mitä muutoksia luomu saattaa tuoda tuotantoon? Tuotantosuunnalla iso merkitys Viljelykierron noudattaminen

Lisätiedot

Humalan viljely - esimerkkejä ja havaintoja

Humalan viljely - esimerkkejä ja havaintoja Humalan viljely - esimerkkejä ja havaintoja Humala-info Pyhäjärvi-instituutti 15.2.2018 Johanna Pihala 1 Kasvupaikka Lämmin, aurinkoinen paikka, suojassa kovilta tuulilta Toisaalta sopivasta tuulesta voi

Lisätiedot

18.11.2015 SANEERAUSKASVIT 2016

18.11.2015 SANEERAUSKASVIT 2016 SANEERAUSKASVIT 2016 SANEERAUSKASVIT TAUSTAA JA KOKEMUKSIA VIHANNEKSET, PERUNA Varhaisviljelyssä pelto pitkään mustana sadonkorjuun jälkeen. Rikkakasvit pääsevät vapaasti kasvamaan ja siementämään jos

Lisätiedot

MARINADEJA SALAATEILLE

MARINADEJA SALAATEILLE MARINADEJA SALAATEILLE 1. Perusmarinadi 3,5 dl sokeria 3,5 dl omenaviinietikkaa 3 dl öljyä - keitä marinadin aineksia muutama minuutti. Kaada kuuma liemi salaatin päälle. Anna maustua n. 1 vrk - voit myös

Lisätiedot

Kehitetään luomutuotantoa. Timo Kaila, hankintapäällikkö, Apetit

Kehitetään luomutuotantoa. Timo Kaila, hankintapäällikkö, Apetit Kehitetään luomutuotantoa Timo Kaila, hankintapäällikkö, Apetit timo.kaila@apetit.fi Luomupäivät 2018 Timo Kaila, Apetit 16.11.2018 1 Apetit kotimaista viljelyä kehittämässä Viljelyttämistä ja viljelyyn

Lisätiedot

SATAFOOD KEHITTÄMISYHDISTYS RY

SATAFOOD KEHITTÄMISYHDISTYS RY SATAFOOD KEHITTÄMISYHDISTYS RY Jukka Saarinen 18.3.2014 Huittinen Luonnonmukaisen tuotannon nykytilanne ja kehittämistarpeet Satakunnassa Satafood Kehittämisyhdistyksen ja Pyhäjärviinstituutin yhteishanke

Lisätiedot

Bataviansalaatti Lollo Rossa. Keräsalaatti Barcelona

Bataviansalaatti Lollo Rossa. Keräsalaatti Barcelona Bataviansalaatti Lollo Tuotekoodi: 133151 1g/900s 1,00 Bataviansalaatti Lollo Rossa Tuotekoodi: 133201 1g/n.900s 1,00 Bataviansalaatti sekoitus Tuotekoodi: 133401 n.500s 4,40 Kiharaiset, rapeat lehdet

Lisätiedot

Biologinen kasvinsuojelu

Biologinen kasvinsuojelu Biologinen kasvinsuojelu Heini Koskula Biotus Oy Heini Koskula / Biotus Oy Heini Koskula / Biotus Oy Heini Koskula / Biotus Oy Heini Koskula / Biotus Oy Taustaa petojen käytöstä Mistä on kyse? Petopunkkeja

Lisätiedot

Viljakaupan markkinakatsaus

Viljakaupan markkinakatsaus Viljakaupan markkinakatsaus Hyvinkää 17.3.2011 Tarmo Kajander Hankkija-Maatalous Oy Vilja- ja raaka-aineryhmä Pohjois-Amerikan sateet keväällä Venäjän helle heinäkuussa La Nina sääilmiö aiheuttanut. .tulvia

Lisätiedot

KASVISTASE 2008 Kotimaiset Kasvikset ry:n arvio kasvisten kulutuksesta

KASVISTASE 2008 Kotimaiset Kasvikset ry:n arvio kasvisten kulutuksesta KASVISTASE 2008 KASVISTASE 2008 Kotimaiset Kasvikset ry:n arvio kasvisten Kulutuksen arviointiin on käytetty in Kuluttajapaneelin tuotekohtaisia tietoja kotitalouksien vihannesostoista vähittäismyymälöissä.

Lisätiedot

SjT:n ankeroistutkimusten aineistoa Marja Turakainen ja Susanna Muurinen

SjT:n ankeroistutkimusten aineistoa Marja Turakainen ja Susanna Muurinen SjT:n ankeroistutkimusten aineistoa 15.-16.11.2016 Marja Turakainen ja Susanna Muurinen Ankeroisen elinkierto 1. Kysta, jossa munia 2. Infektoiva toukka (J2) 3. Juureen tunkeutunut toukka. Toukka imee

Lisätiedot

RaHa-hankeen kokemuksia

RaHa-hankeen kokemuksia RaHa-hankeen kokemuksia Kerääjäkasvin avulla kasvipeitteisyyttä ja ravinteet talteen Kerääjäkasvipäivä 15.1.2013, Maaseutuopisto Tuorla 16.1.2013 RaHa-hanke Tavoitteena edistää vesiensuojelun ja ympäristön

Lisätiedot

TARPEET JA TOIVEET. Kaija Viljanen 14.3.2012 Avena Nordic Grain Oy SUUNNANNÄYTTÄJÄ ELINTARVIKEÖLJYISSÄ JA VALKUAISREHUISSA

TARPEET JA TOIVEET. Kaija Viljanen 14.3.2012 Avena Nordic Grain Oy SUUNNANNÄYTTÄJÄ ELINTARVIKEÖLJYISSÄ JA VALKUAISREHUISSA ALITUOTANTOKASVIT TEOLLISUUDESSA, TARPEET JA TOIVEET Kaija Viljanen 14.3.2012 Avena Nordic Grain Oy MILDOLA SUOMALAINEN SUUNNANNÄYTTÄJÄ ELINTARVIKEÖLJYISSÄ JA VALKUAISREHUISSA Avena Nordic Grain Oy: vilja-

Lisätiedot

Amarylliksen eli jaloritarinkukan viljely. Koristekasvien kasvattaminen kasvihuoneessa Tuula Tiirikainen Keudan aikuisopisto Mäntsälä Saari

Amarylliksen eli jaloritarinkukan viljely. Koristekasvien kasvattaminen kasvihuoneessa Tuula Tiirikainen Keudan aikuisopisto Mäntsälä Saari Amarylliksen eli jaloritarinkukan viljely Koristekasvien kasvattaminen kasvihuoneessa Tuula Tiirikainen Keudan aikuisopisto Mäntsälä Saari Amarylliksen biologiaa Amaryllis kuuluu amarylliskasvien (Amaryllidaceae)

Lisätiedot

- FACEBOOK.COM/PIHAILOPUUTARHURI - INSTAGRAM.COM/PIHAILOPUUTARHURI

- FACEBOOK.COM/PIHAILOPUUTARHURI - INSTAGRAM.COM/PIHAILOPUUTARHURI Ihanat versot! WWW.PIHAILO.FI - FACEBOOK.COM/PIHAILOPUUTARHURI - INSTAGRAM.COM/PIHAILOPUUTARHURI Vihreää voimaa! Versojen kasvatus on vastaus alkuvuoden tarpeisiin: vatsa kaipaa kevyempää sekä terveellisempää

Lisätiedot

Matkakertomus. Norja, Tanska, Saksa

Matkakertomus. Norja, Tanska, Saksa Matkakertomus Norja, Tanska, Saksa 18.-21.9.2017 Hans OlavMoskvil, Nykirke -2 ha avomaalla, 4,8 ha tunneleissa, kaikki maapenkeissä - taimimäärä noin 33 000 kpl/ha - esim. Malwinan satotaso 1. vuosi 15

Lisätiedot

Postinumero. Postitoimipaikka. Käyntiosoite, jos eri kuin yllä (lähiosoite) Postinumero. Postitoimipaikka

Postinumero. Postitoimipaikka. Käyntiosoite, jos eri kuin yllä (lähiosoite) Postinumero. Postitoimipaikka KYLVÖSIEMENEN PAKKAUSLUPAHAKEMUS 1 (16) Saapumispäivämäärä Dnro HAKIJA TÄYTTÄÄ Onko kysymyksessä uuden pakkaamon aloittamisesta Vanha pakkaamonumero aiemmin aloitetun pakkaamotoiminnan jatkamisesta 1.

Lisätiedot

Kuminan perustaminen suojakasviin

Kuminan perustaminen suojakasviin Kuminan perustaminen suojakasviin Marjo Keskitalo MTT Kasvintuotannon tutkimus Kuminan pellonpiennarpäivät Jokioinen 8.6.2012 Kumina perustaminen suojakasviin KOE 2 V 2010 Jokioisiin perustettu koe, jossa

Lisätiedot

Kuminan kasvattaminen Suomessa

Kuminan kasvattaminen Suomessa Kumina kasvina kaksivuotinen kasvi ensimmäisenä vuotena lehtiruusuke ja porkkanamainen juuri toisena vuotena kasvi kukkii ja muodostaa siemenet sarjakukkainen aromikasvi kuminaöljy antaa maun, (karvoni)

Lisätiedot

Matkaraportti Opintomatka Ruotsiin

Matkaraportti Opintomatka Ruotsiin Matkaraportti Opintomatka Ruotsiin 26.-28.6.2018 Pirkanmaan Ymppi-hanke järjesti kesäkuussa kahden päivän opintomatkan Ruotsiin. Opintomatkalle osallistui 19 henkilöä. Opintomatkalla vietettiin yksi päivä

Lisätiedot

Viranomaisen keinot edistää luomusiemenen käyttöä

Viranomaisen keinot edistää luomusiemenen käyttöä Viranomaisen keinot edistää luomusiemenen käyttöä Tuottavaa luomua, Hollola Ylitarkastaja Evira Tämä esitys Viranomainen (Evira, ELY-keskukset) ei anna lainsäädäntöä, eli viranomaisen keinot ovat Ohjeistus

Lisätiedot

Viljasatotutkimus. Vilja-alan yhteistyöryhmä. 21.10.2011 Työnro. 221100084 Petri Pethman. Suomen Gallup Elintarviketieto Oy

Viljasatotutkimus. Vilja-alan yhteistyöryhmä. 21.10.2011 Työnro. 221100084 Petri Pethman. Suomen Gallup Elintarviketieto Oy Viljasatotutkimus Vilja-alan yhteistyöryhmä.0.0 Työnro. 000 Petri Pethman Tämän tutkimuksen tulokset on tarkoitettu vain tilaajan omaan käyttöön. Niitä ei saa lainata, luovuttaa, jälleenmyydä tai julkaista

Lisätiedot

Viljelyvarmuutta integroidusta kasvinsuojelusta. Marja Jalli & Sanni Junnila MTT Viljaseminaari Pajulahti Nastola 24.3.2014

Viljelyvarmuutta integroidusta kasvinsuojelusta. Marja Jalli & Sanni Junnila MTT Viljaseminaari Pajulahti Nastola 24.3.2014 Viljelyvarmuutta integroidusta kasvinsuojelusta Marja Jalli & Sanni Junnila MTT Viljaseminaari Pajulahti Nastola 24.3.2014 IPM, yleiset periaatteet, direktiivi 2009/128 EY IPM integroitu kasvinsuojelu

Lisätiedot

Apetit Luomuviljelyn kiinnostavuus

Apetit Luomuviljelyn kiinnostavuus Apetit Luomuviljelyn kiinnostavuus vilja, marja, vihannes, öljykasvit..201 Lähde mainittava aineistoa käytettäessä Suomen Gallup Elintarviketieto Oy 1 Tutkimusnäytteen rakenne Mitä seuraavista tuotantosuunnista

Lisätiedot

Kylvö suoraan vai suojaan?

Kylvö suoraan vai suojaan? Kylvö suoraan vai suojaan? Uusilla perustamistavoilla sopeudutaan muuttuviin tuotanto-oloihin Hannu Känkänen ja Marjo Keskitalo MTT Kasvintuotannon tutkimus KUMINASTA KILPAILUKYKYÄ Kymmenellä askeleella

Lisätiedot

Pahkahomeen monet isäntäkasvit Asko Hannukkala Kasvinsuojelupäivä Hämeenlinna

Pahkahomeen monet isäntäkasvit Asko Hannukkala Kasvinsuojelupäivä Hämeenlinna Pahkahomeen monet isäntäkasvit Asko Hannukkala Kasvinsuojelupäivä Hämeenlinna 16.01.2018 Luonnonvarakeskus Pahkahometta voi esiintyä miltei kaikilla kaksisirkkaisilla kasvilajeilla Pahkahome on yksi moniisäntäisimpiä

Lisätiedot

19755 19755 MUUTTUVAT KUSTANNUKSET

19755 19755 MUUTTUVAT KUSTANNUKSET Markku Kajalo 07.11.2013 Oulun yliopisto/ Kajaanin yliopistokeskus/ Sotkamo Porkkana Vaihtoehto II. Varhaisporkkanan viljely ilman harsokatetta Kauppakelpoinen sato 35550 kg/ha, tuotantokustannus 0,519

Lisätiedot

Erikoiskasveista voimaa pellon monimuotoisuuden turvaamiseen

Erikoiskasveista voimaa pellon monimuotoisuuden turvaamiseen Liite 19.12.2005 62. vuosikerta Numero 4 Sivu 10 Erikoiskasveista voimaa pellon monimuotoisuuden turvaamiseen Marjo Keskitalo ja Kaija Hakala, MTT Tulevaisuudessa kasveilla saattaa olla sadon tuoton lisäksi

Lisätiedot

Satovarmuutta luonnonkasvien viljelyllä. Jaana Väisänen, OAMK Luonnonvara-ala, Arvopilotti-hanke https://virtaaluonnosta.wordpress.

Satovarmuutta luonnonkasvien viljelyllä. Jaana Väisänen, OAMK Luonnonvara-ala, Arvopilotti-hanke https://virtaaluonnosta.wordpress. Satovarmuutta luonnonkasvien viljelyllä Jaana Väisänen, OAMK Luonnonvara-ala, Arvopilotti-hanke https://virtaaluonnosta.wordpress.com Puoliviljely ja viljely ovat meille kiinnostavia yhteistyösuuntia./../kun

Lisätiedot

HYVÄ VILJAN TUOTANTO- JA VARASTOINTITAPA

HYVÄ VILJAN TUOTANTO- JA VARASTOINTITAPA HYVÄ VILJAN TUOTANTO- JA VARASTOINTITAPA Lähde: Groupement des associations meunieres des pays de la C.E.E. (G.A.M.), 2.6.1998 (Käännös englannin kielestä, Kauppamyllyjen Yhdistyksen hallituksen hyväksymä)

Lisätiedot

Palkokasvi parantaa kokoviljasäilörehun rehuarvoa

Palkokasvi parantaa kokoviljasäilörehun rehuarvoa Palkokasvi parantaa kokoviljasäilörehun rehuarvoa Kaisa Kuoppala, Timo Lötjönen, Essi Saarinen, Arto Huuskonen, Marketta Rinne MTT Asiantuntijaluentopäivä Mustialassa 27.9.2013 Esityksen kuvat: MTT/Kaisa

Lisätiedot

Kuminan rengaspunkin runsaus yllätti

Kuminan rengaspunkin runsaus yllätti Kuminan rengaspunkin runsaus yllätti Erja Huusela-Veistola MTT Kasvintuotannon tutkimus Kasvinsuojelun syyspuinti Ilmajoki 1.11.2011 LIFE08 ENV/FIN/000604 PesticideLife-hanke on saanut Euroopan Yhteisön

Lisätiedot

Siemenestä satoon - Viljapäivä Mitä siementuottajalta edellytetään. ma 18.11.2013, Joensuu Matti Teittinen, MMM agronomi Peltosiemen ry

Siemenestä satoon - Viljapäivä Mitä siementuottajalta edellytetään. ma 18.11.2013, Joensuu Matti Teittinen, MMM agronomi Peltosiemen ry Siemenestä satoon - Viljapäivä Mitä siementuottajalta edellytetään ma 18.11.2013, Joensuu Matti Teittinen, MMM agronomi Peltosiemen ry Edellytykset siementuotannolle Viljelijällä riittävä ammattitaito

Lisätiedot

Karhunvadelman viljely

Karhunvadelman viljely UUTTA TIETOA JA HYVIÄ KÄYTÄNTÖJÄ MARJA- JA HEDELMÄYRITTÄJILLE Karhunvadelman viljely Erikoismarjojen viljely 25.4. ja 9.5.2018 Marjamaat-hanke Elli Ruutiainen, Hanketyöntekijä Onko karhunvadelmalle kysyntää?

Lisätiedot

Erikoispuiden siemenviljelykset tulevat tuotantoikään Haasteet ja mahdollisuudet tuottajan näkökulmasta. Taimitarhapäivät

Erikoispuiden siemenviljelykset tulevat tuotantoikään Haasteet ja mahdollisuudet tuottajan näkökulmasta. Taimitarhapäivät Erikoispuiden siemenviljelykset tulevat tuotantoikään Haasteet ja mahdollisuudet tuottajan näkökulmasta Taimitarhapäivät 23.-24.1.2014 Sisältö Siemen Forelia Oy Taustaa perustamiselle Sv 437 Rasila, tammi

Lisätiedot

Alus- ja kerääjäkasvit pellon kasvukuntoa parantamaan. VYR viljelijäseminaari 27.1.2014 Hannu Känkänen

Alus- ja kerääjäkasvit pellon kasvukuntoa parantamaan. VYR viljelijäseminaari 27.1.2014 Hannu Känkänen Alus- ja kerääjäkasvit pellon kasvukuntoa parantamaan VYR viljelijäseminaari 27.1.2014 Hannu Känkänen Alus- ja kerääjäkasvit ovat sovitettavissa viljelyyn Kerääjäkasvi Kerää maasta typpeä estäen huuhtoutumista

Lisätiedot

Hapro. Toimintasuunnitelma. Teksti ja kuvat: Niina Lindell

Hapro. Toimintasuunnitelma. Teksti ja kuvat: Niina Lindell Hapro Toimintasuunnitelma Teksti ja kuvat: Niina Lindell Työn tarkoitus Hapron toimintasuunnitelma on puolenvuoden viljelysuunnitelma Lapin ammattiopiston puutarhalle. Siihen on koottu kaikki perustiedot

Lisätiedot

1 Mansikkalajikkeiden kukka aiheiden muodostus, satopotentiaali ja sadon ajoittuminen. 2 Uusia keinoja lajikevalintaan

1 Mansikkalajikkeiden kukka aiheiden muodostus, satopotentiaali ja sadon ajoittuminen. 2 Uusia keinoja lajikevalintaan 1 Mansikkalajikkeiden kukka aiheiden muodostus, satopotentiaali ja sadon ajoittuminen 2 Uusia keinoja lajikevalintaan Timo Hytönen Maataloustieteiden laitos Helsingin yliopisto Esitys Tausta Mansikan kasvukierto

Lisätiedot

Saskatoonin viljely Amelanchier alnifolia. Kainuun ammattiopisto, aikuiskoulutus

Saskatoonin viljely Amelanchier alnifolia. Kainuun ammattiopisto, aikuiskoulutus Saskatoonin viljely Amelanchier alnifolia Yleistietoa Viljelty Pohjois-Amerikassa 1900-luvulta saakka Nykyiset lajikkeet peräisin luonnonkannoista Nimetty saskatoon kaupungin mukaan Kasvin tuntomerkit

Lisätiedot

Hamppu viljelykiertokasvina

Hamppu viljelykiertokasvina Hamppu viljelykiertokasvina Noora Norokytö, Hyötyhamppuhanke Turun ammattikorkeakoulu Yleistä hampusta Tuulipölytteinen lyhyen päivän kasvi Luontaisesti yksineuvoinen (öljyhamppu), jalostuksella kaksineuvoinen

Lisätiedot

Rapean roomansalaatin lajikekokeet 2013 Juva

Rapean roomansalaatin lajikekokeet 2013 Juva Rapean roomansalaatin lajikekokeet 2013 Juva Veikko Hintikainen, Pirjo Kivijärvi, Anne Tillanen, Hanna Avikainen, Mari Mäki Kasvisseminaari 13.2.2014, Mikkeli Rapean roomansalaatin lajikekokeet 2013 Mikä

Lisätiedot

Vihannesviljelijämatka Hollantiin 28. 30.9.2010 vihannesten lajikejalostajien esittelykentille

Vihannesviljelijämatka Hollantiin 28. 30.9.2010 vihannesten lajikejalostajien esittelykentille Vihannesviljelijämatka Hollantiin 28. 30.9.2010 vihannesten lajikejalostajien esittelykentille Matkaraportti 14.10.2010 Satafood Kehittämisyhdistys ry Jaana Laurila Merja Mäkinen Kaija Vesanen Manner-Suomen

Lisätiedot

Reilu kauppa uusia tuotemahdollisuuksia

Reilu kauppa uusia tuotemahdollisuuksia Reilu kauppa uusia tuotemahdollisuuksia esimerkkinä Jalotofu 23.12.2014 Kaikki kuvat: Oy Soya Ab Reilun kaupan soijapavut Jalotofun soijapavut kasvavat Pohjois-Brasilian auringon lämmössä, Capaneman kylässä.

Lisätiedot

Valkuais- ja palkokasvit viljelyssä ja -kierrossa. Heikki Ajosenpää ProAgria Länsi-Suomi Raisio 13.3.2015

Valkuais- ja palkokasvit viljelyssä ja -kierrossa. Heikki Ajosenpää ProAgria Länsi-Suomi Raisio 13.3.2015 Valkuais- ja palkokasvit viljelyssä ja -kierrossa Heikki Ajosenpää ProAgria Länsi-Suomi Raisio 13.3.2015 Sisältö 1. Valkuais- ja palkokasvit termistö 2. Herne ja härkäpapu 3. Viljelykierron merkitys maanviljelyssä

Lisätiedot

Ajankohtaista tuotantoehdoissa Luomusiementuotanto. Luomuiltapäivä

Ajankohtaista tuotantoehdoissa Luomusiementuotanto. Luomuiltapäivä Ajankohtaista tuotantoehdoissa Luomusiementuotanto Luomuiltapäivä Yksimahaisten ruokinta poikkeus käyttää tavanomaista rehua päättyy 31.12.2011 tämän vuoden ajan voidaan käyttää enintään 5 % päiväannoksesta

Lisätiedot

Kuminan perustaminen suojakasviin

Kuminan perustaminen suojakasviin Kuminan perustaminen suojakasviin Marjo Keskitalo MTT Kasvintuotannon tutkimus Kuminan viljelypäivät 2012 Riihimäki (28.1) ja Loimaa (30.1.) Kumina suojakasvissa KOE 1 V 2009 perustettu koe Jokioisiin,

Lisätiedot

20329 20329 MUUTTUVAT KUSTANNUKSET

20329 20329 MUUTTUVAT KUSTANNUKSET Markku Kajalo 07.11.2013 Oulun yliopisto/ Kajaanin yliopistokeskus/ Sotkamo Talvivalkosipuli (varastovalkosipuli) 0,5 ha (C2 ja C2 pohjoinen) TUOTOT määrä [kpl,h, kg, m 3 ] hinta [ /h, /ha, /kg] Yht. [

Lisätiedot

Siemenpakkaajan puheenvuoro

Siemenpakkaajan puheenvuoro Siemenpakkaajan puheenvuoro Jukka Hollo, Tilasiemen Oy Sertifioidun luomusiemenen nykytilanne viljanviljelyssä Luomuviljelyssä käytettiin vuoden 2014 viljojen kylvöihin 2 300 tonnia sertifioitua luomusiementä,

Lisätiedot

Kokemuksia integroidusta kasvinsuojelusta viljatiloilla. Marja Jalli & Sanni Junnila MTT VYR Viljelijäseminaari Hämeenlinna 30.1.

Kokemuksia integroidusta kasvinsuojelusta viljatiloilla. Marja Jalli & Sanni Junnila MTT VYR Viljelijäseminaari Hämeenlinna 30.1. Kokemuksia integroidusta kasvinsuojelusta viljatiloilla Marja Jalli & Sanni Junnila MTT VYR Viljelijäseminaari Hämeenlinna 30.1.2014 PesticideLife hankkeen tavoitteet -Tukea NAPin toimeenpanoa ja päivitystä

Lisätiedot

Palkokasvi parantaa kokoviljasäilörehun rehuarvoa

Palkokasvi parantaa kokoviljasäilörehun rehuarvoa Palkokasvi parantaa kokoviljasäilörehun rehuarvoa Kaisa Kuoppala, Timo Lötjönen, Essi Saarinen, Arto Huuskonen, Marketta Rinne MTT Edistystä luomutuotantoon -hanke Kuvat: MTT/Kaisa Kuoppala MTT Kokoviljasäilörehu

Lisätiedot

IPM-kokemuksia kesältä 2010

IPM-kokemuksia kesältä 2010 IPM-kokemuksia kesältä 2010 Pauliina Laitinen, Sanni Junnila, Marja Jalli ja Heikki Jalli PesticideLife-hanke Kasvinsuojelun syyspuinti 1.11.2010 HAMK Mustiala LIFE08 ENV/FIN/000604 PesticideLife-hanke

Lisätiedot

Kumina viljelykierrossa peltotilastojen näkökulmasta

Kumina viljelykierrossa peltotilastojen näkökulmasta Kumina viljelykierrossa peltotilastojen näkökulmasta Marjo Keskitalo MTT Kasvintuotannon tutkimus KUMINAN SATOVAIHTELUIDEN JÄLJILLÄ -seminaari 23.11.2011 Hyvinkää, 24.11.2011 Ilmajoki Kumina viljelykierrossa

Lisätiedot

Perunaseitin monimuotoinen torjunta

Perunaseitin monimuotoinen torjunta 22.4.2015 Perunaseitin monimuotoinen torjunta Jussi Tuomisto, Petla 1 Johdanto Perunaseitti on viljelyn talouden kannalta merkittävimpiä kasvintuhoojia Vaikka perunaseittiä on paljon tutkittu ja siitä

Lisätiedot

Luomukasvisten kysyntä kasvaa miten siihen vastaamme?

Luomukasvisten kysyntä kasvaa miten siihen vastaamme? @apetit_oyj #apetitluomu Luomukasvisten kysyntä kasvaa miten siihen vastaamme? Liiketoimintajohtaja Anu Ora twitter: @AnuOra1 APETIT OYJ Luomuelintarvikepäivä 5.10.2017 1 Luomme hyvinvointia kasviksista

Lisätiedot

Kasvitautien kirjoa onko aihetta huoleen?

Kasvitautien kirjoa onko aihetta huoleen? Kasvitautien kirjoa onko aihetta huoleen? Asko Hannukkala, Erja Huusela-Veistola & Noora Pietikäinen MTT Kasvintuotannontutkimus Kuminasta kilpailukykyä -seminaarit 25.3.2014 Jokioinen, 27.3.2014 Ilmajoki

Lisätiedot

Tutkittua tietoa luomusta

Tutkittua tietoa luomusta Tutkittua tietoa luomusta Luomumarkkinoiden ja liiketoiminnan nykytila Sinikka Mynttinen, Aalto yliopiston Pienyrityskeskus 4.3.2014 Kansainväliset luomumarkkinat Luomumarkkinoiden kehitys Euroopassa ja

Lisätiedot

Luomukasvisten arvoketjutyöryhmä klo Evira, kokoustila Kalevi

Luomukasvisten arvoketjutyöryhmä klo Evira, kokoustila Kalevi Luomukasvisten arvoketjutyöryhmä 18.01. 2016 klo 10.00-12.00 Evira, kokoustila Kalevi Osanottajat Nimi Paikalla 18.1.2016 Paavo Pulkkinen, Lietlahden tila X Ari Kulmanen, Ikaalisten Luomu Antti Vauhkonen,

Lisätiedot

Vapautus työvuoroluettelon laatimisesta. Vihannesten pakkaus- ja jatkojalostustyö. Dnro 6/2010, annettu

Vapautus työvuoroluettelon laatimisesta. Vihannesten pakkaus- ja jatkojalostustyö. Dnro 6/2010, annettu Vapautus työvuoroluettelon laatimisesta. Vihannesten pakkaus- ja jatkojalostustyö. Dnro 6/2010, annettu 29.4.2010. Oikaisuvaatimus hylättiin. Päätöksestä on valitettu työtuomioistuimeen. Työtuomioistuin

Lisätiedot

5.3. Virkkala Juha Salopelto - Kasvuohjelma-tutkimuksen tuloksia ja uusia siemenlajikkeita

5.3. Virkkala Juha Salopelto - Kasvuohjelma-tutkimuksen tuloksia ja uusia siemenlajikkeita 5.3. Virkkala Juha Salopelto - Kasvuohjelma-tutkimuksen tuloksia ja uusia siemenlajikkeita Sade kesällä 2014 Heinäkuun 2014 sateet Sade elokuu Sadesumma 2014 450 400 350 300 250 200 150 100 50 0 Pori Lappeenranta

Lisätiedot

Hankkeen tuloksia vuodelta 2009 Tuotanto tasapainoon alituotantokasvien tuotannon kehittämispäivä Huittisten kaupungintalon valtuustosali 10.2.

Hankkeen tuloksia vuodelta 2009 Tuotanto tasapainoon alituotantokasvien tuotannon kehittämispäivä Huittisten kaupungintalon valtuustosali 10.2. Hankkeen tuloksia vuodelta 2009 Tuotanto tasapainoon alituotantokasvien tuotannon kehittämispäivä Huittisten kaupungintalon valtuustosali 10.2.2009 Marketta Saastamoinen Alituotantokasvien tuotannon kehittäminen

Lisätiedot

Nurmirehujen tuotantokustannuksiin vaikuttavat tekijät

Nurmirehujen tuotantokustannuksiin vaikuttavat tekijät Nurmesta Tulosta -hanke Nurmirehujen tuotantokustannuksiin vaikuttavat tekijät Nurmex-tietoisku 16 Marita Jääskeläinen ProAgria Etelä-Pohjanmaa Säilörehun tuotantokustannus Merkittävässä osassa maidontuotannon

Lisätiedot

UUTTA TIETOA JA HYVIÄ KÄYTÄNTÖJÄ MARJA-JA HEDELMÄYRITTÄJILLE. Katse syyshoitoon. Kokemuksia Norjasta ja Tanskasta. Mikkeli

UUTTA TIETOA JA HYVIÄ KÄYTÄNTÖJÄ MARJA-JA HEDELMÄYRITTÄJILLE. Katse syyshoitoon. Kokemuksia Norjasta ja Tanskasta. Mikkeli UUTTA TIETOA JA HYVIÄ KÄYTÄNTÖJÄ MARJA-JA HEDELMÄYRITTÄJILLE Katse syyshoitoon Kokemuksia Norjasta ja Tanskasta Mikkeli 3.11.2017 Matala V. 2006: Mansikan viljely Syyshoito eli sadonkorjuun jälkeiset

Lisätiedot

Kuminan pellonpiennarpäivät 2013 lajikekokeen tuloksia

Kuminan pellonpiennarpäivät 2013 lajikekokeen tuloksia Kuminan pellonpiennarpäivät 213 lajikekokeen tuloksia Marjo Keskitalo, MTT Kasvintuotannon tutkimus, Jokioinen Jokioinen 17.6.213 Lamminkylän pelto Kuolleiden taimien määrä kpl/m2 ensimmäisenä talvena

Lisätiedot

Kuminaa yksin vai suojakasvin kanssa

Kuminaa yksin vai suojakasvin kanssa Kuminaa yksin vai suojakasvin kanssa Marjo Keskitalo MTT Kasvintuotannon tutkimus HYVÄ STARTTI KUMINALLE -seminaari 26.10.2010 Ilmajoki, 28.10.2010 Jokioinen Tutkimuskysymykset Voidaanko kuminaa viljellä

Lisätiedot

Kumina on kilpailukykyinen kasvi Pohjolassa

Kumina on kilpailukykyinen kasvi Pohjolassa Kumina on kilpailukykyinen kasvi Pohjolassa Timo Karhula MTT Taloustutkimus Kuminasta kilpailukykyä Kymmenellä askeleella keskisato nousuun seminaarit 25 ja 27.3.2014 Kumina Asema maailmalla Viennin arvo

Lisätiedot

Kasviöljyteollisuuden puheenvuoro. Öljynpuristamoyhdistys, Pekka Heikkilä 3.2.2009

Kasviöljyteollisuuden puheenvuoro. Öljynpuristamoyhdistys, Pekka Heikkilä 3.2.2009 Kasviöljyteollisuuden puheenvuoro Öljynpuristamoyhdistys, Yleistä Puristamoteollisuuden volyymi on n. 270 000 t ja liikevaihto n. 100 milj. Öljy ja valkuainen ovat molemmat tärkeitä rypsi/rapsi öljyä 30-40

Lisätiedot

Kylvöaikomukset 2009. Vilja-alan yhteistyöryhmä 13.3.2008. Petri Pethman Työnro. 76442. Suomen Gallup Elintarviketieto Oy

Kylvöaikomukset 2009. Vilja-alan yhteistyöryhmä 13.3.2008. Petri Pethman Työnro. 76442. Suomen Gallup Elintarviketieto Oy Kylvöaikomukset 2009 Vilja-alan yhteistyöryhmä 13.3.2008 Petri Pethman Työnro. 76442 Tämän tutkimuksen tulokset on tarkoitettu vain tilaajan omaan käyttöön. Niitä ei saa lainata, luovuttaa, jälleenmyydä

Lisätiedot