Lausunto hallituksen esitysluonnoksesta asuntorakentamisen korkotukijärjestelmän kehittämiseksi

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Lausunto hallituksen esitysluonnoksesta asuntorakentamisen korkotukijärjestelmän kehittämiseksi"

Transkriptio

1 Ympäristöministeriö Rakennetun ympäristön osasto PL 35, Valtioneuvosto Lausunto hallituksen esitysluonnoksesta asuntorakentamisen korkotukijärjestelmän kehittämiseksi Lausunnon antajasta TA-Yhtymä Oy toimii Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen hyväksymänä yleishyödyllisen konsernin emoyhtiönä ja harjoittaa pääasiassa valtion tukemien asuntojen vuokraus- ja rakennuttamistoimintaa. Konsernimme toimii aktiivisesti sekä Suomen Asumisoikeusyhteisöt ry:ssä että Rakli ry:ssä tavoitteenaan edesauttaa vuokraja asumisoikeusasumisen toimintaedellytysten kehittymistä yhteistyössä alan muiden toimijoiden ja viranomaisten kanssa. Konsernimme omistaa yli asumisoikeus-, vuokra- ja osaomistusasuntoa. Konsernimme kuuluu Suomen suurimpiin asuntorakennuttajiin ja vuosina sen omistukseen valmistuu yli kohtuuhintaista vuokra- ja asumisoikeusasuntoa. Konsernimme kiittää ympäristöministeriötä mahdollisuudesta lausua hallituksen esitysluonnoksesta ja esittää lausuntonaan alla olevan. Mitä mieltä olemme luonnoksesta hallituksen esitykseksi Kannatamme hallituksen esitysluonnosta osittain. Se sisältää joitakin pitkän korkotukijärjestelmän kiinnostavuutta parantavia ehdotuksia, kuten lainanlyhennysohjelman muuttamisen etupainotteisemmaksi, korkotuen maksuajan pidentämisen 23 vuodesta 30 vuoteen ja korkotukilainojen omavastuukoron pysyvän alentamisen 2,5 prosenttiin. Toisaalta hallituksen esitysluonnos sisältää sellaisia ehdotuksia, jotka vähentäisivät olennaisesti järjestelmän kannustavuutta. Olennaisimmat näistä ehdotuksista ovat asumisoikeusyhteisöiltä edellytettävä omarahoitusosuus ja kielto varautua perusparannuksiin uusilla korkotukilainoilla rahoitetuissa vuokra- ja asumisoikeusasunnoissa. Kokonaisuutena arvioiden pidämme hallituksen esitysluonnosta merkittävänä heikennyksenä nykytilaan.

2 2(6) Näkemyksemme esityksen tavoitteista Kannatamme esityksen tavoitetta kehittää korkotukijärjestelmää siten, että se kannustaisi rakennuttajia toteuttamaan kohtuuhintaisia vuokra- ja asumisoikeusasuntojen nykyistä enemmän. Nyt esitetyssä muodossaan hallituksen esitysluonnos toimisi kuitenkin tämän tavoitteen vastaisesti lopettamalla asumisoikeusasuntojen tuotannon. Vuokra-asuntojen osalta esitetyt parannusehdotukset korkotukiehtoihin eivät ole mielestämme riittäviä uusien pääomien saamiseksi alalle ja siten kohtuuhintaisen vuokra-asuntotuotannon lisäämiseksi. Näkemyksemme mukaan korkotukijärjestelmää tulisi kehittää kannustavammaksi myös rahoittajien kannalta, jotta yleishyödyllisten yhteisöjen rahoitus voidaan turvata tulevaisuudessa. Tämä edellyttäisi korkotukijärjestelmän perusteellista tarkastelua rahoittajien näkökulmasta ja rahoitusalan kuulemista laajasti. Valitettavasti tällaista tarkastelua ja kuulemista ei ole tehty. Näkemyksemme ehdotettujen lainsäädäntömuutosten arvioiduista vaikutuksista Yhdymme Suomen Asumisoikeusyhteisöt ry:n arvioon siitä, että asumisoikeusyhteisöltä edellytettävä omarahoitusosuus käytännössä lopettaisi asumisoikeusasuntojen tuotannon. Pidämme myös ehdotusta perusparannuksiin varautumisen kieltämisestä huonona, koska näkemyksemme mukaan se vaarantaisi uusien asuntojen vastuullisen ja suunnitelmallisen kunnossapidon. Tämä saattaisi puolestaan vaikuttaa negatiivisesti yhteisöjen rahoituksen saantiin ja hintaan, kuten jäljempänä todetaan. Kohtuuhintaisen asuntotuotannon määrän olennainen kasvattaminen edellyttäisi sellaisia korkotukijärjestelmän muutoksia, jotka houkuttelisivat alalle uusia pääomia. Nyt ehdotetut vähäiset parannukset valtion tukeen ovat tähän riittämättömiä. Kun samanaikaisesti tiukennettaisiin tuettujen asuntojen rajoituksia, hallituksen esitysluonnos kokonaisuutena arvioiden heikentäisi korkotukijärjestelmän kannustavuutta. Näkemyksemme mukaan korkotukijärjestelmän kiinnostavuuden olennainen kasvattaminen edellyttäisi ns. yleishyödyllisyystyöryhmän jo vuonna 2010 esittämien muutosehdotusten toimeenpanoa. Näitä muutosehdotuksia ovat mm. kohdekohtaisista rajoituksista vapautuneiden asuntojen vapaampi myyminen ja omistuksen järjesteleminen. Tällä hetkellä työryhmän edotuksista on toimeenpantu vain omakustannusvuokraan sisältyvän varautumisen rajoittamista koskeva ehdotus. Tosin tätäkin tiukennettaisiin hallituksen esitysluonnoksessa kieltämällä korjauksiin varautuminen lähes kokonaan.

3 3(6) Näkemyksemme etupainotteisemmasta lainanlyhennysohjelmasta ja ylimääräisistä lainanlyhennyksistä Pidämme ehdotusta nykyistä etupainotteisemmasta ja kumulatiivisesti säädellystä lainanlyhennysohjelmasta hyvänä. Haluamme kuitenkin huomauttaa, että pääsääntöisesti alkuperäiseen lainaohjelmaan kuulumattomien lisälyhennysten tekemisestä aiheutuu ylimääräisiä rahoituskustannuksia. Tämä rajoittaisi tosiasiassa yhteisöjen mahdollisuuksia tehdä ylimääräisiä lyhennyksiä. Näkemyksemme vuokra-asuntojen korkotukilainojen enimmäislainoitusosuuden nostamisesta Ehdotus vuokra-asuntojen korkotukilainojen enimmäislainoitusosuuden nostamisesta 95 prosenttiin on hyvä. Se parantaisi yleishyödyllisten yhteisöjen mahdollisuuksia toteuttaa rajallisilla pääomillaan uusia kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja. Nykytilanne, jossa enimmäislainoitusosuuden määrä on erisuuruinen omistus- ja vuokratontilla, ei ole kannatettava. Näkemyksemme lainansaajilta edellytettävästä viiden prosentin omarahoitusosuudesta Hallituksen esitysluonnoksessa (s. 14) todetaan aivan oikein, että asumisoikeusasuntojen tuotanto kiinnostaa kuntien ohella myös yksityisiä toimijoita siksi, että hankkeisiin ei tarvita lainkaan toimijan omia varoja. Yksityiset toimijat eivät tule sijoittamaan varojaan asumisoikeustuotantoon niin pitkään kuin asumisoikeusasunnot ovat ikuisten rajoitusten alaisuudessa. Tämän vuoksi ehdotus asumisoikeusyhteisöltä vaadittavasta omarahoitusosuudesta lopettaisi yksityisten toimijoiden asumisoikeusasuntojen tuotannon. Asumisoikeustuotannon loppuminen ei tulisi lisäämään kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen tuotantoa siksi, että nykyisellään asumisoikeustuotantoon ei ole sitoutunut toimijoiden omia varoja. Toisin sanoen asumisoikeustuotannon loppuminen ei vapauttaisi toimijoiden pääomia käytettäväksi muuhun kohtuuhintaiseen asuntotuotantoon. Näkemyksemme tuleviin korjauksiin varautumisen kiellosta ja omarahoitusosuudelle perittävän enimmäiskoron nostamisesta Pidämme korjauksiin varautumisen kieltoa olennaisena heikennyksenä nykytilaan siitäkin huolimatta, että samanaikaisesti muutettaisiin korkotukilainan lainanlyhennysohjelmaa nykyistä etupainotteisemmaksi. Ehdotettu kielto perustuu ajatukselle siitä, että korjauksia varten on aina saatavissa lainarahoitusta kohtuullisin kustannuksin. Tosiasiassa rahoituksen saatavuus ja kustannukset voivat vaihdella eri aikoina huomattavasti, kuten vuonna 2007 Yhdysvalloista alkanut finanssikriisi osoitti. Hallituksen esitysluonnoksessa ehdotetaan, että omistajan sijoittamalle omarahoitusosuudelle voidaan periä enintään kuuden prosentin korko, josta enintään neljä prosenttia olisi tuloutettavissa omistajalle. Ehdotettu kuuden prosentin enimmäiskorko tarkoittaisi 0,84 /m²/kk suuruista kustannuserää, jos omarahoitusosuuden

4 4(6) laskennassa käytetään vuoden 2016 keskimääräistä ARA-asuntojen rakentamisen hintaa (3 352 /m²). Tästä määrästä yhteisölle jäisi 0,28 /m²/kk varautumisena korjauksiin ja uusien asuntojen omarahoitusosuuden kattamiseksi. Tätä ei voida pitää riittävänä varautumisena ottaen huomioon, että tällä hetkellä korjauksiin voidaan varautua 1,00 2,00 /m²/kk rakennuksen iästä riippuen. Näkemyksemme mukaan riittämätön varautuminen korjauksiin vaarantaisi uusien asuntojen vastuullisen ja pitkäjänteisen kunnossapidon. Koska korkotukilainan myöntäjät edellyttävät lainasopimuksissaan, että lainan vakuutena olevan omaisuuden arvo ei alene riittämättömän huolenpidon vuoksi, saattaisi ehdotettu varautumiskielto myös vaikuttaa kielteisesti rahoituksen saatavuuteen ja kustannuksiin. Pantatun omaisuuden riittävä huolenpito on korostunut korkotukilainoissa, joiden lainaaika on tavanomaista pitempi (ehdotuksen mukaan 40 vuotta). Näkemyksemme korkotuen omavastuuosuuden alentamisesta ja korkotuen maksuajan pidentämisestä Korkotuen omavastuuosuuden alentaminen pysyvästi 2,5 prosenttiin ja korkotuen maksuajan pidentäminen 23 vuodesta 30 vuoteen ovat lähtökohtaisesti hyviä. Niiden vaikutus korkotukilainan sisältämään valtion tukeen on kuitenkin vähäinen. Laskelmiemme mukaan uuden vuokra-asunnon korkotukilainassa oleva valtion tuki olisi 44 prosenttia pienempi kuin nykyisessä korkotukilainassa, jos laskennassa käytetään korkotasona kiinteää neljän prosentin korkoa ja omavastuukorkona 1,7 prosenttia (jota sovelletaan väliaikaisesti ajalla myönnettyihin vuokraasuntojen korkotukilainoihin). Jos taas laskennassa käytetään omavastuukorkona pysyvää 3,4 prosenttia, valtion tuen määrä kasvaisi tuntuvasti. Toisaalta vallitsevilla alhaisilla korkotasoilla tuen määrän kasvu olisi lähinnä laskennallista. Näin ollen arviomme esitetyt parannukset riittämättömiksi lisäämään toimijoiden kiinnostusta korkotukijärjestelmää kohtaan. Näkemyksemme jo maksetun korkotuen takaisinperinnästä yleishyödyllisyysstatuksen peruuttamistilanteissa Hallituksen esitysluonnoksessa ehdotetaan, että valtion maksama korkotuki voitaisiin periä takaisin, jos Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA peruuttaa yhteisölle myönnetyn yleishyödyllisyysstatuksen lain 27 :n nojalla. Kyseisen pykälän mukaan ARA voi peruttaa yleishyödyllisyysstatuksen myös yhteisön hakemuksesta. Näissä tilanteissa korkotuen takaisinperinnän ei tule olla mahdollista, vaan sen tulee rajoittua tilanteisiin, joissa yhteisö on olennaisella tavalla rikkonut yleishyödyllisyyssäännöksiä. Tämän vuoksi ehdotettua säännöstä on täsmennettävä sen soveltamisalan osalta.

5 5(6) Näkemyksemme muutosten voimaantuloajasta ja siirtymäsäännöksistä Hallituksen esitysluonnoksessa ehdotettu uusien säännösten voimaantuloajankohta ( ) on liian aikainen. Toiminnan sopeuttamiseksi uusien säännösten mukaiseksi, voimaan tulolle tulisi varata riittävän pitkä siirtymäaika. Mielestämme muutosten aikaisin mahdollinen voimaantuloajankohta on vuoden 2019 alussa. Muita huomioita ja kommentteja Pidämme valitettavana, että hallituksen esitysluonnoksessa ei ole tarkasteltu korkotukijärjestelmää rahoittajien näkökulmasta. Nykytilanne, jossa 85 prosenttia korkotukilainoituksesta tulee yhdeltä rahoittajalta, ei ole kestävä ratkaisu pitkällä aikavälillä. Se muodostaa olennaisen riskin yleishyödyllisen asuntotuotannon rahoituksen saatavuuden ja hinnan osalta. Hyvin toimiva ja luotettava rahoitusjärjestelmä edellyttäisi nykyistä suurempaa määrää rahoittajia ja siten rahoittajien välisen kilpailun lisäämistä. Korkotukilainan laina-aika on keskeinen kysymys, kun rahoittajat pohtivat mahdollisuutta myöntää korkotukilainaa ja määrittävät sen hintaa. Nykyinen 40 vuoden lainaaika on liian pitkä useimmille rahoittajille. Tämän vuoksi kehotamme lainlaatijaa selvittämään, voisiko laina-aika olla nykyistä lyhempi (esimerkiksi vuotta). Tämä edellyttäisi mallia, jossa valtion täytetakaus ja laina-ajan pituus eivät olisi sidottuja vastaamaan toisiaan. Sen sijaan valtion täytetakaus säilyisi taustalla itsenäisenä 40 vuoden ajan, mutta laina-aika olisi valtion täytetakausta lyhyempi ja sitä voitaisiin pidentää omistajan hakemuksesta vastaavaan tapaan kuin ns. lyhyessä korkotukimallissa. Todettakoon selvyyden vuoksi, että laina-ajan pituudella ei tarvitsisi olla vaikutusta korkotukilainan lyhennysohjelmaan eikä korkotukilainalla rahoitettujen asuntojen rajoitusten voimassaoloaikaan. Edellä kuvatun vaihtoehtoisen mallin lyhyemmät laina-ajat lisäisivät rahoittajien kiinnostusta korkotukilainoja kohtaan, mikä lisäisi rahoittajien keskinäistä kilpailua. Lisäksi lyhyemmät laina-ajat laskisivat rahoittajien kustannuksia. Näillä olisi positiivisia vaikutuksia niin yhteisöille ja asukkaille kuin valtiollekin, jos korkokustannukset olisivat nykyistä alhaisemmat. Espoossa 10. marraskuuta 2017 TA-Yhtymä Oy Esa Mustonen lakimies p.p.

6 6(6) Liitteet Laskelmat ehdotettujen muutosten vaikutuksesta korkotuen määrään

SUOMEN ASUMISOIKEUSYHTEISÖT RY:N LAUSUNTO HE 12/2018 VP

SUOMEN ASUMISOIKEUSYHTEISÖT RY:N LAUSUNTO HE 12/2018 VP SUOMEN ASUMISOIKEUSYHTEISÖT RY:N LAUSUNTO HE 12/2018 VP 22.3.2018 SUOMEN ASUMISOIKEUSYHTEISÖT RY SAY eli Suomen Asumisoikeusyhteisöt ry on asumisoikeusasuntoja omistavien yhtiöiden muodostama yhdistys.

Lisätiedot

Hallituksen esitys asuntorakentamisen korkotukijärjestelmän kehittämiseksi

Hallituksen esitys asuntorakentamisen korkotukijärjestelmän kehittämiseksi Ympäristöministeriö Lausuntopyyntö 19.09.2017 YM1/600/2017 Hallituksen esitys asuntorakentamisen korkotukijärjestelmän kehittämiseksi Johdanto Valtio tukee kohtuuhintaisten, sosiaalisin perustein valituille

Lisätiedot

HE 12/2018 vp Eduskunnan ympäristövaliokunnan kuulemistilaisuus

HE 12/2018 vp Eduskunnan ympäristövaliokunnan kuulemistilaisuus HE 12/2018 vp Eduskunnan ympäristövaliokunnan kuulemistilaisuus 13.3.2018 Jouni Parkkonen Toiminnanjohtaja Kohtuuhintaisen vuokra-asumisen edistäjät KOVA ry Yleistä lakiesityksestä KOVA on erittäin pettynyt

Lisätiedot

VALTIONEUVOSTON ASETUS VUOKRA-ASUNTOLAINOJEN JA ASUMISOIKEUS- TALOLAINOJEN KORKOTUESTA ANNETUN VALTIONEUVOSTON ASETUKSEN MUUTTAMISESTA

VALTIONEUVOSTON ASETUS VUOKRA-ASUNTOLAINOJEN JA ASUMISOIKEUS- TALOLAINOJEN KORKOTUESTA ANNETUN VALTIONEUVOSTON ASETUKSEN MUUTTAMISESTA YMPÄRISTÖMINISTERIÖ Muistio Hallitussihteeri 31.12.2015 Ville Koponen VALTIONEUVOSTON ASETUS VUOKRA-ASUNTOLAINOJEN JA ASUMISOIKEUS- TALOLAINOJEN KORKOTUESTA ANNETUN VALTIONEUVOSTON ASETUKSEN MUUTTAMISESTA

Lisätiedot

TAE 2017 Yhdyskunnat, rakentaminen ja asuminen. Tommi Laanti

TAE 2017 Yhdyskunnat, rakentaminen ja asuminen. Tommi Laanti TAE 2017 Yhdyskunnat, rakentaminen ja asuminen Tommi Laanti Asuntojen hintakehitys (2010-2016/7) Lähde:Tilastokeskus 2 Vapaarahoitteiset neliövuokrat uusissa vuokrasuhteissa 2015 Lähde:Tilastokeskus 3

Lisätiedot

Viestintätoimisto Taitomylly Oy

Viestintätoimisto Taitomylly Oy Eduskunnan ympäristövaliokunnalle ASIA: HALLITUKSEN ESITYKSESTÄ HE 12/2018 VP EDUSKUNNALLE LAEIKSI VUOKRA-ASUNTOLAINOJEN JA ASUMISOIKEUSTALOLAINOJEN KORKOTUESTA ANNETUIN LAIN, ARAVARAJOITUSLAIN JA ASUMISOIKEUSASUNNOISTA

Lisätiedot

HE 12/2018: Pitkän korkotukilainamallin uudistaminen. Ympäristövaliokunta Lauri Lehtoruusu / Suomen opiskelija-asunnot SOA ry

HE 12/2018: Pitkän korkotukilainamallin uudistaminen. Ympäristövaliokunta Lauri Lehtoruusu / Suomen opiskelija-asunnot SOA ry HE 12/2018: Pitkän korkotukilainamallin uudistaminen Ympäristövaliokunta 22.3.2018 Lauri Lehtoruusu / Suomen opiskelija-asunnot SOA ry Tavoitteet kannatettavia, mutta tuskin toteutuvat Tavoitteet vastaavat

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 39/ (10) Kaupunginhallitus Asia/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 39/ (10) Kaupunginhallitus Asia/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 39/2017 1 (10) 1002 Lausunto ympäristöministeriölle hallituksen esitysluonnoksesta asuntorakentamisen korkotukijärjestelmän kehittämiseksi HEL 2017-010286 T 03 00 00 Lausunto

Lisätiedot

VANTAAN KAUPUNGIN LAUSUNTO HALLITUKSEN ESITYKSEEN ASUNTORAKENTAMISEN KORKOTUKIJÄRJESTELMÄN KEHITTÄMISEKSI

VANTAAN KAUPUNGIN LAUSUNTO HALLITUKSEN ESITYKSEEN ASUNTORAKENTAMISEN KORKOTUKIJÄRJESTELMÄN KEHITTÄMISEKSI Ympäristöministeriö YM1/600/2017 VANTAAN KAUPUNGIN LAUSUNTO HALLITUKSEN ESITYKSEEN ASUNTORAKENTAMISEN KORKOTUKIJÄRJESTELMÄN KEHITTÄMISEKSI Lausuntopyyntö ja sen taustaa Ympäristöministeriö on pyytänyt

Lisätiedot

VALTIONEUVOSTON ASETUS VUOKRA-ASUNTOLAINOJEN JA ASUMISOIKEUS- TALOLAINOJEN KORKOTUESTA ANNETUN VALTIONEUVOSTON ASETUKSEN MUUTTAMISESTA

VALTIONEUVOSTON ASETUS VUOKRA-ASUNTOLAINOJEN JA ASUMISOIKEUS- TALOLAINOJEN KORKOTUESTA ANNETUN VALTIONEUVOSTON ASETUKSEN MUUTTAMISESTA YMPÄRISTÖMINISTERIÖ Muistio Lainsäädäntöneuvos 13.6.2018 Ville Koponen VALTIONEUVOSTON ASETUS VUOKRA-ASUNTOLAINOJEN JA ASUMISOIKEUS- TALOLAINOJEN KORKOTUESTA ANNETUN VALTIONEUVOSTON ASETUKSEN MUUTTAMISESTA

Lisätiedot

Asuntorakentamisen korkotukijärjestelmän toimivuus. Tomi Henriksson, asumisasioiden päällikkö Ympäristövaliokunta

Asuntorakentamisen korkotukijärjestelmän toimivuus. Tomi Henriksson, asumisasioiden päällikkö Ympäristövaliokunta Asuntorakentamisen korkotukijärjestelmän toimivuus Tomi Henriksson, asumisasioiden päällikkö Ympäristövaliokunta 7.2.2019 Asuntotuotannon rakenne 2018 Yhteensä Kerrostalot Rivitalot Erillispientalot Valmistuneet

Lisätiedot

Viestintätoimisto Taitomylly Oy

Viestintätoimisto Taitomylly Oy Eduskunnan ympäristövaliokunnalle ASIA: EDUSKUNNAN YMPÄRISTÖVALIOKUNNAN OMASTA ASIASTA O 53/2018 VP YMPÄRISTÖMINISTERIÖN SELVITYS YMPÄRISTÖVALIOKUNNALLE ASUNTORAKENTAMISEN KORKOTUKIJÄRJESTELMIEN TOIMIVUUDESTA

Lisätiedot

LAUSUNTO ASUMISEN KORKOTUKILAINSÄÄDÄNNÖN UUDISTAMISESTA

LAUSUNTO ASUMISEN KORKOTUKILAINSÄÄDÄNNÖN UUDISTAMISESTA Ympäristövaliokunta Eduskunta LAUSUNTO ASUMISEN KORKOTUKILAINSÄÄDÄNNÖN UUDISTAMISESTA Eduskunnan valiokunta on pyytänyt Vantaan kaupungilta asiantuntijalausuntoa hallituksen esityksestä eduskunnalle laeiksi

Lisätiedot

Valtion tukema asuntotuotanto. 23.9.2015 Tommi Laanti Pääsuunnittelija Ympäristöministeriö tommi.laanti@ymparisto.fi

Valtion tukema asuntotuotanto. 23.9.2015 Tommi Laanti Pääsuunnittelija Ympäristöministeriö tommi.laanti@ymparisto.fi Valtion tukema asuntotuotanto 23.9.2015 Tommi Laanti Pääsuunnittelija Ympäristöministeriö tommi.laanti@ymparisto.fi Valtion tukema asuntotuotanto o Sosiaalinen asuntotuotanto (EU, SGEI) o Vuokra-asuntoja

Lisätiedot

Asumisen korkotukilainsäädännön uudistaminen

Asumisen korkotukilainsäädännön uudistaminen Asumisen korkotukilainsäädännön uudistaminen Ympäristövaliokunta 22.3.2018 Tomi Henriksson asumisasioiden päällikkö Vantaan kaupunki Kiinteistöt ja asuminen Vantaalla rakennetaan ratojen varteen Koko Vantaa:

Lisätiedot

Luonnos hallituksen esitykseksi eduskunnalle valtion tukemaa vuokra asuntotuotantoa koskevan yleishyödyllisyyslainsäädännön muuttamisesta

Luonnos hallituksen esitykseksi eduskunnalle valtion tukemaa vuokra asuntotuotantoa koskevan yleishyödyllisyyslainsäädännön muuttamisesta LAUSUNTO 1 (6) Ympäristöministeriö kirjaamo.ym@ymparisto.fi Lausuntopyyntö 15.2.2016 Luonnos hallituksen esitykseksi eduskunnalle valtion tukemaa vuokra asuntotuotantoa koskevan yleishyödyllisyyslainsäädännön

Lisätiedot

RAKLI ry kiittää mahdollisuudesta tulla kuulluksi otsikossa mainitusta hallituksen esityksestä.

RAKLI ry kiittää mahdollisuudesta tulla kuulluksi otsikossa mainitusta hallituksen esityksestä. LAUSUNTO 1 (5) Eduskunta Ympäristövaliokunta Kuulemistilaisuus, klo 10 ASIA: Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi vuokra asuntolainojen ja asumisoikeustalolainojen korkotuesta annetun lain muuttamisesta

Lisätiedot

Kommentti 1 (5) Ympäristöministeriö Kommenttipyyntö

Kommentti 1 (5) Ympäristöministeriö  Kommenttipyyntö Kommentti 1 (5) Ympäristöministeriö kirjaamo@ym.fi ville.koponen@ym.fi Kommenttipyyntö 23.2.2017 Suuntaviivat asuntorakentamisen pitkän korkotuen kehittämiseen Lausunnon antajasta RAKLI kokoaa yhteen kiinteistöalan

Lisätiedot

HE 99/2015 vp. Eduskunnan ympäristövaliokunnan kuulemistilaisuus

HE 99/2015 vp. Eduskunnan ympäristövaliokunnan kuulemistilaisuus HE 99/2015 vp Eduskunnan ympäristövaliokunnan kuulemistilaisuus 12.11.2015 Jouni Parkkonen toiminnanjohtaja Kohtuuhintaisen vuokra-asumisen edistäjät ry - KOVA Tiivistelmä lausunnosta Kohtuuhintaisen vuokra-asumisen

Lisätiedot

Luonnos hallituksen esitykseksi asuntorakentamisen korkotukijärjestelmän kehittämiseksi

Luonnos hallituksen esitykseksi asuntorakentamisen korkotukijärjestelmän kehittämiseksi Päiväys Datum Dnro Dnr 13.12.2017 YM1/600/2017 ja YM007:00/2017 Viite Hänvisning Luonnos hallituksen esitykseksi asuntorakentamisen korkotukijärjestelmän kehittämiseksi Asia Ärende Yhteenveto annetuista

Lisätiedot

ASUNTOPOLITIIKAN KEHITTÄMISKOHTEET

ASUNTOPOLITIIKAN KEHITTÄMISKOHTEET ASUNTOPOLITIIKAN KEHITTÄMISKOHTEET SUOMEN ASUMISOIKEUSYHTEISÖT RY Edustaa asumisoikeusasuntoja omistavia yhteisöjä. Tarkoituksena on edistää asumisoikeusasumista. Tuottaa ja levittää ajantasaista ja puolueetonta

Lisätiedot

Lausunto luonnoksesta hallituksen esitykseksi eduskunnalle laiksi vuokratalojen rakentamislainojen lyhytaikaisesta korkotuesta

Lausunto luonnoksesta hallituksen esitykseksi eduskunnalle laiksi vuokratalojen rakentamislainojen lyhytaikaisesta korkotuesta Lausunto 1 (5) Ympäristöministeriö Rakennetun ympäristön osasto PL 35 00023 Valtioneuvosto Lausuntopyyntönne 15.2. YM1/600/2016 Lausunto luonnoksesta hallituksen esitykseksi eduskunnalle laiksi vuokratalojen

Lisätiedot

Laki. HE 274/1998 vp. EV 306/1998 vp -

Laki. HE 274/1998 vp. EV 306/1998 vp - EV 306/1998 vp - HE 274/1998 vp Eduskunnan vastaus hallituksen esitykseen laeiksi aravalain, vuokra-asuntolainojen korkotuesta annetun lain ja asumisoikeustalolainojen korkotuesta annetun lain muuttamisesta

Lisätiedot

LAKIALOITE Laki aravalain 15 a :n ja 15 d :n ja vuokra-asuntolainojen ja asumisoikeustalolainojen korkotuesta annetun lain muuttamisesta.

LAKIALOITE Laki aravalain 15 a :n ja 15 d :n ja vuokra-asuntolainojen ja asumisoikeustalolainojen korkotuesta annetun lain muuttamisesta. LAKIALOITE Laki aravalain 15 a :n ja 15 d :n ja vuokra-asuntolainojen ja asumisoikeustalolainojen korkotuesta annetun lain muuttamisesta Eduskunnalle Yleishyödyllisyyssäädöksiä on muutettava kohtuuhintaisen

Lisätiedot

VALTIONEUVOSTON ASETUS VUOKRA-ASUNTOLAINOJEN JA ASUMISOIKEUS- TALOLAINOJEN KORKOTUESTA ANNETUN VALTIONEUVOSTON ASETUKSEN VÄLIAIKAISESTA MUUTTAMISESTA

VALTIONEUVOSTON ASETUS VUOKRA-ASUNTOLAINOJEN JA ASUMISOIKEUS- TALOLAINOJEN KORKOTUESTA ANNETUN VALTIONEUVOSTON ASETUKSEN VÄLIAIKAISESTA MUUTTAMISESTA YMPÄRISTÖMINISTERIÖ Muistio Hallitussihteeri 16.9.2016 Ville Koponen VALTIONEUVOSTON ASETUS VUOKRA-ASUNTOLAINOJEN JA ASUMISOIKEUS- TALOLAINOJEN KORKOTUESTA ANNETUN VALTIONEUVOSTON ASETUKSEN VÄLIAIKAISESTA

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi vuokraasuntolainojen ja asumisoikeustalolainojen korkotuesta annetun lain muuttamisesta sekä laiksi vuokra-asuntojen korkotukilainalla rahoitetuista osaomistusasunnoista

Lisätiedot

Lausunto 1 (7) Nikolas Elomaa 23.3.2016. Ympäristöministeriö Rakennetun ympäristön osasto PL 35 00023 Valtioneuvosto

Lausunto 1 (7) Nikolas Elomaa 23.3.2016. Ympäristöministeriö Rakennetun ympäristön osasto PL 35 00023 Valtioneuvosto Lausunto 1 (7) Ympäristöministeriö Rakennetun ympäristön osasto PL 35 00023 Valtioneuvosto Lausuntopyyntönne 15.2. YM2/600/2016 Lausunto luonnoksesta hallituksen esitykseksi eduskunnalle valtion tukemaa

Lisätiedot

Ajankohtaisia lakimuutoksia ARAn verkkoasiointi. Varsinais-Suomen alueseminaari Valvontapäällikkö Sami Turunen

Ajankohtaisia lakimuutoksia ARAn verkkoasiointi. Varsinais-Suomen alueseminaari Valvontapäällikkö Sami Turunen Ajankohtaisia lakimuutoksia ARAn verkkoasiointi Varsinais-Suomen alueseminaari 23.11.2017 Valvontapäällikkö Sami Turunen Kaikilla on oikeus hyvään asumiseen ARA toimeenpanee valtion asuntopolitiikkaa Myöntää

Lisätiedot

Asuntopolitiikan kehittämistarpeet ja -haasteet

Asuntopolitiikan kehittämistarpeet ja -haasteet Asuntopolitiikan kehittämistarpeet ja -haasteet Yhteinen kuuleminen, Eduskunta 29.11.2017 Hannu Penttilä Apulaiskaupunginjohtaja Maankäytön, rakentamisen ja ympäristön toimialue Vantaan kaupunki Valtion

Lisätiedot

Tampere Ote viranhaltijapäätöksestä 1 (16) Pormestari

Tampere Ote viranhaltijapäätöksestä 1 (16) Pormestari Tampere Ote viranhaltijapäätöksestä 1 (16) Lausunto hallityksen esityksestä asuntorakentamisen korkotukijärjestelmän kehittämiseksi TRE:6817/10.04.01/2017 Lisätietoja päätöksestä Pormestarin sihteeri Ritva

Lisätiedot

Suomen opiskelija-asunnot SOA ry kiittää mahdollisuudesta tulla kuulluksi hallituksen esityksestä pitkän korkotukilainamallin muuttamiseksi.

Suomen opiskelija-asunnot SOA ry kiittää mahdollisuudesta tulla kuulluksi hallituksen esityksestä pitkän korkotukilainamallin muuttamiseksi. LAUSUNTO 1 / 8 Ympäristövaliokunta Viite: HE 12/2018 vp Lausunto ympäristövaliokunnalle hallituksen esityksestä laeiksi vuokra-asuntolainojen ja asumisoikeustalolainojen korkotuesta annetun lain, aravarajoituslain

Lisätiedot

Ville Koponen VN/4775/2018 VN/4775/2018-YM-2

Ville Koponen VN/4775/2018 VN/4775/2018-YM-2 Lausunto 1 (4) Eduskunnan tarkastusvaliokunta O 61/2016 vp Asuntopolitiikan kehittämiskohteet; VVO/Kojamon toiminta valtion tukemien vuokra-asuntojen rakennuttajina ja muuttaminen pörssiyhtiöksi Ympäristöministeriön

Lisätiedot

Ajankohtaiset säädöshankkeet Hallitusneuvos Liisa Linna-Angelvuo

Ajankohtaiset säädöshankkeet Hallitusneuvos Liisa Linna-Angelvuo Ajankohtaiset säädöshankkeet 10.11.2016 Hallitusneuvos Liisa Linna-Angelvuo Hallitusohjelma Asuntorakentamista lisätään -kärkihanke Vuokra-asuntotuotannon lisäämiseksi luodaan uusi kymmenen vuoden välimalli,

Lisätiedot

Valtakunnan asuntopolitiikka ja ajankohtaiskatsaus. Liisa Linna-Angelvuo

Valtakunnan asuntopolitiikka ja ajankohtaiskatsaus. Liisa Linna-Angelvuo Valtakunnan asuntopolitiikka ja ajankohtaiskatsaus Liisa Linna-Angelvuo 25.1.2018 Valtion rooli asuntomarkkinoilla Perustuslain mukaan julkisen vallan tehtävänä on edistää jokaisen oikeutta asuntoon ja

Lisätiedot

Asuntopolitiikan kehittämistarpeet ja -haasteet

Asuntopolitiikan kehittämistarpeet ja -haasteet Asuntopolitiikan kehittämistarpeet ja -haasteet Talousvaliokunnan kuuleminen, Eduskunta 8.2.2018 Tomi Henriksson asumisasioiden päällikkö Hannu Penttilä apulaiskaupunginjohtaja Maankäytön, rakentamisen

Lisätiedot

LAUSUNTO EDUSKUNNAN TARKASTUSVALIOKUNNAN ASIASTA O 61/2016 VP, ASUNTOPOLITII- KAN KEHITTÄMISKOHTEET -JULKAISUSTA

LAUSUNTO EDUSKUNNAN TARKASTUSVALIOKUNNAN ASIASTA O 61/2016 VP, ASUNTOPOLITII- KAN KEHITTÄMISKOHTEET -JULKAISUSTA Eduskunnan tarkastusvaliokunta trv@eduskunta.fi -toimitetaan sähköpostitse- LAUSUNTO EDUSKUNNAN TARKASTUSVALIOKUNNAN ASIASTA O 61/2016 VP, ASUNTOPOLITII- KAN KEHITTÄMISKOHTEET -JULKAISUSTA Lausunnon antajasta

Lisätiedot

HE 23/2003 vp. 2. Ehdotetut muutokset

HE 23/2003 vp. 2. Ehdotetut muutokset Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi aravalain, aravarajoituslain 23 :n sekä vuokra-asuntolainojen ja asumisoikeustalolainojen korkotuesta annetun lain 39 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

Lisätiedot

ASIA: HE 30/2015 vp VALTION TALOUSARVIOKSI VUODELLE 2016, Teema: luku 35.20

ASIA: HE 30/2015 vp VALTION TALOUSARVIOKSI VUODELLE 2016, Teema: luku 35.20 LAUSUNTO 1 (5) Eduskunta Valtiovarainvaliokunta, Asunto ja ympäristöjaosto ASIA: HE 30/2015 vp VALTION TALOUSARVIOKSI VUODELLE 2016, Teema: luku 35.20 kiittää mahdollisuudesta tulla kuulluksi hallituksen

Lisätiedot

Sosiaalinen asuntotuotanto ja valtiontukisääntely

Sosiaalinen asuntotuotanto ja valtiontukisääntely Sosiaalinen asuntotuotanto ja valtiontukisääntely Uudistuneet EU:n julkista tukea koskevat säännöt - keskeiset muutokset kuntien näkökulmasta Kuopio 27.8.2015 Hallitussihteeri Ville Koponen Sisältö Mitä

Lisätiedot

YMPÄRISTÖMINISTERIÖ Hallitussihteeri 21.5.2013 Anna Saarinen

YMPÄRISTÖMINISTERIÖ Hallitussihteeri 21.5.2013 Anna Saarinen YMPÄRISTÖMINISTERIÖ Muistio Hallitussihteeri 21.5.2013 Anna Saarinen VALTIONEUVOSTON ASETUS VUOKRA-ASUNTOLAINOJEN JA ASUMISOIKEUS- TALOLAINOJEN KORKOTUESTA ANNETUN VALTIONEUVOSTON ASETUKSEN MUUTTAMISESTA

Lisätiedot

RAKLI ry kiittää mahdollisuudesta lausua hallituksen esitysluonnoksesta.

RAKLI ry kiittää mahdollisuudesta lausua hallituksen esitysluonnoksesta. LAUSUNTO 1 (7) Ympäristöministeriö kirjaamo.ym@ymparisto.fi Lausuntopyyntö 25.8.2015 Luonnos hallituksen esitykseksi eduskunnalle laiksi vuokra asuntolainojen ja asumisoikeustalolainojen korkotuesta annetun

Lisätiedot

Erityisryhmien rahoituksen mahdollisuudet ja vaihtoehdot. Erityisryhmien asuminen - kuntien keskeinen elok.2013, ARA, M. Aho

Erityisryhmien rahoituksen mahdollisuudet ja vaihtoehdot. Erityisryhmien asuminen - kuntien keskeinen elok.2013, ARA, M. Aho Erityisryhmien rahoituksen mahdollisuudet ja vaihtoehdot Erityisryhmien asuminen - Erityisryhmien kuntien keskeinen asuminen rooli kunnan keskeinen rooli elokuu 2013 elok.2013, ARA, M. Aho Erityisryhmien

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 20. 20 Asunto-ohjelman hyväksyminen (Kh-Kv-asia) (Pöydälle 20.1.2014 ja 10.2.2014)

Espoon kaupunki Pöytäkirja 20. 20 Asunto-ohjelman hyväksyminen (Kh-Kv-asia) (Pöydälle 20.1.2014 ja 10.2.2014) 24.03.2014 Sivu 1 / 1 4236/10.04.00/2013 8 20.1.2014 12 10.2.2014 20 Asunto-ohjelman hyväksyminen (Kh-Kv-asia) (Pöydälle 20.1.2014 ja 10.2.2014) Valmistelijat / lisätiedot: Anne Savolainen, puh. 040 353

Lisätiedot

Korkotukilain muutos. eduskuntakuuleminen Mari Randell

Korkotukilain muutos. eduskuntakuuleminen Mari Randell Korkotukilain muutos eduskuntakuuleminen 6.4.2018 Mari Randell Helsingin kaupungin asunto-omaisuus Helsingin kaupungin asunnot Oy, Heka 48 000 asuntoa Keskimääräinen vuokra 11,24 /m 2 /kk Suuria peruskorjauksia

Lisätiedot

Laki. vuokra-asuntolainojen ja asumisoikeustalolainojen korkotuesta annetun lain muuttamisesta

Laki. vuokra-asuntolainojen ja asumisoikeustalolainojen korkotuesta annetun lain muuttamisesta Laki vuokra-asuntolainojen ja asumisoikeustalolainojen korkotuesta annetun lain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti kumotaan vuokra-asuntolainojen ja asumisoikeustalolainojen korkotuesta annetun

Lisätiedot

Kommenttipuheenvuoro vuokra-asuntomarkkinatilanteesta

Kommenttipuheenvuoro vuokra-asuntomarkkinatilanteesta Kommenttipuheenvuoro vuokra-asuntomarkkinatilanteesta Kuntien asuntotoimen kehittämisyhdistys ry:n seminaari 10.11.2016, Jouni Parkkonen Toiminnanjohtaja Kohtuuhintaisen vuokra-asumisen edistäjät KOVA

Lisätiedot

Yleistä Asunto-, toimitila- ja rakennuttajaliitto RAKLI ry kiittää mahdollisuudesta lausua ehdotuksesta Valtion kiinteistöstrategiaksi.

Yleistä Asunto-, toimitila- ja rakennuttajaliitto RAKLI ry kiittää mahdollisuudesta lausua ehdotuksesta Valtion kiinteistöstrategiaksi. LAUSUNTO 1 (5) Valtiovarainministeriö Lausuntopyyntö 8.4.2010 EHDOTUS VALTION KIINTEISTÖSTRATEGIAKSI Lausunnon antajasta Asunto-, toimitila- ja rakennuttajaliitto RAKLI ry kokoaa yhteen kiinteistöjen ja

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys Eduskunnalle asuntosäästöpalkkiojärjestelmää koskevan lainsäädännön kehittämisestä ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettaviksi asuntosäästöpalkkiolakia, omistusasuntolainojen

Lisätiedot

Kuntien yhteinen varainhankintajärjestelmä

Kuntien yhteinen varainhankintajärjestelmä Kuntarahoituksen myöntämän rahoituksen edellytykset: Kuntien yhtiöiden rahoittaminen & Kunnan myöntämä takaus Kuntien yhteinen varainhankintajärjestelmä Varainhankinta Asiakkaat Omistajat Jäsenet Kuntien

Lisätiedot

Laki. vuokra-asuntolainojen ja asumisoikeustalolainojen korkotuesta annetun lain muuttamisesta

Laki. vuokra-asuntolainojen ja asumisoikeustalolainojen korkotuesta annetun lain muuttamisesta Laki vuokra-asuntolainojen ja asumisoikeustalolainojen korkotuesta annetun lain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti muutetaan vuokra-asuntolainojen ja asumisoikeustalolainojen korkotuesta annetun

Lisätiedot

LAUSUNTO HALLITUKSEN ESITYKESTÄ ASUNTORAKENTAMISEN KORKOTUKIJÄRJESTELMÄN KEHITTÄMISEKSI

LAUSUNTO HALLITUKSEN ESITYKESTÄ ASUNTORAKENTAMISEN KORKOTUKIJÄRJESTELMÄN KEHITTÄMISEKSI Lausunto 1 (9) Ympäristöministeriö (lausuntopalvelu.fi) Diaarinumero: YM1/600/2017 LAUSUNTO HALLITUKSEN ESITYKESTÄ ASUNTORAKENTAMISEN KORKOTUKIJÄRJESTELMÄN KEHITTÄMISEKSI Suomen Kiinteistöliitosta (Kiinteistöliitto/Suomen

Lisätiedot

TAMPEREEN KAUPUNKISEUDUN ASUNTOPOLIITTINEN OHJELMA 2030. Pekka Hinkkanen 20.4.2010

TAMPEREEN KAUPUNKISEUDUN ASUNTOPOLIITTINEN OHJELMA 2030. Pekka Hinkkanen 20.4.2010 TAMPEREEN KAUPUNKISEUDUN ASUNTOPOLIITTINEN OHJELMA 2030 Pekka Hinkkanen 20.4.2010 Ohjelman lähtökohdat: Asuntopoliittisen ohjelman konkreettisia tavoitteita ovat mm.: Asuntotuotannossa varaudutaan 91 000

Lisätiedot

ARA-toiminta tutuksi. KOVA ry:n koulutusristeily, Itämeri Valvontapäällikkö Sami Turunen Esitys 1

ARA-toiminta tutuksi. KOVA ry:n koulutusristeily, Itämeri Valvontapäällikkö Sami Turunen Esitys 1 ARA-toiminta tutuksi KOVA ry:n koulutusristeily, Itämeri 25.1.2018 Valvontapäällikkö Sami Turunen Esitys 1 Teemat Esitys 1 ARAn esittely Ajankohtaista ARAasuntokannasta Yleishyödyllisyyden erityisedellytykset

Lisätiedot

HE 133/2013 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi vuokra-asuntolainojen ja asumisoikeustalolainojen

HE 133/2013 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi vuokra-asuntolainojen ja asumisoikeustalolainojen HE 133/2013 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi vuokraasuntolainojen ja asumisoikeustalolainojen korkotuesta annetun lain 13 :n sekä aravarajoituslain 7 :n muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi

Lisätiedot

LAUSUNTO: LUONNOS HALLITUKSEN ESITYKSEKSI LAIKSI VUOKRA-ASUNTOJEN RAKENTAMISLAINOJEN LYHYESTÄ KORKOTUESTA

LAUSUNTO: LUONNOS HALLITUKSEN ESITYKSEKSI LAIKSI VUOKRA-ASUNTOJEN RAKENTAMISLAINOJEN LYHYESTÄ KORKOTUESTA Lausunto 1 (6) Ympäristöministeriö Kirjaamo PL 35 00023 Valtioneuvosto kirjaamo.ym@ymparisto.fi YM6/600/2014 LAUSUNTO: LUONNOS HALLITUKSEN ESITYKSEKSI LAIKSI VUOKRA-ASUNTOJEN RAKENTAMISLAINOJEN LYHYESTÄ

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 2/ (1) Kaupunkirakennelautakunta Asianro 778/ /2017

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 2/ (1) Kaupunkirakennelautakunta Asianro 778/ /2017 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 2/2017 1 (1) 18 Asianro 778/10.00.02.01/2017 Tontin 297-33-46-3 (Kaivannonlahdenkatu 15) vuokraaminen / TA-Asumisoikeus Oy Kiinteistöjohtaja Jari Kyllönen Maaomaisuuden hallintapalvelujen

Lisätiedot

YM1/600//2016 Lausuntopyyntö: Luonnos hallituksen esitykseksi eduskunnalle laiksi vuokratalojen rakentamislainojen lyhytaikaisesta korkotuesta

YM1/600//2016 Lausuntopyyntö: Luonnos hallituksen esitykseksi eduskunnalle laiksi vuokratalojen rakentamislainojen lyhytaikaisesta korkotuesta Lausunto 1 (5) 24.3.2016 Ympäristöministeriö YM1/600//2016 Lausuntopyyntö: Luonnos hallituksen esitykseksi eduskunnalle laiksi vuokratalojen rakentamislainojen lyhytaikaisesta korkotuesta UUSI LYHYTAIKAINEN

Lisätiedot

Helsingin kaupunginhallitus Pöytäkirja 25/2013 1 (5) 28.06.2013

Helsingin kaupunginhallitus Pöytäkirja 25/2013 1 (5) 28.06.2013 Helsingin kaupunginhallitus Pöytäkirja 25/2013 1 (5) 59 Lausunto ympäristöministeriölle luonnoksesta hallituksen esitykseksi laeiksi vuokra-asuntolainojen ja asumisoikeustalolainojen korkotuesta annetun

Lisätiedot

Hakunilan asuntotuotanto

Hakunilan asuntotuotanto Hakunilan asuntotuotanto Kormuniityn suunnittelu- ja tontinluovutuskilpailu 15.8.2017 Tomi Henriksson asumisasioiden päällikkö Hakunilan suuralueen väestö 1.1.1971-1.1.2014 ja ennuste vuoteen 2024 35 000

Lisätiedot

Tampere Ote viranhaltijapäätöksestä 1 (8) Pormestari

Tampere Ote viranhaltijapäätöksestä 1 (8) Pormestari Tampere Ote viranhaltijapäätöksestä 1 (8) Lausunto ympäristöministeriön muistioon "Suuntaviivat pitkän korkotukimallin kehittämiseen" TRE:1598/10.04.01/2017 Lisätietoja päätöksestä Pormestarin sihteeri

Lisätiedot

Ympäristöministeriön selvitys asumisen tuki- ja verojärjestelmän vaikuttavuudesta. KOVA-seminaari Tommi Laanti

Ympäristöministeriön selvitys asumisen tuki- ja verojärjestelmän vaikuttavuudesta. KOVA-seminaari Tommi Laanti Ympäristöministeriön selvitys asumisen tuki- ja verojärjestelmän vaikuttavuudesta KOVA-seminaari 11.11.2016 Tommi Laanti Asumisen tuki- ja verojärjestelmien vaikuttavuus Toimikausi 1.11.2013-31.1.2015

Lisätiedot

HE 151/2015 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi asuntosäästöpalkkiolain 3 :n ja 7 :n muuttamisesta

HE 151/2015 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi asuntosäästöpalkkiolain 3 :n ja 7 :n muuttamisesta Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi asuntosäästöpalkkiolain 3 :n ja 7 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 151/2015 vp Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi asuntosäästöpalkkiolakia siten,

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 23/ (5) Kiinteistölautakunta To/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 23/ (5) Kiinteistölautakunta To/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 23/2014 1 (5) 619 Kiinteistö Oy Vaasankatu 10:lle vuokratun asuntotontin (kerrostalo) vuokrasopimuksen jatkaminen (Alppiharju, Harju, tontti 12348/10) HEL 2014-014290 T 10

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 6/ (5) Asuntolautakunta AoOp/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 6/ (5) Asuntolautakunta AoOp/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 6/2013 1 (5) 51 Asuntolautakunnan lausunto valtuutettu Tuomas Rantasen toivomusponnesta, joka koskee yleishyödyllisten yhteisöjen aravavuokrien tasausta ja omakustannusvuokran

Lisätiedot

2. Ehdotetut muutokset

2. Ehdotetut muutokset Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi aravalain, ar a- varajoituslain 23 :n sekä vuokra-asuntolainojen ja as u- misoikeustalolainojen korkotuesta annetun lain 39 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN

Lisätiedot

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi eräistä Valtion asuntorahastosta maksettavista avustuksista annetun lain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan, että Valtion asuntorahaston

Lisätiedot

Ajankohtaista asuntopolitiikassa

Ajankohtaista asuntopolitiikassa Ajankohtaista asuntopolitiikassa Jouni Parkkonen Asunto- ja viestintäministerin erityisavustaja Helsingin kaupungin vuokralaisneuvottelukunnan Hyyryläispäivä 5.10.2013 Asuntopoliittinen uudistus Hallitus

Lisätiedot

ARAn rahoituksen näkymät KEHAS toteutukseen liittyen Eskoo Saara Nyyssölä, erityisasiantuntija

ARAn rahoituksen näkymät KEHAS toteutukseen liittyen Eskoo Saara Nyyssölä, erityisasiantuntija ARAn rahoituksen näkymät KEHAS toteutukseen liittyen Eskoo 28.10.2016 Saara Nyyssölä, erityisasiantuntija ARAn kehitysohjelmat ja painopisteet Tulevaisuuden ARA-asuminen * kohtuuhintaisuus uudet konseptit

Lisätiedot

Mitä ARA-rahoilla tulevaisuudessa rakennetaan?

Mitä ARA-rahoilla tulevaisuudessa rakennetaan? Mitä ARA-rahoilla tulevaisuudessa rakennetaan? Vuokralaiset VKL ry:n valtakunnalliset vuokralaispäivät 9. 11.9.2016 Jouni Parkkonen toiminnanjohtaja Kohtuuhintaisen vuokra-asumisen edistäjät KOVA ry Mikä

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 65/2006 vp

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 65/2006 vp EDUSKUNNAN VASTAUS 65/2006 vp Hallituksen esitys valtion tuella rahoitettujen vuokra- ja osaomistusasuntojen asukasvalinnan sekä omistusasuntolainojen tuen myöntämisen perusteita koskevaksi lainsäädännöksi

Lisätiedot

Eduskunnan talousvaliokunta

Eduskunnan talousvaliokunta Eduskunnan talousvaliokunta 8.2.2018 Hannu Rossilahti, ylijohtaja Asuntotuotannon linjat 60 80-luvuilla Kaksi päävaihtoehtoa: 1. Kovan rahan asuntotuotanto 2. Kohtuuhintainen asuntotuotanto Omistusasuntoja

Lisätiedot

Erityisryhmien rahoituksen mahdollisuudet ja vaihtoehdot

Erityisryhmien rahoituksen mahdollisuudet ja vaihtoehdot Erityisryhmien rahoituksen mahdollisuudet ja vaihtoehdot Erityisryhmien asuminen kunnan keskeinen rooli 7.-14.6.2013, Vantaa, Tampere, Turku, Rovaniemi, Mikkeli: Markku Aho, ARA Erityisryhmien palveluasuminen

Lisätiedot

Lainaehtojen muuttaminen

Lainaehtojen muuttaminen Valtiokonttori Hakuohje 2/2018 1 (4) Lainaehtojen muuttaminen Milloin lainaehtoja voidaan muuttaa? Lainaehtojen muuttamisen tarkoituksena on parantaa huomattavissa taloudellisissa vaikeuksissa olevien

Lisätiedot

Korkotukijärjestelmän tavoitteet ja nykytila

Korkotukijärjestelmän tavoitteet ja nykytila Suuntaviivat pitkän korkotukimallin kehittämiseen 23.2.2017, YM007:00/2017 ja YM1/600/2017 (Sivun 4 tekstiä korjattu uuden 10 vuoden korkotukimallin lyhennysohjelman osalta 23.2.2017 klo 16.21.) Valtio

Lisätiedot

1. Nykytila ja ehdotetut muutokset. HE 205/2000 vp. Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi kolttalain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

1. Nykytila ja ehdotetut muutokset. HE 205/2000 vp. Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi kolttalain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 205/2000 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi kolttalain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan kohtalakia muutettavaksi muun muassa siten, että kohtalain nojalla

Lisätiedot

Laki. aravalainojen lainaehtojen muuttamisesta eräissä tapauksissa annetun lain muuttamisesta

Laki. aravalainojen lainaehtojen muuttamisesta eräissä tapauksissa annetun lain muuttamisesta Laki aravalainojen lainaehtojen muuttamisesta eräissä tapauksissa annetun lain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti muutetaan aravalainojen lainaehtojen muuttamisesta eräissä tapauksissa annetun

Lisätiedot

Kunnat ja valtio vuokra-asumisen mahdollistajina Helsingin malli

Kunnat ja valtio vuokra-asumisen mahdollistajina Helsingin malli Kunnat ja valtio vuokra-asumisen mahdollistajina Helsingin malli 00.0.2008 Esitelmän pitäjän nimi Tanja Sippola-Alho, kaupunginsihteeri Tallinna 2.4.2014 Rakentamisen määrä Suomessa 2 Helsingin asuntokanta

Lisätiedot

Tilastotietoja vuosilta 2009 2011 yleisiin taloudellisiin tarkoituksiin liittyvistä palveluista (SGEI)

Tilastotietoja vuosilta 2009 2011 yleisiin taloudellisiin tarkoituksiin liittyvistä palveluista (SGEI) LIITE 2 Tilastotietoja vuosilta 2009 2011 yleisiin taloudellisiin tarkoituksiin liittyvistä palveluista (SGEI) Komission päätös (842/2005) Suomi 12/01/2012 2 art. 1 kohdan a alakohta Korvaukset julkisista

Lisätiedot

Ympäristöministeriön hallinnonala, sosiaalinen asuntotuotanto

Ympäristöministeriön hallinnonala, sosiaalinen asuntotuotanto Suomen SGEI-maaraportti 11.06.2014 LIITE 3 Ympäristöministeriön hallinnonala, sosiaalinen asuntotuotanto 1) Korkotukilainat sosiaaliseen asuntotuotantoon Selkeä ja kattava kuvaus siitä, miten kyseiset

Lisätiedot

Välimallin vuokra-asuntohankkeet ARA-tuotannossa 2009 2010

Välimallin vuokra-asuntohankkeet ARA-tuotannossa 2009 2010 ISSN 1237-1288 Lisätiedot: Kimmo Huovinen Puh. 040 537 3493 ARAn selvityksiä 5/2011 Välimallin vuokra-asuntohankkeet ARA-tuotannossa 2009 2010 15.4.2011 Sisällys 1 VÄLIMALLIN VUOKRA-ASUNTOJEN KORKOTUKILAINOITUS

Lisätiedot

LAUSUNTO LUONNOKSESTA HALLITUKSEN ESITYKSEKSI ELINKEINOTULON VEROTTAMISESTA ANNETUN LAIN, TULOVEROLAIN JA MAATILATALOUDEN TULOVEROLAIN MUUTTAMISESTA

LAUSUNTO LUONNOKSESTA HALLITUKSEN ESITYKSEKSI ELINKEINOTULON VEROTTAMISESTA ANNETUN LAIN, TULOVEROLAIN JA MAATILATALOUDEN TULOVEROLAIN MUUTTAMISESTA Valtiovarainministeriölle ASIA: VIITE: LAUSUNTO LUONNOKSESTA HALLITUKSEN ESITYKSEKSI ELINKEINOTULON VEROTTAMISESTA ANNETUN LAIN, TULOVEROLAIN JA MAATILATALOUDEN TULOVEROLAIN MUUTTAMISESTA VALTIOVARAINMINISTERIÖN

Lisätiedot

24.3.2016 HALLITUKSEN ESITYS EDUSKUNNALLE LAIKSI VUOKRATALOJEN RAKENTAMISLAINOJEN LYHYTAIKAISESTA KORKOTUESTA (LUONNOS)

24.3.2016 HALLITUKSEN ESITYS EDUSKUNNALLE LAIKSI VUOKRATALOJEN RAKENTAMISLAINOJEN LYHYTAIKAISESTA KORKOTUESTA (LUONNOS) Lausunto 1 (8) 24.3.2016 Ympäristöministeriö kirjaamo.ym@ymparisto.fi ville.koponen@ymparisto.fi Viite: Dnro YM1/600/2016 HALLITUKSEN ESITYS EDUSKUNNALLE LAIKSI VUOKRATALOJEN RAKENTAMISLAINOJEN LYHYTAIKAISESTA

Lisätiedot

Vuokranmääritysohje ARAn avustamille erityisryhmähankkeille

Vuokranmääritysohje ARAn avustamille erityisryhmähankkeille Vuokranmääritysohje ARAn avustamille erityisryhmähankkeille 26.04.2010 Sisältö 1 SOVELTAMISALA... 3 2 VUOKRIEN KOHTUULLISUUS JA OMAKUSTANNUSPERIAATE... 3 3 OMAKUSTANNUSVUOKRAN MÄÄRITTÄMINEN... 4 4 VUOKRIEN

Lisätiedot

VALTIONEUVOSTON ASETUS ARAVA- JA KORKOTUKILAINANSAAJIEN TUOTON TULOUTUKSESTA

VALTIONEUVOSTON ASETUS ARAVA- JA KORKOTUKILAINANSAAJIEN TUOTON TULOUTUKSESTA YMPÄRISTÖMINISTERIÖ Muistio Hallitussihteeri 15.12.2016 Ville Koponen VALTIONEUVOSTON ASETUS ARAVA- JA KORKOTUKILAINANSAAJIEN TUOTON TULOUTUKSESTA Esityksen pääasiallinen sisältö Ehdotus Aravalain (1189/1993)

Lisätiedot

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 243/2001 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi porotalouden ja luontaiselinkeinojen rahoituslain 58 :n sekä kolttalain 68 :n muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi porotalouden ja luontaiselinkeinojen

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 56. 56 Asuntotontin myynti TA-Asumisoikeus Oy:lle Kauklahdesta, korttelin 44058 tontti 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 56. 56 Asuntotontin myynti TA-Asumisoikeus Oy:lle Kauklahdesta, korttelin 44058 tontti 1 01.06.2015 Sivu 1 / 1 2561/02.07.00/2015 56 Asuntotontin myynti TA-Asumisoikeus Oy:lle Kauklahdesta, korttelin 44058 tontti 1 Valmistelijat / lisätiedot: Henry Laine, puh. 050 395 2151 etunimi.sukunimi@espoo.fi

Lisätiedot

Laki. aravarajoituslain muuttamisesta

Laki. aravarajoituslain muuttamisesta Laki aravarajoituslain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti kumotaan aravarajoituslain (1190/1993) 5 ja 8 a, sellaisina kuin ne ovat, 5 laissa 869/2008 ja 8 a laissa 20/2007, sekä muutetaan 6,

Lisätiedot

Rajoitusten alaiset ARA vuokraasunnot

Rajoitusten alaiset ARA vuokraasunnot ISSN 1237 1288 Lisätiedot/More information: Kimmo Huovinen Puh./tel +358 40 537 3493 Selvityksiä 5/2008 Rajoitusten alaiset ARA vuokraasunnot Rajoitusten alaiset ARA vuokra asunnot: määrä, omistajat ja

Lisätiedot

Asuntotontin (A) lyhytaikainen vuokraaminen Suomen Vuokrakodit Oy:lle rakennusluvan hakemista varten (Kaarela, Honkasuo, tontti 33366/1)

Asuntotontin (A) lyhytaikainen vuokraaminen Suomen Vuokrakodit Oy:lle rakennusluvan hakemista varten (Kaarela, Honkasuo, tontti 33366/1) 1 MUISTIO/KN 30. huhtikuuta 2015 Asuntotontin (A) lyhytaikainen vuokraaminen Suomen Vuokrakodit Oy:lle rakennusluvan hakemista varten (Kaarela, Honkasuo, tontti 33366/1) Perhosenkierto 33 Hakemus Varauspäätös

Lisätiedot

Asuntopolitiikan kehittämistarpeet ja haasteet

Asuntopolitiikan kehittämistarpeet ja haasteet Asuntopolitiikan kehittämistarpeet ja haasteet - Valiokuntien yhteinen kuuleminen 29.11.2017 Kalervo Haverinen Toimitusjohtaja Turun Ylioppilaskyläsäätiö Asuntopolitiikan kehittämiskohteita -tutkimushanke

Lisätiedot

Rakennusliikkeet ja omistajayhteisöt ARA-tuotannossa

Rakennusliikkeet ja omistajayhteisöt ARA-tuotannossa Selvitys 3/2018 Rakennusliikkeet ja omistajayhteisöt ARA-tuotannossa 2016 2017 Normaaleja ARA-vuokra-asuntoja eniten vuosina 2016 2017 rakennuttaneet omistajayhteisöt Sisällys 1 Selvityksen aineisto...

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus Valtioneuvoston asetus vuokratalojen rakentamislainojen lyhytaikaisesta korkotuesta Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti säädetään vuokratalojen rakentamislainojen lyhytaikaisesta korkotuesta annetun lain

Lisätiedot

Vuokra-asuntojen asuntojen omistamisen ja tuottamisen ongelmat metropolialueella

Vuokra-asuntojen asuntojen omistamisen ja tuottamisen ongelmat metropolialueella Vuokra-asuntojen asuntojen omistamisen ja tuottamisen ongelmat metropolialueella Metropolitiikka ja seudun kilpailu- kyky -seminaari 16.10.2007 Dipoli, Espoo Liiketoimintajohtaja Eero Saastamoinen Investoinnit

Lisätiedot

Lainaehtojen muuttaminen

Lainaehtojen muuttaminen Valtiokonttori Rahoitus Hakulomake 3/2016 Lainaehtojen muuttaminen Lainansaaja Isännöitsijän nimi Yritys- ja yhteisötunnus Sähköpostiosoite Kunta Lähiosoite Kohteen osoite Postitoimipaikka Valtiokonttorin

Lisätiedot

Sillanrakentajat-verkosto 2019

Sillanrakentajat-verkosto 2019 Sillanrakentajat-verkosto 2019 Faktapaketti kohtuuhintaisesta vuokra-asumisesta eduskuntavaaliehdokkaille Yleistä Noin puolet Suomen 800 000 vuokra-asunnosta on valtion tukemaa ARA-tuotantoa. ARA-asuntokanta

Lisätiedot

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 181/2002 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi aravalain :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan omistusaravalainan siirtoa kunnalle koskevaa aravalain säännöstä

Lisätiedot

Mikä asuntostrategia?

Mikä asuntostrategia? Asuntostrategialuonnos Mari Randell Mikä asuntostrategia? Seudun yhteinen maankäyttösuunnitelma, asuntostrategia ja liikennejärjestelmäsuunnitelma on valmisteltu samaan aikaan ja tiiviissä yhteistyössä

Lisätiedot

Asuntorakentamisen haasteet - rakennuttajan näkökulma. Suomen Asuntoliitto ry 27.11.2014

Asuntorakentamisen haasteet - rakennuttajan näkökulma. Suomen Asuntoliitto ry 27.11.2014 Asuntorakentamisen haasteet - rakennuttajan näkökulma Suomen Asuntoliitto ry 27.11.2014 1. Taustaa: TA-Yhtymä -konserni 2. Tuotantoedellytykset ja pullonkaulat 3. Kitka- ja uhkatekijöitä 4. Kehityskohteita

Lisätiedot

Takauksen saamisen edellytyksiä

Takauksen saamisen edellytyksiä Konvertointitakaus 868/2008 (HE 136/2008 vp) Voimaantulo 1.1.2009 Hyväksymisvaltuus valtion talousarviossa (2009: takausvastuun enimmäismäärä 1 miljardi ) Valtiokonttori päättää lainan hyväksymisestä takauslainaksi

Lisätiedot

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi eräistä Valtion asuntorahastosta maksettavista avustuksista annetun lain muuttamiseksi ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi eräistä

Lisätiedot