Comple PromoLog -järjestelmän käyttöönotto-ohje. Nokeval

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Comple PromoLog -järjestelmän käyttöönotto-ohje. Nokeval"

Transkriptio

1 Comple PromoLog -järjestelmän käyttöönotto-ohje Nokeval

2 2 Johdanto Tämä on asentajalle tarkoitettu ohje Comple PromoLog ohjelman käyttöönottoa varten. Ohje on laadittu siten, että ohjeen lukujen järjestystä noudattamalla asennus onnistuu varmasti. Ohjeen lukuja noudattamalla saadaan tehtyä paikallinen asennus ohjelmasta. Sisältö Johdanto...2 Järjestelmän yleiskuvaus Ennen asennusta Comple PromoLog ohjelmiston asennus Laitteet...6 Lämpötilalähettimet... 6 MTR260B... 6 MTR260C... 6 MTR KMR Vastaanottimet ja toistimet Laitteiden kytkeminen...9 FTR970-PRO + DCS MTR970 + DCS KMR Ohjelmiston käyttöönotto PromoLogin kielen asettaminen Comple-pohjan luominen Lisenssin asetus Lämpötilalähettimien lisääminen Astianpesukonelähettimien lisääminen KMR260 käsimittarin lisääminen Välilehtien käyttö ja taustakuvan lisääminen Raportointiasetusten muokkaus Lämpötilalähettimien asetusten muuttaminen Omavalvontalaatikon asennusohje Sovelluksen lukitseminen käyttäjätilaan ja tallettaminen Lopputarkistus DCS771 Jumpperointi GSM-modeemin asennus Modeemin kytkennät GSM-modeemin käyttöönotto PromoLogissa Päivitys aikaisemmasta versiosta Comple PromoLog Ohje päivitetty Copyright Nokeval Oy. Kaikki oikeudet pidätetään.

3 3 Järjestelmän yleiskuvaus lämpötilalähettimet radiovastaanotin MTR260B/C, CSR264 MTR265, FTR860, KMR260 FTR970-PRO, tai MTR970 RS485 tietokone Comple PromoLog ohjelma USB sarjaliikennemuunnin DCS771 Sarjaliikennemuunnin kytketään tietokoneen ja radiovastaanottimen väliin. Tämä mahdollistaa radiovastaanottimen viemisen kauemmaksi tietokoneesta paikalle, joka on parempi vastaanoton kannalta.

4 4 1. Ennen asennusta Varmista että tietokone, jolle Comple PromoLog ohjelmistoa ollaan asentamassa, täyttää minimivaatimukset laitteiston ja käyttöjärjestelmän osalta. Omavalvontajärjestelmä voidaan asentaa vain Microsoft Windows 2000, XP tai Vista käyttöjärjestelmiin. Minimi laitteistokokoonpano: Suoritin: Intel Pentium III tai uudempi / AMD Athlon tai Duron tai uudempi Kellotaajuus: 500 MHz Keskusmuisti: 512 MB Näytönohjain: 800x värillä Liitännät: Perusasennus: 1 vapaa USB-portti GSM-modeemioptiolla: 1 vapaa USB-portti ja 1 vapaa COM-portti Asennukseen: CD-ROM -asema tai yhteys internetiin Suositeltu laitteistokokoonpano: Suoritin: Kellotaajuus: Keskusmuisti: Näytönohjain: Liitännät: Asennukseen: Intel Pentium 4 tai Celeron / AMD Athlon XP tai Sempron 1 GHz 512 MB 1024x bittisillä väreillä 1 vapaa USB-portti ja 1 vapaa COM-portti CD-ROM -asema tai yhteys internetiin PromoLog-sovelluksen on tarkoitus olla jatkuvasti ajossa, joten sen asentaminen ja ajaminen jatkuvasti alitehoisessa tietokoneessa samaan aikaan kun sitä käytetään muuhunkin työskentelyyn voi aiheuttaa ongelmia, joten asentamista minimivaatimuksia hitaampaan koneeseen ei suositella. Ohjelmiston ja laitteiden asennus vaatii Järjestelmänvalvojan oikeuksia. Jotta asennus sujuisi mahdollisimman nopeasti ja ongelmattomasti, on tietohallinnon suoritettava ohjelmiston ja sarjaliikennemuuntimen asennus ennen sovittua Comple Omavalvontajärjestelmän lopullista asennusta tai annettava asennuksen ajaksi tunnukset, joilla asennus voidaan tehdä.

5 5 2. Comple PromoLog ohjelmiston asennus PromoLogin asennus on helppoa. Aloita asennus paikantamalla asennuspaketti setup.exe. Asennuspaketti löytyy sekä Comple PromoLog CD:ltä että Nokevalin internetsivuilta osoitteesta: Suorita asennusohjelma setup.exe. PromoLogilla on tiettyjä minimivaatimuksia tietokoneen ja käyttöjärjestelmän osalta. Asennusikkunassa näytetään tietokoneen järjestelmätiedot ja tieto siitä miltä osin PromoLogin minimivaatimukset täytetään. Paina Asenna/Install suorittaaksesi asennuksen. Asennusohjelma asentaa PromoLog-sovelluksen C:\Program Files\Comple\PromoLog tai C:\Ohjelmatiedostot\Comple\PromoLog -kansioon riippuen käyttöjärjestelmän kielestä. Tässä kansiossa ovat myös ohjelman käyttämät sovellustiedostot sekä mm. ohjelman lokitiedosto ja joitakin kuvatiedostoja, joihin PromoLog-sovelluksella on oltava ajon aikana luku- ja kirjoitusoikeudet. Lisäksi asennusohjelma asentaa ajurit radiovastaanottimia ja sarjaliikennemuuntimia varten. Lisäksi PromoLog-sovellus käyttää omavalvontatietojen tallennukseen C:\CompleLog -kansiota. PromoLog luo tämän kansion itse, jos sitä ei ole olemassa ensimmäisellä sovelluksen käynnistyskerralla. Tämän kansion alle PromoLog luo vuosikuukausi nimisiä alikansioita ja tallentaa niihin omavalvontatiedot päiväkohtaisiin txt-tiedostoihin. Kaikkiin näihin kansioihin ja tiedostoihin on PromoLog-sovelluksella oltava ajon aikana luku- ja kirjoitusoikeudet. Sulje asennusohjelma painamalla Valmis/Finish.

6 6 3. Laitteet Lämpötilalähettimet Comple-järjestelmässä voidaan käyttää seuraavia lämpötilalähettimiä: MTR260B MTR260C MTR265 KMR260 CSR264 Lisäksi astianpesukoneita varten on FTR860-lähetin, jonka asennus vaatii koulutetun henkilön. Suorita lähettimien asennus lopullisille paikoilleen vasta, kun laitteet on lisätty PromoLogiin. Toimitettaessa paristo on kiinnikkeessä tarkoituksella väärinpäin, seuraavissa kuvissa oikeinpäin. MTR260B Aseta 3 V CR 2032 paristo pidikkeeseen + -merkitty puoli ylöspäin viereisen kuvan mukaisesti ja sulje kotelo. Sulkiessasi koteloa, varmista että musta tiivisterengas pysyy paikoillaan. MTR260C + Aseta 3,6 V ER14250 paristo viereisen kuvan mukaisesti ja sulje kotelo. Sulkiessasi koteloa, varmista että musta tiivisterengas pysyy paikoillaan.

7 7 Asenna MTR260B/C lämpötilalähettimet kuvan mukaisessa asennossa (antenni pystyasennossa) mikäli mahdollista. Kiinnitykseen voidaan käyttää joko kaksipuolista teippiä tai ruuveja. Laitteen antennien tulee olla kuvan mukaisesti eli antenneja EI SAA TAIVUTTAA. MTR265 Avaa laitteen kotelo ruuvaamalla yläosa irti. Aseta 3 V CR 2032 paristo pidikkeeseen + -merkitty puoli ylöspäin viereisen kuvan mukaisesti ja sulje kotelo. KMR260 Laitteessa on sisäinen litium-polymeeriakku, joka ladataan kytkemällä laite USB-väylään. Laitteen koteloa ei tule avata.

8 8 Vastaanottimet ja toistimet Vastaanottimen sijotus kannattaa miettiä lämpötilalähettimien kannalta. Vastaanotinta ei yleensä kannata asentaa samaan huoneeseen tietokoneen kanssa. FTR970-PRO FTR970-PRO on muistilla varustettu kenttäkoteloitu vastaanotin. Laite tulee kiinnittää ruuveilla seinään. Esimerkiksi kaksipuoleiset teipit eivät sovellu kiinnitykseen. MTR970 MTR970 on tarkoitettu pöytäkäyttöön tarkoitettu perusvastaanotin. FTR960 FTR960 toistin kannattaa sijoittaa melko lähelle lähetintä, joka ei kuulu vastaanottimelle. Esimerkiksi kylmätilan ulkopuolelle, sillä kylmätilan metalliseinät vaimentavat signaalia eniten. Laite kiinnitetään ruuveilla seinään samaan tapaan kuin FTR970-PRO vastaanotin.

9 9 4. Laitteiden kytkeminen FTR970-PRO + DCS Kytke virtajohto DCS771 sarjaliikennemuuntimeen. 1. Pistorasiaan 2. Kytke RS485-väylä laitteiden välille kuvan osoittamalla tavalla. FTR970-PROn kotelo tulee avata johtojen kytkemistä varten ristipääruuvimeisselillä. RS485-väylä kytketään yllä olevan kuvan mukaisesti D1 D0 Johdon pituus voi olla kymmeniä metrejä.

10 10 Varmista, että FTR970-PRO vastaanottimen punainen Power-merkkivalo palaa. Merkkivalo on sarjaliikenne- ja radiovastaanottomerkkivalojen takana. Mikäli valo ei pala, on sarjaliikennemuunnin todennäköisesti jumpperoitu syöttämään lähtöön käyttöjännite USB:n kautta. Avaa DCS771-muuntimen kotelo ja varmista, että laitteen jumpperi on External-asennossa. Katso tarkempi ohje kohdasta DCS771 jumpperointi sivulla 37. DCS771:n vesrsiossa 1.1 ei laitetta ei enää tarvitse käsin jumpperoida. Tietokoneeseen Kytke USB-johto sarjaliikennemuuntimen ja tietokoneen välille.

11 11 MTR970 + DCS Kytke RS485-väylä laitteiden välille kuvan osoittamalla tavalla. Johto kytketään liittimiin, joissa lukee RS-485. Johdon pituus voi olla kymmeniä metrejä. 1. Tietokoneeseen Kytke USB-johto sarjaliikennemuuntimen ja tietokoneen välille. Radiovastaanottimen ON-merkkivalon tulee palaa kun sarjaliikennemuunnin on kytketty tietokoneeseen, joka on käynnissä. Mikäli merkkivalo ei pala, on sarjaliikennemuunnin jumpperoitu syöttämään lähtöön jännite ulkoisen jännitelähteen kautta. Avaa DCS771-muuntimen kotelo ja varmista, että laitteen jumpperi on USBasennossa. Katso tarkempi ohje kohdasta DCS771 jumpperointi sivulla 37. DCS771:n versiossa 1.1 ei laitetta ei enää tarvitse käsin jumpperoida.

12 12 KMR260 USB-johto tulee kytkeä laitteeseen akun laatamiseksi ja listojen siirtämiseksi Promo- Logista käsimittariin. Anturiliitäntään on saatavissa useita erilaisia antureita. Tietokoneeseen USB-johto Anturi

13 13 6. Ohjelmiston käyttöönotto PromoLogin kielen asettaminen stop painike PromoLog on osittain monikielinen ja esimerkiksi lämpötilalähetinmoduulien kieli voidaan vaihtaa. Oletuskielenä on englanti. Kielen voi tarvittaessa vaihtaa seuraavasti: Mikäli sovellus on käynnissä, pysäytä se stop painikkeella. Valitse Design > Application Setup tai paina F2. Valitse Language kohta menupuusta ja tämän jälkeen haluamasi kieli ikkunan oikealta puolelta Mikäli kieltä halutaan muuttaa sovelluksen tekemisen jälkeen, tulee myös Comple-pohja luoda uudestaan. 1. valitse Language 2. valitse haluamasi kieli

14 14 Comple-pohjan luominen Valitse Design > Wizard > Create Comple System Toiminto tekee automaattisesti seuraavat toimenpiteet: Lisää omavalvontaraporttimoduulin ja radiovastaanotinmoduulin. Luo USB interfacen sarjaliikennemuunninta varten. 3. käynnistä sovellus Create Comple System -toiminnon suorittamisen jälkeen ruudulle avautuu sarjaliikennemuunninta varten luodun interfacen parametrieditori. Valitse ensin ikkunan vasemmalta puolelta Serial Number -kohta ja tämän jälkeen oikean puolen listasta DCS771 sarjaliikennemuunnin. 2. Aseta baudinopeus 1. Valitse DCS771 sarjaliikennemuunnin valitse Valitse seuraavaksi ikkunan vasemmalta puolelta Baud Rate -kohta ja aseta baudinopeus MTR970 vastaanotinta käytettäessä arvoon 9600 ja RTR970PRO vastaanotinta käytettäessä arvoon Sulje parametrieditori-ikkuna Close painikkeesta. Varmista, että PromoLog saa yhteyden radiovastaanottimeen käynnistämällä sovellus. Mikäli sovelluksen käynnistys onnistui, näkyy ruudulla viereinen kuva hetken aikaa. Voit nyt siirtyä lukuun Lisenssin asetus sivulla 15. Jos sovelluksen käynnistyminen epäonnistui, on syy todennäköisesti virheellisesti asetelluissa sarjaliikenneasetuksissa. Tarkista, että sarjaliikenneasetukset on tehty tämän sivun ohjeiden mukaisesti.

15 15 Lisenssin asetus Lisenssin asetus tehdään License Management ikkunassa, joka avataan valitsemalla menusta Operate > License. Toinen tapa avata License Management ikkuna on klikata tilarivin lisenssikenttää PromoLog ikkunan alareunassa. Paina Enter New Key painiketta syöttääksesi uuden lisenssiavaimen.

16 16 Lisenssiavain löytyy sarjaliikennemuuntimen pohjassa olevasta tarrasta. lisenssiavain Syötä ikkunaan lisenssiavain ja paina OK. Kun lisenssi on asetettu ja PromoLog on saanut yhteyden sarjaliikennemuuntimeen, muuttuu käytetyn lisenssin edessä oleva merkkivalo punaisesta vihreäksi. Merkkivalo on keltainen, jos PromoLog ei ole vielä saanut yhteyttä sarjaliikennemuuntimeen.

17 17 Lämpötilalähettimien lisääminen 2. avaa moduulilista 1. käynnistä sovellus Käynnistä sovellus ja avaa moduulilistaikkuna. Ikkunaan ilmestyvät muutaman minuutin kuluessa automaattisesti lämpötilalähettimet, joiden lähetykset radiovastaanotin kuulee. Pidä kaikki lämpöhiiret toistaiseksi lähellä vastaanotinta ja tarkista, että kaikki asiakkaan lämpötilalähettimet ovat ilmestyneet moduulilistaan. Jos lähetin ei ilmesty listaan, tarkista että laitteen paristo on oikeinpäin. Lämpötilalähetin voidaan helposti nimetä valitsemalla ensin se ja pienen tauon jälkeen painamalla lähettimen nimeä uudelleen hiiren vasemmalla painikkeella. Uuden nimen voi nyt kirjoittaa vanhan paikalle ja hyväksyä uusi nimi painamalla enteriä. Comple Wizard Comple Wizard -toiminto luo automaattisesti välilehdet Kylmiöt ja Pakastimet sekä sijoittelee lähettimet automaattisesti välilehdille. Lähettimet, joiden nimessä on on kyl, jää, refrig tai fridge sijoitellaan Kylmiöt-välilehdelle. Pakastimet-välilehdelle puolestaan lisätään lähettimet, joiden nimessä on pakast, frys tai freez. Muiden välilehtien lisääminen on kuvattu sivulla 28. Comple Wizard toiminto lisäksi asettelee lähettimen käytön lähettimen nimen perusteella. Jos nimessä esimerkiksi on kyl, tulkitsee toiminto lähettimen olevan kylmiössä ja asettelee hälytysrajat sen mukaisesti.

18 18 1. valitse välilehti 2. vedä lämpötilalähetin välilehdelle Moduulit voi lisätä myös ilman automaattitoimintoa. Valitse ensin välilehti, jolle haluat lisätä lämpötilalähettimen. Lämpötilähettimet voidaan lisätä joko vetämällä ne välilehdelle tai painamalla sinistä pluspainiketta. Jos haluat vaihtaa välilehteä, jolla lähetin on, lisää lähetin uudelle välilehdelle samalla tavalla. Tällöin lähetin siirtyy uudelle välilehdelle. Asenna lämpötilalähettimet paikoilleen ja tarkista lähettimien signaalitasot. Kuuluvuus voidaan tarkistaa karkeasti ikkunan oikeassa alakulmassa olevasta kuuluvuusilmaisimesta. kuuluvuusilmaisin pariston jännite Tarkan numeroarvon saa viemällä hiiren kursorin lämpötilalähetinmoduulin oikeaan alanurkkaan, jolloin tarkat arvot näkyvät alapalkissa. Signaalitaso 100dBm on aivan kuuluvuuden rajoilla, signaalitason ollessa välillä 70 90dBm kuuluvuus on hyvä. Lähettimien lähetysväli on noin minuutista kahteen, joten kuuluvuustasoa tarkasteltaessa on katsottava että ikä on alle kaksi minuuttia, ettei näkyvä signaalitaso ole ajalta ennen kylmiöön asennusta. Osa radiolähetyksistä kuitenkin tulee väistämättä katoamaan, joten jos aika ei milloinkaan ylitä n. 5 minuuttia, on tilanne vielä hyvä. Mikäli lähetin ei kuulu, koeta siirtää sitä lähemmäksi kylmiön oven saumoja ja tarkista kuuluuko silloin. Mikäli lähetin ei kuulu vieläkään, siirrä vastaanotinta parempaan paikkaan mikäli mahdollista. Kuuluvuutta voidaan myös parantaa käyttämällä toistimia. Toistin kannattaa sijoittaa melko lähelle lähetintä kylmätilan ulkopuolellle. Toinen vaihtoehto on ketjuttaa vastaanottimia käyttäen RS-485 väylää.

19 19 Astianpesukonelähettimien lisääminen 1. käynnistä sovellus Käynnistä sovellus ja avaa moduulilistaikkuna. Ikkunaan ilmestyvät muutaman minuutin kuluessa automaattisesti astianpesukonelähettimet, joiden lähetykset radiovastaanotin kuulee. 2. avaa moduulilista Astianpesukonelähettimet näkyvät modulilistassa nimillä RTR860 tai FTR860 riippuen laitteen koteloinnista. RTR860 on DIN-kiskoasenteinen malli ja FTR860 on vesiroiskeilta suojattu kenttäkoteloitu malli. PromoLog lisää laitteen moduulit automaattisesti moduulilistaan, kun ensimmäiset laitteen lähettämät paketit vastaanotetaan. Laite mittaa sekä pesu- että huuhtelulämpötilan, joten se näkyy kahtena eri moduulina, joilla on peräkkäiset ID-numerot. Astianpesulähetin voidaan helposti nimetä valitsemalla ensin se ja pienen tauon jälkeen painamalla lähettimen nimeä uudelleen hiiren vasemmalla painikkeella. Uuden nimen voi nyt kirjoittaa vanhan paikalle ja hyväksyä uusi nimi painamalla enteriä. Lähettimien ID-numerot Astianpeskukonelähettimiä ei tarvitse lisätä välilehdille samaan tapaan kuten lämpötilalähetin, vaan niitä varten on erillinen astianpesukonemoduuli. Astianpesukonemoduuliin tulee asettaa lähettimien ID-numerot, joten ne on hyvä painaan mieleen. Astianpesukonemoduulit kannattaa sijoittaa omalle välilehdelleen, jos lähettimiä on useita. Ohjeet välilehtien lisäämiseen löytyvät sivulta 28. Lisätäksesi Astianpesukonemoduulin pysäytä sovellus ja valitse Design > Input.

20 20 1. valitse välilehti Valitse ensin välilehti, jolle haluat lisätä astianpesukonemoduulin. Astianpesukonemoduuli (Wireless Washing Machine Temperature Monitor) voidaan lisätä joko vetämällä se välilehdelle tai painamalla sinistä plus-painiketta. 2. vedä lämpötilalähetin välilehdelle Seuraava vaihe on konfiguroida Astianpesukonemoduuli ja asettaa siihen lähettimien ID-numerot. Tuplaklikkaa moduulia avataksesi moduulin parametrieditori-ikkunan. Valitse menupuusta Name parametri ja kirjoita laitteelle kuvaava nimi. Valitse seuraavaksi menupuusta Washing Machine parametri ja aseta pesukoneen tyyppi laitteen mukaan. Program Program vaihtoehto on laitteille, joilla on erillinen pesu ja huuhtelu. Continuous Continuous vaihtoehto on linjamallisille pesukoneille, joissa pesu ja huuhtelu voivat tapahtua samanaikaisesti. Linjamallisille pesukoneille tulee asettaa myös lämpötilojen raportointiväli halutuksi kohtaan Washing Machine > Continuous Reporting Interval. Hälytysrajat pesulle voidaan muuttaa kohdista Min/ Max Wash Temperature ja huuhtelulle vastaavasti Min/Max Rinse Temperature. Valitse seuraavaksi menupuusta Wash Transmitter parametri ja aseta lähettimen pesua mittaavan kanavan ID-numero (ks. toinen kuva sivulla 19). Aseta vastaavasti laitteen huuhtelua mittaavan kanavan ID-numero kohtaan Rinse Transmitter. Nyt kaikki tarvittavat asetukset on tehty ja parametrieditori-ikkuna voidaan sulkea Close painikkeesta.

21 21 Moduulin nimi Pesun tila Trendin piirron yläraja Trendin piirron alaraja Trendin piirron yläraja Trendin piirron alaraja Hälytysten tila ja kuittaaminen Pesun lämpötila Päivän ylin/alin pesulämpötila Lähettimen ID-numero ja signaalitaso Huuhtelun lämpötila Päivän ylin/alin pesulämpötila Aika-akselit Lähettimen ID-numero ja signaalitaso Monia asetuksia voi muuttaa myös suoraan klikkaamalla hiirellä moduulin aktiivisten alueiden päällä, jotka ovat korostettuna viereisessä kuvassa vaaleansinisellä. Hiiren kursorin viereen tulee kysymysmerkki tällaisten alueiden päällä. Kun astianpesukone pesee näkyy moduulin tilakentässä teksti pesee. Vastaavasti astianpesukoneen huuhdellessa näkyy tilanäytössä teksti huuhtelee. Trendinäyttöön piirtyy kuvaaja vain ajalta, jolloin pesu tai huuhtelu on ollut käynnissä. Lukema näkyy harmaalla värillä, kun näytössä on vanha mittaustulos. Linjamallisilla astianpesukoineilla voi olla sekä pesu että huuhtelu samanaikaisesti käynnissä, jolloin tilakentässä on teksti pesee ja huuhtelee.

22 22 KMR260 käsimittarin lisääminen KMR260 käsimittaria varten tulee PromoLogiin lisätä uusi moduuli ja asetella se käyttöön. Käsimittarin tulee olla kytkettynä tietokoneeseen asennuksen ajan. Tässä luvussa kuvataan kuinka käsimittari lisätään PromoLogiin. Lisää välilehti Käsimittareita varten voidaan luoda sovellukseen tarvittaessa uusi välilehti. Valitse Design > Sheets... sovelluksen ollessa pysäytetttynä. Lisää uusi välilehti painamalla Add Sheet -painiketta. Valitse seuraavaksi uusi välilehti listalta ja paina Edit Sheet -painiketta. Kirjoita Name -kohtaan esimerkiksi Käsimittarit. Käsimittarimoduulin lisääminen Valitse ensin edellä luotu käsimitttarit välilehti ja tämän jälkeen Design > Wizard > Start Nokeval SCL Connection Wizard.

23 23 Paina New -painiketta luodaksesi uuden liitynnän (interface). Pudotusvalikossa on myös Radio liityntä, joka on automaattisesti luotu radiovastaanotinta varten. Älä valitse sitä, vaan luo uusi liityntä käsimittaria varten. Kirjoita laitetta kuvaava nimi Name -kenttään. Protocol ja Transport Layer kohdat ovat oletuksena oikein (SCL ja USB). Jos käytössä on useita käsimittareita, ne tulee lisätä vastaavasti ja nimien tulee olla yksilöllisiä. Valitse Selected USB Device -kohtaan KMR260 ja baudinopeudeksi Tarkista että käsimittari on päällä ja paina Start SCL Device Scan -painiketta. Valitse Nokeval KMR260 listalta ja paina Create Module on the active Sheet -painiketta lisätäksesi moduulin sovellukseen.

24 24 Vasemmalla on kuvattu käsimittarimoduuli. Moduulin yläosasta näet mittarin tämänhetkisen tilan. Käsimittarimoduulia voi käyttää ainoastaan päällä olevan mittarin ollessa kytkettynä tietokoneeseen. Moduulin yläosassa on listattu käsimittarin tiedot, kuten kalibrointitiedot ja akun tila. Listojen määrittäminen Käsimittari KMR260 käyttää kolmea eri listaa, joissa määritellään käyttäjät, mittauskohteet ja ruokalajit. Jokaista listaa varten on oma painike, jota painamalla voidaan kyseistä listaa muokata. Paina vihreää Ruokalaji-painiketta määrittääksesi esimerkiksi ruokalajilistan. Painikkeesta avautuu viereisen kuvan mukainen ikkuna. Lisää Tällä painikkeella voit nopeasti lisätä listaan uuden tiedon. Poista Tämä painike poistaa listalta valitun tiedon. Tallenna Tällä painikkeella tallennetaan listaan tehdyt muutokset. Tuo Tällä painikkeella voit lisätä tekstitiedostossa olevan listan ruokalajeista.

25 25 Tuo-painiketta painamalla avautuu valintaikkuna, josta tulee valita tuotava tiedosto. Tiedoston sisältönä tulee olla esimerkiksi ruokalajit listattuna allekkain alla olevan esimerikin mukaisesti: Aattoglögi Afrikkalainen kasviskeitto Ahvenanmaan pannukakku Ahvenet yrtti-valkoviinikastikkeessa Ahvenfileitä viinikastikkeessa Ahven-lohirullat ja sitruunakastike Ahvenmureke Ahvenrullat Valitse haluamasi tiedosto ja paina Open/Avaa-painiketta. Seuraavaksi tulee valita korvataanko vanha lista tiedostosta tuotavalla listalla vai lisätäänkö tiedot olemassa olevaan listaan. Kun listaan on lisätty halutut tiedot, se tulee tallentaa painikkeella.

26 26 Listojen päivittäminen käsimittariin Jos listoihin tehdään muutoksia, ne tulee päivittää käsimittariin. Ilmoituksena tästä on punaisella korostettu teksti moduulin alaosassa. Huom! Käsimittarin tulee olla päällä, jotta listat voidaan päivitttää. Paina Siirrä listat mittariin -painiketta päivittääksesi listat käsimittariin. Moduulin yläosassa näkyy päivityksen edistyminen. Jos listoissa on paljon tietoa, kestää päivitys hetken aikaa. Käsimittaria ei saa irroittaa tietokoneesta päivityksen ollessa kesken. Kun listat on päivitetty käsimittariin, tulee moduulin alaosaan näkyviin teksti Listat ovat ajantasaiset.

27 27 Mittaustiedot Käsimittarin mittaustiedot tulevat näkymään omavalvontaraporttiin viereisen kuvan mukaisesti. Jos käsimittari ei ole ollut radiovastaanottimen kuuluvuusalueella mitatessa, päivittyvät tiedot valvontaraporttiin, kun käsimittari kytketään kiinni tietokoneeseen. Käsimittarin omaan muistiin mahtuu 32 viimeisintä mittaustulosta.

28 28 Välilehtien käyttö ja taustakuvan lisääminen stop painike Pysäytä sovellus stop-painikkeella, jos se on käynnissä. Valitse Design > Sheets tai paina F3 avataksesi välilehtienhallintaikkunan. muokkaa välilehden ominaisuuksia muuta välilehtien järjestystä lisää välilehti poista välilehti Tässä ikkunassa voidaan välilehtien järjestystä vaihtaa ylös- ja alasnuolilla, lisätä uusia välilehtiä +-painikkeella, sekä tuhota välilehtiä x-painikkeella. Välilehtien nimen ja taustakuvan muokkaamiseksi painetaan sivujen ominaisuuksien muokkauspainiketta. Välilehdet voidaan helposti nimetä valitsemalla ensin se ja pienen tauon jälkeen painamalla välilehden nimeä uudelleen hiiren vasemmalla painikkeella. Uuden nimen voi nyt kirjoittaa vanhan paikalle ja hyväksyä uusi nimi painamalla enteriä.

29 29 Taustakuva voidaan lisätä sivulle joko menemällä asetteluikkunan kautta sivujen ominaisuuksien muokkaukseen, tai tuplaklikkaamalla halutulla sivulla tyhjää aluetta, tämä avaa parametrieditorin. Avautuvassa parametrieditorin ikkunassa tärkeitä asioita ovat: Name Välilehden nimi, joka näkyy välilehtipalkissa Image Sivulle asetettava taustakuva Kuvaa annettaessa syöttöikkunan oikealla puolella on viereisen kuvan mukaisesti kuvanvalintadialogiikkunan avauspainike, jolla haluttu kuva voidaan hakea tietokoneelta. Ohjelman tukemat tiedostoformaatit ovat.bmp.gif ja.jpg

30 30 Raportointiasetusten muokkaus Raportoinnin parametriasetuksiin päästään napsauttamalla Raportti-painiketta oikealla napilla ja valitsemalla avautuvasta valikosta kohta Properties. 1. paina hiiren oikealla painikkeella 2. valitse Properties Seuraavat kohdat parametrieditorissa ovat oleelliset: Name Raporttinapissa lukeva teksti Mode Normaalikäytössä raporttimoduulin tämän parametrin arvona tulee olla Comple. Jos raportti halutaan lukea esim. verkkolevyltä, tulee moodiksi valita Remote. Tällöin myös Root Folder -kohtaan tulee asettaa polku kansioon, jonne raporitt on tallennettu. Comple Mode Tämän parametrin tulee aina olla arvossa Yes. Report / Title Raporttiin tulostuva nimi keittiölle Report / Root Folder Raporttitiedostojen sijoitushakemisto Report / Interval Lämpötilalähettimien talletusväli ( 30, 60 min, 2, 3, 4, 6 h) pudotusvalikosta voidaan valita suoraan raportointiväli Raportti-ikkuna avataan painamalla Raportti-painiketta hiiren vasemmalla näppäimellä sovelluksen ollessa käynnissä. Raporttiin tallennusvälin saa muutettua myös suoraan kuvassa näkyvästä pudotusvalikosta.

31 31 Raporttitiedot talletetaan tekstimuodossa tietokoneen kovalevylle Report / Root Folder kohdassa määriteltyyn hakemistoon kuukausikohtaisiin kansioihin. Tiedot tallennetaan tekstimuodossa, joten ne on tarvittaessa mahdollista tuoda tiedostoista suoraan taulukkolaskentaohjelmaan.

32 32 Lämpötilalähettimien asetusten muuttaminen Kun lämpötilalähettimet on lisätty sovellukseen, tehdään kaikille lähettimille seuraavat asetukset. Avaa halutun lämpötilalähettimen parametrieditori napsauttamalla hiiren oikeaa nappia lämpöhiiriruudun päällä ja valitse properties. Name Lämpöhiiriruudun otsikko Ch / Use Pika-asetusten valinta trendille ja hälytyksiin. Tämä asettaa alla olevat arvot hyviin oletuksiin eri asennuspaikoittain nopeuttaen asennusta. Ch / Display / Time Span Trendin piirtoaika Ch / Display / Maximum Trendin piirron yläraja Ch / Display / Minimum Trendin piirron alaraja Ch / X Alarm / Enabled Ylä-, Alarajahälytyksen aktivointi trendin piirron yläraja trendin piirron alaraja pika-asetukset trendille ja hälytyksille käytön mukaan ylä/alarajahälytyksen tasot Ch / X Alarm / Limit Ylä-, Alarajahälytyksen hälytystaso Ch / X Alarm / Hysteresis Ylä-, Alarajahälytyksen hystereesi Transmitter / Reception Timeout Aika, jonka jälkeen näytetään viivoja näytössä, jos lämpötilalähettimeltä ei saada tietoja. Monia asetuksia voi muuttaa myös suoraan klikkaamalla hiirellä moduulin aktiivisten alueiden päällä, jotka ovat korostettuna viereisessä kuvassa vaaleansinisellä. Hiiren kursorin viereen tulee kysymysmerkki tälläisten alueiden päällä. trendin piirtoaika

33 33 Omavalvontalaatikon asennusohje Tee ensin uusi välilehti sivulla 28 kuvatulla tavalla ja siirry uudelle välilehdelle. moduulin lisäysnappi Valitse Design > Module Library menusta tai paina F6. Aukeavasta ikkunasta valitaan Comple Box ja painetaan moduulin lisäysnappia tai vedetään moduuli välilehdelle. Avaa Omavalvontalaatikon parametrieditori napsauttamalla hiiren oikeaa nappia omavalvontalaatikkokuvan päällä ja valitsemalla properties. Tärkeät parametrit ovat seuraavat: Name Lämpölaatikon / Reitin nimi Transmitter Laatikon tunniste (ID), joka tulee asettaa samaksi, kuin mikä lukee laatikon tyyppikilvessä. tyyppikilpi

34 34 CSR264:n pariston vaihto Toimitettaessa laitteen paristo on asennettu oikeinpäin, joten asennusvaiheessa tätä kohtaa ei tarvitse tehdä. 1. Irroita vihreä anturiliitin lähettimestä. 2. Poista laitteen sininen päätylevy raottamalla sitä ruuvimeisselillä kuvan osoittamalla tavalla. Poista tämän jälkeen kotelon kansiosa. 3. Aseta uusi 3 V CR 2032 paristo pidikkeeseen + -merkitty puoli ylöspäin viereisen kuvan mukaisesti. Kasaa tämän jälkeen kotelo ja kiinnitä anturiliitin takaisin.

35 35 Sovelluksen lukitseminen käyttäjätilaan ja tallettaminen stop-painike Talleta tehty pohja comple.pla tiedostoon File > Save as menukohdasta. Tallentamista varten sovellus tulee pysäyttää painamalla stop painiketta. PRO-painike Seuraavaksi valitse menusta Design > Application setup tai paina F2. Viereisen kuvan mukainen ikkuna aukeaa. tärkeät asetukset Paina PRO-painike pohjaan. Tämä näyttää harvemmin tarvittavat / erikoistoiminnot parametrieditorissa. Kaikissa ohjelman parametrieditorin ikkunoissa on sama nappi, mutta vain tässä ikkunassa olevia PRO ominaisuuksia tarvitaan perusasettelussa. PRO ominaisuudet erottuvat parametrieditorissa siitä että niiden edessä on punainen salmiakki. Vihreä salmiakki kuvaa normaaleja ominaisuuksia ja harmaa vain luettavia parametreja. Tärkeät parametrit ovat seuraavat: Security / Start when Opened Käynnistää sovelluksen toiminnan kun PromoLog käynnistetään Security / Lock Sheets when Active Estää moduleiden parametrien muokkaamisen kun sovellus on käynnissä Security / Hide Toolbar when Active Piilottaa menun ja yläpalkin kun sovellus on käynnissä Kaikki yllä olevat laitetaan päälle, ellei käyttäjä välttämättä halua pitää ohjelmaa lukitsemattomana. Tällä estetään vahingossa tapahtuva asetusten sotkeminen. Käynnistetään ohjelma start napista ja kokeillaan että lukitus toimii. Viereisissä kuvissa on kuvattu ohjelma ennen ja jälkeen lukituksen. Näppäinyhdistelmällä Ctrl-U saadaan aina lukitus avattua kunnes painetaan seuraavan kerran start nappia. Talleta lopuksi tehty pohja uudelleen comple.pla tiedostoon.

36 36 Lopputarkistus Tarkistetaan, että kaikki toimii sammuttamalla PromoLog ja käynnistämällä se uudelleen pikakuvakkeesta. Ohjelman tulisi nyt siirtyä suoraan lukittuun tilaan. Tarkista, että lämpöhiiret lähettävät ja että omavalvontalaatikko toimii. Lopuksi tarkistetaan, että raporttiin tallennus onnistuu, tämä onnistuu helpoiten asettamalla jonkin lämpöhiiren hälytysraja ja hälytysviive väliaikaisesti sellaiseksi että hälytys tapahtuu tai tekemällä kuljetuksen omavalvontalaatikolla. Tarkista, että jotakin tietoa syntyi raporttiin. Sulje ohjelma ja käynnistä se uudelleen ja tarkista, että tiedot ovat edelleen raportissa.

37 37 DCS771 Jumpperointi DCS771 V1.1 DCS771 sarjaliikennemuuntimen uudemmassa versiossa 1.1 ei jumpperia tarvitse enää käsin asettaa. Uudemman version tunnistaa helposti piirilevyllä olevasta oranssista releestä ja tekstistä DCS771 V1.1. DCS771 V1.0 ja FTR970-PRO Mikäli sarjaliikennemuuntimeen kytkettävää laitetta halutaan käyttää myös silloin kun tietokone ei ole päällä, tulee laite jumpperoida syöttämään jännite väylälle ulkoisen jännitelähteen kautta. Tällöin laitteen Power out -jumpperi tulee asettaa External-asentoon USB External

38 38 DCS771 V1.0 ja MTR970 Mikäli sarjaliikennemuuntimeen kytkettävä laite ottaa käyttöjännitteen tietokoneen USB-väylästä, tulee laitteen Power out -jumpperi asettaa USB-asentoon USB External

39 39 GSM-modeemin asennus Modeemin kytkennät Modeemipakkauksen sisältö: Antenni GSM-modeemi Siemens MC35i RS-232 jatkojohto Verkkojohto Virtalähde SIM-kortin asennus 1. Paina esimerkiksi pienellä ruuvitaltalla modeemin keltaista nappia. 2. Vedä SIM-tarjotin ulos ja asenna SIM-kortti siihen kontaktipinnat ylöspäin. 3. Työnnä tarjotin takaisin modeemiin. Modeemin kokoaminen 1. Paina antenni varovasti pyöreään metalliseen antenniliittimeen. Pyöritä kuusikulmainen kierreholkki sisään, älä pyöritä antennia. 2. Yhdistä modeemi RS232-jatkojohdolla PC:n sarjaporttiin, mieluiten COM2:een. 3. Työnnä virtalähteen johto antenniliittimen viereiseen reikään. 4. Liitä verkkojohto virtalähteeseen. Lopuksi verkkojohto pistorasiaan. Modeemin merkkivalon tulisi vilkahdella.

40 40 GSM-modeemin käyttöönotto PromoLogissa 2. paina 1. valitse Sarjaportin valinta Avaa Design > 1. Interfaces. Käytettäessä GSMmodeemia listalla tulee olla kaksi interfacea, toinen radiovastaanotinta varten ja toinen GSM-modeemia varten. 1. valitse 2. skannaa vapaat portit Jos listalla ei ole GSM-nimistä interfacea, paina sinistä plussaa ja täytä: Name = GSM Protocol = None Transport Layer = COM 3. portin numero, johon GSM-modeemi on kytketty vapaat portit automaattiskannauksella Avaa kuvan mukaisesti parametrieditori ja määritä COM-portti, johon modeemi on kytketty. Sulje Communication Interface Setup-ikkuna Close-painikkeella. 1. PRO-painike 2. valitse GSM 3. ota hälytysten lähetys käyttöön 4. aseta puhelinnumero 5. aseta Enter PIN Code = Yes 6. syötä PIN-koodi Modeemin tila 1. käynnistä sovellus Modeemin käyttöönotto raportissa Klikkaa Raportti-nappulaa hiiren oikealla sovelluksen ollessa pysäytettynä ja valitse Properties. Paina punainen PRO-nappi alas ja avaa puusta Modem-haara. Varmista, että valittu Interface on GSM. Aseta Send Alarm Messages asentoon Yes. Syötä kännykkänumero, johon hälytykset lähetetään, kohtaan General Alarm Target. Aseta Enter PIN Code asentoon Yes. Syötä SIM-kortin PIN-koodi kohtaan PIN Code. Useimmiten se on 0000 tai 1234, katso GSM-liittymän papereista. Käynnistä sovellus ja seuraa Raportin Propertiesikkunasta modeemin tilaa (Status), sen pitäisi olla Modem connection check OK.

41 41 Päivitys aikaisemmasta versiosta PromoLog asennetaan vanhan version päälle sivun 5 ohjeiden mukaisesti. Jotta PromoLogin aikaisemmalla versiolla tehdyt sovellukset toimisivat oikein myös uudemmalla versiolla, tulee interfacet ja eräät moduulit luoda uudestaan. Vanhalla versiolla tehty sovellus avautuu normaalisti, mutta tietyt moduulien parametrit ovat muuttuneet, minkä vuoksi on erittäin suositeltavaa noudattaa päivitysohjeita stop-painike 1. Poista Interfacet Pysäytä sovellus ensin painamall stop-painiketta. Avaa tämän jälkeen Communication Interfaces Setup ikkuna valitsemalla Design-valikosta kohta 1. Interfaces. Valitse Radiovastaanotin interface listasta ja poista se painamalla painiketta. Sulje ikkuna Close painikkeesta.

42 42 2. Poista raportti- ja vastaanotinmoduulit Avaa moduulilistaikkuna painamalla painiketta. Tuplaklikkaa Raporttimoduulia ja ota ylös seuraavat parametrit: Report > Title (Keittiön nimi) Report > Interval (Raportointiväli) Mikäli käytössä on myös GSM-modeemi, paina nappi pohjaan ja ota ylös kaikki parametrit Modemhaarasta. Sulje parametrieditori, valitse Raporttimoduuli listasta ja poista se painamalla painiketta. PromoLog kysyy haluatko varmasti poistaa raporttimoduulin, johon tulee vastata Yes. Poista myös Radiovastaanotinmoduuli moduulilistasta.

43 43 3. Suorita Create Comple System Valitse Design > Wizard > Create Comple System Toiminto lisää automaattisesti omavalvontaraporttimoduulin ja radiovastaanotinmoduulin sekä USB interfacen sarjaliikennemuunninta varten. 3. käynnistä sovellus Create Comple System -toiminnon suorittamisen jälkeen ruudulle avautuu sarjaliikennemuunninta varten luodun interfacen parametrieditori. Valitse ensin ikkunan vasemmalta puolelta Serial Number -kohta ja tämän jälkeen oikean puolen listasta DCS771 sarjaliikennemuunnin. 2. Aseta baudinopeus 1. Valitse DCS771 sarjaliikennemuunnin Valitse seuraavaksi ikkunan vasemmalta puolelta Baud Rate -kohta ja aseta baudinopeus. MTR970 vastaanotinta käytettäessä baudinopues on 9600 ja RTR970PRO vastaanotinta käytettäessä Sulje parametrieditori-ikkuna Close painikkeesta. valitse Varmista, että PromoLog saa yhteyden radiovastaanottimeen käynnistämällä sovellus. Mikäli sovelluksen käynnistys onnistui, näkyy ruudulla viereinen kuva hetken aikaa. Sovellus on nyt päivitetty yhteensopivaksi uuden version kanssa. Muuta vielä raportointiväli sopivaksi sivun 30 ohjeiden mukaisesti ja aseta myös keittiön nimi. Mikäli käytössä on GSM-modeemi, aseta myös sen parametrit ennelleen Modem-haaraan. Talleta lopuksi sovellus.

Comple Omavalvontajärjestelmä käyttöohje

Comple Omavalvontajärjestelmä käyttöohje Comple Omavalvontajärjestelmä käyttöohje Nokeval 2 Comple käyttöohje Sisältö Yleistä... 3 Ohjelman etusivu... 3 Lämpötilalähettimet... 4 MTR260B... 6 MTR260C... 6 MTR265... 6 Omavalvontaraportti... 7 Omavalvontalaatikko...

Lisätiedot

CEM DT-3353 Pihtimittari

CEM DT-3353 Pihtimittari CEM DT-3353 Pihtimittari Sivu 1/5 CEM DT-3353 Pihtimittari Ongelma Mittarin ohjelmisto ilmoittaa NO DATA vaikka tiedonsiirtokaapeli on kytketty tietokoneen ja mittarin välille, mittarissa on virta päällä

Lisätiedot

erasmartcardkortinlukijaohjelmiston

erasmartcardkortinlukijaohjelmiston erasmartcardkortinlukijaohjelmiston asennusohje Sisällysluettelo 1. erasmartcard... 2 2. erasmartcard-ohjelmiston normaali asennus... 3 2.1. Ennen asennusta... 3 2.2. Asennus... 3 3. Muut asennustavat...

Lisätiedot

MTR260C LÄMPÖTILALÄHETIN

MTR260C LÄMPÖTILALÄHETIN Käyttöohje Ohjelmistoversio V1.5 14.3.2007 MTR260C LÄMPÖTILALÄHETIN Nokeval MTR260C käyttöohje YLEISKUVAUS MTR260C on paristokäyttöinen langaton lämpötilalähetin, jossa on sisäinen Pt100-anturi. Laite

Lisätiedot

HAMINETTI WLAN LIITTYMÄN KÄYTTÖÖNOTTO-OHJE

HAMINETTI WLAN LIITTYMÄN KÄYTTÖÖNOTTO-OHJE HAMINETTI WLAN LIITTYMÄN KÄYTTÖÖNOTTO-OHJE Vaihe 1, Client manager ohjelmiston ja sovittimen ajureiden asennus Asennuksen vaiheissa saattaa olla sovitin ja käyttöjärjestelmä kohtaisia eroja. Alla olevassa

Lisätiedot

Office 2013 - ohjelmiston asennusohje

Office 2013 - ohjelmiston asennusohje Office 2013 - ohjelmiston asennusohje Tämän ohjeen kuvakaappaukset on otettu asentaessa ohjelmistoa Windows 7 käyttöjärjestelmää käyttävään koneeseen. Näkymät voivat hieman poiketa, jos sinulla on Windows

Lisätiedot

Lähettimet. Vastaanotin Hälytykset. OV-yksikkö DPR990

Lähettimet. Vastaanotin Hälytykset. OV-yksikkö DPR990 Vastaanottimet Omavalvontyksikkö DPR990 PromoLog-omavalvontaohjelma asennettuna Webserver-ohjelmisto asennettuna Yksinkertainen käyttöönotto, ei ohjelmien asennusta PromoLog-ohjelma käynnistyy automaattisesti

Lisätiedot

MPCC-työkalua voidaan käyttää yhden laitteen valvontaan ja yhden tai useamman laitteen konfigurointiin (Modbus broadcast, osoite 0).

MPCC-työkalua voidaan käyttää yhden laitteen valvontaan ja yhden tai useamman laitteen konfigurointiin (Modbus broadcast, osoite 0). V1.0.0 (14.10.2015) 1 (7) KYTKENTÄ HUOM: toimii Modbus-masterina. Tämän vuoksi toinen mahdollinen Modbus-master on irrotettava verkosta, kun kytketään valmiiseen Modbus-verkkoon. Produalin Modbus-laitteiden

Lisätiedot

Visma Avendon asennusohje

Visma Avendon asennusohje Visma Avendon asennusohje 1 Versio 5.21 On tärkeää, että käytössäsi on aina uusin toimittamamme versio ohjelmistosta. Asentamalla viimeisimmän version saat käyttöösi ohjelman tuoreimmat ominaisuudet ja

Lisätiedot

Viva-16. Käyttöohje. 1.4.2009 Veikko Nokkala Suomen Videovalvonta.com

Viva-16. Käyttöohje. 1.4.2009 Veikko Nokkala Suomen Videovalvonta.com Viva-16 Käyttöohje 1.4.2009 Veikko Nokkala Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 2 Ohjelmisto käyttöliittymä... 3 Asentaminen... 3 Käyttöönotto... 3 Katselu... 6 Tallennus... 8 Toistaminen... 9 Selain käyttöliittymä...

Lisätiedot

Asennus- ja käyttöohjeet

Asennus- ja käyttöohjeet Asennus- ja käyttöohjeet V1.10+Lokakuu 2011 Sisällysluettelo digicentral Authenticate ohjelmiston asennus Windows iin 4 digicentral Authenticaten asetuksien määrittäminen 5-6 Yrityskortin lisääminen ohjelmistoon

Lisätiedot

Maha Eurosystem jarrulaskentaohjelman asennusohje versio 7.20.026

Maha Eurosystem jarrulaskentaohjelman asennusohje versio 7.20.026 2012 Tecalemit Oy Seppo Koskivuori Maha Eurosystem jarrulaskentaohjelman asennusohje versio 7.20.026 Vaatimukset: - tietokone (PC), jossa vapaa USB portti - käyttöjärjestelmä Windows XP, Vista tai Windows

Lisätiedot

KIITOS RICA OPTIMOINTIOHJELMAN VALITSEMISESTA

KIITOS RICA OPTIMOINTIOHJELMAN VALITSEMISESTA KIITOS RICA OPTIMOINTIOHJELMAN VALITSEMISESTA Asennusohjeiden sisältö 1. RICA optimointiohjelmoinnin periaate isoftloaderilla... 2 2. RICA isoftloader toimituspaketin sisältö... 3 3. isoftloader Sync-ohjelmiston

Lisätiedot

INTERBASE 5.0 PÄIVITYS VERSIOON 5.6

INTERBASE 5.0 PÄIVITYS VERSIOON 5.6 1 INTERBASE 5.0 PÄIVITYS VERSIOON 5.6 HUOM: Tämä ohje on tarkoitettu yksittäisen koneen päivittämiseen, mikäli InterBase on asennettu serverille ota yhteys DL Software Tukeen. HUOM: Mikäli koneessasi on

Lisätiedot

TUTA Q2 Tallentava valvontakamera Asennusohje

TUTA Q2 Tallentava valvontakamera Asennusohje TUTA Q2 Tallentava valvontakamera Asennusohje 1.02 Version 1.8.2011 Uusin versio tästä käsirkirjasta löytyy internet-osoitteesta: http://www.microdata.fi/pdf/tuta/tuta-q2_kasikirja.pdf Copyright 2011 Microdata

Lisätiedot

Puhelinnumeroiden lataaminen laitteesta tietokoneelle

Puhelinnumeroiden lataaminen laitteesta tietokoneelle OHJE 1/9 Yleistä Saunalahti on lähettänyt asiakkaillemme uuden SIM kortin. Kaikki Saunalahden SIM kortit tulevat vaihtumaan jollakin aikajaksolla Saunalahden siirryttyä palveluoperaattorista virtuaalioperaattoriksi.

Lisätiedot

NUUO ETÄOHJELMA PIKAOPAS. Maahantuoja Dasys Oy Kaivolahdenkatu 6 00810 HELSINKI helpdesk@dasys.fi www.dasys.fi

NUUO ETÄOHJELMA PIKAOPAS. Maahantuoja Dasys Oy Kaivolahdenkatu 6 00810 HELSINKI helpdesk@dasys.fi www.dasys.fi Maahantuoja Dasys Oy Kaivolahdenkatu 6 00810 HELSINKI helpdesk@dasys.fi www.dasys.fi NUUO ETÄOHJELMA PIKAOPAS 1.0 Tallenteiden haku ja kamerakuvien katselu DASYS-NUUO Tallentimien mukana tulee cd-levy

Lisätiedot

Sonera Yrityssähköposti. Outlook 2013 lataus ja asennus

Sonera Yrityssähköposti. Outlook 2013 lataus ja asennus Sonera Yrityssähköposti. Outlook 2013 lataus ja asennus Sisältö 1/14 Sonera Yrityssähköpostin käyttöönotto Outlook 2013 -sovelluksella SISÄLLYS Outlook 2013 asennuspaketin lataus... 2 Outlook 2013 asennus...

Lisätiedot

HP ProBook 430 G5 kannettavien käyttöönotto

HP ProBook 430 G5 kannettavien käyttöönotto HP ProBook 430 G5 kannettavien käyttöönotto Windows 10:n asennus, päivitysten tarkistus ja Abitti-asetukset Kytke tietokone verkkovirtaan ennen koneen käynnistämistä! Windows 10 Home käyttöjärjestelmän

Lisätiedot

TeleWell GPRS-modeemin ohjekirja

TeleWell GPRS-modeemin ohjekirja TeleWell GPRS-modeemin ohjekirja Hyväksyntä CE 0682 Sisältö Tekniset vaatimukset GPRS-toiminnolle...2 Tuetut käyttöjärjestelmät Windows 98SE, Me, 2000, Xp...2 Myyntipakkauksen sisältö...2 Vaatimukset tietokoneelle,

Lisätiedot

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi TALLENNETAAN MUISTIKULLE JA MUISTIKORTILLE 1 Muistitikun

Lisätiedot

Muistitikun liittäminen tietokoneeseen

Muistitikun liittäminen tietokoneeseen Muistitikun käyttäminen 1 Muistitikun liittäminen tietokoneeseen Muistitikku liitetään tietokoneen USB-porttiin. Koneessa voi olla useita USB-portteja ja tikun voi liittää mihin tahansa niistä. USB-portti

Lisätiedot

Ohjelmistopäivitykset

Ohjelmistopäivitykset Ohjelmistopäivitykset Käyttöopas Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows on Microsoft Corporationin Yhdysvalloissa rekisteröimä tavaramerkki. Tässä olevat tiedot voivat muuttua

Lisätiedot

Sovellutukset. Kylmävarastojen lämpötilan valvonta langattomilla lähettimillä. Keskitetty lämpötilan valvonta

Sovellutukset. Kylmävarastojen lämpötilan valvonta langattomilla lähettimillä. Keskitetty lämpötilan valvonta Kylmävarastojen lämpötilan valvonta langattomilla lähettimillä Keskitetty lämpötilan valvonta Kylmähuoneet ja pakastimet Suurkeittiöiden omavalvonta Uunit ja jäähdytyskaapit Astianpesukoneet Lääketeollisuuden

Lisätiedot

BaseMidlet. KÄYTTÖOHJE v. 1.00

BaseMidlet. KÄYTTÖOHJE v. 1.00 KÄYTTÖOHJE v. 1.00 KUVAUS BaseMidlet on matkapuhelimessa toimiva sovellus jolla voi etäkäyttää Tiimi 7000 sarjan säätimiä. Copyright Team-Control Oy, oikeudet muutoksiin pidätetään. TiiMi on Team-Control

Lisätiedot

Mathcad 14.0 Single User -asennus 12.3.2008

Mathcad 14.0 Single User -asennus 12.3.2008 Mathcad 14.0 Single User -asennus 12.3.2008 Asennuksessa on kaksi vaihetta. Ensin asennetaan ohjelma tietokoneelle (vaiheet 1-3). Sen jälkeen asennetaan lisenssi (vaiheet 4-12). 1. Aseta Mathcad 14 CD-levy

Lisätiedot

ClassPad fx-cp400 päivitys. + Manager for ClassPad II Subscription päivitys

ClassPad fx-cp400 päivitys. + Manager for ClassPad II Subscription päivitys ClassPad fx-cp400 päivitys + Manager for ClassPad II Subscription päivitys Käyttöjärjestelmän ja Add-in sovellusten päivityksestä Casio suosittelee aina viimeisimmän käyttöjärjestelmän asentamista. Tällöin

Lisätiedot

Topfieldin sarjaporttipäivitystyökalun asennus(rs232)

Topfieldin sarjaporttipäivitystyökalun asennus(rs232) Topfieldin sarjaporttipäivitystyökalun asennus(rs232) Oheinen kuvasarja selitysteksteineen opastaa sinut onnistuneesti päivittämään Topfield -vastaanottimesi. - Lataa sarjaportti -päivitystyökalu -sivustolta

Lisätiedot

24.3.2005 Versio 1.0. BLUETOOTH DONGLE, GS-301 GPS JA NAVICORE PERSONAL Asennusohje Windows 2000/XP ja Nokia Series 60 älypuhelimille

24.3.2005 Versio 1.0. BLUETOOTH DONGLE, GS-301 GPS JA NAVICORE PERSONAL Asennusohje Windows 2000/XP ja Nokia Series 60 älypuhelimille BLUETOOTH DONGLE, GS-301 GPS JA NAVICORE PERSONAL Asennusohje Windows 2000/XP ja Nokia Series 60 älypuhelimille 1 SISÄLLYLUETTELO 24.3.2005 1. Asennus...3 1.1 Bluetooth Dongle...3 1.2 Bluetooth GPS...3

Lisätiedot

GlucoNavii DMS ohjelma

GlucoNavii DMS ohjelma GlucoNavii DMS ohjelma Asennus: Lataa ohjelma osoitteesta www.ekoweb.fi => Tuki Vieritä sivua hieman alaspäin kunnes näet alla olevan kuvan. Tiedosto on exe-päätteinen, joten virustorjuntaohjelmistosi

Lisätiedot

McAfee VirusScan Enterprice 7.0.0 asennus

McAfee VirusScan Enterprice 7.0.0 asennus 1 McAfee VirusScan Enterprice 7.0.0 asennus Asennuksen vaiheet: 1. McAfee VirusScan Enteprice 7.0.0 asennus 2. McAfee VirusScan Enteprice 7.0.0 On-Access Scan:n konfigurointi 3. Automaattisten päivitysten

Lisätiedot

Käyttöohje Ohjelmistoversio V MTR kanavainen langaton lähetin mv- ja TC-tuloilla

Käyttöohje Ohjelmistoversio V MTR kanavainen langaton lähetin mv- ja TC-tuloilla Käyttöohje Ohjelmistoversio V1.0 19.10.05 MTR264 4-kanavainen langaton lähetin mv- ja TC-tuloilla YLEISKUVAUS MTR264 on paristokäyttöinen nelikanavainen langaton lähetin. Laite on koteloitu pieneen muovikoteloon,

Lisätiedot

Tiedonsiirto helposti navetta-automaation ja tuotosseurannan välillä

Tiedonsiirto helposti navetta-automaation ja tuotosseurannan välillä Tiedonsiirto helposti navetta-automaation ja tuotosseurannan välillä Tiedonsiirto VMS-, Alpro- tai DelProtuotannonohjausjärjestelmästä Ammuohjelmistoon 5/2014 Asennettavat ohjelmat ja versiot VMS-Management

Lisätiedot

ClassPad fx-cp400 OS2-päivitys. + Manager-ohjelmisto ja Physium-sovellus

ClassPad fx-cp400 OS2-päivitys. + Manager-ohjelmisto ja Physium-sovellus ClassPad fx-cp400 OS2-päivitys + Manager-ohjelmisto ja Physium-sovellus Käyttöjärjestelmän ja Add-in sovellusten päivityksestä Casio suosittelee aina viimeisimmän käyttöjärjestelmän asentamista. Tällöin

Lisätiedot

Ekoweb Oy HUOMIO! Jos sinulla on koneella vanha versio On Call DMS-ohjelmasta poista ensin se ja mahdolliset vanhat ajurit.

Ekoweb Oy HUOMIO! Jos sinulla on koneella vanha versio On Call DMS-ohjelmasta poista ensin se ja mahdolliset vanhat ajurit. On Call DMS ohjelma Asennus: Lataa ohjelma osoitteesta http://www.ekoweb.fi/wordpress/tuki/ Tallenna ohjelma paikkaan josta löydät sen helposti. Alla esimerkkikuva miltä sivu näyttää. Versionumero päivittyy

Lisätiedot

Sisällysluettelo. HUOM! Muista lukea tämä opas huolellisesti ennen käyttöönottoa.

Sisällysluettelo. HUOM! Muista lukea tämä opas huolellisesti ennen käyttöönottoa. 2 Sisällysluettelo Aihe: Sivunumero: 1. Yleistä tietoa laitteesta 1.1. Tärkeimmät ominaisuudet 3. 1.2. Laitteistovaatimukset 3. 1.3. Rajoitukset/kiellot 3. 2. Piirtopöydän esittely 2.1. Laitteen osat 4.

Lisätiedot

MASSER Loader V2.00. käyttö- ja asennusohje 5.5.2014

MASSER Loader V2.00. käyttö- ja asennusohje 5.5.2014 MASSER Loader V2.00 käyttö- ja asennusohje 5.5.2014 Masser Oy Tel. +358 400 904 500 BID No 0665142-9 Jämytie 1 Fax. +358 16 282 554 VAT No. FI06651429 FI-96910 Rovaniemi, Finland Domicile Rovaniemi OHJELMAN

Lisätiedot

Lumon tuotekirjaston asennusohje. Asennus- ja rekisteröintiohje

Lumon tuotekirjaston asennusohje. Asennus- ja rekisteröintiohje Lumon tuotekirjaston asennusohje Asennus- ja rekisteröintiohje 1. Sisältö 1. Asennuspaketin lataaminen 4 2. Zip-tiedoston purkaminen ja sovelluksen asentaminen 4 3. Sovelluksen rekisteröiminen 7 4. Sisällön

Lisätiedot

SQL Server 2008 asennus

SQL Server 2008 asennus SQL Server 2008 asennus 1. Yleistä... 3 2. Edellytykset... 3 3. SQL Server 2008 Express asennus... 4 4. Yhteystiedot... 6 2/6 1. YLEISTÄ Tässä ohjeessa käydään vaiheittain Microsoft SQL Server 2008 tietokantaohjelmiston

Lisätiedot

DNA Prepaid WLAN Mokkula

DNA Prepaid WLAN Mokkula DNA Prepaid WLAN Mokkula Mokkula käyttää normaalikokoista / suurempaa SIM-korttia. Irrota SIM-kortti kokonaisena ja laita se Mokkulaan alla olevan kuvan mukaisesti. Jos irrotat vahingossa pienemmän SIM-kortin,

Lisätiedot

CLOUDBACKUP TSM varmistusohjelmiston asennus

CLOUDBACKUP TSM varmistusohjelmiston asennus Luottamuksellinen JAVERDEL OY CLOUDBACKUP TSM varmistusohjelmiston asennus Copyright 2 (9) SISÄLLYSLUETTELO 1 ASENNUSOHJE WINDOWS KÄYTTÖJÄRJESTELMÄLLÄ VARUSTETTUIHIN LAITTEISIIN... 3 1.1 Yleistä... 3 1.2

Lisätiedot

Ohjeisto Trimble Pro 6H yhdistämisestä Juno 5:een

Ohjeisto Trimble Pro 6H yhdistämisestä Juno 5:een Liite 4 1(19) KEMIN ENERGIA Ohjeisto Trimble Pro 6H yhdistämisestä Juno 5:een Janne Pirttimaa 12.2.2013 Liite 4 2(19) SISÄLLYSLUETTELO 1 Yhdistäminen bluetoothilla... 3 2. Ongelmatilanteet ja ratkaisut...

Lisätiedot

VALOKUITULIITTYMÄN PÄÄTELAITE KÄYTTÖOHJE CTS FWR5-3105

VALOKUITULIITTYMÄN PÄÄTELAITE KÄYTTÖOHJE CTS FWR5-3105 VALOKUITULIITTYMÄN PÄÄTELAITE KÄYTTÖOHJE CTS FWR5-3105 SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 2 2 MERKKIVALOT... 3 3 TAKAPANEELIN KUITULIITÄNTÄ... 4 4 ETUPANEELIN LIITTIMET JA LED-PAINIKE... 4 5 OIKEAN SIVUPANEELIN RESET-PAINIKE...

Lisätiedot

Olet tehnyt hyvän valinnan hankkiessasi kotimaisen StorageIT varmuuskopiointipalvelun.

Olet tehnyt hyvän valinnan hankkiessasi kotimaisen StorageIT varmuuskopiointipalvelun. StorageIT 2006 varmuuskopiointiohjelman asennusohje. Hyvä asiakkaamme! Olet tehnyt hyvän valinnan hankkiessasi kotimaisen StorageIT varmuuskopiointipalvelun. Ennen asennuksen aloittamista Varmista, että

Lisätiedot

STS Uuden Tapahtuma-dokumentin teko

STS Uuden Tapahtuma-dokumentin teko STS Uuden Tapahtuma-dokumentin teko Valitse vasemmasta reunasta kohta Sisällöt. Sisällöt-näkymä Valitse painike Lisää uusi Tapahtuma 1 Valitse kieleksi Suomi Välilehti 1. Perustiedot Musta reunus kieliversioneliön

Lisätiedot

Pikaohje Ohjelmistoversio V2.2 24.6.2009 KMR260. langaton käsimittari. Nokeval

Pikaohje Ohjelmistoversio V2.2 24.6.2009 KMR260. langaton käsimittari. Nokeval Pikaohje Ohjelmistoversio V2.2 24.6.2009 KMR260 langaton käsimittari Nokeval Yleiskuvaus KMR260 on helppokäyttöinen käsilämpömittari vaativiin olosuhteisiin. Laite on koteloitu kestävään roiskevesisuojattuun

Lisätiedot

Network Video Recorder. Pika-asennusohje

Network Video Recorder. Pika-asennusohje Network Video Recorder Pika-asennusohje 1 Aloitus Paketti sisältää Tarkasta paketin sisältö huolellisesti. Paketin tulisi sisältää seuraavat tarvikkeet. Jos jokin osista puuttuu tai on vahingoittunut,

Lisätiedot

HARJOITUS 3: Asennetaan Windows Vista koneeseen Windows 7 Professional upgrade ohjelmisto (Windows 7 käyttöjärjestelmän asennus)

HARJOITUS 3: Asennetaan Windows Vista koneeseen Windows 7 Professional upgrade ohjelmisto (Windows 7 käyttöjärjestelmän asennus) HARJOITUS 3: Asennetaan Windows Vista koneeseen Windows 7 Professional upgrade ohjelmisto (Windows 7 käyttöjärjestelmän asennus) Microsoft Windows Vista Business Microsoft Winodows 7 Professional Upgrade

Lisätiedot

Windows 8.1:n vaiheittainen päivitysopas

Windows 8.1:n vaiheittainen päivitysopas Windows 8.1:n vaiheittainen päivitysopas Windows 8.1:n asennus ja päivitys Päivitä BIOS, sovellukset ja ohjaimet ja suorita Windows Update Valitse asennustyyppi Asenna Windows 8.1 Käy Samsungin päivitystukisivust

Lisätiedot

Microsoft Security Essentials (MSE) asennuspaketin lataaminen verkosta

Microsoft Security Essentials (MSE) asennuspaketin lataaminen verkosta Etusivu > Tietohallintokeskus > Ohjeet > Tutoriaalit > Virustorjunta (Microsoft Security Essentials) Virustorjunta (Microsoft Security Essentials) Ohjeet Microsoft Security Essentials -virustorjuntaohjelman

Lisätiedot

DATALOGGERI DT-171 PIKAKÄYTTÖOHJE V 1.2

DATALOGGERI DT-171 PIKAKÄYTTÖOHJE V 1.2 DATALOGGERI DT-171 PIKAKÄYTTÖOHJE V 1.2 S&A Matintupa 2007 Ohjelman käynnistys Ohjelma käynnistyy tuplaklikkaamalla DATALOGGER ohjelmakuvaketta. Ohjelma avautuu tuplaklikkaamalla Datalogger kuvaketta.

Lisätiedot

JOVISION IP-KAMERA Käyttöohje

JOVISION IP-KAMERA Käyttöohje JOVISION IP-KAMERA Käyttöohje 1 Yleistä... 2 2 Kameran kytkeminen verkkoon... 2 2.1 Tietokoneella... 2 2.2 Älypuhelimella / tabletilla... 5 3 Salasanan vaihtaminen... 8 3.1 Salasanan vaihtaminen Windows

Lisätiedot

SSH Secure Shell & SSH File Transfer

SSH Secure Shell & SSH File Transfer SSH Secure Shell & SSH File Transfer TIETOHALLINTO Janne Suvanto 1.9 2002 Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 1 Yleistä... 2 SSH Secure Shell ohjelman asetukset... 3 POP3 tunnelin asetukset... 6 Yhteyden

Lisätiedot

NAVITA BUDJETTIJÄRJESTELMÄN ENSIASENNUS PALVELIMELLE

NAVITA BUDJETTIJÄRJESTELMÄN ENSIASENNUS PALVELIMELLE NAVITA BUDJETTIJÄRJESTELMÄN ENSIASENNUS PALVELIMELLE Ennen palvelinohjelman asennusta perustetaan tarvittavat kansiot. Oikeustasoista share- tai security-tason oikeudet riittävät; molempien oikeustasojen

Lisätiedot

Febdok 6.0 paikallisversion asennus OHJEISTUS

Febdok 6.0 paikallisversion asennus OHJEISTUS Febdok 6.0 paikallisversion asennus OHJEISTUS Sisällys 1 YLEISTÄ 1 2 ASENNUKSEN VALMISTELUT 2 2.1 VARMUUSKOPIOT 2 2.2 ASENNUSTIEDOSTON LATAUS, WWW.FEBDOK.FI 2 2.3 ASENNUSTIEDOSTON LATAUS, FEBDOK:IN SISÄINEN

Lisätiedot

LevelOne PLI-2030. Asennusohje. 200Mbps HomePlug AV Ethernet-silta. Versio 07.04.12ish

LevelOne PLI-2030. Asennusohje. 200Mbps HomePlug AV Ethernet-silta. Versio 07.04.12ish LevelOne PLI-2030 200Mbps HomePlug AV Ethernet-silta Asennusohje Versio 07.04.12ish Esittely LevelOne 200Mbps HomePlug AV Ethernet-sillan avulla voit kytkeä mitkä tahansa Ethernet-liitännällä varustetut

Lisätiedot

Henkilö- ja koulutusrekisterin asennusohje

Henkilö- ja koulutusrekisterin asennusohje Henkilö- ja koulutusrekisterin asennusohje Ohjelmaversio 1.0 Dokumenttiversio 1.0 2 Ohjelman lataaminen Voit ladata henkilöstö- ja koulutusrekisteriohjelman asennuspaketin EduSetup.exe sivustolta valitsemalla

Lisätiedot

Suomenkielinen versio. Johdanto. Laitteiston asennus. LC2002 Sweex Virtajohdon Ethernet-sovitin 200 Mbps

Suomenkielinen versio. Johdanto. Laitteiston asennus. LC2002 Sweex Virtajohdon Ethernet-sovitin 200 Mbps LC2002 Sweex Virtajohdon Ethernet-sovitin 200 Mbps Johdanto Älä altista Sweex Virtajohdon Ethernet-sovitinta 200 Mbps äärilämpötiloille. Älä aseta tuotetta suoraan auringonvaloon tai sulje lämmityselementtejä.

Lisätiedot

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Kirjautuminen Office 365 -palveluun... 2 Skype for Business ohjelman asentaminen... 3 Yhteyshenkilöiden lisääminen Skype for Business ohjelmassa...

Lisätiedot

CAMI Havaintotaidot -harjoitusohjelman asennus- ja käyttöönotto-ohje ei verkkoasennus

CAMI Havaintotaidot -harjoitusohjelman asennus- ja käyttöönotto-ohje ei verkkoasennus CAMI Havaintotaidot -ohjelmiston asennus 1 CognAid Oy CAMI Havaintotaidot -harjoitusohjelman asennus- ja käyttöönotto-ohje ei verkkoasennus CAMI Havaintotaidot -harjoitusohjelma toimii kaikissa ajanmukaisissa

Lisätiedot

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Kirjautuminen Office 365 -palveluun... 2 Skype for Business ohjelman asentaminen... 3 Yhteyshenkilöiden lisääminen Skype for Business ohjelmassa...

Lisätiedot

MEM-O-MATIC. 6800 järjestelmä

MEM-O-MATIC. 6800 järjestelmä MEM-O-MATIC 6800 järjestelmä Ohjeet Windows yhdysohjelmalle / 6800 yhdysohjelman käyttöohje זתתתתת Windows yhdysohjelman asennus tietokoneelle Tee uusi kansio esimerkiksi nimellä MEMO kovalevyllesi. Kopio

Lisätiedot

NETIKKA PCTV KÄYTTÖOHJE

NETIKKA PCTV KÄYTTÖOHJE 1 (20) NETIKKA PCTV 2 (20) 1 YLEISTÄ...3 1.1 MIKÄ ON PCTV?...3 2 PCTV:N KÄYTÖN ALOITTAMINEN...4 2.1 VAATIMUKSET PALOMUURILTA...4 2.1.1 IGMP-palvelun käytön salliminen F-Securessa...4 2.2 VAATIMUKSET TIETOKONEELTA...8

Lisätiedot

Opas Logitech Harmony 525 asennusohjelmistoon

Opas Logitech Harmony 525 asennusohjelmistoon Opas Logitech Harmony 525 asennusohjelmistoon Tervetuloa! Ohjattu asennus asentaa Logitech Harmony kaukoohjaimen ohjelmiston koneellesi jatkaaksesi paina NEXT. Valitse kieli ja paina ok. Ohessa on Logitech

Lisätiedot

lizengo Asennusopas Windows: in kopioiminen

lizengo Asennusopas Windows: in kopioiminen lizengo Asennusopas Windows: in kopioiminen Windows: in kopioiminen lizengo Asennusopas Klikkaa sitä Windows-versiota, jonka haluat kopioida USB-tikulle, niin pääset suoraan oikeaan oppaaseen. Windows

Lisätiedot

Comet pysäköintimittarin asennus ja kytkeminen tietokoneeseesi (Windows XP) USB-kaapelilla.

Comet pysäköintimittarin asennus ja kytkeminen tietokoneeseesi (Windows XP) USB-kaapelilla. Comet pysäköintimittarin asennus ja kytkeminen tietokoneeseesi (Windows XP) USB-kaapelilla. HUOM! TÄMÄ OHJE ON COMET LAITTEEN ENSIMMÄISTÄ ASENNUSKERTAA VARTEN. Ladataksesi rahaa Comet pysäköintimittariisi

Lisätiedot

Käyttöohje 1.7.2010 V 1.0 RTR970. Nokeval

Käyttöohje 1.7.2010 V 1.0 RTR970. Nokeval Käyttöohje 1.7.2010 V 1.0 RTR970 Ra d i o d a t a v a s t a a n o t i n Nokeval Yleiskuvaus RTR970 on Nokeval MTR-sarjan radiolähettimien vastaanottoasema. Se vastaanottaa, purkaa ja puskuroi muistiinsa

Lisätiedot

1 Tivax siirto uuteen koneeseen

1 Tivax siirto uuteen koneeseen Tivax siirto uuteen koneeseen 1 1 Tivax siirto uuteen koneeseen 1.1 Tivax ohjelman asentaminen Huom. Siirrossa mahdollisesti esiintyvien ongelmien ratkaisu on veloituksetonta ainoastaan asiakkaille, joilla

Lisätiedot

Kameran laiteohjelman päivittäminen

Kameran laiteohjelman päivittäminen Kameran laiteohjelman päivittäminen Kiitos, että valitsit Nikon-tuotteen. Tämä opaskirja kuvaa, miten laiteohjelma päivitetään. Jos et ole varma, että voit tehdä päivityksen, päivitys voidaan tehdä Nikonin

Lisätiedot

MyTheatre asennus ja kanavien haku

MyTheatre asennus ja kanavien haku 25.10.2006 MyTheatre asennus ja kanavien haku Talletettuasi asennusohjelman koneellesi, käynnistä asennus kaksoisklikkaamalla tiedostoa Artec Driverpack by Toptronics.exe Valitse Seuraava Varmista, että

Lisätiedot

VHOPE-sovelluksen ja VHOPE-kirjastotiedostojen asentaminen

VHOPE-sovelluksen ja VHOPE-kirjastotiedostojen asentaminen VHOPE-sovelluksen ja VHOPE-kirjastotiedostojen asentaminen Vaihe 1: Asenna VHOPE PC:hen täytyy asentaa VHOPE-sovellus, ennen kuin USB-muistitikun esitysaineistoa voidaan ryhtyä käyttämään. VCN (Volvo Corporate

Lisätiedot

Option GlobeSurfer III pikakäyttöopas

Option GlobeSurfer III pikakäyttöopas Option GlobeSurfer III pikakäyttöopas Laitteen ensimmäinen käyttöönotto 1. Aseta SIM-kortti laitteen pohjaan pyötätuen takana olevaan SIM-korttipaikkaan 2. Aseta mukana tullut ethernetkaapeli tietokoneen

Lisätiedot

TeleWell TW-WLAN 802.11g/n USB

TeleWell TW-WLAN 802.11g/n USB TeleWell TW-WLAN 802.11g/n USB V2 Copyright Pikaohje Pakkauksen sisältö. 1 USB-sovittimen asennus Windows Xp.... 2 Windows Vista..... 6 Mac OS X..... 10 Wlan-tukiasemaan yhdistäminen Windows XP / Vista...

Lisätiedot

Nexetic Shield Unlimited

Nexetic Shield Unlimited Nexetic Shield Unlimited Käyttöohje 1. Asennus ja käyttöönotto 2. Ohjelman käyttäminen 3. Lisäasetukset 4. Tietojen palautus 1. Asennus ja käyttöönotto Asiakasohjelman asennus Tehtyäsi tilauksen varmistusohjelmasta

Lisätiedot

Ohjelmistopäivitysohje

Ohjelmistopäivitysohje Johdanto Topfield-vastaanottimet toimitetaan testatulla, vakaasti toimivalla ja helppokäyttöisellä ohjelmistolla varustettuina. Päivitämme ohjelmistoja kuitenkin ajoittain lisäämällä ja parantamalla niiden

Lisätiedot

Ennen varmenteen asennusta varmista seuraavat asiat:

Ennen varmenteen asennusta varmista seuraavat asiat: NAPPULA-VARMENTEEN ASENNUSOHJE 1/17 Suosittelemme käyttämään Nappulaa uusimmalla versiolla Firefox- tai Chrome- tai Applen laitteissa Safariselaimesta. Tästä dokumentista löydät varmenteen asennusohjeet

Lisätiedot

TEHTÄVÄ 5: Microsoft Virtual PC asennus ja hallinta

TEHTÄVÄ 5: Microsoft Virtual PC asennus ja hallinta TEHTÄVÄ 5: Microsoft Virtual PC asennus ja hallinta Windows 7 Enterprise Windows XP Pro Microsoft Virtual PC Windows XP Pro * * Tietokone, jossa on jo asennettuna Windows XP Pro Tomi Stolpe Turun AKK 5.11.2009

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE SATEL I-LINK PC POINT-TO-MULTIPOINT OHJELMISTO

KÄYTTÖOHJE SATEL I-LINK PC POINT-TO-MULTIPOINT OHJELMISTO KÄYTTÖOHJE SATEL I-LINK PC POINT-TO-MULTIPOINT OHJELMISTO 1 1 OTSIKOT 1 OTSIKOT...2 2 YLEISTÄ...3 2.1 SATEL I-LINK PC...3 3 ASETUKSET...4 3.1 SATELLINE RADIOMODEEMIN JA SATEL I-LINK 100:N ASETUKSET...4

Lisätiedot

KSENIA GEMINO 4 GSM/GPRS-modeemi. Pikaohjelmointiohje

KSENIA GEMINO 4 GSM/GPRS-modeemi. Pikaohjelmointiohje KSENIA GEMINO 4 GSM/GPRS-modeemi Pikaohjelmointiohje Basis-ohjelman asennus Hae basis-ohjelma www.kseniasecurity.com osoitteesta (SOLUTIONS - SOFTWARE) ja avaa asennustiedosto. Hyväksy painamalla I agree.

Lisätiedot

DIOJEN & NEGATIIVIEN DIGITOINTI Canon Canoscan -skannerilla

DIOJEN & NEGATIIVIEN DIGITOINTI Canon Canoscan -skannerilla DIOJEN & NEGATIIVIEN DIGITOINTI Canon Canoscan -skannerilla 1. Kytke skanneriin virta painamalla skannerin oikealla puolella olevaa virtakytkintä. 2. Avaa skannerin kansi ja poista valotuskannen suoja-arkki.

Lisätiedot

Sport In The Box Käyttöohje

Sport In The Box Käyttöohje Sport In The Box Käyttöohje Esivalmistelut: Kytke käytössä oleva pelikello/konsoli kiinni USBkaapelilla tietokoneeseen ennen virran kytkemistä pelikelloon/konsoliin. Odota että laite on asennettu käyttövalmiiksi,

Lisätiedot

DumpDbox-ohjelmiston asennus- ja käyttöohjeet Sisällys

DumpDbox-ohjelmiston asennus- ja käyttöohjeet Sisällys DumpDbox-ohjelmiston asennus- ja käyttöohjeet Sisällys 1. Esittely... 2 2. Asennusohjeet... 2 3. Yleiskuva ohjelmistosta... 3 4. Tietojen siirtäminen D-Boxin avulla... 4 4.1. Piirturitiedostojen siirtäminen...

Lisätiedot

erasmartcard-kortinlukijaohjelmiston asennusohje (mpollux jää toiseksi kortinlukijaohjelmistoksi)

erasmartcard-kortinlukijaohjelmiston asennusohje (mpollux jää toiseksi kortinlukijaohjelmistoksi) erasmartcard-kortinlukijaohjelmiston asennusohje (mpollux jää toiseksi kortinlukijaohjelmistoksi) Sisällysluettelo 1 erasmartcard 3 2 erasmartcard-ohjelmiston normaali asennus 4 2.1 Ennen asennusta 4 2.2

Lisätiedot

Suomi. Turvallisuusohjeet. Suomi

Suomi. Turvallisuusohjeet. Suomi Tämä opas sisältää: Turvallisuusohjeet sivulla 17. Asennuksen vianmääritys sivulla 18. Lisätietojen löytäminen sivulla 22. Turvallisuusohjeet Käytä vain tämän tuotteen mukana toimitettua tai valmistajan

Lisätiedot

WR-R10- langattoman kauko-ohjaimen laiteohjelman päivittäminen

WR-R10- langattoman kauko-ohjaimen laiteohjelman päivittäminen WR-R10- langattoman kauko-ohjaimen laiteohjelman päivittäminen Kiitos, että valitsit Nikon-tuotteen. Tässä opaskirjassa kerrotaan, miten WR-R10- langattoman kaukoohjaimen laiteohjelma päivitetään. Jos

Lisätiedot

Apple iphone 4 puhelimen käyttöönotto:

Apple iphone 4 puhelimen käyttöönotto: Apple iphone 4 puhelimen käyttöönotto: Ennen vanhan puhelimesi käytöstä poistoa, pidäthän huolen, että olet synkronisoinut yhteystietosi Exchange palvelimelle! iphone 4 yhdellä silmäyksellä Purettuasi

Lisätiedot

LP-levyn digitointi Audacity-ohjelmalla

LP-levyn digitointi Audacity-ohjelmalla Digitointiohjeita_LP 10.7.2014 1 LP-levyn digitointi Audacity-ohjelmalla I Levyn tallennus tietokoneelle Kytke virta tietokoneeseen ja näyttöön. Levysoitin saa virtansa tietokoneesta. Käynnistä kopiointiohjelma

Lisätiedot

OHJE Jos Kelaimeen kirjautuminen ei onnistu Mac-koneella Sisällys

OHJE Jos Kelaimeen kirjautuminen ei onnistu Mac-koneella Sisällys Sisällys 1 Varmista, että DigiSign-kortinlukijaohjelmisto on käynnissä 2 1.1 DigiSign-kuvake 2 1.2 Sovelluksen käynnistäminen 2 1.3 Kortin toiminnan varmistaminen 4 2 Jos käytät selaimena Mozilla, Firefox

Lisätiedot

Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto

Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto Condess ratamestariohjelman käyttö Aloitus ja alkumäärittelyt Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto Kun kysytään kilpailun nimeä, syötä kuvaava nimi. Samaa nimeä käytetään oletuksena

Lisätiedot

Ajokorttimoduuli Moduuli 2. - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta. Harjoitus 1

Ajokorttimoduuli Moduuli 2. - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta. Harjoitus 1 Ajokorttimoduuli Moduuli 2 - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta Harjoitus 1 Tämän harjoituksen avulla opit alustamaan levykkeesi (voit käyttää levykkeen sijasta myös USBmuistitikkua). Harjoitus tehdään Resurssienhallinnassa.

Lisätiedot

Liitäntäkaapelin CA-42 pika-asennusohje

Liitäntäkaapelin CA-42 pika-asennusohje Liitäntäkaapelin CA-42 pika-asennusohje 9234594 2. painos Nokia, Nokia Connecting People ja Pop-Port ovat Nokia Oyj:n rekisteröityjä tavaramerkkejä. Copyright 2005 Nokia. Kaikki oikeudet pidätetään. Johdanto

Lisätiedot

Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille

Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille OneNote OPS OHJE Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille Vinkki: Jos et löydä hakemaasi, voit painaa F1-painiketta, joka avaa OneNote-ohjeen, josta voit hakea hakusanoilla vastausta kysymyksiisi liittyen

Lisätiedot

PÄIVITÄ TIETOKONEESI

PÄIVITÄ TIETOKONEESI PÄIVITÄ TIETOKONEESI SAMPOLAN KIRJASTO TIETOTORI Sammonkatu 2 33540 Tampere 040 800 7816 tietotori.sampola@tampere.fi PÄIVITÄ TIETOKONEESI 2(16) Sisällys 1. Mihin päivityksiä tarvitaan?... 3 1.1. Windowsin

Lisätiedot

Skype for Business pikaohje

Skype for Business pikaohje Skype for Business pikaohje Sisällys KOKOUSKUTSU... 2 ENNEN ENSIMMÄISEN KOKOUKSEN ALKUA... 4 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN SKYPE FOR BUSINEKSELLA... 5 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN SELAIMEN KAUTTA... 6 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN

Lisätiedot

Digitaalisen SLR-kameran laiteohjelmiston päivittäminen

Digitaalisen SLR-kameran laiteohjelmiston päivittäminen Digitaalisen SLR-kameran laiteohjelmiston päivittäminen Kiitos, että valitsit Nikon-tuotteen. Tämä opaskirja kuvaa, miten laiteohjelma päivitetään. Jos et ole varma, että voit tehdä päivityksen, päivitys

Lisätiedot

Päivitysohje Opus Dental

Päivitysohje Opus Dental Päivitysohje Opus Dental 7.1.460 1. Päivitysohjelman lataaminen Avaa Opus Dental -internetsivu osoitteessa www.opusdental.com. Klikkaa etusivulta Suomen lippua avataksesi suomenkielisen sivuston. Valitse

Lisätiedot

Huawei E3276s ohjelmistopäivitys

Huawei E3276s ohjelmistopäivitys Huawei E3276s ohjelmistopäivitys 1. Aloita kytkemällä nettitikku tietokoneen USB-porttiin. Jos nettitikku ei ole aikaisemmin ollut käytössä tässä tietokoneessa, niin hetken päästä aukeaa Mobile Broadband

Lisätiedot

ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE

ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE YKSIKKÖHINTA SOPIMUKSEN TOTEUTUNEET MÄÄRÄT-SOVELLUS CMPRO5 VERSIO 2.8 PÄIVITETTY HEINÄKUU 2010 COPYRIGHT 2010 ARTEMIS FINLAND OY. ALL RIGHTS RESERVED. KÄYTTÖOHJE SIVU 2 (12) SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

Uuden työtilan luonti

Uuden työtilan luonti Uuden työtilan luonti 1. Valitaan Uusi työtila vasemmanpuoleisesta valikosta 2. Valitaan Tyhjä työtila aukeavasta valikosta. Tämä toiminto luo uuden tyhjän työtilan. 3. Kun uusi työtila on luotu, aukeaa

Lisätiedot

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi TALLENNETAAN MUISTIKULLE JA MUISTIKORTILLE 1 Muistitikun

Lisätiedot