Metsien ja soiden eläimet. Veera

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Metsien ja soiden eläimet. Veera"

Transkriptio

1 Metsien ja soiden eläimet Veera

2 Johdanto Tämä esitys kertoo metsien ja soiden eliöistä, sekä niiden elintavoista. Työssä perehdytään eri eläinlajien niin karhujen kuin hämähäkkienkin salattuihin elämiin. Suurimman osan kuvista on ottanut Veera Keskilä. Vain petoeläimet ovat netistä otettuja. Kuvia on otettu ympäri vuoden ja erilaisissa hetkissä. Olemme yrittäneet saada työstä hauskan ja mielenkiintoisen. Toivottavasti pidätte työstä ja opitte jotain uutta ja hyödyllistä. :)

3 Sisällys: 1. Hyönteiset 2. Linnut 3. Nisäkkäät 4. Sammakkoeläimet 5. Kalat 6. Madot 7. Lajintunnistus 8. Lajintunnistuksen tarkistus

4 Metsän eläimet Sammakkoeläimet Nisäkkäät Hyönteiset Linnut Viitasammakko Merimetso Ilves Perhonen Orava Kanadanhanhi Kukkakärpänen Talitintti Rupikonna

5 Hyönteiset Hyönteiset ovat niveljalkaisia ja suurin biologinen luokka lajimäärältä katsottuna. Niitä tunnetaan yli lajia ja niitä uskotaan olevan vielä paljon enemmän.

6 Kärpäset ovat kaksisiipisiä hyönteisiä. Niillä on suuret ulospäin pullottavat silmät, jotka peittävät suuren osan niiden päästä. Kärpästen väri voi vaihdella paljon. Joskus ne ovat värittömiä ja joskus todella vihreän tai punaisen kuultavia. Ne ovat nopeita ja kestäviä. Tiesitkö? Suomessa on tavattu yli 3800 eri kärpäslajia. Kimalainen luokitellaan mesipistiäisiin. Sen pörröisen turkin vuoksi se on todella tärkeä pölyttäjähyönteinen niinkuin kuvasta näkee. Ravinnokseen se syö kukkien mettä. Kimalaisen tunnistaa raskaasta olemuksestaan ja musta keltaisesta raidoituksesta. Tiesitkö? Kimalaisen kroppa on liian painava sen siipiin verrattuna, joten se ei voi lentää pitkiä matkoja. Myös sen tuuheat karvat johon tuuli osuu, hidastaa myös sen matkaa.

7 Kukkakärpänen Kukkakärpänen on aika suuri kärpäseksi. Se luokitellaan pistiäisiin. Se syö ravinnokseen kukkien mettä ja se on tärkeä pölytyksen kannalta. Suurin osa kukkakärpäsistä ovat sentin mittaisia, kaksi siipisiä ja niitä näkee paljon ihmisten pihojen kukkapenkeissä. Tiesitkö? Suomessa on 347 eri kukkakärpäs lajia.

8 Leppäkertut eli toiselta nimeltään leppäpirkot kuuluvat kovakuoriaisheimoon. Ne ovat todella pieniä sekä kävellessään hitaita. Ne puolustautuvat saalistajiltaan punaisen ja kovan kuorensa avulla. Niillä se viittoo sen pahanmakuisuuteen ettei saalistajat söisi sitä. Jos saalistaja kuitenkin hyökkää, se eristää pahanmakuista sekä hajuista nestettä pelottaakseen hyökkääjän. Jokainen on varmaan joskus saanut kädelleen keltaista möhnää:d Jos neste ei auta, se esittää kuollutta. Leppäkertut elävät 1-2 vuotta. Leppäkerttu kuvataan yleensä punamustaksi, mutta todellisuudessa niiden värit voivat vaihdella todella paljon. Leppäkertuilla on loputon nälkä ja ne voivat elämänsä aikana syödä tuhansia kirvoja. Myös syntyneillä poikasilla on kova ruokahalu. Yleensä leppäkertut talvehtivat kuihtuneissa lehdissä tai kaarnojen välissä. Tiesitkö? Leppäkerttu on jo pitkään ollut esikuva Suomalaisissa luomu merkeissä.

9 Kuvan hämähäkki on juoksuhämähäkki, eli se ottaa saaliinsa kiinni juosten sekä saalista usein myös seitin avulla, jonka se kutoo itse mm. puun oksien väliin. Hämähäkit kuuluvat niveljalkaisiin. Yleensä ne sekoitetaan hyönteisiin, mutta ne ovat hämähäkkieläimiä. Ruumis on kaksiosainen ja jalkoja on kahdeksan. Hämähäkkien koko vaihtelee lajien mukaan. Suomessa ei elä myrkyllisiä hämähäkkieläimiä Kuvan naaras hämähäkillä on takaosassa kiinni valkoinen pallo, jossa on pieniä hämähäkin munia. Naaras kantaa pussia mukanaan, jossa voi olla yhdestä tuhanteen munaa. Naaras tekee seitistä pesän ja munii poikaset sinne mieluiten yöaikaan

10 Muurahainen Muurahaiset elävät yhdyskunnissa ja ovat pieniä myrkkypistiäisiä. Yhdyskunnassa on aina vain yksi kuningatar ja yhteen yhdyskuntaan voi kuulua montakin muurahaiskekoa. Muurahaiset ovat levittäytyneet miltein kaikkialle maapallolle koska ovat erittäin sopeutuvaisia eläimiä. Muurahaisten ruumis on komiosainen niin kuin kaikilla hyönteisillä. Tiesitkö? Muurahaisten heimo on ollut olemassa jopa sadan miljoonan vuoden ajan!

11 Sitruunaperhonen Sitruunaperhonen on kaunis keltaisen värinen päiväperhonen, jonka siivissä on erin värisiä täpliä jotka ovat yleensä ruskeita. Ne ovat yleisiä Suomessa. Usein sitruunaperhoset munivat heti keväällä ja ne ovatkin ensimmäisiä perhosia joita tavataan kevään alussa. Aikuisina ne käyttävät ravintonaan kukkien mettä. Sitruunaperhonen kuuluu kaaliperhosiin.

12 Sudenkorento Sudenkorennot ovat keskikokoa hieman suurempia hyönteisiä. Niiden toukat kehittyvät vedessä ja usein vielä aikuisinakin ne pysyttelevät vesistön lähellä. Sudenkorennot voivat elää jopa kuukausia, mutta huono sää tai pieni nälänhätä ei niitä tapa. Sudenkorentojen lisääntyminen on hieman monimutkaista. Kuoriuduttaan sudenkorennot lentävät neitsytlennon eli ne lentävät ensimmäisen kerran elämässään ja pois syntymäpaikkansa läheisyydestä. Koiraat palaavat paikalle odottamaan naaraita ja ne käyvät agressiivisia reviiritaisteluita ja taisteluita myös naaraiasta, kun naaraat saapuvat paikalle jokainen koiras yrittää päästä parittelemaan ainakin yhden kanssa. Sudenkorennot ovat petoja eli ne saalistavat usein muita hyönteisiä. Kun ne näkevät saaliin suurilla verkko silmillään ne lentävät sitä kohti ja nappaavat sen raajojensa muodostamaan pussiinsa, jonka jälkeen se pian alkaa aterioimaan. Tiesitkö? Sudenkorennot ovat hyvin edustettuna myös fossiili aineistossa.

13 Turkkilo Turkkilo on kovakuoriainen. Sillä on kolme osainen ruumis ja peitinsiivet. Sen tunnistaa peitin siivistä ja koostaan. Turkkilot ovat eläinmaailman kummajaisia koska se etsii jonkin eläimen raadon ja kaivaa sen alle kuopan johon laskevat munansa. Kun munat kuoriutuvat toukat hakeutuvat raadolle hakemaan ravintoa. Tiesitkö? Turkkiloita kutsutaan myös haudankaivajiksi

14 Linnut ovat selkärankaisia, munivia eläimiä joilla on höyhenpeite. Niiden siivet antavat niille lentokyvyn. Linnut

15

16 Merimetso Merimetso on selkärangallinen pelikaanilintu jota näkee joskus vesistöillä. Se tekee pesänsä levistä sekä risuista, se munii 2-4 munaa. Merimetsot syövät lähinnä kaloja. Sen tunnistaa melkein koko mustasta olemuksestaan mutta sillä on keltaiset posket sekä vaalea vatsa. Merimetsoilla on erittäin voimakas nokka sekä vahvat siivet. Yleinen Suomen alaosissa sekä muualla Euroopassa. Tiesitkö? Merimetsot ovat luonnonsuojelulailla rauhoitettuja!

17 Kanadanhanhi on Suomen suurin hanhilaji ja sen tunnistaa mustasta päästä ja kaulasta sekä valkoisesta leuanalusesta. Sen poikaset ovat untuva peitteisiä ja väriltään keltaisen ja ruskean kirjavia. Ne pärjää monenlaisissa elinympäristössä, mutta parhaiten viihtyvät merien- ja järvien rannoilla. Kanadanhanhi munii huhtitoukokuussa. Ne rakentavat pesänsä mm.oksanpätkistä ja vesikasveista, sekä omista höyhenistään, mieluusti veden lähelle. Emot puolustavat omia pesiään ja poikasiaan todella aggressiivisesti. Tiesitkö? Kanadanhanhet eivät erityisesti pelkää ihmisiä.

18 Sinisorsa Lokki Sinisorsat kuuluvat sorsalintuihin. Se on saanut nimensä siipien sinisistä kärjistä. Naaras on väriltään ruskeankirjava ja koiraalla on vihreä päälaki ja valkoinen kaularengas. Se pesii suojaisaan paikkaan. Sinisorsat ovat puolisukeltajia eli kun se etsii veden alta itselleen ravintoa sen pyrstö jää pinnalle. Lokit elävät lähinnä vesistöjen lähellä, koska sieltä on helppo saalistaa ruokaa eli niille kalaa. Kuvan lokki on vielä poikanen koska se on täynnä ruskeita laikkuja. Lokit kuuluvat rantalintujen lahkoon. Lokin ääni on kimeä. Lokit ovat erittäin yleinen laji suomessa.

19 Naakka Naakka on musta harmaa varislintu. Se on pienikokoinen ja sosiaalinen kulttuurilintu eli se viihtyy kaupungeissa eli kulttuuriympäristössä. Naakan tunnistaa väristään. Naakat ovat kaikkiruokaisia eli ne syövät esimerkiksi kasveja, ruuantähteitä ja hyönteisiä. Naakat pesivät metsien puissa olevissa koloissa ja rauhallisissa paikoiss sekä ne munivat 4-7 munaa kerrallaan. Ne ovat erittäin äänekkäitä ja sen tunnistaa helposti napakasta ja kovasta äänestään. Jokainen naakka on pariuskollinen! Ne elävät kumppaninsa kanssa koko elämänsä ajan. Tiesitkö? Kun naakka oppii jonkin asian se opettaa sen muille parven linnuille.

20 Haarapääsky on muuttolintu ja se luokitellaan pääskyihin. Sen ravintoon kuuluu hämähäkit ja lentävät hyönteiset. Sen voi tunnistaa helposti pyrstöstä irtautuvista pyrstösulista ja vaaleasta mahasta. Ne ovat yleisiä suomessa ja muuallakin Euroopassa Tiesitkö? Haarapääsky on Viron kansallislintu! Kuvassa on mustarastaan ja räkättirastaan risteytys. Jotkut samankaltaiset lajit risteytyvät keskenään eli tekevät poikasia, mutta niiden poikaset eivät pysty jatkamaan sitä sukua enää. Tässä linnussa on molempien rastaiden piirteitä. Sen rinnus on pyöreä, kuten mustarastaalla ja sen väri on kirjava kuten räkättirastaalla.

21 Talitiainen Kuvan lintu on tianen. Talitiaisella on keltainen vatsa, vihreä selkä, musta päälaki ja valkoiset posket.talitiainen on kaikkiruokainen. Se lisääntyy ahkerasti, ja munia voi olla jopa kymmenen kappaletta. Munat ovat 5 sentin kolikon kokoisia. Talitiainen esiintyy koko Suomessa ja se pesii kaikenlaisissa metsissä. Tiesitkö? Vanhin suomalainen rengastettu talitiainen on ollut jopa 9 vuotta 2 kuukautta ja 5 päivää vanha.

22 Nisäkkäät Nisäkkäät ovat eläimiä jotka ovat tasalämpöisiä ja niillä on selkäranka. Nisäkkäät synnyttävät yleensä eläviä poikasia.

23 Hirvi on kasvinsyöjä, joka elää havumetsä alueilla. Sillä on paksu ja rasvainen karvapeite mikä suojaa sitä kovilta pohjoisen pakkasilta. Hirvellä on isot ja jykevät raajat jotka auttavat sitä talvisin kulkemaan soilla sekä lumisissa metsissä. Hirvellä on hyvä haju- sekä makuaisti. Loppukesällä hirvi pudottaa sarvensa saadakseen jonkun naaraan jonka kanssa paritella. Hirviurokset saattavat tapella ja jopa haavoittaa toisiaan saadakseen naaraan huomion. Hirvi on Suomessa yksi tärkeimmistä riistaeläimistä. Hirvenmetsästysaika on syksyllä jolloin punalakkiset miehet hääräävät pyssyt kädessä metsissä. Suomessa metsästetään vuosittain jopa hirveä. Suomessa tapahtuu vuosittain yli 1300 hirvionnettomuutta. Hirvi on kooltaan valtava ja voi painaa jopa yli 600 kiloa. Hirvi on vaikuttava näky kenelle vaan jos sellaisen näkee ilman vaaraa. Se on kuitenkin todella arka eläin. Kesäisin hirvet syövät hyvällä ruokahalulla jopa kymmenkertaisesti kun talvella. Eniten hirvi syö puiden lehtiä ja suuria kasveja.

24 Kettu on koiraeläin, joka esiintyy koko Suomessa. Tämä kettu oli kaivautunut Veeran pihalla olevaan koiran aitaukseen ja ei päässyt pois, otimme kuvat ja vapautimme sen. Se on petoeläin mutta kovin arka. Ketut liikkuvat hämärällä ja niillä on hyvä näkö. Ketut levittävät monia vaarallisia tauteja esim. rabiesta. Kettu lisääntyy kesällä. Sen voi tunnistaa valkoisesta hännänpäästä sekä punertavan ruskeasta turkista. Ketut syövät marjoja, lintuja ja niiden munia sekä pieniä jyrsijöitä.

25 Ilves on kissaeläin, joka elää Euroopan metsissä. Petoeläimenä ilves saalistaa kanalintuja, jäniksiä ja isompia nisäkkäitä, kuten peuroja. Ilves muistuttaa paljon kissaa, mutta sen voi tunnistaa suuremmasta koosta, sekä korvien päässä olevista tupsuista. Ilves on pelokas ihmisiä kohtaan eikä niitä näe usein. Ilveksellä on isokokoiset tassut, jotta se pystyy liikkumaan vikkelästi saalisten perässä, sekä talvisin paksussa lumessa. Ne näkevät pimeässä hyvin, minkä takia saalistus käy ilveksillä helpommin. Kuvasta näkee ilvesten turkkien värin muuttumisen. Tiesitkö tämän? Ilveksen turkin väri vaihtelee vuodenaikojen mukaan. Kesällä se on punaruskea ja talven tullen se muuttuu harmaan valkoiseksi. Ilveksen kävelyä talvisessa metsässä

26 Susi on nisäkäs joka kuuluu koiraeläimiin. Kesy koira on kehittynyt sudesta. Susi muistuttaakin paljolti koiraa. Susi on peto ja saalistaa muita nisäkkäitä. Sudet on laumaeläimiä ja ovat hyvin sosiaalisia. Ne pystyvät kommunikoimaan eleiden ja äänien avulla.esim kun suden korvat ovat suuntautuneet eteen, se on merkki siitä että susi on kiinnostunut. Miksi susi ulvoo? Ulvominen on susien kommunikointia. Esim jos susilauma hajotetaan metsästyksen yhteydessä, niin sudet alkavat ulvomaan, jotta löytäisivät taas toisensa.lauma ulvoo!

27 Karhu on suurin maalla liikkuva petoeläin mitä Euroopasta löytyy. Karhun turkki eli karvapeite on hyvin tuuhea ja siksi karhu saa ruumiilleen pyöreän vaikutelman. Se on hyvin vahva ja ketterä ja siksi se pystyy uimaaan ja kiipeämään hyvin. Karhu nukkuu talviunta noin puoli vuotta. Ennen talvea karhu kerää ravintoa varastoon. Karhun murinaa: php?g2_itemid=302 KARHU

28 Orava on puiden pikku vipeltäjä. Sitä esiintyy Suomessa paljon eikä se ole uhanalainen. Se luokitellaan nisäkkäisiin ja pienempään lahkoon jyrsijöhin. Oravat syövät ravinnokseen siemeniä, marjoja, sieniä, kukkia sekä hedelmiä. Niinkuin kuvasta näkee, oravalla on useimmiten vaalea maha, ruskea selkä, sekä tuuhea häntä. Oravan väri voi vaihdella ruskeasta valkoiseen sekä mustaan. Kuvan orava ei ole vielä vaihtanut suojaväriin, sen näkee hännän väristä. Tiesitkö? Kauan aikaa sitten Suomessa tunnettu raha oli silloin oravannahkaa ja se oli todella arvokasta!

29 Sammakkoeläimet ja matelijat Sammakkoeläimet ovat selkärankaisia ja vaihtolämpöisiä. Se viittaa siihen, että ne voivat elää maalla sekä vedessä.

30 Rupisammakon erottaa muista sammakoista hyvin, sillä nimensä mukaisesti näyttäisi kuin sillä olisi pieniä rupia. Sen iho on yleensä monivärinen kuten ylhäällä olevasta kuvasta näkyy. Rupisammakot eivät erityisesti pelkää ihmistä jos niihin ei koske. Ne ovat monien eläimien ruokaa mm. käärmeiden. Rupisammakot liikkuvat sujuvasti pitkien raajojensa avulla niin maalla kuin vedessä. Viitasammakon yleisväri on ruskea ja iho sileä. Se muistuttaa todella paljon sammakkoa, mutta se on hoikempi rakenteeltaan ja sillä on pyöreämpi kuono. Viitasammakot ovat pienempiä täyskasvuisenakin kuin täysikasvuiset sammakot. Sammakot syövät kärpäsiä, kovakuoriaisia ja etanoita. Sammakot kuuluvat sammakkoeläimiin.. Pienet pomppivaiset sammakot liikkuvat niin maalla kuin vedessäkin sujuvasti pitkien raajojensa avulla.

31 Sisilisko Sisiliskot ovat yleisiä Suomessa. Sen iho on täynnä eri ruskean sävyisiä suomuja.sisiliskon pää on suippo, sillä on neljä lyhyttä jalkaa ja pitkä päähän asti oheneva häntä.sisiliskoja esiintyy koko Suomessa ja muuallakin Euroopassa. Tiesitkö? Kun jokin peto jahtaa sisiliskoa se saattaa tiputtaa häntänsä matkan varrelle harhauttaakseen takaa-ajajaa.

32 Madot

33 Hietatuhatjalkainen kuuluu niveljalkaisiin ja on Pohjoismaiden suurin tuhatjalkainen. Ruumis on väriltään tummanruskeasta mustaan. Ja sen selässä on kaksi keltaista viivaa. Se viihtyy monenlaisissa ympäristöissä. Nämä käyttävät ravinnokseen esim: lahoavia puita. Huom! Vaikka tuhatjalkaisten nimi on tuhatjalkainen, niin se ei tarkoita sitä että sillä olisi tuhat jalkaa. Useimmilla on kuitenkin vain noin. 200 jalkaa, riippuen lajista.

34 Kalat

35 Ahven Ahven on kala eli sillä on evät, uimarakko joka auttaa niitä säätelemään veden syvyyttä, kidukset ja suomut. Ahvenen tunnistaa sen punaisista evistä vihreästä selästä. Ahven elää järvissä, hidas virtaisissa joissa ja merien rannikkoalueilla. Ahven on Suomen yleisin kalalaji ja se onkin suomen kansalliskala. Ahven elää parvissa ja syö muita pienempiä kaloja sekä eläinplanktonia. Ahventa kalastetaan paljon ja se on hyvä ruokakala. Tiesitkö? Suurimmat ahvenet voivat syödä jopa lajitovereitaan eli toisia ahvenia.

36 Hauki Hauki on suomen yksi yleisin petokala. Hauki on selkärangallinen ja koska se on kala sillä on kidukset joilla se saa happea, evät joilla se ui ja tasapainottelee, uimarakko jolla se säätelee veden syvyyttä ja suomut. Hauen tunnistaa sen vaaleasta vatsasta ja vihertävästä selästä. Hauki siirtyy eläinplanktonista kalaravintoon jo erittäin varhaisessa vaiheessa, ne syövät melkein mitä tahansa kalalajia eli yleensä sitä mitä on saatavilla. Se on kutukypsä 3-4 vuoden iässä, hauet kutevat keväällä mutta merialuella kutuaika on poikkeus sillä kutu tapahtuu vasta veden ollessa +7 astetta.

37 Käärmeennahka Käärmeiden nahka on kokonaan suomujen peitossa. Täysikasvuiset käärmeet luovat nahkansa monta kertaa vuodessa, poikaset muutaman kerran kuukaudessa kasvunsa mukaan. Ennen kuin nahka irtoaa, niin käärmeen väri sumenee. Käärme luo nahkansa, koska käärme kasvaa ja entinen nahka jää pieneksi. Nahanluonnin aikana käärme käyttäytyy aggressiivisesti. Kuvassa on käärmeen pudottamaa nahkaa, joka on hieman kuivunut auringon paisteen alla Hämähäkinverkko Hämähäkki tekee verkon ansaksi hyönteisille, joita se käyttää ravinnokseen, sekä verkko suojaa hämähäkin munia. Hämähäkeillä on takaruumissa kehruurauhasia, jotka erittää ilmassa kovettuvaa seittiä. Seitti on vahvaa ja tahmeaa, joten hyönteiset jäävät siihen helposti jumiin, sillä ne eivät näe seittiä, koska se on niin ohutta. Seittien muoto riippuu hämähäkistä, mutta useimmat tekevät tämän kuvan kaltaisia seittejä. Kuvassa hämähäkinseitin erottaa hyvin aamukasteen jäljiltä, kun pienet vesipisarat jäävät seittiin hyvin näkyviin.

38 Lajintunnistus

39 1

40 2

41 3

42 4

43 5

44 6

45 7

46 8

47 9

48 10

49 11

50 12

51 13

52 14

53 15

54 16

55 17

56 18

57 19

58 1. Talitiainen 2. Lokki 10. Sisilisko 11. Kimalainen 12. Turkkilo 3. Sinisorsa 4. Kanadanhanhi 5. Rupikonna 6. Sammakko 13. Muurahainen 14. Haarapääsky 15. Orava 16. Kukkakärpänen 17. Kärpänen 7. Juoksuhämähäkki 18. Kettu 8. Kukkakärpänen 9. Sitruunaperhonen 19. Naakka

59 Lähteet: Bilsan kirja ja vihko

Väritystehtävä VESILINTUJA Kesä tulee muuttolinnun siivin

Väritystehtävä VESILINTUJA Kesä tulee muuttolinnun siivin Väritystehtävä VESILINTUJA Kesä tulee muuttolinnun siivin Suurin osa Lapin linnuista on muuttolintuja. Kaukaisimmat muuttolinnut viettävät talvensa tuhansien kilometrien päässä, Afrikassa tai Intiassa

Lisätiedot

KARHU. Jos näet metsässä karhun, a) huuda kovaa. b) juokse lujaa. c) kiipeä puuhun. d) leiki kuollutta.

KARHU. Jos näet metsässä karhun, a) huuda kovaa. b) juokse lujaa. c) kiipeä puuhun. d) leiki kuollutta. KARHU karhun, niin a) huuda kovaa. b) juokse lujaa. c) kiipeä puuhun. d) leiki kuollutta. Karhu on Euroopan suurin petoeläin. Suomen kansalliseläin. kaikkiruokainen. Suomen kielessä on monta nimeä karhulle:

Lisätiedot

Puolisukeltajasorsat ja sukeltajasorsat eroavat. osa 1 SYYSPUVUSSA

Puolisukeltajasorsat ja sukeltajasorsat eroavat. osa 1 SYYSPUVUSSA Sorsalintujen osa 1 tunnistaminen SYYSPUVUSSA Hämärässä metsästäminen vaatii erittäin kokeneen metsästäjän, jotta pystyisi tunnistamaan lajit pelkästään silhuetin perusteella. Mikä laji on kuvassa? Heinäsorsa

Lisätiedot

LUONTO. Vesistö. Kuvia joista. Kuvaaja Pasi Lehtonen. Sanasto:

LUONTO. Vesistö. Kuvia joista. Kuvaaja Pasi Lehtonen. Sanasto: LUONTO Vesistö Suomen luonto on rikas. Suomessa on noin 60 000 järveä. Suomessa on myös paljon lampia, jokia ja koskia. Suurin järvi on Saimaa, jossa elää Saimaan norppa. Se on eläin, joka elää vain Suomessa.

Lisätiedot

Luku 8 Miten järvessä voi elää monta kalalajia?

Luku 8 Miten järvessä voi elää monta kalalajia? Luku 8 Miten järvessä voi elää monta kalalajia? 8. Miten järvessä voi elää monta kalalajia? Sisällysluettelo Eri kalalajit viihtyvät järven erilaisissa ympäristöissä. (54A) Suun muoto ja rakenne paljastavat

Lisätiedot

Suvi Saarnio ja Merja Vaaramaa OuLUMA, sivu 1

Suvi Saarnio ja Merja Vaaramaa OuLUMA, sivu 1 Suvi Saarnio ja Merja Vaaramaa OuLUMA, sivu 1 Talvinen luonto -tehtävärastit Avainsanat: biologia, talvehtiminen Luokkataso: 1.-4. lk Välineet: väritulostus, kontaktointi/laminointi Tavoitteet: Tehtävässä

Lisätiedot

TEHTÄVÄMONISTE LUOKKALAISILLE

TEHTÄVÄMONISTE LUOKKALAISILLE TEHTÄVÄMONISTE 5. 6. -LUOKKALAISILLE 1. OMA ELÄINSUHDE A) Mikä eläin? Kirjoita viivalle. B) Mitä tunteita eläin sinussa herättää? Piirrä ympyrään hymiö: C) Mitkä eläimet eivät elä Suomessa? Ympyröi. D)

Lisätiedot

Kaikki eläimet täyttävät alla olevat seitsemän elämälle välttämätöntä ehtoa: 2. Hengittäminen Voi ottaa sisään ja poistaa kehostaan kaasuja

Kaikki eläimet täyttävät alla olevat seitsemän elämälle välttämätöntä ehtoa: 2. Hengittäminen Voi ottaa sisään ja poistaa kehostaan kaasuja Eläinten luokittelu Elämän ehdot Kaikki eläimet täyttävät alla olevat seitsemän elämälle välttämätöntä ehtoa: 1. Liikkuminen Pystyy liikuttelemaan kehoaan 2. Hengittäminen Voi ottaa sisään ja poistaa kehostaan

Lisätiedot

TEHTÄVÄMONISTE LUOKKALAISILLE

TEHTÄVÄMONISTE LUOKKALAISILLE TEHTÄVÄMONISTE 5. 6. -LUOKKALAISILLE 1. OMA ELÄINSUHDE A) Mikä eläin? Kirjoita viivalle. B) Mitä tunteita eläin sinussa herättää? Piirrä ympyrään hymiö: C) Mitkä eläimet eivät elä Suomessa? Ympyröi. D)

Lisätiedot

Naurulokki. Valkoinen lintu, jolla on harmaa selkä ja tummanruskea huppu päässä Jalat ja nokka punaiset. Elää lähes koko Suomessa

Naurulokki. Valkoinen lintu, jolla on harmaa selkä ja tummanruskea huppu päässä Jalat ja nokka punaiset. Elää lähes koko Suomessa Naurulokin pesintä Naurulokki Valkoinen lintu, jolla on harmaa selkä ja tummanruskea huppu päässä Jalat ja nokka punaiset Elää lähes koko Suomessa Missä naurulokit ovat talvella? Ulkomailta löydetyt suomalaiset

Lisätiedot

PAKKANEN ILVES VARPUSHAUKKA HIRVI. Pakkanen yrittää saada kaikkia eläimiä kiinni. Sinun täytyy metsästää 4 eläintä: KETTU ORAVA JÄNIS TEERI

PAKKANEN ILVES VARPUSHAUKKA HIRVI. Pakkanen yrittää saada kaikkia eläimiä kiinni. Sinun täytyy metsästää 4 eläintä: KETTU ORAVA JÄNIS TEERI PAKKANEN Pakkanen yrittää saada kaikkia eläimiä kiinni. Jos eläimellä on joku näistä korteista, eläin pelastuu: TALVIKARVA TALVIPESÄ PARVI SUOJAA LUMIPEITE ILVES Sinun täytyy metsästää 4 eläintä: KETTU

Lisätiedot

Merja Vaaramaa Ovelat ötökät, tehtävä 6. OuLUMA, sivu 1

Merja Vaaramaa Ovelat ötökät, tehtävä 6. OuLUMA, sivu 1 Ovelat ötökät, tehtävä 6. OuLUMA, sivu 1 Lajikortit 1-18: 1. Etanahaiskiainen (haiskiaiset) 2. papintappaja (sarvijäärät) 3. pääkallokiitäjä (kiitäjät) 4. pääkallokiitäjän toukka (kiitäjät) 5. isosittiäinen

Lisätiedot

Merja Vaaramaa Ovelat ötökät, tehtävä 6. OuLUMA, sivu 1

Merja Vaaramaa Ovelat ötökät, tehtävä 6. OuLUMA, sivu 1 Ovelat ötökät, tehtävä 6. OuLUMA, sivu 1 1. 2. 3. 4. 5. 6. Ovelat ötökät, tehtävä 6. OuLUMA, sivu 2 7. 8. 9. 10. 11. 12. Ovelat ötökät, tehtävä 6. OuLUMA, sivu 3 13. 14. 15. 16. 17. 18. Ovelat ötökät,

Lisätiedot

Kalasta tietoa -visa Tehtävät

Kalasta tietoa -visa Tehtävät Kalasta tietoa -visa Tehtävät 1. Mikä kala? Yhdistä viivalla kalan nimi ja kalan kuvan SÄRKI VINKKI Ahvenella on raitoja Hauella on laikkuja AHVEN HAUKI 2. Kalan evät Yhdistä viivalla evä kalan kuvaan

Lisätiedot

Silkkiuikku. minkki hajottajat. Podiceps cristatus Elinympäristö: ruovikkoiset järvet tai merenlahdet, joissa on tarpeeksi avovettä

Silkkiuikku. minkki hajottajat. Podiceps cristatus Elinympäristö: ruovikkoiset järvet tai merenlahdet, joissa on tarpeeksi avovettä Mitä syö: Silkkiuikku Podiceps cristatus Elinympäristö: ruovikkoiset järvet tai merenlahdet, joissa on tarpeeksi avovettä Kuka syö: minkki hajottajat Tiesitkö? Silkkiuikun liikkuminen maalla on vaivalloista

Lisätiedot

Pörinää ilmassa, möyrimistä maassa - madot ja hyönteiset luonnossa

Pörinää ilmassa, möyrimistä maassa - madot ja hyönteiset luonnossa Pörinää ilmassa, möyrimistä maassa - madot ja hyönteiset luonnossa Jarkko Niemi, Luonnonvarakeskus Lasten Yliopisto, Seinäjoki, 16.4.2016 Luennon sisältö Mitä ovat hyönteiset ja madot Mikä on niiden rooli

Lisätiedot

Pesinnän merkit ESITYKSEN KUVIA EI SAA OTTAA MUUHUN KÄYTTÖÖN ILMAN LUPAA. Kuvat: Petri Kuhno

Pesinnän merkit ESITYKSEN KUVIA EI SAA OTTAA MUUHUN KÄYTTÖÖN ILMAN LUPAA. Kuvat: Petri Kuhno Pesinnän merkit ESITYKSEN KUVIA EI SAA OTTAA MUUHUN KÄYTTÖÖN ILMAN LUPAA Keväällä on aika pesiä! Keväällä ja kesällä on paras aika pesiä. Miksi? on paljon ruokaa (esimerkiksi ötököitä) poikasille ja emoille

Lisätiedot

kysymyksistä vaatii oppilaiden omaa päättelykykyä. Myös henkilökuntaamme voi pyytää auttamaan ja antamaan vinkkejä tehtäviin!

kysymyksistä vaatii oppilaiden omaa päättelykykyä. Myös henkilökuntaamme voi pyytää auttamaan ja antamaan vinkkejä tehtäviin! Haasteellisempi OPETTAJALLE Meret ja muut vesistöt ovat täynnä toinen toistaan ihmeellisempiä ja mahtavampia eläimiä. Näiden tehtävien avulla pääset tutustumaan näihin otuksiin paremmin. TIEDOKSI! Kaikkiin

Lisätiedot

Kuvat: Petri Kuhno ESITYKSEN KUVIA EI SAA OTTAA MUUHUN KÄYTTÖÖN ILMAN LUPAA. Pesinnän merkit. Lasten lintuviikko 30.5.-5.6.2011

Kuvat: Petri Kuhno ESITYKSEN KUVIA EI SAA OTTAA MUUHUN KÄYTTÖÖN ILMAN LUPAA. Pesinnän merkit. Lasten lintuviikko 30.5.-5.6.2011 Pesinnän merkit ESITYKSEN KUVIA EI SAA OTTAA MUUHUN KÄYTTÖÖN ILMAN LUPAA Keväällä on aika pesiä! Keväällä ja kesällä on paras aika pesiä. Miksi? on paljon ruokaa (esimerkiksi ötököitä) poikasille ja emoille

Lisätiedot

Tervetuloa testaamaan tietosi vesielämään liittyvistä. mielenkiintoisista asioista. Käytyäsi Särkänniemen Akvaariossa

Tervetuloa testaamaan tietosi vesielämään liittyvistä. mielenkiintoisista asioista. Käytyäsi Särkänniemen Akvaariossa Tervetuloa testaamaan tietosi vesielämään liittyvistä mielenkiintoisista asioista. Käytyäsi Särkänniemen Akvaariossa ja tutustuttuasi Ahdin Akatemiaan tietosi ovat varmasti karttuneet niin, että kysymyksiin

Lisätiedot

TIEDOKSI! Kaikkiin kysymyksiin ei välttämättä näyttelyssä löydy suoraa vastausta infokylteistä. Osa

TIEDOKSI! Kaikkiin kysymyksiin ei välttämättä näyttelyssä löydy suoraa vastausta infokylteistä. Osa Helpompi OPETTAJALLE Meret ja muut vesistöt ovat täynnä toinen toistaan ihmeellisempiä ja mahtavampia eläimiä. Näiden tehtävien avulla pääset tutustumaan näihin otuksiin paremmin. TIEDOKSI! Kaikkiin kysymyksiin

Lisätiedot

Keski-Suomen luontomuseo

Keski-Suomen luontomuseo Keski-Suomen luontomuseo Tehtävät 1-2 lk. Tässä näet museon pohjapiirroksen. Se on meidän karttamme tällä kierroksella. Hei! Olen oppaasi Kalle. Kun teet ristikon saat tietää, mikä eläin minä olen. 1.

Lisätiedot

VALOKUVAUS HARRASTUKSENA LUONTOKUVAAJAN OPAS. Reima Flyktman

VALOKUVAUS HARRASTUKSENA LUONTOKUVAAJAN OPAS. Reima Flyktman VALOKUVAUS HARRASTUKSENA LUONTOKUVAAJAN OPAS Reima Flyktman Readme.fi, Lönnrotinkatu 18, 00120 HELSINKI A Bonnier Group Company Asiakaspalvelu: palvelu@readme.fi Lue lisää Readme.fi-kirjoista www.readme.fi

Lisätiedot

Korvat: Muoto Keskikokoiset, leveät tyvestä, pyöristyneet kärjet. Sijainti Sijoittuneet päälaelle kauas toisistaan hiukan eteenpäin kaareutuneet.

Korvat: Muoto Keskikokoiset, leveät tyvestä, pyöristyneet kärjet. Sijainti Sijoittuneet päälaelle kauas toisistaan hiukan eteenpäin kaareutuneet. RAG RAGDOLL ROTUMÄÄRITELMÄ Yleistä: Ulkomuoto Ragdolleissa on kolme erilaista kuviota: colourpoint, mitted ja bicolour ja 20 värimuunnosta kussakin, yhteensä 60. Ragdoll on kiinteä, suuri kissa, jolla

Lisätiedot

Opettajalle PUISTON ELÄIMIÄ TAVOITE TAUSTATIETOA JA VINKKEJÄ. Tehtävä:

Opettajalle PUISTON ELÄIMIÄ TAVOITE TAUSTATIETOA JA VINKKEJÄ. Tehtävä: Opettajalle TAVOITE Oppilas ymmärtää puistojen merkityksen kaupungeissa ja taajamissa ihmisten virkistyspaikkoina. Oppilas tutustuu muutamiin puiston eläimiin. TAUSTATIETOA JA VINKKEJÄ PUISTON ELÄIMIÄ

Lisätiedot

Merja Vaaramaa OuLUMA, sivu 1

Merja Vaaramaa OuLUMA, sivu 1 Merja Vaaramaa OuLUMA, sivu 1 Ovelat ötökät Arviolta noin puolet kaikista maapallon eliölajeista kuuluu hyönteisten ryhmään. Maapallolla tunnetaan yli miljoona hyönteislajia ja Suomessakin hiukan alle

Lisätiedot

TÖYHTÖTIAINEN. Lentävä Töyhtis. Ville Arpiainen ja Venla Ylikopsa Käsityöopettajan koulutus, Helsingin yliopisto

TÖYHTÖTIAINEN. Lentävä Töyhtis. Ville Arpiainen ja Venla Ylikopsa Käsityöopettajan koulutus, Helsingin yliopisto TÖYHTÖTIAINEN Lentävä Töyhtis Ville Arpiainen ja Venla Ylikopsa Käsityöopettajan koulutus, Helsingin yliopisto Töyhtötiainen (Lophophanes cristatus) Lähes koko Euroopassa pesivä varpuslintu on yksi harvoista

Lisätiedot

Napapiirin luontokansio

Napapiirin luontokansio Puolipilvistä, sanoi etana ja näytti vain toista sarvea Tutki säätilaa metsässä ja suolla ja vertaa tuloksia. Säätilaa voit tutkia mihin vuodenaikaan tahansa. 1. Mittaa a) ilman lämpötila C b) tuulen nopeus

Lisätiedot

Opettajan. ABCs. Nimeä osat! Tavoite : Näitä kahta osa-aluetta käytetään tutustuttamaan

Opettajan. ABCs. Nimeä osat! Tavoite : Näitä kahta osa-aluetta käytetään tutustuttamaan ABCs ja Nimeä osat! Tavoite : Näitä kahta osa-aluetta käytetään tutustuttamaan oppilaat Euroopan merieläimistön elämään ja samalla oppimaan aakkoset ja kirjoittamisen. Lyhyt esittely yksilöityjen eläimien

Lisätiedot

Keski-Suomen luontomuseo

Keski-Suomen luontomuseo Keski-Suomen luontomuseo Tehtävät 0-1 lk. Tässä näet museon pohjapiirroksen. Se on meidän karttamme tällä kierroksella. Hei! Olen oppaasi Kalle. Kun teet ristikon saat tietää, mikä eläin minä olen. 1.

Lisätiedot

Opettajalle SUKUPUUTTOON KUOLLEITA ELÄINLAJEJA TAVOITE TAUSTATIETOA JA VINKKEJÄ

Opettajalle SUKUPUUTTOON KUOLLEITA ELÄINLAJEJA TAVOITE TAUSTATIETOA JA VINKKEJÄ Opettajalle TAVOITE Oppilas ymmärtää, että olosuhteet maapallolla muuttuvat jatkuvasti ja että se vaikuttaa kasveihin ja eläimiin. TAUSTATIETOA JA VINKKEJÄ Lajien väheneminen ei ole yksinomaan negatiivinen

Lisätiedot

Lasten ympäristöopas

Lasten ympäristöopas Lasten ympäristöopas Vuodenajat Yhdistä oikeaan vuodenaikaan: Lintu aamuvarhain herää pesään aineksia kerää. On siis Ämpäri, lapio ja hiekkalinna, uimapuku ja pyöränpinna. On siis Siili penkoo lehtikasaa,

Lisätiedot

TEHTÄVÄ 3 MAKSIMIPISTEET 8. Tavoiteajasta tehtävän suorittamiseen on varattu 30 minuuttia.

TEHTÄVÄ 3 MAKSIMIPISTEET 8. Tavoiteajasta tehtävän suorittamiseen on varattu 30 minuuttia. PARTIOTAITOJEN SUOMENMESTARUUSKILPAILUT 8.-9.3.2003 SARJA Oranssi / Vihreä 1 Puisto TEHTÄVÄ 3 MAKSIMIPISTEET 8 TAITOTEHTÄVÄ LUONNONTUNTEMUS ELÄINPUISTO Tavoiteajasta tehtävän suorittamiseen on varattu

Lisätiedot

Vesijärven kalat. Jännittäviä hetkiä kalastajille! Herkkuja kalaruoan ystäville!

Vesijärven kalat. Jännittäviä hetkiä kalastajille! Herkkuja kalaruoan ystäville! Vesijärven kalat Jännittäviä hetkiä kalastajille! Herkkuja kalaruoan ystäville! Kalat ovat myös tärkeä osa Vesijärven elämää. Ne kuuluvat järven ravintoketjuun ja kertovat omalla tavallaan Vesijärvestä

Lisätiedot

ystävämme DELFIINIT teksti ja kuvitus Giovanni Bearzi

ystävämme DELFIINIT teksti ja kuvitus Giovanni Bearzi ystävämme DELFIINIT teksti ja kuvitus Giovanni Bearzi TÄMÄN KIRJAN OMISTAA VÄRIKYNILLÄSI VOIT TEHDÄ TÄSTÄ KIRJASTA VIELÄ KAUNIIMMAN ystävämme DELFIINIT Teksti ja kuvitus: Giovanni Bearzi (1994) Verkkoversio:

Lisätiedot

PORIN AKVAARIOKERHO KUUKAUDEN KALA

PORIN AKVAARIOKERHO KUUKAUDEN KALA Suomenkielinen nimi: Matokala Author, "löytäjä": Valenciennes Tieteelinen nimi: Pangio kuhlii Cobitis kuhlii Löytämisvuosi: 1846 Englanninkielinen nimi: Coolie loach Leopard loach Slimy myersi Slimy loach

Lisätiedot

Suvi Saarnio ja Merja Vaaramaa OuLUMA, sivu 1

Suvi Saarnio ja Merja Vaaramaa OuLUMA, sivu 1 Suvi Saarnio ja Merja Vaaramaa OuLUMA, sivu 1 Talvinen luonto -tehtävärastit Avainsanat: biologia, talvehtiminen Luokkataso: 5.-6. lk Välineet: väritulostus, kontaktointi/laminointi Tavoitteet: Tehtävässä

Lisätiedot

lajien tunnistaminen

lajien tunnistaminen Kimalaisten elintavat ja lajien tunnistaminen Juho Paukkunen Pölyhyöty-hankkeen koulutustilaisuus Helsinki 27.4.2019 Esityksen sisältö Kimalaisten elintavat ja merkitys pölyttäjinä Suomen kimalaislajisto

Lisätiedot

Nisäkäskortit OHJEET. Muis peli

Nisäkäskortit OHJEET. Muis peli Nisäkäskortit Kesto: 15 min Kenelle: Kaikki luokka-asteet Missä: Sisä loissa Milloin: Kaikkina vuodenaikoina Tarvikkeet: Nisäkäskor t (tulosta ja leikkaa) Eräpassin osio: Riistanhoito Oppimistavoi eet:

Lisätiedot

Merja Vaaramaa OuLUMA, sivu 1

Merja Vaaramaa OuLUMA, sivu 1 Merja Vaaramaa OuLUMA, sivu 1 Jäljillä Avainsanat: lajintunnistus Luokkataso: 5.-9. lk Vastaukset: Tehtävä 1. Päästä tippunutta a) Mihin hirvieläin käyttää sarviaan? Hirvieläimet voivat merkitä reviiriään

Lisätiedot

Nauta. ihminen hajottajat. Bos taurus rotu: kyyttö Elinympäristö: rantaniityt. rantaniityn kasveja

Nauta. ihminen hajottajat. Bos taurus rotu: kyyttö Elinympäristö: rantaniityt. rantaniityn kasveja Mitä syö: Nauta Bos taurus rotu: kyyttö Elinympäristö: rantaniityt Kuka syö: ihminen hajottajat rantaniityn kasveja Tiesitkö? Kyytöt ovat itäsuomenkarjaa, joka on uhanalainen maatiaisrotu. Lintulahdet

Lisätiedot

KOTONA, KOULUSSA JA KAUPUNGISSA

KOTONA, KOULUSSA JA KAUPUNGISSA JAKSO ❶2 3 4 5 6 KOTONA, KOULUSSA JA KAUPUNGISSA 4 OLETKO MIETTINYT: Miten sinä voit vaikuttaa omalla toiminnallasi ympäristöösi? Miten kasvit voivat kasvaa niin monenlaisissa paikoissa? Miten kasvien

Lisätiedot

VESILINNUT OVAT SOPEUTUNEET ETSIMÄÄN RAVINTOA ERILAISISTA PAIKOISTA

VESILINNUT OVAT SOPEUTUNEET ETSIMÄÄN RAVINTOA ERILAISISTA PAIKOISTA VESILINNUT OVAT SOPEUTUNEET ETSIMÄÄN RAVINTOA ERILAISISTA PAIKOISTA JOKAISELLA LINTULAJILLA ON OMA EKOLOGINEN LOKERONSA 11 14 15 16 12 1 2 13 17 3 4 5 6 7 8 9 10 1. sinisorsa, 2. töyhtöhyyppä, 3. rantasipi,

Lisätiedot

Kasvien vuosi. Tekijä: Veera Keskilä. Veera Keskilä

Kasvien vuosi. Tekijä: Veera Keskilä. Veera Keskilä Kasvien vuosi Tekijä: Veera Keskilä Johdanto Kiinnostaako mitä kasveille tapahtuu vuoden aikana? Jos kiinnostaa niin jatka ihmeessä lukemista. Tein lyhyen vapaaehtois esitelmän kasvien vuodesta, yritin

Lisätiedot

Metsästys ja riistanhoito saaristossa

Metsästys ja riistanhoito saaristossa Metsästys ja riistanhoito saaristossa KALVOSARJA 4 Haapana kuuluu metsästettäviin riistalajeihin. Metsästykseen kuuluu lajintunnistaminen. Sorsilla eri lajien naaraat muistuttavat usein toisiaan. Lisäksi

Lisätiedot

INDUKTIIVISEN PÄÄTTELYN HARJOITUSPAKETTI ENSIMMÄISELLE LUOKALLE

INDUKTIIVISEN PÄÄTTELYN HARJOITUSPAKETTI ENSIMMÄISELLE LUOKALLE INDUKTIIVISEN PÄÄTTELYN HARJOITUSPAKETTI ENSIMMÄISELLE LUOKALLE Induktiivisen päättelyn opetuskuvakortit Tehtävät 1 ja 2 Ryhmän muodostaminen ja ryhmän laajentaminen 1. Jaa palikat kahteen ryhmään. Ryhmän

Lisätiedot

Talvinen luonto -tehtävärastit. Avainsanat: biologia, talvehtiminen. Luokkataso: 5.-6. lk. Välineet: väritulostus, kontaktointi/laminointi

Talvinen luonto -tehtävärastit. Avainsanat: biologia, talvehtiminen. Luokkataso: 5.-6. lk. Välineet: väritulostus, kontaktointi/laminointi Suvi Saarnio ja Merja Vaaramaa OuLUMA, sivu 1 Talvinen luonto -tehtävärastit Avainsanat: biologia, talvehtiminen Luokkataso: 5.-6. lk Välineet: väritulostus, kontaktointi/laminointi Suvi Saarnio ja Merja

Lisätiedot

Lataa Lapsen oma petokirja - Suvi Vehmanen. Lataa

Lataa Lapsen oma petokirja - Suvi Vehmanen. Lataa Lataa Lapsen oma petokirja - Suvi Vehmanen Lataa Kirjailija: Suvi Vehmanen ISBN: 9789524924023 Sivumäärä: 67 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 24.94 Mb Lapsen oma petokirja on jännittävä seikkailu suomalaisten

Lisätiedot

Kevätnäytös Suomen luonto Näytös 1

Kevätnäytös Suomen luonto Näytös 1 Voimistelu- ja urheiluseura Elise ry Kevätnäytös Suomen luonto Näytös 1 1. TEAM RING kilpailuohjelma Vesiluonto Suomella on merenrantaa länsi- ja etelärannikolla. Merialueet ovat matalia ja vesialueet

Lisätiedot

Lasten SUURPETO-OPAS

Lasten SUURPETO-OPAS Lasten SUURPETO-OPAS Lasten suurpeto-opas Suomen suurpedot... 3 Susi... 4 Karhu... 6 Ahma... 8 Ilves... 10 Petotehtäviä... 12 Jälkikortit... 21 Tehtävien oikeat vastaukset 24 Teksti: Minja Heinonen Toimitus:

Lisätiedot

Saksanpystykorvien värit

Saksanpystykorvien värit Saksanpystykorvien värit Ruskea: Kauttaaltaan yksivärinen tummanruskea. Ruskeilla esiintyy joskus harmaata karvaa housuissa, hännässä, silmien ympärillä tai lapojen seudulla. Tämä katsotaan virheeksi tai

Lisätiedot

PITKÄKARVAISEN SAKSANSEISOJAN VÄRIT koonnut: Saija Suomaa

PITKÄKARVAISEN SAKSANSEISOJAN VÄRIT koonnut: Saija Suomaa PITKÄKARVAISEN SAKSANSEISOJAN VÄRIT koonnut: Saija Suomaa Pentujen rekisteröinnin yhteydessä tulee noudattaa pitkäkarvaisen saksanseisojan rotumääritelmässä mainittuja sallittuja värejä. Rotumääritelmän

Lisätiedot

Mantukimalaisen kaltaiset

Mantukimalaisen kaltaiset EIVÄT EROTETTAVISSA MAASTOSSA Mantukimalaisen kaltaiset - Yleinen (Lapissa harvinainen) - Koiraalla vaaleat naamakarvat. - Kuningattarella keltainen kaulus ulottuu hieman siiven tyven alapuolelle. Mantukimalainen

Lisätiedot

Merja Vaaramaa OuLUMA, sivu 1

Merja Vaaramaa OuLUMA, sivu 1 Merja Vaaramaa OuLUMA, sivu 1 Jäljillä Avainsanat: lajintunnistus Luokkataso: 5.-9. lk Metsä voi vaikuttaa kaikessa hiljaisuudessaan autiolta, mutta oletko katsonut tarkemmin ympärillesi? Metsän eläimiä

Lisätiedot

OULUN YLIOPISTON ELÄINMUSEO Dioraama III

OULUN YLIOPISTON ELÄINMUSEO Dioraama III OULUN YLIOPISTON ELÄINMUSEO Dioraama III 1) Elämää tuntureilla Tunturi-Lapissa luonnonolot ovat ankarat. Tuntureiden eläimet ovat sopeutuneet niukkaan kasvillisuuteen ja lyhyeen kesään. Etsi keväisestä

Lisätiedot

1: Mikä alla kuvatuista puista tämä on?

1: Mikä alla kuvatuista puista tämä on? LUONTOPOLKU, CYGNUS 2008 1: Mikä alla kuvatuista puista tämä on? a) harmaaleppä b) tervaleppä c) haapa (http://www.tampere.fi/ytoteto/yva/ymparistoverkko/bl_etusivu.html) 2: Kukissa pörrää monenlaisia

Lisätiedot

Paloaukean päiväkoti. Eläimet mukana päiväkodin arjessa

Paloaukean päiväkoti. Eläimet mukana päiväkodin arjessa Paloaukean päiväkoti Eläimet mukana päiväkodin arjessa Heti sisään astuessa me isin ja äidin kanssa tiedämme, mitä päiväkodissa tapahtuu tällä viikolla. Seinällä, melkein katossa asti on iso näyttö. Näytöllä

Lisätiedot

1. Hirvi (Alces alces) Kuva: Markku Pirttimaa

1. Hirvi (Alces alces) Kuva: Markku Pirttimaa 1. Hirvi (Alces alces) Kuva: Markku Pirttimaa Kuva: Markku Pirttimaa 1. Hirvi (Alces alces) Hirvi on suurikokoisin hirvieläin ja samalla Suomen suurin nisäkäs. Hirviä esiintyy koko maassa metsäisillä seuduilla.

Lisätiedot

Talvinen luonto -tehtävärastit. Avainsanat: biologia, talvehtiminen. Luokkataso: 1.-4. lk. Välineet: väritulostus, kontaktointi/laminointi

Talvinen luonto -tehtävärastit. Avainsanat: biologia, talvehtiminen. Luokkataso: 1.-4. lk. Välineet: väritulostus, kontaktointi/laminointi Suvi Saarnio ja Merja Vaaramaa OuLUMA, sivu 1 Talvinen luonto -tehtävärastit Avainsanat: biologia, talvehtiminen Luokkataso: 1.-4. lk Välineet: väritulostus, kontaktointi/laminointi Suvi Saarnio ja Merja

Lisätiedot

Jaakonsuon jätevedenpuhdistamo Maakunnallisesti arvokas lintualue

Jaakonsuon jätevedenpuhdistamo Maakunnallisesti arvokas lintualue 29.10.2014 Teksti: Ari Aalto Kuvat: Markku Saarinen Jaakonsuon jätevedenpuhdistamo Maakunnallisesti arvokas lintualue Huom! Puhdistamoalueella liikkuminen on luvanvaraista. Vierailuja koskevista pelisäännöistä

Lisätiedot

Itämeri. Murtovesi. Murtovesi aiheuttaa eliöstölle poikkeavat sopeutumis vaatimukset mutta myös -mahdollisuudet.

Itämeri. Murtovesi. Murtovesi aiheuttaa eliöstölle poikkeavat sopeutumis vaatimukset mutta myös -mahdollisuudet. Itämeri Murtovesi Itämeren murtovesi on vesialueen vettä,joka on suolaisempaa kuin kuin makeavesi, mutta suolapitoisuus ei saavuta valtameren veden suolapitoisuutta. Murtovaeden suolapitoisuus on alle

Lisätiedot

Vesijärven ötököitä. kasveja

Vesijärven ötököitä. kasveja Vesijärven ötököitä kasveja JA Vesijärvi sijaitsee Lahden, Hollolan ja Asikkalan alueella ensimmäisen ja toisen Salpausselän välissä. Vesijärvi laskee Etelä-Päijänteeseen Vääksynjoen kautta. Muodoltaan

Lisätiedot

DESIGN MARIAN TUOTE- KUVASTO

DESIGN MARIAN TUOTE- KUVASTO DESIGN MARIAN TUOTE- KUVASTO Muut tuotteet MUUT TUOTTEET Tämä katalogi pitää sisällään kaikkea mahdollista kodin koriste-esineistä asusteisiin. Järjestyksessään tästä luettelosta löydät - Käsin maalatuttuja

Lisätiedot

Kasvintuhoojien aiheuttamat vahingot. Tommi Oraluoma Suonenjoki

Kasvintuhoojien aiheuttamat vahingot. Tommi Oraluoma Suonenjoki Kasvintuhoojien aiheuttamat vahingot Tommi Oraluoma Suonenjoki 4.12.2018 Biotsek Perustettu 2018 Kasvintuhoojien tarkkailupalvelu/kasvinsuojelukonsultointi Tommi Oraluoma/Hortonomi AMK Kasvintuhoojien

Lisätiedot

2. Naali äärimmäisen uhanalaiseksi 6-12 aikuista yksilöä sinikettu napakettu

2. Naali äärimmäisen uhanalaiseksi 6-12 aikuista yksilöä sinikettu napakettu 1. Saimaannorppa Norpan alalaji, joka on sopeutunut elämään Saimaan järvialtaassa. Laji on luokiteltu äärimäisen uhanalaiseksi Se on sopeutunut täysin makeaan veteen ja elää 65-80% elämästään vedessä Syö

Lisätiedot

H e l s i n g i n l u o n n o n m o n i m u o t o i s u u s. Kääpien merkitys luonnon toiminnassa. Kaarina Heikkonen, Sami Kiema, Heikki Kotiranta

H e l s i n g i n l u o n n o n m o n i m u o t o i s u u s. Kääpien merkitys luonnon toiminnassa. Kaarina Heikkonen, Sami Kiema, Heikki Kotiranta H e l s i n g i n l u o n n o n m o n i m u o t o i s u u s Kääpien merkitys luonnon toiminnassa Kaarina Heikkonen, Sami Kiema, Heikki Kotiranta Luonnontilaisessa metsässä on paljon lahopuuta ja runsaasti

Lisätiedot

Kaikki eläimet täyttävät alla olevat seitsemän elämälle välttämätöntä ehtoa: 2. Hengittäminen Voi ottaa sisään ja poistaa kehostaan kaasuja

Kaikki eläimet täyttävät alla olevat seitsemän elämälle välttämätöntä ehtoa: 2. Hengittäminen Voi ottaa sisään ja poistaa kehostaan kaasuja Ravintoketjut Elämän ehdot Kaikki eläimet täyttävät alla olevat seitsemän elämälle välttämätöntä ehtoa: 1. Liikkuminen Pystyy liikuttelemaan kehoaan 2. Hengittäminen Voi ottaa sisään ja poistaa kehostaan

Lisätiedot

Tukiviitottujen satujen sanat

Tukiviitottujen satujen sanat Tukiviitottujen satujen sanat Emmi-Reeta Nisula ja Silja Soittila Humanistinen Ammattikorkeakoulu, opinnäytetyö 2018 - Satujen luvaton käyttö on kielletty - Siili, joka tahtoi halata Olipa kerran siili,

Lisätiedot

Oppitunti 7 - osa 1 Numerot 11-26 [yhdestätoista kahteenkymmeneenkuuteen] vaalea ja tumma

Oppitunti 7 - osa 1 Numerot 11-26 [yhdestätoista kahteenkymmeneenkuuteen] vaalea ja tumma Oppitunti 7 - osa 1 Numerot 11-26 [yhdestätoista kahteenkymmeneenkuuteen] vaalea ja tumma 1 yksitoista (11) kaksitoista (12) kolmetoista (13) neljätoista (14) viisitoista (15) kuusitoista (16) seitsemäntoista

Lisätiedot

monta vanupuikkoa vetoketju kaksi vetoketjua kolme vetoketjua Sanasto paristo kaukosäädin lokki savuke tupakka pyykkipoika pingviini vanupuikko

monta vanupuikkoa vetoketju kaksi vetoketjua kolme vetoketjua Sanasto paristo kaukosäädin lokki savuke tupakka pyykkipoika pingviini vanupuikko Oppitunti 5 - numerot yhdestä kymmeneen, monta yksi, kaksi, kolme, neljä, viisi, kuusi, seitsemän, kahdeksan, yhdeksän, kymmenen monta vanupuikkoa vetoketju kaksi vetoketjua kolme vetoketjua 1 pilvi kaksi

Lisätiedot

Eriocraniidae. Perhoswiki

Eriocraniidae. Perhoswiki Teksti: Harri Jalava Havainnot: Hyönteistietokanta (http://insects.fi/hyonteistietokanta/index.html) Kuvat: Kuvapankki (http://www.insects.fi/insectimages/browser) Ohjelmisto: itext (http://itextpdf.com/)

Lisätiedot

PALLO HUKASSA Kainuun Partiolaisten talvimestaruuskisat 11.2.2005 Kajaanissa

PALLO HUKASSA Kainuun Partiolaisten talvimestaruuskisat 11.2.2005 Kajaanissa Oranssi Vihreä Ruskea Harmaa Rasti 8 Tehtävä 10, 13 Maksimipisteet 5 I ve got some balls 1. 1,95 dl 2. 1,62 dm 2 3. 750 g 4. 1,64 dl 5. 1,45 dm 2 Ruskea Harmaa Rasti 2 Tehtävä 5 Maksimipisteet 6 1. Ukkometso

Lisätiedot

SEIKKAILU PEIKKOMETSÄSSÄ TAIDETEOS

SEIKKAILU PEIKKOMETSÄSSÄ TAIDETEOS SEIKKAILU PEIKKOMETSÄSSÄ TAIDETEOS SEIKKAILU PEIKKOMETSÄSSÄ 1. Peikot ovat taitavia ylittämään metsän esteitä. Miten voitte ylittää kiven, ison oksan tai kaatuneen puun? 2. Peikot tykkäävät tasapainotella

Lisätiedot

Tehtävät Lukuun 15. Symbioosi 1. Tehtävä 1. Eliökunnan kehitys - vedestä maalle siirtyminen

Tehtävät Lukuun 15. Symbioosi 1. Tehtävä 1. Eliökunnan kehitys - vedestä maalle siirtyminen Tehtävät Lukuun 15. Tehtävä 1. Eliökunnan kehitys - vedestä maalle siirtyminen Eliöiden kehittyminen vesielämään sopeutuneista eliöistä maalla eläviin kasveihin ja eläimiin vaati monia muutoksia niiden

Lisätiedot

Myskihärkä, Ovibos moschatus

Myskihärkä, Ovibos moschatus Myskihärkä, Ovibos moschatus MYSKIHÄRKÄ ON SOPEUTUNUT AINUTLAATUISESTI KAIKKEIN ANKARIM- PIIN ARKTISIIN OLOSUHTEISIIN. EI IHME, ETTÄ SE SELVIYTYI HENGISSÄ JÄÄKAUDESTA. AIKOINAAN MYSKIHÄRKÄ ON ELÄNYT KAIKKIALLA

Lisätiedot

Lypusa maurella (Denis & Schiffermüller, 1775)

Lypusa maurella (Denis & Schiffermüller, 1775) Teksti: Harri Jalava (Perhoswiki 2015-05-02) Kuvat: Kuvapankki (http://insects.fi/insectimages/browser) Havainnot: Hyönteistietokanta (http://insects.fi/hyonteistietokanta/index.html) Ohjelmisto: itext

Lisätiedot

LIITO-ORAVASELVITYS VAMMALAN KUKKURISSA

LIITO-ORAVASELVITYS VAMMALAN KUKKURISSA LIITO-ORAVASELVITYS VAMMALAN KUKKURISSA 2013 LIITO-ORAVASELVITYS VAMMALAN KUKKURISSA 2013 Selvityksen tarkoitus Liito-oravaselvityksessä oli tarkoitus löytää selvitysalueella mahdollisesti olevat liito-oravan

Lisätiedot

Keskustelkaa eri tavoista suojella eläimiä ja muuta luontoa (lahjoitus, järjestö- ja harrastustoiminta jne.).

Keskustelkaa eri tavoista suojella eläimiä ja muuta luontoa (lahjoitus, järjestö- ja harrastustoiminta jne.). Opettajalle TAVOITE Oppilas ymmärtää, mitä lajien uhanalaisuus tarkoittaa käsitteenä. Oppilas oppii, miten tärkeää on ottaa yhdessä vastuuta maapallosta ja sen eliöistä niissä ympäristöissä, joissa liikumme.

Lisätiedot

Keski-Suomen luontomuseo

Keski-Suomen luontomuseo Keski-Suomen luontomuseo Tehtävät 3-4 lk. Keski-Suomen luontomuseo Keski-Suomen luontomuseo 2 Tässä on museon pohjapiirros. Siihen on merkitty numeroilla, millä kohdalla kukin tehtävä tehdään. Pohjapiirros

Lisätiedot

Tunnista lajit ja logot

Tunnista lajit ja logot Tunnista lajit ja logot Tehtävässä testataan kuinka monta lähiympäristön eläin- tai kasviasukasta oppilaat tuntevat. Tarkoituksena on sen jälkeen miettiä, miksi näistä (ja muista) lajeista on syytä välittää.

Lisätiedot

SUOMfllfllSCT KfiNSfiNSfiDUT

SUOMfllfllSCT KfiNSfiNSfiDUT SUOMfllfllSCT KfiNSfiNSfiDUT 5. löinsadut toimittanut Pirkko-Liisa Rausmaa Suomalaisen Kirjallisuuden Seura Helsinki Sisällys Johdanto METSÄNELÄIMET 17 s 1. Ketun kalavarkaus 17 2 Miten karhu hävitti häntänsä

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jumala loi kaiken

Nettiraamattu lapsille. Jumala loi kaiken Nettiraamattu lapsille Jumala loi kaiken Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: Bob Davies; Tammy S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2009

Lisätiedot

ELÄINJUTUT. Lapinjärven Käkikosken Elukka-kerholaisten lehti

ELÄINJUTUT. Lapinjärven Käkikosken Elukka-kerholaisten lehti ELÄINJUTUT Lapinjärven Käkikosken Elukka-kerholaisten lehti 1 Lehden sisältö Mitkä eläinjutut 3 Toimittajaesittely 4 Sarjakuva Superkoira ja Supermarsu 6 Sarjakuva Eläimet vastaan Zombit 7 Askarteluja

Lisätiedot

Digikasvio. Oleg ja Konsta 8E

Digikasvio. Oleg ja Konsta 8E Digikasvio Oleg ja Konsta 8E Vaahteran parhaita tuntomerkkejä ovat isot 3- tai 5-halkioiset lehdet.vaahtera kasvaa 10 20 metriä korkeaksi. Pvm: 13.9.2011 Paikka: Varisssuo Kasvupaikka: Sekametsä Vaahtera

Lisätiedot

HUOLINÄÄTÄ. Mikaela Dahlberg, Mirjami Jeskanen ja Maria Varonen Helsingin yliopiston opettajankoulutuslaitos

HUOLINÄÄTÄ. Mikaela Dahlberg, Mirjami Jeskanen ja Maria Varonen Helsingin yliopiston opettajankoulutuslaitos HUOLINÄÄTÄ Mikaela Dahlberg, Mirjami Jeskanen ja Maria Varonen Helsingin yliopiston opettajankoulutuslaitos Näätä (Martes martes) Näätä on suuren kissan kokoinen näätäeläimiin kuuluva nisäkäs. Näätä elää

Lisätiedot

JÄNNITTÄVÄT JÄRVET. Kerhosuunnitelma LUMA-koulutus 2017 Tuuli Laukkanen

JÄNNITTÄVÄT JÄRVET. Kerhosuunnitelma LUMA-koulutus 2017 Tuuli Laukkanen Kerhosuunnitelma LUMA-koulutus 2017 Tuuli Laukkanen JÄNNITTÄVÄT JÄRVET -5 kerhokertaa -noin 60min/kerta -ikäryhmä: 9-12v. -sijainti: Vesijärven ympäristö Kerhon tarkoitus on tutustuttaa lapset järvien

Lisätiedot

SULKA ALAKOULUN YMPÄRISTÖOPPI 3 4. Jorma Riikonen, Leena Vainio, Toivo Vainio & Simo Veistola

SULKA ALAKOULUN YMPÄRISTÖOPPI 3 4. Jorma Riikonen, Leena Vainio, Toivo Vainio & Simo Veistola SULKA ALAKOULUN YMPÄRISTÖOPPI 3 4 Jorma Riikonen, Leena Vainio, Toivo Vainio & Simo Veistola SULKA ALAKOULUN YMPÄRISTÖOPPI 3-4 Jorma Riikonen Leena Vainio Toivo Vainio Simo Veistola SISÄLLYS 3. LUOKKA

Lisätiedot

Helsingin luonnon monimuotoisuus. Kääpien merkitys luonnon toiminnassa. Kaarina Heikkonen, Sami Kiema, Heikki Kotiranta

Helsingin luonnon monimuotoisuus. Kääpien merkitys luonnon toiminnassa. Kaarina Heikkonen, Sami Kiema, Heikki Kotiranta Helsingin luonnon monimuotoisuus Kääpien merkitys luonnon toiminnassa Kaarina Heikkonen, Sami Kiema, Heikki Kotiranta Luonnontilaisessa metsässä on paljon lahopuuta ja runsaasti kääpiä. MARKKU HEINONEN

Lisätiedot

Lintuopas. Retkiä Mynälahdelle. Lintuopas. Lintuoppaassa on esitelty muutamia Mynälahdella esiintyviä lintulajeja.

Lintuopas. Retkiä Mynälahdelle. Lintuopas. Lintuoppaassa on esitelty muutamia Mynälahdella esiintyviä lintulajeja. Lintuoppaassa on esitelty muutamia Mynälahdella esiintyviä lintulajeja. Haapana... 2 Isokoskelo... 3 Jouhisorsa... 4 Kyhmyjoutsen... 5 Lapasotka... 6 Laulujoutsen... 7 Merihanhi... 8 Pikkujoutsen... 9

Lisätiedot

Tekemistä alakouluille

Tekemistä alakouluille Tekemistä alakouluille Ympäristöviikko on vihreitä tekoja ja hauskaa yhdessäoloa! Osallistumalla voit osoittaa ympäristöasioiden tärkeyden ja arvostuksesi luontoa kohtaan. Seuraavilla sivuilla on alakouluun

Lisätiedot

Kasvintuhoojien tarkkailu ja biologinen torjunta. Luomumpi Varsinais-Suomi

Kasvintuhoojien tarkkailu ja biologinen torjunta. Luomumpi Varsinais-Suomi Kasvintuhoojien tarkkailu ja biologinen torjunta Luomumpi Varsinais-Suomi 13.02.2019 Biotus Oy: Perustettu 12.6.2003 10-12 työntekijää Heini Koskula / Biotus Oy Omaa tuotantoa: Neoseiulus cucumeris Amplyseius

Lisätiedot

Vinkkejä oman puutarhan hoitamiseen

Vinkkejä oman puutarhan hoitamiseen Ötökkäystävällinen kaupunkiluonto Vinkkejä oman puutarhan hoitamiseen Oppaaseen on koottu vinkkejä, joilla voit auttaa mm. pölyttäjien ja muiden hyötyhyönteisten elinoloja. Leena Luoto, kuvat Heikki Luoto

Lisätiedot

Maaperäeläinten monimuotoisuus ja niiden merkitys pelloilla

Maaperäeläinten monimuotoisuus ja niiden merkitys pelloilla Maaperäeläinten monimuotoisuus ja niiden merkitys pelloilla Jari Haimi Bio- ja ympäristötieteiden laitos Jyväskylän yliopisto VILKKU Plus hanke 20.11.2018 Maaperän monimuotoisuus 2 Maaperä on moniulotteinen

Lisätiedot

Punkkien ja muiden loisten seuranta lintujen rengastuksen yhteydessä

Punkkien ja muiden loisten seuranta lintujen rengastuksen yhteydessä Punkkien ja muiden loisten seuranta lintujen rengastuksen yhteydessä Aleksi Lehikoinen Johdanto Linnuilla on lukuisia erilaisia ulkoloisia kuten kirppuja, väiveitä, lintukärpäsiä ja punkkeja. Näistä etenkin

Lisätiedot

Rataskadun alueen liitooravaselvitys

Rataskadun alueen liitooravaselvitys Rataskadun alueen liitooravaselvitys 2017 Huittisten kaupunki 21.3.2017 Luontopalvelu Kraakku Marika Vahekoski 2 Sisällysluettelo 1. Johdanto 3 2. Liito-oravaselvitys. 3 2.1 Yleistä liito-oravasta 3 2.2

Lisätiedot

Dialogi 1 Luonto ja ympäristö

Dialogi 1 Luonto ja ympäristö Lämmittely Kuinka paljon Suomen pinta-alasta on metsää? Mikä suo on? Miksi ihmiset liikkuvat syksyllä paljon metsässä? Mikä on villieläimen ja kesyn eläimen ero? Millainen eläin karhu / susi on? Mitkä

Lisätiedot

64 kaksipuolista värillistä kuvakorttia, jotka on jaettu kahdeksaan kahdeksan kortin sarjaan peliohjeet

64 kaksipuolista värillistä kuvakorttia, jotka on jaettu kahdeksaan kahdeksan kortin sarjaan peliohjeet OHJE / PELIOHJE 1 (6) Pelityyppi: oppimispeli (eläimet) Pelaajat: 1+ pelaajaa Ikäsuositus: yli 3-vuotiaille Peliaika: - SISÄLTÖ 64 kaksipuolista värillistä kuvakorttia, jotka on jaettu kahdeksaan kahdeksan

Lisätiedot

Mikä lintu? ESITYKSEN KUVIA EI SAA OTTAA MUUHUN KÄYTTÖÖN ILMAN LUPAA. Kuvat: Laila Nevakivi

Mikä lintu? ESITYKSEN KUVIA EI SAA OTTAA MUUHUN KÄYTTÖÖN ILMAN LUPAA. Kuvat: Laila Nevakivi Mikä lintu? ESITYKSEN KUVIA EI SAA OTTAA MUUHUN KÄYTTÖÖN ILMAN LUPAA Mitkä linnut? (kaksi lajia) Laulu- ja kyhmyjoutsen Upeat valkoiset linnut erottaa toisistaan ainakin nokan väristä: laulujoutsenella

Lisätiedot

Supikoira valtaa Pohjois-Suomen ja Ruotsin - auta leviämisen estämisessä!

Supikoira valtaa Pohjois-Suomen ja Ruotsin - auta leviämisen estämisessä! LIFE09 NAT/SE/000344 Vieraslajeihin kuuluvan supikoiran (Nyctereutes procyonoides) torjuminen Pohjois-Euroopan maissa. Supikoira valtaa Pohjois-Suomen ja Ruotsin - auta leviämisen estämisessä! Supikoira

Lisätiedot