Leimautumispäivien tunnelmia yhdistys 40 vuotta

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Leimautumispäivien tunnelmia yhdistys 40 vuotta"

Transkriptio

1 Sesam

2 Leimautumispäivien tunnelmia yhdistys 40 vuotta Pirkanmaan Seta juhli 40-vuotissyntymäpäiväänsä järjestämällä Leimautumispäivät Pirkanmaan priden -tapahtumasikermän kesäkuuta Viisi päivää kestäneissä juhlallisuuksissa oli luvassa Werstaan näyttelyavajaiset, puolueiden yhdenvertaisuuspaneeli, sateenkaarimessu, leimautumismarssin kylttipaja, Tampereen sateenkaarihistorialuento Peltienkeleitä ja puistokohtaamisia, Vanhojen tanssit, Mixein vaahtobileet, sateenkaariperheiden tapaaminen, Leimautumismarssi yhdenvertaisuuden puolesta, näyttävä pääpuistojuhla Laikunlavalla sekä 25vuotisLeimarit.

3 Leimautumispridemarssille osallistui yli 400 yhdenvertaisuuden kannattajaa. Puistojuhlan ohjelmistoon kuului muun muassa upeaa musiikkia Jarmo Skönin, Hurjien typyköiden ja Jouko Enkelnotkon tapaan, Archie Aholan runoja, apulaispormestarin homo- ja transrauhan julistus, Amnestyn ja Taimi ry:n tervehdykset, Setan asiallisen tiedon omenan ja kunniarotan arvonimen julkistaminen ja loppuhuipennuksena Tahdon tempauksen morsiuskimpun heitto. Juontajina olivat koomikko Anitta Ahonen ja Gekko! Pirkanmaan Setan sateenkaarilippu liehui ensimmäistä kertaa Raatihuoneen tangossa Valtakunnallisen Setan puheenjohtaja J-P Hippi tuki Tahdon2013-kampanjaa julkisuudelmalla

4 Fakta homman Hansu ja Pirre oli kutsuttu muistelemaan Leimareihin takavuosien parhaita bileitä Leimareiden täyttäessä 25 vuotta

5 Samuel Kangas: Kesäbisset Kun suurin osa ryhmätoiminnasta jäi kesätauolle, Bi-ryhmä vasta aloitti. Kokoonnuimme koko kesän ajan joka viikko ja kävijöitä riitti. Hyvän ennakkosuunnittelun ansiosta meillä ei ollut kahta samanlaista ryhmäkertaa, vaan joka kerta kävijöille tarjottiin jotain uutta. Kävimme keskusteluita mm. moraalista sekä bi-seksuaalisuuden merkityksestä. Katsoimme elokuvia, pelasimme pelejä ja välillä leikimme leikkejä. Syksyn tullen ihmisten kiireet lisääntyivät ja kävijämäärät lähtivät laskuun. Lokakuussa päätimme pistää ryhmän tauolle ja katsommekin vuoden vaihteen jälkeen, josko ihmisten kiireet olisivat hellittäneet ja Bi-ryhmällä olisi taas kysyntää. Uuden vuoden kunniaksi muutamme nimen vastaamaan paremmin tavoittelemaamme kohderyhmää ja siksi tulevaisuudessa ryhmämme löytyy Pirkanmaan Setan sivuilta ja kalentereista nimellä Bipan+. Ryhmä on siis tarkoitettu kaikille niille, jotka eivät koe olevansa seksuaaliselta suuntautumiseltaan homoja, heteroita tai lesboja.

6 More Than Rainbow in English More Than Rainbow is an English-speaking group successfully operating under Pirkanmaan SETA for already more than two years. The group provides an open and safe meeting place for rainbowminded people communicating in English, no matter whether it s a native who would like to improve their English or just somebody who moved from abroad. The current president of the group, Oleg Kozitsyn, facilitates the group activities and is happy to see any new members: When we just started I didn t know how it would all go, Oleg recalls, but slowly, gathering after gathering, we found a good balance between relaxed talking, watching movies, going for walks, and doing sports. At summer we sometimes go for a mini golf sessions, winter offers cross-country skiing or ice skating. People come and go, but there is a steady amount of 5 7 participants who keep the group nicely going. We have more than 20 members on the group mailing list, so some could come few times a year and some almost every time, Oleg adds. The group is open for everybody whatever you are all alone or happily coupled. There are no limits regarding age, background, nationality, language skills, sexual orientation, or gender-identity. The meet-ups usually happen on Mondays at 18:00 (6 PM) in Pirkanmaan SETA office (Kuninkaankatu 15 A, 2nd floor, Tampere) every two weeks. See the website calendar for exact days. If you want to join the group mailing list or have a question or suggestion, feel free to contact Oleg. oleg.kozitsyn@gmail.com.

7 Talvikin tanssit Laternassa Lauantaina 8. helmikuuta 2014 klo 20 alkaen ravintola Laternassa, Puutarhakatu 11, Tampere Mikä ihmeen Talvikin tanssit? Vaik viiveellä hehkutankin, mutta olipa makeet bileet! Ihana fiilis! Lisää näitä ja useammin! Sitä on Talvikin tanssit. Tanssit on Pirkanmaan Setan mummolaaksoryhmän vuosittain järjestämä ravintolailta Talvikinpäivän tienoilla helmikuussa lauantaina. Tanssittava musiikki niin lavatanssimusiikki kuin rytmimusiikit korkeatasoinen ohjelma ja arpajaiset ovat tähän asti muodostaneet illan rungon. Iltaa ovat höystäneet myös varta vasten tansseja tehdyt pinssit. On tansseissa koettu jopa Mummogamesien palkintojen jakokin. Ravintola on täyttynyt aikuisista naisia rakastavista naisista sieltä täältä Suomesta. Tunnelma on ollut iloinen ja kepeä, kunnes on koittanut valomerkin aika. Kaikki hyvä loppuu aikanaan? Mutta Talvikin tanssit tulevat aina uudestaan! Luvassa muun muassa: Matalan kynnyksen tanssiworkshop same sex -kilpatanssipari Piia Korven ja Santra Rinteen vetämänä Piia Korven ja Santra Rinteen henkeäsalpaavan häikäisevä kilpatanssiesitys Pirkanmaan Setan Kaappilaulajat -kuoro vetäjänään teatterimuusikko, pianisti Silja Kuoppala (Huom. Kuorolta kuullaan illassa myös ensiesitys ellei enemmänkin!) Seuraa mahdollisia lisäohjelmapaljastuksia ja muuta ilmoittelua:

8 Aikuisten miesten ryhmä Ryhmän tarkoituksena on koota yhteen niitä, jotka haluavat keskustella päivänpolttavista aiheista tai vaikkapa elämän suurista kysymyksistä tai voit olla myös puhumatta mitään. Ryhmäläiset päättävät itse mistä halutaan keskustella. Bonuksena tutustut uusiin ihmisiin. Olet sopiva ryhmäläiseksi, jos katsot olevasi mies, olet 35-vuotias tai sitä vanhempi (yli 100-vuotiaille pyritään järjestämään tarvittaessa ilmainen kuljetus). Ryhmään ei tarvitse sitoutua ja siellä voi käydä omien menojensa mukaisesti. Sinun ei tarvitse ilmoittautua erikseen tai olla yhdistyksen jäsen voidaksesi tulla mukaan. Tarvittaessa käymme vaikka hakemassa sinut sovitusta paikasta, ettei toimiston kynnys ole liian korkealla. Ryhmän vetäjänä toimii Heikki. Lisätietoja ryhmästä voit kysyä toiminnanjohtajalta:

9 Samuel Kangas: Transkahvilan uusi alku Oven lukko rapsahtaa auki, sisällä on hiljaista ja täysin pimeää. Astun kynnyksen yli ja vedän syvään henkeä. Tuntuu kuin paikan rauhallisuus valuisi hengenvedon myötä sisääni, ja huomaan rentoutuvani. Laitan takkini naulakkoon ja vaihdan kenkäni villasukkiin. Naps, naps, naps ja valo valtaa huoneiston. Siellä ovat tutut sohvat, värikkäät jakkarat ja pöytä, joka odottaa kattajaa. Aloitan itselleni tärkeimmästä ja mittaan kahvinporoja keittimeen. Joku painaa summeria ulkona. Bbssss vain, ja kuulen kuinka alaovi kolahtaa. Jätän huoneiston oven vähän raolleen ennen kuin palaan keittiöön. Nostan pöydälle palasokerit, keksit ja vohvelit. Ovi käy enkä ole enää yksin. Vedenkeitin ilmoittaa olevansa valmis ja pöydälle asettuvat nätisti vielä teepussit ja hunajapurkki. Ovi käy uudelleen. Jätän kaappiin vain sipsit, sillä tänään ei katsota elokuvaa. Summeria painetaan taas alhaalla. Otan kaapista mukini. Moikka moi, ja huoneisto täyttyy puheensorinasta. Kaadan itselleni kahvia. Tulkaa vain ottamaan! Etsin vapaan paikan ja istun alas. Hetken hyörinän jälkeen kaikilla on kuppi kuumaa edessään. Aloitetaanko? Näen ympärilläni vanhoja tuttuja ja upouusia. Tunnen iloisen odotuksen. Moi mää oon Samuel ja toimin ryhmänvetäjänä Noin puolisen vuotta sitten Transkahvilan pitkäaikainen vetäjä Tiina ilmoitti muuttavansa toiselle paikkakunnalle ja samalla jättävänsä ryhmänvetäjän pestinsä. Hän suositteli johtohahmoiksi Hannelea ja Valpuria, jotka olivat molemmat olleet jo pitkään mukana ryhmän toiminnassa. Hieman aiemmin oli sovittu, että minä toimisin ryhmän toisena vetäjänä Tiinan rinnalla, mutta emme ehtineet toteuttaa suunnitelmaa. Koska minulla oli intoa ja Hannelella sekä Valpurilla kokemusta, muodostui meistä kolmen hengen vetäjätiimi Transkahvilaan. Tiinan aikana kahvila kokoontui kerran kuussa vapaamuotoisen keskustelun merkeissä. Kävijäkunta oli tällöin aika feminiinispainotteista, monen transmaskuliinisen turhautuessa pelkkään keskusteluun he toivoivat lisää toimintaa! Otinkin palautteesta kopin ja aloimme kokoontua kaksi kertaa kuukaudessa. Koska emme halunneet viedä keneltäkään mitään pois, järjestetään edelleen kerran kuussa perinteinen kahvittelu- ja vapaamuotoinen keskustelukerta. Tämän lisäksi olemme koettaneet kerran kuussa keksiä jotain hieman aktivisempaa ja ennalta määrätympää puuhaa. Uudistusten seurauksena on ollut hienoa huomata, että lähestulkoon joka kerta ryhmään tulee uusia kasvoja tutustumaan toimintaan, ja meillä on ollut myös vierailijoita muilta paikkakunnilta, jopa Oulusta asti! Tulevaisuuden toiveissani olisi saada nettiin maininnat tulevien aktiivikertojen puuhista, mikä tietenkin tarkoittaisi suunnitelmien laatimista ja mahdollisuuksien kartoittamista jo etukäteen. Tästä syystä kaikenlaiset toiveet ja ideat ovat enemmän kuin tervetulleita! Transkahvilahan on olemassa teitä varten.

10 Tervetuloa ryhmiin! Pirkanmaan Setassa toimii useita vertaistukiryhmiä. Pienryhmät ovat pääosin vapaaehtoisten vetämiä ja ryhmäohjaajat ovat tasavertaisia muiden ryhmäläisten kanssa. Ryhmät ovat nk. matalankynnyksen ryhmiä, eli niihin voi liittyä mukaan pitkin vuotta ja niissä voi käydä oman ajan sekä mielenkiinnon mukaan joka kerta tai vain silloin tällöin. Valtaosa ryhmistä on vapaamuotoisia keskustelu- ja toimintaryhmiä. Ryhmät on koottu mm. iän, sukupuolen kokemuksen, seksuaali-identiteetin, elämänkatsomuksen tai esimerkiksi ryhmäläisten yhtäläisten mielenkiintojen ja elämäntilanteiden perusteella. Osa ryhmistä toimii yhteistyössä muiden yhdistysten kanssa. Ryhmiä perustetaan jäseniltä saatujen toiveiden perusteella, sekä sitä mukaa kun ryhmille löydetään sopivat ja ennen kaikkea motivoituneet ryhmänohjaajat. Ryhmällä voi olla useita ohjaajia. Mikäli haluat toimia ryhmänohjaajana jo olemassa olevissa ryhmissä tai haluaisit perustaa uuden ryhmän, ota yhteyttä yhdistyksen toiminnanjohtajaan Lisätietoa verkossa: Pirkanmaan Setan vertais- ja toimintaryhmät Bi/pan+-ryhmä vuonna 2013 käynnistynyttä ryhmää vahvistetaan Englanninkielinen kansainvälinen sateenkaariryhmä (More than Rainbow) tuotetaan lisää tietoa verkkosivuille englanniksi Hengellinen ryhmä Ihan koukussa -käsityöryhmä yhdessä Sekavan kanssa Peli-iltapäiväryhmä yhdessä Sekavan kanssa Pirkanmaan Mummolaakso Aikuisten miesten ryhmä Nuorten ryhmä Nuorten aikuisten ryhmä Transkahvila Kaappilaulajat-kuoro Mielenterveysryhmä Ei kaikki muumit laaksossa yhteistyössä Taimi ry:n kanssa Uusina ryhminä kokeillaan luovan ilmaisun ryhmää (lisää alla) ja sateenkaariparien tanssikurssia. Vuonna 2014 pyritään viimein perustamaan edellisvuosien pohjustuksen jälkeen oma sateenkaarivammaisten ryhmä yhteistyössä Tampereen Kynnys ry:n kanssa todennäköisesti Kynnyksen tiloissa, sillä yhdistyksen oma toimisto ei ole esteetön. Nuorten aikuisten luovan ilmaisun ryhmä käynnistyy keväällä Tule löytämään ilmaisun ilo ja kokeilemaan improvisaatio- ja muita ilmaisuharjoituksia rennossa ja mukavassa seurassa! Kokoontumisten alusta tiedotetaan myöhemmin tarkemmin. Nuorten näytelmäryhmä kokoontuu maanantaisin Rantaperkiön nuorisokeskuksessa klo (RantaperkiönTuomikuja 1, Tampere). Ryhmäläisten ikäraja on vuotta.

11 Ryhmän ohjaajana toimii useissa harrastajateattereissa (Unda, Mieli, Valkeakoski-opiston teatteri Peilikuva) vaikuttava Tero-Matias Junnila.

12 Pirkanmaan Setan ja YAD:n nuorten Halloween-sateenkaaribileet oli menestys! Kuvat: Jenna Oldén Nuorten päihteettömät bileet olivat yhtä kuin näyttäviä halloweenasuja, loistava We are waiting -bändi, dj Tapsa, tunnelma katossa ja lattia täynnä bilettäjiä. Paikalle tuli yli 40 juhlijaa. Tarjolla oli suussa sulavaa, nuorten itse leipomaa halloween-piirakkaa. Loistavat juontajat Mari ja Roo vetivät illan ohjelman. Yhteistyö YAD:n kanssa on joka vuosi yhtä saumatonta. Illan kruunasi nuorten oma Gundam style -tulkinta. Pirkanmaan Setan nuorten ryhmä on ihan paras! Ensi vuonna uudelleen.

13 Puhetta syrjinnästä: Sisäministeriön tiedostamisvierailu Viime marraskuussa Pirkanmaan Setalla ja Tampereen Kynnyksellä oli ilo järjestää nk. tiedostamisvierailu sisäasiainministeriön lanseeraaman Good Relations hankkeen puitteissa. Vierailulle osallistuivat poliisikorkeakoulun opettaja, varatuomari Janne Ylijärvi, vammais- ja esteettömyysasiamies Jukka Kaukola, Tampereen Kynnyksen aluesihteeri Rita Järvinen, Pirkanmaan Setan toiminnanjohtaja Mikko Väisänen, Transkahvila-ryhmän vetäjä, kouluttaja Samuel Kangas sekä Nuorten ryhmän vetäjä, kouluttaja Mari Heinonen. Good relations -käynti Tampereen Kynnyksen toimistolla. Tunnelma oli otollinen avoimelle keskustelulle ja välittömälle vuorovaikuttamiselle Tuttavallisesti isojen aiheiden äärellä Vierailu toteutettiin leppoisassa nyyttikestihengessä. Good relations -hankkeen idean mukaan tiedostamisvierailun tavoitteena oli lisätä osallistujien tietoa syrjinnästä järjestämällä elämyksellinen tapaaminen virkamiehille ja eri vähemmistöryhmille. Tilaisuuden oli tarkoitus tarjota osallistujille ja eri vähemmistöjä edustaville järjestöille mahdollisuus luontevaan, myönteiseen vuorovaikutukseen ja kokemusten vaihtoon. Ministeriö halusi lisäksi valmentaa vähemmistöjärjestöjä vastaavien tilaisuuksien järjestämiseen jatkossa. Pirkanmaan Setan ja Tampereen Kynnyksen itse asetettuina tavoitteina oli valottaa seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuoli-identiteetin sekä vammaisuuden kokemuksia henkilökohtaisten esimerkkien kautta sekä avata näkökulmia seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin ja vammaisuuteen. Vierailulla haluttiin ylittää sekä asenteellisia että rakenteellisia esteitä. Puhe soljui omalla painollaan, polveillen, aivan kuten ystävien kesken. Keskustelu oli syvällistä, henkilökohtaista ja puolin ja toisin havahduttavaa. Illan aikana puhuttiin mm. tarpeesta nähdä syrjinnän moniperustaisuus ja ihmisten moninaisuus, eri ryhmiin mahdollisesti liitetyt tarpeettomat leimat ja normipaineet, lokeroiden ahtaus ja miten ylipäänsä määritellä vihapuhe ja syrjintä. Lisäksi purettiin oletuksia siitä, miksi kynnys ilmoittaa poliisille kohdatusta syrjinnästä on niin korkea. Onko niin, että vammaiset eivät halua myöntää tulleensa syrjityiksi kun taas seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt saattavat ottaa syrjinnän annettuna? Myös sanasto puhutti osallistujia. Olisi helppoa jos olisi yhteisesti hyväksyttyjä kutsumasanoja jotka kävisivät kaikille, mutta jollekin vammainen tai homo on loukkaava sana, jollekin taas tavallista arkisanastoa ja ylpeyden aihe. Illan kantava ajatus oli, että jokainen tulee kohdata omana itsenään ja antaa jokaisen määritellä itsensä omana itsenään.

14 Onnistunut tapaaminen Harvoin pääsee mukaan näin vapautuneeseen ja luottamukselliseen kohtaamiseen. Keskustelua olisi voinut jatkaa vielä pitkään. Janne Ylijärvi kertoi omaksuneensa paljon ja että vierailun aikana käsitteet alkoivat saada kasvoja. Hän toivoi, että poliisin puoleen uskallettaisiin kääntyä kun epäillään mm. syrjintää. Toimijat sopivat yhteistyöstä jatkossa mm. kouluttamisen ja neuvojen kysymisen muodossa. Vierailu oli voimaannuttava ja se ylitti kaikkien odotukset. Yhteisesti koettiin, että tämäntyyppiselle toiminnalle ja luontevien kohtaamisten järjestämiselle olisi suuri tilaus.

15 Naimisiin! Julkaistu Aamulehdessä Kansan oikeudentaju voittaa ennakkoluulot Rakastan miestäni sydämeni pohjasta. Olemme aikuisia ja oikeustoimikelpoisia. Tuleeko meidän matkustaa Nepaliin tai Etelä-Afrikkaan, voidaksemme mennä naimisiin, kysyy Tuomas puhelimessa. Pian tilanne muuttuu, uskallan luvata, suomalaiset luottavat tasa-arvoon. Siltä vaikuttaa. Gallupit puoltavat tasa-arvoista avioliittolakia ja adoptio-oikeutta. Kansan enemmistö puolustaa jokaisen yhdenvertaisuutta lain edessä. Keskusteltaessa avioliitosta on hyvä palauttaa mieliin, että ihmisoikeudet, siten myös oikeus avioliittoon, eivät ole omantunnonkysymyksiä tai makuasioita, vaan ne ovat kaikille taattuja perusoikeuksia. Ne kuuluvat jokaiselle suomalaiselle riippumatta seksuaalisesta suuntautumisesta ja/tai sukupuoli-identiteetistä. Toisin sanoen: naispareilla ja miespareilla tulee olla sama oikeudellinen asema kuin mies-/naispareilla. Sateenkaariperheiden lapset tarvitsevat yhtä vahvan lain turvan kuin muiden perheiden lapset. Transsukupuolisen ei tarvitse erota aviopuolisostaan vain siksi että he ovat samaa sukupuolta. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt eivät halua erityisoikeuksia, vaan yhdenvertaisuutta kaikkien kesken. Oikeuksien ja velvollisuuksien on oltava tasamitallisia. Vahvistaa avioliiton merkitystä Ihmisoikeuksien rajaaminen samankaltaisuuden vuoksi on perusteetonta. Suomessa voivat jo nyt mennä naimisiin samaa etnistä taustaa olevat, samaa uskonnollista ja poliittista näkökulmaa tai kieliryhmää edustavat ihmiset. Samaa sukupuolta olevien avioliitto on luonteva jatkumo Suomen oikeuskehitykselle Pohjoismaisessa linjassa. Ihmisoikeudet eivät ole seisovapöytä, joista voi valikoida tietyille vain tietyt oikeudet ilman perusteita. YK:n ihmisoikeusjulistuksen artiklassa 16 oikeutta avioliittoon ei rajata vain miehen ja naisen väliseksi, eikä siinä erikseen kielletä liittoja samaa sukupuolta olevien kesken. Lisäksi EU-suomea sitoo EU:n perusoikeuskirjan vastaava artikla 9, jossa sukupuolia ei nimetä, vaan avioliitto nähdään avoimena kaikille kansalaisille. Tasa-arvo vahvistaa avioliittoinstituutiota nostamalla keskiöön suhteen virallistamisen ytimen halun sitoutua toiseen myötä ja vastoin käymisissä se on koko instituution ydin. Avioliittolain muutos ei vaikuta kirkkojen oikeuteen valita itse, keitä ne vihkivät. Kyse ei ole siis kirkollisesta vihkimisestä vaan siviiliavioliitosta. Koskettaa jokaista Merkittävä osa suomalaista kuuluu seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin. Pelkästään Pirkanmaalla asuu arvioiden mukaan kymmeniä tuhansia sateenkaarikuntalaisia riippumatta iästä, ammatista, uskontokunnasta tai ihonväristä. Jokaisen heteronkin lähipiiriin kuuluu sateenkaari-ihminen. Hän on ystäväsi, asiakkaasi, työkaverisi, isoäitisi, lapsesi, opettajasi, naapurisi tai lääkärisi. Heille kaikille tulee taata oikeus solmia avioliitto niin halutessaan. Eurobarometrin mukaan suomalaiset uskoivat seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuoli-identiteetin olevan edelleen yleisimpiä syrjinnän syitä. Tasa-arvoinen avioliitto-oikeus on vahva signaali yhdenvertaisuuden puolesta ja syrjintää vastaan.

16 Omasta mielestäni samaa sukupuolta olevien avioliitossa ei ole kysymys ainoastaan tasa-arvoisesta kohtelusta, vaan yhdenvertaisen rakkauden tunnustamisesta. Kahden ihmisen välinen rakkaus on niin hieno asia, että sitä tulee vaalia kaikin keinoin. Tuskin maltan odottaa, että saan itse saman oikeuden. Mikko Väisänen Setan varapuheenjohtaja

17 Tahdon2013-saldoa: 589 allekirjoitettua aloitetta Tampereelta Tampereella kampanjoitiin näkyvästi Tahdon2013 puolesta. Kaikkiaan paperille allekirjoitettuja aloitteita saatiin kokoon määräajassa peräti 589 kappaletta. Tästä suuri kiitos kuuluu Tampereen tahdon2013-tiimille ja Werstaan näyttelyn sinnikkäälle aloitekeruulle. Tahdon2013-kampanjan vaiheita Tampereella Upeat vapaaehtoiset pitivät yllä postituslistaa ja fb-ryhmää, jossa kerrottiin feissauksesta ja tempauksista Rosa Meriläinen oli mukana keräämässä allekirjoituksia Vappuaaton tempauksessa keskustorilla Yhdistyksen toimistoa pidettiin tukikohtana ja kaikissa yhdistyksen tapahtumissa kerättiin allekirjoituksia Aamulehden yhteishaastattelu Tahdon-kampanjan pj:n ja aluepäällikön kanssa Avajaisten aattona NAIMISIIN-kolumni julkaistiin aamulehdessä Pirkanmaan Setan Ihan koukussa -käsityöryhmä teki talkoilla tahdon-pinssejä jakoon Radio Moreenissa KD-nuorten puheenjohtajan kanssa haastattelu Tahdon-avajaiset Werstaalla avattiin pysyvä aloitepiste koko kesäksi Radio Tampereen haastattelu Werstaan kampanja-avajaisissa Tapaaminen Pirkanmaan keskustanuorten kanssa, he tukevat kampanjaa näkyvästi Tamy saatiin kampanjan viralliseksi tukijaksi Ravintola Mixei ja Kahvilla-kahvila lupautuivat aloitekeruupaikoiksi Vappuaaton menestyksekäs tempaus Keskustorilla, jossa olivat mukana Oras Tynkkynen ja Rosa Meriläinen Aloitetempaus Werstaalla kaupunginvaltuutettu Minna Minkkisen johdolla Sosiaalifoorumissa pidettiin kampanjaa esillä ja Pirkanmaan Setan Leimautumispäivillä heitettiin pääjuhlan kohokohtana Morsiuskimppu valittiin kuka pääsee ensinnä naimisiin Lisäksi Tampere oli Tahdon2013-pyöräilykampanjan tukijoukoissa matkalla Seinäjoelta Nordkappiin: pyöräilijöille hankittiin sadetakit ja painettiin tahdon-viiri pyörien perään Nyt peukut pystyn että aloite menee läpi!

18

19 Vihdoin: Sateenkaariväen paritanssikurssi! Kauan tätä on odotettu, mutta nyt kärsivällisyys palkitaan. Sateenkaariväki pääsee perehtymään paritanssin saloihin kilpatanssipari Piia Korven ja Santra Rinteen ohjauksessa. Rinne ja Korpi ovat Suomen ensimmäinen same sex -kilpatanssipari, joka kilpailee säännöllisesti kansainvälisissä tanssikilpailuissa. Uran tähän asti paras saavutus on muutaman kuukauden takainen 2. sija 10-tanssin MM-kisoissa Antwerpenissa. Rinne ja Korpi ovat suorittaneet Suomen Tanssiurheiluliiton seuraohjaajakoulutuksen. He ovat ohjanneet alkeis- ja jatkoryhmiä Tanssiseura Spiralissa parin vuoden ajan. Kurssilla ehditään käymään läpi kuuden suosituimman paritanssin askelia. Kurssille voit tulla yksin tai yhdessä parin kanssa. Kurssille ovat tervetulleita niin vasta-alkajat kuin pidemmälle ehtineet sateenkaarikansalaiset. Milloin: Kuutena peräkkäisenä lauantaina alkaen klo Missä: Tanssiseura Spiral, Tesomankatu 33, TAMPERE Hinta: 40 euroa Ilmoittautuminen ja tiedustelut: Ilmoittaudu heti, nopeimmat mahtuvat mukaan. Saat vastausviestissä tarkemmat ohjeet maksun suorituksesta. Kurssia tukevat Pirkanmaan Seta ry, Mummolaakso ry ja Pirkanmaan Setan mummolaaksoryhmä.

20 Päivitä kalenterisi: Leimarit 2014 yo-talolla! Luvassa kahdeksat sateenkaaribileet! la la 8.3. la la 7.6. Pirkanmaan Pride Leimautumispäivät la la la Vinokino ja Nuorten Halloween-bileet saman aikaan la Näet leimariajankohdat myös yhdistyksen verkkokalenterista.

21 Pirkanmaan pride Leimautumispäivät 2014 tulevat Pirkanmaan Seta ry järjestää lauantaina Pirkanmaan pride Leimautumispäivät tapahtuman Tampereella Ohjelmistossa ainakin: Pride-marssi leimaudu yhdenvertaisuuden kannattajaksi Päätapahtuma Laikunlavalla sateenkaarirauhan julistus Who is who valokuvanäyttely seksuaalisesta suuntautumisesta ja sukupuolen moninaisuudesta Werstaalla Sateenkaarimessu Vanhassa kirkossa Juhlaleimarit-bileet Yo-talolla Muutokset mahdollisia. Ehdota meille ohjelmistoa, lisukkeita ja esiintyjiä jotka haluavat panoksellaan edistää kanssamme ihmisoikeuksia ja yhdenvertaisuutta hyvällä meiningillä. Tarvitsemme myös vapaaehtoisia liikenteenohjaajiksi ja järjestelytalkoisiin. Vinkit ja lisätiedot: Leimaudu yhdenvertaiseksi! Ensimmäiset Leimautumispäivät pidettiin Tampereella vuonna 1988, joiden myötä Leimautumisbileitä (Leimarit ) on järjestetty jo 25 vuotta. Leimautumisen nimi sai alkunsa sisäänpääsyleimoista. Niillä tehtiin tiettäväksi mitä seksuaali- ja/tai sukupuolivähemmistöä kukin edusti. Leimautumalla tultiin siis ulos kaapista. Leimautumispäivillä käytetään yhtä, kaikkia yhdistävää leimaa, sillä jokaisella on seksuaalinen suuntautuminen ja sukupuoli-identiteetti ja oikeus määritellä tai olla määrittelemättä ne itse. Päivien aikana kukin voi tulla kaapista mistä tahansa haluamastaan tai kannattamastaan syystä. Edellisvuoden 2013 Pirkanmaan pride:

22 Uusin voimin käyntiin: Valtakunnallinen tukija neuvontapalvelu Pirkanmaan Seta on RAY:n alustavan ehdotuksen mukaan saamassa avustuksen tuki- ja neuvontapalvelun ja sen oheishankkeiden jatkokehittämiseen. Vuoden 2014 kuluessa palvelu rakentuu kiinteämmin osaksi Ranneliike-sivustoa. Samalla aukioloajat tulevat uudistumaan. Hankkeen käynnistymisvaiheessa vuoden 2014 alussa edetään kuitenkin tuttuun tapaan. Palvelu avautuu taas joulutauon jälkeen Puhelin- ja verkkopalvelusta saat tukea seksuaaliseen suuntautumiseen ja/tai sukupuolen moninaisuuteen liittyvissä kysymyksissä. Päivystys on avoinna maanantaisin klo ja torstaisin klo Voit soittaa numeroon: tai lähettää kysymyksesi suojatun verkkopalvelun kautta anonyymisti. Voit myös lähettää sähköpostia osoitteeseen: Neuvontatyöntekijämme vastaavat puhelimeen ja kirjallisiin kysymyksiin päivystysaikoina. Voit lähettää viestin verkon kautta koska tahansa. Niihin vastataan saapumisjärjestyksessä. Aiheiden kiireellisyydestä riippuen viesteihin pyritään vastaamaan n. 2 viikon sisään. Palvelu on avoin kenelle tahansa, jota seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi, homo, lesbo, pan) tai sukupuolen moninaisuus (mm. gender, inter, muunsukupuolinen, trans, transvestiitti, queer) pohdituttaa joko omakohtaisesti tai esim. perheen jäsenen tai läheisen kokemusten kautta. Sateenkaariyhteisöt ry ja DTM lahjoitti Pirkanmaan Setalle huimat 9000 euroa tuki- ja neuvontapalvelun valtakunnalliseen toimintaan Voit kysyä mistä tahansa mieltäsi askarruttavasta oman tai läheisen seksuaaliseen suuntautumiseen ja/tai sukupuolen moninaisuuteen liittyvistä kysymyksistä kuten sosiaalisista paineista, vertaisuudesta, seurustelun aloittamisesta, kaapista ulostulosta, aseksuaalisuudesta, parisuhde-, perhe- ja työelämästä, ikääntymisestä, eheyttämisestä, vihapuheesta, kiusaamisesta tai muista

23 syrjintäkokemuksista. Neuvontatyöntekijämme Jussi Nissinen: Olen keski-iän ylittänyt mies, joka on itse kokenut miten suomalainen yhteiskunta ja ihmisten asenteet ovat vuosien varrella muuttuneet suhteessa seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuuteen. Olin aikanaan perustamassa Setaa ja olen toiminut vuosien varrella mm. sen sosiaalisihteerinä ja pääsihteerinä. Koulutukseltani olen sosiaalipsykologi, perhe- ja verkostoterapeutti, hahmoterapeutti ja seksuaaliterapeutti. Olen työskennellyt yksilöiden, parien, perheiden ja verkostojen kanssa päihde- ja addiktio-ongelmien hoitamiseksi A-klinikkasäätiöllä ja seksuaali- ja parisuhdeongelmien hoitamiseksi Sexpo-säätiössä. Nyt toimin psykoterapeuttina, työnohjaajana ja kouluttajana Avoinna kasvuun J&T:ssä. Erityisosaamiseeni kuuluu mm. seksuaaliseen suuntautumiseen ja sukupuoli-identiteettiin liittyvät kysymykset, hiv-infektioon liittyvät kysymykset, seksuaaliset mieltymykset, addiktiot, parisuhde-, perhe- ja verkostokriisit. Tommi P. Pesonen: Olen 1960-luvulla syntynyt lapsia ja laulamista rakastava mies luvun loppupuolella ja 1990luvulla toimin vapaaehtoistyössä Setassa ja Aidstukikeskuksessa. Olen koulutukseltaan sosiaalikasvattaja, hahmoterapeutti ja seksuaalineuvoja ja olen opiskellut myös teatteri-ilmaisunohjaajaksi. Olen toiminut lastentarhan opettajana ja päiväkodin johtajana ja nyt toimin seksuaalineuvojana Poikien talossa ja terapeuttina ja ryhmänohjaajana Avoinna kasvuun J&T:ssä. Erityisosaamiseeni kuuluu mm. luova ilmaisu, lasten kasvatukseen ja vanhemmuuteen liittyvät kysymykset, seksuaaliseen suuntautumiseen ja sukupuoliidentiteettiin liittyvät kysymykset sekä seksuaalisen väkivallan kokemusten työstäminen. Tuki- ja neuvontapalvelu tekee yhteistyötä mm. Setan jäsenyhdistysten (kuten sateenkaariperheiden), Syrjinnän vastaisen neuvonnan (SYNE), Pro-tukipisteen, Sexpo-säätiön, Setan transtukipisteen ja Uskontojen uhrien tuki ry:n kanssa. Valtakunnallisen tuki- ja neuvontapalvelun tuottaa Pirkanmaan SETA ry. Sateenkaariyhteisöt ry ja DTM ovat mahdollistaneet palvelun toiminnan vuonna 2013 huomattavalla 9000 euron lahjoituksella.

24 Mikko Väisänen: Nimeämisen sateenkaareva ihanuus seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuoli-identiteetin käsitteistä Pirkanmaan Setan juhlavuoden tapahtumiin kuului yhteisseminaari Nykysuomen Seuran ja Kopulan kanssa. Seminaarin aiheena olivat seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuuden sanat. alustusten pohjalta julkaistiin Kielikuvia-lehden erikoisnumero. Seuraava kirjoitus perustuu Nykysuomen seuran Kielikuvia-lehdessä julkaistuun artikkeliin Nimeämisen sateenkaareva ihanuus seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuoli-identiteetin käsitteistä nimeäminen karsii koettua moninaisuutta. Se yksinkertaistaa ja yksipuolistaa sitä antamalla rikkaalle, ja sävyjen täyttämälle aistimukselle yleistävän nimen. [1] 1. Johdanto Kuka päättää ihmisryhmän nimen tai ominaisuutta kuvaavan sanan? Kenen valta ratkaisee, onko nimi vanhentunut, helposti sanottava, selkeä, kattava, kuvaava ja poliittisesti korrekti? On arvioitu, että joka kymmenes suomalainen kuuluisi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön. Heitä/meitä on kaikissa ikäryhmissä, ammattiryhmissä, uskontokunnissa, poliittisissa puolueissa, etnisissä ja kielellisissä ryhmissä asuinpaikasta tai terveydentilasta riippumatta. Me tarvitsemme kattokäsitteitä, kutsumanimiä ja lyhenteitä puhuaksemme ja kirjoittaaksemme heistä/meistä sujuvasti. Samalla sanat yksinkertaistavat ja joskus kahlitsevatkin. Sukupuolen kokemista ja seksuaalista suuntautumista koskeva sanasto on muuttunut merkittävästi viimeisten vuosikymmenten aikana. Setan toiminta alkoi lähes 40 vuotta sitten rikoslain muututtua. Vähemmistösanaston kehittämisessä oli yhteiskunnallisia haasteita. Aina vuoteen 1999 voimassa ollut kehotuskielto ei mahdollistanut myönteistä puhetta mm. homoseksuaalisuudesta julkisuudessa (Mustola 2007: 20). Alkuaikoina identiteettinsä piilottaminen saattoi olla selviytymisen elinehto (Juvonen 2002: 22). Näkymättömyys tarkoitti osin myös sanojen puuttumista. Muun muassa sateenkaari-ihmisistä [2] käytettyjen termien kirjavuus kuvastaa kielen ja vähemmistön itsensä moninaisuutta. Suomen kieleen vakiintuneiden lainasanojen rinnalle on kehitetty termejä, joiden on koettu vastaavan paremmin tarkoitustaan. Vielä jokin aika sitten oli oikein puhua sukupuolisesta suuntautumisesta, transseksuaaleista tai homoseksualismista. [3] Osa vanhentuneista sanoista elää yhä muun muassa lakiteksteissä. Niitä päivitetään parhaillaan. Vakiintuneet sanat muuttuvat ja elävät vallitsevan käsityksen mukaan. Sanojen äärellä on oltava nöyrä, sillä jokainen ihminen voi nimetä itsensä omalla tavallaan. Suomen kielen lautakunta on jo kuusi vuotta sitten linjannut, että sukupuolineutraali kielenkäyttö ja seksistisen kielen välttäminen edistävät yhdenvertaisuutta (SKLK 2007). Sensitiivistä lähestymistapaa puoltaa myös pyrkimys välttää oletuksia esimerkiksi haastatellun seksuaalisesta suuntautumisesta ja sukupuolen moninaisuudesta. Tällöin ei tahattomasti vahvisteta sukupuoleen tai

25 suuntautumiseen liitettäviä stereotyyppisiä odotuksia, rajoituksia ja arvotuksia. Vuonna 2013 Seta myönsi Asiallisen tiedon omena -tunnustuspalkinnon Demi-lehdelle, joka on tehnyt johdonmukaista työtä sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuuden tavallistamiseksi. Lehti käyttää muun muassa seurustelua käsittelevissä artikkeleissaan seurustelukumppaneista sanoja, joista sukupuoli ei välity, kuten muru, kulta, rakas tai ihastus. Tällöin lehden juttuihin voivat samastua yhtäläisesti niin bi-, homo-, trans- ja heteronuoret kuin intersukupuoliset nuoret. Demi-lehden mukaan neutraali puhetapa omaksuttiin lukijoiden omasta toiveesta ja se on ollut toimituksen linja kolmen vuoden ajan. Seta vaikuttaa hyviksi koettujen ilmaisujen ja sanontatapojen juurruttamiseksi. Tavoitteena on tunnistaa kielenkäytön hetero- ja sukupuolinormatiivisuus ja tukea seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuuden tiedostavaa sensitiivisyyttä. Toisena ajankohtaisena esimerkkinä sensitiivisestä kielenkäytöstä voidaan mainita Tahdon2013avioliittolakialoitekampanja, jossa käytettiin termejä mies- tai naispari homo- tai lesboparin sijaan, sillä oletus homoudesta jättää tunnistamatta muun muassa bi-miehet ja -naiset parisuhteen osapuolina. Ohjeistus soveltuu yhtä hyvin heteropari-oletuksiin, sillä parista toinen tai kumpikin voi määritellä itsensä biseksuaaliseksi. Ilmaus sateenkaaripari tai -perhe [4] tekisi puolestaan näkyväksi parin mahdollisen sukupuolen moninaisuuden. Miten sitten lähestyä aihetta, jossa sanasto elää jatkuvasti ja sanavalintoihin liittyy kuulijasta riippuen vahvojakin arvolatauksia? Lähtökohta on, että kukin itse määrittelee tai on määrittelemättä oman seksuaalisen suuntautumisensa ja sukupuoli-identiteettinsä, sillä kukaan ei voi tätä tehdä toisen puolesta. Seuraavassa esittelen lyhyesti seksuaaliseen suuntautumiseen ja sukupuoli-identiteettiin liittyvää perussanastoa käyttäen apuna muun muassa Setan oppaita. Kaikki sanoja ja niiden kiehtovia ulottuvuuksia en voi tässä avata, mutta lopussa olevista lähteistä voi ammentaa lisäsanastoa selityksineen. 2. Seksuaalisen suuntautumisen sanat Onko mahdollista, että kielteisestä sanasta tulee myönteinen? Todennäköisesti on. homo-sana on koettu leimallisesti haukkumasanaksi. [5] Vielä 1970-luvun alussa homoseksuaaliset teot olivat rikos ja niiden tekijät virallisesti mielisairaita. Tänä päivänä homo-sanasta on kasvamassa yleissana. Silti edelleen vain tekstin tai puheen sävyt ja asiayhteydet paljastavat, käytetäänkö homo-sanaa asiallisesti vai haukkumistarkoituksessa. Seksuaalinen suuntautuminen tarkoittaa kykyä ihastua tai rakastua tiettyä sukupuolta oleviin ihmisiin. Setan Rakkaus on rakkautta -esitteessä todetaan myös, että seksuaalista suuntautumistaan ei voi valita. Jotkut ovat seksuaalisesta suuntautumisestaan varmoja jo lapsina, jotkut yrittävät ymmärtää sitä tai löytävät siitä uusia ulottuvuuksia koko elämänsä ajan. Heteroseksuaalisuuden [6] ja transsuuntautumisen [7] rinnalla seksuaalisen suuntautumisen kirjoa lokeroivat biseksuaalisuus ja homoseksuaalisuus. Aseksuaalisuutta ei yleensä katsota omaksi suuntautumisen muodokseen, vaan se pikemminkin kertoo seksuaalisen kiinnostuksen tai halun osittaisesta tai täydellisestä puuttumisesta [8]. Sanat ja homo ja lesbo elävät kielessä sujuvasti itsenäisinä. Homomiehellä on kyky ihastua tai tuntea vetoa ihmisiin, jotka ovat hänen omaa sukupuoltaan, ja lesbolla (homoseksuaalisella naisella) on kyky ihastua tai tuntea vetoa ihmisiin, jotka ovat hänen omaa sukupuoltaan. bi-liite tuntuu taas kaipaavan jatkokseen jälkiosan, kuten bi-nainen, -nuori tai -mies, sillä bi-lyhenteen muuttaminen omaksi bi-sanakseen edellyttäisi myös taivuttamista (esimerkiksi biit/bi:t, biden/bi:den vrt. lesbot/lesbojen). Biseksuaalisella on kyky ihastua ja tuntea seksuaalista vetoa ihmisiin heidän sukupuolestaan riippumatta. Setan tuore toimittajaopas puhuu myös bi-

26 ihmisistä. bi-lyhenteen ja -sanan täsmentyminen varmasti vielä jatkuu. Oppaassa kerrotaan mahdollisuudesta käyttää adjektiiveja hetero-, bi- ja homoseksuaalinen, joilla viestitään, että seksuaalinen suuntautuminen on yksi ihmisen monista ominaisuuksista ja että henkilö on muutakin kuin vain hetero-, bi- tai homoseksuaali [9]. Tätäkin neuvoa sovellettaessa on muistettava, että omalta osaltaan termin päättää henkilö itse. Tulisi myös löytää hyvä sana, joka kuvaisi seksuaalista suuntautumista yleensä ihmisiin riippumatta sukupuoli-identiteetistä. Esimerkiksi biseksuaalisuus kuvaa kiinnostusta miehiin ja naisiin, mutta rajaa tarpeettomasti mm. trans-, inter- ja muunsukupuoliset ihmiset ulkopuolisiksi. Verkkopalstojen keskusteluissa on viitattu muun muassa panseksuaalisuuteen [10] yhtenä käyttökelpoisena sanana. Vastaavasti tarvitaan sanat kuvaamaan muunsukupuolisen kiinnostusta trans-/miehiin ja maksuliinisuutta kohtaan (esim. androseksuaalisuus) tai viehtymistä feminiinisyyttä ja trans-/naisia kohtaan (femiseksuaalisuus). Uusille sanoille on siis suuri tilaus. 3. Sukupuolen moninaisuuden sanat Sukupuoli-identiteetillä tarkoitetaan ihmisen käsitystä ja kokemusta siitä, mihin sukupuoleen hän kuuluu. Sukupuolen ilmaisu taas tarkoittaa, minkälaisia merkkejä ihmisen sukupuolesta välittyy muille esimerkiksi ulkonäön tai käyttäytymisen kautta. Tutuimpia sukupuoli-identiteettejä ovat miehen ja naisen sukupuolet, jotka on pitkään mielletty toisilleen vastakkaisina. Miehet ja naiset kuuluvat sukupuolienemmistöön. Median kielessä sukupuolienemmistö näyttäytyy usein stereotyyppisen samanlaisena, vaikka lopulta harva istuu perimiehisiin tai -naisellisiin roolioletuksiin. Jokainen ihminen on ainutkertainen yhdistelmä miehisenä ja naisellisena pidettyä. Miehistä ja naisista voidaan käyttää myös nimitystä cis-sukupuolinen. Cis tai cis-sukupuoli tarkoittaa, että ihminen kokee omakseen mies- tai naissukupuolen, johon hänet on syntymässä määritelty kehonsa perusteella. Cis-sukupuolinen ei ole transihminen eikä intersukupuolinen. Termiä käytetään muun muassa sukupuolentutkimuksessa. Sukupuolivähemmistöillä tarkoitetaan yleensä transsukupuolisia, transvestiitteja ja transgendereitä, joista voidaan käyttää yhteistä kattotermiä trans-ihmiset. Transsukupuolisen ihmisen kokemus omasta sukupuolestaan ei vastaa hänen syntymässä määriteltyä sukupuoltaan. Transsukupuolisista ihmisistä käytetään termejä transnainen tai -mies (tai transtyttö tai -poika) sen mukaan, mikä hänen identiteettinsä on. Hän voi myös määritellä itsensä mieheksi tai naiseksi ilman trans-liitettä. Transvestiitti on mies tai nainen, joka voi eläytyä kumpaankin sukupuoleen. Hänellä on tarve ilmentää ajoittain sekä miehistä että naisellista puolta itsessään esimerkiksi pukeutumalla, muuttamalla ääntään tai harrastusten kautta. Monelle transvestiitille on tärkeää, että hänet kohdataan siinä sukupuolessa, jota hän kulloinkin ilmentää. Tässä sukupuolen ilmaisussa on kyse transvestisuudesta. Transgender tarkoittaa ihmistä, jonka sukupuoli on omanlaisensa yhdistelmä mieheyttä ja naiseutta. Transgender voi kokea itsensä sukupuolettomaksi tai monisukupuoliseksi, eli hän elää mieheyden ja naiseuden rajalla, välillä tai ulkopuolella. Tervetullut uusi suomenkielinen sana on muunsukupuolinen, joka on rinnakkaistermi transgenderille. Sukupuolivähemmistöön kuuluvat myös intersukupuoliset. Intersukupuolisuus tarkoittaa synnynnäistä tilaa, jossa ihmisen sukupuolta määrittelevät fyysiset tekijät tai ominaisuudet eivät ole yksiselitteisesti miehen tai naisen, esimerkiksi epätyypilliset ulkoiset tai sisäiset sukuelimet. Intersukupuolisen lapsen itsemääräämisoikeus on ollut pitkään uhattuna. Terveydenhuollossa tulee tunnistaa lapsen intersukupuolisuus ja turvata hänen ruumiillinen koskemattomuutensa muun muassa estämällä tarpeeton sukuelinkirurgia, jotta lapsi voi kasvettuaan itse määritellä sukupuoliidentiteettinsä.

27 Sukupuolen moninaisuus -esitteessä nimetään sukupuolivähemmistöjen edustajiksi myös sukupuolettomat. Sukupuoleton (vrt. queer) tarkoittaa, ettei ihminen samastu mihinkään sukupuoleen. Kokemus voi olla pysyvä, koko elämän jatkuva olotila. Siitä, mitä sukupuolta ihminen on, ei voi päätellä hänen seksuaalista suuntautumistaan. Transihmiset voivat olla heteroita, homoja ja bi- ja panseksuaalisiakin. Tiedetään esimerkiksi, että suurin osa transvestiiteista mieltää itsensä heteromiehiksi. Toisaalta ihminen voi hyvin kuulua samanaikaisesti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön. On hyvä huomata, että valtaosa ihmisistä määrittelee itselleen sekä seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuoli-identiteetin esimerkiksi heteromies, bi-transvestiittinainen tai cis-homo. 4. Lyhenteiden mahdollisuudet ja iso Q Seksuaali- ja sukupuolivähemmistötermien rinnalla käytetään erilaisia kirjainlyhenteitä. Setan käyttämä hlbtiq-lyhenne (homo, lesbo, bi, trans, inter, queer ) on ennen muuta sopimusasia, johon heijastuvat erilaiset painotukset. Kansainvälissä yhteyksissä lyhenne alkaa usein l-kirjaimella (lesbo). On perusteltua, että lesboilla on itseoikeutetusti oma kirjain lyhenteessä. Toisaalta taas t-kirjain viittaa kaikkiin transihmisiin, joihin tulee osata lukea niin transsukupuoliset, transvestiitit, kuin muunsukupuolisetkin. q-kirjain on lyhenne englannin kielen queer-sanasta tai termistä questioning ( harkitseva, miettivä ). Queer kyseenalaistaa niin suuntautumisen kuin sukupuoli-identiteetin määrittämisen rajat. Sanan käännöksiksi on tarjottu muun muassa outoa, pervoa tai kummallista. Toimittajaoppaan mukaan sanalle ei ole vakiintunut hyvää suomennosta. Alun perin queerilla on tarkoitettu erityisesti seksuaalisuuteen tai sukupuoleen liittyvien identiteettikategorioiden ulkopuolelle jättäytyvää. Nykyisellään queer voi tarkoittaa myös normit kyseenalaistavaa identiteettiä. Sanaa käytetään myös itsenäisenä hlbtiq-yhdistelmän synonyyminä. Toimittajaoppaan mukaan kirjainyhdistelmästä käytetään lisäksi versioita lhbt, hlbt tai hlbti. Verkosta löytää hyvinkin pitkiä kirjainlyhenteitä, joissa on huomioitu myös muun muassa aseksuaalisuus sekä eri pari- ja perhemuodot erikseen. Panseksuaalisuuden tiedostaminen merkitsisi p-kirjaimen mukaantuloa. Kirjainten laittaminen aakkosjärjestykseen voisi olla tasapuolinen lähestymistapa, jolloin b-kirjain (biseksuaaliset) aloittaisi kirjainlyhenteen. Kuitenkin jo vakiintumista osoittavan lyhenteen uudelleen järjestäminen muotoon bhiltq tuottaisi todennäköisesti vain sekaannusta. 5. Sävy ja asiayhteys osana sensitiivisyyttä Helena Sinervon lainauksessa sanotaan, että nimeäminen karsii moninaisuutta, yleistää ja yksinkertaistaa. Olisiko asia sittenkin toisin päin? Kuvaisivatko nimet yleisyyden sijasta erityisyyttä, jota yritetään ponnekkaasti jäsentää hallituksi sanastoksi. Sanat muuntuvat aina, sateenkaarisanat eivät ole edelleenkään tyhjentäviä tai täysin sujuvia. Termeihin ei tule hirttäytyä, jotta asioista uskalletaan puhua ja kirjoittaa. Sävy ja konteksti ratkaisevat. Järjestöjen, päättäjien ja kielentutkijoiden tehtävä on edistää yhdenvertaisuuden toteutumista käytetyn sanaston tasolla. Uusien sanojen edistämisessä edetään ihmisten ehdoilla, sillä termit ja lyhenteet, joista henkilöt eivät tunnista itseään, eivät toimi. Ihmisellä itsellään on aina valta määrittää itsensä. Kirjoittajan tulee vain olla tietoinen olemassa olevista määrittämisen mahdollisuuksista, tunnistaa normikuopat ja kyseenalaistaa vakiintuneetkin sanat. Oletetut seksuaali- ja sukupuolienemmistöt ja -vähemmistöt tarvitsevat hyviä nimiä voimaantuakseen ja rakentaakseen identiteettiään. Mikko Väisänen Setan varapuheenjohtaja

28 Setan esitteitä Näin kirjoitat seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä. Opas toimittajille Tietoa sukupuolen moninaisuudesta Rakkaus on rakkautta. Nuorille suunnattu seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuudesta kertova esite (kaksikielinen) Normit nurin. Setan ja opiskelijajärjestöjen (SAKKI, SFF ja SLL) Suvaitsevaisuudesta yhdenvertaisuuteen -projektiin liittyvä esite Alaviitteet 1. Sinervo 2004: Termit sateenkaarikansa, -yhteisö tai -ihmiset tarkoittavat kaikkia seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä. 3. Nykyisin käytetään termiä seksuaalinen suuntautuminen. Sana seksuaalinen kuvaa seksuaalista tunnetta selvemmin kuin sana sukupuolinen. Samoin käytetään termiä transsukupuolinen: se kuvaa selvemmin sukupuoli-identiteettiä. Vanha termi transseksuaali on suora käännös englannin kielen sanasta transsexual. Mitä taas tulee homo-, hetero- ja biseksuaalisuuteen, ne eivät ole ismejä. 4. Sateenkaariperheet ovat lapsiperheitä, joissa ainakin yksi vanhempi kuuluu seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön. 5. Vrt. Suominen (2011) ja Normit nurin esite. 6. Heteromiehellä ja -naisella on kyky ihastua tai tuntea vetoa ihmisiin, jotka ovat eri sukupuolta kuin hän itse. 7. Transsuuntautuneisuus tarkoittaa henkilön tuntemaa seksuaalista vetoa transihmisiin. 8. Aseksuaalisella ihmisellä voi kuitenkin olla esim. läheisyyden kaipuuta, joka suuntautuisi vastakkaiseen, omaan sukupuoleen tai sukupuoleltaan moninaiseen henkilöön. vrt. HS : Haluan suhteen, mutta en seksiä. 9. Toisaalta esim. lyhyet sanat homo ja hetero voivat homo- heteroseksuaalin tavoin korostaa ihmisen seksuaalista suuntautumista. On siis syytä käyttää sitä sanaa, jota henkilö itse itsestään käyttää. 10. Panseksuaalisuudesta löytää erilaisia määritelmiä, mutta tässä se miellettään seksuaalista suuntautumista ihmisiin. Lähteet Council of Europe = Recommendation N R (90) 4 on the Elimination of Sexism from Language. HS = Helsingin Sanomat ( ) Ann-Mari Huhtanen: Haluan suhteen, mutta en seksiä, Juvonen, Tuula Varjoelämää ja julkisia salaisuuksia. Vastapaino. Mustola, Kati Suomalaisten lesbo- ja homoliikkeiden historiaa. Kati Mustola & Johanna Pakkanen (toim.), Sateenkaarisuomi, s Like Sinervo, Helena Runoilijan talossa. Tammi. SKLK 2007 = Suomen kielen lautakunnan kannanotto sukupuolineutraalin kielenkäytön

29 edistämiseksi. Verkko-osoite Suominen, Sara Homottelun monet merkitykset Nuorten näkemyksiä homo-sanakentän sanoista. Kielikuvia 2/2011 s

30 Sanoista tekoihin Viime aikoina seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksista on puhuttu enemmän kuin todennäköisesti koskaan aiemmin. Sateenkaaren värien näyttäminen Sotsin olympialaisissa, tasaarvoisen avioliittolain eteneminen maailmalla, vähemmistöjen ihmisoikeuksien polkeminen monissa Afrikan maissa ja monet muut yhdenvertaisuusteemat ovat näkyneet otsikoissa. Huomio on hyvästä. Keskustelu tekee vähemmistöistä näkyviä. Mitä enemmän yhdenvertaisuudesta puhutaan, sitä enemmän se painaa myös poliittisia päätöksiä tehtäessä. Nyt onkin korkea aika siirtyä sanoista tekoihin. Vuonna 2014 siihen tarjoutuu loistavia mahdollisuuksia. Helmikuussa eduskunta alkaa käsitellä kansalaisaloitetta tasa-arvoisesta avioliittolaista. Aloitetta kannattaa selvä enemmistö suomalaisista ja puolueista, joten kaiken järjen mukaan sen pitäisi voida mennä läpi elleivät joidenkin puolueiden johtajat sitten estä edustajia äänestämästä vapaasti omantuntonsa mukaan. Helmikuussa pidetään myös Sotshin talviolympialaiset. Kisojen alla emäntämaa Venäjä yrittää kiillottaa kilpeään valmistelemalla lukuisten mielipidevankien vapauttamista. Olympialaiset tarjoavatkin mainion tilaisuuden luoda painetta puuttua naapurimme ihmisoikeusloukkauksiin.

31 Vaaliuurnille kokoonnutaan toukokuun lopulla valitsemaan edustajamme europarlamenttiin. Puolueilla on mahdollisuus asettaa 20 ehdokasta, joten tilastollisesti jokaisella listalla pitäisi olla tilaa ainakin yhdelle avoimesti HLBT-ehdokkaalle. Vaaleissa äänestäjät voivat tukea puolueita ja ehdokkaita, jotka sitoutuvat tekemään töitä yhdenvertaisuuden puolesta kaikissa EU:n 28 jäsenmaassa. Translain uudistusta valmisteleva työryhmä antaa esityksensä ensi syksyllä. Tuolloin hallituksen tulee korjata lain räikeimmät epäkohdat erityisesti poistaa lisääntymiskyvyttömyys edellytyksenä sukupuolen vahvistamiselle vielä tämän vaalikauden aikana voi siis olla yhdenvertaisuuden vuosi. Se ei kuitenkaan synny itsestään, vaan siihen tarvitaan Setan kaltaisten järjestöjen, Tahdon2013-liikkeen ja lukemattomien aktiivisten kansalaisten tarmoa. Oras Tynkkynen Kirjoittaja on tamperelainen Vihreiden kansanedustaja ja Pirkanmaan SETAn jäsen.

32 Sateenkaarikansa tuli museoon Kuva yllä: Werstaan LHBTIQ -museokokoelma kuuluu myös valokuva Setan Vapautuspäiviltä Tampereelta. Sateenkaarikokoelmiin voi tutustua verkko-osoitteessa: Kokeile Arjen historiassa hakusanaa lhbt, niin näet mitä kokoelmissa jo on. Työväenmuseo Werstaan kesänäyttely Hilpeys ja ennakkoluulo kertoi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen historiasta, arjesta ja elämästä Suomessa 1970-luvulta lähtien. Näyttely oli avoinna yleisölle Näyttelyssä kävi lähes 4000 vierasta. Näyttelyn yhteistyökumppanina oli 40-vuotias Pirkanmaan Seta. Tampereella perustettiin vuonna 1973 SETAn edeltäjä Vagabondi ry. Alkuaikojen toimintaa näyttelyssä valottivat yhdistysaktiivien haastattelut sekä vuonna 1974 aloitetun puhelinpäivystyksen toiminnasta kertova puhelin päiväkirjoineen. Sijansa saivat myös oman kulttuurin rakentumisessa tärkeäksi koetut juhlat eli Leimautumisbileet sekä Suomen vanhin toimiva homoravintola Mixei. Valta- ja vastakulttuuria Werstas houkutteli museoyleisön pohtimaan seksuaalisuuden ja sukupuolisuuden moninaisuutta sekä kertoo ihmisoikeuksista ja historiallisesta muutoksesta. Homoseksuaalisuus oli Suomessa rikos vuoteen 1971 saakka ja luokiteltiin sairaudeksi vuoteen 1981 asti. Hilpeys ja ennakkoluulo oli moniilmeinen ja heteronormatiivisuutta kyseenalaistava katsaus sateenkaarikansalaisten elämään. Näyttely käsitteli muun muassa omasta identiteetistä kertomista, kumppanin löytämistä, parisuhteen virallistamista, sateenkaariperheitä, oman kulttuurin rakentumista, merkkikieltä sekä suhdetta valtakulttuuriin. Toisenlaisesta seksuaalisuudesta kertovat niin naisparin remonttipuuhat kuin

33 dragartisti Lady Victorian leopardikengät. Esillä on runsaasti kuvia, esineitä, ääntä ja videota. Ainoa sateenkaarimuseokokoelma Näyttely perustui Werstaalla säilytettävään Suomen ainoaan sateenkaarikokoelmaan. Kokoelmaa on kartutettu vuodesta 2002 saakka ja ensimmäinen aihetta käsitellyt näyttely pidettiin Werstaalla Näyttelyssä aineisto ei ollut aiemmin esillä. Kokoelmassa on tällä hetkellä reilusti yli tuhat esinettä sekä runsaasti valokuvia. Lahjoituksia otetaan jatkossakin vastaan. Näyttelyn kulttuurihistoriallista sisältöä täydensi nykytaide. Mukana ajatuksia herättämässä ovat Fredrika Biström, Reima Hirvonen, Katariina Katla, Janne Laine, Ritva Larsson, Heidi Lunabba, Kaija Papu, Jaakko Pesonen, Marko Suomi, Jaana Sterbak, Tiitu Takalo ja Hessu Vuorinen. Lähde: Werstas Vagabondi ry:n ensimmäisen puheenjohtajan Jukka Kokon Werstaan näyttelyavajaisissa pitämä juhlapuhe Arvoisat kutsuvieraat, sisaret ja veljet! Minulla on ilo ja kunnia Vagabondi ry:n perustajajäsenenä toivottaa teidät tervetulleeksi tähän näyttelyyn, ja samalla kiitän Työväenmuseo Werstasta, että se on avannut ovensa meille. Paljon on virrannut vettä Tammerkoskessa sen jälkeen, kun huhtikuussa 1973 kokoonnuimme päättämään oman yhdistyksen perustamisesta jakamaan oikeata tietoa ja kuvainnollisesti houkuttelemaan samanhenkiset esiin riskialtiista puisto- ja kapakkakruisailusta. Ensimmäiset kokoontumiset olivat vaatimattomia, eikä varoja ollut liiemmin käytettävissä, koska moni pelkäsi polttavansa näppinsä vielä ahdasmielisessä ilmapiirissä. Ydinryhmä kuitenkin löi päänsä ja rahansa yhteen ja päätti järjestää ravintolailtoja, koska gaykansa tunnetusti juhlii mielellään. Naamiaiset huhtikuussa 1973 ja venäläinen ilta saman vuoden marraskuussa hakevat vieläkin vertaansa: pääsymaksuun sisältyi runsas noutopöytä asiaankuuluvine juomineen ja vapautunut tunnelma kohosi kattoon varta vasten harjoitellun showohjelman myötä. Juhlavieraita saapui ympäri Suomea aina Ruotsia myöten. Voitollinen taloudellinen tulos auttoi yhdistystä jatkamaan toimintaansa ilman ydinryhmän taloudellista vastuuta sekä jakamaan julkisuuteen ja jäsenille asiallista tukea ja informaatiota. Apu löytyi yksinäisyyteen ja syrjäytymiseen, mikäli sitä halusi. Vauhdikas alku auttoi oman pienen ravintolan perustamiseen ja myöhemmin liityttiin valtakunnalliseen SETA ry:hyn. Monet asiat ovat paremmin kuin 40 vuotta sitten, ja voimme pystypäin marssia julkisuuteen täysivaltaisina kansalaisina Toivomme, että näyttelymme antaa kuvan yhdistyksemme toiminnasta. Vielä kerran tervetuloa!

34 Pirkanmaan Setan juhlavuoden 2013 verkkokysely jäsenille ja aktiiveille Vastaamalla kyselyyn autat luomaan mielekästä ja mahdollisimman monien kiinnostuksia vastaavaa yhdistystoimintaa, ryhmiä, koulutuksia, bileitä ja ammattilaispalveluja kuten tuki- ja neuvontapalvelua. Samalla saamme tärkeää tietoa jäsenkunnastamme ja palveluidemme käyttäjistä, joka vaikuttaa ratkaisevasti toimintaamme ja mahdollisuuksiimme vaikuttaa Pirkanmaalla. Kaikkien vastanneiden kesken arvomme koko vuoden Leimariliput Lippupaketin saa kaksi onnekasta. Arvontaan voi osallistua kyselyn lopussa erikseen. Vastaathan kyselyyn viimeistään Pirkanmaan Seta kiittää jäseniään ja aktiivejaan hienosta 40-vuotisjuhlavuodesta. Linkki kyselyyn

35 Tue toimintaamme: Ole jäsen myös vuonna 2014 Pirkanmaan Seta kiittää henkilöjäseniään ja kannatusjäseniään vuodesta Ilman apuasi emme olisi voineet toimia näin laajasti. Maksamalla Pirkanmaan Setan jäsenmaksun vuodelle 2014 tuet järjestön monipuolista toimintaa, vertaisryhmiä, valtakunnallista tuki- ja neuvontapalvelua, yhteiskunnallisia tempauksia, koulutuksia kouluissa ja työpaikoilla sekä vaikuttamistyötä yhdenvertaisuuden puolesta. Jos käyt ahkerasti Leimareissa, saat käytännössä jäsenmaksusi takaisin lippualennuksien kautta. Lisäksi pääset osalliseksi jäseneduistamme. Esimerkiksi: 200 maksanutta jäsentä kattaa koko kevätkauden tuki- ja neuvontapalvelun kulut ja pystymme tarjoamaan maksutonta ammattilaisapua verkossa ja puhelimitse koko Suomen alueella. Neljä maksanutta kannatusjäsentä riittää korvaamaan sateenkaarinuorten päihteettömien bileiden tilavuokran tai yhdenvertaisuuspaneelin järjestämiskustannukset. 10 jäsenmaksulla saamme jäsenlehtemme postitettua niille jäsenille, joilla ei ole sähköpostia. ja paljon muuta Jäsenmaksut vuodelle 2014 Varsinainen jäsenyys 20 Varsinainen jäsenyys 15 (opiskelijat, työttömät, eläkeläiset, varusmiehet ja siviilipalvelusmiehet) Kannatusjäsenyys 100 (järjestöt, yritykset ja yhteisöt) Liity jäseneksi suoraan verkossa: Jäseneksi voit liittyä myös maksamalla jäsenmaksun suoraan pankkiin tilille (kopioi tilinumero verkkopankkiisi tästä): FI Jäsenyytesi on voimassa heti maksun saavuttua tilillemme. Ennen jäsenkorttisi saapumista toimii maksukuitti jäsenkorttina. Maksaessasi jäsenmaksusi pankkiin, muista ilmoittaa viestissä ainakin täydellinen nimesi ja kotikuntasi. Halutessasi jäsenpostia, muista ilmoittaa sähköpostisi lisäksi myös osoitetietosi, jotta postisi (jäsenkortti ja kokouskutsut) tulevat oikeaan osoitteeseen. Jäsenyyteen liittyvissä asioissa (esim. jäsenkortti, osoitteenmuutokset) voit olla yhteyksissä jäsenrekisterinhoitajaan Sakariin sähköpostitse Jäsenyyden lisäedut Alennus Pirkanmaan Setan tapahtumista (mm. Leimarit) Sesam-jäsenlehti postitettuna tarvittaessa kotiin kaksi kertaa vuodessa Äänioikeus jäsenkokouksissa (syys- ja kevätkokous) Alennettu sisäänpääsymaksu Setan jäsenjärjestöjen tapahtumiin Beauty Putiikki tarjoaa 10% alennusta kaikista normaalihintaisista palveluista (ei koske injektiohoitoja) Parturikampaamo Estradi tarjoaa alennuksia Kallas Tattoo and Piercing-5% tatuoinneista ja -10% lävistyksistä

36 Nightclub Mixei tarjoaa sisäänpääsyn normaali-iltoina hintaan 4,00 House of Simone antaa 15% alennusta normaalihintaisista tuotteista Kehräsaaren myymälässä Red Lights tarjoaa alennusta perushintaisista tuotteista 10% Kauneuskeidas TUYA Beautybar tarjoaa alennusta Jos tiedät yrityksiä, jotka haluaisivat tarjota jäsenetuja Pirkanmaan Setan jäsenille, niin ota yhteyttä Mikko Väisäseen sähköpostitse Voit tukea toimintaamme myös tekemällä lahjoituksen Pirkanmaan SETA ry:lle, viitenumero on Käytäthän maksaessasi viitenumeroa, niin tukesi ohjautuu oikeaan kohteeseen. Keräystili: Sampo Pankki Kiitos kannatuksestasi! Kannatusjäseniämme vuonna 2013 olivat Tampereen yliopiston oppilaskunta Tamy, Pirkanmaan Sosialidemokraatit, Pirkanmaan Vasemmistoliitto ja Virnu Tampereen vihreät nuoret. Toivotamme uudet kannatusjäsenet lämpimästi tervetulleeksi tukemaan työtämme.

37 Puheenjohtajan palsta Jos se ei ole rikki, miksi korjata sitä? Tuota kulunutta toteamusta olen pyöritellyt päässäni moneen kertaan sen jälkeen kun minut valittiin tämän yhdistyksen hallitukseen. Pirkanmaan SETA on kaikin puolin vakaalla pohjalla toimiva järjestö, eikä perustuksissa ole ollut mitään paikkailun tarvetta. Kuluneen vuoden aikana olemme kuitenkin ottaneet käyttöön konsteja, joiden avulla hallinnolliset tehtävät sujuvat nopeammin. Aikaa jää enemmän olennaiseen, eli inhimilliseen kanssakäymiseen, olipa se sitten vertaistuen antamista tai yhteiskunnallista vaikuttamista. Esimerkiksi toimiston tietoteknisiä valmiuksia on kasvatettu ja verkkosivujen tapahtumakalenterin toimivuutta kehitetty. Yksi merkittävä uudistus on Sesamin muuttuminen verkkolehdeksi. Mutta miksi verkkolehti? Ymmärrämme hyvin sen, että moni haluaa lukea jäsenlehtensä paperisena. Perinteisen lehden teko edellyttää kuitenkin taittajan työpanosta, paino- ja postituskulujen maksamista ja toki myös lehden postittamista kaikille jäsenille. Verkkolehden myötä tältä vältytään. Uusi formaatti tarjoaa kuitenkin myös aitoja etuja: Sesamin juttuja on muun muassa helppo jakaa sosiaalisessa mediassa. Tämä lisää tekstien ja sitä myötä yhdistyksen näkyvyyttä ja vaikuttavuutta. Ehkä voidaan myös todeta banaalisti, että verkkolehti on tulevaisuutta. Tähän asti Sesam on toki ollut myös netissä PDF-muotoisena. Näissä isoissa tiedostoissa yksittäisiin juttuihin on kuitenkin ollut vaikea päästä käsiksi. Verkkoalustan kautta lehdet ovat jatkossakin saatavilla myös PDF-muodossa. Lehti postitetaan tulostettuna niille jäsenille, joilla ei ole sähköpostiosoitetta käytössään. Tämä on maailmanhistorian ensimmäinen aito verkko-sesam. Pyydämme kärsivällisyyttä mahdollisten vikojen kanssa, ja otamme samalla mielihyvin kehittämisehdotuksia vastaan. Kaikkien muutosten ja kehittämissuunnitelmien lomasta on varsin osuvaa sanoa, että yhdistyksen hallituksessa 2014 avainsana on jatkuvuus. Kaikki erovuorossa olleet hallituksen jäsenet valittiin uudelleen syyskokouksessa. Allekirjoittaneen ei tarvinnut tällä kertaa jännittää, koska kautta on vielä vuosi jäljellä. Antoisaa uutta vuotta!

Biseksuaali. Kuvaa ihmisiä, jotka ihastuvat ihmiseen tämän sukupuolesta riippumatta tai jotka kykenevät ihastumaan sekä tyttöihin ja poikiin

Biseksuaali. Kuvaa ihmisiä, jotka ihastuvat ihmiseen tämän sukupuolesta riippumatta tai jotka kykenevät ihastumaan sekä tyttöihin ja poikiin Sanojen merkityksiä Teema: Terminologia, mitkä sanat ovat kunnioittavia, mitkä loukkaavia Kesto: 15-30 minuuttia Osallistujamäärä: Viidestä kahteenkymmeneen Tarvikkeet: Vihreä, keltainen ja punainen paperi,

Lisätiedot

LASTEN OIKEUDET. Setan Transtukipiste. Oikeudesta olla prinssi tai prinsessa tai miettiä vielä

LASTEN OIKEUDET. Setan Transtukipiste. Oikeudesta olla prinssi tai prinsessa tai miettiä vielä LASTEN OIKEUDET Setan Transtukipiste Oikeudesta olla prinssi tai prinsessa tai miettiä vielä >> SUKUPUOLEN MONINAISUUS ON JOIDENKIN LASTEN OMINAISUUS Joskus lapsi haluaa olla välillä poika ja välillä tyttö.

Lisätiedot

Sukupuolen moninaisuuden huomioiminen nuorisotyössä työpaja 11.11.2014

Sukupuolen moninaisuuden huomioiminen nuorisotyössä työpaja 11.11.2014 Sukupuolen moninaisuuden huomioiminen nuorisotyössä työpaja 11.11.2014 PAIKALLA ON IHMISIÄ JOIDEN SUKUPUOLEN VOISI JOKU PÄÄTELLÄ PAIKALLA ON IHMISIÄ JOIDEN SUKUPUOLEN VOISI JOKU PÄÄTELLÄ Nimistä Ulkonäöstä

Lisätiedot

Luokittelun valta ja voima sukupuoli ja seksuaalisuus. Tuija Pulkkinen Mikkelin Akatemia 9.1.2016

Luokittelun valta ja voima sukupuoli ja seksuaalisuus. Tuija Pulkkinen Mikkelin Akatemia 9.1.2016 Luokittelun valta ja voima sukupuoli ja seksuaalisuus Tuija Pulkkinen Mikkelin Akatemia 9.1.2016 Luokittelun valta ja voima Luokittelu: rajaa, rajoittaa, pakottaa, leimaa *** JA *** Luokittelu: luo, tekee

Lisätiedot

Sateenkaarinuorten hyvinvointi ja huolenaiheet

Sateenkaarinuorten hyvinvointi ja huolenaiheet Sateenkaarinuorten hyvinvointi ja huolenaiheet Riikka Taavetti facebook.com/hyvinvoivasateenkaarinuori Hyvinvoiva sateenkaarinuori -tutkimus - 2013: kyselytutkimus ja raportti - yli 2500 vastaajaa, yli

Lisätiedot

SUKUPUOLISUUDEN JA SEKSUAALISUUDEN MONIMUOTOISUUS. Hanna Vilkka

SUKUPUOLISUUDEN JA SEKSUAALISUUDEN MONIMUOTOISUUS. Hanna Vilkka SUKUPUOLISUUDEN JA SEKSUAALISUUDEN MONIMUOTOISUUS Hanna Vilkka Mistä on pienet tytöt tehty? Sokerista, kukkasista, inkivääristä, kanelista. Niistä on pienet tytöt tehty. Mistä on pienet pojat tehty? Etanoista,

Lisätiedot

Opettaja ja seksuaalisuuden kirjo

Opettaja ja seksuaalisuuden kirjo Opettaja ja seksuaalisuuden kirjo Educa-messut 29.1.2011, Helsinki Jukka Lehtonen Tutkimuskoordinaattori, VTT, Kasvatussosiologian dosentti TASUKO Tasa-arvo- ja sukupuolitietoisuus opettajankoulutuksessa

Lisätiedot

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt päihdepalvelujen asiakkaina. Marita Karvinen Seta ry

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt päihdepalvelujen asiakkaina. Marita Karvinen Seta ry Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt päihdepalvelujen asiakkaina Marita Karvinen Seta ry 7.6.2013 Hlbtiq? Mitä ihmettä? Seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuus Seksuaalinen suuntautuminen Sukupuoli-identiteetti

Lisätiedot

Nimestä minut tunnet vai tunnetko? Sukupuolien moninaisuus ja lähisuhdeväkivalta

Nimestä minut tunnet vai tunnetko? Sukupuolien moninaisuus ja lähisuhdeväkivalta Juha Kilpiä Aktuaali koulutuspalvelu Seksuaalipedagogi (Nacs) Työnohjaaja Ryhmänohjaaja Vapaaehtoistyöntekijä www.aktuaali.fi www.facebook.fi/aktuaali www.twitter.fi/jkilpia juha.kilpia@aktuaali.fi +358

Lisätiedot

Sateenkaari-ihmisten perhesuhteet kirkon perheneuvonnassa

Sateenkaari-ihmisten perhesuhteet kirkon perheneuvonnassa Sateenkaari-ihmisten perhesuhteet kirkon perheneuvonnassa Projektipäällikkö Sanna Nevala Perhetyöntekijä, perhe- ja paripsykoterapeutti Terhi Väisänen 7.2.2018 Vaasa Sateenkaari-ihmiset? Sukupuolen ja

Lisätiedot

Nuori? Lhbtiq*? Innokas?

Nuori? Lhbtiq*? Innokas? Nuori? Lhbtiq*? Innokas? *) Lhbtiq lesbo, homo, biseksuaali, transihminen, intersukupuolinen tai queer Lähde mukaan tekemään Suomesta yhdenvertaisempi maa! Viime syksynä suomalaisille lhbtiq-nuorille vakuutettiin,

Lisätiedot

KAAPITATKO Miten luodaan turvallinen ja yhdenvertainen vertaisryhmä?

KAAPITATKO Miten luodaan turvallinen ja yhdenvertainen vertaisryhmä? KAAPITATKO Miten luodaan turvallinen ja yhdenvertainen vertaisryhmä? Mikko Väisänen valtakunnallinen neuvontapalvelu SINUIKSI Pirkanmaan Setan toiminnanjohtaja, YTM Mitä VERTAISUUS tarkoittaa? Kuka on

Lisätiedot

SATEENKAARIPERHE NEUVOLASSA

SATEENKAARIPERHE NEUVOLASSA SATEENKAARIPERHE NEUVOLASSA Vinkkejä kohtaamiseen Sateenkaariperheet Sateenkaariperheet ovat lapsiperheitä, joissa jompikumpi tai useampi vanhempi kuuluu seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön Termin määritelmä

Lisätiedot

Sateenkaarinuorena työpajoilla

Sateenkaarinuorena työpajoilla Sateenkaarinuorena työpajoilla Riikka Taavetti riikka.taavetti@nuorisotutkimus.fi @rtaavetti /HyvinvoivaSateenkaarinuori Esityksen sisältö - H, L, B, T, I, Q ja muut kirjaimet keitä ovat sateenkaarinuoret?

Lisätiedot

KAAPITATKO Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt terveydenhuollon asiakkaina

KAAPITATKO Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt terveydenhuollon asiakkaina KAAPITATKO Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt terveydenhuollon asiakkaina Mikko Väisänen valtakunnallinen neuvontapalvelu SINUIKSI Pirkanmaan Setan toiminnanjohtaja, YTM Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Lisätiedot

Pohdittavaa harjoituksenvetäjälle: Jotta harjoituksen tekeminen olisi mahdollista, vetäjän on oltava avoin ja osoitettava nuorille, että kaikkien

Pohdittavaa harjoituksenvetäjälle: Jotta harjoituksen tekeminen olisi mahdollista, vetäjän on oltava avoin ja osoitettava nuorille, että kaikkien Mitä seksi on? Tavoite: Harjoituksen tavoitteena on laajentaa näkemystä siitä, mitä seksi on. Monille seksi on yhtä kuin vaginaalinen yhdyntä/emätinseksi. Reilu seksi projektissa seksillä tarkoitetaan

Lisätiedot

Ikääntyneiden ihmisten moninaisuus ja yhdenvertaisuus

Ikääntyneiden ihmisten moninaisuus ja yhdenvertaisuus Ikääntyneiden ihmisten moninaisuus ja yhdenvertaisuus Eloisa Yhdenvertaisuus -gallupin raportti Juho Rahkonen/Taloustutkimus Oy 28.10.2015 1 Mielipidekyselyn toteutus Henkilökohtainen käyntihaastattelu

Lisätiedot

YHDENVERTAISUUS JA TASA-ARVO ETSIVÄSSÄ NUORISOTYÖSSÄ. Lotte Heikkinen Nuorisotyön koordinaattori Seta ry

YHDENVERTAISUUS JA TASA-ARVO ETSIVÄSSÄ NUORISOTYÖSSÄ. Lotte Heikkinen Nuorisotyön koordinaattori Seta ry YHDENVERTAISUUS JA TASA-ARVO ETSIVÄSSÄ NUORISOTYÖSSÄ Lotte Heikkinen Nuorisotyön koordinaattori Seta ry 27.4.2016 Seta Valtakunnallinen ihmisoikeus- ja sosiaalialanjärjestö Perustettu vuonna 1974 24 jäsenjärjestöä

Lisätiedot

Palvelujen saavutettavuus yhdenvertaisuus ja tasa-arvo

Palvelujen saavutettavuus yhdenvertaisuus ja tasa-arvo Palvelujen saavutettavuus yhdenvertaisuus ja tasa-arvo Kalvomateriaali: Sinikka Mustakallio ja Inkeri Tanhua Sukupuolivaikutusten arviointi säädösvalmistelussa opetus- ja kulttuuriministeriössä 14.4.2015

Lisätiedot

EDUCA 29.-30.1.2010 SIVISTYS SIIVITTÄÄ, KOULUTUS KANTAA KESKIMÄÄRÄINEN TYTTÖ JA POIKA. VTT/Sosiologi Hanna Vilkka 30.1.2010

EDUCA 29.-30.1.2010 SIVISTYS SIIVITTÄÄ, KOULUTUS KANTAA KESKIMÄÄRÄINEN TYTTÖ JA POIKA. VTT/Sosiologi Hanna Vilkka 30.1.2010 EDUCA 29.-30.1.2010 SIVISTYS SIIVITTÄÄ, KOULUTUS KANTAA KESKIMÄÄRÄINEN TYTTÖ JA POIKA VTT/Sosiologi Hanna Vilkka 30.1.2010 1) MIHIN LAPSELLA ON OIKEUS SUKUPUOLISENA? 2) MIHIN LAPSELLA ON OIKEUS SEKSUAALISENA?

Lisätiedot

Sukupuolen moninaisuuden huomioiminen hoitotyössä

Sukupuolen moninaisuuden huomioiminen hoitotyössä Sukupuolen moninaisuuden huomioiminen hoitotyössä Jarna Rintaniemi Kätilö - HUS, Naistentautien pkl, seksuaalineuvojaopiskelija Sexpo Naistentautien alueellinen koulutuspäivä 5.3.2018 Sukupuolivähemmistöt

Lisätiedot

Yhdessä enemmän. Ei jätetä ketään yksin.

Yhdessä enemmän. Ei jätetä ketään yksin. Yhdessä enemmän Ei jätetä ketään yksin. Tukea. Toivoa. Mukana. Ilona. Vapaaehtoistoiminta ja auttaminen tuottavat iloa ja tekevät onnelliseksi Onnelliseksi voit tehdä monella tavalla. Yksi tapa on tulla

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

Moninaisuus avain ikääntyneiden hoidon laadun kehittämiseen

Moninaisuus avain ikääntyneiden hoidon laadun kehittämiseen Moninaisuus avain ikääntyneiden hoidon laadun kehittämiseen ARVOKAS VANHUUS:MONINAISUUS NÄKYVÄKSI SEMINAARI 5.11.201, HELSINKI KÄÄNNÖS PUHEEVUOROSTA FRÉDÉRIC LAUSCHER, DIRECTOR OF THE BOARD ASSOCIATION

Lisätiedot

Ei kai taas kaappiin?

Ei kai taas kaappiin? Ei kai taas kaappiin? Sateenkaariseniorit asiakkaina Yhdenvertainen vanhuus II -projekti Seta ry Setan Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki www.seta.fi/yhdenvertainen-vanhuus www.facebook.com/yhdenvertainen-vanhuus

Lisätiedot

SUKUPUOLEN MONINAISUUS PERHEESSÄ JA LASTEN TARPEET. Maarit Huuska

SUKUPUOLEN MONINAISUUS PERHEESSÄ JA LASTEN TARPEET. Maarit Huuska SUKUPUOLEN MONINAISUUS PERHEESSÄ JA LASTEN TARPEET Maarit Huuska 1. LAPSET 2. VANHEMMAT SUKUPUOLEN MONINAISUUS ON Osa ihmisyyttä. Osa luontoa. Tunnettu kaikissa kulttuureissa. Kuuluu Suomen historiaan.

Lisätiedot

Tampereen Kaupunkilähetys ry, 2013 Rongankotikeskus Seksuaaliterveyttä kehitysvammaisille -projekti

Tampereen Kaupunkilähetys ry, 2013 Rongankotikeskus Seksuaaliterveyttä kehitysvammaisille -projekti Tampereen Kaupunkilähetys ry, 2013 Rongankotikeskus Seksuaaliterveyttä kehitysvammaisille -projekti 2012-2016 Teksti ja kansainvälisten seksuaalioikeuksien (World Association for Sexual Health, WAS 2014)

Lisätiedot

Mitä hyvää, mitä huonoa netissä poikien näkökulmasta? Poikien Talon kokemuksia. Tommi P. Pesonen Projektityöntekijä

Mitä hyvää, mitä huonoa netissä poikien näkökulmasta? Poikien Talon kokemuksia. Tommi P. Pesonen Projektityöntekijä Mitä hyvää, mitä huonoa netissä poikien näkökulmasta? Poikien Talon kokemuksia Tommi P. Pesonen Projektityöntekijä www.poikientalo.fi Tuki- ja neuvontapalvelu www.sinuiksi.fi Neuvontatyöntekijät Jussi

Lisätiedot

YHDENVERTAISUUSKYSELY

YHDENVERTAISUUSKYSELY YHDENVERTAISUUSKYSELY Hyvä oikeusministeriöläinen, Tervetuloa vastaamaan ministeriön yhdenvertaisuuskyselyyn! Vastaukset annetaan ja niitä käsitellään anonyymisti. Vastaamalla olet mukana kehittämässä

Lisätiedot

Sukupuolen ilmaisu ja sukupuoli-identiteetti

Sukupuolen ilmaisu ja sukupuoli-identiteetti Sukupuolen ilmaisu ja sukupuoli-identiteetti Tapio Bergholm, erikoistutkija, SAK Tasa arvolain laajennus HE 19/2014 sivu 1 Sukupuoleen perustuvan syrjinnän kiellot laajennettaisiin koskemaan myös sukupuoli

Lisätiedot

F 64. Transsukupuolisuus osana itseäni. Anita Pistemaa

F 64. Transsukupuolisuus osana itseäni. Anita Pistemaa F 64 Transsukupuolisuus osana itseäni. Anita Pistemaa Yleistä... Sukupuoli-identiteettejä: Transvestiitti Mies / Nainen / intersukupuolinen Transsukupuolinen nainen/-mies Genderqueer (yl. muunsukupuolinen)

Lisätiedot

kevät 2016 Kuva: Anna Rytkönen Vuoden tunnus: Kaikki, minkä teette, tehkää rakastavin mielin! 1. Kor. 16:14

kevät 2016 Kuva: Anna Rytkönen Vuoden tunnus: Kaikki, minkä teette, tehkää rakastavin mielin! 1. Kor. 16:14 kevät 2016 Kuva: Anna Rytkönen Vuoden tunnus: Kaikki, minkä teette, tehkää rakastavin mielin! 1. Kor. 16:14 Tervehdys Turun NNKY jäsen Taas saimme käyntiin uuden toimintavuoden. Tämä vuosi on juhlavuotemme.

Lisätiedot

TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSKYSELY

TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSKYSELY TASA-ARVO- JA YHDENVERTAISUUSKYSELY 1. Sukupuoli nmlkj Nainen nmlkj Mies nmlkj Ei yksiselitteisesti määriteltävissä 2. Ikä nmlkj alle 31 vuotta nmlkj 31 40 vuotta nmlkj 41 0 vuotta nmlkj yli 0 vuotta 3.

Lisätiedot

Ajatuksia sateenkaariperheiden läheiselle

Ajatuksia sateenkaariperheiden läheiselle 15.4.2014 Ajatuksia sateenkaariperheiden läheiselle Tiia Aarnipuu, koulutussuunnittelija tiia.aarnipuu@sateenkaariperheet.fi Mitkä sateenkaariperheet? Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvien ihmisten

Lisätiedot

Seta ry Pasilanraitio 5, Helsinki Tampere Lotte Heikkinen, Seta

Seta ry Pasilanraitio 5, Helsinki   Tampere Lotte Heikkinen, Seta Yhdenvertaisesti työelämään? Tampere 28.3.2017 Lotte Heikkinen, Seta Lainsäädäntö Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolakien muutokset tulivat voimaan vuoden 2015 alussa Ehdoton syrjintäsuoja myös seksuaali-

Lisätiedot

Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuskysely luokat

Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuskysely luokat Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuskysely 7.-9. luokat Perustietoja vastaajasta 1. Sukupuoli * i poika tyttö muu en halua vastata 2. Luokka * i 7. luokka 8. luokka 9. luokka 3. Koulusi * Anttolan yhtenäiskoulu

Lisätiedot

TERVETULOA RIPPIKOULUUN!

TERVETULOA RIPPIKOULUUN! TERVETULOA RIPPIKOULUUN! Mikä ihmeen ripari? Edessäsi on nyt ainutkertainen elämän jakso, jolloin sinulla on mahdollisuus osallistua rippikouluun yhdessä ikätovereidesi kanssa. Rippikoulussa eli riparilla

Lisätiedot

Kissaihmisten oma kahvila!

Kissaihmisten oma kahvila! Kissaihmisten oma kahvila! Teksti ja kuvat: Annika Pitkänen Jo ulkopuolelta voi huomata, ettei tamperelainen Purnauskis ole mikä tahansa kahvila. Ikkunalaudalla istuu kissa katselemassa uteliaana ohikulkevia

Lisätiedot

Sukupuoli-identiteetti visuaalisessa kulttuurissa ja pedagogiikassa

Sukupuoli-identiteetti visuaalisessa kulttuurissa ja pedagogiikassa Sukupuoli-identiteetti visuaalisessa kulttuurissa ja pedagogiikassa Calvin Klein, Steven Maisel, 1995 Calvin Klein, Steven Maisel, 1995 Calvin Klein, Steven Maisel, 1995 Calvin Klein, Steven Maisel, 1995

Lisätiedot

Epilepsiajärjestötyön tulevaisuusvalokeilassa. vapaaehtoistoiminta ja vertaistuki Ryhmätyöt

Epilepsiajärjestötyön tulevaisuusvalokeilassa. vapaaehtoistoiminta ja vertaistuki Ryhmätyöt Epilepsiajärjestötyön tulevaisuusvalokeilassa yhdistysten vapaaehtoistoiminta ja vertaistuki Ryhmätyöt Ryhmätyöt 1. Puheenjohtajan tärkein tehtäväon uuden puheenjohtajan löytäminen, jatkon varmistaminen,

Lisätiedot

Pirkanmaan Setan toimintakertomus 2013

Pirkanmaan Setan toimintakertomus 2013 Kuva nuorten Halloween-bileistä, valokuvaaja: Jenna Oldén Pirkanmaan Setan toimintakertomus 2013 Alkusanat: Pirkanmaan Seta on kansalais-, ihmisoikeus- ja sosiaalialan järjestö, joka edistää yhdenvertaisuutta

Lisätiedot

Turvallisex! Turvallisex! Turvallisex! Turvallisex! Koskemattomuus puheeksi. Koskemattomuus puheeksi. Koskemattomuus puheeksi.

Turvallisex! Turvallisex! Turvallisex! Turvallisex! Koskemattomuus puheeksi. Koskemattomuus puheeksi. Koskemattomuus puheeksi. Kysymys: Kuka voi olla sellainen henkilö, joka täyttää seksuaalinen kaltoinkohtelijan määritelmän? Kysymys: Kenen vastuulla seksuaalinen kaltoinkohtelu on? Kuka vaan. Naapuri, sukulainen, tuttu, tuntematon,

Lisätiedot

Äänestä ehdokasta, joka

Äänestä ehdokasta, joka Yhtäkään lasta ei jätetä kuntavaaleissa 2017 Sinä voit kuntalaisena vaikuttaa lasten ja nuorten hyvinvointiin! Ovatko kuntapäättäjät aidosti lasten ja lapsiperheiden asialla? Varmista, että ehdokkaasi

Lisätiedot

Seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuus. Marita Karvinen, Vtt Seta ry

Seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuus. Marita Karvinen, Vtt Seta ry Seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuus Marita Karvinen, Vtt Seta ry 7.4.2016 Lhbtiq? Seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuus Seksuaalinen suuntautuminen Sukupuoli-identiteetti,

Lisätiedot

Tasa-arvo ja seksuaalisuus kotoutumisen tueksi. Väestöliitto

Tasa-arvo ja seksuaalisuus kotoutumisen tueksi. Väestöliitto Tasa-arvo ja seksuaalisuus kotoutumisen tueksi Väestöliitto 1. Luku Suomen laki, parisuhde ja seksuaalisuus Väestöliitto Sanasto: LAKI JA PARISUHDE Parisuhde Avoliitto Tasa-arvo Seksuaalioikeudet Vaitiolovelvollisuus

Lisätiedot

HLBT Queer Heteronormatiivisuus

HLBT Queer Heteronormatiivisuus Puolison kuolema queernäkökulmasta tarkasteltuna Varpu Alasuutari YTM, Tohtorikoulutettava Sukupuolentutkimus Turun yliopisto varpu.alasuutari@utu.fi Esityksen rakenne 1. Määritelmät 2. Väitöstutkimus:

Lisätiedot

Sateenkaariyhdistys Malkus ry

Sateenkaariyhdistys Malkus ry Toimintasuunnitelma 2015 1 1. Johdanto Sateenkaariyhdistys Malkuksen tarkoituksena on edistää seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien henkistä ja hengellistä hyvinvointia ja tukea tätä tarkoitusta

Lisätiedot

Parisuhteen merkitys hyvinvoinnille. Henry ry 21.10.2014

Parisuhteen merkitys hyvinvoinnille. Henry ry 21.10.2014 Parisuhteen merkitys hyvinvoinnille Henry ry 21.10.2014 Kuka minä olen? Heikki Syrjämäki Tampereen perheasiain neuvottelukeskus http://www.tampereenseurakunnat.fi/perheneuvonta http://www.city.fi/blogit/suhdeklinikka

Lisätiedot

Aamunavaus yläkouluihin, lukioihin ja ammattikouluihin

Aamunavaus yläkouluihin, lukioihin ja ammattikouluihin Aamunavaus yläkouluihin, lukioihin ja ammattikouluihin Punainen Risti on maailmanlaajuinen järjestö, jonka päätehtävänä on auttaa hädässä olevia ihmisiä. Järjestön toiminta pohjautuu periaatteisiin, jotka

Lisätiedot

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia.

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. LAUSEEN KIRJOITTAMINEN Peruslause aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. minä - täti - ja - setä - asua Kemi Valtakatu Minun täti ja setä asuvat

Lisätiedot

Lapsen oikeuksien sopimus täyttää 30 vuotta !

Lapsen oikeuksien sopimus täyttää 30 vuotta ! Lapsen oikeuksien sopimus täyttää 30 vuotta 20.11.2019! YK:n lapsen oikeuksien sopimus takaa lapselle oikeuden olla oma itsensä Ihmisoikeudet kuuluvat kaikille. Ketään ei saa syrjiä. Jokaisella lapsella

Lisätiedot

syksy 2015 kevät 2014

syksy 2015 kevät 2014 syksy 2015 kevät 2014 Kuva Keimiöltä 2014 /Helmi Neuvonen Vuoden tunnus: Armo tulkoon kaikkien niiden osaksi, jotka rakastavat Herraamme Jeesusta Kristusta, armo ja katoamattomuus. Ef. 6:24 Hyvä NNKY-väki

Lisätiedot

10417/16 team/vpy/si 1 DG B 3A

10417/16 team/vpy/si 1 DG B 3A Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 17. kesäkuuta 2016 (OR. en) 10417/16 YHTEENVETO ASIAN KÄSITTELYSTÄ Lähettäjä: Vastaanottaja: Neuvoston pääsihteeristö Valtuuskunnat SOC 418 GENDER 29 ANTIDISCRIM 41 FREMP

Lisätiedot

POIKA NIMELTÄ PÄIVI SUKUPUOLEN MONINAISUUS KOULUSSA

POIKA NIMELTÄ PÄIVI SUKUPUOLEN MONINAISUUS KOULUSSA POIKA NIMELTÄ PÄIVI SUKUPUOLEN MONINAISUUS KOULUSSA www.transtukipiste.fi www.facebook.com/transtukipiste SUKUPUOLEN MONINAISUUS ON Osa ihmisyyttä. Osa luontoa. Tunnettu kaikissa kulttuureissa. Kuuluu

Lisätiedot

Syksyn hehku on lupaus tulevasta. Auringon kulta syksyn lehdissä kantaa talven yli kevääseen.

Syksyn hehku on lupaus tulevasta. Auringon kulta syksyn lehdissä kantaa talven yli kevääseen. Mikkelin seudun Kehitysvammaisten Tuki ry Jäsentiedote 2/2014 www.mikkelinkvtuki.fi Mikkelin seudun Kehitysvammaisten Tuki ry Jäsentiedote 2/2015 www.mikkelinkvtuki.fi Syksyn hehku on lupaus tulevasta.

Lisätiedot

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole.

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole. 1 Unelma-asiakas Ohjeet tehtävän tekemiseen 1. Ota ja varaa itsellesi omaa aikaa. Mene esimerkiksi kahvilaan yksin istumaan, ota mukaasi nämä tehtävät, muistivihko ja kynä tai kannettava tietokone. Varaa

Lisätiedot

Yhdistystiedote 3/2015

Yhdistystiedote 3/2015 Yhdistystiedote 3/2015 Tervehdys yhdistysaktiivi, Kevät etenee hyvää vauhtia. Useimpien kanssa tapasimmekin jo liittokokouksessa. Tässä yhdistystiedotteessa on koottu tärkeimpiä liiton kuulumisia teille

Lisätiedot

sukupuoli a) poika b) tyttö c) muu d) en halua vastata luokka a) 7 b) 8 c) 9 B Viihtyvyys, turvallisuus ja koulun toimintakulttuuri

sukupuoli a) poika b) tyttö c) muu d) en halua vastata luokka a) 7 b) 8 c) 9 B Viihtyvyys, turvallisuus ja koulun toimintakulttuuri Tasa-arvokysely Tasa-arvotyö on taitolaji - Opas sukupuolen tasa-arvon edistämiseen perusopetuksessa. Opetushallitus. Oppaat ja käsikirjat 2015:5. www.oph.fi/julkaisut/2015/tasa_arvotyo_on_taitolaji Kyselyn

Lisätiedot

HENKISTÄ TASAPAINOILUA

HENKISTÄ TASAPAINOILUA HENKISTÄ TASAPAINOILUA www.tasapainoa.fi TASAPAINOA! Kaiken ei tarvitse olla täydellisesti, itse asiassa kaikki ei koskaan ole täydellisesti. Tässä diasarjassa käydään läpi asioita, jotka vaikuttavat siihen,

Lisätiedot

Seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuus sateenkaarinuoren tukeminen. Marita Karvinen Seta ry

Seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuus sateenkaarinuoren tukeminen. Marita Karvinen Seta ry Seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuus sateenkaarinuoren tukeminen Marita Karvinen Seta ry 9.5.2017 WPATH & Standards of Care The expression of gender characteristics, including identities,

Lisätiedot

IHMISOIKEUSKASVATUS Filosofiaa lapsille -menetelmällä

IHMISOIKEUSKASVATUS Filosofiaa lapsille -menetelmällä Pohdi! Seisot junaradan varrella. Radalla on 40 miestä tekemässä radankorjaustöitä. Äkkiä huomaat junan lähestyvän, mutta olet liian kaukana etkä pysty varoittamaan miehiä, eivätkä he itse huomaa junan

Lisätiedot

HLBTIQ. Opas toimittajille. Näin kirjoitat seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä

HLBTIQ. Opas toimittajille. Näin kirjoitat seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä HLBTIQ Opas toimittajille Näin kirjoitat seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä Musta tuntuu, että seksuaalivähemmistöt, sukupuolivähemmistöistä puhumattakaan, ovat yhä tabu ainakin maaseudulla. Tästä syystä

Lisätiedot

Preesens, imperfekti ja perfekti

Preesens, imperfekti ja perfekti Preesens, imperfekti ja perfekti ennen nyt Neljä vuotta sitten olin töissä tehtaassa. Nyt minä olen lähihoitaja. r Olen työskennellyt sairaalassa jo kaksi vuotta. J Joo, kävin toissapäivänä. Sinun tukka

Lisätiedot

JÄSENKIRJE 2/2013 FORSSAN SEUDUN YRITTÄJÄNAISET RY 13.9.2013

JÄSENKIRJE 2/2013 FORSSAN SEUDUN YRITTÄJÄNAISET RY 13.9.2013 JÄSENKIRJE 2/2013 13.9.2013 FORSSAN SEUDUN YRITTÄJÄNAISET RY Syksyn tuuli jo puissa puhaltelee ja on tullut aika ryhtyä hommiin. Syksyn toimintakalenteriin on koottu tuttuun tapaan yritysvierailuja ja

Lisätiedot

Seksuaalinen ahdistelu ja hyväksikäyttö

Seksuaalinen ahdistelu ja hyväksikäyttö Seksuaalinen ahdistelu ja hyväksikäyttö Seksuaalinen ahdistelu ja hyväksikäyttö tarkoittavat toisen ihmisen kiusaamista ja satuttamista seksuaalisesti. Seksuaalinen kiusaaminen kohdistuu intiimeihin eli

Lisätiedot

INNOSTU JA INNOSTA MUKAAN! Salla Saarinen Twitter @salsaari Email salla@radicalsoul.fi Radical Soul

INNOSTU JA INNOSTA MUKAAN! Salla Saarinen Twitter @salsaari Email salla@radicalsoul.fi Radical Soul INNOSTU JA INNOSTA MUKAAN! Salla Saarinen Twitter @salsaari Email salla@radicalsoul.fi Radical Soul 1 Salla Saarinen Radical Soul Oy Osaava ja kokenut järjestöasiantuntija ja mukaansatempaava kouluttaja

Lisätiedot

EROKUMPPANIT. Nalleperhe Karhulan tarina

EROKUMPPANIT. Nalleperhe Karhulan tarina EROKUMPPANIT Nalleperhe Karhulan tarina Avuksi vanhempien eron käsittelyyn lapsen kanssa Ulla Sauvola 1 ALKUSANAT Tämä kirja on tarkoitettu avuksi silloin, kun vanhemmat eroavat ja asiasta halutaan keskustella

Lisätiedot

Lahden nuorisopalveluiden Tyttöjen tila esittäytyy. Emmi Salo & Mervi Laaksonen

Lahden nuorisopalveluiden Tyttöjen tila esittäytyy. Emmi Salo & Mervi Laaksonen Lahden nuorisopalveluiden Tyttöjen tila esittäytyy Emmi Salo & Mervi Laaksonen Historiaa Tyttöjen tila sai alkunsa Tyttöprojekti Helmestä vuonna 2003, jossa koottiin tyttötyötä tekeviä tahoja yhteen ja

Lisätiedot

Neuvostoa pyydetään hyväksymään liitteenä oleva päätelmäehdotus istunnossaan 7. maaliskuuta /1/16 REV 1 sj/tih/kkr 1 DG B 3A

Neuvostoa pyydetään hyväksymään liitteenä oleva päätelmäehdotus istunnossaan 7. maaliskuuta /1/16 REV 1 sj/tih/kkr 1 DG B 3A Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 7. maaliskuuta 2016 (OR. en) 6255/1/16 REV 1 SOC 81 GENDER 13 ANTIDISCRIM 13 FREMP 34 ILMOITUS Lähettäjä: Pysyvien edustajien komitea Vastaanottaja: Neuvosto Ed. asiak.

Lisätiedot

Yhdistyksen toiminnan esittely

Yhdistyksen toiminnan esittely Yhdistyksen toiminnan esittely Oulun Seudun yhden Vanhemman Perheet ry on valtakunnallisen Yhden Vanhemman Perheiden liitto ry:n jäsenyhdistys joka toimii Oulun seudulla, pitäen sisällään seuraavat kunnat

Lisätiedot

Mahdollisuuksien kirkko Annmari Salmela / Vapaaehtoistyo.fi Facebook:

Mahdollisuuksien kirkko Annmari Salmela / Vapaaehtoistyo.fi  Facebook: Mahdollisuuksien kirkko Annmari Salmela / Vapaaehtoistyo.fi annmari.salmela@vapaaehtoistyo.fi Twitter: @AnnmariSa / @Vapaaehtoistyo Facebook: Vapaaehtoistyofi.fi Trendit uutta yhteisyyttä kohti Seurakunnat

Lisätiedot

TASA-ARVOLAKI TYÖELÄMÄSSÄ

TASA-ARVOLAKI TYÖELÄMÄSSÄ TASA-ARVOLAKI TYÖELÄMÄSSÄ Koulutus työelämän asiantuntijoille 14.4.2015 Hallitussihteeri Projektipäällikkö Outi Viitamaa-Tervonen Tasa-arvolain syrjintäkiellot työelämässä Terhi Tullkki 15.4.2015 Suomen

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

Aina mun pitää. Muutama sananen viestimisestä

Aina mun pitää. Muutama sananen viestimisestä Aina mun pitää Muutama sananen viestimisestä Annmari Salmela Savon Sanomat, Helsingin Sanomat, Kotimaa, Blogi, Some Vapaaehtoistyo.fi, Kotimaanapu.fi KÄÄK! HÄSÄT #vapaaehtoistyo #vapaaehtoistyofi #vetfi

Lisätiedot

Neljä pöydänjalkaa elämän tasapainoilua. Anja Saloheimo, pari- ja seksuaaliterapeutti, FK Perheverkko

Neljä pöydänjalkaa elämän tasapainoilua. Anja Saloheimo, pari- ja seksuaaliterapeutti, FK Perheverkko Neljä pöydänjalkaa elämän tasapainoilua Anja Saloheimo, pari- ja seksuaaliterapeutti, FK Perheverkko 21.8.2013 Neljän pöydänjalan malli o Minä itse o Parisuhde o Kodin ulkopuolinen elämä o Vanhemmuus Mutta

Lisätiedot

OPAS TUTORTUNTIEN PITÄMISEEN

OPAS TUTORTUNTIEN PITÄMISEEN OPAS TUTORTUNTIEN PITÄMISEEN Opiskelijakunta Lamko 2014 SISÄLTÖ JOHDANTO... 2 Tutortuntien suunnittelu... 2 Tutortuntien sisältö... 3 Jokaisella kerralla:... 3 Ensimmäiset tutortunnit... 3 Teemat... 3

Lisätiedot

Vanhemmat ja perheet toiminnassa mukana. Vanhempien Akatemia Riitta Alatalo 16.4.2013

Vanhemmat ja perheet toiminnassa mukana. Vanhempien Akatemia Riitta Alatalo 16.4.2013 Vanhemmat ja perheet toiminnassa mukana Vanhempien Akatemia Riitta Alatalo 16.4.2013 Vanhempien Akatemia toimivia kasvatuskäytäntöjä vanhemmuuden tueksi Toteuttaja Nuorten Ystävät ry RAY:n tuella Vuosille

Lisätiedot

Tutkimus suomalaisten suhtautumisesta oman talouden hallintaan

Tutkimus suomalaisten suhtautumisesta oman talouden hallintaan Rahapuhetta Tutkimus suomalaisten suhtautumisesta oman talouden hallintaan Herättämässä keskustelua siitä, mistä ei keskustella Rahapuhetta on OP:n yhteistyössä Marttaliiton ja Takuusäätiön kanssa toteuttama

Lisätiedot

Kohtele minua samanarvoisesti, älä korosta erityisyyttäni

Kohtele minua samanarvoisesti, älä korosta erityisyyttäni Valtakunnalliset lastensuojelupäivät 2012 4.10.2012 Finlandia-talo Johanna Barkman & Pipsa Vario Pesäpuu ry Kohtele minua samanarvoisesti, älä korosta erityisyyttäni Selviytyjät lastensuojelun kehittäjäryhmä..on

Lisätiedot

Miehet haluavat seksiä useammin kuin naiset

Miehet haluavat seksiä useammin kuin naiset Miehet haluavat seksiä useammin kuin naiset Julkisessa keskustelussa nostetaan ajoittain esille väitteitä siitä, haluavatko miehet vai naiset seksiä useammin ja joutuvatko jotkut elämään seksuaalisessa

Lisätiedot

Tasa-arvolain syrjintäkiellot työelämässä

Tasa-arvolain syrjintäkiellot työelämässä Tasa-arvolain syrjintäkiellot työelämässä Mahdollisuus vai taakka? Koulutus työelämän asiantuntijoille 30.4.2015 Eurobarometri 77.4. Syrjintä EU:ssa vuonna 2012. Aineisto kerätty 6/2012. 2 30.4.2015 3

Lisätiedot

Sateenkaariperheet ja moninaisuuden kohtaaminen

Sateenkaariperheet ja moninaisuuden kohtaaminen 5.4.2016 Jyväskylä Sateenkaariperheet ja moninaisuuden kohtaaminen Sanna Nevala, koulutussuunnittelija koulutus@sateenkaariperheet.fi Mitkä sateenkaariperheet? Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvien

Lisätiedot

Me teimme sen! - kokemuksia yhdenvertiasuussuunnitelman tekemisestä. Liikunta- ja urheilujärjestöjen työseminaari, Valo-talo 24.2.

Me teimme sen! - kokemuksia yhdenvertiasuussuunnitelman tekemisestä. Liikunta- ja urheilujärjestöjen työseminaari, Valo-talo 24.2. Me teimme sen! - kokemuksia yhdenvertiasuussuunnitelman tekemisestä Liikunta- ja urheilujärjestöjen työseminaari, Valo-talo 24.2.2015 Merja Hovi Nuorisoasiainkeskus Visio: Koko Helsinki on nuorille kiva

Lisätiedot

YKSITYISYYS JA OMAISUUDEN SUOJA STANDARDI

YKSITYISYYS JA OMAISUUDEN SUOJA STANDARDI YKSITYISYYS JA OMAISUUDEN SUOJA STANDARDI Asukkaat voivat olla vapaassa vuorovaikutuksessa toisten ihmisten kanssa ja käyttää vapaasti kommunikaatiovälineitä. Asukkaat voivat luottaa siihen, että heidän

Lisätiedot

ARTIKKELI 1 MONINAINEN IHMINEN

ARTIKKELI 1 MONINAINEN IHMINEN VANHUSTYÖN TIETOKIRJASTO ARTIKKELI 1 MONINAINEN IHMINEN YHDENVERTAINEN VANHUUS -PROJEKTI Sisällys: 1 Sukupuolen moninaisuus 1.1 Transsukupuolisuus 1.2 Oma sukupuoli näkyväksi: sukupuolen korjaaminen ja

Lisätiedot

Monikulttuurinen lapsi- ja perhetoiminta-hanke. Tule mukaan toimintaan!

Monikulttuurinen lapsi- ja perhetoiminta-hanke. Tule mukaan toimintaan! Monikulttuurinen lapsi- ja perhetoiminta-hanke Tule mukaan toimintaan! Kansalaisjärjestöt On mahdollisuus osallistua erilaisiin toimintoihin ja harrastuksiin. Voi vaikuttaa yhteiskunnan asioihin. Suuri

Lisätiedot

värejä harmaaseen arkeen! Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeudet työelämässä

värejä harmaaseen arkeen! Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeudet työelämässä värejä harmaaseen arkeen! Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeudet työelämässä Voinko olla oma itseni työssä? Sukupuoli ja seksuaalisuus halutaan yleensä sulkea työpaikan ovien ulkopuolelle. Sinänsä

Lisätiedot

Tasavertaisen kaveritoiminnan aloituskoulutus vammattomalle vapaaehtoiselle. Kehitysvammaisten Tukiliitto Best Buddies -projekti Marraskuu 2013

Tasavertaisen kaveritoiminnan aloituskoulutus vammattomalle vapaaehtoiselle. Kehitysvammaisten Tukiliitto Best Buddies -projekti Marraskuu 2013 Tasavertaisen kaveritoiminnan aloituskoulutus vammattomalle vapaaehtoiselle Kehitysvammaisten Tukiliitto Best Buddies -projekti Marraskuu 2013 Tämä on esimerkki tasavertaisen kaveritoiminnan aloituskoulutuksesta.

Lisätiedot

SUURET POHJALAISET KOTOUTUMISPÄIVÄT

SUURET POHJALAISET KOTOUTUMISPÄIVÄT SUURET POHJALAISET KOTOUTUMISPÄIVÄT 23 24.10.2018 Näe minut Näen sinut Academill/Åbo Akademi, Rantakatu 2, Vaasa Janette Grönfors, Suomen Punainen Risti SINUT ON LEIMATTU- harjoitus Sinut on leimattu harjoitus

Lisätiedot

YK:N VAMMAISTEN IHMISTEN OIKEUKSIA KOSKEVA YLEISSOPIMUS

YK:N VAMMAISTEN IHMISTEN OIKEUKSIA KOSKEVA YLEISSOPIMUS YK:N VAMMAISTEN IHMISTEN OIKEUKSIA KOSKEVA YLEISSOPIMUS Tekstin kokoaminen ja kuvat: Tommi Kivimäki SOPIMUKSEN ARTIKLAT 5-30: 5. Vammaisten syrjintä on kielletty Vammaisten ihmisten on saatava tietoa ymmärrettävässä

Lisätiedot

Struktuurista vuorovaikutukseen. Tietotekniikka- ja kommunikaatiokeskus, Kaisa Laine, puheterapeutti

Struktuurista vuorovaikutukseen. Tietotekniikka- ja kommunikaatiokeskus, Kaisa Laine, puheterapeutti Struktuurista vuorovaikutukseen Tietotekniikka- ja kommunikaatiokeskus, Kaisa Laine, puheterapeutti Termeistä Ihminen, jolla on puhevamma = ei pärjää arjessa puhuen, tarvitsee kommunikoinnissa puhetta

Lisätiedot

Rakastatko minua tänäänkin?

Rakastatko minua tänäänkin? Rakastatko minua tänäänkin? Aivoverenkiertohäiriöt ja seksuaalisuus Aivoverenkiertohäiriöt ja seksuaalisuus Lukijalle 3 Aivoverenkiertohäiriöt 4 Seksuaalisuuden monet ulottuvuudet 5 Aivoverenkiertohäiriön

Lisätiedot

NUORET JA VERKKOVAIKUTTAMINEN UHKA VAI MAHDOLLISUUS JÄRJESTÖTOIMINNALLE?

NUORET JA VERKKOVAIKUTTAMINEN UHKA VAI MAHDOLLISUUS JÄRJESTÖTOIMINNALLE? NUORET JA VERKKOVAIKUTTAMINEN UHKA VAI MAHDOLLISUUS JÄRJESTÖTOIMINNALLE? Anne Ilvonen innovointipäällikkö, OK-opintokeskus 1 ESITYKSEN RAKENNE 1. Järjestöt lähidemokratian tukena -hanke 2. Nuoret ja verkko(vaikuttaminen)

Lisätiedot

Tekninen ja ympäristötoimiala

Tekninen ja ympäristötoimiala Lahden seudun ympäristöpalvelut Tekninen ja ympäristötoimiala 6.11.2006 24.11. alkaa kaamos. Aurinko painuu alas Suomen pohjoisimmassa kolkassa, Nuorgamissa noustakseen seuraavan kerran taivaanrantaan

Lisätiedot

Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta

Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta Petri Kallio Kehitysvammaisten Palvelusäätiön Asiantuntijaryhmän jäsen Petra Tiihonen Kehitysvammaisten Palvelusäätiön Henkilökohtainen avustajatoiminta Syyskuu 2014

Lisätiedot

Kuka on arvokas? Liite: EE2015_kuka on arvokas_tulosteet.pdf tulosta oppilaiden lomakkeet tehtäviin 1 ja 2.

Kuka on arvokas? Liite: EE2015_kuka on arvokas_tulosteet.pdf tulosta oppilaiden lomakkeet tehtäviin 1 ja 2. Kuka on arvokas? Jotta voisimme ymmärtää muiden arvon, on meidän ymmärrettävä myös oma arvomme. Jos ei pidä itseään arvokkaana on vaikea myös oppia arvostamaan muita ihmisiä, lähellä tai kaukana olevia.

Lisätiedot

KEHO JA KEHITYS SEKSUAALITERVEYSTIETÄMYKSEN JA TUEN TARPEIDEN ARVIOINTI OSIO 1

KEHO JA KEHITYS SEKSUAALITERVEYSTIETÄMYKSEN JA TUEN TARPEIDEN ARVIOINTI OSIO 1 KEHO JA KEHITYS SEKSUAALITERVEYSTIETÄMYKSEN JA TUEN TARPEIDEN ARVIOINTI OSIO 1 EI JOO 1. Sukupuoli Tavoite: Oman biologisen sukupuolen tunnistaminen ja eri sukupuolien erottaminen. 1. Oletko sinä tyttö

Lisätiedot

JÄNNITTEINEN BISEKSUAALISUUS PARISUHDEPUHEESSA

JÄNNITTEINEN BISEKSUAALISUUS PARISUHDEPUHEESSA JÄNNITTEINEN BISEKSUAALISUUS PARISUHDEPUHEESSA Annukka Lahti, PsM Tohtorikoulutettava, JY, SPT Tutkija, Vain me kaksi? Affektiivinen eriarvoisuus intiimisuhteissa -hankkeessa http://affective-inequalities.fi/

Lisätiedot

Näkymättömästä näkyväksi: palveleeko kirjasto HLBTIasiakkaita?

Näkymättömästä näkyväksi: palveleeko kirjasto HLBTIasiakkaita? Näkymättömästä näkyväksi: palveleeko kirjasto HLBTIasiakkaita? Päivi Jokitalo 2014 Kulttuuria kaikille -palvelu Yhdenvertaisen kulttuurin puolesta ry Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 / 48, 00180 Helsinki

Lisätiedot

Tervetuloa rippikouluun!

Tervetuloa rippikouluun! Tervetuloa rippikouluun! Pakilan seurakunnan rippikoulut 2015 Tervetuloa Pakilan seurakunnan rippikouluun! Ja onnittelut jo valmiiksi; täytät 15 vuotta vuonna 2015! Olet siis mitä parhaassa ripari-iässä.

Lisätiedot