EN-standardien opas. Ansellin EN-standardien yhteenveto-opas, joka ohjaa EU-sertifioitua käsien suojausta.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "EN-standardien opas. Ansellin EN-standardien yhteenveto-opas, joka ohjaa EU-sertifioitua käsien suojausta."

Transkriptio

1 EN-standardien opas Ansellin EN-standardien yhteenveto-opas, joka ohjaa EU-sertifioitua käsien suojausta. Versio

2

3 SISÄLTÖ 3 Sisältö 4 Tietoja henkilönsuojaimia koskevasta lainsäädännöstä 5 Työskentely Ansellin kanssa 6 Henkilönsuojaimia koskevat 89/656/ETY-säännökset 7 Uuden henkilönsuojaimia koskevan lainsäädännön noudattaminen 9 Suojakäsineiden yleiset vaatimukset 15 Mekaaninen suojaus 19 Suojaus kemikaaleja ja mikro-organismeja vastaan 27 Lämpösuojaus 31 Suojaus radioaktiivista saastumista ja ionisoivaa säteilyä vastaan 35 Sähköstaattinen suojaus 39 Sähköeristyssuojaus 43 Hitsaussuojaus 45 Muut säädökset

4 4 TIETOJA EN-STANDARDEISTA Tietoja henkilönsuojaimia koskevasta lainsäädännöstä Vuosien 1989 ja 1990 aikana Euroopan ministerineuvosto hyväksyi Euroopan komission tekemän ehdotuksen yleisten puitteiden luomiseksi uudelle terveyden ja turvallisuuden direktiiville. Direktiivi sisälsi erityisen ja tärkeän sitoutumisen: parantaa kaikkien työntekijöiden terveyttä ja turvallisuutta Euroopassa. Tämä sitoutuminen parhaisiin toimintatapoihin on osa laillisesti sitovaa puitedirektiiviä 89/391/ETY, joka määrittää suuntaviivat työpaikan terveydelle ja turvallisuudelle. Direktiivi 89/391/ETY asettaa vastuun työntekijöiden hyvinvoinnista työnantajille. Jotta työnantaja toimii direktiivin mukaisesti, heidän täytyy todistaa tarjoavansa työntekijöilleen työtehtäviin sopivat suojakäsineet, jotka ovat laadukkaita, direktiivin mukaisia ja noudattavat kaikkia asianmukaisia turvastandardeja. Useat johdannaisdirektiivit tukevat 89/391/ETY-direktiiviä. Direktiivi 89/656/ETY, johon viitata nimellä Henkilönsuojaimien käyttö -direktiivi, ohjaa suoraan suojainten käyttöä.

5 TYÖSKENTELY ANSELLIN KANSSA 5 Työskentely Ansellin kanssa Kaikki tarvitsemasi tuki turvallisimman valinnan tekemiseen Kukaan muu käsinevalmistaja ei ole paremmin varautunut kuin Ansell auttamaan työnantajia ymmärtämään henkilösuojaimia koskevan lainsäädännön vaatimuksia ja tukemaan turvallisinta valintaa työntekijöille. Käsien suojauksen maailmanlaajuisena johtajana tarjoamme kattavan käsinevalikoiman, joka vastaa EU:n asetusten henkeä ja sanamuotoa. Voit olla varma, että kaikki Ansellin turvatuotteet ovat yhdenmukaisia useimpien uusimpien henkilönsuojainstandardien kanssa. Ne on myös valmistettu, testattu, pakattu ja dokumentoitu nykyisten EU:n asetusten mukaisesti. Ansell määrittää usein omille käsineille laadunvalvontavaatimuksia, jotka ovat tiukempia kuin lain vaatimukset. Ansell tarjoaa myös dokumentaatiota, joka sisältää erittäin yksityiskohtaiset käsinekuvaukset ja materiaalikoostumukset auttamaan valinnan tekemisessä. Jos haluat lisää apua käsinevalinnan tekemisessä tai kuhunkin tehtävään sopivan käsineen määrittämisessä, ota yhteyttä Anselledustajaasi. Edustajasi voi sopia käsien suojauksen asiantuntijan vierailun työpaikallesi, jotta hän näkee käsineet käytössä ja voi suositella sinun työpaikkaasi optimaalisesti sopivat käsineet. Lisätietoja osoitteessa

6 6 HENKILÖNSUOJAIMIA KOSKEVA DIREKTIIVI Henkilönsuojaimia koskevat 89/656/ ETY-säännös Neljään artiklaan direktiivissä tulee kiinnittää erityistä huomiota, koska ne kiinnittävät erityistä huomiota työnantajien velvollisuuksiin: ARTIKLA 3 Artiklassa 3 todetaan, että henkilönsuojaimia (PPE) tulee käyttää, kun riskejä ei voi välttää. Perusriskiarviot vaaditaan ja ne täytyy suorittaa kaikilla työpaikoilla riskitasojen tunnistamiseksi ja arvioimiseksi. ARTIKLA 4 Artiklan 4 mukaan työnantajan täytyy ilmoittaa työntekijöilleen työpaikan arvioiduista riskeistä, toimittaa asianmukaiset ja sopivat henkilönsuojaimet EU-standardin mukaisesti ja antaa riittävät ohjeet henkilönsuojainta käytöstä. Työnantajien täytyy varmista, että kaikkia käytettäviä henkilönsuojaimia käytetään vain valmistajan tarkoittamaan tarkoitukseen ja valmistajan ohjeiden mukaan. ARTIKLA 5 Artiklan 5 mukaan työnantajan tulee: 1. tarkastaa työpaikan vaarat ja arvioida työntekijöiden riskitaso, 2. määrittää työntekijöiden suojakäsineiden tarvittavat ominaisuudet, 3. varmistaa, että kaikki työpaikalla käytettävät käsineet ovat henkilönsuojaimia koskevan direktiivin mukaisia, 4. verrata saatavilla olevien eri tyyppisten suojausten ominaisuuksia, 5. säilyttää täydelliset tiedot arvioinneista ja syistä tietyn käsinetyypin valinnasta. Jos riski muuttuu millään tavalla, esimerkiksi uuden kemikaalin tai teollisuusprosessin mukaan ottamisella, arviointi- ja valintaprosessi täytyy tehdä uudelleen. ARTIKLA 6 Lopuksi artikla 6 vaatii, että jäsenvaltiot esittelevät kirjalliset säännöt työpaikan tilanteista, joissa henkilönsuojainten käyttöä tulee pitää pakollisena. Työnantajien tulee olla tietoisia säännöistä ja noudattaa niitä täydellisesti. Jotta työnantaja toimii säädösten mukaisesti, työnantajien täytyy valita henkilönsuojaimet, jotka eivät vain ole soveltuvien henkilönsuojaimia koskevan lainsäädännön mukaisia vaan myös todistettavasti hyvänlaatuisia ja parhaiten sopivia tarkoitettuihin tehtäviin.

7 HENKILÖNSUOJAIMIA KOSKEVA DIREKTIIVI 7 Uuden henkilönsuojaimia koskevan lainsäädännön noudattaminen Helmikuussa 2016 Eurooppa-neuvosto ja Euroopan parlamentti muuttivat ja hyväksyivät Euroopan komission ehdottaman uuden henkilönsuojaimia koskevan asetuksen. Uusi henkilönsuojaimia koskeva asetus korvaa alkuperäisen henkilönsuojaimia koskevan direktiivin 89/686/ETY, joka otettiin käyttöön Uusi asetus koskee nyt yksityistä käyttöä kuten suojausta kuumuutta vastaan (esim. uunikintaat) ja henkilönsuojatuotteita myyviä jakelijoita. Se tarjoaa lisää vaatimustenmukaisuuden arviointivaatimuksia, kuten sisäisen tuotannon valvontajärjestelmän tarpeen ja kelvolliset tyyppitarkastustodistukset enintään 5 vuodelle. Asetus tarjoaa myös erityisiä vaatimuksia jokaiselle ketjussa toimivalle taloudelliselle toimijalle sekä lisädokumentaatiovaatimuksia käyttöohjeille ja yhdenmukaisuusvakuutuksille. Uusi henkilönsuojauksenasetus määrittää nyt kolme riskimääritysten luokkaa. Kategoria I: Pienet riskit Valmistajat voivat itse testata ja sertifioida itse yksinkertaiset käsineet, jotka tarjoavat suojausta alhaisille riskeille (esim. talohuoltoon liittyvät tehtävät). Kategoria II: Muut kuin kategorioiden I ja III riskit Virallisen laitoksen täytyy suorittaa riippumattomat testaukset ja myöntää sertifiointi keskitason riskejä (esim. yleiset käsittelykäsineet, jotka vaativat viillon, piston ja hankauksen suojausta) vastaan suunnitelluille henkilönsuojaimille. Vain nämä hyväksytyt laitokset voivat myöntää CE-merkinnän. Ilman asianmukaista CE-merkintää käsineitä ei saa myydä tai käyttää. Jokaisella virallisella laitoksella on oma tunnusnumero. Tuotteen sertifioivan virallisen laitoksen nimen ja osoitteen täytyy näkyä käyttöohjeissa, jotka toimitetaan käsineiden mukana. Kategoria III: Erittäin vakavat riskit, jotka voivat aiheuttaa kuoleman tai pysyvän terveysvahingon Korkeimpia riskitasoja (esim. kemikaalit, biologiset aineet, sähköisku ja jännitetyö) vastaan suunnitellut henkilönsuojaimet täytyy myös testauttaa ja sertifioittaa virallisella laitoksella. Lisäksi valmistajan käyttämä laadunvarmistusjärjestelmä tuotannon tasaisuuden takaamiseksi täytyy myös tarkistuttaa riippumattomalla tarkastajalla. Tämän arvioinnin suorittavan laitoksen nimen ja tunnusnumeron täytyy näkyä käyttöohjeessa ja CE-merkinnän vieressä. Tässä tapauksessa numero on 0493.

8

9 SUOJAKÄSINEIDEN YLEISET VAATIMUKSET 9 suojakäsineiden yleiset vaatimukset Ansell on käsineiden turvallisuuden asiantuntija. Voit olla varma, että jokainen tuotteemme vastaa ja usein ylittää yleiset vaatimukset rakenteen, mukavuuden, tehokkuuden ja merkinnän osalta.

10 10 YLEISET VAATIMUKSET Standardi EN420: 2003 Suojakäsineiden yleiset vaatimukset Laajuus Standardi määrittää kaikkia suojakäsineitä koskevat yleiset vaatimukset käsineiden suunnittelulle ja rakenteelle, vaarattomuudelle, mukavuudelle, tehokkuudelle, merkinnöille ja tiedoille. Standardia voi myös soveltaa käsivarsisuojiin. Tärkeimmät kohdat on annettu alla. Jotkut käsineet on suunniteltu erikoistarkoituksiin, kuten sähköasentajan käsineet tai leikkauskäsineet, ja muut tiukemmat työkohtaiset standardit säätelevät niitä. (Yksityiskohtaiset tiedot ovat saatavissa pyydettäessä.) Määritys Käsine on henkilönsuojain, joka suojaa kättä tai muuta käden osaa vaaroja vastaan. Se voi myös peittää osan kyynärvartta ja käsivartta. Suorituskykytasot osoittavat, miten käsine on suoriutunut erityisessä testissä ja mitä tuloksia kyseisestä testistä voi antaa. Taso 0 osoittaa, että käsinettä ei joko ole testattu tai se putoaa vähimmäissuorituskykytason alle. Korkeammat numerot osoittavat korkeampia suorituskykytasoja. Suorituskykytaso X tarkoittaa, että testimenetelmät ei sovellu käsinenäytteelle. Vaatimukset Käsineen rakenne ja muotoilu Käsineiden täytyy tarjota suurin mahdollinen suojaustaso loppukäyttäjän ennakoitavissa käyttöolosuhteissa. Jos käsineessä on saumat, saumojen vahvuuden ei tule laskea käsineen kokonaissuorituskykyä. Vaarattomuus Itse käsineiden ei tulisi aiheuttaa harmia käyttäjälle. Käsineen ph-arvon tulisi olla 3,5 9,5. Kromipitoisuuden (VI) tulisi olla toteamisrajan alapuolella (< 3 ppm). Luonnonkumikäsineistä tulee testata erotettavissa olevat proteiinit EN 455-3:n mukaan.

11 YLEISET VAATIMUKSET 11 Puhdistusohjeet Jos hoito-ohjeet toimitetaan, suorituskykytasoja ei tule heikentää suositellun puhdistussyklien enimmäismäärän jälkeen. Sähköstaattiset ominaisuudet Antistaattiset käsineet, jotka on suunniteltu vähentämään sähköstaattisten purkausten riskiä, testataan EN 1149:n mukaisesti. Saadut testiarvot raportoidaan käyttöohjeissa. Sähköstaattista kuvaketta EI käytetä. Vesihöyryn läpäisy ja imeytyminen Vaadittaessa käsineet sallivat vesihöyryn läpäisyn (5 mg/cm2.h). Jos käsine estää vesihöyryn läpäisyn, sen tulee olla vähintään 8 mg/cm 2 kahdeksalle tunnille. Merkinnät ja tiedot Käsineen merkinnät Jokaiseen käsineeseen tulee merkitä: -- Valmistajan nimi -- Käsineen ja koon kuvaus -- CE-merkintä -- Asianmukaiset kuvakkeet ja olennaiset suorituskykytasot sekä viittaus EN-standardiin Merkinnän tulee olla luettavissa käsineen koko käyttöiän ajan. Jos käsineen merkintä ei ole mahdollista käsineen ominaisuuksien vuoksi, se tulee mainita ensimmäisenä pakkauksessa. Käsineet sisältävän pakkauksen merkintä Valmistajan tai edustajan nimi ja osoite Käsineen ja koon kuvaus CE-merkintä Käyttötiedot -- yksinkertainen rakenne: "Vain pienet riskit" -- keskitason malli tai erikoismalli: asianmukaiset kuvakkeet Kun suojaus on rajoitettu osaan kättä, se tulee mainita (esim. "vain kämmenen suojaus"). Viittaus mistä tietoja voi saada

12 12 YLEISET VAATIMUKSET Standardi EN420: 2003 Suojakäsineiden yleiset vaatimukset Käyttöohjeet (toimitetaan, kun käsine julkaistaan markkinoille) Valmistajan tai edustajan nimi ja osoite Käsineen kuvaus Saatavissa oleva kokovalikoima CE-merkintä Hoito- ja säilytysohjeet Ohjeet ja käytön rajoitukset Luettelo käsineessä käytetyistä aineista, joiden tiedetään aiheuttavan allergioita Luettelo käsineessä käytetyistä aineista toimitetaan pyydettäessä. Tuotteen sertifioineen virallisen laitoksen nimi ja osoite

13 YLEISET VAATIMUKSET 13 Käsineiden koon mittataulukko Oikea koko on tärkeä käsineen mukavuuden varmistamiseksi. Ihanteellinen tapa mitata käsineen koko on käyttää ompelumittanauhaa. Mittaa käden kämmenen ympärysmitta leveimmästä kohdasta (mm tai tuumaa). Vertaa mittataulukossa olevaan mittaan. Käsien mittaaminen tällä tavalla ei ota huomioon kaikkia mahdollisia käsien kokoeroja. Työntekijän sormien pituus voi esimerkiksi olla keskimääräistä pidempi tai lyhyempi. Tässä tapauksessa mitattua kokoa puolta numeroa tai jopa kokonaista numeroa suuremmat tai pienemmät käsineet voivat sopia mukavammin. XS S M L XL XXL KOKO RANNEKKEEN VÄRI Purppura Punainen Keltainen Ruskea Musta Vaaleansininen KÄDEN YMPÄRYSMITTA 152 mm 178 mm 203 mm 229 mm 254 mm 279 mm

14

15 MEKAANINEN SUOJAUS 15 Mekaaninen suojaus Käsineiden ohjeet työntekijöille, jotka vaativat suojausta ihoa hankaavia, viiltäviä tai lävistäviä esineitä vastaan mukavuudesta tai kätevyydestä tinkimättä.

16 16 MEKAANINEN SUOJAUS Standardi EN388: 2016 Mekaanisia riskejä vastaan suojaavat käsineet Laajuus Tämä standardi koskee kaikenlaisia suojakäsineitä, jotka suojaavat hankauksen, terien viiltojen, pistojen ja repeämien aiheuttamilta fyysisiltä ja mekaanisilta vaaroilta. Määritys ja vaatimukset Suojaus mekaanisia vaaroja vastaan ilmaistaan kuvakkeella, jota seuraa neljä numeroa (suorituskykytasot), joista jokainen kuvaa testin suorituskykyä erityisiä vaaroja vastaan, ja kaksi kirjainta. Kirjain viidennessä paikassa vastaa ISOviiltokestävyystasoa. Kirjain P kuudennessa paikassa on käsineille, jotka on sertifioitu tarjoamaan iskusuojausta. Mekaanisten riskien kuvakkeen kanssa merkitään kuuden yksikön koodi (a-f). a. Hankauskestävyys Se perustuu syklien määrään, joka vaaditaan käsinenäytteen läpihankautumiseen. b. Terien viillonkestävyys Se perustuu syklien määrään, joka vaaditaan näytteen läpileikkaamiseen tasaisella nopeudella. c. Repäisykestävyys Perustuu mallikappaleen repäisemiseen tarvittavaan voimaan. d. Pistokestävyys Perustuu mallikappaleen läpäisemiseen standardikokoisella kärjellä tarvittavaan voimaan. e. ISO-viiltokestävyys Perustuu voimaa, joka vaaditaan näytteen läpileikkaamiseen käyttämällä määritetty leikkaustestikonetta (ns. tomodynamometri) määrätyissä olosuhteissa. f. EN-iskusuojaus Perustuu energian ja voiman mitattuun siirtymiseen, kun näytekappaleen päälle pudotetaan kuorma.

17 MEKAANINEN SUOJAUS 17 Suorituskykytason luokitus a Hankauskestävyys (sykliä) b Terien viillonkestävyys (numero) 1,2 2,5 5,0 10,0 20,0 c Repäisykestävyys (newtonia) d Pistokestävyys (newtonia) a b c d e f e ISO-viiltokestävyys (newtonia) f EN-iskusuojaus HYVÄKSYTTY (P) tai HYLÄTTY (ei merkintää) Tasoa X voi myös soveltaa kohdille a f yllä, mikä tarkoittaa ei testattu tai ei soveltuva Nämä suorituskykytasot täytyy esittää selkeästi kuvakkeen vieressä käsineessä ja välittömästi käsineet sisältävässä pakkauksessa.

18

19 SUOJAUS KEMIKAALEJA JA MIKRO-ORGANISMEJA VASTAAN 19 Suojaus kemikaaleja ja mikro-organismeja vastaan Käsineohjeet käyttäjille, jotka vaativat suojausta ihoa mahdollisesti ärsyttäviä kemikaaleja ja/tai mikro-organismeja vastaan.

20 20 SUOJAUS KEMIKAALEJA JA MIKRO-ORGANISMEJA VASTAAN Standardi pren ISO 374: 2016 Käsineet antavat suojausta kemikaaleja ja mikro-organismeja vastaan Laajuus Standardi määrittää käsineiden kyvyn suojata käyttäjää kemikaaleja ja/tai mikro-organismeja vastaan. Määritykset Läpäisy Läpäisy on kemikaalin ja/tai mikro-organismin liike huokoisten suojakäsineen materiaalien, saumojen, neulanreikien tai muiden epätäydellisyyksien läpi ei-molekyylitasolla. Läpäisevyys Käsineen kumi- ja muovikalvot ovat kemikaalien esteitä. Siksi on tarpeen mitata läpäisevyysajat tai aika, joka vaaralliselta aineelta kestää päästä kosketuksiin ihon kanssa. Jokainen testattu kemikaali luokitellaan läpäisevyysajan suorituskyvyn tasolle 0 6. LÄPÄISYAIKA SUOJAUSINDEKSI LÄPÄISYAIKA SUOJAUSINDEKSI > 10 minuuttia Taso 1 > 120 minuuttia Taso 4 > 30 minuuttia Taso 2 > 240 minuuttia Taso 5 > 60 minuuttia Taso 3 > 480 minuuttia Taso 6 Hajoaminen Joskus kemikaaleilta suojaavat käsineet voivat toimia kuin pesusienet, imeä nesteitä ja pitää niitä ihoa vasten. Tämä hajottaa käsineen rakennetta. Hajoaminen on kemikaalikosketuksen aiheuttama heikentävä muutos yhdessä tai useammassa suojakäsineen ominaisuudessa. Hajoamisen merkkejä ovat mureneminen, turpoaminen, haurastuminen, värimuutos, mittojen muutos, muutos ulkonäössä, kovettuminen, pehmeneminen jne.

21 SUOJAUS KEMIKAALEJA JA MIKRO-ORGANISMEJA VASTAAN 21 Vaatimukset Kemikaaleilta suojaavat käsineet: Läpäisy: Käsine ei vuoda, kun sitä testataan ilma- ja vesitestillä ja se testataan ja tarkistetaan hyväksyttävän laatutason mukaisesti. Läpäisevyys: Käsineen tulee läpäistä tyypin C vähimmäisvaatimukset, vähintään taso 1 (yli 10 min) osassa 1 määriteltyä yhtä kemikaalia vastaan. Hajoaminen: Pistokestävyyden muutos kemikaalikontaktin jälkeen testataan kaikille ilmoitetuille kemikaaleille käsineessä ja tulokset mainitaan käyttöohjeessa. Pitkät käsineet: Jos kemikaaleilta suojaavan käsineen pituus on 40 cm, rannekealueen läpäisevyys täytyy myös testata. Mikro-organismeilta suojaavat käsineet: Läpäisy: Näillä käsineillä on samat vaatimukset kuin kemikaaleilta suojaavilla käsineillä, jos suojaus bakteereita ja sieniä vastaan on ilmoitettu. Virussuojaus: Näillä käsineillä on lisätesti ISO 16604:n mukaisesti, jos virussuojaus ilmoitetaan. Pitkät käsineet: Jos kemikaaleilta suojaavan käsineen pituus on 40 cm, rannekealueen virusläpäisevyys täytyy myös testata. VAROITUS: Kemikaalien tiedot eivät välttämättä kuvasta todellista kestoa työpaikalla.

22 22 SUOJAUS KEMIKAALEJA JA MIKRO-ORGANISMEJA VASTAAN Standardi pren ISO 374: 2016 Käsineet antavat suojausta kemikaaleja ja mikro-organismeja vastaan Kemikaaleilta suojaavien käsineiden merkintä "Kemikaaleja kestävän" käsineen kuvakkeen mukana täytyy olla koodikirjaimet tyypin A ja tyypin B käsineille. Tyypillä C merkityissä käsineissä ei ole koodikirjainta. Nämä koodikirjaimet viittaavat standardin määrittämään kemikaaliluetteloon (katso seuraava sivu). Vähimmäisläpäisevyysaika tyypin C käsineelle on 10 minuuttia yhdelle kemikaalille, tyypille B se on 30 minuuttia vähintään 3 kemikaalille ja tyypin A käsineelle se on 30 minuuttia vähintään 6 kemikaalille luettelossa. Merkinnät ja tiedot CE-merkintä Hoito- ja säilytysohjeet Ohjeet ja käytön rajoitukset Hajoamistulokset ilmoitetuille kemikaaleille Luettelo käsineessä käytetyistä aineista, joiden tiedetään aiheuttava allergioita Luettelo käsineessä käytetyistä aineista toimitetaan pyydettäessä Tuotteen sertifioineen virallisen laitoksen nimi ja osoite Katso kemikaalityökalu Ansellin verkkosivuilta osoitteessa chemicalagents

23 SUOJAUS KEMIKAALEJA JA MIKRO-ORGANISMEJA VASTAAN 23 Määritetyt kemikaalit KOODIKIRJAIN KEMIKAALI CAS- NUMERO LUOKKA A Metanoli Primäärinen alkoholi B Asetoni Ketoni C Asetonitriili Nitriiliyhdiste D Dikloorimetaani Kloorattu hiilivety E Rikkihiili Orgaanista yhdistettä sisältävä rikki F Tolueeni Aromaattinen hiilivety G Dietyyliamiini Amiini H Tetrahydrofuraani Heterosyklinen ja eetteriyhdiste I Etyyliasetaatti Esteri J n-heptaani Tyydyttynyt hiilivety K Natriumhydroksidi 40 % Epäorgaaninen emäs L Rikkihappo 96 % Epäorgaaninen mineraalihappo, hapettava M Typpihappo 65 % Epäorgaaninen mineraalihappo, hapettava N Etikkahappo 99 % Orgaaninen happo O Ammoniakki 25 % Orgaaninen emäs P Vetyperoksidi 30 % Peroksidi S Vetyfluoridihappo 40 % Epäorgaaninen mineraalihappo T Formaldehydi 37 % Aldehydi

24 24 SUOJAUS KEMIKAALEJA JA MIKRO-ORGANISMEJA VASTAAN Standardi EN374: 2016 Käsineet antavat suojausta kemikaaleja ja mikro-organismeja vastaan Mikro-organismeja vastaan suojaavien käsineiden merkitseminen Bakteereja ja sieniä vastaan suojaavissa käsineissä käytetään biologista vaaraa ilmaisevaa merkkiä. Tätä varten suojakäsine täytyy testata EN374-2:2013:n mukaan vuotosuojauksen varalta. Bakteereita, sieniä ja viruksia vastaan suojaavissa käsineissä on biologista vaaraa ilmaiseva merkki, jonka alla lukee VIRUS. Tätä suojastandardia varten käsine täytyy testata EN374-2:2013:n mukaan bakteereita ja sieniä vastaan ja testata ISO16604: 2004:n (menetelmä B) mukaan käyttämällä bakteriofaagien tunkeutumistestiä. Huomaa: Tällä standardilla mikro-organismeilta suojaavat suojakäsineiden voidaan ilmoittaa suojaavan kemikaaleilta tai ilman suojausta kemikaaleja vastaan ja päinvastoin.

25 SUOJAUS KEMIKAALEJA JA MIKRO-ORGANISMEJA VASTAAN 25 Standardi EN16778: 2016 Dimetyyliformamidin (DMF tai DMFa) mittaaminen käsineissä Laajuus Tämä standardi määrittää testimenetelmän dimetyyliformamidin (CAS ) määrittämiselle käsinemateriaaleissa. Määritelmä Dimetyyliformamidi, usein myös lyhennetään DMF, DMFa tai DMFo, on helposti haihtuva liuotin, joka on vaarallista hengittää ja voi myös tunkeutua ihoon. Tällä hetkellä ei ole olemassa erityistä sääntelyä altistumiselle ihokosketuksen kautta. Tämä EN standardi määrittää yhdenmukaistetun testimenetelmän (EI vaatimusta tai raja) DMFa-sisällön mittaamiselle käsinemateriaalissa. Testausmenetelmät Kaksi testinäytettä, kuten alla olevassa kuvassa näytetään, yhdestä käsineparista testataan erityisissä, tässä standardissa määritetyissä olosuhteissa. Avain: 1 viilto d (30 ± 5) mm HUOM. Varjostettu alue on testikappale Kuva 1 Testikappaleen viiltäminen Uuttaminen suoritetaan 30 minuutin aikana 70 C:ssa käyttämällä metanolia uuttoväliaineena. Sen jälkeen DMFa analysoidaan ja mitataan kaasukromatografilla/massaspektrometrilla. Tulos perustuu kahden saadun arvon keskiarvoon ja se ilmoitetaan pyydettäessä.

26

27 LÄMPÖSUOJAUS 27 Lämpösuojaus Ohjeet käsineille, joita työntekijät käyttävät lämpöä, kylmää tai tulta ja muita lämpöolosuhteita vastaan.

28 28 LÄMPÖSUOJAUS Standardi EN407: 2004 Kuumuuden ja/tai tulen aiheuttamia vaaroja vastaan suojausta antavat käsineet Laajuus Standardi määrittää suojakäsineiden lämpösuorituskyvyn kuumuutta ja/tai tulta vastaan. Määritys ja vaatimukset Kuumuuden ja tulen kuvakkeen lisäksi on 6-numeroinen luku: a. Kestävyys syttymisherkkyyttä vastaan (suorituskykytaso 0 4) Perustuu aikaan, jonka materiaali jatkaa palamista ja hehkumista sen jälkeen, kun sytytyslähde on poistettu. Käsineen saumat eivät saa hajota 15 sekunnin syttymisajan jälkeen. b. Kontaktilämmön kestävyys (suorituskykytaso 0 4) Perustuu lämpötila-alueeseen ( C), jossa käyttäjä ei tunne kipua vähintään 15 sekuntiin. Jos EN-taso 3 tai korkeampi saavutetaan, tuote saa vähintään EN-tason 3 syttymisherkkyyden testissä. Muussa tapauksessa enimmäiskontaktilämpö raportoidaan tasoksi 2. c. Kulkeutuvan lämmön kestävyys (suorituskykytaso 0 4) Perustuu aikaan, jonka käsine pystyy viivästyttämään kuumuuden siirtymistä liekistä. Suorituskykytaso mainitaan vain, jos suorituskykytaso 3 tai 4 saavutetaan syttymisherkkyyden testissä. d. Säteilylämmön kestävyys (suorituskykytaso 0 4) Perustuu aikaan, jonka käsine pystyy viivästyttämään kuumuuden siirtymistä, kun se on altistettuna säteilylämmön lähteelle. Suorituskykytaso mainitaan vain, jos suorituskykytaso 3 tai 4 saavutetaan syttymisherkkyyden testissä. e. Kestävyys pieniä sulaneen metallin roiskeita vastaan (suorituskykytaso 0 4) Sulaneiden metallipisaroiden määrä, joka tarvitaan kuumentamaan käsinemalli annetulle tasolle. Suorituskykytaso mainitaan vain, jos suorituskykytaso 3 tai 4 saavutetaan syttymisherkkyyden testissä. f. Kestävyys suuria sulaneen metallin määriä vastaan (suorituskykytaso 0 4) Sulaneen metallin paino, joka vaaditaan aiheuttamaan hioutumista tai mikroreikiä käsinenäytteen taakse asetetulle simuloidulle iholle. Testi hylätään, jos metallipisarat pysyvät kiinni käsineen materiaalissa tai jos näyte syttyy tuleen. Kaikkien EN407-luokiteltujen käsineiden täytyy myös saavuttaa vähintään suorituskykytaso 1 hankausta ja repeytymistä vastaan.

29 LÄMPÖSUOJAUS 29 Standardi EN511: 2006 Kylmää vastaan suojaavat käsineet Laajuus Standardi koskee kaikkia käsineitä, jotka suojaavat kulkeutuvaa kylmää ja kosketuskylmyyttä vastaan -50 C:seen saakka. Määritys ja vaatimukset Suojaus kylmää vastaan ilmoitetaan kuvakkeella, jonka jäljessä on kolme erityisiin suojausominaisuuksiin liittyvää suorituskykytasoa. Kylmän vaaran kuvakkeen lisäksi on 3-numeroinen luku: a. Kestävyys kulkeutuvaa kylmyyttä vastaan (suorituskykytaso 0 4) Perustuu käsineen lämpöeristysominaisuuksiin, jotka saadaan mittaamalla kylmän siirtyminen kulkeutumalla. b. Kestävyys kosketuskylmyyttä vastaan (suorituskykytaso 0 4) Perustuu käsinemateriaalin lämmöneristävyydelle altistuttaessa kylmälle esineelle. c. Veden läpäisy (0 tai 1) 0 = veden läpäisy 1 = ei veden läpäisyä Kaikkien EN511-luokiteltujen käsineiden täytyy myös saavuttaa vähintään suorituskykytaso 1 hankausta ja repeytymistä vastaan.

30

31 SUOJAUS RADIOAKTIIVISTA SAASTUMISTA JA IONISOIVAA SÄTEILYÄ VASTAAN 31 Suojaus radioaktiivista saastumista ja ionisoivaa säteilyä vastaan Ohjeet käsineille, joita työntekijät käyttävät suojaamaan radioaktiivista saastumista ja ionisoivaa säteilyä vastaan.

32 32 SUOJAUS RADIOAKTIIVISTA SAASTUMISTA JA IONISOIVAA SÄTEILYÄ VASTAAN Standardi EN421: 2010 Radioaktiivista saastumista ja ionisoivaa säteilyä vastaan suojaavat käsineet Laajuus Tämä standardi koskee käsineitä, jotka suojaavat ionisoivalta säteilyltä ja radioaktiivista saastumista vastaan. Määritykset ja vaatimukset Suojauksen luonne osoitetaan kuvakkeella, joka viittaa erityisiin suojausominaisuuksiin. Radioaktiivinen saastuminen Jotta käsine suojaa radioaktiivista saastumista vastaan, käsineen tulee olla nesteen kestävä ja sen tulee läpäistä EN374:ssa määritetty läpäisytesti. Suojarakennustiloissa käytettäville käsineille käsineen tulee läpäistä lisäksi erityinen ilmanpaineen vuototesti. Materiaalit voivat muuttua kirjaviksi otsonin aiheuttaman halkeamisen vuoksi. Testi on valinnainen ja sitä voidaan käyttää apuna käsineitä valittaessa. Ionisoiva säteily Jotta käsine suojaa ionisoivaa säteilyä vastaan, käsineen täytyy sisältää tietty määrä lyijyä tai vastaavaa metallia, ilmoitetaan lyijyvastaavuutena. Tämä lyijyvastaavuus täytyy merkitä jokaiseen käsineeseen.

33

34

35 SÄHKÖSTAATTINEN SUOJAUS 35 Sähköstaattinen suojaus Ohjeet räjähdysvaarallisissa (ATEX) tiloissa tai tilanteissa, jotka lisäävät sähköstaattisten purkausten riskiä, suojausta tarvitsevien työntekijöiden käyttämille käsineille.

36 36 SÄHKÖSTAATTINEN SUOJAUS Standardi EN1149 Sähköstaattiset ominaisuudet Laajuus Tämä standardi määrittää vaatimukset ja testimenetelmät materiaaleille, joita käytetään sähköstaattisesti dissipatiiviselle suojavaatetukselle (käsineet) sähköstaattisten purkausten välttämiseksi. Määritys ja vaatimukset EN420: 2003:n mukaisesti määritetään, että sähköstaattiset ominaisuudet testataan EN1149:ssä kuvattujen testimenetelmien mukaisesti. EN1149-1: 2006 Osa 1 määrittää testin pintaresistiivisyyden mittaamiseen / resistanssi (Ω) = resistanssi ohmeina materiaalin pinnalla, kahden elektrodin välillä (jotka lepäävät testinäytteellä) ja 100±5V:n potentiaali. EN1149-3: 2004 Osa 3 määrittää testin, jolla mitataan puolet hajoamisajasta T 50 (s) = aika, joka kestää materiaalin saavuttaa 50 %:n hajoaminen materiaaliin johdetulla latauksella elektrodin kautta. NÄYTE I anturi EN1149-2: 1997 V lähde MITTAUS Osa 2 määrittää testin läpimenoresistanssin mittaamiseen (Ω) = resistanssi ohmeina materiaalin läpi, kahden elektrodin välillä, jotka on sijoitettu testinäytteen vastakkaisille pinnoille ja 100±5V:n potentiaali. EN1149-5: 2007 Osa 5 määrittää kriteerit antistaattisuuden ilmoittamisesta käsineelle: Pintaresistanssi < 2,5x10 9 Ω (tai pintaresistiivisyys < 5x10 10 Ω) tai Latauksen heikkenemisaika T 50 < 4 s Läpimenoresistanssille (Ω) ei ole määritetty kriteereitä. EN420-standardin mukaisesti antistaattisuuden kuvaketta ei käytetä. I anturi NÄYTE V lähde MITTAUS

37 SÄHKÖSTAATTINEN SUOJAUS 37 Standardi EN16350 Räjähdysvaarallisissa (ATEX) tiloissa käytettävien suojakäsineiden sähköstaattiset ominaisuudet Laajuus Standardi vaatii, että käsineen jokaisella materiaalilla tulee olla alhainen läpimenoresistanssi, määritys < 108 ohmia. Se on tarkoitettu käytettäväksi räjähdysalttiissa tiloissa, joissa EN1149 ei aina ole sopiva. Määritykset ja vaatimukset Läpimenoresistanssi jokaiselle materiaalille < 1,0 X 10 8 ohmia (kun kyseessä ovat toisiinsa sitoutumattomat materiaalit, niitä ei testata yhdessä) Testi suoritetaan EN1149-2:n mukaan (lämpötila 23 C ja suhteellinen kosteus 25 %) Merkinnät Käsineen merkintöjen tulee vastata EN420: 2003:n merkintöjä.

38

39 SÄHKÖERISTYSSUOJAUS 39 Sähköeristyssuojaus Ohjeet eristäville käsineille ja kintaille, joita käyttävät mekaanisilta ja lämpövaaroilta suojaa tarvitsevat työntekijät nahkaisten suojakäsineiden kanssa.

40 40 SÄHKÖERISTYSSUOJAUS Standardi EN60903: 2003 Jännitetyöt eristeaineiset käsineet Laajuus Tämä standardi koskee eristyskäsineitä ja kintaita (sekä vuorillisia että vuorittomia), jotka on suunniteltu suojaamaan käyttäjää sähköiskulta jännitetöiden yhteydessä. Kumieristettyjä käsineitä tulee tavallisesti käyttää nahkaisten suojakäsineiden kanssa, joita käytetään eristyskäsineiden päällä antamaan mekaanista suojaa. Vaatimukset Eristyskäsine jännitetöitä varten on kategorian III tuote henkilösuojaimia koskevan säädännön mukaisesti. Jännitetöitä varten sertifioidun käsineen tulee olla yhdenmukainen EN420:n vaatimusten kanssa, läpäistä kaikki vaaditut testit ja vastata useita vaatimuksia EN60903:n mukaisesti mukaan lukien mekaaninen, lämpö (alhaisille lämpötiloille), liekin kestävyys ja ikääntyminen. Haitallisia fyysisiä poikkeavuuksia ei sallita ja jokainen käsine täytyy tarkastaa yksitellen ja testata kaksoissähköisesti. Eristyskäsineet voivat kattaa kuusi erilaista suojausluokkaa volttiin AC riippuen niiden yksittäisen kerroksen paksuudesta. Sovelluksen erityisominaisuuksista riippuen (= resistanssi) kumiset eristyskäsineet voidaan lisäksi testata: KÄSINEEN LUOKKA SUURIN KÄYTTÖJÄNNITE (V AC) TODISTETTU AC- TESTIJÄNNITE (V AC) YHDEN KERROKSEN PAKSUUS MM Happo: tyydyttävä mekaaninen ja kaksoissähköinen suorituskyky väkevään rikkihappoon upotuksen jälkeen. Öljy: tyydyttävä mekaaminen ja kaksoissähköinen suorituskyky öljyyn upotuksen jälkeen. Otsoni: tyydyttävä pintalaatu (halkeaminen) ja kaksoissähköinen suorituskyky korkean otsonipitoisuuden kontaktin kanssa. Erittäin alhainen lämpötila: tyydyttävä, jos ei repeämistä, murtumista tai halkeamista taitettuna 24 tunnin jälkeen -40 C:ssa , , , , , ,6 Säännöllinen tarkastus ja sähköinen uudelleentestaus Luokat 1, 2, 3 ja 4, jopa säilytyksessä oleville, tulee testata uudelleen visuaalisesti ja kaksoissähköisesti 6 kuukauden välein. Luokille 0 ja 00 riittää visuaalinen tarkastus.

41 SÄHKÖERISTYSSUOJAUS 41 Merkinnät ja tiedot Valmistajan tietojen, tuotteen ja koon lisäksi asianmukaiset standardit (EN60903 ja EN420: CE-merkintä) ja asiaankuuluva kuvake (kaksoiskolmio ja avoin kirja -kuvake), merkintä voi sisältää, jos tämä koskee käsinettä, käsineen kestävyyden kategorian näille erityisille vaaroille: KATEGORIA H: Öljyn kestävyys KATEGORIA A: Kestävyys happoja vastaan KATEGORIA Z: Kestävyys otsonia vastaan KATEGORIA C: Kestävyys erittäin alhaisia lämpötiloja vastaan KATEGORIA R: Kategoriat H + A + Z (yllä) Huomaa: Komposiittikäsineet Erityisestä materiaalista valmistetuille eristyskäsineille (ei luonnonkumi) vaaditaan lisätestejä hankauksen kestävyydessä (painon väheneminen) ja viillonkestävyydessä (vähimmäistaso 2). Sähköeristyskäsineet toimitetaan mekaanisella lisäsuojauksella. Komposiittikäsineet on merkitty lisäksi mekaanisella symbolilla (vasara) ja niitä tavallisesti pidetään ilman päällyskäsineitä. LUOKKA PAKSUUS (MM) KÄSINEET KOMPOSIITTIKÄSINEET 00 0,50 1,8 0 1,0 2,3 1 1,5 2,8 2 2,3 3,3 3 2,9 3,6 4 3,6 4,2

42

43 HITSAUSSUOJAUS 43 Hitsaussuojaus Ohjeet kuumuutta ja tulta vastaan manuaalisen hitsauksen, leikkauksen ja niihin liittyvien prosessien aikana suojausta tarvitsevien työntekijöiden käsineille.

44 44 HITSAUSSUOJAUS Standardi EN12477: 2001 Käsineet antavat suojausta manuaalista metallin hitsausta vastaan Laajuus Tämä standardi koskee suojakäsineitä, joita käytetään manuaalisessa metallihitsauksessa, leikkauksessa ja niihin liittyvissä prosesseissa. Vaatimukset EN12477: Suojakäsineet hitsareille Standardi manuaaliselle metallihitsaukselle Yhdenmukainen EN420:n kanssa lukuunottamatta pituuksia: 300 mm: Koko mm: Koko mm: Koko mm: Koko mm: Koko mm: Koko 11 VAATIMUKSET (EN-TASOT) TYYPPI A TYYPPI B (KORKEA KÄTEVYYS, TIG, HITSAUS) Hankaus 2 1 Viilto 1 1 Repeytyminen 2 1 Pisto 2 1 Palamiskäyttäytyminen 3 2 Kontaktilämpö 1 1 Kulkeutuva lämpö 2 - Pienet roiskeet 3 2 Kätevyys 1 4 Tyypin B käsineitä suositellaan, kun vaaditaan suurta kätevyyttä (esim. TIG-hitsaus), kun taas tyypin A käsineitä suositellaan muille hitsausprosesseille. Tyyppi A tai B tulee merkitä tuotteeseen, sen pakkaukseen ja käyttöohjeisiin.

45 Muut asetukset MUUT ASETUKSET 45

46 46 VENÄJÄN ASETUKSET TR CU 019/2011 tulliliitto Venäjän federaatio Laajuus Tämä uusi standardi kehitettiin vastauksena nyt jo vanhentuneille GOST R -standardeille ja pyrkimyksenä yhdenmukaistaa ne kansainvälisten normien kanssa. Määritykset Venäjällä, Valko-Venäjällä ja Kazakstanissa on nyt neljä yhdenmukaistettua standardia käsien suojaukselle: GOST EN : Mekaanisia riskejä vastaan suojaavat käsineet. Tekniset vaatimukset ja testimenetelmät sama kuin EN388: 2003:ssa. GOST R EN : Käsineet antavat suojausta kemikaaleja ja mikro-organismeja vastaan. Yleiset tekniset vaatimukset ja testausmenetelmät samat kuin EN374-1,2,3: 2003:ssa. GOST EN : Kuumuuden ja/tai tulen aiheuttamia vaaroja vastaan suojausta antavat käsineet. Tekniset vaatimukset ja testimenetelmät sama kuin EN407: 2004:ssä. GOST EN : Kylmää vastaan suojaavat käsineet. Tekniset vaatimukset ja testimenetelmät sama kuin EN511: 2006:ssa. Merkinnät ja tiedot Jokainen käsine, jota käytetään Venäjällä, Valko-Venäjällä ja Kazakstanissa, tulee merkitä EAC-merkinnällä (joka tarkoittaa Euraasian yhdenmukaisuutta) sekä valmistajan tunnuksella, tuotteen ja koon kuvauksella, säädösnumerolla, muilla olennaisilla kuvakkeilla ja käyttöohjeilla venäjäksi.

47 REACH 47 REACH Kemikaalien rekisteröinti, arviointi, valtuutus ja rajoitukset Mikä on REACH? Työntekijät EU:ssa raportoivat yhä enemmän allergioita, astmaa ja tiettyjä syövän muotoja, joiden epäillään olevan tulosta kemikaaleille altistumisesta työpaikoilla. Vuonna 2003 Euroopan komissio vastasi ehdotuksella uuden sääntelyviraston luomisesta työpaikan kemikaaleille altistumisesta. Näin syntyi REACH, joka on lyhenne sanoista Registration, Evaluation, Authorisation & Restriction of Chemicals. Tähän ehdotukseen perustuva REACHohjelma säädettiin Se on parantanut EUtyöntekijöiden hengen suojaamista priorisoimalla vaarallisia aineita, lisäämällä työnantajien vastuuta tarjota suojausta tunnistettuja kemikaaliriskejä vastaan ja kouluttamalla heitä vaatimusten noudattamisessa. REACH:n tarkoitus REACH:n tavoite on suojata ihmisten terveyttä ja ympäristöä viime kädessä eliminoimalla tai ankarasti rajoittamalla erityistä huolta aiheuttavat aineet (SVHC) EU:n markkinoilta. Tällä hetkellä yli 900 kemikaalia on tunnistettu erityistä huolta aiheuttaviksi aineiksi. REACH kannustaa valmistajia etsimään turvallisempia vaihtoehtoja ja ratkaisuja. Eteneminen 1. Määritä kemikaalien huolestuttavimmat ominaisuudet 2. Tunnista ja priorisoi kemikaalit, joilla on tällaisia ominaisuuksia 3. Määritä rajoituskriteerit näille ominaisuuksille 4. Rajoita ja/tai kiellä kemikaalit, joilla on nämä profiilit Tuotteissa käytetyt erityistä huolta aiheuttavat aineet (SVHC) Vuonna 2008 REACH julkisti ensimmäisen virallisen mahdollisesti sisällytettävien SVHCkemikaalien luettelon. 6 kuukauden välein luetteloa täydennetään päivitetyillä tiedoilla. Yrityksillä, jotka valmistavat yli 0,01 % jotain luettelossa olevaa kemikaalia sisältäviä tuotteita, on velvollisuus ilmoittaa kaikille tuotantoketjuun osallistuville. Yritysten täytyy myös ilmoittaa Euroopan kemikaalivirastolle (ECHA), jos ne tuovat maahan yli 1 tonnin vuodessa luettelossa olevaa kemikaalia valmistuskäyttöön. Näiden säädösten mukaisesti toimivilla yrityksillä on lupa jatkaa erityistä huolta aiheuttavien aineiden käyttöä, kunnes virallinen rajoitus tai kielto asetetaan. Ansell ja REACH Kaikki Ansellin tuotteet ovat täysin REACH:in ja sen muutosten vaatimusten mukaisia. Varmistamme käsineissämme käytettyjen kaikkien vaadittujen kemikaalien esirekisteröinnin ja etsimme aktiivisesti tapoja korvata erityistä huolta aiheuttavia aineita ennen niiden rajoitusta tai kieltoa. Ansellin REACH-lausunto on luettavissa sivuiltamme. Lisätietoja on saatavissa Ansellin asiakaspalvelusta tai sääntelyosastolta.

48 Ansell on sitoutunut tarjoamaan turvallisimman ja korkeimman laatuisen saatavilla olevan käsien suojauksen. Takaamme, että valitsemalla käsineemme, vastaat EN-standardeihin ja tarjoat työntekijöillesi parhaan suojauksen. & ovat Ansell Limitedin tai sen tytäryhtiöiden omistamia tavaramerkkejä Ansell Limited. Kaikki oikeudet pidätetään. VAROITUS: Mikään käsine on estä tai poista viiltojen tai hankauksen potentiaalista vaaraa. Näitä käsineitä ei ole tarkoitettu tai testattu antamaan suojaa sähkökäyttöisiä teriä, sahalaitaisia tai muita teräviä tai pyöriviä laitteita vastaan, eivätkä ne täydellisesti estä tai poista hankauksiin liittyvien loukkaantumisten mahdollisuutta. Käyttäjiä kehotetaan noudattamaan aina varovaisuutta ja huolellisuutta terävien materiaalien käsittelyssä. Tuotteen käyttäjien tulee suorittaa kaikki asianmukaiset testit tai muut arvioinnit määrittääkseen Ansellin tuotteiden sopivuus nimenomaiseen tarkoitukseen tai käyttöön erityisessä ympäristössä. ANSELL KIISTÄÄ KAIKKI MUUT TAKUUT KUIN NE JOTKA NIMENOMAISESTI ANNETAAN.

EU-vaatimustenmukaisuusvakuutus, CE-merkintä ja siirtymäaika

EU-vaatimustenmukaisuusvakuutus, CE-merkintä ja siirtymäaika EU-vaatimustenmukaisuusvakuutus, CE-merkintä ja siirtymäaika Pirje Lankinen 1 EU-vaatimustenmukaisuusvakuutus (Art. 15) vakuutuksessa on ilmoitettava, että liitteessä II olevien sovellettavien olennaisten

Lisätiedot

Värimylly Kylmäpuristettu Pellavaöljy

Värimylly Kylmäpuristettu Pellavaöljy 1.1 Tuotetunniste: CAS: 8001-26-1 232-278-6 1.3 Käyttöturvallisuustiedotteen toimittajan tiedot: info@gvk.fi www.gvk.fi Hätäpuhelinnumero: Vaaralliset aineosat: Tunnistetiedot Kemiallinen nimi luokitus

Lisätiedot

Suojakäsineet - yleiset. testausmenetelmät (EN 420) käyttöohjetta koskevat vaatimukset. merkintävaatimukset

Suojakäsineet - yleiset. testausmenetelmät (EN 420) käyttöohjetta koskevat vaatimukset. merkintävaatimukset Suojakäsineet - yleiset vaatimukset ja testausmenetelmät (EN 420) Yhteenvedossa mainitut vaatimukset Käsineiden on oltava valmistettu antamaan suojaa tarkoitukseen, joihin ne on valmistettu. Käyttäjän

Lisätiedot

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Katri Sihvola EU:n henkilönsuojainasetus. Markkinavalvonnan toimintaperiaatteet

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Katri Sihvola EU:n henkilönsuojainasetus. Markkinavalvonnan toimintaperiaatteet Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) 5.12.2017 Katri Sihvola EU:n henkilönsuojainasetus Markkinavalvonnan toimintaperiaatteet 1 Markkinavalvonta Mitä? Markkinavalvonnalla tarkoitetaan viranomaisten

Lisätiedot

Henkilönsuojainasetus (EU) 2016/425

Henkilönsuojainasetus (EU) 2016/425 Henkilönsuojainasetus (EU) 2016/425 Pirje Lankinen 1 Tämän osuuden asiat Soveltamisala Henkilönsuojaimen määritelmä Riskiluokat Olennaiset terveys- ja turvallisuusvaatimukset Standardit 2 Henkilönsuojainasetuksen

Lisätiedot

Oikeat suojaimet joka paikkaan Mitä uutta?

Oikeat suojaimet joka paikkaan Mitä uutta? Oikeat suojaimet joka paikkaan Mitä uutta? Erja Mäkelä, vanhempi asiantuntija @ErjaMakela Suojaimissa on jotain uutta, paljon vanhaa Henkilönsuojainten käyttö perustuu riskinarvioon Henkilönsuojainasetus

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON ASETUS

Ehdotus NEUVOSTON ASETUS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 19.1.2017 COM(2017) 23 final 2017/0010 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON ASETUS Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2008/98/EY liitteen III muuttamisesta vaarallisuusominaisuuden

Lisätiedot

TARKISTETTU SUOJAKÄSINEITÄ KOSKEVIEN EN - STANDARDIEN OPAS EN GUIDE

TARKISTETTU SUOJAKÄSINEITÄ KOSKEVIEN EN - STANDARDIEN OPAS EN GUIDE TARKISTETTU SUOJAKÄSINEITÄ KOSKEVIEN EN - STANDARDIEN OPAS EN GUIDE SISÄLLYSLUETTELO Vahvempi sitoutuminen terveyteen ja turvallisuuteen 4 Henkilökohtaista suojavarustusta koskevan PPE -direktiivin noudattaminen

Lisätiedot

Onko kemikaalivarastosi kunnossa? Kemian opetuksen päivät 13. 14.4.2012 OuLUMA Elsi Torn

Onko kemikaalivarastosi kunnossa? Kemian opetuksen päivät 13. 14.4.2012 OuLUMA Elsi Torn Onko kemikaalivarastosi kunnossa? Kemian opetuksen päivät 13. 14.4.2012 OuLUMA Elsi Torn Oliko tässä muutoksen alku?? että MIKÄ???? Lyhenteet sanoiksi REACH Lyhenne REACH tulee sanoista Registration, Evaluation,

Lisätiedot

Ref. Ares(2014) /07/2014

Ref. Ares(2014) /07/2014 Ref. Ares(2014)2338517-14/07/2014 EUROOPAN KOMISSIO YRITYS- JA TEOLLISUUSTOIMINNAN PÄÄOSASTO Toimintaohjeet 1 Bryssel 1.2.2010 - Direktiivin 2001/95/EY ja vastavuoroista tunnustamista koskevan asetuksen

Lisätiedot

Tutkimuskäsineet. Leikkauskäsineet. Suojakäsineet

Tutkimuskäsineet. Leikkauskäsineet. Suojakäsineet Käsineet Tutkimuskäsineet. Leikkauskäsineet. Suojakäsineet Käsineet Abenan asiantuntemuksen ja kokemuksen avulla valitset parhaan käsineen kuhunkin tarpeeseen. Käsineiden tärkeimmät valintaperusteet ovat

Lisätiedot

Tekniset asiakirjat, merkinnät ja käyttöohjeet ja tiedot

Tekniset asiakirjat, merkinnät ja käyttöohjeet ja tiedot Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) 5.12.2017 Katri Sihvola EU:n henkilönsuojainasetus Tekniset asiakirjat, merkinnät ja käyttöohjeet ja tiedot 1 Tekniset asiakirjat Teknisissä asiakirjoissa on ilmoitettava

Lisätiedot

ATEX-direktiivit. Tapani Nurmi SESKO ry www.sesko.fi

ATEX-direktiivit. Tapani Nurmi SESKO ry www.sesko.fi ATEX-direktiivit Tapani Nurmi SESKO ry www.sesko.fi ATEX direktiivit ATEX-laitedirektiivi (Euroopan yhteisön direktiivi 94/9/EY) Direktiivin tarkoituksena on yhtenäistää EU:n jäsenvaltioiden räjähdysvaarallisten

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 20.11.2012 COM(2012) 677 final 2012/0320 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS jäsenvaltioiden valtuuttamisesta ratifioimaan, Euroopan unionin edun vuoksi, työturvallisuutta kemikaaleja

Lisätiedot

Kemikaalilta suojaavan käsineen valinta

Kemikaalilta suojaavan käsineen valinta Työsuojeluoppaita ja -ohjeita 26 Työsuojeluhallinto Kemikaalilta suojaavan käsineen valinta KEMIKAALEILTA SUOJAAVAN KÄSINEEN VALINTA 1 Työsuojeluoppaita ja -ohjeita 26 Kemikaalilta suojaavan käsineen

Lisätiedot

Henkilösuojainten valinta

Henkilösuojainten valinta Henkilösuojainten valinta Hygieniahoitaja Jaana Kaappa Tays Valkeakoski Työturvallisuus laki 738/2002 Työnantajan on hankittava ja annettava työntekijän käyttöön apuväline tai muu varuste, silloin kun

Lisätiedot

(Muut kuin lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttävät säädökset) ASETUKSET

(Muut kuin lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttävät säädökset) ASETUKSET 5.6.2015 L 139/1 II (Muut kuin lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttävät säädökset) ASETUKSET KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) 2015/864, annettu 4 päivänä kesäkuuta 2015, kemikaalien rekisteröinnistä,

Lisätiedot

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Hanna Mustonen Merkinnät, käyttöohjeet ja tiedot

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Hanna Mustonen Merkinnät, käyttöohjeet ja tiedot Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Hanna Mustonen 28.10.2013 Merkinnät, käyttöohjeet ja tiedot Sähkölaitteen merkinnät, tiedot ja ohjeet ENNEN SÄHKÖLAITTEEN MARKKINOILLE SAATTAMISTA ON VARMISTETTAVA,

Lisätiedot

3M Suojahaalarit. Turvallisuutta...käyttömukavuutta

3M Suojahaalarit. Turvallisuutta...käyttömukavuutta 3M Suojahaalarit Turvallisuutta......käyttömukavuutta Eurooppalaiset standardit 3M Suojahaalarit 3M valmistaa tuhansia tuotteita työ- ja ympäristönsuojeluuun. Suojainvalikoimaan kuuluvat erilaiset hengityksensuojaimet,

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON DIREKTIIVI

Ehdotus NEUVOSTON DIREKTIIVI EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 23.6.2011 KOM(2011) 377 lopullinen 2011/0164 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON DIREKTIIVI kosmeettisia valmisteita koskevan direktiivin 76/768/ETY muuttamisesta sen liitteen III mukauttamiseksi

Lisätiedot

KOMISSION DELEGOITU DIREKTIIVI / /EU, annettu 18.10.2013,

KOMISSION DELEGOITU DIREKTIIVI / /EU, annettu 18.10.2013, EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 18.10.2013 C(2013) 6835 final KOMISSION DELEGOITU DIREKTIIVI / /EU, annettu 18.10.2013, Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2011/65/EU liitteen IV muuttamisesta sen

Lisätiedot

Ehdotus: NEUVOSTON PÄÄTÖS,

Ehdotus: NEUVOSTON PÄÄTÖS, EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 15.6.2010 KOM(2010)280 lopullinen 2010/0168 (NLE) Ehdotus: NEUVOSTON PÄÄTÖS, moottoriajoneuvojen hyväksymistä sähköturvallisuuden osalta koskevan Yhdistyneiden Kansakuntien Euroopan

Lisätiedot

Rakennustuoteasetus CPR. Ja miten se vaikuttaa Rekan kaapeleihin

Rakennustuoteasetus CPR. Ja miten se vaikuttaa Rekan kaapeleihin Rakennustuoteasetus CPR Ja miten se vaikuttaa Rekan kaapeleihin Tärkein ensin: Sinun ei tarvitse huolehtia! Voit huoletta käyttää kaikkia kaapeleitamme, jotka on valmistettu ennen ja jälkeen uusien säännösten

Lisätiedot

Käyttöturvallisuustiedote 1907/2006/EY,453/2010/EY mukaisesti. Geliksi Vernissa - JATKUU SEURAAVALLA SIVULLA -

Käyttöturvallisuustiedote 1907/2006/EY,453/2010/EY mukaisesti. Geliksi Vernissa - JATKUU SEURAAVALLA SIVULLA - 1.2 Tuotetunniste: Käyttöturvallisuustiedotteen toimittajan tiedot: info@gvk.fi www.gvk.fi Hätäpuhelinnumero: Seokset: Vaaralliset aineosat: Ensiaputoimenpiteiden kuvaus: Silmäkosketuksen kautta: Sivu

Lisätiedot

ITÄVALLAN JA TŠEKIN TASAVALLAN YHTEINEN LAUSUMA

ITÄVALLAN JA TŠEKIN TASAVALLAN YHTEINEN LAUSUMA Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 2. kesäkuuta 2017 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2017/0010 (NLE) 9425/2/17 REV 2 ADD 1 ENV 523 COMPET 424 ILMOITUS: A-KOHTA Lähettäjä: Vastaanottaja: Asia: Neuvoston

Lisätiedot

KOMISSION ASETUS (EU)

KOMISSION ASETUS (EU) 26.1.2013 Euroopan unionin virallinen lehti L 26/11 KOMISSION ASETUS (EU) N:o 73/2013, annettu 25 päivänä tammikuuta 2013, vaarallisten kemikaalien viennistä ja tuonnista annetun Euroopan parlamentin ja

Lisätiedot

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu ,

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu , EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 14.3.2019 C(2019) 2030 final KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu 14.3.2019, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 305/2011 täydentämisestä vahvistamalla

Lisätiedot

KOMISSION DIREKTIIVI (EU) /, annettu ,

KOMISSION DIREKTIIVI (EU) /, annettu , EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 15.5.2019 C(2019) 3580 final KOMISSION DIREKTIIVI (EU) /, annettu 15.5.2019, Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2009/128/EY muuttamisesta yhdenmukaistettujen riski-indikaattoreiden

Lisätiedot

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti) L 53/166 FI KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) 2018/250, annettu 15 päivänä helmikuuta 2018, metyyli-2-furoaatin, bis-(2-metyyli-3-furyyli)disulfidin, furfuraalin, furfuryylialkoholin, 2-furaanimetaanitiolin,

Lisätiedot

(Muut kuin lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttävät säädökset) ASETUKSET

(Muut kuin lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttävät säädökset) ASETUKSET L 146/1 II (Muut kuin lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttävät säädökset) ASETUKSET KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) 2016/879, annettu 2 päivänä kesäkuuta 2016, yksityiskohtaisten järjestelyjen vahvistamisesta

Lisätiedot

LIITTEET. asiakirjaan KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) /...

LIITTEET. asiakirjaan KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) /... EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 12.2.2019 C(2019) 873 final ANNEXES 1 to 7 LIITTEET asiakirjaan KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) /... Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin (EU) 2016/797 mukaisista

Lisätiedot

Vaatimustenmukaisuuden arviointimenettelyt: moduulit ja EU-tyyppitarkastus

Vaatimustenmukaisuuden arviointimenettelyt: moduulit ja EU-tyyppitarkastus Vaatimustenmukaisuuden arviointimenettelyt: moduulit ja EU-tyyppitarkastus Tukes Tietoiskuiltapäivä 5.12.2017 Henkilönsuojainten markkinoille saattaminen Suojainpalvelut PPE Services Työturvallisuus tutkimus-

Lisätiedot

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti) 1.6.2016 L 144/27 KOMISSION ASETUS (EU) 2016/863, annettu 31 päivänä toukokuuta 2016, kemikaalien rekisteröinnistä, arvioinnista, lupamenettelyistä ja rajoituksista annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston

Lisätiedot

UUSI HENKILÖN- SUOJAINASETUS JA SEN VELVOITTEET

UUSI HENKILÖN- SUOJAINASETUS JA SEN VELVOITTEET UUSI HENKILÖN- SUOJAINASETUS JA SEN VELVOITTEET SUOJAVAATTEET JA TYÖVAATTEET Tuoteturvallisuuspäivä Pirje Lankinen Henkilönsuojainasetus (EU) 2016/425 Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus henkilönsuojaimista

Lisätiedot

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus: EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus: EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO Bryssel 05.08.2002 KOM(2002) 451 lopullinen 2002/0201 (COD) Ehdotus: EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI direktiivin 95/2/EY muuttamisesta elintarvikelisäaineen E

Lisätiedot

OPAS KÄSINEIDEN VALINTAAN Viiltosuojaus

OPAS KÄSINEIDEN VALINTAAN Viiltosuojaus OPAS KÄSINEIDEN VALINTAAN Viiltosuojaus OHJEISTUS OIKEAN VIILTOSUOJAKÄSINEMALLIN VALINTAAN VASTAA UUTTA EN388:2016 STANDARDIA Varmin tapa oikean käsinemallin valintaan on käyttää 3-vaiheista tarvekartoitusta.

Lisätiedot

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu ,

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu , EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 20.10.2017 C(2017) 6967 final KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu 20.10.2017, tekstiilikuitujen nimityksistä ja niitä vastaavista tekstiilituotteiden kuitukoostumuksen

Lisätiedot

(Muut kuin lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttävät säädökset) ASETUKSET

(Muut kuin lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttävät säädökset) ASETUKSET 15.10.2014 L 297/1 II (Muut kuin lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttävät säädökset) ASETUKSET KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) N:o 1078/2014, annettu 7 päivänä elokuuta 2014, vaarallisten kemikaalien viennistä

Lisätiedot

(Muut kuin lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttävät säädökset) ASETUKSET

(Muut kuin lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttävät säädökset) ASETUKSET 27.2.2019 L 59/1 II (Muut kuin lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttävät säädökset) ASETUKSET KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) 2019/330, annettu 11 päivänä joulukuuta 2018, vaarallisten kemikaalien viennistä

Lisätiedot

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Industrikitt

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Industrikitt Industrikitt Sivu 1 / 5 KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Industrikitt KOHTA 1: Aineen tai seoksen ja yrityksen tunnistetiedot Julkaisupäivämäärä 27.10.2006 1.1. Tuotetunniste Kauppanimi Industrikitt 1.2 Aineen

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 26. huhtikuuta 2016 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 26. huhtikuuta 2016 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 26. huhtikuuta 2016 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2015/0296 (CNS) 5931/16 SC 16 ECON 75 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: NEUVOSTON DIREKTIIVI yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä

Lisätiedot

Valtuuskunnille toimitetaan oheisena asiakirja D049061/02.

Valtuuskunnille toimitetaan oheisena asiakirja D049061/02. Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 2. helmikuuta 2017 (OR. en) 5896/17 AGRILEG 26 VETER 10 SAATE Lähettäjä: Euroopan komissio Saapunut: 1. helmikuuta 2017 Vastaanottaja: Kom:n asiak. nro: D049061/02 Asia:

Lisätiedot

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu ,

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu , EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 11.12.2018 C(2018) 8376 final KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu 11.12.2018, vaarallisten kemikaalien viennistä ja tuonnista annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston

Lisätiedot

LIITE. asiakirjaan. KOMISSION ASETUS (EU).../..., annettu XXX,

LIITE. asiakirjaan. KOMISSION ASETUS (EU).../..., annettu XXX, EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 10.10.2018 C(2018) 6521 final ANNEX 1 LIITE asiakirjaan KOMISSION ASETUS (EU).../..., annettu XXX, kemikaalien rekisteröinnistä, arvioinnista, lupamenettelyistä ja rajoituksista

Lisätiedot

Katsaus työ- ja suojavaatteiden standardisointiin. Tuoteturvallisuuspäivä / Auli Pylsy

Katsaus työ- ja suojavaatteiden standardisointiin. Tuoteturvallisuuspäivä / Auli Pylsy Katsaus työ- ja suojavaatteiden standardisointiin Tuoteturvallisuuspäivä 10.5.2016/ Auli Pylsy 1 Standardisoimisyhdistys TEVASTA ry Yksi SFS:n 12:sta toimialayhteisöstä, joka huolehtii standardisoimistyöstä

Lisätiedot

Turvallisuus ja kemikaalivirasto (Tukes) Johanna Kiiski 6.5.2015. Mistä lisää tietoa kemikaaleista?

Turvallisuus ja kemikaalivirasto (Tukes) Johanna Kiiski 6.5.2015. Mistä lisää tietoa kemikaaleista? Turvallisuus ja kemikaalivirasto (Tukes) Johanna Kiiski 6.5.2015 Mistä lisää tietoa kemikaaleista? Sisältö Tukes? Käyttöturvallisuustiedote Kemikaalien rajoitukset Erityistä huolta aiheuttavat aineet 6.5.2015

Lisätiedot

Kysymyksiä ja vastauksia

Kysymyksiä ja vastauksia Kysymyksiä ja vastauksia Milloin hypokloriitti hyväksytään aktiiviaineeksi? Biosidivalmistekomitean (BPC) käsittelyyn on työsuunnitelman mukaan tulossa (2016-2017) : Natriumhypokloriitti (2016 joulukuussa)

Lisätiedot

Luonnos. KOMISSION ASETUKSEKSI (EU) n:o /2010, annettu [ ], yhteisen ilmatilan käyttöä koskevista vaatimuksista ja toimintaohjeista

Luonnos. KOMISSION ASETUKSEKSI (EU) n:o /2010, annettu [ ], yhteisen ilmatilan käyttöä koskevista vaatimuksista ja toimintaohjeista EUROOPAN KOMISSIO Bryssel, XXX Luonnos KOMISSION ASETUKSEKSI (EU) n:o /2010, annettu [ ], yhteisen ilmatilan käyttöä koskevista vaatimuksista ja toimintaohjeista (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

Lisätiedot

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU)

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) 28.5.2014 L 159/41 ASETUKSET KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) N:o 574/2014, annettu 21 päivänä helmikuuta 2014, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 305/2011 muuttamisesta liitteessä III

Lisätiedot

Käyttöturvallisuustiedote

Käyttöturvallisuustiedote Sivu: 1/5 KOHTA 1: Aineen tai seoksen ja yhtiön tai yrityksen tunnistetiedot 1.1 Tuotetunniste REF 532015 Kauppanimi FiFo MN 616 1/4, 15,0 cm 1.2 Aineen tai seoksen merkitykselliset tunnistetut käytöt

Lisätiedot

TÄRKEÄ OIKEUDELLINEN HUOMAUTUS

TÄRKEÄ OIKEUDELLINEN HUOMAUTUS PÄÄTÖS MAKSULLISTEN PALVELUJEN LUOKITTELUSTA (Euroopan kemikaaliviraston hallintoneuvoston päätös) TÄRKEÄ OIKEUDELLINEN HUOMAUTUS Suomenkielinen versio on epävirallinen konsolidoitu versio Euroopan kemikaaliviraston

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 8. helmikuuta 2018 (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, Euroopan unionin neuvoston pääsihteeri

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 8. helmikuuta 2018 (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, Euroopan unionin neuvoston pääsihteeri Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 8. helmikuuta 2018 (OR. en) 6015/18 AGRILEG 23 PHYTOSAN 4 SEMENCES 3 SAATE Lähettäjä: Saapunut: 7. helmikuuta 2018 Vastaanottaja: Kom:n asiak. nro: Euroopan komission

Lisätiedot

Suojakäsineet. Laadukas valikoima ammattilaisille

Suojakäsineet. Laadukas valikoima ammattilaisille Suojakäsineet Laadukas valikoima ammattilaisille Suojaa itsesi ja työympäristösi Työnantajien on huolehdittava työntekijöiden suojaamisesta ja terveydestä. Euroopan lainsäädännössä käsineet on myös määritelty

Lisätiedot

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Luonnos. KOMISSION ASETUS (EU) N:o.../... annettu [ ] päivänä [ ]kuuta [ ],

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Luonnos. KOMISSION ASETUS (EU) N:o.../... annettu [ ] päivänä [ ]kuuta [ ], EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO Luonnos Bryssel... C KOMISSION ASETUS (EU) N:o.../... annettu [ ] päivänä [ ]kuuta [ ], muuhun kuin kaupalliseen lentotoimintaan liittyvistä teknisistä vaatimuksista ja hallinnollisista

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTTI

EUROOPAN PARLAMENTTI EUROOPAN PARLAMENTTI 1999 2004 Konsolidoitu lainsäädäntöasiakirja 31. toukokuuta 2001 2000/0315(COD) PE1 ***I EUROOPAN PARLAMENTIN KANTA vahvistettu ensimmäisessä käsittelyssä 31. toukokuuta 2001 Euroopan

Lisätiedot

TEKNISET OMINAISUUDET: ThermaCote Révision :19/07/2018 Annule et remplace toute fiche antérieure Ominaisuudet KUVAUS Ulkoasu Kermainen neste Väri Luun

TEKNISET OMINAISUUDET: ThermaCote Révision :19/07/2018 Annule et remplace toute fiche antérieure Ominaisuudet KUVAUS Ulkoasu Kermainen neste Väri Luun TEKNISET OMINAISUUDET: ThermaCote Révision :19/07/2018 Annule et remplace toute fiche antérieure Ominaisuudet KUVAUS Ulkoasu Kermainen neste Väri Luunvalkoinen Värikartat saatavilla Peitto (paksuus 20-0,5

Lisätiedot

Kemikaalilta suojaavan käsineen valinta

Kemikaalilta suojaavan käsineen valinta Työsuojeluoppaita ja -ohjeita 26 Kemikaalilta suojaavan käsineen valinta SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ Tampere 2004 4 ISBN 952-00-0792-X ISSN 1456-257X Hermes Oy, Tampere 2004 Käsineet suojaavat ihoa

Lisätiedot

KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE

KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 18.4.2016 COM(2016) 215 final KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE tiettyjen vaarallisten aineiden käytön rajoittamisesta sähkö- ja elektroniikkalaitteissa

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0305/4. Tarkistus. Mireille D'Ornano ENF-ryhmän puolesta

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0305/4. Tarkistus. Mireille D'Ornano ENF-ryhmän puolesta 21.10.2015 A8-0305/4 4 Johdanto-osan 7 kappale 7) Syyt, joiden perusteella direktiivillä (EU) 2015/412 muutettiin direktiiviä 2001/18/EY viljelyyn tarkoitettujen muuntogeenisten organismien osalta, pätevät

Lisätiedot

Osa 1 Johdanto kemikaaliturvallisuusarviointiin

Osa 1 Johdanto kemikaaliturvallisuusarviointiin Päärekisteröijien verkkoseminaari Kemikaaliturvallisuusarviointi/kemikaaliturvallisuusraportti (CSA/CSR) (I) Osa 1 Johdanto kemikaaliturvallisuusarviointiin 9.3.2010 Wim De Coen, Euroopan kemikaalivirasto

Lisätiedot

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 25. helmikuuta 2014 (OR. en) 6971/14 ADD 1 MI 215 ENT 65 COMPET 139 DELACT 42.

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 25. helmikuuta 2014 (OR. en) 6971/14 ADD 1 MI 215 ENT 65 COMPET 139 DELACT 42. EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO Bryssel, 25. helmikuuta 2014 (OR. en) 6971/14 ADD 1 SAATE Lähettäjä: Saapunut: 21. helmikuuta 2014 Vastaanottaja: MI 215 ENT 65 COMPET 139 DELACT 42 Euroopan komission pääsihteerin

Lisätiedot

CE MERKINTÄ KONEDIREKTIIVIN 2006/42/EY PERUSTEELLA

CE MERKINTÄ KONEDIREKTIIVIN 2006/42/EY PERUSTEELLA TIETOPAKETTI PÄHKINÄNKUORESSA: CE MERKINTÄ N PERUSTEELLA HUOMIO! Vanha konedirektiivi 98/37/EY on kumottu, mutta se on edelleen voimassa siirtymäaikana. Käyttöönoton siirtymäaika -> 29.12.2009 saakka.

Lisätiedot

Työkäsineiden EN-standardit

Työkäsineiden EN-standardit Työkäsineiden EN-standardit Suojakäsineet luokitellaan kolmeen kategoriaan sen mukaan, minkä tyyppisiltä vaaroilta ne suojaavat: KATEGORIA1 - vain vähäisiltä vaaroilta suojaavat käsineet. Esimerkkejä tämän

Lisätiedot

5786/2/05 REV 2 ADD 1 tih/sj/ell 1 DG C I

5786/2/05 REV 2 ADD 1 tih/sj/ell 1 DG C I (OR. CODEC en) 51 EUROOPAN UNIONIN Toimielinten välinen asia: OC 75 NEUVOSTON PERUSTELUT Asia: 2001/0004 Neuvoston (COD) 18 päivänä heinäkuuta 2005 vahvistama yhteinen kanta Euroopan parlamentin ja neuvoston

Lisätiedot

Joustojärjestelmän mukaisesti markkinoille saatetut moottorit ***I

Joustojärjestelmän mukaisesti markkinoille saatetut moottorit ***I P7_TA-PROV(2011)0452 Joustojärjestelmän mukaisesti markkinoille saatetut moottorit ***I Euroopan parlamentin lainsäädäntöpäätöslauselma 25. lokakuuta 2011 ehdotuksesta Euroopan parlamentin ja neuvoston

Lisätiedot

Euroopan unionin virallinen lehti

Euroopan unionin virallinen lehti L 32/6 6.2.2018 KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) 2018/172, annettu 28 päivänä marraskuuta 2017, vaarallisten kemikaalien viennistä ja tuonnista annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o

Lisätiedot

ANNEX LIITE. asiakirjaan KOMISSION DIREKTIIVI (EU).../...

ANNEX LIITE. asiakirjaan KOMISSION DIREKTIIVI (EU).../... EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 15.5.2019 C(2019) 3580 final ANNEX LIITE asiakirjaan KOMISSION DIREKTIIVI (EU).../... Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2009/128/EY muuttamisesta yhdenmukaistettujen

Lisätiedot

Kemikaalit sähkölaitteissa

Kemikaalit sähkölaitteissa Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) 3.-4.5.2017 Tiia Salamäki Kemikaalit sähkölaitteissa Tietoiskuiltapäivä: Sähkölaitteiden markkinoille saattaminen 1 Mikä on kemikaali? Alkuaine ja sen yhdisteet

Lisätiedot

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Katri sihvola EU:n henkilönsuojainasetus. Talouden toimijoiden vastuut ja velvollisuudet

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Katri sihvola EU:n henkilönsuojainasetus. Talouden toimijoiden vastuut ja velvollisuudet Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) 5.12.2017 Katri sihvola EU:n henkilönsuojainasetus Talouden toimijoiden vastuut ja velvollisuudet 1 Määritelmiä Talouden toimijalla tarkoitetaan valmistajaa, valtuutettua

Lisätiedot

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO KOMISSION LAUSUNTO

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO KOMISSION LAUSUNTO EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO Bryssel 22.04.2003 KOM(2003) 193 lopullinen 2001/0265 (COD) KOMISSION LAUSUNTO EY:n perustamissopimuksen 251 artiklan 2 kohdan kolmannen alakohdan c alakohdan nojalla Euroopan

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 13. heinäkuuta 2015 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 13. heinäkuuta 2015 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 13. heinäkuuta 2015 (OR. en) 10869/15 SAATE Lähettäjä: Euroopan komissio Saapunut: 10. heinäkuuta 2015 Vastaanottaja: Kom:n asiak. nro: D039794/02 Asia: Neuvoston pääsihteeristö

Lisätiedot

Työllisyyden ja sosiaaliasioiden valiokunta LAUSUNTOLUONNOS. työllisyyden ja sosiaaliasioiden valiokunnalta

Työllisyyden ja sosiaaliasioiden valiokunta LAUSUNTOLUONNOS. työllisyyden ja sosiaaliasioiden valiokunnalta EUROOPAN PARLAMENTTI 2009-2014 Työllisyyden ja sosiaaliasioiden valiokunta 15.11.2012 2011/0254(NLE) LAUSUNTOLUONNOS työllisyyden ja sosiaaliasioiden valiokunnalta ympäristön, kansanterveyden ja elintarvikkeiden

Lisätiedot

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 30. heinäkuuta 2012 (30.07) (OR. en) 12991/12 ENV 654 ENT 191 SAATE

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 30. heinäkuuta 2012 (30.07) (OR. en) 12991/12 ENV 654 ENT 191 SAATE EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO Bryssel, 30. heinäkuuta 2012 (30.07) (OR. en) 12991/12 ENV 654 ENT 191 SAATE Lähettäjä: Euroopan komissio Saapunut: 25. heinäkuuta 2012 Vastaanottaja: Euroopan unionin neuvoston

Lisätiedot

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Tiivistelmä (Linkki täydelliseen versioon on alapuolella) COOPER MUURAHAISSPRAY

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Tiivistelmä (Linkki täydelliseen versioon on alapuolella) COOPER MUURAHAISSPRAY COOPER MUURAHAISSPRAY Sivu 1 / 5 KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Tiivistelmä (Linkki täydelliseen versioon on alapuolella) COOPER MUURAHAISSPRAY Käyttöturvallisuustiedote täyttää asetuksen (EY) N:o 1907/2006,2015/830

Lisätiedot

TEGERA TYÖKÄSINEET. Ammattiryhmittäin Yleiskäsineet. Postinjakajat. Varastotyö. Öljy ja Kemikaaliteollisuus. Asennustyö. Laboratoriot. Betonityö.

TEGERA TYÖKÄSINEET. Ammattiryhmittäin Yleiskäsineet. Postinjakajat. Varastotyö. Öljy ja Kemikaaliteollisuus. Asennustyö. Laboratoriot. Betonityö. Hyvän suojakäsineen on suojeltava erilaisilta riskeiltä ja vaaroilta sekä oltava helppokäyttöinen ja joustava, mukava ja hyvin istuva. Tegera on maailman johtava suojainkäsinemerkki, joka tekee työpäivästäsi

Lisätiedot

LIITE EASAn LAUSUNTOON 06/2012. KOMISSION ASETUS (EU) N:o.../..

LIITE EASAn LAUSUNTOON 06/2012. KOMISSION ASETUS (EU) N:o.../.. EUROOPAN KOMISSIO Bryssel, XXX [...](2012) XXX luonnos LIITE EASAn LAUSUNTOON 06/2012 KOMISSION ASETUS (EU) N:o.../.. annettu XXX Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 216/2008 mukaisesti

Lisätiedot

EU:N RAKENNUSTUOTEASETUS

EU:N RAKENNUSTUOTEASETUS EU:N RAKENNUSTUOTEASETUS - Hyväksyttiin keväällä 2011 - Tavoite rakennustuotteiden kilpailuesteiden poistaminen - Mahdollistaa tuotteiden Ce merkinnän - Erilainen kuin monet muut Ce merkintään tähtäävät

Lisätiedot

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) SVHC-aineet esineissä

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) SVHC-aineet esineissä Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) SVHC-aineet esineissä REACH-asetus (EU) N:o 1907/2006 Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus kemikaalien rekisteröinnistä, arvioinnista, lupamenettelyistä ja

Lisätiedot

Mitä vanhan laitteen modernisoinnissa kannattaa huomioida? Kiwa Inspecta Katri Tytykoski

Mitä vanhan laitteen modernisoinnissa kannattaa huomioida? Kiwa Inspecta Katri Tytykoski [presentation title] via >Insert >Header & Footer KONEEN JATKOAIKA Mitä vanhan laitteen modernisoinnissa kannattaa huomioida? Kiwa Inspecta Katri Tytykoski Johtava asiantuntija Inspecta Tarkastus Oy Koneen

Lisätiedot

MONIKÄYTTÖINEN RATKAISU AMMATTILAISILLE

MONIKÄYTTÖINEN RATKAISU AMMATTILAISILLE MONIKÄYTTÖINEN RATKAISU AMMATTILAISILLE Powered by TCPDF (www.tcpdf.org) Täydellinen valikoima kaiken kokoisille putkille ja kanaville helposti levitettäviä tuotteita Tehokas lämpöhäviöiden esto Järjestelmän

Lisätiedot

Tehdasvalmisteiset tulisijat - asetusvalmistelun tilanne ja standardit. Karoliina Meurman 11.11.2010 Pelastustoimen laitteiden ajankohtaispäivät

Tehdasvalmisteiset tulisijat - asetusvalmistelun tilanne ja standardit. Karoliina Meurman 11.11.2010 Pelastustoimen laitteiden ajankohtaispäivät Tehdasvalmisteiset tulisijat - asetusvalmistelun tilanne ja standardit Karoliina Meurman 11.11.2010 Pelastustoimen laitteiden ajankohtaispäivät Tukesin markkinavalvonta - tehdasvalmisteiset tulisijat -

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON DIREKTIIVI. direktiivien 2006/112/EY ja 2008/118/EY muuttamisesta Ranskan syrjäisempien alueiden ja erityisesti Mayotten osalta

Ehdotus NEUVOSTON DIREKTIIVI. direktiivien 2006/112/EY ja 2008/118/EY muuttamisesta Ranskan syrjäisempien alueiden ja erityisesti Mayotten osalta EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 7.8.2013 COM(2013) 577 final 2013/0280 (CNS) C7-0268/13 Ehdotus NEUVOSTON DIREKTIIVI direktiivien 2006/112/EY ja 2008/118/EY muuttamisesta Ranskan syrjäisempien alueiden ja erityisesti

Lisätiedot

KOMISSION DELEGOITU PÄÄTÖS (EU) /, annettu ,

KOMISSION DELEGOITU PÄÄTÖS (EU) /, annettu , EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 19.2.2018 C(2018) 884 final KOMISSION DELEGOITU PÄÄTÖS (EU) /, annettu 19.2.2018, rakenteellisiin tarkoituksiin käytettävien metallikerroslevyjen suoritustason pysyvyyden arviointiin

Lisätiedot

Yrityksille tietoa TTT-asioista

Yrityksille tietoa TTT-asioista Yrityksille tietoa TTT-asioista Työterveyshuolto, työsuojelutoiminta, perehdytys, riskienarviointi ja kemikaalit työpaikalla. 16.11.2010 Mika Valllius 1 Työterveyshuolto Työterveyshuolto Työterveyshuolto

Lisätiedot

DIREKTIIVIEHDOTUS KOSKIEN TIETTYJEN YRITYSTEN TULOVEROTIETOJEN ILMOITTAMISTA

DIREKTIIVIEHDOTUS KOSKIEN TIETTYJEN YRITYSTEN TULOVEROTIETOJEN ILMOITTAMISTA DIREKTIIVIEHDOTUS KOSKIEN TIETTYJEN YRITYSTEN TULOVEROTIETOJEN ILMOITTAMISTA Torstai 9.6.2016 Eduskunnan verojaosto kello 10 Eduskunnan talousvaliokunta kello 12 Marja Hanski/TEM Direktiiviehdotus tiettyjen

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysministeriön asetus

Sosiaali- ja terveysministeriön asetus Luonnos 22.4.2016 Sosiaali- ja terveysministeriön asetus ihmisen elimien, kudoksien ja solujen lääketieteellisestä käytöstä annetun sosiaalija terveysministeriön asetuksen muuttamisesta Sosiaali- ja terveysministeriön

Lisätiedot

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu ,

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu , EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 14.3.2019 C(2019) 2031 final KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu 14.3.2019, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 305/2011 täydentämisestä vahvistamalla

Lisätiedot

Turvallisuus prosessien suunnittelussa ja käyttöönotossa. Moduuli 1 Turvallisuus prosessin valinnassa ja skaalauksessa

Turvallisuus prosessien suunnittelussa ja käyttöönotossa. Moduuli 1 Turvallisuus prosessin valinnassa ja skaalauksessa Turvallisuus prosessien suunnittelussa ja käyttöönotossa Moduuli 1 Turvallisuus prosessin valinnassa ja skaalauksessa Moduuli 1: Turvallisuus prosessin valinnassa ja skaalauksessa Turvallisuus mahdollisten

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 27. helmikuuta 2017 (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, Euroopan unionin neuvoston pääsihteeri

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 27. helmikuuta 2017 (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, Euroopan unionin neuvoston pääsihteeri Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 27. helmikuuta 2017 (OR. en) 6757/17 SAATE Lähettäjä: Saapunut: 24. helmikuuta 2017 Vastaanottaja: Kom:n asiak. nro: MI 167 ENT 49 COMPET 152 DELACT 35 Euroopan komission

Lisätiedot

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 29.11.2016 COM(2016) 745 final 2016/0368 (COD) Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS neuvoston asetuksen (ETY) N:o 1101/89 sekä asetusten (EY) N:o 2888/2000 ja (EY)

Lisätiedot

Tutkimusetiikkaseminaarin Kliiniset laitetutkimukset ja uudet EU-asetukset

Tutkimusetiikkaseminaarin Kliiniset laitetutkimukset ja uudet EU-asetukset Tutkimusetiikkaseminaarin Kliiniset laitetutkimukset ja uudet EU-asetukset 1.12.2017 Minna Kymäläinen Tarkastaja Valvira.fi, @ValviraViestii Valvira valvoo valtakunnallisesti jokaisen oikeutta hyvinvointiin,

Lisätiedot

Tämä asiakirja on ainoastaan dokumentointitarkoituksiin.toimielimet eivät vastaa sen sisällöstä.

Tämä asiakirja on ainoastaan dokumentointitarkoituksiin.toimielimet eivät vastaa sen sisällöstä. 1973L0361 FI 13.04.1976 001.001 1 Tämä asiakirja on ainoastaan dokumentointitarkoituksiin.toimielimet eivät vastaa sen sisällöstä. B NEUVOSTON DIREKTIIVI, annettu 19 päivänä marraskuuta 1973, vaijerien,

Lisätiedot

KEMIKAALIT. valvonta ja säädökset tunnistaminen käsittelyn vaatimukset. 28.2.2008 Yritysneuvojat Kemikaalit

KEMIKAALIT. valvonta ja säädökset tunnistaminen käsittelyn vaatimukset. 28.2.2008 Yritysneuvojat Kemikaalit KEMIKAALIT valvonta ja säädökset tunnistaminen käsittelyn vaatimukset KEMIKAALILAINSÄÄDÄNNÖN VALVONTA Teollinen käsittely ja varastointi Ympäristön suojelu Terveyden suojelu ja työsuojelu Kauppa- ja teollisuusministeriö

Lisätiedot

* MIETINTÖ. FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI. Euroopan parlamentti A8-0307/

* MIETINTÖ. FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI. Euroopan parlamentti A8-0307/ Euroopan parlamentti 2014-2019 Istuntoasiakirja A8-0307/2018 4.10.2018 * MIETINTÖ ehdotuksesta neuvoston direktiiviksi alkoholin ja alkoholijuomien valmisteverojen rakenteiden yhdenmukaistamisesta annetun

Lisätiedot

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti) L 25/48 FI 2.2.2016 KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) 2016/131, annettu 1 päivänä helmikuuta 2016, C(M)IT/MIT:n (3:1) hyväksymisestä vanhana tehoaineena käytettäväksi biosidivalmisteissa valmisteryhmissä

Lisätiedot

Käyttöturvallisuustiedote

Käyttöturvallisuustiedote Sivu: 1/5 KOHTA 1: Aineen tai seoksen ja yhtiön tai yrityksen tunnistetiedot 1.1 Tuotetunniste REF 740917.1 Kauppanimi Buffer AE (1000 ml) 1 x 1.2 Aineen tai seoksen merkitykselliset tunnistetut käytöt

Lisätiedot

viiltosuojatut pelastuskäsineet

viiltosuojatut pelastuskäsineet Parempi suoja : SuperFabric HexArmor EXT Rescue sarjan käsineiden sisäkerros valmistetaan SuperFabric -materiaalista. Vaikka materiaalin viilto- ja pistosuojausominaisuudet ovat erinomaiset, tuntuu kangas

Lisätiedot

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu ,

KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu , EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 23.4.2019 C(2019) 2910 final KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) /, annettu 23.4.2019, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2017/625 täydentämisestä siltä osin kuin on

Lisätiedot

Markkinoille pääsyn vaatimuksia EU:ssa ja muualla. Salotek Consulting Oy

Markkinoille pääsyn vaatimuksia EU:ssa ja muualla. Salotek Consulting Oy Markkinoille pääsyn vaatimuksia EU:ssa ja muualla Salotek Consulting Oy Seppo Salo Puh. +358 40 5107893 email: seppo.salo@salotek.fi www.salotek.fi Salotek Consulting Oy Yritys ja osaaminen Yrityksen toimialana

Lisätiedot

ANNEX TO EASA OPINION 06/2013. COMMISSION REGULATION (EU) No /.. of XXX

ANNEX TO EASA OPINION 06/2013. COMMISSION REGULATION (EU) No /.. of XXX EUROPEAN COMMISSION Brussels, XXX (2013) XXX draft ANNEX TO EASA OPINION 06/2013 COMMISSION REGULATION (EU) No /.. of XXX amending Commission Regulation (EC) No 2042/2003, on the continuing airworthiness

Lisätiedot